images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Порядок отримання дубліката свідоцтва про державну реєстрацію

Вівторок, 27 березня 2018, 13:01

Відповідно до частини 2 статті 19  Закону України «Про місцеве самоврядування України» від 21.05. 1997 № 280/97-ВР, статут територіальної громади підлягає державній реєстрації в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації (легалізації) об’єднань громадян, інших громадських формувань. 

Після прийняття рішення про реєстрацію статуту, згідно з пунктом 6  «Положення про державну реєстрацію статутів територіальних громад» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 липня 1998 р. N 1150(далі – Положення), видається свідоцтво  про державну реєстрацію статуту територіальної громади встановленого зразка. Оскільки ніхто з нас не застрахований від втрати документа з різних життєвих обставин, Положенням передбачена процедура отримання дубліката втраченого свідоцтва. 

Для того, щоб отримати дублікат свідоцтва про державну реєстрацію статуту територіальної громади, відповідно до пункту 11, звернувшись до Центру надання адміністративних послуг, заявник зобов’язаний надати наступний пакет документів: 

а) заява про видачу дубліката, підписана сільським, селищним, міським головою;

 б) рішення представницького органу  місцевого  самоврядування про  звернення  до  органу,  що здійснив реєстрацію статуту,  щодо видачі дубліката свідоцтва;

 в) підтвердження  опублікування  в засобах масової інформації оголошення про втрату свідоцтва. 

Важливо також додати, що документи, що  подаються  для отримання дублікату свідоцтва про державну реєстрацію статуту територіальної громади,  мають бути оформлені відповідно до вимог законодавства.

В свою чергу, орган, що здійснює реєстрацію статуту,  не має права вимагати  від заявника подання документів, не передбачених законодавством та Положенням  або  оформлених  інакше, ніж  визначено  у  Положенні.


Головне територіальне управління юстиціїу Тернопільській області


 

Здали в оренду земельну ділянку: чи зберігається пільга?

Вівторок, 27 березня 2018, 05:54

У Тернопільській ОДПІ зазначили, що відповідно до п.284.3 ст.284 Податкового кодексу України, якщо платники земельного податку, які користуються пільгами з цього податку, і надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, земельний податок за такі земельні ділянки та земельні ділянки під такими будівлями (їх частинами) сплачують на загальних підставах з урахуванням прибудинкової території.

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників. Телефон для довідок: 43-46-10.


 

Хто має право на пільгу по земельному податку?

Вівторок, 27 березня 2018, 05:53

Фізичні особи, які вийшли на пенсію не за віком (за вислугу років, по інвалідності, в разі втрати годувальника тощо) після досягнення ними пенсійного віку, мають право на пільгу щодо сплати земельного податку за земельні ділянки, що належать їм на правах приватної власності (за винятком земельних паїв). Про це повідомили у Тернопільській ОДПІ.

При цьому, фізична особа для отримання пільги щодо сплати земельного податку має подати до податкової за місцезнаходженням земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документи, що посвідчують її право на пільгу (пенсійне посвідчення (за віком).

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників Телефон для довідок: 43-46-10.


 

Очільник Тернополя та президент СКУМО підписали Меморандум про співпрацю

Понеділок, 26 березня 2018, 08:30

Днями у Тернополі проходив тренінговий проект «Молодіжний лідер СКУМО», організований Світовим Конґресом Українських Молодіжних Організацій. Проект мав за мету активне залучення в процеси розвитку молодіжного діаспорного руху та Світового Конґресу Українських Молодіжних Організацій, розбудову діаспорних структур для кoнсoлiдацiï світового українства, збереження національно-культурної самобутності та змiцнення iснуючих і налагодження нoвих кoнтактів.

За результати зустрічі очільник Тернополя Сергій Надал та президент СКУМО Мирослав Гочак підписали Меморандум про співпрацю.

«Приємно, що сьогодні у Тернополі зібралися молодіжні лідери української діаспори всього світу, тому що діаспора була і залишається найбільшим лобістом національних інтересів у світі, окрім того, діаспоряни допомагають у війні проти російського ворога, - зазначив Сергій Надал. - І за це ми висловлюємо велику подяку, сприяючи втіленню проектів активної молоді української діаспори та будемо консолідувати зусилля для промоції України у світі».

 

Центром Тернополя пройде велелюдна Хресна дорога

Неділя, 25 березня 2018, 06:46

25 березня о 16.00 год. центральними вулицями Тернополя пройде загальноміська Хресна дорога, присвячена молитвам за мир та спокій в Україні.

Очолить ходу Архієпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Кир Вacилiй Сeмeнюк.

Цьогоріч віряни вирушать від Архикатедрального Собору вздовж вулиці Руської до Театрального майдану та вулицею Листопадовою повернуться до храму.

До спільної молитви священнослужителі Греко-Католицької церкви запрошують усіх християн, незалежно від конфесії.

До слова, того ж дня о 15.00. у Архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці відбудеться Архиєрейська Божественна Літургія.

 

У Тернополі триває перший Туристичний Форум

Субота, 24 березня 2018, 09:11

23 березня у кінотеатрі «Палац кіно» стартував перший Тернопільський Туристичний Форум (ТТФ-2018) під гаслом «Від ініціатив до дії».

Кращі фахівці індустрії гостинності міста, керівники туристичних компаній, представники навчальних закладів, закладів розміщення, харчування, експерти у сфері туризму зі Львова та Одеси зібралися, аби обговорити шляхи розвитку туристичної галузі у Тернополі, яка є однією з найважливіших напрямків стратегічного розвитку міста.

«Основне завдання сьогодні - це донести інформацію мешканцям усієї України про Тернопіль та Тернопільщину в цілому, адже у нашого краю є великий туристичний потенціал, який вартий уваги, - зазначає міський голова Тернополя Сергій Надал. - Чимало сакральних пам’яток, замків, палаців та інших унікальних об’єктів архітектурної спадщини, якими славиться наша земля, знаходяться не у самому Тернополі, а на території області, тому сьогодні дуже важливим для нас є створити єдиний туристичний простір з сучасною інфраструктурою, який об’єднає Тернопіль, область та Україну в цілому».

Начальник управління стратегічного розвитку міста Юрій Дайнека каже, що на форумі розглядаються різні аспекти розвитку туристичної галузі у Тернополі та напрацьовуються рекомендації щодо підвищення рівня туристичної привабливості краю та взаємодії усіх суб’єктів індустрії гостинності на Тернопільщині.

Триватиме форум до 17.00 год.

До слова, організували форум Тернопільська міська рада, громадська організація «Туристична Асоціація Тернопілля» та комунальне підприємство міської ради «Туристично-інформаційний центр міста Тернополя».

 

Напередодні Великодня тернополяни можуть долучитися до декількох благодійних ініціатив

П'ятниця, 23 березня 2018, 07:37

З нагоди свята Воскресіння Христового Тернопільська міська рада спільно з волонтерськими організаціями проводить благодійну акцію «Великодній кошик на передову».

Приносити продукти, традиційні до Великодня, консервацію, солодощі, предмети першої необхідності, одяг, взуття, дитячі малюнки та листи можуть усі небайдужі громадяни до 5 квітня. Збір допомоги триває у приміщенні Тернопільського центру професійно-технічної освіти за адресою: вул. Текстильна, 8.

Нагадаємо, напередодні Великодня тернополяни також можуть долучитися до участі у благодійній акції «Запроси дитину з інтернату на свята у родину», та подарувати дітям-сиротам та позбавленим батьківського піклування родинне тепло та святковий настрій, запросивши у свою родину з 26 березня по 1 квітня та з 1 квітня по 10 квітня.

Також усі охочі можуть зробити свій внесок у підтримці нужденних, принісши продукти харчування, одяг, взуття, медикаменти, засоби гігієни чи кошти у міську організацію Товариства Червоного Хреста, що знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. Шпитальна 2, тел. 43-76-09, 52-05-49.

 

Через кризу - до розвитку

П'ятниця, 23 березня 2018, 07:19

На березневому засіданні жіночого клубу ”Гармонія”, що діє при гендерному центрі Тернопільського міськрайонного центру зайнятості, тернополянки разом з представницями СК ТАС Life Іриною Лазутою та Іриною Генсьорською обговорили поняття «кризові ситуації», як з них не просто вийти, а й попрямувати до розвитку.

«Не завжди криза несе у собі щось негативне, - зазначила фахівець центру зайнятості Інна Лісовська. - Для багатьох криза - це шанс змін, можливість зайняти бажане місце, досягнути професійних висот, потрібно лише вийти за рамки зони комфорту, побачити інші напрямки, ”включитися” у роботу, працювати над собою, не зупинятися на досягнутому.”

Представниці СК ТАС Life поділилися з жінками власним життєвим досвідом, розповіли про своє бачення подолання професійної кризи. Цікавою була й їхня відео-презентація ”Що ми знаємо про гроші”, де йшлося про те, як заробляти фінанси, вміло їх акумулювати та витрачати.

«Основне у нашому матеріальному житті, - як зазначила пані Ірина, - не гроші мають керувати людиною, а людина грошима. І яка б чергова криза не торкнулася нас, ніколи не опускайте руки!”



 

Затверджено розміри разової грошової допомоги деяким категоріям тернополян

Четвер, 22 березня 2018, 06:18

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України про затверджені розміри щорічної разової грошової допомоги, до 5 травня 2018 року у Тернополі передбачено надання допомоги:

1) особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув'язнення не виповнилося 14 років) в'язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, у розмірах:

- I група – 3 685 гривень;

- II група – 3 265 гривень;

- III група – 2 845 гривень;

2) учасникам бойових дій та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув'язнення не виповнилося 18 років) в'язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їх батьків, - 1 265 гривень;

3) особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною – 3 685 гривень;

4) членам сімей загиблих та дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни і жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, - 630 гривень;

5) учасникам війни та колишнім в'язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога – 525 гривень.

У разі виникнення додаткових питань необхідно звернутись в управління соціальної політики, вул. Лисенка 8а, каб № 3 тел. 23-56-55 

 

Коли звільнено від подання декларації?

Середа, 21 березня 2018, 13:56

У Тернопільській ОДПІ повідомили, що платники податків звільняються від обов’язку подання податкової декларації про майновий стан і доходи у таких випадках:

1) незалежно від виду та суми отриманих доходів платники податку, які:

- є малолітніми (неповнолітніми) або недієздатними й при цьому перебувають на повно утриманні інших осіб (у тому числі батьків) чи держави на кінець звітного податкового року;

- перебувають під арештом чи є затриманими або засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;

- перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

- перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року4

2) в інших випадках, визначених розділом IV Податкового кодексу.

Окрім того, декларація не подається і обов’язок платника податку щодо подання Декларації вважається виконаним, якщо такий платник отримував доходи:

- від податкових агентів, які згідно з Кодексом не включаються до загального місячного оподаткованого доходу;

- виключно від податкових агентів, незалежно від виду та розмірів доходу, крім випадків, прямо передбачених розділом IV Податкового кодексу;

- від операцій продажу чи обміну майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок;

- у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку чи з яких сплачено податок відповідно до пункту 174.3 статті 174 Кодексу.

Докладніші консультації щодо порядку подання та заповнення декларації про майновий стан і доходи отримайте у Центрі обслуговування платників Тернопільської ОДПІ. Телефон для довідок: 43-46-10.


 

Жителів Тернопільщини закликають допомогти лелекам пережити холодну пору

Середа, 21 березня 2018, 12:27

Через несприятливі погодні умови, лелекам, які прилетіли з вирію як зазвичай у березні, тепер немає де жити і що їсти. Адже вдома їх зустріла зимова негода й холод. Такі несприятливі погодні умови загрозливі для птахів, тому екологи звертаються до жителів Тернопільщини допомогти їм врятуватися!

 

Оскільки, лелеки потерпають зараз від холоду та мають обмежений доступ до кормової бази, виникає потреба у їх підгодівлі. Доцільно постелити сіно/солому біля місць перебування лелек (на відстані 15-20 метрів), на яку викладати корм.

 

Звертаємо вашу увагу, що лелеки ковтають їжу не прожовуючи, тому краще, щоби їжа була подрібнена. Обов’язково має бути їжа тваринного походження, риба, до якої можна досипати в помірних кількостях зерно чи висівки. Також потрібно поставити ємкість з водою.

 

Якщо птахи зовсім ослаблені (тобто такі, які слабо реагують на людей), то їх потрібно забрати, відігріти і тимчасово розмістити в хлівах або інших господарських будівлях разом із домашніми тваринами.

 

Управління екології  та природних ресурсів облдержадміністрації, уже надіслало звернення в райони та об’єднанні територіальні громади області, щоб забезпечити максимальне і якнайшвидше реагування. Сьогодні птахам уже допомагають у Бережанському, Зборівському, Збаразькому, Чортківському, Тернопільському та Бучацькому районах. Підгодовують птахів не лише жителі населених пунктів, а долучаються також громадські та волонтерські організації, активісти.

 

Не будьте байдужими! Допоможіть лелекам!

 

Самостійне виправлення помилок у податковій декларації: чи будуть штрафні санкції та пеня?

Середа, 21 березня 2018, 08:13

У разі, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку. Про це зазначили у Тернопільській ОДПІ.

Платник податків, який самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний, за винятком випадків, установлених п. 50.2 ст. 50 ПКУ:

а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку. Цей штраф не застосовується у разі подання уточнюючого розрахунку до податкової декларації з податку на прибуток підприємств за попередній податковий (звітний) рік з метою здійснення самостійного коригування відповідно до ст. 39 ПКУ у строк не пізніше 1 жовтня року, наступного за звітним;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу у розмірі п’яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.

Пеня нараховується відповідно до ст. 129 Податкового кодексу.

При цьому, у разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення платником податку помилок відповідно до ст. 50 ПКУ пеня, передбачена ст. 129 ПКУ не нараховується, якщо зміни до податкової звітності внесені протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного Кодексом.

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників Тернопільської ОДПІ. Телефон для довідок: 43-46-10.


 

За яких умов підприємець може обрати єдиний податок?

Середа, 21 березня 2018, 08:11

У Тернопільській ОДПІ зазначили, що відповідно до п.п. 1 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу до платників єдиного податку, які відносяться до першої групи, належать фізичні особи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках чи  провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300 000 гривень.

До «спрощенців» другої групи належать фізичні особи-підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб; обсяг доходу не перевищує 1 500 000 гривень.

До «єдинників» третьої групи належать фізичні особи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи-суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 000 000 гривень.

Консультації, тренінги, надання практичної допомоги у веденні електронної звітності – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.


 

У яких випадках сплачується військовий збір

Середа, 21 березня 2018, 08:11

У Тернопільській ОДПІ нагадали,  що відповідно до Податкового кодексу України об’єктом оподаткування збором є доходи, визначені ст. 163, а саме:

Об’єктом оподаткування резидента є:

загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід;

доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання);

іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

Об’єктом оподаткування нерезидента є:

загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід з джерела його походження в Україні;

доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання).

Довідково: ставка війського збору складає – 1,5 %.

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників. Телефон: 43-46-10.


 

КП «Тернопіль Інтеравіа» забезпечує роботу системи відеоспостереження на автошляхах

Вівторок, 20 березня 2018, 08:28

Комунальне підприємство Тернопільської міської ради «Тернопіль Інтеравіа», на замовлення Служби автомобільних доріг, забезпечує роботу централізованої системи відеоспостереження та дає змогу цілодобово спостерігати за рухом транспорту та станом доріг у Тернопільській області.

Камери відеоспостереження встановлюються на небезпечних ділянках автошляхів, спусках, підйомах та крутих поворотах. Це дозволяє ефективно контролювати і, при потребі, оперативно реагувати на ситуації, які виникають на дорогах.

До слова,на сьогодні у межах Тернопільської області уже встановлено 17 камер.

Нагадаємо, що днями у центрі Тернополя було встановлено дві нові веб-камери.

 

Управління муніципальної поліції запустило роботу Ситуаційного центру

Вівторок, 20 березня 2018, 08:27

На базі управління муніципальної поліції Тернопільської міської ради організовано роботу Cитуаційного центру, що займається відстеженням оперативної ситуації у місті в реальному часі для ефективного та швидкого реагування на її зміни у разі необхідності.

У зв’язку зі складними погодними умовами, цими вихідними працівники управління муніципальної поліції спільно із працівниками управління патрульної поліції вели цілодобове спостереження через міські відеокамери з метою контролю за станом доріг та координацією робіт з очищення дорожнього полотна та тротуарів. Також, при виявленні автомобілів, котрі порушували Правила дорожнього руху, орієнтація для реагування передавалась патрульним підрозділам Тернополя.

Окрім того, 17-18 березня у місті працювала мобільна група управління муніципальної поліції, яка спільно з працівниками відділу технічного нагляду міської ради перевіряла якість роботи підприємств, відповідальних за прибиранням міста.

Завдяки злагодженим діям працівників міської ради, поліції та комунальників вдалось максимально швидко очищати основні магістралі міста.

 

Тернопільські комунальники протягом ночі очищали місто від снігу

Вівторок, 20 березня 2018, 08:26

Понад 70 двірників та більше 30 одиниць техніки очищали Тернопіль від снігу та посипали дороги і пішохідні ділянки протиожеледною сумішшю у ніч з 17 на 18 березня. Очищeння вyлиць y Цeнтpi, м-pнi Нoвий cвiт, мacивaх Сoнячний тa Схiдний здiйcнювaлo ТОВ «Авaкc Пpoф», a y Кyткiвцях, Пpoнятинi, нa м-pнaх Дpyжбa тa Бepeзoвиця – КП Мicькшляхpeмбyд».

Зокрема, пpoтягoм нoчi y мicтi бyлa зaлyчeнa cнiгooчиcнa тeхнiкa y кiлькocтi:

  • прогортання та посипання піскорозкидачами – 10 од.;
  • прогортання піскорозкидачами – 4 од.;
  • прогортання – МАЗ – відвал – 1од.;
  • підмітання та прогортання тракторними щітками – 10од.;
  • прогортання відвалом – 2од.;
  • черговий навантажувач CASE – 1од.;
  • черговий навантажувач JCB – 1од.;
  • черговий автомобіль – 1од.;
  • робота самоскидів із вивозу болота – 2од.

 

Нaгaдaємo, щo пpибиpaння пpибyдинкoвих тepитopiй тa мiжбyдинкoвих пpoїздiв здiйcнюють oбcлyгoвyючi пiдпpиємcтвa тa ОСББ (в зaлeжнocтi вiд тoгo, хтo oбcлyгoвyє бyдинoк). Окpeмo yгoди нa зимoвe пpибиpaння yклaдaють i диpeкцiї шкiл тa дoшкiльних нaвчaльних зaклaдiв, мeдичнi зaклaди тa iншi cyб’єкти гocпoдapювaння.

 

Залишились лічені дні для відмови від «єдиного» податку

Понеділок, 19 березня 2018, 10:54

У Тернопільській ОДПІ зазначили, що платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених Податковим кодексом, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів.

Для відмови від спрощеної системи оподаткування такий платник не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до податкової інспекції заяву.

Форма та порядок надання заяви затверджені наказом МФУ від 20.12.11 №1675.

Останній день подання такої заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування з II кварталу 2018 року – 21 березня 2018 року.

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників. Телефон для довідок: 43-46-10.


 

Початок припинення громадського формування зі статусом юридичної особи.

Понеділок, 19 березня 2018, 08:33

Для початку ліквідації громадського формування зі статусом юридичної особи (далі-юридична особа)  необхідно прийняти рішення про припинення юридичної особи. Таке рішення приймається учасниками юридичної особи або відповідним органом юридичної особи.

Рішення уповноваженого органу управління юридичної особи повинно бути оформлено з дотриманням вимог, встановлених законом, та відповідати законодавству.

Відповідно до п. 2) ч.9 ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань» рішення про припинення юридичної особи має містити відомості про персональний склад комісії з припинення (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії), її голову або ліквідатора, реєстраційні номери облікових карток платників податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта), про порядок та строк заявлення кредиторами своїх вимог.

Учасники юридичної особи зобов’язані протягом трьох днів з моменту прийняття рішення подати оригінал або нотаріально засвідчену копію рішення до територіального органу Міністерства юстиції України, для здійснення державної реєстрації рішення про припинення юридичної особи.


Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

Створення структурного утворення із статусом юридичної особи

Понеділок, 19 березня 2018, 08:32

Для створення первинного осередку політичної партії, відповідно до абзацу 10 статті 10 Закону України «Про політичні партії в Україні» подається протокол установчих зборів (конференції) про утворення обласної, міської, районної організації, первинного осередку політичної партії або іншого структурного утворення, передбаченого статутом партії, має містити такі відомості:

  1. дата та місце проведення установчих зборів, конференції;

  2. рішення про обрання головуючого та секретаря;

  3. рішення про утворення обласної, міської, районної організації, первинного осередку політичної партії або іншого структурного утворення, передбаченого статутом партії;

  4. рішення про визначення найменування обласної, міської, районної організації, первинного осередку політичної партії або іншого структурного утворення, передбаченого статутом партії;

  5. рішення про обрання керівника, визначення кількісного та персонального складу керівних та контрольно-ревізійних органів обласної, міської, районної організації, первинного осередку політичної партії або іншого структурного утворення, передбаченого статутом партії;

  6. рішення про визначення особи (осіб), яка має право представляти обласну, міську, районну організацію, первинний осередок політичної партії або іншого структурного утворення, передбаченого статутом партії, для здійснення реєстраційних. дій.

Невід’ємною частиною даного протоколу є реєстр осіб, які брали участь в установчих зборах (конференції) обласної, міської, районної організації, первинного осередку політичної партії або іншого структурного утворення, передбаченого статутом партії.

У реєстрі зазначаються дані щодо учасників установчих зборів (конференції) обласної, міської, районної організації, первинного осередку політичної партії або іншого структурного утворення, передбаченого статутом партії: прізвище, ім’я та по батькові особи, дані її паспорта, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта). Дані про особу засвідчуються її особистим підписом.

Відповідно статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб- підприємців та громадських формувань» подається:

  1. заява про державну реєстрацію створення юридичної особи.;

  2. примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) рішення засновників;

  3. документ, що підтверджує створення громадського формування, відповідність статуту юридичної особи, на підставі якого діє громадське формуванн;

  4. відомості про керівні органи громадського формування (ім’я, дата народження керівника, членів інших керівних органів, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), посада, контактний номер телефону та інші засоби зв’язку), відомості про особу (осіб), яка має право представляти громадське формування для здійснення реєстраційних дій (ім’я, дата народження, контактний номер телефону та інші засоби зв’язку);

  5. -реєстр осіб (громадян), які брали участь в установчому з’їзді (конференції, зборах), - у разі державної реєстрації створення громадських об’єднань, політичної партії



Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

Підприємці Тернополя можуть отримати від міської ради компенсацію відсоткових ставок

Понеділок, 19 березня 2018, 07:22

Міська рада затвердила положення, яке визначає умови та порядок надання фінансової–кредитної підтримки суб’єктам малого і середнього підприємництва Тернополя шляхом часткової компенсації відсоткових ставок за кредитами.

Очільник Тернополя Сергій Надал пояснює, що фінансова підтримка надається суб’єктам підприємництва, які перебувають на обліку в Тернопільській ОДПІ, здійснюють діяльність на території міста та реалізують проекти зі створення нових робочих місць. Серед пріоритетних напрямків підприємництва – це виробництво, туризм та енергоефективність.

Розмір кредиту для надання часткової компенсації відсоткових ставок не може перевищувати 500 000 грн., а термін кредитного договору не повинен перевищувати 36 місяців.

До слова, часткова компенсація відсоткових ставок за кредитом суб’єктам малого і середнього  підприємництва надається  в розмірі, що не перевищує облікову ставку, встановлену НБУ на дату підписання кредитної угоди. Станом на середину березня – це 17%.

 

На який розмір соцпільги може розраховувати самотня мати

Неділя, 18 березня 2018, 08:22

У Тернопільській ОДПІ нагадують, що будь-який платник податку на доходи фізичних осіб має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 50 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року (у 2018 році – це 881 грн).

Платник податку, який є одинокою матір’ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником, має право на ПСП у розмірі 150 відсотків суми пільги, яка визначена п.п.169.1.1 п.169.1 ст.169 ПКУ (у 2018 році – 1321,50 грн), у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років (п.п.169.1.3 п.169.1 ст.169 ПКУ).

Відповідно до підпунктів 169.3.1 та 169.3.2 п.169.3 ст.169 ПКУ, якщо такий платник має право на застосування ПСП з двох і більше підстав, застосовується одна ПСП з підстав, що передбачає її найбільший розмір, за умови дотримання процедур, визначених п.п.169.4.1 п.169.4 ст.169 ПКУ.

Платник ПДФО, який має право на застосування ПСП більшої, ніж передбачена п.п.169.1.1 п.169.1 ст.169 ПКУ, зазначає про таке право у заяві про застосування ПСП, до якої додає відповідні підтвердні документи.

Тому, самотня мати має право на застосування ПСП у розмірі 150 відсотків суми пільги, у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років, за умови дотримання процедур, зазначених Податковим кодексом та наданням відповідних підтверджуючих документів.

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.


 

19 березня діти відвідуватимуть навчальні заклади у Тернополі на розсуд батьків

Неділя, 18 березня 2018, 08:16

Повідомляємо, що 19 березня заняття в загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах Тернополя будуть проводитися у звичному режимі. Проте, зважаючи на прогнози синоптиків, зокрема сильний сніг та хуртовини, саме у цей день відвідувати навчальні заклади діти можуть на розсуд батьків.

Це означає, якщо через погані погодні умови виникнуть проблеми дістатися до шкіл чи позашкільних закладів, то батьки можуть залишити дитину вдома. При цьому жодних довідок за пропуск у цей день у навчальний заклад пред’являти не буде потрібно.

Нагадаємо, за даними синоптиків, з 17 березня у місті очікується зниження температури, а також сильний снігопад.

У разі виникнення надзвичайної ситуації у місті додаткова інформація про графік навчання у Тернополі буде оприлюднена на сайті Тернопільської міської ради у неділю, 18 березня.

 

У маршрутках та тролейбусах Тернополя працює контроль

П'ятниця, 16 березня 2018, 08:31

Нагадуємо мешканцям та гостям Тернополя, що з метою підвищення ефективності та якості надання послуг з перевезення пасажирів, відтепер у всьому міському громадському транспорті загального користування, а саме у тролейбусах, автобусах та маршрутках, працює служба контролю.

Наразі на маршрутах працює шість контролерів, що здійснюють перевірку реєстрації проїзду громадян водієм та наявність разового квитка на проїзд у пасажирів.

«Закликаємо усіх пасажирів бути відповідальними та вимагати у водіїв громадського транспорту разовий документ на право проїзду (квиток), роздрукований з валідатора,  незалежно від того, чи пасажир оплатив проїзд готівкою, скористався «Карткою тернополянина» чи банківською карткою, - наголошує начальник управління транспорту, комунікацій та зв'язку Ігор Мединський, - Адже з 14 березня до усіх громадян, які здійснюватимуть безквитковий проїзд, контролери застосовуватимуть штрафні санкції».

Зі слів працівника відділу контролю громадського транспорту Світлани Козловської, що вже тривалий час проводила перевірки у тернопільських тролейбусах, а відтепер і у автобусах та маршрутках, більше 80% усіх пасажирів намагаються отримати провалідовані квитки на проїзд, незважаючи на те, що деякі водії ухиляються від їх видачі.

«На сьогоднішній день ще є певні труднощі у роботі водіїв з валідаторами та друкуванням проїзного квитка, проте ми постійно проводимо роз’яснювальну роботу та контролюємо процес видачі квитків для пасажирів», - додає Світлана Козловська.

 

У Тернополі триває акція «Запроси дитину з інтернату на свята у родину»

П'ятниця, 16 березня 2018, 08:29

БФ «Майбутнє сиріт» організовує благодійну акцію «Запроси дитину з інтернату на свята у родину» та закликає усіх небайдужих тернополян запросити дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування до себе в сім’ю на період з 26 березня по 1 квітня та з 1 квітня по 10 квітня.

Бажаючим допомогти дитині відчути тепло, турботу та затишок, необхідно зареєструватися та заповнити анкету у фонді «Майбутнє сиріт» або в службі у справах неповнолітніх та дітей Тернопільської міської ради за адресою: м. Тернопіль, бульв.Шевченка,1, каб.№43.

За детальною інформацією звертайтесь за тел. 096 6839013 (координатор акції Ірина), 404183, 404165 або пишіть на  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

 

У Тернополі триває двомісячник благоустрою

Четвер, 15 березня 2018, 04:58

З початком весни у Тернополі розпочався двомісячник благоустрою, який цьогоріч проходить у новому форматі під гаслом «Файне місто брудним не буває!». Основна функція акції – очищення міської території від забруднення, яке накопичилося впродовж зимового періоду.

В рамках проходження цьогорічного двомісячника благоустрою кожен мешканець міста може проявити свою екологічну позицію шляхом:

  • обмеження використання електротехніки;
  • обмеження споживання електроенергії через використання енергозберігаючих лампочок, що зменшить негативний вплив на довкілля;
  • запровадження сортування відходів (скло, пластик і т. д.);
  • відмови від купівлі первоцвітів та їх знищення у живій природі;
  • компостування залишків опалого листя та сухої рослинності взамін загальноприйнятому спалюванню;
  • відмови від шкідливої практики використання пластмасових квітів та вінків на кладовищах;
  • забезпечення технічно-справного стану транспортних засобів через вчасне проходження техоглядів;
  • об’єднання зусиль в рамках проходження спільних екоакцій, таких як «Година Землі» (24 березня 2018р.), День довкілля (21 квітня 2018р.) та інших.

 

Нагадаємо, двомісячник благоустрою у Тернополі триватиме до 30 квітня. За цей період усі обслуговуючі підприємства, комунальні та інші відповідальні структури повинні привести у належний стан території, які обслуговують. Зокрема планується виконати висадку зелених насаджень, здійснити впорядкування горищ та підвалів будинків, прибудинкових територій, скверів, парків, вулиць, тротуарів, доріг, тощо.

 

Більш як 50 тисяч відвідувачів уже отримали необхідні послуги у Центрі обслуговування платників

Четвер, 15 березня 2018, 04:43

Для зручності платників податків в Тернопільській об’єднаній ДПІ функціонує Центр обслуговування платників, фахівці якого надають адміністративні, консультаційні та інформаційні послуги, здійснюють прийом звітності та вхідної кореспонденції.

Станом на сьогодні, тут можна отримати 17 видів безоплатних адміністративних послуг.

Так, за два місяці цього року до Центру звернулося 51 350 громадяни, а фахівцями надано 8 289 адміністративних послуг.

За цей період видано 3308 карток платника податків та внесено до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків. Також, надано 523 витягів з реєстру платників єдиного податку, 453 підприємці зареєструвались платниками-«спрощенцями». Крім того, фахівцями інспекції зареєстровано 410 книгу обліку доходів та книг обліку доходів і витрат платників єдиного податку, 610 книги обліку розрахункових операцій. Видано 2511 відомостей з Держреєстру фізосіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків.

Звертаємо увагу, що в рамках проведення кампанії декларування доходів в «Електронному кабінеті» (особистого кабінету) реалізовано можливість сформувати фізичними особами запити для отримання відомостей про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізосіб-платників податків та отримати відповіді на такі запити.

В «Електронному кабінеті платника» також є можливість підготувати, заповнити та надіслати в електронному вигляді до податкової інспекції декларацію про майновий стан і доходи. Граничний термін подання громадянами декларації про майновий стан і доходи до 2 травня 2018 року включно.

Дізнатись про особливості заповнення декларації можна у Центрі обслуговування платників Тернопільської ОДПІ за адресою: вул. Білецька,1 чи за телефоном: 43-46-46, 43-46-10.


За матеріалами Тернопільської ОДПІ

 

Заходи до Дня українського добровольця у Тернополі

Середа, 14 березня 2018, 08:41

З нагоди відзначення Дня українського добровольця Тернопільською міською радою затверджено відповідний план заходів, які відбудуться 15 березня.

Зокрема, о 10.30 год. на Микулинецькому кладовищі відбудеться панахида та покладання квітів до могил воїнів АТО, а о 12.00 год. на Театральному майдані - нагородження учасників добровольчих формувань.

Також з 10.00 год. на Театральному майдані діятиме виставка військової техніки та агітаційних наметів. Окрім цього, того ж дня у загальноосвітніх навчальних закладах міста проводитимуться уроки патріотизму за участю добровольців всіх етапів, а о 17.00 год. в Тернопільському академічному обласному театрі актора і ляльки запланований святковий концерт з нагоди Дня добровольця.

 

 

Тернополяни можуть декларувати доходи новітніми засобами

Вівторок, 13 березня 2018, 09:30

Тернопільська ОДПІ нагадує, що до 2 травня 2018 року триває кампанія декларування доходів громадян.

Для зручності та заощадження вашого часу рекомендуємо всім охочим переходити до більш сучасних та зручних способів звітування до податкових органів, а саме засобами електронного зв’язку.

Зокрема, через Електронний кабінет платника є можливість дізнатися про отримані доходи та утримані податки, а також підготувати, заповнити та надіслати декларацію про майновий стан і доходи фізичних осіб в електронному вигляді. Бланк декларації та інструкцію щодо її заповнення розташовано на офіційному веб-сайті ДФС України (www.sfs.gov.ua).

Щоб подавати декларацію в електронній формі платник податків має отримати безкоштовний електронний цифровий підпис, що видається Акредитованим центром сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС. Переглянути та завантажити актуальні форми реєстраційних документів для отримання послуг електронного цифрового підпису можна на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК Інформаційно-довідкового департаменту ДФC України (acskidd.gov.ua) у розділі «Реєстрація користувачів».

Для зручності платників у м. Тернополі працює відділ реєстрації користувачів Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС, який знаходиться у Центрі обслуговування платників за адресою м. Тернопіль, вул. Білецька, 1. Телефон для довідок: 43-46-10.


 

Тернопільських підприємців запрошують на Національний податковий форум

Вівторок, 13 березня 2018, 09:29

Державне підприємство «СЕРВІСНО-ВИДАВНИЧИЙ ЦЕНТР» за участі провідних фахівців Державної фіскальної служби України, та інших фахівців з питань оподаткування запрошують тернопільських підприємців взяти участь у Національному податковому форумі, який відбудеться 23 березня  2018 року. Тема: «Трансферне ціноутворення. Прибуток. ПДВ»

Місце проведення: м. Львів, пл. Міцкевича,1 (конференц-зал). Вартість участі у форумі: 3500 грн з ПДВ за одну особу.

При умові участі: 2-ох осіб від одного підприємства – 3200 грн з ПДВ за одну особу3-ох і більше осіб підприємства  – 2900 грн з ПДВ за одну особу.

У вартість форуму входить методична література, кава-пауза, обід.

Для детальної інформації звертайтеся: тел.: (0352) 43-02-85, 067 940 41 00, електронна скринька: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .


 

Звернення – в ногу з часом

Вівторок, 13 березня 2018, 09:29


В управлінні обслуговування платників Тернопільської ОДПІ інформували, що громадяни, відповідно до Закону України «Про звернення громадян», крім письмових звернень, які надсилаються поштою або передаються ними до податкової інспекції особисто, можуть надсилати їх з використанням засобів електронного зв’язку.

Загальними вимогами для усіх таких звернень є те, що у них має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником чи заявниками із зазначенням дати. В електронному зверненні, також, має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення - не вимагається.

Однак, електронне звернення, надіслане без використання електронного підпису, повинно мати вигляд скан-копії або фотокопії з підписом заявника та зазначенням дати. Цього вимагає Наказ Міністерства фінансів № 52 від 11.02.2016 р. «Е-звернення» можна надіслати: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Також, в управлінні інформували, що впродовж перших двох місяців цього року до Тернопільської ОДПІ надійшло 8 письмових звернень громадян, що на 11 менше, як за відповідний період 2017 року. Половина з них – це звернення стосовно ухилення від сплати податків.

За матеріалами Тернопільської ОДПІ


 

До уваги державних підприємств, установ та організацій, а також суб’єктів підприємницької діяльності

Понеділок, 12 березня 2018, 08:00

13 березня 2018 року об 11.00 год. в облдержадміністрації (м.Тернопіль, вул. Грушевського 8, каб. 329) відбудеться безкоштовне навчання для представників державних підприємств, установ та організацій, а також суб’єктів підприємницької діяльності щодо роботи в системі електронних державних закупівель «PROZORRO».

Навчання проведе агент «PROZORRO» в м. Тернопіль Ірина Корда.

Щоб взяти участь у навчанні, просимо звертатися в департамент економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації за тел. 25-45-02 або повідомленням на електронну скриньку:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

Якщо у вас є проблемні питання, що виникають при здійсненні державних закупівель, просимо попередньо надіслати їх на вказану електронну адресу.

 

Скарги на дії працівників Тернопільської міської ради можна надсилати на електронну пошту

Неділя, 11 березня 2018, 08:12

У Тернопільській міській раді запрацювала електронна скринька, на яку тернополяни можуть писати скарги чи зауваження щодо дій (бездіяльності) посадових осіб органу місцевого самоврядування. Відповідне розпорядження підписав міський голова Сергій Надал.

Доступ до поштової скриньки буде обмежено і переглядати скарги, а відтак і реагувати на них, зможуть лише заступник міського голови Іван Хімейчук, начальник управління організаційно-виконавчої роботи та головний спеціаліст з питань управління якістю.

Надсилати скарги можна на електронну скриньку  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Також у всіх структурних підрозділах міської ради будуть розміщені звичайні скриньки та «Журнали зауважень та пропозицій», у які тернополяни в довільній формі зможуть писати зауваження щодо роботи працівників міської ради.

 

У Тернополі гідно відзначать 204-ту річницю від дня народження Тараса Шевченка

Субота, 10 березня 2018, 08:39

У першій половині березня у Тернополі проведуть ряд заходів з нагоди відзначення 204-ї річниці від дня народження українського поета, письменника, художника, громадського діяча та Великого Кобзаря Тараса Григоровича Шевченка.

Зокрема, 9 березня о 12.00 відбудеться урочисте покладання квітів до пам’ятника Т.Г. Шевченку у однойменному сквері.

 

ЗАХОДИ

з підготовки та відзначення в місті Тернополі 204-ї річниці від дня народження Т.Г.Шевченка

1

«Тарас Шевченко – художник. Погляд з ХХІ –го століття». Виставка робіт школи різьбярства Бродівського педагогічного коледжу ім. Маркіяна Шашкевича

01 – 19.03. 2018р. / Український дім «Перемога» (виставковий зал)

2

Літературно-музичні вітальні, літературні кав'ярні, театралізовані уроки, літературні брейн-ринги, тематичні вечори, присвячені творчості Шевченка, конкурси читців творів Великого Кобзаря, конкурси творчих робіт тематичні диктанти, усні журнали, конференції, перегляди документальних та художніх фільмів про Т.Г.Шевченка, інсценізації, літературні сторінки, дебати, флешмоби, віртуальні екскурсії, години спілкування тощо.

Березень 2018р. / Навчальні заклади міста

3

Мистецька мандрівка «Єднаймо душі словом Кобзаря

07.03.2018 р. / Центральна міська бібліотека 12.00 год.

4

Літературні читання «Вічно живе Шевченкове слово»

07.03.2018 р. / Бібліотека №3 для дітей 14.00 год.

5

Тематичні виставки книжок та виставки робіт майстрів декоративно-прикладного мистецтва.

Березень 2018 р. / Шкільні бібліотеки

6

Арт- салон «Мій Шевченко». Виставка учнівських художніх робіт, художнє читання поезій Т.Шевченка.

07.03.2018 р./ Український дім «Перемога» 14.00 год.

7

Шевченківський марафон «Ми чуємо, тебе Кобзарю, крізь століття»

07.03.2018 р. / Бібліотека №7 для дорослих 14.00 год.

8

Покладання квітів до пам’ятника Т.Г. Шевченка з нагоди 204 –ї річниці від дня народження.

09.03.2018 р. / Сквер Т.Шевченка 12.00 год.

9

Художні читання творів Т.Шевченка

09.03.2018 р. / Будинок культури «Пронятин» 16.00 год.

10

Концерт,присвячений 204-й річниці від дня народження Т.Г. Шевченка «Кобзарем його ми звемо»

11.03.2018 р. / Будинок культури «Пронятин» 14.00 год.

11

Концерт народного аматорського хору ім. І.Кобилянського за участю народного артиста України, актора Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка В’ячеслава Хім’яка, присвячений 204-й річниці від дня народження Т.Г.Шевченка

11.03. 2018р. / Український дім «Перемога» 15.00 год.

12

Екскурсія за артбуком «Тарас Шевченко на Тернопільщині»

12.03.2018 р. / Тернопільська міська рада 10.00 год.


 

Відповідальність за бурульки несуть балансоутримувачі будівель

П'ятниця, 09 березня 2018, 10:39

У зв’язку з перепадами температури повітря, замерзанням дощу та мокрого снігу, у Тернополі спостерігається утворення бурульок на дахах будинків та можливе їх падіння.

Нагадуємо, у Тернополі працюють спеціальні автопідйомники, за допомогою яких працівники комунальних структур очищають покрівлі будинків від снігових налипань. Також комунальні структури використовують такий метод, як обгородження потенційно небезпечних ділянок.

При цьому комунальні служби здійснюють ліквідацію бурульок на тих будівлях, які вони обслуговують. Інші обслуговуючі підприємства, ОСББ, а також суб’єкти підприємницької діяльності, повинні самостійно виявляти та усувати бурульки з дахів будинків, які вони обслуговують або які перебувають у їх власності.

Закликаємо тернополян у наступні декілька днів бути обережними та ходити на відстані 3-5 метрів від будинків та високих дерев, а власників автотранспорту не паркувати свої машини біля будинків.

Просимо мешканців Тернополя повідомляти муніципальну поліцію про несвоєчасне усунення бурульок, надіславши повідомлення з фото на Viber (0730151481) або зателефонувавши за номером 40-41-67, 40-41-68.

 

Жінки частіше звертаються до служби зайнятості і частіше знаходять роботу

Середа, 07 березня 2018, 11:48


Протягом січня 2018 року послуги державної служби зайнятості отримали 424,6 тис. зареєстрованих безробітних, зокрема 53% (223,3 тис. осіб) жінок та 47% (201,3 тис. осіб) чоловіків.

Про це повідомив в.о. Голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Валерій Ярошенко.

Так, за його словами, за сприяння державної служби зайнятості протягом січня 2018 року отримали роботу 48,0 тис. осіб, у тому числі 50% (24,1 тис. осіб) жінок, а також 50% (23,9 тис. осіб) чоловіків.

Профорієнтаційними послугами було охоплено 342,0 тис. осіб, з них 52% (176,6 тис. осіб) безробітних жінок та 48% (165,4 тис. осіб) чоловіків.

Для підвищення конкурентоздатності на ринку праці у січні 2018 року до професійного навчання за направленням державної служби зайнятості було залучено 16,0 тис. безробітних, зокрема 54% (8,6 тис. осіб) безробітних жінок та 46% (7,4 тис. осіб) чоловіків.

Протягом січня 2018 року у громадських та інших роботах тимчасового характеру взяли участь 9,2 тис. осіб, з них 47% (4,3 тис. осіб) жінок та 53% (4,9 тис. осіб) чоловіків.

Станом на 1 лютого 2018 року кількість зареєстрованих безробітних становила 378,9 тис. осіб, зокрема 52% (197,4 тис. осіб) жінок та 48% (181,5 тис. осіб) чоловіків.

За даними Держкомстату протягом 9 місяців 2017 року чисельність зайнятого населення становила 16,2 млн осіб,  з них 48% (7,8 млн) жінки та  52% (8,4 млн) чоловіки. Рівень зайнятості серед жінок склав 51,7%, серед чоловіків – 61,4%.

Кількість безробітних за 9 місяців 2017 року становила 1,7 млн осіб, з них 37% (620,8 тис.) жінки, 63% (1 056,1 тис.) чоловіки.

Серед жінок рівень безробіття (визначений за методологією МОП) становив 7,3%,  а серед чоловіків –11,2%.


 

Як подавати податкову звітність, то – Інтернетом

Середа, 07 березня 2018, 08:21

У Тернопільській ОДПІ розповіли про результати роботи та особливості подання звітності електронно. Так, як повідомила Любов Воловоденко, начальник відділу електронних сервісів та звітності, лише у лютому 2018 року прийнято 38 100 документи податкової звітності та звітності по єдиному внеску (звітності по ЄВ – 11 701 документ). Більш як 71,8 % отриманої звітності  прийнято засобами телекомунікаційного зв’язку, у тому числі 19,2 % з використанням Електронного кабінету платника.

Для подання звітності електронно на веб-порталі ДФС функціонує сервіс «Електронний кабінет платника». Аби почати ним користуватись потрібно зайти за посиланням cabinet.sfs.gov.ua та в приватній частині (особистому кабінеті) вибрати режим «Введення звітності», який надає користувачу можливість створити, редагувати, підписати та надіслати звітність до контролюючих органів.

У разі виникнення питань з приводу користування Електронним кабінетом, платники податків мають можливість звернутися до ДФС за телефоном: 0-800-501-007.

У Центрі обслуговування платників Тернопільської ОДПІ можна відвідати тренінги та отримати практичну допомогу щодо електронного заповнення звітності. Телефон для довідок: 43-46-10.



За матеріалами Тернопільської ОДПІ


 

У громадському транспорті Тернополя можна розраховуватися за проїзд банківськими картками

Середа, 07 березня 2018, 07:50

Відтепер у всьому комунальному та приватному громадському транспорті пасажири можуть розраховуватися безконтактними банківськими картками будь-яких платіжних система і NFC-пристроями.

Така можливість стала доступна завдяки спільному запуску безконтактної система оплати проїзду Тернопільської міської ради, компаній Visa та Ощадбанк.

Для розрахунку за проїзд безконтактними технологіями пасажири можуть користуватися як стаціонарними, так і переносними валідаторим, які розміщені у всіх тролейбусах, автобусах та маршрутних таксі міста.

Нагадаємо, що презентація запуску безконтактних технологій відбувалася 22 лютого.

 

Порядок реєстрації профспілкових організацій

Вівторок, 06 березня 2018, 14:28

Профспілки, їх об'єднання легалізуються шляхом повідомлення на відповідність заявленому статусу.

Легалізація всеукраїнських профспілок та їх об'єднань, інших профспілок та їх об'єднань здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації (легалізації) об'єднань громадян, інших громадських формувань.

Профспілкові організації створюються та діють зі статусом юридичної особи.Відповідно до частини 1 статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» та статті 16 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» для державної реєстрації профспілкової організації як юридичної особи подаються наступні документи:


1) заява про державну реєстрацію створення юридичної особи.

 2) примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) рішення засновників;

3) документ, що підтверджує створення громадського формування, відповідність статуту юридичної особи, на підставі якого діє громадське формування, - у разі державної реєстрації громадського формування, що є самостійним структурним підрозділом у складі іншої юридичної особи;

4) відомості про керівні органи громадського формування (ім’я, дата народження керівника, членів інших керівних органів, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), посада, контактний номер телефону та інші засоби зв’язку), відомості про особу (осіб), яка має право представляти громадське формування для здійснення реєстраційних дій (ім’я, дата народження, контактний номер телефону та інші засоби зв’язку);

5) список учасників з’їзду, конференції, установчих або загальних зборів членів профспілки.На підставі поданих документів, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації (легалізації) об'єднань громадян, інших громадських формувань приймає рішення не пізніше 15 робочих днів з дати подання документів для державної реєстрації. 


Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області





 

Спадщина, отримана від родичів другого ступеня спорідненості – не оподатковується

Вівторок, 06 березня 2018, 07:26

У 2018 році вперше громадяни, які отримали спадщину від родичів другого ступня спорідненості, не зобов’язані ані сплачувати податок, ані подавати декларацію про факт отримання спадщини у 2017 році. Про це нагадали у тернопільській ОДПІ.

До другого ступеня спорідненості належать рідні брати та сестри, бабусі та дідусі (батьки батька та матері), онуки. Оскільки податок не стягується, то спадкоємець не повинен проводити оцінку успадкованого майна.

Також за нульовою ставкою оподатковується майно, успадковане особами першого ступеня спорідненості, тобто подружжя (чоловік та дружина), батьки та діти, у тому числі усиновлені.

Громадяни, які отримали спадщину від інших (більш далеких) родичів, а також від просто знайомих мають сплатити податок.

Якщо такими спадкоємцями не було сплачено податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини, то вони ще й зобов’язані подати декларацію. Також сплатити податок і подати декларацію повинні всі громадяни, які отримали спадщину від нерезидента. Навіть, якщо такі нерезиденти є подружжям, батьками, дітьми, бабусею та дідусем.

Податковим кодексом передбачено три види ставок для податку на доходи фізичних осіб: нульова, 5 відсотків та 18 відсотків. При цьому, якщо громадянин успадковує майно від резидента (окрім, першого та другого ступеня спорідненості), то сплачує 5-відсотковий податок.

При отриманні на території нашої держави спадщини від нерезидента необхідно сплатити податок на доходи фізичних осіб у розмірі 18 відсотків.

Також спадкоємці зобов’язані сплатити і військовий збір, який складає 1,5 відсотка від вартості успадкованого або подарованого майна. Виключення складають лише особи, що отримали доходи, які оподатковуються за нульовою ставкою.

Звертаємо увагу, що якщо спадкоємцем є резидент України, податок на доходи фізичних осіб та військовий збір мають бути сплачені до нотаріального оформлення об’єктів спадщини, при цьому декларація не подається. В інакшому випадку нотаріус не видасть свідоцтво про право наслідування.

У випадку переходу до спадкоємця права на отримання страхових виплат податковим агентом є страхова компанія, а тому подавати декларацію також не потрібно.

Подарунки оподатковуються у такий же спосіб, як і спадщина – за тими ж ставками і на тих самих умовах.

Варто відзначити, що у такому випадку факт дарування не лише квартири, але й іншого майна повинен бути оформлений відповідним чином. Крім того, для цілей оподаткування повинна бути проведена оціночна вартість подарунка.

З детальною інформацією щодо форми Декларації та порядку її заповнення можливо ознайомитись на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням:http://sfs.gov.ua/deklaruvannya-dohodiv-gromadyan-2018. Консультації, тренінги та практичну допомогу у заповненні декларацій – отримайте у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1. Телефон для довідок: 43-46-10, 43-46-46.


 

У 2018 році електроавто – без оподаткування

Вівторок, 06 березня 2018, 07:25

Протягом цього року звільняються від оподаткування акцизним податком операції з ввезення на митну територію України  та реалізації на митній території України виключно електромобілів. Це ж правило стосується й авто вироблених в Україні.

Не оподатковуватимуться такі авто до 31 грудня 2018 року. Про це зазначили у Тернопільській ОДПІ.

Докладніше проконсультуватись з даного питання можна у Центрі обслуговування платників Тернопільської ОДПІ за адресою: вул. Білецька, я та за телефоном: 43-46-10.


 

Маєте іпотеку – отримайте знижку

Понеділок, 05 березня 2018, 09:18

У Тернопільській ОДПІ нагадали, що платники податків мають право включити до податкової знижки частину суми процентів, фактично сплачених протягом звітного року, за іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах.

При сплаті процентів за іпотечним житловим кредитом в іноземній валюті сума платежів за такими процентами, здійснених в іноземній валюті, перераховується у гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діяв на день сплати таких процентів.

Таке право виникає, якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купляється житловий будинок, квартира або кімната, визначених таким платником як основне місце його проживання. Зокрема, згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

Окрім того, включаються до податкової знижки суми витрат, які пов’язані зі сплатою видатків на будівництво чи придбання доступного житла, визначених законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та проценти за ними.

Порядок визначення суми процентів, сплачених платником за користування іпотечним житловим кредитом, з метою нарахування податкової знижки, регулюється статтею 175 Податкового кодексу.

Докладні консультації – Центрі обслуговування платників та за телефоном: 43-46-10.

 

Тернопільським підприємцям на замітку

Понеділок, 05 березня 2018, 09:17

У Тернопільській ОДПІ нагадали про граничні терміни сплати податків та подання звітності на березень. Так:

У середу, 7 березня, останній день сплати:

  • частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями за результатами фінансово-господарської діяльності за 2017 рік;

  • податку на прибуток підприємства за 2017 рік.


У середу, 7 березня, останній день подання:

  • звіту про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів  у оптовій мережі

(форма № 1-ОА та форма № 1-ОТ)

за лютий 2018 року.


У четвер, 15 березня, останній день подання:

  • звіту про використання книг обліку розрахункових операцій та розрахункових книжок (форма № ЗВР-1) та довідки про використані розрахункові книжки за лютий 2018 року.


У п’ятницю, 16 березня, останній день подання:

  • заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування з II кварталу 2018 року та розрахунку доходу за попередній календарний рік.


У вівторок, 20 березня, останній день сплати:

  • авансового внеску з єдиного податку за березень 2018 року платниками, віднесеними до 1-ї та 2-ї груп.

  • єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування з доходу за лютий 2018 року.


У вівторок, 20 березня, останній день подання:

  • податкової декларації з податку на додану вартість за лютий 2018 року;

  • декларації акцизного податку за лютий 2018 року;

  • податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за лютий 2018 року;

  • податкової декларації з рентної плати за лютий 2018 року;

  • розрахунку з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України (Додаток 4 1 до Декларації) за лютий 2018 року;

  • звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (форма № Д4 (місячна)) за лютий 2018 року.


У середу, 21 березня, останній день подання:

  • заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування з II кварталу 2018 року.


У п’ятницю, 30 березня, останній день сплати:

  • плати за землю за лютий 2018 року;

  • податку на доходи фізичних осіб та військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу за лютий 2018 року;

  • податку на додану вартість за лютий 2018 року;

  • акцизного податку за лютий 2018 року;

  • рентної плати за користування радіочастотним ресурсом за лютий 2018 року.

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників та за телефоном: 43-46-10.

 

До кінця року у Тернополі планується завершити реконструкцію дамби

Понеділок, 05 березня 2018, 00:00

У 2018 році у Тернополі, відповідно до рішення виконавчого комітету, буде завершена реконструкція дамби Тернопільського ставу на вул. Руській.

Зі слів міського голови Сергія Надала, протягом року працівники підрядної організації відремонтують третю частину проїзної дороги у сторону до Надставної церкви та на всій дамбі влаштують два шари асфальтобетонного покриття на обох смугах для руху. Також триватиме влаштування дорожніх бордюрів та ремонт тротуарів зі сторони ставу і парку «Топільче».

Цього року на ремонт дамби з міського бюджету виділено близько 2 млн. грн, наразі триває підготовка проектно-кошторисної документації. Самі ж ремонті роботи з реконструкції дамби розпочнуться при настанні сприятливих погодних умов.

Нагадаємо, протягом першої та другої черги реконструкції дамби, яка тривала у 2016 та 2017 роках, було відремонтовано гідротехнічні споруди - шлюзний міст та водонапуск у парк Топільче, проїзну частину, де наразі влаштовано лише нижній шар асфальтобетонного покриття, та розпочався ремонт тротуарів.

 

Тернопільські школи працюватимуть у звичайному режимі

Неділя, 04 березня 2018, 08:14

Управління освіти та науки інформує, що усі навчальні заклади Тернополя (дитячі садки, школи, позашкільні навчальні заклади та ін.) працюють у звичайному режимі.

Відтак, завтра, у суботу, 3 березня, всі тернопільські школярі будуть навчатися, оскільки триває відпрацювання за 9 березня, яке буде вихідним.

Навчання з понеділка теж триватиме у звичайному режимі.

 

У тернопільських парках здійснюють планову обрізку аварійних та сухих дерев

Неділя, 04 березня 2018, 08:13

У парках на території Тернополя працівники КП «Об´єднання парків культури і відпочинку м. Тернополя» приступили до планової зрізки аварійних і сухостійних дерев та формувальної підрізки крон. Зрізання зелених насаджень відбувається у міжвегетаційний період та при наявності необхідних дозвільних документів.

До управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології часто звертають мешканці щодо наявності аварійних дерев у парках Тернополя. Відтак, у 2017 році комунальники обстежили дерева, на які скаржилися тернополяни, та визначили ті, стан яких потребує видалення чи обрізки. Беручи до уваги факт, що десятки дерев у парках висаджувалися одночасно, сьогодні спостерігається тенденція до завершення вікової межі багатьох дерев та всихання насаджень цілими периметрами.

Відповідно до акту обстеження зелених насаджень, складеного спеціальною комісією, у березні цього року планується видалити чимало дерев у парках Тернополя, але з перспективою подальшого висадження на їх місці нових дерев.

Тому просимо тернополян з розумінням поставитися до необхідності здійснення цих робіт у парках.

Нагадуємо, що усі тернопільські парки (окрім міського парку «Здоров′я», заснованого у 2015 році) створені приблизно в середині минулого століття. Зокрема, «Парк імені Тараса Шевченка» заснований у 1953 році, «Топільче» – у 1983 році, парк «Національного відродження» – у 1978 році, а «Старий парк» існує з 1961 року. Це означає, що більшість дерев у парку «Національного відродження» досягли 40-річного віку, а деревам, що у парку імені Тараса Шевченка – в середньому по 65 років.

 

У Тернополі планують збудувати нові бювети

П'ятниця, 02 березня 2018, 08:23

Рішенням виконавчого комітету затверджено титульний список будівництва бюветів у Тернополі на цей рік.

Відповідно до зазначеного документу, впродовж цього року заплановано спорудити шість бюветів на бульварі Д.Галицького, на бульварі С.Петлюри, у сквері на вул. Б.Лепкого, на бульварі П.Куліша, на вул. Валовій та на вул. Лучаківського.

Нагадаємо, що у 2015 році у Тернополі відкрили бювет на вул. Юності, з якого можна безкоштовно набирати питну воду. За кошти міського бюджету тоді провели ремонт альтанки та відновили роботу свердловини.

 

У Тернополі розпочався двомісячник благоустрою

П'ятниця, 02 березня 2018, 08:22

З 1 березня до 30 квітня у Тернополі триватиме двомісячних благоустрою. Враховуючи несприятливі погодні умови для виконання зовнішніх робіт з впорядкування території міста, наразі обслуговуючі підприємства розпочали приводити у належний санітарний стан об’єкти житлового фонду. Зокрема, ведуться роботи з очищення від сміття горищ, технічних поверхів, підвалів, приямків, сходових кліток, впорядкування місць загального користування, ремонт (обрізка) зелених насаджень та видалення аварійних дерев.

Протягом двох місяців у Тернополі також приведуть у належний санітарно-технічний стан прибудинкові території, відремонтують та пофарбують спортивні та дитячі майданчики, відремонтують старі та встановлять нові пісочниці, передбачено облаштування нових лавок для відпочинку, проведення ямкового ремонту покриття дворів, впорядкування зелених зон, ліквідування написів «графіті», тощо.

Під час двомісячника благоустрою також відбуватимуться загальноміські толоки. Про дати їх проведення буде повідомлено додатково.

 

Підприємці-пенсіонери не сплачують єдиного внеску за себе

Четвер, 01 березня 2018, 07:28

У Тернопільській ОДПІ нагадали, що фізособи–підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та фізичні особи–підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами й отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Зазначене звільнення не застосовується до осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Зазначена норма передбачена частиною 4 ст.4 Закону України від 08.07.10 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Докладніші консультації – Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

 

Надавали розважальні послуги на весіллях і днях народженнях – подайте декларацію та сплатіть податки

Четвер, 01 березня 2018, 07:25

Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів. Про це нагадали у Тернопільській ОДПІ.

Особою, яка не є податковим агентом, вважається нерезидент або фізична особа, яка не має статусу суб'єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка перебуває на податковому обліку як особа, що провадить незалежну професійну діяльність.

Таким чином громадяни, які отримували  у 2017 року доходи не від податкових агентів, повинні до 2 травня 2018 року, подати декларацію про майновий стан і доходи, в якій необхідно відобразити суму отриманого доходу, суму сплаченого протягом вказаного року податку та податкового зобов'язання.

Сума податкового зобов'язання, зазначена в такій декларації, сплачується громадянами самостійно до 1 серпня 2018 року.

Звертаємо увагу, що з 1 січня 2018 року декларація подається за новою формою, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 №556.

З детальною інформацією щодо порядку заповнення декларації та її формою можна ознайомитись на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України за посиланням: http://sfs.gov.ua/ та у Центрі обслуговування платників Тернопільської ОДПІ за адресою: вул. Білецька,1 чи за телефоном: 43-46-10.

 

Щодо первинної реєстрації громадського об’єднання.

Середа, 28 лютого 2018, 07:33

Відповідно до Статті 1 Закону України «Про громадські об’єднання» (далі – Закон), громадське об'єднання - це добровільне об'єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів.Громадське об'єднання за організаційно-правовою формою утворюється як громадська організація або громадська спілка.

Статтею 7 Закону передбачено, що засновниками громадської організації можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які досягли 18 років, а молодіжної та дитячої громадської організації - 14 років, а засновниками громадської спілки можуть бути юридичні особи приватного права, у тому числі громадські об'єднання зі статусом юридичної особи. Засновниками громадської спілки не можуть бути політичні партії, а також юридичні особи, щодо яких прийнято рішення щодо їх припинення або які перебувають у процесі припинення.Згідно Статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» заявником подається наступний пакет документів:1) заява про державну реєстрацію створення юридичної особи. 2) примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) рішення засновників, а у випадках, передбачених законом, - рішення відповідного державного органу, про створення юридичної особи. Невід’ємною частиною протоколу установчих зборів громадського об’єднання є реєстр осіб, які брали участь в установчих зборах, в якому обов’язково зазначаються відомості:• щодо фізичних осіб - прізвище, ім'я та по батькові особи, дата народження, а для іноземців та осіб без громадянства також дані національного паспорта або документа, що його замінює. Дані про особу засвідчуються її особистим підписом;• щодо юридичних осіб - повне найменування, ідентифікаційний код, юридична адреса, прізвище, ім'я та по батькові особи, яка уповноважена брати участь в установчих зборах. Ці дані засвідчуються підписом особи, уповноваженої брати участь в установчих зборах.3) відомості про керівні органи громадського формування (ім’я, дата народження керівника, членів інших керівних органів, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), посада, контактний номер телефону та інші засоби зв’язку), відомості про особу (осіб), яка має право представляти громадське формування для здійснення реєстраційних дій (ім’я, дата народження, контактний номер телефону та інші засоби зв’язку);5) установчий документ юридичної особи 
Статтею 5 Закону передбачено, що громадське об’єднання може здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи або без такого статусу. Державна реєстрація громадського об’єднання, що не має статусу юридичної особи, здійснюється шляхом повідомлення про утворення такого громадського об’єднання, відповідно до статті 19 Закону України « Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань». Для повідомлення про утворення громадського об’єднання, що не має статусу юридичної особи, подаються такі документи:1) заява про державну реєстрацію громадського об’єднання, що не має статусу юридичної особи;2) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення про утворення громадського об’єднання;3) відомості про засновників громадського об’єднання (прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, адреса місця проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності) - для фізичної особи; її найменування, місцезнаходження, ідентифікаційний код - для юридичної особи);4) відомості про особу (осіб), уповноважену представляти громадське об’єднання (прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), контактний номер телефону та інші засоби зв’язку).На підставі поданих документів проводиться державна реєстрація протягом 3-х робочих днів, з дня подання таких документів. Плата за державну реєстрацію громадського об’єднання не справляється.

Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області

 

Оновлено перелік дозволених для використання касових апаратів

Середа, 28 лютого 2018, 07:10

У Тернопільській ОДПІ інформували, що Державною фіскальною службою України наказом від 20 лютого 2018 р. № 79 затверджено новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій. Оновлений Державний реєстр містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, в кількості 160 моделей.

Окремо наводиться Перелік РРО, виключених з держреєстру у 2016-2017 рр., експлуатація яких не дозволяється. Загалом таких РРО 5.

Водночас, втратив чинність наказ ДФСУ від 18.12.2017 р. №854.

Довідково: З оновленим Державним реєстром РРО можна ознайомитись на офіційному веб-порталі ДФС, у розділі Реєстри, Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій (http://sfs.gov.ua/).

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників Тернопільської ОДПІ, також за телефоном: 43-46-10.


 

Медичні заклади Тернополя затвердили фінансові плани на 2018 рік

Середа, 28 лютого 2018, 05:19

Нещодавно вступив в дію Закон, який дає старт медичній реформі та передбачає державні фінансові гарантії у наданні первинної, паліативної та екстреної медичної допомоги. Також держава гарантує безкоштовне надання допомоги при родах та меддопомогу дітям.

Начальник відділу охорони здоров'я та медичного забезпечення Ростислав Левчук та представникимедичних закладів міста розповідають, що усі заклади охорони здоров’я Тернополя вже реорганізувалися у некомерційні комунальні підприємства і з липня 2018 року вони отримуватимуть пряме фінансування за надані послуги з державного бюджету. Самі ж мешканці зможуть вибрати лікаря первинної допомоги (педіатра, терапевта, сімейного лікаря) та підписувати з ними Декларації вже з квітня.

«Хочу зазначити, що Тернопільська міська рада планує провести аудит медичних закладів, який допоможе краще оптимізувати мережу лікувальних закладів і ефективно надавати медичні послуги першого та другого рівня мешканцям, - пояснює Ростислав Левчук. – Проте це плани на найближчу перспективу. А вже зараз рішенням виконавчого комітету медичні заклади затвердили фінансові плани, у яких кошти на утримання закладів будуть направлені відповідно до профілю закладів».

Перелік першочергових медичних послуг, які надаватимуть медичні заклади міста:

КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги» надає

- цілодобове надання екстреної медичної допомоги, а саме лікування травм, отруєнь, транфузіологічної допомоги, проведення екстрених хірургічних втручань;

- цілодобове надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги:(інфекційні хвороби, ортопедія;

КНП «Тернопільська комунальна міська лікарня № 2»

- цілодобове надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги : хірургія, урологія, кардіологія, терапія, ведення пологів, лікування патології вагітних та надання невідкладної акушерсько – гінекологічної допомоги;

- амбулаторні послуги II рівня за направленнями сімейних лікарів;

- акушерсько – гінекологічна допомога в амбулаторних умовах;

КНП «Міська комунальна лікарня №3»

- надання реабілітації в гострому періоді;

- хоспісна допомога;

- амбулаторні послуги II рівня за направленнями сімейних лікарів;

КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня»

- цілодобове надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги: педіатрія, дитяча інфекція;

- амбулаторні послуги II рівня за направленнями сімейних лікарів;

- первинна педіатрична медична допомога;

КП «Тернопільський міський лікувально - діагностичний центр»

- амбулаторні послуги II рівня за направленнями сімейних лікарів;

КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги»

- первинна медична допомога;

КНП «Тернопільська міська комунальна стоматологічна поліклініка»

- соціальна стоматологія;

- невідкладні амбулаторні стани;

КНП «Комунальна дитяча стоматологічна поліклініка»

- профілактична, лікувальна та гостра хірургічна допомога дітям до 16 років;

 

Приймаєте працівника на роботу – подайте повідомлення у податкову

Середа, 28 лютого 2018, 00:00

У Тернопільській ОДПІ нагадують, що до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором власник підприємства, установи, організації або фізична особа повинна подати до податкової інспекції за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування повідомлення про прийняття такого працівника на роботу.

Тобто, обов’язок з подання повідомлення поширюється виключно на трудові відносини (коли з працівником укладається трудовий договір). Форма повідомлення про прийняття працівника на роботу затверджена  постановою КМУ від 17.06.2015 р. № 413.

Подати таке повідомлення слід до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором одним із таких способів:

- засобами електронного зв'язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб, відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;

- на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

- на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше, ніж із п'ятьма особами.

Разом з тим, повідомлення про прийняття працівника на роботу не надається, якщо:

- з фізичною особою укладається договір цивільно-правового характеру,

- власник виконує функції з управління підприємством;

- фізична особа працює на громадських засадах;

- стажист навчається у роботодавця на підставі договору про стажування, який є різновидом договору цивільно-правового характеру;

- працівника поновлено на попередній роботі за судовим рішенням;

- працівник виходить з відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустки без збереження заробітної плати, оскільки на період відпустки дія трудового договору не припиняється.

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників Тернопільської ОДПІ та за телефоном: 43-46-10.


 

Порядок державної реєстрації статуту територіальної громади

Вівторок, 27 лютого 2018, 17:45

Відповідно до статті 19 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997  № 280/97-ВР(далі - Закон) передбачає, що з метою врахування історичних, національно-культурних, соціально-економічних та інших особливостей здійснення місцевого самоврядування представницький орган місцевого самоврядування на основі Конституції України та в межах цього Закону може прийняти статут територіальної громади села, селища, міста.Згідно частини 2 статті 19  Закону, статут територіальної громади підлягає державній реєстрації в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації (легалізації) об’єднань громадян, інших громадських формувань. Порядок державної реєстрації статуту територіальної громади визначений Положенням про державну реєстрацію статутів територіальних громад затверджений постановою Кабінету Міністрів від 27 липня 1998 р. N 1150(далі - положення).Відповідний представницький орган місцевого самоврядування, зігдно пункту 1-1 Положення, подає документи до місцевого Центру надання адміністративних послуг. Пунктом 2 Положенням визначається перелік документів, необхідний для державної реєстрації статуту територіальної громади.Для реєстрації статуту разом із заявою подаються:   а) статут територіальної громади села,  селища, міста у дво примірниках;      б) рішення  представницького  органу місцевого самоврядування про затвердження статуту;      в) протокол   пленарного  засідання  представницького  органу місцевого самоврядування, на якому прийнято рішення про реєстрацію статуту.Документи, що  подаються  для реєстрації статуту,  мають бути оформлені відповідно до вимог законодавства. Орган, що здійснює реєстрацію статуту,  не має права вимагати від заявника подання документів, не передбачених законодавством та Положенням  або  оформлених  інакше,  ніж  визначено  в  Положенні.Орган, що  здійснює  реєстрацію  статуту,  в   разі   потреби  перевіряє відомості, які містяться в поданих документах.Пунктом 4 і 5 Положення передбаченно, що заява про державну реєстрацію  статуту громади розглядається  в  місячний термін. За  результатами  розгляду  заяви  приймається рішення про реєстрацію статуту або відмову в його реєстрації.Підставою для відмови в державній реєстрації статуту територіальної громади може бути його невідповідність Конституції та законам України. Відмова в реєстрації статуту територіальної громади може бути оскаржена в судовому порядку.
Головне територіальне управлінняюстиції у Тернопільській області

 

До складу витрат включаються суми нарахованої амортизації

Вівторок, 27 лютого 2018, 10:54

У Тернопільській ОДПІ зазначили, що об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між виручкою у грошовій та не грошовій формі і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такого підприємця.

З першого січня 2017 року підприємці отримали право за власним бажанням включати до складу витрат, амортизаційні відрахування за витратами на придбання основних засобів та нематеріальних активів та витратами на самостійне виготовлення основних засобів.

Розрахунок амортизації здійснюється із застосуванням прямолінійного методу, за яким річна сума амортизації визначається діленням первісної вартості об'єкта основних засобів та нематеріальних активів, яка амортизується, на строк корисного використання об'єкта основних засобів та нематеріальних активів.

Разом з тим, не підлягають амортизації об'єкти житлової нерухомості та легкові і вантажні автомобілі.

Ремонт, реконструкція, модернізація та інші поліпшення основних засобів, а також ліквідація основних засобів (у частині залишкової вартості) не підлягають амортизації, а повністю включаються до складу витрат звітного періоду.

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників та за телефоном: 43-46-10.


 

Працевлаштування військовослужбовців – учасників АТО

Вівторок, 27 лютого 2018, 09:29

У Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості у пошуках роботи у січні 2018 року перебували на обліку 82 демобілізованих військовослужбовці, які брали участь у проведенні антитерористичної операції, що проживають в м. Тернополі, мали статус безробітного та отримували допомогу по безробіттю – 59 осіб.  З початку року  2 особи працевлаштовані за сприянням служби зайнятості.

За станом на 01 лютого 2018 року на обліку у центрі зайнятості перебуває 73 військовослужбовці – учасники АТО, з них мають статус безробітного 49 осіб та отримують виплати по безробіттю – 41 безробітний, які брали участь у проведенні антитерористичної операції та потребують соціального захисту, що проживають в м. Тернополі. Проводиться відповідна робота щодо сприяння їм у підборі підходящої роботи. Значна частина військовослужбовців на даний час проходить реабілітацію після звільнення з лав ЗСУ, що унеможливлює прискорення їх працевлаштування.


 

Перелік міжквартальних проїздів Тернополя, які будуть відремонтовані у 2018 році

Вівторок, 27 лютого 2018, 08:54

З настанням весни у Тернополі розпочнуться капітальні ремонти об'єктів житлового фонду та шляхо-мостового господарства.

Зі слів очільника Тернополя Сергія Надала, відповідно до деяких титульних списків у 2018 році продовжиться реконструкція проїзної частини дамби Тернопільського ставу на вул. Руській та тротуарів зі сторони ставу та парку «Топільче». Також у місті заплановані капітальні ремонти міжквартальних проїздів, прибудинкових територій, тротуарів, вуличного освітлення, влаштування дитячих майданчиків тощо.

Капітальний ремонт міжквартальних проїздів у 2018 році заплановано здійснити за такими адресами:

  • Бульвар Д. Вишнивецького, 2 - вул. Полковника Морозенка.3;
  • вул. Пилипа Орлика, 3 - вул. Юності;
  • вул. Вербицького,6 - до вул. Вербицького, 8;
  • вул. Бродівська, 50 - вул. Бродівська, 50В;
  • вул. Львівська, 12 - вул. Чумацька;
  • вул. Будного, 26 - вул. Будного, 30;
  • вул. 15 Квітня, 23 - вул. 15 Квітня, 25;
  • вул. Карпенка, 30;
  • проспект Злуки - вул. Чалдаєва;
  • вул. Бр.Бойчуків - вул. Бр.Бойчуків, 17;
  • вул. Протасевича, 14 - вул. Л.Українки, 18;
  • вул. Протасевича – вул. Протасевича, 16, 16А.
 

У Тернополі на маршрут виїхав ще один тролейбус

Понеділок, 26 лютого 2018, 15:52

26 лютого у Тернополі у перший рейс із пасажирами за маршрутом №2 виїхав ще один тролейбус - «гармошка» – «Škoda 15Tr» №181.

Наразі КП «Тернопільелектротранс» очікує на прибуття у Тернопіль «ювілейного», 30-го за рахунком, тролейбуса «Škoda 15Tr», який отримає порядковий номер 183.

Нагадаємо, нещодавно на міські маршрути виїхали тролейбуси «Škoda 14Tr» №182 і «Škoda 15Tr» №180.

 

У Тернополі відбудеться фестиваль-конкурс духовної пісні «Я там, де є благословення!»

Понеділок, 26 лютого 2018, 07:30

21-22 квітня за підтримки міського голови Сергія Надала та Міністерства культури України у Тернополі відбудеться Міжнародний фестиваль-конкурс духовної пісні «Я там, де є благословення». В конкурсних виступах 2018 року візьмуть участь професійні і творчі колективи та виконавці з України і зарубіжжя.

Конкурсний відбір учасників відбудеться 21 квітня в академічному обласному драматичному театрі ім. Т. Шевченка, Українському домі «Перемога» та церкві Матері Божої Неустанної Помочі, або в Архикатедральному Соборі Непорочного Зачаття Діви Марії. 22 квітня - нагородження та гала – концерт переможців фестивалю.

Документи та заявки на участь потрібно надсилати в Управління культури і мистецтв за адресою: 46001, бул. Шевченка, 1, м. Тернопіль, або на електронну адресу:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду , тел. 42-06- 72. Положення про проведення конкурсу духовної пісні та камерної музики «Я там, де є благословення» та реєстраційний лист додаються.

Довідково: Цьогоріч організатори конкурсу внесли в Положення ще одну номінацію – «Камерні оркестри та ансамблі».

 

Тернопіль вперше в Україні запустив оплату за проїзд банківськими картками у всьому громадському транспорті

Неділя, 25 лютого 2018, 08:01

22 лютого у приміщенні Тернопільської міської ради відбулася презентація запуску безконтактних технологій оплати проїзду у всьому громадському транспорті Тернополя за допомогою банківських карток VISA та інших платіжних систем, зокрема і NFC-пристроями. Така можливість вперше в Україні реалізована у всьому комунальному та приватному транспорті. Розраховуватися за проїзд безконтактними банківськими картками тернополяни та гості міста можуть вже від сьогодні.

Презентували систему у Тернополі партнери проекту, зокрема директор відділу технологічних рішень, керівник групи інноваційних рішень компанії VISA Євген Лісняк, заступник директора департаменту електронної комерції та платіжних засобів – начальник управління торгового еквайрингу «Ощадбанк» Наталія Войтович, директор ТОВ «Системний зв’язок» Віталій Васильків та міський голова Тернополя Сергій Надал.

«Тернопіль іде європейським шляхом розвитку громадського транспорту. Зараз наше місто - одне з перших, де запроваджено електронний квиток і наразі єдине місто в Україні, де є можливість оплачувати за проїзд безконтактними банківськими картками у всьому громадському транспорті: комунальному та приватному, - розповідає Сергій Надал. – Наголошую, що це лише черговий етап масштабної транспортної реформи у Тернополі, оскільки на часі закупівля великих автобусів та створення єдиної муніципальної транспортної компанії. Відтак, у нашому місті зовсім скоро буде якісний, зручний та доступний громадський транспорт».

«Щиро дякуємо керівництву міської ради за активну позицію і запуск безконтактних технологій оплати проїзду у громадському транспорті Тернополя, - зазначає Євген Лісняк. - Цей крок є дуже ефективним та корисним, як для міської влади, так і для перевізників, адже це дасть змогу детальніше відстежувати пасажиропотік, виключити готівковий розрахунок та унеможливити шахрайство під час перевезення пасажирів. Нам дуже приємно, що Тернопіль є одним з перших міст в Україні, де вдалося впровадити електронний квиток, та, завдяки відкритості мерії, став першим, де впроваджено електронний квиток у приватному транспорті. У нашій практиці - це один з небагатьох прикладів, яким ми дуже пишаємося і завдячуємо Тернопільській міській раді та партнерам проекту».

Одночасно, Наталія Войтович зазначила, що керівництво «Ощадбанку» сьогодні приділяє значну увагу інноваціям та сучасним технологіям, які роблять життя мешканців міста комфортнішим, тому участь у таких рішеннях, як «cashless» рішення, яке зараз впроваджується у Тернополі, для «Ощадбанку» є дуже важлива.

«Введення розрахунку банківськими картками - це вагома частина у розвитку автоматизованої оплати проїзду у громадському транспорті Тернополя, - коментує Віталій Васильків. - Також це ще один крок до мінімізації готівкових розрахунків у транспорті та успішної транспортної реформи у Тернополі. Разом з міською радою та компанією VISA ми і надалі впроваджуватимемо інновації, що стосуватимуться і соціальної карти жителів міста з банківськими можливостями та інших важливих процесів».

 

Тернопільська міська рада у соціальних мережах

Субота, 24 лютого 2018, 08:56

Відтепер дізнаватися актуальну та важливу інформацію тернополяни зможуть також на офіційних сторінках Тернопільської міської ради у соціальних мережах.

Зокрема, акаунти можна знайти:

Twitter https://twitter.com/ternopil_rada

Facebook https://www.facebook.com/Ternopil.rada/

Instagram https://www.instagram.com/ternopil_rada/

Відеоматеріали можна переглянути на нашому YouTube-каналі https://www.youtube.com/channel/UCFf6yPT6DBb0tshW2S_aJMA

 

У Тернополі проведуть спортивно-патріотичні змагання «Кубок Шухевича»

Субота, 24 лютого 2018, 08:55

З 24 лютого по 4(5) березня у Тернополі відбудуться щорічні спортивно-патріотичні молодіжні змагання «Кубок Шухевича».

До участі запрошуються змішані команди з числа представників громадських організацій та студентських рад у кількості 12 осіб (+2 запасних). Передбачається участь команд у змаганнях з фут залу, шахів, онлайн контр-страйку, скелелазіння, стрільби, плавання, бігу, боксу, волейболу, баскетболу та інтелектуальному змазі.

Для реєстрації на участь у змаганнях капітан команди повинен заповнити онлайн-заявку (https://goo.gl/forms/a7Zh6LFU6mk9BrBm2) до 22 лютого 17.00.

Детальніше за посиланням https://www.facebook.com/events/2038286799741693/.

Довідка:

Спортивно-патріотичні молодіжні змагання «Кубок Шухевича» засновані у 2001 році з метою знайомства та здруження молодіжного середовища Тернополя з числа громадських організацій. Спортові зустрічі відбуваються щороку у першій половині березня, аби вшанувати пам'ять Головного командира УПА Романа Шухевича, який героїчно загинув у боротьбі з російськими окупантами 5 березня 1950 року.

 

Комунальники Тернополя протягом всієї ночі очищали дороги від снігу

П'ятниця, 23 лютого 2018, 07:38

14 одиниць спецтехніки прибирали тернопільські дороги від снігу у ніч з 21 на 22 лютого. Очищення вулиць у Центрі, м-рні Новий світ, масивах Сонячний та Східний здійснювало ТОВ «Авакс Проф», а у Кутківцях, Пронятині, на м-рнах Дружба та Березовиця – КП Міськшляхрембуд».

Загалом протягом ночі у місті була залучена снігоочисна техніка у кількості:

  • посипання піскорозкидачами - 10 од.
  • черговий навантажувач ЕО 2621 - 2 од.
  • черговий автобус - 2 од.

Нагадаємо, що прибирання прибудинкових територій та міжбудинкових проїздів здійснюють обслуговуючі підприємства та ОСББ (в залежності від того, хто обслуговує будинок). Окремо угоди на зимове прибирання укладають і дирекції шкіл та дошкільних навчальних закладів, медичні заклади та інші суб’єкти господарювання.

 

Муніципальний Галицький камерний оркестр запрошує на «Музику вихідного дня»

П'ятниця, 23 лютого 2018, 07:37

25 лютого о 18.00 в концертній залі Українського Дому «Перемога» Муніципальний Галицький камерний оркестр під орудою Василя Феленчака представить своїм шанувальникам програму «Музика вихідного дня».

Популярні романтичні мелодії у виконанні оркестру з нагоди завершення зими, обов’язково задовільнить різні смаки слухачів. Вестимуть концерт поетеса Олена Лайко та заслужений журналіст України Михайло Зубик

Квитки можна придбати в касі УД «Перемога». Телефони для довідок: +38-066-114-86-34, +38-096-320-00-73.

 

Сторінка 72 з 110

«ПочатокПопередня71727374757677787980НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер