images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Зупиненням (припиненням) членства в структурних утвореннях політичної партії

Вівторок, 20 лютого 2018, 20:07

Абзац 5 стаття 6 Закону України «Про політичні партії в Україні» Порядок вступу до політичної партії,  зупинення та припинення членства в ній визначається статутом політичної партії.

Абзац 6 стаття 6 Закону України «Про політичні партії в Україні» Громадянин  України  має  право  в  будь-який час зупинити чи припинити  своє  членство в політичній партії шляхом подання заяви до  відповідних  статутних  органів  політичної партії. Членство в політичній  партії зупиняється чи припиняється з дня подання такої заяви та не потребує додаткових рішень. З цього ж дня припиняється перебування  громадянина  України  на будь-яких виборних посадах в політичній партії.

Що стосується норм чинного законодавства що регулює зупиненням (припиненням) членства в структурних утворень політичних партій то це передбачено, частиною 5 статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (далі - Закон)  для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у зв’язку із зупиненням (припиненням) членства у громадському формуванні члена керівного органу (крім керівника) така особа подає копію заяви про зупинення (припинення) нею членства до відповідних статутних органів громадського формування з відміткою про її прийняття.

Пункт 3) частини 1. статті 1 Закону громадські формування - політичні партії, структурні утворення політичних партій, громадські об’єднання, місцеві осередки громадського об’єднання із статусом юридичної особи, професійні спілки, їх об’єднання, організації профспілки, передбачені статутом профспілки та їх об’єднання, творчі спілки, місцеві осередки творчих спілок, постійно діючі третейські суди, організації роботодавців, їх об’єднання, відокремлені підрозділи іноземних неурядових організацій, представництва, філії іноземних благодійних організацій

Відповідно до частини 5 статті 21 Закону для державної реєстрації змін до відомостей про структурне утворення політичної партії, що не має статусу юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у зв’язку із зупиненням (припиненням) членства у структурному утворенні політичної партії, що не має статусу юридичної особи, член керівного органу (крім керівника) подає копію заяви про зупинення (припинення) ним членства до відповідних статутних органів політичної партії з відміткою про її прийняття.



Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області







 

КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» має власний сайт

Вівторок, 20 лютого 2018, 07:12

Комунальне підприємство міської ради «Тернопільміськтеплокомуненерго» відтепер має власний веб-сайт для зручності споживачів послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води.

На сайті www.teplo.te.ua розміщена інформація про підприємство, тарифи та ціни на комунальні послуги, електронна пошта для звернень громадян та багато іншого.

Для тернополян також є можливість зареєструватись в Особистому кабінет, що надає можливість подавати показники лічильника онлайн, сплатити за спожиті послуги та переглядати стан розрахунків за теплопостачання.

Для проведення реєстрації необхідно ввести свій особовий рахунок, прізвище (або ідентифікатор, який є на квитанціях), створити логін та пароль до Особистого кабінету. Важливо не втрачати свої реєстраційні дані для входу в Особистий кабінет.

Нагадаємо, «Особистий кабінет» також існує для тернопільських споживачів газу на сайті www.gazpostach.te.ua , де можна здійснити подачу показів лічильників та ознайомитися із станом оплати за спожитий природний газ.

 

Реквієм за Героями Небесної Сотні відбудеться 20 лютого

Понеділок, 19 лютого 2018, 11:32

20 лютого – пам’ятний день для вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні. У цей день у Тернополі відбудеться ряд заходів.

Зокрема, завтра, 20 лютого об 11.00 у Тернополі на Микулинецькому кладовищі відбудеться поминальна панахида та покладання квітів до могил воїнів АТО, загиблих у боротьбі за незалежність України.

А о 12.00 на площі Героїв Євромайдану пройде Всенародний реквієм за Героями Небесної Сотні, що загинули під час Революції Гідності.

Запрошуємо усіх небайдужих тернополян прийти та хвилиною мовчання і молитвою вшанувати пам’ять загиблих Героїв.

 

З 1 березня пільговики у громадському транспорті Тернополя їздитимуть безкоштовно тільки з «Карткою тернополянина»

Понеділок, 19 лютого 2018, 08:06

З початку січня у всьому громадському транспорті Тернополя запрацювала електронна система оплати за проїзд. На перехідний період, який завершиться 1 березня, пільговики у тролейбусах мали змогу їздити ще за посвідченням. Проте з першим днем весни безкоштовний пільговий проїзд буде доступний лише для тих, хто має електронний квиток - пільгову «Картку тернополянина».

Для того, щоб надалі безкоштовно користуватися громадським транспортом, пільговикам потрібно оформити «Картку тернополянина». Зробити це можна в управлінні соціальної політики за адресою вул. Лисенка, 8, або у Оператора електронних систем міста за адресою вул. В. Чорновола 1, ІІ поверх. Із собою необхідно мати паспорт, ідентифікаційний код та посвідчення.

При цьому картка для пільговиків виготовляється безкоштовно впродовж 20-25 робочих днів.

Загалом у місті є 54 тисячі пільговиків, з яких «Карту тернополянина» отримали майже 40 тисяч осіб.

До слова, вищезазначені зміни не стосуються лише учасників бойових дій, які і з 1 березня надалі їздитимуть лише за посвідченням.

 

Громадське обговорення щодо присвоєння Комплексній дитячо-юнацькій спортивній школі №2 імені Юрія Горайського

П'ятниця, 16 лютого 2018, 12:04

Відповідно до Закон України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій» (№4865 – VI выд 24.05.2012) передбачено процедуру присвоэння юридичним особам та об’єктам права власності імен фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій. Згідно з ст. 6 вказаного Закону необхідно подати узагальнені зауваження і пропозиції, що надійшли під час громадського обговорення. Постановою Кабінету Міністрів України №989 від 24 жовтня 2012 року «Про затвердження Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій» затверджено порядок проведення громадського обговорення. У зв’язку з цим, подаємо відповідну інформацію на сайті.

Найменування юридичної особи, якій пропонуюється присвоїти ім’я фізичної особи, ювілейної чи святкової дати, назви або дати історичної події:

Комунальний заклад Тернопільської міської ради «Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа №2»

Ім’я фізичної особи, ювілейної чи святкової дати, назви або дати історичної події, що пропонується присвоїти юридичній особі: Юрій Горайський.

Обгрунтування пропозиції:.

Ю́рій Володимирович Горайський (31 липня 1977, с. БілаТернопільського району Тернопільської області - 4 березня2016, під Докучаєвськом Донецької області) — український громадсько-політичний діяч, підприємець, військовик, стрілець-регулювальник комендантського відділення комендантського взводу комендантської роти, матрос 73-го морського центру спеціальних операцій (Очаків). Голова Збаразької районної державної адміністрації (травень 2014 - квітень 2015).

Юрій Горайський народився в с. Білій поблизу Тернополя. Тривалий час проживав з батьками в обласному центрі. Після закінчення Тернопільської гімназії імені І. Франка, вступив до Тернопільського національного економічного університету, де здобув вищу економічну освіту.

Займався бізнесом. Належав до впливової на Збаражчині бізнес-родини. Підприємницька діяльність була пов'язана з баром у Збаражі та аграрним бізнесом в одному із сіл району.

У травні 2014 року за квотою партії УДАР призначений головою Збаразької районної державної адміністрації, хоча не був членом цієї політичної сили. Займав цю посаду 11 місяців. Допомагав військовим у зоні АТО як волонтер. За час його перебування на посаді запустив роботу Зарубинецького спиртзаводу, вперше за 20 років відшукав кошти на ремонт районного будинку культури. Попри прохання і протести активістів Президент України Петро Порошенко 21 квітня 2015 звільнив Юрія Горайського з посади голови РДА.

Через тиждень після звільнення з посади Юрій Горайський відбув добровольцем на передову, з травня по вересень 2015 року служив у секторі «М» під Маріуполем. У січні 2016 підписав контракт на військову службу. На місцевих виборах у жовтні 2015 року висувався кандидатом на посаду міського голови Збаража від партії «Добрий самарянин». 8 жовтня 2015 став ініціатором звернення до Президента України щодо звільнення голови Збаразької районної державної адміністрації Анатолія Качки із займаної посади, як неефективного керівника району та співучасника злочинів. Однак петицію підписали тільки 10 осіб.

Під час розвідки на Маріупольському напрямку передовий дозор «морських котиків», у якому був Юрій Горайський, вийшов на висоту в районі міста Докучаєвська, де наштовхнувся на диверсійно-розвідувальну групу противника. В результаті ближнього бою Юрій Горайський разом з побратимом з Одещини 27-річним Олександром Хмеляровим отримали смертельні поранення. Основна частина розвідгрупи 73-го Центру прийшла на допомогу та вступила у бій, згодом підійшли підрозділи 72-ї ОМБр. Під вогневим прикриттям загиблих і поранених евакуювали. За даними радіоперехоплення, противник втратив 30 бойовиків. Під час зустрічі в Тернополі тіла загиблого чоловіка вдова не захотіла бачити при цьому голову Тернопільської ОДА Степана Барну та наступника Юрія на посаді голови РДА Качку. Тіло загиблого зустріли вранці 6 березня у Збаражі. Похований 7 березня на міському цвинтарі. Поховали Юрія Горайського поруч із Героєм Небесної сотні Устимом Голоднюком.

Одружився у 18 років. Разом з дружиною Наталею виховував двох доньок — Ярину (19 років) та Мирославу (13 років).

Нагороди

Орден Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).

Вшанування пам'яті

  • 7 березня 2016 року на Тернопільщині оголошено днем жалоби за Юрієм Горайським.
  • 19 серпня 2016 року Тернопільська міська рада присвоїла звання «Почесний громадянин міста Тернополя» (посмертно)

 

У 2017 році був проведений відкритий чемпіонат міста з плавання з нагоди святкування Дня збройних сил України, присвячений пам’яті воїна АТО Юрія Горайського.

Суб’єкти, що внесли пропозицію щодо присвоєння юридичній особі імені фізичної особи, ювілейної чи святкової дати, назви або дати історичної події:

Педагогічний колектив, адміністрація КДЮСШ, учні КДЮСШ, батьківський комітет.

Строк, місце, час проведення заходів з громадського обговорення, акредитації представників засобів масової інформації, реєстрації учасників:

Форма громадського обговорення: круглий стіл

Дата громадського обговорення: 17.04.2018 року о 15.00 год.

Місце проведення: методичний кабінет Комунального закладу Тернопільської міської ради «Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа №2», за адресою: м. Тернопіль вул. Острозького, 16.

Поштова адреса та адреса електронної пошти, номер телефону, строк і форма для подання пропозицій (зауважень):

Усі пропозиції та зауваження подаються в письмовій або усній формі Комунальному закладу Тернопільської міської ради «Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа №2» протягом 30 днів з дати опублікування відповідного інформаційного повідомлення за адресою: м. Тернопіль, вул. Острозького, 16; тел. 25-28-58, 25-47-24 , або ж надсилаються електронною поштою на адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду факс (0352) 252858 із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає.

Місцезнаходження та адресу електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення: м. Тернопіль, вул. Острозького, 16; тел. 25-28-58, 25-47-24, електронна адреса Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду факс (0352) 252858.

Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення:

Рибак Андрій Григорович

Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення:

Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Тернопільської міської ради www.rada.te.ua

Обговорення проводиться упродовж двох місяців у засобах масової інформації та на сайті.

Запрошуємо усіх бажаючих взяти участь у обговоренні питання щодо присвоєння Комунальному закладу Тернопільської міської ради «Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа №2» імені Юрія Горайського.

 

У громадському транспорті Тернополя тестують можливість оплати банківською карткою за проїзд

П'ятниця, 16 лютого 2018, 12:03

З 17 лютого у всьому громадському транспорті Тернополя (у маршрутках та тролейбусах) тестуватимуть можливість оплати будь-якою банківською безконтактною карткою за проїзд.

Така можливість оплати буде доступна для мешканців та гостей міста уже з 22 лютого після проведення презентації роботи системи.

 

Інформацію про свої доходи отримайте через інтернет

П'ятниця, 16 лютого 2018, 12:01

У Тернопільській ОДПІ нагадують, що на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України в «Електронному кабінеті платника» функціонує сервіс «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб–платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді» в рамках проведення кампанії декларування доходів громадян та електронного декларування доходів державних службовців.

Запит для отримання відомостей про доходи формується виключно фізичними особами. Інформацію про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб–платників податків можна отримати у приватній частині (особистий кабінет) Електронного кабінету платника, з використанням лише електронного цифрового підпису фізичної особи.

Процедура підпису запиту така ж сама, як і процедура входу в особистий кабінет.

Ви можете самостійно обрати спосіб отримання інформації. Відправлений запит можна переглянути у розділі «Вхідні/вихідні документи» в приватній частині особистого кабінету. Після обробки запиту до особистого електронного кабінету платника надходить повідомлення.

Натиснувши на це повідомлення відкривається інформація про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків, яка замовлялася. Інформацію можна переглянути, зберегти або надрукувати.

Слід зазначити, що відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді можна отримати за останні три роки (поквартально), відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 60 днів після його закінчення.

Детально ознайомитись з Порядком отримання відомостей про доходи можна на офіційному веб-порталі ДФС у рубриці: Фізичним особам, а також у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.


Погоджено:


______________________ С. Бабій


 

Жертви насильства та діти отримали більше можливостей доступу до безоплатної правової допомоги

Середа, 14 лютого 2018, 08:41

7777 police tackle domestic abuse07 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» (опубліковано в газеті «Голос України» №4 (6759), яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Зокрема, розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей.

Нагадаємо, безоплатна вторинна правова допомога (далі – БВПД) полягає в отриманні захисту, представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Її надають юристи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – центри), або бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із центрами. Послуги юристів та адвокатів оплачує держава.

Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають найбільш чутливі та соціально незахищені категорії осіб, такі як: діти-сироти, ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (у том числі й учасники АТО), малозабезпечені, люди з інвалідністю, переселенці та особи, які претендують на отримання статусу внутрішньо переміщеної особи, біженці, та інші відповідно до ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу».

Із внесеними законодавчими змінами право на всі види БВПД отримали й особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

Центри отримали нові повноваження щодо роботи із цією категорією, які полягають у:

- Забезпеченні надання безоплатної правової допомоги постраждалим особам, у тому числі на базі загальних та спеціальних служб підтримки постраждалих осіб;
- Взаємодії із іншими суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству;
- Звітування про результати здійснення повноважень у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству»особою, яка постраждала від домашнього насильства є будь-яка особа, яка зазнала домашнього насильства у будь-якій формі.

Домашнє насильство – діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім'ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім'єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» зазначає, що особою, яка постраждала від насильства за ознакою статі є особа, яка зазнала насильства за ознакою статі.

Насильство за ознакою статі – діяння, спрямовані проти осіб через їхню стать, або поширені в суспільстві звичаї чи традиції (стереотипні уявлення про соціальні функції (становище, обов'язки тощо) жінок і чоловіків), або діяння, що стосуються переважно осіб певної статі чи зачіпають їх непропорційно, які завдають фізичної, сексуальної, психологічної або економічної шкоди чи страждань, включаючи погрози таких дій, у публічному або приватному житті.

Крім того, згаданими законодавчими змінами розширено категорію дітей як суб’єктів права на БВПД.

Отримати її відтепер можуть не лише діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (як було дотепер), а усі діти.

Дізнайтеся адресу найближчого до Вас центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги, зателефонувавши за номером 0 800 213 103 (єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги в Україні; цілодобово та безкоштовно в межах України).

novi kategorii

 

Зустріч у Тернопільському Клубі бізнес-подій

Середа, 14 лютого 2018, 08:01

У Тернопільському міськрайонному відбулось чергове засідання Клубу бізнес-подій на тему: «Пенсійна реформа: коли? кому? скільки?» за участю юніт-менеджера Тернопільського представництва компанії «ТАС Life» Ірини Лазути.

Ось деякі тези з виступу, які озвучила пані Ірина:

  • «З 2019 року вступає в дію другий рівень пенсійної реформи – накопичувальний. Працівники або роботодавці від їхнього імені, а в деяких системах і самозайняті особи, сплачують внески до накопичувального пенсійного фонду. Внески обліковують на індивідуальних пенсійних рахунках.

  • «У деяких державах пенсійний вік вищий, ніж у нас. Наприклад, у Франції і чоловіни і жінки виходять на пенсію в 60 років; у Німечинні  - 66;  в Англії жінки у 65, а чоловіки у 60»;

  • Розрахунок пенсії особи іде за формулою: розмір середньої зарплати помножено на індивідуальний коефіцієнт зарплати та помножено на коефіцієнт страхового стажу.

  • «Для того, щоб знати яка ситуація із стажем варто мати персональний кабінет на сайті Пенсійного фонду»;

Відвідувачі клубу ознайомились із структурою пенсійної реформи, різницею між страховим та загальним стажем, реєстрацією в особистому кабінеті на сайті Пенсійного фонду України.

Пані Ірина обґрунтувала, чому варто володіти інформацією про наявний зараз страховий стаж, відповіла на питання присутніх.


 

Поняття територіальної громади!

Середа, 14 лютого 2018, 07:57


Відповідно до частини 1 статті 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», територіальна громада це жителі, об'єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об'єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр.

Місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

Органи місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст, є районні та обласні ради.

Питання організації управління районними в містах належить до компетенції міських рад.

Стаття 10 Закону  передбачає, що сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Обласні та районні ради є органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст, у межах повноважень, визначених Конституцією України, цим та іншими законами, а також повноважень, переданих їм сільськими, селищними, міськими  радами.


Головне територіальне управління

юстиції в Тернопільській області

 

Етапи роздержавлення друкованих ЗМІ

Середа, 14 лютого 2018, 07:56

1 січня 2016 року в Україні розпочався процес реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ. Знаменною подією, яка дала старт зазначеним змінам, стало прийняття Верховною Радою України 24 грудня 2015 року відповідного Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Цей закон визначає механізм реформування друкованих засобів масової інформації в Україні, заснованих органами державної влади, іншими державними органами та органами місцевого Закон України «Про реформування державних комунальних друкованих засобів масової інформації» самоврядування.
Прийняття цього закону є виконанням міжнародних зобов’язань України, зокрема підпункту 12.4 пункту 12 Резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи «Про виконання обов'язків та зобов'язань Україною» від 5 жовтня 2005 року № 1466, яким Україні рекомендовано розпочати роздержавлення друкованих засобів масової інформації, заснованих органами державної влади та органами місцевого самоврядування.


Згідно Закону України «Про реформування державних комунальних друкованих засобів масової інформації» право на реформування дістали:


1) друковані засоби масової інформації, засновниками (співзасновниками) яких є:
- органи державної влади (тобто органи законодавчої влади, зокрема Верховна Рада України, органи виконавчої влади, зокрема Кабінет Міністрів України та підпорядковані йому міністерства, агентства, служби тощо, та органи судової влади);
- інші державні органи (наприклад, Антимонопольний комітет України, Державний комітет телебачення і радіомовлення України, Фонд державного майна України, Національне агентство з питань запобігання корупції, Рада національної безпеки і оборони України, Рахункова палата та інші);
- органи місцевого самоврядування (зокрема обласні, районні, міські, сільські, селищні ради та виконавчі комітети місцевих рад).
2) редакції друкованих засобів масової інформації, засновниками (співзасновниками) яких   є органи державної влади, інші державні органи та органи місцевого самоврядування.

Стаття 2 Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» визначає етапи роздержавлення друкованих ЗМІ, які будуть відбуватись у такі строки:

- перший – протягом одного року з дня набрання чинності зазначеним законом - з 01.01.2016 по 31.12.2017;

- другий – протягом наступних двох років -  з 01.01.2017 по 31.12.2018.


На другому етапі відбудеться реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій, не реформованих на першому етапі.



Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області


 

Комунальники Тернополя продовжують працювати у посиленому режимі

Вівторок, 13 лютого 2018, 07:15

У зв’язку з погіршенням погодних умов та снігопадом, комунальники у Тернополі працюють у посиленому режимі. Впродовж ночі понад 470 двірників та більше 30 одиниць техніки очищали місто від снігу та посипали дороги і пішохідні ділянки протиожеледною сумішшю.

«Підрядні організації «Авакс Проф» та «Міськшляхрембуд» забезпечили роботу 17 та 13 одиниць техніки відповідно: піскорозкидачів, дорожніх машин з плужно-щіточним обладнанням, тракторів, навантажувачів, грейдерів, тощо. На об’єктах, які прибирають ці організації, працювало 70 двірників, - пояснює начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Олег Соколовський. – У першу чергу від снігу очищаються головні магістралі міста та тротуари. Вдень у місті працює 17 одиниць техніки».

Олег Соколовський також наголошує, що, незважаючи на попередження, муніципальна поліція цієї ночі виявила чимало фактів неналежного прибирання снігу на прибудинкових територіях балансоутримуючими організаціями, або як їх називають «ЖЕКами» та ОСББ.

Також у Тернополі діє декілька приватних та відомчих «ЖЕКів», які не підпорядковуються управлінню ЖКГ. Вони не уклали угод на прибирання снігу і не виконують робіт, проте мешканці продовжують телефонувати до управління зі скаргами щодо якості прибирання. У таких випадках рекомендується мешканцям на загальних зборах розривати угоди на обслуговування із недобросовісними виконавцями робіт та обирати інші компанії.

Нагадаємо, що прибирання прибудинкових територій та міжбудинкових проїздів здійснюють обслуговуючі підприємства та ОСББ (в залежності від того, хто обслуговує будинок). Окремо угоди на зимове прибирання укладають також дирекції шкіл та дошкільних навчальних закладів, медичні заклади та інші суб’єкти господарювання.

До слова, з січня 2018 року інспекторами управління муніципальної поліції оформлено 15 адміністративних протоколів за належне прибирання та направлено для розгляду в уповноваженні органи.

Довідка. Повідомляти про виявлені факти неналежного прибирання тернополяни можуть за тел. 40 41 67 або 40 41 68.

 

У Тернополі встановили ще одну камеру централізованого відеоспостереження

Понеділок, 12 лютого 2018, 07:59

Задля безпеки у Тернополі нещодавно встановили ще одну веб-камеру на перехресті Винниченка - Будного (поворот в село Петриків). Встановлення камери пришвидшив прикрий інцидент вандалізму пам'ятника жертвам Голокосту.

Цьогоріч підприємством планується встановити камери з автоматичним розпізнаванням номерних знаків транспортних засобів на усіх в’їздах та виїздах з міста, а також на великих транспортних розв'язках міста.

Комунальне підприємство тісно співпрацює та координує свої дії у напрямку відеоспостереження з тернопільською поліцією, Службою безпеки України, управлінням житлово-комунального господарства та муніципальної поліції.

 

Тернопіль змагається за статус Молодіжної столиці України

Понеділок, 12 лютого 2018, 07:54

Тернопіль увійшов у ТОП-10 фіналістів Національного конкурсу «Молодіжна столиця України». Про це повідомили на черговому засіданні Наглядової ради конкурсу, де було обрано 10 міст, які змагатимуться за звання Молодіжної столиці України 2018 року.

Переможця обиратимуть 16 лютого в Києві у публічному засіданні Наглядової ради, куди запрошуються представники міської влади та молоді.

Усі бажаючі зможуть переглянути засідання Наглядової ради в онлайн режимі на офіційному сайті конкурсу www.youthcapital.org.ua.

Довідка: 1 листопада в Україні стартував національний конкурс «Молодіжна столиця України» за ініціативи Міністерства молоді та спорту України, Українського інститута міжнародної політики та Національної молодіжної ради України. Основною метою конкурсу є ініціювання в Україні процесів подолання проблем молодіжної міграції і стагнації молодіжної політики на місцях.

 

Заступник міського голови Тернополя пояснив свій вибір

П'ятниця, 09 лютого 2018, 15:42

Тернопільська міська виборча комісія 6 лютоговреті завершила розгляд матеріалів щодо депутатів – “свободівців” Ігоря Турського, Івана Сороколіта та Романа Навроцького.

На їх місце  до міськради мали б зайти наступні в списку ВО “Свобода” претенденти на депутатство, чиї повноваження мала визначти комісія,  а саме - Леонід Бицюра, Ігор Костюк та Василь Фостик.

Однак заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра відмовився від депутатського мандата, поступившись місцем молодшому однопартійцю Андрію Стукало.  Що стало причиною такого кроку, Леонід Олексійович розповів в “Акцентах” телеканалу “TV-4”.

“На жаль, відмова від депутатства сприймається у нашому суспільстві як щось надзвичайне, - зазначив. -  Наприклад, я вперше став депутатом 12 років тому. Я чітко розумію повноваження і функції депутата і заступника міського голови. Вважаю і чітко це проаналізував, що більше роботи і більше ефекту принесу для свого міста та країни саме на посаді заступника. А вже ті депутати які мене замінять, молоді депутати, зможуть відпрацювати свої навики і свій досвід і також долучитися до розбудови міста. В нас є багато великих активних проектів, які є дуже амбітними і дуже мало часу для їх реалізації.

Ще один аспект: є в законодавстві можливість суміщати посаду заступника і депутатську діяльність. Наведу приклад: минулого тижня я приймав екзамени в якості голови державної екзаменаційної комісії на юридичному факультеті і ми розбирали таке поняття як верховенство права. Є те, що обґрунтовано законом, а є питання права. Я вважаю, що це неправильно суміщати посаду заступника і депутатську діяльності. Сталося те, що сталося. Я прошу спокійно сприйняти цю інформацію. Є депутати, які ввійшли, хай працюють, проявляються, будують політичну кар'єру”.

 

Завдяки індивідуально-тепловим пунктам у домівках тернополян буде гаряча вода цілодобово

П'ятниця, 09 лютого 2018, 08:14

У Тернополі триває процес модернізації існуючої системи централізованого теплопостачання з встановленням індивідуальних теплових пунктів (ІТП). Таким чином, тернополяни будуть забезпечені екологічно чистим та економічно ефективним теплопостачанням.

Директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрій Чумак пояснює, що впровадження даної програми в місті з допомогою Проекту DemoUkrainaDH дає можливість застосувати нові технології та сучасні високотехнологічні рішення в системі централізованого опалення Тернополя.

Встановлені ІТП працюватимуть в режимі пріоритетної подачі гарячої води, тобто в години підвищеного споживання гарячої води, опалення тимчасово буде зменшуватися, що забезпечить зниження пікового навантаження. Ще однієї перевагою ІТП є економія за рахунок уникнення так званих «перетопів», а також за рахунок вимірювання кількості теплової енергії та виставлення рахунків за фактично спожите тепло, що спонукатиме споживачів вживати заходів з енергозбереження.

Отже, передбачуваний ефект від встановлення ІТП:

  1. Можливість керувати споживанням теплової енергії у кожному будинку;
  2. цілодобове гаряче водопостачання споживачам;
  3. досягнення комфортної температури в квартирах споживачів та будинку в цілому;
  4. зменшення споживання теплової енергії, а відтак – природного газу;
  5. економія коштів.

 

Для забезпечення безперебійного опалення, гарячого водопостачання та економії електроенергії, комунальники також провели роботи зі встановлення 6 нових циркуляційних насосів з частотними перетворювачами на котельні за адресою вулиця Київська, 3с та 2 насоси – на котельні за адресою вулиця Купчинського, 14а. Одночасно було замінено обв’язку насосів (запірна арматура, труби), прокладено нові електричні шинопроводи та встановлено щити управління.

Встановлення нового обладнання дає можливість застосувати нові технології та суттєво зекономити використання електроенергії.

 

Тернопільським підприємцям про граничні терміни

П'ятниця, 09 лютого 2018, 08:12

У Тернопільській ОДПІ нагадали, що 9 лютого 2018 року закінчується термін сплати та подання деякої звітності. А саме:


У п’ятницю, 9 лютого, останній день сплати:

  • єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування з доходу фізичних осіб – підприємців за себе (крім ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування, і членів сімей таких осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності) за 2017 рік.

У п’ятницю, 9 лютого, останній день подання:

  • звіту про суми податкових пільг за IV квартал 2017 року;

  • декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України, у т. ч. спільному підприємству з іноземними інвестиціями, і знаходяться за її межами, за 2017 рік;

  • податкової декларації з податку на додану вартість за IV квартал 2017 року платниками, у яких податковий період дорівнює календарному кварталу;

  • заяви про вибір квартального звітного (податкового) періоду з податку на додану вартість у 2018 році;

  • податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку за IV квартал 2017 року (форма № 1ДФ);

  • податкової декларації про майновий стан і доходи, отримані фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності, за 2017 рік;

  • податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця та юридичними особами за 2017 рік платниками, віднесеними до 3-ї групи;

  • податкової декларації екологічного податку за IV квартал 2017 року;

  • податкової декларації з рентної плати за IV квартал 2017 року;

  • розрахунку з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин (додаток 1 та додаток 3 до декларації) за IV квартал 2017 року;

  • розрахунку з рентної плати за спеціальне використання поверхневих вод для потреб водного транспорту (додаток 5, додаток 6 та додаток 7 до декларації) за IV квартал 2017 року;

  • звіту про використання води за 2017 рік (форма № 2ТП-водгосп (річна)) до органів ДФСУ;

  • розрахунку з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування (додаток 8 до декларації), за IV квартал 2017 року;

  • розрахунку з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів (крім рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування) (додаток 9 до декларації) за IV квартал 2017 року;

  • податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів за 2017 рік;

  • податкової декларації туристичного збору за 2017 рік;

  • звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (додаток Д5) за 2017 рік;

  • звіту про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів (форма № 2-РС та форма № 3-РС) за січень 2018 року;

  • звіту про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів у оптовій мережі (форма № 1-ОА та форма № 1-ОТ) за січень 2018 року.

 

Як працює Центр обслуговування говорили на податкові «гарячій» лінії

Четвер, 08 лютого 2018, 08:47

Днями у Тернопільській ОДПІ відбулась «гаряча» лінії щодо принципів роботи Центру обслуговування платників. На запитання додзвонювачів відповідала начальник управління обслуговування платників Лілія Волянюк.

До Вашої уваги актуальні запитання й відповіді на них.


Хочу виготовити електронний цифровий підпис платники. Його видають лише у Центрі обслуговування чи можна іншим чином?

Так, у Центрі обслуговування платників таку послугу надають безкоштовно фахівці сектору реєстрації користувачів при ГУ ДФС у Тернопільській області акредитованого центру сертифікації ключів ДФС України – в к. № 122.

Однак, платники можуть це зробити і через «Приват-24», в АЦСК органів юстиції, АТ «Ощадбанк, ТОВ «АРТ – Мастер» та інших установ.

Електронний реєстр суб’єктів, які надають послуги, пов’язані з ЕЦП, оприлюднюється на офіційному сайті Центрального засвідчуваного органу Міністерства юстиції України. З ним також можна ознайомитись і на офіційному порталі ДФС України.


Мені потрібно отримати довідку про свої доходи для заповнення декларації державного службовця. Куди мені звернутиcь?

Можете скористатись онлайн сервісом ДФС - «Електронним кабінетом платника», у приватній частині даного сервісу є інформація про суми виплачених доходів та утриманих податків.

Для цього, необхідно мати особистий ключ електронного цифрового підпису, отриманого як на фізичну особу, та заповнити в «особистому кабінеті» запропоновану форму «Запиту про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків.

Після обробки запиту до особистого електронного кабінету надійде спеціальне повідомлення, при натисканні на яке відкриється необхідна інформація. ЇЇ можна переглянути, зберегти чи надрукувати.

Запитувані відомості можна отримати за останні три роки (поквартально), а відомості за останній звітний квартал надаються через 60 днів після його закінчення. Можна сміливо стверджувати, що така інформація є правдивою, адже джерело інформації як у нас, так і у платників, в даному випадку, одне – Державний реєстр.

Також можете звернутись у Центр обслуговування, к. № 121.


Для пред’явлення у школу моїй дитині потрібно отримати ідентифікаційний код. Як це зробити?

Так, таку послугу ми надаємо у Центрі обслуговування платників, у залі № 3 «Надання адміністративних послуг», вікно № 17. Реєстрація здійснюється протягом 3-хробочих днів від дати подання заяви. Процедура отримання картки платника на дитину передбачає два способи, залежно від віку дитини.

Для реєстрації дітей віком до 14 років, один з батьків подає до Центру обслуговування за місцем проживання заяву, пред’являє свій паспорт та свідоцтво про народження дитини. Якщо свідоцтво про народження дитини видане не українською мовою, необхідно подати засвідчений в установчому порядку переклад такого свідоцтва українською мовою та його копію.

Картка платника податків видається одному з батьків за наявності його паспорта та свідоцтва про  народження дитини.

Однак, кожна дитина, яка досягла 14 років, повинна отримати паспорт громадянина України та може самостійно звернутись за отриманням такої картки. Для цього вона подає заяву, пред’являє свій паспорт та довідку у форму витягу про місце проживання або довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.


У минулому році я, як вчитель, додатково займалась з декількома своїми учнями. Чула, що маю у 2018 році подати Декларацію про майновий стан і доходи. Є конкретно визначений термін, до якого потрібно це зробити?

Дійсно, вчителі та викладачі, які у минулому році надавали репетиторські послуги, проте не були зареєстровані як фізичні особи–підприємці, зобов’язані включити суму таких доходів до загальногорічного оподатковуваного доходу та задекларувати їх шляхом подання до податкової інспекції декларації про майновий стан і доходи.

Доходи від репетиторства відповідно до Податкового кодексу України оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 %. Також із вказаних доходів справляється військовий збір за ставкою 1,5 %.

Зробити це слід до 1 травня 2018 року за місцем реєстрації декларанта (Граничний термін у 2018 році – 2 травня 2018 року).

Звертаю Вашу увагу, що з 1 січня 2018 року декларація подається за новою формою, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 №556.

У Центрі обслуговування платників Вам нададуть усі необхідні консультації щодо правильності заповнення Декларації.

Матеріали тернопільської ОДПІ


 

Посилення відповідальності злісних неплатників аліментів

Четвер, 08 лютого 2018, 08:40

Проблема безвідповідального ставлення батьків до утримання своїх дітей є однією з найбільш актуальних в Україні. На примусовому виконанні в органах державної виконавчої служби України перебуває майже 600 тисяч виконавчих проваджень з примусового стягнення аліментів, з яких понад 90 тисяч стосуються боргу по аліментах, що перевищує 6 місяців. В органах державної виконавчої служби Тернопільській області із залишку близько 31 тисячі виконавчих документів, 8811 – виконавчі документи про стягнення аліментів, з яких у 1292 виконавчих провадженнях заборгованість становить понад 6 місяців.

Слід зазначити, що лише за минулий рік державними виконавцями органів Державної виконавчої служби України стягнуто понад 2,4 млрд. грн. заборгованості по аліментах на користь 576 тисяч дітей. Державними виконавцями Тернопільської області забезпечено стягнення 47 млн. грн. на користь 12 544 дітей.

З 06.02.2018 почав діяти Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» від 07.12.2017 № 2234-VIII (далі – Закон), розроблений Мін’юстом разом з депутатами та представниками громадянського суспільства.

Новоприйнятий Закон спрямований на забезпечення належного виконання рішень щодо стягнення аліментів та дозволить зменшити заборгованість зі сплати аліментів, а також забезпечить належне утримання осіб, які отримують аліменти.

Зокрема, внесено зміни до Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» від 21.01.1994 № 3857-XII (із змінами). Встановлено, що право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у випадках, коли він ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, – до виконання зобов’язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів.

Також Законом передбачається тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобом.

Слід зазначити, що відповідно до внесених змін, несплата аліментів на утримання дитини одним з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин.

Відповідно до ухваленого Закону, за виконання суспільно корисних робіт порушнику нараховується плата за виконану ним роботу. Оплата праці здійснюється погодинно за фактично відпрацьований час у розмірі не меншому, ніж встановлений законом мінімальний розмір оплати праці.

У разі ухилення порушника від виконання суспільно корисних робіт постановою суду за поданням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, строк невиконаних суспільно корисних робіт може бути замінений адміністративним арештом.

Строк арешту визначається з розрахунку, що одна доба арешту дорівнює п’ятнадцяти годинам невиконаних суспільно корисних робіт, але не може перевищувати п’ятнадцять діб.

Окрім того, внесеними змінами передбачено, що той із батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно може вирішувати питання щодо тимчасового виїзду дитини за кордон з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку, за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців.

Таким чином Законом запроваджено нові засоби примусового виконання рішень відносно боржників, які мають заборгованість зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців.

Зокрема, встановлюється тимчасове обмеження таких осіб у праві виїзду за межі України, тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобами, тимчасове обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю, тимчасове обмеження боржника у праві полювання.

Отже, при ухиленні від сплати аліментів з 06.02.2018 діють наступні обмеження:

- виїзду за межі України;

- керування транспортним засобом;

- користування вогнепальною мисливською, пневматичною, охолощеною та іншими видами зброї;

- полювання;

- позбавлення боржника права вирішувати питання тимчасового виїзду дитини за межі України;

- право на звернення стягувача про вчинене кримінальне правопорушення;

- суспільно корисні роботи від 120 до 240 годин зі спрямуванням плати на погашення заборгованості.

З питань отримання інформації щодо заборгованості із сплати аліментів необхідно звертатися за місцем проживання платників аліментів до територіальних відділів державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції, адреса розташування яких розміщена на сайті Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області за посиланням http://terjust.gov.ua/.


Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області


 

Тернопільські школярі можуть виграти 50 000 грн на навчання

Четвер, 08 лютого 2018, 08:39

ПриватБанк оголосив початок реєстрації у VI всеукраїнській олімпіаді “Фінансовий геній” для школярів від 6 до 17 років включно.

Діти з усієї України змагатимуться за головний приз - 50 000 грн на навчання, виконуючи завдання з економіки та фінансів.

Щоб взяти участь в олімпіаді, школярам потрібно оформити Картку Юніора, зареєструватися на сайті www.juniorbank.com.ua та подати заявку на участь в олімпіаді на сторінці www.juniorbank.com.ua/fingenius.

Сама олімпіада проходитиме у 2 тури:

1. Дистанційний. Виконання завдань 3-х етапів у період з 12 березня до 1 квітня 2018 року.

2. Очний. Формування групи з 20 учасників, які набрали максимальну кількість балів.

Ступінь складності завдань залежить від вікової категорії учасників.

Дату проведення очного туру буде призначено протягом 2 тижнів після закінчення дистанційного туру.

Нагородження учасників проводитиметься в трьох вікових категоріях:

6–10 років

1 місце – 5 000 грн

2 місце – 3 000 грн

3 місце – 1 500 грн

11–13 років

1 місце – 10 000 грн

2 місце – 5 000 грн

3 місце – 3 000 грн

14–17 років

1 місце – 50 000 грн

2 місце – 15 000 грн

3 місце – 10 000 грн

Нагадаємо, у 2017 році за право вважатися фінансовим генієм змагалися майже 1 000 випускників шкіл із 268 населених пунктів України. “Фінансовим генієм” 2017 року року став харківський дев’ятикласник Артем Філімонов. Найбільш обізнаний в економіці та фінансах український школяр отримав від організатора олімпіади ПриватБанку грант 50 000 гривень на навчання у виші. Очікуємо перемоги наших юних земляків!

 

Чи потрібно єдинникам зберігати первинні документи?

Середа, 07 лютого 2018, 08:38

Підприємці – платники єдиного податку повинні забезпечити зберігання первинних документів, на підставі яких заповнювались дані Книги обліку доходів або Книги обліку доходів та витрат, що використовувалися для складення декларації платника єдиного податку – фізичної особи-підприємця, або інші первинні документи, які використовувались для складання податкової звітності по інших податках і зборах – у разі їх сплати. Про це зазначили у Тернопільській ОДПІ.

Такі первинні документи зберігаються не менш як 1095 днів з дня подання податкової декларації платника єдиного податку-ФОП або іншої податкової звітності, для якої вони використовуються.

За незабезпечення зберігання первинних документів до платників єдиного податку можуть  бути застосовувані штрафи у розмірі 510 гривень, а за ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень.

За відсутності первинних документів на товари (роботи, послуги), придбані платником єдиного податку, у разі виявлення факту щодо неутримання податку на доходи фізичних осіб при виплаті доходу громадянам до такого платника застосовуються штрафні санкції, як до податкового агента, передбачені пунктом 127.1 статті 127 Податкового кодексу, та на суму грошового зобов’язання, визначеного податковим органом за результатами перевірки, нараховується пеня згідно з підпунктом 129.1.1 пункту 1291 статті 129 Податкового кодексу.

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.


 

Відмова в державній реєстрації друкованого ЗМІ

Середа, 07 лютого 2018, 08:35

Відмова в державній реєстрації друкованого ЗМІ можлива виключно з підстав, установлених статтею 15 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», а саме:

  • якщо назва друкованого ЗМІ, його програмні цілі (основні принципи) або тематична спрямованість суперечать статтям 3, 4 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»;

  • якщо реєструючим органом уже раніше видане свідоцтво друкованому ЗМІ з тією самою назвою, за винятком видань, що виходять різними мовами;

  • якщо заяву подано до закінчення року з дня набрання законної сили рішенням про припинення діяльності друкованого ЗМІ.

  • якщо засновником (співзасновниками) порушено вимоги статті 10 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні».

  • якщо засновниками (співзасновниками) друкованого засобу масової інформації виступають органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування.

У разі неподання засновником (співзасновниками) протягом трьох місяців письмового повідомлення про усунення причин, що перешкоджали державній реєстрації видання, реєструючий орган залишає заяву без розгляду та письмово повідомляє про це засновника (співзасновників).

У разі, якщо є установлені Законом підстави для відмови в державній реєстрації друкованого ЗМІ, реєструючий  орган готує правовий висновок про відмову в державній реєстрації друкованого ЗМІ з викладенням підстав відмови – конкретних положень законодавства України. У преамбулі наказу вказуються норми Закону, які стали підставою для відмови в державній реєстрації, у пунктах наказу викладається рішення реєструючого органу та роз’яснюється порядок оскарження рішення до суду.

Копія наказу про відмову в державній реєстрації друкованого ЗМІ надсилається заявникові супровідним листом на юридичну адресу засновника (співзасновників) або на іншу адресу, указану в заяві в установлений законодавством термін.

Рішення про відмову в державній реєстрації друкованого ЗМІ або порушення встановленого статтею 13 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» порядку розгляду заяви про державну реєстрацію друкованого ЗМІ може бути оскаржене засновником (співзасновниками) у судовому порядку.

Головне територіальне управління юстиції у

Тернопільській області




 

Всі мережі вуличного освітлення Тернополя модернізують цього року

Вівторок, 06 лютого 2018, 07:11

На сесії міської ради прийняте рішення, завдяки якому вже у 2018 року будуть розпочаті роботи з модернізації усіх мереж вуличного освітлення Тернополя.

Міський голова Сергій Надал каже, що депутати дали дозвіл на залучення коштів для придбання майже 2000 тисяч нових ліхтарів для зовнішнього освітлення.

«Вже з літа буде розпочата робота із заміни старих ліхтарів з ртутними лампами на світлодіодні на усіх вулицях, міжквартальних проїздах та дворах міста, - розповідає Сергій Надал. - Старі ліхтарі з ртутними лампами експлуатуються понад 40 років, вони є технічно застарілими. А нові ліхтарі, окрім того, будуть краще освітлювати місто, є також втричі економніші».

 

У міській лікарні Тернополя придбали обладнання для діагностики патології зору у дітей

Вівторок, 06 лютого 2018, 07:11

5 лютого міський голова Тернополя Сергій Надал разом з благодійниками передав керівництву Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні два комплекти пробних лінз для діагностики патології зору у дітей. Дане сучасне обладнання було придбане за кошти, зібрані під час благодійного проекту «Віденський бал-2018»

Очільник Тернополя подякував організаторам акції та всім, хто долучився до збору коштів і зазначив, що це є найкращий приклад партнерства між владою, бізнесом та небайдужими тернополянами.

За словами головного лікаря Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Андрія Артимовича, таке досконале новітнє обладнання дозволить медичним працівникам повністю охопити дитяче населення міста з метою профілактики та швидкого вирішення тих проблем, які пов’язані з вадами зору у дітей.

Довідка: Благодійний проект «Віденський бал» уже третій рік поспіль організовується засновниками журналу «City life» за підтримки Тернопільської міської ради. Під час двох попередніх балів організатори зібрали кошти на потреби учасників АТО, а також для купівлі 17 ортопедичних матраців для Петриківського геріатричного пансіонату.

 

Прес-конференція керівництва Тернопільського обласного центру зайнятості

Вівторок, 06 лютого 2018, 07:04

В обласному центрі зайнятості відбулась прес-конференція керівництва Тернопільського обласного центру зайнятості за результатами діяльності обласної служби зайнятості у 2017 році та визначення пріоритетних завдань на 2018 рік.

«Упродовж 2017 року через службу зайнятості Тернопільщини шукали роботу майже 47 тис. осіб, з них 29,5 тис. мали статус безробітного. За сприяння центрів зайнятості області вдалося працевлаштувати 25918 осіб. Одноразова виплата допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності дала можливість 33 безробітним відкрити власний бізнес. До участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру залучено 3121 особу, після завершення яких 828 - працевлаштовано на постійні місця праці, - поінформував представників місцевих та обласних ЗМІ директор обласного центру зайнятості Василь Олещук. - На одне вільне робоче місце в середньому по області претендувало 9 безробітних.

Минулого року досягнуто позитивної динаміки з основних напрямків діяльності служби зайнятості Тернопільщини: кількість безробітних скоротилась на 14,6%, роботодавці подали у місцеві центри зайнятості на 8,3% більше вакансій».

Директор ОЦЗ повідомив, що найбільший попит в області мали: менеджери, бухгалтери, медсестри, інженери, касири, серед працівників робітничих професій - продавці, водії, монтери колії, оператори котельні, охоронники, кухарі, офіціанти, працівники будівельних професій, електрогазозварники, електромонтери, швачки, трактористи.

Протягом 2017 року Державною службою зайнятості запроваджено сучасні сервіси: електронна черга, послуга відеорезюме, відеовакансії та відеопрезентації підприємств і т.д. В Україні розпочала роботу «гаряча лінія» ДСЗ - за номером 0 800 50 99 66 можна дізнатись інформацію про повний перелік послуг служби зайнятості, питання реєстрації та ін. Діє новий Інтернет-ресурс державної служби зайнятості під назвою «Єдине соціальне середовище зайнятості» (www.dcz.gov.ua),  на сторінках якого реалізовано сервіси з пошуку вакансій та резюме по всій країні, кабінети безробітних та роботодавців, профорієнтація онлайн, інфографіка статистичних даних про ринок праці та зайнятість. Зайти на сайт можна також з мобільного телефону, відтак бути в курсі новин, дізнатися про послуги служби, отримати поради, записатись на прийом до фахівця, здати звітність, знайти працівника тощо.

Василь Олещук окреслив основні пріоритети служби зайнятості на 2018 рік: завершення реорганізації та перетворення центрів зайнятості в сервісні майданчики з надання широкого спектру послуг, осучаснення профорієнтаційних послуг та впровадження інтернет-платформи державної служби зайнятості з профорієнтації, запровадження профілювання безробітних для попередження ризиків довготривалого безробіття, продовження широкомасштабної інформаційної кампанії «Живи та працюй в Україні».


 

У Тернополі червоно-чорний прапор підніматимуть разом з Державним прапором України

Понеділок, 05 лютого 2018, 07:40

Відтепер у Тернополі під час усіх урочистих та святкових заходів на державних будівлях та комунальних установах одночасно із синьо-жовтим прапором обов’язково підніматимуть прапор національної революції - червоно-чорний.

Таке рішення було прийняте з ініціативи міського голови Сергія Надала на сесії Тернопільської міської ради 2 лютого 2018 року як відповідь на  ухвалений польським Сеймом закон про заборону пропаганди «бандерівської ідеології».

Очільник Тернополя зазначає, що попри ухвалення зазначеного закону, Польща, як і раніше, залишиться партнером Тернополя. Адже сім польських міст є нашими офіційними містами-побратимами, з якими місто  розвиває дружні взаємини.

«Тернопіль завжди мав прекрасні партнерські відносини з польськими містами. Тісно співпрацюють між собою освітні, лікувальні, спортивні та культурні заклади наших міст. І саме завдяки спільним проектами ми показуємо дружбу між нашими країнами та містами, - зазначив Сергій Надал. - Переконаний, що жодне політичне рішення не може переписати героїчні сторінки нашої історії. Цим рішенням ми демонструємо, що не дозволимо іншим країнам переписувати сторінки нашої історії. І ще раз офіційно затверджуємо на міському рівні пошану до наших Героїв і їх вклад у боротьбу за Незалежність України».

 

У Тернополі стартує новий сезон спортивного фестивалю «Ігри патріотів»

Понеділок, 05 лютого 2018, 07:39

У Тернополі стартує новий сезон спортивно-патріотичного фестивалю «Ігри патріотів» серед тернопільських школярів 3-х класів. В програмі фестивалю включені спортивні естафети та вікторина на історичну тематику.

Змагання відбудуться у 4 мікрорайонах міста:

6 лютого - «СОНЯЧНИЙ» - у спортивній залі ТЗОШ №28.

Приймають участь команди ТЗОШ №11, 19, 20, 21, 26, 27, 28, ТСШ № 29, ТНВК №7, ТНВК № 28.

8 лютого«СХІДНИЙ»у спортивній залі ТЗОШ №10.

Приймають участь команди ТЗОШ № 10, 14, 15, 23, ТСШ №17, класичної гімназії, спеціалізованої початкової школи з іноземних мов, спеціалізованої початкової школи з основ економіки.

12 лютого – «ЦЕНТР» - у спортивній залі ТСШ №3.

Приймають участь команди-переможці ТЗОШ № 4, 5, 8, 13, 18, ТНВК ШПЛ№2, ТСШ №3, ТНВК «Школа-ліцей №6.ім. Н. Яремчука».

14 лютого - «ДРУЖБА» - у спортивній залі ТСШ №7.

Приймають участь команди ЗОШ № 16, 24, 25, 30, ТСШ № 7, школи-економічного ліцею №9 ім. І. Блажкевич, ТНВК «Школа-колегіум ім. Патріарха Й. Сліпого, ТНВК №32, ТНВК №35.

ФІНАЛЬНІ ЗМАГАННЯ відбудуться 16 лютого 2018 року в спортивній залі ТЗОШ №24.

 

Тернопіль розпочинає процедуру закупівлі 40-ка міських автобусів

Неділя, 04 лютого 2018, 08:18

На черговій сесії міської ради депутати дозволили укласти договір лізингу КП «Тернопільелектротранс». Такий крок, фактично, є першим на шляху до створення єдиної муніципальної транспортної компанії Тернополя та придбання нових автобусів.

«Ми плануємо придбати 40 низькополих або напівнизькополих автобусів, які розраховані на 80-100 місць у Європі, - розповідає міський голова Сергій Надал. - Певну кількість автобусів плануємо закупити у першому півріччі. Якщо нам вдасться знайти усю кількість необхідного транспорту, то закупимо весь необхідний транспорт ще до кінця року».

 

У Тернополі буде оголошено «жовтий» рівень системи оповіщення

Неділя, 04 лютого 2018, 08:16

У зв’язку з несприятливими погодними умовами та сильним снігопадом у суботу, 3 лютого, у Тернополі оголошено «зелений рівень» системи оповіщення. З 19.00 год. у місті буде оголошено «жовтий рівень». Прохання до пішоходів та водїів бути уважними у цей час, адже світлофори з 19.00 год. і до ночі працюватимуть у миготливому режимі.

Комунальники вже розпочали проведення превентивних заходів, зокрема здійснюють попереднє посипання доріг та пішохідних ділянок, а також готуються до ліквідації снігу.

Одночасно нагадуємо підприємствам, які обслуговують житловий фонд, та представникам ОСББ про необхідність забезпечити розчищання та посипання протиожеледною сумішшю прибудинкові території, аби у разі необхідності забезпечити проїзд машин швидкої допомоги тощо.

Прохання до тернополян утриматися від поїздок власним авто, не заважати роботі снігоприбиральної техніки та нагадуємо про заборону залишати свій автотранспорт обабіч проїзних ділянок.

 

У Тернополі завершили будівництво тролейбусної лінії

Субота, 03 лютого 2018, 09:05

У Тернополі завершили будівництво нової тролейбусної лінії, яка сполучатиме вул. Бродівську з існуючою тролейбусною мережею та проходитиме від 6-го магазину до перехрестя вул. Лук’яновича і далі на вул. Промислова.

При сприятливих погодних умовах на вказаній ділянці будуть облаштовані зупинки громадського транспорту та проведено ремонт дорожнього полотна. Після цього лінією розпочнуть курсувати тролейбуси. На цій лінії планується, за згодою мешканців, відкрити двосторонній рух тролейбусів, які з’єднуватимуть масив Східний, центральний ринок та вул. Бродівську.

Окрім цього, нова тролейбусна лінія забезпечить можливість зберегти рух тролейбусів у випадку виникнення будь-яких аварій на вул. Збаразькій.

Нагадаємо, за останні роки у Тернополі збудовано вже шість нових тролейбусних ліній.

 

Оподаткування лікарських засобів у 2018 році

П'ятниця, 02 лютого 2018, 08:09

Про зміни в оподаткування лікарських засобів проінформувати у Тернопільській ОДПІ. Так, зокрема за ставкою 7 % постачаються на митній території України та ввозяться на митну територію України:

- лікарські засоби, дозволені для виробництва в Україні та внесені до Державного реєстру лікарських засобів;

- медичні вироби, які внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджуються документом про відповідність, та дозволені для надання на ринку чи введення  в експлуатацію і застосування в Україні.

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників та за телефоном: 43-46-10.


 

Українські кінокомісії згуртувалися в Тернополі

Четвер, 01 лютого 2018, 08:49

31 січня в Центрі Євростудій ТНЕУ підписано Меморандум про співпрацю між кінокомісіями України.

Повідомляє ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ІНФОРМАЦІЙНЕ БЮРО з посиланням на ТЕРНОПІЛЬ СЬОГОДНІ.

Відповідно до Меморандуму задекларовано амбіційний намір створення Асоціації кінокомісій України та її вступ до Європейської асоціації кінокомісій.

Під час практичного семінару «Вектор розвитку кінокомісій України» участь в якому ввзяли участь представники всіх діючих кінококомісій України, засновник Італійської фільмкомісії Фабіо Канепа, режисери та продюсери визначено першочергові кроки майбутньої Асоціації. Тернопільській кінокомісії доручено координувати дії по створенню загальноукраїнської структури. Місія відповідальна і здійсненна.

Відео

 

Актуально про податок на прибуток

Четвер, 01 лютого 2018, 07:17


У Тернопільській ОДПІ зазначили, що відповідно до змін до Податкового кодексу продовжено термін подання декларації з податку на прибуток підприємств у яких визначений  звітний податковий період квартал – до 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Граничний термін подання річної декларації для платників у яких дохід від будь-якої діяльності за попередній рік перевищив 20 млн грн (квартальний звітний період) та у яких менш як 20 млн грн (річний звітний період) – однаковий до 1.03.2018 року.Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників та за телефоном: 43-46-10.

 

Відбудеться прес-конференція керівництва Тернопільського обласного центру зайнятості

Четвер, 01 лютого 2018, 07:13


02 лютого 2018 року о 10.00 в конференц-залі обласного центру зайнятості (м. Тернопіль, вул. Текстильна, 1 б, каб. № 501) відбудеться прес-конференція керівництва Тернопільського обласного центру зайнятості за результатами діяльності обласної служби зайнятості у 2017 році та визначення пріоритетних завдань на 2018 рік.Основні теми для висвітлення під час прес-конференції:• ситуація на ринку праці Тернопільщини;• основні показники роботи обласної служби зайнятості у 2017 році;• нові сервіси служби зайнятості (зокрема, «гаряча лінія» та новий сайт державної служби зайнятості, який запрацює у лютому 2018 року);• профнавчання безробітних та незайнятих громадян;• співпраця з роботодавцями;• дисбаланс на ринку праці та запуск профорієнтаційної платформи;• нові підходи у роботі, зокрема профілювання безробітних та кейс-менеджмент;• найбільш затребувані вакансії Тернопільщини;• продовження інформаційної кампанії «Живи та працюй в Україні»;• продовження процесу реорганізації центрів зайнятості.Запрошуємо представників ЗМІ взяти участь у прес-конференції. 
Пресова служба Тернопільського обласного центру зайнятості (телефон 23-49-77).

 

Засідання Тернопільського клубу «Час Z»

Середа, 31 січня 2018, 07:28

У клубі «Час Z», що діє у Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості, відбулось засідання на тему: «Брендінг особистості» за участю учнів 8 класу Тернопільської класичної гімназії. Гостем клубу була Наталя Орищак - керівник школи фінансового успіху "Rich & Happy".

Вона запропонувала молодим людям поділитись на дві команди, придумати їм назву та представити, дати характеристику що таке «бренд», що його вирізняє з-поміж інших товарів чи послуг та навести по 2 приклади з п'яти галузуй.

Пізніше була запропонована вправа «Я БРЕНД»: ким я хочу бути, які навики мені потрібні, де я можу цьому навчитись тощо. Пані Наталя наголосила що дуже важливо записувати свої бажання саме у теперішньому часі з конкретизацією якомога більше деталей тому, що мрії перетворюються в реальність.


 

Військова служба за контрактом: почесна місія, нова спеціальність, гідна заробітна плата

Середа, 31 січня 2018, 07:24


Держава завжди повинна бути готова до захисту своєї територіальної цілісності й ця її готовність, безперечно, напряму залежить від кожного з нас.


Нову професію, спеціальність, роботу для справжніх чоловіків пропонує військова служба за контрактом. Мінімальний термін проходження контрактної служби становить 3 роки, максимальний — до 5-ти років.


До військової служби за контрактом залучаються не лише кращі військовослужбовці-професіонали, які вже мають за плечами бойовий досвід. Лави Збройних Сил України поповняють десятки, а то й сотні випускники вузів, профтехучилищ, молодих людей, які шукають своє життєве покликання.  Адже крім почесної місії — бути готовими до оборони рідної землі від ворога — військова служба за контрактом гарантує ще й гідне матеріальне забезпечення та стабільне майбутнє.


Солдат на посаді стрільця, що несе службу поза зоною АТО, щомісяця отримує не менше 7 тис. грн. Залежно від посади, звання, терміну проходження служби, кваліфікації ця сума збільшується. Додаткові щомісячні премії виплачуються військовослужбовцям окремих видів військ: Високомобільних десантних військ, Сил спецоперацій, корабельному складу ВМС, артилерії, танкістам тощо. Виплачується й винагорода усім військовослужбовцям, які виконують свої обов’язки у зоні АТО, незалежно від звання та посади.
Варто зазначити, що після завершення першого контракту, військовослужбовці, які продовжили термін служби, можуть ще й безкоштовно отримати заочну вищу освіту без відриву від військової служби.


Вік для прийняття кандидатів на військову службу за контрактом на посади рядового, сержантського та старшинського складу становить від 18 до 60 років.
Жінки у віці від 18 до 50 років також можуть служити в українських військах. Вони призначаються на посади: зв'язку — "телефоніст", "телеграфіст" та інші; тилу — "кухар", "кравець" та інші; медичні — "фельдшер", "медична сестра", та інші; штабу — "діловод", відповідальний виконавець, "бухгалтер".


Довідково:

На військову службу за контрактом осіб рядового, сержантського і старшинського складу приймаються:

- громадяни призивного віку, які мають вищу, професійно-технічну, повну або базову  загальну  середню  освіту і не проходили строкової військової служби;
- військовозобов'язані, а також жінки, які не мають військових звань офіцерського складу, з відповідною освітою та спеціальною підготовкою;
- військовослужбовці, які проходять строкову військову службу;

- військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Основними вимогами під час відбору та прийняття на військову службу за контрактом є:
- стан здоров’я та придатність до військової служби за медичними показниками та показниками профвідбору;
- фізична підготовленість та психологічна стійкість кандидата на військову службу;
- мотивація до військової служби;
- рівень сформованості ідейних цінностей, моральних та професійних якостей.


 

Щодо отримання дублікату свідоцтва про державну реєстрацію ДЗМІ

Вівторок, 30 січня 2018, 09:37

 У разі пошкодження або втрати свідоцтва про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації (далі ─ Свідоцтво) засновник (співзасновники) має право на отримання дублікату. Відповідно до абзацу 3 статті 16 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» від 16.11.1992 року №2782-12 (далі ─ Закон), дублікат Свідоцтва  видається  на  підставі  письмової  заяви засновника (співзасновників) до реєструючого органу. 

Процедура отримання дублікату буде варіюватись в залежності від того, чи Свідоцтво було втрачене, чи пошкоджене. Керуючись пунктами 3.4 та 4.2 Наказу Міністерства юстиції України «Про затвердження Положення про державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації в Україні та Положення про державну реєстрацію інформаційних агентств як суб'єктів інформаційної діяльності» від 21.02.2006 №12/5 (далі ─ Наказ), алгоритмом дій для засновника (співзасновників) відповідного ЗМІ, що бажає (бажають) отримати дублікат втраченого свідоцтва про державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації, складається з двох етапів: 1. Опублікування оголошення про втрату Свідоцтва в друкованому ЗМІ. В такому оголошенні вказуються назва друкованого ЗМІ, засновник друкованого ЗМІ, реєстраційний номер, серія, дата видачі втраченого Свідоцтва та констатується факт визнання його недійсним.2. Після опублікування такого оголошення, керуючись абзацом 3 статті 16 Закону та пунктом 4.3 Наказу, особа, звернувшись до органу реєстрації, подає заяву про видачу дублікату Свідоцтва, до якої додає примірник друкованого ЗМІ, у якому опубліковано оголошення про втрату Свідоцтва.Порядок отримання дублікату пошкодженого Свідоцтва відбувається згідно з нормами абзацу 3 статті 16 Закону та пункту 4.3 Наказу, в яких передбачено, що у разі пошкодження свідоцтва про державну реєстрацію засновник (співзасновники) подає до реєструючого органу заяву та пошкоджене Свідоцтво, яке залишається у справі реєструючого органу.При цьому, слід врахувати, що у відповідності до абзацу 4 статті 17 Закону, за видачу  дублікату  свідоцтва  про  державну реєстрацію періодичного друкованого видання або інформаційного  агентства  як суб'єкта  інформаційної  діяльності справляється збір у розмірі 20 відсотків установленого реєстраційного збору. 

Головне територіальне управлінняюстиції у Тернопільській області

 

На тернопільських фонтанах встановили відеокамери

Вівторок, 30 січня 2018, 08:49

У Тернополі запрацювали три веб-камери, які в онлайн-режимі дають можливість оглянути найкрасивіші фонтани міста. Камери відео спостереження розміщені поблизу фонтанів, що знаходяться на бульварі Вишнівецького, на бульварі Данила Галицького та на вулиці Білецькій. Про це повідомляє в.о. керівник КП «Тернопіль Інтеравіа» Святослав Журовський.

Цілодобовий он-лайн перегляд доступний на веб-порталі системи централізованого відеоспостереження Тернополя http://webcam.te.ua/.

Нагадаємо, що наразі у місті доступні для перегляду понад 380 веб-камер.

 

Плата за землю: зміни 2018

Вівторок, 30 січня 2018, 07:40


З 1 січня 2018 року набрав чинності (крім окремих норм) Закон України від 07.12.2017 р. №2246 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2018 році».

Цим Законом, зокрема, підр. 6 розд. XX Податкового кодексу доповнено пунктом 9, згідно з яким індекс споживчих цін за 2017 рік, що використовується для визначення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення, застосовується зі значенням 100 відсотків.

Тобто, коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель за 2017 рік, на який індексується нормативна грошова оцінка сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення становить 1.

Отже, при визначенні бази оподаткування земельним податком за 2018 рік коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки застосовується зі значенням 1.

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників. Телефон для довідок: 43-46-10.


 

Перелік електронних сервісів, якими можуть скористатися мешканці Тернополя

Понеділок, 29 січня 2018, 09:30

Сьогодні у Тернополі функціонує 14 електронних сервісів та порталів, які допомагають мешканцям міста записатися на прийом до лікаря он-лайн, повідомляти про міські проблеми, слідкувати за рухом міського громадського транспорту та навіть оплачувати комунальні послуги.

Перелік діючих сервісів:

Портал «Відкрите місто»

Система, що дає можливість мешканцям Тернополя звернутися до працівників відповідних підрозділів міської ради з повідомленням про комунальні проблеми та стежити on-line за їх вирішенням.

«Файна карта»

Веб-ресурс, на якому ви знайдете усю інформацію щодо електронних проїзних квитків та можете он-лайн подати документи на виготовлення «Карти тернополянина».

«Транспорт Тернополя»

Он-лайн - система спостереження за рухом громадського транспорту Тернополя. Користувачі веб-порталу мають можливість дізнатися, як за допомогою громадського транспорту дістатися з однієї точки міста в іншу, бачити карту маршрутів транспорту у Тернополі та спостерігати, де у даний час знаходиться потрібний тролейбус чи автобус.

«Комунальні платежі»

Електронна платіжна система, що призначена для здійснення розрахунків за комунальні послуги у Тернополі. Мешканці міста можуть оплатити комунальні послуги та подати показники, ввівши особовий рахунок карток VIZA та MASTER CARD. Також є можливість пошуку абонента за адресою.

«Подача показників»

Он-лайн - ресурс для подачі показників газу, води та електроенергії. На цьому ж сайті можна здійснити оплату усіх комунальних послуг, включаючи Інтернет, домофон, квартплату та вивезення ТПВ, а також отримати усю інформацію про стан оплати комунальних послуг за попередні місяці та наявні субсидії.

«Тернопіль житлово – комунальний»

Веб-ресурс, де розміщена актуальна та оперативна інформація про діяльність у сфері житлово-комунального господарства міста, про структуру управління та графіки прийому фахівців, а також про підприємства, які перебувають у підпорядкуванні управління.

Тут також можна залишити звернення, скаргу, зауваження чи пропозицію щодо діяльності ЖЕКів чи інших комунальних установ житлово-комунального господарства Тернополя.

«Дошкільна освіта м. Тернополя»

Загальноміська електронна реєстрація дітей до дошкільних навчальних закладів Тернополя. Завдяки даній е-системі батьки можуть побачити інформацію про садочки, які функціонують у місті, обрати потрібний дошкільний заклад та зареєструвати дитину до дитсадка через інтернет.

«Он-лайн - запис на прийом до педіатра»

Система «Електронна реєстратура» дозволяє батькам оперативно, через інтернет, не перебуваючи в черзі у поліклініці, записати дитину на прийом до дільничного педіатра. До вузького спеціаліста маленьких пацієнтів записує лише педіатр безпосередньо на прийомі.

В амбулаторній карті вказуються дата та час відвідування, тому в реєстратуру перед візитом до лікаря звертатися не потрібно.

«Он-лайн - запис на прийом до сімейного лікаря»

Єдиний інформаційний ресурс для закладів «Центру первинної медико-санітарної допомоги», завдяки якому пацієнти можуть записатися на прийом до дільничного сімейного лікаря або обрати іншого лікаря, дізнатися актуальну інформацію про їх діяльність та отримати відповіді на запитання.

«Єдина система місцевих петицій»

Веб-портал, де громадяни можуть залишати колективні публічні звернення в електронній формі. Для того, щоб підтримати електронну петицію або створити нову, на сервісі потрібно зареєструватися.

«Громадський бюджет»

Це інструмент, який надає можливість кожному жителю Тернополя брати участь в розподілі коштів місцевого бюджету через створення проектів для покращення міста.

Платформа «Громадський проект» дозволить вам брати участь в конкурсі, не виходячи з дому: ви можете подати заявку on-line і відслідковувати долю свого проекту безпосередньо на сайті.

«Центр надання адміністративних послуг»

Завдяки даному інтернет - ресурсу тернополяни можуть швидко знайти інформацію про адміністративні послуги, які надаються у ЦНАПі, отримати он-лайн - консультацію та здійснити попередній запис на прийом.

Для реєстрації на прийом потрібно обрати годину та зал, в якому ви хочете отримати послугу. На порталі також існує можливість скористатися особистим «Кабінетом користувача».

«Веб-камери Тернополя»

Веб-портал Системи централізованого відеоспостереження міста Тернополя (СЦВМТ) надає можливість вільного цілодобового он-лайн перегляду камер, кількість котрих у місті постійно збільшується. Наразі у Тернополі доступні для перегляду понад 380 веб-камер.

Сайт Тернопільської міської ради

На сайті розміщені лінки на усі діючі електронні ресурси, також ви дізнаєтеся про графіки прийому депутатів, працівників структурних підрозділів та знайдете іншу актуальну інформацію.

 

Підприємців без доходів, що із сплатою єдиного внеску

Понеділок, 29 січня 2018, 09:07

У Тернопільській ОДПІ доводить до відома фізичних осіб – підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування. Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

У зв’язку із змінами, які відбулися у нарахуванні єдиного внеску у 2017 році, платники, незалежно, чи здійснювали діяльність повинні не пізніше 9 лютого поточного року подати звіт та сплатити єдиний внесок.

Зауважимо, що в 2017 році місячний мінімальний розмір страхового внеску становив 704 грн, а мінімальний річний розмір страхового внеску - 8448 грн.

Тобто підприємцям-загальносистемникам необхідно сплатити 8448 гривень єдиного внеску за минулий рік. Несплачена сума стане податковим боргом та відбудеться нарахування 20 відсотків штрафної санкції.

Більш детальну консультацію з даного питання можна отримати у Центрах обслуговування платників.


Матеріали Тернопільської ОДПІ


 

Мешканці 13-ти тернопільських будинків отримують гарячу воду цілодобово

Неділя, 28 січня 2018, 08:09

Завдяки співпраці Тернополя та міжнародних організацій мешканці декількох тернопільських будинків мають можливість отримувати гаряче водопостачання цілодобово. Зокрема, з 24 січня таку послугу почали отримувати мешканці першого під’їзду на вул. Купчинського, 9.

Також цілодобовим гарячим водопостачанням користуються мешканці квартир у будинках за адресами: бульвар Симона Петлюри, 4, 6; вул. Корольова, 8 (перший та другий під’їзди); вул. Корольова, 10; вул. Купчинського, 7 та вул. Купчинського, 9; бульвар Петлюри, 1,3, вул. В.Великого, 3 та ін.

Отримувати гарячу воду цілодобово мешканці мають можливість завдяки встановленню ІТП (індивідуально-теплових пунктів) за кошти міжнародних організацій. Наразі у місті вже встановлено 87 таких ІТП, з них на 19-ти - налагоджено подачу гарячої води цілодобово.

Роботи у інших будинках тривають.

Нагадаємо, що в рамках співпраці міської ради та міжнародної екологічної фінансової корпорації NEFCO, у Тернополі продовжується реалізація програми зі встановлення ІТП у багатоповерхівках. Ці пункти забезпечують автоматичне регулювання температури у помешканнях, відповідно до погодних умов та цілодобову подачу гарячої води під час опалювального сезону. Також аналогічні проекти з питань термомодернізації реалізовуються в рамках співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку та Світовим банком.

 

Тернополянам, які перебувають у складних обставинах, надається понад 30 безкоштовних послуг

Неділя, 28 січня 2018, 08:08

Понад 30 безкоштовних послуг громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах, надає Територіальний центр соціального обслуговування населення, що діє при управлінні соціальної політики Тернопільської міської ради.

Для одиноких тернополян зі зниженою руховою активністю і здатністю до самообслуговування, у центрі функціонує відділення соціальної допомоги . Щоденно соціальні робітники територіального центру відвідують 225 одиноких осіб у їх помешканнях.

Серед основних послуг, що надаються непрацездатним громадянам, відповідно до висновків лікарів про ступінь втрати здатності до самообслуговування, є:

- приготування (допомога в приготуванні) їжі вдома;

- придбання та доставка товарів з магазину або ринку, доставка книг, газет, журналів, медикаментів за кошти громадян, які обслуговуються;

- виклик лікаря, надання допомоги в проведенні періодичних медичних оглядів та госпіталізації, відвідування хворих у закладах охорони здоров'я, організація консультацій лікарів та інших спеціалістів;

- допомога у прибиранні приміщення, пранні, дотриманні особистої гігієни, у дрібному ремонті одягу та взуття;

- оформлення документів на отримання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг та інших видів соціальної допомоги, внесення платежів;

- читання преси;

- оформлення документів на санаторно-курортне лікування, влаштування до будинку-інтернату, геріатричного будинку-інтернату, пансіонату для ветеранів війни і праці, психоневрологічного інтернату, будинку для ветеранів, інших соціальних закладів;

- сприяння у забезпеченні необхідними технічними та іншими засобами реабілітації

та інші.

Ті тернополяни, які мають часткове порушення рухової активності, частково не здатні до самообслуговування та не мають медичних протипоказань для перебування в колективі і потребують соціально-побутової і психологічної адаптації, можуть скористатися послугами відділення денного перебування. У відділенні створені умови для спілкування, перегляду кінофільмів, читання преси, організовано роботу психолога, клубів за інтересами та проведення майстер-класів.

Тернопільський міський територіальний центр соціального обслуговування також видає направлення на забезпечення протезно-ортопедичними виробами та технічними засобами реабілітації (палиці, милиці, інвалідні візки тощо). Для безкоштовного користування на певний період, при територіальному центрі створено прокатний пункт технічних засобів реабілітації.

 

Встановлено новий розмір прожиткового мінімуму

П'ятниця, 26 січня 2018, 08:34

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», розмір мінімальної заробітної плати становить – 3723 грн. на місяць, погодинний – 22,41 грн.

Законом також встановлено новий розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць:

  1. з 1 січня - 1700 грн.;
  2. з 1 липня - 1777 грн.;
  3. з 1 грудня - 1853 грн,

 

а для основних соціальних і демографічних груп населення:

  1. дітей віком до 6 років: з 1 січня - 1492 грн., з 1 липня - 1559 грн, з 1 грудня - 1626 грн.;
  2. дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня - 1860 грн., з 1 липня - 1944 грн., з 1 грудня - 2027 грн.;


працездатних осіб:

  1. з 1 січня - 1762 грн., з 1 липня – 1841 грн., з 1 грудня - 1921 грн.;


осіб, які втратили працездатність:

  1. з 1 січня - 1373 грн., з 1 липня - 1435 грн, з 1 грудня - 1497 грн.

 

Рівень забезпечення прожиткового мінімуму для призначення допомоги у відсотковому співвідношенні до прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення становить: для працездатних осіб - 21 відсоток, для дітей - 85 відсотків, для осіб, які втратили працездатність та інвалідів - 100 відсотків відповідного прожиткового мінімуму.

Розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям у 2018 році не може бути більше 75 відсотків рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї.

Усі призначені державні соціальні допомоги будуть перераховані автоматично без звернення громадян.

 

Зупиненням (припиненням) членства в структурних утвореннях політичної партії

П'ятниця, 26 січня 2018, 00:00

Абзац 5 стаття 6 Закону України «Про політичні партії в Україні» Порядок вступу до політичної партії,  зупинення та припинення членства в ній визначається статутом політичної партії.

Абзац 6 стаття 6 Закону України «Про політичні партії в Україні» Громадянин  України  має  право  в  будь-який час зупинити чи припинити  своє  членство в політичній партії шляхом подання заяви до  відповідних  статутних  органів  політичної партії. Членство в політичній  партії зупиняється чи припиняється з дня подання такої заяви та не потребує додаткових рішень. З цього ж дня припиняється перебування  громадянина  України  на будь-яких виборних посадах в політичній партії.

Що стосується норм чинного законодавства що регулює зупиненням (припиненням) членства в структурних утворень політичних партій то це передбачено, частиною 5 статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (далі - Закон)  для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у зв’язку із зупиненням (припиненням) членства у громадському формуванні члена керівного органу (крім керівника) така особа подає копію заяви про зупинення (припинення) нею членства до відповідних статутних органів громадського формування з відміткою про її прийняття.

Пункт 3) частини 1. статті 1 Закону громадські формування - політичні партії, структурні утворення політичних партій, громадські об’єднання, місцеві осередки громадського об’єднання із статусом юридичної особи, професійні спілки, їх об’єднання, організації профспілки, передбачені статутом профспілки та їх об’єднання, творчі спілки, місцеві осередки творчих спілок, постійно діючі третейські суди, організації роботодавців, їх об’єднання, відокремлені підрозділи іноземних неурядових організацій, представництва, філії іноземних благодійних організацій

Відповідно до частини 5 статті 21 Закону для державної реєстрації змін до відомостей про структурне утворення політичної партії, що не має статусу юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у зв’язку із зупиненням (припиненням) членства у структурному утворенні політичної партії, що не має статусу юридичної особи, член керівного органу (крім керівника) подає копію заяви про зупинення (припинення) ним членства до відповідних статутних органів політичної партії з відміткою про її прийняття.



Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області


 

Державна реєстрація статуту територіальної громади

Четвер, 25 січня 2018, 09:07

Питання державної реєстрації статутів територіальних громад регулюються  Конституцією України, Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”, постановою Кабінету Міністрів України від 27 липня 1998 року №1150 «Про затвердження Положення про державну реєстрацію статутів територіальних громад, іншими нормативно-правових актами.

Отже, місцеве самоврядування є правом територіальної громади - жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста - самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України (ст. 140 Конституції України);

При цьому, територіальна громада - це жителі, об'єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об'єднання жителів декількох сіл, що мають  єдиний адміністративний центр.

Закон України "Про місцеве самоврядування в Україні" детально регламентує більшість питань сільського, селищного, міського життя, що істотно звужує сферу застосування статуту територіальної громади, адже статутом можна лише регулювати особливості здійснення самоврядування, тобто ті питання, що не врегульовані законом.

З метою врахування історичних, національно-культурних, соціально-економічних та інших особливостей здійснення місцевого самоврядування представницький орган місцевого самоврядування на основі Конституції України та в межах Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" може прийняти статут територіальної громади села, селища, міста.

Стаття 19 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" передбачає можливість прийняття відповідними радами статутів територіальної громади села, селища, міста з метою урахування історичних, національних, культурних, соціально-економічних та інших особливостей здійснення місцевого самоврядування.

Відповідно до п. 1 Положення про державну реєстрацію статутів територіальних громад (надалі - Положення), реєстрація статутів територіальних громад сіл, селищ, міст (крім м.  Києва)    здійснюється    відповідними  головними територіальними   управліннями   юстиції,  статуту  територіальної громади  м.  Києва  -  Мін’юстом  за  заявою  встановленого зразка (додаток 1).

Для державної реєстрації статуту до відповідного органу юстиції разом із заявою подаються:

а) статут територіальної громади села, селища, міста (далі – статут) у двох примірниках;

б) рішення представницького органу місцевого самоврядування про затвердження статуту (ст.59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні");

Представницький орган місцевого самоврядування – виборний орган (рада), який складається з депутатів і відповідно до закону наділяється правом представляти інтереси територіальної громади і приймати від її імені рішення.

Одним із питань, що вирішується виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради є затвердження статуту територіальної громади (п.48, ч.1, ст.26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні").

в) протокол пленарного засідання представницького органу місцевого самоврядування, на якому прийнято рішення про реєстрацію статуту;

Протоколи сесій сільської, селищної, міської ради, прийняті нею рішення підписуються сільським, селищним, міським головою, районної у місті, районної, обласної ради – головою відповідної ради, у разі їх відсутності – відповідно секретарем сільської, селищної, міської ради, заступником голови районної в місті, районної, обласної ради...(ч.15 ст.46 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні").

Заява про реєстрацію статуту розглядається реєструючим органом в місячний термін.

При цьому, Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні", до питань, що регулюються статутом територіальної громади, віднесені :

- порядок проведення загальних зборів громадян за місцем проживання (ч.3 ст.8 Закону);

- порядок внесення місцевої ініціативи на розгляд ради (ч.2 ст.9 Закону);

- порядок обнародування рішення ради, прийнятого з питання, внесеного на її розгляд шляхом місцевої ініціативи (ч.4 ст.9 Закону);

- порядок формування та організація діяльності рад (ч.4 ст.10 Закону);

- порядок організації громадських слухань (ч.4 ст.13 Закону).

За результатами розгляду заяви приймається рішення про державну реєстрацію статуту або відмову в його реєстрації. Після прийняття рішення про державну реєстрацію статуту видається свідоцтво про державну реєстрацію статуту територіальної громади встановленого зразка.

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області


 

Для тих, хто подає звітність

Четвер, 25 січня 2018, 07:47

У Тернопільській ОДПІ рекомендують, при подані податкової звітності особисто платниками податків або уповноваженими на це особами, для пред’явлення у Центрі обслуговування платників, у разі необхідності мати із собою документи, що посвідчують особу та надають право представляти інтереси платника податків.

Довідково:

Згідно з Податковим кодексом податкова декларація подається особисто платником податків або уповноваженою на це особою.

Відповідно до чинного законодавства:

- уповноваженою особою юридичної особи, яка має право підпису чи подання податкової звітності  - є особа, визначена установчими документами юридичної особи, або особа, тимчасово призначена на виконання таких функцій відповідними організаційно-розпорядчими документами підприємства;

- уповноваженою особою фізичної особи-підприємця, яка має право підписувати та подавати податкову звітність є фізична особа, яка має нотаріально посвідчене доручення щодо представлення інтересів платника податків в контролюючих органах та здійснення відповідних правочинів.

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників та за телефоном: 43-46-10.


 

Обіди у навчальних закладах Тернополя для деяких категорій дітей безкоштовні

Четвер, 25 січня 2018, 07:19

Деякі категорії соціально-незахищених дітей, які навчаються у школах та закладах професійно-технічної освіти міста, мають змогу харчуватися безкоштовно. Таке рішення прийнято на засіданні виконавчого комітету.

Зокрема, від оплати за харчування у закладах середньої освіти буде звільнено:

  1. дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування;
  2. дітей з сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
  3. дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у Тернопільській спеціальній школі;
  4. дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах.

 

У закладах професійно-технічної освіти міста від оплати за харчування буде звільнено:

  1. дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які знаходяться на повному державному утриманні;
  2. дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які знаходяться під опікою;
  3. дітей з сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».

 

Додатково звільнили від оплати за харчування:

  1. учнів, сім’ї яких перебувають у складних життєвих обставинах;
  2. учнів, батьки яких загинули під час участі в АТО;
  3. учнів, батьки яких є учасниками бойових дій на території проведення АТО
  4. учнів, батьки яких беруть участь в АТО батьки яких брали безпосередню участь в АТО;
  5. учнів, батьки яких отримали інвалідність під час участі в АТО ;
  6. учнів, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

 

Перелік документів, що подаються до навчальних закладів для отримання пільги:

1.1. Діти-сироти та діти, позбавленні батьківської опіки:

  1. заява опікуна, про звільнення від плати за харчування;
  2. копія рішення виконавчого комітету або суду про встановлення опіки (піклування);

 

1.2. Діти з сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»:

  1. заява матері (батька) або особи, яка їх замінює, про звільнення від плати за харчування;
  2. довідка, що підтверджує статус малозабезпеченої сім’ї;

 

1.3. Діти, батьки яких загинули під час участі в АТО:

  1. заява матері (батька) або особи, яка їх замінює, про звільнення від плати за харчування;
  2. копія свідоцтва про смерть або довідки про загибель під час проведення АТО;

 

1.4. Діти, батьки яких є учасниками бойових дій на території проведення АТО:

  1. заява матері (батька) або особи, яка їх замінює, про звільнення від плати за харчування;
  2. копія посвідчення учасника бойових дій, учасника війни в зоні антитерористичної операції на сході України;

 

1.5. Діти, батьки яких беруть участь в АТО:

  1. заява матері (батька) або особи, яка їх замінює, про звільнення від плати за харчування;
  2. копія довідки з військової частини або інших військових формувань щодо перебування військовослужбовця в зоні АТО;

 

1.6. Діти, батьки яких отримали інвалідність під час участі в АТО:

  1. заява матері (батька) або особи, яка їх замінює, про звільнення від плати за харчування;
  2. копія посвідчення інваліда війни, що отримано в наслідок служби в зоні антитерористичної операції на сході України;

 

 

Тернопіль придбав надсучасний комп’ютерний томограф

Середа, 24 січня 2018, 08:48

З 23 січня у Тернопільському міському лікувально-діагностичному центрі, який знаходиться на вул. Руська, 47, запрацював сучасний комп’ютерний томограф. Це перший комунальний томограф, який повністю був придбаний за кошти міського бюджету.

«Ми хочемо бачити нашу громаду здоровою, тому рівень медичних послуг у Тернополі повинен бути достатньо високим, аби забезпечити вчасне виявлення хвороб та їх правильне лікування в межах міста, - зазначає міський голова Сергій Надал. - Перевагою даного томографа є те, що він був придбаний для комунального підприємства за кошти з місцевого бюджету, що в подальшому гарантуватиме безкоштовне томографічне обстеження та обстеження за пільговою ціною для окремих верств населення».

Зі слів головного лікаря міського лікувально-діагностичного центру Петра Левицького, новий комп’ютерний томограф дозволятиме провести детальне медичне обстеження усіх органів та систем, при цьому променеве навантаження на пацієнта, завдяки новітньому обладнанню, знижується на 75%.

Пройти томографічне обстеження безкоштовно зможуть учасники бойових дій та інваліди війни І-ї групи. А за собівартістю отримати медичне обстеження зможуть інваліди І-ї та ІІ-ї групи, інваліди війни ІІ-ї та ІІІ-ї групи, учасники війни та АТО, ліквідатори аварії на ЧАЕС І-ї та ІІ-ї категорії. Також передбачено 10% знижку на послугу для власників «Карти тернополянина», членів благодійного фонду «Лікарняна каса міста Тернопіль», ветеранів та груп людей з інвалідністю.

До слова, у 2017 році за кошти місцевого бюджету для Тернопільського міського лікувально-діагностичного центру були закуплені сучасний УЗД-апарат, який наразі знаходиться на базі поліклініки №1, та стоматологічне обладнання. Також було виділено кошти на ремонт даху покрівлі медичного центру та приміщень діагностичного відділення і кабінету комп’ютерної томографії.

 

Надавали репетиторські послуги – оподаткуйте отриманий дохід

Середа, 24 січня 2018, 08:38

Фахівці органів Тернопільської ОДПІ звертають увагу, що вчителі та викладачі, які у минулому році надавали репетиторські послуги, проте не були зареєстровані як фізичні особи–підприємці, зобов’язані включити суму таких доходів до загальногорічного оподатковуваного доходу та задекларувати їх шляхом подання до податкової інспекції декларації про майновий стан і доходи.

Зробити це слід до 1 травня 2018 року за місцем реєстрації декларанта.

Доходи від репетиторства відповідно до Податкового кодексу України оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 %. Також із вказаних доходів справляється військовий збір за ставкою 1,5 %.

Репетиторські послуги – це, зокрема, підготовка дітей до школи, вступу до навчальних закладів, незалежного тестування, навчання з будь-яких предметів, написання рефератів, виконання контрольних, курсових та дипломних робіт.

Зауважимо, що кожен із декларантів може подати відповідну декларацію в електронному вигляді, або завітати у Центрі обслуговування платників та отримати консультацію щодо порядку заповнення декларацій і допомогу при її заповненні. Телефон для довідок: 43-46-46, 43-46-10.


 

Засновники та члени громадського об’єднання

Вівторок, 23 січня 2018, 09:59

Відповідно до статті 7 Закону України «Про громадські об’єднання» від 22.03.2012 № 4572-VI (далі – Закон), який введений в дію з 01 січня 2013 року, засновниками громадської організації можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які досягли 18 років, а молодіжної та дитячої громадської організації – 14 років.

Засновниками громадської спілки можуть бути юридичні особи приватного права, у тому числі громадські об’єднання зі статусом юридичної особи. Засновниками громадської спілки не можуть бути політичні партії, а також юридичні особи, щодо яких прийнято рішення щодо їх припинення або які перебувають у процесі припинення.

Кількість засновників громадського об’єднання (громадської організації або громадської спілки) не може бути меншою, ніж дві особи.

Засновниками громадської спілки не можуть бути юридичні особи приватного права, єдиним засновником яких є одна і та сама особа. Засновником громадської спілки не може бути юридична особа приватного права, якщо засновник (власник істотної участі) цієї юридичної особи внесений до переліку осіб, пов’язаних зі здійсненням терористичної діяльності, або щодо яких застосовано міжнародні санкції.

Засновником громадської організації не може бути особа, яку визнано судом недієздатною.

Повноваження засновника громадського об’єднання закінчується після прийняття рішення про реєстрацію або прийняття повідомлення про утворення громадського об’єднання в установленому цим Законом порядку.

Згідно статті 8 Закону, членами (учасниками) громадської організації, крім молодіжної та дитячої, можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які досягли 14 років. Вік членів молодіжної, дитячої організації визначається її статутом у межах, встановлених законом.

Членами (учасниками) громадської спілки можуть бути юридичні особи приватного права, у тому числі громадські об’єднання зі статусом юридичної особи, фізичні особи, які досягли 18 років та не визнані судом недієздатними.

 

 

 

 

Головне територіальне управління

юстиції в Тернопільській області











 

Центр обслуговування на «гарячому» зв’язку

Вівторок, 23 січня 2018, 08:54

«Гаряча» лінія на тему «Принципи роботи Центру обслуговування платників Тернопільської ОДПІ» відбудеться у Тернопільській об’єднаній ДПІ ГУ ДФС у Тернопільській області у вівторок, 30 січня 2018 року, з 15 до 16 год.

На запитання платників податків за номером телефону 43-46-46 відповідатиме начальник управління обслуговування платників Волянюк Ліля Богданівна.


 

Заснування друкованого ЗМІ

Вівторок, 23 січня 2018, 08:50

В Україні свобода слова і вільне вираження у друкованій формі своїх поглядів і переконань гарантуються Конституцією України і відповідно до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» надають право кожному громадянину вільно і незалежно шукати, одержувати, фіксувати, зберігати, використовувати та поширювати будь-яку відкриту за режимом доступу інформацію за допомогою друкованих засобів масової інформації.

Право на заснування друкованого засобу масової інформації (далі – ЗМІ) мають громадяни України, громадяни інших держав та особи без громадянства, не обмежені у цивільній правоздатності та цивільній дієздатності; юридичні особи України та інших держав; трудові колективи підприємств, установ і організацій на підставі відповідного рішення загальних зборів (конференції).

Державній реєстрації підлягають усі друковані ЗМІ, що видаються на території України, незалежно від сфери розповсюдження, тиражу і способу їх виготовлення. Порядок державної реєстрації друкованих засобів масової інформації регулюється: Законом України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 № 1287 «Про державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації, інформаційних агентств та розміри реєстраційних зборів», Положенням про державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації та Положенням про державну реєстрацію інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності, затвердженими наказом Міністерства юстиції України від 21.02.2006 №12/5,  зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 21.02.2006 за № 173/12047.

Заява про державну реєстрацію друкованого ЗМІ подається засновником (співзасновниками) до реєструючого органу.

У заяві про державну реєстрацію друкованого ЗМІ повинні бути вказані: засновник (співзасновники) видання; пов’язана особа (особи); вид видання; назва видання; мова видання; сфера розповсюдження (місцева, регіональна, загальнодержавна, зарубіжна) та категорії читачів; програмні цілі (основні принципи) або тематична спрямованість; передбачувані періодичність випуску, обсяг і формат видання; юридична адреса засновника, кожного із засновників та його (їх) банківські реквізити; місцезнаходження редакції.

Заява розглядається реєструючим органом у місячний строк з дня її одержання. У разі прийняття рішення про державну реєстрацію друкованого ЗМІ орган реєстрації письмово повідомляє про це засновника (співзасновників) та про необхідність сплатити реєстраційний збір за видачу свідоцтва про державну реєстрацію друкованого ЗМІ.

Засновник (співзасновники) сплачує реєстраційний збір протягом одного місяця з дня одержання письмового повідомлення органу юстиції про державну реєстрацію друкованого ЗМІ (повідомлення надсилається на юридичну адресу засновника (співзасновників) або адресу, на яку вони безпосередньо вкажуть у заяві). Реєстраційний збір справляється у розмірах, встановлених постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 № 1287, а саме: за державну реєстрацію друкованих ЗМІ установлений збір у таких розмірах:

- свідоцтва про державну реєстрацію друкованого ЗМІ із загальнодержавною, регіональною та/або зарубіжною сферою розповсюдження – 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- свідоцтва про державну реєстрацію друкованого ЗМІ з місцевою сферою розповсюдження в межах Автономної Республіки Крим, однієї області, обласного центру або двох і більше сільських районів – 24 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- свідоцтва про державну реєстрацію друкованого ЗМІ з місцевою сферою розповсюдження в межах одного міста, району, окремих населених пунктів, а також підприємств, установ, організацій – 14 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- свідоцтва про державну реєстрацію друкованого ЗМІ, що спеціалізується на матеріалах еротичного характеру, – 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- свідоцтва про державну реєстрацію дайджесту – 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- свідоцтва про державну реєстрацію друкованого ЗМІ, заснованого за участю громадян та/або юридичних осіб інших держав, а також юридичних осіб України, у статутному фонді яких іноземний капітал – 120 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

При цьому:

розмір реєстраційного збору за видачу свідоцтва про державну реєстрацію друкованого ЗМІ для дітей та інвалідів зменшується на 50 відсотків;

звільняються від сплати реєстраційного збору друковані ЗМІ, засновані з благодійною метою і призначені для безкоштовного розповсюдження.

Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого ЗМІ видається засновнику (співзасновникам) після сплати реєстраційного збору та надання відповідного платіжного документа, який залишається реєструючому органу. Друкований ЗМІ вважається зареєстрованим з дня видачі свідоцтва про реєстрацію.




Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

































 

До уваги водіїв та пішоходів! У Тернополі очікується снігопад

Понеділок, 22 січня 2018, 10:01

Відповідно до даних Гідрометцентру, у понеділок, 22 січня, з 02.00 год. очікується ускладнення погодних умов, зокрема прогнозують снігопад, який триватиме майже увесь день. На цей час у Тернополі оголошено «зелений рівень» системи оповіщення.

Прохання до тернополян утриматися від поїздок власним авто, не заважати роботі снігоприбиральної техніки та нагадуємо про заборону залишати свій автотранспорт обабіч проїзних ділянок на головних дорогах міста.

Комунальники вже розпочали проведення превентивних заходів, зокрема здійснюють попереднє посипання доріг та пішохідних ділянок, а також готуються до ліквідації снігу.

 

У Тернополі для учасників АТО організували святковий концерт

Понеділок, 22 січня 2018, 10:00

21 січня в приміщенні актової зали Тернопільського професійно-технічного училища №2 відбулася благодійна акція та святковий концерт для учасників АТО та їх сімей.

Організували свято тернопільські волонтери з ГО «Схід і Захід єдині назавжди», ГО «Тернопільська міська організація ветеранів АТО» та ГО «Повернення полонених». До акції долучився міський голова Тернополя Сергій Надал, який подякував бійцям за їхню мужність та незламну віру у перемогу.

«Дуже символічно, що такий благодійний захід відбувається напередодні Дня Соборності України, адже Соборність та Гідність - це те, що найбільше потрібно Україні в даний час, - зазначив очільник Тернополя. – З нагоди свята ще раз дякую усім меценатам та волонтерам, які організували акцію. Тернопільська міська рада завжди активно долучається до подібних ініціатив та в подальшому підтримуватиме благодійні акції, які будуть спрямовані на підтримку учасників АТО».

 

Про виявлені правопорушення тернополяни можуть повідомляти муніципальну поліцію через Viber

Неділя, 21 січня 2018, 09:18

Для покращення комунікації з мешканцями Тернополя та оперативного реагування на скарги і порушення, в управлінні муніципальної поліції Тернопільської міської ради запроваджено ще один канал зв’язку з громадянами – додаток Viber (Вaйбер).

Відтепер тернополяни можуть повідомляти про порушення Правил благоустрою у місті за допомогою мобільного телефону. Для цього потрібно створити повідомлення,  додати фото та вказати адресу, де відбувається правопорушення і надіслати його на номер: 0730151481.

Це дасть змогу працівникам муніципальної поліції оперативно та своєчасно реагувати на правопорушення.

Нагадаємо, що управління муніципальної поліції у Тернополі здійснює  контроль за дотриманням:

  1. правил користування приміщеннями житлових будинків;
  2. порядку проведення розкопок (земельних робіт) на території міста та наявності відповідних ордерів-дозволів;
  3. встановлених вимог щодо вигляду фасадів будівель та споруд;
  4. порядку встановлення малих архітектурних форм;
  5. вимог здійснення суб’єктами господарської діяльності  вуличної ( в тому числі літньої) торгівлі на території міста;
  6. правил вигулу собак у встановлених місцях;
  7. правил торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами;
  8. правил благоустрою на території міста;
  9. суб'єктами господарської діяльності заборони продажу неповнолітнім енергетиків, слабоалкогольних і алкогольних напоїв, трав'яних сумішей для паління, що містять наркотичні речовини, галюциногенів і тютюнових виробів, тощо;
  10. заходів з охорони громадського порядку в закладах підпорядкованих міській раді;
  11. стану виконання рішень міської ради, виконавчого комітету і розпоряджень міського голови, віднесених до компетенції управління;
  12. санітарного стану доріг, вулиць міста та прибудинкових територій;
  13. законодавчих і нормативних актів про  заборону куріння в громадських місцях.

 

 

Сьогодні у Тернополі відбудеться водосвятний молебень на набережній ставу

П'ятниця, 19 січня 2018, 08:10

Сьогодні, 19 січня о 12.00 год. відбудеться великий водосвятний молебень на набережній Тернопільського ставу біля хреста на честь Хрещення Київської Русі, встановленого на честь 1020-річчя Хрещення України.

Також цього дня о 15.00 год. у ПК «Березіль» відбудеться традиційний захід «Лемківський Йордан» - театралізоване дійство, у якому візьмуть участь близько п’яти сотень лемків з різних областей України.

 

Оновлено перелік аптек-учасників програми «Доступні ліки» у Тернополі

Четвер, 18 січня 2018, 07:40

З квітня 2017 року в Україні діє програма «Доступні ліки». За цією програмою пацієнти мають змогу отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою.

Для отримання препаратів за цією програмою, тернополянам необхідно звернутися до лікаря, отримати правильно виписаний рецепт із зазначенням діючої речовини, прийти до аптеки, що бере участь у програмі, та отримати обрані ліки.

 

Перелік

аптечних закладів, з якими ТМКЗ «ЦПМСД» уклав договори на відшкодування витрат у зв’язку з відпуском лікарських препаратів по програмі «Доступні ліки» станом на 02.01.2018р.

№ з/п

Назва аптеки

Адреса

Телефон

1

Тернопільська комунальна міжлікарняна аптека №126

вул. Тролейбусна,14

43-57-09

вул. Купчинського, 14

43-62-84

2

Тернопільське обласне виробничо-торгове об’єднання

вул. Бродівська, 5

25-16-41

вул. Клінічна,1

0954609292

3

«Сімейний лікар»

вул. Пушкіна, 5

23-21-73

вул. Бойчуків, 5А

51-10-79

вул. Тарнавського, 4/97

51-20-87

вул. Манастирського, 48 А

51-40-10

вул. Кривоноса, 6Б

53-49-87

вул. 15 Квітня, 37А

26-04-39

вул. Мазепи, 5

43-25-73

вул. Куліша, 1

51-59-11

вул. Симоненка, 7

51-06-12

4

Тернопільська обласна аптека №78

вул. Руська, 23

25-08-80

5

«Доброго дня»

вул. Перля, 3

55-10-27

вул. Живова, 9а

43-42-45

вул. Київська, 9

26-50-79

вул. Руська, 40

52-73-39

6

«Перша соціальна аптека»

вул. 15 Квітня, 4/75

40-58-09

7

Аптека «Рецептика»

бульв. Шевченка,16

52-32-51

вул. Київська, 9а

43-77-82

8

Аптека «3І»

вул. Чалдаєва, 2

51-02-15

бульв. Просвіти, 21-А

22-45-27

вул. Валова, 3/1

52-04-27

вул. Живова, 9-а

52-30-64

9

Аптека «Матері та дитини»

просп. Злуки, 45

26-82-61

0675994353

10

Аптека «Калина плюс»

вул. Київська, 1

51-18-91

вул. Живова, 9

52-37-81

11

Аптека «Ваша аптека»

вул. Б.Хмельницького, 17

52-05-34

вул. Сагайдачного, 3-5-7

52-00-64

вул. Шептицького, 2/1

22-00-78

вул. Текстильна, 28

47-79-19

12

Аптека «Фарм-Лік»

вул. Київська, 11а

0689808622

13

ТОВ «Астан»

вул. Руська, 20

0676262919

вул. Живова, 23

0675413928

14

Аптека «Фармако»

вул. Купчинського, 2а

0963894522

15

Мережа аптек «Подорожник»

вул. Живова, 37а

0676761956

вул. Руська, 24/58

0676781467

вул. 15 Квітня, 26

0673101987

просп. С.Бандери, 80

0969341872

16

Аптека «Шипшина»

вул. Київська, 5/34

51-19-67

вул. Коновальця, 15/76

51-24-20

17

ТОВ «Мед-сервіс Львів»

вул. Чорновола, 12

52-32-38

м-н Перемоги,4Б

55-02-30

18

Тернопільська комунальна міжлікарняна аптека №157

вул. Ак.Сахарова,2

26-33-76

19

Факультет-Фарм

вул. Тарнавського,34

40-40-18

0687915646

20

ФОП Пітух Л.М.

вул. Живова, 34

0977009137

вул. Курбаса, 4/110

 

 

У Тернополі зменшилася кількість хворих на кір

Четвер, 18 січня 2018, 07:34

Від початку 2018 року у Тернополі зареєстровано 6 випадків захворювання на кір серед дитячого населення. Останній випадок медики зафіксували 9 січня. Станом на 16 січня спалаху захворювання у місті не виявлено.

Наразі відсоток щеплених дітей у Тернополі, які досягли 1-річного та 6-річного віку становить 98%, а відсоток дітей різного віку, які були недоохоплені вакцинуванням протягом останніх років складає 76%.

Для того, щоб уникнути зараження вірусом, рекомендуємо батькам, чиї діти ще не мають жодного щеплення від кору, або пройшли лише одне вакцинування, звернутися у Тернопільську міську дитячу комунальну лікарню до дільничного лікаря-педіатра для проведення вакцинації та ревакцинації. Для цього у місті закуплено 1300 доз вакцини бельгійського виробництва КПК.

Для недопущення розвитку епідеміологічної ситуації, профілактичні заходи у Тернополі продовжені до кінця січня.

 

Перелік електронних сервісів, якими можуть скористатися мешканці Тернополя

Середа, 17 січня 2018, 08:42

Сьогодні у Тернополі функціонує 14 електронних сервісів та порталів, які допомагають мешканцям міста записатися на прийом до лікаря он-лайн, повідомляти про міські проблеми, слідкувати за рухом міського громадського транспорту та навіть оплачувати комунальні послуги.

Перелік діючих сервісів:

Портал «Відкрите місто»

Система, що дає можливість мешканцям Тернополя звернутися до працівників відповідних підрозділів міської ради з повідомленням про комунальні проблеми та стежити on-line за їх вирішенням.

«Файна карта»

Веб-ресурс, на якому ви знайдете усю інформацію щодо електронних проїзних квитків та можете он-лайн подати документи на виготовлення «Карти тернополянина».

«Транспорт Тернополя»

Он-лайн - система спостереження за рухом громадського транспорту Тернополя. Користувачі веб-порталу мають можливість дізнатися, як за допомогою громадського транспорту дістатися з однієї точки міста в іншу, бачити карту маршрутів транспорту у Тернополі та спостерігати, де у даний час знаходиться потрібний тролейбус чи автобус.

«Комунальні платежі»

Електронна платіжна система, що призначена для здійснення розрахунків за комунальні послуги у Тернополі. Мешканці міста можуть оплатити комунальні послуги та подати показники, ввівши особовий рахунок карток VIZA та MASTER CARD. Також є можливість пошуку абонента за адресою.

«Подача показників»

Он-лайн - ресурс для подачі показників газу, води та електроенергії. На цьому ж сайті можна здійснити оплату усіх комунальних послуг, включаючи Інтернет, домофон, квартплату та вивезення ТПВ, а також отримати усю інформацію про стан оплати комунальних послуг за попередні місяці та наявні субсидії.

«Тернопіль житлово – комунальний»

Веб-ресурс, де розміщена актуальна та оперативна інформація про діяльність у сфері житлово-комунального господарства міста, про структуру управління та графіки прийому фахівців, а також про підприємства, які перебувають у підпорядкуванні управління.

Тут також можна залишити звернення, скаргу, зауваження чи пропозицію щодо діяльності ЖЕКів чи інших комунальних установ житлово-комунального господарства Тернополя.

«Дошкільна освіта м. Тернополя»

Загальноміська електронна реєстрація дітей до дошкільних навчальних закладів Тернополя. Завдяки даній е-системі батьки можуть побачити інформацію про садочки, які функціонують у місті, обрати потрібний дошкільний заклад та зареєструвати дитину до дитсадка через інтернет.

«Он-лайн - запис на прийом до педіатра»

Система «Електронна реєстратура» дозволяє батькам оперативно, через інтернет, не перебуваючи в черзі у поліклініці, записати дитину на прийом до дільничного педіатра. До вузького спеціаліста маленьких пацієнтів записує лише педіатр безпосередньо на прийомі.

В амбулаторній карті вказуються дата та час відвідування, тому в реєстратуру перед візитом до лікаря звертатися не потрібно.

«Он-лайн - запис на прийом до сімейного лікаря»

Єдиний інформаційний ресурс для закладів «Центру первинної медико-санітарної допомоги», завдяки якому пацієнти можуть записатися на прийом до дільничного сімейного лікаря або обрати іншого лікаря, дізнатися актуальну інформацію про їх діяльність та отримати відповіді на запитання.

«Єдина система місцевих петицій»

Веб-портал, де громадяни можуть залишати колективні публічні звернення в електронній формі. Для того, щоб підтримати електронну петицію або створити нову, на сервісі потрібно зареєструватися.

«Громадський бюджет»

Це інструмент, який надає можливість кожному жителю Тернополя брати участь в розподілі коштів місцевого бюджету через створення проектів для покращення міста.

Платформа «Громадський проект» дозволить вам брати участь в конкурсі, не виходячи з дому: ви можете подати заявку on-line і відслідковувати долю свого проекту безпосередньо на сайті.

«Центр надання адміністративних послуг»

Завдяки даному інтернет - ресурсу тернополяни можуть швидко знайти інформацію про адміністративні послуги, які надаються у ЦНАПі, отримати он-лайн - консультацію та здійснити попередній запис на прийом.

Для реєстрації на прийом потрібно обрати годину та зал, в якому ви хочете отримати послугу. На порталі також існує можливість скористатися особистим «Кабінетом користувача».

«Веб-камери Тернополя»

Веб-портал Системи централізованого відеоспостереження міста Тернополя (СЦВМТ) надає можливість вільного цілодобового он-лайн перегляду камер, кількість котрих у місті постійно збільшується. Наразі у Тернополі доступні для перегляду понад 380 веб-камер.

Сайт Тернопільської міської ради

На сайті розміщені лінки на усі діючі електронні ресурси, також ви дізнаєтеся про графіки прийому депутатів, працівників структурних підрозділів та знайдете іншу актуальну інформацію.

 

Трансферне ціноутворення: які зміни у 2018 році

Середа, 17 січня 2018, 08:19

У Тернопільській ОДПІ звертають увагу, що Законом України від 7 грудня 2017 року № 2245-VIII, внесено зміни до Податкового кодексу України.

Зокрема, зміни торкнулися трансфертного ціноутворення:

доповнено перелік господарських операцій, які є контрольованими:

– господарські операції, що здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні;

доповнено критерії для визнання операцій контрольованими:

– господарські операції, що здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні, визнаються контрольованими, якщо обсяг таких господарських операцій, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 10 мільйонів гривень (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;

уточнено вимоги до документації з трансфертного ціноутворення, яка подається на запит центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику;

змінено термін надсилання запиту центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, для подання документації щодо контрольованих операцій з 01 травня на 01 жовтня року, що настає за календарним роком, в якому таку контрольовану операцію (операції) було здійснено;

уточнено строки сплати суми податкового зобов’язання, розрахованого за результатами самостійного коригування ціни контрольованої операції і сум податкових зобов’язань за результатами якого розрахована ціна відповідає принципу «витягнутої руки»;

уточнено норми щодо укладання договорів за результатами попереднього узгодження ціноутворення у контрольованих операціях, що мають односторонній, двосторонній та багатосторонній характер.

Відвідати тренінги та отримати практичну допомогу в заповненні звітності, а також дізнатись про особливості деклараційної кампанії у 2018 році можна у Центрі обслуговування платників Тернопільської ОДПІ за адресою: вул. Білецька,1 чи за телефоном: 43-46-46, 43-46-10.


 

Триває прийом заявок на участь в національному конкурсі «Благодійна Україна – 2017»

Вівторок, 16 січня 2018, 07:45

До 15 лютого 2018 року триває прийом заявок для участі в Національному конкурсі «Благодійна Україна – 2017». Конкурс проводиться з 2012 року Асоціацією благодійників України, метою якого є розвиток ефективного соціально-орієнтованого благодійництва, меценатства та волонтерства в Україні шляхом публічного стимулювання кращих благодійників, меценатів та волонтерів, їхніх організацій та практик.

У Конкурсі можуть взяти участь благодійники, меценати та волонтери; благодійні організації; інші організації, суб’єкти підприємництва тощо, які реалізували значні благодійні проекти та акції в Україні у сферах благодійної діяльності або розширення та популяризації благодійної діяльності.

Для участі у конкурсі необхідно подати конкурсну заявку відповідної форми. Форму заявки можна завантажити за посиланням.

Переможців на загальнодержавному рівні визначатимуть в п’ятнадцятьох основних, трьох індивідуальних та чотирьох спеціальних номінаціях.

Додаткову інформацію про конкурс можна отримати на його офіційному сайті http://blagoukraine.org/ або в Оргкомітеті конкурсу за тел.: (067)16-404-11, (063)48-493-45.

 

Про відокремлені підрозділи

Вівторок, 16 січня 2018, 00:00

Відповідно до статті 13 Закону України «Про громадські об’єднання» (далі - Закон)  громадське об'єднання зі статусом юридичної особи може мати відокремлені підрозділи, які утворюються за рішенням відповідного керівного органу громадського об'єднання згідно із статутом.

Відокремлені підрозділи громадського об’єднання не є юридичними особами, крім випадків, передбачених Законом.

Відокремлені підрозділи громадського об’єднання утворюються та здійснюють свою діяльність на основі статуту громадського об’єднання.

Відокремлені підрозділи громадського об’єднання зі статусом юридичної особи можуть мати своє положення, якщо це передбачено статутом громадського об’єднання. Положення про відокремлений підрозділ громадського об’єднання містить інформацію про найменування відокремленого підрозділу, назву керівних (та в разі потреби контролюючих) органів, порядок обрання (призначення), строк повноважень, перелік повноважень керівних (та в разі потреби контролюючих) органів. Положення про відокремлений підрозділ громадського об’єднання не може суперечити законам та статуту громадського об’єднання.

Таким чином, для державної реєстрації створення відокремленого підрозділу юридичної особи подаються такі документи:

  1. Заява про державну реєстрацію створення відокремленого підрозділу юридичної особи;

  2. Примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про створення відокремленого підрозділу;





Головне територіальне управління юстиції у

Тернопільській області















 

Близько 11 тис. ветеранів війни отримали безоплатну правову допомогу у 2017 році

Понеділок, 15 січня 2018, 14:45

У 2017 році до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулось 10 884 осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Усі вони отримали необхідну правову допомогу за рахунок держави – від правових консультацій до представництва інтересів у судах.

Більшість із них (10 444) є ветеранами війни, зокрема учасниками бойових дій (у тому числі й учасниками АТО) та інвалідами війни. Також до центрів звернулося й 440 осіб, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія згаданого закону. 11% (1 181) з усіх осіб – жінки.

 

Найчастіше ветерани війни зверталися до місцевих центрів з проблемних питань щодо їх соціального забезпечення та соціального захисту членів їх сімей (3928 звернень), питань у сфері адміністративного права (1460 звернень), сімейного (992 звернення), земельного (430 звернень), трудового (383 звернення) права, житлового та договірного права (378 та 334 звернення відповідно).

grafik

Усі, хто зверталися, відповідно до потреб отримали безоплатну первинну правову допомогу (консультації та роз’яснення з правових питань, допомогу у складенні документів правового характеру, крім процесуального). Також 10 868 особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», на підставі їх звернень було надано безоплатну вторинну правову допомогу, що передбачає такі види правових послуг як захист; представництво інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Задля розширення можливостей для військовослужбовців, ветеранів війни, а також членів їх сімей, звернутися за безоплатною правовою допомогою – фахівці системи БПД здійснюють постійну роботу щодо утворення та забезпечення роботи дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги та здійснення виїздів мобільних консультаційних пунктів (виїзних прийомів громадян). Зокрема, такі віддалені точки доступу функціонують у військових комісаріатах та військових частинах, у військово-медичних центрах (військових госпіталях), а також у громадських та волонтерських організаціях, у тому числі у центрах допомоги учасникам АТО.

Нагадаємо, на початку 2017 року набрав чинності Закон України «Про Вищу раду правосуддя», яким, зокрема, були внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Так, право на безоплатну вторинну правову допомогу отримали й особи, які лише претендують на отримання статусу учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни з цього часу надається не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а з будь-яких інших питань.

«Наші ветерани та військовослужбовці, і особливо ті, які боронять Україну на сході у зоні проведення АТО, мають право на гідну опіку зі сторони держави. Представляти їх інтереси та захистити права допоможуть юристи центрів і бюро правової допомоги, та адвокати, які співпрацюють із ними. Для спрощення доступу до правової допомоги ветеранів і військовослужбовців, а також задля забезпечення її якості, ми намагаємося об’єднувати зусилля з різними зацікавленими сторонами як з державного сектору (зокрема, з Міноборони), так і з колегами з громадських організацій», – каже в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Так, у 2017 році Координаційний центр з надання правової допомоги та ГО «Всеукраїнська правозахисна організація «Юридична сотня» задля допомоги учасникам АТО, їх родинам, а також людям, які постраждали під час проведення антитерористичної операції та іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», підписали відповідний меморандум про співпрацю.

Крім того, як очікується, дистанційні пункти доступу до БПД можуть бути відкриті у приміщеннях військових частин Збройних сил України. Це, з-поміж іншого, передбачає Меморандум про наміри щодо співробітництва між Міністерством оборони України та Координаційним центром з надання правової допомоги, який сторони уклали 11 грудня.

ATO 2017

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103(безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

 

До уваги адвокатів Тернопільської області

Понеділок, 15 січня 2018, 14:17

За ініціативи Національної асоціації адвокатів України Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області спільно з Радою адвокатів Тернопільської області проведуть навчальний практикум з питань впровадження стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному, адміністративному процесах та представництва у кримінальному процесі. Адвокати Тернопільщини, котрі приймуть участь у навчальному практикумі, отримають сертифікати.

Проведення навчального практикуму заплановано:

20 січня 2018 року о 10.00 год. — у м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7 (приміщення Тернопільського регіонального центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій). Запрошуються адвокати Зборівського, Підволочиського, Козівського, Теребовлянського, Бережанського, Підгаєцького районів та м. Тернопіль і Тернопільського району;

26 січня 2018 року об 11.00 год. — у м. Кременець Тернопільської області, вул. Шевченка 59А (приміщення Кременецького місцевого центру з надання БВПД). Запрошуються адвокати Шумського, Лановецького, Кременецького та Збаразького районів;

01 лютого 2018 року об 11.00 год. — у м. Чортків Тернопільської області, вул. Ст. Бандери,  20 (приміщення Чортківського місцевого центру з надання БВПД). Запрошуються адвокати Чортківського, Заліщицького, Борщівського, Гусятинського, Монастириського та Бучацького районів.

 

Сторінка 73 з 110

«ПочатокПопередня71727374757677787980НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер