images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області оголошує конкурс на заміщення вакантних посад:

Вівторок, 30 травня 2017, 14:35


- заступника начальника Тернопільського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області;

- головного спеціаліста Тернопільського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області;

- головного спеціаліста Тернопільського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області;

- провідного спеціаліста Тернопільського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області;

- спеціаліста Тернопільського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області;

- спеціаліста Тернопільського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області;

 

Документи щодо участі у конкурсі на заміщення вакантних посад приймаються до 07 червня 2017 року за адресою:

м. Тернопіль, вул. Грушевського, 8, відділ персоналу, кабінет 324, телефон: 52-32-52.

Умови проведення конкурсу та додаткова інформація щодо основних функціональних обов’язків, розмірів та умов оплати праці розміщенні на офіційному сайті Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області: terjust.gov.ua.

 

 

Вимоги до статуту громадського об'єднання

Вівторок, 30 травня 2017, 14:33

Відповідно до статті 11 Закону України «Про громадські об’єднання» статут громадського об'єднання має містити відомості про:

1) найменування громадського об'єднання та за наявності - скорочене найменування;

2) мету (цілі) та напрями його діяльності;

3) порядок набуття і припинення членства (участі) у громадському об'єднанні, права та обов'язки його членів (учасників);

4) повноваження керівника, вищого органу управління, інших органів управління (далі – керівні органи) громадського об'єднання, порядок їх формування та зміни складу, термін повноважень, а також порядок визначення особи, уповноваженої представляти громадське об'єднання, та її заміни (для громадських об'єднань, що не мають статусу юридичної особи);

5) періодичність засідань і процедуру прийняття рішень керівними органами громадського об'єднання, у тому числі шляхом використання засобів зв'язку;

6) порядок звітування керівних органів громадського об'єднання перед його членами (учасниками);

7) порядок оскарження рішень, дій, бездіяльності керівних органів громадського об'єднання та розгляду скарг;

8) джерела надходження і порядок використання коштів та іншого майна громадського об'єднання;

9) порядок створення, діяльності та припинення діяльності відокремлених підрозділів громадського об'єднання (у разі їх створення громадським об'єднанням, яке має намір здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи);

10) порядок внесення змін до статуту;

11) порядок прийняття рішення щодо саморозпуску або реорганізації громадського об'єднання, а також щодо використання його коштів та іншого майна, що залишилися після саморозпуску, - для громадського об'єднання, яке має намір здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи.

У статуті громадського об'єднання можуть бути передбачені додаткові положення щодо утворення, діяльності і саморозпуску чи реорганізації громадського об'єднання, що не суперечать закону.

Статут громадського об'єднання, яке має намір здійснювати діяльність без статусу юридичної особи (у разі, якщо наявність статуту такого об'єднання передбачена рішенням про його утворення), може не містити положень, передбачених пунктами 5-8 частини першої цієї статті.

Якщо поданий статут громадського об’єднання для державної реєстрації не буде містити дані вимоги, державний реєстратор буде мати підставу для відмови у такій реєстрації відповідно до пункту 5 статті 28 Закону України «Про громадські об’єднання» .

 

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

 

 

 

 

 


 


 

Звіт міського голови Сергія Надала про виконання ремонтних робіт у Тернополі з 22 по 29 травня 2017 року

Вівторок, 30 травня 2017, 07:55

У Тернополі продовжується капітальний та поточний ремонт доріг, прибудинкових територій, міжквартальних проїздів та інших об’єктів благоустрою. Якість проведення ремонтів особисто перевіряє очільник Тернополя Сергій Надал під час ранкових об’їздів міста.

ПОТОЧНИЙ РЕМОНТ ДОРІГ

Проведено ремонти за адресами:

вул. Об’їзна,

вул. С.Будного

вул. Живова,

вул. Лисенка

вул. Зелена

вул. Монюшка

вул. Миру

вул. Виннеченка

вул. Замонастирська

 

Заплановано ремонт:

Транспортної розв’язки вулиць Збаразька – Бродівська – Галицька – Вояків дивізії «Галичина», вул. Київська.

 

КАПІТАЛЬНИЙ РЕМОНТ ДОРІГ

Тривають роботи за адресами:

вул. Січових Стрільців

вул. Клінічна

вул. Пушкіна (від буд. №2 до вул. Б.Лепкого)

вул. Білецька

вул. Шашкевича

 

КАПІТАЛЬНИЙ РЕМОНТ ОБ’ЄКТІВ БЛАГОУСТРОЮ

Тривають роботи за адресами:

Вхід у парк ім. Т.Шевченка (в р-ні пам’ятника С.Бандери)

Ремонт тротуарів на вул. С.Качали, вул. Довженка (до новозбудованої дощової каналізації – влаштування траншеї, труб, оглядових колодязів)

 

Завершено ремонт:

Тротуару на вул. Новий Світ (ділянка від вул. Вільхової до вул. Наливайка)

Тротуар на вул. Глиняна

Тротуар на вул. Кн. Острозького

Тротуар на вул. Лозовецька

Тротуар на вул. Танцорова

Реконстр. вул. Білецька

Проїзд від ЗОСШ №16 до котельні на бул. Просвіти, 9А

Тротуар на вул. Макаренка (в р-ні ЗОСШ №9)

Тротуар на вул. Карпенка

 

КАПІТАЛЬНИЙ РЕМОНТ ПРОЇЗДІВ ТА ПРИБУДИНКОВИХ ТЕРИТОРІЙ

Тривають ремонти за адресами:

вул. Пушкіна, 5

вул. Галицька (від пр. Злуки між будинками №8 та №4а)

вул. Живова, 2,

вул. Л.Курбаса, 9,

вул. Дружби, 6,

вул. Галицька, 56

вул. Вербицького, 4

вул. Лесі Українки, 15

проїзд вул. Слівенська - вул. Слівенська,13

проїзд між ж/б будинками по бульв. С.Петлюри, 2-6 (влаштування щебеневої основи проїзду).

проїзд вул. Бродівська, 50 – вул. Лук’яновича, 1

проїзд вул. Тарнавського – ЗОСШ №11.

 

 

Країна добрих людей, або як втілити мрію Назара Войтовича

Понеділок, 29 травня 2017, 00:00

Мистецька резиденція відчинить свої двері вже 2 червня у селі Травневе Збаразького району на Тернопільщині – проект покликаний вшанувати пам’ять наймолодшого Героя Небесної Сотні – Назара Войтовича.

17-річний юнак, що загинув на Майдані, мріяв стати художником, здобував професію дизайнера і глибоко переживав за долю своєї країни. Він писав вірші та малював картини про історію та майбутнє України, мріяв побачити її Країною добрих людей. За покликом свого юного серця пішов на Майдан, як і мільйони небайдужих хлопців та дівчат, жінок та чоловіків, аби відстояти Гідне майбутнє своєї країни. Зміни ми бачимо вже сьогодні, але без постійної активної діяльності громадян, ми можемо втратити той шматок який відвойовано у процесі Революції Гідності.


Заради сильної країни, ми маємо бути сильними, кожен із нас має продовжувати вкладати усі свої сили, свої вміння та натхнення у розбудову загальнолюдських цінностей, та будувати своє майбутнє, вже сьогодні об’єднуючись та допомагаючи один одному, бо ми сильні, лише, коли РАЗОМ.
Ми не готувалися до війни, коли був мир, тому важко відвойовуємо зараз свою незалежність і цілісність. А разом з цим нам треба готуватися і до миру, щоб не програвати інформаційну та репутаційну війну у великому світі.
Сьогодні ми закладаємо фундамент довготривалого проекту – Мистецька резиденція імені Назара Войтовича, закладаємо разом з громадськими активістами, організаціями, місцевим бізнесом та окремими благодійниками, долучаємо усіх свідомих громадян, що розуміють і розділяють ідею Гідності, усіх хто усвідомлює, що нам є чим пишатися, що ми нащадки великого народу, що наша земля здатна відроджуватись і народжувати гідне покоління, що наша культура – це одна з найдревніших культур на землі, і щоб це відчути нам треба відкритись світові і відкрити світ для себе.


Мистецька резиденція стане точкою на міжнародній культурній мапі, буде освітньо-мистецьким центром для місцевої громади, сюди приїжджатимуть митці та громадські активісти, щоб працювати над своїми проектами та обмінюватися досвідом з місцевими. Цього року програму для митців планували всеукраїнську, але вже зараз викликалися до участі у програмі іноземні скульптори з Туреччини та США. Обох цікавить тема яку ми будемо розвивати та ідея всього проекту.
Проект народився із великої всеукраїнської ідеї вшанування пам’яті, започаткованої ГО Родина Героїв Небесної Сотні та менеджера Ольги Климко «Відзнаки Героїв», який уже протягом року реалізовує заходи та відкриває нові можливості для української молоді, за підтримки різних організацій та головне завдяки підтримці Міжнародного фонду Відродження, що допомагає організації і з проведенням розслідувань.


Проект Резиденції започатковано ГО Конгрес Активістів Культури, що протягом 3-х років збирав найкращий досвід культурних проектів у світовій практиці і розробив унікальний проект для маленького українського села.
На сьогодні проект здійснюється поступово. Паралельно напрацьовуються контакти на формується Коло Благодійників і долучаючи зацікавлених активістів формує стратегію розвитку програми. Кожен хто долучається, приносить у резиденцію не лише свої сили, але й свої ідеї та бачення.


У проекті є головна ціль створити дієвий інструмент для підтримки сталого розвитку громади і до нас долучаються не лише зацікавлені у мистецтві, а й у добрій справі.
Нашими першими благодійниками, котрі відгукнулися відразу стали Оксана Хомей, що деякий час співпрацювала у проектах з ГО Родина, та Тернопільська Меблева Фабрика, просто відгукнувшись на лист. В знак поваги до батьків Назара відгукнувся і Михайло Головко. Нашими партнерами та головною підтримкою на місцевому рівні стали ГО «МІСТ», творча майстерня Medialab, та організатори відомого фестивалю «ФАЙНЕ МІСТО», нашим виставковим майданчиком буде «БункерМуз».
Тернопільський Кооперативний Торгівельно-економічний коледж, у якому навчався Назар, став нашою підтримкою у розміщені резидентів. Тернопільська Обласна Рада надає на час програми транспорт для переміщення резидентів у напрямку Тернопіль-Травневе-Тернопіль. Поки у цьому є необхідність, адже ми лише почали облаштовувати та ревіталізувати будинок, наданий нам місцевим підприємством СТОВ «Поділля» у користування на 25 років. І лише до кінця літа плануємо перетворити 2-й поверх на житлову зону для довготривалого перебування гостей у резиденції. Але і це залежить від нових партнерів та друзів проекту.


На сьогодні, дякуючи родині Героя, вибудувано стіни і відремонтовано першу майстерню для початку роботи. Цього буде достатньо, аби почати проект та провести першу освітньо-мистецьку програму, що також має своїх благодійників та партнерів. Лектори, спікери та майстри зможуть до Травневого приїхати завдяки проекту Активні Громадяни, Британської Ради в Україні та матимуть де працювати завдяки нашим партнерам – провідному українському виробнику художніх матеріалів Компанії «РОСА». Вони облаштують нам майстерню та нададуть художні матеріали для резидентів.
Отже, і громадський сектор, і культура, і освіта, і бізнес, і влада — усе в нашому проекті гармонійно доповнює проект. Доречі, новенька асфальтова дорога у Травневому уже буде завершена до початку Першої програми Мистецьких резиденцій на честь Назара Войтовича. Гарно, що на запит батьків Героїв відгукнулась Обласна адміністрація.
Хочеться вірити що ми об’єднаємо велику кількість добрих людей і будемо продовжувати працювати натхненно над втіленням мрії Героя, а також і нашої з вами мрії! Долучайтеся! Ваш внесок це річка, що несе води в океан, а разом ці води уже сильна стихія.


Вподобайте нашу сторінку у ФБ і слідкуйте за розвитком проекту, плануємо багато різних активностей, ви обов’язково знайдете щось для себе!

https://www.facebook.com/Nazar.Voitovich.Art.Residence/
Якщо бажаєте стати Другом проекту пишіть менеджеру – Людмилі Ничай. Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Автор: Людмила Ничай
Фото автора

 

У Тернополі відкрили оновлений спортивний майданчик біля ЗОШ №11

Неділя, 28 травня 2017, 14:37

У 2017 році у Тернополі буде продовжуватися робота зі встановлення нових універсальних спортивних майданчиків. В День останнього дзвоника у місті відбулося офіційне відкриття оновленого спортивного майданчику для різних ігрових видів спорту поблизу загальноосвітньої школи №11.

«Розвиток інфраструктури для зайняття фізичною культурою є одним з пріоритетних напрямків роботи мерії, - зауважив Сергій Надал. - І діти, які навчаються у закладі, і мешканці навколишніх будинків від сьогодні матимуть можливість займатися спортом та вести здоровий спосіб життя, використовуючи новий спортивний майданчик».

До слова, у Тернополі цього року відремонтують спортивні майданчики біля двох загальноосвітніх шкіл. Наразі ремонтні роботи продовжуються поблизу школи №2.

 

Графік зупинок котелень на 2017 рік

П'ятниця, 26 травня 2017, 12:18

КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» оприлюднив графік зупинок котелень, паливних підприємств на ремонтний період 2017 року.

З 26.04 до початку опалювального сезону будуть зупинені котельні на вул. Галицька, 40, вул. Зелена, 30А, вул. Збаразька, 27А, вул. Шопена, 3, вул. Галицька, 34А, вул. Фабрична, 1А, вул. Микулинецька, 64А, вул. Н.Світ,11, вул. Багата, 4, вулю Мирна, 43А (м-н Пронятин), вул. Весела, 16А, вул. Глінки, 18б, вул. Броварна, 47А, пр. Бандери, 14А, пр. Бандери, 14А, вул. Дружби, 9А, вул. Лук’яновича, 8, вул. Лозовецька, 20, вул. Фабрична, 20, вул. Збаразька, 37, вул. Київська, 3С;

З 15.05 по 26.06. на вул. Лозовецька, 3А, вул. Шкільна, 5, вул. Тролейбусна, 7б;

З 30.05 по 12.06. вул. Тролейбусна, 14;

З 22.05 по 04.06. вул. Замкова, 10;

З 22.05 по 05.07. вул. Франка, 17, вул. Транспортна, 7Б;

З 05.06 по 30.06. вул. Глиняна, 25Б;

З 06.06 по 19.07. вул. Лемківська, 23;

З 12.06 по 26.07. вул. Л.Українки, 4;

З 21.06 по 31.07. бул. Просвіти,9;

З 10.07 по 21.08. вул. Курбаса, 3А, бул. Д.Галицького, 4А, провул. Цегельний, 1А, вул. Чернівецька, 25А, вул. Бригадна, 46Б, вул. Живова, 12, просп. С.Бандери, 47В, вул. Новий світ;

З 24.07 по 06.08. вул. Купчинського, 14А.

 

У Тернополі капітально відремонтовано ділянку дороги на вул. Шашкевича

П'ятниця, 26 травня 2017, 05:48

У Тернополі завершується капітальний ремонт ділянки на вул. Шашкевича (від вул. Танцорова до вул. Живова). Ремонт там розпочався ще минулого року. Тоді підрядники встигли вкласти лише нижній шар дорожнього покриття та частково облаштувати тротуари.

«Завершується ремонт ділянки від вул. Танцорова до вул. Живова. Найближчими днями ми розпочнемо ремонтувати іншу ділянку на цій же вулиці – від вул. Танцорова до вул. Руської, - пояснює начальник відділу технагляду Олег Вітик. – Наразі у Тернополі капітальний ремонт триває ще на вул. Клінічна, вул. Січових Стрільці та вул. Білецька. Також найближчим часом розпочнемо капітальний ремонт на пр. Злуки (поблизу зупинки «Універсам»)».

 

У Тернополі капітально відремонтовано ділянку дороги на вул. Шашкевича

Четвер, 25 травня 2017, 06:35

У Тернополі завершується капітальний ремонт ділянки на вул. Шашкевича (від вул. Танцорова до вул. Живова). Ремонт там розпочався ще минулого року. Тоді підрядники встигли вкласти лише нижній шар дорожнього покриття та частково облаштувати тротуари.

«Завершується ремонт ділянки від вул. Танцорова до вул. Живова. Найближчими днями ми розпочнемо ремонтувати іншу ділянку на цій же вулиці – від вул. Танцорова до вул. Руської, - пояснює начальник відділу технагляду Олег Вітик. – Наразі у Тернополі капітальний ремонт триває ще на вул. Клінічна, вул. Січових Стрільці та вул. Білецька. Також найближчим часом розпочнемо капітальний ремонт на пр. Злуки (поблизу зупинки «Універсам»)».

 

У Тернополі відкрили пам’ятний знак воїнам, що віддали життя за Україну

Четвер, 25 травня 2017, 06:34

У сквері, який розташований поруч з площею Героїв Євромайдану, у День Героїв, 23 травня, відбулося урочисте відкриття пам’ятного знаку воїнам, що віддали життя за Україну. Священнослужителі відправили молебень, після чого відбулося покладання квітів.

На відкритті були присутні сотні людей, які перед тим пройшлися центральним вулицями міста патріотичним маршем у вишиванках, а також сім’ї загиблих учасників АТО.

«Дуже важливо пам’ятати про українських Героїв, які вірою та правдою захищали Незалежність України і поклали своє життя, боронячи українську землю від окупантів, - зазначив міський голова Сергій Надал. – Цей пам’ятний знак є символічним, оскільки нагадуватиме сьогоднішніми та прийдешнім поколінням їх подвиг».

 

Тернопіль підписав Меморандум з містом Апостоліс (Аргентина)

Вівторок, 23 травня 2017, 10:46

Меморандум про наміри встановити партнерську співпрацю було підписано між Тернополем та аргентинським містом Апостоліс. За дорученням міського голови Сергія Надала, із мером міста Апостоліс у Аргентині Меморандум підписав Віце-президент Міжнародної торгової палати ICC-UKRAINE Тарас Демкура.

«Нещодавно в Аргентині відзначали 120 років еміграції українців, серед яких були вихідці з Тернопільщини. Під час урочистостей в Аргентині відбулося чимало заходів, зокрема презентація українських традицій та культури, міжнародна книжкова виставка та підписання Меморандуму, - розповідає Тарас Демкура. – У підписаному Меморандумі ідеться про співпрацю з Тернополем у сфері економіки, культури та туризму».

Тарас Демкура також запросив мера міста Апостоліс, родичі якого, до речі, вихідці з Тернопільщини, депутатів та підприємців, представників дипломатичних установ приїхати на День міста Тернополя.

 

Панахидою та покладанням квітів у Тернополі вшанували пам'ять Тараса Шевченка

Вівторок, 23 травня 2017, 07:59

З нагоди 156-ої річниці від дня перепоховання Великого Кобзаря у Тернополі у понеділок, 22 травня, біля пам’ятника Тараса Шевченка відбулася панахида та покладання квітів. Участь у заході взяли представники традиційних українських церков, очільник Тернополя Сергій Надал та тернополяни.

«Тарас Шевченко є поетом та художником понад часом, адже і тоді, і сьогодні його слова є пророчими, - зазначив міський голова. – Тарас Григорович зумів навколо себе об’єднати українців, не залежно від віросповідання чи політичних вподобань. Його цінує весь світ, адже зробив чимало для ідентифікації української нації через мову та культуру».

 

Український Стівен Кінг побував у Тернополі: про що розповідав Макс Кідрук на мистецькому фестивалі «Ї»

Понеділок, 22 травня 2017, 00:00

Багатьом Макс Кідрук відомий як мандрівник, автор перших в Україні технотрилерів і тревелогів. Письменник відвідав більше 30 країн, серед яких Танзанія, Мексика, Еквадор, Нова Зеландія, Бразилія тощо.

Хоч наразі тревелоги для Кідрука технічно не є літературою, та завдяки їм вдалося розпочати творчу діяльність. «Це просто автобіографічні історії про подорожі, які не розкрили мене як автора. Їх може писати будь-хто, у кого є клепка в голові й бажання відмовитися від зручностей. Тому я вирішив звернутися до книг, які сам люблю читати. Так виникли «Бот», «Твердиня» та інші», — пояснив письменник.


Після виходу роману «Зазирни у мої сни» Макс розпочав перехід від технотрилерів до нежанрової та досить серйозної літератури із науковим підґрунтям. Письменник втілює таку ідею у новій повісті «Не озирайся і мовчи», презентація якої відбудеться у Тернополі восени. Насамперед, це ситуативний хорор, де йтиметься про проблеми підлітків (насильство у сім’ї, школі, різниця між поколіннями). Варто зазначити, що автор не прагне лише налякати читачів або ж моралізувати певні вчинки, а хоче просто дослідити психологію людини, створюючи ефект непередбачуваності впродовж усього твору.

У повісті з’являтимуться різні символи, розгадати які зможуть найпильніші та найдопитливіші. Один із головних героїв матиме книгу Браяна Гріна «Простір, час і структура реальності». Макс поділився із глядачами важливими висновками, котрі допоможуть краще зрозуміти його повість : «Час не має напрямку взагалі. Він є одиним із чотирьох вимірів простору. Деякі речі змінюються (молодіння, старіння) — інші залишаються статичними, але це не означає, що час рухається».

Також Кідрук розповів, що пданує написати книгу із досить провокативною назвою «Де немає Бога».

До речі, на літературній сцені фестивалю «Файне місто» буде зачитано уривок із повісті «Не озирайся і мовчи».

Софія Головецька


 

Сергій Надал привітав учасників міжнародної конференції до Дня Європи

Неділя, 21 травня 2017, 12:48

19 травня у ТНПУ ім.В.Гнатюка розпочалася Міжнародна наукова конференція «Європа-Україна-Тернопільщина: міжнародні відносини, співпраця, безпека», присвячена проведенню Днів Європи в Україні. Під час конференції провідні спеціалісти обговорювали актуальні питання зовнішньої політики України, безпеки та оборони, дипломатії тощо, які хвилюють кожного українця та громадськість.

Привітав з початком роботи учасників конференції міський голова Сергій Надал.

«Дуже символічно, що ця наукова конференція відбувається напередодні отримання Україною безвізового режиму, адже це означає, що скоро наша країна стане повноцінним членом європейської громади, - зазначив очільник Тернополя. – Хоч Тернопіль завжди історично, географічно та ментально був частиною Європи, проте дуже важливим є те, що з 2013 року наше місто зробило чималий вклад для євроінтеграції. Адже з цього часу ПАРЄ постійно відзначала Тернопіль дипломами, відзнакою та прапором Ради Європи за популяризацію європейських цінностей. Хоча, на жаль, і звання європейців українці здобули власними життями під час Революції Гідності».

Міський голова підкреслив, що сьогодні важливими залишається спільна праця науковців, політиків та громадського сектору, щоб Україна посіла належне місце у Європі. Тому проведення таких конференцій є надзвичайно важливим для суспільства.

 

Гурти з чотирьох країн світу змагають за право виступити на фестивалі «Файне Місто»

Субота, 20 травня 2017, 00:00

Гурти з Болгарії, Білорусі, Польщі та України змагаються у конкурсі у Faine Misto Challenge за право виступити на сцені музичного фестивалю «Файне Місто», який відбудеться 20-23 липня неподалік Тернополя.

Зі слів одного з організаторів фестивалю Володимира Пасяки, заявки на участь у челенджі подало понад 200 гуртів. «Голосування на сайті fainemisto.com.ua/contest триватиме до кінця травня. Кожен має право проголосувати лише один раз за одного учасника з Dark Stage та Light Stage, — пояснює організатор. – Ті гурти, які наберуть найбільшу кількість голосів, зійдуться у фіналі Faine Misto Challenge, який пройде 7 та 8 червня у Києві у Monteray Club. Переможців суперфіналу ми будемо раді бачити 20-23 липня на фестивалі «Файне Місто» у Тернополі».

Кожен голос може для них стати вирішальним. Віддати свій голос можна за посиланням fainemisto.com.ua/contest.

 

З площі Героїв Євромайдану демонтовано тимчасову споруду

П'ятниця, 19 травня 2017, 07:02

Нещодавно робочою групою з організації проведення демонтажів тимчасових споруд, які влаштовані на земельних ділянках комунальної власності без документів, що посвідчують право користування землею, демонтовано тимчасову споруду з площі Героїв Євромайдану.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 12.04.2017 року № 248 «Про усунення порушень у сфері земельного законодавства та містобудування».

Демонтована споруда знаходиться за адресою вул. Тролейбусна, 7. Для повернення демонтованої тимчасової споруди власнику необхідно звернутись в КП «Тернопільводоканал» на вул. Танцорова, 7 та в ПП «Східний масив» на проспекті Степана Бандери, 94 з питання відшкодування коштів, витрачених на проведення робіт з демонтажу, перевезення та зберігання об’єкту.

 

18 та 19 травня у Тернополі не курсуватиме тролейбус №9

Четвер, 18 травня 2017, 06:32

З метою виконання робіт з поточного ремонту асфальтобетонного покриття методом холодного ресайклінгу ділянки проспекту Злуки (від магазину «Білий лебідь» до транспортної розв’язки вулиць Злуки – Тарнавського – Є. Коновальця) буде частково перекрито рух транспорту на даній ділянці проспекту Злуки. У зв’язку з цим 18 та 19 травня тролейбусний маршрут №9 функціонувати не буде.

Рейси тролейбусів маршруту №7 в напрямку до БГ «Епіцентр» виконуватимуться виключно через вул. Київську.

Приносимо вибачення за тимчасові незручності.

 

Туристичні маршрути Тернопілля: те, що варто побачити й відчути

Середа, 17 травня 2017, 06:56

Сплав Дністровським каньйоном, що ввійшов до переліку 7 природних чудес України, таємничий світ підземелля у найдовшій в Європі гіпсовій печері «Оптимістична», проща до Зарваницького духовного центру, куди щороку прямують прочани зі всієї України та закордону… А ще Національний природній парк «Кременецькі гори», де розташовані відомі історичні пам’ятники сакральної архітектури, зокрема. І це далеко не повний перелік принад Тернопілля туристичного, які можуть задовольнити найрізноманітніші вподобання чи не кожного туриста.


Третина усіх замків та замкових споруд України, розташовані на теренах області, пропонують ознайомитися з історією Тернопільщини. А природні заповідники та мальовничі краєвиди запрошують поринути у світ дивовижних барв.
Крім цього, на Тернопіллі збереглися майже 4 тисяч пам’яток історії та культури, понад 160 пам’яток монументального мистецтва. До переліку історичних населених місць України входять й 30 населених пунктів області.


Окремі екскурсійні туристичні маршрути, які щороку приваблюють тисячі туристів, пропонують неповторний літній відпочинок: «Казкове Тернопілля»; «Розваги Тернопілля»; «Ріки і гори Тернопілля»; «Краєвиди Тернопілля». 

 

Багатії та злидні Тернопільської міської ради

Вівторок, 16 травня 2017, 09:06

У Яциковської 7 млн грн готівкою. Смакоуз є бенефіціаром 12 підприємств. Депутати позичають значні суми коштів третім особам. Юрій Штопко у 2014 р. був серед найбагатших, а зараз заробив нижче прожиткового мінімуму. Депутати-злидні мають чимало готівки та отримують соціальну допомогу. 2 депутати не подали декларацію вчасно. За це передбачений штраф.



Хто у міськраді заробив найбільше?

До списку депутатів із найвищим доходом у 2016 році увійшли двоє депутатів, які були у ТОПі у 2014 та 2015 роках, - Олег Нитка та Іван Сороколіт.

thumbnail_2(доходи).jpg


Очолив рейтинг Олег Нитка із фракції “Самопоміч”, він заробив за 2016 рік понад 1,7 млн грн. З кожним роком його дохід зростає, депутат заробив удвічі більше порівняно із 2014 роком. Нитка є директором “Вуличного радіо”. Окрім того, є продюсером місцевого телеканалу “ІНТБ”.


“Я є власник патенту корисної моделі “Вуличне радіо”, яке на сьогодні працює у 4 містах України: Тернополі, Франківську, Хмельницькому і Чернівцях. Я вказав чесно ті доходи, які отримав. Я займаюсь рекламною діяльністю, нашій рекламній фірмі вже 10 років. Відповідно, все що я заробив, те і показав”, - коментує Нитка

Наступним у списку є Володимир Бліхар, лідер фракції “Народний контроль”. Цікаво, що його дохід збільшився у 5 разів, порівнюючи з 2015. Дохід сім’ї склала заробітна плата Бліхара 428 тис. грн (у 2015 р. - 64 тис. грн) та дохід від зайняття підприємницькою діяльністю дружини депутата - 733 тис. грн (у 2015 р. - 196 тис. грн). Зазначимо, що ТзОВ “Тервікнопласт” (виробництво металопластикових конструкцій), де Бліхар є директором саме у 2016 р. отримала виторгу на тендерах близько 1,5 млн грн, найбільшими платниками були управління освіти і науки Тернопільської міської ради та навчальні заклади міста. До того, як Бліхар став депутатом, компанія не вигравала тендерів.


Співзасновником “Тервікнопласт” є Олександр Лило, син відомого в місті забудовника, керівника компанії “Тернопільбуд” Василя Лила. Місцеві ЗМІ припускали, що Лило є “покровителем” Ольги Похиляк, начальниці управління освіти і науки ТМР.  Похиляк і Лило минулої каденції були депутатами ТМР від партії “Наша Україна”, яку очолював Лило. Окрім того, на виборах 2015 року вони знову балотувалися від однієї партії “Солідарність правих сил”, яку Лило теж очолив, проте в раду партія не зайшла.

Андрій Газилишин із “Громадянської позиції” задекларував із членами сім’ї 916 тис. грн доходів. Депутат є засновником та директором підприємства “Медіа-Т”, яке займається торгівлею. Топ-менеджер “Медіа-Т” отримав лише 18 тис. грн, а також задекларував 824 тис. грн доходу від підприємницької діяльності. Дружина працює в школі та заробила 67 тис. грн. У 2015 році Газилишин теж займав третє місце у ТОПі найвищих доходів серед депутатів.

Доходи сім’ї Івана Сороколіта склали 887 тис. грн. Окрім депутатства, він є директором комунального підприємства “Тернопіль Інтеравіа” та підприємцем. Левова частка сімейних прибутків складає дохід від зайняття підприємницькою діяльністю, у депутата - 461 тис. грн, у дружини - 328 тис. грн. На посаді директора КП “Тернопіль Інтеравіа” Сороколіт заробив 83 тис. грн.

“У бізнесі з 1996 року. Зі студентських років. Уся діяльність пов’язана з комп’ютерно-інформаційними технологіями: від поліграфічно-дизайнерських послуг до торгівлі комп’ютерною технікою та консультуванням в сфері IT. Буває що готівкових коштів немає взагалі, бо вони вкладаються в оборотні активи бізнесу. А буває що кошти виводяться з бізнесу. Це звичні та закономірні процеси у бізнесі,” - коментує Іван Сороколіт.


“Раніше акумульовані та резервні кошти моя сім’я тримала на рахунках в комерційних банках. Але маємо гіркий досвід «згоряння» заощаджень у здавалось би надійних банках. Хоча я за освітою економіст, але на даний момент мушу визнати, що держава не запропонувала українцям законодавчий механізм гарантій зберігання заощаджень в банківських установах. Кошти надійніше утримувати або в ліквідній низькоінфляційній валюті або в ліквідних активах (нерухомість, цінні метали, земля)”, - додає Сороколіт.


На запитання як вдається поєднувати депутатську роботу, посаду директора КП та підприємницьку діяльність, депутат відповідає:


“Тяжко. Але якось поєдную. Через брак часу довелось відмовитись від викладацької роботи, обмежити себе в громадській роботі та довелось менше відпочивати. Депутатська робота – це вже як покликання, обов’язок та відповідальність. Усе решта по факту «крутиться» навколо депутатської роботи. Комунальне підприємство – своєрідний експеримент щодо можливості на ділі довести, що муніципальне підприємство здатне бути ефективним, сучасним та конкурентоспроможним. Підприємництво та бізнес – вимушений напрямок для задоволення власних матеріальних потреб та потреб утримання сім’ї. Окрім того значна кількість зароблених в бізнесі коштів іде на депутатську роботу. Якщо б суспільство дало акцепт на фінансування депутатської діяльності, то можна було б відмовитись від підприємництва та сфокусуватись на роботі на громаду”.

Головний “свободівець” Тернополя Володимир Стаюра задекларував близько 800 тис. грн доходів. Він працює директором ПП “Партнер”, заробітна плата його за рік склала 28 тис. грн. Засновником даного підприємства є дружина депутата. Вона заробила  676 тис. грн від зайняття підприємницькою діяльністю. Дружина теж є засновницею ТзОВ "Тернопільська інвестиційна компанія "Галичина".

Депутати, які заробили найменше, мають чимало готівки


Безробітний “свободівець” Іван Зінь із власних річних доходів задекларував лише 2580 грн благодійної допомоги. Дружина працює в ДП "Тернопільський облавтодор", отримала 15 тис. грн заробітної  плати та 920 грн благодійної допомоги.
thumbnail_3(бідні).jpg

Нагадаємо, що у 2014 році депутат теж потратив до списку “злиднів”, а у 2015-му приховав свою декларацію від громадськості. Зінь у міській раді є членом комісії з питань економіки, промисловості, транспорту і зв’язку, контролю за використанням комунального майна, зовнішніх зв’язків, підприємницької діяльності, захисту прав споживачів та туризму. Також зазначимо, що депутат задекларував готівкою 23 тис. доларів, а його дружина 7 тис. євро.
“Готівку заощадив за попередні роки, ну я ж зараз не в 9 класі, мені не 15 років. Заробляв, відкладав, так і заощадив. Не працював ніде, тому що здобував другу освіту, це була денна форма навчання і в лютому тільки закінчив університет, отримав диплом у березні цього року. От така ситуація, тому зараз буду працевлаштовуватись”, - коментує Іван Зінь.


Доходи Юрія Штопка із “Самопомочі” виявились нижчі за прожитковий мінімум. Цікаво, що у 2014 році він був у п’ятірці тих, хто заробив найбільше. Попередні 2 роки депутат декларував доходи від провадження підприємницької діяльності. А у 2016 році доходи склали 21 тис. грн заробітної плати у ТОВ "Медіа Дім "РІА", де він працює директором з міжнародного розвитку та 10 тис. грн соціальних виплат по догляду за дитиною, що їх  отримала дружина. Окрім того, депутат задекларував 8 тис. євро та 7 тис. доларів готівкою.
“Підприємницькою діяльністю у 2016 році я не займався. Підприємця закрив у зв’язку з тим, що займався більше громадською роботою, будучи депутатом працював по округу. І з всіх доходів, які були за попередні роки, відповідно є заощадження. Показались доходи, які є, які я отримав на офіційній роботі в “Ріа Медіа”. Стосовно нерухомості,  яка в мене з’явилась: з 2010 року було незавершене будівництво і в 2016 р. я подавав декларації на ввід в експлуатацію і отримав право власності і тому в декларація з’явилась нерухомість.” - прокоментував Юрій Штопко.


За рік “свободівка” Наталія Паньків отримала 27 тис. грн матеріальної допомоги у Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості, допомогу отримав і її чоловік у розмірі 23 тис. грн. Зазначимо, що родина має близько 850 тис. грн готівкових коштів.
Також у 2016 році Паньків продала автомобіль, доходи від продажу склали 368 тис. грн. Цікаво, що у декларації за 2016 р. у власності та праві користуванні вказано 2 автомобілі, яких не було задекларовано минулі роки.



Колишній голова фракції “Свобода” у міськраді Роман Навроцький заробив 33 тис. грн на посаді першого заступника начальника у Державній інспекції сільського господарства в Тернопільській області. Дружина депутата отримала 10 тис. грн соціальної допомоги.
Навроцький задекларував понад 750 тис. грн готівки.

У Ігора Турського серед річних доходів зазначається лише гарантія депутатам місцевих рад після закінчення повноважень за виборною посадою у розмірі близько 50 тис. грн. Зазначимо, що також  у депутата задекларовано близько 2,3 млн грн готівкових коштів.
“До цього працював в економічному університеті, так як після закінчення повноважень секретаря ради, не зміг повернутись на ту ж посаду, бо її скоротили, за Законом виплатили гарантію за півроку. Наразі ніде не працюю, бо займаюсь науковою діяльністю, зараз пишу кандидатську. А живу на заощадження”, - коментує Турський.

Хто з депутатів заощадив найбільше?

thumbnail_1(статки).jpg
Статки “радикалки” Оксани Яциковської склали близько 8 млн грн. З них майже 7 млн грн готівкових коштів.
Окрім того, депутатка внесла 440 тис. грн до статутного капіталу підприємства “Радіо Бонус”, 2 тис. грн до капіталу ТзОВ “Місто-інфо” та 20 тис. до капіталу ПП "Резон-К". Чоловік депутатки Богдан Яциковський є депутатом Білецької сільської ради та директором ПП “Бенефіт”, до статутного капіталу якого він вніс 800 тис. грн.  Депутатка у декларації не вказала ТзОВ "Дитячий світ" ЛТД, до статутного капіталу якого її чоловік вніс 681 тис. грн та є керівником даного підприємства.



Член фракції БПП Юрій Смакоуз заощадив близько 2,3 млн грн. Депутат володіє корпоративними правами у 12 підприємствах, серед яких ТОВ “Тернопільське Ремонтно-будівельне управління № 4”, ТОВ “Компанія Добробут”, ТОВ “Зборівський цегельний завод”, ТОВ “Староміщина” та інші. Коштів в банках та готівки разом у депутата понад 1,5 млн грн. Окрім того, дружина Смакоуза 600 тис. грн позичила третім особам. Задекларував Юрій Смакоуз 65 різних об’єктів нерухомості та 14 транспортних засобів.

Ліна Прокопів разом із чоловіком задекларувала понад 2 млн грн готівки. Пропопів працює заступником директора ПП "Креатор-Буд". Нагадаємо, що ця будівельна фірма підприємство спонсорує БПП у вигляді позички офісу на суму близько 6,6 тис. грн щомісяця. У міськраді заступниця забудовника увійшла до комісії з питань приватизації, продажу та оренди землі.


Нагадаємо, що Яциковська, Смакоуз і Прокопів пропускали засідання сесій ради у 2016 року.


Ігор Турський задекларував близько 2,3 млн грн готівкових коштів.


“В 2011 році ми продали підприємство. Це був сімейний бізнес, де я був співвласником. Це було відображено в декларації за 2011 рік, тоді було, здається, 1,2 млн. На той час в доларах це були гроші. Я як фінансист, розумів, що гривні це дуже небезпечна валюта, тому активи були переведені. Батько захворів і ми вимушені були продати велику частину бізнесу, з них були сплачені всі податки, вони пройшли офіційно через податкову. Це не придумана сума. І це і ці кошти, які задекларовані зараз”, - коментує Ігор Турський.

Андрій Грицишин, лідер фракції “Самопоміч” задекларував 1,5 млн грн грошових активів, з них 50 тис. доларів позичені третім особам.

2 депутати отримають штраф за несвоєчасне подання декларацій

“Батьківщинівець” Володимир Гринда та висуванець від партії “Народний контроль” Роман Ляхович подали декларації з запізненням, вже після терміну визначеного НАЗК. Декларація “батьківщинівця” Володимира Гринди з’явилася на сайті НАЗК увечері 1 травня. Відповідно він має сплатити штраф за несвоєчасне подання.


Нагадаємо, за результатами моніторингу депутатських деклараціїй у 2014 році - останній рік, коли вдалося отримати декларацію депутата, Гринда був серед “злиднів” - його доходи виявилися меншими за прожитковий мінімум.


У 2016 році доходи депутата-священника становили лише дещо більше 17 тис. грн. Заощаджень у депутата немає. В е-декларації зазначено, що під Новий рік, 31 грудня, у депутата з’явилася квартира площею 50 кв. м та гараж за відсутності автомобіля.


"Це певно автоматом поставило дату набуття 2016 р., я не зазначав. Я в цій квартирі вже 17 років живу. Це квартира моїх батьків, мама померла, тато на мене все записав, квартира на 100% моя. Можете всіх сусідів опитати. А гараж у мене в гаражному кооперативі, теж десь здається, з 98 чи 99 року. Машину давно продав, вона мені зараз не потрібна.  Будинок будується теж вже кілька років. Все, що зазначено у декларації, я набув ще до депутатства. Мені немає що приховувати. Не заповнив вчасно, бо думав, що в травні ще можна. А 1 травня колега-депутат зателефонував мені і сказав, що я не подав вчасно. Одразу ж і заповнив", - коментує Гринда.

За несвоєчасне подання електронної декларації передбачено штраф від 850 до 1700 грн (50-100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Нагадаємо, що Гринда та Ляхович не подали свої декларації до міської ради минулого року.  А Роман Ляхович пропустив 100% засідань ради та став кандидатом на відкликання.


З методологією для визначення багатіїв та злиднів ради можна ознайомитися на сайті ЧЕСНО.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО оприлюднив результати моніторингу 2016 року роботи міськради та облради. Також проаналізував рік роботи міського голови Тернополя.

Авторка: Юлія Ковальчук, координаторка кампанії “Стеж за грошима” ЧЕСНО у Тернополі


 

Серед тернополянок шукають найкрасивішу Мавку

Вівторок, 16 травня 2017, 09:03

2-4 червня у Тернополі відбудеться етно-гастрономічний фестиваль «Галицька дефіляда», під час якого тернополяни та гості міста вже традиційно виберуть найкрасивішу лісову красуню – Мавку.

До участі у конкурсі МАВКА 2017 запрошуються дівчата віком від 17 років без будь-яких обмежень. Конкурсантками необхідно буде продемонструвати свій костюм лісової красуні, український стрій та талант.

Переможниця отримає корону МАВКИ 2017, а також цінні подарунки.

Реєструватися до участі у конкурсі можна до 21 травня за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeN3nNcPLZHvw1CC8e-1Ix6Ner9GdxwqDHjD8bx5L7jvfZA4Q/viewform

 

Уряд збільшив фінансування програми «Доступні ліки» на 250 мільйонів

Вівторок, 16 травня 2017, 05:57

Після місяця дії програми «Доступні ліки» Уряд збільшив її фінансування на 250 млн грн. Про це повідомив начальник управління охорони здоров`я ОДА Володимир Богайчук під час відеонаради 15 травня.


«В рамках Урядової програми «Доступні ліки» на Тернопільщині укладено угоди з 61 суб’єктом господарської діяльності (209 аптек), лікарями виписано 72 837 рецептів. Загалом, на Тернопільщині близько 643 000 хворих на серцево-судинні захворювання (60 % населення області), 35 731 хворий  на цукровий діабет II типу та 4793 – на бронхіальну астму. Для реалізації Урядової програми в області передбачено 13 671,5 тис. гривень», - повідомив Володимир Богайчук.


Серед лідерів – Бучацький, Заліщицький, Збаразький, Гусятинський, Чортківський та Теребовлянський райони.
Нагадаємо, з усіх питань, що стосуються програми «Доступні ліки» можна звертатися на урядову гарячу лінію 15-45 або ж на гарячу лінію Управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА за номером телефону – (0352) 52-10-71.
Перелік ліків, які надаватимуться пацієнтам безкоштовно (або з компенсацією) за програмою «Доступні ліки»: http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20170404_b.html.

 

Оподаткування неприбуткових організацій

Понеділок, 15 травня 2017, 07:08

ДФСУ розглянула питання щодо оподаткування доходу неприбуткових організацій та установ. ДФСУ у листі зазначила, що відповідно до п. 133.4 ПКУ неприбутковою організацією є організація, що одночасно відповідає таким вимогам:

– утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;

– установчі документи якої містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб;

– установчі документи якої передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення);

– внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр).

Обов'язковою умовою для неприбуткових організацій є використання своїх доходів виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (пп. 133.4.2 ПКУ).

При цьому до неприбуткових організацій, що відповідають вимогам п. 133.4 ПКУ і не є платниками податку, можуть бути віднесені, зокрема, громадські об'єднання та інші об'єднання юридичних осіб.

Порядок утворення, реєстрації, діяльності та припинення громадських об'єднань визначає Закон № 4572, відповідно до якого громадська організація має право вести підприємницьку діяльність та отримувати дохід від неї. Проте такий дохід не може бути розподілений між засновниками та членами громадської організації і має бути спрямований виключно на реалізацію її статутної діяльності.

При цьому у разі нецільового використання коштів неприбутковою організацією (громадською організацією) така неприбуткова організація зобов'язана подати у термін, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити суму самостійно нарахованого податкового зобов'язання з податку на прибуток.

Податкове зобов'язання розраховується виходячи із суми операції нецільового використання коштів. Така організація підлягає виключенню контролюючим органом з Реєстру.

З першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, до 31 грудня податкового (звітного) року неприбуткова організація зобов'язана щоквартально подавати до контролюючого органу квартальну фінансову і податкову звітність (за наростаючим підсумком) з податку на прибуток та сплачувати податок у термін, визначений для квартального періоду.

З наступного податкового (звітного) року така неприбуткова організація подає фінансову і податкову звітність та сплачує податок на прибуток у порядку, встановленому ст. 57 ПКУ для неприбуткових організацій – платників податку на прибуток.

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

Заповіт при свідках

Понеділок, 15 травня 2017, 07:06

Право на заповіт здійснюється особисто фізичною особою з повною цивільною дієздатністю.

Заповіт, як правочин, безпосередньо пов’язаний з особою заповідача, повинен бути здійснений ним особисто. Вчинення заповіту через представника не допускається.

Як правило, заповіт складається у письмовій формі, із зазначенням місця та часу його складення, дати та місця народження заповідача, та має бути особисто підписаний заповідачем.

У більшості випадків заповіти складаються на користь рідних або близьких. Звичайною є ситуація, коли після смерті спадкодавця родичі, керуючись матеріальними цілями, намагаються оспорити даний правочин, визнавши його недійсним. Заінтересовані особи при оспоренні заповіту посилаються на те, що правочин укладено під примусом, у стані неосудності або на не справжність підпису на документах тощо.

Тому, частиною першою статті 1253 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) передбачено, що на бажання заповідача його заповіт може бути посвідчений при свідках.

Крім цього, у частині другій статті 1253 ЦК України зазначено випадки, в яких присутність двох свідків при посвідченні заповіту є обов’язковою, а саме це відбувається тоді, коли заповідач через фізичні вади не може сам прочитати заповіт.

Присутність свідків необхідна для підтвердити стан, у якому перебував заповідач на момент посвідчення заповіту.

Процесуальне значення участі свідків у посвідченні заповіту полягає у тому, що при них відбуваються дії щодо посвідчення заповіту.

Свідками можуть бути лише особи з повною цивільною дієздатністю.

Не можуть бути свідками: нотаріус або інша посадова, службова особа, яка посвідчує заповіт, спадкоємці за заповітом, члени сім’ї та близькі родичі спадкоємців за заповітом, особи, які не можуть прочитати або підписати заповіт.

При з’ясуванні терміну «члени сім’ї та близькі родичі» необхідно, в першу чергу керуватися нормою статті 3 Сімейного кодексу України (надалі – СК України). Згідно частини другої статті 3 СК України сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Разом з тим, як випливає з абзаців другого та третього статті 3 СК України, спільне проживання як необхідна умова віднесення осіб до членів сім’ї не стосується дітей спадкодавця, а також другого з подружжя, який з поважних причин не проживав спільно з ним. Зміст статті 2 СК України дає можливість поділити членів сім’ї на дві групи. До першої групи входять дружина (чоловік) спадкодавця, його батьки (усиновлювачі) та діти (усиновлені) (частина перша), а до другої – баба, дід, прабаба, прадід, внуки, правнуки, рідні брати та сестри, мачуха, вітчим, падчірка та пасинок спадкодавця (частина друга цієї статті). При цьому до членів сім’ї можуть бути віднесені й інші особи (частина друга статі 3 СК України).

Свідки, при яких посвідчено заповіт, зачитують його вголос та ставлять свої підписи на ньому. У текст заповіту заносяться відомості про їх особи.

Нотаріус на прохання особи записує заповіт з його слів власноручно або за допомогою загальноприйнятих технічних засобів. У цьому разі заповіт має бути вголос прочитаний заповідачем та підписаний ним. Про це зазначається ним перед його підписом.

Нотаріус, інша посадова, службова особа, яка посвідчує заповіт, свідки, не мають права до відкриття спадщини розголошувати відомості щодо факту складання заповіту, його змісту, скасування або зміни заповіту.

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

Як захистити своє право власності на нерухоме майно

Понеділок, 15 травня 2017, 07:06

На сьогоднішній день питання захисту права власності чи не одне з найбільш актуальних в нашій державі, особливо щодо об’єктів нерухомості. Незаконне заволодіння правами на власність юридичних та фізичних осіб впливає на впевненість громадян України у завтрашньому дні. То ж необхідність врегулювання цього питання на законодавчому рівні є першочерговою.

Так, відповідно до статті 25 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» власники отримали право за заявою накладати заборону на відчуження своєї нерухомості. Отже, проведення реєстраційних дій державним реєстратором прав зупиняється не лише на підставі рішення суду про заборону вчинення реєстраційних дій, що набрало законної сили, а ще й на підставі заяви власника об’єкта нерухомого майна про заборону вчинення реєстраційних дій щодо власного об’єкта нерухомості.

В разі подання заяви про вчинення реєстраційних дій щодо такого майна державний реєстратор зобов’язаний зупинити її розгляд. Про зупинення реєстраційних дій на підставі рішення суду про заборону вчинення реєстраційних дій державний реєстратор невідкладно повідомляє власника об’єкта нерухомого майна.

Після чого власник має 10 робочих днів для надання судового рішення про заборону відчуження нерухомого майна. Якщо таке рішення буде надане, реєстратор зупиняє розгляд справи до вирішення судом спору по нерухомості по суті позовної заяви. У разі неподання такого рішення суду державна реєстрація прав поновлюється та розгляд документів продовжується державним реєстратором на загальних підставах.

Реєстраційні дії також відновлюються, якщо власник за власною ініціативою відкличе подану заяву. Окрім цього, реєстраційні дії можуть бути зупинені/відновлені на підставі рішення суду, що набрало законної сили.

Тобто у випадку незаконної реєстрації власник може за власною ініціативою тимчасово зупинити реєстраційні дії та має час для звернення до суду з клопотанням про забезпечення позову шляхом заборони вчинення реєстраційних дій щодо власного нерухомого майна.

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

Заповіт при свідках

П'ятниця, 12 травня 2017, 07:39

Право на заповіт здійснюється особисто фізичною особою з повною цивільною дієздатністю.

Заповіт, як правочин, безпосередньо пов’язаний з особою заповідача, повинен бути здійснений ним особисто. Вчинення заповіту через представника не допускається.

Як правило, заповіт складається у письмовій формі, із зазначенням місця та часу його складення, дати та місця народження заповідача, та має бути особисто підписаний заповідачем.

У більшості випадків заповіти складаються на користь рідних або близьких. Звичайною є ситуація, коли після смерті спадкодавця родичі, керуючись матеріальними цілями, намагаються оспорити даний правочин, визнавши його недійсним. Заінтересовані особи при оспоренні заповіту посилаються на те, що правочин укладено під примусом, у стані неосудності або на не справжність підпису на документах тощо.

Тому, частиною першою статті 1253 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) передбачено, що на бажання заповідача його заповіт може бути посвідчений при свідках.

Крім цього, у частині другій статті 1253 ЦК України зазначено випадки, в яких присутність двох свідків при посвідченні заповіту є обов’язковою, а саме це відбувається тоді, коли заповідач через фізичні вади не може сам прочитати заповіт.

Присутність свідків необхідна для підтвердити стан, у якому перебував заповідач на момент посвідчення заповіту.

Процесуальне значення участі свідків у посвідченні заповіту полягає у тому, що при них відбуваються дії щодо посвідчення заповіту.

Свідками можуть бути лише особи з повною цивільною дієздатністю.

Не можуть бути свідками: нотаріус або інша посадова, службова особа, яка посвідчує заповіт, спадкоємці за заповітом, члени сім’ї та близькі родичі спадкоємців за заповітом, особи, які не можуть прочитати або підписати заповіт.

При з’ясуванні терміну «члени сім’ї та близькі родичі» необхідно, в першу чергу керуватися нормою статті 3 Сімейного кодексу України (надалі – СК України). Згідно частини другої статті 3 СК України сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Разом з тим, як випливає з абзаців другого та третього статті 3 СК України, спільне проживання як необхідна умова віднесення осіб до членів сім’ї не стосується дітей спадкодавця, а також другого з подружжя, який з поважних причин не проживав спільно з ним. Зміст статті 2 СК України дає можливість поділити членів сім’ї на дві групи. До першої групи входять дружина (чоловік) спадкодавця, його батьки (усиновлювачі) та діти (усиновлені) (частина перша), а до другої – баба, дід, прабаба, прадід, внуки, правнуки, рідні брати та сестри, мачуха, вітчим, падчірка та пасинок

спадкодавця (частина друга цієї статті). При цьому до членів сім’ї можуть бути віднесені й інші особи (частина друга статі 3 СК України).

Свідки, при яких посвідчено заповіт, зачитують його вголос та ставлять свої підписи на ньому. У текст заповіту заносяться відомості про їх особи.

Нотаріус на прохання особи записує заповіт з його слів власноручно або за допомогою загальноприйнятих технічних засобів. У цьому разі заповіт має бути вголос прочитаний заповідачем та підписаний ним. Про це зазначається ним перед його підписом.

Нотаріус, інша посадова, службова особа, яка посвідчує заповіт, свідки, не мають права до відкриття спадщини розголошувати відомості щодо факту складання заповіту, його змісту, скасування або зміни заповіту.

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

На сесії Тернопільської міської ради розглянуть питання виділення 84 гектарів землі учасникам АТО

П'ятниця, 12 травня 2017, 07:22

Одним із головних питань, яке виносяться на чергову сесію Тернопільської міської ради, буде закріплення 84 гектарів землі у напрямку Львівської траси для розподілу її між учасниками АТО. Зі слів очільника Тернополя, наразі у черзі на отримання земельних ділянок перебувають понад 1400 учасників АТО, тому дане питання є нагальним.

«До цього часу в Тернополі 750 учасників АТО вже отримали земельні ділянки на вул. Микулинецькій, - розповідає Сергій Надал. – Сподіваюся, що завтра депутати мене підтримають та проголосують за питання виділення ще 84 гектарів землі під індивідуальну житлову забудову учасникам АТО».

Міський голова запевняє, що ті учасники АТО, які на даній території отримали земельні ділянки під садівництво від Держгеокадастру, матимуть першочергове право на отримання землі під індивідуальне житлове будівництво.

До слова, виділення земельних ділянок буде проводитися на основі рішень громадських об’єднань учасників АТО.

 

У Тернополі додатково освітлять 46 пішохідних переходів

П'ятниця, 12 травня 2017, 07:22

На черговому засіданні виконавчого комітету затверджено титульний список ремонту - влаштування додаткового освітлення пішохідних переходів у Тернополі. Загалом на ці роботи з міського бюджету передбачено 600 тисяч гривень, а ще 900 тисяч гривень - у проекті «Освітлення пішохідних переходів сигнальними ліхтарями» Громадського бюджету.

Зі слів очільника Тернополя, список, де необхідно додатково облаштувати освітлення переходів, був складений на основі звернень правоохоронців та побажань мешканців. Попередньо планується, що ремонтні роботи триватимуть впродовж трьох місяців.

 

Титульний список капітального ремонту - влаштування додаткового освітлення пішохідних переходів на 2017 рік в м. Тернополі

Влаштування додаткового освітлення пішохідних переходів мікрорайону Східний:

1. вул. Татарська - вул. Дівоча;

2. вул. Татарська - вул. Глибока;

3. вул. Л.Українки,12;

4. п-кт. С.Бандери,1;

5. п-кт. С.Бандери - вул. Татарська;

6. п-кт С.Бандери,3;

7. п-кт. С.Бандери,16;

8. п-кт. С.Бандери - вул. Генерала Шухевича;

9. вул. Паркова - вул. Генерала Шухевича;

10. вул. Замонастириська (навпроти ТБФ «Карітас»);

11. вул. Замонастириська - вул. Я.Стецька;

12. вул. Є.Коновальця,14

Влаштування додаткового освітлення пішохідних переходів мікрорайону Сонячний:

1. вул. Генерала М.Тарнавського (перед аптекою «Ромашка»);

2. вул. Л.Курбаса (поблизу будинку №2);

3. вул. Л.Курбаса (поблизу будинку №9а);

4. вул. Київська - вул. 15 Квітня (поблизу ринку);

5. вул. Промислова - вул. Лозовецька - вул. Фабрична;

6. вул. Лозовецька (поблизу магазину «Оселя»);

7. вул. Збаразька – пров. Галицький;

8. вул. Пушкіна – вул. Б.Лепкого;

9. вул. Пушкіна - вул. Генерала М.Тарнавського;

10. пр. Злуки – вул. Спортивна;

11. вул. Промислова (в районі прим. до вул. Лозовецька);

12. вул. Промислова (в районі «Епіцентру»);

13. вул. Текстильна (в районі фабрики меблів «Нова»);

14. вул. Текстильна (в районі ВАТ «Текстерно»);

15. вул. Текстильна (в районі будинку «Праці»);

16. вул. Текстильна (в районі фарфорового заводу)

Влаштування додаткового освітлення пішохідних переходів на мікрорайонах Центр:

1. вул. Танцорова (поблизу кафе «Затишок»);

2. вул. Князя Острозького - вул. Руська;

3. вул. Руська - вул. Кардинала Й.Сліпого;

4. вул. Кардинала Й.Сліпого (поблизу Катедри);

5. вул. Руська,15 – вул. Замкова;

6. вул. Руська,10;

7. вул. Руська,11 (поблизу магазину «Неон»);

8. вул. Замкова,7 – вул. Старий ринок;

9. вул. Листопадова,1 (поблизу Катедри);

10. вул. Листопадова,5 (поблизу міської ради);

11. вул. Листопадова,7 – вул. Листопадова,8;

12. вул. Листопадова,7;

13. вул. Замкова,1;

14. вул. С.Качали (поблизу ПАТ «Укрсоцбанк»);

15. вул. С.Качали,4;

16. вул. Б.Хмельницького (поблизу зупинки з/д вокзал);

17. вул. Руська – вул. Б.Хмельницького (перехрестя);

18. вул. М.Грушевського – вул. Ю.Словацького.

 

Причини болю в хребті

Четвер, 11 травня 2017, 11:48

Біль в ділянці хребта може бути  результатом захворювання як безпосередньо самого хребта , так і оточуючих його тканин. Також може  виходити з інших структур , наприклад, органів черевної порожнини, легень, тощо.

Найчастішою причиною болю в хребті є дистрофічні ураження хребта:

Остеохондроз є дегенеративно-дистрофічним ураженням міжхребцевих дисків та прилеглих до них поверхонь тіл хребців;

Спондилоартроз - виявляється артрозом дуговідросчастих та  фасеточних суглобів;

Спондиліт – Запальне захворювання тіла хребця. Він може бути як інфекційним (напр. – при туберкульозі) , так і неінфекційної етіології (напр. хвороба. Бехтєрєва).

Остеохондрозу та спондилоартрозу піддаються всі відділи хребта, але більшою мірою патологічний процес виражений,  в нижньо-шийному, верхньо-грудному і нижньо-поперековому відділах хребта. Особливістю остеохондрозу є його поширення – він після 40 років виявляється практично у всіх людей.

Міозит – запалення м`язів в результаті переохолодження чи надмірного фізичного перевантаження.

Перенапруження міжхребцевих зв`язок – як наслідок надмірного фізичного навантаження.

Кили міжхребцевих дисків – як один з варіантів ускладень остеохондрозу.

Причиною болю в хребті можуть бути пухлини чи метастази пухлин.

Біль в ділянці хребта  людина може відчувати і в результаті такого захворювання як розшаровуючи аневризма аорти .

Часто біль може бути викликаний і захворювання органів малого тазу у жінок – різні гінекологічні захворювання.

Але часто може  бути й навпаки – причина захворювання, наприклад, органів черевної порожнини, легень, серця, знаходиться в неправильному взаємному розміщенні окремих хребців.

(Притмітка:  Фото та частково текст взято з вільного інтернет – ресурсу.)


ambulatoria.io.ua

 

На дорогах Тернополя оновлюють розмітку

Четвер, 11 травня 2017, 07:28

Днями комунальники розпочали наносити розмітку на основні магістральні вулиці Тернополя. Зі слів начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Олега Соколовського, на маркування лише магістральних доріг міста виділено 800 тисяч гривень. Загалом на ці роботи виділено 1 млн. 200 тис.

«Розмітка вже оновлена на вул. Руська та проспекті Степана Бандери, - пояснює Олег Соколовський. – Наразі, через різке похолодання, роботи з оновлення розмітки на інших вулицях призупинили, але одразу з настанням сприятливих погодних умов роботи відновляться».

 

Громадян активно звертаються у Центр обслуговування

Четвер, 11 травня 2017, 07:18

З початку року до Центру обслуговування платників Тернопільської ОДПІ звернулось більш як 111 тисячі платників. Їм надано 13 609 адміністративних послуг.

Начальник управління обслуговування платників Василь Кравець зазначив, що найбільш затребуваною виявилась видача картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки – 4284. Фахівцями, задіяними до роботи у Центрі, зареєстровано 1108 книг обліку розрахункових операцій, 3298 книги обліку доходів і витрат, надано 2115 витягів з реєстру платників єдиного податку, перереєстровано 232 установи в Реєстрі неприбуткових організацій, видано 627 довідок про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, проведено реєстрацію 158 РРО тощо.

Нагадуємо, що Центр обслуговування платників працює з понеділка по четвер з 9:00 до 18:00 год, у п’ятницю – з 9:00 до 17:45 год, у суботу з 9:00 до 13:00 год. Обідня перерва з 13:00 до 13:45 год. Телефон для довідок: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Муніципальний Галицький камерний оркестр презентує програму органної музики

Середа, 10 травня 2017, 07:22

10 травня о 19.00 год. в Українському домі «Перемога» відбудеться концерт Муніципального Галицького камерного оркестру під орудою Василя Феленчака.

Вперше у Тернополі буде презентована програма органної музики композицій перехідного періоду від барокко до класицизму Й. Баха, Г. Генделя, Т. Альбіноні, звучатимуть у програмі твори для органа й інших композиторів – В.А. Моцарта, Ст. Макмануса.

Телефони для довідок: 066-114-86-34, 096-320-00-73.

 

Площа Бандери у Тернополі змінить свій зовнішній вигляд

Середа, 10 травня 2017, 07:21

При вході у парку Шевченка – на площі Степана Бандери тривають ремонтні роботи. Зі слів міського голови, реагуючи на численні звернення тернополян щодо доцільності проведення ремонту цієї території, а також звертаючи увагу, що у парку проводяться багато масових заходів та це одночасно є відкритим громадським простором, було вирішено провести капітальний ремонт цієї території у 2017 році.

«Після ремонту площа змінить свій зовнішній вигляд, зокрема, з’явиться додатково майже 670 кв. метрів зеленого покриття, при вході у парк облаштують перголу, відремонтують фасад, який прилягає до площі, а також облаштують пішохідні та велосипедні доріжки, вуличне освітлення, тощо, - розповідає Сергій Надал. – Плануємо, що повністю роботи будуть завершені наприкінці червня».

 

З травня 2017 року збільшено допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам

Вівторок, 09 травня 2017, 08:04

Законом України „Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам” визначено право на матеріальне забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України та соціальний захист осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю шляхом встановлення державної соціальної допомоги у відсотках від прожиткового мінімуму.
Особам з інвалідністю з дитинства, які мають одночасно право на державну соціальну допомогу відповідно до зазначеного Закону, на пенсію та на державну соціальну допомогу згідно із Законом України „Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам”, призначається за вибором осіб з інвалідністю з дитинства один із видів допомоги або пенсія. При цьому, якщо особа з інвалідністю з дитинства або дитина з інвалідністю має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника і державну соціальну допомогу відповідно до цього Закону, ці виплати призначаються одночасно.
Державна соціальна допомога особам з інвалідністю з дитинства згідно із Законом України „Продержавну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам” призначається на  весь час інвалідності, встановленої органами медико-соціальної експертизи. Державна соціальна допомога призначається і виплачується у повному розмірі органами соціального захисту населення з дня звернення за її призначенням.
Державна соціальна допомога особам з інвалідністю з дитинства І групи підгрупи А та Б призначається у розмірі 100 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Надбавка на догляд за особою з інвалідністю з дитинства І групи підгрупи А встановлюється в розмірі 75 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, за особою з інвалідністю з дитинства І групи підгрупи Б або без встановленої підгрупи – в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
У разі, якщо щомісячний розмір державної соціальної допомоги з надбавкою на догляд особам з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи не досягає розміру державної соціальної допомоги з надбавкою на догляд, що виплачується на дітей з інвалідністю підгрупи А віком від 6 до 18 років, здійснюється щомісячна доплата у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.
Для осіб з інвалідністю з дитинства ІІ та ІІІ груп розмір цієї допомоги становить 80 і 60 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
Одиноким особам з інвалідністю з дитинства ІI та III групи, які на підставі висновку лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу потребують постійного стороннього догляду, передбачено надбавку на догляд за ними до державної соціальної допомоги в розмірі 15 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
На дітей з інвалідністю державна соціальна допомога призначається на строк, зазначений у медичному висновку, який видається у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, але не більш як по місяць досягнення дитиною з інвалідністю 18-річного віку.
Державна соціальна допомога на дітей з інвалідністю віком до 18 років призначається у розмірі 70 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Розмір державної соціальної допомоги, призначеної на дітей з інвалідністю, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою, збільшується на 50 відсотків. Крім того, до державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю може бути призначена надбавка на догляд.
Надбавка на догляд за дитиною з інвалідністю підгрупи А віком до 6 та від 6 до 18 років становить 100 відсотків прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, за дитиною з інвалідністю віком до 6 та від 6 до 18 років становить 50 відсотків прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку і призначається одному з батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які не працюють, не навчаються (крім заочної форми навчання), не проходять службу, не займають виборну посаду, перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, у відпустці без збереження заробітної плати, у разі якщо дитина з інвалідністю потребує домашнього догляду, і вони фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю. Одному з батьків, прийомних батьків, батьків-вихователів дитячого будинку сімейного типу, усиновителів, опікуну, піклувальнику надбавка на догляд за дитиною з інвалідністю підгрупи А, а також одинокій матері (одинокому батьку) надбавка на догляд за дитиною з інвалідністю призначається незалежно від факту роботи, навчання, служби.
У 2017 році розміри державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю виходять із прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність та дітей відповідного віку, як передбачено статтею 7 Закону України „Про Державний бюджет України на 2017 рік”.
Так, розмір державної соціальної допомоги (з урахуванням норм постанови Кабінету Міністрів України від 26.03.08 № 265 „Деякі питання пенсійного забезпечення громадян” (зі змінами) з 01.05.17 становить:
для осіб з інвалідністю з дитинства І групи підгрупи А – 2 695,40 грн;
для осіб з інвалідністю з дитинства І групи підгрупи Б – 1 968,00 грн;
для осіб з інвалідністю з дитинства ІІ групи – 1 312,00 грн;
для осіб з інвалідністю з дитинства ІІІ групи – 1 312,00 грн;
для осіб з інвалідністю з дитинства ІІ груп з надбавкою на догляд – 1 312,00 грн;
для осіб з інвалідністю з дитинства ІІІ груп з надбавкою на догляд – 1 312,00 грн;
для дітей з інвалідністю (без надбавки на догляд) – 1 312,00 грн;
для дітей з інвалідністю підгрупи А до 6 років з надбавкою на догляд – 2 344,40 грн;
для дітей з інвалідністю до 6 років з надбавкою на догляд – 1 631,40 грн;
для дітей з інвалідністю підгрупи А від 6 до 18 років з надбавкою на догляд – 2 695,40 грн;
для дітей з інвалідністю від 6 до 18 років з надбавкою на догляд – 1 806,90 грн;
для дітей з інвалідністю, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою від 0 до 18 років – 1 377,60 грн;
для дітей з інвалідністю підгрупи А, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою до 6 років з надбавкою на догляд – 2 803,60 грн;
для дітей з інвалідністю, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою до 6 років з надбавкою на догляд – 2 090,60 грн;
для дітей з інвалідністю підгрупи А, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою від 6 до 18 років з надбавкою на догляд – 3 154,60 грн;
для дітей з інвалідністю, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою від 6 до 18 років з надбавкою на догляд – 2 266,10 гривень.
На даний час на обліку в органах соціального захисту населення перебуває близько 404 тис. осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю. Питання своєчасності виплат цієї державної соціальної допомоги знаходиться на постійному контролі Мінсоцполітики.

 

Мітинг-реквієм з нагоди перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Понеділок, 08 травня 2017, 13:15

Сьогодні, 08 травня, відбулося вшанування пам’яті воїнів УПА, Героїв, які ціною власного життя здобували волю та формували Україну, як самостійну державу.

Всі вони, затамувавши горе і біль, сум за рідною домівкою та дитячими оченятами, пішли на зустріч ворогу. Пішли, аби дати життя новому поколінню. Пішли, аби показати приклад нащадкам.

berezil.com.ua

IMG_4344

IMG_4241

IMG_4305

IMG_4247

IMG_4212

IMG_4223

IMG_4249

IMG_4384

IMG_4260

IMG_4263

IMG_4297

IMG_4265

IMG_4309

IMG_4325

IMG_4342

IMG_4346

IMG_4348

IMG_4355

IMG_4366

IMG_4367

 

Адвокат з Тернопільщини захистив права працівниці музею перед роботодавцем та допоміг поновитися на роботі

Неділя, 07 травня 2017, 13:03

До Монастириського бюро правової допомоги звернулася громадянка Т. – жителька Монастириського району з питанням щодо незаконного звільнення із займаної нею посади. Жінка стверджувала, що її безпідставно звільнили з обласного комунального етнографічно-меморіального музею В. Гнатюка. Причина цьому – нібито систематичне невиконання без поважних причин обов’язків, покладених на неї трудовим договором і правилами внутрішнього трудового розпорядку (далі – ПВТР).

Адвокат, який співпрацює із системою безоплатної правової допомоги Ігор Андрусенко, представляв інтереси клієнтки Т. згідно з дорученням Чортківського місцевого центру з надання БВПД № 233 від 07.10.2016 року.

Відповідно до наказу керівництва установи, клієнтку призначили на посаду прибиральниці. Однак, за час роботи Т. начебто відзначилася неправомірною поведінкою.

Зокрема, роботодавець склав акт про те, що Т. відмовилася написати пояснення про відсутність на роботі протягом 4 годин, не повідомивши керівництво про причини відсутності.

Відтак, клієнтку звільнили із займаної посади на підставі п. 3 ст. 40 Кодексу законів про працю України за систематичне невиконання без поважних причин своїх обов’язків, покладених на неї трудовим договором та ПВТР. Однією з підстав для звільнення, згідно із відповідним наказом, є те, що Т. без поважних причин не з’явилася на роботу, про що свідчить відсутність її підпису у журналі обліку робочого часу.

Із допомогою Ігоря Андрусенка суд встановив, що позивачка була відсутня на робочому місці у зв'язку з незадовільним станом здоров'я, про що повідомила керівництво музею напередодні. Суд з'ясував, що Т. у цей день не мала змоги звернутися до лікарні, куди звернулася на наступний день і отримала листок непрацездатності. Із витягу ПВТР вбачається, що клієнтка ознайомилася з правилами лише після винесення наказу про вчинення правопорушення.

У своїх доводах правозахисник посилався на порушення норм законодавства про працю, позиції вищих судів та на конституційну норму (ст. 43), яка передбачає, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Як зазначив у суді Ігор Андрусенко, громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

Адвокат акцентував, що відповідач не надав доказів, які би стверджували: працівниця Т. систематично невиконувала без поважних причин свої обов’язки, покладені на неї трудовим договором та ПВТР. Ігор Андрусенко опирався й на те, що клієнтка під час прийняття на роботу не ознайомилася з ПВТР, що унеможливлювало звільнення, оскільки працівниця не могла порушити правила, з якими не ознайомилася.

Також правозахисник звернув увагу суду, що відповідач не надав доказів ознайомлення гр. Т. із графіком роботи, як і не надав доказів того, у який час їй потрібно виходити на роботу й виконувати функціональні обов’язки. До того ж, як переконував адвокат у суді, не був складений акт, у якому би відображалося, з якої по котру годину працівниця була відсутня на роботі.

Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України у своїй ухвалі від 21.05.2008 року виклала таку позицію: при звільненні працівника з підстав, передбачених п. 3 ч. 1 ст. 40 КЗпП України, організація повинна навести конкретні факти невиконання працівником обов’язків, зазначити, коли саме це трапилося, які правопорушення вчинив працівник після застосування до нього стягнення та коли.

Правозахисник згадав і про п. 22 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 6 листопада 1992 р. № 9, у якому ідеться: у справах про поновлення на роботі осіб, звільнених за порушення трудової дисципліни, судам необхідно з’ясувати, в чому конкретно проявилося порушення, що стало приводом до звільнення; чи могло воно бути підставою для розірвання трудового договору за п. 3 ст. 40 КЗпП України; чи додержав власник або уповноважений ним орган передбачені статтями Кодексу законів про працю правила і порядок застосування дисциплінарних стягнень.

Отже, адвокат добився поновлення на роботі громадянки Т., виплати їй середнього заробітку за час вимушеного прогулу та стягнення  моральної шкоди у розмірі 1000 грн.

Апеляційний суд Тернопільської області ухвалою від 22.12.2016 р. відхилив подану музеєм апеляційну скаргу, залишив без змін рішення Монастириського районного суду від 22.09.2016 р. про задоволення позова частково.

Нагадуємо, що для отримання безоплатної правової допомоги громадяни можуть звернутися до Монастириського бюро правової допомоги за адресою: м. Монастириська, вул. Шевченка, 12 А, тел.: (03555) 2-12-72.

Дізнатись більше інформації про безоплатну правову допомогу можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).


 

На вул. Кучинського з’явиться новий спортивний майданчик з вуличними тренажерами

Субота, 06 травня 2017, 00:00

Новий спортивний майданчик для різних ігрових видів спорту з вуличними тренажерами з’явиться на вул. Романа Купичнського, 1. Там вже розпочали ремонтні роботи, стан проведення яких особисто перевірив міський голова Сергій Надал.

«Ми продовжуємо практику встановлення спортивних майданчиків у різних мікрорайонах міста біля навчальних закладів та багатоповерхових будинків. Один із них буде облаштований на вул. Романа Купчинського, на місці старого майданчика, який вже був непридатний для використання, – пояснює очільник Тернополя. – Мешканці прилеглих будинків зверталися у міську раду з проханням оновити майданчик, тому у 2017 році тут заплановано облаштувати спортмайданчик для різних ігрових видів спорту, а поруч - вуличні тренажери».

 

Як захистити своє право власності на нерухоме майно

П'ятниця, 05 травня 2017, 10:14

На сьогоднішній день питання захисту права власності чи не одне з найбільш актуальних в нашій державі, особливо щодо об’єктів нерухомості. Незаконне заволодіння правами на власність юридичних та фізичних осіб впливає на впевненість громадян України у завтрашньому дні. То ж необхідність врегулювання цього питання на законодавчому рівні є першочерговою.

Так, відповідно до статті 25 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» власники отримали право за заявою накладати заборону на відчуження своєї нерухомості. Отже, проведення реєстраційних дій державним реєстратором прав зупиняється не лише на підставі рішення суду про заборону вчинення реєстраційних дій, що набрало законної сили, а ще й на підставі заяви власника об’єкта нерухомого майна про заборону вчинення реєстраційних дій щодо власного об’єкта нерухомості.

В разі подання заяви про вчинення реєстраційних дій щодо такого майна державний реєстратор зобов’язаний зупинити її розгляд. Про зупинення реєстраційних дій на підставі рішення суду про заборону вчинення реєстраційних дій державний реєстратор невідкладно повідомляє власника об’єкта нерухомого майна.

Після чого власник має 10 робочих днів для надання судового рішення про заборону відчуження нерухомого майна. Якщо таке рішення буде надане, реєстратор зупиняє розгляд справи до вирішення судом спору по нерухомості по суті позовної заяви. У разі неподання такого рішення суду державна реєстрація прав поновлюється та розгляд документів продовжується державним реєстратором на загальних підставах.

Реєстраційні дії також відновлюються, якщо власник за власною ініціативою відкличе подану заяву. Окрім цього, реєстраційні дії можуть бути зупинені/відновлені на підставі рішення суду, що набрало законної сили.

Тобто у випадку незаконної реєстрації власник може за власною ініціативою тимчасово зупинити реєстраційні дії та має час для звернення до суду з клопотанням про забезпечення позову шляхом заборони вчинення реєстраційних дій щодо власного нерухомого майна.

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

Засновники та члени громадського об’єднання

П'ятниця, 05 травня 2017, 07:33

Відповідно до статті 7 Закону України “Про громадські об’єднання” від 22.03.2012 № 4572-VI (далі – Закон), який введений в дію з 01 січня 2013 року, засновниками громадської організації можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які досягли 18 років, а молодіжної та дитячої громадської організації – 14 років.

Засновниками громадської спілки можуть бути юридичні особи приватного права, у тому числі громадські об’єднання зі статусом юридичної особи. Засновниками громадської спілки не можуть бути політичні партії, а також юридичні особи, щодо яких прийнято рішення щодо їх припинення або які перебувають у процесі припинення.

Кількість засновників громадського об’єднання (громадської організації або громадської спілки) не може бути меншою, ніж дві особи.

Засновниками громадської спілки не можуть бути юридичні особи приватного права, єдиним засновником яких є одна і та сама особа. Засновником громадської спілки не може бути юридична особа приватного права, якщо засновник (власник істотної участі) цієї юридичної особи внесений до переліку осіб, пов’язаних зі здійсненням терористичної діяльності, або щодо яких застосовано міжнародні санкції.

Засновником громадської організації не може бути особа, яку визнано судом недієздатною.

Повноваження засновника громадського об’єднання закінчується після прийняття рішення про реєстрацію або прийняття повідомлення про утворення громадського об’єднання в установленому цим Законом порядку.

Згідно статті 8 Закону, членами (учасниками) громадської організації, крім молодіжної та дитячої, можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які досягли 14 років. Вік членів молодіжної, дитячої організації визначається її статутом у межах, встановлених законом.

Членами (учасниками) громадської спілки можуть бути юридичні особи приватного права, у тому числі громадські об’єднання зі статусом юридичної особи, фізичні особи, які досягли 18 років та не визнані судом недієздатними.

 

 

Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

 

Особливості оформлення права на спадщину, яка відкрилася за кордоном

П'ятниця, 05 травня 2017, 07:32

Статтею 1221 Цивільного кодексу України визначено, що місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Лише якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна – місцезнаходження основної частини рухомого майна.

В особливих випадках місце відкриття спадщини встановлюється законом. Законами, якими встановлені винятки з цього правила є Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.2014 № 1207-VII (із змінами) та Закон України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» від 02.09.2014 № 1669-VII (із змінами). Дані нормативні акти встановлюють особливий порядок відкриття спадщини, що відкрилася після смерті осіб, які проживали на тимчасово окупованій території, тобто на території Автономної республіки Крим, та осіб, що на час смерті проживали в населених пунктах, на території яких органи державної влади України тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження (частина території Донецької та Луганської областей).

Згідно частини шостої статті 1 Закону України «Про нотаріат» від 02.09.1993 № 3425-XII (із змінами) вчинення нотаріальних дій за кордоном покладається на консульські установи України, а у випадках, передбачених чинним законодавством, – на дипломатичні представництва України. А згідно статті 38 цього ж закону, на Консульські установи України серед іншого також покладений обов’язок видавати свідоцтва про право на спадщину.

Наказом Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України від 27.12.2004 № 142/5/310, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27.12.2004 за № 1649/10248 затверджене Положення про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України. Пунктом 3.11. вказаного Положення встановлений порядок видачі свідоцтв про право на спадщину. Зокрема пп. 3.11.1. зазначено, що на майно, що переходить за правом спадкування до спадкоємців, консулом за місцем відкриття спадщини видається свідоцтво про право на спадщину. Видача свідоцтва провадиться у строки, установлені статтею 1298 Цивільного кодексу України. Свідоцтва про право на спадщину підлягають обов’язковій реєстрації (через Міністерство закордонних справ України) в Єдиному реєстрі заповітів та спадкових справ у порядку, передбаченому Положенням про Єдиний реєстр заповітів та спадкових справ.

Також пп. 3.11.4. цього ж Положення встановлено, що місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому, у відповідному населеному пункті, в якому спадкодавець проживав постійно, переважно або тимчасово.

До того ж, згідно статті 44 Консульського статуту України, затвердженого Указом Президента України від 02.04.1994 № 127/94 (із змінами) консул вчиняє нотаріальні дії, передбачені законодавством України. Порядок вчинення нотаріальних дій консулом визначається Законом України «Про нотаріат», цим Статутом, Положенням про порядок вчинення нотаріальних дій консулом, яке затверджується Міністерством юстиції України і Міністерством закордонних справ України, а також іншими актами законодавства України.

Отже, вчинення нотаріальних дій, зокрема видача свідоцтв про право на спадщину, яка відкрилася за кордоном, є обов’язком Консульської установи України у Державі відкриття спадщини.

Згідно пп. 1.2. п. 1 глави 10 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 за № 296/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.02.2012 № 282/20595 (із змінами) при зверненні спадкоємця у зв’язку з відкриттям спадщини нотаріус з’ясовує серед іншого відомості стосовно факту смерті спадкодавця, часу і місця відкриття спадщини. А згідно пп. 2.1. п. 2 глави 10 розділу ІІ цього Порядку спадкова справа заводиться нотаріусом за місцем відкриття спадщини.

Статтею 71 Закону України «Про міжнародне приватне право» від 23.06.2005 № 2709-IV (із змінами) встановлено, що спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться це майно, а майна, яке підлягає державній реєстрації в Україні, - правом України.

Виходячи із вищенаведеного та згідно вищезазначених норм українського законодавства, право та обов’язок щодо видачі свідоцтв про право на спадщину, яка відкрилася за кордоном, покладено на консульські установи України.

 

Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

 

На фестивалі «Тернопільська брама» презентують перший місцевий напій «Тернівка»

Четвер, 04 травня 2017, 08:06

Перший місцевий колоритний напій з назвою «Тернівка» презентують на фестивалі локальної їжі та культури «Тернопільська брама», який відбудеться 5-7 травня. Як розповідають організатори, цей напій приготують зі справжнього терену, за легендою, від якого походить назва Тернополя.

Наливка буде двох оригінальних смаків. Організатори фестивалю переконують, що такого смаку ще не пробував ніхто. Цей же напій може стати продуктом, який із задоволенням зможуть у подальшому придбати туристи на згадку про наше місто.

Нагадаємо, що окрім наливки на фестивалі обіцяють приготувати найдовшу в Україні 400-метрову ковбасу, встановити 7-метрову браму з пляшок, частувати тернопільськими стравами. Розважатимуть учасники шоу Х-фактор THE HYPNOTUNEZ, фіналісти Євробачення САЛЬТО НАЗАД, LOS COLORADOS та багато інших. Деталі на сторінках: https://vk.com/ternopil.brama та https://www.facebook.com/ternopil.brama

 

Сцена у вигляді рингу, 400-метрова ковбаса та великий концерт: організатори оприлюднили програму фестивалю «Тернопільська брама»

Четвер, 04 травня 2017, 06:43

Вже найближчими вихідними 5-7 травня на Театральному майдані Тернополя пройде І фестиваль локальної їжі та культури «Тернопільська БРАМА». На фестивалі організатори обіцяють поставити музичну сцену у вигляді рингу, пригощати присутніх 400-метровою ковбасою, а також частувати першим місцевим напоєм – «Тернівкою».

«Музична сцена буде розміщена у центрі Театрального майдану та відкрита з усіх сторін, тобто у вигляді рингу. У Тернополі такого формату сцени ще не робив ніхто, - розповідає один з організаторів Руслан Миронов. - На сцені виступатимуть цікаві артисти –фіналісти Євробачення «Сальто назад», учасники шоу Х-фактор «The Hypnotunez», місцевий колектив Los Colorados та багато інших».

На окрему увагу заслуговує оформлення самої локації фестивалю. Будиночки на центральній площі перетворяться на живу галерею у вигляді старих пам’яток архітектури, які уже зникли або дуже пошкоджені. Зокрема, на стінах будиночків з’являться вулиця Сагайдачного, старий Залізний вокзал, пам’ятник Міцкевичу, тощо. Зустрічатиме на вході гостей 7-метрова брама, яку будують зі скляних пляшок.

Частуватимуть присутніх рекордною 400-метровою ковбасою та новим продуктом – пайдою, а також обіцяють організатори презентувати новий місцевий колоритний напій «Тернівка».

«Ми працюємо над створенням позитивного іміджу Тернополя, щоб наше місто було впізнаване на просторах України, щоб сюди їхали туристи», - додає організатор.

 

У Тернополі приготують найдовшу в Україні ковбасу, вагою понад 200 кілограм

Середа, 03 травня 2017, 06:27

І фестиваль локальної їжі та культури «Тернопільська брама» пройде 5-7 травня на Театральному майдані. Він стане гучним початком фестивального сезону у Тернополі, адже організатори хочуть запросити ледь не всю Україну стати свідком встановлення кулінарного рекорду – найдовшої в Україні 400-метрової ковбаси.

«Ми пропонуємо тернополянам побачити встановлення рекорду – приготування найдовшої в Україні ковбаси. Ми обрали ковбасу із назвою «кабаносі» з групи «мисливських» ковбас, яка готується з м’яса свинини, яловичини з додаванням натуральних спецій», - розповів під час прес-конференції директор «Тернопільського м’ясокомбінату» Віктор Малюта.

Вага найдовшої ковбаси в Україні становитиме більше 200 кг.

« «Тернопільський м’ясокомбінат» ставить перед собою завдання побити вже існуючий в Україні рекорд з найдовшої ковбаси, щоб наше місто увійшло в гастрономічну історію країни. Плануємо приготувати 400-метрів ковбаси і пригостити цим рекордом усіх гостей фестивалю», - розповідає генеральний директор компанії «Агропродсервіс», ініціатор рекорду Іван Чайківський.

 

 

Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 р. №1133

Неділя, 30 квітня 2017, 10:43

Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області повідомляє, що 29 березня 2017 року внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 р. № 1133 «Про надання послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань у скорочені строки» (Офіційний вісник України, 2016 р., №2,ст. 113).

 

Головне територіальне управління юстиції у

Тернопільській області

 

«Укротека» у Тернополі побила рекорд

Неділя, 30 квітня 2017, 10:33

Понад шість годин без перерви звучав у тернопільському нічному клубі «OPERA» сет із україномовних танцювальних композицій. Це своєрідний рекорд одновечірочного укросаунду.

Укротека – це вечірки української клубної музики. Вони проходять у багатьох нічних клубах України та спрямовані на підтримку танцювального контенту рідною мовою. 23 квітня «Укротека» стартувала у Тернополі, та одразу ж стала найдовшою за тривалістю україномовною дискотекою.

Сучасними українськими реміксами присутніх розважав автор мережі просвітницьких вечірок, найбажаніший ведучий музичних подій в Україні, спеціальний гість на відкритті «Укротеки» у Тернополі ем-сі GONIBEZ. Звучали найвідоміші пісні гуртів «Антитіла», «Скрябін», «Океан Ельзи», «Бумбокс», «ONUKA», «Без обмежень», а також тернопільських зірок Андрія Підлужного, Віктора Павліка, С.К.А.Й., «Братів Гадюкіних».

Відвідувачів першої у Тернополі «Укротеки» були вражені новим звучанням знайомих пісень, та можливістю підспівувати. Приємно їх здивував і спеціальний патріотичний жовто-синій коктейль, яким адміністрація нічного клубу пригощала з нагоди відкриття серії українських вечірок.

Відтепер «Укротека» проходитиме щонеділі у нічному клубі «ОPERA» (RK MAXIM), вул..Білецька 1.

Організатори передбачили безкоштовні запрошення для тих тернополян, які хочуть відпочивати під високоякісну українську музику та допомагають у її поширенні. За деталями та запрошеннями можна звертатися до Андрія Деркача: 097-154-19-58.

30 квітня на вас чекають спеціальні гості – GENTELMEN PROJECT зі Львова.

Замовлення столиків за номером (067) 351-41-01.

 

У Тернополі вандали облили фарбою пам’ятний знак на честь дивізії СС «Галичина»

П'ятниця, 28 квітня 2017, 08:56

Акт вандалізму над пам’ятним знаком на честь дивізії СС «Галичина», який знаходиться у парку Топільче, виявили працівники КП «Об’єднання парків культури і відпочинку» зранку, 27 квітня.

Невідомі облили пам’ятник червоною фарбою напередодні 28 квітня – дня вшанування воїнів СС «Галичина» та 74-ої річниці створення дивізії.

Працівники комунального підприємства звернулися у поліцію, а також оперативно очистили пам’ятний знак від фарби.

 

Центр зайнятості співпрацює з територіальною громадою

Четвер, 27 квітня 2017, 08:00

В рамках співпраці з Байковецькою територіальною громадою відбулася виїзна акція Тернопільського міськрайонного центру зайнятості на території с.Шляхтинці та с.Лозова з метою інформування про послуги Служби зайнятості.

Представники служби зайнятості розповіли про проведення роботи в напрямку детінізації трудових відносин шляхом компенсації роботодавцям витрат в розмірі єдиного соціального внеску, залучення коштів місцевого бюджету для фінансування громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру за участю безробітних громадян, послуг з організації професійного навчання, підготовки та перепідготовки кадрів на замовлення роботодавців.

Ольга Тихович - фахівець Тернопільського міськрайонного центру зайнятості поінформувала присутніх про наявність вакансій економістів, продавців-консультантів, адміністраторів, юристів, водіїв, столярів, охоронників та інші.

Фахівці Тернопільського міськрайонного центру зайнятості Галина Приступа та Оксана Гороховська провели профорієнтаційний захід з учнівською молоддю ЗОШ I-IIІ ступенів с. Лозова Тернопільського району. За допомогою тестових методик старшокласники визначали тип професійної діяльності, який їм найбільше підходить. Учні охоче виконували профорієнтаційні вправи та визначали важливі професії для села та міста; дискутували з питань становлення молодої людини на ринку праці, її кар’єрного росту. Також ознайомили дітей з топ-10 найпопулярніших професій України та світу, а також із професіми майбутнього. Цікавинкою для дітей став перегляд анімаційних профорієнтаційних роликів Державної служби зайнятості (Центрального апарату) з описом професій сьогодення. Учні жваво обговорювали особливості професійної діяльності ресторатора, фермера, інженера, біотехнолога.

 

Відділ активної підтримки безробітних ТМРЦЗ

 

У Тернопільському бізнес-клубі відбулося засідання школярів

Четвер, 27 квітня 2017, 07:53

Цього тижня відбулось два засідання Клубу учасниками яких були учнівська молодь та керівники фірм та підприємств. Та все по-порядку.

На початку тижня у наш Клуб завітала молодь: учні 8 класу Тернопільської ЗОШ №27.

Тема спілкування із школярами: ″ Я - майбутня еліта моєї країни! ″.Вибір майбутнього фаху в першу чергу робить сама молода людина, адже це буде та професія, яка дасть можливість реалізувати себе і стати в майбутньому елітою. Учні активно включились у інтерактивну гру ″ Корпорація нашої мрії ″ . Підлітки придумували власну назву, емблему, визначали коло людей, професії яких потрібні для даної роботи. Надалі кожна команда презентувала свій проект, пропонувала свої послуги та розповідала про професії, представлені в роботі корпорації. Також учні переглянули декілька профорієнтаційних роликів про вибір професії та пройшли профдіагностичне тестування із допомогою диференційно-діагностичного опитувальника Є.Клімова.

Наступне засідання клубу відбулось з керівниками підприємств.

Тема зустрічі: «Удосконалення розвитку комунікативних здібностей.» Спеціально запрошеним гостем засідання Клубу була Світлана Яхван -: головний спеціаліст відділу сім’ї та молоді Тернопільської обласної державної адміністрації. Вона розповіла присутнім про важливість ефективної бізнес - комунікації в колективі і як це впливає на ефективність та результативність роботи колективу. Присутнім було запропоновано взяти участь у вправі «Повідомлення», яка наочно показала як може спотворюватись інформація; і як висновок, якщо інформацію варто отримувати із першоджерел.

 

Відділ активної підтримки безробітних ТМРЦЗ

Аліна Грицаєнко

 

День кар'єри у ТНЕУ

Четвер, 27 квітня 2017, 07:44

У Тернопільському національному економічному університеті відбувся захід для студентської молоді ”День кар'єри”, організований інформаційним центром ЄС ТНЕУ за підтримки представництва Європейського союзу в Україні та у співпраці з Центром працевлаштування та зв'язків з випускниками ТНЕУ.

На запрошення організаторів заходу Тернопільський міськрайнний центр зайнятості долучився до його проведення Так, директор центру зайнятості Анатолій Куриляк взяв участь в обговоренні з представниками Європейського союзу в Україні питання особливостей місцевого ринку праці та працевлаштування молоді.

Основний акцент заходу на працевлаштуванні молоді на сучасному ринку праці та знайомство ”зблизька” із потенційними роботодавцями, серед яких - представники організацій та підприємств з презентацією актуальних вакансій: «ТзОВ «СЕ Борднетце-Українаг», «Медіа корпорація RIA», «FORTE group», «Агенція Роботодавців з Працевлаштування», «Самоганна ресторація», «Crowdin», «Conline Media» internet marketing» та інші.

Фахівці центру зайнятості Наталя Паславська, Інна Лісовська та Оксана Бурдель розповідали студентам про послуги служби зайнятості, актуальні вакансії сьогодення, знайомили із паспортами діючих підприємств, допомагали у складанні резюме, інформували учасників про сучасні ефективні форми, які допомагають у працевлаштуванні. Присутні переглянули відео-презентації на теми «Складання резюме» та «Ефективне проходження співбесіди».

Надзвичайне зацікавлення в учасників дійства викликав перегляд освітнього мультиплікаційного серіалу «Пошук роботи», де поради щодо пошуку роботи подаються у легкій, невимушеній формі.

У виставковій залі ТНЕУ фахівці Тернопільського міськрайонного центру зайнятості Галина Приступа,Оксана Колега та Оксана Гороховська провели тренінги на тему: «Перша робота: що треба знати найманому працівнику?», «Правильно складене резюме – перший крок до успіху». На заході були присутні студенти-третьокурсники з факультетів «Управління персоналом та економіка праці» та «Менеджмент організацій». Фахівці проінформували присутніх щодо джерел пошуку вакансій та переваг легальної зайнятості, документального оформлення трудових відносин з роботодавцем.

Організація та проведення такого роду заходу дає можливість студентам ознайомитись із ситуацією на ринку праці, дізнатись безпосередньо від роботодавців про вакансії та вимоги до них, встановити контакти з працедавцями у невимушеній відкритій атмосфері, отримати навички самопрезентації та поліпшити комунікаційні якості.


Відділ активної підтримки безробітних ТМРЦЗ

 

З травня змінюється прожитковий мінімум

Четвер, 27 квітня 2017, 07:42

У Тернопільській ОДПІ нагадують, що відповідно до Держбюджету на 2017 рік змінюється прожитковий мінімум для працездатних осіб. Із 1 травня він становитиме – 1684 грн.

Консультації, тренінги та надання практичної допомоги у заповненні звітності – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10, 43-46-46.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Волонтер Корпусу Миру працюватиме спільно з владою Тернополя над розвитком міста

Четвер, 27 квітня 2017, 06:04

На запрошення Освітньо-аналітичного центру розвитку громад два наступні роки у Тернополі працюватиме волонтерка Корпусу Миру Мері Фасано. Під час першого візиту до Тернополя Мері Фасано зустрілася з міським головою Сергієм Надалом та поспілкувалася про стратегічні напрямки розвитку міста.

«Сьогодні ми розпочали співпрацю з одним із волонтерів Корпусу Миру, які тісно працюють з місцевою громадою та мають досвід роботи у залученні інвестицій та фінансуванні, у розвитку громад, - розповідає міський голова Сергій Надал. – Під час зустрічі ми розповіли про місто, основне бачення його стратегічного розвитку. У свою чергу пані Мері Фасано пообіцяла проаналізувати отримані дані та через пару тижнів повернутися до Тернополя, щоб працювати далі».

Довідка. Мері Фасано, волонтер Корпусу Миру. Прилетіла зі США, міста Провіденс, штату Род-Айленд. Більше 25 років працювала в банківському секторі, тому має хороший досвід управління великим персоналом, спеціалізація в освіті - економічний розвиток громад.

Також працювала в громадській організації національного рівня, де надавала гранти для організацій на проекти з розвитку громади. Консультувала організації щодо стратегічного планування, залучення інвестицій та фінансування, необхідної документації для стійкого розвитку та підсилення спроможності.

 

У Тернополі представники влади та бізнесу обговорили проект створення Агенції міського розвитку

Четвер, 27 квітня 2017, 06:01

Експерт з питань територіального та місцевого економічного розвитку Андрій Гінкул презентував тернопільським підприємцям, представникам громадського сектору та влади ідею створення Агенції міського розвитку. З його слів, така Агенція повинна бути заснованою на засадах партнерства між державними, приватним та громадськими секторами з метою сприяння організації територіального розвитку, залученню інвестицій та позик у регіон.

«Така структура буде виконувати функцію продумування та виконання проектів, які досі не реалізовувалися. Наприклад, це може бути спільна презентація продукції для експорту, спільна участь у програмах кредитування, тощо», - пояснює Андрій Гінкул.

Міський голова Сергій Надал зауважив, що саме представники громадськості, бізнесу та влади повинні вирішити, якою повинна бути Агенція міського розвитку в Тернополі. Адже це та структура, яка повинна спільно працювати для залучення внутрішніх та зовнішніх інвестицій у місто, вибудовувати стратегію розвитку всіх сфер життєдіяльності міста.

 

Підстави відмови у задоволенні скарги територіальними органами Мін’юсту

Середа, 26 квітня 2017, 10:41

З початку 2016 року при Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області діє Комісія з питань розгляду скаргу сфері державної реєстрації.

Комісія розглядає скарги:

1) у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень:

- на рішення (крім рішення про державну реєстрацію прав);

- на дії або бездіяльність державного реєстратора; на дії або бездіяльність суб’єктів державної реєстрації прав;

2) у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань:

- на рішення (крім рішення, згідно з яким проведено реєстраційну дію), дії або бездіяльність державного реєстратора;

- на дії або бездіяльність суб’єктів державної реєстрації.

 

Скарга розглядається протягом 30 календарних днів відповідно до Закону України «Про звернення громадян». У разі якщо розгляд та вирішення скарги потребують перевірки, загальний строк розгляду та вирішення скарги становить не більше 45 календарних днів.

Однак, під час розгляду скарг можуть виникнути перешкоди, які унеможливлюють її задоволення.

Так, відповідно до частини восьмої статті 34 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» та частини восьмої статті 37 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» територіальні органи Міністерства юстиції України, тобто Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області відмовляє у задоволені скарги, якщо:

1) скарга не оформлена належним чином;

2) на момент прийняття рішення за результатом розгляду скарги відбулась державна реєстрація цього права за іншою особою, ніж зазначена у рішенні, що оскаржується / на момент прийняття рішення про задоволення скарги шляхом скасування реєстраційної дії щодо державної реєстрації новоствореної юридичної особи, іншої організації, державної реєстрації фізичної особи підприємцем, припинення юридичної особи, іншої організації, припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця або шляхом проведення реєстраційної дії в Єдиному державному реєстрі проведено наступну реєстраційну дію щодо відповідної особи;

3) у разі наявності інформації про судове рішення або ухвалу про відмову позивача від позову з того самого предмета спору, про визнання позову відповідачем або затвердження мирової угоди сторін;

4) у разі наявності інформації про судове провадження у зв’язку із спором між тими самими сторонами, з тих самих предмета і підстав;

5) є рішення цього органу з того самого питання;

6) в органі ведеться розгляд скарги з такого самого питання від цього самого скаржника;

7) скарга подана особою, яка не має на це повноважень;

8) закінчився встановлений законом строк подачі скарги;

9) розгляд питань, порушених у скарзі, не належить до компетенції органу;

10) державним реєстратором, територіальним органом Міністерства юстиції України прийнято таке рішення відповідно до законодавства.

Рішення про відмову в задоволенні скарги приймається у формі наказу Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області.

Копія рішення про відмову в задоволенні скарги, засвідчена в установленому законодавством порядку, надсилається скаржнику протягом трьох робочих днів з дня його прийняття.

Рішення про відмову в задоволенні скарги може бути оскаржене до Міністерства юстиції України протягом 15 календарних днів з дня його прийняття або з дня, коли особа дізналася чи могла дізнатися про порушення її прав відповідним рішенням чи безпосередньо до суду.

 

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

Про відокремлені підрозділи

Середа, 26 квітня 2017, 10:40

Відповідно до статті 13 Закону України «Про громадські об’єднання» (далі - Закон) громадське об'єднання зі статусом юридичної особи може мати відокремлені підрозділи, які утворюються за рішенням відповідного керівного органу громадського об'єднання згідно із статутом.

Відокремлені підрозділи громадського об’єднання не є юридичними особами, крім випадків, передбачених Законом.

Відокремлені підрозділи громадського об’єднання утворюються та здійснюють свою діяльність на основі статуту громадського об’єднання.

Відокремлені підрозділи громадського об’єднання зі статусом юридичної особи можуть мати своє положення, якщо це передбачено статутом громадського об’єднання. Положення про відокремлений підрозділ громадського об’єднання містить інформацію про найменування відокремленого підрозділу, назву керівних (та в разі потреби контролюючих) органів, порядок обрання (призначення), строк повноважень, перелік повноважень керівних (та в разі потреби контролюючих) органів. Положення про відокремлений підрозділ громадського об’єднання не може суперечити законам та статуту громадського об’єднання.

Таким чином, для державної реєстрації створення відокремленого підрозділу юридичної особи подаються такі документи:

1) Заява про державну реєстрацію створення відокремленого підрозділу юридичної особи;

2) Примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про створення відокремленого підрозділу;



Головне територіальне управління юстиції у

Тернопільській області

 

Соціально-правовий статус осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Середа, 26 квітня 2017, 09:52

Чорнобильська катастрофа – техногенна, екологічно-гуманітарна катастрофа, спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції в ніч на 26 квітня 1986 року, розташованої на території Української РСР. Руйнування мало вибуховий характер, в результаті якого в атмосферу викинуто близько 520 небезпечних радіонуклідів.

В Україні створена нормативно-правова база, що регулює весь комплекс післячорнобильських проблем. Верховна Рада України прийняла і ратифікувала велику кількість законів, постанов, резолюцій і угод, спрямованих на розв’язання найскладніших проблем мінімізації наслідків катастрофи і недопущення подібних аварій у майбутньому. До проблем ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи привернута увага усього світового співтовариства Організацією об’єднаних націй та її спеціалізованим агентством МАГАТЕ для з’ясування реальних масштабів катастрофи, розробки заходів щодо боротьби з наслідками аварії, для посилення безпеки діючих реакторів.

Учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вважаються громадяни, які безпосередньо брали участь у будь-яких роботах, пов’язаних з усуненням самої аварії, її наслідків у зоні відчуження у 1986-1987 роках незалежно від кількості робочих днів, а у 1988-1990 роках – не менше 30 календарних днів, у тому числі проведенні евакуації людей і майна з цієї зони, а також тимчасово направлені або відряджені у зазначені строки для виконання робіт у зоні відчуження, включаючи військовослужбовців, працівників державних, громадських, інших підприємств, установ і організацій незалежно від їх відомчої підпорядкованості, а також ті, хто працював не менше 14 календарних днів у 1986 році на діючих пунктах санітарної обробки населення і дезактивації техніки або їх будівництві.

Статтею 9 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (із змінами) (далі – Закон) визначено перелік осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї:

1) учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – громадяни, які брали безпосередню участь у ліквідації аварії та її наслідків;

2) потерпілі від Чорнобильської катастрофи – громадяни, включаючи дітей, які зазнали впливу радіоактивного опромінення внаслідок Чорнобильської катастрофи;

3) громадяни, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт;

4) громадяни, які постраждали від радіоактивного опромінення внаслідок будь-якої аварії, порушення правил експлуатації обладнання з

радіоактивною речовиною, порушення правил зберігання і захоронення радіоактивних речовин, що сталося не з вини потерпілих.

Держава бере на себе відповідальність за завдану шкоду громадянам та зобов’язується відшкодувати її за:

1) пошкодження здоров’я або втрату працездатності громадянами та їх дітьми, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

2) втрату годувальника, якщо його смерть пов’язана з Чорнобильською катастрофою;

3) матеріальні втрати, що їх зазнали громадяни та їх сім’ї у зв’язку з Чорнобильською катастрофою, відповідно до цього Закону та інших актів законодавства України.

На державу покладаються також зобов’язання щодо своєчасного медичного обстеження, лікування і визначення доз опромінення учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи (стаття 13 Закону).

Для забезпечення систематичного обстеження осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, Міністерством охорони здоров’я України організується єдиний облік таких осіб і ведеться Державний реєстр (стаття 16 Закону).

У цьому реєстрі передбачено надання пільг залежно від категорій, до яких віднесено громадян. Таких категорій чотири. До загального переліку пільг належить:

- безплатне придбання ліків за рецептами лікарів;

- безплатне позачергове зубопротезування (за винятком зубопротезування із дорогоцінних металів та прирівняних по вартості до них, що визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я);

- першочергове обслуговування у лікувально-профілактичних закладах та аптеках;

- позачергове щорічне безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками шляхом надання щорічної грошової допомоги;

- щорічне медичне обслуговування, диспансеризація із залученням необхідних спеціалістів, лікування в спеціалізованих стаціонарах;

- переважне право залишення на роботі при вивільненні працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, в тому числі при ліквідації, реорганізації або перепрофілюванні підприємства, установи, організації, скороченні чисельності або штату працівників;

- виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 процентів середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу;

- виплата працюючим інвалідам допомоги по тимчасовій непрацездатності до 4 місяців підряд або до 5 місяців у календарному році;

- позачергове забезпечення жилою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов (включаючи сім’ї загиблих або померлих громадян);

- 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирної плати, плати за утримання будинків), комунальними послугами (газ, електрична і теплова енергія, водопостачання, водовідведення та інші послуги);

- вступ поза конкурсом до вищих навчальних закладів, професійних навчально-виховних закладів (статті 19-24 Закону).

Потерпілим дітям та їхнім батькам статтею 30 Закону передбачено такі компенсації:

- видача та оплата лікарняних листків із догляду за хворою дитиною віком до 14 років в розмірі 100%;

- безоплатний проїзд на всіх видах транспорту (крім таксі) дітям та особі, яка супроводжує хвору дитину з правом позачергового придбання квитків;

- надання додаткової жилої площі у вигляді кімнати для дитини, яка стала інвалідом внаслідок катастрофи та потребує особливого нагляду.

Законом також передбачено заходи, спрямовані на відновлення порушеного права громадян, компенсацію втрат, яких вони зазнали внаслідок катастрофи. Компенсація громадянам України за втрачене через евакуацію, відселення або самостійне переселення майно включає: вартість будівель, вартість сільськогосподарських тварин, вартість плодово-ягідних насаджень, вартість хатнього майна тощо.


Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

Пapк Шeвчeнкa пicля peкoнcтpyкцiї бyдe мaти бiльшe зeлeних зoн

Середа, 26 квітня 2017, 05:56

Тpивaє peкoнcтpyкцiя вхoдy в пapк iмeнi Тapaca Шeвчeнкa. Нaгaдaємo, щo peмoнтнi poбoти нa цiй дiлянцi пpoдoвжyвaтимyтьcя тpи мicяцi. 

Вiдпoвiднo дo зaтвepджeнoгo пpoeктy, пicля peкoнcтpyкцiї плoщa зeлeних зoн y пapкy cтaнe бiльшoю нa 670 мeтpiв квaдpaтних. Тaкoж тaм з’являтьcя нoвi гaзoни i бyдe виcaджeнo 29 нoвих дepeв.

Зaгaлoм y пpoeктi пepeдбaчeнa зaмiнa пoкpиття, peмoнт пiдпipнoї cтiнки, oнoвлeння зoвнiшньoгo ocвiтлeння тa фacaдy бyдинкy нa вyл. Гpyшeвcькoгo, 9.

- Пiдpяднa opгaнiзaцiя poзпoчaлa дeмoнтaж бopдюpнoгo кaмeню тa cтapoгo пoкpиття. Пicля цьoгo poзпoчнyтьcя poбoти з oблaштyвaння нoвoгo пoкpиття, oнoвлeння зoвнiшньoгo ocвiтлeння. Тaкoж бyдe влaштoвaнo пepгoлy. Зaгaльнa вapтicть пpoeктy cтaнoвить мaйжe 8 мiльйoнiв гpивeнь, – кoмeнтyє нaчaльник yпpaвлiння ЖКГ Олeг Сoкoлoвcький.

 

Найбільше декларують спадщину

Вівторок, 25 квітня 2017, 07:06

З початку деклараційної кампанії до Тернопільської ОДПІ подано 1775 декларації про доходи за 2016 рік, з яких – 708 декларації подано громадянами, які зобов’язані подати такі декларації. Сума доходів склала майже 95 млн грн, а бюджети отримають 4 млн 375 тис грн податку на доходи та 942 тисячі військового збору.

Найбільше декларацій, а їх 279 – подано громадянами, які отримали доходи у вигляді спадщини на суму доходу понад 41 млн грн. Декларантам належить сплатити податку з даних доходів – 1 млн 932 тис. Дев’ять жителів обласного центру та двоє Тернопільського району задекларували доходи, більші за 1 млн грн.

Нагадаємо, що останній день подання даної декларації – 3 травня 2017 року. Щодо питань заповнення та подання декларацій – звертайтесь до Центру обслуговування громадян, телефон для довідок: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Музичний фестиваль «Файне Місто» увійшов у асоціацію європейських фестивалів EFFE

Вівторок, 25 квітня 2017, 07:01

Музичний фестиваль ФАЙНЕ МІСТО увійшов в асоціацію європейських фестивалів EFFE. Заявка була схвалена Міжнародним журі після успішної оцінки Експертного Хаба на національному рівні.

У асоціацію EFFE входять фестивалі з усієї Європи, які виступають за художню якість та мають суттєвий вплив на культуру на місцевому, національному та міжнародному рівні.

Експерти охарактеризували фестиваль, як «сильний та якісний». І це не дивно. Адже ФАЙНЕ МІСТО – це найяскравіша музична пригода літа, яка проходить під гаслом ТЕРИТОРІЯ ВІЛЬНИХ ЛЮДЕЙ. Цього року фестиваль відбудеться з 20 по 23 липня поблизу Тернополя (на території іподрому). Під відкритим небом одразу на 6-ти сценах перед гостями фестивалю свої шоу презентують вітчизняні та іноземні артисти, а також хедлайнери світового масштабу: Guano Apes (Німеччина) , Poets of the Fall (Фінляндія), Zardonic (Венесуела) та багато інших.

 

Спортсмени з усієї України приїдуть на перший півмарафон, який відбудеться в Тернополі

Понеділок, 24 квітня 2017, 08:11

18 червня в Тернополі відбудеться грандіозна подія – перший півмарафон Ternopil Half Marathon "Grand lake" 2017, на який з’їдуться спортсмени зі різних регіонів України. Довжина дистанції складатиме 21 кілометр. Також можна буде взяти участь у фанових забігах на 10 та 5 кілометрів.

Старт і фініш першого півмарафону відбудеться на Театральному майдані. Там буде відмежована передстартова зона для учасників, місця для переодягання, камери схову для речей.

– Вже зареєстровані люди більше як з 10-ти різних обласних та районних центрів України, хоч реєстрація розпочалася недавно. Зараз є більше 50-ти зареєстрованих учасників на дистанцію 21 кілометр, близько 15-ти на 10 км та кілька учасників на 5. Як показує досвід інших міст, на менші дистанції люди реєструються в останній момент, а на велику – швидше, – розповідає координатор заходу Роман Задорожний.

Відрізняється півмарафон від інших спортивних заходів у Тернополі тим, що кожен учасник, який зареєструється і фінішує на дорослій дистанції, обов’язково отримає пам’ятну медаль, яку виготовлять спеціально під цей захід. На дитячих забігах також кожен учасник її отримає.

– Ми хочемо залучити до цього заходу сімї. У нас будуть організовані дитячі забіги на 100, 500 та 1000 метрів для різного віку дітей, від найменших і до 14-ти років можна буде вільно взяти участь, – говорить Роман Задорожний.

Ще одною родзинкою півмарафону буде локація на старті. Там організують цікаве місце для відпочинку.

– Це будуть спеціалізовані великі намети та місця, щоб можна було присісти в затінку, а не стояти на сонці. Марафон буде вирізнятися цікавою дистанцією біля Тернопільського ставу. Забіг пролягатиме набережною ставу. Ми попереджаємо учасників з інших міст, що це не буде класичний марафон, де тільки рівнина і асфальт, – каже координатор.

А ще для учасників організатори разом з рестораторами та готельєрами планують зробити знижки для гостей на поселення та харчування.

Для участі у півмарафоні потрібно попередньо зареєструватися. Також забіг має ліміти – наразі це 200 учасників на кожну дистанцію. Вимоги до спортсменів – повноліття для дистанцій 21 та 10 км та медична довідка для довгої дистанції. Детальнішу інформацію та посилання для попередньої реєстрації можна дізнатися на офіційній сторінці півмарафону у «Фейсбуці» Ternopil Half Marathon.

 

«Файне місто» оголосило 50% учасників цьогорічного фестивалю

Неділя, 23 квітня 2017, 13:26

Музичний фестиваль ФАЙНЕ МІСТО 2017, який відбудеться 20-23 липня біля Тернополя, оголосив 50% учасників. У списку хедлайнери світового масштабу, українські та іноземні артисти.

На фестивалі концерти під відкритим небом пройдуть на 6-ти сценах одночасно.

Хедлайнери

Справжнім подарунком для фестивальників усієї країни стали імена хедлайнерів музичного фестивалю Guano Apes (Німеччина), Poets of the Fall (Фінляндія) та Zardonic (Венесуела).

* Guano Apes – легендарний німецький гурт на чолі з епатажною фронт вумен Сандрою Насіч. Їх дебютний сингл «Open Your Eyes» потрапив в десятку найкращих хітів Німеччини. Другий сингл «Lord of the Boards» зробив їх альбом платиновим у Німеччині та золотим в інших країнах Європи.

* Фінські рокери Poets of the Fall - один з найуспішніших фінських гуртів, які оспівують у своїх піснях романтизм мовою софт-року, інді-року та пост-гранжу. Їх альбоми роками входять в офіційний чарт Фінляндії, а диски за дуже короткий час стають «золотими» та навіть «платиновими».

* Zardonic, який відомий також як Федеріко Агреда – венесуельський клавішник, DJ, музикант, продюсер, відомий своїми музичними проектами в жанрах drum and bass, dark ambient, black metal і minimal techno.

Хто буде четвертим хедлайнером? Організатори тримають цю інформацію у секреті і обіцяють порадувати фестивальників вже зовсім скоро.

MAIN STAGE: ● GUANO APES (Німеччина) ● POETS OF THE FALL (Фінляндія) ● Zardonic (Венесуела) ● Eskimo Callboy (Німеччина) ● Ляпис 98 (Білорусь) ● Брати Гадюкіни ● Друга Ріка ● ТНМК ● Антитіла ● Элизиум (Росія) ● Тараканы! (Росія) ● Le Basour (Італія) ● Heretic's Dream (Великобританія - Італія) ● Detach ● Без Обмежень ● The Hypnotunez

DARK STAGE ● Korpiklaani (Фінляндія) ● Betraying The Martyrs (Франція) ● Rage (Німеччина) ● Annisokay (Німеччина) ● Порнофильмы (Росія) ● Sunset Trail (Чехія) ● Space Of Variations ● Jinjer ● Веремій

● 1914 ● Dysphoria ● Aghiazma ● New Disorder (Італія) ● Septa ● O'Hamsters LIGHT STAGE ● Brutto акустика (Білорусь - Україна) ● Bloom Twins (Великобританія) ● On-The-Go (Росія) ● I am waiting for you last summer (Росія) ● Рэспубліка Паліна (Білорусь) ● Табула Раса ● Один в каное ● DaKooka ● Artbrother (Швеція) ● Пісні Наших Днів / ПНД ● Kadnay AMPHITEATRE (література): ● Андрій Любка ● Макс Кідрук UFO STAGE ● DJ Tapolsky REGGAE STAGE: ● Raggasapiens

 

До Тернополя їде король української денс-музики

Субота, 22 квітня 2017, 00:00

23 квітня у Тернополі стартує серія вечірок сучасної української танцювальної музики. З цієї нагоди, спеціально на відкриття приїде автор перших в Україні патріотичних денс-вечірок «Укротека», найбільш яскравий та бажаний ведучий музичних подій в Україні МС Micik GONIBEZ!

Він може похвалитись двома вищими освітами, 6 преміями від West Night Life Awards, мегапопулярним проектом «STAR’YO» із відомою в Україні лінією Укротека і дружбою із популярними music-інсайдерами.

Отримати популярність хлопцю вдалось практично одразу – він максимально яскраво проявив свою майстерність як ведучий на розігріві популярного українського гурту «DZIDZIO». Відтоді працював на концертах та вечірках за участю таких відомих гуртів та виконавців як БУМБОКС, Потап та Настя Камєнскіх, Моторрола, ATARRI TERROR (Чехія), Флайза, ОТВІНТА, Брем Стокер, D.V.S., СКРЯБІН, ТАРТАК, Dazzle Dreams, Макс Барскіх, Стас Шурінс і навіть ПАВЛО ЗІБРОВ та Андрій Мацевко J

У Тернополі Micik не вперше. Проте, представляє тут уже відому в усій Україні «Укротеку» перший раз.

Запрошує усіх небайдужих до української сучасної танцювальної музики у ніч з 23 на 24 квітня у клуб-ресторан «OPERA», що у РК «MAXIM». Вартість 30 та 50 грн для дівчат і хлопців відповідно.

Замовлення столиків: 067-351-41-01.

https://www.youtube.com/watch?v=PJDO1WTbJ2o https://www.youtube.com/watch?v=iUKbDwPmSq4

 

У системі безоплатної правової допомоги відтепер доступне дистанційне навчання для фахівців, які працюють з клієнтами

П'ятниця, 21 квітня 2017, 06:46

Із 18 квітня 2017 року в системі безоплатної правової допомоги в Україні запроваджено дистанційний навчальний курс «Робота з клієнтом», який розроблено на основі практики надання БПД та реальних потреб у навчанні, досліджених у результаті опитування фахівців місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Курс розроблено насамперед для працівників бюро правової допомоги та відділів правової інформації та консультацій місцевих центрів. Разом із тим, навчання доступне й іншим працівникам системи БПД та усім фахівцям поза системою, які працюють із людьми та/або цікавляться питаннями надання послуг, орієнтованих на потреби клієнтів.


Дистанційний курс «Робота з клієнтом», створений у рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти у партнерстві з Координаційним центром з надання правової допомоги та фінансується Міністерством міжнародних справ Канади.


Для того, аби стати слухачем курсу, необхідно лише зареєструватися, перейшовши за посиланням http://e-learning.legalaid.gov.ua/
Курс складається з чотирьох модулів:


 Орієнтаційний модуль
 Ефективна комунікація
 Управління емоціями
 Управління стресом


Фахівці в системі безоплатної правової допомоги, які працюють із клієнтами, пройдуть навчальний курс уже до середини червня нинішнього року.


Дистанційний курс є постійно діючим та відкритим для всіх охочих (для нових користувачів потрібна швидка реєстрація за згаданим вище посиланням). У рамках кожного з прослуханих модулів слухач курсу проходитиме низку тестів. А наприкінці, за умови складання всіх тестів – отримає сертифікат.


Розробники навчального курсу переконані – знання, отримані у його рамках, стануть у нагоді усім, хто працює із клієнтами, та удосконалять відповідну роботу.


Бажаємо успіху у проходженні курсу усім слухачам!

 

Опалення запущено у всіх будівлях та установах Тернополя

П'ятниця, 21 квітня 2017, 05:58

Станом на 10.00 год. 19 квітня опалення запущено у всіх будинках та установах Тернополя.

Як розповідає директор КП «Тернопільтеплокомуненерго» Андрій Чумак, опалення у більшості будинків міста було запущене ще 18 квітня, окрім декількох будинків на вул. Курбаса та тих, які отримують тепло від котельні на вул. Багата, 4. Там виникли технічні проблеми, які вже успішно усунуто.

«Наявність тепла у квартирах залежить від роботи ОСББ чи ЖЕКів, - пояснює Андрій Чумак. – Адже наше підприємство подає опалення лише до будинку, а вже ЖЕКи чи ОСББ (або організація, яка  їх обслуговує) повинні відкрити труби для входу теплової енергії. Якщо ж опалення немає, то можливо виникла інша проблема, як у народі кажуть, «завоздушення». У цих обох випадках тернополянам треба звертатися у ЖЕК або в ОСББ».

 

Los Colorados відсвяткує 10-річчя великим сольним концертом

П'ятниця, 21 квітня 2017, 05:49

22 квітня о 21.00 год. «Los Colorados» відіграє великий сольний виступ, присвячений 10-річчю гурту в тернопільському пабі «Хмільне Щастя».

У програмі головні хіти гурту, які набрали мільйони переглядів на Youtube та принесли «Los Colorados» визнання і популярність у Європі. На відвідувачів очікують сюрпризи, серед яких – нові пісні з майбутнього третього альбому гурту.

Квитки на концерт вже у продажу, прямо зараз купуйте їх в один клік на gastroli.ua/events/5403 або запитуйте в ЦУМі (відділ Konica).

 

У Тернополі приготують рекордну 400-метрову ковбасу

Четвер, 20 квітня 2017, 11:23

Перший фестиваль локальної їжі та культури «Тернопільська брама» пройде 5-7 травня на Театральному майдані. Він стане гучним початком фестивального сезону у Тернополі, адже організатори хочуть запросити ледь не всю Україну стати свідком встановлення кулінарного рекорду – найдовшої в Україні 400-метрової ковбаси. Яку, до речі, обіцяють роздати всім присутнім безкоштовно.

Тільки представте, що довжина цієї ковбаси буде більшою за найдовший хмарочос Європи. Або як десять 10-поверхових будинків!

«Фестиваль «Тернопільська брама» Тернопіль та місцеві підприємства презентують усій Україні. Тому «Тернопільський м’ясокомбінат» ставить перед собою завдання побити вже існуючий в Україні рекорд з найдовшої копченої ковбаси, щоб наше місто увійшло в гастрономічну історію країни. Плануємо приготувати 400-метрів ковбаси і пригостити цим рекордом усіх гостей фестивалю», - розповідає генеральний директор компанії «Агропродсервіс», ініціатор рекорду Іван Чайківський.

Зафіксують рекорд представники Книги рекордів України.

Генеральний партнер свята – Тернопільський м’ясокомбінат»

 

Тільки у Тернополі – новий формат відпочинку для любителів нічного життя

Четвер, 20 квітня 2017, 09:01

У ніч із 23 на 24 квітня у Тернополі стартує унікальна серія вечірок української танцювальної музики. Файне місто показує приклад дії закону про квоти на україномовну музику.

Завдяки прийнятому у листопаді 2016-го року закону щодо частки музичних творів державною мовою в радіоефірі, «на світ божий» з`явився величезний пласт якісного, самобутнього, українського матеріалу. Тепер його часто можна чути по радіо та на музичних телеканалах. Проте в нічних клубах Тернополя досі панує культ іноземної музики, а МС спілкуються з публікою російською мовою. Так начебто модно, і саме цього начебто вимагає місцева молодь.

Проте знайшлися у файному місті люди, які хочуть познайомити тернопільських любителів нічного життя із сучасною, стильною, запальною танцювальною музикою, що створена українцями для українців. Їм не байдуже майбутнє нації. Вони ламають стереотипи та творять нову моду на сучасні розваги до ранку.

«УкроТека» - це проект, ідея якого народилася в тернопільського активіста ВО «Автомайдан» Андрія Деркача, і який допомагає втілювати чимала команда професіоналів.

Вечірки української танцювальної музики стартують у клуб-ресторані «OPERA», що у РК «MAXIM» 23 квітня. Вартість 30 та 50 грн для дівчат і хлопців відповідно.

Проте організатори передбачили також і безкоштовні запрошення для тих тернополян, які хочуть відпочивати під якісну українську музику та допомагають у її поширенні.

Запрошення на вільний вхід ми з радістю роздамо усім, хто підтримує наше починання «УкроТеку», хто чекав на такий формат відпочинку давно, хто популяризує українську музику, вболіває за її розвиток, є активним у житті міста та патріотично налаштований, - каже Андрій Деркач, який особисто передає перші «флаєра» для вільного входу тим, кого зацікавив новий сучасний формат вечірки в «OPERi». – Вірю, що підтримці небайдужої та завжди креативної тернопільської молоді, нам вдасться зробити чималий крок, аби побороти культ загарбників у рідному місті. Адже Тернопіль завжди був центром патріотизму, центром студентства та вміє «втерти носа» прогресивними молодіжними проектами.

 

Чекаємо всіх у ніч з 23 на 24 квітня. Танці до ранку – тільки під український контент і якісний музичний матеріал зі спеціальним гостем, кращим МС та ді-джеєм західної України Micik GONIBEZ!

 

За деталями та запрошеннями можна звертатися до Андрія Деркача: 097-154-19-58.

Замовлення столиків: 067-351-41-01.

 

 

Мета громадського об'єднання

Четвер, 20 квітня 2017, 08:59

Щоб правильно підійти до розуміння мети, спершу потрібно дізнатися, як українське законодавство трактує поняття громадського об'єднання.

Згідно статті  1 частини1 Закону України «Про громадські об'єднання»,  громадське об'єднання - це добровільне об'єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права.

За організаційно-правовою формою може поділятися на громадську організацією або громадську спілку.

В цій же статті метою громадського об'єднання є здійснення та захист прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів.

В залежності від спрямованості діяльності громадських організацій (соціальних, спортивних, творчих), можна перелічити, які саме інтереси своїх членів захищає та задовольняє громадська організація або ж визначити, що метою громадської організації є задоволення та захист спільних інтересів своїх членів у певній сфері (спортивній, культурній, соціальній чи іншій сфері).

Також можна конкретизувати яким способом буде досягатись мета, наприклад, задоволення та захист законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших спільних інтересів своїх членів за допомогою реалізації правозахисних, інформаційних, соціальних, культурних заходів.

Практично кожну мету, якою б вона не здавалась обширною, можливо сформулювати із використанням конструкції Закону України «Про громадські об'єднання».

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

Сторінка 78 з 109

«ПочатокПопередня71727374757677787980НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер