images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Центр зайнятості співпрацює з територіальною громадою

Четвер, 27 квітня 2017, 08:00

В рамках співпраці з Байковецькою територіальною громадою відбулася виїзна акція Тернопільського міськрайонного центру зайнятості на території с.Шляхтинці та с.Лозова з метою інформування про послуги Служби зайнятості.

Представники служби зайнятості розповіли про проведення роботи в напрямку детінізації трудових відносин шляхом компенсації роботодавцям витрат в розмірі єдиного соціального внеску, залучення коштів місцевого бюджету для фінансування громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру за участю безробітних громадян, послуг з організації професійного навчання, підготовки та перепідготовки кадрів на замовлення роботодавців.

Ольга Тихович - фахівець Тернопільського міськрайонного центру зайнятості поінформувала присутніх про наявність вакансій економістів, продавців-консультантів, адміністраторів, юристів, водіїв, столярів, охоронників та інші.

Фахівці Тернопільського міськрайонного центру зайнятості Галина Приступа та Оксана Гороховська провели профорієнтаційний захід з учнівською молоддю ЗОШ I-IIІ ступенів с. Лозова Тернопільського району. За допомогою тестових методик старшокласники визначали тип професійної діяльності, який їм найбільше підходить. Учні охоче виконували профорієнтаційні вправи та визначали важливі професії для села та міста; дискутували з питань становлення молодої людини на ринку праці, її кар’єрного росту. Також ознайомили дітей з топ-10 найпопулярніших професій України та світу, а також із професіми майбутнього. Цікавинкою для дітей став перегляд анімаційних профорієнтаційних роликів Державної служби зайнятості (Центрального апарату) з описом професій сьогодення. Учні жваво обговорювали особливості професійної діяльності ресторатора, фермера, інженера, біотехнолога.

 

Відділ активної підтримки безробітних ТМРЦЗ

 

У Тернопільському бізнес-клубі відбулося засідання школярів

Четвер, 27 квітня 2017, 07:53

Цього тижня відбулось два засідання Клубу учасниками яких були учнівська молодь та керівники фірм та підприємств. Та все по-порядку.

На початку тижня у наш Клуб завітала молодь: учні 8 класу Тернопільської ЗОШ №27.

Тема спілкування із школярами: ″ Я - майбутня еліта моєї країни! ″.Вибір майбутнього фаху в першу чергу робить сама молода людина, адже це буде та професія, яка дасть можливість реалізувати себе і стати в майбутньому елітою. Учні активно включились у інтерактивну гру ″ Корпорація нашої мрії ″ . Підлітки придумували власну назву, емблему, визначали коло людей, професії яких потрібні для даної роботи. Надалі кожна команда презентувала свій проект, пропонувала свої послуги та розповідала про професії, представлені в роботі корпорації. Також учні переглянули декілька профорієнтаційних роликів про вибір професії та пройшли профдіагностичне тестування із допомогою диференційно-діагностичного опитувальника Є.Клімова.

Наступне засідання клубу відбулось з керівниками підприємств.

Тема зустрічі: «Удосконалення розвитку комунікативних здібностей.» Спеціально запрошеним гостем засідання Клубу була Світлана Яхван -: головний спеціаліст відділу сім’ї та молоді Тернопільської обласної державної адміністрації. Вона розповіла присутнім про важливість ефективної бізнес - комунікації в колективі і як це впливає на ефективність та результативність роботи колективу. Присутнім було запропоновано взяти участь у вправі «Повідомлення», яка наочно показала як може спотворюватись інформація; і як висновок, якщо інформацію варто отримувати із першоджерел.

 

Відділ активної підтримки безробітних ТМРЦЗ

Аліна Грицаєнко

 

День кар'єри у ТНЕУ

Четвер, 27 квітня 2017, 07:44

У Тернопільському національному економічному університеті відбувся захід для студентської молоді ”День кар'єри”, організований інформаційним центром ЄС ТНЕУ за підтримки представництва Європейського союзу в Україні та у співпраці з Центром працевлаштування та зв'язків з випускниками ТНЕУ.

На запрошення організаторів заходу Тернопільський міськрайнний центр зайнятості долучився до його проведення Так, директор центру зайнятості Анатолій Куриляк взяв участь в обговоренні з представниками Європейського союзу в Україні питання особливостей місцевого ринку праці та працевлаштування молоді.

Основний акцент заходу на працевлаштуванні молоді на сучасному ринку праці та знайомство ”зблизька” із потенційними роботодавцями, серед яких - представники організацій та підприємств з презентацією актуальних вакансій: «ТзОВ «СЕ Борднетце-Українаг», «Медіа корпорація RIA», «FORTE group», «Агенція Роботодавців з Працевлаштування», «Самоганна ресторація», «Crowdin», «Conline Media» internet marketing» та інші.

Фахівці центру зайнятості Наталя Паславська, Інна Лісовська та Оксана Бурдель розповідали студентам про послуги служби зайнятості, актуальні вакансії сьогодення, знайомили із паспортами діючих підприємств, допомагали у складанні резюме, інформували учасників про сучасні ефективні форми, які допомагають у працевлаштуванні. Присутні переглянули відео-презентації на теми «Складання резюме» та «Ефективне проходження співбесіди».

Надзвичайне зацікавлення в учасників дійства викликав перегляд освітнього мультиплікаційного серіалу «Пошук роботи», де поради щодо пошуку роботи подаються у легкій, невимушеній формі.

У виставковій залі ТНЕУ фахівці Тернопільського міськрайонного центру зайнятості Галина Приступа,Оксана Колега та Оксана Гороховська провели тренінги на тему: «Перша робота: що треба знати найманому працівнику?», «Правильно складене резюме – перший крок до успіху». На заході були присутні студенти-третьокурсники з факультетів «Управління персоналом та економіка праці» та «Менеджмент організацій». Фахівці проінформували присутніх щодо джерел пошуку вакансій та переваг легальної зайнятості, документального оформлення трудових відносин з роботодавцем.

Організація та проведення такого роду заходу дає можливість студентам ознайомитись із ситуацією на ринку праці, дізнатись безпосередньо від роботодавців про вакансії та вимоги до них, встановити контакти з працедавцями у невимушеній відкритій атмосфері, отримати навички самопрезентації та поліпшити комунікаційні якості.


Відділ активної підтримки безробітних ТМРЦЗ

 

З травня змінюється прожитковий мінімум

Четвер, 27 квітня 2017, 07:42

У Тернопільській ОДПІ нагадують, що відповідно до Держбюджету на 2017 рік змінюється прожитковий мінімум для працездатних осіб. Із 1 травня він становитиме – 1684 грн.

Консультації, тренінги та надання практичної допомоги у заповненні звітності – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10, 43-46-46.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Волонтер Корпусу Миру працюватиме спільно з владою Тернополя над розвитком міста

Четвер, 27 квітня 2017, 06:04

На запрошення Освітньо-аналітичного центру розвитку громад два наступні роки у Тернополі працюватиме волонтерка Корпусу Миру Мері Фасано. Під час першого візиту до Тернополя Мері Фасано зустрілася з міським головою Сергієм Надалом та поспілкувалася про стратегічні напрямки розвитку міста.

«Сьогодні ми розпочали співпрацю з одним із волонтерів Корпусу Миру, які тісно працюють з місцевою громадою та мають досвід роботи у залученні інвестицій та фінансуванні, у розвитку громад, - розповідає міський голова Сергій Надал. – Під час зустрічі ми розповіли про місто, основне бачення його стратегічного розвитку. У свою чергу пані Мері Фасано пообіцяла проаналізувати отримані дані та через пару тижнів повернутися до Тернополя, щоб працювати далі».

Довідка. Мері Фасано, волонтер Корпусу Миру. Прилетіла зі США, міста Провіденс, штату Род-Айленд. Більше 25 років працювала в банківському секторі, тому має хороший досвід управління великим персоналом, спеціалізація в освіті - економічний розвиток громад.

Також працювала в громадській організації національного рівня, де надавала гранти для організацій на проекти з розвитку громади. Консультувала організації щодо стратегічного планування, залучення інвестицій та фінансування, необхідної документації для стійкого розвитку та підсилення спроможності.

 

У Тернополі представники влади та бізнесу обговорили проект створення Агенції міського розвитку

Четвер, 27 квітня 2017, 06:01

Експерт з питань територіального та місцевого економічного розвитку Андрій Гінкул презентував тернопільським підприємцям, представникам громадського сектору та влади ідею створення Агенції міського розвитку. З його слів, така Агенція повинна бути заснованою на засадах партнерства між державними, приватним та громадськими секторами з метою сприяння організації територіального розвитку, залученню інвестицій та позик у регіон.

«Така структура буде виконувати функцію продумування та виконання проектів, які досі не реалізовувалися. Наприклад, це може бути спільна презентація продукції для експорту, спільна участь у програмах кредитування, тощо», - пояснює Андрій Гінкул.

Міський голова Сергій Надал зауважив, що саме представники громадськості, бізнесу та влади повинні вирішити, якою повинна бути Агенція міського розвитку в Тернополі. Адже це та структура, яка повинна спільно працювати для залучення внутрішніх та зовнішніх інвестицій у місто, вибудовувати стратегію розвитку всіх сфер життєдіяльності міста.

 

Підстави відмови у задоволенні скарги територіальними органами Мін’юсту

Середа, 26 квітня 2017, 10:41

З початку 2016 року при Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області діє Комісія з питань розгляду скаргу сфері державної реєстрації.

Комісія розглядає скарги:

1) у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень:

- на рішення (крім рішення про державну реєстрацію прав);

- на дії або бездіяльність державного реєстратора; на дії або бездіяльність суб’єктів державної реєстрації прав;

2) у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань:

- на рішення (крім рішення, згідно з яким проведено реєстраційну дію), дії або бездіяльність державного реєстратора;

- на дії або бездіяльність суб’єктів державної реєстрації.

 

Скарга розглядається протягом 30 календарних днів відповідно до Закону України «Про звернення громадян». У разі якщо розгляд та вирішення скарги потребують перевірки, загальний строк розгляду та вирішення скарги становить не більше 45 календарних днів.

Однак, під час розгляду скарг можуть виникнути перешкоди, які унеможливлюють її задоволення.

Так, відповідно до частини восьмої статті 34 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» та частини восьмої статті 37 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» територіальні органи Міністерства юстиції України, тобто Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області відмовляє у задоволені скарги, якщо:

1) скарга не оформлена належним чином;

2) на момент прийняття рішення за результатом розгляду скарги відбулась державна реєстрація цього права за іншою особою, ніж зазначена у рішенні, що оскаржується / на момент прийняття рішення про задоволення скарги шляхом скасування реєстраційної дії щодо державної реєстрації новоствореної юридичної особи, іншої організації, державної реєстрації фізичної особи підприємцем, припинення юридичної особи, іншої організації, припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця або шляхом проведення реєстраційної дії в Єдиному державному реєстрі проведено наступну реєстраційну дію щодо відповідної особи;

3) у разі наявності інформації про судове рішення або ухвалу про відмову позивача від позову з того самого предмета спору, про визнання позову відповідачем або затвердження мирової угоди сторін;

4) у разі наявності інформації про судове провадження у зв’язку із спором між тими самими сторонами, з тих самих предмета і підстав;

5) є рішення цього органу з того самого питання;

6) в органі ведеться розгляд скарги з такого самого питання від цього самого скаржника;

7) скарга подана особою, яка не має на це повноважень;

8) закінчився встановлений законом строк подачі скарги;

9) розгляд питань, порушених у скарзі, не належить до компетенції органу;

10) державним реєстратором, територіальним органом Міністерства юстиції України прийнято таке рішення відповідно до законодавства.

Рішення про відмову в задоволенні скарги приймається у формі наказу Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області.

Копія рішення про відмову в задоволенні скарги, засвідчена в установленому законодавством порядку, надсилається скаржнику протягом трьох робочих днів з дня його прийняття.

Рішення про відмову в задоволенні скарги може бути оскаржене до Міністерства юстиції України протягом 15 календарних днів з дня його прийняття або з дня, коли особа дізналася чи могла дізнатися про порушення її прав відповідним рішенням чи безпосередньо до суду.

 

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

Про відокремлені підрозділи

Середа, 26 квітня 2017, 10:40

Відповідно до статті 13 Закону України «Про громадські об’єднання» (далі - Закон) громадське об'єднання зі статусом юридичної особи може мати відокремлені підрозділи, які утворюються за рішенням відповідного керівного органу громадського об'єднання згідно із статутом.

Відокремлені підрозділи громадського об’єднання не є юридичними особами, крім випадків, передбачених Законом.

Відокремлені підрозділи громадського об’єднання утворюються та здійснюють свою діяльність на основі статуту громадського об’єднання.

Відокремлені підрозділи громадського об’єднання зі статусом юридичної особи можуть мати своє положення, якщо це передбачено статутом громадського об’єднання. Положення про відокремлений підрозділ громадського об’єднання містить інформацію про найменування відокремленого підрозділу, назву керівних (та в разі потреби контролюючих) органів, порядок обрання (призначення), строк повноважень, перелік повноважень керівних (та в разі потреби контролюючих) органів. Положення про відокремлений підрозділ громадського об’єднання не може суперечити законам та статуту громадського об’єднання.

Таким чином, для державної реєстрації створення відокремленого підрозділу юридичної особи подаються такі документи:

1) Заява про державну реєстрацію створення відокремленого підрозділу юридичної особи;

2) Примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про створення відокремленого підрозділу;



Головне територіальне управління юстиції у

Тернопільській області

 

Соціально-правовий статус осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Середа, 26 квітня 2017, 09:52

Чорнобильська катастрофа – техногенна, екологічно-гуманітарна катастрофа, спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції в ніч на 26 квітня 1986 року, розташованої на території Української РСР. Руйнування мало вибуховий характер, в результаті якого в атмосферу викинуто близько 520 небезпечних радіонуклідів.

В Україні створена нормативно-правова база, що регулює весь комплекс післячорнобильських проблем. Верховна Рада України прийняла і ратифікувала велику кількість законів, постанов, резолюцій і угод, спрямованих на розв’язання найскладніших проблем мінімізації наслідків катастрофи і недопущення подібних аварій у майбутньому. До проблем ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи привернута увага усього світового співтовариства Організацією об’єднаних націй та її спеціалізованим агентством МАГАТЕ для з’ясування реальних масштабів катастрофи, розробки заходів щодо боротьби з наслідками аварії, для посилення безпеки діючих реакторів.

Учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вважаються громадяни, які безпосередньо брали участь у будь-яких роботах, пов’язаних з усуненням самої аварії, її наслідків у зоні відчуження у 1986-1987 роках незалежно від кількості робочих днів, а у 1988-1990 роках – не менше 30 календарних днів, у тому числі проведенні евакуації людей і майна з цієї зони, а також тимчасово направлені або відряджені у зазначені строки для виконання робіт у зоні відчуження, включаючи військовослужбовців, працівників державних, громадських, інших підприємств, установ і організацій незалежно від їх відомчої підпорядкованості, а також ті, хто працював не менше 14 календарних днів у 1986 році на діючих пунктах санітарної обробки населення і дезактивації техніки або їх будівництві.

Статтею 9 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (із змінами) (далі – Закон) визначено перелік осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї:

1) учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – громадяни, які брали безпосередню участь у ліквідації аварії та її наслідків;

2) потерпілі від Чорнобильської катастрофи – громадяни, включаючи дітей, які зазнали впливу радіоактивного опромінення внаслідок Чорнобильської катастрофи;

3) громадяни, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт;

4) громадяни, які постраждали від радіоактивного опромінення внаслідок будь-якої аварії, порушення правил експлуатації обладнання з

радіоактивною речовиною, порушення правил зберігання і захоронення радіоактивних речовин, що сталося не з вини потерпілих.

Держава бере на себе відповідальність за завдану шкоду громадянам та зобов’язується відшкодувати її за:

1) пошкодження здоров’я або втрату працездатності громадянами та їх дітьми, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

2) втрату годувальника, якщо його смерть пов’язана з Чорнобильською катастрофою;

3) матеріальні втрати, що їх зазнали громадяни та їх сім’ї у зв’язку з Чорнобильською катастрофою, відповідно до цього Закону та інших актів законодавства України.

На державу покладаються також зобов’язання щодо своєчасного медичного обстеження, лікування і визначення доз опромінення учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи (стаття 13 Закону).

Для забезпечення систематичного обстеження осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, Міністерством охорони здоров’я України організується єдиний облік таких осіб і ведеться Державний реєстр (стаття 16 Закону).

У цьому реєстрі передбачено надання пільг залежно від категорій, до яких віднесено громадян. Таких категорій чотири. До загального переліку пільг належить:

- безплатне придбання ліків за рецептами лікарів;

- безплатне позачергове зубопротезування (за винятком зубопротезування із дорогоцінних металів та прирівняних по вартості до них, що визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я);

- першочергове обслуговування у лікувально-профілактичних закладах та аптеках;

- позачергове щорічне безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками шляхом надання щорічної грошової допомоги;

- щорічне медичне обслуговування, диспансеризація із залученням необхідних спеціалістів, лікування в спеціалізованих стаціонарах;

- переважне право залишення на роботі при вивільненні працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, в тому числі при ліквідації, реорганізації або перепрофілюванні підприємства, установи, організації, скороченні чисельності або штату працівників;

- виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 процентів середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу;

- виплата працюючим інвалідам допомоги по тимчасовій непрацездатності до 4 місяців підряд або до 5 місяців у календарному році;

- позачергове забезпечення жилою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов (включаючи сім’ї загиблих або померлих громадян);

- 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирної плати, плати за утримання будинків), комунальними послугами (газ, електрична і теплова енергія, водопостачання, водовідведення та інші послуги);

- вступ поза конкурсом до вищих навчальних закладів, професійних навчально-виховних закладів (статті 19-24 Закону).

Потерпілим дітям та їхнім батькам статтею 30 Закону передбачено такі компенсації:

- видача та оплата лікарняних листків із догляду за хворою дитиною віком до 14 років в розмірі 100%;

- безоплатний проїзд на всіх видах транспорту (крім таксі) дітям та особі, яка супроводжує хвору дитину з правом позачергового придбання квитків;

- надання додаткової жилої площі у вигляді кімнати для дитини, яка стала інвалідом внаслідок катастрофи та потребує особливого нагляду.

Законом також передбачено заходи, спрямовані на відновлення порушеного права громадян, компенсацію втрат, яких вони зазнали внаслідок катастрофи. Компенсація громадянам України за втрачене через евакуацію, відселення або самостійне переселення майно включає: вартість будівель, вартість сільськогосподарських тварин, вартість плодово-ягідних насаджень, вартість хатнього майна тощо.


Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

Пapк Шeвчeнкa пicля peкoнcтpyкцiї бyдe мaти бiльшe зeлeних зoн

Середа, 26 квітня 2017, 05:56

Тpивaє peкoнcтpyкцiя вхoдy в пapк iмeнi Тapaca Шeвчeнкa. Нaгaдaємo, щo peмoнтнi poбoти нa цiй дiлянцi пpoдoвжyвaтимyтьcя тpи мicяцi. 

Вiдпoвiднo дo зaтвepджeнoгo пpoeктy, пicля peкoнcтpyкцiї плoщa зeлeних зoн y пapкy cтaнe бiльшoю нa 670 мeтpiв квaдpaтних. Тaкoж тaм з’являтьcя нoвi гaзoни i бyдe виcaджeнo 29 нoвих дepeв.

Зaгaлoм y пpoeктi пepeдбaчeнa зaмiнa пoкpиття, peмoнт пiдпipнoї cтiнки, oнoвлeння зoвнiшньoгo ocвiтлeння тa фacaдy бyдинкy нa вyл. Гpyшeвcькoгo, 9.

- Пiдpяднa opгaнiзaцiя poзпoчaлa дeмoнтaж бopдюpнoгo кaмeню тa cтapoгo пoкpиття. Пicля цьoгo poзпoчнyтьcя poбoти з oблaштyвaння нoвoгo пoкpиття, oнoвлeння зoвнiшньoгo ocвiтлeння. Тaкoж бyдe влaштoвaнo пepгoлy. Зaгaльнa вapтicть пpoeктy cтaнoвить мaйжe 8 мiльйoнiв гpивeнь, – кoмeнтyє нaчaльник yпpaвлiння ЖКГ Олeг Сoкoлoвcький.

 

Найбільше декларують спадщину

Вівторок, 25 квітня 2017, 07:06

З початку деклараційної кампанії до Тернопільської ОДПІ подано 1775 декларації про доходи за 2016 рік, з яких – 708 декларації подано громадянами, які зобов’язані подати такі декларації. Сума доходів склала майже 95 млн грн, а бюджети отримають 4 млн 375 тис грн податку на доходи та 942 тисячі військового збору.

Найбільше декларацій, а їх 279 – подано громадянами, які отримали доходи у вигляді спадщини на суму доходу понад 41 млн грн. Декларантам належить сплатити податку з даних доходів – 1 млн 932 тис. Дев’ять жителів обласного центру та двоє Тернопільського району задекларували доходи, більші за 1 млн грн.

Нагадаємо, що останній день подання даної декларації – 3 травня 2017 року. Щодо питань заповнення та подання декларацій – звертайтесь до Центру обслуговування громадян, телефон для довідок: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Музичний фестиваль «Файне Місто» увійшов у асоціацію європейських фестивалів EFFE

Вівторок, 25 квітня 2017, 07:01

Музичний фестиваль ФАЙНЕ МІСТО увійшов в асоціацію європейських фестивалів EFFE. Заявка була схвалена Міжнародним журі після успішної оцінки Експертного Хаба на національному рівні.

У асоціацію EFFE входять фестивалі з усієї Європи, які виступають за художню якість та мають суттєвий вплив на культуру на місцевому, національному та міжнародному рівні.

Експерти охарактеризували фестиваль, як «сильний та якісний». І це не дивно. Адже ФАЙНЕ МІСТО – це найяскравіша музична пригода літа, яка проходить під гаслом ТЕРИТОРІЯ ВІЛЬНИХ ЛЮДЕЙ. Цього року фестиваль відбудеться з 20 по 23 липня поблизу Тернополя (на території іподрому). Під відкритим небом одразу на 6-ти сценах перед гостями фестивалю свої шоу презентують вітчизняні та іноземні артисти, а також хедлайнери світового масштабу: Guano Apes (Німеччина) , Poets of the Fall (Фінляндія), Zardonic (Венесуела) та багато інших.

 

Спортсмени з усієї України приїдуть на перший півмарафон, який відбудеться в Тернополі

Понеділок, 24 квітня 2017, 08:11

18 червня в Тернополі відбудеться грандіозна подія – перший півмарафон Ternopil Half Marathon "Grand lake" 2017, на який з’їдуться спортсмени зі різних регіонів України. Довжина дистанції складатиме 21 кілометр. Також можна буде взяти участь у фанових забігах на 10 та 5 кілометрів.

Старт і фініш першого півмарафону відбудеться на Театральному майдані. Там буде відмежована передстартова зона для учасників, місця для переодягання, камери схову для речей.

– Вже зареєстровані люди більше як з 10-ти різних обласних та районних центрів України, хоч реєстрація розпочалася недавно. Зараз є більше 50-ти зареєстрованих учасників на дистанцію 21 кілометр, близько 15-ти на 10 км та кілька учасників на 5. Як показує досвід інших міст, на менші дистанції люди реєструються в останній момент, а на велику – швидше, – розповідає координатор заходу Роман Задорожний.

Відрізняється півмарафон від інших спортивних заходів у Тернополі тим, що кожен учасник, який зареєструється і фінішує на дорослій дистанції, обов’язково отримає пам’ятну медаль, яку виготовлять спеціально під цей захід. На дитячих забігах також кожен учасник її отримає.

– Ми хочемо залучити до цього заходу сімї. У нас будуть організовані дитячі забіги на 100, 500 та 1000 метрів для різного віку дітей, від найменших і до 14-ти років можна буде вільно взяти участь, – говорить Роман Задорожний.

Ще одною родзинкою півмарафону буде локація на старті. Там організують цікаве місце для відпочинку.

– Це будуть спеціалізовані великі намети та місця, щоб можна було присісти в затінку, а не стояти на сонці. Марафон буде вирізнятися цікавою дистанцією біля Тернопільського ставу. Забіг пролягатиме набережною ставу. Ми попереджаємо учасників з інших міст, що це не буде класичний марафон, де тільки рівнина і асфальт, – каже координатор.

А ще для учасників організатори разом з рестораторами та готельєрами планують зробити знижки для гостей на поселення та харчування.

Для участі у півмарафоні потрібно попередньо зареєструватися. Також забіг має ліміти – наразі це 200 учасників на кожну дистанцію. Вимоги до спортсменів – повноліття для дистанцій 21 та 10 км та медична довідка для довгої дистанції. Детальнішу інформацію та посилання для попередньої реєстрації можна дізнатися на офіційній сторінці півмарафону у «Фейсбуці» Ternopil Half Marathon.

 

«Файне місто» оголосило 50% учасників цьогорічного фестивалю

Неділя, 23 квітня 2017, 13:26

Музичний фестиваль ФАЙНЕ МІСТО 2017, який відбудеться 20-23 липня біля Тернополя, оголосив 50% учасників. У списку хедлайнери світового масштабу, українські та іноземні артисти.

На фестивалі концерти під відкритим небом пройдуть на 6-ти сценах одночасно.

Хедлайнери

Справжнім подарунком для фестивальників усієї країни стали імена хедлайнерів музичного фестивалю Guano Apes (Німеччина), Poets of the Fall (Фінляндія) та Zardonic (Венесуела).

* Guano Apes – легендарний німецький гурт на чолі з епатажною фронт вумен Сандрою Насіч. Їх дебютний сингл «Open Your Eyes» потрапив в десятку найкращих хітів Німеччини. Другий сингл «Lord of the Boards» зробив їх альбом платиновим у Німеччині та золотим в інших країнах Європи.

* Фінські рокери Poets of the Fall - один з найуспішніших фінських гуртів, які оспівують у своїх піснях романтизм мовою софт-року, інді-року та пост-гранжу. Їх альбоми роками входять в офіційний чарт Фінляндії, а диски за дуже короткий час стають «золотими» та навіть «платиновими».

* Zardonic, який відомий також як Федеріко Агреда – венесуельський клавішник, DJ, музикант, продюсер, відомий своїми музичними проектами в жанрах drum and bass, dark ambient, black metal і minimal techno.

Хто буде четвертим хедлайнером? Організатори тримають цю інформацію у секреті і обіцяють порадувати фестивальників вже зовсім скоро.

MAIN STAGE: ● GUANO APES (Німеччина) ● POETS OF THE FALL (Фінляндія) ● Zardonic (Венесуела) ● Eskimo Callboy (Німеччина) ● Ляпис 98 (Білорусь) ● Брати Гадюкіни ● Друга Ріка ● ТНМК ● Антитіла ● Элизиум (Росія) ● Тараканы! (Росія) ● Le Basour (Італія) ● Heretic's Dream (Великобританія - Італія) ● Detach ● Без Обмежень ● The Hypnotunez

DARK STAGE ● Korpiklaani (Фінляндія) ● Betraying The Martyrs (Франція) ● Rage (Німеччина) ● Annisokay (Німеччина) ● Порнофильмы (Росія) ● Sunset Trail (Чехія) ● Space Of Variations ● Jinjer ● Веремій

● 1914 ● Dysphoria ● Aghiazma ● New Disorder (Італія) ● Septa ● O'Hamsters LIGHT STAGE ● Brutto акустика (Білорусь - Україна) ● Bloom Twins (Великобританія) ● On-The-Go (Росія) ● I am waiting for you last summer (Росія) ● Рэспубліка Паліна (Білорусь) ● Табула Раса ● Один в каное ● DaKooka ● Artbrother (Швеція) ● Пісні Наших Днів / ПНД ● Kadnay AMPHITEATRE (література): ● Андрій Любка ● Макс Кідрук UFO STAGE ● DJ Tapolsky REGGAE STAGE: ● Raggasapiens

 

До Тернополя їде король української денс-музики

Субота, 22 квітня 2017, 00:00

23 квітня у Тернополі стартує серія вечірок сучасної української танцювальної музики. З цієї нагоди, спеціально на відкриття приїде автор перших в Україні патріотичних денс-вечірок «Укротека», найбільш яскравий та бажаний ведучий музичних подій в Україні МС Micik GONIBEZ!

Він може похвалитись двома вищими освітами, 6 преміями від West Night Life Awards, мегапопулярним проектом «STAR’YO» із відомою в Україні лінією Укротека і дружбою із популярними music-інсайдерами.

Отримати популярність хлопцю вдалось практично одразу – він максимально яскраво проявив свою майстерність як ведучий на розігріві популярного українського гурту «DZIDZIO». Відтоді працював на концертах та вечірках за участю таких відомих гуртів та виконавців як БУМБОКС, Потап та Настя Камєнскіх, Моторрола, ATARRI TERROR (Чехія), Флайза, ОТВІНТА, Брем Стокер, D.V.S., СКРЯБІН, ТАРТАК, Dazzle Dreams, Макс Барскіх, Стас Шурінс і навіть ПАВЛО ЗІБРОВ та Андрій Мацевко J

У Тернополі Micik не вперше. Проте, представляє тут уже відому в усій Україні «Укротеку» перший раз.

Запрошує усіх небайдужих до української сучасної танцювальної музики у ніч з 23 на 24 квітня у клуб-ресторан «OPERA», що у РК «MAXIM». Вартість 30 та 50 грн для дівчат і хлопців відповідно.

Замовлення столиків: 067-351-41-01.

https://www.youtube.com/watch?v=PJDO1WTbJ2o https://www.youtube.com/watch?v=iUKbDwPmSq4

 

У системі безоплатної правової допомоги відтепер доступне дистанційне навчання для фахівців, які працюють з клієнтами

П'ятниця, 21 квітня 2017, 06:46

Із 18 квітня 2017 року в системі безоплатної правової допомоги в Україні запроваджено дистанційний навчальний курс «Робота з клієнтом», який розроблено на основі практики надання БПД та реальних потреб у навчанні, досліджених у результаті опитування фахівців місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Курс розроблено насамперед для працівників бюро правової допомоги та відділів правової інформації та консультацій місцевих центрів. Разом із тим, навчання доступне й іншим працівникам системи БПД та усім фахівцям поза системою, які працюють із людьми та/або цікавляться питаннями надання послуг, орієнтованих на потреби клієнтів.


Дистанційний курс «Робота з клієнтом», створений у рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти у партнерстві з Координаційним центром з надання правової допомоги та фінансується Міністерством міжнародних справ Канади.


Для того, аби стати слухачем курсу, необхідно лише зареєструватися, перейшовши за посиланням http://e-learning.legalaid.gov.ua/
Курс складається з чотирьох модулів:


 Орієнтаційний модуль
 Ефективна комунікація
 Управління емоціями
 Управління стресом


Фахівці в системі безоплатної правової допомоги, які працюють із клієнтами, пройдуть навчальний курс уже до середини червня нинішнього року.


Дистанційний курс є постійно діючим та відкритим для всіх охочих (для нових користувачів потрібна швидка реєстрація за згаданим вище посиланням). У рамках кожного з прослуханих модулів слухач курсу проходитиме низку тестів. А наприкінці, за умови складання всіх тестів – отримає сертифікат.


Розробники навчального курсу переконані – знання, отримані у його рамках, стануть у нагоді усім, хто працює із клієнтами, та удосконалять відповідну роботу.


Бажаємо успіху у проходженні курсу усім слухачам!

 

Опалення запущено у всіх будівлях та установах Тернополя

П'ятниця, 21 квітня 2017, 05:58

Станом на 10.00 год. 19 квітня опалення запущено у всіх будинках та установах Тернополя.

Як розповідає директор КП «Тернопільтеплокомуненерго» Андрій Чумак, опалення у більшості будинків міста було запущене ще 18 квітня, окрім декількох будинків на вул. Курбаса та тих, які отримують тепло від котельні на вул. Багата, 4. Там виникли технічні проблеми, які вже успішно усунуто.

«Наявність тепла у квартирах залежить від роботи ОСББ чи ЖЕКів, - пояснює Андрій Чумак. – Адже наше підприємство подає опалення лише до будинку, а вже ЖЕКи чи ОСББ (або організація, яка  їх обслуговує) повинні відкрити труби для входу теплової енергії. Якщо ж опалення немає, то можливо виникла інша проблема, як у народі кажуть, «завоздушення». У цих обох випадках тернополянам треба звертатися у ЖЕК або в ОСББ».

 

Los Colorados відсвяткує 10-річчя великим сольним концертом

П'ятниця, 21 квітня 2017, 05:49

22 квітня о 21.00 год. «Los Colorados» відіграє великий сольний виступ, присвячений 10-річчю гурту в тернопільському пабі «Хмільне Щастя».

У програмі головні хіти гурту, які набрали мільйони переглядів на Youtube та принесли «Los Colorados» визнання і популярність у Європі. На відвідувачів очікують сюрпризи, серед яких – нові пісні з майбутнього третього альбому гурту.

Квитки на концерт вже у продажу, прямо зараз купуйте їх в один клік на gastroli.ua/events/5403 або запитуйте в ЦУМі (відділ Konica).

 

У Тернополі приготують рекордну 400-метрову ковбасу

Четвер, 20 квітня 2017, 11:23

Перший фестиваль локальної їжі та культури «Тернопільська брама» пройде 5-7 травня на Театральному майдані. Він стане гучним початком фестивального сезону у Тернополі, адже організатори хочуть запросити ледь не всю Україну стати свідком встановлення кулінарного рекорду – найдовшої в Україні 400-метрової ковбаси. Яку, до речі, обіцяють роздати всім присутнім безкоштовно.

Тільки представте, що довжина цієї ковбаси буде більшою за найдовший хмарочос Європи. Або як десять 10-поверхових будинків!

«Фестиваль «Тернопільська брама» Тернопіль та місцеві підприємства презентують усій Україні. Тому «Тернопільський м’ясокомбінат» ставить перед собою завдання побити вже існуючий в Україні рекорд з найдовшої копченої ковбаси, щоб наше місто увійшло в гастрономічну історію країни. Плануємо приготувати 400-метрів ковбаси і пригостити цим рекордом усіх гостей фестивалю», - розповідає генеральний директор компанії «Агропродсервіс», ініціатор рекорду Іван Чайківський.

Зафіксують рекорд представники Книги рекордів України.

Генеральний партнер свята – Тернопільський м’ясокомбінат»

 

Тільки у Тернополі – новий формат відпочинку для любителів нічного життя

Четвер, 20 квітня 2017, 09:01

У ніч із 23 на 24 квітня у Тернополі стартує унікальна серія вечірок української танцювальної музики. Файне місто показує приклад дії закону про квоти на україномовну музику.

Завдяки прийнятому у листопаді 2016-го року закону щодо частки музичних творів державною мовою в радіоефірі, «на світ божий» з`явився величезний пласт якісного, самобутнього, українського матеріалу. Тепер його часто можна чути по радіо та на музичних телеканалах. Проте в нічних клубах Тернополя досі панує культ іноземної музики, а МС спілкуються з публікою російською мовою. Так начебто модно, і саме цього начебто вимагає місцева молодь.

Проте знайшлися у файному місті люди, які хочуть познайомити тернопільських любителів нічного життя із сучасною, стильною, запальною танцювальною музикою, що створена українцями для українців. Їм не байдуже майбутнє нації. Вони ламають стереотипи та творять нову моду на сучасні розваги до ранку.

«УкроТека» - це проект, ідея якого народилася в тернопільського активіста ВО «Автомайдан» Андрія Деркача, і який допомагає втілювати чимала команда професіоналів.

Вечірки української танцювальної музики стартують у клуб-ресторані «OPERA», що у РК «MAXIM» 23 квітня. Вартість 30 та 50 грн для дівчат і хлопців відповідно.

Проте організатори передбачили також і безкоштовні запрошення для тих тернополян, які хочуть відпочивати під якісну українську музику та допомагають у її поширенні.

Запрошення на вільний вхід ми з радістю роздамо усім, хто підтримує наше починання «УкроТеку», хто чекав на такий формат відпочинку давно, хто популяризує українську музику, вболіває за її розвиток, є активним у житті міста та патріотично налаштований, - каже Андрій Деркач, який особисто передає перші «флаєра» для вільного входу тим, кого зацікавив новий сучасний формат вечірки в «OPERi». – Вірю, що підтримці небайдужої та завжди креативної тернопільської молоді, нам вдасться зробити чималий крок, аби побороти культ загарбників у рідному місті. Адже Тернопіль завжди був центром патріотизму, центром студентства та вміє «втерти носа» прогресивними молодіжними проектами.

 

Чекаємо всіх у ніч з 23 на 24 квітня. Танці до ранку – тільки під український контент і якісний музичний матеріал зі спеціальним гостем, кращим МС та ді-джеєм західної України Micik GONIBEZ!

 

За деталями та запрошеннями можна звертатися до Андрія Деркача: 097-154-19-58.

Замовлення столиків: 067-351-41-01.

 

 

Мета громадського об'єднання

Четвер, 20 квітня 2017, 08:59

Щоб правильно підійти до розуміння мети, спершу потрібно дізнатися, як українське законодавство трактує поняття громадського об'єднання.

Згідно статті  1 частини1 Закону України «Про громадські об'єднання»,  громадське об'єднання - це добровільне об'єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права.

За організаційно-правовою формою може поділятися на громадську організацією або громадську спілку.

В цій же статті метою громадського об'єднання є здійснення та захист прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів.

В залежності від спрямованості діяльності громадських організацій (соціальних, спортивних, творчих), можна перелічити, які саме інтереси своїх членів захищає та задовольняє громадська організація або ж визначити, що метою громадської організації є задоволення та захист спільних інтересів своїх членів у певній сфері (спортивній, культурній, соціальній чи іншій сфері).

Також можна конкретизувати яким способом буде досягатись мета, наприклад, задоволення та захист законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших спільних інтересів своїх членів за допомогою реалізації правозахисних, інформаційних, соціальних, культурних заходів.

Практично кожну мету, якою б вона не здавалась обширною, можливо сформулювати із використанням конструкції Закону України «Про громадські об'єднання».

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

Обмін міжнародним досвідом з надання безоплатної правової допомоги: візит польського адвоката до Регіонального центру

Середа, 19 квітня 2017, 08:44

17883800 613049432219350 958233253103508662 n

7 квітня до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області, на запрошення директора Центру Ірини Хондогій, з метою обміну досвідом і налагодження співпраці завітав польський адвокат Dr. Bogusław Przywora.

Dr. Bogusław Przywora дізнався від Ірини Хондогій про роботу Регіонального центру та його структурних підрозділів, про саму систему БПД, що діє як на Тернопільщині, так і по всій Україні. Фахівець Центру Віталій Сольський розповів про організацію роботи адвокатів, процедуру їх призначення, ознайомив із основними положеннями закону «Про безоплатну правову допомогу».

На зустрічі, у тому числі, були присутні Тетяна Подковенко, к.ю.н, доцент кафедри теорії та історії держави і права юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету, координатор Школи польського та європейського права ТНЕУ і доцент кафедри кримінального права та процесу ТНЕУ, тернопільський адвокат системи БВПД Оксана Яремко.

17861899 613049428886017 8693745516675616816 n

«Dr. Bogusław Przywora приїхав до Тернополя читати лекції з конституційного та адміністративного права у Школі польського та європейського права». – проінформувала Тетяна Подковенко.

З розповіді польського правозахисника, він захищає докторську роботу на тему безоплатної правової допомоги у Польщі, тож дослідження міжнародного досвіду, зокрема, українського, у сфері надання БПД для нього є вкрай важливим.

17909167 1339651369413781 2091577947 n

«Система безоплатної правової допомоги у Польщі діє віднедавна, з 2016 року, тож ще не встигла як слід сформуватися. Відтак, я хочу порівняти роботу системи надання БПД України з польською, і перейняти український досвід». – повідомив адвокат з Польщі.

Нагадуємо, що для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

Регіональний центр з надання БВПД у Тернопільській області знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. За Рудкою, 33.

 

Гурти зі Львова та Києва зійдуться у передостанньому батлі музичного конкурсу «Koza Music Battle»

Середа, 19 квітня 2017, 08:32

20 квітня о 19.30 год. у арт-барі «Коза» відбудеться передостанній чвертьфінал музичного конкурсу серед молодих гуртів «Koza Music Battle». Серед претендентів на місце у півфіналі – гурти зі Львова та Києва. Вхід на захід – вільний!

Thunderdogs, Львів (rock'n'roll)

Гурт прийшов, аби відродити запальну енергетику рок музики, що запалює кров та ламає стіни. «Рок'н'рол створений для того, щоб відриватись і отримувати задоволення, а не пускати соплі та міркувати про те, який ти нещасний з п’ятим iPhone», - розказують про себе учасники.

Twelves, Львів (альтернативний метал)

Музика Twelves – це комбінації драйву та запалу, енергії і мелодики, напруження та вибуху емоцій, які створюють контрастну запальну атмосферу з глибокими внутрішніми переживаннями.

Брудні, Київ (блюз рок)

Брудні - це нове дихання української альтернативної музики. Бас і ударні - це все, що потрібно, щоб розкачати твій гаражний кооператив до постапокаліптичного стану.

My Sweet Satellite, Київ

Київський гурт «My Sweet Satellite» дуже хоче взяти участь у «Koza Music Battle 2017». У разі перемоги обіцяють віддати кошти для дитячої клінічної лікарні Тернополя.

 

Про єдиний внесок запитайте на «гарячій» лінії

Вівторок, 18 квітня 2017, 07:19

У вівторок, 18 квітня 2017 року, з 15 до 16 год у приміщенні Тернопільської об’єднаної ДПІ ГУ ДФС у Тернопільській області відбудеться черговий телефонний сеанс «гаряча» лінія.

Тема телефонного сеансу: «Єдиний внесок: звітність і сплата». На запитання відповідатиме начальник відділу адміністрування єдиного внеску Тернопільської ОДПІ Кравчун Сніжана Василівна за телефоном: 52-12-27.

Відділ організації роботи Тернопільської OДПІ

 

У помешканнях тернополян відновлять теплопостачання

Понеділок, 17 квітня 2017, 00:00

У зв’язку з різким зниженням температури у Тернополі буде відновлено теплопостачання. Відповідне розпорядження підписав міський голова Сергій Надал на основі звернень мешканців та даних Гідрометцентру.

Спочатку тепло подадуть у дитячі садочки, школи, лікарні та інші заклади охорони здоров’я, а у вівторок, 18 квітня, тепло з’явиться у всіх помешканнях тернополян.

Комфортні умови проживання, життя та здоров’я тернополян – найбільша цінність. Саме тому постачання опалення в помешканнях тернополян буде тривати до сезонного потепління та початку справжньої літньої погоди.

Мерія Тернополя звертається до тернополян з проханням телефонувати на гарячу лінію 15-80, якщо постачальники не виконали вимогу мерії відновити постачання опалення.

 

Тернополяни відправили у зону АТО «Великодній кошик для військових»

Неділя, 16 квітня 2017, 00:00

Напередодні одного з найбільших християнських свят – Великодня Тернопільська міська рада та «Нова Тернопільська газета» провели спільну акція із назвою «Великодній кошик для військових». Під час акції небайдужі тернополяни та підприємці збирали продукти та речі для військових, які у п’ятницю, 14 квітня, відправили у зону АТО.

«Дякую усім комунальним установам: дитячим садочкам, школам, медичним закладам, дякую підприємцям та небайдужим тернополянам, а також усім, хто долучився до збору передвеликодньої допомоги для відправки у зону АТО, - каже очільник Тернополя Сергій Надал. – У ці дні ми згадуємо усіх тих, хто сьогодні далеко. Хто сьогодні захищає Україну. Тих, хто потребує допомоги. Цією допомогою ми ділимося радістю світлого Христового Воскресіння разом з ними».

Вантаж військовим у зону АТО доправить ГО «Схід та Захід єдині».

 

У Тернополі відкрили четверту поліцейську станцію

Субота, 15 квітня 2017, 00:00

Міський голова Сергій Надал та начальник Головного управління Національної поліції у Тернопільській області Олександр Богомол відкрили у Тернополі четверту поліцейську станції, яка розташована на бул. Петлюри, 6. Станція працюватиме цілодобово.

«Минулого року разом з органами місцевого самоврядування було прийнято рішення відкривати невеликі відділення у різних мікрорайонах міста – поліцейські станції, де будуть працювати оперативні працівники та дільничні інспектори. Правоохоронці прийматимуть заяви, скарги, виїжджатимуть на місце події, проводитимуть профілактичну роботу та надаватимуть інші поліцейські послуги», - розповідає Олександр Богомол.

Ця поліцейська станція створена на базі пункту охорони громадського порядку. У приміщенні, за кошти міського бюджету, проведено ремонт, перекрито дах, закуплено нові меблі, сейфи та комп’ютери.

«Відкриття поліцейських станцій – це найкращий приклад співпраці правоохоронних органів та міської ради, адже у місті діє програма «Безпечне місто», яка передбачає фінансову, технічну та матеріальну підтримку правоохоронних органів для того, щоб наше місто було максимально безпечним, - каже Сергій Надал. – Зазначу, що у планах міської ради - проведення додаткового благоустрою пішохідної та проїжджої частини біля цієї поліцейської станції, щоб створити комфортні умови працівникам».

Нагадаємо, що у Тернополі також працюють поліцейські станції на вул. Дружби, 7, на залізничному вокзалі та ринку.

 

25 квітня відбудеться конкурсу на право розміщення сезонних об’єктів торгівлі у Тернополі

П'ятниця, 14 квітня 2017, 10:16

25 квітня о 10.00 год. в управлінні торгівлі, побуту та захисту прав споживачів (вул. Коперника) відбудеться конкурс на право розміщення сезонного об’єкта сфери торгівлі, послуг, відпочинку та розваг на території м. Тернополя та парків.

Для участі в конкурсі претендент не пізніше ніж за три дні до початку конкурсу подає:

- у відділ звернень та контролю документообігу заяву довільної форми на ім’я голови комісії з організації та розміщення сезонних об’єктів сфери торгівлі, послуг, відпочинку та розваг на території м. Тернополя та парків;

- не пізніше наступного робочого дня після подання заяви в управління торгівлі, побуту та захисту прав споживачів подає документи:

1. для погодження розміщення та облаштування сезонного об’єкта сфери торгівлі:

- копію витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань із зазначенням видів діяльності (формує та долучає до пакету документів посадова особа управління торгівлі, побуту та захисту прав споживачів);

- ескіз естетичного оформлення місця облаштування та зовнішнього вигляду сезонного об’єкта сфери торгівлі із вказанням площі сезонного об’єкта сфери торгівлі;

- індивідуальні конкурсні пропозиції (подаються в закритих конвертах).

2. для погодження розміщення сезонного об’єкта сфери послуг, відпочинку та розваг:

- копію витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань із зазначенням видів діяльності (формує та долучає до пакету документів посадова особа управління торгівлі, побуту та захисту прав споживачів);

- ветеринарний паспорт на тварину (при наданні послуг з використанням тварин);

- параметри, перелік та кількість ігрових спортивно-розважальних автоматів, спортивних, у тому числі силових, тренажерів, тирів, батутів; іграшкових машинок, дитячих мотоциклів, електро-вело-мобілів;

- індивідуальні конкурсні пропозиції (подаються в закритих конвертах).

Положення про розміщення та облаштування сезонних об’єктів сфери торгівлі, послуг, відпочинку та розваг на території м. Тернополя та парків затверджено рішенням виконавчого комітету міської ради від 21.12.2016р. №1105.

За додатковою інформацією звертатися в управлінні торгівлі, побуту та захисту прав споживачів, вул. Коперника, 1, тел. 40 41 39.

Перелік місць для розміщення та облаштування сезонних об’єктів сфери торгівлі, послуг, відпочинку та розваг на території м. Тернополя та парків

 

Парк «Національного відродження»

Сезонні об’єкти сфери послуг, відпочинку та розваг (атракціони):

- Біля алеї навпроти атракціонної зони (місце №3);

- Біля центрального фонтану (місце №4);

- Біля центрального фонтану (місце№5);

- Біля центрального фонтану (місце №6);

- Біля центрального фонтану (місце №7);

- Біля центрального фонтану (місце №8);

- Алея до дитячого майданчика (місце №9);

- Алея до дитячого майданчика (місце №10);

- Алея до дитячого майданчика (місце №11).

Торгові майданчики:

- Алея від вул. Чубинського до Співочого поля ліва сторона (місце №2).

Пересувні тимчасові споруди:

- Біля Співочого поля (місце №4);

 

Парк ім. Т.Г.Шевченка

Торгові майданчики:

- Біля статуправління (місце №1);

Пересувні тимчасові споруди:

- Алея від фонтану до пам’ятника С.Бандери (місце №5).

 

Парк «Топільче»

Сезонні об’єкти сфери послуг, відпочинку та розваг (атракціони):

- Алея від фонтану до готелю «Галичина» ліва сторона (місце №1);

- Алея від фонтану до готелю «Галичина» ліва сторона (місце №2);

- Алея від фонтану до готелю «Галичина» ліва сторона (місце №3);

- Алея від фонтану до Козацького острова права сторона (місце №7).

Торгові майданчики:

- Алея біля зоокутка (місце №1);

- Алея біля зоокутка (місце №2);

- Алея біля зоокутка (місце №3);

Пересувні тимчасові споруди:

- Алея від фонтану до Козацького острова права сторона (місце №3);

- Алея від фонтану до готелю «Галичина» (місце №6);

- Алея між рестораном «Ноїв Ковчег» та мостом Козацького острова (місце № 7).

Пересувні тимчасові споруди на території міста:

1. вул. Микулинецька (біля авторинку);

2. мікрорайон Кутківці;

3. мікрорайон Пронятин.

 

Тернопільська міська рада та школярі ЗОШ №17 відправили допомогу в зону АТО

Четвер, 13 квітня 2017, 12:38

12 квітня Тернопільський козацько-десантний екологічний осередок імені Дмитра (Байди) Вишневецького відправився у зону АТО, щоб завезти бійцям на передову допомогу, яку зібрали, за сприяння Тернопільської міської ради, небайдужі тернополяни та школярі ЗОШ №17.

Напередодні учні школи №17 провели благодійний ярмарок, виручені кошти з якого передали козацько-десантному осередку. Натомість останні, розчулені небайдужістю школярів, організували для них патріотичні майстер-класи, показали різні види зброї та частували польовою кухнею.

«Така співпраця – це хороший приклад єднання поколінь, патріотичне виховання підростаючого покоління, - зазначив очільник Тернополя. – Хочу подякувати усім, хто долучився до цієї акції та збору продуктів, у першу чергу, школярам та небайдужим тернополянам. Адже лише спільними зусиллями ми зможемо перемогти».

 

У клубі "Гармонія" вчилися пізнавати жіночу природу

Четвер, 13 квітня 2017, 06:45

На квітневому засіданні жіночого клубу «Гармонія», що діє при гендерному центрі Тернопільського міськрайонного центру зайнятості, його учасниці спілкувалися на тему: «Пізнання жіночої природи».

Практикуючий психолог, кандидат психологічних наук, регіональний представник Східно-Європейської асоціації арт-терапії Олена Тіунова розповіла присутнім на заході про різні аспекти жіночої психології, моделі поведінки, базові жіночі архетипи та їх вплив на якість життя людини.

Учасниці засідання намагалися визначити свої архетипи. Таким чином вони змогли подивитися на себе з боку, проаналізувати, кого бачать у собі і хто у них домінує, наприклад, Єва – жінка-природа (ніжна, тендітна, мрійлива, чуттєва). Або ж Єлена – зрілий образ (цілеспрямована, реалістична). У когось основним архетипом виявилась Марія – матір (піклування, відповідальність), у когось Софія – життєва мудрість (виваженість, наполегливість).

«Однак «чистого» архетипу не існує, – зауважила Олена Тіунова. – Людина у собі поєднує їх кілька, які з віком інколи змінюються. Найголовніше ж – жити у гармонії зі своїм внутрішнім та навколишнім світом. Любити та цінувати кожну хвилинку життя!»

 

 

Надходження зростають

Середа, 12 квітня 2017, 07:01

У Тернопільській об’єднаній державній податковій інспекції інформували, що впродовж січня–березня поточного року бюджет міста Тернополя отримав майже 216 млн грн податкових надходжень. А це майже на 59 мільйонів більше, як за такий же період минулого року.

Більша частина надходжень – це податок на доходи фізичних осіб, якого надійшло 130,5 млн грн, ще 39 млн грн поступило єдиного податку, 19,5 млн грн – акцизу. А землекористувачі внесли до бюджету 21 млн грн плати за землю. Ще 3,6 млн грн податку на нерухоме майно сплатили власники житлової та нежитлової нерухомості, а за елітні авто бюджет отримав понад 320 тисяч гривень транспортного податку.

Також, в інспекції інформували, що залишилось менш як місяць, щоб задекларувати отримані у 2016 році доходи. Останній день подання декларацій про майновий стан і доходи – 3 травня. З початку деклараційної кампанії уже подано 1576 декларацій, з яких 563 – подано громадянами, які зобов’язані їх подати та 1013 декларацій – для отримання податкової знижки. Бюджети отримають 3 млн 255 тис грн податку на доходи та військового збору. Натомість, громадянам, які мають намір використати своє право на податкову знижку, буде повернуто 1 млн 743 тис грн раніше сплаченого податку.

Отримати докладні консультації та практичну допомогу у заповненні декларацій можна у Центрі обслуговування платників. Телефон для довідок 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

«Заповіт подружжя»

Вівторок, 11 квітня 2017, 07:10

Заповіт є найдавнішою формою спадкування, що пройшла тривалий і складний шлях розвитку. Адже кожна людина, яка володіє тим чи іншим майном, хоча б раз у житті замислюється над питанням: як краще ним розпорядитися? Одним із різновидів заповіту є заповіт подружжя, який законодавець перейняв із досвіду інших країн.

Відповідно до статті 1243 ЦК України подружжя, яке перебуває у зареєстрованому шлюбі, має право скласти спільний заповіт щодо майна, яким вони володіють на праві суспільної власності. Таким є майно, набуте подружжям під час шлюбу, незалежно від того, що один із них не мав з поважної причини самостійного заробітку (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо). На підтвердження цього факту подружжя надає нотаріусу оригінал свідоцтва про шлюб.

Потрібно зауважити, що фактичні шлюбні відносини не породжують права на спільний заповіт, оскільки згідно зі ст. 21 Сімейного кодексу України шлюбом визнається сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. Крім того, положення про заповіт подружжя дещо суперечить ст. 1233 ЦК України і поняттю "заповіт", в основі якого лежить саме "особисте розпорядження фізичної особи". Тому при розгляді даної теми не може постати питання про межі і такого "спільного" волевиявлення.

Надаючи певного визначення спільному заповіту подружжя, можна сказати, що він є домовленістю між подружжям про перехід прав власності на суспільне набуте майно після смерті обох з подружжя до визначених спільним рішенням спадкоємців. При цьому заповіт може бути складений щодо всього спільного майна подружжя або стосовно його частини, яка конкретно обумовлюється в даному заповіті. У разі складення такого заповіту частка у праві спільної сумісної власності після смерті одного з подружжя переходить до другого з подружжя, який його пережив. Слово "переходить" не означає, що другий з подружжя вважатиметься власником спільного майна. Навпаки, з урахуванням ч.3 ст. 1243 ЦК України, можна вважати, що він втрачає право відмовитися від спільного заповіту, оскільки таке право існує лише за життя обох з подружжя. І, як наслідок, він матиме можливість лише володіти і користуватися таким майном, оскільки нотаріус, отримавши відповідне повідомлення згідно з ч. 4 ст. 1243 ЦК України, накладає заборону відчуження на майно, зазначене у заповіті подружжя.

У заповіті подружжя доцільно повно вказувати майно, яке є спільною сумісною власністю подружжя, та яке належить кожному з подружжя особисто, бо норма ст. 1243 не встановлює будь-яких заборон відносно такої можливості, тим більше, що зазвичай подружжя володіє не лише спільним майном, а й певним майном, яке належить кожному з них на праві приватної власності, зокрема, подароване, успадковане, придбане на особисті кошти, речі індивідуального користування.

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

Особливості правового статусу місцевих осередків всеукраїнських громадських об’єднань

Вівторок, 11 квітня 2017, 06:46

Особливості правового статусу місцевих осередків Всеукраїнських громадських об’єднань визначені Прикінцевими та перехідними положеннями Закону України «Про громадські об’єднання» (далі - Закон).

До набрання чинності Законом України «Про громадські об’єднання», тобто до 01.01.2013, всеукраїнські (міжнародні) громадські організації мали право створювати місцеві осередки без права юридичної особи, а також з правом юридичної особи (до березня 2011 року).

Починаючи з 01.01.2013 Закон України «Про громадські об’єднання» передбачив можливість створення лише відокремлених підрозділів громадського об’єднання. Відповідно до статті 13 Закону відокремлені підрозділи громадського об’єднання не є юридичними особа, крім випадків, передбачених Законом України «Про громадські об’єднання».

Так, пунктом 8 Прикінцевих та перехідних положень Закону передбачено, що місцеві осередки всеукраїнських (міжнародних) громадських організацій, які діяли зі статусом юридичної особи на день введення Закону України «Про громадські об’єднання» в дію (01.01.2013), за рішенням вищого органу управління всеукраїнської (міжнародної) громадської організації зберігають за собою статус юридичної особи після введення Закону в дію.

Статути (положення) таких місцевих осередків всеукраїнських (міжнародних) громадських організацій, які діяли зі статусом юридичної особи станом на 01.01.2013, мають бути приведені у відповідність із вимогами Закону у строк до 31.12.2018. Статут (положення) громадського об’єднання повинен обов’язково містити положення, передбачені статтею 11 Закону.

Відтак, статут (положення) місцевого осередку всеукраїнської громадської організації повинен містити такі відомості:

1) найменування громадського об'єднання та за наявності - скорочене найменування;

2) мету (цілі) та напрями його діяльності;

Зверніть увагу! Утворення та діяльність громадських об'єднань, мета (цілі) або дії яких спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення, пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки, забороняються.

3) порядок набуття і припинення членства (участі) у громадському об'єднанні, права та обов'язки його членів (учасників);

4) повноваження керівника, вищого органу управління, інших органів управління (далі – керівні органи) громадського об'єднання, порядок їх формування та зміни складу, термін повноважень, а також порядок визначення особи, уповноваженої представляти громадське об'єднання, та її заміни (для громадських об'єднань, що не мають статусу юридичної особи);

5) періодичність засідань і процедуру прийняття рішень керівними органами громадського об'єднання, у тому числі шляхом використання засобів зв'язку;

6) порядок звітування керівних органів громадського об'єднання перед його членами (учасниками);

7) порядок оскарження рішень, дій, бездіяльності керівних органів громадського об'єднання та розгляду скарг;

8) джерела надходження і порядок використання коштів та іншого майна громадського об'єднання;

9) порядок внесення змін до статуту;

10) порядок прийняття рішення щодо саморозпуску або реорганізації громадського об'єднання, а також щодо використання його коштів та іншого майна, що залишилися після саморозпуску, - для громадського об'єднання, яке має намір здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи.

 

 

Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

 

Творчий вечір заслуженого художника України

Вівторок, 11 квітня 2017, 06:30

11 квітня 2017 року о 17.00 год в Тернопільській обласній філармонії відбудеться ювілейний творчій вечір Заслуженого художника України Євгена Тимофійовича Удіна з нагоди 80-річчя з дня народження та 60-річчя творчої діяльності.

Вхід вільний.

 

Запрошення громадським організаціям Тернополя об’єднуватися у коаліцію

Понеділок, 10 квітня 2017, 00:00

У Тернополі, одночасно у кількох громадських організацій визріла думка об`єднання для консолідації зусиль та комунікації за напрямками своєї діяльності. У цей же час поділитися досвідом розбудови ефективного об’єднання задля впровадження реформ приїхали представники «Реанімаційного пакету реформ» (РПР) - однієї з найбільших коаліцій провідних громадських організацій та експертів України.

Тепер понад два десятки громадських організацій Тернополя розглядають можливість створення коаліції за методикою та стандартами РПР.

12 квітня відбудуться збори громадських організацій Тернополя, які мають бажання консолідуватися та втілювати свої реальні напрацювання змін у рідному місті. Запрошуються дієві інститути громадянського суспільства на організаційні збори щодо можливості створення у Тернополі коаліції громадських організацій.

Для комунікації прохання заповнити заявку на участь, у відповідь на яку буде повідомлено час та місце зборів: https://docs.google.com/forms/d/1fOu8kQUQQU3ppuQ5qHdqPgD833XtjYvUrUeHgu1InW0/viewform?edit_requested=true

Реєстрація на участь в організаційних зборах відкрита до 23.59 год. 10 квітня. 11 квітня усім зареєстрованим інститутам громадянського суспільства буде надано доступ до списків бажаючих, щоб на зборах присутні могли аргументовано висловитися за чи проти приєднання окремих громадських організацій у коаліцію.

Довідково: Хто такі РПР та яку модель роботи у коаліції успішно використовують.

Реанімаційний Пакет Реформ – найбільша коаліція провідних громадських організацій, активістів, експертів, журналістів та науковців, які об’єдналися під час Революції Гідності, щоби перетворити енергію протесту на енергію реформ, заради їх просування та імплементації в Україні.

РПР функціонує як координаційний центр для 79 неурядових організацій та 22 експертних груп, котрі розробляють, просувають і контролюють реалізацію реформ. І кількість учасників платформи постійно зростає.

Попри шалений спротив системи, РПР уже довів свою ефективність і продовжує працювати на впровадження системних державотворчих змін.

В РПР діє трирівнева горизонтальна структура врядування, що керується колегіальними рішеннями.

Ø      Збори організацій-учасниць – вищий орган коаліції. Право голосу на Зборах мають учасники коаліції – авторитетні громадські організації з бездоганною репутацією.

Ø      Рада – орган стратегічного управління, який впроваджує ухвалену Зборами стратегію та розробляє і приймає тактичні рішення.

Ø Секретаріат – виконавчий орган коаліції. Місія Секретаріату – сприяти громадським організаціям та експертам у просуванні реформ в межах узгоджених пріоритетів. Головно, через адвокаційну та комунікаційну підтримку.

Представники ГО-членів та індивідуальні експерти працюють у групах за напрямками. Робота експертних груп відбувається у форматі відкритих зустрічей експертів, щоби розробляти законодавчі ініціативи та супроводжувати їх імплементацію. Мета роботи групи – впровадження відповідної реформи, напрацювання партнерства між владою та громадськістю, а також – контроль за впровадженням тих чи інших змін.

 

У Тернополі капітально відремонтували три дитячі поліклініки

Неділя, 09 квітня 2017, 08:05

У четвер, 6 квітня, міський голова Сергій Надал побував в оновленому дитячому педіатричному відділенні №3, що на вул. Миру. Ця поліклініка нещодавно відновила свою роботу після капітального ремонту.

«За останній рік на ремонти приміщень дитячої комунальної лікарні та поліклінічних відділень з міського бюджету було виділено більше 2 млн. 600 тис. грн. та ще понад 1 млн. на придбання необхідного обладнання. За ці кошти капітальні ремонти проведені у поліклініці №3 на вул. Миру, поліклініках № 4 на вул. Київській та №2 на бульварі Данила Галицького. До цього часу ремонти у цих дитячих поліклініках не проводилися десятки років, - розповідає очільник Тернополя. – Символічно, що ці приміщення капітально оновилися тепер, адже на початку квітня Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня, у підпорядкуванні якої перебувають поліклініки, відзначає своє 30-річчя».

Нагадаємо, що Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня - це лікувально-профілактичний заклад, який надає амбулаторно-поліклінічну допомогу для 42,5 тис. дитячого населення Тернополя. Важливим є те, що у міській дитячій лікарні працюють одразу два відділення, де медичну допомогу отримують діти не лише з Тернополя, а й усієї області – це гематологічне та інфекційне відділення.

 

УВАГА! 8 квітня буде перекрито рух автотранспорту через залізничну колію на вул. Замонастирська

Субота, 08 квітня 2017, 00:00

8 квітня 2017 року з 9.00 год. до 20.00 год. буде перекрито рух транспорту через залізничну колію на вул. Замонастирська (так званий «горбатий» міст) у зв’язку з ремонтом асфальтобетонного покриття проїзної частини на шляхопроводі.

Просимо водіїв врахувати дану інформацію при плануванні руху.

 

Тернополяни можуть отримати компенсацію за “теплим кредитом”

П'ятниця, 07 квітня 2017, 05:52

На масиві «Дружба» (від школи №16 до котельні на вул. Просвіти, 9А) триває капітальний ремонт пішохідних доріжок. Хід проведення ремонтних робіт оглянув міський голова Тернополя Сергій Надал. Очільник міста зауважив, що наразі там виконано 70% запланованого обсягу робіт. За сприятливих погодних умов усі роботи планують завершити до Великодня.

«На даній ділянці заплановано оновити тротуарне покриття на площі понад тисячу квадратних метрів, - розповідає Сергій Надал. – Наразі там замінено бордюрний камінь, триває вкладання тротуарної плитки та на завершення робіт заплановано встановити обмежувачі руху. Загалом на ремонт цього тротуару з міського бюджету виділено більше 1 млн. грн.».

До слова, у Тернополі цього року вже відремонтовано тротуари на вул. Лозовецькій, на вул. Новий світ та вул. Глиняна. Тривають роботи на вул. Білецька, вул. Острозького, вул. Танцорова та днями розпочали ремонт пішохідної доріжки на вул. Качали.

 

На теренах Тернопільщини, з метою реалізації проекту "Я маю право", відбулися зустрічі із жителями області

Четвер, 06 квітня 2017, 11:10

Впродовж 21.03-03.04 Головним територіальним управлінням юстиції у Тернопільській області відбувалися робочі візити у Теребовлянський, Борщівський, Збаразький, Кременецький та Зборівський райони. Метою реалізації проекту Міністерства юстиції України «Я маю право» є підвищення рівня правової грамотності громадян та надання правової допомоги якомога ширшому колу осіб, оскільки необхідно перейти на новий рівень і почати озброювати українців знаннями про їхні права у спілкуванні з чиновником, у спілкуванні з суддею, у спілкуванні з прокурором.

Изображение-045

Для якісного впровадження проекту Мін’юсту Головним територіальним управлінням юстиції у Тернопільській області у співпраці з головами районних державних адміністрацій, головами місцевих рад об’єднаних територіальних громад здійснювалося надання правового консультування та безоплатної правової допомоги жителям області безпосередньо керівництвом управління.

В рамках проекту керівництво Головного територіального управління юстиції відвідали Микулинецьку, Теребовлянську, Озерянську, Більче-Золотецьку, Скала-Подільську, Борщівську, Лопушненську, Почаївську, Залозецьку, Озернянську об’єднані територіальні громади, Зборівську, Збаразьку та Кременецьку міські ради, Теребовлянську, Борщівську, Збаразьку, Кременецьку та Зборівську районі державні адміністрації, у яких проводилися заходи із громадянами щодо популяризація реформ Міністерства юстиції України, он-лайн сервісів та здійснювався прийом громадян у місцевих бюро правової допомоги. На виконання Закону України «Про безоплатну правову допомогу», наказом Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області від 09.03.2017 № 111/45 «Про затвердження Плану заходів та Графіків проведення консультування в бюро правової допомоги в І півріччі 2017 року» Головним територіальним управлінням юстиції впроваджено постійне проведення правоосвітніх заходів, щодо популяризація реформ, які проводяться Міністерством юстиції України, відновлення порушених прав людини (дитини), допомоги жертвам работоргівлі, та запобігання вказаному ганебному факту, протидії негативному впливу інформаційної пропаганди іноземних та вітчизняних засобів масової інформації, запобігання проявам корупції, захисту прав учасників АТО та членів їх сімей та щодо он-лайн сервісів Мін’юсту.

В рамках реалізації пілотних проектів Міністерства юстиції України у сфері державної реєстрації актів цивільного стану під назвою «Видача свідоцтв про народження дитини у пологовому будинку» та «Реєстрація місця проживання новонародженої дитини у пологовому будинку», відбулося урочисте вручення свідоцтв про народження та довідок про реєстрацію місця проживання: 22 березня 2017 року безпосередньо у приміщенні пологового відділення комунальної установи Теребовлянської районної ради «Теребовлянська центральна районна лікарня», 23 березня 2017 року у приміщенні пологового відділення Борщівської районної центральної комунальної лікарні, 24 березня 2017 року у приміщенні пологового відділення Збаразької районної центральної комунальної лікарні, 31 березня 2017 року у приміщенні пологового відділення Кременецької районної центральної

комунальної лікарні. Батькам та немовлятам вручено приємні символічні подарунки.

Учасниками заходів активно обговорювались позитивні аспекти реалізації на практиці вищевказаного пілотного проекту.

В ході усіх зустрічей, з метою впровадження проекту «Я маю право» розповсюджено ряд інформаційних буклетів: «Онлайн – запис через Інтернет на прийом до відділу ДРАЦС», «Апостилювання документів», «Державна реєстрація народження дитини у пологовому будинку», «Реєстрація шлюбу за одну добу замість тридцяти днів», «Порядок оскарження рішень, дій або бездіяльності у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», «Дотримуйтесь правил Інтернет-безпеки», «Друга хвиля е-декларування» та інші (із повним переліком інформаційних матеріалів можна ознайомитись ТУТ).

Переглянути інформацію про проведені заходи та слідкувати за інформацією про участь у наступних, можна на офіційному веб-сайті Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області за посиланнями: На офіційному веб-сайті ГТУЮ у Тернопільській області - http://terjust.gov.ua * робочі візити керівництва ГТУЮ * правове консультування в бюро правової допомоги та на сторінці у Фейсбук - https://www.facebook.com/TERNJUST/.

 

Адвокат добився для клієнтки усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Четвер, 06 квітня 2017, 05:44

До Тернопільського місцевого центру з надання БВПД звернулася гр. С. – жителька м. Бережани, щоб захистити своє право на користування земельною ділянкою. Жінка зазначила, що земельна ділянка належить її сусіду та є суміжною з її земельною ділянкою. На цій землі, згідно з рішенням суду від 19.06.2006 р., встановлений постійний сервітут*, який дозволяє проїзд транспортного засобу для вивозу нечистот із септика, розміщеного на території її будинку. Проте, як зазначила жінка, сусід насипав землю на заїзд і у такий спосіб унеможливив проїзд автомобіля до септика. Зі слів заявниці, вона неодноразово зверталася до свого сусіда з проханням прибрати перешкоди із заїзду, однак усунути ці перешкоди він відмовлявся.

Працівники Тернопільського місцевого центру дорученням № Т-321 від 31.10.2016 надали заявниці адвоката Андрія Войнарського. Правозахисник звернувся до суду з позовом, яким мав на меті зобов’язати сусіда усунути перешкоди у користуванні земельною ділянкою. Для цього сусід повинен звільнити заїзд від самовільного навезення землі.

Захищаючи права своєї підзахисної, адвокат посилався на ст. 396 Цивільного кодексу України, котра засвідчує, що особа, яка має речове право на чуже майно, має право на захист цього права, у тому числі і від власника майна. Керувався Андрій Войнарський й тим, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном (стаття 391 ЦК України).

Як ідеться у ст. 403 ЦК України, сервітут визначає обсяг прав щодо користування особою чужим майном, а згідно зі ст. 402 ЦК України і ст. 100 Земельного кодексу України, сервітут може бути встановлений рішенням суду.

Андрій Войнарський, на захист прав своєї клієнтки, виходив з таких позицій: із рішення Бережанського районного суду від 19 червня 2006 р., яким встановлено сервітут, випливає, що він встановлюється щодо наявного шляху. Оскільки шлях пролягає через належну сусіду земельну ділянку, отже, згідно із зазначеним рішенням суду сусід має право використовувати шлях для проїзду транспортного засобу для вивозу нечистот із септика своєї сусідки, гр. С.

До слова, про те, що сервітут встановлюється щодо наявного шляху, зазначається і у п. б. ст. 99 Земельного кодексу України: власники або землекористувачі земельних ділянок можуть вимагати встановлення такого земельного сервітуту, як право проїзду на транспортному засобі по наявному шляху.

Натомість, представники сусіда посилалися на те, що заявниця використала встановлену судом щорічну кількість очисток септика. Проте Андрій Войнарський довів, що це суперечить рішенню суду від 19 червня 2006 року, оскільки у ньому немає інформації про те, скільки разів на рік жінка має право користуватися сервітутом. Зі слів адвоката, це цілком узгоджується з поясненнями жінки про те, що вона викачує септик у міру заповнення.

Як наслідок, Бережанський районний суд, з допомогою правозахисника, та перевіривши матеріали справи, зобов’язав сусіда усунути перешкоди в користуванні земельним сервітутом. Згідно з рішенням від 24.11.2016 року, сусід повинен звільнити заїзд від самовільного навезення землі. Суд також зобов’язав сусіда повернути ділянку заїзду у попередній стан, що забезпечує повноцінне його користування.

*Право земельного сервітуту - це право власника або землекористувача земельної ділянки на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою (ділянками). Земельні сервітути можуть бути постійними і строковими. Встановлення земельного сервітуту не веде до позбавлення власника земельної ділянки, щодо якої встановлений земельний сервітут, прав володіння, користування та розпорядження нею. Земельний сервітут здійснюється способом, найменш обтяжливим для власника земельної ділянки, щодо якої він встановлений (ст. 98 Земельного кодексу України).

За отриманням безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Тернопільського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7, контактний телефон: (0352) 52-15-20, 068-355-13-63.

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.


 

Нова послуга для батьків новонароджених

Четвер, 06 квітня 2017, 05:43

Відтепер пропонується принципово новий рівень якості обслуговування.

30 березня 2017 року Міністр юстиції Павло Петренко разом з Міністром соціальної політики Андрієм Ревою, очільником Державного агентства з питань електронного урядування Олександром Риженком та Президентом Фонду Східна Європа Віктором Ляхом презентував нову електронну он-лайн послугу в сфері соціального захисту – отримання допомоги при народженні дитини.

Батьки можуть подати такі документи у будь-який зручний час за допомогою мережі Інтернет, без необхідності особистого відвідування управління соціального захисту населення.

Раніше документи для призначення допомоги можна було подати лише у паперовій формі. У 2016 році близько 400 тис. українців для цього особисто відвідали органи соціального захисту населення, витрачаючи на це свій час.

Павло Петренко подякував Міністерству соціальної політики, яке першим серед інших відомств перейняло ініціативу Мін’юсту з надання зручних он-лайн сервісів для українського громадянина.

«Віднині українці можуть отримати повний пакет послуг при народженні дитини без необхідності відвідувати кабінети чиновників. Це і отримання свідоцтва про народження в пологому будинку, і реєстрація місця проживання малюка, і отримання державної допомоги при народженні», - зазначив очільник Мін’юсту.

При цьому він зауважив, що розвиток он-лайн сервісів, які громадянам надає Міністерство юстиції триватиме й надалі.

За рахунок автоматизації значно пришвидшується процес розгляду документів від суб’єктів звернення та ухвалення відповідного рішення. Такі нововведення дозволять заощадити час, фінансові ресурси та максимально мінімізують ризики будь-яких зловживань або шахрайства. Електронна послуга вже доступна через портал Мінсоцполітики e-services.msp.gov.ua. Згодом її можна буде отримати на єдиному державному порталі адміністративних послуг my.gov.ua. Електронні форми документів з автоматичною перевіркою та підказками максимально знижують ризик допущення помилок при їх заповненні.

«Кохайтеся! Народжуйте дітей! А про документи подбає держава!» - Павло Петренко.

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

Через відсутність кворуму сесія Тернопільської міської ради 3 квітня не відбулася

Середа, 05 квітня 2017, 06:07

Чергове пленарне засідання XIV сесії Тернопільської міської ради, яке було заплановане на 3 квітня, не повноважне. У залі зареєструвалося лише 18 з 42 депутатів.

«Прошу вибачення у людей, які сьогодні прийшли на сесію міської ради, - каже міський голова Сергій Надал. – На жаль, депутати не знайшли у собі сил та можливостей прийти на пленарне засідання. Тому прошу людей звернутися до депутатів свого округу і нагадати їм про обов’язок відвідувати сесії».

Очільник Тернополя закликає народних обранців дотримуватися законодавства, виконувати громадянський обов’язок та взяти участь у пленарному засіданні сесії, яке відбудеться 4 квітня о 9.00 год. у сесійній залі Тернопільської міської ради. На порядку денному близько 300 господарських питань.

 

Шлюбний договір

Вівторок, 04 квітня 2017, 11:42

Шлюбний договір – це один із видів договорів, який регулює майнові права та обов’язки подружжя, пов’язані з укладенням шлюбу, його існуванням і припиненням.

Шлюбний договір укладається у письмовій формі і посвідчується нотаріально.

Сторонами шлюбного договору можуть бути: чоловік і дружина (подружжя); особи, які мають право на шлюб, та які подали заяву про реєстрацію шлюбу (наречені).

Так, сторони у шлюбному договорі можуть визначити майнові відносини між собою, в тому числі:

- правовий режим майна (ст. 97 Сімейного кодексу України);

- порядок користування житлом (ст. 98 Сімейного кодексу України);

- право на утримання (ст. 99 Сімейного кодексу України).

В шлюбному договорі може бути встановлений загальний строк його дії, строки тривалості окремих прав та обов’язків. Крім того, сторони можуть встановити чинність договору або окремих його умов і після припинення шлюбу. Але так як шлюбний договір нерозривно пов’язаний із реєстрацією шлюбу, то умови шлюбного договору можуть, за домовленістю сторін, застосовуватись до відносин між ними, які виникли до укладення шлюбного договору, але не раніше ніж з моменту реєстрації шлюбу.

При цьому сторони не можуть на власний розсуд врегулювати у договорі свої відносини, якщо:

1) існує пряма заборона, встановлена актом цивільного законодавства;

2) заборона випливає із змісту акта законодавства;

3) така домовленість суперечить суті відносин між сторонами (обмеження встановлені ст. 3 Цивільного кодексу України).

Сторони в договорі можуть домовитися про можливий порядок поділу майна, у тому числі і в разі розірвання шлюбу. Встановлений подружжям порядок поділу може стосуватись як того майна, що є наявним на момент укладення шлюбного договору, так і того майна, яке буде набуте подружжям у майбутньому.

Шлюбним договором може бути встановлена можливість припинення права на утримання одного з подружжя у зв’язку з одержанням ним майнової (грошової) компенсації.

Крім того, шлюбним договором можуть бути визначені майнові права та обов’язки подружжя як батьків. Наприклад, вони можуть встановити порядок надання дитині утримання, форму такого утримання (грошова або натуральна), визначити питання, пов’язані з наданням коштів на навчання, чи на відпочинок і т.д.

Умови шлюбного договору можуть бути змінені за спільною згодою подружжя. Договір про зміну шлюбного договору підлягає нотаріальному посвідченню. Одностороння зміна умов шлюбного договору не допускається. На вимогу одного з подружжя шлюбний договір може бути змінений за рішенням суду, якщо цього вимагають його інтереси, інтереси дітей, а також інтереси непрацездатних повнолітніх дочки, сина, і якщо такі інтереси мають істотне значення.

Подружжя, за спільною згодою, має право відмовитися від шлюбного договору. У такому разі, за вибором подружжя, права та обов’язки, встановлені шлюбним договором, припиняються з моменту його укладення або в день подання нотаріусу заяви про відмову від нього. Одностороння відмова від шлюбного договору не допускається.

На вимогу одного з подружжя шлюбний договір може бути розірваний за рішенням суду з підстав, що мають істотне значення, зокрема в разі неможливості його виконання. Розірвання договору здійснюється на підставі рішення суду при відсутності згоди сторін на припинення дії договору. Цим розірвання шлюбного договору відрізняється від випадку відмови від договору, яка здійснюється виключно за підставі згоди подружжя.

Також, на вимогу одного з подружжя або іншої особи, права та інтереси якої порушені шлюбним договором, за рішенням суду такий договір може бути визнаний недійсним.

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

Як скористатися податковою знижкою у разі переобладнання авто на газ

Вівторок, 04 квітня 2017, 07:10

В останні роки багато водіїв переобладнують свої автівки для роботи на газу. Держава посприяла зацікавленості фізосіб у придбанні газобалонного обладнання – передбачила повернення частини витрат на переобладнання через механізм податкової знижки. Як скористатися таким правом і що для цього потрібно?

Правом на податкову знижку у 2017 році може скористатись фізична особа - власник автівки, яка є резидентом та одержувала доходи у вигляді зарплати. Серед документів доцільно мати:

- довідку про зарплату;

- платіжні та розрахункові документи, що підтверджують понесені платником податку витрати на переобладнання авто;

- акт технічної експертизи про відповідність конструкції та технічного стану переобладнаного транспортного засобу вимогам безпеки дорожнього руху або сертифікат відповідності, виданий уповноваженою випробувальною лабораторією;

- свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт), у яке внесли дані щодо встановленого спеціального обладнання та виду використовуваного палива.

Як правило, для пришвидшення перевірки відомостей та розрахунку знижки, копії вказаних документів додаються до декларації. Слід зазначити, що до податкової знижки включаються витрати лише в сумі, яку фізособа сплатила впродовж звітного податкового року. Жодних обмежень щодо вартості робіт із переобладнання, яку можна віднести до податкової знижки, Податковий кодекс не висуває.

Декларацію для використання свого права на податкову знижку громадяни можуть подавати впродовж усього року – до 31 грудня.

Як зазначили у відділі адміністрування податку на доходи фізичних осіб та податків з громадян, станом на 14 березня 5 власників переобладнаних транспортних засобів уже подали декларації для отримання податкової знижки, сума до повернення склала 11,4 тис грн.

За матеріалами відділу організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Як козаки доходи декларували

Вівторок, 04 квітня 2017, 07:08

Десь у козацькому краї... Козаки зручно вмостившись, складають декларацію про отримані доходи... Лунають голоси:

 

«- Пиши!

- Декларація про доходи…

* Я отримав подарунок від отамана!

* А я, в спадок, отримав хатину з садочком – від кума!

* Я хижу свою – шинкареві в оренду здав!

* А я в поході золота трохи набрав!

* Встигнути б до 1 травня, в славнім граді Тернополі, подати декларацію!

* А я декларацію давно інтернетом подав!

* І ми на це пристаємо!

* Пристає-мо-о-о-о-о…

* Тобі, Україно, я декларую!!!»

 

Сучасну версію ролика, створеного на основі відомого полотна «Запорожці пишуть листа турецькому султанові» – втілили в життя фахівці Тернопільської об’єднаної ДПІ та провідні актори Тернопільського академічного обласного драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка. Ось уже третій рік він лунає із гучномовців і телевізійних екранів міста, закликаючи громадян задекларувати отримані статки.

Повну версію ролика, також, можна переглянути на суб-сайті офіційного веб-порталу Державної фіскальної служби за посиланням: http://tr.sfs.gov.ua/.

За матеріалами відділу організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Процедура припинення громадського формування зі статусом юридичної особи

Понеділок, 03 квітня 2017, 07:35

Статтею 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» передбачена процедура припинення юридичної особи, яка здійснюється в два етапи:

Для державної реєстрації рішення про припинення структурного утворення політичної партії, прийнятого її учасниками, подаються такі документи: примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення вищого органу управління (з'їзду, конференції, загальних зборів тощо) про припинення структурного утворення політичної партії має містити відомості про персональний склад комісії з припинення (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора, реєстраційні номери облікових карток платників податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта), про порядок та строк заявлення кредиторами своїх вимог.

Рішення повинно бути прийнято в порядку, визначеному статутом політичної партії, та оформлене у вигляді протоколу. Невід'ємною частиною протоколу є реєстр осіб.

Рішення про припинення діяльності структурного утворення політичної партії приймається більшістю не менш як у 3/4 голосів.

Для державної реєстрації припинення структурного утворення політичної партії в результаті його ліквідації на підставі рішення про припинення структурного утворення політичної партії після закінчення процедури припинення, але не раніше закінчення строку заявлення вимог кредиторами (не менш як 2 місяці), подаються такі документи:

1) заява про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її ліквідації, форма якої затверджена наказом Міністерства юстиції України 06.01.2016 № 15/5 «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних - підприємців та громадських формувань»;

2) довідка архівної установи про прийняття документів, що відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.

Процедура позбавлення статусу юридичних осіб структурних утворень політичних партій чинним законодавством України не передбачена.

 

 

Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

 

У Тернополі ремонтують дороги повітряно-струменевим методом

Понеділок, 03 квітня 2017, 06:37

Цими днями у Тернополі триває поточний ремонт доріг повітряно-струменевим методом. Вже під час вихідних бригади встигли провести ремонт на трьох вулицях.

«Завдяки сприятливим погодним умовам під час вихідних повітряно-струменевим методом були відремонтовані дороги на вул. 15 Квітня (до «Сільпо»), на пр. С.Бандери, на вул. Р.Купчинського. Ремонт на інших вулицях триватиме впродовж тижня», - розповідає начальник відділу технагляду Олег Вітик.

 

На Дарахівському перехресті буде кільцева дорога

Неділя, 02 квітня 2017, 15:30

Перетин автомобільних доріг державного значення Н-18 Івано-Франківськ – Бучач – Тернопіль та Т-09-03 Галич – Підгайці – Сатанів, що знаходиться в с.Дарахів, вже багато років має у водіїв погану славу. Ледь не щороку на перехресті стаються кілька ДТП. Деякі – зі смертельним наслідком.


У Службі автомобільних доріг у Тернопільській області вирішили покласти край трагедіям та обладнати на перехресті розв’язку “кільце”. У проектному відділі організації вже розробили нову схему руху транспорту. Вона виглядатиме ось так:

До кінця 2017 року роботи з облаштування кільцевої дороги планують завершити. Під час проведення дорожніх робіт рух транспорту перехрестям буде обмежено.

 

На тернопільському ринку очистили тротуари та проїзні шляхи від елементів несанкціонованої торгівлі

Субота, 01 квітня 2017, 17:22

30 березня працівники управління муніципальної поліції спільно з однією з обслуговуючих організацій Тернополя провели очистку проїзних шляхів та тротуарів на території поблизу центрального ринку вул. Шептицького та вул. Живова.

Загалом було вивезено 19 дерев’яних столів та прилавків, які використовувалися для несанкціонованої торгівлі.

 

31 березня у Тернополі завершується опалювальний сезон

Субота, 01 квітня 2017, 17:21

Міський голова Сергій Надал підписав розпорядження про завершення опалювального сезону у Тернополі з 24.00 год. 31 березня 2017 року.

У розпорядження ідеться: «Дозволити комунальному підприємству теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго» Тернопільської міської ради та підприємствам, котельні яких забезпечують теплопостачання житлових будинків міста, завершити 31 березня 2017 року о 24 год. 00 хв. опалювальний період для всіх споживачів теплової енергії міста».

«Оскільки середньодобова температура у Тернополі останні три дні становить більше 8 градусів тепла і синоптики прогнозують значне потепління прийнято рішення припинити опалювальний сезон у Тернополі. Також це рішення дасть можливість зекономити кошти за опалення тернополянам», - зауважив міський голова Сергій Надал.

 

Що робити та як бути у разі насилля: відбувся круглий стіл на тему запобігання насильству в сім’ї

П'ятниця, 31 березня 2017, 06:44

1-0-02-05-71edb43ca77ff0d92a8c2619

29 березня фахівці системи безоплатної правової допомоги, різних органів та інстанцій, громадських об’єднань і представники місцевого населення Тернополя мали нагоду обговорити одне із горезвісних явищ у суспільстві, надто прикрих, аби про нього мовчати – насилля у сім’ї. У приміщенні Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області відбувся круглий стіл, на якому учасники детально розглянули у чому полягає коріння насильства, куди звертатися у разі його вчинення та як цьому явищу запобігти.

Зі вступним словом виступила директор Регіонального центру Ірина Хондогій. Вона висвітлила основні правові та соціальні аспекти такого негативного явища, як насильство та коротко проінформувала про  систему надання безоплатної правової допомоги, роботу центрів і бюро правової допомоги, які допомагають у вирішенні питання насильства в сім’ї.

«Якщо щодо особи застосували насильство, або ж якщо вона сама обвинувачується чи засуджена у вчиненні насилля, то може звернутися до Регіонального центру як обвинувачена чи засуджена, або до місцевого центру – як потерпіла чи свідок». – нагадала присутнім очільниця Центру.

2-0-02-05-b457ceb55a3240ca3a66

Заступник директора Регіонального центру Світлана Бандура зауважила: «Жертві насилля є можливість звернутися за безоплатною правовою допомогою не лише в місцеві центри з надання БВПД чи бюро правової допомоги, але й до центрів медико-соціальної реабілітації жертв насильства в сім’ї, які забезпечують доступ до безоплатної правової допомоги, організовують надання юридичних консультацій потерпілим від насильства в сім’ї».

Привітавши учасників круглого столу, Віталій Сольський, працівник Регіонального центру, представив презентацію, у якій зазначалася цікава для аналізу інформація: «Панельне дослідження, яке здійснювала громадська організація «Жіночі перспективи», підтверджує гіпотезу про те, що розірвання шлюбу не завжди є вирішенням проблеми насильства в сім’ї. Кривдник часто продовжує вчиняти насильство і після розірвання шлюбу, і навіть за умови окремого проживання. Дослідження спростовують міф про те, що насильство в сім’ї відбувається у сім’ях, де жінка повністю економічно залежна від чоловіка, оскільки більшість жінок-потерпілих від насильства в сім’ї, які звертались по допомогу до організації, - працюють та мають хоча б мінімальні доходи».

Юрій Гордєєв, директор Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, підкреслив ефективність співпраці між центром та громадськими об’єднаннями у сфері запобігання насильства в сім’ї: «Важливим кроком є момент успішної взаємодії центрів з надання БВПД та громадських організацій, адже представники ГО, якщо дізнаються про вчинення щодо людини насильства, направляють її до нас у центр і наші спеціалісти надають цьому потерпілому  на безоплатній основі адвоката за рахунок держави».

3-0-02-05-9ecce1b2f1d9d7abc954a

Начальник управління превентивної діяльності ГУ НП України в Тернопільській області Олександр Розпутний ознайомив учасників із нормами закону «Про попередження насильства в сім’ї» та акцентував увагу на законодавчих новелах: «Раніше у законодавстві був введений термін «віктимна поведінка», зараз, на жаль, у новому законопроекті «Про запобігання та протидію домашньому насильству» № 5294 від 20.10.2016 р. такий термін не передбачений. Між іншим, по статистиці всього лише 2 % чоловіків страждає від насильства у сім’ї. Це насильство здебільшого психологічне. Сумно, проте, як бачимо, великий відсоток припадає саме на насилля над жінками».

Працівник поліції вказав також на ефективність і дієвість проходження особою, яка вчинила насильство, корекційної програми у кризовому центрі. Відмітив, що після проходження такої програми лише одна особа за всю практику діяльності поліції наважилася повторно вчинити насильство. «Відмінним засобом протидії вчиненню насильства є і захисний припис. Він виноситься людині, яка є осудна, досягла 16-річного віку, після того, як отримала офіційне попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї. Припис встановлюється терміном до 90 діб і забороняє вчиняти певні визначені дії відносно жертви, щодо якої вчинили насильство». – наголосив начальник управління.

До бесіди долучився й Ростислав Дрозд, начальник служби у справах дітей Тернопільської ОДА: «Проблема у тому, що нормативна база в Україні здебільшого має декларативний характер і не дає чітких тез як запобігти насильству в сім’ї, які механізми захисту людини від цього. А за неінформування і непопередження відповідальними службовими особами випадків домашнього насильства відповідальність взагалі нерегламентована».

«Працівники центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області (СССДМ) постійно проводять  роботи щодо раннього виявлення сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, з метою попередження вчинення насильства, посилення батьківської відповідальності в сім’ях, де вчинили насильство. Проблеми таких сімей розглядаються на координаційних радах щодо попередження насильства. – ознайомив учасників круглого столу з діяльністю органу СССМД Богдан Рокочий, директор Тернопільського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. – З питань протидії та попередження домашнього насильства проводяться бесіди, соціально-психологічні тренінги, дискусії, круглі столи, опитування». – додав він.

Олександра Гриньків, голова правління ГО «Інформаційно-правовий центр «Права людини», представила звіт за результатами проекту «Ми проти насильства в сім’ї». За спостереженнями, які проводила громадська організація впродовж 10 місяців, дуже поширеними є факти, коли діти, гуляючи влітку з батьками у парках, на вулиці, буває, з необережності падають, починають плакати, а батьки ще й до цього дають їм ляпасів. «Це дуже неприємний факт, який створює відповідний негативний мікроклімат в сім’ї». – коментує представниця громадської організації та у процесі обговорення проблематики розповсюджує серед учасників буклети-пам’ятки для батьків, які мають на меті виховати свою дитину в гармонії та любові, ознайомлює з інформаційними брошурами про те, куди звертатися, якщо людина постраждала від насильства в сім’ї.

«Є певна проблема у тому, що при вчиненні насильства люди неохоче звертаються до відповідних служб чи громадських об’єднань. Жертв насильства стримує страх перед наданням їх особистих даних. Але люди, які потерпіли, повинні розуміти, що їхнє життя і здоров’я стоять вище від будь-яких страхів. І що ми готові допомогти у будь-який момент: морально, психологічно, консультуючи, у тому числі, скласти звернення в орган поліції чи піти з людиною у відповідну службу. Щодо дітей, то прикрість, звісно, ще більша, адже в незрілому віці молоді представники населення «перебирають» на свою майбутню сім’ю проекцію поведінки власної сім’ї, а якщо у ній є елементи насилля, це загрожує повторенню такої моделі поводження, і так далі «по колу». – запевнила Оксана Шлюсар, тренер–консультант ГО «ТМЖК «Відродження нації».

«Завдячуючи місцевим центрам з надання безоплатної вторинної правової допомоги, члени багатодітних сімей можуть отримати консультації та правозахисника». – висловила свою подяку працівникам центрів Леся Балуш, керівник Тернопільської обласної спілки багатодітних.

Підсумовуючи обговорення, учасники круглого столу дійшли зрозумілого і цілком закономірного висновку, що співпраця між ними – неодмінна та обов’язкова, оскільки явище насилля загрожує психологічному, моральному, духовному та економічному здоров’ю людей. Не кажучи вже про тілесні ушкодження, які заподіює насильник у пориві злості чи агресії щодо своєї жертви.

17670967 1328194470559471 974132173 n

«Ті, що бажали впорядкувати свою державу, спершу доводили до ладу свою сім'ю; ті, що бажали довести до ладу свою сім'ю, спершу вдосконалювали свою особу… За вдосконаленістю особи йде влагодженість сім'ї» – писав китайський мудрець Конфуцій у своїй знаковій праці «Велике вчення».

Тому, у подальшому є намір робити взаємні кроки щодо попередження насильства в сім’ї: проводити спільні заходи на цю тему (семінари, тренінги, круглі столи, правопросвітництво у вигляді бесід, дискусій, годин психології з учнями шкіл, розповсюдження інформаційно-роз’яснювальних матеріалів з питань попередження насильства у сім’ї), здійсненні виїздів-консультувань людей, потерпілих від насилля, а також організації превентивних заходів, що допоможе зменшити масштаби, а то й взагалі запобігти цьому вкрай невтішному явищу.

Нагадуємо, що для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

Регіональний центр з надання БВПД у Тернопільській області знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. За Рудкою, 33.

 

Тернополян запрошують на участь у конкурсі з облаштування громадських просторів

П'ятниця, 31 березня 2017, 06:41

Українські міста запрошуються до участі у конкурсі урбаністично-культурного проекту Майстерні міста 2017 «Облаштування, використання і розвиток громадських просторів».

В рамках конкурсу три міста-переможці зможуть отримати фінансування в сумі до 2.000 євро (кожне), а також консультації під час підготовки та реалізації заходу.

Дедлайн – 9 квітня 2017 р.

Довідка. «Майстерня міста» – це урбаністично-культурний проект, що стартував у 2012 році за ініціативи проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова», який за дорученням уряду Німеччини виконує Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, та Львівської міської ради.


miskrada_download

Детальний опис та умови конкурсу

Аплікаційна форма

 

Нова «земельна» декларація

П'ятниця, 31 березня 2017, 06:39

Тернопільській ОДПІ інформували, що 21 березня 2017 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 23.01.2017 № 9 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)», який вніс зміни до форми Податкової декларації з плати за землю.

Зокрема, даним Наказом передбачено відображення в декларації:

- не лише місяця і року, а також і дати державної реєстрації прав на земельну ділянку, а також дати документу, що засвідчує/підтверджує право оренди землі;

- площі земельної ділянки не лише в га, а також і в кв. м.;

- нормативної грошової оцінки одиниці площі земельної ділянки.

Крім того, при уточненні податкових зобов’язань більше не потрібно буде розмежовувати суми збільшення/зменшення податкових зобов’язань на ті, за якими ще не настав строк сплати, і на ті, за якими строк сплати вже минув.

Одночасно, в інспекції звернули увагу, що до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, застосовуються форми декларацій (розрахунків), які діяли до такого визначення.

Довідково: Наказ № 9 опубліковано в бюлетені «Офіційний вісник України» від 21.03.2017 № 23.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

На трьох вулицях Тернополя ремонтують тротуари

Четвер, 30 березня 2017, 08:46

На вулицях Білецька, Кн.Острозького та Глиняна у Тернополі триває капітальний ремонт тротуарів. Зі слів міського голови Сергія Надала, там проводять заміну фігурних елементів мощення та бордюрного каменю.

«Цього року з міського бюджету Тернополя виділено майже 6 мільйонів гривень, за які заплановано відремонтувати 17 тротуарів у різних мікрорайонах міста, - розповідає очільник Тернополя. – Наразі підрядна організація вже завершила ремонт тротуарів на вул. Новий Світ, вул. Лозовецька та продовжує ремонт на вул. Білецька, вул. Кн.Острозького та вул. Глиняна».

Нагадаємо, що у місті цього року також заплановано відремонтувати тротуари на вул. Танцорова, вул. Пушкіна (від будинку №2 до вул. Б.Лепкого), вул. Гребінки (в сторону моста через залізничну колію на вул. Микулинецькій) та ін.

 

Подайте заяву – отримайте дотацію

Четвер, 30 березня 2017, 00:00

За результатами діяльності у лютому 2017 року зможуть отримати бюджетну дотацію ті сільгосптоваровиробники, які в установленому порядку подадуть до 01.04.2017 року заяви про внесення до Реєстру отримувачів бюджетної дотації та які станом на 31.12.2016 року були внесені до реєстру суб’єктів спеціального режиму оподаткування ПДВ. Про це інформував начальник управління податків і зборів з юридичних осіб Тернопільської ОДПІ Віктор Саванець.

Він також зазначив, що такі виробники, станом на 01.03.2017 року, повинні бути зареєстровані як платники ПДВ та провадити види діяльності, визначені у пункті 16¹.3 статті 16¹ Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України».

Докладні консультації – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10, 46-3-46-24, 43-46-22.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

ДЖЕРЕЛА НАДХОДЖЕННЯ І ПОРЯДОК ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ ТА ІНШОГО МАЙНА ГРОМАДСЬКОГО ОБ’ЄДНАННЯ

Середа, 29 березня 2017, 06:23


Громадські об’єднання відіграють важливу роль у суспільно житті країни. Вони сприяють розвитку громадської активності, створюються для захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів.

Відповідно до Закону України "Про громадські об'єднання" (далі – Закон) Громадське об'єднання зі статусом юридичної особи для виконання своєї статутної мети (цілей) має право володіти, користуватися і розпоряджатися коштами та іншим майном, яке відповідно до Закону передане такому громадському об'єднанню його членами (учасниками) або державою, набуте як членські внески, пожертвуване громадянами, підприємствами, установами та організаціями, набуте в результаті підприємницьку діяльність безпосередньо, якщо це передбачено статутом громадського об'єднання, або через створені в порядку, передбаченому законом, юридичні особи (товариства, підприємства), якщо така діяльність відповідає меті (цілям) громадського об'єднання та сприяє її досягненню, а також майном, придбаним за рахунок власних коштів, тимчасово наданим у користування (крім розпорядження) чи на інших підставах, не заборонених законом.

Відповідно до статті 23 Закону визначено, що громадські об’єднання зі статусом юридичної особи мають право на фінансову підтримку за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевого бюджету і зобов'язані подавати та оприлюднювати звіти про використання цих коштів.

Громадське об'єднання зі статусом юридичної особи, створені ним юридичні особи (товариства, підприємства) зобов'язані вести бухгалтерський облік, фінансову та статистичну звітність, бути зареєстрованими в органах доходів і зборів та сплачувати до бюджету обов'язкові платежі відповідно до закону. Надання громадським об'єднанням, створеним ними юридичним особам (товариствам, підприємствам) пільг, у тому числі з оподаткування, здійснюється на підставах та в порядку, визначених законом.

Доходи (прибутки) Громадського об'єднання використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такого Громадського об'єднання, реалізації мети (цілей), завдань та напрямів діяльності, визначених його установчими документами, а також заборони розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.

 

Головне територіальне управління юстиції

в Тернопільській області

 

Що нового в оформленні спадщини?

Середа, 29 березня 2017, 06:22


Нарешті в  Україні спрощено  оформлення спадщини для найбільш близьких родичів спадкодавця. Так, 23 лютого 2017 року народні депутати прийняли законопроект. Правові норми затверджені Законом №0940 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини та уточнення деяких положень». Закон вступає в силу з наступного дня після його офіційної публікації і буде застосовуватися до доходів, отриманих від спадщини або дару, починаючи з 1 січня 2017 року.

При спадкуванні нерухомості: скасовано податки і грошова оцінка нерухомих об’єктів оформленої спадщини, отриманих спадкоємцями першої та другої черги споріднення зі спадкодавцем (батьки, чоловік, дружина і діти заповідача.)Спадкоємці другої черги – брати, сестри, дідусі, бабусі, онуки заповідача – в 2017 році, отримали право на нульову ставку податку на дохід від успадкованого майна. Також скасована оцінка нерухомості, отриманої за заповітом у спадок.При даруванні нерухомості: при оформленні договору дарування, подарунки, в тому числі, і нерухомість, оподатковуються за нульовою ставкою податку для родичів першої черги споріднення. Але всі інші родичі повинні сплатити державі 5% за отримання нерухомості в дар.Законопроектом передбачається запровадити ці довгоочікувані суспільством новели шляхом внесення змін і доповнень до Цивільного кодексу України, до Закону України «Про нотаріат», Закону України «Про оцінку земель», Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Запровадження цих змін, спростить оформлення громадянами свого права на спадщину та реєстрацію спадкоємцями прав на успадковане ними нерухоме майно, зробивши відповідні послуги більш доступними для громадян; зменшить часові та грошові витрати громадян на оформлення права на спадщину та на реєстрацію прав на успадковане нерухоме майно; дозволить органам місцевого самоврядування у сільських населених пунктах надавати більше гостро необхідних послуг мешканцям цих населених пунктів, покращивши комфортність проживання у сільській місцевості тощо. 

Головне територіальне управління юстиціїу Тернопільській області





























 

Рік роботи Тернопільської облради: хто з депутатів може втратити мандати

Вівторок, 28 березня 2017, 06:58


“Народний контроль” та “Солідарність” відвідують засідання найгірше. Половина депутатів із фракції БПП — прогульники, серед яких є екс-регіонали та фігуранти стовпа ганьби часів Євромайдану. Кандидатами на відкликання є п’ятеро депутатів від БПП, по двоє від “Свободи”, “Радикальної партії” та “Народного контролю”. 4 кандидати на відкликання минулого скликання ради знову стали прогульниками. Якщо депутат місцевої ради пропускає понад половину засідань комісій чи сесій, — його можна позбавити мандату. Про це йдеться в Законі України “Про статус депутатів місцевих рад”.У Тернопільській облраді — 11 кандидатів на відкликання. Це перший рік роботи. Нагадаємо, під час моніторингу за 5 років роботи депутатів  минулого скликання виявилося, що аж 46 депутатів пропустили  більше половини засідань за певний рік і стали кандидатами на відкликання.
Ось чинні депутати облради, які можуть втратити мандат.



Кандидатом на відкликання став голова Тернопільської ОДА Степан Барна. Він пропустив 6 з 11 засідань комісії з питань соціального захисту населення та учасників АТО і членів їх сімей. Депутат вважає, що мав вагомі причини не відвідувати засідання комісії:
“Я всі засідання відвідую. Як у мене можуть бути пропуски? Я депутат обласної ради від 2006 року, це вже 3-тє моє скликання як депутата, з невеликою перервою, коли я був депутатом Верховної Ради. На якій посаді я б не перебував, для мене був, є і буде обов’язок виконувати повноваження депутата обласної ради. Якщо, може, і були пропуски комісій, то вони були з поважних причин. Комісії відбуваються не завжди у ті дні, коли я можу бути присутній. Можливо, був у відрядженні, чи ще якась причина. Коли я в Тернополі, то я завжди відвідую комісії. Ви дивіться по сесіях обласної ради, де в мене немає пропусків. Будьте певні, що я завжди в курсі всіх питань порядку денного”.
Барна, який був нардепом, а відтак законотворцем, повинен знати, що закон не передбачає поважних причин для пропусків засідань комісій чи сесій. Депутат місцевої ради має представницький мандат і має відвідувати не менше 50% засідань і сесій і комісій. Інакше депутат може втратити мандат, бо його робота в раді є неефективним представництвом виборців.
Також депутат має розуміти, що саме на засіданнях комісій готуються і опрацьовуються проекти рішень, за які голосують в сесійній залі. Тобто комісії не менш важливі за сесії.
Більше того, депутати місцевих рад, які намагаються поєднати представницький мандат з посадою чиновника, як правило, потрапляють до кандидатів на відкликання. Вони не можуть якісно суміщати посаду й роботу в депутатському корпусі. 
Абсолютно аналогічна ситуація в голови Рівненської ОДА Олександра Муляренка. Він теж став кандидатом на відкликання у Рівненській міській раді. Схожа ситуація в депутата облради Київської області Лева Парцхаладзе, який став заступником міністра з питань ЖКГ та у депутатки Івано-Франківської облради Галини Карп, яка стала заступницею міністра з питань ЖКГ. Обидвоє чиновників Кабміну теж потрапили до кандидатів на відкликання. 
В усіх випадках це депутати Блоку Петра Порошенка. Вони отримують посади і не відмовляються від мандатів у радах. Окрім Барни, ще четверо депутатів Тернопільської облради від БПП стали кандидатами на відкликання. Цікаво, що двоє з них були кандидатами на відкликання за попередньої каденції — це Осип Гасюк та Олександр Самсоненко.
Депутат Осип Гасюк став 100% прогульником засідань комісії з питань соціально-економічного розвитку. Цікаво, що депутат був кандидатом на відкликання і за час минулої каденції обласної ради. До того ж, у 2010 р. очолював список “Партії регіонів” на виборах до Лановецької райради.  
За кілька тижнів руху ЧЕСНО так і не вдалося відшукати 100 % прогульника Гасюка.
Олександр Самсоненко також прогулював засідання комісії з питань соціально-економічного розвитку. Нагадаємо, що за часів Євромайдану він був фігурантом стовпа ганьби. З Самсоненком поспілкуватись не вдалося, проте його помічник  Мирослав Хмура прокоментував ситуацію таким чином: 
“Бувають нагальні справи, тому пропускав. Але завжди, коли на комісії немає Самсоненка, то є його помічник. Ви запитайте голову голову комісії, він завжди в курсі”. 
Через кілька хвилин помічник Самсоненка перетелефонував і розповів ЧЕСНО, що в депутата, який вже став кандидатом на відкликання за попередньої каденції, були поважні причини: в серпні в нього померла мати, а в грудні батько, вони проживали в Чернігові, тому Самсоненко був змушений знаходитись там. Згідно з результатами відвідуваності, Самсоненко пропускав засідання саме в ці місяці.
Іван Марущак пропустив 60% засідань комісії з питань освіти, науки, молодіжної політики, фізичної культури і спорту.
У список кандидатів на відкликання потрапив іще один депутат від БПП, екс-регіонал Юрій Березовський, який у 2010 був депутатом районної ради. Наразі він є головою комісії з питань духовності, культури, свободи слова, інформації та розвитку громадянського суспільства. Депутат пропустив 63% засідань комісії. Яким чином голова комісії може пропускати понад 50% її засідань і чому члени комісії на не скаржаться на відсутність голови на засіданнях?
Зауважимо, що за списком БПП до обласної ради потрапили чимало екс-регіоналів.  
Троє з кандидатів на відкликання зараз перебувають у зоні АТО. “Свободівець” Андрій Василишин, член комісії з питань соціально-економічного розвитку, не відвідав жодного засідання комісії. Наразі він є командиром першого відділення другого взводу Окремої зведеної штурмової роти «Карпатська Січ». Ще один “свободівець” Сергій Коцемір пропустив 5 сесій облради та 5 засідань комісії. На сайті обласної ради зазначено, що ще з січня 2015 року він мобілізований до лав Збройних Сил України.
Нам не вдалося зв’язатись із депутатами, проте ситуацію прокоментував лідер фракції “Свобода” в облраді Олег Сиротюк: 
“Ми очікуємо, що ті хто служать, матимуть можливість демобілізуватись і виконувати свої депутатські функції, оскільки за них проголосували люди і люди очікують від них, захисту своїх інтересів, як і від депутатів місцевих рад. Тому це питання до Генерального штабу, що військовослужбовці, які є депутатами місцевих рад, можливо є сенс все ж таки приймати по них рішення і дати їм можливість виконувати обов’язки  депутата, оскільки за них проголосували багато людей”.
Залишається незрозумілим, чому “Свобода” не ініціює припинення повноважень депутатів, які не можуть відвідувати засідання, щоб за списком до ради пройшов їхній же однопартієць.
Василь Зарівний з “Народного контролю” в раді має опікуватися питаннями здоров’я, будучи в комісії з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнства, дитинства, проте він пропустив 79% засідань. На теперішній час він мобілізований та працює начальником медичного пункту 4 реактивного артилерійського дивізіону у в/ч п/п В 1060. Також депутат пропускав і сесії ради.
Ще один кандидатат на відкликання з “Народного контролю” — Орест Винницький, який пропускав засідання з питань освіти, науки, молодіжної політики, фізичної культури і спорту. Він працює директором загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 м. Заліщики.  “Радикал” Іван Навольський  прогуляв 71% засідань комісії з питань децентралізації та адміністративно-територіальної реформи, архітектури, будівництва, дорожнього та житлово-комунального господарства. Телефоном депутат відповідає: “Я не пропускав комісію. Яку комісію? Коли я пропустив?”
З офіційної відповіді облради чітко видно, коли депутата не було на засіданнях.




“Коли сесію проводять, я у відрядженні. Ви ж розумієте, я не можу кожного дня сидіти і чекати, коли сесія. Про сесію повідомляють не заздалегідь, а за 2 дні. А на комісіях я буваю практично на всіх. 90% на комісіях я буваю, хіба я у відрядженні, тоді пропускаю. А так, я на всіх комісіях буваю. Вам або дали недостовірні дані, або що. А практично на всіх сесіях я присутній, можливо 2 чи 3 пропустив. Я вам кажу так як є”. 
Навольський став кандидатом на відкликання і за результатами пропуску сесій, і за результатами пропуску комісій. 
Голова обласної ради Віктор Овчарук прокоментував, що сесії скликаються заздалегідь, лише позачергові сесії, коли є термінові питання можуть скликатись за 1-2 дні. 
Кандидатом на відкликання став ще  один депутат з “Радикальної партії” Сергій Тарашевський, який минулої каденції був першим заступником голови Тернопільської обласної ради, наразі прогулює сесійні засідання і засідання з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнства, дитинства. Він теж є одним із  фігурантів стовпа ганьби.


Хто став прогульником облради? 
Окрім депутатів, які за кількістю своїх прогулів ризикують залишитись без мандата, є низка таких, які пропустили від 25 до 50% засідань комісій або сесійних засідань ради.  Загалом, 11 депутатів облради є прогульниками, відповідно, якщо вони не працюють на сесіях та комісіях — вони не виконують свою представницьку функцію. 

Серед них, найбільше депутатів із фракції БПП. Зокрема, Петро Гадз, голова комісії з питань охорони навколишнього природного середовища та природокористування прогулював і засідання ради, і комісії. Лідер фракції БПП, екс-регіонал Любомир Білик пропускав засідання комісії з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнства, дитинства. Прогульниками засідань ради стали Олег Крижовачук та Антон Білик, які були кандидатами на відкликання минулої каденції та потрапили на стовп ганьби Євромайдану.Антон Білик відповідає:
“Які засідання? Я не пропускав. Якщо були пропуски, то я був у відпустці, або хворий. Такого немає, щоб я не їздив на сесії. Ніколи в житті такого не може бути, щоб я прогуляв. Якщо був відсутній — то була поважна причина”.

Двоє представників із “Батьківщини” пропускали свої депутатські комісії. Василь Ференц — регламенту, а Надія Заріцька — комісію з питань децентралізації та адміністративно-територіальної реформи, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства.
Лідер фракції “Народний контроль” Володимир Болєщук пропускав засідання бюджетної комісії. 
Роман Василіцький із “Самопомочі” є головою комісії з питань децентралізації та адміністративно-територіальної реформи, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства, проте це не завадило йому пропускати засідання комісії.
Член фракції “Громадянська позиція” Володимир Тимчишин та “свободівець” Олег Любінський пропускали засідання комісії з питань освіти, науки, молодіжної політики, фізичної культури і спорту.Варто зауважити, що у “Народного контролю” найвищий рівень партійної безвідповідальності в облраді.  До списку прогульників потрапили 3 із 5 депутатів. Це аж 60%.У “Солідарності”, яка завела в раду найбільше депутатів рівень партійної безвідповідальності сягнув 50%. Голова фракції Любомир Білик  обіцяє розібратися із ситуацією і поговорити з кожним депутатом.“Хочу вам сказати, що найперше ми зараз зберемося і дуже серйозно поговоримо один з одним. Мова йде про відвідування комісій, про відвідування сесій. Я не розумію такого, коли людини немає на одному чи на іншому, а розумію, коли кожен має свою позицію і він голосує “так” чи “ні”. А “свиняча поза” — не прийти — це погано. Кожен має свою працю: прийшов, обрався, пильнуй, відповідай - от і вся філософія”, — каже голова фракції БПП.Що стосується його власних 36% пропусків засідань комісії, то голова фракції дивується і спершу не вірить. “Ви маєте на увазі конкретно в мене? Не зовсім погоджуюся, можливо, не зовсім так… Коли в нас проходять засідання комісії, якщо я в силу певних причин не можу бути, то я в телефонному режимі з головою комісії своє міркування і бачення обговорюю. Комісійно воно приймається”, - виправдовується голова фракції. У “Радикалів”  —  40%.  “Громадянська позиція” показала 25% партійної безвідповідальності. “Свобода” — 23%. “Самопоміч” — 16%. “Батьківщина” — 10%.  І лише серед трьох членів фракції УКРОП немає прогульників.
Політичний баласт: хто може замінити кандидатів на відкликання?
Автори Закону України “Про місцеві вибори” подбали про те, щоб ускладнити умови відкликання депутатів місцевих рад. З 2015 року це питання можуть ініціювати виборці, але остаточне рішення приймає лише партія.



Кандидатів на відкликання від БПП Осипа Гасюка, Юрія Березовського, Олександра Самсоненка, Івана Марущака та Степана Барну в обласній раді можуть замінити  Володимир Богайчук, директор департаменту охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації, Володимир Коваль, заступник голови СФНВГ "Коваль", Степан Коціра, голова приватної сільськогосподарської агрофірми "Нічлава", Володимир Буграк, настоятель Собору Преображення Господнього та Віталій Шафранський, заступник директора ПП "Дари ланів", які йдуть наступними у партійному рейтингу.
Ротації у “Свободі” можуть відбутись на користь Василя Чашки, бійця  БОП "Січ" МВС України та Богдана Лихого, радника голови Тернопільської районної ради, які можуть замінити Андрія Василишина та Сергія Коцеміра у разі їхнього відкликання.
Депутати від ”Народного контролю” Василь Зарівний та Орест Винницький можуть поступитися місцем Мирону Жебаку, професору "Бережанського агротехнічного інституту" та Ярославу Дрюченку, заступнику приватно-орендного підприємства "Урманське".
Івана Навольського та Сергія Тарашевського з “Радикальної партії Олега Ляшка” можуть замінити Ігор Яцишин, директор КП ТОР "Профдезінфекція" та пенсіонер Ігор Погоратий.Нагадуємо, що Громадський рух ЧЕСНО раніше писав про приймальні депутатів обласної ради.Рік роботи облради — спецпроект Громадського руху ЧЕСНО з моніторингу роботи місцевих рад. Спецпроект — частина "Політичної пам'яті"  ЧЕСНО — онлайн-хабу для українських виборців з інформацією про партії та політиків, які йшли на вибори до Верховної та місцевих рад України.
Авторка: Юлія Ковальчук, координаторка Громадського руху ЧЕСНО на Тенопільщині

 

Біля екстрим-парку в гідропарку «Топільче» розширять відпочинкову зону

Понеділок, 27 березня 2017, 08:17

Днями у гідропарку «Топільче», де облаштований екстрим-парк, розпочнуться роботи з розширення відпочинкової зони. Там встановлять лавочки для відпочинку, «сонячне дерево» для підзарядки мобільних пристроїв та відремонтують конструкції скейтпарку.

«Загалом реконструкція триватиме майже два місяці, проте весь цей час екстрим-парк буде доступний для відвідувачів. Планується, що конструкції екстрим-парку будуть розвернуті на 90 градусів, а на тому місці облаштуємо зону відпочинку, встановимо «сонячне дерево» та декілька лавочок», - розповідає начальник управління сім’ї, молоді та спорту Микола Круть.

Скейт-парк не буде функціонувати лише декілька днів, коли підрядники ремонтуватимуть окремі конструкції.

 

Центр зайнятості на дні кар'єри-2017

Понеділок, 27 березня 2017, 07:48

Тернопільський національний технічний університет імені І. Пулюя організовував День кар’єри, що відбувся у СМК «Політехнік» в Тернополі. Роботу на заході пропонували: компанії «FORTE Group», «Волошин», товариства «Яваре», «Завод газового обладнання «Альфа-Газпромкомплект», «Future Processing Ukraina», приватні підприємства «МагнетікВан», «Колумбус», Тернопільське державне науково-технічне підприємство «Промінь» та багато інших.

До заходу долучився і Тернопільський міськрайонний центр зайнятості. Фахівці ТМРЦЗ розповіли учасникам Дня кар’єри про послуги служби зайнятості, про техніку складання резюме, ефективність відеорезюме для молодого спеціаліста, проінформували про роль самопрезентації у процесі працевлаштування. Усі охочі спробували свої сили у написанні резюме.

Під час презентації теми «Співбесіда з роботодавцем» ті, хто бажав, дізналися про особливості проходження такої співбесіди та розглянули запитання, які може задавати роботодавець.

Цей захід допоміг студентам ознайомитись із ситуацією на ринку праці Тернополя, дізнатись безпосередньо від роботодавців про вакансії та вимоги до них, встановити контакти з працедавцями у невимушеній відкритій атмосфері, отримати навички самопрезентації та поліпшити комунікаційні якості.

 

Майже 2000 тернополян долучилися до першої загальноміської толоки

Понеділок, 27 березня 2017, 00:00

Перша загальноміська толока відбулася у Тернополі 24-25 березня у рамках двомісячника благоустрою. Зі слів міського голови Сергія Надала, долучилися до колективного очищення міських територій підприємства та організації різних форм власності, балансоутримуючі організації, ОСББ, навчальні заклади.

«У першій толоці взяли участь майже 2000 тернополян, серед яких дуже активно долучилися представники ОСББ, які прибирали прибудинкові та прилеглі території, - розповідає очільник Тернополя. – Також було проведено традиційну щорічну акцію озеленення території міста на вул. Гетьмана Сагайдачного, у парку ім. Т. Шевченка та гідропарку «Топільче», де було висаджено майже 30 декоративних дерев».

За попередніми підрахунками, під час толоки було вивезено орієнтовно 300 тонн відходів. До слова, друга загальноміська толока відбудеться 4-6 квітня 2017 року.

 

Депутати затвердили зміни до Генерального плану Тернополя

Неділя, 26 березня 2017, 12:43

На сесії міської ради депутати затвердили зміни до Генерального плану Тернополя. Загалом серед 33-ох присутніх 26 проголосували «ЗА».

Як розповідає міський голова Сергій Надал, затвердженню змін до Генерального плану передувала тривала робота фахівців спеціалізованого державного інституту «Діпромісто», громадські обговорення та робота комісії, у яку входили депутати, фахівці та представники громадськості.

«Затверджений Генеральний план є узгодженим документом, у якому максимально враховано ті зауваження та пропозиції, які попередньо надавалися депутатами, громадськими активістами, суб’єктами господарювання та тернополянами, - розповідає очільник Тернополя. – На сесії депутати підтримали зміни до Генерального плану, одночасно дали доручення внести у документ ще пропозиції, які були визначені під час останньої роботи комісії».

Прийняття змін до Генерального плану є важливим для життя міста і його майбутнього розвитку.

«Генеральний план – це будівельна конституція усього міста, яка визначатиме його розвиток на найближчі п’ять років. Адже наша мета - максимально зберегти межі зелених насаджень, межі парків, зафіксувати їх, не дозволити більше хаотичної забудови», - додає Сергій Надал.

До слова, також на сесії депутати прийняли рішення про коригування плану зонування Тернополя та затвердили детальні плани мікрорайону «Північний» та «Пронятин».

 

У парку Шевченка після реконструкції збільшиться площа зелених зон

Субота, 25 березня 2017, 00:00

З початку березня у Тернополі триває реконструкція входу в парк імені Тараса Шевченка (в районі пам’ятнику Степану Бандері). Відповідно до затвердженого проекту, після реконструкції площа зелених зон стане більшою на 670 кв. м.

«Загалом у проекті передбачена заміна покриття, ремонт підпірної стінки, оновлення зовнішнього освітлення та фасаду будинку на вул. Грушевського, 9, влаштування перголи та ремонт тротуару навпроти парку, - розповідає міський голова Сергій Надал. – Також важливо, що на цій ділянці буде збільшено кількість зелених зон на 670 кв.м., облаштовано газонів з посівом трави на площі майже 1000 кв.м. та висаджено 29 нових дерев».

 

В Українському домі «Перемога» зареєстровано двадцять восьмий шлюб у рамках сервісу Мін’юсту – «Шлюб за добу»

П'ятниця, 24 березня 2017, 13:32

У Тернополі зареєстровано двадцять восьмий шлюб у рамках нового сервісу Мін’юсту – «Шлюб за добу». У нашому місті дану послугу запущено 20 лютого 2017 року.


Особливою ця церемонія стала тому, що молодята, Мешканець Тернопільщини Арслан та Донеччанка Людмила, познайомилися під час проходження Арсланом служби у лавах ЗСУ за контрактом у зоні антитерористичної операції на Сході нашої держави. Вони зустрілися випадково в одній з невеличких кав’ярень в Артемівському районі Донеччини і зрозуміли що своє майбутнє уявляють лише разом. Як тільки у Арслана з’явилась можливість отримати короткотермінову десятиденну відпустку – ні секунди не сумніваючись молода пара вирішила поєднати свої долі у шлюбі.

Саме завдяки сервісу Мін’юсту «Шлюб за добу» - Арслан та Людмила змогли втілити своє кохання у створення молодої української сім’ї у такий короткий термін.

Молоде подружжя привітав начальник головного територіального управління юстиції Едуард Кольцов та вручив приємні символічні подарунки молодятам, а також наголосив:

 

* «Ми запрошуємо усіх бажаючих, а особливо учасників бойових дій, учасників АТО - для них ця послуга є безкоштовною, скористатися

 

У Тернопіль приїде легенда українського народного мистецтва

П'ятниця, 24 березня 2017, 07:36

20 квітня в ПК «Березіль» завітає Національний заслужений академічний український народний хор імені Григорія Верьовки.

Національний хор України ім. Гр. Верьовки - це унікальний художній колектив, який своїм досконалим мистецтвом репрезентує все найкраще з невичерпного джерела народної творчості всіх етнографічних районів України.

У його програмах - історичні думи, козацькі та чумацькі пісні і танці, жартівливі хорові сценки, родинно-побутова, обрядова лірика - пісні і танці, виконувані на святах врожаю, на весіллях, а також колядки, щедрівки.

Хор включає також у свої концерти пісенні скарби багатьох народів світу. Органічними для колективу стали й оригінальні композиції, в яких музика, спів і танець виступають триєдиним компонентом.

Організатори запрошують усіх шанувальників українського народного мистецтва в ПК «Березіль» 20 квітня о 19:00 на зустріч з українською легендою.

Квитки в касах УД «Перемога» та ПК «Березіль».

Концерт пройде за підтримки Тернопільської міської ради.

 

Сторінка 80 з 110

«ПочатокПопередня71727374757677787980НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер