images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Долучитись до аналізу проблем місцевих бюджетів закликає студентів ГО «Експертно-аналітична група «Акцент»

Понеділок, 20 березня 2017, 07:32

8 березня розпочався перший етап проекту-конкурсу студентських публікацій «Ефективність видатків органів місцевого самоврядування», що організовується «Експертно-аналітичною групою «Акцент», кафедрою фінансів ім. С. І. Юрія ТНЕУ та за фінансової підтримки Громадської спілки «Рада бізнесу Тернопілля».

Бюджетний моніторинг, аналіз ефективності витрачання коштів – на сьогодні вкрай важливі напрями роботи громадянського суспільства. Саме тому, як говорять організатори, виникла ідея проведення такого конкурсу серед студентів та залучення їх до аналізу та моніторингу видатків місцевих бюджетів.

Впродовж минулого року організатори проводили подібний конкурс «Використання коштів обласного бюджету», що був спрямований на пошук та висвітлення студентами проблем у обласному бюджеті Тернопільської області, зокрема завдяки наявному механізму публічних звітувань головних розпорядників коштів. Зокрема, за 4 етапи попереднього конкурсу студентами було підготовлено більше 30 статей.

«У 2017 році конкурс вирішили провести у 2 етапи на всеукраїнському рівні. Студенти денної та заочної форми навчання будь-якого ВНЗ країни, що зацікавленні у цій тематиці, можуть надсилати для участі у конкурсі власні аналітичні статті, у яких висвітлять проблеми ефективності видатків місцевих бюджетів. Основні вимоги – це використання студентами детальної інформації про видатки (звіти про результати використання коштів на порталі Тернопільської ОДА, відкритих баз даних, таких порталів як E-data, Spending.gov.ua, системи публічних закупівель ProZorro та ін.), а також використання інфографіки. Переможці конкурсу отримають грошові винагороди (1000, 600 та 400 грн – за призові місця), цінні подарунки та сертифікати (призовий фонд, до речі, сягає 2000 грн)»– розповідає голова ГО «ЕАГ «Акцент» Богдан Малиняк.

Сьогодні важливо поєднати теорію з практикою, тому написання таких робіт це – в першу чергу – розвиток аналітичних та творчих здібностей студентів. А виявлені ними проблеми щодо ефективності витрачання сплачених нами податків – крок до привернення уваги суспільства до даної проблеми.

Статті переможців конкурсу будуть опубліковані на сторінках ГС “РБТ”, ГО “ЕАГ “Акцент”, у тижневику “RIA плюс”, збірниках наукових праць студентів кафедри фінансів ім. С.І.Юрія ТНЕУ та інших виданнях.

Дедлайн – 5 квітня. Роботи надсилати на пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Довідкова інформація: * Детальніше про конкурс (https://www.facebook.com/ngo.accent) * Положення про Конкурс та вимоги (https://issuu.com/ternomal/docs/students_2017) * Контактна особа: Маланчук Оксана +380989239899

Проведення конкурсу відбувається в межах проекту «Посилення спроможності організацій громадянського суспільства у регіонах України впливати на органи державної влади та місцевого самоврядування з метою прискорення реформ», який виконується Експертно-аналітична група "Акцент" та Центр політико-правових реформ за фінансової підтримки Програми МАТРА Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

 

Сквер на бульв. Куліша - це культурна та спортивна зона

Неділя, 19 березня 2017, 13:58

Сквер на бульварі Куліша належить до території культурної та спортивної зони. Відтак, поширена інформація активістами з організації «Демальянс» щодо можливої забудови цієї ділянки житловими будинками є неправдивою.

За інформацією управління архітектури, містобудування, кадастру та відділу земельних ресурсів міської ради, згідно з планом зонування сквер на бул. Куліша належить до культурної та спортивної зони. Міська рада Тернополя не приймала жодних рішень щодо будівництва житлових будинків на цій території.

 

Тернопільська міська рада підписала меморандум про співпрацю з «Гільдією інженерів технічного нагляду»

Субота, 18 березня 2017, 15:12

Меморандум про співпрацю між Тернопільською міською радою та Всеукраїнською громадською організацією «Гільдія інженерів технічного нагляду за будівництвом об’єктів архітектури» підписано 16 березня. Ця громадська організація налічує понад 4500 осіб, які спостерігають за забезпеченням якості будівельних робіт та у 2015 році отримала делеговані повноваження атестувати інженерів технагляду в Україні.

«Тернопіль, як і інші міста, отримав повноваження Державно-архітектурного будівельного контролю. Метою цього Меморандуму є ефективне співробітництво для отримання позитивного результату при здійсненні повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та сприяння професійній діяльності інженерів технічного нагляду на об’єктах будівництва, тобто це інструмент спільних дій для досягнення якості будівельних робіт у місті», - розповідає віце-президент «Гільдії інженерів технічного нагляду за будівництвом об’єктів архітектури» Олег Спицький.

Очільник Тернополя Сергій Надал привітав учасників Гільдії у Тернополі та зазначив, що «Гільдія інженерів технічного нагляду за будівництва об’єктів архітектури» може бути гідним прикладом для представників інших сфер, адже ця організація створена фахівцями.

«Будівництво є однією з тих галузей, які найбільше розвиваються у місті і функції державного архітектурно-будівельного контролю – це, перш за все, безпека людей, це інтеграція з існуючими мережами та навколишнім середовищем, це відповідність всім правилам та нормам будівельного законодавства, - каже міський голова Сергій Надал. - Саме тому нам важливо співпрацювати з кваліфікованими представниками вашої організації, яких будемо долучати і до роботи дорадчих органів у сфері містобудування Тернополя».

 

Право молодіжної громадської організації

П'ятниця, 17 березня 2017, 13:31

Відповідно до частини 1 Статті 2 Закону України «Про молодіжні та дитячі громадські організації» молодіжна громадська організація – це об'єднання громадян віком від 14 до 35 років, метою яких є здійснення діяльності, спрямованої на задоволення та захист своїх законних соціальних, економічних, творчих, духовних та інших спільних інтересів.

Створення таких організацій, тягне за собою одне із прав приймати участь у підготовці та прийнятті рішень з питань державної молодіжної політики. А саме:

* вивчення становища молоді, створення необхідних умов для зміцнення правових та матеріальних гарантій щодо здійснення прав і свобод молодих громадян, діяльності молодіжних організацій для повноцінного соціального становлення та розвитку молоді;

* допомога молодим людям у реалізації й самореалізації їх творчих можливостей та ініціатив, широке залучення юнаків і дівчат до активної участі у національно-культурному відродженні українського народу;

* залучення молоді до активної участі в економічному розвитку України;

Тому, молодіжні громадські організації залучаються органами виконавчої влади та місцевого самоврядування до розроблення і обговорення даних проектів рішень з питань державної молодіжної політики.

А також, відповідно до частини 1 Статті 9 даного закону державна підтримка молодіжних та дитячих громадських організацій здійснюється в надання молодіжним та дитячим громадським організаціям інформації про державну політику щодо дітей та молоді,поданням методичної та організаційної допомоги з питань соціального становлення та розвитку молоді і дітей і сприянню створенню підприємств, установ і організацій, які надають послуги молоді та дітям або сприяють зайнятості молоді.

 

 

Головне територіальне управління

юстиції в Тернопільській області

 

У "Клубі бізнес-подій" - керівники фірм та підприємств

П'ятниця, 17 березня 2017, 13:12

У Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості у «Клубі бізнес-подій» відбулося засідання на тему: «Позитивний мікроклімат у колективі (ефективна комунікація). Skype-інтерв'ю: нова форма оптимізації співбесіди». У ньому взяли участь керівники фірм та підприємств Тернополя.

Керівник «Клубу успішного бізнесу» Роман Репко порадив присутнім, як оптимізувати спілкування та розпізнати те, що, можливо, співрозиовник приховує, коли говорить правду, а коли обманює. Адже вербально (із допомогою мови) людина надаємо лише 7% інформації, 93% - це інформація невербальна: міміка, жести, пози, рухи очей, інтонації, паузи тощо.

Провідний фахівець з профорієнтації міськрайоного центру зайнятості Аліна Грицаєнко поінформувала учасників заходу про те, як проводити Skype-інтерв'ю, а також продемонструвала переваги такої форми співбесіди для роботодавця.

 

Добровольцям АТО у Тернополі призначили 75% пільгу на оплату комунальних послуг

П'ятниця, 17 березня 2017, 08:46

Добровольці АТО, які зареєстровані та проживають у Тернополі, отримають 75% пільгу на оплату комунальних послуг з міського бюджету. Таке рішення прийняте на черговому засіданні виконавчого комітету з метою соціальної підтримки добровольців.

«Сьогодні на державному рівні, на жаль, ще не врегульовано статус добровольців і значна частина з них не отримує від держави жодної допомоги чи компенсації. Саме тому міською радою Тернополя прийнято рішення підтримати тернополян-добровольців АТО і членів їх сімей та надати 75% пільгу на оплату за житлово-комунальні послуги, - пояснює міський голова Сергій Надал. – Для отримання пільг добровольці повинні написати заяву та подати перелік документів в управління соціальної політики».

Перелік документів, які необхідні для отримання пільги:

  1. Заява;
  2. Копія посвідчення учасника - добровольця;
  3. Kопії паспортів заявника та членів сім’ї;
  4. Копії реєстраційних номерів облікової картки платника податків (позначка в паспорті, в разі відмови від одержання ідентифікаційного номера);
  5. Копію квитанції про оплату житлово – комунальних послуг;
  6. Довідку про склад сім‘ї;
  7. Копії свідоцтв про народження дітей.
 

Майже 30 мільйонів – у бюджеті району

П'ятниця, 17 березня 2017, 08:45

Про надходження податкових платежів до бюджету Тернопільського району інформувала заступник начальника Тернопільської ОДПІ Лариса Березюк. Вона зазначила, що впродовж січня – лютого цього року казна району (разом із територіальними громадами) отримала 29,5 млн грн таких надходжень. А це, майже на 11 мільйонів більше, як за такий же період минулого року.

Більше половини надходжень – це податок на доходи фізичних осіб, якого надійшло 16,5 млн грн, ще 6,6 млн грн поступило єдиного податку, 2,9 млн грн – акцизного податку. Землекористувачі району внесли до бюджету 2,8 млн грн плати за землю.

Також, Лариса Березюк, інформувала, що Тернопільська ОДПІ запрошує жителів району до 1 травня подати податкові декларації та сплатити податки з неоподаткованих у 2016 році доходів.

Консультації, тренінги та надання практичної допомоги у заповненні декларації можна отримати – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10, 43-46-46.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Внесення змін до Генерального плану Тернополя є суспільною необхідністю

П'ятниця, 17 березня 2017, 08:25

Діючий генеральний план Тернополя затверджений ще у 2010 році. Відповідно до законодавства, чергові зміни у цей документ можна вносити не частіше, аніж один раз у п’ять років. За цей час місто розвивається, у ньому відбувається чимало змін: з’являються нові промислові чи соціальні об’єкти, житлові будинки, прокладаються інженерні мережі і ці всі зміни потребують відображення в основному містобудівному документі міста.

«Генеральний план – це фактично будівельна Конституція міста, яка передбачає цілий комплекс робіт у життєдіяльності міста. Це інженерні мережі, школи та дитсадки, це визначення меж парків та зелених зон, це чітке відображення, де можна проводити житлову забудову, а де можуть бути промислові зони. І прийняття цього документу може навести порядок у будівельній сфері міста», - каже міський голова Сергій Надал.

Разом із генеральним планом приймається цілий пакет документів, наприклад, план зонування, який розмежує зони забудови, комерційної та соціальної діяльності, зони промисловості та інженерні мережі. Наступним кроком є розробка детального плану території, у якому кожен мікрорайон буде мати свій план із зазначенням прибудинкових територій, меж парків, зелених зон, місць забудови, тощо.

Нагадаємо, що зміни до Генплану розробляла проектна організація із Києва «Діпромісто» імені Ю.М.Білоконя.

 

Тарифи на житлово-комунальні послуги у Тернополі будуть встановлюватися для кожного будинку окремо

Четвер, 16 березня 2017, 13:39

На черговому засіданні виконавчого комітету управлінню житлово-комунального господарства, благоустрою та екології доручили повноваження встановлювати та коригувати тарифи на житлово-комунальні послуги. Це означає, що тарифи за обслуговування багатоповерхових будинків будуть встановлюватися для кожного будинку окремо, але після узгодження з мешканцями.

«Раніше тарифи на житлово-комунальні послуги у Тернополі затверджував виконавчий комітет. Зараз ці повноваження буде реалізовувати управління ЖКГ, - пояснює міський голова Сергій Надал. – Тобто балансоутримуюча організація, або як в народі називають ЖЕК, повинен розробити вартість тарифу для кожного будинку окремо, обговорити його з мешканцями будинку і лише після цього управління ЖКГ буде затверджувати/незатверджувати тариф і контролювати, щоб він відповідав якості послуг, які надаються».

 

Кращим спортсменам Тернополя виплачуватимуть стипендії

Четвер, 16 березня 2017, 13:38

Положення про призначення стипендій кращим спортсменам Тернополя за високі спортивні досягнення затвердили на засіданні виконкому. Відповідно до рішення, стипендії будуть призначатися персонально талановитим спортсменам, які є чемпіонами та призерами чемпіонатів, першостей світу, Європи, України та інших змагань, сприяють уславленню міста на всеукраїнському і міжнародних рівнях.

«Виконком затвердив склад комісії, яка визначатиме перелік осіб, які отримуватимуть стипендії. Підставою для призначення стипендії буде відповідне клопотання тренерів, керівників фізкультурно-спортивних установ, закладів, та інформація про результати участі у змаганнях. Також спортсмен самостійно може висунути свою кандидатуру на призначення стипендії, - розповідає міський голова Сергій Надал. – Згідно з рішенням комісії кожному спортсмену буде виплачуватися 1500 грн. в місяць до кінця року».

Спортсменами-кандидатами на здобуття стипендії подаються наступні документи:

  1. копія паспорта громадянина України (або свідоцтво про народження);
  2. клопотання тренера спортсмена, спортивних федерацій (асоціацій, спілок тощо), фізкультурно-спортивних установ, закладів та організацій;
  3. копії протоколу змагань;
  4. ідентифікаційний номер.
 

Спрацювання “тривожної кнопки” допомогло оперативно піймати крадія грошей

Середа, 15 березня 2017, 12:18

Вісім тисяч гривень з каси магазину викрав невідомий та втік. Проте далеко відбігти не встиг та й гроші не витратив. Його піймали працівники управління поліції охорони.

За словами продавця, поки вона показувала товар одному з клієнтів, зайшов ще один покупець. Він одразу підійшов до каси та витягнув гроші. Тікати почав лише після того, як зникнення коштів помітила продавець. Жінка одразу натиснула тривожну кнопку та кинулася його наздоганяти. Злодій викрав вісім тисяч гривень.

Піймав його за кілька хвилин після злочину наряд реагування поліції охорони. Саме на пульт центрального спостереження Управління поліції охорони надійшов тривожний сигнал. Його працівники приїхали на місце події, а свідок вказав поліцейським напрямок, куди побіг крадій. Окрім цього, злодюжку зафіксувала й камера відеоспостереження, встановлена в магазині.

Обстежуючи прилеглу територію на вулиці Чернівецькій, працівники поліції охорони побачили підозрюваного. Його затримали.

Крадієм виявився раніше судимий тернополянин, 1986 року народження. Чоловік притягувався до відповідальності за майнові злочини. У ході слідчо-оперативних заходів стало відомо, що дана особа причетна ще до двох крадіжок з магазинів – у одного з клієнтів викрав телефон, а в іншого – планшет. В скоєному він зізнався. Його затримали відповідно до статті 208 КПК.

Зараз чоловік перебуває в ізоляторі тимчасового тримання. Тернополянину інкримінують частину другу статті 185 ККУ – крадіжка, вчинена повторно.


 

Ви запитували – податківці відповідають

Середа, 15 березня 2017, 12:14

Викладач, у 2016 році отримував доходи на двох роботах. Чи має він обов’язок подавати декларацію до 1 травня?

У відділі адміністрування податку на доходи фізичних осіб та податків з громадян Тернопільської ОДПІ нагадали, що у зв’язку із запровадженням у 2016 році єдиної ставки податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18 %, замість 15% і 20 %, за 2016 рік вже немає обов’язку подавати річну декларацію, якщо протягом року отримувались доходи від двох чи більше податкових агентів.

Детальніші консультації, тренінги та надання практичної допомоги у заповненні декларації про майновий стан і доходи можна отримати – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

 

У податковій знову буде «гаряче»

Середа, 15 березня 2017, 12:03

У п’ятницю, 17 березня 2017 року, з 10 до 11 год у приміщенні Тернопільської об’єднаної ДПІ ГУ ДФС у Тернопільській області відбудеться черговий телефонний сеанс «гаряча» лінія.

Тема телефонного сеансу: «Деклараційна кампанія – 2017: інформація для громадян». На запитання відповідатиме начальник відділу організації роботи Тернопільської ОДПІ Василь Ілліч Карпа за телефоном: 43-46-46.

Відділ організації роботи Тернопільської OДПІ


 

Посвідчення факту, що громадянин є живим

Вівторок, 14 березня 2017, 10:31

Одним із завдань нотаріату в Україні є посвідчення фактів, що мають юридичне значення, з метою надання їм юридичної вірогідності. Посвідчення окремих фактів, що передбачені ст. 34 Закону України «Про нотаріат» є юридичними діями. Главою 12 Закону України “Про нотаріат” врегульований порядок вчинення юридичних дій, як посвідчення фактів на прохання осіб.

Зокрема, статтею 80 ЗУ «Про нотаріат» передбачено, посвідчення факту, що громадянин є живим.

При вчиненні зазначеної нотаріальної дії нотаріуси також керуються Главами 6 та 20 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (далі - Порядок), а також Правилами ведення нотаріального діловодства (далі — Правила).

Факт, що громадянин є живий відповідно до ст. 38 Закону України “Про нотаріат» мають право посвідчувати і консульські установи.

Необхідно звернути увагу на те, що посадові особи місцевих рад, на яких покладено функції вчинення нотаріальних дій, не мають права вчиняти дії щодо посвідчення факту, що громадянин є живим.

Нотаріус за усним зверненням особи, надання письмової заяви з проханням посвідчити той чи інший факт не вимагається, посвідчує факт. Що громадянин є живим. Під час вчинення такої нотаріальної дії нотаріус повинен встановити особу, що звернулася за вчиненням такої нотаріальної дії за загальними вимогами та відповідно до ст. 43 Закону України “Про нотаріат”, глави 3 розділу І Порядку.

Так, потреба у посвідчені факту, що громадянин є живий може виникнути в разі оспорювання знаходження в живих особи, що одержує кошти на утримання або коли спадщина відкрилася за кордоном. Коли особа помилково оголошена померлою, вона може звернутися до суду для оспорювання факту визнання її померлою та надати суду свідоцтво, видане нотаріусом, про те, що вона жива, для скасування судового рішення.

Як правило, особа, факт знаходження в живих якої посвідчується нотаріусом, має особисто з'явитися до державної нотаріальної контори або до приватного нотаріуса за адресою, що є його робочим місцем. У випадку хвороби, інвалідності або з інших поважних причин, через які особа не може звернутися до нотаріуса особисто, вказаний факт може бути посвідчений поза приміщенням нотаріальної контори або робочого місця нотаріуса, але в межах нотаріального округу дії приватного нотаріуса, з зазначенням причини та місця посвідчення такого факту у свідоцтві та в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій.

Факт, що малолітня дитина, недієздатна фізична особа є живою, посвідчується за зверненням її законних представників (батьків, усиновлювачів, опікуна або піклувальника). Такі особи теж мають з’явитися до нотаріуса для посвідчення факту, що особа є живою та отримання представниками такої особи свідоцтва про це.

Факти, що неповнолітня дитина, а також фізична особа, цивільна дієздатність якої обмежена, є живою, посвідчуються за їх особистим зверненням та за згодою на це законних представників (батьків, усиновлювачів, піклувальників). Засвідчення справжності підпису на заяві про згоду на отримання свідоцтва що неповнолітня особа або особа, цивільна дієздатність якої обмежена, не потребується, якщо законні представники особисто з'являться до нотаріуса та подадуть відповідну заяву про свою згоду. У цьому випадку нотаріус встановлює особу та повноваження батьків, усиновлювачів, піклувальників, перевіряє справжність їх підписів та вказує у службовій відмітці на цій заяві дані про документи, на підставі яких встановлена особа та повноваження представника. В окремих випадках, коли неповнолітній, ще не отримав паспорт, і його особа встановлюється за свідоцтвом про народження, батьки у своїй заяві, крім надання згоди на посвідчення факту, підтверджують, що ця особа є їхньою дитиною. На підтвердження факту, що особа є живою, нотаріусом видається свідоцтво за формою № 21 або № 22 Додатку 25 до Правил ведення нотаріального діловодства. У свідоцтві зазначається дата і точний час, коли особа особисто з'явилася до нотаріуса. В разі встановлення факту, що особа є живою, поза приміщенням державної

нотаріальної контори чи приміщенням, що є робочим місцем приватного нотаріуса, в свідоцтві зазначається, що нотаріус посвідчив цей факт, особисто з'явившись за зазначеною адресою в зазначений час. Якщо факт, що особа є живою, встановлений у приміщенні, наприклад, лікарні, поряд з поштовою адресою зазначається і повна назва установи, в приміщенні якої вчинена нотаріальна дія. Крім того, в свідоцтві зазначається, у супроводі кого саме з законних представників неповнолітня особа або особа, дієздатність якої обмежена, з'явилася до нотаріуса. Вчинення такої нотаріальної дії за участю представника по довіреності не допускається, оскільки свідоцтво, що особа є живою, видається нотаріусом після особистого спілкування з цією особою і особисто щодо неї посвідчує факт, що вона жива.

 

Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

 

До уваги неприбуткових організацій!

Понеділок, 13 березня 2017, 12:09

Верховна Рада прийняла законопроект № 5368, який продовжує строк формування нового Реєстру неприбуткових установ та організацій до 1 липня 2017 року.

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні) передбачає комплекс змін у сфері оподаткування.. Серед іншого законопроект передбачає поправки до пунктів 34 і 35 підрозділу 4 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України, які передбачають:

1. Неприбуткові підприємства, установи та організації, внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій на день набрання чинності Законом України № 652-VIII (тобто на 13.08.2015 р.), не підлягають виключенню з цього Реєстру до 1 липня 2017 року;

2. Неприбуткові підприємства, установи та організації, внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій на день набрання чинності Законом України № 652-VIII (тобто на 13.08.2015 р.), що не відповідають вимогам пункту 133.4 статті 133 Кодексу, з метою включення до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій зобов’язані до 1 липня 2017 року привести свої установчі документи у відповідність із нормами цього Кодексу та у цей самий строк подати копії таких документів до контролюючого органу;

3. Неприбуткові підприємства, установи та організації, які не привели свої установчі документи у відповідність із нормами пункту 133.4 статті 133 цього Кодексу, після 1 липня 2017 року виключаються контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Відповідні зміни у проекті закону № 5368, внесеного до парламенту Кабінетом Міністрів, є реакцією на звернення громадських активістів, у тому числі представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, про неможливість перереєстрації всіх неприбуткових організацій до кінця цього року.

 

Головне територіальне управління юстиції

в Тернопільській області

 

Флеш-моб в пологових будинках Тернопільщини

П'ятниця, 10 березня 2017, 12:47

Продовжується впровадження послуги щодо видачі свідоцтв про народження дитини у закладах охорони здоров’я.

09 березня 2017 року керівництвом Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області проведено флеш-моб з видачі перших документів нового громадянина України – свідоцтв про народження у м. Чорткові, м. Теребовлі та м. Тернополі, а також довідок про реєстрацію місця проживання дитини.

пологовий

Для жінки немає більш значущої і незабутньої події, ніж народження дитини. Наші діти народжуються у чудовій країні, де світить лагідне сонце, є родюча земля, чиста вода – в країні здорової нації. Можливість отримати свідоцтво про народження у пологовому будинку, це турбота держави про жінок, які народжують майбутнє покоління! Сьогодні перші документи держави отримали 22 маленьких громадянина України. Органи юстиції ідуть до батьків з метою видачі свідоцтв про народження!

Довідково: перелік закладів охорони здоров’я Тернопільської області, у яких доступна дана послуга, можна переглянути за наступним посиланням terjust.gov.ua

 

Адвокат довів у суді невинуватість клієнта у скоєнні хуліганства із застосуванням фізичного насильства

П'ятниця, 10 березня 2017, 12:45

Ternopil Borys

Громадянин Г. обвинувачувався у тому, що, відпочиваючи в барі, грубо порушив громадський порядок, заподіявши фізичне насильство жінці, яка знаходилася у цьому ж закладі. Правозахисник, який співпрацює із Регіональним центром з надання БВПД у Тернопільській області підтвердив, що достатніх, беззаперечних доказів, які би доводили поза розумним сумнівом, що саме Г. причетний до нанесення удару потерпілій, до суду подано не було, а отже немає підстав вважати Г. винним у скоєнні правопорушення.

7 березня 2016 року обвинувачений відпочивав у місцевому барі. Там він став свідком сутички між декількома людьми, у яку випадково потрапив й сам, отримавши від невідомої людини тілесні ушкодження. Жінка, яка стояла у той час при вході у бар вказала,  що гр. Г наніс їй у процесі сутички удар(кваліфікація – ч. 1 ст. 296 КК України (хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю). Громадянин Г. у свою чергу зазначив, що до цих подій потерпілої не знав узагалі.

Чоловік потерпілої, котрий знаходився у той день разом зі своєю дружиною, дав показання про те, що не бачив як гр. Г. наносив жінці удар, оскільки в приміщенні бару у цей момент не був. Тому, за допомогою аргументації адвоката та зважаючи на вимоги ст. 23 КПК України про безпосередність дослідження судом доказів, суд не взяв до уваги слідчі протоколи, у яких фіксувалося відтворення подій (а саме: як обвинувачений наносив потерпілій удар).

Виписки з медичних карт вказали, що потерпіла разом зі своїм чоловіком на момент нанесення їй фізичної сили мали легку степінь алкогольного сп’яніння. До того ж, показання потерпілої та її чоловіка про те, за яких обставин вони вперше побачили обвинуваченого, суперечливі. Окрім того, потерпіла не могла уточнити куди саме гр. Г. її вдарив. Медичного огляду чи експертизи щодо тілесних ушкоджень потерпіла не проходила.

Розходилися й показання потерпілої та її чоловіка на те, як був одягнений Г., що також свідчить на користь сторони захисту.

Адвокат Станіслав Борис, захищаючи клієнта згідно з дорученням № 567 від 29.04.2016 року, виходив із тих міркувань, що ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо прокурор не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом (ч. 2 ст. 17 КПК України). Як аргументував у суді Станіслав Борис, визначення «поза розумним сумнівом» використовував у своїх рішенням Європейський суд з прав людини. Зокрема, у п. 43 рішення від 14 лютого 2008 року у справі «Кобець проти України», /у якому міститься посилання на першоджерело – рішення у справі «Авшар проти Туреччини, п. 282/ Європейський суд з прав людини вказав, що доведення «поза розумним сумнівом» має випливати із сукупності ознак чи неспростовних презумпцій, достатньо вагомих, чітких та узгоджених між собою. На думку правозахисника, таких ознак чи презумпцій, котрі давали би можливість поза розумним сумнівом стверджувати про винуватість Г. у вчиненні ним злочину, не було.

Суд дійшов висновків, що з відеозапису, який надав прокурор, неможливо встановити причетність обвинуваченого Г. до вчинення будь-яких дій. Оглянувши зазначене відео, потерпіла не могла вказати, де вона на ньому зафіксована, обмежившись фразою «десь є», а у подальшому зазначила, що «на ньому взагалі нічого не видно».

Щодо інших доказів, суд наголосив на тому, що документи містять дані щодо обставин провадження, повідомлені самою лише потерпілою та аналогічні до тих, які вона висловила у суді. Взявши до уваги усі докази, а саме: показання потерпілої та три протоколи, суд повважав, що вони не є достатніми для визнання Г. винним згідно обвинувачення.

Відтак, Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області визнав Г. невинуватим у пред’явленому обвинуваченні, винісши 09.02.2017 р. виправдувальний вирок.

Нагадуємо, що для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

Регіональний центр з надання БВПД у Тернопільській області знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. За Рудкою, 33.

 

В Університетській лікарні практично завершено реконструкцію радіологічного корпусу

Четвер, 09 березня 2017, 07:40

Новий сучасний лабораторний комплекс невдовзі запрацює у Тернополі. Це один із шести довгобудів, які вдалося завершити на теренах області за підсумками 2016 року. Стан проведення ремонтних робіт оглянув керівник області Степан Барна.
Реконструкція лабораторного та радіологічного корпусу із надбудовою під розміщення лабораторного комплексу розпочалася ще у 2011 році, проте наступні 4 роки роботи на даному об’єкті були «заморожені».

«Даний об'єкт був визначений як один із стратегічних та ввійшов у перелік об’єктів, що фінансуються з Державного фонду регіонального розвитку. У 2015 році будівництво відновилося, було вкладено близько 20 млн грн. У 2016 році — виділено 12 млн грн, а за рахунок економії на інших об’єктів було дофінансовано ще 2 млн грн. На сьогоднішній день всі ремонтно-будівельні роботи вже повністю завершені. Залишаються лише роботи з благоустрою, а також з підключення медичного обладнання. Орієнтовно через 10 днів об’єкт  буде зданий в експлуатацію», — зазначив начальник управління капітального будівництва Тернопільської ОДА Віктор Кузяк.
Загалом на спорудження даного медичного закладу було витрачено близько 40 млн грн. Найближчим часом жителі краю матимуть змогу пройти обстеження на обладнанні, що відповідає світовим стандартам. Тут проводитимуть біохімічні, бактеріологічні, імуноферментні аналізи тощо. Результати обстеження пацієнти зможуть отримати вже через три-чотири години.

«Необхідність створення лабораторного центру була крайньою, адже на даний час наші лабораторії розташовані у пристосованих приміщеннях. Якщо ми розширимо потужності нашого обладнання, то зможемо забезпечити лабораторною діагностикою всі комунальні установи міста й області», — наголосив головний лікар Університетської лікарні Василь Бліхар. 
Підвищення якості послуг для жителів Тернопільщини – це довгострокова стратегія обласного керівництва. У сфері охорони здоров’я уже два роки поспіль концентрують увагу на третинному рівні медицини. Саме через це першочергово фінансуються стратегічні спеціалізовані установи, послугами яких зможе скористатися максимальна кількість наших краян, наголошує Степан Барна.

«Вартість нового сучасного обладнання для лабораторно-діагностичного центру - 4 млн грн. Та найголовніше наше завдання —  зробити так, щоб це обладнання стало максимально доступним для пересічних людей. Якщо ми придбали його за державний кошт, то вартість надання послуг не може бути комерційною. Це суттєво вплине на здешевлення медичних послуг для жителів Тернопільщини. Крім того, громадяни соціально незахищеної категорії, а також військовослужбовці та учасники АТО обслуговуватимуться безкоштовно», — підкрелив голова Тернопільської ОДА.

 

У Тернопільській ОДА прозвітували про виконання бюджету за 2016 рік

Середа, 08 березня 2017, 10:02

Публічне представлення інформації про виконання  обласного бюджету за 2016 рік та інформації про бюджет головного розпорядника коштів державного бюджету – Тернопільської обласної державної адміністрації за 2016 рік відбулося 7 березня у Тернопільській обласній державній адміністрації.
Про виконання бюджету поінформував директор департаменту фінансів ОДА Степан Скибиляк.
«До загального фонду обласного бюджету надійшло 307,3 млн гривень власних доходів, виконання склало 114,1 відсотків (одержано понад план 37,9 млн гривень), з них: податку та збору на доходи фізичних осіб –255,3 млн гривень (126,4 відсотка до плану та на 85,3 млн гривень або 50,2 відсотка більше надходжень 2015 року), податку на прибуток підприємств – 21,5 млн гривень», — повідомив він.
За словами Степана Скибиляка, трансфертів з державного бюджету одержано 4444,9 млн гривень, із них базової дотації – 54,1 млн гривень, стабілізаційної дотації  – 89,5 млн гривень. Субвенцій по загальному фонду надійшло 4301,4 млн гривень.
У той же час видатки загального фонду з урахуванням міжбюджетних трансфертів та кредитування склали 4741,3 млн гривень.
На фінансування галузі освіти спрямовано 324,7 млн гривень, охорони здоров’я – 547,6 млн гривень, соціального захисту та соціального забезпечення 55,1 млн гривень, культури та мистецтва – 53,9 млн гривень, фізичної культури та спорту – 17,4 млн гривень.
Для галузей соціально-культурної сфери із загального обсягу видатків на заробітну плату з нарахуваннями на неї направлено 664,4 млн гривень, оплату за спожиті бюджетними установами енергоносії та житлово-комунальні послуги – 78,9 млн гривень, продукти харчування – 35,8 млн гривень, медикаменти – 112 млн гривень, стипендії – 43 млн гривень, пільгові пенсії – 6,9 млн гривень.
На фінансування обласних програм спрямовано 34,7 млн гривень, зокрема на підтримку осіб, які брали участь в антитерористичній операції – 4,3 млн гривень, оздоровлення дітей – 5,7 млн гривень, “Ветеран? – 1,6 млн гривень, розвитку місцевого самоврядування – 2,8 млн гривень.

 

Працевлаштовано більш як 8 тисяч найманих працівників

Вівторок, 07 березня 2017, 10:53

Впродовж січня та лютого цього року до Тернопільської ОДПІ 2844 суб’єкти господарювання міста Тернополя і Тернопільського району подали повідомлення про прийняття на роботу 8005 найманих працівників. З цієї кількості – 1815 фізичних осіб – підприємців прийняли на роботу 3315 працівників. Про це інформував начальник відділу адміністрування податків із самозайнятих осіб Тернопільської ОДПІ Ігор Задорожний.

Нагадаємо, що Порядок повідомлення податкової інспекції про прийняття на роботу працівників, затверджений постановою Кабміну 17.06.15 р. № 413. Повідомлення подається власником підприємства, установи (організації) чи фізичною особою до податкових інспекцій за місцем їх обліку як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

Звертаємо увагу, що у випадку залучення тимчасових працівників за договорами цивільно – правового характеру, таке повідомлення подавати не потрібно.

Однак, слід пам’ятати що при укладенні договору ЦПХ виконавець виконує роботу на власний ризик, він не є найманим працівником та на нього не поширюються правила внутрішнього трудового розпорядку. Роботодавець за таким договором не забезпечує умови праці громадянина, тому, останній самостійно організовує виконання роботи (надання послуг) та не може використовувати засоби праці роботодавця. За договором ЦПХ оплачується не процес праці, а його конкретний результат, який визначається по закінченні певної роботи й оформлюється актом приймання – передачі.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Про необхідність отримання захищених носіїв особистих ключів

Понеділок, 06 березня 2017, 15:16

 З метою реалізації вимог Закону України «Про електронний цифровий підпис», Міністерством юстиції України прийнято наказ від 31 жовтня 2016 року №3086/5 «Про врегулювания відносин з використання захищених носіїв особистих ключів», відповідно до вимог якого, державні реєстратори прав на нерухоме майно, державні реєстратори юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, нотаріуси використовують захищені носії особистих ключів з моменту впровадження відповідного програмного забезпечення Єдиних та Державних реестрів, держателем яких є Міністерство юстиції, що забезпечує використання таких носіїв, але не пізніше 31 березня 2017 року.

За інформацією державного підприємства «Національні інформаційні системи» з 00:00 годин 01 квітня 2017 року програмне забезпечення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Єдиного державного реєстру юридичних oсіб реєстрів буде переведено в режим роботи із підтримкою виключно захищених носіїв ключової інформації.

Крім того, на виконання статті 46' Закону України «Про нотаріат» та наказу Міністерства юстиції України від 26 грудня 2016 року №» 3773/5 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів у сфері державної реєстрації актів цивільного стану», нотаріуси під час вчинення нотаріальних дій обов'язково використовує відомості, зокрема, Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

З метою своєчасного забезпечення всіх користувачів реєстрів захищеними носіями ключової інформації, Тернопільська філія державного підприємства «Національні інформаційні системи» пропонує завчасно звертатися за адресою: 46003, м. Тернопіль, вул. Білецька, 51, тел.(0352) 43 02 68, факс, адміністратор, 25 75 06 адміністратори, 43 39 26 інженери ЕЦП.

 

Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

 

Поняття територіальної громади!

Понеділок, 06 березня 2017, 15:15

Відповідно до частини 1 статті 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», територіальна громада це жителі, об'єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об'єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр.

Місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі комітети.

Органи місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст, є районні та обласні ради.

Питання організації управління районними в містах належить до компетенції міських рад.

Стаття 10 Закону передбачає, що сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Обласні та районні ради є органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст, у межах повноважень, визначених Конституцією України, цим та іншими законами, а також повноважень, переданих їм сільськими, селищними, міськими радами.

 

 

Головне територіальне управління

юстиції в Тернопільській області

 

 

 

 

Реконструкція входу у парк Шевченка триватиме три місяці

Понеділок, 06 березня 2017, 09:49

Днями у Тернополя розпочалася реконструкція входу у парк імені Тараса Шевченка (в районі пам’ятнику Степану Бандері). Ремонтні роботи на цій ділянці триватимуть три місяці.

Підрядна організація вже розпочала демонтаж бордюрного каменю та старого покриття. Після цього розпочнуться роботи з облаштування нового покриття, ремонт підпірної стінки, оновлення зовнішнього освітлення та фасаду будинку на вул. Грушевського, 9, яка прилягає до площі. Також буде влаштовано перголу.

Загальна вартість проекту становить майже 8 млн. грн.

 

Муніципальна поліція посилила контроль за ліквідацією написів «графіті» у Тернополі

П'ятниця, 03 березня 2017, 08:36

З настанням сприятливих погодних умов управління муніципальної поліції посилило контроль за ліквідацією написів «графіті» в Тернополі. Відтак 27-28 лютого працівниками управління проведено перевірку в центральній частині міста щодо виявлення таких написів на фасадах будівель, стінах будинків, елементах благоустрою. За результатами перевірки надано 17 приписів про усунення порушень законодавства з метою приведення об’єктів у належний санітарний стан відповідно до вимог Правил благоустрою м. Тернополя.

Муніципальна поліція з цього питання проведе обстеження всіх мікрорайонів обласного центру.

Нагадаємо, що відповідно до п.2.8 згаданих Правил: «обов’язки підприємств, установ та організацій, незалежно від форми власності , фізичних осіб-підприємців – підтримувати в належному стані зовнішній вигляд об’єкта підприємницької діяльності (фасад будівлі, прилеглу територію), засоби зовнішнього оформлення (вивіска, трафарети та інше), ліквідовувати написи «графіті» за власний рахунок». Відповідальність за вказане правопорушення передбачено ст. 152 КУпАП та тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу на суму від 850грн. до 1700грн.

 

У Тернополі розпочинається двомісячник благоустрою

П'ятниця, 03 березня 2017, 08:35

З 1 березня до 30 квітня у Тернополі триватиме двомісячних благоустрою. Зі слів міського голови Сергія Надала, проведення таких двомісячників – це традиційна практика і за цей час обслуговуючі підприємства, комунальні структури та небайдужі мешканці наводять порядок у місті після зимового періоду.

«За цей час усі відповідальні структури повинні привести у належний стан всю територію міста. Рішенням виконавчого комітету затверджено перелік робіт, які повинні бути зроблені під час двомісячника, наприклад прибирання горищ та підвалів будинку, прибудинкових територій, скверів, парків, вулиць, тротуарів, доріг, тощо, - пояснює очільник Тернополя. - Також запланована висадка зелених насаджень».

Міський голова додає, що під час двомісячника благоустрою заплановані загальноміські толоки. Якщо у попередні роки дати були визначені наперед, то цього року через мінливість погоди про дати толок буде повідомлено додатково.

«Звертаюся до мешканців міста долучатися до прибирання міста, а також контролювати якість прибирання відповідальними структурами. Якщо роботи виконуються неналежним чином, прошу про це інформувати міську раду за телефоном 15-80», - додає Сергій Надал.

 

Котельні у Тернополі термомодернізують за Європейським досвідом

Четвер, 02 березня 2017, 07:57

Заступник міського голови Владислав Стемковський та директор КП «Тернопільтеплокомуненерго» Андрій Чумак розповіли про впровадження у Тернополі програми модернізації системи гарячого водо- та теплопостачання, яка триватиме до 2020 року.

«Програма передбачає максимальну диверсифікацію джерел постачання енергоресурсів, тобто необхідно вжити усіх заходів, щоб максимально відмовлятися від споживання газу. Ми повинні розуміти, навіть якщо газ надходить до нас із країн Західної Європи, то у більшості випадків цей газ також надходить з Росії, – розповідає Владислав Стемковський. – Наступне завдання, яке зазначене у програмі – це зменшення споживання енергоресурсів на рівні кінцевого споживача. Тобто ми не говоримо про те, що потрібно споживати менше, а кажемо, що потрібно споживати стільки, скільки необхідно. Саме для цього у навчальних закладах міста декілька років тому були встановлені індивідуально-теплові пункти (ІТП) з погодним терморегулюванням».

Владислав Стемковський додає, що важливими кроком є термомодернізація будівель у місті. Завдяки фахівцям Світового банку Тернопіль отримав техніко-економічне обґрунтування, відповідно до якого планує здійснити термомодернізацію 94 об’єктів соціальної сфери міста та зменшити споживання теплової енергії вдвічі.

Четвертим кроком є облаштування приладів обліку теплової енергії у будинках. Проте, в умовах хаотичного відключення від систем централізованого теплопостачання, яке спостерігалося декілька років тому, встановлювати прилади обліку тепла без облаштування ІТП буде нераціонально. Тому місто працює над тим, щоб максимальна кількість будівель була обладнана ІТП.

Директор КП «Тернопільтеплокомуненерго» Андрій Чумак пояснює, що диверсифікація видів палива – це одна з необхідних умов існування централізованого постачання у Європі. І саме на європейські норми орієнтується Тернопіль під час будівництва та модернізації котелень.

«Над проектом будівництва котелень на альтернативних видах палива ми працюємо уже більше року. Зараз ми будуємо сім котелень, щоб замістити на 10-12% споживання природнього газу альтернативними видами палива, – розповідає Андрій Чумак. – Зазначу, що ми обирали такі технології, які дозволяють на одному котельному агрегаті використовувати два-три види палива».

Андрій Чумак наголошує, що кожна котельня проходить процедуру вимірювання викидів і повинна отримати екологічний дозвіл на викиди. Цю процедуру успішно пройшли вже дві котельні. Цими днями фахівці перевіряють третю котельню і поки не висловлювали жодних зауважень.

«Таку ж процедуру перевірки систематично проходять і ті котельні, які використовують газ, - каже директор КП «Тернопільтеплокомуненерго». – Цього року на котельні на вул. Київська була небезпека, що вона не отримає дозвіл на викиди після спалювання газу. Тому ми дали гарантії, що вкладемо кошти у модернізацію котельню і зменшимо викиди».

Щодо ситуації, яка зараз склалася з переобладнання на альтернативні види палива котельні на Київській, то на даний час усі роботи були призупинені до отримання висновків спеціальної комісії.

«У Тернополі на нових котельнях ставлять дороге обладнання з якісними системами очищення, які відповідають європейським нормам, – додає Андрій Чумак. – Адже європейські та світові структури, які надають кредити та гранти підприємству, вимагають прописувати у документації ті екологічні норми, які діють у Європі, проте досі не чинні в Україні. А це підвищує якість виробництва теплової енергії і забезпечує екологічну безпеку в місті».

 

ЧЕСНО навчить місцевих депутатів заповнювати е-декларації

Четвер, 02 березня 2017, 07:38

Громадський рух ЧЕСНО запускає всеукраїнську просвітницьку кампанію “Лайфхак: як заповнити е-декларацію депутату місцевої ради”.


Тренінг для депутатів Тернопільської міської ради відбудеться 7 березня о 10:00 в сесійній залі Тернопільської міської ради.
Тренінг для депутатів Тернопільської обласної ради відбудеться 7 березня о 13:00 в 532 кабінеті обласної ради.


В процесі подання е-декларацій з осені 2016 року (згідно із Законом про запобігання корупції) декларанти скаржилися на складність форми, відсутність чітких інструкцій із її заповнення та допускали чимало помилок. Вже до 1 квітня е-декларації подадуть депутати всіх місцевих рад (сільські, селищні, міські, районні в містах, районні, обласні) та посадові особи місцевого самоврядування 1-7 категорій


Для вирішення проблеми був обраний формат 2-годинного тренінгу, які відбудуться у 24 містах України за підтримки Програми розвитку ООН. Сама методика тренінгу розроблена спільно з ПР ООН, та на основі роз’яснень Національного агентства з питань запобігання корупції.


Після навчання місцевих депутатів активісти кампанії “Стеж за грошима” Громадського руху ЧЕСНО системно проаналізують близько 1200 декларації депутатів міських рад 24 обласних центрів на предмет порушень та фактів подання недостовірної інформації. Кампанія реалізується за фінансової підтримки Національного демократичного інституту міжнародних відносин.



Додатково:


Громадський рух ЧЕСНО понад 5 років бореться за прозорість, відкритість та підзвітність роботи депутатів всіх рівнів. У 2012 р. ЧЕСНО провів кампанію “Фільтруй Раду”, однією зі складових якої була вимога декларацій нардепів. Якщо на початку ініціативи активістам вдалося отримати лише 12 паперових декларацій, то вже в 2014 р. майже всі декларації народних депутатів були оприлюднені на сайті Верховної Ради.


У 2015 р. ЧЕСНО запустив кампанію “Стеж за грошима” з моніторингу статків та доходів депутатів місцевих рад. Ключовими здобутками кампанії стало оприлюднення  депутатських декларацій у Тернополі, Івано-Франківську та Львові.


Активісти ЧЕСНО розробили унікальний продукт “Багатії та злидні” місцевих рад, де аналізували декларації топ-5 найбагатших та найбідніших депутатів у раді. За цією методикою проаналізовано декларації депутатів 7 міських рад обласних центрів.


Після публікації е-декларацій восени 2016 р. аналітики ЧЕСНО проаналізували статки народних депутатів Прикарпаття та Буковини та оприлюднили загальний огляд статків народних обранців.


Розклад заходів у інших містах:


“Лайфхак: як заповнити е-декларацію депутату місцевої ради”


Місто

Дата

Місто

Дата

Київ

2-3 березня

Миколаїв

6 березня

Вінниця

13 березня

Одеса

15 березня

Дніпро

6 березня

Полтава

3 березня

Слов'янськ

6 березня

Рівне

13 березня

Житомир

2 березня

Суми

2 березня

Запоріжжя

7 березня

Тернопіль

7 березня

Івано-Франківськ

2 березня

Ужгород

10 березня

Кропивницький

14 березня

Харків

10 березня

Сєвєродонецьк

7 березня

Херсон

7 березня

Луцьк

14 березня

Хмельницький

2 березня

Львів

7 березня

Черкаси

13 березня

Чернівці

2 березня

Чернігів

10 березня


 

Посвідчення заповітів

Вівторок, 28 лютого 2017, 15:25

У відповідності зі статтею 1233 Цивільного кодексу України (надалі ЦК України) заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті. Тобто заповіт являє собою вчинений відповідно до вимог закону документ, що містить у собі одностороннє особисте розпорядження спадкодавця на випадок своєї смерті стосовно порядку передачі його майна на користь певних осіб.

Зазвичай заповіт складається однією особою. Проте ЦК України не забороняє складення так званого спільного заповіту. До нього, зокрема, належить заповіт подружжя (ст. 1243 ЦК України).

Закон визначає певні вимоги щодо особи заповідача. Право на заповіт має фізична особа з повною цивільною дієздатністю (ст. 1234 ЦК України). Заповідач має розуміти значення своїх дій і їх наслідки, тому забороняється протиправний вплив на свідомість людини під час складення заповіту. У зв’язку з цим існує правило, відповідно до якого право на заповіт здійснюється заповідачем особисто, а вчинення заповіту через представника не допускається.

Заповідач визначає зміст заповіту та його основні положення. Заповідач має право:

- призначити коло спадкоємців;

- визначити обсяг спадщини;

- зробити заповідальний відказ;

- покласти на спадкоємців інші обов’язки;

- скласти заповіт з умовою;

- підпризначити спадкоємця, якщо основний спадкоємець помре до відкриття або в момент відкриття спадщини (одночасно із спадкодавцем). Заповідач також має право скасувати або змінити заповіт. У цьому полягає свобода заповіту.

Визначаючи коло спадкоємців, заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб. Спадкоємцями можуть бути названі будь-які учасники цивільних відносин – фізичні та юридичні особи, держава, територіальні громади, Автономна Республіка Крим. Водночас заповідач може без зазначення причин позбавити права на спадкування особу (осіб), яка є його спадкоємцем за законом. Проте право спадкодавця у цьому питанні має деякі обмеження.

Закон визначає коло осіб, які мають право на обов’язкову частку у спадщині (ст.. 1241 ЦК України). До таких осіб належать: малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти; непрацездатна вдова (вдівець); непрацездатні батьки спадкодавця. Обов’язкова частка складає половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом.

Заповіт має бути складений у письмовій формі, підписаний особисто заповідачем, із зазначенням місця і часу складення заповіту. Якщо заповідач унаслідок фізичної вади, хвороби або з будь-яких інших причин не може власноручно підписати заповіт, за дорученням заповідача він може бути підписаний іншою особою за правилами, викладеними в  главі 3 розділі II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України від 22.02.2012р., зі змінами. На бажання заповідача, а також у випадках, якщо заповідач через фізичні вади не може сам прочитати заповіт, посвідчення заповіту має відбуватися при свідках.

При посвідченні заповіту від заповідача не вимагається подання доказів, які підтверджують його право на майно, що заповідається, згідно вимогам ст.56 Закону України «Про нотаріат».

Заповіт має бути складений так, щоб розпорядження заповідача не викликало незрозумілостей чи суперечок після відкриття спадщини.

Нотаріус при посвідченні заповіту зобов’язаний роз’яснити заповідачу зміст статті 1241 ЦК України про право на обов’язкову частку у спадщині, зміст статті 1307 ЦК України щодо нікчемності заповіту на майно, яке є предметом спадкового договору та статті 1254 ЦК України про право заповідача на скасування та зміну заповіту.

Для більш повного і всебічного захисту інтересів заповідача і збереження таємниці заповіту передбачається можливість складення секретного заповіту, який посвідчується нотаріусом без ознайомлення з його змістом.

Особливий порядок посвідчення нотаріусом секретного заповіту робить неможливим передчасне ознайомлення з його змістом будь-якої особи. Секретний заповіт оголошується нотаріусом лише після смерті заповідача і відкриття спадщини.

Заповіти, складені та посвідчені, змінені або скасовані в установленому законодавстві порядку, підлягають обов’язковій реєстрації у Спадковому реєстрі у порядку, установленому Положенням про Спадковий реєстр.

Інваліди 1 та 2 групи звільняються від сплати державного мита за посвідчення заповіту та його реєстрацію у Спадковому реєстрі.

 

 

Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

 

 

 

Комунальні служби ліквідовують глибокі вибоїни на дорогах Тернополя

Вівторок, 28 лютого 2017, 09:37

Впродовж останніх декількох днів комунальні служби Тернополя проводять ліквідацію глибоких вибоїн на дорогах міста. Начальник відділу технагляду Олег Вітик звертає увагу водіїв, що це ще не поточний ремонт дорожнього покриття, а лише превентивні заходи для забезпечення нормального проїзду автотранспорту.

«У попередні дні, коли були несприятливі погодні умови, ми використовували відходи від холодного фрезерування. Тобто ми використовували безкоштовний матеріал, відходи, яким засипали глибокі вибоїни, - розповідає Олег Вітик. – Зараз, коли на дворі підвищилася температура повітря, ми почали використовувати бітумну суміш, яку можна використовувати при високій вологості».

Цими матеріалами комунальні служби проводять ліквідацію глибоких вибоїн на вул. 15 Квітня, Універсаму, тощо. Сьогодні бригади працюватимуть на вул. Живова, Тарнавського, 15 Квітня, Коновальця, тощо.

«Ми плануємо за декілька днів ліквідувати всі глибокі ями і при сприятливих погодних умовах приступити до поточного ремонту тернопільських доріг. Для цього середньодобова температура повітря повинна становити +5 градусів», - додає начальник відділу технагляду.

Тернополян просять повідомляти про незадовільний стан дорожнього покриття в управління житлово-комунального господарства за телефоном 52-58-48.

 

Соціальні послуги жителів інших населених пунктів у Тернополі повинні фінансуватися з районного бюджету

Вівторок, 28 лютого 2017, 09:35

Рішення «Про взаємовідносини з об’єднаними територіальними громадами (іншими органами місцевого самоврядування) у сфері надання послуг» прийняли депутати на черговій сесії міської ради. Зі слів міського голови Сергія Надала, це рішення важливе для того, щоб районний бюджет фінансував соціальні послуги, які отримують у Тернополі мешканці інших населених пунктів.

«Багато мешканців з інших населених пунктів відвідують навчальні заклади у Тернополі та лікуються у міських медичних установах, які утримуються виключно за кошти міського бюджету. Тому було розраховано фінансові нормативи вартості цих послуг і депутати прийняли рішення розіслати відповідні звернення до об’єднаних територіальних громад та сільських рад, проінформувати їх про цю вартість з метою, щоб вони уклали угоду про міжбюджетні трансферти, - розповідає очільник Тернополя. – Це означає, що за ці соціальні послуги, які люди з інших населених пунктів отримують у Тернополі, повинні платити з районного бюджету. Адже ми не можемо за кошти бюджету нашого міста оплачувати соціальні видатки людей, які тут не проживають».

 

Муніципальна поліція контролюватиме територію тернопільського ставу

Вівторок, 28 лютого 2017, 09:33

На черговій сесії міської ради депутати внесли зміни до Положення про роботу управління муніципальної поліції у Тернополі. Цим рішення їм делеговано додаткові повноваження у питаннях дотримання правил благоустрою та використання водного плеса тернопільського ставу.

«Для патрулювання на території тернопільського ставу муніципальній поліції виділено додаткові кошти з міського бюджету на придбання спеціального обладнання», - коментує міський голова Сергій Надал.

Також управління муніципальної поліції буде брати участь у перевірках щодо дотримання законодавства про працю у частині оформлення працівників.

 

Що повинні видавати тернополянам?

Понеділок, 27 лютого 2017, 12:34

В Тернопільській ОДПІ роз’яснили, чи зобов’язаний платник єдиного податку на вимогу покупця видавати будь який розрахунковий документ.

Зокрема, зазначили, що підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, під час приймання грошових коштів від покупців за продані їм товари чи надані послуги, мають право не використовувати зареєстровані, опломбовані і переведені у фіскальний режим роботи РРО. Таке право їм надає стаття 9 Закону від 06.07.95 р. № 265 «Про застосування РРО…».

Однак, стаття 3 цього ж Закону та стаття 8 Закону «Про захист прав споживачів» гласить, що, при цьому, обов’язок для продавця – видати покупцям розрахунковий документ установленої форми, що підтверджує факт купівлі і дату продажу товару (послуги).

Що може служити таким документом? Як правило, підприємці, використовують, як документ, товарний чек. Його форма законодавчо не затверджена, однак, важливо, щоб за своїм змістом він відповідав вимогам пункту 2 ІІ розділу Положення №13, висунутим до розрахункових документів, за винятком відображення в ньому фіскального номера РРО та напису «Фіскальний чек». А саме, повинні бути обов’язкові реквізити: найменування господарської одиниці, адреса, назва товару (послуги), одиниця виміру, вартість одиниці виміру, загальна сума, форма оплати. Якщо підприємець є зареєстрованим платником ПДВ, вказується ставка податку у відсотках та загальна сума ПДВ.

В інспекції, також наголосили, що за невидачу розрахункового документа підприємця та його працівника, який не видав такий документ, можуть притягнути до адмінвідповідальності. Це передбачено статтею 1551 Кодексу про адміністративні правопорушення. Зокрема, реалізатора товару можуть оштрафувати від 34 до 85 грн, а самого підприємця – від 85 до 170 грн.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Зміни до бюджету Тернополя на 2017 рік мають соціальне спрямування

Субота, 25 лютого 2017, 07:10

На черговій сесії Тернопільської міської ради внесено зміни у бюджет Тернополя на 2017 рік. Зі слів міського голови Сергія Надала, у зв’язку з внесеними змінами до податкового законодавства було збільшено план надходжень до міського бюджету у сумі 16 025 тис. грн. Тому за рахунок перевиконання міського бюджету та розподілу невикористаних коштів у 2016 році на фінансування галузей додатково направлено 70 883,6 тис.грн.

«Для заробітної плати працівникам бюджетної сфери спрямовано додатково 17,4 млн. грн., на пільгове перевезення у електротранспорті Тернополя – майже 3 млн. грн., додатково направлено кошти на виплату заробітної плати педагогам – 24,36 млн. грн., - розповідає Сергій Надал. – Також направлені кошти на фінансування загальноміських програм у розмірі 2,3 млн. грн.»

Майже 32 млн. грн. буде спрямовано на капітальні видатки, серед яких на капітальний ремонт житла, на програму термомодернізації, капітальний та поточний ремонт доріг, міжквартальних проїздів, на освітлення пішохідних переходів, утримання центру стерилізації собак і т.д.

 

Відбувся круглий стіл з обговорення реформи правосуддя

Субота, 25 лютого 2017, 06:46

24 лютого 2017 року в Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області проведено круглий стіл на тему «Обговорення Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)»».

В заході взяли участь: керівництво Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області, суддя Тернопільського міськрайонного суду Гуменний П.П., заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Бандура С.А., начальник відділу якості надання правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області, адвокат Сольський В.В., представники Тернопільської обласної партійної організації Аграрної партії України Мужевич В.Я., Алексенко С.Л., адвокати Малишевський В.Я., Парубій І.М., Сідий С.І., приватні нотаріуси, члени правління Відділення Нотаріальної палати України в Тернопільській області Березій З.А., Чолач Г.Д.

Модератором заходу виступила перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Вовк Т.В.

Метою заходу було обговорення питань судової реформи в Україні і надання правової допомоги.

Основними темами для обговорення та дискусії стали:

основні аспекти реформування судової системи,

становлення адвокатури в Україні,

майбутня монополія адвокатури чи покращення якості правових послуг,

набуття права на зайняття адвокатською діяльністю. Організаційні форми адвокатської діяльності,

етапи становлення та розвитку системи безоплатної правової допомоги,

організація роботи юридичної служби в територіальних органах міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністраціях, а також на державних підприємствах, в установах, організаціях та державних господарських об’єднаннях. Обговорено питання про доцільність норми Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» від 02.06.2016 № 1401- VIII, оскільки згідно змін до Конституції України, які набрали чинності 30 вересня 2016 року винятково адвокат здійснюватиме представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.

Важлива новація, яка зачепить майже кожного українця – запровадження винятково професійної адвокатури в судах. Тобто захищати особу у суді зможуть лише професійні адвокати. Винятки можуть бути тільки у спорах щодо трудових відносин, соціальних прав та у виборчих суперечках.

В даний час інтереси в судах можуть представляти особи і без посвідчення адвоката, але з правовим досвідом.

Частина експертів назвала таку новацію «монополією адвокатів» та обмеженням прав простих громадян, які не завжди можуть найняти

професійного адвоката. Інші – посилаються на європейський досвід і вказують, що норма про захист у суді лише адвокатами підвищить його якість.

Щоправда, ця норма одразу ж 1 жовтня не запрацювала. Для Верховного Суду вона стала актуальною з 1 січня 2017 року, для апеляційних судів – з 1 січня 2018 року, а для судів першої інстанції – аж 1 січня 2019 року.

Вища рада правосуддя відіграватиме головну роль у судовій системі, вирішуючи питання призначення та звільнення суддів. 5 січня 2017 року набрав чинності Закон України від 21 грудня 2016 № 1798-VIII «Про Вищу раду правосуддя», який визначає статус, повноваження, принципи організації і порядок діяльності Вищої ради правосуддя. 12 січня 2017 року Вища рада юстиції прийняла рішення про початок реорганізації у Вищу раду правосуддя.

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

Програмування, музика, графічний малюнок: запрошуємо у ПК «Березіль»

П'ятниця, 24 лютого 2017, 09:38

Тернополян запрошують на творчі заняття.

Medialab, що знаходиться в ПК Березіль, запрошує на цікаві заняття для дорослих та дітей.

- Заняття з вокалу. Курс проводить Аліна Ткачук
25 лютого, субота, 11:00-12:30, ПК "Березіль", 2 пов, 18 каб.

- Програмування Microsoft Visual Basic
25 лютого, субота, 13:30-15:00, ПК "Березіль", 2 пов, 18 каб.

- Курс написання музики в програмі Fruity Loops
25 лютого, субота, 15:00-16:00, ПК "Березіль", 2 пов, 18 каб.

- Шахи: стратегія, тактика. Навчальний курс
25 лютого, субота,16:00-17.30, ПК "Березіль", 2 пов, 18 каб.

- Графічний малюнок аніме
26 лютого, неділя,10:00-11:00, ПК "Березіль", 2 пов, 18 каб.

Запис на заняття за тел. 096-467-03-52.

 

Шумок із генпланом міста виник нещодавно

П'ятниця, 24 лютого 2017, 08:28

Шумок із генпланом міста виник нещодавно у соцмережах і сколихнув наші думки.

Сколихнув би не так інтенсивно, якби не засідання ТМР у п'ятницю, на якому депутати мають голосувати за зміни у Генплані, які легалізують забудову парків.

Троє громадських активістів зібралися напередодні і придумали спонтанну акцію на захист наших парків. За 44 гривні ми надрукували великі аркуші А3 (4 шт.) з трьома простими кроками, які може зробити кожен міщанин, щоб вберегти природу.
Квест з пошуку саджанців привів нас до ялинки за 130 гривень. Друзі надрукували агітки на принтері безкоштовно. Отож, бюджет нашої акції склав 174 гривні.

Створили ввечері подію у фейсбуці і покликали всіх. Орієнтовно прийшло 17 активістів, 8 журналістів, 7 "випадкових перехожих" + 1 пес.  Відео з реакцією "перехожого з псом по кличці Цепарк-Цепарк" тут: https://youtu.be/eg_ZiGcUv6E

На місці акції ми висадили (закатували) ялинку та вербу у замерзлий ґрунт, що викликало хвилю масового занепокоєння та глибокої стурбованості у диванних коментаторів різного штибу.

Далі, весняною танучою колоною, ми пішли у парк Шевченка, у Старий парк і шестеро відданих ідеї дійшли аж до літака. По дорозі ми розповіли усім зацікавленим перехожим як вони можуть вплинути на долю парків через свого депутата округу.

Опісля був емоційний приємний вечір у колі однодумців з роздумами та планами про наступні дії для дійсного розвитку громадянського суспільства. Саме цей посил ми доносили Людям! 
Громадянське суспільство - це є кожна людина, яка після розмов та коментарів ДІЄ!


Кульмінація буде сьогодні! Сьогодні депутатам пропонують голосувати зміни в Генплан міста і цим самим узаконити забудову парків. Акція протесту розпочинається сьогодні з 9:00 год. біля ТМР. Запрошуємо небайдужих громадян та представників ЗМІ. З собою мати позитивний настрій з бажанням зберегти парки.

 

Довідка:"Деревом по генплану" - це спонтанна природозахисна акція тернопільських активістів, мета якої є символічна висадка дерев в місцях незаконних забудов, що суперечать справжньому генеральному плану міста Тернопіль.

Ми це робимо, щоб проапелювати до свідомості депутатів Міської ради і наголосити, що громадськість ПРОТИ забудов у парках міста! Сторінка події - https://www.facebook.com/events/153404785174131/

Контактна особа - Оксана Кузьменко (https://www.facebook.com/oksana.kuzmenkoM?fref=ts) - +380 98 305 2270.
 

Вимоги до осіб, які претендують на вступ на державну службу

П'ятниця, 24 лютого 2017, 00:00

Принципи, правові та організаційні засади державної служби, а також порядок реалізації громадянами України права рівного доступу до державної служби визначається Законом України «Про державну службу» (далі – Закон).

Відповідно до статті 20 Закону вимогами до осіб, які претендують на вступ на державну службу, є вимоги до їхньої професійної компетентності, які складаються із загальних та спеціальних вимог.

Особа, яка претендує на зайняття посади державної служби, повинна відповідати таким загальним вимогам:

1) для посад категорії "А" - загальний стаж роботи не менше семи років; досвід роботи на посадах державної служби категорій "А" чи "Б" або на посадах не нижче керівників структурних підрозділів в органах місцевого самоврядування, або досвід роботи на керівних посадах у відповідній сфері не менш як три роки; вільне володіння державною мовою, володіння іноземною мовою, яка є однією з офіційних мов Ради Європи;

2) для посад категорії "Б" у державному органі, юрисдикція якого поширюється на всю територію України, та його апараті - досвід роботи на посадах державної служби категорій "Б" чи "В" або досвід служби в органах місцевого самоврядування, або досвід роботи на керівних посадах підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності не менше двох років, вільне володіння державною мовою;

3) для посад категорії "Б" у державному органі, юрисдикція якого поширюється на територію однієї або кількох областей, міста Києва або Севастополя, та його апараті - досвід роботи на посадах державної служби категорій "Б" чи "В" або досвід служби в органах місцевого самоврядування, або досвід роботи на керівних посадах підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності не менше двох років, вільне володіння державною мовою;

4) для посад категорії "Б" в іншому державному органі, крім тих, що зазначені у пунктах 2 і 3 - досвід роботи на посадах державної служби категорій "Б" чи "В" або досвід служби в органах місцевого самоврядування, або досвід роботи на керівних посадах підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності не менше одного року, вільне володіння державною мовою;

5) для посад категорії "В" - наявність вищої освіти ступеня молодшого бакалавра або бакалавра, вільне володіння державною мовою.

Спеціальні вимоги до осіб, які претендують на зайняття посад державної служби категорій "Б" і "В", визначаються суб’єктом призначення з урахуванням вимог спеціальних законів, що регулюють діяльність відповідного державного органу, в порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері державної служби.

Особи, які претендують на зайняття посад державної служби категорії "А", мають відповідати типовим вимогам (включаючи спеціальні), затвердженим Кабінетом Міністрів України.




Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

 

Мистецтво розв'язання конфліктів

Четвер, 23 лютого 2017, 08:17

Такою була тема засідання жіночого клубу ”Гармонія”, що діє у гендерному центрі Тернопільського міськрайонного центру зайнятості, за участю психолога Світлани Гліган.

«Неможливо уявити життя людини без жодної конфліктної ситуації, дискусії, суперечки. Їх не потрібно боятись. Варто навчитись правильно вирішувати конфлікти. А це уже мистецтво”, - звернулась до жінок фахівець Тернопільського міськрайонного центру зайнятості Інна Лісовська. – Конфлікт - це зіткнення протилежних інтересів і поглядів. У кожного своє бачення стосовно певних ситуацій, свій “інтерес”, та своя особиста думка. І все це потрібно проговорювати, вибираючи правильні слова, інтонацію та враховувати ситуативні моменти”.

Учасниці заходу жваво дискутували на задану тему, ділилися життєвим досвідом власної поведінки у конфліктних ситуаціях: хтось уникав конфліктів, щоб не загострювати проблему, інші - пристосовувалися до обставин. Були й такі, які відстоювали власну думку незважаючи на наслідки.

«Невирішений конфлікт не зникає. Все це відкладається, накопичується, до певного часу, певної події... Всеодно прийде час для вирішення. Тільки тоді сила конфлікту, як снігова лава, буде потужнішою, - каже Світлана Гліган. А тому:

- Намагайтесь вирішувати конфлікт конструктивно, тобто без переходу на особистості: без звинувачень, знецінення, образливих слів...

- Зніміть ”маску” ображеної чи розгніваної людини і усвідомте справжню причину конфлікту, свої істинні мотиви та потреби.

- Сядьте за стіл переговорів та відкрито висловіть свою позицію.

- Уважно вислухайте опонента і зрозумійте його потреби та інтереси.

- Разом знайдіть декілька варіантів вирішення конфліктної ситуації, щоб задовольнити інтереси обох сторін, і оберіть найбільш підходящий.

- Бережіть цінність взаємовідносин, довіру - це набагато важливіше за перемогу!»

Гостя заходу наголосила: «Цікавим є той факт, що вирішення конфліктів несе розвиток у стосунках: люди починають краще розуміти потреби один одного і стають ближчими один одному. А от їх відсутність тривалий час говорить про певний ”застій” у відносинах. Цей спосіб взаємодії у конфлікті називається співробітництвом і є прикладом асертивної поведінки - коли людина поважає в однаковій мірі як свої, так і чужі інтереси, протидіє маніпуляціям та займає активну життєву позицію. Успіхів та конструктивного вирішення конфліктів у житті!»

 

"Деревом по генплану". Не дамо знищи наші парки

Четвер, 23 лютого 2017, 07:51

"Деревом по генплану" - це спонтанна природозахисна акція тернопільських активістів, мета якої є символічна висадка дерев в місцях незаконних забудов, що суперечать справжньому генеральному плану міста Тернопіль.

Ми це робимо, щоб проапелювати до свідомості депутатів Міської ради і наголосити, що громадськість ПРОТИ забудов у парках міста!

Тому запрошуємо доєднатися громадян та журналістів до акції, яка розпочнеться 23 лютого о 14:00 коло ТЦ Орнава. Щоб потім не бідкалися, що парк забудували. Разом ми сила!

Посилання на захід - https://www.facebook.com/events/153404785174131/
Контактна особа - Оксана Кузьменко (https://www.facebook.com/oksana.kuzmenkoM?fref=ts) -  +380 98 305 2270.
16681809_641126389410851_8739982188516089125_n.png


 

До уваги організацій роботодавців!

Середа, 22 лютого 2017, 08:20

Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області повідомляє, що відповідно до частини 2 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про організації роботодавців, їх об'єднання, права і гарантії їх діяльності» (далі - Закон), статути (положення) організацій роботодавців, їх об'єднань мають бути приведені у відповідність із цим Законом протягом п'яти років з дня набрання ним чинності до 05.08.2017.

Реєстрація змін до статуту (положення), пов'язаних з набранням цим Законом чинності, здійснюється без справляння плати за реєстраційні дії протягом п'яти років з дня набрання чинності цим Законом.

За більш детальною інформацією звертатись за телефоном

(0352)-23-62-32.

 

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

Адвокат добилася від відповідача виплати аліментів на утримання малолітньої дитини та дружини

Вівторок, 21 лютого 2017, 14:44

Ternopil Sup

До Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася жителька одного із сіл району – гр. Г. щодо стягнення аліментів на своє утримання та утримання трьохмісячної малолітньої дитини. Жінка перебуває в офіційному шлюбі, але її чоловік проживає окремо і повністю ухиляється від утримання сім'ї, не бере участі у вихованні дитини, матеріально не допомагає. 

Адвокат, який співпрацює із системою безоплатної правової допомоги Мар’яна Суп добилася, щоб відповідач сплачував аліменти не лише на утримання малолітньої дитини, а й на утримання своєї дружини.

Адвокатка представляла інтереси клієнтки Г. згідно з дорученням Чортківського місцевого центру з надання БВПД № 277 від 03.11.2016 року.

Мар’яна Суп у своїх доводах посилалася на ч. 1 ст. 75 Сімейного кодексу України, у якій вказується, що дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати одне одного. Як ішлося в позовній заяві, право на утримання, на відміну від права дружини і чоловіка на матеріальну підтримку, виникає за наявності спеціально передбачених законом підстав. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є  непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий з подружжя може надавати матеріальну допомогу (ч. 2 ст. 75 CК України).

Правозахисник аргументувала у захист прав та інтересів заявниці, що, відповідно до ч. 1, 2 ст. 77 СК України утримання одному із подружжя надається другим із подружжя у натуральній або грошовій формі за їхньою згодою. За рішенням суду аліменти присуджуються одному з подружжя, як правило, у грошовій формі. Аліменти сплачуються щомісячно. За взаємною згодою аліменти можуть бути сплачені наперед.

Право дружини на утримання у разі проживання з нею дитини передбачається ст. 84 Сімейного кодексу України. Зокрема, дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка — батька дитини до досягнення дитиною трьох років. Право на утримання дружина, з якою проживає дитина, має незалежно від того, чи вона працює, та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу.

Мар’яна Суп довела: якщо батько дитини (будучи працездатною особою) не працює, це не є підставою вважати, що він не спроможний надавати матеріальну допомогу на утримання матері своєї дитини. Згідно із ст. 85 Сімейного кодексу України право дружини на утримання, передбачене ст. 84 цього кодексу, припиняється в разі припинення вагітності, народження дитини мертвою, або якщо дитина передана на виховання іншій особі, а також у разі смерті дитини. Право дружини на утримання припиняється, якщо за рішенням суду виключено відомості про чоловіка як батька з актового запису про народження дитини. Отже, з цього випливає, що немає жодних підстав, відповідно до яких чоловік міг би не утримувати дружину.

Як підсумок, Чортківський районний суд Тернопільської області рішенням від 13.12.2016 року позовні вимоги гр. Г. задовольнив у повному обсязі та зобов’язав відповідача сплачувати аліменти на користь своєї дружини та дитини.

Нагадуємо, що для отримання безоплатної правової допомоги громадяни можуть звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. Шевченка, 54, тел.: (03552) 2-09-50.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.

 

Правозахисник, який надає безоплатну правову допомогу, захистив право пенсіонерки на більший розмір пенсії за віком

Понеділок, 20 лютого 2017, 10:17

Ternopil Juzvak

До Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася жителька міста Тернополя – гр. Я. та повідомила, що в жовтні 2016 року Тернопільське об'єднане управління Пенсійного фонду України Тернопільської області відмовило їй у перерахунку пенсії. Управління ПФ пояснило відмову тим, що загальний страховий стаж особи є недостатнім для виплати пенсії за віком у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (відповідно до ч. 1 ст. 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»). І, саме тому, зі слів пані Я., орган ПФ нараховує їй пенсію у меншому розмірі, аніж вона на це заслуговує згідно із законом.

Тернопільський місцевий центр з надання БВПД, для захисту та поновлення порушених прав заявниці, призначив їй адвоката Ігоря Юзьвака (доручення № 264 від 03.10.2016 року). Так, адвокат підготував та надіслав у місцевий суд адміністративний позов до Тернопільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області про визнання неправомірною відмови гр. Я. у перерахунку пенсії. Адвокат також просив суд зобов'язати, щоб орган ПФ здійснив особі перерахунок та виплату пенсії з 1 вересня 2015 року, враховуючи під час обчислення розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Адвокат доводив у суді законність права особи на більшу пенсію тим, що відповідно до п. 2 постанови Кабінету Міністрів України № 265 від 26 березня 2008 року «Деякі питання пенсійного забезпечення громадян» передбачається: у разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат, державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію та інвалідам, крім осіб, зазначених у п. 1 цієї постанови (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексацій та інших доплат, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягає 949 гривень, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Для того, аби вибороти для особи більший розмір пенсії, Ігор Юзьвак обґрунтовував свої вимоги ст. 46 Конституції України, згідно з якою громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на пенсійне забезпечення. Відповідно до ч. 3 цієї статті пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.

Як зазначив адвокат, згідно із ст. 2 Закону України «Про прожитковий мінімум» прожитковий мінімум застосовується, зокрема, для: встановлення розмірів мінімальної  пенсії  за  віком,  визначення  розмірів соціальної допомоги,  а також інших  соціальних  виплат  виходячи  з  вимог Конституції України та законів України.

Що важливо: Європейський cуд з прав людини в рішенні від 12 липня 2016 року в справі «Петриченко проти України» дійшов аналогічних висновків.

Важливим аргументом у захист прав гр. Я. було те, що з довідки № 3721/02 від 14 вересня 2016 року, виданої органом ПФ, стає очевидним, що розмір пенсії, яка виплачується позивачу, є меншим, аніж встановлений законом розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Окрім того, аналіз ч. 3 ст. 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» вказує на те, що підставою для перерахунку пенсії є встановлення нового розміру прожиткового мінімуму, а перерахунок проводиться з дня встановлення цього мінімуму.

Пункт 2 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя» № 9 від 01.11.1996 р. декларує: оскільки Конституція України, як зазначено в її статті 8, має найвищу юридичну силу, а її норми є нормами прямої дії, суди при розгляді конкретних справ мають оцінювати зміст будь-якого закону чи іншого нормативно-правового акта з точки зору його відповідності Конституції і в усіх необхідних випадках застосовувати Конституцію як акт прямої дії. Судові рішення мають ґрунтуватись на Конституції України, а також на чинному законодавстві, яке не суперечить їй.

Оцінивши обставини справи та проаналізувавши викладені норми чинного законодавства, суд дійшов висновку, що права позивача таки порушено і що вони підлягають захисту шляхом визнання дій управління ПФ протиправними.

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області своєю постановою від 12 грудня 2016 року позовні вимоги заявниці задовольнив повністю, зобов'язав орган ПФ перерахувати з 3 травня 2016 року заявниці пенсію у розмірі, не нижчому, ніж розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (відповідно до ч. 1 ст. 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»), з урахуванням виплачених сум.

За безоплатними правовими консультаціями жителі Тернополя та району можуть звертатися до Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7. Контактний телефон: (0352) 52-15-20.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

 

У квітні Тернопільщина візьметься за створення власного бренду

Неділя, 19 лютого 2017, 11:38

В Україні набирає обертів національна програма «Бізнес.Місто.Бренд», але от проектів зі створення бренду області ще не було. Тернопільщина, очевидно стане першою в цьому.
Міжнародний журнал «Community» виступив з такою ініціативою,і за підтримки Тернопільської облдержадміністрації 17 лютого відбулася дискусійна панель. Вона є підготовчим етапом.
Раніше на Тернопільщині вже робили певні кроки до пошуку інвестиційно привабливих особливостей краю. Додаткові ж консультації експертів стануть у великій нагоді, зазначає Галина Воляник, директор департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА.
В рамках дискусійної панелі було презентовано кейс про успішний досвід стратегічних сесійз пошуку сенсу, які вже відбулися у Білій Церкві, Хмельницькому, Шостці та Черкасах.
Учасники мали можливість обговорити найбільш оптимальні шляхи взаємодії бізнесу та влади області. Ну. І безумовно, йшлося про підготовку до проведення наступного етапу - стратегічної сесії «Бізнес.Область.Бренд».
Адміністрація Тернопільської області вважає, що створення бренду території – це європейський підхід, який допоможе Тернопільщині закріпити свої лідерські позиції. При цьому важливо відійти від рудиментної практики «нав’язування зверху» - потрібно, щоб до стратегії брендуванняобласті долучилося максимально широке коло різних цільових груп. А з допомогою експертів-практиків –вдасться виробити якісний інноваційний продукт. Адже Тернопільщина на це поправу заслуговує.

 

Старшокласники обговорили тему “Проектний менеджмент”

Субота, 18 лютого 2017, 00:00

Засідання “Клубу бізнес-подій”, що діє у Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості, цього разу відбулось у місцевій ЗОШ № 28. Старшокласники обговорили тему: “Проектний менеджмент”.

У клуб була запрошена гостя - практикуючий психолог Катерина Подтабачна, яка є співавтором проекту, що виграв грант від Тернопільської міської ради.

«Ідеї є навколо нас, і саме від нас залежить їх розвиток», - звернулась до школярів психолог. Вона розповіла присутнім про поняття проектного менеджмету, його етапи, ресурси тощо.

Вона провела з дітьми гру «Асоціації», під час якої діти шукали цікаві асоціації до слова «екскурсія». Школярі запропонували свої асоціації: подорож, емоції, відпочинок, пригоди, задоволення, знайомства, пізнання нових місцевостей. Потім Катерина розповіла про ланцюжок опису цієї ідеї, а далі й проекту: яку проблему вирішує цей проект, його мета, завдання, цільова аудиторія, необхідні ресурси (матеріальні та не матеріальні) для втілення проекту, які очікуються результати, пошук грантодавців, які захочуть долучитись до реалізації проекту.

Психолог наголосила, що варто розпочинати з маленьких проектів, які, наприклад, можна реалізовувати у школі.

 

Тернополян запрошують на другу лекцію клубу щасливих батьків

П'ятниця, 17 лютого 2017, 08:02

Тернополян запрошують на другу лекцію клубу щасливих батьків.

#Medialab спільно з «Центром психологічних консультацій Марини Орап» започатковує Клуб щасливих батьків «Діти - квіти».

Оскільки Medialab відвідують творчі та креативні тернополяни, ми розпочинаємо актуальний курс, присвячений вихованню дітей, який буде проводити доктор психологічних наук Марина Орап, - кажуть організатори. -  Клуб щасливих батьків 'Діти-квіти' відкриє багато таємниць пов'язаних з вихованням дітей, особливу увагу ми приділимо темі таланту та творчих задатків.

Заняття відбуваються щоп'янтиці на 18:00 у прес-центрі УД "Перемога". Вхід вільний. Довідки за тел. 096 467 03 52.

 

Запрошуємо на англомовну виставу у виконанні дітей

П'ятниця, 17 лютого 2017, 07:57

УД "Перемога" запрошує шанувальників театрального мистецтва відвідати першу англомовну виставу  у виконанні дітей.

"Зимова казка"- це історія про всепереможну силу кохання. Казка магічної любові Купідона та Психеї і ніжної романтики Попелюшки та Принца.

Автор п'єси Nadya Tykholiz-Strotsen , засновниця англійського театрального драматичного гуртка "Щастя поруч".

В ролях:
Купідон – Шабанов Валентин
Психея – Хитра Оля
Венера — Звонар Оля
Сестра Психеї – Білоус Марія
Ангел любові – Аліфанова Даша
Попелюшка – Верхан Софія
Принц – Верхан Сава
Друг принца – Аліфанов Діма
Мачуха – Тихоліз Надія
Дочка – Білоус Марія
Конюх – Шабанов Валентин
Король – Супрунюк Владислав
Королева – Звонар Оля
Автор – Ганич Марія
Танці – студія танців “ Star Dance ” під керівництвом Христини Гаврихів.

Приходьте 25 лютого на 16:00 в УД Перемога. Буде цікаво.

Драматичний гурток діє в рамках проекту Medialab . Довідки за тел. 096 467 03 52.

 

У Тернополі стартує школа журналістики

П'ятниця, 17 лютого 2017, 07:57

Medialab розпочинає школу журналістики J-SCHOOL.

В УД "Перемога" незабаром стартує школа журналістики. Курс розрахований на 12 занять. Записатися можуть усі бажаючі.

  • Школа створена для усіх, хто мріяв спробувати свої сили у журналістиці, але досі вагався й не знав з чого розпочати. У нас ви зможете поспілкуватися з компетентними журналістами та вдосталь попрактикувати, - кажуть організатори.

У програмі: майстер-класи, екскурсії у редакції і знайомство з творчими буднями та багато практики! Після завершення на кращих чекатимуть вакансії.

Запис проводимо до 20 лютого. Довідки за тел. 096 467 03 52.

 

20 лютого відбудуться громадські обговорення щодо проектування парку Національного відродження

П'ятниця, 17 лютого 2017, 06:45

Тернопільська міська рада спільно з молодими архітекторами громадської ініціативи URBAN.te запрошують усіх бажаючих мешканців міста на громадські обговорення для формування завдання архітекторам для проектування парку Національного відродження.

Адже у березні у Тернопіль приїде двадцять архітекторів з різних міст України, які, на основі напрацьованих під час обговорень ідей, будуть пропонувати своє бачення розвитку території цього парку.

Обговорення розпочнеться 20 лютого о 18.30 год. за адресою вул. Й.Сліпого, 3.

Нагадаємо, що у 2017 році запланована реконструкція парку Національного відродження. За словами міського голови Сергія Надала, на проект реконструкції паркової зони буде оголошений відкритий конкурс. І лише після обрання кращої пропозиції розпочнуться ремонтні роботи.

Довідка. Парк Національного Відродження закладений у 1978 році, створений методом народної будови. У парку є Співоче поле, яке вміщає 5000 глядачів, а при вході у парк - пам’ятний знак «Літак МІГ-17». Днями було оголошено також відкритий конкурс на кращу ескіз-ідею архітектурно-монументальної композиції при вході в парк «Національного відродження» у Тернополі замість літака.

 

Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області оголошує конкурс на заміщення вакантних посад:

П'ятниця, 17 лютого 2017, 00:00

- начальника Заліщицького районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорія «Б»);

- начальника Підволочиського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорія «Б»);

- начальника Теребовлянського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорія «Б»);

- заступника начальника Бучацького міжрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорія «Б»);

- заступника начальника Збаразького міжрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорія «Б»);

- заступника начальника Зборівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорія «Б»);

- заступника начальника Теребовлянського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорія «Б»);

- заступника начальника Чортківського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорія «Б»), на період відсутності основного працівника;

- головного державного виконавця Бережанського міжрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорія «В»);

- головного державного виконавця Борщівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорія «В») на період відсутності основного працівника;

- головного державного виконавця Бучацького міжрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорія «В») на період відсутності основного працівника;

- головного державного виконавця Гусятинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорія «В») на період відсутності основного працівника;

- головного державного виконавця Гусятинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорія «В»);

- головного державного виконавця Збаразького міжрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорія «В») на період відсутності основного працівника;

- головного державного виконавця Кременецького міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (2 посади державної служби категорія «В»);

- головного державного виконавця Тернопільського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (3 посади державної служби категорія «В»);

- головного державного виконавця Тернопільського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (2 посади державної служби категорія «В») на період відсутності основного працівника;

- головного державного виконавця Тернопільського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (3 посади державної служби категорія «В») на період відсутності основного працівника;

- старшого державного виконавця Гусятинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорія «В») на період відсутності основного працівника;

- старшого державного виконавця Кременецького міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорія «В»);

- старшого державного виконавця Підволочиського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорії «В») на період відсутності основного працівника;

- старшого державного виконавця Теребовлянського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорії «В») на період відсутності основного працівника;

- старшого державного виконавця Чортківського міськрайонного відділу дер державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорії «В») на період відсутності основного працівника;

- старшого державного виконавця Тернопільського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (2 посади державної служби категорії «В»);

- старшого державного виконавця Тернопільського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (2 посади державної служби категорії «В») на період відсутності основного працівника;

- старшого державного виконавця Тернопільського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорії «В») на період відсутності основного працівника;

- державного виконавця Збаразького міжрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорії «В»);

- державного виконавця Козівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорії «В») на період відсутності основного працівника;

- державного виконавця Кременецького міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорія «В») на період відсутності основного працівника;

- державного виконавця Тернопільського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорія «В») на період відсутності основного працівника;

- головного спеціаліста Тернопільського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорія «В»);

- головного спеціаліста Тернопільського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорії «В»);

- провідного спеціаліста Бучацького міжрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (2 посади державної служби категорії «В») на період відсутності основного працівника;

- провідного спеціаліста Козівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (посада державної служби категорії «В»).


Документи приймаються до 23 лютого 2017 року за адресою:

м. Тернопіль, вул. Грушевського, 8, відділ кадрової роботи та державної служби, кабінет 324, телефон: 52-32-52.

Умови проведення конкурсу та додаткова інформація щодо основних функціональних обов’язків, розмірів та умов оплати праці розміщенні на офіційному сайті Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області: terjust.gov.ua.

 

Звернення чи запит. Чим керуватись?

Четвер, 16 лютого 2017, 09:12

Як зазначили у Тернопільській ОДПІ у січні 2017 року до інспекції надійшло 3 запити про надання публічної інформації. Отримані запити розглянуто у встановлений законом термін, однак по двох - відмовлено в зв’язку із недопуском до розголошення інформації з обмеженим доступом.

Запитувачі зверталися з проханням надати інформацію щодо:

- відкритих рахунків в банківських установах іншими особами;

- сплати податків до бюджету.

Враховуючи вказане, Тернопільська ОДПІ доводить до уваги запитувачів про основні аспекти реалізації Закону України «Про доступ до публічної інформації», які заслуговують до уваги:

1. Запитувачі інформації ототожнюють такі поняття як запит на отримання публічної інформації, звернення, надання податкової консультації, а також консультації з питань практичного застосування окремих норм законодавства України з питань державної митної справи, при цьому дані категорії звернень є різними за наступними ознаками:

* правовими підставами;

* визначенням понять;

* формами;

* строком розгляду;

* змістом;

* вимогами оформлення.

2. Згідно із частиною другою статті 2 Закону України «Про доступ до публічної інформації» цей Закон не поширюється на відносини у сфері звернень громадян, які регулюються спеціальним законом, а саме Законом України «Про звернення громадян».

3. Листи, які за змістом є зверненнями громадян (пропозиції, заяви, скарги тощо) мають бути оформлені з дотриманням вимог Закону України «Про звернення громадян».

4. Запит на отримання публічної інформації має відповідати вимогам статей 1 та 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Станом на сьогодні, на єдиному державному веб-порталі відкритих даних та на офіційному веб-порталі ДФС України оприлюднено 43 набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних (додаток 1).

5. Відповідно до ст. 5 Закону України «Про звернення громадян» письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення).

У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

Відповідно до вимог Наказу Міністерства фінансів №52 від 11.02.2016 р, електронне звернення, надіслане без використання електронного підпису, повинно мати вигляд скан-копії або фотокопії звернення з підписом заявника із зазначенням дати.

Згідно із статтею 8 Закону письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором (авторами), а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Щодо оформлення спадкових прав посадовими особами органу місцевого самоврядування

Четвер, 16 лютого 2017, 07:49

01 січня 2016 року набули чинності зміни до Закону України «Про нотаріат» (далі - Закон), якими розширено повноваження посадових осіб органів місцевого самоврядування щодо вчинення нотаріальних дій, зокрема щодо видачі свідоцтв про право на спадщину та видачі свідоцтв про право власності на частку в спільному майні подружжя в разі смерті одного з подружжя (ст. 37 Закону).

Відповідно до ст. 67 Закону уповноважена посадова особа органу місцевого самоврядування має право видати свідоцтво про право на спадщину тільки спадкоємцям першої, другої черги спадкування за законом (як у випадку спадкування ними за законом, так і у випадку спадкування ними за заповітом) і за правом представлення. Згідно норм Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки (ст. 1261 ЦК України). У другу чергу право на спадкування мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері (ст. 1262 ЦК України). Відповідно до ст. 1266 ЦК України спадкувати за правом представлення мають право внуки, правнуки спадкодавця, які спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини. Прабаба, прадід спадкують ту частку спадщини, яка б належала за законом їхнім дітям (бабі, дідові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини. Племінники спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові (сестрі, братові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Двоюрідні брати та сестри спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові (тітці, дядькові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Разом з тим, Законом встановлені кваліфікаційні вимоги до уповноважених посадових осіб органу місцевого самоврядування, які допускаються до вчинення таких нотаріальних дій, як видача свідоцтва про право на спадщину та видача свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя, а саме:

- така особа має мати вищу юридичну освіту;

- досвід роботи у галузі права не менше трьох років;

- пройти протягом року стажування у державній нотаріальній конторі

або приватного нотаріуса та завершити навчання щодо роботи з єдиними та державними реєстрами, що функціонують в системі Міністерства юстиції України;

- скласти іспит із спадкового права, в порядку встановленому Міністерством юстиції України.

До складання іспиту допускаються дієздатні особи, які мають вищу юридичну освіту, стаж роботи у галузі права не менше трьох років та успішно

пройшли стажування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса, не мають судимості. Іспит проводиться комісією, до складу якої входять три представники Міністерства юстиції України та чотири нотаріуси України, делеговані Нотаріальною палатою України.

Очолює комісію Міністр юстиції України. Іспит проводиться у вигляді електронного анонімного тестування, яке складається з теоретичної та практичної частин. За результатами успішного складення іспиту особі видається свідоцтво про право вчинення нотаріальних дій щодо оформлення спадкових прав.

Отже, оформляти спадкові права уповноважена особа органу місцевого самоврядування має право при умові, що вона відповідає встановленим кваліфікаційним вимогам та має свідоцтво про право вчинення нотаріальних дій щодо оформлення спадкових прав, видане Міністерством юстиції України.

 

 

Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

 

Працівники поліції охорони та бійці роти "Тернопіль" піймали "домушника"

Середа, 15 лютого 2017, 07:53

Розгардіяж в оселі та невідомого чоловіка всередині - таку картину помітив тернополянин через камеру віддаленого відеоспостереження, встановлену в квартирі. Подія трапилася у вівторок, 14 лютого, близько 15:00.

За словами потерпілого, він встановив камеру і періодично вмикав її, аби дивитися, як поводиться в оселі домашній улюбленець - кіт. В якийсь момент тернополянин побачив, що по квартирі хтось ходить. Подумав, що це його дружина, покликав її через камеру і лише після цього зрозумів, що в квартирі стороння особа. Невідомий, почувши голос, підійшов до камери і скинув її.

Тернополянин одразу набрав дружину, аби та викликала поліцію, а сам поїхав додому. Двері квартири були вигнуті. Не врятували їх і кілька замків. Невідомого застав біля помешкання. Почалася суперечка, злодій погрожував пістолетом, а потім зав'язалася бійка.

Невідомому вдалося вирватися, але втекти не зміг. На викли одразу прибули бійці роти "Тернопіль", а також правоохоронці Управління поліції охорони. Вони й піймали крадія.

За словами заступника начальника Тернопільського відділу поліції Богдана Гульмана, злодій встиг винести з оселі золоті речі та інше майно. Працівники поліції охорони доправили злодія до відділу поліції.

Правоохоронці намагаються встановити особу "домушника". Наразі слідчі кваліфікують даний злочин відповідно до статті 187 частина 3 ККУ - розбій, поєднаний з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище. Триває слідство.

 

Конкурс до дня закоханих

Вівторок, 14 лютого 2017, 07:59

Конкурс “LoveQuestдо дня Святого Валентина 14 лютого з 13 до 17 години організовує ГО "Молодіжне об'єднання "Файне місто".

З нетерпінням чекатимемо саме Вас на центральній площі (біля драмтеатру), адже це не просто конкурс, а захід, що доведе вас до піку найкращих емоцій та неперевершеного проведення часу, створений із любов'ю і для любові.

Участь можуть взяти ті, хто знайшов свою половинку і хто шукає.

Ми створюватимемо команди, які включатимуть в себе 6 осіб : 3-х дівчат і 3-х хлопців. Потім роздамо мапи із завданнями, на яких будуть позначені найголовніші локації квесту.

На усіх конкурсантів чекають незабутні розваги та подарунки.

Не пропустіть чудову можливість почерпнути для себе щось нове та пізнати себе з нової сторони!

!!! Запрошуємо також усіх бажаючих перевірити свої почуття на міцність на ще один інтерактив!

«Шлюб на добу» - закохані пари зможуть також отримати наш сертифікат просто відвідавши нашу локацію: вулиця Сагайдачного (біля пам'ятника Івану Франку). З нетерпінням чекаємо на вас з 15:00 до17:00 години.

 

Громади Тернопільщини братимуть участь в покращенні якості надання медичних послуг

Понеділок, 13 лютого 2017, 07:28

У Тернопільській області розглядається можливість створення чотирьох госпітальних округів — у межах Бережанського, Кременецького, Тернопільського і Чортківського районів. Про це повідомив начальник управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук під час наради з головами об’єднаних територіальних громад.
«Вже у березні планується запровадження електронного реєстру пацієнтів. Наразі вирішується питання програмного забезпечення, відтак перед головами адміністрацій та керівниками об’єднаних територіальних громад стоїть завдання забезпечити комп’ютерами та доступом до мережі Інтернет всіх без винятку сімейних лікарів. На території області їх налічується 555. Стовідсотково забезпечені фахівці у Заліщицькому районі та місті Тернополі», — зазначив Володимир Богайчук.
До процесу вдосконалення медичних послуг, яке можливе лише за умови реформування, повинні активно долучатися органи місцевого самоврядування й територіальні громади, також переконаний голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна.
«Гарантую, шо кошти, зекономлені на видатках, всі до копійки будуть спрямовані на придбання медикаментів та сучасного медичного обладнання для лікарень, — наголосив Степан Барна. — А медичні фахівці, насамперед, повинні ставити собі за мету досягнення високого результату щодо надання медичних послуг професійного рівня».
За словами начальника управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА, районні лікарні працюватимуть й надалі, їх не закриватимуть. У кожному госпітальному окрузі діятимуть реабілітаційна лікарня і хоспіс. Також будуть створені госпітальні ради, до складу яких увійдуть й представники об’єднаних територіальних громад.
«На рівні первинної допомоги держава гарантуватиме не лише безкоштовне забезпечення медикаментами, а й обладнання у медичні установи.
Безкоштовні ліки отримуватимуть жителі області, які страждають на серцево-судинні захворювання, хворіють на бронхіальну астму та цукровий діабет», — зазначає Володимир Богайчук.
З квітня запроваджуватиметься система надання медичних послуг на основі угоди між лікарем і пацієнтом. Також відбудеться створення Національної служби здоров’я, що матиме свого представника на регіональному рівні та  виконуватиме функцію розрахунку за медичну послугу.
«Згідно реформи охорони здоров’я в Україні, тепер кожен пацієнт повинен сам, у визначений термін прийти у медичний заклад на обстеження. Натомість з боку лікаря очікується якісна діагностика та призначення ефективного лікування. Професійні лікарі отримуватимуть високу заробітну плату, що є мотивацією для підвищення фахового рівня», — підсумовує Володимир Богайчук.

 

У міській раді діє «гаряча телефонна лінія» з питань запобігання та протидії корупції

Неділя, 12 лютого 2017, 13:10

З метою запобігання корупції, забезпечення доступу громадськості до реалізації державної антикорупційної політики та своєчасного виявлення і припинення корупційних проявів, у Тернопільській міській раді діє «гаряча телефонна лінія». Відповідне розпорядження підписав міський голова Сергій Надал.

Телефонувати на «гарячу телефонну лінію» з питань запобігання та протидії корупції можна за номером 40-41-18. Відповідальним за веденням обліку дзвінків на гарячу телефонну лінію призначено відділ взаємодії з правоохоронними органами, запобігання корупції та мобілізаційної роботи.

 

На Тернопільщині відремонтують магістральні дороги

Субота, 11 лютого 2017, 08:18

Реконструкція та будівництво магістральних доріг — один із основних пріоритетів діяльності обласної державної адміністрації. Про це наголосив очільник області Степан Барна під час наради з головами об’єднаних територіальних громад.


«Цьогоріч ми поставили собі за мету залучити щонайменше 1 мільярд гривень у масштабні ремонти та реконструкцію доріг Тернопільської області. З них 700 мільйонів гривень — це кошти з державного бюджет. Серед поставлених пріоритетів: дороги Тернопіль — Кременець, Тернопіль — Львів, Тернопіль — Івано-Франківськ, Тернопіль — Хмельницький», — зазначає Степан Барна.
У роботі територіальних громад та органів місцевого самоврядування очікується суттєве зростання показників, які долучатимуться на позиції співфінансування ремонту місцевих та комунальних доріг, наголошує очільник області.
Загалом торік зведеними бюджетами області було залучено майже 130 мільйонів гривень на ремонт та реконструкцію доріг області.

www.oda.te.gov.ua

 

Затверджено реєстри адміністративних та неадміністративних послуг Тернопільської міської ради

П'ятниця, 10 лютого 2017, 08:17

З метою надання доступної та об’єктивної інформації суб’єктам звернення щодо надання адміністративних та неадміністративних послуг у  Тернопільській міській раді (рішенням виконавчого комітету від 4 травня 2016р. №376) затверджено реєстри адміністративних та неадміністративних послуг виконавчих органів Тернопільської міської ради.

На послуги, які надають виконавчі органи Тернопільської міської ради, розроблені та затверджені Інформаційні картки.

Інформаційна картка містить інформацію про:

  1. · Суб’єкта надання послуги та/або центр надання адміністративних послуг (найменування, місцезнаходження, режим роботи, телефон, адресу електронної пошти та web-сайту);
  2. · Перелік документів, необхідних для отримання послуги, порядок та спосіб їх подання;
  3. · Платність або безоплатність послуги, розмір та порядок внесення плати;
  4. · Строк надання послуги;
  5. · Результат надання послуги;
  6. · Можливі способи отримання відповіді (результату);
  7. · Акти законодавства, що регулюють порядок надання послуги.

 

Інформаційні картки послуг розміщені на офіційному веб-сайті Тернопільської міської ради в рубриці «Виконавчі органи ради» та у місці здійснення прийому суб’єктів звернень.

Виконавчі органи, в яких проводиться прийом суб’єктів звернень:

  1. · Центр надання адміністративних послуг.
  2. · Управлінні соціальної політики.
  3. · Відділі квартирного обліку та нерухомості.
  4. · Управлінні державної реєстрації.
  5. · Відділ звернень та контролю документообігу управління організаційно-виконавчої роботи.
  6. · Служба у справах неповнолітніх та дітей.
  7. · Управління стратегічного розвитку міста.
  8. · Відділ ведення державного реєстру виборців.
  9. · Управління освіти і науки.

 

Відповідальність за якісне надання послуг замовникам/суб’єктам звернення несе керівник виконавчого органу, уповноваженого надавати послуги, контроль здійснює вище керівництво згідно розподілу посадових обов’язків.

Довідково: Реєстри адміністративних, неадміністративних послуг виконавчих органів Тернопільської міської ради, що надаються через відділ «Центр надання адміністративних послуг» у місті Тернополі, затверджені рішенням виконавчого комітету від 13 квітня 2016р. № 286.

 

Посилено контроль у сфері державної реєстрації

Четвер, 09 лютого 2017, 15:22

Уряд зробив черговий крок у напрямку запровадження європейських стандартів захисту прав власності, економічних інтересів громадян та інвесторів. Зокрема, Постановою Кабінету Міністрів України № 990 від 21 грудня 2016 року затверджено Порядок здійснення контролю у сфері державної реєстрації.

Міністерство юстиції здійснюватиме контроль за діяльністю суб'єктів державної реєстрації та державних реєстраторів не тільки при розгляді скарг на рішення, дії або бездіяльність у сфері державної реєстрації, а й шляхом постійного моніторингу реєстраційних дій в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань та Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Моніторинг реєстраційних дій проводиться на підставі відомостей реєстрів за допомогою програмних засобів їх ведення. Періодичність моніторингу реєстраційних дій, перелік державних реєстраторів і суб'єктів державної реєстрації, щодо яких проводиться моніторинг, а також строк, протягом якого проводиться такий моніторинг, визначаються і затверджуються Міністерством з розміщенням відповідної інформації на офіційному веб-сайті за посиланням https://minjust.gov.ua.

Моніторинг реєстраційних дій проводиться за такими критеріями:

1) порушення строків, визначених законами;

2) проведення реєстраційних дій у неробочий час;

3) відсутність у реєстрах електронних копій документів, поданих для державної реєстрації, виготовлених шляхом їх сканування;

4) проведення реєстраційних дій на підставі судових рішень;

5) скасування (видалення) записів з реєстрів;

6) державні реєстратори та/або суб’єкти державної реєстрації, визначені Мін’юстом.

За результатами моніторингу реєстраційних дій складається відповідний акт у письмовій формі, який засвідчується підписом посадової особи Мін’юсту, яка проводила такий моніторинг.

У разі виявлення на підставі акта моніторингу реєстраційних дій порушень порядку державної реєстрації проводиться камеральна перевірка державних реєстраторів та/або суб’єктів державної реєстрації.

Камеральна перевірка проводиться у строк, що не перевищує 14 робочих днів.

Під час проведення камеральної перевірки комісія має право:

1) ознайомлюватися з електронними копіями документів, на підставі яких проводилися реєстраційні дії та які розміщені у реєстрах, а також з документами, створеними за допомогою програмних засобів ведення реєстрів;

2) витребувати у суб’єкта державної реєстрації, що забезпечує зберігання реєстраційних справ, у державного реєстратора копії документів у паперовій формі, відомості про які містяться в реєстрах, проте відсутні виготовлені шляхом сканування електронні копії таких документів у реєстрах;

3) вимагати від державних реєстраторів, уповноважених осіб суб’єктів державної реєстрації надання пояснень.

1) тимчасове блокування доступу державного реєстратора, уповноваженої особи суб’єкта державної реєстрації прав до Державного реєстру прав/Єдиного державного реєстру;

2) анулювання доступу державного реєстратора, уповноваженої особи суб’єкта державної реєстрації прав до Державного реєстру прав/Єдиного державного реєстру;

3) притягнення до адміністративної відповідальності державного реєстратора, уповноваженої особи суб’єкта державної реєстрації прав;

4) направлення до Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату при Міністерстві юстиції України подання щодо анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю;

5) скасування акредитації суб’єкта державної реєстрації прав.

Дане рішення приймається у формі наказу.



Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області









 

Серед ночі поліцейські охорони «на гарячому» затримали обкрадача кіоску

Четвер, 09 лютого 2017, 11:09

Пізнього вечора на пульт централізованого спостереження Управління поліції охорони в Тернопільській області надійшов сигнал про спрацювання охоронної сигналізації в одному з продуктових кіосків міста Тернопіль.

На місце події було негайно направлено групу реагування Управління поліції охорони. Під”їхавши до об’єкту, поліцейські охорони помітили пошкоджені вхідні двері і те, що в приміщенні знаходиться невідомий.

Швидкий приїзд поліцейських охорони став для крадія несподіванкою. Спроба кинутися навтьоки була марною, порушника було затримано.

При обстеженні кіоску було встановлено, що проникнення відбулося шляхом розбиття склопакету вхідних дверей. 32-річний житель обласного центру знаряддям для взлому обрав молоток, який було вилучено на місці події.

Затриманого доставили до Тернопільського відділу поліції. Триває слідство.

Управління поліції охорони

в Тернопільській області

 

Розпочав роботу Єдиний реєстр боржників

Четвер, 09 лютого 2017, 10:03

В Україні розпочав роботу Єдиний реєстр боржників, стосовно яких відкрито виконавчі провадження.

Реєстр боржників утворено відповідно до Закону України «Про виконавче провадження» від 2 червня 2016 року (набрав чинності 5 жовтня 2016 року) та Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження від 5 серпня 2016 року (набрав чинності 5 січня 2017 року), якими передбачено створення Єдиного реєстру боржників. До цього реєстру вносяться дані про громадян та компанії, які відповідно до рішень суду визнані боржниками і стосовно яких відкрито відповідне виконавче провадження.

Вільний та безоплатний доступ до інформації автоматизованої системи виконавчого провадження забезпечує Міністерство юстиції України у мережі Інтернет на своєму офіційному веб-сайті з можливістю перегляду, пошуку, копіювання та роздрукування інформації, без обмежень та цілодобово.

Реєстр боржників – систематизована база даних про боржників, що є складовою автоматизованої системи виконавчого провадження України та ведеться з метою оприлюднення в режимі реального часу інформації про невиконані майнові зобов’язання боржників та запобігання відчуженню боржниками майна.

Згідно з чинним законодавством, виконавець одночасно з винесенням постанови про відкриття виконавчого провадження зобов’язаний внести до вказаного реєстру відомості відносно боржників, які мають зобов’язання перед фізичними чи юридичними особами за судовими рішеннями та рішеннями інших органів.

До Реєстру не вносяться дані про боржників, які є державними органами, органами місцевого самоврядування; які не мають заборгованості за виконавчим документом про стягнення періодичних платежів більше 3 місяців та за рішенням немайнового характеру.

Крім того, не вносяться відомості щодо спорів немайнового характеру.

Реєстрація боржника в Єдиному реєстрі боржників не звільняє його від виконання рішення.

Нотаріуси, органи, що здійснюють реєстрацію майна, державні реєстратори речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, до яких з метою вчинення правочину щодо відчуження у будь-який спосіб майна звернувся боржник, внесений на день звернення до Єдиного реєстру боржників, у разі відсутності у них інформації про накладення арешту виконавцем на кошти або майно боржника зобов’язані відмовити у вчиненні реєстраційних дій та в день звернення боржника повідомити зазначений у Єдиному реєстрі боржників орган державної виконавчої служби або приватного виконавця про майно щодо відчуження якого звернувся боржник.

Відомості про боржника виключаються з реєстру одночасно з винесенням постанови про закінчення виконавчого провадження, повернення виконавчого документа стягувачу, повернення виконавчого документа до суду або в день

встановлення виконавцем факту відсутності заборгованості за виконавчими документами про стягнення періодичних платежів.


Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

 

У Тepнoпoлi започатковують клуб щасливих батьків "Діти - квіти"

Середа, 08 лютого 2017, 08:10

Дорогі батьки, спеціально для Вас Medialab спільно з «Центром психологічних консультацій Марини Орап» започатковує Клуб щасливих батьків «Діти - квіти». Щотижня ми будемо розглядати теми виховання та розвитку дітей, зокрема, захопимо тему творчих діток.

Клуб працюватиме в режимі занять з різних тем дитячого розвитку й виховання та групових занять, на яких обговорюватимуться питання і проблеми, важливі саме для Вас. 


Запрошуємо на перше психологічне заняття "Чи можна виховати дитину?",

Ви дізнаєтесь:

1) Чи справді ми виховуємо дитину, чи тільки гадаємо, що реально впливаємо на те, якою людиною вона стане?

2) Що більшим чином впливає на розвиток дитини - те, що дане від народження, чи те, як її формує суспільство?

3) Розвиток дитини - це індивідуальний процес? Чи можна визначити загальні закономірності формування особистості?

4) Чи слід планувати розвиток дитини?


Приходьте 10 лютого о 18 годині у прес-центр Українського Дому «Перемога».

Заняття веде практичний психолог, доктор психологічних наук, професор Марина Орап.

Вхід вільний. Довідки за телефоном 067 747 27 54.

 

Новації – 2017: що схвилювало тернополян?

Середа, 08 лютого 2017, 07:30

Уже традиційними стали інтернет-конференції у Тернопільської ОДПІ. Нещодавно, одна із них стосувалась податкових новацій 2017 року. На запитання дописувачів відповідав головний державний інспектор відділу організації роботи Тернопільської ОДПІ Павло Копча.

У матеріалі висвітлені актуальні питання проведеного заходу.

Мій чоловік підприємець – на загальній системі, а я в минулому році здавала в оренду квартиру, як звичайна фізична особа. Форма декларації для нас однакова, правда?

Так, форма декларації про майновий стан і доходи для Вас обох однакова. Нова форма, яка подається у 2017 році за минулий рік, затверджена наказом Мінфіну 15.09.2016р №821. Тільки термін подання для підприємців – «загальносистемників» – до 09.02.17 р, а для інших категорій платників – до 1 травня.

 

Я підприємець, на загальній системі, «нульовик». Зараз у відрядженні, але хочу сьогодні надіслати Декларацію поштою. Встигаю?

На жаль, не встигаєте. Податковий кодекс, а саме пункт 49.5 передбачає таке право, але передати Декларацію поштою можна лише не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку її подання. Тобто, у Вашому випадку, її слід було надіслати не пізніше п’ятниці – 3 лютого.

 

У 2016 році я була на єдиному податку 9 місяців (три квартали – починаючи з 1 квітня). Декларацію єдинника зараз подаю, а кажуть, що потрібно подати і загальну – про майновий стан і доходи. Чи потрібно?

Так, річну декларацію про доходи треба подати підприємцям, які хоча б один із кварталів (або навіть місяць) працювали на загальній системі оподаткування (з доходами чи без). Адже, базовим звітним періодом для «загальносистемників» - є календарний рік. Це прописано у підпункті 49.18.5 Податкового кодексу.

Хочу орендувати в перукарні місце для надання послуг – манікюру. Хто може сказати – можу бути на першій групі єдиного податку як надання послуг перукарень? В кодексі не розписано, що це за послуги.

Податковий кодекс передбачає, що платниками єдиного податку першої групи можуть бути підприємці, які не використовують працю найманих працівників, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або продаж провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу впродовж року не перевищує 300 тисяч гривень.

Так, справді, в пункті 291.7 розписано, що розуміється під побутовими послугами для цілей визначення приналежності до груп «спрощенців». В цьому переліку є послуги перукарень, однак, щоб достеменно розібратись – що саме сюди входить, нам потрібно звернутись і до Наказу Держкомстату від 23.12.2011року № 396. В ньому «розшифровується» діяльність: «Надання послуг перукарнями та салонами краси». Туди входить:

- миття волосся, підрівнювання та підстригання, укладання, фарбування, тонування, завивання, розпрямлення волосся та подібні види послуг, що їх надають для чоловіків та жінок;

* гоління та підрівнювання бороди;

* масаж обличчя, манікюр і педикюр, макіяж тощо.

Таким чином, надаючи такі послуги та виконуючи інші вимоги для платників – «спрощенців», Ви можете обрати першу групу.


Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Посвідчення довіреностей в органах місцевого самоврядування

Середа, 08 лютого 2017, 07:27

Довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Довіреність на вчинення правочину представником може бути надана особою, яку представляють (довірителем), безпосередньо третій особі.

Відповідно до статті 245 ЦК форма довіреності повинна відповідати формі, в якій відповідно до закону має вчинятися правочин. Довіреність особи, яка проживає у населеному пункті, де немає нотаріусів, може бути посвідчена уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування, крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, довіреностей на управління і розпорядження корпоративними правами та довіреностей на користування і розпорядження транспортними засобами. Довіреності, посвідчені зазначеними посадовими особами, прирівнюються до нотаріально посвідчених.

Згідно статті 58 Закону України «Про нотаріат» посадові особи, які вчиняють нотаріальні дії, – посвідчують довіреності, складені від імені однієї або кількох осіб, на ім'я однієї особи або кількох осіб. Довіреності, які посвідчуються посадовими особами органів місцевого самоврядування, що вчиняють нотаріальні дії, – прирівнюються до нотаріально посвідчених.

Порядок видачі та посвідчення таких довіреностей регулюється Цивільним кодексом України (ст. ст. 37-250, 1000-1010), Законом України «Про нотаріат» (ст. ст. 40, 58), Порядком посвідчення заповітів і довіреностей, що прирівнюються до нотаріально посвідчених, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 15 червня 1994 р. № 419 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 6 липня 2006 р. № 940 (далі по розділу – Порядок).

У тексті довіреності, відповідно до Порядку зазначаються місце і дата її складення (підписання), прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання особи, яку представляють, у разі потреби – посада, яку вона займає, а також прізвище, ім’я, по батькові адвоката, номер і дата видачі свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, організаційна форма здійснення адвокатської діяльності. Пункт 27 Порядку визначає, що батьки (усиновлювачі) є законними представниками своїх малолітніх та неповнолітніх дітей. Опікун є законним представником малолітньої особи та фізичної особи, визнаної недієздатною. Неповнолітня особа вчиняє правочини за згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальників і органу опіки та піклування. У разі неможливості отримання згоди одного з батьків на підписання неповнолітньою особою довіреності (якщо відомості про батька дитини при реєстрації народження записані за вказівкою матері, що підтверджується відповідною довідкою чи копією актового запису про народження, у разі смерті одного з батьків, що підтверджується свідоцтвом чи копією актового запису про смерть, у разі визнання одного з батьків безвісно відсутнім чи померлим, у разі ухвалення рішення суду про позбавлення батьківських прав) довіреність підписується за згодою того з батьків, з ким дитина проживає. Про обставини, що свідчать про неможливість отримання згоди одного з батьків, зазначається в тексті довіреності. Довіреності фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, можуть бути посвідчені за згодою піклувальника. Посадова, службова особа не приймає для посвідчення довіреність, що укладається представником батьків (усиновлювачів) малолітньої дитини або одного з них. Фізична особа, на ім'я якої видається довіреність, не може підписувати її за особу, що видає довіреність. Посадові особи при посвідченні довіреностей зобов'язані зберігати нотаріальну таємницю та не розголошувати відомості, отримані під час їх посвідчення. Обов'язок дотримання нотаріальної таємниці поширюється на осіб, яким про посвідчення заповіту та довіреності стало відомо у зв'язку з виконанням ними службових обов'язків чи іншої роботи, на осіб, залучених для їх посвідчення як свідків, та на інших осіб, яким стали відомі відомості, що становлять предмет нотаріальної таємниці. Особи, винні в порушенні нотаріальної таємниці, несуть відповідальність у порядку, встановленому законом.

Посадові особи з'ясовують обсяг цивільної дієздатності фізичних осіб, які звернулися за посвідченням довіреностей, виходячи з того, що цивільною дієздатністю фізичної особи визнається її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов'язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання.

Визначення обсягу цивільної дієздатності фізичної особи здійснюється за паспортом або іншими документами, передбаченими пунктом 6 цього Порядку (крім посвідчення водія, особи моряка, інваліда чи учасника Великої Вітчизняної війни, посвідчення, виданого за місцем роботи фізичної особи), які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо обсягу цивільної дієздатності фізичної особи, що звернулася за посвідченням довіреності. Посадова особа має право відмовити у посвідченні заповіту чи довіреності у разі набрання законної сили рішенням суду про визнання недієздатною або обмежено дієздатною фізичної особи, що звернулася за таким посвідченням. Посадові встановлюють особу, що звернулася за посвідченням заповіту чи довіреності, та перевіряють її цивільну дієздатність.

Встановлення особи здійснюється: громадянина України – за паспортом громадянина України, паспортом громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичним чи службовим паспортом, тимчасовим посвідченням громадянина України, виданим у зв'язку із втратою паспорта, тимчасовим посвідченням громадянина України, виданим у зв'язку з набуттям громадянства України, посвідченням особи на повернення в Україну; іноземця та особи без громадянства – за національним паспортом або документом, що його замінює, та документом чи реєстрацією паспортного документа, які підтверджують законність перебування особи в Україні (посвідка на постійне або тимчасове проживання, реєстрація паспортного документа чи довідка компетентних органів про звільнення від реєстрації на підставі міжнародних договорів, учасником яких є Україна); біженця – за посвідченням біженця. Посвідчення водія, посвідчення особи моряка, інваліда чи учасника Великої Вітчизняної війни, посвідчення, видане за місцем роботи особи, не можуть бути використані для встановлення особи, що звернулася за посвідченням заповіту чи довіреності. Фізична особа віком до 16 років встановлюється за свідоцтвом про народження за умови письмового підтвердження батьками (одним із батьків) особи їх дитини та своєї особи.

Довіреності підписуються довірителем у присутності посадової, службової особи. У разі коли фізична особа внаслідок фізичної вади або хвороби не може власноручно підписати довіреність, за її дорученням в її присутності та в присутності посадової, службової особи такий документ може підписати інша фізична особа. Про причини, з яких особа, від імені якої посвідчується довіреність, не підписала документ, зазначається у посвідчувальному написі.

Тексти довіреностей повинні бути написані зрозуміло і чітко; дати в тексті посвідчуваних заповітів і довіреностей щонайменше один раз позначаються словами.

Строк дії довіреності зазначається словами. У довіреностях прізвища, імена та по батькові фізичних осіб, а також місце їх проживання зазначаються повністю. Згідно з вимогами частини 3 пункту 2.10. розділу ІІ Порядку, дописки та виправлення в тексті нотаріально оформлюваного документа не допускаються. Якщо довіреність викладено неправильно або неграмотно (чи складено з порушенням вимог законодавства), посадова особа пропонує фізичній особі, що звернулася за вчиненням нотаріальної дії, скласти нову довіреність.

Для посвідчення довіреності посадовими особами на відповідних документах вчиняються посвідчувальні написи за формами, затвердженими Мін'юстом. Посвідчувальний напис: 1) може бути розміщений як на лицьовому, так і на зворотному боці довіреності; 2) повинен бути написаний зрозуміло, чітко, без підчисток, виправлення - застережені підписом посадової та скріплені печаткою; 3) вчиняється у день посвідчення довіреності. Для вчинення посвідчувального напису може застосовуватися штамп з відповідним текстом. Посвідчені довіреності реєструються посадовими особами в реєстрі для реєстрації заповітів і довіреностей, що прирівнюються до нотаріально посвідчених (далі – реєстр), форма якого встановлюється Мін'юстом. Посадова, службова особа відмовляє у посвідченні довіреності, якщо: 1) вчинення такої дії суперечить законодавству; 2) не подано документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії; дія не підлягає вчиненню посадовою, службовою особою; 3) у неї є сумніви у тому, що фізична особа, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, усвідомлює значення, зміст, правові наслідки цієї дії або ця особа діє під впливом насильства; 4) з проханням про вчинення нотаріальної дії звернулася недієздатна фізична особа або фізична особа, цивільна дієздатність якої обмежена. Посадова, службова особа на прохання фізичної особи, якій відмовлено у посвідченні довіреності, повинна викласти причини відмови у письмовій формі і порядок її оскарження. Посадові, службові особи не вправі посвідчувати довіреності на своє ім'я або від свого імені, на ім'я або від імені свого чоловіка чи своєї дружини, їх та своїх близьких родичів. Строк дії довіреності зазначається словами. У разі посвідчення довіреності на ведення справи в суді посадова, службова особа роз'яснює довірителю, що представник вправі вчиняти від його імені всі процесуальні дії. Обмеження повноважень представника щодо вчинення певних процесуальних дій обумовлюються в довіреності.

Відповідно до статті 44 Закону довіреність, яка подається нотаріусам для вчинення нотаріальних дій, підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі довіреностей, нотаріус перевіряє дійсність довіреності за допомогою цього реєстру. Для реєстрації такої довіреності в Єдиному реєстрі довіреностей необхідним є заповнення довірителем (особою, яка видала довіреність) заяви про реєстрацію довіреності та дубліката довіреності у Єдиному реєстрі довіреностей (Додаток 1 до Положення про Єдиний реєстр Довіреностей).

Справжність підпису довірителя на такій заяві повинна бути засвідчена нотаріально посадовими особами органів місцевого самоврядування, які вчиняють нотаріальні дії.


Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

 

Через негоду у Тернополі оголошено «жовтий рівень» системи оповіщення

Вівторок, 07 лютого 2017, 11:26

7 лютого у Тернополі очікується погіршення погодних умов, зокрема опади у вигляді снігу та мокрого снігу, сильний вітер, ожеледиця та зниження температурних показників від -2 до -7 градусів.

«У зв’язку з впливом Балканського циклону, який надходить на територію області, ми потрапляємо у його північно-східну периферію. Тому очікуємо вранці та вдень сильні опади у вигляді снігу, сильний вітер в15-20 м/c, на дорогах ожеледицю, налипання мокрого снігу на лініях електропередач, деревах та зниження температурних показників, - розповідає завідувач сектору організації робіт Тернопільського обласного гідрометцентру Оксана Софінська. – 8 лютого у місті будуть погодні умови подібного характеру, а з 9 лютого температурні показники ще більше знизяться і на 10-11 лютого становитимуть від -10-15 градусів, а подекуди і -17-18 градусів морозу».

Начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Олег Соколовський зазначає, що 6 лютого у міській раді була проведена оперативна нарада з усіма комунальними службами, ЖЕКами, ОСББ щодо ускладнення погодних умов.

«У Тернополі оголошуємо «жовтий рівень» системи оповіщення. Просимо тернополян утриматися від пішохідних прогулянок містом, без потреби не виїжджати приватним транспортом на вулиці, щоб комунальні служби вчасно прибрали снігові замети, - каже Олег Соколовський. – Просимо також тернополян закривати двері, виходи у підвали та на горища, не ставити автотранспорт біля контейнерних майданчиків, не паркувати машини біля дерев та фасадів будинку та забрати транспорт із дворів, адже лише так комунальні служби зможуть ефективно прибрати прибудинкові території від снігових заметів механізованим способом».

 

У Тернополі вночі очікується сильний снігопад

Понеділок, 06 лютого 2017, 12:02

Починаючи з 02.00 год. 7 лютого у Тернополі очікуються сильні снігопади. Тернопільські комунальники готуються до стихії, адже, за прогнозами Гідрометцентру, у місті випаде майже місячна норма снігу.

У зв’язку з очікуванням стихії, у Тернополі оголошується «зелений рівень» системи оповіщення. Тому завтра, 7 лютого, тернополян просять утриматися від пішохідних прогулянок та не користуватися приватним транспортом. Адже комунальна техніка буде працювати у посиленому режимі, тому такі дії пришвидшать процес ефективного очищення міста від снігу.

Начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Олег Соколовський каже, що у Тернополі спостерігаються стійкі погодні аномалії. Саме тому на вулиці фіксується аномальна спека влітку, дощ при мінусовій температурі взимку та сильні снігопади.

 

Сторінка 81 з 110

«ПочатокПопередня81828384858687888990НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер