images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

У центрі зайнятості говорили про емоційний інтелект

Понеділок, 06 червня 2016, 07:56

Вплив емоційного інтелекту на успіх людини» - тема чергового засідання жіночого клубу «Гармонія», що діє при Тернопільському міськрайцентрі зайнятості. Гостею клубу була сертифікований спеціаліст та аналітик з питань емоційного інтелекту, коуч-тренер Олена Чижик.

Присутні отримали масу цікавої інформації про те, що таке емоції, дізналися про причини їх виникнення, емоційні реакції і як вони впливають на життя та кар'єру людини. Йшлося і про визначення рівня IQ особистості.

«Рівень особистих досягнень людини, - зауважила Олена Чижик , - великою мірою визначається не класичним показником інтелекту IQ, а емоційними здібностями. Бути розумним - не означає бути успішним. Тільки баланс цих інтелектів зробить людину спражньо щасливою, успішною, комунікабельною та життєрадісною».

”Останнім часом багато говориться про емоції: які вони, як виглядають емоційні та беземоційні люди? Якщо читати статті, є помітним те, що важливу роль у текстах відіграє саме опис емоцій. Такі вислови як: "емоції зашкалюють", "це незабутні емоції", "не можу передати вам свої емоції" та багато іншого є свідченням того, що будь-які події у житті людини супроводжуються тим, чи іншим емоційним фоном. Також, доволі часто ми зустрічаємо людей, котрі не стримують своїх емоцій, і інколи, ми потрапляємо під їхній шквал емоцій, та не відразу нам вдається швидко оговтатися....Для мене тема ”емоцій” цікава і близька, її актуальність не зникне ніколи. Тому, я обрала таку спеціалізацію, як емоційний інтелект. Я допомагаю людям зрозуміти себе, даючи можливість кожному власноруч будувати своє життя”-відзначила Олена Чижик.

Впродовж зустрічі учасники отримали масу цікавої інформації: що таке емоції, причина їх виникнення, емоційні реакції та їх роль у житті та кар'єрі людини, визначення рівня IQ особистості.

До слова, поняття «емоційний інтелект» (EQ) в психології з’явилося відносно недавно, і з кожним днем інтерес до нього зростає. Наприклад, сучасні роботодавці все більше схильні брати на роботу тих спеціалістів, які швидко орієнтуються у життєвих ситуаціях, професійних проблемах, активні, ініціативні, оптимістично налаштовані на успіх, сміливо і виважено підходять до планування і здійснення роботи, здатні довести справу до логічного завершення, перелаштуватися, якщо того вимагають обставини.

«Отож, - підсумувала розмову коуч-тренер, - саме люди з високим емоційним інтелектом швидше приймають рішення, ефективніше діють у критичних ситуаціях, краще керують своїми підлеглими, що відповідно і сприяє їх кар’єрному зростанню та процвітанню тієї структури, у якій працюють».



Відділ активної підтримки безробітних ТМРЦЗ

Інна Лісовська

 

Господині Тернополя за найсмачніше печиво можуть отримати подарунки

Понеділок, 06 червня 2016, 06:49

Фестиваль «Галицька дефіляда» запрошує усіх господинь прийняти участь у конкурсі на «Найсмачніше солодке печиво імені Дарії Цвек». Кожному, хто зголоситься прийняти участь у конкурсі, організатори гарантовано повернуть по 100 гривень, а серед переможців розподілять грошовий приз у розмірі 1000 гривень.

«Цього року ми вперше на фестивалі «Галицька дефіляда» організовуємо кулінарний конкурс імені Дарії Цвек, адже саме відома у багатьох країнах кулінарка народилася на Тернопільщині. Таким чином ми вшановуємо її досягнення та показуємо усім, що наша область багата кулінарними талантами, які здобули міжнародне визнання», - розповідає один із організаторів фестивалю «Галицька дефіляда» Ігор Мамус.

Умови участі у конкурсі для господинь дуже прості.

* Необхідно зареєструватися через інтернет (https://docs.google.com/forms/d/1JmrHUeI2AZzzzwk2oZiev-Xfe5U0KYtisSKgPi-zi_8/viewform ) або за номером телефону +380967204069, +380938804032 до початку фестивалю (до 16 червня включно)

* Принести 19 червня о 14.00 год. на фестиваль «Галицька дефіляда» не менше 1 кілограма спеченого власноруч солодкого печива.

* Отримати гарантовано 100 гривень та грамоту учасника фесивалю.

* За рішенням кондитерів будуть визначені переможці, які розподілять між собою приз у розмірі 1000 гривень.

У своєму рішенні журі також буде звертати увагу на презентацію приготовленого печива, його смак. Усе печиво, яке принесуть тернополяни, після оголошення рішення журі буде роздане гостям фестивалю.

Деталі шукайте на сторінках фестивалю «Галицька дефіляда» у соціальних мережах.

 

Тернополян запрошують на інтелектуальну гру

Неділя, 05 червня 2016, 06:11

Mind Game - нова альтернатива  проведенню дозвілля для робочих колективів, організацій чи просто компаній друзів.

26 травня,  вкотре у Тернополі відбулася гра «Mind Game». За інтелектуальну першість у місті між собою позмагалися 18 команд. 9 раундів у серіях тестових, аудіо та відео-конкурсів не залишили байдужим жодного гравця.

Кожна гра – це можливість весело та з користю провести час разом з друзями, колегами або ж взагалі з новими людьми і до того ж, позмагатись у цікавих вікторинах за хороші призи. Що може бути краще? Відпочинок після важких робочих буднів, запальна атмосфера з одним із кращих ведучих Тернопільщини та шанс отримати хороші подарунки від партнерів.

Mind Game підтримують: ТРЦ «ПОДОЛЯНИ», паб «ХМІЛЬНЕ ЩАСТЯ», фабрика емоцій «Ogogo», клуб фінансових симуляторів «CASH FLOW TERNOPIL», винарня «ЗАРАТУСТРА», глянцевий журнал «JUST ONE», клуб інтелектуально-психологічної гри «МАФІЯ»  та ін..

Наступний захід, ІХ гру, організатори анонсують вже 9 червня о 19:00 та обіцяють багато хороших сюрпризів.

Детальна інформація та реєстрація команд: (https://vk.com/mindgame_te) та за телефоном: 096 63 28 559 – Ольга.

 

У Тернополі триває виставка тканих картин

Субота, 04 червня 2016, 00:00

У виставковій залі Національної спілки художників України триває виставка тканих картин. Подружжя із Чорткова Тетяна та Михайло Витягловські презентували 50 робіт ручного ткацтва. В основному тут представлені роботи на тему українських традицій та легенд.

IMG_5817

За словами авторів, над однієї картиною доводиться працювати впродовж декількох місяців. Як правило, виконання починається з ескізів. Спершу живопис відтворюється на папері, а далі переходить до ткацтва.

IMG_5785

Гобелени гармонійно поєднуються з творами дерев’яної пластики  Михайла Витягловського, які є частиною проекту «Вади цивілізації». Незважаючи на різну тематику, роботи створюють враження єдиного цілого.

Виставка триватиме до 20 червня в Картинній галереї ТНСХУ, що знаходиться навул. Сагайдачного,13.

Оксана Божко

 

У Тернополі до Зелених свят замаять пам’ятники

П'ятниця, 03 червня 2016, 07:19

Прикрашати пам’ятники напередодні Зелених свят будуть у рамках фестивалю «Галицька дефіляда», який відбудеться 17-19 червня у парку ім. Т.Шевченка.

Святкове вбрання готують організатори для пам’ятників міста, які розташовані у центрі Тернополя. Традиційно їх не лише одягнуть, а й замаять гіллям - символом Зелених свят.

«Прикрашання пам’ятників у нашому місті уже стало доброю традицією, адже такі акції дарують позитивний настрій тернополянам, гостям міста та нагадують, що скоро - Зелені свята», - зазначають організатори.

Нагадаємо, що на фестивалі «Галицька дефіляда» на тернополян очікують безкоштовні частування, кулінарні шоу, концерт драйвових гуртів, конкурс краси «Найкрасивіша мавка» та багато іншого! Деталі можна знайти на сторінці http://vk.com/galychdefilyada

 

На Тернопільщині в дохід держави конфісковано майже 5 тонн спирту

П'ятниця, 03 червня 2016, 07:06

Оперативні підрозділи Головного управління ДФС у Тернопільській області здійснюють заходи, спрямовані на витіснення з обігу незаконно виготовленої підакцизної продукції та сировини для її виготовлення.

Одним із видів покарань, встановлених законом за кримінальні та адміністративні правопорушення у вказаній сфері, є конфіскація підакцизних товарів на підставі рішення суду.

Так, нещодавно судом, за результатами розгляду справи про адміністративне правопорушення, прийнято рішення про конфіскацію в дохід держави 4840 літрів спирту, вилучених у особи, яка здійснювала його реалізацію.

За результатами розгляду ще однієї справи судом винесено рішення про конфіскацію в дохід держави 880 літрів спирту, вилучених у фізичної особи.

Принагідно зазначити, що цієї кількості спирту достатньо для виготовлення більш як 23 тисяч пляшок горілки. Враховуючи, що мінінімальна роздрібна ціна однієї пляшки горілки становить 54,9 грн, втрати законослухняних виробників алкогольних напоїв від недобросовісної конкуренції становили б орієнтовно 1,3 млн.гривень.

 

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Оновлені парки стають гордістю Тернополя

П'ятниця, 03 червня 2016, 07:00

Міська рада цієї весни виділа значну суму коштів для оновлення скверів та парків, а також дитячих майданчиків. Один з них був оновлений нещодавно на межі вулиць Валової та Руської. Роботу виконали якісно та швидко для того, щоб літо тернополяни зустріли з комфортною новинкою. Оновлення відбувалось поетапно, а саме встелення бруківки, встановлення урн для сміття, нового дитячого майданчика, лавочок та озеленення території. Жителі міста задоволені та розповідають, що їм все сподобалось, тому що це гарне місце для відпочинку та проведення часу з дітьми.

Вул. Валова

Міський голова Сергій Надал розповів, що також у ремонт території була включена і паркова для автомобілів. Це оновлення зручне як для жителів будинків, поблизу яких майданчик, так і для жителів міста, оскільки територія, майже, в центрі міста. Також непомітним це залишиться і для гостів Тернополя. Всі роботи були виконані на прохання тернополян. Також зараз планують встановити спортивні споруди, які скоро будуть на майданчику.

Зараз тривають роботи на вул. Лепкого недалеко від бібліотеки №4. У план робіт входить освітлення, озеленення території, встановлення дитячих майданчиків та лавочок. Прохідні доріжки встеляють бруківкою. Адміністрація бібліотеки вже запланувала після відкриття парку, яке відбудеться через два тижні, читання для дошкільнят просто неба. Ольга Коненко завідувач бібліотеки запрошує всіх тернополян долучитися до цього заходу та краще пізнати дитячу літературу.

вулиця Лепкого

Сергій Надал повідомив про, що ремонтні роботи проводитимуть також в інших парках Тернополя. Зокрема, бульвар Петлюри та бульвар Просвіти, де будуть встановлені дитячі майданчики, спортивні знаряддя тощо. Головним оновленням цього року має стати ремонт набережної «Циганки».

Олена Сабатюк

 

У Тернополі шукають найкрасивіший віночок

Четвер, 02 червня 2016, 05:10

Фестиваль «Галицька дефіляда», який відбудеться 17-19 червня у Тернополі, розпочинає конкурс та дарує 500 гривень власниці найкрасивішого, найоригінальнішого українського віночка.

Адже саме український вінок, сплетений з квітів, трав та оздоблений яскравими стрічками - це один із найдавніших українських символів. Організатори переконані, що українці повинні шанувати традиції та отримати за це хороші подарунки.

Умови конкурсу «Найкрасивіший віночок» дуже прості:

1. До 9 червня 2016 року надіслати власне фото в українському віночку на пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

2. З 10 червня до 17 червня відбудеться онлайн-голосування.

3. Переможцем стане той учасник, який отримає найбільшу кількість голосів.

Нагородження переможців найкрасивішого віночка відбудеться на літній сцені у парку ім. Т.Шевченка під час фестивалю «Галицька дефіляда».

Деталі конкурсу можна дізнатися у групах: http://vk.com/galychdefilyada та фейсбук https://www.facebook.com/galychdefilyada

 

Поліцейські розпочали збір коштів діткам, хворим на ДЦП

Четвер, 02 червня 2016, 05:07

З нагоди Міжнародного дня захисту дітей працівники Управління поліції охорони в Тернопільській області вирішили допомогти дітям, хворим на церебральний параліч.

Поліцейські охорони не залишилися байдужими до долі дітей Тернопільського обласного навчально-реабілітаційного центру. Поспілкувавшись з директором - Король Іриною Ярославівною, було вирішено провести акцію та допомогти діткам поїхати на оздоровлення в Заліщицький обласний дитячий санаторій.

DSC_2235

Тому, від сьогоднішнього дня, працівники Управління поліції охорони зможуть відгукнутися на чужу біду та здійснити доброчинний внесок у скриньку пожертв, яка розміщена в приміщенні батальйону поліції охорони.

Маємо надію, що прикладу правоохоронців послідують інші небайдужі громадяни, й на лікування діткам будуть зібрані всі необхідні кошти. А відтак — побажаємо цим мужнім малятам найскорішого одужання і нехай береже їх Бог.

 

У центрі Тернополя відкрили цирк?

Четвер, 02 червня 2016, 05:04

З початком тепла в центрі міста встановили атракціони для дітей, де кожен охочий може розважитись та провести вільний час. Проте серед тернополян виникла дискусія щодо цієї новинки. Багато людей скаржаться на те, що виглядає це не зовсім естетично і «дешево».

Зокрема, 30 травня Чарпак Наталія Степанівна опублікувала петицію про заборону дитячих «палаток» на Театральному майдані. У петиції жінка пояснила: «Прибрати з території Театрального майдану дитячі атракціони. По-перше, для цього є спеціальні місця, куди батьки цілеспрямовано ходять з дітьми відпочивати та розважатися - парки, відпочинкові комплекси. Але коли ти пробігаєш через майдан у справах чи дорогою додому, доводиться щоразу переживати стрес, пояснюючи дитині, що саме зараз ви не можете піти на атракціони або придбати якісь іграшки, до речі, доволі сумнівної якості. А, по-друге, ці намети перетворюють центральний майдан на якийсь дешевий цирк- шапіто».

За три дні опублікування цю пропозицію потримало 151 людина з потрібних 250, а термін на ухвалення рішення - 90 днів.

Серед мешканців міста розгорілися палкі дискусії. Тернополяни поділилися на 2 «береги» та кожен підтримував свою думку. У соціальних мереж нестримно лунають коментарі щодо порушеної проблеми, зокрема Віка Лень: «Питання вам де я маю гуляти з дитиною? І чому в хорошу погоду я маю їхати чи йти в якісь комплекси щоб дитина програлася з дітками». Все ж негативних відгуків більше і є можливість, що петиція буде підтримана. Наприклад, Жанна Ковальчук:…дітей люблю,але не люблю коли дитина верещить переходячи на ультразвук,а батьки збоку сидять і вдають що не чують. Дратує коли кудись підеш,а замість відпочинку слухаєш воплі,бо хтось не вміє виховувати свою дитину або їм просто до одного місця чим зайнята їхня дитина». Emmy Lee: « …повністю підтримую петицію, може коли заберуть той базар звідти, то і дітей поменшає, бо неможливо пройти по місту, щоб не побачити купу бігаючих і волаючих дітей. і дійсно було б непогано зробити окреме місце для них, бо йдеш і спотикаєшся та стараєшся оминути їх». Ирина Симонова: «Не місце цим батутам на кожному кроці. Ще й продавці неадекватні, сидять і гарчать коли дитина просто підходить подивитися на тих риб або кульки, не платиш гроші-забирайся, так ніби до них додому прийшов а не в центр міста погуляти».

Тому в мешканців міста є ще час подумати, чи варто розважатися дітям у центрі міста і, чи не забагато у них забирають останнім часом дорослі, створюючи такі петиції?

Олена Сабатюк

 

Інтернет і самогубство: що роблять із нашими дітьми?

Середа, 01 червня 2016, 07:21

Останні півроку Тернопілля сколихують непоодинокі випадки самогубств серед молоді. Так, буквально кілька днів тому у селі Буряківка Заліщицького району правоохоронці знайшли бездиханне тіло 19-річного хлопця. Слідів насильницької смерті не було. Отже, це – самогубство. Чергове. Що спонукало хлопця у розквіті сил на такий крок? Що взагалі відбувається з нашою молоддю, якщо вона вирішує піти із життя?

В цьому контексті ми вирішили опублікувати фрагменти величезного розслідування російської «Новой газеты». Про чимало речей, про які йтиметься нижче, батьки навіть не підозрюють. Причому це стосується не лише батьків-росіян, а й українців. Оскільки інтернет, через який і відбуваються всі ці речі, не знає етнічних кордонів.

Самогубство_2

***

Після Чорнобиля люди якось навчилися справлятися з гігантськими смітниками радіоактивних відходів, але, переселившись частково в мережі інтернету, вони ці смітники завели й тут. Дорослі найчастіше заходять сюди, не отримуючи опромінювання, попрацюють, поспілкуються і виходять. Діти пішли за дорослими і прийняли болотні вогники за світло, збилися зі шляху. Вони на цих звалищах дихають. А потім – йдуть із життя.

Звалище це – величезне співтовариство численних груп в соціальній мережі «ВКонтакте», як закритих, так і відкритих, що підштовхують дітей до суїциду. Як у будь-яких «професійних» спільнотах, між ними є сварки та інтриги, вони один одного обзивають шарлатанами, вважаючи, ймовірно, що самі вони – професіонали. Тільки, враховуючи кількість дітей, які відвідували ці групи і пішли в підсумку із життя, професіонали, як це не блюзнірськи звучить, в цій сфері, дійсно, є. Але хто ці люди: духовні виродки, маніяки, сектанти, фашисти?

Це перше запитання, яке виникає відразу. І друге: для чого?

Версій багато. Ми не знаємо, яка з них вірна. Все, що ми знаємо тепер абсолютно точно, так це те, що з дітьми працюють дорослі люди – системно, планомірно і чітко, крок за кроком підштовхуючи їх до останньої межі. Працюють зі знанням їх пристрастей і захоплень, використовуючи улюблену ними лексику і культуру. Працюють зі знанням психології, вселяючи дівчаткам, що вони «товсті», а хлопцям, що вони – «лузери» для цього світу. Тому що є інший світ, і ось там вони – «обрані».

Тут «найбезневинніші слогани» – ось такі: «Лучшие вещи в жизни с буквой «с» – Семья суббота секс суицид». Пісні типу: …мы ушли в открытый космос, в этом мире больше нечего ловить». Питання: «сколько унылых будней ты готов еще так просуществовать?» Картинки: рейки, по яких насувається поїзд з написом «цей світ не для нас». Фото: діти на дахах з написом «ми діти мертвого покоління»... І найголовніше: батьки загиблих дітей просто не помічали жодних змін. І ми публікуємо цей текст для того, щоб батьки ще живих могли б розпізнати ті знаки, які вказують на можливу біду.

... Один зі спальних районів міста в центрі Росії. Похмура, кольору світлого бруду однопід’їздна висотка – житловий будинок. Щоб побачити його дах з землі, треба дуже постаратися – відійти подалі і сильно закинути голову, так, щоб потилиця торкнулася шиї. Ми входимо в ліфт, піднімаємося на 15-й поверх, виходимо на загальний закритий балкон. Дивимося вниз. Боковим зором намагаємося при цьому не випускати зі свого поля зору Ірину. Вона сама зголосилася на роль гіда, поводиться активно-діловито, але в якийсь момент сильно зблідла і сперлася на стіну, щоб не впасти. Їй не подобається наша неспокійна увага, вона без кінця повторює, що з нею все в порядку, і читає вголос написи на стінах. Ірина – мама.

Ми вже все, що можна, сфотографували, але вона знаходить те, на що не звернули уваги, каже:

– Ось, те ж саме було і на їх сторінках в цих закритих групах «ВКонтакте», подивіться, схоже на заклик, запишіть, – і читає вголос: «Там в этом небе такие звёзды, я предлагаю не ждать утра. Нам, долбанутым, дорога в космос, вы оставайтесь, а нам пора…»

Пізніше ми з’ясуємо, що це рядки з пісні однієї популярної молодіжної музичної групи, але саме тут вони дійсно читаються зловісно і з особливим змістом.

Нам ніяк не вдається відвести Ірину звідси, ми підходимо до ліфта.

– Тут, – каже нам вона, – її бачив в той самий день один з мешканців цього будинку, є його свідчення в кримінальній справі. Описав, що була дівчинка з ранцем, коли двері ліфта відкрилися, він запитав: чи їде вона? Вона відмовилася, зіславшись на те, що чекає подружку.

Подружок в цьому будинку у дочки Ірини, Елі, ніколи не було.

Спускаємося з 15-го поверху. Там, на критому загальному балконі, вікна були влаштовані так, що відкрити можна було тільки кватирки. Тепер ми на 14-му, тут широкі і високі вікна. Відкрити їх легко.

12-річна Еля впала звідси в грудні минулого року. Тут знайшли її куртку.

Вона навчалася в сьомому класі школи, яку добре видно з цієї висотки.

Ірина й тут продовжує уважно вивчати написи на стінах, тільки тепер уже мовчки. Як, справді, це їй вимовити, якщо ось написано: «Твой шаг будет последним». Їй вистачає сил тільки на те, щоб, прочитавши, тихо відмітити: «Ні, це не її почерк».

Дівчинка ніде не залишила передсмертної записки, ні в паперах, ні на своїй віртуальній стіні в соціальній мережі. Мама, можливо, шукає її слова тепер на стінах кам’яних.

«Ваш дитина мертва!»

Кімнатка Елі: диван-ліжко, на червоному покривалі дружна компанія плюшевих котів, ведмедиків, собачок і двох великих ляльок. Трохи поодаль сумний білий ведмедик, теж плюшевий, але самотній. Над письмовим столом вся стіна в почесних грамотах та дипломах – дівчинка грала на гуслах і прекрасно співала. Разом зі шкільним ансамблем народних інструментів об’їздила кілька країн. Ще на стіні – годинник у вигляді сердечок і багато дитячих фотографій: маленька Еля регоче, притискаючись до тата. Є знімки і свіжіші, зроблені минулого літа: анфас, спеціальне портретне фото, вона намагається дивитися серйозно. Але життєрадісність все одно проникає, як яскраве сонце б’є в щілини завіс. Всі є – тато, мама, бабуся. Чотири роки тому з’явилася і молодша сестричка.

Зараз малятко вередує – наближається вечір, їй хочеться до мами, вона не бачила її цілий день, але мама каже: «Пограйся з татом». Тато – колишній омонівець, йому 40 років, і він вийшов на пенсію. З ним вона весь час. Мамі – 37, вона працює психологом-логопедом в одному з дитячих центрів. Малятко ловить моменти, коли вона вдома. Але мама і зараз «грає» не з нею, а з якимись чужими дорослими – з нами, журналістами.

Мама сидить за столом Елі, включила її комп’ютер і весь час плаче, коли говорить.

А говорить Ірина, що того дня, як зазвичай, зайшла будити старшу дочку в школу. Еля запитала: «Мамо, я ще посплю 10 хвилин?» Дозволила. Потім, коли дівчинка піднялася, домовилися, що разом вийдуть з дому, відведуть молодшу в садок і підуть у школу, тому що Ірина якраз збиралася на зустріч з класним керівником. Кінець чверті і року, а в Елі, що вчилася колись завжди на відмінно, з’явилися трійки. І навіть двійка.

– Але вона її виправила! – каже нам Ірина. – Вона виправила, просто я тоді думала, що класна керівничка могла про це не знати. І я збиралася їй сказати, що ми займаємося разом, все підтягнемо, все виправимо.

Вона вже одягала молодшенькій чобітки, коли Еля кулею вискочила з дому, одягаючись на ходу.

– Мам, мені Настя зателефонувала.

– Так ми ж разом домовилися...

– Ні, не можу, мене Настя чекає.

Настя – найкраща подруга Елі, і в школу вони часто йшли разом, тому мати особливо не здивувалася. Відвела молодшу в садок, прийшла в школу, зайшла в клас старшої. Побачила Настю, запитала: «А де Еля?» Та дивилася на неї очима, сповненими жаху, вся тряслася і без кінця повторювала: «Я не знаю!» Її жах передався матері.

– Як не знаєш, ви ж разом йшли?

– Ні, не знаю, я її сьогодні не бачила.

Ірина стала розпитувати інших однокласників – Елю ніхто не бачив. Вона почала дзвонити доньці, відповіді не було. Увійшла класний керівник і почала розмову з дивної фрази:

– Ви розумієте, що ми її втрачаємо?

Цієї миті телефон у руках матері задзвонив – заспівав пісенькою мамонтеняти, це означало, що дзвонить саме Еля, вона сама колись поставила їй цей рингтон на своє ім’я. Від серця відлягло: нарешті-то.

– Доню, ти де?

– Це не донечка, це лікар «швидкої», ваша дитина мертва.

Саме так лікар відразу і сказала, ніби їй хтось дав команду – стріляти вбивчими словами.

Ми мовчимо, намагаючись це осмислити, і проходить, напевно, хвилини дві, перш ніж нам вдається повернути Ірину до розмови. Запитуємо: що всьому цьому передувало? Чи помічала Ірина зміни в дочки? Що з нею відбувалося? Чому класна керівничка сказала таку страшну фразу: «Ми її втрачаємо!» – якраз в той самий момент, коли Еля загинула? Чи могла вона щось знати? Або це фатальний збіг?

Розбуди мене

Зміни були, але вони здавалися звичайними підлітковими проблемами – закохалася в однокласника, в якого, так само як і вона, закохалися ще три її близькі подружки. Але він зустрічався саме з нею, а потім вони посварилися. Еля здавалася собі товстою, майже нічого не їла, крім салатиків. Якраз того самого дня, 25 грудня, тато, нічого не підозрюючи, рано-вранці купив її улюблені довгасті помідори...

Останні місяці дівчинка весь час хотіла спати, хоча лягала вчасно. Ірина перевіряла, заходила до неї в кімнату через годину, а потім і через дві – дитина спала. Потім приходила будити вранці – не добудишся. Доводилося все частіше через це пропускати школу.

Тепер Ірина розуміє, що насправді відбувалося: «ВКонтакте» є (зараз вже немає) група під назвою «Разбуди меня в 4:20». (У самої назви є своя історія, але вона не має ніякого відношення до цієї теми). У групі – 239 тисяч 862 підписники (!).

– Я не знаю, як дітей будили, але факт, що практично всі її перебування в чатах груп, які закликають до суїциду, починалися саме о 4.20 і закінчувалися о шостій ранку, – каже Ірина.

Ми входимо в цю групу, бачимо нешкідливі картинки собачок хаскі, поради, як зробити стрілку на очах, як легко зняти лак з нігтів. І тільки потім – запрошення: «Ты девочка? Тебя предали друзья? Бросил парень? Часто слушаешь грустную музыку? Тогда подписывайся на «киты плывут вверх».

Все так мило і нібито безневинно.

– Ось і я так думала, коли місяці за два до цього страшного дня помітила, що Еля стала часто малювати метеликів і китів, – згадує Ірина. – Раділа, як красиво у неї виходить. Думала: скільки у дочки талантів. Ні на секунду не приходило в голову нічого тривожного. Як я могла здогадатися, що ось така у них символіка сьогодні: метелики живуть всього день, кити викидаються на берег, здійснюють суїцид?

У «ВКонтакте» груп, у чиїх назвах присутнє слово «кит», безліч. Крім уже названої «Киты плывут вверх», є «Космический кит», «Белый кит», «Китовой журнал», «Море китов», «Летающий кит» і так далі. Ось фрагмент запису в одній із них, він зроблений за два дні до загибелі Елі: «Тебе никогда не понять каково это, жить, будучи таким огромным, таким величественным. Киты никогда не станут думать о том, как они выглядят. Киты мудрее людей. Они прекрасны. Я видела, как летают киты. Это невероятно… Знаешь, от чего киты выбрасываются на берег? От отчаяния».

Ірина продовжує згадувати про зміни, які відбулися в поведінці дочки в останні місяці. Вона каже, що якось з кухні пропав ніж, бабуся три дні його шукала, а потім знайшла в кімнаті Елі, ось тут, на дивані. Для чого?!

– Бабцю, ну це мода така, і Настя з собою носить, і весь клас, – пояснила дівчинка.

Ми входимо на сторінку Елі «ВКонтакте», тут головний слоган: «Где мой нож?»

Мамі тепер уже вдалося знайти усе її листування, вона показує: ось Еля спілкується в чаті з Настею місяці за два до трагедії, запитує: «Если я умру, ты удалишь меня из друзей?»

Настя: «Ну, во-первых, ты не умрешь».

Еля: «Ага, да».

Настя: «Во-вторых, нет».

Еля: «Почему не удалишь?»

Настя: «Ну не задавай тупых вопросов очень плохо и так».

І надсилає Елі фото руки з порізами. Незрозуміло, чи її це рука – а чи фото завантажено з інтернету.

Еля пише: «Зач». (тобто – Навіщо)

Настя: «Просто».

Еля: «Тупо как-то, просто без повода».

Настя: «И что плохо, почему бы не поцарапаться».

Еля: «Потому, что это тупо, само слово поцарапаться».

Настя: «Порезаться».

Еля: Было бы прямо так плохо, вскрылась бы… А то, что вы с Олькой делаете, как-то бессмысленно, нет?»

І сама надсилає їй фото дуже порізаних рук. «Это краска», – відразу здогадується подружка. «Ты серьёзно, порванной кожи в местах порезов не заметила, сразу запалила», – відповідає їй Еля.

– Еля завжди так міркувала, бачите, вона іронізує, на її фотографії немає ніякої порваної шкіри, це малюнок, – каже Ірина. – Якщо ви подивитеся руки та й ноги школярів, вони дуже у багатьох сьогодні розмальовані шрамами, різноманітними татуюваннями – мода така. Так і мені здавалося, так і всі батьки вважали.

У лютому до міста приїхали журналісти з Москви знімати сюжет, і разом з ними Ірина прийшла до класної керівнички. Запитала у неї прямо під камеру: «Скажіть, навіщо ви мене викликали і сказали, що ми дитину втрачаємо?» У передачі вирізали її відповідь: «Я не буду давати вам ніякої інформації», – показали тільки, як вона обурювалася тим, що її не попередили про зйомку, що вона «в полудомашней одежде».

– Уявляєте, про що її думки, коли в класі, яким вона керує, загинула дитина?! Діти з класу Елі майже всі «висіли» в цих групах «ВКонтакте» і вели розмови в чатах ночами, поки батьки сплять, – каже Ірина.

– Ви все ходите-ходите, а допомогти нічим не можете, – промовив хтось в цей момент звідкись позаду нас.

Ми озирнулися, це була бабуся Елі. Невідомо, як довго вона стояла в дверях і прислухалася.

– Ось ви сидите, вам важко, так? А як нам важко? Ми тільки плачемо кожного дня, плачемо і плачемо.

Сказавши це, бабуся постояла в дверях і повільно-повільно стала йти. Страшний день її зігнув, по ногах вдарив, вона майже перестала їх відчувати. Повільно пересувається з кімнати в кімнату. Але поки ми тут сидимо, вона ще прийде кілька разів. Її так само, як і молодшу дитину, тягне і до Ірини, і в кімнату Елі. Нехай навіть і немає дівчинки, але тут хоч щось відбувається, пов’язане з нею. Маленьку перехоплює тато, веселить, займає грою, і вже буквально через хвилину доноситься її веселий сміх…

Ня.Пока

«Минус один, ты следующая» – таке приватне повідомлення «ВКонтакте» прийшло в день похорону Елі її ровесниці і сусідці Наталі. Такі слова саме в такий день сприйняти як гумор, нехай навіть і чорний, складно. Перелякана дівчинка показала це мамі. Мама – найближча подруга Ірини і досить-таки розвинутий комп’ютерний користувач – тут же взялася досліджувати, хто надіслав. З’ясувала протягом кількох годин – старшокласник тієї ж школи, в якій навчається Наталя. «Жарт» вдався, завдяки йому мати дівчинки відтоді практично не виходить з величезної кількості груп «ВКонтакте», які так чи інакше закликають дітей до суїциду. Їх не менше півтори тисячі (!)

Вона покликала на допомогу ще одну спільну з Іриною подругу, теж маму школяра. Засіли разом, намагалися й Ірині розповісти про те, що їм вже вдалося з’ясувати. Але Ірина на той момент не була ще в стані сприймати будь-яку інформацію. Нічого не бачила і не чула. Свідомість була непроникною.

Почула подруг під Новий рік, 31 грудня. Перше, що почула, було ім’я – Ріна. Воно проникло у свідомість відразу – вона чула це ім’я від Елі. Це почалося на початку грудня і повторювалося кілька разів:

– Мамо, коли у мене буде донька, я хочу назвати її Ріною, правда, гарне ім’я?

– Ну, добре. А чому саме так? – посміхалася мама.

– Просто подобається...

... 23 листопада 2015 року в одному з сибірських міст 16-річна Ріна лягла на залізничне полотно. Вона це зробила буквально за декілька метрів від вантажного поїзда, що рухався в цьому напрямку. Машиніст зробив екстрене гальмування, але зупинити потяга не зміг.

Фото пошматованого тіла дівчинки було викладено в інтернет майже миттєво. Соціальні мережі вибухнули, школярі з груп «з китами» взагалі перестали спати по ночах. На сторінку Ріни «ВКонтакте» прийшли тисячі дітей. Записи: «Рина, ты лучшая! Как жаль, что я тебя не знала, ты мой герой, я тебя люблю, у тебя такие глаза, ты как будто сошла к нам с аниме» – множилися і множилися. Фотографія Ріни – пустотливого дівчати в малиновій шапочці, шарф закриває їй півобличчя, рот і навіть половину носа – перетворилася для дітей в «ікону». А сама вона і її прощальне: «Ня.Пока», опубліковане на сторінці в мережі (за іншою версією – відправлене в СМС коханому хлопцеві), – стало безумовним мемом.

«Ня» в Японії звучить, як російське «мяу», часто використовується в аніме-мультиках у персонажів з «котячою» грайливою поведінкою. Діти люблять аніме. А з листопада вони ще й люблять Ріну – вони слухають і викладають на своїх сторінках ті пісні, які слухала вона. Вони малюють Ріну разом з китами. Пишуть її ім’я і її слова в шкільних зошитах і на стінах будинків. Ми бачили це на стінах тієї самої висотки, звідки пішла з життя Еля. І в її шкільних зошитах.

Суїциди неповнолітніх були і до того, як сталася трагедія з Ріною. Чому саме вона перетворилася на символ? Якщо присвятити темі багато часу, можна побачити, як ретельно спланована була «розкрутка» смерті Ріни. За перепис про неї платили, на численних клонах її сторінок в інтернеті адміністратори мережевих груп запрошували: «хочете купити, реєструйтеся». І було запропоновано, і водночас було затребуване все: відео і фото з могили, шматочки шарфа з кров’ю, скріни її листувань.

Мені вдалося розшукати телефон мами Ріни, я подзвонила їй. Вона ніби цього й чекала, говорила, не перестаючи, плачучи, суцільним монологом:

– Звичайно, те, що трапилося, нестерпно. А те, що з цього зробили в інтернеті, вже просто вбиває. Ріна – звичайна дівчинка, у неї не було ніякої такої слави. Хтось робить її смерть популярною, перетворили наше горе в якесь шоу. Ставлять її фото, де у неї замість голови – поїзд, щось кричать, знімають відео на її могилі! Я нічого не розумію... Ще тепер багато пишуть і говорять, що історія вигадана, що Ріна жива. Ой, якби це було так, я не йшла б тепер після крапельниці з психіатричної лікарні...

Ще мама Ріни розповіла, що її син, який набагато старший за дочку, вже багато років живе в іншому місті, тому дівчинка виховувалася як єдина дитина. Мати крутилася на двох роботах – страхувала автомобілі в одному місці, а в іншому «ліпила пельмені», тільки щоб у Ріни було все – і айфон, і планшет, і модний одяг. Дівчинка була усміхненою, світлою. Прекрасно танцювала, співала, була в складі шкільного гуртка на гастролях в Кореї і Таїланді.

Проблеми почалися рік тому – закохалася в хлопця, який, як каже мати, тільки те й робив, що вимагав у неї гроші і дуже грубо до неї ставився. Ріна перестала нормально їсти, вирішивши, що вона товста, проколола ніс і губу, не спала ночами – в вухах навушники, в руках планшет. Зайдеш в кімнату – не докличешся, побачить і відразу: «Мамо, не заважай! Я в грі!»

Напередодні трагедії вона півночі листувалася з подружками. Мати впевнена: вони не могли не знати про те, що може статися:

– Таксі по місту коштує всього 100 рублів. Приїхали б, відрадили і мені б натякнули, щоб врятувати... Ніхто не допоміг, тільки всі на її імені піаряться. Мені сказали, ніби день її смерті кимось призначений був. Я не знаю ким і що це взагалі таке. Пригадую останній день, сіли разом, поїли. Вона вийшла з дому, як зазвичай, з кимось розмовляючи по телефону. А там ось куртку зняла, акуратно склала і...

... Багато схожого з історією Елі. І не лише з нею. Ми, звичайно, не могли уважно вивчити всі 130 випадків суїциду дітей за останні півроку – з листопада 2015-го по квітень 2016-го року. Але ми готові назвати десяток випадків, коли школярі, перш ніж зробити свій останній крок, наприклад, знімали куртки.

Ірина, мама рязанської школярки Елі, переконана:

– Діти йшли за інструкціями закритих груп «ВКонтакте». У них чорним по білому написано: щоб стрибнути, ви повинні зняти куртку (не будемо наводити ніякого мотивування, яке, звичайно ж, є в цих групах)... І так далі.

Як це працює?

Організатори та адміністратори цих закритих груп у «ВКонтакте» дуже добре розуміють дитячу психологію і володіють мовою підлітків. Пишуть бундючно і багатозначно. Звернення до школярів завжди приблизно таке: «Эй, кис!» Або ще глумливіше: «слушай сюда, школота!», «какие еще есть вопросы, децелы?».

Дитина слідує за запрошеннями із товариства в співтовариство, поки не отримує запрошення в закриту групу. «Тут «дрібна формальність», вона описана в оголошенні: «ВНИМАНИЕ! Если вы хотите вступить в группу, то у вас должен быть указан возраст 18 и более лет, либо не указан вообще». І далі слідують назви груп з такими правилами: «#f57 #f58 #тихийдом #рина #няпока #киты #морекитов».

Щоб потрапити на певний груповий рівень, потрібно виконати завдання – фото з порізами рук, творчість, присвячену Ріні. Мама загиблої Елі пройшла цей шлях зі сторінки дочки. Далі, як тільки жінка відповіла, що готова до смерті, до неї мало не вмить стали додаватися в друзі цілими партіями різні люди. Кожен починав з нею листування, вона не спала дві ночі поспіль, відповідала. Як тільки хтось із запрошених проявляв здоровий глузд, наприклад, висміюючи ситуацію, – його відразу видаляли, раз у раз з’являвся напис «мінус один». Ті, хто продовжував розглядати завдання серйозно, всі були прийняті в закриту групу. З 49 дітей взяли 34 (!).

Ірина пішла з цією інформацією до слідчого – за фактом загибелі Елі було порушено кримінальну справу про доведення до суїциду. Але Ірині здається, що слідчий працювати могла активно у цій справі тільки перший тиждень, а далі людину завалили новими справами.

У певний момент для дітей, які потрапили в закриту групу, включається зворотний відлік. Організатори використовують певного роду літературу, часто підміняючи або перефразовуючи зміст написаного в цих книгах. Відбувається груба маніпуляція смислами і вигаданими символами, перетвореними таємними «ляльководами» в мем. Але діти, які сплять тільки по півночі і для яких Ріна – кумир, приймають все за чисту монету. Використовуються записи на івриті, цифри, що відсилають до Корану, Біблії та Тори і всіляких деструктивних релігійних культів. Всі посилання пов’язані, так чи інакше, з цитатами про смерть. На додаток крутяться серед дітей люди з фашистською і сатанинською символікою. Все це під тужливу монотонну мелодію на дуже низьких частотах і криваві відео….

Ви можете бути дуже навіть розуміючим батьком чи матір’ю, але ваша дитина щодня отримує свою дозу інтоксикації від цих інтернетівських звалищ. У неї в руках гаджет, в вухах навушники. Вона не розповість тепер про те, що відбувається: їй це суворо заборонили, – це теж одна з умов для прийому на третій рівень інтерактивної гри в закритих групах. А ще заборонили не відмічатися в групі протягом 48 годин – під страхом вигнання. Знаєте чому? Бо через 48 годин те, що в людину планомірно і продумано впихали, може відійти, як наркоз. Людина стане сприйнятливою до іншої інформації, у неї може включитися критичний розум. Це – методика сект.

Як ми усі прекрасно розуміємо, справжньої боротьби з такими спільнотами ніхто не веде. Навіть якщо закривають одну, на її місці тут же, миттєво, виникають інші. У кожній з цих груп діти відразу ж знайомляться з тим, як не випасти з групи, коли її закриють…

Словом, дорогі батьки, пригляньтеся уважно до своїх дітей, до їхньої поведінки. Забудьте на мить про роботу, гроші, тарифи, а просто подивіться на своїх дітей. Поцікавтеся, чим вони живуть в даний момент, що їх турбує. Просто поспілкуйтеся.

Зробіть це, поки не пізно…

Підготував Адам Стрижнюк

 

Завдяки слідчим ДФС Тернопільщини державі торік відшкодовано 7,5 млн грн збитків

Середа, 01 червня 2016, 07:13

Податкові злочини, зокрема, умисне ухилення від сплати податків, належать до складної категорії кримінальних проваджень, розслідування яких вимагає значних трудових і матеріальних ресурсів, а також часу. Насамперед це зумовлено, як правило, необхідністю дослідження значної кількості документів та господарських операцій, проведених по всій Україні (а іноді і за її межами) протягом кількох років (суми завданих збитків у провадженнях складають мільйони гривень).

Збір доказової бази, в тому числі отримання слідчим документів, на даний час є досить тривалою процедурою, що передбачена чинним кримінальним процесуальним законодавством. Про недосконалість в цьому плані чинного КПК України все частіше заявляють керівники різних правоохоронних органів, в тому числі НАБУ. Наприклад, процедура отримання судового рішення та здійснення на його підставі тимчасового доступу до банківських документів, здебільшого, триває більше місяця.

Майже у всіх кримінальних провадженнях про податкові злочини проводяться експертні дослідження (почеркознавчі, економічні, технічні, будівельні, товарознавчі тощо). Збір матеріалів для проведення таких досліджень теж вимагає значного часу, а проведення самих експертиз зазвичай триває кілька місяців.

Як зазначив начальник Слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Тернопільській області Олег Буць, здебільшого при проведенні розслідування кримінальних проваджень платники податків (а точніше неплатники), операції яких досліджуються, вчиняють заходи щодо перешкоджання слідству (ненадання відомостей, документів, їх приховування, неправдиві свідчення або відмова давати показання, невиконання законних вимог слідчого та судових рішень тощо), що особливо ускладнює встановлення істини та прийняття об’єктивного рішення і відповідно продовжує тривалість слідства.

Для прикладу, працівники СУФР ГУ ДФС у Тернопільській області у березні цього року завершили досудове розслідування та спрямували до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох осіб, які в складі організованої групи ухилились від сплати податків на суму понад 7 млн грн. При цьому, розслідування злочину тривало 1 рік та 8 місяців.

Нерідко, зазначає О.Буць, одним із способів тиску на орган розслідування з метою уникнення відповідальності за скоєне є надання неправдивих відомостей громадськості, в тому числі й через засоби масової інформації, про так би мовити «тиск на бізнес» з метою отримання неправомірної вигоди. Однак, переконані в ГУ ДФС, у таких випадках необхідно діяти згідно з чинним законодавством, тобто повідомляти про факти вимагання хабара відповідним компетентним органам.

Варто зазначити, що незважаючи на те, що розслідування податкових злочинів є складною і трудомісткою діяльністю, економічний ефект від діяльності підрозділів податкової міліції значний. Адже тільки в 2015 році всіма правоохоронними органами області, які борються з економічною злочинністю, державі та місцевим бюджетам відшкодовано збитки в сумі 7,95 млн грн, з яких 95% - по кримінальних провадженнях Слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС області.

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

На фестивалі «Галицька дефіляда» будуть вуличні співи

Середа, 01 червня 2016, 05:40

Що найбільше люблять галичани під час свят? Правильно, співати! Фестиваль «Галицька дефіляда» розпочала анонсувати атракції, які відбуватимуться під час фестивалю 17, 18 та 19 червня у парку ім. Т. Шевченка. Одним із заходів фестивалю будуть тернопільські «Вуличні співи».

«Вуличні співи» - це місце, де всі, хто любить співати, мають таку можливість. Мета проекту - популяризувати українську пісню і музику. «Вуличні співи» будуть на фестивалі лише одного дня, у п’ятницю 17 червня.

«Наш репертуар дуже багатогранний, починаючи від народних і повстанських пісень, закінчуючи сучасними новинками української музики. Репертуар може періодично змінюватися то в одну, то в іншу сторону, тут просто усе уже залежить від гітаристів які приходять, і їх вміння заграти те чи інше, але якщо згадувати те що співається майже кожного разу, то це «ОЕ», Скрябін, «Плач Єремії», останнім часом багато співаємо пісень групи «Один в каноє», ну і багато чого іншого...», - розповідає організатор «Вуличних співів» у Тернополі Михайло Моргун.

Запрошуємо усіх на «Вуличні співи» у п’ятницю, 17 червня о 16.30 год. Парк ім. Т.Шевченка.

«Вуличні співи» - це один із заходів на дефіляді. В усі дні фестивалю «Галицька дефіляда» буде сцена, на якій виступатимуть етногурти «Йорий клоц», «Фа Мажор», «Медовий полин», «Петрос», «Lemko bluegrass band» та інші. Окрім того будуть кулінарні шоу, народні забави, конкурси, подарунки та багато іншого. Слідкуй за подіями фестивалю «Галицька дефіляда» на сторінці http://vk.com/galychdefilyada

 

Юних тернополян запрошують порибалити

Вівторок, 31 травня 2016, 14:12

Нові цікаві активності з нагоди Дня захисту дітей організували влада та громадські організації Тернопільської області. У середу, 1 червня відбудеться фестиваль з рибальства «Трофей».

Майстер-клас для малюків проведуть чемпіони світу, Європи, України та майстри інших категорій Федерації риболовного спорту. З учасників будуть сформовані міні-групи, після настанов фахівців відбудуться змагання. На завершення заходу учасники скуштують рибацький куліш.

Організатори фестивалю: Тернопільське обласне управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства, служба у справах дітей та відділ сім’ї та молоді ОДА, Федерація риболовного спорту Тернопільської області. Підтримку надає «Блок Петра Порошенка».

Місце проведення: острівець «Чайка», парк ім. Т.Г. Шевченка.

Початок: о 17:00 год. (орієнтовна тривалість Фестивалю - до 20:00 год.)

Увага! При собі слід мати вудку.






 

Креативні ідеї для призовників шукають серед волонтерів

Вівторок, 31 травня 2016, 05:43

Волонтерів, які допоможуть розробити агітаційні макети для популяризації строкової та контрактної служби у збройних силах України шукають в Тернопільській ОДА.

«Тільки за участю громадськості можна знайти справжнє нестандартне рішення. Захист України – це спільна справа кожного із нас. Зараз важливо роз’яснити особливості строкової служби та переваги контрактної. Ми сподіваємося, що серед дизайнерів, художників, психологів, громадських активістів знайдуться волонтери, які поділяться своїми ідеями. Ця допомога є важливою для нашого краю», - зазначив голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

Він підкреслив, що для юнаків 20-27 років строкова служба – це обов’язок. Степан Барна висловив впевненість, що Тернопільська область доведе свій патріотизм та відданість Державі не на словах, а на ділі.

Пропозиції надсилати на адресу прес-служби ОДА - Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .
 

 

Капітальний ремонт доріг потребує «капітальних» коштів

Вівторок, 31 травня 2016, 05:40

Цьогоріч міська рада запланувала грандіозний проект щодо ремонту доріг та прибудинкових територій у Тернополі. Суму збільшили на 20% у порівняні із минулорічним вкладом, а саме 164 мільйони гривень. На ці кошти повинні відремонтувати не лише дороги, а й прохідні частини в парках та скверах, тротуари та проїзні частини.

На сьогодні заплановано ремонт на складніших ділянках дороги, опісля чого роботи виконуватимуть і в інших частинах міста. Ремонт доріг виконують якісно знімаючи повністю стару поверхню. У звʼязку з цим, дороги можуть бути перекриті або частково перекриті.

Вісім мільйонів гривень було виділено на ремонт парків, а саме на їх освітлення. Інші кошти будуть призначені для багатоповерхівок.

В управлінні ЖКГ Тернопільської міської ради повідомили, що зараз проводять роботи на вулиці Микулинецькій, а саме на чотирьох смугах дороги біля кладовища. Для того, щоб покриття було повністю завершене необхідно ще кілька днів.

Також нагадаємо, що окрім міста ремонтні роботи проводять на дорогах області. Зокрема, Тернопіль - Івано-Франківськ, Тернопіль - Кременець. Нещодавно Кабінет Міністрів виділив постановою для Тернопільської області 78 мільйонів гривень, проте для капітального ремонту доріг потрібно набагато більше. Зараз міська рада наполягає на збільшені фінансування області - щонайменше 300-500 тисяч гривень на ремонт доріг. До кінця року всі вище зазначені роботи обіцяють виконати і не зупинятися на досягнутому.

Олена Сабатюк

 

Конкурс на відбір у нову патрульну поліцію - знову?

Понеділок, 30 травня 2016, 11:39

Чергове проведення конкурсу на відбір у нову патрульну поліцію в Тернополі ще не гарантовано. Чого не скажеш про конкурс на відбір до лав патрульної поліції по всій Україні. Про можливість його проведення протягом місячного терміну нещодавно заявив діючий міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. Що ж стосується нашої області, то такий конкурс відбудеться, проте нових працівників поліції по місту поки не добиратимуть.

На цю тему спілкувалися з начальником Управління патрульної поліції міста Тернополя – лейтенантом поліції Володимиром Струком. Як він запевнив, на теперішній час проблем із кількістю особового складу патрульних поліцейських для того, щоб якісно та повною мірою обслуговувати місто, немає. Щоправда, в планах стоїть питання добору патрульних працівників, які б займалися обслуговуванням саме доріг області. До їхніх функціональних обов’язків, як зазначає пан Володимир, входитиме патрулювання доріг державного та міжнародного значення, що за своєю суттю мало чим відрізнятиметься від роботи зарубіжної «Highway Police», діяльність якої стосується суто правил дорожнього руху.

Іде мова про те, що конкурс, який проводитимуть, буде таким, як і попередній, кількість патрульних поліцейських становитиме близько 140 осіб, і вони виконуватимуть свої контролюючі функції не тільки на дорогах.

Володимир Струк нагадує нам, яким був перший конкурс на відбір до нової патрульної поліції. Він складався із вступних тестових завдань на логіку, у його склад входила також і фізична підготовка. Не забули і про важливу та потрібну для справжнього кваліфікованого працівника поліції військово-лікарську комісію. Ну і звісно ж, куди без елементарних знань психології та усної співбесіди, які б відкривали двері у простір діалогу між патрульними та цивільними громадянами. Наших патрульних переводитимуть і на обласні дороги – за умови, якщо, звісно, будуть на це бажаючі, – продовжує начальник Управління патрульної поліції міста Тернополя. – А матимуть на те поліцейські волю – зможемо їх перевести і в місто, - довершує він. Все це – питання часу і вирішуватиметься по ходу разом з людьми. Разом з тим, поряд із збільшенням кількості штату патрулюючих працівників, транспортних засобів також побільшає.

Нами вже були привезені кілька патрульних автомобілів марки «Hyundai Sonata» - заявив Володимир Струк, а отже й доля доріг – теж ясна, – в напрямку розвитку, про що очікується наказ Національної поліції України. Для чого наказ – так це для чіткої конкретики – щоби вже була певність, що можна приймати дороги, а заразом з тим і стаціонарні пости. Наступним кроком стане добір людей для того, аби закрити всі до однієї обласні дороги.

Згадуючи досвід попереднього відбіркового туру та навчання працівників, пан Володимир зауважує, що тривалість цьогорічного навчання може сягати до півроку.


Софія Пасічник





 

Своєчасна сплата захистить від штрафу

Понеділок, 30 травня 2016, 11:29

Конституцією України визначено обов'язок кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, визначених законом (стаття 67).

Податковий кодекс України (далі - ПКУ) регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Статтею 38 ПКУ передбачено, що виконанням податкового обов'язку визнається сплата у повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк.

Крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму грошового зобов'язання, яку зазначає у податковій декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені Кодексом. Така сума грошового зобов'язання вважається узгодженою (п. 54.1 ст. 54 ПКУ).

Пунктом 126.1 статті 126 ПКУ передбачено, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

- при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

- при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Пунктом 31 підрозд. 10 розділу XX ПКУ за наслідками діяльності у 2015 році штрафні (фінансові) санкції до платників податку на прибуток підприємств за порушення порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій з податку на прибуток підприємств та повноти його сплати не застосовуються.

Вказаною нормою не передбачене звільнення від штрафних (фінансових) санкцій при несплаті узгоджених сум грошового зобов'язання протягом строків, визначених ПКУ.

 

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Тернопіль готується до фестивалю «Галицька дефіляда»

Понеділок, 30 травня 2016, 11:27

На Зелені свята - 17-19 червня - у тернопільському парку ім. Т.Шевченка пройде етно-гастрономічний фестиваль «Галицька дефіляда». Організатори обіцяють нові кулінарні шоу, безкоштовні частування, народні забави, будуть найкрасивіші мавки та музики з тих ліпших.

Кулінарні шоу кожного дня. У зелену п’ятницю організатори обіцяють безкоштовно частувати тернополян стравами з диких рослин: кропиви, лободи, кульбаби, щоб можна було сповна відчути смак страв, які готовили наші бабусі у давнину.

У ситну суботу більше тисячі гостей фестивалю скуштують печеню з птиці з гарніром за стародавнім рецептом, а у солодку неділю - десерти та запашний мед від пасічників. Для справжніх чоловіків, які люблять українську кухню, ресторатори готують ще й конкурси на найшвидше поїдання вареників, «Як не з’їм, то понадкушую» та ін. Тож безкоштовно посмакувати різними наїдками зможе кожен!

Музики з тих ліпших - це етно-молодіжні гурти, які запалюватимуть публіку кожного дня. «Фа Мажор», «Медовий полин», «Ті, що падають вгору», «Йорий Клоц», «Петрос» - і це ще не увесь перелік. На цій «Галицькій дефіляді» забавлятися будуть усі. Щодо народних гулянь, то лише на цьому фестивалі на вас чекатиме справжня хатинка з очерету, молодіжні розваги, гойдалки, дитяче містечко, вуличні співи просто неба, вогняне шоу, живі скульптури, битва фарбами. А ще етнопоказ мод та конкурс краси «Мавка 2016» та «Русалка 2016».

За найкращу вишиванку - гроші. Якщо у скрині бабусі ви знайшли красиву вишиванку, або ви - власник чи власниця цього народного символу, то неодмінно одягайте її та ідіть на «Галицьку дефіляду». Адже за цю красу ви можете отримати 500 грн. у номінаціях: «Найкраща жіноча вишиванка», «Найкраща чоловіка вишиванка», «Найкраща дитяча вишиванка».

Галицьких панянок організатори кличуть покрасуватися в українських віночках. За найкрасивіший, найоригінальніший український вінок дівчата теж отримають грошовий подарунок.

Зелені свята - це давня традиція веселого народного гуляння українців! Усі деталі найсмачнішої події Тернополя шукайте у офіційних спільнотах фестивалю «Галицька дефіляда».

* Група http://vk.com/galychdefilyada

* https://www.facebook.com/galychdefilyada/

* Контактний телефон: +380938804032

 

Іноземним партнерам представили проект логістичного центру на базі Тернопільського аеропорту

Понеділок, 30 травня 2016, 05:00


Під час панельної дискусії  «Платформа для ділового спілкування: стратегічні інвестиційні проекти Тернопільщини», яка відбувалася у Збаразькому замку у рамках Міжнародного інвестиційного форуму «Тернопільщина Invest – 2016», представили проект логістичного центру на базі Тернопільського аеропорту.


«Наш район представив три проекти, один з них – логістичний центр на базі аеропорту, - констатував голова Тернопільської районної державної адміністрації Олександр Похилий. –  Зокрема, у проекті визначено першочергові заходи – відновлення злітно-посадкової смуги та освітлення,  закупівля автотранспорту та реконструкція двох пасажирських терміналів.  Щодо коштів, то кожен інвестор може розраховувати по-різному. Однак за розрахунками, які провели тернопільські науковці, потрібно щонайменше 158 млн. євро».

Голова обласної державної адміністрації Степан Барна переконаний, що відновлення  авіаційних рейсів з аеропорту «Тернопіль» призведе до фінансової стабілізації роботи летовища, створення додаткових робочих місць, покращення інвестиційного клімату, що в свою чергу забезпечить повернення коштів в державний бюджет шляхом сплати податків та платежів.


«Мене дуже зацікавив проект щодо відновлення діяльності аеропорту. Можливо, саме на цьому форумі інвестори зацікавляться цим об`єктом», - констатував очільник краю.

Аеропорт «Тернопіль» належить до класу «Г».Пропускна спроможність – 50 пас/год. Після передачі у 2001 році  авіапідприємства з державної в комунальну власність Тернопільської обласної ради практично призупинились регулярні авіаційні перевезення.

На теперішній час виконуються лише чартерні перевезення. Відсутність регулярних авіаційних рейсів не дозволяє стабілізувати роботу підприємства.

В 2015 році Тернопільським обласним комунальним підприємством «Фірма Тернопіль-авіаавтотранс» від господарської діяльності отримано 150 тис. грн доходів, в тому числі 90 тис. грн від авіаційної діяльності. Забезпечено здійснення 29  авіарейсів та відправлення 48 пасажирів.

Упродовж останніх десяти років у розвиток підприємства не вкладалися цільові кошти. За рахунок коштів, які виділялись відповідно до діючих обласних програм розвитку аеропорту, погашалась лише кредиторська заборгованість підприємства за попередні роки.

 

Стежками виникнення податкової системи пройшлись учні одного з тернопільських училищ

Неділя, 29 травня 2016, 11:18

Протягом тривалого часу фахівці Головного управління ДФС у Тернопільській області проводять екскурсії для учнів та студентів навчальних закладів краю.

Основна мета таких заходів - донести до майбутніх платників податків, що податки – це основа формування бюджету країни, фінансування освіти, науки, культури, медицини, соціальних економічних програм, а працівники фіскальної служби забезпечують контроль за повним та своєчасним надходженням податків і зборів до бюджетів усіх рівнів.

Нещодавно учні Тернопільського вищого професійного училища ресторанного сервісу та торгівлі мали змогу поринути в історію виникнення податків та становлення податкової системи під час огляду експозиції Музею податкової служби.

Спершу гостей ознайомили із роботою Головного управління ДФС у Тернопільській області, його функціями, завданнями, структурою та сучасними сервісами.

Згодом екскурсовод розповіла учням про історичні основи оподаткування, історію формування і стягнення податків протягом значного історичного періоду - від Стародавньої Русі і до наших днів. Їхній увазі були представлені документи періоду Російської Імперії, Радянського періоду та незалежної України. Відвідувачі з допитливістю розглядали експонати музею, ставили безліч питань, що їх цікавили.

Після екскурсії музеєм, враження від якої залишили у «Книзі відгуків музею», учні відвідали Центр обслуговування платників податків, Галерею робіт учасників конкурсу «Податки очима дітей».

Відвідинами фіскальної служби області вихованці закладу були дуже задоволені. На згадку про перебування у Головному управлінні ДФС в області учні зробили декілька спільних світлин.

 

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Пізнавальна та захоплююча зустріч школярів з поліцейськими охорони

Субота, 28 травня 2016, 00:00

 Працівники Управління поліції охорони в Тернопільській області, у переддень літніх канікул, провели інформаційну бесіду з учнями 2-го класу ЗОШ №17.

Провоохоронці неодноразово проводять зустрічі із вихованцями навчальних закладів. Ажде, як відомо, злочин краще попередити, ніж розкривати. Адже, у наш час окремі діти через батьківську байдужість опиняються в наркотенетах, полоні алкогольного дурману, стають залежними від тютюнопаління. Тому така профілактика є невід’ємною частиною діяльності педагогів та поліції.

Зустріч, котру днями організували поліцейські охорони у спеціалізованій школі I-III ступенів №17, була сприйнята дітками з ентузіазмом. Школярі з неприхованою цікавістю оглядали людину у формі та захоплено слухали розповідь про роботу правоохоронців. Зокрема, довідалися, як правильно поводитися на вулиці з незнайомими людьми, як уникати небажаних ситуацій тощо. Під час зустрічі діти задавали численні запитання, на котрі отримали відповіді. Особливе захоплення викликало наочне представлення засобів захисту та затримання (бронежилет, шолом, кийок гумовий ПР-73, наручники, навчальні зразки зброї).

Сподіваємося, учні зрозуміли, що поліція є каральним органом лише для тих, хто порушує закон, скоює злочин. А для чесних, законослухняних громадян правоохоронці- рятівники, завжди готові прийти на допомогу й захистити від злочинних проявів.

 

Пізнавальна та захоплююча зустріч школярів з поліцейськими охорони

П'ятниця, 27 травня 2016, 09:16

Пізнавальна та захоплююча зустріч школярів з поліцейськими охорони Працівники Управління поліції охорони в Тернопільській області, у переддень літніх канікул, провели інформаційну бесіду з учнями 2-го класу ЗОШ №17.

Провоохоронці неодноразово проводять зустрічі із вихованцями навчальних закладів. Ажде, як відомо, злочин краще попередити, ніж розкривати. Адже, у наш час окремі діти через батьківську байдужість опиняються в наркотенетах, полоні алкогольного дурману, стають залежними від тютюнопаління. Тому така профілактика є невід’ємною частиною діяльності педагогів та поліції.

Зустріч, котру днями організували поліцейські охорони у спеціалізованій школі I-III ступенів №17, була сприйнята дітками з ентузіазмом. Школярі з неприхованою цікавістю оглядали людину у формі та захоплено слухали розповідь про роботу правоохоронців. Зокрема, довідалися, як правильно поводитися на вулиці з незнайомими людьми, як уникати небажаних ситуацій тощо. Під час зустрічі діти задавали численні запитання, на котрі отримали відповіді. Особливе захоплення викликало наочне представлення засобів захисту та затримання (бронежилет, шолом, кийок гумовий ПР-73, наручники, навчальні зразки зброї).

Сподіваємося, учні зрозуміли, що поліція є каральним органом лише для тих, хто порушує закон, скоює злочин. А для чесних, законослухняних громадян правоохоронці- рятівники, завжди готові прийти на допомогу й захистити від злочинних проявів.

 

У Тернополі навчають сценічному мовленню

П'ятниця, 27 травня 2016, 06:53

У Тернополі тривають заняття в рамках проекту Medialab.

Зокрема, на заняттях по сценічному мовленню викладач Аліна Любая допомагає освоїти передачу інформації завдяки голосу. На попередніх лекціях тернополяни дізнавалися, як розвивати дихання, голос та мову загалом, а також навчалися акторському тренажу: мускульна свобода, темп і ритм.

12963394_1036613879753277_7575020473746088421_n

На наступних заняттях  Аліна поділиться секретами акторської пластики.

  • Не лише акторам, а й кожному з нас важливо швидко орієнтуватися в часі й просторі, творчо мислити у будь-якій життєвій ситуації, — розповідає Аліна Любая, випускниця Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, кафедра театрального мистецтвава, факультету мистецтв. На наших заняттях ви зможете навчитися швидко опановувати раніше невідомі навички, нові рухи, темп, ритм, мізансцену, а також дізнаєтеся, як швидко орієнтуватася в часі й просторі, у мінливій сценічній обстановці.

12931259_1036613886419943_5566851752333560223_n
12990925_1040567092691289_7073036273266219628_n
По завершенню занять, учасники дізнаються різницю у творчій діяльності в кіно та телебаченні з театральним мистецтвом. Освоять передачу інформації завдяки погляду.

12993373_1040566076024724_3816710498162933007_n

Нагадаємо, сучасні фото та відеокамери, звукову апаратуру, монітори, ноутбуки, проектор, музичні інструменти та іншу техніку тернополянам презентували представники Польщі в рамках проекту «Інвестиція в культуру.

На базі сучасного обладнання, в рамках проекту «Medialab,» усі охочі можуть  навчитися створювати відеофільми, освоїти фотосправу, пройти курс занять по звукорежисурі, відвідати майстер-класи по сценічному мовленню, а також курс журналістики та PR.

Якщо ви бажаєте відвідати заняття, приходьте в неділю, 22 травня, на 12:00 в ПК «Березіль» (через службовий вхід), 2 пов, 18 каб. Заняття — безкоштовні.
Довідка за телефонами 096-467-03-52 та 099-303-39-40 — Оксана.

Також ви можете відвідати інші заняття:

Сьогодні, п'ятниця, 27 травня 

— відеозйомка та монтаж
ПК "Березіль", 19:00 

неділя, 29 травня: 

— основи фотографії
ПК «Березіль», 14:00

— звукорежисура
ПК «Березіль», 12:00-14:00

— сценічне мовлення
ПК «Березіль», 12:00-14:00

 

Платники Тернопільщини спрямували на підтримку української армії майже 39 млн гривень

Четвер, 26 травня 2016, 07:04

З початку року від платників податків Тернопільщини надійшло до бюджету 38,7 млн грн військового збору. За словами начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігоря Комендата, зазначена сума більша від прогнозованої на 3,2 млн. грн.

Порівняно з минулорічним показником внесок тернополян на обороноздатність зріс на 6,8 млн грн або на 21,3 відсотка.

Нагадаємо, що військовий збір справляється у розмірі 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування. Платниками військового збору є фізичні особи – резиденти, які отримують доходи як в Україні, так і іноземні доходи, нерезиденти з доходами, отриманими в Україні, та податкові агенти.

 

Відділ організації роботи Головного управління

ДФС у Тернопільській області

 

«Християнська етика» - це законно?

Четвер, 26 травня 2016, 06:38

24 травня 2016 року тернополяни висунули на суспільний розгляд питання про доцільність вивчення християнської етики у міських школах. Була створена спеціальна петиція «Про відокремлення освіти від релігії, про скасування вивчення цієї навчальної дисципліни школярами. Ініціатори проекту покликалися на закон, а саме дотримання у закладах освіти вимог ст.ст. 15, 23, 35 (свобода світогляду та віросповідання) Конституції України, ст. 6 Закону України «Про освіту» та ст. 6 Закону України «Про дошкільну освіту».

У петиції написано про те, що у Тернопільських навчальних закладах порушують закони, а саме «добровільним» навʾязуванням віри, яка починається ще з садочка, тобто ранішні молитви, вивчення церковних традицій тощо. У всіх школах чи дитсадках є релігійна символіка чи спеціально відведені релігійні місця. Щодо головної проблеми написано так: «…найбільшою проблемою є травмування психіки дітей, які ще не здатні самостійно робити вибір і усвідомлювати причини такої різниці між тими моральними засадами, в яких вони виховуються в сім’ї, і тими, на які їх наражають в освітніх закладах. При цьому, зокрема, порушується один з основних принципів дошкільної освіти …єдність виховних впливів сім'ї і дошкільного навчального закладу, що є неприпустимим». Також наголошено на рівності всіх дітей: «…відбувається пряма дискримінація прав дітей, в сім’ях яких сповідується будь-яка інша релігійна традиція або не сповідується ніякої».

Вимоги, які висловлені у тексті - підписати офіційні документи та повідомити про це навчальні заклади. Скасувати предмет «Християнська етика» і створити новий, який не буде містити релігійного підтексту.

У соціальних мережах за 1 день створення цієї петиції виникли суперечливі обговорення. Наприклад: Tetiana Semus «Ну, погнали!», Valentyna Kovalchuk : «Ви дуже правильно зробили, що підняли таке питання! Підтримую, поширюю. Насправді в нас церква не відокремлена держави та від школи зокрема, на жаль», Наталка Касим : «А тим, хто не в Тернополі живе можна підписати?», Yurko Radykh: «Нарешті виникла причина для реєстрації «в Раю». Також висловилися ті, хто категорично проти цього: Бурбеза Григорій: «В Тернополі активісти запустили збір підписів за петицію з вимогою заборонити в школах предмет «Християнська етика». Тернопіль має шанс стати містом переможного атеізму. Обкому КПУ таке і не снилося, все бідаки безрезультатно боролися з «релігійними пережитками»; « Я би запровадив уроки християнської етики для батьків. Примусові! smile смайлик З буками, якщо провалять іспити!».

Хоча петиція була виставлена в інтернеті нещодавно, за 1 день станом на 25 травня вона зібрала 100 голосів з 250, які зростають з неймовірною швидкістю. Загальний термін для утвердження рішення - 90 днів.

Тому протягом цих днів тернополяни мають нагоду подумати над тим, яке майбутнє чекає на їх дітей.

Олена Сабатюк

 

Щодо травневої мінімальної зарплати: що змінилось

Середа, 25 травня 2016, 11:06

Згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» з 1 травня змінилась мінімальна заробітна плата. Так, у місячному розмірі вона становитиме – 1 450 грн, у погодинному – 8,69 грн.

У Тернопільській ОДПІ зазначили, що розмір мінімальної зарплати впливає на розрахунок єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ). Тому, з 1 травня 2016 року змінилась максимальна величина доходу, на яку потрібно нараховувати ЄВ. Вона становить 25 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на місяць нарахування доходу, тобто 36 250 грн (1 450 грн х 25).

Розмір мінімального страхового внеску становить – 319 грн (1 450 х 22 %). Відповідно, збільшився максимальний розмір нарахованого ЄВ і з 1 травня 2016 р. він становить – 7 975 грн (36 250 грн х 22 %) або 3 048,63 грн (36 250 грн х 8,41 %) при нарахуванні ЄВ на зарплату працівника-інваліда, якщо роботодавцем є юрособа.

Варто нагадати, що без змін залишаються:

* розмір податкової соціальної пільги;

* граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги;

* ставки єдиного податку для І та ІІ групи;

* ставки податку на нерухоме майно.

Детальнішу консультацію можна отримати у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Водопостачання у Тернополі подорожчає

Середа, 25 травня 2016, 07:42

Цього року тернополяни будуть платити значно більше за водопостачання, тому доведеться чимдуж щільніше закривати свої гаманці. 19 травня комісія, яка регулює сферу енергетики та комунальних послуг ухвалила постанову «Про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення та на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення» (з використанням внутрішньобудинкових систем). Підняття ціни пояснюють підвищенням вартості послуг і тому це є необхідним.

Особливо по гаманцю «вдарило» підняття оплати електроенергії, яку підприємство використовує мінімум на 40%. Останні зміни, які відбулись щодо цієї послуги - 0, 36 грн. за 1 кВт/год., що суттєво впливає на економіку підприємства. Якщо підсумувати ці гроші, то це призвело до збільшення оплати електроенергії на 700 000 грн. в місяць. А витрати на рік становлять 8,5 млн. грн., які підприємство не в силі самостійно оплатити.

Водопостачання у Тернополі подорожчає

Це свідчить про те, що відтепер тернополяни змушені будуть платити за водопостачання на 24% дорожче, ніж раніше. Для тих, хто живе у приватних секторах вартість послуги буде 10, 31 грн. за метр кубічний та стоків. Щодо мешканців багатоповерхівок ціна за воду становитиме 11, 14 за метр кубічний та стоків. Порівняно з цінами, які були до цього моменту вартість послуги зросла на 2 грн.

Зараз КП «Тернопільводоканал» просить всіх мешканців міста оплатити свої борги за старими тарифами, оскільки пізніше сума може бути збільшена. Тому для уникнення непорозумінь потрібно це зробити найближчим часом.

Олена Сабатюк

 

Американка поділилася секретами успіху

Середа, 25 травня 2016, 06:57

У гендерному центрі Тернопільського міськрайонного центру зайнятості відбулося чергове засідання жіночого клубу «Гармонія» на тему: «Мотивація до працевлаштування». Участь у заході, окрім членкинь клубу, взяли представник ТМЖК «Відродження нації» Зоряна Барчук та громадянка США, волонтер «Корпусу Миру» Селіс Веллер.

”Пошук роботи, працевлаштування, кар'єрний ріст-це майже завжди важка праця та трудоємкий процес. Не все нам легко вдається. Інколи, від труднощів та перешкод опускаються руки, зникає бажання щось робити, творити, йти на наступну співбесіду та долати життєві перешкоди. Такі ситуації у нашому житті бувають.. Саме в такий момент доречним є додатковий поштовх, позитивний приклад, яскрава життєва історія, або ж навіть порада.- такими словами розпочала бесіду з учасницями засідання жіночого клубу ”Гармонія” фахівець Тернопільського міськрайонного центру зайнятості Інна Лісовська.- Нам завжди здається, що десь, в іншій країні, проблем не існує. Що комусь, тільки не мені, набагато легше в житті все вдається...”

«Ви, українці, – сказала Селіс, – надзвичайно розумні та працьовиті, гостинні, щирі, зі справжніми сімейними цінностями. Проте є ще багато проблем, над якими вам потрібно працювати, навчитися цінувати все те, що дає ваша рідна земля, бути чесними із собою та оточуючими. Ви мусите будувати нову державу, навчаючись на власних помилках, щоб не допустити їх у майбутньому».

Гармонія33

Волонтерка розповіла, що виросла на Алясці, навчалася в університетах Каліфорнії і Колорадо. Перш, аніж отримати роботу в «Корпусі Миру», заповнила аж 60 резюме, з яких лише на 2 отримала відповідь. У результаті – зараз вона тут, у Тернополі, займається улюбленою справою. Тож Селіс Веллер порекомендувала присутнім жінкам не складати рук при пошуку місця праці, ніколи не впадати у відчай, а впевнено і вперто йти до своєї мети.

«Не має значення, в якій країні ви проживаєте, скільки у вас дипломів. Це, по суті, другорядні речі! Єдине, що важливо – щоб ви були переконані: ваше працевлаштування і кар'єрне зростання залежать тільки від вас», – зазначила Зоряна Барчук.

Вона назвала простий і універсальний секрет професійного успіху: потрібно постійно працювати над собою, удосконалюватись та розвиватись.

«Нині, коли наша країна переживає економічні труднощі, – продовжила Зоряна, – чимало людей пакують валізи на виїзд за кордон, бо, мовляв, тут робити нічого. Та якщо полишити емоції й широко відкрити очі, можна побачити нові потреби ринку праці, нові можливості для створення успішного бізнесу, аналогів якому ще не було!»

Розповідь Селіс не залишила байдужою жодну з учасниць. Багато запитань від присутніх до іноземної гості звучало впродовж заходу. Почута інформація не лише зацікавила усіх присутніх, а й дала поштовх до роздумів.

Як зазначила Наталя, одна із учасниць засідання: це погляд на професійне життя під іншим кутом, використовуючи позитивний досвід та досягнення

інших людей з далекої країни. Тому, необхідно цінувати те, що ми маємо, брати позитивні приклади з інших та будувати своє майбутнє тут і зараз!




Відділ активної підтримки безробітних ТМРЦЗ

 

У Тернополі шукають найкрасивішу Мавку

Середа, 25 травня 2016, 06:35

Найкрасивішу мавку обиратимуть на фестивалі «Галицька дефіляда», який відбудеться у Тернополі 17-19 червня.

Організатори відкрили офіційну реєстрацію. Участь у конкурсі можуть брати дівчата віком від 16 років, жодних інших обмежень немає.

Конкурсантки візьмуть участь у танцювальній постановці від хореографа, покажуть власний образ мавки. Переможниці у різних номінаціях отримають цінні подарунки, гроші та корону. Зареєструватися можна за посиланням https://docs.google.com/forms/d/1KUolV-imA-ALVBvutL2tSI-bgWixRShlsBTX2cEcrvc/viewform

Усі деталі конкурсу - у соціальних мережах фестивалю «Галицька дефіляда».

Докажи усім, що саме ти гідна звання лісової красуні!

 

«Свято двору» відбулось у Тернополі

Вівторок, 24 травня 2016, 05:56

Ця неділя запам'яталась мешканцям вулиць Березова та Вільхової, адже тут, 22 травня, відбулось справжнє сімейно-спортивне та розважальне дійство - «Свято двору». Ініціаторами свята були працівники ОСББ «Березова 14», а допомогли в організації Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» та Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення.

«Такі заходи зближують мешканців, допомагають ближче познайомитись із сусідами, дають змогу відчути себе справжньою великою, дружньою родиною. Дуже приємно, що усі жителі долучились до організації заходу: творчими виступами та активною підтримкою», - зазначив Михайло Древняк - голова ОСББ «Березова 14».

Програма заходу була насиченою та цікавою. На урочистому відкритті були нагороджені працівники ОСББ «Березова 14», що не покладаючи рук забезпечують комфортні умови для проживання, та найактивніші мешканці.

Виступи обдарованих дітей були належно оцінені бурхливими оплесками публіки. Справжнім подарунком для маленьких глядачів та їх батьків стала розважальна програма естрадно - циркової групи «ПРОМІНЬ».

Усі бажаючі змогли вивчити запальні танцювальні рухи під час показових виступів та майстер-класу від спортивно-танцювального центру «Fitness house».

Порухатись та зарядитись спортивним духом діти змогли на веселих естафетах від Тернопільського міського центру фізичного здоров'я населення. Учасники отримали в подарунок зошити ліхтарики та солодку воду.

Для діток, які полюбляють малювати, організатори провели конкурс малюнку на асфальті “А у нашому дворі...” Юні художники отримали подарунки від ТМ “Ласунка”.

Ерудити змогли продемонструвати свої знання у вікторині “Файне місто”, за що були нагороджені подарунковими сертифікатами на знижку на відпочинок у розмірі 1000 грн. від туристичної агенція «Coraltravel».

А спрагу усім учасникам та гостям допомогла втамувати смачна вода від ТМ «Микулинецькі напої».

У сімейно-розважальній грі “Мій Зможе” найсміливіші пари поборолись за призи від партнерів: туристичної агенції «Coraltravel», ТМ «Ласунка» та абонементи від спортивно-танцювального центру «Fitness house».

«Гра на перший погляд виглядає легенькою, проте, коли в ній взяти участь, а я брав участь, все зовсім по іншому. За участь в конкурсі отримав презент від спонсорів. Участь принесла лише задоволення і бажання, щоб надалі відповідальні співвласники могли організувати у себе в дворі можливість дружньою великою родиною чудово провести свій час.» - зазначив гість свята, депутат Тернопільської міської ради та керівник громадської спілки «Рада голів ОСББ м. Тернополя», Сергій Лупак.

 

Грошова реформа «на дому» чи вдала афера?

Вівторок, 24 травня 2016, 05:38

На Тернопільщині продовжують обдурювати старших людей. Неодноразово до правоохоронних органів поступали заяви про обмін валют «на дому». Таким чином шахраї приходять в дім до людей, здебільшого похилого віку і повідомлять про те, що скоро валюту змінюватимуть і видають «нову».

Такий випадок відбувся нещодавно у селі Товсте Заліщицького району. 45-річний чоловік звернувся із заявою, щоб його матір обдурили шахраї та виманили чималу суму грошей. Жінка розповіла, що в хату прийшли двоє молодиків і пояснили, що старі купюри скоро будуть міняти і для того, щоб старші люди не стояли в чергах, вони самі ходять до них. Власниця дому повірила чоловікам і винесла всі свої заощадження, а саме 2500 доларів, 870 євро та 8000 гривень. «Нові» гроші жінка отримала, щоправда, сувенірні. У конверті було 10 «купюр» номіналом 500 гривень, 28 - 360 гривень, 36 -100 гривень і 26 сувенірних стодоларових папірців. Отримавши бажане шахраї швидко покинули подвірʾя не залишивши і сліду.

На сьогодні встановлюються особи злочинців і ведеться слідство. Правоохоронці наполегливо просять не вірити таким аферам і у разі пропозиції звертатися у державні установи, де підтвердять наявність факту. Не давати гроші в руки незнайомців та детально перевіряти інформації.

 

Поліцейські охорони затримали двох юнаків з наркотиками

Понеділок, 23 травня 2016, 06:18

Працівники Управління поліції охорони в Тернопільській області затримали двох парубків за незаконне зберігання наркосировини.

Повертаючись на місце дислокації, група реагування Управління поліції охорони помітила двох юнаків, які вели себе неадекватно та порушували громадський порядок.

Побачивши поліцейських охорони юнаки злякалися. На запитання охоронців порядку чіткої відповіді дати не змогли, адже перебували в стані алкогольного сп’яніння, але пояснювали свій нічний маршрут пошуком аптеки. А злякавшись того, що поліцейські можуть провести поверхневий огляд молодики вирішили позбутися наявної у них забороненої речовини.

19-річний юнак викинув на землю полімерну банку циліндричної форми, яка була наповнена подрібненою речовиною рослинного походження, зеленого кольору.

Вирішується питання про відкриття кримінального провадження за статтею 309 Кримінального кодексу України (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту).

Затриманим 18-ти та 19-ти річним юнакам може загрожувати покарання від штрафу до позбавлення волі терміном до 3 років.

 

Про Кличка, велосипед і тернопільське бидло

Понеділок, 23 травня 2016, 05:40

Місяць тому мер столиці Віталій Кличко вирішив здивувати киян, тож із комфортабельного службового авто пересів на власний велосипед. І все було б нічого, якби не менталітет українців. Совковий, печерний, дріб’язковий менталітет вічно незадоволених людей, які при цьому для реалізації і задоволення власного невдоволення не відірвуть «п’ятої точки» від дивана.

Мер не їздить на велосипеді – погано. Їздить на велосипеді – знову погано. Їздить на дорогій машині – буржуй. Проїхався в громадському транспорті – скупердяй. Не дає прес-конференцій – не поважає людей. Регулярно дає десятихвилинку – піарник.

Про Кличка, велосипед і тернопільське бидло_1

І тут – те ж саме. То велосипед їм не такий, то піар-піар-піар, то ПДР він порушив (типу всі святі і не порушують, ага), і взагалі навіщо ось це все...

Це безпросвітне сопливе ниття – якась національна патологія, і, якщо чесно, я не знаю, чим це лікується, якщо навіть кризою і війною не вилікувано.

Проте якщо в Києві – лише ниття і стогони, то в Тернополі інша крайність – ламання і нищення. Так, не встигли в центрі міста встановити «сонячне дерево» для підзарядки мобільних гаджетів, як прогресивна тернопільська молодь пообривала половину кабелів. А нещодавно висаджене невеличке деревце біля озера – каштан «Бріотті» – взагалі поламали навпіл. Не допомогла «вижити» рослині навіть дерев’яна огорожа.

Про Кличка, велосипед і тернопільське бидло_2

То хто ми після цього? Країна вічнониючих агресивних паразитів, яким Європа з якогось дива мала б відчиняти свої двері? Ні, не треба нас там. Гниймо й далі в своєму болоті і не заважаймо жити нормальним людям.

Адам Стрижнюк

 

Іноземні інвестиції – на розвиток Тернопільщини

Неділя, 22 травня 2016, 00:00

Протягом двох днів у Тернополі тривав Міжнародний інвестиційний форум «Тернопільщина Invest – 2016». Участь у ньому взяли близько 25 іноземних делегацій із 18 країн світу, 10 міжнародних донорських організацій, представники іноземних дипломатичних установ тощо.

У пленарному засіданні, яке пройшло під гаслом «Тернопільщина – надійний партнер», взяли участь також начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат та в. о. начальника Тернопільської митниці ДФС Оксана Антонович.

Після завершення пленарного засідання робота форуму продовжилася у Збаразькому замку, де Ігор Комендат і Оксана Антонович були серед учасників панельної дискусії на тему «Шляхи створення успішного бізнес-середовища Тернопільщини».

Як зазначив начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат, протягом останніх років податкова система України перебуває в постійній реформації. Метою реформування є покращення інвестиційного клімату в країні, зниження податкового тиску на легальний сектор економіки, забезпечення простої та прозорої системи для сплати платниками податків, створення комфортних умов для надання їм послуг з фіскального обслуговування, максимальна автоматизація процесів адміністрування з метою мінімізації впливу людського фактору та ручного регулювання.

Законодавчими змінами значно скорочено терміни реєстрації бізнесу, спрощено процедури зміни місця обліку, знижено ставки окремих податків, податковий облік максимально наближено до бухгалтерського. Повністю автоматизовано процеси реєстрації податкових накладних, що дозволяє моніторити діяльність бізнесу і зайвий раз не втручатись в його діяльність. На сьогодні майже 90% податкової звітності надається платниками в електронній формі.

Загалом реформування фіскальної служби щодо покращення рівня сервісного обслуговування, підвищення ефективності адміністрування податків, впровадження електронних сервісів, які дозволяють більш якісно та оперативно платникам сплачувати податки, а працівникам ДФС здійснювати контрольні функції з мінімальним втручанням в господарську діяльність бізнесу, позитивно вплинули на наповнення дохідної частини бюджетів області.

За останні п’ять років доходи місцевих бюджетів області збільшились на 593 млн грн або в 1,7 р. Зрозуміло, що на це значно вплинула й інфляційна складова. З іншого боку, переконаний Ігор Комендат, цьому сприяли і законодавчі зміни, особливо протягом останніх двох років, які направлені на децентралізацію доходів і зміцнення фінансової самостійності регіонів, і які призвели до суттєвих змін в структурі бюджетів місцевих рад.

На сьогодні в області діє 137 підприємств з іноземними інвестиціями, на яких працює майже 7 тисяч найманих працівників. Підприємства забезпечують орієнтовно 7,5-10% надходжень до бюджетів.

За 2015 рік підприємства з іноземними інвестиціями задекларували 8 млрд грн поставок або 17% від загального обсягу по області, з них 52 підприємства задекларували обсяги поставок більше 10 млн грн. Більшість підприємств з іноземними інвестиціями працюють в аграрному секторі.

Водночас потужним чинником підвищення інвестиційного клімату в області можуть стати внутрішні інвестиції від малого та середнього бізнесу, який забезпечує більше третини надходжень до місцевих бюджетів.

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

День вишиванки: працівники фіскальної служби області підтримали патріотичну традицію

Субота, 21 травня 2016, 00:00

Щороку, у третій четвер травня в Україні відзначають Всесвітній день вишиванки. Цей день не прив'язаний до жодного державного чи релігійного свята. Кожен українець одягає вишиванку й виходить у ній на роботу, в університет, школу чи садочок, бо так підказує серце. Таку добру українську ініціативу відзначення традиційного свята підтримали працівники Головного управління ДФС у Тернопільській області, прийшовши цього дня на роботу у вишитому одязі.

Орнаменти на вишиванках співробітників відомства подивували широким розмаїттям як традиційних робіт так і їх сучасних інтерпретацій. Такий вчинок - вираження своєї національної та громадянської позиції, культурної освіченості та духовної свідомості, а також збереження споконвічних народних традицій.

DSC_0003

«Одягнувши вишиванку ти оберігаєш себе ввід негараздів, лихого ока і злих духів. Це скарбниця вірувань, звичаїв, обрядів, духовних прагнень, інтелекту українського народу», - переконані представники служби.

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Доопрацьовано сервіс «Електронний кабінет платника»

П'ятниця, 20 травня 2016, 12:50

ДФС України повідомлено, що електронний сервіс «Електронний кабінет платника» (оновлена версія) доопрацьовано в частині надання можливості платникам підготувати, заповнити та надіслати податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи-підприємця та податкову декларацію платника єдиного податку третьої групи – юридичної особи (далі – Декларація) в електронному вигляді.

У відкритій частині електронного сервісу «Електронний кабінет платника» (оновлена версія) в режимі «Бланки податкової звітності» можна заповнити, завантажити та роздрукувати Декларацію, а у приватній частині (особистий кабінет) в режимі «Введення звітності» платник може підготувати та надіслати до контролюючого органу Декларацію в електронному вигляді.

За результатами обробки Декларації квитанції 1 та 2 будуть розміщені в режимі «Вхідні/вихідні документи» особистого кабінету.

Форма та Інструкція щодо заповнень таких декларацій, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 578 «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку».

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Сума податкової соцпільги в 2016 році

П'ятниця, 20 травня 2016, 12:50

Згідно із Податковим кодексом платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподаткованого доходу, отриманого від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги.

Як повідомили у Тернопільській ОДПІ, хоча розмір мінімальної зарплати у травні 2016 року збільшився до 1450 грн, розмір соцпільги не буде змінюватись до кінця року і становитиме – 689 грн. Дана пільга застосовується до доходу у вигляді заробітної плати, що не перевищує 1930 грн.

Детальніше проконсультуватись можна у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Понти стають заразними

П'ятниця, 20 травня 2016, 11:36

Зараз – час понтів. Школярі ходять з накрученими смартфонами, які, по суті, потрібні тільки бізнесменам, і замість бізнес-додатків закачують на них іграшки. Недоменеджери з зарплатою в кілька тисяч їздять на машинах за кілька мільйонів. Сільська біднота влаштовує весілля в кращих традиціях минулих століть – сотні гостей, тонни їжі і спиртного, кілька днів святкування... І все це винятково для того, щоб побачили оточуючі. Щоб бути «не гірше за інших». Щоб позаздрили.

Понти стають заразними. Необхідність красуватися диктується сучасним суспільством навіть тим, хто цього спочатку не хоче. Якщо у школяра, єдиного в класі, немає айфона – його вважатимуть лохом. Якщо офісний планктон викладає у відпустці фотки з села, а не з Туреччини чи Єгипту – його вважають жебраком. А у будь-якого бізнесмена всі знайомі мало не вимагають, щоб він їздив на величезному позашляховику. Інакше – це неправильний бізнесмен.

Чим небезпечні понти – зрозуміло. По-перше, людина обмежує свої фінансові можливості, витрачаючи кошти не на розвиток, а на зовнішню мішуру. Влазить у рабські кредити. По-друге, починає оцінювати себе з точки зору «що скажуть оточуючі». Власна самооцінка починає залежати від чужої думки. І по-третє, ця необхідність «не бути, а здаватися» в’їдається у свідомість і стає головною метою.

Необхідність понтуватися нав’язується суспільству капіталістичною системою, щоб продавати людям непотрібні товари і послуги. Для того, щоб масово «впарювати» непотрібні речі – потрібно людей переконати, що володіння цими речами – це ознака крутизни.

Щоб не підсаджуватися на потребу красуватися – потрібно позбутися залежності від думки оточуючих. І коли вам буде плювати, що про вас думають інші – ви помітите, що поваги в очах оточуючих нітрохи не поменшало, скоріше навпаки. А якщо витрачати гроші і час замість понтів на додатковий розвиток – через якийсь час ви виявите, що в оточуючих і так вистачає причин заздрити вам. Такий шлях змінює мислення і наближає його до мислення успішних людей. Так-так, тих самих, якими багато хто намагається здаватися, але якими не є.

Дійсно успішна і самодостатня людина ніколи не намагається підвищити свою значимість в очах оточуючих – у неї із значущістю і так все в порядку. Вона не хвалиться речами, не хамить обслуговуючому персоналу, не самостверджується за рахунок тих, хто стоїть нижче за неї на соціальній драбині. Тому що успішна людина дивиться не вниз – на тих, над ким піднялася, а вгору – на тих, до кого хоче дорости. І усвідомлює потребу в постійному розвитку та самовдосконаленні. При такому мисленні і способі життя всі зовнішні атрибути додадуться самі собою, але вже не матимуть для вас цінності. Тому що цінності будуть іншими, більш серйозними і досконалими.


(З соцмереж)

 

Чи не забагато ми відпочиваємо?

П'ятниця, 20 травня 2016, 11:20

Двічі на рік наша країна впадає у стан безпробудного свята. Перший раз це відбувається в січні, коли одне Різдво змінює інше, а старий Новий рік відзначається так само старанно, як і новий (про «а той третій празник» і так усі знають). Другий раз – у травні, коли День праці плавно перетікає в День перемоги. Протягом цього півмісяця народ на дачних ділянках в хитромудрих позах зустрічає весну або спивається до кольору першої травички.

Чемпіон з відпочинку

Україна якраз у процесі проживання чергових травневих канікул. Загалом цього місяця нам судилося відпочивати 12 днів (!). Уявляєте – 12 вихідних і лише 19 робочих!?

Але не спішіть сміятися, бо в червні у нас буде ще 11 офіційних вихідних – 4, 5, 11, 12, 18, 19, 20, 25, 26, 27, і 28 числа. Робочих днів також залишиться лише 19.

Звичайно, коли навколо тільки й чути про непроминаючу кризу і складні економічні проблеми, про те, як нам загалом погано живеться, то не може не виникнути запитання: а чи не занадто багато ми відпочиваємо?

Святкові і вихідні дні завдають економіці збитків, багато підприємств закриті, організації та установи не працюють, а прибутки отримують (і то часткові) лише підприємства торгівлі, розважальний бізнес, і, можливо, туристичні компанії. За підрахунками експертів, кожен вихідний день для вітчизняної економіки означає втрату приблизно 2,7 млрд грн (!). Ви уявляєте собі цю суму? Економісти говорять, що якби в Україні зменшили кількість свят і вихідних, то вже від самого цього факту ВВП країни міг би зрости одразу на 2% (!). І не треба ніяких глобальних реформ, грандіозної боротьби з корупцією, не треба нових урядів, достатньо лишень зменшити вихідні і святкові дні.

Загалом, якщо подивитися на календар 2016 року, виявиться, що ми будемо працювати лише 252 дні, а відпочивати – 114. І це ще не враховано 24 календарних днів гарантованої щорічної відпустки.

Нам кажуть, що оскільки ми рухаємося в напрямку цивілізованих країн, а не реліктових племен центральної Сахари, то треба звідти переймати і досвід відпочинку. Європейці ж, мовляв, відпочивають чимало, то чому б і нам не спробувати? Так, вони відпочивають достатньо, але економіки їхніх країн їм це дозволяють. Тобто спершу, аби розвинути свої економіки, вони багато працювали. Роками працювали. Десятиліттями. Тож тепер можуть відпочивати. А ми чого досягли за останні двадцять років, щоб дозволити собі таку відпочинкову розкіш?

відпочинок_5

Як у них?

За даними ЮНЕСКО, острівна країна Шрі-Ланка – визнаний рекордсмен за кількістю офіційних святково-неробочих днів у році. Ланкійці запровадили цілих 24 додаткових вихідних! Причина такого не надто рвучкого ставлення до роботи криється у мультиконфесійності: населення Шрі-Ланки поєднало в собі представників різних релігій, які святкують як свої, так і чужі свята.

На другому місці – ряд країн, громадяни яких відпочивають 21 день на рік: Бразилія, Бутан, Віргінські острови, Мальдіви, Іран, Сан-Марино і Пуерто-Ріко.

В Індії не працюють 18 днів на рік, жителі Південної Кореї відпочивають 17 днів щорічно, а у японців є 15 свят, оголошених вихідними. У середньому кожна країна відпочиває щорічно 12,2 дня. Для країн, що розвиваються, цей показник дорівнює 12,1, а для індустріально розвинених країн – 12,4.

Усім відома японська педантичність та працелюбність настільки виснажує японців, що ті частенько можуть спати сидячи, прямісінько на роботі, і це не сприймуть як порушення трудової дисципліни, а, навпаки, подумають: «Яка працьовита людина перед нами!» Інемурі (в перекладі з японської «бути присутнім і спати») – практика денного сну на роботі, у громадському транспорті та інших громадських місцях. Згідно з японськими традиціями, інемурі не забороняється, а, навпаки, заохочується суспільством, оскільки є ознакою того, що людина мало спить, бо дуже багато працює. Винятком є лише випадки, що загрожують суспільній безпеці.

Найбільш «відпочиваючим» регіоном планети є Карибський басейн. Тамтешнє населення в середньому не працює 14,4 дня на рік без урахування обов’язкових вихідних щотижня. Натомість Північна Америка по праву може називатися найбільш «працьовитим» регіоном: тут у середньому відпочивають лише 10,5 днів.

Оскільки Україна на державному рівні задекларувала рух до Європи, кинемо оком і на тамтешню практику роботи-відпочинку.

Робочий тиждень, що не перевищує 48 годин, і оплачувана відпустка тривалістю не менше 20 днів – такі правила роботи регулює Директива ЄС 2003/88/ЄС (для порівняння нагадаємо, що в Україні нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень. Разом із цим, наші підприємства і організації при укладанні колективного договору можуть встановлювати навіть меншу норму тривалості робочого часу, ніж 40 годин на тиждень. При цьому щорічна основна відпустка надається працівникам не менш як на 24 дні за відпрацьований робочий рік).

За даними аналітиків інформаційної кампанії «Сильніші разом!», у сусідній Польщі мінімальна тривалість відпустки не більша від європейського мінімуму (не менше 20 днів), але існують жорсткі норми щодо того, як можна розпоряджатися цими вихідними. 20 днів можна поділити на кілька порцій, але одна з них має бути не менше 14 календарних днів ‒ щоб працівник міг відновити сили. Якщо загальний трудовий стаж перевалить за 10 років, то тривалість відпустки збільшиться до 26 днів. У Польщі, так само як і в Україні, існує традиція травневих свят (з можливим відпрацюванням вихідних днів). Але є й відмінність: коли офіційне свято припадає на неділю, то додатковий вихідний не компенсується.

У Словаччині так само тривалість відпустки залежить від стажу, але переважно вона має тривалість у 4-5 тижнів.

У Нідерландах кількість офіційних святкових вихідних, як і в Україні, – 10. Так само, як і європейці загалом, нідерландці мають право на 20 днів оплачуваної відпустки щорічно. Проте завдяки діяльності профспілок фактична тривалість щорічної відпустки становить в середньому шість тижнів. Крім того, в Нідерландах особливо поважають право на щорічну відпустку: для цього наприкінці травня, напередодні сезону відпусток, роботодавці виплачують

своїм працівникам 8% від щорічної зарплати. Таку собі 13-ту зарплату на відпочинок отримують і безробітні в Нідерландах…

Франція взагалі може видатися українцям «ледачою» країною: тут нормою є 35-годинний робочий тиждень. Мінімальний розмір відпустки – 25 днів на рік. Ті, хто працює більше 35 годин на тиждень, має право на додаткову відпустку – до 22 днів у році (щоправда, такі правила стосуються тих, хто працює до 39 годин на тиждень. Все інше компенсується грішми). Додаткові дні відпустки може отримати той, хто згоден провести її не влітку, а в будь-яку іншу пору року.

Тож висновок напрошується сам собою: якщо хочемо відпочивати, як у Європі, спершу мусимо попрацювати, як колись працювали у Європі. А для цього мусимо бодай щось змінити у вітчизняному законодавстві.

Що робити?

Найпростішим рішенням було б внесення змін до низки вітчизняних законів, що скасовують практику перенесення свят, котрі випадають на вихідні дні. Зміни в економіці, що пройшли за останні чверть століття (розвиток сфери послуг і поширення роботи магазинів і кафе на вихідні дні; поява, в міру інтернетизації країни, практики віддаленої роботи і т.д.) роблять цю норму явним анахронізмом. На наш погляд, від неї цілком можна відмовитися, запропонувавши громадянам компенсацію до зарплати за той чи інший місяць.

Наступним заходом можна запропонувати переглянути статус низки свят, зробивши їх необов’язковими, як це має місце в багатьох країнах. Наприклад, у США 11 листопада відзначається державне свято – День ветеранів (на честь закінчення Першої світової війни), але воно не передбачає закриття банків і державних установ: працівники, що виходять на службу цього дня, можуть отримати бонус або додатковий день до відпустки. Саме в такий статус, як мені здається, варто було б перевести Міжнародний жіночий день, День Конституції, День Святої Трійці (Зелені свята) та низку інших свят.

У випадку, якби подібну реформу підтримали, вітчизняна економіка змогла б додати як мінімум 2% вже у перший рік. Крім того, пропонована реформа могла б стати більш м’якою альтернативою тому ж підвищенню пенсійного віку.

Україна відпочиває в останні роки надмірно багато, особливо якщо врахувати всі виклики, з якими країні доводиться стикатися. Ймовірно, така практика була б виправданою в умовах, коли б економіка вже сягнула певного рівня розвитку, проте в нас це тільки попереду. На думку експертів, на українців очікують структурні реформи, що вимагають більшої мобілізації трудових ресурсів. Зважаючи ж на те, що наша країна вже стикнулася з демографічною ямою на тлі відтоку трудових мігрантів, для яких робота в Україні не приносить вигод, нам усім доведеться працювати більше, а з огляду на невисокі темпи технологічного прогресу і підвищення продуктивності праці, навіть довше. Отож, чим швидше ми позбудемося ілюзії, що можна довго не працювати і ще довше відпочивати, тим буде краще і для країни, і для її громадян.

А як ми насправді відпочиваємо?

Давайте будемо відвертими: хоча ми й достатньо відпочиваємо, але насправді відпочивати не вміємо. Бо що таке культура відпочинку? Це – не сапання

картоплі на дачі, скручуючись у три погибелі, і не випивання «до чортиків» при шашликах «на природі». Справжній відпочинок – це, передовсім, подорожі, це відвідування театрів, кіно, музеїв. Але звідки всьому цьому взятися у нашій країні, якщо, наприклад, бюджет 2016-го на кінематограф – 273 мільйони гривень? Як результат, українці дуже мало споживають культурних продуктів. За цим показником ми на останньому місці в Європі. Звідси – наша неосвіченість й некультурність, а опосередковано – нереформованість, незгуртованість, корумпованість. Саме тому бідні й у нас дуже низькі темпи зростання. Саме через це Путін обрав Україну як жертву.

Якщо ми хочемо йти вперед, то мусимо позбутися радянських міфів про те, який у нас працьовитий, культурний і освічений народ. А потім слід почати реальні реформи в освіті, в культурі, і, звісно, в економіці.

Навідпочивалися вже. Час братися до праці!

 

Підготував Адам Стрижнюк

 

Цьогорічні випускники вузів можуть брати участь у конкурсах на зайняття посад в органах юстиції

П'ятниця, 20 травня 2016, 09:09

Керівництво Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області в рамках флешмобу відвідало студентів юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету.

Зі студентам обговорено можливості побудови кар’єри в органах юстиції та Бюро правової допомоги, роздані листівки із запрошенням брати участь у конкурсах на зайняття посад у системі БПД.

1

Начальник управління Едуард Кольцов розповів про чергові етапи реформи та перспективи розвитку системи юстиції. Він зазначив, що новоутворені підрозділи займатимуться наданням юридичної інформації та консультацій, здійсненням представництва інтересів клієнтів у суді, наданням консультацій з онлайн сервісів Мін’юсту.

2

У зв’язку зі змінами у законодавстві, перегляуто вимоги для кандидатів, які бажають приймати участь у конкурсі на посади у Бюро в частині зниження кваліфікаційного рівня та необхідності мати стаж роботи у юридичній сфері. Зважаючи на те, що Бюро діятимуть у кожному районі області, у конкурсі матимуть право приймати участь і цьогорічні випускники вузів.

 

Тернопільські поліцейські поповнили банк крові

П'ятниця, 20 травня 2016, 05:51

Цього тижня тернопільські патрульні розпочали акцію «Здай кров - врятуй життя» до Тижня безпеки дорожнього руху. Мета цього проекту - здача донорської крові та плазми для хворих, яким необхідне швидше переливання крові. Полісмени добровільно проявили ініціативу, оскільки зараз відбувається чимало дорожніх пригод, які завершуються лікарняним ліжком.

Серед 200 правоохоронців до акції долучились 70. Через те, що кров може зберігатися лише 35 днів, поліцейські здаватимуть кров поступово. На сьогодні вже 10 охочих виконали свій шанс. Окрім крові здають також і плазму, що позволяє нове обладнання, термін зберігання якої значно довший - 3 роки.

DSC06777

Головний лікар Тернопільського обласного центру крові Петро Лучанко розповів, що до цієї акції полісмени долучилися вперше. Кожного року стандартний запас крові становить 18-19 тисяч кровоздач. Це приблизно 10-12 літрів крові, що на область у мирний час абсолютно достатньо. Перед тим, як здати кров необхідно пройти лікарів, які підтвердять фізичний стан охочого. Обовʾязково необхідно пройти дерматолога та терапевта, здати аналіз крові для перевірки наявності хвороб.

DSC06779

Командир Тернопільського управління патрульної поліції Іван Спридонюк повідомив, що кров буде передана для хворих діток. Також 20 патрульних здадуть кров для гематологічного відділення, де теж лікують дітей. Інша частина буде відправлення учасникам АТО, які проходять курс лікування після важких поранень.

Для нашої країни зараз це актуальна проблема, тому кожен небайдужий може допомогти своїм захисникам та іншим хворим людям, які потребують Вашої допомоги. Звернутися можна до міських пунктів прийомів крові. Допомога кожного - великий вклад у спільну справу.

Олена Сабатюк

 

Права членів сімей військовослужбовців: що робити у випадку їх порушення

Четвер, 19 травня 2016, 07:02

Адвокат допоміг матері померлого військовослужбовця оскаржити у суді відмову обласного військового комісаріату у наданні статусу члена сім’ї померлого військовослужбовця.
До Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася мати померлого військовослужбовця. Право на пільги встановлені законодавством для сімей загиблих (померлих) ветеранів війни жінка підтвердила посвідченням, виданим управлінням соціального захисту населення Чортківської міської ради. Те, що захворювання сина жительки Чорткова і причина його смерті пов'язана із проходженням військової служби – підтверджується медичними документами. Жінка подала заяву до Тернопільського обласного військового комісаріату про надання статусу члена сім'ї військовослужбовця, який загинув чи пропав безвісти під час проходження військової служби. Проте комісія прийняла рішення про відмову у наданні вказаного статусу. З відмовою жінка не погодилася та звернулась до місцевого центру для того, аби її оскаржити. Згідно доручення Чортківського місцевого центру громадянці призначили адвоката, який надає безоплатну правову допомогу – Сергія Волинця. Адвокат підготував адміністративний позов та здійснив представництво інтересів клієнтки у суді. Важливо знати! Відповідно до п.1 ст.10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” від 22.10.1993 року до осіб на яких поширюється чинність цього закону належать: сім'ї військовослужбовців, які загинули (пропали безвісті) або померли внаслідок поранення або внаслідок виконання інших обов'язків військової служби. Стаття 2 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” гарантує, що ніхто не в праві обмежувати військовослужбовців та членів їх сімей у правах та свободах, визначених законодавством України”.
Оскільки, згідно з витягу протоколу військово-лікарської комісії, захворювання військовослужбовця послужило причиною його смерті, а також комісією військового клінічного госпіталю встановлено причинний зв'язок захворювання із проходженням військової служби, Тернопільський адміністративний суд позов задовольнив частково: визнав протиправними дії обласного військового комісаріату щодо відмови у наданні статусу члена сім'ї померлого військовослужбовця та зобов'язав розглянути повторно у відповідності вимог чинного законодавства заяву матері померлого військовослужбовця. У Тернопільській області діє три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги: Тернопільський, Чортківський, Кременецький.

Громадяни, які потребують правової допомоги можуть звертатися за такими адресами: м. Тернопіль - вул. Шпитальна, 7, м. Кременець - вул. Шевченка, 59А, м. Чортків - вул. Шевченка, 54.
Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів). Заступник начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльнсоті та інформації Докиль Тетяна Юріївна Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області  46003, Україна, м. Терннопіль, вул. За Рудкою, 33 Телефон/факс: (0352) 52-83-65 Телефон: (089) 120-00-79 e-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду  
 

Семінар для безробітних з числа колишніх військовослужбовців

Четвер, 19 травня 2016, 06:47

Все більше колишніх військовослужбовців та учасників АТО звертаються за допомогою до служби зайнятості. Фахівці центрів зайнятості намагаються надати якомога більше інформації, яка стосується послуг служби. Ці послуги передбачають залучення до активних програм соціальної та професійної адаптації. В індивідуальних бесідах та групових заходах працівники служби з'ясовують причини звернень в центри зайнятості, наявність проблем із працевлаштуванням тощо.

Але поряд із питаннями, які стосуються зайнятості існує і ряд інших проблем, зокрема соціальний захист, медичне та психологічне консультування. В таких випадках на допомогу приходять громадські, волонтерські організації та органи соціального і медичного обслуговування.

Фахівці Тернопільського міськрайонного центру зайнятості провели інформаційний семінар для безробітних з числа колишніх військовослужбовців та учасників АТО. Було презентовано послуги служби зайнятості з пошуку та підбору підходящої роботи, участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру, можливості проходження профнавчання з метою підвищення кваліфікації або здобуття нової професії, у тому числі шляхом отримання безкоштовного ваучера

Перед присутніми виступили також представники Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: директор центру Юрій Гордєєв та заступник начальника відділу організації надання безоплатної вторинної допомоги та роботи з адвокатами Юрій Франків. Вони поінформували, як саме їх організація може забезпечувати представництво інтересів особи у судах, складати документи, необхідні для захисту прав у суді тощо.

“Наш центр є державною установою. Безоплатна вторинна правова допомога — це правова допомога, що надається для захисту прав людини у судді за рахунок коштів Державного бюджету України. Це означає, що для особи, яка звернулась до нас та має право на безоплатну вторинну допомогу такі послуги центру є безкоштовними”, - розповів пан Юрій Франків.

Присутні на заході учасники АТО задавали конкретні питання представникам центру безоплатної вторинної правової допомоги. У деяких ситуаціях директор Юрій Гордєєв запропонував вже сьогодні відвідати офіс центру та написати заяву про надання допомоги.

Учасники семінару обмінялись контактами, всім присутнім були роздані буклети з інформацією про Тернопільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.


Провідний фахівець з профорієнтації

відділу активної підтримки безробітних ТМРЦЗ

Любов Смик

 

Приходьте на зустріч з Джамалою

Четвер, 19 травня 2016, 05:59

Прекрасна новина для усіх, хто любить творчість Джамали.

20 травня орієнтовно о 16:00 відбудеться коротка (15-20 хв.) неофіційна зустріч представників міської влади, прихильників творчості співачки та преси з неперевершеною Джамалою. Отож, усіх охочих тернополян та гостей міста запрошуємо на Майдан Волі до пам’ятника Данилу Галицькому у вказаний час.

джамала тернопіль

На даній зустрічі усі тернополяни матимуть можливість привітати Джамалу з перемогою на Євробаченні та продемонструвати свою гостинність, чемність і привітність.

Враховуючи, що з самого моменту перемоги на конкурсі, Джамала змушена давати численні інтерв’ю, відвідувати сотні прес-конференцій і взагалі постійно знаходиться під пильною увагою суспільства, ми хотіли б зробити перебування співачки в Тернополі максимально комфортним і спокійним. Тим паче, що Тернопіль – перше місто в Україні, в якому Джамала виступає в статусі переможця Євробачення, повідомляють організатори.

З собою обов’язково варто принести: гарний настрій, привітні обличчя і щирі побажання. Звичайно, привітальні плакати та квіти будуть теж не зайві!

Надіємось на Ваше розуміння і привітність! До зустрічі!


 

Коли життя залежить від папірців

Середа, 18 травня 2016, 17:09

Чути теплі, щирі слова любові від близької вам людини зазвичай вважається нормою. Але є люди, для яких почути бодай тембр вашого голосу – мрія усього життя. Коли повна глухота позбавляє найдорожчу вам людину чути кожну нотку вашої любові, осягнути багатогранний світ неймовірних звуків природи та щирих людських емоцій, ваше серце ділиться навпіл.

Тимофійчик ріс і розвивався як звичайна дитина: агукав, пищав, сміявся, не було помітно ніяких відхилень. Згодом, батьки помітили, що хлопчик не відкликається на ім’я, а коли малюку виповнилося 11 місяців, вирішили звернутися до лікаря. Діагноз, що прозвучав, привів їх у розпач - повна глухота на обидва вуха. Невже найдорожча  людина у світі не зможе почути співу пташок, шум трави та моря, а, найголовніше, не почує найтепліших маминих слів?

-          Сказати що ми були в шоці - не сказати нічого, - розповідає мама Тимофійка Люба Золота. - Я постійно думала, чому ж не помітила цього раніше? Невже моя дитина цілий рік нічого і нікого не чула?!

З надією на краще, батьки поїхали до Києва, та їх сподівання були марними. Фахівці поставили остаточний діагноз і підтвердили двосторонню сенсоневральну глухоту ІV ступеня.

-          Призначили Тимофійчику носити слухові апарати, а до 3 років сказали зробити операцію по встановленню кохлеарного імпланта. Його вартість сягає 30.000 євро. Зібрати таку суму в теперішній час дуже важко, а іноді здається просто неможливо. Коли мова йде про життя твоєї дитини, і ти знаєш, що лікарі можуть їй допомогти, радості немає меж, та на жаль, у наш час гроші мають більшу вагу, аніж материнська біль та любов. В такі моменти доля твоєї дитини залежить від випадку та співчуття й допомоги зовсім незнайомих тобі людей. Про це хочеться кричати на весь світ,  але час біжить і з кожним днем ми молимо Бога про допомогу.

З початком лікування хлопчику призначили носити слухові апарати. Вартість пристроїв для поліпшення слуху привела в розпач не одну сім’ю. Не оминуло це й батьків Тимофійка. Слухові апарати обов’язково потрібно носити перед операцією. Хоча, з їх допомогою хлопчик має можливість чути лише  нечіткі, деформовані, штучні звуки, а деякі букви та слова сприймає як один звук.

-  Один такий слуховий апарат вартує 1000 євро! Цю тисячу ми збирали по всій родині: хресні, рідні, друзі, близькі – допомагали усі, хто зміг, адже для нашої сім’ї це дуже великі гроші. А що вже казати про 30.000 євро?

Зараз Тимофійко носить слухові апарати. Батьки намагаються не впадати у відчай і сподіваються на краще. Разом з хлопчиком виконують вправи, вчаться слухати і розуміти природу звуків.

-          Вчимо елементарні слова і їх розуміння, правильну вимову. Але багатьох звуків він просто не чує, а до операції залишилося зовсім мало часу.  Ми звертаємося до всіх небайдужих людей, які можуть допомогти й дати шанс Тимофійчику жити повноцінним життям…

Номер гривневої картки 4149 4978 3385 9657 на Золотого Романа Захарійовича (батько).



 

Профорієнтаційний квест «PROFILAND»

Середа, 18 травня 2016, 07:28

У тернопільському парку імені Тараса Шевченка у рамках загальноміського фестивалю сімейних цінностей «ZAVTRAфест» фахівці міськрайонного центру зайнятості провели для учнівської молоді профорієнтаційний квест «Profiland».

Його завданням було завдяки інтелектуальним іграм, тестуванням, тренінгам розширити уявлення молодих про світ професій.

Старшокласники визначали індивідуальні особливості за методикою «Соціоніка», пройшли психогеометричний тест, виконали вправи, спрямовані на пізнання своєї майбутньої професійної ролі, а також розв’язували профорієнтаційний кросворд.

Діти 10-13 років розгадували ребуси, у яких були зашифровані професії. А наймолодші учасники заходу відгадували загадки та складали прислів’я про працю. Особливо сподобалась дітям гра «Чарівний мішечок», під час якої вони витягували певні предмети і називали фах, якому відповідає той чи інший предмет.

Кожен із школярів зумів усвідомити важливість правильного вибору майбутньої професійної діяльності.

http://www.dcz.gov.ua/ter/control/uk/photogallery/gallery?gGroupId=4622&galleryId=92810"

 

Податкова проводить звірку площ житлової нерухомості

Середа, 18 травня 2016, 07:23

Тернопільська ОДПІ нагадує: якщо у власності громадян є одна або декілька квартир, загальна сукупна площа яких перевищує 70 м²; один чи декілька житлових будинків, загальна сукупна площа яких перевищує 120 м² та, якщо у власності громадян є і квартири, і житлові будинки сукупною загальною площею за усіма такими об’єктами більше 180 м², то необхідно у термін до 01.06.2016 року провести звірку таких площ житлової нерухомості у Тернопільській ОДПІ.

Також, звірку в податковій потрібно провести й тим громадянам, які у 2015 році були власниками нежитлової нерухомості.

Детальніше проконсультуватись із даного питання можна у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10, 43-46-30.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Тернопільські поліцейські створили базу даних велосипедів

Середа, 18 травня 2016, 06:37

Тернопільські патрульні поліцейські запровадили нову і першу в Україні базу даних велосипедів. Такий проект був запроваджений цієї весни для того, щоб уникнути велосипедних крадіжок у місті, які останнім часом стали поширеними. У разі потреби правоохоронці віднайдуть транспорт за його номерами і зовнішнім виглядом.

велосипед база даних

Заступник начальника патрульної поліції Олег Сороковий розповів, що базу даних поліцейські поповнюють власними силами. Зокрема, кожен патрульний на відведеній території шукає власників велосипедів і розповідає про нову систему. Після цього записує анкетні дані та мобільний телефон фізичної особи. Також для швидкого пошуку в разі крадіжки, велосипед фотографують та записують назву та номера рами. За недовгий час функціювання цієї бази даних, вдалось знайти один велосипед, що свідчить про її дієвість та результативність втіленого.

Якщо мешканець міста, який має двоколісний транспорт хоче зареєструвати свій велосипед, потрібно звернутися до патрульних і пройти реєстрацію.

На сьогодні система містить понад 150 велосипедів, власники яких можуть бути спокійними. Поліцейські мають надію, що скоро велосипедні крадіжки стануть різкістю, оскільки продати вкрадений велосипед буде неможливо і для власного використання він не годитиметься, тому що його швидко знайдуть.

 

На Новому світі відбудеться «Свято двору»

Середа, 18 травня 2016, 06:21

Цієї неділі мешканці вул. Березова проведуть незвичний вихідний. Триває активна підготовка до веселого та активного, спортивного та по-сімейному теплого свята двору!

Діти готують творчі виступи аби показати свої вміння та таланти, а можливо, й стати справжніми зірками мікрорайону.

У програмі заходу:

1. Урочисте відкриття свята.

2. Виступи депутатів ТМР та голів ОСББ.

3. Концертна програма:

* творчі виступи жителів двору;

* шоу естрадно - циркової групи «ПРОМІНЬ»;

* виставка «Школи народних ремесел»;

* танцювальний майстер-клас від тренерів спортивно танцювального центру «Fitness house»;

* спортивні естафети для різних вікових груп;

* конкурс малюнку на асфальті;

* сімейно-розважальна гра «МІЙ ЗМОЖЕ»;

* вікторина «Файне місто».

Найактивніших учасників свята чекають подарунки!

Партнери: туристична агенція «Coraltravel», ТМ «Ласунка», «Микулинецькі напої», «Приватбанк», «Fitness house».

Організатори: ОСББ «Березова 14», Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення.

Дата: 22 травня 2016 р.

Початок: 16.00 год.

Місце проведення: м. Тернопіль, вул. Березова, 14.

Запрошуємо дітей та дорослих!

 

Де тернополяни відпочиватимуть влітку?

Вівторок, 17 травня 2016, 08:01

Кожен тернополянин з приходом найгарячішої пори року задумується над тим, де відпочити цього літа. «Куди поїхати відпочивати?» - це питання виникає у людей, яким набридло проводити літню відпустку на дачі або в будинку. Літо — час відпусток. Ми з нетерпінням чекаємо приходу теплих днів, мріємо про нові враження і сподіваємося, що під час цього періоду, нарешті, зможемо добряче відпочити.

Багато хто роздумує, куди поїхати чи в гори, чи на море, чи на екзотичні острови. Містяни обирають відпочинок у горах, на березі моря та в рідних селах.

Ярослав Венцко ― керівник танцювальної школи, 26р.
Ярослав Венцко

― Влітку буду їздитиму в село до бабусі, їсти полуницю, вишні, черешні, смородину, аґрус, малину і яблука. Можливо піду на річку, на риболовлю або просто буду лежати в садочку, засмагати з книжкою в руках. Хотілось би поїхати в Херсон чи Одесу на якийсь фестиваль, чи на море, а краще в Туреччину або Болгарію.

Мама запрошує до себе в Італію, але потрібні документи.

Але є простіше та краще по замках, фортецях або до нас на озеро чи якийсь ставок з дівчиною та друзями на шашлик і волейбол .

Мар'яна Дохват ― журналіст, 21р.
Маряна Дохват

― Відпустку на літо ще не планувала. Але маю такий намір на декілька днів поїхати в Чехію, а зокрема відвідати мальовничу Прагу.

Сиротюк Марта ― учениця ТТЛ, 17 р.
Сиротюк

― Всі думки до цього моменту були спрямовані на успішне складання ЗНО, та зараз вже все по заду, тому можна подумати і про відпочинок . Цього року планую відвідати English Сamp Summer 2016, щоб трішки «розслабить» від напруженого навчального року. Про нього я дізналась недавно, і думаю буде корисним і приємним провести час у колі нових людей та волонтерів спілкуючись англійською .

Алла Клименко ― тренер з танців, 27р.
Алла клименко

― Вже з нетерпінням чекаю на літо. Ми плануємо всією сім’єю поїхати до чоловіка на Житомирщину, де є «класні» каньйони з блакитною водою та надзвичайно мальовнича природа. Там нас також чекають багато родичів, яких ми бачили ще на Новий рік. І ще одна поїздка планується ― на море!

Владислав Сокальський ― ведучий університетського телевізійного проекту «PROJECT», 17р.
Сокальський

― Дуже люблю відпочивати влітку на курорті Буковель, де надзвичайна атмосфера та краєвиди. Задумав цього літа піти в похід у гори. А також провести безліч вечорів біля вогнища з друзями поспівати пісень під гітару.

Вероніка Дякович ― молодіжний мер Тернополя, 22р.
Дякович

― Поки що я не планувала точних дат та маршрутів. Цього літа хотіла б відвідати цікаві куточки України (замки, історичні будівлі, природні дива). І звичайно, прогулятися горами дивовижних Карпат.

Наталія Щирба ― майстер нігтьового сервісу, 33р.
Наталя Щирба

― Цього літа ми з сім'єю плануємо зробити екскурсію містами і селами нашої України. Хочемо відвідати м. Львів з його чудовими архітектурними спорудами, м. Яремче з гарними краєвидами, м. Київ ― славетну нашу столицю, а також Дністровський каньйон. На мою думку, щоб отримати найтепліші емоції не потрібно їхати далеко за кордон, а вистачає відвідати цікаві місця нашої рідної землі.

Юра Охотницький ― студент, майбутній медик, 19р.
Охотницький

― Ще не думав, оскільки попереду іспити в університеті. Якщо складу все успішно, то обов'язково відвідаю відомі місця України, де ще не бував. Організую поїздку в гори. Маю велике бажання покупатися в Чорному морі. Також планую втілити в життя свою давню мрію ― подорож у Польщу. Ну і, звичайно, відпочити від сірих студентський буднів у компанії друзів та родини.

Олена Барилко ― візажист, власниця студії краси «BLOOM bar», 24р.
Барилко

― Так, авжеж думала, оскільки останні місяці були перенасичені роботою, хочеться й відпочити трішки, щоб набратися нових сил та натхнення. У мене в планах відпочинок у Греції на острові Крит з коханою людиною. Але так як влітку у візажистів найбільш напружений графік роботи, то можливо і відпочинок перенесеться на осінню пору.

Христина Вівсяна ― студентка університету в Польщі, 17р.
Христина Вівсяна

― Звичайно, задумувалася вже над літнім відпочинком, адже це так скоро. Оскільки дуже люблю відкривати для себе нові місця, країни, то після закінчення сесії планую поїхати за кордон в Італію або в Іспанію. Також хочу відпочити на морі, швидше за все десь тут, в Україні, з друзями. Як і кожного року, маю намір побувати і в мальовничих Карпатах, дуже люблю гірську місцевість. Є у мене також мрія поїздити по різних містах Західної України.

Вибирайте відпочинок собі до смаку. Відпочивайте так, щоб оздоровитися, відновитися і відчути радість від життя!

Автор: ШИЛО ТЕТЯНА

 

Як у Тернополі проходив фестиваль сімейних цінностей

Вівторок, 17 травня 2016, 07:55

15 травня в парку Т. Шевченка пройшов фестиваль сімейних цінностей "ZAVTRA fest".Тернопільський міський центр не міг залишитись осторонь цієї події, адже, безперечно, здоров’я головне для будь-якої сім’ї. Працівники центру провели для тернополян та гостей міста багато забав та конкурсів.

Дітлахи зігрілись та порозважались на спортивних естафетах. Згодом до них приєднались і дорослі, взявши участь у спільних випробуваннях Усі учасники отримали заохочуючі призи від ТМ «Ласунка». Спрагу допомогла втамувати вода від партнера ТОВ «Надзбручанська».
SAM_9906

SAM_9892

Найсміливіші татусі пройшли екстремальну перевірку на витривалість, спритність та бойовий дух у конкурсній програмі відомої гри «Мій зможе» за це отримали винагороду від партнерів ТМ «Ласунка» та подарункові сертифікати від «Турагенства Coral Travel» на знижку у розмірі 1000 грн. на туристичну подорож.

SAM_9869

Справжньою окрасою дійства стала художня виставка фотографій багатодітних сімей, що є хорошим прикладом для майбутніх подружніх пар. Також кожен бажаючий міг записати на яблучку свої найзаповітніші мрії та бажання і одразу ж витягнути із кошика передбачення або пораду на майбутнє.

SAM_9791

Переможці вікторини «Знавці світу» від партнера «Турагенства Coral Travel» отримали подарункові сертифікати на знижку у розмірі 1000 грн. на туристичну подорож.

На завершення усі долучились до запального танцю «Чоколата», що збадьорив та зарядив хорошим настроєм тернополян.

 

Цього року Тернопіль зацвіте по-новому

Вівторок, 17 травня 2016, 06:44

Щовесни в місті відбувається значне озеленення парків та вулиць. Цього разу міські чиновники виділили 3 млн. гривень для висадки нових рослин. Для звіту ведеться «Паспорт квітників», у якому записано назву та кількість квітів. У 2016 році на клумбах Тернополя рослини цвістимуть у дворівневих квітниках та асиметричних клумбах. Завершення робіт планують здійснити до кінця місяця.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Головною новинкою, яка буде запроваджена, майже, в усьому місті будуть мобільні квітники. Начальник відділу благоустрою та екології міського управління ЖКГ Олег Соколовський повідомив, що таке нововедення буде дивувати тернополян та гостів міста кожного дня. Оскільки розміщувати рослини можна різними узорами і коли заманеться. На думку ЖКГ це значно впливатиме на настрій людей і тим самим на атмосферу в місті. На сьогодні роботи завершені біля памʼятника Данила Галицького на Майдані Волі. Дизайн квітника змінено на новий зі свіжими квітами.

Також у план проекту входить і вертикальне озеленення міста. Зокрема, чимало рослин будуть висаджені на стовпах. Для повного здійснення задуманого Олег Соколовський вважає, що недостатньо тернополяни озеленюють свої балкони. Якби мешканці міста активно приєдналися до цієї ідеї, Тернопіль чарував красою ще більше. Для цього готові відкрити конкурс на «найквітучий» балкон, щоб відзначити найкращих. Тому, кожен може приєднатися до спільної справи.

Олена Сабатюк

 

Перевірка ринку – результативна

Понеділок, 16 травня 2016, 09:47

За зверненням однієї з громадських організацій фахівцями Тернопільської ОДПІ проведено перевірку з питань дотримання податкового та трудового законодавства суб’єктами господарювання, що здійснюють діяльність на території ринку по вул. 15 Квітня – Київська.

Встановлено 1 випадок перевищення чисельності найманих працівників у платника єдиного податку, 2 випадки допуску працівників до роботи без укладення трудового договору. Вжитими заходами зареєстровано 5 платників єдиного податку, 11 підприємців додатково уклали трудові договори з 14 найманими працівниками. За фактами порушення вимог Кодексу законів про працю, матеріали направлені до державної інспекції з питань праці, одного підприємця позбавлено права перебування на спрощеній системі оподаткування.

Загалом, як інформувала заступник начальника управління податків і зборів з фізичних осіб Лілія Волянюк, за 4 місяці поточного року за наслідками проведених заходів у напрямку легалізації найманих осіб, залучено до реєстрації 470 працівників у 279 підприємців. Додатково мобілізовано до бюджету податку на доходи фізичних осіб в сумі 92,2 тис грн, єдиного внеску – 112,7 тис грн. Залучено до оподаткування шляхом реєстрації платниками – «спрощенцями» 134 підприємці. Ними сплачено 73,9 тис грн єдиного податку.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Звернень до податкової – побільшало

Понеділок, 16 травня 2016, 09:46

До Тернопільської ОДПІ впродовж січня-квітня цього року надійшло 26 письмових звернень громадян, що на 13 більше, ніж за такий же період минулого року. Про це інформував начальник управління обслуговування платників Василь Кравець. Він зазначив, що із поданих заяв, 12 – стосувались ухилення від сплати податків, 9 – стосовно проведення перевірки, 4 – щодо податку на доходи фізичних осіб та декларування доходів, 1 – про працевлаштування в органи ДФС.

За наслідками розгляду однієї із заяв, проведено перевірку з питань дотримання податкового та трудового законодавства суб’єктами господарювання, що здійснюють діяльність на території ринку. Встановлено 1 випадок перевищення чисельності найманих працівників у платника єдиного податку, 2 випадки допуску працівників до роботи без укладення трудового договору.

Вжитими заходами зареєстровано 5 платників єдиного податку, 11 підприємців додатково уклали трудові договори з 14 найманими працівниками. За фактами порушення вимог Кодексу законів про працю, матеріали направлені до державної інспекції з питань праці, одного підприємця позбавлено права перебування на спрощеній системі оподаткування.

Василь Кравець, також, інформував, що громадяни можуть прийти й на особистий прийом до керівництва інспекції, які приймають:

* Якимчук Петро Миколайович – начальник інспекції – кожен другий та четвертий вівторок з 10:00 до 13:00 год та з 14:00 до 18:00 год.

* Бабій Сергій Арсенович – перший заступник начальника - кожен перший і третій четвер з 14:00 до 18:00 год та з 10:00 до 13:00 год.

* Воробець Євген Васильович – заступник начальника – кожний перший і другий понеділок – з 14:00 до 18:00 год.

* Березюк Лариса Володимирівна – заступник начальника – кожну другу і четверту середу з 10:00 до 13:00 год.

Телефон для довідок 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Скільки безробітних у Тернополі?

Понеділок, 16 травня 2016, 09:43

За квітень 2016 року в Тернопільський міськрайонний центр зайнятості звернулися 423 громадян, які проживають в м. Тернополі, що на 276 осіб менше ніж за аналогічний період минулого року (699 чол.). Чисельність незайнятого населення, зареєстрованого протягом січня – квітня 2016 року у міськрайонному центрі зайнятості, з урахуванням зареєстрованих на початок року, склала 4307 чол., що на 1358 осіб менше, ніж на 1 травня 2015 року (5665 чол.).

Станом на 1 травня 2016 року на обліку в центрі зайнятості знаходилися 2122 незайнятих громадян з числа осіб, що проживають в м. Тернополі ( на 1 травня 2015 року – 2614 чол.). Станом на 01 травня 2016 року на обліку в центрі зайнятості перебували 1772 безробітних громадян, що на 524 чол. або на 22,8% менше, ніж на відповідну дату минулого року (2296 чол.). Жінки складають 68,0% від загальної чисельності безробітних (1205 осіб). Зменшився відсоток молоді до 35 років серед безробітних з 56,0 % на 01.05.2015 року до 53,0 % на 01.05.2016 року.

Вакантні посади та вільні робочі місця. За станом на 01 травня 2016 року 259 підприємств міста подали інформацію у Тернопільський міськрайонний центр зайнятості про наявність 619 вільних робочих місць та вакантних посад ( на 01.05.2015 р. – 913 вакансій), у тому числі потреба для заміщення на посади службовців – 182 місця, для працевлаштування осіб з обмеженими фізичними можливостями – 24 місця.

Всього за січень – квітень 2016 року міськрайонний центр зайнятості отримав від 856 підприємств міста інформацію про наявність 4102 вільних робочих місць та вакантних посад. З початку року 2016 року проведені 24 тематичних семінари з роботодавцями по вирішенню актуальних питань, а також 12 міні-ярмарків вакансій щодо сприяння роботодавцю в укомплектуванні заявлених вакансій, 1 презентація роботодавця, 1 профорієнтаційний масовий захід «День відкритих дверей на виробництві» з ТзОВ «Тервікнопласт» – 10 чол.

 

Для кого штраф у розмірі 1020 гривень

Неділя, 15 травня 2016, 07:04

Статтею 120 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) встановлено відповідальність за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності або невиконання вимог щодо внесення змін до податкової звітності.

Неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати та сплачувати податки, збори податкових декларацій (розрахунків), - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання (п. 120.1 ст. 120 ПКУ).

Статтею 119 ПКУ встановлено відповідальність за порушення платником податків порядку подання інформації про фізичних осіб - платників податків.

Відповідно до п. 115.1 ст. 115 ПКУ при вчиненні платником податків двох або більше порушень законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, штрафні (фінансові) санкції (штрафи) застосовуються за кожне вчинене разове та триваюче порушення окремо.

При цьому згідно з п. 116.2 ст. 116 ПКУ за одне податкове правопорушення контролюючий орган може застосувати тільки один вид штрафної (фінансової) санкції (штрафу), передбаченої ПКУ та іншими законами України.

Таким чином, штраф у розмірі 1020 гривень за неподання чи несвоєчасне подання податкових декларацій (розрахунків) застосовується, якщо до платника податків протягом року вже було застосовано штраф саме за таке порушення. Не тягне накладення штрафу, передбаченого п. 120.1 ст. 120 ПКУ в розмірі 1020 грн, як за повторне порушення строків подання податкових декларацій (розрахунків) застосування фінансової санкції у вигляді штрафу, передбаченого іншими статтями ПКУ, зокрема п. 119.2 ст. 119 ПКУ (за неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку).

 

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Найбюджетніші вихідні можна провести в Тернополі

Субота, 14 травня 2016, 19:27

_2__135_729x547Місто є найдоступнішим у ціновому форматі для українців і не тільки.

Туристичний портал igotoworld.com визначив найдоступніші для туристів українські міста, куди цікаво вирушити на вікенд, повідомляє Depo.Хмельницький.

З-поміж 13 українських міст Тернопіль є найдешевшим.

За ним йдуть Коломия (Івано-Франківська область), Мукачево (Закарпаття) та Ужгород.

В цих містах ніч на двох, громадський транспорт, вечеря обійдуться туристам від 362 до 493 гривень.

Від 510 гривень і вище стануть для подорожуючих Чорноморськ (Одеська область), Умань (Черкаська обл.), Чернівці, Ізмаїл (Одеська обл.), Кам’янець-Подільський (Хмельницька обл.) та Чернігів.

Далі у рейтингу зростання – Запоріжжя (657 грн.), Вінниця (667) та Полтава (736).
Джерело: khm.depo.ua

tgn.in.ua


 

Податкові міліціонери на АЗС вилучили 8,5 тис. літрів «підпільного» бензину

П'ятниця, 13 травня 2016, 10:23

Державною фіскальною службою України здійснюються заходи щодо виявлення та припинення фактів підпільного виробництва паливно-мастильних матеріалів, а також реалізації такої неякісної чи контрафактної продукції.

Під час проведення операції «Акциз-2016» співробітники податкової міліції Головного управління ДФС у Тернопільській області спільно із співробітниками управління захисту економіки в Тернопільській області ДЗЕ Національної поліції України встановили факти зберігання з метою подальшої реалізації та збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів (бензину) фізичною особою – підприємцем.

У ході проведення санкціонованого обшуку на автозаправочній станції вилучено 8,5 тис. літрів бензину вартістю 185,8 тис. гривень.

Крім цього, встановлено розбіжність фактичних залишків паливно-мастильних матеріалів із даними їх документального обліку.

По даному факту триває досудове розслідування.

Кримінальним кодексом України за незаконне придбання з метою збуту, зберігання з цією метою, а також збут чи транспортування з метою збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів встановлено кримінальну відповідальність у вигляді штрафу від 17 000 до 34 000 гривень з конфіскацією незаконно виготовленої продукції.

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Чи залишиться «сонячне дерево» у Тернополі завтра?

П'ятниця, 13 травня 2016, 05:45

Чималі дискусії розгорнуся у місті щодо «сонячного дерева», яке було встановлене 15 квітня біля Театрального майдану до Днів сталої енергії. Така новинка досі є лише у Тернополі. Відомо, що до правління житлово-комунального господарства дзвонили з інших міст України, щоб довідатись як можна встановити solar tree у себе в місті, що свідчить про унікальність приладу.

Мешканці міста схвильовані ставленням людей до цього винаходу. Оскільки він дає змогу безкоштовно заряджати свої мобільні телефони просто на вулиці. Організатори цього проекту під час установки покладали великі надії на розуміння тернополян та бережне ставлення до нього. На сьогодні у соціальних мережах розгорілись палкі суперечки щодо того, як люди користаються цією послугою. Нещодавно всі почали обговорювати проблему вандалізму використання пристрою. Оскільки більшість шнурів менше ніж за місяць встановлення були вирвані і це «дерево» почало втрачати свою особливість.

13226839_10204843739213128_2362901647246286489_n

Катерина Калуш керівник прес-служби міської ради повідомила, що пошкодження вже виправлені і встановлено нові шнури. Мешканці міста дізнавшись про це висловили свої думки у соцмережах: Наталія Червак: « Ще від першої новини про відірваний дріт стало цікаво, кому воно треба? Хіба його можна потім використовувати? Може, я не розуміюся, але добре, що відновили. Тепер якось спокійніше. А то уявіть - екскурсія: ось у нас тут «сонячне дерево», але там тільки обгризки, бо тернополяни повідрізали собі дроти....». Денисюк Олександр: «чомусь є кому пошкодити, є кому рeмонтувати, алe нeма кому зробити раз так щоб нe шкодили. вот так і живeмо. одні шкодять - маєм рeзонанс, другі швидко рeмонтують - знову рeзонанс, алe ніхто толком нe вирішує проблeму і нe шукає винуватця. і цe на цeнтральному майдані міста».

Були і ті, хто дивиться на цю ситуацію позитивно, і ті, хто давав певні рекомендації щодо покращення: Бурбеза Григорій: «Обірвані дроти для заряджання мобільників антинародна влада вже полагодила!», « … Зламають - відремонтують. Ми ж не вважаємо всесвітньою подією якщо десь зламають (і відремонують у визначеному порядку) банкомат?». Святослав Журовський: « Дивився сьогодні відео з камери на цьому дереві. Дуже багато людей роздивляються штекера. Не завадили б підписи-стандарти-бренди». Лілія Валігура: «Там треба на перших порах поставити поліцейського».

Після ремонту та поновлення шнурів організатори мають надію, що це був останній випадок, коли «дерево» лишилось у такому стані. В свою чергу, тернополяни просять прислухатися до порад та встановити нагляд за обʼєктом, принаймні, на перший час. Тому залишається вірити у порядність та відповідальне ставлення людей до «сонячного дерева», яке є особливістю міста. Адже, воно може стати у нагоді й тим, хто гулятиме містом після Вас.

Олена Сабатюк

 

У Тернополі продовжують ремонт моста на вулиці Бродівській

Четвер, 12 травня 2016, 07:58

Продовжився  ремонт мосту на вулиці Бродівській. Роботи на мості розпочалися минулого року. Тоді було влаштовано новий деформаційний шов із заміною колесовідбивачів. Також було оновлено пішохідні доріжки.

Цьогоріч з настанням сприятливих погодних умов роботи тут продовжилися. Нагадаємо, що  міст звели на початку вісімдесятих років минулого століття, і з того часу він практично не ремонтувався

Також минулого року здійснили ремонт шляхопроводу на вулиці Промисловій. Тут деформаційний шов між плитами шляхопроводу також не ремонтували вже понад сорок років.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР

 

У Тернополі скоро розпочнеться реконструкція пляжу «Циганка» (ескізні фото)

Четвер, 12 травня 2016, 07:03

Прогулянкова алея з пристанню, зона тихого відпочинку та скейтпарк, площа з пірсом і пішохідним фонтаном, «Зелений пляж» з рестораном, спортивна зона з дитячим майданчиком та велодоріжка з’являться цього року біля Набережної ставу після проведення реконструкції пляжу «Циганка». Як розповідає міський голова Сергій Надал, усе це буле реалізовано завдяки ініціативі молодих архітекторів із громадської організації «URBAN.te».

«Реконструкція Набережної розпочнеться найближчим часом. Ми плануємо до Дня міста, 28 серпня, перетворити занедбану територію на сучасну відпочинку зону європейського типу», - зазначає очільник Тернополя.

Представники громадської організації «URBAN.te» пояснюють, що вузька частина Набережної буде на трьох рівнях: від дороги запланована велосипедна доріжка, що буде відмежована від проїжджої частини металевими стовпчиками, та тротуар; головна пішохідна алея; на рівень нижче відпочинкова зона із дерев’яним покриттям, звідки ноги можна буде занурити у воду. А також передбачений амфітеатр, який буде влаштований біля вже існуючої підпірної стінки за рахунок перепаду рельєфу.

 

Підприємцям дорахували майже мільйон податків та штрафів

Четвер, 12 травня 2016, 06:57

Ревізори відділу контрольно-перевірочної роботи Тернопільської ОДПІ впродовж січня-квітня цього року провели 19 планових документальних перевірок підприємців, за результатами яких встановлено порушення чинного податкового та іншого законодавства та донараховано 908,9 тис грн податків та штрафних санкцій.

Також, перевірці з питань правильності нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску підлягали й 26 юридичних осіб, в яких було встановлено порушень на 859,2 тис грн.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

У Тернополі дали старому тролейбусу нове життя

Четвер, 12 травня 2016, 06:05

Нещодавно у Тернополі почали ремонтувати старий транспорт, який на вигляд годиться лише на металолом. КП «Тернопільелектротранс» повідомляє, що цього року планують відремонтувати 5 тролейбусів, які будуть обслуговувати тернополян та гостів міста. Чим більше транспорту відремонтують, тим швидше пасажири зможуть користуватися цією «новинкою».

У попередні роки транспорт на ремонт відправляли в Дніпропетровськ, але це потребувало значних витрат коштів та часу, тому було прийняте рішення реставровувати на місці. На початку весни була завершена робота над 101 тролейбусом, який зазнав капітального ремонту.

IMG_7985s

Андрій Мастюх директор КП «Тернопільелетротранс» повідомив, що на сьогодні почали ремонт 138 транспорту, роботу над яким повинні завершити за два місяці. Відновлення має пройти всі стадії ремонту, оскільки від тролейбуса залишилась лише рама.

Реставрація одного тролейбуса вартує 180-200 тисяч гривень. До цієї ідеї долучилася і міська рада, яка виділила 900 тисяч гривень на ремонт транспорту. Тому до кінця року в місті буде збільшено кількість громадського транспорту.

Також 2016 році планують відкрити нову тролейбусну лінію з Аляски на Дружбу. Підприємство повинне закупити 10 великогабаритних тролейбусів, які курсуватимуть вулицями Тернополя.

Олена Сабатюк

 

Шахрай виманив у пенсіонера 6216 гривень

Середа, 11 травня 2016, 08:14

6216 гривень виманив шахрайським методом чортківчанин у свого земляка. Чоловік пообіцяв продати жителю села Яблунів трактор. Проте шістдесятичотирьохлітній пенсіонер не мав одразу всієї суми і чортківчани домовилися між собою, що дідусь сплачуватиме щомісяця близько п’ятиста гривень.

Коли вся сума буде виплачена – отримає трактор. Більше року пенсіонер приносив і віддавав “продавцеві” з пенсії необхідну суму і отримував за це розписку.

За словами начальника Чортківського відділу поліції Валентина Юрчака, так-званий власник транспорту потрапив у поле зору правоохоронців уже давно. Наразі сім кримінальних проваджень, порушених щодо нього за фактами шахрайств перебуває у суді, триває розслідування і по розбою та замаху на вбивство.

У ході слідчо-оперативних дій правоохоронці і дізналися про чергове шахрайство з трактором та попередили пенсіонера не носити більше зловмиснику грошей. Тридцятилітній шахрай зізнався, що віддавати чортківчанину сільськогосподарську техніку не збирався.

За даним фактом правоохоронці порушили кримінальне провадження за статтею 190 частина 1 – заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство). Триває слідство.

 

Сторінка 87 з 109

«ПочатокПопередня81828384858687888990НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер