images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

День вшанування Небесної Сотні у Тернополі

Вівторок, 16 лютого 2016, 10:49

20.01 о 11:00 на Театральному майдані в Тернополі відбудеться вшанування Небесної Сотні. 

День вшанування Небесної Сотні у Тернополі

 

Молодіжна міська рада проведе змагання

Вівторок, 16 лютого 2016, 10:20

З 29 лютого по 5 березня 2016 року з нагоди відзначення пам’яті Романа Шухевича, молодіжні організації міста, органи студентського самоврядування та молодіжна міська рада проведуть спортивні змагання на Кубок Генерала Української повстанської армії Романа Шухевича.

kubok shuhevycha

Особливістю змагань є те, що вони проводяться з улюблених видів спорту «друга Шуха», в яких він досягав успіхів як спортсмен, а це:

● копанка (футзал),
● відбиванка (волейбол),
● кошиківка (баскетбол),
● біг (естафета),
● стрільба,
● скелелазіння,
● інтелектуальний змаг.
.


● У змаганнях МОЖУТЬ брати участь молодіжні громадські організації та органи студентського самоврядування.
● У змаганнях НЕ МОЖУТЬ брати участь: політичні партії, професійні спортсмени та професійні команди з тих чи інших видів спорту.

Увага! Учасники змагань, які молодші 18-ти років обов'язково мають принести довідку про пройдений медогляд.

Бажаючі взяти участь хай пишуть у приват https://www.facebook.com/profile.php?id=100008382971263, а також можуть долучитися до групи у вк https://vk.com/event114423054

 

Успішним може бути кожен

Вівторок, 16 лютого 2016, 10:03

Саме така основна ідея спортивно - пізнавального заходу «Крок до успіху», що проводить Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення серед учнів загальноосвітніх шкіл міста вже впродовж трьох місяців.

«Бути активним в житті, не сидіти на місці, шукати себе», - головний секрет успіху, яким поділилися з учнями ЗОШ №23 майстер спорту України з лижного фристайлу, багаоторазова переможниця та призерка кубків і чемпіонатів України, Щербанюк Оксана. Зустріч зіркової випускниці цієї школи з третьокласниками відбулася в актовій залі 11 лютого, під час якої діти з захопленням переглянули відеоролики з гірськолижних змагань на трасі Буковель, тренування фристайлістів в зимовий та літній період, дізналися про роботу спортивних секцій гірськолижної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи «Екстрім».

+SAM_6446

Також цікавою та пізнавальною була зустріч школярів у Тернопільській ЗОШ №20 з кандидатами в майстри спорту з лижного фристайлу Масирою Олегом та ученицею 10-ого класу цієї ж школи Николайською Ольгою. Діти цікавилися, скільки часу потрібно, щоб навчитися виконувати стрибки, наскільки це складно, як перебороти страх перед крутими гірськими схилами.

Учні молодшої школи мали можливість не тільки поспілкуватися зі спортсменами, але й потримати в руках медалі та сфотографуватися з чемпіонами.

Такі зустрічі стимулюють дітей займатись спортом, піклуватися про своє здоров’я, а також ставити цілі та досягати їх.

 

Агробізнес в онлайні – перший крок зроблено

Вівторок, 16 лютого 2016, 08:40

Сьогодні покупками в інтернеті вже нікого не здивуєш - обсяг товарів, які замовляють у мережі, зростає з кожним днем. Великобританія, США, Японія – у цих країнах доля онлайн-покупок уже становить більше 10 відсотків від загальних продажів. Всесвітня торгівельна організація зазначає, що темпи розвитку інтернет-торгівлі набагато вищі за темпи розвитку світової торгівлі в цілому. Тож не дивно, що інтернет-торгівля сьогодні стала невід’ємною частиною економіки будь-якої країни.

Україна не стала виключенням і успішно приєднується до світового співтовариства.

Використання механізму електронної торгівлі успішно зарекомендувало себе у багатьох секторах економіки, у тому числі і аграрному. Завдяки переведенню торгівельної  діяльності в електронну форму, купувати і продавати стало значно простіше. В Україні таким проривом стали тендерні онлайн-платформи. Адже тендер – це виявлення потреби сільгоспвиробника.

Зручність онлайн-тендерів важко переоцінити.

ü  По-перше, фермеру не потрібно приймати сотні дзвінків від різних постачальників, які диктують свої ціни. Для цього створюється тендер на якому постачальник пропонує свою ціну на той чи інший товар онлайн. В той же час роботу на себе перебирає відповідний працівник тендерної  платформи, який надає фермеру усю інформацію про хід торгів на його продукцію.

ü  По-друге, трейдеру також зручніше заявити про свої ціни в онлайні.  Аудиторія потенційних покупців тут значно ширша, та й купівля-продаж в такому режимі відбуваються набагато швидше і ефективніше.

ü  По-третє, трейдеру і виробнику не треба весь час турбуватися про динаміку цін на ту чи іншу продукцію. Усе можна побачити онлайн, і таким чином весь час бути в курсі останніх тенденцій аграрного ринку.

Отже, переваг в електронної торгівлі дійсно багато. Бути поінформованим і вчасно зорієнтуватись – це вже половина успіху, друга половина полягає у виборі надійного партнера. Агроплатформа  UAGRO перша в Україні запропонувала сільгоспвиробникам співпрацю у режимі онлайн і до сьогодні залишається надійним партнером більш ніж для п’яти тисяч виробників і дистриб’юторів з усієї України.

Прес-служба UAGRO

 

Додаткова інформація за телефоном: (067) 6503042

Тетяна Земляна

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

http://uagro.ua

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Збережемо усмішку

Вівторок, 16 лютого 2016, 07:58

15 лютого 2016 року в приміщенні Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 22 працівники Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення міської ради провели 3 пізнавальні заходи «Збережемо усмішку».

Організатори розповіли учням других класів про важливість дотримання гігієни ротової порожнини, як важливої умови збереження зубів, показали як правильно чистити зуби та які засоби гігієни потрібно використовувати для догляду за ротовою порожниною.

+SAM_6521

Під час заходу діти взяли участь у пізнавальних іграх: «Що потрібно для догляду за ротовою порожниною?» та «Дозволяється – забороняється». Також учні, розгадавши кросворд, дізнались, що є найбільшим ворогом нашої посмішки.

+SAM_6556

«Пам’ятайте, ваша усмішка – ваша візитка і показник здоров’я! Тому дотримуйтесь правил гігієни ротової порожнини та два рази на рік відвідуйте стоматолога» - порадила другокласникам Тетяна Барна, педагог-організатор центру.

 

Ставка акцизу змінена

Вівторок, 16 лютого 2016, 07:56

З 1 січня 2016 року замість адвалорної ставки акцизного податку 5 % платники роздрібного акцизу - реалізатори пального повинні використовувати специфічну ставку - 0,042 євро за кожний літр реалізованого (відпущеного) товару.

Така норма передбачена Законом України від 24.12.2015 р. №909-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році".

У І кварталі 2016 року для розрахунку акцизного податку з роздрібної торгівлі пальним необхідно застосувати курс євро, встановлений НБУ на 20 грудня 2015 року, тобто 25,462988 грн. Ставка акцизного податку у гривнях за один літр реалізованого (відпущеного) пального дорівнюватиме 25,462988 грн. x 0,042 євро.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Випадки, в яких особи можуть не подавати декларацію про майновий стан і доходи

Понеділок, 15 лютого 2016, 09:47

Відповідно до ст. 67 Конституції України сплата податків є громадянським обов’язком перед державою та суспільством. Водночас податковим законодавством визначені випадки, в яких особи можуть не подавати декларацію про майновий стан і доходи.

Відтак обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації за 2015 рік вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи виключно:

- від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом Податкового кодексу України;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до цього розділу;

- у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 Податкового кодексу України;

- зазначені у п.п. "є" п. 176.1 ст. 176 Податкового кодексу України доходи від двох і більше податкових агентів, і при цьому загальна річна сума оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) такими податковими агентами не перевищує ста двадцяти розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Виїжджаєш за кордон – відвідай податкову

Понеділок, 15 лютого 2016, 06:57

У відділі адміністрування податку на доходи фізичних осіб Тернопільської ОДПІ зазначили, що громадяни України, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов’язані подати до податкової інспекції за місцем проживання декларацію про майновий стан і доходи у термін, не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

Після надходження такої декларації, інспекція протягом 30 календарних днів зобов’язана перевірити визначене податкове зобов’язання, сплату належної суми податку й видати довідку про таку сплату та про відсутність податкових зобов’язань.

Така довідка надалі надається громадянином до органів митного контролю під час перетину кордону та є підставою для проведення митних процедур.

Тернопільська ОДПІ також нагадує, що з 1 січня 2016 року розпочалась кампанія декларування доходів громадянами за 2015 рік. Консультації, тренінги, надання практичної допомоги – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1, телефон: 43-46-10.

 

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Запрацював оновлений сервіс

Неділя, 14 лютого 2016, 12:49

За інформацією прес-служби Державної фіскальної служби України станом на 10 лютого 2016 року оновленим сервісом «Електронний кабінет платника» вже користуються 2,5 тис. платників податків.

Переглянути відеоінструкцію з користування цим сервісом можна на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням http://sfs.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi-materi/2964.html.

Нагадаємо, що модернізований електронний сервіс «Електронний кабінет платника» розпочав роботу у тестовому режимі 9 лютого 2016 року.

Тернопільська ОДПІ запрошує громадян задекларувати отримані у 2015 році неоподатковані доходи та подати до 1 травня 2016 року декларацію про майновий стан і доходи. Консультації, тренінги, надання практичної допомоги – у Центрі обслуговування платників, телефон: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Лише два підприємства, а до бюджету – майже мільйон

Неділя, 14 лютого 2016, 12:48

За результатами планових документальних перевірок у січні цього року фахівцями управління податкового аудиту Тернопільської ОДПІ виявлено порушень та донараховано по двох підприємствах, із чотирьох перевірених, 948 тис грн. раніше не сплачених податків та штрафних санкцій. А 20 позапланових перевірок (більшість з яких проводилась за заявами, пов’язаними з ліквідацією юрособи), принесуть до бюджету ще 284 тис грн. Визнавши результати донарахувань, підприємствами уже сплачено до казни 580 тис грн.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

На Театральній площі відбудеться флешмоб поцілунків

Неділя, 14 лютого 2016, 12:44

14 лютого о 14:00  у Тернополі на Театральні площі в рамках «Ярмарки у містечку кохання» відбудеться флешмоб «1minute kiss».

Мета флешмобу: зібрати якомога більше пар, які б одночасно цілувалися на протязі 1 хвилини, цим самим ще раз підтверджуючи, що Тернопіль – романтичний. По закінченню флеш мобу проводитиметься розіграш: вечері на двох, 2х квитків на Віденський бал та шампанське. Також діятиме «Вільний мікрофон», де кожен зможе оголосити зізнання своїй половинці, а також прочитати натхненний вірш про кохання.

Організатори: Event компанія "Вище неба", ВМГО «Студентська республіка», ГО «Молодіжне об’єднання «Файне місто» за сприянням Тернопільської міської ради, Тернопільської ОДА та нічного клубу «Allure».

За детальною інформацією: 067 114 74 80 / 093 98 62 165 Вікторія

 

Що отримала місцева казна

Субота, 13 лютого 2016, 10:42

Не дивлячись на значну кількість вихідних та святкових днів у січні, платники міста та Тернопільського району активно наповнювали не тільки Державний бюджет, але й і місцеві скарбниці. Так, міський бюджет отримав більш як 53,2 млн надходжень, з яких: майже 31 млн грн податку на доходи фізичних осіб, 7,9 млн грн єдиного податку, 7,4 млн грн акцизу, 4,3 млн грн плати за землю, 1,8 млн грн податку на нерухоме майно Загальна сума надходжень до казни району склала 9,1 млн грн, з яких: 4,6 млн грн податку на доходи фізичних осіб, 1,5 млн грн акцизу та таку ж суму єдиного податку, 686 тис грн плати за землю.

За 10 днів лютого надходження до міського бюджету склали 17,3 млн грн, а до бюджету Тернопільського району – 4,2 млн грн.

Тернопільська ОДПІ запрошує громадян задекларувати отримані у 2015 році неоподатковані доходи та подати до 1 травня 2016 року декларацію про майновий стан і доходи. Консультації, тренінги, надання практичної допомоги – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1, телефон: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Будуть визнані банкрутами

Субота, 13 лютого 2016, 10:35

У провадженні господарських судів України перебуває на розгляді 27 справ про банкрутство, де кредитором являється Тернопільська ОДПІ, із загальною сумою кредиторських вимог 59,3 млн грн. З початку року надходження до бюджету від боржників, які перебувають у процедурі банкрутства склали майже 1,1 млн грн.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Особливості застосування податкової знижки

Субота, 13 лютого 2016, 10:31

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку-резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом України.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема:

- квитанціями;

- платіжними дорученнями;

- фіскальними або товарними чеками;

- прибутковими касовими ордерами;

- меморіальними ордерами тощо;

Також понесені витрати підтверджується копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача).

У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Слід зазначити, що фізичні особи, які мають право на податкову знижку, можуть скористатися ним протягом всього календарного року, наступного за звітним, тобто до 31 грудня 2016 року необхідно заповнити та подати декларацію.

  

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

З 1 січня 2016 року проіндексовано ставки екологічного податку

Субота, 13 лютого 2016, 10:30

Законом України від 24 грудня 2015 року №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон №909) проіндексовано ставки екологічного податку, що діяли у 2015 році:

1) за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення (крім двоокису вуглецю), що затверджені п. 243.1-243.3 ст. 243 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), на 26,71%, а за викиди двоокису вуглецю (п. 243.4 ст. 243 ПКУ) – на 26,92%;

2) за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти (п. 245.1-245.2 ст. 245 ПКУ) – на 26,72%;

3) за розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах (п. 246.1-246.2 ст. 246 ПКУ) – на 25,81-26,81%;

4) за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) (п. 247.1 ст. 247 ПКУ) – на 26,7%;

5) за тимчасове зберігання радіоактивних відходів їx виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк (п. 248.1 ст. 248 ПКУ) – на 26,7%.

Звертаємо увагу, що за податковими зобов’язаннями з екологічного податку, що виникли для виробників електроенергії на теплоелектроцентралях та ТЕС з 1 січня 2016 року ставки податку становлять 100% від ставок, передбачених ст. 243, 244, 245 i 246 ПКУ (абз. четвертей п. 2 підрозд. 5 розд. XX ПКУ).

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Про cвій шлях до успіху розповіла наполеглива власниця мережі магазинів

П'ятниця, 12 лютого 2016, 07:25

Успіх – одна з основних складових щасливого майбутнього. Для досягнення цієї мети потрібно визначити власні пріоритети: кар`єра, кохання, самовдосконалення, діти, багатство, знання, досвід та слава. Підкорюючи вершину  важко зробити вибір, особливо, коли є прагнення все поєднати. Своїм тернистим шляхом до успіху поділилась наполеглива власниця мережі магазинів у м. Збаражі Іванна Габрик.

  • Іванно, Вас давно знають у м. Збаражі, як відповідальну та успішну людину. Чому свою мрію Ви вирішили втілювати саме у цьому невеликому місті?
  • Свій бізнес я розпочала ще 18 років тому. На цей час Збараж був нерозвиненим містом, лише, з кількома продуктовими магазинами. Друг мого батька з Борислава запропонував реалізувати фарбу, яку йому видали на зарплату. Ми погодились і почали втілювати це в життя, починаючи з ринку. Але у мене була нагода відвідати Польщу і, коли я подивилась на розвиток торгівлі у цій країні, я загорілась ідеєю відкрити свій магазин у рідному містечку.

Власниця -Іванна Габрик

  • Ви маєте диплом юриста. Чи допомагає Вам це у бізнесі?
  • По спеціальності я працювала 10 років і у вихідні дні ми їздили на ринок, тому що зарплата була надто низька. Разом з моїм чоловіком ми відкрили власний маленький магазин, але після народження дитини я не повернулася в юридичну сферу, оскільки йому було важко працювати, і я була змушена продовжити допомагати чолокові у цьому. Проте, безперечно, досвід попередньої роботи мені зараз дуже допомагає, тому що бізнес  це закон честі та виживання.
  • Зазвичай, бізнесом займаються чоловіки, оскільки  це справа нелегка. Як Ви вважаєте, чи місце жінкам у цій сфері?
  • Я вважаю, що так, особливо, якщо  це сімейний бізнес. Завжди є двохстороння підтримка та допомога. Жінки проблеми вирішують з розважливістю, мудрістю, тому що перед прийняттям рішення обдумують його доцільність та не покликаються на емоції.

Продавець

  • У Вас була практика співпраці з громадськими організаціями? Можливо, це давало змогу розвитку Вашої справи?
  • Для розвитку мені це поштовху не давало, але я брала участь у багатьох проектах, особливо, коли розглядали питання про розвиток міста. Звичайно, ми надавали фінансову допомогу та підказували нові ідеї, організовували благодійні акції. Наприклад, я пропонувала відкрити корти, майданчики для дітей, щоб вони більше приділяли увагу спорту.

Грамоти

  • Потрібно саказати, що сьогодні Ви успішна людина. На Вашу думку,  це вже досягнута мета?
  • Звичайно, ні. У цій справі не потрібно ніколи зупинятися, тому що в бізнесі велика конкуренція. Потрібно втілювати нові задуми в життя, відкривати нові магазини, вводити в обіг нові товари, створювати робочі місця, тому завжди є над чим працювати.

товар 2

  • Які поради для досягнення успіху Ви могли б дати нашим читачам, зокрема, відкрийте власний секрет?
  • На мою думку, секрет успіху в тому, що потрібно жити за Божим законом і віддавати десятину. Якщо, Ви займаєтесь благодійністю, робите добрі справи, допомагаєте іншим, тоді все повернеться сторицею. Головне  вірити у свої сили, досягати поставленої мети, не здаватися відчаю та бути  розсудливою людиною  це моя формула успіху.

Олена Сабатюк

 

У січні загальний товарообіг Тернопільської області склав майже 33 млн дол. США

Четвер, 11 лютого 2016, 08:23

Протягом січня 2016 року Тернопільською митницею ДФС оформлено 1325 електронних митних декларацій, зокрема, 570 митних декларацій оформлено в митному режимі «Імпорт», 417 – в митному режимі «Експорт» та 338 – в інших митних режимах, а це на 23% більше за аналогічний період 2015 року.

«Оформлено 29 тис. тон вантажів, серед яких 11,4 тис. тон імпортних та 17,6 тис. тон експортних, що на 7,9 тис. тон або на 38% більше, ніж у січні минулого року. В тому числі, оформлено більше імпортних вантажів на 6,4 тис. тон та експортних на 9,6 тис. тон», – зазначила в.о. начальника Тернопільської митниці ДФС Оксана Антонович.

Відтак загальний товарообіг області склав майже 33 млн дол. США, зокрема, імпорт – 17 млн дол. США та експорт – 15,8 млн дол. США.

Основу експорту та імпорту склали електроустаткування, зернові культури, деревина та вироби з неї, олія рослинного походження (ріпакова для технічного використання), білкові речовини, полімерні матеріали, риба свіжоморожена, добрива мінеральні, механічне обладнання тощо.

Зовнішньоекономічні операції проводились з торговельними партнерами із 45 країн світу, серед яких перші позиції займають Польща (57,4% від усього товарообігу), Німеччина (4,5%), Росія (3,7%), Італія (3,7%) та Естонія (3,2%).

У географічному розрізі найбільше товарів в область надійшло з країн Європейського співтовариства, а саме з Польщі (майже 47% від усього імпорту), Німеччини (7,3%) та Італії (4,2%). Водночас експорт товарів здійснювався до країн Європейського співтовариства, найбільше до Польщі (майже 80% від усього експорту), Литви (3,5%) та Італії (3,1%).

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Іноземні доходи оподатковуються військовим збором

Четвер, 11 лютого 2016, 08:10

У 2015 році громадянин перебував за кордоном та отримував офіційно зарплату, з якої утримували податок за ставкою 18%. При заповненні річної декларації про майновий стан і доходи подав відповідні іноземні документи про це, однак в податковій зазначили, що потрібно доплатити військовий збір. Чи правомірно? 

Відповідно до Податкового кодексу України об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 цього кодексу, а саме:

* загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід;

* доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання);

* іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

Таким чином, іноземні доходи підлягають оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5% на загальних підставах.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Фонди отримали січневі надходження

Середа, 10 лютого 2016, 07:23

Платники обласного центру та Тернопільського району у першому місяці нового року сплатили на централізовані рахунки податкової інспекції 67,6 млн грн єдиного внеску.

Слідує зазначити, що страхові кошти, акумульовані на таких централізованих рахунках, автоматично перераховуються не пізніше наступного операційного дня після їх зарахування на централізовані рахунки Пенсійного фонду, фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, на рахунки Накопичувального пенсійного фонду.

 

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Консультації щодо податкової соціальної пільги

Середа, 10 лютого 2016, 07:16

Неповний робочий час: чи можна застосовувати соцпільгу?

Фізична особа, яка працює неповний робочий день – має право на податкову соціальну пільгу за умови, якщо розмір її заробітної плати не перевищує граничного розміру для отримання податкової соціальної пільги (у 2016 році – 1930 грн).

Чи застосовувати соцпільгу до авансу?

Податкова соціальна пільга застосовується до всієї заробітної плати за місяць, а не до її частини (авансу).

Тернопільська ОДПІ також нагадує, що з 1 січня 2016 року розпочалась кампанія декларування доходів громадянами за 2015 рік. Консультації, тренінги, надання практичної допомоги – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1, телефон: 43-46-10.

 

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Сьогодні проходить чверть фіналу «Шкільної футзальної ліги України»

Вівторок, 09 лютого 2016, 11:45

pr_2477_bЦі змагання проводяться з метою підвищення масовості дитячо-юнацького футзалу в країні, організації фізкультурно-оздоровчої і виховної роботи в загальноосвітніх школах, зміцнення здоров’я дітей та підлітків, залучення їх до регулярних занять футзалом, виявлення здібних футзалістів, популяризації та розвитку футзалу.

У змаганнях приймають участь команди загальноосвітніх шкіл м. Тернополя.

В ¼ вийшли команди:

ТЗОШ №11, 13, 19, 21,

ТСШ №7, 17, 29 та

ТНВК №6.

10 лютого у спортивній залі ЗОШ №26 в ½ зіграють 4 з цих команд та фіналі боротимуться за 1 місце. Початок ігор з 14.00 години.

Організатори змагань: Управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту та Управління освіти і науки Тернопільської міської ради спільно з Тернопільською міською федерацією футболу та Тернопільським міським центром фізичного здоров’я населення.

Нагороджує подарунками ТМ «Ласунка».


Запрошуємо любителів спорту зарядитись позитивом від футбольних баталій!


Результати ігор, імена фіналістів та фотозвіт будуть опубліковані в нашому блозі tmcfzn.blogspot.com


 

Право на застосування спрощеної системи оподаткування

Вівторок, 09 лютого 2016, 08:21

ДФС України повідомлено, що юридичні особи – платники єдиного податку третьої групи, у яких за результатами 2015 року обсяг доходу перевищує 5 млн грн, не втрачають можливість застосувати спрощену систему оподаткування у 2016 році.

Умова щодо зобов’язання платника єдиного податку перейти на сплату інших податків і зборів у разі перевищення обсягу доходу в 5 млн грн застосовуватиметься до обсягу доходу, отриманого ним у 2016 році.

Юридичні особи, якими прийнято рішення про перехід з 01.01.2016 року на спрощену систему оподаткування та надано до контролюючого органу до 15 грудня 2015 року заяву і розрахунок доходу за попередній календарний рік з обсягом доходу більше 5 млн грн, мають право застосовувати спрощену систему оподаткування.

(Лист від 25.01.2016р. № 2280/7/99-99-15-03-01-17).

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Як тернополяни святкуватимуть День Валентина

Вівторок, 09 лютого 2016, 08:17

Валентинів день, День Закоханих — свято, яке відзначають у деяких країнах 14 лютого. Широкої популярності в Західній Європі воно набуло після XV століття. Сучасний світ, в якому ми живемо, переповнений різноманітними подіями, проте ми чимдуж відчуваємо нестачу емоційного тепла, прагнемо свята у родинному колі. Ми погрузли в побуті, роботі. День Валентина — прекрасна нагода для чоловіків попрактикуватися в романтичних подвигах, які з нетерпінням чекають від них дружини». Отож, як святкують це свято тернополяни, дізнавались журналісти «Моя газета».

Дмитро, 28 років, стоматолог
Планую святкувати зі своєю коханою у ресторані. Хочу подарувати їй iPhone 6s, про який вона так довго мріяла, і звісно великий букет троянд. Я вважаю, що святкувати потрібно, бо кохання це саме головне, що є на світі. Кохайте і будьте коханими.

Дмитро, 28 років, стоматолог

Ірина, 19 років, студентка
Я кожного року святкую День святого Валентина. Як на мене, це чудовий час провести його з коханою тобі людиною. А також зробити невеличкі приємні подарунки один одному. Ну і обов’язковим вже традиційним подарунком є валентинки, які символізуюють День закоханих.

Ірина, 19 років, студентка

Андрій, 38 років, водій
На мою думку, це хороший привід усамітнитися із коханою людиною, забути про все і просто насолоджуватися спілкуванням. Як правило, цього дня у нас завжди багато роботи, але ввечері ми знаходимо час, аби побути разом, потішити один одного цікавими подарунками чи просто приготувати смачну вечерю.

Андрій, 38 років, водій

Владислав, 18 років, студент
Ні, я не люблю святкувати День святого Валентина. Для мене це простий день, як і інші. Хоча я завжди отримую привітання та валентинки у цей день.

Владислав, 18 років, студент

Катерина, 32 роки, продавець
Ми з чоловіком в День закоханих плануємо провести вечір у затишному кафе. Також прогулятися вулицями міста, згадавши перші зустрічі та інші романтичні моменти.

Катерина, 32 роки, продавець

Олександр, 22 роки
Я свою дівчину запрошу на побачення в кінотеатр, вона любить романтичні фільми. Зустріну біля будинку з великим букетом квітів, а потім можна буде піти на льодовий майданчик. Нам обом подобається кататись на ковзанах.

Олександр, 22 роки

Сергій, 21 рік
Я планую провести День святого Валентина разом зі своє коханою дівчиною. Планую зробити гарний, романтичний сюрприз. Після нього, зберігаючи інтригу, перейти до незабутнього вечора у двох із пляшкою хорошого вина та чимось солоденьким.

Сергій, 21 рік

Олександра, 20 років
Я не надто романтична людина, тим більше, що друга половинка зараз далеко. Нічого особливого в цей день не планую, подивлюсь якийсь фільм,або піду на шопінг зі своїми подругами, а свого хлопця привітаю милою смскою.

Олександра, 20 років

Ольга, 25 років

Чесно кажучи, я з нетерпінням чекаю цього свята, хоча воно є більш органічним для європейських країн. Мені якось вдалося побувати в Європі у День Святого Валентина. У цей день там усі перебувають у якійсь ейфорії. Атмосфера відрізняється від українських реалій. Ми якось дуже формально підходимо до святкування - посидіти в кафе і отримати подарунок. Там їдуть у романтичну подорож, роблять несподівані вчинки, загалом інший настрій, інші відчуття. Можливо, все залежить від внутрішнього бажання.

Ольга, 25 років

Підготувала Веронічка Купчик

 

Молоді реформатори зустрінуться з міським головою

Вівторок, 09 лютого 2016, 08:00

9 лютого о 16.00 год. в сесійній залі Тернопільської міської ради учасники проекту “Школа молодого реформатора” зустрінуться і міським головою Сергієм Надалом.

Нещодавно стартував набір на проект і за результатами анкетування були призначені співбесіди із представниками виконавчої влади, які обрали найкращих молодих активістів для стажування в своїх управліннях. Зрештою, 22-ом молодим людям пощастило потрапити в управліннях ради.

Учасники працюватимуть за такими напрямками: транспортний, туристичний, організаційний, культурний, освітній, охорона здоров’я, соціальна політика та робота з грантовими проектами. Проект має на меті підвищення ефективності роботи міської ради, підтримання зв’язків із представниками громадських організацій, сприяння розвитку волонтерського руху в місті та реалізації молодіжних і студентських ініціатив.

Після зустрічі із міським головою Тернополя учасники прослухають мотиваційний тренінг від Івана Омеляна.

За детальнішою інформацією звертайтесь до координатора проекту Ігоря Стецюка:  +38(096)8461896

wEpw1gT1M9I

 

Турбуючись про здоров’я тернополян, у місті проведуть спортивно-масові заходи

Вівторок, 09 лютого 2016, 07:54

Турбуючись про Вас та ваше здоров’я ми будемо проводити спортивно-масові заходи для популяризації фізичної культури і спорту.


У ЛЮТОМУ ОЧІКУЙТЕ ТАКІ ЗАХОДИ:

1. Спортивний фестиваль «Ігри патріотів» серед учнів 3-х класів:

- 09.02 у ТЗОШ №19;

- 10.02 у ТЗОШ №29;

- 11.02 у Спеціалізованій початковій школі повного дня з поглибленим вивченням іноземних мов;

- 12.02 у ТЗОШ №6.

2. Спортивно-пізнавальний захід «Крок до успіху»

- 11.02 у ТЗОШ №23;

- 12.02 у ТЗОШ № 20

3. Спортивно-масовий захід «Привітання тернопільських школярів з нагоди відкриття Юнацьких Олімпійських ігор в Ліллехаммері 2016»

Заплановані також профілактичні заняття, спрямовані на популяризацію здорового способу життя:

* «Комп’ютер – друг чи ворог?» (09.02 - ТЗОШ № 7);

* пізнавально-розважальний захід для дітей дошкільного віку «Молочне здоров'я» (10.02 - ТОВ «ДНЗ «Затишок»);

* майстер-клас з виготовлення буклету «Твоя перша олімпійська пам’ятка»

(11.02 - ТЗОШ №22);

* 11.02 захід для міс Тернополя «Прийняття себе - крок до самовдосконалення» у приміщенні «Тернопільського центру дозвілля та молодіжних ініціатив ім. О.

Довженка»;

Дякуємо за співпрацю нашим партнерам! Об’єднаймось для спільної мети - здоров’я нашої громади!

план_8-12.02(2)

 

Ярмарка у містечку кохання

Вівторок, 09 лютого 2016, 07:46

Тернопільська Event компанія "Вище неба", ГО «Молодіжне об’єднання «Файне місто» організовує «Ярмарку у містечку кохання». 

Приходьте разом зі своїми коханими 12 – 14 лютого на Театральний майдан Тернополя та пориньте у вир незабутнього відчуття.
На Вас чекає цікава програма:

- Продаж подарунків до дня закоханих;

- Флешмоб «1 minutes KISS»;

- Конкурси, розваги, фото зони, тренінги;

- Розіграш квитків у кращий нічний клуб міста.

Захід відбуватиметься за сприянням Тернопільської міської ради, нічного клубу «Allure» та спільноти у соцмережах «Від Тарнополя до Тернополя».


Не прогавте свій шанс в цей чарівний час.

111

 

Молодіжна міська рада провела перше засідання

Вівторок, 09 лютого 2016, 07:10

28 січня в сесійній залі міської ради відбулось перше засідання нового скликання Молодіжної міської ради. Із 47 депутатів, участь взяли 41 представник громадських організацій.

224810991

Зі вступним словом виступила новообраний молодіжний мер міста — Вероніка Дякович.

DSC00010

Після офіційного знайомства, молоді депутати презентували ідеї та проекти для подальшої їх реалізації. Загалом, виносили на обговорення тему міської інфраструктури, екології, інформаційних ресурсів та культури.

DSC00003

Зокрема, на засіданні прозвучала ідея Віталія Горбунова про створення порталу з усіма діючими громадськими організаціями у місті, їх активностями, заходами, анонсами та рейтингом, за яким визначатиметься їх активність.

перше засідання молодіжна рада

Юрій Суходоляк презентував ідею створення молодіжного центру культури – єдиної локації для проведення культурно-освітньої та мистецької діяльності, розповідали також про відкриття еко-форуму, де б висвітлювались проблеми екології та шляхи їх вирішення, разом з Остапом Стецем обговорювали роботу діючого проекту «Smartcity», націленого на розвиток міської інфраструктури, ініціатор ЦК “Азов” розповів про проект патріотично-військового вишколу для всіх шкіл міста, планували також удосконалення велоінфраструктури на 2016 рік, Ярослав Качмарський підняв на обговорення питання фестивалю експериментальної музики та медіа-мистецтва «Гамселить».

DSC00021

Розглянули й інші питання, серед яких – звернення до міського голови щодо можливості бути присутніми під час формування бюджету.

Після презентацій депутати затвердили деякі положення регламенту, створили та обрали постійні комісії.

Оксана Божко

 

Сергій Надал зустрівся із родичами загиблих воїнів АТО

Понеділок, 08 лютого 2016, 06:24

Із 5 по 7 лютого у місті перебувають матері та дружини загиблих бійців АТО з усієї Тернопільщини. Для них у обласному центрі організована спеціальна програма, під час якої родичі бійців АТО можуть поспілкуватися із священиками, психологами, лікарями та юристами. Зустріч очільника Тернополя із цими родинами відбулася в Українському домі «Перемога».

«Ніхто сьогодні не замінить матерям та дружинам воїнів АТО їх втрати. Проте наше завдання зробити усе можливе, щоб покращити життя цих сімей в побутових умовах, допомогти їм пройти соціальну та медичну реабілітацію, - каже Сергій Надал. - Зустріч цих родин раніше відбувалася у різних районних центрах. Тепер три дні вони перебуватимуть у Тернополі, де для них запланована культурна програма та передбачена можливість спілкування із психологами та священикам, а також надання фахової відповіді юристів на важливі питання».

Нагадаємо, що у Тернополі для родин учасників АТО передбачено виділення земельних ділянок, надання грошової допомоги, безкоштовна медична допомога та зубопротезування, а також забезпечення харчування дітей учасників АТО у навчальних закладах.

 

У Тернополі відбудеться благодійний вечір на пошану полеглих під час Революції Гідності

Неділя, 07 лютого 2016, 00:00

Благодійний вечір на пошану полеглих під час Революції Гідності «Арт-десант волонтерів» пройде 20 лютого о 16 год. у ПК «Березіль». Захід відбудеться за підтримки міського голови Сергія Надала.

«Тернополяни повинні продемонструвати патріотичність, вшанувати пам'ять полеглих під час Революції Гідності та усіх, хто віддав своє життя за зміни у нашій країні. Адже завдяки цим людям ми сьогодні можемо змінювати країну на краще», - зазначив начальник управління культури та мистецтв Олександр Смик.

У ПК «Березіль» перед тернополянами виступлять відомі актори, поети та співаки Рима Зюбіна, лідер гурту «Фата моргана» Ігор Роман, шансоньє Люцина Хворост, віртуоз Сергій Шматок, кобзар Василь Лютий, фольк – тріо «Гонта», заслужені артистки України Світлана Мирвода та Леся Горова, народний артист України Анатолій Матвійчук та учні дитячої хорової школи «Зоринка». Режисер вечора - заслужений діям мистецтв України Сергій Архипчук.

Вхід на концерт вільний. Під час заходу організатори збиратимуть кошти на підтримку та реабілітацію бійців АТО.

 

Надходження січня

Субота, 06 лютого 2016, 08:39

Впродовж січня 2016 року Тернопільською ОДПІ забезпечено надходжень від платників міста та району до бюджетів усіх рівнів в сумі – 119,6 млн грн.

Зокрема, до Державного бюджету надійшло 57,2 млн грн, а місцеві бюджети отримали – 62,4 млн грн.

Тернопільська ОДПІ також нагадує, що з 1 січня 2016 року розпочалась кампанія декларування доходів громадянами за 2015 рік. Консультації, тренінги, надання практичної допомоги – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1, телефон: 43-46-10.

 

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Продавали нас як товар на базарі…

П'ятниця, 05 лютого 2016, 11:06

… Одного дня мені повідомили, що є можливість працювати на будівництві в передмісті Лісабона. Перша хороша новина за 2 тижні, подумав тоді, - розповідає 45 річний  Олег, який на той час перебував на заробітках в Португалії. - Приїхали двоє чоловіків і почали нас розглядати, спілкувалися з «опікунами», які ніби-то допомагали у пошуку роботи. Ромовляли на мові, яку я не розумів. В процесі розмови «роботодавці» заплатили гроші «опікунам». Пізніше я зрозумів, що нас продавали… як товар на базарі.

Тоді я не звернув на це уваги, бо був на сьомому небі від щастя, що нарешті знайшов роботу. Коли мене і ще двох чоловіків привезли на домовлене місце, я з жахом зрозумів, що потрапив в пастку. Територія будови була огороджена, віддалена від інших об'єктів, постійно охоронялася, а вночі випускали собак. Паспорт відібрали силоміць відразу після прибуття. Ми працювали впродовж світлового дня. Годували нас дуже погано, та і їжа була незвичною, гострою. Від постійної нервової напруги, погроз, побоїв та поганого харчування турбував шлунок, спина. Я почав втрачати вагу і розумів, що довго не витримаю.

торгівля

Дуже сумував за рідними, але поспілкуватися з ними не мав можливості. Так продовжувалося впродовж чотирьох місяців. З часом підвів фізичний стан і я просто не зміг працювати. Просив охоронців, аби ті викликали мені лікаря або ж відвезли до лікарні, та у відповідь чув лише насмішки, а частіше отримував дубинкою по спині…  Стан здоров’я щодня погіршувався. Коли вже не мав сил поворухнутися, охоронці посеред ночі вивезли мене з будівництва і залишили в кількох кілометрах від міста. На щастя, мені вдалось дійти до міста. Безсилий я задрімав на автобусній зупинці. Мене затримали поліцейські. У відділку пояснив, що хочу повернутися додому. Мене депортували.

На жаль, історія, яку розповів чоловік у Департаменті сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту ТОДА не є поодиноким випадком, вона лише відображає крихітну частину грандіозної злочинної системи торгівлею людьми.

За даними міжнародної організації з міграції найчастіше жертвами обману стають українці. Сьогодні наші співвітчизники стали заручниками трудового і сексуального рабства у майже 60 країнах світу. З 1991 року в тенета работоргівлі потрапило близько 160 000 осіб. З огляду на останні події в країні, цифри щоразу зростають. За даними Головного управління Національної поліції в Тернопільській області, на Тернопільщині, впродовж 2015 року, статус постраждалих від торгівлі людьми, які були в трудовій експлуатації  отримали 11 жителів.

Торік правоохоронці виявили злочинну організовану групу, яка обманом, займалася вербуванням людей з метою трудової експлуатації в кількості 15 осіб. За цим фактом порушили кримінальну справу за статтею 149 ККУ.

В правоохоронних органах визнають, що торгівля людьми належить до злочинів, котрі дуже складно відстежувати, документувати й розслідувати. Інколи розслідування тривають роками. Великою мірою провина лягає на самих шукачів роботи. Через власну необережність та легковажність люди покидають свої домівки, не залишивши рідним конкретних даних. Часто довіряють паспорт роботодавцю, чим приписують собі вирок неволі.

Злочинні структури заробляють на торгівлі людьми мільярди доларів, а способи вербування «рабів» останнім часом стають витонченішими, розповідають у Департаменті протидії торгівлі людьми. Зловмисники знають правову базу, усіляко маскують свою діяльність, підшукують спеціальних вербувальників, щоб «жертви» нічого не запідозрили. Часто агенти работорговців розігрують справжню виставу. Спеціальні «актори», що зображають гастарбайтерів, які буцімто нещодавно повернулися з-за кордону розповідають про вдалі заробітки й демонструють чималі суми грошей та новенькі авто. Інколи вербувальники «живого товару» діють прикриваючись фірмою, яка має офіційні ліцензії на працевлаштування громадян за кордоном.

– Торгівля людьми є особливо важким злочином і передбачає покарання до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна, – зазначила на засіданні Тернопільського прес-клубу  Марина Пасєчник, голова ТМЖК “Відродження нації”. – Але, щоб довести злочин, потрібно представити три факти: дію злочинців, спосіб шахрайства та, власне, саму експлуатацію з метою отримання прибутку. Якщо не можливо доказати хоча б одну з них, такі дії по закону вважаються шахрайством.

торгівля людьми

Що би не трапилось, спеціалісти настійливо рекомендують в обов’язковому порядку звертатись за допомогою до відповідних структур, де вас проконсультують та допоможуть розібратись з проблемою. В кожному обласному центрі є  державний орган, який зобов’язаний допомагати постраждалим від торгівлі людьми. В Тернопільській області це Департамент сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту ТОДА. Контактна особа – Шуль Оксана Мирославівна, тел. (0352) 52 25 70, кабінет 553, вул. вул. Грушевського, 8, Тернопіль. E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Також, ви можете звертатися за інформацією на Національну безкоштовну гарячу лінію з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів. З мобільного – за номером 527. Стаціонарний номер – 0 800 505 501.

* Ім’я героя розповіді змінене з міркувань безпеки.


Підготувала Оксана Божко

 

Скриньку «Правого сектору» викрав 27-річний тернополянин

П'ятниця, 05 лютого 2016, 11:01

skrynyaСпівробітники кримінальної поліції Тернополя розшукали злодія, який спокусився на скриньку для збору благодійних коштів на потреби бійців АТО. Відкрито кримінальне провадження за статтею 185 ККУ.

27-річний тернополянин зізнався, що шляхом вільного доступу викрав скриньку із супермаркету, що на вулиці Петлюри.

Пластмасовий ящичок він викинув, а кошти, які б мали піти на користь вояків, витратив на наркотики. До слова, молодик раніше вже був судимий за злочин, передбачений статтею 186 ККУ – грабіж.

Правоохоронці перевіряють підозрюваного на причетність до скоєння інших аналогічних злочинів. Слідство триває.

 

Нова декларація з ПДВ

Четвер, 04 лютого 2016, 06:47

До Податкового кодексу внесено суттєві зміни в частині визначення податкових зобов’язань з ПДВ та їх сплати до бюджету, зокрема сільськогосподарськими товаровиробниками. З метою забезпечення виконання нових правил оподаткування, затверджена нова форма декларації з ПДВ, яку платники повинні подавати, починаючи із звітного періоду – січень 2016 року.

Нагадаємо, що така звітність подається тільки в електронному вигляді.

Тернопільська ОДПІ нагадує також, що з 1 січня 2016 року розпочалась кампанія декларування доходів громадянами за 2015 рік. Консультації, тренінги, надання практичної допомоги – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1, телефон: 43-46-10.

 

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Перші декларанти уже є

Четвер, 04 лютого 2016, 06:42

Стартувала кампанія декларування доходів громадянами й перших 184 платники уже подали декларації. Як зазначив заступник начальника Тернопільської ОДПІ Володимир Гузенков, 151 особа скористалась своїм правом на податкову знижку і їм буде повернуто 78,5 тис грн раніше сплаченого податку, а 36 громадян – зазначили до сплати майже 315 тис грн податку на доходи.

Триватиме декларування доходів до 1 травня. З питань заповнення та подання – звертайтесь до Центру обслуговування платників, телефон: 43 46 10.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Головне про обласний бюджет Тернопільської області на 2016 рік

Середа, 03 лютого 2016, 12:07

Майже непомітно для громадськості відбулося затвердження обласного бюджету Тернопільскої області. Аналіз проекту бюджету області здійснили члени ГО «Експертно-аналітичної групи «Акцент» Богдан Малиняк та Василь Тарас. В експрес-аналізі, який було розміщено на сторінці https://www.facebook.com/ngo.accent та надіслано в Тернопільську обласну державну адміністрацію та обласну раду, вказано основні проблеми бюджету.

Загальний огляд дохідної та видаткової частин

Обсяг головного кошторису краю на наступний рік становить майже 4229,8 млн грн (рис.1).  Втім основну частину ресурсів становлять цільові трансферти (субвенції) з державнго бюджету, обсяг яких заплановано на рівні 3 881,9 млрд грн, або більше, ніж 90% від усіх доходів обласного бюджету.

Це свідчить про те, що цільове призначення переважної частини ресурсів бюджету визначається не обласною радою, а депутатами Верховною Ради України. Більша частина субвенцій, які надходять в обласний бюджет, а це становить 3 216 млн. грн. з обласного бюджету передаються міським бюджетам міст обласного значення та районним бюджетам Тернопільської області.

Таким чином, з загального обсягу доходів 4,2 млрд. грн, безпосередньо з обласного бюджету витрачають лише трохи більше мільярда.

Зауваження та рекомендації до бюджету

Основними проблемами під час проведення аналізу бюджету були:

  • Відсутність детальна інформація щодо проекту - немає жодних розрахунків чи аналітичних даних, що, практично, робить неможливим детальний аналіз проекту бюджету (у публічному доступі відсутні основні макроекономічні показники області на основі яких проводився розрахунок дохідної частини проекту бюджету). Зокрема, якщо відсутній прогнозований рівень доходів фізичних осіб, то як можна розраховувати, що податок на фізичних осіб складе 73% від загальних доходів обласного бюджету (як вказано у  Пояснювальній записці до проекту бюджету)?
  • Продовжується тенденція зменшення частки власних доходів бюджету. Не сприяє вирішенню цієї проблеми відірваність складання проекту бюджету від розробки Програми соціально-економічного і культурного розвитку області. Відсутність цієї програми не дає змоги впевнитися в наявності органів місцевої влади бачення щодо поліпшення інвестиційного клімату, детінізації місцевої економіки та розширення власних доходів обласного бюджету в майбутньому.
  • Проектом обласного бюджету передбачено зменшення порівняно з минулим роком податку на прибуток підприємств на 4,8% до 40 млн грн, у зв’язку зі скороченням кількості платників. У проекті бюджету не враховано ризик відміни авансових платежів податку на прибуток, яка була передбачена проектом змін до Податкового кодексу України. Зменшується кількість платників податку на прибуток – а це є яскравим свідченням інвестиційного клімату області та низької результативності заходів органів влади щодо його поліпшення.
  • У проекті обласного бюджету закладене зростання доходів у частині оподаткування доходів фізичних осіб на 15,3% від очікуваних надходжень у 2015 році. При цьому розрахунки, які б обґрунтовували таке зростання цих доходів в доступних матеріалах проекту обласного бюджету відсутні. Більше того, складно оцінювати результати заходів щодо детінізації заробітної плати, які плануються українським урядом.

Нерентабельна діяльність

Близько 70 підприємств спільної власності територіальних громад сіл, селищ та міст області, власником яких є обласна рада, не демонструють прибуткової діяльності та не приносять доходів до бюджету (це комунальні аптеки, друкарні, підприємства «Профілактична дезінфекція» тощо). Ніхто не планує і не контролює фінансово-господарську діяльність цих підприємств, невідомі набувачі дивідендів від їхньої діяльності.

Доцільним є приватизація цих підприємств, і, таким чином, наповнення бюджету для формування інвестиційного ресурсу.

Як вже зазначалося вище, проект бюджету формувався відірвано від проекту Програми соціально-економічного та культурного розвитку на 2016 рік, яка ще навіть не розроблена. Через це відсутні також програми діяльності структурних підрозділів облдержадміністрації. У програмі мали б бути визначені пріоритети розвитку області, згідно з якими розподіляються кошти, формується політика доходів та визначаються дії влади в багатьох сферах суспільного життя.

Головним при плануванні бюджету виступає забезпечення гарантованого державою рівня заробітної плати працівників, витрат на комунальні послуги. Інформація про реформування та розвиток галузей на середньострокову перспективу, не кажучи про стратегічне бачення, відсутня. У затвердженому кінцевому варіанті проекту бюджету видатки загального фонду на утримання закладів профтехосвіти передбачені у розмірі 47 236 тис. грн, що в 4 рази менше передбачених у попередньому варіанті бюджету (це при тому, що на утриманні обласного бюджету залишилося 17 з 24 закладів профтехосвіти), а жодних заходів з продовження функціонування цих закладів  не передбачено.

Кошти обласним комунальним підприємствам

Великі суми виділяються окремим обласним комунальним підприємствам (зокрема, Тернопільський обласний центр дозвілля «Терноцвіт» - 600 тис. грн, Тернопільський обласний інформаційно-туристичний краєзнавчий музей – 201 тис. грн, “Видавництво “Рада” - 112 тис. грн).

Бюджетні кошти надаються цим підприємствам без чіткого визначення зобов’язань останніх та відповідальності в разі їх невиконання. Формально ці підприємства є суб'єктами підприємницької діяльності і повинні були б отримувати доходи від своєї діяльності. В іншому випадку вони повинні отримати статус бюджетних установ і отримати бюджетне фінансування на виконання певних функцій.

Видатки на фінансування виконавчого апарату обласної ради були збільшені на 1 млн грн  (+21% порівняно з 2015 р.). Із них витрати на зарплату буде збільшено на 720 тис. грн. З урахуванням того, що чисельність депутатів обласної ради зменшилась вдвічі, таке збільшення видатків на утримання апарату, який забезпечує діяльність депутатів виглядає необґрунтованим. Тим більше, що країною взято чіткий курс на зменшення адміністративного апарату.

І досі застосовуються старі підходи витрачання коштів на спортивні заклади – сотні тисяч гривень виділяються лише на заробітню плату управлінському апарату «старих» фізкультурно-спортивних товариств.

Регіональні програми

Ще один аспект – затвердження величезної кількості програм, виконання яких не контролюється ні в ході їх реалізації, ні після їх завершення. На кінець 2015 року завершилась дія 25-ти програм, однак у публічному доступі немає будь-якої інформації про їх виконання. При цьому на виконання цих програм в бюджеті закладається значно менше коштів, ніж передбачено самими програмами. А значна кількість програм взагалі не фінансуються, хоча самі програми передбачають фінансування їх заходів із обласного бюджету. Затвердженими обласними програмами, дія яких продовжується у 2016 році передбачене фінансування їхніх заходів на суму більше 61,624 млн грн, а згідно проекту бюджету – виділено 7,523 млн грн – у 8,5 рази менше. Ще 5 нових обласних програм профінансували лише на 50%.  Відсутні будь-які обґрунтування зазначених вище відхилень у фінансуванні даних програм.


Розподіл затверджених регіональних програм за рівнем їхнього фінансування з обласного бюджету Тернопільскої області на 2016 рік

Наприклад, у аналітичній записці на сайті Департаменту охорони здоров’я зазначено, що проблема захворювання населення на туберкульоз залишається для області досить актуальною (Україна займає 5-те в світі та 2-ге в Європі місце серед країн з найвищою захворюваністю на туберкульоз). При цьому на фінансування Обласної цільової програми протидії захворювання населення на туберкульоз не виділено жодної копійки. Зате 668,2 тис грн виділено на Програму поліпшення кінообслуговування населення Тернопільської області на 2012-2016 рр. Фактично це утримання 12-ти працівників “Кінофірми “Дністер”.

Робота депутатів нового скликання

Негативні тенденції продовжуються новим складом депутатів обласної ради. Так, під час останньої сесії обласної ради, яка відбулася 4 січня цього року, одночасно з обласним бюджетом було затверджено декілька регіональних програм. При тому, що в програмах були передбачені кошти обласного бюджету, в обласному бюджеті не було передбачено жодних коштів. І це при тому, що затвердження програм і обласного бюджету відбувалося в один день!

І це ще далеко не все… Проблемою залишається також те, що не зважаючи на те, що Бюджетним кодексом дозволено застосування програмно-цільового методу планування і виконання бюджету (який застосовується в більшості розвинених країн світу), проект обласного бюджету складено на основі традиційного постатейного методу, що не дає змоги прослідкувати доцільність видатків, результативність розподілених коштів та якість наданих послуг.

Очікуємо, що з 2017 року, коли використання програмно-цільвого методу стане обов’язковим, ситуація покращиться, а при складанні бюджету будуть враховані пропозиції експертів та залучені до цього процесу представники громадськості.

Оксана Маланчук

 

«Ті, що падають вгору» запрошують на концерт

Середа, 03 лютого 2016, 07:09

Тернопільський гурт «Ті, що падають вгору» в новому складі підготуав для слухачів кілька сюрпризів.

12 лютого о 21:00 в арт-барі «Коза» відбудеться концерт, на якому музиканти презентуватимуть новий сингл, а також обіцяють сюрпризи для всвоїх шанувальників.

  • Приходьте та приводьте своїх коханих і друзів, проведіть чудовий вечір в затишній, мрійливій атмосфері разом із нами. Обіцяємо приємні сюрпризи.

Нагадаємо, в червні тернопільський гурт «Ті, Що Падають Вгору» випустив свій другий студійний альбом з назвою «Дивина», який вміщає у собі дванадцять авторських композицій колективу з зовсім різних періодів його творчої діяльності.

 

Увага! Змінено рахунки

Середа, 03 лютого 2016, 06:41

Тернопільська ОДПІ інформує, що з 08.02.2016 року будуть змінені реквізити окремих рахунків по сплаті податків і платежів до державного та місцевих бюджетів.

Детальнішу інформацію можна отримати в Центрі обслуговування платників податків, за телефоном 43-46-10 та 43-46-28, а також на суб-сайті ДФС у Тернопільській області.


Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

З 1 лютого - нова звітність пдв

Середа, 03 лютого 2016, 06:40

Починаючи з 1 лютого 2016 року набрав чинності наказу Мінфіну України від 28.01.2016 р. № 21, яким затверджено форми:

• податкової декларації з ПДВ;

• уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок;

• розрахунку податкових зобов'язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податку, на митній території України.

Разом з ними затверджено і Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ.

Нова форма декларації з ПДВ подається до 22 лютого в електронній формі починаючи зі звіту за січень 2016 року.

Зміни в оподаткуванні, які запроваджено з 1 січня 2016 року, повною мірою можуть бути відображені лише в податковій декларації з ПДВ, що затверджена наказом № 21.

Тернопільська ОДПІ нагадує також, що з 1 січня 2016 року розпочалась кампанія декларування доходів громадянами за 2015 рік. Консультації, тренінги, надання практичної допомоги – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1, телефон: 43-46-10.

 

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Де тренуються тернополяни?

Середа, 03 лютого 2016, 00:00

Незаперечним є той факт, що спорт важливий для кожної людини, адже фізична активність - це запорука здоров’я і прекрасного самопочуття. 30-60 хвилин тренувань допоможуть вам бути у чудовій фізичній формі.

Вже зовсім скоро ми замінено пуховики та дублянки на весняний одяг. Накопичивши за час численних свят і відсутності активного руху зайві кілограми, багато хто прагне дуже швидко привести власне тіло в ідеальну форму. Такий порив може негативно позначитися на здоров'ї. Тому, розпочати свій шлях до спортивних висот, варто з візиту до лікаря. Якщо похід в місцеву поліклініку закінчився благополучно і ніщо не заважає вашому прагненню отримати фігуру, як в олімпійських богів, то постає не менш важливе питання: де займатись?

ДЕ ТРЕНУЮТЬСЯ ТЕРНОПОЛЯНИ

Звичайно, кожен вибере найоптимальніше рішення для себе, враховуючи багато аспектів: особливості свого характеру, місце розташування спортзалу чи вуличних тренажерів, власний досвід, поради друзів, тощо.

У соціальних мережах люди діляться думками: «Для мого "спорту" вистачає і занять вдома. Надворі хіба що пробіжки чи прогулянка на велосипеді. В спортзал записуватись немає часу, бажання та й кошти не дуже дозволяють»; «Літом тренуюсь в парку, в нас там майданчик з тренажерами і штангами. Зимою - в спортзалі» , «Я люблю займатись у спортзалі, бо там в мене з'являється стимул».

Тому, Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення прагне дізнатись, де тренуються тернополяни?

Поділитись своїм досвідом тренувань Ви можете, взявши участь в опитуванні на нашому блозі http://tmcfzn.blogspot.com/

Незабувайте, отримання задоволення — ось головний принцип, при якому будь-яка справа йтиме на лад, і процес буде набагато легшим, а результат не змусить себе довго чекати. Кожне тренування повинне відбуватися не в ім'я когось, а в ім'я власного здоров'я та особистого самопочуття.

Будьте завжди здорові!

 

Презентація «Мистецького фестивалю «Ї» у 2016 році

Вівторок, 02 лютого 2016, 11:49

1 лютого в книгарні «Є» ГО «Мистецький фестиваль «Ї» презентувала

цьогорічний фестиваль, який відбудеться 6-8 травня 2016 року в

Тернополі. Також організатори презентували сайт та оголосили перших

учасників літературної і музичної сцен.

фестиваль ї 2016

Літературна частина фестивалю буде представлена Сергієм Жаданом,

Дмитром Лазуткіним, Іваном Байдаком, Романом Штігером. Музичну

атмосферу для відвідувачів творитимуть Egor Grushin, «Шафа Шамана»,

«Жадан і Собаки в космосі». Про інших учасників можна буде дізнатися

згодом на сторінках фестивалю в соціальних мережах –

https://vk.com/festyval_ji_2016 та https://www.facebook.com/festji.
 

– Цього року ми хочемо бути ще ближчими до наших відвідувачів,

письменників, художників, музикантів, фотографів. Хочемо краще

комунікувати, аби налагодити співпрацю, – запевнив програмний директор «Ї»

Юрій Матевощук. Тому для зручності учасників та відвідувачів організатори

презентували офіційний сайт фестивалю – www.festivalji.com.ua. Звідти можна

дізнатися історію фестивалю, попередній перелік учасників та згодом замовити

квиток на сам захід. Продаж квитків розпочнеться з 8 лютого 2016 року.

– В 2015 році «Мистецький фестиваль «Ї» проходив у квітні. На нього ми

витратили набагато більше ресурсів, аніж на попередні. В ньому взяли участь

білоруські письменники, відомі польські митці, більше художників та

музикантів, – розповів на презентації координатор фестивалю Василь

Томчишин. – Цьогорічний фестиваль ми з гордістю можемо називати

міжнародним.


З питань співпраці, програми заходу, учасників та іншою інформацією

звертайтеся в прес-службу «Мистецького фестивалю «Ї».


Контактна особа: Соломія Шалай

+38 (097) 107-23-31

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду


 

До уваги платників податку на прибуток

Вівторок, 02 лютого 2016, 08:26

Законом України від 24 грудня 2015 року №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон №909) вилучено абзац четвертий п. 57.1 ст. 57 розділу ІІ Податкового кодексу України (далі – ПКУ), яким передбачалася сплата щомісячних авансових внесків з податку на прибуток підприємств (1/12 нарахованої суми податку за попередній звітний (податковий) рік) та зменшення щомісячних авансових внесків з податку на прибуток підприємств на суму сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів, яка залишилась не зарахованою у зменшення податкового зобов’язання з цього податку. З метою реалізації норми абзацу четвертого п. 57.1 ст. 57 розділу ІІ ПКУ у редакції, що діяла до 1 січня 2016 року, таке зменшення щомісячних авансів передбачалося відображати при розрахунку значення рядка 26 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 р. №897 (далі – Декларація №897). Не зараховані у зменшення податкового зобов’язання суми сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів станом на 01.01.2015 р. повинні враховуватися у зменшення податкового зобов’язання з податку на прибуток у податковій декларації за 2015 рік та наступних звітних (податкових) періодах до повного їх погашення.

Відтак ДФС України рекомендує при розрахунку зменшення нарахованої суми податку в рядку 16.3.1 Додатку ЗП до рядка 16 ЗП Декларації №897 за 2015 рік також враховувати залишок суми сплачених авансових внесків з податку на прибуток підприємств при виплаті дивідендів, яка залишилась не зарахованою у зменшення податкового зобов’язання з цього податку станом на 01.01.2015 р., що відображена у рядку 13.5.2 Додатку ЗП до рядка 13 Податкової декларації з податку на прибуток підприємства (для страховиків – у рядку 08.2 Податкової декларації з податку на доходи (прибуток) страховика, для банків – у рядку 14.5.2 Додатку ЗП до рядка 14 Податкової декларації з податку на прибуток банку), поданої за 2014 рік.

Відповідно при поданні Декларації №897 платниками податку на прибуток підприємств, які будуть розраховувати зменшення нарахованої суми податку у Додатку ЗП з урахуванням залишку суми сплачених авансових внесків з податку на прибуток підприємств при виплаті дивідендів, яка залишилась не зарахованою у зменшення податкового зобов’язання з цього податку станом на 01.01.2015 р., рекомендуємо подати доповнення до декларації, передбачене п. 46.4 ст. 46 розділу ІІ ПКУ, з відповідним поясненням та зазначенням відповідних сум, вказавши про цей факт у спеціально відведеному місці в податковій декларації

Підпунктом 141.4.9 п. 141.4 ст. 141 розділу ІІІ ПКУ передбачено, що суми податку на прибуток, отримані з іноземних джерел, що сплачені суб’єктами господарювання за кордоном, зараховуються під час сплати ними податку в Україні. При цьому зарахуванню підлягає сума податку, розрахована за правилами, встановленими розділом ІІІ ПКУ. Розмір зарахованих сум податку з іноземних джерел протягом податкового (звітного) періоду не може перевищувати суми податку, що підлягає сплаті в Україні таким платником податку протягом такого періоду.

При поданні Декларації №897 платниками податку на прибуток підприємств, які будуть розраховувати зменшення нарахованої суми податку у Додатку ЗП з урахуванням сум податку на прибуток, що сплачені за кордоном, рекомендуємо подати доповнення до декларації, передбачене п. 46.4 ст. 46 розділу ІІ ПКУ, з відповідним поясненням та зазначенням відповідних сум, вказавши про цей факт у спеціально відведеному місці в податковій декларації.

Детальніше із роз’ясненнями стосовно даного питання можна ознайомитися у листі ДФС України від 28.01.2016 р. №2779/7/99-99-19-02-01-17 «Про внесення змін до листа ДФС від 04.01.2016 № 102/7/99-99-19-02-01-17».

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Перерахування єдиного внеску – контролюється

Вівторок, 02 лютого 2016, 07:46

Державною фіскальною службою України повідомлено, що оскільки для роботодавців єдиний внесок встановлено у розмірі 22 % до бази нарахування, то відповідно, змінюється частка єдиного внеску, що контролюється банківськими установами.

До приведення норм Порядку прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати у відповідність з вимогами чинного законодавства, територіальні органи ДФС тепер погоджуватимуть сплату єдиного внеску, яка має становити 1/5 суми коштів для виплати зарплати, зазначеної в розрахункових документах.

Тернопільська ОДПІ нагадує також, що з 1 січня 2016 року розпочалась кампанія декларування доходів громадянами за 2015 рік. Консультації, тренінги, надання практичної допомоги – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1, телефон: 43-46-10.


Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Тернопільські податкові міліціонери відзначили річницю створення підрозділу «Фантом»

Понеділок, 01 лютого 2016, 10:50

Минулими вихідними семеро Тернопільських «фантомівців» побували у Державній фіскальній службі України на урочистостях з нагоди відзначення першої річниці створення спеціального підрозділу податкової міліції ДФС «Фантом», який діє на території проведення антитерористичної операції.

Офіцерів податкової міліції привітали Голова ДФС Роман Насіров, перший заступник Голови ДФС Сергій Білан, керівники та представники Адміністрації Президента, Міністерства фінансів України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України та інших силових підрозділів і відомств, органів влади та волонтери.

20160130_154810___

Підрозділ «Фантом» було створено наприкінці січня минулого року для врегулювання складної ситуації з переміщенням товарів з неконтрольованої території. За цей час відбулося чотири ротації працівників цього спецпідрозділу, в лавах якого загалом служить 521 офіцер податкової міліції.

В даний час шестеро працівників податкової міліції Тернопільщини ризикуючи своїм життям проходять службу в зоні АТО. Вони разом зі своїми колегами з інших правоохоронних органів у складі зведених мобільних груп контролюють лінію розмежування. Завдяки їх роботі на ринки України не потрапила значна кількість контрабандних та фальсифікованих товарів.


Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Семінар у податковій

Понеділок, 01 лютого 2016, 10:08

Тернопільська ОДПІ інформує платників про проведення семінарів на тему: «Податкові новації – 2016»:

4 лютого 2016р., поч. о 10.00 год. – для юридичних осіб;

5 лютого 2016р. поч. о 10.00 год. – для суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб.

Семінари відбудуться в приміщенні конференц – залу ГУ ДФС у Тернопільській обл., вул. Білецька 1.

Телефон для довідок та внесення пропозицій: 43-46-46.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Як зареєструватися для участі в ЗНО – 2016

Понеділок, 01 лютого 2016, 09:39

Реєстрація осіб для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні 2016 року триватиме з 01 лютого до 04 березня (включно). Процедурою реєстрації для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні (далі – зовнішнє оцінювання) передбачено виконання описаних нижче чотирьох послідовних дій.

1. Ознайомтесь із Правилами прийому до обраного Вами вищого навчального закладу, де вказано перелік конкурсних предметів, із яких необхідно подати сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання (далі – Сертифікат), Порядком проведення зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти, Порядком реєстрації осіб для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти.

2. Здійсніть вибір навчальних предметів, із яких Ви бажаєте пройти зовнішнє незалежне оцінювання.

У 2016 році зовнішнє незалежне оцінювання проводитиметься з таких навчальних предметів:

№ з/п Основна сесія

1. 05 травня українська мова і література

2. 11 травня математика

3. 13 травня історія України

4. 03 червня російська мова

5. 06 червня іспанська мова

6. 07 червня англійська мова

7. 08 червня німецька мова

8. 09 червня французька мова

9. 10 червня біологія

10. 13 червня фізика

11. 15 червня географія

12. 17 червня хімія


Пам’ятайте, що загальна кількість навчальних предметів, вибраних Вами для проходження зовнішнього оцінювання, не повинна перевищувати чотирьох.

Увага! Для випускників старшої школи загальноосвітніх навчальних закладів 2016 року результати зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури (українська мова), математики або історії України зараховуються як оцінки за державну підсумкову атестацію.

3. Підготуйте необхідні для реєстрації документи та матеріали:

1) копію паспорта (сторінки з фотокарткою, прізвищем, ім’ям та по батькові). У разі відсутності паспорта окремі категорії осіб можуть подати інший документ;

2) дві однакові фотокартки для документів розміром 3 х 4 см із зображенням, що відповідає досягнутому віку (фотокартки мають бути виготовлені на білому або кольоровому фотопапері);

3) копію документа про повну загальну середню освіту (випускники минулих років) або довідку з місця навчання, що підтверджує здобуття в січні – серпні 2016 року повної загальної середньої освіти (учні (слухачі, студенти) професійно-технічних, вищих навчальних закладів);

4) реєстраційну картку, яку можна сформувати самостійно (з 12.00 години 1 лютого), скориставшись спеціальною програмою, розміщеною на веб-сайті Українського центру оцінювання якості освіти, або звернувшись за допомогою до працівника пункту реєстрації.

Випускники загальноосвітніх навчальних закладів 2016 року можуть звернутися за допомогою до особи, відповідальної за реєстрацію в навчальному закладі, де навчаються.

Окремі категорії осіб, крім вищезазначених документів, мають підготувати:

оригінал висновку про створення особливих (спеціальних) умов для проходження зовнішнього оцінювання, виданого органом або закладом охорони здоров'я (у разі потреби надають особи з особливими освітніми потребами);

копію свідоцтва про зміну імені, та/або свідоцтва про шлюб, та/або свідоцтва про розірвання шлюбу (особи, у документах яких є розбіжності в персональних даних);

копію нотаріально засвідченого перекладу українською мовою документів, наданих для реєстрації (особи, документи яких оформлені іноземною мовою).

Увага! На копіях документів повинен бути напис «Згідно з оригіналом» (без лапок), а також особистий підпис особи, яка реєструється, її ініціали та прізвище, дата засвідчення копії.

4. Сформуйте комплект реєстраційних документів та подайте його до навчального закладу, в якому навчаєтесь (випускники загальноосвітніх навчальних закладів поточного навчального року), або надішліть до 4 березня 2016 року на адресу регіонального центру оцінювання якості освіти (далі – регіональний центр), зазначену в контрольно-інформаційному листі (випускники минулих років, учні (слухачі, студенти) професійно-технічних, вищих навчальних закладів).

Дата подання реєстраційних документів визначається за відтиском штемпеля на поштовому конверті.

Випускники минулих років, учні (слухачі, студенти) професійно-технічних, вищих навчальних закладів із числа осіб з неконтрольованих територій, які не мають можливості відправити документи поштою, повинні в установлений строк надіслати скан-копії фотокартки та реєстраційних документів на електронну адресу, зазначену в контрольно-інформаційному листі.

Підтвердженням факту реєстрації для участі в зовнішньому оцінюванні є Сертифікат, який Вам буде надіслано в індивідуальному конверті разом із реєстраційним повідомленням учасника зовнішнього незалежного оцінювання та інформаційним бюлетенем «Зовнішнє незалежне оцінювання. 2016 рік».

Увага! Випускникам загальноосвітніх навчальних закладів 2016 року індивідуальні конверти надсилаються до закладу, де вони навчаються, випускникам минулих років та учням (слухачам, студентам) професійно-технічних, вищих навчальних закладів – за адресою, зазначеною в реєстраційній картці.

Повідомлення про результати реєстрації осіб, які не вказали адресу в Україні, за якою їм може бути надіслана офіційна кореспонденція, а також про спосіб отримання оригіналів документів, надсилається на електронну адресу, зазначену під час реєстрації.

Особи, які виявили бажання пройти зовнішнє оцінювання, але через поважні причини не можуть зареєструватися в установленому порядку, повинні в межах часу, відведеного для реєстрації, особисто звернутися до відповідного регіонального центру.

Увага! Вам може бути відмовлено в реєстрації для участі в зовнішньому оцінюванні, якщо:

- не надасте документи, що підтверджують достовірність інформації, зазначеної в реєстраційній картці;

- відповідно до вимог законодавства не маєте права на реєстрацію для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні;

- надасте недостовірну інформацію;

- надішлете реєстраційні документи після завершення встановленого строку реєстрації (перереєстрації);

- неналежним чином оформите документи, необхідні для реєстрації;

- неможливо створити особливі (спеціальні) умови для проходження зовнішнього незалежного оцінювання відповідно до висновку, виданого закладом або органом охорони здоров’я.

Особа, якій відмовлено в реєстрації, усунувши причини, що стали підставою для прийняття такого рішення, не пізніше 18 березня 2016 року може надіслати до регіонального центру новий комплект реєстраційних документів.

Випускники загальноосвітніх навчальних закладів 2016 року подають реєстраційні документи для перереєстрації до закладу, де навчаються.

Випускники минулих років, учні (слухачі, студенти) професійно-технічних, вищих навчальних закладів надсилають документи для перереєстрації на адресу регіонального центру, зазначену в контрольно-інформаційному листі.

Унесення змін до реєстраційних даних (01 лютого – 18 березня 2016 року)

У разі виникнення потреби внести зміни до персональних даних, переліку навчальних предметів тощо, здійсніть перереєстрацію. Для цього потрібно:

- внести зміни до реєстраційної карти, розміщеної на інформаційній сторінці, роздрукувати реєстраційну картку та контрольно-інформаційний лист;

- оформити реєстраційну картку;

- сформувати комплект документів, що має містити:

- реєстраційну картку, сформовану під час перереєстрації;

- отриманий раніше Сертифікат, що анулюється (крім осіб, які відправляли документи електронною поштою);

- документ, що підтверджує зміни персональних даних або відомостей про місце навчання (у разі внесення таких змін);

- оригінал висновку про створення особливих (спеціальних) умов для проходження зовнішнього оцінювання, виданого органом або закладом охорони здоров'я (у разі необхідності внесення змін до переліку особливих умов).

Реєстрація осіб для участі в додатковій сесії зовнішнього оцінювання

№ з/п Додаткова сесія

1. 14 червня українська мова і література

2. 16 червня математика

3. 21 червня історія України

4. 22 червня російська мова

5. 23 червня англійська мова

6. 23 червня іспанська мова

7. 24 червня німецька мова

8. 24 червня французька мова

9. 29 червня біологія

10. 30 червня фізика

11. 1 липня географія

12. 4 липня хімія

 1. Окремі категорії осіб, які не мають можливості пройти зовнішнє оцінювання під час основної сесії, можуть у межах часу, відведеного на реєстрацію (перереєстрацію), зареєструватися для участі в додатковій сесії зовнішнього оцінювання.

Для цього разом із реєстраційними документами такі особи мають також подати заяву щодо надання можливості пройти зовнішнє оцінювання з певного(их) навчального(их) предмета(ів) під час додаткової сесії, у якій має бути вказана причина, що унеможливлює участь в основній сесії, та відповідний підтверджуючий документ.

2. Учасники антитерористичної операції, особи, які проживають на тимчасово окупованій території або в населених пунктах, зазначених у Переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, Переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, та які не мали змоги здійснити реєстрацію в основний період, можуть зареєструватися в додатковий період (19 березня – 20 травня 2016 року).

Такі особи разом із реєстраційними документами мають також подати заяву щодо надання можливості пройти зовнішнє оцінювання під час додаткової сесії та відповідний підтверджуючий документ.

3. Реєстрація осіб, які за рішенням судів перебувають в установах пенітенціарної системи України, здійснюється відповідно до угоди, укладеної між Українським центром оцінювання якості освіти та Державною пенітенціарною службою України.

Не відкладайте реєстрацію на останні дні.

Бажаємо успіхів!


Контактні телефони у Івано-Франківському регіональному центрі оцінювання якості освіти: (0342)-75-09-75 (багатоканальний номер гарячої лінії), за яким можна отримати додаткову інформацію про зовнішнє незалежне оцінювання.

Контактні телефони у м.Тернополі:

43-57-85 (вул. М. Кривоноса, 7а, Тернопільський обласний комунальний інститут післядипломної педагогічної освіти, Шайнюк Юрій Чеславович),

40-09-94 (бульвар Шевченка,1, Тернопільський комунальний методичний центр науково-освітніх інновацій та моніторингу, Трофимчук Андрій Васильович).

 

Нацбанк: іноді краще мовчати…

Понеділок, 01 лютого 2016, 09:06

Поки тернополяни святкували новорічні та різдвяні свята, найпопулярніші іноземні валюти – долар і євро – наче влаштували змагання, хто першим добереться до 30-гривневої позначки. І першим у цьому спринті виявився євро.

Станом на 22 січня в окремих обмінниках Тернополя, щоб купити євро потрібно було уже понад 30 гривень.

«Курс як такий відображає фундаментальні показники, такі як платіжний баланс тощо, – прокоментував ситуацію заступник голови НБУ Дмитро Сологуб. – Але якщо ви хочете, щоб курс був 30 гривень за долар, і всі цього хочуть, то він справді буде це коштувати».

Нацбанк

Звучить загадково… Можливо, пан Сологуб хотів цим сказати, що курс розгойдують, зокрема, представники ЗМІ, які про нього пишуть? Саме на пресу «наїхала» нещодавно начальниця Сологуба, голова НБУ Валерія Гонтарева. Мовляв, ЗМІ в Україні належать олігархам, і «вільна продажна преса» поширює неправдиву інформацію, яка породжує панічні настрої… А може, паніку на валютному ринку часто сіє якраз посадова особа, відповідальна за стабільність українських грошей?

Можливо, це просто збіг, але нинішній стрибок гривні розпочався акурат після того, як пані Гонтарева прокоментувала середньорічний курс (24,1 грн. за долар), закладений у Держбюджет-2016. Мовляв, у цілому курс реалістичний, але є чимало ризиків…

Навіть якщо це так – чи не краще було голові НБУ промовчати? Не виключено, слово «ризики» стало «спусковим гачком», – і понеслося.

 

Уми громадян зайняті грипом

Понеділок, 01 лютого 2016, 08:49

В Україні, схоже, повторюється ситуація 2009 року – уми громадян зайняті грипом. Лікарі називають страшні цифри смертей від небезпечного штаму вірусу, а на телеканалах і в газетах набирає обертів серйозна інформаційна кампанія.Епідемія?

Дивна річ: якщо порівнювати заяви лікарів у регіонах і заяви чиновників МОЗ, можна остаточно заплутатися, скільки ж людей померло від грипу в Україні з початку епідеміологічного сезону. МОЗ станом на 21 січня заявляє про 60 летальних випадків. У той же час з різних областей лине інформація, згідно з якою кількість смертей ледь не удвічі більша.

За повідомленнями каналу 112, в Україні пік захворювання прогнозують саме на цей тиждень, коли після канікул діти повернуться до школи, а дорослі вийдуть на роботу.

Грип_8

«Епідемія» 2009 року

Підвищену смертність медики пов’язують з тим, що по країні циркулює вкрай небезпечний штам каліфорнійського або, як його ще називають – свинячого грипу. Про нього широка публіка в Україні вперше почула в 2009 році.

Тоді, 30 жовтня, в інформаційних агентствах з’явилися перші повідомлення про те, що від грипу та ГРВІ в західних областях України за останні 11 днів померли 30 або 34 людини (за різними версіями). Тодішній міністр охорони здоров’я Василь Князевич заявив, що «в Україні фактично розпочалася епідемія каліфорнійського грипу A/H1N1». Тут же новину підхопили і розвинули президент Віктор Ющенко, прем’єр Юлія Тимошенко та РНБО.

До того часу про біду щосили кричала Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). Ще влітку епідемії грипу H1N1 була присвоєна 6 (пандемічна) ступінь загрози за класифікацією ВООЗ. Проте варто пам’ятати, що ступінь загрози не характеризує небезпеку захворювання для життя людей, а вказує на його здатність до поширення. Тобто, будь-який грип, що передається від людини до людини, здатний досягати шостого ступеня загрози. Тим не менш, побоювання ВООЗ були пов’язані з генетичною новизною штаму Каліфорнія і його потенційною здатністю до подальшої реасортації, внаслідок чого було можливе виникнення більш агресивних варіантів інфекції. Тоді, за аналогією з найбільш руйнівними пандеміями минулого століття, цей вірус повинен був привести до серйозних людських втрат.

В Україні влада нагнітала ситуацію. Як тільки стало відомо про хвороби, в. о. міністра фінансів Ігор Уманський і прем’єр Юлія Тимошенко сказали, що готові дати гроші на боротьбу з хворобою. Вже в той же день вони знали, скільки потрібно витратити, щоб ліквідувати епідемію. У результаті було виділено 500 мільйонів гривень. Звичайно, це не могло не викликати паніку серед населення. Продажі лікарських препаратів і масок зросли в десятки разів.

Кабмін витратив кошти на закупівлю препарату «Таміфлю». Було імпортовано близько 800 тисяч упаковок. З урахуванням того, що одному пацієнту для повного одужання досить упаковки ліків, закупленого «Таміфлю» вистачило б для лікування 700 тис. осіб. На той час у країні, нагадаємо, було офіційно підтверджено захворювання каліфорнійським грипом трохи більше 30 осіб. «Таміфлю» – препарат швейцарської компанії F. Hoffmann-La Roche LTD. Для профілактики його використовувати не можна. Навіщо міністерство здійснювало такі масштабні закупівлі препарату, керівництво МОЗ не змогло пояснити. Пізніше Юлія Тимошенко заявить, що була налякана, що «Україна буде втрачати тисячі людей від епідемії», тому масово закуповувала препарат.

Не менш цікаво і те, що низка дослідників вважає, що інформація про пандемію свинячого грипу була фальшивкою, покликаною викликати ажіотаж навколо лікарських препаратів. Приводом для подібних припущень стала ангажованість Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка нагнітала ситуацію і закликала купувати продукцію певних виробників. Особливо рекламувався вже згадуваний препарат «Таміфлю».

5 червня 2010 року Парламентська асамблея Ради Європи поширила заяву, що епідемії свинячого грипу в 2009 році не було. Була паніка, спровокована заявою Всесвітньої організації охорони здоров’я та «підхоплена владою низки держав». Це призвело до «розбазарювання коштів з державних бюджетів». За допомогою даної паніки найбільші фармацевтичні компанії реалізували різним державам, зокрема Україні, і населенню великі запаси дорогих лікарських препаратів, зокрема «Терафлю» та «Таміфлю», у яких закінчився термін придатності.

Грип_7

Що спільного у свиней і Каліфорнії?

Що ж таке свинячий грип, який, як запевняють медики, турбує українців?

Штами, асоційовані зі спалахами так званого «свинячого грипу», виявлені серед вірусів грипу серотипу C і підтипів серотипу А (А/H1N1, H1N2, H3N1, H3N2 і А/H2N3). Ці штами відомі під загальною назвою «вірус свинячого грипу». Найбільшу генетичну схожість з вірусом свинячого грипу має вірус підтипу H1N1. Походження цього штаму точно не відоме. H1N1 – підтип вірусу грипу А (найбільш поширений тип грипу, який викликає найбільш масштабні епідемії), може викликати як захворювання у людей, так і у багатьох тварин. Вперше він був відкритий у 1931 році американським вченим Річардом Шоупом. Його ще називають «Каліфорнія». Штам А у 2009 році став відомий під назвою «свинячий грип».

Свинячий грип поширений серед домашніх свиней у США, Мексиці, Канаді, Південній Америці, Європі, Кенії, материковому Китаї, Тайвані, Японії та інших країнах Азії. При цьому вірус може циркулювати в середовищі людей, птахів та інших видів; цей процес супроводжується його мутаціями.

Назву «свинячий» цей штам вірусу отримав тому, що більше всього схожий за генетичними ознаками на грип у свиней. Однак доведено, що мутація відбулася саме після зараження людиною свині і передається цей вірус від людини до людини.

Випадки, коли передача вірусу від тварини до людини призводить до захворювання, називають зоонозним свинячим грипом. Люди, які працюють зі свинями, піддаються ризику зараження цим захворюванням, проте з середини двадцятих років XX століття (коли вперше стала можливою ідентифікація підтипів вірусу грипу) було зареєстровано всього лише близько 50 таких випадків. Деякі з штамів, що викликають захворювання у людей, набули здатності передаватися від людини до людини. Вірус свинячого грипу передається як через безпосередній контакт із зараженими організмами, так і повітряно-крапельним шляхом.

image description
image description

Ознаки хвороби майже такі ж, як і при звичайних ГРВІ, під час звичайного грипу, тому і розпізнати її відразу важко. Найперші симптоми, які можуть проявитися: біль у горлі, голові, закладеність носа, тяжкість у тілі. Інкубаційний період свинячого грипу може тривати від двох до чотирьох днів з даними симптомами, а може взагалі проходити безсимптомно. Однак потім у хворого різко підвищується температура, може навіть до 40 градусів, людину морозить, болять м’язи, з’являються сильні головні болі, нудота. Пізніше до цього додається нежить і кашель. Є ще нехарактерні для грипу симптоми, за якими можна розпізнати свинячий грип, – це блювота, біль у грудях, плутаність свідомості, задишка, запалення очей.

Як уберегтися і лікуватися

На жаль, навіть щеплення від грипу не захистить від цього вірусу, адже свинячий грип дуже швидко мутує. Тим не менш, лікарі закликають робити щеплення. Кращою профілактикою є уникнення місць великого скупчення людей, зміцнення імунітету і профілактичний прийом противірусних препаратів.

Вчені достатньо вивчили цей збудник і встановили, що дане захворювання викликає ускладнення в групі ризику, у яку входять люди з надмірною вагою, цукровим діабетом, вагітні і люди з хронічним захворюванням легенів.

Якщо людина захворіла, і температура тіла піднялася вище 38 градусів – слід терміново звертатися до лікаря вже в перший день хвороби. Фахівці застерігають, що всі пацієнти, які померли від грипу, звернулися за допомогою надто пізно.

Зазвичай свинячий грип лікується протягом тижня удома, як і звичайний. Головною запорукою успішного лікування є своєчасне при перших же симптомах звернення до лікаря. Він, як правило, призначає лікування противірусними препаратами, які краще всього починати вживати не більше ніж через 40 годин після перших симптомів. Саме тоді вони будуть мати найбільший ефект.

При свинячому грипі не варто зловживати жарознижувальними препаратами, крім як тоді, коли ви важко переносите високу температуру, або хворіють діти, адже при температурі понад 38 градусів вірус гине. Не рекомендується також приймати ліки, які містять ацетилсаліцилову кислоту.

Крім того, для полегшення стану, лікарі призначають відхаркувальні засоби для відходження мокротиння і судинозвужувальні препарати для полегшення дихання носом.

Однак, якщо навіть при такому лікуванні протягом трьох діб вам не стає краще, треба терміново повторно звернутися до лікаря.

З препаратів, що діють на сам вірус і на його розмноження ВООЗ нібито доведена ефективність «Осельтамівіру» («Таміфлю»). При його відсутності експертами ВООЗ рекомендується препарат «Занамівір» («Реленза»), при відносно легкому перебігу захворювання лікарі країн пострадянського простору рекомендують «Арбідол», незважаючи на те, що він відноситься до лікарських засобів з недоведеною ефективністю, а ВООЗ зовсім не розглядає його як противірусний препарат. Однак лікуватися самостійно категорично протипоказано.

Найголовніше: вірус свинячого грипу при своєчасному зверненні до лікаря і своєчасному початку лікування лікується добре та без ускладнень. Майже всі летальні випадки траплялися тоді, коли хворі не лікувалися. При перших симптомах варто викликати лікаря і залишатися вдома. Перенесення хвороби на ногах загрожує серйозними ускладненнями, включаючи летальні. Так само не варто навіть працювати вдома, адже постільний режим і режим прийому ліків, рясне пиття та спокій – гарантія того, що свинячий грип пройде для вас через два тижні.

 

Змінено ставки акцизного податку

Понеділок, 01 лютого 2016, 08:23

Із набранням чинності Закону України від 24 грудня 2015 року №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон №909) вступили в дію зміни стосовно акцизного податку, зокрема, змінено ставки акцизного податку для спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива:

- для пива та виноробної продукції ставки збільшено у півтора-два рази, зокрема:

пиво – 2,48 грн/л (з 1,24 грн/л),

кріплені вина – 7,16 грн/л (з 3,58 грн/л),

шампанське – 10,40 грн/л (з 5,20 грн/л),

вермути – 7,16 грн/л (з 3,58 грн/л),

інші зброджені напої – 105,80 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту (з 70,53 грн),

сидр i пeppi (без додання спирту) – 0,95 грн/л (з 0,63 грн/л) тощо,

- для спирту та лікеро-горілчаної продукції ставки збільшено у півтора рази – 105,80 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту (з 70,53 грн),

- для слабоалкогольних напоїв, в яких вміст спирту від 0,5 до 8,5% – у 3 рази (з 70,53 грн до 211,59 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту).

Для спиртових дистилятів та спиртних напоїв, одержаних шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду, ставку акцизного податку збільшено у 1,4 рази (з 63,50 грн до 89,94 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту).

Для тютюнових виробів:

- збільшилися специфічні ставки акцизного податку на 40% (зокрема, для сигарет iз фільтром та без фільтра ставка зросла з 227,33 грн до 318,26 грн за 1000 штук, тоді як адвалорна ставка акцизного податку залишилася на рівні 12%);

- мінімальне акцизне податкове зобов’язання зросло з 304,11 грн до 425,75 грн за 1000 штук.

Ставка акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів:

- для пального – 0,042 євро за 1 літр реалізованого товару (з 01.01.2016 р.);

- для інших видів підакцизних товарів – залишилась незмінною (5% вартості реалізованого товару).

Водночас визначено терміни запровадження нових ставок акцизного податку:

- на спирт етиловий, пиво, слабоалкогольні напої та інші алкогольні напої, які не маркуються акцизними марками, а також тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, паливо – з 01.01.2016 року;

- алкогольні напої, що маркуються акцизними марками – з 01.03.2016 року;

спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду, – з 01.04.2016 року.

Для пального тимчасово, з 1 січня 2016 року до 29 лютого 2016 року (включно), встановлено ставки акцизного податку, які збільшені на 13% порівняно зi ставками, чинними в 2015 році, при цьому одиниця виміру – євро за 1000 кілограмів.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

«А той третій-п’ятий-десятий празник…», або Як побороти подвійну мораль

Понеділок, 01 лютого 2016, 07:57

У році є дванадцять місяців, але тільки один із них унікальний – це січень. На планеті є сотні країн, але тільки одна із них унікальна – це Україна. А тепер поєднайте Україну із січнем і ви отримаєте справжній «вибуховий вінегрет».

Судіть самі: кожного дня у цьому місяці наша країна відзначає якесь свято. Ну, з Новим роком чи Різдвом ще все зрозуміло – це одні з головних свят, які відзначають у цілому світі, а тому цілком закономірно, що в часі цих свят економіка завмирає, бо настають вихідні. Але так – у цивілізованому світі. Натомість, що маємо в Україні? Що не день у січні – то нове свято і новий вихідний. Сьогодні Степана, завтра Івана, післязавтра ще один Новий рік, а потім ще якогось персонажа і все – країна стоїть на місці. Вона і без свят стоїть, а тут ще й така нагода з’явилася – січень настав. Лікарі якщо й працюють в ці дні, то напідпитку, комунальні служби вдають, нібито морози і снігопади застали їх зненацька (бо як можна було сподіватися снігу у січні?! То ж сніг зазвичай випадає у червні), банки позачинялися так, що й замки в дверях позамерзали. Словом, не доведи вас, Господи, померти у січні. Це все. Крах. Вас навіть поховати по-людськи не зможуть, бо ніхто і ніщо не працює, а все тільки п’є, п’є і навіть не закусує.

І лише тепер до витверезілої свідомості українців починають доходити новини про те, що, виявляється, в Україні лютує «свинячий грип». Що в Тернополі вже одна людина померла від нього. Що школи міста зачинені на карантин. Що іноземна валюта вкотре показала, чого вартує наша гривня. Що у зв’язку з загостренням ситуації на Сході варто очікувати чергової хвилі мобілізації. Що – увага, іронія! – через різке зниження цін на нафту і здешевлення пального у світі тернопільські маршрутки планують збільшити вартість проїзду.

Встигаєте за ходом подій? Отож-бо й воно: важкувато за всім встигнути. Тільки-но встали з-за столу, а тут на тобі – відразу купа проблем. Що із цим робити? Який вихід?

Як на мене, корінь наших бід зовсім непомітний і, на перший погляд, є річчю другорядною. Але це на перший погляд. Насправді ж – це річ фундаментальна. Я б навіть сказав, світоглядна і геополітична. Йдеться про календар. Причому про церковний. Про той самий, який нам нав’язали ще в часи Київської Русі. Той календар, який не дозволяє нам зараз йти в ногу з усім цивілізованим світом, міцно тримаючи у «скрєпах» Росії. 

epa04551264 Ukrainians sing Christmas carols as they carry decorated stars symbolizing the Star of Bethlehem during a parade in Lviv, western Ukrainie, 08 January 2015. Ukrainian believers celebrate the Orthodox Christmas Day according to the old Julian calendar on 07 January.  EPA/IVAN BOBERSKYY

Вирватися з православного гетто

19 грудня минулого року, на День Святого Миколая, у Тернополі засвітилися вогні головної різдвяно-новорічної ялинки. Цим дійством розпочався черговий цикл новорічно-різдвяних свят, який тривав цілий місяць. А разом із початком цього циклу в черговий раз унаочнила себе застаріла проблема. Бо ж 24 і 25 грудня, а нерідко і напередодні цих днів, щороку на всю країну озвучується словосполучення «католицьке Різдво». Мовляв, у ці дні народження Спасителя відзначають католики, а от 7 січня Різдво відзначають православні…

Насправді ніякого «католицького Різдва» не існує й існувати не може. Й ось чому. Наразі по всій планеті послуговуються григоріанським календарем (його запровадив Римський Папа Григорій XIII), хоча разом із тим у багатьох країнах і в цілій низці конфесій паралельно існують свої літочислення. Але абсолютна більшість християнських Церков користується саме цим календарем (їхній перехід на нього розпочався 1582 року), натомість менша частина християн досі дотримується юліанського календаря, що не вповні узгоджується з астрономічним часом (набігло вже понад 13 діб відставання цього календаря від астрономічного часу). При цьому до 221 року день народження Христа пов’язували з 25 березня – як із днем початку весни. А у 221 році Секстус Юліус Афріканус назвав саме 25 грудня Днем народження Ісуса Христа, оскільки було вирахувано, що між днем Благовіщення і Різдвом саме цього дня минає 9 місяців. Тоді ще єдина Церква майже 1800 років тому (скоро ювілей!) прийняла його аргументацію, а відтак Різдво настає 25 грудня. А вже потім іде Новий рік. Запам’ятаймо це – і рушмо далі.

Крім того, заявами про «католицьке Різдво» браві журналісти й політики несамохіть відлучають від Церкви приблизно п’яту частину від загальної кількості православних християн і більшість православних патріархів, включно із Вселенським, які відзначають Різдво Христове саме 25 грудня, в один день із католиками та майже всіма протестантами. Ба більше: навіть частина вірних Російської православної церкви дотримується цієї норми (скажімо, Латвійська православна церква Московського патріархату).

Два календарі – дві моралі

А тепер про головне. Свято починається не тільки з запалення вогнів головної ялинки Тернополя. Бо паралельно із цим починають працювати новорічно-різдвяні ярмарки, набуває все більшого розмаху – від Тернополя до Коханівки – серія незчисленних корпоративів, шоу-вистав, програм нічних клубів та інших розваг для дорослих. За святковими столами, щедро заставленими напоями і наїдками, в останню декаду грудня збирається ледь не вся Україна. І гуляє, як то кажуть, на повну котушку.

А тим часом у православних (належать вони до Київського чи Московського патріархату) та у греко-католиків 28 листопада 2015 року починався Різдвяний піст («Пилипівка»), який тривав аж по 6 січня включно. Піст же передбачає суворі обмеження в їжі (виключаються м’ясні та молочні страви і яйця) та забороняє вживання алкогольних напоїв. Ну, а різного роду гульбища дорослого люду у цей період беззаперечно теж належать до розряду скоромного і є гріхом…

А разом із тим, за даними соціологів, віруючими себе вважають понад 2/3 дорослих громадян України; із них православних і греко-католиків – понад 80%. Інакше кажучи, понад половину українців мала б дотримуватися Різдвяного посту та навчати цього своїх дітей. Зважаючи ж на почуття християн, притлумити веселощі в цей час мали б й агностики та атеїсти. Але ні – практично вся країна дружно грішить, і не кається в цьому.

Отож в підсумку маємо серйозну проблему масової «подвійної моралі» та, образно кажучи, «роздвоєності душ» значної кількості українських громадян, коли люди діють одночасно і як віруючі християни, і як запеклі атеїсти, не вбачаючи в тому великого лиха. Впадає в око, що церковні діячі фактично з цим змирилися, не знаходячи можливості якось зарадити і відбуваючись резонерством: мовляв, треба дотримуватися канонів, і тоді все буде добре…

А тим часом роздвоєність українських душ наочно проявляє себе в усіх сферах життя: і в поточній політиці (коли ті самі люди на виборах за змішаною системою голосують за список патріотичної партії і водночас – за мажоритарного кандидата від «Опоблоку»), і в геополітичній стратегії (хоча тут за останні два роки взяла гору проєвропейська тенденція, все одно чимало опитаних соціологами прагне одночасно і до Росії, і до Європи), і в культурній сфері (досить послухати, з якими піснями на телеконкурсах виступають численні представники всіх поколінь)… За словами відомого вітчизняного публіциста Сергія Грабовського, не можна сказати, що коріння всіх згаданих проблем – у сфері церковного життя й у розбіжності календарів. Але й недооцінювати новорічно-різдвяну звичку до лицемірства не можна. Все взаємопов’язане, і поєднання непоєднуваного в сакрально-символічній сфері посилює такі самі тенденції в інших сферах…

Отож, почавши з тези, що вислів «католицьке Різдво» є глибоко невірним, ми закономірно вийшли на фундаментальні проблеми та суперечності життя країни. Яким же може бути тут вихід?

Можливо, Україні, яка так прагне вирватися з пазурів «старшого православного брата», час зробити логічний крок і, нарешті, почати на рівні православних та греко-католицької церков відзначати Різдво Христове не 7 січня, а 25 грудня, як це роблять всі католики, протестанти і більшість православних у світі? Ясна річ, спершу будуть проблеми, протести, розколи. Але чи не варто нарешті ризикнути і спробувати йти в ногу з цивілізованим світом, а не лише з Росією?

А там, дивись, і кількість вихідних поступово зменшиться, і пити будемо менше, і з мораллю нарешті почнемо товаришувати. Кажуть, якщо багато працювати, мало випивати і старатися жити морально, то від цього недалеко і до досягнення добробуту. Чого й бажаю всім нам у новому році.

 

Підготував Адам Стрижнюк

 

У центр зайнятості завітали вихованці дитячого будинку

Субота, 30 січня 2016, 00:00

До Тернопільського міськрайонного центру зайнятості завітали вихованці Тернопільського обласного комунального дитячого будинку для дітей шкільного віку. Знайомство з центром зайнятості розпочали з аналізу актуальних вакансій на ринку праці. Підліткам було продемонстровано як здійснюється пошук роботи електронними засобами.

У профінформаційному секторі хлопці та дівчата ознайомились з роботою профінформатора, переглянути папки з описами професій, які їх зацікавили; ознайомились із паспортами навчальних закладів, в т.ч. центрів професійно-технічної освіти служби зайнятості. Провідний фахівець з профорієнтації Аліна Грицаєнко продемонструвала паспорти ринкоутворюючих підприємств міста Тернопіль та Тернопільського району і пояснила, як їх аналізувати.

екскурсія

Учні були запрошені у Консультаційний центр для школярів, де провідний фахівець з профорієнтації Любов Смик провела профорієнтаційний урок. Під час уроку основний акцент робився на популяризації актуальних професій та навчальних закладів Тернопільщини. Також було проведено профдіагностичне тестування на визначення типів професійної спрямованості; було застосовано різноманітні методики на визначення мотивів вибору майбутньої професії, тощо. Головною метою заходу стала допомога та можливість навчити учнів самостійно здійснювати вибір професії, враховуючи свої нахили, здібності, тип темпераменту та характеру. За результатами тестувань серед присутніх виявились доброзичливі, відверті, комунікабельні та емоційні особистості.

Аналізуючи сучасний ринок праці України та зокрема Тернопільщини, учні прийшли до висновку, що на даний час попитом користуються професії висококваліфікованих працівників.

- Слід пам’ятати: оскільки існує професія, то є і попит на неї, - зазначила Любов Смик. - Чим унікальніший фах, тим більше він затребуваний.

 

Відділ активної підтримки

безробітних ТМРЦЗ

Любов Смик, Аліна Грицаєнко

 

Переведення послуг органів влади Тернопільщини в електронну форму

П'ятниця, 29 січня 2016, 08:42

28 січня у Тернопільській обласній державній адміністрації відбулося підписання трьохсторонньої угоди між обласною державною адміністрацією, обласною радою та громадською організацією «Технології проти корупції» про реалізацію пілотного проекту із переведення послуг органів влади Тернопільщини в електронну форму.

Тарас Демкура: "Сьогодні в обласній адміністрація була презентовано портал державних послуг IGov системи електронного врядування, де є більше 200 послуг в електронному вигляді,а саме головне, що проект був зреалізований силами та коштами волонтерів і підтримується усіма ключовими гілками влади. Вітаємо всіх Тернополян - тепер на 200 папірців стало менше і зменшився доступ громадян до чиновників за папірцями. Залишилося ще десь 1000!!! Потрохи, але рухаємося вперед.

12565575_560340924144434_1410294843909838425_n
Голова Тернопільської ОДА Степан Барна,Голова Тернопільської обласної ради Овчарук Віктор та представник громадської організації "Технології проти корупції" Дмитро Дубілет підписали угоду про співпрацю.

Степан Барна: "Ми зацікавлені, щоб мешканці Тернопільщини отримували адміністративні послуги якомога швидше, без черг і хабарів".

12631343_560340917477768_9128050758219943010_n

Повідомляють на сторінці Департаменту економічного розвитку ТОДА.

 

Увага! Нові рахунки

П'ятниця, 29 січня 2016, 07:48

На виконання наказів Державної казначейської служби України від 14.01.2016 №13 «Про затвердження змін до Довідника відповідності символу звітності коду класифікації доходів бюджету» та від 22.01.2016 №20 «Про відкриття рахунків з обліку надходжень до державного та місцевих бюджетів і внесення змін до їх аналітичних параметрів» відкрито рахунки з обліку надходжень до державного та місцевих бюджетів на 2016 рік.

Дата початку здійснення операцій по зарахуванню надходжень до державного та місцевих бюджетів на рахунки 08.02.2016.

Детальніша інформація знаходиться на субсайті Територіальних органів ДФС у Тернопільській області в розділі «Бюджетні рахунки».

 

Відділ комунікацій Головного управління ДФС

у Тернопільській області

 

Торік працівники фіскальної служби області виявили понад 4 тисячі трудових нелегалів

Четвер, 28 січня 2016, 09:58

Минулого року працівники Головного управління ДФС області виявили 4065 необлікованих найманих працівників. Їм було виплачено доходів на суму понад 9 мільйонів гривень. До бюджету сплачено 916 тис. грн податку на доходи фізичних осіб.

За словами начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігоря Комендата, у результаті проведених заходів по області з 3487 громадянами роботодавці оформили трудові договори, що становить 85,8% від кількості виявлених не облікованих найманих працівників. Таким чином, завдяки легалізації зайнятості працівники матимуть офіційну роботу і соціальні гарантії, а бюджет – додаткові надходження.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Антикорупційний сервіс Державної фіскальної служби

Четвер, 28 січня 2016, 09:04

Громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість повідомити про неправомірні дії або бездіяльність працівників Державної фіскальної служби України (далі - ДФС), про можливі корупційні дії з їхнього боку, а також проблеми, які виникають під час здійснення митного контролю та митного оформлення товарів та транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України.

Телефон: (044)284-00-07

Інформація приймається цілодобово.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Тернопільські поліцейські надали необхідну допомогу громадянину Замбії

Четвер, 28 січня 2016, 08:00

1Дзвінок на лінію 102 надійшов до працівників Тернопільського відділу поліції від небайдужого мешканця обласного центру.

Той повідомив, що на вулиці зустрів темношкірого іноземця, який шукає притулку на ніч. Поліцейські одразу виїхали на виклик.

Як з’ясувалося, молодий хлопчина, громадянин Замбії через збіг обставин опинився на вулиці у незнайомому місці без даху над головою. Поліцейські знайшли місце для ночівлі, а вранці доправили до Державної міграційної служби для надання правової допомоги.

Зі слів заступника начальника Тернопільського відділу поліції Андрія Фірмана, на Тернопільщину замбієць Фірі Ефраїм прибув з окупованого Криму. Хлопець навчався там на будівельника, однак після анексії покинув півострів та подався до Одеси. Сподівався продовжити навчання в одному з вишів, однак виникли проблеми з документами. Його сестра, яка навчається у Тернополі, запропонувала приїхати сюди та спробувати відновити навчання у технічному університеті.

Два тижні хлопчина жив у готелі, а коли гроші закінчилися, його виселили. Мобільний сестри та її друзів був вимкнений, тож нічого не залишалося, як самому шукати притулку. Допомогли поліцейські.

Замбієць Фірі вдячний за допомогу та турботу працівникам міліції. Запевняє, що після врегулювання усіх проблем щодо легального перебування в Україні, обов’язково повернеться навчатися до Тернополя.

 

Працевлаштування безробітних-основне завдання служби зайнятості

Четвер, 28 січня 2016, 07:50

В результаті вжитих заходів активної політики зайнятості, за 2015 рік за сприянням міськрайонного центру зайнятості працевлаштовані 5300 незайнятих громадян (за 2014 рік – 4531 чол.).

За 2015 рік 696 осіб направлені на роботи тимчасового характеру для збору вторсировини у ТОВ «Град Світлий» і ТОВ «Вторма – Тернопіль» та 127 осіб направлені на громадські роботи, в тому числі у ТОВ «Теркомуналсервіс» для благоустрою території міста – 105 чол. та в Управління соціальної політики Тернопільської міської ради для робіт, пов’язаних з наданням населенню житлових субсидій – 20 осіб.

Минулого року 54 особи отримали одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності, в тому числі 28 жінок, 24 чол. з числа молоді віком до 35 років. Середній розмір виплаченої допомоги для організації підприємницької діяльності склав 15861,2 грн.

Закон України «Про зайнятість населення» передбачає стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць та працевлаштування на них за направленням центру зайнятості безробітних, які не спроможні на рівних конкурувати на ринку праці та потребують додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню шляхом виплати компенсації роботодавцю у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу. Протягом 2015 року по 93 підприємствах, які юридично зареєстровані у місті Тернополі та прийняли на роботу 150 безробітних Тернополя та Тернопільського району прийнято рішення про компенсацію роботодавцю витрат у розмірі єдиного внеску.

 

Кількість безробітних громадян в Тернополі

Середа, 27 січня 2016, 10:11

Незайняті та безробітні громадяни. За грудень 2015 року в Тернопільський міськрайонний центр зайнятості звернулися 539 громадян, які проживають в м. Тернополі, що на 35 осіб більше ніж за аналогічний період минулого року (504 чол.). Чисельність незайнятого населення, зареєстрованого протягом січня – грудня 2015 року у міськрайонному центрі зайнятості, з урахуванням зареєстрованих на початок року, склала 11231 чол., що на 239 осіб менше, ніж на 1 січня 2015 року (11470 чол.).

Станом на 1 січня 2016 року на обліку в центрі зайнятості знаходилися 2303 незайнятих громадян з числа осіб, що проживають в м. Тернополі ( на 1 січня 2015 року – 3036 чол.).

Станом на 01 січня 2016 року на обліку в центрі зайнятості перебували 1916 безробітних громадян, що на 849 чол. або на 30,7% менше, ніж на відповідну дату минулого року (2765 чол.). Жінки складають 71,0% від загальної чисельності безробітних (1361 особа). Зменшився відсоток молоді до 35 років серед безробітних з 60,9 % на 01.01.2015 року до 56,3 % на 01.01.2016 року.

 

Здобуття платної другої вищої освіти. Чи буде податкова знижка?

Середа, 27 січня 2016, 08:00

Згідно із статтею 1 Закону № 1556 «Про вищу освіту» освітня діяльність – це діяльність вищих навчальних закладів, що провадиться з метою забезпечення здобуття інших освітніх потреб здобувачів вищої освіти та інших осіб.

Стаття 60 цього Закону зазначає, що післядипломна освіта – це спеціалізоване вдосконалення освіти та професійної підготовки особи шляхом поглиблення, розширення та оновлення її професійних звань, умінь та навичок або отримання іншої професії, спеціальності на основі здобутого раніше освітнього рівня та практичного досвіду.

Післядипломну освіту здійснюють заклади післядипломної освіти або відповідні структурні підрозділи вищих навчальних закладів і наукових установ.

До інших осіб, які навчаються у вищих навчальних закладах, відповідно до ст. 61 Закону № 1556 належить, зокрема, слухач – особа, яка навчається на підготовчому відділенні вищого навчального закладу, або особа, яка отримує додаткові чи окремі освітні послуги, у тому числі за програмами післядипломної освіти.

Таким чином, здобуття другої вищої освіти є складовою вищої освіти, компенсації вартості якої платник податку має право включати до податкової знижки.

Декларація про майновий стан і доходи за попередній рік подається такими громадянами впродовж усього року – до 31 грудня.

Консультації, тренінги, надання практичної допомоги у її заповненні – у Центрі обслуговування платників, тел.43 46 10, 43-46-46.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Тернополянам розповіли, як позбутись страху перед невідомим

Середа, 27 січня 2016, 07:55

«Хiба може говорити про бiле той, котрому невiдомо, що таке чорне?», – говорив великий Григорій Сковорода. Так і для кожного з нас те, чого ми не знаємо, відлякує і насторожує.

Але чи варто боятись невідомого і чи можемо йти назустріч невідомому, але добре підготовленому? Відповідь саме на таке запитання намагались дати на засіданні жіночого клубу «Гармонія», яке відбулося в Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості.

– Людину протягом життя не раз охоплює почуття страху, – сказала фахівець центру зайнятості Галина Приступа. – Під його впливом людина часто налаштована на власну невдачу, а тому воліє не вчиняти жодних дій для досягнення успіху. Проте для того, аби впевнено почуватися перед невідомою життєвою ситуацією, необхідно краще пізнати себе, дізнатись про власні ресурси, оцінити свої можливості.

Одним із варіантів самопізнання є аналіз почерку людини. Тому у засіданні клубу взяв участь Дмитро Штокалюк, студент магістратури-психолог, який досить ґрунтовно цікавиться нюансами графології. Він проаналізував почерки відомих людей, ознайомив із технікою створення слів, а на основі підпису та манери написання букв кожного із присутніх допоміг розпізнати особистісні якості та характеристики.

жіночий клуб Гармонія

– Найцікавішим є те, – зазначив психолог, – що, будучи пасивним спостерігачем свого життя, людину непокоїть не сама невдача, а вагання у власних силах, здібностях. Іншими словами, людині було б набагато простіше знати, що вона зазнає невдачі, ніж не знати результату подій. Саме неможливість визначення результату і є головним джерелом страху.

Пан Дмитро надав присутнім на заході поради, як позбутись страху перед невідомим:

1. Треба пам’ятати: страх – це нормальне явище, яке властиве людині, коли вона стикається із чимось незнаним.

2. Зі страхом боротися варто лише у тому випадку, коли він заважає жити, позбавляє здорового сну, апетиту, не дає налагодити контакт з іншими людьми і навколишнім світом.

3. Насамперед, треба усвідомити із чим пов’язане почуття страху.

4. Потрібно навчитися правильно оцінювати можливі наслідки страху.

5. Треба час від часу робити те, чого дуже боїмося, таким чином ми приручатимемо власний страх, з кожним разом зміцнюватимемо упевненість у собі.

6. Щоб побороти страх, варто спробувати його намалювати.


Заступник начальника відділу активної підтримки

 

Оголошено конкурс для молодих музикантів

Середа, 27 січня 2016, 07:44

Впродовж декількох місяців, на четвертому сезоні битви-конкурсу між молодими артистами, визначатимуть кращих музикантів. Запрошуються до участі гурти з Тернополя та всієї України. Стилістичних обмежень майже немає, пише сайт Культурно.

Вимоги до учасників:
– стаж не більше 3-ох років
– виключно власний матеріял (без кавер-версій)
– мінімум 20 хвилин програми

Головний приз – 3000 гривень, запис трьох пісень на студії Шпиталь Рекордс та виступ на фестивалі Файне Місто.

Набір конкурсантів до 7 лютого.
Просимо поширити цю інформацію серед молодих музикантів.

kmb_2w

Як зголоситися на КМБ-2016?

Щоб подати зголошення на Коза М’юзік Батл 2016 потрібно написати лист на Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду


У ньому вказати:
– назву гурту
– місто
– жанр
– час заснування
– контактний номер телефону
– посилання на сторінки у мережі
– абзац опису (хто такі, чому така музика, що надихає тощо)
– відео-, авдіо- записи (якщо є)
– обов’язково додати фото гурту

До уваги колективів з інших міст! Всі події конкурсу відбуватимуться у будні дні (середа чи четвер). Будьте готові відпроситися з роботи чи навчання.

Стилістичних обмежень майже немає, але звертаємо увагу колективів, які грають метал та кор. В одній конкурсній програмі ви та гурти, які грають скажімо поп-рок, будете виглядати м’яко кажучи дивно. Коза дуже любить і шанує «важку» музику, але її представникам варто звернути увагу на більш відповідні конкурси.

Водночас припрошуємо музикантів, які грають  інді, сінті, рок, стонер, реґі тощо. Якщо сумніваєтеся у своїй відповідності до конкурсу – пишіть на скриньку. Щиро ваші, організатори, — повідомляють на сторінці арт-об’єднання «Коза».


Сторінки у соціальних мережах:
https://www.facebook.com/koza.music.battle
https://vk.com/koza_music_battle
#KozaMusicBattle

 

Збільшилася ставка податку на нерухоме майно

Вівторок, 26 січня 2016, 09:30

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі резиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Об’єктом оподаткування є об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі його частка. Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

Гранична ставка податку, що встановлюється місцевими органами влади, збільшилася до 3% від розміру мінімальної заробітної плати за 1 м² бази оподаткування. Пільги з податку, що надаються фізичним особам, не змінилися і становлять:

для квартир (незалежно від їх кількості) – 60 м²;

для житлових будинків (незалежно від їх кількості) – 120 м²;

для різних типів об’єктів житлової нерухомості (за умови одночасного перебування у власності платника квартири/квартир та житлового будинку/житлових будинків, в тому числі їх часток) – 180 м².

Водночас змінами до п.п. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 Податкового кодексу України скасовано право сільських, селищних, міських рад збільшувати граничну межу житлової нерухомості, на яку зменшується база оподаткування.

Також встановлено додаткову суму податку. Відтак за наявності у власності платника об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, в тому числі його частки, загальна площа яких перевищує 300 м² для квартир та/або 500 м² для будинків за кожен такий об’єкт житлової нерухомості доведеться сплачувати 25 тис. грн податку на рік.


До 1 січня 2016 року З 1 січня 2016 року

60 м² – для квартири/квартир;

120 м² – для житлового

будинку/будинків;

180 м² – для різних типів об’єктів

житлової нерухомості.

Місцеві органи влади можуть

збільшувати граничну межу

житлової нерухомості, на яку

зменшується база оподаткування. ПІЛЬГА ДЛЯ ФІЗИЧНИХ ОСІБ 60 м² – для квартири/квартир; 120 м² – для житлового будинку/будинків; 180 м² – для різних типів об’єктів житлової нерухомості. Виключено.

До 2% мін. з/п за 1 м² загальної

площі. СТАВКА ПОДАТКУ До 3% мін. з/п за 1 м² загальної площі; 25000 грн на рік – додатково за кожну квартиру загальною площею понад 300 м² та/або будинок понад 500 м² .

 

*мін. з/п – мінімальна заробітна плата

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Чи довіряють тернополяни народній медицині?

Вівторок, 26 січня 2016, 07:20

У зимовий період одним з актуальних питань є питання здоров’я. Як відомо, у декількох областях України оголошено епідемію свинячого грипу. Чи дійсно у нашій країні з’явилось таке захворювання? З приводу цієї теми сьогодні побутують різні думки, частина з них заперечує присутність епідемії і зазначає про фінансову вигоду з боку держави на продажі медикаментів.

Епідемію свинячого грипу в 2016 році в Україні вже оголошено в декількох областях . Крім того, у багатьох школах в зв’язку з перевищеним пороговим рівнем захворюваності оголошено карантин. У той же час, міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі у п’ятницю, 15 січня, в ході брифінгу заявив про те, що в Україні епідемії грипу немає. Однак також зазначив, що в країні лабораторно підтверджено 25 смертей від вірусу А (H1N1).

Грип - це вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Він має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим. Тому перші симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги.

За даними Тернопільської санепідемслужби станом на 21 січня, захворюваність на грип та ГРВІ в області є нестійкою, набирає ознак неблагополучної (перевищено епідемічний поріг на 14-ти адміністративних територіях: Бережанському районі – в 1,6 рази, Гусятинському – в 1,6 рази, Збаразькому – в 1,3 рази, Зборівському – на 60%, Козівському – в 3,6 рази, Кременецькому – в 2,5 рази, Лановецькому – на 36%, Монастириському – на 23,2%, Підволочиському – на 43,4%, Теребовлянському – в 3,8 рази, Тернопільському – в 1,5 рази, Чортківському – в 2,4 рази, Шумському – в 3,6 рази та м. Тернополі – на 52,6%). У Тернополі зареєстрований один випaдoк cмeртi вiд уcклaднeнь, cпричинeних грипoм А(Н1N1).

Чи дійсно грип такий небезпечний? Чи довіряють тернополяни методам народної медицини, дізнавалися журналісти «Моя газета».

Вероніка, 50 років, продавець
За своє життя я пережила досить багато інфекцій та різних вірусів.
На мою думку, це все політика, тому я не вірю в «свинячий» грип.Вероніка, 50 років продавець

Володимир, 28 років, торговий представник
Так я вірю, що народна медицина може нас вберегти від грипу. Мій дідусь завжди казав: чай з малини і 100 грам горілки - найкращі ліки від застуди.

Володимир, 28 років торговий підприємець

Юля, 21 рік, студентка
Я вважаю, що народна медицина не допоможе і не захистить від свинячого грипу. Звісно, потрібно якнайшвидше звертатися до лікарів, поки хвороба не стане смертельною.

Юля, 21 років студентка

Юрій, 18 років, студент
Не можу сказати точно що саме на теперішній момент може врятувати нас від недуги. Народні методи можуть лиш на деякий час застерегти нас від грипу.
Юрій, 18 років студент
Анатолій, 74 роки, пенсіонер
Дякую Богу за те, що в нашій сім’ї всі здорові. Звісно, ми надіємося на народну медицину та цілющі властивості часнику, цибулі, домашнього меду, сольових розчинів. А також спорт - він нас загартовує.
Анатолій, 74 роки пенсіонер

Альона, 21 рік, медичний працівник
Моя робота - це насамперед здоров’я моїх пацієнтів. Коли люди звертаються на останній стадії захворювання, важко підібрати лікування. Вважаю, що народна медицина разом із медикаментозним лікуванням пришвидшить одужання.
Альона, 21 рік медичний працівник

Зоряна, 19 років, студентка
Моя сім’я насамперед довіряє народній медицині. Моя бабця говорить, що народні засоби допомагали з давніх-давен, і зараз допоможуть.
Зоряна, 19 років студентка

Валентина, 46 років, вихователька
Для профілактики в нашій сім’ї ми застосовуємо відомий з дитинства рецепт народної медицини. Рекомендуємо у період епідемій застудних захворювань вживати зубчик часнику на день. І тоді ніякий кашель та нежить вам не загрожують. Ще один з ефективних методів - перцева настоянка.
Валентина, 46 років, вихователька

Тетяна, 20 років, офіціант
Не можу сказати, чи народна медицина допоможе, але, зважаючи на теперішні ціни на медикаменти, важко собі дозволити призначене фахівцем лікування, яке обійдеться в кругленьку суму.
Тетяна 20 років, офіціант

Підготувала Вероніка Купчик

 

Особливості оподаткування "перехідних доходів"

Вівторок, 26 січня 2016, 07:00

Суми лікарняних, нарахованих та виплачених у січні 2016 року за місяці 2015 року, при перерахунку ПДФО включаються до загального оподатковуваного доходу відповідних податкових періодів 2015 року. Під час такого перерахунку застосовуються ставки, які діяли до 01.01.2016 року, тобто – 15 % (20 %).

Разом з тим, суми відпускних, нарахованих й виплачених у грудні місяці 2015 року за січень 2016 року, відносяться податковим агентом до загального оподатковуваного доходу січня місяця та оподатковуються за ставкою 18 %.

Детальнішу консультацію стосовно даного питання можна отримати у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька,1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Тернополянам розкажуть про переведення державних послуг в електронну форму

Понеділок, 25 січня 2016, 13:07

28 січня 2016 року у Тернополі відбудеться зустріч з одним із творців та натхненників порталу адміністративних послуг iGov - Дмитром Дубілетом. На зустрічі будуть озвучені принципи роботи порталу та досвід їх впровадження в пілотних областях. Волонтери та активісти проекту в регіоні поділяться своїми успіхами і розкажуть про проблеми, з якими їм доводиться зіштовхуватися в Тернопільській області.

iGov.org.ua - інноваційний проект, покликаний перевести 100% державних послуг України в електронний вигляд. Автори проекту переконані, що завдяки iGov вдасться знизити корупцію та зробити взаємини громадян і держави більш прозорими і чесними.

iGov.org.ua реалізується силами волонтерів, метою яких є переведення усіх державних послуг в електронну форму. На порталі вже реалізовано більше 100 державних послуг, а до кінця року їх буде понад 300 (отримання різноманітних довідок, виписок, дозволів, ліцензій, субсидій, паспортів та багато іншого). Проект підтримують Адміністрація Президента, Кабінет Міністрів і всі профільні відомства. Усі послуги реалізуються в рамках законодавства.

У Тернополі зустріч відбудеться 28 січня о 19:00 в конференц залі Тернопільської Обласної Державної Адміністрації за адресою вул. Грушевського,8 каб.532

 

Про зміни з податку на прибуток

Понеділок, 25 січня 2016, 09:37

Платники цього податку в січні – травні 2016 року не сплачуватимуть щомісячні авансові внески, нараховані у податковій декларації за 2014 рік. Крім того, у податковій декларації з податку на прибуток за 2015 рік, розрахунок щомісячних авансових внесків у період з червня 2016 року по травень 2017 року не здійснюється, а р. 26 Декларації, затвердженої наказом № 897, не заповнюється.

Проте, платники, які за новими правилами у 2016 році подають податкові декларації за податкові періоди квартал, півріччя, три квартали, рік, у податковій декларації за три квартали 2016 року – визначають авансовий внесок з податку на прибуток у розмірі 2/9 податку на прибуток, який підлягає сплаті до 31 грудня 2016 року.

Фіскальна служба України прокоментували наступні зміни:

• щоквартальне декларування податку на прибуток;

• вимоги для об'єднань та асоціацій об'єднань співвласників багатоквартирних будинків з метою визначення їх неприбутковими організаціями;

• коригування фінансового результату на доходи від участі в капіталі та дивіденди;

• нові різниці для коригування фінансового результату до оподаткування на період дії закону щодо фінансової реструктуризації.

Детальніше про це викладено у листі ДФСУ від 18.01.2016 р. № 1626/7/99-99-19-02-02-17, або за телефоном: 43-46-10.

 

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Сторінка 93 з 110

«ПочатокПопередня919293949596979899100НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер