images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

З картки тернополянки шахраї викрали понад 11 тисяч гривень

Четвер, 24 серпня 2023, 09:37


До співробітників Тернопільського районного управління поліції із заявою про шахрайство звернулася жителька обласного центру. Зі слів потерпілої, з її рахунку зникло 11 400 гривень.

Жінка напередодні розмістила оголошення на сайті ОЛХ про продаж книг. Мала необережність перейти за фіктивним посиланням, яке їй надіслав невідомий, котрий нібито хотів придбати товар. Як наслідок, гроші за книги не надійшли, а з картки зникло понад 11 000 гривень.

Поліцейські радять краянам, котрі торгують в мережі, не використовувати карток, на яких ви зберігаєте кошти і які прив’язані до номера вашого мобільного. Для таких цілей відкрийте новий рахунок. І за жодних обставин не повідомляйте реквізитів банківської карки. Покупцю, аби перечислити на неї гроші за товар, достатньо лише її номера.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейський офіцер Почаївської громади оперативно відреагував на повідомлення про виявлення вибухонебезпечних предметів

Четвер, 24 серпня 2023, 09:36


У Кременецькому районі вилучили та знищили артилерійські снаряди часів Другої світової війни, які знайшов мешканець села Валігури під час проведення будівельних робіт.

До поліцейського офіцера Почаївської громади Юрія Решетила звернулися небайдужі жителі Будківського старостинського округу та повідомили, що мешканець села Валігури напередодні знайшов декілька предметів, ззовні схожих на снаряди часів Другої світової війни.

Отримавши дану інформацію, поліцейський негайно виїхав у вказаний населений та встановив особу, яка знайшла підозрілі предмети. Чоловік пояснив, що викопав снаряди з землі та мав намір сповістити про них працівників поліції.

Дане повідомлення було зареєстровано в Журналі єдиного обліку правопорушень Кременецького райвідділу поліції. Поліцейські повідомили про виявлені предмети працівників ДСНС в Тернопільській області. До приїзду рятувальників місце знахідки охороняли працівники Кременецького райвідділу спільно з представниками добровільного формування Почаївської громади.

При огляді піротехніки встановили, що виявлені предмети - артилерійські снаряди діаметром 105мм., загальною вагою 48 кг часів Другої Світової війни.

Снаряди були вилученні та знищенні в спеціально відведеному безпечному місці.

Поліцейські звертаються до громадян з проханням бути пильними та повідомляти про виявлені підозрілі чи вибухонебезпечні предмети.У жодному разі не торкатися знахідок власноруч і не доз­воляйте це робити іншим. Категорично забороняється переміщувати вибухонебезпечні предмети, намагатися розібрати їх, заносити у приміщення, закопувати у землю, кидати у водойми тощо. Пам’ятайте, що знешкоджувати вибухонебезпечні предмети мають тільки спеціально підготовлені фахівці піротехнічних груп.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У центральній частині Тернополя демонтують майже 50 вивісок, які встановлені без погоджувальних документів

Четвер, 24 серпня 2023, 09:35

На черговому засіданні виконавчого комітету міської ради прийнято рішення про демонтаж та впорядкування вивісок.

Згідно з рішенням, постійно діюча робоча група у десятиденний термін організує проведення демонтажу 48 вивісок у центральній частині міста, які встановлені самовільно без погоджувальних документів (додається).

Окрім того, передбачено суб’єктам господарюванням доручити привести у відповідність до затверджених загальних вимог та обмежень щодо розміщення вивісок (табличок) на території Тернопільської міської територіальної громади, такі вивіски: (додається).

Нагадаємо, що рішення «Про затвердження загальних вимог та обмежень щодо розміщення вивісок (табличок) на території Тернопільської міської територіальної громади» було прийняте ще у листопаді 2022 року. Відтоді підприємцям міста було дано час до 1 травня для зміни вивісок відповідно до затверджених вимог.

 

Виконком додатково спрямував кошти для реконструкції та капітального ремонту у закладах дошкільної та загальної середньої освіти

Четвер, 24 серпня 2023, 09:34

24 серпня на черговому засіданні виконавчого комітету прийнято рішення про використання коштів бюджету розвитку для реконструкції, реставрації, капітального ремонту у закладах дошкільної та загальної середньої освіти.

Так, спрямовано кошти у сумі  1 446 770 грн для виконання ремонтних робіт у таких закладах дошкільної освіти:

  • ТЗДОЯС №6 ТМР –  на капітальний ремонт будівлі, усунення аварійної ситуації;
  • ТЗДОЯС №10 ТМР – на капітальний ремонт з влаштування тіньових навісів;
  • ТЗДОЯС № 16  ТМР – на капітальний ремонт будівлі (укриття);
  • ТЗДОЯС № 17  ТМР – на капітальний ремонт будівлі;
  • ТЗДОЯС № 25  ТМР – на капітальний ремонт будівлі-усунення аварійної ситуації;

Ще 4 830 900 грн скеровано для здійснення реконструкції, реставрації, капітального ремонту в закладах загальної середньої освіти:

  • ТЗОШ І-ІІІ ст. №4 ТМР – на капітальний ремонт будівлі, усунення аварійної ситуації;
  • Тернопільській спеціалізованій школі І-ІІІ ст. №5 з поглибленим вивченням іноземних мов ТМР – на реставраційний ремонт будівлі, усунення аварійної ситуації;
  • ТЗОШ І-ІІІ ст. №11 ТМР – на капітальний ремонт будівлі (укриття);
  • ТЗОШ І-ІІІ ст. №16 ТМР ім. В. Левицького – на капітальний ремонт будівлі;
  • Тернопільський ліцей №2-спеціалізована мистецька школа імені Ігоря Герети Тернопільської міської ради – на капітальний ремонт будівлі (укриття).
 

Розвідка виманила в Україну російський вертоліт Мі-8 із пілотом

Середа, 23 серпня 2023, 12:24

Розвідка виманила в Україну російський вертоліт Мі-8 із пілотом
ІЗ РОСІЇ В УКРАЇНУ ВИМАНИЛИ БОЙОВИЙ ВЕРТОЛІТ МІ-8, ФОТО "УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВДИ"

Нещодавно гелікоптер Мі-8 Збройних сил Росії опинився в Україні внаслідок тривалої спецоперації Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

Джерело: високопоставлені джерела "Української правди" в спецслужбах

Деталі: Це була спецоперація ГУР, яка тривала більше 6 місяців.

Українська розвідка виманила пілота Мі-8 АМТШ в Україну. Борт здійснював рейс між двома авіабазами і перевозив деталі до винищувачів Су-27, Су-30 СМ.

Разом із пілотом на борту були двоє членів екіпажу, які не знали, куди насправді летить гелікоптер.

Мі-8 приземлився у Харківській області.

У результаті спецоперації двоє членів екіпажу були ліквідовані.Пілот і його сімʼя перебувають в Україні, родину завчасно вивезли з РФ.

Мі-8 залишився в Україні разом із деталями до літаків-винищувачів, які він мав доставити росіянам.

 
ГУР провернуло спецоперацію й Україна отримала російський Мі-8
ФОТО УП

Гелікоптер, за даними УП, вже у Києві.

Передісторія:

  • Навесні 2023 року стало відомо про невдалу й неофіційну спробу виманити в Україну російського пілота ліака Су-24 і Су-34 влітку 2022 року.
  • Служба безпеки України затримала колишнього виконувача обов’язків командира однієї із частин Сил спецоперації Романа Червінського у справі про ракетний обстріл Росією аеродрому "Канатове".
  • 21 квітня Червінському оголосили підозру за статтею ККУ "Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень". За матеріалами справи, Червінський разом із іншими особами самовільно вирішили провести "спецоперацію" – заволодіти літаком повітряно-космічних сил РФ. Російський пілот нібито погодився на пропозицію перейти на бік України, проте натомість Росія обстріляла аеродром "Канатове" на Кіровоградщині влітку 2022 року.
  • Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов заявив що ГУР "відразу відкинуло" ідею викрадення літака, запропоновану колишнім співробітником Романом Червінським.
  • РОМАН КРАВЕЦЬ, ОЛЕНА РОЩІНА 
 

Президент Литви: установки NASAMS прибудуть до України у вересні

Середа, 23 серпня 2023, 12:13

Литовський президент Гітанас Науседа заявив, що придбані Литвою пускові установки ЗРК NASAMS прибудуть до України у вересні.

Як передає "Європейська правда", про це він написав у Twitter.

Науседа наголосив, що Литва підтримуватиме Україну до перемоги.

"Сьогодні в Києві я сказав моєму дорогому другу президенту Володимиру Зеленському, що Литва підтримуватиме Україну до перемоги.

Наступного місяця Литва передасть Україні пускові установки NASAMS" – написав він.

У свою чергу, Зеленський подякував Литві за сильну і тривалу підтримку України.

"Завжди радий вітати Гітанаса Науседу у Києві. Я подякував Гітанасу за сильну і тривалу підтримку України з боку Литви.

Військова допомога, формула миру, експорт зерна, відновлення та інші питання. У нас є повне розуміння і готовність працювати разом", – написав Зеленський

Always a pleasure to welcome @GitanasNauseda in Kyiv.

I thanked Gitanas for Lithuania’s strong and lasting support for Ukraine.

Military aid, the Peace Formula, grain exports, recovery, and other issues.

We have a full understanding and readiness to work together

 

У Росії знову заявили про атаку дронів поблизу Шайковки

Середа, 23 серпня 2023, 12:01

Влада Калузької області Росії заявляє про збиття дронів поблизу села Шайковка, неподалік якого розташований однойменний аеродром.

Джерело: губернатор Калузької області Владислав Шапша у Telegram

Пряма мова: "Вдень на території Кіровського району, поблизу с. Шайківка, силами ППО було знищено два БПЛА".

Деталі: Він стверджує, що постраждалих і руйнувань інфраструктури немає.

Що передувало:

  • 21 серпня російські Telegram-канали повідомили про спробу атаки дроном ЗСУ аеродрому у Калузькій області вранці.
  • Там, як стверджують Telegram-канали, ушкоджень зазнав літак, який не використовується.
  • Губернатор регіону стверджує, що на території Кіровського району було відбито атаку БПЛА і що постраждалих та інших руйнувань інфраструктури нібито немає.
  • Пізніше джерела УП в ГУР підтвердили, що внаслідок атак на аеродроми "Сольці" та "Шайковка" були повністю знищені два літаки.
  • ТЕТЯНА ЛОЗОВЕНКО
 

Тернопільські поліцейські долучилися до урочистостей з нагоди підняття державного прапора

Середа, 23 серпня 2023, 12:00


Офіційна церемонія з нагоди Дня прапора відбулася в тернопільському парку Сопільче. Працівники поліції долучилися до підняття національного полотнища на найбільшому в області флагштоці, висота якого сягає 50 метрів.

У часи повномасштабної війни синьо-жовтий прапор став символом незламності, стійкості та мужності українців. Нині наші захисники та захисниці продовжують боротися за цінності, які символізує наш стяг - за єдність нації та незалежність держави.

Урочистості розпочалися хвилиною мовчання. Присутні вшанували пам’ять Героїв, які загинули під час виконання бойових завдань із захисту суверенітету та територіальної цілісності України.

З нагоди свята п’ятеро поліцейських отримали відзнаки. Медалями «За службу Україні» від Тернопільської військової адміністрації нагороджено трьох спецпризначенців. Ще двох правоохоронців заохочено грамотами Тернопільської обласної ради.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Від ураження струмом загинув 13-річний школяр з Бучача

Середа, 23 серпня 2023, 11:59

Співробітникам поліції про нещасний випадок з неповнолітнім повідомили медики Бучацької міської лікарні. Хлопця привези до медичного закладу після ураження струмом, однак врятувати його не вдалося.

Поліцейські, виїхавши на місце події, з’ясували, що нещастя сталося на вулиці Галицькій в Бучачі, біля недіючого приміщення магазину. Там було виявлено на землі електричний кабель під напругою, який і вразив струмом неповнолітнього.

Встановлено, що дане приміщення на праві спільної часткової власності належить двом місцевим жителям.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

6000 доларів США за службу в тилу: на зловживанні впливом викрито військового та його спільника з Тернопільщини

Середа, 23 серпня 2023, 11:58


Неправомірну вигоду зловмисники вимагали від військового за можливість і надалі проходити службу при обласному ТЦК, а не у зоні проведення бойових дій. Під час отримання 6000 доларів США фігурантів затримали.

Оперативники Тернопільського управління Департаменту внутрішньої безпеки та управління стратегічних розслідувань в Тернопільській області ДСР Нацполіції разом із колегами з Департаменту військової контррозвідки СБУ та слідчими поліції ГУНП у Тернопільській області встановили причетність командира взводу однієї з бригад ЗСУ, який також є депутатом однієї з територіальної громади, та його спільника до протиправних дій.

Вони запропонували чоловіку, який проходить службу у роті охорони Тернопільського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, вплинути на службових осіб військкомату, аби той продовжував нести службу при військкоматі у роті охорони та уникнув відрядження у район проведення активних бойових дій. Свої послуги ділки оцінили у 6000 доларів США.

Одразу після отримання неправомірної вигоди правоохоронці затримали старшого лейтенанта та його спільника, а гроші вилучили.

Наразі їм  оголошено про підозру за ч. 3 ст. 369-2 (Зловживання впливом) Кримінального кодексу України. За корупційні оборудки чоловікам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво здійснює Тернопільська спеціалізована прокуратура у сфері оборони у Західному регіоні.

 

Департамент внутрішньої безпеки

Національної поліції України

 

Оперативники встановили причетність жителя Тернополя до серії крадіжок з кіосків швидкого харчування

Середа, 23 серпня 2023, 11:56


До співробітників Тернопільського райуправління поліції почали надходити повідомлення про крадіжки товарів з кіосків швидкого харчування, розташованих у парках обласного центру. Суми збитків складали від однієї до п’яти тисяч гривень.

Як встановили правоохоронці, усі злочини вчинялися вночі. Товар викрадали з морозильних камер, що були поруч з кіосками швидкого харчування. Зловмисник пошкоджував кришку холодильника та виносив морозиво, напівфабрикати. Усі крадіжки були схожі за способом скоєння.

У ході оперативно-розшукових заходів співробітники кримінальної поліції встановили особу зловмисника. Ним виявився раніше судимий 24-річний житель Тернополя. У фігуранта поліцейські вилучили докази, що свідчать про його протиправну діяльність.

Працівники поліції встановили причетність тернополянина до 6 фактів крадіжок з кіосків.

За усіма фактами розпочаті кримінальні провадження за ч. 4 ст. 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 8 років позбавлення волі. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Стартувала інформаційна кампанія «Виходь на світло!

Середа, 23 серпня 2023, 11:52

В умовах повномасштабної війни одним з головним чинників для перемоги є підтримка держави, яка всі свої можливості спрямовує на забезпечення Збройних Сил України. Сплата податків важлива як ніколи.

Кожен, хто вважає себе українцем і громадянином нашої держави має розуміти, що задекларована праця – це шлях до вільної, незалежної, економічно сильної держави!

Саме тому, територіальні органи Держпраці розпочали інформаційну кампанію «Виходь на світло!», до якої долучились працівники органів місцевого самоврядування. Це черговий крок до формування у суспільства розуміння важливості оформлення трудових відносин. Основна мета донести до всіх громадян інформацію про ризики і наслідки незадекларованої праці, правильність оформлення трудових відносин та зміни у законодавстві.

Кампанія реалізується за підтримки проекту ЄС-МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці».

Більше інформації на сайті Держпраці https://dsp.gov.ua та інформаційному порталі https://pratsia.in.ua» .

 

У тернопільському парку Сопільче урочисто підняли Державний прапор України

Середа, 23 серпня 2023, 11:49

Щорічно 23 серпня в Україні відзначають День Державного прапора. З цієї нагоди на центральній алеї у тернопільському парку Сопільче, відбулася офіційна церемонія підняття синьо-жовтого стяга.

Традиційно хвилиною мовчання вшанували пам'ять полеглих Героїв та українців, котрі стали жертвами війни, яку розпочала росія на території України. За участі духовенства відбувся також спільний молебень за мир у нашій країні, освячення та підняття найбільшого стяга на Тернопільщині.

Під час урочистостей секретар Тернопільської міської ради Ігор Гірчак привітав тернополян зі святом та нагородив воїнів, правоохоронців подяками, відзнаками та цінними подарунками.

«Український прапор – один із найважливіших символів для кожного українця. Ми пронесли його крізь роки і покоління національно-визвольної боротьби минулого і сьогодення. Наш синьо-жовтий стяг – це про відвагу і мужність, боротьбу за свободу і незалежність. Українські Герої йдуть з ним у бій, звершують подвиги, б’ють ворога, - відзначає Ігор Гірчак. - Прапор України майорить у деокупованих міста та селищах нашої країни. Низько схиляємо голови перед Героями, які віддали своє життя за суверенітет і незалежність країни. Щиро дякую всім Воїнам, які сьогодні воюють, щоб державний прапор повернувся на вулиці Донецька, Луганська, Сімферополя та інших тимчасово окупованих українських міст».

 

Волонтери центру «Допомога армії від Тернополя» вирушили у чергову поїздку до військовослужбовців на фронт

Середа, 23 серпня 2023, 11:40

Сьогодні, 22 серпня, у напрямку Дніпропетровської, Запорізької,  Донецької та Харківської областей вирушили волонтери центру «Допомога армії від Тернополя».

«Ми продовжуємо передавати посилки та необхідні речі для наших захисників. Сьогодні чергова поїздка волонтерів на фронт. Цього разу понад 30 пакунків від рідних і близьких захисників, а також небайдужих тернополян буде доставлено для воїнів, - розповідає міський голова Сергій Надал. - Традиційно ми доукомплектовуємо вантаж. Зокрема, серед переданого ліхтарики, батарейки, медикаменти, маскувальні костюми та сітки, морозильні камери, утеплювачі для бліндажів, бочки для заміни паливно-мастильних матеріалів, взуття, тактичні рюкзаки тощо».

Згодом до військовослужбовців вирушить і мобільна стоматологія. Лікарі надаватимуть безкоштовну стоматологічну допомогу тернополянам, які воюють на всіх вказаних напрямках.

 

До декларації G7 про гарантії безпеки для України приєдналась ще одна країна

Вівторок, 22 серпня 2023, 13:47

Президент України Володимир Зеленський подякував Чорногорії за приєднання до декларації G7 щодо "безпекових гарантій" для України.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на повідомлення в соцмережах обох лідерів

Деталі: Президенти України та Чорногорії Володимир Зеленський і Яков Мілатович провели двосторонню зустріч в Афінах у вівторок.

Зеленський також подякував Чорногорії за гуманітарну, військову та політичну підтримку.

Також вони обговорили підтримку "формули миру" та підготовку до саміту миру.

 

У Луцьку рятувальники звільнили квартиру від засилля кажанів. ФОТО

Вівторок, 22 серпня 2023, 13:34

У Луцьку в квартирі багатоповерхівки поселилися близько 30 кажанів під час того, як господарів не було вдома.

До помешкання на 9 поверсі рукокрилі потрапили через відчинене вікно, повідомляють в Головному управлінні Державної служби з надзвичайних ситуацій у Волинській області.

Увечері 21 серпня до рятувальників звернулися мешканці квартири на проспекті Соборності в Луцьку й повідомили, що виявили кажанів.

На місці рятувальники виявили близько трьох десятків кажанів.

Фото: ГУ ДСНС у Волинській області

"Рукокрилі "облюбували" квартиру, де кілька днів поспіль нікого не було, а вікна були відчинені", – зазначають в ДСНС.

Фото: ГУ ДСНС у Волинській області

Фото: ГУ ДСНС у Волинській області

Рятувальники виловили кажанів й випустили їх на вулицю.

Нагадаємо, у Дніпрі врятували зграю зі 140 кажанів, які поселились на балконі.

Анастасія Поя

 

Жительку Монастириська поліцейські викрили у крадіжці грошей з картки сусіда

Вівторок, 22 серпня 2023, 13:25

Правоохоронці Монастириського сектору поліцейської діяльності встановили, що зловмисниця упродовж тривалого часу користувалася банківською карткою 73-річного сусіда, а той навіть не здогадувався про це.

Чоловік забив на сполох лише тоді, коли помітив, що картка зникла. Запитав сина, сусідку, - адже саме вони найчастіше бували в його домі – ті заперечили причетність. Тоді пенсіонер поскаржився дільничному офіцерові поліції.

Як з’ясувалося, після звернення до поліцейських, картка раптом знайшлася, і заявник вже й претензій не мав, проте, як виявилося, електронним гаманцем хтось щедро напередодні розраховувався в місцевих крамничках. Загалом баланс зменшився на 30 000 гривень.

Уході перевірки з’ясувалося, що «допомагала» витрачати кошти пенсіонерові його сусідка. Жінка любить випити, веде аморальний спосіб життя. До помешкання потерпілого заходила часто: то щось позичити, то просто поговорити. От і придивилася, де той тримає банківську картку та час від часу брала її для користування.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Шахрай викрав з банківської картки жительки обласного центру 25 000 гривень

Вівторок, 22 серпня 2023, 13:24

Налякавши жінку втратою коштів, зловмисник змусив її повідомити дані банківської картки, внаслідок чого потерпіла втратила всі збереження.

До співробітників Тернопільського районного управління поліції звернулася жителька обласного центру і повідомила про шахрайські дії, скоєні щодо неї невідомою особою. Зі слів потерпілої, їй зателефонував якийсь чоловік, назвався представником банківської установи і попередив про те, що грошима з її картки хтось намагається розрахуватися за товар. Аби запобігти цьому - запропонував допомогу, проте умовою було вказати дані банківської картки та зміст смс-повідомлень, які надходили. Тернополянка, не задумуючись, виконала умови невідомого і лише потім збагнула, що таким чином її ошукали.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею шахрайство.

Поліцейські застерігають краян не довіряти зловмисникам, котрі називаються працівниками банків чи співробітниками служби безпеки фінустанов, чи ще кимось, і в телефонному режимі пропонують вирішити питання, пов’язані з вашими картками чи рахунками. Ніколи і нікому не повідомляйте реквізити банківських карток.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Жителя Тернопільського району оперативники затримали за вчинення грабежу

Вівторок, 22 серпня 2023, 11:26


Зловмисник серед білого дня зірвав золотий ланцюжок з жертви й одразу поніс до ломбарду.

До співробітників Тернопільського районного управління поліції звернулася жителька райцентру й повідомила, що стала жертвою нападника, котрий підбіг до неї ззаду і зірвав з шиї золотий ланцюжок. Вартість прикраси жінка оцінила у вісім тисяч гривень.

За кілька годин оперативники затримали зловмисника в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу. Ним виявився житель села Стара Могильниця Тернопільського району, 1994 року народження. Награбоване зловмисник одразу здав до ломбарду.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 4 статті 186 Кримінального кодексу. Вирішується питання про оголошення зловмисникові підозри та обрання запобіжного заходу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Житель Зборова пропонував поліцейським 5тисяч гривень за непритягнення до адміністративної відповідальності

Вівторок, 22 серпня 2023, 11:07


Чоловіка зупинили за керування транспортом у стані алкогольного сп’яніння.

Під час несення служби співробітники групи реагування патрульної поліції Зборівського відділення поліції зупинили водія автомобіля «ЗАЗ-1103» за порушення правил дорожнього руху. За кермом автівки перебував 20-річний місцевий житель. Під час спілкування правоохоронці помітили у нього ознаки алкогольного сп’яніння.

Водій почав пропонувати поліцейським 5 тисяч гривень неправомірної вигоди, аби вони його відпустили і не складали на нього адмінпротокол. Факт корупційного діяння задокументувала слідчо-оперативна група, яку на місце події викликали інспектори.

Як з’ясувалося, водій-порушник вже раніше потрапляв в поле зору правоохоронців за керування автівкою напідпитку.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 369 Кримінального кодексу – пропозиція надання неправомірної вигоди службовій особі. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу або обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

На Тернопільщині поліцейські затримали зловмисника, котрий побив військовослужбовця і відібрав у нього зброю

Вівторок, 22 серпня 2023, 11:06


Надзвичайна подія трапилася у Кременці. Співробітники поліції успішно провели спеціальні поліцейські операції по затриманню озброєного зловмисника.

21 серпня близько 17.30 години на лінію «102» надійшло повідомлення про те, що у лісосмузі лежить побитий військовослужбовець. Потерпілого з численними травмами голови доправили до лікарні.

На місце події для з'ясування обставин злочину та пошуку підозрюваного виїхало керівництво обласної поліції, профільні служби та спецпризначенці.

За попередніми даними, між потерпілим та підозрюваним виник конфлікт, який переріс у бійку. Коли військовослужбовець знепритомнів, зловмисник відібрав у нього автомат, бронежилет та втік у невідомому напрямку.

Фігурант - раніше неодноразово судимий за насильницькі злочини 42-річний житель Кременця.

У ході оперативно-розшукових заходів поліцейські встановили місце, де переховувався озброєний злочинець, оточили будинок та за силової підтримки спецпризначенців КОРДу затримали його. Від розлюченого підозрюваного поліцейські врятували співмешканку та двох її малолітніх дітей, які перебували разом з ним у помешканні.

У розбійника вилучили зброю, бронежилет та інші викрадені речі військовослужбовця.

Жителя Кременеця затримали відповідно до статті 208 КПК. За даним фактом розпочато кримінальне провадження за частиною 3 статті 262 Кримінального кодексу України (заволодіння вогнепальною зброєю шляхом розбою). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років з конфіскацією майна.

Вирішується питання про оголошення підозри фігуранту та обрання запобіжного заходу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі на бульв. Симона Петлюри, 10 триває заміна внутрішньобудинкових мереж та ремонт ліфтів на умовах співфінансування

Вівторок, 22 серпня 2023, 11:05

Мешканці багатоквартирних житлових будинків Тернополя на умовах співфінансування можуть провести ремонти житлового фонду.

Так, роботи у житловому фонді на умовах співфінансування цими днями тривають у будинку на бульв. Симона Петлюри, 10. Тут триває заміна внутрішньобудинкових мереж та ремонт ліфтів.

«У місті реалізується програма проведення ремонтів у багатоквартирних житлових будинках на умовах співфінансування. Вона затверджена сесією міської ради та передбачає можливість ремонту покрівель, підвальних приміщень, заміни внутрішньобудинкових інженерних мереж, елементів обладнання, вікон, ремонт ліфтів тощо, – зазначає міський голова Сергій Надал. – Для того, щоб цей проєкт реалізувати – має бути згода мешканців. Зокрема, на умовах співіснування частка мешканців становить 1/5 чи 1/3 залежно від виду робіт. Решту робіт виконується за кошти бюджету міста».

Міський голова додає, наразі надійшло понад 100 звернень від мешканців різних будинків, які бажають провести ремонти у житловому фонді за допомогою цієї програми. Станом на зараз у 22 будинках програма уже реалізується.

Як розповідає голова ОСББ «Петлюри, 10» Лілія Біндас, в рамках програми співіснування у будинку проводять роботи з заміни внутрішньобудинкових мереж, каналізаційних лежаків. Понад 40 років у будинку комунікації не мінялись, через що виникали протікання. Також в межах програми проводиться реконструкція ліфтового обладнання, зокрема комплектувальних частин й кабін.

До слова, стати учасником Програми можуть як ОСББ, так і управителі будинків (ЖЕКи). Дія Порядку проведення ремонтів поширюється на всі багатоквартирні будинки Тернопільської громади, які експлуатуються понад 10 років.

Для зручності мешканців розроблено 7 кроків до ремонту житлового фонду на умовах співфінансування з міського бюджету Тернополя.

 

У тернопільській школі № 19 реалізували проєкт Громадського бюджету-2022 «Безпечна дорога до спорту»

Вівторок, 22 серпня 2023, 11:00

Нещодавно на території Тернопільської загальноосвітньої школі №19, реалізували малий проєкт Громадського бюджету 2022 «Безпечна дорога до спорту».

Як зазначають автори проєкту, мета реалізації цієї ідеї –  створення безпечного та безперешкодного руху усіх категорій мешканці мікрорайону «Сонячний», гостей міста та учнів ТЗОШ №19 до спортивного майданчика на вулиці Братів Бойчуків. Головною, досить наочною й актуальною проблемою для цілісної його інфраструктури була аварійність сходів, які ведуть локації. Відповідно це обмежує можливості для проведення міських, регіональних заходів, забезпечення доступності та безпечного перебування містян відповідно до Державного соціального стандарту у сфері фізичної культури та спорту.

Вартість реалізації проєкту Громадського бюджету становила 500 000 грн. В рамках цього проведено заходи:

  • створення проєктно-кошторисної документації;
  • проведення підготовчих робіт аварійної території;
  • заміна пошкодженого асфальтного покриття  на бруківку;
  • здача об’єкта в експлуатацію.

До слова, у Тернопільській громаді продовжують реалізовувати проєкти «Громадського бюджету 2022», які за результатами голосування здобули перемогу.

Ознайомитися із проєктами, які вже втілили можна тут.

 

На вул. Іванни Блажкевич, 7 у Тернополі триває ремонт прибудинкової території

Вівторок, 22 серпня 2023, 10:57

Цими днями активні ремонтні роботи тривають на прибудинковій території, що на вул. Іванни Блажкевич, 7 у Тернополі.

Сьогодні, 22 серпня, під час традиційного ранкового об’їзду міський голова Сергій Надал оглянув стан виконання робіт на цій локації та поспілкувався з мешканцями будинку.

На об’єкті працівники підрядної організації уже розібрали зношене асфальтобетонне покриття та розпочали влаштовувати корито екопарковки.

Окрім того, сьогодні ремонтні роботи проводяться у дворах та проїздах за адресами: вул. Київська, 18; вул. Євгена Коновальця, 14-16 та вул. Данила Галицького в межах буд. №1; в межах буд. №5; в межах буд. №1-№3; в межах буд. №92 на просп. Степана Бандери).

 

Зеленський зустрівся з королевою Данії

Понеділок, 21 серпня 2023, 11:56

Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Копенгагена зустрівся із королевою Маргрете ІІ та членами королівської родини.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пресслужба президента оголосила в офіційному Telegram.

Зеленський зазначив, що Київ цінує особисту підтримку королівською родиною гуманітарних зусиль данських і міжнародних організацій, що діють в Україні.

"Заяви та дії королівської родини Данії на підтримку України й українського народу дуже багато важать для нас… Дякуємо данському народу, уряду й парламенту за потужну гуманітарну, фінансову та військову допомогу Україні. Завжди будемо вдячні за підтримку та взаєморозуміння, яке зустрічає тут наша боротьба за життя й свободу", – прокоментував Володимир Зеленський.

Перед цим український президент виступив у парламенті Данії.

Нагадаємо, на зустрічі з прем’єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен стало відомо, що Копенгаген вирішив передати Україні 19 винищувачів F-16.

Міністерка оборони Данії сказала, що умовою надання винищувачів Україні є їхнє використання виключно над територією України.

Під час візиту в Нідерланди Зеленський оголосив, що Україна отримає 42 винищувачі F-16 після того, як українські пілоти та інженери завершать навчання.

 

У 5 областях України потрібні всі групи крові – МОЗ

Понеділок, 21 серпня 2023, 11:40

У 11 областях України потрібна кров певних груп та резус-факторів.

У 5 з них потрібні усі групи крові, повідомили в Міністерстві охорони здоров'я.

Станом на 21 серпня є потреба в усіх групах крові в:

  • Харкові;
  • Вінниці;
  • Києві та Київському міському центрові крові;
  • Рівному;
  • Дніпрі.
Фото: vladem/Depositphotos

В Одеській обласні станції переливання крові треба усі групи, а в обласній дитячій лікарні кров 1+/-, 2+/-,3+/-, 4-.

У Чернігові потребують 1-, 2-, 3+-, 4+- груп крові.

У Львові – 1-, 2+/-, особливо  3+/-, 4+/-.

У Запоріжжі треба усі групи крові з негативним резус-фактором.

1-, 2+/-, 3-, 4- потребують у Херсоні, а 3- в Івано-Франківську

Лікарі зазначають, що потреби є динамічними та змінюються щодня.

Нагадаємо, що здавати кров можна після вакцинації та татуювання. Донором можуть стати громадяни України віком від 18 років та вагою понад 50 кг без протипоказань.

Для спрощення процедури спершу треба зареєструватись на платформі або звернутись безпосередньо в обласні центри переливання крові.

 

У Києві запроваджено тепловий режим - патрульна поліція

Понеділок, 21 серпня 2023, 10:23

На території столиці запроваджено тепловий режим - рух великовагового транспорту в межах Києва обмежено.

Про це повідомляє Патрульна поліція.

"Тимчасове обмеження дорожнього руху поширюються на великоваговий транспорт загальною вагою понад 24 тонни й навантаженням на вісь понад 7 тонн та стосуються і в'їзду в Київ, і пересування містом", - ідеться в повідомленні.

Як зазначається в повідомленні, час дії обмеження може змінюватися відповідно до температурного режиму. Оперативна інформація відображатиметься на телеграм-каналі Патрульної поліції.

Водночас за повідомленням Укргідрометцентру, в Україні в найближчі кілька днів дещо спаде спека. 22 серпня у Києві температура вночі 18-20°, вдень 27-29°.

23 серпня температура у Києві вночі 14-16°, удень 26-28°.

 

Шість пунктів пропуску на кордоні з 21 серпня почали пропускати автобуси лише за записом

Понеділок, 21 серпня 2023, 10:19

З 21 серпня проєкт "єЧерга" масштабовано на пасажирські автобуси, які тепер проходитимуть шість пунктів пропуску виключно за записом в електронній черзі.

Про це попереджає "Укртрансбезпека".

"Із 21 серпня рух автобусів регулярних та нерегулярних рейсів можливий лише за записом в Електронній черзі перетину кордону", - йдеться в повідомленні.

Нововведення стосується наступних пунктів пропуску:

  • Краківець – Корчова (Львівська область)
  • Шегині – Медика (Львівська область)
  • Порубне – Сірет (Чернівецька область)
  • Мамалига – Крива (Чернівецька область)
  • Ягодин – Дорогуськ (Волинська область) – лише регулярні рейси
  • Устилуг – Зосин (Волинська область)

Записатися в чергу можливо на сайті echerha.gov.ua.

Для бронювання місця в "єЧерзі" водію автобуса потрібно:

  • на сайті echerha.gov.ua натиснути "Стати в чергу";
  • обрати "Автобус" та натиснути "Стати в чергу";
  • обрати пункт пропуску;
  • заповнити дані водія, дані автобуса;
  • перевірити всі внесені дані та натиснути "Стати в чергу".

Водій автобуса може продовжити чергу 1 раз на 4, 6, 8 або 10 годин, якщо йому знадобилося більше часу на дорогу.

Як роз'яснюють в "Укртрансбезпеці", графік руху автобусів залишається незмінним. Пасажирським перевізникам, що зареєструвались в онлайн-черзі, варто приїздити до пункту пропуску у передбачений автобусним маршрутом час.

У тестовому періоді система не пропонуватиме час заїзду на пункт пропуску для автобусів.

Нагадуємо:

Раніше сервіс "єЧерга" оновив перелік, кому віддаватиметься пріоритет під час перетину кордону

 

У Росії всіх таксистів хочуть пересадити на Lada, водії проти

Понеділок, 21 серпня 2023, 10:16

Російський уряд готується перевести всі таксі на вітчизняні автомобілі − комісія з транспорту Державної ради РФ вже підтримала відповідні поправки до законодавства.

ДжерелоThe Moskow Time, "Ведомости" з посиланням на протокол від 7 серпня

Деталі: Російські чиновники вважають, що таке рішення сприятиме "формуванню загальнофедерального технологічного суверенітету і стійкості вітчизняної транспортної мережі до санкційного тиску".

Повідомляється, що рівням локалізації, яких вимагає влада, відповідають АвтоВАЗ, УАЗ і тульське підприємство китайської марки Haval.

Передбачається, що зміни набудуть чинності з 1 січня 2024 року.

Компанії таксі в Росії виступають проти нових правил.

Наприкінці липня асоціація "Національна рада таксі" надіслала російському прем'єру Михайлу Мішустіну лист із проханням не примушувати бізнес купувати тільки вітчизняні автомобілі.

В асоціації попередили, що це призведе до зростання цін на перевезення і зниження транспортної доступності в країні.

 

За використання підробленого документа кримінальну відповідальність нестиме житель обласного центру

Понеділок, 21 серпня 2023, 10:09

Під час зупинки автотранспорту 36-річний водій пред‘явив співробітникам патрульної поліції посвідчення водія, яке виявилося фальшивим. Дізнавачі Тернопільського районного управління поліції розпочали кримінальне провадження за фактом використання завідомо підробленого документа.

Водієві було оголошено підозру за частиною 4 статті 358 Кримінального кодексу. Поліцейські вживають заходів щодо встановлення осіб, котрі займалися виготовленням фальшивих документів. А за використання підробленого посвідчення тернопільчанину загрожує штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів гро­мадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до двох років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

За використання підробленого документа кримінальну відповідальність нестиме житель обласного центру

Понеділок, 21 серпня 2023, 10:09

Під час зупинки автотранспорту 36-річний водій пред‘явив співробітникам патрульної поліції посвідчення водія, яке виявилося фальшивим. Дізнавачі Тернопільського районного управління поліції розпочали кримінальне провадження за фактом використання завідомо підробленого документа.

Водієві було оголошено підозру за частиною 4 статті 358 Кримінального кодексу. Поліцейські вживають заходів щодо встановлення осіб, котрі займалися виготовленням фальшивих документів. А за використання підробленого посвідчення тернопільчанину загрожує штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів гро­мадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до двох років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські встановлюють обставини двох ДТП, які трапилися упродовж 18-20 серпня на Тернопільщині

Понеділок, 21 серпня 2023, 10:07

Дві автопригоди, у результаті яких четверо людей отримали травми, зареєстровано на дорогах області 18 та 20 серпня.

У п’ятницю, 18 серпня, близько 18 години у Тернополі на вулиці Об’їзній не розминулися дві атвівки. Водій «AUDI Q7», виїжджаючи з прилеглої території на проїзну частину, не надав перевагу у русі «PEUGEOT 5008» та зіткнувся з ним. Внаслідок ДТП травми отримали двоє пасажирок «PEUGEOT 5008» та водій «AUDI Q7».

Ще одна аварія трапилася у неділю, 20 серпня, близько 23 години поблизу села Доброполе Бучацької громади. 34-річний житель громади не впорався з керуванням автомобіля марки «Volkswagen Passat» та з’їхав у кювет. Водій перебував в автівці один, його з травмами різного ступеня тяжкості доправили до лікарні.

У всіх водіїв взяли кров для перевірки на вміст алкоголю. Працівники поліції встановлюють обставини ДТП.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Житель Тернопільського району перерахував шахраєві 6 тисяч гривень за мотоцикл

Понеділок, 21 серпня 2023, 10:04

До співробітників Тернопільського райуправління поліції надійшло повідомлення від 48-річного чоловіка про те, що невідома особа шахрайським шляхом заволоділа його 6 000 гривень.

Як з’ясувалося, потерпілий хотів придбати мотоцикл. На одному із сайтів знайшов оголошення. Зателефонував за вказаним номером й домовився з «продавцем» про ціну. Той зажадав часткової передоплати, а решту грошей покупець мав переказати після отримання мотоцикла.

Заявник перерахував на банківський рахунок «продавця» 6 тисяч гривень. Однак обіцяного мотоцикла так і не отримав. Звісно, гроші йому ніхто не повернув.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Тривають оперативно-розшукові заходи для встановлення особи зловмисника.

Поліцейські вкотре нагадують жителям краю: здійснюючи покупки через Інтернет, уникайте повної або часткової оплати. Оплачуйте товар лише після його отримання.

Купуйте на сайтах, які зарекомендували себе з позитивного боку, мають добрі відгуки ваших знайомих та не викликають сумнівів. Якщо продавець поспішає та просить перевести частину грошей негайно, - краще переконайтеся, чи він не самозванець.

У разі, якщо ви стали жертвою шахраїв, звертайтесь до найближчого відділення поліції або телефонуйте «102».

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

В день свого народження Владиславу з Тернопільщини пересадили нирку, на яку він чекав рік у лікарні

Четвер, 17 серпня 2023, 10:33

В день свого народження Владиславу з Тернопільщини пересадили нирку, на яку він чекав рік у лікарні
Про це розповіли у центрі трансплантології міста Львів, де й провели рятувальну операцію для 7-річного Владислава з Тернопільщини.

"Наймолодший пацієнт Центру трансплантології, якому пересадили нирку в день народження від посмертного донора. Рятівну операцію для Владика з Тернопільщини виконала команда центру . Про такий подарунок хлопчик мріяв весь минулий рік, який фактично провів у лікарні. Тепер 7-ми річний хлопчина готується здійснити ще одну свою мрію — здоровим піти до першого класу", - йдеться у дописі медиків.

Через ваду розвитку — гіпоплазію — нирки Владика від народження були дуже маленькими і з часом геть перестали працювати.

Хлопчикові довелося перебувати на діалізі.

Кілька разів на тиждень по чотири години функцію нирок виконував спеціальний апарат, що очищував кров від токсинів та надлишкової рідини.

Це вже друга така операція для цієї дитини.

Три роки тому Владику проводили родинну пересадку.

Тоді донором став батько.

Але, на жаль, та нирочка функціонувала недовго.

"Виконання ж повторних трансплантацій вимагає від лікарів особливої майстерності. Бо внаслідок попередньої пересадки є рубцеві процеси, які ускладнюють повторні операції. Та Владик повертається додому — здоровим. Зі своїм новеньким наплічником, який йому подарували наші лікарі. Тепер здійсниться ще одна мрія хлопчика — він піде до школи. У перший клас". - наголосили лікарі.

На зображенні може бути: 5 людей, лікарня та текст

 

Травмував голову: у Чорткові 6-річний хлопчик впав з квадроцикла

Четвер, 17 серпня 2023, 10:31

Травмував голову: у Чорткові 6-річний хлопчик впав з квадроцикла
У поліції Тернопільщини розпочали кримінальне провадження за фактом травмування 6-річної дитини.

Як встановило слідство, вчора, 16 серпня, близько 22-ої години до правоохоронців від медиків місцевої лікарні надійшло повідомлення про те, що в медичний заклад поступив 6-річний хлопчик з травмою голови.

Дитина впала з квадроцикла.

"Семирічний товариш кермував, а потерпілий був в ролі пасажира. Дитина розповіла, що на дорогу випадково вибіг безпритульний собака і хлопчик вивернув кермо в бік бордюру, в той час 6-річний пасажир не втримався та впав з квадроцикла і забив голову", - відзначили у поліції.

Обоє дітей каталися без шоломів.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 291 (порушення чинних на транспорті правил) Кримінального кодексу України.

 

Представники московського патріархату не планують залишати Свято-Миколаївський собор у Кременці

Четвер, 17 серпня 2023, 10:29

Представники московського патріархату не планують залишати Свято-Миколаївський собор у Кременці
Представники Української православної церкви московського патріархату подали апеляцію, щоб не виїжджати з собору і далі судитимуться.

Про це Суспільному телефоном повідомив настоятель Свято-Миколаївського собору в Кременці Василій Вознюк.

Приміщення собору разом з келіями належить Кременецько-Почаївському історико-архітектурному заповіднику.

Раніше його орендували представники УПЦ МП.

Термін дії договору про безоплатне користування ними собором завершився у лютому 2023 року. Та залишати храм представники московського патріархату відмовилися.

Настоятель Свято-Миколаївського собору Василій Вознюк на камеру спілкуватися відмовився. Також знімати храм всередині не дозволив.

"Подали апеляцію, чекаємо далі розвиток подій. В нас ідуть ще судові процеси. Ми не можемо нічого зараз коментувати. В руслі закону ми стараємося. Значить, добитися своєї правди такої, законної, на існування нашої парафії", розповів телефоном настоятель.

Він повідомив, що поки скаргу розглядатимуть у суді – залишати храм вони не збираються.

Місцеві жителі, з якими поспілкувалися кореспонденти, розповіли, що думають про цю ситуацію.

"Церква має бути українською. У вас же нема в вашій хаті моїх кімнат, хоч ми дружимо гарно, так? І в нас не може бути інших церков. Це ж логічно", — каже житель Кременця Михайло Гикавий.

"Церква стоїть, в гарному стані, я б не хотіла того. Мої батьки, діди молилися і церква для молитви, напевно", говорить жителька Кременця Інна.

"Хай буде державі, хай користується Українська православна церква", розповіла Валентина Яшук.

Свято-Миколаївський собор перебуває на балансі Кременецько-Почаївського історико-архітектурного заповідника. Заступник директора цього заповідника Ігор Деревінський коментувати ситуацію відмовився.

У червні обласний господарський суд постановив представникам московського патріархату залишити храм. Оскільки в лютому цього року термін дії договору про безоплатне користування собором у них завершився.

 

Перебуваючи вдома на реабілітації, після важкого поранення, помер військовий Андрій Семанів

Четвер, 17 серпня 2023, 10:27

Перебуваючи вдома на реабілітації, після важкого поранення, помер військовий Андрій Семанів
Тернопільщина втратила ще одного мужнього захисника.

"15 серпня 2023 року перебуваючи вдома на реабілітації після важкого поранення помер мешканець села Струсів, Семанів Андрій Володимирович 17.12.1975 року народження", - йдеться у повідомленні Микулинецької селищної ради.

Чин похорону відбудеться сьогодні о 12-ій годині.

Вічна, світла пам’ять і слава українському воїну, який захищав рідну Україну і кожного з нас.

На зображенні може бути: 1 особа

 

У Тернопільському технічному ліцеї облаштували кімнату відпочинку «Light Space»

Понеділок, 14 серпня 2023, 10:08

В освітніх закладах Тернопільської громади триває реалізація проектів-переможців «Шкільного громадського бюджету 2022». Нещодавно, для учнів технічного ліцею облаштували нову локацію - лаундж-зона «Light Space».

Команда авторів запропонували створити відпочинкову кімнату для учнів та педагогів у закладі, де б можна було проводити дозвілля та цікаві зустрічі. Така лаундж – зона покликана створювати приємну атмосферу для спілкування, хорошого самопочуття, балансування навчальної роботи з відпочинком.

В рамках реалізації проекту зроблено поточний ремонт кімнати, придбано м’які меблі, задекоровано  стінну  панель, придбано  сучасний  телевізор.

Даний простір також може слугувати додатковим кабінетом для проведення інтерактивних уроків, перегляду наукових навчальних фільмів.

Нагадаємо, що всього 37 проектів здобули перемогу в рамках «Шкільного громадського бюджету 2022» під час голосування. Наразі вже у 25 навчальних закладах із 32 реалізовано учнівські ініціативи.

 

19 серпня для дітей віком 10-16 років відбудуться змагання з велосипедного спорту серед аматорів «Круті віражі»

Понеділок, 14 серпня 2023, 10:01

Уже цієї суботи, 19 серпня у парку Національного відродження для дітей віком 10-16 років відбудуться змагання з велосипедного спорту серед аматорів «Круті віражі». Реєстрація учасників о 15:00 год, старт – о 16:00 год.

Участь у змаганні безкоштовна. Обов'язкова наявність захисного шолому.

Учасникам необхідно попередньо зареєструватись за посиланням або за Qr-cod на афіші заходу.

Вікові категорії учасників:

10-11 р. (дистанція 500 м) – самокати та велосипеди;

12-13 р. (дистанція 500 м) – велосипеди;

14-15 р. (дистанція 1000 м) – велосипеди;

16 р. (дистанція 1500 м) – велосипеди.

Кожен учасник отримає пам'ятну медаль на згадку та подарунки від партнерів.

Важливо! До участі не допускаються електричні самокати та електричні велосипеди!

Організатори заходу: управління розвитку спорту та фізичної культури Тернопільської міської ради та Тернопільський міський центр фізичного здоров'я населення.

 

Культурна ініціатива від поліції: на будівлі Нацполіції у Тернополі з’явиться унікальна табличка

Понеділок, 14 серпня 2023, 10:00

Культурна ініціатива від поліції: на будівлі Нацполіції у Тернополі з’явиться унікальна табличка
У Тернополі на будівлі обласного управління Національної поліції з’явиться табличка, присвячена відомому археологу та  історику Ігорю Гереті.

Про це повідомив т.в.о. начальника Головного управління Нацполіції у Тернопільській області Сергій Зюбаненко.

«Маю одну ідею, яку виношую в собі з дня призначення на службу в Тернополі. Вона не пов’язана з правоохоронною діяльністю, але, на мій погляд, може принести користь культурно-мистецькій історії Тернополя. І ми цю ідею обов’язково реалізуємо… Суть ось у чому. Коли 19 червня був призначений на посаду т.в.о. начальника Головного управління Нацполіції в області, то відразу звернув увагу на пам’ятник, який стоїть поруч на вулиці Валовій. Його просто не можливо не помітити», - розповів Сергій Зюбаненко.

Сергій Зюбаненко розповів, спочатку подумав, що це пам’ятник якомусь видатному колишньому місцевому міліціонеру. Проте, після того як поцікавився, йому розповіли про Ігоря Герету – відомого не лише тернопільського, а й українського археолога, мистецтвознавця, історика, громадсько-політичного діяча.

«Виявляється, пам’ятник Ігорю Гереті встановлено у цьому місці зовсім не випадково. І було б слушно, якби на стіні адмінбудівлі Нацполіції з’явилась табличка, яка б повідомляла, що пам’ятник Гереті встановлений тут, бо колись саме сюди виходили вікна його кабінету у краєзнавчому музеї. До 1982 року на місці теперішньої будівлі ГУНП в Тернопільській області був краєзнавчий музей, який зараз знаходиться на площі Героїв Євромайдану», - поділився Сергій Зюбаненко.

Також очільник поліції краю заявив, що саме нинішня поліція може взяти на себе обов’язок таку інформаційну табличку виготовити і встановити.

«Цей обов’язок ми беремо на себе. Сподіваюсь, що тернопільські митці допоможуть скласти правильний текст таблички, а місцеві бізнесмени-меценати долучаться до фінансування. Буду всім вдячний», - зазначив Сергій Зюбаненко.

 

На Текстильній затримали підозрілого чоловіка з наркотиками

Понеділок, 14 серпня 2023, 09:59

На Текстильній затримали підозрілого чоловіка з наркотиками
У Тернополі на вулиці Текстильній правоохоронці зупинили підозрілого чоловіка.

Випадок трапився близько 15:00 години 13 серпня.

«Під час спілкування з поліцейськими, останній помітно нервував. Патрульні провели, відповідно до закону, поверхневу перевірку та виявили у чоловіка сліппакет із невідомою порошкоподібною речовиною білого кольору», - розповіли у патрульній поліції.

Інспектори викликали на місце слідчо-оперативну групу для подальшого з'ясування обставин цієї події.

 

367730967_676820414479274_1515465871089917724_n.jpg

 

Тернопільщина втратила ще двох захисників (фото)

Понеділок, 14 серпня 2023, 09:52

Тернопільщина втратила ще двох захисників (фото)
Тернопільщина вкотре в жалобі - стало відомо про загибель ще двох військових, які воювали на передовій.

"Дуже дорогою ціною дістається сьогодні нам кожна хвилина мирного життя та незалежність України. Сумні звістки продовжують надходити до Чортківського району. Сьогодні жорстока і жахлива новина торкнулася і Борщівської громади. 13 серпня 2023 року загинув гранатометник однієї з бойових бригад, солдат Любомир Люзний, мешканець міста Борщева, 1984 року народження. Чортківська районна військова адміністрація висловлює щирі співчуття рідним і близьким", - йдеться у дописі Чортківської РДА.

Герої не вмирають, поки живе памʼять про них.

"Шановна Кременецька громадо! Наша громада знову втратила Героя-захисника, жителя села Білокриниця Білокриницького старостинського округу, молодшого сержанта командира розвідувального відділення розвідувального взводу розвідувальної роти, Ярмощука Сергія Петровича, 1989 року народження, який трагічно загинув у Запорізькій області. Про дату та час зустрічі загиблого Героя буде повідомлено додатково. Сили рідним, близьким, друзям та усім хто знав Сергія пережити цю втрату. Нехай добра та світла пам'ять назавжди залишиться про нашого Героя",відзначив Андрій Смаглюк, міський голова Кременця.

На зображенні може бути: 1 особа

 

На кількох вулицях Тернополя тривають роботи з поточного ремонту дорожнього полотна

П'ятниця, 11 серпня 2023, 09:43

Погодні умови дозволяють проводити активні поточні ремонти дорожнього покриття та відновлювати об’єкти шляхо-мостового господарства у Тернопільській громаді.

Так, сьогодні, 11 серпня роботи продовжаться на вул. Мирона Тарнавського, де проводиться мощення тротуарів фігурною плиткою. На вул. 15 Квітня в рамках поточного ремонту фрезеруватимуть старе покриття (фреза велика) з влаштуванням нового шару асфальтобетону.

Пониження бордюрів проводиться на тротуарі на вул. Леся Курбаса, де уже влаштовують фігурні елементи мощення з тактильною плиткою.

З метою проведення робіт з реконструкції інженерних мереж та ліквідації їх аварійності тривають роботи на ділянці на вул. Михайла Грушевського. Підрядники працюють тут над влаштуванням траншеї та прокладання труб дощової та побутової каналізації.

Ремонтують й прибудинкові території та міжквартальні проїзди за адресами: вул. Київська, 18; просп. Степана Бандери, 20; бульв. Данила Галицького (в межах буд. №1; в межах буд. №5; в межах буд. №1-№3; в межах буд. №92 на просп. Степана Бандери); вул. Євгена Коновальця, 14-16; вул. Михайла Драгоманова, 1; вул. Тараса Протасевича, 4 (І під’їзд); вул. Чернівецька, 60; вул. Михайла Драгоманова, 4.

 

Чоловік в лікарні: у Тернополі розшукують свідків ДТП

П'ятниця, 11 серпня 2023, 09:36

Чоловік в лікарні: у Тернополі розшукують свідків ДТП
Поліцейські просять відгукнутися свідків ДТП.

Співробітники Тернопільського райуправління поліції встановлюють обставини травмування 40-річного жителя обласного центру.

Чоловіка з переломом ключиці доправили до лікарні.

"Зі слів тернополянина, травму він отримав внаслідок падіння з велосипеда через те, що його на дорозі підрізав невстановлений автомобіль. Подія трапилася 10 серпня близько 16.20 год. на вулиці Чумацькій, поблизу ресторану «Хутір»", - йдеться у повідомленні поліції.

Поліцейські розшукують водія автівки, а також просять зголоситися свідків та очевидців події.

Якщо ви маєте інформацію, яка допоможе у встановленні обставини події, повідомте працівникам поліції за номерами: (096)-197-63-38, (050)-102-02-36.

 

На території монастиря московського патріархату у Почаєві працюють незаконні котельні

П'ятниця, 11 серпня 2023, 09:24

На території монастиря московського патріархату у Почаєві працюють незаконні котельні
На території Почаївського Свято-Духівського монастиря чотири роки працюють нелегальні котельні, які чотири роки забруднюють повітря шкідливими речовинами.

Керівництво Почаївського Свято-Духівського монастиря у Тернопільської області викрили на створенні ситуації, коли атмосферне повітря забруднюють речовинами, шкідливими для життя, здоров’я людей та довкілля.

Про це редакція 368.media дізналася із кримінального провадження за  ч. 1 ст. 241 КК.

Мова йде про те, що на території монастиря без передбаченого законом дозволу з 2019 року функціонують котельні, які внаслідок їх експлуатації забруднюють атмосферне повітря шкідливими речовинами.

Інформація до поліції поступила з регіонального управління СБУ.

Так, у липні цього року в ході здійснення оперативно-службової діяльності правоохоронці побачили велику кількість дров, які були складовані довжиною близько 15-ти метрів та висотою близько 2-х метрів.

Їх використовували для паління у котельнях, які знаходяться на території монастиря.

При цьому монастир підключений до системи газорозподілу та використовує для опалювання також природний газ, оскільки на його території знаходиться приміщення, в якому готують їжу.

Згідно інформації з Держаного реєстру речових прав на нерухоме майно вище вказані котельні перебувають у власності Почаївського Свято-Духівського монастиря.

Відповідно до інформації, яка надана управлінням екології та природних ресурсів Тернопільської облдержадміністрації, цей монастир в них на обліку не перебуває, як забруднювач повітря та дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами не отримувала.

До слова, Свято-Духівський Почаївський чоловічий монастир  — православний чоловічий монастир у Почаєві, Тернопільська область, т. зв. Українська православна церква (складова частина РПЦ Московського патріархату). Монастир заснований наприкінці XII — на початку XIII ст.

 

Кабмін вніс зміни і за кошти з фонду ліквідації наслідків збройної агресії у Теребовлі побудують укриття

П'ятниця, 11 серпня 2023, 09:21

фото ілюстративнефото ілюстративне
9 серпня Кабмін вніс зміни до розпорядження від 16 червня 2023 р. № 534 “Про виділення коштів з фонду ліквідації наслідків збройної агресії” (Офіційний вісник України, 2023 р., № 61, ст. 3465) зміни, що додаються.

Відтак, згідно із затвердженими змінами, укриття у садочку "Сонечко" в місті Теребовля по вулиці Паращука,16, що на Тернопільщині побудують за кошти з фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

На це передбачено - 6565,74 гривень.

Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури доручено забезпечити погодження із Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету виділення коштів з фонду ліквідації наслідків збройної агресії з урахуванням змін, затверджених цим розпорядженням.

Радісну новину повідомив міський голова Теребовлі Олег Продан.

"Нам це вдалось. Дякую усім причетним до цього проєкту", - відзначив Продан.

 

На зображенні може бути: текст

 

11 серпня у Тернополі поховають 29-річного військового Андрія Петльованого

Четвер, 10 серпня 2023, 09:08

11 серпня у Тернополі поховають 29-річного військового Андрія Петльованого
Завтра, 11 серпня, у Тернополі проведуть в останню дорогу загиблого військового з файного міста - 29-річного Андрія Петльованого.

"Завтра, 11 серпня, об 11 годині у Домі печалі на вулиці Микулинецькій відбудеться прощання із Петльованим Андрієм Миколайовичем. Висловлюємо щирі співчуття родині та близьким захисника. Царство небесне нашому Герою. Вічна пам’ять!",повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал.

 

Усі, хто залучений до захисту України, отримуватимуть доплати під час війни

Четвер, 10 серпня 2023, 09:07

Усі, хто залучений до захисту України, отримуватимуть доплати під час війни
Про це розповів Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України.

"Усі, хто залучений до захисту України, отримуватимуть доплати під час війни. Сьогодні на позачерговому засіданні Уряду ухвалили постанову, яка внормовує питання справедливих щомісячних доплат для військовослужбовців, правоохоронців та рятувальників",відзначив Денис Шмигаль.

Так, на час дії воєнного стану розмір доплат становитиме 30 тис. грн щомісяця.

Для осіб, які здійснюють оперативне управління військовими частинами та підрозділами на відстані, доплати можуть становити 50 тис. грн.

А для тих, хто бере безпосередню участь у бойових діях — 100 тис. грн.

Також встановлюються щомісячні доплати для строковиків і курсантів у розмірі 6 тис. грн і 2,35 тис. грн відповідно.

 

Жертв немає: російські безпілотники повністю зруйнували нафтобазу на Рівненщин

Четвер, 10 серпня 2023, 09:06

Жертв немає: російські безпілотники повністю зруйнували нафтобазу на Рівненщині (відео)
Вночі Рівненщина зазнала масованої атаки безпілотниками.

"На жаль, зруйнована нафтобаза на Дубенщині. Жертв - немає. На місці події працюють 45 рятувальників, 14 одиниць техніки. Задіяний пожежний потяг. Працюють і відповідні слідчі комісії на чолі з керівниками силових структур області. Хімічний та радіаційний фон в нормі. Евакуація населення застосовуватися не буде", - повідомив Віталій Коваль, голова Рівненської ОВА.

 

Жертв немає: російські безпілотники повністю зруйнували нафтобазу на Рівненщин

Четвер, 10 серпня 2023, 09:06

Жертв немає: російські безпілотники повністю зруйнували нафтобазу на Рівненщині (відео)
Вночі Рівненщина зазнала масованої атаки безпілотниками.

"На жаль, зруйнована нафтобаза на Дубенщині. Жертв - немає. На місці події працюють 45 рятувальників, 14 одиниць техніки. Задіяний пожежний потяг. Працюють і відповідні слідчі комісії на чолі з керівниками силових структур області. Хімічний та радіаційний фон в нормі. Евакуація населення застосовуватися не буде", - повідомив Віталій Коваль, голова Рівненської ОВА.

 

У Тернополі розпочали реконструкцію Пантеону Героїв, вартістю 14 млн грн

Четвер, 10 серпня 2023, 09:05

У Тернополі розпочали реконструкцію Пантеону Героїв, вартістю 14 млн грн (відео)
На реконструкцію Пантеону Героїв у Тернополі виділили 14 мільйонів гривень.

Для цього виділили 0,83 гектара землі на Микулинецькому кладовищі. Підрядники вже розпочали свої роботи.

Вони викопують ями та заливають бетон. Про це розповів Суспільному. Тернопіль директор комунального підприємства "Ритуальна служба" Сергій Тлумацький.

14 мільйонів гривень із міського бюджету виділили на реконструкцію Пантеону Героїв у Тернополі

"На цей час проводиться вивіз ґрунту, копання під фундамент, в’язання арматури, також залив фундаменту під майбутні пам’ятники", — говорить Сергій Тлумацький.

Пантеон зводять на Алеї Героїв, його присвятили усім воїнам, які брали участь у російсько-українській війні.

Від початку повномасштабного вторгнення тут поховали 106 бійців.

Чоловік каже, зараз робітники викопують 50 сантиметрів землі над могилами бійців та заливають бетон у блоки, аби утворити фундамент.

Спочатку облаштовують правий бік від меморіалу радянським військовим.

Наступного року – робитимуть реконструкцію надгробків з лівого боку.

"Плануємо перенести військових Другої світової війни на нове кладовище, поблизу села Довжанка. На цей час розробляється тендерна документація для демонтажу та ексгумацію. Думаю, що це буде протягом 3-4 тижнів", — каже Сергій.

За його словами, ідею створити Пантеон подала дирекція Микулинецького цвинтаря. Надія Петрова прийшла до свого сина на могилу. Жінка розповідає, не планує ставити пам’ятник, хоче аби могили мали однаковий вигляд

"Це хороша ідея, буде все в порядку і чисто. Не буде отак, що один так стоїть, а інший так. Це як за кордоном роблять, невеличкий камінь з могилкою і зелена травичка. Це дуже добре", - відзначив керівник "Ритуальної служби".

Архітекторка Пантеону Героїв — Анастасія Джула з Тернополя.

Анастасія розповідає, хотіли, аби Алея виглядала цілісно, а також об’єднала поховання героїв з 2014 року. За приклад озеленення обрали військовий меморіал "Орлят" у Львові.

Марія Стадник разом із чоловіком прийшла до могили загиблого сина. Жінка говорить, що знала про реконструкцію Пантеону, але разом із сім’єю вирішили зробити пам’ятник. За її словами, пам’ятники встановлюють ще декілька родин.

"Ми його замовили і він вже у нас готовий. Ми хочемо, аби це була пам'ять на всі покоління, в першу чергу для нашої родини, оскільки у нас залишилось троє онуків. Я думаю, що наш пам’ятник впишеться у ту композицію, яку вони планують", — каже Марія.

За словами директора "Ритуальної служби" Сергія Тлумацького, із родинами загиблих обговорили питання щодо реконструкції, а також внесли їхні зауваження до проєкту.

Більшість родин погоджується на реконструкцію Пантеону Героїв. Усі ремонтні роботи планують завершити у 2024 році.

 

Відомий танкіст з Тернопільщини, який воює на передовій, збирає кошти на шини

Четвер, 10 серпня 2023, 09:04

Олександр СаричевОлександр Саричев
Відомий на весь світ танкіст з міста Збараж, що на Тернопільщині, Олександр Саричев просить допомогти зібрати кошти на шини.

Про це військовий написав на власній сторінці у Фейсбук.

"Друзі. Терміново. Збираю на шини 24 000. Кататись по бездоріжжю на Запорізькому напрямку. Хто знає де є така ж, але по кращій ціні, буду дуже вдячний! Репост вітається. 5375411207559563. https://send.monobank.ua/jar/7TjiDYRkZU. PayPal  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду ", написав Олександр Саричев, танкіст з Тернопільщини.

На зображенні може бути: джип та текст «автошины Cooper Cooper Discoverer ATT (245/70R16 111H) оставить отзыв все товаре код: 363881052 характеристики оставить отзыв задать вопр VOD210 680 подробнее o товаре продавец:

 

"Укрзалізниця" призначає додаткових шість поїздів

Четвер, 10 серпня 2023, 09:03

"Укрзалізниця" призначає додаткових шість поїздів
Укрзалізниця для задоволення попиту пасажирів призначає додаткові поїзди на окремі дати в сполученні між Києвом та Кривим Рогом, Львовом і Ворохтою, а також Одесою, Ізюмом, Харковом, Дніпром та Львовом.

Так, поїзд №175/176 Кривий Ріг — Київ відправлятиметься з Кривого Рога 20, 21, 27, 28 серпня об 11:08 і прибуватиме до Києва о 19:31.

Зворотно, з Києва, поїзд відправлятиметься 20 серпня о 07:31 і прибуватиме до Кривого Рога о 16:56, 21, 27, 28 серпня поїзд відправлятиметься з Києва о 07:24 і прибуватиме до Кривого Рога о 16:43.

Поїзд №191/192 Київ — Львів відправлятиметься з Києва 14 серпня о 07:05 і прибуватиме до Львова о 14:49. Зворотно, зі Львова, поїзд відправлятиметься в ту ж дату о 14:37 і прибуватиме до Києва о 22:05.

Поїзд №229/230 Київ — Ворохта відправлятиметься з Києва з 15 серпня по 19 вересня по непарних числах о 23:21 і прибуватиме до Ворохти об 11:50. Зворотно, з Ворохти, поїзд відправлятиметься 16, 18 серпня та з 20 серпня по 20 вересня по парних числах о 14:47 і прибуватиме до Києва о 05:10.

Поїзд №168/167 Одеса — Львів відправлятиметься з Одеси 25, 27 та 30 серпня о 09:39 і прибуватиме до Львова о 20:35. Зворотно, зі Львова, поїзд відправлятиметься в ті ж дати о 08:37 і прибуватиме до Одеси о 19:56.

Поїзд №111/63—64/112 курсуватиме в сполученні Ізюм, Харків — Львів. Він відправлятиметься 1, 3, 6, 8, 10, 13, 15, 17, 20, 22, 24, 27, 29 вересня з Ізюма о 18:22, з Харкова — о 22:43 і прибуватиме до Львова о 13:40.

В зворотному напрямку, зі Львова, поїзд відправлятиметься 2, 4, 7, 9, 11, 14, 16, 18, 21, 23, 25, 28, 30 вересня о 15:48 і прибуватиме до Харкова о 05:46 та до Ізюма о 12:00.

Поїзд №79/80 курсуватиме в сполученні Дніпро — Львів. Поїзд відправлятиметься з Дніпра 2, 4, 5, 7, 9, 11, 12, 14, 16, 18, 19, 21, 23, 25, 26, 28, 30 вересня о 22:15, прибуватиме до Києва о 5:49 та до Львова о 13:40.

В зворотному напрямку, зі Львова, поїзд відправлятиметься 3, 5, 6, 8, 10, 12, 13, 15, 17, 19, 20, 22, 24, 26, 27, 29 вересня та 1 жовтня о 15:48, прибуватиме до Києва о 22:37 та до Дніпра о 06:49.

Квитки на ці рейси поступово будуть доступні в застосунку Укрзалізниці, на сайті, в чат-боті та в касах вокзалів.

 

На фасаді школи №6 у Тернополі з’явився мурал, присвячений співаку Назарію Яремчуку

Середа, 09 серпня 2023, 09:11

У Тернополі на фасаді закладу ТНВК «Школа-ліцей №6 ім. Назарія Яремчука» з’явився мурал, який присвячений українському естрадному співаку, народному артисту Української республіки та Герою України Назарію Яремчуку. Цей проєкт реалізовано у рамках «Шкільного громадського бюджету 2022».

Вартість проєкту становить 40 000 грн. За ці кошти провели роботи з виконання муралу «Назарій Яремчук». Зокрема, на фронтальній стіні споруди школи-ліцею над рекламним написом створено портрет Назарія Яремчука (мурал), розміром 3х4 метри. Зображення виконано в кольорі.

Ініціатива створення муралу надійшла від учнівського самоврядування освітнього закладу. Як зазначає одна з авторів проєкту, учениця школи та учнівський директор Ельміра Молоканова, мета проєкту полягала в уславленні великого сина українського народу Назарія Яремчука, творчість якого є зразком любові й поваги до рідної мови й пісні.

Заклади освіти продовжують реалізовувати проєкти учнів «Шкільного громадського бюджету 2022», які за результатами голосування здобули перемогу.

Ознайомитися із проєктами, які вже реалізували в закладах освіти Тернопільської громади можна тут.

 

За добу прикордонники затримали 24 ухилянти, які намагалися нелегально виїхати з України

Середа, 09 серпня 2023, 09:02

За добу прикордонники затримали 24 ухилянти, які намагалися нелегально виїхати з України
За добу українські прикордонники виявили та затримали 24 чоловіки призовного віку, які намагалися незаконно виїхати з України.

"За спробу незаконного перетину державного кордону України затримано 24 особи – 4 з них намагалися незаконно перетнути кордон у пунктах пропуску, ще 20 були затримані поза визначеними пунктами перетину", - йдеться у дописі Західного регіонального управління Держприкордонслужби України-Західний кордон.

Крім того, на виїзд з країни не пропущено 4-х чоловіків, громадян України, оскільки прикордонники виявили ознаки підробки їхніх документів, які надають право на перетин кордону особам призовного віку.

У діях чоловіків наявні ознаки правопорушень передбачених статтями 336 та 358 Кримінального кодексу України.

 

Тернопільські правоохоронці виявили автомобіль "Тойота", який перебував в розшуку

Середа, 09 серпня 2023, 09:01

Тернопільські правоохоронці виявили автомобіль "Тойота", який перебував в розшуку
Тернопільські патрульні продовжують виявляти автомобілі, які перебувають в розшуку ДВС.

Так, вчора, 8 серпня, патрулюючи на автодорозі М-19 Доманове — Тереблече, інспектори зупинили за порушення ПДР автомобіль Toyota.

Охоронці порядку поспілкувались з водієм та, під час перевірки документів згідно з базою даних, з’ясували, що транспортний засіб перебуває в розшуку ДВС.

Патрульні склали на водія відповідні адміністративні матеріали та повідомили про подію працівників державної виконавчої служби.

 

У Тернополі вагітна їхала у поголовий у супроводі поліції

Середа, 09 серпня 2023, 08:56

У Тернополі вагітна їхала у поголовий у супроводі поліції (відео)
Вчора, 8 серпня, до тернопільських патрульних звернувся схвильований чоловік.

Співрозмовник наголосив, що в його машину перебуває на крайніх термінах вагітності дружина і у неї почалася кровотеча.

Чоловік попросив допомогти доїхати без заторів до пологового.

Патрульні допомогли оперативно дістатися породіллі до пологового будинку, ввімкнувши спеціальні сигнали на службовій машині.

 

У магазини Тернопільщини могли завезти отруйний фрукт з Перу

Середа, 09 серпня 2023, 08:56

фото ілюстративнефото ілюстративне
Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області попереджають про небезпечний фрукт, який міг потрапити на прилавки магазинів у нашому регіоні з Перу.

"Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області доводить до відома про отримання інформаційного повідомлення по системі швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 04 серпня 2023 року № 2023.4661-fup3 стосовно виявлення кадмію в авокадо (0,069±0,017 mg/kg-ppm) з Перу (виробник: Agro San Jacinto S.A.C.), що експортувалось з Польщі (оптовик: RK-Impex.PL SP.ZOO, Przemysl) до України (отримувач: ТОВ «Вподобайка», площа Десятого Квітня 1, к. 52, м. Одеса, 65009)", - йдеться у повідомленні Держпродспоживслужби.

Спеціалісти просять у разі виявлення даного фрукту в обігу негайно повідомляти Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області (м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 20, тел. (0352) 52-10-10).

До слова: кадмій – це важкий метал, високотоксичний, отриманий майже виключно як побічний продукт при рафінуванні цинкових руд і асоційований з остеопорозом (крихкість кісток), захворюваннями печінки та нирок.

Серед клінічних проявів прийому кадмію виділяють такі симптоми, як нудота, блювота, біль у животі і головний біль.

 

На зображенні може бути: текст

 

Громадська група при Тернопільській міській раді внесла корективи по реконструкції відпочинкової зони на Дальньому пляжі

Середа, 09 серпня 2023, 08:55

Громадська група при Тернопільській міській раді внесла корективи по реконструкції відпочинкової зони на Дальньому пляжі
У Тернополі врахували побажання громадських активістів та внесли зміни у проект реконструкції відпочинкової зони на Дальньому пляжі.

«Сьогодні були на огляді об'єкта на Дальньому пляжі. Ми внесли пропозиції щодо пониження бордюрів та розміщення деяких об’єктів. Також вислухали позицію і проєктанта, і технічного нагляду, що можна змінити, а що ні. Надіємось, пропозиції громадськості будуть враховані при виконанні робіт і цей об’єкт справді стане родзинкою нашого міста», – зазначає член Громадської групи Віталій Задорожний.

Представник громадської організації «Безбар’єрний Тернопіль» Тарас Хоміцький розповів про свої побажання щодо безбар’єрності, про правильні кути, пониження та про доступність до всіх локацій.

Як розповів Роман Кришталовський, начальник КП фірма «Тернопільбудінвестзамовник» ТМР, під час зустрічі враховано побажання членів групи.

Зокрема, надійшло небагато зауважень. Попередньо проєкт реконструкції пройшов експертизу, роботи на пляжі виконуються відповідно до державних будівельних норм під контролем відділу технагляду.

Рекомендації, які надійшли від тернополян, врахують та недоліки виправлять за декілька днів.

Нагадаємо, Громадська група є консультативно-дорадчим органом щодо огляду стану виконання робіт на об’єктах благоустрою Тернопільської міської територіальної громади, замовником яких є виконавчі органи міської ради.

До складу робочої групи входять 10 осіб.

Дальній пляж 02 1

Гром рада 02 1

 

На Тернопільщині понад 800 сімей, чиї будинки постраждали внаслідок негоди, отримають грошову компенсацію

Середа, 09 серпня 2023, 08:54

На Тернопільщині понад 800 сімей, чиї будинки постраждали внаслідок негоди, отримають грошову компенсацію
Понад 800 сімей Тернопільщини, які постраждали внаслідок негоди 25 липня отримають грошову компенсацію.

Дану інформацію озвучили у Тернопільській ОВА.

"Як і обіцяв, кошти виділено. Більше пʼять мільйонів гривень, - це лише невелика частина допомоги з обласного бюджету, яку отримають мешканці постраждалих будинків,йдеться у повідомленні Тернопільської обласної військової адміністрації. - Із місцевих бюджетів територіальних громад для мешканців також передбачено компенсацію на відновлення житла".

У найбільш постраждалих громадах, а саме: Білобожницька, Васильковецька, Гусятинська, Копичинецька відбулися позачергові сесії, де було затверджено порядок та суму виплат мешканцям.

Окрім цього громади залучають партнерів, благодійні організації й міжнародних донорів для повної ліквідації стихійного лиха.

Нагадаємо, "Тернополяни" писали, що три села на Тернопільщині отримали 2 млн 450 тисяч гривень для подолання наслідків негоди.

 

Лановецька громада назавжди попрощалась із захисником Віктором Якубовським (фото)

Середа, 09 серпня 2023, 08:49

Лановецька громада назавжди попрощалась із захисником Віктором Якубовським (фото)
Стрілець роти охорони 2 відділу Кременецького РТЦК та СП Віктор Якубовський загинув 5 серпня.

Вчора, 8 серпня, його провели до місця вічного спочинку.

Кортеж зустріли мешканці громади на межі сіл Лопушне та Верещаки, Вишгородку.

Десятки людей прийшли віддати шану на центральну площу міста. У цей день Віктор Якубовський на щиті повернувся до рідного села Грибова.

Вічна пам'ять Герою!

Співчуття рідним та близьким.

 

 

 

 

 

42-річний захисник з Підволочиська Андрій Решетняк помер після демобілізації

Вівторок, 08 серпня 2023, 10:55

42-річний захисник з Підволочиська Андрій Решетняк помер після демобілізації
Тернопільщина знову в жалобі - у Підволочиську поховають військового Андрія Решетняка.

"На жаль, в нашій громаді сумна новина - смерть військовослужбовця, старшого сержанта ЗСУ, Андрія Миколайовича Решетняка (1981р.н).
Андрій родом з Луганщини, разом з батьками переїхали у Підволочиськ, як вимушено переміщені особи, оскільки їхня домівка знаходиться під окупацією. Воїн Андрій більше як 7 років був в лавах ЗСУ воював у найгарячіших точках ведення бойових дій, відповідно вернувся у ЗСУ та далі продовжив служити у складі 24-тої окремої механізованої бригади. 2 місяці тому був демобілізований через травми та супутні хвороби, які отримав під час несення військової служби. Отримав направлення на лікування, але вчора неочікувано для усіх, перестало битися серце Андрія", - йдеться у дописі Підволочиської селищної ради.

Сьогодні 8 серпня в домівці, де він мешкав разом з батьками у селищі Підволочиськ по вулиці Дорошенка, 15 відбудеться панахида о 19.00 год.

Завтра 9 серпня відбудеться похорон об 11.00 год в Соборі.

Вічна пам'ять Герою.

На зображенні може бути: 1 особа та текст

 

Четверо людей звернулися за медичною допомогою внаслідок автопригод

Вівторок, 08 серпня 2023, 10:34


Дві дорожньо-транспортних пригоди зареєстрували працівники поліції на дорогах області впродовж минулої доби. Четверо учасників дорожнього руху звернулися за медичною допомогою.

7 серпня водій автомобіля "Лада" допустив наїзд на двох пішоходів. Пригода трапилася на перехресті вулиць Степана Бандери та Романа Шухевича у Тернополі. 21-річний тернополянин та 20-річна мешканка села Біла потрапили під колеса авто на регульованому пішохідному переході. Їм надавали допомогу медики.

Даний факт слідчі внесли в ЄРДР відповідно до частини 1 статті 286 Кримінального кодексу України. Автомобіль поміщено на арештмайданчик.

Ще одну дорожньо-транспортну пригоду з потерпілими зареєстрували працівники бережанської поліції. На автодорозі у селі Дибще зіткнулися дві автівки. За попередніми даними, водій автомобіля "Daewoo Lanos здійснюючи з’їзд з головної дороги, допустив зіткнення із авто "Toyota".

До медзакладу доправили кермувальника Lanos та пасажирку іномарки. Після надання допомоги усі потерпілі покинули лікарню.

В учасників ДТП взято зразки крові для перевірки на вміст алкоголю.

Триває слідство.

 

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

четверо людей звернулися за  медичною допомогою внаслідок автопригод
 

Оперативники встановили причетність раніше судимого жителя Тернополя до крадіжки велосипеда

Вівторок, 08 серпня 2023, 10:33


За даним фактом розпочато кримінальне провадження. За вчинення крадіжки зловмиснику загрожує до 8 років позбавлення волі.

Повідомлення про крадіжку двоколісника з під’їзду багатоповерхівки надійшло до співробітників Тернопільського райуправління поліції від жительки обласного центру. Зі слів жінки, транспортний засіб вона зберігала в приміщенні для сушіння одягу. Невідомий, підібравши ключ до навісного замка, проник в середину та виніс звідти її майно.

У ході оперативно-розшукових заходів співробітники кримінальної поліції встановили особу зловмисника. Ним виявився раніше судимий 28-річний житель Тернополя. Крадений велосипед він здав до ломбарду.

Триває досудове розслідування. Фігуранту слідчі інкримінують ч. 4 ст. 185 (крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Поліцейські звертаються до громадян подбати про безпеку своїх велосипедів. На ніч беріть ровер з собою у квартиру. Якщо залишаєте двоколісник лише на декілька хвилин під магазином, аптекою, чи іншими установами, попросіть когось зі знайомих за ним наглянути.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

оперативники встановили причетність раніше судимого жителя тернополя до крадіжки велосипеда
 

Поліція радить: купуючи товар через Інтернет, уникайте повної або часткової оплати

Вівторок, 08 серпня 2023, 10:31

Понад 14 тисяч гривень перерахував за автомобільні шини невідомому продавцеві 46-річний житель Тернополя. Проте товару чоловік не отримав і гроші йому не повернули.

Як встановили працівники поліції, потерпілий в одній із соцмереж знайшов оголошення про продаж коліс до автомобіля. Зв’язався з продавцем, який сказав, що працює за передоплатою. Тернополянин перерахував йому гроші за шини. Проте після того, як кошти опинилися на рахунку продавця, він більше не виходив на зв'язок. Потерплій за допомогою звернувся до співробітників поліції.

За даним фактом дізнавачі Тернопільського райуправління поліції розпочали кримінальне провадження за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину.

Поліцейські вкотре застерігають громадян від схожих афер. Щоб не стати жертвою шахраїв будьте обачними, коли замовляєте товар через Інтернет. Здійснюйте покупки на сайтах, які зарекомендували себе з позитивного боку, мають добрі відгуки ваших знайомих та не викликають сумнівів. Якщо продавець поспішає та просить перевести частину грошей негайно, - краще переконайтеся, чи він не самозванець. Бажано домовлятись про придбання товару на умовах відправки поштою накладеним платежем. Також здійснюйте оплату за товар тільки після його перевірки. Якщо купуєте товар, не вказуйте в анкетах особисті дані та дані банківських карток.

У разі, якщо ви стали жертвою шахраїв, звертайтесь до найближчого відділення поліції або телефонуйте «102».

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

поліція радить: купуючи товар через інтернет, уникайте повної або часткової оплати

 

Сторінка 15 з 110

«ПочатокПопередня11121314151617181920НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер