images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Жителю Почаєва загрожує до чотирьох років позбавлення волі за пропозицію неправомірної вигоди поліцейському

Понеділок, 07 серпня 2023, 13:14


Хабарем чоловік намагався вирішити питання непритягнення його до адміністративної відповідальності за керування транспортом у стані алкогольного сп’яніння.

На лінію 102 надійшло повідомлення від дільничного офіцера поліції про те, що на блокпосту у Почаєві місцевий житель, котрого зупинили за порушення правил дорожнього руху в час комендантської години, за кермом перебуває нетверезий. До того ж чоловік, аби на нього не склали протокол за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп‘яніння, пропонує поліцейським 200 американських доларів неправомірної вигоди. На місце події виїхала слідчо-оперативна група та задокументувала факт пропозиції неправомірної вигоди.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 369 Кримінального кодексу - пропозиція неправомірної вигоди службовій особі. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від п’ятисот до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років, або позбавленням волі на той самий строк. Адміністративний протокол за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння – стаття 130 КУпАП - на водія теж складено.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі з маршрутного таксі випала жінка

Понеділок, 07 серпня 2023, 13:13

Дорожньо-транспортна пригода трапилася 4 серпня на зупинці громадського транспорту що на вулиці Злуки.

При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що з автобуса марки "БОГДАН", який розпочав рух, із відчинених дверей випала мешканка Тернополя, 1992 року народження.

Внаслідок падіння жінка отримала тілесні ушкодження. Її з місця події із травмою ноги доправили в травмпункт. Після надання меддопомоги потерпілу відпустили.

Причини пригоди з’ясовують слідчі. Подія внесена до єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 286 частина 1 – Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Польські прикордонники попросили про додаткову військову підтримку на кордон

Понеділок, 07 серпня 2023, 12:39

Головнокомандувач Прикордонної служби Польщі звернувся до Міністерства національної оборони з проханням про передислокацію ще тисячі солдатів на польсько-білоруський кордон.

Про це повідомив заступник голови польського Міністерства внутрішніх справ і адміністрації Мацєй Вонсік, пише "Європейська правда" з посиланням на Onet.

Прохання пояснюють міграційною кризою, що наростає.

"Міграційний тиск на білоруському кордоні продовжує зростати", – констатував Вонсік.

Він підкреслив, що за підтримки спецслужб Польщі і Білорусі мігранти прибувають з більш ніж 40 країн.

 

"Ми вже зафіксували стільки національностей на польсько-білоруському кордоні", – поячнив Вонсік.

Він додав, що всю процедуру нелегального перетину кордону організовують і контролюють білоруські служби.

Як додав Вонсік, у найбільшій спробі перетину кордону в цьому році взяли участь 93 особи, 88 з яких затримала Прикордонна служба.

"Польські патрулі щодня закидають камінням, петардами, пляшками, гілками (з боку Білорусі. – Ред.). Ця агресія величезна. Білоруська служба перетворилася зі служби, яка повинна захищати державний кордон, на злочинну організацію, яка організовує нелегальну міграцію і отримує з цього величезні прибутки. Там нічого не відбувається без відома і згоди Мінська", – сказав командувач Прикордонної служби Томаш Прага.

За його словами, нелегальні мігранти групуються на прикордонних пунктах або в околицях, а коли білоруська сторона вважає за доцільне здійснити спробу нелегального перетину кордону, цих людей підвозять безпосередньо до лінії кордону.



 

"Укренерго" зафіксувало новий рекорд споживання електроенергії

Понеділок, 07 серпня 2023, 11:43

Національна енергетична компанія "Укренерго" зафіксувала найбільший максимуму споживання в енергосистемі за всі вихідні літа – у суботу, 5 серпня.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

Зазначається, що споживання в суботу, порівняно з попередніми вихідними було вище на 10,7%.

"Для енергосистеми це потужність понад 5 теплових енергоблоків, які мали додатково включитися", – пояснюють в "Укренерго".

Крім цього, максимум споживання був на 1,5% вищий, ніж у робочий день п’ятниці, що нетипово для вихідних. Причиною в "Укренерго" вказують аномальну спеку та активне використання кондиціонерів.

"Таке високе споживання - суттєве навантаження на енергосистему, оскільки через масштабні ремонти на багатьох електростанціях можливість залучати додаткові потужності суттєво обмежена", – йдеться в повідомленні.

Споживачів вкотре закликали ощадливо споживати електроенергію:

  • охолоджувати приміщення не нижче 23˚С;
  • вимикати потужні електроприлади або користуватися ними по черзі;
  • переносити користування електроприладами на ранкові або нічні години доби;
  • вимикати світло, коли виходите з приміщення.

Нагадуємо:

На кінець липня у рамках підготовки до опалювального сезону в українські підземні газосховища вже закачали 80% від необхідного обсягу газу, також триває відновлення енергетики.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

Росія оголосила в розшук журналістку Яніну Соколову

Понеділок, 07 серпня 2023, 11:33

Росія оголосила в розшук журналістку Яніну Соколову
ЯНІНА СОКОЛОВА, ФОТО: FACEBOOK

МВС Росії оголосило популярну українську журналістку Яніну Соколову в розшук.

Джерело: російські пропагандисти "ТАСС" з посиланням на базу міністерства РФ, Соколова у Facebook

Дослівно: "Соколова Яніна Михайлівна розшукується за статтею КК".

Пропагандисти кажуть, що у березні її було внесено Росфінмоніторингом до списку терористів і екстремістів.

Оновлено: Соколова іронічно відреагувала на повідомлення про те, що РФ оголосила її в розшук. "Ну слава Богу. А то я вже почала переживати, може моя русофобія недостатня", - написала вона у Facebook.

Довідково: Яніна Соколова - українська журналістка, громадська діячка, блогерка. Авторка і ведуча програми "Рандеву" на 5 каналі, проєктів на YouTube: "Вечер с Яниной Соколовой" та "Соромно!". Засновниця проєкту "Я, Ніна" на допомогу онкохворим, медіаамбасадорка HeforShe в Україні, волонтерка.


 

З російського полону повернули ще 22 воїнів

Понеділок, 07 серпня 2023, 11:25

З російського полону повернули ще 22 воїнів
ФОТО: TELEGRAM ЄРМАКА

З полону повернули ще 22 українських воїнів збройних сил, з них два офіцери, військовослужбовці рядового та сержантського складу.

Джерело: голова ОП Андрій Єрмак у Telegram, уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець у Telegram

Дослівно: "Вони брали участь у боях на різних напрямках, серед звільнених є поранені.  Найстаршому з наших воїнів виповнилося 54 роки, наймолодшому – 23 роки".

 

Деталі: Єрмак повідомив, що усі визволені пройдуть курс фізичної та психологічної реабілітації, реінтеграції та отримають необхідне лікування за підтримки фахівців-медиків.

За його словами, потрібно виконати задачу президента та повернути всіх наших людей.

Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець додав, що серед звільнених є поранені. Загалом, наразі додому повернулося 2 598 українців. Це 48-й обмін, який вдалося провести.

СТАНІСЛАВ ПОГОРІЛОВ 

 

Позбавлення волі строком від пʼяти до восьми років загрожує жителю Бучача, який привласнив гроші місцевого мешканця.

Понеділок, 07 серпня 2023, 11:15


На лінію «102» надійшло звернення від 36-річного чоловіка. Він розповів, що через свою неуважність втратив заощадження.

Заявник знімав готівку в банкоматі, однак після успішної транзакції, похапцем забрав кошти, а карту забув в пристрої.  Цим й скористався крадій. Він без труднощів спустошив рахунок краянина, адже останній записав пароль на картці. Суму завданих збитків потерпілий оцінив в 5000 гривень.

Працівники територіального підрозділу поліції встановили особу зловмисника. Це житель Бучача 2008 року народження. У скоєному він зізнався.

Відомості про подію слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

З початку року внаслідок ДТП на Тернопільщині загинули 44 людини - поліцейські вживають превентивні заходи щодо зменшення аварійності

Понеділок, 07 серпня 2023, 11:14

За сім місяців 2023 року на дорогах Тернопільської області зареєстровано 1284 дорожньо-транспортних пригоди. З них 300– з потерпілими, в яких 44 людини загинули та 400 отримали травми.

Серед основних причин автопригод: порушення правил маневрування, перевищення безпечної швидкості, недотримання дистанції та правил проїзду перехресть, керування транспортними засобами у нетверезому стані.

З початку року співробітники поліції оформили понад 84 680 адміністративних матеріалів у сфері безпеки дорожнього руху. З них 1728 адмінпротоколів складено на водіїв, котрі сіли за кермо у стані сп'яніння.

87 аварій трапилося за участю неповнолітніх, внаслідок яких одна дитина загинула, 92 - отримали травми.

Як свідчить статистика, найчастіше автопригоди з потерпілими траплялися у вівторок та п'ятницю, а пік аварійності припадав на 12 та 17 години.

Зі слів заступника начальника управління превентивної діяльності ГУНП в області Юрія Бучковського, правоохоронці постійно проводять відпрацювання аварійно-небезпечних ділянок доріг та місць посиленої концентрації ДТП. На дорогах збільшено кількість додаткових та основних нарядів груп реагування патрульної поліції. Вони, зокрема, стежать за швидкісним режимом.

Співробітники груп реагування спільно з патрульними перевіряють стан експлуатаційного утримання доріг як державного, так і місцевого значення. Виявлені недоліки інспектори фіксують та направляють у відповідні служби для вжиття заходів щодо їх ліквідації.

Працівники поліції закликають усіх учасників дорожнього руху дотримуватися правил, не керувати транспортними засобами в стані сп’яніння, а пішоходам переходити проїжджу частину у встановлених для цього місцях.

 

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Понад 11 тисяч гривень за вишиванки перерахувала шахраєві жителька Чортківського району

Понеділок, 07 серпня 2023, 11:11


У шахрайську пастку потрапила мешканка Чортківського району, котра наразі проживає у Франції. Жінка через інтернет хотіла придбати вишитий одяг, а залишилася без грошей та товару.

Про факт шахрайства, вчиненого щодо неї, потерпіла повідомила співробітників Чортківського райвідділу поліції. Як з’ясувалося, жінка в одній із соцмереж побачила рекламу про продаж вишиванок. Через месенджер зв'язалася з продавцем. Обговоривши умови, потерпіла перерахувала незнайомцю 10 500 гривень за дві вишиті сорочки. За декілька днів продавець знову написав жінці і повідомив, що ціна товару зросла і їй потрібно доплатити ще 960 гривень. Після цього пообіцяв відправити їй замовлення. Проте вишиванок потерпіла не отримала і гроші їй не повернули, а аферист перестав виходити на зв'язок.

За даним фактом дізнавачі  розпочали кримінальне провадження за ч.1 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають заходя для встановлення особи шахрая та притягнення його до відповідальності.

Правоохоронці ж вкотре звертаються до громадян з проханням не довіряти незнайомцям та не перераховувати повну або часткову оплату товару чи послуг наперед.

Ретельно вивчайте усю інформацію про продавця, інтернет-магазин. Шукайте відгуки інших клієнтів в Інтернеті. Не виключено, що хтось вже став жертвою шахрая і попереджає інших про це інших.

У разі, якщо ви стали жертвою шахраїв, звертайтесь до найближчого відділення поліції або телефонуйте «102».

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Працівник військкомату торгував довідками на Тернопільщині: послали на фронт

П'ятниця, 04 серпня 2023, 13:19

На Тернопільщині викрили працівника військкомату та чотирьох його спільників, які підробляли документи для ухилення від мобілізації для виїзду за кордону; посадовця ТЦК звільнили і відправили на схід України.

Джерелопресслужба Офісу генпрокурора, пресслужба Нацполіції Тернопільської області, пресслужба Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону

Деталі: Фігурантам 19, 24, 27, 29 та 31 рік. За інформацією слідства, вони виготовляли для жителів області фіктивні документи за 3000 доларів США з однієї людини.

Поліція повідомляє, що такою "послугою" скористалися понад тридцяти осіб, шестеро з яких вже виїхали за кордон. Документування їхньої діяльності велось з лютого 2023 року.

У рамках кримінального провадження проведено одночасно 11 обшуків за місцями здійснення злочинної діяльності, проживання фігурантів та в їхніх автомобілях. Виявлено та вилучено різного роду документи, зокрема, вже підписані та скріплені печаткою довідки військово-лікарської комісії, чисті бланки, тимчасові посвідчення військовозобов’язаного, гербову печатку і кутовий штамп Тернопільського ОМТЦК та СП, лікарські печатки, штампи медичних закладів, комунальних підприємств та інші довідки. Вилучено та поміщено на арешт-майданчик два автомобілі, що належать підозрюваним.

Трьом зловмисникам оголошено підозри за частиною 3 статті 332 Кримінального кодексу (незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинене організованою групою). Їм обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави.

Працівник військкомату підозрюється у сприянні порадами, вказівками в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, вчинене за попередньою змовою групою осіб (частина 2 ст. 332 ККУ).

Він звільнений із посади та переміщений по службі до військової частини бойового складу на сході країни.

Поліція повідомляє, що підозрюваним загрожує від 7 до 9 років позбавлення волі. Прокуратура повідомляє, що від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Встановлюються інші особи, причетні до злочину.

ТЕТЯНА ЛОЗОВЕНКО

 

Чортківські поліцейські викрили громадянина Китаю у порушенні міграційного законодавства

П'ятниця, 04 серпня 2023, 10:37

54-річний іноземець мешкав в одному з готелів Чорткова, хоча не мав законних підстав для перебування на території нашої держави.

У зв‘язку з воєнним станом та активністю диверсійно-розвідувальних груп поліцейські проводять заходи з виявлення підозрілих осіб, чи осіб, котрі перебувають на території України незаконно. У ході відпрацювання райцентру Чортків місцеві поліцейські спільно із працівниками міграційної служби виявили громадянина Китаю, котрий перебував в Україні з порушенням міграційного законодавства.

Поліцейські скерували до відповідних органів обгрунтоване звернення про прийняття рішення щодо примусового повернення іноземця до країни походження чи третьої країни.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

чортківські поліцейські викрили громадянина китаю у порушенні міграційного законодавства

 

Поліцейські повернули крадені велосипеди потерпілим

П'ятниця, 04 серпня 2023, 10:29


А зловмисникам, котрі скоїли крадіжки, загрожує до восьми років позбавлення волі.

До співробітників Тернопільського районного управління поліції із заявою про крадіжку двоколісника звернувся житель обласного центру. Ровер невідома особа викрала зі сходової клітки. Збитки потерпілий оцінив у майже 8 000 гривень.

Поліцейські встановили, що до злочину причетний раніше неодноразово судимий 40-річний тернополянин. Крадене у нього вилучили.

Вдалося повернути викрадене майно і жительці Озернянської громади. Жінка на вулиці залишила свій велосипед і на нього спокусився житель місцевої громади. Співробітники відділення поліції Зборова оперативно відреагували на звернення заявниці і встановили особу крадія. У скоєному той зізнався та добровільно видав чужий ровер.

За обома фактами крадіжок відомості внесно до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

поліцейські повернули крадені велосипеди потерпілим
 

На фронті загинув 29-річний захисник з Кременеччини Андрій Поврознік

П'ятниця, 04 серпня 2023, 10:14

На фронті загинув 29-річний захисник з Кременеччини Андрій Поврознік
Тернопільщина в жалобі.

На фронті загинув уродженець Кременеччини Андрій Поврознік.

"Шановна Кременецька громадо! З сумом повідомляємо про загибель Героя-захисника, уродженця села Вищі Луб'янки, Збаразького району Тернопільської області, старшого солдата номер обслуги гранатометного взводу 1 механізовано батальйону, Поврозніка Андрія Олеговича, 1994 року народження, який трагічно загинув у Харківській області. Герой довгий час разом з сім'єю проживав на території Кременецької міської територіальної громади",повідомив міський голова Кременця Андрій Смаглюк.

Похорон відбудеться за місцем народження.

Сили рідним, близьким, друзям та усім хто знав Андрія пережити цю втрату...

Нехай добра та світла пам'ять назавжди залишиться про нашого Героя.

На зображенні може бути: 1 особа та текст «ULEFONE SHOT ON ARMOR X3»

 

На Тернопільщині виявили стародавній межовий стовп (фото)

П'ятниця, 04 серпня 2023, 10:13

На Тернопільщині виявили стародавній межовий стовп (фото)
На Залозеччині виявили ще одну стародавню знахідку.

Про це повідомив у Facebook археолог Василь Ільчишин.

"З допомогою небайдужих краєзнавців локалізовано один із давніх межових слупів Залозеччини! Попереду дешифровка написів, гербів і зображень. Обіцяю буде цікавезна історія", – йдеться у його дописі.

Нагадаємо, у Залізцях вже відбулося декілька археологічних експедицій. Під час однієї з них було знайдене сукно з овечої шерсті, якому вже майже 400 років. Крім того, у селі Чистопади Залозецької селищної громади виявили стоянку первісних людей, яка датується періодом 35-40 тис. років до нашої ери.

Читайте також: На Тернопільщині виявили зникаючу рослину, яку не зустрічали з 1924 року (фото)

Унікальні фрагменти посуду 17 століття виявили під час розкопок у Залізцях на Тернопільщині

Археологічна експедиція на Тернопіллі: розкопали унікальні предмети минулих епох

363335092_6463568787089523_4251329932171496401_n.jpg

 

Підприємці Тернопільщини сплатили 7 млрд 759 млн грн податків та зборів

Четвер, 03 серпня 2023, 12:02

Підприємці Тернопільщини сплатили 7 млрд 759 млн грн податків та зборів
Тернопільщина: до зведеного бюджету за 7 місяців надійшло майже 7,8 мільярдів гривень.

Платники податків Тернопільщини продовжують підтримувати економіку України, сплачуючи до бюджету податки. Завдяки їх активній громадянській позиції та патріотизму бюджет стабільно отримує кошти для Збройних Сил України та соціальних виплат.

Так, упродовж січня-липня цього року зведений бюджет України від платників Тернопільщини отримав 7 млрд 759 млн грн податків та зборів.

Вдалося забезпечити приріст порівняно з аналогічним періодом 2022 року, який склав понад 1,7 млрд гривень або ж 28,6 відсотків.

До державної скарбниці від наших краян надійшло майже 2,9 млрд гривень, що на 591,3 млн грн більше, ніж за 7 місяців торік.

Серед основних бюджетоформуючих платежів лідирують податок на додану вартість (понад 1 млрд грн), податок з доходів фізичних осіб (951,7 млн грн) та податок на прибуток (497,7 млн грн).

Доходи місцевих бюджетів упродовж січня-червня цього року склали майже 4,9 млрд гривень. Це на 1,1 млрд або ж на 30 відсотків більше, ніж за аналогічний період минулого року.

 

Новий очільник обласної поліції Тернопільщини запровадив ряд неприємних нововведень підлеглим

Четвер, 03 серпня 2023, 11:59

Новий очільник обласної поліції Тернопільщини запровадив ряд неприємних нововведень підлеглим
У новопризначеного керівника Поліції Тернопільської області чимало амбітних планів, які він планує реалізувати на посаді. Зокрема, Сергій Зюбаненко обіцяє взятися за кадри в лавах правоохоронців, резонансні злочини, незаконні забудови тощо.

 

Також під час брифінгів він неодноразово заявляв про те, що буде «суворим прокурором для своїх підлеглих». За словами Сергія Зюбаненка, поліцейські мають працювати за принципом добросовісності, а, отже, гряде ряд змін всередині.

«Є основні тригери, які впливають на мою роботу. Перше — я працював у внутрішній безпеці, це позитивний досвід, бо ти вмієш дивитися на ситуацію з іншого ракурсу. А другий — це війна. І тому всі свідомі українці, і я, в тому числі, вимагаю від себе набагато більше, ніж раніше. Не лише на фронті здобувається наша перемога, вона і залежить від дій кожного з нас. Тому я хочу бачити такі ж настрої у своїх підлеглих», - наголосив очільник Поліції Тернопільської області.

До слова, з його приходом змінився і розпорядок дня у працівників головного управління поліції в області. Тепер вони працюють з 8.00 і у вихідні.

«На фронті вихідних немає. Поліція також працює в посиленому режимі. І у вихідні — також. Також, відколи я на посаді, заборонив будь-які святкування на робочому місці. Усі разом будемо святкувати нашу перемогу. А зараз працюємо, аби її пришвидшити», - додав Сергій Зюбаненко в інтерв’ю «20 хвилин».

 

На Тернопільщині оцифрують 30 тисяч рідкісних експонатів (фото)

Четвер, 03 серпня 2023, 11:58

фото ілюстративнефото ілюстративне
Національний заповідник "Замки Тернопілля" продовжує участь у проекті Memory Savers, метою якого є оцифрування фондових збірок.

Зібрання музейних предметів Заповідника нараховує понад тридцять тисяч основного фонду.

Через обмеженість виставкових площ значна частина цікавих пам'яток залишаються недоступними для туристів.

Завдяки розміщенню оцифрованої інформації про музейні предмети на платформі Museum Digital, колекції Заповідника стануть відкритими для ширшого кола поціновувачів історії та мистецтва.

Цього тижня увага була зосереджена на роботі з фондовою групою "Тканини" . Тож сторінку заповідника на платформі Museum Digital поповнили барвисті квіти серед зеленого соковитого листя, яскраві пташечки, ромби та шеврони вишиті кольоровими нитками на білому полотні рушників.

Також, вивчаючи можливості платформи Museum Digital, розпочали роботу над оцифрування хоругв та фелонів.

Проєкт реалізовується завдяки EVZ Foundation, SUCHO - Saving Ujrainian Cultural Heritage Online, Центр цифрової історії.

 

 

 

 

 

Тернопільські стоматологи лікують зуби військовим на передовій (фото)

Четвер, 03 серпня 2023, 11:57

Тернопільські стоматологи лікують зуби військовим на передовій (фото)
Мобільна тернопільська стоматологія вирушила на передову минулого тижня та зараз надає допомогу захисникам на Луганщині.

Про це повідомив у Facebook міський голова Сергій Надал.

За його совами, це вже 11 поїздка лікарів Тернопільської міської стоматологічної поліклініки на бойові позиції наших військових.

"Загалом з початку роботи кабінету тернопільські стоматологи надали допомогу 1341 захиснику на передовій. Дякуємо нашим лікарям за сумлінну і невтомну працю, а їхнім теперішнім пацієнтам – за захист нашої держави", – написав мер.

Нагадаємо, проєкт мобільної стоматології реалізовано у Тернополі у серпні 2022 року. Кабінет укомплектований усім необхідним обладнанням, щоб проводити лікування у польових умовах.

363992926_834900464672618_1281360490704315946_n.jpg

364676471_834900198005978_1044309581371045160_n.jpg

 

Вже не хабар: суд вирішив, що вилучення коштів у голови Тернопільської облради Михайла Головка є незаконним

Четвер, 03 серпня 2023, 11:56

Вже не хабар: суд вирішив, що вилучення коштів у голови Тернопільської облради Михайла Головка є незаконним
Про це розповіли адвокати Михайла Головка.

"Апеляційна палата ВАКС у справі Михайла Головка сьогодні винесла рішення, яким визнала вилучення коштів у підозрюваного - незаконним.

Зобов’язано повернути вилучені кошти, як такі, що не мають значення для кримінального провадження", - йдеться у дописі адвокатів групи "Barristers".

Нагадаємо, 26 червня зранку голову Тернопільської обласної ради Михайла Головка та двох колишніх заступників голови ТОВА Ігоря Гайдука та Ігоря Дем'янчука детективи НАБУ затримали на отриманні хабаря у місцевого підприємця Олександра Ярмоленка.

В той день детективи НАБУ вилучили у Михайла Головка 600 тисяч гривень. Загальна сума хабаря склала 2,4 млн грн.

Та сьогодні суд вирішив, що дані гроші мова йде про 600 тис грн - вилучені незаконно, тому не мають відношення до кримінального провадження.

Нагадаємо, "Тернополяни" писали, що у мережі поширюють інформацію, що голову Тернопільської облради Михайла Головка затримали працівники НАБУ.

 

Вкрав гроші з банківської картки: поліцейські встановили особу злодія

Четвер, 03 серпня 2023, 11:56

Відповідальність за крадіжку понесе 40-річний мешканець обласного центру. Він витрачав кошти  з чужої банківськї картки.

За допомогою до правоохоронців Тернопільського районного управління поліції звернувся 39-річний мешканець району. Заявник розповів, що з банківського рахунку зникли майже 5 тисяч гривень.

З`ясувалося, що чоловік знімав кошти у банкоматі та випадково загубив біля нього банківську картку. Потерпілий одразу не помітив пропажі, а згодом з рахунку зникли кошти.

Правоохоронці встановили, що платіжний засіб привласнив раніше судимий мешканець обласного центру. Зловмисник знайшов чужу картку, однак замість повернути її до банківської установи, сховав до власної кишені. Він одразу пішов витрачати чужі кошти - розраховувався карткою у магазинах за допомогою безконтактної оплати. Таким чином зловмисник витратив увесь залишок.

Злодія поліцейські розшукали. За цим фактом порушено кримінальне провадження за ч. 4 ст. 185 Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Дубінського проводять обшуки через виїзд за кордон під приводом лікування батька

Четвер, 03 серпня 2023, 11:56

У Дубінського проводять обшуки через виїзд за кордон під приводом лікування батька
СБУ і ДБР проводять обшуки у народного депутата Дубінського, який під виглядом лікування родича поїхав на відпочинок за кордон.

За даними слідства, народний обранець поїхав за межі нашої держави під виглядом супроводження свого батька на лікування до іноземного медзакладу.

При цьому батько нардепа виїжджав за кордон і повертався звідти самостійно – без фактичного супроводу парламентаря.

Крім того, правоохоронці розслідують факти підписання народним депутатом офіційних документів під час його перебування за межами України, що може свідчити про їх підроблення.

Депутату загрожує до 6 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Розслідування проводять за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

 

 

Оперативники Тернопільського районного управління поліції вийшли на слід гастролера, котрий вчинив два замахи та шахрайство в обласному центрі

Четвер, 03 серпня 2023, 11:53


Зловмисник зізнався, що роботу «кур‘єром» знайшов в Інтернеті. Його завданням було забирати гроші в тих, хто вівся на шахрайські вигадки про родичів, котрим потрібні гроші на лікування.

Як встановили оперативники, наприкінці липня одесит прибув до Тернополя, оселився в хостелі і вже наступного дня пішов на справу – мав забрати 20 000 американських доларів у старенької пенсіонерки, котрій було повідомлено, що гроші необхідні на лікування її доньки. На щастя, пенсіонерка згадала поради поліцейських про які неодноразово читала, перетелефонувати доньці і грошей не віддала. Друга спроба заволодіти чужими коштами теж провалилася – тернополяни, в котрих вимагали 10 тисяч доларів для начебто термінової операції їхній онуці, теж виявилися пильними і грошей не віддали.

Та гастролер таки не поїхав з Тернополя, не заробивши. Жителька обласного центру віддала 22 тисячі гривень, бо по телефону їй розповіли, що гроші потрібні для порятунку доньки, котра за кордоном. Пенсіонерка віддала всі заощадження незнайомцю, котрий прийшов за її адресою.

Оперативники Тернопільського районного управління поліції встановили особу шахрая. Ним виявився житель Одеси, 1990 року народження. Зловмисникові оголошено підозру за частиною 3 статті 15, частиною 3 статті 190 та частиною 2 статті 190 Кримінального кодексу. Слідчо-оперативні заходи тривають, поліцейські перевіряють підозрюваного на причетність до вчинення інших протиправних дій.

Відділ комунікації поліції Тернопільської област

 

Шахрай виманив гроші за неіснуючу роботу

Четвер, 03 серпня 2023, 11:52

Обіцянка хорошого заробітку завершилася відкриттям кримінального провадження про шахрайські дії для 42-річного мешканця Тернопільського району.

В месенджер до чоловіка надійшло повідомлення з пропозицією роботи з дому. Його зацікавили умови праці і він написав потенційному роботодавцю аби уточнити усі деталі. Вони домовилися про щоденну оплату на рахунок і невідомий надіслав в приват посилання, де потрібно було ввести анкетні та  банківські дані.  Замість отримати гроші, чоловік втратив власні. Невдовзі після заповнення анкети за фейковим посиланням, з картки потерпілого зник залишок – понад 6 тисяч гривень. Він звернувся в поліцію. Слідчі встановлюють всі обставини шахрайства.

Працівники поліції застерігають: користуйтеся перевіреними сайтами з пошуку роботи та ігноруйте пропозиції, які здаються аж занадто привабливи та високооплачуваними. Такі умови пропонують шахраї. Не переходьте за сумнівними посиланнями та не надавайте конфіденційні дані невідомим!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Нову нанесли, стару залишили, – тернополяни скаржаться на незрозумілу розмітку на перехресті

Четвер, 03 серпня 2023, 11:51

Нову нанесли, стару залишили, – тернополяни скаржаться на незрозумілу розмітку на перехресті
На перехресті вулиць Старий поділ та Торговиця оновили дорожню розмітку.

Проте, нанесли її поверх попередньої, що значно ускладнило проїзд цієї ділянки для водіїв, повідомляє у Facebook тернополянин Андрій Чорний.

"Вкотре не видалено стару розмітку та не враховано наявність в’їзду/виїзду до прилеглої території при нанесені нової.

Окрім того, незрозуміло чому водії рухаючись головною дорогою та повертаючи праворуч повинні давати дорогу транспортним засобам, що повертають ліворуч", – йдеться у дописі автора.

Читайте також: На трасі "Тернопіль – Львів" на час ремонту повністю перекриють міст (відео)

У Тернополі частково перекриють рух на двох вулицях

Фото: Андрій Чорний/Facebook

364035240_1373518489898558_7978126885848248303_n.jpg

364049893_1373518446565229_3320917747921195687_n.jpg

 

У таборах області тривають оздоровчі зміни, а про безпечну поведінку юним відпочивальникам нагадують поліцейські

Четвер, 03 серпня 2023, 11:50


Працівники ювенальної превенції та поліції охорони Тернопільщини відвідали літній оздоровчий дитячий табір «Збруч» на Борщівщині, де відпочивають діти переселенців та учасників бойових дій. Вони наголосили школярам про правила безпечного і корисного відпочинку.

Особливу увагу під час розмови поліцейські приділили безпеці біля водойм, на природі, правильному поводженню в побуті з електричними та газовими приладами. Пояснили поліцейські юним відпочивальникам як орієнтуватися та діяти у складних та надзвичайних ситуаціях, до кого  звертатися за допомогою. Про особливості своєї роботи розповіли учням і працівники поліції охорони. Діти дізналися як працюють «тривожні кнопки», як можна швидко відшукати дитину за допомогою GPS-трекерів.

Аби захід минув цікаво, відпочивальникам влаштували змагання та вікторини з подарунками та сувенірами. У ігровій формі гості в погонах нагадували про правила дорожнього руху, мінну безпеку, дружню поведінку між однолітками. Усі охочі також приміряли поліцейське спорядження, а ще з цікавістю розпитували працівників поліції про зброю та техніку, яку використувують в роботі поліцейські.

На завершення зустрічі поліцейські побажали усім гарного відпочинку та здоровими і натхненними повертатись до навчання. А ще -  обов’язково пам’ятати про безпеку.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

"На щиті" повернувся додому військовий з Козівщини Олег Чипчур

Четвер, 03 серпня 2023, 11:50

"На щиті" повернувся додому військовий з Козівщини Олег Чипчур
2 серпня Козівська громада навколішки зустріла тіло 37-річного захисника Олега Чипчура.

Житель села Конюхи загинув 27 липня на Запоріжжі, під час ворожого артилерійського обстрілу.

"Герой, який віддав за свободу та незалежність України найцінніше – своє життя. Щирі співчуття рідним, близьким та побратимам Олега з приводу непоправної втрати. Низький уклін за мужність та відвагу нашому захиснику!", – зазначив у Facebook очільник громади Сергій Добалюк.

У чоловіка залишилась дружина та діти.

Поховання воїна відбудеться 3 серпня о 14:00 в селі Конюхи.

Нагадаємо, на сайті офіційного інтернет-представництва Президента зареєстрували петицію про присвоєння Олегу Чипчуру почесного звання "Герой України".

364056559_826515755536730_8774114704537064016_n.jpg

362273775_826515765536729_6634974703746745765_n.jpg

 

У Тернополі на вул. Чернівецькій, 44-А, 58 завершився ремонт міжквартального проїзду

Четвер, 03 серпня 2023, 11:47

У Тернополі на вул. Чернівецька, 44-А, 58 завершився ремонт та відновлення міжквартального проїзду.

Сьогодні, 3 серпня, під час ранкового об’їзду міський голова Сергій Надал оглянув, які роботи виконані на цьому об’єкті, а також поспілкувався з мешканцями будинку.

Тут демонтували старі бордюри та зношене асфальтобетонне покриття проїзду. Влаштували нові бордюри, щебеневу основу проїзду та заасфальтували проїзну частину. Також відновили й пішохідну частину, влаштували нову основу тротуару щебенево-піщаною сумішшю та вклали плитку.

Також у місті ремонтуються міжквартальні проїзди та двори за адресою: вул. Київська,18; просп. Степана Бандери, 20; бульв. Данила Галицького; вул. Євгена Коновальця, 14-16; вул. Михайла Драгоманова, 1; вул. Тараса Протасевича, 4 (І під’їзд); вул. Чернівецька, 60; вул. Михайла Драгоманова, 4.

Нещодавні підрядники завершили відновлення дворів за адресами: просп. Степана Бандери, 72; просп. Злуки, 21; вул. Максима Кривоноса – вул. Петриківська; вул. Лесі Українки, 8; вул. Лесі Українки, 31; бульв. Симона Петлюри, 3,5; вул. Чернівецька, 62; вул. Олександра Довженка, 1.

 

Сім рекламних конструкцій демонтували на вул. Збаразькій та вул. Старий Ринок у Тернополі

Четвер, 03 серпня 2023, 11:46

Сьогодні, 3 серпня постійно діючою робочою групою з організації проведення демонтажу спільно з управлінням муніципальної інспекції демонтовано сім рекламних конструкцій, які були розміщені на огорожі, що на вулиці Збаразька, 16, та будівлі вул. Старий Ринок, 1-А  у Тернополі.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 14.06.2023 року №688 «Про демонтаж рекламних засобів».

Демонтовані рекламні конструкції знаходяться на території під охороною, на вул. Євгена Коновальця, 8.

Для повернення рекламних конструкцій власникам необхідно звернутися до ПП «Східний Масив», що за адресою просп. Степана Бандери, 94.

Робота з виконання рішення виконавчого комітету продовжується.

 

У Тернополі реалізовують заходи з метою підтримки дітей та родин Героїв

Четвер, 03 серпня 2023, 11:44

З метою соціального захисту та допомоги у Тернополі триває реалізація програм підтримки родин та дітей Героїв Тернопільської громади, які затверджені на сесії міської ради.

В рамках реалізації програм діти Героїв Тернопільської громади можуть безкоштовно навчатись у мистецьких та спортивних школах міста. Так, діти безоплатно відвідували відділення та секції у дитячо-юнацьких спортивних школах міста: секції з гімнастики, плавання, з фристайлу (могул), веслування, боксу, волейболу, сноубордингу, з вітрильного спорту, баскетболу тощо.

Для дітей організовують різноманітні тематичні екскурсії містом та в музеї, поїздки та зустрічі, походи в кіно та театр. Постійно також організовуються майстер-класи й тренінги. Проводяться екскурсії для дітей в органи державної влади та місцевого самоврядування.

В рамках функціонування програми влітку діти поїхали в мандрівку до Литовської республіки, республіки Польща, Закарпаття. Діти Героїв також залучені до спортивно-масових заходів.

Членів родин Героїв Тернопільської громади залучають до суспільно-активного дозвілля, зокрема організовано прощу до Марійського духовного центру в с. Зарваниця. З нагоди відзначення Дня матері відбулася висадка квітів на «Клумбі матері». До Дня матері проходили молитовні зустрічі з матерями та родинами загиблих військовослужбовців у Марійському духовному центрі у с. Зарваниця.

Нагадаємо, заходи програм поширюються на родини та дітей, які зареєстровані на території Тернопільської міської територіальної громади, та які прибули з інших територій України, та проживають на території громади й зареєстровані як вимушено переміщені особи.

 

Члени Громадської групи при міській раді оглянули роботи з реконструкції відпочинкової зони на Дальньому пляжі у Тернополі

Четвер, 03 серпня 2023, 11:43

2 серпня Громадська група, яка створена з-поміж небайдужих та соціально-активних тернополян та діє при міській раді, працювала на Дальньому пляжі. Тут на одній з ділянок триває реконструкція відпочинкової зони.

Громадська група обстежила об’єкти та надала свої пропозиції щодо проведення робіт з реконструкції відпочинкової зони на Дальньому пляжі.

«Сьогодні були на огляді об'єкта на Дальньому пляжі. Ми внесли пропозиції щодо пониження бордюрів та розміщення деяких об’єктів. Також вислухали позицію і проєктанта, і технічного нагляду, що можна змінити, а що ні. Надіємось, пропозиції громадськості будуть враховані при виконанні робіт і цей об’єкт справді стане родзинкою нашого міста», – зазначає член Громадської групи Віталій Задорожний.

Представник громадської організації «Безбар’єрний Тернопіль» Тарас Хоміцький розповів про свої побажання щодо безбар’єрності, про правильні кути, пониження та про доступність до всіх локацій.

Як розповів Роман Кришталовський, начальник КП фірма «Тернопільбудінвестзамовник» ТМР, під час зустрічі враховано побажання членів групи. Зокрема, надійшло небагато зауважень. Попередньо проєкт реконструкції пройшов експертизу, роботи на пляжі виконуються відповідно до державних будівельних норм під контролем відділу технагляду. Рекомендації, які надійшли від тернополян, врахують та недоліки виправлять за декілька днів.

Нагадаємо, Громадська група є консультативно-дорадчим органом щодо огляду стану виконання робіт на об’єктах благоустрою Тернопільської міської територіальної громади, замовником яких є виконавчі органи міської ради. До складу робочої групи входять 10 осіб.

 

Росія сформувала "трудові загони" зі студентів для пропаганди на окупованій території – ЦНС

Середа, 02 серпня 2023, 13:41

Росія сформувала трудові загони зі студентів для пропаганди на окупованій території – ЦНС
ФОТО: GETTY IMAGES

Тимчасово окуповані території України стали місцем проведення російських пропагандистських заходів "трудовими студентськими загонами".

Джерела: Центр національного спротиву

Деталі: За інформацією ЦНС, росіяни створили так звані "студентські трудові загони", які складаються з росіян.

Ці загони діють в зруйнованих військами Росії містах - Маріуполі, Сєвєродонецьку та Лисичанську.

Семінари та "молодіжні форуми" окупанти проводять за підтримки "Росмолоді", яка займається децентралізацією так званих "молодіжних рухів", більшість з яких умовно виступають як волонтерські.


 

Володимир Зеленський відзначив героїзм майора з Тернопілля

Середа, 02 серпня 2023, 12:53

Володимир Зеленський відзначив героїзм майора з Тернопілля
У своєму звернені Президент України Володимир Зеленський поіменно відзначив воїнів, які на Донбасі та півдні знищують ворогів, тих, чия хоробрість і відвага - особливі. Серед них він виокремив і захисника з Тернопільщини.

 

Як зазначив очільник держави, історія кожного з них – це справжній героїзм. Зокрема, він згадав воїна з Тернопільської області, майора Ярослава Волянського, який є бійцем 44-тої окремої артилерійської бригади.

Володимир Зеленський подякував за знищених ворогів та за врятовані життя побратимів.

"Я пишаюся вашими результатами! Ви – гордість України. Слава всім нашим воїнам! Слава кожному й кожній, хто бʼється за Україну, хто допомагає нам наближати нашу перемогу!Слава Україні!", - наголосив Президент України.

 

Керівник квартирно-експлуатаційного управління на Тернопільщині привласнював державні кошти

Середа, 02 серпня 2023, 12:48

Керівник квартирно-експлуатаційного управління на Тернопільщині привласнював державні кошти
Зловживаючи своїм службовим становищем, на Тернопіллі посадовець підробляв документи та розтрачав бюджетні кошти, що завдало державі величезних збитків.

 

Протизаконну діяльність керівника квартирно-експлуатаційного управління виявили працівники управління стратегічних розслідувань спільно зі слідчими ГУНП в Тернопільській області під процесуальним керівництвом Тернопільської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону.

«Підозрюваний ще у 2018 році почав вносити неправдиві відомості в акти здавання-приймання виконаних робіт. Мова йшла про начебто виконані роботи з технічного нагляду на об'єкті "Будівництво будівлі казарми поліпшеного планування у м. Теребовля, Тернопільської області", - інформують в ГУНП у Тернопільській області.

Зокрема, чоловік дозволяв собі підписувати акти виконаних робіт за те, чого не проводилося взагалі. Незаконність його дій підтвердили й ряд експертиз - будівельно-технічна, судово-економічна та судово-почеркознавча.

Відтак, уродженець Чернівецької області завдав збитків державі на понад 340 тисяч гривень. Йому уже оголосили підозру відповідно до двох статей кримінального кодексу України: ч. 4 ст. 191 та ч. 1 ст. 366. За протизаконні маніпуляції чоловіку загрожує до восьми років позбавлення волі. Триває слідство.

 

Трагедія на воді: в Івачівському водосховищі втопився тернополянин

Середа, 02 серпня 2023, 08:17

Трагедія на воді: в Івачівському водосховищі втопився тернополянин
У Тернопільському районі сталася чергова трагедія на воді.

Як повідомили у Головному управлінні ДСНС, 1 серпня в Івачівському водосховищі виявили тіло тернополянина, 1987 року народження.

Рятувальники витягнули загиблого зі ставка. Причина смерті встановлюється.

"Аби з вами не трапилось біди, поводьтесь на водоймах так, як вимагають заходи безпеки: обачно і обережно", – наголосили в ДСНС.

 

У Тернополі частково перекриють рух на двох вулицях

Середа, 02 серпня 2023, 08:17

У Тернополі частково перекриють рух на двох вулицях
З 3 серпня частково перекрить рух транспорту на вул. Микулинецькій та 15 Квітня.

До 20 числа цього місяця там проводитимуть поточні ремонти, попереджають на сайті міської ради.

Роботи здійснюватимуть на ділянці дороги від кільцевої транспортної розв’язки вул. 15 Квітня – просп. Степана Бандери – вул. Протасевича в напрямку вул. Київської по непарній стороні та ділянці від перехрестя вул. 15 Квітня – просп. Злуки – вул. Купчинського у тому ж напрямку.

На вул. Микулинецькій частково перекриють рух транспорту від будинку 106-А до 123-А по парній стороні в напрямку Теребовлі.

Водіїв просять бути уважними та завчасно обирати маршрути руху.

 

Захиснику з Тернопільського району просять посмертно присвоїти звання "Герой України"

Середа, 02 серпня 2023, 08:16

Захиснику з Тернопільського району просять посмертно присвоїти звання "Герой України"
Петиція з проханням посмертно присвоїти почесне звання "Герой України" військовослужбовцю ЗСУ Олегу Чипчуру з'явилася на сайті офіційного інтернет-представництва Президента.

Її зареєструвала Вікторія Когут 31 липня.

"Прошу присвоїти звання Героя України (посмертно) нашому односельчанину, батькові двох діток і просто хорошій людині, Чипчуру Олегу Ігоровичу, який героїчно загинув у бою 27.07.2023 поблизу с. Вербове, Запорізької області. Йому було всього лише 37 років, коли ця клята війна забрала його життя", – йдеться у зверненні.

Авторка петиції розповіла, що у військового залишилася дружина та діти. Захисник мріяв станцювати зі своєю донькою вальс на випускному вечорі і побачити перші перемоги сина у футболі, але збутися його планам перешкодила війна.

Станом на 9:00 2 серпня петиція зібрала 1 817 з 25 тисяч необхідних голосів. Підтримати її можна за посиланням.

 

На Бережанщині попрощались з загиблим військовим Олегом Кміцикевичем (фото)

Середа, 02 серпня 2023, 08:05

На Бережанщині попрощались з загиблим військовим Олегом Кміцикевичем (фото)
Вчора, 1 серпня, на Бережанщині провели в останню дорогу військовослужбовця Олега Кміцикевича.

Захисник загинув на сході 26 липня, в бою за волю та незалежність країни.

Як повідомили у Бережанській міській раді, чоловік служив в механізованому батальйоні військової частини А7013.

"За наближення такої довгоочікуваної для всіх нас перемоги над ворогом та мирне майбутнє українського народу він віддав своє життя. Вічна пам'ять Герою!", – йдеться у дописі мерії у Facebook.

Читайте також: У столичному госпіталі, після кількох операцій, зупинилося серце захисника з Тернопільщини

На фронті загинув гранатометник з Підгаєччини Андрій Перегінець

Прощання з Олегом Кміцикевичем, фото: Бережанська міська рада

358704119_673332958158668_3697624509803159989_n.jpg

358684541_673333551491942_5362286884843599475_n.jpg

354638995_673333218158642_1765439374435886227_n.jpg

365204269_673333244825306_8390013265552515618_n.jpg

365083303_673333721491925_2240152456182367139_n.jpg

358702699_673333684825262_3176939192372011673_n.jpg

 

Псевдобанкіри спустошили електронні гаманці краян

Вівторок, 01 серпня 2023, 10:31

Більше 60 000 гривень привласнили невідомі особи з рахунків жителів Тернопільщини. Аферисти під приводом співробітників фінансових установ вивідували конфіденційну інформацію та отримували доступ до електронних гаманців.

Аферисти діяли за аналогічною схемою: вони розповідали про збій системи та можливість убезпечення банківського рахунку. Основна умова : повідомити персональні дані та вміст смс-повідомлень, які надходили на мобільні краян. Як тільки пройдисвіти отримували бажане, швидко спустошували електронні гаманці. Одна з заявниць втратила 30650 гривен, інша – 29500 гривень.

Відомості про події правоохоронці внесли в ЄРДР відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України ( шахрайство).

Працівники поліції вкотре радять жителям області бути обережними та не довіряти незнайомцям, які телефонують і представляються працівниками банку. У жодному разі не повідомляйте нікому дані своєї картки та коди, які надходять вам на телефон. Також не варто робити будь-які операції з карткою по телефону, краще особисто піти у банк.

Якщо у вашій слухавці пролунало: «Я – співробітник банку, надайте мені персональні дані вашої картки» – відразу припиняйте розмову та звертайтесь у найближчий відділ поліції або на лінію "102".

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

псевдобанкіри спустошили електронні гаманці краян

 

Раніше судимий тернополянин обікрав торговий заклад

Вівторок, 01 серпня 2023, 10:21

Позбавлення волі строком від п’яти до восьми років загрожує мешканцю обласного центру, який не втримався та знову пішов на злочин.

Подія трапилася в одного із магазинів міста. Тернополянин 1990 року народження дочекався слушної нагоди та непомітно виніс з крамниці товар на чималу суму. Факт скоєння протиправного зафіксувала камера відеоспостереження, записи з якої допомогли вийти на слід зловмисника.

В минулому підозрюваний вже притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення майнових злочинів.

За фактом крадіжки слідчі Тернопільського районного управління поліції відкрили кримінальне провадження.

Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Злочини, вчинені військовими рф під час повномасштабного вторгнення в Україну (станом на 01.08.2023)

Вівторок, 01 серпня 2023, 10:21

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну слідчі Національної поліції України розпочали 88 307 кримінальних проваджень за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями збройних сил російської федерації та їхніми пособниками.

З них:

75 675 – за ст. 438 Кримінального кодексу України (Порушення законів та звичаїв війни)

9 211 – за ст. 110 Кримінального кодексу України (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України)

3 145 – за ст. 111-1 Кримінального кодексу України (Колабораційна діяльність)

172 – за ст. 111 Кримінального кодексу України (Державна зрада) та ін.

 

злочини, вчинені військовими рф під час повномасштабного вторгнення в україну (станом на 01.08.2023)

 

У відпустку за кордон: заступник міського голови Бучача Василь Вонсяк у час війни виїхав за межі України

Вівторок, 01 серпня 2023, 10:12

Василь ВонсякВасиль Вонсяк
"Тернополянам" стало відомо, що декілька днів тому - заступник міського голови Бучача "свободівець" 49-річний Василь Вонсяк виїхав за кордон.

Міський голова Бучача Віталій Фреяк підтвердив дану інформацію, відзначивши, що його заступник декілька днів тому пішов у відпустку до 18 серпня.

"Я знаю, що він у відпустці до 18 серпня, як він виїхав за кордон, я не знаю, я йому дозвіл не надавав"- відзначив Віталій Фреяк.

Відомо також, що у 49-річного чиновника Василя Вонсяка мама має статус інваліда, можливо саме опіка над матір'ю і стала основним чинником, що чоловік призивного віку, представник державної служби України виїхав у відпустку за кордон.

Обіцяємо прослідкувати та повідомити читачів, чи повернеться Василь Вонсяк із відпочинку з-за кордону на територію України.

До слова, Вонсяк Василь Богданович народився 22 березня 1974 року в с.Бобулинці Бучацького району, Тернопільської області. У 1991 році закінчив Бучацьку середню школу №1 імені В.М. Гнатюка. У 1992 році вступив до Бучацького інституту менеджменту і аудиту, який закінчив у 1997 році за спеціальністю “Бухгалтерський облік та аудит” і отримав кваліфікацію економіста. У 2019 році закінчив Тернопільський національний економічний університет за спеціальністю “Публічне управління та адміністрування” та здобув ступінь вищої освіти “Магістр”.

З 30.11.2020р. – перший заступник Бучацького міського голови.

Нагадаємо, що офіс президента України заблокував виїзд за кордон народним депутатам та чиновникам. Законодавство щодо виїзду у відрядження доопрацьовуватимуть.

Про це з посиланням на джерело в ОПУ повідомляє «Українська правда».

«Це правда, що всім депутатам і чиновникам заблокували виїзд з України. Люди втратити зв'язок з реальністю. Зараз відповідні органи будуть дуже ретельно перевіряти документи про відрядження, запрошення, дорогу і так далі. Щоб не було такого, що відрядження у Вільнюс, а люди повертаються через Хорватію, де ще тиждень затримуються. Зараз буде доопрацьовано постанову, яка регулює ці відрядження і відпустки за кордоном стосовно військових теж», – розповів співрозмовник видання.

 

Директор коледжу за хабар віддав частину приміщень в оренду на Чортківщині

Вівторок, 01 серпня 2023, 10:11

Директор коледжу за хабар віддав частину приміщень в оренду на Чортківщині
На Чортківщині директор коледжу за винагороду обіцяв надати частину навчального закладу в оренду.

Зокрема керівник пообіцяв місцевому підприємцю за 32 500 гривень передати в оренду частину приміщення коледжу площею майже 700 кв м для зберігання товарів і сировини, розповіли у пресслужбі обласної прокуратури.

Чоловіка затримали правоохоронці під час одержання неправомірної вигоди у сумі 32 500 гривень.

Обвинувальний акт уже скерували до суду за ч.1 ст. 368 КК України

 

У відбійник на Тернопільщині врізалась 21-річна водійка – авто перекинулось

Вівторок, 01 серпня 2023, 10:10

У відбійник на Тернопільщині врізалась 21-річна водійка – авто перекинулось
ДТП виникла на Тернопільщині на автошляху М-19 «Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече».

31 липня близько 18:20 години в аварію потрапила 21-річна водійка Renault Duster. Жінка не впоралася з керуванням, врізалася у відбійник, а після цього автомобіль перекинувся.

«На місце події виїжджала слідчо-оперативна група та бригада екстреної медичної допомоги. Потерпілу з тілесними ушкодженнями госпіталізували до лікарні. У неї взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю», - розповіли у поліції Тернопільської області.

Триває слідство за статтею 286 ККУ.

 

358146591_596800679308241_1246946303874980011_n.jpg

364744607_596800605974915_1007827739251096965_n.jpg

 

У Карпатах встановили рекорд, піднявши український стяг над усіма двотисячниками (фото)

Вівторок, 01 серпня 2023, 10:08

У Карпатах встановили рекорд, піднявши український стяг над усіма двотисячниками (фото)
Закарпатці встановили рекорд – найдовший прапор України, який за один день був розгорнутий на всіх шести двотисячниках українських Карпат.

29 липня Богдан Попадич, Павло Трифонов та Іштван Цап підняли прапор України, розміром 6х3 метри, над всіма двотисячниками України, повідомляє Управління туризму та курортів Закарпатської ОДА.

Щоб втілити задум, команда здолала маршрут, протяжністю 57 км, з загальним набором висоти 3058 метрів.

"О 07:07 прапор підняли на горі Петрос (2020 м). Потім наш прапор замайорів на горах: Говерла (2061 м), Ребра (2001 м), Гутин Томнатик (2016 м), Бребенескул (2035 м). І в 18:25 прапор України підняли на горі Піп Іван (2022 м)", – розповів про рекорд учасник сходження.

Читайте також: На Говерлі блискавка вбила чоловіка та 11-річну дитину (фото)

Фото: Управління туризму та курортів Закарпатської ОДА

364644585_672147261620248_7622430711875886616_n.jpg

364650542_672147228286918_1799914127607500968_n.jpg

 

"Одні зустрічаються, щоб пригрозити, інші – обговорити співпрацю", – у Львові відбувся тернопільський фестиваль "Файне місто"

Вівторок, 01 серпня 2023, 10:08

"Одні зустрічаються, щоб пригрозити, інші – обговорити співпрацю", – у Львові відбувся тернопільський фестиваль "Файне місто"
Цьогоріч тернопільський музичний фестиваль "Файне місто" відбувся у Львові.

Організатори вирішили змінити локацію через труднощі комунікації із владою.

Нагадаємо, що у травні рада оборони Тернопільщини заборонила "Файному місту" проводити благодійні концерти в Тернополі. З огляду на це, фестиваль вирішив переїхати в сусідню область.

Як повідомили організатори, у Львові фестиваль прийняли залюбки.

"Вже складається певна традиція, коли після фестивалю з нами хочуть зустрітись очільники міст. Одні для того, щоб пригрозити забороною проведення, а інші – щоб обговорити співпрацю на майбутнє. Сьогодні про другий варіант.

Міський голова Львова, Андрій Садовий, запросив на каву організаторів фестивалю Faine Misto. Андрій Іванович подякував організаторам за те, що обрали місто Лева для проведення благодійного фестивалю. Переконані, що спілкування представників місцевої влади та креативних індустрій у такому невимушеному, щирому форматі стане прикладом й для інших очільників, які прагнуть розвивати свою громаду. Дякуємо Львів і до зустрічі", – йдеться у дописі на Фейсбук-сторінці фестивалю.

До слова, цього року захід зібрав 70 музикантів та понад 15 тисяч відвідувачів, а під час благодійних аукціонів на "Файному місті" вдалось вторгувати 1 мільйон 342 тис. грн на потреби легендарного полку "Азов".

 

Підволочиські поліцейські встановлюють обставини пожежі внаслідок якої згоріло три гектари посівів пшениці

Понеділок, 31 липня 2023, 09:34

До співробітників відділення поліції №5 селища Підволочиськ надійшло звернення від жительки села Городниця Скалатської громади про те, що на території земельної ділянки, яка перебуває в оренді фермерського господарства, виникла пожежа. На місце події виїхала слідчо-оперативна група.

З’ясувалося, вогонь пошкодив приблизно три гектари посівів пшениці. На щастя, рятувальникам вдалося ліквідувати пожежу, адже загалом площа посівів становить майже 100 гектарів. Внаслідок загорання травмування людей не сталося.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 194 Кримінального кодексу - умисне знищення або пошкодження чужого майна шляхом підпалу, що заподіяло шкоду у великих розмірах. У рамках кримінального провадження призначено ряд експертиз. Триває досудове розслідування.

Поліцейські звертаються до жителів області дотримуватися правил пожежної безпеки, особливо під час жнив, адже сухе збіжжя і висока температура повітря – це завжди ризик виникнення пожежі у випадку необережного поводження з вогнем.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

підволочиські поліцейські встановлюють обставини пожежі внаслідок якої згоріло три гектари посівів пшениці

 

Тривають ремонтні роботи на об’єктах шляхо-мостового господарства Тернопільської громади

Понеділок, 31 липня 2023, 09:16

Цього тижня завдяки сприятливим погодним умовам продовжаться активні ремонтні роботи на об'єктах шляхо-мостового господарства, відновлення прибудинкових територій, міжквартальних проїздів та тротуарів у Тернопільській громаді.

Сьогодні, 31 липня, роботи продовжаться на таких ділянках:

  • на вул. Мирона Тарнавського триває мощення тротуарів фігурними елементами;
  • на вул. Станіслава Дністрянського, вул. Євгена Мєшковського, вул. Івана Пулюя та вул. Новосонячній проводитиметься підготовка ремонтних карт (фреза мала);
  • на вул. Зеленій у с. Іванківці – виправлення профілю дороги з додаванням щебенево-піщаної суміші;
  • на вул. Вуглярецькій (с. Кобзарівка) – виправлення профілю дороги з додаванням щебенево-піщаної суміші.

В рамках поточного ремонту вкладання асфальтобетонного покриття відбуватиметься на вулицях: Станіслава Дністрянського; Євгена Мєшковського; вул. Івана Пулюя та Зеленій (с. Іванківці).

Ремонтується і під’їзна дорога до сміттєзвалища твердих побутових відходів біля с. Малашівці Тернопільської громади, де триває нарізання кюветів, влаштування основи дороги ЩПС-С7.

Відновлення проїзної та пішохідної частин покриття триває на восьми прибудинкових територіях та міжквартальних проїздах за адресами: вул. Київська, 18; просп. Степана Бандери, 20; бульв. Данила Галицького; вул. Євгена Коновальця, 14-16; вул. Михайла Драгоманова, 1; вул. Тараса Протасевича, 4 (І під’їзд); вул. Чернівецька, 60; вул. Михайла Драгоманова, 4.

Нещодавні підрядники завершили відновлення дворів за адресами: просп. Степана Бандери, 72; вул. Євгена Коновальця, 18; просп. Злуки, 21; вул. Лесі Українки, 8; вул. Лесі Українки, 31; бульв. Симона Петлюри, 3,5; вул. Олександра Довженка, 1.

До слова, триває на вул. Михайла Грушевського тривають роботи з реконструкції інженерних мереж та ліквідації їх аварійності.

 

Повідомляють про влучання ракети у житловий будинок в Кривому Розі

Понеділок, 31 липня 2023, 08:21

Повідомляють про влучання ракети у житловий будинок в Кривому Розі
Вранці 31 липня рф атакувала Кривий Ріг.

Місцеві Telegram-канали повідомляють, що ракетний удар прийшовся по житловому будинку.

Очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак попросив нічого не публікувати в мережі.

"Російські терористи, Кривий Ріг. Поки інформаційна тиша! Подробиці згодом", – йдеться у його дописі.

У МВС України підтвердили ракетний удар по місту.

"Наразі на місці події працюють усі необхідні служби. Дотримуйтесь заходів безпеки. Перебувайте в укриттях до відбою повітряної тривоги. Додаткова інформація уточнюється", – зазначили у Міністерстві внутрішніх справ.

У Повітряних Силах заявили, що є загроза застосування балістичного озброєння в областях, де оголошена тривога

 

В Україні ліквідували "смт" та впровадили нове поняття – "поселення"

Понеділок, 31 липня 2023, 08:21

На фото смт МикулинціНа фото смт Микулинці
Відтепер в Україні не буде населених пунктів зі статусом "селище міського типу".

Залишилися три категорії: місто, селище та село, пише ТСН.

Таким чином, міськими населеними пунктами при цьому залишаться лише міста, а сільських стане більше внаслідок переходу всіх смт до категорії селищ.

Закон №8263 "Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою", який оновлює класифікацію, ухвалила Верховна Рада 28 липня.

Також цей документ запроваджує нове поняття – "поселення". Це компактне місце проживання людей за межами населеного пункту, яке не має сталого складу населення. Йдеться, наприклад, про дачні кооперативи або тимчасові мобільні містечка, де живуть вимушено переміщені особи.

Підставою для ліквідації населеного пункту може стати відсутність у ньому офіційно зареєстрованих для проживання людей протягом трьох років.

За даними видання, станом на липень 2023 року в Україні, включаючи всі окуповані території, нараховується 459 міст, 881 смт, 1164 звичайних селища та 27 204 села.

 

На сесії Тернопільської міської ради депутати поставили крапку в питанні об'єднання Української гімназії та технічного ліцею

П'ятниця, 28 липня 2023, 11:22

Українська гімназія імені Івана ФранкаУкраїнська гімназія імені Івана Франка
Сьогодні, 28 липня, відбувається чергове засідання сесії Тернопільської міської ради.

Під час сесійного засідання, під стінами мерії зібралися батьки та учні Української гімназії, а також батьки та викладачі технічного ліцею.

Нагадаємо, 9 червня цього року депутати ТМР прийняли рішення про об'єднання двох освітніх закладів - Української гімназії імені Івана Франка та технічного ліцею.

Невдовзі було проведено конкурс та попередньо визначено переможця об'єднаного освітнього закладу.

Та батьки гімназистів виступили проти і об'єднання Української гімназії і технічного ліцею та проти призначення нового керівника освітнього закладу і звернулися з цим питанням у МОН.

У Міністерстві вирішили розібратися.

Натомість, сьогодні, під час чергового засідання сесії ТМР, під стінами мерії зібралися батьки та учні Української гімназії та батьки і викладачі технічного ліцею.

Депутати розглянули питання про розгляд звернення щодо скасування рішення ТМР про об'єднання двох освітніх закладів - Української гімназії імені Івана Франка та технічного ліцею у Тернополі.

На сесію прийшли представники батьківських та педагогічних колективів гімназії та ліцею.

"Цього року гімназія святкує 125 років,наголосила Ліля Проць, представник громадської організації, яка представляє інтереси батьків Української гімназії. - Гімназія має усі профілі, і має високі рейтинги у навчанні, тому вважаємо недоцільним об'єднання Української гімназії та технічного ліцею. На сьогодні немає чіткого плану оптимізації освітніх закладів Тернополя. Немає згоди батьків гімназії на об'єднання, немає згоди педагогічного колективу гімназії. Тому просимо скасувати рішення про об'єднання технічного ліцею та Української гімназії".

Висловили свою думку також батьки з технічного ліцею та директорка ЗОШ №28 Лілія Вавринів, директор школи-ліцею №6 Олександр Остапчук, які відзначили, що виступають за об'єднання двох закладів освіти.

Свою позицію пояснив також директор Української гімназії Анатолій Крижанівський.

"Я хотів би змалювати картину, як все відбувалося - в кінці травня мене і заступників викликали в управління освіти, щоб повідомити, що буде реорганізація у формі злиття, це нам було вкрай неприємно, я спитав, що мені сказати людям - що хочете революції - ми пішли. Далі я спілкувався з профільним заступником, була зібрана одна комісія, ми висловлювали свою думку, що це не слід робити, тим більше цього року, ми святкуємо 125 років. Але тим не менше комісії були зібрані, аргументи не були почуті, далі йшло до сесії, сесія була запропонована на 9 червня, я побачив, що це питання на сесії, я вже як голова ліквідаційної комісії, тут я створював, а тут маю ліквідовувати, я планував, що ми станемо ліцеєм, але просто змінимо назву,сказав Анатолій Крижанівський, директор Української гімназії.Батьки підійшли до мене з цим питанням, я сказав, що депутати розберуться і тут сесія - депутати проголосували за об'єднання, і 14 червня я пішов до ліквідатора, оскільки я голова ліквідаційної комісії, десь 20-21 червня я взнав, що був оголошений конкурс на посаду директора - я зайшов до Ольги Петрівни Похиляк, я на конкурсі не буду, я залишу свою посаду і свою педагогічну кар'єру. Два кандидати мали зустріти з колективом, і педагоги образилися на мене, бо мене не було на конкурсі, підійшли до мене батьки - я не подавав документи, мене не було, я пояснив, шановні батьки я тверезо не йду на конкурс, оскільки новий заклад - нова генерація. Але це все треба було обговорити. Це не було зроблено. Не було плану реорганізації освітніх закладів Тернополя. Ось цю ідею батьки підхопили - відтермінувати це об'єднання, вивчити та скасувати рішення про об'єднання, я думаю, що це реально зробити крок назад. Педагогів ми не збирали, але батьки проти цього об'єднання. Я вас прошу - відтермінуємо це рішення на рік, чи скасуємо це рішення".

Наталя Заставецька мати двох гімназистів попросила також час на повторне обговорення цього питання.

"Прошу, щоб ваші імена не були вписані в історію гімназії, як антигерої", - відзначила Наталя Заставецька.

Начальниця освіти ТМР Ольга Похиляк наголосила на реформі НУШ.

"Третій етап реформи є складним, але він здійснюється. І на сьогодні у Тернопільській громаді перейменован 12 закладів, минулого року створено ліцей мені Герети. Українська гімназія не перша. По цьому питанню проводилися робочі зустрічі, наради, щоб затвердити план реорганізації освітньої мережі Тернополя. Впродовж травня-червня проводилися переговори з директорами гімназії та ліцею щодо об'єднання цих двох закладів і матеріально-технічна база та решту чинників вже відповідають усім стандартам НУШ з трьома та більше профілями", - зауважила Ольга Похиляк.

Свою думку висловили також депутати ТМР Марія Баб'юк, Віктор Овчарук, Антон Горохівський, Ігор Турський, Іван Сороколіт.

"Зараз ставимо питання на голосування про скасування рішення", - відзначив Сергій Надал.

Більшість депутатів проголосували - "утрималися", відтак попереднє рішення про об'єднання освітніх закладів не відмінили. "3а" 12, проти 0, решту депутатів  утрималися.

 

У госпіталі Дніпра помер військовий з Байковецької громади Андрій Барна

П'ятниця, 28 липня 2023, 11:19

У госпіталі Дніпра помер військовий з Байковецької громади Андрій Барна
Війна забрала життя ще одного захисника з Тернопільського району.

18 липня, захищаючи країну від окупантів, в районі Дружківки був важко поранений уродженець села Соборне, батько 4 дітей Андрій Барна. На жаль, 26 липня серце воїна зупинилося у госпіталі міста Дніпра.

Як повідомили у Байковецькій громаді, військовому було 43 роки, він не дожив до свого дня народження місяць.

"У нашій пам’яті чоловік залишиться світлою та чуйною людиною, справжнім українським патріотом. Андрій залишив батьків, дружину та четверо дітей. Висловлюємо щирі співчуття рідним, друзям та побратимам загиблого"– зазначили на Фейсбук-сторінці ТГ.

 

Батьки та школярі Української гімназії імені Івана Франка збираються на сесію Тернопільської міської ради

Четвер, 27 липня 2023, 11:01

Українська гімназіяУкраїнська гімназія
Завтра, 28 липня, о 09.00 має відбутися чергове засідання сесії Тернопільської міської ради.

Школярі та батьки з Української гімназії імені Івана Франка збираються на прогулянку на вулицю Листопадову, саме на 9-ту годину ранку.

І хоча сесія відбудеться, як завжди дистанційно, батьки та учні сподіваються, що депутати звернуть увагу на позицію більшості щодо скасування рішення сесії про об'єднання Української гімназії та технічного ліцею.

Нагадаємо, 9 червня цього року, депутати ТМР ради прийняли рішення щодо об'єднання Української гімназії імені Івана Франка та технічного ліцею, згодом було оголошено конкурс на посаду директора новоствореного освітнього закладу і навіть визначено переможця.

Батьки та школярі гімназії виступили і проти об'єднання і проти призначення нового керівника гімназії.

Тому завтра збираються на прогулянку під стіни мерії на вулицю Листопадову.

"Шановна гімназійна родино, випускники, гімназисти, свідомі Тернополяни! Завтра, 28.07 о 9 годині депутати Тернопільської міської ради зберуться на сесію у міській раді (що на вулиці Листопадовій, 1), де, маємо сподівання, обранці народу будуть розглядати питання скасування свого попереднього рішення про обʼєднання двох закладів: Тернопільської Української гімназії імені Івана Франка та Тернопільського технічного ліцею. Ми впевнені, що коли депутати на минулій сесії приймали це рішення, то були введені в оману тими людьми, які це рішення лобіювали! Ми два тижні намагаємось роз'яснили усім, зокрема і народним обранцям, суть питання із законним обґрунтуванням і сподіваємось, що нас почують. А щоб наші народні обранці не стали інструментом нових маніпуляцій з боку тих людей, які досі називають чорне білим, які впевнені, що можна ховатися за управлінські посади і провертати свої хитромудрі схеми, а громадськість промовчить, йдемо з 9 годину на сімейну прогулянку вулицею Листопадовою випити кави (чи вітамінізованого напою з термоса) і зʼїсти морозива у стаканчику"йдеться у дописі Української гімназії імені Івана Франка.

Вчора, голова міської фракції "ЄС" Віктор Овчарук зареєстрував звернення у міській раді від Ініціативної групи батьківського комітету учнів щодо скасування рішення сесії ТМР від 9 червня цього року про об'єднання Української гімназії імені Івана Франка з технічним ліцеєм.

Також, відбулося засідання Правління Громадської ради при Тернопільській обласній військовій (державній) адміністрації, на якому було розглянуто питання про надання правової допомоги ініціативній групі батьківського комітету учнів Тернопільської Української гімназії імені Івана Франка (м.Тернопіль вул. Коперніка, 14)

"Ініціативна група вимагає скасування рішення Тернопільської міської ради № 8/26/14 від 09.06.2023 року «Про реорганізації закладів освіти» та рішення Тернопільської міської ради №8/п27/02 від 14.06.2023 року «Про внесення змін і доповнень в рішення міської ради від 09.06.2023 року №8/26/14 «Про реорганізацію закладів освіти».Запропоновано схвалити діяльність ініціативної групи батьківського комітету учнів Тернопільської Української гімназії імені Івана Франка в межах чинного законодавства і надати правову допомогу в питаннях скасування процедури обєднання цих навчальних закладів", - йдеться у дописі громадської ради.

 

ДТП з потерпілими на Тернопільщині: авто злетіло з дороги і врізалось у бетон

Четвер, 27 липня 2023, 11:00

ДТП з потерпілими на Тернопільщині: авто злетіло з дороги і врізалось у бетон
Аварія з потерпілими трапилися на Тернопільщині 26 липня.

Водій автомобіля ВАЗ 2109 не обрав безпечної швидкості руху, не впорався з керуванням, з’їхав на узбіччя дороги, де зіткнувся із бетонною огорожею.

«До Козівської лікарні бригада екстреної медичної допомоги госпіталізувала жителя Зборівської територіальної громади. 53-річний чоловік отримав тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості», - зазначили у поліції Тернопільщини.

У водія взяли кров для перевірки на вміст алкоголю.

Триває слідство.

 

Тернополянку, яка робила "закладки" наркотиків, засудили до 9 років в'язниці

Четвер, 27 липня 2023, 09:52

Тернополянку, яка робила "закладки" наркотиків, засудили до 9 років в'язниці
Жителька Тернополя через збут наркотиків проведе за ґратами 9 років.

Як повідомили у пресслужбі обласної прокуратури, у суді довели, що жінка у вересні 2022 року, перебуваючи в на території кооперативу "Текстильник", робила "закладки" згортків із кристалоподібною речовиною білого кольору.

Під час обшуку у неї виявили та вилучили 56 поліетиленових пакунків із солями PVP, що становило майже 20 г заборонених психотропних речовин.

Тернополянку засудили до 9 років позбавлення волі із конфіскацією майна за зберігання з метою збуту психотропних речовин (ч. 3 ст. 307 КК України).

Згодом захист жінки подав апеляцію, але її не задовільнили. Вирок Тернопільського міськрайонного суду залишили без змін, відтак "закладниця" проведе 9 років за ґратами.

 

Мешканцям Тернопільщини виділять кошти на ліквідацію наслідків стихійного лиха

Четвер, 27 липня 2023, 09:52

Мешканцям Тернопільщини виділять кошти на ліквідацію наслідків стихійного лиха
Жителі краю, помешкання яких зазнали пошкоджень під час негоди, отримають на ремонтні роботи кошти та будматеріали.

Про це повідомили в обласній державній адміністрації.

"Місцеві комісії ТЕБ та НС, до яких також долучені працівники поліції, працюють на локаціях, обстежують понищені багатоквартирні й приватні будинки. Після надходження відповідних протоколів ми готові виділити з обласного резервного фонду кошти і будівельні матеріали, аби повноцінно ліквідувати наслідки стихійного лиха", – зазначили в ОДА.

Голів громад просять надати документацію щодо завданих збитків.

Дороги місцевого значення від повалених дерев вже розчищено. Наразі електропостачання відсутнє у двох населених пунктах, проте до завершення дня фахівці обіцяють повернути живлення.

 

На Тернопільщині орудують шахраї під виглядом працівників Товариства Червоного Хреста

Середа, 26 липня 2023, 09:43

На Тернопільщині орудують шахраї під виглядом працівників Товариства Червоного Хреста
У Тернопільській області реєструють випадки шахрайства під виглядом працівників Товариства Червоного Хреста.

 

Про це повідомили у Тернопільській обласній організації Товариства Червоного Хреста України.

«Під виглядом співробітників Товариства Червоного Хреста України невідомі особи відвідують людей з соціально вразливих груп населення та збирають їхні персональні дані. Будьте обережними та не передавайте персональні дані, номери банківських карток та будь-яку іншу особисту інформацію людям, які не засвідчують свою особу та приналежність до Товариства Червоного Хреста України», - наголосили в обласній організації.

Окрім цього у Товаристві розповіли як працюють справжні працівники Червоного Хреста України.

Зокрема про свої візити представники Товариства Червоного Хреста України завчасно повідомляють керівництво об’єднаної територіальної громади, в якій збиратимуть необхідну інформацію та заздалегідь зв’язуються з окремими людьми, яких планують відвідати.

У співробітників Товариства Червоного Хреста України завжди при собі є службове посвідчення, яке засвідчує особу та її посаду в організації.

«Запам’ятайте, якщо до Вас прийшов представник Товариства Червоного Хреста України, він зобов’язаний показати своє службове посвідчення, назвати мету візиту та надати інформацію чи його дії узгоджені з представниками місцевої влади», - наголосили у Товаристві.

Необхідну інформацію можна отримати за телефонами Тернопільської обласної організації Товариства Червоного Хреста України: +380 (35) 252 10 62; +380 (67) 105 12 88.

 

363390894_671140791725695_7553740458754307184_n.jpg

 

Обганяв авто і врізався у попутній транспорт: аварія з потерпілими на Кременеччині

Середа, 26 липня 2023, 09:39

Обганяв авто і врізався у попутній транспорт: аварія з потерпілими на Кременеччині
Аварія з потерпілими виникла у селі Борсуки Кременецького району.

Про постраждалих у ДТП на лінію «103» повідомив один з учасників автопригоди, розповіли у поліції Тернопільської області.

За попередніми даними, 25 липня близько 12:00 водій автомобіля Ford Transit під час об’їзду транспортного засобу допустив зіткнення з автомобілем марки Dacia Lodgy, який рухався попереду в попутному напрямку.

З тілесними ушкодженнями до травматологічного відділення доправили 22-річного водія Dacia Lodgy.

В обох кермувальників взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Триває слідство відповідно до статті 286 ККУ.

 

"Укрзалізниця" збільшує кількість рейсів між Києвом і Львовом

Середа, 26 липня 2023, 09:35

"Укрзалізниця" збільшує кількість рейсів між Києвом і Львовом
На одному з наших найпопулярніших напрямків у пікові дня буде курсувати більше потягів.

Зокрема, відкрито продаж на додаткові рейси між Києвом та Львовом на 28, 30 та 31 липня.

Про це повідомляє пресслужба "Укрзалізниці".

У пʼятницю, 28 липня, у рейс відправиться поїзд 163/164 Київ – Львів. О 06:28 він виїде зі столиці та прибуде до Львова о 13:58. Зворотно: зі Львова о 14:50, повернення до Києва – о 22:47.

30, 31 липня додаткові рейси здійснить поїзд 191/192, який відправлятиметься з Києва о 07:05 та прибуватиме до міста Лева о 14:49. Зворотно: відправлення зі Львова о 14:37, прибуття до столиці – о 22:05.

Квитки на ці рейси вже є у продажі.

 

На Тернопільщині аварії з травмованими найчастіше стаються у вівторок та п'ятницю о 9 ранку та 17 годині вечора

Середа, 26 липня 2023, 09:34

фото ілюстративнефото ілюстративне
За 6 місяців 2023 року на Тернопільщині сталося 1061 ДТП, це на 5 відсотків більше, як минулого року, 236  аварій з травмованими, де загинула 41 людина і травмовано 313 осіб.

"Найчастіше 33 відсотки аварій стаються в понеділок, вівторок та п'ятницю, з постраждалами - вівторок та п'ятницю, пік аварійності на 12.00 та 17.00 години, з травмованими - 09.00 та 17.00 година, - розповів Богдан Шевчук, начальник патрульної поліції Тернопільщини. - Причини ДТП - зіткнення, проїзд перехресть та маневрування. Найбільше люди гинуть - зіткнення та наїзд на пішохода. Одна із найбільш причин де травмуються люди - маневрування, перевищення швидкості, керування авто напідпитку та під наркотиками".

Найчастіше ДТП з травмованими на Тернопільщині стаються на дорогах державного значення - М-30 - "Стрий-Умань-Дніпро-Ізварине", М-19 "Доманове-Ковель-Тереблече- Чернівці"  і місцева дорога "Тернопіль-Скалат-Жванець".

 

Як за 28 днів перейти на українську: cтартує безкоштовний онлайн-курс з вивчення мови

Вівторок, 25 липня 2023, 11:39

В Україні запустять безкоштовний онлайн-курс з вивчення української мови.

Ініціатива стартує 7 серпня в рамках всеукраїнського проєкту "Єдині", повідомляє Київська міська рада.

Проєкт передбачає 28 днів підтримки переходу на українську мову.

За словами організаторів ініціативи, амбасадором серпневого курсу став олімпійський чемпіон, чемпіон світу зі спортивної гімнастики, шестиразовий чемпіон Європи зі спортивної гімнастики Олег Верняєв.

Фото: michaklootwijk/Depositphotos

"Мова на часі, це наша зброя. Я перейшов на українську, як і багато моїх знайомих, 24 лютого. Почав українською вести соцмережі, запроваджував години спілкування з друзями, споживав виключно український контент", – розповів Олег Верняєв.

Він каже, що у повсякденному спілкуванні може робити помилки. І це, на його думку – нормально.

Ініціатива передбачає:

  • граматичний курс української мови;
  • спеціальні рекомендації від амбасадора курсу.

Форма реєстрації – на сайті проєкту.

Проєкт вже діє 15 місяців. За результатами його діяльності 98 тисяч учасників заговорили українською мовою.

Розмовні клуби ініціативи працюють у 25 містах України та за кордоном: у Любліні, Варшаві, Роттердамі, Вільнюсі, Гельсінкі, Празі та на Кіпрі. До них долучилися 35 членів команди, 335 учителів, 500 волонтерів.

Нагадаємо, 57% українців з початку повномасштабного вторгнення РФ стали більше говорити або повністю перейшли на українську мову.

Тетяна Денисенко

 

32-річній краянці загрожує позбавлення волі до восьми років

Вівторок, 25 липня 2023, 11:38

Правоохоронці Теребовлянщини відкрили кримінальне провадження щодо мешканки району, яка обікрала магазин. Міру покарання жінці обере суд.

На лінію «102» надійшло звернення від керуючої магазину. Жінка попросила розшукати та притягнути до відповідальності незнайомку, якій вдалося обікрати торговий заклад. Факт скоєння протиправного задокументувала камера відеоспостереження записи з якої допомогли вийти на слід зловмисниці.

Краянка у вчиненому злочині зізналася.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Особу зловмисника, причетного до серії майнових злочинів, встановили борщівські оперативники

Вівторок, 25 липня 2023, 11:37

Оперативники карного розшуку відділення поліції №1 міста Борщева встановили особу, причетну до крадіжки товару з тютюнової ятки. У ході слідчо-оперативних заходів з’ясувалося, що зловмисник встиг накриміналити й на Гусятинщині.

Про крадіжку товарно-матеріальних цінностей на суму майже 30 000 гривень поліцейським повідомив житель Борщева. Було встановлено, що невідома особа, зламавши захисні ролети, проникла до торгової ятки і винесла звідти чимало електронних цигарок та тютюнових виробів.

Оперативники відділення поліції з‘ясували, що до злочину причетний 20-річний житель села Нижбірок Чортківського району. У ході санкціонованих обшуків, проведених за місцем проживання та в автомобілі, що належить підозрюваному, було вилучено речові докази.

Зловмисникові слідчі оголосили підозру за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу. Однак, як з’ясувалося, претензії до підозрюваного мають і співробітники відділення поліції №3 селища Гусятин. На їхній території обслуговування лиходій обікрав два автомобілі, завдавши власникам чималих збитків. Відомості за даними фактами внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 4 статті 185 ККУ.

Поліцейські перевіряють підозрюваного на причетність до вчинення інших протиправних діянь. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Міський голова Сергій Надал відвідав підопічного Тернопільського центру соціального обслуговування населення

Вівторок, 25 липня 2023, 09:46

Тернопіль продовжує підтримувати та надавати допомогу одиноким літнім людям, багатодітним сім’ям та тернополянам із соціально незахищених категорій населення.

Сьогодні, 24 липня, міський голова Сергій Надал відвідав підопічного центру Тернопільського центру соціального обслуговування населення, що отримує послуги  вдома. Зокрема, Сергій Надал завітав та поспілкувався з тернополянином Володимиром Подвірним (1937 р. н.), який працював водієм на комбайновому заводі.

«Разом з соціальним працівником також доставили продуктовий набір Володимиру Яковичу. Йому важко виходити на вулицю, здебільшого перебуває лише в межах своєї кімнати. Та разом з тим, він радіє гостям й полюбляє спілкуватись, – зазначає міський голова. – Дякуємо усім, хто в такий складний час продовжує турбуватися про самотніх літніх людей».

Нагадаємо, у рамках програми «Турбота» на базі терцентру функціонують: соціальна перукарня, благодійна їдальня, працює безкоштовний пункт прокату засобів реабілітації.

Працівники центру проводять культурні та пізнавальні заходи для людей похилого віку, осіб з інвалідністю, осіб, які перебувають в складних життєвих обставинах і внутрішньо переміщених осіб.

 

 

Цінні артефакти, яким майже чотири тисячі років, знайшли біля Чорткова

Вівторок, 25 липня 2023, 09:45

Цінні артефакти, яким майже чотири тисячі років, знайшли біля Чорткова
Неподалік Чорткова місцевий житель знайшов справжній скарб – 17 бронзових браслетів періоду пізньої бронзи та сокиру із міді, яку використовували у військових цілях.

Як повідомили у міській раді, артефактам орієнтовно чотири тисячі років. Їх виявили за 10-15 км від райцентру.

"Пан Геннадій родом із Маріуполя, переїхав на Чортківщину ще у 2015 році. Знайшовши таку річ, зрозумів, що це знахідка великого масштабу, і знаючи матеріальну цінність речей, вирішив віддати їх на зберігання державі", – розповіли у мерії.

Артефакти передадуть у Національний музей історії України.

Зі слів археологів, подібні браслети і сокиру вже знаходили на теренах нашої країни раніше, але таку кількість цінностей в одному місці бачать вперше. Спеціалісти виїжджали на місце знахідки скарбу, оформили всі відповідні акти.

Представники Національного музею історії України зазначили, що дана знахідка стане цінним поповненням їхньої колекції та експонуватиметься у Києві вже на черговій виставці у середині серпня, що буде приурочена до Дня археолога.

361640617_676102764563366_6251118279043502424_n.jpg

361642557_676102824563360_2710094268475793154_n.jpg

 

Поблизу Тернополя поховали бійця "Вовків Да Вінчі" Юрія Крісу (фото)

Вівторок, 25 липня 2023, 09:44

Поблизу Тернополя поховали бійця "Вовків Да Вінчі" Юрія Крісу (фото)
24 липня у селі Дичків попрощалися з військовим з батальйону "Вовки Да Вінчі" Юрієм Крісою.

Захисник загинув 19 липня у бою з російськими окупантами поблизу населеного пункту Лиман Перший на Харківщині.

Як повідомили у Великогаївській громаді, попрощатися з воїном пришли сотні людей. Поховали Героя з військовими почестями на місцевому кладовищі.

"Він хотів жити та будувати свою долю, проте війна вирішила по-іншому. Своє життя Юрій віддав за наш спокій та мирне майбутнє. Його щира посмішка застигла на портреті. Більше він не посміхнеться батькам і друзям", – сказав у проповіді отець Іван Гавліч.

Юрій Кріса народився 28 серпня 1985 року у Дичкові. Після закінчення місцевої школи навчання продовжив у Великобірківській гімназії, а згодом здобував знання в одному з училищ Тернополя. Там він почав захоплюватися спортом, був учасником змагань з перетягування каната.

На військову службу був призваний під час мобілізації у березні 2023. Служив навідником штурмового відділення батальйону військової частини А-4123. За словами побратимів, воїн завжди ставився до виконання бойових завдань з високою відповідальністю.

Фото: Великогаївська об'єднана територіальна громада/Facebook

361637538_602703468679108_3286099240656923258_n.jpg

361620599_602703292012459_6298421110984544101_n.jpg

361934701_602703682012420_6317391376370759362_n.jpg

361602135_602703812012407_5208656540026998062_n.jpg

361939172_602704002012388_5556657527256389340_n.jpg

361590772_602704122012376_8249548128515506242_n.jpg

361576425_602704205345701_961815891720400683_n.jpg

 

Сторінка 16 з 110

«ПочатокПопередня11121314151617181920НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер