images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Громадське об'єднання зі статусом юридичної особи може мати відокремлені підрозділи

Середа, 10 жовтня 2018, 06:51

Відповідно до частини 1статті 13 Закону України «Про громадські об’єднання», громадське об'єднання зі статусом юридичної особи може мати відокремлені підрозділи, які утворюються за рішенням відповідного керівного органу громадського об'єднання згідно із статутом, у порядку, визначеному Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань". 

Важливо зазначити, що відокремлені підрозділи громадського об’єднання не є юридичними особами. Відокремлені підрозділи громадського об’єднання утворюються та здійснюють свою діяльність на основі статуту громадського об’єднання. 

Проте, відокремлені підрозділи громадського об’єднання зі статусом юридичної особи можуть мати своє положення, якщо це передбачено статутом громадського об’єднання. Положення про відокремлений підрозділ громадського об’єднання містить інформацію про найменування відокремленого підрозділу, назву керівних (та в разі потреби контролюючих) органів, порядок обрання (призначення), строк повноважень, перелік повноважень керівних (та в разі потреби контролюючих) органів.

Положення про відокремлений підрозділ громадського об’єднання не може суперечити законам та статуту громадського об’єднання.Для реєстрації відокремленого підрозділу громадського об’єднання, відповідно до частини 17 статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань » необхідно подати : - заяву про державну реєстрацію створення відокремленого підрозділу юридичної особи; - примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про створення відокремленого підрозділу. 

 

Чим відрізняється громадська організація від громадської спілки?

Середа, 10 жовтня 2018, 06:17

Поняття «громадське об’єднання» є ширшим і позначає як «громадські організації», так і «громадські спілки». Громадська організація та громадська спілка є організаційно-правовими формами громадських об’єднань.
Громадська організація є звичною для нас формою.
У кожному місті є кілька десятків громадських організацій, чимало з них є дитячими та молодіжними. Про їх діяльність можна отримати інформацію через електронні і друковані засоби масової інформації. Громадська спілка є новою формою громадського об’єднання. Мета та завдання громадської організації та громадської спілки можуть бути однаковими. Основною відмінністю між цими формами є склад їх засновників. Утворити громадську організацію можуть лише фізичні особи, а громадську спілку – тільки юридичні особи приватного права.
Засновниками громадської організації можуть бути громадяни України, іноземці, особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах.
Проте не всі юридичні особи можуть утворити громадську спілку.
Засновниками громадської спілки можуть бути тільки юридичні особи приватного права.
Під юридичною особою приватного права слід розуміти юридичну особу, засновниками якої є фізичні особи або інші юридичні особи приватного права, а не органи державної влади чи місцевого самоврядування.
Наприклад, чи є юридичною особою приватного права державна або комунальна бібліотека?Звичайно, ні. Бібліотеки, музеї, лікарні, як і інші установи, створені органами державної влади чи органами місцевого самоврядування, є юридичними особами публічного права. Якщо бібліотека або музей створені фізичними особами або юридичними особами приватного права, тоді вони можуть заснувати громадську спілку.
Юридичною особою приватного права є також громадська організація зі статусом юридичної особи.
Не є юридичними особами приватного права юридичні особи, створені розпорядчими актами Президента України, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування.
Чи може громадська організація бути засновником громадської спілки? Так. Для створення громадської спілки потрібні дві юридичні особи приватного права.
Це можуть бути дві громадські організації (зі статусом юридичної особи).
Отже, засновниками громадської організації можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах та яким виповнилося 18 років (якщо це молодіжна чи дитяча організація, то вік засновників має становити не менше 14 років), а засновниками громадської спілки можуть бути юридичні особи приватного права, зокрема громадські організації, які мають статус юридичної особи.

 

У Тернополі відкрили першу в Україні соціально-спортивну школу Фонду «Реал Мадрид»

Вівторок, 09 жовтня 2018, 07:01

8 жовтня у Тернополі на базі загальноосвітньої школи-правового ліцею №2 (вул. Новий Світ, 11) відбулося відкриття першої в Україні соціально-спортивної школи Фонду «Реал Мадрид», метою якого є підтримка соціально незахищених верств населення та розвиток фізичного виховання і  спорту у дітей та молоді. На спортивне свято завітали очільник Тернополя Сергій Надал, міністр закордонних справ України Павло Клімкін та Уповноважений посол клубу «Реал Мадрид» і видатний іспанський футболіст Альваро Арбелоа.

«Мені, як міському голові Тернополя, надзвичайно приємно, що саме у нашому місті вперше реалізовується такий соціальний проект. Я висловлюю вдячність громадській організації «Епіцентр дітям» та Благодійному Фонду «Реал Мадрид» за те, що вони обрали Тернопіль та демонструють тут найкращий приклад соціально-відповідального бізнесу і доброго партнерства між владою, бізнесом та громадою, - відзначає Сергій Надал. – Розвиток спорту є одним із пріоритетів у діяльності міської ради, саме тому щороку у місті з’являються нові універсальні спортивні майданчики, один з яких нещодавно облаштували і на території школи-правового ліцею №2».

До слова, соціально-спортивна школа Фонду «Реал Мадрид» працюватиме для бенефіціарів – дітей з соціально незахищених верств населення, повністю на безоплатній основі. За кошти Громадської організації «Епіцентр дітям» спільно з Фондом «Реал Мадрид», у правовому ліцеї №2 проведено капітальний ремонт спортивного залу та придбано спортивний інвентар.


rada.te.ua

 

У Тернополі відсвяткували першу річницю створення соціального проекту «Єднання поколінь»

Понеділок, 08 жовтня 2018, 10:04

У неділю, 7 жовтня,  у Тернополі відзначили першу річницю створення соціальної ініціативи для людей похилого віку «Єднання поколінь»,  що діє на базі Центру дозвілля та молодіжних ініціатив імені Довженка. З цієї нагоди в Українському Домі «Перемога» відбувся святковий концерт за участі творчих колективів міста, а також самих учасників проекту. Під час святкування очільник Тернополя Сергій Надал привітав учасників соціальної ініціативи та вручив подяки усім небайдужим тернополянам, які сприять розвитку проекту "Єднання поколінь".

«Бадьорими, активними, творчими, об’єднаними спільною дією – саме такими ми бачимо сьогодні учасників соціального проекту «Єднання поколінь». І найголовніше, що ви всі прагнете зробити наше місто ще кращим, красивішим, комфортнішим, - зазначає Сергій Надал. -  І як міський голова, я переконаний, що життєвий досвід тернополян поважного віку обов’язково має бути врахований при нинішньому плануванні розвитку міста. Адже саме сьогоднішні пенсіонери підняли з руїн Тернопіль після Другої світової, вони розбудовували його, розвивали, дбали про красу та затишок. Тому Тернопіль майбутнього має враховувати ваш досвід, аби бути комфортним для всіх поколінь».

Очільник Тернополя також відзначив, що проект «Єднання поколінь» з кожним днем набуває все більших обертів і ця перша річниця – це лише одна з віх у розвитку проекту. Майбутнє «Єднання поколінь» - це майбутнє Тернополя, де всі покоління спільно працюють на користь тернопільської громади, для розвитку міста.

Нагадаємо, соціальний проект «Єднання поколінь» для людей похилого віку у Тернополі проводиться з жовтня 2017 року у рамках соціально-благодійної програми «Турбота». Координатори проекту традиційно щосереди та щонеділі організовують для присутніх літературні читання, концерти, перегляди фільмів та зустрічі з відомими людьми.

 

У Тернополі планується автоматизувати систему оплати за паркування

Неділя, 07 жовтня 2018, 07:26

У Тернополі заплановано впровадити  автоматизовану систему контролю оплати вартості послуг з паркування. Відповідне рішення погоджено на черговому засіданні виконавчого комітету Тернопільської міської ради з метою покращення якості надання послуг з паркування транспортних засобів на території м. Тернополя та враховуючи набрання чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів».

Відповідний програмно-технічний комплекс надасть можливість в онлайн-режимі контролювати оплату послуг з користування майданчиками для платного паркування, контролювати дотримання правил зупинки транспорту та здійснюватиме фото- та відеофіксацію правопорушень.

Після розробки управлінням транспорту, комунікацій та зв’язку  спільно із Оператором електронних систем у м.Тернополі та операторами паркування усіх етапів впровадження автоматизованої системи контролю, технічних вимог та завдань, їх буде винесено на подальший розгляд та затвердження виконавчим комітетом міської ради.

 

Близько 20 млн. грн з міського бюджету спрямовано на виплату заробітної плати освітянам та медикам

Субота, 06 жовтня 2018, 07:26

На черговій сесії Тернопільської міської ради депутати прийняли низку важливих рішень, зокрема підтримали зміни до бюджету Тернополя на поточний рік.

«Відповідно до проекту рішень, який був підготовлений виконавчим комітетом та підтриманий сьогодні на сесії міської ради, між головними розпорядниками коштів  проводиться перерозподіл асигнувань. Зокрема, зменшуються видатки по загальному та спеціальному фондах бюджету на 45,8 млн. грн та, відповідно до перерозподілу, ці кошти направляються на заробітну плату працівникам освіти та медичної галузі, оплату енергоносіїв та інших соціально-захищених видатків бюджету» - пояснює очільник Тернополя Сергій Надал.

Рішенням сесії найбільше коштів спрямовано на виплату заробітної плати працівникам медичної галузі – 11,3 млн.грн та на виплату заробітної плати працівникам освіти – 8,6 млн.грн. Також, 9,8 млн. грн. виділено на поточне утримання житлово-комунального господарства, ще 3 млн. грн. - на відшкодування пільгового перевезення  окремих категорій громадян та 0,2 млн. грн. спрямовано на компенсаційні виплати учасникам АТО за земельні ділянки.

Окрім того, як додає очільник Тернополя, завдяки перерозподілу коштів,  5 млн. грн. спрямовується на фінансову підтримку КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» та 2 млн. грн -  КП «Тернопільводоканал».

Зауважимо, що проект рішення, яке було винесено на розгляд депутатів та підтримано ними на двадцять восьмій сесії міської ради, попередньо схвалено експертною радою та бюджетною комісією.


rada.te.ua

 

Депутати прийняли звернення щодо виділення додаткових коштів державної субвенції на забезпечення препаратами інсуліну

Субота, 06 жовтня 2018, 07:26

5 жовтня під час чергового засідання сесії Тернопільської міської ради було прийнято звернення до Прем’єр – міністра України Володимира Гройсмана та в.о Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун щодо виділення додаткових коштів державної субвенції на забезпечення інсуліном тернополян, хворих на цукровий діабет.

«Станом на жовтень 2018 року забезпечення хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну за рахунок державної субвенції у Тернополі складає лише 40% від річної потреби, - зазначає міський голова Сергій Надал. – У зв’язку з цим є звернення від керівництва тернопільських закладів охорони здоров’я щодо того, аби ці кошти були виділені в повному обсязі. Зокрема,  додаткова потреба в коштах медичної субвенції складає 4 млн. грн».

 

 

Прем’єр – міністру України

Гройсману В.Б.

в.о Міністра охорони здоров’я

Супрун Н.

 

Звернення

В м.Тернополі складається критична ситуація із забезпечення інсуліном хворих на цукровий діабет.

Медична субвенція на забезпечення інсуліном доведена м. Тернополю в розмірі 4967,1 тис. грн., що складає 40 % до річної потреби. Річна потреба в коштах складає 11977,5 тис. грн. Для вирішення критичної ситуації з забезпеченням інсуліном дітей за рахунок коштів міського бюджету було придбано інсулінів на суму 200,0 тис. грн. Для забезпечення потреби до кінця року, з врахуванням залишків інсуліну, які були у закладах на початок 2018 року, додаткова потреба в коштах складає 4,0 млн. грн.

На сьогоднішній день кошти медичної субвенції використані повністю. У жовтні, листопаді, грудні 2018 р. жителі міста, хворі на цукровий діабет залишаються без життєво необхідного препарату.

В зв’язку із вищенаведеним, для вирішення критичної ситуації із забезпеченням інсулінами хворих на цукровий діабет просимо Вас розглянути можливість додаткового виділення коштів на суму 4,0 млн. грн.

Прийнято на 28 сесії Тернопільської міської ради 05.10.2018 р.

 

 

Міський голова                                                                         С.В.Надал


rada.te.ua

 

Триває прийом документів на оформлення субсидії на зимовий період

П'ятниця, 05 жовтня 2018, 05:56

З 1 жовтня у Тернополі розпочалася процедура оформлення державної субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг в опалювальний період. Комунальна субсидія надається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону.

Призначення субсидій у Тернополі здійснюється в управлінні соціальної політики міської ради на підставі поданої заяви та декларації.

Станом на 1 жовтня з 49 тис. тернопільських домогосподарств, які раніше отримували комунальні субсидії, відтепер отримуватимуть лише 8 тис. сімей.   Спричинено це новими правилами надання пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, які набули чинності в Україні 1 травня 2018 року.

Для більшості тернопільських сімей, які вже користуються державною допомогою при оплаті за житлово-комунальні послуги, субсидії в опалювальний період перепризначатимуть автоматично, без додаткового звернення в управління соціальної політики. Зокрема, це сім’ї:

  • які отримували субсидії у неопалювальний період;
  • розмір призначеної субсидії на неопалювальний період яких становив 0,00 грн. З початком опалювального періоду їм буде проведено перерахунок розміру субсидії в автоматичному режимі.

Усім іншим сім’ям, яким згідно із умовами нового порядку надання субсидій, з 1 жовтня надається право на призначення пільг на оплату житлово-комунальних послуг в опалювальний період, потрібно звернутися в управління соцполітики не пізніше 20 жовтня.

Для отримання інформаційно-роз'яснювальних консультацій рекомендується також звернутися сім’ям, які бажають отримати субсидії, проте у них наявні певні причини на її непризначення. Це пояснюється тим, що житлову субсидію може бути призначено за рішенням спеціальної комісії, утвореної виконавчим комітетом міської ради,  виходячи з конкретних обставин, що склалися в сім’ї.

Детальнішу інформацію про порядок надання субсидій можна отримати в управлінні соціальної політики Тернопільської міської ради за адресою вул. Лисенка, 8. Графік прийому громадян: понеділок- четвер: з 08.00 год. до 17.00 год., п’ятниця - з 08.00 год. до 16.00 год.

rada.te.ua

 

Експертна рада схвалила проект рішення «Про внесення змін до бюджету Тернополя на 2018 рік»

П'ятниця, 05 жовтня 2018, 05:55

Виконавчим комітетом підготовлено проект рішення «Про внесення змін до бюджету м. Тернополя на 2018 рік», який буде розглядатися на найближчому засідання сесії міської ради. Цим документом здійснено перерозподіл асигнуваннь між головними розпорядниками коштів  шляхом спрямування  їх на заробітну плату з нарахуваннями, оплату енергоносіїв та інших соціально-захищених видатків бюджету.

Зокрема, зменшуються видатки по головних  розпорядниках коштів міського бюджету на  загальну суму 45,8 млн. грн. Ці кошти спрямовуються на виплату заробітної плати працівникам освіти – 8,6 млн.грн., на виплату заробітної плати працівникам медичної галузі – 11,3 млн.грн., оплату енергоносіїв у закладах охорони здоров’я та медицини,  на відшкодування пільгового перевезення  окремих категорій громадян, на компенсаційні виплати учасникам АТО за земельні ділянки,  на поточне утримання житлово-комунального господарства, на фінансову підтримку  КП «Тернопільводоканал» та КП Тернопільміськтеплокомуненерго» та ін.

Варто зазначити, що  цей проект рішення схвалено експертною радою, а також бюджетною комісією.

Протокол засідання експертної ради додається.

rada.te.ua

 

У Тернополі встановили 15 камер відеоспостереження з автоматичним розпізнаванням номерних знаків автомобілів

Четвер, 04 жовтня 2018, 09:51

У Тернополі триває розширення централізованої системи відеоспостереження. Відтак, нещодавно у місті з’явилося ще 15 нових камер відеонагляду, що допоможуть правоохоронним органам у фіксації порушень громадського порядку та Правил безпеки дорожнього руху.

Як повідомляють у КП «Тернопіль Інтеравіа», основними об’єктами, де розміщені камери відеоспостереження, є місця з підвищеною небезпекою – це в’їзди-виїзди з міста, перехрестя, кільцеві дороги, а також місця масового скупчення громадян. На кожній точці встановлено по 2 камери високої якості з автоматичним розпізнаванням номерних знаків транспортних засобів.

Загалом у місті уже встановлено близько 450 камер відеоспостереження.

Переглянути онлайн трансляцію з камер можна за посиланням http://webcam.te.ua/

До слова, комунальна система відеоспостереження підключена до Ситуаційного центру муніципальної поліції, що тісно співпрацює та координує свої дії у напрямку відеоспостереження з Національною поліцією, Службою безпеки України та управлінням житлово-комунального господарства міської ради.

rada.te.ua

 

З будівель на просп. Степана Бандери демонтовано три рекламні засоби

Четвер, 04 жовтня 2018, 09:50

4 жовтня постійно діючою робочою групою з організації проведення демонтажів тимчасових споруд, які влаштовані на земельних ділянках комунальної власності без документів, що посвідчують право користування землею, демонтовано рекламні засоби, а саме:  щит «Fitonyashka» з будівлі на проспекті Степана Бандери, 4, два банери «Second hand» та «Гарантований врожай…» з будівлі на проспекті Степана Бандери, 96 в м. Тернополі.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 23.05.2018 року 393 «Про скасування дозволів на розміщення зовнішньої реклами та демонтаж рекламних засобів».

Зазначені демонтовані об’єкти знаходиться на території ПП «Східний масив» за адресою вул. Лесі Українки, 5а.

Для повернення демонтованих рекламних засобів власникам необхідно звернутись в ПП «Східний масив» (просп. Степана Бандери, 94) з питання відшкодування коштів, затрачених на проведення робіт з демонтажу, перевезення та зберігання. При собі мати документи, що посвідчують право власності на демонтовані об’єкти.

rada.te.ua

 

Сергій Надал долучився до святкового обіду у Міжнародний день людей похилого віку

Середа, 03 жовтня 2018, 08:10

З нагоди відзначення Міжнародного дня людей похилого віку та Дня ветеранів, очільник Тернополя Сергій Надал розділив святковий обід з тернополянами, які перебувають у складних життєвих обставинах, зумовлених самотністю, хворобами та інвалідністю.

Урочистості за участю міського голови відбулися у «Благодійній їдальні», що діє при Тернопільському міському територіальному центрі соціального обслуговування населення.

«У цей особливий день ми згадуємо людей старшого покоління - особливих людей, від яких завжди можна почути добру пораду та чия життєва мудрість допомагає молодим уникати помилок, приймати виважені рішення, - наголошує Сергій Надал. - Це також добра нагода нагадати всім про людський обов’язок бути милосердними і турботливими до найповажнішої частини суспільства, поглянути на проблеми літніх людей та оцінити, як кожен з нас може допомогти таким людям».

Очільник Тернополя побажав людям похилого віку, а також усім ветеранам міцного здоров’я, добра, миру, злагоди, довголіття та Божої Благодаті.


rada.te.ua

 

Сьогодні у Тернополі проведуть перевірку системи оповіщення з включенням сирен

Середа, 03 жовтня 2018, 08:09

3 жовтня з 14.00 год до 15.00 год у Тернополі буде проведена річна комплексна перевірка системи централізованого оповіщення цивільного захисту області «Сигнал –ВО» з включенням електросирен та передачею мовної інформації по радіотрансляційній мережі області.

Основна мета проведення перевірки – визначення працездатності систем оповіщення та перевірка готовності до дій у разі виникненні надзвичайної ситуації або події.

Прохання до тернополян зберігати спокій та займатися повсякденними справами.


rada.te.ua

 

До відома громадян, які перебувають на квартирному обліку при виконавчому комітеті Тернопільської міської ради

Понеділок, 01 жовтня 2018, 10:04

Інформуємо, що з 1 жовтня по 31 грудня спеціалісти  відділу квартирного обліку та нерухомості Тернопільської міської ради проводитимуть перереєстрацію громадян, які перебувають на квартирному обліку, у відповідності з пунктом 25 «Правил обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов та надання їм жилих приміщень…».

Для поновлення облікових  даних, особам, які перебувають на обліку, необхідно  подати в відділ квартирного обліку та нерухомості (вул. Листопадова, 6, кабінет 24)  наступні документи:

  1. Довідка з місця проживання про склад сім'ї та реєстрацію (форма№3) видана не раніше ніж за 1 місяць до дня подання документів.
  2. Довідка з місця роботи про працевлаштування (для працевлаштованих), довідка з підприємства, на обслуговуванні якого перебуває будинок про те, що громадянин не працює (для не працевлаштованих), на всіх повнолітніх членів сім’ї.
  3. Довідки про наявність чи відсутність зареєстрованого права приватної власності на будинок (квартиру) по місту Тернополю на всіх членів сім’ї, включаючи неповнолітніх дітей, з ТОВ «Міське бюро технічної інвентаризації» (інформація станом на 29.12.2012 року), для осіб, які не поновляли облікові дані до 01.01.2013р.».

Графік роботи та прийому громадян:

Понеділок – четвер: 8.00 – 17.15 год.

п’ятниця: 8.00 – 16.00 год.

Обідня перерва: 13.00 – 14.00 год.


rada.te.ua

 

У Тернопільській комунальній міській лікарні №2 презентували сучасне цифрове рентгендіагностичне обладнання

Неділя, 30 вересня 2018, 11:05

28 вересня відбулася презентація нового діагностичного обладнання, закупленого для потреб КНП «Тернопільська комунальна міська лікарня №2». Серед обладнання- цифровий рентгендіагностичний комплекс (безкабінний флюорограф) Polistat M32, система рентгенівська діагностична Calypso F (MTObs) та система рентгенівська діагностична мобільна MAC. На презентації побував і міський голова Тернополя Сергій Надал.

«В Тернополі діє комплексна програма «Здоров’я тернополян», відповідно до якої  відбувається фінансування закладів охорони здоров’я, а також придбання необхідного обладнання для покращення умов праці лікарів та створення комфортних умов пацієнтам, - пояснює Сергій Надал. -   Загалом цього року було виділено понад 15 млн. грн на придбання нового сучасного обладнання, і частина обладнання на суму 9 млн. грн сьогодні уже закуплена та передана на баланс лікарні №2. Це нове високоточне цифрове обладнання надасть можливість лікарям якісніше та значно швидше обстежувати пацієнтів, а також воно є безпечніше для пацієнтів, оскільки має мінімальну дозу опромінення».

 

У Тернополі відбулися урочисті заходи з нагоди відзначення Всеукраїнського дня бібліотек

Субота, 29 вересня 2018, 07:16

Очільник Тернополя Сергій Надал взяв участь в урочистих заходах, що відбулися в Центральній міській бібліотеці з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек та в рамках проведення «Бібліофесту- VIII: Тернопільські читання по-особливому».

Під час урочистостей міський голова привітав та нагородив грамотами, подяками і цінними подарунками кращих бібліотечних працівників міста, а також відзначивунікальність тернопільських міських бібліотек.

«У всеукраїнських рейтингах Тернопіль з року в рік входить в десятку найбільш культурних міст України, і цьому є заслуга працівників бібліотечної системи. Міські бібліотеки Тернополя - єдині в Україні, хто володіє унікальною колекцією мистецьких рукотворних книг. Нам є що розвивати і примножувати, - зауважив Сергій Надал. - У Тернополі за останні роки робота бібліотечної системи докорінно змінилася - бібліотеки відремонтовані та комп’ютеризовані, їх відвідує молодь та реалізовуються нові проекти. Тому пріоритетне завдання міської влади сьогодні - це подальша підтримка і розвиток бібліотечної мережі».

Очільник Тернополя також відзначив цінність щорічного бібліотечного фестивалю Бібліофест, який проводиться у нашому  місті уже восьмий рік та в рамках якого відбулася презентація унікальних арт-буків «Мого народу гілочка тернова» та «Нове життя в новому місті».

 

Уряд виділив 92,3 млрд. грн. на забезпечення нової якості медичної допомоги у 2019 році

П'ятниця, 28 вересня 2018, 07:58

Уряд змінює систему охорони здоров’я, щоб кожен українець мав можливість отримати якісну і своєчасну медичну допомогу та доступне лікування. У 2019 році видатки на медицину буде збільшено до 92,3 млрд. грн.

 

1 млрд.грн. на доступне лікування хронічних захворювань

У 2017 році уряд запустив програму «Доступні ліки», за якою люди мають можливість отримати безкоштовно або з незначною доплатою понад 260 препаратів від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми. Отримати їх можна в кожній третій аптеці країни. Мільйони людей користуються програмою, що дає можливість лікувати ці небезпечні для життя хронічні захворювання. На даний час реалізовано 26,5 мільйонів рецептів. І в наступному році урядова програма продовжить працювати, на її фінансування в бюджеті-2019 передбачено 1 млрд.грн.

 

5,9 млрд.грн на безкоштовні ліки в лікарнях та вакцини

Вперше за багато років покращується ситуація з забезпеченням ліками та медичними засобами в лікарнях, які пацієнти мають отримувати безкоштовно. Уряд збільшив обсяг коштів на закупівлі ліків до 5,9 млрд.грн., а завдяки переходу на закупівлі через міжнародні організації вдалось подолати корупцію, що існувала в цій сфері. Було заощаджено до 39% державних коштів, що дало можливість придбати більше препаратів для забезпечення лікарень та лікування пацієнтів на стаціонарі. Зокрема, кількість ліків для лікування онкологічних захворювань вдалось закупити на 85% більше.

Вперше за сім останніх років країна повністю забезпечена вакцинами згідно національного календаря щеплень, що дозволить вберегти від небезпечних захворювань дітей та дорослих.

 

2 млрд.грн на безкоштовну діагностику

З цього року почались зміни на первинній ланці медичної допомоги – впроваджується нова система фінансування за принципом «гроші за пацієнтом». Люди обирають своїх лікарів, а держава платитиме саме тим медзакладам, де працюють лікарі, до яких людина звернулась за допомогою. Медичні заклади, які вже приєднались до реформи, отримали значно більше фінансування за новою системою, а лікарі, які в них працюють – вдвічі, а іноді й втричі більші зарплати. Сімейні лікарі зацікавлені в тому, щоб надавати якісну допомогу своїм пацієнтам.

Вже з другої половини 2019 року за направленням сімейного лікаря його пацієнти зможуть пройти безкоштовну діагностику – це найбільш необхідні дослідження та аналізи, наприклад, рентген, УЗД, ехо серця, мамографія. За направленням сімейного лікаря вони будуть для пацієнтів безкоштовними. На програму «Безкоштовна діагностика» уряд виділив 2 млрд.грн.

 

150 млн. грн. на нові кардіоцентри

Уряд продовжує розбудову мережі кардіоцентрів. За два роки було профінансовано закупівлю 26 ангіографів для оснащення кардіоцентрів. Ці центри працюють цілодобово без вихідних і в разі гострого інфаркту міокарду людина отримує допомогу в них безкоштовно (обстеження, стентування). Людина з інфарктом повинна потрапити в такий центр якнайшвидше, адже надання медичної допомоги в перші дві години після інфаркту зменшує смертність в чотири рази. Завдяки новим кардіоцентрам життя тисяч людей буде врятовано. Тому у 2019 році уряд також виділить кошти на закупівлю ще 13 ангіографів.

 

1 млрд. грн. на реформу екстреної допомоги

З наступного року уряд розпочинає реформу екстреної медичної допомоги, на що передбачено 1 млрд.грн. Ці кошти будуть спрямовані на закупівлю нових «швидких» з новим обладнанням, створення сучасних диспетчерських, підвищення зарплат працівникам бригад екстреної меддопомоги, які пройдуть додаткове навчання. Завдяки цьому будуть врятовані життя тисячам людей, які потребують допомоги в екстрених випадках.

Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр України:

«Медицина – важлива сфера, яка знаходиться у важкому стані. Але ми не опустили руки і почали змінювати умови, в яких люди отримують нову якість послуг. Ще рік – і буде нова якість обслуговування людей. В проект бюджету на наступний рік закладається фінансування цілої низки медичних ініціатив, які дозволять громадянину отримати безкоштовну діагностику і провести аналізи – за направленням сімейного лікаря. Серйозні зміни чекають ланку екстреної медицини – передусім з огляду на оснащення і збільшення зарплат лікарів.»

за матеріалами департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету міністрів України.


oda.te.gov.ua

 

Питання легалізації заробітної плати у Тернопільській області — на контролі

П'ятниця, 28 вересня 2018, 06:00

Продовжується інформаційно-роз’яснювальна компанія щодо легалізації заробітної плати та трудових відносин. Представники Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області та управління Держпраці роз’яснювали роботодавцям про оформлення належним чином трудових відносин, а працюючих поінформували про ризики, пов’язані із захистом їх трудових прав та переваги офіційного працевлаштування.
Також розповіли про Веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду, який дає можливість контролювати сплату страхових внесків роботодавців, та наголосили, якщо одержувати заробітну плату в конверті, то ні стаж, ні заробітна плата для обчислення пенсії враховані не будуть, і на гідну пенсію не варто сподіватись.
Під час акції громадяни отримали роз’яснювальні матеріали та буклети з корисною інформацією.

оda.te.gov.ua

 

Тернопільські студенти мають можливість отримати грант за участь у Всеукраїнському конкурсі студентських робіт 2018

Четвер, 27 вересня 2018, 18:26

Студенти тернопільських Вищих навчальних закладів 2-6-го курсу будь-яких спеціальностей та форм навчання мають можливість прийняти участь у Всеукраїнському конкурсі студентських робіт 2018.

Для участі у конкурсі потрібно написати наукову статтю-дослідження на тему: «Перспективи України в умовах економічної глобалізації та переходу країни на шостий технологічний устрій». Стаття може охоплювати економічну, управлінську та інші перспективні сфери, що відіграють важливу роль у розвитку країни.

Подача наукових робіт здійснюється за посиланням  https://hyperhost.ua/grant-form через онлайн форму, в якій потрібно прикріпити статтю або вказати на неї посилання. Кампанія з прийому робіт триватиме до 10 грудня включно.

Призовий фонд конкурсу складає 27 тис. грн., що буде розподілений між трьома переможцями. Зокрема, призер конкурсу студентських робіт отримає 13 тис. грн, студент, що займе друге місце, отримає грант у розмірі 7500 грн, а за третє місце у конкурсі передбачено грошову винагороду розміром 3500 грн.

Детальніше з умовами конкурсу можна ознайомитися на веб-сайті https://hyperhost.ua/grant

 

Де у Тернополі встановлені «Контейнери для благодійності»?

Четвер, 27 вересня 2018, 18:26

У Тернополі триває реалізація проектів - переможців «Громадського бюджету» 2018 року. Зокрема, один із малих проектів – «Контейнери для благодійності» уже на завершальному етапі та успішно функціонує.

Станом на вересень 2018 року, за кошти міського бюджету закуплено п’ять спеціалізованих контейнерів, у яких кожен мешканець міста може залишити вживаний одяг для дорослих і дітей, взуття, чисту постільну білизну та дитячі іграшки. Єдина умова – речі повинні бути чистими та в поліетиленових пакетах.

Для зручності тернополян, контейнери для благодійності розміщені у різних мікрорайонах міста за адресами:

-       вул. Острозького, 32 (навпроти шкірно-венерологічного диспансеру);

-       просп. Злуки, 57 (біля магазину «Одежина», неподалік церкви Святого Архістратига Михаїла УГКЦ);

-       вул. Громницького (біля супермаркету «Сільпо»), мікрорайон «Дружба»,

-       вул. Петрушевича 1, (біля церкви Зарваницької Матері Божої УГКЦ), Парк Слави.

Зібрані речі передаються волонтерами із благодійного фонду «Міжнародний Фонд добрих людей» потребуючим особам, будинкам-інтернатам, громадським організаціям, які опікуються соціально-незахищеними громадянами.

Телефон для довідок: 23-56-78.

 

Протягом двох днів у Тернополі проходив масштабний форум місцевого самоврядування «День Діалогу з владою»

Середа, 26 вересня 2018, 12:59

25 вересня У Тернополі офіційно завершився дводенний форум місцевого самоврядування «День Діалогу з владою» - щорічний захід, який слугує майданчиком для обговорення питань і вироблення спільної позиції органів державної влади та Асоціації міст України щодо результатів реформи місцевого самоврядування, бюджетного забезпечення територіальних громад, впровадження секторальних реформ, удосконалення законодавчої бази.

День Діалогу з владою проводився Асоціацією міст України в рамках проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС).

У цьогорічному форумі місцевого самоврядування, який проводився в Тернополі вперше, прийняли участь близько 400 чоловік, серед яких - прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, голова Асоціації міст України Віталій Кличко, генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер, голови громад-членів АМУ, народні депутати України, міністри, представники урядових структур та парламенту, а також міжнародні експерти.

Відкривав засідання Голова АМУ Віталій Кличко, виступивши з програмною промовою та започаткувавши діалог. До діалогу приєдналися Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та очільник Тернополя Сергій Надал, який є також Головою Комітету Правління Асоціації міст України з питань бюджетної політики.

Після цього, протягом двох днів на чотирьох панельних дискусіях учасники обговорювали бюджетне забезпечення територіальних громад у призмі секторальних реформ, стан та перспективи децентралізаційної реформи, актуальні проблеми у сферах містобудування та житлово-комунального господарства, а також нові можливості соціально-культурного розвитку громад.

За підсумками дискусій першого дня, учасники заходу напрацювали Звернення до Президента України, до ВРУ та КМУ щодо проблемних питань, обговорених під час дискусій.

До слова, після офіційного завершення Дня діалогу з владою відбулася презентація проектів громадських ініціатив в рамках проекту «Партисипативна демократія та обгрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні, 58/КС», який реалізується Асоціацією міст України та Норвезькою асоціацією місцевих і регіональних влад у співпраці з Норвезьким інститутом міських і регіональних досліджень при фінансуванні Міністерства закордонних справ Норвегії. Начальник управління освіти та науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк  представила проект  «Впровадження інноваційних методів комунікації між учасниками освітнього процесу як основа механізму формування якісних освітніх послуг у громаді».

В рамках проекту «Партисипативна демократія та обгрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні, 58/КС» були виділені гранти для десяти міст на реалізацію громадських ініціатив.

 

З 26 вересня у Тернополі триватиме «Бібліофест – VIIІ: «Тернопільські читання по-особливому»

Середа, 26 вересня 2018, 12:53

26-28 вересня у Тернополі пройде традиційний щорічний фестиваль «Бібліофест – VIIІ: «Тернопільські читання по-особливому»». Зі слів начальника управління культури та мистецтв Олександра Смика, протягом трьох днів на різних бібліотечних локаціях міста відбудеться безліч цікавих акцій, виставок, майстер-класів та творчих зустрічей.

Зокрема, розпочнеться фестиваль презентацією ексклюзивних арт-буків «Мого народу гілочка тернова», що проходитиме 26 вересня в Архикатедральному Соборі Непорочного Зачаття. Початок о 10.30 год. Цього ж дня у Центральній міській бібліотеці (вул. Руська, 31) на тернополян очікують «Містичні перевтілення у бібліотеці за книгою І. Мацко «Містика тернового поля»». Початок заходу о 19.00 год.

А уже наступного дня, 27 вересня, в приміщенні бібліотеки-філії №5 для дорослих (просп. Злуки, 33) відбудеться відкриття ЕКО- бібліотеки «Смакуй життя у стилі ЕКО».

Окрім того, зі слів директора Тернопільської міської централізованої бібліотечної системи Світлани Козелко, усі заходи в рамках Бібліофесту - VIIІ будуть розділені на три категорії: Територія зрілості (вікова категорія 16+), Територія дитинства (вікова категорія 0-16 років) та Територія відпочинку (дисконтна група).

 

Програма фестивалю Бібліофест – VIII:

«Тернопільські читання по-особливому»

26 вересня

10.30 Відкриття фестивалю Бібліофест - VIII «Тернопільські читання по -особливому». Презентація АРТБУКІВ «Мого народу гілочка тернова» (захід відбудеться у Архикатедральному Соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці УГКЦ. м. Тернопіль)

17.00 Підбиття підсумків та нагородження переможців літературно-мистецького конкурсу «ТЕРНОслов» за участю Дарії Корній та Ярини Каторож (Центральна міська бібліотека)

19.00 Стартує соціальна акція: «Зупинись. Подумай: «Не повернись на точку нуль» ( усі бібліотеки)

19.00 Містичні перевтілення у бібліотеці за книгою Ірини Мацко «Містика тернового поля». Настроєвий хедлайнер - 4.K_BAND (відвідувачів заходу зустрічають актори молодіжного театру Галицького коледжу ім. В. Чорновола «Багато галасу»  (ЦМБ)

Територія зрілості

(вікова категорія 16 +)

Вхід вільний

Центральна міська бібліотека

27 вересня

14.00 «Сам собі казкар»/ «Казкові мандри для дорослих»

19.00 Літературна паніка - адаптація літератури у фільм на прикладі історичного роману Андрія Кокотюхи «Червоний» (показ кінострічки відбудеться  у кафе «Stone Street». Також,  буде працювати зона фуд-корт (зона харчування) - смачні страви та гарячі напої)

28 вересня

14.00 Фан -зустріч з Олегом Германом

 

 

Бібліотека-філія № 2 для дорослих

27 вересня

13.00 Майстер - клас «Закладка-шейкер» з майстринею Христиною Дрозд

15.00 Хіт-парад новинок літератури від видавництва «Навчальна книга «Богдан»

28 вересня

10.00 Тренінг-пікнік "Я- лідер!" - тренер Козак Оксана Вікторівна

 

Бібліотека-філія № 3 для дорослих

26 вересня

Протягом дня - виставка-інсталяція «Бібліотека –відкритий світ читання»

27 вересня

14.00 Літературний пікнік «Запрошуємо до читання» (зустріч з Галиною Шулим, Надією Гуменюк)

28 вересня

14.00 Розважальна програма «Рандеву з книгою» (за участю аніматорів)

 

Бібліотека-філія № 4 для дорослих

26 вересня

14.00 Етно-етюди «Скарби українського народу» (відкриття виставки стародавнього одягу з приватних колекцій Віри Матковської та Уляни Перхалюк і колекція народної ляльки Людмили Павлової)

27 вересня

14.00 Літературний дебют «Слово молодих» (презентація книги Ольги Окряк «Піони для Атланта» і мистецька  презентація молодіжного театру Галицького коледжу ім. В. Чорновола «Багато галасу» )

28 вересня

14.00 Мистецький колаж «Всі віхи творчості –на благо України» (зустріч із письменницею Ніною Фіалко і її новою книжкою «Холодний вітер перемін» та презентація арт-буку «В її душі – і Бог і Україна»)

 

 

Бібліотека-філія № 5 для дорослих

27 вересня

11.00 Відкриття Еко – бібліотеки «Смакуй життя у стилі ЕКО»

Протягом дня:

- літературний фуршет «Книги. Новинки. Емоції»;

- презентаційна локація «Еко - крамниця» - натуральна продукція  пропонує…

- фотосесія в бібліотеці: «Фотографія з улюбленою книгою про природу»;

- майстер – клас з флористики «Букет осені»;

- показ еко- одягу;

- beauty -зона (малюнок хною).

 

Бібліотека-філія № 7 для дорослих

26 вересня

Протягом дня - акція «Відчуй себе бібліотекарем»

27 вересня

15.00 Бібліо-вік-енд «Літературні мемуари» (зустріч з письменницею Ніною Фіалко)

 

Бібліотека-філія № 8 для дорослих

26 вересня

Протягом дня - День відкритих дверей « Бібліотека – скарбниця мудрості і знань»

11.30 Імідж – коктейль « Як багато важить слово» /до 150-ї річниці «Просвіти»

14.00 Бібліомікс «Поетичні краєвиди рідного краю»

27 вересня

11.00 Презентація арт - буку « Лев Гузар – дід блаженного Любомира Гузара»

14.00 Літературне дефіле «Під шелест сторінок улюблених книг»

Протягом дня - дегустація книжкових новинок «Книжкові видавництва пропонують»

 

Територія дитинства

(вікова категорія 0-16 років)

Вхід вільний

Центральна дитяча бібліотека

26 вересня

13.00 «Творення світів. До чого треба бути готовим, якщо хочеш стати письменником» (зустріч з львівською письменницею та художницею Яриною Каторож)

27 вересня

13.30 Презентація бібліотечної аудіостудії «Казки письменників рідного краю» (презентація аудіо казок письменників Тернопільщини спільно з студією «Медіалаб» ПК «Березіль»)

28 вересня

13.30 Літературна печа -куча «Сучасні підлітки дорослішають по-іншому!». (СкайпЛяси з сучасними українськими письменниками, що пишуть для дітей)

 

 

Бібліотека-філія № 2 для дітей

26 вересня

15.00 Мистецький вернісаж «Мій давній Тернопіль» (виставка вишитих картин Ірини Кошелінської та віртуальна екскурсія «Моє рідне місто» від краєзнавця С.Куницького)

27 вересня

11.30 Літературний круїз «Книги, які мене сформували» (зустріч з педагогом Надією Купиною)

13.30 Зустріч з дитячим письменником Романом Росіцьким та презентація нових книг від автора

28 вересня

Протягом дня – екскурсії бібліотекою- музеєм «Літературне Тернопілля»

 

Бібліотека-філія № 3 для дітей

26 вересня

14.00 Мистецька  галерея картин Мар’яни Дячинської

27 вересня

11.30 Творча зустріч з Валентиною Семеняк «Світ любові і добра»

28 вересня

11.30 Літературне рандеву з тернопільською поетесою Тамарою Гнатович

13.00 Майстер - клас «Чарівний світ витинанки Галини Дудар»

 

Бібліотека-філія № 4 для дітей

27 вересня

10.00 Урочисте відкриття «Бібліофест - VIII в ефірі!»

11.30 Час гарного настрою «Спортивні змагання для дружнього читання» (разом з Тернопільським міським центром фізичного здоров`я населення)

13.00 Фан-зустріч «Літературознавча шуфляда Богдана Мельничука»

28 вересня

12.00 Дуель книжкових новинок «Книга, яку ви чекали» (презентація тернопільських видавництв: «Навчальна книга – Богдан», ТзОВ «Терно-Граф»)

11.00 Live-захоплення Раїси Обшарської «В полоні дитячої любові»

Протягом дня- фотозона «Імідж-читання або з книгою наодинці»

 

Бібліотека-філія № 5 для дітей

27 вересня

11.00 Поліграф-ленд «Тим, хто читає від тих, хто видає» (видавництва Тернополя)

12.00 Літературне кафе «Теплі історії до кави з Надійкою Гербіш»

13.00 Майстер - клас в техніці квілінг «Фешн - закладка»

28 вересня

11.00 Презентація робіт мисткині Людмили Мерви «Духовна криниця української вишиванки»

12.00 Поетичне рондо з Наталією Пасічник

 

 

Центральна міська бібліотека

28 вересня

11.00 Вітання представників  міської влади  для бібліотекарів з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек.

 

Територія відпочинку

Дисконтна група

Учасники фестивалю, за умови пред’явлення цієї програмки, мають можливість скористатись знижками та акціями, запропонованими нашими партнерами. Термін дії дисконтної групи 26 – 28 вересня.

 

ЧЕКАЄМО ВАС ЗА АДРЕСАМИ:

Центральна дитяча бібліотека

вул. Миру, тел: 53-10-96
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Блог: cdbter.blogspot.com

Бібліотека-філія №2 для дітей

вул. Франка, 21. Тел: 52-45-91
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Блог: librarymuseum.blogspot.com

Бібліотека-філія №3 для дітей

б-р. Д. Галицького, 16
Тел: 24-04-36
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Блог: masterklas3.blogspot.com

Бібліотека-філія №4 для дітей

вул. Лепкого, 6
Тел: 26-80-88
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Блог: 4biblternopil.blogspot.com

Бібліотека-філія №5 для дітей

вул. Стуса, 4 
Тел: 26-51-72
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Блог: bibliom54.blogspot.com

Центральна міська бібліотека

вул. Руська, 31. Тел: 25-17-48
Aбонемент: 25-27-10
e-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Сайт: cbs.ho.ua

Бібліотека-філія №2 для дорослих

вул. Миру, 4а,  Тел: 53-79-55
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Блог: 2biblternopil.blogspot.com

Бібліотека-філія №3 для дорослих

вул. Агрономічна, 1
Тел: 54-49-53

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Бібліотека-філія №4 для дорослих

б-р. Д. Галицького, 6
Тел: 24-15-90
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Блог: biblioteka4ternopil.blogspot.com

Бібліотека-філія №5 для дорослих

вул. Злуки, 33 
Тел: 28-30-00
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Блог: libmix.blogspot.com

Бібліотека-філія №7 для дорослих

вул. Карпенка, 14 
Тел: 53-79-75

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Блог: urbanbook7.blogspot.com

Бібліотека-філія №8 для дорослих

вул. Лепкого, 6 тел: 26-80-39 
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Блог: bibliogarmonia.blogspot.com

 

На вулиці Промисловій у Тернополі розпочалися ремонтні роботи

Середа, 26 вересня 2018, 10:56

У Тернополі на вул. Промисловій (на ділянці від вул. Поліської до вул. Лук’яновича) розпочався капітальний ремонт дорожнього покриття.

Цими днями працівники підрядної організації виконують там роботи з розбирання старого асфальтобетонного покриття, формування профілю дороги, а також влаштування нових бордюрів і системи водовідведення. Після чого на вказаній ділянці вулиці буде здійснено  влаштування основи дороги та вкладання нижнього шару асфальтобетонного покриття.

Не менш активні ремонтні роботи наразі тривають також на шляхопроводі за адресою вул. Бродівська, де підрядники здійснюють бетонування деформаційного шва. Рух автотранспорту на ділянці шляхопроводу через залізничну колію частково перекритий. При сприятливих погодних умовах, ремонт заплановано завершити до кінця липня.

 

Членство в політичних партіях та його обмеження

Середа, 26 вересня 2018, 00:00


Консультація юриста. Безкоштовно.

Членом політичної партії може бути лише громадянин України, який відповідно до Конституції України ( 254к/96-ВР ) має право голосу на виборах.

Громадянин України може перебувати одночасно лише в одній політичній партії.

Членами політичних партій не можуть бути:

1) судді;

2) прокурори;

3) поліцейські;

4) співробітники Служби безпеки України;

5) військовослужбовці;

6) працівники органів доходів і зборів

7) персонал Державної кримінально-виконавчої служби України;

8) працівники Національного антикорупційного бюро України;

9) державні службовці у випадках, передбачених Законом України "Про державну службу" ( 889-19 );

10) члени Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

На час перебування на зазначених посадах або службі члени політичної партії зупиняють членство в цій партії.

Порядок вступу до політичної партії, зупинення та припинення членства в ній визначається статутом політичної партії.

Громадянин України має право в будь-який час зупинити чи припинити своє членство в політичній партії шляхом подання заяви до відповідних статутних органів політичної партії. Членство в політичній партії зупиняється чи припиняється з дня подання такої заяви та не потребує додаткових рішень. З цього ж дня припиняється перебування громадянина України на будь-яких виборних посадах в політичній партії.

Дія частини шостої цієї статті не поширюється на членів політичних партій, обраних на посади керівника та заступника керівника політичної партії. Членство в політичній партії зазначених керівників припиняється з дня, наступного за днем обрання нового керівника чи його заступника.

Членство в політичній партії є фіксованим. Обов'язковою умовою фіксації членства в політичній партії є наявність заяви громадянина України, поданої до статутного органу політичної партії, про бажання стати членом цієї партії.

Форма фіксації членства в політичній партії визначається статутом політичної партії.

Не допускається створення і діяльність структурних утворень політичних партій в органах виконавчої та судової влади і виконавчих органах місцевого самоврядування, військових формуваннях, а також на державних підприємствах, у навчальних закладах та інших державних установах і організаціях.



Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області


 

Документи, що подаються заявником для державної реєстрації громадського об’єднання, що не має статусу юридичної особи

Середа, 26 вересня 2018, 00:00


 

Державна реєстрація громадського об’єднання, що не має статусу юридичної особи, здійснюється шляхом повідомлення про утворення такого громадського об’єднання, відповідно до статті 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (далі-Закон).

Згідно Закону для повідомлення про утворення громадського об’єднання, що не має статусу юридичної особи, подаються такі документи:

1) заява про державну реєстрацію громадського об’єднання, що не має статусу юридичної особи;

2) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення про утворення громадського об’єднання;

3) відомості про засновників громадського об’єднання (прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, адреса місця проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності) - для фізичної особи; її найменування, місцезнаходження, ідентифікаційний код - для юридичної особи);

4) відомості про особу (осіб), уповноважену представляти громадське об’єднання (прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), контактний номер телефону та інші засоби зв’язку).

Відповідно частини 3 Закону для державної реєстрації змін до відомостей про громадське об’єднання, що не має статусу юридичної особи, що містяться у Єдиному державному реєстрі, подаються заява про державну реєстрацію змін до відомостей про громадське об’єднання, що не має статусу юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі, і примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління громадського об’єднання про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру.

Для державної реєстрації змін до відомостей про громадське об’єднання, що не має статусу юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у зв’язку із зупиненням (припиненням) членства в громадському об’єднанні, що не має статусу юридичної особи, член керівного органу (крім керівника) подає копію заяви про зупинення (припинення) ним членства до відповідних статутних органів громадського об’єднання з відміткою про її прийняття.

Для державної реєстрації припинення громадського об’єднання, що не має статусу юридичної особи, подається примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління громадського об’єднання, що не має статусу юридичної особи, про його саморозпуск.



Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області


http://proternopil.te.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=44904:2018-09-12-07-20-25&catid=120:2013-04-24-08-29-34

 

Процедура припинення громадського формування зі статусом юридичної особи

Середа, 26 вересня 2018, 00:00



Статтею 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» передбачена процедура припинення юридичної особи, яка здійснюється в два етапи:

Для державної реєстрації рішення про припинення структурного утворення політичної партії, прийнятого її учасниками, подаються такі документи: примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення вищого органу управління (з'їзду, конференції, загальних зборів тощо) про припинення структурного утворення політичної партії має містити відомості про персональний склад комісії з припинення (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора, реєстраційні номери облікових карток платників податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта), про порядок та строк заявлення кредиторами своїх вимог.

Рішення повинно бути прийнято в порядку, визначеному статутом політичної партії, та оформлене у вигляді протоколу. Невід'ємною частиною протоколу є реєстр осіб.

Рішення про припинення діяльності структурного утворення політичної партії приймається більшістю не менш як у 3/4 голосів.

Для державної реєстрації припинення структурного утворення політичної партії в результаті його ліквідації на підставі рішення про припинення структурного утворення політичної партії після закінчення процедури припинення, але не раніше закінчення строку заявлення вимог кредиторами (не менш як 2 місяці), подаються такі документи:

1) заява про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її ліквідації, форма якої затверджена наказом Міністерства юстиції України 06.01.2016 № 15/5 «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних - підприємців та громадських формувань»;

2) довідка архівної установи про прийняття документів, що відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.

Процедура позбавлення статусу юридичних осіб структурних утворень політичних партій чинним законодавством України не передбачена.


Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області


 

Правові наслідки нереформування ЗМІ у строки, встановлені законом

Середа, 26 вересня 2018, 00:00


Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» на роздержавлення відводить три роки: з 1 січня 2016 року по 31 грудня 2018 рік. При цьому протягом зазначеного строку повинні завершитись і перший, і другий етапи реформування. Однак, далеко не всі державні та комунальні засоби масової інформації беруть участь у роздержавленні. Трудові колективи свідомо вирішили не брати участі в цих процесах, інші – зайняли вичікувальну позицію і не поспішають з перетвореннями. Проте, час плине швидко і вже починають поставати питання про те, а що ж буде з тими друкованими засобами масової інформації, які не вкладуться у відведений законом строк і не звершать реформування до кінця 2018 року?

Стаття 11 Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» встановлює правові наслідки незавершення процесу реформування у вищезазначені строки.

Зокрема, абзац 2 частини 2 цієї правової норми передбачає, що у разі неподання засновником (співзасновниками) друкованого засобу масової інформації до органів Міністерства юстиції України, а саме до Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області заяви про перереєстрацію відповідного друкованого ЗМІ  у строк до 31 грудня 2018 року це стає підставою для визнання свідоцтва про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації недійсним. Це означає, що з 1 січня 2019 року такі засоби масової інформації фактично припинять своє існування.



Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області










 

Проведення психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції та постраждалих учасників Революції Гідності у 2018 році

Вівторок, 25 вересня 2018, 06:27

У рамках реалізації державної програми психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції та постраждалих учасників Революції Гідності інформуємо, що  Товариство з обмеженою відповідальністю «Дитячий оздоровчий заклад санаторного типу «Подільський Артек»  включений до переліку суб’єктів  з надання послуг з психологічної реабілітації.

ТОВ «Дитячий оздоровчий заклад санаторного типу «Подільський Артек» розташований за адресою: Україна, 23664, Вінницька обл., Тульчинський район, с. Заозерне, вул. Лісова, 1, тел./факс: (04343) 6-48-45,  е-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

ТОВ «Дитячий оздоровчий заклад санаторного типу «Подільський Артек» (далі Санаторій) розташований в сосновому та змішаному лісі на березі річки Південний Буг.

На території Санаторія є зони відпочинку та релаксації, які облаштовані фонтанами, лавочками, альтанками. У відповідності до вимог облаштований  піщаний пляж та місце для купання, в наявності є споруди для занять спортом, культурно-масових заходів.

В Санаторії передбачено трьохразове харчування.

У разі проходження психологічної реабілітації у стаціонарних умовах тривалість курсу не перевищує 18 днів. Отримувач послуг буде забезпечений харчуванням та проживанням.

Психологічна реабілітація в санаторії передбачає надання таких послуг:

1) психологічна просвіта та консультування;

2) психологічна діагностика;

3) підбір методів психологічної реабілітації;

4) психологічна допомога (терапія);

5) психологічна корекція та планування майбутнього;

6) профілактика та запобігання кризовим явищам психологічного стану людини.

 

Для проходження психологічної реабілітації учасник антитерористичної операції, постраждалий учасник Революції Гідності або його законний представник звертається в управління соціальної політики Тернопільської міської ради (м. Тернопіль, вул. Лисенка, 8, кабінет № 23, тел. 22 04 37)  за місцем реєстрації або за місцем фактичного проживання (перебування) із складеною в довільній формі заявою.

До заяви про направлення на психологічну реабілітацію отримувач додає копії таких документів:

- посвідчення учасника бойових дій,  інваліда війни, учасника війни або посвідчення постраждалого учасника Революції Гідності.

- документ, що підтверджує безпосередню участь в антитерористичній операції або забезпеченні її проведення з безпосереднім перебуванням в районах антитерористичної операції у період її проведення.

 

Оновлена вул. В. Чорновола уже доступна для проїзду транспорту

Вівторок, 25 вересня 2018, 06:26

Нещодавно у Тернополі завершилася реконструкція вул. В. Чорновола. Цими днями тут ще тривають роботи з благоустрою території, зокрема, комунальники замінюють вуличне освітлення та впорядковують дорожні знаки, проте уже зараз тернополяни та гості міста мають змогу прогулюватися комфортною пішохідною алеєю, що простяглася від вул. Коперника до вул. Б. Хмельницького.

Нагадаємо, згідно з проектом, на цій частині вулиці В. Чорновола звужено проїжджу частину до 3.70 метрів та збережено односторонній проїзд транспорту в напрямку до залізничного вокзалу.  Натомість, пішохідна ділянка відтепер стала ще одним відкритим простором у Тернополі з облаштованою велодоріжкою, комфортними місцями для відпочинку, привабливим освітленням та екзотичним озелененням.

До слова, окрім капітального ремонту дорожнього покриття, на вул. Чорновола проведено демонтаж більше 20-ти самовільно влаштованих вивісок та дашків, щопорушували архітектурно-художній вигляд вулиці.

 

Вчора у Тернополі розпочав свою роботу форум місцевого самоврядування «День Діалогу з владою»

Вівторок, 25 вересня 2018, 06:24

У Тернополі стартував XIV Український муніципальний форум «День Діалогу з владою» – щорічний захід, що проводиться Асоціацією міст України в рамках проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС).

Цьогорічний День Діалогу присвячений обговоренню результатів та викликів реформи місцевого самоврядування, бюджетного забезпечення територіальних громад, впровадження секторальних реформ, а також законодавчого забезпечення житлово-комунального господарства та містобудування.

Серед учасників форуму, яких близько 400 чоловік, сьогоді присутні прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, голова Асоціації міст України Віталій Кличко, генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер, голови громад-членів АМУ, народні депутати України, міністри, представники урядових структур та парламенту, а також міжнародні експерти. З вітальним словом до учасників форуму місцевого самоврядування звернувся очільник Тернополя Сергій Надал.

«Від імені усієї громади міста щиро вітаю вельмишановних гостей та учасників форуму у Тернополі. Для нас є великою честю проводити цей важливий захід у нашому місті, - наголошує Сергій Надал. - Приємно, коли обговорення проблем місцевого самоврядування та пошук рішень відбувається на такому високому рівні, адже самоврядність, самоорганізація, які завжди були сильними рисами українців, - це дороговказ у краще майбутнє нашої держави. Тому наша спільна мета сьогодні — це самодостатні і сильні громади, здатні забезпечувати високий рівень життя українців. Тож щиро дякую виконавчому директору Асоціації міст України Олександру Слобожану, нашим колегам з USAID, а також Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману за значний вклад у розвиток місцевого самоврядування».

В свою чергу, під час виступу перед учасниками форуму, Володимир Гройсман зазначив, що такі діалоги є дуже корисними, адже в їх основі є сильне, ефективне та відповідальне місцеве самоврядування. А основними фундаментами, на яких базується місцеве самоврядування повинні бути: зміцнення повноважень, передача фінансових ресурсів та відповідальність.

 

Як можуть повернути кошти батьки, які оплатили за групи продовженого дня?

П'ятниця, 21 вересня 2018, 07:07

Групи продовженого дня у школах Тернополя будуть безкоштовні. Відповідно, батьки, які  вже перерахували гроші за надані освітні послуги, можуть їх повернути.

Для цього необхідно:

  • Подати заяву на ім’я керівника закладу про повернення коштів;
  • В заяві обов’язково вказати реквізити банку (МФО та розрахунковий рахунок) заявника, на який повернути кошти;
  • До заяви додати копію ідентифікаційного коду, квитанцію про оплату.

Відповідно до поданих заяв бухгалтерія закладу повертає кошти на вказані рахунки.

 

Тернопіль на освіту виділив понад 440 мільйонів гривень

П'ятниця, 21 вересня 2018, 07:06

Станом на 1 січня, на відмінно від інших населених пунктів області, Тернопіль не мав жодних боргів перед освітянами чи будь-якими іншими працівниками бюджетної сфери.

Фінансування освіти у будь-якому населеному пункті відбувається двома шляхами: з державного бюджету (з якого виплачується зарплата педагогічним працівникам), і з міського бюджету (який забезпечує всі інші потреби – від комунальних послуг до ремонтів та виплати заробітної плати непедагогічним працівникам).

На 2018 рік з державного бюджету Тернополю виділили 266 млн.грн, а ось міський бюджет на освіту передбачив 443,9 млн грн.

Сьогодні складна ситуація склалася саме з виплатою зарплати вчителям (педпрацівникам), виплату якої має гарантувати держава. Адже ще при прийнятті бюджету було пораховано, що тернопільським вчителям до кінця року на зарплати не вистачає 62 млн грн. Проте кошти, які мали б бути виділені з державного бюджету у зв’язку з підняттям заробітної плати вчителям, з початку року так і не були ні з обласного, ні з державного бюджетів.

Для того, щоб не залишити тернопільських вчителів без зарплати, з міського бюджету вже було додатково спрямовано 33,2 млн грн. На сьогодні потреба в коштах на зарплати вчителям ще становить 28,8 млн грн.  З метою уникнення кризової ситуації, у Тернополі припинені капітальні ремонти, відміняється закупівлі нового громадського транспорту тощо.

Варто наголосити, що минулого року Тернопільська область отримала від Тернополя по податку з доходів фізичних осіб надходжень у сумі 154,3 млн грн. При  цьому жодної копійки від обласного бюджету місто не отримало ні на зарплати освітянам, ні медикам, ні на будь-які інші видатки, пов’язані з благоустроєм міста.

 

На вулиці Кульчицької завершується ремонт дорожнього та пішохідного покриття

П'ятниця, 21 вересня 2018, 07:05

Днями міський голова Тернополя Сергій Надал відвідав вул. Олени Кульчицької, де завершується капітальний ремонт території.

«На вул. Олени Кульчицької підрядники завершують ремонтні роботи дорожнього покриття, зокрема відтепер одна із старовинних вулиць Тернополя буде влаштована гранітною бруківкою. Окрім того, тут проведено заміну труб тепломережі, водопроводу та облаштовано додаткові місця для паркування приватного транспорту, - наголошує Сергій Надал. – Також тут заплановано частково обмежити рух транспорту та паркування приватного транспорту, щоб залишити частину вулиці пішохідною. При сприятливих погодних умовах, капітальний ремонт дорожнього покриття заплановано завершити до кінця тижня. Після цього на вул. О. Кульчицької облаштують декоративне освітлення та мобільне озеленення».

Нагадаємо, капітальний ремонт дорожнього покриття у Тернополі наразі триває також на вулицях В. Чорновола, Тролейбусній та на перехресті вул. Бригадна - вул. Глибока Долина - вул. Хліборобна.

 

Митці повертають життя у забутий тернопільський довгобуд

Четвер, 20 вересня 2018, 12:56

Митці, об’єднані в Мистецький кластер Тернополя, започатковують нову мистецьку локацію.

За підтримки міського голови Тернополя Сергія Надала та голови Тернопільської облдержадміністрації Степана Барни забутий довгобуд обласної бібліотеки, що на площі Героїв Євромайдану, отримає нове мистецьке життя.

“Локація стане своєрідним мистецьким кампусом, прихистком не тільки для талановитих людей,  а й інкубатором нових ідей, мистецькою родзинкою Західного регіону”, - зазначає ініціатор проекту, заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра.

Мистецька ревіталізація об’єкту стартує із кіноподії. Уже 23 вересня о 19.00  тернопільські кіномани зможуть насолодитись стрічками відомого українського режисера, кіносценариста, активного учасника об’єднання “Сучасного українського кіно”,  переможця Національного конкурсу короткометражних фільмів  “Молодість. Пролог – 47”,   Павла Острікова. “Випуск’97”, “Голден Лав”, “Зупинка”, “Одкровення”, “Mia Donna” презентуватиме сам Павло.

Кінопоказ — то перша мистецька ластівка. Восени нова мистецька локація стане місцем зустрічі письменників, музикантів, акторів, художників, модельєрів... Тут відбуватимуться  “Ternopil Fashion Day”, літературні читання, виставки, фестиваль авторського кіно “GoArt”, обговорення й презентації, експериментальний театр.

У перекладі з латинської ревіталізація означає “повернення до життя”, - зазначає Леонід Олексійович. - Україна вже має чимало успішних прикладів ревіталізації закинутих промислових об’єктів. Приміром, столичний Дарницький  шовковий комбінат  трансформувався в Арт-завод “Платформа”, Харківський паровозобудівний завод перетворився в арт-завод “Механік”, львівське тролейбусне депо стало Lem station, львівський завод “Галичскло” - креативний простір “!FESTrepublic”. Упевнений, що мистецька локація у стінах Тернопільської обласної бібліотеки  поповнить  список цих успішних арт-проектів і змінить погляди на майбутнє багатьох довгобудів у країні”.

topnews.in.ua

 

Ольга Хома: Держава перед освітянами боргів немає

Четвер, 20 вересня 2018, 12:15

Місто Тернопіль у новий рік увійшло із боргами на освіту. Зокрема, станом на 1 січня нестача коштів складала майже 57 млн. грн. Для того, щоб це питання врегулювати, саме з державного бюджету за рахунок освітньої субвенції зробили перерозподіл коштів і боргове навантаження вдалося зменшити вдвічі. Про це повідомила начальник управління освіти й науки облдержадміністрації Ольга Хома.


За її словами, держава повністю виконала взяті на себе зобов’язання і сьогодні заборгованості перед освітянами з виплати заробітної плати немає. До того ж з 1 вересня поточного року педагогічним працівникам закладів освіти Тернополя зменшено надбавку за престижність праці з 20% до 10%, що дозволить зекономити до кінця року майже 5 млн. грн.


«Загалом Тернопіль у 2018 році отримав із державного бюджету освітню субвенцію у розмірі понад 269 млн. 283 тис. грн. Ці кошти передбачені на фінансування закладів загальної середньої освіти та професійно-технічних навчальних закладів. Саме тому, власне, те, що місто сьогодні боргує перед освітянами за виплату заробітної плати – це їхня відповідальність як органу місцевого самоврядування. Бо освітня субвенція розподіляється за чітко визначеною формулою. Всі інші нюанси повинні бути передбачені у місцевому бюджеті», – зауважила Ольга Хома.


 

Увага! 18 вересня у центрі Тернополя не буде води

Вівторок, 18 вересня 2018, 08:30

У з'вязку із перепідключеням нової водопровідної мережі, 18 вересня з 8.30 год. до 20.00 год. буде припинено водопостачання центральної частини Тернополя, а також вулиць Дівоча, Шагайди, частково вулиць Анатолія Живова, А. Монастирського, С. Стадникової, Малишка та Глибокої.

Адміністрація КП "Тернопільводоканал" просить вибачення за тимчасові незручності та рекомендує абонентам, котрі мешкають у центрі міста та на зазначених вулицях, зробити необхіний запас води.

 

Інспектори муніципальної поліції демонтували вісім рекламних засобів з вулиць В. Чорновола та М. Коперника

Вівторок, 18 вересня 2018, 08:29

17 вересня постійно діючою робочою групою з організації проведення демонтажів тимчасових споруд, які влаштовані на земельних ділянках комунальної власності без документів, що посвідчують право користування землею, спільно з управлінням муніципальної поліції, демонтовано 8  вивісок з будівель №№ 5, 13, 14, 17  на вулиці В’ячеслава Чорновола та будівлі № 1 на вулиці М. Коперника в м. Тернополі.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 12.09.2018 року № 675  «Про усунення порушень у сфері містобудування».

Окремі  демонтовані об’єкти, які не забрали  власники,  знаходяться на території ПП «Східний масив», за адресою вул. Лесі Українки, 5а.

Для повернення демонтованих вивісок  власникам  необхідно звернутись в ПП «Східний масив» (просп. Степана Бандери, 94) з питання відшкодування коштів, затрачених на проведення робіт з демонтажу, перевезення та зберігання. При собі мати документи, що посвідчують право власності на демонтовані об’єкти.

 

Інспектори муніципальної поліції демонтували вісім рекламних засобів з вулиць В. Чорновола та М. Коперника

Понеділок, 17 вересня 2018, 13:37

17 вересня постійно діючою робочою групою з організації проведення демонтажів тимчасових споруд, які влаштовані на земельних ділянках комунальної власності без документів, що посвідчують право користування землею, спільно з управлінням муніципальної поліції, демонтовано 8  вивісок з будівель №№ 5, 13, 14, 17  на вулиці В’ячеслава Чорновола та будівлі № 1 на вулиці М. Коперника в м. Тернополі.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 12.09.2018 року № 675  «Про усунення порушень у сфері містобудування».

Окремі  демонтовані об’єкти, які не забрали  власники,  знаходяться на території ПП «Східний масив», за адресою вул. Лесі Українки, 5а.

Для повернення демонтованих вивісок  власникам  необхідно звернутись в ПП «Східний масив» (просп. Степана Бандери, 94) з питання відшкодування коштів, затрачених на проведення робіт з демонтажу, перевезення та зберігання. При собі мати документи, що посвідчують право власності на демонтовані об’єкти.

 

Уряд представив бюджет розбудови країни

Понеділок, 17 вересня 2018, 07:34

Проект державного бюджету-2019 переданий до Верховної Ради

Уряд виконав вимоги Бюджетного кодексу, за якими проект бюджету на наступний рік має бути поданий в парламент до 15 вересня. У п’ятницю, 14 вересня, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман презентував документ на засіданні Кабінету Міністрів, після чого проект головного кошторису країни був переданий до Верховної Ради.

Збалансований бюджет
Уряд запланував стабільне зростання вітчизняної економіки.  За два роки номінальний ВВП зросте майже на 1 трлн грн. В наступному році інфляція має зменшитися з 9,9% запланованих на цей рік до 7,4% . Доходи Держбюджету-2019 сягнуть майже 1,3 трлн грн.
Одним із головних завдань у забезпеченні макроекономічної стабільності Уряд визначив скорочення боргів, а відтак – і зменшення боргового навантаження на бюджет. Вже в цьому році сума державного боргу зменшилася на 119,63 млрд грн. або на $2,39 млрд. В наступному році держборг має скоротитися до 52,2% ВВП (в цьому році – 60% ВВП), до  2020 р цей показник зменшиться до 49% ВВП.

Уряд забезпечує стабільне фінансування бюджетних пріоритетів

Безпека і оборона
В період війни найголовнішим пріоритетом для уряду залишається забезпечення обороноздатності держави та безпека громадян. Уряд виконав вимоги РНБО щодо фінансування видатків на оборону і безпеку не менше 5% ВВП. В наступному році на ці статті загалом закладено 209,5 млрд грн., що за загальним фондом більше на 31,5 млрд. грн., ніж в цьому році. 
Зростають також видатки на забезпечення громадської безпеки - на 16,1 млрд грн. (до 82,1 млрд грн.), на зарплати військовослужбовцям - на 24,1 млрд грн. (до 108,3 млрд грн.), на розвиток і модернізацію військової техніки –  на 3,9 млрд грн (до 36,2 млрд).

Енергоефективність
Важлива складова побудови енергонезалежної держави – зменшення споживання енергоресурсів. В наступному році енергоефективні проекти будуть фінансуватися через Фонд енергоефективності, в який закладено 1,6 млрд грн. 400 млн грн. закладено на фінансування «теплих» кредитів. За 4 роки дії програми «теплі кредити» вже отримали  500 тисяч українських родин.

Ремонт і будівництво доріг
В наступному році Уряд продовжить масштабний ремонт і будівництво доріг. Розвиток дорожньої інфраструктури залишається серед пріоритетів бюджетного фінансування. В 2019 р на дороги буде виділено 56 млрд грн. що на 8,3 млрд грн. більше, ніж цього року. На 1 млрд грн. збільшиться фінансування програм забезпечення безпеки дорожнього руху. Загалом на це виділено 2,5 млрд грн.

АПК
Вітчизняний аграрний комплекс формує 12% вітчизняного ВВП і  забезпечує близько 40% всіх валютних надходжень. Тому підтримка АПК залишається серед головних урядових пріоритетів і в бюджеті-2019.  Уряд забезпечив законодавчі вимоги щодо фінансування АПК на рівні не менше 1% загального випуску продукції в аграрному секторі.  Загальний обсяг фінансування - 6,9 млрд грн..  Збережені всі раніше започатковані програми. Зокрема, на розвиток тваринництва в бюджеті закладено 4 млрд грн., на здешевлення придбання вітчизняної техніки – 1,38 млрд грн., на підтримку фермерів – 1 млрд грн.

Децентралізація
Уряд продовжує процес децентралізації, який сприяє фінансовому зміцненню територіальних громад. В наступному році доходи місцевих бюджетів зростуть більше ніж на 40 млрд грн. В той же час уряд збільшує  допомогу у фінансуванні місцевих інфраструктурних проектів. В наступному році бюджет Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) зросте на 3,1 млрд грн. до 9,1 млрд грн. Що дозволить збільшити кількість інфраструктурних проектів, що реалізуються за підтримки Фонду.  В цьому році за рахунок коштів ДФРР та субвенції на розвиток ОТГ  вже реалізується 3170 проектів  на загальну суму 7,7 млрд грн. В 2019 р субвенція на підтримку ОТГ складе 1,9 млрд грн.

Якісна освіта
Уряд турбується про майбутнє країни і створює належні умови для розвитку дітей. Тому освіта залишається серед пріоритетних напрямів соціальних видатків. Загальна сума фінансування освіти у наступному році зросте на 27,8 млрд грн. до 242,1 млрд грн. до  В тому числі ці кошти будуть використані на подальше реформування початкової освіти. На ці цілі виділяється 1 млрд грн. Також в бюджеті передбачені кошти на подальше зростання зарплат вчителів.

Сучасна система охорони здоров’я
В наступному році уряд продовжить масштабну реформу охорони здоров’я. Нова сучасна медицина має підвищити якість лікування і подовжити тривалість життя українців. Зокрема, фінансування оновленої системи первинної медичної допомоги передбачено на рівні 15,3 млрд грн. Також в наступному році стартує реформа екстреної  медичної допомоги, на фінансування якої виділяється 1 млрд грн.  Нові «швидкі» і  диспетчерські системи допоможуть врятувати тисячі життів.  
В наступному році продовжиться програма «Доступні ліки», за якою люди мають можливість отримати ліки від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету ІІ типу безкоштовно, або з незначною доплатою. На її фінансування виділяється 1 млрд грн. Також в наступному році  стартує програма покриття витрат громадян на проведення медичної діагностики. Фактично, держава оплачуватиме  громадянам вартість всіх досліджень, на які їх відправляють сімейні лікарі. На ці цілі в бюджеті закладено 2 млрд грн.
Загалом фінансування охорони здоров’я в 2019 році збільшиться на 9,5  млрд грн. до 92,3 млрд грн.

Соціальний захист
Головна мета всіх реформ, які проводить уряд – підвищення якості життя громадян. Людина є ключовим фокусом всіх реформ. В проект бюджету-2019 закладено подальше зростання соціальних стандартів. Зокрема, мінімальна заробітна плата зросте  до 4173 грн ( на 450 грн або на 12% порівняно з січнем 2018 р).
В 2019 році вперше в історії України завдяки урядовій пенсійній реформі пенсії будуть перераховані автоматично в залежності від інфляції і зростання зарплати. В середньому після перерахунку пенсії зростуть приблизно на 15-20%.
З  наступного року буде проведено монетизацію субсидій на ЖКП. Це означає, що субсідіанти отримувати муть "живі гроші", а не зниження платежів на розмір держдопомоги, як зараз.
Уряд потурбувався про батьків новонароджених – з 1 вересня цього року кожний новонароджений отримуватиме «пакунок малюка» із речами, що необхідні в перші місяці життя. Вартість такого пакунка складає 5 тис грн. В проекті бюджета-2019  закладені кошти на ці витрати і в наступному році.

Культура
Уряд приділяє особливу увагу розвитку культури, що вже дає свої результати. Зокрема, українські фільми стають популярними не тільки на Батьківщині, а й за кордоном.  У наступному році буде продовжено бюджетну підтримку розвитку вітчизняного кіно. На ці цілі закладено 1 млрд грн. Крім того уряд запропонує принципово нову модель фінансування. З наступного року почне функціонувати так званий громадський бюджет. Громадяни самі вирішуватимуть, яку пам’ятку архітектури відновити у своєму регіоні, а держбюджет профінансує відповідні роботи. На ці цілі в проекті бюджет-2019 закладено 0,5 млрд грн.

Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр України:
Ми завершили роботу над документом, який дає старт бюджетному процесу. Важливо, щоб цей бюджет був не тільки реалістичним, а й підтримував розвиток національної економіки і впровадження необхідних змін у війську, в освіті, в охороні здоров’я, інфраструктурі, а також виконання тих завдань, які визначені стратегією розвитку. Бюджет має дати відповіді на питання, як ми маємо жити в 2019 році. В головному кошторисі країни збережені всі ключові напрямки реформ, започатковані в попередні роки.
Далі у нас починаються тримісячні баталії. Але це вже третій наш бюджет. Країна живе, економіка розвивається.  Якби нам не повісили на 1,3 трлн грн боргу, ми зробили б в сотні разів більше того, що зараз можемо собі дозволити. Але я впевнений, що системність наших дій стає відчутною і в зростанні заробітних плат, і у  відновленні дорожньої  інфраструктури, і в підвищенні якості медичних послуг, і в багатьох інших сферах.

За матеріалами департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України


 

Служба зайнятості сприяє мешканцям Тернопілля у відкритті та веденні підприємницької діяльності

Неділя, 16 вересня 2018, 08:53

Безробітним, які мають намір започаткувати власну справу, пропонується участь у різних семінарах, тренінгах, клубах з питань започаткування підприємницької діяльності, організовується навчання за напрямком «Підприємець-початківець», у тому числі в режимі он-лайн.

 

Тим, хто вирішив зайнятися бізнесом, одноразово виплачується допомога по безробіттю для його організації. Її розмір вираховується індивідуально. Таку виплату можуть отримати безробітні, яким виповнилося 18 років, у випадку, якщо вони не можуть бути працевлаштовані за сприяння служби зайнятості протягом 1 місяця у зв'язку з відсутністю для них на ринку праці підходящої роботи.

 

Так, з початку 2018 року 26 безробітним одноразово виплачено допомогу по безробіттю на загальну суму понад 433 тис. грн. Також служба зайнятості, за їхнім бажанням, може організувати навчання за професіями, за якими можуть започаткувати власну справу, наприклад, кравець, перукар, візажист, манікюрник, кондитер, коваль та ін.

 

Для приватних підприємців, які потребують додаткових роз’яснень з питань юридичної чи банківської сфери, податкового, трудового законодавства служба зайнятості організовує надання консультацій компетентними представниками відповідних установ.

 

До слова, у Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості діє Клуб бізнес-подій, де підприємці зустрічаються з цікавими людьми, спілкуються, діляться досвідом роботи.

 

За ініціативи департаменту економіки та торгівлі ОДА у партнерстві з Тернопільським обласним центром зайнятості у Будинку праці в м. Тернополі діє Бізнес-інкубатор, де робочі місця облаштовано комп’ютерами та оргтехнікою, є доступ до інтернету, можна скористатися приміщенням як офісом та зустрітися з діловими партнерами. Цьогорічні 17 учасників інкубатора реалізовують свої ідеї, бізнес-проекти, а це створення сільськогосподарських кооперативів та фермерських господарств, відкриття комплексу з оздоровлення бджолопродуктами, обробка та розпилення природного каменю, вирощування та реалізація зелені, створення ІТ-продуктів, впровадження біоенергетичних проектів та ін.

oda.te.gov.ua

 

На Тернопільщину прибули пакунки малюка. Їх передадуть новонародженим

Субота, 15 вересня 2018, 09:35

247 пакунків малюка передадуть новонародженим малюкам Тернопільщини.  14 вересня голова ОДА Степан Барна вручив їх головам райдержадміністрацій. А вони у свою чергу відвідають кожну родину, у якій народилися дітки.

Меморандум про реалізацію програми підтримки народжуваності дітей в Європі і світі підписали в рамках угоди про співпрацю між Кабінетом міністрів України та дитячим фондом ООН. Це, як наголосив очільник області, цікавий проект, який дає можливість підтримати кожну родину, де є новонароджені дітки.

"Держава виділяє по народженню кожної дитини 41 тис. грн. впродовж трьох років із першою матеріальною допомогою в сумі 10 тис. грн. Сьогодні ми маємо можливість збільшити цю допомогу у вигляді пакунка для дитини", - підкреслив Степан Барна.

Він також уточнив, що проект мав стартувати з 1 вересня, але дещо відбулася затримка. "На сьогоднішній момент в області народилися 247 малюків і наше завдання доставити ці пакунки для кожної дитини", - акцентував Степан Барна.

До кінця року, додамо, має народитися понад 3 тисячі діток. На даному етапі угода укладена між обласною державною адміністрацією та Кабінетом міністрів України на суму 15 млн. грн.


 

На вул. Медова- площа Героїв Євромайдану тимчасово обмежено рух транспорту

П'ятниця, 14 вересня 2018, 07:32

До уваги водіїв!

До 24 вересня 2018р. у Тернополі на вул. Медова - площа Героїв Євромайдану буде перекрито рух автотранспорту для проведення робіт з влаштування верхнього шару асфальтобетонного покриття.

Відповідне рішення було прийняте на засіданні виконавчого комітету міської ради з метою забезпечення безпеки учасників дорожнього руху, керуючись Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про автомобільні дороги», «Про дорожній рух».

Просимо вибачення за тимчасові незручності!

 

До уваги тернополян, які отримують пільги на житлово-комунальні послуги

Четвер, 13 вересня 2018, 07:49

Сім’ям, які отримують пільги на житлово-комунальні послуги та виявили бажання отримувати житлові субсидії в опалювальний період 2018 року, з 01.11.2018  необхідно звернутися до управління соціальної політики Тернопільської міської ради та подати заяву і декларацію про доходи.

Субсидія призначається з місяця подання заяви.

Телефон для довідок: 52-14-03; 23-66-04.

 

Державна реєстрація символіки громадських формувань

Середа, 12 вересня 2018, 07:20

Після створення та державної реєстрації громадської організації, у членів організації часто виникає запитання щодо державної реєстрації символіки громадського формування. Відповідно до ч.1, ст. 18  Закону України «Про громадські об'єднання» 4572-VI від 22.03.2012, Громадське об’єднання із статусом юридичної особи може мати власну символіку (емблему, прапор), яка підлягає реєстрації відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань".

При цьому слід врахувати, що частина друга цієї ж статті визначає, що символіка громадського об’єднання не повинна відтворювати:

1) державні символи України;

2) інші офіційні символи чи знаки, які використовуються державними органами, органами влади Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування, державні та інші нагороди, печатки та інші відмітні знаки цих органів;

3) державні герби, прапори або офіційні назви інших держав;

4) ім’я або зображення фізичної особи без письмової згоди такої особи або її спадкоємців, засвідченої в установленому законом порядку, якщо інше не передбачено законом;

5) інші символи та знаки, використання яких обмежено законом.

Також слід розуміти, що символіка громадського об’єднання має відрізнятися від зображення вже зареєстрованої символіки іншого громадського об’єднання, а порядок її затвердження визначається статутом громадського об’єднання.

Щодо державної реєстрації символіки, то слід наголосити, що у випадку державної реєстрації символіки, суб’єктом державної реєстрації, відповідно до пп.14), ч.1, ст.1   Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» № 755-IV від 15.05.2003(далі - Закон), виступатиме Міністерство юстиції України.

Відповідно до пп.1),  ч.1, ст. 23 Закону, для державної реєстрації символіки подаються такі документи: 1) заява про державну реєстрацію символіки;

2) копія установчого документа юридичної особи;

3) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про затвердження символіки, визначення виду символіки, її опис, а для політичних партій - також текст гімну та/або девізу;

4) зображення символіки (прапора та/або емблеми, текст гімну та/або девізу) у паперовій та електронній формі;

5) опис символіки в паперовій та електронній формі;

6) документ про сплату адміністративного збору - у випадках, передбачених цим Законом.



Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області


 

Документи, що подаються заявником для державної реєстрації громадського об’єднання, що не має статусу юридичної особи

Середа, 12 вересня 2018, 07:19


Державна реєстрація громадського об’єднання, що не має статусу юридичної особи, здійснюється шляхом повідомлення про утворення такого громадського об’єднання, відповідно до статті 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (далі-Закон).

Згідно Закону для повідомлення про утворення громадського об’єднання, що не має статусу юридичної особи, подаються такі документи:

1) заява про державну реєстрацію громадського об’єднання, що не має статусу юридичної особи;

2) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення про утворення громадського об’єднання;

3) відомості про засновників громадського об’єднання (прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, адреса місця проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності) - для фізичної особи; її найменування, місцезнаходження, ідентифікаційний код - для юридичної особи);

4) відомості про особу (осіб), уповноважену представляти громадське об’єднання (прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), контактний номер телефону та інші засоби зв’язку).

Відповідно частини 3 Закону для державної реєстрації змін до відомостей про громадське об’єднання, що не має статусу юридичної особи, що містяться у Єдиному державному реєстрі, подаються заява про державну реєстрацію змін до відомостей про громадське об’єднання, що не має статусу юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі, і примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління громадського об’єднання про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру.

Для державної реєстрації змін до відомостей про громадське об’єднання, що не має статусу юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у зв’язку із зупиненням (припиненням) членства в громадському об’єднанні, що не має статусу юридичної особи, член керівного органу (крім керівника) подає копію заяви про зупинення (припинення) ним членства до відповідних статутних органів громадського об’єднання з відміткою про її прийняття.

Для державної реєстрації припинення громадського об’єднання, що не має статусу юридичної особи, подається примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління громадського об’єднання, що не має статусу юридичної особи, про його саморозпуск.



Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області


 

Грошова допомога надається на підставі переліку документів

Вівторок, 11 вересня 2018, 15:43

Повідомляємо, що грошова допомога з коштів міського бюджету надається громадянам на лікування, відповідно до поданої заяви на ім’я міського голови (вул. Листопадова, 6 , кабінет №12) та наступних документів: копія паспорту, ідентифікаційного номеру та довідки з лікувального закладу.

За додатковою інформацією просимо звертатися за телефоном 23-56-52.

rada.te.ua

 

Набережну Тернопільського ставу на вул. Руській встелили тротуарною плиткою

Вівторок, 11 вересня 2018, 08:18

На дамбі Тернопільського ставу зі сторони парку «Топільче» та зі сторони ставу  підрядники завершили оновлення пішохідних доріжок.

Тут, зокрема, замінили бордюри та влаштували тротуари фігурними елементами мощення, а на частині пішохідної доріжки зі сторони парку облаштовано також велодоріжку.

Нагадаємо, ремонт тротуарів по обидві сторони вул. Руської виконувався в рамках повної реконструкції дамби Тернопільського ставу. Протягом капітального ремонту дорожнього покриття, що здійснювався у три етапи, підрядники демонтували стару бруківку, провели повну заміну інженерних мереж, встелили геотекстиль, основу дорожнього покриття та нижній і верхній шари асфальтобетону. Окрім реконструкції дорожнього покриття, на цій вулиці проводилися роботи із заміни опор контактної мережі та оновлення вуличного освітлення.

 

У Тернополі оновлюють фасад старовинного будинку

Понеділок, 10 вересня 2018, 08:28

У центрі Тернополя на бульварі Тараса Шевченка працівники підрядної організації оновлюють фасад старовинного будинку, більш відомого як житлово-торгівельний будинок «Кооператор».

Ця історична кам’яна будівля була зведена у 1906 р. та є пам’яткою місцевого значення. Будинок завжди мав відношення до торгівлі та кооперації. Зокрема, за часів існування Радянського Союзу тут був універмаг та магазин «Кооператор». І сьогодні, як  у давні роки, весь перший поверх будинку займають суб’єкти роздрібної торгівлі.

До слова, ймовірно, до 1939 року власником будинку була родина тернопільського купця Генріха Сасовера, що мешкала на другому поверсі. Голова родини був власником великої крамниці різноманітних делікатесів, яку згодом конфіскували представники колишньої влади.

 

У Тернополі муніципальна поліція штрафуватиме осіб, які спалюють сухе листя

Неділя, 09 вересня 2018, 13:35

У зв’язку із зверненнями тернополян про несанкціоноване спалювання опалого листя та іншої сухої рослинності мешканцями приватних секторів, а також прилеглих сіл та районів, управління муніципальної поліції Тернопільської міської ради нагадує, що самовільне спалювання рослинних залишків не лише шкодить навколишньому середовищу, а також є адміністративним правопорушенням, що карається накладенням штрафу від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а  на посадових осіб - від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У випадку ухвалення відповідного законопроекту, мінімальний штраф за спалювання листя в майбутньому може становити 180 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

В осінній період громадськими інспекторами з охорони довкілля спільно з екологами здійснюються спеціальні перевірки на дотримання природоохоронного законодавства та виявлення фактів спалювання у межах міста Тернополя твердих побутових відходів, опалого листя, стерні та залишків сухої рослинності.

При виявленні паліїв сухого листя, на них будуть складені адміністративні протоколи за порушення природоохоронного законодавства та передано їх на розгляд в екологічну інспекцію.

Повідомляти про зазначені порушення тернополяни можуть в Державну екологічну інспекцію у Тернопільській області (вул. Шашкевича, 3) та у муніципальну поліцію за телефоном +38 073 015 1481 (Viber).

 

Середньомісячна заробітна плата по м.Тернополю та стан її виплати

Субота, 08 вересня 2018, 09:09

Середньомісячна номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій (із кількістю найманих працівників 10 і більше осіб) по м.Тернополю за ІІ квартал 2018 р. становила 7208 грн.

Сума заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах м.Тернополя станом на 1 серпня 2018 р. становила 7,1 млн.грн, з них 80,5% – на економічно активних підприємствах.






Головне управління статистики

у Тернопільській області








Довідки за телефоном (0352) 25 27 06

Веб-сайт ГУС: http://www.te.ukrstat.gov.ua



 

У Тернополі муніципальна поліція штрафуватиме осіб, які спалюють сухе листя

П'ятниця, 07 вересня 2018, 10:22

У зв’язку із зверненнями тернополян про несанкціоноване спалювання опалого листя та іншої сухої рослинності мешканцями приватних секторів, а також прилеглих сіл та районів, управління муніципальної поліції Тернопільської міської ради нагадує, що самовільне спалювання рослинних залишків не лише шкодить навколишньому середовищу, а також є адміністративним правопорушенням, що карається накладенням штрафу від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а  на посадових осіб - від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У випадку ухвалення відповідного законопроекту, мінімальний штраф за спалювання листя в майбутньому може становити 180 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

В осінній період громадськими інспекторами з охорони довкілля спільно з екологами здійснюються спеціальні перевірки на дотримання природоохоронного законодавства та виявлення фактів спалювання у межах міста Тернополя твердих побутових відходів, опалого листя, стерні та залишків сухої рослинності.

При виявленні паліїв сухого листя, на них будуть складені адміністративні протоколи за порушення природоохоронного законодавства та передано їх на розгляд в екологічну інспекцію.

Повідомляти про зазначені порушення тернополяни можуть в Державну екологічну інспекцію у Тернопільській області (вул. Шашкевича, 3) та у муніципальну поліцію за телефоном +38 073 015 1481 (Viber).

rada.te.ua

 

До уваги мешканців м. Тернополя! Відключення електроенергії

П'ятниця, 07 вересня 2018, 08:08

Повідомляємо, що у зв’язку із ремонтними роботами, не буде електропостачання в окремих будинках Тернополя, а саме:

  • 07.09.18р. з 10.00 год. до 13.00 год. за адресами: проспект Степана Бандери, 65 – 79.

Просимо вибачення за тимчасові незручності!

 

Вулиці Бережанська та Тролейбусна уже відкриті для проїзду транспорту

Вівторок, 04 вересня 2018, 13:23

Днями у Тернополі на вулицях Бережанській та Тролейбусній завершився капітальний ремонт проїжджої частини. Рух транспорту на цих ділянках дороги уже відновлено.

Зі слів начальника відділу технагляду Олега Вітика, в рамках капітального ремонту на вул. Тролейбусній (від житлового будинку №4а до вул. Бережанської) підрядники влаштували 150 м труб дощової каналізації з підключенням до вул. Бережанської та провели заміну дорожнього покриття, а на вул. Бережанській (від вул. Лучаківського до вул. Тролейбусної) виконано заміну верхнього шару дорожнього покриття, а також часткову заміну бордюрного каменю. А наразі працівники підрядної організації капітально ремонтують пішохідні ділянки.

Цими днями ремонтні роботи дорожнього покриття із заміною інженерних мереж тривають також на вул. В. Чорновола (від  вул. І. Франка до  вул. Б. Хмельницького) та на перехресті вул. Бригадна-вул. Глибока Долина - вул. Хліборобна.

 

Сергій Надал привітав довгожительку Тернополя із 101-річним ювілеєм

Понеділок, 03 вересня 2018, 14:18

«Книга рекордів Тернополя» поповнилась новими іменами. В рамках святкування Дня міста очільник Тернополя Сергій Надал привітав найстарішу жительку Тернополя Ніну Струкало та вручив їй пам’ятний сертифікат – «Рекорд найстаршої тернополянки».

Жінка нещодавно відсвяткувала 101-річний ювілей. Сертифікат – «Рекорд найстаршого тернополянина» отримав 99-літній Михайло Гавловський.

«Приємно відзначати, що в нашому місті мешкають такі люди, які є прикладом для кожного з нас, є носіями життєвої мудрості та досвіду. Вони присвятили своє життя, свій досвід у розбудову нашого міста. Я дякую їм за це», - зауважив Сергій Надал.

 

У Тернополі на території школи №5 облаштували сучасний спортивний майданчик

Понеділок, 03 вересня 2018, 08:45

На початку вересня очільник Тернополя Сергій Надал презентував новий спортивний  майданчик на території спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №5 з поглибленим вивченням іноземних мов. Також міський голова привітав усіх з Днем Знань.

«Ця територія, яка раніше не використовувалася, зараз буде повноцінно функціонувати. Я впевнений, що цей сучасний майданчик стане улюбленим місцем учнів школи, оскільки тут можна буде займатися не лише ігровими видами спорту, а й легкою атлетикою, а також виконувати вправи на тренажерах, - зазначає Сергій Надал. - Окрім того, для додаткового комфорту, тут буде зроблено благоустрій території. Роботи заплановано завершити протягом двох тижнів».

Нагадаємо, у Тернополі нещодавно відбулося відкриття спортивного майданчика на вул. Київській та на стадіоні спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №29. А незабаром універсальний майданчик для занять ігровими видами спорту з’явиться також на перехресті вулиць Протасевича, 10А – Лесі Українки.

 

Коли підприємець-загальносистемник проводить остаточний розрахунок єдиного внеску

Неділя, 02 вересня 2018, 09:45

Тернопільська ОДПІ нагадує, що абзацом третім частини восьмої ст. 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначено, що платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), зокрема, фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Суми єдиного внеску, сплачені фізичними особами – підприємцями на загальній системі оподаткування протягом року (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня звітного року, та до 20 січня року, наступного за звітним роком), враховуються такими платниками при остаточному розрахунку за календарний рік згідно з даними, зазначеними у Податковій декларації про майновий стан і доходи та результатів перевірок діяльності таких осіб, що призвела до збільшення або зменшення розміру доходу, який підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. При цьому враховується кількість місяців, протягом яких така особа перебувала на обліку як платник єдиного внеску.

Платники формують та подають Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (далі – Звіт) один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом.

Термін сплати зобов’язань, визначених фізичними особами – підприємцями на загальній системі оподаткування, у Звіті настає в день подання такого Звіту, відповідно єдиний внесок необхідно сплатити до дати його подання включно.

Детальніше – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1. Телефон для довідок: 43-46-10.


 

Ростислав Семків презентує нову книгу – «Як читати класиків»

П'ятниця, 31 серпня 2018, 09:19

14 вересня о 19:00 у «Бункермузі» відомий літературознавець, автор і видавець Ростислав Семків презентує нову книгу – «Як читати класиків». Автор проведе лекцію про пошук особистої читацької стратегії, що, коли і як читати, що отримувати користь і задоволення від книжок.

Ця книжка про підкорення могутньої сили — сили літератури. Автор веде непростим, проте цікавим шляхом: через різні жанри та творчість відомих письменників — від Олександра Дюма та Еміля Золя до Вірджинії Вулф та Джона Толкіна. За час подорожі читач навчиться розуміти книжки краще: вловлювати неочевидні сенси і зв’язки між текстами, отримувати задоволення від складного письма і, врешті, виробляти власні стратегії читання.

 

Шершні продовжують дошкуляти мешканцям Тернопільщини

Середа, 29 серпня 2018, 11:29

Bdzholy-e1501142254149-768x51228 серпня рятувальники тричі виїжджали на допомогу людям, які потерпали від небезпечних комах. В захисних костюмах, із дотриманням необхідних заходів безпеки представники ДСНС знешкодили гнізда шершнів, що оселилися в небезпечній близькості та своєю агресивною поведінкою загрожували людям.

Осередки цих небезпечних комах вилучено з горищ житлових будинків в селах Базниківка Бережанського району та Марилівка й Ридодуби Чортківського району.

http://tgn.in.ua

 

На скільки подешавшали овочі на тернопільських ринках?

Середа, 29 серпня 2018, 11:26

ua_borshНa тернoпiльськoму ринку пoдешевшaли oвoчi, якi вхoдять дo бoрщевoгo нaбoру, прoте не всi. Oкремi, нaвпaки, стaли ще дoрoжчими.

Стoлoвий буряк нaйбiльше знизився у цiнi – aж нa 29,3%. Нинi купити кiлoгрaм гoлoвнoгo кoренеплoду для укрaїнськoгo бoрщу вaртує 12 гривень зa кiлoгрaм. Нa 27% здешевшaлa й мoрквa. Її у Тернoпoлi мoжнa купити пo 22 грн/кг.

Кiлoгрaм кaпусти бiлoкaчaннoї нa ринку кoштує 10 гривень, a це нa 3% менше, нiж у червнi-липнi.

Лiдерoм в цiнi стaлa цибуля. Її цiнa пiдстрибнулa дo 13 гривень зa кiлoгрaм, тoбтo нa 23%. Недешевa й кaртoпля – 9 грн/кг (12% бiльше нiж у липнi).

Oтже, нaйбiльше пoдешевшaли ялoвичинa, фiле курятини, кaпустa тa мoрквa. Прoте експерти прoгнoзують пiдвищення цiн у вереснi. Тoдi пришвидшиться iнфляцiя. Тaкoж пoчнеться девaльвaцiя гривнi.

Джерелo: Гaлaс

 

Завдяки соціально відповідальному бізнесу у Тернополі біля острівця «Чайка» оновили дитячий майданчик

Понеділок, 27 серпня 2018, 07:37

На День Незалежності України у Тернополі відкрили оновлений дитячий майданчик, який розташований на Набережній ставу (біля острівця «Чайка»). На відкриття прийшли десятки дітей з батьками, очільник Тернополя Сергій Надал, а також меценати – представники ТМ «Молокія», які й виконали реконструкцію майданчика.

«Оновлення одного з найвідвідуваніших дитячих майданчиків ще раз демонструє, що у Тернополі є соціально відповідальний бізнес, який і сплачує податки, і допомагає громаді якісними проектами, - зазначив міський голова Сергій Надал. – Переконаний, що цей дитячий майданчик буде одним з улюблених місць для відпочинку дітей та батьків та стане ще одним соціальним простором, який із задоволенням відвідуватимуть тернополяни».

 

У Тернополі нагородили чемпіонів світу з водно-моторного спорту одразу у трьох класах

Понеділок, 27 серпня 2018, 07:35

26 серпня на Тернопільському ставі завершилися перегони, які визначили призерів трьох етапів Чемпіонату світу з водно-моторного спорту. Нагадаємо, змагання у класах F150, F250 та F500 тривали протягом 25 та 26 серпня, участь у яких взяло 48 найкращих спортсменів з 15 країн.

Міський голова Тернополя Сергій Надал подякував президенту Національній федерації водно-моторного спорту України Віктору Шемчуку, організаторам та партнерам, завдяки яким у нашому місті відбулося це спортивне дійство.

«На ці декілька днів Тернопіль став світовою столицею водно-моторного спорту. Я дякую учасникам Чемпіонату за неймовірну атмосферу та емоції, а тернополянам - за підтримку та теплий прийом, - зазначив очільник Тернополя Сергій Надал. - Бажаю спортсменам нових досягнень та перемог і запрошую усіх до Тернополя на змагання у 2019 році».

Президент Національної федерації водно-моторного спорту України Віктор Шемчук розповів, що протягом останніх п’яти років в Тернополі проведено чотири чемпіонати світу, а цього року, вперше за всю історію водно-моторного спорту, відбулося одночасно три етапи чемпіонату світу (у класах F150, F250 та F50).

«Інфраструктура та рівень проведення змагань у Тернополі визнані найкращими у світі, а Чемпіонат щороку стає найважливішою подією у водно-моторному спорті світу», - додав Віктор Шемчук.

 

У Тернополі на однойменному бульварі відкрили пам’ятник Симону Петлюрі

Субота, 25 серпня 2018, 11:33

У День Незалежності Україні у Тернополі офіційно відкрили пам’ятник українському державному та військовому діячу часів Української революції, Голові Директорії УНР та отаману війська і флоту УНР Симону Петлюрі.

Зі слів очільника Тернополя Сергія Надала, Симон Петлюра – непересічна постать в історії України. Будучи українським державним, військовим та політичним діячем, він намагався у дуже складних умовах відновити українську державу і продовжував це робити у еміграції.

«Симон Петлюра, як вважають історики, є фундатором збройних сил України, - каже Сергій Надал. – Тому у час, коли Україна вже 27 років Незалежна, проте й надалі продовжує боротися за свою Незалежність у війні, дуже символічним є відкриття пам’ятника цій історичній постаті у Тернополі. Надіюся, що сучасне та наступне покоління буде вивчати досвід Симона Петлюри та так само віддано боротися за Україну, за її краще майбутнє, як вільної, незалежної та самостійної країни».

До слова, пам’ятник встановлений в однойменному сквері Симона Петлюри, де у 2017 році під час реконструкції бульвару було влаштовано дитячий та спортивний майданчики, пішохідні доріжки, а також оновлено вуличне освітлення.

 

Програма Чемпіонату світу з водно-моторного спорту у Тернополі

Субота, 25 серпня 2018, 11:28

Сьогодні та завтра Тернопіль стає ареною для світових змагань з водно-моторного спорту, участь у яких беруть представники 15 країн.

Чемпіонат світу з водно-моторного спорту на Тернопільському ставі триває ще 25-26 серпня, протягом яких гонщики змагаються у трьох етапах у класах F125, F250 та F500. У класі F500, в якому змагаються професійні спортсмени на швидкісних човнах, приймає участь і діючий чемпіон світу Аттіла Хавас (Австрія).

 

Програма Чемпіонату Світу з водно-моторного спорту - 2018

25 серпня

- 08.15 - 10.45 офіційні тренування

- 10.45 - 11.45 кваліфікаційні заїзди F125

- 11.45 - 12.45 кваліфікаційні заїзди F250

- 12.45 - 13.45 кваліфікаційні заїзди F500

- 15.00 - 15.30 перша гонка ЧС2018 F125

- 15.30 - 16.00 перша гонка ЧС2018 F250

- 16.00 - 16.30 перша гонка ЧС2018 F500

 

26 серпня

- 11.30 - 12.00 друга гонка ЧС2018 F125

- 12.00 - 12.30 друга гонка ЧС2018 F250

- 12.30 - 13.00 друга гонка ЧС2018 F500

- 14.00 - 14.30 третя гонка ЧС2018 F125

- 14.30 - 15.00 третя гонка ЧС2018 F250

- 15.00 - 15.30 третя гонка ЧС2018 F500

Урочиста церемонія нагородження переможців етапу чемпіонату світу розпочнеться о 20.00 год. на Набережній тернопільського ставу.

 

У Тернополі встановлять пам’ятник Симону Петлюрі

Четвер, 23 серпня 2018, 09:11

У Тернополі розпочали встановлення пам’ятника українському державному та військовому діячу часів Української революції 1917-1921 рр., Голові Директорії УНР та отаману війська і флоту УНР Симону Петлюрі.

Пам’ятник буде облаштований в однойменному сквері Симона Петлюри, де у 2017 році під час реконструкції бульвару було облаштовано дитячий та спортивний майданчики, пішохідні доріжки, а також оновлено вуличне освітлення. Автор монументу - скульптор Дмитро Пилип’як.

Урочисте відкриття пам’ятника відбудеться під час святкування Дня Незалежності України, 24 серпня об 11.00 год.

Довідка: Симон Петлюра (1879, Полтава - 1926, Париж) - український державний, військовий та політичний діяч, публіцист, літературний і театральний критик. Організатор українських збройних сил. Член Генерального секретаріату Української Центральної Ради на посаді Генерального секретаря з військових справ, Головний отаман військ Української Народної Республіки (УНР), Голова Директорії УНР.

 

На День міста п’ять тернополян отримають сертифікати на квартири

Четвер, 23 серпня 2018, 09:08

Враховуючи рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради про затвердження протоколів засідань громадської комісії з житлових питань та спеціально створеної робочої групи (щодо здійснення управління, контролю та координації порядку виділення і першочергового надання земельних ділянок та житла особам, які брали участь в антитерористичній операції і сім’ям, члени яких загинули під час участі в антитерористичній операції) та після розгляду звернень громадських організацій щодо забезпечення житлом пільгових категорій громадян з числа багатодітних сімей, ліквідаторів чорнобильської аварії та сімей учасників антитерористичної операції, виконавчим комітетом міської ради прийнято рішення про виділення житла п’ятьом мешканцям Тернополя, що потребують покращення житлових умов. Серед них:

  • Кірілеску О.З, учасник ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 1 категорії, особа з інвалідністю II групи;
  • Паславська А. О., учасник антитерористичної операції, одинока мати, на утриманні в якої перебуває неповнолітня дитина-інвалід;
  • Ярошевський В.І., учасник антитерористичної операції з сім’єю у складі 5-ти осіб, зокрема дружина та троє неповнолітніх дітей, одна з яких - з особливими потребами;
  • Багатодітна сім’я Балик, у якій виховується 11 дітей (Лілії Балик присвоєно почесне звання України «Мати-героїня»);
  • Багатодітна сім’я Задойоних, якій виховується 9 дітей, 2 з яких - інваліди з дитинства (Наталії Задойоній присвоєно почесне звання України «Мати-героїня»).

 

Урочисте вручення сертифікатів на квартири міським головою Тернополя Сергієм Надалом відбудеться 28 серпня під час святкових заходів з нагоди відзначення Дня міста.

 

Сторінка 66 з 109

«ПочатокПопередня61626364656667686970НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер