images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

З 1 січня 2016 року скасовано додатковий імпортний збір

Середа, 13 січня 2016, 09:51

Законом України від 24.12.2015 р. №912-VІІІ «Про заходи щодо стимулювання зовнішньоекономічної діяльності» скасовано додатковий імпортний збір, що був запроваджений в Україні тимчасово строком на 12 місяців.

Згідно з новим документом втратив чинність Закон України від 28.12.2014 р. №73- VІІІ «Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті XII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року».

Нагадаємо, що збір справлявся з товарів, які ввозилися на митну територію України у митному режимі імпорту (тобто для вільного обігу на митній території України), незалежно від країни їх походження, в розмірі 10% та 5%.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Пожежний сповіщувач поліції охорони врятував життя

Середа, 13 січня 2016, 08:19

Сьогодні системи пожежної сигналізації поліції охорони є загальнодоступними для влаштування на об’єктах різних форм власності. А затрати на її встановлення, як свідчить практика, завжди виправдані. Як приклад, через витік газу, святкові дні мало не стали фатальними для однієї з сімей Тернополя.

Завбачлива сім”я підприємців заздалегідь подбала про безпеку свого магазину та житла і, аби ті залишались у цілковитій безпеці, встановили систему пожежної сигналізації поліції охорони.

Спеціальний пожежний сповіщувач повністю виправдав себе в ніч коли відбувся витік газу в магазині. Сигнал «тривога» миттєво надійшов на пульт централізованого спостереження Управління поліції охорони в Тернопільській області. Поліцейські охорони за декілька хвилин були на місці події. До прибуття газової служби та МНС, група реагування поліції охорони, діючи професійно грамотно, миттєво сповістила власників про загрозу та подбала про їх евакуацію, адже магазин та їх оселя були сусідніми приміщеннями.

Завдяки оперативним та професійним діям поліцейських охорони та газової служби відтік газу було ліквідовано, здоров’ю та цілісності помешкання нічого не загрожувало.

Працівники Управління поліції охорони, вкотре, нагадують мешканцям Тернополя, що пожежу, як і крадіжку, краще попередити, ніж потім компенсовувати завдані збитки. Цілодобове спостереження за станом пожежної та охоронної сигналізації з подальшим реагуванням нині є не розкішшю, а необхідністю.

 

Платники Тернопільщини сплатили майже 400 млн грн податку на прибуток

Вівторок, 12 січня 2016, 08:23

Впродовж 2015 року платники Тернопільщини сплатили до Зведеного бюджету України 382,5 млн грн податку на прибуток. Із зазначених коштів державний бюджет одержав 339,2 млн грн, а місцева казна – 43,3 млн грн.

Минулого року до загального фонду зведеного бюджету платники податків забезпечили надходження близько 2 млн грн. частини чистого прибутку господарських організацій.

Варто зазначити, що на Тернопільщині здійснюють діяльність понад три тисячі суб’єктів господарювання, які сплачують податок на прибуток. Близько 300 платників сплачують щомісячні авансовані внески з цього податку в сумі 29, 4 млн грн, що на 6 млн грн більше аналогічного періоду 2014 року.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

З початком 2016 року в Україну заборонено ввозити автомобілі, що не відповідають екологічним вимогам стандарту Євро-5

Понеділок, 11 січня 2016, 13:13

Положеннями статтей 2-3 Закону України від 6 липня 2005 року №2739-IV «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» (далі – Закон №2739) встановлено, зокрема, що пропуск на митну територію України з метою вільного обігу та першу реєстрацію в Україні транспортних засобів за кодами товарних позицій 8701 20, 8702, 8703, 8704, 8705 згідно з УКТ ЗЕД як вироблених в Україні, так і ввезених на митну територію України, нових і таких, що були в користуванні, здійснюють за умови їх відповідності екологічним нормам не нижче рівня «ЄВРО-5» – з 1 січня 2016 року, за винятком транспортних засобів, вироблених в Україні або ввезених на митну територію України до 31 грудня 2015 року включно.

Посилення вимог до екологічних параметрів транспортних засобів при ввезенні в Україну вводиться відповідно до Закону України від 08.08.2012 р. №5177 «Про внесення змін до Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» щодо колісних транспортних засобів».

Стандарт Євро-5 є обов’язковим для всіх нових вантажних автомобілів, які продаються в ЄС, з жовтня 2008 року і для всіх легкових автомобілів − з 1 вересня 2009 року.

Документом, що засвідчує відповідність транспортних засобів вимогам технічних регламентів та національних стандартів, є сертифікат або інший документ про підтвердження відповідності, виданий згідно із законодавством України, що вказує, якому саме рівню екологічних норм відповідає за конструкцією транспортний засіб.

Дія статей 1 і 2 Закону №2739 не поширюється на транспортні засоби, які ввозяться на митну територію України тимчасово, з метою транзиту та при переселенні громадян на постійне місце проживання до України.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Продовжується реєстрація на ЗНО-2016

Понеділок, 11 січня 2016, 08:06

Інформація

управління освіти і науки Тернопільської міської ради

з питань пробного ЗНО-2016

 

1. До 30 січня (включно) продовжується реєстрація осіб, які бажають взяти участь у пробному зовнішньому незалежному оцінюванні 2016 року.

2. Реєстрація здійснюється тільки через мережу Інтернет.

3. Бажаючим проходити пробне тестування у м. Тернополі необхідно зареєструватись на сайті Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти (www.test.if.ua) у розділі «Реєстрація на пробне ЗНО-2016».

4.Заповнити та роздрукувати на сайті форму заяви на ПРОБНЕ ЗНО з кодом та паролем інформаційної сторінки «Особистий кабінет учасника пробного ЗНО» і квитанцією(-ями) на оплату проходження Пробного ЗНО.

5.Здійснити оплату на основі квитанції(-ій) на оплату проходження ПРОБНОГО ЗНО протягом 7 (семи) робочих днів в установах будь-якого банку України.

6. Квитанція на оплату не є квитанцією про оплату, яку слід отримати в банку.

7. Вартість одного пробного тестування - 111 грн. (без урахування банківського збору).

8. Квитанція про оплату вважається:

-підтвердженням факту реєстрації на ПРОБНЕ ЗНО-2016;

-підтвердженням ознайомлення та згоди учасника з умовами проходження пробного тестування.

9. У разі неучасті особи у ПРОБНОМУ ЗНО сплачені кошти не повертаються, але за особою залишається право отримати примірник тестового зошита і правильні відповіді до тестових завдань у триденний термін за адресою, вказаною у запрошенні (реєстраційній картці).

10. Запрошення (реєстраційна картка) роздруковується самостійно з інформаційної сторінки «Особистий кабінет учасника ПРОБНОГО ЗНО» на сайті Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти (www.test.if.ua) після 12 березня 2016 року.

У запрошенні (реєстраційній картці) вказується інформація про пункт(-и) пробного тестування м. Тернополя, у якому (-их) учасник буде проходити ПРО-ЗНО-2016.

 

11. ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!

 

Кожен зареєстрований може взяти участь у тестуваннях з таких предметів за власним вибором:

-02 квітня 2016 року (субота) - українська мова і література;

-09 квітня 2016 року (субота) - англійська, німецька, французька, іспанська мови, біологія, географія, історія України, математика, російська мова, фізика, хімія.

 

Учасник ПРОБНОГО ЗНО зможе пройти очно лише 1 тестування 02.04.2016 та 1 тестування 09.04.2016!!!

 

12.Учасники пробного тестування повинні: прибути до пункту пробного тестування до його початку, маючи з собою:

-квитанцію про сплату вартості послуг з проведення пробного тестування;

-запрошення (реєстраційну картку);

-паспорт або свідоцтво про народження.

 

(Контактні телефони

У Івано-Франківському регіональному центрі оцінювання якості освіти

(0342)-75-09-75 (багатоканальний номер гарячої лінії), за яким можна отримати додаткову інформацію про зовнішнє незалежне оцінювання.

 

Контактні телефони у м.Тернополі:

43-57-85 (вул. М. Кривоноса, 7а, Тернопільський обласний комунальний інститут післядипломної педагогічної освіти, Шайнюк Юрій Чеславович),

40-09-94 (бульвар Шевченка,1, Тернопільський комунальний методичний центр науково-освітніх інновацій та моніторингу, Трофимчук Андрій Васильович).

 

Що зміниться для тернополян у пільгах у 2016 році

Понеділок, 11 січня 2016, 06:28

subsydiya

Прийнятий наприкінці грудня 2015 року новий соціальний законопроект змінює “правила гри” для пільговиків. Журналісти сайту “24” пропонують вашій увазі детальний перелік змін.

Верховна Рада України ухвалила, а президент підписав Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики)”. Головне його нововведення – передача органам місцевого самоврядування повноважень приймати рішення про надання окремих видів пільг для низки категорій громадян, для яких раніше ці пільги забезпечувала держава. Зокрема, йдеться про безоплатний проїзд у громадському транспорті, пільги на оплату житлово-комунальних послуг, користування квартирним телефоном.

У парламенті та уряді вважають, що цей закон буде сприяти “стабілізації фінансового стану держави”. Однак правознавці висловлюють побоювання, що ідея оплати пільг з місцевого бюджету так і залишиться ідеєю. Адже бюджет місцевих рад на совісті місцевих депутатів, і тільки від них залежить, чи знаходитимуть вони кошти на фінансування пільг.

Пільги, що будуть надаватися за рішенням органу місцевого самоврядування за рахунок коштів місцевого бюджету для різних категорій пільговиків

Інваліди війни та прирівняні до них особи:
– безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних, внутрішньо- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання;
– позачерговий безплатний капітальний ремонт власних жилих будинків і квартир та першочерговий поточний ремонт жилих будинків і квартир;
– позачергове безплатне встановлення квартирних телефонів і позачергове користування всіма послугами зв’язку.
– 50-відсоткова знижка абонементної плати за користування квартирним телефоном, а для інвалідів Великої Вітчизняної війни та війни з Японією 100-процентна знижка;
– для інвалідів 1 і 2 груп – право безплатного проїзду один раз на рік (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом, а особам, які супроводжують інвалідів I групи (не більше одного супроводжуючого), – 50-процентна знижка вартості проїзду.

Учасники війни:
– позачергове користування всіма послугами зв’язку та позачергове встановлення телефонів (оплата у розмірі 20 процентів від тарифів вартості основних та 50 процентів – додаткових робіт). 50-відсоткова знижка абонементної плати за користування квартирним телефоном.

Колишні в’язні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання:
– позачергове користування всіма послугами зв’язку та позачергове встановлення телефонів (оплата у розмірі 20 відсотків тарифів на основні та 50 відсотків – на додаткові роботи). 50-відсоткова знижка абонентної плати за користування квартирним телефоном.

Колишні неповнолітні в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання:
– позачергове користування всіма послугами зв’язку та позачергове встановлення на пільгових умовах квартирних телефонів (оплата в розмірі 20 відсотків тарифів на основні та 50 відсотків – на додаткові роботи). 50-відсоткова знижка абонентної плати за користування квартирним телефоном.

Колишні малолітні в’язні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнані інвалідами:
– позачерговий безоплатний капітальний ремонт власних жилих будинків та квартир і першочерговий поточний ремонт жилих будинків та квартир;
– позачергове безоплатне встановлення квартирних телефонів і позачергове користування всіма послугами зв’язку. 50-відсоткова знижка абонентної плати за користування квартирним телефоном.

Особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (у тому числі члени сімей померлих (загиблих) осіб, нагороджених орденом Героїв Небесної Сотні, Героїв Радянського Союзу, повних кавалерів ордена Слави, осіб, нагороджених чотирма і більше медалями “За відвагу”, а також Героїв Соціалістичної Праці тощо):
– звільнення від квартирної плати незалежно від форми власності житлового фонду, від оплати комунальних послуг (водопостачання, каналізація, газ, електроенергія, гаряче водопостачання, центральне опалення, а в будинках, що не мають центрального опалення, – надання палива, придбаного у межах норм, установлених для продажу населенню, та інші види комунальних послуг), від оплати скрапленого балонного газу для побутових потреб, від плати за користування домашнім телефоном і позавідомчою охоронною сигналізацією житла;
– безплатний капітальний ремонт жилих будинків (квартир), що знаходяться у їх власності;
– позачергове користування всіма видами послуг зв’язку, позачергове і безплатне встановлення домашніх телефонів, позачергове і безплатне обладнання житла засобами позавідомчої охоронної сигналізації;
– щомісячна виплата грошової компенсації витрат на автомобільне паливо з розрахунку 50 літрів високооктанового бензину на місяць відповідно до діючих цін на паливо за наявності особистого транспортного засобу;
– безплатне поховання з військовими почестями померлої (загиблої) особи, нагородженої орденом Героїв Небесної Сотні, померлого (загиблого) Героя Радянського Союзу, повного кавалера ордена Слави, особи, нагородженої чотирма і більше медалями “За відвагу”, Героя Соціалістичної Праці;
– спорудження на могилі померлого (загиблого) незалежно від часу смерті надгробка за встановленим Урядом України зразком;
– виплата дружині (чоловіку) і дітям віком до 18 років у разі смерті (загибелі) одноразової допомоги в розмірі п’яти прожиткових мінімумів, затверджених законом на день смерті (загибелі), у розрахунку на місяць на одну особу.

Військовослужбовці, а також звільнені з військової служби особи, які стали інвалідами під час проходження військової служби, та члени їх сімей, які пере-бувають на їх утриманні, батьки та члени сімей військовослужбовців, які загинули (померли) або пропали безвісти під час проходження військової служби:
– 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирної плати) та плати за комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги) в жилих будинках усіх форм власності в межах встановлених норм, передбачених законодавством;
– для осіб, звільнених з військової служби, які стали інвалідами під час проходження військової служби;
– 50-відсоткова знижка плати за встановлення і користування квартирним телефоном;

Військовослужбовці, які стали інвалідами внаслідок бойових дій, учасники бойових дій та прирівняні до них особи, а також батьки військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження військової служби:
– право безоплатного проїзду всіма видами міського пасажирського транспорту загального користування (крім таксі) в межах адміністративного району за місцем проживання, залізничного та водного транспорту приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів;
– 50-відсоткова знижка при користуванні міжміським залізничним, повітряним, водним та автомобільним транспортом.

Ветерани військової служби, ветерани органів внутрішніх справта інші категорії осіб, на яких поширюється дія Закону “Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист”:
– 50-відсоткова знижка плати за користування квартирним телефоном;
– безоплатний проїзд (туди і назад) у межах України один раз на рік залізничним транспортом у купейному вагоні швидкого чи пасажирського потягу або водним чи автомобільним транспортом міжміського сполучення для лікування та відпочинку у санаторіях та будинках відпочинку;
– безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (за винятком таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах України.

Інваліди 1 та 2 групи, діти-інваліди та особи, які супроводжують інвалідів 1 групи або дітей-інвалідів:
– безоплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім таксі);
– 50-відсоткова знижка вартості проїзду на внутрішніх лініях (маршрутах) повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня по 15 травня.

Багатодітні сім’ї:
– позачергове встановлення квартирних телефонів. 50-відсоткова знижка плати за користування квартирним телефоном;
– безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних, внутрішньо- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання.

Учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які належать до категорії 1:
– 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирної плати, плати за утримання будинків), комунальними послугами (газ, електрична і теплова енергія, водопостачання, водовідведення та інші послуги) у межах середніх норм споживання, передбачених законом, телефоном;
– безкоштовне користування всіма видами міського та приміського транспорту (крім таксі, в яких число посадочних місць для пасажирів не більше 9) на території України;
– безкоштовний проїзд один раз на рік до будь-якого пункту України і назад автомобільним або повітряним, або залізничним, або водним транспортом з правом першочергового придбання квитків;
– позачергове встановлення телефону з оплатою 50 процентів вартості його встановлення

Учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які належать до категорії 2:
– 50-відсоткова знижка вартості проїзду один раз на рік до будь-якого пункту України і назад автомобільним, або повітряним, або залізничним, або водним транспортом;
– першочергове встановлення телефону з оплатою 50 процентів вартості його встановлення;
– безкоштовне користування всіма видами міського та приміського транспорту (крім таксі) на території України.

Особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною:
– звільнення від квартирної плати, незалежно від форм власності житлового фонду, оплати комунальних послуг у межах норм, встановлених законодавством (водопостачання, каналізація, газ, електроенергія, гаряче водопостачання, центральне опалення, а в будинках, що не мають центрального опалення, – надання палива, придбаного у межах норм, встановлених для продажу населенню, та інші види комунальних послуг), від плати за користування домашнім телефоном і позавідомчою охоронною сигналізацією житла незалежно від виду житлового фонду;
– безплатний капітальний ремонт жилих будинків (квартир), що знаходяться у їх власності, або компенсація витрат на його проведення при виконанні власними силами;
– позачергове користування всіма видами послуг зв’язку, позачергове і безплатне встановлення домашніх телефонів, позачергове і безплатне обладнання житла засобами позавідомчої охоронної сигналізації;
– щомісячна виплата грошової компенсації витрат на автомобільне паливо з розрахунку 50 літрів високооктанового бензину на місяць відповідно до діючих цін на паливо (за наявності особистого автотранспорту);
– безплатне поховання померлого (загиблого) Героя Соціалістичної Праці, Героя України, повного кавалера ордена Трудової Слави;
– спорудження на могилі померлого (загиблого) надгробка за встановленим Урядом України зразком. Додаткові витрати, пов’язані із зміною встановленого Урядом України зразка надгробка, оплачуються сім’єю померлого (загиблого) чи організацією-спонсором;
– виплата дружині (чоловіку) і дітям віком до 18 років у разі смерті (загибелі) одноразової допомоги в розмірі п’яти прожиткових мінімумів, затверджених законом на день смерті (загибелі), у розрахунку на місяць на одну особу.

 

Податок на прибуток-2016: що змінилося?

Неділя, 10 січня 2016, 00:00

(Зміни внесені до Податкового кодексу Законом України від 24.12.2014 р. № 909-VIII)

 1. З 1 січня 2016 року скасовано щомісячні авансові внески. Але з одним застереженням: до 31 грудня 2016 року потрібно буде ще сплатити авансовий внесок у розмірі 2/9 суми податку, визначеної у декларації за 3 квартали 2016 року.

При виплаті дивідендів авансові внески з податку на прибуток залишаються.

2. Повернуто квартальний звітний період, крім новостворених підприємств, сільськогосподарських виробників та підприємств, чий річний дохід не перевищує 20 млн грн.

3. Уточнено правило коригування фінансового результату до оподаткування на суму доходу від участі в капіталі та отриманих дивідендів: він зменшується на суму нарахованих доходів від участі в капіталі інших платників податку на прибуток, платників єдиного податку четвертої групи та на суму нарахованих доходів у вигляді дивідендів, які підлягають виплаті на його користь від інших платників податку, які сплачують авансові внески з податку на прибуток при виплаті дивідендів.

4. Окремі податкові різниці передбачено на випадок фінансової реструктуризації боргу.

5. Врегульовано вимоги до статутних документів ОСББ, як неприбуткових організацій. Зазвичай при ліквідації неприбуткових організацій їх активи підлягають передачі іншим неприбутковим організаціям або в бюджет. Тепер ця вимога не стосується об'єднань співвласників багатоквартирних житлових будинків.

Детальніше можна проконсультуватись у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.


Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Мешканці тернопільської багатоповерхівки запрошують на різдвяні фестини

Субота, 09 січня 2016, 10:10

dovzh

Мешканці ОСББ “Довженка 6а” організовують різдвяні фестини, на які гостинно запрошують усіх тернополян. Про те, як готуються до унікального свята, розповіла голова ОСББ Олеся Чванкіна:

 – Дітки з нашого будинку готують різдвяну сценку. Найменшій учасниці вистави всього чотири рочки, а найстаршому учаснику- сімнадцять. Участь у виставі братимуть майже два десятки дітлахів. Не залишилися байдужими до цієї ідеї і дорослі – ми вирішити поставити гумористичну різдвяну виставу “Маланка”, у якій задіяно дванадцять дорослих жителів будинку на вул. Довженка, 6а. Що цікаво – з них дев’ять ролей чоловічих, і тільки три – жіночі. Усі моменти вистави, а також сцену та костюми продумали та виготовили мешканці будинку. Хочемо створити гостям святковий настрій. На вас чекає багаття, гарячий чай, домашні пампушки та спільна Коляда!, – розповідає Олеся Чванкіна.

До слова, це – чи не перший досвід у Тернополі, коли мешканці гуртуються для організації свята Маланки. Тож очікують, що й інші тернополяни підтримають цю ініціативу і долучаться до створення святкового новорічно-різдвяного настрою у нашому місті. Зауважимо також, що ОСББ “Довженка 6а” подало заявку на участь у міському конкурсі «Феєрія новорічного міста».

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР

like.te.ua

 

Час декларувати доходи настав

П'ятниця, 08 січня 2016, 09:07

З початку 2016 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2015 року.

За вибором платника податків декларації подаються за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку.

Звертаємо увагу, що поштою документи потрібно надсилати з повідомленням про вручення та з описом про вкладення не пізніше, ніж за п'ять днів до закінчення граничного строку подання. Якщо ж декларація подається в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису, то надсилати її потрібно не пізніше закінчення останньої години граничного строку подання.

Для комфортного звітування громадян протягом січня-квітня 2016 року Центр обслуговування платників Тернопільської ОДПІ працюватиме за подовженим режимом роботи, при цьому подати декларацію можна буде також й у вихідні дні. У разі необхідності платники зможуть отримати безкоштовні консультації та допомогу в заповненні декларації.

Також нагадуємо, що з 1 січня 2016 року запроваджується нова форма декларації про майновий стан і доходи, в якій об’єднано звітність по податку на доходи фізичних осіб та військовому збору. Враховуючи це, за результатами 2015 року податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб та військового збору визначатимуться в одній податковій звітності.

Детальніше про особливості деклараційної кампанії 2016 року можна дізнатися за посиланням – http://sfs.gov.ua/deklaruvannya-dohodiv-gromadyan-2016/ та у Центрі обслуговування платників Тернопільської ОДПІ за адресою: вул. Білецька,1 чи за телефоном: 43 46 10.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

«Заправляємо» бюджет акцизом

Четвер, 07 січня 2016, 00:00

Акцизний податок в розмірі – 5% з роздрібного продажу підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, пальне тощо) «прямою гривнею» поступає до казни місцевої громади.

Як зазначила заступник начальника Тернопільської ОДПІ Лариса Березюк, 2015 рік приніс до бюджету міста майже 76 мільйонів гривень акцизу, а казна Тернопільського району отримала трохи більше 16-цяти мільйонів цього платежу.

Тож, їдучи на відпочинок чи до родичів у ці святкові дні, пам’ятаймо, що купивши підакцизні товари у місцевій торговій мережі чи заправивши авто, ми робимо посильний внесок у бюджет міста, селища чи села.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Змінено оподаткування пенсій

Середа, 06 січня 2016, 13:11

У випадку, коли громадянин отримує пенсію, розмір якої перевищує три мінімальних зарплати, сума такого перевищення підлягає оподаткуванню. Про це зазначив начальник відділу комунікацій Тернопільської ОДПІ Василь Карпа. Починаючи з січня 2016 року, трьохкратний розмір мінзарплати складає 4134 грн (1378 грн х 3). Ставка податку на доходи становить 15 %.

Отож, якщо, для прикладу, нараховано пенсії в сумі 5000 грн, утримання податку становитиме (866 грн х 15%) – 129 грн 90 коп. Не слід забувати й про військовий збір, який також буде утриманий із суми перевищення в розмірі 1,5%.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Півтори тисячі пляшок фальсифікату не потраплять на святкові столи мешканців Тернопільщини

Середа, 06 січня 2016, 11:07

У передноворічні дні співробітники податкової міліції Тернопільської області припинили діяльність групи осіб, які займались виготовленням та реалізацією фальсифікованої алкогольної продукції. Саме ця подія стала лейтмотивом проведення брифінгу для журналістів місцевих засобів масової інформації.

«Під час обшуків, які проводились у підпільному цеху, місцях зберігання фальсифікату, вилучено понад 1,5 тисячі пляшок фальсифікату, 495 марок акцизного податку з ознаками підробки, спирт, знаряддя, яке використовувалось для виготовлення фальсифікату, значну кількість порожньої тари та корків», - повідомив журналістам під час заходу перший заступник начальника Головному управлінні ДФС у Тернопільській області Віталій Дума.

DSC_0011

Підроблена горілка виготовлялась під брендами відомих українських виробників та упаковувалась відповідним чином з метою надання їй належного товарного вигляду. Реалізація здійснювалась на території області. На даний час триває досудове розслідування за фактами незаконного виготовлення алкогольних напоїв та використання підроблених марок акцизного податку.

Варто нагадати, що Кримінальним кодексом України за вчинення вказаних злочинів передбачена кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі терміном до 10 років. Податковою міліцією Тернопільської області впродовж 2015 року в рамках проведення операції «Акциз – 2015» з незаконного обігу вилучено підакцизних товарів на суму майже 4 мільйони гривень.

DSC_0063

Віталій Романович детально проконсультував журналістів, як захистити себе від купівлі фальсифікованої алкогольної продукції. Він, зокрема зазначив, що в першу чергу, споживачам необхідно звернути увагу на два ключових моменти: марка акцизного податку та тара, в яку розлито алкоголь. На марках акцизного податку обов’язкова наявність захисного елемента - голограми. В основному на підроблений алкоголь наклеюють акцизні марки з голограмами у вигляді звичайної сріблястої смужки, тоді як на оригінальній голограмі нанесені зображення малого герба та напису «Україна». По-друге, написи на акцизній марці, зображення, лінії повинні бути чіткими і не «розмитими». Що стосується пляшки, то вона повинна бути новою, щільно закоркована, так щоб не було навіть незначного протікання алкоголю, етикетка без потертостей, надривів та пошкоджень. В пляшці не повинно бути жодних сторонніх домішок. Особливу увагу необхідно звертати на пляшки без «дозаторів», оскільки через зручність наливу та закорковування вони найчастіше використовуються зловмисниками.

Не зайвим буде нагадати також, що торгівля підакцизною продукцією здійснюється із обов’язковим застосуванням РРО і видачею касового чеку.


Відділ комунікацій

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Податок на прибуток: правила для 2016 року

Середа, 06 січня 2016, 10:26

Зазначимо, що 1 січня 2016 року набув чинності Закон України від 24.12.2015 р. №909-VIII „Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році”.

Так, для платників податку на прибуток у 2016 році повертається квартальний звітний період лише для тих, хто має доходи більш ніж 20 млн грн (п. 137.4-137.5 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)). Скасовано авансові платежі з податку на прибуток, проте є виняток для сплати авансового внеску у розмірі 2/9 суми податку, визначеного до сплати у декларації за 9 місяців 2016 року. Цей авансовий внесок слід сплатити буде до 31.12.2016 р., і сплачуватимуть його відповідно лише ті, хто подаватимуть декларацію поквартально.

Зауважимо, що ставки з податку на прибуток залишаються на рівні 2015 року.

При розрахунку об’єкту оподаткування за 2015 рік, а це новий п. 40 до підрозділу 4 р. ХХ ПКУ, за яким фінансовий результат до оподаткування у 2015 році зменшується на суму нарахованих доходів від участі в капіталі інших платників податку на прибуток підприємств, платників єдиного податку четвертої групи та на суму нарахованих доходів у вигляді дивідендів, що підлягають виплаті на його користь від інших платників податків, які сплачують авансові внески з податку на прибуток при виплаті дивідендів. Аналогічна норма (пп. 140.4.1 ПКУ) діятиме з 01.01.2016 року і для наступних звітних періодів.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

АЗС від крадіжки вберегла «тривожна кнопка»

Середа, 06 січня 2016, 10:12

04.01.2015 близько 14 години дня на пульт централізованого спостереження Управління поліції охорони в Тернопільській області надійшов сигнал «Тривога» із автозаправної станції. Повідомлялося про бешкетника, з яким персоналу АЗС не вдавалося впоратися без допомоги поліцейських охорони.

На місце пригоди було оперативно направлено групу реагування поліції охорони. До поліцейських охорони звернулися працівники автозаправної станції з проханням вжити заходів щодо невідомого чоловіка.

Як з’ясувалося, 32-річний тернополянин вирішив покинути АЗС не з пустими руками, а прихопивши з собою модулятор. Зрозумівши, що втамувати агресію та змусити чоловіка розрахуватись за товар не дасться, працівники автозаправної станції натиснули тривожну кнопку поліції охорони.

Правопорушника було затримано і доставлено до відділу поліції для прийняття відповідного рішення.

 

У Тернополі в консультаційному центрі школярі дізналися про світ професій

Середа, 06 січня 2016, 10:12

Протягом 2015 року у консультаційному центрі для школярів, що діє при Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості, проводились профорієнтаційні заходи з учнівською молоддю на такі теми: «Шляхи оволодіння професією», «Світ професій», «Визначаємо професійні нахили», «Презентація професійних нахилів».

Метою семінарів було ознайомити учнів зі шляхами отримання фаху, з переліком навчальних закладів регіону, які здійснюють навчання за актуальними професіями. Школярі переглянули профінформаційні папки з описами різноманітних професій, відеофільми про професії. Основний акцент робився на популяризації робітничих професій, які користуються попитом у роботодавців.

Учні пройшли також профдіагностичне тестування за допомогою комп’ютерної методики Голланда «Опитувальник професійної спрямованості особистості».

Загалом у таких заходах взяли участь 200 школярів.

 

Заборони щодо вивезення за межі митної території України лісо- та пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев

Вівторок, 05 січня 2016, 08:44

Відповідно до статті 21 Закону України від 8 вересня 2005 року № 2860-IV «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» (далі – Закон № 2860) вивезення за межі митної території України лісоматеріалів та пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев забороняється. Абзацом п’ятим ст. 1 Закону № 2860 встановлено, що до цінних та рідкісних порід дерев відносяться акація, берека, вишня, груша, горіх, каштан, тис ягідний, черешня, явір, ялівець.

Також відповідно до ст. 2 прим. 1 Закону № 2860 тимчасово, строком на 10 років, забороняється вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту лісоматеріалів необроблених (код 4403 УКТЗЕД):

- деревних порід, крім сосни,– з 1 листопада 2015 року;

- деревних порід сосни – з 1 січня 2017 року.

Згідно із Законом України від 19 вересня 2013 року № 584-VII «Про Митний тариф України» до товарної позиції 4403 УКТ ЗЕД включено такі товари:


код товару опис товару

4403 Лiсоматерiали необробленi, з видаленою або невидаленою корою або заболонню, або начорно брусованi або небрусованi:

4403 10 00 00 - обробленi фарбою, протруювачами, креозотом або iншими консервантами

4403 20 - іншi з хвойних порiд:

- - ялини виду Pisea abies Karst або ялицi (Abies alba Mill.):

4403 20 11 00 - - - колоди

4403 20 19 00 - - - інші

- - сосни звичайної виду Pinus silvestrus L.:

4403 20 31 00 - - - колоди

4403 20 39 00 - - - iншi

- - інші:

4403 20 91 00 - - - колоди

4403 20 99 00 - - - інші

- iншi з деревини тропiчних порiд, зазначених у примiтцi 1 до товарних пiдпозицiй цiєї групи:

4403 41 00 00 - - шорея з темно-червоною деревиною, шорея з блiдо-червоною деревиною та шорея бакау

4403 49 - - iншi:

4403 49 10 00 - - - ентандрофрагма цилiндрична, кайя iворензис та хлорофора висока

4403 49 20 00 - - - аукумея Клайна

4403 49 40 00 - - - ентандрофрагма корисна

4403 49 95 00 - - - iншi

- iншi:

4403 91 - - з дуба (Quercus spp.):

4403 91 10 00 - - - колоди

4403 91 90 00 - - - інші

4403 92 - - з бука (Fagus spp.):

4403 92 10 00 - - - колоди

4403 92 90 00 - - - інші

4403 99 - - iншi:

4403 99 10 00 - - - з тополi

4403 99 30 00 - - - з евкалiпта

- - - з берези:

4403 99 51 00 - - - - колоди

4403 99 59 00 - - - - інші

4403 99 95 00 - - - iншi


З метою забезпечення виконання вимог закону Державною фіскальною службою України вживаються заходи, спрямовані на недопущення пропуску через митний кордон України заборонених до вивезення лісоматеріалів шляхом запровадження відповідних профілів ризику.


Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Інформація щодо змін умов надання окремих видів соціальної допомоги

Вівторок, 05 січня 2016, 08:25

З 01 січня 2016 року припинено виплати допомоги на дітей одиноким матерям та допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, оскільки Верховною Радою України 24 грудня 2015 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 11.12.2015р. № 3628, яким передбачається змінити умови надання окремих видів соціальної допомоги.

Законом передбачається, що тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів надаватиметься з урахуванням матеріального стану сім’ї, в яких виховується дитина.

Допомога на дітей одиноким матерям – у розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

Для призначення допомоги на дітей одиноким матерям необхідно подати до управління соціальної політики такі документи:

  1. заяву про призначення допомоги;
  2. декларацію про доходи та майновий стан сім’ї, яка звертається за
  3. призначенням допомогою, що заповняється на підставі довідок про доходи за попередні шість місяців;
  4. довідку про склад сім’ї.

 

Звертаємо увагу, що для громадян, які звернуться у період з січня – березня 2016 року за призначенням зазначених видів допомоги за новими умовами, допомоги будуть призначатися і виплачуватися з 01 січня 2016 року. При зверненні після 31 березня 2016 року – з місяця звернення.

Про умови надання тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів буде повідомлено додатково.

 

Транспортний податок платитимуть не усі

Вівторок, 05 січня 2016, 08:04

Починаючи з 1 січня 2016 року оподатковуватимуться транспортним податком легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше 5 років (включно) та середньоринкова вартість яких становить 750 розмірів мінімальної заробітної плати (1033500 грн), встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року на 2016 рік. Така вартість визначається за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, виходячи з марки, моделі, року випуску, типу двигуна, об’єму циліндрів двигуна, типу коробки перемикання, пробігу легкового автомобіля.

Ставка податку складає (за рік) – 25 000 грн за автомобіль.

Детальніше стосовно даного питання можна проконсультуватись у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Новий розмір мінімальної заробітної плати

Вівторок, 05 січня 2016, 08:02

Починаючи з 1 січня 2016 року набрав чинності Закон України від 24.12.2015 р. № 928 - VIII «Про Державний бюджет України на 2016 рік».

Цим законом встановлено мінімальну заробітну плату в такому розмірі (на місяць):

з 1 січня - 1378 гривень;

з 1 травня - 1450 гривень;

з 1 грудня - 1550 гривень.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб встановлений на рівні мінімальної заробітної плати.

Даний закон опублікований в спеціальному випуску газети "Голос України" № 250 (6254) від 31.12.2015 р, а також на сайті Верховної ради України.

Детальнішу консультацію стосовно даного питання можна отримати у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Операція «Урожай – 2015» поповнила бюджет Тернопільщини

Понеділок, 04 січня 2016, 08:38

З липня поточного року на Тернопільщині тривала операція «Урожай-2015», метою її проведення було виявлення необлікованих найманих працівників, легалізація заробітної плати, перевірка повноти нарахування і сплати земельного податку та орендної плати за землю, упередження схем ухилення від оподаткування суб’єктами господарювання аграрного сектору.

Станом на початок грудня по області в цілому відпрацьовано 529 сільськогосподарських суб’єктів господарювання, а це 97,6% від їх загальної кількості.

За наслідками проведеної роботи 5762 найманим працівникам підвищено рівень виплати заробітної плати, відповідно за рахунок підвищення заробітної плати легалізовано дохід в розмірі понад 23 млн грн, додатково в бюджет сплачено 3 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 8,5 млн грн єдиного соціального внеску.

Під час проведення операції «Урожай-2015» кількість додатково добровільно оформлених найманих працівників по області складає 2211 осіб, як результат, легалізовано 21,5 млн грн доходу. До бюджету додатково спрямовано 2,9 млн грн податку на доходи фізичних осіб та майже 7,5 млн грн єдиного соціального внеску.

За час дії операції «Урожай – 2015» додатково укладено з громадянами та зареєстровано 9711 договорів оренди земельних часток (паїв). Внаслідок проведеної роботи бюджет додатково отримав 4 млн 114 тис. гривень єдиного податку, додаткові надходження від орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності складають 1,4 млн гривень.

 

Відділ комунікацій

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

До Тернополя завітає заслужена капела бандуристів України

Неділя, 03 січня 2016, 12:46

17 січня із різдвяним концертом до Тернополя завітає заслужена капела бандуристів України.

Кожен їх виступ вражає своїм внутрішнім духом нескореності та прагнення до самобутності, самодостатності — риси, яка завжди була, є і буде ознакою великих народів світу. Як ті паралельні квінти, що є характерною ознакою особливо української пісні, ця пісня живе своїм окремим неповторним життям і творить свою неповторну гармонію. Так і капела бандуристів — новітній синтетичний удосконалений вид українського кобзарського мистецтва творить своє неповторне мистецьке буття.

Найкраще звучання чоловічих голосів свідомих українців — кращих синів свого народу — в поєднанні з блискучим віртуозним акомпонементом бандур, виконання складних творів на рівні кращих зразків світової класики, що при тому базуються на глибинній національній основі, філігранна відшліфованість кожного номера, величний повчальний, драматичний, часто сумний характер творів поєднаний з іскрометним гумором, елементами сучасного веселого шоу, козацьке характерництво — не може не вражати, не заворожувати глядачів.

Минулоріч Національна заслужена капела бандуристів імені Г. Майбороди виконала понад 50 концертів у 36 містах України, з них — 5 поїздок до зони АТО (15 концертів у 11 містах); підготовано 5 нових програм; видано 3 нових CD, записано матеріал до ще двох нових альбомів.

17 січня о 17:00 капела бандуристів відвідає наше місто з програмою «Нині в нас Різдво». Художній керівник та головний диригент Заслужений діяч мистецтв України Юрій Курач.

Квитки в касі ПК «Березіль». Довідка за тел: 067-49-47-812, 53-31-14, 52-15-00.
verminskyi_nyni_rizdvo_210x297


 

Тернопільська міська рада готова взяти бібліотеку-довгобуд на баланс міста

Субота, 02 січня 2016, 09:23

Секретар Тернопільської міської ради Віктор Шумада взяв участь у робочій зустрічі у Тернопільській обласні державній адміністрації за участю голови ОДА та народних депутатів України, щодо обговорення бюджету та перспективних проектів, які пропонується представити у Верховній Раді Україні для фінансування із державного бюджету.

Під час зустрічі присутні обговорили питання ремонту доріг, розвитку інфраструктури, бюджету області. Окремо розглядалось питання передачі бібліотеки-довгобуду із державної власності у комунальну - міста або області. Віктор Шумада зазначив, що міська рада готова прийняти на баланс міста цей довгобуд, оскільки на добудову цього приміщення із державного бюджету кошти виділятися не будуть, а проект надзвичайно дорогий. Але спільними зусиллями будівельників та міської ради бібліотека може отримати новий шанс на життя, а її приміщення будуть ефективно використовуватись, зокрема для розміщення Центру надання адміністративних послуг, інших служб, які надають послуги тернополянам.

За результатами зустрічі буде створена робоча група, яка детально вивчить усі висловлені пропозиції.

 

З 1 січня 2016 року доходи громадян декларуються за новою формою

Четвер, 31 грудня 2015, 15:49

З 1 січня 2016 року стартує кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2015 році.

Свої доходи за 2015 рік потрібно буде декларувати за новою формою декларації про майновий стан і доходи, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859.

Декларація об'єднала звітність з податку на доходи фізичних осіб та військового збору. Відтепер фізичні особи-платники податків подаватимуть декларацію, в якій окрім податкових зобов'язань з ПДФО, необхідно буде показати податкові зобов'язання з військового збору.

Податкова декларація за 2015 рік подається до 1 травня 2016 року. Упродовж усього 2016 року її можуть подавати громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2015 року.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Тернопільські учасники ЗЕД оформили товару майже на 719 млн грн

Четвер, 31 грудня 2015, 08:06

Протягом одинадцяти місяців 2015 року Тернопільською митницею ДФС до бюджету перераховано 718,8 млн грн, що на 280,3 млн грн або майже на 64% більше за аналогічний період минулого року.

Найбільше митних платежів сплачено при митному оформленні мінеральних та хімічних добрив, машин або механізмів для збирання або обмолоту сільськогосподарських культур, засобів для гігієни порожнини рота або зубів тощо.

Зокрема, адміністровано 518,1 млн грн податку на додану вартість, майже 70 млн грн мита, 117,7 млн грн додаткового імпортного збору, 11,1 млн грн акцизного податку, 2,3 млн грн плати за здійснення митних формальностей та інших платежів.

Збільшення надходжень порівняно з минулим періодом відбулось завдяки збільшенню обсягів ввезення певної категорії товарів (мінерального добрива, сільськогосподарської техніки, легкових автомобілів, полімерів етилену в первинних формах, скла листового тощо), оформленню в зоні діяльності митниці товарів підприємств з місцем обліку в інших митницях ДФС, в тому числі із східних областей України, запровадженню додаткового імпортного збору, здійсненню імпорту підприємствами, які не працювали в минулому році (в тому числі які були задіяні до митного оформлення з інших митниць).

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Тернопільська лікарня швидкої допомоги отримала медикаменти від німецьких спонсорів

Четвер, 31 грудня 2015, 07:49

30 грудня у приміщенні Тернопільської лікарні швидкої допомоги відбулася передача першої партії медикаментів для соціально-незахищених пацієнтів, які поступають у цей медичний заклад на лікування. Як розповідає організатор програми Юрій Дар, медикаменти куплені за кошти німецьких спонсорів.

«При поступленні у лікарню швидкої допомоги для пацієнтів із соціально-незахищених категорій населення, а це пенсіонери, інваліди та інші, буде надано медикаменти безкоштовно, а медичні працівники будуть заповняти відповідні звітні документи, - каже Юрій Дар. - Наразі ця співпраця триватиме впродовж 2016 року».

Головний лікар Тернопільської лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський вдячний спонсорам та організатору за надання такої спонсорської допомоги. Адже у державному бюджеті у 2015 році на одного пацієнта лікарні виділялося лише 18 гривень у день на медикаментозне забезпечення.

«Сьогодні ми отримуємо партію медикаментів на суму приблизно 100 тисяч гривень, які призначені для надання невідкладної медичної допомоги. Це знеболюючі, жарознижувальні препарати, антибіотики, розчини, системи, шприци, рукавиці і т.д.,», - зазначає Ярослав Чайківський.

 

Режим роботи Центрів обслуговування платників у Новорічні свята

Середа, 30 грудня 2015, 10:08

Для зручності платників та створення комфортних умов при поданні податкової звітності та надання адміністративних послуг 31 грудня 2015 року та 6 січня 2016 року Центри обслуговування платників працюватимуть з 9.00 до 17.00 год.

У зв’язку із Новорічно-Різдвяними святами 1, 7 та 10 січня 2016 року будуть вихідними днями.

2 та 9 січня 2016 року – робочі дні у режимі чергування до 16.00 год.

8 січня 2016 року – робочий день у режимі чергування до 18.00 год.

4 та 5 січня 2016 року Центри обслуговування платників працюватимуть у звичайному режимі.

Підрозділи митного оформлення Тернопільської митниці ДФС працюватимуть за окремим графіком. Детальну інформацію про роботу постів можна дізнатися в оперативних чергових за телефоном (0352) 23-50-26.

Сервіси ДФС працюватимуть цілодобово в режимі інтерактивного автовідповідача.

Для отримання консультацій з питань застосування норм податкового та митного законодавства телефонувати до Кол-центру за номером 0-800-501-00-7.

Для скарг на протиправні дії працівників Державної фіскальної служби та оперативного вирішення суперечливих питань, що виникли у сфері адміністрування податків та під час здійснення митного контролю і митного оформлення, необхідно звертатися до „Пульсу” – (044) 284-00-07.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Увага! Змінено рахунки!

Середа, 30 грудня 2015, 10:07

Тернопільська ОДПІ інформує, що у зв’язку з об’єднанням у 2015 році територіальних громад сіл, селищ, міст, рахунки для зарахування надходжень будуть відкриті лише для центрів об’єднаних територіальних громад (ОТГ). По громадах, які увійшли до складу ОТГ – рахунки будуть закриті.

Дата введення в дію нових рахунків – 05.01.2016р.

З переліком рахунків для зарахування надходжень, що контролюються Тернопільською ОДПІ, до державного та місцевих бюджетів новоутворених громад Тернопільського району, у складі якого знаходились територіальні громади сіл, селищ, міст, можна ознайомитись на суб-сайті ГУ ДФС у Тернопільській області http://tr.sfs.gov.ua/byudjetni-rahunki/  та в Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 або за телефоном: 43-46-28.


Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Яку заробітну плату хотіли б отримувати тернополяни в 2016 році?

Вівторок, 29 грудня 2015, 09:25

Сьогодні прожитковий мінімум в Україні становить 1378 гривень, це сума коштів на яку пересічна людина має прожити впродовж місяця. При цьому кожен повинен забезпечити собі достатній життєвий рівень: харчування, житло, одяг, лікування, дозвілля. Якщо розділити на 30, то сума, на яку українець має прожити в день становить 46 гривень. Цікаво чи багато міністрів пробували так жити? Зважаючи на теперішні ціни на таку кількість грошей складно не те що прожити, а й вижити. При цьому, очевидно, слід забути про такі речі як: м’ясо, кава, солодощі, фрукти, транспорт та відпочинок. І це лише за умови, якщо у вас є власна квартира, одяг, ви абсолютно здорові та не маєте дітей.

Журналісти «Моя газета» запитали у тернополян, який прожитковий мінімум потрібний для забезпечення своїх сімей всім необхідним.

Оксана, 29 років, продавець
На мою думку для повного забезпечення моєї сім’ї всім необхідним включаючи не лише харчування, а й одяг, ліки, особистий розвиток та подорожі, звісно, потрібно 10.000 грн. в місяць. І не менше, адже ціни піднялись і зарплати теж мали би бути вищими.
Оксана, 29 років продавець

Леонід, 55 років, не працює
На даний час, нам українцям, важко жити на мізерну зарплату, тому я, насамперед, не проти зарплати депутатів, адже їм в черговий раз підвищують, то чому б і нам не підняти.
Леонід, 55 років не працює

Володимир, 20 років, бармен
Я працюю недавно, стаж в мене невеликий, але для повного забезпечення мені б вистачило 5 000 грн на місяць.
Володимир, 20 років бармен

Аня, 19 років, вчителька
Я недавно перевелась на заочне навчання і працюю вчителем молодших класів, як на мене, то 4 000 грн. в місяць було б достатньо.
Аня, 19 років вчителька

Ліля, 27 років, в декреті
Я думаю, що заробіток для сім’ї повинен складати 6.000 грн. Це для того, щоб забезпечити сім’ю самим необхідним: одяг, їжа, оплата комунальних послуг, які сьогодні є досить дорогими.
Ліля, 27 років в декреті

Микола, 30 років, служить
Нещодавно я повернувся додому на відпочинок, побути зі своїми рідними. Адже я воюю в «гарячих точках» нашої країни. Щодо заробітної плати, то думаю, що з теперішніми цінами потрібно заробляти не менше 10 000 грн.
Микола, 30 років служить

Ярослав, 65 років, пенсіонер
У розвинених країнах час виходу людини на пенсію називають «вільним часом», «золотою порою», це період, коли вона нарешті може дозволити собі «пожити для себе». А в нас цей час швидше можна назвати виживанням. Якщо порівняти українських пенсіонерів з європейськими ровесниками, то побачимо, що у країнах, де вони живуть дбають про їх здоров’я чи відпочинок біля теплого моря, не кажучи по закордонні подорожі. Звісно, хотілось би таку ж зарплату, які і в європейських ровесників.
Ярослав, 65 років пенсіонер

Юлія, 19 років, соціальний педагог
Наша країна щодня розвивається. Сьогодні ми рівняємось до розвинутих європейських держав, прагнемо відповідати сучасним тенденціям, тому й рівень прожиття значно зріс. Для того щоб почувати себе більш-менш комфортно, на мою думку, необхідна заробітна плата 4.000 грн.
Юля, 19 років соціальний педагог

Василь, 47 років, не працює
Зараз я перебуваю в пошуках роботи. Розглядаю різні варіанти і, насамперед, на оплату, яка турбує сьогодні кожного. Щоб прожити і забезпечити себе мінімальним і необхідним, а також забезпечити себе ліками, які зараз досить дорогі, потрібно приблизно 4.000 грн.
Василь, 47 років не працює

Оксана, 49 років, не працює
Я – як і всі жителі Тернополя та інших міст України, хотіла б розвитку та процвітання, а для цього потрібно достойно оцінювати і оплачувати працю людей. На мою думку, зарплата повинна відповідати нашим потребам. Це значно покращить розвиток нашої країни й Тернополя зокрема.

Оксана, 49 років безробітна

 

Вероніка Купчик

 

Шановні платники податків!

Вівторок, 29 грудня 2015, 07:23

Тернопільська ОДПІ інформує про режим роботи Центру обслуговування платників у святкові та вихідні дні:

31 грудня 2015 року – робочий день до 17 год. 00 хв;

2, 9 січня 2016 року – робочі дні у режимі чергування (за необхідності із залученням спеціалістів відповідних структурних підрозділів) до 16 год. 00 хв;

8 січня 2016 року – робочий день у режимі чергування (за необхідності із залученням спеціалістів відповідних структурних підрозділів) до 18 год. 00 хв;

4, 5 січня 2016 року – робочі дні;

6 січня 2016 року – робочий день до 17 год. 00 хв;

1, 7, 10 січня 2016 року – вихідні дні.


Детальніші консультації щодо режиму роботи ЦОПу можна отримати за телефоном: 43-46-10.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Колективний Путін: що сталося з росіянами?

Понеділок, 28 грудня 2015, 09:00

Час від часу натикаєшся в соцмережах на тих, хто пише, що Україна загнала себе в кут і раніше чи пізніше повернеться до Росії. І думаєш у цей момент – а які взагалі процеси відбуваються в головах цих людей? Як вони собі уявляють таке «возвращеніє»? Ні, ну чесно. Тобто виходить головний київський чиновник Петро і каже, що Київ з Москвою відновлює відносини, перегортає сторінку і взагалі, як то кажуть, хто старе пом’яне – тому око геть? Мовляв, йдемо в Митний союз та інші фсб-шні контори. І Україна йому – ура, правильно кажеш, Олексійовичу. Так це треба уявляти? - пише Моя газета.

В цьому й полягає, можливо, головна омана прихильників Кремля. Вони чомусь ніяк не можуть допетрати своїми мізками, що все те, що сталося за рік, який минає – це війна. Справжнісінька війна. І що в домах громадян України лежать похоронки і прапори їхніх синів. І Росія може скільки завгодно думати, що вона не є стороною конфлікту, і що на Донбасі палахкотить громадянська війна. А для України війна відбувається саме з Росією і війна ця – цілком собі вітчизняна.

Однак вкотре задаю собі це питання: чому росіяни думають по-іншому? Адже весь світ говорить на чорне – чорне, і одні лишень громадяни Росії кажуть, що це – біле. Звідки таке мислення? Чим зумовлене?

Напередодні новорічно-різдвяних свят пропонуємо невеличку порцію роздумів на тему «мишлєнія старшого брата».

16s11 plakat3

«Вєлікая страна»?

Частка росіян, які вважають Росію великою державою, значно зросла з 2011 року і зараз становить майже 65%, – повідомляє російська дослідницька організація «Левада-Центр».

В принципі, тут нічого дивного. Про це навіть російський гімн написаний. Росія в ньому і священна, і кохана, і всі пишаються нею, і земля вона рідна, збережена Богом. Дітям це заздалегідь пояснюють ще в школі. А у дорослих, якщо виникають сумніви, то завжди можна звіритися з телевізором. Там підтвердять: так, дійсно, країна у нас з вами велика. Та ось хоч би навіть у мене запитали: велика країна Росія? – І я відповім, що Росія вже точно не пігмей. Інша річ, що саме ви вважаєте величчю. Ну, от територія у цієї країни велика – з цим не посперечаєшся. Нафти і газу, а також інших дарів природи в надрах дуже багато – і це також факт. Озеро Байкал – ого-го яке, і тайга безкрайня. Знову ж атомні бомби штабелями складені. Щоб весь світ прибити, навіть не обов’язково ними у когось цілитися – можна підірвати прямо на місці, все одно всіх накриє.

Ну, а якщо велич якось поконкретніше описати, якось ближче до життя, менш поетично, зате більш практично? Так ось я думаю, що велич країни визначається єдиним показником – наскільки добре живеться у цій країні громадянам. Подивіться будь-який значущий світовий рейтинг. ВВП на душу населення, рівень корупції, підприємницької свободи, безпеки, розвитку освіти та медицини, дитячої смертності, ефективності управління.

Росія майже скрізь в районі 80-х – 90-х місць у світі. У Європі росіяни випереджають тільки країни колишнього СРСР (і то не всі) і країни колишньої Югославії. А до всяких данців, норвежців, шведів – їм як до Місяця. Вони досі не наздогнали начебто найкволішу країну Західної Європи Португалію, хоча збиралися наздогнати її ще 10 років тому. Я розумію, що у Португалії немає тайги, а у Данії немає атомної бомби. Але чи особливо вони цим переймаються? Коли росіянин похилого віку вмирає у черзі в поліклініці або в соцзабезі, то навряд чи він думає про чистоту озера Байкал. Коли в селі закривають школу, а до найближчої топати як через весь Люксембург, навряд чи хтось згадує у цей момент Гагаріна або Чайковського. Далекобійники, які у Росії опинилися на грані виживання, навряд чи захоплюються родовищами газу і запасами кам’яного вугілля. Їм усім не до цього.

І виходить, що при всій безсумнівній видимій величі цієї країни, на житті переважної більшості громадян ця велич ніяк не позначається. Народ окремо, велич окремо. Але чому ж тоді 65% опитаних вважають Росію великою?

fe588f40ebe14f1bd60f1cdb4078ac9d

Інфантилізм головного мозку

Взагалі у нашого східного сусіда в голові відбуваються незворотні процеси. Ви, наприклад, чули шокуючу новину про молитви до Путіна?

Російська організація «Національний комітет +60» домагається якнайшвидшого причислення президента РФ до лику святих (!). Ну, а поки вищі церковні ієрархи думу думають, активістів +60 осінила ще одна блага ідея – ввести в богослужіння офіційну молитву «Про Путіна!» Мовляв, останні дані опитувань Всеросійського центру вивчення громадської думки свідчать, що для 90 відсотків населення країни президент РФ є надією і опорою в земному житті, а майже сто відсотків православного люду щодня моляться за його здоров’я і бажають бачити його довічним керівником.

І навіть молитву склали. У віршах. Тільки вчитайтеся.


К тебе, Владимир Благоверный,

дерзаю вознести свой глас,

Очисть меня от всякой скверны,

услышь меня в сей скорбный час.

Прими теплейшие моленья,

мой дух от зол и бед избавь,

Пролей мне в сердце умиленье,

на путь спасения наставь.

Не буду чужд твоей я воли,

готов для Бога все терпеть;

Будь мне опорой в горькой доле,

не дай в печали умереть.

Ведь ты защитник всех несчастных,

родной молитвенник за нас!

О помоги, когда ужасный

услышу судный Божий глас,

Когда закроет вечность время,

звук трубный мертвых воскресит,

И книга совести все бремя

грехов моих изобличит.

Святой России ты награда!

К тебе молюся всей душой.

Апостол наш Петрова града,

умилосердись надо мной!

1330545716_gimage_535

«Національний комітет +60» впевнений, що молитва до Володимира Путіна може стати тією самою «духовною опорою», в якій «православный люд ныне остро нуждается».

Щоправда, згаданий комітет не перший, хто клопоче про «духовні речі». Так, у 2012 році засновниця секти шанувальників Володимира Путіна «матінка Фотінія» з селища Велика Єльня Нижегородської області повідала, що в храмі оновилася і замироточила ікона Путіна, а також його освячений портрет. Цікаво, що зараз при переході на сайт «матінки» www.fotiniya.com відкривається ресурс... «Турист в Америці».

«Видна мощь морального и духовного падения бывшего великого русского народа», – написав один з російських користувачів соцмереж. «Раз пошла такая пьянка – режь последний огурец. Посему предлагаю срочно на Красной площади начать строительство пирамиды для погребения Величайшего из Великих», – іронізує інший.

До речі, росіянам, які не бажають прославляти президента в молитвах, можуть запропонувати чергову «скрєпу». Щоправда, не «путіновірці», а депутати. За словами члена фракції «Справедлива Росія» Олега Міхєєва, Державна дума готує зміни до кримінального законодавства. Кодекс хочуть доповнити статтею, що передбачає покарання «за дискредитацію Російської Федерації». Автори поправок без найменшого вагання пропонують штрафувати за поширення «заведомо ложных и очерняющих Россию сведений» на суму до двох мільйонів рублів (близько 29000 доларів США) або ж відправляти «злочинців» на виправні роботи (до 320 годин) з забороною обіймати певні посади протягом трьох років.

«Боротьба з тероризмом і операція зі знищення сил екстремістів в Сирії висувають нові вимоги до нашої законодавчої бази. Росія опинилася навіть не між двох, а між трьох вогнів: терористи, з якими потрібно боротися, Захід, який коливається, чи вступати з нами в коаліцію, і Туреччина, яка із союзника перетворилася на суб’єкта протистояння», – пояснив необхідність нововведення Олег Міхєєв. Мовляв, у цій ситуації підрив довіри до РФ, тобто дискредитація влади як всередині країни, так і на міжнародній арені, – це гра на руку екстремістам.

Таким чином в «екстремісти» і «очерняльщікі» можна записати всіх розсудливих росіян, які не збираються молитися Путіну. Ну, а решта... Тут можливий наступний алгоритм: впав на коліна, помолився, задовольнив гостру потребу в «скрєпах» і можна знову зі спокійною совістю продовжувати не розхитувати човен...

medveput

Що з ними стало?

Але що сталося з цим народом? Надворі – століття науки і IT-технологій, а з росіянами відбувається щось потойбічне. Як це розуміти? Як, скажіть на милість, дорослій, освіченій людини може прийти в голову думка молитися до президента? Ну от ви собі уявляєте, якби вам завтра хтось сказав, що треба молитися до Порошенка? Хіба доросла людина здатна до таких «мисленнєвих експериментів»?

Якби мене попросили охарактеризувати сучасну Росію і загалом «русскій мір» одним словом, то я б не вагаючись відповів – інфантилізм. Саме це поняття якнайкраще описує стан російського суспільства, – зазначає відомий російський блогер Аркадій Бабченко.

Інфантилізм, в першу чергу – це нездатність нести відповідальність за свої дії. Нездатність вибудовувати причинно-наслідкові зв’язки і розуміти, що такі ось і такі дії призведуть до таких от і таких наслідків.

Це дитяча безпосередність у сприйнятті світу. Світ інфанта гранично простий. Американці знизили ціни на нафту. Американці влаштували революцію в Україні. Америка ненавидить росіян. Для цього підіслали євреїв і лібералів. А євреї Ротенберги вкрали всі гроші. А Путін хороший. У цьому світі немає місця для півтонів і складних розумових побудов. Примітивність – головна його риса.

Це така ж дитяча жорстокість. Звичайно, дорослі люди не доходять до такого стану ненависті, агресії, бажання безпричинно нашкодити, заподіяти біль, зробити погано. У дорослому світі, де є сім’я, діти і відповідальність, це не прийнято. Спрацьовує система стримувань і противаг. Це крайнощі. Так стрімко впадати у стан жорстокості і так стрімко змінювати об’єкт своєї ненависті (з України – на Сирію, з Сирії – на Туреччину) можуть тільки інфанти.

Це таке ж дитяче абсолютне нерозуміння цінності життя. У дорослих людей не прийнято надувати жаб через соломинку. Відрізати голови цуценятам. Прасувати житлові квартали зброєю невибіркового ураження. Фігачити з «Бука» по літаках за принципом – «пассажирский-не пассажирский, какая к черту разница, ура, птичкопад, предупреждали же не летать в нашем небе!»

Нерозуміння цінності життя – зокрема і свого – мабуть, головна риса інфанта.

Ну і, звичайно, відсутність логічних ланцюжків. Існування в світі, в якому порушені причинно-наслідкові зв’язки. У якому дії і їх наслідки не пов’язані жодним чином. Де кидати з вікна яйцями і надерти вуха – дві абсолютно різні речі. Як і окупація частини сусідньої країни і санкції та обвалення ціни на нафту. Це просто «піндоси нєнавідят всьо русскоє», а аж ніяк не заслужене покарання за ідіотизм.

Причому цей масовий інфантилізм – аж ніяк не класове явище. Ось що цікаво. Ну добре, спадкові алкоголіки, в яких етанол поколіннями дегенерував усі синапси у мозку, всі нейрони. З цими все зрозуміло. Абсолютна кристалізовано-лакована поколіннями первозданна дурість. Дорослій особистості просто не на чому сформуватися. Тут все зрозуміло.

Але ж інфантилізмом пронизано все російське суспільство, зверху донизу, незалежно від соціального стану, доходів і касти – ось що дивно!

Накрити ганчіркою лампу в пологовому відділенні і спалити в цій пожежі новонароджених дітей. Відмовитися від обгорілої власної дитини. Відмовити в усиновленні дитини-інваліда німецькій сім’ї на тій підставі, що вона теоретично може потрапити до геїв. Випускати ролики про розп’ятого хлопчика. Вірити їм. Підтримувати пограбування слабшого. Розповідати про євро-фашизм, бандеро-фашизм, турко-фашизм, ліберал-фашизм. Поїхати вбивати бандер, тому що вони гноблять російську мову. Робити про це телебачення. Вкидати бюлетені на виборах у себе в лікарні. Чавити їжу бульдозером. Збирати розчавлену їжу. Виганяти з університету турецьких студентів. Звільняти професора за статтю. Підтверджувати пріоритет внутрішнього права над міжнародним. А потім подавати до суду на Туреччину. Складати лизоблюдські молитви владі...

У дорослої людини є таке поняття, як «гідність». Це поняття абсолютно не матеріальне. Яке не приносить прибутку. Дитина за цукерку здатна робити принизливі речі. Її особистість, базис, на якому і формується гідність – ще відсутні. Дорослий же індивід, особа, у свідомості якої особистість вже сформувалася, не виставлятиме себе ідіотом за цукерку. У сильних особистостей це абстрактне поняття виявляється вищим за матеріальні блага.

Доросла людина не буде чавити тракторами помідори, а бульдозером – заморожених гусей, відібраних у продавщиці в сільському магазинчику...

Тому що це – соромно. І це – ще одне абстрактне поняття, яке відсутнє в інфантильному світі.

Але якщо неможливість пояснити трирічній дитині, чому не можна вистрелити з рогатки в Сонце зрозуміла, або неможливість пояснити люмпену, чому погано їздити по помідорах на тракторі теж зрозуміла – то ця ж сама неможливість пояснити професору, або письменнику, або лікарю, або інженеру, чому не можна відбирати чуже – вражає.

Ось перед тобою стоїть доросла людина. Розумна навіть. Але якась частина мозку геть роз’їдена телебаченням до абсолютного інфантилізму, і моральні імперативи, прийняті в будь-якому нормальному дорослому суспільстві, не проникають у свідомість абсолютно.

З ними неможливо розмовляти. Неможливо дискутувати. Як з примхливою дитиною, яка впала в стан істерики. «Навіщо ти відібрав у Петрика Крим? Брати чуже – погано. Віддай. Законів треба дотримуватися». «Ні! Не віддам! Моє! Мій Крим! Хочу! Не віддам! Моя іграшка!». І все.

Поїхати воювати на Донбас, щоб виплатити кредит – це не поведінка дорослої людини.

Відмовитися від свого загиблого чоловіка за гроші – це не поведінка дорослої людини.

Служити офіцером спецназу головного розвідувального управління (!), піти в складі диверсійної групи в тил противника, а потім у полоні мекати, що «я не я, хата не моя, я не знав, мене підставили…» – це не поведінка дорослої людини.

Кричати «Путін, введи війська», а потім дивуватися, чому Україна застосовує артилерію – це не доросла поведінка.

Боже мій, та що там говорити – коли російський Головнокомандувач відмовляється від своїх солдат, говорить «їх там немає», посилає свою армію воювати і гинути без шевронів та знаків розрізнення, а свої літаки без розпізнавальних знаків... Це вже інфантилізм, зведений у ранг державної політики. І, мабуть, в історії такого не було.

Головна відмінна риса дорослої людини – здатність до відповідальності. До відповідальності за інших, до відповідальності за свою країну, але, головне – до відповідальності за свої дії.

Навіть Радянський Союз вчив цьому. Навіть совок, пригнічуючи будь-які прояви індивідуальної особистості, все ж учив, що треба бути чесним, не треба брехати, треба відповідати за свої вчинки.

Путінізм – мабуть, перший в історії режим, офіційною ідеологією якого стала девіантна поведінка.

І квінтесенція цього, звичайно ж, Донбас. З цією війною може конкурувати, мабуть, тільки Конго, де одинадцятилітні діти по селах рубають мачете ноги і руки жителям.

– Мы же шли на референдум и голосовали с такой надеждой, что Путин нас заберет, как и Крым он забрал, мы голосовали в основном за Путина», – цю цитату біженки з Донбасу в Пскові, яку виселяють тепер з готелю, приводить «Радіо Свобода».

gimage_524

Ну... Чорт... Я ось кілька днів дивився на цю фразу, не знаючи, з якого боку почати коментувати. Тому що ось ця фраза: «ми хотіли, щоб Путін забрав нас до себе» – з точки зору дорослої людини позбавлена будь-якого здорового глузду. Це абсолютно нескладний набір слів, що не несе в собі смислового навантаження.

Що значить «забрав до себе»? Ви маєте на увазі, що хотіли жити в Росії? Ну то купуйте квиток і їдьте. В чому проблема?

Чи ви маєте на увазі, що хотіли, щоб війська сусідньої держави окупували частину вашої країни, знищили конституційний лад, державну владу, організували збройні бандитські формування і зброєю невибіркового ураження почали знищувати міста, вбивши десять тисяч людей? Ну, так це зовсім по-іншому називається. Це зовсім не «ми просто хотіли, щоб Путін нас забрав». Це – колабораціонізм. Це – зрада. Це – державна зрада. Це участь у терористичній організації. Це злочини проти життя. Проти людяності. Проти громадської безпеки та громадського порядку. Проти основ конституційного ладу і безпеки держави. Це – тероризм. Це планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни. Це років двадцять в’язниці. В кращому випадку. А в гіршому – ліквідація зі зброєю в руках.

Ви кримінальні злочинці, ви розумієте це взагалі? Те, що ви зараз маєте – маєте саме через те, що «ми просто йшли на референдум». Це зовсім не «просто». Ви розумієте це?

Ні. Ні на грам. В очах – абсолютне нерозуміння.

Ось цю фразу «забрати до себе» – я читаю і чую вже не вперше. Що значить «забрати до себе»? На ручки чи як?

Діти. Абсолютна нерозвиненість дорослої свідомості.

Рівно те ж саме здивування при переглядах на Youtube відео допитів полонених бійців ДНР. «Навіщо ти сюди приїхав?» – «Я потрапив під вплив пропаганди»... Який вплив пропаганди? У тебе що – Німеччина, тридцять третій рік? Одна газета «Дойче беобахтер» і більше жодних джерел інформації? Он тобі Інтернет. Он поки ще живі «Эхо», «РБК», «Новая Газета», «Нью Таймс», «Дождь». Он Канигін, Олевський, Піонтковський. Он Навальний, зрештою. Ти ж знаєш, хто такий Навальний? Знаєш, про що він говорить? То якого біса, ідіоте, ти поперся на Донбас?

А такого. Тому що не було жодного впливу пропаганди. Тому що він чи не першим на форумах кричав: «Слава Богу, що цю ліберальну журналістську тварюку грохнули». Це про вбивство Політковської і Нємцова.

Так що всі джерела інформації у них є. Все вони знають. Надходить до них інформація. Просто вони скористатися нею не можуть. Аналізувати її не можуть. Відсутність логічних ланцюжків, відсутність причинно-наслідкового зв’язку, примітивна картина світу, «а мені вихователька тьотя Валя по телевізору сказала, що бандери погані».

Що лишається владі в такому випадку?Формувати дивізії нерозвинених особистостей і відправляти їх влаштовувати м’ясорубку в сусідній країні. Що й було зроблено.

Власне, ось ця «тьотя Валя по телевізору» і є початок всіх початків. Почалося все це не з пропаганди. Пропаганда лягла на вже підготовлений ґрунт. Жоден Кисельов з «радіоактивним попелом» і «серцями геїв» не був би можливим, якби до нього десять років ґрунт не зорювали ідіотські ток-шоу і серіали (це, до речі, застереження і нашим телевізійникам).

Не було б одного суцільного «Дому-2» по всіх російських каналах – не було б і окупації Криму. Я абсолютно в цьому впевнений.

Пам’ятаєте цей вже призабутий термін – «дебілізація населення»?

Коли дев’яносто дев’ять відсотків телепродукту, включаючи і рекламу, пропагували одну й ту ж просту тваринну модель поведінки – моральну ідіотію. Коли у всьому телепродукті відбувалося обрізання усього різноманіття людських емоцій до двох примітивних рефлексів – крик і істерика. Тобто той же інфантилізм. Та ж сама вередлива дитина, яка впала у некерований стан.

Ну, що сказати... Експеримент з дебілізації «вєлікой страни», можна визнати, з успіхом відбувся.

У сотий раз повторюся: найстрашніша зброя Росії – це не «Іскандери», підводні човни і ядерний арсенал. Найстрашніша зброя Росії – це зомбоящик.

Ну, а про коментарі в Інтернеті я взагалі мовчу. Читаєш – і розумієш, що відповісти на це можна, тільки почавши з самих азів. З формування Землі чотири з половиною мільярди років тому. Інакше не вийде.

І, чорт забирай, треба визнати, що це цілодобове існування в класі корекції інтернату для людей із затримкою в розвитку в режимі двадцять чотири години сім днів на тиждень – виявилося і справді диявольськи важким. Можливість зустріти в Росії людину, яка ще не з’їла свій мозок, починаєш цінувати вкрай високо. Новий різновид якогось зовсім абсурдного гетто.

Ціла країна агресивних жорстоких застряглих у розвитку малоліток.

Країна, де пануючим класом є гопники...

Вові вдалося. Нічого не скажеш.

16s11 plakat

Що з ними буде?

Єдине, що в цьому випадку обнадіює – так це те, що довго такі конструкції існувати не можуть. Вони не здатні до самоорганізації без зовнішнього управління.

Чим все це закінчиться? Та зрозуміло чим. Залишенням на другий рік. І повторним проходженням матеріалу.

Життя – найкращий учитель. Зуміє пояснити. Якщо не через мозок, то через задницю.

Всіх навчить. Всіх виховає. Всім мізки поставить на місце.

Буде дерти вуха, ставити в куток, пороти ременем, але правилам поведінки в дорослому суспільстві навчить обов’язково. Навіть через «не хочу». Навіть при повній нездатності до навчання.

Так що дорослішання відбудеться. Обов’язково відбудеться.

Але, щоправда, буде дуже боляче.


Підготував Адам Стрижнюк

 

Новорічно-різдвяні вихідні 2016 року

Понеділок, 28 грудня 2015, 08:00

vyhidny

Порівняно з 2015-м відпочиваємо на новорічні свята 2016 набагато більше.

Щороку ми з нетерпінням чекаємо на новорічні свята, і справа тут не тільки в тривалих святкових вихідних, а в тій новорічній атмосфері, яка дозволяє нам по-справжньому відчути святковий настрій. У даній статті ми з’ясуємо як відпочиваємо на Новий рік 2016 в Україні і скільки офіційних вихідних передбачається на новорічні свята 2016. Завдяки цій інформації Ви зможете заздалегідь спланувати свій новорічний відпочинок.

Для того щоб відповісти на питання як і скільки відпочиваємо на Новий 2016 рік скористаємося офіційним проектом постанови Уряду України “Про перенесення у 2016 році робочих днів” в пояснювальній записці до якого сказано, що відпочивати на Новий рік 2016 ми будемо з першого (П’ятниця) по третє січня (Неділя) включно. У свою чергу, на свято Різдва Христового відпочивати будемо цілих чотири дні, з 7-го (Четвер) по 10-те січня (Неділя).

Таким чином, святкові новорічні вихідні в 2016 році будуть наступними: 1, 2, 3, а також 7, 8, 9, 10 січня. При цьому, 8.01 (П’ятниця) згідно з постановою Кабміну, переноситься на 16.01 (Субота), таким чином, в Суботу 16-го січня, ми будемо працювати замість 8-го числа. Також не забуваємо, що 31-ше грудня 2015 р. (Четвер) і 6.01. 2016 р. (Середа) є передсвятковими днями в Україні.

Потрібно відзначити, що порівняно з минулим роком відпочиваємо на новорічні свята 2016 набагато більше. Так, на Новий рік 2016 відпочивати будемо на 2 дні більше, ніж у минулому році, і відповідно на 3 дні більше на Різдво Христове. В цілому в січні 2016 року вихідних (у т. ч і святкових днів) буде всього 12, відповідно робочих днів буде – 19.

Джерело: like.te.ua

 

У 2016 в Тернополі продовжать ремонт доріг та тротуарів

Неділя, 27 грудня 2015, 10:00

remont

Більше 164 мільйонів гривень виділили на сферу ЖКГ в Тернополі на 2016 рік.


Як зазначає очільник міста  Сергій Надал, ця сума на 20% більша, ніж у минулому році. За ці кошти будуть продовжуватися ремонти доріг, дворів та інших об’єктів благоустрою, а також триватиме термомодернізація.

–          Зокрема, виділені кошти на продовження ремонтів доріг та дворів, міжквартальних проїздів, тротуарів, вуличного освітлення та на облаштування нового кладовища на вулиці Бригадна, – розповів Сергій Надал. – Також закладено майже 8 мільйонів гривень на розвиток та благоустрій парків. Відтак, у парку ім. Т.Шевченка у 2016 році заплановано облаштувати стежку «Здоров’я», оновити пішохідні зони навколо острівка «Чайка», відремонтувати підпірну стіну навколо острівка «Чайка», провести роботи по освітленню парку.

Додамо, що комунальники також продовжать проводити ремонти у закладах культури , зокрема у бібліотеках №3,4,5. Чекають ремонти і на ПК «Березіль», де відремонтують покрівлю та сходові марші, проведуть заміну вікон у художній школі, відремонтують ряд технічних приміщень у музичній школі №1 та коридор і концертний зал у музичній школі №2.

Джерело: like.te.ua

 

У Новорічну ніч Тернополем курсуватиме громадський транспорт

Субота, 26 грудня 2015, 20:51

У ніч з 31 грудня на 1 січня Тернополем курсуватиме громадський транспорт. Зокрема, тролейбуси № 5 та 11 будуть працювати до 01.00 год. 1 січня 2016 року.

Як розповідає начальник управління транспорту, комунікацій та зв’язку Ігор Мединський, також у місті курсуватиме по одному автобусу на маршрутах №11,15,18,25,6,14,19 до того часу, поки буде пасажиропотік.

 

У Тернополі «чудо-восьминіжки» сприяють розвитку передчасно народжених дітей

П'ятниця, 25 грудня 2015, 11:04

Пологові будинки Тернополя щодня та щомиті сповнюються новими емоціями. Де ще, як не тут, ви побачите щиру жіночу радість, сльози, сміх, біль і навіть страх.  Цілодобово тут працюють лікарі, які приносять гарні звістки, підтримують психологічно, дають настанови та розповідають про новий етап життя. Проте, іноді медикам доводиться сповіщати не зовсім втішні новини. Буває, що дітки народжуються на світ передчасно. Тоді в очах батьків можна побачити страх та переживання, але найскладніше в таких ситуаціях доводиться новонародженим.

?????????????????????????????????????????????????????????????????

Впродовж 2015 року у відділенні інтенсивної терапії новонароджених Тернопільського обласного перинатального центру матері і дитини проліковано 240 дітей, з них 75-80 % – недоношені, 15 % з яких – глибоко недоношені (народжені в терміні до 28 неділь). Зазвичай,  лікування таких дітей триває місяцями. Основною проблемою передчасно народжених малюків є проблема з диханням. Дітки не засвоюють належний об’єм їжі і погано набирають вагу. Тому, для них необхідне тривале, комплексне лікування та виходжування.

  • Після того, як глибоко недоношена дитина з’являється на світ, вона поступає до нашого відділення, де їй забезпечуються усі вітальні функції – діти знаходяться в кувезах, у яких підтримуються умови, максимально наближенні до материнської утроби: тепло – 33-37 градусів, волого – 50 -70 % і темно – усі кувези накриті накидками, які не пропускають яскраве сонячне світло. Якщо малюк не може самостійно дихати, за нього це робить спеціальний апарат. Як і в утробі матері, де щохвилини через пуповину до малюка находили всі поживні речовини, так і ми, щодня і щогодини проводимо введення спеціальних розчинів. Годуємо малюків сумішами, - розповідає завідувачка відділенням інтенсивної терапії новонароджених Скубенко Неля Володимирівна.
    06d6c8f62cf32a520d3ec0bae8d8fc35_bigPosted_09_May_2014

 Догляд за дитиною проводиться завдяки спеціальним отворам, а прозорі стінки апарату забезпечують постійне спостереження за малюком. Та найголовніше, чого їм тут бракує – це звичного середовища, що оточувало впродовж перших місяців. Неадаптовані до зовнішнього світу, освітлення, крихітні новонароджені, прикривають личко ручками, шукають мамину пуповину, але замість неї знаходять лише катетери. Дуже часто вони звільняються від життєво необхідних зондів, ці рухи у них рефлекторні, несвідомі.

Спостерігати як дитина знаходиться у закритому інкубаторі, зовсім незахищена та позбавлена материнського тепла під силу не кожній жінці. Тому, крім стандартної медицини, сучасні матері вдаються до нетрадиційних методів.чудо-восьминіжки1

У січні 2013 р. одна данійка зробила цікаве відкриття – коли її дитина народилася передчасно, коротаючи довгі лікарняні будні, вона зв’язала маленького блакитного восьминога і поклала іграшку біля малюка. Ефект був більшим, ніж матуся могла передбачити – малюк перестав виривати зонди і катетери, став набагато спокійнішим! Цей випадок зацікавив лікарів і подібна практика набула популярності в багатьох клініках Данії, Швеції, а потім Голландії та Бельгії.

Сьогодні ідея іграшок-восьминіжок має більше ніж 2000 послідовників у багатьох країнах світу. У тій же Голландії волонтери створили окрему благодійну програму, за якою всі бажаючі можуть долучитися до в’язання восьминіжок для недоношених дітей.

12348007_1697203810565785_7807697926877890363_n

В Україні проект “Чудо-восьминіжки” стартував офіційно з листопада 2014 р., коли голландські колеги безкоштовно передали для наших діток 139 восьминіжок та матеріали для їх виготовлення. Сьогодні майстрині з Києва, Чернівців, Івано-Франківська, Хмельницького, Черкас, Львова, а віднедавна і Тернополя активно просувають проект у своїх містах.  «Чудо-восьминіжками» в  Тернопільському обласному перинатальному центрі матері і дитини користуються близько року.

  • Щупальця восьминіжок – це імітація пуповини, за яку дитина хапається перебуваючи в утробі матері, каже Неля Володимирівна. - Це її захист, вона відчуває щось наближене до звичного середовища. Насамперед, така «іграшка» допомагає психологічному комфорту дитини. Ми бачимо, що це їх дійсно заспокоює, і жартома називаємо «коліжанками». Перед тим, як потрапити до кувезу, восьминіжки проходять санітарну обробку.

3hlZGYeqb60
В Україні головним координатором проекту "Чудо-восьминіжки" є Олександра Балясна - мама недоношеної дитини. Жінка на власному досвіді пройшла усі труднощі, що виникали в процесі виходжування. Вона запровадила проект «Раненько», в рамках якого випускає продукцію для передчасно народжених діток. Окрім восьминогів там можна придбати спеціальні матраси, форми для закріплення дитинки в правильному положенні, матраси з імітацією материнських рук. Деякі вироби є у відділенні інтенсивної терапії новонароджених Тернопільського обласного перинатального центру матері і дитини.

До проекту “Чудо-восьминіжки” залучено чимало майстринь, які бажають допомогти передчасно народженим діткам у різних містах України. У Тернополі ініціативу перейняла молода мама Катерина Счастна.
чудо-восьмминіжки

  • Про цей проект я дізналася із соціальної мережі. Прочитала статтю, вивчила схему в’язання і вирішила приєднатись до волонтерської діяльності. Сьогодні в Тернополі виготовленням восьминіжок займаюсь сама. Хотілось би запросити усіх бажаючих долучитись до корисної справи та допомогти діткам. У нас є покрокова інструкція, відео майстер-клас. Координатори проекту допомагають новачкам порадами і навіть матеріалами. Звертаюсь також до тих, хто міг би допомогти фінансово. Можливо, у нас є хенд-мейд майстерні, магазини рукоділля, які б могли надати матеріали, зокрема бавовняні нитки.
    12373333_1693359937616839_9200568606047205146_n12311232_1691707211115445_3642925859611142838_n

В'язати восьминіжок для своєї дитини зможе кожна мама. Доволі проста схема буде зрозумілою для усіх. Важливо використовувати якісний матеріал та дотримуватись рекомендованих розмірів.12431363_852922174826120_1340543081_n

Основні вимоги до в’язання восьминіжок вдома:

  • голівка восьминіжки має бути не меншою за 4,5 см, щоб дитина не могла її проковтнути ( не має проходити крізь рулон туалетного паперу);
  • недоношені дітки дуже маленькі, тому іграшка має бути не більше ніж 10 см;
  • щупальця мають бути не довші 20 см у витягнутому стані;
  • іграшка має бути сплетена з якісного натурального (не акрил!) матеріалу і синтетичного наповнювача, які витримують прання при 60 градусах і швидко сохнуть (для запобігання розмноження бактерій). Найкраще підходить холофайбер. Наповнення шерстю не дозволяється через ризик алергії;
  • іграшка має бути зв’язана щільно, наповнювач не повинен вилазити, щоб не потрапити в легені, наповнювач краще спочатку покласти у панчоху;
  • восьминіжки можуть бути кольоровими, але без прикрас, які можуть зашкодити малюкові (наприклад, ґудзики). Всі частини восьминіжки мають бути добре пришиті, щоб не відірватися.
    12316333_1691376491148517_8080766336996947259_n

Якщо ви бажаєте долучитись до програми «Чудо-восьминіжки» чи отримати додаткову інформацію, звертайтесь до Катерини Счастної за тел. 067-153-19-51, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду або на сторінку у Facebook "Чудо-восьминіжки". Будемо раді будь-якій допомозі.



Оксана Божко

 

Працівник Тернопільської митниці ДФС, що захищає наш спокій

П'ятниця, 25 грудня 2015, 10:03

Серед учасників АТО вже майже рік перебуває головний державний інспектор відділу адміністрування митних платежів та митно-тарифного регулювання Тернопільської митниці ДФС Віталій Максимович Решітник, якого з 21 квітня 2015 року було звільнено від виконання обов’язків на період проходження військової служби у зв’язку з частковою мобілізацією.

Свою трудову діяльність у Тернопільській митниці Віталій Решітник розпочав з серпня 1998 року, зокрема, працював на посаді інспектора вантажного відділу, старшого інспектора відділу митного оформлення №1, на посадах провідного та головного інспекторів митного поста «Чортків» та головного державного інспектора відділу адміністрування митних платежів та митно-тарифного регулювання.

За час роботи в службі Віталій Максимович зарекомендував себе відповідальним працівником, надійним та щирим другом і товаришем, розуміючим колегою.

Відтак колектив Тернопільської митниці ДФС вітає свого співробітника його сім’ю та рідних з нагоди свят, що наближаються, і бажають йому миру, добра, злагоди, достатку та якнайшвидшого повернення додому.

 

Щастя безмежного в році Новому, миру і радості Твоєму дому! Нехай майбутнє дарує надію і хай збуваються всі Твої мрії!

 

Колектив Тернопільської митниці ДФС

 

На Тернопільщині виявили більше 4 тис. нелегальних працівників

П'ятниця, 25 грудня 2015, 10:01

Впродовж 2015 року працівники органів фіскальної служби області виявили 4065 не облікованих найманих працівників, яким було виплачено доходів «у конвертах» на суму 9 млн 105 тис. гривень.

За результатами проведених заходів із 3487 громадянами роботодавці оформили трудові договори, що становить 86 відсотків від кількості виявлених не облікованих найманих працівників. До бюджету сплачено 916,1 тис. грн податку на доходи фізичних осіб.

Варто нагадати, що ст. 265 Кодексу законів про працю України передбачена відповідальність за порушення законодавства про працю. Зокрема, юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі не оформлення чи неналежного оформлення трудового договору, порушення встановлених строків виплати заробітної плати та інших виплат, недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці тощо.

Розміри штрафів за дані правопорушення коливаються від однієї мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, до тридцяти мінімальних заробітних плат за кожного працівника, щодо якого скоєно відповідне порушення (від 1380 до 41400 гривень).


Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

У злодіїв-домушників настає пора посиленої «роботи»

П'ятниця, 25 грудня 2015, 08:48

Свята – найгарячіший період для небажаних візитів крадіїв. Саме тому, в переддень новорічних-різдвяних свят, варто подбати про захист своєї оселі. Адже зима для зловмисників – гарячий сезон, тому кількість квартирних пограбувань у цю пору суттєво збільшується.

Аби вберегти своє майно - надійним помічником стануть системи охоронних сигналізацій поліції охорони. Обладнавши помешкання охоронною сигналізацією Ви матимете змогу перетворити свою оселю на надійну фортецю. Адже, до яких тільки прийомів не вдаються злочинці, щоб дістатися до бажаного об’єкта.



Цієї зими крадії застосовують прийом наклеювання на поштові скриньки цінників, аби пересвідчитись, що господарів тривалий час немає вдома. Також грабіжник може банально позначити крейдою двері чи замок, стежити за господарем чи навіть визначити місце перебування потенційної жертви за допомогою соцмереж. Досвідченому злодієві вистачить кількох хвилин, аби проникнути в квартиру і винести цінні речі. Найчастіше - це гроші, коштовності та техніка. Таких дверей, що встоять перед грабіжником, практично немає.

Проте, поліцейські охорони радять не забувати й про інші способи збереження свого майна. Перед тим, як залишити помешкання, слід не квапитися і переконатися, що кватирки, вікна і балконні двері надійно зачинені. Тим більше, якщо ви мешкаєте на першому поверсі, або у квартирах, поблизу яких розташовані пожежні драбини прибудов.

Подбайте про те, щоб сходи та площа біля дверей були освітленими. За умови дотримання вказаних застережень злодій боятиметься, що його помітять, і не зважиться реалізувати свій злочинний умисел.

Залишаючи квартиру на період свят, візьміть із собою документи, що засвідчують особу, готівку та інші найбільш цінні речі.

Не зберігайте ключі від квартири разом із документами. У жодному випадку не зберігайте ключі під килимком біля дверей, не залишайте їх в автомобілі.

Поліцейські охорони  радить тим, хто вирішив відзначити свята вдома, відчиняючи двері, бути пильними – не поспішати впускати у дім сторонню людину, незалежно від приводу, під яким вона до Вас звертається. Не запрошуйте додому випадкових або малознайомих людей.

Ще одна актуальна порада – не розповсюджувати через соцмережі інформацію про свої плани на відпустку та своє місцеперебування.

Отже, покидаючи свої помешкання навіть на незначний період часу, не варто покладатися на волю випадку чи на власне везіння, а варто подбати про безпеку і охорону квартир завчасно.

 

У Тернополі відбулося обговорення нової маршрутної мережі громадського транспорту

П'ятниця, 25 грудня 2015, 08:03

24 грудня в Українському домі «Перемога» відбулося громадське обговорення нової маршрутної мережі громадського транспорту Тернополя. На обговорені були присутні тернополяни, водії, начальник управління транспорту, комунікацій та зв’язку Ігор Мединський та заступник міського голови Володимир Дідич. Також через скайп-зв'язок спілкувався із присутніми розробник маршрутної мережі, кандидат технічних наук зі Львова Віталій Мазур.

«Ми сьогодні обговорюємо із тернополянами, як буде курсувати громадський транспорт у нашому місті та як спланована нова маршрутна мережа. Усі пропозиції, які ще отримали під час обговорення, ми узагальнимо, опрацюємо і врахуємо у кінцевому, найоптимальнішому варіанті. Тоді вже будемо виносити проект на розгляд виконавчого комітету, - розповідає Ігор Мединський. – Раніше ми представляли проект транспортної мережі через офіційний сайт та інші засоби масової інформації і за цей час прийняли від тернополян більше 150 пропозицій через телефонний зв'язок, електронну пошту, листи та під час спілкування. Сьогодні ж тернополяни мають змогу поспілкуватися безпосередньо з комісією, яка працювала над проектом та ще додати свої пропозиції та поправки».

Розробник мережі Віталій Мазур доповів присутнім про здійснений аналіз пасажирського потоку, принципи та підходи, які були покладені в основу реорганізації маршрутної мережі, про концепцію розвитку пасажирсько-транспортної системи міста та про усі зміни, які заплановані у тролейбусних та автобусних маршрутах. Також розробник дав фахову відповідь на кожне зі звернень та пропозицій до маршрутної мережі, які надали тернополяни.

 

У Тернополі проходитимуть вибори до молодіжної міської ради

П'ятниця, 25 грудня 2015, 08:00

Молодіжна міська рада при Тернопільській міській раді є консультативно-дорадчим органом Тернопільської міської ради та її виконавчого комітету з питань молодіжної політики, покликаним сприяти взаємодії міської ради та її виконавчих органів і молоді міста Тернополя, забезпечувати узгодженість дій у вирішенні питань, які впливають на життя молоді та її участь в усіх сферах життя суспільства в місті.

Молодіжна Міська рада складається з депутатів віком 14-35 років, серед яких:

  1. представники молодіжних громадських організацій (від одної активної громадської організації - 1 представник);
  2. студентів, делегованих Студентськими радами вищого навчального закладу м. Тернополя (від одного ВНЗ - 1 представник);
  3. Три учні делеговані Міським учнівським парламентом «Наснага».

 

Формування персонального складу ради від молодіжних громадських організацій відбуватиметься на основі рейтингового оцінювання роботи організації за останній рік та визначення її активності на рівні міста, а саме за кількістю проведених проектів та акцій за останній рік. Кожна проведена акція повинна бути підтверджена згадкою про неї в ЗМІ.

Вимоги до молодіжної громадської організації, яка делегує представника у молодіжну міську раду:

  1. діє у м. Тернополі, офіційно зареєстрована, як міська або обласна молодіжна громадська організація та не є молодіжною організацією будь-якої політичної партії;
  2. з дня реєстрації організації пройшло не менше одного року;
  3. організація провела протягом останнього року не менше трьох публічних заходів з публікацією в ЗМІ.

 

Рейтинговий відбір громадських організацій проводить виборча комісія, до якої входять: міський голова, або його представник, начальник управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту; молодіжний міський голова попереднього скликання, делегований депутат молодіжної міської ради попереднього скликання.

Депутата молодіжної міської ради від кожного вищого навчального закладу обирає орган студентського самоврядування на своєму засіданні з числа членів. Від вищого навчального закладу може бути делегований студент не старше 3 курсу.

Тернопільський Міський учнівський парламент «Наснага» делегує в депутати молодіжної міської ради трьох учнів, які є представниками органів учнівського самоврядування м. Тернополя. Від Учнівського парламенту може бути делегований учень не старше 10 класу.

Структурам, які відповідають вище переліченим вимогам та бажають делегувати представника до молодіжної міської ради необхідно до 15 січня 2016 року заповнити електронну форму зголошення та принести оригінали документів за адресою вул. Шевченка, 1, управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту, каб. №11

  1. для громадських організацій – копія свідоцтва про державну реєстрацію, заповнена анкета (додається), копія публікацій у ЗМІ про заходи за останній рік, витяг з протоколу про делегованого члена організації, резюме делегованого представника.
  2. для вищих навчальних закладів – витяг з протоколу засідання органу студентського самоврядування, резюме делегованого представника.
  3. для Міського учнівського парламенту «Наснага» - витяг з протоколу учнівського парламенту «Наснага», резюме делегованих представників.

 

Засідання виборчої комісії відбудеться 18 січня 2016 року, 19 січня буде опублікований персональний склад молодіжної міської ради на сайті ТМР, а 21 січня відбудуться вибори голови молодіжної міської ради в сесійній залі ТМР.

 

Оподаткування премії

Четвер, 24 грудня 2015, 11:17

Підприємством нараховується премія за попередній місяць. Як утримувати податок на доходи фізичних осіб?

Відповідно до статті 2 Закону України від 24.03.95 р. № 108/95-ВР «Про оплату праці» до структури заробітної плати належать у тому числі інші заохочуючи та компенсаційні виплати, зокрема виплати у формі винагороди за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами та положеннями.

При цьому, згідно підпункту 1.6.2 пункту 1.6 розділу першого Інструкції зі статистики заробітної плати, якщо нарахування фонду оплати праці здійснюється за попередній період, зокрема у зв’язку з положенням про преміювання, вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, у якому здійснено нарахування.

Згідно з пунктом 163.1 статті 163 Податкового кодексу – об’єктом оподаткування резидента є, зокрема, загальний місячний або річний оподаткований дохід. До цього доходу включаються доходи у вигляді заробітної, нарахованої платнику податку відповідно до умов трудового договору чи контракту.

Таким чином, нараховані суми премій за попередні періоди підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб у місяці, в якому таке нарахування відбувається.

Відділ комунікацій тернопільської ОДПІ

 

Відповідно до Закону «Про очищення влади» перевірено понад 7 тисяч осіб

Четвер, 24 грудня 2015, 10:04

За інформацією Головного управління ДФС у Тернопільській області, з початку року отримано 9549 запитів на проведення перевірок, передбачених Законом України «Про очищення влади». По 7106 перевірках достовірності відомостей, зазначених в деклараціях про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру осіб, які підлягають перевірці, вже надано висновки. Перевірки здійснювались за спеціальним алгоритмом, який дозволяє виявляти недостовірність вказаних у декларації відомостей про наявність у суб’єктів декларування майна (майнових прав), а також невідповідність вартості майна (майнових прав), набутого за час перебування на відповідних посадах, доходам, отриманим із законних джерел.

За результатами таких перевірок у 7049 декларантів правдивість наданих відомостей підтвердилась, у 57 – виявлено недостовірність чи невідповідність даних.

Варто нагадати, що відповідно до Закону України «Про очищення влади» (частина третя статті 1, частина восьма статті 3), особа, яка вказала недостовірні відомості щодо набутого майна та не змогла пояснити його походження, позбавляється на 10-річний термін права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Безкоштовно одягнуть вікно в оселі автору найкращого малюнку

Четвер, 24 грудня 2015, 09:46

Салон гардин "Фіраночка", що знаходиться по вул. Шептицького, 1, організовує конкурс на найкращий малюнок або новорічну іграшку, зроблену дитиною власноруч.

Преможцю за найкращий витвір, БЕЗКОШТОВНО одягнемо вікно в оселі


До участі запрошуються:

- діти сироти,

- напівсироти,

- інваліди та діти з малозабезпечених сімей.

Вироби, малюнки та документи що підтверджують соціальний статус, приносити за адресою: м. Тернопіль, вул. Шептицького, 1, салон гардин "Фіраночка".

Запрошуємо приєднатися інших підприємців та поділитися своєю продукцією.


***

Даруй дитині благодаті рай,
Відчути дай, що все довкола – любе.
Коли любов хлюпоче через край,
Дитя зросте і світ цей приголубить.


 

На сесії міської ради прийнято бюджет Тернополя на 2016 рік

Четвер, 24 грудня 2015, 06:56

На третій сесії Тернопільської міської ради прийнято бюджет Тернополя на 2016 рік. Початково сума надходжень до бюджету складе більше 1 мільярда 500 мільйонів гривень. Це більше, аніж у порівнянні з попереднім роком, проте варто враховувати ріст інфляції, який становить 12%.

Як розповідає заступник міського голови Вікторія Остапчук, у бюджеті уже враховано кошти, які виділені із державного бюджету на виплату зарплати вчителям та медикам. Проте виділених урядом коштів вистачить лише на 9,5 місяців. Працівники тих бюджетних сфер, зарплати яких фінансуються із міського бюджету, заробітною платою будуть забезпечені до кінця 2016 року.

Міський голова Сергій Надал зазначає, що у бюджеті передбачено кошти на продовження основних напрямків розвитку та модернізації міста.

«Наступного року на фінансування сфери житлово-комунального господарства передбачено на 20% більше коштів, аніж минулого року. Відтак, ремонти доріг, прибудинкових територій, тротуарів, об’єктів благоустрою будуть продовжуватися. Також продовжуватимемо реалізацію програми термомодернізації міста, - розповідає Сергій Надал. - Розвиватимемо надання первинної медичної допомоги, зокрема плануємо відкрити на базі школи №27 амбулаторію сімейного лікаря, у медичних закладах та закладах освіти будемо проводити заміну вікон та утеплення фасадів, відкриємо ще декілька нових груп у дитсадках, забезпечимо безкоштовним харчуванням дітей учасників АТО. Окрім того, у бюджеті передбачені кошти на облаштування нового кладовища на вул. Бригадна та для придбання декількох тролейбусів».

 

Кавалер виявився ласим до чужого майна

Четвер, 24 грудня 2015, 06:52

groshiУ вчиненні крадіжки грошей співробітники Чортківського відділу поліції підозрюють 19-річного жителя райцентру. Молодик поцупив з помешкання дівчини, з якою зустрічався, 650 американських доларів.

Зникнення грошей виявила матір дівчини, яка із заявою про крадіжку звернулася до поліцейських. За словами жінки, вона деякий час перебувала на заробітках, кошти надсилала доньці. Коли ж повернулася додому, то у сховку не дорахувалася чималої суми. На місце події виїхала слідчо-оперативна група.

Правоохоронці оглянули помешкання заявниці. Слідів проникнення не виявили – вхідні двері та вікна були непошкоджені. Міліціонери почали відпрацьовувати різні версії, перевіряти коло знайомих потерпілої.

У вчиненні крадіжки поліцейські запідозрили 19-річного жителя райцентру, який зустрічався з донькою потерпілої. Він зізнався у тому, що взяв гроші зі сховку. Як з’ясувалося, робив хлопець це тричі. Аби не виявили зникнення грошей, спершу брав малі суми. Проте апетити зростали. Загалом йому вдалося винести з чужого помешкання 650 американських доларів. Чужі кошти витратив на розваги з друзями.

Щодо горе-кавалера розпочато кримінальне провадження. Його дії слідчі кваліфікують за статтею 185 ККУ – крадіжка. Триває досудове розслідування.

 

Тернопільська лікарня швидкої допомоги співпрацюватиме із німецькою клінікою

Середа, 23 грудня 2015, 08:31

Делегація медиків із Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги на початку грудня із робочим візитом відвідала одну із найбільших лікарень міста Франкфурт-на-Майні (Німеччина) «Klinikum Frankfurt Hoechst». Під час візиту обидві сторони підписали Меморандум про співпрацю.

Організатор цієї поїздки Юрій Дар розповідає, що основна мета поїздки - налагодження постійного співробітництва між медиками тернопільської та франкфуртської лікарень. Ця програма передбачає постійний обмін досвідом та проведення спільних операцій.

«У «Klinikum Frankfurt Hoechst» на протязі тижня ми мали змогу ознайомитися із функціонуванням лікарні, дізналися, як організовано надання медичної допомоги у Німеччині, брали участь у обговореннях, конференціях та працювали у операційних, - розповідає головний лікар Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський. - Із керівником цієї клініки Пітером Петерсоном ми домовилися про подальшу співпрацю. Відтепер наші медики зможуть проходити стажування на базі німецької клініки. Для проходження стажування ми будемо обирати тих, хто володіє іноземною мовою, має бажання підвищувати свій кваліфікаційний рівень та перспективу у професійному зростанні».

 

«Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» – податковий cepвic з актуальною інформацією

Середа, 23 грудня 2015, 07:52

Найбільш запитуваною інформацією, що надходить від платників податків стосовно податкового cepвicy «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», виявляється невідповідність, на думку платників податків, наявної у податковому cepвici інформації його дійсному стану розрахунків з бюджетом, що негативно впливає на репутацію таких суб’єктів у бізнес-середовищі.

Такий податковий сервіс містить актуальну інформацію про податкові борги платників податків, що обліковуються в інформаційній системі органів ДФС. Перевірити відповідність інформації про стан розрахунків з бюджетом, що обліковуються в центральній базі даних органів ДФС, та за даними обліку платника податків (наприклад, щодо нарахування пені, наявності переплат, тощо) можливо шляхом проведення звірення.

Порядком видачі довідки про відсутність заборгованості з податків, зборів, платежів, що контролюються органами доходів i зборів (далі – Довідка), затвердженим наказом Міністерства доходів i зборів України від 10.10.2013 р. №567 (далі – Порядок №567), передбачено, що така Довідка видається органом доходів i зборів за основним місцем обліку платника податків, який звертається за наданням послуги. Такий орган визначає наявність/відсутність у платника податків податкового боргу на дату формування Довідки з урахуванням наявності/відсутності такого боргу в інформаційних системах органів доходів i зборів за основним та неосновним місцем обліку платника податків.

При видачі Довідки одним органом ДФС та забезпеченні таким органом перевірки податкового боргу, що обліковується за таким платником у вcix органах ДФС, забезпечується принцип повноти, цілісності та достовірності відображення інформації про наявність/відсутність податкового боргу платника податків.

Відтак звертаємо особливу увагу на додержання вимог Порядку №567, згідно з яким орган ДФС за неосновним місцем обліку платника податків не має підстав для видачі Довідки платнику податків.

Водночас рішення суду про відстрочення/розстрочення виконання судового рішення про стягнення податкового боргу, прийняте відповідно до статті 263 Кодексу адміністративного судочинства України, передбачає інші строки для стягнення органами ДФС такого боргу, а відображення такого судового рішення в інтегрованій картці платника податків дає підстави для застосування органами ДФС заходів стягнення з урахуванням строків, визначених рішенням суду про відстрочення/розстрочення виконання судового рішення, а не рішення суду про стягнення податкового боргу, що набрало законної сили.

Отже, рішення суду про відстрочення/розстрочення виконання судового рішення свідчить про наявність податкового боргу та перенесения строків його погашення.

Відповідно до підпункту 14.1.152 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України погашення податкового боргу визначається як зменшення абсолютного значення суми такого боргу, підтверджене відповідним документом.

При цьому, у встановленому законодавством порядку підтвердженням погашення податкового боргу може бути надходження від органів державної казначейської служби до органів ДФС відомостей про зарахування коштів за надходженнями платежів до бюджету.

У такому випадку, а також при розстроченні (відстроченні) або реструктуризації податкового боргу на підставі закону факт наявності податкового боргу платника податків залишається до погашення такого боргу у повному обсязі.

Відтак за наявності у платника податків податкового боргу (незважаючи на розстрочення/відстрочення або реструктуризацію податкового боргу на підставі закону та/або рішення суду) органи ДФС не мають підстав для видачі Довідки про відсутність такого боргу.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Після двох місяців очікувань кіоск таки прибрали

Вівторок, 22 грудня 2015, 10:12

21 жовтня 2015 року на сторінці спільноти ВелоТернопіль був розміщений пост про МАФ, який не перемістили до початку робіт з маркування велодоріжки у парку Шевченка.

Також однією з перших була розміщена петиція на сайті Тернопільської Міської Ради про його переміщення.
вже 3 листопада було зібрано 289 з 250 необхідних голосів а 18 дали офіційну відповідь, що МАФ перемістять.
І ось сьогодні 22 листопада. Після 2 місяців очікувань кіоск таки прибрали, звільнивши цетральну алею парку від досить непристойної на вигляд будки, - розповідають активісти спільноти ВелоТернопіль.



 

Тернопільські міграційники протидіють нелегальній міграції

Вівторок, 22 грудня 2015, 08:10

migraciyaВпродовж року на Тернопіллі працівники міграційної служби виявили сотню нелегальних мігрантів. Щодо 93 із них прийнято рішення про примусове повернення, дев’ятьох було видворено, а вісьмом заборонено в’їзд в Україну.

Серед тих, до кого була застосована процедура видворення, – 26-річна громадянка Габону. Дівчина майже рік проживала в Україні незаконно. На початку грудня нелегальну мігрантку виявили працівники відділу в справах іноземців, осіб без громадянства та протидії нелегальній міграції обласного Управління ДМС.

З’ясувалося, що іноземка приїхала в нашу країну ще в 2008-му на запрошення тернопільського вишу. Шість років вона проживала у нас на законних підставах, однак в січні 2015-го її відрахували з навчального закладу. Зважаючи на цю обставину, іноземка впродовж місяця зобов’язана була покинути Україну, але не зробила цього. Відтак міграційники прийняли рішення про її примусове повернення з України, але й після цього дівчина не виїхала з України.

У грудні Управління ДМС України в області звернулося з позовом в Тернопільський міськрайоний суд щодо примусово видворення іноземки-порушниці, який був задоволений. Днями міграційники супроводили нелегальну мігрантку до кордону.

 

Дізнайся більше про свого бізнес-партнера

Вівторок, 22 грудня 2015, 08:09

Для того, аби перевірити надійність Вашого ділового партнера достатньо знати його код ЄДРПОУ або ж точну його назву. Ввівши відому інформацію в одне з полів, система здійснить пошук по ряду баз даних, доступних для публічного використання й повідомить про результати пошуку.

Увага! З 11.07.2014 оновлення інформації на сайті щодо стану розрахунків платника податків з бюджетом (про наявність заборгованості) відбувається ЩОДЕННО, крім вихідних та святкових днів, після проведення розрахунків зведених показників в центральній базі даних за результатами ПОПЕРЕДНЬОГО банківського дня.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Кошти для армії

Вівторок, 22 грудня 2015, 07:33

Платники податків міста Тернополя та Тернопільського району впродовж 11 місяців поточного року внесли на розбудову армії майже 60 млн грн військового збору. Про це інформував заступник начальника Тернопільської ОДПІ Володимир Гузенков.

Вказані надходження на 13 млн грн перевершили очікувані показники з цього збору.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Поліцейські просять відгукнутися свідків та очевидців злочину

Понеділок, 21 грудня 2015, 08:24

kradigka14 грудня близько 18 години невідомий зловмисник пограбував жительку Тернополя. Інцидент трапився на перехресті вулиць Монастириського-Малишка. У жінки відібрали сумку, у якій знаходилися документи, 400 гривень та інше майно.

За словами потерпілої, нападник худорлявої статури, зростом близько 175 см. Був одягнений у чорну куртку з капюшоном.

Правоохоронці розшукують грабіжника та звертаються до усіх, хто володіє інформацією, яка допоможе у розкритті злочину, повідомляти за телефонами у Тернополі: (0352) 27-11-70, 067-295-91-518, або 102. Анонімність гарантується.

 

Під час Новорічно – Різдвяних свят у Тернополі заборонено використовувати феєрверки

Понеділок, 21 грудня 2015, 07:42

fey1

Управління торгівлі, побуту та захисту прав споживачів звертає увагу керівників закладів ресторанного та готельного господарства, мешканців міста на обов’язкове виконання рішення виконавчого комітету «Про додаткові заходи безпеки» в частині заборони використання піротехнічних засобів (феєрверків) на території м. Тернополя до моменту завершення антитерористичної операції. Це означає, що така заборона діятиме також у період Новорічно-Різдвяних свят.

 

Працівниками управління муніципальної поліції спільно з представниками правоохоронних органів проводяться постійні перевірки дотримання закладами правил благоустрою міста та виконання зазначеного рішення. Під час святкування Новорічних та Різдвяних свят буде посилено контроль за застосуванням піротехнічних засобів.

За результатами проведених перевірок, при виявленні порушень, нічні режими роботи закладів ресторанного господарства буде скасовано.

like.te.ua

 

У Тернополі головна ялинка міста засвітилась патріотичною ілюмінацією

Неділя, 20 грудня 2015, 15:11

У День Святого Миколая, 19 грудня, на театральному майдані відбулося урочисте засвічення вогнів головної тернопільської ялинки та освячення Різдвяної шопки. Спочатку на сцені відбулося театралізоване дійство, далі тернопільські пластуни передали міському голові Вифлеємський вогонь Миру та спільно з очільником міста та сотнями тернополян засвітили вогні головної ялинки міста.

Як зауважив міський голова Сергій Надал, цього року оновлено святкову ілюмінацію на головній площі міста та головній ялинці, а також святковий настрій даруватиме і нова ілюмінація на вулиці Валова та Сагайдачного.

«Знаковим є те, що ми засвічуємо ялинку в день святого Миколая. Напередодні цього дня і діти і дорослі перебувають у настрої очікування дива, у святковому піднесенні. Сьогодні як ніколи хочеться просити в святого Миколая головного подарунку для України – миру, злагоди, процвітання та розвитку, - зазначив Сергій Надал. – Складна ситуація в країні і війна накладають важкий відбиток на Новорічно-Різдвяні свята. Не у всіх тернопільських сім'ях зараз радість і свято. Ми всі маємо про це пам'ятати. Пам'ятати про солдатів і добровольців на фронті. Пам'ятати про тих, кому зараз не просто звести кінці з кінцями через бідність і матеріальну скруту. Тому, очевидно, Новий рік, Різдво має стати нагодою для добрих справ і милосердя, для безкорисливої допомоги і співпереживання».

Також міський голова побажав кожній тернопільській родині знайти у прийдешніх святах нагоду побути разом, згадати давні українські традиції і звичаї.

«Зичу усім у теплій родинній атмосфері провести рік старий і зустріти новий. Нехай у новому році нашу країну і наше місто чекають нові здобутки і перемоги, досягнення і успіхи. Нехай в мирі і добробуті живе український народ. Зичу усім рясних Божих благословень!», - побажав тернопільській громаді міський голова Сергій Надал.

На завершення священнослужителі усіх релігійних конфесій освятили Різдвяну шопку з живими ягнятами, яку традиційно кожного року встановлюють на Театральному майдані.

 

Літературна студія «Сім Герц» буде читати «Більше, ніж тексти»

Субота, 19 грудня 2015, 13:05

У п’ятницю літературна студія «Сім Герц» буде читати «Більше, ніж тексти».

Усіх шанувальників поезії запрошують у книгарню «Є» 24 грудня, на 18:00.

Джерело: Культурно

12322455_684611285008879_8231095257847350444_o

 

Двом спробам проникнення завадили працівники поліції охорони

Субота, 19 грудня 2015, 11:50

Сімейний конфлікт між батьком і сином припинили працівники Управління поліції охорони в Тернопільській області.

Конфлікти у цій сім'ї траплялися часто, оскільки батько полюбляє заглядати у чарку. А, перебуваючи в захмелілому стані, починає пригадувати синові про старі образи та майно, яке не поділили.

У той вечір батько згадав, що у гаражі залишились його речі і аби ті не дістались синові - пішов їх забирати. Проте, передбачливий син встиг змінити колодку та встановити сигналізацію, але і це не зупинило 54-річного чоловіка. Аби потрапити всередину і «насолити» синові, він почав зрізати колодки та ламати замки.

Миттєве спрацювання сигналізації передало сигнал «тривога» на пульт централізованого спостереження Управління поліції охорони в Тернопільській області. За три хвилини група реагування вже була на місці події, де і застала чоловіка за «роботою». Підігрітий оковитою мужчина не був радий неочікуваному візиту поліцейських охорони, тому намагався протистояти правоохоронцям та закінчити розпочате.

Проте, завдяки професійним діям працівників Управління поліції охорони вдалося втихомирити чоловіка та відвернути від протиправних дій.

Цієї ж ночі марною була спроба молодика обікрасти підвал. Група реагування Управління поліції охорони затримала 20-річного юнака, який намагався проникнути до підвального приміщення житлового будинку.

Спроба проникнення та викрадення чужого майна молодику не вдалась, адже він не зміг залишитись непоміченим. Жителі будинку почули гуркіт та подзвонили на лінію «102».

Приїхавши на місце виклику поліцейські охорони затримали юнака, який невправно копирсався в колодці підвалу. Зловмисника була затримано та доставлено до Тернопільського відділу поліції для з’ясування усіх обставин події.

 

Юним тернополянам розповідали про користь молочних продуктів

П'ятниця, 18 грудня 2015, 10:31

Молоко є виключною їжею, яку приготувала для людини сама природа. У цьому продукті є всі необхідні речовини, що забезпечують нормальну життєдіяльність людини від самого народження і до глибокої старості. Корисні властивості молока та молочних продуктів не можна недооцінювати.

Жодна їжа не може зрівнятися з молоком по повноті хімічного і біохімічного складу. Доведено, що в цьому продукті міститься більше ста різних найцінніших для організму людини компонентів.

1932005_1692294491057263_1184919319_n

15-16 грудня  Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення провів комплексний захід «Молочне здоров’я» у Тернопільському дошкільному навчальному закладі №7.

Дітки почули про користь молочних продуктів та помандрували у  пізнавальну подорож,  щоб дізнатися, звідки ж береться молочко і як потрапляє на стіл.

12386810_1692294487723930_1623700439_n

Малечі дуже сподобалося подорожувати і дізнаватись багато нового, а ще вони пообіцяли кожного ранку їсти молочну кашку.

На згадку про цю пізнавальну подорож кожному вихованцю вручили магнітики із зображенням корівки Муні від партнера ТМ «Молокія».

Такі розважально-пізнавальні заходи Тернопільський міський центр фізичного здоров’я  і надалі планує проводити у Тернопільських ДНЗ.

Шановні батьки та вихователі, якщо Вас зацікавили такі заходи звертайтесь, ми з радістю Вам допоможемо.

 

Державна допомога для дітей при ухиленні від сплати аліментів

П'ятниця, 18 грудня 2015, 10:24

Якщо ж використавши всі можливі правові методи для стягнення аліментів, в тому числі на стадії виконавчого провадження, стягнути аліменти все ж таки не виявилось можливим (встановити місце перебування боржника не вдалося, дохід чи будь-яке майно відсутні), це є підставою для призначення тимчасової державної допомоги для дітей, розповідає адвокат Іван Парубій.

За Сімейним кодексом України, якщо батьки ухиляються від сплати аліментів, дитині призначається тимчасова державна допомога, яка не може бути меншою, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

kak-rasschitat-alimenty-s-zarplaty

Виплата тимчасової державної допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.
Детальна процедура отримання таких виплат регламентована Порядком призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 р. №189.

Формально, держава бере на себе обов’язок забезпечувати добробут дітей, батьки яких відмовляютьсябрати на себе батьківські зобов’язання по їх утриманню, проте, мінімальний розмір державної допомоги свідчить про протилежне.

Виплата тимчасової державної допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.
Вирішувати подібні проблемні питання в першу чергу слід доброзичливим шляхом, адже діти – найголовніше в нашому житті, і повинні рости в гармонії і турботі поряд із батьками, які хоч і розлучилися, проте, сумлін но несуть відповідальність за свою дитину.

 

Електронний цифровий підпис можна оформити за довіреністю

П'ятниця, 18 грудня 2015, 08:14

Відповідно до п. 5.1 Регламенту Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС передбачено, що заявник може бути представлений довіреною особою, якщо немає можливості його особистої присутності в Акредитованому центрі сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (далі - АЦСК ІДД ДФС). У цьому випадку заявник надає довіреність на подання документів для реєстрації.

Представництво юридичних осіб (за винятком органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної форми власності), фізичних осіб – підприємців, фізичних осіб та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, в АЦСК ІДД ДФС здійснюється особисто або виключно на підставі довіреності, посвідченої нотаріально. Зазначена довіреність повинна бути оформлена на номерному бланку суворої звітності.

Заявник наділяє представника відповідними повноваженнями для отримання послуг електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП) (подання до відокремлених пунктів реєстрації реєстраційних документів заявника, вчинення необхідних реєстраційних дій, генерація особистих ключів заявника, блокування, поновлення, скасування посилених сертифікатів тощо). Якщо реєстраційні документи заявника (реєстраційна картка тощо) підписані безпосередньо представником, в довіреності повинно бути додатково обумовлено наділення представника повноваженнями укладати від імені заявника договір про надання послуг ЕЦП.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Виплати при звільненні працівника

П'ятниця, 18 грудня 2015, 07:50

При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок, розповідає адвокат Іван Парубій.

У разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у визначені строки при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.


Суб’єкти організації оплати праці не мають права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені законодавством, угодами і колективними договорами.

Згідно зі ст. 24 Закону про оплату праці, виплата заробітної плати здійснюється за місцем роботи. За особистою письмовою згодою працівника виплата заробітної плати може здійснюватися через установи банків, поштовими переказами на вказаний ними рахунок (адресу) з обов’язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця.


Отже, у разі виплати заробітної плати працівнику після його звільнення виплата заробітної плати проводиться:
• за місцем роботи,
• у разі наявності особистої письмової згоди працівника – через установи банків, поштовим переказом на вказаний ним рахунок (адресу), з обов’язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця.


Якщо був судовий спір то після ухвалення судового рішення про стягнення заборгованості із заробітної плати роботодавець не звільняється від відповідальності, передбаченої статтею 117 КЗпП, а саме виплати середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні, тобто за весь період невиплати власником або уповноваженим ним органом належних працівникові при звільненні сум.

 

Депутати Верховної Ради та керівництво фіскальних і митних органів Тернопільщини обговорили проблемні питання регіону

Четвер, 17 грудня 2015, 08:42

У Головному управлінні ДФС у Тернопільській області відбулась робоча зустріч керівництва фіскальних та митних органів області із народними депутатами, які представляють у Верховній Раді України громаду Тернопільщини.Вступним словом робочу зустріч розпочав начальник Головного управління ДФС в області Ігор Комендат, який поінформував присутніх про результати діяльності обласного відомства у 2015 році. В ході заходу народні депутати Микола Люшняк, Ігор Побер, Михайло Головко, Тарас Юрик та Роман Заставний обговорили основні зміни до Бюджетного та Податкового кодексів, що пропонуються урядом та їх вплив на формування місцевих бюджетів. Депутати озвучили основні проблемні питання, які надходять до них від бізнесу щодо митного законодавства та діяльності митниць. Також обговорювали шляхи підвищення інвестиційної привабливості області.

DSC_0027

Зважаючи на те, що троє депутатів з Тернопільщини, Михайло Головко, Тарас Юрик та Роман Заставний є членами Комітету Верховної ради України з питань податкової та митної політики, обговорення актуальних питань щодо податкового та митного адміністрування проходило в площині конкретних пропозицій до законопроектів. Зокрема, запропоновано сільськогосподарським виробникам ІV групи, які застосовують спецрежим оподаткування замість введення обмеження обсягу річного доходу 2 млн грн, що призведе до переведення значної кількості суб’єктів господарювання на загальну систему оподаткування, дещо збільшити ставку бази оподаткування. Беручи до уваги те, що область аграрна, також пропонується підтримати сільське господарство шляхом залишення коштів на спецрахунках сільгоспвиробників з подальшою їх диференціацією, скажімо у 2016 році залишати на спецрахунках сільськогосподарських підприємств 75 відсотків, у 2017 році - 50 відсотків, а у 2018 році вийти на запропоновані урядом - 25 відсотків.

DSC_0003

Учасники заходу винесли на обговорення ряд інших пропозицій до законопроектів, які за сприяння народних депутатів регіону будуть почуті на всеукраїнському рівні. Проведення таких робочих зустрічей є позитивним моментом співпраці законодавчих та виконавчих органів і сприятимуть вирішенню багатьох проблемних питань Тернопільщини.

DSC_0026 DSC_0025 DSC_0021 DSC_0018 DSC_0009 DSC_0001

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

У клубі "Гармонія" вчили раціонально використовувати ресурси

Четвер, 17 грудня 2015, 08:35

У гендерному центрі Тернопільського міськрайонного центру зайнятості відбулось засідання жіночого клубу «Гармонія» на тему «Стале домогосподарство: від особистої енергоефективності до енергетичної незалежності держави», яке у фрмі тренінгу провели представники громадянської мережі ОПОРА.

«Cьогодення вимагає від нас рацінальності та заощадження. З підняттям тарифів на комунальні послуги люди все більше цікавляться темою економії енергоресурсів, не втрачаючи комфорту», - звернулась до присутніх фахівець центру зайнятості Інна Лісовська.

Представники ОПОРи Наталія Радковська та Олена Зарічна ознайомили учасників заходу з досвідом та практикою Європейських країн, де запроваджено обов'язкове сортування сміття, вторинне використання ресурсів та бережливе ставлення до природи.

гармонія грудень

«Ми повинні навчитися не заощаджувати, а раціонально використовувати ті ресурси, які нам потрібно. Якщо вимикати світло, економити воду, купувати прилади економкласу, зрештою замінити старі лампочки на енергозберігаючі – то одразу зможемо відчути різницю по оплаті комунальних послуг, - сказада еко-тренер Олена Зарічна. - Тому, намагайтесь скоротити кількість відходів: купуйте мінімум товарів в упаковці або обирайте товари в таких пакуваннях, які можна використовувати багато разів. Зміна наших щоденних дій, звичок щодо використання ресурсів може зробити значний внесок до енергетично-незалежної держави».

Під час заходу учасники жваво обговорювали підняті питання, ділилися досвідом та наводили власні життєві приклади щодо того, як раціонально використовувати електроенергію, газ, тепло та воду.

На завершення тренінгу присутні отримали постери та листівки, розроблені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».



Відділ активної підтримки безробітних ТМРЦЗ

 

Як тернополяни святкуватимуть новорічні свята

Середа, 16 грудня 2015, 12:57

Новий рік — свято, яке відзначають багато народів відповідно до прийнятого календаря. Свято наступає в момент переходу останнього дня року в перший день наступного. Це, мабуть, єдина подія, яку протягом століть щорічно відзначають у всіх країнах і на всіх континентах, яку знають, люблять і яку з нетерпінням чекають люди, різні у своїх етно–національних традиційних і релігійних переконаннях. Традиційно у кожній родині прикрашають ялинку, накривають стіл і чекають подарунків від діда Мороза. Дехто святкує вдома, працелюби відзначатимуть свято на роботі, а у любителів пригод – свої маршрути. Які плани у наших тернополян дізнавались журналісти Моя газета.

Анастасія, 18 років, студентка
Я планую святкувати Новий рік разом з друзями вдома, в нас буде костюмована вечірка, тому настрій буде забезпечений.

Анастасія, 18 років студентка

Діана, 17 років, студентка
Цей Новий рік я хотіла б зустріти разом зі своїми батьками, які зараз знаходяться за кордоном. Тому, швидше за все, я поїду до них, бо вважаю, цю дату сімейним святом.

діана 17 років

Михайло, 73 роки, пенсіонер
За своє життя я святкував Новий рік в найрізноманітніших місцях, і тому переконався, що найкраще місце – це рідний дім і близькі люди поруч.

Михайло, 73 роки пенсіонер

Олександр, 19 років, студент
Я зі своєю компанією друзів хочемо відсвяткувати 2016-й у засніжених Карпатах. Там хороша атмосфера і приємні люди, а ще надзвичайно красива природа.

Олександр, 19 років студент

Ольга, 54 роки, вчителька
Я чекаю це свято тому, що з’являється ще одна можливість зібрати рідних і дорогих мені людей за одним святковим столом, тому надіюся цей Новий рік принесе затишок у кожен дім і мир нашій країні.

Ольга, 54 роки вчителька

Оксана, 21 рік, продавець-консультант
Зрозуміло, що зустрічати прихід Нового року потрібно з хорошим настроєм, але зараз не той час для гучного святкування, коли ми - в теплих домівках, а наші солдати тим часом обороняють спокій країни.

Оксана, 21 років продавець- консультант

Тарас, 19 років, і Назар, 18 років, студенти
Новорічну ніч проведемо вдома з сім’ями, а потім, звісно, святкування з друзями у великій компанії та затишному місці.

Тарас, 19 років і Назар, 18 років

Роман, 22 роки, бармен
Скоріш за все, зустрічатиму 2016 рік у гуртожитку зі своїми одногрупниками, в нас буде своя атмосфера. Наступний рік - вогняної червоної мавпи, тому чоловіки будуть в строгих костюмах, а дівчата - у вечірніх сукнях червоних кольорів.

Роман, 22 років бармен

Юлія, 20 років, студентка
Для мене цей Новий рік не буде гучним. Планую тихий, сімейний вечір зі своїми близькими та коханою людиною.

Юля, 20 років студентка

Олександр, 24 роки, охоронець
Я керуюся думкою наших предків: «Як Новий рік зустрінеш, так його і проведеш», тому скуштувавши салат олів’є та смакуючи шампанським, поїдемо святкувати до ялинки, де будемо вітати один одного. Тоді гарний настрій гарантований!

Олександр, 24 роки охоронець


Підготувала Купчик Вероніка

 

Кольори живопису занедбаних будинків та розбитих доріг

Середа, 16 грудня 2015, 08:29

Виставку Карини Арутюнян «Метаморфози» та Іштвана Куса «Моя полонина» презентували в галереї «Бункермуз» 11 грудня. Як констатують самі автори, презентовані роботи є наслідком хімічного дисбалансу мозку.12342684_539599959526985_3115277638182540054_n

Сучасне мистецтво – це не лише полотна, це — ціла концепція, своя філософія, яку митець намагається передати у власних роботах. Отож, щоб не ходити по виставковій залі з великими круглими очима, спершу потрібно послухати автора і дізнатись, що саме він хотів донести до глядача.

  • Насправді, ідея дуже проста, це все – хімічний дисбаланс мозку, який дозволив побачити те, що тут зображено. Прогулюючись Львовом, ми з Кариною фотографували стіни будівель, а також певні відрізки асфальту. Вибирали те, що більше подобалось. Зосереджувались на певних кольорах та образах, що вимальовувались серед сірого простору. Фотографій було дуже багато, тому надали перевагу різноманітним зображенням, які б не були схожі між собою. Так формували композицію.
    DSC00061DSC00062

Свої роботи творці називають медитативним мистецтвом. Представлені полотна спонукають глядача задуматись над красою буденності, над деталями, що нас оточують, зокрема й на асфальті.

  • Для інсталяції друкували зображення на оракалі, а потім наносили на пвх. Використовували саме такий спосіб, щоб повною мірою передати матовість об’єкта та його форму.
    DSC00070

Стан душі, про який говорять Карина та Іштван, мабуть, має відношення до дитячого сприйняття реальності, коли зі звичайного шматка деревини, опалого листя та невеличкої калюжі вимальовується цілий уявний світ. Підсиливши фантазію музичним супроводом, мимоволі відчуваєш себе героєм неймовірної історії.
DSC00084
— Музика, яка звучить у виставковій залі навмисне підібрана для цієї експозиції. Ми вважаємо, що творчість Жана Мішеля Жарре ефективно сприяє налаштуванню на медитативний стан.
12341598_539600446193603_4706645028694407471_n

Окрім неординарного мислення, Карина Арутюнян та Іштван Кус досить приємні у спілкуванні. Це саме ті люди, з якими можна побачити багатогранність звичного для нас світу.

DSC00072DSC00082DSC00066DSC00073DSC00068DSC00067

Виставка «Метаморфози» та «Моя полонина» триватиме до 24 грудня. 

Оксана Божко

 

Зіркові випускники прийшли в рідну школу

Вівторок, 15 грудня 2015, 14:21

Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення організував вже третій спортивно - пізнавального захід «Крок до успіху». серед учнів шостих класів у школах нашого міста.

«На Тернопільщині є багато спортсменів, які можуть розповісти про свої досягнення та перемоги. Це хороший приклад для тих дітей, хто хоче поєднати своє життя із спортом», - зазначила Наталія Собчак, педагог – організатор відділу фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи.

SAM_5588

Так, 9 грудня завітали в рідну школу срібний призер чемпіонату Європи, Тарас Шевчук та його тренер, Роман Зеньо, майстри спорту України міжнародного класу, випускники Тернопільської ЗОШ №19.

Зустріч відбувалась у дружній та невимушеній атмосфері. Відомі спортсмени ділились досвідом у досягненні успіху в улюбленій справі, звертаючи увагу на те, що тільки кропітка праця над собою - перша умова здійснення заповітних мрій.

«Я почав займатись велоспортом з 11 років, згодом тренувався на тернопільській велосипедній базі «Золоті колеса» обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України під керівництвом талановитих тренерів Володимира Павленка та Романа Зеньо. Звичайно, щоденні тренування виснажують. Та коли ти опиняєшся в рядах переможців, то розумієш, що цей успіх вартий всіх затрачених зусиль. Важливо й те, що постійно тримаєш себе у хорошій фізичній формі» - поділився своїм досвідом Тарас.

Розповідь спортсмена супроводжувалась переглядом фотографій, на яких збереглись найяскравіші моменти із змагань.

Діти мали змогу у невимушеній бесіді розпитати гостя про все, що їх цікавило: «Чому ви вибрали цей вид спорту?», «Коли ви отримали першу нагороду?», «Які країни ви відвідали?»…

«Займайтеся велоспортом і перед вами відкриються великі можливості. Ваше життя буде насиченим та різноманітним», - запросив шестикласників тренер Роман Зеньо.

 

Літературна фармацевтика. Між панацеєю та плацебо

Вівторок, 15 грудня 2015, 11:17

Своєчасний роман Юрія Винничука «Аптекар» — це хрипкий вереск літописця, який потайки ламає голову  над симптоматикою віку,  вписуючи «білим чорнилом»поміж рядків насущну фразу «Як порятувати інфіковане несусвітніми думками панібратство? І чи є взагалі панацея від абсурдних людських переконань?», пише сайт Культурно.

Анамнез віку суголосний проблемам нашого часу, якщо розглядати левову частку наболілого у символічному ключі. Тут тобі і воєнні перипетії, і період «полювання на відьом», які володіють таємницями боротьби із недугами доби, і свої стратники. Ідейно-тематичний спектр твору є без перебільшення конгломератом, що розрісся із тріади традиційних прозових стовпів: любові, війни, маршрутів.
08d7209-kmax-7000

Роман побудований за реверсним принципом. Розповідь ведеться у двох площинах, де читачі навпереміну  мають справу то із акурат авторським письмом, то із записками Лукаша Гулевича, мемуари якого складають основу твору. Часові рамки текстового полотна вкрай вузенькі. Винничук зупиняється на проміжку 1646-1648 років. У цей час головний персонаж твору, Лукаш, повертається з Венеції до Львова, зазнавши травм у ході воєнних перепалок. Тут його аптекарська практика нестримно набирає обертів. Поряд із традиційною медициною чільне місце у тексті відводиться народним віданням, берегинею яких виступає спадкова знахарка Рута, язичниця, що поклоняється Святовиту.  Загалом жіноча  гвардія роману представлена контрастними героїнями, подекуди навіть контроверсійними.

Образ Амалії змальовується як еталонний з чоловічого огляду.  Поява її із кореня мандрагори  сприймається ніби новаторська інтерпретація міфу про походження богині краси. Щоправда, впродовж усього роману так і не вдається розгледіти, якою вона є насправді, позаяк автор нерідко приховує своїх персонажів за соковитими словесними формулами, відтак чуття мови видається потужнішим за чуття фіктивного світу.
vyn

Увиразнення  соціокультурного протесту  прочитується в  образі Юліани, архетипі жінки-воїна, що переживає конфлікт між духовним та тілесним. Її прагнення зрівнятися у правах з чоловіком, зайняти таку ж нішу, є проявом   сексуального революціонерства, проартикульованого маскулінним характером. Вона чи не єдина з персонажів, кому вдається вибратись із бранства титлів, бути ближчою до реальності, до читачів.

Поборницею маргінального пласту виступає Емілія,  заблукала овечка, яка стає жертвою брудної та ненаситної  вакханалії.  При описі цієї сцени Винничук за звичкою вдається до натуралістичної деталізації, виявляючи авторський вуаєризм. Смерть блудниці задає динаміки сюжету, повертаючи оповідь у інше, непередбачуване читачами подосі русло. Хоча й автор наголошує на тім, що «шляхта не свариться через повію», тим не менше, приділяє дискурсу розслідування вбивства повітрулі значну частину. Саме детективне нашарування обтяжує твір заяложеними парадигмами розвитку дії. Навіть неозброєним оком можна угледіти замаскований письменником ‘рояль у кущах’, збагнути, яка на нас чатує розв’язка.

Чоловічі образи твору виведені доволі пунктирно. Найяскравішим персонажем видається стратник Каспер. Відречення  від нього матері одразу ж після народження, відсутність у житті батька позначилися на його долі. Хлопець не навчився головного – любити, тому і став катом, для якого не існує моральних перепон. Він регулярно зраджує  із сарацинкою без жодних докорів сумління.

Роман «Аптекар» є смачною мікстурою із рідкісних мовних екстрактів, який не має аніяких протипоказань, проте тим, хто скаржиться на дефіцит авантюр, варто покладатися на ефект плацебо, адже свіжості та динаміки сюжету помітно не вистачає.

Юрій Вітяк

 

Сторінка 94 з 110

«ПочатокПопередня919293949596979899100НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер