images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Земельний податок за квартиру. Хто платить?

Субота, 31 жовтня 2015, 08:37

Чи є платниками земельного податку власники квартир за земельні ділянки під багатоквартирними будинками?

Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

З урахуванням викладеного, платниками земельного податку за земельні ділянки під багатоквартирними жилими будинками є особи, яким такі земельні ділянки відповідно норм Земельного кодексу України передаються у постійне користування або у власність: підприємства, установи і організації, що здійснюють управління цими будинками, а також об’єднання власників будинків.

Власники квартир (жилих приміщень) у багатоквартирних жилих будинках не є платниками земельного податку до бюджету за земельні ділянки під такими будинками.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Як оподатковується дохід у вигляді прощеного кредитором боргу?

П'ятниця, 30 жовтня 2015, 09:04

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» з 1 січня 2015 року до Податкового кодексу України були внесені зміни щодо порядку оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Відповідно до п.п. «д» п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст.165 Податкового кодексу України), у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, на 2015 рік ця сума складає 609 гривень. Кредитор зобов’язаний повідомити платника податку – боржника шляхом направлення рекомендованого листа з повідомленням про вручення або шляхом укладення відповідного договору, або надання повідомлення боржнику під підпис особисто про прощення (анулювання) боргу та включити суму прощеного (анульованого) боргу до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було прощено. Боржник самостійно сплачує податок з таких доходів та відображає їх у річній податковій декларації. У разі неповідомлення кредитором боржника про прощення (анулювання) боргу у порядку, визначеному п.п. «д» п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164, такий кредитор зобов’язаний виконати всі обов’язки податкового агента щодо доходів, визначених цим підпунктом.

Водночас зазначаємо, що згідно з п.п. 165.1.55 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи, як основна сума боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності у сумі, що не перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, а також сума процентів, комісії та/або штрафних санкцій (пені), прощених (анульованих) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним із процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності.

Враховуючи вищенаведене, за податкові періоди, починаючи з 1 січня 2015 року, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається лише основна сума боргу (кредиту), анульованого (прощеного) за самостійним рішенням кредитора, не пов’язаним з процедурою банкрутства до закінчення строку позовної давності у розмірі, що перевищує у 2015 році – 609 грн, яка є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Запрошують на шоу магії та ілюзій

Четвер, 29 жовтня 2015, 14:06

Київська артистична агенція «Майстер Шоу» запрошує усіх бажаючих  відпочити та зробити  захоплюючу подорож у невідомий та чарівний світ магії та ілюзій. Видовище у 2х відділеннях , у  якому фокусник - ілюзіоніст  Олександр Гапич продемонструє трюки всесвітньо відомих ілюзіоністів світу таких як Гаррі Гудіні та Девід Коперфільд, а саме:

  • перетворення тварин, звільнення від ланцюгів та кайданів, проколювання людини шпагами,  на ваших очах зникатимуть та з’являтимуться чарівні асистентки мага і навіть справжній мотоцикл  в дивовижний спосіб  опиниться на сцені не відомо звідки.

Майстри комічного,  вокального та оригінального жанру циркового мистецтва, приємно здивують вас своїм новим креативним баченням сучасного розважального шоу, шоу справжніх професіоналів дарувати незабутні враження від побаченого.
cisafisha_144593977051

Програма розрахована на глядача любого віку, а також рекомендовано для сімейного перегляду!

Феєрична шоу програма у двох відділеннях "Шоу магії та ілюзій"

12 листопада о 18.00, ПК " Березіль"

Ціна квитків від 60 до 180 грн. Тел. (096) 680-77-71 , (095) 707-72-71


 

Праця дітей

Четвер, 29 жовтня 2015, 10:31

28 жовтня 2015 року у приміщенні Тернопільського міськрайонного центру зайнятості відбувся семінар для безробітних з питань запобігання торгівлі дітьми та експлуатації дитячої праці. До участі у семінарі запросили Зоряну Барчук - представника громадської організації ТМЖК "Відродження нації", консультанта національної безкоштовної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми і консультування мігрантів.

"Відповідно до загальноприйнятого визначення, яке використовує Міжнародна організація праці, дитяча праця – це робота дітей, що має таку природу чи інтенсивність, які заважають навчанню дітей або шкодять їхньому здоров’ю та розвитку. Така праця може завдати дітям непоправної шкоди; вона суперечить нормам міжнародного права і українському національному законодавству. В Україні праця неповнолітніх суворо регламентується законодавством. За його дотриманням слідкують правохоронні органи та громадські організації..."- відзначила Зоряна Барчук.

2015-10-28-1

Забороняється залучення дітей до найгірших форм дитячої праці. Зокрема:

* усі форми рабства або практика, подібна до рабства, зокрема, продаж дітей та торгівля ними, боргова залежність, а також примусова чи обов'язкова праця, включаючи примусове чи обов'язкове вербування дітей для використання їх у збройних конфліктах;

* використання, вербування або пропонування дитини для зайняття проституцією, виробництва порнографічної продукції чи порнографічних вистав;

* використання, вербування або пропонування дитини для незаконної діяльності;

* робота, яка за своїм характером чи умовами, в яких вона виконується, може завдати шкоди фізичному або психічному здоров'ю дитини.

Учасники заходу жваво обговорювали питання щодо дитячої праці, наводили життєві приклади, дискутували на тему ”Чи має працювати дитина?” .

У багатьох країнах застосування праці малолітніх (осіб, які не досягли 14 років) заборонено. В українському Кодексі законів про працю чітко прописано вік, з якого дозволяється прийняти людину на роботу, — 16 років. Як виняток, законодавство допускає працевлаштування 14—15-річним юнакам і дівчатам, але лише за згодою одного з батьків чи осіб, які їх заміняють.

2015-10-28-2

"У жодному разі робота не має завдавати шкоди здоров'ю дитини, - відзначила фахівець з профорієнтації Інна Лісовська- а також, порушувати навчальний процес. Крім того, неповнолітніх не можуть використовувати на важких роботах (із переміщенням тяжких речей) і на роботах з шкідливими, небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах. Підлітки не мають працювати у нічні та понаднормові години, їх не можна залучати до робіт у вихідні. Заробітна плата неповнолітнім працівникам при скороченій тривалостіщоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як і "дорослим" працівникам при повній тривалості щоденної роботи. Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років повинні надавати у зручний для них час".

Задля кращої поінформованості Зоряна Барчук роздала учасникам буклети з корисною інформацією стосовно запобігання торгівлі людьми ( в тому числі дітьми) та звернула увагу на номер національної безкоштовної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми і консультування мігранті-за яким будь-яка особа, при необхідності, може отримати кваліфіковану консультацію:

* 0 800 505 501 -зі стаціонарних телефонів

* 527 - для абонентів мобільних операторів.

На завершення, Інна Лісовська звернулася до учасників семінару: "Якщо ваша дитина бажає працювати, а вік дозволяє, допоможіть їй знайти роботу через близьких, знайомих та друзів, через центр зайнятості, нарешті. Головне, щоб не було шкоди здоров'ю та навчанню дитини. Потреба працювати й заробляти в дітей є, і в цьому немає нічого поганого. Можливо саме це дитяче уподобання згодом стане професійним покликом уже дорослої людини!.."

 

Правоохоронці розслідують скаргу журналіста

Четвер, 29 жовтня 2015, 07:21

vyboryПро нанесення тілесних ушкоджень до чергової частини Тернопільського міськвідділу міліції телефоном поскаржився журналіст однієї з громадських організацій. Він заявив, що член міської територіальної виборчої комісії спричинив йому фізичний біль.

На момент виникнення конфлікту правоохоронці перебували за межами приміщення, оскільки не мають права без дозволу бути присутніми під час засідання ТВК чи підрахунку голосів.

Слідчо-оперативна група, яка прибула на місце виклику, опитала свідків. Останні заявили, що журналіст заважав працювати комісії і постійно втручався в її дії. Після кількох попереджень члени ТВК проголосували за те, щоб представник “четвертої влади” покинув приміщення. Останній відмовився і член виборчої комісії взяв його за ліву руку та спробував вивести із приміщення ТВК.

В результаті – журналіст звернувся до травмпункту за допомогою зі скаргою на забій плеча. Його не госпіталізовували.

Правоохоронці внесли дану подію до єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 126 частина 1 – умисне завдання удару, побоїв або вчинення інших насильницьких дій, які завдали фізичного болю і не спричинили тілесних ушкоджень. Санкція статті карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот годин, або виправними роботами на строк до одного року.

Досьє102

 

Стипендія та зарплата студента - бюджетника, що оподатковується?

Четвер, 29 жовтня 2015, 07:07

Навчаюсь в університеті на державній формі навчання та отримую стипендію. Хочу офіційно працевлаштуватися на приватне підприємство. Чи втрачу я право на стипендію та чи вплине працевлаштування на її оподаткування?

У випадках, коли студент бажає поєднати навчання з роботою, право на стипендію не втрачається. Якщо сума стипендії (враховуючи індексацію, нараховану відповідно до закону) не буде перевищувати розмір встановлений підпунктом 169 пункту 1 статті 169 Податкового кодексу (у 2015 році – 1710 гривень) – в такому випадку вона не буде оподатковуватись податком на доходи фізичних осіб. Однак, для зарплати – уже не працюватимуть звичні правила оподаткування.

А саме: працевлаштований студент не зможе скористатись правом на податкову соціальну пільгу. Адже, відповідно до вимог Податкового кодексу, податкова соціальна пільга не може бути застосована до заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, що виплачується з бюджету.

Таким чином, уся сума зарплати, в такому випадку, буде оподатковуватись податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах за ставкою 15% (20%).

Детальнішу інформацію стосовно цього питання можна отримати у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 або за телефоном: 43-46-46

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Яка відповідальність за несвоєчасну сплату військового збору?

Середа, 28 жовтня 2015, 18:02

Згідно із Податковим кодексом платники збору зобов’язані забезпечувати виконання податкових зобов’язань у формі та спосіб, визначений даним кодексом для податку на доходи фізичних осіб.

Особи, котрі мають статус податкового агента, несуть відповідальність у випадках, визначених Податковим кодексом. При цьому за несплату військового збору наступає така ж відповідальність, як і за несплату податку на доходи фізичних осіб.

Не нарахування, неутримання чи несплата податків платником податків, у тому числі податковим агентом, до чи під час виплати доходу на користь іншого платника податків, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 25% суми податку, що підлягає нарахуванню та сплаті до бюджету. Ті ж самі дії, котрі були вчиненні впродовж 1095 днів, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі уже – 50%. Якщо такі ж дії вчиненні впродовж тих же 1095 днів втретє чи більше разів – це тягне за собою накладення штрафних санкцій в розмірі 75% суми податку, що підлягає нарахуванню та сплаті до бюджету.

Передбачені штрафи не застосовуються, коли не нарахування, неутримання та несплата військового збору самостійно виявляється податковим агентом при проведенні перерахунку та виправляється в наступних податкових періодах звітного року.

За вказані порушення нараховується пеня із розрахунку 120% річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день нарахування доходів на користь платників податків – фізичних осіб.

Притягнення до фінансової відповідальності платників податків за вказані порушення, не звільняє їх посадових осіб від притягнення до адміністративної або ж кримінальної відповідальності.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Продана картопля не оподатковується?

Середа, 28 жовтня 2015, 18:01

В цей осінній період люди часто здають заготівельникам власну сільгосппродукцію – картоплю, квасолю, горіхи, гарбузове насіння. Чи правда, що дохід від такої діяльності не оподатковується?

Щоб дати відповідь на це питання, слід звернутися до пп. 165.1.24 п. 165.1 ст.165 Податкового кодексу України. Тут вказано, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, оброблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України.

Такі доходи громадян не оподатковуються, якщо вони підтвердять факт вирощування квасолі та насіння на власних земельних ділянках копією Довідки за формою 3-ДФ.

Для отримання такої довідки, громадянам необхідно звернутися із письмовою заявою до сільської, селищної або міської ради за місцем податкової адреси (місцем проживання).

Довідка за формою 3-ДФ видається безоплатно протягом п’яти робочих днів. Строк її дії - п’ять років.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Чи впливає підвищення мінімальної зарплати на ставку єдиного податку?

Середа, 28 жовтня 2015, 07:12

Платникам I-II груп єдиного податку у зв’язку зі зміною розміру мінімальної зарплати не потрібно перераховувати суму єдиного податку, яку було сплачено авансовим внеском до кінця поточного звітного року.

Адже сума єдиного податку за фіксованою ставкою, що підлягає сплаті до бюджету, розраховується від розміру мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня цього року, а це – 1218 грн., і не підлягає зміні протягом звітного року. Таким чином, до кінця цього року платникам І групи необхідно сплачувати місячного платежу у сумі: 121 грн. 80 коп. єдиного податку, а платникам ІІ групи – 243 грн. 60 коп.

Детальніші консультації з цього питання можна отримати у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 або за телефоном: 43-46-46.


Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

День відкритих дверей на КП “Тернопільелектротранс”

Вівторок, 27 жовтня 2015, 10:22

За ініціативи Тернопільського міськрайонного центру зайнятості пройшов День відкритих дверей на виробництві у комунальному підприємстві “Тернопільелектротранс”.

Головний інженер КП Ростислав Кулина зазначив, що “Тернопільелектротранс” було засновано у 1975 році. 25 грудня цього ж року відбулось урочисте відкриття тролейбусного руху в Тернополі, відтак найекологічніший транспорт обласного центру у 2015 році святкує ювілей - 40 років.

2015-10-27-1

У своєму виступі він акцентував увагу на перспективах розвитку підприємства. «За останні три роки у рамках програми «Екологічний транспорт» у Тернополі оновлено 30% тролейбусного парку. У 2015-му плануємо закупити ще 8 тролейбусів, а також прокласти три нові тролейбусні лінії, щоб сполучити вул. Академіка Корольова - Академіка Сахарова - Романа Купчинського; вул. Протасевича - О. Довженка - Лесі Українки; вул. Бережанську – Лучаківського - С.Будного — Тролейбусну. У 2016 році 80% міста будуть охоплені тролейбусними лініями, а основним перевізником буде «Тернопільелектротранс», - зазначив Ростислав Кулина.

Під час заходу представник роботодавця презентував роботу свого підприємства, розповів про умови праці та її оплати, графік роботи, вимоги до працівників.

2015-10-27-2

Головний інженер КП також розповів про те, що ті, хто зацікавиться роботою в КП “Тернопільелектротранс”, за направленням центру зайнятості, можуть пройти навчання за професією водій тролейбуса, а також на виробництві здобути фах електрогазозварника, фрезерувальника, токаря, кухара, простажуватися на виробництві.

До речі, за спрямуванням Тернопільського міськрайонного центру зайнятості з початку 2015-го у комунальному підприємстві вже працевлаштовано 20 осіб з числа безробітних, зареєстрованих у пошуках роботи.

 

На Тернопільщині стартували „Перші кроки ”

Вівторок, 27 жовтня 2015, 09:34

19 жовтня на Тернопільщині розпочались змагання серед учнів 4-х класів „Перші кроки”. У Тернопільській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №10 зібрались команди-учасниці змагань. Це команда –господарка змагань – ЗОШ №10,ЗОШ №14,ЗОШ№17,ЗОШ №23, Тернопільська класична гімназія, Тернопільська спеціалізована загальноосвітня школа І ступеня повного дня з поглибленим вивченням економіки,Тернопільська спеціалізована загальноосвітня школа І ступеня повного дня з поглибленим вивченням іноземних мов.

Справжні спортивні пристрасті завирували у спортивному залі, адже команди сперечались між собою за вихід до фінальних змагань, які відбудуться 5 листопада цього року, а з масивів „Східний”, „Центр”, „Сонячний”, „Дружба” до фіналу потрапить тільки по дві команди, отже боротьба була дуже нелегкою.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
А тим часом „Перші кроки” набирають обертів. Четверокласники боротимуться за вихід до фіналу на масивах „Східний”, „Центр”, „Сонячний” та „Дружба” відповідно 20,21, та 22 жовтня цього року.

Організували змагання – Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення „Спорт для всіх” спільно з Управлінням освіти Тернопільської міської ради та Тернопільським обласним відділенням НОК України.

Успішних стартів вам, четверокласники!

Гикава Олена, т.52 03 53.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

На яких поїздах можна доїхати з Тернополя до Львова за 30 гривень

Вівторок, 27 жовтня 2015, 09:20

Після останнього підвищення цін на електрички Львівської залізниці вартість мандрівки з Тернополя до Львова і назад майже зрівнялася за лежаче місце у поїзді – 22 проти 30 гривень. Правда, за такою смачною ціною можна купити квитки лише на певні поїзди і лише у касі.

Я вже писав, - пишуть у групі від Від Тарнополя до Тернополя - що на остаточну вартість впливає комісійний збір (КЗ) Якщо вартість квитка менше 2 таких зборів (а це 29 гривень), то при купівлі у касі платите лише вартість квитка без КЗ.

Якщо берете квиток через інтернет, то доведеться платити такий комісійний збір. Наприклад, на поїзд Запоріжжя-Львів у касі квиток коштував мені 32,27, а у павутині видає ціну 46,77.

Більш того, спочатку видається зовсім велика сума – майже 80 гривень (!). Але це з усіма зборами + постіль.

Знаючи цю схему легко перевірити (переглянувши ціни попередньо в мережі) на які поїзди з Тернополя до Львова квиток буде коштувати 32,27. Нічні поїзди не брав через їх незручність. Зранку таких поїздів є 4 (виділені червоною рамкою).

Детальніше тут: vladbespalov.livejournal.com/116597.html

Джерело: Від Тарнополя до Тернополя

 

Власникам земельних ділянок під багатоквартирним будинком

Вівторок, 27 жовтня 2015, 09:01

Відповідно до ст.ст. 269, 270 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платниками земельного податку є власники земельних ділянок та землекористувачі, а об’єктами оподаткування - земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні.

Власники земельних ділянок – це юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), які відповідно до закону набули права власності на землю в Україні, а також територіальні громади та держава щодо земель комунальної та державної власності відповідно (п.п. 14.1.34 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

 

Землекористувачі – це юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності, у тому числі на умовах оренди (п.п. 14.1.73 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Згідно зі ст. 42 Земельного кодексу України земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території державної або комунальної власності, надаються в постійне користування підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками.

Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

З урахуванням викладеного, платниками земельного податку за земельні ділянки під багатоквартирними жилими будинками є особи, яким такі земельні ділянки відповідно норм Земельного кодексу України передаються у постійне користування або у власність: підприємства, установи і організації, що здійснюють управління цими будинками, а також об’єднання власників будинків.

Власники квартир (жилих приміщень) у багатоквартирних жилих будинках не є платниками земельного податку до бюджету за земельні ділянки під такими будинками.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Мрія про кар’єрний ріст змусила посадовця з Тернопільщини порушити закон

Вівторок, 27 жовтня 2015, 07:49

2200 тисяч гривень та тисяча доларів США – така ціна за вирішення питання з виділення землі та видання наказу про користування ділянкою. Цю суму за вплив на одного із селищних голів області та посадовців Держгеокадастру просив працівник управління Держгеокадастру Тернопільщини.

За словами Василя Мокрицького, начальника управління протидії економічній злочинності Тернопільського обласного управління внутрішніх справ, тридцятидвохлітній посадовець за “винагороду” пообіцяв посприяти у прийнятті рішення головою однієї з селищних рад області про погодження проекту землеустрою, а також відведення приватному підприємцю земельної ділянки для будівництва об’єкту малої архітектурної форми.

Окрім цього він запевнив, що вплине на посадових осіб Держгеокадастру щодо видачі наказу на право користування земельною ділянкою для ведення особистого селянського господарства.

20 жовтня правопорушника в момент одержання неправомірної вигоди у сумі 200 тисяч гривень та тисячі доларів США затримали оперативники обласного управління протидії злочинності у сфері економіки.

Чиновник зізнався, що хотів використати дані кошти для вирішення питань щодо власного кар’єрного росту.

За вказаним фактом слідче управління УМВС України в Тернопільській області відкрило кримінальне провадження за ч. 3 ст. 369-2 (Зловживання впливом) Кримінального кодексу України.

Правопорушнику загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з конфіскацією майна та зі спеціальною конфіскацією.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення посадовцю про підозру та обрання йому запобіжного заходу.

 

У Тернополі дітей вчили відмовлятись від небезпечних пропозицій

Понеділок, 26 жовтня 2015, 07:53

21.10.2015 р. на базі ТЗОШ №19 відбувся просвітницько-превентивний квест «Наркотикам – ні !» проведений в рамках Плану заходів на 2015р. з реалізації Стратегії державної політики щодо профілактики вживання наркотиків на період до 2020 року.

У квесті взяли участь дев’ятикласники навчальних закладів шкільних округів «Сонячний», «Дружба» та вчителі курсу «Основи здоров’я».Тематика проведеного квесту є досить актуальною, адже зловживання наркотиками, незаконна торгівля ними останнім часом у багатьох розвинених країнах досягла катастрофічних розмірів. Наркоманія забирає щодня сотні молодих людей, які б могли стати провідними спеціалістами в різних галузях людської діяльності, хорошими батьками або просто хорошими людьми.

20151021_141413

Тому дуже важливо дати учням не тільки знання про наркотичні речовини, а й сформувати стійкі переконання та життєві навички здорового способу життя, критичного мислення, відповідального прийняття рішень, вміння протистояти в ситуаціях пропозиції адиктивних речовин. Саме таку мету ставили перед собою організатори квесту.

В ході гри учні мали можливість поглибити знання про наркотичні речовини, їх вплив на організм людини, формувати вміння мотивувати свою поведінку, критично ставитись до будь-яких життєвих ситуацій. Мали можливість навчитись приймати правильне рішення в заздалегідь змодельованій ситуації пропозиції наркотичних речовин.

Тематика превентивних або профілактичних фут-квестів може бути різноманітною - від питань, пов'язаних з випадками порушення прав людини, до формування навичок здорового способу життя. Головне – вдало підібрати завдання, заздалегідь продумати та перевірити на безпечність маршрут, розташування чекпоінтів (обрані станції можуть, наприклад, символічно відображати тематику фут-квесту тощо).

S1110043

Усі команди успішно пройшли усі випробування, які виникали на їхньому шляху, а переможцем квесту стала команда «Школа безпеки», яка об’єднувала учнів ТЗОШ №10 і ТЗОШ №20.

В ході гри учні мали можливість поспілкуватися, знайти нових друзів.

По завершенні гри відбулось урочисте нагородження переможців та відзначення її учасників.

Що я думаю про квест ? (роздуми учасників)

«Я, Данилишин Галина, учениця 10-В класу Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №19 зі своїми однокласницями Сидор Анастасією, Ярош Мартою, Мацур Наталею, Брегін Тетяною організовували діяльність зупинки квесту «Зроби вірний вибір» (міні сюжетно-рольова гра).

І справді наші учасники вміють робити вірний вибір. Вони відмовилися від небезпечних пропозицій, мотивуючи, що хочуть бути здоровими і в майбутньому мати здорову сім’ю.

Мені дуже сподобався даний захід тим, що діти мали можливість відмовитися від ризиків сьогодення і подбати про своє майбутнє. Потрібно проводити частіше такі заходи, і молодь зможе запобігти негативним явищам у соціумі».

 

Відкрито нові рахунки державного бюджету

Понеділок, 26 жовтня 2015, 07:08

На виконання наказу Державної казначейської служби України від 13.10.2015 № 287 «Про внесення змін до Довідника відповідності символу звітності коду класифікації доходів бюджету», листа Державної казначейської служби у Тернопільській області від 20.10.2015 №11-08/802-5679 „Про відкриття рахунків” відкрито рахунки з обліку надходжень до державного бюджету за такими кодами бюджетної класифікації:

- 11022200 «Надходження від погашення податкового боргу, в тому числі реструктуризованого або розстроченого (відстроченого) з податку на прибуток підприємств, які виникають після проведення розрахунків по субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, визначеній пунктом 16 статті 14 ЗУ «Про Державний бюджет України на 2015 рік»

- 14010101 «Надходження від погашення податкового боргу, в тому числі реструктуризованого або розстроченого (відстроченого) з податку на додану вартість, які виникають після проведення розрахунків по субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, визначеній пунктом 16 статті 14 ЗУ «Про Державний бюджет України на 2015 рік».

Нагадаємо, що відкриття рахунків для зарахування надходжень до бюджетів здійснюється згідно з Порядком відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 22.06.2012 р. № 758.

З переліком рахунків для зарахування надходжень до державного бюджету можна ознайомитися на субсайті Територіальних органів Головного управління ДФС у Тернопільській області.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Рештки смертельної зброї розмальовували на уроках малювання

Неділя, 25 жовтня 2015, 08:46

У Тернополі рештки смертельної зброї розмальовували на уроках малювання. Кілька десятків гільз від набоїв прикрашали патріотичними малюнками та пейзажами учні школи мистецтв. 

До творчої роботи долучились також батьки. Батько Артема Чмиленка - пан Олександр - розмалював 100 міліметрову гільзу, яку привезли із зони АТО волонтери групи "Схід та захід єдині". DSC_0023

DSC_0012

"Мирні сувеніри" будуть передані для реалізації на благодійних аукціонах, кошти з яких підуть на потреби АТО.
DSC_0020 DSC_0018  

Оксана Божко

 

Несвоєчасна сплата податків з вини банку: чи буде відповідальність?

Субота, 24 жовтня 2015, 10:34

За порушення строку зарахування податків до бюджетів з вини банку, такий банк сплачує пеню за кожний день прострочення, включаючи день сплати, та штрафні санкції, а також несе іншу відповідальність, встановлену Податковим кодексом України за порушення порядку своєчасного та повного внесення податків, зборів, платежів до бюджетів всіх рівнів.

При цьому, платник податків звільняється від відповідальності за несвоєчасне або перерахування не в повному обсязі таких податків, зборів та інших платежів до бюджетів, включаючи нараховану пеню або штрафні санкції.

Додатково зазначено, що податкова інспекція не застосовує до суб’єктів господарювання штрафні санкції і у разі несвоєчасного перерахування (неперерахування) податків внаслідок регулювання Національним банком України економічних нормативів такого банку. Проте, в такому випадку, суб’єкт господарювання повинен надати до інспекції заяву з копіями платіжних документів, що засвідчують факт подання їх до установи банку.

Якщо у майбутньому банк або його правонаступники відновлюють платоспроможність, відлік строку зарахування податків, зборів та інших платежів розпочинається з моменту такого відновлення.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Виховуємо молоде покоління Олімпійців

П'ятниця, 23 жовтня 2015, 14:02

19 та 22 жовтня у ТЗОШ №9 були проведені майстер-класи з виготовлення буклету “Твоя перша Олімпійська пам’ятка”, до яких були залучені учні 4-х та 3-х класів. Такі заходи заплановані для усіх учнів початкових класів з метою популяризації Олімпійського руху, здорового способу життя, ознайомлення із відомими спортсменами-українцями, які здобули Олімпійські нагороди.

На заході, під час розповіді, діти ознайомилися: з історією Олімпійського руху, від ігор Стародавньої Греції до сучасних Олімпійських ігор; з видами спорту, які увійшли до програми зимових та літніх ігор; Олімпійською символікою та здобутками наших українських спортсменів.

Без имени-1

Також учні виготовили закладку - “Олімпійське лелеченя” за технікою “витинанка”, розмальовували Олімпійські кільця та давали відповідь на запитання вікторини. Кожен учасник отримав у подарунок власноруч виготовленні буклети, свою першу Олімпійську пам’ятку.

Діти з цікавістю та захопленням здобули цінні знання, які у майбутньому можуть допомогти їм у досягненні власного «Олімпу».

Організатор Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення

Телефон для довідок 51 16 35

 

Kozak system їдуть до Тернополя

П'ятниця, 23 жовтня 2015, 11:30

Одна з найпопулярніших українських команд в Європі,
KOZAK SYSTEM,  вперше оголошує всеукраїнський тур.


Цієї осені  KOZAK SYSTEM вирушають у всеукраїнський тур  під назвою Наш МАНІФЕСТ. Тур триватиме  протягом 2015-2016 років, музиканти планують відвідати якомога більше українських міст. Перша частина туру охопить 8 міст.

 
Що особливого відбуватиметься на концертах?
Наш МАНІФЕСТ – це масштабне рок шоу, де “Козаки” зіграють велику програму, складену із нових та старих пісень. Це насамперед українська  рок музика, яка має безліч відголосів -  ска, реггі,  етно,  фолк,  та якісна поезія. Кожен слухач тут знайде своє. Це потужна енергетика,  правдиві гостросоціальні  тексти за межею, та прості ліричні  про кохання.

Іван Леньо, вокаліст Kozak System: В цьому турі ми будемо грати пісні, які заставляють людей думати аналізувати. Нам би хотілось, щоб на українську сучасну музику дивились не як на шароварщину, диковинний продукт з елементами “етно”, а як на сучасну і модну музику, яка відрізняє нас від решти музикантів світу. 

Володимир Шерстюк, бас-гітарист Kozak System: Цей тур – промоція нашого альбому “Живи і Люби”, реліз якого відбувся навесні. Розпочнемо в Києві великим концертом в клубі Sentrum, де плануємо презентувати відеокліп, що розповідає про наше цікаве  закулісне життя. До того ж, ми запросили    друзів-музикантів  підтримати наші концерти і зіграти на початку шоу, на що вони радо погодились. У Києві гратимемо з гуртом Qarpa, а до Львову приїде команда з Польші Red Lips


Про гурт:


KOZAK SYSTEM – українська команда, що насьогодні, серед небагатьох, постійно представляє Україну на європейських музичних фестивалях та клубних майданчиках.  Цього року польські ЗМІ вже назвали KOZAK SYSTEM найвідомішою  командою  з України, а трек “Kochaj i Żyj”, записаний разом з польскою командою «Red Lips”  -  безумовним хітом, що  в  трійці кращих  польських пісень цього року.

У  червні 2015 KOZAK SYSTEM представляли Україну  на міжнародному  музичному фестивалі у Польщі “Oświęcim LIFE Festival”, де грали разом з UB40, Сhris De Burgh, Lemon та іншими  відомими музикантами зі всього світу. В серпні KOZAK SYSTEM  зіграли на чеському фестивалі TRUTNOFF, де стали хедлайнерами фестивалю разом із Prodigy, The Subways, Matisyahu.

Навесні музична формація KOZAK SYSTEM   презентувала  в Україні другий номерний альбом “Живи і Люби” великими концертами в Києві та Львові.

15 листопада, 19:00
KOZAK SYSTEM
Концерт в рамках туру Наш МАНІФЕСТ
ПК «Березіль»
Тернопіль, вул. Миру, 6
афіша Тернопіль

kozaksystem.com
facebook.com/kozaksystemband
vk.com/ksmusicband

Детальна інформація: Ольга  Черткова
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
+380677537207
www.topmediacom.com

Квитки в касах міст та на сайтах Parter.ua, Karabas.com

 

Відомий телеведучий Костянтин Грубич розкриє тернополянам секрети українських страв

П'ятниця, 23 жовтня 2015, 09:45

У суботу, 24 жовтня, у «Бункермузі» рецепти простих, а головне недорогих українських страв розповість відомий телеведучий Костянтин Грубич. Початок о 17:00.

На відвідувачів чекає кулінарний майстер-клас: телеведучий покаже, як готувати «Печеню нанизану» за рецептурою 1929 року, записаною Ольгою Франко, дружиною великого Каменяра.

А ще Костя презентує свою свіженьку кулінарну книгу «Смачна країна», що вийшла у «Видавництві Старого Лева».

Вхід вільний

12181932_1285097091516345_556768747_n

 

 

За сумлінне виконання службових обов’язків в зоні АТО – грамота голови облдержадміністрації

П'ятниця, 23 жовтня 2015, 07:40

Днями із довгострокового відрядження до місця постійного проходження служби із зони АТО повернувся начальник слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Тернопільській області, полковник податкової міліції Олег Буць.

Впродовж двох із половиною місяців він очолював роботу слідчих податкової міліції, які здійснюють розслідування кримінальних проваджень за податковими злочинами у зоні проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей.

За сумлінне виконання службових обов’язків в зоні проведення АТО Олега Буця нагороджено грамотою Тернопільської обласної державної адміністрації. За дорученням голови Тернопільської ОДА Степана Барни грамоту під час засідання колегії Олегу Буцю вручив начальник Головного управління ДФС в області Ігор Комендат.

В цілому з початку року близько 15 відсотків особового складу податкової міліції області приймали участь у заходах із викриття та припинення злочинів у сфері оподаткування на сході країни, несли службу на пунктах контролю в’їзду-виїзду та у складі мобільних груп здійснювали патрулювання уздовж лінії розмежування.

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Біля фонтану «Сльози Гронського» з'явились нові декоративні дерева

П'ятниця, 23 жовтня 2015, 06:18

21 жовтня працівниками управління ЖКГ вздовж фонтану «Сльози Гронського» висаджено 21 саджанець ялівця. Фахівці кажуть, що ці насадження ефективніше, ніж листяні, поглинають газоподібні домішки, пил та стримують сильні пориви вітру.

«Ми продовжуємо озеленювати наше місто, зокрема територію біля ставу, відповідно до Концепції комплексного озеленення. Навесні ми висадили у парку ім. Т.Шевченка та на острівку «Кохання» більше 70 декоративних дерев видів «павловнія», «тюльпанове дерево» та «платан»», - каже очільник міста.

Зазначимо, що рішення про закупівлю ялівця для висадження біля фонтану було спільно прийняте з громадськими діячами та фахівцями у сфері ландшафтного дизайну.

 

Скільки фактів корупції виявили правоохоронні органи за минулий тиждень

Четвер, 22 жовтня 2015, 08:08

Однією з найбільших та найскладніших проблем, що стають на заваді європейського майбутнього нашої держави — корупція. На теренах області досі продовжують виявляти кричущі факти цього соціального зла й хвороби цілого суспільства. Сьогодні боротьба з корупцією є одним з пріоритетних завдань усіх владних структур і правоохоронних органів.


У Тернополі молодий корупціонер попався на рекордному хабарі

Погорів на хабарі 23-річний посадовець у розмірі 200 тисяч гривень та тисяча доларів США. Про це повідомляють у Секторі зв’язків з громадськістю УМВС України в Тернопільській області.

200 тисяч гривень і тисяча доларів США – така ціна за вирішення питання з виділення землі та видання наказу про користування ділянкою. Таку суму за вплив на одного із селищних голів області та посадовців Держгеокадастру просив працівник управління Держгеокадастру Тернопільщини.

За словами Василя Мокрицького, начальника управління протидії економічній злочинності Тернопільського обласного управління внутрішніх справ, 23-літній посадовець за “винагороду” пообіцяв посприяти у прийнятті рішення головою однієї з селищних рад області про погодження проекту землеустрою, а також відведення приватному підприємцю земельної ділянки для будівництва об’єкту малої архітектурної форми.

Окрім цього він запевнив, що вплине на посадових осіб Держгеокадастру щодо видачі наказу на право користування земельною ділянкою для ведення особистого селянського господарства.

20 жовтня правопорушника в момент одержання неправомірної вигоди у сумі 200 тисяч гривень та тисячі доларів США затримали оперативники обласного управління протидії злочинності у сфері економіки. Чиновник зізнався, що хотів використати дані кошти для вирішення питань щодо власного кар’єрного росту.

За вказаним фактом слідче управління УМВС України в Тернопільській області відкрило кримінальне провадження за ч. 3 ст. 369-2 (Зловживання впливом) Кримінального кодексу України.

Правопорушнику загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з конфіскацією майна та зі спеціальною конфіскацією.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення посадовцю про підозру та обрання йому запобіжного заходу.


Провідний спеціаліст Головного управління Держгеокадастру вимагав 1 000 доларів США та 200 тис грн хабара

Прокуратура Тернопільської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні стосовно провідного спеціаліста одного звідділів Головного управління Держгеокадастру у області у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369-2 КК України(прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

«Встановлено, що провідний спеціаліст вимагав та одержав від підприємця 1000 доларів США та 200 тис грн за вплив на голову місцевої ради з метою позитивного вирішення питання щодо виділення земельної ділянки для ведення підприємницької діяльності, — повідомляють у прес-службі прокуратури Тернопільської області».

20 жовтня 2015 року службовця контролюючого органу затримали працівники прокуратури Тернопільської області спільно зі співробітникамиУМВС України в області.

На даний час виконуються слідчі дії з метою повного, всебічного та об’єктивного дослідження всіх обставин кримінального провадження.Вирішується питання щодо повідомлення чиновнику підозри у вчиненні зазначеного злочину, обрання міри запобіжного заходу та відсторонення від займаної посади.


На Тернопільщині директор автошколи відповідатиме за одержання

неправомірної вигоди

Прокуратура Тернопільської області направила до суду обвинувальний акт у

кримінальному провадженні стосовно директора однієї з автошкіл міста Тернополя, який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України (зловживання впливом).

«Досудовим розслідуванням встановлено, що керівник автошколи пообіцяв місцевому жителю посприяти в отриманні ним посвідчення водія категорії «D» та здачі теоретичного іспиту, — повідомляють у прес-службі прокуратури Тернопільської області. — Під час отримання неправомірної вигоди у сумі 3 400 грн. його затримали правоохоронні органи».

Довідково: Санкція ч.2 ст. 369-2 КК України передбачає покарання у виді штрафу

від 750 до 1 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення

волі на строк від 2 до 5 років, із спеціальною конфіскацією.


Керівника відділу РДА притягнуто до відповідальності за корупційне правопорушення

Прокуратура взяла участь у судовому розгляді протоколу про вчинення начальником відділу однієї з РДА адміністративного корупційногоправопорушення, передбаченого ч.2 ст.172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення вимог щодо запобігання таврегулювання конфлікту інтересів).

«Встановлено, що посадовець, не повідомивши голову РДА про наявність конфлікту інтересів та не вживши заходів щодо його недопущення, прийняв рішення про преміювання своєї дружини за рахунок бюджетних коштів та переведення на іншу посаду в державному закладі, — повідомляють у прес-службі прокуратури Тернопільської області. — За невжиття заходів щодо недопущення будь-якої можливості виникнення конфлікту інтересів, стосовно чиновника складено протокол про вчинення адміністративного корупційного правопорушення, передбаченого ч.2 ст.172-7 КУпАП».

Рішенням суду начальника відділу РДА визнано винним у вчиненні корупційного правопорушення та накладено адміністративний штраф. Окрім того, з набранням законної сили судового рішення вирішуватиметься питання про звільнення посадовця із займаної посади.


За принципової позиції прокуратури головного лікаря відсторонено від займаної посади

Апеляційний суд, врахувавши переконливі доводи прокуратури області, скасував рішення суду 1-ої інстанції та постановив нове, яким відсторонив керівника одного з медичних закладів району від посади на час досудового розслідування кримінального провадження.

Як уже повідомляла прес-служба прокуратури області, керівник лікувальної установи отримав від підприємця хабар у сумі 5 000 гривень за надання дозволу для проведення комп’ютерної діагностики хворих в амбулаторіях та фельшерсько-акушерських пунктах району.

«За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч.3 ст.368 КК України (одержання неправомірної вигоди), досудове розслідування у якому триває, — повідомляють у прес-службі прокуратури Тернопільської області. — Окрім того, прокуратура області оскаржила ухвалу Тернопільського міськрайонного суду, якою відмовлено у задоволенні клопотання про відсторонення підозрюваного від займаної посади.

Апеляційний суд, погодившись із доводами прокуратури, скасував ухвалу слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду та постановив нове рішення, яким відсторонив від посади керівника районного медичного закладу на час досудового розслідування кримінального провадження.


Житель Тернопільщини та його пособниця відповідатимуть за одержання 1 700 доларів США хабара

Прокуратура області направила до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно жителя Тернопільського району, який обвинувачується в одержанні неправомірної вигоди у сумі 1 500 доларів США за вплив на посадових осіб військового комісаріату та його спільниці – в одержанні 200 доларів США за пособництво у вчиненні злочину.

Досудовим розслідуванням встановлено, що жителька Тернополя пообіцяла через свого знайомого вирішити питання з отриманням призовником військового квитка про непридатність до проходження військової служби.

«Отримавши 1 700 доларів США хабара, тернополянка передала знайомому 1500 доларів США для впливу на посадових осіб військового комісаріату, а 200 – залишила собі за пособницькі дії, — повідомляють у прес-службі прокуратури Тернопільської області».

За цим фактом розслідувано кримінальне провадження, обвинувальний акт у якому прокуратурою області направлено до суду стосовно жителя Тернопільського району за ч.2 ст. 369-2 КК України (одержання неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави), а стосовно його спільниці – ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 369-2 КК України (пособництво в одержанні неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави).

ТОДА

 

Тернопільський графолог розкрив секрети почерку

Четвер, 22 жовтня 2015, 06:53

Жовтневе засідання жіночого клубу ”Гармонія”, що у Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості відрізнялося надзвичайною цікавістю. Адже, у гості до жінок, які перебувають в центрі зайнятості в пошуках роботи завітав молодий та талановитий Дмитро Штокалюк - історик за фахом, магістр психології Тернопільського національного педагогічного університету ім.В.Гнатюка, та першочергово-професійний графолог за покликом душі.

За словами Дмитра, графологія- це його захоплення ще зі студентських років. Згодом, він зрозумів, що саме це є його професійним напрямком.

”Особливості характеру, тип темпераменту, схильності та навіть професію людини можна визначити за тим, як вона пише. Головне - вміти це правильно тлумачити. За почерком можна дізнатися, обманює людина чи говорить щиро, відповідальна чи схильна до авантюр, здатна довести почату справу до кінця чи швидко втрачає до неї інтерес. Кожен гачечок, нахил і навіть відстань між літерами мають своє значення і відображають внутрішню суть людини та її здібності”- відзначив Дмитро Штокалюк.

IMG_2015-10-21

Для підтвердження своїх слів Дмитро презентував учасникам відео на тему ”Історія графології” та розповів про особливості підпису та почерку видатних історичних постатей: диктаторів та відомих людей сучасності. Присутні на заході жваво обговорювали почуту інформацію, дискутували, проводили паралелі між історичними фактами та графологічними висновками Дмитра.

Впродовж зустрічі учасники отримали узагальнену інформацію стосовно того, про що говорить почерк людини.

Так, якщо в почерку літери округлі, то можна стверджувати, що їх написала людина з м’яким і доброзичливим характером. Такі люди часто допомагають іншим, є альтруїстами, однак ними досить легко маніпулювати. У ”складному” колективі, де панує боротьба за кожного клієнта або чвари, “добряк” навряд почуватиметься комфортно.

Людина, в почерку якої букви мають різну форму, може мати задатки егоїзму. Такі люди, як правило, ставлять свої бажання вище за всіх оточуючих.

Найчастіше ж складно однозначно визначити, до якої саме категорії відносяться букви в написаному тексті, оскільки в деяких може бути присутня нерівномірність, а в інших − округлі обриси. Це означає, що особа не може бути віднесена до жодної з чітких категорій людей, а проявляє різні риси залежно від ситуацій.

Іншим важливим графологічним показником є розміщення літер при письмі. Якщо вони розташовані дуже близько одна до одної, то така людина досить вразлива, може приховувати свій тендітний внутрішній світ від оточуючих. Щоб заслужити довіру такої ніжної істоти, доведеться неабияк постаратися.

Зв’язний почерк, коли всі літери в словах написані злито, характеризує відкриту і прямодушну людину. Вона керується логікою, а всі дії намагається розпланувати наперед. Передбачити вчинки таких людей зазвичай не складає

труднощів.

Якщо ж почерк уривчастий, то така людина дуже талановита, незалежна і товариська. У неї сила-силенна енергії, вона просто фонтанує ідеями, заряджає своїм оптимізмом і вірою в майбутнє. Також така особа здатна передбачати деякі події, оскільки володіє хорошою інтуїцією.

«Злітаючі» і «спадаючі» рядки − показник рівня оптимістичності людини. Якщо рядки піднімаються наприкінці вгору, то ця людина життєрадісна і вірить в себе. Можна сміливо стверджувати, що це оптиміст за натурою. У протилежному випадку – це песиміст, що розчарувався в усьому і опускає руки при першій невдачі. Прямі рядки, як правило, видають спокійну, тверезомислячу людину, яка не кидає слів на вітер, чесна і старанна, почувається впевнено по життю.

«Хвилясті» рядки, як правило, належать перу хитрих і неврівноважених людей, що відрізняються безвідповідальністю і нерозбірливістю у всьому. Такі люди все ще залишилися в дитинстві, їх вчинки бувають нелогічними і суперечливими. Вони вимагають від близьких підвищеної уваги, оскільки не вміють приймати правильні та виважені рішення самостійно.

Розважав запрошений гість “Гармонії” учасниць тим, що за їх бажанням, проводив присутнім аналіз почерку, розповідав про риси характеру, поєднував з професійним вибором, давав рекомендації щодо можливості зміни підпису накраще...Адже існує така думка, що все у нашому житті взаємозв'язане і випадковостей не буває, навіть невеличка дрібниця залишає великий відбиток. Тому, потрібно спрямовувати у правильне русло своє життя та тримати курс на успіх!



Провідний фахівець з профорієнтації

відділу активної підтримки безробітних ТМРЦЗ - Інна Лісовська

 

Податкова знижка на навчання: хто має право на отримання?

Четвер, 22 жовтня 2015, 06:50

Кожен студент на контрактній формі навчання (якщо він працює) або ж його батьки мають право на отримання податкової знижки на навчання. Та це можливо лише за умови, якщо громадянин сплачує податок на доходи фізичних осіб і в 2014 році оплачував за своє навчання або ж навчання членів своєї сім'ї першого ступеня споріднення.

Для отримання відповідної знижки потрібно звернутись із річною податковою декларацією про майновий стан та доходи у податкову інспекцію за місцем своєї реєстрації. До декларації необхідно додати довідку про доходи, у якій буде зазначено суму нарахованої заробітної плати, суму отриманого податку на доходи фізичних осіб, суму отриманого із зарплати єдиного внеску та розміру податкової соціальної пільги (за наявності). Окрім цього, необхідно мати при собі квитанції про оплату за навчання, договір з навчальним закладом та документи, що підтверджують родинні зв’язки. Для отримання податкової знижки за 2014 рік документи подаються до 31 грудня 2015 року.

Якщо громадянин не скористався своїм правом на податкову знижку на навчання до кінця 2015 року за наслідками 2014 року, таке право на наступні роки не переноситься.

Детальнішу інформацію стосовно цього питання можна отримати у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 або за телефоном: 43-46-46.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Вам не вистачає трудового стажу до пенсії? На допомогу «прийде» договір про одноразову сплату єдиного внеску

Четвер, 22 жовтня 2015, 06:24

Хочу дізнатися, який термін дії договору про одноразову сплату в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, а також, які строки подання звіту і сплати єдиного внеску?

Договір про одноразову сплату в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування діє 10 календарних днів із дня його підписання. Звіт про суму добровільних внесків, передбачених договором, подаються протягом 30 календарних днів після закінчення терміну його дії.

Проте, одноразову сплату єдиного внеску одною суму необхідно здійснити протягом 10 календарних днів із моменту підписання Договору.

Для детальних консультацій стосовно даного питання можна звернутись у Центр обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 або за телефоном: 52-12-27.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Держохоронці вгамували дует хуліганів, які намагалися проникнути до приватного будинку

Четвер, 22 жовтня 2015, 06:20

Працівники Управління Державної служби охорони при УМВС України в Тернопільській області затримали двох невідомих чоловіків, які стукали по вікнах та дверях приватного будинку і намагалися проникнути всередину.

Дана подія трапилася близько десятої години вечора. На пульт централізованого спостереження надійшов тривожний сигнал із охоронюваного приватного будинку. Всього за декілька хвилини за вказаною адресою прибула група затримання Управління ДСО.

Порушниками громадського порядку виявилися 20-ти і 21-річний жителі обласного центру, один з яких, як з’ясувалося пізніше, знаходиться в розшуку за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 185 ККУ.

Перебуваючи у нетверезому стані, молодики проникли на територію приватного будинку, лаялися, стукали по дверях та вікнах будинку і намагалися проникнути досередини.

Завдяки встановленій мобільній тривожній кнопці, господарям будинку вдалось без зволікань викликати на допомогу працівників Державної служи охорони. За лічені хвилини держохоронці тримали у кайданках нічних дебоширів. На питання, навіщо вони хотіли потрапити до чужого будинку і кого там шукали, молодики губилися у своїх показаннях. Спочатку стверджували, що там живе їх знайомий, потім, що хотіли попросити зателефонувати, в кінцевому результаті - просто хотіли аби їм винесли води.

Для з’ясування усіх подробиць та встановлення міри покарання правоохоронці доставили затриманих в Тернопільський міський відділ міліції. Триває слідство.

 

Незабаром у Тернополі презентують електронні петиції

Середа, 21 жовтня 2015, 05:09

27 жовтня у приміщенні Тернопільської міської ради відбудеться прес-конференція міського голови Сергія Надала, на якій очільник Тернополя презентує електронні петиції та електронні закупівлі. Участь у заході візьмуть керівники структурних підрозділів міськради.

Тернопіль – одне з небагатьох міст, яке запровадило у практику діяльності органу місцевого самоврядування електронні петиції. Подавши петицію до міської ради та набравши на її підтримку не менше, ніж 250 підписів, тернополяни можуть бути впевнені, що пропозиція буде розглянута на сесії міської ради чи засіданні виконавчого комітету.

Також того ж дня Сергій Надал презентує діяльність системи електронних закупівель PROZORRO. Ця система створена з ініціативи громадських організацій, комерційних майданчиків, державних органів, підприємців та передбачає прозоре і ефективне витрачання державних коштів.

Час презентації буде повідомлено додатково.

 

Біля податкової відбулась акція протесту

Середа, 21 жовтня 2015, 04:57

20 жовтня біля Головного управління ДФС у Тернопільській області відбувся мітинг працівників КП ТМ «Тернопільміськтеплокомуненерго». Акція протесту була запланована, про що працівники підприємства заздалегідь письмово повідомили Головне управління ДФС в області.

Вимога учасників акції полягала у поверненні ПДВ в розмірі шести мільйонів гривень Державною фіскальною службою України КПТМ «Тернопільміськтеплокомуненерго».

Керівництво Головного управління ДФС в області та Тернопільської ОДПІ запросили ініціативну групу учасників мітингу для проведення спільних консультацій щодо заявленого питання та вирішення існуючої проблеми.

DSC_0010

Ініціативну групу проінформували про перебіг процесу відшкодування заявлених коштів. Зокрема, повідомили, що за результатами проведеної виїзної документальної перевірки уточнюючого розрахунку з податку на додану вартість за лютий поточного року підтверджено задекларовану суму бюджетного відшкодування на розрахунковий рахунок в сумі 6 млн. гривень. ГУ ДФС у Тернопільській області листом від 22.09.2015 року включено зазначену декларацію до можливих обсягів відшкодування для розгляду на рівень ДФС України.

DSC_0025

На даний час питання відшкодування ПДВ знаходиться на погодженні в ДФС України.

В результаті проведеного діалогу досягнуто домовленості про те, що керівництво Головного управління докладе максимум зусиль для повернення коштів в найкоротший термін.

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Обігнати життя: чому на дорогах щорічно гинуть до п’яти тисяч українців?

Вівторок, 20 жовтня 2015, 06:17

2 лютого у ДТП під Кривим Рогом загинув Кузьма «Скрябін». Позашляховик музиканта і телеведучого зіткнувся з молоковозом, від отриманих травм Андрій Кузьменко помер на місці. Ще до офіційних висновків, що ж стало основною причиною аварії, вже з опублікованих в Інтернеті фото можна було зрозуміти: швидкість в авто була високою, а дорога – дуже погана, пише Моя газета

Місцеві жителі цю ділянку знають добре – це вже не перше трагічне ДТП.

13(9)

Різна статистика

Піковим для ДТП в Україні став 2007-2008 рік, коли почався бум продажів авто – автокредити стали доступні і популярні. Кількість машин на 1000 населення збільшилася до 150-160. Для порівняння: в 2005-му цей показник становив 50-60 авто на 1000 чоловік. У 2007 році було 9,6 аварії на тисячу життів.

Після цього кількість аварій нібито пішла на спад, однак до європейських показників Україні ще дуже далеко. Так, наприклад, за минулий рік Державтоінспекція зареєструвала понад 26000 аварій (!).

Також минулого року, інформують в ДАІ, на українських дорогах загинуло понад три з половиною тисяч осіб, тобто кожні дві години в Україні аварія на дорозі забирала життя однієї людини. Ще понад 32 тисячі осіб отримали травми різного ступеня тяжкості.

До слова, це дані без урахування статистики з анексованого Росією Криму. З урахуванням ж інформації по півострову, кількість ДТП була б як мінімум на 5-7% більшою.

Найбільше аварій відбувається в Києві та загалом у містах-мільйонниках, а в сільській місцевості та невеликих населених пунктах вони трапляються нечасто. Пояснити таку закономірність доволі легко: у столиці більше аварій, тому що тут більше машин. Щоправда, щодо ДТП з летальним результатом, то тут Київ аж ніяк не на першому місці. В лідерах – менші обласні центри.

Загалом за статистикою ДТП займає 6-7-е місце серед основних причин смерті в Україні, відразу після хвороб органів дихання, онкології і туберкульозу.

І це лише офіційні дані. Неофіційно – смертність куди вища. Річ у тім, що є кілька статистик: та, що веде ДАІ, статистика медиків і дані страхових компаній. Так от, звести їх всіх разом, щоб відобразити реальну картину в Україні, поки ще ніхто не додумався. Якби ж таке зведення існувало – ми б від таких цифр просто вжахнулися.

У 2011 році Всесвітня організація охорони здоров’я вивчала питання – і в дослідженні організації Україна посіла вельми незавидне 76-е місце (зі 192 держав світу) по співвідношенню кількості ДТП з тяжкими наслідками на кількість жителів.

За рівнем смертності на дорогах в порівнянні з країнами Євросоюзу наша країна програє із ще більшим відривом. У Нідерландах, Великобританії, Німеччині показник смертності в ДТП – від 2,5 до 3,5 загиблих на 100000 чоловік. В Україні він вкрай високий – 11,6».

172328

Корупція і асфальт

Головною причиною аварій на дорогах в ДАІ прийнято вважати людський фактор – водії порушують Правила дорожнього руху. «За 2014 рік в Києві було зареєстровано 1460 ДТП, в яких 150 осіб загинули і 1640 отримали травми. З вини водіїв сталися 906 ДТП, в яких загинули 60 людей і 1050 отримали травми. Так, наприклад, через порушення правил маневрування в столиці сталася 461 ДТП, в яких 34 людини загинули і 545 отримали травми», – наводять дані в ДАІ.

Заснув за кермом, вирішив відправити СМС-ку під час руху – це далеко не поодинокі причини ДТП. А ось через технічну несправність авто аварій не так багато, як люблять говорити лобісти техогляду. За статистикою, на частку аварій з цієї причини припадає менше 2% від загальної кількості ДТП.

А от водії найбільше звинувачують погані дороги. «Я не знаю, що може бути гірше українських доріг. Щовесни ремонт машини мені обходиться більш ніж у дві тисячі гривень. А скільки разів через наші «якісні» дороги я подумки прощався з життям, але в останні хвилини виручав досвід, реакція і, напевно, звичайне везіння», – згадує таксист зі стажем Олег Павленко.

Розчищені дороги від снігу і посипані сумішшю від ожеледі могли б врятувати здоров’я й життя не одному десятку водіїв, але «дорожники» чи то не встигають це робити, чи то не хочуть. Ситуація у великих містах ще більш-менш, але от за містом їздити взимку просто страшно. Бо там, крім решти, ще й проблеми з освітленням.

У ДАІ заперечують: мовляв, на частку аварій через поганий стан доріг припадає менше 3%. Однак навряд чи цій інформації можна вірити. Навіть у ЄС через неякісні дороги відбувається 20-30% ДТП.

Чи кращі у нас дороги, ніж в ЄС? Майже 70% дорожнього покриття в Україні потребує капітального ремонту, багато трас були побудовані ще за радянських часів, і за цей час з усіх профілактичних ремонтів вони були удостоєні тільки «ямкового». У дослідженні американського Інституту Геллапа, українські дороги за якістю зайняли сто тридцять третє місце з 148-ми (!).

Втім, вина водіїв теж очевидна – далеко не всі сумлінно ставляться до навчання. Як показують опитування, більше 30% водіїв дають хабар при здачі іспиту в ДАІ. Є претензії і до самих автошкіл – аж ніяк не кожна може забезпечити необхідний рівень навчання. Суворої сертифікації до таких установ не передбачено.

Велика відповідальність і на пішоходів – в Україні одна з найвищих смертностей серед пішоходів. У нас досі вважається нормальним перебігати дорогу в недозволеному місці – штрафи хоч і передбачені за це, але по суті їх ніхто не стягує.

До проблем на дорогах можна віднести і корупцію в ДАІ – високі штрафи служителі жезла часто пропонують зменшити вдвічі, замість офіційних розцінок. І українці на такі умови охоче йдуть. Навряд чи така ситуація сприяє зменшенню ДТП – адже більшість наших співвітчизників впевнені, що в разі порушення ПДР вони зможуть «домовитися» з інспектором.

Все це ніяк не сприяє поліпшенню сумної статистики по аваріях. І якщо в найближчі роки в країні не буде докорінно змінено підхід до вирішення цієї проблеми, смертність в результаті ДТП буде набагато вищою, ніж зараз.

Car Accident

Найчастіше в аваріях гинуть чоловіки до 30 років

75% загиблих в ДТП в Україні – це чоловіки, лише чверть – жінки.

Такі дані озвучив заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В.Птухи НАНУ Олександр Гладун.

«Приблизно 25% загиблих у ДТП – жінки, 75% - чоловіки», – сказав експерт.

Він додав, що ця ситуація останні три роки практично не змінюється.

Гладун зауважив, що серед чоловіків найбільше загиблих у віковій групі 24-29 років.

«20% загиблих в ДТП жінок – це жінки старше 70 років. Така статистика пояснюється перш за все тим, що до такого віку доживає більше жінок, ніж чоловіків», – розповів експерт.

Американці назвали «найсмертоносніші» автомобілі

Американський Страховий інститут безпеки дорожнього руху (IIHS) провів масштабне дослідження статистики аварій у США за чотирирічний період і назвав дев’ять моделей, які жодного разу не були замішані в ДТП зі смертельним результатом. До списку входять в основному позашляховики і кросовери.

За словами виконавчого віце-президента IIHS Девіда Зубі, узагальнена статистика мінтрансу Сполучених Штатів і страхових компаній називає в числі моделей з нульовою смертністю наступні (список в алфавітному порядку): Audi A4 4WD, Honda Odyssey, Kia Sorento 2WD, Lexus RX 350 4WD, Mercedes-Benz GL-Class 4WD, Subaru Legacy 4WD, Toyota Highlander Hybrid 4WD, Toyota Sequoia 4WD, Volvo XC90 4WD.

А ось список найбільш «смертоносних» моделей за 2009-2012 роки (в дужках наведено кількість загиблих на мільйон зареєстрованих автомобілів одного покоління): Kia Rio (149), седан Nissan Versa (130), Hyundai Accent (120).

«Статистика лише підтверджує твердження про те, що в цілому великі автомобілі безпечніші за маленькі, а повнопривідні – монопривідних, – каже Зубі, – при цьому смертність на дорогах в цілому також неухильно знижується і за останні три роки впала більш ніж на третину. Наші підрахунки показують, що якщо б сьогодні конструкція автомобілів залишалася такою ж, як в 1985 році, на дорогах щорічно гинули б на 7700 осіб більше».

Якщо екстраполювати слова американця на вітчизняні реалії, то стає зрозуміло, чому так часто фігурантами аварій на українських дорогах є старенькі радянські авто: ВАЗи, ЗАЗи, «Москвичі» і т.п. Бо якщо додати їхню «технічну відсталість» до наших неідеальних доріг, якраз і отримаємо дуже невтішний результат…

«Зіркові аварії»

За останні 50 років автомобілі стали одним із головних атрибутів «зіркового» життя. Навіть за часів радянського періоду застою, коли партійні діячі їздили на «Волгах», відомі артисти дозволяли собі іномарки. Приміром, Володимир Висоцький мав «Мерседес». А тепер популярні виконавці гасають на дорогущих авто, вартість яких часом перевищує $100 тисяч. Та на дорозі всі рівні – доля може зле пожартувати з кожним.

Ігор Пелих

8 травня 2009-го в Києві в автокатастрофі загинув відомий тележурналіст, уродженець Тернополя Ігор Пелих.

ДТП сталася приблизно о 5.00 на проспекті Перемоги, 82. За попередніми даними, водій автомобіля «Honda Accord», рухаючись у третій смузі руху з боку вул. Дегтярівської у напрямку вул. Щербакова, під час виконання маневру випередження не вибрав безпечний інтервал та скоїв дотичне зіткнення з автомобілем «Volkswagen Passat», що рухався у попутному напрямку. Після зіткнення автомобіль «Honda» виїхав на зелену зону, де скоїв наїзд дерево та перекинувся.

Унаслідок ДТП двоє пасажирів автомобіля «Honda», серед яких був і наш земляк, від отриманих травм загинули на місці пригоди. Ще одного пасажира цього ж автомобіля з отриманими тілесними ушкодженнями було госпіталізовано до лікарні.

Анатолій Дяченко

Десять років тому в автокатастрофі загинув актор Анатолій Дяченко, який запам’ятався глядачам за колоритними ролями у мюзиклах «Сорочинський ярмарок», «За двома зайцями». Незважаючи на те, що він був досвідченим та обережним водієм, лихо його не оминуло. Повертаючись із риболовлі на автомобілі Honda CRV, Дяченко зненацька виїхав на зустрічну смугу, де зіткнувся з вантажівкою. Актор загинув на місці аварії, а пасажир отримав тяжкі травми. Кажуть, трагедія сталася через раптове погіршення стану здоров’я Дяченка – не виключено, що в нього трапився серцевий напад.

Ольга Бура

Трагічно обірвалося й життя відомої телеведучої Ольги Бурої. Аварія сталася на Бориспільській трасі. Оля на своєму джипі «Лексус», за кермом якого перебував водій, поверталася після концерту з Сум. Не доїжджаючи до КП, він не впорався з керуванням, і машина на великій швидкості (кажуть, стрілка спідометра завмерла на позначці 180 км/год.) врізалася в бетонний стовпчик, а потім її відкинуло на кілька метрів. Ольга загинула миттєво, водій помер у машині «швидкої допомоги». Від раптової та несправедливої смерті Олі друзі не можуть оговтатися й зараз. Адже їй було лише 27 років... Вона тільки-но вийшла заміж і мала багато планів.

Михайло Євдокимов

7 серпня 2005-го о 9:20 ранку загинув відомий російський актор, гуморист, на той час – глава адміністрації Алтайського краю – Михайло Євдокимов.

Євдокимов і його дружина Галина у супроводі водія і охоронця прямували в село Полковніково Косихінського району, де відбувалися заходи з нагоди 70-річчя з дня народження космонавта Германа Тітова.

Низка журналістів і політиків висловили припущення, що Євдокимова могли вбити за те, що він намагався боротися з корупцією, пов’язаною, ймовірно, з контрабандою (у тому числі наркотиків) з території сусіднього Казахстану, з яким межує Алтайський край. Офіційне слідство чомусь не проводило перевірок жодної з версій, що виходить поза припущення про «звичайну ДТП».

Моменту аварії передував обгін автомобілем Євдокимова «Волги», після чого губернаторський «Мерседес» на спуску з невеликого пагорба не встиг повернутися на свою смугу і намагався обійти зліва автомобіль «Тойота-Маріно», що повертав на перехресті вліво. За кермом «Тойоти» перебував житель Алтайського краю Олег Щербинський. У результаті «Мерседес», йдучи вліво, на високій швидкості (майже 200 км/год.) зачепив «Тойоту», вилетів у кювет і врізався в землю глибокого кювету після чого ще й зачепив дерево. Водій «Тойоти», а також пасажири цієї машини – жінка і двоє дітей – не постраждали. Дружина Євдокимова, Галина Миколаївна, яка перебувала разом з ним у «Мерседесі», в результаті аварії отримала важкі травми. Водій губернатора і охоронець загинули разом з М.Євдокимовим на місці від травм, несумісних з життям.

В’ячеслав Чорновіл

25 березня 1999 року В’ячеслав Чорновіл загинув за нез’ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем. Трагедія сталася на 5-му кілометрі автотраси Бориспіль – Золотоноша. Автомобіль Чорновола врізався в «КамАЗ» з причепом, який розвертався посеред шосе. В.Чорновіл і його водій Євген Павлов загинули на місці, прес-секретар лідера НРУ Дмитро Понамарчук був госпіталізований з важкими травмами. Пізніше внаслідок серцевого нападу помер один із трьох пасажирів «КамАЗа».

Соратники В.Чорновола та його син Тарас Чорновіл досі вважають його загибель політичним убивством.

Олександр Ємець, Юрій Оробець, Михайло Сирота

Значний резонанс після загибелі В.Чорновола не спинив низку загадкових ДТП: у грудні 2001 року розбився опозиційний нардеп Олександр Ємець, у лютому 2003-го – екс-депутат і опозиціонер Анатолій Єрмак. Але останніми роками загибель політиків за кермом пояснюють виключно нещасними випадками та тією ж необережністю. Так було, наприклад, із депутатом-НУНСівцем Юрієм Оробцем, який розбився у Києві восени 2006 року через серцевий напад під час керування транспортним засобом. Чи з депутатом-«литвинівцем» Михайлом Сиротою, чия «Тойота-Кемрі» в серпні 2008-го зіткнулася за 80 км від Києва з «Деу-Ланосом» (водій останнього також загинув).

Микола Караченцов

Ось уже майже десять років бореться з наслідками ДТП, що сталася 28 лютого 2005 року, російський актор Микола Караченцов. Знаменитий актор зміг видряпатися з лабетів смерті, але повернутися до колишнього повноцінного життя він поки не може. Караченцов не може самостійно пересуватися, розмовляти. Про повернення на сцену годі й говорити. У ту нещасливу березневу ніч актор на своєму авто «Фольксваген пасат» поспішав до дружини, яка по телефону повідомила йому про смерть її матері. На одному із крутих поворотів проспекту Мічуріна машину занесло на слизькій дорозі, й вона, втративши керування, вдарилася в стовп. У актора – перелом кістки склепіння черепа, черепно-мозкова травма, внутрішня черепна гематома, травма живота, перелом ребер... Пасажир не постраждав і навіть доправив Караченцова до лікарні. Актора рятували найкращі лікарі Москви. Йому зробили кілька операцій, у тому числі й трепанацію черепа. За однією з версій, він заснув за кермом. Та й швидкість була вище дозволеної.

Ще задовго до аварії Микола в інтерв’ю якось сказав, що перевищення швидкості – єдине порушення, що він собі дозволяє в разі форс-мажорних обставин. «А взагалі-то намагаюся пересуватися акуратно. Ніколи не поїду на червоне світло, навіть уночі, тому що боюся розпестити себе і втратити пильність у критичний момент», – говорив він.

Андрій Кузьменко

2 лютого 2015 року близько 8:20 загинув в автокатастрофі біля села Лозуватка на Дніпропетровщині Андрій Кузьменко (Кузьма, «Скрябін»). Того ж дня прес-служба департаменту ДАІ повідомила, що відбулося зіткнення позашляховика Toyota Sequoia, за кермом якого знаходився співак, та молоковоза ГАЗ-53. Кузьменко повертався з Кривого Рогу, де напередодні його гурт дав концерт. Очевидець повідомив, що бачив, як на великій швидкості у місці закруглення дороги джип музиканта виїхав на зустрічну смугу і врізався у бік цистерни, зауваживши, що на трасі була ожеледь, і що автомобілі намагалися роз’їхатися. У фатальній ДТП постраждали також дві жінки – пасажирки автівки Кузьменка та молоковоза відповідно; їх доправили до криворізьких лікарень. Водій молоковоза протягом усього часу слідчих дій перебував на місці ДТП.

skryabin1

VIP-ДТП: винен той, хто помер

Так уже повелося, що дорожні аварії стають резонансними винятково тоді, коли у них беруть участь люди непересічні. Простіше кажучи, лише «зіркові» ДТП отримують бодай якесь висвітлення у засобах масового інформування.

Не дивує факт, що відомі люди потрапляють у дорожньо-транспортні пригоди, оскільки з ким, на жаль, не буває. Прикро вражають три інших речі: ставлення самих учасників до аварії, яка сталася, ракурс повідомлень у ЗМІ, а також та міра відповідальності, котру несуть винні.

Згадаємо, як далекого 2002-го особистий шофер «завіз» екс-спікера Верховної Ради Володимир Литвин в аварію. Тоді, пригадується, загинув пенсіонер – водій машини, яка постраждала. Попри те, що факт пригоди став резонансним, на тому... усе якось забулося, пішло по вітру. Пізніше тодішній заступник держсекретаря МВС Петро Коляда відзначив, що проведене розслідування довело провину пенсіонера, який загинув у своїх «Жигулях», а також повідомив про закриття справи у зв’язку зі смертю винного. А далі – тільки тиша.

2004-го машина, в якій була донька тодішнього віце-спікера Адама Мартинюка, врізалася з авто капітана збірної України зі спортивної гімнастики, абсолютного чемпіона Європи й призера Олімпіади в Сіднеї Олександра Береша. Відомий спортсмен в тому ДТП загинув. Слідство сказало, що в аварії винен сам Береш.

Екс-мер Києва Олександр Омельченко 2009-го збив насмерть своїм «Mitsubishi Pajero» людину на пішохідному переході, а справа не дійшла до суду і була закрита «у зв’язку із відсутністю складу злочину».

Робиться дивно від того, що чим вища посада людини – тим меншою мірою вона несе відповідальність за свої вчинки. Штрафи на VIP’ів не накладаються апріорі, не кажучи вже про серйозніші санкції.

Bike-Accident

У Європі за кількістю смертей через ДТП на першому місці впевнено тримається саме Україна. Європарламент, переймаючись долею громадян країн ЄС, видав рекомендації щодо скорочення кількості ДТП, серед яких – зниження швидкості машин у житлових кварталах до 30 км/год, перевірка зору водіїв кожні 10 років (після 65-річного віку – кожні 5), обладнання машин любителів випити «алкозамками», що не дозволяють нетверезому водієві завести двигуна...

У нас все по-своєму. Верховна Рада все ніяк не може вирішити, скасовувати чи не скасовувати депутатську недоторканість, бо, з одного боку, ми ж так рвемося до Європи, а з боку іншого самих політиків неабияк душить жаба. Про які, на Бога, порушення правил дорожнього руху може йтися? Цілком очевидно, що старовинна, мов світ, система контролю дотримання безпеки руху, а також українська ментальність із її звичкою до німого поклоніння людям «зі статусом» цілковито зводять на пси всі намагання бодай якимсь чином урегулювати ситуацію.

Українці й далі житимуть із ризиком бути збитими черговим «мажором» на пішохідному переході. Дарма, що порушення буде очевидне – винуватець ніколи не понесе покарання, на яке заслуговує. Так само VIP’и й надалі таранитимуть автомобілі випадкових водіїв... Гинутимуть люди. Розбиватимуться сім’ї. Литиметься кров. І доки питання з порушенням вимог ПДР не буде актуалізовано на рівні парламенту, навряд чи можна говорити про якісь там потуги влади у єврокерунку, позаяк це виглядає щонайменше смішно (і трагічно – водночас).

 

Підготував Адам Стрижнюк

 

Як матері двох дітей отримати податкову соціальну пільгу?

Вівторок, 20 жовтня 2015, 06:07

Які документи повинна подати мати, яка має двох дітей віком до 18 років, для отримання податкової соціальної пільги?

Будь – який громадянин (платник податку) має право застосування податкової соціальної пільги, тобто на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму такої пільги у розмірі, що дорівнює 609 грн. на місяць (на 2015 рік) на кожну дитину віком до 18 років.

Податкова соціальна пільга застосовується до доходу у вигляді заробітної плати, якщо його розмір не перевищує 1710 грн. на місяць (на 2015 рік).

При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги одному з батьків, за умови, що на утриманні є двоє дітей, не повинен перевищувати 3420 грн. на місяць (1710 грн. x 2 дітей).

Пільга починає застосовуватися з дня отримання роботодавцем заяви платника податку про застосування пільги та копіями свідоцтв про народження дітей.

Податковим кодексом України не передбачено щорічне подання заяви про застосування податкової соціальної пільги.

При цьому, якщо у платника податків виникає право на застосування податкової соціальної пільги з інших підстав ніж тих, які були зазначені у попередній заяві, то такий платник повинен надати нову заяву з відповідними підтверджуючими документами.

Для отримання детальних консультацій щодо даного питання можна звернутись у Центр обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 або за телефоном: 43-46-46.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

"Козацька звитяга":48 майбутніх патріотів урочисто дали присягу на вірність народу України

Вівторок, 20 жовтня 2015, 05:56

14 жовтня на бульварі Дмитра Вишневецького відбулось фізкультурно-патріотичне свято «Козацька звитяга», присвячене Дню українського козацтва і Дню захисника України.

Здавна під час святкувань наше козацтво влаштовувало змагання, в яких з-поміж товариства визначалися найбільш хоробрі та здібні запорожці, що любили помірятись силою, спритністю та витривалістю. А чи спроможні на це сьогоднішні козаки? Так, звичайно! Це довели учасники заходу, нащадки славного козацького роду.

+CIMG1588

Організатори у програму заходу включили конкурси, майстер-класи, силові змагання, естафети та вікторини, щоб усі бажаючі, незалежно від віку, долучились до святкування, ще раз доторкнутись до героїчних сторінок української історії.

+CIMG1566

Для найменших діток віком 3-8 років пройшов конкурс малюнків на асфальті «Ми – славні козачата». Юних художників-патріотів нагородили подарунками від партнерів ТМ «Молокія» та ТМ «Ласунка».

До майстер-класу з виготовлення сувенірного «Козачка» за технікою орігамі долучились близько ста діток віком 8-10 років.

Таких «Козачків» з побажаннями для захисників України, виготовлених протягом вересня-жовтня дітьми у бібліотеках і школах міста, передали військовим в зону АТО.

У справжньому «Козацькому поході», комплексній естафеті для дітей віком 11-12 років, взяли участь чотири курені по 12 козаків. Команди сформовані із учнів шкіл мікрорайону «Аляска». Козачата вправно справились із випробуваннями: зібрались та одягнулись у похід; взяли участь у бою; визволили побратима із полону; перейшли яр та болото; перекотили каменюку та успішно повернулись додому. Кожен отаман для свого курення заробив додаткові бали у конкурсі «Хто дужчий». За підсумками походу: І місце здобули «Запорожці»; ІІ місце – «Хортиця»; ІІІ місце поділили між собою курені «Характерники та «Січовики». Команди були нагороджені грамотами управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту Тернопільської міської ради та отримали подарунки від партнерів видавництва «Підручники і посібники» та ТМ «Ласунка»

Що за козацька звитяга без запального танцю «Гопака»? Справжньою окрасою свята стали показові виступи Тернопільського осередку Міжнародної Федерації Бойового Гопака та народного ансамблю «Візерунки» Тернопільського вищого професійного училища технології та дизайну.

Помірятись силою та витривалістю юні козаки та козачки, віком 13-16 років змогли у військово-спортивних конкурсах «Сила і міць». Глядачів та суддів приємно здивували результати дівчат.

+SAM_4447

Підсумки конкурсів:

* Піднімання гирі вагою 4 кг: І місце з результатом 34 рази посіла Грабовська Уляна (ЗОШ № 27); ІІ місце з результатом 33р. - Ковальчук Наталія (ЗОШ № 27); ІІІ місце 33р. - Гайдуцький Павло (ЗОШ № 28);

* Піднімання гирі вагою 8 кг: І місце з результатом 18 разів - Підгурський Владислав (ЗОШ №28);

* Піднімання гирі вагою 16 кг: І місце з результатом 31 разів- Печенюк Валентин (ЗОШ №27).

Найактивніше діти долучились до змагань по підніманню гирі вагою 4 кг. З 9 учасників було аж 4 дівчини, а переможниця змагань Грабовська Уляна підняла гирю лівою рукою 19 раз, а правою 15 раз. Призерів нагородили цінними подарунками від партнер ПП «Колумбус».

Дорослі ж проявили свою ерудованість у вікторині «Знавці козацтва» найактивніші отримали подарунки від партнера Торгового меблевого центру «Home Express».

Кульмінацією свята стала присяга та посвята юних козачат у джури. 48 майбутніх патріотів урочисто дали присягу на вірність народу України, та реєстровому козацтву. «Відтепер ви зобов’язані шанувати та охороняти Батьківщину. Бути гідними нащадками славних козаків», - дав настанову юним джурам Військовий капелан отець В’ячеслав Кізілов.

Організатори заходу: Тернопільська міська рада, Управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту, Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення та Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

 

Чи має підприємець право на відпустку, якщо отримує дохід?

Понеділок, 19 жовтня 2015, 07:59

Платник єдиного податку другої групи в одному місяці відвантажує товар, а в наступному місяці отримує кошти за такий товар. Чи можна в одному з таких місяців оформити відпустку?

Відпустка – це час, коли найманий працівник відпочиває від роботи і при цьому за ним зберігається зарплата і місце роботи. Для права на оформлення відпустки і звільнення від сплати єдиного податку у період свого відпочинку не повинен займатись підприємницькою діяльністю та отримувати доходи від її здійснення, а також не мати найманих працівників.

Тому, якщо єдинник здійснює підприємницьку діяльність та отримує відповідний дохід від її здійснення він не має права на оформлення відпуски ні в одному, ні в наступному місяці.

Для отримання детальних консультацій щодо даного питання можна звернутись у Центр обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 або за телефоном: 43-46-46.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Про зміни у граничному терміні сплати єдиного внеску

Понеділок, 19 жовтня 2015, 07:58

Нагадуємо платникам єдиного внеску – фізичним особам – підприємцям на спрощеній системі оподаткування, що граничний термін сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за третій квартал - 19 жовтня 2015 року.

Для отримання детальних консультацій щодо ЄСВ можна звернутися у Центр обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 або за телефонами: 43-46-10, 43-46-46 та 52-12-27.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Бізнес Тернопільщини стали перевіряти менше

Понеділок, 19 жовтня 2015, 07:53

З метою упередження порушень податкового законодавства та збільшення бюджетних надходжень, працівники податкового аудиту фіскальної служби області особливу увагу приділяють проведенню перевірок ризикових суб’єктів господарювання. Ставиться акцент на якісному проведенні документальних перевірок та належному документуванні встановлених порушень.

Зокрема, впродовж січня-вересня 2015 року проведено 417 перевірок суб’єктів господарювання Тернопільщини. З них 79 планових та 338 позапланових. За їх результатами платникам-порушникам донараховано 72,3 млн грн податків та штрафних санкцій.

Порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість перевірок зменшилась на 133, при цьому донарахування зросли на 5,2 млн гривень.

Варто нагадати, що у 2015-2016 роках діє мораторій на проведення перевірок. Зокрема, перевірки підприємств, установ, організацій та підприємців з обсягом доходу до 20 млн грн за попередній рік здійснюються податківцями виключно з дозволу Кабміну або за заявою самого платника. Такі обмеження не поширюються на перевірки щодо дотримання норм законодавства з питань наявності ліцензій, повноти нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску, а також на виробників, реалізаторів та імпортерів підакцизних товарів. У зв’язку з запровадженням з 1 липня 2015 року системи електронного адміністрування ПДВ перевірки з питань правомірності заявлення до відшкодування з бюджету цього податку проводитись не будуть.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Чотири тисячі тернополян знайшли роботу

Понеділок, 19 жовтня 2015, 07:20

Працевлаштування. В результаті вжитих заходів активної політики зайнятості, за січень – вересень 2015 року за сприянням Тернопільського міськрайонного центру зайнятості працевлаштовані 4069 незайнятих громадян (у відповідному періоді 2014 року – 3463 чол.).

Відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» щодо організації громадських робіт та робіт тимчасового характеру, у січні – вересні 2015 року 578 осіб направлені на роботи тимчасового характеру у ТОВ «Град Світлий» і ТОВ «Вторма – Тернопіль» та 97 осіб направлені на громадські роботи, в тому числі у ТОВ «Теркомуналсервіс» для благоустрою території міста – 86 чол. та в Управління соціальної політики Тернопільської міської ради для робіт пов’язаних з наданням населенню житлових субсидій – 8 осіб.

З метою популяризації одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності з початку року проводиться інформаційно – роз'яснювальна робота серед населення щодо можливості започаткування власної справи за сприянням служби зайнятості. За січень – вересень 2015 року 46 осіб отримали одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності, в тому числі 25 жінок, 19 чол. з числа молоді віком до 35 років. Середній розмір виплаченої допомоги для організації підприємницької діяльності склав 15421,6 грн.

Закон України «Про зайнятість населення» передбачає стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць та працевлаштування на них за направленням центру зайнятості безробітних, які не спроможні на рівних конкурувати на ринку праці та потребують додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню шляхом виплати компенсації роботодавцю у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу. За січень – вересень 2015 року по 77 підприємствах, які юридично зареєстровані у місті Тернополі та прийняли на роботу 121 безробітного Тернополя та Тернопільського району прийнято рішення про компенсацію роботодавцю витрат у розмірі єдиного внеску.

Професійне навчання. З початку 2015 року 612 осіб направлені на професійне навчання, з урахуванням на початок року 819 безробітних проходили професійне навчання та підвищення кваліфікації (у січні – вересні 2014 року – 892 чол.). Набір на професійне навчання проводився за 32 професіями. Найбільшою популярністю користувались професії (спеціальності): кухар, манікюрниця, продавець продовольчих і непродовольчих товарів, перукар, електрогазозварник, менеджер малого підприємництва, комп’ютерні технології в бухгалтерському обліку, слюсар з ремонту автомобілів, охоронник, в’язальник схемних джгутів, кабелів та шнурів, взуттєвик, оператор котельні.

 

Коли вам «за сорок» або кому потрібні кваліфіковані працівники?

Понеділок, 19 жовтня 2015, 05:58

Труднощі з працевлаштуванням в Україні були завжди. Комусь не вдається влаштуватись на бажану роботу у зв’язку із відсутністю досвіду. Не просто працевлаштуватись жінкам, у яких є малі діти. А якщо вам за сорок, то шанси отримати бажану посаду стрімко падають донизу.

Вам потрібен продавець? – телефонує жінка по оголошенню – Так – відповідають – А вам скільки років? – зустрічне запитання – 50 – відповідає вона. Тоді ви нам не підходите - констатує у слухавці жіночий голос . Але ж у мене великий досвід роботи у сфері продажів – спробувала заперечити жінка. Ви ж бачите – пояснюють на тому боці слухавки – у оголошенні чітко вказаний вік: 35-45 років. Зрозуміло – відповіла жінка, що шукала роботу та поклала слухавку.

Набравши ще декілька телефонних номерів, сподівання знайти роботу потроху згасали.

1427220977-459

Судячи з оголошень, розміщених у газетах та Інтернеті,  посади продавця чи продавця-консультанта сьогодні є найбільш затребуваними та не потребують особливих вмінь. Проте,  коли вам «за сорок», влаштуватись на таку роботу важко, навіть якщо ваша трудова книга заповнена багатолітнім стажем.

У п’ятидесятирічної  тернополянки Олександри Михайлівни за плечима тридцятирічний досвід роботи, двадцять років з яких – у сфері продажів. Чому і коли з’явилась «вікова політика» у працевлаштуванні жінка не розуміє.

-          Чому наші роботодавці відразу «відсіюють» потенційних працівників, котрим «за сорок»? Як на мене, це, - насамперед, не розумно. Адже за 20 років я не лише освоїла основи продажів, але й розумію, чого насправді хоче клієнт. Буває, людина сама не знає, що їй потрібно, проте поцікавившись її смаковими вподобанням, мені не складе труднощів на власний розсуд запропонувати їй декілька варіантів. Трапляється, що клієнт ніколи б не розглянув цей товар, та з часом розуміє, що зробив чудовий вибір. В результаті, він прийде до мене знову, тому, що свою роботу я виконую із задоволенням.

Побутує думка, що працівники з великим досвідом роботи погано орієнтуються  у сучасних тенденціях, не володіють іноземними мовами і технікою. Особливо складно в тих ситуаціях, коли людина пропрацювала на одному підприємстві декілька десятків років. Тоді, досвід, на жаль, немає великої ваги.

-          Буквально рік тому я не мала уявлення, що таке Інтернет, - продовжує жінка -  Одного разу чоловік зробив мені чудовий подарунок – у свої п’ятдесят я вперше тримала в руках новенький Iphone. Спершу було відчуття, що переді мною щось зовсім космічне. Минув лише місяць, а я вже була упевненим корис тувачем. Сьогодні  з упевненістю спілкуюсь з дітьми з допомогою Skype чи Viber. Свою розповідь веду до того, що освоїти нові технології не складає ніяких труднощів. А вище сказаними словами наголошую на тому, що залишати професійні кадри поза увагою свідчить про некомпетентність керівника.

Такий графік роботи ви «не потягнете».

Три роки тому згідно із Законом «Про зайнятість населення» в Україні заборонені обмеження у працевлаштуванні за віком та статтю. Та працедавці вдаються до хитрощів і заявляють про 12-ти годинний робочий день, який, мовляв, буде прийнятним для активної молоді. Перевага також надається жінкам, у яких немає дітей та сім’ї.

42-річна тернополянка Ірина Михайлівна за фахом бухгалтер. На підприємстві, де пропрацювала майже десяток років скорочували персонал, до списку увійшла і її посада. Жінка розповіла, як намагалась працевлаштуватись у бутік із дорогим хутром.  Першою і основною вимогою, за якою шукали продавця була приваблива зовнішність. Окрім цих даних, працедавців також цікавило її особисте життя.

-          Директор поцікавився, чи є у мене чоловік та діти і як я проводжу вільний від роботи час. Спершу, я подумала, що у нього на мене зовсім інші наміри, я навіть, злякалась. Та, наступні питання прояснили ситуацію. У відділі із хутром працювала ще одна жінка, з якою мені потрібно було чергуватись змінами. У неї, до слова, не було дітей і своє особисте життя продавець, в основному, присвятила роботі. Зауважу, що робочий день тривав близько 12 годин, в залежності від напливу клієнтів. Робочий графік позмінний: тиждень через тиждень. Зрозуміло, що на особисте життя часу було мало, про дітей взагалі мовчу. Розпитавши мене про особисте, директор наголосив, що я повинна відноситись до цієї роботи серйозно, і якщо виникне потреба вийти у вихідний чи залишитись по завершенню робочого дня, то я маю бути до цього готова. Звичайно, озвучена сума зарплатні мене приємно здивувала, тому, на свій страх та розсуд, вирішила спробувати себе у цій ролі. Незважаючи на те, що мені «за сорок», і у мене є діти, власник погодився надати мені роботу, з умовою якісного виконання обов’язків.  Пропрацювавши місяць, відзначила для себе, що сидіння у приміщенні, де немає вікон, в очікуванні клієнтів, які не так часто тішили своїм візитом (речі були досить дорогі), яскравість зарплатні дещо затьмарювали. А коли не заплановано довелось  заміняти напарницю, яка чомусь постійно хворіла, зрозуміла, що у мене просто не вистачає часу аби витрачати омріяні гроші. Згодом, хворіти почала я. Як і у випадку з напарницею, це траплялось доволі часто. Я, взагалі, рідко хворію, а тут - ніби «на замовлення». Незабаром, керівник дав мені зрозуміти, що мій стан здоров’я його абсолютно не турбує, і якщо надалі не буду з’являтись на роботі, то про співпрацю можна буде забути. Через 2 місяці довелось звільнитись. Значну суму, яку вдалось відкласти, витратила на лікування. Після цього дійшла висновку, що набутий роками досвід у сфері бухгалтерії немає ніякого значення.

Цікаво, що у місті функціонує безліч агенцій, які за додаткові кошти допомагають у пошуку роботи. Та, ознайомившись із договором послуг розумієш, що в їх обов’язки входить лиш посередництво, - каже пані Ірина - З огляду на вік, нічого нового вам не запропонують: серед популярних вакансій – прибиральниця чи няня, також пропонують роботу продавця, щоправда «на відсотках», яких вам вистачить на тиждень. Інша справа, якби спеціалісти агенцій налагоджували контакти із власниками фірм та ретельно готували працівників до бажаного місця роботи. Мова не йде про перекваліфікацію, мається на увазі детальна оцінка вмінь та навичок, коли б людина могла продемонструвати свої можливості. Тоді й вік не став би на заваді.

І вік підійшов, і на стажування взяли.

Зателефонувавши по оголошенню, 47-річна тернополянка Вікторія Іванівна отримала запрошення на стажування. Поспілкувавшись із власником, почула, що для роботи у його магазині  вік не має значення, головне – бажання працювати. Зарплатня, як обіцяв чоловік, в середньому сягатиме 3000 гривень, а в «не сезон» не буде нижчою 1500. Зрадівши довгоочікуваній роботі, жінка з нетерпінням чекала наступного дня. Зранку, завчасно прибувши на зазначене місце, робочий запал різко спав: сіра будка, у якій зберігався товар, була зачиненою. З’вязавшись із власником по телефону, почула, що двері «магазину» відчиняє інша людина, якій за це платять, проте, також зауважив, якщо їх не відімкнуть протягом 15 хвилин, потрібно буде взяти ключ у сусідньому магазині, де працювала його родичка і пошукати когось, хто міг би відчинити важкий (навіть для фізично здорового чоловіка) залізний дах, після чого можна пролізти у прохід, що розміщений практично на межі із землею, словом - заповзти на робоче місце. Іншого способу увійти до так званого «магазину» - не передбачалось.

-          В деякій мірі ця ситуація мене спантеличила, але зважаючи на те, що я досить довго шукала роботу, вирішила змиритись із такими незручностями, які, до слова, чекали на мене щодня. Коли прийшов час розраховуватись, виявилось, що за день, який тривав 10 годин, я заробила  15 гривень (!). Якщо врахувати вартість проїзду, то працювала я майже задарма. Власник пояснив, що продавці у нього працюють лише на відсотках, тому й така сума.

Наступного дня я вирішила відмовитись від роботи, аргументуючи, що у моєму віці важко піднімати залізний дах, та й відсотки від проданого надто низькі. На що почула у відповідь : «Я можу відповісти вам приказкою: Бог противиться гордим, а  смиренним дає благодать».

З такою філософією жінка попрямувала додому.

Історії, що описані вище, звичайно, не відображають повної картини ринку праці, але мають своє місце. Говорити про те, що влаштуватись на роботу неможливо  - було б не правильно. Проте наголосити про складність її пошуку у випадку, коли вам «за сорок» – необхідно.

Держава пропонує допомогу.

Сьогодні для молодих працівників підприємства влаштовують різноманітні тренінги, виїзні семінари по підвищенню кваліфікації, що на жаль, не спостерігається із фахівцями старшого покоління. Випереджене ставлення до віку створює думку, ніби працівники зі стажем не мають охоти до навчання та самовдосконалення. Виключення, звичайно, існують, проте впливають на загальний ринок праці не суттєво.

Якщо пенсійного віку ви ще не досягли, то маєте можливість скористатись державною допомогою. Зареєструвавшись у Центрі зайнятості, протягом кількох місяців будете отримувати соціальні виплати. Тут вас також ознайомлять із сучасними тенденціями  пошуку роботи, проведуть тренінги та семінари.

Олександра Михайлівна недовірливо відноситься до послуг служби зайнятості, каже, що зареєструватись можна, але там, як і у випадку самостійного пошуку роботи, пропонують мінімальну зарплатню, яку ще й виплачують із затримками. Якщо роботу знайдуть, то це ще добре – каже жінка – але, здебільшого, спеціалісти служби настійливо радять перекваліфікуватись. Для чого це мені, якщо у своїй галузі я професіонал? Тим паче, у моїй трудовій книзі немає записів із повним трудовим стажем, що значно зменшує шанси працевлаштуватись на бажану посаду.

В свою чергу у Центрі працевлаштування запевняють, що володіють найбільшою в країні базою з відкритими вакансіями та допомагають якісно підібрати роботу з допомогою нових підходів.

коли вам за сорок

За словами спеціалістів, у 2011 році в Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості при гендерному центрі вперше в Україні був створений жіночий клуб “Гармонія”, який у своїй роботі руйнує набуті роками стереотипи. Тут фахівці допомагають жінкам будувати індивідуальну стратегію професійної самореалізації. Частими гостями засіданнь клубу є психологи, які допомагають розкрити свої внутрішні таланти, подолати невпевненість, знайти своє справжнє покликання. Серед широкого спектру робіт, велику увагу приділяють висвітленню тем, пов’язаних  з подоланням вікової дискримінації у професійній сфері.

-          Почуте особисто, з перших уст від успішних леді-керівників спонукає безробітних жінок на активніший пошук свого професійного місця в житті, -кажуть у клубі - Бо приклад людини, яку ти бачиш перед собою, запевняє, що і у тебе все буде гаразд.

Приміром, на одному із засідань учасниці дискутували на тему ”Вік-головна перешкода у працевлаштуванні жінок сьогодення?”. Так, запрошена гостя, Ольга Бородіна керівник ТОВ «Ательє мод «Люкс», що у Тернополі, очолила колектив майже у пенсійному віці і у той же час сіла за кермо автомобіля. Не побоялися кардинально змінити свої долі й відомі бізнес-леді Ольга Гондз та Оксана Бойсюк, які досягли значних висот, розвиваючи власні хобі.

Аби не втрачати надії та не марнувати часу тернополянкам пропонують приєднуватись до зустрічей клубу. Тут вас не лише підтримають у важкий період безробіття, але й допоможуть утвердитись в професії та особистому житті, - обіцяють учасники.

Комусь варіант із відвідуванням клубу може здатись марною тратою часу. Звичайно, можна продовжувати пошуки роботи власними зусиллями.  Але ж, погодьтеся, ця думка здається також дещо випередженою.  Небажання міняти роками набуті стереотипи, як і у випадку з вищеописаними керівниками, в певній мірі позначилась й на наших поглядах. Пошук роботи – це, насамперед, особистісний розвиток. Спробуйте подивитись ширше: активне спілкування, ознайомлення із новітніми технологіями, нові зв’язки, знайомства точно не завадять сконцентруватись на пошуку омріяного робочого місця.

Оксана Божко


 

У Тернополі встановили перший індивідуальний тепловий пункт у житловому будинку

Неділя, 18 жовтня 2015, 11:11

У Тернополі триває реалізація «Програми енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації житлового фонду Тернополя», згідно з якою передбачено співфінансування на утеплення будинків, встановлення індивідуальних теплових пунктів від міської ради (70%) та мешканців (30%). Мешканці на вул. Лук’яновича висловили бажання встановити індивідуально-тепловий пункт, який дає можливість регулювати подачу тепла і гарячої води окремо для їх будинку.

Оглянув нове приладдя та поспілкувався із жителями будинку, де встановлений перший індивідуальний тепловий пункт погодозалежного регулювання, міський голова Тернополя Сергій Надал.

«Подача тепла у цьому будинку буде автоматично регулюватися, відповідно до температури повітря. Також цей пункт забезпечуватиме цілодобову подачу гарячої води у квартири, - каже очільник Тернополя - Мешканці, відповідно до програми, оплатили 30% загальної суми, проте, за підрахунками, кошти їм окупляться за один опалювальний сезон».

Міський голова висловлює сподівання, що за прикладом цього будинку заявок на утеплення фасадів та встановлення ІТП від тернополян поступатиме більше. А міська рада готується збудувати такі ж ІТП за програмою, яку фінансуватиме Європейський банк реконструкції та розвитку.

До слова, також встановили нове обладнання ІТП у котельні на вул. Чернівецькій, яка обслуговує 10 будинків. Тепер забезпечуватиметься подача гарячої води у цих будинках також цілодобово.

«Це був експериментальний варіант, - каже Сергій Надал. - Ми бачимо, що це дієвий крок і на основі отриманого досвіду будемо впроваджувати подібну практику й надалі».







 

У Тернополі стартували Дні сталої енергії

Субота, 17 жовтня 2015, 16:08

16 та 17 жовтня у Тернополі проведуть ряд заходів з нагоди «Днів сталої енергії». Відбуваються вони у рамках співпраці Тернопільської міської ради та Асоціації «Енергоефективні міста України».

Заступник міського голови Владислав Стемковський розповідає, що до 2011 року питанням енергоефективності у Тернополі займалися хаотично і несистемно. І лише у останні декілька років розпочалася ефективна робота, яка, у першу чергу, була зосереджена на енергоефективність комунальних підприємств та реалізацію декількох програм, які дозволять одночасно й здійснити модернізацію комунальної інфраструктури міста.

«Тернопіль зараз працює над шістьма програмами у сфері енергоефективності. Серед яких програма модернізації системи водопостачання та водовідведення за підтримки Світового банку та Фонду сталої енергії, програма модернізації централізованого теплопостачання за підтримки ЄБРР та ще дві програми за підтримки ДемоУкраїна та сприяння Світового банку, - каже заступник міського голови Владислав Стемковський. - Зазначу, що у Тернополі працюють іноземні експерти, які допомагають у реалізації цих проектів».

Представник «Асоціації енергоефективних міст України» та експерт проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Дмитро Леськів каже, що Тернопіль з 2011 року активно працює у сфері енергоефективності. Він зазначив, що важливим кроком місцевої влади за цей час було обладнання індивідуально-тепловими пунктами бюджетних закладів.

У рамках проведення «Днів сталої енергії» у «Палаці кіно» на вул. І. Франка проходить виставка енергозберігаючого обладнання та технологій. Виставку оглянув міський голова Тернополя Сергій Надал. 



 

Першачків вчили правильно харчуватися

П'ятниця, 16 жовтня 2015, 13:26

Основи правильного харчування у підростаючого покоління формувати потрібно як найшвидше. Тоді можна виховати свідоме ставлення до власного здоров’я, орієнтування на здоровий спосіб життя, як запоруки успіху у всіх починаннях.

Для дітей молодшого шкільного віку важливим є усвідомлення впливу харчування на їх самопочуття. «Хороша їжа – хороший настрій», так називався захід, що відбувся 16 жовтня у Тернопільському навчально-виховному комплексі № 7, у якому взяли участь близько 50 першокласників.CIMG1694

Метою заняття було у ненав’язливій спосіб вчити дітей правильно обирати корисні продукти харчування, складати свій денний раціон і з відповідальністю ставитись до свого здоров’я.

CIMG1703

Заняття проводились в ігровій формі. Діти складали «піраміду харчування», вибирали з кошика тільки корисні продукти, помагали Незнайку вибрати тільки корисні продукти, «варили український борщ». Найактивніших діток нагородили подарунками від ТМ «Молокія».

CIMG1696

Організували пізнавальний захід Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення спільно з вчителями ТНВК №7.

Шановні батьки та вчителі, якщо Вас зацікавили такі заходи, просимо звертатись у Тернопільський центр фізичного здоров’я населення!

м.Тернопіль. вул.Стуса, 10. Тел.: 51-16-35

 

Інтелектуали, на старт!

П'ятниця, 16 жовтня 2015, 08:25

17 жовтня 2105 року в Тернопільській ЗОШ № 10 відбудеться регіональний етап 23-го чемпіонату України з інтелектуально-розвивальних ігор "КРОКС".

Участь у заході візьмуть команди з Мельниці-Подільської Борщівського району, м. Заліщики та м. Тернополя. Одночасно буде проведено 5 таких регіональних турнірів: у Тернополі, Луцьку, Ромнах Сумської області, Богуславі Київської області, Слов’янську Донецької області. Кожен етап проводитиме не місцевий, тобто прибулий з іншого регіону представник ВДТО "КРОКС". Завдання для всіх регіональних осередків будуть абсолютно однаковими. Після завершення всіх інтелектуальних турнірів відповіді учасників будуть надіслані незалежному координатору, який перевірить якість виконання завдань і визначить переможців.

 

Тож побажаймо успіхів нашій команді ТЗОШ №10!

 

На "Козацьких забавах" взяли участь близько пів тисячі школярів

П'ятниця, 16 жовтня 2015, 08:00

13 жовтня 2015 року об 11.00 год. у ТЗОШ №24 відбулося спортивно-мистецьке свято «Козацькі забави – 2015», приурочене Дню Захисника України, Дню Українського Козацтва, святу Покрови – Пресвятої Богородиці та 73-й річниці створення Української Повстанської Армії.

Семикласники 32 навчальних закладів м. Тернополя змагалися у 8 видах змагань. У святі було задіяно близько 500 козачат. Всі учасники «Козацьких забав» куштували козацький куліш і були нагороджені грамотами.

168180185Забави-22
Забави-42Забави-53

 

Успіх юних спортсменів

П'ятниця, 16 жовтня 2015, 06:26

Протягом двох днів -10 та 11 жовтня- на голубих доріжках басейну Чернівецького спорткомплексу «Титан» змагалися наймолодші вихованці відділення плавання КДЮСШ №1 м. Тернополя. Юні тернополяни брали участь у регіональному юнацькому турнірі з плавання, приуроченому Дню міста Чернівці, де показували свою майстерність, витривалість, технічну підготовленість та вміння вболівати за друзів та радіти не лише своїм, а й їхнім перемогам.

DSC_8031

Участь у турнірі брали команди з міста Рівного, Чернівців та Тернополя. 9-річні дівчатка та хлопчики долали справжні «дорослі» дистанції-а саме 100 метрів обраним стилем та 100 метрів комплексним плаванням та брали участь у естафетах.

Три золотих, одна срібна та три бронзові медалі національного олімпійського комітету України стали здобутком юних тернопільських плавців, а виконання вихованцями спортивних розрядів стало справжнім святом для тренерів, які щиро раділи успіхам дітей.

Крім того тернополяни у складі команди зайняли ІІ місця у комбінованій естафеті серед хлопчиків та дівчат, естафеті вільним стилем змішаній та естафеті вільним стилем серед хлопчиків та дівчат.


Контактна особа: директор КДЮСШ№1 Катерина Барабаш,28-1080.

 

До виборів міграційна служба області працюватиме в посиленому режимі

П'ятниця, 16 жовтня 2015, 06:23

dms25 жовтня в Україні відбудуться чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

З метою забезпечення реалізації громадянами України виборчого права, до цього часу міграційна служба області працюватиме в посиленому режимі.

Напередодні та в день волевиявлення, 24 та 25 жовтня, з 9.00 до 18.00 усі територіальні підрозділи міграційної служби області оформлятимуть та видаватимуть паспорти громадянина України, тимчасові посвідчення, що підтверджують особу громадянина України, а також вклеюватимуть фотокартки до паспортів громадянина України по досягненню особами відповідного віку.

 

На одне місце в патрульній поліції Тернополя уже претендує більше семи кандидатів

П'ятниця, 16 жовтня 2015, 06:22

За два дні роботи центру прийому документів до патрульної служби надійшло 1510 заяв. І це без врахування онлайн анкет (дані за добу будуть відомі у п’ятницю, 16 жовтня).

У другий день прийому документів до центру прийшло більше двох сотень кандидатів. З них – 51 жінка.

Нагадаємо, прийом заяв триватиме до 4 листопада. Центр прийому анкет працює щоденно з 9.00 до 16.00 за адресою: бульвар Шевченка, 27, Український дім «Перемога».

 

У Тернополі експериментуватимуть зі звуком

Четвер, 15 жовтня 2015, 10:47

Тернопільський лейбл «Пінцет» продовжує знайомити з найцікавішими сучасними мистецькими проявами. Цього разу вечір експериментальної музики відкриє слухачам польського митця Давида Адріянчика. Початок дійства: 18 жовтня, 20:00, «Бункермуз», пише сайт Культурно.12165650_1280877471938307_2114049785_n

Давид Адріянчик — аванґардний виконавець, композитор та саунд-артист з Ґданська (Польща). Його роботи зосереджені на взаємодії музики та природи, архаїчних формах звукосприйняття, порожнечі та нерухомости. Закорінюючись в мінімалізм, Давид інтерпретує сучасні музичні форми з медитативним потенціялом східно-европейської мелодики. Композиції та виступи Aktapok переважно є електро-акустичними — він поєднує традиційні інструменти, препаровану гітару з електронним звуком, польовими записами та плівковими маніпуляціями. Засновник та очільник Akpatok Ensemble. Співпрацює з The Magic Carpathians Project та проєктом Tundra, в якому спільно з дружиною Ніною виконує забуті пісні Східної Европи і експериментальний фрік-фолк. Опріч того, на імпрезі виступить найстаріший діючий електронний проєкт Тернополя — Subprodukt.

Закінчення вечора — екстатичний джем-сейшн. Вхід 25 грн.

 

Телефонні шахраї тероризують жителів області

Четвер, 15 жовтня 2015, 09:54

Тривожний дзвінок посеред ночі, шокуюча новина про нещастя з вашою рідною людиною, а далі пропозиція вирішити проблему за гроші – це тактика дій телефонних аферистів.

Правоохоронці закликають краян розповісти про подібний вид шахрайства своїм батькам, дідусям, бабусям, особливо тим, які проживають самотньо. Чим більше поінформованих – тим менше шансів у зловмисників збагатитися.

Черговий випадок телефонного шахрайства стався в обласному центрі. Потерпіла – 61-річна пенсіонерка. До жінки о 3 ночі на стаціонарний телефон надійшов дзвінок від невідомого, котрий повідомив, що син тернополянки затриманий працівниками міліції за вчинення ДТП.

Далі співрозмовник сказав, що зможе допомогти жінці. За свої послуги запросив кругленьку суму. Тернополянка погодилася і віддала чоловікові, який прийшов до неї додому, 2800 доларів та 5500 гривень.

До сина пенсіонерка зателефонувала лише вранці. З’ясувалося, що він в аварію не потрапляв. Про факт шахрайства потерпіла повідомила працівників міліції. Правоохоронці проводять оперативно-розшукові заходи. Уже встановлено звідки телефонували потерпілій, також міліціонери розшукують усіх підозрюваних.

Як стало відомо, до жінки телефонувала одна особа, а за грошима приходила інша.

Правоохоронці знову і знову застерігають краян від подібних афер, бо розкривати такі злочини дуже важко. Шахраї – добрі психологи. Їм важливо застати свою жертву зненацька, не дати їй можливості перевірити інформацію і виманити якнайбільше грошей.

У цьому випадку легше запобігти афері, ніж розраховувати на повернення грошей. Поради від правоохоронців незмінні, але дослухайтесь до них та поширте інформацію серед інших.

1. Завжди перевіряйте отриману інформацію від незнайомців.

2. Зв’яжіться з тими, хто, начебто, потребує вашої допомоги, або ж зателефонуйте до міліції.

3. Не панікуйте і не поспішайте виконувати умов аферистів.

4. Попросіть людину, яка вам зателефонувала, назвати ім’я вашого рідного, місто, в якому він живе, описати його зовнішність і відповісти на запитання особистого характеру.

5. Якщо ж сталася біда, не зволікайте телефонуйте до міліції.

 

 

Семінар з демобілізованими учасникам АТО

Четвер, 15 жовтня 2015, 09:47

Все більше демобілізованих учасників АТО звертаються за допомогою у працевлаштуванні до служби зайнятості. Фахівці центрів зайнятості надають весь комплекс послуг, які передбачають залучення до активних програм соціальної та професійної адаптації. В індивідуальних бесідах та групових заходах працівники служби з’ясовують наявність проблем із працевлаштуванням тощо. Але поряд із питаннями, які стосуються зайнятості існує ряд інших проблем, зокрема соціальний захист, медичне та психологічне консультування. У таких випадках на допомогу приходять громадські, волонтерські організації та органи соціального і медичного обслуговування.

В приміщенні Тернопільського міськрайонного центру зайнятості відбувся інформаційний семінар для військовослужбовців та учасників АТО. Фахівець Любов Смик провела презентацію послуг служби зайнятості з пошуку та підбору підходящої роботи, можливості проходження навчання з метою підвищення кваліфікації або здобуття нової професії, участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

До участі у семінарі запросили представника громадської волонтерської організації “Спілка бійців та волонтерів АТО “Сила України” Зеновія Гладчука. Він представив напрямок діяльності даної організації, який включає надання юридичних консультацій у різних напрямках, здійснення правого супроводу та захисту інтересів у судових інстанціях. “В нашому штаті працюють юристи різних напрямків: кримінального, цивільного, адміністративного та земельного права. Ми відстоюємо інтереси учасників АТО у судах, починаючи із складення позовної заяви та закінчуючи представленням і наданням адвокатських послуг”, – повідомив пан Зеновій. Також організація може надавати юридичні консультації щодо відкриття власної справи. Так, Зеновій Гладчук запропонував учасникам семінару розглянути варіант об’єднання декількох людей для організації підприємницької діяльності. “Одному завжди важко конкурувати на ринку послуг чи товарів, а разом це набагато легше, як у фінансовому, так і в моральному плані”, – сказав Зеновій Гладчук, і навів декілька прикладів використання такого підходу до зайнятості.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Питання захисту учасників АТО постає все гостріше. Військові та члени їх сімей часто не проінформовані про свої права та процедуру їх захисту. Тому наявність таких громадських волонтерських організацій зростає в рази. “Наявність пільг, порядок їх оформлення, виправлення помилок у документах та представлення інтересів у структурах влади — цей напрямок діяльності, ще довго буде затребуваний суспільством”, – резюмував пан Зеновій.

Учасники заходу обмінялись контактами, декотрі озвучили свої запитання. Для більш детального консультування, Зеновій Гладчук запропонував звертатись в громадську організацію індивідуально.

Загалом у семінарі взяло участь 10 чоловік.

Провідний фахівець з профорієнтації

 

Стала відома дата проведення фестивалю «Файне Місто» у 2016 році

Четвер, 15 жовтня 2015, 08:40

Головна подія літа фестиваль «Файне Місто» відтепер триватиме чотири дні з 7 по 10 липня. Про це повідомили організатори у соцмережах.

Наразі триває робота по підбору гуртів, а також для фестивальників готують чимало атракцій і сюрпризів.

- Працюємо над лайнапом фестивалю, і хочемо, щоб кожен з Вас долучився до цієї кропіткої роботи. Все, що Вам потрібно зробити - це заповнити форму вказавши п'ять музичних виконавців, яких найбільше хочете почути на фестивалі. Процедура займе кілька хвилин, але саме Ваші анкети допоможуть нам зробити відпочинок на фестивалі ФАЙНЕ МІСТО 2016 незабутнім, - розповідають організатори.

Нагадаємо, що цьогоріч фестиваль «Файне Місто» зібрав понад 8 тисяч фестивальників. На п’ятьох сценах виступило понад 60 гуртів. Окрім українських виконавців на «Файне Місто» приїхали гурти з Білорусі, Швеції, Австрії, Польщі, Грузії та Росії.

Окрім музичного концерту була на фестивалі і розважальна програма: кілька спортмайданчиків, різноманітні майстер-класи, ярмарки, салон краси, велопрокат.

Також на території фестивалю збирали кошти для бійців АТО. За невелику плату можна було спробувати смачну кашу чи борщ з польової кухні і таким чином допомогти учасникам АТО на передовій.

 

У Тернополі презентували набір до патрульної поліції

Четвер, 15 жовтня 2015, 06:28

До Тернополя на презентацію нової патрульної поліції прибули радники міністра МВС Михайло Апостол, Іван Стойко, начальник департаменту патрульної служби МВС Олександр Фацевич.

Урочисте дійство відбувалося в Українському домі «Перемога». Побачити, як виглядають нові патрулі, прийшли багато тернополян, адже зі Львова прибув «десант» поліцейських. Молоді люди із задоволенням спілкувалися з тернопільською молоддю, розповідали їм про службу і робили фото на згадку.

Центр прийому на службу до патрульної поліції розпочав роботу о дев’ятій годині ранку. До моменту урочистої презентації подали письмові та онлайн заяви майже три сотні кандидатів.

Серед тих, хто прагне змін в правоохоронній системі – житель Бережанщини Михайло Багрій. Молодий чоловік працевлаштований – обіймає посаду в райдержадміністрації, проте каже, що прагнення змін підштовхнуло його зробити вибір на користь патрульної поліції. Пробував свої сили у столиці, коли там стартував набір до нової служби, проте згодом вирішив бути ближче до рідного дому і став одним з перших кандидатів у Тернополі.

Нагадуємо, прийом анкет триватиме до 4 листопада. Центр прийому працюватиме щоденно крім вихідних з 9.00 до 18.00. Подати заяву можна і в онлайн режимі за адресою www.mvs.gov.ua. Детальніше дізнатися про умови набору до нової патрульної поліції можна за телефоном «гарячої лінії» — (0352) 40-24-42.

 

У Тернополі урочисто відкрили оновлений бульвар Куліша

Четвер, 15 жовтня 2015, 06:25

14 жовтня відбулося офіційне відкриття оновленого бульвару Куліша на масиві «Сонячний». Участь у відкритті взяв очільник Тернополя Сергій Надал та мешканці прилеглих будинків.

Бульвар Куліша – один із найбільших об’єктів, які були реконструйовані цього року. Нагадаємо, що на цьому ж масиві наприкінці серпня відкрили також оновлений бульвар Дмитра Вишневецького.

«Роботи із реконструкції бульвару Куліша уже завершені, зокрема тут відремонтовано пішохідні ділянки, облаштовано два дитячі майданчики та спортивну зону із силовими тренажерами. Адже поруч розташовано багато будинків та ще й дві школи, тому і дорослі, і діти зможуть тут проводити вільний час», - розповідає Сергій Надал.

До слова, ще ремонтується ділянка у напрямку вулиці Симоненка, яка примикає до площі. Та на бульварі Куліша, на численні прохання тернополян, триває ремонт заїзду, де уже вкладено нижній шар асфальту, а найближчим часом буде облаштована екопарковка. Окрім того, очільник Тернополя зауважив, що наступного року заплановано відремонтувати прилеглі до бульвару двори.

 

Усіх бажаючих запрошуємо до прямого спілкування

Середа, 14 жовтня 2015, 07:02

У четвер, 15 жовтня 2015 року, з 16:00 до 17:00 год. відбудеться черговий телефонний сеанс «гаряча лінія» Тернопільської об’єднаної ДПІ ГУ ДФС у Тернопільській області. Тема телефонного сеансу: «Нарахування та сплата Єдиного соціального внеску».

На запитання відповідатиме начальник відділу адміністрування єдиного соціального внеску Сніжана Василівна Кравчун за телефоном: 52-12-27.

 

Податкова інспекція бере на облік платників податків протягом 24 годин

Середа, 14 жовтня 2015, 06:47

На сьогодні в частині взяття на облік платників податковою інспекцією реалізовано положення законодавства щодо започаткування бізнесу протягом 24 годин.

Взяття на облік платників податковою інспекцією здійснюється на підставі відомостей із Єдиного державного реєстру (ЄДР) у день їх надходження.

На кожне повідомлення із ЄДР у день надходження формуються дані про взяття на облік платника податків та платника єдиного внеску, які включаються до реєстру. Такі дані можна отримати через он-лайн сервіс отримання відомостей з ЄДР на сайті usr.minjust.gov.ua. Їх можна переглянути у режимі «Безкоштовний запит». Водночас на офіційному веб-сайті ДФС sfs.gov.ua щоденно оприлюднюються дані про взяття на облік платників податків та платників єдиного внеску із зазначенням його класу професійного ризику виробництва.

Дана інформація доступна через банери «Дані про взяття на облік платників податків» та «Реєстр страхувальників».

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Тонкощі командної гри від Сергія Атласюка

Середа, 14 жовтня 2015, 06:43

12 жовтня на універсальному майданчику по вулиці Пилипа Орлика відбулось уже друге відкрите тренування з Сергіем Атласюком, бронзовим призером Чемпіонату Європи серед студенських команд, бронзовим призером Чемпіонату України серед команд Другої ліги, багаторазовим чемпіоном області, гравецем ФК «Тернопіль». Цього разу займались юнаки віком 14-15 років.

«Під час тренування юнаків віком 10-12 під керівництвом С.Атласюка, до мене звернулись учасники турніру «Кубку Дружби», з проханням організувати тренування для них. Навіть прохолодна погода не стала перешкодою заняттю з професіоналом. І вони всі як один прийшли на майданчик», – розповідає Оксана Слободян, провідний фахівець Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення.CIMG1499

Програма тренувань, складена Сергієм, включала вправи, які удосконалюють уміння: жонглювання м’ячем ногою та головою; маневрування на полі («відкривання» для прийому м’яча); різні способи ударів по м’ячу, зупинок, ведення, в залежності від напрямку, траєкторії та швидкості руху м’яча. Також були підібрані вправи для воротаря: ловіння, відбивання, переведення м’яча без падіння та в падінні; вибивання м’яча ногою з землі, з рук на дальність і точність. Тренер поділився тонкощами командної гри.

Закріпити набуті та удосконаленні вміння юні футболісти змогли у матчі з відомим спортсменом.CIMG1501

«Говорять, що школа – другий дім, а для мене – футбольне поле. Кожне тренування наближує мене до здійснення заповітної мрії – стати професійним футболістом», – ділиться враженнями Євген Галушка, нападаючий команди «Динамо», яка є переможцем турніру «Кубку Дружби».

Організатор заходів на універсальних спортивних майданчиках є КО «Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення» управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спору Тернопільської міської ради.

 

Плата за воду для виробництва

Вівторок, 13 жовтня 2015, 08:17

Відповідно до п. 255.1 ст. 255 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) платниками рентної плати за спеціальне використання води (далі - Плата) є водокористувачі - суб'єкти господарювання незалежно від форми власності - юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи - підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об'єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Пунктом 255.2 ст. 255 ПКУ визначено, що не є платниками плати водокористувачі, які використовують воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок), у тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та платників єдиного податку.

Під терміном "санітарно-гігієнічні потреби" слід розуміти використання води в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та використання для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані.

Згідно з пп. 255.11.2 п. 255.11 ст. 255 ПКУ плата обчислюється виходячи з фактичних обсягів використаної води (підземної, поверхневої, отриманої від інших водокористувачів) водних об'єктів з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання, встановлених у дозволі на спеціальне водокористування, лімітів використання води, ставок плати та коефіцієнтів.

Ставки плати за воду, яка входить виключно до складу напоїв, визначені у пп. 255.5.6 п. 255.5 ст. 255 ПКУ.

Суб'єкт господарювання, який придбаває воду у власника свердловини на підставі договору купівлі-продажу, при використанні обсягів води для виготовлення напоїв є платником плати в частині фактично використаних ним обсягів придбаної мінеральної води для виготовлення напоїв.

У випадку використання суб'єктом господарювання придбаної води для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб плата за фактично використані для таких потреб обсяги води не справляється.


Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Бюджет - в руках тернополян

Вівторок, 13 жовтня 2015, 08:10

Купуючи товари в магазинах, заправляючи свої авто на АЗС, ми не завжди усвідомлюємо, що отримавши чек на руки, ми заставляємо продавців легалізувати продане, а отже – сплатити належну частку до бюджету.

Акцизний податок в розмірі 5 % з роздрібного продажу підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, пальне тощо) “прямою гривнею” та в повному розмірі поступає до казни місцевої громади. Як зазначив начальник Тернопільської ОДПІ Петро Якимчук, впродовж 9 місяців поточного року до бюджету міста поступило понад 55 млн.грн. даного податку, а це більш як 15 відсотків від усіх бюджетних надходжень, що контролюються податковою інспекцією. Отож, хочемо мати належні дороги, двори, дитячі та спортивні майданчики - будьмо принциповими та відповідальними: до себе та інших.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Майстер-класи для юних пластунів

Вівторок, 13 жовтня 2015, 07:49

11 жовтня у приміщенні ДЮПЦ уже вдруге відбувся майстер-клас «Ми - роду козацького діти». Юні пластуни долучилися до виготовлення листівок воїнам АТО.

Почався захід з розповіді про героїчні сторінки нашої історії та життя наших предків, бо виховувати майбутніх громадян слід на прикладі козаків, що були справжніми патріотами України.20151011_131958

Під час виготовлення паперових фігурок діти слухали казкову легенду, з якої дізнались про виникнення козацтва, їх фізичну підготовку та бойові звитяги. «…Я щиро вірю, що ці листівочки, виготовленні для наших захисників, підтримають їх у бою, нададуть їм тої козацької сили та незламності…» - висловила свої сподівання Гоца Світлана Вікторівна, провідний фахівець КО «Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення» управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту Тернопільської міської ради. Своїх «козаків» з побажаннями діти передадуть воїнам АТО, що сьогодні відстоюють незалежність і соборність нашої держави.
20151011_123715

 

Сімейний конфлікт припинили працівники Управління Державної служби охорони

Вівторок, 13 жовтня 2015, 07:47

Під час виїзду на виклик група затримання Управління Державної служби охорони при УМВС України в Тернопільській області припинила сімейний конфлікт та вилучила у 35-річного чоловіка розкладний ніж.

По лінії «102» зателефонувала схвильована юначка і попросила прийняти міри до її вітчима, який влаштував скандал та погрожував її матері фізичною розправою.

Держохоронці виїхали за вказаною адресою, щоб детальніше розібратись в ситуації. Вже у під’їзді на них чекала заявниця. А у квартирі, нічого не підозрюючи, мужчина на підпитку продовжував погрожувати жінці ножем. Оперативними та професійними діями наряду групи затримання ДСО, ніж було вилучено, а затриманого доставлено в Тернопільській відділ міліції.

З’ясувавши усі обставини, правоохоронці дізнались, що чоловік вже не вперше зганяє лють на жінці, проте цього разу донька вирішила поставити крапку на постійних проявах домашнього насильства з боку чоловіка.

 

Турніри зі стрітболу стартували

Понеділок, 12 жовтня 2015, 10:58

Для любителів баскетболу та стрітболу Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення  спільно з Тернопільським обласним відділенням  Національного Олімпійського комітету України організували  турнір зі стрітболу серед юнаків 10-12 років за програмою «Дворові Олімпійські ігри».

+SAM_4257

Перше змагання відбулось 9 жовтня 2015 року на універсальному спортивному майданчику на Вербицького, 6.

«Нехай переможуть сильніші!», – побажав учасникам запрошений гість та суддя, Андрій Демедась, вчитель фізкультури ТЗОШ №17.
+SAM_4266

Юнаки продемонстрували гарну підготовку та волю до перемоги. У результаті напруженої боротьби переможцем турніру стала команда «Канада street», друге місце виборола команда «Будівельник», третє місце – «Кіборги».

Команди-переможці були нагороджені грамотами управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту та цінним призами від постійного партнера ТМ «Ласунка» (ліхтарики, зошити, розклади уроків) .

Кращими гравцями стали: Курпіта Павло, Медвідь Арсен, Шпільов Павло, Бронецький Віталій, король Віталій («Канада street»).

+SAM_4268

Любиш  проводити вільний час активно, відпочиваючи на спортивному майданчику? Тобі 10-12 років і ти граєш у баскетбол або стрітбол? Приходь на універсальні спортивні майданчики і візьми участь у турнірах зі стрітболу  :

  • 10 – бульвар Д.Галицького, 28;
  • 10 – вулиця Пилипа Орлика, 10.

+SAM_4255

Для справки. Стрітбол походить від баскетболу, проте має деякі зміни у правилах. У гру грають 2 команди. Склад – 5 гравців (3 польових та 2 запасних). Гра  проходить «на одне кільце», при цьому команда перед забиванням м’яча в кільце мусить «вивести» його за трьох-очкову лінію. Гра триває два періоди по 8 хвилин. Гра зупиняється, якщо одна з команд виграє з рахунком 8:0.

Телефон для довідок:  51-16-35.

 

Тернополян запрошують на “Козацьку звитягу”

Понеділок, 12 жовтня 2015, 07:27

14 жовтня в Тернополі відбудеться фізкультурно-патріотичне свято «Козацька звитяга». До участі запрошуються всі бажаючі!

В програмі заходу:

  • показові виступи та майстер-класи;
  • цікаві та веселі конкурси й забави для дітей та дорослих;
  • конкурс малюнку на асфальті для найменших.

Учасники та переможці конкурсів будуть нагороджені подарунками від партнерів свята. Прийди та прояви свою силу та міць!


Захід проходитиме на бульварі Д.Вишневецького. Початок о 15.00 годині.

Організатор: Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту Тернопільської міської ради.
Афіша_Козацька звитяга

 

Мовою дерев

Понеділок, 12 жовтня 2015, 07:12

Подорожуючи світом, митець вивчає не лише дерева. Прислухаючись до розмов, вподобань, традицій, він, насамперед, спостерігає за людьми.  Тож, образи, що народжуються  у роботі з деревом, в певній мірі, відображають настрої місцевих жителів. 

Третього жовтня у галереї «Бункермуз» відбулось відкриття виставки американського скульптора та  художника  Ліланда Беті, який представив тернополянам унікальні роботи.DSC07961

У кожного дерева, як і в людини – своя історія. Його форма та вигини з’являються не лише в результаті природних умов. Дерево, як і кожен живий організм має здатність переймати енергію. Саме вона, за словами автора, формує неповторний образ.

  • На цій скульптурі відтворений рух двох людей, які симпатизують одне одному. Як бачимо у кожного з них зігнуті коліна, що демонструє сором’язливість, небажання відкритись. Це одна із манер поведінки тернополян, — каже митець. — Для мене лінії цього дерева передають саме такі емоції. Тим не менш, кожен може бачити у ньому свій образ.DSC07967

Дерево — це завжди несподіванка.

Протягом життя Ліланд творив образи з допомогою фарб. Працювати з деревиною художник почав близько п’яти років тому. Митець зізнається, що малювати картини для нього значно легше і простіше, адже ти точно знаєш, що має бути зображено. Та з деревом все по-іншому: воно завжди приховує у собі якусь несподіванку, інтригує емоціями, що з’являються в процесі . Тому, працюючи з ним, автор намагається вловити образи, що диктує природа.
DSC07970

Коли Ліланд починає роботу, то не знає напевне, над яким образом працює. Ззовні його вигини можуть нагадувати одну картину, проте, коли його розрізати, порохнявість середини, тріщини чи малюнки передають глибшу суть. Саме тут починається мова дерев.

  • Настрій, який бачу в кожному дереві передаю через абстрактну людиноподібну форму. Працюю лише з сухими деревами, що колись росли у конкретній місцевості. В процесі створення нових образів, черпаю енергію землі. Кожному місту притаманна своя атмосфера.
     DSC07969

Приміром, у Тернополі, працював над деревом, яке росло поблизу будинку, так званого «воронячого гнізда», де проживали колишні кадебісти. Образ з цього дерева  вдався автору не просто, що напевне є відбитком негативної енергії тодішніх часів.

Мандруючи світом, Ліланд побував у 50-ти країнах, у кожній з яких творив нові образи. Точну кількість створених скульптур автор не пригадає, каже що їх надто багато. Яка країна буде наступною після України, Ліланд не визначив. Як і в процесі роботи, митець не любить загадувати наперед.

Представлені скульптури автор розмістив у порядку розвитку соціальних відносин: «від несприйняття до дружби».DSC07968DSC07967DSC07966

Виставка діє до 23 жовтня у дворику галереї «Бункермуз».


Оксана Божко

 

Сергій Атласюк проведе ще одне відкрите тренування

Неділя, 11 жовтня 2015, 09:28

12 жовтня на універсальному спортивному майданчику по вулиці Пилипа Орлика, 2-5 о 16 годині відбудеться тренування з футболу від відомого тернопільського футболіста Сергія Атласюка - чемпіона та бронзового призера Чемпіонату Європи серед студентських команд, бронзового призера Чемпіонату України серед команд Другої ліги, багаторазового чемпіона області та гравця ФК «Тернопіль».

Цього разу тренуватиме дітей 14-15 років.
12079288_1671939223092790_5491724553174655850_n



 

Тернополяни підтримали реформування Української армії 47-ма мільйонами гривень

Неділя, 11 жовтня 2015, 08:51

Від платників Тернополя та Тернопільського району за дев’ять місяців 2015 року надійшло майже 47 мільйонів гривень військового збору, які спрямовані на фінансування антитерористичної операції та реформування Збройних сил України.

Варто зазначити, що з 11 червня та 9 липня 2015 року набрали чинності Закони України № 381-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо військового збору» та № 548-VIII «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування військовим збором грошового забезпечення військовослужбовців та інших осіб, які беруть безпосередню участь в антитерористичній операції». Зокрема, Законами скасовано військовий збір на операції фізичних осіб з валютними цінностями, в тому числі на конвертацію валютних переказів, валютно-обмінні операції та операції з банківськими металами, а також тимчасово, на період проведення АТО, не підлягають оподаткуванню військовим збором доходи у вигляді грошового забезпечення осіб на період їх безпосередньої участі в антитерористичній операції.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Екстрим-парк у Тернополі прикрашають графіті

Неділя, 11 жовтня 2015, 07:04

Новозбудований екстрим парк від сьогодні прикрашають графіті. Малюнки на спортивні споруди наносили тернопільські художники. Тут зображене типове вуличне графіті: персонажі і шрифтова композиція.

DSC08032

Малювати на такій поверхні не просто, — кажуть художники, — для рівномірного нанесення фарби балончик повинен бути у вертикальній позиції, що важко вдається на згинах гірки.
DSC08038

Ініціатива розмалювати екстрим-парк виникла у спорстменів, що тут тренуються. Кажуть, що споруда виглядає дуже сіро. Проте, деякі скейтери вважають, що графіті створить додаткове ковзання і заважатиме тренуванню.DSC08036DSC08040

  • У деяких країнах компанії, які будують скейт-парки використовують таку фанеру для довершених трюків, — кажуть організатори — Проте, побоювання окремих людей з приводу цього у нашому місті абсолютно безпідставні. Адже поверхня конструкції має зовсім інше покриття.DSC08063

Організатори сподіваються, що графіті зберігатиметься щонайменше рік.DSC08061DSC08064DSC08035DSC08065

До речі, сьогодні, 11 жовтня о 13:00 у екстрим-парку розпочинаються змагання зі скейтборду. Демострувати свої вміння будуть тернополяни, а також учасники зі  Львову та Івано-Франківська.

Оксана Божко


 

Сторінка 97 з 110

«ПочатокПопередня919293949596979899100НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер