images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Майже 8 млн гривень зарплат «в конвертах» отримали не обліковані працівники Тернопільщини

Вівторок, 06 жовтня 2015, 07:52

З початку року працівниками органів ДФС області виявлено 3435 не облікованих найманих працівників. Їм було виплачено доходів «у конвертах» на суму 7 млн 973 тис. гривень.

В результаті проведених заходів з 3225 громадянами роботодавці оформили трудові договори, що становить 94,1 відсотки від кількості виявлених не облікованих найманих працівників. До бюджету сплачено 838,9 тис. грн податку на доходи фізичних осіб.

Варто нагадати, що ст. 265 Кодексу законів про працю України передбачена відповідальність за порушення законодавства про працю. Зокрема, юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі не оформлення чи неналежного оформлення трудового договору, порушення встановлених строків виплати заробітної плати та інших виплат, недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці тощо.

Розміри штрафів за дані правопорушення коливаються від однієї мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, до тридцяти мінімальних заробітних плат за кожного працівника, щодо якого скоєно відповідне порушення (від 1380 до 41400 гривень).

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Проща до Глиняня

Вівторок, 06 жовтня 2015, 07:04

Проща – це час  духовної  віднови, пожертви, час ближче  побути  з  Богом, попросити в  нього за  щось, або  щиро  подякувати. Напевно  кожен  з нас  хоча б  один  раз  у житті був  на прощі, або ж на місці де  є  чудотворні  ікони, об’явлення. І на  власному  досвіді  переконався, що приходячи  до Господа  з  вірою, чистим  та  щирим серцем, Він вислуховує наші  молитви, і  чуда  стаються.

Так, у неділю відбулась  проща до с. Глиняни Львівскої області. З Тернополя  автобус  молодих  прочан  організував та  очолив  брат  монах.

Але  чому  саме  с. Глиняни? І  чому  там  відбуваються  відпусти? Заглянемо трошки  у  історію села  та храму Успіння Пресвятої Богородиці.

На Святвечір 1936 року в церкві надприродним способом самовідновився запрестольний образ Розп’яття Ісуса Христа, за переказами, подарований Богданом Хмельницьким, який часто бував у Глинянах, зокрема 1648 року, готуючись до штурму Львова, відпочивав на подвір’ї храму Успення Пресвятої Богородиці. Відповідно до цієї легенди, вік образу Розп’яття на сьогодні перевищував би 350 років. Однак науковці схильні датувати її кінцем ХІІІ ст. Отже, розп’яттю трохи більше ніж 200 років.

У 1936 р. на Святвечір діти, бавлячись неподалік старенької церкви, побачили у вікні дивне світло. Гадаючи, що в храмі щось горить, вони покликали дорослих. Коли паламар відімкнув двері, люди побачили, що запрестольна ікона Розп’яття перемінилася: із темної стала яскравою і блискучою, і продовжувала випромінювати світло ще протягом трьох тижнів. Та переливається немов би хтось водив навскіс ліхтарем. За три дні ікона Розп’яття цілковито відновилася, а світло, що випромінювала ікона з різною інтенсивністю тривало ще до 3-ох тижнів.
fkYLiC

Самовідновлення образа підтвердили дві духовні комісії, які прибули до Глинян зі Львова та Кракова. Святіший Отець Папа Пій XI 18 травня 1938 р. надав храму Успіння Пресвятої Богородиці п’ять відпустів на рік, у свята: Вознесіння Христового, Пресвятої Євхаристії, Різдва Івана Хрестителя, Успіння Пресвятої Богородиці та Воздвиження Чесного Хреста. Згодом Митрополит Андрей (Шептицький) надав церкві право проводити 12 відпустів на рік, кожної першої п’ятниці місяця.

Чудесне відновлення ікони потверджене не лише церковною владою, а й безліччю чудодійних оздоровлень, що відбувалися як у довоєнний період, так і починаючи  з 90-тих рр. минулого століття, коли відродилася молитва у храмі.

Зараз у  старенькому  дервяному  храмі збирається безліч людей. Щоб помолитись до  чудотворної  ікони.

Незважаючи  на  погодні  умови тут  збираються  тисячі проча, хоча  храм  маленький, та  старенький. Люди стоять на  вулиці, у  черзі аби приступити до  чудотворного образу  навіть у холодну  погоду, та  дощ. Так  і Тернопільським  прочанам  випала нагода  побувати у  чудотворному  місці, незважаючи на  проливний дощ, та  досить холодну погоду. Незважаючи на  те, що дехто  змок та  змерз, прочани  продовжували  стояти, адже  це  велика  ласка  від Бога вистояти та поцілувати  чудотворну  ікону.

Дивовижні зцілення від тілесних і душевних недуг

Упродовж 1936-1939 років відбулось близько трьох тисяч оздоровлень за посередництвом молінь перед іконою Розп’яття Ісуса Христа. У притворі храму зцілені залишали милиці та інші беззаперечні докази свого надприродного видужання. Парох храму о. Володимир Тимняк ретельно фіксував кожен такий випадок у спеціально заведену для цього книгу. На жаль, 1950 року його було заарештовано, а зібрані ним свідчення зцілених та докази – конфісковано. Тому про те, що відбувалось перед самовідновленою іконою в довоєнний період, ми можемо дізнатись із поодиноких свідчень тих, хто дожив до сьогодні, а також із періодичних видань того часу.

Розповідь очевидиці Михайлини Демчишин, мешканки м. Глиняни, 1922 р. н.:

«…Пам’ятаю, як літом 1936 року відбувся перший відпуст на свято Пресвятої Євхаристії. Із ближніх сіл прийшли процесії. Вівтар зробили надворі і там відправляли св. Літургію. На Успення Пресвятої Богородиці я тримала хоругву. Привезли фірою молодого хлопця на милицях 17-18 років. Після Літургії я бачила, як цей хлопець сам йшов, а милиці тримав високо над головою і голосно кричав: «Люди! Я здоровий! Бог мене вислухав!»

І сьогодні багато прочан приїжджають до чудесно оновленого образу Розп’яття Ісуса Христа і зазнають ласки видужання. Таких зцілень уже сотні. Ось коротко про деякі з них.025111

Олександра (Івано-Франківськ). Важка форма зобу. Після прощі до Глинян взимку 2006 року видужала.

Петро (13 років, Золочівський р-н). Кілька місяців не спадала висока температура, яка доходила до 42. Лікарі не могли визначити причину. Під час приїзду до Глинян навесні 2006 року температура знизилась до норми.

Олексій (24 роки, Івано-Франківськ). Важке запалення трійничного нерва. Був на прощі взимку, після чого видужав.

Олена (65 років, Івано-Франківськ). Мала хворобу легень з крововиливами. Лікарі зупинили кровотечі. Проте після цього дихала дуже важко, з голосними хрипами. В Глинянах все минулося.

Степан (1,5 року, Івано-Франківськ). Опіки обличчя і грудей. Мали робити операцію з пересадки шкіри. Після відвідин чудотворного Розп’яття в Глинянах бинти відпали від тіла і опік швидко став гоїтись.

Ігор (8 років, Тернопільська обл., Козівський р-н). Гострий лімфобластний лейкоз. Був лежачий. Після відвідин Глинян почав ходити.

Галина (Львівська обл., Пустомитівський р-н). Важка форма раку грудей. 4 рази була в Глинянах, молилась біля чудотворного Розп’яття – і зовсім одужала.

Прочани  змогли не  тільки торкнутись  чудотворної  ікони, ай бути  на  Святій Літургії, приступи до сповіді та  Святого Причастя. Повертаючись з с. Глиняни, заїхали ще до с. Унів, та  мали нагоду  помолитьдо  Унівської  чудотворної  ікони.

Отож, ввечері  повертаючись додому, усі  були  втомлені, проте  радісні. Адже  на  день  забувши  про всі  свої  справи, та  буденні  турботи, кожен зміг  побути  ближче з  Богом, помолитись, та  попросити, про те, чого прагне  його серце. А духовними  науками, піснями, та  молитвами на  вервиці допомагав духовно  відновитись брат  монах – дитини  Божа, який  і  організував прощу.

 

Вікторія Сас

 

Флорбольний турнір на Пилипа Орлика

Вівторок, 06 жовтня 2015, 06:57

Популяризація здорового способу життя, ознайомлення з різними видами спорту та залучення дітей до занять фізичною культурою – це лише мала частина завдань, які можна реалізувати на універсальних спортивних майданчиках, відкритих міською радою для громади Тернополя.

Так, 2 жовтня 2015 року на універсальному спортивному майданчику по вулиці Пилипа Орлика відбувся турнір з флорболу для юнаків 10-12 років в програмі заходів «Дворові Олімпійські ігри», започаткованій цього року Тернопільським міським центром фізичного здоров’я населення. Почесним гостем та суддею спортивного свята став Михайло Королик, тренер Тернопільської обласної Федерації з флорболу.

У змаганнях взяли участь дві команди «Найки» та «Торнадо», з мікрорайону «Дружба», та «Вікторія та «Алігатор», з «Східного». Боротьба була напруженою та запеклою. Хоч такий вид командної гри для більшості учасників став новим, проте це не завадило їм виявити усі фізичні здібності та кмітливість.

За результатами матчів у фінал вийшли команди: «Вікторія» (мікрорайон «Східний») та «Торнадо» («Дружба»).

Відбіркові турніри з флорболу в програмі «Дворові Олімпійські ігри» пройдуть на універсальних спортивних майданчиках нашого міста. Слідкуйте за нашими анонсами та афішами. Юнаки віком 10-12 років, випробуйте себе у цьому цікавому та захоплюючому виді спорту.

Організатори : Тернопільське обласне відділення Національного олімпійського комітету України, Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення.

Партнер: ТМ «Ласунка».

Телефон для довідок: 51 16 35

 

Працюючий студент: порядок оподаткування зарплати

Понеділок, 05 жовтня 2015, 14:11

Наше фермерське господарство має намір взяти на роботу комп’ютерщика студента денної форми навчання на неповний робочий час (у нього вільний графік занять у ВУЗі). Чи є якісь особливості в оподаткуванні його зарплати, зокрема військовим збором та ЄСВ?

Нарахована зарплата студента, як і зарплата інших працівників підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб та військовим збором на загальних підставах. Тобто, для утримання військового збору застосовується ставка 1,5 % до нарахованої зарплати. А ось ставки податку на доходи (15 % чи 20 %) застосовуються до суми зарплати, що залишилася після утримання єдиного соціального внеску (далі - ЄСВ) та застосування податкової соціальної пільги.

Слід звернути увагу, що якщо нарахована сума доходу виявиться меншою за мінімальну зарплату, то суму ЄСВ все одно потрібно буде визначати як добуток “мінімалки” на ставку ЄСВ, установленої для вашої галузі. Тобто, ваш обов’язок – нарахувати ЄСВ, виходячи з розміру мінімальної зарплати. А ось утримується ЄСВ (за рахунок доходу працівника) із фактично нарахованого доходу.

Тепер, стосовно надання податкової соціальної пільги, оскільки для студентів є певні особливості. Так, згідно статті 169 Податкового кодексу працівники, які є учнями, студентами, аспірантами, мають право на застосування “підвищеної” податкової пільги до їх зарплати, якщо:

- нарахована сума зарплати не перевищує 1,4 прожиткового мінімуму (у 2015 році це 1710 грн.);

- працівник не отримує стипендії з бюджету.

Якщо студент – працівник отримує таку стипендію, то навіть за виконання першої умови, він не має права на підвищену пільгу. І це зрозуміло, адже він уже користується іншою пільгою з податку – його бюджетна стипендія в межах 1710 грн. на місяць не оподатковується. Але, якщо Ваш студент все - таки підпадає під наведені вище дві умови, у нього виникає право на застосування підвищеної соцпільги. У 2015 році її розмір складає 913 грн. 50 коп. Для реалізації такого права він повинен подати відповідну заяву, в якій зазначити підставу для застосування пільги з посиланням на підпункт “г” п. 169.3.3 Кодексу, а також надати довідку з навчального закладу, яка повинна підтверджувати факт, що він є студентом і не отримує стипендію з бюджету чи будь – яке грошове або майнове забезпечення. З метою уникнення недоплати податку чи, навпаки, претензій з боку студента, я би радив такі довідки вимагати після закінчення кожного семестру.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

У Тернопільських ЖЕКах відновлюється прийом документів для призначення житлових субсидій

Понеділок, 05 жовтня 2015, 06:38

За дорученням міського голови Тернополя Сергія Надала, прийом документів для призначення житлових субсидій на опалювальний період з 5 жовтня 2015 року буде здійснюватись спеціалістами управління соціальної політики в приміщеннях житлово-експлуатаційних установ міста за адресами:

  1. вул. Карпенка, 12
  2. пр. С.Бандери, 94
  3. вул. Чалдаєва, 1
  4. вул. Спадиста, 8
  5. вул. 15 Квітня, 6
  6. вул. К.Савури, 3
  7. вул. 15 Квітня, 15
  8. вул. Довженка, 17
  9. вул. Злуки, 55

 

Графік прийому:

Понеділок,Середа з 8.00-17.15

Вівторок,Четвер з 9.00-17.15

П’ятниця з 8.00-16.00

Обідня перерва з 13.00-14.00

 

Прийом документів від мешканців міста, які проживають на території ГТОВ «Мрія», ТОВ «КомЕнерго-Трнопіль», ДП «Комунальник-1», ДП «Комунальник-2», ПМП «Вал» буде здійснюватись в управлінні соціальної політики, вул. Лисенка 8а, каб № 12.

Графік прийому:

Понеділок - Четвер з 8.00-17.15

П’ятниця з 8.00-16.00

Обідня перерва з 13.00-14.00.

 

На Тернопільщині бюджетні надходження перетнули двомільярдний рубіж

Неділя, 04 жовтня 2015, 10:35

З початку року платники податків Тернопільщини до зведеного бюджету сплатили 2 млрд 178 млн грн податків та зборів, що майже на 432 млн грн більше аналогічного періоду минулого року. Виконання прогнозного показника становить 107%. Про це повідомив начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат.

Зокрема, до державного бюджету за відповідний період забезпечено надходження одного мільярда 163 млн гривень. Порівняно з січнем-вереснем 2014 року надходження збільшились на 251, 6 млн гривень. Місцеві бюджети за відповідний період поповнились на понад мільярд гривень, додатково надійшло135,8 млн грн, що на 180,3 млн грн більше ніж за дев’ять місяців минулого року.

За словами керівника відомства, такий вагомий приріст надходжень обумовлений не лише запровадженням нових податків та перерозподілом існуючих між державним та місцевим бюджетами, а і впровадженням більш ефективних методів аналізу та адміністрування податків.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Про новації митного законодавства

Неділя, 04 жовтня 2015, 10:28

Робоча зустріч керівництва Тернопільської митниці ДФС із підприємцями та митними брокерами області на тему «Використання у системі управління ризиками орієнтованих показників митної вартості товарів» відбулась учора в актовому залі відомства.

«Завдяки співпраці територіальних митних органів та бізнесу Тернопільщини до бюджету нашої області за 9 місяців цього року вже перераховано близько 559 млн. грн. митних платежів, - зазначила заступник начальника Тернопільської митниці ДФС Оксана Антонович. – Двосторонні відносини повинні розвиватися і надалі, адже діяльність митних органів покликана лише пом’якшувати умови роботи суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. Ми запрошуємо усіх підприємців на особисті консультації керівництва митниці при виникненні проблемних питань щодо митного оформлення товарів».

Предметом обговорення на заході стали нещодавно затверджені постановою Кабінету Міністрів України №724 від 16.09.2015р. показники митної вартості рекомендаційного характеру в системі управління ризиками, а також правила дотримання визначеного порядку заповнення при поданні митних декларацій та можливість внесення змін до них.

Крім того, окремо розглянули питання щодо порядку подання і розгляду заяв та надання дозволу на проведення митної брокерської діяльності. Присутні запитували митних фахівців щодо допустимих помилок при заповненні декларації і способи їх виправлення та отримали на них розгорнуті відповіді.

Слід також зазначити, що до участі в заході було запрошено представників більше тридцяти суб’єктів господарювання Тернопілля.

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

На Дружбі відбудеться безкоштовне тренування з гравцем ФК «Тернопіль»

Субота, 03 жовтня 2015, 12:13

5 жовтня на універсальному спортивному майданчику по вулиці Пилипа Орлика, 2-5 о 16 годині відбудеться тренування з футболу від відомого тернопільського футболіста Сергія Атласюка - чемпіона та бронзового призера Чемпіонату Європи серед студентських команд, бронзового призера Чемпіонату України серед команд Другої ліги, багаторазового чемпіона області та гравця ФК «Тернопіль».

12143205_1669944123292300_7344321332617365541_n

Запрошуємо дітей 10-12 років прийняти участь!

Організатор: КО «Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення» управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту.

Телефон для довідок:  51-16-35

 

Що потрібно для успішного функціонування тернопільських спортивних шкіл?

Субота, 03 жовтня 2015, 10:51

Відбулась нарада щодо функціонування дитячо-юнацьких спортивних шкіл у нових умовах, повідомили в управлінні фізкультури і спорту ТОДА.

За словами директора департаменту сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту ТОДА Віктора Мацикура, нас в області працює 37 таких закладів.

— Більшість з них є комунальними установами, які підпорядковуються відділам та управлінням освіти, однак кошти на фінансування їхньої діяльність йдуть з бюджетів за статтею "спорт"  — пояснює пан Віктор. — І таке подвійне підпорядкування – це зло, оскільки це різні бачення різних міністерств, а відтак — різні пріоритети.

На думку директора департаменту, виходом із такої ситуації є створення єдиної вертикалі спорту, хоча освіта фінансується краще, маючи цільові кошти, тобто, субвенцію, а спорт — за залишковим принципом, і це треба змінювати.

Ось як коментує дану проблему Віктор Мацикур: "Щоб збільшити кількість дітей у спортивних школах потрібно набрати більше тренерів, відкрити з ними нові відділенні і нові школи. Зрозуміло, що більше тренерів —це означає більше груп дітей. Де взяти кошти? Рішення пропонує децентралізація. Поясню на прикладі. Річний бюджет, наприклад, Збаража перевиконано на 240 відсотків завдяки реформі уряду. Наступного року це повинна бути ще більша сума коштів, особливо якщо будь-яке місто зокрема буде в руках доброго господаря, який не тільки витрачатиме кошти на бруківку, але і відкриє двері бізнесу, інвестиціям, залучить позабюджетні кошти. Ось в цих додаткових коштах має бути передбачені ті суспільноважливі пріоритети, як здоров’я, спорт, освіта дітей".

На нараді також розглядались питання координації роботи дитячо-юнацьких спортивних шкіл у підготовці школярів Тернопільщини до V-х спортивних ігор школярів України, було здійснено аналіз діяльності ДЮСШ в минулому навчальному році і розроблено завдання на 2015-2016 навчальний рік.

 

Єжи Ґедройць і його справа – у Тернополі

Субота, 03 жовтня 2015, 10:20

02 жовтня у галереї «Бункермуз» відбулась презентація виставки «Єжи Ґедройць і його справа». Досягнення Бібліотеки «Культури».

Відомий польський редактор, публіцист, громадський діяч, засновник і головний редактор часопису «Культура»завжди вірив у майбутнє України, пише сайт Культурно.

Гедройць також вірив у спільне демократичне майбутнє Польщі та східноєвропейського блоку, до складу якого мали б увійти Україна, Білорусь та Литва.

Східноєвропейська політична тріада: Польща-Литва-Україна могла б створити своє лоббі в складі Європейського Союзу, який був би змушений рахуватися з ними як зі самостійними впливовими політичними суб’єктами і це вивело б відносини на новий політичний рівень.
DSC07937

Польський публіцист впродовж життя намагався впливати на формування поглядів російської опозиції та нормалізацію відносин польсько-українського народу. 1946 року Єжи заснував Літературний інститут у Римі. Невдовзі, інститут був перенесений до Мезон-Ляфіту під Парижем. Гедройць вирішив саме так боротись за вільну Польщу. Впродовж багатьох років книжки його інстутуту комуністи над Віслою вважали найбільшою загрозою для свого режиму.DSC07957
За словами одного з організаторів виставки пана Кшиштофа Савіцкі, про польського редактора він дізнався ще у дитинстві. Переконання Єжи справили на нього неабияке враження. Тож, сьогодні, організовуючи виставки, присвячені Ґедройцю, пан Кшиштоф намагається розповісти про феномен паризької культури.

  • Вперше я почув про Єжи Ґедройця в 60-х роках на хвилях радіо «Вільна Європа», — розповідає пан Кшиштоф Савіцкі, радник Генерального консульства Республіки Польща в місті Луцьк. — Він був першим поляком, котрий запросив «на розмову» представників наших народів. Він підняв питання про те, що будемо робити після розпаду СРСР. Це був не лише політичний труд, але й інтелектуальний.

У 1959 році, поміж інших видань, Єжи Ґедройць видав українською мовою антологію творів поетів та письменників українського відродження 1918-1933 років. В період згортання ліберальної культурної політики в Україні більшість авторів було заслано та вбито. Звідси й промовиста назва антології — «Розстріляне відродження». Редакторові вдалося широко розпропагувати цей том, особливо в Польщі та Україні.
DSC07951

Виставку створено за ініціативи Фонду паризької культури, завдяки фінансовій підтримці Міністерства культури і національної спадщини. Організатори експозиції — генеральне консульство республіки Польща у Луцьку, Літературний Інститут і «Бункермуз».

 

Єжи Ґедройць і його справа – у Тернополі

Субота, 03 жовтня 2015, 10:05

02 жовтня у галереї «Бункермуз» відбулась презентація виставки «Єжи Ґедройць і його справа». Досягнення Бібліотеки «Культури».

Відомий польський редактор, публіцист, громадський діяч, засновник і головний редактор часопису «Культура»завжди вірив у майбутнє України, пише сайт Культурно.

Гедройць також вірив у спільне демократичне майбутнє Польщі та східноєвропейського блоку, до складу якого мали б увійти Україна, Білорусь та Литва.

Східноєвропейська політична тріада: Польща-Литва-Україна могла б створити своє лоббі в складі Європейського Союзу, який був би змушений рахуватися з ними як зі самостійними впливовими політичними суб’єктами і це вивело б відносини на новий політичний рівень.
DSC07937

Польський публіцист впродовж життя намагався впливати на формування поглядів російської опозиції та нормалізацію відносин польсько-українського народу. 1946 року Єжи заснував Літературний інститут у Римі. Невдовзі, інститут був перенесений до Мезон-Ляфіту під Парижем. Гедройць вирішив саме так боротись за вільну Польщу. Впродовж багатьох років книжки його інстутуту комуністи над Віслою вважали найбільшою загрозою для свого режиму.DSC07957
За словами одного з організаторів виставки пана Кшиштофа Савіцкі, про польського редактора він дізнався ще у дитинстві. Переконання Єжи справили на нього неабияке враження. Тож, сьогодні, організовуючи виставки, присвячені Ґедройцю, пан Кшиштоф намагається розповісти про феномен паризької культури.

  • Вперше я почув про Єжи Ґедройця в 60-х роках на хвилях радіо «Вільна Європа», — розповідає пан Кшиштоф Савіцкі, радник Генерального консульства Республіки Польща в місті Луцьк. — Він був першим поляком, котрий запросив «на розмову» представників наших народів. Він підняв питання про те, що будемо робити після розпаду СРСР. Це був не лише політичний труд, але й інтелектуальний.

У 1959 році, поміж інших видань, Єжи Ґедройць видав українською мовою антологію творів поетів та письменників українського відродження 1918-1933 років. В період згортання ліберальної культурної політики в Україні більшість авторів було заслано та вбито. Звідси й промовиста назва антології — «Розстріляне відродження». Редакторові вдалося широко розпропагувати цей том, особливо в Польщі та Україні.
DSC07951

Виставку створено за ініціативи Фонду паризької культури, завдяки фінансовій підтримці Міністерства культури і національної спадщини. Організатори експозиції — генеральне консульство республіки Польща у Луцьку, Літературний Інститут і «Бункермуз».

Оксана Божко

 

Справжні дизайнерські зошити виготовляють учні школи мистецтв

П'ятниця, 02 жовтня 2015, 13:26

Такі подарунки до Дня вчителя учні роблять не вперше, адже за майбутнім фахом тут зібрались представники творчих професій. Трішки часу та уяви, і з простого зошита виходить креативний подарунок, пише сайт Культурно.

  • Ми беремо звичайний блокнот чи зошит і наносимо на нього прикраси, – розповідають учні 6 класу ТОКШМ ім. І. Герети. — Це можуть бути стрічки, бісер, кольоровий папір, шматки матерії, і навіть серветки. Інколи наперед знаємо, як має виглядати подарунок, а , буває, що ідея приходить під час роботи.DSC07911

Цьогоріч, для оформлення подарунків учні школи мистецтв завітали до центру дитячої творчості, де разом із учителями вивчали секрети дизайну.

  • Для оформлення використовуємо органічні матеріали теплих тонів. Сьогодні ми прикрашаємо блокноти натуральними стрічками, декоративними серветками, мереживом, а також кавою та крупою. Словом, використовуємо усе, що є вдома. Спрощує роботу клеєвий пістолет, з допомогою якого наносимо деталі, — розповідає керівник гуртка дизайну Тернопільського обласного комунального центру дитячої творчості Гурська Ольга Романівна.DSC07920DSC07902

До творчої роботи приєднались і батьки. Мама однієї з учениць – кравчиня- оздобила зошит вишивкою. Яскраво-червоні квіти на картонній обкладинці створюють композицію в українському стилі. Відрізнити такий зошит від купленого у магазині практично неможливо.DSC07912

Окрім розвитку творчої уяви, у дітей формується естетичний смак.

  • Такий подарунок, насамперед, цінний тим, що виконаний дітьми. Учні власноруч прикріпляли кожну деталь до власного витвору. Ніяка механічна річ не замінить енергетики, вкладеної у подарунок, — каже класний керівник 6 класу школи мистецтв Космина Наталя Василівна. – Ми не вперше практикуємо виготовлення таких подарунків. Це, в першу чергу, економія коштів, розвиток творчої уяви дітей, ну і, звичайно, формування естетичного смаку.DSC07916

Зазначимо, що записатись до центру дитячої творчості можуть усі бажаючі діти.DSC07906

Аби створити гарний настрій своїм близьким не обов’язково чекати якоїсь дати. Збирайте усі підручні засоби, включайте уяву і – творіть!DSC07926

Оксана Божко

 

Додаткові стимули для працевлаштування безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб

П'ятниця, 02 жовтня 2015, 08:59

У разі працевлаштування за направленням служби зайнятості зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб Ви маєте право на компенсацію фактичних витрат на оплату їх праці, а також на перепідготовку та підвищення кваліфікації переселенців.

Постановою Кабінету Міністрів України від 08.09.2015 № 696 затверджено Порядок здійснення заходів сприяння зайнятості, повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості для внутрішньо переміщених осіб.

До заходів сприяння зайнятості належать:

компенсація зареєстрованому безробітному з числа внутрішньо переміщених осіб фактичних транспортних витрат на переїзд до іншої адміністративно-територіальної одиниці місця працевлаштування;

компенсація зареєстрованому безробітному з числа внутрішньо переміщених осіб витрат для проходження попереднього медичного та наркологічного огляду відповідно до законодавства, якщо це необхідно для працевлаштування;

компенсація витрат роботодавця на оплату праці за працевлаштування на умовах строкових трудових договорів зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб;

компенсація витрат роботодавця, який працевлаштовує зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб, на перепідготовку та підвищення кваліфікації (далі — навчання) таких осіб.

Відповідні норми містить стаття 24-1 «Заходи сприяння зайнятості внутрішньо переміщених осіб» Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI.

Постанова Уряду передбачає і порядок повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості переселенців.

Заходи сприяння зайнятості внутрішньо переміщених осіб фінансуються в межах коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та Фонду соціального захисту інвалідів України (у разі працевлаштування інваліда, зареєстрованого в установленому порядку як безробітний).

За більш детальною інформацією пропонуємо звертатись в Тернопільський міськрайонний центр зайнятості м. Тернопіль, вул. Текстильна, 1Б, каб. 209,309, за телефонами 52-71-35, 52-44-47, 23-51-46, 52-74-52, 23-62-64.

 

 

Вулицями міста курсує ретро-тролейбус

П'ятниця, 02 жовтня 2015, 07:39

Днями Тернополем розпочав курсувати тролейбус «Ретро». Над його оформленням працювали студенти-художники та викладачі образотворчого мистецтва ТНПУ ім. В. Гнатюка.

Стилізовані малюнки прикрашають «рогатого» ззовні та всередині. Ретро-стиль створювали з допомогою старовинних газет та фотографій. На стінах та стелі можна побачити предмети побуту, а також автомобілі та світлини старого Тернополя. Відчуття минувшини створює «кінострічка», в кожному кадрі якої відображене життя минулих часів.



Сьогодні тролейбус «Ретро» курсує маршрутом №8. Проте, організатори сподіваються, що він буде курсувати й іншими.

До слова, в планах ініціаторів – новий проект. Оформивши декілька маршрутів, серед яких «Тролейбус щастя», «Романтичний тролейбус», «Патріотичний тролейбус» та тролейбус «Ретро», в задумах організаторів створити ще один. Цього разу на тему «Туристичне Тернопілля».


Оксана Божко



 

На виставку відтворених пам’яток давньоукраїнської писемності завітала Влада Литовченко

П'ятниця, 02 жовтня 2015, 06:15

Нещодавно, в рамках щорічного «Бібліофесту» у краєзнавчому музеї відбулось відкриття виставки давньої рукописної писемності. Відвідувачі мали змогу побачити роботи, над якими автор працював впродовж 25 років.

За більш ніж два десятки років Юрій Храпай, практикуючий юрист, каліграф та засновник Рукописної майстерні  разом із творчою командою відтворив більше сотні копій древніх писань та фрагментів унікальних рукописів XI-XVI ст.  За його словами, більшість оригіналів зберігаються у книгосховищах, доступ до яких вкрай обмежений.DSC07886

Автор представив копії древніх Богослужінь та світських манускриптів, які вважаються шедеврами давньослов’янської книжності. Серед  представлених робіт– Київський Псалтир, Оршанське Євангеліє, Луцьке Євангеліє, Сійське Євангеліє, Буслаєвський Псалтир, Реймський міссал. Окрім цього, вручну пером написано і прикрашено  рукописи, в яких відтворено давні тексти: Руська Правда, «Слово про Закон і Благодать» Митрополита Іларіона, «Слово о полку Ігоревім», «Сказання про житіє і подвиг Михайла Чернігівського і його боярина Федора», Литовський Статут 1529 р., Реймське Євангеліє – найдавніша книга, яка походить з бібліотеки Ярослава Мудрого.DSC07872DSC07875DSC07877

На виставці Юрія Храпая можна побачити професійні відтворення старовинних текстів без усіляких дозволів. Усі рукописні роботи виконані гусячим або залізним пером  на натуральному або рослинному пергаменті зі збереженням особливостей почерку давніх майстрів.

  • Складність відтворення полягає в тому, що древні писання наносились на пергамент. Сьогодні в Україні його, на жаль, не виготовляють. Тому, нам доводиться замовляти його за кордоном. Після спеціальної оброки та обезжирення основи, пером наноситься листове золото. З такою делікатною роботою найкраще справляються жінки. До речі, фарби, якими наносяться тексти, виготовлені за древніми візантійськими рецептами.DSC07865DSC07864

На виставку завітала відома українська дизайнерка Влада Литовченко. Вона висловила подяку організаторам та поділилась своїми враженнями.

  • Те, що ви тут бачите – це не лише відтворення видатних рукописів, це, також, — документальна спадщина людства. Хотілось би, щоб відтворені скарби представлялись на гідному рівні не лише в наших галереях, але й у світових.DSC07866DSC07883DSC07882DSC07880DSC07879DSC07878

Оксана Божко

 

У Тернополі облаштували турніки для воркауту та дитячий майданчик

Четвер, 01 жовтня 2015, 14:37

Турніки для занять воркаутом, вуличні тренажери та дитячий майданчик облаштували на бульварі Данила Галицького, 28 неподалік нещодавно відкритого універсального спортивного майданчика. Мешканці прилеглих будинків якістю робіт задоволені, адже тепер у них є спортивна зона як для дорослих, так й ігрова для дітей.

«Кожен житловий район повинен мати свою зону для занять спортом і для дітей. Саме тому роботи з оновлення спортивних та дитячих майданчиків у Тернополі ми продовжуємо, – розповідає Сергій Надал. –  Спочатку на бульварі Данила Галицького було заплановано зробити великий спортивний майданчик, проте мешканці звернулися із пропозицією облаштувати на цій території ще й гойдалки, гірки для дітей. Таким чином, нам на одній території вдалося облаштувати й хокейний, і дитячий майданчики, а ще встановити обладнання для силових видів спорту».

 

Американець створив скульптури з тернопільських дерев

Четвер, 01 жовтня 2015, 13:23

Виставку американського скульптора Ліланда Беті представлять у тернопільській галереї «Бункермуз». Відкриють експозицію «Що кажуть дерева?» 3 жовтня о 18:00.

Ліланд народився у Техасі, він багато мандрує, зокрема, Україною. У Тернополі створив проект разом із галереєю «Бункермуз». Особливість скульптур Ліланда Беті у тому, що для них використовує дерева лише звідти, де творить, а творить там, де живе. Опріч того, митець створює скульптури тільки із сухих дерев, пише сайт Культурно

У Тернополі шукав такі разом із «Бункермузом». Ліланд каже, що у кожного дерева своя історія. З кожним працюється по-іншому, бо кожне має свій характер: одні відкриваються легше, другі — важче. Коли береться за скульптуру, не знає наперед, якою вона буде, — покладається на дерево — його нерівності, вигини… — Для мене, як для художника, важливо не диктувати правила красі. Важливо схопити природній момент, тому що він набагато вагоміший, ніж я. Я ніколи не зможу зрозуміти або ж контролювати процес творення. Я можу тільки поєднатися з красою, яка чекає на мене. Я намагаюсь дослухатися до краси, що оточує мене і цінувати її, замість того, щоби вирішувати, що таке краса ще до того, як побачу її, — каже скульптор.

Триватиме експозиція до 23 жовтня. Після виставки скульптури встановлять у парках міста.12077015_1272856916073696_1749584214_n

 

40 гривень можуть спровокувати відкриття кримінального провадження

Четвер, 01 жовтня 2015, 12:04

Про резонансні злочини на території області, про підготовку до виборів 2015, про боротьбу із корупцією та створення патрульної служби на Тернопільщині розповів начальник обласного управління міліції Олександр Богомол.

Від початку року правоохоронці зареєстрували 17 вбивст. Одне з них не розкрите.

Кримінальне провадження, яке раніше слідчі кваліфікували, як викрадення, вимагання та незаконне заволодіння транспортним засобом, тепер правоохоронці розглядаяють, як дача неправдивих свідчень.

Йдеться про подію, що трапилася 15 вересня. Нагадаємо того дня до Тернопільського міськвідділу міліції звернувся тернополянин, 1979 року народження. Він заявив, що невідомі чоловіки, перебуваючи в його квартирі, звязали йому руки, побили та вимагали гроші, а потім викрали автівку. Через деякий час потерпілий свідчення змінив. Тепер перед законом відповідатиме він за дачу неправдивих показів.

Зупинився Олександр Богомол на питаннях підготовки до майбутніх виборів. Головний міліціонер краю наголосив, що порушення на виборах тягне за собою кримінальну відповідальність, а підкуп виборців та продаж власного голосу, навіть за 40 гривень, карається законом.

- Вибори на Тернопільщині відбуватимуться на 1183 дільницях. На кожній повинен бути правоохоронець, але у зв’язку з тим, що майже 200 працівників у зоні АТО, працівників не вистачає, – розповідає Олександр Богомол. – Ми будемо звертатися до міністерства, аби дозволили відкликати на період виборів наших працівників.

Реагуватимуть правоохоронці і на будь-які повідомлення та інформацію громадян щодо порушення виборчого законодавства.

Під постійним контролем у міліції залишається ситуація з дачею та прийняттям неправомірної вигоди.

Не оминув керівник правоохоронного відомства і майбутній набір у поліцію, який стартує на Тернопільщині 14 жовтня. Заяви від кандидатів прийматимуть в Українському домі “Перемога”.

- Основні вимоги до кандидатів – вік 21-35 років, українське громадянство, знання української мови, повна загальна або вища освіта, посвідчення водія категорії “Б”, відсутність судимості, фізичне здоровя й моральна стійкість. Кандидатів ми перевірятимемо ретельно, а потім вони пройдуть спецнавчання. Плануємо, що вже наступного року на вулицях патрулюватиме поліція.

Олександр Богомол заявив, що працівники державтоінспекції, відповідно до закону, виконуватимуть свої функції до кінця 2016 року. Аналогічна ситуація і з дільничними інспекторами. А фахівці у справах по боротьбі з корупцією, торгівлею людими, зброєю, слідчі та інші спеціалісти пройдуть спецперевірку та люстрацію. Ті, чия репутація буде бездоганною, продовжать роботу у новоствореній поліції.

 

Кредити на житло для молоді стали доступними

Четвер, 01 жовтня 2015, 11:16

З 30 вересня сім’ї, які потребують покращення житлових умов, а також самотні молоді громадяни, можуть отримати гроші по програмі надання довготермінових пільгових кредитів на будівництво житла.

В роботі Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» у серпні-вересні відбулися позитивні зміни.

Згідно із законодавством, особи, що потребують поліпшення житлових умов за рахунок коштів Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву»,  можуть отримати кредит не лише на будівництво, але і на придбання помешкання на вторинному ринку.

Кредити надаватимуться на купівлю житла, спорудженого не пізніше 1995 та реконструйованого не пізніше 2000 року.

Вартість квадратного метра визначатиметься згідно з експертною оцінкою.

Починаючи із 30 вересня 2015 року, молодіжні кредити за рахунок власних коштів Фонду надаються за новою відсотковою ставкою, яка встановлена на рівні 11,6% річних.

Надання Кредиту здійснюється в безготівковій формі та у гривнях без прив’язки до будь-якої валюти.

Більш детальну інформацію можна отримати в Тернопільському регіональному управлінні Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву», яке розташоване за адресою: м. Тернопіль, пр. Ст. Бандери, 34, тел. 43-09-78 (робочі дні понеділок-п’ятниця із 8.30 до 13.00 та з 13.45 до 17.15).

 

Триває операція «Рубіж-2015»

Четвер, 01 жовтня 2015, 07:29

Протягом вересня цього року посадові особи Тернопільської митниці ДФС спільно із співробітниками оперативного управління ГУ ДФС в області здійснювали заходи в рамках проведення операції «Рубіж – 2015».

Робота спрямовувалась на попередження, виявлення та припинення порушень законодавства з питань державної митної справи, виявлення кримінальних правопорушень у митній та податковій сферах, протидію та запобігання корупції під час здійснення митних процедур.

В рамках спецоперації створено спільну робочу групу з числа співробітників Тернопільської митниці ДФС та оперативного управління ГУ ДФС в області. Впродовж вересня проведено 15 митних оглядів вантажів. Складено 6 протоколів про порушення митних правил на загальну суму 1 млн 347 тис. гривень.

Зокрема, в результаті взаємодії з митними органами Федеративної Республіки Німеччини виявлено три факти порушення митного законодавства за ст. 483 Митного кодексу України на суму 1 млн 347 тис. грн. і три факти за ст. 485 МКУ (сума недоборів 1 млн. 224 тис. грн.).

Ініційовано винесення двох рішень, зокрема одного про визначення митної вартості товарів та одного щодо класифікації товарів. За результатами проведених контрольних заходів сума додатково сплачених митних платежів склала 247,5 тис. гривень.

В результаті розгляду проваджень в справах про порушення митних правил винесено три постанови про притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності з накладенням штрафу на загальну суму 154,8 тис. гривень.

 

Тернопільська митниця ДФС

 

Як нараховують ЄВ підприємці на єдиному податку без найманих працівників

Четвер, 01 жовтня 2015, 05:48

Відповідно до п. 4 частини 1 ст. 4 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄВ) є фізичні особи підприємці, в тому числі фізичні особи підприємці на єдиному податку.

ЄВ для платників, зазначених, зокрема, у пунктах 4 та 5 частини 1 ст. 4 Закону № 2464, встановлюється у розмірі 34,7 відсотків визначеної пунктами 2 та 3 частини 1 ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування ЄВ (частина 11 ст. 8 Закону № 2464).

Пунктом 3 частини 1 ст. 7 Закону № 2464 визначено, що ЄВ для платників, зазначених у пункті 4 частини 1 ст. 4 Закону № 2464, які обрали спрощену систему оподаткування, нараховується - на суми, що визначаються такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої Законом № 2464. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Отже, фізичні особи підприємці платники єдиного податку без використання праці найманих працівників, нараховують ЄВ у розмірі 34,7 відс. на суму, визначену такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої Законом № 2464 та не менше розміру мінімального страхового внеску.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

На оновлених спортивних майданчиках будуть навчати сучасним танцям

Середа, 30 вересня 2015, 14:54

Вперше в Тернополі в жовтні на свіжому повітрі, почнуть займатися степ-аеробікою, сучасними танцями, ушу, пілатесом, zumba kids, фітболом та йогою.

Заняття будуть безкоштовними та відбуватимуться на оновлених універсальних спортивних майданчиках міста.

З Вами займатимуться інструктори спортивно-танцювального центру Fitnesse House.

Спробуйте! Вам сподобається.

Графік занять:

01.10 – вул. 15 Квітня - фітнес для дітей, zumba kids, степ-аеробіка, сучасні танці;

05.10 - вул. Вербицького - фітнес для дітей, zumba kids,ушу;

08.10 - вул. Пилипа Орлика - zumba kids, аеробіка для підлітків, сучасні танці;

16.10 - вул. Старий ринок - фітнес для дітей, zumba kids, сучасні танці;

22.10 - б-р Данила Галицького - фітнес для дітей, пілатес, йога, степ-аеробіка, фітбол, сучасні танці.

Початок занять о 15.30 год.

Чекаємо Вас на універсальних спортивних майданчиках м. Тернополя.


Організатор : КО «Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення»

Телефон для довідок: 51 16 35

Афіша

 

В Тернополі відбулись треті "Наукові пікніки"

Середа, 30 вересня 2015, 14:22

В рамках третього проекту «Наукові пікніки», що відбувся 27 вересня, тернополянам продемонстрували понад 500 дослідів в галузі хімії, фізики, астрономії, біології та робототехніки. На території Театрального майдану зібралось більше сотні науковців, серед яких були й діти. Спробувати себе у цій ролі міг кожен бажаючий.DSC07825

Протягом заходу жителі міста мали можливість не лише у мікроскоп подивитись, але й посмакувати сосисками, «приготовленими» за допомогою світлодіодів. Загалом, на майдані розмістилось більше 20 палаток, у кожній з яких – свої дослідження.
DSC07833

Учасник заходу «Наукові пікніки», викладач ТНТУ ім. І. Пулюя Олександр Крамар каже, що представлені досліди, в основному, розраховані на дітей.

  • Наші досліди орієнтовані, в основному, на дітей шкільного віку. Та, попри них, до нас підходять і дорослі, які хочуть відтворити набуті у школі чи університеті знання.DSC07844

Студенти факультету інформаційних технологій ТНТУ ім. І. Пулюя навчали юних тернополян збирати та розбирати системний процесор до комп’ютера.  Кажуть, що не очікували, що маленькі діти будуть настільки розумними.

Свої роботи представили учні Станції юних техніків та Академії малих наук. Юні тернополяни розповідали, як працює трансформатор Тесли та робототехніка. Зазначимо, що у вищезгаданих закладах безкоштовно навчають науково-технічної творчості, робототехніки, інформатики, комп’ютерної графіки, програмування, моделізму та народних промислів.DSC07840

Та попри дитячі досліди, тут можна було ознайомитись зі справжніми науковими досягненнями. Кандидат технічних наук Андрій Пальчик розробив мікро електростанцію, з допомогою якої можна заряджати мобільні телефони, добувати прісну воду та готувати їжу. У числі винаходів є також військовий ранець, який називається energy-bag. За словами Андрія, ранець планує удосконалити для використання у зоні АТО.DSC07837

Окрім досліджень, в програмі були хімік-шоу, science-шоу, оптичні ілюзії, дрони та гелікоптери.

По завершенню заходу, усім учасникам вручили дипломи.

Оксана Божко

 

Справа популяризатора України - незабаром у Тернополі

Середа, 30 вересня 2015, 12:16

2 жовтня о 18:00 у тернопільському «Бункермуз» розпочнеться відкриття виставки «Єжи Ґедройць і його справа. Досягнення Бібліотеки «Культури», пише сайт Культурно.

На виставці представлять досягнення Єжи Ґедройця i Літературного інституту в контексті книжок, виданих у серії Бібліотека «Культури», а також постаті співробітників та авторів цієї важливої для польської культури установи. Єжи Ґедройць — польський публіцист і громадський діяч, засновник і головний редактор часопису «Культура».

Він надзвичайно багато уваги, енергії та роботи присвятив покращенню та нормалізації польсько-українських відносин, підтримував прагнення українців до свободи, особливим чином підкреслив значення України для Східної Європи.

«Культура» — місячник, який видавався протягом 1947-2000 років, в перші повоєнні роки став простором, навколо якого зосередилася польська еміграційна інтелектуальна еліта. Виставку створено за ініціативи Фонду паризької культури, завдяки фінансовій підтримці Міністерства культури і національної спадщини. Організатори експозиції — генеральне консульство республіки Польща у Луцьку, Літературний Інститут і «Бункермуз».

12041681_1272257672800287_1714516634_n

 

На армію - 41 мільйон гривень

Середа, 30 вересня 2015, 07:38

За січень-серпень цього року платники податків, які перебувають на обліку у Тернопільській об’єднаній ДПІ спрямували на підтримку армії 41 мільйон 18 тисяч гривень військового збору. Про це повідомив начальник відділу комунікацій Тернопільської ОДПІ Василь Карпа.

Нагадаємо, згідно зі змінами до Податкового кодексу, справляння військового збору продовжено до набрання чинності рішення Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України. Одночасно розширено базу оподаткування військовим збором, відтепер оподаткуванню підлягають всі доходи визначені статтею 163 Податкового кодексу України. Зокрема, до таких доходів, крім зарплати та прирівняних до неї виплат, відносяться орендна плата, з чистого доходу фізичної особи підприємця, який перебуває на загальній системі оподаткування, купівля продаж рухомого і нерухомого майна, виплата дивідендів, переоформлення спадщини та інші доходи. Ставка збору становить – 1, 5% від об’єкта оподаткування.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Набуло чинності скасування мит на імпорт легкових автомобілів

Середа, 30 вересня 2015, 06:29

Набуло чинності скасування мит на імпорт легкових автомобілів.

Відповідне рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі було опубліковано в газеті "Урядовий кур'єр" за 12 вересня, пишуть "Українські новини".

У вересні Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі прийняла рішення про скасування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну легкових автомобілів незалежно від країни походження та експорту, які діяли з квітня 2013 року.

У 2013 році Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі ввела з спеціальні мита на імпорт легкових автомобілів з робочим об'ємом двигуна від 1 тис. куб. см до 2,2 тис. куб. см у розмірі 6,46-12,95% від їх вартості.

Зокрема, спецмита були введені на автомобілі з двигунами об'ємом 1-1,5 тис. куб. см у розмірі 6,46% від їх вартості, з об'ємом 1,5-2,2 - у розмірі 12,95%.

Як повідомлялося, Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі прийняла рішення про скасування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну легкових автомобілів незалежно від країни походження та експорту, які діяли з квітня 2013 року.


 

З першого жовтня починають діяти штрафи

Середа, 30 вересня 2015, 06:23

З 1 жовтня 2015 року застосовуватимуться штрафні санкції за порушення граничних термінів реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН). Вказана відповідальність настає відповідно до змін, внесених Законом України від 16 липня 2015 року № 643-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість».

З 1 жовтня реєстрація податкових накладних чи розрахунків коригування в ЄРПН здійснюється не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою їх складання.

За несвоєчасну реєстрацію податкових накладних та розрахунків коригування в ЄРПН застосовуються штрафні санкції в розмірі:

- 10 % від суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних / розрахунках коригування, - у разі порушення терміну реєстрації до 15 календарних днів;

- 20 % від суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних / розрахунках коригування, - у разі порушення терміну реєстрації від 16 до 30 календарних днів;

- 30 % від суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних / розрахунках коригування, - у разі порушення терміну реєстрації від 31 до 60 календарних днів;

- 40 % від суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних / розрахунках коригування, - у разі порушення терміну реєстрації на 61 і більше календарних днів.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Про деякі питання опіки над дітьми

Вівторок, 29 вересня 2015, 08:17

Опіка та піклування встановлюється над дітьми, які залишилися без батьківського піклування:

- Над дитиною, яка не досягла чотирнадцятирічного віку встановлюється – ОПІКА;

- Над дитиною у віці від 14 до 18 років встановлюється – ПІКЛУВАННЯ.

Опіка та піклування встановлюється з метою виховання неповнолітніх дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьків батьківських прав або з інших причин залишилися без батьківського піклування, а також для захисту особистих і
майнових прав та інтересів цих дітей, консультує адвокат Іван Парубій.

Опіка та піклування може також встановлюватися і над повнолітніми особами, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права та виконувати
обов'язки.

Функції органів опіки та піклування здійснюють відповідні відділи та управління державної адміністрації районів, районів міст, виконавчі комітети міських чи районних рад стосовно таких осіб: що не досягли 18-річного віку та залишилися без батьківського піклування:

- визнані судом недієздатними;

- визнані судом обмежено дієздатними внаслідок зловживання спиртними напоями або наркотичними речовинами;

- потребують піклування за станом здоров'я.

Опіка та піклування встановлюється за місцем проживання особи, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Не можуть бути призначені опікунами чи піклувальниками особи, які не досягли 18-річного віку, позбавлені батьківських прав, а також особи, інтереси яких суперечать інтересам осіб, що підлягають опіці.

 

Відкриття стіни «Перш, ніж померти»

Вівторок, 29 вересня 2015, 07:44

4 жовтня о 13.00 в арці біля КармаКави, що на Валовій, 5, відбудеться відкриття стіни «Перш, ніж померти».

«Before I Die» – Міжнародний інтерактивний мистецький проект, який запрошує людей поділитися власними особистими цілями та мріями серед усіх прошарків населення різних куточків світу.before i die тернопіль

Сьогодні до проекту долучилися понад 73 країни світу. В Україні міжнародний інтерактивний мистецький проект стартує вперше. У Тернополі подію організовують тернопільські активісти спільно з Тернопільським державним медичним університетом імені І.Горбачевського за підтримки Тернопільської міської ради, кав’ярні «Карма Кава» та дизайнерської студії «Just Аrt»

У 2011 році після втрати близької людини Candy Chang, яка проживала в містечку Новий Орлеан,задумалася над цінністю часу – одного з найважливіших ресурсів, що дається кожному з нас. Використавши, спотворену роками стіну покинутого будинку, вона перетворила її у витвір мистецтва, написавши «Before I die, I want to…» («Перед тим як я помру, я хочу…»). Будь-хто міг взяти шматок крейди і поділитись своєю мрією. Наступного дня на стіні вже не було вільного місця.

Відтоді майже 1000 стін «Before I die» були створені в більш, ніж в 70 країнах і на 36 моваху. Проект набуває все більшої та більшої популярності.

Згадавши про свої мрії, компанія студентів Тернополя вирішила приєднатися до глобального проекту «Before I Die», в рамках якого кожен перехожий на вулиці Валовій зможе вкотре задати собі питання, що насправді для цього є цінним, і поділитися частинкою своїх мрій з іншими.

Під час відкриття стіни відбудеться збір коштів для операції на зір студентці ТДМУ. Студенти нашого університету і викладачі можуть підтримати цей творчий задум майбутніх медиків.

 

Відбудеться «гаряча лінія»

Вівторок, 29 вересня 2015, 07:17

Порядок сплати податку з доходів найманих працівників – тема чергового телефонного сеансу «Гаряча лінія» Тернопільської об’єднаної ДПІ, що відбудеться у вівторок, 29 вересня, з 15:00 до 16:00 год.

На запитання зацікавлених відповідатиме начальник відділу контрольно – перевірочної роботи юридичних осіб управління доходів і зборів з фізичних осіб Роман Антонович Каліщук за телефоном: 43-46-46.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

У зв’язку зі зростанням мінімальної зарплати збільшено розмір ЄСВ

Вівторок, 29 вересня 2015, 07:14

Для фізичних осіб - підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування з 1 вересня 2015 року мінімальний розмір єдиного внеску становитиме 478,17 грн. (1378 * 34,7 %), - звертають увагу в управлінні доходів і зборів з фізичних осіб Тернопільської об’єднаної ДПІ.

Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску з 1 вересня 2015 року становитиме 23 426,00 грн., - наголошують фахівці.

Як відомо, відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» змінено розмір мінімальної заробітної плати та розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.

З 1 вересня 2015 року мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць для працездатних осіб становить 1 378 гривень.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Тернопільських дітлахів запрошують

Вівторок, 29 вересня 2015, 07:05

Запрошуємо дітей віком 10-12 років прийняти участь у "Дворових Олімпійських іграх", які відбудуться завтра о 16 годині на універсальному спортивному майданчику по вул. Вербицького, 6.

Організатор: КО "Тернопільський міський центр фізичного здоров'я населення".
Афіша_29.09_футбол_Вербицького



 

Тернопільські міліціонери затримали викрадачів елітного авто

Понеділок, 28 вересня 2015, 09:45

avtoНезаконне заволодіння транспортним засобом правоохоронці інкримінують трьом жителям Тернополя. Молодики розробили детальний план крадіжки автомобіля, аби згодом його продати.

Злочинну схему розкрили оперативники обласного управління міліції спільно зі співробітниками Збаразького райвідділу внутрішніх справ.

Як розповів тимчасово виконуючий обов’язки начальника збаразької міліції Сергій Семенків, до правоохоронців за допомогою звернувся житель Тернополя та повідомив, що на автодорозі, поблизу Збаража, троє невідомих чоловіків викрали його машину.

За словами потерпілого, він через Інтернет продавав автомобіль марки «БМВ». До нього зателефонували начебто потенційні покупці, які захотіли подивитися товар. Зустрітися домовилися на автодорозі поблизу Збаража. В обумовлений час продавець приїхав на зустріч разом зі своїм товаришем. До них підійшли двоє невідомих та погрозами висадили пасажира. Далі наказали водієві їхати у вказаному ними напрямку. Дорогою до зловмисників підсів ще один чоловік. Уже втрьох невідомі випхали власника з машини та втекли.

Проведеними оперативно-розшуковими заходами правоохоронцям вдалося вийти на слід крадіїв. Спершу вдалося затримати двох підозрюваних, серед яких був ініціатор злочину – 41-річний житель Тернополя, який має чималий кримінальний стаж. З’ясувалося, саме йому належала ідея викрасти чужу автівку, аби підзаробити. До спілки він залучив двох знайомих – теж раніше судимих.

Чужу автівку зловмисники відігнали на Рівненщину. Декілька днів її переховували, а згодом перегнали до Києва. Там чужий транспорт розібрали на автозапчастини та продати не встигли – потрапили в поле зору правоохоронців.

Двох фігурантів справи уже затримано згідно статті 208 КПК. Вони перебувають в ізоляторі тимчасового тримання. Їх спільник теж уже дає свідчення правоохоронцям. Вирішується питання щодо обрання підозрюваним міри запобіжного заходу. Слідчі кваліфікують дії зловмисників за частиною 2 статті 289 ККУ – незаконне заволодіння транспортним засобом. За вчинене їм загрожує до 10 років позбавлення волі.

 

Бігунів та велосипедистів кличуть на нічні змагання

Понеділок, 28 вересня 2015, 09:21

Треті нічні змагання «Терен» проведуть у ніч із 10 на 11 жовтня в с. Лішня Кременецького району. Піша дистанція налічуватиме 25 км, вело — 50 км.
— Мета змагання — заохотити людей до активного способу життя, у тому числі випробувати свої сили у екстремальних нічних умовах. Крім того, прагнемо ознайомити з туристичними місцями області. Від попередніх цьогорічний «Терен» відрізняється тим, що відбудеться на іншій території, будуть інші технічні завдання. Все інше залишається — нічний час, необхідність «взяти» контрольні пункти, орієнтування тільки з картою і компасом, — головний організатор пригодницьких перегонів «Терен».
Для участі в перегонах потрібно зареєструватися: http://goo.gl/forms/gk07P05eV3.

Джерело: Культурно
12048697_1270977082928346_573939719_n

 

Визначте свою роль у ігрових кімнатах «Катакомби»

Понеділок, 28 вересня 2015, 09:00

Відчути себе у ролі полоненого та грабіжника відтепер можна у ігрових кімнатах «Катакомби» у Тернополі.

Увійшовши до одної з кімнат, складається враження, ніби потрапив у закинуте приміщення часів СРСР.  Тут жодного натяку на сучасність: меблі,  інтерєр, темні тони, приглушене світло, і навіть запах, до деталей передають відчуття присутності минувшини. Здається, ніби опинився у закинутому кабінеті військового службовця радянських часів.

Особливо чітко це відчувається, коли за тобою зачиняються «важкі» двері, через які можна буде вийти лише за умови їх «розкодування». Тоді, незважаючи на те, що являєшся учасником гри, і розуміючи, що тобі нічого не загрожує, з’являється нав’язливе відчуття небезпеки. На цьому етапі межі гри та реальності починають розмиватись.lHWhR09y6lg

Протягом квесту у кожного розкриваються приховані здібності. Якщо у грі участь беруть четверо людей, кожен повинен зайняти свою роль. Це виходить само собою, без використання будь-яких планів чи обговорень.

  • Коли опиняєшся у слабо освітленій кімнаті, де тебе оточують абсолютно незрозумілі речі воєнних часів, і саме від них залежить твоя подальша доля, починаєш хапатись за усе і відразу. Тоді здається, ніби розгадка міститься у кожній з них. Та попри усі старання, розумієш, що тільки логічно мисливши можна знайти розгадку, — розповідає учасниця ігрової кімнати «Бункер» Вікторія Сас.

Протягом години перед кожним учасником стоїть основне завдання – знайти спосіб, аби вибратись із замінованої кімнати. Кожен наступний крок є частиною багаторівневої загадки.

  • Коли бачиш перед собою військові речі, про які лиш краєм вуха чув ще на уроках історії, то мимоволі починаєш задіювати фантазію: як працювала техніка воєнних часів, які таємниці приховували розвідники, як це – бути полоненим часів Другої світової війни, — на усі ці запитання намагаєшся самотужки знайти відповідь і зрозуміти логіку, — поділилась враженнями учасниця квесту «Бункер» Анжела Берестецька.

ігрова кімната "Катакомби" Тернопіль

«Катакомби» діють у нашому місті віднедавна. Днями у Тернополі відбулось відкриття «Клубу файного міста», у стінах якого, власне, і розміщені ігрові кімнати.

У підвальному приміщенні клубу, сьогодні діє три квести: «Пограбування банку», «Бункер» та «Шпигун». А найближчим часом полоскотати нерви можна буде у кімнаті маньяка «Декстер», відчути себе злочинцем у кімнаті «В’язниця», ну а для тих, хто любить бути наодинці, вихід із ситуації можна буде шукати сам-на-сам у «камері-одиночці».

За правилами гри, участь у квесті можуть взяти 2-4 людини. На проходження завдань дається одна година. Якщо за цей час вам не вдасться розгадати головоломки, двері відчиняться, проте гра буде вважатись не пройденою. За бажанням, її можна пройти знову.

Увійшовши до кімнати, ви маєте можливість скористатись рацією. У разі необхідності, є можливість вийти з кімнати, зв’язавшись із адміністратором.

За словами організаторів, вікових обмежень для відвідування квест-кімнати немає. Стати учасником гри можуть і діти, за умови присутності батьків. Перед початком гри, обов’язковою умовою є заповнення анкети  із правилами.

Що стосується тематики, то кімната «Бункер» буде цікавою, швидше, старшому поколінню або ж палким прихильникам історії. Більш сучасною та цікавішою для молоді стане кімната «Пограбування банку» чи «Шпигун». Проте, яку б ви не обрали, у кожній з них вам знадобиться залізна логіка, зберігання спокою та політ фантазії.

Порада: намагайтесь не просити підказок по рації, адже так втрачається правдоподібність ситуації. І не страшно , якщо пройти гру вам не вдалось. Спробуйте ще раз!

Кому радимо бути обережними.

Людям, які страждають епілепсією, клаустрофобією та вегето-судинною дистонією із характером панічних атак.

Батькам, які мають схильність до паніки і беруть із собою дітей.


Оксана Божко

 

У Тернополі відбудеться фестиваль вуличного мистецтва «арТЕРвізія»

Понеділок, 28 вересня 2015, 08:58

Фестиваль матиме декілька складових: створення арт-об’єктів, а також освітньо-соціальні заходи (лекції, кінопокази тощо). Він має на меті надати можливість мешканцям вільно та щоденно бути дотичними до локацій, у яких створюватимуться роботи сучасного вуличного мистецтва. Також він спрямований на налагодження діалогу між різними категоріями громадян: як між владою та містянами, так і між творцями та споживачами мистецтва, які завдяки мистецтву стануть одним позитивно налаштованим соціумом, пише сайт Культурно.

У фестивалі «арТЕРвізія» візьмуть участь художники з Одеси, Луцька, Тернополя, а також з Німеччини – вони створюватимуть малюнки у різних частинах міста: вул. Б.Хмельницького, вул. Брюкнера, вул. Чумацька, вул. Шептицького, вул. Вишнівецького, парк Топільче. Тернополяни, своєю чергою, матимуть можливість долучитись до дійства, спостерігаючи за процесом або спільно творячи з митцями арт-об’єкти.
fHfu5ixLTSw

У межах фестивалю заплановано показ кінофільмів в Галерії «Бункермуз» на тему урбаністики і лекцію від провідних активістів українського стріт-арту. Зокрема, директор міжнародного фестивалю «Республіка» прочитає лекцію на тему «Стріт-арт в Україні: актуальність, важлива роль та потрібність».

Фестиваль «арТЕРвізія» буде проходити 5-10 жовтня. Святкова вечірка — закриття фестивалю заплановано 11 жовтня у Галереї «Бункермуз» (пр. Шевченка, 1).

 

Ознайомилися із професією бібліотекаря

Понеділок, 28 вересня 2015, 08:56

Продовжуються виїзні акції фахівців Тернопільського міськрайцентру зайнятості у села Тернопільського району. Так, минулого тижня виїзди відбулися у школи сіл Великі Бірки, Острів, Лозова, Настасів, Жовтневе. Зокрема, у Настасові була проведена професіографічна екскурсія у сільську бібліотеку. Її завідуюча Ольга Кураш ознайомила школярів із основними вимогами до особи, яка вирішила стати бібліотекарем.

“Чи знаєте ви походження слова бібліотека? - поцікавилась у присутніх пані Ольга. -Воно походить від грецького - книжка, сховище, скриня - і по суті означає хранилище книжок. Молода людина, яка обирає даний фах, повинна мати широкий та багатий світогляд, всебічну підготовку з мови (рідної та іноземної), літератури (рідної та світової), художньої культури тощо.

До речі, бібліотека у Настасові оснащена сучасними технічними засобами, комп'ютерною технікою, має вільний доступ до Інтернету та підключена до програми «Бібліоміст». У травні цього року вона брала участь в одному з ВЕБінарів на тему «На порозі вибору».

«Отож, сучасний бібліотекар повинен йти в ногу з часом і постійно підвищувати свій професійний рівень”, - наголосила Ольга Кураш.

 

Прем'єра фільму "Капелани" у Тернополі

Понеділок, 28 вересня 2015, 07:58

29 вересня (вівторок) о 19:00 у кінотеаторі "Палац кіно" (вул. І. Франка,8). Фільм представлять автор, продюсер, та один з героїв фільму. Квитки у касі кінотеатру.

 

Стрічка «Капелани» — це спроба побачити війну в Україні очима чотирьох священиків, військових капеланів, які несуть службу в зоні проведення АТО. Робота над фільмом тривала понад рік. Географія зйомок — від Закарпаття до Донбасу, а також Польща, Німеччина та Франція.

 

Відбудеться презентація нової книги Макса Кідрука

Понеділок, 28 вересня 2015, 07:22

29 вересня о 18:00 в арт-галереї Бункермуз відбудеться презентація нової книги Макса Кідрука Бот_2.

Презентація продовження першого українського технотрилера «Бот», що має підназву «Ґуаякільський парадокс», вже прямує до файного міста

Макс Кідрук розповість про сиквел та деталі його створення. Як завжди, не обійдеться без технотрешу та цікавих історій. А ще письменник привідкриє завісу наступного роману.

Про саму книгу:
Друга частина трилогії оповідає про надзвичайні події, що сталися у Ґуаякілі — найбільшому місті Еквадору. Люди сказилися і почали вбивати одне одного. Протягом трьох діб в місті скоєно півтисячі вбивств із особливою жорстокістю і близько півтори тисячі замахів. Це більше, ніж в усій країні впродовж трьох місяців. І що найголовніше: усі затримані в один голос кличуть когось на ім`я… Тимур.
Стара команда, що складається з Лаури Дюпре, Ріно Хедхантера і Тимура Коршака збираються знову, бо тільки вони троє на всій планеті здогадуються, що відбувається насправді.ZIdphLegkfE (1)


 

Що чекає господарів квартир найближчим часом?

Неділя, 27 вересня 2015, 09:15

Вступив в силу новий Закон України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирних будинках». Незважаючи на те, що закон містить у собі серйозні зміни в системі управління житловими будинками, влада не поспішає інформувати населення про нововведення. Що ж чекає власників квартир багатоповерхових будинків у найближчій перспективі?

3_main

Новий закон руйнує монополію Жеків на надання житлово-комунальних послуг і перекладає всю відповідальність за утримання та управління будинком на його жителів. Відтепер власники квартир багатоповерхових будинків повинні займатися не тільки своїми будинками, але і сходами, ліфтами, дахом і двором. Згідно з нововведеннями, мешканці мають час до 1 липня 2016 року, щоб визначитися з тим, хто буде здійснювати управління будинком надалі.

Вирішувати подальшу долю свого будинку, а відповідно – свого комфорту і благоустрою, власники квартир повинні на загальних зборах. Таким чином мешканці повинні вибрати керуючого будинком середовища себе, або запросити керуючу фірму, яка буде надавати всі житлово-комунальні послуги, відповідати за утримання будинку, ремонт, буде підзвітна жителям. Вартість таких послуг визначається за домовленістю сторін.

За новими правилами, щоб збори відбулися, достатня присутність трьох жителів з усього будинку. Проте все, про що буде йти мова на зборах, ініціатори зборів повинні письмово повідомити інших і шляхом опитування інших жителів ухвалити остаточні рішення.

Якщо власники квартир не зможуть прийти до угоди до липня наступного року, тоді орган місцевого самоврядування сам призначить будинку керуючу компанію. За неготовність взяти на себе відповідальність доведеться платити в прямому значенні цього слова. Тобто ймовірність того, що вартість послуг керуючої компанії, яку обере і призначить держава, буде завищеною.

Які підводні камені включає в себе новий закон, пояснила в громадській приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в Миколаєві експерт “Фонду розвитку міста Миколаєва” Тетяна Золотухіна: “Головна мета нового закону – пробудити у жителів будинків почуття власника. Почуття власника повинно накладати почуття відповідальності . Найбільша наша проблема – відсутність контролю. Мешканець будинку не цікавиться, за що він платить, не контролює роботу Жеків. Зараз є можливість взяти відповідальність за благоустрій свого будинку на себе. Якщо жителі висловляться проти самостійного управління будинком або не знайдуть керуючу компанію, це буде означати, що вони не прийняли рішення про спосіб управління своїм будинком. Тоді з 1 липня 2016 року орган місцевого самоврядування на конкурсній основі вибере такому будинку керуючого або управлінську фірму, яка буде грати за своїми правилами і запропонує жителям свої тарифи. Як варіант – таким керуючим може стати все той же ЖЕК. Таку байдужість мешканців може дуже боляче вдарити по їхніх кишенях”.

Що пропонує новий закон? Основні моменти:

- Тепер, щоб відмовитися від послуг Жеку, не потрібно створювати ОСББ.
Мешканці на загальних зборах повинні визначитися, яким чином вони будуть здійснювати подальше управління своїм будинком – самостійно чи з допомогою керуючої компанії.

- Тариф на управління тепер входить: санітарно-технічне обслуговування будинку, поточний і капітальний ремонт, винагорода управителю. Варто звернути увагу, що з 1 січня 2016 року вводиться в дію норма заборони органів місцевого самоврядування встановлювати тарифи нижче економічно обґрунтованих.

- У Законі України «Про ОСББ» з 1 липня вилучена норма щодо першого капремонту в нових ОСББ за рахунок попереднього балансоутримувача, як це було раніше. Скасовані будь-які види дотацій з бюджету для постачальника послуг на утримання житла та капітальний ремонт.

- Бігати за жителем або навпаки за постачальником послуг тепер не потрібно. Договір про надання послуг з управління підписує обраний загальними зборами керуючий і від імені мешканців уповноважена особа (особи). Завірені копії рекомендованим листом надсилаються всім жителям.

Тобто власник трикімнатної квартири може більше впливати на прийняття рішення, що власник однокімнатної квартири. Якщо під час зборів рішення не набрало достатньої кількості голосів, то в ініціативної групи зборів є ще 2 тижні на письмовий опитування мешканців. Рішення приймається за результатами зборів та письмового опитування.

З чого почати? Орієнтовний план дій:

1. Познайомитися з сусідами.

2. Організувати зустріч, щоб визначитися з подальшою долею будинку – призначити власного керуючого (в кожному будинку серед жителів точно знайдеться один бухгалтер і будівельник) або зайнятися пошуками керуючої компанії.

3. Придивитися до найближчого оточення – познайомитися з мешканцями сусідніх будинків, які, можливо, мають досвід створення ОСББ та управління будинком. Можливий варіант – домовитися з керуючим сусіднього будинку, щоб той здійснював управління і вашим будинком на перший час.

4. Можливий варіант – об’єднатися з іншими будинками і вибрати для себе спільного керуючого або керуючу фірму.

5. У разі необхідності – звернутися за консультацією юриста в громадські приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини.


Джерело: http://chp.com.ua 

http://taxgroup.com.ua/archives/1109 

 

Легка атлетика на Пилипа Орлика

Неділя, 27 вересня 2015, 08:28

На універсальних спортивних майданчиках нашого міста протягом вересня-жовтня проходить фестиваль за програмою “Дитяча легка атлетика ІААФ». Організаторами якого є: Федерація легкої атлетики Тернопільської області, Олімпійська академія, Тернопільське обласне відділення Національного Олімпійського комітету України, КО «Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення» та управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту Тернопільської міської ради.

24 вересня 2015 року такі змагання пройшли на універсальному спортивному майданчику на вулиці Пилипа Орлика, 5. Відкрив спортивне дійство президент Федерації легкої атлетики Тернопільської області Єднак Валерій Дмитрович. Він побажав учасникам перемог та спортивних звершень. На святі також були присутні відомі спортсмени-легкоатлети Тернопільщини майстри спорту та кадидати у майстри спорту України, переможці та призери міжнародних і всеукраїнських змагань з лекгої атлетики, члени збірних команд України та області, які виступали у ролі як запрошених гостей, так і суддів.

Участь у змаганнях взяли діти віком 10-11 років, які проживають у мікрорайоні «Дружба» та навчаються у ТНВК «Школа-колегіум ім Патріарха Йосифа Сліпого», Тернопільській комунальній загальноосвітній школі №16 ім.Левицького та Тернопільській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №7 з поглибленим вивченням іноземних мов. З кожної школи було представлено дві команди по 6 учасників.

Розминку перед спортивними випробуваннями для юних легкоатлетів провела Слободян Оксана, провідний фахівець Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення.

Згодом учасники проявили свої фізичні здібності у цікавих та креативних естафетах: «Хрестик», «Драбинка», «Метання спису», «Багатоскоки» та «Формула -1», ще раз продемонструвавши красу і користь легкої атлетики.

Суддівська колегія нагородила усіх учасників грамотами управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту, сертифікатами та значками від Тернопільського обласного відділення Національного Олімпійського комітету України, подарунками від постійного партнера ТМ «Ласунка» та солодощами від ТМ «ТерА».

 

У Тернополі проводять вікторини «Історія олімпійського руху»

Неділя, 27 вересня 2015, 08:23

На універсальних майданчиках нашого міста для юних тернополян працівники КО «Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення» управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту Тернопільської міської ради проводять вікторини «Історія олімпійського руху» у програмі заходів «Дворові Олімпійські ігри». Метою даного проекту – є ознайомлення з історією виникнення Олімпійських ігор, як змагань з різних видів спорту, популяризація ідей Олімпізму та пробудження інтересу до самостійної спортивної діяльності дітей на прикладі відомих спортсменів, що здобули олімпійські нагороди.

Пізнавальні вікторини уже відбулись: 23 вересня на універсальному спортивному майданчику по вулиці Старий ринок, 2-5; 24 вересня - на бульварі Данила Галицького, 28; 25 вересня - Вербицького, 6 .

Спочатку діти прослухали цікаву розповідь про зародження Олімпійських ігор у Стародавній Греції, про те, як ці ігри стали міжнародними спортивними змаганнями, про відомих спортсменів, що досягли «Олімпу». Потім учасники давали відповіді на запитання, таким чином закріплюючи отриманні знання.

За підсумками вікторини найерудованіші учасники були нагородженні значками Тернопільського обласного відділення Національного Олімпійського комітету України та призами від постійного партнера ТМ «Ласунка».

Крім освітньої мети , переконані організатори, такі заходи мають викликати інтерес дітей до спорту вцілому, стимулювати бажання вести здоровий спосіб життя, як запоруку успіху у всіх починаннях.

 

Веселі забави на 15 Квітня

Неділя, 27 вересня 2015, 08:20

«Веселі старти» - дуже давно відомий і тим не менш, популярний серед дітей вид змаганнь. Гучні аплодисменти, свист вболівальників, прискорене серцебиття учасників, радість переможців…Це атмосфера «Веселих стартів».

Таке спортивне свято організували для дітей працівники КО «Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення» на універсальному спортивному майданчику на вулиці 15 Квітня, 35. Участь у естафетах взяли учні 3-х класів загальноосвітніх шкіл №27 та №26.

Команди «Торнадо» (26 школа) та «Орли» (27 школа) у напруженій боротьбі проявили свої фізичні можливості та спортивну витривалість. З рахунком 4:3 перемогу здобули учасники команди 26 школи.

Партнер: ТМ «Ласунка»

 

Їж лише те, що корисно!

Субота, 26 вересня 2015, 17:34

Мабуть, кожному відомі мудрі слова: «Ми їмо для того, щоб жити, а не для того, щоб їсти» Дійсно, не можна вбачати мету і зміст життя в їжі. З іншого боку, важливо правильно харчуватися , вживати корисні, свіжі, натуральні продукти, а особливо дітям.

«Корисна їжа» - так називався пізнавальний захід, що відбувся нещодавно у Тернопільському дошкільному навчальному закладі №17. Метою занять було, у ненав’язливій спосіб вчити дітей правильно обирати корисні продукти харчування, складати свій денний раціон і з відповідальністю ставитись до свого здоров’я.

Заняття проводились в ігровій формі. Діти складали «піраміду харчування», вибирали з кошика тільки корисні продукти , грали гру «Їстивне-неїстивне», «варили український борщ». Допомагали малятам батьки.

Організували урок працівники КО «Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення» спільно з вихователями ТДНЗ №17.

Шановні батьки та вчителі, якщо Вас зацікавили такі заходи, просимо звертатись у Тернопільський центр фізичного здоров’я населення!

м.Тернопіль, вул.Стуса, 10, тел.: 51-16-35.

 

Проща для неповносправних осіб

Субота, 26 вересня 2015, 17:00

У Самборі 3 жовтня відбудеться проща для спільнот «Віра і Світло» (неповносправних осіб, їх батьків та приятелів).

hqdefault
Це час коли неповносправні особи можуть побути разом, зустрітися з друзями з інших спільнот, корисно, весело та з Богом провести день. Усі хто б міг допомогти транспортом, паливом чи коштами просимо звертатись до координатора Володимира – 0978637094.

 

Військовий збір з пенсій: у яких випадках?

П'ятниця, 25 вересня 2015, 11:28

Нагадуємо, що не оподатковується сума пенсії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка не перевищує у 2015 році 3 654 гривні (1218 гривень х 3). Відповідно, якщо сума пенсій (включаючи суму їх індексації) перевищує у 2015 році зазначений розмір, то частина такого перевищення включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Аналогічно і з військовим збором. Якщо сума пенсій (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону) перевищує у 2015 році 3 654 гривні, то частина такого перевищення оподатков3ується військовим збором за ставкою 1, 5 відсотка.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Тернопільські діти закликають дорослих платити податки

П'ятниця, 25 вересня 2015, 11:26

Всі етапи Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Майбутнє країни – у мріях дитини» перетнули фінішну пряму, переможці визначені і нагороджені.

Конкурс набув широкої популярності серед дітей – цьогоріч у ньому взяли участь понад 130 робіт, з яких 17 принесли перемогу своїм авторам на місцевому рівні, а це і художні, і літературні твори, також комп’ютерна графіка, які об’єднані однією темою – податки.

На обласному ж рівні виборювали перемогу 6 юних дарувань з Тернополя і, для їх честі – усі посіли призові місця. А тернополянка Тетяна Остащук за напрямом «Літературні твори» підкорила і Київ та посіла третє місце у своїй віковій категорії.

«Раніше я не мала і найменшого уявлення про те, що таке податки, то ж коли взялась за написання роботи для конкурсу, то змушена була «погуглити» і переглянути більше ста матеріалів на цю тему. Усвідомивши та дещо зрозумівши про суть та значення податків для держави, вирішила викласти свої власні думки у вигляді казки, де моя героїня, так як і я, дізнавалась про необхідність їх сплати в кожному суспільстві, – зазначила Тетянка. – В наступному році також обов’язково візьму участь в цьому конкурсі та напишу ще цікавіше».

Начальник Тернопільської об’єднаної державної податкової інспекції Петро Якимчук, від імені інспекції, подякував всім фіналістам за активну участь у щорічному творчому конкурсі, відзначив високий рівень виконаних робіт та підкреслив особливість та значимість відображення дитячого погляду на серйозні речі, такі як економіка, фінанси, податки, бюджет країни.

«Від сьогодні ви всі можете сміливо пишатися тим, що ваші зусилля не були марними – у цьому конкурсі ви стали переможцями», – запевнив у вітальному слові фіналістів конкурсу Петро Миколайович та побажав школярам творчого натхнення, успіхів у навчанні та здійснення мрій.

Урочистості закінчилися врученням дипломів, колективним фото та переглядом малюнків попередніх конкурсантів за останні 13 років, які розміщені в своєрідній галереї в Центрі обслуговування платників Тернопільської об’єднаної державної податкової інспекції.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Тренування з гравцем ФК «Тернопіль»

П'ятниця, 25 вересня 2015, 10:18

Оновлені та добре забезпеченні універсальні спортивні майданчики – це найвдаліші місця для проведення спортивних заходів: змагань, турнірів, відкритих тренувань, спортивних естафет та майстер-класів з різних видів спорту для дітей та молоді, що бажають у вільний від навчання час активно відпочити  з користю для власного здоров’я.

Такий захід, а саме, відкрите тренування з футболу, був проведений 22 вересня2015 року на універсальному майданчику по вулиці Вербицького, 6.Кваліфіковані тренера запропонували дітям віком 7-10 років взяти участь у цікавих та розвиваючих спортивних естафетах, що використовуються під час футбольних тренувань. Учасники відчули себе справжніми спортсменами  і охоче  виконували поставленні завдання.

12064063_1667697696850276_962775116_n

Окрасою спортивного дійства стала зустріч з  відомим спортсменом Олександром Музикою, екс-захисником ФК «Миколаїв», діючим гравцем ФК «Тернопіль».

«Спортивні досягнення і успіхи,- як вважає пан Олександр,-  залежать, насамперед, від дисципліни в команді, поваги до тренера, згуртованості та дружби». Також школярі та їх батьки дізнались від почесного гостя  про раціональне харчування, як важливу складову здоров’я  юних спортсменів початківців.

12048592_1667697703516942_1334881355_n

Організаторами спортивних заходів на універсальних майданчиках є працівники КО «Тернопільський міський  центр фізичного здоров’я населення» управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спору Тернопільської міської ради.

12028976_1667697700183609_841794013_n

Поціновувачі спорту, протягом жовтня, для Вас ми плануємо організовувати  зустрічі з відомими спортсменами. Слідкуйте за анонсами!

 

 

Музей історії податкової служби Тернопільщини відвідали студенти

П'ятниця, 25 вересня 2015, 07:24

Головне управління ДФС у Тернопільській області з метою виховання податкової культури у підростаючого покоління – майбутніх платників податків, ознайомлення їх із професією фахівця податкової та митної справи, проводить екскурсії для учнів та студентів навчальних закладів краю.

Розпочати новий навчальний рік із знайомства з минулим податкової служби регіону, її традиціями, досягненнями й успіхами, побачити народження, становлення й розвиток податкової системи від Київської Русі до сучасної незалежної України нещодавно вирішили студенти 1 та 3 курсів Тернопільського національного технічного університету ім. І. Пулюя.

Після ознайомчої екскурсії Музеєм податкової служби гостям показали Центр обслуговування платників, Галерею робіт учасників Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості, що проводиться за ініціативи служби, а також розповіли про роботу Головного управління ДФС в області, його структуру та функції.

Подібні екскурсії у Головному управлінні ДФС Тернопілля відбуваються постійно та уже тривалий час. Під час них із роботою служби знайомиться учнівська та студентська молодь.

Гостей неймовірно зацікавила екскурсія, адже дехто з них відвідував структуру вперше, тож усе було новим і захопливим.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

«Сновиди» у художньому музеї

П'ятниця, 25 вересня 2015, 06:34

24 вересня  у художньому музеї тернопільська арт-група «Сновиди» презентувала мистецький проект «Траєкторії». Учасники представили понад 60 творів.DSC07801

Зокрема, свої роботи показали такі автори, як Любов Поворозник, Володимир Поворозник, Сергій Декалюк, Маріанна Дячинська, Галина Кізілова, Юлія Мельник, Олеся Гудима, Оксана Бурда, Катерина Колісник та інші.

«Сновиди» існує чотири роки і об’єднує понад  двісті осіб, серед яких професіонали, а також аматори.

  • Це спільнота людей-фанатів своєї справи. У нас є вчителі, студенти і домогосподарки. Але, повірте, їх рівень майстерності на досить високому рівні, каже засновниця проекту Олеся Гудима.DSC07779DSC07784DSC07783

Пройти конкурс до Спілки художників важко, оскільки у кожної свій рівень відбору. Тож, створивши спільноту, Олеся вирішила дати таку можливість усім.

  • Ми створили «Сновиди» для того , щоб організовувати виставки і показати рівень творчості Тернополя. Протягом року працюємо не покладаючи рук, щоб показати пошановувачам мистецтва свої роботи. Можу сказати, що результат себе перевершив, адже у сьогоднішній виставці представлені роботи восьмикласниці Катерини Колісник.DSC07796

У арт-групу можуть приєднатись люди різного віку та художнього рівня.

  • Два роки тому до нас приєдналась учасниця, яка на сьогоднішній день може оформляти літературу. Людина вірила у свої сили і мала можливість себе проявити.

Директор художнього музею Ігор Дуда, зізнався, що йому дуже приємно приймати у стінах закладу виставку молодих художників.

  • Наша спілка катастрофічно постаріла. Наймолодшому із учасників – п’ятдесят. Тому, я вважаю, що галерея Спілки художників повинна також належати вам. Принаймні, виставкова зала Художнього музею. Сподіваюсь, що ваші виставки будуть відбуватись періодично, щороку.



В доповнення хочеться сказати, що "Сновиди" - це не лише молоді художники, це - справжні митці своєї справи. У творчій спільноті ви можете познайомитись із чудовими портретистами, майстрами пейзажу та жанрового живопису.

"Сновиди" організовують лиш третю виставку, проте впевнено заявляють про свій професіоналізм. Приміром, на минулорічній презентації картин, присвяченій подіям, що відбуваються у країні, зібралось понад пів тисячі людей. Це ще раз говорить про те, що тернополяни цікавляться мистецтвом. Людям просто немає де показувати свої таланти.

Арт-група лиш розпочала свій тернистий шлях, і, без сумнівів, його подолає, адже усі учасники - фанати своєї справи.

Долучитись до арт-групи "Сновиди" можна тут.  Відвідати виставку можна до 13 жовтня.

Оксана Божко

DSC07797
DSC07795
DSC07794DSC07793DSC07792DSC07798

DSC07787DSC07788DSC07809DSC07782DSC07799
DSC07780
DSC07806DSC07781DSC07778DSC07800DSC07791DSC07790

 

Тернополяни виготовлятимуть інвертори для сонячних панелей

Четвер, 24 вересня 2015, 14:16

За ініціативи Тернопільського міськрайонного центру зайнятості відбувся День відкритих дверей на виробництві ТОВ «Завод «Ремпобуттехніка».

Заступник директора ТОВ Завод "Ремпобуттехніка" Євген Воловенко розповів шукачам роботи про підприємство, перспективи його розвитку, професії, які задіяні у виробництві, графік роботи, оплату праці, перспективи працевлаштування планується та повідомив про те, що планується запуск виробництва інверторів для сонячних панелей.

«ТОВ Завод "Ремпобуттехніка" було засноване у 1995 році. Нині компанія входить в першу десятку постачальників систем гарантованого електроживлення постійного і змінного струму в Україні., - зазначив Євген Іванович. - Завод створює електроживлячі установки з оптимальними технічними параметрами; робить установку, гарантійне і післягарантійне обслуговування свого устаткування, а також приймає замовлення на виготовлення друкованих плат. Використання матеріалів від провідних світових виробників, порівняно низькі ціни у поєднанні з високою якістю, оптимальні терміни виконання замовлень, гнучка система знижок - усі ці складові дозволяють їм займати гідне місце на ринку виготовлення друкованих плат в Україні. Головними партнерами у виробництві деякої продукції є міста-сусіди - Хмельницький, Львів, Івано-Франківськ, Вінниця.

Виробництво заводу настільки потужне, що йде масовий експорт в країни ЄС, потік залучення іноземних інвесторів, а це сприяє майбутньому розвитку компанії».

Представник роботодавця розповів присутнім про вимоги до працівників, з тими, хто зацікавився роботою на ТОВ «Завод «Ремпобуттехніка» провів співбесіди, відповів на запитання відвідувачів.

До речі, за сприяння Тернопільського МРЦЗ на підприємстві з початку 2015 року вже працевлаштовано 51 особу з числа безробітних.


Провідний фахівець відділу взаємодії з роботодавцями

Розумна О.В.

 

Хто є хто: визначте свою роль у ігрових кімнатах «Катакомби»

Четвер, 24 вересня 2015, 10:34

Відчути себе у ролі полоненого та грабіжника відтепер можна у ігрових кімнатах «Катакомби» у Тернополі.

Увійшовши до одної з кімнат, складається враження, ніби потрапив у закинуте приміщення часів СРСР.  Тут жодного натяку на сучасність: меблі,  інтерєр, темні тони, приглушене світло, і навіть запах, до деталей передають відчуття присутності минувшини. Здається, ніби опинився у закинутому кабінеті військового службовця радянських часів.

Особливо чітко це відчувається, коли за тобою зачиняються «важкі» двері, через які можна буде вийти лише за умови їх «розкодування». Тоді, незважаючи на те, що являєшся учасником гри, і розуміючи, що тобі нічого не загрожує, з’являється нав’язливе відчуття небезпеки. На цьому етапі межі гри та реальності починають розмиватись.lHWhR09y6lg

Протягом квесту у кожного розкриваються приховані здібності. Якщо у грі участь беруть четверо людей, кожен повинен зайняти свою роль. Це виходить само собою, без використання будь-яких планів чи обговорень.

  • Коли опиняєшся у слабо освітленій кімнаті, де тебе оточують абсолютно незрозумілі речі воєнних часів, і саме від них залежить твоя подальша доля, починаєш хапатись за усе і відразу. Тоді здається, ніби розгадка міститься у кожній з них. Та попри усі старання, розумієш, що тільки логічно мисливши можна знайти розгадку, — розповідає учасниця ігрової кімнати «Бункер» Вікторія Сас.

Протягом години перед кожним учасником стоїть основне завдання – знайти спосіб, аби вибратись із замінованої кімнати. Кожен наступний крок є частиною багаторівневої загадки.

  • Коли бачиш перед собою військові речі, про які лиш краєм вуха чув ще на уроках історії, то мимоволі починаєш задіювати фантазію: як працювала техніка воєнних часів, які таємниці приховували розвідники, як це – бути полоненим часів Другої світової війни, — на усі ці запитання намагаєшся самотужки знайти відповідь і зрозуміти логіку, — поділилась враженнями учасниця квесту «Бункер» Анжела Берестецька.

ігрова кімната "Катакомби" Тернопіль

«Катакомби» діють у нашому місті віднедавна. Днями у Тернополі відбулось відкриття «Клубу файного міста», у стінах якого, власне, і розміщені ігрові кімнати.

У підвальному приміщенні клубу, сьогодні діє три квести: «Пограбування банку», «Бункер» та «Шпигун». А найближчим часом полоскотати нерви можна буде у кімнаті маньяка «Декстер», відчути себе злочинцем у кімнаті «В’язниця», ну а для тих, хто любить бути наодинці, вихід із ситуації можна буде шукати сам-на-сам у «камері-одиночці».

За правилами гри, участь у квесті можуть взяти 2-4 людини. На проходження завдань дається одна година. Якщо за цей час вам не вдасться розгадати головоломки, двері відчиняться, проте гра буде вважатись не пройденою. За бажанням, її можна пройти знову.

Увійшовши до кімнати, ви маєте можливість скористатись рацією. У разі необхідності, є можливість вийти з кімнати, зв’язавшись із адміністратором.

За словами організаторів, вікових обмежень для відвідування квест-кімнати немає. Стати учасником гри можуть і діти, за умови присутності батьків. Перед початком гри, обов’язковою умовою є заповнення анкети  із правилами.

Що стосується тематики, то кімната «Бункер» буде цікавою, швидше, старшому поколінню або ж палким прихильникам історії. Більш сучасною та цікавішою для молоді стане кімната «Пограбування банку» чи «Шпигун». Проте, яку б ви не обрали, у кожній з них вам знадобиться залізна логіка, зберігання спокою та політ фантазії.

Порада: намагайтесь не просити підказок по рації, адже так втрачається правдоподібність ситуації. І не страшно , якщо пройти гру вам не вдалось. Спробуйте ще раз!

Кому радимо бути обережними.

Людям, які страждають епілепсією, клаустрофобією та вегето-судинною дистонією із характером панічних атак.

Батькам, які мають схильність до паніки і беруть із собою дітей.

Вартість.

250 грн за одну квест-кімнату.  Для одного – дорогувато, для компанії – в самий раз.

Ігрові кімнати "Катакомби" знаходяться за адресою вул. Шевченка, 23

Детальніше  по тел. 095-211-42-41, та на сайті  katakombu.com


Оксана Божко

 

На «Наукових пікніках» тернополян чекає понад 500 дослідів

Четвер, 24 вересня 2015, 10:18

Справжнє свято науки чекає дітей і дорослих у Тернополі 27 вересня на Театральному майдані з 12:00 до 18:00. Цього дня у місті втретє пройдуть «Наукові пікніки», пише сайт Культурно.

«У рамках заходу тернополян та гостей міста чекають інтерактивні експерименти в галузі хімії, фізики, астрономії, біології, робототехніки, за допомогою яких учені наочно пояснюватимуть глядачам складні наукові явища, - розповідає координатор «Наукових пікніків» у Тернополі Христина Білінська. – Діти і дорослі зможуть не тільки спостерігати, але й особисто взяти участь у фізичних та хімічних дослідах, пізнавальних іграх та конкурсах, управляти моделями роботів тощо».

Христина Білінська каже, що кожного року «Наукові пікніки» розширюють межі учасників та згуртовують навколо себе дедалі більше зацікавлених.

«Плануємо, що досліди показуватимуть понад 40 команд учасників, - констатує організатор. – Зокрема, у минулі роки щирий подив викликали полімерні «черв’яки», «фараонові» змії, велетенські мильні бульбашки, шашлики з повітряних кульок та багато інших цікавих експериментів. Сподіваємося і цього року кожен знайде для себе щось цікаве та корисне! Також цього року чекаємо гостей з Центру Науки Коперник (м.Варшава), Ландау Центру (Харків)».

На центральних площах та у скверах міст ми покажемо, що наука - це цікаво і важливо! Місце проведення для кожного міста і програму Наукових пікніків буде

Вхід для відвідувачів вільний!

12033437_1030794183638362_1812153149_n

Стати учасником Наукових пікніків і показати, що наука має бути цікавою може кожен охочий. Для цього потрібно до 22 вересня заповнити анкету j.mp/scipicnics До участі запрошуємо команди науковців, науково-дослідні інститути, наукоємні стартапи, наукові гуртки, студентів і школярів, всіх хто може цікаво розповісти про науку і показати її. Участь для неприбуткових організацій безкоштовна. З усіх питань пишіть на Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Ми також шукаємо партнерів, що розділяють нашу любов до науки та ідею її популяризації в Україні. Щоб з нами подружитись, пишіть сюди: http://www.fb.com/ScientificFun Реєстрація учасників за посиланням: j.mp/scipicnics Реєстрація волонтерів за посиланням: bit.ly/scp-v

Організаторами «Наукових пікніків» у Тернополі є координатор Христина Білінська, Міністерство молоді та спорту України, Департамент сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту а також освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації, Управління молоді та спорту а також освіти та науки Тернопільскої міської ради.

Головні партнери заходу: Вікна PERFECT, MIKOGEN Ukraine.

Партнери: «МРІЯ», MagneticOne, ТМ «Живчик», ТМ «Веселі Баранці».

Довідково: Цього року Наукові пікніки відбудуться вже втретє у 9 містах України: Харків (6 вересня), Київ (12 вересня), Кривий Ріг (19 вересня), Дніпропетровськ (20 вересня), Дубно (25 вересня), Луцьк (26 вересня), Тернопіль (27 вересня), Одеса (3 жовтня), Вінниця (4 жовтня) ми проведемо Наукові пікніки.

Програма 25-26-27 вересня 2015 року.

25-26 вересня планується провести семінари для координаторів Наукових пікніків в Україні», педагогів Тернопільської області, громадських організацій, які займаються популяризацією науки та профорієнтацією молоді, актив студентських рад університетів а також для представників органів державної влади. Місце проведення: місто Тернопіль, Український дім «Перемога».

27 вересня відбудуться безпосередньо "Scientific Fun – Наукові пікніки в Україні" за участі більше 100 учасників в тому числі будуть представники з 13 областей України.

25 вересня 2015

Час Зміст

09:00-11.00 Прибуття представників з регіонів учасників семінару, зустріч у м. Тернополі. Поселення учасників з регіонів

11:00-12:30 Реєстрація учасників. Презентація завдань, очікуваних результатів та програми семінару та акції "Scientific Fun – Наукові пікніки в Україні"

12.30-13.30 Переїзд та обід учасників

14:00-14.30 Офіційне відкриття семінару в рамках Всеукраїнської акції "ScientificFun – Наукові пікніки в Україні", знайомство учасників.

14:30-16:00 Виступи на тему: 1. Співпраця України та Польщі в рамках реалізація проекту Наукових пікніків 2. Форма та методи роботи Центру науки Коперника, м. Варшава 3. Клуби Молодого Винахідника, мета та завдання.

16:00-16:30 Кава-пауза

16:30-17:30 Панельна дискусія «Механізми розвитку неформальної освіти. Міжнародний досвід»

17:30-18:30 Екскурсія м. Тернополем та набережною озера.

18:30-21:00 Вечеря та інтеграційна зустріч в рамках акції.

26 вересня 2015

Час Зміст

08:00-09:00 Сніданок

09:00-09:15 Збір та виїзд учасників семінару до місця проведення заходу

09:15-11:30 Робота у чотирьох секціях за напрямками: Наукові пікніки в Україні (Стратегія розвитку), Клуби молодих винахідників (Бачення в Україні, можливості розвитку), Наука та профорієнтація, Створення центру науки.

11:30-12:00 Кава-пауза

12:00-14:00 Продовження роботи у секціях за напрямками

14:00-15:00 Обід

15:00-16:30 Презентація напрацювань робочих секцій

16:30-17:30 Обговорення та винесення резолюції

17:30-18:30 Вечеря

18:30-20:00 Готування до Наукового Пікніка

27 вересня 2015

Час Зміст

08:00-09:00 Сніданок

09:00-11:30 Підготовка місця проведення акції

11:30-12:00 Реєстрація учасників, розкладання показових матеріалів для експериментів

12:00-12:30 Урочисте відкриття акції, оголошення учасників та програми акції

12:30-17:45 Проведення експериментів у наукових лабораторіях в наметах.

17:45-18:15 Вручення дипломів та подяк учасникам, волонтерам та партнерам заходу.

18:15-19:00 Вечеря

19:00-20:00 Обговорення акції

20:00-23:00 Від’їзд учасників

 

Звітність поштою: нюанси відправки

Четвер, 24 вересня 2015, 10:13

При надсиланні податкової декларації поштою платник податку зобов’язаний здійснити відправлення на адресу відповідного контролюючого органу не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, визначеного ст. 49 ПКУ (п. 49.5 ст. 49 ПКУ).

Нагадаємо, платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації до контролюючого органу в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством. А податкова звітність з податку на додану вартість подається в електронній формі до контролюючого органу всіма платниками цього податку.

Відповідно до п. 6 Порядку оформлення поштових відправлень з вкладенням матеріалів звітності, розрахункових документів і декларацій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 червня 1997 року № 799, на поштовому відправленні у нижній правій його частині відправником пишеться найменування одержувача та його адреса в такій послідовності: назва вулиці, номер будинку, найменування населеного пункту, району, області.

Найменування відправника та його адреса пишеться у лівій верхній частині поштового відправлення в порядку, передбаченому для написання адреси одержувача.

Поштовий індекс на листах пишеться стилізованими цифрами чорнилом або кульковою ручкою (за винятком червоного, жовтого та зеленого кольорів).

У верхній частині поштового відправлення відправник робить позначку «Звіт».

Відправник заповнює бланк рекомендованого повідомлення про вручення на своє ім’я або на ім’я особи, якій належить надіслати повідомлення після вручення поштового відправлення адресату, складає опис вкладення поштового відправлення у двох примірниках із зазначенням у ньому найменування одержувача та його адреси, поіменного переліку предметів, загальної вартості вкладення і підписує його.

Пунктом 49.6 ст. 49 ПКУ визначено, що при втраті або зіпсутті поштового відправлення чи затримки його вручення контролюючому органу з вини оператора поштового зв’язку, такий оператор несе відповідальність відповідно до закону. У такому разі платник податків звільняється від будь-якої відповідальності за неподання або несвоєчасне подання такої податкової декларації.

Платник податків протягом п’яти робочих днів з дня отримання повідомлення про втрату або зіпсуття поштового відправлення зобов’язаний надіслати поштою або надати особисто (за його вибором) контролюючому органу другий примірник податкової декларації разом з копією повідомлення про втрату або зіпсуття поштового відправлення.

При цьому незалежно від факту втрати або зіпсуття такого поштового відправлення чи затримки його вручення платник податків зобов’язаний сплатити суму податкового зобов’язання, самостійно визначену ним у такій податковій декларації, протягом строків, установлених ПКУ (п. 49.7 ст. 49 ПКУ).

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Виселення із житла за борги

Четвер, 24 вересня 2015, 09:23

Банк вправі виселити неплатника кредиту без надання іншого житла якщо в заставі знаходиться житло котре куплене на кредитні кошти.

Багато кредитів видавались людям під заставу (іпотеку) житла (квартир, будинків). Більшість таких «іпотечних кредитів» видані для придбання житла яке, у свою чергу, і стало заставою у банку. Тому, проблема з виселенням із такого житла стосується більшості позичальників, - консультує адвокат Іван Парубій.

Коли житло не було куплене на кредитні кошти і тільки слугувало заставою, а кредитор намагається виселити людину із заставного житла, то банк повинен надати людині інше постійне житло. Тобто, якщо, до прикладу, людина взяла кредит на ремонт квартири і в якості забезпечення повернення отриманого кредиту заставила цю квартиру та позики не віддала, банк має право в судовому порядку вимагати виселення неплатника з іпотечної квартири. 
Але, у цьому випадку, виселити людину «на вулицю» без надання іншої квартири протиправно.

У таких випадках, при виселенні із заставного житла, людина може звернутись до місцевої влади для надання житла для тимчасового проживання, але чи закінчиться це успіхом….

 

Чи зміниться розмір податкової соціальної пільги?

Четвер, 24 вересня 2015, 06:22

Повідомляємо платникам податків, що зміна прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати не впливає на граничний розмір доходу, при якому застосовуються податкові соціальні пільги, та на розмір цих пільг.

Відповідно до Податкового кодексу України податкова соціальна пільга застосовується до доходу у вигляді заробітної плати, якщо її розмір не перевищує суми, яка дорівнює сумі місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного року, помноженої на 1, 4 та округленої до найближчих 10 гривень.

То ж, у 2015 році граничний обсяг доходу, що дає право на застосування податкової соціальної пільги складає 1 710 грн. Мінімальна податкова соціальна пільга - 609 грн., підвищена – 150% -913-50 грн. і максимальна – 200% - 1218 грн.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Діти - новітнім героям

Середа, 23 вересня 2015, 11:57

Ми живемо у важкий час - «неоголошеної війни», коли приходиться відстоювати незалежність та цілісність нашої держави. Як ми можемо подякувати захисникам за мирне небо над головою?!

Найкраща підтримка для них - це дитячі листи, малюнки та побажання, вони зігрівають душу спогадами про рідних,  охороняють від ворожих куль.

Такі листи з побажаннями для воїнів АТО навчали виготовляти на майстер-класах «Ми -  роду козацького діти».

15 вересня у бібліотеці для дітей № 5 (вул. Стуса, 4) в майстер-класі прийняли участь близько 20 дітей.

22 вересня  у Тернопільській обласній бібліотеці для молоді (вул. Нечая, 29) до доброї справи долучились учні 4-А класу ТНВК №2, які є читачами бібліотеки.

Почалися заходи з розповіді про героїчні сторінки нашої історії та життя наших предків, бо виховувати майбутніх  патріотів слід на прикладі козаків, що не шкодували свого життя за Батьківщину. Під час виготовлення  паперових фігурок діти слухали казкову легенду, з якої дізнались про виникнення козацтва, їх  фізичну підготовку та бойові звитяги.

Провели майстер-клас для діток  Гоца Світлана Вікторівна, провідний фахівець КО «Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення» управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту Тернопільської міської ради, класний керівник Чвертка Валентина Стахівна та бібліотекар Василюк Анна Антонівна.

Своїх «козаків» з побажаннями діти передадуть новітнім героям України, що сьогодні відстоюють незалежність і соборність нашої держави.

Долучитись до доброї справи, підтримки воїнів-захисників, можуть усі бажаючі діти. Майстер-класи проходитимуть у  бібліотеках нашого міста. Слідкуйте за нашими оголошеннями.

За додатковою інформацією звертайтесь за телефоном 51-16-35.



 

У парку Шевченка актори-волонтери розігруватимуть соціальні експерименти

Середа, 23 вересня 2015, 11:08

«Уперше в Тернополі» ‒ таке словосполучення полюбляє Клуб обдарованих школярів Тернополя і його старші друзі ‒ науково-дослідницька лабораторія якості навчання обдарованої дитини Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій та моніторингу – і вже не раз дивували дітвору і молодь міста цікавими проектами.

Нова альтернативна олімпіада з більш ніж красномовною назвою «Школа життя» об’єднала навколо себе 52 любителів економіки та права різного віку (від 13 до 17 років) і з 22 навчальних закладів міста ‒ класичної гімназії, технічних ліцею і коледжу, навчально-виховних комплексів, загальноосвітніх та спеціалізованих шкіл, коледжу харчових технологій.

Після 5 захопливих днів кастингу олімпіада вирішила вийти на ширші рубежі. Як засвідчує голова оргкомітету Микола Николин, її початок заплановано в економічному університеті, де юні інтелектуали зустрінуться з керівництвом, викладачами, ознайомляться з головним корпусом, а заодно позмагаються в інтуїтивному визначенні економіко-правової термінології.

Далі ж 9 груп підтримки фіналістів на чолі з кураторами ‒ студентами випускного курсу юридичного факультету Галицького коледжу імені В. Чорновола ‒ вирушать у незвичайну подорож вулицями мікрорайону «Дружба» та парком імені Т. Шевченка, де їх очікуватимуть живі економічно-правові ситуації, які розігруватимуться акторами-волонтерами соціальних експериментів з технічного університету. Журі ж оцінюватиме їх дії, переглядаючи трансляцію в кінцевому пункті подорожі ‒ нововідкритому правовому ліцеї на базі школи № 2. Які тільки ситуації не пропонувалися в ході попереднього обговорення ‒ обважування, продаж несвіжих продуктів, виривання сумки, злий пес, непритомний у тіні паркових дерев… Що вибрано, хай поки що залишиться сюрпризом.

У ТНВК №2 «Проект моєї мрії» кожного із 3-х суперфіналістів члени журі ‒ а це очільники юридичної фірми «Гловак і партнери» та підприємства «Технотернбуд» ‒ будуть оцінювати не балами, а грошовими інвестиціями.

ОЛІМПІАДА ВІДБУДЕТЬСЯ 24 ВЕРЕСНЯ.
ПОЧАТОК О 11.00 ГОД. У ПРИМІЩЕННІ НАЦІОНАЛЬНОГО ЕКОНОМІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ - ЛЬВІВСЬКА, 11 - ВЕСТИБУЛЬ.

Контактні телефони: (0352)52-19-58, 0936977635 (Микола), 0935412000 (Володимир).

 

Міська рада передала у зону АТО автозапчастини та обладнання

Середа, 23 вересня 2015, 06:10

Бійці 6-ого батальйону «Збруч» отримали від Тернопільської міської ради автозапчастини, а також необхідну кількість шин для автобусів для перевезення особового складу у зоні АТО. Усі речі будуть доставлені у сектор А уже цього тижня.

Старшина батальйону «Збруч» Олександр Кіняк розповідає, що батальйон звернувся до міського голови Тернополя із проханням допомогти з придбанням автозапчастин для ремонту автобусів «Богдан», які стоять на озброєнні у батальйону, проте не призначені для бойових дій.

«Оскільки на місці ми не маємо змоги придбати запчастини, тому ми звернулися до міської влади Тернополя. На наше звернення, отримали автозапчастини, серед яких шини, ремені, фари, скло для автобусів і т.д., - каже Олександ Кіняк. - Ми дякуємо міському голові, адже неодноразово зверталися із проханнями й раніше, і завжди нам допомагають у повному обсязі».

Вантаж доставлять у батальйон, а разом із ним продукти та інші необхідні для батальйону речі.

Зазначимо, що міська рада й раніше активно допомагала бійцям АТО: відправила п’ять автомобілів, автозапчастини, військову амуніцію та продукти. Також у місті бійці АТО можуть отримати земельну ділянку, а їх діти харчуються у дошкільних та шкільних навчальних закладах безкоштовно.

 

Про суми виплачених доходів та утриманих податків розкаже сервіс

Середа, 23 вересня 2015, 06:04

Державною фіскальною службою України (далі – ДФС) запроваджено новий електронний сервіс «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису».

Фізична особа – платник податків може сформувати Запит щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді (далі – Запит) виключно для отримання інформації про себе.

Формування Запиту здійснюється за допомогою «Спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності/запитів до «Єдиного вікна подання електронної звітності», яке розміщене на офіційному веб-порталі ДФС та є загальнодоступним для використання.

Запит має підписуватися електронним цифровим підписом з одночасним застосовуванням посиленого сертифікату, після чого надсилатися до ДФС на єдину електронну адресу подання звітності ( Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду ).

Після обробки запиту на електронну адресу фізичної особи – платника податків направляється файл-відповідь, який містить відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків.

Слід звернути увагу, що відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді надаються за останні три роки (по квартально), відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 60 днів після його закінчення.

Детальніше з інформацією щодо роботи сервісу та Порядком формування запиту щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису та отримання відповіді на запит з ДФС можна ознайомитися за посиланням: http://sfs.gov.ua/fizichnim-osobam/vidomosti-doxid (Головна>Фізичним особам>Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді).

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Тернополяни можуть відчути дію потрійного лібідо

Вівторок, 22 вересня 2015, 11:55

24 вересня о 19:00 у тернопільській галереї «Бункермуз» розпочнеться вечір не ін-ти-мної лірики «Потрійне Libido». У ньому братимуть участь найеротичніші поети сучасності — Леся Мудрак із Києва та Василь Кузан із Ужгорода, пише сайт Культурно.

Модеруватиме захід та гратиме на гітарі тернопільський бард Сергій Лазо. Під час вечора представлять збірки поезій Сергія Лазо «Іnший простір», «ТекС-ТИ-ЛЬ & Libido» Лесі Мудрак та поезії із майбутньої книжки Василя Кузана «Сингулярність».

— Кохання — найактуальніша тема всіх часів та поколінь. Це завжди вперше. Зараз інтимна та еротична лірика досить популярна, але часто вона реалізовується на самодіяльному рівні. Для того, щоби передати це почуття, треба пережити його у повні, у всіх відтінках, а не просто перейти через підліткове захоплення. Крім того, для цього потрібне неабияка авторська майстерність. Цього вечора про кохання будуть мовити три різні поети, трьома різними голосами. У кожного це почуття своє — його сприйняття, переживання, манера його передачі. Як розповідає Сергій Лазо, зазнайомилися вони між собою під час недавнього в часі фестивалю, склалася компанія, а відтак вирішили організувати спільний вечір. — Інтимна лірика — поезія від серця. Необхідність мовити про кохання ніхто не відміняв, — каже Сергій Лазо.

Вхід на захід вільний.

12025294_1267595286599859_673285564_n


 

У Палаці кіно розпочинається тиждень вітчизняного сучасного кіно

Вівторок, 22 вересня 2015, 08:06

ТИЖДЕНЬ ВІТЧИЗНЯНОГО СУЧАСНОГО ФІЛЬМУ:

23.09. - історична мелодрама Сергія Параджанова «ТІНІ ЗАБУТИХ ПРЕДКІВ»

24.09. – мюзикл «ТРУБАЧ»

25.09. – історично драма «ТойЩоПройшовКрізьВогонь»»

26.09. – історичний фільм «ІВАН СИЛА»

27.09. – драма «ІСТАЛЬГІЯ»

28.09. – спільне виробництво Україна-Франція «F 63 ІСТОРІЯ КОХАННЯ»

20.09. – спільне виробництво Україна – Туреччина «ЛЮБИ МЕНЕ»

30.09. – драма «ПЛЕМ’Я»

Початок сеансів о 16:00

По бажанню глядачів початок фільму може бути змінений.

 

Діти - це найдорожче, що є у нашому житті

Вівторок, 22 вересня 2015, 07:44

На нашому шляху зустрічається безліч людей. І всі вони такі різні… Ось, наприклад, нещодавно мала можливість спостерігати за ситуацією, коли дитина влаштувала мамі «скандал» у магазині. «Мам купи мені щось, ну мам, купи», - хлопчик плакав, кричав і тупав ногами. Коли хтось з присутніх запропонував йому цукерку, він не заспокоївся, а навпаки, ще дужче почав кричати. Мама пояснила, що їх сім’я живе в достатку і солодощів дитина має вдосталь, а в даній ситуації просто капризує, пише Моя газета.

З волонтерського досвіду, пригадуються й інші ситуації. Відвідуючи одну з неблагополучних сімей, за дверима було чути плач дитини. Увійшовши до квартири, побачили заплаканого хлопчика та батька на підпитку. Спробували заспокоїти дитину, попросили розповісти віршика. Він ще не зовсім вмів говорити, проте, так щиро щось розказував на своїй не зовсім відомій нам, дитячій мові… Вручивши дитині подарунки, волонтери попрощались і попрямували до виходу, та не встигли вийти, як підійшов батько, взяв в хлопчини пакет, й витяг з нього усе, що йому сподобалось. Тоді він забрав найцінніше, в ту мить - нову іграшку сина. З під’їзду знову було чути плач маленького Вадима, що сидів під дверима…

Що краще: коли дитина плаче від надлишку чи не достатку уваги…?

 

У нашому місті є чимало дітей, які є сиротами, напівсиротами, дітей з особливими потребами, тих, котрі потребують нашої уваги і підтримки. І кожен з нас може зробити для них свято: покатати на каруселях, пригостити солодощами, просто побути поруч. Так, будучи волонтером, мала можливість зустрічатися довший час з дітьми одного з сиротинців. Це незабутні спогади, якими хочеться поділитись. Отож, за бажанням дітей першою зупинкою були каруселі. Дехто був там вперше, дехто вже колись катався, проте усмішка на обличчі була у кожного. Втомившись, ми з дітьми знайшли галявину у затінку, де їх чекав сюрприз - усіх пригостили піцою, соком, солодощами та фруктами. Благодійника, який організував для них свято, діти називали св. Миколаєм. А чи потрібно було все це?...

Мабуть, хтось вважає, що це всього лиш мить, яка нічого не змінить у житті цих дітлахів. Адже попереду на них чекає складний життєвий шлях. То чи варто витрачати на це час? Повірте – варто! Дивлячись в ці маленькі, повні болю оченята, в цей благальний погляд, який згодом перетворився в яскравий вогник - ти з впевненістю кажеш ТАК, адже це варте твого потраченого часу. А хіба можна інакше, хіба можна стояти осторонь дитини і не обняти її, коли вона так потребує тебе, коли йде з тобою за руку, коли ти бачиш її сумні очі, а з грудей просто виривається серце…? Ну як можна було її залишити, коли вона така гарна, усміхнена, життєрадісна, коли вона немов янголятко, яке може приносити тільки радість?... Як….

Ця зустріч назавжди залишиться в пам’яті дітей, які нарешті змогли побувати на власному cвяті. Запам’ятається вона й тим, хто приділив свій час, віддав частинку себе. Нажаль, на кожному святі є початок і кінець. Тож, по закінченню прогулянки, дітям потрібно було повертатись в притулок. Щиро подякувавши усім за гарно проведений день, вони сіли у автобус і поїхали... Для цих дітей свято було справжнім, адже хтось цікавився їхніми справами і, повірте, цього більш ніж достатньо для щастя позбавлених материнської опіки та любові дітей.

Наступним, хто принесе їм радість можеш бути Ти! Достатньо лише захотіти.

Підготувала Вікторія Сас

 

На “Новому світі” будуть нові тренажери

Вівторок, 22 вересня 2015, 07:16

trenazher (3)Ще один сучасний антивандальний спортивний майданчик з’явиться в Тернополі. Облаштують його поблизу будинку на вулиці Новий Світ, 95. Майданчик для спорту, який знаходиться за цією адресою, зараз перебуває у занедбаному стані.  Відтак тут запланували встановити  нові тренажери – такі, як на острівку “Чайка”.

Наразі планується, що на майданчику буде розміщено вісім вуличних тренажерів. У наступні роки там облаштують волейбольну та футбольну зону та завершать реконструкцію спортивного майданчика.

komun.te.ua

 

Відбулося засідання членів оргкомітету щодо організації «Днів сталої енергії» у Тернополі

Вівторок, 22 вересня 2015, 07:13

orgkomitet (1)Вісімнадцятого вересня у приміщенні управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР відбулося засідання членів оргкомітету щодо організації «Днів сталої енергії». Нагадаємо, що захід відбудеться впродовж 16 та 17 жовтня в рамках співпраці Тернопільської міської ради та Асоціації «Енергоефективні міста України».

Під час засідання, участь у якому взяли представники управління освіти, управління сім’ї, молоді та спорту, управління  транспорту та інших структурних підрозділів,  було обговорено ймовірні заходи, які можна провести у Тернополі в рамках «Днів сталої енергії». Координатором заходу Павлом Савечком було озвучено перелік заходів, які вже були проведені у інших містах України, що є членами Асоціації.  Також фахівець повідомив, що Асоціація «Енергоефективні міста України» підготувала подарунки для активних учасників «Днів сталої енергії»: електронні накопичувачі, чашки із логотипами, еко-сумки та парасольки.

До роботи організаційного комітету та проведення заходів можуть долучатись всі охочі: волонтери, приватні суб’єкти господарювання, представники громадських та релігійних організацій, навчальних закладів тощо.

Для цього їм варто звертатися в сектор з питань енергозабезпечення управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології (вул. Коперника, 1 каб. 209, тел. 52 58 33) або адресувати свої пропозиції на електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду або сторінку управління в соцмережі.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР

komun.te.ua

 

Сторінка 97 з 109

«ПочатокПопередня919293949596979899100НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер