images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Тернопіль увійшов у рейтинг міст із найгіршими дорогами

Середа, 05 серпня 2015, 08:17

Все частіше у Міністерстві інфраструктури України говорять про крайню необхідність якісних ремонтів доріг, прозорих тендерів на будівництво шляхів із залученням іноземних компаній, незалежним моніторингом та громадським контролем якості виконання будівельних та ремонтних робіт на автошляхах України.

За даними сайту Navizor.com було складено рейтинг найбільших міст України із найгіршою якістю доріг. Завдяки незалежним оцінкам автомобілістів та небайдужих громадян, вдалося зібрати об’єктивну інформацію про реальний стан доріг в обласних центрах України.
44

Файне місто Тернопіль має «не дуже файні» дороги, так як за оцінками користувачів сервісу, більше 40% доріг у Тернополі знаходяться у критичному стані.

Представляємо вам рейтинг міст із найгіршими дорогами:

  1. Черкаси – 45.71% доріг у критичному стані;
  2. Полтава – 40.93% доріг у критичному стані;
  3. Тернопіль – 40.30% доріг у критичному стані;
  4. Харків – 37.62% доріг у критичному стані;
  5. Ужгород – 36.45% доріг у критичному стані;
  6. Луганськ – 35.57% доріг у критичному стані;
  7. Дніпропетровськ – 30.20% доріг у критичному стані;
  8. Херсон – 28.20% доріг у критичному стані;
  9. Кіровоград –  28.09% доріг у критичному стані;

10.  Запоріжжя – 25.03% доріг у критичному стані;

11.  Хмельницький – 28.63% доріг у критичному стані;

12.  Миколаїв – 27.60%   доріг у критичному стані;

13.  Суми –  24.10% доріг у критичному стані;

14.  Чернігів – 23.97% доріг у критичному стані;

15.  Чернівці – 23.38% доріг у критичному стані;

16.  Луцьк – 21.96% доріг у критичному стані;

17.  Львів – 20.89% доріг у критичному стані;

18.  Івано-Франківськ – 19.20% доріг у критичному стані;

19.  Київ – 16.62%   доріг у критичному стані;

20.  Житомир – 14.97% доріг у критичному стані;

21.  Одеса – 14.86% доріг у критичному стані;

22.  Вінниця – 13.40% доріг у критичному стані;

23.  Сімферополь – 10.22% доріг у критичному стані;

24.  Рівне – 8.09% доріг у критичному стані;

35ac72e1c120b87233693918234ccae2

По статистиці доріг Донецька, в силу обставин, що склалися, поки що зібрано недостатньо інформації.

Потрібно докласти зусиль та покращити стан дорожнього покриття у Тернополі, адже гарні дороги – це запорука успішного розвитку міста.

Сподіваємося, політики дійдуть згоди та зможуть змінити стан доріг у місті та в Україні у кращу сторону.

А ви ж поки оцінюйте дороги, якими їздите та полегшіть життя іншим водіям.

За даними сайту navizor.com – навігатор кращими дорогами України!

Нагадуємо, що раніше сервіс Navizor випустив перший у світі мобільний навігатор Navizor beta, який прокладає автомобільні маршрути із врахуванням якості доріг.

Завантажити навігатор для Android можна тут: https://goo.gl/FuUZEr

 

Інфографіка:

https://infogr.am/reiting_oblasnih_tsentrv_ukrani_z_kritichnim_stanom_dorg

 

Контактна інформація:

Андрій Хомин

+380662822211

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

www.navizor.com

 

На медицину Тернополя не вистачає 23 мільйони

Середа, 05 серпня 2015, 07:09

Для завершення фінансового року галузі охорони здоров’я міста не вистачає 23 млн. грн. Коштів бракує як на виплату заробітної плати, так і на енергоносії.

 - У попередні роки фінансування галузі відбувалося з державного бюджету за формулою на одного жителя. У цьому році - за медичною субвенцією, - каже начальник відділу медичного забезпечення Ростислав Левчук. - Уже традиційним стало таке негативне явище, як дефіцит бюджету. Цього року він збільшився у зв’язку з приєднанням до мережі залізничної лікарні. Бюджет на 2015 рік формувався ще у 2014 році. Тоді про таке приєднання ще нічого не було відомо. В результаті у ході виконання бюджету довелося вносити корективи та зміни.

На момент прийняття бюджету дефіцит становив більше одного місяця. У зв’язку з проведенням індексації та збільшенням цін на енергоносії, він зріс до 23 млн. грн.

- Заклади охорони здоров’я працюють у режимі жорсткої економії. При цьому завдання збереження усіх стандартів надання допомоги залишаться незмінними, - каже пан Левчук.

Відділ охорони здоров’я ТМР  неодноразово звертався у Міністерство охорони здоров’я, Міністерство фінансів та обласні структури. Ця проблема відома вищому керівництву держави. Очільники країни констатують її існування, але шляхів вирішення наразі не пропонують.

Джерело: gazeta1.com

 

Центр підтримки підприємницьких ініціатив допоможе соціальній адаптації тимчасово переміщених осіб

Вівторок, 04 серпня 2015, 08:16

У Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості відбулась робоча зустріч директора центру Анатолія Куриляка, представників Тернопільської міської ради та Фонду розвитку громадських організацій «Західноукраїнський ресурсний центр». Зустріч пройшла в рамках діяльності Центру підтримки підприємницьких ініціатив, що діє у міськрайонному центрі зайнятості.

«За сприяння Тернопільської міської ради Західноукраїнський ресурсний центр розпочинає проект, основною метою якого інтеграція в суспільство внутрішньо переміщених осіб через проведення тренінгів з самозайнятості, професійне навчання, перепідготовку внутрішньо переміщених осіб та грантовий супровід у рамках програми з виплатою коштів для започаткування бізнесу», - наголосив президент Західноукраїнського ресурсного центру Василь Полуйко.

Оскільки даний проект передбачає надання початкового капіталу для бізнесу внутрішньо переміщеним особам, які перебувають на обліку у центрі зайнятості, то для навчання переселенців Анатолій Куриляк запропонував використовувати приміщення Центру підтримки підприємницьких ініціатив.

Під час зустрічі також йшлося про те, що у рамках проекту ЄС «Соціальна адаптація тимчасово переміщених осіб у м. Тернопіль» планується відкриття 5 додаткових груп у дитячих дошкільних виховних закладах міста та створення робочих місць для працевлаштування переселенців.

Бажаючих долучитись до даного проекту за більш детальною інформацією про можливість організації самозайнятості та надання робочих місць жителям східних областей запрошують звернутись у Тернопільський міськрайонний центр зайнятості за адресою: м. Тернопіль, вул. Текстильна, 1-б.

 

У Тернополі оголошується конкурс патріотичних букетів «Героям АТО»

Вівторок, 04 серпня 2015, 07:40

Традиційно у Тернополі на День міста, 28 серпня, відбудеться загальноміський огляд-конкурс букетів та квіткових композицій. Цього року конкурс приурочили Героям АТО. Відповідне розпорядження підписав міський голова Сергій Надал.

Як вказано у документі, метою заходу є вшанування пам’яті Героїв АТО, які загинули за єдність і  цілісність  України, підтримки патріотичного та бойового духу Української армії.

До участі в огляді-конкурсі запрошуються організації, установи, комунальні підприємства, заклади освіти незалежно від форм власності і без обмеження кількості учасників та окремі громадяни. Переможців обере спеціальна комісія за критеріям розкриття теми, художнє оформлення та цілісність композиції, оригінальність рішення та відтворення ідеї, творчий підхід до виконання, складність техніки, патріотична тематика тощо.

Переможці огляду-конкурсу нагороджуються цінними призами, подарунками та подяками міського голови. Композиції можна буде побачити 28 серпня у парку «Національного відродження».

 

У Тернополі триває дитячо-юнацький марафон «Я- українець, я-патріот»

Вівторок, 04 серпня 2015, 07:39

Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту проводить дитячо-юнацький марафон «Я- українець, я-патріот», присвячений новітнім героям України до Дня Незалежності.

В рамках марафону для найменших тернополян організовують майстер-класи з виготовлення паперових квітів кольорів національної символіки в техніці орігамі. Нещодавно такий майстер клас на тему «Квітка миру і надії» відбувся в Тернопільській обласній бібліотеці для дітей, що на вул. Коперника, 17.

Усі присутні були запрошені до участі у благодійному ярмарку виготовлених квітів, який проходитиме 24 серпня на День Незалежності, а зібрані кошти будуть передані Логістичному центру допомоги бійцям АТО.

 

На кого рівнятися молодим українцям

Понеділок, 03 серпня 2015, 09:57

Hallo von Deutschland, або На кого рівнятися молодим українцям

Німеччина завжди вважалася багатою і прогресивною країною. Від Карла Великого й Священної Римської Імперії до німецького князя Отто фон Бісмарка, нацизму, зведення й руйнування Берлінської стіни Німеччина вплинула на Європу, як ніяка інша держава. Вона також дала світові людей, яким вдалося його перевернути, серед них – Адольф Гітлер, Альберт Ейнштейн, Фрідріх Ніцше, Еммануїл Кант, пише Моя газета

Про політичну владу, особливості медицини та інші сторони німецького життя розповіла Ірина Махно, випускниця Тернопільського національного економічного університету.
-рина Махно

– Ірино, як ви потрапили до Німеччини? І якими були перші враження про цю країну?

– Вперше я познайомилась з Німеччиною на І курсі навчання в університеті. Україно-німецький економічний факультет відкривав великі можливості та перспективи, але потрібно було на високому рівні володіти мовою. Дуже важко давалось вивчення двох іноземних мов, оскільки в школі викладали тільки англійську. Історія Німеччини, бізнес-курс, граматика, країнознавство – все було настільки цікаве і нове, що опускати рук не хотілося. Після другого року навчання я зрозуміла: щоб краще вивчити мову – треба нею жити. З того часу почалась моя перша реальна подорож у країну, яку я два роки поспіль вивчала на парах. Улітку 2008 року я стала учасником програми Аupair. Вона дала можливість 1 рік жити в найбагатшій землі Німеччини – Баварії. Відвідуючи школу та проживаючи в німецькій сім’ї, мені дуже не хотілося повертатися додому. Порядок на вулицях, чистота, охайність, привітливі люди, швидкі автобани, високий рівень освіти й культури додавали все більше натхнення вивчати мову і культуру країни, шукати можливих варіантів продовження навчання за кордоном. Найбільше вражали мене новорічні та різдвяні приготування, ярмарки. Архітектура міста Дрезден, його чарівні околиці, які часто називають «німецькою Швейцарією», а також славнозвісне місто Мюнхен, заводи ВMW та Porsche… Словом, що тут розповідати – все це треба просто бачити.

Рейхстаг - будинок парламенту у Берл¦н¦

– Чим відрізняється німецький менталітет від українського?

– Наведу всього лишень один приклад і ви все зрозумієте. Моя подруга знайома часто позичала серед тижня машину у свого друга, а на вихідні її повертала. Машина високого класу, ВMW, червоний кабріолет! Одного разу, припаркувавши її, подруга пішла у своїх справах, а повернувшись, побачила, що машина побита. Вона була в розпачі – машина ж не її, ще й така дорога! Але раптом підбігають люди і кажуть: «Ми вас дочекалися. Не переживайте, ми бачили хто це зробив і записали номер його машини». Таким чином поліція змогла знайти винуватого, який хотів уникнути покарання.

Загалом німці дуже правильні люди. Коли хтось порушує правила чи закони, в них спрацьовує сигнал «nono», тобто «неправильно». Тому й порядок у Німеччині всюди.

– Тобто місцеві жителі легко йдуть на контакт з іноземцями? Більшість із них знають про Україну, як державу?

– Німці доброзичливі люди. Якщо колись щось запитувала, то одразу цікавились, звідки я і тоді відповідали. З тим проблем у них немає. Раніше про Україну знали не всі, багато думали, що це Росія. Але коли дивилися на карту, то дивувалися, що наша держава така велика.

Багато німців намагаються розвивати свій бізнес в Україні, але говорять, що в цьому плані наша держава наразі безперспективна.

– Які життєві цінності є пріоритетними для цих людей?

– Офіційно в Німеччині неділя вважається днем сім’ї. Цього дня закриваються всі магазини для того, щоб сім’я могла зібратися разом. Вони не йдуть зранку до церкви, як у нас це прийнято роботи, а збираються на сніданок у кафе. Коли я жила в німецькій сім’ї, вони одразу запримітили, що все таки для українців релігія важливіша.

Багато сімей живуть, не перебуваючи у шлюбі, та навіть офіційно не розписані. У них вже є діти, і вони по 10 років живуть разом, але вважаються «хлопцем» і «дівчиною». Це зумовлено тим, що процес розлучення тут дуже дорого коштує. Таким чином вони себе «страхують». Мабуть, цим пояснюється їхня меркантильність.

А ще жителі західної частини Німеччини вважають падіння Берлінської стіни трагічним днем в історії, бо після цього західна частина «тягне» за собою східну.

Любл¦н_-нститут Ма𦬠Кюр¦

– Які соціальні допомоги надає держава? Як влада підтримує молоді сім’ї?

– Німеччина – соціальна держава. Людвіґ Ергард запровадив соціально-ринкову економіку, гаслом якої було – «Добробут для всіх і соціальна справедливість». Ця система працює й понині. У Німеччині найрозвиненіша соціальна мережа, яка стала прикладом для багатьох європейських країн.

Соціальна система Німеччини охоплює такі виплати:

– допомога на дітей – 154 євро на місяць, а починаючи з 4 дитини – 179 євро. Гроші виплачуються, поки дитині не виповнилося 18 років;

– податкові пільги або забезпечення прожиткового мінімуму для непрацездатних та пенсіонерів.

Ці виплати фінансує державний бюджет на найвищому рівні. Крім щомісячної допомоги на кожну дитину, ще існує одноразова допомога при народженні дитини, дотації на дітей при покупці або будівництві житла, допомога при оренді житла. Держава також бере на себе видатки з утримання дітей у дитячих садках і школах, а також частково навчання у вищих навчальних закладах. Крім фінансових пільг, матері та татусі мають право працювати неповний робочий день. На жаль, дуже багато емігрантів (особливо турки, а також представники колишнього СРСР), які давно живуть у Німеччині, зловживають соціальним захистом держави і більшу частину свого життя не працюють.

– Чи існує в країні проблема безробіття? Чи важко знайти місцевому жителю роботу?

Звичайно, безробіття в країні існує, але проблемою назвати це не можна. За останній рік рівень безробіття в Німеччині знизився до мінімального – 6,8%. Знайти роботу у сфері обслуговування місцевим жителям та іноземцям неважко. Якщо шукати на вищому професійному рівні, то велике значення має диплом. У всьому світі дуже цінується освіта, здобута в Німеччині. Самі німці вищу освіту здобувають переважно у Західній Німеччині, не зважаючи на те, що вона платна. У Східній Німеччині освіта залишилася безкоштовною.

Для роботодавця найважливішими є твої особисті якості, життєві цілі та спосіб мислення. З особистого досвіду впевнено говорю, що більшість українських студентів, які мають німецьку освіту, знаходять роботу.

 

– Як німці ставляться до своєї роботи? Чи існує в країні хабарництво?

Німці взагалі-то великі кар’єристи. Хто вже пішов вчитися в університет, то робить все по-максимуму. Середньостатистичний німець мріє купити будинок, машину, поїхати на відпочинок до Туреччини, Італії, Австрії, а якщо є більше грошей – до Франції. Але заробити «більше грошей» нелегко, потрібно дуже сильно потрудитись, допізна затриматись на роботі та ще до початку робочого дня почати працювати. Вони дуже пунктуальні, дисципліновані, толерантні і з повагою ставляться до працівників нижчого рангу. Також німці відповідальні, дорожать своєю роботою. Багато з них працюють не в тому місті, де живуть. Декому потрібно добиратися 2-3 години до роботи, а дехто взагалі лишень на вихідні приїжджає додому.

Вимоги до працівників високі, але не обов’язково мати досвід роботи, велику роль відіграє вміння спілкуватися, ерудованість, ініціативність тощо.

Про хабарі я не чула жодного разу і з таким явищем у цій країні не стикалася. У свою чергу німці дуже дивуються нашій корумпованості та висміюють її. Проте у них велику роль відіграють зв’язки і знайомства. Якщо у вас хороша репутація і ви рекомендуєте когось на роботу чи практику, то у цієї людини великі шанси отримати робоче місце.

– Ірино, а як щодо медичних послуг?

– Німеччина – це країна, яка має один із найвищих рівнів витрат на охорону здоров’я у світі, це приблизно 10% ВНП. Висока якість медичних послуг перетворила її на світового лідера з медичного туризму. Можливість вільно обирати лікаря, короткі черги, цілодобове медичне обслуговування і висока якість медичних послуг – все це приваблює іноземців. Самі ж німці дуже цінують своє здоров’я, тому практично всі застраховані. Свого часу Отто фон Бісмарк запропонував обов’язкове страхування держслужбовців, тим самим вивівши дану проблему на загальнодержавний рівень. Відтоді страхування держслужбовців та їх сімей є обов’язковими. Існує певна сума річного доходу, при якій необхідна страховка. Минулого року вона становила 44100 євро. Якщо ваш дохід дорівнює їй або більший від неї, то ви самі вирішуєте, чи потрібне вам медичне страхування.

Існує майже 250 страхових компаній. Яку із них обрати – ваше рішення. Застрахувавшись, основні медичні послуги отримуєте безкоштовно, але існують і неосновні, наприклад, стоматологічні. Похід до дантиста може бути дуже дорогим, страховка покриває лише частину витрат. Все залежить від виду страховки, якщо страхові внески були мінімальні, то доведеться більшу частину виплачувати із власного бюджету.

Практично всі медикаменти потрібно купувати за приписом лікаря, вільно купити неможливо навіть протигрибкові мазі для ніг. Досить примітивний приклад, але це факт.

Мені доводилось кілька разів побувати у лікаря, маючи обов’язкову студентську страховку, тож великих затрат не мала. Якщо для лікування потрібні дуже дорогі медикаменти, то їх покриває страховка, а якщо дешеві, то ви самі купуєте. Загалом я не боялася хворіти у Німеччині (сміється).

– Чи задоволені місцеві жителі владою?

– Влада завжди залишається владою і якою б хорошою вона не була, завжди є темні сторони і недоліки, завжди є прихильники і невдоволені. Ангела Меркель – федеральний канцлер Німеччини з 2005 року. За час її правління змінилося три президенти. З кожним роком збільшується кількість людей, яким не до вподоби спосіб керування державою. У Меркель все менше прихильників, але вона досі залишається найвпливовішою серед політиків Європи.

Коли я розповідала місцевим жителям про нашу владу, про корупцію, хабарі, злочини і недоторканність депутатів, вони відразу ж переставали висловлювати невдоволення і, думаю, в глибині душі гордилися своїм становищем і своєю владою. Дивувалися нашим пенсіям та зарплатам, цікавились, як люди виживають на такі гроші і просто мовчки співчували. В них середньостатистичний шкільний учитель отримує 4900 євро в місяць, поліцейський – 3400, продавець – 1900, повар – 2900, медсестра – 3100. Загалом середня зарплата у Німеччині становить 3200 євро в місяць. Тому у свідомості німців не вкладаються наші реалії, коли вчителі стають продавцями на ринку, коли лікарі без «належної подяки» стають недбалими й безвідповідальними, а органи, які повинні захищати людей, діють проти них…

– Крім Німеччини, ви відвідували США, Францію та Італію. У якій країні бачите своє майбутнє?

– Попри всі недоліки та владу нашої держави, я бачу своє майбутнє в Україні. Звичайно, потрібно починати з маленького і з роками все буде. Хто налаштований позитивно та йде до цілі, той обов’язково досягне успіху. Інколи важко зрозуміти тих, хто зрікається своєї Батьківщини, тут все таке рідне. Коли проживаєш довший час закордоном і в тебе складний період у житті чи хворієш – одразу хочеться додому, нехай в гірші умови, нехай на меншу зарплату, але до близьких людей та друзів, до сім’ї. Хочеться в те місце, де тобі комфортно і де тебе розуміють.

 

Pozdrowienia z Polski,

або Чому українці шукають освіту в сусідів

У польському Любліні на вулицях чи в кафе часто чути українську мову. І це не лише туристи, яких тут не бракує. Багато хто з України приїжджає сюди на закупи. У 400-тисячному місті аж десять величезних торгових центрів (на кшталт наших «Подолян»), одинадцятий, найбільший, добудовується. Але Люблін, окрім любителів шопінгу, останніми роками окупували студенти з України. Цього року сюди приїхала вчитися рекордна кількість наших молодих людей. А вчитися тут є де. Люблін називають «містом студентів». І в кожному люблінському вузі нині вчаться українці. Тільки в одному Університеті Марії Кюрі-Склодовської нині навчається близько тисячі студентів з України!

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 95

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 95

З Денисом я познайомилася в одному з готелів Любліна. Він працює офіціантом. Коли почув українську мову, сам підійшов до нас. Розговорилися. Денис родом з Бердичева. У Любліні закінчив соціологічний факультет Католицького університету ім. Івана Павла ІІ. Має Карту поляка, яку отримав ще в 2005 році. Тоді їх тільки-но почали видавати. У Польщі студенти з України, які мають Карту поляка, вчаться безкоштовно, та ще й отримують близько 900 злотих стипендії. Денис вчився безплатно, але не тому, що мав Карту поляка, а завдяки стипендії, яку йому надав Фонд Івана Павла ІІ (діє у Любліні). Про фонд дізнався від знайомого, який завдяки йому тут вчився. Денис ходив на спеціальні курси. За результатами курсів фонд й відбирає стипендіатів. До речі, Польща пропонує понад два десятки стипендіальних програм.

У Любліні Денис з 2009 року. Університет закінчив цього літа. Знайти роботу за фахом наразі не зміг. Кілька місяців працював у страховій компанії, але мав мало клієнтів, а відтак і мало грошей, то пішов в офіціанти. Заробляє на місяць 1500 злотих. Якщо є преміальні, то й 1800 може отримати. Живе наразі в університетському гуртожитку, тож за житло платить недорого – 380 злотих на місяць. Про роки навчання згадує тепло. Каже, ставлення поляків до українців доброзичливе. Як викладачів, так і студентів. Запитую його, чи правда, що оскільки останнім часом українських студентів відчутно побільшало, дехто з поляків нарікає, мовляв, займають їхні місця? Денис погоджується, що українців стало більше. Причому, якщо раніше приїжджали здебільшого молоді люди із Західної та Центральної України, то цього року багато східняків.
Любл¦нський замок

«Дехто в такий спосіб втікає від армії, – каже. – Але є і такі, що справді хочуть здобути добру освіту. Це переважно діти заможних батьків, які мають свій бізнес в Україні та мріють, щоб діти в перспективі ним керували за європейськими стандартами». Східняки не мають Карти поляка, тож за навчання платять за повною програмою. В середньому це дві тисячі євро на рік. Але цього року, після Майдану і подій на Сході, польські вузи пішли українським студентам назустріч. Наприклад, Університет Марії Кюрі-Склодовської знизив платню за навчання для українців до 1250 євро.

Студентам зі сходу України важче адаптуватися, ніж західнякам. Найбільша складність – мова. Вони українською добре не володіють, не те що польською. Це дратує багатьох поляків. Їм не подобається, що українців приїхало так багато. Нарікають, що займають місця у гуртожитках, викладачі до них більш поблажливі. «Незабаром українська мова стане мовою викладання», – іронізує один польський студент з Любліна. Про це, зокрема, написали у «Газеті Виборчій».

Генеральний консул України у Любліні Іван Грицак у розмові з кореспондентом «Високого Замку» спростовує антиукраїнські настрої польських студентів. Каже, якщо невдоволення є, то це хіба поодинокі випадки.

За словами пана Грицака, українська молодь, що тут вчиться, якнайшвидше прагне адаптуватися, стати частиною польського суспільства. «У них тут швидко притуплюються національні почуття, – нарікає генконсул. – Ми закликаємо їх створювати у своїх вузах, на факультетах, українські осередки, щоб була можливість частіше зустрічатися, спілкуватися між собою, підтримувати українські традиції, культуру. Але вони цього робити не хочуть. До роковин Голодомору в Україні Консульство організувало акцію, купили 500 свічок і просили, щоб молодь прийшла їх потримати. Прийшло заледве 70 людей…»

Щодо збільшення кількості студентів, то, за словами пана консула, справді останнім часом сюди їде вчитися багато молоді зі Східної України. «Не виключаю, що частина хлопців таким чином втікає від армії, – каже Іван Грицак. – Такі, як правило, погано вчаться, трапляється, підробляють собі оцінки у «заліковці»… Тобто приїхали до Любліна не вчитися, а перебути. Це обурює ректорів польських вузів. Але переважна більшість українців втікає від «чудової» системи освіти в Україні, де за десять доларів можна скласти залік, а за п’ятдесят – іспит. Як наслідок, випускаємо дурнів з українських вишів. Основний мотив української молоді, яка їде вчитися за кордон, – бажання здобути якісну освіту».

Коли прощалася з Денисом, запитала, чи не планує повернутися в Україну? Не планує. Хоче жити і працювати у Польщі. Можливо, переїде в інше місце. Мріє про Вроцлав. Каже, там і роботу знайти легше, і платять краще. Запитую, чому в Україну не хоче повертатися. Відповідає коротко і без сентиментів: «Не бачу жодних перспектив».

15 тисяч українців зараз вчаться у Польщі. Це вже більше, ніж у Німеччині, яка досі посідала 1-ше місце за кількістю студентів з України.

Перли ЗНО-2015,

або Чому молодь втікає закордон

Більшість українських студентів (69%) хотіли б навчатися за кордоном, свідчать данні опитування фонду «Демократичні ініціативи».

Як нагадують соціологи, у 2011 році отримати освіту в інших країнах хотіли б лише 55% студентів.

Основна перешкода навчанню за кордоном – нестача коштів (на це вказали 71% студентів, у 2011 році було 52%) та недостатнє знання іноземних мов (37,5%, у 2011 році – 34%).

Найбільше бажають поїхати на навчання за кордон студенти, що навчаються за технічним профілем – майже 80%.

Найбільш серйозними проблемами вищої освіти, які потребують першочергового вирішення, більшість студентів вважає невизнання дипломів більшості вітчизняних ВНЗ у світі (51%), невідповідність викладання вимогам ринку (41%), корумпованість викладацького складу ВНЗ (39%), низький рівень якості освіти в українських ВНЗ, у порівнянні зі світовим рівнем (32%).

На користь вищесказаного свідчать цьогорічні результати ЗНО (зовнішнього незалежного оцінювання) з української мови і літератури. Такого провалу в Україні не очікував ніхто. Абітурієнти винуватять вчителів, вчителі – абітурієнтів, а ті, хто розумніший за перших і других, вже давно виїхали з країни в пошуках справжньої освіти.

Пропонуємо низку «перлів» із творів-роздумів випускників на тему «Чи варто прислухатися до думки оточення?» (авторська орфографія збережена):

– Мина Мазайло змінив своє прізвище на більш російське – Мазайленко.

– …виникають постійні сварки між собою.

– Сковорода одного разу женився, але таки втік, бо свобода – понад усе.

– Як виховають дитину, таку людину й получать у соціумі…

– Людина повинна думати своїми місками і не піддаватися на провокації.

– Я важаю, що людина дослуховуватися до оточення. Наприклад: як вона вбрана, нема ніде, грязи на одягу, дирок та інш.

– Якби мені друзі не сказали, що не треба татуївати, я б уже була з кольоровими татуїровками.

– Так моральна частина людини померає.

– Гравікомедія.

– Людина в самоті – це якась істота.

– Хрестові похіди.

– Його дочка Марися і друг сім’ї Микола.

– Існує багато видів людей, але більшість з них належить до соціуму.

– Я переконаний, що людина повинна сама ганьбитися, не дозволяючи робити це іншим.

– Чіпка Вареник прагне бути місцевим авторитетом.

– Людина живе в суспільстві більше 4-х тисячоліть. За цей час вона стала соціальною твариною. Тепер вона не як дика тварина, що живе тільки для себе, вона живе для інших. Наприклад, людина жила собі, раділа, але чавкала дуже голосно за столом і навіть не здогадувалась, що це гидко, бридко, негігієнічно.

– Наша скарбниця літератури говорить…

– Катерині забороняли гуляти з москалями, бо вони ненадійні й брехливі.

– Шевченка викупили з кріпатства і послали в правильному напрямку.

– Вживати шкідливі звички – добре і приємно.

– Мавці стало некомфортно.

– У кожного є своя потребність.

– Є чоловіки з професією військового-дальнобойщика.

– Ще людині потрібна «друга половина», бо вона повинна робити потомство.

– Кожен хоче мати чоловіка чи жінку, я іще не знаю.

– Мені рокимендують…

– На прикладі Т.Шевченка, що в давні часи заможні люди не думали про бідних, це видно з його слів: «Якби ви знали, паничі, що люди роблять уночі».

– Не забувайте, що ви індивідуальність і маєте свою думку і свої аналізи.

Від такої «освіченості» дійсно хочеться втікати. І не важливо, чи це буде Німеччина, як у випадку з Іриною, чи Польща, як у випадку з Денисом, головне – подалі від наших «розумників».

 

Підготував Адам Стрижнюк

 

Ветеранам АТО вперше надали право самостійно обрати собі країну протезування

Понеділок, 03 серпня 2015, 09:51

Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників Антитерористичної операції (далі - Служба) та Мінсоцполітики  погодили суми в 1 032 907,50 грн. та 1 057 706,00 грн. на протезування  двох воїнів АТО в Італії. Це вперше, коли такі суми було погоджено для протезування українських воїнів за кордоном.

«Воїни захищають нашу Вітчизну на Сході країни, а ми їх права – у владних кабінетах, - зазначає Ірина Сисоєнко,  заступник голови Комітету ВР України з питань охорони здоров’я. На сьогодні з Державного бюджету України виділено 150 млн гривень на протезування воїнів АТО за кордоном. Розпорядником бюджетних коштів є Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників Антитерористичної операції (далі - Служба).  Однак з початку року зі 150 млн бюджетних гривень Службою було використано лише 609 тисяч. Зважаючи на те, що збір необхідних документів для протезування та їх розгляд Службою за процедурою складає майже півроку, є побоювання в тому, що ці кошти повернуться до Державного бюджету України, а багато воїнів втратить можливість отримати протезування за кордоном. Цього ми допустити не можемо, тому відстоюємо право кожного, хто звернувся за протезуванням до Служби».

На сьогодні  протезування потребує значна кількість учасників АТО. Однак чи отримають вони протези до кінця року залежить від волі чиновників Мінсоцполітики та Служби. Однак,  те що, вищевказані суми вже виділені, вселяє надію багатьом бійцям, як і їх право на вибір фірми виробника протезу.

«До цього часу українським бійцям пропонувались протези німецького підприємства ОТТОВОСК. Однак я вважаю, що бійці, які захищаючи Україну втратили органи руху мають право вибору. Два бійця, яким необхідне протезування обрали собі протези італійського виробництва і держава має їм ці протези сплатити, навіть якщо вони коштують на 200 тис більше ніж протези Німецького виробника. Вважаю, що бійці самі повинні обирати протези, які вони хочуть, а не отримувати ті, які їм нав’язують.» - зауважив Анатолій Свирид(кіборг з позивним Спартанець), член Наглядової ради ГО «Координаційний центр допомоги воїнам АТО».

Тож, сьогодні, завдяки спільним зусиллям депутатського корпусу та громадськості, 10 серпня 2015 року 2 бійця вже відлітають на протезування до Італії.

Нагадаємо, фінансування протезування воїнів АТО було збільшено постановою КМУ  № 465 від 8 липня 2015 року.  Постановою передбачено збільшення розміру грошової допомоги учаснику антитерористичної операції на протезування (ортезування) однієї кінцівки за кордоном з 500 до 900 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних оcіб.

 

Якщо, вийшовши заміж, ви поміняли прізвище, то не забудьте звернутися до податкової інспекції

Понеділок, 03 серпня 2015, 08:26

Фізичні особи - платники податків, у разі зміни даних, таких, як адреса чи прізвище, які вносяться до Облікової картки чи Повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків), зобов'язані подавати податковим інспекціям відомості про такі зміни, протягом місяця з дня їх виникнення шляхом подання Заяви за формою № 5ДР (додаток 11) або за формою № 5ДРП (додаток 12) відповідно.

Фізичні особи подають дані Заяви особисто або через законного представника чи уповноважену особу до податкової інспекції за місцем проживання, у разі зміни місця проживання - до інспекції за новим місцем проживання, або за місцем отримання доходів.

Для заповнення Заяви використовуються дані документа, що посвідчує особу громадянина, та інших документів, які подаються у разі зміни таких даних.

Якщо зазначені документи видані не українською мовою, необхідно подати засвідчені в установленому законодавством порядку переклади цих документів українською мовою (після пред'явлення повертаються) та їх копії.

Внесення змін до Державного реєстру та окремого реєстру Державного реєстру здійснюється протягом п'яти робочих днів від дня подання Заяви до податкової інспекції за місцем проживання фізичної особи. У разі звернення до інспекції за місцем отримання доходів строк внесення змін до Державного реєстру може бути продовжено до десяти робочих днів.

У разі виявлення недостовірних даних або помилок у поданій Заяві фізичній особі може бути відмовлено у внесенні змін чи видачі документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, або внесенні відмітки до паспорта.

У Заяві в обов'язковому порядку зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта).

Заява про зміну даних, які вносяться до Облікової картки, стосовно фізичної особи, яка не досягла шістнадцяти років або є неповнолітньою і ще не отримала паспорта, подається одним з батьків (усиновителем, опікуном, піклувальником) за наявності документа, що посвідчує його особу, та свідоцтва про народження дитини.


Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Учасники фестивалю «Дзвони Лемківщини» вшанували Героїв АТО та «Небесну сотню»

Понеділок, 03 серпня 2015, 07:46

Міський голова Тернополя Сергій Надал взяв участь у фестивалі «Дзвони Лемківщини», що проходить в місті Монастириська на Тернопільщині. Щорічно на два дні урочище Бичова перетворюється на містечко лемківської культури. У ці дні творчі колективи з різних куточків України та з-за кордону прославляють Лемківщину. Лемки зі всього світу з’їжджаються сюди, щоб запалити ватру, зустрітись, помолитись разом, поспівати пісень, поговорити, помріяти разом про майбутнє і згадати про минуле.

Цього року головною темою зустрічі Лемків є вшанування пам'яті трагічної роковини – 70-ї річниці депортації та новітніх Героїв України. Під час фестивалю відбулося нагородження учасників АТО, а представники влади та громадськості покладанням квітів до пам’ятника Т.Г. Шевченка вшанували загиблих Героїв АТО та «Небесну сотню».

Виступаючи перед багатотисячною публікою на відкритті фестивалю очільник Тернополя Сергій Надал зауважив, що зустріч у товаристві лемків, що прибувають з усіх куточків світу, дає відчуття незнищенності наших святих прадавніх традицій.

«Тернопільська міська рада є у постійному контакті з лемківською громадою. Ми вже давно намітили і з року в рік реалізовуємо програму співпраці - щодо будівництва сакральних пам'яток, їх благоустрою, вшанування пам'яті і розвиток самобутньої лемківської культурної традиції. Хочу побажати всім лемкам та учасникам фестивалю добробуту, радості, натхнення на добрі справи, здоров'я, Божого благословення. Миру вам і добра!», - додав міський голова.

В свою чергу голова всеукраїнського товариства «Лемківщина» Олександр Венгринович подякував очільнику Тернополя за багаторічну співпрацю.

«Я дякую міській раді Тернополя за багаторічну співпрацю. Завдяки спільним зусиллям влади міста та нашого товариства у Тернополі скоро з’явиться церква у якій усі ми зможемо прославляти лемківську культуру», - зауважив Олександр Венгринович. 











 

У дворах тернопільських будинків облаштували ще 7 дитячих майданчики

Неділя, 02 серпня 2015, 06:40

ах уже встановили усі із запланованих майданчиків, а у тернопільських дворах - 13.

«Перші шість дитячих майданчиків у дворах ми встановили ще у червні, тепер же облаштовано ще сім - на вул. Лучаківського, 12, вул. Виговського, 13, вул. Винниченка, 1, вул. В.Великого, 1 та 7, вул. Чубинського, 1 та вул. Коновальця, 20, - розповідає очільник міста. - На інші майданчики оформляється необхідна документація і незабаром вони також будуть встановлені».

Зазначимо, що у місті також триває реконструкція та облаштування спортивних майданчиків на вул. П. Орлика,4,5 та бул. Д.Галицького, 28.

 

У Тернополі – “Спортивні канікули”

Субота, 01 серпня 2015, 09:02

Юних тернополян запрошують на спортивні канікули.
03 серпня на бульварі Д. Галицького на вас чекають веселі ігри та розваги  і, звичайно, подарунки від партнерів.
Початок о 16:00

11787344_1643610332592346_1677722588_n

Джерело: Моя газета

 

Дороги Тернополя очищають від пилу поливальні машини

Субота, 01 серпня 2015, 08:13

Тернопільські дороги у спеку поливають водою. Комунальники кажуть, що роблять це для того, щоб вберегти тернополян від надмірної концентрації пилу, а дороги - від пошкодження. Наразі дороги поливають зранку, а коли температура повітря підвищиться, то поливатимуть у залежності від потреби.

«На дорогах міста працює машина, яка проводить поливання доріг, щоб утримувати їх у належному стані. - розповідає в.о. директора ТОВ «ТерКомуналСервіс» Наталя Тимощук. - Працюємо ми за розробленими графіками, проте коригуємо їх, коли отримуємо інформацію від санепідстанції про підвищення на якійсь з вулиць концентрації пилу».

 

Поради тернополянам, які їдуть на заробітки

П'ятниця, 31 липня 2015, 05:28

Заробітки в Польщі сьогодні можна порівняти з грою в "російську ролетку" -  або ти - пан, або - пропав. Цього року гастарбайтерські терени настільки переповнені заробітчанами, що конкуренція просто зашкалює. Умови та оплата праці, як не дивно, залишають бажати кращого, пише Моя газета.

З роками, у нашому суспільстві склалася думка про те, що в Польщі високий та стабільний дохід, сьогодні це не зовсім так. Негаразди в економіці України та дефіцит робочих місць змушують подаватись на заробітки рекордну кількість людей. У зв’язку з цим оплата праці різко зменшилася.

За декілька років проведених у Польщі, 38-річна тернополянка Ніна Василевич виконувала різні види робіт. З її розмови ми винесли декілька порад, які допоможуть заробітчанам-початківцям і не тільки.

1. Якщо ви вирішили подаватись у заробітчани, візьміть на замітку, що польські працедавці надають перевагу молоді, старшим людям роботу знайти важче.

2. Робота в полі потребує фізичної підготовки. Зазвичай, жителі міст до такої роботи не підготовлені, тому не кожен зможе витримати такі навантаження.

3. Довіряйте, але перевіряйте. Часто наші земляки потрапляють у фінансову пастку відразу по прибуттю на заробітки. Справа у тому, що сьогодні перевізники не лише везуть вас до Польщі, але й домовляються про умови праці. За їх словами, робота є завжди, і завжди - високооплачувана. Припустимо, якщо до Польщі ви потрапляєте «не в сезон», то якщо з робочим місцем вам пощастить, то - лиш з малооплачуваним. Буває, що заробітчани працюють лише за їжу та житло.

4. Протягом роботи за вами слідкує наглядач і може робити зауваження. А в кінці робочого дня, з тих чи інших причин, може знизити оплату за день.

5. Чітко обговорюйте умови праці та житла. Деякі польські пани поселяють заробітчан у перебудований барак чи в кімнату, де проживає по 10 чоловік. Якщо харчування не входить в умови вашого перебування, то, в залежності від домовленості з іншими гастарбайтерами, по графіку, після важкого робочого дня доведеться готувати для усіх.

6. Зверніть увагу, що договір праці написаний польською мовою.

7. По завершенню робочого контракту добиратись додому краще тамтешнім транспортом. Судячи по цінах наших перевізників, польським транспортом ви доїдете значно дешевше.

8. Не погоджуйтесь працювати за мізерні кошти, тим самим ви понижуєте оплату української праці загалом.


Павло Куций

 

Тернопільські волонтери допомогли військовим відстояти придбаного позашляховика

Четвер, 30 липня 2015, 14:00

Логістичний центр допомоги бійцям АТО – це не лише забезпечення армії необхідним та підтримка різноманітних проектів і об’єднань тернополян. Це ще й титанічна робота, постійні форс-мажори, затрати людського ресурсу та часу волонтерів,небайдужих підприємців та спеціалістів для вирішення проблем захисників із транспортними засобами, що безпосередньо виконують надважливі завдання та рятують хлопцям життя у найгарячіших та пекельних точках фронту.

Тернополяни часто можуть бачити у місті транспортні засоби із номерами «Ядро». Це – автомобілі, надані волонтерам підприємцями, для користування у потребах забезпечення АТО, або машини військовослужбовців, які тимчасово перебувають у Тернополі на обслуговуванні та ремонті при сприянні Логістичного центру.

Завдяки активній підтримці автосервісів, станцій технічного обслуговування, магазинів запчастин та підприємців Тернополя, які завжди щиро відгукуються на прохання Логістичного центру і після першого ж дзвінка абсолютно безкоштовно, в любий час дня і ночі, та поза чергою надають всебічну допомогу, у зоні проведення антитерористичної операції нещодавно з’явилося ще два автомобілі із тернопільськими номерами: УАЗ «Ядро 9» та позашляховик HyundaiGalloper«Ядро 11».

Усі запчастини та комплектуючі до цих транспортних засобів волонтерам продавали виключно по закупівельній ціні, або й узагалі надавали безкоштовно. Жодної копійки з грошей, пожертвуванихтернополянами через Логістичний центр, не було потрачено і на діагностику та ремонт. По мінімуму волонтери намагаються витрачати кошти й на пальне для поїздок в зону АТО. Адже в Логістичного центру уже є постійні меценати-патріоти, які безкоштовно заправляють повні баки завантажених допомогою бусів.

Проте насправді дорогими ці машини є по кількості затрачених зусиль, нервів та часу, адже, як виявилося, і серед своїх є «вовки в овечій шкірі». Так, львівські «бізнесмени» продали молодим танкістам з Тернопілля несправного позашляховика!!! Як то кажуть: для кого війна, а для кого – нічого святого, а лиш спосіб збагатитися.

Уже не вперше Логістичний центр допомоги бійцям АТО допомагає першій танковій бригаді, у складі якої є наші земляки. Тому, придбавши «джипа» для потреб бригади на передовій, їдучи зі Львова через Тернопіль, військові попросили нас допомогти із діагностикою. Розібравшись, місцеві автомайстри дійшли висновку: ця машина непридатна для виконання завдань у зоні ризику на сході України. Вони були вражені недобросовісністю бізнесменів, які продали позашляховика із тріснутою рамою, іржою в моторі та радіаторі, із забитим інтеркулером, неробочою турбіною, з відсутньою ходовою, тощо. При цьому добре знаючи, що продають захисникам, перед лицем яких ворог, а за спиною яких спокійний сон мільйонів українців!

Ще ніколи Логістичний центр допомоги бійцям АТО не вів переговори із людьми, для яких війна – це спосіб заробітку. Проте довелося, адже на сході, в небезпеці,джипа якнайшвидше чекали бійці танкової бригади. Без нього вони не мали можливості виїжджати до штабу по провіант чи передачі з дому.

Через місяць дзвінків, поїздок до Львова, намагань підремонтувати позашляховика, перемовин та нервового напруження, тернопільським волонтерам Логістичного центру та активістам ГО ВО «Автомайдан» усе ж вдалося очі-в-очі зустрітися із непорядними продавцями. Було домовлено про обмін на кращий автомобіль, проте не було змоги забрати робочі запчастини із попереднього авто, оскільки всі автосервіси у Львові вже були зачинені.

Сутеніло, йшов дощ, різко похолодало, машина протікала… Допомогло тернополянам у відстоюванні справедливості лише Боже провидіння: навпроти автозаправки де вони вимушено зупинилися, незважаючи на вихідний та святковий день ще працював невеличкий автосервіс. Вислухавши історію тернополян, власник, не вагаючись, запросив волонтерів у майстерню. Там львівські майстри до першої години ночі проводили необхідну діагностикута заміну деталей і запчастин. М’яко кажучи, із двох машин «клепали» одну.

І от ужепідремонтованийHyundaiGalloper«Ядро 11», завантажений допомогою, зібраною щирими тернополянами на складі Логістичного центру допомоги бійцям АТО, був відправлений на схід, допомагати танкістам з першої танкової бригади.

Волонтери Логістичного центру застерігають усіх бажаючих купувати транспортні засоби для потреб військових: добре перевіряйте відгуки про продавців, радьтеся із автоспеціалістами, не спішіть купувати красиві чи дешеві машини. А найкраще – проконсультуйтеся із волонтерами, які як ніхто інший порадять, на що звертати увагу, яка бригада чи батальйон має більшу потребу, де дешевше знайти та як легше доставити автомобіль на передову. Адже за рік титанічної роботи у сфері допомоги армії, волонтерів уже можна кваліфікувати, як досвідчених логістів, які впевнено керують відправками машин та добре знають, наскільки важким є цей процес для доброчинців без досвіду.

 

Скільки ремонтних робіт проведено за тиждень у Тернополі

Четвер, 30 липня 2015, 13:17

Уже четвертий рік поспіль проведення капітальних ремонтів є пріоритетним для діяльності Тернопільської міської ради. Роботи тривають одночасно на багатьох об’єктах: на прибудинкових територіях, міжквартальних проїздах, дорогах, тротуарах, бульварах та скверах та на інших об’єктах благоустрою.

Прибудинкові території:

Продовжуються роботи:

  1. вул. Фабрична, 3
  2. вул. Фабрична, 5
  3. вул. Вишневецького, 3
  4. вул. Київська, 10
  5. вул. Морозенка, 1

Завершені роботи:

  1. вул. Козацька, 7
  2. пр. Злуки, 39
  3. бул. Д.Галицького, 4

Продовжуються роботи з ремонту спортивних майданчиків:

  1. вул. П. Орлика, 4, 5
  2. бул. Д.Галицького, 28

Продовжуються роботи з капітального ремонту міжквартальних проїздів за адресами:

  1. вул. М. Вербицького, 4 – вул. Є. Коновальця
  2. вул. Карпенка, 22а
  3. вул. Морозенка – бул. Д.Вишневецького

Капітальний ремонт тротуарів:

Завершено роботи:

  1. від вул. Б. Лепкого до ДНЗ № 27

 

Розпочато роботи на:

  1. на транспортній розв'язці вул. Генерала М. Тарнавського – В. Симоненка – В. Великого (в районі ринку «Аляска-Тер»).

Капітальний ремонт доріг:

Завершено роботи на:

  1. вул. Текстильній.


Продовжувались роботи на:

  1. вул. Живова,
  2. зливової каналізації по провулку Липовому з відведенням дощових стоків
  3. вул. Танцорова в м. Тернополі (від майдану Героїв Євромайдану до вул. Паращука)
  4. вул. Шпитальній.

Капітальний ремонт об’єктів благоустрою:

Продовжуються роботи:

  1. з капітального ремонту бульвару Дмитра Вишневецького,
  2. реконструкція набережної Тернопільського ставу,
  3. з капітального ремонту бульвару Данила Галицького,
  4. з капітального ремонту містків в парку «Топільче»,
  5. з капітального ремонту зупинки громадського транспорту «ПК Березіль» по вул. Миру,
  6. з капітального ремонту підвищення навколо Хреста в парку ім. Т. Шевченка,
  7. з капітального ремонту бульвару Куліша.

У Тернополі створена інтерактивна карта стану проведення ремонтних робіт у місті (http://mape.te.ua/), де тернополяни та пересічні користувачі Інтернету зможуть побачити, де проводяться у Тернополі ремонтні роботи, скільки коштів із міського бюджету було витрачено на той чи інший об’єкт. Вона допоможе тернополянам слідкувати за термінами проведення ремонтів у місті та проводити громадський контроль якості виконаних робіт.

 

Фестиваль їжі та задоволення “Вуличний Ринок” відбудеться вдруге

Четвер, 30 липня 2015, 11:29

28-30 серпня в рамках святкування днів міста Тернополя відбудеться другий фестиваль їжі та задоволення “Вуличний ринок”. Цього разу фестиваль розтягнеться по території всього парку імені Тараса Шевченка щоб створити комфортніші умови як для учасників так і для відвідувачів, пише сайт Культурно.vyl

— Перший фестиваль, який проходив ще в травні, показав, що в Тернополі є потреба у створені якісної вуличної їжі на заміну яток з біляшами та булочками з картоплею. Гості хотіли спробувати щось нове та хотіли це спробувати і після самого фестивалю у нових закладах чи точках по місту, — розповідає організатор другого фестивалю, ресторатор Сергій Шашурін. — Скажемо чесно, було дуже приємно та неочікувано, що до нас завітала така кількість гостей, та долучились люди готові підтримати ідею зміни гастрономічної ситуації у нашому місті. Надіємось, що вже після цього фестивалю можна буде чекати на появу нових майданчиків де можна буде покуштувати смачні бургери, локшину чи інші витвори вуличної кухні.

Метою нашого фестивалю є підтримка молодих творчих людей, які прагнуть втілити заповітну мрію, показавши свої вміння для тернополян та гостей міста. Тому організатори фестивалю оголошують конкурс на п’ять грантів для молодих людей, які хочуть взяти участь у ньому. Грант від фестивалю дозволяє стати його учасником без сплати внеску. Він надає право людині чи команді пройти навчання та консультацію щодо того, як правильно та креативно підійти до організації своєї торгової точки.

Окрім місцевих кулінарів, учасниками фестивалю будуть “майданчики”, які успішно себе показали на інших гастрономічних фестивалях по території всієї України. Це і є однією з причин збільшення території проведення фестивалю. Також територія збільшується ще й тому, що паралельно на тернопільському ставі буде відбуватись чемпіонат Європи з водомоторного спорту, який в Тернополі проводять вже третій рік поспіль, і учасникам потрібно буде нагодувати вдвічі, а то і втричі більше людей аніж минулого разу.

Зареєструватись учасники можуть за посиланням (до 20 серпня): http://bit.ly/foodternopil Подати заявку на грант фестивалю можна за посиланням (до 10 серпня): http://bit.ly/foodgrant

Посилання в соц. мережах: https://vk.com/street.market.ternopil, https://www.facebook.com/street.market.ternopil

 

Як керувати своїми фінансами

Четвер, 30 липня 2015, 08:33

Нажити багато грошей – хоробрість;зберегти їх – мудрість,а вміло витрачати – мистецтво.

Б. Авербах.

Уміння правильно, раціонально витрачати кошти-особливо цінна якість в умовах фінансової кризи, коли купівельна спроможність населення скорочується, інфляція росте, а курси валют абсолютно непередбачувані. Як сказав Авербах — це мистецтво, проте, за великим бажанням його можна опанувати, адже нічого нездоланого немає.

Оволодіти основними азами управління особистими фінансами навчали учасниць липневого засідання жіночого клубу ”Гармонія”, що у гендерному центрі Тернопільського міськрайонного центру зайнятості.

”Гроші люблять лік. Це правило стосується як великих компаній, так і фінансів окремої людини. Тож правильно керувати особистими доходами й видатками мають не лише бізнесмени, а й пересічні українці- відзначила запрошена на захід Леся Колінець-доцент кафедри ”Міжнародної економіки” Тернопільського національного економічного університету, активний громадський діяч організації ”Об'єднання ”Самопоміч”.

У ході заходу учасницям розповідали як правильно формувати сімейний бютжет, витрачати, заощаджувати та врешті примножувати власні кошти. Активно обговорювали учасниці завдання, поставлене запрошеною гостею. Зокрема, потрібно було раціонально розприділити місячний сімейний бютжет пересічної сім'ї так, щоб вистачило грошей на все необхідне, та ще й залишилася певна сума для скарбнички.

Задля підвищення фінансової грамотності жінок учасницям запропонували скористатися певними правилами:

* Щоб контролювати свої фінанси, необхідно розуміти, звідки та в якому обсязі до нас приходять і куди йдуть наші гроші. Тому, потрібно записувати свої доходи та витрати.

* Заздалегідь планувати витрати та фіксувати їх. Аналізувати категорії витрат, з'ясовувати, що є необхідним та важливим (оплата комунальних послуг, проїзд, поповнення телефону), а від чого можна відмовитися.

* Оптимізація витрат полягає не в тому, щоб бездумно обмежити свої бажання, а в тому, щоб раціонально підходити до придбання товарів і послуг. Складаючи список запланованих покупок (шопінг-листок), необхідно зробити поділ на життєво необхідні речі та ті, без яких можна обійтися. Від останніх відмовляємось,а усе, що залишилося, записуємо у порядку пріоритетності.

* Відмова від шкідливих фінансових звичок: придбання непотрібних у даний час речей, товарів, значної кількості продуктів, які швидко псуються та ін...

* Розрахунок готівкою, а не банківськими картками. Це допоможе відчувати ”фінансові витрати” та збереже кошти у гаманці.

* Правильне інвестування. Гроші потрібно не лише заробляти та раціонально витрачати, а й вкладати так, щоб вони приносили прибутки. Найбільший дохід можна отримати в тому випадку, якщо ваші заощадження не зберігаються вдома в затишному місці, а працюють разом з вами, подвоюючи при цьому ваш прибуток. Поштовхом до такого заробітку може послужити розумне інвестування, наприклад, в нерухомість, власний бізнес, в розвиток стартапів та ін.

Слід пам'ятати, матеріальна сторона в нашому житті має велике значення. Проте, ніколи не потрібно гроші ставити за першоціль, рахувати кожну ”копійку”, шкодувати за витреченою ”гривнею”. Адже тоді зникає відчуття насолоди від самого життя, не відчувається смак перемоги, та непомітною стає краса, яка є навколо нас.

 

Відділ активної підтримки безробітних ТМРЦЗ

І.Лісовська

52-89-30 

 

Калуський льодовий палац відновить роботу в серпні

Четвер, 30 липня 2015, 08:03

Після місячної перерви, викликаної головним чином літніми канікулами в дітей, Калуський льодовий палац знову функціонуватиме в звичному режимі. Минулого понеділка тут розпочали заливати льодовий майданчик для катання на ковзанах.

За словами директора цієї спортивної арени Євгена Геренди, процес облаштування льодового покриття триватиме 4-5 днів, оскільки швидше домогтися ідеального стану катка проблематично. Та й якість штучного льоду, його періодичне очищення за допомогою спеціальної машини мають неабияке значення для надання спортивно-оздоровчих послуг, пов’язаних з масовим катанням на ковзанах, проведенням у льодовому палаці тренувальних занять хокеїстів, фігуристів, різних святкових заходів, спортивних змагань тощо.

"Відновити роботу льодової арени плануємо з 3 серпня, - говорить Геренда. - Саме цього дня за попередньої домовленості з дирекцією Одеської СДЮШОР до Калуша має прибути група юних фігуристів на навчально-тренувальні збори. Одесити і минулого року займалися в Калуші. Фігуристи були задоволені і нашим льодом, і умовами, створеними для тренувальних занять та тимчасового проживання в місті".

Євген Геренда також зазначив, що дещо пізніше очікується приїзд до Калуша на збори юних хокеїстів з Новояворівська Львівської області.


За матеріалами: sport.if.ua
 

Консультуємо про безалкогольне пиво…

Четвер, 30 липня 2015, 06:31

Якщо підприємець торгує продуктами, соками, водами і безалкогольним пивом, потрібно платити акцизний податок за таке пиво?

Податковий кодекс України дає визначення, що пиво – це насичений діоксидом вуглецю пінистий напій, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами. Згідно української класифікації товарів цей напій зазначений у товарній позиції 2203.

В свою чергу, під безалкогольним пивом розуміють насичений діоксидом вуглецю пінистий напій, одержаний під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами з об’ємною часткою спирту не більш як 0,5 відсотка, отриманий шляхом діалізу чи переривання головного бродіння, або виготовлення пивного сусла зі зниженою часткою сухих речовин у початковому суслі. Такий напій уже відноситься до товарної групи за кодом 2202.

Ставки ж акцизного податку встановлено тільки на пиво із солоду, що відноситься до товарної групи 2203.

На товари, що відносяться до товарної групи 2202, ставки податку Податковим кодексом не встановлено і такі товари не віднесено до підакцизних. Тому, акцизного податку за безалкогольне пиво платити не потрібно.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Дворовому футболу дощ не завадить!

Середа, 29 липня 2015, 13:23

Турніри з дворового футболу між мікрорайонами нашого міста продовжуються.

Цього разу змагання відбулося 29 липня на спортивному майданчику по вул. Старий ринок. Участь прийняли 3 команди: збірна мікрорайону «Дружба», команди вулиць Купчинського та Чернівецька.

11822182_1643192849300761_1032736113_o

Дощ не став завадою для молодих футболістів проявити свої вміння та здібності.

За підсумками турніру І місце виборола команда вул. Чернівецька,  друге посіла – збірна з «Дружби», третє – вул.  Купчинського.

11827108_1643192819300764_357582176_o

Усім юним футболістам  були вручені подарунками від постійних партнерів ТМ «Ласунка», яка подарувала спортсменам надувні матраци та ліхтарики, видавництва «Школярик» та інтернет-магазину «Неотек».

Любителі футболу, слідкуйте за нашими оголошеннями, приймайте участь у турнірах, і хороший приплив позитиву ми вам гарантуємо!!!

11806749_1643192852634094_1862165641_o
11807083_1643192862634093_1867226709_o

 

Консультуємо про нюанси єдиного податку

Середа, 29 липня 2015, 06:56

Чи враховуються при розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з підприємцем платником єдиного податку, наймані працівники, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною?

Ні, не враховуються. При розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку - фізичною особою, не враховуються наймані працівники, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами та у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку.

Підприємець продає товари в магазині, що розташований на території ринку. Він може бути платником єдиного податку першої групи?

Ні, не може. Фізична особа – підприємець, яка здійснює роздрібний продаж товарів в магазині, що розташований на території ринку, не може бути платником єдиного податку даної групи. Адже до першої групи платників єдиного податку відносяться фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках чи провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300 000 гривень.

Також зазначимо, що торгове місце – площа, відведена для розміщення необхідного для торгівлі інвентарю (вагів, лотків тощо) та здійснення продажу продукції з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків (у тому числі ручних), у контейнерах, кіосках, палатках. До торгових місць на ринках не належать магазини та об’єкти ресторанного господарства.

Чи враховує підприємець - платник єдиного податку до загальної кількості осіб, що перебувають з ним в трудових відносинах, працівників, яких залучає до виконання робіт по цивільно-правових договорах?

Якщо укладений договір відповідає нормам договору підряду, то фізична особа - підприємець - платник єдиного податку не враховує працівників, яких залучає за таким договорам, до загальної кількості осіб, що перебувають з нею в трудових відносинах.

У разі виникнення запитань щодо чинного законодавства, можна звернутися у Центр обслуговування платників за адресою: Білецька, 1 або за телефонами: 43-46-10 та 43-46-46.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

У Тернополі створили єдину централізовану пральню для усіх медичних закладів міста

Вівторок, 28 липня 2015, 09:04

У міській комунальній лікарні №3 провели капітальний ремонт приміщення пральні, а також закупили спеціальне пральне обладнання. Завдяки цьому кожна із місцевих лікарень у місяць економитиме тисячі гривень.

«Із міського бюджету ми виділи кошти на проведення ремонту технічного приміщення, придбання трьох пральних машинок та іншого необхідного для роботи цього приміщення обладнання, - розповідає міський голова Сергій Надал. - Завдяки цьому у місті створена єдина централізована пральня, яка забезпечуватиме прання речей з усіх лікувально-профілактичних закладів міста»

Раніше кожен із медичних закладів замовляв послуги пральні окремо і вартість їх становила майже 13 грн. за 1 кг, тепер же, після модернізації, вартість прання коштувати майже 8 грн. Таким чином, за рік медичні заклади міста зможуть зекономити майже 300 тисяч гривень.

 

У Тернополі розпочали будівництво нової тролейбусної лінії на масиві «Дружба»

Вівторок, 28 липня 2015, 09:03


Днями розпочалося будівництво нової тролейбусної лінії на масиві «Дружба», яка сполучатиме вулиці Бережанську – Лучаківського – Будного - Тролейбусну. Цього року це буде друга збудована тролейбусна лінія. Першою лінією вулицями Академіка Корольова-Академіка Сахарова – Романа Купчинського нещодавно почав курсувати тролейбус №9.

«На масиві «Дружба» комунальники розпочали будівництво нової тролейбусної лінії, незабаром буде встановлено стовпи, а потім розпочнуться монтажні роботи лінії електропередач, - розповідає міський голова Сергій Надал. - Роботи повинні бути виконані до 1 вересня, щоб уже з осені тернополяни цього масиву могли користуватися тролейбусами».

Нагадаємо, що у Тернополі цього року ще заплановано збудувати тролейбусну лінію у напрямку вулиць Протасевича – О. Довженка – Лесі Українки та розглядається можливість будівництва тролейбусної лінії до вул. Бродівської. Також за останні три роки тролейбусний парк оновився на 22 нових тролейбуси, а восени планується закупити ще чотири транспортні одиниці.

 

У Тернопільській міській лікарні №2 відкрили нове відділення рентгененоендоваскулярної хірургії

Вівторок, 28 липня 2015, 09:03

Днями завершився капітальний ремонт приміщення новоствореного відділення рентгенендоваскуляроної хірургії та інтервенційної кардіології Тернопільської комунальної міської лікарні №2. Кошти на ці роботи, а це майже 220 тисяч гривень, були виділені із міського бюджету.

«Важливість визначається тим, що служба, яка була створена на базі хірургічного відділення лікарні № 2 – єдина в області такого напрямку надання медичної допомоги, - розповідає міський голова Сергій Надал. - У місті була потреба створити таке відділення і ми виділили кошти на проведення ремонтних робіт у приміщенні, а наступним кроком буде придбання додаткового обладнання для проведення операцій».

Зазначимо, що у 2011 році для комунальної лікарні №2 було придбано прилад ангіограф - унікальний апарат для діагностування, лікування і оперування пацієнтів із судинною патологією. Впровадження цієї методики дало змогу вперше за останні 25 років зменшити смертність від гострого інфаркту міокарда серед тернополян приблизно на 5%, тобто врятувати життя майже 40 пацієнтам кожного року.





 

Консультуємо щодо порядку подання „Повідомлення про прийняття працівників на роботу”

Вівторок, 28 липня 2015, 08:56

Чи потрібно подавати повідомлення до податкової інспекції при прийнятті директора?

Так, потрібно. Таким Повідомленням роботодавець інформує податківців про укладення трудового договору з особою, яка приймається на директорську посаду. Крім того, інформація, що міститься в такому Повідомленні, відповідно до постанови КМУ №413 від 17.06.2015 року, вноситься до реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб.

Однак, коли підприємством керуватиме власник (засновник), якщо про це зазначено в статуті підприємства, таке Повідомлення подавати не треба.

Людина працюватиме по цивільно-правовому договору. Чи потрібно по ній подавати повідомлення до інспекції?

Вимога щодо обов’язку роботодавця інформувати податкову інспекцію про прийняття працівника на роботу встановлена ст. 24 Кодексу законів про працю. Цей Кодекс регулює відносини, що виникають у межах трудового договору.

Однак, відносини, що виникають у межах цивільно-правового характеру, регулюються Цивільним кодексом України. Отже, роботодавець не повинен інформувати податківців про укладення цивільно-правових договорів на виконання робіт чи надання послуг, оскільки Кодекс законів про працю не поширюються на такі договірні відносини.

 

У разі виникнення питань щодо податкового законодавства, звертайтесь у Центр обслуговування платників за адресою: Білецька, 1 або за телефонами: 43-46-10 та 43-46-46.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

На Тернопільщині аферисти ошукали перевізника зі Львова

Вівторок, 28 липня 2015, 08:44

Водій зі Львова думав, що їде на Тернопільщину, аби підібрати пасажирів з поламаного автобуса, а втрапив у пастку шахраїв. Зловмисників розшукують тернопільські правоохоронці.

За словами потерпілого, йому зателефонували на мобільний з фірми, що займається пасажирськими перевезеннями, й запропонували підзаробити. Чоловік погодився й вирушив на Тернопілля, де начебто поламався автобус, маршрутом слідування Івано-Франківськ – Київ. За домовленістю він мав забрати пасажирів й доставити їх до столиці.

Вже коли лвів’янин був у дорозі, до нього знову зателфонували. Незнайомець по той бік трубки назвався водієм поламаного автобуса й попросив про послугу – купити дорогою автозапчастину, через яку і стався колапс. Мовляв, він вже про все домовився з продавцем, залишилося лише забрати її. Далі був ще один дзвінок і чергове прохання про послугу - перерахувати на рахунок автомагазину гроші за деталь, а саме 3600 гривень,які доздвонювач пообіцяв одразу повернути. Не підозрюючи нічого лихого, потерпілий виконав прохання незнайомця.

Про те, що втрапив у пастку шахраїв, львів’янин зрозумів після того, як у Микулинцях так і не знайшов потрібного автомагазину. Чоловік поспішив до найближчого банку, аби «заморозити» трансакцію. І таки встиг. Шахраї не встигли зняти кошти з рахунку. Відтак повідомив про випадок правоохоронців.

За даним фактом міліціонери розпочали кримінальне провадження кваліфіковане за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України – шахрайство.

 

Житель тернопільщини потрапив у пастку по виконанню ремонтних робіт

Вівторок, 28 липня 2015, 07:12

За словами 45-річного жителя тернопільського району, маючи не один рік досвіду у сфері ремонтних робіт, така ситуація трапилась з ним вперше. Домовившись із замовником про вартість роботи, в кінцевому результаті не лише не отримав виплати, але й віддав свої гроші, пише Моя газета.

Як розповідає чоловік, вартість ремонту погодили з власником відразу. Отримавши аванс, приступив до праці. Проте, коли половина роботи була виконана, замовник вирішив значно знизити її вартість. На відмову працювати за такі «копійки», житель району почув у відповідь лиш погрози. Тож, не зважаючи на витрачені матеріали й половину виконаної роботи, аванс довелось повернути.

-          Від знайомих чув, що такі непорозуміння з ними траплялися неодноразово. Сам в такій ситуації – вперше. Тому й не знав, як правильно поступити, адже між нами не було укладено ніякого договору. Зазвичай, такі послуги виконуються «на чесне слово», за усною домовленістю. Як захистити себе в такій ситуації порядному працівнику?


З етичних міркувань ім’я та прізвище
потерпілого не вказується

За словами спеціалістів у сфері ремонтних робіт та будівництва, бувають й інші непорозуміння, яких слід остерігатись

Відповідати найманим працівникам доводиться й за майно замовників. Зачасту, виконуючи ремонтні роботи, їм довіряють ключі від приміщення. Тоді ж від працівника вимагають копію паспорта. Буває, що декілька екземплярів ключів мають й інші люди, наприклад, сторож чи сусід. І в разі зникнення будь-якого предмету, - під підозрою усі.

Не менш важлива деталь – інструменти працівника. Зазвичай, при виконанні замовлення, доводиться користуватись досить громіздкими та важкими засобами. Тож, носити їх щодня досить не зручно. В результаті, робітники залишають власні інструменти на те ж «чесне слово» у приміщенні власника.

Бувають випадки, коли замовники з різних причин не повертають інструменти працівнику. І якщо офіційної домовленості про роботу не було, то довести що майно ваше – дуже складно. Адже на кожну деталь потрібно мати документ.

Зрозуміло, що не усі працівники цієї сфери порядні. Але як захистити себе в таких ситуаціях чесній людині? Якими законами потрібно володіти? Який договір можна укласти не маючи ліцензії? Як проводити фінансовий розрахунок? Які документи на інструменти потрібно мати?


Про те, як захисти себе від фінансових пасток розповідає адвокат юридичної компанії "Сила права" Олександр Фльорків:

Насамперед, слід визнати – для того, щоб отримати встановлені законом гарантії дотримання чи захисту власних прав та інтересів п ри здійсненні діяльності по наданню послуг, в тому числі ремонтних, в першу чергу сама діяльність та її організаційно-правова форма мають відповідати закону.

Так, якщо фізична особа надає послуги по ремонту осель, приміщень, інше, на постійній основі, з метою отримання прибутку, та отримує такий прибуток регулярно, така діяльність буде вважатися підприємницькою. Фізична особа в цьому випадку повинна зареєструватися як фізична особа-підприємець в порядку, встановленому ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», обрати відповідну систему оподаткування (загальну або спрощену), та здійснювати таку діяльність з дотриманням вимог чинного законодавства, в тому числі зі сплати податків та зборів.

В разі, якщо надання ремонтних послуг не носить системного характеру, дохід від такої діяльності не є постійним, а навпаки – разовим на протязі календарного року, законом допускається надання таких послуг без реєстрації підприємницької діяльності, за умови декларування такою фізичною особою доходу, отриманого від такої діяльності в річній податковій декларації та сплати усіх податків і зборів із такого доходу.

Construction

Щодо механізмів захисту від недобросовісних замовників, слід врахувати наступне:

Правовідносини, що виникають між замовником послуг/робіт та їх виконавцями виникають з договорів підряду. За   договором   підряду    одна    сторона    (підрядник) зобов'язується  на  свій  ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника),  а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Якщо вести мову про ремонтні послуги (а не будівельні, котрі регулюються окремо), то законом допускається як усна, так і письмові форми договорів підряду. Обов’язкова письмова форма договору підряду вимагається у випадках укладення таких договорів між юридичними особами, між фізичною та юридичною особою, а також якщо договір укладається між фізичними особами на суму, що перевищує у двадцять і більше разів розмір неоподаткованого мінімуму доходів громадян. Тому, враховуючи встановлений на сьогодні розмір неоподаткованого мінімуму доходів громадян – 17 грн., то усі договори підряду, сторонами яких є фізичні особи, на суму, що перевищує 340 гривень, слід укладати в письмовій формі.

Власне, письмова форма договору дозволить чіткіше зафіксувати взаємні права та обов’язки сторін, а також гарантії їх дотримання, відповідальність сторін за порушення умов договору.

Саме договір та встановлені законом, зокрема Цивільним кодексом України, взаємні права та обов’язки сторін, наслідки невиконання сторонами своїх зобов’язань, і є захистом від недобросовісної поведінки учасників цивільних правовідносин, зокрема замовника та/або підрядника.

Для цього, в умовах договору підряду слід вказувати вартість робіт/послуг по ремонту, порядок і строки оплати за договором, можливість збільшення або зменшення вартості, строки виконання робіт та/або певних етапів роботи, умови та порядок здачі-прийняття роботи, відповідальність сторін за невиконання власних зобов’язань за договором. І у разі, якщо сторони за договором не зможуть врегулювати взаємні претензії шляхом переговорів, вони матимуть змогу звернутися за захистом своїх прав до суду.

У відповідності до статті 841 Цивільного кодексу України підрядник   зобов'язаний   вживати усіх   заходів   щодо збереження майна,  переданого йому замовником,  та  відповідає за втрату або пошкодження цього майна.  При цьому, зауважую, таку відповідальність підрядник несе лише за те конкретне майно, котре йому було передане замовником, перелік якого також варто чітко вказати в договорі підряду або в окремому акті приймання-передачі майна (інструментів, матеріалів, інше). Проте підрядник не зобов’язаний нести обов’язки по зберіганню будь-якого іншого майна замовника, котре не було йому передано, але, приміром, залишено замовником на об’єкті, в котрому проводяться ремонтні роботи. Тому, в разі  пред’явлення змовником претензій підряднику щодо пропажі тих чи інших речей, даний конфлікт слід вирішувати із залученням правоохоронних органів.

В разі необхідності зберігати власне майно підрядника в приміщенні замовника на період здійснення ремонтних робіт, умови такого зберігання, права та обов’язки сторін, що пов’язані із зберіганням майна, відповідальність сторін за втрату майна, інше, можна зазначити як в окремому договорі зберігання майна, що укладатиметься між сторонами, та в якому замовник виступатиме як зберігач, а підрядчик – як поклажодавець, або ж елементи такого договору слід вказати в самому договорі підряду.

Варто розуміти, що закріплення правил взаємодії у формі письмового договору дисциплінує сторони, надає сторонам додаткового захисту та механізмів забезпечення дотримання їхніх прав та виконання ними своїх обов’язків.


Олександр Фльорків
юридична компанія "Сила права"
тел. 097-973-27-06, 050-447-50-34

Олена Шевченко


 

Сьогодні на гепатит С тестуватимуть усіх бажаючих демобілізованих військовослужбовців

Вівторок, 28 липня 2015, 07:03

Сьогодні, 28 липня, у приміщенні Тернопільського міського комунального закладу "Центр первинної медико-санітарної допомоги", що знаходиться за адресою - вулиця Купчинського, 14 (4 поверх, зал для конференцій) за підтримки ГО хворих вірусним гепатитом С “Іскра Надії”, КУТОР “Центр здоров’я” та адміністрації "Центру первинної медико-санітарної допомоги" проводитиметься тестування на гепатит С військовослужбовцям, які демобілізовані з території АТО.

Захід, котрий почнеться о 10.00 годині, відбуватиметься в рамках Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами, який щорічно відзначають 28 липня.

Цьогоріч тематичні заходи прив’язані до гасла “Разом проти гепатиту С: знати, тестувати, лікувати”.

“Проведене нещодавно перше пробне тестування на базі Київського військового госпіталю показало, що рівень інфікування військовослужбовців з зони АТО перевищує середні показники по Україні, але лише широка загальноукраїнська кампанія з тестування зможе показати реальну картину поширення цієї небезпечної хвороби та поставити перед керівництвом держави питання про необхідність забезпечення відповідного лікування.

Відтак, запрошуємо всіх демобілізованих бійців ЗСУ, Нацгвардії, територіальних батальйонів, що перебувають на ротації та інших представників добровольчих батальйонів безкоштовно пройти обстеження на вірусний гепатит” – повідомив прес-службу ДОЗ ТОДА член Громадської Ради при департаменті охорони здоров’я, голова громадської організації хворих вірусним гепатитом С “Іскра Надії” Олег Мартинюк.

До відома зацікавлених - за результатами тестування буде проведено брифінг щодо висвітлення того, чи справді нам загрожує загострення епідемії вірусного гепатиту С у зв’язку з бойовими діями; як запобігти інфікуванню і чи готові посадовці Міноборони прийняти виклик епідемії; що робити тим людям, в яких виявлено небезпечну інфекцію; чи є шанс отримати сучасне лікування в Україні. Учасниками будуть представники департаменту охорони здоров’я, спеціалісти інфекційного профілю та ініціатор заходу - голова громадської організації хворих вірусним гепатитом С “Іскра Надії”.

Запрошуються ЗМІ.

Орієнтовний час проведення брифінгу: 14.30 год.

Місце проведення: зал для конференцій (4 поверх) Тернопільського МКЗ "Центр первинної медико-санітарної допомоги".

Довідково:

тел. 067 904 97 50 (Олег Мартинюк)


Прес-служба ДОЗ ТОДА,


 

У Тернополі проводять підготовчі роботи до встановлення екстрим-парку

Понеділок, 27 липня 2015, 08:43

Екстрим-парк для катання на скейтах, роликах у Тернополі буде споруджений до Дня міста на території парку «Топільче». Як розповідає міський голова Сергій Надал, наразі на цьому об’єктів тривають підготовчі роботи.

«На території, де буде екстрим-парк, проводяться підготовчі роботи до облаштування майданчика. У найближчі два-три тижні там комунальники працюватимуть над асфальтним покриттям, - розповідає Сергій Надал. - Сама конструкція виготовляється фахівцями і повинна бути встановлена до Дня міста».



 

Калейдоскоп грудей покажуть у «Бункермуз»

Понеділок, 27 липня 2015, 07:17

31 липня о 19:00 у тернопільській галереї «Бункермуз» розпочнеться відкриття виставки львівського художника Олега Сусленка Project Sisters, пише сайт Культурно.11800890_1231197166906338_145835549_o

«Цей проект про жіночі груди – великі, маленькі, чорношкірі, азіатські, засмаглі, силіконові, високі, низькі, широко та близько розставлені, з темними маленькими сосками і великими й світлими… — і так до безконечності. Я воздаю хвалу матері-прародительниці власниці 6-го розміру, та оплакую те, що залишилось від прекрасного після анорексії», — пояснює митець.

Триватиме виставка до 13 серпня. Вхід вільний.

 

На Тернопільщині через халатність і байдужість медика помер чоловік

Неділя, 26 липня 2015, 14:00

top-photoКpимiнaльнe пpoвaджeння зa фaктoм нeнaлeжнoгo викoнaння пpoфeciйних oбoв’язкiв мeдичним пpaцiвникoм, щo cпpичинилo тяжкi нacлiдки, poзпoчaли cлiдчi Пiдвoлoчиcькoгo paйвiддiлy мiлiцiї.

Фiгypaнт cпpaви – 68-piчний ciмeйний лiкap oднiєї iз ciльcьких aмбyлaтopiй paйoнy.

Як poзпoвiв пepший зacтyпник нaчaльникa Пiдвoлoчиcькoгo paйвiддiлy мiлiцiї Тapac Стeць, мeдик мaє бiльшe copoкa poкiв cтaжy poбoти зa фaхoм. Однaк мeдичнy дoпoмoгy чoлoвiкoвi, який oтpимaв нoжoвe пopaнeння, нe нaдaв нaлeжним чинoм. Внacлiдoк тaких дiй пoтepпiлий пoмep.

Інцидeнт тpaпивcя y тpaвнi. Пoтepпiлий poзпивaв cпиpтнi нaпoї в бyдинкy знaйoмoгo. Рaптoвo мiж ними виник кoнфлiкт. Гocпoдap oceлi cхoпив нiж i вcтpoмив йoгo в нoгy гocтю. Чoлoвiкa винecли нa вyлицю. Свiдки пoдiї викликaли ciльcькoгo фeльдшepa тa caмi пoчaли нaдaвaти дoпoмoгy пopaнeнoмy, який cтiкaв кpoв’ю. Мeдик пpиїхaв, пpoтe пoтepпiлoгo пoвepхнeвo oглянyв тa нe дoпpaвив йoгo дo paйoннoї лiкapнi, a нaвпaки зaлишив хвopoгo бeз нaлeжнoгo мeдичнoгo дoглядy. Як нacлiдoк, чoлoвiк пoмep нa мicцi пoдiї.

Зa дaним фaктoм poзпoчaтo кpимiнaльнe пpoвaджeння зa cтaттeю 140 (чacтинa 1) ККУ. Сaнкцiї cтaттi пepeдбaчaють пoкapaння y виглядi пoзбaвлeння пpaвa oбiймaти пeвнi пocaди чи зaймaтиcя пeвнoю дiяльнicтю нa cтpoк дo п’яти poкiв aбo випpaвнi poбoти нa cтpoк дo двoх poкiв, aбo oбмeжeння вoлi нa cтpoк дo двoх poкiв, aбo пoзбaвлeння вoлi нa тoй caмий cтpoк.

Нa дaний чac пpизнaчeнo пpoвeдeння вiдпoвiднoї eкcпepтизи щoдo пpaвoмipнocтi викoнaння cвoїх пpoфeciйних oбoв’язкiв ciмeйним лiкapeм.

tgn.in.ua

 

День відкритих дверей на Тернопільському радіозаводі «Оріон»

Субота, 25 липня 2015, 08:39

За ініціативи Тернопільського міськрайонного центру зайнятості у ПАТ «Тернопільський радіозавод «Оріон» відбувся День відкритих дверей на виробництві за участю першого заступника директора обласного центру зайнятості Олександри Островської, директора Тернопільського міськрайонного центру зайнятості Анатолія Куриляка, представника облпрофради Василя Когута, виконавчого директора організації роботодавців Тернопільської області Валерія Смирнова, безробітних та журналістів обласного державного телебачення (ТТБ).

Під час заходу відбулись: презентація підприємства, екскурсія цехами виробництва, співбесіди представників «Оріону» з шукачами роботи.

Учасники заходу дізналися про те, що основною спеціалізацією підприємства є виробництво засобів радіозв’язку (радіостанцій та радіоретрансляторів) для військових, залізничного транспорту, спеціальних служб, налагоджено виробництво лампочок; присутні дізналися про графік роботи, соціальне забезпечення, професійний склад працівників, можливості професійного навчання як на заводі, так і у спеціалізованих навчальних,

закладах та центрах професійно-технічної освіти ДСЗУ; ознайомились із переліком вантних посад та вільних робочих місць, вимогами до майбутніх працівників, умовами праці та її оплати.

Відвідувачі заводу у цей день побачили експозицію виробів підприємства, пройшли цехами, де виготовляють електронні плати, шлеми для танкістів, лампочки загального вжитку та іншу продукцію.

- ПАТ ТРЗ «Оріон» зареєстроване у Державній службі експортного контролю України як суб’єкт зовнішньоекономічної діяльності і має право самостійного продажу військової техніки власного виробництва. На даний час укладені контракти на постачання продукції в Індію, Єгипет, Китай, Білорусію. У зв’язку з політичними обставинами на Сході України збільшились обсяги замовлень і від Міністерства оборони України, - зазначив директор з питань економіки та управління заводу Володимир Костецький.

Директор міськрайонного центру зайнятості Анатолій Куриляк поінформував присутніх про те, що на підприємство лише з початку цього року вже працевлаштовано 39 осіб з числа безробітних.

 

У неділю - свято!

Субота, 25 липня 2015, 08:35

Щиро вітаю вас з професійним святом. Дана сфера діяльності є, мабуть, найпоширенішою серед усіх видів економічної діяльності і покликана задовольняти повсякденні потреби найрізноманітніших верств населення. Це, також, важливий сегмент у наповненні бюджетів усіх рівнів. Завдяки вашій праці урізноманітнюється та розширюється споживчий ринок, підвищується якість товарів. За останні роки мережа торгівлі та громадського харчування в місті та населених пунктах Тернопільського району стала сучаснішою і ближчою до потреб людей, поліпшилася культура обслуговування.

Тож, бажаю усім вам міцного здоров’я і благополуччя, удачі та нових професійних здобутків.

 

З повагою, начальник Тернопільської ОДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області Петро Якимчук

 

У Тернополі започатковують марафон “Я – українець, я – патріот”

П'ятниця, 24 липня 2015, 12:25

Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення ініціює патріотичний марафон «Я – українець, я – патріот», пише Моя газета

Запрошуємо усіх до участі в майстер-класах по виготовленню паперових квітів! Вкладіть свою щиру душу у вироби, створені власноруч, а 24 серпня квіти будуть виставлені на Театральному майдані на благодійному ярмарку, кошти від продажу яких будуть передані  на потреби  наших героїв-захисників.

Хай добрі наміри перетворяться в добрі справи!

11778932_1455024414798723_1428454016_o

 

Поскаржитись на нахабних водії можна по інтернету

П'ятниця, 24 липня 2015, 09:45

Поскаржитись на нахабних водії можна по інтернету
Нахабне паркування у Тернополі, особливо на пішохідних переходах та зелених зонах – вічна проблема.

Відтак у файному місті створили сервіс BadParking — спеціально для скарг на паркування. Сервіс BadParking.in.ua призначено для створення скарг до Державної автомобільної інспекції України на дії водіїв автомобілів, які, на думку користувача сервісу, порушують Правила дорожнього руху, зокрема, у частині зупинки/стоянки транспортних засобів.

Для подання скарги необхідно сфотографувати автівку, заповнити форму та надіслати скаргу. Також автори проекту просять тернополян при заповненні форми вказувати власні контактні дані: прізвище, ім'я, по батькові, адресу для листування та телефон.

«ДАІ не розглядатиме скаргу, подану анонімно, тому Ваші П.І.Б. є обов'язковими. Адреса для листування потрібна для отримання відповіді від інспектора ДАІ, який розглядатиме Вашу скаргу, а телефон може бути використаний інспектором для уточнення у Вас деталей справи», - кажуть автори проекту.

Варто додати, що створенням сервісу BadParking задоволені не всі тернополяни. Одні підтримують таку ініціативу, інші ж кажуть, що проблему «нахабного» паркування треба розглядати масштабніше. Мовляв, оскільки у місті мало місць для паркування, водії змушені паркуватись у недозволених місцях.

«Я водій і не проти, щоб такий сервіс існував, але тоді давайте ще створимо сервіс «Де припаркуватись у Тернополі?» Місцева влада так продає і роздає землю, що на парковки місць немає. Якщо вже скаржитись - то першою потрібно карати владу, яка дає дозволи на бізнес без урахування паркувальних місць. Бо згідно правил дорожнього руху водії також мають право на належні умови для руху і паркування», - пише пан Віталій у спільноті «Від Тернополя до Тернополя».

Фото: badparking.in.ua

Джерело Тернополяни

 

Відмінено касові апарати!

П'ятниця, 24 липня 2015, 06:49

Бізнесу з доходом до 1 мільйона гривень дозволено працювати без РРО: закон опубліковано.

З 23 липня 2015 року набрав чинності Закон України від 1 липня 2015 року № 569-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій»

Згідно зі змінами, реєстратори розрахункових операцій (далі РРО) дозволено не застосовувати платникам єдиного податку:

* першої групи;

* другої та третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, в яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1 мільйон гривень. У разі перевищення доходу застосування РРО є обов’язковим і розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах дії свідоцтва платника єдиного податку.


Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Дворовий футбол рулить!

Четвер, 23 липня 2015, 13:13

Усім відомо, щогра у футбол,як і будь-який активний вид спорту, сприяєзміцненню фізичного, психічного, духовного та соціального здоров’я, розвитку основних фізичних якостей та рухових здібностей у підростаючого покоління. Такий спосіб оздоровлення для дітей не тільки корисний, а й цікавий, якщо організовувати  турніри з дворового футболу між мікрорайонами або вулицями міста, пише Моя газета

11752107_1454307841537047_1733063047_o

Таке завдання взяли на себе працівники Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення. 21 липня вже вдруге  було проведено турнір на спортивному майданчику по вул. Вербицького, 6 між  трьома  командами :«БАМ» з мікрорайону«Сонячний» , «Нива-2» з «Канади» та  приємною несподіванкою стала участь команди «Чернівецька» відповідно з вул. Чернівецької, яка відгукнулась на оголошення в соцмережах.

Турнір вдався на славу, діти та підлітки нашого міста показали чудову фізичну підготовку, безкомпромісність у веденні боротьби, толерантне ставлення до супротивників. У напружених змаганнях перше місцевиборола команда”БАМ”, друге посіла –«Чернівецька»,третє – «Нива-2».

Усім юним футболістам  були вручені подарунками від постійних партнерів ТМ «Рудь» та ТМ «ТерА».

На таких турнірах наші діти готуютьсявиступати не тількиза честь своєї вулиці, мікрорайону, але й захищати честь м. Тернополя на змаганняхвищогорівня.

Любителі футболу, слідкуйте за нашими оголошеннями, приймайте участь у турнірах,і хороший приплив позитиву ми вам гарантуємо!!!

 

Благодійний велопробіг «Захід – Схід»

Четвер, 23 липня 2015, 13:00

16 липня почався велопробіг через всю Україну із Заходу на Схід. Ми плануємо показати всю красу нашої Батьківщини, символічно з’єднавши Схід із Заходом, пише Моя газета

Кожен день будемо проїжджати приблизно 50 км, багато фотографувати і зустрічатися з різними цікавими людьми.

Плануємо проводити патріотичне виховання молоді та на власному прикладі пропагувати здоровий та активний образ життя.

Приєднатися до велопробігу може кожен, хто бажає, як на весь маршрут, так і на будь-який зручний для нього відрізок. Кількість учасників пробігу не обмежується, а для людей з обмеженими можливостями навіть запропонуємо спеціальні трьох- та чотирьохколесні велосипеди.

А також будемо привертати увагу громадськості до інвалідів, ветеранів, сиріт… та всіляко їм допомагати.

Маршрут через Тернопільську область:

Благодійнийвелопробіг “Захід-Схід” (Тернопільська область)

Маршрут

Маршрут пробігу: Чоп – Ужгород – Мукачеве – Свалява – Воловець – Синевир – Вишків – Долина – Івано-Франківськ – Бучач – Тернопіль – Волочиськ – Хмельницький – Летичів – Літин – Вінниця – Немрів – Гайсин – Умань – Звенигородка – Шпола – Черкаси – Чигирин – Кременчук – Бутенки – Полтава – Чутове – Люботин – Харків – Чугуїв – Шевченкове – Куп’янськ – Сватове – Старобільськ – Біловодськ – Мелове.

Нитка проїзду

A – заїзд організаторів благодійного велопробігу “Захід-Схід” з с. Нижнів Івано-Франківської області. Зустріч на території Тернопільської області:

B – м. Монастириськ

G – м. Бучач (проїздом)

D – с. Язловець

E – с. Скоморохи

F – с. Зарваниця

G – с. Бурканів

А -с. Дружба

В – вул. Микулинецька

I – м. Тернопіль

F – м. Волочиськ

 

У Тернополі - семінар для учасників АТО

Четвер, 23 липня 2015, 07:52

У Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості відбувся семінар для військовослужбовців та демобілізованих учасників АТО, на який також були запрошені представники ГО «Об’єднання «Самопоміч» та ТОВ «Максима-Т».

Заступник начальника відділу активної підтримки безробітних МРЦЗ Галина Приступа ознайомила учасників заходу зі спектром послуг служби зайнятості; розповіла про допомогу в пошуку роботи та джерел вакансій, написання резюме, організацію співбесід з роботодавцями; поінформувала про можливості отримати профдіагностичні консультації та психологічну підтримку, взяти участь у семінарах, ярмарках вакансій, зустрічах з роботодавцями, проходження професійної підготовки або перепідготовки, підвищення кваліфікації, про сприяння у відкритті власної справи, участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру.


Представник ГО «Об’єднання «Самопоміч» Віталій Фидрин розповів демобілізованим чоловікам про надання їм безкоштовної правової допомоги та зазначив, що новим напрямком діяльності організації є сприяння у направленні на безкоштовне навчання осіб зі статусом учасника бойових дій у Литовську республіку. «Ми зацікавлені у прийнятті на роботу демобілізованих учасників АТО на посади: охоронник, електромеханік з ліфтів, інженер-електроннік, електромонтер охоронно-пожежної частини. Пропонуємо постійну роботу зі стабільним доходом», - наголосив представник ТОВ «Максима-Т» Василь Чуйко.


Усі учасники семінару отримали інформаційні пам’ятки з практичними порадами з питань професійної, соціальної, медичної та психологічної допомоги.
Загалом у заході взяли участь 11 демобілізованих учасників АТО.


 

Понад 7 тисяч тернопільських сімей отримали субсидії

Середа, 22 липня 2015, 09:45

З травня 2015 року працівниками управління соціальної політики Тернопільської міської ради прийнято 10685 заяв від тернопільських сімей на призначення житлових субсидій та ще 6350 сім`ї одержували субсидії раніше.

Станом на 17 липня субсидії призначено 7383 сім’ям, що становить 43,3 відсотки. Також профільне управління продовжує роботу щодо обміну інформацією із підприємствами-надавачами житлово-комунальних послуг та створення, на основі нової програми, єдину базу даних усіх, хто одержує субсидії у місті.

«За нашими підрахунками, більше 70% тернопільських сімей,а це майже 48 тисяч сімей, у зв’язку зі збільшенням на державному рівні тарифів на комунальні послуги, можуть звернутися, щоб отримати субсидії, - каже міський голова Сергій Надал. - Прошу усіх тернополян ще раз перевірити свої доходи та скористатися можливістю отримати житлову субсидію».

 

У лікувальних закладах Тернополя надають медичну допомогу бійцям АТО

Середа, 22 липня 2015, 09:42

Більше 130 учасникам АТО у Тернополі за перше півріччя 2015 року було надано медичну допомогу. Про це під час прес-конференції повідомив начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради Ростислав Левчук.

«Цього року міська рада виділила 360 тис. грн. для забезпечення безоплатного обстеження та лікування учасників АТО. За перші півроку до нас звернулося 134 бійці, серед яких 22-ом було надано хірургічну допомогу, 31 - терапевтичну, 41 - стоматологічну, послуги медичної реабілітації - 6 та іншу медичну допомогу – 34 учасникам АТО», - каже Ростислав Левчук.

Начальник відділу охорони здоров’я також розповів про позабюджетні кошти, які поступають від благодійного фонду. Зокрема, у 2014 році таких коштів для функціонування лікувально-профілактичних закладів міста було майже 9 мільйонів гривень. Їх витрачали, у першу чергу, на придбання медикаментів та медичного обладнання.

«Кошти, які поступають від благодійного фонду, використовуються для придбання медикаментів та перев’язувального матеріалу для надання невідкладної допомоги, придбання реактивів та розхідних матеріалів для лабораторій та дрібного медінструментарію, - додає Ростислав Левчук. - Окрім того, вперше за багато років за рахунок коштів міського бюджету було придбано два флюорографи, два УЗД апарати для дитячої лікарні та лікарні швидкої допомоги, ендоскоп, центрифуги, пральну машинку для лікарні №3, комп’ютери, стоматологічні установки і т.д.»

Також цього року провели капітальний ремонт даху у лікарні швидкої допомоги та ремонт інфекційного корпусу; у лікарні №2 - ремонт системи електропостачання, під’їзних шляхів; у лікарні №3 - ремонт даху котельні, пральні, системи теплопостачання; у дитячій лікарні - відремонтували інфекційне відділення, дезкамери, флюорографічного кабінету; у ТМКЗ «ЦПМСД» - ремонт даху по вул. Острозького,6; у дитячій стоматологічній поліклініці - капітальний ремонт приміщень. Також виділено кошти на реконструкцію амбулаторії по просп. С.Бандери, 72 та реконструкцію терапевтичного корпусу міської комунальної лікарні №3.

 

Тернополяни питають про те, як працюють підприємства та чи сплачуються податки до бюджету

Вівторок, 21 липня 2015, 06:56

Державною податковою інспекцією в Тернопільській об’єднаній ДПІ значна увага приділяється забезпеченню доступу до публічної інформації. Правові засади доступу до публічної інформації визначені Законом України від 13.01.2011 року №2939-VI «Про доступ до публічної інформації».

До Тернопільської об’єднаної ДПІ за пів року надійшло 16 запитів на отримання публічної інформації. Цікавились діяльністю підприємств, станом надходження податків до бюджету, а також нарахованими та сплаченими сумами. Відповіді на запити було надано своєчасно та з дотриманням вимог статті 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» (не пізніше п’яти робочих днів).

У разі якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, розпорядник інформації може продовжити строк розгляду запиту до 20 робочих днів з обґрунтуванням такого продовження. Про продовження строку розпорядник інформації повідомляє запитувача в письмовій формі не пізніше п'яти робочих днів з дня отримання запиту.

Запит на інформацію може бути індивідуальним або колективним. Запити можуть подаватися в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою) на вибір запитувача.

Нагадуємо, що реалізація права на доступ до публічної інформації в Україні набуває все більшої суспільної важливості. Адже, відкритість та доступність публічної інформації є свідченням прозорої роботи органів державної влади, а отже і зростання довіри до неї громадян.

Шановні платники податків! Тернопільська об’єднана ДПІ запевняє, що кожен поданий Вами запит розглядається уважно та ретельно.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Як тернополянин подався у львівські поліцейські

Понеділок, 20 липня 2015, 07:50

4 липня у Києві розпочала працювати нова патрульна служба. Столиця стала першим містом в Україні, де ДАІ та ППС замінили на поліцейських. І вже з перших днів нові правоохоронці захопили серця тисяч користувачів соцмереж, які масово робили селфі з копами та писали про свої враження від поліції, пише Моя газета

1 (2)
Однак сподобалася нова поліція не лише пересічним українцям. Політики, особливо місцеві, також не проти бачити нових охоронців порядку у своїх містах. Ось і голова Тернопільської ОДА Степан Барна просить пришвидшити процес реформування відомства МВС на Тернопільщині.

«Сьогодні, поспілкувавшись із народними депутатами України від Тернопільщини та радником міністра МВС України Михайлом Апостолом, направили листа щодо необхідності прискорити впровадження програми підготовки патрульно-постової служби в Тернопільській області у 2015 році. Зміни мають бути не лише косметичні а й системні, особливо коли вони стосуються правоохоронної системи», – зазначив Степан Барна.

Але одного лишень бажання голови ОДА – замало. Адже на створення нової поліції в тому чи іншому обласному центрі потрібні гроші. І гроші немалі. Цьогоріч відповідні кошти є лишень для кількох міст: Львова, Одеси, Харкова, Луцька, Миколаєва і Хмельницького. Мало того, як заявила перший заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе, з 15 липня почався додатковий набір у Львові, Одесі і Харкові. А це означає, що на ці міста підуть понадпланові витрати. То звідки ж взяти гроші ще й для Тернополя?

Але автора цих рядків зовсім не знітила «поліцейська безперспективність» Тернополя. Тож я вирішив спробувати себе в якості кандидата на патрульного поліції в сусідньому Львові, щоб згодом розповісти тернополянам, як усе відбувається.

У місті Лева прийом заявок від кандидатів на навчання у нову патрульну службу розпочався ще 20 квітня.

За умовами МВС, претендентом може стати кожен, кому від 21 до 35 років, без судимостей, з повною середньою чи вищою освітою, фізичним і моральним здоров’ям. Для цього на сайті міністерства (за цією адресою – http://91.227.69.67/form/form.php) потрібно заповнити стандартну анкету: ПІБ, паспортні дані, освіта. До всього потрібно вказати наявність водійських прав і відповісти на запитання «Чи працювали ви і ваші близькі родичі в МВС, на якій посаді і чому звільнилися?».

Тож я заповнив анкету і через декілька днів отримав листа від МВС із запрошенням на перший етап відбору – тестування загальних навичок.

�� ��������� ��� ��� �� ���, 27 � 2015 ��� ��������� ��� ��� ����17 ���. �������� POOL / ���

Тестування загальних навичок

– Дякуємо за виявлене бажання стати частиною команди Патрульної служби м. Львів!
Ми раді запросити Вас на перший етап відбору – тестування загальних навичок. Це комп’ютерне тестування на вміння логічно мислити.
Для проходження тестування просимо з’явитися 2015-05-25 10:30:00 за адресою: м. Львів, вул Кривоноса, 1 – Львівський державний університет внутрішніх справ.
Тестування триватиме орієнтовно півтори години.
Звертаємо Вашу увагу, що для допуску до тестування при собі необхідно мати паспорт
, – йшлося у повідомленні, яке я отримав на свою електронну скриньку.

Також нагадали, що відбір кандидатів передбачає проходження медичної комісії, здачу нормативів фізичної підготовки, психологічний тест і співбесіду.

О 10:00 біля дверей вказаного університету вже з десяток таких, як я. В основному хлопці, є кілька дівчат. Вік – 25-30 років. Нинішніх даішників серед нас немає. У міністерстві кажуть, що подалося на перездачу не так багато, але проходитимуть тест з усіма. Ті, хто подаються, здебільшого безробітні.

О 10:15 нас запускають на територію, де перевіряють паспортні дані. Пізніше 8 осіб, серед яких я і троє дівчат, ведуть в одну з аудиторій.

Аудиторія – це звичайний комп’ютерний клас, в якому сидить помічник-консультант.

Вона ще раз перевіряє паспортні дані кожного кандидата, потім дає логін і пароль для входження на сайт із тестом.

– Сумки, рюкзаки під стіл. Телефони на стіл. Не переживайте. Це буде щось на зразок IQ-тесту. Почнемо о 10:30.

Тест на логічне мислення й увагу. Дається 60 запитань, поділених на чотири блоки: логічний, математичний, аналогічний і вербальний. Правильна відповідь – 1 бал.

Всіх запитань я, звичайно, не запам’ятав, але деякі із них досі в голові кружляють. Ось, наприклад:

– У класі дівчаток у 2 рази більше, ніж хлопчиків. Яка кількість дітей в класі не можлива? (і перелічені варіанти).

– Дві команди будівельників будують стіни, довжиною 30 м (дві стіни разом) і 2 м висотою кожна. На будування одного квадратного метра використовують 800 цеглин. Скільки знадобиться цеглин, аби побудувати усі стіни?

– Дівчинка займається три рази в тиждень англійською і п’ять разів плаванням. Англійською вона займається по 2 год кожне заняття. На англійську і плавання дівчинка витрачає рівну кількість часу на тиждень. Скільки часу триває заняття із плавання?

– Йшли три дівчинки: Марійка, Олена, Надя. Хтось із них отримав в школі 3, хтось – 4, інша – 5. Дівчинка, яка йшла першою справа отримала трійку, дівчинка зліва від Олени отримала четвірку, а дівчинка справа від Наді отримала п’ятірку. Запитання: хто яку оцінку одержав?

– Вставити слово в рядок: Франція, Італія, Німеччина, ……, Рим, Париж.

– Продовжити рядок: рука, нога, кінцівки, серце, печінка,….. І варіанти відповідей: а) внутрішні органи, б) життєво важливі органи, в) мозок.

 

Через 50 хвилин перший кандидат звітує про виконання. Результат має одразу. Його назагал не оголошують. Із виразу обличчя хлопця розумію, що результат «не дуже».

Потім дівчина біля мене завершує. 41 – підглянув я. 41 із 60. Непогано.

Тепер моя черга. Результат – 43 бали.

Я результатом не дуже задоволений, бо, думаю, міг би і краще відповісти, але нічого вже не поробиш – тест можна здати лише один раз.

При дверях університету вже чекають люди з наступної групи. Бажаю їм удачі і їду додому в надії на отримання запрошення на наступний етап.

Довго чекати не довелося. Уже через три дні на мою електронну скриньку прийшло запрошення на ВЛК.

5 (1)

Тест №2 – військово-лікарська комісія

Зміст листа з запрошенням доволі детальний:

Шановний ……..,
Вітаємо Вас із успішним проходженням Тестування загальних навичок!
Запрошуємо Вас пройти військово-лікарську комісію (ВЛК):
2015-06-05 13:00:00 у лікарні ГУМВС України у Львівській області за адресою: м. Львів, вул. Замарстинівська, 233.
При собі обов’язково мати такі документи:
1. Паспорт.
2. Витяг із медичної документації за місцем проживання за останні 5 років, завірений печаткою медичної установи.
3. Для чоловіків – військовий квиток.
Проходження ВЛК передбачає такі обстеження: аналізи крові та сечі, електрокардіограма, рентген (у випадку відсутності готових результатів рентген обстеження за останній рік), огляд лікарями-спеціалістами.
В разі наявності та для прискорення процесу проходження ВЛК, Ви можете принести з собою та надати наступне:
• Результати флюорографії, зробленої за останній рік
• Електрокардіограма з висновками, зроблена протягом останнього місяця
• Результати Загального аналізу сечі, зробленого протягом останнього місяця
• Результати Загального аналізу крові, зробленого протягом останнього місяця
• Результати Аналізу крові на цукор, зробленого протягом останнього місяця
• Результати Аналізу крові на RW, зробленого протягом останнього місяця.

 

Я, наївний, думав, що згадана поліклініка має бути ледь не у центрі Львова (це ж МВС!), а виявилося, що вулиця Замарстинівська – це там, де «чорт каже «надобраніч» – на околиці міста. І їхати туди громадським транспортом – не менше години. Звісно, можна було б взяти таксі, та коли я почув ціну проїзду – 83 гривні (!) – зрозумів, що за ці гроші простіше вернутися до Тернополя і ще тричі об’їхати наше місто навколо.

З горем пополам таки добрався до поліклініки. І вже від побаченого там зрозумів, наскільки правильно вчинив, коли завчасно поздавав у Тернополі всі перераховані у запрошенні аналізи. Бо зважаючи на ту кількість людей, яку зустрів у львівській поліклініці, і на той «швидкий темп» проходження кожним із них медичних спеціалістів, зрозумів, що якби ще мені довелося тут, на місці, здавати всі аналізи, то я б застряг у місті Лева надовго. Хоча в реєстратурі мене відразу попередили, що навіть з готовими аналізами за день можу і не впоратися.

– Не жалійтеся. Ми робимо все, що можемо. Норма пропуску ВЛК – 30 осіб за день у мирний час і 60 у військовий. А вас тільки сьогодні є 170. Тож заспокойтеся і майте терпіння. Нам теж нелегко.

Не знаю, чи то я такий «везунчик», а чи з якоїсь іншої причини, але пізніше дізнався, що того дня на підмогу львівським лікарям приїхала медична комісія з Тернополя. Можливо, саме завдяки цьому мені вдалося пройти ВЛК того ж дня, бо від збільшення кількості лікарів збільшилася й кількість відповідних кабінетів для огляду. І це, повірте, нечувана рідкість – пройти ВЛК зо один день, тому що після мене – о 20-й годині (!) – залишалося ще 15 чоловік, які не встигли пройти комісію. Залишенці такому стану речей обурилися: дехто немісцевий, а дехто відпрошувався з роботи, але ніхто й нічим їм не міг зарадити – лікарі також не залізні і працювати з восьмої до восьмої – це вже подвиг.

Але як усе виглядало?

Спершу при вході у тебе перевіряють паспортні дані, військовий квиток (для хлопців) і наявність витягу з медичної документації за місцем проживання за останні 5 років. Далі ідеш в реєстратуру, де отримуєш відповідну форму для проходження огляду. Свої візи там мають вписати хірург, невропатолог, дерматолог, терапевт, отоларинголог, стоматолог та офтальмолог. Ну і, звісно, бажано мати з собою результати аналізів, інакше доведеться тут же все проходити й здавати.

– Іди спочатку до стоматолога – то найпростіший тут лікар. Відкрив рот, вона заглянула, далі розписалася в твоїй карточці – і ти вільний! – радить мені хлопець, що стоїть поряд. Каже, що проходить комісію вже третій день. Терапевт скерував до кардіолога, а той на додаткові обстеження. Сьогодні планує тріумфувати.

Серед хлопців чую, що найчастіше «відсіюють» через зір, серце і… плоскостопість.

Оскільки зі здоров’ям у мене завжди все було добре, я не особливо переживав за результат. Побоювання викликав лише сам процес і ті черги, які юрбилися біля кожного кабінету. Пригадую, що в кабінет до хірурга навіть вівся спеціальний запис і станом на 11 годину я був там під номером 110 зі 170! Ще досі дивуюся, як я встиг потрапити до нього о 19.30 – рівно за півгодини до завершення роботи ВЛК. Але навіть там все завершилося добре: хірург спершу довго й ретельно мене оглядав, але не виявивши ніяких відхилень, запитав про мою професію. Дізнавшись, що я – тернопільський журналіст, з посмішкою на обличчі гепнув мені штамп і побажав успіхів.

 

Третій тест – перевірка рівня фізичної підготовленості

13 червня, коли я вже перестав сподіватися, а дехто з претендентів уже пройшов всі три етапи, мене запросили на перевірку рівня фізичної підготовленості. Через 8 днів після другого тесту.

 

Запрошуємо Вас на наступний етап відбору – Перевірку рівня фізичної підготовленості.
Для визначення рівня фізичної підготовленості просимо з’явитися 17 червня 2015 року о 10:30 за адресою: м. Львів, вул. Янева, 10. Спортивний легкоатлетичний комплекс «Динамо».
При собі обов’язково необхідно мати:
• паспорт
Вам буде запропоновано виконати такі вправи:
• Біг на коротку дистанцію (100 метрів)
• Біг на середню дистанцію (1000 метрів)
• Підтягування.
Всі вправи виконуються на вулиці.
Перевірка триватиме орієнтовно одну годину.
Будь ласка, розраховуйте свій час, одягніться відповідно та беріть з собою питну воду.
У разі несприятливих погодних умов (температура повітря в день проведення тестування -10°С та нижче АБО +30 та вище та/або наявність сильних опадів), перевірка проводитися не буде.
Для уточнення інформації стосовно проведення перевірки за несприятливих погодних умов, просимо звертатися на «Гарячу лінію» (032) 258 62 22.
Будь ласка, врахуйте, що ми не маємо можливості переносити дату та час тестування, а також не зможемо допустити Вас до проходження тесту в разі запізнення або відсутності будь-якого з вказаних вище документів.

У разі неможливості з будь-яких причин продовжувати участь у конкурсі, будь ласка, надішліть фразу «не підтверджую» у відповідь на цей електронний лист.

 

17 червня, стадіон «Динамо». На бігових доріжках зібралося чимало кандидатів. Всі такі різні і водночас типові: атлети і пузані, високі і приземкуваті. Хоча переважно звичайні на вигляд хлопці з сіл, обласних і районних центрів. Дівчата здавали нормативи окремо. В інший день.

Хлопці ж юрбилися біля таблички з нормативами й одразу оцінювали свої шанси. Переважно скептично.

– Ох, та я останній раз у школі підтягувався!

– Та я кілометр можу і не пробігти!

– Пацани, а реально за 13 з половиною секунд пробігти сто метрів?

Погода по-справжньому літня: надворі спека +25. Підтягнутися за таких погодних умов ще не проблема, а от біг…

Нас ділять на кілька груп. Перевіряють паспорти і довідки 086(о) (ці довідки мусять мати ті кандидати, яких ще не запрошували на ВЛК). Чоловік у цивільному проводить інструктаж.

Далі на розігрів дають три хвилини і – на перекладину.

Щодо мене, то я нітрохи не термінатор. Хоч і ходив колись у спортивні зали, але якихось особливих успіхів за собою в цьому не помічав. Ще люблю грати у футбол. Іноді – поїздити на велосипеді. Ось і вся моя підготовка. Ну принаймні за підтягування я був спокійний, тож і виконав необхідну норму. Хоча вимоги до виконання вправи доволі серйозні: не можна борсатися на перекладині, робити ривок, підіймати ноги. Мені під силу лиш п’ять разів. Соромно, проте я на рівні з основною масою. На «трієчку».

Далі – біг. Біжать одразу четверо на доріжці. Ми ще не встигли стати на старт, як уже дали команду «Руш!». Сто метрів пробігаю за 15,3 секунди – «нізачот», на трійку треба хоча б 15,0. На «5» цей норматив складають одиниці.

Усюди стоять люди з відеокамерами і фільмують процес на випадок, якби комусь із кандидатів захотілося згодом оскаржити свій результат.

У цей час деякі групи вже складають біг на кілометр. Вже на другому колі хтось відстає на чверть, хтось іде пішки. Останнім біжить хлопець із надмірною вагою. Гучно і важко дихає, проте не сходить з дистанції. Наша група розминається.

Одразу зі старту я вирішив «рвонути» і тільки згодом зрозумів, наскільки хибним було це рішення. Бо бігти з усіх сил у 25-градусну спеку цілий кілометр – це на грані самогубства. Вже перед самим фінішем мені здалося, що ще якась мить і я виплюну легені. У підсумку мій результат – 4,15 хв. – «трійка».

Не знаю, як можна було повкладатись у ці норми. Пробіг погано, підтягування часто не зараховували. Навряд чи пройду далі…

Однак «не пройшло і півроку», як отримую нового листа від МВС.

3 (2)

Психологічне тестування

Ми раді запросити Вас на психологічне тестування кандидатів до Патрульної служби.
Психологічне тестування проводиться у формі комп’ютерного тесту та складається з питань з готовими варіантами відповіді, не потребує жодної спеціальної підготовки та не покликане оцінювати рівень знань.
Просимо з’явитися 22 червня 2015 року об 11:30 за адресою: м. Львів, вул Кривоноса, 1 – Львівський державний університет внутрішніх справ.
Тестування триватиме орієнтовно дві з половиною години.
Звертаємо Вашу увагу, що для допуску до тестування при собі необхідно мати паспорт.
Після тестування вам буде запропоновано заповнити анкету та автобіографію та надати копії (при собі також потрібно мати оригінали) наступних документів:
• паспорт;
• ідентифікаційний код;
• свідоцтво про народження;
• документи про здобуття освіти;
• свідоцтво про шлюб;
• свідоцтво про реєстрацію зміни прізвища, імені та по-батькові (якщо така зміна мала місце);
• посвідчення водія;
• дві фотокартки 3х4;
• військовий квиток (для чоловіків);
Копії всіх документів необхідно підготувати завчасно та принести з собою разом з оригіналами.

 

Як і під час першого тестування, нас поділили на групи за аудиторіями.

Претендентам потрібно пройти тест MMPI-2 (Мінесотський багатопрофільний особистісний опитувальник), що складається з 567 питань, на які потрібно відповідати «так», або «ні».

Пропонують питання штибу «Чи хочеться вам іноді щось розтрощити?», «Чи не здається Вам, що вами керують із-зовні?», «Чи любите Ви свою маму?», «В дитинстві Вам подобалось бавитись ляльками?», «Вас турбує ваш шлунок?», «Жінка повинна мати таку статеву свободу, як і чоловік?», «Чи був у вас нетрадиційний секс?», «Чи отримували Ви задоволення від куріння марихуани?» та подібних.

Тест адаптований українською мовою. Іноді питання повторюються або просто перефразовуються.

– Головне тут – відповідати чесно. Якщо комп’ютер зафіксує брехню – вам доведеться проходити додаткове психологічне тестування. Не потрібно ідеалізувати себе, бо тест все-одно виявить обман. Правильних, чи неправильних відповідей тут немає. Тож просто будьте відверті, – говорить інструктор перед тестом.

За результатами тесту потім отримують шкали. Шкалу брехні, уваги, достовірності результатів тесту, депресії, манії, істерії, стресу та ін. Виділяють на його проходження понад півтори години, але впоратись можна швидше.

Після складання психологічного тесту просять заповнити згоду на використання і обробку персональних даних, анкету та автобіографію і збирають копії документів.

В анкеті, зокрема, слід вказати дані своїх родичів (ПІБ, дату та місце народження, місце проживання, роботи), свої місця роботи та навчання, згідно з трудовою книжкою, чи має претендент якусь власність, як то авто, нерухомість. Автобіографія стандартна.

Разом з проходженням психологічного тесту все займає близько трьох годин.

4 (1)

Співбесіда

Ми раді запросити Вас на фінальний етап відбору кандидатів до Патрульної служби м. Львів – особисту співбесіду! – яка відбудеться 26 червня 2015 року о 12:15 за адресою: м. Львів, вул Кривоноса, 1 – Львівський державний університет внутрішніх справ.
Співбесіда проводиться групою експертів з метою встановлення відповідності особистісних характеристик та мотивації кандидатів особливостям роботи в Патрульній службі.
Одразу після співбесіди, Вам буде запропоновано пройти інтерв’ю з психіатром та надати сертифікати від психіатра та нарколога за формами 122 та 140. Це є обов’язковою вимогою для всіх кандидатів до Патрульної служби.
Нагадуємо, що для допуску до співбесіди при собі необхідно мати паспорт і військовий квиток та з’явитися на контрольно-пропускний пункт за 15 хвилин до початку співбесіди.

 

Далі була співбесіда. Заходиш у кабінет, в якому сидять п’ятеро спеціалістів і кожен із них задає тобі запитання. При цьому є серед них психолог і психіатр, які «січуть» твою манеру спілкування, поведінку, щоб можна було скласти твій психологічний портрет.

Я тільки сів, одразу запитали, чи комфортно мені вести діалог на такій малій відстані від них. Потім попросили розповісти про себе. Далі просять розповісти про свої позитивні і негативні сторони. Постійно перебивають і ставлять нові запитання, недослухавши відповідь на попередні, від чого складається враження, що для них важлива не відповідь, а те, як я говорю. Потім «влазять» глибше:

– чи були у мене проблеми з законом,

– навіщо я прийшов до них,

– що я можу корисного зробити для поліції,

– чи боюсь я крові,

– чи впливають на мене стресові ситуації і як я буду себе вести в тій чи іншій ситуації, яку вони наведуть,

– чи стріляв я зі зброї,

– чи порушував правила дорожнього руху,

– чи боюсь трупів,

– чи давав хабарі і чи буду брати хабарі.

Також змальовували різні гіпотетичні ситуації при роботі поліції, аби зрозуміти, як я буду себе поводити в них.

На цьому – все. Мені побажали успіху і сказали, що у випадку позитивного рішення мені, як і раніше, прийде запрошення на навчання. А тут, як уже свідчить досвід київських поліцейських, повного курсу правознавства не буде – тільки те, що потрібно патрульним у житті. Будуть нові дисципліни – корупція, етика, комунікація, робота з населенням.

На момент підготовки цього матеріалу його автору запрошення ще не прийшло, оскільки у Львові ще не почали формувати третій потік кандидатів. Однак із 15 липня там поновився прийом анкет. Тож якщо ви, шановні тернополяни, бажаєте стати частиною патрульної служби Львова – вперед!

 

Підготував Адам Стрижнюк

 

У он-лайн режимі «Skype» у податківців запитують про таке:

Неділя, 19 липня 2015, 10:33

Мене цікавить, які штрафи за не використання РРО?

Згідно із Законом про РРО за непроведення розрахункових операцій через РРО з фіскальним режимом роботи, штрафні санкції застосовуються в таких розмірах:

- за порушення, вчинене вперше, - 1 гривня;

- за порушення, вчинене вдруге -100% вартості проданих з порушеннями товарів (послуг);

- за кожне наступне вчинене порушення – у п'ятикратному розмірі вартості проданих з порушеннями товарів (послуг).

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Страхи, неврози та впертість у дітей тернополянка лікує казками

Субота, 18 липня 2015, 11:26

Жінка написала більше двох сотень казок про принцес, звірів та іграшки.

50- річна Світлана Кухарук – професійний психолог. Має приватний кабінет, працює і з дітьми, і з дорослими. Каже, що справі звикла віддаватися сповна, тому й освоїла метод лікування казками. І щоб домогтися максимального ефекту, часто доводиться казки вигадувати самій, індивідуально для кожної дитини, пише сайт Культурно.

казкотерапія тернопіль
— В моєму доробку вже більше двох сотень казок, — розповідає Світлана. – Деякі з них видала, деякі записала на компакт-диск та аудіокасети.

Пані Світлана розповідає, що все почалося якось само собою, інтуїтивно. Перші казки вигадувала, беручи історії з власного життя, а першим слухачем стала донечка.

— Я помітила, що часто поради, які даю своїм клієнтам, не сприймаються ними, — розповідає жінка. – Казка – це терапевтична метафора, людина слухає якусь історію і на підсвідомому рівні засвоює її уроки, цей ресурс живе всередині нас.
20150710122752
Спочатку пані Світлана розповідала діткам народні та відомі авторські казки, а потім довелося і вигадувати власні. Їх героями стають хто завгодно – і принцеси, і реальні звірі, і вигадані, і динозаври, і іграшки, і машинки з людськими рисами – вони переживають, миряться, сваряться. Головне, щоб персонаж був близький і знайомий тій чи іншій дитині.

— У моїх казках є відповіді на всі життєві питання, — розповідає психолог. — Наприклад, живе дівчинка, у якої був собачка, який радив їй, як чинити в тій чи іншій ситуації. Чи відомий мультфільм про єнота, якому мама радила усім посміхатися. Це все і є ті самі лікувальні казки! У ході бесіди дитина сама підкаже деталі образу героя, яких бракує, і лінію сюжету. А також важливо придумати, який герой казки і за допомогою чого переможе страх. Це можуть бути чарівник, добрий гном, сміливий лицар, відважний хлопчик-мізинчик, красуня-фея, просто малюк, який чимось нагадуватиме саму дитину.

Пані Світлана займається з дітьми індивідуально. Поки розповідає казку, малюк сидить і уважно слухає. Хоча, може при цьому щось малювати чи ліпити з пластиліну — це допомагає розслабитися та відволіктися.

— Як ви визначаєте, що ось цій дитині допоможе саме казка?
— Коли я бачу, що у цієї людини ресурс є, але вона не вміє ним користуватися, тоді я бачу, що тут потрібна лікувальна казка. Це не обов’язково може бути дитина – підліток або навіть доросла людина. Наприклад, здорова по природі дитина, міцна, добре складена, але вважає себе слабкою, не вміє себе відстояти, у неї занижена самооцінка, тоді розповідаємо історію про чарівника. Він нібито зустрів хлопчика, каже, що ти дуже сильний, але ти про це не знаєш, ти спробуй те чи інше зробити. Цікавість до світу, бажання пізнавати нове є в кожної людини, але його треба розвинути.

В Україні казкотерапія розвинута досить добре, однак про такий метод мало хто знає. Хоча часто це чи не єдиний спосіб подолати якусь психічну проблему – агресію, страх.

Наталія РОМАНЧУК.
press-centr.com

 

У Тернополі відбудуться змагання з дворового футболу

П'ятниця, 17 липня 2015, 13:00

21 липня на спортивному майданчику, що по вулиці Вербицького, відбудуться змагання з дворового футболу. До участі запрошуються усі бажаючі діти віком 11-14 років. Прохання приходити завчасно для формування команд.

Організатором турніру є Тернопільська міська рада спільно з Тернопільськми міським центром фізичного здоров’я населення.

11749518_1453285814972583_1906847202_n

 

Хто заплатить за повірку лічильників?

П'ятниця, 17 липня 2015, 08:48

Не зважаючи на те, що уряд вніс зміни до процедури подання вимірювальної техніки на періодичну повірку, обслуговування та ремонт, одвічна суперечка між Споживачами та Водоканалами з приводу того, хто має за це платити, має всі шанси знову розв’язатися.
лічильник

Питання: за чий рахунок здійснюється повірка лічильників води? - давно вже стало «притчею во язицех». Причиною цього може бути перемога політичного популізму над здоровим глуздом та юридичними канонами в галузі житлово-комунального господарства України, яка відбулася у далекому 1998 році з прийняттям першої редакції Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» №113/98-ВР. Тогочасна більшість парламенту, яка складалася в основному з народних депутатів – членів фракцій соціалістів та комуністів, схвалила ст. 28 Закону №113/98-ВР в редакції, згідно з якою періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) зазначених засобів вимірювальної техніки здійснюються за рахунок підприємств і організацій, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання. Проте у пориві захисту безправного пролетаріату від знахабнілих організацій, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання, народні депутати тоді якось не звернули увагу, що загалом у цих підприємств власник коштів, як таких і не має, адже єдиним джерелом наповнення обігових коштів є оплата за надані комунальні послуги, яку здійснюють Споживачі. Відповідно виконати записану у ст. 28 Закону № 113/98-ВР норму фактично не можливо. Вирішення цієї правової колізії затягнулося на добрих 16 років, протягом яких Споживачі та Виконавці постійно чекали від чиновників профільного міністерства, Нацкомпослуг, а часто – і судів, об’єктивності та справедливості у вирішенні питання повірки лічильників.

Прийняття 5 червня 2014 року нового Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» № 1314-VII, який набере чинності з 1 січня 2016 року, нарешті дало відповідь на основне питання про джерело доходів, за рахунок якого виконавці комунальних послуг мають здійснювати повірку лічильників води. В ч. 4 ст. 16 Закону № 1314-VII чітко вказано, що періодична повірка проводиться за рахунок тарифів на електро-, тепло-, газо- і водопостачання, тобто з 1 січня 2016 року витрати на періодичну повірку мають бути включені до структури витрат на надання послуг виконавців та затверджені відповідними уповноваженими на встановлення тарифів органами.

Постановою Кабінету Міністрів від 1 жовтня 2014 року № 532 затверджено Порядок формування тарифів на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), п. 16 якого передбачає включення до складу витрат на збут послуг з централізованого постачання холодної води, водовідведення витрат на проведення планових періодичних повірок, обслуговування і ремонт квартирних засобів обліку холодної води, у тому числі їх демонтаж, транспортування та монтаж після повірки, розпломбування та опломбування, а також витрати на формування обмінного фонду квартирних засобів обліку холодної води.
Процедура встановлення тарифів на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) була затверджена постановою НКРЕКП від 15 січня 2015 року № 13 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 5 лютого 2015 року за № 136/26581.
Не дивлячись на відсутність юридичних перешкод для встановлення тарифів на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) для ліцензіатів, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, не надто квапиться встановлювати тарифи, в структурі яких би було враховано витрати на проведення планових періодичних повірок. На сьогодні лише для одного ліцензіата - ПАТ «АК «Київводоканал» - постановою НКРЕКП від 31 березня 2015 року (набрала чинності 12 травня ц.р.) були встановлені тарифи на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем).
На відміну від НКРЕКП Кабінет Міністрів вирішив поквапитися і за півроку до набрання чинності Законом України № 1314-VII на засіданні 8 липня прийняв постанову № 474, якою було затверджено Порядок подання засобів вимірювальної техніки на періодичну повірку, обслуговування та ремонт.
Цим Порядком передбачено, що періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки здійснюються за рахунок виконавців. Виконавець не пізніше ніж за місяць до настання строку проведення періодичної повірки засобу вимірювальної техніки або протягом трьох робочих днів з дня отримання відомостей про необхідність його ремонту інформує про це споживача шляхом надсилання повідомлення за формою згідно з додатком 1 рекомендованим листом з повідомленням про вручення або в інший спосіб, що підтверджуватиме отримання його споживачем. На час проведення періодичної повірки або ремонту засобу вимірювальної техніки виконавець встановлює тимчасовий засіб вимірювальної техніки.

Таким чином, Кабінет Міністрів фактично нівелював норму п. 16 постанови КМУ № 630 від 21 липня 2005 року (зі змінами), згідно з якою за час знаходження засобів обліку води на періодичній повірці споживач оплачує відповідні послуги згідно зі середньомісячними показаннями засобів обліку за попередні три місяці. Відтепер нарахування здійснюватимуться виключно за показниками лічильників – постійних чи тимчасових.
У преамбулі постанови № 474 уряд встановив, що ця постанова набирає чинності одночасно із Законом України від 5 червня 2014 року № 1314-VII «Про метрологію та метрологічну діяльність», тобто з 1 січня 2016 року.
З огляду на те, що на сьогодні тарифи на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), які в структурі витрат враховують витрати на проведення планових періодичних повірок, обслуговування і ремонт квартирних засобів обліку холодної води, у тому числі їх демонтаж, транспортування та монтаж після повірки, розпломбування та опломбування, а також витрати на формування обмінного фонду квартирних засобів обліку холодної води, встановлені НКРЕКП лише для ПАТ «АК «Київводоканал», одвічна суперечка між Споживачами та Водоканалами з приводу повірки лічильників води має всі шанси на продовження. Справа в тому, що не встановлення НКРЕКП до 1 січня 2016 року всім ліцензіатам тарифів на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) зумовить відсутність коштів в останніх на демонтаж, транспортування та монтаж після повірки, розпломбування та опломбування, а також витрати на формування обмінного фонду. Відповідно знову підуть заяви, скарги, позовні заяви. Схоже, улюблений знак наших чиновників – знак «∞», який символізує безкінечність…

Андрій Осадчий
Джерело: http://jkg-portal.com.ua/ua/publication/one/povrka-lchilnikv-labrint-mnotavra-434612
 

Круті віражі по-тернопільськи

П'ятниця, 17 липня 2015, 08:37

16 липня на прибудинковій території по вулиці Стуса, 10 працівники Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення провели для дітей мікрорайону спортивні естафети «Круті віражі». Учасники мали змогу показати свою вправність у їзді на роликах,самокатах, а ті, хто їх не мав, просто свою швидкість та спритність.

10986475_1638672996419413_8509098277273481403_n

Змагання відбувались  в чотири етапи :

–          перший –  учасники вправлялися у їзді, обминаючи перепони;

–          другий  – перевозили воду горнятком з одного відра у друге;

–          третій – проїжджали між двома паралельними рядами фішок, не зачепивши їх;

–          четвертий – проводили за допомогою хокейної  ключки тенісний м’яч між кеглями.

11695913_1638671643086215_896588483923293105_n11695868_1638673379752708_1376682564437216497_n11144996_1638673579752688_6630004453013079904_n

Організатори нагородили переможців грамотами, а від партнерів ТМ «Руть» та ПП «Колумбус» усі учасники «Крутих віражів»  отримали заохочувальні подарунки.

11215173_1638674376419275_4857535418614734625_n11755215_1638671333086246_3734747731926476457_n

Працівники центру і надалі планують організовувати такі спортивні заходи в  мікрорайонах нашого міста. Запрошуємо усіх бажаючих взяти активну участь у проведенні таких заходів.

 

Запрошують на відкриття парадрому «Соколина гора»

П'ятниця, 17 липня 2015, 07:43

Термодинамічні повітряні потоки «Соколиної гори» вже майже століття приваблюють любителів парапланерних польотів. В 2015 році школа парапланеризму повинна відродитися вдруге. Тож запрошуємо екстремалів випробувати себе у новій стихії.

Відкриття парадрому планують 26 липня у селі Куликів, що на Кременеччині.

— Чи відбудеться захід вчасно — залежить від погодніх умов, — розповідає голова Кременецької райради Андрій Миколайович Смаглюк — На початку наступного тижня будемо знати точну програму. Окрім демонстрації польотів, в планах маємо організувати  польову кухню та концерт.

Деталі читайте згодом на нашому сайті.

 

Шановні бухгалтери!

Четвер, 16 липня 2015, 07:12

Прийміть найщиріші вітання з вашим професійним святом. Ми, як ніхто інший, розуміємо важливість вашої професії. Адже робота великих та малих трудових колективів, здобутки бізнесу – це обліковується саме бухгалтерським персоналом. Ваша професія поєднує в собі і точність обліковця, і грамотність юриста, і виваженість економіста, і просто людяність до колективу.

Від імені податкової інспекції прийміть щиру вдячність за щоденну сумлінну працю і вірність професійному обов’язку. Тож, хочеться побажати Вам міцного здоров’я, професійних успіхів та кар’єрного росту, а також невичерпної енергії та наснаги до подальшої плідної праці!

 

З повагою, начальник Тернопільської ОДПІ ГУ ДФС у Тернопільській області



Петро Якимчук

 

Поетичний конкурс від видавництва «Крок»

Четвер, 16 липня 2015, 06:57

Поетичний змаг проходитиме в два етапи. Під час першого оберуть найкращі твори з тих, що надійшли на конкурс. Книжку переможця  видрукують у «Кроці», пише culturno.te.ua.LpnVp3AfbXA

Другий етап — гала-концерт, який відбудеться у вересні в рамках Літературного фестивалю та Форуму видавців у Львові. Тоді 10 найкращих поетів, імена яких будуть відомі наприкінці серпня після відбору журі, представлять свою творчість. Наприкінці гала-концерту оголосять переможця, а також тих, котрі займуть друге й третє місця.
Прийом заявок для участі в «Dictum» проходитиме з 15 липня до 15 серпня. Книжку переможця конкурсу «Dictum» видрукують у «Кроці». Учасників, які візьмуть участь у гала-концерті, нагородять книжками видавництва.

Переможцями попередніх років стали: Юлія Мусаковська (2013) та Томаш Деяк (2014).

Умови участі:
— на адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду потрібно надіслати тексти одним документом обсягом не більше 120 рядків (від 1 до 5 віршів), фото та коротку біографію;
— мова текстів українська;
— тема, стиль, форма текстів не обмежені;
— крайній термін подання текстів — 15 серпня.
Запитання щодо конкурсу та подання творів надсилайте на адресу:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Журі:

Василь МАХНО – поет, есеїст, перекладач, літературознавець. Член НСПУ, АУП. Учасник гурту «Західний вітер». Кандидат філологічних наук. Член міжнародного ПЕН-клубу.

Ірина ВІКИРЧАК — менеджерка культури, промоутерка літератури, засновниця Міжнародного фестивалю оповідання «Intermezzo» (м.Вінниця). У 2014 працювала у Варшаві як учасниця програми Міністра культури Польщі Gaude Polonia. Авторка двох поетичних книжок.

Дмитро ЛАЗУТКІН — поет, журналіст, спортсмен, коментатор боксу, телеведучий, організатор «поетичних боїв». Автор восьми поетичних книжок, крайня з яких «Червона книга». Лауреат літературних премій «Смолоскип», «Гранослов», «Культреванш», «Літературний Олімп» та «Русская премия». Учасник багатьох міжнародних літературних фестивалів.

Анна ЗОЛОТНЮК – журналіст та оглядач літературної сторінки тернопільської газети «Вільне життя плюс».

Юрій ЗАВАДСЬКИЙ – поет, громадський діяч, кандидат філологічних наук, член НСПУ. Крайня його поетична книжка — «Таксист». Директор видавництва «Крок».

Юлія МУСАКОВСЬКА — поетеса та прозаїк. Перекладачка шведської літератури. Авторка трьох поетичних книг, крайня з яких «Полювання на тишу». Переможець Першого поетичного конкурсу Dictum.

Томаш ДЕЯК — поет, інтернет-маркетолог, учасник музичного гурту «Luciole». Автор збірок поезії «Гра з (лю)циферблатами»та «Колискова Кусто». Переможець експериментального музично-поетичного конкурсу Bunker Poetry Contest у 2014 році. Переможець Другого поетичного конкурсу «Dictum».

«Поезія може стати відповіддю на найгостріші та найглибші духовні запити сучасної людини, але для цього необхідно привернути до неї якнайширшу громадську увагу», – зазначено в ухвалі ЮНЕСКО.

Юрій МАТЕВОЩУК – координатор конкурсу Dictum

 

Чудова альтернатива телевізору та комп’ютерним іграм

Середа, 15 липня 2015, 10:16

Можна по-різному проводити свій вільний час. Ми пропонуємо проводити його не перед телевізором чи комп’ютером, а на вулиці, на свіжому повітрі і це, повірте, набагато цікавіше і корисніше.

14 липня на ігровому майданчику по вулиці Миру, 4 працівники Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення організували «Спортивні канікули» для дітей.11014831_1637901903163189_4085845863254599902_n

Організатори провели цікаві спортивні естафети з метою оздоровлення та залучення підростаючого покоління до занять фізкультурою та спортом. Нагадаємо, що такі заходи проводяться на майданчиках у різних мікрорайонах міста. А, щоб заохотити діток, партнери ТМ «ТерА», ТМ «Ласунка» та видавництво «Школярик» нагороджують учасників подарунками.

11695027_1637901526496560_8197339221912403123_n
Одночасно у приміщенні Тернопільської міської центральної дитячої бібліотеки відбувався майстер- клас з виготовлення прикрас для волосся «Капелюшки» за технікою канзаші. Під час заняття була проведена інформаційно-профілактична бесіда «Сонце – друг чи ворог?», з якої діти дізналися, як потурбуватися про своє здоров’я у літню спеку.

11540915_1637901639829882_5592264308418006380_n
Отож, не марнуйте свій час надаремно. Активно відпочивайте та розвивайтесь!

 

Народне ремесло в «Бункермуз»

Середа, 15 липня 2015, 08:46

17 липня о 19:00 у тернопільській галереї «Бункермуз» відкриють виставку живопису «Моє ремесло» Олесі Казнох зі Львова, пише сайт culturno.te.ua.

До речі, ця художниця — власниця знаної у Львові галереї «Зелена канапа», у нашому місті ж відбудеться перша особиста виставка цієї відомої львівської галеристки.

— У народному мистецтві я знайшла абстрактність, експресію, символізм, сміливу стилізацію живої натури, … — загалом усю історію мистецтва 20 ст. Я зрозуміла, чому художники модерну так захоплювались народними майстрами. Ці художники – втілення чистоти творчості. Вони займались нею не з практичних міркувань, а лишень тому, що так потребувала їхня душа творця. Я вирішила увічнити українське мистецтво по–своєму і водночас наслідуюючи. Я використала в сюжетах полотен мотиви української вишивки, килимів, розписів. В процесі роботи зрозуміла, що найкраща робота для мене малювати. І це – моє ремесло, — каже Олеся Казнох.

Експозиція складається з 18 олійних творів, намальованих протягом 2013-2015 років.

Триватиме виставка до 31 липня. Вхід вільний.

11748802_1223230511036337_1514694458_n

 

Безробітним допомагають розпочати власну справу

Середа, 15 липня 2015, 08:28

З метою популяризації одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності з початку року в Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості проводиться інформаційно – роз'яснювальна робота серед населення щодо можливості започаткування власної справи за сприянням служби зайнятості.

За січень – червень 2015 року проведені 25 інформаційних семінарів „ Як почати свій бізнес” – 138 осіб і 21 семінар з основ організації сільського зеленого туризму – 38 чол. За цей же період 2015 року 33 особи отримали одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності (у січні – червні 2014 року – 41 чол.), в тому числі 18 жінок, 12 чол. з числа молоді віком до 35 років. Середній розмір виплаченої допомоги для організації підприємницької діяльності склав 14459,9 грн.

 

Увага внутрішньо переміщеним особам та демобілізованим учасникам АТО

Середа, 15 липня 2015, 08:20

Робота з внутрішньо переміщеними особами. До Тернопільського міськрайонного центру зайнятості у пошуках роботи у січні – червні 2015 року звернулись 52 особи, які перемістилися з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції: 6 осіб, які прибули для тимчасового проживання з числа мешканців АР Крим та м. Севастополя, 31 мешканець Донецької та 15 - Луганської областей. Чисельність переселенців з урахуванням зареєстрованих на початок року, склала 110 чол.

З метою підвищення рівня соціального захисту осіб, які перемістилися з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції на ринку праці у березні – червні проведені 3 профінформаційних семінари для внутрішньо переміщених осіб, в якому взяли участь 27 таких особи. В результаті проведеної роботи 31 особа працевлаштована, 8 – направлені на професійне навчання та підвищення кваліфікації.

За станом на 01 липня 2015 року на обліку у центрі зайнятості перебуває 35 переселенців із окупованих територій та жителів східних областей України. Проводиться відповідна робота щодо сприяння їм у підборі підходящої роботи.

Робота з військовослужбовцями – учасниками АТО. До Тернопільського міськрайонного центру зайнятості у пошуках роботи у січні – червні 2015 року звернулись 11 демобілізованих військовослужбовців, які брали участь у проведенні антитерористичної операції, що проживають в м. Тернополі, з них 1 особа працевлаштована за сприянням служби зайнятості у ТзОВ «Тервікнопласт».

За станом на 01 липня 2015 року на обліку у центрі зайнятості перебуває 8 військовослужбовців, які брали участь у проведенні антитерористичної операції, звільнених з військової служби, що потребують соціального захисту. Проводиться відповідна робота щодо сприяння їм у підборі підходя

 

«Галицька дефіляда 2015» у Тернополі: нові рекорди та фестиваль галицьких музик

Середа, 15 липня 2015, 07:51

Фестиваль «Галицька дефіляда» відбувся у Тернополі цими вихідними уже вчетверте. Незважаючи на погодні умови, тисячі людей прийшли відвідати головне кулінарне дійство року у місті. А зустрічав усіх при вході символ цьогорічної «Галицької дефіляди» - кількаметровий козак-кіборг.

Перший день дефіляди розпочався із облаштування найдовшого столу, довжина якого загалом становила майже 100 метрів. Рекордними також стали другий та третій день фестивалю, адже у суботу, 11 липня, на території фестивалю варили рибну юшку, куліш, борщ та інші козацькі традиційні страви, які роздали гостям фестивалю. Головний повар порахував, що цими стравами безкоштовно вдалося почастувати за декілька годин більше двох тисяч відвідувачів. Цього ж дня гості фестивалю встановлювали ще й пивні рекорди від «Микулинецького пива». А у неділю найменшим учасникам усього за 10 хвилин роздали 300 еко-йогуртів, які організатори спеціально замовляли у фермерського господарства.

Цікавим дійством для тернополян стало шоу галицьких пасічників, які не тільки витріпували мед перед тернополянами, а ще й частували ним присутніх. До речі, увесь мед, який «витріпали» пасічники на фестивалі, а це 30 літрів, буде передано для бійців АТО.

Родзинкою фестивалю став конкурс «Галицьких музик», учасники якого змагалися за головне гран-прі від генерального спонсора ТМ «Фруктовиця» - 10 тисяч гривень. За результатами здобув цю нагороду квартет «Акорд», перше місце розділили «Настасівські музики» та група «Кавалєрка», друге місце у гурту «Bugs Bunny», а третє - у дитячого зразкового ансамблю «Ходаки». Усі переможці отримали грошові винагороди.

У програмі були насичені майстер-класи, зокрема із танців - вальсу, сальси, хіп-хопу, зумби. Окремо функціонувала спортивна локація, де свої вміння показували хлопці із велотріалу та тренери із атлетично-оздоровчого комплексу «Каруна» (йога, кругове тренування, стретчинг і т.д.). Особливістю спортивної локації став бойовий гопак у виконанні хлопців.

А за найдовшим столом у цей час протягом трьох днів можна було навчитися виготовляти споруди із сірників, плести віночки, розписувати хною, миловаріння, виготовлення ляльок-мотанок і т.д.

Дивували тернополян й живі скульптури та окрема творча локація «Фото патріота». Останні, до речі, спеціально до «Галицької дефіляди» виготовили червоно-чорний бандеростяг, який дуже сподобався гостям фестивалю.

До речі, також у соціальних мережах ще до «Галицької дефіляди» проводився конкурс на «Найкращу українську вишиванку». Перше місце, гроші та інші подарунки отримала Євгенія Вакулишин, а друге і третє посіли Оксана Приведа та Вероніка Чайківська.

Зазначимо, що організаторами фестивалю «Галицька дефіляда» є громадська організація «Гільдія рестораторів Тернопільщини» спільно з ТМ «Фруктовиця». А підтримали цьогорічний фестиваль «Микулинецьке пиво», компанія «Агропродсервіс», «Ласунка» та «ТерА».

 

Який гурт виграв 10000 гривень на "Галицькій дефіляді"?

Вівторок, 14 липня 2015, 11:36

Цьогорічний гастрономічний фестиваль «Галицька дефіляда» поєднали з конкурсом «Галицькі музики».

10-12 липня у музичних змаганнях взяли участь гурти різних стилів, напрямів та жанрів. Обов’язковою умовою участі для музикантів була наявність у репертуарі двох автентичних композицій. Найталановитіші отримали грошову винагороду.

Отож, гран-прі від ТМ «Фруктовиця» у розмірі 10.000 гривень отримав квартет «Акорд».

Перше місце розділили «Настасівські музики» та гурт «Кавалєрка». Друге місце у конкурсі посів тернопільський гурт «Bugs Bunny». Третє місце здобув зразковий ансамбль «Ходаки».

На території фестивалю було розміщено декілька музичних сцен.

гурт Tik Tu

Гурт «Tik Tu»


Впродож трьох днів можна було відвідати майстер-класи із народних ремесел, мистецькі виставки (картин, фотографій), літературний марафон «Поезія перемоги», танцювальні майстер-класи, виступи з велотріалу та багато іншого.

Z17Fpw2VLF4KmJZF4l-LLsCem6-DyxrTo

Графіті вільного стилю художників групи «Just Art» Івана Лазура та Павла Петриги.

Just Art галицька дефіляда

«Just Art» Галицька дефіляда

Оксана Божко

 

Тернопіль посів друге місце у рейтингу україномовних міст

Вівторок, 14 липня 2015, 06:44

J6NvG43D2LUЛyцьк пociв пepшe мicцe з-пoмiж oблacних цeнтpiв Укpaїни зa peзyльтaтaми oпитyвaння щoдo тoгo, cкiльки мeшкaнцiв poзмoвляють yкpaїнcькoю вдoмa. Тaк, 97% лyчaн poзмoвляють piднoю мoвoю. Пишe Вгoлoc.

tgn.in.ua 

01

Тaкими є пiдcyмки aнaлiтичнoгo oглядy «Стaнoвищe yкpaїнcькoї мoви в Укpaїнi в 2014-2015 poкaх», щo бaзyєтьcя нa дaних дepжaвнoї cтaтиcтики, coцioлoгiї тa влacних мoнiтopингoвих дocлiджeнь, здiйcнeних вoлoнтepaми в yciх peгioнaх Укpaїни, якe oпpилюднив pyх «Пpocтip cвoбoди».

Цiкaвo, щo пepшy cхoдинкy Лyцьк дiлить iз мicтoм Рiвнe, дe yкpaїнcькoю poзмoвляють тeж 97% гpoмaдян.

Тepнoпiль пociв дpyгe мicцe в peйтингy, a Львiв – тpeтє, iз peзyльтaтaми 96% тa 93% вiдпoвiднo.

Щoдo pociйcькoї мoви, тo нeю в пoбyтi нaйбiльшe кopиcтyютьcя мeшкaнцi Хapкoвa, Одecи, Микoлaєвa, Зaпopiжжя тa Днiпpoпeтpoвcькa.

Автopи дocлiджeння нaгoлoшyють, щo в peйтингy нe вpaхoвaнo пoкaзникiв з oкyпoвaних АР Кpим тa Дoнбacy, дe тpивaє cтpiмкa пpимycoвa pycифiкaцiя, a yкpaїнcькy мoвy витicнeнo мaйжe з yciх cфep cycпiльнoгo життя.

02

Джерело: Вголос

 

У Тернополі грали у футбол «Дніпро» з «Реалом»

Понеділок, 13 липня 2015, 10:46

6 липня на стадіоні ТЗОШ №26 відбувся матч між відомими футбольними клубами «Реал Мадрид» та «Дніпро». Такі назви своїм дворовим командам дали хлопці , що мешкають у мікрорайонах «Аляска» і «БАМ».

11698515_1637188309901215_9140311546217868582_n
У завзятій боротьбі перемогу здобула команда «Дніпро» з рахунком 6:5.

Футбольний турнір організували для майбутніх спортсменів працівники Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення.

1912118_1637188056567907_7491549921537652246_n
Дітей нагородили грамотами та подарунками від партнера ТМ «Рудь». А футбольний м’яч отримали переможці від ПП «Колумбус».

11745773_1637188713234508_7221149019087127984_n
Усі дворові команди, що бажають прийняти участь у турнірах з футболу, просимо звертатись до нашого центру по вул. Стуса, 10 тел. 51 16 35.

 

У Тернополі відремонтують хокейний майданчик

Понеділок, 13 липня 2015, 10:31

mayd_hokey (9)Поблизу будинків на бульв. Д. Галицького, 28 та  вул. Л. Українки, 17 розпочався капремонт хокейного майданчику. Як розповідає начальник відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду Анна Муца, хокейний майданчик, тут  був і раніше,  однак перебував у неналежному стані. Найближчим часом працівники “ТзОВ ТОМ Інвестбуд”, які здійснюють ремонтні роботи, замінять огорожу та облаштують майданчик штучним покриттям. У теплу пору року його можна буде використовувати для проведення спортивного дозвілля, а взимку це буде повноцінне хокейне поле. Завдяки спеціальним бортикам його можна наповнити водою, яка перетворюється у кригу.

Нагадуємо, що нещодавно капітально відремонтували спортивний майданчик на вул. Старий Ринок,а минулого року можливість користуватися модернізованими спортивними майданчиками отримали  мешканці вул. Вербицького та вул. 15 квітня.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР

Джерело: komun.te.ua

mayd_hokey (1)
mayd_hokey (2)
mayd_hokey (4)


mayd_hokey (5)
mayd_hokey (6)
mayd_hokey (7)


 

Велика екологічна проблема Тернопільщини – зношеність або повна відсутність каналізаційно-очисних споруд

Понеділок, 13 липня 2015, 08:55


is

Через що неочищені стоки стікають прямо в місцеві річки. Це катастрофа сповільненої дії для краю, ситуацію необхідно терміново виправляти,- вважає голова обласної ради Василь Хомінець. – Загалом, відповідно до інформації департаменту екології та природних ресурсів, у ріки Тернопільщини щодоби скидається 20 тис. куб. м зворотних вод».

Очільник облради відповідно до рішення комісії підписав розпорядження «Про  перелік  природоохоронних  заходів, фінансування  яких  здійснюється  у 2015 році  з  обласного  фонду  охорони навколишнього  природного  середовища», яким передбачено виділення коштів – понад 3 з половиною мільйона гривень на вирішення екологічних проблем.  У тому числі:



 

Назва

 

природоохоронного заходу

та  замовника

Обсяг фінансування (грн.)
Виготовлення проектно-кошторисної документації робочого проекту „Будівництво біологічних очисних споруд стічних вод в м. Бережани Тернопільської області продуктивністю 1500 м3/добу”

 

(Бережанська міська рада)

166 000
Реконструкція очисних споруд  в центральній частині міста Хоростків  з встановленням системи біологічного очищення  господарсько-побутових стічних вод типу „ВIOTAL” (Хоростківська міська рада Гусятинського району) 973 900
Виготовлення проектно-кошторисної документації робочого проекту „Реконструкція та технічне переоснащення  очисних споруд м. Теребовля Тернопільської області ”,

 

 

( Теребовлянська міська рада )

203 894
Будівництво  біологічних очисних споруд Новосільської  обласної  комунальної спеціалізованої  школи – інтернату (Новосільський  обласний спеціальний навчально-виховний  комплекс) 217 500
Реконструкція об’єкту  та часткова заміна обладнання для  утилізації  біологічних  відходів (Комунальна установа Тернопільської обласної ради “Тернопільський обласний  клінічний онкологічний диспансер”) 125 000

Василь Хомінець говорить: «Усвідомлюю, що відсутність чи зношеність очисних споруд – це біда загальнонаціонального масштабу, тому необхідна державна підтримка. Але у нинішні скрутні часи військової агресії та економічної скрути, здавалося б, не до екології. Проте, переконаний, – ми зобов’язані, хоча би в силу своїх можливостей, оберігати довкілля».

Завантажте документ

http://www.obl-rada.te.ua/diyalnist/novyny/velyka-ekolohichna-problema-ternopilschyny-znoshenist-abo-povna-vidsutnist-kanalizatsiyno-ochysnykh-sporud-kos.html

 

Тернополяни бачили «Кольорові сни» в Карпатах

Понеділок, 13 липня 2015, 07:54

Нещодавно з ініціативи кафедри практичної психології ТНПУ імені В.Гнатюка спільно з ГО «Дорога до себе» відбувався третій арт-терапевтичний табір «Кольорові сни», пише culturno.te.ua.

Арт-захід відбувся у Карпатах 29.06-04.07.2015 р. У роботі табору взяли участь понад 80 дорослих, підлітків та дітей віком від 2 до 77 років з усіх куточків України.

11012800_865625716862949_6495617303120314407_n

Особливістю цьогорічного табору була зорієнтованість на сімейне виховання – кажуть організатори, — допомога батькам у створенні емоційного та сенсорного середовища для всебічного розвитку дитини завдяки таким арт-терапевничним методам, як пальчикове малювання, ліплення кольоровим тістом, глиною, пластиліном, створення картинок з кольорового піску.
11659490_1440751226231739_2332312440425305134_n
До підготовки і проведення арт-майстерень з дітьми та їх батьками активно долучилися студенти, майбутні психологи, отримуючи цінний практичний досвід професійної діяльності.

image (54)11221883_1096863117009541_7997216419966799011_n

Також учасникам було запропоновано багато тренінгів, майстер-класів та арт-майстерень, спрямованих на розвиток загалом особистості, креативності, вміння налагоджувати стосунки у сім’ї та професійній діяльності. Особливе враження справили такі МК як:

* «Сила та гармонія інтуїтивного живопису» (Гончарова Н., м. Глухів),

* «Відновлення цілісності Я-образу особистості» (Шептицький Р., м. Тернопіль),

* «Щасливе сімейне життя, яким воно є сьогодні» (Шептицький Р., Вонс Л., м. Тернопіль),

* «Жіноча харизма» (Хомів М., м. Тернопіль),

* «Тотемна маска» (Тіунова О, м. Тернопіль, Мельник Н., м.Київ),

* «Алхімія металу» (Хорунжак О., м. Львів),

* «Голосові імпровізації» (Мінчук Г., м. Тернопіль),

* «Вовняні фантазії» (Болдіна А., м. Тернопіль),

* «Плетіння мандали» (Михальська З., м. Тернопіль),

* «Психовізаж» (Степусишин О. м. Тернопіль)

* «Розпис хною – творча медитація для жінки» (Кубракова Т., м. Київ),

* психологічні ігри «Колесо життя» (Фенц І., м. Київ), «Таємниці чарівного саду» (Мартинюк І., м. Умань).

Велика гра «Різнобарвна країна – єдина Україна» (ведучі Присяжна Х., Лашкович М., м. Івано-Франківськ) допомогла створити справжній командний дух табору, пізнати етно-психологічні особливості, обряди і традиції всіх регіонів нашої країни.

image (52)image (49)

Особлива увага у таборі приділялася здоровому способу життя. Тому щодня учасники мали змогу відвідувати заняття з йоги на галявині з гірськими краєвидами, взяли участь у походах у гори.

11140115_866869966738524_7244593095072302977_n

Арт-табір «Кольорові сни» став місцем не лише для літнього відпочинку але й для творчої самореалізації, надав натхнення для втілення нових ідей у майбутньому.

image (59)image (45)image (43)11709663_851615354926362_7255855780732748670_n11402971_914495425297762_7091866788665408087_n11229280_1092302377465615_4990394129589086599_n

 

З 15 липня до нового ринку курсуватиме маршрутка №7

Неділя, 12 липня 2015, 07:59

На черговому засіданні виконавчого комітету прийняте рішення про організацію транспортного сполучення, згідно з яким буде збільшено кількість автобусів у напрямі новозбудованого ринку на вул. Шептицького. З 15 липня, після організації дорожнього руху на даній проїжджій ділянці, у сторону новозбудованого ринку додатково курсуватиме маршрутне таксі №7.

«Цей маршрут сполучить новий ринок, приміську автостанцію зі Східним та Сонячним масивами, - розповідає міський голова Сергій Надал. – Також, враховуючи звернення тернополян, на ділянці на вул. Шептицького буде облаштована додаткова зупинка».

Нагадаємо, що з 3 липня до новозбудованого ринку на вул. Шептицького розпочали курсувати маршрутні таксі №5 та 12 вулицями Живова – Оболоня - Шептицького – Живова - у сторону Дружби.

 

ЖЕКи забороняють тернополянам засмагати на покрівлях багатоповерхівок

Субота, 11 липня 2015, 09:08

dahОcтaннiми днями Тepнoпiль нaкpилa cпpaвжня тpoпiчнa cпeкa. Любитeлi зacмaги aктивнo цим кopиcтyютьcя: хтocь виpyшaє нa тepнoпiльcький cтaв, хтocь їдe вiдпoчивaти зa мicтo. А дeхтo cyттєвo cпpoщyє coбi зaвдaння, лoвлячи coнцe бeзпocepeдньo  нa пoкpiвлях бaгaтoпoвepхiвoк. У чac, кoли coнцe нe тaкe aктивнe, «вiдпoчивaльники» мoжyть i шaшлики пocмaжити  пiд caмим нeбoм, i пo-iншoмy poзвaжaтиcя нa дaхy.

Фaхiвцi вiддiлy вiддiлy з eкcплyaтaцiї тa peмoнтy житлoвoгo фoндy нaгoлoшyють: пoкpiвля – нe мicцe для зacмaги, для пpoгyлянoк чи для влaштyвaння poмaнтичних вeчopiв. Ключi вiд пoкpiвeль тa гopищ пoвиннi мaти лишe пpaцiвники ЖЕКy, a вихoди тyди мaють бyти зaмкнeнi: мeшкaнцям нa гopищaх нeмaє чoгo poбити.

Окpiм нeбeзпeки тpaвмyвaння aбo пaдiння з виcoти, cтopoннi люди пoшкoджyють цiлicнicть пoкpiвлi, щo cпpичиняє пpoблeми для житeлiв ocтaннiх пoвepхiв тa зaйвi витpaти для бaлaнcoyтpимyвaчiв. Рoзпивaючи aлкoгoльнi тa iншi нaпoї нa пoкpiвлях, нeдoбpocoвicнi люди зaлишaють тaм cмiття, якe пoтiм пoтpaпляє y вoдocтiчнi мepeжi тa блoкyє їхню poбoтy, щo тaкoж cпpичиняє шкoдy мeшкaнцям.

Тepнoпoляни мaють тepмiнoвo пoвiдoмляти пpo пpиcyтнicть cтopoннiх ociб нa дaхy пpeдcтaвникaм пpaвooхopoнних opгaнiв. У цiлях зaпoбiгaння нeщacним випaдкaм тa pyйнyвaнню пoкpiвeль  пpocимo тaкoж пoвiдoмляти пpo нeзaчинeнi гopищa  бaлaнcoyтpимyвaчaм.

Упpaвлiння житлoвo-кoмyнaльнoгo гocпoдapcтвa, блaгoycтpoю тa eкoлoгiї ТМР

tgn.in.ua

 

Якщо подорожуєте за кордон на авто

П'ятниця, 10 липня 2015, 08:52

Відповідно до положень ст. 374 Митного кодексу України:

1) звільняються від оподаткування митними платежами товари, що ввозяться громадянами не частіше одного разу протягом доби через інші, ніж відкриті для повітряного сполучення, пункти пропуску через державний кордон України, в супроводжуваному багажі та/або ручній поклажі та сумарна фактурна вартість яких не перевищує 500 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг;

2) оподатковуються ввізним митом за ставкою 10 відсотків фактурної вартості, додатковим імпортним збором за ставкою 10 відсотків фактурної вартості згідно з ст. 4 Закону України від 28 грудня 2014 року № 73-VIII «Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті XII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року», та податком на додану вартість за ставкою, встановленою Податковим кодексом України товари (за винятком підакцизних), сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 500 євро або сумарна вага яких перевищує 50 кг, що ввозяться громадянами на митну територію України у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі через інші, ніж відкриті для повітряного сполучення, пункти пропуску через державний кордон України. Базою оподаткування для таких товарів є частина їх сумарної фактурної вартості, що перевищує еквівалент 500 євро або вартість товарів, обчислена пропорційно до ваги, що перевищує 50 кг;

3) оподатковуються ввізним митом за повними ставками Митного тарифу України, особливими видами мита відповідно до ч. 1 ст. 275 Митного кодексу України та податком на додану вартість за ставкою, встановленою Податковим кодексом України товари, сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 10 000 євро, що переміщуються на митну територію України в супроводжуваному багажі, ручній поклажі.

 Відділ комунікацій Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Сторінка 100 з 109

«ПочатокПопередня919293949596979899100НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер