images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Підприємців не перевірятимуть до 2017 року

Понеділок, 22 червня 2015, 07:59

Внесеними змінами до Податкового кодексу України встановлено, що платники єдиного податку другої і третьої груп (фізичні особи - підприємці) при здійсненні діяльності на ринках, при продажу товарів дрібно роздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі, а також платники єдиного податку першої групи не застосовують реєстратори розрахункових операцій.

Однак, якщо діяльність на ринках проводиться у стаціонарних приміщеннях (магазини, павільйони, приміщення контейнерного типу тощо), або ці приміщення здаються в оренду, то такі платники повинні застосовувати РРО. Вимоги стосовно їх застосування набирають чинності:

- для платників єдиного податку третьої групи – з 1 липня 2015 року;

- для платників єдиного податку другої групи – з 1 січня 2016 року.

Водночас, вказані платники, які з 1 січня 2015 року до 30 червня 2015 року включно почали застосовувати зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО, з дати початку застосування РРО до 1 січня 2017року звільняються від проведення перевірок з питань дотримання порядку застосування РРО.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Тернопільські татусі змагались на конкурсі плетіння коси

Неділя, 21 червня 2015, 10:51

У Тернополі тривають “Спортивні канікули”. Протягом літа, в рамках заходу, з дітьми та їх батьками проводяться спортивні естафети та різноманітні конкурси. Усіх учасників сімейного свята нагороджують призами від спонсорів, пише Моя газета.

19 червня Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення спільно з Центральною дитячою бібліотекою, в рамках циклу заходів «Спортивні канікули», провели спортивне сімейне свято до Дня батька.

11304505_1446162949018203_237268356_n

Дійство розпочалось в приміщенні бібліотеки. Учасникам показали відео-кліп на тему батьківської любові. Під час свята татусі змагались на конкурсі плетіння коси. Кожен показав свою техніку – кращу для своєї доньки.

11650679_1446162952351536_931168104_n

Дітки вчились виготовляти вітальні листівки на майстер-класі. Продовжили свято спортивними естафетами.

11652055_1446162962351535_1831818353_n

Близько 50 дітей активно боролися за перемогу. Працівники бібліотеки нагородили переможців конкурсів.

11303741_1446162959018202_541138628_n

Для сімей провели спортивні змагання. Всіх учасників нагородили  подарунками від видавництва «Школярик», ТМ «Ласунка» та солодощами кондитерської фабрики «Тера».

11651082_1446162965684868_1997575989_n

Наступний захід планується у середу, на набережній ставу, в парку Т. Г. Шевченка. Тернополян запрошують долучатись до справжнього сімейного свята. Детальніше читайте тут.

 

На «Файне Місто» приїдуть байкери зі всієї країни

Неділя, 21 червня 2015, 00:00

Те, що «Файне місто» - територія вільних людей, доведуть стовідсотково вільні люди – байкери. В рамках фестивалю 3-5 липня відбудеться байкерський зліт, а 4 липня містом промчить мотопарад.

Більше сотні «залізних коней» приїдуть на «Файне Місто» з різних куточків країни. На фесті байкери організовано розміщуватимуться своєю великою компанією.

У суботу 4 липня о 12 годині біля Тернопільського озера стартує мотопарад, який проїде містом аж до місця фестивалю на території аеропорту «Тернопіль». Збір байкерів перед виїздом буде о 11:00 на біля готелю «Галичина».

«Багато байкерів із різних міст уже приєднались до нашого зльоту. Хтось приїде колоною, хтось індивідуально. Цікаво, що будуть з нами і дівчата-байкери. До речі, для байкерш організатори зробили вхід на фестиваль безкоштовним. Це уже така традиція, що для дівчини за кермом байка вхід на подію вільний», - зазначив координатор байкерського зльоту на «Файному Місті» Олександр Уточкін.

Охочі зможуть приєднатись до байкерського зльоту та мотопараду. Організатори запрошують усіх справжніх байкерів приїхати на подію та зарядити фест своїм драйвом.

«Файне Місто» - щорічний міжнародний музичний фестиваль, який відбудеться 3-5 липня 2015 року на території міжнародного аеропорту «Тернопіль». На 4 сценах фестивалю виступатимуть 60 гуртів, серед яких СКРЯБІН, BRUTTO, БУМБОКС, The HARDKISS та 9 іноземних команд.

Деталі: fainemisto.com.ua

Придбати квиток: kasa.in.ua

Соцмережі: facebook.com/fainemisto

                          vk.com/fainemisto

 

Через брак приміщень поступити в школу мистецтв вдалось не усім

Субота, 20 червня 2015, 00:00

Бажаючих навчатись у Тернопільській школі мистецтв цього року, порівняно з попередніми, виявила досить велика кількість дітей. 15 червня під стінами закладу зібрались майже сотня дітлахів. Кожен з них — талановитий, проте пощастило не усім, пише сайт Культурно.

DSC06312

Прийом учнів відбувався на конкурсній основі. Окрім загального розвитку на вступних іспитах визначали хист до музичного та образотворчого мистецтва.

— Цього року до нас прийшли дуже талановиті діти . Загалом, у школу поступило 80 дітей. Прийняти усіх, на жаль, не вдалось. Не пройшло конкурсу 15, хоча по здібностях могли б у нас навчатись, якби було місце… — каже заступник директора з навчально-виховної роботи Наталя Теодозіївна.

DSC06311

За словами директора школи Гайдукевича Остапа Івановича, за двадцять років існування закладу найбільшою потребою було добудувати третій поверх:

— Щороку ми чуємо нові обіцянки, але досі не бачимо ніяких змін. Сьогодні у нас здобувають освіту 350 учнів. Аби навчити усіх, приміщень не вистачає. Тому, за власні кошти орендуємо додаткові кабінети для проведення уроків. Хотілось би підтримки зі сторони влади, адже тут дбають про розвиток наступного покоління.

Навчальний заклад працює за унікальними та спеціальними програмами. Крім загальноосвітніх предметів, учні засвоюють  мистецтво театру, хореографії, вокалу, вчаться художнього мистецтва та гри на різноманітних музичних інструментах.

До слова, Тернопільська обласна експериментальна комплексна школа мистецтв – єдина в країні, яка одночасно надає загальну середню та мистецько-профільну освіту. ЇЇ вихованці беруть участь у різноманітних фестивалях, є володарями гран-прі та переможцями міжнародних конкурсів.

Оксана Божко

 

Держохоронці затримали крадія за «роботою»

П'ятниця, 19 червня 2015, 08:35

У Тернополі працівники Державної служби охорони затримали чоловіка під час скоєння ним крадіжки з продуктового магазину.

Сподіваючись на велику «здобич», крадій проник до магазину, обладнаного сигналізацією, і, як наслідок, замість легкої наживи здобув можливість в черговий раз опинитись на декілька років за гратами.

Сигнал «Тривога» надійшов на пульт централізованого спостереження Управління Державної служби охорони при УМВСУ в Тернопільській області близько п’ятої години ранку з магазину, що розташований у районі масиву «Новий світ». Черговий наряд відреагував миттєво і вже через кілька хвилин прибув на місце виклику.

Під час зовнішнього обстеження було виявлено прорізану бокову стіну продуктового магазину, через яку і проник злочинець. Затриманим виявився раніше засуджений 56-річний місцевий мешканець, який вже 32 роки відбув у місцях позбавлення волі. Цього разу мужчина спокусився на продути харчування, алкоголь, тютюнові вироби, а також грошові кошти, які вилучив з касового апарату.

Своєї вини чоловік не заперечував, пояснюючи вчинок безробіттям. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 185 Кримінального Кодексу України. Тепер замість «легкого» заробітку найближчі три роки може провести за гратами.

«Тепер я розумію, - говорить власник магазину, - наскільки правильним було рішення обладнати магазин сигналізацією. В будь-якому випадку збитки від крадіжки були б набагато більшими, аніж вартість встановленого охоронного обладнання».

 

Вакантні посади та вільні робочі місця

П'ятниця, 19 червня 2015, 08:33

За станом на 01 червня 2015 року 288 підприємств міста подали інформацію про наявність 825 вільних робочих місць та вакантних посад ( на 01.06.2014 р. – 799 вакансій), у тому числі потреба для заміщення на посади службовців – 360 місць, для працевлаштування осіб з обмеженими фізичними можливостями – 78 місць.

 

Всього за січень – травень 2015 року Тернопільський міськрайонний центр зайнятості отримав від 1061 підприємства міста інформацію про наявність 6269 вільних робочих місць та вакантних посад. За даними, що надходять до служби зайнятості, загальна чисельність прийнятих на постійне місце роботи працівників на 871 підприємство, установу, організацію та до фізичних осіб-підприємців міста Тернополя з початку 2015 року становить 3978 осіб. Для покращення ситуації на ринку праці та розширення спектру послуг, що надається службою зайнятості роботодавцям, за січень – травень 2015 року проведено 49 тематичних семінарів з роботодавцями по вирішенню актуальних питань на теми: «Порядок надання роботодавцями територіальним органам Державної служби зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштування», «Вимоги нового закону до подання оголошень про найм працівників», « Знання законодавства України про працю, зайнятість та соціальне страхування – основа успішного бізнесу».

В січні – травні 2015 року проведені 7 міні-ярмарків вакансій щодо сприяння роботодавцю в укомплектуванні заявлених вакансій з представниками Державної прикордонної служби України, Управлінням державної пенітенціарної служби України в Тернопільській області, Тернопільським обласним молодіжним центром праці, ТзОВ «Тервікнопласт», в яких взяли участь 80 безробітних, 1 презентація роботодавця, а також 3 семінари з соціальними партнерами на теми: «Служба зайнятості - неповнолітнім особам», « Налагодження співпраці з кадровими агенціями», « Легальна зайнятість – запорука гідного рівня життя та належного соціального захисту».

 

Четверо делегатів з Тернопільщини прийняли участь в IV з'їзді сімейних лікарів України

П'ятниця, 19 червня 2015, 08:28

IV з'їзд сімейних лікарів України з міжнародною участю відбувся відповідно до Реєстру з'їздів, конгресів, симпозіумів та науково-практичних конференцій, які проводяться у 2015 році 11-12 червня 2015 року в м. Полтаві. Про це повідомив прес-службу департаменту охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації Президент “Асоціації сімейних лікарів Тернопільської області”, член Громадської Ради при департаменті охорони здоров'я, головний позаштатний спеціаліст з питань сімейної медицини департаменту охорони здоров'я ТОДА Олексій Ткач.

У роботі з'їзду прийняли участь сімейні лікарі, заступники керівників структурних підрозділів з питань охорони здоров'я, відповідальні за організацію надання первинної медичної допомоги, головні позаштатні спеціалісти зі спеціальності “Загальна практика-сімейна медицина”, представники управлінь охорони здоров'я міських рад міст, обласних центрів, завідувачі кафедрами сімейної медицини, голови регіональних Асоціацій сімейних лікарів, провідні науковці.

У роботі з'їзді у Полтаві прийняли участь понад тисячу делегатів, серед яких представники МОЗ України, Державного експертного центру, а також - четверо делегатів від ГО “Асоціація сімейних лікарів Тернопільської області”. Вони представляли 531 сімейного лікаря Тернопілля, а також 322 членів ГО “Асоціація сімейних лікарів Тернопільської області”: член Громадської Ради при департаменті охорони здоров'я, головний позаштатний спеціаліст з питань сімейної медицини департаменту охорони здоров'я ТОДА, Президент громадської “Асоціації сімейних лікарів Тернопільської області” Олексій Ткач; завідувач кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики-сімейної медицини ДВНЗ “Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачевського МОЗ України” професор Лілія Бабинець; секретар Асоціації, доцент кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики-сімейної медицини Ірина Боровик; член правління Асоціації, сімейний лікар амбулаторії с. Шляхтинці, що на Тернопільщині, Володимир Мащак.

Урочисте відкриття з'їзду відбулось, власне, 11 червня в Палаці Дозвілля “Листопад”.

З вітальними словами до делегатів та учасників з’їзду від Міністерства охорони здоров'я України і особисто від Міністра Олександра Квіташвілі звернувся заступник Міністра охорони здоров’я України Віктор Шафранський.

Основним лейтмотивом виступу було підтвердження вірності курсу на реформу медицини з пріоритетом на первинній ланці медичної допомоги саме на засадах розвитку сімейної медицини. Важливим посланням стали його слова про важливість широкого впровадження лікарського самоврядування, особливо в галузі сімейної медицини, максимально наближеної до медичних проблем населення нашої країни.

Він зазначив, що з'їзд проходить в той час, коли йде реформування галузі охорони здоров'я, тому ця подія важлива не лише для сімейних лікарів, а й для усієї медичної спільноти. Саме в цьому контексті дуже важливим є організація надання медичної допомоги на первинному рівні. Адже на догоспітальному рівні розпочинають та закінчують лікування понад 80% пацієнтів, саме тут має бути зосереджена значна частина кваліфікованих медичних кадрів.

Також виступив ректор ВДНЗУ “Українська медична стоматологічна академія” доктор медичних наук, професор В'ячеслав Ждан, який також очолює кафедру сімейної медицини

Прозвучали вітання від керівництва Полтавської обласної державної адміністрації, Полтавської обласної ради та міського голови.

З програмною доповіддю від МОЗ України “Сучасні питання кадрового забезпечення галузі та медичної освіти” виступив заступник директора Департаменту кадрового менеджменту, освіти та науки МОЗ України, член-кореспондент НАМН України, професор Олександр Волосовець.

Цікавими були доповіді “Роль і місце Української Асоціації сімейної медицини в реформуванні охорони здоров'я” доктора медичних наук, професора кафедри сімейної медицини ФПО ДЗ “Дніпропетровська медична академія МОЗ України”, в.о. Президента Української Асоціації сімейної медицини, голови Дніпропетровської Асоціації сімейних лікарів Дніпропетровської області Неоніли Чухрієнко, а також “Роль первинної медичної допомоги в профілактиці неінфекційних захворювань” завкафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги НМАПО імені П.Л. Шупика, головного позаштатного спеціаліста МОЗ України зі спеціальності “загальна практика - сімейна медицина”, професора Лариси Матюхи.

У ході роботи з'їзду відбулись жваві обговорення даних проблем на багаточисленних засіданнях і секціях, виступи представників делегацій усіх областей України, регіональних професійних асоціацій.

Також в рамках заходу відбулась нарада делегатів з'їзду, представників регіональних Асоціацій УАСМ з питань змін до Статуту УАСМ, а також вибори Президента УАСМ. Результатом її стало демократичне обрання Президентом УАСМ Лариси Матюхи, яка є професорем, завкафедрею сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги НМАПО імені П.Л. Шупика, а також головним позаштатним спеціалістом МОЗ України зі спеціальності “Загальна практика-сімейна медицина”.

- Це викликало щире задоволення більшості представників професійних асоціацій сімейних лікарів з регіонів, - зазначив Олексій Ткач - оскільки вона – справжній патріот галузі сімейної медицини, натхненний провідник європейського цивілізаційного вектора у первинній медичній допомозі, автор багатьох установчих документів, наказів у цій галузі і просто щира й добра людина, як це й має бути у сімейній медицині.

Також було обрано новий склад Правління УАСМ, куди увійшли два представники від тернопільської регіональної організації – президент “Асоціації сімейних лікарів Тернопільської області” Олексій Ткач та віце-президент асоціації, професор Ліля Бабінець.

До слова, тематика даного з'їзду спрямована на висвітлення актуальних питань в роботі лікаря загальної практики-сімейної медицини, і буде сприяти подальшому розвитку цієї спеціальності і збагатить кожного з присутніх мультидисциплінарним підходом до проблем пацієнта.

Неоціненним буде також досвід особистого спілкування з колегами – лікарями, які вже працюють в умовах реформування галузі. З'їзд працює в режимі пленарних і секційних засідань, круглих столів з обговоренням проблемних питань, майстер-класів.

Основними напрямками науково-практичного з’їзду є: розвиток системи охорони здоров’я в аспектах організації і фінансування первинної медичної допомоги; роль Української Асоціації сімейної медицини і регіональних асоціацій сімейних лікарів у впровадженні реформування галузі та розвитку сімейної медицини в Україні; результати впровадження сімейної медицини в регіонах України з урахуванням передового досвіду та ефективних моделей надання первинної медичної допомоги населенню; нормативно-правове забезпечення впровадження сімейної медицини та діяльності лікарів загальної практики-сімейних лікарів в Україні; особливості стандартизації первинної медичної допомоги: європейський досвід і українські реалії; актуальні проблеми профілактики, лікування та реабілітації в діяльності лікаря загальної практики – сімейного лікаря; проблеми мультидисциплінарного підходу до ведення пацієнтів. Взаємодія між лікарями загальної практики та лікарями інших спеціальностей.

Додипломна та післядипломна підготовка сімейних лікарів в Україні включає в себе: впровадження нових навчальних програм; безперервне навчання із застосуванням сучасних дистанційних технологій; профілактичні програми в загальнолікарській практиці; проблеми мотивації праці лікаря ЗПСЛ.

- Робота з'їзду показала, що проблеми сімейної медицини спільні для всіх регіонів України, - продовжив далі Олексій Ткач - робота по широкому впровадженню кращих світових стандартів надання первинної медичної допомоги актуальна, як ніколи раніше, впровадження засад самоврядування лікарів-сімейників є нагальною вимогою часу. Все це єднає лікарів загальної практики-сімейних лікарів України, робить їх спільно відповідальними за долі своїх пацієнтів, за вирішення своїх професійних і соціальних проблем, та й у цілому – за долю України. Хочеться вірити – демократичної, єдиної, спрямованої до утвердження європейських цінностей. Попереду – велика праця!


Світлана Гуменна, прес-служба ДОЗ ТОДА,

фоторепортаж з місця події – Олексія Ткача




 
 

Дітлахів запрошують на майстер-клас в літньому таборі

Четвер, 18 червня 2015, 10:21

У місті вже другий рік поспіль працює літня дитяча школа для проведення цікавого та веселого дозвілля під час канікул. Школу "Дивосвіт" облаштували на "єлісейських полях" у парку Т. Г. Шевченка, пише сайт Культурно.

18 червня працівники Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення провели черговий майстер-клас для дітей літньої школи, що знаходиться на базі РК «Максим». Учасники із захопленням «складали» козаків в техніці орігамі та слухали легенди про козацтво.


Минулого року у літній школі «Дивосвіт» взяли участь близько 200 дітей. Тут маленькі тернополяни здобули нові знання у різних сферах, вчилися виготовляти корисні речі власними руками, працювати у команді, займатися спортом і весело проводили час.

У «Дивосвіт» запрошують маленьких тернополян віком від 6 до 11 роком протягом всього літа. Записатися у школу можна вже сьогодні.

І зміна 02.06 – 12.06

ІІ зміна 15.06 – 26.06

ІІІ зміна 29.06 – 10.07

ІV зміна 13.07 – 24.07

V зміна 27.07 – 08.08

VІ зміна 10.08 – 21.08

За додатковою інформацією звертайтеся за телефоном (097) 312 76 60 або (050) 90 90 773 – Лілія або пишіть на пошту  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

Дитяча школа "ДИВОСВІТ"

 

Тернопільські волонтери проїхали 1600 км передовою лінією фронту в зоні АТО

Четвер, 18 червня 2015, 08:44

Як уже відомо, днями зі сходу України, повернулися наші хоробрі волонтери Логістичного центра допомоги бійцям АТО Тарас Герман та Богдан Кіндій. Близько двох тижнів вони розвозили бійцям допомогу по всій лінії фронту.

Такі поїздки волонтери здійснюють щомісяця. Маршрут пролягав понад 1600 км, практично по всій лінії розмежування, починаючи від Чугинки (під Російським кордоном) аж до Широкине (Маріуполь), а загалом хлопці подолали понад 4 000 км. Було близько півсотні точок “відгрузки”. Традиційно, намагалися добратися до крайніх позицій, що є неабиякою небезпекою. Допомогу доставили у Красноармійськ, Авдіївку, Констянтинівку, Артемівськ, Новоайдар, Мар’їнку, Волноваху, Маріуполь та безліч інших населених пунктів. Волонтери передали бійцям адресні передачі, а також камуфляжну форму, берци, спорядження, одяг, засоби гігієни, продукти харчування. В Краматорську одягнули хлопця із Запоріжжя, який готовий був розцілувати тернополян, бо запорізькі волонтери не приїжджали до нього у “гарячу” точку.

Дорога була неймовірно складною та небезпечною, адже кілька разів виходив з ладу транспорт, доводилося зупинятися на ремонт. В одному з населених пунктів за 2 години до приїзду наших волонтерів, на тому ж місці підірвалася машина. В село Луганське заїжджали до танкістів та й потрапили під обстріл, ледве “ноги забрали”, мчали 100-140 км/год незважаючи на ями.

Тарас з Богданом розповідають, що хлопці прагнуть показати, як вони облаштувалися (кухня, душові), що у них чистенько. Також відзначають пильність наших військових на блок-постах. Захисники передають вісточку на “Велику землю”, вдячність тернополянкам та активістам “Смаколиків” за смачну свіжу випічку, а також всім-всім, хто дбає та не забуває про оборонців. Воїни тішаться кожній цукерці та шкарпетці.

А ми звісно ж, готуємося до чергової поїздки. Беззупинно збираємо допомогу. Необхідні бійцям речі можна приносити на склад Логістичного центра допомоги бійцям АТО, що по вул.Збаразька,16. “Гаряча” лінія: (097)2-055-055.

Невеличкий фотозвіт за посиланням.

Більше фото та деталі з експедиції шукайте щодня на сторінках Логістичного центру допомоги бійцям АТО в соцмережах та на сайті http://ato.te.ua/

 

Нахитрували на 400 тисяч гривень

Четвер, 18 червня 2015, 07:52

Шість підприємців, з яких половина – з Тернопільського району, а інша половина – з обласного центру, мали бажання позмагатись, в кого краще вийде надурити бюджет.

Сили виявились нерівними – податківці, за результатами проведених планових документальних перевірок, загалом донарахували майже 400 тисяч податків та штрафних санкцій, з яких 332 тисячі прийшлось на представників бізнесу від району. Пальму першості подарували районнику, який здійснює діяльність у сфері гуртової торгівлі і також, гуртом, на підставі податкового повідомлення – рішення, поповнить бюджет на 200 тисяч гривень.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

У Підгаєцькому районі судять двох чоловіків, які відмовились йти служити

Середа, 17 червня 2015, 06:29

159193Пpoкypaтypa Пiдгaєцькoгo paйoнy здiйcнює пpoцecyaльнe кepiвництвo y кpимiнaльних пpoвaджeннях cтocoвнo мicцeвих житeлiв зa фaктaми yхилeння вiд пpизoвy нa cтpoкoвy вiйcькoвy cлyжбy тa – зa мoбiлiзaцiєю.
Як пoвiдoмив пpoкypop Пiдгaєцькoгo paйoнy Івaн Кpeнцeль, oдин з мicцeвих житeлiв oтpимaв пoвicткy y вiйcькoмaт, пpoйшoв мeдичнy кoмiciю тa вiдпoвiднo дo мeдичнoгo виcнoвкy бyв визнaний пpидaтним дo вiйcькoвoї cлyжби. Однaк вiйcькoвoзoбoв’язaний нe з’явивcя нa вiдпpaвy дo вiйcькoвoї чacтини.
Зa цим фaктoм poзпoчaтo кpимiнaльнe пpoвaджeння зa cт. 335 КК Укpaїни (yхилeння вiд пpизoвy нa cтpoкoвy вiйcькoвy cлyжбy).
Тaкoж oтpимaв пoвicткy тa пpoйшoв вiйcькoвo-лiкapcькy кoмiciю щe oдин мicцeвий житeль. Бyдyчи пpидaтним дo вiйcькoвoї cлyжби, чoлoвiк нe з’явивcя нa вiдпpaвy дo вiйcькoвoї чacтини.
Зa цим фaктoм внeceнo вiдoмocтi дo Єдинoгo peєcтpy дocyдoвих poзcлiдyвaнь зa cт. 336 КК Укpaїни (yхилeння вiд пpизoвy зa мoбiлiзaцiєю).
У кpимiнaльних пpoвaджeннях тpивaє дocyдoвe poзcлiдyвaння.
Дoвiдкoвo: caнкцiя cт. 335 КК Укpaїни пepeдбaчaє пoкapaння y видi oбмeжeння вoлi нa cтpoк дo 3 poкiв, a cт. 336 КК Укpaїни – пoзбaвлeння вoлi нa cтpoк дo 5 poкiв.

tgn.in.ua

 

Рецепт вдалої мандрівки

Вівторок, 16 червня 2015, 11:28

У  другий день літа учні 6-го класу Тернопільської обласної комплексної школи мистецтв вирушили у неймовірну мандрівку, у пошуках чогось нового і захоплюючого пише сайт Культурно

Свою подорож розпочали  з Микулинців, села міського типу  поблизу Тернополя. Загалом в Микулинцях є на що подивитись і де погуляти, а отже отримати порцію хороших емоцій та відпочинку.


відвідали Микулинецький замок

Микулинецький палац та костел.

Наступною зупинкою була Зарваниця – духовна перлина Теребовлянщини.Учні мали можливість  припасти до чудотворних ікон Пречистої Діви Марії і Розп’ятого Спасителя, зцілити душу живильною водою ,відвідати чудові храми та скупатись у чудотворній купелі.

Кінцевою зупинкою був інтерактивний музей музичних інструментів «Камертон», який знаходиться в с.Ішків Тернопільської області.Тут учні мали можливість не тільки ознайомитися з різними музичними інструментами світу , але й пограти на них.

Класний керівник 6 класу Космина Н.В.

 

Тepнoпoлян закликають вигaдaти вoдoгpaям нoвi нaзви

Вівторок, 16 червня 2015, 09:00

0hlpXqYqXa30Кoмyнaльнe пiдпpиємcтвo «Тepнoпiльвoдoкaнaл» cпiльнo з Тepнoпiльcькoю мicькoю paдoю звepтaєтьcя дo тepнoпoлян з пpoхaнням пpидyмaти нaзви фoнтaнiв.

«Тepнoпiль здaвнa ввaжaєтьcя мicтoм фoнтaнiв. Змiнювaлиcь чacи, здiйcнювaлacь peкoнcтpyкцiя вoдoгpaїв i з oнoвлeним виглядoм вoни oтpимyвaли нoвi iмeнa, – зaзнaчaє диpeктop КП «Тepнoпiльвoдoкaнaл» Вoлoдимиp Кyзьмa. – Тaк, фoнтaн y пapкy iмeнi Тapaca Шeвчeнкa нaзивaєтьcя тeпep «Життя», a тoй, щo нa Тeaтpaльнoмy мaйдaнi, – «Квiткa тepeнy». Бeз iмeн пoки щo зocтaютьcя тiльки peкoнcтpyйoвaнi тopiк фoнтaни y пapкy «Тoпiльчe» тa нa бyльвapi Дaнилa Гaлицькoгo. Ми виpiшили випpaвити цю нecпpaвeдливicть тa звepтaємocь дo тepнoпoлян з пpoхaнням вигaдaти цим вoдoгpaям нoвi нaзви».

Вигaдyючи, зayвaжyє oчiльник КП «Тepнoпiльвoдoкaнaлy», cлiд вpaхyвaти нe тiльки зoвнiшнiй вигляд вoдoгpaїв, a й мicцe їх poзтaшyвaння тa icтopiю. Вapiaнти iмeн пpиймaтимyтьcя дo 3 липня. Пiдбиття пiдcyмкiв плaнyють пpoвecти 5 липня – нa 66-тy piчницю вiд дня зacнyвaння кoлиcь кoнтopи «Вoдoкaнaл», a нинi КП «Тepнoпiльвoдoкaнaл».

Нaзви для фoнтaнiв cлiд нaдcилaти нa eлeктpoннy cкpинькy пiдпpиємcтвa Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду з пoзнaчкoю «Ім’я для фoнтaнy».

tgn.in.ua

 

Ветерани ОУН-УПА отримуватимуть більшу щомісячну доплату до пенсій

Понеділок, 15 червня 2015, 05:58

depОскільки сесія прийняла зміни та  доповнення до обласної програми «Ветеран» на 2015-2019 роки, тим самим  збільшила щомісячну доплату до пенсій ветеранам ОУН-УПА.

Також було надано  дозвіл комунальному закладу Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний клінічний перинатальний центр «Мати і дитина»  на встановлення та використання медичного обладнання. Упродовж кількох років необхідне обладнання зберігалось на складах. Голова обласної ради побував у перинатальному центрі,  отримав звернення від керівника закладу. Після вивчення проблеми, обговорення її профільною комісією проект рішення був поданий на сесію. Депутати проголосували надати дозвіл на встановлення та використання необхідного, доровартісного обладнання.

www.obl-rada.te.ua

 

У Тернополі тривають капітальні ремонти

Неділя, 14 червня 2015, 10:40

Дороги, тротуари, прибудинкові території, парки, бульвари, дитячі та спортивні майданчики, нові тролейбусні лінії та світлофори, - у Тернополі повсюди триває капітальний ремонт. Як зауважив міський голова Сергій Надал, цього тижня було здійснене асфальтування двору на вул. М. Вербицького, 6. Нещодавно завершився капермонт міжбудинкового заїзду на вул. Вербицького, який межує із двором вказаного будинку, а днями розпочався капремонт двору на вул. Вербицького, 4.

«Згідно титульного списку ремонту житлового фонду, цього року у місті плануємо відремонтувати 44 прибудинкових територій та 14 міжбудинкових проїздів, - зауважив Сергій Надал. – Ще минулого року управління житлово-комунального господарства проводило перевірку станів прибудинкових територій. Згідно з висновками експертів, тоді капітального ремонту потребувало більше ста дворів. Ми намагаємося кожного року проводити капремонт максимальної кількості об’єктів, спочатку обираючи для ремонту двори у найгіршому стані».

На даний час роботи капітального характеру тривають у дворах на вул. 15 Квітня,29, вул. 15 Квітня,35, вул. Чалдаєва,8, вул. Микулинецька бічна 4,8 та вул. Вербицького,4.

Завершився капремонт у дворах на вул. Бандери,74, вул. Слівенській,3 та на вул. 15 Квітня,5, на вул. Б.Лепкого,14, вул. Чубинського, 2,4, вул. Руській,13,15, вул. Перемоги,2 та вул. Лучаківського,12.

Крім того, триває капітальний ремонт дахів житлових будинків (відремонтовано 6 із 21 запланованих), міжпанельних швів та ремонт і заміна внутрішньобудинкових мереж.







 

Військовий збір з обміну валют вже не сплачується

Субота, 13 червня 2015, 09:35

Набрав чинності Закон від 12.05.2015 р. №381-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо військового збору”. Законом скасовується оподаткування військовим збором (1, 5%) операцій з купівлі-продажу фізичними особами іноземної валюти, пише moyagazeta.com.ua

Для отримання детальних консультацій щодо чинного законодавства можна звернутись у Центр обслуговування платників за адресою: Білецька 1 або за телефонами: 43-46-46 та 43-46-10.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Через дії уряду в Тернополі є загроза припинення подачі гарячої води

Субота, 13 червня 2015, 09:26

Кабінет Міністрів України виділив лише 4, 2 млн. грн. на 2015 рік загалом субвенції усій Тернопільщині на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, опалення та постачання гарячої води, послуги з централізованого водопостачання. Реально ж лише одному комунальному підприємству «Тернопільміськтеплокомуненерго» цього року необхідно субвенцій у десять разів більше виділеної суми - 42,5 млн. грн., а «Тернопільводоканал» - близько 6 млн. грн,пише rada.te.ua

Виділена Кабміном сума для Тернопільщини є найменшою з-поміж усіх областей України. При цьому ця сума призначена одночасно й для міського та обласного підприємств теплових мереж, комунального підприємства «Тернопільводоканал» та ряду комбінатів комунальних підприємств у районних центрах.

У той час Кабмін навіть найменшій в Україні Чернівецькій області виділив 6 мільйонів,Рівненській - 93,0 млн. грн., Івано-Франківській - 91,9 млн. грн. та Хмельницькій — 48,4 млн. грн.

«Прогнозований обсяг заборгованості з цієї різниці у тарифах для населення на кінець року лише у нашому комунальному підприємстві «Тернопільміськтеплокомуненерго» становитиме 42,5 млн. грн., - розповідає заступник директора КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Володимир Онишків. – Виділення такої малої суми субвенції від Кабінету Міністрів сьогодні ставить під загрозу проходження наступного опалювального сезону у Тернополі та може привести до припинення подачі гарячої води у домівки тернополян. Адже сьогодні існує імовірність відключення котелень нашого підприємства від газу через заборгованість, яка на даний час становить більше 65 млн. грн.».

Наразі Тернопільська міська рада та керівництво комунального підприємства звернулися до Кабінету Міністрів з проханням переглянути виділення субвенцій.

rada.te.ua

 

Ремонт бульвару Куліша у Тернополі розпочнеться на початку липня

Субота, 13 червня 2015, 09:15

Реконструкція бульвару Куліша розпочнеться після підписання з переможцем тендеру відповідного договору. За прогнозами фахівців управління житлово-комунального господарства міської ради, це буде початок липня.

В червні відбулося розкриття тендерних пропозицій учасників процедури закупівлі, які є претендентами на здійснення капремонту бульвару Куліша і, відповідно до чинного законодавства, акцептовано пропозицію ТОВ «ТОМ-ІнвестБуд». Наприкінці червня буде укладено договір із переможцем, після чого він зможе розпочати реконструкцію бульвару і проводити облаштування спортивних та дитячих майданчиків.

Нагадаємо, що наразі на БАМі проводиться реконструкція бульвару Дмитра Вишневецького, де зведено основу фонтану, тривають роботи з облаштування двохсекційного дитячого майданчика та вкладання бруківки на пішохідній ділянці. Також на Східному масиві тривають ремонтні роботи із облаштування пішохідної доріжки на бульварі Данила Галицького.

 

Тернопільських дітлахів запрошують на «Спортивні канікули»

П'ятниця, 12 червня 2015, 10:48

Цикл вуличних фізкультурно-масових заходів «Спортивні канікули»  розпочинають у Тернополі. Протягом літа, в рамках заходу, з дітьми проводитимуться спортивні естафети та конкурси, пише "Моя газета"

Основна їхня мета – популяризація здорового способу життя та занять спортом на свіжому повітрі. В якості заохочення на юних учасників чекають призи.

Організовує спортивне свято Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення. Партнери свята ТМ «Ласунка», Видавництво “Школярик”, Кондитерська фабрика “Тера”. Майстер-класи проводить фітнес-клуб “Fit Curves”.

11297810_1624187041201342_1240254042_n

За словами організаторів, “спортивні канікули” планують проводити двічі на тиждень в місцях масового відпочинку та на дитячих майданчиках. Вікових обмежень немає. Місце та час проведення будуть анонсуватись на сторінціТернопільського-Міського-Центру- Фізичного-Здоров’я-Населення та у ЗМІ.

11358754_1624187067868006_1167290514_n


Нагадаємо, 10 червня працівники центру спільно з ТМ «Ласунка» провели фізкультурно-масовий захід для дітей 6-10 років у парку Т. Г. Шевченка на острові Чайка. Малеча прийняла участь у спортивних естафетах та веселих конкурсах.

11297684_1624187037868009_1242099653_n

Продемонструвати свої знання, пов’язані з видами спорту та здоровим способом життя змогли у спортивній вікторині «Спортзнайка».

Всі учасники були нагороджені призами: зошитами, розмальовками та ліхтариками від ТМ «Ласунка».

11269465_1624187034534676_1068039605_n

 

Понад 30 тисяч мешканців Тернопільщини отримають субсидії

Четвер, 11 червня 2015, 06:12

zhitlo-620x330Близькo 30 тиcяч дoмoгocпoдapcтв oблacтi oтpимyють cyбcидiї нa житлoвo-кoмyнaльнi пocлyги. Пicля змiни цiн i тapифiв нa житлoвo-кoмyнaльнi пocлyги з 1 квiтня 2015 poкy лишe зa квiтeнь нapaхyвaння cклaли близькo 52,9 млн гpивeнь (дo пopiвняння – зa пepioд ciчня-бepeзня пoтoчнoгo poкy здiйcнили нapaхyвaнь нa cyбcидiї нa cyмy 40,2  млн гpивeнь), пишe tgn.in.ua

Стaнoм нa 1 чepвня зa пpизнaчeнням cyбcидiй зa cпpoщeним пopядкoм в цiлoмy пo oблacтi звepнyлocь 22 212 ociб. Здiйcнили пpизнaчeння житлoвoї cyбcидiї 5 865 ciм’ям.

Як пoяcнює диpeктop дeпapтaмeнтy coцiaльнoгo зaхиcтy нaceлeння Тepнoпiльcькoї ОДА Вaдим Бoяpcький, cyбcидiї пpизнaчaють yпpaвлiнням coцiaльнoгo зaхиcтy пpoтягoм 10 днiв пicля нaдхoджeння лиcтa вiд ocтaнньoї opгaнiзaцiї, в якy нaдicлaли зaпит пpo нaдaння кoмyнaльних пocлyг.

«Якщo зaявa пoдaнa в тpaвнi – чepвнi, cyбcидiю нapaхyють з квiтня, – зaпeвнив Вaдим Бoяpcький. – У тoмy випaдкy, кoли людинa cплaтилa вжe зa пocлyги y пoвнoмy oбcязi, a пpизнaчeнa cyбcидiя бyдe з квiтня, вiдпoвiднo цi кoшти cyбcидiй  викopиcтoвyвaтимyтьcя гpoмaдянaми в paхyнoк oбoв’язкoвих плaтeжiв чи oплaти пpиpoднoгo гaзy, чи eлeктpoeнepгiї (житлoвo-кoмyнaльних пocлyг) в нacтyпнi пepioди викopиcтaння пocлyг».

Як вiдoмo, для пpизнaчeння cyбcидiй пoтpiбнo пoдaвaти пepcoнaльнi дaнi тa дeклapaцiю пpo дoхoди. Зaявники мoжyть бyдyть пeнi – цю iнфopмaцiю нe poзгoлoшyвaтимyть, нaгoлocив Вaдим Бoяpcький.

 

У Тернополі у вересні відкриють два дитячих садочки

Четвер, 11 червня 2015, 06:03

3ddc7c184487cb037f5369603d28e8d6У Тepнoпoлi нaмaгaютьcя yникнyти пpoблeми з влaштyвaнням дiтeй y дoшкiльнi зaклaди. Двi дoдaткoвi ycтaнoви плaнyють вiдкpити вжe y вepecнi.

Сaдoчoк №4 з’явитьcя нa вyл. Київcькiй 3a. Тaм дiтeй пpиймaтимyть y 4 гpyпи. Щe oдин дoшкiльний зaклaд №3 вiдкpиють нa вyл. Юнocтi. Вiн мaтимe 6 гpyп.

«Ми здiйcнили пiдpaхyнки, пpoглянyли зaпиcи eлeктpoннoї peєcтpaцiї дiтoк в дoшкiльнi нaвчaльнi зaклaди. Дiти, кoтpi нe змoжyть пoтpaпити в caдки нa мiкpopaйoнi Дpyжбa, a цe – № 16, 18, 19, 13, змoжyть влaштyвaтиcя y дoшкiльний зaклaд №3. Тoбтo, пpoблeми з влaштyвaнням дiтeй y caдoчки нa Дpyжбi тa БАМi бyти нe пoвиннo», – пoяcнилa Ольгa Пoхиляк, нaчaльник yпpaвлiння ocвiти тa нayки мicькpaди.

Тaкoж вiдкpиють гpyпy в НВК №28 для тoтaльнo cлiпих дiтeй. У Тepнoпoлi пpoживaє 4 тaких дoшкiльнят. Гpyпa бyдe змiшaнoю. В нiй нaвчaтимyтьcя i дiти з вaдaми мoви. Окpiм цьoгo, мaють нaмip вiдкpити щe дoдaткoвi гpyпи в 4 caдкaх.

«Минyлoгo poкy вiдкpили 12 гpyп, a пoзaминyлoгo –13. Цe пpaктичнo як 2 cepeднi дoшкiльнi зaклaди. Дe щe бyли вiльнi пpимiщeння opeндoвaнi, тaм мaкcимaльнo вiдкpивaли гpyпи в мiкpopaйoнaх мicтa», – poзпoвiдaє Ольгa Пoхиляк.

Нa тepитopiї yciх caдoчкiв мicтa з’являтьcя iгpoвi мaйдaнчики. Пoбyдyвaти їх плaнyють дo вepecня. Вcтигли oблaштyвaти лишe 20 зaклaдiв.

Джерело: ternopil.te.ua

 

Робота з військовослужбовцями – учасниками АТО

Четвер, 11 червня 2015, 05:28

Робота з переселенцями в Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості

До Тернопільського міськрайонного центру зайнятості у пошуках роботи у січні – травні 2015 року звернулись 44 особи, які перемістилися з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції: 5 осіб, які прибули для тимчасового проживання з числа мешканців АР Крим та м. Севастополя, 27 мешканців Донецької та 12 - Луганської областей. Чисельність переселенців з урахуванням зареєстрованих на початок року, склала 102 чол.

З метою підвищення рівня соціального захисту осіб, які перемістилися з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції на ринку праці у березні – травні проведені 2 профінформаційних семінари для внутрішньо переміщених осіб, в якому взяли участь 22 таких особи. В результаті проведеної роботи 25 осіб працевлаштовані, 7 – направлені на професійне навчання та підвищення кваліфікації.

За станом на 01 червня 2015 року на обліку у центрі зайнятості перебуває 36 переселенців із окупованих територій та жителів східних областей України. Проводиться відповідна робота щодо сприяння їм у підборі підходящої роботи.

 

Робота з військовослужбовцями – учасниками АТО

До Тернопільського міськрайонного центру зайнятості у пошуках роботи у січні – травні 2015 року звернулись 7 демобілізованих військовослужбовців, які брали участь у проведенні антитерористичної операції, що проживають в м. Тернополі, з них 1 особа працевлаштована за сприянням служби зайнятості у ТзОВ «Тервікнопласт».

За станом на 01 червня 2015 року на обліку у центрі зайнятості перебуває 5 військовослужбовців, які брали участь у проведенні антитерористичної операції, звільнених з військової служби, що потребують соціального захисту. Проводиться відповідна робота щодо сприяння їм у підборі підходящої роботи.

 

ТНЕУ організовує пробіг «Університетська миля»

Середа, 10 червня 2015, 07:32

ТНЕУСьогодні, 10 червня, відбудеться пробіг студентів та викладачів ТНЕУ «Університетська миля». Захід організований з нагоди Всеукраїнського Олімпійського дня та з метою популяризації фізичної культури, масового спорту, виховання патріотизму у молоді.

За словами організаторів, акція пройде під гаслом «Україна – мужність, сила, перемога!»

Колона формується зі студентів та викладачів факультетів, адміністрації університету, керівників структурних підрозділів, спортсменів університету. Збір перед корпусом №2 ТНЕУ о 15.00 год.

Маршрут пробігу: старт – Церква Воздвиження Чесного Хреста (вул. Над Ставом, 16), фініш – центральний корпус ТНЕУ (вул. Львівська, 11). Учасники бігтимуть вулицями: Руська, Гетьмана Мазепи, Майдан Перемоги, Львівська (проїзна частина).

Урочиста частина відбудеться о 16.00 год. біля центрального корпусу ТНЕУ (фініш – вул. Львівська, 11).

Організатори запрошують усіх долучитися до спортивного дійства!

accents.today

 

Як тернополяни оцінили своє місто та владу?

Середа, 10 червня 2015, 07:04

DSC02509
Сoцioлoгiчнa гpyпa Рeйтинг cпiльнo з International Republican Institute впepшe пpoвeлa мyнiципaльнe дocлiджeння, як житeлi yкpaїнcьких мicт oцiнюють якicть пocлyг, poбoтy мicцeвoї влaди тa iншi пoкaзники, щo визнaчaють якicть життя. Рeзyльтaти дocлiджeння виявилиcя тpoхи нecпoдiвaними, пише сайт tgn.in.ua

Опитyвaння пpoвoдилocя з 2 пo 20 бepeзня y вciх oблacних цeнтpaх Укpaїни, кpiм Дoнeцькa тa Лyгaнcькa. У кoжнoмy мicтi eкcпepти oпитaли пo 800 pecпoндeнтiв y вiцi cтapшe 18 poкiв. Стaтиcтичнa пoхибкa дocлiджeння cтaнoвить нe бiльшe 3,5%. Дocлiджeння пpoвoдилocя впepшe. Рeзyльтaти дocлiджeння oпyблiкoвaнi в кiнцi минyлoгo тижня, i лiдepaми зa oпитyвaннями cepeд нaceлeння cтaли Вiнниця тa Хapкiв, пишe Лiгa.нeт.
01

03

Якщo Вiнниця вжe кiлькa poкiв є мyнiципaльнoю “зipкoю” i пpиклaдoм для нacлiдyвaння, тo Хapкiв, пpинaймнi в cтoлицi, нe cпpиймaвcя як ycпiшнe i кoмфopтнe мicтo. Хapкiв’яни ввaжaють iнaкшe: зa їхнiми oцiнкaми, пepшa cтoлиця УРСР нapiвнi з Вiнницeю – бeззaпepeчнi лiдepи peйтингy yкpaїнcьких мicт.

Вiнниця вхoдить в тpiйкy лiдepiв пo 13 пoкaзникaм з 18 кpитepiїв, Хapкiв лiдиpyє в 14 нoмiнaцiях.

Цi нaceлeнi пyнкти пpaктичнo eтaлoннi (пopiвнянo з iншими yкpaїнcькими пoлicaми) зa piвнeм poзвиткy тpaнcпopтнoї iнфpacтpyктypи – 57% вiнничaн i 56% житeлiв Хapкoвa ввaжaють, щo вoнa poзвинeнa дoбpe. Вyличним ocвiтлeнням зaдoвoлeнi 59% житeлiв Вiнницi тa 64% хapкiв’ян. Зaдoвoлeнi хapкiв’яни i вiнничaни piвнeм poзвиткy тa opгaнiзaцiєю тopгiвлi – цi мicтa тaкoж нa чoлi peйтингy. Щo cтocyєтьcя зaдoвoлeнocтi poзвиткoм пyблiчних зeлeних зoн y мicтi, тo пepшicть знoвy ж тaки зa Хapкoвoм i Вiнницeю.

04

Зacнoвник coцioлoгiчнoї гpyпи Рeйтинг Ігop Тищeнкo пoяcнює, щo пepшicть Вiнницi тa Хapкoвa oбyмoвлeнo лoяльнicтю нaceлeння дo мepiв мicт.

“Тe, щo зpoблeнo y Вiнницi щe Вoлoдимиpoм Гpoйcмaнoм (бyв мepoм з 2006 пo 2014 piк), aбcoлютнo влaштoвyє гopoдян. Виcoкi oцiнки Хapкoвa, нeзвaжaючи нa нeгaтивний пoлiтичний шлeйф зa мepoм Гeннaдiєм Кepнecoм, я мoжy пoяcнити тaк: хapкiв’яни зaдoвoлeнi тим, щo вiн зpoбив для мicтa в чacтинi oблaштyвaння тa poзвиткy iнфpacтpyктypи “, – гoвopить coцioлoг. Зa cлoвaми Тищeнкa, y Кepнeca в Хapкoвi є cтaтyc “cвoгo чинoвникa”, i ocкiльки хapкiв’янaм пpитaмaнний мicцeвий пaтpioтизм, дiї Кepнeca пoзитивнo oцiнюють бiльшicть житeлiв. Дocлiдник зaзнaчив, щo, нeзвaжaючи нa тe, щo нacтpoї хapкiв’ян пpaктичнo пopiвнy poздiлeнi нa пpoyкpaїнcькi i aнтиyкpaїнcькi тaбopи, piвeнь кoмфopтy i дiї влaди вoни oцiнюють oднaкoвo.

Тpeтє мicцe в peйтингy мicт зa piвнeм кoмфopтy poздiлили Тepнoпiль тa Львiв. Пpopив Тepнoпoля Тищeнкo нaзивaє нecпoдiвaним, пoяcнюючи цe тим, щo тepнoпiльчaни виявилиcя oдними з нaйбiльш тepпимих житeлiв, нeзвaжaючи нa нaйнижчий piвeнь дoхoдiв пo Укpaїнi – 2739 гpн, щo нa 31% мeншe, нiж cepeдньoyкpaїнcькa зapплaтa. Львiвcький фeнoмeн, нa дyмкy coцioлoгa, oбyмoвлeний cпpийняттям йoгo як кyльтypнoгo тa icтopичнoгo мicтa, a тaкoж лoяльнicтю житeлiв дo мepa мicтa Андpiя Сaдoвoгo.
Нeкoмфopтнa cтoлиця

Київ – cтoлиця, нaйбiльшe i нaйбaгaтшe мicтo кpaїни – icтoтнo вiдcтaлo вiд лiдepiв зa вciмa кpитepiями. Низькi пoзицiї Києвa в peйтингy coцioлoг пoяcнює тим, щo в cтoлицi piвeнь життя i зaпити нaбaгaтo вищe, нiж y peгioнaх.

“У cтoлицi бaгaтo пpиїжджих, якi pизикнyли кapдинaльнo змiнити cвoє життя i пpиїхaли пiдкopювaти Київ y пoшyкaх кpaщoгo життя. Алe, ймoвipнo, бaжaнe виявилocя вищe дiйcнoгo”, – гoвopить Тищeнкo. Для тoгo, щoб cтoлицю в peйтингy кoмфopтнocтi для життя вивecти нa лiдиpyючi пoзицiї, нeдocтaтньo нaзивaти Київ євpoпeйcьким мicтoм. “Для пoчaткy нeoбхiднo викopиcтoвyвaти iннoвaцiйний дocвiд Вiнницi, гocпoдapcький пiдхiд Хapкoвa тa кyльтypний i тypиcтичний дocвiд Львoвa. І вжe oб’єднyючи цi пiдхoди, cтoлицi пoтpiбнo пpищeплювaти євpoпeйcькi цiннocтi – чиcтoтy, кoмфopт для тypиcтiв”, – вiдзнaчaє Тищeнкo.

Джерело: http://inspired.com.ua

tgn.in.ua

 

Будьте обережними: шахраї представляються працівниками банку

Вівторок, 09 червня 2015, 06:41

The Senate on Monday approved a bill to allow states to collect sales taxes from online retailers. Proponents say sellers will get help navigating tax collection, but many retailers says complying will be burdensome and opens the door for unforeseen problems.

Жителі області продовжують потерпати від псевдобанківських працівників. Аферисти телефонують до своїх жертв та під різними приводами виманюють у них реквізити банківських карток. Відтак знімають з рахунків гроші.

У таку шахрайську пастку потрапила 39-річна жителька Тернополя. До жінки зателефонували нібито зі служби безпеки банку та почали переконувати, що з її рахунку незаконно намагаються зняти кошти. Тернополянка повірила незнайомцю та, аби убезпечити «електронний гаманець» від сторонніх посягань, продиктувала співрозмовнику номер картки та інші персональні дані. Як результат, з її картки зняли понад 17 тисяч гривень.

Така ж неприємність спіткала 37-річну жительку Збаразького району. Її рахунок «почистили» на 7 тисяч гривень.

За фактами шахрайств міліціонери відкрили кримінальні провадження. Зловмисників розшукують.
Міліціонери наголошують нікому за жодних обставин не повідомляти реквізити своїх банківських карток:

– ні в якому разі не розголошуйте нікому термін дії картки (4 цифри біля номеру картки наприклад 09/17), CVV-код (3 цифри на звороті картки зазвичай нанесені на полі для підпису після цифр);
– не передавайте платіжну картку для використання іншими особами, у тому числі родичами;

– встановіть добовий ліміт на зняття коштів;

– періодично перевіряйте стан коштів на рахунку;

– якщо ви сумніваєтеся, чи дійсно вам дзвонить справжній співробітник – запитайте, коли і в яке відділення ви можете підійти, щоб вирішити проблему особисто, а не по телефону.

Обов’язково розкажіть про такий вид шахрайства усім своїм рідним та знайомим. Чим більше люди будуть поінформовані, тим менше вони будуть потрапляти у тенета пройдисвітів.

dosie102.te.ua

 

Графік призупинення діяльності дошкільних навчальних закладів

Вівторок, 09 червня 2015, 06:18

З червня по серпень дошкільні навчальні заклади та навчально-виховні комплекси Тернополя будуть призупиняти свою діяльність відповідно до спеціального графіку. Як пояснює начальник управління освіти і науки Ольга Похиляк, такі дії кожного року є вимушеними на час проведення ремонтних робіт, що зазначено у державних санітарних правилах і нормах влаштування та утримання ДНЗ.

«Батьки дошкільнят, які не мають куди відправити свою дитину на цей час, можуть записати її у зведені навчальні групи у сусідніх дитсадках, які працюють у кожному мікрорайоні. Тобто поки у одному дитсадку триває ремонт, інший, у тому ж мікрорайоні, працює», - зазначає Ольга Похиляк.

Графік призупинення діяльності ДНЗ та НВК

у літній період 2015 року.

(по місяцях)

 

Назва закладу

Період призупинення діяльності

Заклад, який зможуть відвідувати діти батьки, яких не мають змоги залишити їх у дома

Тернопільський навчально-виховний комплекс №35

З 02.06 по 05.07

ДНЗ № 19, 34, 37

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 2

З 02.06 по 30.06

ДНЗ №26

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 12

З 22.06 по 31.07

ДНЗ №29, 15

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 15

З 02.06 по 12.07

ДНЗ №5,12

Тернопільський дошкільний навчальний заклад №17

З 29.06 по 31.07

ДНЗ № 9

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 18

З 02.06 по 14.07

ДНЗ №13

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 24

З 02.06 по 14.07

ДНЗ № 10,38

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 27

З 02.06 по 17.07

НВК №28, ДНЗ № 31, 23, 22

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 31

З 15.06 по 31.07

ДНЗ № 22, 27

Тернопільський навчально-виховний комплекс № 1

З 30.06 по 31.07

ДНЗ №19, 34, 37

Тернопільський навчально-виховний комплекс № 7

01.07. по 01.08

ДНЗ № 9

Тернопільський навчально-виховний комплекс №28

01.07. по 07.08

ДНЗ № 22, 27

Тернопільський навчально-виховний комплекс №32

01.07. по 31.07

ДНЗ № 34

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 5

01.07. по 31.07

ДНЗ № 15, 25

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 6

01.07. по 07.08

ДНЗ №

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 8

З 01.07. по 31.07

ДНЗ №

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 10

01.07. по 31.07

ДНЗ № 24, 38

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 11

01.07. по 31.07

ДНЗ № 38

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 13

01.07. по 31.07

ДНЗ № 16,18

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 14

01.07. по 11.08

ДНЗ № 9,27

Тернопільський дошкільний навчальний заклад №16

15.07. по 14.08

ДНЗ №18

Тернопільський дошкільний навчальний заклад №19

01.07. по 31.07

ДНЗ № 34

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 20

01.07. по 31.07

ДНЗ № 36

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 21

30.06. по 09.08

ДНЗ № 9

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 22

27.07. по 23.08

ДНЗ № 27, 28, 31

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 23

01.07. по 11.08

ДНЗ № 9, 14, 22, 27

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 26

30.06. по 31.07

ДНЗ № 2

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 30

01.07. по 09.08

ДНЗ № 9, 22

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 33

01.07. по 07.08

ДНЗ № 22, 27, 26

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 36

13.07. по 14.08

ДНЗ № 2

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 37

01.07. по 31.07

ДНЗ № 34, НВК №35

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 9

з 03.08. по 31.08

ДНЗ № 7, 30

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 25

з 03.08. по 31.08

ДНЗ № 5

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 29

з 27.07. по 21.08

ДНЗ № 12

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 34

з 03.08. по 31.08

ДНЗ № 19, 37

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 38

з 03.08. по 31.08

ДНЗ № 1, 10, 24


 

Змагались юні спортсмени з дитячих садочків міста

Вівторок, 09 червня 2015, 05:49

З нагоди  міжнародного Дня захисту дітей на Тернопільщині відбулись «Веселі старти» серед вихованців дошкільних навчальних закладів. Юні спортсмени  з дитячих садочків міста змагалися у мікрорайонах «Дружба», «Аляска», «Східний» та «Сонячний».

 У програмі були веселі та цікаві естафети: «Біг змійкою», «Садіння і збір картоплі», «Боулінг»,  «Естафета з обручами».

Дітки старанно готувались до змагань, щоб мабуть чи не вперше у своєму житті,  виступити у єдиній дружній команді  та захистити честь своїх улюблених садочків.

 

2 червня змагання відбулись  у мікрорайоні „Дружба”. Участь прийняли дітки з садочків №16, 34 та 37.

червня „Веселі старти” відбулись у мікрорайоні „Аляска” на спортивному майданчику на вулиці 15 квітня, 35.  Змагалися команди дитячих садочків №7, 9, 14, 17, 21 та 30.

4 червня змагання завітали на масив „Східний”. Тут зібрались дружні команди дитячих садочків №6, 26, 29, 33 та 36.

5 червня „Веселі старти” серед вихованців ДНЗ м. Тернополя відбулись у мікрорайоні „Сонячний”  та  стали завершальними.

Переможцями  мікрорайону стали юні спортсмени з ДНЗ №22. Також участь у змаганнях прийняли садочки №23, 28 ті 31.

Переможцями стали дітки садочків №16 (Дружба), №33 (Східний), №30 (Аляска), №22 (Сонячний).

Всі   учасники  „Веселих стартів” були нагороджені відзнаками, зошитами видавництва „Школярик” та солодким призами.

Організували змагання: управління освіти і науки Тернопільської міської ради, управління у справах сім’ї, молодіжної політики та спорту Тернопільської міської ради, Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення „Спорт для всіх”, Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення.

1

 

 

 

З турботою про дитину

Понеділок, 08 червня 2015, 10:35

dОбласний марафон під такою назвою відбувся сьогодні, 2 червня, в обласній філармонії. Захід присвячений Міжнародному Дню захисту дітей. Участь у марафоні взяли голова ОДА Степан Барна та заступник голови обласної ради Олег Боберський. 

У марафоні взяли участь діти-сироти та діти, батьки яких загинули під час проведення антитерористичної операції. Концерт їм подарували вихованці Центру творчості дітей та юнацтва. У програмі також була урочиста частина, де дітям вручили святкові подарунки, та проведення майстер-класів.

Фото Володимира Явнича

obl-rada.te.ua

d1d2d3d4


 

У Тернополі триває заміна світлофорів

Понеділок, 08 червня 2015, 10:32

Уже четвертий рік поспіль у Тернополі триває заміна старих світлофорів на нові, енергоекономні, які оснащені світлодіодними лампами. Минулого року замінили більше двадцяти світлофорів, цього року заплановано оновити загалом 26.

«Наразі замінено дев’ять світлофорів на перехресті вул. Б.Хмельницького – вул. В.Чорновола, вул. Бродівська - вул. Лук’яновича, вул. Живова (школа №24), вул. Будного - вул. Лучаківського, вул. Тарнавського - Київська, вул. М.Кривоноса – вул. Макаренка, вул. 15 Квітня - вул. Київська, вул. Слівенська - вул. Бандери - вул. Коновальця та в районі школи №2, - розповідає міський голова Сергій Надал. – До кінця року працівники комунального підприємства замінять ще 17 світлофорів на нові».

Зазначимо, що цього року у місті також заплановано провести капітальний ремонт елементів зовнішнього вуличного освітлення на 21 вулиці, тобто замінити лінії, обладнати енергоекономні елементи освітлення і т.д.

 

Субсидії: чи потрібні вони?

Понеділок, 08 червня 2015, 09:36

Наші урядовці в останні місяця докладали неабияких зусиль, рекламуючи запропоноване Кабміном підвищення комунальних тарифів і систему компенсуючих субсидій для тих, для кого ці тарифи виявилися непідйомними. Але насправді, як свідчить аналіз «Дзеркала тижня», конструкція, придумана Кабміном, є нічим іншим, як корупційною схемою, покликаною замаскувати майже повне збереження статус-кво. Вона не лише не приведе до помітного збільшення платежів населення, а й спровокує масову корупцію на побутовому рівні, додатковий відхід доходів у «тінь» і марнотратність, пише Моя газета

111931

Привертає до себе увагу те, що реклама пропонованої системи тарифів і субсидій у ЗМІ зводиться до розповідей про те, як легко стало одержувати субсидію: кинути в поштову скриньку заповнений бланк заяви і декларацію на одну сторінку – і все, користуйся. І при цьому жодної конкретики ні в процедурах сплати з урахуванням субсидії, ні в методиці розподілу субсидії, адресованої домогосподарству, між різними постачальниками (води, газу, тепла, електроенергії), ні, нарешті, у тому, а що, власне, мається на увазі під домогосподарством.

 

Ніхто з тих, хто розхвалює систему субсидій, ані слова не сказав про те, який економічний ефект очікується від її запровадження і які ризики з нею пов’язані. Тобто нам розхвалюють обгортку й жодного слова не кажуть про те, що усередині. Це класична поведінка несумлінного продавця, який хоче всучити те, що покупцеві зовсім не потрібно.

Давайте на хвилинку задумаємося: а що такого нового привнесуть субсидії конкретно в наше життя і життя всієї України?

Передовсім, як зазначено в урядовому повідомленні, на субсидії буде витрачено аж 24,5 мільярда гривень (!).

24,5 мільярда гривень – за нинішнім курсом – це близько мільярда доларів. Багато це чи мало? Дуже багато! Увесь оборонний бюджет на 2015 рік становить 90 мільярдів гривень. Тож виходить, що на субсидії готові витратити мало не третину витрат на оборону. Недавній транш МВФ становив п’ять мільярдів доларів. Отже, п’яту частину цього «з’їдять» субсидії…

Оскільки народ у нас переважно бідний, тож якась система захисту для тих, хто не зможе платити за новими тарифами, звісно, повинна бути. І в уряді наївно вірять, що заявки на отримання субсидій подадуть лише найбідніші. А ті, хто здатний тягнути комунального воза самостійно, робитимуть це без допомоги держави…

Ага, аякже! Реалії нашого «свідомого» суспільства такі, що якраз значна частина тих людей, які цілком здатні оплачувати «комуналку» самостійно, з чистою совістю подасть на субсидію.

47237318

Невже в уряді цього не розуміють? Розуміють, але ж йдеться не стільки про турботу про бідних, скільки про «допомогу» для багатих. Однак про це трішки нижче. А зараз зосередимося на іншому аспекті.

Отож субсидії надаватимуть, виходячи з декларованого членами родини, що зареєстровані на певній житловій площі, сукупного доходу за останні півроку. Хто подасть неправдиві дані, того обіцяють штрафувати… З тими, хто одержує «білі» доходи, тобто такі, з яких вони платять податки і соціальні внески, усе зрозуміло. Скільки одержали, стільки й задекларують (а якщо обдурять державу, вона їх покарає). Але ті, які «по-білому» одержують лише «мінімалку», а решту (і то набагато більшу!) у конверті, задекларують лише «мінімалку». І, як наслідок, матимуть право на чималу субсидію! При цьому держава не матиме змоги їх покарати за неправдиві відомості. Бо цю «конвертовану» решту – піди перевір…

 

Дивіться, у що це виливається в конкретних цифрах. «Високий замок» наводить такий приклад: візьмемо дві родини. Перша – чоловік і жінка працюють «по-білому», одержують на двох десять тисяч гривень, повнолітня дитина не працює і не вчиться (це вже не перешкода для субсидії, тільки на цю дитину рахують не нуль доходів, а 1218 гривень «мінімалки»). За новим порядком, вартість місячної «комуналки» для такої родини становитиме не більше 23,84% її сукупного місячного доходу (тобто не більше 2674,37 грн.). В іншій такій же родині чоловік і жінка заробляють так само, ось тільки «по-білому» – лише мінімальні зарплати. А решту – в конверті. Для такої родини вартість місячної «комуналки» – не більше 7,76% її сукупного місячного доходу (тобто не більше 283,55 грн.). Припустимо, що обидві родини живуть у стандартних квартирах, і в прописані норми споживання вкладаються. Припустимо також, що взимку обом родинам набігло за місяць за всю «комуналку» по 1200 грн. Перша, «біла» родина, заплатить усю суму, бо субсидії не матиме. Зате друга родина, та, що більшу частину доходів одержує у конвертах, заплатить лише 283,55 грн. А решту суми, 916,45 грн. – це субсидія. При цьому реальний дохід обох родин – однаковий! І де ж справедливість?

Отож перший негатив – людина, яка чесно працює і заробляє чесну «білу» зарплату (тобто не в конверті) в очах держави стає таким собі «лохом», на якого можна повісити витрати, пов’язані з наданням субсидій для тих, які заробляють нечесно (в конвертах). Як результат, в Україні зростатиме кількість зарплат, переведених «в конверти», щоб мінімізувати не лише податки, а й комунальні платежі.

Наступне: є ще така річ, як економія споживання. Запитаєте, яке вона має відношення до субсидій? А безпосереднє. Річ у тім, що субсидії ніяк не стимулюють енергозбереження. Навпаки, людина, яка точно знає, що, незалежно від споживання, платитиме ту саму суму – 15% від доходів (якщо комунальні платежі сумарно перевищують 15% чистого доходу, то все перевищення покривається субсидією – А.С.), зовсім не буде схильна заощаджувати. У неї не буде стимулу вимикати світло, виходячи з кімнати, приймати короткий душ, утеплювати на зиму вікна та вчасно ремонтувати бачок, що протікає. Не сумніваюся в тому, що споживання, не контрольоване вартістю послуг, зростатиме, а не падатиме.

Ще одна особливість системи субсидування, якою Кабмін намірився ощасливити Україну, – це величезна кількість субсидій, що потребують призначення, розрахунку, поштової обробки та усього іншого, що називається адмініструванням. Міністр соціальної політики повідомив, що, за розрахунками міністерства, субсидія знадобиться 4 млн домогосподарств. Якщо на обробку кожних десяти заявок буде витрачено годину часу, то треба буде 400 тис. людино-годин, або повний робочий рік, для приблизно 250 осіб. Пан Розенко, очевидно, краще від мене уявляє, як працюють його підлеглі, тому він повідомив, що вже зарезервував 3000 робочих місць для тих, хто займатиметься субсидіями. Відомий принцип «значущість начальника приростає кількістю його підлеглих» – у дії!

Однак й це ще не все. Ще треба буде регулярно перевіряти правильність декларацій кожного (!) з 4 млн одержувачів субсидій. Наприклад, перевіряти, чи правильно, що доходи колишнього чоловіка, зареєстрованого у квартирі, виключаються при розрахунку субсидії? А такі перевірки – це довідки, запити в ЖЕК і Пенсійний фонд, опитування сусідів тощо. Якось не дуже схоже на дерегуляцію, про яку нам стільки розповідали у високих чиновницьких кабінетах, правда? А скільки в цьому процесі буде вимагатися, пропонуватися і вручатися хабарів?!

Як стверджує закон Паркінсона, контора чисельністю 300 осіб у змозі повністю завантажити роботою сама себе. Мегаконтора в 3000 людей поставить на вуха всю країну. Що цей монстр робитиме та у скільки обійдеться його функціонування? Хтось це підраховував? Чи не доведеться для цієї діяльності запроваджувати спеціальний пункт при підрахунку ВВП – виробництво субсидій. Інші країни виробляють товари й послуги, а ми – субсидії?

63226081-1B75-488B-B823-76D8CF0521E8_w640_s

На жаль, і це ще не все. Повернемося до обіцяної вище «допомоги для багатих». А для цього спробуймо відповісти на запитання, кому ця система вигідна? Куди підуть гроші, які виділяються на субсидії? Відповідь очевидна: «Нафтогазу», «обленерго» та іншим «водоканалам». Тобто ці субсидії лише на словах виділяються населенню! Насправді вони виділяються монополістам і є прямим їх фінансуванням! У такий спосіб побудована система субсидій дає змогу призначити будь-які тарифи, аж до тарифу, за якого на субсидію матимуть право безпосередньо претендувати Ахметов, Коломойський і Порошенко. Прості люди, закриті стелею 15%, цього й не помітять, і гігантські, нічим не обмежені суми підуть прямо «своім парням» під фіговим листком підтримки населення!

Зрештою, де це бачено, люди добрі, щоб субсидії давали без будь-якого контролю просто за заявою, у якій написано: «Я хочу!». Але у тому ж і справа, що для Кабміну несуттєво, чи має людина право на субсидію. Адже грошей вона, ця людина, все одно не побачить. А от її заява дуже потрібна. Вона дає уряду право вийняти з бюджету чергову суму й відправити її за «правильною» адресою! І при цьому МВФ теж задоволений! Тарифи начебто підвищуються, дотації «Нафтогазу» та іншим з бюджету нібито не виділяються! Якщо це не корупційна схема на рівні цілої держави, то що це таке?

Уряд Яценюка, запустивши субсидіювання, дуже майстерно вирішив убити відразу двох зайців. По-перше, МВФ вимагав підвищення тарифів. А по-друге, наприкінці жовтня в Україні мають відбутися важливі місцеві вибори. Як зробити так, щоб і людей не розізлити підвищеними тарифами напередодні виборів, і щоб при цьому МВФ залишився задоволеним? Дуже просто, – сказали в уряді. З одного боку, підвищимо тарифи – і тоді МВФ в ділі. З другого – запровадимо субсидії, щоб люди думали про те, як ми гарно про них дбаємо.

Можна ще багато чого писати на цю тему, але зараз не час для роздумів, адже нові тарифи вже діють і тому, хочеться цього комусь чи ні, а таки мусимо подбати про субсидії. То що ж потрібно для їх отримання?

B02F9346-F6E1-4154-994C-4BB0D017DEE3_w640_r1_s_cx0_cy11_cw0

Основні положення постанови про надання субсидій

– призначення субсидії відбуватиметься на підставі лише двох документів, які будуть суттєво спрощені у порівнянні з тими, що були раніше, – заяви та декларації (скасовується необхідність надання довідок про доходи, у тому числі й працюючих осіб);

 

– запроваджується принцип призначення субсидії на підставі задекларованих даних заявником (при цьому перевірка достовірності цих даних здійснюватиметься органами соціального захисту вже після призначення субсидії, шляхом здійснення запитів до відповідних органів, установ та організацій);

 

– кожне домогосподарство одночасно з рахунком для оплати енергоносіїв у квітні та жовтні 2015 року отримає спрощені форми заяви та декларації для звернення за призначенням субсидії;

 

– підприємства, що надають послуги з газопостачання, електропостачання та централізованого опалення мають забезпечити виготовлення бланків заяви та декларації і доставку їх до споживачів разом з рахунками на оплату послуг;

 

– запроваджується надання субсидії на 12 місяців, а не на опалювальний період, як раніше;

 

– встановлюється автоматичний принцип надання субсидії на новий період (скасовується необхідність повторного звернення до органу соціального захисту населення для призначення субсидії на новий період у разі відсутності змін);

 

– всі інші відомості, що необхідні для призначення житлових субсидій (про забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами) надають організації, які надають ці послуги, на запит органів соціального захисту населення;

 

– інформацію про доходи для призначення житлової субсидії органи соціального захисту населення будуть отримувати у порядку обміну від Державної фіскальної служи та Пенсійного фонду (при цьому, заборонятиметься вимагати від заявників інші документи, ніж передбачені Положенням про призначення житлових субсидій);

 

– якщо подано неповні чи недостовірні відомості про доходи та витрати зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб, може бути відмовлено в призначенні субсидії або припинено її надання. У такому разі заявник зобов’язується повернути надміру перераховану (виплачену) суму субсидії у подвійному розмірі;

 

– надаватиметься право на оформлення субсидій особам, які орендують житло і оплачують вартість житлово-комунальних послуг на підставі письмового договору найму (оренди) житла.

Що ще тернополянам необхідно знати про субсидії

  1. Час та результати очікування

Терміни розгляду питання про надання субсидії – 10 днів після отримання заяви та відомостей. Після цього проводяться розрахунки про результати яких повідомляється заявник. Тоді ж і вирішують, чи буде призначена житлова субсидія та у якому розмірі.

2. Як самостійно розрахувати субсидію

Тернопільські сім’ї самі зможуть розрахувати орієнтовний розмір субсидії. Але остаточне рішення про те, чи споживач має на це право і яку суму йому призначать, прийматиме місцевий орган соцзахисту населення.

У Мінсоцполітики розробили спеціальний калькулятор для орієнтовного розрахунку суми субсидії. Для цього потрібно вказати лише три цифри:

1) чисельність зареєстрованих у квартирі (будинку) осіб;

2) дохід всіх осіб, які проживають в оселі за місяць;

3) сума нарахувань за житлово-комунальні послуги.

Система автоматично розрахує, чи має споживач право на субсидію, вкаже її орієнтовний обсяг та порекомендує звертатися за оформленням. Або ж навпаки – вкаже, що не має права на пільги.

Як попереджають розробники калькулятора, всі розрахунки є попередніми та не охоплюють усі критерії, що враховуються при призначенні субсидії. Для остаточного визначення права на отримання субсидії рекомендують звернутися до місцевого органу соцзахисту населення.

Знайти калькулятор субсидій можна за цієї Інтернет-адресою: http://www.kmu.gov.ua/control/calculator

34556_1

  1. Кого вносити в декларацію?

Субсидію розраховують за кількістю зареєстрованих у житловому приміщенні. Відповідно, їм і нараховують плату за послуги. Якщо ж обсяг споживання послуг вимірюють за індивідуальним засобом обліку, то субсидію рахують виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, які фактично в ньому проживають, на підставі рішень органів виконавчої влади. Тобто, у декларації зазначають інформацію про всіх зареєстрованих осіб (у примітці можна зазначити, що конкретна особа не проживає), а у заяві відмітити необхідність розгляду питання комісією (за наявності засобів обліку послуг).

 

  1. Захист даних та майна

На запит органу соціального захисту населення ДФС надає інформацію про доходи громадян. При цьому надання будь-якої інформації до ДФС не передбачено.

 

  1. За пропискою чи фактичним проживанням?

Субсидія розраховується, виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги. При заповненні декларації слід надавати відомості про зареєстрованих осіб. Житлова субсидія призначається за місцем реєстрації.

  1. Заробіток та майбутнє. Чи можна відмовитись від субсидії?

Для відмови від призначення житлової субсидії необхідно звернутися до органу соціального захисту населення з заявою про відмову від участі в програмі житлових субсидій.

  1. Як порахувати суму, яку потрібно зазначити

Для призначення субсидії враховуватимуться доходи без податку з доходів фізичних осіб за попередній календарний рік.

 

  1. Як декларувати свої доходи підприємцю?

Доходи осіб, які займаються підприємницькою діяльністю, визначаються на підставі даних державних податкових адміністрацій. За відсутності цих даних – на підставі Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи-суб’єкти підприємницької діяльності протягом календарного року.

Як тернополяни зможуть оформити житлову субсидію

З питання призначення житлової субсидії необхідно звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації. Документи для призначення субсидії можуть бути надіслані поштою. У сільській місцевості приймання заяв з необхідними документами для призначення субсидій здійснюють уповноважені особи, які визначаються сільськими і селищними радами.

 

Підготував Адам Стрижнюк

 

Благодійний фонд «Подоляни» допомагає потребуючим не перший рік

П'ятниця, 05 червня 2015, 05:16

Благодійній організації виповнилося сім років і добрих справ на її рахунку вже чимало: допомога тяжкохворим дітям, дітям-інвалідам, малозабезпеченим та багатодітним сім’ям, дітям-сиротам,проведення соціальних, культурних, мистецьких та спортивних акцій і заходів.

Завдяки благодійному фонду «Подоляни» було реалізовано проект «Пінзель – мистецька спадщина нащадкам» і тепер тернополяни та гості міста мають можливість познайомитися з роботами нашого земляка, великого скульптора Г.Пінзеля, що експонуються в окремій оновленій виставковій залі Тернопільського обласного краєзнавчого музею.

За сприяння благодійного фонду відбулась виставка робіт та презентація мистецького альбому Романа Романишина, художника, чиї роботи знані на весь світ та побували у  найвідоміших виставкових галереях  Норвегії, Німеччини, Швеції, США, Нідерландах, Великої Британії, Японії та  Бельгії.

Допомога тернопільським лікарням медичним обладнанням, спеціалізованими меблями, інвалідними візками та функціональними ліжками, допомога у проведенні ремонтних робіт також є складовою діяльності благодійного фонду. Для ортопедичного відділення Тернопільської обласної дитячої лікарні було придбано спеціальні високотехнологічні окуляри, що дозволяють більш якісно проводити операції діткам з Тернополя та області.

Події останніх років не пройшли осторонь благодійного фонду «Подоляни», тож підтримка Майдану, а згодом і українських захисників – вояків АТО стали пріоритетними в діяльності організації. Задля допомоги бійцям було організовано ряд благодійних акцій, ярмарок, концертів та фестиваль «Україна Єдина». На виручені кошти було придбано і передано на передову спеціальну техніку (бензопили та генератори), термобілизну, одяг, медикаменти та продукти на загальну суму 123 тис. грн.

Допомогу отримали батальйони «Айдар», «Збруч», «Тернопіль», батальйон Добровольчого Українського Корпусу «Правого Сектора».

Для дітей переселенців зі Сходу та дітей, що приїздили гостювати на Тернопільщину з Луганської та Донецької областей благодійним фондом «Подоляни» було організовано відпочинок та пригощання в закладах ТРЦ «Подоляни». Дітки-сироти з Новоайдарівського дитячого будинку-інтернату отримали допомогу (іграшки, одяг, взуття) та солодкі подарунки до різдвяних та великодніх свят.

«Ми щиро вдячні всім нашим відвідувачам, людям доброї волі за допомогу», - говорить президент благодійного фонду «Подоляни» дружина відомого тернопільського бізнесмена Василя Чубака  Тетяна. «Вдячні нашим партнерам, які допомагають нам у проведенні акцій, допомагають передавати допомогу на фронт до бійців. Ми співпрацюємо з різними організаціями, це  волонтерський рух «Руслан», логістичний центр об’єднання заради громади «Ядро», ГО «Воля», Правий сектор та інші. Ми розуміємо в який час ми живемо і тому намагаємось якнайбільше допомоги спрямовувати на фронт. Використовуємо для цього кожну можливість. Нещодавно в «Подолянах» відбувався показ мод, приїздила до нас Роксолана Богуцька і, як ми  і обіцяли, половина коштів від проданих квитків пішла на закупку медикаментів для бійців АТО.

Водночас ми допомагаємо дітям-інвалідам і діткам, позбавленим батьківської ласки. На жаль, ця страшна війна приносить все нові жертви і забирає в дітей батьків і їхнє дитинство. Для таких діток ми спільно з ТОДА організували святково-розважальну програму 2 червня. Діти переглянули мультфільм у кінотеатрі Сінема Сіті, пограли у боулінг, відвідали дитячі атракціони. А також спеціально для цих 300 діток, які приїхали з усієї Тернопільської області майстри з кондитерської «Цукерка» підготували солодкий  сюрприз – 30-ти кілограмовий торт!»

Святкування дня народження благодійного фонду відбудеться 7 червня о 12:00 в холі ТРЦ «Подоляни». На свято запрошені вихованці Петриківського дитячого будинку, якими постійно опікується благодійна організація, дітки з синдромом Дауна, організація родин дітей-інвалідів «Дитина» та інші друзі благодійного фонду.

 

На фестивалі «Файне Місто» облаштують кілька спортивних майданчиків

Четвер, 04 червня 2015, 06:51

Кілька спортивних майданчиків встановлять на фестивальній території “Файного Міста”. Там можна буде взяти участь у турнірі з стрітболу, тейбл боулдерінгу та мікрофутболу, пише сайт Культурно.

Усі майданчики будуть у вільному доступі та працюватимуть три фестивальних дні.

Цього року ми готові потішити відвідувачів фестивалю не тільки якісною музикою улюблених гуртів, а також забезпечимо їх комфортним наметовим містечком та запропонуємо безліч спортивних розваг. Відтак, на ігрових майданчиках усі охочі зможуть спробувати свої сили у такому доволі новому виді спорту, який називається  «Тейбл боулдерінг». Також можна буде навчитись грати у мікрофутбол та стати переможцем у стрітболі, — прокоментували організатори фестивалю.

Нагадаємо, що окрім цього на відвідувачів «Файного Міста» чекає фестивальний салон краси, де можна зробити біотату, пірсінг чи пофарбувати волосся. Також буде велопрокат роверів та handmade-зона.

Довідка:

Стрітбол (від англ. street “вулиця” і англ. ball “м’яч”) — спортивна командна гра з м’ячем.Баскетбол 3х3.
Стрітбол походить від баскетболу, проте має деякі зміни у правилах. У гру грають 2 команди. Кількість гравців команди може змінюватись. Зазвичай в командах по 3 гравці (класичний стрітбол). Гра може проходити “на одне кільце” (при цьому команда перед забиванням м’яча в кільце мусить “вивести” його за трьох-очкову лінію).фестиваль файне місто стрітбол

 

 

Тейбл Боулдерінг (boulder – “валун”, англ.) – Відносно новий вид спорту, варіант класичного боулдерінгу (лазіння по валунах). Тільки у тейбл боулдерінуг завдання спрощується: замість карабкання по кам’яних брилах вам потрібно буде “здолати” простий стіл для пікніка. Здавалося б, нічого складного, але це тільки на перший погляд. Спробуйте пройти кілька кіл, ні разу не зачепивши чорний мат, і ви відчуєте себе справжнім скелелазом. Бали не надаються, якщо ви все ж торкнулися підлоги будь-якою частиною тіла. Кожному учаснику турніру дається часовий ліміт – 2 хвилини, за які потрібно пройти якомога більше кіл. По закінченню цього терміну підраховується сума балів, яка залежить від складності кіл і їх загальної кількості.
15955-r1w700h450zc3

Юка (мікрофутбол) – різновид вуличного футболу, місцем народження якого є Київ !! Автор називає його “мікрофутбол”. Суть гри полягає в тому, щоб з-за меж “зони” потрапити м’ячем у “юку” (предмет циліндичної форми) і збити її. Переможцем стає та команда, яка за відведений час більше число раз з-за меж зони потрапить в “юку”.

172Xi3t6YLg


 

Обрали кращий проект пам’ятника героям «Небесної сотні»

Середа, 03 червня 2015, 08:32

Спеціальна комісія обрала кращий проект пам’ятника «Небесній сотні», який буде споруджений на площі Героїв Євромайдану. Переможцем стала робота скульптора, Заслуженого художника України Романа Вільгушинського та Заслуженого архітектора України Івана Жовнича. Далі проект буде винесений на обговорення художньої ради, яка надасть свої пропозиції для доопрацювання.

Висота композиції становитиме 9 м (без постаменту), а сама фігура – майже 3 м. Композиція символізує декоративний вихор, на якому зображена незахищена фігура юнака як невинної жертви та ангел - символ слави Героїв Небесної Сотні.

«Монументальний пам’ятник Героям «Небесної сотні» буде встановлено на площі Героїв Євромайдану, яку цьогоріч ми реконструюємо. Там буде облаштовано підземний паркінг на 100 місць, відпочинкова зона, відремонтовано комунікації та дорогу», - зауважив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Нагадаємо, що 27 квітня був оголошений бліц-конкурс на кращий ескізний проект пам’ятника Небесній сотні на Площі Героїв Євромайдану в Тернополі, який тривав місяць. Адже перший переможець написав відмову від подальшої участі в конкурсі.

 

До уваги роботодавців Тернополя!

Вівторок, 02 червня 2015, 11:44

28 грудня 2014 року Верховною Радою України ухвалено Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» (далі Закон № 77), який набув чинності 1 січня 2015 року. Зазначеним законом внесено ряд змін до нормативно-правових актів, в тому числі до Кодексу законів про працю України.

Відтак, з 1 січня 2015 року фізична особа-підприємець самостійно оформляє договір з найманим працівником. Цей договір складається у двох примірниках, один з яких знаходиться у роботодавця, а другий у — працівника (термін зберігання трудових договорів - 75 років).

Зняття з реєстрації трудових договорів у випадку їх розірвання, які були зареєстровані в службі зайнятості до 01.01.2015, здійснюється в центрі зайнятості. Відповідно до договорів, які були зареєстровані в службі зайнятості та зняті з реєстрації, фізична особа-підприємець вносить запис до трудової книжки працівника про прийняття та звільнення його з роботи, а посадова особа центру зайнятості підтверджує особистим підписом записи, внесені фізичною особою до трудової книжки працівника, і засвідчує їх печаткою.

Крім того, повідомляємо, що стаття 50 Закону України “Про зайнятість населення” від 05.07.2012 № 5067-VI щодо обов’язку роботодавців своєчасно та в повному обсязі подавати центру зайнятості інформацію про попит на робочу силу (вакансії) не зазнала змін і роботодавці зобов'язані виконувати вимоги передбаченої норми закону.

Порядок подання та форму звітності № 3-ПН "Інформація про попит на робочу силу (вакансії)" розміщено на сайті Державної служби зайнятості України (www.dcz.gov.ua).

Державний контроль за додержанням законодавства про зайнятість населення здійснює уповноважений орган з реалізації державної політики з питань державного нагляду та контролю за дотриманням законодавства про зайнятість населення та центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, в межах їх повноважень (ст. 52)

За порушення законодавства про зайнятість населення (ст. 53 ЗУ «Про зайнятість») роботодавці несуть відповідальність згідно із законодавством.

 

Державна служба зайнятості пропонує безоплатні соціальні послуги:

1.       Оперативний підбір претендентів на вакантні робочі місця та посади.

2.       Навчання за робітничими професіями (підготовка, препідготовка, підвищення кваліфікації) безробітних на замовлення роботодавців в навчальних закладах та ЦПТО.

2.       Стажування безробітних,  які перебувають на обліку у центрі зайнятості на договірній основі безпосередньо на робочому місці за індивідуальними програмами з урахуванням специфіки Вашого виробництва протягом 1 – 3 місяців за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

3.       Здійснення на замовлення роботодавця підбору необхідних працівників із використанням  психодіагностичних методик.

4.       Виплата компенсації юридичним або фізичним особам у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у визначеному законодавством порядку, якщо працевлаштували на створене нове робоче місце за направленням центру зайнятості безробітних, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню;

5.       Виплата компенсації суб’єктам малого підприємництва у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у визначеному законодавством порядку, якщо працевлаштували безробітних які перебувають на обліку в центрі зайнятості на новостворені робочі місця в пріоритетних галузях економіки;

6.       Організація ярмарок вакансій на замовлення роботодавця.

7.       Підбір працівників для виконання тимчасових робіт.

8.       Надання комплексу спеціальних послуг у розв’язанні проблеми із трудовим колективом в ситуації запланованого вивільнення працівників.

9.       Надання консультацій щодо застосування норм законодавства про працю та зайнятість, державне соціальне страхування на випадок безробіття, з питань організації та провадження підприємницької діяльності.

10.     Консультування з використання праці іноземців та осіб без громадянства.

11. Ряд інших соціальних послуг

 

За більш детальною інформацією звертайтесь у відділу взаємодії з роботодавцями Тернопільського міськрайонного центру зайнятості (тел.: 52-71-35, 52-74-52, 23-57-46, 52-44-47).

 

Начальник відділу взаємодії з

роботодавцями Лариса Дмитренко

 

На Театральному майдані відбулось дитяче свято

Вівторок, 02 червня 2015, 09:03

1 червня на Театральному майдані відбувся спортивно-розважальний захід, присвячений до Міжнародного дня захисту дітей «Діти — за мир», пише сайт Культурно

Свято розпочалось концертною програмою, в якій прийняли участь творчі колективи ТНЕУ під керівництвом Бінцаровської Алли та учні Тернопільської обласної школи мистецтв ім. І.Герети під керівництвом завідуючої диригенсько-хорового відділу Купецької Оксани та викладачів класу вокалу Ткачик Христини та Хаварівської Юліани. А танок подарували маленькі дітки колективу народного танцю «Галичанка» під керівництвом Євдокії Загазей.

Хлопці з Тернопільського осередку Міжнародної Федерації Бойового Гопака продемонстрували свою майстерність на показових виступах.

11150764_1619666704986709_4251370284703680159_n1549249_1619666711653375_2193319479400493377_n11257757_1619666854986694_2329433639322035384_n11329858_1619666838320029_4969249872036990227_n

Драйву надали своїми виступами та майстер-класами колективи спортивно-танцювального центру «Fitness House» та Школи вуличного танцю «Nino». Діти та дорослі з захопленням вчилися танцювати.

11258181_1619666721653374_1985394741882530494_n

Між виступами була проведена вікторина з запитаннями від партнера заходу ПП «Колумбус», котрий щедро нагороджував учасників за вірні відповіді.

11355654_1441617579472740_1580465706_n

Під час концерту всі бажаючі брали участь в спортивних естафетах на велосипедах та самокатах. А на «стометрівці» діти змагалися на роликах. Учасники отримали подарунки від ТМ «Ласунка» та видавництва «Школярик».

10990051_1619666631653383_7573037859151442946_n1970620_1619666624986717_7702438515084131936_n11329942_1619666434986736_7271580366872015169_n

З самими маленькими глядачами гралися аніматори Центру свята «Коровай». Діти весело виконували вправи та завдання від Черепашки та Фіксиків.

10653873_1619666418320071_8486563751600444026_n11058268_1619666848320028_9000318620919804716_n11111607_1619666401653406_5697197818238407996_n

На майдані проводились майстер-класи: «Голуби миру» за технікою орігамі, які були випущені в небо на повітряних кульках. З метою привернення уваги дорослих до проблеми збереження миру була виготовлена спільна композиція «Збережіть мир для нас».

11391248_1619666781653368_1133526553750732789_n

А поціновувачам декоративно-прикладного мистецтва було запропоновано виставку і майстер-класи з гончарства та малювання від «Школи ремесел».

11148330_1619666734986706_6497428489624643619_n

Висловлюємо особливу подяку відділу гуманітарної освіти та виховання ТНЕУ, ведучому заходу Дзюлі Юрію, адміністрації Тернопільської обласної школи мистецтв, Тернопільському осередку Міжнародної Федерації Бойового Гопака, спортивно-танцювальному центру «Fitness House», Школі вуличного танцю «Nino» та Центру свята «Коровай» ЗА ПОДАРОВАНЕ ДІТЯМ СВЯТО!

Дитяче свято відбулось за ініціативи Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту міської ради. ТМ «Ласунка», ПП «Колумбус» та видавництву «Школярик» окрема подяка за надані для дітей подарунки!


 

Міліція працює над розкриттям резонансного вбивства тернополянина

Вівторок, 02 червня 2015, 08:58

8onf1afb3aa9a9d5963abb3bc395820c8b99_800_4929 тpaвня близькo 15 гoдини дo пpaвooхopoнцiв iз зaявoю пpo зникнeння чoлoвiкa звepнyлacя 51-piчнa житeлькa Тepнoпoля.

Жiнкa poзпoвiлa, щo її 54-piчний чoлoвiк 28 тpaвня в oбiдню пopy виїхaв з poбoти aвтiвкoю i дoдoмy нe пoвepнyвcя.

Пpaвooхopoнцi пpoвeли кoмплeкc oпepaтивнo-poзшyкoвих зaхoдiв щoдo вcтaнoвлeння мicця пepeбyвaння чoлoвiкa.

Чepeз дoбy oпepaтивники кapнoгo poзшyкy в лicoпocaдцi, пoблизy oднoгo iз ciл Тepнoпiльcькoгo paйoнy, знaйшли aвтoмoбiль зниклoгo. Нa зaдньoмy cидiннi aвтiвки виявили тiлo влacникa з oзнaкaми нacильницькoї cмepтi. Вcтaнoвлeнo, щo чoлoвiк пoмep вiд вoгнeпaльних пopaнeнь.

Зa дaним фaктoм poзпoчaтo кpимiнaльнe пpoвaджeння зa чacтинoю 1 cтaттi 115 Кpимiнaльнoгo кoдeкcy Укpaїни – yмиcнe вбивcтвo.

Пpaвooхopoнцi вiдпpaцьoвyють дeкiлькa вepciй тa пpoвoдятьcя кoмплeкc poзшyкoвих зaхoдiв з мeтoю poзкpиття вaжкoгo злoчинy.

ТГН

 

Василь Махно їде до Тернополя «Ровером»

Вівторок, 02 червня 2015, 08:19

7 червня о 19:00 у тернопільському «Бункермуз» поет, перекладач, есеїст Василь Махно представить нову збірку поезій та есеїв «Ровер». У видання ввійшли вибрані вірші та есеї 2011-2014 років. У «Ровері» Василь Махно заново відкриває та доповнює вже відомі читачеві топоси, до котрих він у раз-у-раз повертається: Чортків, Бучач, Тернопіль, Нью-йорк. Проте історії, що їх розповідає автор, щораз нові, детальніші, власне інші, дарма, що люди та місця часто повторюються, пише сайт Культурно.

— Пам’ять, тобто її форма, на моє переконання, досить предметна річ. Вона схована у вулицях, будинках, людях, їхньому одягові, словах, які вони вживали і так далі. Мені хочеться ще раз пережити на іншому, звичайно, рівні, ці відчуття. Вони солодкі і гіркі для кожної людини, як будь-який процес пізнання і осмислення, — мовив Василь Махно в одному з інтерв’ю. Опріч того, у збірці багато нових географічних точок і досвідів. Загалом у «Ровері» органічно переплітається минуле та сьогодення, поезія з есеїстикою, сакральне з побутовим.

Біографічно-творча довідка: Василь Махно народився 8 жовтня 1964 року в Чорткові на Тернопільщині. Закінчив Тернопільський педагогічний інститут та аспірантуру, викладав в університетах Тернополя та Кракова. З 2000 року мешкає у Нью-Йорку. Автор дев’ятьох поетичних збірок «Схима»(1993), «Самотність Цезаря» (1994), «Книга пагорбів та годин» (1996), «Лютневі елегії та інші вірші» (1998), «Плавник риби» (2002),«38 віршів про Нью-Йорк та дещо інше» (2004), «Cornelia Street Cafe: нові та вибрані вірші 1991-2006» (2007), «Зимові листи» (2011), «я хочу бути джазом і рок-н-ролом» (2013). Двох книжок есеїстики «Парк культури та відпочинку імені Ґертруди Стайн» (2006), «Котилася торба» (2011). П’єс «Coney Island» (2006), «Bitch/Beach Generation» (2007). Перекладів польських поетів Збіґнєва Герберта «Струна світла» (1996) та Януша Шубера «Спійманий у сіть» (2007). Вірші, есеї та драми Василя Махна перекладено багатьма іноземними мовами, зокрема англійською, польською, німецькою, сербською, російською, литовською, чеською, малаямською, івритом, їдиш, іспанською, портуґальською та ін.

 

Відбулося нагородження медалістів та переможців конкурсу на кращий вишитий костюм

Понеділок, 01 червня 2015, 07:43

30 травня у Тернополі відбулося загальноміське свято «Випускник-2015», під час якого традиційною ходою центральними вулицями міста пройшли випускники усіх загальноосвітніх навчальних закладів міста, яких цьогоріч 1318. Очолили колону золоті та срібні медалісти. У числі учасників ходи - переможці заключного етапу Всеукраїнських предметних олімпіад, конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт, призери спортивних змагань, юні служителі муз та активні учасники учнівського самоврядування.

Традиційний парад випускників очолив міський голова Тернополя Сергій Надал, а святкову колону супроводжували муніципальний духовий колектив «Оркестра Волі», духовий оркестр Тернопільського військового гарнізону та ансамбль мажореток ПК «Березіль».

На центральному стадіоні відбулося нагородження медалістів та переможців конкурсу на кращий вишитий костюм. Випускників привітали очільники міста та області.

«Сьогодні в нашому місті свято. Особливий, урочистий, зворушливий і незабутній день, - звернувся до випускників міський голова Тернополя Сергій Надал. - Для кожного цей день має своє значення, викликає різні почуття. Для вчителів – гордість за виховання майбутнього покоління. Для батьків – усвідомлення, що діти стали дорослими. Для випускників - завершення важливого етапу в житті, який у пам'яті залишає шкільні роки, друзів, вчителів, безтурботне дитинство. Починається дорога у нове, самостійне життя.

Сьогодні ми говоримо спасибі батькам і матерям випускників - останні одинадцять років для вас були непростими, проте ви були поруч з дітьми у їхньому зростанні, раділи успіхам та переймались невдачами. Дякуємо вчителям, які ділилися своїми знаннями, віддавали учням частину своєї душі.

Можливо, найголовніший урок, який сьогоднішні випускники пам'ятатимуть зі шкільного дитинства - важливість наполегливості у подоланні труднощів. У наш непростий час наполегливість, віра у власні сили і мрія, яка сповнює натхненням - є справжньою енергією успіху.

Попереду вас – новий шлях, нові вершини та нові досягнення. Нехай вам щастить у всіх ваших починаннях. Бажаю вам амбітних планів і величних звершень».

Спеціальний гість свята – кіборг Богема, боєць Андрій Шараскін з Добровольчого українського корпусу звернувся до випускників з напутнім словом. Також для випускників заспівали славетні тернополяни – переможець вокального шоу «Голос діти» Роман Сансанчин та учасниця шоу «Голос країни» Катерина Іванчук.























 

Триста школярів візьмуть участь у обласному марафоні

Неділя, 31 травня 2015, 08:42

2 червня у рамках святкування Міжнародного дня захисту дитини за ініціативи Тернопільської облдержадміністрації відбудеться обласний марафон «З турботою про дитину». Цього року участь у заходах візьмуть 300 школярів із усієї області – це діти-сироти та діти, батьки яких загинули під час проведення антитерористичної операції.


Програма обласного марафону „ З турботою про дитину ” передбачає урочисту та розважальну частину. Розпочнуть заходи об 11:00 в Тернопільській обласній філармонії. Там відбудеться концертна програма  від вихованців Центру творчості дітей та юнацтва. Також у фойє проведуть майстер-класи. Дітям вручать святкові подарунки.

Розважальна частина програми розпочнеться з 14:00 в ТРЦ «Подоляни». У програмі - перегляд мільтфільму „Нарешті вдома” у кінотеатрі Сінема Сіті, гра у боулінг та інші розваги за участі Центру свята „Коровай”.

osvte.esy.es

 

Відкрили пам’ятну дошку загиблому бійцю АТО Олександру Орляку

Субота, 30 травня 2015, 09:17

28 травня на фасаді загальноосвітньої школи №5 відкрили пам’ятну дошку загиблому бійцю АТО Олександру Орляку, який навчався у цьому навчальному закладі. Під час відкриття були присутні родичі бійця, друзі, вчителі та школярі.

Міський голова Сергій Надал подякував від імені громади родині і вчителям за виховання героя.

«Немає більшої любові за ту, коли хто душу свою кладе за друзів своїх…». Ця цитата з Євангелія від Івана згадується щоразу, коли мова заходить про молодих хлопців, які могли б жити і любити, творити, реалізовуватись у звичайному мирному житті, але залишились навічно молодими в пам’яті рідних і близьких, своїх друзів, однокласників, вчителів, - зазначив Сергій Надал. - Олександр Орляк, як учень школи №5, мабуть, не раз на уроках історії, на виховних годинах і на різноманітних заходах чув про героїзм козаків, стрільців, повстанців. Сьогоднішнє і наступні покоління учнів цієї школи буде так само говорити про нього – про тернопільського хлопця, доля якого переплелась з долею країни».

 

Довідково: Олександр Орляк був командиром гарматного розрахунку 128-ої гірсько-піхотної бригади . Загинув 6 лютого 2015 року від осколкового поранення під Дебальцево під час мінометного обстрілу.

 

 

Пиво стає алкогольним напоєм

П'ятниця, 29 травня 2015, 13:40

Продавцям пива необхідно подбати про ліцензію на роздрібну торгівлю

З 1 липня 2015 року пиво з вмістом етилового спирту від 0,5% буде прирівняно до алкогольних напоїв. Відповідні зміни внесені Законом № 71-VIII до Закону України «Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольними напоями та тютюновими виробами».

Отже, з 1 липня 2015 року пиво відноситься до алкогольних напоїв, а згідно з частиною дванадцятою статті 15 Закону № 481 роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) може здійснюватися суб'єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій.

Якщо у суб'єкта господарювання є ліцензія на продаж алкогольних напоїв, то окрема ліцензія на роздрібну торгівлю пивом не потрібна.


Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Жінка на ринку праці

П'ятниця, 29 травня 2015, 10:34

У гендерному центрі Тернопільського міськрайонного центру зайнятості, що в Будинку праці по вул. Текстильна, відбувся семінар «Жінка на ринку праці» за участю безробітних жінок та провідного спеціаліста, психолога Тернопільського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Лариси Васильєвої.

Присутні ознайомились із гендерними аспектами на ринку праці; взяли участь у дискусії щодо міфів про жінок у професійні сфері; поділилися власним досвідом подолання стереотипного уявлення суспільства щодо кар'єрного росту жінок; гралися у психологічну гру «Мої сильні професійні сторони».

Цікавими для жінок були й ділові вправи. Так, моделюючи ситуацію співбесіди з роботодавцем, учасниці побували у ролі і рекрутера, і шукача роботи.

Жваво обговорювали присутні важливість першого враження під час зустрічі з роботодавцем.

- Проведення спеціалізованих заходів для жінок зумовлено тим, що їх серед безробітних – більша частина, у професійній кар'єрі вони частіше стикаються з упередженим ставленням суспільства щодо можливості самореалізації та професійного росту, непоодинокі дискримінаційні моменти зі сторони роботодавців, - зауважила фахівець МРЦЗ Інна Лісовська. Важливим фактором є народження дітей, декретні відпустки і догляд за дитиною до трьох років, які ”вибивають” осіб прекрасної статі з ”професійного русла”. Як наслідок, дезорієнтація на сучасному ринку праці, тривале безробіття, зниження самооцінки та зневіра у своїх професійних можливостях.

Відтак семінари для жінок спрямовані на пошук внутрішніх потенціалів, нових шляхів професійного розвитку, допомагають визначити сильні професійні сторони, сприяють у визначенні кар’єрних планів, побудові стратегії пошуку роботи.

Загалом, з початку року у Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості відбулося 7 семінарів «Жінка на ринку праці», у яких взяли участь понад 60 безробітних жінок.

 

Відбудеться мистецьке дійство «Читаючи Шевченкові листи»

П'ятниця, 29 травня 2015, 09:42

31 травня о 18.00 год. в Українському домі «Перемога» відбудеться мистецьке дійство «Читаючи Шевченкові листи». Цим заходом завершить свій 23 концертний сезон колектив муніципального Галицького камерного оркестру під орудою заслуженого артиста України В.Феленчака.

У рамках програми для тернополян та гостей міста буде представлено невідомі поезії та листи Т.Шевченка у поєднанні з музикою Я.Степового, В.Барвінського та М.Скорика. Текст від автора буде читати заслужений діяч мистецтв України Олег Герман.

Запрошуються тернополяни та гості міста. Телефони для довідок 066-114-86-34, 098-409-87-72.

 

Чи потрібні нотаріусам касові апарати?

Четвер, 28 травня 2015, 08:22

Роз’яснює головний державний інспектор відділу комунікацій Галина Оленин.

Про те, кого законодавець зобов’язав використовувати у своїй діяльності РРО, йдеться в Законі України № 265/95-ВР від 06.07.1995р. «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Так, застосовувати касові апарати зобов’язані суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій або безготівковій (із застосуванням платіжних карток, жетонів та ін.) формі при продажі товарів у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Вищезазначений Закон не визначає порядок здійснення розрахунків особами, що здійснюють незалежну професійну діяльність та відповідно не поширюється на цих осіб.

Відповідно до чинного законодавства України, а саме Закону України від 12 травня 1991 року № 1023-ХІІ «Про захист прав споживачів» виконавець залежно від характеру і специфіки виконаної роботи (наданої послуги) зобов’язаний видати споживачеві розрахунковий документ, що засвідчує факт виконання роботи (надання послуги). Однак, стаття 23 цього Закону, що визначає відповідальність за порушення законодавства про захист прав споживачів, не передбачає будь-якої відповідальності за ненадання розрахункового документу.

Крім того, стаття 31 Закону України від 2 вересня 1990 року №3425-ХІІ «Про нотаріат» із змінами та доповненнями визначено, що приватні нотаріуси, за вчинення нотаріальних дій справляють плату, розмір якої визначається за домовленістю між нотаріусом та громадянином або юридичною особою.

Отже, законодавство не встановлює вимог щодо надання нотаріусом розрахункового документа при наданні клієнту послуги, а також не встановлює форму такого документу.

Враховуючи наведене, особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність, може видати клієнту на його вимогу складений в довільній формі документ, який підтверджує факт наданої послуги або виконаної роботи.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 
 

Тернопільщина обрала переможців Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості

Середа, 27 травня 2015, 10:17

За доброю традицією з метою вивчення та розуміння підростаючим поколінням ролі та значення податкових та митних платежів у житті держави і суспільства, виховання податкової культури у школярів та ознайомлення їх із професією фахівця податкової та митної справи за ініціативи Державної фіскальної служби України для талановитих дітей України проводиться Всеукраїнський конкурс дитячої творчості, який проходить у три етапи.

Цьогоріч до Головного управління ДФС у Тернопільській області для участі у регіональному рівні надійшло 77 робіт переможців I етапу конкурсу, що проводився в містах та районах області, зокрема, 30 художніх робіт, 32 роботи у напрямку «Літературні твори» та 15 робіт, створених за допомогою комп’ютерної графіки.

Творчість молодих талантів оцінювало конкурсне журі, до складу якого увійшли заступник начальника ГУ ДФС у Тернопільській області Сергій Господарик, перший заступник начальника Тернопільської митниці ДФС Оксана Антонович, а також письменники, представники культури, громадських установ, обласних організацій, Національної спілки художників, фахівці центру науково-технічної творчості школярів та учнівської молоді.

Переможцями обласного етапу конкурсу у напрямку «Художні твори» у першій віковій категорії стали Філіпчук Анастасія (I місце), Зубкевич Дарина (II місце) та Стахів Андріана (III місце), у другій віковій категорії – Колісник Катерина (I місце), Суль Христина (II місце) та Кужиль Назар (III місце). Серед робіт комп’ютерної графіки у першій віковій категорії перемогу здобули Підлатюк Денис (I місце), Стець Тетяна (II місце) та Барановська Вероніка (III місце), у другій віковій категорії – Гречка Уляна (I місце), Козак Оля (II місце) та Задерейко Надія (III місце). У напрямку «Літературні твори» у першій віковій категорії перше місце дісталося Осташук Тетяні, друге – Демчану Дмитру, третє місце посіла Тетеря Ірина, у другій віковій категорії переможцями стали Таньовська Оксана (I місце), Грабчук Віра (II місце) та Добровольська Оксана (III місце). Надалі роботи переможців будуть направлені до Києва для участі у третьому етапі Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Майбутнє країни – у мріях дитини».

Головне управління ДФС у Тернопільській області вітає лауреатів Всеукраїнського рівня з перемогою та бажає їм подальших успіхів та наснаги.


Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

У Тернополі відбудеться загальноміське свято

Середа, 27 травня 2015, 10:10

«Останній дзвоник» у загальноосвітніх навчальних закладах відбудеться 29 травня, а загальноміське свято «Випускник - 2015» - 30 травня. 

30 травня о 16.15 год. тернопільські випускники, яких цьогоріч є 1318, розпочнуть ходу центральними вулицями міста від церкви Чесного Хреста, що над Тернопільським cтавом.

О 18 год. на центральному стадіоні розпочнеться урочиста частина, під час якої випускників вітатимуть представники міської та обласної влади, директори шкіл та виступатимуть славетні тернополяни. Також у цей час відбудеться церемонія нагородження золотих та срібних медалістів, переможців конкурсу на кращий вишитий костюм.

 

Куди поділись квитанції при електронній звітності

Середа, 27 травня 2015, 08:17

Підкажіть, що робити, коли звіт відправлено, а квитанції тривалий час не надходять?

Під час великих навантажень на приймальний шлюз ДФС, строк між відправленням звіту та надходженням квитанції може збільшуватись, разом з цим, якщо квитанції не надходять протягом великого проміжку часу, необхідно перевірити:

- правильність налаштування профілю підприємства в програмному забезпеченні;

- налаштування поштової скриньки, а саме: послугами якого провайдеру ви користується і чи відноситься поштовий провайдер до групи «рекомендованих». Також радимо створити окрему поштову скриньку для подання звітності в електронному вигляді.

Якщо після вжитих заходів та повторного надсилання договору чи звіту квитанції так вам і не надійшли, телефонуйте у звітність за номером: 43-46-44 або у комп’ютерний відділ: 43-46-31, спробуємо допомогти.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

 

На фестиваль у Бережанах запустять спеціальний дизель-поїзд

Вівторок, 26 травня 2015, 15:47

31 травня — 1 червня тернополян запрошують на дитячий фестиваль, що відбудеться у Бережанах. “Бадяка-маняка — літературний фестиваль для дітей в рамках соціо-культурного проекту «Вся Україна Читає Дітям» («All of Ukraine Reads to Kids»).

А поки малеча відпочиватиме, на батьків чекає не менш цікава програма. Для тих, хто добиратиметься з Тернополя, організатори запускають спеціальний дизель-поїзд. 


  • Виїзд з Тернополя до Бережан у неділю о 11:00 із залізничного вокзалу.
    З Бережан до Тернополя — о 23:00.
    Ціна в обидві сторони — 50 гривень (учням та студентам 25). Перевезення велосипедів — безкоштовно.

    Музичний супровід подорожі забезпечить химерна формація з Івано-Франківська Пенсія (колишні учасники Перкалаби та Придатків).

    Також діє чудова економ-пропозиція для тернополян — квиток+трансфер за 85 гривень. Скористатися цим можна у Коза Барі до суботи включно.

    Увага! Трансфер діятиме виключно на цей фестивальний поїзд, тим хто лишається на нічну програму, доведеться подбати про добирання самотужки (варіантів безліч).


У програмі:

  • Фестиваль для дітей «БадякаМаняка» – літературні читання, квест, змагання, презентації, плетіння, малювання тощо. Це буде найбільше дитяче свято на території Тернопільщини, ще й спеціально приурочене Дню захисту дітей.
  • Духовно-культурна програма – відкриття виставки давніх фотографій та підсвітлення старовинної фрески у костелі Святої Трійці при замку (ХVI ст..), створення артінсталяції на стінах костелу.
  • Літературна програма за участі білоруських та українських авторів: Тарас Прохасько, Григорій Семенчук, Юрій Завадський, Юрій Матевощук, Микола Шпаковський, Тарас Волинець.
  • Музично-розважальна програма для усіх – виступи гуртів Гич оркестр (Львів); Zapaska (Кам’янецьПодільський); Тік Тu (Тернопіль), Марина Круть project (Хмельницький) та Grisly Faye (Київ).
  • Вечірка електронної музики (DJ TOne, DJ Golets та інші)

    Детальніше http://vk.com/koza_play_01 або https://www.facebook.com/events/1430130167294980
    .



    Джерело: Культурно




 

У Тернополі показали еволюцію етно-моди

Вівторок, 26 травня 2015, 12:04

Саме така думка об’єднала поціновувачів мистецтва зі всієї України. У нашому місті вшосте відбулись Тернопільські дні моди. Організатори взяли за мету продемонструвати, як змінювався український стрій під впливом часу, пише сайт Культурно.

DSC05912

Основною відмінністю цьогорічного дійства стало те, що захід відбувався протягом тижня. У рамках проекту, 14 травня відбувся показ колекцій молодих дизайнерів. Зазначимо, що цьогоріч презентація проводилась на конкурсній основі. Талановиті автори з Тернополя, Хмельницького, Чернівців, Києва  а також Вінницької та Донецької областей презентували 32 колекції одягу у чотирьох номінаціях: «фольк», «пред-а-порте», «про-арт» та «де-люкс». Кожен автор представив 5-6 образів.

28702767849772667423464430559991

«Українське – це модно» — саме з таким гаслом пройшли «Тернопільські дні моди- 2015». Тож, практично у всіх колекціях відомих дизайнерів виділявся український стиль. 22 травня, в рамках проекту відбувся етно-показ відомих дизайнерів. Сучасні модельєри демонстрували колекцію старовинного одягу на сучасний лад. Під час показу автори презентували 13 колекцій.

DSC0592011233166_1185582978134424_3224141271389567479_n11351119_1185582944801094_4441880140187141066_n

Фото Анни Золотнюк

11351207_1185582898134432_630039136343100829_n

Фото Анни Золотнюк

11246593_1185583088134413_1324762027997430679_n

Фото Анни Золотнюк

11167789_1185582994801089_4592809307076286835_n

Фото Анни Золотнюк

10996488_1185583024801086_4326919044723271178_n

Фото Анни Золотнюк

19529_1185582901467765_8319178841057111382_n

Фото Анни Золотнюк

11052490_1185582864801102_4347079691704887694_n

Фото Анни Золотнюк

Серед відомих — роботи Ірини Цісецької, Маргарити Козак, Елли Ковтун, Роксолани Шимчук, Віри Матковської, родини Демкур, Гоші Альтшулєра, Мальви Флореа, Руслана Хвастова, Ольги Романової та Альони Серебрьової.

Під час показу гостей розважали музиканти. Народні пісні виконували гурти «Джазова Фіра» та «Веснянка» ( Рівне), а також Оксана Муха зі Львова.

Словом, усе що відбувалось на цьогорічних днях моди було автентичним.

Вбрання від Ірини Цісецької — це одяг для свята. Вечірні сукні, стилізовані українські костюми вирізняються розмаїтими візерунками та декором.

Молодий дизайнер Маргарита Козак змалювала своє бачення сучасної української дівчини. Колекція «Полісся» — це ефектне поєднання ручної в’язки та квіткового мережива, розкішного жакарду та прозорого шифону.

У своїй колекції Елла Ковтун об’єднала різні етнічні культури. Спробувала створити особливий образ, домінатною в якому залишався український народний костюм.

Національна естетика українського костюму у поєднанні з актуальними технологіями крою та ручним оздобленням. Новий бренд одягу Анастасії Василик «Чичері» — це одяг для дітей і дорослих – для усіх, хто відчуває себе природно і зручно в етностилі.

Спеціальним гостем свята була колишня модель, дизайнер Влада Литовченко, яка разом з модним домом «Cat Orange» презентувала спільну колекцію вечірніх українських суконь.

243cbcc0ec1941d67f8d88e0af4f87031432325893_11267117_10206764863148709_1286446624_n

Оксана Божко

 

Створять інтерактивну карту з об’єктами незаконної торгівлі

Вівторок, 26 травня 2015, 07:52

На сайті Автоматизованої системи управління муніципальних даних, що знаходиться за адресою http://mape.te.ua/, уже днями з’явиться інтерактивна карта міста з об’єктами незаконної торгівлі, які підлягають демонтажу.

Як повідомляє в.о. начальника управління муніципальної поліції Ігор Максимів, що при виявленні порушень у сфері земельного законодавства або відсутності усіх необхідних дозвільних документів, на засіданні виконавчого комітету приймається рішення про демонтаж таких споруд. Після цього повинна бути дотримана процедура, тобто повідомляється суб’єкту господарювання про те, що об’єкт підлягає демонтажу та надається термін для добровільного виконання рішення. Далі, якщо цього не зроблено, об’єкт демонтовується у примусовому порядку. Так лише за квітень було добровільно демонтовано чотири об’єкти та два примусово.

«Сьогодні у місті є певні підприємці, які користуються юридичними колізіями і утримують ухвали суду, які тимчасово призупиняють демонтажні роботи їх споруд, - зазначає Ігор Максимів. – Наприклад, тернополяни та депутати постійно звертаються зі скаргами щодо діяльності магазину «Христя» на вул. Протасевича. Даний об’єкт працює без дозвільних документів, проте підприємець отримав ухвалу суду і ми демонтувати цей об’єкт наразі не можемо».

У місті, за попередніми підрахунками, споруд незаконної торгівлі, які підлягають демонтажу, є близько 90. Допоки будуть тривати процедурні питання, тернополяни у інтерактивній карті можуть бачити, де ці об’єкти встановлені незаконно. Біля кожного з них буде вказано точну адресу та фотографію. Також городяни можуть й надалі звертатися на «гарячу» лінію міськради за телефоном 1580 із проханням перевірити той чи інший об’єкт щодо законності їх здійснення підприємницької діяльності.

 

Тернополян запрошують на дитячий фестиваль «БадякаМаняка»

Понеділок, 25 травня 2015, 11:23

31 травня — 1 червня тернополян запрошують на дитячий фестиваль, що відбудеться у Бережанах. “Бадяка-маняка — літературний фестиваль для дітей в рамках соціо-культурного проекту «Вся Україна Читає Дітям» («All of Ukraine Reads to Kids»), пише сайт Культурно.

У програмі:

  • Фестиваль для дітей «БадякаМаняка» – літературні читання, квест, змагання, презентації, плетіння, малювання тощо. Це буде найбільше дитяче свято на території Тернопільщини, ще й спеціально приурочене Дню захисту дітей.
  • Духовно-культурна програма – відкриття виставки давніх фотографій та підсвітлення старовинної фрески у костелі Святої Трійці при замку (ХVI ст..), створення артінсталяції на стінах костелу.
  • Літературна програма за участі білоруських та українських авторів: Тарас Прохасько, Григорій Семенчук, Юрій Завадський, Юрій Матевощук, Микола Шпаковський, Тарас Волинець.
  • Музично-розважальна програма для усіх – виступи гуртів Гич оркестр (Львів); Zapaska (Кам’янецьПодільський); Тік Ту (Тернопіль), Марина Круть project (Хмельницький) та Grisly Faye (Київ).
  • Вечірка електронної музики (DJ TOne, DJ Golets та інші)11329651_843061862447562_653635654_n

Деталі у групі: http://vk.com/koza_play_01 або https://www.facebook.com/events/1430130167294980

 

 

Ваш син у міліції. Готуйте гроші

Понеділок, 25 травня 2015, 10:54

«Ваш син у міліції. Готуйте гроші» - за такою схемою шахраї ошукали 91-річну жительку Підволочиського району. Старенька перекинула на рахунок аферистів 9 тисяч гривень.

На стаціонарний телефон до потерпілої зателефонували близько 11 години ранку. Спочатку пенсіонерка почула голос, схожий на голос сина. Далі в слухавці пролунав інший – незнайомий голос. Співрозмовник представився працівником міліції і повідомив пенсіонерці, що її син вчинив дорожньо-транспортну пригоду і тепер йому загрожує в’язниця. Проте одразу заспокоїв бабусю, мовляв, проблему можна вирішити - потрібні лише гроші. Ціна питання – 9 тисяч гривень. Відтак «міліціонер» продиктував старенькій номер банківської картки, куди необхідно переказати кошти.

За збігом обставин, син бабусі в цей час перебував за кордоном. Тож жінка дійсно подумала, що з ним могла статися біда. Псевдоміліціонер застеріг пенсіонерку нічого нікому не розповідати, інакше це можу зашкодити її синові. Бабуся, за вказівкою «міліціонера», пішла до найближчого банківського відділення. Працівники фінустанови допомогли старенькій перекинути гроші через термінал, бо остання, боячись, не зізналася, для кого призначена така велика сума.

Коли жінка повернулася додому, на стаціонарний знову зателефонували. Сказали, що необхідно сплатити ще 4 тисячі гривень, щоб закрити справу. Жінка вдруге подалася до банку, але працівники фінустанови запідозрили щось недобре і порадили старенькій звернутися до міліції.

За даним фактом правоохоронці відрили кримінальне провадження. Дії підозрюваного кваліфікували за статтею 190 ККУ – шахрайство.

Міліціонери встановили, що банківська картка, на яку пенсіонерка перечислила 9 тисяч гривень, належить жителю Києва. Правоохоронці проводять комплекс оперативно-розшукових заходів для розкриття злочину.

Також міліціонери дають кілька корисних порад для громадян, як не стати жертвою «телефонних шахраїв».:

1. Розкажіть своїм близьким, батькам, бабусям, дідусям, які самотньо проживають, про такий вид шахрайств. Застережіть їх не довіряти незнайомцям.

2. Спробуйте якнайшвидше перевірити інформацію, яку вам повідомили.

3. У жодному разі не поспішайте виконувати умови аферистів, які вимагають у вас гроші за вирішення будь-яких питань.

4. Попросіть людину, яка вам зателефонувала, назвати ім’я вашого рідного, місто в якому він живе, описати його зовнішність і відповісти на запитання особистого характеру.


СЗГ УМВС України в Тернопільській області

 

Випускний за ціною відпустки: скільки платять за шкільне свято?

Понеділок, 25 травня 2015, 10:38

Вже за кілька днів, 30 травня, колишні учні тернопільських шкіл кружлятимуть у прощальному вальсі на святковому балу. Тому вже зараз завершують останні приготування – приміряють сукні, роблять пробні зачіски, складають святкове меню тощо. А батьки випускників вкотре переконуються, що прощання їхніх чад зі школою – це дороге задоволення, пише сайт Моя газета

vypusk

Випускник обійдеться «дешевше»

Випускний вечір – одне із найяскравіших свят у житті школярів. Для випускників це старт у самостійне доросле життя. Колись, через багато років, вони з теплом та щемом у душі згадуватимуть і свої шкільні роки, і свій випускний вечір… Та це прийде згодом. А поки батьки підраховують, у скільки їм обійшлося зробити із свого дитяти справжніх принцесу чи принца.

Ще декілька десятиліть тому випускні вечори проходили в стінах шкіл. У нинішніх випускників варіантів проведення випускного вечора безліч. Батьки, які вже не вперше святкують випускний, маючи старших дітей, добре знають, що гроші на свято треба збирати з січня-лютого, аби потім витрати не стали справжнім шоком. Скільки їх потрібно, порахуємо разом.

Витрати складаються з двох частин: квіти, подарунки школі, замовлення залу та святкового меню – це, так би мовити, перший транш, і другий, значно дорожчий – вбрання сина чи доньки на випускний вечір.

vyp

Почнемо з другого.

На останній шкільній гулянці випускникам хочеться виглядати якнайкраще. Тому найприскіпливіше вони ставляться до вибору одягу. Мабуть, батьки випускниць під час вирішення цієї проблеми заздрять батькам випускників. Оскільки ні для кого не таємниця, що одягнути хлопця значно простіше, та й свій святковий одяг він зможе носити і після випускного.

Костюм, сорочку, взуття купити нескладно, якщо випускник точно знає, що він хоче і у нього не завищена планка вимог. Загалом за костюм, краватку та сорочку доведеться викласти від 2500 до 4000 грн, до цієї суми додаємо ще ціну взуття (1100-1600 грн.).

Послуги перукаря батькам випускника обійдуться у 80-120 гривень. Таким чином, мінімальна «вартість» випускника – понад 3600 гривень.

vyp1

З випускницями батькам «не пощастило»

А ось із дівчатами батькам набагато більше мороки. Їм приготування до випускного обходяться значно дорожче. Ідеальним має бути все: від макіяжу і зачіски до одягу, аксесуарів та взуття. Але що поробиш, коли краса вимагає жертв, зокрема й матеріальних. Отож, крім сукні та босоніжок чи черевичок, до кошторису випускного вечора прекрасній половині треба включити витрати на зачіску, манікюр, макіяж, сумочку та прикраси.

А тепер рахуємо: сукня коштує від 2500 до 5000, хоча інколи батьки школярки готові заплати навіть до 10000 грн. Плюсуємо також ціну за взуття (1100-2500 грн.), аксесуари (600 грн.), макіяж, зачіску, манікюр (700 грн.). Таким чином виходить, що середньостатистична випускниця мінімум «коштує» 5000 грн.

 

А кіно буде?

Окремі статті витрат – ресторан, ведучий свята, транспорт, фото- та відеозйомка.

За одне місце тернопільські ресторани просять від 300 до 500 грн. Якщо разом із дитиною в ресторан йде і мама, і тато, то на це витрачається всередньому 1200 грн. із бюджету сім’ї. Останнім часом існує тенденція запрошувати ведучого на випускний, його послуги коштують 2000-4000 грн. Якщо клас замовляє ще й відеозйомку, тоді оператору доведеться заплатити ще від 3000 до 4000 грн. На згадку про шкільні роки учні купують собі віньєтки, один фотоальбом коштує близько 300 грн.

Але й на цьому витрати не закінчуються: далі у списку – подарунки рідній альма-матер та класній керівниці. Ну як же можна закінчити школу і не подякувати матеріально? Тож батьки, радо чи не дуже, а дякувати мусять. Що подарувати вчительці, вирішує батьківський комітет. Як правило, це золото чи дорогі набори посуду, а деколи – предмети одягу чи навіть сумочки. Нерідко мама з батьківського комітету у неформальній обстановці цікавиться, що дорогий (у прямому значенні слова) класний керівник хоче отримати.

Словом, ви вже переконалися, що випускний – свято не з дешевих, але коли в сім’ї закінчує школу одночасно двоє дітей, то витрати одразу ж подвоюються.

***

Для кожного школяра випускний, безперечно, – свято, яке пам’ятають усе життя. Це – єдиний і неповторний бал, після якого почнеться зовсім інше, доросле життя.

Вже через кілька днів тернополяни матимуть змогу вкотре побачити парад випускників і оцінити кожного з них. На міському стадіоні лунатимуть прощальні пісні випускників, кращих учнів нагороджуватимуть медалями, потім усі покружляють у ритмі вальсу, а після – розійдуться по кафе, щоб відсвяткувати випуск зі школи, як-то кажуть, «по повній програмі»: з танцями, жартами та зустрічанням світанку.

Проте, можливо, батьки майбутніх одинадцятикласників задумаються над тим, чи варто випускний святкувати із розмахом весілля. Адже не всі мають можливість так пишно розгулятися, отримуючи мінімальну зарплату розміром у тисячу вісімсот гривень.

 

Підготував Адам Стрижнюк

 

P.S. 29 травня у школах Тернополя пролунає Останній дзвоник. А вже наступного дня – 30 травня – випускний: о 16.00 колона з випускниками розпочне шикуватися біля Надставної церкви і покрокує урочистою ходою центральною вулицею міста. А о 18.00 розпочнеться урочисте відзначення випускного та вручення медалей на міському стадіоні.

Як святкують випускний в різних країнах світу

«Погода була хорошою. Святкували з батьками в ресторані. Сукенка в мене була кольору слонової кістки, тому всі говорили, що я була схожа на грецьку богиню. А вранці йшли зустрічати сонце. Як же холодно було! Але воно того вартувало. Це був єдиний раз, коли разом зібралися батьки, учні та вчителі у неформальній обстановці. Загалом, є що згадати…».

Приблизно такими є спогади про випускний вечір середньостатистичної української випускниці. Традиції – це, безперечно, річ хороша, але чому б не відсвяткувати випускний вечір по-американськи чи, скажімо, по-австралійськи? Таке свято й справді стане незабутнім!

Сподіваємося, цікава інформація про традиції випускного вечора у різних країнах світу надихне майбутніх, а, можливо, ще й цьогорічних випускників і підкаже їм багато оригінальних ідей, а тим, хто вже давно закінчив школу, навіє приємні спогади про це чарівне свято.

Який там випускний?

У Франції всі рівні освіти – від дитячого садка до старшої школи – можуть знаходитися не лише в різних приміщеннях, а й у різних містах. Тому випускних вечорів тут, як правило, не проводять. Щоправда, у деяких французьких школах учні все ж влаштовують собі свято. Випускники переодягаються в карнавальні костюми і часто поводяться жартома агресивно: обливають інших школярів водою і закидають їх яйцями.

Корейська система освіти викликала б у кожного учня співчуття. У школі там вчаться 13 років, тому сидять за шкільними партами аж до дев’ятнадцятиріччя. Щодо випускного, то в них його не святкують. Є просто церемонія вручення атестатів, після якої всі розходяться по домівках, бо там, як правило, чекають гості. Тут, мабуть, варто розповісти про випускний альбом. Він виходить дуже товстим, бо в ньому є фото учнів всіх дев’яти випускних класів, у яких вчаться по 35-40 учнів. Якщо взяти калькулятор до рук і порахувати, то тільки самих портретів вийде 360, що вже й казати про інші фото.

Також цікаво спостерігати за життям корейських міст в останні дні перед екзаменами: на вулицях порівняно пусто і тихо, а застукати випускника за просиджуванням в Інтернеті – просто нереально! Усі посилено гризуть граніт науки – читають підручники та додаткову літературу. Якщо брати до уваги інші традиції та свята, то першого квітня корейські хлопці та дівчата обмінюються формами. Вони також жартують між собою і над вчителями.

Свята багато не буває

У деяких школах Австралії прийнято прибувати на випускний вечір на незвичних транспортних засобах. Це може бути старовинний автомобіль, взятий напрокат «Роллс-Ройс», «Харлей-Девідсон» з водієм-рокером, трактор, пожежна машина чи будь-який інший цікавий транспортний засіб.

Шведські випускники святкують завершення навчання весь день. Починається все зі сніданку з шампанським, полуницями й солодощами. Дівчата вбираються у білі сукні, хлопці – святкові костюми. На голову юні шведи одягають білі шапочки, на підкладці яких усі охочі можуть залиши свій підпис на згадку. Після урочистої частини випускники вибігають зі школи і підкидають шапочки догори під аплодисменти публіки. Потім старшокласники сідають у машини, схожі на вантажівки з відкритим кузовом, прикрашені березовими гілками, і катаються вулицями міста під гучну музику. Вечірки влаштовують переважно вдома у школярів. Гості пригощаються, підносять подарунки і йдуть вітати наступного випускника.

Завершення шкільного навчання у Норвегії святкують аж… сімнадцять днів! Тут існує цілий ритуал, який триває з першого травня до святкового параду в День Конституції – сімнадцятого травня. Найцікавіше дійство відбувається в ніч на перше травня. Випускники влаштовують конкурс на кращий напій, приготовлений власноруч (наприклад, сире яйце з соком та горілкою). Переможець обирає собі «жертву», яка разом з ним повинна скуштувати напій. Весь вечір лунають жарти, анекдоти, які школярі складають заздалегідь. Упродовж наступних днів випускники влаштовують веселі костюмовані вечірки, нерідко танцюють просто на вулицях. На параді сімнадцятого травня юні норвежці показують смішні сценки і фокуси.


Випускний – у джинсах

У Польщі випускний вечір влаштовують за сто днів до закінчення школи, і це свято називається stodniowka. Святкують його у січні. Випускний бал, за традицією, починається з полонезу (обов’язковий перший танець у Польщі), причому перша пара у полонезі – це директор школи з кимось із випускниць (чи випускників). Далі виголошують промови, тости, пізніше – танці й веселі ігри. Для прощального балу польські випускники винаймають ресторан, приходять на свято у костюмах-трійках чи навіть у смокінгах, дівчата – у вечірніх сукнях, як правило, темних кольорів. Існує також цікавий звичай – дівчата повинні одягти червону підв’язку або стрічку. Завершується святкування у пабі чи нічному клубі.

Німці підходять до організації випускного вечора дуже демократично. Вечірнє вбрання не обов’язкове – німецькі школярі часто на святкуванні просто у джинсах. Свято починається з відвідування церкви, де священик благословляє випускників і виголошує коротку промову. Для вручення атестатів часто орендують який-небудь театр. Після вручення директор відзначає одного з випускників, який закінчив навчання з найкращим результатом. Потім дійство переміщається у зал, де накриті святкові столи. З напоїв на випускний вечір прийнято вживати пиво і сухі вина.

Костюмам і сукням – ні

В Англії випускні, як і більшість свят, проводять у суботу. Усе починається приблизно о восьмій вечора. На випускному гуляє вся школа і, зрештою, усі, кому не ліньки. Випускники запрошують своїх батьків, деякі з яких приїжджають з околиць, віддалених міст та сіл.

Невід’ємною частиною випускного є також благословення священика. Саме дійство розпочинається з промови директора, після чого кращим спортсменам та учням вручають нагороди.

Після дев’ятої години починається неофіційна частина – відкриваються двері в парадний хол і усі сідають за стіл. А якщо буде хороша погода, то на шкільних полях для гольфу чи крокету монтують альтанки.

І яке ж свято без музики? В Англії на випускний обов’язково запрошують якийсь популярний гурт. Так прийнято, що має грати лише жива музика. Уся забава триває приблизно до другої години ночі. Крім того, в школах є гуртки фотографії, і кілька учнів-фотографів ходять і знимкують свято на пам’ять.

Найважливішим святом для учнів та студентів Сербії є день святого Сави – він був першим тамтешнім архієпископом, а також відкрив багато шкіл, лікарень, монастирів, та й просто допомагав людям. Після смерті його було оголошено святим, і сьогодні сербська молодь відзначає 27 січня як день святого Сави – захисника усіх студентів та учнів. Це, мабуть, щось на зразок нашого дня студента. У цей день у навчальних закладах вихідний, а родини печуть корж, який потім освячується священиком.

Випускні вечори у них проходять без святкувань та урочистостей, а радше нагадують хорошу вечірку. Учні одягаються, як хочуть. Єдине, що хоча б якось нагадує про закінчення школи – це церемонія вручення атестатів.

Своєрідною традицією є відзначати день заснування школи. В цей день уроків немає, замість них влаштовуються театральні виступи та спортивні змагання. Наприклад, проводиться товариський футбольний матч між командою вчителів та командою старшокласників. Такі святкування тривають три дні поспіль.

За традиціями Голлівуду

Найбільш багатий традиціями американський випускний бал. Він називається «promenade», чи просто «prom», і святкується у травні, відразу ж після випускних іспитів. На початку останнього навчального року випускний клас обирає членів спеціального комітету, якому доручається організація свята. Організаційний комітет визначає тематику балу (наприклад, «Голлівуд», «Сімдесяті роки», «Місячна ніч»), запрошує діджея, підбирає декорації і прикраси. Кожен випускник може запросити на бал когось із друзів, кохану дівчину чи хлопця. Хлопець дарує дівчині маленький букетик квітів зі стрічкою, який чіпляється на руку. Якщо коханого чи коханої немає, можна вирушити на свято і самому. Але такому «самотньому» випускнику, мабуть, страшенно нудно – танцювати з чужими супутницею чи супутником на американському випускному балу не прийнято. Дівчина чи хлопець увесь вечір танцюють лише зі своєю «парою», з якою вони прийшли на бал.

Святкування починається з вечері в ресторані і триває, як правило, з восьмої до одинадцятої години вечора. Потім вечірка може продовжитися в кого-небудь удома чи в кафе. Приходять випускники на свято у смокінгах і вечірніх платтях, дівчата часто роблять вишукані й складні зачіски. В кінці вечора обирають короля і королеву балу. Стати королем чи королевою балу – це дуже велика честь, нерідко цим пишаються все життя.

***

Як бачимо, школярі у багатьох країнах вважають, що випускний необов’язково повинен бути розкішним і пафосним тор­жеством. Щоб свято запам’яталося назав­жди, потрібні не стільки гігантські кош­ти, скільки веселий настрій, натхнення і безмежна фантазія.

 

У Тернополі відбувся фестиваль сала

Понеділок, 25 травня 2015, 10:20

Нещодавно молоді тернопільські кулінари організували для жителів міста справжнє свято сала. Скуштувати традиційної української страви тернополяни мали змогу з … полуницею та шоколадом, пише сайт Культурно

Фестиваль сала відбувся на території Тернопільського кооперативного торговельно-економічного коледжу. Студенти і викладачі з 14 вишів та училищ приготували понад 100 видів страв. Приєднались до благодійного ярмарку й місцеві ресторантори.

5639793-v-ternopole-prodavali-blyuda-iz-sala-ch

«Сало – то є сила» з таким девізом гостей заходу пригощали бутербродами, рулетами з сала, шашликами, фуршетними закусками, фаршированими салом яблуками, салатами і навіть десертами. Тернополяни дегустували смаколики і жертвували кошти.

5639810-v-ternopole-prodavali-blyuda-iz-sala-ch

«Споживання сала є однією із стародавніх українських традицій. Багато туристів, відвідуючи наш край, першим ділом воліють спробувати саме цей продукт. Впевнений, що не кожен наш земляк коли-небудь куштував, приміром, сало з шоколадом. Тож, організовуючи такий фестиваль, маємо можливість приблизитись до культури споживання традиційних страв, а також насолодитись екзотичним поєднанням смаків. Виручені кошти ми перерахуємо на лікування поранених бійців АТО», – розповів директор коледжу Василь Мулярчук.

ExjqB8G0F5o5639819-v-ternopole-prodavali-blyuda-iz-sala-ch5639812-v-ternopole-prodavali-blyuda-iz-sala-ch

На кулінарному святі презентували збірку «Сало — то є сила», яку видала тернопільська дослідниця, натхненниця фестивалю Ольга Чайка. У книзі йдеться про корисні властивості продукту та головне, вміщено більше 300 рецептів приготування сала, що зібрані з усієї України.

Оксана Божко

 


 

У Тернополі провели спортивні естафети

Понеділок, 25 травня 2015, 09:05

Основне завдання, яке стоїть перед вчителями та батьками - виростити здорове покоління. Нажаль, сучасні діти надають перевагу сидінню перед комп’ютером або телевізором,  ніж активному відпочинку на вулиці. Саме тому, наші діти уже з ранього віку мають проблеми із здоров'ям.

19-20 травня на майданчику по вулиці Миру, 4 працівники Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення міської ради провели для дітей молодшого шкільного віку спортивні естафети.  Адже найбільшу користь для зміцнення здоров’я та загартування дітей мають ті фізкультурні свята, які проводяться на відкритому повітрі.

Діти із захопленням брали участь у змаганнях, підтримували свою команду, раділи перемозі, та головне  - весело і активно відпочивали. Таку альтернативу проведення дозвіля працівники центру хочуть запроваджувати  і на інших спортивних майданчиках міста Тернополя.

Усім відомо, діти  - майбутнє держави, і ми, дорослі маємо піклуватись про їх  здоров‘ я, формуючи у дітей такі  життєві цінності, як здоровий спосіб життя та активний відпочинок.




 

На «Файному Місті» в Тернополі діятиме прокат велосипедів

Понеділок, 25 травня 2015, 08:17

Орендувати велосипед та спланувати веломандрівку можна буде під час фестивалю «Файне Місто» в Тернополі. За словами організаторів, цьогоріч вперше на фестивальній території діятиме велопрокат.

velobike-msk1.full

—          Маємо хорошу новину для прихильників велопрогулянок. На території фестивалю  діятиме велопрокат. Відтепер кожен відвідувач фестивалю зможе самотужки організувати веломандрівку у Тернопіль. Вартість оренди велосипеда 20-25 грн/год + завдаток (оригінал документу, що засвідчує особу), — розповів один із організаторів Ростик Плахцінський.

Нагадаємо, що цьогоріч фестиваль «Файне Місто» триватиме три дні з 3 по 5 липня. На території фестивалю працюватиме наметове містечко, забезпеченепитною водою і дровами і буде цілодобовопід охороною.

20BhwN5QojA

Окрім цього працюватимуть мистецькі студії просто неба, боді-арт і тату салони.

Придбати квитки на подію можна на сайті kasa.in.ua, або в офіційних промоутерів фестивалю.


 

У Тернополі освятили новозбудований Храм для студентів

Неділя, 24 травня 2015, 10:54

Храм Покрови Пресвятої Богородиці, який збудований на території Галицького коледжу імені В'ячеслава Чорновола (ІІІ корпус, вул. Лепкого, 12) освятили 24 травня. Чин освячення здійснив владика Василій (Семенюк), архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ. Участь у Архиєрейській Божественній літургії взяв міський голова Тернополя Сергій Надал.

Очільник Тернополя зауважив, що для того, щоб почати зведення храму, церква і міська рада уклали інвестиційну угоду. І новоосвячений храм є справжньою інвестицією в розвиток міста, в розвиток духовності народу.

«Сьогодні великий день для Церкви, для нашого міста! Сьогодні на нашій землі постав новий храм. Місце молитви і духовного зростання громади, - зауважив Сергій Надал. – У наші дні зведення храму – це значний процес, який вимагає концентрації зусиль багатьох людей і організацій. Це подія духовна і матеріальна. Це співпраця церкви, громади, доброчинців. І ця подія завершується не просто зведенням будівлі. Вона духовно розвиває всіх причетних. Постає осередок духовного життя. Постає осередок відродження України. Сьогодні, у цей світлий день для Церкви і краю, вітаю громаду храму Покрови Пресвятої Богородиці. Нехай у цей світлий день на ваш храм, на все наше місто і на нашу країну зійдуть особливі Божі ласки і благословення».

Директор Галицького коледжу імені В'ячеслава Чорновола Марія Бабюк подякувала владі, меценатам, священнослужителям за допомогу в будівництві Храму.

«Маючи духовні та національні надбання, ми побудуємо Європу в Україні, - зазначила директор коледжу. – Я свято вірю, що Христова свіча, яка буде запалюватися і горіти тут, у нашій церкві, буде єднати нас у молитві, а Боже благословення буде приносити у кожну нашу родину здоров'я і радість...». 




 

День Героїв відзначили велелюдним маршем у вишиванках

Субота, 23 травня 2015, 00:00

23 травня з нагоди Дня Героїв тисячі тернополян у вишиванках пройшли центральними вулицями міста патріотичним маршем. Колону очолили міський голова Тернополя Сергій Надал, члени виконавчого комітету міськради, депутати різних рівнів. Молодь у колоні розгорнула червоно-чорний прапор, учасники співали патріотичні пісні, а ходу супроводжував муніципальний духовий оркестр «Оркестра Волі».

Одразу після маршу відбулося покладанням квітів до пам’ятників Героїв України В’ячеслава Чорноволу, Степана Бандери, Ярослава Стецька, Героям Небесної Сотні та АТО.

У той же час на Театральному майдані міський голова вручив подяки та цінні подарунки ветеранам ОУН-УПА. Дарунком від міської влади для усіх тернополян став святковий концерт.

Звертаючись до учасників патріотичної ходи, тернополян та гостей міста міський голова Сергій Надал зазначив:

«Протягом семи десятиліть в травні український народ урочисто відзначає день слави і пам'яті Героїв. У цей день ми згадуємо українців, які віддали життя у боротьбі за здобуття державної незалежності нашої Батьківщини. У цей день ми згадуємо лицарів Київської Русі, Запорізьке козацтво, Українських січових стрільців, учасників ОУН, вояків УПА, дисидентів, в'язнів концентраційних таборів, вірних підпільної Церкви. Життя і жертва Героїв минулого була для кількох поколінь українців джерелом натхнення і прикладом.

Події Євромайдану – Революції гідності перенесли культ героїв з минулого в сьогодення. Небесна сотня стала живим свідченням зв'язку поколінь борців-героїв. Ми маємо сьогодні плеяду нових героїв. Безсмертні історії подвигу відбуваються на наших очах в донецьких степах. Сьогодні серед покоління наших сучасників постають люди, які даватимуть натхнення нащадкам.

Боротьба за Україну триває. Суспільство потребує героїв, жертовних і самовідданих людей для боротьби і для праці. Майбутнє твориться сьогодні. Слава Україні! Героям слава!»


 

Легендарний вокаліст AC/DC приїде з Австралії на фестиваль у Тернополі

П'ятниця, 22 травня 2015, 07:50

61-річний австралієць Дейв Еванс відвідає музичний фестиваль «Файне Місто» в Тернополі. Співак був першим вокалістом австралійської рок-групи AC/DC. На фестивалі Дейв співатиме легендарні хіти разом з триб’ют гуртом D/C Train.

- Цьогоріч ми вперше на музичному фестивалі відкриваємо триб’ют сцену. Подібної практики на інших фестивалях ще не було. Відтак зі сцени звучатимуть хіти таких відомих гуртів, як AC/DC, Rammstein, Metallica, Scorpions, Iron Maiden та інші. Усі трибюти перелічених гуртів, які співатимуть кавери, мають офіційне право на виконання пісень легендарних зірок рок-музики, - розповідають організатори фестивалю.

Нагадаємо, що фестиваль відбудеться 3-5 липня на території тернопільського аеропорту. Цьогоріч на фестивальних сценах виступлять такі відомі гурти, якЭЛИЗИУМ, The HARDKISS, O.TORVALD, ТАБУЛА РАСА, ФІОЛЕТ, ТІНЬ СОНЦЯ, ТОСТЕР, РОЛЛІКС, JINJER, ОДИН В КАНОЕ, VIVIENNE MORT, БУМБОКС, СКРЯБІН ТА ДРУЗІ, BRUTTO і інші.

Окрім того на території "Файного Міста" буде вело- та автопарковка, прокат велосипедів, мистецькі студії просто неба, боді-арт і татусалони та безліч інших розваг.

Деталі: fainemisto.com.ua, Придбати квиток: kasa.in.ua

Новини і розіграші квитків: facebook.com/fainemisto, vk.com/fainemisto

 

Майбутнє формується вже сьогодні

Четвер, 21 травня 2015, 13:11

Майбутнє України творитимуть діти, які живуть сьогодні. У тому, наскільки вони будуть здорові -  буде залежати благополуччя нашої держави, пише Моя газета

Працівники Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення спільно з ТЗОШ І-ІІІ ступенів №4 провели для учнів третіх класів пізнавальні заходи «Сходинками Олімпу» та «Ти з того, що ти їси». Учні, використовуючи  свої знання, пригадували зародження стародавніх Олімпійських ігор; далі, розглядали відродження олімпійського руху, його поступове піднесення, а також розквіт за час незалежної України.  З усмішкою на обличчі згадували домашні сніданки: смачні і корисні страви, які готують бабусі та матусі.
Всі активно складали «піраміду харчування», «готували борщ», допомагали обирати Незнайку корисні продукти, відзначаючи важливе значення повноцінного харчування.

Адже, недаремно говорять: « В здоровому тілі – здоровий дух!»


 

Незабаром відбудеться перший велофестиваль

Четвер, 21 травня 2015, 07:07

24 травня у с. Великі Гаї відбудеться перший велофестиваль "РООВЕР", присвяченого Дню Героїв.

Програма заходу:
10:00 - Збір на Театральному майдані м. Тернополя
11:00 - Виїзд організованої велоколони колони у с. Великі Гаї.
12:00 - Відкриття фестивалю в с. Великі Гаї, виступи творчих колективів, конкурси та вікторини.
13:00 - Старт екскурсійного велопробігу Великі Гаї - Товстолуг - Грабовець.
15:00 - Конкурси та вікторини, нагородження переможців.
17:00 - Футбольний матч чемпіонату області між ФК «Поділля – Агрон» - ФК «Борщів».

У рамках фестивалю буде проводитися конкурс на найкреативніший велосипед та накращий Український велокостюм. Переможців чекають призи!!!

Культурно


 

Міжнародний музичний фестиваль «Файне місто» відбудеться у Тернополі втретє

Четвер, 21 травня 2015, 06:08

3-5 липня наше місто відвідають більше 60 музичних гуртів. Крім українських виконавців на фестивалі відіграють гурти з таких країн, як Австралія, Франція, Швеція, Австрія, Польща, Грузія, Росія, Білорусь, пише сайт Культурно.

Цьогорічний фестиваль вражає своїми масштабами, відмінним поєднанням якісної музики та емоційного заряду. Серед українських учасників на сцені відіграють відомі Скрябін, Бумбокс, Brutto, The Hardkiss, O.Torvald, Табула Раса, Фіолет, Тінь Сонця, Тостер, Роллікс, Jinjer, Один в Каное, Vivienne Mort та інші.

xWR8d2ntOYE1

«Файне місто» — єдиний фестиваль, який встиг домовитися з гуртом Скрябін про виступ у фестивальному сезоні 2015.

  • З дозволу рідних, музикантами гурту Скрябін та друзями Андрія, було вирішено зібратися на фестивалі для того, щоб відіграти концерт пам’яті Андрія Кузьменка, — кажуть організатори — Тож ми вважаємо, що справи, які не завершив Андрій, повинні бути доведені до кінця, а його пісні й надалі повинні звучати на великих концертних майданчиках. Це буде виступ-шана великій Людині, яка змінювала своїми піснями свідомість мільйонів, дарувала їм любов, сміх і просту людську дружбу.

skriabin-672x450
Не менш відомий київський гурт Бумбокс відсвяткує на фестивалі 10-ту річницю творчої діяльності.
Впродовж всієї біографії «Бумбокс» дали 700 концертів по всьому світі, випустили 5 офіційних альбомів, написали музику до кількох фільмів та серіалів.1425125089_bumbox

Вперше серед українських фестивалів до Тернополя завітають офіційні триб’ют-гурти, які мають право виконувати кавери легенд світового року таких,  як АC/DС, Rammstein, Metallica, Scorpions, Iron Maiden, Sum 41.

Окрім цього на відвідувачів фестивалю чекають мистецькі студії просто неба, боді-арт і татусалони та безліч інших активітетів.

На території фестивалю буде розміщене наметове містечко, забезпечене питною водою і дровами, яке цілодобово знаходитиметься під належною охороною. Також будуть діяти вело- та автопарковка,прокат велосипедів.

ppFbeMHHVUw

Фестиваль «Файне Місто» —  буде проходити на території міжнародного аеропорту «Тернопіль», в селі Смиківці, яке знаходиться всього в 5-ти кілометрах від Тернополя в напрямку Хмельницького (траса E-50), що сприяє зручному та легкому добиранню на фестивальну територію.

На сайті фестивалю пишуть, що квитки продають лімітованими партіями. Наразі доступні вартістю від 460 грн.

Фото з офіційної сторінки фестивалю

Програма

program_all3

CVJKW0lR3T4dzkHxGcO2sQvwQ6Sj_rrl4AFX9Cp3pzAg (1)


 

Міський голова припускає, що події у міськраді мають політичний підтекст

Середа, 20 травня 2015, 08:01

19 травня близько 13 години група озброєних людей в масках з автоматичною зброєю увірвалася у приміщення Тернопільської міської ради без жодних пояснень та виломала двері кабінету юристів, у приймальні заступників міського голови Володимира Камінського та Вікторії Остапчук.

«Коли нікого не знайшли у кабінетах, бо була обідня перерва, ці люди заблокували входи та виходи у приміщенні та розійшлися по різних кабінетах міської ради, - розповідає міський голова Тернополя Сергій Надал. - Також вони намагалися зламати двері у приймальню міського голови, але я їм відкрив їх самостійно. Попросили зробити обшук у моєму кабінет, я надав їм таку можливість. Хоч у них не було жодних документів, окрім постанови Печерського суду Києва на обшук кабінету Володимира Камінського».

Міський голова стверджує, що інформація про те, що його заступника затримували під час отримання хабара не відповідає дійсності.

«Після того як вони зламали кабінети у міській раді – секретаря, заступників, то побачили Камінського, пред’явили йому звинувачення у присутності чотирьох людей з міської ради та вчепили наручники, - додає Сергій Надал. - Адвокат наполягає на тому, що це затримання є незаконне і безпідставне, адже злочину не відбулося».

При цьому у Володимира Камінського гіпертонічна хвороба. На виклик приїхала швидка допомога, медики виміряли тиск, який був 175 на 90, провели ЕКГ та наполягали на госпіталізації. Міліція заборонила забирати його, використовуючи силу.

«Далі міліція силою загрузила, бо по-іншому сказати не можна, за руки та ноги Володимира Камінського у автобус. Повезла його у невідомому напрямі. Зазначу, що ці озброєні особи практично чотири години тримали усіх у моїй приймальні, коли двері у кабінеті Володимира Камінського були зламані. Також поняті були у нетверезому стані і ми наполягали на проведенні їх додаткового обстеження, але ця вимога не була виконана», - додав міський голова.

Міський голова припускає, що сьогоднішні події у міськраді мають політичний підтекст і пов’язані з майбутніми місцевими виборами.

 

Сторінка 103 з 110

«ПочатокПопередня101102103104105106107108109110НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер