images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Петро Якимчук очолив Тернопільську об’єднану ДПІ

П'ятниця, 10 квітня 2015, 11:15

Відповідно до наказу Державної Фіскальної Служби України від 9 квітня 2015 року начальником Тернопільської об’єднаної ДПІ ГУ ДФС у Тернопільській області призначений Якимчук Петро Миколайович.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

У Тернополі покажуть "Золотого хлопчика"

П'ятниця, 10 квітня 2015, 08:37

Драму "Золотий хлопчик" транслюватимуть у "Палаці Кіно" до 14 квітня.  

У сюжеті Давіде Бьяс писав тексти для рекламного агентства, але його амбіції сягали набагато далі - він мріяв створити справжній літературний твір. Мрія втілилася в реальність абсолютно неймовірним способом. На похоронах батька він познайомився з красивою і загадковою Людовікою. Вона попросила Давіде знайти в комп'ютері батька чернетку написаних ним незадовго до смерті мемуарів, щоб вилучити шматок, пов'язаний з її ім'ям. Нічого не знайшовши, Давіде вирішує під ім'ям батька писати сам і видавати Людовіці текст частинами...

Країна, рік: Італія, 2014 Жанр: драма Режисер: Пупі Аваті

Сценарист: Пупі Аваті, Томмазо Аваті

Продюсер: Антоніо Аваті, Маріо Мадзаротто Ріккардо Скамарчіо, Шерон Стоун, Крістіана Капотонді, Джованна Ралі, Люсія Россі, Крістіан Стеллуті, Освальдо Ружіері, Томмазо Раньо, Сандро Дорі, Фабіо Феррарі

Прем'єра в Україні: 09.04.2015

Світова прем'єра: 27.08.2014

Тривалість: 102 хвилини

Початок о 12:45; 18:15.

тел. 52-33-33

 

Герою АТО, який переніс 30 операцій, президент приніс медаль додому

П'ятниця, 10 квітня 2015, 08:01


Найпочеснішу місію, яку Президент України Петро Порошенко виконав під час нещодавнього візиту до Тернополя — нагородив 31-річного кадрового військового, капітана-артилериста Дмитра Мерзлікіна орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня «за подвиг у боях поблизу Зеленопілля, а також за мужність, високий професіоналізм та вірність присязі», пише "Прес Центр".


Президент зайшов на чай



Оскільки Дмитро змушений пересуватися на милицях і нині перебуває на реабілітації, президент відвідав пораненого офіцера вдома.


– Для мене велика честь нагороджувати воїна, який боронить Батьківщину, – сказав Петро Олексійович, коли вручав орден військовослужбовцеві. – А ваша мужність і героїзм під Зеленопіллям – приклад того, як треба захищати рідний край від ворога.



Для сім’ї Мерзлікіних візит президента був приємною несподіванкою. За чаєм президент і сім’я мужнього воїна розмовляли про здоров’я Дмитра, про перебіг лікування і реабілітації, про ситуацію на сході країни.


Вмілий офіцер


Дмитро Мерзілікін отримав військову освіту, закінчивши Військовий інститут ракетних військ і артилерії імені Богдана Хмельницького Сумського державного університету, проходить військову службу з 2005 року. Одружений, має дворічну доньку.


Війна для нього почалася у червні 2014-го, коли його, військовослужбовця Тернопільського артилерійського підрозділу, мобілізували у складі 24-ої окремої механізованої бригади і відправили на Дніпропетровщину, потім – до Амвросіївки Донецької області, а згодом – під Зеленопілля. Дмитро був командиром самохідно-артилерійської батареї і забезпечував із бійцями супровід особового складу та техніки, а в разі нападу – перекриття артилерійським вогнем.


Як йдеться в офіційних документах, «під час виконання обов`язків у зоні конфлікту забезпечував розташування особового складу та техніки для прикриття підрозділів, котрі були задіяні для несення служби на блокпостах. Завдяки вмілому керівництву Д.Мерзлікіна, вогневими засобами неодноразово були нанесені ефективні удари по противнику, що дало змогу запобігти раптовим нападам сепаратистів. 8 липня 2014 року вогнем батареї було уражено автомобільну колону незаконно створених збройних формувань, яка здійснювала переміщення з н.п. Свердловськ до н.п. Ровеньки».


Страшне поранення під Зеленопіллям


У ніч з 11 на 12 липня, під час виконання бойового завдання, Дмитра поранили. Того дня в район базового пункту мали приїхати дві колони. Перша прибула ще за дня, а друга – о четвертій годині ранку, 12 липня. А вже через 20 хвилин почався обстріл… Тіло Дмитра пронизали десять осколків з «Града», один потрапив у голову, була понівечена права нога…


Життя Дмитрові врятували побратими. Перев’язали джгутом ногу, бо кров не зупинялася, і віднесли подалі від небезпеки – у пшеничне поле. Дмитро час від часу то приходив до тями, то знову втрачав свідомість. До нього долинали голоси побратимів, чув, як вони шукали машину, щоб вивезти поранених з поля бою. І знайшли… У лісосмузі розвантажили «Урал» від боєприпасів і ним доправили поранених на молочнотоварну ферму в Зеленопіллі. Там були лікарі, які надавали першу медичну допомогу бійцям і визначали, кого слід у першу чергу транспортувати літаком до шпиталю. Тих, хто отримав легші поранення, вивозили машинами вночі. Дмитро був серед важкопоранених. Їх поклали на «Урал» і повезли в поле, куди по них мав прилетіти гвинтокрил.


– Один боєць із мого екіпажу завжди був поруч, – пригадує капітан. – Коли я приходив до тями, подавав мені воду, затуляв від сонця, щоб не пекло, і просто говорив до мене. Ніколи не забуду крику і стогону воїнів і їхніх слів про те, що нас не заберуть, що ми нікому не потрібні… Але я вірив, що якщо не тепер, то через годину, дві нас обов’язково вивезуть. І за нами прилетіли…


Тридцять операцій і 110 днів виснажливих лікувальних процедур



Дмитро потрапив до Дніпропетровського військового шпиталю, потім його переправили до Київського. У Києві боєць три доби пролежав у реанімації, а коли медикам вдалося стабілізувати його стан, прооперували. У відділенні щелепно-лицьової хірургії Дмитрові витягли з голови осколок – це було те, за що найбільше хвилювалися лікарі. Однак проблеми на цьому не закінчилися. Після вдалої операції на голові у Дмитра почалося зараження і нагноєння понівеченої ноги. Два тижні йому вводили через крапельницю сильні антибіотики, якими спалили внутрішню флору шлунка і кишечника. Постало питання про ампутацію ноги. «Якщо без ноги ти житимеш, то без шлунка і кишечника – ні», – нічого не приховуючи, сказав Дмитрові лікар.


Нагноєння не припинялось, а навпаки, загострювалося. Курс лікування антибіотиками перервали і Дмитра знову прооперували. Ногу вдалося зберегти, але вона продовжувала гноїтися. Операції були одна за другою. Дмитрові поступово зрізали уражені шкіру, м’язи, кістку. Лікарі зі шпиталю звернулися до спеціалістів із Київського інституту імунології. У Дмитра взяли аналізи, перевірили на віруси, що могли спричиняти нагноєння. Тому щоранку забирали на процедури у барокамері, потім знову на перев’язку. Так тривало довгих 110 днів… Весь цей час поруч були або дружина Жанна, або мати і сестра Дмитра, а вдома чекала дворічна донечка Каролінка.



Нині Дмитро Мерзлікін разом із своєю сім’єю у Тернополі, проходить реабілітацію і насолоджується неповторними миттєвостями життя з рідними. З 23 лютого 2015 року він зарахований до списку особового складу Тернопільського обласного військового комісаріату на посаду старшого офіцера відділу обліково-мобілізаційної роботи. Та вже 13 квітня його знову чекає операція у Київському шпиталі. Чергова і не остання…


Орест СКОБЕЛЬСЬКИЙ.

"Прес Центр"

 

У Тернополі під час Великодніх свят буде частково змінено рух громадського транспорту

Четвер, 09 квітня 2015, 06:44

У Тернополі під час Великодніх свят з 11 по 14 квітня внесено зміни в рух громадського транспорту загального користування, зокрема буде дещо зменшено кількість рухомого складу та збільшено кількість автобусних маршрутів, які курсувати до міського кладовища у с. Підгороднє.

Субота 11.04.

Тролейбуси працюватимуть за суботніми розкладами руху.

Кількість автобусів на маршрутах буде зменшено на 30%. А кожен другий автобус маршрутів № 11, 27 та 30 виконуватиме рейси до міського кладовища (с. Підгороднє).

Неділя 12.04.

Тролейбуси працюватимуть за святковими розкладами руху (№ 1 - 4 од., № 2 – 4 од., № 3 – 3 од., № 5 – 4 од., № 9 – 2 од., № 10 – 4 од., № 11 – 6 од.).

Кількість автобусів на маршрутах буде зменшено на 50%. Всі автобуси маршрутів № 11, 27 та 30 виконуватимуть рейси до міського кладовища (с. Підгороднє).

Понеділок 13.04.

Тролейбуси працюватимуть за недільним розкладом руху. Окрім цього, на маршруті №8 працюватиме 4 тролейбуси.

Автобусні маршрути №5,8,18,31 працюватимуть в режимі робочого дня. Всі автобуси маршрутів № 11, 27 та 30 виконуватимуть рейси до міського кладовища (с. Підгороднє).

Також з 11.00 год. рейси до міського кладовища в с. Підгороднє виконуватимуться автобусами ЛАЗ Е-183, які обслуговують маршрут №1А.

Вівторок 14.04.

Міські тролейбусні та автобусні маршрути працюватимуть в режимі робочого дня.

Всі автобуси маршрутів №№ 11, 27 та 30 виконуватимуть рейси до міського кладовища (с. Підгороднє). З 11.00 год. рейси до міського кладовища в с. Підгороднє виконуватимуться автобусами ЛАЗ Е-183, які обслуговують маршрут №1А.

 

У всіх на слуху зміни по РРО

Середа, 08 квітня 2015, 04:19

Протягом останніх днів у фахівців відділу комунікацій найчастіше запитують про зміни щодо застосування касових апаратів.

- Я платник єдиного податку – ІІІ група. Читав роз’яснення, що з 1 липня для нас обов’язкове введення касових апаратів. А якщо у мене розрахунки проводяться виключно через банк?

- Дійсно, з 1 липня, відповідно до чинних змін, фізичні особи-підприємці - платники єдиного податку третьої групи при здійсненні діяльності зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій. А з 1 січня 2016 року така вимога буде і до фізичних осіб – “єдинників”, які обрали другу групу. Однак, це не стосується тих, хто здійснює діяльність на ринках, при продажу товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі.

Щодо здійснення розрахунків в безготівковій формі. Згідно з п. 1.4 гл. 1 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21 січня 2004 року № 22 із змінами та доповненнями, безготівкові розрахунки - це перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді.

Згідно із п. 12 ст. 9 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються, якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються.

Отже, при здійсненні розрахункових операції в безготівковій формі (при здійсненні розрахунків через установи банку), реєстратори розрахункових операцій не застосовуються.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Тернопільщина у топ-10 по виготовленню біометричних паспортів

Вівторок, 07 квітня 2015, 08:34

pasportЗа повідомленням відділу інформатизації та інформаційного забезпечення ДМС України з 12 січня 2015 року територіальними органами ДМС та їх підрозділами оформлено понад 222 тисячі заяв-анкет на виготовлення біометричних паспортів громадянина України для виїзду за кордон. Станом на 24 лютого громадянкам видано – 35616 закордонних паспортів нового взірця, ще 6114 очікує видачі.

У січні-лютому найбільше бажаючих оформити закордонний паспорт нового зразка було на Львівщині – 17774, Одещині – 15911, Івано-Франківщині – 13333 Дніпропетровщині область 12983. У столиці за біометричним паспортом звернулося 32873 киян.

У десятку лідерів по оформленні біометричних паспортів увійшла також Тернопільщина. Як повідомили в міграційній області у період з 12 січня по 24 лютого до територіальних підрозділів УДМС Тернопільщини для оформлення закордонного паспорта нового взірця звернулося 8743 громадян. Із таким показником Тернопілля обійшло навіть Рівненщину 6760, Волинь – 6504, Вінничину – 6207, Київську область – 5138.

Найменший попит на паспорти із чипом в Житомирській – 4901, Чернігівській – 3464 та Кіровоградській областях – 3026.

Досьє 102

 

Вимкніть мені телебачення! Поки я остаточно не захворів...

Понеділок, 06 квітня 2015, 08:06

Взагалі-то я телевізор не дивлюся. Ні новин, ні фільмів, ні розважальних програм. І це навіть не якийсь там принцип. Просто давно позбувся такої звички. Та й навіщо, якщо під боком є Інтернет, де є і новини, і фільми, і все інше?

Але заради експерименту вранці вмикаю телевізор. Золота рибка в акваріумі з подивом дізнається, що цей укритий пилом предмет інтер’єру може розмовляти (щоправда, незрозумілою їй російською мовою), реготати і жахливо співати. І тому (рибка) ховається в саморобну водяну печеру.


Це така її реакція на якийсь російський серіал на «Першому національному». Жінка, котра лежить на старому дивані біля прикрашеної килимом стіни – о який дивовижний художній антураж! – терпляче пояснює своєму чоловікові ситуацію: вона, може, і спить з іншим виключно заради грошей, але ж мета в неї благородна: вона витрачає зароблене «на рєбьонка, а нє на водку».

На «Інтері» – теж серіал. І теж російський – про нелегке життя в таджицькому зимівнику, всі мешканці якого говорять тією ж таки мовою з яскраво вираженим акцентом.

На телеканалі «Київ» рекламують украй актуальні для країни водонагрівачі: скоріш за все, для цього перервали черговий російський серіал...

Знову російський, і знову серіал (тепер про героїчні будні російської прокуратури, зате вперше з українськими субтитрами) транслює і ICTV. День обіцяє виявитися незабутнім.

У серіали вклинюють не тільки рекламу, а й випуски новин. Ключові теми 2 квітня – 23-й «гумконвой» із РФ вторгся в Україну з небезпечним вантажем; траулер, що затонув біля берегів Камчатки; колишнього голову Державної служби надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського відпустили під заставу; незначне зростання долара; приїзд на Тернопільщину Президента Порошенка. Звісно, кожний канал додає до цього переліку і щось своє.

Повертаюся зі світу новин, а... ICTV повертається до «Прокурорської перевірки». На «Інтері» – «Легенды советского сыска». На «Новому» – реклама презервативів, одразу після якої глядачам радять стати героями проекту «Давайте поговоримо про секс». Якщо розмова ваша вдасться, зможете виграти подорож на море.

Клацаю далі. Якийсь чоловічок у капелюсі і величезних окулярах зосереджено розмахує руками. Голос за кадром пояснює, що наш герой – з України. І він не простий смертний, виявляється, його найкращим другом є... давньоєгипетський бог Анубіс. Думаю, всі вже здогадалися, що це – «Битва екстрасенсів».

То лі єсчьо будєт?..

На К2 – російський «Модний пріговор». «Хатєлась би платьє відєть на нєй, каблучок какой-та», – пояснює ведучим чоловік, незадоволений зовнішнім виглядом своєї коханої. А остання тільки-но зізналася цілому світу у всіх своїх комплексах.

Ціла сімейна драма й на «1+1». У кутку екрану так і написано: «Сімейні мелодрами». Історія, відзнята за участю третьосортних акторів у форматі «відвертої розмови на камеру» упереміш з ігровим кіно. Цього разу воно про дівчину Ярославу, яка влаштувалася на роботу до власного батька, з яким востаннє бачилась у ранньому дитинстві. Дівчина пече йому торт, дарує сорочку і – на правах нянечки його маленького сина і свого типу молодшого братика – навіщось труїть цього свого малолітнього родича козячим молоком, на котре у хлопчика напівсмертельна алергія (сюжетна лінія – справжня знахідка для практикантів-психіатрів). «Ти шлюха!» – кричить розсерджений тато. Він переконаний, що нянечка все це зробила тільки тому, що в нього закохалася. «Он абазвал міня шлюхай!» – ридає дівчина. Але наприкінці всі дізнаються правду, обіймаються, плачуть, сміються (поки це додивився, думав, геть-чисто зблююся).

Головні герої мелодрами, як самі розумієте, розмовляють російською... Зате українська – мова зворушливого закадрового тексту. А головне – нею ще й спілкується один-єдиний із дюжини персонажів драми – жінка, яка торгує на базарі молоком. А що з неї візьмеш – село...

На «Новому» – «Серця трьох» із Машею Єфросиніною. Хлопці по черзі намагаються завоювати серця дівчат: тих, природно, троє. Звісно ж, це білявка, брюнетка й руденька мадам. «Божє, я так люблю дєтєй, ето ващє», – вкотре визнає блондинка й відсилає подалі студента, який запросив її до музею. Побачень у них не буде. На щастя, згодом красуні трапляється підприємець, готовий похизуватися всіма своїми авто, а вона, звісно, не проти клюнути на таку наживку.

НТН. «Чоловік забив кохану» до смерті! Бо побачив її з сусідом. Інша інфа – «Отруйне весілля»! – у гостей свята на Одещині виникли серйозні проблеми зі шлунком.

На QTV – Family Guy українською. Єдине, з чого можна посміятися щиро. Далі – RU Music. Тут щось співає якийсь Bahh Tee. У кутку екрана – жовто-блакитний прапор та напис «Єдина країна». RU Music. О’кей. Дуже гармонійно.

Так от дивишся, дивишся на всю цю муру і в голові всілякі думки рояться: це ж ніби українське телебачення ввімкнуто, але якесь воно не зовсім українське. І не російське. Просто зросійщене. І, здається, майже не пропагандистське. Просто ніяке.

Воно нічому доброму навчити в принципі не може. Та й це не його мета – навчати. Його мета, скоріш, дебілізувати. Тому й епітети, я б навіть сказав – асоціації, про всі оці програмо-фільмо-серіали у моїй голові сформувалися доволі красномовні: «жуйка», «хуторянство», «гламур», «гидота», «плагіат», «нафталін», «тупість», «шоколад», «зарозумілість», «маячня»…

Хоча, знаєте, щодо пропаганди, то я напевно трохи поспішив. Пригадуєте, як ще минулого року телеканал «1+1» закликав суспільство до важливої. Мовляв, як далі жити, коли українське телебачення заполонили серіали, що прославляють військову міць сусідньої держави, яка несподівано стала недружньою? Бурхливої дискусії на цю тему не вийшло. Все обмежилося вилученням із мережі кількох спірних одіозних картин. В іншому, як бачимо, – «на манєже всьо тє же».

У чому суть проблеми? Півтора десятка серіалів (виробництва РФ) усе-таки зняті з українського ефіру. З таким мотивуванням: «Вихваляння спецпризначенців та збройних сил РФ в умовах, коли нашу країну намагаються розділити, використовуючи всі можливі важелі інформаційного та емоційного тиску».

У заборонену обойму потрапили телефільми «Спецназ», «Солдаты», «Десантура», «Мужская работа», «Псевдоним Албанец», «Группа «Зета», «Кодекс чести», «Оперативный псевдоним», «Покушение», «СМЕРШ», «Майор Ветров», «Мужской сезон», «Обратный отсчет», «Туман».


Як далі жити без цих творів, навіть уявити собі не можу...

Однак – у зв’язку з відомими подіями на Сході країни – є кілька серйозних запитань до наших, нібито праведних, телеканалів. А скажіть Бога ради, ось цю муру, яку ви закуповували оптом і вроздріб за копійки всі останні роки, хіба не бачили раніше? Хіба ваші менеджери, які відповідають за кінопокази й отримують зарплати за це в не одній тисячі доларів, випадково осліпли від замилування мурою, даючи їй зелену вулицю? Бачили ж очі, що купували!

Вищенаведений мною список тепер уже «забороненого» кіно – все це фільми п’яти-, десяти-, п’ятнадцятирічної давності! Тобто макулатура, яка пилюжилася на складах НТВ, СТС, а потім за безцінь була «згодована» українському ТБ.

Не Путін винен у тому, що так бездарно і безглуздо облаштовують свої телевізійні мережі практично всі наші телеканали. З яких давно вигнано, просто-таки витруєно телекіно – людське, освітнє, просвітнє, тобто – художнє.

Дешева мура, яку знімають під Києвом, а затверджують у Кремлі, забила всі діри. Пролізла навіть під плінтуси. Від неї немає спасу. Той чи інший олігарх, прикупивши п’ять-шість телеканалів «про всяк випадок», уже, мабуть, не знає, чим затрамбувати на них ефіри!


Від СРСР до Росії

В СРСР, про який ми сьогодні зазвичай згадуємо незлим тихим, значення телевізора усвідомлювали, хоча навряд чи до кінця розуміли механізм його впливу. В умовах інформаційної «залізної завіси» всіляка змістовна фраза, виловлена з ефіру, ставала приводом для глибокодумних висновків на кухні під горілочку з квашеним огірком. Будь-який посередній серіал радянського виробництва (це вже пізніше зелене світло отримала латиноамериканська «Рабиня Ізаура») перетворювався на мистецьку подію загальнокультурного значення. Ну а щоденна інформаційна програма «Время» була свого роду аналогом релігійної меси зі своїм ритуалом і поволокою містики. Не дивно, що навіть відсутність інформації сприймалася як інформація: хрестоматійний приклад трансляції «Лебединого озера» Чайковского замість чогось умовно свіжішого означав, без варіантів, що звичний порядок речей дав тріщину.

У незалежній Україні з телебаченням взагалі не склалося. Нинішній вітчизняний телевізор – це територія Росії з невеличкими вкрапленнями власних легкорозчинних «дебіл-шоу» та політичного «мочилова» місцевого використання. Не дивно, що активна телевізійна аудиторія поступово зменшується й у місті вже не новина, коли в хаті взагалі немає телеприймача. Якщо треба щось подивитися, користуються комп’ютером, але це принципово інший тип сприйняття. У Росії – ті самі процеси, тільки продукт власний, а централізована пропаганда цілеспрямованіша, тотальніша й досконаліша. Наприклад, у них процвітає жанр, який у нас поки що відсутній взагалі: монолог на камеру. Який-небудь Дмитро Кісєльов, Микита Міхалков чи Сергій Дорєнко читають щось на кшталт проповіді про власну духовність і небезпеку, котру сіють «госдеп і прєсловутиє бєндеровци».

Можна скільки завгодно сміятися з цих недалеких «моральних авторитетів», але слід визнати, що їхня стратегія діє. У Росії зараз сформувалися дві партії: партія Інтернету і партія телебачення. Останню представляють люди небагаті. Причому небагаті у всіх прямих і переносних значеннях цього слова. Типовий глядач російського ТБ (в принципі, як і нашого) – людина без активної життєвої позиції й без власних переконань, які йому заміняє регулярна ін’єкція цих «моральних авторитетів». 86% підтримки російського національного лідера його підданими – прямий результат споживання отрути через телеекран. Ну а путінофілія й бандерофобія наших власних постсовків, особливо на Сході, – наслідок незахищеності українського телепростору.

Хочеться вірити, що покінчивши з військовою агресією, держава наведе лад і в ефірі. Доведе до кінця знешкодження інформаційної диверсії у вигляді трансляції ворожих каналів-деструкторів. Змусить наших мовників почистити програмну сітку від московського серіального сміття. І головне – створить нормальні умови ринкової конкуренції для каналів, які досі залишаються радше інструментами політичного впливу в руках того чи іншого олігарха – точнісінько, як рік тому. Розумію, що це складно й вимагає політичної волі, але... українців шкода! Ну справді шкода! Всі знають, що печінка в нас одна. А мозок?!


Підготував Адам Стрижнюк

8 причин не дивитися телевізор

В епоху виникнення і перших кроків телебачення багатьом здавалося, що така технологія – це фінальний акорд у розвитку культури. Експерти не сумнівалися в тому, що книги, театр і кіно дуже швидко підуть у небуття, а захоплені глядачі вмощувалися перед телеекранами, розмір яких нагадував невеличке блюдце. З того часу чимало води утекло, телевізори обросли величезними кольоровими екранами, об’ємним звуком і таким же зображенням, тільки от запланована смерть усіх видів мистецтва ніяк не наступає. Навіть більше, останнім часом перегляд телевізора стає ознакою несмаку. Що ж відбувається?

Дивно, але технологія, яка могла б насправді послужити просвіті та розширенню кругозору людей, стала сьогодні показником обмеженості та ліні. Вже нікого не здивуєш заявою «Телевізор я не дивлюся». Відмова дивитися телевізор перетворилася навіть на своєрідний маркер певного рівня духовної вищості, ознакою культури і наявного інтелекту. «Свобода від зомбоящика» стає модним трендом, який цілком бездумно наслідує багато людей. Придивімося, що ж насправді нам не подобається у сучасному телебаченні і чи варто прощатися з ним аж так радикально.


1. Телебачення поглинає наш час

Спочатку глядачі дивилися передачі, коли у них був вільний час. Потім вигадали серіали, і глядачі почали жити у вільний від телевізора час.

Різні статистичні дослідження пропонують нам різні цифри, але всі вони жахливі по-своєму. Сучасний мешканець міста щодня витрачає на перегляд телепередач кілька годин, а це складає левову частку його вільного часу. Тобто життя сучасної людини охоплює в основному три процеси – роботу, сон і телевізор. Як вам це?

Уявіть, що кожного дня 2-3 години Ви проводите у спортзалі. Спілкуючись із рідними. За читанням цікавої книги чи написанням роману. На шляху винайдення свого вічного двигуна. А тепер забудьте. Ви ніколи не зробите нічого з цього, якщо Ви – телевізійний наркоман. (До речі, Вам не здається, що кожна свіжа серія улюбленого серіалу діє на Вас, як доза на наркомана: гасить вогонь на деякий час, а потім ти вже шаленієш в очікуванні нової дози?)

2. Телевізор робить Вас тупими

Тривале надмірне споживання телебачення пригнічує наш мозок. Повна відсутність мозкової активності, скерованої на прийняття рішень і творчість, підмінена тільки пасивним споживанням інформації, робить з людини рослину. Можна цитувати безліч посилань для того, щоб довести це твердження, але краще просто згадайте свій стан після тривалого «вростання» в екран. Млявість, загальмованість, плетиво думок, сонливість. ТБ-зомбі.

3. Телебачення робить Вас гіршими

Сучасні продюсери, вправно озброєні думкою про те, що людей найбільше приваблюють секс, страх і скупість, використовують ці приманки на всіх фронтах. З екранів стікає кров, від пристрасних стогонів доводиться стишувати звук, а мільйони злидарів гуртуються, щоб стати свідками розіграшу фантастичних статків. Так, деякі канали ще підтримують кілька змістовних передач, але телебаченню від цього ні тепло, ні холодно і їх згортання – це тільки питання часу. Більшість телевізійного контенту не привносить у Ваше життя жодного позитиву, а тільки пробуджує ниці почуття. Вам того треба?

4. Інформаційне передозування

Телебачення перетворює Вас не просто на інформаційного ненажеру, воно Вас калічить. Згадайте, як учора Ви сиділи перед телевізором і дивилися фільм, потім – шоу. Реклама. Новини.

Кожна рекламна пауза, кожен випуск новин складається з окремих коротких сюжетів, окремих історій, які залили і перемішали у Вашій голові. За вечір Ви отримуєте таку кількість цілковито непотрібної інформації, що для корисних відомостей місця вже не залишається.

5. Реклама

Таблетки, прокладки, пиво, банк, пиво, солодка водичка, таблетки, машини, кава, водичка, супермаркет, прокладки, пиво, Nokia, таблетки… і знову по колу.

Вам не набридло?

Так, реклама дозволяє знімати передачі і безкоштовно показувати їх телеглядачам. Але те, що відбувається зараз на екрані, – вже за межами цього пояснення. На деяких каналах 50% кожної години трансляції відведено на рекламу. Перегляд півторагодинного фільму перетворюється на справу цілого вечора, а зіркове шоу розтягується до появи зірок на небі. Чи не надто велика ціна за право дивитися сумнівні програми?

6. Телебачення робить Вас більш нещасними

Ох, вже ці серіали! Для домогосподарок – мильні опери, для модників – гламурні постановки, для інтелектуалів – «Доктор Хаус» і «Вибух». Ви зацікавлено починаєте стежити за чужим життям, потім Вас це захоплює, а далі стає частиною Вас. Чужі сварки і перемир’я, весілля і розлучення, чужі думки і чужі почуття. І от уже телевізійна героїня стає ріднішою, ніж людина, що спить на подушці поряд. Я собі думаю, що якби ми стільки ж часу посвячували своїм близьким, скільки ми вкладаємо в рухомі картинки, то розлучень стало би значно менше.

7. Телебачення робить Вас біднішими

Недолік телевізора навіть не в тому, що реклама примушує нас купувати речі, які нам не потрібні. Набагато більша проблема полягає в тому, що Ви зовсім мимохіть, на підсвідомому рівні, вбираєте дух споживацтва у найгіршому значенні цього слова. Телевізор переконує нас, що рівень людини цілком відповідає ціні годинника на її руці, а найбільш правильною мрією в житті є остання модель автомобіля модної марки. Сліпа гонитва за чужими цінностями спустошує наші гаманці, але не приносить щастя.

8. Ваше життя важливіше за програму передач

Закоренілі любителі телепередач уже давно звикли до того, що програма передач визначає уклад їхнього життя. Якщо в середу йде улюблене шоу, то прогулянка в парк переноситься на інший день. З вівторка до суботи показують серіал, який дивиться дружина, – у ці дні краще не підбивати до неї клинці. Почалася рекламна пауза – треба встигнути зателефонувати батькам. Відкритим тільки залишається питання: хто господар Вашого життя – Ви чи програмний директор телеканалу?

Ну і що тепер робити?

Мета цієї статті не полягає в тому, щоб агітувати Вас повністю відмовитися від перегляду телевізора і викинути його на смітник. Важливіше, щоб Ви просто замислилися над тим, що телевізор насправді Вам дає, а чого позбавляє. Обміркувавши всі «за» і «проти», Ви повинні самі вирішити, що робити. Можливо, хтось не побачить потреби щось змінювати, інші просто скоротять час ТБ-посиденьок, треті – відмовляться від ефірного мовлення і поповнять ряди тих, хто переглядає записи вибраних передач.

Який же Ваш вибір?


Понад 20% українців надалі дізнаються новини з російського телебачення

83,5% громадян дізнаються новини з українського ТБ, 21% дивиться новини на російському телебаченні, а в Інтернеті за новинами спостерігають 31% українців. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) «Звідки українці дізнаються новини про ситуацію в Україні».

Окрім того, по 29% громадян дізнаються про новини від знайомих і родичів та українських газет і журналів, 16% з українського радіо, 11% з соціальних мереж, блогів, 2% з російських газет та журналів, 1% з російського радіо.

Водночас, регулярно переглядають російське ТБ лише 9% респондентів, 29% роблять це час від часу, а 61% не дивляться російські телеканали (1% не визначились).

Також автори опитування провели дослідження рівнів довіри до телебачення серед українців.

22% українців повністю довіряють українському телебаченню, 59,5% – довіряють лише частково, 14% – взагалі не довіряють (4,5% не визначилися).

Лише 5% українців повністю довіряють російському телебаченню, 26% – довіряють лише частково, 48,5% – взагалі не довіряють (20,5% не визначилися).

Статистика з телевізійної кухні

Купівля українським телеканалом уже готового закордонного серіалу «під ключ» може обійтися покупцю від 5 тис. до мільйона доларів (за одну серію): залежно від формату і класу проекту. Наприклад, одна серія «Пепла» з Євгеном Мироновим, за оцінками деяких ЗМІ, тягнула до 1 млн доларів.

Одна серія турецького серіалу, аналогічного «Роксолані», українському ТБ може обійтися лише у 5 тис. дол.

Одна серія телефільму, знятого власними силами в Україні, за бюджетом може потягнути до 30-50 тис. дол., а то й більше.

Тільки один знімальний день російського актора «завищеної категорії», як-то К.Хабенський чи С.Гармаш, тут, в Україні, може бути оцінений до 10 тис. дол. Дехто знімається за «дешевше». Наприклад, М.Башаров може отримати в день 6 тис. дол., А.Заворотнюк 3-4 тис., С.Ходченкова – від 4 тис. дол. і більше.

Середньомісячна зарплата українського шахтаря – близько 5 тис. грн.

Нацрада заборонила 15 російських телеканалів

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заборонила ретрансляцію 15 російських телеканалів у кабельних і ефірних мережах України.

Так, відповідно до рішень Нацради та рішення Окружного адміністративного суду Києва, в Україні заборонена ретрансляція наступних російських каналів:


1. «Перший канал. Всесвітня мережа»

2. «РТР-Планета»

3. «НТВ-Мир»

4. «Росія-24»

5. «TVCI»

6. «Росія-1»

7. НТВ

8. ТНТ

9. «Петербург-5»

10. «Звєзда»

11. «Рен-ТВ»

12. «РБК-ТВ»

13. Life News

14. Russia Today

15. «Історія».


Нагадаємо, російські телеканали неодноразово були помічені у перекручуванні фактів та маніпуляціях з інформацією.

 

У Тернополі триває акція «Українську книгу – Донбасу!»

Неділя, 05 квітня 2015, 08:46

Äâå ðóêè äåðæàò îòêðûòóþ êíèãó

З 1 по 30 квітня в області триватиме акція «Українську книгу – Донбасу!» із збору україномовних книг для дітей та молоді Сходу України.

У зверненні голови обласної ради Василя Хомінця, зокрема, йдеться:

«Шановні видавці, директори книгарень, небайдужі жителі Тернопільщини!

Донбас потребує української книги! На Сході  бракує  доступної, правдивої інформації і про нашу історію, і про визвольні змагання українського народу та україномовної літератури загалом.

Це підтверджують й українські захисники, які нині перебувають на Донбасі та часто спілкуються із школярами та молоддю – потреба в українській книзі там є надзвичайно великою. Є і попит.

Проросійська пропагандистська машина робить усе, щоб молоде покоління Донбасу втрачало свою національну ідентичність. Протистояти цьому може українська книга!

Звертаюся до Вас і до кожного тернополянина  з проханням та закликом – усією громадою зібрати та передати на схід книги українською мовою – казки, нариси про легендарних героїв визвольних змагань, історичну, художню,  пізнавальну та наукову літературу, дослідження про наші традиції та звичаї тощо.

Ми  зобов’язані допомогти нашим юним мешканцям Донбасу відчути себе невід’ємною частинкою великої, гордої, духовної та високоінтелектуальної нації. І це може зробити  книга. Адже лише освічене, виховане у дусі національних чеснот покоління забезпечить завтрашній день нашої держави,  спадковість культури, передачу гуманістичних цінностей з покоління в покоління.

Зібрана література буде передана у дитячі садочки, школи та інші навчальні заклади Донеччини та Луганщини, поповнить місцеві бібліотечні фонди.

З повагою

Голова Тернопільської обласної ради   Василь Хомінець»

Координує збір української книги для мешканців Донбасу  Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека.

Обласна рада

 

У Тернополі облаштують «Парк здоров’я»

Субота, 04 квітня 2015, 10:19

У частині регіонально-ландшафтного парку «Загребелля» облаштують «Парк здоров’я». Відповідний проект уже розроблений, а до виконання робіт підрядники планують приступити уже наступного місяця.

«Парк «Загребелля» – перлина міста, - розповідає заступник начальника управління ЖКГ Олег Соколовський. – В Україні є два міста, які можуть пишатися наявністю таких рекреаційних зон – це Львів та Тернопіль».

Місце для території парку було спеціально обране неподалік вул. Бережанської та біля Третьої міської лікарні, тому там зможуть проводити вільний час і пацієнти лікарні, і з іншої сторони - мешканці прилеглих будинків. Окрім того, на «Дружбі» немає інших подібних відпочинкових зон.

У парку планується провести ряд робіт з впорядкування території. Спочатку у рамках загальноміської толоки відбудеться прибирання території від сміття, опісля будуть розчищені чагарники, облаштовано пішохідні та велосипедні доріжки, встановлено спортивний (150 кв. м) та дитячий (250 кв. м), оглядовий майданчики, а також лавки для відпочинку. Другим етапом робіт буде проведення освітлення.

«Наше завдання не змінити парк, а лише покращити його, облаштувати нову відпочинкову зону для тернополян», - додає Олег Соколовський.

 

До пана на заробітки

П'ятниця, 03 квітня 2015, 09:16

Нестабільна економічна ситуація в країні змушує українців подаватись за кордон на заробітки. Сучасні мігранти погоджуються виконувати найважчі та найбрудніші види робіт, адже усі одержимі однією метою – заробити побільше грошей і якнайшвидше повернутись додому.

За останні роки у Польщі перебуває майже 200 тисяч трудових мігрантів, 80 % з яких – жінки із західних областей України.

Заробітчани зізнаються, що на батьківщині вижити за мінімальну заробітну плату практично не можливо. Однієї зарплати не вистачає навіть на харчування. Що вже говорити про забезпечення своїх дітей.

-          Різниця у оплаті на заробітках настільки суттєва, що змушує їхати на роботу до пана навіть підприємців і директорів, - розповідає 50-річна тернополянка Юля Ковальчук. - Більшість не має наміру залишатись у Польщі на постійне місце проживання, їх основна мета – придбати житло, надати освіту своїм дітям або ж відкласти кошти на лікування.

Щодня біля візового центру в Тернополі збирається натовп людей з ціллю потрапити до омріяної Польщі. Неподалік розміщені палатки з так званими посередниками, які, обходячи офіційних представників, за додаткові кошти допоможуть вам заповнити анкету, придбати страхівку і навіть отримати запрошення на роботу. Такий сервіс вам обійдеться в межах 100 доларів. Послугами посередників користуються люди різних статусів. Це можуть бути як студенти, так і кваліфіковані спеціалісти із великим досвідом праці. Здебільшого, усіх відправляють як низько кваліфіковану робочу силу. Тернополянам пропонують тимчасове місце на заводах, фермах та полях. Умови, в які вони потрапляють залишають бажати кращого.

-          Люди не мають уявлення, куди їх привезуть, і що потрібно із собою мати. Адже деякі недобросовісні перевізники обіцяють їм «золоті гори», - каже пані Юля – Наприклад, наші перевізники попередили, що в поїздку потрібно взяти такі речі, як чашку, тарілку з ложкою, рушник, мило і навіть постільну білизну. Також, потрібно забезпечити себе харчами в перші дні. З тернопільськими перевізниками нам пощастило, чого не можу сказати про представників з інших міст України.

У деяких містах, оплачуючи перевізнику можна домовитись не лише про дорогу до Польщі, але й про запрошення на роботу на конкретне місце. Щоб ви орієнтувались, два рази в тиждень на це ж місце приїжджають по 10-15 таких же працівників. При чому, кожному з них обіцяють найкращі умови.

 -          По приїзду на домовлене місце до нас ніхто не вийшов, нічого не пояснив, адже ми прибули пізно. Тієї ночі декому довелось спати навіть на кріслах. Уявіть собі реакцію людей, яким обіцяли чотиримісний номер зі всіма умовами. Прокинувшись наступного ранку, ми весь день прочекали, щоб бодай хтось підійшов з приводу роботи. Усіх заробітчан розмістили в кімнатах по 8-10 чоловік, розповідає пані Юля - Увійшовши в приміщення я жахнулась, адже все, що знаходилось у кімнаті, це – двоповерхові залізні ліжка. Наше «житло» швидше нагадувало казарму з пліснявою на стінах. На деяких місцях не було навіть матрасу. Тим, хто їхав на «золоті гори» довелось спати на «голих» ліжках. Ніяких шафок чи тумбочок не передбачалось, тому особисті речі та гроші доводилось носити при собі. Другого дня ми знову просиділи без роботи, поки польська сторона готувала документи по працевлаштування. Декому з приїжджих запропонували роботу, кардинально іншу від обіцяної. Тому, по стану здоров’я, їм довелось повертатись на Україну. При чому працедавців абсолютно не цікавило, що саме вам обіцяли на Україні, і в якій ви зараз ситуації.

Аби не витрачати час на навчання нових робітників, випробувальний термін у польських працедавців тривав .. один день. В цей момент за вами пильно стежить наглядач. Якщо ви не справляєтесь з обов’язками, то можете отримати відмову уже за декілька годин.

-          Коли настав момент підписування договору, ніхто не узгоджував з нами ні умов праці, ані зарплати. Тому, декому доводилось підписувати польський договір не маючи уявлення про що він. Мовляв, хочеш працювати – підписуй.

Пані Юля наголошує на сліпій довірливості українців. За її словами, люди їдуть в чужу країну, не задумуючись над можливими проблемами. Навіть, якщо ви їдете на заробітки, ви повинні мати при собі гроші на харчування і на дорогу назад.

-          Сумно те, що наші люди, вирушаючи на заробітки, забувають знімати рожеві окуляри, мовляв, закордоном все ідеально - продовжує тернополянка – Складається враження, ніби вони їдуть на курорт. Були такі гастарбайтери, що приїхали на роботу в кредит, не маючи із собою ані коштів на харчування, ані на дорогу назад. Поляки, як і всі інші працедавці, надають перевагу молодим, здоровим робітникам, без зайвої ваги, віком до 40. Якщо ж ви не відповідаєте їх запитам, пропрацювавши декілька днів, вас відправлять на батьківщину. За цей період ви встигнете заробити лиш на дорогу додому. Виникає риторичне запитання: для чого возити людей такими кількостями, знаючи заздалегідь про їх непридатність?

Та не все так сумно на польських теренах, як здається. Тим, хто налаштований на важку працю, і поставив перед собою конкретну ціль, має гарну можливість її досягти. Якщо ви трудолюбиві і у вас немає проблем зі здоров’ям, можете непогано підзаробити.

- Ми потрапили на норкову ферму. Працювати доводилось по 11 годин в день. Робота важка, адже увесь час потрібно стояти на ногах, виконуючи монотонні рухи за конвеєром. До того ж, за роботою безперервно стежив наглядач. По закінченню дня перевірялась якість виконаного. Тому, увесь час ми відчували себе напружено. Проте, тішила думка, що при умові 11-годинного робочого дня, за кожну годину отримуєш 7 злотих. Відповідно в день заробляєш 77 злотих. По теперішньому курсу, на наші гроші це близько 500 гривень. Де в Тернополі ви зможете заробити таку суму за день?

По прийомі на роботу, тернополян забезпечили проживанням в гуртожитках зі всіма умовами, щоправда у кімнаті проживало по декілька людей. Мінусом такого житла є надто тонкі стіни, через які без зайвих труднощів можна почути про що говорять ваші сусіди. Оплата за гуртожиток вираховувалась в кінці місяця. Це близько 200 злотих. За власний кошт, заробітчани також повинні пройти медичне обстеження та оплатити усі додаткові послуги: користування пралкою, телевізором, і інтернетом та ін.

-          Ферма знаходилась на хуторі, далеко від міста. Тому на вихідні нам доводилось домовлятись із тамтешнім водієм, аби потрапити до найближчого супермаркету. Якщо ви не привезли з собою власних коштів, раніше аніж за місяць потрапити до магазину вам не вдасться.

При умові дострокового розірвання договору, кожну відпрацьовану годину вам зарахують по 5 злотих. Тобто, за місяць ви отримаєте не 2000 злотих, а 1400. Від суми відніміть оплату за проживання та харчування, ну і звичайно дорогу.

-          По приїзду на батьківщину враження від роботи за кордоном залишились не дуже приємні. Побачивши, як українців обманюють наші ж земляки, стає прикро. Загалом, праця важка усюди. І кожен працедавець, будь він поляк чи українець, вимагатиме від вас максимальної віддачі. Зрештою, за кожну роботу повинна бути відповідна оплата. Працювати за кордоном чи на Україні – справа ваша. Головне – правильно розставити пріоритети, - завершує розмову пані Юля.

Ім'я та прізвище  тернополянки на заробітках змінене з етичних міркувань.

Оксана Божко

ПроТернопіль

 

У Тернополі показали забобонний арт-бук

П'ятниця, 03 квітня 2015, 08:58

Нещодавно у галереї «Бункермуз» відбулась презентація арт-буку художника, автора численних креативних проектів Андрія Хіра «Забобони». Проект представляє авторську інтерпретацію етнографічних праць українських дослідників Володимира Гнатюка, Антіна Онищука та Володимира Шухевича, пише Культурно.

21268_443024372517878_616846323670614014_n

- Гори є особливим насиченим духовним середовищем. Коли занурюєшся у забобонне життя їх мешканців, розумієш, що воно несе в собі щось глибоко демонічне та похмуре. Це ніби ізольоване суспільство, у якому досі збереглись давні вірування. Передана у книзі українська міфологія допомагає осягнути світогляд мешканців Карпат. Для їх давніх вірувань характерна складна ієрархія духовних сутностей. Власне, усвідомлення між добром і злом є основною характеристикою міфологічного світосприйняття, — розповідає автор.

10951166_444322349054747_3078868892425017627_n

Варто зазначити, що арт-бук виготовлений Андрієм та його дружиною Оксаною у домашніх умовах практично власноруч. «Забобони» складається з коротких фраз, які доповнюють сучасні ілюстрації. За словами автора, не підготовленому читачу буде важко осягнути суть написаного, тому для книги створили спеціальний шрифт.

Андрій Хір зачитав декілька фраз із книги. Ось одна з них:

«Музикант, якого чорт навчив грати, дає йому зі скрипки душу, а не свою».

  • З цієї фрази бачимо, що границя між божественним і демонічним досить розмита. Взагалі, люди вважають, що талант — це прояв контакту із потойбіччям – пояснює автор. — У народі подейкують, що той, хто дружить із чортом може зіграти на трісці такого, що другий на скрипці не утне.

Автор зізнається, що відомий український етнограф Володимир Гнатюк планував видати подібну книгу. Тому, свій проект Андрій Хір  вважає своєрідним продовженням етнографічних праць у мистецький площині.

IMG_4342-1024x682

«Забобони» видано обмеженим тиражем у 80 примірників. Вартість одного екземпляру 500 гривень. Переглянути книгу можна також в інтернеті.


Оксана Божко

 

Фестиваль «Ї» об’єднає понад півтисячі любителів мистецтва

П'ятниця, 03 квітня 2015, 08:58

Оживити культуру міста обіцяють організатори фестивалю «Ї» уже незабаром. 17-19 квітня Тернопіль відвідає більше 70 авторів сучасного мистецтва України, Польщі та Білорусі. В такому масштабі «Ї» проводиться лише вдруге. Проте, організатори запевняють, що фестиваль впевнено крокує до рівня найбільших мистецьких подій України, пише Культурно.
DSC05487

- Так як наше місто вважається одним із молодіжних центрів, а неофіційно Тернопіль називають студентською столицею, у фестивалі ми вирішили об’єднати молодіжний та мистецький туризм, — розповідає координатор фестивалю, студентський президент України, голова ГО «Молодіжне об`єднання «Файне місто» Василь Томчишин. — Ми націлені створити культурно-мистецьку платформу, яка об’єднає у нашому місті відомих українських митців.

Традиційно фестиваль об’єднає відомих літераторів, музикантів, художників, фотографів, а також режисерів. Серед хедлайнерів літературної сцени — письменники та поети Юрій Андрухович, Василь Махно, Тарас Прохасько, Юрій Іздрик, Андрей Хадановіч, Василь Шкляр, Олена Степаненко, Брати Капранови, Сергій Жадан.

  • Цього року до нас завітають режисери Babylon’13, — розповідає співорганізатор фестивалю, поетеса, громадська діячка Юлія Іванчук. — З першого дня Євромайдану хлопці почали фільмувати революцію. Разом вони створили лабораторію документального кіно про події на Майдані. Стрічка транслюватиметься на вечірній сцені фестивалю.

13

Одним із хедлайнерів сцени живопису буде івано-франківський митець Роман Бойчук, який покаже одну зі своїх найбільших робіт, розміром більше 20 метрів. На полотні автор зобразив події, що торкаються Революції Гідності від початку і до сьогоднішніх днів.

Відвідають Тернопіль не менш відомі музичні гурти «Ot Vinta», «Один в каное», «Vivienne Mort», «Холодне сонце», «Piаno» та Діор. Окрім того, на музичній сцені звучатимуть відомі тернопільські гурти «Nameless», «Zsuf», «Медовий полин» та інші.

За словами організаторів, цьогорічний фестиваль пройде у декількох місцях. Якщо минулого року події відбувались, в основному, у розважальному комплексі «Максим», то цього разу сцен буде декілька. Вечірня програма фестивалю  з 17:00 вечора до 04:00 ранку проходитиме на літній терасі «Підзамче» розважального комплексу «Максим». Денна програма буде розкинута по різних локаціях центральної частини міста.

  • Презентації книжок будуть проходити у книгарні «Є» та Спілці письменників, — каже співорганізатор фестивалю Іван Білик. — Творчі зустрічі із учасниками фестивалю відбудуться у приміщенні готелю «Тернопіль», з роботами живопису можна буде ознайомитись у Картинній галереї. За сприятливих погодних умов, на третій день «Ї» на острівці «Кохання» просто неба відбудуться читання віршів та виступи гуртів . Якщо ж погода не сприятиме, дійство, швидше за все, перенесеться в УД «Перемога».

У програмі заходу відкриття арт-майданчику «Просто неба», де звучатиме поезія та пісні. Любителі живопису зможуть відвідати виставку картин, яка буде розміщена  по вулиці Сагайдачного.

  • Справді, цього року фестиваль «Ї» претендує на звання однієї з найглобальніших мистецьких подій України, — каже співорганізатор фестивалю, поет, член НСПУ Юрій Матевощук. – На цьому не зупиняємось, і ближчим часом маємо на меті претендувати на звання міжнародного фестивалю, адже до участі запрошені митці з Польщі та Білорусі. Зокрема, з Польщі до нас завітає відома поетка, перекладачка Анета Камінська, а з Білорусії ми запросили одних з кращих письменників Віталія Рижкова, Андрея Хадановіча та Сергія Прилуцького.

Родзинка цьогорічного «Ї» — видання альманаху, де буде представлена творчість більш ніж 50-ти письменників. Антологію прикрашатимуть художні роботи Юрія Журавля.

  • В перший день фестивалю радимо відвідати підземелля тернопільського замку та послухати «Вірші з бомбосховища». Відомий тернополянин, командир батальйону «ОУН» читатиме поезію з передової. У замку також буде представлена виставка фотографій тернополянина Віктора Гурняка «Від Майдану до війни», — доповнює співорганізатор фестивалю, прес-секретар ГО «Молодіжне об’єднання «Файне місто» Степан Гречківський.

Окрім відомих митців, організатори не залишили поза увагою й молодих авторів. Протягом двох місяців проходив конкурсний відбір на молодіжну сцену фестивалю. Участь у якому взяло 126 молодих поетів та письменників зі всієї України. В результаті, було обрано 13 митців, з творчістю яких можна буде ознайомитись безпосередньо на фестивалі.

Загалом фестиваль «Ї» об’єднає понад 70 учасників та більше 500 поціновувачів мистецтва зі всієї України. Як запевняють організатори, 50% відвідувачів фестивалю – гості з інших міст. Тож, безперечно, «Ї» має шанси стати не лише одним з найбільших культурно-мистецьких подій, але й значною туристичною принадою нашого міста.

Вартість квитків 80-170 грн. Детальніше про фестиваль читайте тут

Оксана Божко

 

У Палаці Кіно "Все палає"

Середа, 01 квітня 2015, 07:49

Протягом тижня У "Палаці Кіно" транслюватимуть документальний фільм з історії Майдану. 

Стрічка українських режисерів Олександра Течинського, Олексія Солодунова та Дмитра Стоікова «Все палає» (All Things Ablaze) увійшов до міжнародної конкурсної програми «Young Cinema» найбільшого європейського фестивалю документального кіно DOK Leipzig.

У фільмі йдеться про те, як мирний протест поступово виходить з-під контролю та перетворюється на хвилю насильства – з обох боків. Деякі епізоди стрічки також увійшли до проекту «Євромайдан. Черновий монтаж», що резонансно відкрив цьогорічний Docudays UA.


Дивіться у Палаці Кіно

«Все палає»

1.04. – 7.04. поч. 14:30

тел:  52–33–33.


ПроТернопіль

 

Нові правила гри з касовими апаратами

Середа, 01 квітня 2015, 07:46

Незабаром платникам єдиного податку другої та третьої груп необхідними стануть РРО. Про це повідомляють фахівці відділу комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ.

Уже через три місяці (1 липня) платники єдиного податку III групи зобов'язані будуть перейти на касові апарати. Через півроку те ж саме повинні будуть зробити платники II групи.

Однак, платники єдиного податку другої і третьої (фізичні особи - підприємці) груп при здійсненні діяльності на ринках, при продажу товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі, а також платники єдиного податку першої групи не застосовують реєстратори розрахункових операцій.

Наголосимо на доцільності придбання та введення в експлуатацію касових апаратів до 1 липня 2015 року, адже це дасть змогу працювати без проведення перевірок до 1 січня 2017 року.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Під час толоки у Тернополі висадять 70 декоративних дерев

Середа, 01 квітня 2015, 07:41

У період весняної толоки 2 та 3 квітня у Тернополі планується висадження саджанців дерев видів «павловнія», «тюльпанове дерево» та «платан». Їх посадять на вул. Князя Острозького, на «Острівку кохання» та у парку ім. Т. Шевченка.

«Шість дерев «павловнії», або як їх називають у народі «Адамові дерева», ми плануємо висадити 2 квітня на прибудинковій території будинку на вул. Острозького, 45, де проводимо роботи з ремонту підпірної стінки та сходів, - розповідає заступник начальника управління ЖКГ Олег Соколовський. – Чому обрали саме ці дерева? Адже колись на тій території було юдейське кладовище, а павловнія вважається деревом спокою, гармонії та рівноваги. І саме так ми вшануємо колись похованих та загиблих».

Наступного дня, 3 квітня, у парку Шевченка будуть висаджені три види дерев. Так, на Набережній тернопільського ставу заплановано висадити 30 тюльпанових дерев, у яких цвіт – деревовидний тюльпан, який не зникає до наступної весни. Це буде символічна «Алея пам’яті Героїв України».

На «Острівку кохання» висадять 14 дерев виду павловнія, яскраве фіолетове цвітіння яке стане справжньою окрасою острівка. Також на прибережній зоні від «Острова кохання» до павільйону «Шахового клубу» планується висадити 20 дерев породи платан. З часом, коли саджанці підростуть, аварійні тополі у цьому парку перетворять на фігури та елітарні трони для відпочинку тернополян і гостей міста.

Міська рада

 

У квітні в Тернополі відбудеться відкритий аукціон з продажу старої бруківки

Вівторок, 31 березня 2015, 07:23

16 квітня о 10 год. у приміщенні Тернопільської міської ради відбудеться відкритий аукціон із продажу бруківки, яку було демонтовано під час проведення ремонтних робіт з вулиць міста. Як зауважив міський голова Тернополя Сергій Надал, проведення аукціону зніме багато питань від тернополян щодо стану бруківки, її зберігання та ринкової вартості.

«У тернополян було багато думок про те, де знаходиться стара бруківка із вулиць міста, на яких ми провели ремонт, а також чутки про високу її вартість, – каже Сергій Надал. – Цю бруківку дуже складно використовувати повторно, адже вона різної форми. Саме тому ми пропонуємо тернополянам взяти участь у відкритому аукціоні з продажу цієї бруківки. Усі виручені кошти будуть направлені на ремонтні роботи у місті».

Організовує та проводить аукціон Тернопільська філія Товарної біржі «Універсальна земельна товарна біржа «Придніпровська».

На аукціон виставлено два лоти:

Лот №1. Базальтова бруківка придатна для повторного використання в кількості 102,38 метрів кубічних.

Лот №2. Базальтовий бутовий камінь-щебінь від бруківки в кількості 343,5 метрів кубічних.

На даний час уся бруківка знаходиться на зберіганні у комунальному підприємстві «Міськшляхрембуд». Оглянути бруківку можна у робочі дні з 9 до 16 год. після попереднього погодження з підприємством. Для цього необхідно зателефонувати за тел.: (097)808-96-77 у всі дні, окрім вихідних.

Кінцевий термін прийняття заяв для участі в аукціоні – три дні до початку його проведення.

Учасники аукціону зобов’язані внести реєстраційний внесок в розмірі 17,00 грн. без ПДВ, а також внести гарантійний (заставний) внесок на рахунок Біржі в розмірі 10% від початкової вартості за наступними реквізитами: одержувач платежу – Тернопільська філія Товарної біржі «Універсальна земельна товарна біржа «Придніпровська», р/р 26008011491306 в Тернопільському відділенні ПАТ «Укрсоцбанк», МФО 300023, Код 37687617.

 

Триває конкурс дитячої творчості «Майбутнє країни – у мріях дитини»

Понеділок, 30 березня 2015, 09:34

Наближається до фінішної прямої перший етап конкурсу дитячої творчості «Майбутнє країни – у мріях дитини», покликаний виховувати культуру сумлінного платника у школярів та ознайомити їх з професією фахівця податкової та митної справи. Про це нагадує начальник відділу комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ Василь Карпа.

Перший етап конкурсу відбувається на районному рівні. Участь у ньому беруть дві категорії учнів загальноосвітніх навчальних закладів: 9-11 та 12-15 років. Прийом робіт ще триватиме до 1 квітня 2015 року. Для участі у конкурсі приймаються індивідуальні творчі роботи за трьома напрямками: художні твори (малюнки), комп’ютерна графіка (комп’ютерна анімація) та літературні твори.

В подальшому протягом травня відбудеться другий етап конкурсу на регіональному рівні, де визначатимуться найкращі учнівські роботи серед надісланих з районів. Автори робіт, які посядуть перші місця на даному етапі, візьмуть участь на Всеукраїнському рівні протягом червня-серпня поточного року.

Роботи на конкурс подаються до Центру обслуговування платників за адресою: Білецька 1, к. 119. Довідки за телефоном:43-46-46.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Ігоря Герету увічнили на меморіальній дошці, що височіє на стіні створеної ним школи

Неділя, 29 березня 2015, 11:11

barul
На подвір’ї Тернопільської обласної комунальної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Герети відбулася урочиста церемонія відкриття меморіальної дошки. Долучитися до цієї знаменної події прийшли Митрополит і Архиєпископ Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ Василій Семенюк, віце-ректор духовної семінарії отець Михайло Пастух, народний депутат України Тарас Юрик, очільник облради Василь Хомінець, заступник голови облради Олег Боберський, депутати обласної та міської рад, представники ОДА, громадських організацій, мистецька та наукова громада області, вчителі, батьки та учні школи.
Дочка та внуки видатного тернополянина зняли білі покривала із барельєфа, закріпленого на приміщені школи, авторства Олеся Маляра, а духовні ієрархи посвятили його.

dosk

 


До присутніх промовляли, згадуючи Ігоря Герету, Митрополит і Архиєпископ Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ Василій Семенюк, віце-ректор духовної семінарії отець Михайло Пастух, науковий співробітник музею політв’язнів та репресованих Ігор Олещук, народний депутат України Тарас Юрик та інші відомі тернополяни та гості міста.


Звертаючись до товариства, голова обласної ради Василь Хомінець наголосив на великій ролі Ігоря Герети у процесах національного відродження в краї. «На Тернопіллі його знали практично всі, – сказав очільник облради.- Він залишив значний слід у історичній науці та краєзнавстві, археології та громадській роботі. Був ініціатором великої кількості культурологічних проектів, співзасновником першої в Тернополі опозиційної громадської організації,  творцем експозицій історико-меморіального музею політв’язнів у підвалах колишнього приміщення обласного управління КГБ; Мистецького музею приватних збірок сучасного українського мистецтва; музею-садиби Патріарха Йосифа у селі Заздрість Теребовлянського району. Він здійснив ще багато-багато чого безцінного. Це була велика людина у прямому та переносному значенні цього слова. Та чи ненайоціненнішим є його педагогічний спадок. Як студент Ігоря Петровича можу на цьому наполягати. Він любив своїх учнів, був взірцем патріота, науковця, краєзнавця. Вчив працювати як зі словом, так і на розкопках чи у архіві. Понад десять літ вже немає його з нами. Та справи Ігоря Герети живуть і надихають. Однією частиною із його багатогранного спадку є експериментальна комплексна школа мистецтв, творцем якої він був. Тож допоки тут будуть виховуватись юні таланти, справи нашого видатного земляка продовжуватимуться».


Церемонію відкриття меморіальної дошки супроводжували музичні виступи вихованців школи імені І.П. Герети, а провів її  професор кафедри українознавства і філософії Тернопільського національного технічого університету імені Івана Пулюя, письменник та громадський діяч Олег Герман.

Обласна рада

 

У Тернополі з 1 травня зростуть тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення

Субота, 28 березня 2015, 10:50

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, 26 березня ухвалила рішення про частковий перегляд тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення для 40 водоканалів України. Серед них і КП «Тернопільводоканал».

За словами начальника планово-економічного відділу КП «Тернопільводоканал» Володимира Водовіза, з 1 травня вартість метра кубічного води та стоків зросте на 9,7% та становитиме 8,256 грн. (з ПДВ).

«Причиною коригування тарифів є зростання вартості електроенергії на 28, 2%. від травня 2014-го до березня 2015-го, - зазначає Володимир Євстахійович. - Фактичний тариф у березні 2015-го становить 1,6646 грн./кВт.год, а в розрахунку тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення, які діють з 1 липня 2014-го, врахований -1,2984 грн./кВт.год. Оскільки витрати на електроенергію в структурі собівартості послуг КП «Тернопільводоканал» становлять майже 40% , то таке зростання ціни призводить до збільшення місячної суми оплати за енергоносії в розмірі близько 700 тис. грн., для яких на підприємстві відсутнє джерело відшкодування».

Міська рада

 

У Тернополі функціонує «Центр підтримки підприємництва»

П'ятниця, 27 березня 2015, 08:14

При Тернопільській міській раді знову розпочав свою діяльність «Центр підтримки підприємництва», який працює одразу у кількох напрямах: роз’яснює особливості ведення підприємницької діяльності для тернополян та функціонування ринку, у тому числі Європейського Союзу, а також організовує освітні програми для студентів та випускників.

«Ми довго шукали партнерів, із якими будемо реалізовувати цей проект, і нарешті знову розпочали системну роботу, - розповідає начальник управління стратегічного розвитку Юрій Дейнека. - Звертаюся до усіх підприємців та людей, які тільки на шляху до відкриття свого бізнесу, якщо у вас є бажання взяти участь у наших заходах – звертайтесь в управління стратегічного розвитку».

Так, спільно із львівськими партнерами у Тернополі створений «Клуб ділових людей» - об’єднання підприємців, викладачів та практиків з метою надання консультацій та проведення майстер-класів для підприємців, які лише розпочинаються свою справу.

Також польські партнери запропонували другий напрям розвитку «Центру підтримки підприємництва» - роз’яснення особливостей функціонування ринку Європейського союзу із назвою «Як українським підприємцям вийти на європейські ринки», у рамках якого аналізується європейський ринок, розглядаються особливості підприємницької діяльності у Європі, митні процедури, основи сертифікації і т.д. А індивідуальні навчальні програми стали третім освітнім блоком діяльності Центру, які організовані, у першу чергу, для студентів та молодих людей, які перебувають у пошуку роботи.

 

З квітня тернополяни платитимуть за газ, світло і тепло за новими вищими тарифами

Четвер, 26 березня 2015, 08:24

Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг підвищила тарифи на електроенергію та газ.

В уряді це пояснюють вимогою МВФ. У Тернопільській міській раді кажуть, що деякі тарифи у нашому місті востаннє змінювали у 2011 році. З того часу втричі зросла вартість пального та електроенергії. Суттєво зросли ціни і на матеріали, необхідні для здійснення поточного ремонту. Приміром, за фарбу, яку у 2011 році купували за 20 гривень, зараз просять 38 гривень, цемент, який вартував 1,4 грн/кг, зараз коштує 2,6 грн/кг.

Вдвічі, а то й втричі, дорожчими стали і усі робочі матеріали. Відтак, працювати за старими тарифами комунальники не можуть.

«На вимогу МВФ енергоносії в країні приведені до ринкової ціни. Окрім того, що ціна зросла на газ і електроенергію, Національна комісія з регулювання тарифів змінила вартість послуг з теплопостачання і водопостачання. Окрім того, ще й інфляція призвела до падіння гривні і вартість паливно-мастильних зросла в декілька разів. Зокрема, з 2011 року коли ми останній раз корегували тарифи, вартість солярки збільшилась в 3 рази. І це все вимагає від нас корегувати зовсім інші тарифи», - розповідає заступник міського голови Владислав Стемковський.

До слова, працівники підприємств звернулись до тернополян з проханням віднестися до потреби у підвищенні тарифу із розумінням. І нагадують, що мешканці, які неспроможні сплачувати за послуги зможуть оформити житлову субсидію.

Міська рада

 

У Тернополі відкрили консульство Республіки Вірменія

Середа, 25 березня 2015, 10:32

24 березня міський голова Сергій Надал зустрівся з Надзвичайним та Повноважним Послом Республіки Вірменія в Україні Андраніком Мануяном та Почесним Консулом Республіки Вірменія Норіком Геворкяном.

Офіційна зустріч відбулася у рамках відкриття Почесного консульства Республіки Вірменія у Тернополі, яке працюватиме за адресою Майдан Волі, 4. Установа обслуговуватиме мешканців Тернопільської, Хмельницької та Житомирської областей, які хочуть працювати або ж навчатися у Вірменії. Почесним Консулом став Норік Геворкян, який тривалий час проживав у Тернополі.

Також завдяки інвестиційним коштам вірмен на території області уже цього дня відбулося відкриття підприємства «Зарубинецький спиртзавод», який буде виробляти інноваційне біопаливо. Почесний консул надіється, що з відкриттям консульства у Тернополі таких інвестицій у наше місто та область стане ще більше.

Міський голова Сергій Надал привітав гостей та запевнив, що міська рада завжди буде підтримувати проекти інвестування у Тернопіль та створення нових робочих місць.

«Для нас дуже важливо, що люди, які довший час жили у Тернополі, повертаються сюди з інвестиціями, отже це свідчить про позитивний інвестиційний клімат у місті, - каже міський голова Сергій Надал. – Це особливо важливо у період війни та економічної кризи держави, адже притік нових коштів та ідей для бізнесу допоможе розвивати місто, створювати нові робочі місця».

Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Вірменія в Україні Андранік Манукян зазначив, що буде сприяти, щоб вірменська громада, посольства та консульство зміцнювали дружби наших народів.

Міська рада

 

Жах у тернопільському тролейбусі

Вівторок, 24 березня 2015, 11:07

Сьогодні, 24 березня близько 10-ї ранку тернополянка їхала маршрутом №8, який прямував з мікрорайону Березовиця. Те, що жінці довелось побачити "не вписується ні в які рамки".

На зупинці "Тубдиспансер" у тролейбус зайшло двоє чоловіків і одна жінка. Не оплативши за проїзд, вони сіли на задні сидіння. На запитання кондуктора: "що у вас на проїзд?" грубо відповіли, що у них посвідчення. При цьому, трійка пасажирів абсолютно не зважали на те, що знаходяться у громадському транспорті, адже їх розмову було чути кожному. 

- Дивись - каже один з чоловіків, - вона шось класне має, це шось нове. Сховай, нікому не показуй, бо ше люди побачать. 

На гучну розмову почали зглядатись люди. Те, що їм довелось побачити усіх шокувало.

- Один з чоловіків тримав у руках шприц і баночку з якоюсь рідиною, - розповідає очевидиця події - Згодом, він прикрив свою колегу плечима. Що там відбувалось можна лише здогадуватись... Буквально за декілька хвилин жінка, мабуть, уже була під дією речовини. Спочатку вона схилила голову до вікна. Невдовзі продовжила розмову з чоловіками. Проте, розібрати про що вона говорила було неможливо. На прохання чоловіків поділитись з ними чимсь "класним" жінка відмовила. 

Зауваження не наважився зробити ніхто. Пасажири від побаченого лиш перемістились на передні сидіння. Зрозуміло, що говорити з неадекватними людьми готовий не кожен. 

Мабуть, це були наркомани, - каже пані Ольга - На скільки я знаю, на території тубдиспансеру є кабінет "Замісної підтримуючої терапії", де наркозалежні вживають ліки за державною програмою. Розумію, що з собою препаратів їм не видають, але хто ж відповідає за них, коли вони покидають територію лікувального закладу і дозволяють собі так речі?  Як себе поводити в такій ситуації? 

 

Кажуть, що царь – нєнастоящій?..

Вівторок, 24 березня 2015, 08:27

Славну річницю повернення Криму «назад, у материнське лоно», як пишуть у тамтешніх виданнях, російське начальство відзначило на належному високому рівні. Перед бюджетниками, проплаченою масовкою і ентузіастами, які заповнили Червону площу в Москві, виступили «лучшіє люді страни» – Жириновський, Залдостанов, Зюганов, «Любе», Миронов, Лепс та інші. Найкращий з них – «сонценосний Влідімір» – теж звернувся до присутніх з короткою промовою і заспівав гімн. Промова запам’яталася.

Хоча, можна сказати, це був рімейк тієї, минулорічної, «кримської», що прозвучала під склепіннями Георгіївської зали Кремля, але в короткому перекладі для бюджетників, проплаченої масовки і ентузіастів. Історичні витоки російської духовності, зв’язок поколінь, росіяни й українці – один народ, і таке інше. В цілому ці тези звучали так само переконливо для росіян, як і рік тому.

Однак цього разу сказав він щось новеньке. Таке, що ніяк неможливо було почути в березні 2014-го і справило дуже сильне враження. Він був взагалі не схожий на себе. Немов біс у нього вселився.

«Ми будемо долати труднощі, – сказав Путін зі світлою своєю усмішкою, – які так легко створюємо самі для себе впродовж останнього часу». Щоправда, він тут же виправився, повідомивши, що будь-які спроби ускладнити «життя Росії ззовні» – це «даремне заняття», проте слово не горобець. Раптом з’ясувалося, що ніхто не винен у тому, що росіянам важко живеться, крім самих росіян і російського начальства, об’єднаних глибоко особистим займенником «ми». Це прозвучало дисонансом на тлі загального тріумфу і пісень у виконанні Жириновського, Залдостанова, Зюганова, «Любе», Миронова, Лепса.

Це була повноцінна політична сенсація.

Отож відразу виникли питання до оратора. З приводу ось цих загадкових, протилежних одна одній, фраз. Щодо труднощів – все-таки росіянам їх підкидають ззовні чи ж вони, росіяни, з цією справою, створенням проблем на свою голову, справляються самостійно? Смішна тоді складається ситуація: вороги пихкають, надриваються, шкодять Росії ззовні, але нічого у них не вийде. Якщо росіяни захочуть себе погубити, то впораються самі. Зсередини. Краще будь-яких ворогів. Даремно вороги стараються.

Тобто залишилося таємницею, що він взагалі мав на увазі і чи не займався самокритикою. «Впродовж останнього часу» Путін захопив Крим і спровокував війну на Донбасі, а у відповідь Захід вибив Росію з «вісімки», позбавив права голосу в ПАРЄ та обклав санкціями, що призвело до падіння рубля і вже в найближчі місяці може завершитися економічною катастрофою. Ну так, це були рукотворні «труднощі», які Росія обрушила на себе, на Україну, на Європу і Америку, але невже Володимир Володимирович здатний хоча б хвилину подібні речі усвідомлювати? Особливо в такий день, коли натовпи бюджетників, проплаченої масовки і ентузіастів славлять його і дякують. Все, що ми знаємо про Путіна, змушує з обуренням відкинути всяку надію і думку про роздуми в голові цієї людини, не кажучи про покаяння.

Але ось сказав же. Слово в слово. Без будь-якої іронії, але по-доброму посміхаючись.

Дійшло до того, що минулої середи на задану тему довелося виправдовуватися Дмитру Пєскову, путінському прес-секретарю. Виглядало це так:

– Кореспондент «Эхо Москвы»: Можна уточнити, що мав на увазі президент, коли сказав сьогодні, виступаючи на Червоній площі, про те, що «ми будемо долати труднощі, які ми так легко створюємо самі собі впродовж останнього часу». Які це труднощі ми самі собі створюємо?

Д.Пєсков: Ви знаєте, це дуже довго відповідати на ваше запитання. Напевно, ми всі знаємо, що ми любимо собі створювати труднощі нашою неефективністю... нашим бюрократизмом. Вочевидь, це і мав на увазі президент. Я впевнений, саме це він і мав на увазі».

Пєсков упевнений, але ми не впевнені. Путін же ясно сказав про «последние наши времена», а бюрократизм чи неефективність – це категорії вічні. Втім, в одному прес-секретар правий: на таке запитання можна відповідати нескінченно довго.

У якості ж короткої робочої гіпотези запропоную таку. Є версія, викладена, до речі, приблизно рік тому, що Володимир Володимирович повністю втратив зв’язок з реальністю. Однак цей зв’язок, мабуть, він втратив не цілком. Коли нитка зовсім обірвана, він організовує референдум у Криму, слідом за ним – аншлюс і війну в Донбасі, а також загрожує світу ядерною війною. А буває (о, незвідані шляхи Господні!), щось клацає у нього в голові і світ як він є, у всьому своєму барвистому розмаїтті, постає перед ним хоча б на секунду, і тоді він здогадується про те, що накоїв і навіть здатний засумніватися у своїй правоті. На мить, не більше, а потім Путін швидко отямлюється, і реальність, зітхнувши, понуро бреде по узбіччю його свідомості і, послизнувшись, провалюється в безодню.

В безодню разом з Росією і з Кримом, не дарма ж хтось з демонстрантів тримав на Червоній площі в руках плакат Je suis Crimea. В безодню разом з бюджетниками, проплаченою масовкою і ентузіастами, а також «лучшімі людьмі страни». І всі вони разом, і всі співають, та й як не співати? Адже Крим повернувся назад, в материнське лоно, хіба ж не свято?


Адам Стрижнюк

ПроТернопіль

 

В Пункт тимчасового перебування іноземців поміщено колишнього студента тернопільського вишу

Понеділок, 23 березня 2015, 12:18

Нещодавно Тернопільський міськрайонний суд задовольнив  позов Управління міграційної служби в області щодо видворення 25-річного громадянина Камеруну. Наразі порушник поміщений у Волинський пункт для іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають на території України.

Відомо, що ще два роки тому камерунця відрахували з числа студентів одного з Тернопільських вишів. Причиною стало невиконання молодиком умов договору з навчальним закладом, за запрошенням якого він прибув у нашу країну. Відтак міграційною службою області йому було скасовано посвідку на тимчасове проживання на території України.

Згідно Українського законодавства упродовж  місяця молодий чоловік мав добровільно покинути нашу країну, одначе не зробив цього. Зараз іноземцеві таки доведеться повернутися на батьківщину.

 

 

 

Нові тарифи на все: будемо жити «в Європі» – бідно і недовго?

Понеділок, 23 березня 2015, 10:40

Коли 100 днів тому президент і Верховна Рада благословили другий уряд Арсенія Яценюка, чимало українців аж подих затамували, боячись зурочити великі сподівання на команду професіоналів-реформаторів, яка зробить з України справжнісіньку Європу.

Проте гасло «жити-по-новому» урядовці почали втілювати у життя «по-старому». Ціни – європейські, тарифи на комуналку теж до євровисот тяжіють, а заробітки українців стрімко наближаються до показників країн третього світу. Або, висловлюючись точніше: усе в нас зростає і лишень зарплати є безвідмовно стабільними – якими були в 2007-му, такими й лишилися в 2015-му. Такими темпами скоро зможемо помірятися з Конго чи Зімбабве. А там, дивись, зрівняємося з третім світом не лише за рівнем життя, а й за тривалістю. Будемо жити бідно, зате – недовго.

В принципі, з цінами ми вже менш-більш розібралися в попередньому номері, коли йшлося про нелегку долю вітчизняної гривні. На часі – тема підвищення тарифів, яке нам грозить уже з 1 квітня.

Та якщо у валютно-гривневих негараздах ще можна було списати вину на Нацбанк і частково уряд, то в підвищенні тарифів важко когось конкретно звинуватити. Адже високі тарифи – це не стільки недогляд уряду, скільки пряма вимога МВФ. У цій світовій фінансовій структурі досі не можуть зрозуміти, як Україна виживає останні двадцять років при такій низькій вартості комунальних послуг.

На сьогодні, наприклад, німці сплачують в середньому 200-250 євро на місяць за комунальні послуги, українці ж, згідно з останніми даними Держстату, лише 660 грн, або близько 30 євро.

Звісно, з таким ціновим дисбалансом нас ніхто в Євросоюз не покличе не те що в найближчі роки – в найближчі десятиліття. А якщо нас не візьме на борт свого корабля євроспільнота, значить з успіхом потопить у своєму Митному союзі путінська Росія.

Словом, варіантів у теперішньої влади – хоч як би ми критично до неї не ставилися – небагато: або цивілізована демократична Європа, або смерть України.

Тому й обрали перший варіант: за наступні два-три роки уряд поступово підвищуватиме вартість комунальних послуг приблизно до 200 євро, а українцям залишається єдине: зціпивши зуби і стиснувши ремені, таки сплачувати ці комунальні послуги в повному обсязі.

Проте, як і завжди, є тут «але». І навіть не одне.


Реформи? Ні, не чули

Останні двадцять років Україна існує невідомо з чого. Реформ – нуль, доходи – в мінусі, витрат – мільярди. Яка нормальна сім’я зможе проіснувати при таких розкладах бодай рік?

Це прекрасно розуміють в МВФ. Отож основна вимога наших кредиторів звучить просто: ми вам даємо кредит не для того, щоб ви із цих грошей повертали старі кредити, а для того, щоб ви нарешті реформували свою економіку таким чином, щоб це вона змогла повертати старі борги.

Здається на перший погляд, все просто, легко і зрозуміло. Але не для нашої влади.

Про реформи у нас говорили вже ой як давно. Навіть Янукович зі своєю Партією регіонів не могли обійтися без цього універсального словечка. На початку президентства «лєгітімного» в червні 2010 року було презентовано цілу Програму економічних реформ на 2010-2014 роки. Як не дивно, цей документ чимось нагадує Проект коаліційної угоди 2014 року, яку в листопаді минулого року підписали представники п’яти партій.

Приблизно та сама кількість сторінок, ті ж загальні фрази, схожі підрозділи і напрями реформування та такі ж хороші наміри. Але як і при Януковичу, при Яценюку результат той самий: всі ці програми просто залишаються сукупністю благородних ідей, які ніхто не втілює в життя. Навіть не збирався цього робити.

Так, Арсеній Яценюк і його команда «професіоналів-камікадзе» завзято вдають із себе видатних і принципових реформаторів. Глава Кабміну називає свою діяльність «реформами», не забуваючи порівнювати свою роботу з відомими реформаторами у світовій історії і стверджує, що бере приклад з автора «польської шокової терапії» Лешека Бальцеровича, а Україна нібито рухається шляхом Польщі. А у відповідь на запитання про те, чому реформи йдуть настільки повільно, що народ їх не помічає, стверджує: «Виграє від цих реформ наступний уряд і наступний прем’єр».

Що ж – гарна відмазка. Яку, до речі, наче мантру, повторює також Президент Порошенко, який заявляє, що «реформи не можуть бути швидкими, і я категорично не згідний з тими, хто каже, що ніяких реформ не відбувається».

Чи дійсно можна назвати гордим словом «реформи» все те, чим зараз займається уряд?

Ну, от взяли в уряді і скоротили на 15% пенсії працюючим пенсіонерам. Зекономлять на цьому аж 1,5 мільярди гривень. А якби додумалися запровадити податок з дивідендів, як це вже давно запроваджено в Європі, могли б утричі збільшити цю суму. І тоді пенсіонерів не треба було б зачіпати. Але як – податок з дивідендів? Так це ж прямий удар по олігархах! Ні-ні, давайте ми від пенсіонерів заберемо – вони ж на старості продовжують працювати від занадто доброго життя – і будемо на всю країну розповідати, які ми великі реформатори.

Те саме стосується, наприклад, скорочення чиновницького апарату. От скажіть: що в цьому скороченні такого унікального і новаторського, що можна було б назвати реформою? Та це ж само собою зрозуміла річ, що чиновників слід скорочувати з метою зменшення бюрократичного апарату, який витягує з країни останні соки. Але нащо казати, що це – реформа?

Бо насправді згадані нами факти – це не реформи. Це імітація реформ, видавання бажаного за дійсне. Адже реформи передбачають кардинальні перетворення всієї системи влади, перезавантаження усіх наявних правил гри. А те, що робить уряд Яценюка, нагадує якийсь косметичний ремонт нинішньої олігархічно-корумпованої держави.

Коли українцям розповідають про те, що реформи не відбуваються швидко, потрібно дуже багато часу, тому потерпіть і помовчіть, то варто нагадати, що фундаментальні реформаторські законопроекти у згаданій нами Польщі було ухвалено за 111 днів (!), коли було закладено законодавчу базу для системних змін. Потім були суто технічні моменти.

Аналогічно з Грузією, в якій ніхто не розповідав про те, що колись там – в епоху майбутнього прем’єра чи президента – народ відчує перші наслідки реформ. В умовах, коли частину території країни було окуповано путінською Росією, в Грузії реформи не відкладали на «колись». І їх перші наслідки суспільство відчуло дуже швидко. Ту ж таки, грузинську поліцію, наприклад, було сформовано вже за півроку після приходу Саакашвілі до влади.

Нам розповідають казочки про те, що реформи потребують великих грошей, яких у нас нема. Але це абсурд. Якраз навпаки, реформи впроваджують саме для того, щоб кошти, які раніше розкрадали чи виводили за кордон, з’явилися в державній скарбниці.

Можна ще також згадати «податкові новації» від уряду Яценюка, коли 22 податки скоротили до 11, але це не дало жодного ефекту. А деякі податки просто було об’єднано чи змінено їхні назви, але не саму суть.

Або згадаймо так широко розрекламоване зниження навантаження на фонд зарплати, що мало б вивести доходи з тіні та збільшити податкову базу. Признайтеся собі чесно: керівники ваших підприємств перестали платити зарплату в конвертах?

За понад рік роботи обох урядів Яценюка в країні нічого не змінилося. Олігархи як виводили свої капітали за кордон, так і продовжують це робити. А уряд з парламентом як вдавали, що не бачать цієї проблеми, так і продовжують вдавати.

Ще кілька таких місяців роботи ось цих урядових «камікадзе» і Україні доведеться самотужки робити «харакірі».


Їм заважає війна?

До речі, а ми ж забули про головну відмазку. Яка всім відмазкам відмазка. Виявляється, що впроваджувати реформи уряду заважає війна на Сході.

Припустимо на хвилинку, що це дійсно так. Припустимо, війна – основна проблема в країні. Але ж ми пам’ятаємо, що цей таки уряд ще минулого року розповідав про те, що він знає, як боротися з війною – потрібно, для початку, збудувати неприступну стіну на кордоні з Росією. На цю затію ще у вересні минулого року виділили перші 100 мільйонів гривень. А напередодні виборів – перед камерами – сам прем’єр їздив на Харківщину інспектувати «стінний» проект. І вся країна побачила, що було зроблено – кілька метрів металевої загорожі з колючим дротом. І це за 100 мільйонів?!

Шановні, та вам війна зовсім не заважає. Якби дійсно заважала, то наш кордон з Росією не нагадував би зараз прохідний двір. І стіна вже б давно була споруджена.


Тарифи

Весь цей «реформаторський популізм» міг би тривати роками, якби не одна нагальна проблема: країні бракує грошей, а тому потрібно звертатися за допомогою до МВФ. А МВФ просто так грошима не розкидається. Він вимагає реформ і… підвищення тарифів. Оскільки ж з реформами в уряді наразі не складається, залишається другий пункт.

То що ми маємо в підсумку?

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг прийняла рішення про підвищення з 1 квітня тарифів на всі основні комунальні послуги – електроенергію, газ і тепло.


За електрику

З 1 квітня 2015 року по 1 березня 2017 року усіх нас розділять на три групи – залежно від обсягу споживання:

1) якщо споживаєте до 100 кВт/год на місяць – платитимете 0,37 грн за кВт/год;

2) від 100 кВт/год до 600 кВт/год на місяць – 0,63 грн за кВт/год;

3) понад 600 кВт/год на місяць – 1,4 грн за кВт/год.


З 1 березня 2017 року залишиться дві групи споживачів:

1) з обсягом споживання до 100 кВт/год на місяць – 0,9 грн за кВт/год;

2) з обсягом споживання понад 100 кВт/ год на місяць – 1,68 грн за кВт/год.


За газ

З 1 квітня для споживачів, які використовують за місяць до 200 кубометрів газу, його вартість становитиме 3,6 грн/куб. м (зараз 1,08 грн за споживання до 2500 кубометрів на рік).

Усі, хто споживає більше 200 кубометрів газу на місяць, заплатять 7,18 грн/куб. м (зараз – 1,78 грн).

Щоправда, такі ціни будуть діяти тільки в опалювальний період – з 1 жовтня по 30 квітня та з урахуванням наявності лічильника.

А ось із 1 травня по 30 вересня всі споживачі, незалежно від обсягу споживання, платитимуть за газ 7,18 грн/куб. м.

Крім того, незалежно від пори року, платитимуть за газ 7,18 грн/куб. м і ті, в кого лічильників нема.


За опалення і гарячу воду

Враховуючи, що вартість газу для теплокомуненерго теж підвищується вдвічі з 1 квітня, то ціни на опалення зростуть на 72%, а на гарячу воду – на 60%.

У кожному регіоні діють різні тарифи на опалення і гарячу воду, оскільки їх віддали «на відкуп» місцевій владі.

Стосовно Тернополя, то на момент написання матеріалу у нас ще не було остаточних даних щодо розцінок на тепло і гарячу воду. Але в одному тернополяни можуть бути впевнені: уже в травні всі побачать комунальні квитанції з новими приголомшливими цифрами.


За ЖЕК і вивезення сміття

Зараз тернополяни платять ЖЕКам від 50 копійок до 1 гривні 53 копійок за метр квадратний житлової площі. Однак вже незабаром, в разі погодження виконавчим комітетом міськради рахунків, наданих ЖЕКами, тариф становитиме від 80 копійок до 2 гривень 45 копійок за м/кв.

Стосовно вивезення сміття, то в Тернополі ціна на цю послугу зупинилася на позначці 3 гривні 47 копійок. Однак, судячи з нових розрахунків, які подали на розгляд тарифної комісії міськради, вартість на дану послугу зросте до 6 гривень 67 копійок на одну людину.


Порятунок у субсидіях?

Скільком українцям пощастить отримати субсидії після неминучого зростання тарифів на житлово-комунальні послуги, не знає ніхто. Як неможливо спрогнозувати і те, чи вистачить виділених у бюджеті-2015 38,7 млрд грн на субсидії всім нужденним. Якщо ж коштів, виділених на субсидії, не вистачить, то до кінця 2015 року цілком можна очікувати зростання заборгованості за послуги ЖКГ та енергоносіїв, борги за які вже становлять мільярди гривень і продовжують збільшуватися. При такому розвитку подій недалеко і до ситуації середини 90-х років, коли борги за послуги ЖКГ обчислювалися десятками мільярдів купоно-карбованців.

Отож, як бачимо, в питанні реформування економіки влада пішла уже давно протореним шляхом: потребуючи кредиту МВФ, спочатку підвищили тарифи, а потім будуть думати, що із цим робити. Ні про яке підвищення відповідальності монополістів, які надають послуги ЖКГ населенню, впровадження системи обліку енергоносіїв, реалізацію енергозберігаючих заходів для скорочення оплати населенням мова не йде.

Ласкаво просимо в комунальну реформу «по-новому» і в «повністю реформовану» Україну.


Підготував Адам Стрижнюк

 

З 1 вересня у Тернополі буде додатково відкрито два дитячі садки

Неділя, 22 березня 2015, 13:02

Два дошкільні навчальні заклади та ще декілька додаткових груп у діючих дитячих садках міста уже до 1 вересня планують відкрити у Тернополі. Про це повідомила начальник управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк.

«Минулого року ми додатково відкрили 13 груп у дошкільних закладах, а цього року у різних мікрорайонах міста плануємо відкрити ще декілька – у дитячому садку №17, 38 та 22, а також у виховному комплексі №1, що знаходиться на вул. Живова, - Ольга Похиляк. – Окрім того, з 1 вересня запрацюють також два дошкільних навчальних заклади – у мікрорайоні Дружба на вул. Юності, 9 та у частині приміщення Станції юних техніків на БАМі».

Як розповідає начальник управління освіти, групи дитячого садка у Станції юних техніків будуть розміщені у тих приміщеннях, які раніше орендували приватні підприємці та Товариство Червоного Хреста (цій організації міська рада надасть інше приміщення). Діти, які займалися позашкільною освітою у Станції юних техніків, будуть без змін відвідувати свої гуртки, адже Станція цього року, у порівнянні з попереднім, профінансована краще, жоден гурток не скорочений і не переведений у інше приміщення.

«Дитячі садки, які будуть відкриті цього року, отримають свої порядкові номери: у мікрорайоні Дружба – це буде №3, а у Станції юних техніків - №4, - додає Ольга Похиляк. – Уже з кінця березня ці заклади з’являться у електронній реєстрації і батьки зможуть записувати своїх дітей на відвідування цих дошкільних навчальних закладів».

До слова, також у дитячих садках змінилась вартість харчування і становить вона 15 грн., з яких 9 грн. оплачують батьки і 6 – держава. Діти із малозабезпечених сімей, як і раніше, харчуються безкоштовно. Таку ж пільгу мають діти, чиї батьки є учасниками АТО.

 

У Тернополі відкрили центр надання гуманітарної допомоги для соціально-незахищених городян

Субота, 21 березня 2015, 00:00

Центр надання гуманітарної допомоги для малозабезпечених тернополян відкрили в управлінні соціальної політики міської ради 19 березня. Відтепер, одяг, взуття, продукти та інші речі першої необхідності соціально-незахищені тернополяни зможуть отримати безкоштовно. Соціальний проект реалізувала Тернопільська міська рада спільно з благодійний фондом «Апостол».

Як зауважив міський голова Тернополя Сергій Надал, ця ініціатива дає приклад підприємцям і усім небайдужим громадянам.

«В першу чергу хочу подякувати благодійному фонду «Апостол» за співпрацю та допомогу, - зауважив Сергій Надал. – Декілька днів тому, під час особистого прийому громадян, до мене звернулись тернополяни, які дуже потребували допомоги. Тоді я почув від них такі слова: «Сьогодні вся Україна допомагає фронту, Сходу, біженцям, а про потребуючих земляків, яким потрібні медикаменти, одяг, засоби догляду за інвалідами, забувають». Власне реалізація цього проекту спільно з благодійним фондом «Апостол» покликана вирішити це питання».

Працюватиме Центр два дні на тиждень - у вівторок та четвер. Отримати необхідні речі зможуть соціально-незахищені категорії тернополян, які перебувають на обліку в управлінні соціальної політики міськради, пред’явивши відповідні документи.

 

У Тернополі ОСББ звільнені від сплати податку за землю

П'ятниця, 20 березня 2015, 08:02

Тернопільська міська рада виступила з ініціативою передати земельні ділянки для обслуговування багатоквартирних житлових будинків у власність створених громадянами ОСББ, щоб зменшити податкове навантаження.

«По укладених договорах оренди земельних ділянок для обслуговування багатоквартирних житлових будинків розмір орендної плати до 31.03.2014 року розраховувався з коефіцієнтом 0,09 від земельного податку за рік. Розмір земельного податку становить 1 відсоток від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, - розповідає Віктор Кібляр, начальник відділу земельних ресурсів Тернопільської міської ради. - Відповідно до пункту 27 розділу І Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» встановлено, що розмір орендної плати не може бути меншим 3 відсотків нормативної грошової оцінки, тобто розмір орендної плати тепер збільшився в 33 рази. Згідно зазначеного Закону, дані зміни набрали чинності з 1 квітня 2014 року».

Тернопіль – одне з перших міст, яке надало 100% пільгу щодо плати за землю всім ОСББ. Для цього потрібно, аби керівники об’єднань звернулися в Тернопільську міську раду із заявою про передачу землі у власність ОСББ.

«Нами був запропонований вихід для того, щоб зняти цей тягар, всі земельні ділянки, які знаходяться під будинком, навколо будинку, передати у безпосередню власність ОСББ, - каже міський голова Сергій Надал. – В Тернополі є таких 320 Об’єднань співвласників, 27 лютого було прийнято рішення звільнити від податку на землю власників Об’єднання багатоквартирних будинків. Оскільки ми такі звільнення можемо давати тільки від податку на землю, для того потрібно отримати землю у власність. Якщо земля буде не у власності, буде орендна плата, на яку така пільга не поширюється».

Очільник Тернополя в чергове звернувся до всіх керівників ОСББ з проханням звернутися в Тернопільську міську раду із заявою про передачу землі у власність об’єднань.

«Потрібно написати заяву встановленого взірця, подати в центр надання адміністративних послуг, наші фахівці з земельного відділу скажуть, які документи потрібно подати додатково для того, щоб люди мали можливість не сплачувати податок на землю. Це варто зробити якнайшвидше, бо до того часу податкова служба може виставляти претензії щодо стягнення орендної плати, яка є дуже високою», - додав Сергій Надал.

 

Тіна Кароль допомагає Тернопільській міській дитячій лікарні

Четвер, 19 березня 2015, 12:04

Відома українська співачка Тіна Кароль передала гематологічному відділенню Тернопільської міської комунальної  дитячої лікарні реагенти для клініко-діагностичної лабораторії та вироби медичного призначення (шприци, катетери, капельниці для хіміотерапії та інше) для дітей з онко-гематологічною патологією на суму понад 73 тисячі гривень. 


Це перша допомога від благодійного фонду  Тіни Кароль «Полюс  тяжіння». Однак, ми надіємося на тісну співпрацю в майбутньому. У п’ятницю нам доставив допомогу від співачки представник цього фонду. Серед необхідних медичних виробів були і подарунки для пацієнтів гематологічного відділення, а це: іграшки, настольні ігри, канцтовари, пазли. Ми дуже дякуємо Тіні Кароль за таку допомогу, вона для нас є дуже важливою, адже усі ми знаємо що у зв’язку з нестабільним курсом валюти ліки дуже подорожчали, а ліки для дітей з онкологією та ематологією є надто дорогими,  - зазначає головний  лікар Тернопільської міської комунальної дитячої лікарні  Роман Книш.

До слова, ще одна відома співачка уже 3 роки допомагає цьому відділенню. За цей період її благодійний фонд «Промінь Віри» подарував  дитячій лікарні Тернополя медичного обладнання, реагентів та виробів медичного призначення насуму понад 500 тис. грн. Найбільше медики радіють  клітинному аналізатору крові, біохімічному аналізатору крові та ципостіну (апарат для діагностування лейкозних клітин). Усі реагенти та обладнання, які безкоштовно передали співачки допомагають виявити прояви хвороби на ранніх стадіях, що дає більше шансів на швидке одужання маленьких пацієнтів, каже заступник головного лікаря з медичної роботи Тетяна Томашівська.

Представники благодійного фонду «Промінь Віри» постійно цікавляться своїми підопічними, перевіряють використання наданої ними допомоги. А наприкінці квітня і сама маценатка планує навідатися до дитячої лікарні.

На даний момент в гематологічному відділені Тернопільської міської комунальної дитячої лікарні знаходиться понад 20 пацієнтів, наймолодшому з яких 3 рочки.

www.zdorov.gov.ua

 

На зміцнення Української армії з Тернополя надійшло більше 8 мільйонів гривень військового збору

Четвер, 19 березня 2015, 06:24

З доходів тернополян та жителів Тернопільського району з початку року до держбюджету перераховано 8, 2 млн. грн. військового збору - інформує начальник відділу комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ, Василь Карпа.

Таким чином, цьогорічний внесок платників в обороноздатність країни – це вже майже половина минулорічних надходжень цього платежу.

«Ми маємо всі підстави для того, щоб прогнозувати стабільні надходження військового збору до державної скарбниці протягом всього року. Це пов'язано з останніми змінами до Податкового кодексу, адже зараз всі доходи фізичних осіб, з яких сплачується ПДФО, підлягають оподаткуванню військовим збором», - зазначає Василь Ілліч.

Оскільки об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 Податкового кодексу України  (п.п. 1.2 п. 161 підрозділу 10  розділу ХХ Кодексу), то податкові агенти повинні подбати, щоб військовий збір був перерахований не лише із доходів з заробітної плати, надбавок, премій, які виплачувались згідно з трудовим договором, або цивільно-правовими угодами, а з інших доходів фізичних осіб.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

У тернопільських підприємців шахрайським способом виманюють гроші

Середа, 18 березня 2015, 08:46

Останнім часом на мобільні телефони підприємців Тернопільщини надходять телефонні дзвінки від невідомих осіб, які намагаються шахрайським шляхом виманити гроші. Зокрема, зловмисники телефонують від імені в.о. начальника Тернопільської ОДПІ Сергія Бабія і вимагають надіслати грошові кошти на конкретний банківський рахунок.

У Головному управлінні ДФС у Тернопільській області офіційно заявляють, що посадові особи органів ДФС області жодних вказівок збирати гроші від свого імені ніяким довіреним особам не давали. Більше того, у ДФС наполегливо радять підприємцям та громадянам бути пильними та обачними, не вірити сумнівним пропозиціям та ретельно перевіряти інформацію.

З метою запобігання використання шахраями злочинних схем, попередження фінансових втрат для підприємництва та недопущення можливих проявів дискредитації органів ДФС України, суб’єктам господарювання слід негайно повідомляти про будь-які випадки вимагання грошей на «телефон довіри», який працює щоденно в цілодобовому режимі за номером 23-63-92, а також за номером телефону 43-46-38 або особисто звертатися у відділ внутрішньої безпеки за адресою: м. Тернопіль, вул. Білецька,1, каб.705, 707.


Відділ комунікацій Головного управління

ДФС у Тернопільській області

 

З 23 березня у Тернополі розпочнеться промивка резервуарів чистої води

Вівторок, 17 березня 2015, 11:53

З 23 березня по 3 квітня триватиме механічна очистка, промивання та дезінфекція резервуарів чистої води на водопровідних насосних станціях «Верхньоівачівського» і «Тернопільського» водозаборів, а також на водопровідній насосній станції №4, що розташована на вулиці 15 Квітня.

У зв’язку з виконанням цих робіт можливе локальне тимчасове погіршення якості питної води за органолептичними показниками (запах та прозорість). У таких випадках воду рекомендується відстояти та прокип'ятити.

Механічна очистка, промивання та дезінфекція резервуарів чистої води на водопровідних насосних станціях КП «Тернопільводоканал» здійснюються традиційно двічі на рік. Їхня мета — забезпечення якісного водопостачання споживачів.

 

Розмовляли з податківцем про основне

Понеділок, 16 березня 2015, 10:41

Зміни в Податковому кодексі ні для кого не стали сюрпризом, адже про їх необхідність в рамках податкової реформи говорилось давно. Зараз, надзвичайно доречним є їх фахове вивчення, роз’яснення податківцями багатьох норм, опрацювання їх на практиці.

На нещодавньому брифінгу, який провів заступник начальника Тернопільської об’єднаної державної податкової інспекції ГУ ДФС у Тернопільській області Євген Воробець, йшла мова саме про ці важливі зміни.

Подаємо найактуальніші аспекти брифінгу:

 

Щодо зміни системи загальнодержавних та місцевих податків і зборів та очікуваних надходжень до місцевих бюджетів

Починаючи з нового року, в Україні запроваджено сім загальнодержавних податків та зборів: податок на прибуток, на доходи фізичних осіб, на додану вартість, акцизний, екологічний, а також рентна плата та мито. Місцевих податків та зборів по два – на майно та єдиний, збір за паркування транспортних засобів та туристичний. Із системи місцевих “випав” збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, тобто, з початку року придбавати торгові патенти – не потрібно.

Податок на майно складається з податку на нерухоме майно, транспортного податку, плати за землю. Транспортний податок у нинішньому вигляді – є новим для окремих платників, але його запровадження це - поповнення місцевих бюджетів за рахунок власників дорогих автівок.

Його платниками є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні  власні легкові автомобілі, які використовувалися до 5 років і мають об’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см. Ставка податку встановлена з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен такий легковий автомобіль.

За попередніми даними Тернопільської ОДПІ, у 2015 році власники таких транспортних засобів поповнять місцеві бюджети міста та сільських (селищних) рад на 3 мільйони гривень. Близько 2,5 млн. грн. з них отримає бюджет обласного центру.

Ще 6,4 мільйони гривень надходжень очікують “зібрати” впродовж 2015 року до бюджету міста та 1 млн. гривень - до бюджетів сільських (селищних) рад Тернопільського району за рахунок сплати податку на нерухоме майно.

Змінами, внесеними до Податкового Кодексу, визначено, що об'єктом оподаткування для податку на нерухоме майно, є об'єкт як житлової та нежитлової нерухомості, який перебуває у власності. У минулому році такий податок сплачували лише за об’єкти житлової нерухомості і його поступило трохи більше 176 тисяч гривень. Майже неповний мільйон гривень, також, отримає бюджет міста від поступлень збору за паркування транспортних засобів.

 

Щодо ліцензування виробництва та продажу пива

З 1 липня 2015 року пиво буде вважатись алкогольним напоєм. Це передбачено розділом ІІ Закону про податкову реформу. Таким чином, з другого півріччя цього року виробництво і реалізація пива будуть можливі тільки за наявності відповідної ліцензії.

А з 1 січня 2015року усі торгівці, які реалізують громадянам чи іншим кінцевим споживачам для їх особистого та некомерційного використання пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, бензин, дизельне пальне, скраплений газ, є платниками акцизного податку. Податок за ставкою 5 відсотків включається до ціни товару і його сума обов’язково повинна відображатись у фіскальних чеках, які видаються покупцям.

 

Високі пенсії будуть оподатковуватись

Якщо раніше пенсії оподатковувались, коли їх сума перевищувала 10 тис. грн., то з початку цього року податком на доходи обкладатимуть суми пенсій чи щомісячного довічного грошового утримання, якщо їх величина перевищує три розміри мінімальної зарплати (у розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року. У 2015 році ця межа складає 3654 грн. (1218 грн. х 3). Податок за ставкою 15% (20%) утримуватиметься із частини такого перевищення.

 

Щодо кампанії декларування доходів

Свого полудня досягла деклараційна кампанія, адже два місяці, впродовж яких громадяни декларували свої неоподатковані доходи уже збігли, залишилось ще майже стільки ж, щоб легалізувати свої статки. Це стосується, насамперед тих громадян, які у 2014 році отримували: доходи від осіб, які не є податковими агентами; доходи від надання в оренду рухомого чи нерухомого майна; інвестиційні прибутки; будь-які іноземні доходи; нецільову благодійну допомогу, якщо її загальна сума протягом 2014 року не перевищувала 1710 грн.; доходи у вигляді спадщини та подарунків; доходи, які нараховувалися платнику податку двома або більше податковими агентами лише у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород у зв’язку з трудовими відносинами та цивільно-правовими договорами, і при цьому загальна річна сума таких оподаткованих доходів перевищує 120 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня (у 2014 році – 146 160 грн.).

З початку року до Тернопільської ОДПІ тернополяни та жителі Тернопільського району подали 858 декларацій про майновий стан і доходи. Загальна сума задекларованих статків – майже 27 мільйонів гривень, сума податку до сплати складає 1, 1 млн. грн. Разом з тим, для отримання податкової знижки громадянами вже подано 656 декларацій. Сума до повернення складає 802 тисячі гривень раніше сплаченого податку.

 

Окремі нюанси податкової реформи ПДВ

Запроваджено електронну систему адміністрування ПДВ, яка “запрацює на повну” з 1 липня (однак, цю дату можуть і наблизити, якщо буде відповідне рішення Верховної Ради). Відповідно, з цього періоду документальні позапланові виїзні перевірки достовірності сум бюджетного відшкодування, заявлених платниками, проводитись не будуть. З 1 лютого реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних підлягають всі податкові накладні та розрахунки коригування до податкових накладних незалежно від розміру ПДВ в одній податковій накладній чи розрахунку. У 2015 році звітність із ПДВ усім платникам ПДВ необхідно подавати тільки в електронній формі, а вести реєстр виданих та отриманих податкових накладних та подавати його до податкової інспекції - не потрібно. З 1 січня збільшилася до 1 млн. грн. межа обов’язкової реєстрації платником ПДВ (раніше вона становила 300 тис. грн.).

 

Застосування РРО

Усі платники єдиного податку 3 групи, починаючи з 1 липня, повинні застосовувати РРО. Для платників “спрощенців” другої групи така обов’язковість наступає з 1 січня 2016 року. Проте, ті платники - фізичні особи “єдинники” другої та третьої груп, які ведуть діяльність (торгівля, послуги) на території ринків або продають товари в дрібно – роздрібній торговельній мережі з використанням засобів пересувної мережі, можуть РРО не використовувати, як і платники першої групи.

 

У Тернополі збудують нову тролейбусну лінію по вул. Бродівської

Субота, 14 березня 2015, 09:19

Нова тролейбусна лінія, яка буде сполучати вул. Бродівську та існуючу тролейбусну мережу, уже незабаром з’явиться у Тернополі.

«Звертаючи увагу на численні звернення тернополян, ми розглядаємо можливість прокладання нової тролейбусної лінії, яка буде сполучати вул. Бродівську з іншими частинами міста, - розповідає міський голова Сергій Надал. – Наразі ми замовляємо проектно-кошторисну документацію, а після цього будемо знати скільки коштів необхідно для реалізації цього проекту. Якщо у поточному році ми будемо мати достатньо коштів, то одразу розпочнемо будівництво лінії».

Сергій Надал також додав, що у планах міськради максимально забезпечити місто тролейбусним сполученням, щоб цим видом екологічного транспорту могли користуватися усі тернополяни.

Нагадаємо, що за останні три роки у рамках програми «Екологічний транспорт» у Тернополі оновлено 30% тролейбусного парку. Цього ж року планується закупити ще не менше восьми тролейбусів, а також прокласти три нові тролейбусні лінії, щоб сполучити вул. Академіка Корольова - Академіка Сахарова - Романа Купчинського; вул. Протасевича - О. Довженка - Лесі Українки; вул. Бережанська – Лучаківського - С.Будного - Тролейбусна.

 

У тернопільських школах відремонтують бомбосховища

П'ятниця, 13 березня 2015, 09:17

На черговому засіданні виконавчого комітету прийнято рішення про виділення коштів на проведення ремонту бомбосховищ у трьох загальноосвітніх навчальних закладах - № 3,8, 14. За словами міського голови Сергія Надала, таке рішення прийняте з метою створення безпечних умов та захисту учасників навчально-виховного процесу.

«Раніше ми виділяли кошти на ремонти бомбосховищ у школі №7 та у міській лікарні №3, тепер же на черзі – проведення поточних ремонтів у бомбосховищах загальноосвітніх шкіл №3, 8 та 14, зокрема там відремонтують стіни, вентиляцію та електрообладнання, - розповідає Сергій Надал. - Таким чином, усі укриття, які перебувають у комунальній власності, будуть відремонтовані, а ті, що перебувають у державній чи обласній власності повинні перевірити представники ДСНС».

 

Вітчизняні книжки будуть дешевшими

Четвер, 12 березня 2015, 15:04

Петро Порошенко підписав Закон, яким вносяться зміни до Податкового кодексу щодо виготовлення та реалізації книжок, тепер вони без ПДВ.

Президент підписав Закон від 13.02.2015 р. №206-VIII "Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо підготовлення, виготовлення, розповсюдження книжок та періодичних видань друкованих засобів масової інформації вітчизняного виробництва".

Законом уточнено, що від оподаткування ПДВ звільняються операції з постачання (передплати) та доставки періодичних видань друкованих ЗМІ (крім видань еротичного характеру) вітчизняного виробництва, підготовлення (літературне, наукове і технічне редагування, коригування, дизайн та верстка), виготовлення (друк на папері чи запис на електронному носієві), розповсюдження книжок, у тому числі електронного контенту (крім видань еротичного характеру) вітчизняного виробництва, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови вітчизняного виробництва на митній території України.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Загальноміська толока у Тернополі переноситься на 20 березня

Четвер, 12 березня 2015, 08:09

Загальноміська толока у Тернополі, яка мала відбутися у п’ятницю, 13 березня, переноситься на 20 березня у зв’язку з поганими погодними умовами.

«У рамках двомісячника благоустрою ми плануємо провести дві загальноміські толоки. У зв’язку з погодними умовами, які зараз спостерігаємо на вулиці, першу толоку переносимо на 20 березня, а другу плануємо провести 3 квітня, - розповідає Сергій Надал. – Закликаю усіх тернополян прийти на толоки, щоб разом зробити наше місто ще чистішим та охайнішим».

Нагадаємо, що у рамках двомісячника благоустрою у місті приведуть у належний стан прибудинкові території, двори, будинки, відремонтують та пофарбують дитячі та спортивні майданчики, встановлять нові дитячі пісочниці, лавки для відпочинку та баки для сміття, пофарбують огорожі та приберуть території навчальних закладів, а також впорядкують міські кладовища, меморіальні комплекси та зелені зони.

Міська рада

 

Що можна купити в Тернополі за 1 долар?

Середа, 11 березня 2015, 09:23

Ще півтора року тому долар був по 8 гривень. На цю суму в Тернополі можна було купити філіжанку кави, пляшку йогурта чи дві булочки. Сьогодні 1 долар рахують більш ніж по 30 гривень. При ситуації, що склалася, згадується голлівудський фільм «Євротур». Там герої, маючи в кишені кілька доларів, винаймають найкращий номер в готелі Словенії та залишають портьє чайові 1$, а він, щасливий, викрикує: «Я тепер побудую свій готель!».

А на що можна витратити 1 долар в Тернополі?

Проїзд

На 30 гривень в Тернополі можна 10 разів проїхатись у маршрутці, або 20 разів у тролейбусі. Також за 1 долар можна поїхати на електричці до Львова і назад.

Погана новина для власників автомобілів – на долар можна купити трохи більше літра бензину. Далеко не заїдеш.

Поїсти і випити на 1 долар

Дивно, але факт – за 1 зеленого Вашингтона в Тернополі ще можна навіть щось поїсти або хоча б перекусити.

Так, на 30 гривень можна смачно перекусити в більшості кафе-піцерій у Тернополі. За таку суму можна навіть замовити комплексний обід.

Якщо душа бажає свята, то у мене для вас гарні новини. Поки в Тернополі на 1 долар можна випити не тільки літр пива, але й навіть келих вина.

В умовах безалкогольної прогулянки на один долар можна не лише самому випити кави, а й пригостити товариша, ще й на пряник залишиться.

Розваги на 1 долар

У кінотеатрі «Сінема Сіті» за долар можна піти на ранковий сеанс «Губки Боба». Про розцінки в обласному краєзнавчому музеї, чи філармонії нам дізнатись не вдалося, але думаю, що в долар ви вкладетеся, чого не скажеш про обласний драматичний театр, особливо в день прем’єри: тут вам за краще місце доведеться заплатити цілих три долари.

Отже, за 1 долар в Тернополі відкриваються «великі можливості». Шкода лише, що зарплата у більшості тернополян так і залишилась в гривнях.

 


Врятувати гривню: місія (не)здійсненна

Позаминулого тижня українців шокували цифри в обмінниках – 40 українських за один американський. Населення у панічному страху почало змітати з полиць магазинів всю бакалію. До того ж зростання долара спричинило значне підвищення цін практично на всі продукти і товари.

Спершу влада вдавала, наче проблеми немає. Але нарешті Арсеній Яценюк побачив, що в країні біда, що «уряд камікадзе» разом із ставленицею Порошенка пані Гонтаревою довели економіку країни до колапсу. Схоже, до них це тільки зараз дійшло.

У мене до влади запитання – чому рятувати гривню вони вирішили лише тоді, коли процеси стали некерованими, а в країні почалась справжня паніка? Чому не рятували гривню, коли курс стрибнув до 16 за долар, потім до 25-ти, до 30-ти, до 35-ти. І, нарешті, новий психологічний максимум на «чорному» ринку – 40 гривень за долар! Що раніше заважало «вживати чіткі і рішучі заходи» (про які заявила пані Гонтарева)? Чому так довго вдавали спокій? – запитує главред «Високого замку» Наталія Балюк.

Вочевидь, наші владоможці так захопилися рефінансуванням, що забули про все на світі? Подейкують, у Нацбанку відбувалася запаморочлива погоня за відкатами. Як наслідок, гривнева маса, яку не втомлювалися друкувати, ринула на валютний ринок. Банки – не дурні: поспішили на цьому заробити, отож розкрутили спіраль девальвації (знецінення) гривні. Якоїсь миті процес вийшов з-під контролю. Люди кинулись у торгові мережі рятувати свої гроші, бо розуміли, що кожного дня фатально бідніють.

Рішення НБУ про закриття міжбанківського валютного ринку – лише підтвердження повної безпорадності. Яценюк обурений, що його про таке рішення Нацбанку ніхто не поінформував, для уряду це стало повною несподіванкою. І це також чергове підтвердження хаотичної, безсистемної роботи органів влади. Рішення закрити міжбанк – це страх та бажання сховатися від проблеми хоча б на кілька днів, щоб прийти до тями і щось вигадати.

На жаль, все, що зараз буде робити влада, – це запізніла реакція, як кажуть у народі, в свинячий голос. Але якщо і далі ховати голову у пісок, станеться катастрофа. Думаю, перше, що має зробити президент, це звернутися до народу і пояснити, що робиться з економікою. Дивно, що досі з цим зволікав... Наступний крок – негайне звільнення Гонтаревої як символу некомпетенції і профнепридатності. Лише один її вигляд не сприяє стабілізації національної валюти...

Думаю, у відставку мав би піти і весь економічний блок уряду на чолі з головним «реформатором» Яценюком. Бо їхні горе-реформи добили навіть той бізнес, який ще так-сяк міг працювати, платити людям зарплати та наповнювати бюджет податками. Замість обіцяного зменшення податкового навантаження уряд, навпаки, зі всіх боків обклав бізнес новими тягарями. Вже мовчу про таку «дрібницю», як новий податок на нерухомість, його сплачуватимуть лише в кінці року, до якого не всі підприємства дотягнуть. А ось остання новація уряду – податок на імпорт – взагалі є межею абсурду. Імпортозалежний бізнес (а це майже весь малий і середній бізнес в Україні) карають двічі: курсом валюти і додатковим митом на імпорт. Це ж просто знущання з підприємців! Це нагадує дії Путіна, який у відповідь на санкції заборонив ввозити в Росію імпортні товари. По суті, українська влада робить те саме, тільки іншим методом. Путін це зробив адміністративним шляхом. А для українських підприємців імпорт став недоступним через захмарний курс валюти. Як наслідок – спочатку ріст цін, потім параліч торгових мереж і імпортозалежного бізнесу. В країні, яка сама майже нічого не виробляє, це призведе до колапсу економіки. По суті, вже призвело. За прикладом далеко ходити не треба. Друг «Моєї газети». Чи знаєте ви, що, наприклад, папір, а також усі поліграфічні матеріали – фарби, пластини, в Україні не виробляються? Отже, у виробництві газет, журналів, книг 80% – це імпортний складник. Розуміючи це, уряд мав би захищати імпортозалежного виробника, шукати засоби для стимулювання такого виробництва. А він, знаючи, що папір в Україні не виробляється, навіть не відносить його до критичного імпорту. Це просто якась диверсія проти газетного та книжкового бізнесу!

Недолугість дій уряду можна проілюструвати ще одним красномовним прикладом – так званим зменшенням єдиного соціального внеску. Уряд наприкінці минулого року урочисто заявив, що скорочує єдиний соціальний внесок з 41% до 16%. Всі ахнули від щастя. Та коли почали розбиратися, з’ясувалося, що уряд обклав бізнес такими умовами, що виконати їх нереально. По суті, це був великий обман у гарній обгортці.

Натомість Верховна Рада, де переконливу більшість мають провладні фракції, досі не ухвалила закон, який би закрив офшорну діру на Кіпрі. Загалом, на законодавчому рівні потрібно негайно заборонити будь-які офшорні операції. Тоді б наші олігархи-експортери були змушені повертати усю свою валютну виручку в Україну. Тоді не було б принаймні такого гострого дефіциту валюти. Невже влада цього не розуміє?! Думаю, чудово розуміє, але наступити на горло власній пісні, тобто власним валютним надприбуткам, наші олігархи при владі не хочуть. І що тоді їм залишається? А те, що завжди – брехати своєму народу.

 

Довіра до НБУ: як це було

Жити в країні, де люди втрачають усяку довіру до слів чиновників, відповідальних за національну валюту, не так-то й легко. Особливо, якщо з часом виявляється, що ці чиновники відверто брехали, дивлячись вам в очі.

«Мені шкода тих, хто тратить гроші, купуючи долар по 12». Так сказала декілька місяців тому голова Національного банку Валерія Гонтарева. Через кілька днів гривня різко обвалилася. Хто не купив долар по 12, змушений був купувати його по 16, а згодом і по 21.

«Долара по 25 гривень як варіант ми не розглядаємо і не розраховуємо». Це Гонтарева сказала півтора тижня тому. Уже через три дні вона поставила офіційний курс НБУ 26 гривень за долар, а на міжбанку він сягнув позначки 27 гривень!

Боюся, що таку поведінку Національного банку описати літературними словами я не зможу. Та й, мабуть, це зайве – кожен із нас сьогодні розуміє, чого варті заяви українських чиновників. Багатомісячні черги вкладників, які хочуть зняти депозит, – найкращий індикатор того, чи вірять люди словам офіційних осіб.

Словом, економічна ситуація в Україні нагадує фільм жахів – чим далі, тим страшніше дивитися, але додивитися мусиш хоча б для того, щоб знати, чи вижили головні герої. В даному випадку – це ми з вами...

 

1 долар в Україні, Росії і світі

Звичайний долар, який ми ще не так давно витрачали направо і наліво, стає для нас все більш вагомою і шанованою валютою. Та й вимовляємо ми це слово тепер якось інакше, приблизно так: «Дооооолллар». Що на цей самий долар сьогодні можна купити у Києві (30 грн) і Москві (62 руб.), дивіться в інфографіці depo.ua.

Що можна купити за один долар в різних куточках світу

Комусь здається, що $1 – ніякі не гроші, але в деяких країнах це майже багатство. Ми проаналізували, скільки всього ви можете придбати за цей «папірець».

Камбоджа: два келихи розливного пива в так звані «щасливі години» (Happy Hour), одну апетитну смажену з імбиром жабу, бавовняний шарф (традиційний головний убір), три хрустких смажених павуки, 20 хвилин «рибного педикюру» (так, і таке буває), 4 літри питної води, дві пляшки «Кока-Коли», 50 грам данського блакитного сиру. Крім того, за 1 долар можна випрати кілограм білизни в пральні.

Філіппіни: півгодини масажу ніг, розсип маленьких смажених рибок, стрижку для чоловіка з коротким волоссям, 28 сигарет «Мальборо», 3 батарейки типу AA, 2 години доступу в Інтернет, 2 км поїздки на таксі, 4 літри питної води або багато-багато рису.

Іспанія: на Канарах, зокрема на Тенеріфе, за один долар можна отримати чашку кави, але тільки не на популярних курортах, а в столиці.

В'єтнам: прокат велосипедів на 1 день, 2 чашки кави з молоком, 15 хвилин розмови за сім-картою Mobifone, тарілку в'єтнамського супу «Фо», 250 грам зацукрованого імбиру, 40 перепелиних яєць, одну-дві газети, один DVD, 7 літрів питної води, 2 вхідних квитки у храм Літератури в Ханої, два прохолодних пива Halida, 1,25 л бензину.

Великобританія: півлітра бензину, дві сигаретки (штучки, не пачки!), 3 яблука, газету.

Хорватія: велику порцію морозива.

Данія: літр молока, 1 чіабатту, марку для конверта.

Угорщина: в Будапешті 1$ дозволить придбати 1 морозиво або 4 невеликих яблука, або 1 гамбургер, або 1 листівку, або 1 газету, або півгодини паркування в старому місті.

Туреччина: квиток на автобус, пляшку «Кока-Коли», сендвіч, чашку чаю, дві-три газети, кілограм апельсинів або яблук, півкіло бананів, дві пляшки води (по 0,5 л), два батони.

Італія: у глибинках – пляшку дешевого вина або 1 кг спагеті, або 6 пляшок мінералки, або одну таблетку ібупрофену, який допоможе зняти головний біль від дешевої пляшки вина.

Долар в Україні має коштувати 4 гривні. Згідно з індексом БігМака

За 1 долар в Україні громадяни мають платити 3 гривні 97 копійок. Це відповідно до індексу БігМака, вважає впливовий британський журнал TheEconomist.

Із 1986 року це впливове видання проводить власне дослідження щодо того, скільки насправді має коштувати валюта тієї чи іншої країни. Для цього експерти порівнюють вартість БігМака, який випускає компанія McDonald's. Технологія його виробництва в усіх країнах однакова, отож, вважають економісти, і вартість його має бути так само однаковою.

Насправді ж, цей виріб фаст-фуду скрізь коштує по-різному. Тому фахівці роблять висновки, що валюта тієї чи іншої країни або недооцінена, або переоцінена у відношенні до долара США.

На критику цієї методики підрахунку – мовляв, у ній не враховують вартості праці та інших факторів, – автори відповідають, що в нормальних умовах та сама праця має скрізь оплачуватися однаково.

Соцмережі про курс гривні

«Міняю телефонні номери двох неодружених програмістів з зарплатою в доларах на однушку біля метро, район не важливо, краще правий берег», – цитує ВВС-Україна жартівливу сторінку у Facebook під назвою «Фестиваль паніки й істерики «На дні».

Стрімке падіння гривні відгукнулося хвилею розпачу і жартів у соціальних мережах, на тлі яких новини з боїв на Донбасі частково відійшли на задній план.

Серед інших дописів з цієї сторінки: «Майстер-клас для власників авто з механікою «Як доїхати в офіс на нейтралці». Або: «Здам в оренду кота. Мисливець. Риболов. Годувальник. Оплата погодинна».

Не відстають і користувачі Twitter. «Дівчата, а в 40 долар тільки починається :)», – пише Любов Багатська.

А Twitter-сторінка «Український Щитоносець» публікує зображення двістігривневої купюри з підписом: «Сьогодні Лесі Українці 144 роки... і приблизно 5 доларів».

Дехто згадує, як ще недавно українці тішилися з обвалу російського рубля.

«Схоже, ролі помінялися, і тепер будь-який росіянин до сліз сміється з фінансових досягнень незалежної, або, наприклад, з Гривнезавра», – пише користувач ЖЖ sergs_inf з Донецька.

А сторінка «Типовий Укроп» у ВКонтакті пише, що мінімальна зарплата встановила антирекорд: «1218 гривень – це тепер менше 43 доларів. Навіть у бідних Бангладеші, Гані та Замбії отримують на 4 долари більше».

Дехто все ж сподівається, що після падіння гривні настане зростання.

«Продав усі бакси по 32, сиджу в гривні. Назад куплю по 25 через місяць. Запам'ятайте цей пост», - пише Роман Кривенко на Facebook.

Адам Стрижнюк

ПроТернопіль

 

У "Карітасі" відбудуться реколекції

Середа, 11 березня 2015, 07:49

 

Шевченківські дні розпочались в Тернополі

Вівторок, 10 березня 2015, 09:28

В Тернополі проведуть ряд заходів, які присвячені 201 річниці від дня народження Тараса Шевченка. У переліку – перегляд документальних фільмів про життя Кобзаря, концерти, художні читання та літературно-мистецькі свята.

Зокрема, 9 березня о 15 год. в Українському домі «Перемога» виступить хор ім. І.Кобилянського. Вхід вільний.

«Кожне покоління перечитує Кобзар по своєму і знаходить для себе головні цитати. Для нашого покоління буде актуальною цитата «Борітеся, поборите». Сергій Нігоян в перші дні Революції на Майдані Незалежності в Києві читав Шевченка «Кавказ». Ми з цими словами йдемо і боремось з ворогом на Сході України. Саме ці слова мають бути ключовими у проведенні будь-яких реформ та змін, які повинні відбутись сьогодні в Україні», - зауважив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Нагадаємо, що до дня народження Шевченка у Тернополі відремонтували фундамент пам’ятника Кобзаря у сквері біля театру. Окрім цього, впродовж останніх років зазнав чимало змін і сам сквер. Там було замінено бруківку, відремонтовано сходи, оновлено вуличне освітлення, проведено благоустрій, встановлено додаткові лавки та урни.

Міська рада

 

Дитячі малюнків тернопільських школярів для бійців АТО випустили у збірці

Понеділок, 09 березня 2015, 10:03

Презентація єдиного в Україні видання дитячих патріотичних малюнків для бійців АТО із назвою «Тато, повернись живим!» відбулася у Тернопільській міськраді 3 березня. Автори усіх малюнків – тернопільські школярі. Під час презентації міський голова Сергій Надал вручив маленьким тернополянам збірники з їхніми роботами, подяки та подарунки.

«Спільний ворог, спільна біда і спільна велика мрія об'єднали всі покоління українців. Війна, про яку вже кілька поколінь лише читали в книжках і бачили в кінофільмах, стала реальністю для наших сучасників. І вона зачепила всіх – від малого до старого. Одні воюють, інші допомагають фронту, - зауважив Сергій Надал. – Допомогти фронту можна по різному. Можна, передаючи бронежилет для солдата, а можна – передаючи йому імпульс любові і поваги через малюнок або вірш. Тернопільські діти, які малюють малюнки і передають їх на фронт, виявляють свій патріотизм і реально підтримують бійців. Кожному воїну важливо відчувати любов і вдячність від українців, яких він захищає. Дякуючи дитячим малюнкам, бійці мають це відчуття».

Міська рада

 

 

14 березня та 4 квітня у Тернополі пройдуть сільськогосподарські ярмарки

Неділя, 08 березня 2015, 00:00

14 березня та 4 квітня у Тернополі пройдуть сільськогосподарські ярмарки у найбільш заселених мікрорайонах міста з метою забезпечення населення сільськогосподарськими продуктами та товарами підприємств харчової промисловості. Відповідне розпорядження підписав міський голова Тернополя Сергій Надал.

Ярмарки відбудуться на масивах «Дружба» (на перехресті вул. Миру – Дружби), «Східний» (проспект Степана Бандери, 15 – територія перед центральним стадіоном, вул. Л.Українки (біля буд. №39), вул. Протасевича – територія перед рестораном «Галич») та «Сонячний» (вул. Л.Курбаса – територія ринку «Галицький»).

Початок ярмарків о 9 год.

 

У Тернополі проведуть ряд заходів із відзначення Шевченківських днів

Субота, 07 березня 2015, 00:00

З 1 по 16 березня у Тернополі проводять ряд заходів, які присвячені 201 річниці від дня народження Тараса Шевченка. У переліку – перегляд документальних фільмів про життя Кобзаря, концерти, художні читання та літературно-мистецькі свята.

Зокрема, 9 березня о 10.30 год. у сквері Тараса Шевченка (біля Драматичного театру) відбудеться урочиста академія та святковий концерт, а о 12.00 год. – покладання квітів до пам’ятника Тараса Шевченка. Також цього дня о 15.00 год. в Українському домі «Перемога» виступить хор ім.І.Кобилянського.

 

Перелік усіх заходів, приурочений дню народження Тараса Шевченка

Зміст заходу

Термін виконання

Місце проведення

Трансляція документальних фільмів «Експедиція» та «Кобзар. Історія однієї книги».

6.03. - 15.00 год.

«Палац кіно»

Концерт присвячений 201 – річниці від дня народження Т.Г.Шевченка «Тарас Шевченко – великий син свого народу».

08.03.- 16.00 год.

БК «Пронятин»

Урочиста академія та святковий концерт.Покладання квітів до пам’ятника Т.Шевченка з нагоди 201- річниці від дня народження. 09.03.- 10.30 год.
12.00 год.
ДрамтеатрСквер Т.Шевченка

Концерт хору ім. І.Кобилянського до 201 – річниці від дня народження Т.Г.Шевченка.

09.03. -15.00 год.

Український дім

Фольк - краєзнавча кав'ярня «Шляхами великої долі: Тарас Шевченко».

10.03. - 13.30 год.

Бібліотека №4 для дорослих

Художні читання творів Т.Г.Шевченка.

09.03. -12.00 год.

БК «Пронятин»

Вечір, приурочений пам’яті Т.Г.Шевченка.

10.03. -17.00 год.

Тернопільська музична школа №2

Літературно-мистецьке свято «Кобзареві думи»

10.03.-14.00 год.

Український дім

Мистецька вітальня «Музична інтерпретація поезії Шевченка».

11.03.-14.00 год.

Бібліотека №5 для дорослих

Літературно-музична композиція «І встає Кобзарева зоря над тобою, моя Україно!».

11.03.-13.00 год.

Дитяча бібліотека №4

Літературні читання «На перехресті музи й долі…»

11.03.-14.00 год.

Дитяча бібліотека №3

Концерт «Ти в моєму серці, Україно, думою Шевченка гомониш!».

11.03.-14.00 год.

БК «Кутківці»

Святковий концерт «Уклін тобі, Тарасе».

11.03.-15.30 год.

Тернопільська музична школа №1 ім. В.Барвінського

Літературна композиція «Шевченкове слово у серці дитини».

12.03.-12.30 год.

Центральна дитяча бібліотека

Літературно-музичне свято «Шевченківські обереги»

12.03.

Український дім

«Шевченківський розмай» присвячено 201- р. від дня народження Т.Г.Шевченка

12.03.- 15.00 год.

Український дім

 

 

Тернопільська міська рада шукає талановитих фотографів

П'ятниця, 06 березня 2015, 08:46

Тернопільська міська рада шукає талановитих фотографів для участі у фотовиставці «Мій Тернопіль», яка відбудеться 29 березня в Українському Домі «Перемога». Ідея цього проекту належить учасниці стажування «Школа молодого реформатора» Ользі Мальчик.

Мета фотовиставки - показати сучасний Тернопіль у світлинах, допомогти у реалізації творчій молоді, яка захоплюється фотомистецтвом та розвивати бренд міста. Фотовиставка «Мій Тернопіль» буде мандруючою, а це означає, що її зможуть побачити не лише жителі нашого міста, але й міста-побратими.

Для участі у фотовиставці запрошуються фотографи без вікових та професійних обмежень, яким необхідно з 5 по 20 березня надіслати пропоновані фотографії Тернополя на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду . Із усіх фото організатори оберуть найкращих 30 робіт, які й будуть представлені на фотовиставці.

Довідкову інформацію щодо проекту «Мій Тернопіль» можна отримати за телефоном 098 81 88 463.

До слова, проект «Мій Тернопіль» - це другий проект, який організовується у рамках програми стажування молоді у органі місцевого самоврядування «Школа молодого реформатора». Перший проект стажери провели до Дня святого Валентина із назвою «Кохання у кожному серці», під час якої усі бажаючі за символічні пожертви могли сфотографуватися біля великого банера із надписами «Бандерівець», «Слава Україні» і т.д. Усі виручені кошти із першої акції були спрямовані на підтримку бійців у зоні АТО.

Міська рада

 

У Тернополі презентували документальний фільм про сучасних кобзарів

Четвер, 05 березня 2015, 16:23

Днями в «Палаці кіно» відбулась презентація документального фільму Ганни Яровенко «Вільні люди». Стрічка розповідає про сучасних лірників, які вирушили у мандрівку давніми стежками кобзарів. Фільм показує не лише про життя сучасних мандрівників-лірників, але й досліджує теперішні музичні вподобання українців, пише Культурно.

— Мала нагоду потрапити на презентацію фільму в Києві. Мене приємно вразило поєднання простоти і змістовності стрічки. Згодом, виникла ідея організувати показ фільму в Тернополі, — каже організатор Катерина Поставська.

Перед прем’єрою усі охочі мали нагоду поспілкуватись з режисером та одним із героїв фільму, а також послухати гру на колісній лірі.

— Ми подорожували селами Черкащини — розповідає герой фільму Андрій Ляшук. — Зупинялись біля кожної хати і грали на стародавніх інструментах. Нас сприймали по-різному: бувало люди підспівували, а були й такі, що відмовлявся слухати. Ми часто відвідували молодіжні дискотеки. Зрозуміло, що у нічних клубах ніхто не сподівався почути гру на кобзі. Зараз молодь, в основному, полюбляє форматну попсу і шансон. І чомусь наші рідні традиції забуваються. Власне, це і стало основним дослідженням подорожі.1

За словами режисерки, «Вільні люди» — відбиток життя на порозі революції, яким жила Україна восени 2013 року.

— Мені хотілось відзняти таку собі реконструкцію лірницької традиції. Але коли  почали працювати над фільмом, зрозуміла, що просто розповісти про кожного героя буде замало. Адже ця тема зачепила глибокі українські традиції. Фільм став своєрідним дослідженням сучасної культури в національній свідомості.

За словами режисера, сьогодні на території України сучасних кобзарів залишилось одиниці.  Цих людей можна перерахувати на пальцях. Це ті кобзарі, які грають саме не старосвітських бандурах.

— «Вільні люди» знятий  у червні 2013 року за державні кошти. Дистриб’ютор фільму — студія-виробник «Укрхроніка», каже пані Ганна. — Так от мене цікавить питання : «Чому досі він не представлений широкому загалу, наприклад, в ефірі «Першого національного». Я неодноразово зверталася із цим запитанням до директора студії, пані Наталі Шевчук, але відповіді так і не отримала.

Переглянути стрічку в мережі інтернет вам не вдасться. Для цього ви можете звернутись  до Ганни Яровенко через соціальні мережі. Для перегляду отримаєте посилання на фільм та код.

Оксана Божко

 

Захоплюючий світ наукових картин у Тернополі

Середа, 04 березня 2015, 09:51

Картини зі світу науки можна побачити у нашому місті протягом березня. Презентована виставка фотографій природничих наук налічує 50 широкоформатних зображень. З допомогою світлової мікроскопії, растрово-електронної мікроскопії, растрово-тунельної мікроскопії вчені передали створені природою шедеври, пише Культурно.

З першого погляду здається, ніби потрапив на виставку фотографій квітів. Проте, якщо придивитись ближче, бачиш абстрактні витвори мистецтва, приховані у повсякденному житті. На картинах зображені стабільна нервова система, імунна система в дії, фермент, що сприяє кліматичному потеплінню, віртуальний потік,  зірки у мозку і навіть вигляд гарячої бруківки під прицілом спеціального мікроскопу.

DSC05337

Президент товариства імені Макса Планка Мартін Штратманн переконаний, що такі картини є мистецькими шедеврами. Вони можуть передати невідомий світ, який, водночас, оточує нас щодня. Тому «Картини зі світу науки» краще один раз побачити, аніж сто раз про них почути, — запевняє пан Мартін.

Біля кожної картини розміщений опис з інформацією про те, що на ній зображено. Таким чином детальніше знайомимось із явищами, яких не бачимо неозброєним оком.

DSC05340

Виставку «Картини зі світу науки» можна відвідати безкоштовно в УД «Перемога» протягом березня.

Оксана Божко

DSC05335DSC05345

DSC05347

DSC05344

DSC05336

DSC05334

DSC05330

DSC05329

 


 

Підготуйтесь до Великодня разом з Мистецькою Студією Подарунків!

Вівторок, 03 березня 2015, 11:27

До кожного дому вже прийшла весна! Ось-ось почнуть розпускатись бруньки, дерева вкриються зеленим листям і зацвітуть квіти. А згодом і прийде найулюбленіше свято весни — Великдень! Не варто чекати, підготовку до Великодня потрібно починати прямо зараз!  А допоможе вам у  цьому -  Мистецька студія подарунків! Адже з 16 березня по 3 квітня в рамках підготовки до Пасхальних свят Мистецька студія подарунків пропонує Вам та Вашим дітям взяти участь у тижневому курсі великодніх майстер-класів “ Намалюю писаночку”!

Разом з досвідченими майстрами можна буде навчитися з легкістю малювати писанки в різноманітних техніках. А також, зробити приємні подарунки до свят рідним та близьким, власними руками під час занять з хенд- мейду! Такий подарунок точно припаде до серця кожному, бо ж в свято Воскресіння Христа так хочеться отримати дарунок наповнений теплом, увагою та щирою любов'ю! Зробити великодні подарунки рідним може кожен! А все що вам треба це бажання та трішки часу! Незалежно від того, чи ви вперше берете до рук писачок, чи вже не перший рік маєте з ним справу, досвідченні майстри допоможуть вам з легкістю опанувати будь яку техніку та створити справжній шедевр власними руками!

Отож, якщо Ви загорілися бажанням почати творити, телефонуйте та записуйтесь на курс “ Намалюю писаночку” у Мистецьку студію за номерами: 098 122 53 25 або 25-06-90. Організатори – Творча Майстерня «Арт-Колесо», Молодіжний центр праці та ТОО ВМГО «Молода Просвіта» бажають Вам творчого натхнення!

 

 

Х-Фактор шукає таланти в нашому місті

Вівторок, 03 березня 2015, 11:26

Кастинг 6 сезону найпопулярнішого вокального шоу країни «Х-Фактор» відбудеться сьогодні з 10 до 19 години, 4 березня, в Тернопільському національному економічному університеті, корпус 1, в Актовій залі,                вул. Львівська, 11, в нашому рідному Тернополі, повідомляє сайт VseMisto.

Олексій Кузнєцов, Віктор Романченко, Аїда Ніколайчук, Олександр Порядинский, Віктор Бабак... Вони повірили в себе і свої сили. Прийшла і твоя черга показати на що ти здатний! Нехай і твій унікальний голос почують мільйони. Приймати участь варто, адже головний приз – 2 000 000 гривень.

«Х-Фактор» — українська версія британського проекту The X Factor — музичного талант-шоу, основною метою якого є пошук і розвиток пісенного таланту конкурсантів. Всі конкурсанти обираються шляхом публічних прослуховувань.

 

У Японії працюють наші тернополянки

Вівторок, 03 березня 2015, 08:21


Моя сестра ще з минулого року знаходиться в Японії, викладає танці. Говорить, що отримує платню легально, сплачує податки. А вони зарахуються в Україні, якщо декларувати доходи?

Дуже слушне запитання, адже саме зараз триває кампанія декларування доходів громадянами. Це стосується і отриманих іноземних доходів.

Отож, платник, який декларує іноземні доходи і має бажання зменшити свої податкові зобов’язання на суму сплачених за кордоном податків, повинен мати підтвердні документи щодо отриманого доходу за кордоном та сум сплачених ним податків. Для цього потрібно у країні, де було отримано такий дохід, узяти відповідну довідку у державному органі, який уповноважений справляти податки, із зазначенням інформації про суму сплаченого податку, а також про базу або об’єкт оподаткування. Ця довідка повинна бути легалізованою у закордонній дипломатичній установі України в даній державі. Зазначу, що на сьогоднішній день Україною укладено договори про уникнення подвійного оподаткування із 70 країнами, крім того, відповідно до статті 7 Закону України "Про правонаступництво України" Україна також застосовує договори СРСР про уникнення подвійного оподаткування з Іспанією, Кіпром, Малайзією та Японією.

То ж, Ваша сестра може розраховувати на зарахування сплачених у Японії податків при поданні декларації та вказаних вище документів.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

 

Тернопільська міська рада передала в зону АТО ще один автомобіль

Вівторок, 03 березня 2015, 08:09

У зону АТО для бійців батальйону «Січ», які несуть службу на Донеччині, Тернопільська міська рада передала автомобіль. Волонтери укомплектували авто продуктами, медикаментами та спецобладнанням. Як зауважив міський голова Тернополя Сергій Надал, авто придбали за кошти меценатів та представників української діаспори.

«Це вже п’ятий автомобіль, який ми передаємо для бійців в зону АТО. Я хочу подякувати усім тернополянам, підприємцям, меценатам за підтримку та щоденну допомогу бійцям. Тільки спільними зусиллями ми зможемо перемогти у цій війні», - зазначив Сергій Надал.

Нагадаємо, що у Тернополі сім’ї учасників АТО звільнені від сплати податку на нерухомість, безкоштовно можуть встановити квартирні прилади обліку води, отримати земельну ділянку під будівництво, а діти учасників АТО звільнені від плати за харчування у дошкільних навчальних закладах та навчально-виховних комплексах Тернополя.

Також у місті затверджена комплексна програма підтримки та реабілітації учасників АТО, яка включає у себе надання медичної, психологічної допомоги бійцям та інші соціальні послуги.

Міська рада

 

Молоді тернопільські поети запалювали вогонь словом

Понеділок, 02 березня 2015, 11:02

Нещодавно в Українському домі «Перемога»  відбувся літературний вечір «Полум’я», присвячений пам’яті Героям Небесної Сотні, пише Культурно

— Сьогоднішній захід присвячений пам’яті наших героїв — хлопців, що відстоювали  права українців, — кажуть організатори — Тут зібралось чимало тернопільської молоді. Свої творчі напрацювання автори присвячують нашим захисникам. Мета заходу – запалити вогонь словом та музикою.

У програмі прозвучали твори поетів студій «Антитеza» та «7 герц», а також поетів Юрій Матевощук, Андрій Бураков, Діана Дмитрів і Роман Гуда. Музичну хвилю підтримували струнний квартет «Pentatonika» та Дендрю Тимчук.

Оксана Божко



 

У Тернополі розпочався двомісячник благоустрою

Неділя, 01 березня 2015, 14:53

На черговому засіданні виконавчого комітету прийнято рішення про проведення з 1 березня по 1 травня 2015 року двомісячника благоустрою у Тернополі. За цей період у місті приведуть у належний санітарний стан прибудинкові території, двори, будинки, відремонтують та пофарбують дитячі та спортивні майданчики, встановлять нові дитячі пісочниці, лавки для відпочинку та баки для сміття, пофарбують огорожі та приберуть території навчальних закладів, а також впорядкують міські кладовища, меморіальні комплекси, зелені зони і т.д.

«Цього року ми плануємо провести дві загальноміські толоки – 13 березня та 3 квітня, до яких закликаємо долучатися працівників усіх підприємств, організацій міста, а також небайдужих тернополян, - каже міський голова Сергій Надал. – Зазначу, що цього року, у рамках двомісячника благоустрою, у місті також передбачено висадження зелених насаджень. Зокрема, ЖЕКи посадять 158, навчальні заклади – 250, а КП «Об’єднання парків» – 335 дерев».

До слова, міський голова також доручив ЖЕКам очистити підвали та горища в усіх підпорядкованих їм будинках, і у підвалах забезпечити необхідні умови, де, у разі виникнення надзвичайних ситуацій, змогли б перебувати люди.

Міська рада

 

В березні у Тернополі відбудеться конкурс з перукарського мистецтва

П'ятниця, 27 лютого 2015, 08:37

14 березня 2015 року о 10 годині в торговельно-розважальному центрі «Подоляни» м. Тернопіль буде проводитись ХІІІ відкритий обласний конкурс з перукарського мистецтва,декоративної косметики та манікюру «Чарівна зачіска - 2015», метою проведення якого є підвищення професійної майстерності майстрів перукарської справи та підготовки команди перукарів області до участі у ХVІІІ Всеукраїнському чемпіонаті з перукарського мистецтва «Чарівна зачіска - 2015».

Організаторами конкурсу виступають: департамент економічного розвитку,інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва обласної державної адміністрації, департамент сім»ї, фізичної культури та спорту обласної державної адміністрації, управління торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Тернопільської міської ради, управління у справах сім»ї, молодіжної політики та спорту Тернопільської міської ради та обласна Ліга перукарів.

До конкурсу запрошуються майстри перукарської справи перукарських салонів, учні і студенти профільних навчальних закладів м. Тернополя.

Детальну інформацію можна отримати в Оргкомітеті конкурсу:

- обласна Ліга перукарів – Грицик Франка Романівна, тел. 23-51-44, Гірчиця Оксана Петрівна – 095-822-26-74.

- управління торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Тернопільської міської ради – Пелехатий Михайло Лук’янович, тел. 40-41-38, 52-69-38.

Міська рада

 

Міська рада виділила додаткові кошти на обороноздатність Тернополя

П'ятниця, 27 лютого 2015, 08:36

Додаткові кошти на обороноздатність міста та підтримку учасників АТО виділять на черговій сесії міської ради. Відповідні зміни до бюджету міста затвердили на засіданні виконавчого комітету.

«Додатково ми виділяємо кошти у сумі 1 мільйон 193 тисячі гривень, які будуть спрямовані на надання медичної допомоги учасникам АТО, ремонт бомбосховищ, придбання обладнання для блокпостів, закупівлю засобів індивідуального захисту, ремонт пунктів територіальної оборони міста, а також на придбання необхідних їм речей», - розповідає міський голова Тернополя Сергій Надал.

До слова, також на черговій сесії міської ради планується затвердити комплексну програму підтримки та реабілітації учасників АТО, яка буде, окрім іншого, включати у себе надання медичної, психологічної допомоги бійцям та інші соціальні послуги.

Міська рада

 

На Тернопіллі біометричний паспорт можна оформити вже у 7 територіальних підрозділах міграційної служби

П'ятниця, 27 лютого 2015, 05:41

На Тернопільщині оформляти паспорт громадянина України для виїзду за кордон нового взірця почали 12 січня в обласному Управлінні міграційної служби. А впродовж січня міграційники прийняли майже 5 тисяч заяв від громадян на отримання цієї адміністративної послуги.

Зважаючи на неабиякий ажіотаж серед населення, у міграційні службі області доклали чимало зусиль, аби у найкоротші терміни розпочати прийом документів й у інших територіальних підрозділах.

«За погодженням та за сприяння ДМС України в кінці січня почали встановлювати комплекси для оформлення та видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм інформації. Після консультацій з фахівцями ДП «Українські спеціальні системи» основний масив роботи із встановлення та налаштування нового обладнання виконав головний спеціаліст управління з інформаційних технологій», - повідомив начальник УДМС України в Тернопільській області

Відтак зараз жителі області, для  оформлення закордонного паспорта нового взірця можуть звертатися у  7 територіальних підрозділів міграційної служби за адресами:

У Тернополі:

Бул.Шевченка, 10;

Бул.Петлюри, 6;

Вул. руська, 17;

У Борщові - вул.Франка,10

У Бучачі- вул. Міцкевича, 6

У Кременці - вул. Драгоманова,9

У Чорткові - Горбачевського,5.

 

 

Планується, що в подальшому комплекси для оформлення та видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм інформації будуть встановленні у всіх районних центрах області. У пергу чергу ця робота здійснюватиметься у найбільш населених територіально-адміністративних одиницях.

Ірина Бойко

головний спеціаліст по зв’язкам з громадськістю та ЗМІ

УДМС України в Тернопільській області

 

 

Воєнний стан. Що він означає для тернополян?

Четвер, 26 лютого 2015, 08:53

Починаючи з окупації Криму російськими «зеленими чоловічками», в Україні ведуться розмови про те, щоб ввести воєнний стан. Представники влади – і до обрання Петра Порошенка президентом, і після – заявляли, що готові ввести режим воєнного стану в будь-який момент, як тільки для цього будуть підстави. Прихильники режиму воєнного стану стверджували, що це дозволить краще протистояти російській агресії, противники ж відповідали: безпосередньо на бойові дії цей режим ніяк не вплине, пише gordonua.com.

Найближче до введення воєнного стану Україна підійшла 14 лютого, напередодні перемир’я, передбаченого мінськими угодами. Вручаючи техніку прикордонникам, Порошенко заявив: якщо миру на Донбасі не буде, то по всій країні введуть військовий стан. І вже віддаючи наказ про припинення вогню по всій лінії фронту, президент запевнив, що, отримавши удар по одній щоці, другу підставляти не має наміру.

Враховуючи, що вже в перший день перемир’я Україна продовжила отримувати ляпаси від бойовиків у вигляді артилерійських і мінометних обстрілів, перспектива того, що найближчим часом країна перейде на воєнний стан, дуже реальна.

Ми вивчили законодавство про режим воєнного стану, щоб розібратися, чого чекати пересічним тернополянам при запровадженні воєнного стану.

 

Що таке воєнний стан?

Особливості режиму воєнного стану в Україні регламентуються прийнятим у 2000 році законом «Про правовий режим воєнного стану».

Воєнний стан - особливий правовий режим, який вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для запобігання загрозі та забезпечення національної безпеки, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із визначенням строку дії цих обмежень.

 

Як вводиться?

Згідно з положеннями закону, введення режиму воєнного стану проходить у три етапи. Спочатку Рада нацбезпеки і оборони вносить на розгляд президента подання про запровадження воєнного стану. Потім це рішення президент вводить в дію своїм указом. Протягом двох днів Верховна Рада повинна затвердити указ глави держави. Після затвердження парламентом указ президента негайно поширюється в ЗМІ.

 

У документі має бути зазначено:

• обґрунтування необхідності введення воєнного стану;

• межі території і час, де запроваджується особливий правовий режим;

• завдання військового командування, органів державної влади та місцевого самоврядування в рамках військового становища;

• вичерпний список прав і свобод людини, а також прав і законних інтересів юридичних осіб, які тимчасово обмежуються.

 

Воєнний стан на території України може вводитися на строк до 30 діб, в окремих регіонах - до 60 діб.

Опісля термін дії особливого правового режиму може бути продовжений, але не більше ніж на 30 діб.

Скасовується дія воєнного стану указом президента, який може бути прийнятий за пропозицією РНБО або Верховної Ради.

 

Що може влада?

Під час режиму воєнного стану військова і цивільна влада отримують більш широкі повноваження, які дозволяють їм використовувати людські та матеріальні ресурси для своїх потреб. Під владою розуміється все військове командування – від Генерального штабу до керівництва окремих частин, а також вся вертикаль влади – від президента і Кабміну до селищних рад. Рішення, відповідно, можуть прийматися як на центральному, так і на місцевому рівні.

 

Закон дозволяє:

1) Вводити трудову повинність для проведення оборонних робіт, ліквідації природних і техногенних надзвичайних ситуацій, суспільно корисних робіт.

2) Використовувати потужності та трудові ресурси підприємств і організацій усіх форм власності для потреб оборони, змінювати їх режим роботи, умови праці.

3) Вилучати для тимчасового користування необхідне майно міністерств, центральних та місцевих органів виконавчої влади, територіальних громад, підприємств і громадян, у тому числі транспортні засоби, споруди, машини, механізми, устаткування та інші об’єкти, пов’язані з обслуговуванням транспорту, видаючи про це документи встановленого зразка.

4) Встановлювати охорону важливих об’єктів національної економіки України, які забезпечують життєдіяльність населення.

5) Вводити комендантську годину (заборону на перебування в певний час доби на вулицях та в інших громадських місцях без спеціальних перепусток і посвідчень) і встановлювати особливий режим світломаскування.

6) Встановлювати особливий режим в’їзду і виїзду, обмежувати свободу переміщення громадян, іноземців та осіб без громадянства, рух транспорту.

7) Перевіряти документи у громадян, а в разі необхідності оглядати речі, транспорт, багаж і вантажі, службові приміщення і житла громадян.

8) Ставити питання про заборону діяльності політичних партій, громадських організацій, якщо вони загрожують суверенітету, національній безпеці України, її незалежності та територіальній цілісності, а також життю громадян.

9) Здійснювати контроль за роботою підприємств зв’язку, поліграфічних підприємств, видавництв, телерадіоорганізацій, установ та організацій культури, використовувати місцеві радіостанції, телевізійні центри та друкарні для військових потреб та роз’яснювальної роботи серед військ і населення, регулювати роботу аматорських приймально-передавальних радіостанцій, передачу інформації через комп’ютерні мережі.

10) У разі порушення або невиконання заходів правового режиму воєнного стану вилучати у підприємств, установ та організацій усіх форм власності, а також в окремих громадян радіопередавальне обладнання, телевізійну, відео- і аудіоапаратуру, комп’ютери, інші засоби зв’язку.

11) Забороняти торгівлю зброєю, сильнодіючими хімічними і отруйними речовинами, алкогольними напоями та речовинами на спиртовій основі.

12) Вилучати у громадян вогнепальну зброю та боєприпаси, холодну зброю, а у підприємств, установ та організацій – навчальну та бойову техніку, вибухові, радіоактивні речовини і матеріали, сильнодіючі хімічні та отруйні речовини.

13) Забороняти призовникам і військовозобов’язаним змінювати місце проживання без відома військового командування.

14) Встановлювати для фізичних та юридичних осіб військово-квартирну повинність з розквартирування військовослужбовців та розміщення військових частин, підрозділів і установ.

15) Встановлювати порядок використання сховищ, споруд та інших об’єктів для захисту населення, а також задоволення потреб оборони.

16) Проводити евакуацію населення, підприємств, установ, організацій та матеріальних цінностей.

17) Вводити нормоване забезпечення населення основними продовольчими та непродовольчими товарами, ліками.

18) Відсторонювати з посад керівників державних підприємств, установ і організацій за неналежне виконання обов’язків, призначати виконуючих обов’язки керівників підприємств.

19) Примусово вилучати і відчужувати майно у юридичних та фізичних осіб для потреб оборони.

 

Що буде зі ЗМІ?

Під час воєнного стану і з державними, і з приватними засобами масової інформації влада може робити все, аж до закриття. Можливі дії по відношенню до ЗМІ перераховані в пунктах 9 і 10 попереднього блоку.

Хоча в законі слово цензура не вживається, але це якраз вона і є. Держава отримує право контролювати роботу всіх видів ЗМІ, а якщо вважатиме, що журналісти порушують режим воєнного стану, – закрити редакцію і вилучити всю техніку.

 

Чого не можна владі?

Законом встановлюється, що під час воєнного стану не можуть проводитися вибори президента, Верховної Ради, органів місцевого самоврядування. Відповідно, під час дії воєнного стану не можна достроково припинити повноваження парламенту або місцевих рад. Також не можна вносити зміни до Конституції, проводити референдуми.

Крім того, документ прямо забороняє створення на території, де діє військовий стан, спеціальних або особливих судів. Правосуддя можуть здійснювати тільки суди, створені відповідно до Конституції.

Під час дії воєнного стану не можуть обмежуватися базові права людини і громадянина. Зокрема, не можна обмежувати право на рівність, право на життя, свободу та особисту недоторканність, право на житло, право на захист судом, продовжує діяти презумпція невинуватості.

Влада також не може використовувати працю громадян під час воєнного стану на безоплатній основі – робота для потреб оборони повинна оплачуватися, як в мирний час. Майно, вилучене під час воєнного стану, після закінчення дії воєнного стану має бути повернуто власнику. Якщо ж майно стало непридатним, відшкодування збитку потрібно домагатися через суд.

 

Підготував Адам Стрижнюк

 

P.S. Минулого тижня Рада національної безпеки і оборони України схвалила звернення до ООН і Євросоюзу щодо розгортання на території України місій із підтримання миру та безпеки. Але… Таке рішення має бути затверджене Радбезом ООН, в якому засідає російський представник Чуркін. А останній вже заявив, що Росія цього не підтримає. Отож на тлі постійних атак з боку терористів ДНР/ЛНР, підтримуваних Росією, в України залишається єдиний варіант: дочекатися поставок летальної зброї зі США і запровадити режим воєнного стану. Це, вочевидь, і буде зроблено найближчим часом.

 

Відбулась благодійна вистава «Допоможи їм, Всевишній»

Четвер, 26 лютого 2015, 08:41

Днями у Тернопільському обласному драматичному театрі відбулась благодійна вистава «Допоможи їм, Всевишній». Тема цієї п’єси-притчі – відзеркалення страшних подій сьогодення, пише Культурно.

— В основі сценічного твору болюча правда історії людства, давно записаної в скрижалі пам’яті. На жаль ця історія так нікого нічому і не навчила, — розповідає режисер постановник, народний артист України Олег Мосійчук. Ще два десятки років тому Олексій Казанцев написав цей драматургічний матеріал – застереження. Твір з одвічним конфліктом народу і влади, в якому жахливі експерименти  злочинного режиму ламають, нищать життя мільйонів. Вистава жорстка, болюча, але гуманна. Вона про нас, нині сущих, вона про вимріяні дні прийдешні, за гармонійне майбуття яких треба боротися.

Нагадаємо, зібрані кошти з вистави будуть передані сім’ям Героїв Майдану та учасників АТО Тернопільщини.

Оксана Божко


 

У Тернополі презентували INШИЙ простір

Середа, 25 лютого 2015, 15:59

Днями тернополянам показали «INШИЙ простір». Книгу з однойменною назвою презентував поет, драматург і бард Сергій Лазо. До збірки увійшли як нові вірші, так і добірка з попередніх видань, а також музичні твори, які автор виконав на презентації, пише сайт Культурно.

— На обкладинці зображена дорога, якою йшов Ісус Христос в свою останню путь, — розповідає автор. — У книжці також використані зображення сучасного Єрусалиму. Варто зауважити, що багато будиночків тих часів досі збережені. Назву до книги мені підказав поет Чеслав Мілаш. Якось автор сказав: «Чи ми справді втратили віру в інший простір?». Це питання і стало основою збірки «INШИЙ простір».

Відео: Юрій Дігай

До слова, це не перше видання поета. Сергій Лазо також є автором збірок «Динамит», «Магія кружіння», «Майстри часу та ще чогось», «Ти Та», «Провінція», «Прямо в серце».

Відвідувачі мали змогу насолодитись виконанням відомих творів «Ти подобаєшся мені», «Не йди» та нових, не менш чудових, композицій. Сюрпризом програми було виконання віршів шанувальниками його творчості. Поезію Сергія Лазо читали студенти ТНПУ факультету театрального мистецтва.

— Задум належить пану Сергію — розповідає студентка Аліна Любая — Минулого року на конкурсі театрального мистецтва, я познайомились з поетом особисто. З того часу, підтримуємо дружні відносини. На пропозицію  читати поезію одного із улюблених авторів погодилась відразу.

Оксана Божко

 

Як по-особливому привітати рідних зі святом

Середа, 25 лютого 2015, 13:33

Незабаром, прекрасна половина людства відзначатиме довгоочікуване свято – Міжнародний жіночий день. Особливо ретельно до цього дня готуються чоловіки. Адже це чудова нагода висловити свої почуття та прихильність.

Подейкують, що сучасні жінки не надають значенню цьому дню і, у повсякденних турботах, просто забувають про своє свято. Незважаючи на таке твердження, можете бути певними, що цього дня кожна жінка чекає від свого чоловіка чогось особливого. Кажуть, що букет квітів - найкращий подарунок. Безсумнівно, привітавши вранці кохану улюбленими квітами, ви не лише зробите святковий день незабутнім, але й найкращим чином висловите свої почуття.

Восьмого березня квіти прийнято дарувати усім жінкам – букет для кожної  з них повинен бути особливим. Для мами – хризантеми, дружині – тюльпани чи троянди, для жінки-керівника – букет орхідей. Зрештою, у кожного свій смак. Аби полегшити підготовку до свята, розглянемо один з найбільш популярних сьогодні видів флористичних привітань.


Оформлення та доставка подарунків за допомогою професіоналів, зробить ваш сюрприз унікальним, адже флористи-декоратори наділені художнім смаком та знанням кольорової гами. Сьогодні такими послугами можна скористатись і у нашому місті. Тернопільські флористи індивідуально оформлять композиційний букет, а також допоможуть підібрати подарунок. До ваших послуг – великий вибір іграшок, цукерок, кошиків із фруктами та інших подарунків. За словами спеціалістів, вже з лютого прийнято дарувати весняні квіти. Це можуть бути тюльпани, проліски, первоцвіти, підсніжники. Для вашої коханої чи колеги ви також можете замовити їх улюблені квіти. Зазвичай, на оформлення букету, флористи затрачають 20-30 хвилин. Проте, якщо ви плануєте скористатись послугами кур’єра, замовлення потрібно зробити хоча б за два дні до привітання.

Не турбуйтесь, якщо ваш робочий графік дуже щільний, адже для оформлення замовлення вам доведеться витратити всього лиш 10 хвилин. В телефонному режимі потрібно буде розповісти про смакові вподобання людини, якій замовляєте сюрприз, вказати точну адресу і контактний телефон одержувача, а також, за потреби, продиктувати привітальний текст. Про все інше подбають спеціалісти. При оформленні замовлення варто зауважити, що доставка здійснюється в часовому інтервалі – з 10:00 до 18:00.

Якщо ви знаходитесь закордоном і хочете привітати ваших рідних з іншої країни - відстань не стане вам перешкодою. Віртуальний квітковий магазин оформить ваше замовлення, і вже за декілька днів близька людина отримає подарунок та привітальну листівку з вашим побажанням.

Аби не потрапити в неприємну ситуацію, звертайтесь до фірм, які добре зарекомендували себе на ринку. Квітковий магазин «Florisimo» відомий тернополянам не перший рік. Досвід роботи спеціалістів говорить сам за себе, адже послугами флористів користувалось понад тисячу клієнтів. Оформляючи замовлення у «Florisimo», можете бути впевнені, що букет, який замовили буде свіжим та вчасно доставлений адресату.

Замовити букет чи подарунок можна
за тел. 42-67-32, 096-470-79-60
та на сайті www.florisimo.com.uа

Оксана Божко

 

Вдова «кіборга»: «Товариші по службі чоловіка кажуть, що він допомагає своїм побратимам навіть після смерті»

Середа, 25 лютого 2015, 08:01

На порятунок потерпілого Ігоря Римаря люди збирали гроші всім світом. Менше ніж за тиждень на рахунку накопичилося кілька сотень тисяч (!) гривень. Після смерті бійця вдова загиблого віддала всі зібрані кошти іншим пораненим

«У мене немає слів... – написала у своєму «Фейсбуці» відомий київський волонтер Ірина Солошенко. – Отримала від Лесі Кузь, вдови Ігоря Римаря, 222000 626 гривень – те, що люди перерахували на його лікування. Подякувала, що допомагали і дбали про них. Тепер Леся хоче, щоб усі кошти були використані для поранених хлопців».

Минулого місяця відразу декілька телеканалів показали сюжети про 27-річного захисника Донецького аеропорту Ігоря Римаря, за життя якого боролися столичні медики. У Київському військовому госпіталі Ігоря називали найважчим пацієнтом. Боєць залишився без гортані, щелепи і руки. Надії на те, що він вийде з коми, було дуже мало. Але лікарі не здавалися.

– Таких важких пацієнтів у госпіталі на той момент більше не було, – розповідає Катерині Копанєвій із газети «Факты» волонтер Ірина Солошенко. – На порятунок Ігоря були кинуті всі сили. Йому зробили кілька операцій, лікарі не відходили від нього ні на крок. На підтримку його життєдіяльності потрібні були величезні гроші. Ми допомагали, як могли, але волонтерських коштів було недостатньо. Заощаджень рідних Ігоря – його мами і молодої дружини – ледь вистачило на оплату перших днів лікування. Я звернулася за допомогою до журналістів. Спасибі всім, хто відгукнувся.

Коли наші колеги з телеканалу «1 + 1» знімали сюжет про пораненого «кіборга», його дружина і мама чергували під реанімацією. Лікарі вмовляли їх піти хоча б на ніч і відпочити. А мама Ігоря Римаря крізь сльози сказала на камеру:

– Нам кажуть, що Ігор «стабільно важкий». Але він живий. А значить, є надія. Тут, окрім сина, ще є дуже важкі хлопці. Прошу вас, допоможіть їм, хто скільки може. Вони захищали нашу країну. І вони хочуть жити.

Сюжет про Ігоря Римаря торкнув жителів нашої країни. Повідомлення про те, що пораненому бійцю терміново потрібна допомога, відразу з’явилося в соцмережах. І люди стали пересилати гроші. Хто скільки міг. На мобільний телефон Лесі чи не кожні півгодини приходили повідомлення: «На ваш рахунок перераховано стільки-то».

– Це були різні суми, – згадує Леся Кузь. – Від десяти гривень до кількох тисяч. Я не знала, хто нам допомагає, але подумки молилася за кожного з цих людей. І тут же купувала за перелічені гроші ліки. Завдяки цим препаратам Ігор жив, нехай і був підключений до апарату штучного дихання. Вхід в реанімацію, як правило, заборонений. Але мені як найближчому родичу пацієнта лікарі дозволяли приходити. Я сиділа поруч з чоловіком, тримала його за руку, розмовляла... І сподівалася, що він мене чує.

Леся знала, що її чоловік воює на Сході, але навіть уявити не могла, що Ігор – один з легендарних «кіборгів», які захищали Донецький аеропорт. Чоловік телефонував їй щодня, але ні словом про це не обмовився. Стверджував, що перебуває у відносно безпечному місці.

– Я прекрасно розумію, чому він так робив, – зітхає Леся. – Заспокоював. Ігор був не з тих, хто скаржиться. Як би не було важко, терпів. А мені казав, що все добре. Чоловік знав, що я цілодобово не сплю, сиджу біля телефона. І намагався дзвонити якомога частіше. А одного разу надіслав мені ось таку фотографію.

Жінка показує знімок, на якому її чоловік у військовій формі, десь в зоні АТО, а поруч з ним патронами викладений напис: «Я люблю тебе, Лесю».

– Побачивши це фото, я плакала, – зізнається Леся. – Уже вкотре пошкодувала, що нічого не зробила для того, щоб чоловік не пішов на фронт. Але хіба Ігор мені дозволив би? Останні кілька років чоловік був на заробітках у Росії. А коли почалася війна на Донбасі, повернувся. «Якщо мене не мобілізують як офіцера запасу, піду добровольцем, – заявив. – Я повинен захищати свою країну». Умовила його почекати повістку. Тягнула час, сподівалася, що вона не прийде. Але восьмого серпня Ігоря викликали у військкомат.

Перший час Ігор Римар перебував на навчаннях на Яворівському полігоні.

– Я навіть кілька разів до нього приїжджала, – продовжує Леся. – Потім чоловіка відправили на Схід. З тих пір не знала, де він. «Я б і хотів, але не можу тобі сказати, – пояснював чоловік по телефону. – Це військова таємниця. Головне, що я живий і зі мною все в порядку. Не переживай». Казав, що харчування нормальне, теплий одяг є. Все це завдяки волонтерам. Грошей чоловік не просив. Мало того, сам надсилав мені свою зарплату. У листопаді Ігор зміг на один день приїхати додому. Новий рік і Різдво зустрів на фронті. Як і раніше не розповідав ніяких подробиць. Але, як мені здалося, він чомусь впав духом. «Щось сталося? – запитую. – У тебе точно все в порядку?» «Знаєш, я так хочу додому, – раптом зізнався Ігор. – Побачити б зараз тебе, маму... Я б звідси пішки додому дійшов, чесне слово». Після цієї розмови у мене з’явилося недобре передчуття. Ми зі свекрухою не переставали щодня ходити до церкви і ставити свічку за здоров’я Ігоря. Але я відчувала, що щось не так.

У ніч на 9 січня мені приснився поганий сон. Я його не запам’ятала, але коли прокинулася, стало так важко на душі. Неначе трапилося щось непоправне. Зазвичай Ігор дзвонив мені сам. Але цього разу я не могла чекати і набрала його номер. Не відповів. Через годину зателефонувала ще раз – і знову безрезультатно. Коли навіть до вечора він мені не відповів і не передзвонив, я вже місця собі не знаходила.

І тільки через добу пролунав дзвінок. Це був командир Ігоря. «Вашого чоловіка поранили, – повідомив він. – Але ви не хвилюйтеся, звичайне поранення в руку. З ним все буде в порядку». Сказав, що Ігор в харківському госпіталі. «Ви туди не приїжджайте, – попередив. – Його збираються відправляти на Київ». Але я відразу взяла квиток на поїзд і вирушила до Харкова.

Приїжджаю, біжу в госпіталь. Мені не терпілося зайти до чоловіка в палату, міцно його обійняти, сказати, як я його кохаю... «Головне, що живий, – думала. – З пораненням в руку ми впораємося». До нас (зі мною був брат Ігоря) вийшов лікар. «Я не можу вас до нього пустити», – суворо сказав він. І, побачивши моє здивоване обличчя, запитав: «А ви хіба не знаєте, що з ним?» «Мені сказали, що його поранили в руку», – відповіла я. «Справа в тому, що... руки у нього взагалі немає, – похитав головою лікар. – Стан дуже важкий. Він у комі». Тоді я і дізналася, що в Ігоря немає ні лівої руки, ні щелепи, ні гортані. По суті, не було півобличчя. На моє запитання про те, які прогнози, лікар промовчав.

У Києві, куди Ігоря наступного дня переправили на літаку, нам дали надію: «Він пройшов війну, аеропорт. Раз пройшов через це пекло, виживе і зараз». Але попередили, що я повинна бути готова до всього. Наприклад, до того, що чоловік назавжди залишиться інвалідом, що ніколи не зможе розмовляти. Я молилася про одне – щоб мій Ігор жив. З усім іншим ми впоралися б.

Волонтери орендували для Лесі квартиру в Києві. А небайдужі люди продовжували надсилати гроші на лікування Ігоря. Менше ніж за тиждень на двох картках Лесі накопичилося 400 (!) тисяч гривень.

– Стан Ігоря трішки стабілізувався, – згадує Леся. – Для мене і це було щастям. Я не знала, як дякувати людям за допомогу. За гроші, які вони зібрали, ми могли б повезти Ігоря за кордон. Лікарі з госпіталю теж загорілися цією ідеєю. «Спробуємо, – сказали. – Будемо шукати клініку». Я приходила до Ігоря в палату, розповідала йому ці новини. Мовляв, поїдемо з тобою за кордон, поставимо тебе на ноги. І сама вже почала вірити, що все у нас вийде.

25 січня я, як завжди, прийшла в лікарню (волонтери вмовили мене переночувати на квартирі). Але до Ігоря мене не пустили. «Все нормально, – заспокоїла медсестра. – Йому просто роблять процедури, при яких не можуть бути присутніми навіть родичі». Я запитала, коли ці процедури закінчаться. «Не можу сказати, – зам’ялася медпрацівниця. – Але сьогодні навряд чи. Почекайте трохи». Наступного дня мене теж не пустили. А вранці 27 січня зателефонував друг чоловіка і стривожено запитав: «Що з Ігорем? У якому він зараз стані?» «Та начебто все гаразд, – здивувалася я. – А чому ти такий наляканий?» «Ні, ні, тобі здалося», – відповів приятель. Вже пізніше я дізналася, що тієї ночі йому приснився Ігор. Гарний, усміхнений, здоровий. З... обома руками. «Він просто стояв і, посміхаючись, дивився на мене, – розповідав приятель. – А потім пішов. Неначе приходив зі мною попрощатися».

Я знову вирушила в лікарню і вже наполягла, щоб мене пустили до чоловіка. Лікарі довго не хотіли, але пропустили. Коли я зайшла в палату, Ігор, як і раніше, лежав на лікарняному ліжку, підключений до апарату штучного дихання. Через трубки, якими пообплутували його з усіх боків, не було видно, дихає він чи ні. Доторкнувшись до його руки, я відчула, що вона дуже холодна. Запитала у лікаря чому. «Так і повинно бути, так?» – уточнила. «Розумієте...» – почав говорити лікар, але замовк. І тихо додав: «Так, це нормально». Мені здалося, що в його очах з’явилися сльози. Я почала розтирати чоловікові руки, щоб вони зігрілися. Розтирала довго, але вони не ставали теплішими. Ноги теж. «На сьогодні вистачить», – лікар буквально за руку вивів мене з палати. Здавалося, він насилу підбирав слова. Я повернулася на квартиру. А ввечері подзвонив лікар: «Я не міг тоді сказати вам... Пробачте мені. Ваш чоловік помер».

Ігоря Римаря поховали в рідному селі Трибухівці Бучацького району Тернопільської області. Сотні людей, які прийшли проводити героя в останню путь, прощалися з ним, опустившись на коліна.

– Мені розповідали, що на похороні я втрачала свідомість, – зітхає Леся. – Я цього вже не пам’ятаю. Насилу згадую, як підходили люди, говорили, що мій чоловік герой. Виявилося, Ігор помер якраз в ту ніч, коли приснився своєму товаришеві. Він дійсно з ним попрощався. А мене лікарі не пускали в палату, щоб я не бачила, як він помирає. Коли все-таки прийшла, чоловік був уже мертвий. Його просто не встигли відключити від апарату.

Через два дні після похорону Леся Кузь перерахувала всі зібрані для Ігоря гроші волонтерам. Двісті тисяч гривень віддала на передову, ще двісті тисяч – на лікування поранених в шпиталі. Цей вчинок торкнув волонтера Ірину Солошенко до сліз.

– На моїй пам’яті таке сталося вперше, – зізнається Ірина. – Щоб вдова все до копійки віддала іншим бійцям... Ці гроші врятують не одне життя. Коли я розповіла про вчинок Лесі рідним тих поранених, які потребують допомоги, вони довго плакали. «Що ми можемо зробити для цієї доброї жінки?» – попросили мене дізнатися. «Нічого, – відповіла Леся. – Просто помоліться за мого Ігоря. Щоб йому там було добре».

– Я впевнена, що Ігор вчинив би саме так, – каже Леся. – Він на все був готовий заради своїх побратимів. Думаю, я виконала його останнє бажання. За словами його товаришів по службі, Ігор рятує їх навіть після смерті. А мені він допомагає триматися. Ми з ним разом з 15 років, почали зустрічатися, коли були школярами. Ближчої людини, ніж він, у мене не було. Він і зараз поруч. Я постійно це відчуваю.

 

У Тернополі відбудеться прем'єра документального фільму "Вільні люди"

Вівторок, 24 лютого 2015, 14:21

Стрічка розповідає про сучасних кобзарів, які не зовсім "вписуються" в рамки загальноприйнятого формату кобзарства, пише Культурно.

— Коли писала сценарій, було бажання знищити кліше, образ кобзаря – сивочолого діда, що сидить десь в полі на могилі та сам собі грає, — зізнається режисер.

«Вільні люди» розповідає не лише про вигляд сучасних кобзарів, але й показує, чим  живуть сьогодні ті, хто є уособленням української музичної традиції.

Своєрідна реконструкція сучасного кобзарства розповідає про козацько-лірницьку подорож п’яти чоловіків з різних куточків України. Мандруюючи давніми стежками кобзарства, що на Черкащині  Тарас Компаніченко, Андрій Ляшук, Ярослав Крисько, Ярема Шевчук, Тарас Дороцький намагались донести до кожного традицію української культури. Виконуючи кобзарські пісні на старосвітських інструментах, герої спостерігали різну реакцію. Протягом фільму можна дізнатись про сучасні смаки та культуру українського народу.

«Вільні люди» висвітлює вподобання теперішнього супільства, заангажованого російською естрадою. Це дослідження інформаційно – музичного простору, в якому жили українці рік тому. Фільм починається зйомками зі святкування Дня Незалежності у Києві, коли зі сцени звучить «російськомовна попса»… Завершується стрічка подіями на Майдані, за кілька годин до жорстокого побиття студентів і початку Революції Гідності.

— Мала нагоду потрапити на презентацію фільму в Києві, — розповідає організатор Катерина Поставська — Мене приємно вразило поєднання простоти і змістовності стрічки. Згодом, виникла ідея організувати показ фільму в Тернополі. «Вільні люди» розповідає про реакцію людей та сприйняття ними традиційної культури. Про те, як з роками у сільський побут «увійшли» шансон та «попса», і як вони впливають на нашу свідомість.

Запрошуємо на прем’єру документального фільму Ганни Яровенко «Вільні люди», яка відбудеться 03 березня о 19:00 в «Палаці кіно». Вхід вільний.

Перед прем'єрою усі охочі зможуть поспілкуватись з режисером та героями фільму, а також послухати кобзаря.

Оксана Божко

 

У 2015 році Тернопіль закупить щонайменше 8 тролейбусів

Вівторок, 24 лютого 2015, 08:53

19 лютого заступник міського голови Володимир Камінський провів нараду з керівником КП «Тернопільелектротранс» Андрієм Мастюхом та начальником управління транспорту, комунікацій та зв’язку Ігорем Мединським щодо закупівлі для міста чеських тролейбусів у 2015 році.

«На закупівлю тролейбусів чеського виробництва цього року передбачено близько 3 мільйонів гривень, - розповідає Андрій Мастюх. – Заважаючи на різку зміну курсу валют, ми зустрічалися із чеськими партнерами і на даний момент домовилися про закупівлю восьми тролейбусів».

Нагадаємо, що за останні три роки у рамках програми «Екологічний транспорт» у Тернополі оновлено 30% тролейбусного парку. Цього ж року планується закупити ще не менше восьми тролейбусів, а також прокласти три нові тролейбусні лінії, щоб сполучити вул. Академіка Корольова - Академіка Сахарова - Романа Купчинського; вул. Протасевича - О.Довженка - Лесі Українки; вул. Бережанська – Лучаківського - С.Будного - Тролейбусна.

 

Михайло Гросуляк: Іноді мені хочеться відчути життя з позиції безхатченка

Понеділок, 23 лютого 2015, 09:35

Мережа його колоритних закладів «Самогонна ресторація» відома не лише в Україні, але й далеко за її межами. Унікальна у своєму роді музейна-ресторація «Старий млин», пивоварна ресторація «Ковчег»,  пастерія та піцерія «Фламінго», суші-бар «Каламбур», музей самогоноваріння «Вагон-самогон», а також «Грибова хата» у Буковелі — гідно представляють наше місто серед ресторанних закладів світового рівня.

Гросуляк (1)

Про своє життя, дозвілля, особисті уподобання, мрії та буденність розповідає харизматичний тернополянин, бізнесмен, чоловік, батько, дідусь та відомий ресторатор — Михайло Гросуляк.

Як розпочинається ваш день?
Я давно сплутав день з ніччю. Зазвичай, прокидаюсь близько п’ятої ранку. Але, буває, не сплю вже о третій ночі. Так починається мій робочий день: я аналізую досягнення чи невдачі, занотовую набутий досвід, складаю плани на майбутнє. На вихідних, щосуботи та неділі, по три години граю футбол із дворовими командами. Таким чином підтримую фізичну форму та позбуваюсь негативної енергії.

Як проводите дозвілля?
Своє дозвілля проводжу з рідними. У мене міцна сім’я. Я щасливий, адже сьогодні цим мало хто може похвалитися. Справа в тому, що нас об’єднує не лише сімейний бізнес, але й повага та взаєморозуміння. Маючи вільну хвилинку, гуляю з внучками у парку. Коли Єва та Яна були меншими, то казали, що я жорстокий, бо виходивши на прогулянку, у мене було на меті показати їм усіх звірів та обійти разом із дівчатками всі парки.

Буває, що знаходжу час і для себе. Тоді по максимуму використовую нагоду для оздоровлення та душевного відпочинку. Люблю їздити на велосипеді за місто. У літній період займаюся віндсерфінгом, взимку мій відпочинок – дорога. Люблю долати кілометри на своєму авто. В такі моменти маю можливість подумати про ідеї та майбутні плани.

IMG_1555

З дружиною та сестрами

Відвідуєте театри, кіно?
Кіно не люблю. Те, що сьогодні пропонують глядачу надто американізоване та русифіковане. Взагалі, намагаюся виховувати у собі естетичні вподобання. Дуже люблю оперу. Часто відвідую театри, зокрема, тернопільський.

Якій музиці надаєте перевагу?
Не люблю слухати російську музику. Я давно замислююся над сучасним шоу-бізнесом, зокрема, російським. Він несе в собі щось сатанинське. Із закордонних виконавців люблю Горана Бреговіча. Мені імпонують етнічні мотиви. З українських надаю перевагу гуртам Океан Ельзи та Тік. Нервую, коли хтось слухає шансон.

Чи маєте погані звички?
Можу собі позволити викурити добру сигару, саме сигару, бо цигарки це – сміття. Люблю випити якісної самогонки. Власне, її замовляю із Закарпаття. Для мене виготовляють елітний продукт із фруктів, яким я, до слова, люблю частувати колег та друзів.

Відвідуєте гуртки, секції?
Найближчим часом планую брати уроки гри на гітарі. Удосконалювати початкові вміння буду з одним із тернопільських музикантів.

Де любите відпочивати?
Для мене відпочинок це — моя робота. Коли відвідую свої заклади, відпочиваю морально, а також отримую естетичну насолоду. Люблю бувати на Закарпатті, там вирощую продукти для власних ресторанів. Це недоторкані цивілізацією місця, де я «відводжу душу».

Ким мріяли стати в дитинстві?
В мені зростали дві зернини: творча та підприємницька. Я любив сцену, мене приваблювало мистецтво. Разом із сестрою брав участь у постановці театральних сценок та творчих вечорів. У дитинстві мене буквально переповнювала енергія. Коли у селі щось траплялося, насамперед, підозрювали мене.

У віці 5-ти років започаткував перший власний бізнес. Батько любив рибалити, у нас завжди було багато риби, раків, також ми мали ластівок, свійських тварин. Перемістивши всіх у одне приміщення, створив своєрідний зоопарк. На вході продавав квитки по 5 копійок своїм друзям.

Батько вчасно зрозумів мої задатки. Тому, з раннього дитинства привчав мене до роботи. Я часто скотарював, доводилося працювати ночами. З одного боку було важко, з іншого – розумію, що саме таким способом він навчив мене скеровувати енергію в правильне русло. Досі, пам’ятаю батькову крилату фразу, яку сьогодні говорю своїм дітям: «Пильнуй того, з чого хліб їсти».

z sestramu

З сестрами

«Діди та прадіди по батьковій лінії були ремісниками. Сьогодні у моїх закладах знаходяться дві цінні речі, що їм належали, – рибальська сітка та кусок дідового човна. Ці речі зігрівають мою душу».

Ваш улюблений колір?
Пшеничний. В моєї дружини волосся такого кольору. Цей тон близький мені й тим, що нагадує про дитинство та природу.

Що любите читати?
Нещодавно закінчив читати книгу Валерія Московченка «Карма України». Це видання потрібно читати, в першу чергу, всім можновладцям. Фантастична спроба роз’яснити та провести просвітницьку роботу задля того, щоб відродили взаємоповагу та розуміння між українцями та росіянами. Також люблю твори Мирослава Дочинця. Я перечитав усі його книги, раджу й вам. Особливо мене вразив його роман «Криничар».

«Я відкрию тобі принаду двох головних свобод — звільнення від страху і від злиднів.»
М. Дочинець

***
Часами у мене виникає бажання бути ближче до природи; відчути життя з позиції безхатченка. Такі подорожі допомагають переосмислити життя, особливо в складні моменти. А, одного разу ми з колегою відправилися у велоподорож до Маріуполя. Не маючи при собі нічого, окрім харчів, ми ночували там, де нас приймали. Хочу сказати, що люди у сільській місцевості – щирі та прості. Після таких мандрів відчуваєш себе духовно збагаченим. З тієї поїздки я виніс цікаве спостереження: в сільській місцевості живуть справжні українці, вони прив’язані до землі. Це потужний народ, що несе в собі усі наші традиції. В місті частіше зустрічаємо приїжджих, зокрема, людей, заангажованих на російському менталітеті.
***

Найбільше досягнення вашого життя?
Найбільше досягнення це — моя сім’я. Саме завдяки їм досягнуто поставлених цілей. Те, що я маю сьогодні, створено спільною працею моїх рідних. Я горджуся тим, що нині ми у дружніх відносинах. Більше того, моя жінка разом із дітьми – природжені критики. А це – запорука успіху. Адже у нас склалась чудова команда: я при владі, сім’я — в опозиції. Тож, перед тим, як прийняти серйозне рішення, ми неодноразово його обговорюємо.

Ваша зачіска – це своєрідний прояв прихильності до української культури?
Чуприну – саме так я її називаю – почав «носити» приблизно вісім років тому, коли це ще не було модно. Мій батько також мав такого чуба. Не знаю точно, як зародилась ця традиція, мабуть, започаткувалась ще за часів козацтва.

Як познайомились з дружиною?
З жінкою познайомився у фотолабораторії, де вона працювала портретистом. Тетяна відразу мені приглянулась, і не дарма, адже моя дружина досі залишається для мене еталоном. Вона подарувала мені трьох чудових дітей. Саме завдяки їй, я прагнув здобувати більшого. У Тетяни характер «з перчинкою», це й стимулювало мене досягати якісних результатів.

z druzhunoyu

З дружиною

Що колекціонуєте?
З приводу колекціонування, можу сказати, що я, в деякій мірі, посмітюх. Якщо не пройдусь ринком, і не придбаю старовинну річ, — вважайте день пройшов даремно. Часто мене не розуміли, дехто, навіть, насміхався. Але тепер колекція працює на мене. Адже практично увесь антикваріат, який присутній у моїх закладах – це, власне, ті речі, які я придбав на ринку. Зазвичай, це — кухонне начиння, також борщівські сорочки. Горджусь своєю колекцією самоварів, яка налічує більше ста експонатів.

Які подарунки любите отримувати? Що любите дарувати?
Не люблю подарунків, і не люблю, коли їх дарують мені. Я вважаю, що свято повинно бути кожен день. У святкові дні намагаюсь бути «поза зоною досяжності». Однак, уникнути свята, звичайно, не вдається. В такі дні разом із близькими збираємось за столом. В якості подарунків отримую речі антикваріату, що доповнюють мою колекцію.

Ваша перша робота?
За спеціальністю я зварювальник-монтажник висотних конструкцій. Тож, першою, офіційною була посада будівельника у «Дніпросталь». На такій посаді  пропрацював ще у кількох будівельних компаніях. Проте, як я вже говорив, до праці мене привчив мій батько.

«Якщо після 40 людина думає, як поділитись накопиченим роками досвідом – це нормальний психологічний стан».

Як долаєте поганий настрій?
В першу чергу, від депресивних станів рятує фізична робота. Маю 12 соток городу, там і долаю песимістичні настрої. Ну і, звичайно, спорт. Невід’ємною частиною мого життя є також робота. Якщо взяти до уваги ситуацію, яка відбувається зараз у нашій країні, то моя працездатність, а швидше, трудоголізм зріс у два рази. Таким чином долаю не лише поганий настрій, але й життєві незгоди.

Ваша найбільша мрія?
Якщо в загальному, то хотілось би, щоб Україна була схожою на мої ресторани. Розумієте, моя дружина має російські корені, проте в мене з нею ніколи не виникало непорозумінь, тим паче, — сварок. Ми – єдине ціле, і працюємо на благо сім’ї.

«Хотілось би, щоб внуки продовжували мою діяльність».

Що вас дратує?
Якщо висловлюватись масштабно, то найбільше мене мучить те, що розікрали нашу  державу, і ніхто не несе за це покарання. Дратує й те, що у нас немає рівноправ’я. Люди, які живуть у селах – трудяги, але за своє життя практично нічого не досягають.

Чи можете відзначити позитивною оцінкою заклад, який відвідали у нашому місті?
В Тернополі мені подобаються арт-заклади «Бункермуз», «Коза» та «Шинок». Віддаю належність рестораторам Ігорю Мамусу та Олегу Макогону. Їх ресторани мене захоплюють творчим напрямом. Це демократичні заклади, де спокійно можуть відпочити люди різної вікової категорії.

Back Camera

Ваша улюблена страва?
Надаю перевагу стравам української кухні. У дитинстві улюбленою була мельниця-подільська юшка. Її готувала моя мама. До складу страви входила томатна паста, сметана, піджарена мука, спеції та основний інгредієнт – риба. Усе це тушкувалось. Юшці давали час остигнути. У злиденні часи таку страву могли їсти місяцями.

Чи готуєте власноруч?
Інколи є пориви до кухні, але, відверто кажучи, повар з мене ніякий.

Які риси характеру найбільше цінуєте в людях?
Люблю, коли люди щирі та відкриті. Це саме ті риси, які споконвіків притаманні українцям. Не люблю обману. Якщо хоч раз мене обдурити, дорога в мою сторону буде закрита назавжди.

Чи вірите в прикмети?
На такі речі не звертаю уваги.

Ваше життєве кредо
Трудоголізм і чудакуватість. Як я вже говорив, робота рятує від усіх незгод. А чудакуваті люди мені імпонують своїм вмінням самовиразитись. Зрештою, я й сам намагаюся таким бути. Мені подобаються живі, емоційні, щирі люди.

Оксана Божко


 

Раз на рік стріляє навіть віник

Неділя, 22 лютого 2015, 12:40

Раз на рік стріляє навіть віник». Цей «раз на рік» наступив тієї весни, і стріляти може не тільки віник, а й інший садівницько-городній інвентар» — з таким лозунгом презентували виставку івано-франківських митців Сергія Григоряна та Миколи Джички у Тернополі, пише сайт Культурно.

DSC05159

Відкриття неоднозначної виставки «Весняно-польові роботи» відбулося вчора у галереї «Бункермуз» . Ідея авторів передати процес так званої трансформації сільсько-господарської аграрної держави в мілітарну, викликає змішані почуття. Для когось вона здалась неординарною, коли на ситуацію, що склалась в країні, можна подивитись з легкою долею іронії. З іншого боку, чи можемо ми собі дозволити таку «розкіш» в дні пам’яті Героїв Небесної Сотні та жертв АТО. Зрештою, мистецтво покликане висвітлювати дійсність. Тому, так чи інакше, після перегляду виставки байдужим не залишився ніхто.

DSC05161

Як змінюється світосприйняття, ламається менталітет, трансформується психологія соціуму перед загрозою втрати власного життя, житла, країни розповів автор проекту Сергій Григорян:

«Цей проект може здаватись дещо смішним, але хочу сказати, що над його створенням ми почали працювати весною 2014 року, коли ситуація не була настільки серйозною. Виставка не стільки жартівлива, як іронічна. Як кажуть в народі «сміх крізь сльози». За допомогою представлених арт-об’єктів намагаємось показати неочікувані зміни: сапа перетворюється на снайперську гвинтівку, лопата стає кулеметом, а міцні дідівські вила набувають обрисів АК…»

DSC05157

«Господарське знаряддя і зброя мають одинакове походження. З давніх часів зброєю людини був патик. З допомогою нього можна було вполювати звіра чи відбитись від нападників».

DSC05162

«Військового досвіду у мене немає, тому арт-об’єкти створював по схемах з інтернету. В експозиції представлене знаряддя, яким воюють сучасні українські війська. Кожному з них присвоїли найменування. Наприклад, «СВД» — Сапа від диверсанта, «АКС» — Антикомуністичне срєдство, «РПГ» — рідні повстанські граблі. «Тачко-танк» — цей об’єкт мені найбільше подобається — абсурдна машина, яка не може ні їхати, ні стріляти, але виглядає загрозливо».

Оксана Божко

DSC05160

DSC05156

1DSC05158

DSC05154

 

Сторінка 105 з 110

«ПочатокПопередня101102103104105106107108109110НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер