images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

У Тернополі відбувся вечір-реквієм пам'яті Героїв Небесної сотні

Субота, 21 лютого 2015, 10:35

В Українському домі «Перемога» відбувся концерт-реквієм у честь пам'яті про Героїв Небесної сотні, які загинули на Євромайдані. Там же вихованці станції юних техніків організували виставку тематичних робіт із назвою «Червоний мак».

«Представлені на виставці роботи виконані тернопільськими учнями та присвячені червоним макам, які сьогодні є символом українства, символом пам’яті, - розповідає начальник управління культури Василь Кармазин. – Що ж до концерту-реквієму, то пройшов він у спогадах про події на Євромайдані, тому для присутніх продемонстрували короткі відеоролики з тих часів, а також перед тернополянам виступили місцеві сольні виконавці та колективи із тематичними піснями».

До слова, виставка «Червоний мак» триватиме до 26 лютого. Відвідати її можуть усі охочі з 10.00 до 18.00 год. Вхід вільний.







 

«Shmir Soundsystem»: Танцювальні ритми ямайської музики реґі у Тернополі

П'ятниця, 20 лютого 2015, 08:49

Танцювальні ритми ямайської музики реґі вже кілька років запрошують шанувальників свободи й музичних експериментів на виступи тернопільських ді-джеїв Тренера та Завгоспа, які разом працюють над унікальним для файного міста проектом «Shmir Soundsystem». Про Dj-дует, «шмір» та реґі розповів Павло – Dj Тренер, пише сайт Культурно.

1896747_459170284205058_1367098164_n1
- Що являє собою проект «Shmir Soundsystem»?

— Це спільна робота Dj та MC – так званий soundsystem. Хоч, власне, «Shmir» не є саунд системою як такою (коли працюють здоровенні колонки і народжуються кіловати й кіловати звуку). Наш проект лише, скажімо так, запозичив собі у назву поняття саунд системи. Ми з Ярославом Качмарським (Dj Завгосп) граємо вдвох вже давно, хоча дуетом нашу співпрацю назвати важко, та й слово «тандем» якось не дуже звучить. Нас поєднало реґі, і зараз ми намагаємось давати людям те добре і світле, що самі отримуємо від цієї музики. Адже, крім нас, в Тернополі музику Ямайки немає кому донести до людей.

- З чого розпочався «Shmir Soundsystem»? Це спонтанний проект чи результат попередніх напрацювань ді-джеїв Тренера та Завгоспа?

— Все просто. Ярослав до виникнення проекту займався експериментальною електронною музикою, трохи пізніше і я став до пульта. Одного разу ми подумали: «А давай будемо отак разом грати». Від тоді ми і працюємо в напрямку «шміру», просуваємо його, де тільки можемо.
І так вже третій рік, якщо я не помиляюся.

- Важко не звернути уваги на назву дуету – «Shmir Soundsystem». Звідки таке поєднання слів?

— Автором назви є Ярослав. Ми взагалі-то не дуже думали над назвою проекту. Завгосп запропонував «Shmir Soundsystem», і я спершу був проти, бо мені «шмір» асоціюється тільки з болотом, але Ярослав зумів обґрунтувати свою ідею, як-то кажуть, показав різні погляди на одну і ту ж ситуацію, з якими я врешті погодився. «Shmir» в англійській сленговій мові означає «відрив», як би дивно і смішно це не звучало на українській.

- «Shmir Soundsystem» – дует ді-джеїв. Чи не виникає у вас із Завгоспом непорозумінь, як часто буває у творчих людей?

— Нас єднає, я би сказав, навіть більше, ніж любов, – кохання до реґі-музики, музики в стилі даб, та хіп-хоп – Ямайка, сонце, спека і всі задоволенні. В принципі розбіжностей в поглядах у нас не має. Звичайно, можуть бути деякі спірні питання – організаційні здебільшого. Буває іноді запрошують нас грати, але оскільки обоє ми працюємо, то не завжди нам виходить їздити на виступи разом. Деколи «катаємось» окремо. Ярко – більш темна сторона нашого дуету, він надає перевагу «похмурим» напрямкам музики. А я сторона світла і легша, тому що Ярослав грає важчу музику.

887_454418181288187_1299774115_n-620x411

- Гадаєте, публіка відчуває таку різницю?

— Складно сказати. Все залежить і від діапазону нашої музики, і від самої мелодії, тому що в реґі є дуже-дуже різні мелодії, хоч і об’єднуються вони в один стиль. В будь-якому випадку, думаю, без усмішок і позитиву не залишиться ніхто.

- Дует «Shmir Soundsystem» чи не єдиний у Тернополі пропагує реґі-музику. За час існування проекту можете відмітити якісь видимі результати своєї роботи?

— Найважливіше, що нас завжди публіка приймає дуже тепло. Ще коли ми почали робити «Реґі посиденьки» – так жартома називали свої концерти, люди дивувалися і починали цікавилися цим музичним стилем. Так почали з’являтися, я б не сказав фанати, але прихильники точно. Ті люди, які люблять і шанують реґі -музику, але просто не мали, де її почути раніше.

- Окрім Тернополя «Shmir Soundsystem» мав виступи й у інших містах України – це і Львів, і Чернівці, Ворохта… Не плануєте ще більше розширювати концертну географію?

— Поки що «Шмір» – це все-таки хобі, крім цього ми маємо ще й основну роботу, тому не завжди є вільний час. А за два вихідних дні далеко не заїдеш. Це треба враховувати. Ми ніяких чітких планів собі не будуємо, просто займаємось справою, яка нам дарує задоволення, і яка подобається людям навколо. Що буде далі? Не знаю. Будемо намагатися зрости у якісному плані. Зараз весна – і стане тепло, а скоро літо – і стане жарко, почнуться фестивалі, а на фестивалях ми також любимо побувати і в ролі учасників, і глядачів, і слухачів. Хотілось би і відпочити, і пограти…

487914_440025522696095_2116516322_n

- Нещодавно дует «Shmir Soundsystem» представив у мережі новий мікс. Розкажіть, як проводилась робота над записом?

— Не секрет, що не так вже й складно робити подібні мікси – багато хто цим займається просто так. Ми всього-на-всього зробили селекцію певних треків, потім їх поскладали, пограли, позводили і спробували записати.

- Реґі-музику пов’язують з ім’ям Боба Марлі. Для «Shmir Soundsystem» Марлі – ідейний натхненник чи асоціативний символ?

— Боб Марлі в нашій роботі відіграє велику, якщо не найбільшу роль – дід, батько і син водночас реґі-музики. Взагалі дуже хороша людина, громадянин Всесвіту. Я вважаю його одним з найкращих миротворців Землі. Своєю музикою він рятував і мирив людей. Для нас він є показником чогось доброго, натхненого і світлого.

- Як могли б схарактеризувати музику «Shmir Soundsystem» для тих людей, які уявлення не мають про реґі?

— Мені б хотілось, щоб більше людей цікавилось реґі. Я більш ніж впевнений, що люди люблять цю музику, хоча, можливо, навіть не знають, що воно таке. Я насправді ніколи не думав над тим, як цікавити людей словами. Вважаю, музику треба чути вухами і намагатись розуміти серцем. Не обов’язково навіть бачити нас. Головне – слухати. І, я думаю, меседж буде доставлений.


Алла Сердюк

 

У Тернополі буде футбол на льоду

Четвер, 19 лютого 2015, 08:31

Управління у справах сім’ї, молоді і спорту Тернопільської міської ради організовує футбол на… льоду для ветеранів.

Як повідомив "Номер один" заступник голови Тернопільської міської федерації футболу Віктор Вонсік, змагання планується провести 21-22 лютого на тернопільському ставі, поблизу готелю "Чайка".

— Ще у радянські часи подібні старти були традиційними. На льоду ставили хокейні ворота і грали у міні-футбол. Ми хочемо відновити цю хорошу традицію. Цьогорічний турнір буде присвячений Дню зими, а відбудеться він за умови морозів, — каже пан Віктор.

sports.te.ua

 

У квітні Тернопіль відвідає відомий український письменник Василь Шкляр

Четвер, 19 лютого 2015, 08:04

Протягом трьох днів 17-19 квітня наше місто відвідають відомі поети, письменники, музиканти, фотографи, а також художники. Цього року організатори обіцяють здивувати більшим наповненням та кращими проектами. Захід передбачає поєднання усіх видів мистецтва: літератури, живопису, фотографії, музики та  кіно, пише сайт Культурно.

13

Ініціатором проведення фестивалю «Ї» є громадська молодіжна організація «Файне місто».

  • Минулого року ми робили ставку на письменників та музикантів, — розповідає голова «Файного міста» Василь Томчишин. — Цього разу у заході візьмуть участь також і художники. Щодо відомих письменників, то цього року, як і минулого, до Тернополя приїдуть Юрій Андрухович, Тарас Прохасько, Юрко Іздрик. Також до нас приєднається Сергій Жадан. З приводу музикантів, то у програмі візьмуть участь гурти з різних міст України. Оголошувати їх наразі не будемо, але точно обіцяємо здивувати!

Програма цьогорічного фестивалю буде складатись із денної та вечірньої. Під час денної усі охочі зможуть відвідати виставки, творчі зустрічі, брифінги. Зорієнтуватись у заходах можна буде за спеціальною картою фестивалю.

  • Минулого року майже 50 % відвідувачів фестивалю приїхали з інших міст, тому цьогорічне дійство відбудеться у різних локаціях, де наші гості зможуть ознайомитись з культурно-історичними об’єктами Тернополя.

Аби розбавити цільову аудиторію, організатори планують проводити частину заходів просто неба.

  • Минулого року програма була виключно вечірньою, тому її відвідала, здебільшого, молодь, — доповнює Василь Томчишин. — Цього разу до нас зможуть приєднатись як молоді, так і старші любителі мистецтва, адже денна програма заходу буде проходити у зручний час та неформальній обстановці. На «острівку закоханих» плануємо провести прес-конференції, брифінги, презентації книжок, зустрічі з письменниками. Для прикладу, усі охочі зможуть поспілкуватись з одним із найвідоміших і найбільш читаних сучасних українських письменників Василем Шклярем. Щодо вечірньої програми, то вона буде відбуватись поблизу озера. Про конкретне місце події оголосимо дещо згодом.

Цьогорічний мистецький фестиваль «Ї» сміло можна назвати міжнародним, адже до нас завітають письменники з Білорусі та Польщі.

  • Наразі погодили участь білоруські письменники Сергій Прилуцький та Віталій Рижков, – каже організатор Юрій Матевощук. — Озвучувати імена усіх гостей поки що не будемо. Залишимо це в секреті.

Для Тернополя мистецький фестиваль «Ї» насамперед це можливість розвитку молодіжного середовища в різних сферах мистецтва – зауважує організатор Юлія Іванчук. – Такий захід дає змогу не лише привернути увагу до нашого міста, але й до його культурного життя, розвитку молодого туризму.

Мистецтво не стоїть осторонь подій, які відбуваються у нашій країні. Тож передати переживання та своє бачення стосовно теперішньої ситуації учасники спробують через картини та читання.

Слідкуйте за новинами фестивалю тут

Оксана Божко

 

Представлено оновлений сайт управління житлово-комунального господарства Тернополя

Середа, 18 лютого 2015, 10:35

Представники управління ЖКГ Тернопільської міської ради представили оновлений сайт профільного управління http://komun.te.ua/, де розміщена актуальна та оперативна інформація про діяльність у сфері житлово-комунального господарства міста, про структуру управління та графіки прийому фахівців, а також про підприємства, які перебувають у підпорядкуванні управління. Там же можна подати звернення, скаргу, зауваження чи пропозицію щодо діяльності ЖЕКів чи інших комунальних установ Тернополя.

«На сайті також планується розміщувати інформацію про трансформацію міста протягом століть у рубриці «Історія». Ми плануємо знайомити читачів із історією управління, будинків, споруд та вулиць міста, - розповідає директор підприємства «Східний масив» Михайло Дереворіз. – Якщо тернополяни мають бажання долучитися до наповнення цієї рубрики, то будемо вдячні за їх світлини старого міста, які ми могли б опублікувати на сайті».

Також за допомогою сайту управління ЖКГ можна скористатися послугами подачі показників та оплати за комунальні послуги у онлайн-режимі, а при потребі – переглянути історію усіх здійснених платежів та роздрукувати квитанції.

Міська рада

 

У Тернополі з 1 березня тариф на проїзд у маршрутних таксі становити 3 грн

Середа, 18 лютого 2015, 08:56

У Тернополі з 1 березня тариф на проїзд в маршрутних таксі становити 3 грн. Відповідне рішення прийняли на засіданні виконавчого комітету. Як зауважив начальник управління транспорту міської ради Ігор Мединський, Тернопіль одне з останніх міст в Україні, який останнім часом не збільшував вартість за проїзд, незважаючи на ріст цін на паливо та автозапчастини.

«З 1 березня вартість проїзду у маршрутних таксі міста становитиме 3 грн., а для школярів - 1,50 грн.,– розповідає Ігор Мединський. – У так званих «соціальних» автобусах – 2,50 грн., учнів – 1,25 грн. Вартість проїзду у електротранспорті залишиться незмінною».

Перевезення пільговиків залишиться без змін: у маршрутних таксі – три пільговики, у соціальному транспорті та у тролейбусах – без обмежень.

Міська рада

 

У Тернополі представлять унікальну виставку наукових картин із Німеччини

Вівторок, 17 лютого 2015, 08:55

27 лютого в Українському домі «Перемога» презентують унікальну виставку картин зі світу науки товариства імені Макса Планка. Участь у її відкриті візьмуть представник Федерального міністерства освіти та наукових досліджень Німеччини Еріх Бістрікер, радник посла Німеччини в Україні з питань науки пан др. Лещенко та міський голова Тернополя Сергій Надал.

«Тернопіль був і залишається європейським містом, ми активно розвиваємо міжнародну співпрацю з містами-партнерами, з Радою Європи, - розповідає міський голова Сергій Надал. – Наше місто – одне з небагатьох в Україні, яке прийматиме дану виставку і тому принагідно запрошую усіх тернополян відвідати цю експозицію».

Презентована виставка налічуватиме 50 широкоформатних зображень у різних галузях наукових досліджень від вчених Товариства ім. Макса Планка. Спектр застосованих технологій для отримання цих знімків дуже широкий: від звичайної фотографії за допомогою кольорової зйомки з використанням різного виду мікроскопів і до комп'ютерного моделювання.

Виставка триватиме до 27 березня. Вхід безкоштовний.

До слова, експозиція виставки «Картини зі світу науки» у Тернополі стала можливою за підтримки Тернопільської міської ради, Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні та Експерта з питань кооперації в області наукових досліджень за завданнями BMBF пана Еріха Бістрікера, а також за фінансової підтримки Федерального міністерства освіти та досліджень Німеччини (BMBF).

Довідково:

Товариство ім. Макса Планка (повна назва: Товариство імені Макса Планка для сприяння розвитку наук, нім. Max-Planck-Gesellschaft zur Förderung der Wissens chaftene. V.,) — незалежна німецька дослідницька установа та провідна не університетська організація, що здійснює фундаментальні дослідження як природничого, так і гуманітарного характеру. В склад товариства входить 78 інститутів та інших дослідницьких установ, де працює 12 300 співробітників. Правління розташоване в Мюнхені.

 

У Тернополі презентували збірку революційної поезії

Понеділок, 16 лютого 2015, 12:31

Вчора у тернопільській галереї "Бункермуз" відбулася презентація поетичної збірки "Не мовчімо", пише сайт Культурно. За словами поетів, збірку із 134 сторінок укладено з текстів, котрі були написані за часів Революції Гідності та АТО. До створення книги долучились молоді копичинецькі поети, члени літературного збіговиська Delirium — Андрій Стефанець, Володимир та Славік Ухачі, Наталя Зелінська.

Презентація збірки супроводжувалась музичними виступами.

-  Ідея створення книги належить львівському поету Юрію Руфу, - розповідає Володимир Ухач, - Зібравшись разом із колегами, членами  літературного збіговиська Delirium ми видали збірку всього за 4 місяці. Разом писали, разом скидались коштами. Ми не розповсюджували збірку у книгарнях, тому замовити її можна звернувшись, безпосередньо, до авторів. Частину коштів перерахуємо на потребу АТО.

Придбати видання "Не мовчімо" можна завітавши на сторінку https://vk.com/oskolochok .

Якщо вам не байдужа справжня українська патріотична поезія, яка пронизує словом, наче кулею і влучає просто у серце, то ця книга саме для вас, Вона не повинна залишити байдужого нікого, хто її прочитає. Саме в цьому ідея, донести слово народу, до тих, хто привик мовчати. НЕ МОВЧІМО, і з нами буде перемога.



 

20 лютого відбудеться концерт-реквієм пам'яті Героїв Небесної Сотні

Понеділок, 16 лютого 2015, 09:12

20 лютого відзначається вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні.

В цей день в УД "Перемога" відбудеться концерт-реквієм пам'яті Героїв Небесної Сотні. На знак вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції Гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України. У програмі концерту виступ учасників Майдану, - повідомив начальник управління культури Василь Кармазин.    

22 лютого в неділю о 13:00 на Театральному майдані розпочнеться панахида за загиблими. 

 

У Тернопільських школах проходять навчання з екстреної евакуації

Неділя, 15 лютого 2015, 10:37

Згідно розпорядження міського голови Тернополя Сергія Надала у школах міста розпочались навчання з екстреної евакуації. Окрім практичних навичок, учням та працівникам загальноосвітніх навчальних закладів надають теоретичні рекомендації як діяти у випадках надзвичайних ситуацій.

«Такі навчання будуть проведені у всіх навчальних закладах міста згідно затвердженого графіку, - розповідає міський голова Сергій Надал. – В Тернополі розроблено комплекс заходів щодо цивільного захисту населення. Сьогодні ми на практиці відпрацьовуємо їх. Під час таких тренувань ми бачимо де є проблеми, що потрібно допрацювати, які приміщення підготувати, де можливо зробити ремонти».

Нагадаємо, цього року на заходи із забезпечення обороноздатності та дотримання громадського порядку у Тернополі передбачено понад 2 мільйони 310 тисяч гривень. Ці кошти будуть спрямовані на забезпечення ремонтно-відновлювальних робіт у бомбосховищах, придбання предметів індивідуального захисту та самооборони, паливно-мастильних матеріалів, засобів медичного призначення.

Міська рада

 

У Тернополі відновили військову частину

Субота, 14 лютого 2015, 17:29

44 окрема артилерійська бригада відтепер дислокуватиметься в Тернополі на місці колишньої 11 окремої гвардійської артилерійської бригади. Військовослужбовці уже ремонтують техніку та майно.

В.о. командира бригади Олег Лісовий розповідає, що рішення про створення військової частини Міністерство оборони України прийняло ще на початку вересня минулого року. Служити у ній будуть мобілізовані та військовослужбовці контрактної служби.

Як зауважив міський голова Тернополя Сергій Надал, від першого дня заснування Тернополя, як міста-фортеці, тут постійно розміщувалась військова частина. Це доречно з точки зору військової логістики, бо наше географічне положення надає місту стратегічного значення для всього західного регіону.

У 2012 році, коли повністю руйнувалась обороноздатність країни, виникло питання, про те що частину потрібно розформувати.

«Починаючи з листопада 2012 року, ми звертались до влади всіх рівнів з вимогою повернути військову частину в Тернопіль, – зауважив Сергій Надал. – Лише після повалення режиму Януковича нас почули і сьогодні артилерійська бригада повертається у Тернопіль. Одинадцята окрема артилерійська бригада була однією з найкращих в Україні, тож відновлення такої військової частини є дуже важливим кроком в обороноздатності країни. Місто готове долучитися до облаштування частини, адже міська рада прийняла програму підтримки обороноздатності Тернопільського гарнізону, яка передбачає фінансування стратегічно-важливих об’єктів».

Міська рада


 

До Тернополя приїдуть поети з "революційним віршами"

П'ятниця, 13 лютого 2015, 09:51

15 лютого о 14:00 в тернопільській галереї «Бункермуз» розпочнеться презентація поетичної збірки «Не мовчімо».


Укладено її з віршів молодих копичинецьких поетів, членів літературного збіговиська Delirium — Андрія Стефанця, Володимира та Славіка Ухачів, Наталі Зелінської, котрі писали свої тексти в часи Революції Гідності та АТО.
«Нічим не можливо виміряти душевний біль чи горе. Ми намагаємося передати свій біль у своїх віршах», — кажуть поети.
Оформили збірку ілюстраціями молодих художників із Тернополя та Копичинців.

 

На День закоханих у Тернополі масово запускатимуть небесні ліхтарики

П'ятниця, 13 лютого 2015, 08:09


"Візьми натхнення з собою"
Що може бути краще ніж провести день усіх закоханих разом зі своєю другою половинкою, а якщо при цьому Ви можете загадати спільне бажання і відпустити в небо свою палаючу свічку, а також спостерігати диво, сотні, а то й тисячі зірок, що летітимуть за поривом вітру, шукаючи свою долю в просторах світу, нагадуючи собою кожного з Вас. Не пропустіть можливість зробити ще один крок до здійснення Вашої мрії.

Розважатиме шоу-театр "Нікалекс" з своєю чудовою технікою використання вогнів, а зігрівативе всіх гарячий глінтвейн. Море позитивних емоцій, захоплююче видовище та чудові враження забезпечено!

Детальнішу інформацію можете дізнатись тут: https://vk.com/club86970573
Чекаємо на Вас 14.02.2015 о 20.00 біля пристані катера!
Ціна ліхтарика - 20 грн.

 

Тернопільська міська рада прийняла залізничну лікарню у комунальну власність

Четвер, 12 лютого 2015, 12:03

Позачергова сесії Тернопільської міської ради відбулася 10 лютого. Головним питанням порядку денного стала необхідність прийняття рішення стосовно Тернопільської залізничної лікарні. Оскільки вже два місяці працівники лікувального закладу не отримають заробітної плати, існує загроза вимкнення електроенергії.

Депутати Тернопільської міської ради прийняли рішення про прийняття в комунальну власність залізничної лікарні та затвердили угоду між обласною та міською радами про співфінансування даного закладу.

«Я вдячний депутатам Тернопільської обласної ради за розуміння, сьогодні вони затвердили угоду, яка підписана між міським головою та заступником голови облради, яка стосується того, що область дофінансує дану лікарню в розмірі 4,5 млн. грн., - зауважив міський голова Тернополя Сергій Надал. – Іншу частину коштів виділить міська рада. Водночас ми просимо розуміння у в.о. голови ОДА, адже він зобов’язаний внести подання на чергову сесію облради для того, щоб депутати внесли зміни до бюджету області та ці кошти виділили для потреб лікувальної установи».

Міський голова також зауважив, що із завтрашнього дня міська рада розпочне фінансування даної структури. Люди отримають заробітну плату, зможуть розрахуватись за комунальні послуги та працювати у штатному режимі.

Міська рада

 

Надійний спосіб надати вашій ванні нового вигляду

Четвер, 12 лютого 2015, 11:06

Надійний спосіб надати вашій ванні нового вигляду – реставрація акрилом.

Сьогодні з приводу цієї теми побутує безліч думок. Дехто стверджує, що кращим варіантом буде придбати нову ванну. Інші ж переконують у протилежному. Зрештою, кожен обирає для себе оптимальний варіант, який влаштує у ціновій політиці. Що ж, спробуємо зважити всі за і проти.

Якщо ж ви все-таки наважились придбати нову ванну, то повинні знати декілька важливих нюансів. В першу чергу виникає питання демонтажу. Адже для заміни ванни, стару, насамперед, потрібно від’єднати від сантехніки. Наступним завданням буде демонтаж. Зрозуміло, що виносити ванну вам потрібно буде зі сторонньою допомогою. А якщо ви живете на 9 поверсі? За тією ж схемою нову ванну потрібно доставити до вашого помешкання. Більше того, якщо ви обрали саме цей варіант, будьте готові до затрат. Нова ванна хорошої якості обійдеться вам до 8.000 грн. Додатково, близько 700 гривень, доведеться заплатити майстру.

Якщо ви спробуєте зекономити на покупці, будьте готові, що така ванна прослужить вам досить короткий термін. Мінусом також буде й те, що матеріал, з якого вона виготовлена, не зберігає тепло, а також має здатність прогинатись на дні.


Експерти запевняють, що найкращою альтернативою покупки ванни буде її реставрація. Так ви не лише зекономите кошти, але й час та нерви. Реставрація ванн – відновлення її покриття спеціальними матеріалами досвідченим спеціалістом. Всього лиш за 4 години ваша ванна буде виглядати як новенька. Відновлення ванн виконується за доволі короткий термін методом нанесення акрилу, без демонтажу. Таке покриття має однорідну глянсову текстуру, приємне на дотик, не вбирає бруду і дуже легко миється. Користуватися ванною після реставрації можна уже за 3 дні.

Ну а найприємніший момент це – вартість. Реставрація ванн у Тернополі обійдеться вам від 800 грн. А прослужить нова красуня більше п’яти років.

Детальніше читайте на сайті restavrator.te.ua

 

Ще кілька слів про нашу мобілізацію

Середа, 11 лютого 2015, 08:28

Те, що зараз відбувається з мобілізацією, примушує до певних роздумів. М’яко кажучи. Щоб не ранити вразливі вушка фільольогів і панянок.

Коли в середньостатистичне українське село приходить 50 повісток в один день і здоровенні 30-40-річні хлопи здіймають ґвалт, пакують валізи і втікають на заробітки до Варшави чи Москви, раптово слабнуть, платять воєнкомам (3000 зелених – «такса»), лягають під ніж хірургів, щоб їм вирізали липові грижі і апендикси, на медкомісіях пускають піну з рота і пісяють в штани, бо краще психушка, аніж вОйна, то мені хочеться решту життя не знімати із себе солдатське вбрання, аби колись будь-хто не асоціював мене із цим цивільним збродом.

«Ми переможемо, якщо усвідомимо, що на сході у нас передова, а на заході – резерв і тил. Якщо ми будемо думати, що там у нас війна, а тут – мирне життя – капець. Ми програємо. І нас не буде», – днями казав мені один побратим.

«Якби чоловіки із села Крути допомогли тоді нашим хлопцям, якби на допомогу юним героям прийшли чоловіки із довколишніх сіл – вони б встояли, вони б перемогли, і ми мали б іншу країну, іншу історію. Але вони злякалися, вони поховалися по підвалах, позачинялися по хатах, вони вирішили вижити за всяку ціну. Придурки! Вони вирішили обдурити долю. Невже їм ніхто ні тоді, ні досі не розтлумачив, що долю не обдуриш? Долю ти вихоплюєш голими руками з вогню і береш її голою. А через 15 років – в час Голодомору – вони їли власних дітей...», – сказав інший побратим сьогодні.

Хотів не вразити панянок. Не вийшло. Ну чому так завжди виходить?

 

Борис Гуменюк,

тернополянин, заступник командира батальйону «ОУН»

 

То ось який ти, «русскій мір»?

Вівторок, 10 лютого 2015, 08:16

Всі ми читали книги про період царської Росії ХІХ століття. Епоха вельмож, дворян, князів, царів. Звані бальні вечори, своєрідна мода. Високі манери та інший етикет.

Такою бачили цю епоху (або хотіли бачити) письменники. Але, як виявилося, цей час був далеким від того прекрасного, утопічного світу. В якості доказу наведемо приклад славнозвісного «Указа 1807 г. по случаю званого вечера в Польше» мовою оригіналу.

Не лякайтеся, коли будете це читати. Просто сприйміть як даність той факт, що росіяни і не могли бути іншими. На тлі високоосвіченої Європи Росія навіть у ХІХ столітті залишалася недорозвиненим придатком.

 

ПРИКАЗЪ По Суздальскому Мушкатерскому полку Ковно 20 августа 1807 г. N372

По случаю назначеннаго сего числа у Польскаго князя Сангушскаго бала и приглашенiя на таковой всъх Штабъ и Оберъ-Офицеров ввереннаго мне полка, предписываю принять къ руководству и непръменному исполненiю слъдующее: Всъмъ Штабъ и Оберъ-Офицерам быть одътымъ в новой парадной формъ при знакахъ, шарфахъ и ранцахъ.

Явиться к Польскаму князю на балъ ровно въ 8 час. вечера.

Прибывъ на балъ осмотръеть исправность своей амуницiи, дабы не было видно сквозь проръзы въ соблазнительных местахъ голое тъло.

Пришедши въ покой не сморкать на полъ, а иметь для того цълые платки.

По стенамъ покоевъ похабныхъ надписей не дълать и соблазнительныхъ членовъ человъческаго тъла не рисовать.

Когда явятся польския женщины, вести себя какъ можно скромнъй. Жопой къ лицу дамъ не поворачиваться, при разговорахъ съ красивыми шляхетками рукъ въ карманахъ панталоновъ не держать и членовъ не наяривать.

Во время танцевъ и контредансовъ ногъ своим дамамъ не подставлять, чтобы падали, къ себъ на колени не сажать и за жопы дамъ не щупать.

Въ буфетахъ до пьяна не напиваться, по углам комнатъ не плевать и пальцами не высмаркиваться.

Во время ужина за столомъ поганныхъ словъ не произносить и под столомъ соседнимъ дамамъ членовъ въ руки не класть. После ужина на балконъ срать не выходить, а отправляться для этого въ отхожiя мъста.

При прощанiи съ дамами дълать трижды поклонъ на французскiй манеръ и вообще вести себя на время бала прилично, яко подобаетъ образованному русскому офицеру.

 

Подписалъ

Командиръ полка, Полковник Зорублёвъ

(Подлинникъ въ Ковенскомъ АрхивЪ)

***

Це саме той відомий з історичної літератури Суздальський полк, яким саме в той час командував майбутній великий полководець, а тоді ще полковник Олександр Суворов. До війни 1812 року залишалося всього 5 років.

Чи змінилося щось відтоді у Росії? Просто пошукайте в Інтернеті ролики, які описують «будні» російської армії. Тоді кожен із нас зрозуміє, з ким ми насправді маємо справу на Сході.

 

Адам Стрижнюк

 

Короткі новини з «шостої палати»

Вівторок, 10 лютого 2015, 08:14

1) У греків пенсія 500 євро (40 тисяч російських рублів). У росіян пенсія 82 євро (6,5 тисяч рублів). Але допомагати (не переплутайте!) буде Росія грекам! Населення Росії в захваті...

2) З новими цінами на горілку з колін Росію вже нікому не підняти. Коли справи в цій країні стануть зовсім погані, горілку почнуть видавати безкоштовно і відслідковувати, щоб ти її обов'язково випив.

3) РФ – країна контрастів:

– Мати 7 дітей, в т.ч. грудного немовляти, скоріш за все посадять на 20 років за телефонний дзвінок…

– Садиста-солдата, який убив 7 осіб, в т.ч. грудне немовля, скоріш за все засудять умовно і «відправлять у відпустку на Донбас»...

Ось так вони живуть у тій своїй «шостій палаті»…

 

Підготував Адам Стрижнюк

 

Британія розсекречує досьє своїх спецслужб, щоб покарати Путіна

Понеділок, 09 лютого 2015, 09:23

На відкритих слуханнях у Лондоні у справі про загибель колишнього співробітника російських спецслужб Олександра Литвиненка його вдова Марина розповіла про обставини їхньої втечі з Росії, співпрацю чоловіка з іноземними спецслужбами та роль у їхньому житті Бориса Березовського.

Марина Литвиненко підтвердила, що у її чоловіка і нинішнього президента Росії Володимира Путіна був конфлікт з кількох причин, хоча особисто зустрічалися вони тільки один раз – відразу після призначення Путіна новим главою ФСБ в 1999 році.

Путін, за її словами, розкритикував спробу Литвиненка і його товаришів розкрити випадки корупції в ФСБ.

Литвиненко ж, у свою чергу, звинувачував Путіна в тому, що той під час навчання в університеті вже був інформатором КДБ, пізніше в адміністрації Санкт-Петербурга «кришував» місцеві злочинні угруповання, а потім, ставши наступником Бориса Єльцина, зробив усе, щоб зберегти контроль над державою з боку спецслужб.

Радник дізнання Робін Там, який ставив запитання Марині Литвиненко, також продемонстрував у суді роздруківку статті її чоловіка, названу «Кремлівський педофіл».

«Навряд чи потрібно вас запитувати, чи можете ви підтвердити звинувачення Саші. Але ви погодитеся з тим, що якби Литвиненко хотів подружитися з Путіним, навряд чи він вибрав найкращий для цього спосіб?» – запитав Там у Марини Литвиненко, і та ствердно, з посмішкою кивнула.

Олександр Литвиненко помер 23 листопада 2006 року в лікарні Університетського коледжу Лондона від отруєння радіоактивною речовиною полоній-210, доданим, як вважають британські спецслужби, в чай, який Литвиненко випив під час зустрічі з колишніми співробітниками ФСБ Андрієм Луговим (нині депутат Держдуми від ЛДПР) і Дмитром Ковтуном.

Британська сторона раніше звинувачувала Росію в причетності до загибелі Литвиненка, але Москва постійно заперечувала ці звинувачення.

Головна мета громадського розслідування – відповісти на запитання, чи була російська влада причетною до загибелі Литвиненка.

«Ти б міг убити Березовського?»

Третій день слухань у Високому суді був повністю присвячений допиту Марини Литвиненко.

Разом з Мариною Литвиненко до присяги було приведено і перекладача, проте Там попросив свідка в міру можливостей давати свідчення англійською мовою.

Впевнено і виразно, хоча і з численними граматичними помилками, Марина Литвиненко розповіла про історію їхнього знайомства з Олександром, про його кар’єру в російських спецслужбах і про стосунки з нині покійним російським бізнесменом Борисом Березовським, який довгі роки підтримував їх грошима.

З Березовським Литвиненко познайомився ще в 1994 році, коли після замаху на бізнесмена Литвиненка офіційно «приставили» до Березовського в цілях забезпечення безпеки.

Марина стверджує, що незабаром слідчі органи були готові заарештувати Бориса Березовського за звинуваченням в організації вбивства відомого телеведучого Владислава Лістьєва, але саме її чоловік фактично врятував бізнесмена, завдяки своєму посвідченню співробітника ФСБ не давши міліціонерам відвезти Березовського в невідомому напрямку.

«Борис Березовський говорив Саші: «Ти врятував мені життя», – згадує Марина Литвиненко.

А після укладення Хасав’юртівської угоди, що поклала кінець першій чеченській війні, в російських силових структурах нібито з’явився задум ліквідувати Березовського – який мав безпосереднє відношення до визначення умов миру з Чечнею.

За словами Марини Литвиненко, безпосередній начальник її чоловіка в підрозділі ФСБ поставив йому пряме запитання: «Ти добре знаєш Бориса Березовського. Ти б міг його вбити?»

Від прес-конференції до арешту

Олександр Литвиненко відмовився вбивати Бориса Березовського, а замість цього розповів про підготовку замаху самому бізнесмену.

За словами Марини, Березовський не відразу повірив в існування змови, але потім послідовно намагався запобігти їй наявними в його розпорядженні способами: спочатку заявою в правоохоронні органи, потім зверненням в президентську адміністрацію, а коли й це не принесло плодів – відкритим листом директорові ФСБ Володимиру Путіну, опублікованому в газеті «Комерсант».

Формальне слідство було проведено, але, як стверджує Марина Литвиненко, його єдиним результатом був висновок про перевищення службових повноважень декількома чинами в рядах ФСБ.

Сам Литвиненко і кілька його колег були відсторонені від служби, а незабаром він дізнався, що його хочуть заарештувати.

За порадою Бориса Березовського, Олександр Литвиненко наважився віддати на розсуд громадськості факти корупції та протиправної діяльності ФСБ.

17 листопада 1998 року відбулася прес-конференція Олександра Литвиненка і чотирьох його колег, на якій він розповів, як їм наказували вбити Березовського, а також викрасти чеченського підприємця Умара Джабраїлова і «проломити голову» колишньому підполковнику ФСБ Михайлу Трепашкіну, який судився з колишнім главою ФСБ Миколою Ковальовим.

Незабаром Литвиненка заарештували, і хоча суд його виправдав, його відразу ж заарештували у новій кримінальній справі. Як сказала Марина Литвиненко на слуханнях, її чоловікові «обіцяли, що будуть заводити проти нього все нові і нові справи, поки не посадять».

Проте незабаром Литвиненка все-таки випустили на свободу під заставу, хоча й відібрали паспорт, щоб він не міг виїхати за кордон.

Сім’я Картерів

Розповідь Марини про їхню втечу з Росії змусила згадати, як ще на першому засіданні Робін Там обіцяв, що справа Олександра Литвиненка буде схожою на захоплюючий трилер.

«Саша сказав мені, що їде в Нальчик. Але потім мені передали його вказівку купити новий телефон, він подзвонив мені на нього і запитав, чи не хочу я з сином поїхати на відпочинок за кордон», – розповідає Марина.

Допіру в Іспанії, за два дні до закінчення «канікул», Литвиненко зателефонував дружині і сказав, що насправді він не виїжджав в Нальчик, а втік до Грузії, де йому зробили підроблений паспорт.

«Він сказав, що мені вирішувати, повертаємося ми до Росії чи ні. Він був готовий повернутися і бути заарештованим, але боявся, що опинившись у в’язниці, не зможе забезпечити нам безпеку – мені й синові», – пояснює Марина Литвиненко.

З Іспанії Марина з сином Анатолієм були переправлені на приватному літаку Березовського до Туреччини, де їх вже чекав Олександр. Там вони безуспішно намагалися попросити політичного притулку в Сполучених Штатів, але в посольстві їм відповіли, що вони можуть лише подати на звичайну візу.

За словами Марини Литвиненко, рішення летіти до Великобританії їм підказав їхній друг Юрій Фельштинський, який весь цей час перебував з ними. Фельштинський пояснив, що в аеропорт Хітроу можна прилетіти і без транзитної візи.

«У Хітроу Саша підійшов до першого ліпшого поліцейського і сказав: «Я колишній офіцер ФСБ і прошу політичного притулку», – розповіла Марина.

У Великобританії їм були видані документи з новими іменами: Марія Анна Картер (Марина), Едвард Рейнольд Картер (Олександр) та їх син Ентоні Картер.

На зарплаті у МІ-6

Марина Литвиненко підтвердила, що втеча з Росії, а потім облаштування в Лондоні їм оплачував Борис Березовський, з яким у її чоловіка склалися не ділові, а дружні стосунки.

Бізнесмен, за її словами, оплачував їм житло і навчання сина Анатолія в хорошій школі. Марина підкреслює, що її чоловік не був співробітником будь-якої з компаній Березовського, але надавав йому «послуги з консультування».

Крім цього, Олександр Литвиненко отримав від підконтрольного Березовському фонду грант на написання книги «ФСБ підриває Росію», в якій він разом зі співавтором Юрієм Фельштинським звинувачує російські спецслужби в організації терактів в 1999 році в Москві, Буйнакську і Волгодонську, а також у викраденнях і вбивствах.

Марина в черговий раз підтвердила, що її чоловік співпрацював зі спецслужбами Великобританії, отримуючи за це винагороду у розмірі 2 тисяч фунтів на місяць (близько 3 тисяч доларів за нинішнім курсом), – однак вона кілька разів підкреслила, що це було позаштатне «консультування з питань організованої злочинності в Росії».

За її словами, вони були дуже раді отримати британське громадянство в 2006 році.

«Саша був дуже гордий і навіть вивісив на балконі британський прапор під час чемпіонату світу з футболу 2006 року», – розповіла його вдова.

Марина Литвиненко підтвердила, що за рік чи за два до смерті її чоловік почав співпрацю з іспанськими спецслужбами і один раз навіть отримав за це якусь суму грошей, але яку саме, вона не змогла відповісти.

Вдова Литвиненка також категорично заперечує звинувачення на адресу її чоловіка в тому, що той нібито розкрив британським спецслужбам імена російських агентів.

***

Передсмертні свідчення покійного Олександра Литвиненка навряд чи здивують адекватних росіян, які вже звикли до більш ніж дивної поведінки свого президента. Багатьом запам’ятався випадок, коли прямо на Червоній площі Москви Володимир Путін, незважаючи на десятки телекамер, поцілував у живіт 6-річного хлопчика Микиту. Підозріло ласкаві стосунки з чужими дітьми, причому виключно чоловічої статі, виникають у російського президента практично скрізь, де б він не знаходився: за знайомством і хтивими посмішками обов’язково слідують обійми, а часто й поцілунки.

Нагадаємо, Олександр Литвиненко за кілька місяців до смерті звинуватив президента Росії Володимира Путіна в педофілії. Нібито саме через «своєрідні» сексуальні уподобання його свого часу не взяли в зовнішню розвідку.

Ми вирішили детальніші зупинитися саме на цьому пункті звинувачень. І ось чому.

Як стверджують психологи, педофіли, для приховування своїх нахилів, зображують із себе високоморальних особистостей, на кожному кроці вони люблять говорити про мораль, про захист сімейних цінностей, про високу духовність, і все заради того, щоб обдурити суспільство, не показавши йому свою справжню сутність.

Якщо ж педофіл має ще кілька психічних відхилень, як, наприклад, манію величі і переслідування, то такій людині не те що владу, сад довіряти не можна, бо у нього – психічна патологія, а він – психопат.

Кожен злочинець і психопат робить все можливе, щоб ті, хто його оточують, були гіршими або дотримувалися б таки же низьких морально-етичних норм. Це дозволяє Путіну на тлі деградуючих росіян виглядати героєм і диктувати оточуючим свої умови. Але психопата, особливо педофіла, дуже легко розпізнати. І якби російське суспільство не скотилося до рівня, коли хамство, невігластво, підлість і безчесність сприймаються як велич, то вже за цитатами свого «бога» вони побачили б у Путіні сексуально стурбованого гопника-педофіла.

Цитатник Путіна красномовний. Він часто використовує в своєму лексиконі непристойні слова та жарти. Однак солдафонський гумор педофіла бентежить тільки західних журналістів і політиків.

Фрази на кшталт «мы враскорячку стоять не умеем», «и что так американцы беспокоятся за европейское тело – я не знаю. Может быть, потому что сами не хотят от него отрываться, нравится, тело хорошее» – доводять, що на підсвідомому рівні Путін керований низькими збоченими сексуальними інстинктами.

Цитата: «всё выковыряли из носа и размазали по своим бумажкам» – підтверджує бажання цього суб’єкта принижувати інших і доводити їм свою перевагу, будучи впевненим у власній безкарності.

А висловлювання на кшталт: «бабушка с половыми признаками дедушки», «мы вам сделаем обрезание, чтоб ничего не выросло», «десять женщин изнасиловал! Мы все ему завидуем» – видають в Путіні сексуально стурбованого самця, який бажає домінувати в усьому, а тому подає оточуючим через свою промову посили погроз і залякування.

Путін давно перестав вдавати з себе інтелектуала. Своє невігластво, обмеженість і хамство він більш не бажає приховувати, адже кероване ним суспільство цілком упевнене, що глава держави може собі дозволити сказати Ангелі Меркель: «Много всяких анекдотов можно привести на этот счет. Как бы ни действовать во время первой брачной ночи, результат должен быть один и тот же, понимаете?». У цій фразі Путін безпардонно продемонстрував не тільки неповагу до жінки і світової спільноти, він показав світовій громадськості, що «по жизни» вважає себе самцем – нахрапистим покидьком, який демонструє через дебільні жарти свої сексуальні комплекси.

Росіяни, керовані педофілом і психопатом, допустили подвійні стандарти в життя свого суспільства, в якому злодій, який вкрав мільйони – на волі, вбивця може вийти з зали суду безкарним, але при цьому матір 7 дітей за якийсь невинний дзвінок в українське посольство можуть посадити на кілька десятиліть. Вони (росіяни), усвідомлюючи підлість свого буття, як незрілі підлітки бояться зізнатися в тому, що самі допустили до влади параноїка і педофіла, який перетворив російське суспільство в купку хамів, неосвічених неуків і невігласів, в свідомості яких прижилося й існує два паралельні світи.

Перший – світ невігластва, бажання ображати інші нації, доводячи велич «русских» безпосередньо через їх неосвіченість і відсталість. У цьому світі вони зневажають прогрес, айфони, айпади та інші прогресивні досягнення сучасності, заявляючи, що жити без елементарних речей і бути відрізаними від цивілізованого суспільства – це надмісія, за яку вони, росіяни, готові вмирати, несучи «русский мир» іншим. І їх не бентежить, що цей їх «русский мир» – це світ темряви, неосвіченості, а також надуманої релігійності (у якій немає віри в Бога, але є віра в Путіна і Кирила).

Другий паралельний світ – це безтурботне користування пральними і автомашинами, виготовленими на Заході і в Японії, пилососами і холодильниками, а також високоякісними Led-телевізорами найвідоміших брендів, до винаходу і виготовлення яких Росія не має ніякого відношення.

І ці два світи, в першому з яких – постоли, балалайки, хамство і впевненість в тому, що педофіл-володар зі зграєю злодіїв мають право нав’язувати громадянам сексуальну орієнтацію і таврувати ганьбою незгодних уживаються з побутом, в якому на автомобілі американського виробництва пишуть: «Путин – герой России, а американцы – пиндосы».

Як суспільство могло опуститися до такого дна, прийнявши подвійні стандарти, в яких Путін-педофіл, злодій і вбивця – герой, який рятує Росію, а діти-сироти – непотрібні суб’єкти, змушені вмирати в дитячих будинках під мантру про високу духовність і моральність, – не відомо. Але кожен росіянин зобов’язаний задуматися над тим, що похабщина з кримінального світу, яка розкладає сьогодні життя Росії, обов’язково стане надбанням світової громадськості, і Путін отримає таку ж славу, як і Сталін, і таку ж долю, як Хусейн.

Підготував Адам Стрижнюк

 

У Тернополі близько 100 захисних споруд приведуть у готовність

Неділя, 08 лютого 2015, 12:35

4 лютого під головуванням міського голови Сергія Надала відбулася нарада з керівниками підприємств, на балансі яких знаходяться споруди цивільного захисту. У зв’язку з подіями, які відбуваються у зоні АТО, у Тернополі введено режим підвищеної готовності у системі цивільного захисту, тобто посилено охорону важливих об’єктів, які забезпечують життєдіяльність міста, приводять у готовність усі захисні споруди, проведено комплекс заходів щодо цивільного захисту населення.

«У місті знаходиться 91 захисна споруда, з них 55 сховищ та 36 протирадіаційних укриттів, - розповідає міський голова Сергій Надал. – Попереднє обстеження усіх споруд показало, що частина з них потребує проведення капітального, частина - поточного ремонтів. Саме тому ми запросили усіх керівників підприємств, на балансі у яких знаходяться захисні споруди на нараду та зобов’язуємо їх якомога швидше привести у належний стан бомбосховища та укриття. На ремонт тих споруд, які знаходяться у комунальній власності, з міського бюджету уже виділено кошти і незабаром там будуть проведені необхідні ремонтні роботи».

Представники управління ДСНС України у Тернопільській області кажуть, що згідно з розпорядженням Кабінету міністрів України, працівники служби у лютому-березні 2015 року знов будуть здійснювати перевірки захисних споруд цивільної оборони міста. За результатами складуть відповідні акти та вручать їх керівникам відповідних підприємств.

До слова, у місті останнім часом почали з’являтися неофіційні пам’ятки та інструкції щодо поведінки тернополян при надзвичайних ситуаціях. Служба ДСНС повідомляє, що деякі з описаних там дій при виникненні надзвичайної ситуації є несумісні із захистом населення, тому слід довіряти інформації, яка оприлюднена на сайті Тернопільської міської ради, ДСНС, у газеті «Тернопіль вечірній», а також розміщена на дошках оголошень представниками ЖЕКів.

Міська рада

 

Рак лікується, якщо його вчасно діагностувати

Субота, 07 лютого 2015, 08:20

Більшість людей настільки бояться почути цей діагноз, що затягують момент діагностики до крайньої межі. З огляду на низку обставин, діагноз раку в народі асоціюється з вироком смерті. Проте, сьогоднішній досвід демонструє, що обізнаність, щорічне обстеження та вчасна діагностика сприяє ранньому виявленню та успішному лікуванню. Медики запевняють, що при своєчасній діагностиці практично в 100% випадків гарантується одужання.

Онко захворювання – це процес неконтрольованого росту патологічних клітин, які з часом проникають у інші тканини чи органи. Під поняттям раку голови та шиї, зазвичай мають на увазі цілу низку захворювань. Це може бути рак ротової порожнини, гортані, губи, язика, слизової оболонки щоки, твердого та м’якого піднебіння, а також щитовидної залози. Злоякісні пухлини голови та шиї займають близько 11% від усієї онкопатології в чоловіків і приблизно 3,5 % у жінок. В групу найбільшого ризику в більшості потрапляють чоловіки віком за 50. Проте, за останні роки рак значно «помолодшав», і вражає вже після 30 років. Кількість захворювання серед жінок складає менше 5%. Чоловіки хворіють в 3-4 рази частіше. Однак, у зв’язку з поширенням паління серед жінок, це співвідношення постійно змінюється. В Тернопільській області щороку фіксують близько 200 випадків раку голови та шиї, з них 60-70 – рак гортані.

-          В основному, з раком ротової порожнини звертаються особи, які зловживають алкоголем та тютюнопалінням, - розповідає головний лікар Тернопільського обласного онкологічного диспансеру доктор медичних наук Леонід Володимирович Шкробот. - На жаль, через низьку онко настороженість населення виявити рак на початковій стадії практично не реально. Адже, понад 50% людей, які до нас звертаються, перебувають уже на 3-4 стадії захворювання. Неякісний алкоголь та тютюновий дим обпікають слизову оболонку порожнини рота, внаслідок чого утворюються виразки, що передують розвитку раку. Якщо такий недуг не виявити на ранній стадії, це може становити загрозу життю. Лікування на пізніх стадіях, як відомо, не гарантує п’ятирічного виживання.

Варто зауважити що у 25 % пацієнтів рак ротової порожнини виникає у людей, що не мають шкідливих звичок, - зауважує онколог-хірург Тернопільського обласного онкодиспансеру Камінський Андрій Володимирович.

Фактори ризику розвитку захворювання:

  1. У курців пухлини голови та шиї виникають у шість разів частіше.
  2. Алкоголь є фактором ризику для виникнення пухлин глотки і гортані, хоча не в такій мірі, як тютюн. Для тих, хто курить і вживає алкоголь, ці фактори ризику діють синергічно.
  3. Інсоляція. Ультрафіолетові сонячні промені є факторами ризику в розвитку раку губи приблизно в третини пацієнтів.
  4. Виробничі фактори: пил у деревообробній промисловості (рак слизової носа); нікель (рак гайморових пазух); іонізуюче випромінювання (рак щитоподібної залози).
  5. Віруси. Доказано патогенетичну роль вірусу Епштейн-Бара (EBV) в розвитку назофарингеальних карцином. Простий вірус герпесу першого типу й людський папіломатозний вірус асоціюються з карциномою слизової рота.
  6. Дієта, яка містить вітамін А, (3-каротин і а-токоферол, зменшує ризик розвитку раку голови та шиї.

Для раннього виявлення раку ротової порожнини хоча би раз на місяць слід практикувати самоогляд, - наголошує пан Андрій. - Вдома перед дзеркалом огляньте поверхню губ та ясна, роздивіться слизову оболонку піднебіння, порожнину рота, внутрішню сторону щік, огляньте з усіх сторін язик, піднявши його, подивіться на дно ротової порожнини, загляньте в горло. Спробуйте на дотик, чи немає ущільнень на шиї та під нижньою щелепою. Візьміть за звичку проводити таку «домашню діагностику» як для себе, так і для своїх рідних.

На що слід звернути увагу при огляді

Для пухлин голови та шиї типовими є симптоми:

-          ураження верхніх дихальних шляхів,

-          порушення ковтання,

-          зміни голосу, слуху і дихання

-          відчуття стороннього тіла,

-          охриплість голосу, біль,

-          порушення артикуляції,

-          носові кровотечі,

-          сльозотеча,

-          кровохаркання,

-          “закладання” вух.

До речі, важливо знати, що виявлення ознак онкозахворювання входить до стандартного огляду порожнини рота на прийомі у стоматолога. Виявивши виразки, ущільнення чи ділянки зі зміненим забарвленням,  зубний лікар в обов’язковому порядку повинен направити пацієнта на обстеження до спеціаліста.

Якщо ж у вас виявили рак на третій стадії – це ще не вирок, запевняє лікар-онколог Андрій Камінський.

-          У таких випадках проводиться доопераційна хіміотерапія, що значно збільшує шанси перевести стадію захворювання в операбельну. Щоправда, уражену ділянку ротової порожнини чи шиї доведеться видалити. Припустимо, якщо це язик, то видаливши його частину, пацієнти можуть спілкуватись та харчуватись. Видаливши щитовидну залозу, можна продовжити собі життя, відвідуючи сеанси гормоно-замісної терапії. Складніше на пізніх стадіях. Наприклад, при пізньому виявленні раку гортані, необхідним буде її видалення. Це досить травмуюча операція, в першу чергу психологічно, проте – це ще не вирок! Адже тут спостерігаємо найбільший відсоток одужання.

Прийнято вважати, що при видаленні гортані, пацієнти втрачають можливість говорити. Це велика помилка, - зауважує лікар, - адже голос утворюється у глотці. Тому не варто опускати руки, адже прогрес медицини невпинно росте, і вже сьогодні ми маємо новітні технології, що дозволяють пацієнту спілкуватись відразу після операції.

Андрій Камінський - перший в області онколог-хірург, який розпочав протезувати пацієнтів із патологічним ураженням гортані.

-          Операції по встановленню голосового протезу ми почали проводити близько семи років тому, - розповідає пан Андрій. - На даний час у нас можлива реабілітація хворих за рахунок встановлення голосових протезів. Коли забирається гортань, відводиться два канали: трахея виводиться на шию, що дозволяє людині дихати через спеціальний отвір. Глотка залишається зашитою. Суть протезу – не дозволити їжі потрапляти зі стравоходу  в трахею, і пропускати повітря з трахеї в глотку. Коли людина спілкується, то прикриває спеціальний отвір пальцем, що дозволяє відтворити голос подібний на той, що був до операції,часто зі збереженням тембру. У нашій практиці ми використовуємо швецькі протези. На жаль, в Україні не виготовляють такої медичної продукції. Сумно й те, що наша держава немає затвердженої програми по реабілітації для таких пацієнтів. Тому, як бачите, люди змушені замовляти голосові протези з-за кордону, що є дорогим задоволенням. Для прикладу, один протез вартує близько 400 доларів. Змінювати його потрібно кожних пів року. Є також свої нюанси при встановленні. При виборі протезу, важливо «вгадати» з розміром. Кожен такий має відмінність всього в 2 міліметри. Коли оперуємо пацієнта, то маємо декілька варіантів для  правильного встановлення.

Тернополянину Білоусу Петру Михайловичу 61 рік. Не підозрюючи про захворювання чоловік звернувся до медиків за рекомендацією свого друга.

-          Я зауважив, що у харкотинні були кров’янисті прожилки, - розповідає пан Петро. -Мене нічого не турбувало, я не відчував ніякого болю. Оскільки я курець зі стажем, вирішив прислухатись до поради товариша та пройшов обстеження. Як виявилось, у мене була третя стадія раку гортані. Сьогодні пройшло три роки після операції. Я живу повноцінним життям. Працюю у Центрі творчості дітей та юнацтва. Більше того, минулого року, разом із дітьми здійснив похід першої категорії, подолавши на велосипедах 350 км за п’ять днів!

При найменшій підозрі на онкозахворювання, лікарі наголошують звертатись до кваліфікованих спеціалістів. Варто зауважити, що не у всіх лікувальних закладах ви зможете пройти діагностику, прооперуватись та встановити протез. Є лікарі, які лише діагностують чи оперують. Тому, дбаючи про своє здоров’я та життя, звертайтесь у ті заклади, які лікують комплексно. У Тернопільському онкодиспансері ви не лише пройдете повне діагностичне обстеження із застосуванням усіх необхідних методів, але й за необхідності, отримаєте комплексне лікування та реабілітацію. А найголовніше – не витратите дорогоцінного часу на пошуки лікувальних програм. Більше того, ви точно попадете в добрі руки, адже багаторічний досвід лікарів говорить сам за себе.

З питаннями звертайтесь:
за тел. 067-470-74-96
за адресою:
вул. Купчинського, 8
Тернопільський обласний онкодиспансер.

 

Оксана Божко

 

Всеукраїнський літературно-мистецький фестиваль «Ї» втретє відбудеться у Тернополі

П'ятниця, 06 лютого 2015, 08:18

Протягом трьох днів 17-19 квітня наше місто відвідають відомі поети, письменники, музиканти, фотографи, а також, художники. Цього року організатори обіцяють здивувати більшим наповненням та кращими проектами. Захід передбачає поєднання усіх видів мистецтва: літератури, живопису, фотографії, музики та  кіно, пише сайт Культурно.

13

Ініціатором проведення фестивалю «Ї» є громадська молодіжна організація «Файне місто».

  • Минулого року ми робили ставку на письменників та музикантів, — розповідає голова «Файного міста» Василь Томчишин, — цього разу у заході візьмуть участь також і художники. Щодо відомих письменників, то цього року, як і минулого, до Тернополя приїдуть Юрій Андрухович, Тарас Прохасько, Юрко Іздрик, також до нас приєднається Сергій Жадан. З приводу музикантів, то у програмі візьмуть участь гурти з різних міст України. Оголошувати їх наразі не будемо, але точно обіцяємо здивувати!

Програма цьогорічного фестивалю буде складатись із денної та вечірньої. Під час денної усі бажаючі зможуть відвідати виставки, творчі зустрічі, брифінги. Зорієнтуватись у заходах можна буде по спеціальній карті фестивалю.

  • Минулого року майже 50 % відвідувачів фестивалю приїхали з інших міст, тому цьогорічне дійство відбудеться у різних локаціях, де наші гості зможуть ознайомитись з культурно-історичними об’єктами Тернополя.

Аби розбавити цільову аудиторію, організатори планують проводити частину заходів під відкритим небом.

  • Минулого року програма була виключно вечірньою, тому її відвідала, в більшості, молодь, — доповнює Василь Томчишин. — Цього разу до нас зможуть приєднатись як молоді, так і старші любителі мистецтва, адже денна програма заходу буде проходити у зручний час та неформальній обстановці. На острівку закоханих плануємо провести прес-конференції, брифінги, презентації книжок, зустрічі з письменниками. Для прикладу, усі бажаючі зможуть поспілкуватись з одним із найвідоміших і найбільш читаних сучасних українських письменників Василем Шклярем. Щодо вечірньої програми, то вона буде відбуватись поблизу озера. Про конкретне місце події оголосимо дещо згодом.

Цьогорічний мистецький фестиваль «Ї» сміло можна назвати міжнародним, адже до нас завітають письменники з Білорусії та Польщі.

  • Наразі погодили участь білоруські письменники Сергій Прилуцький та Віталій Рижков – каже організатор Юрій Матевощук. — Озвучувати імена усіх гостей поки що не будемо. Залишимо це в секреті.

Для Тернополя мистецький фестиваль «Ї», в першу чергу, це — можливість розвитку молодіжного середовища в різних сферах мистецтва – зауважує організатор Юлія Іванчук. – Такий захід дає змогу не лише привернути увагу до нашого міста, але й до його культурного життя, до розвитку молодого туризму.

Мистецтво не стоїть осторонь подій, які відбуваються у нашій країні. Тож передати переживання та своє бачення стосовно теперішньої ситуації учасники спробують через картини та читання.

Слідкуйте за новинами фестивалю тут

Оксана Божко

 

Що потрібно знати про четверту хвилю мобілізації

П'ятниця, 06 лютого 2015, 05:52

Російські спецслужби впевнено проводять інформаційну спецоперацію, спрямовану на зрив четвертої хвилі мобілізації в Україні. Якщо минулого року з цією метою були задіяні комплексні групи під виглядом членів сімей військовослужбовців, які призиваються з мобілізації, під виглядом самих військовослужбовців були спроби розхитати військові колективи, застосовувати широке поширення, в тому числі спиртних напоїв, наркотичних речовин з метою підірвати готовність громадян виконувати свій військовий обов’язок, то зараз все це піднялося на набагато вищий рівень. Тому що ставки зросли.

Так, минулого тижня президент Російської Федерації Володимир Путін заявив про можливість продовження строку перебування на території Росії українських громадян, особливо тих, хто підлягає мобілізації.

«До речі, багато людей вже ухиляються від мобілізації, намагаються до нас переїхати, пересидіти тут якийсь час. І правильно роблять, тому що їх просто штовхають туди, як гарматне м’ясо, під кулі», – заявив Путін.

В даний час строк перебування громадян України на території Росії обмежений. Але Путін заявив, що може «дещо» змінити.

«Громадяни України не можуть перебувати на території РФ більше 30 діб. Вони повертаються і їх «цап», і знову туди, під кулі висилають. Тому ми, напевно, дещо тут змінимо», – сказав президент РФ.

Для його співгромадян така «доброта» гаранта – це щось само собою зрозуміле, адже ж хіба може «лучшій в мірє прєзідєнт» та й не потурбуватися про долю молодих українців, яких клята фашистська влада відправляє воювати на Донбасі? Але для нас ця турбота Путіна – черговий доказ того, як російські спецслужби намагаються зірвати мобілізацію в Україні, посилити негатив на адресу президента й уряду і, врешті, вивести нас на третій Майдан.

Однак цей політичний рівень зриву мобілізації аж ніяк не означає, що минулорічні потуги ФСБ відійдуть в небуття. Аж ніяк. Ось побачите: вже дуже скоро знайдуться в Україні «тітоньки», котрі називатимуть себе дружинами, доньками, нареченими майбутніх призовників і почнуть нестямно голосити під Адміністрацією Президента, під Верховною Радою, та навіть під стінами Тернопільської мерії.

Одночасно із цим посилюватиметься негатив на адресу уряду, Генштабу, міністра оборони. Знову добре навчені люди завиють: «Нас зливають», «Все пропало». І тисячі «ботів» підігріватимуть ці настрої в соціальних мережах.

До речі, ця спецоперація ще не встигла початися, як вже з’явилися перші її плоди. І не де-небудь, а на патріотичній Західній Україні!

Про це зокрема повідомив радник президента Порошенка Юрій Бірюков.

Так, згідно з його інформацією, 57% оповіщених військовозобов’язаних Івано-Франківської області не прибули на проходження медичної комісії.

Крім того, 37% оповіщених військовозобов’язаних Івано-Франківської області залишили територію України.

Також, за даними Бірюкова, голови сільських рад Тернопільської області відкрито саботують заходи щодо оповіщення, а у разі появи в районі представників РВК (районного військкомісаріату – авт.) – інформують жителів своїх та навколишніх сіл.

Так, голова сільради села Конюхи Козівського району повідомила про те, що напередодні місцеве населення найняло 2 автобуси і виїхало на них на… територію Російської Федерації (!).

За словами Бірюкова, в селищі міського типу Кольчино Мукачівського району Закарпатської області з 105 осіб повістки вручені тільки трьом: 9 осіб не проживають за адресами реєстрації, а 93 людини протягом січня вибули на сезонні сільгоспроботи закордон.

«Протягом останніх 30 діб державний кордон у Чернівецькій області перетнуло 17% від загального числа військовозобов’язаних області. З неофіційних джерел відомо, що хостели та мотелі в прикордонній області сусідньої Румунії повністю заповнені тими, хто ухиляються від призову», – повідомив радник президента.

«19% оповіщених військовозобов’язаних Волинської області відмовилися від проходження військової служби за релігійними мотивами, хоча в попередні роки відсоток відмови з таким формулюванням не перевищував 0,7%», – додав він.

Водночас Бірюков назвав «нормальним» виконання планів мобілізації в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській, Черкаській, Житомирській, Кіровоградській областях.

Виникає резонне запитання: як «бухати» кожних вихідних по сільських клубах, то вони – перші герої на селі, а як тільки з’явитися з повісткою до військкомату, то зразу всі ховаються за мамині спідниці і притьмом закордон.

Зрештою, може воно й на краще. Уявіть, як би цей «псевдогромадянин», який в таку скрутну для країни хвилину втікає закордон, воював на Сході? Та він би першим залишив поле бою , здався сам у полон і поздавав би своїх побратимів. То ліпше вже дійсно втікай звідси! Ми вже якось без тебе. Ти головне не забудь повернутися після перемоги. І далі насолоджуватися життям в країні, врятованій кров’ю тисяч твоїх побратимів, які не були боягузами.

Словом, ФСБ ще не почала працювати в цьому напрямі, як деякі українці самі взяли ініціативу в свої руки. Так тримати, «патріоти»!

Але чому так відбувається? Ні, не тільки тому, що серед нас багато боягузів. І не тільки тому, що ФСБ вміє переконувати. Річ у тім, що наша влада не завжди дбає про обізнаність громадян. І в першу чергу немає цієї обізнаності щодо мобілізації.

Отож ми вирішили проаналізувати інтернет-ресурси на предмет адекватного висвітлення проблеми мобілізації. І ось що «накопали».

1. Мобілізація є законною

Адже закон «Про оборону України» у 4-й статті допускає оголошення мобілізації не лише у разі війни, а й у разі загрози нападу на Україну.

2. Як вручається повістка

Повістку ви можете отримати лише двома способами – або за місцем проживання, або за місцем роботи. В обох випадках – під ваш особистий підпис. Повістки в двері, родичам, дзвінок по телефону – не можуть вважатись належним повідомленням про факт призову за мобілізацією.

У 22-й статті закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» встановлено, що військовозобов’язаний з’являється до військових частин або на збірні пункти військових комісаріатів у строки, зазначені в отриманих ним документах. Тобто:

1) військовозобов’язаний спочатку отримує особисто один із наступних документів – мобілізаційне розпорядження, повістку або розпорядження військового комісара;

2) а вже потім з’являється до військкомату.

Призов громадян під час мобілізації здійснюють місцеві органи виконавчої влади через військові комісаріати. Тож повістку вручають працівники районного військового комісаріату або представники сільських чи селищних рад.

У повістці повинні зазначатись час та адреса, куди має прибути військовозобов’язаний. Також на ній має бути прізвище та ім’я особи, яка підлягає мобілізації, підпис районного військового комісара, гербова печатка.

3. Чи зберігається місце роботи та заробіток?

За мобілізованою особою зберігається місце роботи на період до року.

Після особистого отримання повістки особа повідомляє відділ кадрів за місцем роботи про мобілізацію. Після чого видається наказ про звільнення від виконання посадових обов’язків у зв’язку із призовом за мобілізацією зі збереженням робочого місця на строк до року.

Незалежно від форми власності підприємства, за мобілізованою особою зберігається середній заробіток на період до року. Тож бухгалтерія повинна нараховувати щомісяця середню заробітну плату, яку отримувала особа до мобілізації.

За громадянами України, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, не припиняється державна реєстрація підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців.

4. Відповідальність за ухилення від призову за мобілізацією

Під час мобілізації громадяни, які підлягають призову на військову службу, зобов’язані з’явитися на збірні пункти в строки, зазначені в отриманих ними документах – мобілізаційних посвідченнях, повістках або розпорядженнях військових комісарів. У разі ухилення від призову за мобілізацією та неприбуття до військкомату законом передбачається кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі від 2 до 5 років.

Поважними причинами неприбуття на збірний пункт визнаються:

– хвороба, яка позбавляє можливості з’явитись;

– смерть чи важка хвороба близького родича;

– перешкода стихійного характеру або інші обставини, які позбавляють можливості з’явитись на збірний пункт.

Причини неявки повинні підтверджуватись документально.

Запам’ятайте: відповідальність за ухилення від призову за мобілізацією може наставати, якщо особа була належним чином повідомлена про те, що вона підлягає мобілізації. Тобто було особисто вручено повістку або, принаймні, була спроба вручити, але особа відмовилась її приймати.

5. Пільги учасникам бойових дій

Військовослужбовці Збройних сил, які брали участь в антитерористичній операції, отримують статус учасника бойових дій. Держава надає таким людям понад двадцять різних видів пільг, зокрема:

– безкоштовне одержання лікарських засобів за рецептами лікарів;

– першочергове безкоштовне зубопротезування;

– безоплатне забезпечення санітарно-курортним лікуванням;

– першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах та першочергова госпіталізація.

– виплата допомоги з тимчасової непрацездатності в розмірі 100 процентів середньої заробітної плати;

– 75-процента знижка квартирної плати та вартості комунальних послуг;

– безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості;

– безплатний проїзд один раз на два роки (в обох напрямках) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом;

– першочергове забезпечення житлом. Учасники бойових дій, які були поранені, контужені або отримали каліцтво, забезпечуються житлом протягом двох років з дня взяття на квартирний облік;

– першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва;

– одержання позики на будівництво з погашенням її протягом десяти років, починаючи з п’ятого року після завершення будівництва.

 

Ці пільги поширюються:

– на сім’ї військовослужбовців, які загинули (зникли безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час виконання військових обов’язків;

– на дружин (чоловіків) учасників бойових дій, визнаних за життя інвалідами, які не одружилися вдруге;

– на дітей померлих учасників бойових дій, які навчаються за денною формою навчання у вищих навчальних закладах I-V рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах.

6. Судова практика

З моменту оголошення першої мобілізації в Україні вже склалась певна судова практика по справах осіб, які ухилялись від призову за мобілізацією. Найвищу міру покарання – 3 роки позбавлення волі – з-поміж усіх винесених вироків за ухилення від мобілізації, призначив Тячівський районний суд у Закарпатській області. Було засуджено чоловіка, який особисто підписав повістку, пройшов медогляд, але не з’явився до військкомату. Зараз у Закарпатті відкрито близько двадцяти проваджень за 336-ю статтею Кримінального кодексу.

У Дніпропетровській області Томаківським районним судом за ухилення від призову за мобілізацією було призначено покарання у вигляді двох років позбавлення волі. Засуджений чоловік відмовився отримувати повістку від представників військкомату, які прибули за місцем його проживання.

В інших випадках суди призначали більш м’які покарання. Приміром, Сокальський районний суд на Львівщині призначив за ухилення від мобілізації два роки позбавлення волі з іспитовим строком – 1 рік; Роменський міськрайонний суд на Сумщині звільнив особу від відбування покарання з випробовуванням; а Роздільнянський районний суд на Одещині призначив штраф у розмірі 510 гривень.

 

Підготував Адам Стрижнюк

 

У Тернополі буде створена школа навчання водіїв

Четвер, 05 лютого 2015, 08:52

Рішення про створення школи навчання водіїв на базі комунального підприємства «Міськавтотранс» було прийняте на черговому засіданні виконавчого комітету.

«Кошти для поповнення статутного капіталу комунального підприємства «Міськавтотранс» були виділені на засіданні виконкому для створення на базі комунального підприємства школи навчання водіїв, для облаштування класів, лабораторій та навчального майданчика, - розповідає міський голова Сергій Надал. - На сьогодні діяльність такої школи є необхідною для підготовки водіїв відповідних категорій вантажних та пасажирських перевезень, окрім цього, це також нові робочі місця».

Міська рада

 

Виставку київського художника відкриють у тернопільській галереї

Четвер, 05 лютого 2015, 08:46

Виставку київського художника Віті Кравця «Мазок» відкриють у тернопільській галереї «Бункермуз» 6 лютого о 19:00.

У експозиції представлені полотна, створені в період 2006-2015 роки. Це твори з різних серій та проектів, зібрані в одному місці, це твори в різних техніках і форматах. Завдяки такому широкому часовому діапазону, глядач може, немов лікар, що досліджує аналіз хворого, дослідити шлях розвитку художника.


«Можна прослідкувати технічну еволюцію художника та невід’ємну тематичну складову — роздуми про психологію та внутрішній світ людини. В полотнах багато символізму, згенерованого на базі суспільної залежності від релігій та забобонів.


Назва «Мазок» – підкреслює митецьку складову, а з медичної точки зору враховує аналітично-дослідницький характер експозиції, яка зліплена з полотен за різні роки, за якими можна вивчати та аналізувати прогресування моєї хвороби», — Вітя Кравець.

Виставка триватиме до 19 лютого. Вхід безкоштовний.

 

У Тернополі були виконані роботи зі встановлення та заміни дорожніх знаків

Середа, 04 лютого 2015, 11:57

23 січня 2015 року на офіційному сайті УМВС України в Тернопільській області була оприлюднена публікація під заголовком «Правоохоронці викрили факт неправомірної розтрати бюджетних коштів, виділених на встановлення та заміну дорожніх знаків у Тернополі».

Керівник управління житлово-комунального господарства Тернопільської міської ради Микола Лесів стверджує, що жодних запитів від правоохоронців щодо переліку виконаних робіт із встановлення та заміни дорожніх знаків, а також витрачених на ці роботи коштів, не надходило ні на ім’я начальника УЖКГ, ні на директора підрядної організації, ні на начальника відділу технічного нагляду. Правоохоронці не здійснювали жодних перевірок і, відповідно, підстави для даних звинувачень – відсутні.

Також не відповідає дійсності та інформація, що підрядник не виконав жодних робіт (як було зазначено у публікації). Підрядна організація ТОВ «Газ-Пласт-Буд» у 2014 році провела заміну та встановлення нових дорожніх знаків на вулицях Тернополя у кількості 171 шт. на загальну суму 172 986, 68 грн.

«Наказом управління ЖКГ, ми створили спеціальну комісію, яка обстежила усі дорожні знаки, які були встановлені минулого року в Тернополі, - каже начальник управління житлово-комунального господарства Микола Лесів. – Згідно із висновків комісії, підстав для відкриття кримінального провадження немає, оскільки факти, які були наведені у публікації, не підтвердилися».

До слова, лист від слідчого Тернопільського УМВС України у Тернопільській області надійшов на адресу відділу технічного нагляду аж 29 січня, у якому містилося звернення про надання завірених документів щодо виконання робіт з облаштування дорожніх знаків у Тернополі. Відділ технічного нагляду повідомив правоохоронця, що для отримання цих документів йому необхідно звернутися безпосередньо у Тернопільську міську раду.

У зв’язку з вищенаведеними фактами, Тернопільська міська рада звернулася до правоохоронних органів з вимогою спростувати інформацію на офіційному сайті УМВС України в Тернопільській області, що була розміщена 23 січня 2015 року.

Міська рада

 

Je suis Valera. Як у Росії намагаються виправдати російського вбивцю вірменської сім'ї

Середа, 04 лютого 2015, 08:32

В російських соцмережах все більше набирають популярності сторінки, присвячені солдату Валерію Пермякову, який підозрюється у вбивстві вірменської родини в місті Гюмрі.

Так, в соцмережі «Вконтакте» створено кілька груп, які називають Пермякова «узником совести» та жертвою американських спецслужб, вимагаючи від російської влади не «сдавать своего». При цьому був використаний слоган «Je suis Valera», який прирівнює вбивцю з жертвами теракту в Парижі.



На таку спробу користувачі відреагували зливою фотожаб, які жорстко тролять російську пропаганду. Йдеться про створення «Вірменської народної республіки» та «Ополчений Южнороссии».

Але багато хто з «ватної публіки» сприймають навіть такий відвертий сарказм за чисту монету.

Цікавою є також позиція окремих вірменських аналітиків та журналістів. Вочевидь, виконуючи замовлення офіційного Єревану, який також зацікавлений у втихомиренні скандалу, з якого може скористатись опозиція, вони ретранслюють тезу про те, що історію з Пермяковим «роздувають американці». Єдина відмінність від російських «захисників Пермякова» полягає в тому, що роздуми над підступами США у них зазвичай завершуються лозунгом «віддати нелюда вірменам на суд» і «не дозволити Держдепу за допомогою цієї історії посварити два великі народи».

Нагадаємо, нещодавно у вірменському місті Гюмрі солдат-строковик російської армії, що базується у Вірменії, втік зі своєї частини, вдерся у дім до вірменської родини та розстріляв сім'ю з шести людей, в тому числі і маленьких дітей.

Після цього вірмени вийшли на масові акції протесту, вимагаючи видати Пермякова вірменському правосуддю. Учасники акцій палили російські прапори, відбулися зіткнення з поліцією, пише espreso.tv.

Зрештою, Росія таки здалася. Пермякова судитимуть у Вірменії. Про це в Єревані повідомив представник Слідчого Комітету РФ Володимир Маркін. За його словами, СК Росії та Вірменії домовилися про спільне розслідування трагедії в Гюмрі. Але чи пробачать російські ватники таку слабинку? «Прогіб под армянамі». Судячи з їхньої реакції в соцмережах – навряд.

Ось що мені вдалося відшукати на просторах безкрайнього «Фейсбуку». Пише москвич Кирило Воронов:

«Реальный диалог в маршрутке. Речь идёт о российском военнослужащем, застрелившем семью из 6 человек, двое из которых дети:

– Я, конечно, понимаю, что убивать нельзя, но нужно ведь понять. Кругом ведь они. Армяне эти черножопые. Кафе и рестораны их. В торговле они. Автосервис – они. Таксисты – они. Вот маршрутку нашу кто ведет? Ремонт в квартире и то они. Куда не плюнь. А русскому Ивану куда податься? Либо к черножопым в батраки, либо водку пей. Парнишка и дома от них продыху не имел, а попал в армию и там они. Причем со всех сторон. Ну не выдержал. Парнишка-то наш, русский, в церковь ходил. А мы, русские, русских в беде не бросаем. Так что защитим от хачья.

– Вы что фашист?

– Это я-то фашист? У меня дед воевал! Я как раз антифашист! Я против майдана хохляцкого и против жидовни. Это они фашистюги. Теперь и армяшек с пути сбивают, падлы. Вместе с пиндосами! Всех их перевешать бы».

 

Все, крапка. Більше нема що сказати. І коментувати не хочеться. Нехай кожен самостійно зробить для себе висновок.

 

Підготував Адам Стрижнюк

 

На якій планеті живе Російська церква?

Вівторок, 03 лютого 2015, 08:33

Цей рік РПЦ збирається присвятити пам’яті рівноапостольного князя Київського Володимира. Згідно з програмою проголошеною під час Різдвяних читань, святкування відбуватимуться спільно з державою, охоплюватимуть весь «спільний простір Святої Русі» - Україну, Білорусь та Росію - та мають на меті підкреслити «цілісність культурного простору» цих країн, пише espreso.tv.

Новина, взагалі, здатна налякати. Як, цікаво, Московська патріархія спільно з кремлівською владою збирається забезпечити реалізацію власних заходів на території України? А що мав на увазі уповноважений представник президента РФ, який наголосив на «особливому значенні» цього «спільного святкування» у «сучасних зовнішньополітичних умовах» і нагадав про «мужність і стійкість», з якими російській народ «стає на захист Вітчизни»?

Нервового читача, якому за цими формулюваннями вже ввижаються «зелені чоловічки» на Дніпрових кручах, можу заспокоїти: все це розраховано виключно на внутрішнього споживача. Взагалі, ключові фрази - зовсім не про «спільний простір», а про те, наприклад, що «спільна участь» держаної і церковної влади - «важливе знамення часу». Або слова спікера Радфеду Валентини Матвієнко про те, що «значення подвигу, здійсненого князем Володимиром для становлення російської державності неоціненно». Як і слова патріарха Кирила про те, що «Свята Русь» - це і є сама «Божа правда».

А найголовнішим посилом виступу патріарха стала «цивілізаційна дилема», яку він символічно поставив перед росіянами: розвивати «Володимирову спадщину» чи здатися силам «іншого полюсу», відмовитися від власної культури та ідентичності, натомість уникнувши «деяких санкцій і обмежень». Ясніше, погодьтеся, і не скажеш. Тобто вибір пресувати Україну, примушуючи її до «спільного простору» - це був вибір не президента Путіна, а самого князя Володимира. Будь-які санкції проти такого аргументу безсилі.

На будь-яку спекуляцію з цього історично-істеричного репертуару можна було би знайти безліч аргументів - хоч історичних, хоч політичних, а хоч би і просто нарівні здорового глузду. Але всі вони безсилі - бо йдеться про релігійну віру. Віру у «Божу правду», якою є «Свята Русь». Це її - а не Христа - вибрав князь Володимир, згідно з вченням патріарха Кирила. І для РФ наразі цілком природно вибрати в якості «свого святого» саме князя Володимира.

Минулорічний Сергій Радонезький погано надавався до одержавлення. Інша справа Володимир Красне Сонечко. По-перше, це політично перспективне рішення. Адже якщо він був творцем «російської державності» і водночас київським князем, то зі «спільним простором» все дуже просто. Цілком зрозуміло, що саме російські десантники роблять в Україні - захищають частину «свого простору» від зазіхань «іншого полюсу». А по-друге, це чудова нагода ввести, нарешті, Московську патріархію у систему державного управління, зростивши в такий спосіб державу і церкву.

Цього дуже прагне сам патріарх Кирил. Але дотепер для того не було політичної волі - російське керівництво загравало з західною демократією. Для якої конституційний принцип віддільності церкви від держави був недоторканим. Але віднедавна державна влада Росії скинула маски і проголосила «особливий шлях». Для якого зрощення держави і церкви, через яке освячується сам інститут державної влади, є «традицією». Релігійну віру заміщує громадянська релігія, Христос поступається місцем державній ідеї - «Святій Русі».

Найцікавіше, як діятиме щодо цього духовенство УПЦ МП. Яке є структурним підрозділом РПЦ і, відповідно, частиною «церковної імперії» - «Святої Русі» патріарха Кирила. Громадянська релігія, яка задовольняє ідеологічні потреби Путіна - не зовсім те, чого прагнуть українські вірні. Але їм доведеться грати в цю гру, беручи участь у «спільних заходах», які заплановані для них керівництвом РПЦ та РФ.

 

Як зекономити на відпустці: плюси раннього бронювання

Понеділок, 02 лютого 2015, 09:21

Поки ми «відходимо» від новорічних святкувань, туристичні агенції уже приготували вигідні пропозиції літніх турів. Знижки раннього бронювання, зазвичай, діють до травня. Проте, чим швидше ви замовите путівку, тим більше зекономите на подорожі. Адже, до кінця лютого найпривабливіші пропозиції розбирають ті, хто вже знають їх переваги. Отож, чим більше часу до поїздки, тим більше вигідних пропозицій. До слова, в Західній Європі перевагами раннього бронювання користуються активніше, ніж в Україні. Наприклад, у Великобританії таким чином бронюють подорожі близько 85% туристів.

Замовити путівку заздалегідь можна до Болгарії, Греції, Чорногорії, Хорватії, Туреччини, Тунісу тощо. За оцінками експертів, минулого року найбільшою популярністю користувались  напрямки до Болгарії та Греції.

Як повідомляють туроператори, можливістю раннього бронювання українці почали активно користуватись лише декілька років тому. Ця послуга набула популярності, бо дозволяє заощадити від 35% до 50 % коштів. Це також хороша нагода обрати найкращі місця в улюблених готелях.

-          Влітку — в розпал сезону —доведеться не лише переплатити, але й обирати путівку з того, що залишилося. А зараз ви не обмежені ні датою виїзду, ані конкретним готелем – зауважує менеджер тернопільського філіалу туроператора «Адріатік Тревел» Галина Гоцман. - Перевагою раннього бронювання також є можливість оплати у двох етапах: при замовленні туру ви сплачуєте завдаток 35% від вартості путівки,  і 65% - не пізніше ніж за 30 днів до виїзду. Ви також можете оплатити усю суму відразу, таким чином зекономите на курсі валюти, тим паче у сьогоднішній час. Не менш вагома перевага раннього бронювання – це знижка на вартість путівки до 50%. Ну і, звичайно, можливість обрати зручні місця у транспорті та найкращий номер у готелі із видом на море.

Для прикладу, сьогодні ви можете забронювати путівку до Болгарії на червень місяць всього лиш за 257 євро для двох осіб на 7 ночей. Влітку аналогічний тур вам обійдеться приблизно у 350 євро. Відпочинок у чотирьох зірковому готелі вартуватиме 345 євро. П’яти зірковий готель на 7 ночей обійдеться в 467 євро. Пропозиції включають переїзд комфортабельним автобусом, проживання та сніданки.

Раннє бронювання путівок також доступне до Греції. Більше того, замовляючи тур до цієї країни, ви можете зафіксувати ціну. Наприклад, якщо ви оплачуєте 75% від вартості путівки, то фіксуєте курс валюти. Тобто, суму, яка залишилась, сплачуєте по курсу, що був дійсний в день бронювання туру. Оплачувати можна в гривнях.

Так, забронювавши тур з авіа перельотом до Греції на 7 ночей для двох осіб зі сніданками ви заплатите 654 євро у тризірковому готелі. Влітку його вартість сягне близько 800. Практично в таку ж суму - 858 євро - обійдеться тур в п’яти зірковий готель із триразовим харчуванням, за умови раннього бронювання. Золотою серединою буде відпочинок у чотирьох зірковому готелі вартістю 740 євро на 7 ночей.

Якщо ж ви прихильник мандрівних подорожей, чи плануєте бюджетний відпочинок,  - замовляйте апартаменти. Сьогодні приблизно кожен десятий українець обирає індивідуальний тур. Любителі мандрівок добираються на місце відпочинку власними силами. Аби перестрахуватись з житлом, замовляють апартаменти. Це такі собі міні-готелі, на кшталт наших садиб у Карпатах. У таких кімнатах є меблі, телевізор, холодильник, душ і навіть мікрохвильова піч, а також, - можливість користуватись кухнею. Якщо ви не переймаєтесь комфортабельністю та «п’ятизірковим обслуговуванням», то цей варіант саме для вас, адже переїзд та проживання у апартаментах вам обійдеться від 150 євро у Болгарії чи 200-300 євро – у Греції.

Мінусом такого туру є переїзд автобусом, що триває більш ніж півтора доби, а також відстань до моря може коливатись від 300 до 500 метрів. Харчування – за власний кошт.

Утім, значна кількість туристів побоюється користуватись перевагами раннього бронювання. Одні з причин – невизначеність з країною чи нестабільний заробіток. В такому разі можна застрахуватися від «невиїзду». Суть такого страхового захисту – виплата страхової суми, що покриває зроблені витрати, у разі неможливості вирушити в поїздку в силу певних обставин.  Оформити страхівку можна прямо в туристичній агенції. Вартість її в середньому від 15 євро.

Безперечно, раннє бронювання має низку фінансових переваг. До того ж, коли ви знаєте, що попереду на вас чекають мальовничий захід, море вражень і повний релакс, працюється по-іншому — більш натхненно і легко.


Відкритим сьогодні залишається питання з безвізовим перетином кордону власників біометричних паспортів.

В Тернополі приймати документи на виготовлення біометричних паспортів почали 12 січня. Як повідомляють у міграційній службі, загалом в Україні вже близько тисячі громадян отримали документ нового зразка. Проте, на сьогоднішній день біометричний паспорт ще не дає обіцяних переваг. Оскільки, не підписано угоду з Євросоюзом про безвізовий перетин кордону.

-          Допоки між ЄС та Україною не буде підписано відповідної угоди, власникам як звичайних закордонних паспортів, так і біометричних, аби подорожувати Європою, потрібно відкривати візу, - каже  головний спеціаліст по зв’язках з громадськістю і ЗМІ УДМС України в Тернопільській області Ірина Бойко.

До слова, питання щодо безвізового виїзду до країн Шенгенської угоди буде розглядатися лише у травні.

zima-lato.com
т
ел. 40-45-40, 096 47 07 960


Оксана Божко


 

Обласна рада затвердила “Програму розвитку футболу на 2015-2020 роки”

Неділя, 01 лютого 2015, 10:04

f

Оскільки, як зазначено у Програмі, футбол – складова частина культурного життя суспільства, яка сприяє збереженню і зміцненню здоров’я, розвитку фізичних, морально-вольових та інтелектуальних здібностей людини, організації змістовного дозвілля, та заняття футболом комплексно впливають на розвиток фізіологічних можливостей організму і фізичних здібностей, депутатський корпус підтримав запропонований ОДА документ. Таким чином у обласному бюджеті цьогоріч на реалізацію програми передбачено 200 тис. грн.

Обласна рада

 

У Тернополі триває ліквідація глибоких вибоїн

Субота, 31 січня 2015, 18:44

31 січня тернопільські комунальники проводять ліквідацію глибоких вибоїн на вулицях міста. Як розповідає начальник відділу технагляду Олег Вітик, за цей день ямковий ремонт працівники проведуть практично на усіх масивах Тернополя.

«Наразі проводимо не поточний, не капітальний, а ремонт із ліквідації глибоких вибоїн на дорогах міста. Для цього використовуємо спеціальну бітумноорганну суміш, яку застосовують у холодний період року», - розповідає Олег Вітик.

Роботи виконують чотири бригади комунального підприємства «Міськшляхрембуд». Їм надано 40 тонн спеціальної суміші та техніку, щоб провести ямковий ремонт на вулицях Морозенка, Протасевича, С.Бандери, Коновальця, Слівенська, Л.Українки, В.Великого, Тролейбусна, Бережанська, р-ну «Автовокзал» та ін.

За словами Олега Вітика, цієї суміші недостатньо для проведення усіх необхідних робіт, проте суттєво покращить проїзд вулицями міста. Якщо ж буде сприятлива погода, то з понеділка комунальники продовжать ліквідацію глибоких вибоїн.

Міська рада







 

Тернополянка Анастасія Меркушина — чемпіонка Європи з біатлону!

П'ятниця, 30 січня 2015, 10:32

Щойно у Естонії завершилася спринтерська гонка у юніорок в рамках чемпіонату Європи з біатлону.

Студентка ТНЕУ Анстасія Меркушина завоювала золоту медаль і титул чемпіонки Європи з біатлону. Тернополянка ідеально впоралася зі стрільбою та випередила усіх конкуренток, здобувши першу для України золоту медаль на цьогорічному чемпіонаті.

Ще одна тернополянка Марія Кручова показала 10-ий результат у спринті.

sports.te.ua

 

У новому бюджеті закладено кошти на лікування дітей та поранених у зоні АТО

П'ятниця, 30 січня 2015, 06:09

golova

Як вважає голова обласної ради: «Ми маємо перш за все подбати про дітей, адже це – майбутнє нашої нації, а також за тих, хто героїчно захищає державу від агресора, саме тому, порадившись, ми прийняли таке рішення».

У новоприйнятому бюджеті на 2015 рік обласна рада передбачила:

-          збільшити видатки комунальній установі Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» на 5,0 млн.грн.  (щоб забезпечити безкоштовними медикаментами хворих діток);

-          надати Тернопільській університетській лікарні  коштів у сумі 1,0 млн.грн. на лікування поранених у зоні АТО;

-          додатково надати Тернопільському обласному перинатальному комунальному центру ”Мати і дитина” на медикаменти 500 тис. грн.

 

В міській раді пропонують, щоб усі вивіски у місті були українською мовою

Четвер, 29 січня 2015, 10:04

Депутати Тернопільської міської ради прийняли звернення до Верховної Ради України щодо дотримання державної мовної політики при оформленні вивісок. За словами начальника управління стратегічного розвитку міської ради Юрія Дейнеки, наразі у законодавстві чітко не прописано поняття «реклама» та «вивіска», через що останні з’являються на приміщеннях іноземними мовами.

«У Тернополі ми внесли зміни у правила благоустрою, згідно яких рекомендуємо, щоб усі вивіски у місті були українською мовою. Проте не маємо права змушувати підприємців їх переробляти, адже у законодавстві є розбіжності у трактуванні деяких понять, - каже Юрій Дейнека. – Саме тому ми звертаємося до Верховної Ради з проханням внести зміни до Закону України «Про рекламу», в якому чітко визначити вимоги щодо застосування виключно державної мови при оформленні вивісок».

У тексті звернення ідеться, що державна мовна політика має бути спрямована на утвердження поваги до української мови, будь-які прояви зневаги є неприпустимими. Публічне приниження чи зневажання, навмисне спотворення української мови в офіційних документах і текстах, створення перешкод і обмежень у користуванні ними, проповідь ворожнечі на повному ґрунті повинні тягнути за собою відповідальність, установлену законом.

Міська рада


 

Тернопільська міська рада співфінансуватиме обласну школу мистецтв

Середа, 28 січня 2015, 10:54

Тернопільська обласна експериментальна школа мистецтв буде співфінансуватися із міського бюджету Тернополя. Про це повідомив міський голова Сергій Надал.

«Школа мистецтв є обласним закладом, проте там навчається багато тернополян, - каже Сергій Надал. – Саме тому на сесії міської ради було прийнято рішення про співфінансування цього закладу, фактично місто дає кошти на утримання тернопільських дітей».

Довідково: Тернопільська обласна експериментальна школа мистецтв – обласний навчальний заклад, який був започаткований у 1994 році з ініціативи мистецтвознавця і громадсько-політичного діяча, директора Тернопільського інституту національного від­родження Ігоря Ґерети. На сьогодні це єдиний заклад у місті, який використовує індивідуальний плани в роботі з обдарованими дітьми. Серед вихованців школи— лауреати всеукраїнських та міжнародних конкурсів.

Міська рада

 

Тернопільська обласна філармонія вдруге відсвяткувала 75-ту річницю

Середа, 28 січня 2015, 09:21


На численні прохання тернополян 75-ту річницю філармонія відсвяткувала вдруге. Повен зал прихильників мав ще одну нагоду  насолодитись творчістю колективів. За словами директора Ярослава Лемішки, участь у святковому заході взяли усі колективи та солісти  — це понад 200 осіб, - пише сайт Культурно.

Відеорепортаж другого ювілейного концерту.

Оксана Божко

Коляда  «Бог ся рождає»


Т.Власенко «Колядка»
Художній керівник та головний диригент заслужений
артист   України  Богдан Іваноньків



Карл Дженкінс «Палладіо»
Виконує камерний
оркестр диригент   Сергій Черняк


Вокально-хореографічна композиція «Як  собі заспівам»
Ірина  Гречко та артисти балету
ААНМ «Візерунок»



Танець „Дзюмбалики”
Постановка  заслуженого працівника культури України
І. Николишина
танцює «Надзбручанка»


Жюль  Массне «Наваррcький танець»  з балетної  сюїти опери  «Сід»
Виконує симфонічний оркестр
Художній керівник та головний диригент заслужений діяч мистецтв України
Мирослав  КРІЛЬ


Франц Шуберт «Серенада»
Виконує народна
артистка України  Любов Ізотова


Дж.Россіні  Каватина  Фігаро з опери «Севільський  цирульник»
Виконує дипломант
міжнародних конкурсів Валодимир Шагай


А. Лара «Гранада»
Виконує солістка філармонії
Наталія Присіч


Франц  Легар Пісня Джудіти з опери «Джудіта»
Виконує солістка  філармонії  Оксана   Малецька


Георгій Пінтус
Музика Романо Музумарра  «Луна ту»
Виконує квартет
«Акорд»


Імре Кальман
Пісня Маріци з оперети «Маріца»

Виконує заслужена артистка України Наталя Лемішка


Григорій Агратіна «Березнянка»
Виконує симфонічний оркестр
соліст
Василь Яков’як — цимбали


Слова М.Ткача, музика О.Білаша «Ясени»
Виконує заслужений артист України
Левко Корженевський


Слова А. Демиденка, музика О.Семенова
«Звучи  рідна  мово»
Виконує
заслужена артистка України Світлана Бабчук


Т. Петриненко «Україно»
Виконують всі учасники
святкового  концерту  у супроводі симфонічного оркестру
Диригує Мирослав КРІЛЬ



 

«І будуть люди» в Бункермузі

Вівторок, 27 січня 2015, 17:26

У роботах проекту «І будуть люди» Сергій Декалюк зображає людей в різних епізодах їхнього життя. За словами автора, найбільше він любить змальовувати особистість, передавати емоції. Тому, кожен твір митця розповідає про окремий індивід. У експозиції, що представили тернополянам 24 січня, автор показав полотна, виконані впродовж 2007-2014 років, - пише сайт Культурно.

— На цій картині  змалював свою дружину. Сонячного літнього дня вона відпочивала у басейні. Портрет зображений на досить яскравому фоні. Відібрана гама кольорів передає спектр  сонячного проміння, що відбивалось у воді. Робота виконана відносно недавно, тому виглядає сучасніше, ніж інші.

FullSizeRender

— Тут зображена голуба каска. Картина має назву «Енергія свободи». Як ви пам’ятаєте, минулого року Україна втратила героя Устима Голоднюка. Він мій земляк. Його дід та батько були моїми вчителями. Устима всі знали, як хлопця у голубій касці, тому вона є його символом. Жовті промені навколо, відображають енергію, незламну віру та дух. Цією роботою хотів сказати, що поміж нас завжди  є і будуть герої.

FullSizeRender (1)

Сергій також розповів про свій наступний проект «Проекція циклу», окремі роботи якого уже експонувались на виставках в інших містах України.

— Новим проектом я хотів би передати, що у нашому житті усе циклічно. Циклічність життя — це його повторюваність та схожість. Передати словами суть, яку вклав у роботи — важко. Тому, запрошую на наступну виставку, відкрити яку планую найближчим часом.

Відвідати виставку  «І будуть люди» можна до 5 лютого в галереї «Бункермуз».

DCSM01229

Оксана Божко

 

Рак – не вирок, головне – вчасно діагностувати!

Вівторок, 27 січня 2015, 07:54

В Україні щогодини від раку помирає 10 людей. Щогодини реєструють 18 нових випадків захворювання. За офіційними даними, на Тернопільщині щороку реєструють близько 3500 вперше виявлених онкохворих, з них майже 500 на рак легень. Кількість хворих на рак щороку зростає. Проте, як запевняють спеціалісти, водночас рівень смертності можна скоротити. Медики наголошують: рак – не завжди вирок. Його можна попередити і навіть вилікувати!

-          На жаль, спостерігаємо сумну тенденцію: значна частина пацієнтів звертаються на пізніх стадіях захворювання, коли мова про оперування вже не йде,  - розповідає головний лікар Тернопільського обласного онкологічного диспансеру доктор медичних наук Леонід Володимирович Шкробот. – Найефективніший спосіб боротьби з поширенням цього недугу – вчасна діагностика. Сьогодні люди практично не проходять щорічні профілактичні огляди. А робити це потрібно не лише тоді, коли вам погано, але й коли почуваєте себе добре. Онкопрофогляди слід проходити навіть тоді, коли у вас немає ніяких скарг. Це як чистити зранку зуби –  в обов’язковому порядку.

Ризик захворіти на рак протягом життя в нашій країні має кожен 3-4 чоловік та кожна 5-6 жінка. Серед поширених випадків – рак легень та молочної залози. Ракові клітини є в кожної людини, їх пробудження контролює система імунітету, а стан останньої залежить від безлічі зовнішніх і внутрішніх факторів. Факторам, що сприяють розвитку захворювання підлягають практично усі: стрес, куріння, забруднене довкілля,спадковість, канцерогени. Від початку хвороби до появи симптомів проходить лише два роки. Тому, лікарі наполегливо рекомендують проходити флюорографію хоча би раз на рік. За словами медиків, якщо захворювання виявлене на 1-2 стадіях, то, практично, в 100 відсотках випадків гарантується одужання. І вже за 10-15 днів ви повністю пройдете лікування.

-          Рак уражає як старших людей,так і молодих осіб. Останнім часом, на жаль, з'явилася нова тенденція – онкозахворювання помітно «молодшають» і вражають вже після 30 років. Значна частина пацієнтів звертається до лікарів на останніх стадіях захворювання, - розповідає завідувач торакального відділення Тернопільського облонкодиспансеру Гуменюк Володимир Васильович. - Якщо на початкових стадіях рак легень можна прооперувати, то на 3-й стадії хвороби – це знано важче. При 4 стадії операція протипоказана, адже на цьому етапі рак дає метастази на інші органи. Ця хвороба підступна тим, що на початку свого виникнення протікає практично без симптомів, непомітно для людини.

На що потрібно звернути увагу, аби запобігти розвитку онкозахворювання легень і виявити його раніше, радять лікарі Тернопільського облонкодиспансеру:

-          Якщо кашель триває більш ніж два тижні;

-          Виділення мокроти, що містить кров’янисті прожилки;

-          Больові відчуття у грудній клітці;

-          Раптова задишка;

-          Відчуття браку повітря;

-          Підвищена пітливість;

-          Часті запалення легенів та ін.

При таких симптомах, в першу чергу, необхідно зробити флюорографію. Особливо важливо пройти обстеження жителям великих міст та курцям.

Недостатня увага населення до свого здоров’я, використання застарілого рентгенологічного обладнання, недостатня кваліфікація лікарів та відсутність онконастороженості зі сторони, як населення, так і частини медиків - також сприяють занедбаності онкологічної патології.

Ефективно боротися з раком заважає не лише небажання регулярно проходити огляд у лікаря, але й те, щоб замість іти до фахівця, майбутні пацієнти спершу звертаються до різноманітних знахарів та некваліфікованих «спеціалістів». Лікарі пояснюють схильність людей до нетрадиційних методів страхом хвороби та небажанням прийняти діагноз.

-          Найбільшою помилкою онкохворого буде затягування часу. Адже лікування на перших стадіях не лише дає позитивні результати, але й вартує значно дешевше, пояснюють лікарі торокального відділення Андрій Віталійович Яременко та Володимир Йосипович П’ясецький.

Якщо ж у вас виявили рак на третій стадії – це ще не вирок, кажуть медики. У таких випадках проводиться доопераційна хіміотерапія, що значно збільшує шанси перевести стадію захворювання в операбельну.

-          Нещодавно на контрольний огляд звернувся пацієнт, якого прооперували з ІІІ стадією хвороби ще в 1999 році. Пройшло більше 15 років. Людина почувається здоровою. Таких випадків не багато, але вони є, - зауважують лікарі.

Щоб не витрачати дорогоцінний час на пошук спеціальних лікувальних програм, необхідно обрати онкологічний заклад, що надає комплексне лікування з використанням усіх необхідних методів: хірургічне лікування,променева терапія, хіміотерапія, імунотерапія. Так ви не лише зекономите кошти, але й продовжите собі життя.

При підозрі на злоякісне захворювання лікарі наголошують на необхідності повного до- обстеження пацієнта в обласному онкодиспансері із застосуванням усіх необхідних методів,з метою ранньої діагностики та ефективного лікування.

Сьогодні в онкодиспансері діагностують за допомогою сучасного обладнання європейського стандарту. Тернопільський онкодиспансер – єдиний в області заклад, в якому проводять комплексне і комбіноване лікування онкопатології. У закладі діють два комп’ютерні томографи,УЗД апарати,сучасний мамограф із автоматичною проявочною машиною,  проводяться всі види ендоскопічних обстежень, цитологічна та гістологічна діагностика, що дає змогу якісно обстежити пацієнта, і в стислі терміни встановити діагноз. Лікування онкозахворювань проводиться за світовими стандартами.

Відвідати онкологічний диспансер може кожен бажаючий, - наголошують медики. - Навіть, якщо у вас немає направлення, або ж ви лікуєтесь у іншого спеціаліста, і бажаєте пройти додаткове обстеження. Проконсультуватись чи пройти діагностування можна без запису.

Звертайтесь за адресою: вул. Купчинського, 8

Тернопільський обласний онкологічний диспансер


Оксана Божко

 

Тетяна Гамера-Шмирко з рекордом України втретє поспіль виграла марафон у Японії

Понеділок, 26 січня 2015, 11:10

Тріумфом українки Тетяни Гамери-Шмирко, яка народилася на Тернопільщині, завершився 25 січня міжнародний марафон у Осаці, який входить до ІAAF Silver Label Road Race. Тетяна стала другою спортсменкою в історії цих змагань, якій вони підкорилися тричі поспіль.

До неї подібне вдавалося лише румунці Лідії Сімон – вона перемагала тут в 1998-2000-х роках. Окрім того, результат Гамери-Шмирко — 2 години 22 хвилини і 9 секунд — це новий рекорд України.

На відміну від попередніх двох переможних для Тетяни марафонів у Осаці, вона лідирувала протягом практично усієї дистанції.

— Мій тренер сказав мені на позначці 5 км, що я біжу трохи повільно, тому я вирішила пришвидшити темп, — розповіла українка після фінішу.

Найближчу переслідувачку — Олену Прокопчук з Латвії — вона випередила у підсумку майже на дві хвилини (2:24.07).

sports.te.ua

Джерело: uaf.org.ua

 

Сьогодні у Тернополі акція мовчання

Понеділок, 26 січня 2015, 08:28

«ЯCharlie...ЯВолноваха...ЯМаріуполь.... ЯУКРАЇНА???»

Сьогодні, 26.01.15. громадська організація «Файне місто» збирає небайдужу молодь Тернополя, аби висловити свій протест щодо бездіяльності влади, ООН, ЄС та світової спільноти стосовно останніх подій на Сході України. Захід проходитиме у вигляді акції мовчання.

Збираємось о 12:00 біля Драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка.

Контактна особа Віталій Круцько 0971889398

 

Тернопільська міська рада у 2015 році планує закупити ще вісім тролейбусів

Субота, 24 січня 2015, 00:00

У 2015 році Тернопільська міська рада планує придбати вісім тролейбусів, а також прокласти дві нові тролейбусні лінії у мікрорайонах «Аляска» та «Дружба». Про це розповів міський голова Тернополя Сергій Надал.

«У проекті бюджету міста ми передбачили кошти на прокладання нових тролейбусних ліній, щоб сполучити вул. Тролейбусну та вул. Лучаківського, а також вул. Морозенка із комунальною лікарнею №2, - каже Сергій Надал. – Також ми продовжуємо практику оновлення тролейбусного парку. Цьогоріч заплановано закупити вісім тролейбусів та впроваджувати автоматизовану систему оплати за проїзд».

 

Цього року у Тернополі планують відкрити два нові дитячі садки

П'ятниця, 23 січня 2015, 06:21

Два нові дитячі садки, а також п’ять груп у вже діючих дошкільних навчальних закладах планують відкрити у Тернополі у 2015 році. За словами міського голови Сергія Надала, статті витрат на виконання даних робіт уже закладені у проекті бюджету міста.

«Згідно нового законодавства, усі витрати на утримання дитячих садочків та позашкільних навчальних закладів буде здійснюватися виключно за рахунок міського бюджету, - каже Сергій Надал. – Цього року ми плануємо спрямувати кошти на завершення робіт із заміни і придбання нового електричного обладнання у дитячих садках, плануємо відкрити п’ять нових груп у вже діючих дошкільних закладах, а також обладнати два нові дитсадки у мікрорайонах «Дружба» та «Сонячний»».

За словами міського голови, таким чином до кінця року у Тернополі для дошкільнят забезпечать 500 додаткових місць. Приблизно така ж кількість дітей сьогодні перебуває у черзі у дитячий садок.

 

Французька трагедія: то за що бореться Європа?

Четвер, 22 січня 2015, 09:26

Усіх, мабуть, шокували нещодавні атаки в Парижі. На вулиці багатьох міст вийшли десятки тисяч людей із маніфестом проти вбивства людей в ім’я ісламу. Здавалось би, цілком природна реакція на нелюдський вчинок релігійних фанатиків. Але… У цієї трагічної історії є певні підводні камені, на які хотілося б звернути увагу.

Отже, вбивство французьких сатириків викликало бурхливе обговорення – аж до закликів всюди друкувати карикатури на Муххамеда, і це зрозуміло. Терористичні акти – це дії, які спрямовані на створення, насамперед, психологічного ефекту. Вони маніпулятивні.

І є досить простий – але дуже ефективний – метод маніпуляції. Коли вам пропонують альтернативу і вимагають вибирати. Ти з нами чи з ними? Га? Так чи ні?

При цьому важливо створити атмосферу емоційної напруженості і тиску, щоб не дати вам задатися простим запитанням «а чому я взагалі повинен вибирати?» Ти за непристойну вульгарщину на сторінках якогось журналу чи ти за вбивства? Ні, ти не викручуйся, ти нам прямо скажи – ти за похабщину чи за вбивства?

В атмосфері емоційного перегріву будь-яка спроба спокійно пояснити, що крайня вульгарщина постраждалого журналу не чинить беззаконне вбивство менш беззаконним, а жахливий злочин терористів не чинить журнал менш непристойним, викликає обурення.

Ти повинен або канонізувати вбитих карикатуристів як святих мучеників за справу європейської свободи, або визнати, що терористи – не такі вже й погані хлопці. Так от, цей вибір – хибний.

Терористи – вбивці, які керуються убивчою ідеологією і які охоче вбили б нас усіх, якби добралися. Це точно такі ж самі люди, які буквально кілька дні тому розстріляли пасажирський автобус під Волновахою. Їм не потрібно шукати виправдання в ображених почуттях, важкому дитинстві, нестачі вітамінів або ще якійсь біді. Це просто вбивці.

Звичайно, безглуздо говорити про те, що якщо ви утримаєтеся від образ ісламу, то вас не чіпатимуть – чіпатимуть, знайдуть причину. Релігійний фанатизм, причому стосується він будь-якої релігії, – це той діагноз, якому не потрібен привід для насильства. В очах фанатиків ви гідні смерті вже тому, що ви – не один із них.

Звичайно, і Європі, і нам усім доведеться боротися з цим злом.

У нас немає ніяких розбіжностей щодо того, кому ми протистоїмо – є розбіжності щодо того, за що ми стоїмо. І при читанні багатьох статей, а також перегляді випусків новин на вітчизняних телеканалах у мене склалося враження, що головна європейська цінність, за яку люди рішуче виступають, – це можливість над усім глумитися і знущатися.

Люди називають «свободою» саме свободу зображати в непристойному, вульгарному вигляді кого завгодно, будь-які шановані фігури, в тому числі будь-яких релігій.

Мені потрібна свобода безперешкодно висловлювати свою думку – наприклад, у ввічливій і пристойній формі висловлювати мою незгоду з пророчим статусом Муххамеда. Але мені абсолютно не потрібно малювати непристойні малюнки – хоч про Муххамеда, хоч про кого-небудь ще. Свобода висловлювати свою думку – це одне. Непристойне похабство – це інше.

За похабство не можна вбивати. Але з нього також не можна робити піднесений принцип, за який треба боротися.

Є два погляди на європейські цінності. Відповідно до одного з них, життя будь-якої людини – високоморальної чи поганої – має цінність. Нікого не можна беззаконно позбавляти життя. Життя автора непристойних карикатур так само недоторканне, як життя людини вихованої і культурної. Його не можна вбивати, бо людей взагалі не можна вбивати. Він перебуває під захистом закону, бо він людина, а не тому, що він тиражує похабство.

Відповідно до іншого погляду – головна європейська цінність – це саме непристойна вульгарність, і обурення деяких ЗМІ викликане не тим, що людей беззаконно позбавили життя, а тим, що спокусилися на їхнє священне право похабства.

В одному й тому ж обурливому злочині можна обурюватися різними речами – тим, що людей беззаконно вбили, а ніяких людей не можна беззаконно вбивати, або тим, що спокусилися на свободу зображати кого завгодно в принизливому вигляді.

Ось обурюватися на беззаконне вбивство я буду з вами, а проголошувати вищу цінність потворних малюнків – це вже без мене. Людське життя має вищу цінність. Похабство ніякої цінності не має.

 

Адам Стрижнюк

 

Замітки російського блогера про «европейскую даму ватного разлива»

Середа, 21 січня 2015, 11:17

Продовжуємо серію публікацій адекватних росіян про своїх не дуже розумних співвітчизників, яких у нас прийнято називати ватниками. Цього разу герой публікації російського блогера Антона Чадського – така собі «польская Любовь». Задля збереження всього «колориту» залишаємо цей текст мовою оригіналу.

***

Довелось мне на днях в Калининграде в одной небольшой компании повстречать интересную женщину по имени Любовь, русскую барышню лет 50, гражданку Польши, там и проживающую постоянно (она имеет и российское гражданство). Сия ухоженная европейская дама, возможно, и не заслужила бы свое упоминание в данной заметке, если бы не одна маленькая, но такая роднящая всех русских ватников особенность: патологическая латентная ненависть к западному миру и к Польше в частности, которая начала фонтанировать из её рта и всех прочих отверстий в присутствии таких же, как она, россиян-ватников.

Наша Люба как «опытный эксперт», а тем более – как гражданка загнивающей Польши (что придавало ей авторитет осведомленности) с упоением битый час внушала довольным такими откровениями россиянам, как прогнило и низко пало её польское государство; как продалось Западу и рабски пресмыкается оно перед американцами; как развален в ноль сектор машино- и судостроения, промышленность встала – её заменили немцы, и все паны уехали мыть сортиры в англо-саксонскую берлогу; как задавлен бизнес и кровавый еврокомиссар устраивает продразверстку для глупых ляхов... Да и вообще поляки – проклятые русофобы, тупые от рождения, оболваненные Америкой и направляемые её костлявой рукой против России. Мерзкие пшеки не такие, как мы, русские: они бездуховны, у них искусственная улыбка, и даже «стакан сахара не у кого занять» (дословно), а их телевидение погрязло в невероятной, абсурдной лжи. Да, в Польше было бы всё просто замечательно, если бы она выбрала русский вектор развития, поляков заменили бы русскими ватниками и вообще – деды не для этого «освобождали»!

Я не утрирую, читатель, всё вышеперечисленное является фактически дословным изложением ватной аналитики, которой насытила Люба воздух Восточной Пруссии.

Доведенная поддакиванием благодарных слушателей до ватного экстаза, 50-летняя дама подскочила с места и стала натуральным образом кривляться, дрыгая руками и ногами, изображая так поляков, говорящих о Катыни. Проклятые! Тупые! Ненавистные! Нерусские! Русофобские! Пшеки! Под улюлюканье и бурные овации оргазмирующих ватой зрителей, данное отвратительное представление Любы – частички «русского мира» – стало затихать и закончилось шепотом – закрепляющей тирадой ненависти к гадкой Польше и тупым полякам.

«Люба, а Вы себя в Польше так же ведёте? Глядя на Вас, сложно не стать русофобом. Почему просто не уехать в Россию, благо есть российское гражданство?» – спросил я остывающую от своего шоу женщину. О, эти выпученные глаза... О, этот звук всасываемого в легкие воздуха... Ватная Люба налилась до самых краев праведным гневом и возмущением. Конечно, ничего вразумительного она не ответила, кроме отборного потока шаблонных фраз про дедов, пятую колонну, Госдеп и прочий шовинистский бред.

Оставим пока нашу русскую Любу. Тема действительно имеющей место быть русофобии в странах Восточной Европы обширна, про её исторические предпосылки можно писать научные труды; про источники нынешней русофобии можно говорить часами. Но один факт всегда останется фактом: русофобию преимущественно и порождают именно такие больные имперским шовинизмом Любы – глупые российские ватники, грезящие своей несуществующей империей, величием, союзом и прочим псевдоинтеллектуальным маразмом.

Ватник всегда относится с пренебрежительным снисхождением к жителям небольших относительно России восточноевропейских стран, считая их людьми второго сорта, которые вообще всем своим существованием и развитием обязаны широкой русской душе. Неблагодарные лабусы, пшеки и хохлы! Да как вы, жалкие, посмели отвергнуть наши братские российские объятия?!

Ненависть может в ответ породить только ненависть. Наша страна с успехом доказывает это. Ни экономически, ни политически, ни культурно не привлекательная Россия, страдающая от всенародного комплекса неполноценности и вселенской обиды на западный мир, пытается навязать соседям хорошее отношение к себе не пряником равноправной дружбы, а идеологическим кнутом «старшего брата». Враньем, имперским пафосом, замшелыми стереотипами, национализмом, пьяными объятиями, братскими зуботычинами, дедовскими портянками – всем этим Россия пытается завоевать любовь и уважение у окружающих её стран бывшего восточного блока. Ну или хотя бы купить, как это происходит с Арменией или Беларусью.

Россия – это одна большая Люба, уверенная в том, что её должны обожать только за сам факт румяных щек, преклонного возраста и толщины задницы. А еще коллективная русская Люба очень духовна: в церковь ходит, Богу свечки ставит, яйца красит и крест золотой носит поверх ватника. Чего вам еще надо, русофобы?! Стоит ли удивляться, что попытки нашей любимой Родины хамски самоутвердиться в регионе за счет своего былого имперского статуса и смеющихся «искандеров-тополей» обречены на непонимание и провал, на поток встречной ненависти на бытовом уровне и неприязненные межгосударственные отношения? По моему сугубо личному мнению, Российская империя и даже Советский Союз (при всех их минусах) в плане культурной, идеологической привлекательности для соседей стояли на порядок выше современной уязвленной «федерации», чья сущность – обиженные номенклатурные партработники, помноженные на подданных, которые страдают от фантомных болей в области ампутированного «величия». И вся эта формула российского чванства возведена в степень страсти к наживе. Вспомните мантру каждого ватника: «Мы хотим, чтоб нас снова боялись и уважали». Боялись. И поэтому уважали. Не суть ли?

Вернемся справедливости ради к «загнивающей» Польше, в которой «нет больше промышленности» и к «гиганту» промпроизводства России. За 2014 год объем экспорта в денежном выражении в «ничтожной и разграбленной Западом» Польше составил 203 млрд. долларов (+6% к 2013 году). В огромной, промышленной, ресурсодобывающей, энергетической сверхдержаве Россиюшке объем экспорта за аналогичный период составил 527 млрд. долларов (+0,5% к прошлому году). Как?! Всего в два раза у «жалких» ляхов меньше экспорт в сравнении с нашей самой большой в мире галактической империей?!

В структуре экспорта Польши за 2014 год главным сегментом остаются машины и оборудование – 39,2% (+6,9% к 2013 году); затем следует химическая промышленность и фармацевтика – 14,2% (+8,2 процента к прошлому периоду); замыкает тройку металлургическая продукция – 11% (+0,2%).

А что «промышленный гигант» Россия? В 2014 году в структуре экспорта на втором месте находится металлопродукция – 7,7% (исторический минимум); на третьем месте расположилась химическая продукция – 5,8 % (7-летний минимум).

Но Люба своё знает. Её ничем не переубедишь. Никакие факты не в счёт, когда речь заходит о «великой России», которая, если разобраться, на самом-то деле великая: потому что такого великого отсутствия мозгов у столько великого количества людей на такой великой территории мир ещё точно не видывал.

 

Антон Чадський,

«Фейсбук»

 

У міграційній службі застерігають: не спокушайтесь на пропозицію оформити біометричний паспорт через поесредника, бо ризикуєте втратити кошти

Середа, 21 січня 2015, 08:42

Державна міграційна служба закликає громадян не користуватися послугами сумнівних посередників, які пропонують оформлення біометричних паспортів за підвищеними тарифами. Жодна організація в Україні, окрім Державної міграційної служби України, не наділена повноваженнями щодо оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Із запровадженням біометричних паспортів активізувалися шахраї та фірми-посередники, які пропонують «прискорити» оформлення біометричного паспорта або ж взагалі оформити цей документ. Розцінки на послуги таких посередників коливаються від 1000 гривень і більше. Закінчується це, як правило, в кращому випадку звичайним оформленням документа у міграційній службі у встановлений законодавством строк, у гіршому – втратою коштів і неотриманням документа. Інформація про вже виявлених «посередників» передана до правоохоронних органів для відповідного реагування.

На своїх сайтах шахраї пишуть, що нібито є офіційними партнерами Державної міграційної служби України, або ж Державного підприємства «Документ» у галузі оформлення документів, однак ані міграційна служба, ані ДП «Документ» не співпрацюють з питань оформлення паспорта для виїзду за кордон з жодними приватними компаніями.

Для оформлення біометричного паспорта громадянам необхідно звертатися до відповідного найближчого підрозділу міграційної служби, і нікуди більше. Тільки працівники міграційної служби здійснюють фотографування, сканування підпису та відбитків пальців рук особи, і без особистої присутності людини у підрозділі ДМС ці процедури провести неможливо. Система, на основі якої оформлюються паспорти, не приймає інформацію з жодних носіїв.

У разі виявлення приватних організацій, які пропонують послуги з оформлення біометричного паспорта, громадяни мають інформувати правоохоронні органи або міграційну службу.

 

 

74 тернополян подали заявки на стажування у міській раді

Понеділок, 19 січня 2015, 08:43

Прийом анкет на участь у програмі «Школа молодого реформатора» завершився на початку січня. Загалом за цей час анкети встигли подати 74 тернополян, найкращі з яких пройдуть стажування у Тернопільській міській раді та зможуть реалізувати власні проекти.

Наступний етап для претендентів – це співбесіда, яка відбудеться до 23 січня. А уже 2 лютого відібрані учасники отримають робоче місце для проходження стажування у структурних підрозділах міської ради. До обов’язків переможців входитиме допомога у підготовці рішень міської ради, розпоряджень міського голови та інших актів, інформаційних та аналітичних матеріалів, виконання інших завдань, спрямованих на підвищення ефективності роботи міської ради, підтримання зв’язків із представниками громадських організацій, сприяння розвитку волонтерського руху в місті та реалізації молодіжних і студентських ініціатив.

«Приємно, що так багато представників молоді виявило бажання ознайомитись з роботою міської ради та втілити власні ідеї в життя. Для нас така співпраця - це нові думки та ідеї, а для молоді  - практичний досвід», – зазначив міський голова Сергій Надал.

До слова, весняна програма триватиме з 2 лютого по 20 квітня. Організаторами школи виступають Тернопільська міська рада та громадська організація молодіжне об’єднання «Файне місто».

Міська рада

 

У Тернополі Марш Миру об’єднав тисячі городян

Неділя, 18 січня 2015, 14:07

18 січня понад тисячу тернополян взяли участь у Марші Миру. Тернополяни вийшли на вулиці вшанувати численні жертви російського агресора та продемонструвати своє прагнення до Миру і свободи.

Акція розпочалась від Акрхикатедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, далі у супроводі молитов та колядок тернополяни пішою ходою вирушили до Хреста, встановленого на честь 1020-річчя Хрещення Київської Русі, що у парку ім. Т. Шевченка. Там відбулася спільна молитва за Мир в Україні та освячення води. Молитовну ходу очолили священнослужителі та представники влади. Участь у заході взяв міський голова Тернополя Сергій Надал.

«Рік тому, саме на Водохреща в Києві почалось протистояння на вулиці Грушевського. Журналісти назвали цей день «вогнехреща» – місто запалало, почався найдраматичніший етап української революції, який завершився поваленням режиму Януковича. Сьогодні увага всіх нас прикута до Донецького аеропорту, який став символом мужності і героїзму, українського духу і волі до перемоги. Артилеристи і танкісти, десантники, бійці добровольчого корпусу «Правого сектору» - жива легенда для нас і для прийдешніх поколінь, - зауважив Сергій Надал. – Сьогодні ми вийшли на вулиці, щоб заявити прагнення українців до Миру. І напередодні великого свята Богоявлення, або як його називають в народі – Водохреща – ми звертаємо свої молитви за мир. Вірю, що мир настане. Україна переможе, бо правда і Бог на нашій стороні!».

На завершення акції усі присутні заспівали «Боже, великий, єдиний, нам Україну храни!».

Міська рада







 

Завтра у Тернополі відбудеться Марш Миру

Субота, 17 січня 2015, 10:41

У неділю, 18 січня о 12 год., у Тернополі пройде Марш Миру «Я Волноваха». Акція розпочнеться мирною ходою від Архикатедрального Собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці до вул. Руська - Церква Воздвиження Чесного Хреста (Надставна) – вздовж набережної Тернопільського ставу до Хреста на честь 1020-річчя Хрещення Київської Русі (у парку ім. Т. Шевченка). Там же відбудеться спільна молитва тернополян за мир в Україні.

Початок Маршу о 12 год. біля Архикатедрального Собору.

Цього ж дня о 12.30 год. у парку ім. Т. Шевченка відбудеться освячення води та лунатимуть колядки і щедрівки від хорового колективу «Дзвони пам’яті».

 

Безпечне житло: Професійні злодії до дрібниць вивчають розпорядок дня усіх мешканців

П'ятниця, 16 січня 2015, 10:51






Кожна людина хоче жити спокійно і не боятися за свою безпеку та збереження майна. Проте щодня відбувається безліч квартирних крадіжок, збитки від дій злодіїв часто становлять кілька десятків, а іноді й сотень, тисяч гривень. Особливо це питання актуальне на сьогоднішній, доволі важкий, час, коли є багато бажаючих розжитись за чужий кошт вдавшись для цього до грабунку!

Статистика УМВС України в Тернопільській області свідчить про зростання квартирних крадіжок, так за 2013 рік було скоєно 135 крадіжок із них розкрито 72, а за 2014 рік скоєно 188 крадіжок та розкрито 100.

З метою запобігання майнових злочинів та збереження особистого майна громадян Департамент Державної служби охорони при МВС України проводить всеукраїнську соціальну акцію «Квартира під охорону».

У період з 15 до 30 січня Тернопільський підрозділ ДСО може взяти Ваше житло під охорону за половину вартості монтажних послуг, точніше – ви сплачуєте вартість охоронного обладнання, а монтажні роботи по обладнанню помешкання сигналізацією фахівці виконують за половину їх вартості.

Щоб захистити помешкання від непроханих гостей, господарі встановлюють надсучасні двері, замки, склопакети, а для більш надійнішого засобу – ще й решітки на вікнах. Але останнім часом злодії стали  досвідчені та мають у своєму арсеналі найрізноманітніші відмички, інструменти для злому сучасних вікон та дверей.

Тому варто пам’ятати, що ні надійні замки, ні сучасні броньовані двері чи грати на вікнах не захистять ваше житло від квартирного злодія на 100 відсотків.

У помешкання громадян злодії пробираються різноманітними способами, серед яких найбільш поширеним є злом серцевини замка та використання відмичок. Значною також є частка квартирних крадіжок, які вчиняються шляхом проникнення через вікна, кватирки, балкони.

Статистика вражає кількістю фактів практично вільного потрапляння злодіїв до оселі. Це перш за все стосується жителів приватних секторів, де доволі поширеною є практикою залишається незамкнені дверіі. У багатоповерхівках – це ключ під килимком, у поштовій скриньці і т.і. Майже у половині випадків злодії пробралися шляхом вільного доступу – через відчинені двері чи вікна. Така легковажність, як правило, досить дорого коштує господарям. Це означає, що людям слід бути обачнішими – навіть на п’ять хвилин не залишати незамкнутою квартиру, а виходячи – зачиняти вікна. Особливо це стосується помешкань першого і останніх поверхів та тих, до вікон яких підведені пожежні драбини, висять гілки дерев і тому подібне. Серед «силових» способів проникнення лідирують методи віджиму пластикового вікна та пошкодження дверей, і лише на третьому місці проникнення шляхом пошкодження серцевини замка вхідних дверей.

Професійні злодії до дрібниць вивчають розпорядок дня усіх мешканців обраної квартири, користуються спеціальними позначками, залишеними у дверях (вкладають сірники, закріплюють нитки, тощо), про наявність господаря дізнаються відсутністю у вечірній час світла у вікнах та із показників лічильника електроенергії. Одним словом, зломом квартир займаються професіонали, яких навряд чи зупинять стандартні способи захисту.

Найпростіший та найдієвіший захист сьогодні – поставити квартиру на пультову охорону Державної служби охорони.

Як відбувається реагування на тривожні спрацювання?
На об’єктах встановлюються сучасні засоби сигналізації, в т.ч. і кнопки тривожного виклику міліції, які бувають стаціонарними та радіоканальними (типу брелок). Після натискання працівником об’єкту такої тривожної кнопки сигнал автоматично надходить на пульт централізованого спостереження Державної служби охорони, де контролюється черговим у цілодобовому режимі. Після отримання сигналу чергова пульту передає повну інформацію по об’єкту наряду міліції ДСО, який здійснюю відповідне оперативне реагування на об’єкт та проводить першочергові заходи по припиненню правопорушень.
Групи затримання Державної служби охорони, як правило, складаються із трьох озброєних співробітників міліції та оснащуються сучасними спецавтомобілями. У разі отримання від оператора тривожної інформації, група затримання найкоротшим шляхом прямує на об'єкт (зазвичай це займає кілька хвилин). Прибувши, міліціонери здійснюють оперативно-пошукові заходи з метою з’ясування причин спрацювання сигналізації,  виявлення, переслідування та затримання злочинців. Результати виїзду повідомляються до чергової частини підрозділу ДСО та власникові об’єкта. У разі порушення цілісності об’єкта забезпечується його фізична охорона.

Для отримання консультації про послуги ДСО можна зателефонувати за номером телефону:

0-800-502-220 або 0-800-211-000

Усі дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України безкоштовні. Лінія працює цілодобово!

Також можна звертись  в Управління Державної служби охорони при УМВС України в Тернопільській області 52-55-94, 52-79-89, 067-208-69-02, 067-208-50-68 і уже протягом години до Вас приїдуть представники ДСО та допоможуть у виборі системи сигналізації у Вашій оселі. Після чого Ви можете бути впевнені, що на варті вашої безпеки будуть стояти справжні професіонали!

 

 

Фітотерапія і фармакологія: переваги і недоліки

П'ятниця, 16 січня 2015, 09:52

Новітні технології та стрімке зростання науково-технічного прогресу не забезпечили, на жаль, сучасну людину ліками від тяжких невиліковних хвороб, і не застерегли від появи нових небезпечних для здоров’я людини захворювань. Сьогодні існує значна кількість препаратів офіційної медицини, які, окрім того, що неспроможні подолати хворобу, ще й наносять організму хворого непоправну шкоду. Серйозною альтернативою для фармакології є фітотерапія – лікування препаратами, виготовленими на основі природних екологічно чистих рослин.

Фітотерапія: визначення, історія виникнення і переваги

Фітотерапія – траволікування, вид терапії, що використовує для лікування рослини як лікарський засіб і є найпотужнішою складовою народної медицини. Люди, які знають цілющі властивості рослин і вміють їх використовувати для лікування, називаються травознаями. До сфери фітотерапії ще відносять лікування грибами – фунготерапію, а також продукти бджільництва, мінерали і певні частини тварин.

Історія виникнення фітотерапії сягає глибокої давнини, свідченням того є сучасні археологічні розкопки на території Іраку: уже в 12-13 столітті лікарям були відомі цілющі властивості рослин, з яких вони виготовляли різноманітні настої і порошки. З голок хвойних дерев та молодого листя верби, висушених і змолочених, робили компреси та припарки. Рослинний порошок часто змішували з мінеральними речовинами, розбавляли вином чи пивом.

Історією доказано, що фітотерапія існує не одну сотню літ і використовували її для подолання хвороб і продовжують використовувати усі існуючі на планеті Земля народи і народності.

Також безперечним є факт низки принципових переваг діючих активних речовин рослин перед хімічними (фармакологічними) речовинами.

  1. Діючі активні речовини трав утворюються в живих клітинах, тому вони значно краще, ніж хімічні, пристосовані до життєвої діяльності клітин організму людини та біохімічних процесів.
  2. Жива клітина завжди містить речовини, які здатні підсилити або пом’якшити лікувальну дію.
  3. Цілющі трави діють не на певний орган чи симптом, а на увесь організм в цілому: регенерують роботу ендокринної системи, сприяють активізації імунної системи, підвищують захисні сили людського організму, мають загальнооздоровчий, протизапальний, протипухлинний, антибактеріальний, антиоксидантний ефект.
  4. Невисока токсичність фітопрепаратів дає можливість довготривалого лікування хронічних захворювань.
  5. Доступність рослинних препаратів і їх дешева ціна.

Та якщо дотримуватись порад кваліфікованого спеціаліста і сумлінно їх виконувати – проблем у лікуванні рослинними препаратами у вас НЕ БУДЕ!

Але, у випадку, коли відсутній діагноз, людина має серйозне захворювання, необхідно негайно звернутись до лікаря!

Цю та багато іншої фіто продукції ви знайдете 
на сторінках нашого сайту:
www.fitoapteka-znahar.com

ФітоАптека "Крамничка здоров'я"

тел. 067-942-26-29
Чекаємо на вас: 
пн-пт з 11.00-18.00
субота з 10.00-14.00 
Ми знаходимося за адресою:
вул. Живова,19/8
(торговий центр "Купон", 
навпроти видавництва "Збруч")

 

Відтепер Тернопіль має екологічний паспорт міста

П'ятниця, 16 січня 2015, 08:27

У Тернополі вийшов із друку екологічний бюлетень «Зелений прорив», який містить актуальну інформацію про екологічний стан у місті, характеристику природних ресурсів і т.д. Працювали над бюлетенем представники управління житлово-комунального господарства спільно з науковою інтелігенцією та громадськістю.

Екологічний бюлетень фактично є методологічною основою для подальших екологічних напрацювань. У ньому вміщена інформація про водні, земельні, лісові ресурси, надра, екологічно небезпечні підприємства, формування екологічної мережі, радіаційної безпеки, моніторинг довкілля, а також схема локальної екомережі та програма охорони навколишнього природного середовища Тернополя.

«Наразі можна з упевненістю стверджувати, що Тернопіль – одне з перших міст України, де розроблено фундаментальну методологічну основу його подальшого екологічного становлення міста, - вказано у передумові від міського голови Сергія Надала. – Такі напрацювання, як екологічний паспорт міста, концепція комплексного озеленення, програма охорони навколишнього природного середовища та схема локальної екологічної мережі є стартовими для «зеленого прориву» нашого міста».

 

В лютому працюватимуть шість комплексів для оформлення біометричних паспортів

Четвер, 15 січня 2015, 08:45

12 січня, як і планувалося, в обласному Управлінні державної міграційної служби України, що на бул. Шевченка, 10, розпочали прийом заяв від громадян на оформлення біометричних паспортів.

 На обслуговування однієї людини працівники міграційної служби витрачають 15-20 хвилин. Значних черг в приймальній міграційної служби не має. Це, найймовірніше пов’язано із тим, що наразі паспорт із чипом не надає своєму власникові тих перевага, про які йшлося раніше – безвізового в’їзду в країни Євросоюзу.

 З релігійних міркувань громадяни України зможуть відмовитися від біометричного паспорта і отримати документ нового зразка, але без чипа. Крім того, буде можливість відмовитися і від сканування відбитків пальців рук при оформленні біометричного паспорта.

Загальна сума оплати при оформленні біометричного паспорта протягом 20 робочих днів складе 518,15 грн. Паспорт без електронного чіпа обійдеться дешевше - в 461,15 грн.

Крім того, залишається можливість прискореного оформлення документа (протягом 7 робочих днів). У такому випадку паспорт з електронним чипом обійдеться в 775,3 грн, без чіпа - 718,3 грн.

 Згодом жителі області зможуть оформити паспорти для виїзду за кордон також в інших територіальних підрозділах,  де традиційно здійснювався прийом таких заяв: Борщівському, Бучацькому, Кременецькому Чортківському районних секторах і в Тернопільському міськвідділі міграційної служб . Наразі там уже встановлено необхідне телекомунікаційне обладнання, протестовані канали зв’язку також завезено комплекси для оформлення біометричних паспортів.

 До слова, до поки нові комплекси у районних секторах не почнуть діяти, там оформлятимуть закордонний паспорт нового взірця, але без електронного носія біометричної інформації.

 Планується, що всі шість комплексів для оформлення біометричних паспортів повноцінно працюватимуть вже у лютому.

 Як і очікували в міграційній службі, зараз серед жителів області спостерігається деякий ажіотаж щодо закордонних паспортів. Не в останню чергу це пов’язано із сезонним збільшенням кількості охочих оформити паспорт для виїзду за кордон. Багато наших співвітчизників, які працюють за кордоном, на Різдвяні свята повертаються додому. Цей короткий період перебування в Україні вони намагаються використати для приведення до порядку документів.

 Відтак, з метою запобігання утворення великих черг, у міграційній службі просять громадян, у яких немає нагальної потреби для оформлення закордонного паспорта, по можливості, відтермінувати свої звернення до кінця січня – початку лютого.

 Головний спеціаліст по зв’язкам з громадськістю та ЗМІ Управління Державної міграційної служби в Тернопільській області Ірина Бойко.

 

 

 

 

Тернополяни сплатили майже 20 мільйонів гривень військового збору

Четвер, 15 січня 2015, 07:40

З початку запровадження військового збору платники податків Тернополя та Тернопільського району до бюджету сплатили 19, 5 млн. грн. цього платежу, з них у грудні 2014 року – 5, 3 млн. гривень.

Нагадуємо, що Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 р. № 71-VIII продовжено термін справляння військового збору до набрання чинності рішення Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України.

Об’єктом оподаткування з 1 січня 2015 року є доходи, визначені статтею 163 Податкового кодексу України, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід платника податку.

Платниками податку є фізичні особи — резиденти, які отримують доходи як із джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи, фізичні особи — нерезиденти, які отримують доходи із джерела їх походження в Україні, а також податкові агенти.

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому статтею 168 Податкового кодексу України, за ставкою 1,5%.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Вірш росіянина "Українським патріотам" визнали екстремістським

Середа, 14 січня 2015, 09:37

Здравствуйте! Посылаю вам своё новое стихотворение, написанное в Орловском областном суде, который признал экстремистским моё стихотворение "УКРАИНСКИМ ПАТРИОТАМ". Таким образом, мои произведения стали теперь официально запрещать в нашей "демократической России". Всего вам доброго! Стойкости вам и крепости духа! Тримайтеся, друзі!

УКРАИНЕ.
«Это наша война.»
«Убивать, убивать, убивать. Больше разговоров никаких не должно быть. Как профессор я так считаю».
Александр Дугин

«Фашистскую гадину надо давить в собственном гнезде! Надо вводить войска - защитить наших братьев и остановить бандеровцев- фашистов!»
Сергей Миронов.

«Нужно, чтобы россияне вошли на Украину. Я уже даже просчитал, что эту задачу нужно поставить перед Псковской дивизией ВДВ. Эти парни заняли бы все ключевые позиции».
«Я считаю, пришло время не только русские земли вернуть под русский флаг, что естественно, но и западные земли Украины».
«Государства нет, надо чтобы был хозяин на любой земле: русские – на востоке, поляки – на западе и все остальное. А с Киевом судьбу будем решать позже».
«Украины как независимого государства не будет».
Владимир Жириновский.

«Севастополь вернули. Киев надо вернуть».
Сергей Доренко

«Мы не сможем, потеряв Донбасс, сохранить мир, так как следующая цель, которая декларируется – Крым".
Сергей Глазьев

«Мы считаем, что время «Ч» давно наступило.»
«Мы призываем государственную власть России официально признать Донецкую и Луганскую народные республики, оказать всю возможную помощь их населению.»
Геннадий Зюганов

«Мы медленно запрягаем, но быстро едем – со скоростью 90 километров в час, какую развивают русские бронетранспортёры.
Протрите пенсне, господа, русские идут!»
Александр Проханов

Вот они - "белы и пушисты".
Орут: "Айда на Киев рать!"
Хотят российские фашисты
Тебя на клочья разодрать.

Звериным клацают оскалом.
Их изнутри сжирает злость.
Кровавым этим всем шакалам
"Твiй вiльний дух" как в горле кость.

Ты "незалежністю" богата.
Твои все помыслы чисты.
Объятия "Большого Брата"
С достоинством отвергла ты.

Твоя им ненавистна мова.
Рабой ты не далась Кремлю.
Ты снова защищать готова
Свободы путь и честь свою.

Будь непреклонна и едина,
Героев нации люби.
Мужайся, рiдна Україна !
Хай допоможе Бог тобі!
(Орловский областной суд)

Позор российским империалистам! СЛАВА УКРАИНЕ!

С наилучшими пожеланиями,Александр БЫВШЕВ, Орловская область,пос.Кромы,отстранённый от работы сельский учитель,поэт,проходящий по 2 уголовным делам за  стихи в поддержку территориальной целостности и независимости Украины.

P.S.
После хамской статьи в № 45 (12 ноября 2014) "Литературной газеты", где на меня вылили всевозможные помои и пошли на откровенный подлог, в эту позорную травлю включилась областная коммунистическая просталинистская газета "Орловская искра", сканированную статью из которой я вам на всякий случай посылаю прикреплённым файлом.

 

Транспортний податок повертається!

Середа, 14 січня 2015, 09:27

Передноворічними змінами до Податкового кодексу України до складу майнових податків введено транспортний податок.

Зазначено, що його платниками є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, які використовувалися до 5 років і мають об’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см.

Ставка податку встановлена з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен такий легковий автомобіль.

Обчислення суми податку з фізичних осіб здійснюється податковою інспекцією за місцем реєстрації платника податку, а податкові повідомлення-рішення про сплату сум платежу та відповідні платіжні реквізити надсилаються (вручаються) таким особам до 1 липня.

За автомобілі, придбані протягом року, податок сплачується фізичною особою починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий автомобіль. Податкова інспекція надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

Платники податку - юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають до податкової інспекції за місцем реєстрації транспортного засобу декларацію за встановленою формою, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо автомобілів, придбаних протягом року, декларація юридичною особою - платником подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

Транспортний податок сплачується:

а) фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;

б) юридичними особами - авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації;

Слід зазначити, що органи внутрішніх справ зобов’язані до 1 квітня 2015 року подати контролюючим органам за місцем реєстрації таких транспортних засобів відомості, необхідні для розрахунку податку.

А з 1 квітня 2015 року вони повинні подавати такі відомості щомісячно, у 10-денний строк після закінчення календарного місяця, за місцем реєстрації об’єкта оподаткування станом на перше число відповідного місяця.

Отримати детальну інформацію можна у Центрі обслуговування платників, за адресою Білецька 1 або за телефонами 43-46-10 та 15-07.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

1 січня встановлено мінімальну заробітну плату

Вівторок, 13 січня 2015, 08:31

Законом України «Про Державний бюджет на 2015 рік» мінімальну заробітну плату з 1 січня 2015 року встановлено у розмірі 1218 грн., а з 1 грудня — 1378 грн.

Мінімальна заробітна плата - це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт).

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств, установ, організацій усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Тернополян запрошують на благодійний концерт

Понеділок, 12 січня 2015, 06:38

4-річній дівчинці поставили діагноз гострий лейкоз

Ще півроку тому батьки 4-річної Варвари Глущенко не підозрювали, що за примітивним болем у ніжках приховується РАК.

Поки медики ставили діагноз самопочуття дівчинки погіршувалось. Місяць тому було нарешті поставлено правильний діагноз.
Зараз Варюша проходить курс хіміотерапії в Чернівцях. Проте лікування не виправдовує очікувань. Відтак батьки звернулися в іспанську клініку і отримали рахунок на проходження високодозної хіміотерапії.

Найшвидший спосіб допомогти-поповнити карту ПриватБанку
5168 7572 7695 3280 Глущенко Кристина Степановна.

Аби допомогти дівчинці, творчі колективи Тернополя організовують благодійний концерт, що відбудеться у Тернополі в арт-барі "Коза".
- Запрошуємо на концерт всіх людей із світлими та відкритими серцями аби не стояти осторонь коли хворе маля має велике бажання жити та бути здоровим, рости на радість батькам та людям, творити щодня, робити наше життя кращим, - наголошують організатори. 
Просимо всіх небайдужих прийти та розділити радість від зустрічі, долучитися до допомоги.
Тільки разом, маленькими кроками, до бажаної ПЕРЕМОГИ.








Image titleImage title


 

11 січня у Тернополі оголошено Днем жалоби

Неділя, 11 січня 2015, 13:49

Міський голова Тернополя Сергій Надал підписав розпорядження про оголошення в м. Тернополі Дня жалоби. Зокрема, у розпорядженні йдеться: «У зв'язку із трагічною загибеллю під час проведення антитерористичної операції бійця полку «Азов», тернополянина Павла Баса оголосити в м. Тернополі 11 січня 2015 року Днем жалоби».

У цей день на будинках та спорудах комунальної власності на території міста будуть приспущені Державні Прапори України, а також відмінено розважально-концертні заходи та спортивні змагання.

 

Неповторні картини тернопільських пейзажів Ігоря Гринюки

Субота, 10 січня 2015, 09:42

DSC00809Ми продовжуємо знайомитись з митцями рідного міста – неповторними, творчими тернополянами.
Сьогодні розглядаємо художні напрацювання Ігоря Гринюки. Талановитий митець вміло поєднує теплу палітру з холодною, - пише сайт Культурно. Добре витримана перспектива та глибина роботи передає настрій і, навіть, погоду, що зображена. Яскраві та насичені кольори роблять картину живою. Свої полотна художник створює спеціальним художнім шпателем. Автор використовує техніку живопису мастихіном. Вона має вагому відміну від техніки застосування кисті. Спочатку з палітри береться трохи фарби за допомогою кінчика інструменту, потім бічною стороною леза фарба розноситься по полотну або злегка вдавлюється в полотно. Після нанесення маленьких точок фарби, необхідно отримати тонкі лінії. Для цього художнику слід провести мастихіном сильно вниз. Текстура створюється за допомогою плоского натискання лезом вниз, безпосередньо у фарбу.
Роботи Ігоря Гринюки можна оглянути на вулиці Валовій щодня.


Оксана Божко


DSC00812DSC00811DSC00810DSC00809DSC00808DSC00807DSC0081ів31DSC00809


 

Тернополянин написав мелодію для «Курантів» у архикатедральному соборі

П'ятниця, 09 січня 2015, 09:20

10323047_690707430976769_833278692_nВже кілька років у самому центрі нашого міста можна почути, як б’ється серце Тернополя – щогодини лунає бадьора мелодія системи «Куранти» у архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці. Не лише європейськості та яскравості додає та музика Тернополю, але й неповторної радісної атмосфери. Секрет цього музичного дива добре знає автор мелодії Леонід Новосельцев – композитор, музикант, звукорежисер і людина, яка знає ціну життю й ілюзіям, пише сайт Культурно.

-          Леоніде, усе Ваше життя тісно переплетене з музикою, Ви маєте багатющий досвід у цій сфері. Чи не перетворилися для Вас заняття музикою у буденність, роботу?

-          Взагалі для мене робота – поняття антидуховне, антилюдське. Тому що саме через те, що називається роботою, ми стаємо рабами багатьох речей, які аж ніяк не є головними в нашому житті.

 

-          Що ж для Вас є у житті головним?

-          Найголовніше в житті – це особистий час людини. Але ми не вміємо цінувати наш час. Ми дозволяємо численним факторам забирати його в нас. Я навчився цінувати свій час – кожну секунду свого дихання, свого спілкування.

 

-          Скільки часу Вам знадобилося для того, аби навчитися цінувати час? Ось така гра слів.

-          Зрозумів значення часу в років 42-43. Це необхідно самостійно відчути. Тому що неможливо зрозуміти, якщо хтось про це просто розкаже. До цього треба самому прийти.

 

-          А скільки свого дорогоцінного часу присвячуєте музиці?

-          В середньому в день на заняття йде близько двох годин. А на створення різних фонограм, вивчення комп’ютерних програм, на спілкування з колегами витрачаю практично доби. Ось, приміром, не спав дві останні ночі. Музика для мене не робота, а спосіб життя. Це мій спосіб дихати.

407014_297118190335697_112685438_n

-          Може пам’ятаєте конкретний момент, від якого можна почати відлік такого Вашого способу життя?

-          Ні, щодо музики установку з самого дитинства мені дали батьки. Кожному з нас свого часу батьки ставлять певні рамки поведінки, вимоги до  чого-небудь. Так само й мені говорили: «Ти будеш музикантом!» А я не хотів бути музикантом – хлопці за вікном у футбол грають, а я, злий, як чорт, всі ці гами, етюди штудіюю. В музичній школі я пропускав уроки, за що, звісно, отримував ременем від батька – він же прекрасний скрипач.

 

-          Однак щось таки мало вплив на те, що своє майбутнє Ви пов’язали з музикою?

-          Я збирав вініли. В мене першого у Тернополі був запис концерту Стіві Вандера –американський вініл «Секрети життя планети».  А ще мені пощастило з вчителями музики. В мене були чудові вчителі. І була можливість поїздити на різні концерти з матір’ю, через що часто пропускав уроки в школі.

 

-          Можете коротко охарактеризувати себе як музиканта?

-          Скажу правду – я дуже лінивий егоїст. І я дуже не люблю працювати. Самокритику вважаю  нормою. Це мій комфортний стан. Дев’ять років я не грав взагалі, тому що… не хотів. Зовсім не міг слухати музику – навіть хорошу. Це мене дратувало.

 

-          Чому ж виникла така тривала перерва в музичній діяльності?

-          Як в будь-якої людини, були в мене різні життєві проблеми. Але саме в той період  я зрозумів, що поняття любов, надія – це ілюзія, це те, чого в природі не існує в принципі. Проте без ілюзій ніяк. Ілюзії допомагають нам вижити.  От і музика як мистецтво створює ілюзорну картину світу.

47888_127495150631336_2804723_n

-          А що допомогло повернутися в музику після дев’яти років відпочинку?

-          Я став в собі копатися. Ставив собі питання – а для чого взагалі все? Думав так – я лінивий і егоїстичний, за роботу внутрішніх органів я не несу відповідальності – вони й так працюють, але ж хтось, напевно, все це створив? Тому єдине, що має цінність – це людське життя. Найважливіше – просто дихати. Дихати, щоб жити. І жити заради того, що приносить радість.

-          Як сьогодні оцінюєте музично-культурне життя в Україні й Тернополі зокрема?

-          Дев’ять років мене не було в музиці, я якийсь період пропустив, а потім побачив просто таки неадекватну ситуацію – люди змінились. Чи вони вчитися не хочуть, чи не цікаво їм в світі жити? Не знаю. Спостерігаю за неповнолітніми, які цілими днями п’ють пиво через трубочку. Це виродження нації? Яка музика потрібна цій нації? Хіба їм потрібна класика? Після 90-х років ми втратили в культурі дуже багато. На світ Божий повилазило безліч прізвищ, які таке ж мистецтво, як я космонавт. Людей довгий час не вчити, хто є хто, людям дали поганий варіант попси, бо ж і попса буває різною – порівняйте хоча б попсу Майкла Джексона і нашу низькопробну «популярну музику». Навіть необізнана людина відчує різницю в якості. Всі ці «зірки» – сміх один. Час витрачають на дурниці, які абсолютно  нічого не вартують. Через це багато музикантів були вимушені покинути сцену і навіть країну, бо тут вони були просто не цікаві. Публіка бажала дивитися на співаючих мавп, а не на професійних музикантів. Ще одне – нема зараз у нас музичних теоретиків-критиків. Тільки не критиканів – а критиків, які б на державному рівні контролювали музикантів. Але у державній верхівці є лише крадії та бандити, які й уявлення не мають про Чайковського.

 

-          А щодо позитиву? Є ж у сучасній музиці моменти, які заслуговують на хорошу оцінку?

-          Є прекрасні люди, молоді музиканти в Тернополі, які кращі за мене в тисячу разів, розумніші за мене в тисячу разів, вправніші за мене. Так і має бути – розвиток. Сьогодні ХХІ століття!

 

-          Що, на Ваш погляд, слід в першу чергу змінити, аби така невтішна ситуація у культурі налагодилася?

-          Мистецтво, звичайно, не на останньому місці в суспільстві, але далеко не на першому. Тому в першу чергу треба покращити ситуацію з політикою й економікою , а вже потім, коли побачимо, що таке професіонали в дії, треба братися за культуру. Це, як і все в житті, взаємопов’язано.

 

-          Ви активно висловлюєте свою громадянську позицію?

-          Обов’язково. Я ж тут живу. Я тут граю. Люди мене слухають. Я підтримую ту молодь, яка хоче жити інакше. Хоча я проти усіх цих беззмістовних «надій», але вірю, що є молоді люди, які вирішать своє життя так, як вони його бачать. Я дуже надіюся на молодь, яка все-таки буде менше говорити і більше робити.

 

-          Ви мали концерти в Східних містах України. Чи помітили різницю між західноукраїнською публікою й східною?

-          Там люди настільки зазомбовані, що я дивуюсь, чи це справді дорослі, які можуть аналізувати ситуацію.  Тут молодь має вільніше, глибше сприйняття музики.

 

-          Розкажіть про свою композиторську роботу, адже Ви довгий час писали музику до дитячих вистав.

-          Так, хотілось трохи «покомпозиторствувати». Скажу правду, для дітей писати дуже складно, тому що вони чесні, вони зразу відчувають фальш. Часто не виходило написати те, що хотілося. Доводилось останні волоски виколупувати –  ну чому ж не виходить 16 такт? Це потуги, це народження музики.

 

6157278_a2773d32-          А як народилися звуки, які тепер кожного дня чути в центрі Тернополя? Я про систему «Куранти» у Катедрі.

-          З пропозицією написати мелодію для «Курантів» до мене звернувся шеф-редактор газети «У кожен дім» Вадим Перець. Я спершу сумнівався, але згодом погодився. А мелодію пов’язав з українським гопаком. Логічно – всі знають український гопак. Це купа позитиву, це мажор – те, що навіть засмученій людині підніме настрій.

 

-          Леонід Новосельцев – музикант, композитор, звукорежисер. Що з цих напрямків діяльності Вам приносить найбільше задоволення?

-          Це дуже серйозний комплекс. Чим більше мов ви знаєте, тим краще пізнаєте світ, чим більше наук розумієте, чим більше книжок читаєте, тим глибше пізнаєте світ. Так само я не можу виокремити щось одне. Це все мені допомагає  почуватися гармонійно.

-          Що б Вам хотілося втілити у майбутньому?

-          Завтра буде завтра, а зараз – це зараз , тому що вчора для мене – це нічого. В мене якось в житті так виходить – коли я щось завершую робити, мене це перестає цікавити. Найцікавіший для мене процес.

 

-           А що надихає на цей процес?

-          Правда, життя, дихання, спілкування. Все те, що має істинну цінність.

Алла Сердюк

 

Сьогодні Муніципальний Галицький камерний оркестр виступатиме на залізничному вокзалі

Четвер, 08 січня 2015, 11:05

Уже традиційно 8 січня о 19.00 год. на другому поверсі залізничного вокзалу станції «Тернопіль» виступатиме Муніципальний Галицький камерний оркестр із спеціальною новорічно-різдвяною програмою «Для тих, хто в дорозі».

Основна мета дійства - донести Різдвяний дух всім, хто змушений зустрічати Різдвяні свята або в дорозі, або в очікуванні потяга.

У програмі виступу будуть звучати європейські та галицькі колядки, а також популярні музичні твори. Художній керівник та диригент заслужений артист України Василь Феленчак.

Захід відбудеться при підтримці міського голови Сергія Надала погодженого з начальником станції Михайлом Жуковим.

Міська рада

 

 

2015 рік має стати роком реформ

Середа, 07 січня 2015, 10:04

budget

Вважає голова обласної ради Василь Хомінець. На цьому він наголосив під час засідання робочої групи. Учасники заходу провели консультації щодо проекту обласного бюджету на 2015 рік. У роботі засідання також взяли участь виконувач обов’язків голови ОДА Іван Крисак,  заступник голови обласної ради Олег Боберський, керівники депутатських фракцій, голови постійних комісій обласної ради, керівники департаментів.

Робоча група продовжить роботу над проектом бюджету, після чого питання має бути обговорене на засіданні постійних комісій за участі керівників галузевих департаментів та управлінь, винесено на  громадські слухання. Усі члени групи були одностайні у тому, що обласний бюджет має бути прийнятий у найкоротші терміни, разом з тим і обласною радою, і виконавчою гілкою влади повинні бути здійснені кроки у напрямку оптимізації діяльності комунальних установ, підприємств та організацій краю.

Обласна рада

 

Анонс новорічних заходів

Вівторок, 06 січня 2015, 10:49

Анонси основних заходів, які передбачається провести

Тернопільською міською радою або за її участю

6

Кутковецька коляда

08.01.2015 р. 16.00 год.

Управління культури і мистецтв / Бібліотека №3 для дорослих

7

«Для тих, хто в дорозі». Різдвяний концерт муніципального Галицького камерного оркестру.

08.01.2015 р. 19.00 год.

Управління культури і мистецтв / Залізничний вокзал

8

Парад вертепів серед пластунів всіх вікових категорій

08-20.01.15

Управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту / Дитячо-юнацький пластовий центр, вул.. Федьковича, 11

9

Традиційний пластунський захід «Різдвяна свічечка»

09.01.2015 р.поч.16.00

Управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту / Дитячо-юнацький пластовий центр/ Український дім «Перемога»

10

Показові виступи спортсменів міста з фрістайлу (могул) та сноубордингу "Відкриття сезону" (за наявності снігу)

10.01.2014 р. поч.14.00

Управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту / Гірськолижна траса (вул. Тарнавського, 22а)

11

Благодійна акція «ЯЛИНКА МІСЬКОГО ГОЛОВИ»

10.01.2015р. 12.00 год. 15.00 год.

Управління культури і мистецтв / ПК «Березіль»

12

Різдвяний концерт муніципального духового оркестру «Оркестра Волі»

10.01.2015р. 15.00 год.

Управління культури і мистецтв / Театральний майдан

13

Благодійна акція «ЯЛИНКА МІСЬКОГО ГОЛОВИ»

11.01.2015р. 12.00 год. 15.00 год.

Управління культури і мистецтв / ПК «Березіль»

14

Різдвяний концерт муніципального духового оркестру «Оркестра Волі»

10.01.2015р. 15.00 год.

Управління культури і мистецтв / Театральний майдан

15

Різдвяний концерт «Ісус Дитятко з Діви народився».

11.01.2015р. 16.00 год.

Управління культури і мистецтв / Будинок культури «Пронятин»

16

Фольклорне свято «Колядує Україна»

13.01.2015 р. 15.00 год.

Управління культури і мистецтв / Бібліотека №4 для дорослих (етноцентр)

17

Святковий Різдвяний концерт «Заколядуймо всі разом…»

13.01.2015 р. 14.00 год.

Управління культури і мистецтв / Будинок культури «Кутківці»

18

Різдвяний концерт Ірини Федишин

14.01.2015 р. 19.00 год.

Управління культури і мистецтв / ПК «Березіль»

19

Година духовності «Духовні обереги українського народу»

15.01.2015 р. 13.00 год.

Управління культури і мистецтв / Бібліотека №8 для дорослих

20

Парад вертепів та Різдвяний концерт. «Нова радість стала». Нагородження переможців міських конкурсів «Різдвяне диво» та «Феєрія новорічного міста»

19.01.2015 р. 14.00 год.

Управління культури і мистецтв / Театральний майдан

21

Свято Богоявлення Господнього. Освячення води біля символічного Хреста на честь Хрещення Київської Русі. «Маланка».

19.01.2015 р. 12.00 год.

Управління культури і мистецтв / Набережна Тернопільського ставу(парк Т. Шевченка), Співоче поле (парк «Національного відродження»)

22

Театралізоване Різдвяне дійство молодіжного духовного театру “Воскресіння” (режисер - Богдан Водяний)

19.01.2015 р. 17.00 год.

Управління культури і мистецтв / Будинок культури «Кутківці»

23

«Різдво за лемківськими традиціями»

19.01.2015 р. 15.00 год.

Управління культури і мистецтв / ПК «Березіль»

24

Засідання клубу «Прем'єра»-«Поезія о.Петра Половки»

20.01.2015 р. 14.00 год.

Управління культури і мистецтв / Бібліотека №2 для дітей («Літературне Тернопілля»)

25

Спортивна акція «Руханка з чемпіоном»

21.01.2015

Управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту /Т ернопільський міський центр фізичного здоров’я населення/ТЗОШ №3

26

Родинне свято «Різдвяні посиденьки»

22.01.2014 р. о 15.00 год.

Управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту / Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення/ТЗОШ міста

27

Панорама періодичних видань «Соборність України на відстані часу»

22.01.2015 р. 13.30 год.

Управління культури і мистецтв / Бібліотека №4 для дітей

28

Урочисті збори громадськості з нагоди Дня Соборності України та 25 річчю живому ланцюгу єднання між Києвом і Львовом «Українська земля».

22.01.2015 р. 15.00 год.

Управління культури і мистецтв / Український дім «Перемога»

29

Година інформації «Соборність рідної землі-основа нації й держави»

22.01.2015 р. 12.00 год.

Управління культури і мистецтв / Бібліотека №5 для дітей

30

Відкритий турнір з вільної боротьби пам’яті М. Боровка

24-25.01.2015

Управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту / Спортивний зал «Галицькі леви»

31

Чемпіонат міста Тернополя з сноубордкросу і скікросу

24-25.01.2015 р.

Управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту / Дитячо-юнацька спортивна школа «Екстрім» / Гірськолижна траса (вул. Тарнавського, 22а)

32

«Новий рік на поріг» - підсумкова виставка дитячих робіт за результати майстер – класів 2014 року

26-30.01.2015 р.

Управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту / Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення/вул. Стуса,10

33

Творча палітра «Митець світового рівня:художник Яків Гніздовський»(до 100-річчя від д.н)

26.01.2015 р. 13.00 год.

Управління культури і мистецтв / Центральна міська бібліотека

34

Година-реквієм «Крутів молода кров»

27.01.2015 р. 14.00 год.

Управління культури і мистецтв / Бібліотека №2 для дорослих

35

Майстер – клас «Козацької слави відлуння»

27.01.2015 р.

Управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту / Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення/ТЗОШ №28

36

Історичний хронограф «Нема любові понад ту, що окропила кров'ю Крути»

28.01.2015 р. 13.30 год.

Управління культури і мистецтв / Бібліотека №4 для дітей

37

Година мужності «Через Крути-в майбуття»

28.01.2015 р. 13.30 год.

Управління культури і мистецтв / Центральна дитяча бібліотека

38

Майстер- клас «Техніка ганутель»

28.01.2015 р. 15.00 год.

Управління культури і мистецтв / Бібліотека №3 для дітей

39

Вшанування пам’яті юнаків, які героїчно загинули у бою під Крутами.

29.01.2015 р. 15.00 год.

Управління культури і мистецтв / Український дім «Перемога»

 Міська рада

 

Якшо через 10 хвилин не буде два пива, в тебе будуть проблеми!

Понеділок, 05 січня 2015, 10:10

Усім відомо, що у святкові дні жителі нашого міста, ніби вперше в житті, виходять на прогулянку. Парки, відпочинкові заклади, тераси – буквально переповнені відвідувачами. Отож, будучи уважним клієнтом в одному з відомих тернопільських закладів, переді мною вималювалась «серйозна картина», - пише сайт Культурно.

bz-BEER-07-27-10

20:04
— Налий мені коктейль – крикнув офіціант до бармена (молодої, приємної дівчини), — бо той клієнт мене вже дістав.
— Вже готове моє замовлення? – запитав дівчину інший, – Я ж замовляв два пива 10 хвилин тому!
— …
— Добрий вечір. Можна сто в один стакан?
— 100 чого? – уточнила бармен.
— Горілки, звичайно.. і соку.
Щоб ви орієнтувались, практично усі наступні запитання та прохання звучатимуть в сторону тої самої дівчини – бармена, чи то барвумена.
— Готове моє замовлення? – офіціант.
— Чекайте, не всі зразу, – спробувала заспокоїтись дівчина.
… Зал переповнений клієнтами, музиканти грають, люди підспівують, все гудить як у вулику.
— Машенька, дай мені жуйку, – офіціант.
— Машенька, ця медовуха моя? … Тим часом дівчина виконувала три замовлення : американо, сік, пиво…
— Порахуй мені, будь ласка, – прозвучало від клієнта…
— Налий мені 100 медовухи… а може, нє… – задумався інший клієнт.
Для довідки: Кожен офіціант обслуговує приблизно по 10 столиків. За кожним сидить мінімум четверо клієнтів. Замовлення від усіх припадають практично на один час. Зрозуміло, що в такі дні замовляють не лише пиво… Тільки подумайте, який це потік інформації.
— Можна запитатись? – звернувся клієнт, який не дочекався офіціанта, – у вас є вільні столики?
— Де моїх три пива? – офіціант.
— Можна хоч трошки медовухи? – клієнт.
Тим часом, у пошуках свого офіціанта, до барної стійки підійшов незадоволений клієнт. Чоловік віком за сорок, з вигляду доволі інтелігентної зовнішності, “делікатно” запитав офіціанта:
- Де моє пиво?
— Перепрошую, закінчились чисті бокали, зачекайте декілька хвилин, зараз принесу ваше замовлення, – відповів той. На що отримав солідну відповідь:
— Якщо через десять хвилин не принесеш мені пиво, в тебе будуть проблеми. Поняв мене?
— …

— А можна зробити замовлення? – запитання клієнта до бармена.
— Машенька, (вона ж бармен) там горілка була? – офіціант.
— Маша, ше треба фужерів, – інший офіціант.
— Добрий вечір, а є столики вільні? – запитання, звісно ж, до Машеньки.
— Машенька, дай стакан, – офіціант.
— Маша, а де моє пиво? Дуже срочно треба ше одне! – інший офіціант.
Запитання сипались одне за одним майже одночасно. А музиканти тим часом грали…
— Знову немає бокалів! – незадоволений офіціант.
Благородна, романтична музика, мабуть, сприймалась працівниками закладу, як похоронний марш.
— Що в вас за бар такий? – незадоволено викрикнула клієнтка – черга в туалет кілометрова.
… А й справді, потрапити до омріяної “кабінки” було майже неможливо…
— Машенька, в тебе є жувачка? – Немає! – незадовлено відповіла вона, – Я не маю часу її шукати, – абсолютно виправдано відповіла Машенька.
Робота дівчини не зупинялась ні на мить. Мабуть, кожної хвилини вона виконувала нове замовлення. У мене в голові з’явилась думка: звідки в тої дівчини стільки енергії, і чому їй до сих пір не видали золотої медалі?
— Можна запитатись – звернення від клієнта – Нещодавно мої знайомі забули тут на столику одну річ, чи можна її знайти?
— Ой… не знаю. З таким питанням вам до адміністратора, – відповіла “всезнаюча” Машенька.
— Це моє пиво? – офіціант.
— Два коктейлі, будь ласка, – замовив інший.
— А чайників нема? – офіціант.
— А “жатецький гусь” де? – ще один.
… А музиканти грають. Усі ці події відбувались протягом години. І повірте, записати все я не встигла.
Задзвонив телефон у одного з офіціантів. – Я тобі казав в робочий час до мене не дзвонити?!! – викрикнув в трубку хлопець.
Хто б не був на тому кінці проводу, ображатись просто немає сенсу…
— А де мій чай?, – офіціант.
… Настала неочікувана тиша…  І я знову задумалась… Як можна посміхатись, виконуючи таку пекельну роботу? Є також працівники кухні, адміністратори, музиканти, які прикладають усіх зусиль, аби наш відпочинок був максимально комфортним.
… І знову запитання:
— А з тим мартіні шо, Маша? – офіціант.
— А моє замовлення є? – інший.
Тим часом музиканти виконували кавер гурту Rednex. Черга в туалет не зменшується… Проте, клієнти задоволені: гучні оплески та задоволені вигуки у залі – цьому підтвердження.

— Два лате, – офіціант.
— Маша, водяру давай! – ще один.
— Дай ше дві рюмочки, Маш, – офіціант.
… Коли вже цей день закінчиться? – важко констатуючи, промовив один з офіціантів.
— Ми столик замовляли на 6 чоловік, – звернувся відвідувач до бармена.
— Який саме? – уточнила бармен.
— Не знаю, на 6 чоловік, де він? — відповів клієнт.
— …
— Можна медовуху?, – звернувся офіціант, – і ше один бокал мені, – додав він.
— А в вас є вільні стільці? – запитав клієнт Машу.
— Маш, дай ше рюмочки, – офіціант.
— Це моє пиво, Маша?, – офіціант.

21:35 – час йти.

Робота працівників продовжується, а ми плануємо свій відпочинок у іншому закладі.
Не нав’язую свою філософію. Зовсім ні! Хочу лише звернути вашу увагу на ближніх нам людей: друзів, колег, знайомих. У роботі цих працівників найважливіше завдання – зробити наш відпочинок приємним та безтурботним. Від нас, клієнтів, вимагається проста ввічливість …

Оксана Божко

 

Мешканці Тернопільщини отримали обласні премії у галузі культури

Неділя, 04 січня 2015, 09:30

pВідзнаки та грошові винагороди за результатами 2013 року вручали біля пам’ятника Степанові Бандері голова обласної ради Василь Хомінець та виконувач обов’язків голови обласної державної адміністрації Іван Крисак сьогодні, 31 грудня.

Комісія визначила кращих з кращих претендентів. Отож:

- у номінації «Журналістика – імені Володимира Здоровеги» премію отримала автор книги «Снилося жито хлопчині» Ярослава Пархомчук-Штокало;

- у номінації «Театральне мистецтво – імені Леся Курбаса» – актриса Марія Гонта, виконавиця ролі бабусі – старої супниці у виставі «Супниця»;

- у номінації «Твір для дітей та юнацтва – імені Іванни Блажкевич» – Марія Баліцька, автор книг «Веселкове диво», «Вишиванка для Ісуса», «Марійчині колисанки», «Пелюстки маминого щастя», «Душа бджоли», «Мар’янині секрети»;

- у номінації «Література – імені Богдана Лепкого»  – Наталя Пасічник, автор книги «Пастух бджіл»;

- у номінації «Етнографія, музейна справа – імені Володимира Гнатюка» – автори експозиції «Історико-меморіальний музей політичних в’язнів» Володимир Бірчак, Орест Савка;

- у номінації «Образотворче мистецтво – імені Михайла Бойчука» – автор циклу робіт, присвячених Т.Г.Шевченку: «Наша дума, наша пісня», «Коліївщина», «Дух волі» Олег Шупляк;

- у номінації «Декоративно-ужиткове мистецтво – ім. Ярослави  Музики»  - автор виробів «Ляльки-мотанки у строях різних регіонів України» Людмила Павлова;

- у номінації «Музичне мистецтво – імені Соломії Крушельницької» премію вручено Юрію Кіцилі, автору циклу романсів на вірші Володимира Вихруща: «Бо    Ти – блаженна і земна», партитур «Дума про Україну», «Христос воскрес»;

- у номінації «Краєзнавство – імені Петра Медведика» – Микола Лазарович, автор книги «Чин Українських січових стрільців на Тернопільщині».

Обласна рада

 

Сторінка 106 з 110

«ПочатокПопередня101102103104105106107108109110НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер