images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Кияни віддали на макулатуру 25 тонн російських книг, щоб купити машину для військових

П'ятниця, 02 вересня 2022, 10:54

Київська муніципальна книгарня "Сяйво" зібрала близько 48 тисяч російських книг. Це майже 25 тисяч тонн макулатури, які уже відправили на переробку.

Про це повідомляють у пресслужбі Київської міської ради.

Віддавши російські книжки на переробку, вдалося виручити 97,8 тисяч гривень.

Усі кошти спрямують на потреби українських захисників та захисниць. Зокрема, для одного із батальйонів, що захищає країну на передовій, планують придбати автомобіль.

Фото: belart84/Depositphotos

Як повідомляють у Київраді, завдаток для придбання машини уже надіслано. При цьому суми, зібраної від реалізації російських книжок, все ще недостатньо.

"Завдаток вже надісланий, автомобіль прямує з Європи в Україну, проте зібраної нами суми зовсім трішки не вистачає на потрібне авто, тому в муніципальній книгарні оголошено продовження збору російських книг.

Пропонуємо мешканцям долучитись та приносити книги, яким вже не місце в домашніх бібліотеках", – наголошують у КП "Міський магазин".

Щоб заохотити киян здавати на макулатуру російські друковані видання, у "Міському Магазині" пообіцяли знижку у 10% на покупку нових книг кожному, хто принесе російську книжку.

Збір триває за адресою: вул. Велика Васильківська, 6.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

Понад 70% університетів готові проводити очне навчання – Шкарлет

П'ятниця, 02 вересня 2022, 10:49

У Міністерстві освіти та науки провели перевірки укриттів у технічних та вищих навчальних закладах.

За результатами, понад 70% закладів фахової передвищої та вищої освіти готові проводити очне навчання, повідомив міністр Сергій Шкарлет.

У профтехах цей показник ще вищий – до офлайн навчання готові 88% закладів.

Найвищі показники готовності до освітнього процесу у традиційному форматі мають:

  • місто Київ;
  • Львівська область;
  • Закарпатська область;
  • Чернівецька область;
  • Кіровоградська область.
Фото: kasto / Depositphotos

Загалом в Україні очне навчання готові проводити у 56% закладів освіти. Зокрема, у 64% шкіл та 44% садочків.

У Міністерстві зазначили, що перевірки ще тривають. Тому кількість готових до очного навчання закладів може зрости.

Нагадаємо, що в новий навчальний рік стартував як дистанційно, так і у змішаній формі. За парти вертаються переважно школярі на західній та центральній Україні.

Вікторія Андрєєважурналістка УП.Життя

 

Уряд схвалив нові санкції проти РФ та Білорусі, список осіб очолили доньки Путіна

П'ятниця, 02 вересня 2022, 10:38

ФОТО: МІНРЕІНТЕГРАЦІЇ

Кабінет міністрів на своєму засіданні схвалив новий пакет санкцій, який стосується 99 фізичних та 178 юридичних осіб, у тому числі доньок президента РФ Володимира Путіна.

Джерелопресслужба Мінреінтеграції

Деталі: Повідомляється, що йдеться про російські підприємства військово-промислового комплексу, посадові особи нацбанків РФ та Білорусі.

Під санкції потрапили, у тому числі, компанії та особи держав, які сприяли агресії РФ проти України, допомагали агресору обходити попередні санкції. Зокрема, говориться про ГК "Сернія", яка допомагала РФ постачати продукцію мікроелектроніки для потреб ВПК.

Крім того, санкції ввели проти російської телекомпанії "Царьград" та компаній, які займались майнінгом в інтересах російської промисловості.

Список персон, що потрапили під жорсткі обмеження, очолили доньки президента РФ Володимира Путіна.

В Мінреінтеграції підкреслили, що санкції будуть застосовуватись Україною синхронно з  країнами-партнерами.

Що було раніше: 30 серпня Кабінет міністрів України схвалив пропозиції про введення персональних санкцій проти патріарха РПЦ Кирила та ще 7 представників російської православної церкви.

СТАНІСЛАВ ПОГОРІЛОВ

 

В аварії на Збаражчині загинув мешканець Тернопільського району

П'ятниця, 02 вересня 2022, 10:37

Дорожньо-транспортна пригода з потерпілими трапилася 1 вересня близько 17:00. На автодорозі Доманове –Ковель-Чернівці, неподалік села Колодно не розминулися дві автівки.

На місце події виїжджала слідчо-оперативна група, рятувальники та бригада екстреної меддопомоги. За попередніми даними, мешканець Миколаївщини,  водій автомобіля «Volkswagen» не впорався з керуванням та, виїхавши на зустрічну смугу, допустив зіткннення з автомобілем «BMW».

До Збаразької районої лікарні потрапили троє учасників автопригоди.

Врятувати життя 20-річного кермувальника «BMW» не вдалося, від отриманих травм він помер реанімаційному відділені.

Даний факт внесений в ЄРДР згідно з ч. 2 ст. 286 ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Дітей, позбавлених батьківської турботи, до школи відвели поліцейські.

П'ятниця, 02 вересня 2022, 10:35

До Всеукраїнської акції «Відведи дитину до школи» долучилися тернопільські правоохоронці. Працівники ювенальної превенції супроводжували до навчального закладу діток, які опинилися у складних життєвих ситуаціях.

Цьогоріч дев’ять вихованців Тернопільського центру соціально-психологічної реабілітації прийшли до ЗОШ № 13 з поліцейськими. Особливим цей день став для двох першачків, адже вони вперше переступили шкільний поріг за руку з працівниками поліції.

Перед початком занять гості нагадали діткам правила безпеки, наголосили на необхідності перебувати в укриттях під час повітряної тривоги та про наплічник, в якому мають бути необхідні речі.

Вчителі навчального закладу подякували поліцейським за таку важливу підтримку та турботу про підростаюче покоління.

На прощання поліцейські побажали усім школярам цікавих уроків, гарних оцінок, нових друзів, позитивних вражень від навчання та мирного неба.


 

Оформлення грошової допомоги – обернулося для двох мешканців області втратою коштів

П'ятниця, 02 вересня 2022, 10:33

Правоохоронці Тернопільщини продовжують документувати факти шахрайств пов’язаних з привласненням грошових коштів з чужих банківських рахунків. Громадяни оформляють грошову допомогу від держави, а потрапляють в шахрайські пастки.

Аферисти створюють різноманітні сайти з інформацією про виплату матеріальної допомоги. В повідомленні шахраї вказують посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання допомоги. За посиланням громадянам пропонується ввести персональні дані та номер банківської картки для зарахування грошей.

В таких випадках аферисти використовують фішинг. Громадяни, вказуючи конфіденційні дані та автоматично передають їх шахраям. Володіючи такими даними зловмисники без труднощів привласнюються гроші.

Від такої афери й потерпіла 24-річна жителька Чортківського району. Дівчина знайшла інформацію про можливість оформлення грошової допомоги для студентів. Й як тільки вона зробила все, що було вказано в дописі, отримала сповіщення про списання власних заощаджень в розмірі 25 000 гривень.

Інша заявниця хотіла отримати фінансову підтримку від міжнародної організації. Натомість втратила 10 000 гривень, які аферист зняв без труднощів.

За даними фактами слідчі територіальних підрозділів поліції  відкрили кримінальні провадження відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Кіберполіцейські вкотре закликають громадян бути пильними та радять отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел. Необхідно уважно перевіряти URL-адресу сайту - один непомітний символ може означати, що людина потрапила на фішинговий ресурс. Не варто переходити за сумнівними посиланнями та не потрібно вводити реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Муніципальною інспекцією виявлено вісім фактів спалювання різного типу відходів та сухої трави на території Тернопільської громади 2 вересня 2022

П'ятниця, 02 вересня 2022, 10:14

1 вересня інспектори управління муніципальної інспекції спільно з поліцейським офіцером Тернопільської міської територіальної громади провели рейд на факт виявлення порушень природоохоронного законодавства та Правил благоустрою.

В ході обстеження території населених пунктів територіальної громади правоохоронцями виявлено вісім фактів спалювання різного типу відходів та сухої трави, п’ять фактів задокументовано адміністративними протоколами.

Звертаємо увагу, що у період з 1.09.2022 по 01.11.2022 на території Тернопільської громади будуть проводитись систематичні рейди та перевірки на виявлення подібних фактів.

В управлінні муніципальної інспекції нагадують, що будь-яке спалювання сухої рослинності та відходів є порушенням законодавства та карається накладенням штрафу у розмірі: для громадян від 3 060 до 6 120 грн; для посадових осіб – від 15 300 до 21 420 грн.

 

 

Працівники call-центру КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» опрацювали понад 20 тис. дзвінків за три місяці роботи

П'ятниця, 02 вересня 2022, 10:07

З метою покращення якості обслуговування пацієнтів та полегшення доступу до інформації, що особливо важливо під час воєнного стану, наприкінці травня на базі КНП «Центр первинної медичної допомоги» м. Тернополя запрацювала служба інформації (call-центр).

Так, за понад три місяці функціонування оператори call-центру прийняли та опрацювали понад 20 тисяч дзвінків від мешканців.

У Центр розповідають, сучасна програма, через яку відбувається зв'язок пацієнта й оператора, дозволяє вести облік звернень, а багатоканальна лінія дає можливість вчасно відповідати на дзвінки та оперативно здійснювати зворотний дзвінок.

Пацієнти можуть отримати інформацію про роботу медичного закладу швидко, зручно та в повному обсязі. Зокрема, оператори call-центру надають інформацію про графік роботи лікарів Центру, про вакцинацію від COVID-19, допомагають онлайн записатися на прийом до свого сімейного лікаря та надають іншу необхідну інформацію.

Звертаємо увагу! Для зручності пацієнтів функціонують багатоканальні телефонні лінії:

  • (067) 444 86 88 – для абонентів мобільного зв'язку;
  • (0352) 51 98 08 – для абонентів фіксованого зв'язку.

Графік роботи call-центру: з понеділка по п’ятницю з 08:00 по 19:00 год, субота – з 09:00 по 13:00 год.

Після налагодження роботи номери мобільного і фіксованого зв’язку амбулаторій були поступово переадресовані на лінії call-центру, що зменшило навантаження на працівників реєстратур та дозволило не відриватися на телефонні дзвінки й приділяти більше уваги кожному відвідувачу, який завітав у амбулаторію.

 

Як держслужбовцям виїхати за кордон під час війни? Пояснення ДПСУ

Четвер, 01 вересня 2022, 13:58

Під час війни виїзд військовозобов’язаних з України заборонений, але заброньовані працівники мають право перетинати кордон.

Бронь – це відстрочка від призову максимум на 6 місяців, яку надають працівнику на вимогу органів влади, державних установ тощо.

У Державній прикордонній службі пояснили, як такі військовозобов’язані можуть виїхати з України під час війни.

Як держслужбовці можуть виїхати за кордон?

 

Фото: ДПСУ

Держслужбовці, заброньовані на період мобілізації та на воєнний час, мають надати певні документи, залежно від мети виїзду.

У відрядження:

  • документи, що підтверджують службове відрядження (постанова КМУ від 12 квітня 2022 р. № 440);
  • посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік (розпорядження КМУ від 8 серпня 1995 р. № 493-р) або витяг з наказу Міністерства економіки (згідно з пунктом 5 постанови Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 № 194).

У відпустку:

  • документи, що підтверджують відпустку;
  • посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік (розпорядження КМУ від 8 серпня 1995 р. № 493-р).

Ці документи потрібно пред’явити разом з іншими документами, зазначеними у статті 2 Закону "Про порядок виїзду з України та в'їзду в Україну громадян України" (паспорт громадянина України, дипломатичний паспорт, службовий паспорт тощо).

Нагадаємо, раніше у ДПСУ розповіли, чи можна покинути Україну з іноземними документами про інвалідність.

Також у відомстві пояснили, чи можуть чоловіки з подвійним громадянством виїжджати за кордон.

Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

 

ЗСУ вдарили по Каховському мосту та не дали росіянам будувати нову переправу

Четвер, 01 вересня 2022, 13:50

Збройні сили України завадили окупантам будувати нову понтонну переправу поблизу Дар’ївки, а також завдали нових ударів по Каховському мосту на Херсонщині.

Джерело: оперативне командування "Південь" в Facebook

Дослівно: "Спроба налагодження нової понтонної переправи в районі Дар’ївці також присічена нашим вогнем. Вогневий контроль на Каховському мості залишив кілька додаткових отворів, продовжуючи фіксацію непрацездатності інфраструктурного об’єкта".

Деталі: Загалом за ніч українські захисники знищили 33 росіян, 4 танки Т-72, 3 гаубиці "Мста-Б", 4 одиниці авто-бронетехніки та склад боєприпасів в Баштанському районі.

 

В Україні стартував продаж благодійної марки з псом Патроном. Де купити?

Четвер, 01 вересня 2022, 13:48

В Україні стартував продаж поштового випуску "Пес Патрон", присвяченого зірковому чотирилапому саперу, який допомагає ДСНС.

Кошти з продажу нових марок з псом Патроном спрямують на купівлю машини для розмінування, а також на допомогу тваринам.

Марковий аркуш та тематичний мерч (значки, одяг, сумки тощо) уже можна придбати у відділеннях та онлайн, повідомляє національний поштовий оператор "Укрпошта".

"Пес Патрон став талісманом українських рятувальників та символом спротиву, відтак марки з його зображенням стануть окрасою вашої філателістичної колекції", – йдеться у повідомленні.

Один аркуш містить 8 марок, які змальовують будні Патрона на службі у лавах ДСНС.

Тираж складає 1 мільйон аркушів.

Де купити марки та мерч з Патроном?

На купівлю діятимуть обмеження: можна придбати не більше 5 маркових аркушів, 5 художніх конвертів та 5 листівок в одному замовленні.

 

Також нові марки продаються на міжнародних майданчиках:

Можна замовити не більше двох наборів зі спецпогашенням за один раз.

 

Марки з Патроном – це вже шостий поштовий випуск воєнного часу та перший благодійний.

Зібрані кошти пожертвують на закупівлю машини для розмінування через фандрейзингову платформу UNITED24, а також на підтримку притулків для тварин через KSE Foundation.

 

Нагадаємо, пес Патрон породи джек-рассел – це зірка соцмереж і талісман чернігівських піротехніків.

Наприкінця травня зірковий сапер отримав у Каннах найпрестижнішу кінонагороду для тварин.

У липні дві ветеранські організації США також нагородили собаку почесними відзнаками.

Нещодавно Патрону виповнилося 3 роки: на день народження він попросив українців донатити кошти на допомогу тваринам.

Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

 

У Тернополі тривають роботи з підготовки до опалювального сезону 2022-2023

Четвер, 01 вересня 2022, 13:26

Впродовж усього літнього періоду у Тернополі тривали роботи на котельнях з підготовки до нового опалювального сезону 2022-2023.

Так, станом на 30 серпня виконано ремонти і складено акти  про готовність до опалювального періоду на 43-ох котельнях.

За час проведення робіт обстежено 140 кілометрів теплових мереж, на 72 ділянках були виявлені порушення під час гідравлічних випробувань Відповідні служби уже виконали ремонтні роботи щодо усунення цих пошкоджень. Наразі ще проводяться роботи на вул. Сергія Корольова, 4, вул. Чумацька, 37, вул. Миколи Пирогова, 2, вул. Юліана Опільського, 5

«Сьогодні централізоване постачання надходить у наші школи, садочки, медичні заклади, інші бюджетні установи, а також у 733 багатоквартирні будинки. Всі регламентні роботи мають  завершитися до 15 жовтня для того, щоб бути готовими у цей період розпочати опалювальний сезон. Були випадки, коли нам доводилися розпочинати подачу тепла раніше, адже все залежить від температурних показників, - розповідає міський голова Сергій Надал. – Окрім 43-ох котелень, які були обстежені,33 центральні теплові пункти і бойлерні також перевірені та готові до роботи. В робочому стані наразі 82 індивідуально-теплові пункти, які розміщені у приватних будинках».

Здійснювалися роботи також щодо забезпечення технічною водою додатково на котельнях за адресами: вул. Київська, 3-С та вул. Лесі Українки, 4. Облаштовуються додаткові джерела водопостачання технічної води на котельні вул. Івана Франка, 16. У місті проводяться роботу з монтажу  ІТП (індивідуально-теплових пунктів) у житлових районах «Східний»  і «Канада».

Триває реконструкція й спеціальних теплових мереж і створення перетинок, які дадуть можливість переспрямовувати тепло з однієї котельні в іншу. Це буде працювати таким чином, якщо котельня, яка працює на газі, не зможе подавати тепло, то його подачу замінить інша котельня, що працює на альтернативну виді палива.

 

Хакери масово розсилають українцям шкідливе ПЗ – Держспецзв'язку

Четвер, 01 вересня 2022, 11:21

Хакери масово розсилають українським, австрійським та німецьким організаціям листи, відкриття яких призводить до завантаження шкідливої програми на ПК.

Джерело: Держспецзв'язку у Telegram, урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA

Деталі: 30 і 31 серпня зафіксовано масові розсилки електронних листів з темами "Технічне креслення" ("Technisches Zeichnen") серед українських, австрійських та німецьких організацій. Після відкриття файлу на ПК буде завантажена шкідлива програма AgentTesla.

Дослівно: "У вкладенні до електронного листа знаходиться IMG-файл (наприклад, "Технічне креслення.img"), що містить одноіменний CHM-файл, відкриття якого призведе до виконання JavaScript-коду, який, в свою чергу, забезпечить завантаження та виконання файлу node.txt за допомогою PowerShell.

Згаданий файл містить PowerShell-код, який здійснить декодування, декомпресію (Gzip) і виконання DLL та EXE файлів. Файл EXE є шкідливою програмою AgentTesla".

 

Львів першим в Україні ввів єдиний електронний щоденник для шкіл: навіщо він потрібен

Четвер, 01 вересня 2022, 11:15

У Львові ввели єдину електронну платформу для шкіл "Навчання і Технології" (НІТ), де батьки зможуть переглядати успішність та відвідуваність дітей.

Програмне забезпечення виконуватиме роль одночасно щоденника та журналу.

Як розповідають у Львівській міській раді, це перша подібна система в Україні.

На електронній платформі, крім щоденника і журналу, прикріплятимуть домашні завдання, а також проводитимуть онлайн-заняття за допомогою відеочату, який є в системі.

Щоб скористатися системою, батькам потрібно зареєструвати школярів на сайті платформи. Після цього за замочуванням буде створено загальний чат класу.

Фото: HayDmitriy/Depositphotos

"Ведення щоденника/журналу буде відбуватись у електронному форматі, а батьки зможуть отримати інформацію, коли їхня дитина отримала оцінку.

Система має полегшити комунікацію між дітьми, батьками і вчителями", – зазначає керівниця управління ІТ Олена Гунько.

На базі НІТ будуть доступні:

  • онлайн-уроки, аудіокомунікація, чати;
  • управління навчальними планами;
  • оцінювання знань і зворотний зв’язок;
  • моніторинг успішності, статистика та аналітика;
  • об’єднання навчальних предметів і заміна вчителя;
  • розклад дзвінків, календар подій та оголошення навчального закладу;
  • завантаження домашніх завдань та інше.
  • Михайло Загороднійжурналіст УП.Життя
 

В жителя області виявили заборонені речовини

Четвер, 01 вересня 2022, 11:13

Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту інкримінують працівники відділення поліції № 2 м. Бучач жителю Монастирисьок 2000 року народження.

Під час санкціонованого обшуку в помешканні підозрюваного поліцейські виявили рослини коноплі. Як пояснив молодик, рослини зберігав для власного вживання.

Заборонені речовини працівники поліції вилучили та направили на експертизу в Тернопільський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України.

В минулому підозрюваний вже попадав в поле зору правоохоронців на скоєння аналогічних злочинів.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 309 Кримінального кодексу України.

Триває слідство.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

В окупованому Маріуполі росіяни не змогли відкрити школи – радник мера

Четвер, 01 вересня 2022, 10:29

У Маріуполі 1 вересня окупанти так і не відкрили місцеві школи.

Початок навчального року там провалено, а більшість дітей залишилися по домівках, розповідає радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

"1 вересня в Маріуполі провалено. Не сюрприз. Школи не відкрито. Ніяких "перших" чи "останніх" дзвоників. Всі діти по домах", – каже Андрющенко.

При цьому учнів перших та одинадцятих класів усе ж змусили прийти і вислухати так званий урок, на якому "навчатимуть любити РФ".

1 вересня в школі №41 Маріуполя. Фото: Петро Андрющенко

Зокрема, пропагандистськими методами маріупольським школярам збираються "пояснити", чому росіяни вирішили "визволити" їхнє місто.

Крім того, Андрющенко на прикладі школи №41 розповів, як проходить 1 вересня в закладах освіти.

"Будівлю та вхід оцеплено військовими. На вході перевіряють всіх, навіть дитячі рюкзаки. Людей майже немає, як і ремонту. Розбиті вікна затягнули плівкою", – каже він.

Нагадаємо, раніше місцеві "гауляйтери" анонсували, що в окупованому Маріуполі до 1 вересня начебто збираються відкрити 16 відремонтованих шкіл.

Михайло Загороднійжурналіст УП.Життя

 

Італія арештувала 11 вілл близького до Путіна олігарха - ЗМІ

Четвер, 01 вересня 2022, 10:24

Італійська влада наклала адміністративний арешт на 11 одиниць нерухомості на Сардинії, які належать російському олігарху Моше Кантору.

Про це пише місцеве видання L’Unione Sarda, повідомляє "Європейська правда".

68-річний Кантор у квітні був внесений до санкційних списків ЄС та Великої Британії як людина, близька до президента Росії Владіміра Путіна.

Він був основним власником найбільшого у світі виробника мінеральних добрив "Акрона", його статки Forbes оцінює у $4,6 млрд. Після введення санкцій Кантор передав свою частку в управління менеджменту.

Саме у зв'язку з санкціями італійська влада наклала арешт на 11 вілл у Порто-Ротондо, зареєстрованих безпосередньо на Кантора або пов'язаних з ним.

Видання також повідомляє, що під час сповіщень про заходи щодо арешту вілл правоохоронці звернули увагу на присутність громадян України в одній з резиденцій. Це були люди, які залишили свою країну через російське вторгнення. Видання зазначає, що ситуація може пояснюватися тим, що дружина Кантора має українське походження.

2013 року тодішній президент Італії Джорджіо Наполітано нагородив Кантора званням кавалера Великого хреста ордену "За заслуги перед Італійською Республікою".

 

Шахрай викрав з банківської картки чортківчанки майже 67 тисяч гривень

Четвер, 01 вересня 2022, 10:08

Налякавши пенсіонерку втратою коштів, зловмисник змусив її перерахувати  на мобільні номери 66 950 гривень.

До співробітників Чортківського районного відділу поліції звернулася 64-річна жителька райцентру і повідомила про шахрайські дії, скоєні щодо неї невідомою особою. Зі слів потерпілої, їй зателефонував якийсь чоловік, назвався представником банківської установи і попередив про те, що грошима з її картки хтось намагається розрахуватися за товар. Аби запобігти цьому, порекомендував перекинути гроші на мобільні номери. Чортківчанка, не задумуючись, через платіжний термінал перечислила все, що мала на картці на номери, яких не пам’ятає, і лише потім збагнула, що таким чином її ошукали.

Вирішується питання про внесення відомостей за даним фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею шахрайство.

Поліцейські застерігають краян не довіряти зловмисникам, котрі називаються працівниками банків чи співробітниками служби безпеки фінустанов, чи ще кимось і в телефонному режимі пропонують вирішити питання, пов’язані з вашими картками чи рахунками. Ніколи і нікому не повідомляйте реквізити банківських карток.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

З Тернополя для потреб військовослужбовців Територіальної оборони ЗСУ передали чергову партію обладнання

Середа, 31 серпня 2022, 14:04

Тернопіль залишається надійним тилом, де продовжують підтримувати та допомагати українським захисникам, які понад пів року мужньо обороняють українську землю від російських загарбників.

Так, першочергово військова і гуманітарна допомога скеровується у ті батальйони, які формуються на території нашого міста і в яких служать тернополяни.

«Сьогодні передаємо чергову партію допомоги для наших захисників. Наші військові, представники батальйонів Територіальної оборони Збройних сил України, які дислокуються на Донеччині, вже вирушають до своїх підрозділів. Тож за запитом військових передаємо: дизель-генератори, портативні газові плити, набори балонів газу до цих плит, продукти тривалого зберігання, зокрема, консерви, а також – карти пам'яті, павербанки, флешки тощо, – зазначає міський голова Сергій Надал. – Це все відправиться до наших військовослужбовців, які сьогодні на передовій і захищають нашу державність».

Нагадаємо, цими днями на базі центру «Допомога армії від Тернополя» триває збір посилок для наших захисників, котрі несуть службу в Донецькій та Дніпропетровській областях. Проносити передачі можна за адресою: вул. Миколи Лисенка, 8-А. Телефон «Гарячої лінії»: +38 (067) 009-15-40.

 

Окупанти відмовились робити спецперепустки для місії МАГАТЕ на Запоріжжі

Середа, 31 серпня 2022, 12:13

МІСІЯ МАГАТЕ, ФОТО: ГЕНДИРЕКТОР МАГАТЕ У ТВІТТЕР

"Влада" окупованої частини Запорізької області оголосила, що не робитиме спецперепустки учасникам місії МАГАТЕ, щоб ті швидко потрапити на ЗАЕС, однак додала, що очікує на прибуття місії до Енергодару вже зранку 1 вересня.

Джерело: колаборант Володимир Рогов, який називає себе членом головної ради окупованої Запорізької області України, в TelegramТАСС

Пряма мова: "Місія МАГАТЕ стоятиме у черзі, щоб потрапити на звільнену (захоплену росіянами - ред.) частину Запорізької області. Це викликано тим, що спецперепустки їм робити не будуть".

Деталі: Окупант зазначив, что учасники місії нібито "могли б швидко та без перешкод потрапити туди з Росії".

Водночас російські ЗМІ повідомляють, посилаючись на "місцеву владу", що у військовій адміністрації окупованого Енергодара очікують на прибуття місії в місто зранку 1 вересня.

Передісторія: 31 серпня місія Міжнародного агентства з атомної енергії вирушила з Києва до Запорізької АЕС, де має оцінити ситуацію та встановити постійне представництво. Окупанти заявили, що дають місії на роботу 1 день.

 

Українці запустили онлайн-пробіг, щоб зібрати гроші на 100 тисяч бронежилетів: як стати учасником

Середа, 31 серпня 2022, 12:09

Львівський оборонний кластер, Run Ukraine та біговий клуб ProBig ініціювали міжнародний благодійний онлайн-пробіг, щоб зібрати кошти на 100 тисяч бронежилетів для військових і не тільки.

Учасники ініціативи "Пробіг до 100 тисяч бронежилетів" отримають унікальні медалі із бронесталі.

"Потреба в бронежилетах залишається. Ми прагнемо, аби якомога більше військових, медиків, працівників ДСНС, поліцейських отримали бронежилети для своєї щоденної роботи", – наголошує Максим Плєхов, голова правління Львівського оборонного кластеру.

Проєкт, партнером якого є й "УП.Життя", стартував 19 серпня і триватиме до 19 вересня в онлайн-форматі. Стати учасником пробігу може кожен охочий з будь-якого куточка України чи світу. Для цього необхідно зареєструватися на сайті, обрати комфортну для себе дистанцію (21 км, 10 км або ж вільну), локацію та час.

Потреба у бронежилетах є не лише у військових, але й у медиків. Фото: Львівський оборонний кластер

Своїми результатами учасникам пробігу пропонують ділитися у соцмережах та позначати сторінки ініціативи, використовуючи хештеги #пробігдо100тисяч #захистимозахисників #100тисячбронежилетів

Мінімальна вартість реєстрації – 890 гривень. При цьому учасники пробігу за бажанням можуть задонатити більше, адже 100% виручених коштів від реєстраційного внеску підуть на виготовлення бронежилетів для українських військових, які захищають нас в умовах повномасштабної війни з РФ.

За словами Плєхова, медалі, які отримають учасники пробігу, створюють із залишків від порізки бронелистів, які є основним захисним елементом бронежилетів.

На згадку про "Пробіг" усі учасники отримають медаль із бронесталі. Фото: Львівський оборонний кластер

"Бронелисти ріжуть на плити, які є основним захисним елементом бронежилетів. А із залишків від порізки цих листів ми виготовляємо унікальні медалі на згадку про "Пробіг" та долучення до такої важливої справи", – наголошує Плєхов.

Про ініціаторів "Пробігу"

Львівський оборонний кластер – об’єднання спеціалістів оборонних підприємств, волонтерів та виробничих потужностей, метою яких є забезпечення захисників України якісними та перевіреними бронежилетами.

Run Ukraine – один із найбільших організаторів спортивних подій в Україні, як-от: Work.ua Kyiv Half Marathon, Wizz Air Kyiv City Marathon, Renovation Run тощо.

ProBig – біговий клуб міста Львова. Засновники Орися та Дмитро Дем’янюки — професійні спортсмени-легкоатлети, багаторазові чемпіони України та члени національної збірної команди України. З початком повномасштабної війни Дмитро пішов добровольцем в ЗСУ, Орися ж регулярно проводить благодійні спортивні ініціативи для допомоги українцям та ЗСУ.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

Українці запустили онлайн-пробіг, щоб зібрати гроші на 100 тисяч бронежилетів: як стати учасником

Середа, 31 серпня 2022, 11:33

Львівський оборонний кластер, Run Ukraine та біговий клуб ProBig ініціювали міжнародний благодійний онлайн-пробіг, щоб зібрати кошти на 100 тисяч бронежилетів для військових і не тільки.

Учасники ініціативи "Пробіг до 100 тисяч бронежилетів" отримають унікальні медалі із бронесталі.

"Потреба в бронежилетах залишається. Ми прагнемо, аби якомога більше військових, медиків, працівників ДСНС, поліцейських отримали бронежилети для своєї щоденної роботи", – наголошує Максим Плєхов, голова правління Львівського оборонного кластеру.

Проєкт, партнером якого є й "УП.Життя", стартував 19 серпня і триватиме до 19 вересня в онлайн-форматі. Стати учасником пробігу може кожен охочий з будь-якого куточка України чи світу. Для цього необхідно зареєструватися на сайті, обрати комфортну для себе дистанцію (21 км, 10 км або ж вільну), локацію та час.

Потреба у бронежилетах є не лише у військових, але й у медиків. Фото: Львівський оборонний кластер

Своїми результатами учасникам пробігу пропонують ділитися у соцмережах та позначати сторінки ініціативи, використовуючи хештеги #пробігдо100тисяч #захистимозахисників #100тисячбронежилетів

Мінімальна вартість реєстрації – 890 гривень. При цьому учасники пробігу за бажанням можуть задонатити більше, адже 100% виручених коштів від реєстраційного внеску підуть на виготовлення бронежилетів для українських військових, які захищають нас в умовах повномасштабної війни з РФ.

За словами Плєхова, медалі, які отримають учасники пробігу, створюють із залишків від порізки бронелистів, які є основним захисним елементом бронежилетів.

На згадку про "Пробіг" усі учасники отримають медаль із бронесталі. Фото: Львівський оборонний кластер

"Бронелисти ріжуть на плити, які є основним захисним елементом бронежилетів. А із залишків від порізки цих листів ми виготовляємо унікальні медалі на згадку про "Пробіг" та долучення до такої важливої справи", – наголошує Плєхов.

Про ініціаторів "Пробігу"

Львівський оборонний кластер – об’єднання спеціалістів оборонних підприємств, волонтерів та виробничих потужностей, метою яких є забезпечення захисників України якісними та перевіреними бронежилетами.

Run Ukraine – один із найбільших організаторів спортивних подій в Україні, як-от: Work.ua Kyiv Half Marathon, Wizz Air Kyiv City Marathon, Renovation Run тощо.

ProBig – біговий клуб міста Львова. Засновники Орися та Дмитро Дем’янюки — професійні спортсмени-легкоатлети, багаторазові чемпіони України та члени національної збірної команди України. З початком повномасштабної війни Дмитро пішов добровольцем в ЗСУ, Орися ж регулярно проводить благодійні спортивні ініціативи для допомоги українцям та ЗСУ.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

Розкрадання пів мільйона доларів: у керівника з Міноборони пройшли обшуки, у дивані знайшли гроші

Середа, 31 серпня 2022, 11:12

ФОТО ПОЛІЦІЇ

Одним із фігурантів справи про розкрадання 580 000 доларів коштів Міноборони під час закупівлі військової амуніції, про яку поліція повідомила 30 серпня, є директор Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони підполковник Богдан Хмельницький.

Джерело: співрозмовники "Української правди" у правоохоронних органах

Деталі: За словами співрозмовника видання, днями поліція провела обшуки за місцем перебування Хмельницького – на орендованій квартирі друга чиновника Міноборони.

За даними одного джерела, у дивані знайшли гроші.

Інший співрозмовник УП повідомив, що справа стосується контрактів, які Хмельницький підписував ще у березні на загальну суму 3,8 млрд гривень.

"Українська правда" звернулася по коментар до Міноборони. На момент публікації відповіді не отримала.

Передісторія:

  • 30 серпня правоохоронці повідомили, що оголосили про підозру трьом учасникам шахрайської схеми, які заволоділи коштами Міноборони під час закупівлі військової амуніції на суму 580 000 доларів.
  • За даними слідства, до розкрадання коштів причетні двоє громадян України – засновники офшорної компанії на території Королівства Бахрейн. Один із них – діючий адвокат. Ці громадяни були представниками Міністерства оборони.
 

Перейшовши за фіктивним посиланням, тернополянка втратила понад сім тисяч гривень

Середа, 31 серпня 2022, 11:10

До кіберполіцейських звернулася жителька обласного центру із заявою про шахрайство. Невідомі особи заволоділи її грошима з банківської картки.

Зі слів потерпілої, вона здійснювала продаж товару на одній з відомих платформ. Невідома особа, яка начебто зацікавилася пропозицією, надіслала їй повідомлення з посиланням за яким тернополянка мала оформити доставку товару. Та це виявилося пасткою. Щойно потерпіла ввела дані банківської картки, як отримала сповіщення про перерахунок коштів - понад сім тисяч гривень.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 190 ККУ.

Щоб не попастися на вудку шахраїв, варто запам'ятати важливе правило — ніколи, ні за яких умов не переходити за посиланнями, отриманими від третіх осіб. Усі операції по здійсненню угоди і проведенню оплати повинні виконуватися виключно на сайті, на якому продавець розмістив оголошення про продаж.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Дві дорожньо-транспортні пригоди у яких травмувалися дві жінки сталися минулої доби на Тернопіллі

Середа, 31 серпня 2022, 11:09

Жителька села Вишнівець, що на Кременеччині, керуючи скутером, не врахувала дорожньої ситуації і допустила зіткнення з великогабаритною вантажівкою. Внаслідок ДТП 59-річна водійка отримала чисельні травми і була госпіталізована. Вирішується питання про внесення відомостей за даним фактом до ЄРДР.

Дорожньо-транспортна пригода у якій потерпіла тернополянка сталася по вулиці Тролейбусній в обласному центрі. За попередніми даними, водій автомобіля «Nissan», рухаючись заднім ходом, допустив зіткнення з припаркованим мікроавтобусом, відтак виїхав на тротуар та скоїв наїзд на 31-річну жінку. Потерпіла госпіталізована. Відомості за даним фактом внесено до ЄРДР за частиною 1 статті 286 ККУ

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Мешканка Тернопільщини, яку підозрюють у сутенерстві, постане перед судом

Середа, 31 серпня 2022, 11:07

Слідчі скерували на розгляд суду матеріали кримінального провадження стосовно жительки Тернополя, яка підозрюється в сутенерстві.

Нагадаємо, у червні працівники міграційної поліції спільно зі слідчими Тернопільщини викрили та затримали мешканку обласного центру, яка організувала незаконний бізнес, торгуючи чужим тілом. Підозрювана впродовж тривалого часу заробляла подобовою орендою житла. Проте через нестачу  грошей вирішила підробляти ще й сутенерством.

Жінка в інтернеті розмістила оголошення про пошук дівчат на високооплачувану роботу. Усі деталі охочим працювати повідомляла  при зустрічі або телефоном. Наступне оголошення, яке з'явилося у соцмережах, стосувалося пошуку клієнтів.

Місцями для інтимних зустрічей були квартири, які здавала сутенерка подобово. Година послуг вартувала 1600 гривень. Заробітки ділили порівну.

В ході обшуку, проведеного під процесуальним керівництвом Тернопільської окружної прокуратури, працівники міграційної поліції виявили у квартирі сутенерки понад 500 тисяч гривень, мобільні телефони та записник з базою клієнтів.

Жінку затримали відповідно до статті 208 КПК. Зібравши достатньо доказів, їй оголосили підозру відповідно до ч. 2 ст. 303 (створення або утримання місць розпусти і звідництво) ККУ.

Наразі досудове розслідування у кримінальному провадженні завершено,  обвинувальний акто направлено до суду. Підозрюваній загрожує позбавлення волі на строк від 4 до 7 років.

 

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Уже найближчими днями з центру «Допомога армії від Тернополя» відправляться чергові вантажі для військовослужбовців на передову

Середа, 31 серпня 2022, 11:00

Цими днями на базі центру «Допомога мрії від Тернополя» триває збір посилок для військовослужбовців-тернополян, котрі захищають нашу країну на передовій.

Уже найближчим часом водії-волонтери відправляться на фронт у місця дислокації наших захисників в Донецькій та Дніпропетровській областях. Так, тернополяни, котрі проходять службу за цими напрямками, можуть отримати передачі від рідних та близьких.

Усі жителі та гості нашої громади, хто бажає передати посилку своїм рідним чи близьким, можуть приносити їх у центр «Допомога армії від Тернополя», що за адресою: вул. Миколи Лисенка, 8-А.

Графік роботи центру:

  • понеділок-четвер – 08:00-17:15 год., обідня перерва з 13:00 по 14:00 год.;
  • п’ятниця-субота – 08:00-16:00 год, обідня перерва з 13:00 по 14:00 год;
  • неділя – вихідний.

За додатковою інформацією просимо звертатися за телефоном «гарячої» лінії +38 (067) 009-15-40.

 

Зруйновані та без даху: окупанти до 1 вересня анонсували відкриття 16 шкіл в Маріуполі

Вівторок, 30 серпня 2022, 14:06

В окупованому Маріуполі до 1 вересня, за повідомленням місцевого "гауляйтера", мають відкрити 16 шкіл.

Вони мають запрацювати після ремонту, однак частина з них залишається в зруйнованому стані.

Водночас російські окупанти дають різну інформацію, що свідчить про брехню, розповідає радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

"Він (Пушилін) стверджує, що всього 16 об’єктів буде відремонтовано восени. А якщо вірити гауляйтеру Іващенко, то таких об’єктів щонайменш 40 (16 шкіл, 16 закладів середньої-спеціальної освіти, 3 лікарні та якісь офіси). Отже, наочно картина "забрехались", – розповідає Андрющенко.

Окрім цього Андрющенко каже, що щонайменше 4 з анонсованих шкіл є частково або повністю зруйнованими, в одному із закладів освіти відсутній дах.

"Мінімум 4 з анонсованих шкіл в стадії "голі стіни": 27; 38; 53; 64. При тому, у школі 38 навіть відсутній дах. Буквально", – каже заступник мера.

Андрющенко також розповів, що окупанти намагатимуться силоміць заганяти дітей в зруйновані школи для картинки заради пропаганди.

Нагадаємо, раніше окупанти в школах Маріуполя анонсували "уроки", на яких дітей навчатимуть "любити РФ".

Михайло Загороднійжурналіст УП.Життя

 

ЄС передасть Україні 5,5 мільйонів таблеток йодистого калію через кризу на ЗАЕС

Вівторок, 30 серпня 2022, 14:03

Євросоюз передасть Україні 5,5 мільйонів таблеток йодиду калію, щоб захистити українців від потенційного радіаційного опромінення.

Про це йдеться у заяві Єврокомісії, пише "Європейська правда".

ЄС 26 серпня отримав від уряду України запит на таблетки йодиду калію як превентивний захід безпеки для підвищення рівня захисту навколо Запорізької АЕС.

"У відповідь Європейський координаційний центр реагування швидко мобілізував 5,5 мільйона таблеток йодиду калію через Механізм цивільного захисту ЄС для України, включаючи п’ять мільйонів із надзвичайних резервів rescEU та 500 000 від Австрії", - йдеться у заяві.

Із загальною вартістю понад 500 000 євро основна частина допомоги буде надана Україні з резерву rescEU, розміщеного в Німеччині.

"Жодна атомна електростанція ніколи не повинна використовуватися як театр війни. Неприпустимо, щоб життя мирного населення наражалося на небезпеку. Усі військові дії навколо Запорізької АЕС мають бути негайно припинені", - сказав єврокомісар Янез Ленарчич.

Нагадаємо, місія Міжнародного агентства з атомної енергії для візиту на окуповану Запорізьку АЕС вже прибула до Києва.

Ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має "захищати її" від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Європейська правда

 

На Львівщині знешкодили банду злочинців, яка під виглядом добробату викрадала людей

Вівторок, 30 серпня 2022, 14:01

ФОТО: СБУ

Служба безпеки України та правоохоронці в ході спецоперації у Львівській області знешкодили злочинну банду, яка під виглядом добробату тероризувала і залякувала мешканців регіону.

Джерело: пресслужби СБУполіції Львівської області

Дослівно: "Зловмисники діяли під виглядом одного з добровольчих формувань територіальної оборони, чим могли спричинити загострення криміногенної ситуації в регіоні".

 

Деталі: Організатора та 2 учасників злочинної організації затримали на місці злочину відразу після отримання ними коштів у сумі 20 тис. грн, які вони вимагали від потерпілого за повернення незаконно утримуваного транспортного засобу.

 

Ще трьох злочинців затримано за місцями їх проживання. Речові докази, грошові кошти потерпілого, у них вилучено.

 

До складу злочинної організації входило більше 6 місцевих жителів. За даними слідства, вони займались вимаганням грошей у громадян під надуманими приводами. У разі несплати грошей зловмисники застосовували до потерпілих психологічний тиск, насильство та погрози фізичної розправи.

Всім підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави.


 

"Ще не вмерла Україна": радіо в Криму атакували хакери

Вівторок, 30 серпня 2022, 14:01

ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО, КРИМСЬКОТАТАРСЬКИЙ РЕСУРСНИЙ ЦЕНТР

Хакери зламали сайт радіостанції в окупованому Криму та запустили гімн України в ефірі.

Джерело: заява співробітників "Радіо Крим" на сайті, так званий "заступник голови Криму" Олег Крючков в Тelegram та анонімні Telegram-канали

Дослівно: "Інтернет-мовлення "Радіо Крим" зазнало хакерської атаки і буде відновлено найближчим часом. Мовлення радіостанції було зламано у вівторок в одному із денних ефірних відрізків. Це сталося на технологічній ділянці за межами радіостанції"

Деталі: За словами Крючкова, проблема торкнулася лише інтернет-сегменту та передавачів, які отримували сигнал із супутника, мовлення буде відновлено найближчим часом. Колаборант додав, що атаки на інтернет-майданчики кримських телеканалів та радіостанцій не вщухають вже другий тиждень.

Анонімні Telegram-канали повідомляють, що в ефірі радіо звучав гімн України.

 

Українські школи поблизу Білорусі перевели на онлайн-навчання

Вівторок, 30 серпня 2022, 11:00

ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО: ПРЕССЛУЖБА КМДА

У школах Рівненщини та Чернігівщини, які знаходяться у 40-кілометровій зоні від кордону з Білоруссю, буде лише онлайн-навчання.

Джерело: голова Рівненська ОДА Віталій Коваль в Telegram та Чернігівська ОДА В'ячеслав Чаус у Telegram

Пряма мова Чауса: "Затверджено чіткий перелік навчальних закладів, які знаходяться в 40-кілометровій зоні від кордону. Такі навчальні заклади не можуть працювати очно".

Читайте також: Дистанційка чи кілька змін: як розпочнеться навчальний рік у регіонах України

Деталі: Голова Рівненської ОВА повідомив, що онлайн-навчання запровадять в окремих громадах Вараського та Сарненського районів. Однак місцева влада може, за бажанням батьків, довозити учнів до навчальних закладів поза 40-кілометровою прикордонною зоною.

 

Збирає гроші на космічний корабель, щоб позбутись росіян: 6-річна Софія співає заради ЗСУ

Вівторок, 30 серпня 2022, 10:55

Під час війни діти активно допомагають Збройним силам України: збирають кошти на грі в шашкимиють машинипродають лимонад і квіти.

6-річна Софія Нерсесян дає відкриті благодійні концерти у Києві, щоб зібрати кошти для українських захисників.

Співаючи у Національному ботанічному саду імені Гришка, дівчинка вже зібрала понад 14 тисяч гривень для ЗСУ.

Усі зароблені кошти маленька волонтерка передала фонду Сергія Притули.

Історію юної волонтерки розповіли на YouTube-каналі "Музвар".

 

Фото: "Музвар"

6-річна Софія Нерсесян почала співати українські пісні у лютому, коли від обстрілів їй довелося виїхати за кордон.

Мама підтримала дитину і почала викладати відео з її виступами у ТікТок та Instagram.

"Я хочу, щоб Україна якнайшвидше перемогла. Тому я збираю гроші на великий космічний корабель, щоб відправити росіян на іншу планету", – каже Софія.

 

6-річна Софія зібрала для ЗСУ понад 14 тисяч гривень

Мама дівчинки Анна Нерсесян спершу сама клала невеличкі суми до скарбнички доньки, щоб підтримати її творчість і допомогти ЗСУ.

Потім Софія вирішила, що хоче пожертвувати кошти Благодійному Фонду Сергія Притули.

"Софійка сказала, що хоче в гості до Притули, аби передати йому свої заощадження. Звичайно, я розуміла, що сума у скарбничці мінімальна, а тому запропонувала їй зробити концерт та зібрати більше грошей для її "космічної" мрії.

Все відбулось дуже швидко. Наші знайомі організували нам колонки, мікрофон, маленький подіум. Ми розмістили запрошення в Instagram та чекали дату концерту", – каже Анна.

 

Дівчинка розповіла, що збирає кошти на великий космічний корабель, щоб відправити росіян на іншу планету

Софія заспівала "Стефанію" гурту Kalush Orchestra, "Шум" Go_A, "Ой у лузі червона калина", а також свою авторську пісню – "Одна Єдина".

Після виступу дівчинка передала усі зароблені кошти волонтеру Сергію Притулі.

"Я теж у вашому віці мріяв бути космонавтом, але ваша мрія правильніша за мою у дитинстві", – сказав Притула і пообіцяв придбати космічний корабель.

А Софія й надалі планує виступати заради ЗСУ.

Нагадаємо, раніше до Фонду Притули завітав 8-річний Сергій, який зібрав 64 тисячі гривень на ЗСУ.

Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

 

У КМДА розповіли, скільки школярів вийдуть на очне навчання з 1 вересня

Вівторок, 30 серпня 2022, 10:53

У Києві 138 тисяч школярів розпочнуть новий навчальний рік у режимі офлайн.

Загалом у столиці перебуває майже 180 тисяч школярів, повідомляє Київська міська держадміністрація.

А школи, у яких є укриття, готові одночасно прийняти 145 тисяч людей.

"У столиці всі школи, 421 комунальна школа, готові до нового навчального року в різних форматах, але в режимі офлайн зможуть прийняти учнів лише ті, де є укриття або такий об’єкт є поруч у пішій доступності", – сказав заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

Читайте також: Яким буде навчання з 1 вересня: відповіді освітнього омбудсмена

 

Фото: orestligetka.ukr.net/Depositphotos

138 тисяч батьків написали заяви про очне навчання дітей, однак вони мають право змінити формат навчання за потреби, наголошують у КМДА.

"У цих реаліях ми маємо бути максимально гнучкими та своєчасно реагувати на потреби громади. Ми даємо змогу обрати не тільки між онлайн чи офлайн навчанням, а й застосувати індивідуальний підхід", – каже Мондриївський.

Онлайн навчання можливе і в класах, де діти навчаються офлайн, а учні шкіл, які не відкриються для очного навчання, зможуть перейти до іншої школи, яка працює офлайн, якщо там будуть місця.

Читайте також: Як навчатимуться в школах, де на всіх учнів не вистачає місць укритті? Відповідь МОН

У КМДА нагадують: вчитись і працювати у школі одночасно може стільки людей, скільки може вмістити укриття – ця кількість відрізняється у різних школах.

"Для того, щоб освітній процес не припинявся навіть під час тривоги, облаштовані навчальні класи, які забезпечені всім необхідним. Для того, щоб дії були чіткими та відпрацьованими, кожен день буде починатися з нагадування учням про заходи безпеки під час оголошеної тривоги", – каже Мондриївський.

Новий навчальний рік у столичних закладах освіти також розпочнуть майже 3 600 дітей, які вимушено переїхали до Києва.

Водночас кількість переселенців, як і кількість дітей-киян, що повернулися до міста, постійно змінюється.

Нагадаємо, раніше мер міста Кличко заявляв, що 95% шкіл у Києві готові прийняти учнів з 1 вересня.

Лише 22 муніципальні школи з 421 мають працювати повністю дистанційно.

Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

 

Що покласти у рюкзак школяра під час війни? Пояснює поліція

Вівторок, 30 серпня 2022, 10:49

З 1 вересня багато українських школярів повернуться за парти в режимі офлайн.

Очне навчання планують розпочати школи, у яких є необхідні укриття.

Якщо дитина навчатиметься офлайн, то під час можливої евакуації чи спуску до укриття, вона братиме з собою наплічник.

У Національній поліції пояснили, що має бути у рюкзаку школяра під час війни.

 

Фото: EdZbarzhyvetsky/Depositphotos

Що потрібно дитині у школі під час війни?

✅ пляшка чистої води;

✅ поживні батончики, снеки;

✅ нотатка від батьків, у якій вказано ПІБ дитини, контактні дані батьків та ближніх родичів (імена, телефони, адреси);

✅ телефон (за можливості), зарядний пристрій і павербанк;

✅ індивідуальний набір необхідних ліків (запас на кілька днів);

✅ комплект змінної білизни та одягу;

✅ улюблена іграшка або річ.

Все інше (їжа, вода, засоби гігієни, ковдри, ліхтарики, універсальна аптечка тощо) має заздалегідь підготувати і забезпечити заклад освіти.

Поспілкуйтесь з представником школи і уточніть наявність необхідних предметів, наголошують правоохоронці.

❗️ Також важливо не перевантажувати наплічник школяра та зберігати у школі те, що дозволяє адміністрація.

Нагадаємо, раніше "Українська правда. Життя" розповідала, як зібрати тривожну валізку для дитини на випадок евакуації.

Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

 

Окупанти повідомили про вибухи у Севастополі: кажуть, працювала ППО

Вівторок, 30 серпня 2022, 10:39

СЕВАСТОПОЛЬ. ФОТО PIXABAY.COM

Призначений окупантами "губернатор Севастополя" Михайло Развожаєв повідомив, що вдень 30 серпня у місті працювала ППО і нібито збила безпілотник.

Джерело: Развожаєв у Telegram

Пряма мова Развожаєва: "Сьогодні вдень у Севастополі знову відпрацювала система ППО. За попередніми даними, збили БПЛА в районі Верхньосадового".

Деталі: Ставленик окупантів запевняє, що ситуація у місті "повністю під контролем".

Передісторія:

  • 31 липня призначений Росією "губернатор" окупованого Севастополя повідомив, що безпілотник атакував штаб російського флоту, в місті скасували святкові заходи до дня ВМФ окупантів.
  • Вранці 20 серпня пролунав вибух в Севастополі, окупаційна влада повідомила, що над дахом штабу Чорноморського флоту збили безпілотник.
  • Останнім часом почастішали вибухи в окупованому Криму. Вибухи прогриміли поблизу Джанкоя, у Сімферополі, Севастополі, Бахчисараї, поблизу Алупки і Євпаторії.
  • Після цього видання Business Insider з посиланням на секретний звіт НАТО повідомило, що Росія вирішила вивезти з окупованого Криму десять своїх винищувачів після вибухів у Криму, за якими, ймовірно, стоять українські сили.
  • А Інститут вивчення війни (ISW) припустив, що Росія передислоковує військову техніку з Криму після ударів ЗСУ, а також посилює ППО окупованого півострова.
 

Місія МАГАТЕ вже у Києві - ЗМІ

Вівторок, 30 серпня 2022, 10:37

ФОТО: ГЕНДИРЕКТОР МАГАТЕ У ТВІТТЕР

За інформацією телеканалу CNN, місія Міжнародного агентства з атомної енергії для візиту на окуповану Запорізьку АЕС вже прибула до Києва.

Як пише "Європейська правда", про це CNN повідомляє з посиланням на своїх репортерів у Києві, які кажуть, що бачили учасників місії у готелі вранці 30 серпня.

Місія у складі 14 фахівців на чолі з керівником МАГАТЕ, як планувалось, мала вирушити на ЗАЕС пізніше цього тижня, але невідомо, чи вийде це здійснити.

Нагадаємо, ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має "захищати її" від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Організація Об’єднаних Націй заявила про готовність сприяти візиту інспекторів МАГАТЕ до Запоріжжя з Києва, але Росія наполягала, що місія має прямувати не через Київ.

23 серпня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у розмові з главою МЗС Франції підтвердив згоду РФ на місію МАГАТЕ на ЗАЕС.

25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. 29 серпня супутникова компанія Maxar Technologies опублікувала знімки, з яких схоже, що у даху будівлі Запорізької АЕС утворилися чотири пробоїни.

 

Від травм, отриманих внаслідок ДТП, помер водій автомобіля ВАЗ-21101

Вівторок, 30 серпня 2022, 10:29

29 серпня поблизу села Романівка Тернопільського району сталася дорожньо-транспортна пригода за участю двох автомобілів. У результаті зіткнення водій одного з транспортних засобів загинув, а пасажирка цього ж автомобіля з травмами була госпіталізована.

На місці події правоохоронці встановили, що зіткнулися автомобілі Toyota Camry за кермом якої перебував житель селища Волочиськ Хмельницької області та ВАЗ-21101 під керуванням жителя села Чернилів-Руський Тернопільського району. На жаль, водій Жигулів від отриманих травм помер. Пасажирка, яка була з ним, госпіталізована з чисельними травмами.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 286 ККУ. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Працівники поліції вилучили небезпечні предмети у двох жителів області

Вівторок, 30 серпня 2022, 10:27

Поліцейські, під час проведення профілактичних заходів, отримали інформацію за фактом зберігання заборонених предметів жителем Тернопільського району. Вона знайшла своє підтвердження у ході перевірки.

Зокрема, у помешканні жителя Збаразької ОТГ поліцейські виявили та вилучили предмет, схожий на гранату.

Пристій для відстрілювання гумовими кулями з ознаками переробки на бойовий та набої до нього правоохоронці вилучили у мешканця обласного центру. Небезпечний  предмет чоловік носив з собою.

Зброю та боєприпас  направлено на проведення необхідних експертиз.

Інформацію за всіма фактами слідчі внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. Власникам заборонених предметів загрожує кримінальна відповідальність,

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Працівники поліції вилучили небезпечні предмети у двох жителів області

Вівторок, 30 серпня 2022, 10:25

Поліцейські, під час проведення профілактичних заходів, отримали інформацію за фактом зберігання заборонених предметів жителем Тернопільського району. Вона знайшла своє підтвердження у ході перевірки.

Зокрема, у помешканні жителя Збаразької ОТГ поліцейські виявили та вилучили предмет, схожий на гранату.

Пристій для відстрілювання гумовими кулями з ознаками переробки на бойовий та набої до нього правоохоронці вилучили у мешканця обласного центру. Небезпечний  предмет чоловік носив з собою.

Зброю та боєприпас  направлено на проведення необхідних експертиз.

Інформацію за всіма фактами слідчі внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. Власникам заборонених предметів загрожує кримінальна відповідальність,

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

На вул. Василя Костянтина Острозького, 15 муніципальна інспекція Тернополя демонтувала паркувальний бар’єр

Вівторок, 30 серпня 2022, 10:14

30 серпня постійно діючою робочою групою з організації проведення демонтажів тимчасових споруд, які влаштовані на земельних ділянках комунальної власності без документів, що посвідчують право користування землею, спільно з управлінням муніципальної інспекції демонтовано металевий паркувальний бар’єр, який був самовільно влаштований біля будинку на вул. Василя Костянтина Острозького, 15 у м. Тернополі.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 24.08.2022 року № 904 «Про усунення порушень у сфері благоустрою».

Демонтоване майно передано власнику на зберігання до отримання дозволу на його встановлення.

 

 

У різних житлових районах Тернополя підрядні організації продовжують виконувати локальні поточні ремонти асфальтобетонного покриття

Вівторок, 30 серпня 2022, 10:11

У Тернополі завдяки сухій погоді та сприятливим температурним показникам продовжуються локальні поточні ремонти асфальтобетонного покриття у дворах, міжквартальних проїздах, на тротуарах та дорогах.

Так, цими днями на транспортній розв’язці в межах вулиць Івана Мазепи–Дружби–Чумацька–дамба Тернопільського ставу працівники підрядної організації влаштовують нові дорожні знаки. На даному перехресті, зокрема, буде запроваджено нову схему організації дорожнього руху.

В межах поточного ремонту тривають роботи і з підготовки ремонтних карт на перетині вулиць Олени Теліги – За Рудкою.

На вул. Андрея Шептицького наразі виконується фрезерування асфальтобетону та влаштування щебенево-піщаної суміші.

На вул. Квітовій триває відновлення проїжджої частини. Найближчими днями тут заплановані роботи з фрезерування асфальтобетонного покриття.

Проводяться роботи й з відновлення тротуарного покриття на ділянці від вул. Олени Теліги до вул. Івана Котляревського, 24.

На зупинці громадського транспорту, що на вул. Антіна Манастирського, працівники підрядної організації виконують мощення посадкового майданчика та влаштування зелених зон.

Також у місті продовжуються ремонти дворів та міжквартальних проїздів за адресами: вул. Івана Мазепи, 1, вул. Іванни Блажкевич, 5, вул. Торговиця, 14-18, вул. Галицька, 41, вул. Олександра Смакули, 1, вул. Лесі Українки,29, пров. Цегельний, 1-Д.

 

Секретар Тернопільської міської ради спільно з працівниками Терцентру відвідали поранених військовослужбовців

Вівторок, 30 серпня 2022, 10:09

29 серпня секретар Тернопільської міської ради Ігор Гірчак та працівники Тернопільського міського територіального центру соціального обслуговування населення відвідали поранених військовослужбовців, що проходять лікування в одній із лікарень Тернополя, подякували за службу й самовідданий захист нашої держави та вручили символічні подарунки з нагоди Дня Незалежності України.

«Від усієї Тернопільської громади сердечно дякуємо і низько вклоняємося нашим захисникам і захисницям за мужність, героїзм і служіння Батьківщині, - наголосив Ігор Гірчак. - Висловлюю також щиру вдячність усім медикам, хто бореться за життя наших військових, а також волонтерам і тернополянам, хто продовжує підтримувати і надавати гуманітарну та військову допомогу нашим бійцям. Разом ми здолаємо московських окупантів та здобудемо омріяну перемогу!».

 

Українців на окупованих територіях просять терміново евакуюватися – ОК "Південь"

Понеділок, 29 серпня 2022, 13:52

ЕВАКУАЦІЯ, ФОТО З ТЕЛЕГРАМУ УЗ

Українців на тимчасово окупованих територіях, зокрема півдня, вкотре закликають терміново евакуюватися, адже "розвитой подій потужний та динамічний".

Джерело: очільниця об'єднаного пресцентру сил оборони півдня Наталія Гуменюк на брифінгу в медіацентрі "Україна" 29 серпня та заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський в Telegram

Деталі: За словами Гуменюк, "розвиток подій зараз дуже потужний, ситуація динамічно змінюється", тому мешканцям окупованих Росією територій варто евакуювати якнайшвидше або знайти укриття, де перечекати бої.

У Херсонській облраді також закликають українців перебувати якомога ближче до безпечних місць, зробити запаси їжі/води, перевірити аптечки. Якщо поряд розташуваний військовий об'єкт ворога, варто переїхати.

 

У Тернополі відбулася щорічна серпнева конференція педагогічних працівників

Понеділок, 29 серпня 2022, 13:43

29 серпня, напередодні нового навчального року, відбулася щорічна серпнева конференція освітян Тернопільської міської територіальної громади. Зважаючи на дію воєнного стану в Україні, захід проходив у режимі онлайн.

Взяв участь у конференції та подякував педагогічній спільноті за непосильну працю під час широкомасштабної агресії московії і допомогу армії та внутрішньо переміщеним особам з інших регіонів України і міський голова Тернополя Сергій Надал.

«Традиційно, навчання у закладах загальної середньої освіти розпочнеться у День знань – 1 вересня. Тож уже за декілька днів українські діти сядуть за парти чи біля екранів гаджетів, щоб долучитися до навчального процесу. Найважливіше для нас всіх – це безпека наших учнів. Для цього проводилися активна робота щодо підготовки укриттів у школах, виділялися кошти з місцевого бюджету, - пояснив Сергій Надал. - Зaрaз склaдно прогнозувaти, як буде розвивaтися ситуaція дaлі, але можу скaзaти точно: у школах, які 1 вересня відкриють свої двері для діток, укриття відповідатимуть вимогам надзвичайників з електроживленням, штучним освітленням, системами водопроводу та каналізації. Ймовірніше, цей навчальний рік буде найважчим за усі роки незалежності. Проте, завдяки нашим воїнам, діти подовжуватимуть вчитися».

Відповідно до рекомендацій Міністерства освіти і науки України, впродовж нового 2022/2023 навчального року освітній процес у закладах освіти Тернопільської громади вирішено провадити максимально наближено до традиційного формату з урахуванням обмежень воєнного стану.

Додамо, за результатами опитування батьківської громадськості, 41% респондентів обрали очну форму навчання, 52,9% - змішану і 6,1% - проголосували за дистанційну форму навчання учнів. Головним фактором, який вплине на визначення форми навчання, буде рівень безпеки у Тернопільській громаді.

Нагадаємо, для організованого початку 2022/2023 навчального року тернопільські освітяни доклали чимало зусиль. Зокрема, впродовж липня-серпня в освітніх закладах Тернопільської громади активно тривала робота з підготовки укриттів для організації безпечного процесу навчання в умовах воєнного стану. І наразі практично усі тернопільські школи та заклади професійно-технічної освіти готові до проведення очного навчання.

 

У Тернополі відбулась акція пам’яті «Ціна Незалежності»

Понеділок, 29 серпня 2022, 13:43

29 серпня в Україні відзначають День пам’яті захисників, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. З цієї нагоди у тернопільському парку імені Тараса Шевченка відбулась акція пам’яті «Ціна Незалежності».

Світлу пам'ять полеглих за свободу нашої країни військовослужбовців вшанували хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіальної стели «Воїнам, загиблим за волю України».

«Понад вісім років ми ховаємо найкращих синів і дочок нашої країни. І сьогодні цвіт нашої нації знову на передовій, де ціною власного життя, кров'ю та потом захищають нашу державність та незалежність. І вони є справжніми Героями та прикладом для всіх. Вони немов жива стіна, яка стала щитом між добром і злом, між світлом і темрявою, між цивілізацією і розвитком та між мороком, темрявою і злом, – зазначає міський голова Сергій Надал. – Сьогодні вкотре дякуємо матерям та батькам, за те що виховали справжніх патріотів. Чудово розуміємо, що словами не повернути дітей, чоловіків, батьків. Але хочемо, щоб ви знали та розуміли, вони є справжніми героями та прикладом для всіх. Колись нас виховували на прикладі упівців, січових стрільців, натомість прийдешнє покоління буде виховуватись на прикладі сучасних захисників. Ми завжди будемо вдячні їм за незалежність. Щиро зичу усім нам якомога швидшої перемоги, миру, спокою на усій території нашої країни».

Висловлюємо щирі співчуття сім’ям загиблих. Світла пам’ять і вічний спокій Героям.

Слава Україні!

 

Для школярів окупованого Маріуполя проведуть урок, де "навчатимуть любити РФ" – радник мера

Понеділок, 29 серпня 2022, 13:18

У школах тимчасово окупованого українського Маріуполя 12 вересня пройде окремий антиутопічний "урок"  "Разговор о важном".

Школярів навчатимуть "как надо Родину любить", повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

За його даними, дітям хочуть нав'язати пропаганду, якою Росія "годувала" своїх громадян і намагалася нав'язати світу від початку повномасштабного вторгнення в Україну. Зокрема, маріупольським школярам планують у звичній для РФ манері "пояснити", чому їхнє місто вирішили "визволити".

"Урок, де будуть навчати "как надо Родину любить", "чому російські бомби, що знищили життя маріупольських дітей – це добро", а також "чому розтрощене місто та тисячі загиблих, у тому числі дітей – це визволення", – наголошує Андрющенко.

Фото: gpointstudio/Depositphotos

Водночас для учнів 5-11 класів проведуть окремий "урок", присвячений війні, мета якого нібито:

"Пробудження інтересу до вивчення вітчизняної історії та культури, виховання громадянськості та патріотизму, формування та конкретизація поняття "Батьківщина", усвідомлення власного ставлення до неї; формування уявлення про культурну та історичну єдність російського народу та важливість його збереження".

Ще однією задекларованою метою псевдопросвітницького уроку є "формування громадянської ідентичності та гордості за свою країну".

"І все б нічого, але є логічне питання: до чого тут український Маріуполь?", – наголошує радник мера.

 За словами Андрющенка, першим батькам, які потрапили на "перекличку", уже повідомили про персональну відповідальність за участь дітей в "Разговорах о важном".

Нагадаємо, раніше Андрющенко повідомляв, що у Маріуполі окупанти залякують батьків і змушують віддавати дітей до місцевих шкіл.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

Литва збудувала паркан на кордоні з Білоруссю для захисту від мігрантів

Понеділок, 29 серпня 2022, 13:03

Литва завершила будівництво огородження на кордоні з Білоруссю для захисту від нелегальної міграції.

Це підтвердила агентству BNS у понеділок компанія EPSO-G, яка реалізує проєкт, пише "Європейська правда".

На ділянках протяжністю близько 502 км встановлено фізичний бар’єр – огорожу та колючий дріт.

 "Цими вихідними команда підрядників, зібрана EPSO-G, встановила останні заплановані сегменти огорожі на кордоні з Білоруссю", -  повідомив агентству Антанас Бубнеліс, менеджер з комунікацій компанії.

Пізніше прем'єр-міністр Інгріда Шимоніте повідомила, що спеціальна комісія підтвердила завершення робіт, хоча "є ще деякі речі для завершення документів". Тому комісія має провести ще одне засідання, щоб підтвердити формальне завершення проєкту.

Водночас вона підкреслила, що цей бар'єр не є "тим, що абсолютно може захистити державу від нелегальної міграції". Тому, за її словами, необхідно прискорити до кінця року заходи зі спостереження за кордоном

 Загальна протяжність кордону Литви з Білоруссю становить 679 км, понад 100 км кордону проходять по берегах річок і озер.

Побудувати загородження на кордоні вирішили після минулорічного напливу нелегальних мігрантів з Білорусі. Литва звинувачувала в організації хвилі мігрантів режим Лукашенка і назвала її гібридною атакою.

Останнім часом знову зросла кількість мігрантів, які намагаються перетнути литовський кордон.

У червні Польща збудувала 140-кілометрову стіну на кордоні з Білоруссю.

 

57 тисяч українських дітей планують піти до чеських шкіл у новому навчальному році

Понеділок, 29 серпня 2022, 12:57

57 тисяч українських дітей записані до чеських шкіл у новому навчальному році.

Такі дані навів міністр освіти Чехії Володимир Балаш, пише "Європейська правда" із посиланням на Euractiv.

За оцінками, на початок червня на території Чехії перебувало 130 тисяч українських студентів та дітей. Проте досі неясно, скільки дітей почнуть відвідувати школу.

Місткість шкіл має бути достатньою у більшості місць у Чехії завдяки поправці до закону під назвою Lex Ukraine II, що дозволяє директорам створювати окремі класи.

Згідно зі статистикою Міністерства освіти, на 2021-2022 навчальний рік загалом зараховано близько 965 тисяч учнів початкової школи.

Минулого навчального року лише невелика частина українських дітей відвідувала заняття – 19% дітей було зараховано до дитячих садків, а 38% – до початкової школи.

Кількість українських біженців, які знайшли захист у Чехії, становить близько 400 тисяч людей.

 

Logitech покидає ринок Росії – ЗМІ

Понеділок, 29 серпня 2022, 12:54

 
GETTY IMAGES

Швейцарська компанія Logitech, яка виробляє клавіатури, компʼютерні мишки та веб-камери йде з російського ринку.

Про це повідомляє CNews з посиланням на власні джерела.

Працівники російського представництва відпрацюють останній робочий день 31 серпня.

Logitech виробляє не лише клавіатури, миші, колонки, геймпади, джойстики та інше обладнання для геймерів, а й гарнітури та камери, необхідні для відеоконференцзвʼязку.

У Logitech не прокоментували інформацію про свій вихід з російського ринку. У квітні компанія призупинила постачання своєї продукції в Росію через повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Нагадуємо:

Американська корпорація Dell повністю покидає російський ринок, компанія є одним з найбільших виробників комп’ютерів та найбільшим постачальником серверів у РФ.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

Доцент з вишу Поплавського переправляв чоловіків за кордон як "польських студентів"

Понеділок, 29 серпня 2022, 12:50

ФОТО ПРОКУРАТУРИ

У Києві викрили незаконну схему переправлення чоловіків через кордон під видом "польських студентів", силовики затримали доцента кафедри столичного вишу.

Джерело: Київська міська прокуратураполіція Києва, СБУ, співрозмовник УП в правоохоронних органах

Дослівно прокуратура: "За даними слідства, доцент кафедри одного з університетів, екснауковець НАН України організував схему переправлення за кордон осіб призовного віку як "польських студентів".

Підозрюваний обіцяв чоловікам, які мешкають у Києві та підлягають мобілізації, допомогу у виготовленні підроблених документів – запрошень на навчання, студентських квитків та довідок про навчання у вищому навчальному закладі Польщі. Вартість такої послуги він оцінював у 1500 євро з людини".

Деталі: За даними джерела УП, йдеться про співробітника Київського національного університету культури і мистецтв.

Правоохоронці зафіксували факти одержання ним коштів за 2 осіб. Під час передачі останнього траншу його затримали на території однієї із столичних АЗС.

 

Загальна сума одержаних ним коштів становить 3 000 євро.

Під час обшуків за місцем проживання затриманого було вилучено документацію, банківські картки, комп’ютерну техніку та значну суму коштів.

З’ясувалося також, що 41-річний чоловік має судимість - за скоєння автопригоди - та наразі перебуває на випробувальному терміні.

Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 208 000 гривень.

Підозрюваному загрожує від семи до дев’яти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Також правоохоронці встановлюють інших осіб, які можуть бути причетні до злочинної діяльності.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО

 

Окупанти оголосили "евакуацію з робочих місць" у Новій Каховці

Понеділок, 29 серпня 2022, 12:39

КАХОВСЬКА ГЕС, ФОТО З ВІКІПЕДІЇ

В окупованій Новій Каховці на Херсонщині 29 серпня оголосили "евакуацію з робочих місць".

Джерело: ТАСС

Деталі: Окупанти заявляють, що Збройні сили України завдають ударів по місту, у тому числі з реактивних систем залпового вогню HIMARS.

За словами так званого "мера" Нової Каховки, обстрілюють територію ГЕС. Мешканці міста перебувають у бомбосховищах, не припиняє працювати сигнал повітряної тривоги.

Нагадаємо:

  • 29 серпня оперативне командування "Південь" підтвердила, що українські війська прорвали першу лінію оборони росіян у Херсонській області.
  • Збройні сили України 29 серпня завдали удару по Бериславському машинобудівному заводу на Херсонщині, куди окупанти стягнули техніку та живу силу.
 

Абітурієнти отримали рекомендації до зарахування на бюджет: терміни подачі документів

Понеділок, 29 серпня 2022, 12:04

В особистих кабінетах вступників з'явились рекомендації до зарахування на бюджетну форму навчання до вишів.

Ті, хто не отримав цієї рекомендації, автоматично братимуть участь у конкурсі на контракт.

Про це повідомив Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет.

Він зазначив, що цьогоріч є 67 тисяч бюджетних місць для бакалаврів. На розподіл вплинуло державне та регіональне замовлення.

Фото: AntonioGuillemF / Depositphotos

"Рекомендація надається лише на одне бюджетне місце, за однією заявою.

Для зарахування на бюджет такі вступники мають до 18-ї години 2 вересня подати документи до університетів", – розповів Сергій Шкарлет.

Зарахування на бюджет відбудеться 5 вересня.

До 19 вересня на бюджетні місця переведуть тих абітурієнтів, які підпадали під контрактну форму, але місця за державним та регіональним замовленням лишаться вільними.

У МОН оприлюднили список документів для подачі на бюджет:

  • копія документа, що посвідчує особу;
  • копія військово-облікового документа (крім випадків, передбачених законодавством);
  • 4 кольорові фото 3Х4;
  • підписана Приймальною комісією роздрукована заява на вступ (для тих вступників, які подавали заяви через електронний кабінет);
  • інші документи, що передбачені Правилами прийому конкретного закладу.

Подати документи можна онлайн, надіславши копії. Їх треба завірити електронним підписом.

Також треба написати власноруч та підписати відповідну заяву на вступ. Для цього електронному кабінеті в меню "Подані заяви" необхідно виділити заяву зі статусом "Рекомендовано до зарахування за кошти державного (регіонального) бюджету" та обрати дію "Друк електронної заяви".

Оригінали паперових документів необхідно подати впродовж 3 місяців від початку навчання.

Вікторія Андрєєважурналістка УП.Життя

 

Міський голова нагородив почесними відзнаками представників польських міст Плонськ, Єлєня Гура та Хожув

Понеділок, 29 серпня 2022, 11:54

Незважаючи на військові дії в Україні, 28 серпня з нагоди відзначення Дня міста у Тернопіль традиційно прибули наші польські партнери з Плонська, Єлєня Гури та Хожува.

Під час візиту представники іноземної делегації поспілкувалися з міським головою Сергієм Надалом про подальшу співпрацю між містами та розвиток і процвітання Тернополя у найближчий період.

За всебічну підтримку міста з перших днів повномасштабної війни, надання неодноразової гуманітарної допомоги та прихистка тисячам біженців з України на території Польщі Сергій Надал нагородив високоповажних представників міст-партнерів та міст-побратимів почесними відзнаками міського голови.

«Сьогодні ми нагороджуємо наших іноземних партнерів, наших друзів з Польщі. Коли розпочалася війна, перші, від кого ми отримали дзвінки про підтримку і перші гуманітарні вантажі, які приїхали в Тернопіль, -  були від наших міст-партнерів з Польщі, - наголосив Сергій Надал. – А сьогодні, попри війну в Україні, друзі з Плонська, Хожува, Єлєна Гура приїхали підтримати нас. Ми обговорюємо з ними те, як далі допомагати і працювати на розвиток міста та країни. Ми всі разом працюємо заради перемоги».

Нагороди будуть також відправлені у європейські міста, які до сьогодні активно допомагають нашому місту та Україні. Серед них: Хожув, Ельблонг, Радом, Суленцінський повіт, Сувалки, Краків, Таураге, Париж, Канни, Брудмарк.

Нагадаємо, в рамках реалізації проєкту «Пізнаймо один одного – українці в Сувалках, поляки в Тернополі», що фінансується Європейським Союзом за Програмою транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна 2014-2020», 27 серпня за участі міського голови в Українському Домі пройшли також Дні польської культури.

 

До відома сільгоспвиробників Тернопільської міської територіальної громади

Понеділок, 29 серпня 2022, 10:14

12 серпня 2022 року Міністерство аграрної політики та продовольства України відкрило для реєстрації єдину онлайн платформу для підтримки агровиробників – Державний аграрний реєстр або ДАР. Доступ до ДАР: www.dar.gov.ua.

Виробники сільськогосподарської продукції, зареєстровані в ДАР, зможуть подати заявку на отримання державних субсидій, цільових, субсидованих кредитних програм, а також технічної та гуманітарної допомоги від ЄС та інших міжнародних донорів.

Підтримкою зможуть скористатися агровиробники, які обробляють від 1 до 120 га  сільськогосподарських угідь або які утримують від 3 до 100 корів. Безповоротна допомога в розмірі 3100 грн виплачуватиметься за один гектар сільськогосподарських угідь (але не більше 372 тис. грн), а також 5300 грн за вирощену дійну корову (але не більше 530 тис. грн)

Детальніша інформація за посиланням https://bit.ly/3peljjn.

 

Пожежа у Тернополі: в автомобілі загорілося сміття (ФОТО)

Понеділок, 29 серпня 2022, 10:11

Пожежа у Тернополі: в автомобілі загорілося сміття (ФОТО)
У Тернополі пожежа охопила сміття у знищеному автомобілі.

Полум’я спалахнуло близько 11 години 27 серпня на вулиці Стуса.

За словами рятувальників, загорілося сміття в кузові знищеного автомобіля MERCEDES-BENZ REX на площі 5 м кв.

Причина виникнення пожежі та матеріальні збитки встановлюються.

Вогонь ліквідували пожежники 3 ДПРЗ ГУ ДСНС України у Тернопільській області.

 

avto_poz12.jpg

avto_poz123.jpg

avto_poz1234.jpg

 

Учасники скандальної ходи московського патріархату не затримались в Почаївській лаврі: "Мали іншу мету"

Понеділок, 29 серпня 2022, 10:08

Учасники скандальної ходи московського патріархату не затримались в Почаївській лаврі: "Мали іншу мету"
Значна частина учасників хресної дороги московського патріархату, не дочекавшись свята Успіння Богородиці, повернулись додому.

Про це розповів у "Фейсбуці" священник ПЦУ Віктор Мартиненко. За його словами, вони не залишились, бо вочевидь мали іншу мету.

"Кажуть люди з Почаїва, що значна частина "крєстоходцев", які з банерами та портретами царя прийшли позавчора у святу Лавру, не дочекавшись Успіння поверталися додому. Що ж "подвиг" звершено, картинку створено – і квітка", – написав отець.

Священник вважає, що російська релігія з кожним днем дедалі більше віддаляється від християнства та перетворюється на секту.

"Нинішні багатотисячні марші з банерами, кричалками та портретами царів – підміна і доволі сумнівна духовна практика", – додав Віктор Мартиненко.

Нагадаємо, що багатотисячна хода представників МП прямувала з Кам'янця-Подільського до Почаївської Лаври на Тернопіллі. Пройшов захід з численними скандалами, адже більшість мешканців краю переконані, що основною метою цієї події була підтримка так званого "руского міра". У багатьох містах та селах не хотіли пропускати колону, подекуди дійшло до бійок. В одній із сутичок постраждав ветеран українсько-російської війни.

 

Вчора на Кременеччині потонув чоловік – тіло шукають досі

Понеділок, 29 серпня 2022, 10:07

Вчора на Кременеччині потонув чоловік – тіло шукають досі
На Тернопільщині – чергова смерть на воді.

Нещасний випадок стався на Кременеччині у селі Великі Бережці.

Інформація про те, що в місцевому ставі під час купання потонув чоловік, надійшла до Служби порятунку 28 серпня.

Як повідомили в обласному управлінні ДСНС, пошукові роботи на поверхні води результатів не дали. Сьогодні їх продовжать із залученням водолазів.

Нагадаємо, за словами рятувальників, найпоширенішою причиною нещасних випадків є недотримання елементарних правил безпечної поведінки на водних об’єктах: купання в нетверезому стані, відпочинок в необладнаних для цього місцях, необережність при риболовлі. Діти найчастіше потрапляють в біду, коли перебувають без нагляду дорослих.

 

Сусідню з Тернопіллям область обстріляли ракетами: постраждали 30 будівель

Понеділок, 29 серпня 2022, 10:06

Сусідню з Тернопіллям область обстріляли ракетами: постраждали 30 будівель
Ввечері 28 серпня, під час повітряної тривоги, на Рівненщині пролунали декілька вибухів.

Як повідомив голова місцевої ОВА Віталій Коваль, окупанти вдарили чотирма ракетами по військовому об'єкту у місті Сарни.

Ударною хвилею пошкоджено 30 будівель: приватні будинки та місцева районна лікарня.

На щастя, за словами керівника військової адміністрації, минулося без людських жертв.

На місці працюють представники силових відомств та ДСНС.

 

Росіяни приготували 10 хімлабораторій, щоб рятуватись від наслідків аварії на ЗАЕС – мер

П'ятниця, 26 серпня 2022, 13:52

Окупанти завезли до Мелітополя 10 хімічних лабораторій для порятунку від радіації свого військового керівництва у разі аварії на Запорізькій АЕС.

Джерело: мер Мелітополя Іван Федоров у коментарі каналу "Апостроф"

Деталі: За словами міського голови, йому стало відомо, що за допомогою цих хімлабораторій росіяни планують рятувати своїх офіцерів та генералів у разі радіаційних викидів на ЗАЕС.

Як повідомив Федоров, зараз лабораторії розташовані на території одного з лікарняних закладів міста.

На його думку, це чергове підтвердження готовності Росії вчинити акт ядерного тероризму, спровокувавши на захопленій Запорізькій АЕС аварію з викидом радіації.

  • У четвер 25 серпня внаслідок дій окупантів вперше в історії сталося повне відключення Запорізької атомної електростанції від енергомережі.
  • Супутник зафіксував лісові пожежі поблизу ЗАЕС в окупованому Росією Енергодарі.
 

Частка жінок в українському IT за останні десять років зросла в три рази – дослідження

П'ятниця, 26 серпня 2022, 13:35

За останні 10 років частка жінок в українському IT зросла в 3 рази й станом на серпень 2022 року становить 24%.

Про це свідчить внутрішнє дослідження GlobalLogic, яке компанія провела до Дня рівності жінок.

При цьому, третину керівних посад в індустрії посідають жінки.

"Згідно з даними GlobalLogic, з компанією в Україні співпрацює 1769 жінок, це становить понад чверть всіх спеціалістів. Середній вік спеціалісток - 33 роки, однак серед IT-фахівців зустрічаються й жінки у віці старше 60 років.

96% опитаних компанією IT-спеціалісток впевнені, що професіоналізм не має статі. Всі вони почуваються рівними з чоловіками та щасливі рухати технологічний прогрес. Лише 4% жінок називають IT-індустрію складною через навантаження та виклики", - йдеться у повідомленні.

81% жінок в IT-сфері мають технічні спеціальності.

Зазнчається, що переважна більшість респонденток починала свій шлях в індустрії з trainee чи junior позиції, однак зараз має професійний рівень senior, lead або навіть AVP (молодша віце президентка).

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

 

Dell повністю йде з російського ринку – ЗМІ

П'ятниця, 26 серпня 2022, 13:34

 
BUDRUL CHUKRUT/SOPA IMAGES/LIGHTROCKET VIA GETTY IMAGES

Американська корпорація Dell повністю покидає російський ринок, компанія є одним з найбільших виробників комп’ютерів та найбільшим постачальником серверів у РФ.

Про це повідомляє CNews з посиланням на власні джерела.

Дистриб’ютор розповів, що компанія скорочує весь персонал у Росії. Інше джерело поділилось, що персоналу виплатять до 8 окладів при звільненні.

Скорочення торкнеться відділів продажу, маркетингу та технічних фахівців. За оцінкою джерела, в російському представництві компанії працюють близько 50 осіб.

Також з компанії "за згодою сторін" звільнять близько 400 розробників програмного забезпечення. Співробітникам дозволять безкоштовно забрати техніку та залишать медичну страховку до кінця року.

Компанія планувала розвивати центр розробок у Санкт-Петербурзі, але наразі розвиває такий центр у Польщі.

Однак релокуватись до Польщі компанія не запропонувала жодному зі співробітників російського представництва.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

14 країн назвали вулиці і площі на честь України – МЗС

П'ятниця, 26 серпня 2022, 13:33

ФОТО МЗС

Близько 20 вулиць і площ у 14 країнах світу перейменували чи назвали на честь України на знак солідарності з державою, яка стримує російську агресію.

Джерело: Міністерство закордонних справ України у Facebook

Дослівно МЗС: "На сьогодні в рамках кампанії "Ukraine Street" на знак солідарності з Україною перейменували чи назвали на честь нашої країни близько 20 вулиць і площ у 14 країнах світу. Це Чехія, Польща, Литва, Латвія, Албанія, Словаччина, Норвегія, Канада, Угорщина, Естонія, Швеція, Франція, Ісландія, Люксембург, США".

 
ФОТО МЗС

Деталі: Зазначається, що в Чехії, Литві, Латвії, Албанії, Норвегії та Канаді українські назви отримали вулиці та площі, на яких знаходяться дипломатичні установи Росії.

 
ФОТО МЗС

А до Дня Незалежності України на карті світу стало більше одразу на дві українс ькі назви. У Люксембурзі з’явився "Київський Бульвар", а в Нью-Йорку перехрестя Брайтон Біч Авеню та Коні Айленд Авеню в Брукліні перейменували на "Український шлях".

МЗС подякувало світу за підтримку України.


 

ЗАЕС знову виробляє електроенергію для потреб України

П'ятниця, 26 серпня 2022, 11:33

Запорізька АЕС знову виробляє електроенергію в українську мережу – один із зупинених у четвер енергоблоків ЗАЕС під’єднано до енергомережі і наразі триває набір потужності.

Про це повідомила пресслужба Енергоатома.

Енергоблок було підʼєднано у пʼятницю, 26 серпня 2022 року, о 14:04.

Зауважень до роботи обладнання і систем безпеки немає.

 

Кермувальник понесе відповідальність за надання неправомірної вигоди

П'ятниця, 26 серпня 2022, 10:27

Порушив правила дорожнього руху, а з метою уникнення відповідальності, запропонував правоохоронцям неправомірну вигоду мешканець Чернівецької області.

Транспортний засіб  за порушення правил дорожнього руху поліцейські зупинили  на дорозі в Чортівському районі та зафіксували, що водій керував авто у нетверезому стані. Під час складання адміністративного матеріалу за ст.130 КУпАП порушник пропонував поліцейським неправомірну вигоду в сумі 100 євро. Чоловіка попередили про кримінальну відповідальність, однак він все ж намагався відкупитися.

На місце викликали слідчих. За фактом злочину  відкрито кримінальне провадження за ч.1ст.369 (пропозиція хабара службовій особі) ККУ. Винуватцю загрожує штраф, обмеження або позбавлення волі на термін до чотирьох років.  Понесе кермувальник і адміністративну відповідальність.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Сторінка 44 з 110

«ПочатокПопередня41424344454647484950НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер