images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

У Тернопільському обласному центрі комплексної реабілітації відбудеться наукова конференція

П'ятниця, 24 вересня 2021, 07:07

У Тернопільському обласному центрі комплексної реабілітації відбудеться наукова конференція

У центрі анонсували проведення конференції на тему: «Сучасна логопедія: від теорії до практики» 9 жовтня 2021 року.
0«Разом з командою спікерів — спеціалістів нашого центру та запрошених фахівців в галузі логопедії учасники зможуть підвищити рівень своїх знань та дати поштовх своєму професійному розвитку», — розповідають організатори.
Під час конференції презентують сучасні технології, методи й методики, що використовуються при наданні логопедичної допомоги людям різного віку. Учасники знаходитимуть способи та механізми міждисциплінарної взаємодії фахівців, задіяних в роботі з людьми, які мають порушення мовлення тощо
«Будемо раді бачити на нашому заході логопедів, психологів, педагогів, дефектологів, психіатрів, невропатологів, працівників освітніх організацій і медичних установ, студентів, батьків та всіх, для кого актуальними є проблеми мовленнєвого розвитку й логопедичної допомоги», — запрошують у центрі. 1
Заповнюйте реєстраційну форму і Вам надішлють детальну програму заходу та деталі його проведення.
 

Голова ОДА Володимир Труш нагородив юних переможців Всесвітніх учнівських спортивних ігор Катерину Кондратенко та Матвія Чауша

П'ятниця, 24 вересня 2021, 07:06

Голова ОДА Володимир Труш нагородив юних переможців Всесвітніх учнівських спортивних ігор Катерину Кондратенко та Матвія Чауша

Голова Тернопільської облдержадміністрації Володимир Труш мав зустріч із переможцями Всесвітніх учнівських спортивних ігор (ISF U15 World School Sport Games), тернопільськими спортсменами Катериною Кондратенко та Матвієм Чаушем. Наші юні земляки виступали у складі збірної України, яка на цьому турнірі, що з 11 до 19 вересня тривав у Белграді (Сербія), виборола перше загальнокомандне місце серед 35 країн-учасниць, здобувши 148 медалей (69 золотих, 43 срібних, 36 бронзових). Отож, два «золота» до медального заліку нашої команди додали і тернополяни. Так, легкоатлет Матвій Чауш став переможцем Ігор зі стрибків у висоту, а Катерина Кондратенко здобула перемогу у вільній боротьбі.

Голова Тернопільської ОДА Володимир Труш привітав спортсменів з перемогами, нагородив грошовими преміями, грамотами і книгами. «Ви наша гордість! Хочу підтримати кожного з юних, але таких успішних спортсменів! Велика подяка вашим тренерам, адже, знаю, що Катерину тренує батько, а Матвія – тренер на громадських засадах. Ваша праця неоціненна! Пишаюся кожним із вас і вірю в те, що ви – наші майбутні олімпійські чемпіони!», — зазначив Володимир Труш.

Участь у зустрічі взяли також заступник голови ТОДА Віктор Устенко, начальниця управління освіти і науки ТОДА Ольга Хома, начальник обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Олександр Бірюков, тренери юних спортсменів Сергій Кондратенко, Євген Кармелюк та батьки.

Додамо, що Катерина Кондратенко навчається в Тернопільській спеціалізованій школі І-ІІІ ст. №17 імені Володимира Вихруща з поглибленим вивченням іноземних мов, є вихованкою КУТОР «ТОДЮСШ з літніх видів спорту» та ТОШВСМ, а Матвій Чауш - учень Микулинецької опорної школи І-ІІІ ступенів Тернопільської області.

 

Ментальне здоров'я під час COVID-19: як запобігти емоційному вигоранню

Четвер, 23 вересня 2021, 07:04

Виснаження, цинічність, знижена продуктивність – усе це симптоми вигорання, яке Всесвітня організація охорони здоров'я називає "професійним феноменом".

Попри те, що всі ми ризикуємо пережити вигорання, цьому можна запобігти, пишуть у VeryWellMind.

Як це зробити – пояснюють експерти.

Хто може вигоріти?

Працівники, які постійно перебувають у стресі й працюють понаднормово, мають найвищий ризик пережити вигорання.

Факторами ризику також є проблеми з життєвим балансом, професія, яка передбачає допомогу людям і відсутність контролю над своєю роботою, йдеться на сайті дослідницького центру Mayo Clinic.

Раніше Lovetoknow назвали 10 професій, які, за версією видання, найбільше потерпають від вигорання: серед них медики, соціальні працівники, педагоги, працівники сфери обслуговування та інші.

Єльський інститут глобального здоров'я дослідив ментальне здоров'я в Україні за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Науковці встановили, що найбільш вразливою групою з початку пандемії COVID-19 стали представники сфери охорони здоров'я.

Фото: eldarnurkovic/Depositphotos

На думку вчених, це пов'язано з великими навантаженнями, тривалим робочим днем, а також важкими моральними дилемами в умовах, коли медикаментів не вистачає на всіх.

"Крім цього, стурбованість через можливе зараження себе і своїх близьких, брак адекватної підтримки у робочому середовищі й нестача медикаментів можуть послабити ментальне здоров'я медиків", – йдеться у дослідженні.

Як не допустити вигорання?

Структуруйте свій день

Один із найбільш несподіваних методів – чітко планувати день і перемикатися з однієї активності на іншу, щоб не поєднувати особисті справи з робочими.

У реаліях дистанційної роботи це важко уявити: люди працюють там, де сплять, беруть більше робочих годин або цілий день витрачають на дітей, які також навчаються онлайн.

Однак структурування дня допоможе активно переходити до завдань, викреслюючи попередні, без перенавантаження.

Мультизадачність інколи необхідна, але важливо сформувати послідовний розклад і ставити на перший план важливі заняття: спорт, час із коханими, психотерапію.

Якщо у вас немає роботи, розклад завдань може мотивувати й дисциплінувати вас, навіть якщо ці завдання дуже прості: гімнастика, ведення щоденника, дзвінок другу.

Невролог і психіатр Девід Рейбін зазначає, що емоційне вигорання пригнічує нашу нервову систему, а відповідно – здатність працювати, творити, спати, мати дітей і будувати глибокі стосунки.

Для запобігання цьому, лікар рекомендує додати до щоденного плану такі завдання:

  • Починайте день з продуктивного завдання

Наприклад, застеляйте ліжко, виконуйте дихальну гімнастику, медитуйте.

"Наші тіла люблять рутину, особливо ту, яка збагачує і наповнює наше життя. Чим чіткіше ми структуруємо його, тим більше простору ми виділяємо на відпочинок і відновлення", – розповідає Рейбін.

  • Створіть чітко визначене робоче місце

Навіть якщо ви живете у маленькому помешканні, окрема робоча зона допоможе підтримувати життєвий баланс.

Так вашому мозку буде легше перемикатися з відпочинку на робочий режим і навпаки, пояснює експерт.

  • Влаштовуйте обідню перерву

Робота з дому стирає фізичні й психологічні межі між особистим і професійним життям.

Тому важливо встановити собі обідній час і на цей період переривати своє заняття і відходити з робочого місця.

  • Вимикайте гаджети

Після робочого дня відірвіться від екрану – закривайте ноутбук, вимикайте телефон або встановлюйте режим "не турбувати".

"Вимкнення гаджетів перед тим, як ви лягаєте у ліжко, покращує сон і знижує рівень стресу", – говорить Девід Рейбін.

Психологиня Рейчел Ґолдман також пропонує вбудувати у графік "перехідний час".

"Робіть щось протягом кількох хвилин, перш ніж почати роботу, і повторюйте це, коли ви її завершуєте, щоб підготувати мозок до переходу на інше завдання…" – рекомендує експертка.

Зважайте на емоції

Незалежно від того, наскільки ви зайняті протягом дня, будьте уважними до своїх почуттів і реагуйте на них, щоб вони не нагромаджувалися.

Можна піти на коротку прогулянку, зайнятися йогою, зателефонувати психотерапевту або просто побути наодинці з собою.

Нам потрібні паузи протягом дня, щоб відпочити і краще зосередитися на сьогоденні.

Фото: yacobchuk1/Depositphotos

Для цього Девід Рейбін рекомендує усвідомлену дихальну практику (Mindful Breathwork):

 

У МОЗ анонсували запровадження обов’язкової вакцинації вчителів проти COVID-19

Четвер, 23 вересня 2021, 07:03

У Міністерстві охорони здоров’я розроблять перелік професій, які підлягають обов’язковій профілактичній вакцинації проти COVID-19. До нього включать і педагогічних працівників.

Про це заявив на засіданні Уряду 22 вересня міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

"Ми вважаємо за доцільне прийняти жорстке рішення для убезпечення освітнього процесу та функціонування органів державної влади, особливо в частині надання адміністративних послуг, де відбувається тісний контакт зі споживачами", – сказав міністр Віктор Ляшко.

За даними МОЗ, станом на 19 вересня, хоча б 1 дозу вакцини від COVID-19 отримали лише 49% працівників сфери освіти, повністю вакциновані – 39%.

Фото: stetsik/Depositphotos

"Європейський суд з прав людини у квітні цього року підтвердив положення українського законодавства, що обов'язкова вакцинація є законною і може бути необхідною в демократичних суспільствах та не протирічить Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод", – наголосив міністр.

Стаття 12 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" передбачає, що фахівці певного переліку професій підлягають регулярній профілактичній вакцинації проти небезпечних інфекційних хвороб. Формування цього переліку належить до відповідальності МОЗ.

Нагадаємо, освітній омбудсмен говорив, що немає законних підстав не допускати до роботи невакцинованих вчителів.

А головний санітарний лікар Ігор Кузін зазначав, що діти без профілактичних щеплень від інших інфекційних хвороб можуть бути не допущені до освітніх закладів.

 

Лише третина українців подорожує країною з метою туризму. Опитування

Четвер, 23 вересня 2021, 07:03

За останні 2 роки лише 32% українців вирушали у туристичні мандрівки країною.

А 68% населення не віддавали перевагу такому відпочинку.

Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою "Рейтинг" у вересні 2021 року.

Частіше Україною подорожує молодь віком 18-29 років, фінансово забезпечені люди, а також власники автомобілів, які водять машину.

Серед жителів різних регіонів, кияни найактивніше віддають перевагу внутрішньому туризму.

Лише 32% українців вирушали у туристичні мандрівки країною

Популярними локаціями серед українських мандрівників виявилися:

  • Карпати – їх обрали 55% респондентів,
  • морські курорти Півдня – 48%,
  • природні пам’ятки – 37%,
  • цікаві міста України – 26%,
  • і місця історичних подій, битв – 17%.
Більш за всіх Україною подорожують кияни

Крім цього, третина респондентів побачила покращення у сфері туризму в Україні.

Позитивні зміни щодо будівництва соціальної інфраструктури відзначили 29% опитуваних, щодо безпеки на дорогах – 25%.

Найпопулярнішими серед українських туристів є Карпати

Опитування проводилося серед дорослого населення України в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу.

У ньому взяли участь 3000 респондентів.

Помилка репрезентативності дослідження складає не більше 1,8%.

Раніше опитування Міністерства культури та інформаційної політики показало, які місця обирають українці для відпочинку влітку 2021 року.

Найпопулярнішими курортами були:

  • морський – Затока,
  • природний – Асканія-Нова,
  • міський – Києво-Печерська Лавра та Старе місто Львова.
 

Тернополянин Ярослав Шнуровський став переможцем Всеукраїнського турніру з боксу пам’яті Миколи Яценка у Запоріжжі

Четвер, 23 вересня 2021, 06:50

Тернополянин Ярослав Шнуровський став переможцем Всеукраїнського турніру з боксу пам’яті Миколи Яценка у Запоріжжі

У Запоріжжі відбувся Всеукраїнський турнір серед молоді III рангу, присвячений пам’яті Миколи Яценка. Змагались у ньому спортсмени 2003-2004 років народження. Виступаючи у ваговій категорії 80 кг, переможцем став представник Тернопільської обласної федерації боксу України Ярослав Шнуровський. Здобувши такий високий результат, спортсмен виконав норматив майстра спорту України.

Ярослав Шнуровський – вихованець обласної ШВСМ, першокурсник ЗУНУ, тренується у Палаці спорту під керівництвом свого батька та тренера Володимира Шнуровського.

До речі, зараз Володимир Шнуровський разом зі ще одним своїм вихованцем Володимиром Куліковським перебуває на навчально-тренувальному зборі у Ворохті, де проходить підготовка до участі у чемпіонаті Європи з боксу серед молоді. Такі змагання в жовтні відбуватимуться у місті Будва (Чорногорія).

 

Тернополянин Ярослав Шнуровський став переможцем Всеукраїнського турніру з боксу пам’яті Миколи Яценка у Запоріжжі

Середа, 22 вересня 2021, 08:10

Тернополянин Ярослав Шнуровський став переможцем Всеукраїнського турніру з боксу пам’яті Миколи Яценка у Запоріжжі

У Запоріжжі відбувся Всеукраїнський турнір серед молоді III рангу, присвячений пам’яті Миколи Яценка. Змагались у ньому спортсмени 2003-2004 років народження. Виступаючи у ваговій категорії 80 кг, переможцем став представник Тернопільської обласної федерації боксу України Ярослав Шнуровський. Здобувши такий високий результат, спортсмен виконав норматив майстра спорту України.

Ярослав Шнуровський – вихованець обласної ШВСМ, першокурсник ЗУНУ, тренується у Палаці спорту під керівництвом свого батька та тренера Володимира Шнуровського.

До речі, зараз Володимир Шнуровський разом зі ще одним своїм вихованцем Володимиром Куліковським перебуває на навчально-тренувальному зборі у Ворохті, де проходить підготовка до участі у чемпіонаті Європи з боксу серед молоді. Такі змагання в жовтні відбуватимуться у місті Будва (Чорногорія).

 

Учні Острівської школи мали урок із самбо

Середа, 22 вересня 2021, 08:10

Учні Острівської школи мали урок із самбо

У селі Острів Великоберезовицької ОТГ Тернопільської області для учнів місцевої школи було організовано урок фізкультури з елементами самбо. Захід відбувся за сприяння товариства «Динамо» на чолі з Володимиром Небесним і обласного осередку Національно федерації самбо України піл керівництвом Віталія Гнатишина. Разом із тренером районної ДЮСШ Галиною Серпович, Віталій Гнатишин провів зі школярами таке тренування.

 

Під час уроку діти займалися різними видами спортивної активності, виконували вправи із розминки, яку перед тренуванням роблять самбісти, ознайомилися із основними правилами змагань із цього виду спорту.

До речі, це вже не перша зустріч Великоберезовицької громади із представниками цього виду спорту. Команда самбістів виступала із показовими поєдинками під час урочистостей з нагоди святкування Дня Незалежності. Під час дійства свою підготовку демонстрували майстри спорту із самбо, вихованці ОДЮСШ Ілля Тукало, Ігор Бобко, Артем Гетманюк, Максим Павка, Денис Фік, Устим Басан, Артем Маківка, Артур Яєчник.

 

Більшість смертей пфісля вакцинації проти COVID-19 не пов’язані зі щепленням – МОЗ

Вівторок, 21 вересня 2021, 12:20

В Україні зафіксовано 95 летальних випадків серед тих, кому робили щеплення проти COVID-19.

77 із них ніяк не пов’язані з вакцинацією.

Про це повідомили в Державному експертному центрі Міністерства охорони здоров'я у відповідь на запит LIGA.Life.

У МОЗ розповіли, що від початку вакцинації проти коронавірусу отримали 95 повідомлень про летальні випадки серед тих, кому вже зробили щеплення.

При тому, що в Україні щепили 6 304 016 людей, тобто це 0,0015% від усіх щеплених.

Фото:SSilver/Depositphotos

За протоколами розслідувань регіональних груп оперативного реагування, 77 з 95 повідомлень – це випадкова подія, яка збіглася в часі з проведеним щепленням.

"Причинно-наслідковий зв’язок з проведеною імунізацією відсутній.

Це, зокрема, стосується смерті військовослужбовиці в смт Чорноморське Лиманського району Одеської області 23 березня та смерті 53-річного лікаря Каменко-Дніпровського Центру первинної медико-санітарної допомоги 2 квітня", – пояснюють у відомстві.

Розслідування причин решти 18 смертей триває, тому поки що не можна сказати, чи пов’язані вони з вакцинацією.

Нагадаємо, що нещодавно на Київщині помер 19-річний хлопець у день щеплення проти COVID-19 вакциною Comirnaty/Pfizer-BioNTech.

У МОЗ попередньою причиною смерті хлопця назвали серцево-легеневу недостатність, набряк легень, гостру коронарну недостатність.

Остаточну причину буде встановлено в ході розслідування.

 

Тернопільський тренер з біатлону Іван Стецюк отримав звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України»

Вівторок, 21 вересня 2021, 07:02

Тернопільський тренер з біатлону Іван Стецюк отримав звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України»

Указом Президента України №467 від 11 вересня 2021 року «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня фізичної культури і спорту» за вагомий особистий внесок у розвиток та популяризацію фізичної культури і спорту в Україні, досягнення високих спортивних результатів та багаторічну плідну професійну діяльність присвоєно почесне звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України» тренеру-викладачу з біатлону Тернопільської обласної ДЮСШ із зимових видів спорту Івану Стецюку.

Загалом, згідно з Указом № 467/202, звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України» удостоєні 26 фахівців спортивної галузі України, одну особу нагороджено орденом «За заслуги» ІІ ступеня, ще троє спортсменів отримали орден «За заслуги» ІІІ ступеня. Також трьох осіб нагороджено медаллю «За працю і звитягу». Крім того, трьом діячам фізкультури і спорту присвоєні почесні звання «Заслужений економіст України», «Заслужений лікар України» та «Заслужений юрист України», - інформує офіційне інтернет-представництво Президента України.

Фото зі сторінки Тернопільської обласної ДЮСШ із зимових видів спорту у соцмережах.

 

У Тернопільській обласній бібліотеці для молоді презентують виставку унікальних авторських ляльок

Понеділок, 20 вересня 2021, 09:46

У Тернопільській обласній бібліотеці для молоді презентують виставку унікальних авторських ляльок

20 вересня о 14:00 год. жителів запрошують на відкриття виставки унікальних авторських ляльок Людмили Сушко.

0«Майстриня представить колекцію з 20-ти ляльок, кожна з яких має своє ім’я, одяг та зовсім не схожа на інших, хоч і виготовлена за одним принципом. Людмила створює їх зі спеціального матеріалу — флексики, що має тонку гумову текстуру. В ляльках поєднано техніки моделювання, аплікації та декорації», — розповідають у бібліотеці.

Виставка діятиме у секторі мистецтв (2-й поверх). Вхід вільний.

Додатково захід транслюватиметься на сторінці бібліотеки у соцмережі.

 

Учні Тернопільської обласної ДЮСШ із зимових видів спорту — серед переможців Чемпіонату України

Понеділок, 20 вересня 2021, 09:45

Учні Тернопільської обласної ДЮСШ із зимових видів спорту — серед переможців Чемпіонату України

На лижній базі в Чернігові відбувся Чемпіонат України з лижних гонок на лижоролерах серед юнаків та дівчат. У змаганнях взяли участь близько сотні учасників з Сумської, Харківської, Закарпатської, Київської, Волинської, Тернопільської та Чернігівської областей. Учні Тернопільської обласної ДЮСШ із зимових видів спорту вибороли три нагороди.
0Серед юнаків 2004–2005 р.н. в гонці вільним стилем на 10 км ІІІ місце зайняв Качурай Олексій.
Тесельський Назарій виборов ІІ місце в гонці вільним стилем на 5 км серед юнаків 2006–2007 р.н. та «срібло» в кросі на 3 км.
Тренує спортсменів тренер-викладач з лижних гонок — Камоцький Ілля Вікторович.

1

 

Команда Тернопільського «Інваспорту» з медалями повернулась із Відкритого Кубку міста Львова з плавання У Львові завершився Відкритий Кубок міста Львова з плавання серед спортсменів з інвалідністю (Lviv Ореn Cups Раra Swimming). Команда плавців від Терноп

Понеділок, 20 вересня 2021, 09:44

Команда Тернопільського «Інваспорту» з медалями повернулась із Відкритого Кубку міста Львова з плавання

У Львові завершився Відкритий Кубок міста Львова з плавання серед спортсменів з інвалідністю (Lviv Ореn Cups Раra Swimming). Команда плавців від Тернопільського регіонального центру ДЮСШІ «Інваспорт» та ДЮСШ №2 імені Юрія Горайського в складі 11 спортсменів повернулась з турніру із новими високими здобутками. Зокрема, БАГАН Олександра завоювала дві срібні (100 м на спині; 50 м на спині) та одну бронзову (50 м вільним стилем) медалі;

ПЛЕКАН Вікторзздобув одну срібну (100 м в/с) медаль, а також посів 4 місце на дистанції 50 м в/с та 6 місце на дистанції 50 м н/с;

КМС КОТЛЯР Богдан завоював чотири золоті (50 м в/с; 200 м в/с; 50 м н/с; 100 м в/с) медалі;

ТКАЧУК Сергій завоював одну срібну (100 м в/с), дві бронзових (50 м в/с та 50 м брас) медалі;

КМС ДРЕВА Андрій завоював одну золоту (100 м батерфляй), одну срібну (50 м батерфляй) медалі, двічі був четвертим – на дистанції 50 м в/с та 100 м в/с;

ЦІХЕВИЧ Максим завоював одну срібну (100 м н/с), одну бронзову ( 50 м в с) медалі, посів 4 місце у 50 м н/с;

КУШНІРУК Соломія завоювала дві золоті (50 м брас; 100 м брас) медалі, зайняла 5 місце у 50 м в/с;

МИХАЙЛОВА Аліна завоювала дві бронзові (50 м брас; 50 м н/с) медалі, посіла 4 місце (100 м н/с);

ЛИЧКОВСЬКИЙ Дмитро завоював одну бронзову (100 м брас) медаль, посів 4 місце (50 м брас), був дев’ятим на дистанції 100 м в/с;

МОРОЗ Віталія завоювала дві золоті (100 м батерфляй; 200 м комплексне плавання), одну срібну (50 м батерфляй) медалі;

РОМАНЮК Олександр зайняв 4 місце (50 м н/с) та 11 місце (100 м в/с).

Спортсмени тренуються у КДЮСШ № 2 імені Юрія ГОРАЙСЬКОГО у відділенні плавання під керівництвом тренерів-викладачів вищої категорії Ольги ФЕДЧИШИН та Юлії ПОГУРСЬКОЇ.

 

Ментальне здоров'я під час COVID-19: як запобігти емоційному вигоранню

Неділя, 19 вересня 2021, 14:31

Виснаження, цинічність, знижена продуктивність – усе це симптоми вигорання, яке Всесвітня організація охорони здоров'я називає "професійним феноменом".

Попри те, що всі ми ризикуємо пережити вигорання, цьому можна запобігти, пишуть у VeryWellMind.

Як це зробити – пояснюють експерти.

Хто може вигоріти?

Працівники, які постійно перебувають у стресі й працюють понаднормово, мають найвищий ризик пережити вигорання.

Факторами ризику також є проблеми з життєвим балансом, професія, яка передбачає допомогу людям і відсутність контролю над своєю роботою, йдеться на сайті дослідницького центру Mayo Clinic.

Раніше Lovetoknow назвали 10 професій, які, за версією видання, найбільше потерпають від вигорання: серед них медики, соціальні працівники, педагоги, працівники сфери обслуговування та інші.

Єльський інститут глобального здоров'я дослідив ментальне здоров'я в Україні за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Науковці встановили, що найбільш вразливою групою з початку пандемії COVID-19 стали представники сфери охорони здоров'я.

Фото: eldarnurkovic/Depositphotos

На думку вчених, це пов'язано з великими навантаженнями, тривалим робочим днем, а також важкими моральними дилемами в умовах, коли медикаментів не вистачає на всіх.

"Крім цього, стурбованість через можливе зараження себе і своїх близьких, брак адекватної підтримки у робочому середовищі й нестача медикаментів можуть послабити ментальне здоров'я медиків", – йдеться у дослідженні.

Як не допустити вигорання?

Структуруйте свій день

Один із найбільш несподіваних методів – чітко планувати день і перемикатися з однієї активності на іншу, щоб не поєднувати особисті справи з робочими.

У реаліях дистанційної роботи це важко уявити: люди працюють там, де сплять, беруть більше робочих годин або цілий день витрачають на дітей, які також навчаються онлайн.

Однак структурування дня допоможе активно переходити до завдань, викреслюючи попередні, без перенавантаження.

Мультизадачність інколи необхідна, але важливо сформувати послідовний розклад і ставити на перший план важливі заняття: спорт, час із коханими, психотерапію.

Якщо у вас немає роботи, розклад завдань може мотивувати й дисциплінувати вас, навіть якщо ці завдання дуже прості: гімнастика, ведення щоденника, дзвінок другу.

Невролог і психіатр Девід Рейбін зазначає, що емоційне вигорання пригнічує нашу нервову систему, а відповідно – здатність працювати, творити, спати, мати дітей і будувати глибокі стосунки.

Для запобігання цьому, лікар рекомендує додати до щоденного плану такі завдання:

  • Починайте день з продуктивного завдання

Наприклад, застеляйте ліжко, виконуйте дихальну гімнастику, медитуйте.

"Наші тіла люблять рутину, особливо ту, яка збагачує і наповнює наше життя. Чим чіткіше ми структуруємо його, тим більше простору ми виділяємо на відпочинок і відновлення", – розповідає Рейбін.

  • Створіть чітко визначене робоче місце

Навіть якщо ви живете у маленькому помешканні, окрема робоча зона допоможе підтримувати життєвий баланс.

Так вашому мозку буде легше перемикатися з відпочинку на робочий режим і навпаки, пояснює експерт.

  • Влаштовуйте обідню перерву

Робота з дому стирає фізичні й психологічні межі між особистим і професійним життям.

Тому важливо встановити собі обідній час і на цей період переривати своє заняття і відходити з робочого місця.

  • Вимикайте гаджети

Після робочого дня відірвіться від екрану – закривайте ноутбук, вимикайте телефон або встановлюйте режим "не турбувати".

"Вимкнення гаджетів перед тим, як ви лягаєте у ліжко, покращує сон і знижує рівень стресу", – говорить Девід Рейбін.

Психологиня Рейчел Ґолдман також пропонує вбудувати у графік "перехідний час".

"Робіть щось протягом кількох хвилин, перш ніж почати роботу, і повторюйте це, коли ви її завершуєте, щоб підготувати мозок до переходу на інше завдання…" – рекомендує експертка.

Зважайте на емоції

Незалежно від того, наскільки ви зайняті протягом дня, будьте уважними до своїх почуттів і реагуйте на них, щоб вони не нагромаджувалися.

Можна піти на коротку прогулянку, зайнятися йогою, зателефонувати психотерапевту або просто побути наодинці з собою.

Нам потрібні паузи протягом дня, щоб відпочити і краще зосередитися на сьогоденні.

Фото: yacobchuk1/Depositphotos

Для цього Девід Рейбін рекомендує усвідомлену дихальну практику (Mindful Breathwork):

 

"Розносять школу на цеглинки": новий челендж у TikTok набирає популярності серед підлітків

Неділя, 19 вересня 2021, 14:13


"Розносять школу на цеглинки": новий челендж у TikTok набирає популярності серед підлітків

Іноді вчинки підлітків важко зрозуміти, тим паче, коли діти роблять  дурницізаради лайків і соціальних мережах. У мережі TikTok почав набувати популярності челендж, суть якого полягає у викраденні шкільного майна.

Почалось розповсюдження такого флешмобу серед дітей із америки. Підлітки почали публікувати свої відео "вандаліщму" під хештегом #deviouslick і #deviouslicks. Його суть полягає в тому, що підлітку потрібно щось вкрасти зі школи: від рулонів з туалетним папером до дорожніх знаків з стоянки навчальних закладів.
Варто зазначити що такі дії несуть неприємні наслідки. Заради лайків діти ламали змішувачі, розбивали пісуари, крали баскетбольні сітки та м'ячі.

Зараз у мережі понад 100 тисяч відео челенджу. Відреагувала на ситуацію і соцмережа та почала видаляти ролики. Соцмережа вже видалила відео засновника челенджу - користувача з ніком jugg4elias. Першого вересня він виклав кліп з демонстрацією вкраденої зі школи пачку медичних масок.

 

Ryanair готує значне розширення в Україні після угоди про відкрите небо з ЄС

П'ятниця, 17 вересня 2021, 13:38

 
UNSPLASH

Авіакомпанія Ryanair планує значне розширення у містах України у разі схвалення угоди про відкрите небо з Євросоюзом у найближчі місяці.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на виконавчого директора компанії Майкла О'Лірі.

Керівник найбільшого лоукостера Європи прогнозує підписання угоди між Україною та ЄС до кінця 2021 року.

"Один з ринків, що я би виокремив, це Україна. Думаю, що ми станемо чільним інвестором в Україні, коли вони приєднаються до європейської угоди про відкрите небо", – заявив він.

Наразі компанія працює у п’яти аеропортах України за двосторонніми маршрутами, проте, додав О’Лірі, в країні є близько 12 потенційних аеропортів для роботи. Перші рейси з України Ryanair запустив у 2018 році.

Зазначається, що трудові мігранти становлять чималий ринок для компанії, яка пропонує у середньому тариф 40 євро за рейс. Крім того, компанія вбачає потенціал у внутрішніх перельотах.

Нагадуємо:

Рада ЄС дала згоду на підписання з трьома країнами, у тому числі Україною, Угоди про спільний авіаційний простір.

На саміті Україна-ЄС уряд готується підписати угоду про спільний авіапростір, стверджуючи, що вона зробить ринок авіаперевезень конкурентним і відкритим.

Як повідомлялося, Україна готується до проведення чергового саміту Україна-ЄС 1 жовтня.

Читайте також: Міфи та реалії відкритого неба: що змінить для України спільний авіапростір з ЄС.

Економічна правда

 

Перша воднева заправка в Україні з'явиться наступного року — асоціація

П'ятниця, 17 вересня 2021, 13:37

 
ФОТО: УКРАЇНСЬКА ВОДНЕВА РАДА

В Україні наразі два водневих автомобілі, в Українській водневій раді очікують, що перша воднева заправка з’явиться у країні наступного року.

Про це на брифінгу заявив президент асоціації "Українська воднева рада" Олександр Рєпкін.

"Сертифікувавши перші водневі автівки в Україні, ми фактично вирішили chicken-and-egg problem. Чому не будують водневі заправки? Тому що немає машин на водні. А чому немає машин? Тому що немає водневих заправок.

Команда Української водневої ради розв'язала цю майже філософську проблему, коли на початку вересня сертифікувала перший у країні водневий автомобіль. Підґрунтя для подальшої розбудови інфраструктури для водневого транспорту в Україні було закладено", - cказав він.

За його словами, процес першої сертифікації був дещо складним, але зараз документальна складова ввезення в Україну водневих авто прискорена.

"Наразі Українська воднева рада вже відпрацювала механізм документального оформлення водневих авто. До нас у Водневу раду звертаються підприємці, які спеціалізуються на створенні водневої інфраструктури та будують заправні станції по всьому світу.

Вони вже готові створювати заправки для водневих авто і в Україні. Ми очікуємо, що перша воднева заправка з’явиться у країні наступного року", - розповів Рєпкін.

В асоціації заявили, що японські Toyota Mirai, які ввезли в Україну, працюють на водневому паливному елементі, який виробляє енергію для електродвигуна.

"Це технічне рішення надає можливість повністю відмовитися від двигуна внутрішнього згоряння. Крім СО2, автомобілі на традиційному пальному викидають в атмосферу оксид азоту та оксид сірки, які мають вкрай негативний вплив на здоров'я людини та стан довкілля.

На противагу бензину, водень не дає жодних шкідливих викидів і повертається в навколишнє середовище у вигляді води та тепла", - заявили в асоціації.

Нагадуємо:

Автомобіль японської марки Toyota, що заправляється воднем, вперше сертифікували в Україні.

23 серпня НАК "Нафтогаз" та німецький газовий трейдер RWE Supply & Trading підписали меморандум щодо можливості співпраці заради розвитку проєктів з виробництва й зберігання зеленого водню та аміаку в Україні та їхнього експорту в Німеччину.

Тоді голова компанії Юрій Вітренко зазначив,що найшвидшим варіантом є транспортувати зелений водень у вигляді зеленого аміаку суднами, які наразі вже використовуються для перевезення аміаку.

Економічна правда

 

"Екіпаж здоровий і щасливий": SpaceX опублікувала перші фото цивільного екіпажу в космосі

П'ятниця, 17 вересня 2021, 13:35

 
ФОТО: INSPIRATION4

Екіпаж першої цивільної місії у космосі Inspiration4 провів першу добу над Землею - SpaceX повідомила, що самопочуття місії на орбіті хороше.

Про це повідомила SpaceX у Twitter.

"Екіпаж здоровий, щасливий і комфортно відпочиває. Перед тим, як екіпаж пішов спати, він облетів Землю 5,5 рази, завершив свій перший раунд наукових досліджень і пообідав", - пише SpaceX.

 

"Після того, як екіпаж сьогодні прокинеться, вони проведуть додаткові дослідження", - додали в компанії.

Пізніше у Twitter-акаунті місії Inspiration4 повідомили, що екіпаж провів "неймовірний перший день у космосі".

 

 
ФОТО: INSPIRATION4

Нагадаємо:

Четверо цивільних відправилися в космос з місією Inspiration4 - першого цивільного космічного польоту SpaceX.

Економічна правда

 

Найбільше бажають отримати вакцину від COVID-19 у Львові та Вінниці, а столиця пасе задніх

П'ятниця, 17 вересня 2021, 13:32

В усій Україні найбільше бажають вакцинуватися проти коронавірусу у Львові та Вінниці, а проти у Сєвєродонецьку, Маріуполі, Одесі.

Джерело: результати опитування міжнародного республіканського інституту спільно з соцгрупою "Рейтинг"

Деталі: Найбільше українці бажають вакцинуватися у Львові, Вінниці, Сумах, Ужгороді, Івано-Франківську.

При цьому 7% опитаних у Сумах та Львові уже вакцинувалися. У Тернополі, Полтаві, Чернівцях та Миколаєві вакцинувалися 6% опитаних.

Не готові вакцинуватися у Маріуполі, Дніпрі, Запоріжжі, Сєвєродонецьку, Миколаєві.

Водночас, здебільшого українці не готові вакцинуватися проти коронавірусу.

Крім того, респонденти у декількох містах вважають, що пандемія коронавірусу не така загрозлива для них особисто. Зокрема, в Ужгороді, Дніпрі, Херсоні та Луцьку.

Найбільш загрозливою ситуацію з COVID-19 вважають у Полтаві, Кропивницькому та Івано-Франківську.

 
 

Опитування провів Міжнародний республіканський інститут спільно із соцгрупою "Рейтинг" у період з 12 травня по 3 червня 2021 року в 24 містах України (у Києві та всіх обласних центрах, включаючи Маріуполь у Донецькій області та Сєвєродонецьк у Луганській області).

Опитування проводились шляхом особистих інтерв'ю у будинках 19 196 постійних жителів України віком від 18 років і старше.

Статистична похибка не перевищує 3,5%, а коефіцієнт досяжності у середньому становить 65%.

Опитування проведено за фінансової підтримки агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Українська правда
 

Пошкодили храм 19 століття та поранили людей: окупанти обстріляли село на Луганщині

П'ятниця, 17 вересня 2021, 13:30

Російсько-окупаційні війська під час військових навчань обстріляли село Іллірію на Луганщині, поранили цивільних та пошкодили будівлю храму Олександра Невського, зведеного в 19 столітті.

Джерелопресслужба ГУ розвідки Міноборони

Деталі: 16 вересня під час проведення тренувань зі стрільби та управління вогнем з артилерійськими підрозділами окупантами був обстріляний населений пункт Іллірія в Лутугинському районі тимчасово окупованих територій в Луганській області.

Внаслідок обстрілу пошкоджено будівлі храму Олександра Невського, зведеного в 19-му столітті, продовольчого магазину та будинку культури. Є постраждалі серед цивільного населення.

У розвідці повідомляють, що окупанти намагаються приховати це, тому, ймовірно, спробують перекласти відповідальність на підрозділи ООС.

Нагадаємо: 16 вересня на Луганщині російсько-окупаційні війська обстріляли населений пункт Щастя, отримав поранення керівник військово-цивільної адміністрації міста Олександр Дунець.

У ті ж хвилини бойовики обстріляли контрольоване селище Тарамчук під Мар'їнкою.

Українська правда
 

Оренда житла обернулася для краянки втратою коштів

П'ятниця, 17 вересня 2021, 10:11

6000 гривень переказала жителька Чортківського району невідомому чоловіку за оренду квартири в районному центрі. Правоохоронці проводять розшукові заходи.

Жінка розповіла, що знайшла в інтернеті оголошення про оренду житла. Зателефонувавши автору допису, чоловік розповів, що працює тільки за передоплатою. Краянка погодилася й здійснила транзакцію. Однак згодом зрозуміла, що її ошукали, адже телефон орендодавця був вимкнений, а допис видалений.

Відомості про подію працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці розповідають, що аби не потрапити на гачок, необхідно знати кілька простих фактів про оренду квартир. Перш за все реальні власники квартир ніколи не обмежують свою рекламу одним інтернет-ресурсом. Якщо вам сподобалась пропозиція на сайті-оголошень, під час телефонної розмови запитайте, де ще можна знайти ці апартаменти. Нерідко в людини, яка займається здачею житла в оренду, є особистий сайт. В такому разі, можете бути спокійним за свою безпеку.

Щоб перевірити реальність пропозиції самотужки, достатньо лише ввести номер власника або адресу квартири в пошуковій системі. Ви отримаєте список сайтів, де розміщувались квартири цієї людини.

Ще одне, на що слід звернути увагу, так це банківська картка, на яку просять перечислити кошти. Якщо при спробі сплатити суму не показується, на чиє ім'я вона оформлена, краще відмовитися від такої броні. Аферисти відкривають рахунки саме в таких банках, щоб їх важче було упіймати.

Окрім цього шахраї створюють щоразу нові профілі, адже для цього достатньо лише купити нову сім-карту. Після того, як домовляться про певну кількість завдатків, просто вимикають старий номер і реєструють новий профіль. Тому величезне значення має, як давно власник зареєстрований.

Спробуйте також знайти відгуки про цю квартиру на інших ресурсах. Аферисти вже точно не можуть похвалитися такими досягненнями.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/orenda-zhitla-obernulasya-dlya-krayanki-vtratoyu-koshtiv/

 

Скільки у нас тих, кому за … (До Міжнародного дня людей похилого віку)

П'ятниця, 17 вересня 2021, 09:34

Щорічно 1 жовтня в усьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН.

За міжнародною класифікацією літньою особою вважається та, яка досягнула 65 років. На Тернопільщині на початок 2021 року проживало 161,8 тис. осіб у віці 65 років і старше, або 15,8% від загальної чисельності постійного населення області. У порівнянні з попереднім роком їх чисельність збільшилася на 196 осіб. Серед населення зазначеного віку частка жінок становить 66,4%, чоловіків – 33,6%.

Рівень демографічного старіння населення в сільській місцевості (17,2%) значно вищий, ніж у міській (14,0%).

Частка осіб у віці 65 років і старше по районах становила: в Тернопільському – 15,1%, Кременецькому – 15,6% та Чортківському – 16,8%.

Станом на 1 січня 2021 року в області проживало 263 особи у віці 100 років і старше (72 чоловіки та 191 жінка).

 

 

 

Головне управління статистики

у Тернопільській області

 

Майбутнім водіям дозволи готуватися онлайн, а права – отримувати кур'єром

Середа, 15 вересня 2021, 14:10

Кабінет міністрів дозволив майбутнім водіям готуватися до здачі екзаменів онлайн, а також отримати посвідчення водія кур'єром.

Джерело: засідання КМУ 15 вересня

Пряма мова Монастирського: "Мова йде про забезпечення права на дистанційну форму навчання щодо підготовки водіїв за допомогою єдиної інформаційної системи МВС.

Та щодо можливості отримання через електронний кабінет водія посвідчення водія з використанням засобів поштового зв’язку".

Деталі: Урядовці підтримали відповідний проєкт постанови КМУ.

Йдеться про можливість для майбутніх водіїв і тих, хто перекваліфіковується, навчатися онлайн.

Зокрема, акредитований заклад має проінформувати найближчий територіальний сервіс МВС, що планує навчати онлайн, коли реєструє список групи в єдиному державному реєстрі МВС.

Дистанційне навчання з теоретичної підготовки водіїв має здійснюватися для груп у складі не більше 10 осіб.

Якщо акредитацію заклад втрачає, то і онлайн-навчання призупиняється.

Крім того, посвідчення водія, замовлене через "Дію" чи електронний кабінет водія, за бажанням та за окрему плату через МВС можуть привезти кур’єром чи відправити поштою.

Послуги щодо перереєстрації чи реєстрації транспортних засобів усіх категорій пропонують збільшити до 200 грн.

Альона Мазуренко, УП
 

В університеті культури Поплавського будуть готувати дипломованих тіктокерів

Середа, 15 вересня 2021, 14:09

У Київському університеті культури готуватимуть фахівців ТікТок. Їм видаватимуть дипломи про вищу освіту, повідомили у виші.

В університеті культури стверджують, що вони перші не тільки в Україні, але й в світі додумалися створити такий факультет.

На презентації  факультету проєкт називали трендовим, інноваційним та феноменальним.

"Молодь повинна бути в тренді і творити свою зіркову дорогу через соцмережі. Факультет ТікТок – це інноваційно та молодіжно, це новий феномен", – сказав ректор університету Михайло Поплавський на презентації факультету.

На презентації також розповіли, яким має бути сучасний тік-токер:

"Відмінно знати тренди соцмереж, бути цікавим, створюючи оригінальний контент, йти в ногу з часом і навіть випереджати його".

Навчання буде безкоштовним для всіх охочих студентів університету культури.

Поплавський також зазначив, що його місія полягає в українізації ТікТок.

"Українців мають знати у всьому світі. Україні є чим дивувати світ", – підкреслив Поплавський.

Фото з сайту КУК

Керівником проєкту "Тіктокери університету культури" стала випускниця вишу, начальник культурно-творчого відділу Лілія Можаєва.

Ідею створити факультет ТікТок у виші важко назвати новою.

Зокрема, в кінці 2020 року повідомляли, що в Росії, в Томському політехнічному університеті може з’явитися факультет ТікТок.

Але пізніше адміністрація вишу цю інформацію спростувала, заявивши, що технології соціальної мережі будуть використовуватися лише для додаткової освіти на базі вишу.

 

Окупанти розкопали в Криму колекцію прикрас ІІІ століття

Середа, 15 вересня 2021, 14:01

Окупаційний "Кримський федеральний університет" повідомив, що на розкопках в могильнику Опушки в Криму виявили колекцію прикрас III століття н.е., виконану в сердоліковому стилі – одна пара сережок, три браслети та дві нагрудні прикраси.

Джерелопресслужба КФУ

Дослівно: "Ювелірні предмети могли належати тільки високопоставленим особам. Вони знайдені в похованні предків середньовічних аланів, які жили на території Криму в III ст. н. е. За наявністю прикрас не тільки поруч з останками жінок, а й дітей, археологи зробили висновок, що високе соціальне становище в аланських племенах передавалося у спадок".

На відміну від більшості зброї, яку зазвичай клали на поясі похованих, ці мечі завжди були розташовані на головах і плечах похованих воїнів. Такі екземпляри знаходять у різних регіонах Європи, але більша частина походить саме з Криму і Північного Кавказу.

Унікальність могильника Опушки в тому, що він став місцем поховань відразу п'яти стародавніх культур: пізньоскіфської, середньосарматської, пізньосарматської, німецької та аланської. Розкопками ми з'єднали ділянки могильника з похованнями різних культур. Зараз ми дослідили 1/7 могильника і, сподіваємося, що подальші розкопки допоможуть визначити причини такої уваги до цього місця носіїв п'яти різних культур".

 
 
 

 

Українська правда
 

Пенсіонери старше 70 років отримають доплати до пенсії з наступного року

Середа, 15 вересня 2021, 14:00

 
ФОТО: НБУ

На засіданні 15 вересня Кабінет Міністрів ухвалив рішення щодо виплат особам віком від 70 до 75 років доплат до пенсії у розмірі до 300 грн з 1 жовтня 2022 року.

Про це йшлося на засіданні уряду.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів, що бюджет Пенсійного фонду у 2022 році планується на рівні 531 млрд грн, або +31 млрд грн до плану цьогоріч. У цю суму врахована також індексація пенсій з 1 березня, тобто додаткові 28,2 млрд грн.

Зокрема, з 1 жовтня 2022 року уряд ухвалив рішення щодо щомісячних доплат до пенсії особам віком від 70 до 75 років обсягом до 300 грн. Таку доплату зможуть отримати ті, чия пенсія менше середньої заробітної плати за 2020 рік.

З 1 березня 2023 року така доплата збільшуватиметься згідно коефіцієнту за рішенням КМУ.

Також з 1 грудня 2022 року особи до 70 років, що отримують пенсію обсягом до 2500 грн та не працюють, отримуватимуть доплату до цієї суми. Потрібно також мати 35 років страхового стажу для чоловіків та 30 років – для жінок.

Жінки, що народилися у 1962 році, отримають підвищення до пенсії у 9% за умови, що до цього їм не призначалася будь-яка пенсія.

Шмигаль також нагадав, що з жовтня 2021 року пенсіонери віком 75-80 років отримуватимуть доплати до 400 грн.

Економічна правда

 

У Заліщиках нетверезий водій намагався відкупитися від поліцейських — за даним фактом слідчі розпочали кримінальне провадження

Середа, 15 вересня 2021, 13:57

Мешканець Івано-Франківська пропонував поліцейським 5 000 тисяч гривень за те, аби вони не склади на нього протокол за керування транспортом у стані алкогольного сп’яніння.

Під час несення служби співробітники групи реагування патрульної поліції Заліщицького відділення поліції зупинили автомобіль марки «Renault Trafic». За кермом перебував 47-річний мешканець Івано-Франківська. При спілкуванні поліцейські виявили у водія характерні ознаки алкогольного сп'яніння. Порушник одразу почав пропонувати правоохоронцям 5 000 гривень за непритягнення його до адміністративної відповідальності. Факт пропозиції неправомірної вигоди задокументувала слідчо-оперативна група, яку на місце події викликали інспектори.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 369 (пропозиція неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання від штрафу до чотирьох років позбавлення волі.

Окрім цього, на водія-порушника працівники групи реагування патрульної поліції склали адміністративний протокол за ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння) та винесли постанови за порушення правил дорожнього руху за ч. 1 та 2 ст. 122 та ч. 1 ст.126 КУпАП.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/u-zalishhikax-netverezij-vodij-namagavsya-vidkupitisya-vid-policzejskix-za-danim-faktom-slidchi-rozpochali-kriminalne-provadzhennya/

 

На Тернопільщині триває спецоперація «Мак»

Середа, 15 вересня 2021, 13:56

Профілактика незаконного обігу наркотиків, виявлення та знищення незаконних посівів снодійного маку та конопель, запобігання фактам незаконної торгівлі наркотичною сировиною та її транспортування, документування злочинної діяльності злочинних груп наркоділків та окремих осіб, які причетні до наркобізнесу – основна мета спецоперації під умовною назвою «Мак», яка триває на Тернопільщині.

З початку проведення оперативно-профілактичних заходів задокументовано 143 таких фактів, з них: 117 – посів маку та 26 – конопель.  У ході відпрацювань оперативники провели чималу обшуків, вилучили близько 15621 рослин маку та 1460 – коноплі. По 43 провадженням зловмисникам правоохоронці оголосили підозри.

Найбільшу кількість даних злочинів зареєстровано в Бережанському районі - 20, Кременецькому 17 та 13 в Зборівському.

Правоохоронці також виявили та вилучили найбільшу кількість рослин маку в Бережанському районі -3308 й Зборівському -2060.

Поліцейські наголошують, що за вчинення даного роду злочину передбачена кримінальна відповідальність. Санкція може передбачати сплату чималої суми, арешт чи обмеження волі на певний строк.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/na-ternopilshhini-trivaje-speczoperacziya-makocha/

 

У Скалаті День фізичної культури і спорту теж відсвяткували дитячими змаганнями

Вівторок, 14 вересня 2021, 09:48

У Скалаті День фізичної культури і спорту теж відсвяткували дитячими змаганнями

До дня фізичної культури і спорту у Скалаті Підволочиського району на Центральному стадіоні міста відбулись змагання з дворового футболу на майданчику ЮКА та естафети. У дворовому футболі хлопці змагались у двох вікових групах. Серед хлопців 2007-2008 років народження перше місце завоювала команда “Бурундуки”, друге місце виборола команда “Вєталь”, третє місце посіла команда “Кузя”.

А у віковій групі серед хлопців 2010-2012 рок народження перемогу здобула команда “Барселона”, друге місце завоював спортивний колектив “ПСЖ”, третє місце посіла команда “Манчестер Юнайтед”.

На майданчику ЮКА для дворового футболу діти отримали максимальне фізичне навантаження та безліч позитивних емоцій.

Цікаво та яскраво відбувались старти хлопців та дівчат 2010-2012 років народження у комбінованій естафеті, яка складалась з багатьох цікавих етапів. П’ять команд самовіддано боролись за перемогу.

Переможці та призери у дворовому футболі та естафетах нагороджені медалями та відзнаками Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх”.

Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” щиро дякує Скалатській міській раді, директору Скалатської дитячо-юнацької спортивної школи “Колос” об’єднаної територіальної громади Лесіву В.О., Скалатському комунальному центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” за вагомий внесок у проведенні та організації фізкультурно-оздоровчих заходів з нагоди Дня фізичної культури і спорту.

 

На змаганнях з легкоатлетичних метань у Івано-Франківську представники збірної Тернопілля вибороли 12 медалей

Вівторок, 14 вересня 2021, 09:46

На змаганнях з легкоатлетичних метань у Івано-Франківську представники збірної Тернопілля вибороли 12 медалей

Всеукраїнські змагання з легкоатлетичних метань, присвячені заслуженому тренеру України з легкої атлетики Івану Шарому, завершились в Івано-Франківську. Турнір впродовж двох днів тривав на спортивному комплексі НТУ Нафти і газу імені А. Гемби. Успішно виступили на цих змаганнях метальники нашої області, виборовши 12 медалей різного гатунку, - повідомляє Федерація легкої атлетики.

Відтак, дві золоті медалі  - в метанні спису та штовханні ядра – завоювала серед юніорок Дарина Мостова.

А от в метанні спису серед юнаків 2004-2005 р.н. тернополяни зайняли весь п’єдестал: Олексій Навроцький посів перше місце, Степан Петришин був другим, Максим Прокопець - третім.

Також Олексій Навроцький виборов бронзову нагороду і у штовханні ядра.

Усі спортсмени є вихованцями обласної ДЮСШ (тренери Галина Шмуляєва та Леонід Дахновський).

Серед дівчат 2006 р.н. і молодших в метанні спису Софія Німащук зайняла перше місце. Серед юнаків цієї вікової категорії Василь Лучка став срібним призером, а Віталій Мар’яш - бронзовим (Коропецька ДЮСШ, тренер Володимир Басараб).

З медалями повернулись і вихованці Бучацької ДЮСШ: в метанні диску переможцями стали Наталя Бучинська та Дем’ян Здановський (тренери Іван Чуба та Микола Головацький). А ще одну бронзову нагороду в штовханні ядра серед молодших юнаків виборов Максим Лаврик (ОДЮСШ з літніх видів спорту, тренер Іван Панасюк).

Змагання були організовані на досить високому рівні, усі переможці та призери крім медалей також отримали грошові винагороди та призи.

 

Чергова жертва телефонних аферистів втратила кошти: поліцейські проводять розшукові заходи /

Понеділок, 13 вересня 2021, 13:05

Працівники відділення №1 ( м. Шумськ) Кременецького РВП відкрили кримінальне провадження за фактом звернення одного із місцевих сіл. Жінка попросила розшукати невідому особу, яка обманом заволоділа її грошовими коштами.

Зі слів заявниці, до неї зателефонував невідомий чоловік, який представився співробітником фінансової установи. Він розповів жінці, що в банківській системі відбулися певні технічні несправності й відбулося блокування рахунків клієнтів. Аби активувати електронний гаманець, необхідно повідомити персональні дані, що й зробила краянка. Вже згодом вона зрозуміла, що її ошукали, адже надійшло сповіщення про зняття готівки в розмірі 3000 гривень.

Відомості про подію працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці вкотре наголошують місцевим мешканцям, ніколи, ні за яких обставин, не повідомляти особисті дані невідомим. Інформація щодо карткових рахунків вважається конфіденційною, нею повинні володіти лише власники електронних гаманців.

Ніколи не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії, ПІН-код або CVV2-код, а також паролі, що надходять в SMS. Якщо дзвонять і уточнюють ці дані, знайте: це спроба шахрайства.

Суворо дотримуйтеся правил користування карткою, не передавайте ніякої інформації третім особам. Якщо подзвонили і представилися співробітником банку з невідомого номера телефону, не потрібно вступати в дискусію, покладіть слухавку та зателефонуйте на гарячу лінію фінустанови. Всі дзвінки, які надходять з банку клієнту, зберігаються в історії контактів з клієнтом.

У разі надходження дзвінка з невідомого номера необхідно терміново передзвонити на гарячу лінію і уточнити у оператора всю інформацію по карті, при втраті або крадіжці – карту заблокувати.

Якщо ж ви потерпіли від рук аферистів, не зволікайте, одразу телефонуйте на лінію «102».

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/chergova-zhertva-telefonnix-aferistiv-vtratila-koshti-policzejski-provodyat-rozshukovi-zaxodi/

 

Правоохоронці Тернопільщини вирушили у відрядження в зону проведення Операції об'єднаних сил

Понеділок, 13 вересня 2021, 13:03

Дбати про безпеку, підтримувати один одного під час несення служби та сумлінно виконувати поставлені завдання – основний обов’язок поліцейських, які в понеділок, 13 вересня, в складі зведеного загону поїхали в зону проведення Операції об'єднаних сил.

В чергове двомісячне службове відрядження вирушили бійці роти особливого призначення «Тернопіль», працівники різних структурних підрозділів поліції області та співробітники Управління патрульної поліції.
«Тримайтеся разом, підставляйте плече один одному і повертайтеся додому живими та неушкодженими», - звернувся з настановами до поліцейських очільник Нацполіції краю Олександр Богомол.

Керівник нагадав підлеглим про дисципліну та заходи безпеки, яких слід дотримуватися на східних рубежах.

Вперше в зону ООС їде інспектор роти особливого призначення «Тернопіль» Володимир Настин, але покладенні на нього обов’язки він добре знає. Серед них: перевірка підозрілих осіб, транспортних засобів, вантажів та вилучення предметів з обмеженим обігом. Окрім цього, поліцейський переконаний, що досвідчені колеги завжди допоможуть у різних ситуаціях.

Голова Тернопільської ОДА Володимир Труш побажав поліцейським наснаги та щасливо повернутись додому:

«Ми чекаємо вас в такому ж складі назад. Бережіть себе, своїх товаришів, пам’ятайте, за що ми боремось. Не втрачайте запалу, у вас велика підтримка від всіх нас, від усієї України».

Підтримати бійців перед далекою дорогою прийшли рідні, друзі та колеги по службі.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/Informacziya/pravooxoronczi-ternopilshhini-virushili-u-vidryadzhennya-v-zonu-provedennya-operacziji-objednanix-sil/

 

На Тернопільщині поліцейські викрили групу осіб на вимаганні майже 7 мільйонів гривень у біткоїнах © Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/na-ternopilshhini-policzejski-vikrili-grupu-osib-na-vimaganni-majzhe-7-miljoniv-g

Понеділок, 13 вересня 2021, 13:01

Аби змусити підприємця віддати кошти, зловмисники підпалили два його магазини. Організаторові та його двом спільникам уже повідомлено про підозру. Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів. За скоєне їм може загрожувати до 10-ти років ув’язнення.

Встановили учасників злочинної групи та отримали докази їх причетності до злочинів оперативники управління стратегічних розслідувань в Тернопільській області та слідчі слідчого управління обласної поліції.

Наприкінці травня цього року потерпілий звернувся до поліції із заявою про пошкодження його магазинів внаслідок пожежі. Надалі поліцейські з’ясували, що майно було пошкоджене внаслідок підпалу, та встановили причетну до цього особу – мешканець Вінницької області. Згодом з потерпілого почали вимагати майже 7 мільйонів гривень у біткоїнах (у еквіваленті 250 тис. дол. США). У разі невиконання вимог, погрожували йому та його родині фізичною розправою, а також знищенням майна.

Проведеними заходами вдалося встановити особу, яка, власне, і вела перемовини щодо погроз. Це – мешканець Київської області, який, як з'ясувалося згодом, працює на організатора. Останній - 25-річний лікар, який у такий спосіб намагався вирішити свої власні фінансові проблеми.

Учора, 12 вересня, оперативники теруправлінь стратегічних розслідувань у Тернопільській, Київській, Вінницькій областях та Києві, слідчі слідчого управління поліції в Тернопільській області за силової підтримки КОРД одночасно провели 10 санкціонованих обшуків за місцями проживання фігурантів, в інших володіннях, якими вони користуються, та у транспортних засобах.

Крім того, на підставі отриманих доказів організаторові та двом його спільникам поліцейські повідомили про підозру за ч. 2 ст. 189 (вимагання) та ч. 2 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Тернопільська окружна прокуратура. Прокурори звернулися із клопотанням до суду про обрання зловмисникам запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Тривають заходи щодо встановлення місця знаходження ще одного учасника угруповання та притягнення його до відповідальності.

За вимагання та пошкодження майна фігурантам може загрожувати до 10-ти років ув’язнення.

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/na-ternopilshhini-policzejski-vikrili-grupu-osib-na-vimaganni-majzhe-7-miljoniv-griven-u-bitkojinax/

 

Рекорд COVID-вакцинації в Україні: 173 615 щеплень за день

П'ятниця, 10 вересня 2021, 07:50

ФОТО 5.UA

9 вересня в Україні зробили 173 615 щеплень проти COVID-19 – це максимальна денна кількість уколів проти коронавірусу, зроблена з 24 лютого.

Джерело: Міністерство охорони здоров'я

Дослівно МОЗ: "Новий рекорд щеплень за добу! 173 615 людей вакциновано проти COVID-19 за минулу добу 09 вересня 2021 року. Одну дозу отримали 67 042 людини, повністю імунізовані – 106 573 людини".

Деталі: У цей четвер для імунізації населення працювали 1 010 мобільних бригад, 2 977 пунктів щеплення та 337 центрів вакцинації.

Від початку вакцинальної кампанії в Україні щеплено 5 789 254 людини, з них одну дозу вакцини отримали 5 789 252 людей, дві дози – 4 618 573  людини (із них двоє осіб отримали одну дозу за кордоном).

Загалом уже проведено 10 407 825 щеплень.

 

Список пунктів щеплень та центрів масової вакцинації оновлюється тут.

 
Кількість щеплених обома дозами вакцини проти COVID по регіонах України

Нагадаємо: Станом на 7 вересня в Україні зробили понад 10 мільйонів щеплень проти коронавірусу, що викликає хворобу COVID-19. Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що виконав свою обіцянку, хоча у травні планував за літо вакцинувати 5 мільйонів українців.

8 вересня Віктор Ляшко на засіданні Кабінету міністрів повідомив, що МОЗ пропонує не посилювати карантин для вакцинованих колективів закладів, компаній чи установ, якщо регіон їх функціонування потраплятиме в жовту чи червону зону епідемічної небезпеки через поширення COVID-19.

Голова МОЗ запропонував, що посилення карантину можливе буде лише після запровадження таких змін.

 

Що не можна робити у день Усічення голови Івана Предтечі

П'ятниця, 10 вересня 2021, 07:48


Що не можна робити у день Усічення голови Івана Предтечі

Завтра, 11 вересня відзначається свято Усікновення глави Іоанна Предтечі, відомий в народі як Головосік. Іоанн Хреститель прийняв мученицьку смерть за Христа. За переказами, голову Іоанна відрубали за наказом царя Ірода. Падчерка царя виконала танець, який дуже сподобався Іроду, і в нагороду попросила голову пророка, нагадує УНІАН.

Жителям Тернопільщини варто знати, що не можна робити в Усікновення, щоб не скласти зайвих планів на завтрашній день.

Як повідомляє історик і релігієзнавець Ігор Козловський, в цю дату потрібно дотримуватися суворого одноденного посту, адже пророк Іоанн був старанним постником. Забороняється їсти будь-яку скоромну їжу – м'ясні, молочні продукти, рибу і яйця. Також в цей день потрібно обов'язково відмовитися від спиртного. Для християн це день аскези і тверезості.

Не можна користуватися ножем, сокирою і лопатою – вони нагадують про страту святого. Не можна нічого різати і пиляти. Не можна нарізати і вживати в їжу круглі овочі і фрукти, оскільки вони нагадують за формою голову. Особливо сувора заборона встановлюється на нарізання капусти. Не можна готувати капустяні страви. Можна їсти круглий хліб, але відривати його треба руками. Не можна їсти червону їжу і пити напої червоного кольору, оскільки вони нагадують кров святого. У свято Усікновення не можна подавати їжу на блюді або таці, оскільки саме на блюді лежала голова святого. Їсти можна з дошки. Ні в якому разі не можна співати, танцювати, розважатися, грати. В цей день не можна працювати. Слід відкласти хатню роботу та сходити до церкви.


 

НОК України відзначає 30-річчя створення

П'ятниця, 10 вересня 2021, 07:44

На запрошення Президента України Володимира Зеленського до Києва з дводенним робочим візитом 11-12 вересня прибуде президент Міжнародного Олімпійського Комітету Томас Бах. Головний олімпієць світу візьме участь в урочистій церемонії з нагоди 30-ї річниці створення Національного олімпійського комітету України, що пройде у Національному палаці мистецтв «Україна».

 

Як повідомляє прес-служба НОК, в програмі перебування Томаса Баха - зустрічі з Главою держави, відвідання столичного урбан парку, а також головної олімпійської бази в Конча-Заспі, де в рамках державної програми «Велике будівництво» триває зведення спортивної інфраструктури. Томас Бах разом з президентом НОК України Сергієм Бубкою зустрінеться з видатними олімпійцями країни та відвідає тренування українських спортсменів.

Всі бажаючі зможуть стати свідками яскравої урочистої церемонії з нагоди 30-річчя створення НОК України за участю керівництва держави, уславлених олімпійців під час телетрансляції, яка відбудеться на телеканалі «Україна» 12 вересня о 22:30.

Довідково:

НОК України - всеукраїнська, незалежна громадська організація, основним завданням якої є забезпечення розвитку олімпійського руху в Україні як складової частини міжнародного олімпійського руху та забезпечення участі спортсменів в Олімпійських іграх.

22 грудня 1990 року Генеральна асамблея за участю уславлених атлетів та відомих діячів фізкультурно-спортивного руху ухвалила постанову про створення Національного олімпійського комітету України.

 

Сьогодні – Наталії, чого не можна робити в цей день

Середа, 08 вересня 2021, 07:15

Сьогодні – Наталії, чого не можна робити в цей день

8 вересня християни відзначають церковне свято священномучеників Адріана і Наталії. У народному календарі дата отримала назву Наталія-вівсяниця. У цей день збирали урожай вівса і шанували цю культуру. З вівсяної муки готували хліб, млинці, вівсяний кисіль. Вівсяну кашу давали дітям і коням, пише УНІАН.

8 вересня проводять різні обряди. У цю дату заведено готувати страви з толокна для гарного врожаю в наступному році. У будинок заносили останній сніп зібраного вівса і ставили в кутку під іконою. Святій Наталії моляться про подружнє щастя і сімейне благополуччя.

У цей день в будинку потрібно поставити в глечик з водою гілочку горобини з ягодами. Вважається, що такий оберіг захистить будинок від біди і хвороб.

Як Адріан і Наталія стали мучениками

Молоді люди були подружньою парою, шлюб їх тривав всього один рік. Жили при імператорі Максиміліані, який часто влаштовував гоніння на християн. Через доноси тоді заарештували кілька віруючих і привели в судову палату. Адріан був начальником і запитав, чому християни вірять у свого Бога. Православні відповіли, що йому ніколи не зрозуміти цього. Тоді Адріан попросив, щоб його забрали разом з іншими людьми, так як він теж християнин.

Наталія, дружина його, зраділа, коли дізналася про це, так як теж була християнкою. Цар просив Адріана напоумитися, але той відмовлявся. Тоді його разом з іншими мучениками довго катували, але всі вони стійко винесли страждання заради Христа. Наталія на пам'ять забрала собі руку чоловіка і довго зберігала її.

Пізніше втекла до Візантії, щоб не виходити заміж за язичника. Одного разу уві сні їй з'явився Адріан і сказав, що скоро вони будуть разом. Того ж дня Наталія померла.

Що не можна робити 8 вересня

У цей день не можна сваритися, інакше не буде щастя.

Не можна здійснювати незаплановані покупки, щоб не було фінансових невдач.

Прикмети погоди 8 вересня

Багато опеньків в лісі – бабине літо буде дуже коротким.

Холодний ранок – до ранньої і морозної зими.

Багато ягід горобини – до похолодання.

Рідкісні білі хмари на небі обіцяють холод і ясну погоду.

 

У третій школі Тернополя стартував спортивний тиждень «Фізична культура - здорова нація»

Вівторок, 07 вересня 2021, 08:39

У третій школі Тернополя стартував спортивний тиждень «Фізична культура - здорова нація»

У Тернопільській спеціалізованій школі №3 розпочався спортивний тиждень за програмою «Фізична культура - здорова нація». Приурочили подію Дню фізичної культури і спорту, який відзначається традиційно у другу суботу вересня. Перший день був насичений, драйвовий та емоційний, - повідомляє офіційний інтернет-сайт школи. Змагання проводились за модулем нової навчальної програми Cool Games. Учасниками їх стали учні 5-х експериментальних класів.

Присутні насолоджувались яскравою атмосферою свята, займалися активно спортом та просто отримували насолоду від занять на новоствореному спортивному комплексі, який нещодавно було відкрито на території колишнього шкільного стадіону.

Всі отримали масу позитивних емоцій та заряд бадьорості на цілий тиждень.

 

 

Жителів Тернопільщини запрошують переглянути пізнавальну виставку

Вівторок, 07 вересня 2021, 08:34

Жителів Тернопільщини запрошують переглянути пізнавальну виставку

У Тернопільському обласному краєзнавчому музею зберігається надзвичайно чисельна та цікава збірка матеріалів відомого педагога, історика, просвітянина, краєзнавця та публіциста Богдана Петровича Головина.
0«Збірка включає в себе рідкісні документи, світлини, вишиті сорочки, грамоти та багато іншого. Одних лише книг, в бібліотеці та основному фонді понад тисячу одиниць, — розповідають у музеї. — 6 вересня Богдану Петровичу виповнилось би 95… Саме з цієї нагоди, в музеї відкрилася виставка, експозиція якої ознайомить з основними напрямками творчої праці відомого тернополянина».
Запрошуємо усіх охочих ознайомитися з виставкою, яка діятиме до 19-го вересня.
 

У громаді на Тернопільщині розпочали роботу над Стратегією розвитку

Вівторок, 07 вересня 2021, 08:34

У громаді на Тернопільщині розпочали роботу над Стратегією розвитку

З організаційної зустрічі в приміщенні Кременецької міської ради розпочалась робота над розробкою Стратегії розвитку громади на середньострокову перспективу.

0Під час робочої зустрічі обговорено план розробки Стратегії та основні етапи її реалізації.

Стратегія розвитку Кременецької громади охоплюватиме період 2022–2028 роки, а перший план її реалізації — 2022–2024 роки.

«Під час зустрічі з консультантами з питань стратегічного планування Юрієм Войціцьким й Андрієм Мартишко керівники підрозділів міської ради отримали інформацію на тему збору необхідних даних для підготовки соціально економічного профілю громади і проведення опитування мешканців та підприємців, — розповідають у міській раді Кременця. — Розробка стратегії Кременецької громади передбачатиме активне залучення мешканців та інших зацікавлених сторін до її розробки, публічність і прозорість процесу, дотримання засад сталого й інтегрованого розвитку територій».

 

 

Тернопільські судді взяли участь у Всеукраїнському фестивалі боротьби самбо на Одещині

Понеділок, 06 вересня 2021, 10:55

Тернопільські судді взяли участь у Всеукраїнському фестивалі боротьби самбо на Одещині

Всеукраїнський фестиваль боротьби самбо спортивного та бойового розділів, присвячений 30-річчю відновлення Незалежності України, відбувся у Кароліно-Бугазі на Одещині. Туурніри серед різних вікових груп гостинно приймала арена «Віват» на базі «Шураві». Так, 22 серпня там проходив відкритий  турнір серед юнаків та дівчат на честь володаря Кубку світу-1977, медаліста Всесоюзною спартакіади і чемпіонатів Радянського Союзу, майстра спорту міжнародного класу СРСР.


Потім 26-29 серпня чотири сотні юніорів та юніорок змагалися у турнірі серед молоді.  наступних два дні естафету перейняли дорослі спортсмени, які виступали у Кубку України серед чоловіків і жінок зі спортивного і бойового самбо. В результаті перше командне місце здобула збірна Києва, на другому - Харківщина, на третьому - Одещина.

У складі суддівської колегії змагань був представник Тернопілля - суддя Національної категорії з боротьби самбо Національної федерації самбо України Віталій Гнатишин. Як розповів Віталій Гнатишин: «У великій дружній українській спортивній сім’ї самбо зі славного файного міста Тернопіль маю честь бути кращим серед найкращих судей, що вершать долю перемог наших найкращих спортсменів. Також представляю молоду уже колегу, майбутнього суддю-секретаря Іванну Попадюк, яка успішно пройшла суддівський семінар та екзамен та боєм увійшла в надвідповідальну роботу секретаріату Кубку України з самбо». Також Віталій Гнатишин привітав усю спільноту самбо з визнанням Міжнародного олімпійського комітету .

Нагадаємо, що на 138-й сесії МОК, яка відбулась  напередодні Олімпійських ігор в Токіо, було прийнято рішення про те, що шість спортивних федерацій отримали повноцінне визнання Міжнародного олімпійського комітету. Зокрема, йдеться про Міжнародну федерацію самбо, Міжнародну федерацію лакросса, Всесвітню асоціацію організацій кікбоксингу, Міжнародну федерацію асоціацій муай-тай, Міжнародну федерацію айсштокспорта і Міжнародний союз чирлідингу.

Підготовлено за матеріалами сайту Федерації самбо України та НОК України.

 

Додаткова інформація в резюме: що писати?

Четвер, 02 вересня 2021, 14:58

Додаткова інформація в резюме: що писати?

Пошук роботи починається не лише з розгляду вакансій. Один із важливих факторів – складання резюме. Тому цьому пункту треба приділити достатню кількість уваги, якщо вас цікавить робота Тернопіль пропонує великий вибір вакансій. Їх представлено на сторінках онлайн-сервісу OLX Робота, але майже до кожної вакансії потрібне резюме.

Важлива інформація про кандидата

Навіть якщо мова йде про випускника або людину з невеликим досвідом роботи, то резюме не повинне бути порожнім. Якщо розібратися, то кожному є що написати про себе та свої переваги. Серед такої інформації:

  • точна назва навчальних закладів, професійна область;

  • спеціалізація, теми творчих робіт;

  • місце проходження стажування, практики, виконання доручень;

  • досвід підробітків в минулому;

  • участь у волонтерській діяльності (особливо якщо вона має відношення до професії);

  • досягнення в конкурсах;

  • володіння спеціальними програмами та іноземними мовами;

  • досвід роботи в колективі;

  • професійні інтереси та інше.

Таким чином, навіть випускнику навчального закладу без усілякого досвіду роботи є що про себе розповісти.

Додаткові дані про себе

Не кожен випускник займає активну позицію під час навчання. Також не всі можуть похизуватися досвідом стажування або іншими досягненнями. Але багато хто займається спортом, музикою або іншими видами творчості. Досить часто спортивні досягнення високо оцінюються роботодавцями. Наприклад, новий співробітник зможе не лише виконувати свої безпосередні обов’язки, але і захищати честь організації на спортивних змаганнях між трудовими колективами.

Варто також уточнити, що для отримання хорошого місця роботи резюме не повинно відлякувати роботодавця. Якщо вказано кілька попередніх місць роботи, на яких кандидат затримався на кілька років на кожному, то це цілком нормально (людина рухалася до своєї мети). Якщо ж на одному місці кандидат затримувався на кілька місяців, а таких місць 5-6, то це свідчить про безвідповідальність. Роботодавці негативно реагують і на паузу між закінченням ВНЗ та пошуком роботи.


 

Спортсмени з Кременця вдало виступили на змаганнях з лижного двоборства та стрибків нх з трампліна у Польщі

Четвер, 02 вересня 2021, 08:25

Спортсмени з Кременця вдало виступили на змаганнях з лижного двоборства та стрибків нх з трампліна у Польщі

Високі результати показали учні Тернопільської обласної ДЮСШ із зимових видів спорту на змаганнях з лижного двоборства та стриа лижабків на лижах з трампліна, що 28 серпня відбулись у місті Загуж (Польща). Учасниками турніру стали 124 спортсмени, які представляли Україну, Білорусь та Польщу. Щодо виступів учасників української команди з Кременця, то, як ідеться на сторінці школи у соцмережах, Каріна Козлова зайняла перше місце зі стрибків на лижах з трампліна та друге - у двоборстві, а Дарина Ільчук була другою в стрибках, а в двоборстві - четвертою.

 

Серед юнаків Максим Прокопюк став переможцем в стрибках та третє місце зайняв у двоборстві; Ілля Чеболда в стрибках виборов срібну нагороду, а у двоборстві був четвертим; у Руслана Шуманського «золото» у двоборстві та «бронза» у стрибках; Шовкопляс Олександр зайняв друге місце у двоборстві, а у стрибках був четвертим.

Юні спортсмени готувались до змагань під керівництвом тренерів школи Карпця Ярослава Тимофійовича, Точинського Олександра Васильовича, Нікіфорука Василя Івановича, Стрільчука Василя Володимировича та Скиби Владислава Михайловича.

«Вітаємо наших чемпіонів та призерів змагань та їх тренерів і бажаємо успіхів на наступних стартах», - підсумовується у повідомленні на сторінці школи.

 

У МОН розповіли, про що буде перший урок у новому навчальному році

Середа, 01 вересня 2021, 10:44

Цьогоріч навчання в українських школах розпочнеться у День знань – 1 вересня.

Міністерство освіти та науки визначило тему першого уроку у новому навчальному році.

У відомстві рекомендують його присвятити відзначенню 30-ї річниці незалежності України.

Вчителі під час підготовки уроку можуть скористатись матеріалами від Українського інституту національної пам’яті, які містять, зокрема, інформацію про етапи українського державотворення, відновлення незалежності, Конституцію Пилипа Орлика.

А також ресурсами від ГС "Освіторія" для тематичного уроку до Дня Незалежності у 1-11 класах.

Фото oksun70/Depositphotos

1 вересня  заклади також можуть долучитися до інтерактивного уроку для учнів 1-6 класів, трансляція якого розпочнеться 1 вересня о 9:30 на YouTube-каналі "Освіторії".

Загалом навчальний рік 2021-2022 року триватиме не менше 175 навчальних днів і повинен закінчитись не пізніше 1 липня наступного року.

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що новий навчальний рік проходитиме у звичному режимі, але з дотриманням простих протиепідемічних правил.

 

Тернопільський обласний краєзнавчий музей запрошує відвідати цікаву виставку

Вівторок, 31 серпня 2021, 09:59

Тернопільський обласний краєзнавчий музей запрошує відвідати цікаву виставку

Цьогоріч виповнюється 100 років з дня народження Костянтина Адріановича Татаринова — видатного вченого, зоолога, палеонтолога, спелеолога, мисливствознавця, мандрівника, натураліста, палкого захисника природи, професора, доктора біологічних наук. З цієї нагоди у музеї відкрилася виставка «Видатний природодослідник фауни Поділля К.А. Татаринов».
0У фондах музею зберігається надзвичайна палеозоологічна колекція, яку віднайшов Костянтин Татаринов. Вона нараховує більше 2-ох тисяч решток давніх тварин і була відібрана з основних місцезнаходжень викопної фауни на території Тернопільської області.
За півстоліття творчої праці Костянтин Адріанович видав понад 800 науково-популярних статей, у тому числі посібники, довідники, підручники, путівники, енциклопедичні та суто наукові статті, які прочитали та на яких вчилися десятки тисяч майбутніх лікарів, викладачів і науковців України. Визначне місце у творчому спадку професора посідають праці спелеологічного спрямування, насамперед про печери Поділля, їх викопну й сучасну фауну.
У фондах музею збереглася надзвичайно цікава, інколи непроста, переписка між завідувачкою відділу природи Сидонією Зелінською та видатним вченим, яка висвітлює плідну й самовіддану співпрацю науковців заради розвитку 1музейної справи. Саме внаслідок співробітництва Сидонії Степанівни і Костянтина Адріановича, палеонтологічна збірка музею поповнилися більше, ніж на 2 тисячі рідкісних експонатів. В результаті, на початку 1982 року музей отримав надзвичайну палеозоологічну колекцію, що була відібрана з основних місцезнаходжень викопної фауни на території Тернопільської області. До колекції ввійшли залишки більше видів тварин: ведмідь пліоценовий, носоріг Мерка, зубр первісний, північний олень, печерний лев, бізон первісний, печерна гієна, олень велетенський та ін. Цей різновіковий матеріал був використаний для висвітлення в експозиції відділу природи історії розвитку органічного світу в неогеновому і антропогеновому періоді.
Окрім цього, Татаринов неодноразово надавав консультації при створенні експозиції відділу природи музею та щодо видової приналежності скам’янілостей. Безцінними можна назвати його поради, що базуються на великому життєвому досвіді та любові до своєї професії.
У фондах музею зберігається велика кількість матеріалів, які висвітлюють життя і діяльність відомого дослідника природи. Серед них: фотографії, негативи, книги з дарчими написами палеонтолога, відбитки статей, фото, які зробив К. Татаринов.
На жаль, у 2002 році Костянтина Адріановича не стало та його вклад у розвиток природничої науки неможливо переоцінити. Він є одним із найвідоміших природознавців України.
 

Учні Тернопільської обласної ДЮСШ із зимових видів спорту показали високі результати на міжнародних змаганнях

Вівторок, 31 серпня 2021, 09:57

Учні Тернопільської обласної ДЮСШ із зимових видів спорту показали високі результати на міжнародних змаганнях

Змагання з лижного двоборства та стрибків на лижах з трампліна відбулися в місті Загуж у Польщі.
0Козлова Каріна зайняла І місце у стрибках на лижах з трампліна та ІІ місце в двоборстві. Ільчук Дарина стала ІІ у стрибках та IV в двоборстві.
Прокопюк Максим виборов перкмогу в стрибках та зайняв ІІІ місце в двоборстві. Чеболда Ілля — ІІІ місце в стрибках і ІV — у двоборстві.
У Шуманського Руслана — перемога в двоборстві та ІІІ місце — у стрибках. Шовкопляс Олександр зайняв ІІ місце у двоборстві та ІV — у стрибках.
Всього в змаганнях взяли участь 124 спортсмени, які представляли Україну, Білорусію та Польщу, — розповідають у ДЮСШ.
12
 

Легкоатлетка Наталя Стребкова – срібна призерка престижних міжнародних змагань у Будапешті

Вівторок, 31 серпня 2021, 09:56

Легкоатлетка Наталя Стребкова – срібна призерка престижних міжнародних змагань у Будапешті

На міжнародних змаганнях у Будапешті, які входять до серії World Athletics Continental Tour, відома тернопільська легкоатлетка Наталія Стребкова, виступаючи у бігу на дистанції 3000 метрів з перешкодами, фінішувала другою з результатом - 9:32.05, що є її особистим рекордом. П’ять секунд не вистачило атлетці, щоб оновити національний рекорд України, який тримається за Валентиною Горпинич - 9:27.26 (2007 рік), - повідомляє портал «Жорстка атлетика».

 

«Важкий сезон тренувань і змагань. Відчувала, що цього року в найкращій своїй фізичній формі в житті. І нарешті 3000 м з перешкодами особистий рекорд - 9.32,05! Дякую Будапешт та World Athletics Continental Tour Bronze meeting за цей шанс, який вдалось втілити на 90%. Бо зажди хочеться краще», - написала Наталя Стребкова на своїй сторінці у соцмережах. ⠀

До речі, за словами спортсменки, наступні її змагання відбудуться 31.08 в Роверето в Італії, де вона виступить у бігу на 3000 м.

Наталя Стребкова – майстер спорту України міжнародного класу, представляє ФСТ «Динамо» та обласну школу вищої спортивної майстерності (тренери Олександр Степанюк та Михайло Борейко), була учасницею Олімпійських Ігор-2020 у Токіо, де єдиною від української збірної виступала у бігу на 3000 метрів з перешкодами.

 

Юна важкоатлетка з Хоросткова Аліна Дадерко успішно виступила на чемпіонаті Європи у Польщі

Вівторок, 31 серпня 2021, 09:55

Юна важкоатлетка з Хоросткова Аліна Дадерко успішно виступила на чемпіонаті Європи у Польщі

Прекрасний дебют продемонструвала юна спортсменка з Хоросткова Аліна Дадерко на чемпіонаті Європи з важкої атлетики серед кадетів до 15-ти та до 17-ти років. Такий престижний турнір з 17 до 28 серпня відбувався у польському місті Цеханов. Аліна виступала у віковій групі до 15 років і у ваговій категорії 45 кг посіла четверте місце. Спортсменка показала результат 51 кг у ривку, 64 кг у поштовху. «Це перші змагання такого високого рівня в спортивній кар’єрі Аліни», – розповів  тренер дівчини Ярослав Ваверчак. А наступні старти, які чекають спортсменку, – це чемпіонат Світу з важкої атлетики серед спортсменів до 17 років, який з 5 до 12 жовтня проходитиме у Саудівській Аравії.

Аліна Дадерко представляє обласну ШВСМ, де тренується також під керівництвом Вікторії Шаймарданової, є вихованкою Хоростківської ДЮСШ.

Ярослав Ваверчак висловив вдячність за сприяння у участі спортсменки у престижних змаганнях чемпіонату світу у Польщі директору обласної ШВСМ Олегу Любінському, Президенту Федерації важкої атлетики області Богдану Олійнику, голові Хоростківської ОТГ Степану Гладуну.

 

Волейболістки тернопільської команди «Галичанка-ЗУНУ» - бронзові призерки VII Всеукраїнського турніру пам’яті Сергія Юрія

Понеділок, 30 серпня 2021, 12:19

Волейболістки тернопільської команди «Галичанка-ЗУНУ» - бронзові призерки VII Всеукраїнського турніру пам’яті Сергія Юрія

На базі Західноукраїнського національного університету у Тернополі завершився VII Всеукраїнський турнір з волейболу серед жіночих команд, присвячений пам’яті голови Тернопільського обласного відділення НОК України, віце-президента Федерації волейболу України, колишнього ректора ТНЕУ, професора Сергія Юрія. У змаганнях взяли участь чотири команди: «Галичанка-ЗУНУ» (Тернопіль); «Волинь-Університет» (Луцьк); «Регіна» (Рівне); «Білозгар» (Вінниця). Переможницями турніру стали вінницькі спортсменки, друге місце посіла луцька команда «Волинь», бронзові медалі завоювала «Галичанка-ЗУНУ», на четвертому місці – «Регіна».


У номінації «Кращий блокуючий» перемогла Даньчак Вікторія («Волинь»), «Кращий ліберо» – Лустюк Тетяна («Регіна»), «Кращий нападник» – Павлик Адріана («Галичанка-ЗУНУ») «Кращий зв’язуючий» – Рудик Олена («Волинь»), «Кращий гравець» – Якушева Валерія («Білозгар»), – йдеться на офіційній Інтернет-сторінці ЗУНУ.

До слова, відкривали змагання перший проректор класичного університету Тернополя Микола Шинкарик, директор навчально-наукового центру студентського спорту ЗУНУ Роман Циквас, перший заступник голови Тернопільського обласного відділення НОК України Віталій Ігнатенко, голова Тернопільського обласного відділення комітету фізичного виховання та спорту Олександр Бірюков, начальник управління молоді, спорту та іміджевих проєктів ТОДА Андрій Човган.

На завершення урочистої частини гості та учасники змагань оплесками передали вітання президенту НОК України, олімпійському чемпіону Сергію Бубці, якого було нагороджено високою державною нагородою – Орденом Свободи під час урочистого параду з нагоди 30-річчя Незалежності України.

Додамо, що Всеукраїнський турнір з волейболу серед жіночих команд, присвячений пам’яті Сергія Юрія було засновано місцевим осередком НОК України в Тернопільській області спільно з вищим навчальним закладом.

 

Вона – цнотлива, він – цілеспрямований. В українські бібліотеки за держкошт закуплять книгу про сексистське виховання

П'ятниця, 27 серпня 2021, 10:49

459 примірників книги "Щоб не було у 16 запізно", яка розповідає про "традиційні сімейні цінності", закуплять за державні кошти для бібліотек країни.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook фемініст, спеціаліст з комунікацій Микола Ябченко.

Книга Марини Ланге "Щоб не було у 16 запізно" потрапила у перелік з 689 найменувань видань, який погоджений трьома експертними радами та затверджений наказом Міністерства культури і інформації.

У книзі зокрема розповідається про сексистське виховання хлопчиків та дівчаток.

Марина Ланге презентувала книгу в Києві на традиційній виставці "Книжковий Арсенал". Її сприйняли неоднозначно.

Дівчинка мусить вміти піклуватися, надихати, бути цнотливою та умиротвореною. А хлопчик – цілеспрямованим, щедрим та аскетичним.

Авторка книги Марина Ланге стверджує, що "хлопчику щодня потрібно напрацьовувати чоловічі чесноти", а дівчатка "вже народжуються з жіночими якостями".

Фрагмент з книги

"Як так? Так працювала ж експертна рада! Навіть три. А можна якось впевнитися, що жодна гривня з моїх податків не піде на цей домострой?", – обурюється Микола Ябченко.

За словами Ябченка, авторка цієї книги не має освіти психолога і педагога, але викладає психологію в ліцеї, а потім пише книгу, яка за кошти платників податків потрапляє в бібліотеки.

Раніше Марина Ланге презентувала книгу в Києві на традиційній виставці "Книжковий Арсенал". Її сприйняли неоднозначно.

Письменниця розповідала, що в особисті повідомлення стали приходити погрози. А онлайн магазин Yakaboo зняв книгу з продажу.

"Я за щасливу родину. Гармонійних та здорових хлопчиків та дівчаток та дорослих чоловіків та жінок, які знають себе, приносять добро цьому світу та вміють створювати міцні взаємо-збагачуючі стосунки.

Це мої цінності. Я так живу кожен день. В молитві, здорових стосунках і в русі до мети. Я не буду нікого переконувати, хто вірить у ранній секс, в більше ніж дві статі або теорію Дарвіна", – написала Марина на своїй сторінці у Facebook у відповідь на критику.

Закупівлею книг в бібліотеки займається Український інститут книги.

Всього до бібліотечних фондів  цьогоріч планується надіслати 333 372 примірники.

Нещодавно Український інститут книги потрапив у скандал навколо коміксу "Принцеса + принцеса: довго і щасливо". За державні гроші було придбано 1240 примірників книжки, яка розповідає про стосунки двох дівчат-принцес з натяками на лесбійську любов.

Депутати Луцької міськради, Одеської облради та  християнські й культурні об'єднання Івано-Франківська вимагали вилучити цю книгу з українських бібліотек.

 

У Тернополі стартує чемпіонат України з веслування на байдарках та каное серед ветеранів

П'ятниця, 27 серпня 2021, 10:31

У Тернополі стартує чемпіонат України з веслування на байдарках та каное серед ветеранів

Чемпіонат України з веслування на байдарках та каное серед ветеранів прийматиме цими днями Тернопіль. Відбуватимуться змагання з 27 до 29 серпня на Водній арені «Тернопіль». Церемонія відкриття запланована на 28 серпня. Початок о 12 годині. У змаганнях візьмуть участь веслувальники з різних регіонів України - учасники чемпіонатів України, Європи, світу та навіть Олімпійських ігор, які свого часу завойовували медалі у цьому виді спорту. Також очікується приїзд гостей із Білорусі. Спортсмени виступатимуть у своїх вікових групах у класах байдарок і каное-одиночок, двійок і четвірок.


До речі, під час чемпіонату тернополяни матимуть змогу повболівати й підтримати своїх земляків – тернопільських ветеранів веслувального спорту, які колись здобули не одну перемогу європейського й світового рівнів. А зараз вийдуть на дистанції Водної арени у рідному місті.

 

Тернопільські велосипедисти вибороли бронзові нагороди на змаганнях у Білій Церкві

П'ятниця, 27 серпня 2021, 10:30

Тернопільські велосипедисти вибороли бронзові нагороди на змаганнях у Білій Церкві

Кубок України в олімпійських видах та чемпіонат України в командній гонці на шосе 20-23 серпня тривав у місті Біла Церква. Вдало виступили на цих змаганнях тернопільські велосипедисти, здобувши бронзові медалі у різних видах програми. Як повідомляє Тернопільський осередок Федерації велосипедного спорту України, Віталій Гринів став бронзовим призером в індивідуальній гонці на 20 км. Поступившись лише одну секунду у боротьбі за «бронзу», четверте місце посів Владислав Щербань. Зате в командному заліку у цьому виді наші хлопці зайняли третє місце.

Також бронзові нагороди Владислав Щербань, цього разу уже разом із Назаром Покойовим, здобули у командній гонці на 75 км.

У ще одному виді змагань - груповій гонці на 145 км - Владислав Щербань знову посів четверте місце. І у підсумку у цьому виді в командному заліку наші хлопці стали четвертими.

Усі спортсмени – вихованці обласної ШВСМ. У складі тернопільської команди виступав також Артем Авдалян – учень ОДЮСШ. Тренер команди Володимир Павелко.

 

З нагоди 30-ї річниці Незалежності України територіальні громади Тернопільщини підготували флешмоби

Четвер, 26 серпня 2021, 09:06

З нагоди 30-ї річниці Незалежності України територіальні громади Тернопільщини підготували флешмоби

Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх»впроваджуватиме на території нашої області соціальний проект Президента України «Активні парки – локації здорової України». Мета проекту  – зробити спорт ближчим до людей, створити умови для того, щоб кожен громадянин України, а саме, діти дошкільного та шкільного віку, підлітки, молодь, люди середнього та похилого віку, люди з інвалідністю, ветерани війни та члени їх сімей мали можливість зміцнити своє здоров’я, підвищити якість та тривалість активного життя, не витрачаючи великих коштів та використовуючи наявні у місці проживання умови для занять.

Заходи соціального проекту Президента України «Активні парки – локації здорової України» проходитимуть у десять етапів. Їх також можна проводити і в онлайн-форматі. Передбачається проведення естафет, конкурсів, акцій, показових виступів, розробка маршрутів зі спортивного орієнтування, рухливих ігор з елементами спорту за участю провідних спортсменів, спортивних змагань, вікторин, естафет, занять із ознайомлення з новими видами спорту, майстер-класів та показових виступів спортсменів з різних видів спорту, виконання комплексів фізичних вправ помірної інтенсивності для учасників без спеціальної підготовки, проведення спортивних фестивалів та фізкультурно-оздоровчих заходів, демонстрація спортивного інвентарю для різних видів спорту, різноманітних видів рухової активності, також підготовка фізкультурно-розважальних програм.

Відповідно до вищеназваних завдань, територіальні громади Тернопільщини розпочали свою роботу зі створення фізкультурно-розважальних програм. Тобто, підготували різноманітні та цікаві флешмоби за участю дітей та жителів громад, присвячені 30-й річниці Незалежності України. Головною метою таких заходів стало формування в українців різного віку національно-культурної ідентичності, активної громадянської, державницької позиції, підтримання патріотичного духу населення України, виховання поваги до історії та культури України. А ціллю та завданнями флешмобу є формування у людей традицій здорового способу життя, залучення до занять фізичною культурою і спортом.

Одинадцять чудових колоритних відеороликів надійшли у Тернопільський обласний центр фізичного здоровя населення «Спорт для всіх» та Всеукраїнський центр фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх» від Товстенської (координатор Саковська Антоніна), Більче-Золотецької (координатор Бабич Володимир), Великобірківської (координатор Дулібан Сергій), Байковецької (координатор Хома Марта), Васильковецької (координатор Лахман Олег), Кременецької (координатор Запольський Євген), Борщівської (координатор Николаїшин Надія), Підволочиської(координатор Дрейко Сергій), Бережанської(кординатор Марта  Сеньків-Ковбасюк) Козівської(координатор Оксана Юрків) та Гусятинської(коордимнатор Галиняк Олег) територіальних громад.

Діти виконували різноманітні комплекси фізичних вправ, тобто заоохочували власним прикладом усіх бажаючих щодня займатись фізичною культурою і спортом, та вітали українців з днем Незалежності нашої держави.

Всі представлені флешмоби можна побачити на сторінках у фейсбук вищеназваних громад за адресами, набравши на пошуковому віконці на фейсбук: Активні парки – локації здорової України та назва громади.

 

У Тернопільському краєзнавчому музеї створили новий експозиційний розділ

Четвер, 26 серпня 2021, 09:04

У Тернопільському краєзнавчому музеї створили новий експозиційний розділ

У відділі нової і новітньої історії музею створено експозиційний розділ, присвячений 30-річчю Незалежності України. Тут представлені унікальні фотодокументальні артефакти з фондових збірок музею, які відображають передумови й основні віхи розбудови української державності.
0Кінець 80-х початок 90-х років ХХ ст. — воістину неповторний час. Політичні пристрасті вирували по всій Україні, і в тому числі на Тернопільщині. На численних мітингах, демонстраціях та інших протестних акціях наші краяни рішуче виступали проти тоталітарної системи, вимагали демократичних перетворень, свободи й суверенітету для Української держави. Все це можна побачити на фото в експозиції.
Експонати розповідають про діяльність Народного Руху України на Тернопільщині. Привертають увагу матеріали про важливі суспільно-політичні події, які відбувалися в Україні і в нашому краї у цей період. Зокрема, прийняття нової Конституції України, історичний ланцюг єднання між Києвом та Львовом, який організували 21 січня 1990 року з нагоди 71-ої річниці Акту Злуки УНР і ЗУНР, святкування 450-річчя міста Тернополя та ін.
1Особливо хвилюють експонати, які безпосередньо висвітлюють події тих незабутніх днів, пов’язаних з проголошенням Незалежності України і проведенням Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року на підтвердження цього доленосного рішення. Прийняття нової Конституції України, грошова реформа, духовне й культурне відродження, нове сучасне будівництво, розвиток новітньої інфраструктури — про все це розповідають матеріали експозиції.
Поряд з фото і документами розміщено багато національної символіки, зокрема, синьо-жовті прапори, кожний з яких має свою унікальну історію. Особливо вражають бойові знамена з зони російсько-української війни.
Любов Катеринюк,
завідувачка відділу
нової та новітньої історії.


 

Українські юніори завоювали більше двадцяти медалей на чемпіонаті Європи з боксу

Четвер, 26 серпня 2021, 07:45

Українські боксери успішно виступили на юніорському чемпіонаті Європи в Сараєво (Боснія і Герцеговина), в якому брали участь юнаки та дівчата.

Наші спортсмени викликали справжній фурор, взявши 23 медалі із 29-ти можливих. Українці завоювали сім золотих, дев'ять срібних і сім бронзових нагород. Такий показник дозволив збірній України посісти друге місце в загальнокомандному заліку чемпіонату Європи.

Найбільше здивувала боксерський бомонд 13-річна красуня Кіра Макогоненко. Вона завоювала одну із золотих медалей, перемігши в фіналі турніру суперницю з Росії. Українка стала кращою в категорії до 42 кілограмів.

Відсвяткувала перемогу на рингу наша «Ломаченко в спідниці», як вже охрестили дівчину, українським національним танцем «гопак».

«Спасибі Всевишньому за все! - написала у себе в Інстаграм Кіра Макогоненко. - Перемогу в цьому чемпіонаті Європи я присвячую, в першу чергу, своїм батькам. Кращому татові і тренеру, який вірив у мене і підтримував. Своїй мамі, у якої був день народження 12-го числа - дарую цю перемогу тобі, рідна».

Додамо, що юна боксерка представляє Україну на міжнародній арені від Харкова, їй 13 років і вона вже активно веде свій Інстаграм, в якому є спільна фото з чемпіоном Василем Ломаченко.

Незважаючи на захоплення таким жорстким видом спорту, як бокс, дівчина намагається представляти себе в мережі і як майбутня модель, що у неї так же добре виходить, як і боксувати на ринзі.

З іншими цікавими новини, а також прогнозами експертів на важливі спортивні події, знайомтесь на порталі Metaratings.


 

Зеленський вручив Блохіну нагороду «Національна легенда України»

Четвер, 26 серпня 2021, 07:44

Президент України Володимир Зеленський вручив перші державні нагороди «Національна легенда України» 7 українцям. Про це повідомляє видання Українська правда.

Серед перших нагороджених - легенда футболу, колишній гравець «Динамо» і тренер збірної України Олег Блохін.

Легендарний український футболіст і тренер, володар «Золотого м'яча» отримав орден князя Ярослава Мудрого II ступеня. Почесну нагороду Блохіну вручив в Будинку футболу міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт.

«Висока нагорода для одного з найяскравіших футбольних талантів України! Це прекрасна можливість, щоб згадати пам'ятні сторінки, які Олег Володимирович вписав в футбольну історію нашої держави як гравець і як тренер національної збірної України», - прокоментував нагородження Блохіна член Виконкому УЄФА Андрій Павелко.

Також глава УАФ подякував міністру за високу нагороду для Блохіна, відмітивши його досягнення та вклад в розвиток професійного футбол.

«Дякую Олегу Блохіну за відданість грі і історичні перемоги українського футболу на міжнародній арені», - сказав президент УАФ.

Разом з Олегом Блохіним нагороди отримали співачка Софія Ротару, художник Іван Марчук, хореограф Мирослав Вантух, поет Юрій Рибчинський, артистка балету і педагог Олена Потапова і композитор Мирослав Скорик (посмертно).

Про інші актуальні спортивні новини України і світу дізнавайтесь на порталі Metaratings.


 

Ярослава Магучіх отримала нову квартиру в Дніпрі

Четвер, 26 серпня 2021, 07:44

Олімпійській призерці, стрибунці у висоту Ярославі Магучіх за дорученням президента України вручили ключі від квартири в Дніпрі.



Згідно розпорядження Володимира Зеленського, квартиру в Дніпрі, крім спортсменки, також отримав ветеран АТО Ігор Сулима. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Дніпропетровської ОДА.

«Державний прапор захищають військові на фронті. Його прославляють і спортсмени на міжнародних змаганнях. Символічно, що саме в День Прапора України відзначаємо тих, ким пишаємося - легкоатлетку Ярославу Магучіх і учасника АТО Ігоря Сулиму», - сказав голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резниченко під час вручення ключів від квартир.

«Дуже приємно, що цінується наполеглива праця. Круто, коли так нагороджують людей за їх досягнення. Дизайн квартири є в голові - хочу модерний стиль. Але поки втілювати це в життя немає часу. Візьмуся після закінчення змагального сезону», - поділилася планами Ярослава.

Другий власник новенького житла військовий Ігор Сулима зазначив, що подарунок сім'я отримала напередодні 5-річчя доньки, яка народилася 24 серпня - в День незалежності України.

Нагадаємо, 19-річна легкоатлетка з Дніпра Ярослава Магучіх стала призером Олімпіади-2020 в Токіо. 7 серпня спортсменка завоювала бронзову медаль у стрибках у висоту. Варто відмітити, що експерти сайту Bookmaker Ratings прогнозували успіх українки, котра являється чинною чемпіонкою Європи та України.


 

Українка Костюк пробилася в чвертьфінал турніру в Чикаго

Четвер, 26 серпня 2021, 07:43

Українська тенісистка Марта Костюк (№56 WTA) перемогла естонку Кайю Канепі (№69 WTA) у другому колі турніру WTA в Чикаго.


Переможний для українки поєдинок тривав 1 годину і 33 хвилини і закінчився з рахунком 6:2, 6:3.

Марта зробила 4 ейси, допустила 6 подвійних помилок, реалізувала 4 з 9 брейк-поінтів. Це була перша зустріч тенісисток в історії. На стартовому колі естонка перемогла українку Ангеліну Калініну.

Наступною суперницею в рамках чвертьфіналу Костюк буде росіянка Варвара Грачьова (№88 WTA). Попередня зустріч суперниць завершилась перемогою українки - 6:1, 6:2. Переконливу перемогу Марти прогнозували експерти сайту «Рейтинг Букмекерів».

Нагадаємо, в першому колі Марта обіграла канадку Кетрін Себов. Костюк розбила суперницю за півгодини. Рахунок поєдинку - 6:0, 6:3.

Здобула перемогу на турнірі в першому колі й інша українка - Еліна Світоліна. У статусі першої сіяної турніру WTA 250 в Чикаго вона на відмові обіграла 91-у ракетку світу Клару Бюрель (5:7, 6:1, 2:0, відмова француженки).

Світоліна у першому матчі в Чикаго реалізувала 6 з 9 брейк-поінтів, віддала 4 гейми на своїй подачі, а також подала 3 ейси і виграла 69% очок з першого м'яча.

У другому раунді в Чикаго Світоліну чекає зустріч з ще однією тенісисткою з Франції - Фіоною Ферро (№80 рейтингу WTA). В наступному раунді переможниця пари зіграє з Крістіною Младенович (№57 WTA).


 

Букмекери оцінили шанси Петракова вивести збірну України на ЧС-2022

Четвер, 26 серпня 2021, 07:42

Після невдалого старту у відборі до світового футбольного форуму аналітики досить низько оцінюють шанси нового тренера збірної України Олександра Петракова виправити ситуацію.


Посилання на обкладинку (картинку):




Майже три тижні збірна України з футболу не мала керманича, аж допоки Виконком УАФ не затвердив на посаді виконувача обов’язків Олександра Петракова. У першому своєму інтерв’ю новоспечений наставник пообіцяв докласти максимум зусиль, щоб успішно подолати груповий етап кваліфікації до чемпіонату світу.


«У відбірному турнірі чемпіонату світу потрібен результат. Залишилося п’ять матчів. Кожна гра — як фінальна, це не клубний футбол. Я зроблю все, що від мене залежить, щоб вивести команду на чемпіонат світу в Катарі», – сказав спеціаліст.


Однак, на думку експертів інтернет-видання «Bookmaker Ratings», шанси українців потрапити у фінальну частину Мундіалю невеликі. Вони оцінюються у 22%.


Серед команд, що потрапили у квартет D, фаворитом являється збірна Франції. Ймовірність того, що команда продовжить боротьбу за звання чемпіона, складає 86%, а шанси на перемогу в першості оцінюються у 14%.


Можливість того, що «Синьо-жовті» отримають титул кращої команди в світі, оцінюється у 1%.


Нагадаємо, за підсумками минулого розіграшу звання чемпіона здобула збірна Франції. Підопічні Дідьє Дешама у фінальному матчі, що відбувався у Росії в 2018 році, переграли Хорватію (4:2). Українська збірна тоді не змогли подолати кваліфікаційний турнір.


 

Проголошення Незалежності України сьогодні підтримали б 80% українців – соціологія

Четвер, 19 серпня 2021, 09:23

ФОТО З ВІДКРИТИХ ДЖЕРЕЛ

Згідно з опитуванням, проголошення Незалежності України сьогодні підтримали б 80% опитаних, а не підтримали б – 15%.

Джерело: опитування групи "Рейтинг"

Деталі: Проголошення Незалежності України сьогодні загалом підтримали б 80% опитаних. Не підтримали б – лише 15%, вагалися з відповіддю – 5%.

Найвищий рівень підтримки Незалежності серед покоління, яке народилося після 1991 року (87%).

Також більше тих, хто підтримав би Незалежність, серед мешканців західних та центральних регіонів та більш заможних. Попри розбіжності, не менше двох третин у кожній із демографічних груп підтримали б сьогодні проголошення Незалежності.

 

 

Українська правда
 

76% українців вважають себе щасливими. Опитування

Четвер, 19 серпня 2021, 09:19

76% українців можуть назвати себе щасливими людьми, а більше 50% громадян ототожнюють щастя з успіхом.

Про це свідчать дані всеукраїнського соціологічного дослідження "Хто ми: дослідження українського суспільства до 30-річчя Незалежності України".

39% респондентів однозначно вважають себе щасливими і 37% – скоріше вважають себе такими.

Жителі різних регіонів одностайні щодо визначення свого стану, розбіжності складали лише кілька відсотків:

  • Захід – 78%;
  • Центр – 77%;
  • Південь – 77%;
  • Схід – 73%;
  • Донбас – 75%.

Найбільше щасливих – серед молоді. Утім, великої розбіжності серед вікових категорій немає.

Зокрема, 49% молоді однозначно вважають себе щасливими людьми, а 38% – скоріше є щасливими.

Фото: stockasso/Depositphotos

Серед людей віком 31-54 роки 40% відносять себе до щасливих людей і скоріше відносять – 39%.

Серед покоління від 55 років однозначно щасливими вважають себе 33%, скоріше щасливими – 36%.

58% громадян впевнені, що успіх є тотожним щастю.

Зокрема успішна людина, на думку більшості громадян України, – це та, яка має роботу з гідною зарплатнею (так вважають 52% респондентів) та займається улюбленою справою (47%).

Молодь частіше за інші покоління вважає успішною людиною ту, яка має бізнес (26%) та добрі зв’язки (19%).

На заході країни частіше за інші регіони критерієм успіху називають наявність улюбленої справи (49%).

На Донбасі успіхом вважають:

  • наявність бізнесу (25%);
  • депутатство (22%);
  • добрі зв’язки (20%);
  • статус олігарха (25%);
  • роботу IT-спеціалістом (13%).

Дослідження було проведене Українським інститутом майбутнього спільно з соціологічною компанією "Нью Імідж Маркетинг Груп" у період з 17 липня по 1 серпня 2021 року на всій території України.

Загалом було опитано 5000 громадян face-to-face віком 18 років і більше.

Результати є репрезентативними. Статистична похибка для вибіркової сукупності на рівні всієї країни з ймовірністю 0.95 не перевищує 1,41%, на регіональному рівні – 3,16%.

Водночас згідно із соціологічним опитуванням, проведеним 14-16 січня 2021 року групою "Рейтинг", лише 29% українців вважали себе дуже щасливими людьми, і лише 2% – абсолютно нещасними.

 

"Ще дофарбують": на репетиції до Дня Незалежності помітили танк, закамуфльований скотчем

Четвер, 19 серпня 2021, 09:03

Ции днями на головній площі країни у Києві відбуваються репетиції святковихзаходів приурочених Дню Незалежності.

Один із танків, які беруть участь у репетиції параду до Дня Незалежності, не встигли дофарбувати, і камуфляж зробили за допомогою малярної стрічки.
Про це повідомили у соціальних мережах кияни, які спостерігали за репетицією військового параду до Дня Незалежності. Відповідні фото швидко поширюються соцмережами.
“Це правда. На парад випустили танк, закамуфльований піксельної малярною стрічкою”, – написав один із користувачів Twitter.

"Ще дофарбують": на репетиції до Дня Незалежності помітили танк, закамуфльований скотчем, фото-1

Більшість користувачів, коментує це фото так: "До святкування ще кілька днів, тому ще встигнуть усе довести до ладу".

 

Представниця Тернопільського «Інваспорту» Софія Яцькова – срібна призерка чемпіонату світу з пляжного волейболу

Середа, 18 серпня 2021, 09:07

Представниця Тернопільського «Інваспорту» Софія Яцькова – срібна призерка чемпіонату світу з пляжного волейболу

У місті Сулейов (Польща) з 9 до 14 серпня 2021 року тривав ІІІ-ій Чемпіонат світу з пляжного волейболу серед спортсменів з порушеннями слуху. В складі дефлімпійської збірної України виступала вихованка ТДЮСШІ «Інваспорт» Софія Яцькова. Наша землячка разом зі своєю партнеркою по команді Юлією Ярошевською стали віце-чемпіонками світу, посівши другі місця у турнірній таблиці змагань.

А загалом, як повідомляє Тернопільський Регіональний центр «Інваспорт», і чоловіча, і жіноча дефлімпійська збірні України здобули на  змаганнях у Польщі звання чемпіонів світу. Так, серед жінок перше місце вибороли ЗАТИЛКИНА/Юлія ЧЕРНЕНКО, серед чоловіків  - ПОЛТОРАЦЬКИЙ Олександр/ЦАПЛЕНКО Микола.

Тренер Софії Яцькової – тренер-викладач вищої категорії ТДЮСШІ «Інваспорт» Петро НІКОЛЮК, - інформує Тернопільський регіональний центр «Інваспорт».

 

Тернополянин Віталій Мандзин став срібним призером чемпіонату України з літнього біатлону серед юніорів

Вівторок, 17 серпня 2021, 10:14

Чемпіонат України серед юніорів та юніорок, присвячний 30-й річниці Незалежності України, завершився в Чернігові. Срібним призером змагань у супер-спринті став тернопільський біатлоніст Віталій Мандзин, поступившись спортсмену з Харкова Степану Кінашу. Ще один представник Тернопільської області Юрій Крикончук посів у цій гонці шосте місце, а його колега по команді Давид Драбик був сьомим. Хлопці є вихованцями Тернопільської обласної ДЮСШ із зимових видів спорту, а Віталій Мандзин – обласної школи вищої спортивної майстерності (тренер Назар Бурик). Серед юніорок тернополянка Олександра Усенко (ТОШВСМ) стала тринадцятою.

«Гонка було дуже важка. Погодні умови, дуже жарко. Дуже важко бігти. Я попав два рази, потім один промах і останній патрон теж був промах. Мені треба було останній попадати. Можливо, зі Стьопою змагався б в більшому контакті. На фініш могли би йти нога в ногу. А тут я допустив на один промах більше», – поділився враженнями із кореспондентом «Суспільне.Спорт» Віталій Мандзин.

Додамо, що програма чемпіонату України з літнього біатлону включала, окрім супер-спринтів, спринти, гонки переслідування та змішану естафету.

А наступними стартами для Віталія Мандзина стане літній чемпіонат Світу з біатлону, який 25-29 серпня проходитиме в чеському містечку Нове Мєсто. У складі української біатлонної збірної Віталій виступатиме у змаганнях серед юніорів.

Фото з мережі Інтернет

 

УПЛ назвала кращого гравця і тренера третього туру

Понеділок, 16 серпня 2021, 13:32

Українська Прем'єр-Ліга, опитавши фахівців, які входять до експертної ради, визначила кращого футболіста з усіх, які взяли участь в матчах 3-го туру УПЛ, та тренера.

Посилання на обкладинку (картинку):


До складу експертної ради увійшли Олег Венглинський, Артур Валерко, Сергій Нагорняк, Геннадій Орбу, Віктор Грачов, Йожеф Сабо, Олександр Сопко, Степан Юрчишин, Анатолій Чанцев, Ігор Яворський.

За підсумками голосування перемогу здобув нападаючий «Десни» Денис Безбородько, який набрав сім голосів. Ще троє футболістів отримали по одному голосу: Олів'є Тілль, Руслан Степанюк (обидва з «Ворскли») і Кирило Ковалець (ФК «Олександрія»).

Нагадаємо, що в матчі третього туру УПЛ Безбородько забив два м'ячі у ворота «Інгульця». У цій грі «Десна» перемогла з рахунком 2:0. Також Денис відмітився голом в ворота суперників з «Дніпро-1» вже в матчі 4-го туру.

Що стосується кращого тренера третього туру УПЛ, то ним став Юрій Гура - наставник «Олександрії».

Українська незалежна ТВ-корпорація з Всеукраїнським об'єднанням тренерів з футболу,  проаналізувавши підсумки третього туру УПЛ, поставили головному тренеру «Олександрії» 4.6 балів з п'яти можливих.

Майже за всіма показниками Гура отримав відмінний бал:

номінальний результат команди (важливість, несподіванка, сила суперника) - 5;

труднощі в побудові та управлінні підопічними (травмовані або дискваліфіковані гравці) - 4;

майстерність в роботі з кадрами (несподівані позиції у футболістів) - 5;

тренерське майстерність (різноманітність схем і тактик) - 5;

накопичувальний критерій (систематичні перемоги в чемпіонаті) - 4.

Нагадаємо, що в матчі третього туру УПЛ «Олександрії» на виїзді вдалося обіграти екс-чемпіона країни - ФК «Шахтар» (2:1).

Про останні новини спорту України та світу дізнавайтесь на сайті Всепроспорт.

 

Сторінка 62 з 110

«ПочатокПопередня61626364656667686970НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер