images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Як тернополяни декларують свої доходи?

Четвер, 07 квітня 2016, 05:42

З початку деклараційної кампанії 2016 року до Тернопільської ОДПІ подана 1 731 декларація про майновий стан і доходи.

Декларанти задекларували доходів на суму більш як 93 млн грн, їм належить сплатити до бюджету понад 3 млн 700 тис грн податку на доходи. Громадянам, котрі скористались правом на податкову знижку, буде повернуто майже 1 мільйон 500 тисяч гривень раніше сплаченого податку.

Найбільше, а це понад 40 млн грн, задекларовано доходів громадянами, які отримали спадщину та подарунки. З таких доходів до бюджету буде заплачено майже 2 млн грн податку на доходи.

Активно декларують доходи ті, хто здійснив продаж рухомого та нерухомого майна. Уже задекларовано понад 35,5 млн грн таких доходів, з яких до бюджету надійде майже 1 млн грн податку на доходи.

Тернопільська ОДПІ також нагадує, що задекларувати свої доходи громадяни можуть до 1 травня 2016 року. Консультації, тренінги та надання практичної допомоги можна отримати у Центрі обслуговування платників, телефон для довідок: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Маленьких тернополян запрошують відвідати «Майстерню анімації»

Четвер, 07 квітня 2016, 05:31

В рамках проекту "Medialab" в ПК "Березіль" відбудуться заняття по створенню анімаційного ролику. Курс розрахований на дітей віком 7-10 років.

заняття по створенню анімаційного ролику

Впродовж лекцій діти ознайомляться з принципами побудови цікавого анімаційного відео, попрацюють над сценарієм та спробують свої сили в озвучуванні.  

Курс складається з трьох занять. Уроки проходитимуть в ПК "Березіль" щонеділі з 14:00 до 16:00. Лектор Оксана Кузьменко, студія Anilama. Навчання - безкоштовне.

Кількість місць обмежена!

Запис за тел. 096-467-03-52 та 099-303-39-40 - Оксана.

 

У Тернополі проведуть навчання з домедичної допомоги

Четвер, 07 квітня 2016, 05:15

У Тернополі проводиться набір на дводенний тренінговий курс з основ домедичної допомоги в рамках проекту «Я можу врятувати життя».

Бажаєте дізнатися що таке серцево-легенева реанімація і як її правильно виконувати? Курс з домедичної допомоги допоможе вам здобути ці знання та навики! Під час дводенного курсу ви зможете ознайомитись, як теоретично так і практично з базовими реанімаційними заходами. Ви також освоїте, що потрібно робити при травмах, опіках, удушенні та інших ситуаціях, котрі вимагають швидкого надання домедичної допомоги.

Курси проводяться сертифікованими інструкторами Всеукраїнської ради реанімації та Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України.

Після успішного завершення курсу кожен учасник отримає сертифікат, який підтвердить ваші знання та навики з домедичної допомоги.

Після завершення курсів, кожен з вас зможе гідно сказати: «Я можу врятувати життя!»

Запрошуємо всіх бажаючих!

Дата проведення: 16-17 квітня 2016 р. Початок: 11:00 Місце проведення: м. Тернопіль, вул. Дорошенка, 7 (корпус ТДМУ імені І.Я. Горбачевського) Курс платний. Ціна уточнюється по телефону. Аплікаційна форма реєстрації: http://goo.gl/forms/UmlWtdxd1S Сторінка в соціальній мережіVK - http://vk.com/i_can_save_life

Контакти: Богдана Перевізник +38(067) 999-67-48 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду Денис Кошарський +38(068) 539-25-37 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду Анастасія Гудима +38(096) 453-78-61 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

 

Зустріч із Юрієм Филюком у Тернопільській бізнес-школі

Середа, 06 квітня 2016, 07:01

Відкрито поспілкуватися з Юрієм Филюком про життєві цінності, бізнес та унікальні для України соціальні проекти Тернопільська бізнес-школа радо запрошує 6 квітня, в середу, о 17.00 год. за адресою бульвар Шевченка, 9, ауд. 23. Вхід вільний.

Зустріч із Юрієм Филюком є продовженням реалізації проекту «Від натхнення до поступу», метою якого є організація відкритих для місцевої бізнес-громади та молоді зустрічей із особистостями, котрі здатні своїми досягненнями, втіленими ідеями, започаткованими ініціативами та глибиною думки надихнути слухачів до нових форматів мислення та дій.

Юрій Филюк – підприємець-ресторатор, керуючий компанією «23 ресторани», співзасновник платформи «Тепле Місто», яка об’єднує людей і бізнеси навколо ідей та дій щодо сталого розвитку Івано-Франківська.

 

Тернопільська дамба буде оновлена вже до осені

Середа, 06 квітня 2016, 04:39

Тернопільська дамба вже не один десяток років сполучує район Центру та Дружби. За час свого функціювання поверхня дороги була частково зруйнована. Збудували дамбу ще у 1945 році і реставрації вона зазнала лише у 1979-му, після якого ремонтних робіт не проводили.

Місцева влада цього року зосередила увагу на цій проблемі, проте коштів для оновлення дамби на разі недостатньо. Голова Тернопільської ОДА Степан Барна розповів, що ремонтні роботи повинні бути грандіозні, оскільки доведеться зняти шар близько 1-го метра. Виникає проблема не лише безпеки дамби, а й екологічних чинників. Це пояснюється тим, що дорога була зроблена з неякісних матеріалів та будівельних залишків, що сприяє швидкому руйнуванню поверхні та її деформації.

Тернопільська дамба

Над проектом працювали спеціалісти «Тернопільводопроект», які детально вивчили територію та проблемні місця. Головний інженер проекту Лариса Бояр повідомила, що складнощів виявлено багато. Тому у план проекту включено ремонт проїзної частини, шлюзного мосту, водопостачання в парк Топільче тощо. Обʼєкти зараз в аварійному стані, тому відтерміновувати реставрацію неможливо.

Степан Барна додав, що для оновлення дамби потрібно чимала сума коштів, яких на сьогодні недостатньо. Щоб досконало модернізувати обʼєкт необхідно 30 мільйонів гривень, а це 630 метрів території з початку до кінця. Мінімум для проекту необхідно 5 мільйонів гривень, які повинні виділили з Фонду регіонального розвитку Тернопільщини. З місцевого бюджету гроші теж буде виділено, а саме близько двох з половино мільйонів гривень. Для повного оновлення сума повинна бути значно більшою, тому місцеві чиновники сподіваються на допомогу народних депутатів.

Реалізовувати план розпочнуть з червня і за умови наявності коштів роботи буде закінчено вже у вересні.

Деталі в сюжеті ІНТБ

 

Коментар стосовно затримання працівника ГУ ДФС у Тернопільській області

Вівторок, 05 квітня 2016, 08:43

Першого квітня цього року орієнтовно о 15.30 год. в порядку статті 208 Кримінально-процесуального кодексу України затримано одного із керівників підрозділу ГУ ДФС у Тернопільській області, який підозрюється у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 368 Кримінального кодексу України (отримання неправомірної вигоди). Слід зазначити, що грошові кошти в сумі 20 тисяч гривень були виявлені та вилучені у працівника однієї з консалтингових компаній, який, на думку правоохоронних органів, був посередником.

Відповідно 3 квітня Тернопільським міськрайонним судом стосовно держслужбовця застосовано міру запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою або внесення застави у розмірі 89 тис. гривень.

Затримання працівника відбувалося безпосередньо біля його місця проживання, адже на цей час він перебував у черговій відпустці. За даним фактом в Головному управлінні ДФС у Тернопільській області призначено службове розслідування, за результатами якого буде дано правову оцінку та будуть вжиті відповідні заходи.

Відділ організації роботи

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Як вважають тернополяни, чи впливає вища освіта на саморозвиток людини?

Вівторок, 05 квітня 2016, 07:02

Кожна людина―це істота, яка потребує розвитку та самовдосконалення. Ідеальних людей в природі не існує. Але, якщо постійно працювати та докладати зусиль, щоб стати кращим, то ви не деградуєте, а йдете на шляху до саморозвитку. Для кожного існує своє визначення саморозвитку, для когось― це шкільні знання, для когось університетські навички, для когось знання здобуті в ході практики. Є й ті люди, для кого саморозвиток ― це боротьба із самим собою. Словник пише, що саморозвиток ― це процес всебічного розвитку особистості за допомогою самостійного вивчення і застосування отриманої інформації, індивідуального творчого підходу до завдань, без постійного зовнішнього впливу, пише Моя газета.

Як вважають тернополяни, чи впливає вища освіта на саморозвиток людини?

Микола Николин, 52 р. ― координатор науково-дослідницької лабораторії якості навчання обдарованої дитини говорить: ―Стосовно питання, чи впливає вища освіта на саморозвиток людини, то слід його, на мій погляд, поєднати з іншим, яка ця вища освіта. Якщо вона зорієнтована суто на знання, що, на жаль, ще дуже поширене явище, то вона лише забиває креативний мозок, перетворюючи голову студента на лантух з невідсортованим сміттям.

Николин
Якщо вона зорієнтована на уміння, що буває доволі рідко, тоді справа інша. На жаль, в освіті дуже часто розвивають хіба що асоціальні уміння: як обманути, як досягти бажаного незаконним, нечесним, неморальним шляхом. Натомість простий приклад: випускник педагогічного ВНЗ приходить до школи, не тільки не вміючи спілкуватися з учнями, а й елементарно не вміючи заповнити класний журнал і грамотно перевірити зошит. Про який саморозвиток тут говорити? Саморозвиток учня, студента у нас іде все ще всупереч навчальному закладу, а не завдяки. Згідно з сучасними дослідженнями, формальне навчання дає лише 20 відсотків знань, умінь і навичок.  Натомість близько 70 % людина здобуває інформально― через життєвий досвід, спілкування, Інтернет тощо. Ми не раз чуємо: наші випускники знають набагато більше, ніж їх західні колеги. Але відповідь на запитання, чому ж після такого чудового навчання ми так погано живемо, як правило, зависає в повітрі безнадійно.

― Людина, здобуваючи вищу освіту, вчиться новому, формує нові уміння та навички, це і є саморозвиток. Людина розвивається і росте, коли вона не стоїть на місці і вчиться чомусь новому. Для цього і потрібна освіта взагалі, а особливо вища,― зазначила Наталія Дячук ,викладач англійської мови, 29 р.

Дячук

Роман Шеремета, 24 р. вважає, що освіта ― це і є розвиток.― Будь―яка освіта впливає на саморозвиток,― зазначив хлопець.― Скажу так, вища освіта важлива для людини. Але якщо в людини є голова на плечах! Можна мати вищу освіту і по завершенню працювати на ринку, продавати речі з Китаю, і говорити, що все погано. А можна здобути спеціальність і пройшовши кастинг, влаштуватися на роботу і отримувати пристойні кошти!

Шеремета

Мені моя спеціальність дала багато чого! Спершу для саморозвитку, так як я здобув спеціальність практичного психолога, я працював у школі, коли звільнявся, діти плакали, колектив сумував,― сказав шоумен, Сергій Фелендиш, 33 р. і додав: ― Якщо робота, яку ти робиш― приносить тобі як фінансове так і моральне задоволення, це мабуть краща робота в житті. Тому здобувайте спеціальність по душі!

Фелендиш

 

Вусата Яна, якій 17 р., студентка ТНЕУ спеціальності «Менеджмент» говорить:
―Вища освіта, як і будь―який інший фактор, впливає на саморозвиток лише тоді, коли ти сам цього хочеш і ставиш перед собою мету, пізнати якомога більше про світ довкола себе.  Деякі дисципліни, особливо ті, що вивчаю «з нуля», дійсно дають загальне поняття про процеси, які оточують нас щодня і є корисними, наприклад політологія чи економічна теорія.  З лекцій та навчальних посібників можна почерпнути багато цікавої та корисної інформації, якщо ти прагнеш саморозвитку, це робить тебе обізнаним в різних сферах , що є важливо у 21 столітті. Тому я підтримую факт, що вища освіта впливає на саморозвиток

Вусата

Лілія Проць, чемпіонка світу з пауерліфтингу розповідає:
― Звичайно, що впливає. Людина, яка здобуває вищу освіту , повинна постійно самоудосконалюватись, розвиватись, пізнавати нове. Але на жаль, сьогодні більшість студентів отримують диплом, а не освіту. Купують диплом, сесії. Взагалі вища освіта ― поштовх до самовдосконалення особистості.

ПроцьI

Сергій Корольчук, 23 р., прес―секретар тернопільського Пласту каже:
― На мою думку, на це більше впливає середовище, яке стимулюватиме до цього саморозвитку. Це середовище може виникнути не тільки підчас отримання академічних знань. Таке середовище, наприклад, намагаються створити в Пласті ― організації, котра виховує дітей з самого малечку. І особливо стимулюється саме самостійний розвиток. Тому я вважаю, що вища освіта не впливає на саморозвиток людини.

Корольчук

Артем Соловей― радіоведучий, 26 р. говорить: ― Гадаю, ні. Може вплинути на вибір напрямку для саморозвитку, але загалом — це те, що дає розуміння: «Без цього можна обійтися». 
Вже саме слово «саморозвиток» має в собі відповідь з приводу того, хто і на що впливає.

Соловей

Ніно―керівник Школи вуличного танцю «NINO», педагог, хореограф― постановник конкурсів краси говорить: 
― Кожна людина в суспільстві повинна прагнути розвиватись та не стояти на місці, адже без розвитку ―ми деградуємо. Здобуваючи вищу освіту, людина збільшує свій багаж знань, який немає меж!
Проте, нажаль, не всі вважають за потрібне навчатись у вищих навчальних закладах. 
На мою думку, освіта ―це двигун саморозвитку, адже сам навчальний процес спонукає нас до певних міркувань та роботи над собою. Спілкування з викладачами, виконання навчальної програми та щоденні обов’язки ― мимоволі привчають до певної дисципліни, виховують силу волі та допомагають зрозуміти багато цінностей життя, яке таке швидкоплинне.

Ніно

Тарас Стоян― студент НУ «Львівська Політехніка», 19 р. каже:

― Звісно, що навчання дає багато. Все таки є багато розумних людей, з якими можна поспілкуватися на різні теми, тут і відбилася роль освіти.

Стоян

― Вища освіта не впливає на саморозвиток людини ніяк. Якщо, ти знаєш високі матерії науки, це не означає, що ти розвинута людина. Морально―духовні цінності― це головне джерело саморозвитку людини,― зазначила всесвітньовідома модель―тернополянка ― Анастасія Нетрибюк, 23 р.

Нетребюк

Підготувала Тетяна Шило

 

На Тернопільщині виявлено 740 трудових нелегалів

Вівторок, 05 квітня 2016, 06:57

Впродовж першого кварталу поточного року працівники Головного управління ДФС області виявили 740 необлікованих найманих працівників. Їм було виплачено доходів на суму понад мільйон гривень. До бюджету сплачено 127,3 тис. грн податку на доходи фізичних осіб.

За словами начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігоря Комендата, у результаті проведених заходів по області з 689 громадянами роботодавці оформили трудові договори, що становить 93,1% від кількості виявлених не облікованих найманих працівників. Таким чином, завдяки легалізації зайнятості працівники матимуть офіційну роботу і соціальні гарантії, а бюджет отримає додаткові надходження.

 

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Шановні громадяни!

Вівторок, 05 квітня 2016, 06:53

Відділ внутрішньої безпеки Головного управління Державної фіскальної служби у Тернопільській області доводить до відома широкого кола громадськості Тернопільщини про те, що останнім часом в обласному центрі та районах області набули неопоодинокого характеру спроби невстановлених шахраїв злочинним шляхом заволодіти матеріальними цінностями у вигляді грошових коштів суб’єктів підприємницької діяльності.

Зловмисники телефонують посадовим особам суб’єктів господарювання, й представляючись службовими особами Головного управління ДФС в області, його територіальних органів чи їх довіреними особами, - шахрайським методом вимагають готівкові грошові кошти для залагодження так званих перевірок, надання матеріальної допомоги чи на інші нагальні потреби.

Схожі авантюри мали місце в обласному центі, деяких районах області у минулому році та неодноразово вже є й у цьому році. Зокрема, так звана діяльність шахраїв активізувалась у березні поточного року.

Схем декілька:

* Скажімо, від імені службових осіб ГУ вимагали надати матеріальну допомогу на нагальні потреби, пов’язаними із прийомом «гостей з Києва» (перерахувати грошові кошти на конкретний, вказаний ними, банківський рахунок), у власників закладів громадського харчування «просили» нагодувати «перевіряючи із Києва», - а потім терміново поповнити рахунки мобільного зв’язку на кілька тисяч гривень, «позичити» певну суму грошей для «залагодження питання щодо прийому комісії з ДФС України».

* Або ж, суб’єкту підприємницької діяльності, від імені невідомої особи поступила вказівка, терміново зателефонувати до начальника податкового органу з метою вирішення «певних питань» та надавався номер мобільного телефону підставної особи.

Так, 29.03.2016 року, невстановлена особа-зловмисник, від імені одного із службових осіб тернопільської ОДПІ, телефонувала з номеру 066-052-70-23 суб’єктам господарювання міста Тернополя та наполегливо повідомляла про необхідність надання матеріальної допомоги, пов’язаної із прийомом «перевіряючи з Києва», яку необхідно буде перерахувати на вказаний нею картковий рахунок. В протилежному випадку, до СГД будуть застосовані «репресивні контрольно-перевірочні заходи». Як вдалося встановити – дзвінок із зазначеного номера телефону здійснювався з територій Луганської області.

Здебільшого, така схема виманювання грошей багатьом відома й посадові особи СГД чи підприємці одразу ж звертаються до керівників податкових чи правоохоронних органів безпосередньо. Проте, бувають випадки, коли грошові кошти все ж таки перераховуються зловмисникам на зазначені ними рахунки.

Як правило, діють аферисти через посередників. Переважно, цю роль виконують таксисти, які нічого не знаючи про шахрайську схему, виконують лише функцію отримання та передачі грошей, стаючи співучасниками злочинних дій.

Зважаючи на зазначені інциденти інформуємо, що службові особи Головного управління ДФС у Тернопільській області, його територіальних органів та Тернопільської митниці ДФС – жодних вказівок збирати гроші від свого імені, чи від імені довірених осіб не давали й давати не можуть.

Наполегливо радимо бути пильними та обачними, не вірити сумнівним пропозиціям.

Тому, звертаємось до небайдужих громадян та суб’єктів підприємницької діяльності Тернопільщини, із будь якою відомою інформацією по кожному вищенаведеному факту неправомірних дій – негайно звертатись до місцевих органів національної поліції, або ж особисто звертатись у відділ внутрішньої безпеки Головного управління ДФС у Тернопільській області за адресою: м. Тернопіль, вул. Білецька, 1, телефон: 43-46-38, мобільний телефон: 098-992-42-82.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Довгоочікуваний фінал справжнього спортивного свята

Вівторок, 05 квітня 2016, 05:10

1 квітня у Тернополі відбувся довгоочікуваний фінал справжнього спортивного свята «Мама, тато, я - спортивна сім'я». Це дійство вже стало традиційним щорічним спортивним змаганням, що поєднує в собі спорт, розваги та здорову конкуренцію. Тому не дивно, що воно стало одним з найулюбленіших для дітей і дорослих.

Сім'ї-учасники показали справжній приклад єднання і взаєморозуміння, засвідчивши, що у Тернополі дійсно, є міцні, здорові сім'ї, в яких батьки і діти підтримують та допомагають один одному.

Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення зробив усе, щоб змагання проходили у дружній та позитивній атмосфері, були веселими та справедливими.

SAM_7750

«…В рамках проведення цього заходу щорічно привертається увага держави та громадськості до проблем формування здоров’я, популяризації здорового способу життя в колі сім’ї та родини, організації активного сімейного дозвілля, підвищення ролі сім’ї в системі фізичного виховання населення, формування у населення потреби до занять оздоровчою фізичною культурою у колі сім’ї. Ми раді, що з кожним роком це свято збирає все більше зацікавлених людей.» зазначила Галина Федорович, директор Центру. У фіналі, що відбувся у спортивній залі ТСШ №3 з поглибленим вивченням іноземних мов, змагались сім сімей - переможці зональних змаганнь. Усі учасники із бойовим запалом виконували завдання спортивних естафет, влучно та швидко відповідали на питання вікторини. Проте найсильнішими та спритнішими виявилась сім’я Булич: Ігор Михайлович, Лілія Романівна та син - Ігор (ЗОШ №3), друге місце посіла сім’я Козак: Віталій Ярославович, Тетяна Миколаївна та донька - Юлія (ЗОШ №23), третє – Літинських: Тарас Зіновійович, Рената Олександрівна та донька - Марія (ТНВК «Школа –ліцей № 6 ім. Н. Яремчука»).

IMG_3026

Переможців нагородили подарунковими сертифікатами від туристичної агенції «Coral Travel» на суми 10 000 грн., 7 000 грн. та 5 000 грн. Інших учасників очікували сертифікати на 1 000 грн.

Своїми враженнями поділились переможці – сім’я Булич. «Ми любимо спорт і ця любов передалась нашому синові. Як вчитель фізкультури, я знаю щоб бути у чудовій фізичній формі, потрібно щодня робити фізичні вправи, піші або велопрогулянки та правильно харчуватись. То ж ми дотримуємось цих простих правил і вам радимо», - дилиться досвідом Булич Лілія.

_MG_3143

Відомо, спорт – об’єднує, проте в завзятій боротьбі перемагають найсильніші. Тож бажаємо нашим переможцям яскравих виступів, високих результатів на спортивних аренах обласних та Всеукраїнських змагань!

Партнери змагань: ТМ «Ласунка», кондитерська фабрика «ТерА», торговий меблевий центр «Home Express», ПП «Колумбус» та туристична агенція «Coral Travel».

Організатори: Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення та Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення "Спорт для всіх".

 

У Тернополі відкриють нові маршрутні шляхи

Вівторок, 05 квітня 2016, 04:46

Цьогоріч влада запровадила проект про корегування маршрутної системи. У ньому передбачено відкриття нових маршрутних шляхів та місцевого транспорту. Враховані прохання жителів міста, які будуть реалізовані до кінця цього року. Зміни, які заплановано та вже існуючі маршрутні дороги можна подивитись на сайті міської ради.

Начальник міського управління транспорту, комунікацій та звʼязку Ігор Мединський повідомив, що у проекті звернено увагу на максимальну кількість маршрутних доріг, яких передбачає законодавство та правила дорожнього руху.

troleybus_тернопіль

Зважаючи на численні звернення, місцева влада планує запровадити маршрут на вулицю Чернівецьку. Саме тому, на сьогодні вже оформлюють потрібну документацію, щоб якомога швидше реалізувати задумане. Також, незабаром 21-ий маршрут буде їздити від вулиці Коновальця до автовокзалу. Шлях до пункту призначення скоротили, для швидкого прибуття. У місті функціюватиме 26-ий маршрутний транспорт до «Епіцентру», який проїжджатиме вулицю Поліську та шлях 28-ого маршруту.

Зміни відбулися у розкладі та дорозі 4-ого маршруту. Відтепер з району «Східного» можна буде прибути до залізничного вокзалу.

Олена Сабатюк

 

Тернополян запрошують на "Примирення через важку пам'ять"

Понеділок, 04 квітня 2016, 06:26

Генеральне Консульство РП в Луцьку та Фундація Відкритий Терен запрошують тернополян на цикл промо-зустрічей проекту. "Примирення через важку пам'ять". Проект запланований у Луцьку та Рівному і Тернополі. У нашому місті зустріч відбудеться 15 квітня о 17:00 в галереї Бункермуз (вул. Шевченка, 1).

Поєднання через важку пам'ять. Нагорода в категорії ОСВІТА

Суспільна ініціатива скерована на зміцнення польсько-українського порозуміння і міжнародної співпраці, зосереджена навколо делікатного питання важкої пам’яті. Організатори ініціативи, розпочатої в 2012 році, переконані в її існуванні навіть після розмови з останнім свідком даних історичних подій. Одним з першочергових завдань проекту є поширення новітньої історії з її добрими прикладами несіння допомоги одне одному незважаючи на війну, вигнання, переслідування і руйнування. До 2015року молоді поляки та українці зібрали 236 устних історій по обидві сторони кордону. Дана ініціатива також має на меті знищення національних стереотипів, розвиток діалогу між польським та українським суспільством, позбавленого кліше та мови ненависті. Поставлені перед проектом завдання реалізують польсько-українські волонтери у співпраці з експертами численних організацій. Проект також присвячений збереженню нематеріальної спадщини, тобто досі невідомих випадків порятунку та допомоги українців і поляків в період етнічних чисток на Волині та Східній Галичині в 1943–1945 роках, операції “Вісла” в 1947 році, а також акцій помсти.

Проект відбувається на основі циклів зустрічей та запису свідків історії. Наступний крок – це творча  обробка та відповідне поширення зібраних розповідей в різний спосіб (інтернет, видання, зустрічі, обговорення, вистави). Діяльність, спрямовна на розвиток міжкультурної освіти, є можлива завдяки міждисциплінарному підходу, освітнім виїздам, консультаціям і майстер-класам. Масштаби проекту постійно розширюються з точки зору країн та партнерів, що в свою чергу лише сприяє підтримці діалогу щодо толерантності до Іншого/Чужого.

В рамках попередніх етапів проекту відбулися 4 експедиції, наймасштабніший з яких були експедиції на Волинь та Східну Галичину. Результатом ново зібраних матеріалів була поява видань, вистави, двох документальних фільмів та репортажу. На сьогодні основні організаційні події проекту (поширення інформації про нього, вернісажі, дискусії) відбулися в більш як 20 містах Польщі і України.


Період реалізації проекту: Від березня 2012 року, в ході реалізації

Місце реалізації: Польща, Україна (Волинь, Східна Галичина)

Партнери: Товариство Панорама Культур (співорганізатор 2012–2014), Міністерство Закордонних Справ Республіки Польща, Музей Історії Польщі (Польща), Генеральне Консульство Республіки Польща в Луцьку (Україна), Інститут Національної Пам’яті (Польща), Інститут соціології Національної академії наук у Львові (Україна), Дрогобицький Державний Педагогічний Університет ім. І. Франка (Україна), Творче Об'єднання Театр „Альтер” (Україна), Осередок „Брама Гродзька–Театр НН” (Польща), Міська Публічна Бібліотека у м. Влодава (Польща) та ін.

ГРУПА МОВА ЖИВА є суспільною організацією, яка діє з 2012 року з центром у Міській Публічній Бібліотеці у Влодаві (Польща) та представниками в різних містах Польщі та України. Діяльність групи спрямована на промування суспільного діалогу та активності на основі методу усної історії, а також шляхом проведення культурних, наукових та освітніх заходів. Група є організатором таких проектів, як „Поєднання через важку пам’ять”,  „Літаючий університет усної історії”, „Регіональний осередок усної історії”. Дана організація також проводить наукові конференції, майстер-класи, вистави та інші заходи локального та транскордонного характеру.

ВІДКРИТИЙ ТЕРЕН – це фундація з центром у Любліні, яка діє від 2014 року. Діяльність організації – суспільно корисна, пов'язана з пошуком та створенням місць для мистецьких та суспільних заходів, в тому числі і заходів міського значення. Інші проекти: „Мешканці. Майстерняміфів”,„Любліняни надихають люблінян”.

www.facebook.com/pages/Pojednanie-przez-trudna-pamiecWolyn-1943-projekt/149062128561132

www.pojednanie.pk.org.pl

 

Плекати ідеал єдності заповідав українцям Степан Сапеляк    

Неділя, 03 квітня 2016, 06:00

Пошанування справжнього українського народного поета-політв’язня, лауреата Національної премії України імені  Шевченка Степана Сапеляка, відбулось 26-го березня у  рідному селі Росохачі Чортківського району, в день його народження. На подвір’ї школи зібралося багато люду. Ось як про цю подію написав на своїй сторінці (ФБ) голова обласної Івано-Франківської організації спілки письменників України Євген Баран:

«Все, що нині відбулося у Росохачі Чортківського району, не дивлячись на якісь технічні накладки, відбувалося в рамцях українського культурного простору. І всі, причетні до цього дійства, а се було багато людей, від депутата Олега Барни і представників Чортківської влади усіх рівнів до письменників і художників з Тернополя, Івано-Франківська, Чернівців, Львова і Закарпаття, а ще 86-річної мами Степана Сапеляка Ганни Костянтинівни і небожів по молодшому брату Андрієві, теж вже, на жаль, покійного, Кості і Павла, учителів школи на чолі з директором п.Анною Наконечною, і, звичайно, Володимира Погорецького, це люди, які розуміли, що вони роблять і про кого говорять. Сьогодні 65 років Степанові Сапеляку (1951-2012), меморіальну таблицю якому відкрито на приміщенні школи, де він вчився».

DSC_2620

Поет Степан Сапеляк любив і цінував друзів. Щирих і відкритих у нього було небагато. Адже судилось пройти через багато життєвих випробувань, які не кожному під силу. Зазвичай, вони або загартовують людину, або зламують. Третього не дано. Для поета та для всіх, хто його оточував, це був екзамен на духовну зрілість.

DSC_2729

Що найбільше вражає у цьому чоловікові? Повернувшись на волю, до останнього дня ні на кого не тримав ані ненависті, ані образи. У його серці завжди жила всеохопна і всеоб’єднуюча любов.

Поети не вмирають, вони живуть і будуть жити, тому що поезія – це молитва, - наголосив у своїй священичій проповіді о. Василь Погорецький, - і Степан писав молитви для того, щоб український народ молився. Ще на початку 90-х років минулого століття Сапеляк написав: «Плекайте ідеал єдності». Ці слова є актуальними і донині. Адже ми – українці, талановита і працелюбна нація,  бракує тільки єдності. Брак єдності завжди був хворобою для нашого народу. Заповідь Христову «Нехай всі будуть одно» не реалізовуємо на практиці, а почасти лише на словах.

DSC_2672

Степан проніс цю заповідь через власний біль, через ув’язнення і доніс до нас, щоб нарешті могли її виконати. Адже сила народу саме в цьому. Зараз триває великий піст, у церквах провадять Хресні дороги і п’ята стація називається «Симон Киринейський допоміг Ісусові нести Хрест». Той Хрест терпеливо ніс Степан. Він був тим Симоном. Інший, може, б і втік, але не Степан, який терпеливо взяв на рамена юнацькі і студентські роки. Пам’ятаймо, що найтяжчий хрест, то є хрест правди: говорити правду, жити по правді – не просто. Якби ми вміли ту правду впроваджувати у життя, не треба було б жодних люстрацій, недовір, сумнівів. Сила слова цього чоловіка була у Божому благословенні. Бо немає більшої заповіді, як віддати життя своє за правду, за ближніх. Він віддав за правду свою молодість, через те так рано пішов із життя.

Голгофа була не лише у Степана Сапеляка, але і в його батьків, особливо – матері. Ця мужня жінка уособлює собою всіх матерів, які з року в рік їздили по концтаборах до своїх синів. Згадує 86-річна пані Ганна, мати Степана Сапеляка:

  • Добрі мудрі люди! Хочу вам розказати про каторги мого сина по Сибірах, які почались 19 лютого 1973 року. Приїхали до нас з обшуком 7 «бобиків» кегебістів. Серед них був старший слідчий на прізвище Лаха. Кажуть мені, що будуть шукати антирадянські листівки та книжки. А я їх питаю: «А що то таке?». Може маєте заховані книжки, рукописи, пістолет. Книжки є, - кажу, - але нащо мені їх ховати? Вони всі на стриху. Шукали скрізь, але нічого не знайшли. Коли я дізналась, що син у Тернополі, поїхала до нього. Довго шукала, але знайшла. Найняла в юридичній консультації адвоката Кацнельсона, щоб його рятував, однак Степан категорично відмовився, нікому не вірив. Суд був вночі. Його вивезли. Сидів спочатку разом із Лук’яненком. Потім привезли на розкаяння, розраховували на те, що зізнається у тому, що разом з хлопцями почепив прапори. Йому був тільки 21 рік. Бабуся дуже просила, щоб письмово розкаявся, але син був категоричним. Сказав, що не зробив нічого такого, чого не можна було робити. І повезли його в Кучино, (там сидів Василь Стус – авт.)їздила я туди 5 разів… Потім був Хабаровський край.
    DSC_2632DSC_2663DSC_2650

Того дня Ганна Костянтинівна Сапеляк нічого не приховуючи, розповіла про свої митарства, про те, як у Москві мала таємну зустріч із академіком правозахисником Андрієм Сахаровим…

Кожний з присутніх на цій події (відкриття меморіальної таблиці)ділився своїми спогадами про поета, незалежно від того, чи був з ним особисто знайомим. Письменник, заслужений діяч мистецтв України Богдан Мельничук прочитав вірш-посвяту матері Степана.

DSC_2686

Представляючи тернопільську делегацію, очільник обласної письменницької організації Олександр Смик поділився своїми думками-враженнями:

  • Якось до мене звернувся режисер Орест Савка із проханням допомогти зробити кімнату-музей Степана Сапеляка. Ми знайшли бізнесмена, який допоміг реалізувати цей задум. Отож віднедавна в музеї політв’язнів є кімната Степана Сапеляка. Прикро, що такі таблиці відкривають після смерті. Їх треба відкривати ще живим письменникам в школах як інформаційні, там, де вони вчилися. Розповідати дітям про мистців для того, щоб вони брали з них гідний приклад.
    DSC_2646

Спогадами про Степана Сапеляка поділились не лише його тернопільські друзі, а й гості з інших міст України: голова Тернопільської обласної організації товариства «Меморіал» ім. В. Стуса, заслужений працівник культури України Богдан Хаварівський, заслужені художники України Євген Удін та Богдан Ткачик, поліграфіст Богдан Ничик, режисер народного театру «Сузір’я» Орест Савка, заслужений працівник освіти України Роман Півторак, о. Погорецький, відома поетеса Ганна Костів-Гуска, Зіновій Кіпибіда – автор і творець меморіальної таблиці, поет Володимир Дячун, Ігор Павлюк - провідний науковий працівник відділу української літератури ХХ століття  Інституту літератури ім.Тараса Шевченка  НАН України, заслужений артист України Іван Дерда, Василь Кузан – виконавчий директор «ДУМ НСПУ» пансіонат «Нафтуся», редактор журналу «Перевал» Ярослав Ткачівський, редактор часопису «Золота Пектораль» Володимир Погорецький, директорка Росохацької школи Ганна Наконечна та багато інших.
DSC_2713

- Перше враження від знайомства із Степаном було таке, ніби знала його завжди, ніби разом ходили до однієї школи, - згадує письменниця Ганна Костів-Гуска. Колись я чула про відважний вчинок хлопців, але тоді все було оповите таємницею. Тож коли Степан повернувся із заслання, поставила собі за мету обов’язково з ним познайомитися…


Володимир Погорецький переконаний, що меморіальна дошка насправді потрібна не Степану, він потребує наших молитов. Але вона вкрай необхідна теперішнім і майбутнім поколінням. Діти читатимуть, що тут вчився майбутній поет, і мимоволі звертатимуться до Сапелякових текстів. А вони мають могутню здатність пробуджувати світле і прекрасне всередині кожного, хто до них торкнеться.

DSC_2656

Валентина СЕМЕНЯК,

Прес-секретар обласної Тернопільської організації спілки письменників України

(фото авторки)

P.S. Особисто мені пощастило зустрітись із незабутнім поетом у Харкові, де він вимушений був жити і працювати. Познайомив з ним його приятель письменник Богдан Мельничук. Це був час, коли ми з ним працювали над драматичною п’єсою «Проліскам сніг не страшний». Досліджували життя і творчість відомого митрополита Павла Василика, завдяки зусиллям якого греко-католицька церква вийшла із підпілля. О. Павло Василик підпільно охрестив дітей Степана Сапеляка.

Був сонце-ніжний травневий полудень. Ми сиділи з паном Степаном на лавці. Йти до приміщення не хотілось. Подвір’я було встелене тополиним пухом, пахло весною, десь лунав дитячий сміх. Поет на тлі весни виглядав щасливим і безтурботним, залюбленим у рідну землю, у світ довкола себе. Це дуже відчувалось. Відчувалось, що він цінував кожну мить свого життя. Таке, як воно було, без прикрас. Таким і запам’ятався: світлим і дитинно-радісним, з відкритим серцем.

 

На Тернопільщині шахраї видавали себе за податківців

Неділя, 03 квітня 2016, 05:04

Спроби шахрайським шляхом виманити гроші у підприємців знову відновилися на Тернопіллі. Зокрема, зловмисники телефонують з одноразової телефонної картки і представляються довіреними особами посадовців Головного управління ДФС у Тернопільській області та вимагають кошти для залагодження так званих перевірок чи на якісь інші нагальні потреби.

Схожі авантюри мали місце вже кілька разів протягом цього року у деяких районах області та в обласному центрі. Особливо шахраї активізувалася у березні. Схеми були різні, скажімо, від імені службових осіб у власників закладів громадського харчування «просили» організувати харчування «гостям з Києва», терміново поповнити рахунки мобільного зв’язку на кілька тисяч гривень. Також вимагали перерахувати грошові кошти на конкретний вказаний ними банківський рахунок.

Для прикладу, з номеру телефону 066-052-70-23 шахраї від імені посадової особи Тернопільської ОДПІ здійснювали дзвінки з метою отримання від підприємців обласного центру грошових коштів чи інших матеріальних благ. Як вдалося встановити, дзвінок із зазначеного номера телефону здійснювався з території Луганської області.

Діють аферисти через посередників. Переважно цю роль виконують таксисти, які нічого не знаючи про шахрайську схему і виконуючи лише функцію отримання та передачі грошей, стають співучасниками злочинних дій.

Наголошуємо, що посадові особи Головного управління ДФС в області, територіальних органів ДФС у Тернопільській області та Тернопільської митниці ДФС жодних вказівок збирати гроші від свого імені ніяким довіреним особам не давали.

Отож, наполегливо радимо громадянам бути пильними та обачними, не вірити сумнівним пропозиціям та ретельно перевіряти інформацію.

Про подібні випадки шахрайства суб’єктам господарювання слід негайно звертатись до місцевих органів Національної поліції, а також повідомляти у Головне управління ДФС в області за номерами телефону (0352) 43-46-45, 43-04-16- (факс), 43-46-38, 098-992-42-82 або особисто звертатися у відділ внутрішньої безпеки за адресою: Тернопіль, вул. Білецька, 1.

 

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Сім'я Булич зайняла І місце в третіх зональних змаганнях «Мама, тато, я - спортивна сім’я!»

Неділя, 03 квітня 2016, 04:56

Результати ІІІ зональних змагань «Мама, тато, я - спортивна сім’я!» в спортивній залі Тернопільської ЗОШ №3 з поглибленим вивченням іноземних мов, які відбулись 31 березня.

Участь прийняли 5 команд.

РЕЗУЛЬТАТИ:

І місце - сім’я Булич Лілії, Ігора та синочка Ігора - учня ЗОШ №3 з поглибленим вивченням іноземних мов;

ІІ місце - сім’я Манді Тетяни, Ласло та донечки Софійки - учениці ЗОШ №24;

ІІІ місце - сім’я Літинської Ренати, Тараса та донечки Марійки - учениці ТНВК «Школа-ліцей №6 ім. Н.Яремчука»;

ІV місце - сім’я Будніченко Мар’яни, Ігора та синочка Ігорчика - учня ТНВК "ЗОШ І-ІІІ ступенів-правовий ліцей №2";

V місце - сім’я Ландяк Наталії, Василя та синочка Максимчика - учня ТНВК №32.

ЗОШ №3

Переможці отримали набір техніки від ТМ «Ласунка». Команда, яка зайняла 2 місце отримала в подарунок подушку від торгового меблевого центру «Home Express». Учасники, що вибороли 3-тє місце отримали сертифікат на 1 місяць безкоштовної послуги від ПП «Колумбус». Також всі учасники були нагороджені печивом від кондитерської фабрики «ТерА».

Організатори: Тернопільський міський центр фізичного здоров'я населення та Тернопільський обласний центр фізичного здоров'я населення "Спорт для всіх".

 

У Тернополі стартує "Студія молодого бізнесмена"

Субота, 02 квітня 2016, 13:16

У середу, 6 квітня, о 17.00 у приміщенні Фундації Патріарха Йосипа Сліпого, що біля міської ради, стартує "Студія молодого бізнесмена".
Це довготривалий проект із розвитку молодіжного підприємництва. В рамках бізнес-студії плануються регулярні зустрічі зацікавленої молоді з ґуру бізнесу: успішні підприємці ділитимуться досвідом, навиками, порадами і секретами.  Що обрати - роботу чи бізнес? Обираючи бізнес, до чого слід бути готовим? Яких труднощів не оминути і як винести з них максимум користі і навіть задоволення?

12959270_1050815901644449_656974068_o

Про все це із власного досвіду розповість власник компанії "Дім СВР Ярослав Філіц", який проведе першу лекцію "Студії".

Для всіх охочих участь безкоштовна, попередня реєстрація за посиланням: http://goo.gl/forms/8yHswIi7IJ. Новини та подальші лекції проекту можна знайти тут:https://vk.com/studia.mobi, а також за шегтегом‪#‎студія_молодого_бізнесмена‬.

 

За порушення правил дорожнього руху штрафуватимуть тепер і пішоходів

П'ятниця, 01 квітня 2016, 04:40

Нещодавна поява поліцейський викликала чималий резонанс у місті. За правопорушеннями працівники правоохоронних органів спостерігають з особливою увагою, оскільки часто виникають проблеми, які порушують спокій мешканців Тернополя.

Командир другої роти Управління патрульної поліції у місті Тернополі Богдан Джула розповів про найпоширеніші порушення, які полісмени зафіксували протягом останніх 20-ти днів. На сьогодні найпоширенішими правопорушеннями у місті є неправильне паркування, яке створює численні затори на дорогах. Інциденти відбуваються частіше за все на бульварі Шевченка, вулицях Грушевського, Клінічній тощо. Щодо останньої, то машини невідповідним паркуванням перешкоджають медичним працівникам та каретам швидкої допомоги вчасно надати хворим якісну та миттєву допомогу.

Патрульні звертаються до тернополян з проханням виконувати ті правила, які зазначені в законі. Водія, який здійснив правопорушення вперше, полісмени лише попереджають про майбутній штраф та адміністративну відповідальність. Ті, хто ці правила ігнорують і неодноразово порушують, будуть сплачувати штраф або ж понесуть покарання у іншому вигляді. Також працівники поліції звертають увагу на те, що часто їхні дії намагаються спровокувати незаконні дії. Однак правила дорожнього руху для всіх одинакові і виконувати їх потрібно беззаперечно.

Звертати увагу тепер будуть і на пішоходів. Порушення правила переходу дороги в недозволеному місці або на червоний колір світлофору будуть супроводжуватися штрафами. Тому патрульні наполегливо рекомендують виконувати правила дорожнього руху та не створювати конфліктних ситуацій.

  

Олена Сабатюк

 

Найактивніші сім’ї змагатимуться за титул «Найспортивніша сім’я Тернополя»

Четвер, 31 березня 2016, 14:01

1 квітня о 16.00 год. у спортивній залі ТСШ№ 3 з поглибленим вивченням іноземних мов відбудуться фінальні змагання «Мамо, тато, я – спортивна сім’я».

Сім’ї змагатимуться за титул найспортивнішої сім’ї нашого міста та за головний приз змагань - сертифікат на подорож у розмірі 10 000 гривень!

 

Пожежна безпека Вашого майна

Четвер, 31 березня 2016, 08:49

Міцно закріпивши свої позиції на ринку забезпечення охорони і безпеки Поліція охорони пропонує комплексні рішення в області найбільш ефективного захисту життя наших клієнтів, а також приватної власності від крадіжок та посягань зловмисників, пожежі та інших неприємностей.

Цього разу працівники Управління поліції охорони в Тернопільській області вирішили розповісти про професійні системи пожежної сигналізації.

Як працює охоронно-пожежна сигналізація?

Призначення такої системи безпеки, як пожежна сигналізація (для дому, магазину, офісу чи іншого приміщення), полягає в виявленні пожежі на його початковій стадії – за ознаками задимлення, підвищення температури в приміщенні, появі відкритого полум'я. Як це працює?

Як тільки спеціальне обладнання зафіксує ознаки задимлення, загоряння в будь-якому приміщенні будівлі, сигналізація:

* автоматично включить систему оповіщення, сигнал про можливе загоряння надійде на пульт централізованого спостереження Управління поліції охорони в Тернопільській області;

* відключить систему доступу, припливної вентиляції та кондиціонування;

* запустить установку димовидалення та гасіння вогню.

Управління поліції охорони в Тернопільській області пропонує ефективне технічне оснащення для захисту приватних будинків, дач, офісних та складських приміщень, адміністративних будівель, шкіл, дитячих садків, торгових та розважальних центрів від пожежі. Зокрема: * Індивідуальні професійні консультації з пожежної безпеки та протипожежної охорони об'єктів, перевірка системи пожежної безпеки на об'єкті клієнта, допомогу в усуненні недоліків та порушень.

* Розробка пректно-кошторисної документації, встановлення автоматичних систем пожежної сигналізації на території Тернопільської області.

* Технічне планове (та позапланове) обслуговування пожежної сигналізації.

* Передача сигналів в Управління Держслужби України з надзвичайних ситуацій в Тернопільській області.

* Інформування клієнта у випадку спрацювання пожежної сигналізації та негайний виїзд групи реагування поліції охорони на місце спрацювання, а також надання допомоги в разі непередбачених ситуацій до приїзду наряду Управління ДСНС.

 

Тернополян чекає завершення опалювального сезону

Четвер, 31 березня 2016, 04:04

Місцева влада планує вже найближчим часом відключити у місті теплопостачання. Пояснюють це тим, що температура повітря підвищується і завершити опалювальний сезон вже доречно.

Міський голова Сергій Надал повідомив, що мешканці міста самі пропонують вимкнути теплопостачання і тим самим зекономити кошти в бюджеті та власних гаманцях, оскільки нагальної потреби опалювати немає.

Тернополян чекає завершення опалювального сезону

Також чиновник додав, що у звʼязку з потеплінням у приміщеннях на сьогодні достатня температура. Тому, зараз будуть спостерігати за змінами погоди. Якщо протягом 3 днів середньодобова температура буде не менше +8˚С то продовжувати постачати тепло немає сенсу. Відключення розпочнуть з житлових будинків та інших установ.

Для кінцевого вирішення цієї проблеми місцева влада чекає відповіді з дитячих садків, шкіл та інших навчальних закладів. У випадку згоди завершення постачання тепла у цих приміщеннях місцева влада готова припинити теплопостачання найближчим часом. Тому, тернополяни можуть готуватися до теплої весни та чудової погоди вже зараз.

Олена Сабатюк

 

Корівка Муня завітала у тернопільські садочки

Середа, 30 березня 2016, 10:41

28 та 29 березня у Тернопільському дошкільному навчальному закладі №10 і Тернопільському навчально-виховному комплексі №35 відбулась незвичайна подорож до казкової корівки Муні. Малеча сіла в імпровізований потяг та вирушила у мандрівку до села, де наші герої зустрілися із господинею Тетяною та її корівкою.

Вихованці дізнались як доглядати за корівкою, щоб молочко було поживне та смачне. Вони активно допомагали господині пасти, годувати та доїти Муню.

На згадку про цю пізнавальну подорож кожному вихованцю вручили магнітики із зображенням корівки Муні від партнера ТМ «Молокія».

Щоб допомогти батькам та вихователям привчити дітей вживати, такі необхідні для здоров’я, молочні продукти Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення і надалі планує проводити розважально-пізнавальний захід «Молочне здоров’я» у садочках.

+SAM_7361 +SAM_7373 +SAM_7399 +SAM_7416

 

Скільки мільйонів військового збору перерахували жителі області

Середа, 30 березня 2016, 08:14

З початку року жителі області перерахували до бюджету 17,6 млн грн військового збору. Виконання прогнозного показника становить 115%.

За словами начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігоря Комендата, впродовж лютого поточного року до бюджету області надійшло 9,4 мільйонів гривень військового збору, що становить 115,9% прогнозного показника.

Зауважимо, що військовим збором оподатковуються доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які виплачуються платнику у зв’язку з трудовими відносинами. Крім того, військовий збір стягується з виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця, отриманого від організатора азартної гри, доходи, які платник отримав згідно з цивільно-правовими договорами (договори підряду) за виконання робіт (надання послуг), сума яких відображається в акті приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг) та низку інших, які підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

 

Відділ організації роботи ГУ ДФС у Тернопільській області

 

До уваги платників податку на додану вартість

Середа, 30 березня 2016, 06:12

З 1 квітня набирає чинності наказ Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307 „Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної”.

Відповідно до пункту 3 даного наказу, всі податкові накладні підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) за формою, чинною на день такої реєстрації.

Як зазначили у відділі адміністрування ПДВ та контролю за відшкодуванням ПДВ Тернопільської ОДПІ, з 01.04.2016 податкові накладні чи розрахунки коригування підлягають реєстрації в ЄРПН за новою формою (затвердженою наказом № 1307) незалежно від дати їх складання: до 01.04.2016 чи після 01.04.2016 (за умови дотримання інших вимог щодо реєстрації в ЄРПН).

Нові формати податкової накладної (J/F1201008) та розрахунку коригування (J/F1201208) розміщено на веб-порталі ДФС за адресою: http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/platnikam-podatkiv-pro/informatsiyno-analitichne-za/reestr-elektronnih-form-po

Детальніші консультації із даного питання можна отримати у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Відкриття кіноклубу в Тернополі

Середа, 30 березня 2016, 04:18

24 березня у Тернополі відбулося відкриття кіноклубу «Mov!eOn». Щомісяця тут відбуватимуться покази фільмів, які не транслюються у широкому прокаті, по телебаченню, а також недоступні у Інтернеті. Після перегляду можна надсилати запитання режисеру.

Покази некомерційних стрічок, що порушують соціальну тематику відбуваються у нашому місті не вперше. В рамках Docudays UA тернополяни неодноразово мали змогу переглядати фільми, які входять до програми  фестивалю.

Аби об’єднати шанувальників документальних фільмів, представники  фестивалю у Тернополі вирішили створити кіноклуб. Відтепер щомісяця у Дружня ресторація «Мамонт» усі охочі  матимуть нагоду не лише переглянути цікаву кінострічку, а й подискутувати з однодумцями.

У Тернополі відбулося відкриття кіноклубу

Фільми такого типу долають непростий шлях до свідомості глядача й зрозумілі не кожному. Зазвичай, основою документального кіно слугують історичні події, культурні чи соціальні явища. Це не «мильна опера» і не високобюджетні фільми, розраховані на широкий загал. Перегляд такої стрічки спонукає до роздумів.

  • Такі фільми не можна побачити по телебаченню, більшість з них також недоступні в мережі Інтернет. Така політика фестивалю та продюсерських центрів. Відвідування нашого кіноклубу — чудова нагода поспілкуватися, поспівпереживати та задати запитання режисеру. Координатори нашого проекту посприяють, аби на кожне обов’язково відповіли, — розповів представник фестивалю Docudays UA в Тернополі Володимир Ханас.

Відкривали кіноклуб стрічкою китайського режисера «Голосуйте за мене, будь ласка». Режисер намагався передати переживання дітей, які взяли участь у шкільній передвиборчій компанії.

У Тернополі відбулося відкриття кіноклубу

Як розповіли організатори, незважаючи на скептичне ставлення деяких експертів, фільм вирішили продемонстрували учням місцевих шкіл, що викликало не лише зацікавленість, а й спонукало до вичерпних обговорень.

Для того, щоб краще зрозуміти суть таких фільмів, в подальшому організатори планують запрошувати авторів та режисерів. Анонс наступних показів шукайте на сторінках у соц мережах https://www.facebook.com/ngo.bridgeforyouth/

Крім стрічок, які входять до програми Docudays UA, можна пропонувати фільми, які б вам хотілось переглянути у кіноклубі.

Відкриття кіноклубу медіапросвіти  Docudays UA відбулося за ініціативи громадської організаціїМолодіжний центр розвитку «МІСТ» та за підтримки #БританськоїРади та Молодіжної міської ради Тернополя.

Оксана Божко



 

Тернополянам пропонували роботу у ТОВ «Тервікнопласт»

Вівторок, 29 березня 2016, 03:53

За ініціативи Тернопільського міськрайонного центру зайнятості у ТОВ «Тервікнопласт» відбувся День відкритих дверей на виробництві для безробітних тернополян.

Представники роботодавця презентували підприємство та провели екскурсію виробництвом.

«Сьогодні компанія Вікнар’off – це один з найбільших виробників металопластикових конструкцій в Україні. Завод площею 12 тис. кв.м. у місті Тернополі виготовляє в місяць понад 50000 металопластикових конструкцій будь-якого типу: вікна, балконні двері, вхідні двері, балконні скління, конструкції складної конфігурації. Для їх виготовлення використовуються високоякісні матеріали найбільш відомих європейських виробників – профілі Aluplast (Німеччина), Viknaroff (Україна), фурнітура FUHR, Siegenia-Aubi (Німеччина), Accado (Туреччина), скло Guardian (Німеччина), Pilkington (Британія) та ін.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Виготовляються конструкції на високопрофесійному німецькому та австрійському обладнанні. У процесі виробництва уся продукція Вікнар’оff проходить багаторівневий контроль, що дозволяє зберігати її якість на максимально високому рівні і відповідати найсуворішим вимогам ДСТУ та європейським стандартам», - поінформувала інспектор з кадрів Неля Качановська. - Для тих, хто має бажання працювати у товаристві, проводимо навчання на підприємстві, іногородніх забезпечуємо гуртожитком».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Керівник відділу продажу ТОВ Ростислав Ватаг провів відвідувачів цехами заводу, розповів про технологічні процеси виготовлення продукції, ознайомив із вимогами до працівників.

Безробітні дізнались про умови праці та її оплати; побачили асортимент продукцї, що виготовляється на заводі; отримали відповіді на свої запитання щодо перспектив працевлаштування.



Провідний фахівець з питань зайнятості

відділу взаємодії з роботодавцями ТМРЦЗ

 

У перинатальному центрі обслуговуватимуть жінок зі всієї області

Понеділок, 28 березня 2016, 04:43

25 березня у Тернополі відбулося урочисте відкриття реконструйованого перинатального центру «Мати і дитина». Це єдиний у Тернопільській області медичний заклад третього рівня. Над розробкою проекту почали працювали ще з часів Віктора Януковича, однак роботи було призупинено. Сьогодні у медичному центрі будуть обслуговувати людей не лише з міста, а зі всієї області.

Над розбудовою медичного центру працювали вже давно, але у звʼязку із проблемами фінансування роботи було припинено. За цей час багато зробленого було пошкоджено або знищеного, тому влада потребувала чималих коштів для відновлення задуманого. Загалом станом на 1.02.2016 р. на відбудову було витрачено 25810, 0 тисяч гривень.

це

 

Задля високоякісної медичної допомоги та комфорту хворих закупили 40 оновлених ліжок, 38 ліжечок для малят, 8 з яких - з підігрівом. Відновлено три поверхи I корпусу центру, підвальне приміщення, три ліфти, коридори тощо. Для відмінного обслуговування зроблені: приймальне відділення, операційні, харчоблок, санвузли та палати. Також у медичному закладі встановили досконалу вентиляційну систему, протипожежні та пластикові двері, систему оповіщення, якісну та нову сантехніку. Кожна палата розрахована на 1-2 породіллі.

Віце-премʼєр-міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, який був присутній на відкритті, розповів, що для відкриття центру доклали чимало зусиль. Місцева влада та Уряд прагнули відновити заклад, тому довго шукали фінанси. Це велика відповідальність, оскільки складно реалізовувати проекти таких масштабів. По статистиці кожного дня у таких закладах народжуються близько 15 дітей. Саме тому, реконструкція центру дає змогу кожній родині зберегти своє здоровʼя, бути під наглядом відмінних спеціалістів та якісного обладнання. Депутат подякував кожному, хто приєднався та допоміг реалізувати цей проект, особливу подяку висловив Степану Барні.

У свою чергу, голова облдержадміністрації додав, що роботи розпочали з вересня минулого року. Проект, на який тоді використали півтора мільйона євро, було майже зруйновано. Ці кошти виділили з місцевого бюджету. На сьогодні медичний заклад майже повністю укомплектовано, а обладнання повинні доставити пізніше. Проект дещо змінили, тому заклад вирішили облаштувати високоякісним обладнанням. Спільними зусиллями у центрі встановили 158 ліжкомісць та індивідуальні палати, щоб хворі отримували першокласну та оперативну допомогу.

24

Чиновники та медичні працівники надіються, що медичний заклад надасть невідкладну та якісну допомогу багатьом місцевим мешканцям та людям зі всієї області. Послуги надають вагітним, роділлям, породіллям та новонародженим.

Олена Сабатюк

 

Музей Тимофія Бордуляка відкрили на Тернопіллі

Неділя, 27 березня 2016, 11:27

МУЗЕЙ ТИМОФІЯ БОРДУЛЯКА - СВЯЩЕНИКА І ПИСЬМЕННИКА ВІДКРИЛИ У ВЕЛИКОМУ ХОДАЧКОВІ НА ТЕРНОПІЛЛІ.

Справжнім відкриттям віднедавна стало для мене ім’я греко-католицького священика Тимофія Бордуляка (1863-1936). Класик української літератури Іван Франко ставив його в ряд провідних письменників того часу. «Автор простих, невимушених та теплим почуттям огрітих оповідань» - казав він про нього. Вони листувалися. Отець Тимофій отримував від того неабияку моральну підтримку.

На жаль, листи не збереглися. Під час Першої світової війни через село проходила лінія фронту. У будинку розірвався снаряд, було знищено багато цінних матеріалів, бібліотека. О.Тимотей надзвичайно талановита, багатогранна і вразлива особистість. Ніколи не стояв осторонь громадських справ, приділяв увагу освіті, читальням, громадським кооперативам, шкільним справам. З під його пера з’явились хвилюючі оповідання, факти до яких автор зібрав під час війни (1916-1936): «Татари», «Варочка», «Громадський писар з Прунькова», «Обжинки», «Батюшка Спирідіон» та інші. Знаючи 13 мов, займався перекладацькою діяльністю.

12495121_458168584373866_5555904346574840979_n
Народився майбутній письменник у селі Бордуляки, тепер Бродівського району Львівської області в селянській родині. Після закінчення гімназії, а згодом – богословського факультету Львівського університету одружується і висвячується. Працював спочатку на Перемишлянщині, Підгаєччині, потім переїхав до Тернопільського повіту. У селі Городище вболівав за рідну мову, виступав проти спольщення українців. Організував дві однокласні школи. Саме цей період у житті о. Тимотея був найбільш творчим: він підтримує зв’язки із літераторами Східної та Західної України. Листується із Іваном Франком, Михайлом Коцюбинським, Осипом Маковеєм. Тут він пише оповідання Жура», «Ось куди ми підемо, небого», «Діти», «Нічний привид», «Рішучий крок», «Михалкові радощі», «Бідний жидок ратиця», «Для хорого Федя», «Жебрачка» та інші.

12439406_458168851040506_7638361040817754107_n
У селі Великий Ходачків, Козівського району, де жив із сім’єю і працював священик, де знайшов свій останній прихисток, минулого тижня відбулось урочисте відкриття кімнати-музею.
Недільний ранок розпочався із святкової Літургії в церкві, опісля – панахида на могилі отця, відтак – відкриття та освячення музею, перша екскурсія для односельців та гостей урочистостей, літературно мистецька композиція. До речі, символічну жовто-блакитну стрічку під час відкриття музею, перетнули праправнуки священика Остап та Маркіян. У святковій імпрезі взяли участь жителі села, учні місцевої школи, тернопільські письменники Зеновій Кіпибіда, Володимир Бойко, Ганна Назарків, Валентина Семеняк, Ірина Мацко. У молодої казкарки Ірини Мацко, дитинство якої проминуло у Великому Ходачкові, спогади особливі і незабутні.

12718141_458169107707147_8482927730890259737_n
Затамувавши подих, присутні уважно слухали виступ відомого тернопільського письменника Петра Сороки, автора книги «Жезл і посох», де він торкається життя і творчості двох історичних постатей – Івана Мазепи та Тимофія Бордуляка. Своїми враженнями поділилися невтомні дослідники творчості Бордуляка - доктор філологічних наук із Сумського університету Лариса Горболіс та професор Михайло Шалата із Дрогобицького. А ще онуки отця Тимофія – Нестор та Тимофій, вони, як ніхто інший, впродовж всього життя опікуються літературною спадщиною свого діда. Як свідчення – книга «Невідомі твори». Теплим словом згадали місцевого педагога (світлої пам’яті)Марію Бобко, яка по крихітках збирала спогади про видатного земляка і мріяла про створення в селі музею. Серед поважних гостей – директор обласного Тернопільського краєзнавчого музею Степан Костюк, який вперше почув про письменника Тимофія Бордуляка ще студентом, від педагога Михайла Івасюка. Спогадами поділився також директор Денисівського музею імені Іванни Блажкевич Богдан Савак.

1510712_458168814373843_4715372098840031064_n
Започатковано велику справу. П'ятнадцять років йшли до цієї мети! Велико-Ходачківська сільська рада, Товариство української мови ім. Т. Г. Шевченка, громадські організації села. Музей засновано завдяки спонсорській допомозі багатьох справжніх українців-християн. Перелічити всіх в одній газетній статті немає змоги, але серце гріє непереможна думка: невеличкий музей обов’язково незабаром стане центром духовного відродження не лише для підростаючого покоління, а й для всіх майбутніх. І це добрий приклад для наслідування, адже Україна багата талантами. Не треба розраховувати на державу, треба самим, засукавши рукава, як це зробили у Великому Ходачкові, рятувати нашу національну пам’ять, бо вона має здатність оживити ДНК родоводу нашої нації.

12573662_458168924373832_9030999252178319355_n
Хто він,цей скромний і високо-духовний чоловік? «Я звуся Тимотей Бордуляк,- читаємо у вищезгаданій книзі Петра Сороки, - за покликанням – письмовець, за статусом – душпастир. Запитаєте, що більше: священик чи літератор? Хто б то міг сказати. Се злито в одно ціле, як душа і тіло». А я скажу більше. Тимофій Бордуляк – людина з великої букви, яка вболівала за рідну мову і за свій народ.

12592520_458168751040516_2859687006665851618_n

Валентина СЕМЕНЯК
(фото авторки)

 

Найбільші суми митних платежів області

Субота, 26 березня 2016, 13:00

З початку 2016 року учасниками зовнішньоекономічної діяльності області сплачено 120,4 млн грн митних платежів, а це на 61,2% або на 45,7 млн грн більше, ніж за аналогічний період минулого року. За словами в.о. начальника Тернопільської митниці ДФС Оксани Антонович, найбільші суми митних платежів надійшли від справляння податку на додану вартість – 109,6 млн грн, також сплачено 10,1 млн грн мита, 400 тис. грн акцизного податку та 300 тис. грн плати за виконання митних формальностей та інших платежів.

Одними із основних причин збільшення надходжень порівняно з минулим звітним періодом були здійснення імпортних операцій підприємствами, що за певних обставин не працювали минулого року, збільшення обсягів імпорту підприємствами та сезонна активізація імпортерів сільськогосподарської техніки (всього підприємствами, які збільшили надходження порівняно з минулим роком, в лютому поточного року сплачено 26,6 млн грн або 37,4% від загальної суми сплачених митних платежів), а також оформлення в зоні діяльності митниці товарів підприємств з місцем обліку в інших митницях ДФС, в тому числі із східних областей України (сума сплачених такими підприємствами платежів склала 32,5 млн грн або 27% від загальної суми сплачених митних платежів).

Також додаткові суми платежів надійшли від контролю за правильністю визначення митної вартості, класифікації товарів та країни їх походження в сумі 6,3 млн грн (5,2% від загальної суми сплачених митних платежів), з них:

- від контролю за правильністю визначення митної вартості товарів надійшло 5,8 млн грн;

- від контролю за правильністю визначення класифікації товарів – 461 тис. грн;

- від контролю за правильністю визначення країни походження – 62,6 тис. гривень.

 

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

З небезпечним захворюванням ознайомили учнів навчальних закладів

П'ятниця, 25 березня 2016, 13:06

Нині туберкульоз в Україні є найпоширенішою інфекційною хворобою, займаючи перше місце в структурі смертності людей від інфекційної патології. Ситуація щодо туберкульозу в нашій країні досить складна. За даними ВООЗ зареєстровано 680 671 хворих на туберкульоз, що дорівнює 1,4% від усієї чисельності населення країни (на 0,2% більше, ніж у 1998 році), із них хворі активними формами туберкульозу складають 144 041 (21,2%).

Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення провів ряд заходів з метою ознайомити учнів навчальних закладів з небезпечним захворюванням - туберкульоз, обговорити шляхи зараження та правила запобігання цій хворобі.

+IMG_0196

22 та 23 березня для учнів старших класів ТЗОШ №20 і №13, а 24 березня в приміщенні ДНЗ «Тернопільський центр професійно-технічної освіти» відбулись заходи «Захисти себе від туберкульозу».

Захід розпочався з розповіді про історію захворювання та мікобактерію «паличку Коха» – збудника туберкульозу. Потім діти переглянули презентацію «Що необхідно знати про туберкульоз», з якої дізнались про всю небезпеку захворювання, симптоматику та її перебіг, профілактичні заходи спрямовані на запобігання хвороби та її ранню діагностику. Статистичні дані про поширення туберкульозу в Україні допомогли оцінити учасникам заходу весь маштаб проблеми.

+IMG_0229

Організатори побажали учням: «Вести здоровий спосіб життя, бути фізично активними, повноцінно та раціонально харчуватися, загартовуватися та зміцнювати імунітет, щоб не допустити проникнення у організм збудників хвороби!!!»

 

35 сімей змагатимуться за звання найспортивнішої у Тернополі

П'ятниця, 25 березня 2016, 12:55

У тернопільських школах вже відбулись відбіркові етапи спортивних змагань «Мама, тато, я – спортивна сім’я», у яких брали участь батьки та їх діти 2-4-х класів. Відтак прийшов час підвести підсумки і визначити загальноміських переможців серед 35 сімей, що полюбляють активно відпочивати разом.

Зональні змагання відбудуться:

* 29 березня у приміщенні ЗОШ №10, змагатимуться за вихід у фінал сім’ї з мікрорайону «Східний»;

* 30 березня у спортивній залі ЗОШ №26, визначиться переможець з мікрорайону «Сонячний»;

* 31 березня у ТСШ №3 з поглибленим вивченням іноземних мов, до фіналу вийде сім’я з «Центру» та «Дружби».

Переможці змагань отримають подарунки від партнерів заходу ТМ «Ласунка», ПП «Колумбус», кондитерської фабрики «ТерА» тамеблевого центру «Home Express».

Відтак 1 квітня відбудеться фінал «Мама, тато, я – спортивна сім’я» на базі ТСШ №3, де і визначиться переможець, який братеме участь в обласних змаганнях.

Організатори: КО «Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення» управління у справах сім’ї молодіжної політики і спорту Тернопільської міської ради та Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

Афіша_МТЯ 2016

 

Працівників поліції охорони вчили по-європейськи спілкуватися з журналістами

П'ятниця, 25 березня 2016, 07:53

Особовий склад поліції охорони опановував мистецтво розмови з четвертою владою - журналістами. Лекцію для правоохоронців читала директор місцевої телекомпанії "TV-4" Юлія Винокур.

Поліцейські охорони отримали можливість удосконалити практичні навички спілкування з журналістами, краще зрозуміти специфіку їх роботи, розширити знання у сфері законодавства, що регламентує відносини правоохоронців з журналістами.

MVS_9156

«Ми розуміємо, що завдяки роботі журналістів мешканці нашої області отримують об’єктивну інформацію про роботу правоохоронних органів. Тому ми намагаємося співпрацювати зі ЗМІ надаючи необхідну інформацію, беремо участь у прямих ефірах, круглих столах, прес-конференціях. Ми відкриті до спілкування, прагнемо удосконалювати наші знання та охоче навчаємося новому», - у вступному слові зазначив начальник Управління поліції охорони Олег Іващенко.

Корисною та цікавою інформацією поділилася з поліцейськими охорони людина з довголітнім та багатим досвідом роботи, директор телеканалу ТВ-4, ведуча Юлія Винокур. Саме завдяки її візиту працівники Управління поліції охорони навчилися як налагоджувати прозорі та ефективні відносини з журналістами, як уникати конфліктів та правильно надавати інформацію.

MVS_9144

Учасники заходу отримали ексклюзивні рекомендації зі змісту мови, зовнішнього вигляду, специфіки спілкування та поведінки перед камерою. На завершення Юлія Миколаївна провела короткий майстер-клас ефективного спілкування із журналістами.

«Дуже приємно, що керівництво Управління поліції охорони в Тернопільській області проводить такі заняття з працівниками, адже співпраця з засобами масової інформації надзвичайно актуальне питання сьогодення, що безпосередньо впливає на рівень довіри населення до правоохоронних органів», - зазначила Юлія Винокур.

Телекомпанія "TV-4" уже багато років співпрацює з правоохоронцями краю. Тому саме взаємодопомога та хороші стосунки, переконана Юлія Винокур, один з елементів подачі достовірної та оперативної інформації мешканцям Тернопільщини.

 

Жінку вдало обдурили на 1000 гривень

П'ятниця, 25 березня 2016, 06:02

Нещодавно у місті Чорткові стався неприємний інцидент. Жінку похилого віку вдало обдурили на 1000 гривень.

shaxrayi22 березня до бабусі завітала жінка, яка відрекомендувала себе представником пенсійного фонду. Після цього зловмисниця розповіла, що відтепер в обіг вводять нову валюту і потрібно поміняти гроші на оновлені. Пенсіонерка послухавши цю переконливу історію, без жодної підозри витягла з шафи пенсію, яку тільки отримала. Сума обміну була значна - 1000 гривень. Псевдо працівник пенсійного фонду в обмін віддала конверт в якому повинні були бути нові купюри.

Коли жінка пішла, пенсіонерка вирішила відкрити конверт і помітила, що замість грошей - газетні вирізки. Вона звернулась до правоохоронних органів, але на разі шахрайку не знайшли. Тому працівники застерігають людей пильно слідкувати за своїми коштами і у разі небезпеки зразу звертатись за допомогою. Щоб такого не трапилось, потрібно запитувати службове посвідчення, а краще - дзвонити в установу для підтвердження інформації.

 

У місті планують облаштувати тенісні корти

Четвер, 24 березня 2016, 14:16

На прийом до міського голови тернополяни звертаються з різними питаннями. Зазвичай, містян турбують питання лікування, приватизації житла, земельних ділянок та спірних ситуацій щодо будівельних робіт. Також приходять з ініціативою облаштування об'єктів благоустрою.

Нещодавно на одній із зустрічей жителі міста звернулись з пропозицією облаштування тенісних кортів. На разі триває розробка проекту та складається кошторис.

IMG_9508 (41)_0316

Самі ж ініціатори зайнялись питанням створення громадської організації. Наступна зустріч планується через місяць, на якій обговорять наступні кроки.

 

На сесію ММР завітала делегація з Донецької області

Четвер, 24 березня 2016, 08:30

23 березня в сесійній залі міськради відбулося третє засідання  Молодіжної міської ради. Сесія відбулася за участі міського голови Сергія Надала, народного депутата України Дмитра Лубінця, голови Першотравневої районної ради Володимира Топузова та заступника голови Першотравневої районної ради Ганни Цибалової. Делегація з Донецької області перебувала у нашому місті з офіційним візитом.

У рамках візиту представники делегації підписали Меморандум про співпрацю, а також ознайомилися із роботою Тернополя у cферах освіти, медицини, культури та житлово-комунального господарства.

2016-03-23 (1)

Депутатам Молодіжної міської ради вдалося домовитися про співпрацю з представниками делегації та започаткувати цікаві спільні проекти.

Очільник міста привітав усіх з вдалим початком та побажав успіхів в подальшій співпраці.

Продовжили засідання голосуванням за кращий логотип для ММР, представлений тернопільськими дизайнерами в рамках нещодавнього конкурсу. Депутати обрали один з кращих варіантів з умовою його доопрацювання.

DSC00777

Цікавими освітніми, культурними та соціальними заходами поділились представники комісій. Депутати розповіли про найближчі заходи та обговорили деталі їх проведення. Зокрема, депутат Іван Янюк озвучив ідею щодо показу фільму "Добровольці Божої чоти", присвяченому Дню Героїв (23 травня), який буде показуватися учням шкіл представниками комісії національно-патріотичного виховання ММР, також підняв питання стосовно функціонування нового стадіону, що буде розташований за торговим центром "Орнава".

DSC00784

Відомий в місті хореограф Ніно, голова комісії з питань культури та мистецтв, розповіла про проведення тематичного квесту, приуроченого першій згадці про Тернопіль та про організацію танцювального флешмобу, в якому приймуть участь учні ЗОШ міста Тернополя. Ольга Шимків, представник комісії неформальної освіти анонсувала дводенний курс Школи Свідомого Громадянина, впродовж якого кращі викладачі Відкритого Університету Майдану поділяться з усіма охочими ідеями, що можуть змінити життя міст, регіонів і навіть цілих країн.

DSC00779

DSC00781

Традиційно на засіданні відбулася благодійна акція для дитячих будинків. Цього разу депутати зібрали канцелярські приладдя, які передадуть у Тернопільський обласний благодійний фонд «Майбутнє сиріт».

DSC00775

 

Ви запитували у податковій

Четвер, 24 березня 2016, 07:08

Жінка отримала у спадщину майно від чоловіка, з яким проживала без реєстрації шлюбу. За якою ставкою оподатковуватиметься таке майно?

Порядок оподаткування спадщини регулюється ст. 174 Податкового кодексу. Відповідно до вимог цієї статті, вартість будь якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення, оподатковується за ставкою 5%, а дохід, який отриманий від членів сім’ї першого ступеня споріднення оподатковується за нульовою ставкою. Членами сім’ї першого ступеня споріднення вважаються батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи є такими, що мають другий ступінь споріднення.

При цьому, слід зазначити, що відповідно до Сімейного кодексу, сім’я створюється на підставі шлюбу. Шлюб є союзом жінки та чоловіка, зареєстрований в органі державної реєстрації актів цивільного стану. Проживання однією сім’єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов’язків подружжя.

Враховуючи зазначене, дохід отриманий у результаті прийняття спадщини від чоловіка, з яким дружина проживала без реєстрації шлюбу, оподатковується за ставкою 5%. Жінка-спадкоємець зобов’язана до 1 травня подати річну декларацію про майновий стан і доходи за місцем проживання та до 31 липня сплатити 5% податку на доходи, а також 1,5 % військового збору.

Які пільги з податку на нерухоме майно за 2015 рік передбачено для жителів міста Тернополя?

Податковим кодексом передбачено, що пільги для нарахування податку на нерухоме майно на 2015 рік встановлювались органами місцевого самоврядування. Так, Тернопільською міською радою на 2015 рік було передбачено, що база оподаткування об’єкта (об'єктів) житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку, зменшується:

– для квартир незалежно від їх кількості – на 70 м кв;

– для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 м кв;

– для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири та житлового будинку), – на 180 м кв.

Таке зменшення надається один раз за календарний рік.

Звертаємо вашу увагу, що зменшення не стосується об'єктів нежитлової нерухомості. Сільські, селищні, міські ради можуть збільшувати граничну межу житлової нерухомості, на яку зменшується база оподаткування. Окрім цього, відповідно до наведеної вище норми, не можна застосовувати пільги щодо житлової нерухомості, яка перебуває у власності юридичної особи.

Слід також зазначити, що якщо фізична особа є засновником юридичної особи то вона не може застосувати пільгу зі сплати податку на нерухоме майно, до об'єкта житлової нерухомості, за адресою якого зареєстрована ця юридична особа. Не можна застосувати пільгу й до житла, яке здається в оренду. Якщо фізична особа протягом кількох місяців звітного року здавала об'єкт житлової нерухомості в оренду, пільга зі сплати податку на такий об'єкт не застосовується починаючи з того місяця, в якому фактично об'єкт було здано в оренду, та до кінця місяця, в якому його оренду припинено.

Детальніші консультації стосовно даного питання можна отримати у Центрі обслуговування платників (ЦОП) за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10. Тернопільська ОДПІ також нагадує, що з 1 січня 2016 року розпочалась кампанія декларування доходів громадянами за 2015 рік. Консультації, тренінги, надання практичної допомоги у ЦОПі, телефони для довідок: 43-46-10, 43-46-46.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ


 

Тернополян запрошують в Школу Свідомого Громадянина

Середа, 23 березня 2016, 17:03

За підтримки Молодіжної міської ради, 2-3 квітня у Тернополі відбудеться дводенний курс Школи Свідомого Громадянина. Кращі викладачі Відкритого Університету Майдану поділяться ідеями, які можуть змінити життя міст, регіонів і навіть цілих країн.

Впродовж курсу Наталія Склярська, Анна Валєнса, Олександр Солонтай та команда Відкритого Університету поділяться необхідними знаннями з побудови громадянського суспільства, контролю місцевої влади та локальних бюджетів, ви також дізнаєтесь про закони спіральної динаміки розвитку людей і суспільства, зможете визначити в якому напрямку ви бажаєте розвиватися і які для цього необхідно зробити кроки, зрозумієте до якого психологічного віку належить ваше оточення і як знайти з ними спільну мову, щоб рухатися разом до бажаних змін.

У Школі Свідомого Громадянина ви отримаєте не тільки знання, але й знайдете однодумців для реалізації спільних ідей. Протягом другого дня ви зможете сформувати команду і втілювати ваші проекти крок за кроком змінюючи Тернопіль на краще.

Спікери та експерти будуть раді поділитися з вами досвідом, підтримати кращі ідеї й допомогти залучити необхідні ресурси для їх реалізації. Всі, хто успішно пройде навчання, отримають сертифікати Школи Свідомого Громадянина, - повідомляють організатори заходу.

Вік учасників - необмежений. Участь в програмі - безкоштовна.

Реєстрація учасників за посиланням: http://bit.ly/1ZnH37P

Програма курсу та інформація про тренерів тут: http://vum.org.ua/program-1/

Тел. для довідок: 050-338-88-43 (Остап), 068-538-17-87 (Олена).

12884461_1059998324062301_610677278_n

 

Тернопільським школярам розповіли, як вберегти себе від комп’ютерної залежності

Середа, 23 березня 2016, 13:21

Сьогодні комп’ютери стали повсякденністю, так що сучасній дитині можна лише позаздрити: їй не потрібно перебудовуватися. Вона вже зростає в середовищі, де комп’ютер така ж звична і буденна річ, як електричне освітлення, автомобілі, телевізори або мобільні телефони.

Постійне перебування у «віртуалі» шкодить розвитку дитини, у тому числі інтелектуальному та емоційному. Так, з одного боку, дитина втрачає інтерес до самостійного мислення, читання, ручної праці, стає пасивним споживачем інформації, як кажуть «рабом Інтернету». Комп’ютер не дає дитині повноцінного спілкування з однолітками або повністю його замінює…

➡ Як вберегти себе від комп’ютерної залежності?

➡ Від негативного впливу ігор?

➡ Вміти користуватися ПК без шкоди для здоров’я?

Такі питання розглядалися з учнями сьомих класів 17-18 березня у приміщенні Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №22. Заняття проводились в формі діалогу, за допомогою якого учні змогли прояснити для себе всі позитиви та негативи комп’ютера зігравши гру «Батл», а також негативний вплив ігор на фізичний та психологічний розвиток кожного учня; переглянули відеоролики та виступи лікарів про небезпеку комп’ютерної залежності. Цікавинкою заходу стало проходження анонімного анкетування для визначення залежності від інтернету.

Шановні класні керівники, якщо Вас зацікавив такий захід просимо звертатись у Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення за телефоном: 51-16-35.

 

Тернополян запрошують знятися в кліпі

Середа, 23 березня 2016, 06:36

Тернополян запрошують знятися в кліпі відомого гурту Tik Tu. Зйомки будуть проходити 26 березня в одному з місцевих арт-клубів.

Місце, година та усі подробиці надсилатимуться у приватних повідомленнях, — пишуть музиканти на сторінці гурту.

Тернополян запрошують знятися в кліпі

Зголоситись на участь у зйомках можна за посиланнями

у Фейсбук  https://www.facebook.com/pertiktu/photos/a.1057287197633747.1073741832.930949143600887/1253685117993953/?type=3&theater

та ВК https://vk.com/event117664311

Нагадаємо, на початку року композиція гурту «All My Gods» увійшла до списку найкращих композицій 2015 року, який опублікував американський онлайн-журнал Stereo Embers Magazine. Трек є спільною роботою з тернопільським проектом Omodada. «All My Gods» увійшла в топ-20, складений оглядачем видання Меттом Слоаном.

Кожна пісня «Tik Tu» – кардинально інша по стилістиці. За два роки плідної праці, молодий музичний проект написав чимало цікавого матеріалу, який гідно представляє наше місто на українській музичній сцені.

Сьогодні в їх доробку близько двох десятків пісень. Як обіцяють музиканти, вже зовсім скоро вийде перший альбом.


 

За що штрафуватимуть водіїв?

Середа, 23 березня 2016, 05:48

Тернопільські водії відтепер ретельніше вибиратимуть місце паркування. З початком функціювання поліції у місці, за порушенням дорожніх правил слідкують ретельно. Власник автомобіля за неправильне місце паркування буде змушений оплатити штраф у розмірі 510 гривень.

Заступник командира четвертої роти першого батальйону патрульної поліції Тернополя Юрій Сидорко повідомив, що від місцевих жителів часто поступають скарги на водіїв автомобілів через порушення дорожніх правил.

Нещодавно відбувся конфлікт, коли полісмени були змушені з допомогою евакуатора забирати машину з проїзду. Власника транспорту на місці не було і з'явився він лише після вилучення авто. На численні вмовляння патрульні не реагували, тому що Закон повернення автомобіля на місці пригоди не передбачає. Саме тому було складено протокол і авто відправлено на арештмайданчик, що розташований на Збаразькому КП.

За що штрафуватимуть водіїв?

За час функціювання патрульної поліції заторів на дорогах Тернополя стало менше. Цьому сприяє якісне та оперативне втручання правоохоронних органів. Полісмени попереджають, що таке відбуватиметься з кожним, хто порушує правила дорожнього руху. Відповідальність за неправильне місце паркування водій буде нести згідно 122 статті частини 3.

Олена Сабатюк

 

На Тернопільщині 590 громадян запрацювало легально

Вівторок, 22 березня 2016, 19:29

Впродовж поточного року у 299 суб’єктів підприємницької діяльності Тернопільщини зафіксовано факти виплати заробітної плати та інших доходів з порушенням вимог податкового законодавства.

В ході проведення камеральних перевірок та індивідуальних співбесід виявлено 590 громадян, які не були працедавцями оформлені на роботу згідно з вимогами законодавства. Їм було виплачено дохід на суму понад 710 тис. гривень. До бюджету сплачено 73,3 тис. грн податку на доходи фізичних осіб.

За результатами вжитих заходів всі виявлені не обліковані наймані працівники оформили трудові відносини.

Звертаємо увагу суб’єктів господарювання на посилену відповідальність за порушення норм трудового законодавства. Зокрема, у разі допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення робітника на неповний робочий час, у разі якщо він фактично працює повний робочий час, або якщо виплати здійснюються без нарахування й сплати єдиного внеску та податку на доходи фізичних осіб до роботодавців застосовуються штрафні санкції у розмірі 30 мінімальних зарплат на момент виявлення порушення за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Вечір експериментальної музики відбудеться у Тернополі

Вівторок, 22 березня 2016, 11:42

У суботу, 26 березня, шанувальників експериментальних вечірок запрошують в арт-кафе «Метро», що знаходиться за адресою вул. Миру, 2, пише сайт Культурно.
арт-кафе Метро Тернопіль

На імпровізованій вечірці звучатиме нойз, думкор від тернопільського музичного середовища Субпродукт та Бодгісатва.

940966_1041333282579416_3713277766455270505_n

Поекспериментують хлопці й з танцювальною музикою.

Для тих, кому до вподоби спокійна атмосфера, можна буде відпочити у chill-залі.

Як обіцяють організатори, відвідувачі також зможуть пограти на інструментах та спробувати свої вміння в електронній музиці.

10478586_1041333199246091_5737387121843221357_n

Крім музичної частини, для любителів кіномистецтва покажуть відбірний арт-хаус.

26 березня, 18:30, арт-кафе «Метро»

 

Скоро у Тернополі функціонуватиме кардіохірургічний центр

Вівторок, 22 березня 2016, 08:43

Незабаром у Тернополі проводитимуть складні операції на серці. На основі університетської лікарні у місті планують відкрити кардіохірургічний центр. Відтепер у тернополян буде змога розпочати лікування відразу, не втрачаючи час на пошук таких центрів в інших містах України. 

Голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук повідомив, що облаштування медичного закладу відбудеться зовсім скоро. Його вартість становить близько 40 мільйонів гривень. Частину коштів виділено з міського бюджету.

Скоро у Тернополі функціонуватиме кардіохірургічний центр

Кардіохірургічний центр буде складатися із чотирьох блоків, де окремо функціонуватиме цілодобова операційна. Також тут будуть лікувати нейрохірургічні, травматологічні та облікові травми. Медична допомога буде надаватися швидко та якісно, запевняє пан Віктор.

Додатково працюватиме кардіохірургічне відділення, відділення агіографічних операцій та післяопераційне відділення. 

Через те, що вартість облаштування кардіохірургічного центру значна, сьогодні доводиться шукати додаткові кошти для повного оновлення. У звʼязку з цим, відкриття може буде відтерміноване. 

Олена Сабатюк

 

У Тернополі - День кар'єри

Вівторок, 22 березня 2016, 07:54

З метою надання допомоги студентам і випускникам у плануванні професійної кар’єри, налагодження тісної співпраці з роботодавцями в приміщенні читальної зали науково-технічної бібліотеки Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя відбувся День кар’єри – 2016, у якому також взяли участь фахівці Тернопільського міськрайонного центру зайнятості.

Цей захід проводився в університеті уже вп’яте і є знаковою подією для студентів, випускників та роботодавців. Адже це важливий елемент сприяння студентам і випускникам в їх працевлаштуванні, адаптації студентської молоді до умов ринку праці і поліпшення професійної підготовки молодих фахівців.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У програмі заходу: презентації підприємств, установ та організацій, безпосереднє спілкування роботодавців із студентами, випускниками; надання студентам університету інформації про стажування, вакансії постійної і тимчасової роботи; отримання роботодавцями від студентів резюме та проведення з ними коротких співбесід; запрошення потенційних кандидатів для проходження кваліфікаційної співбесіди.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Фахівці Тернопільського МРЦЗ проводили профдіагностику професійних схильностей та інтересів, допомагали у написанні резюме, ділилися секретами спілкування під час співбесіди з потенційним роботодавцем, знайомили з актуальними вакансіями.

Загалом у цей день було представлено понад 50 фірм-роботодавців, захід відвідали представники органів місцевої виконавчої влади і місцевого самоврядування.

 

Тернопільські гімназисти побували «У світі професій»

Вівторок, 22 березня 2016, 07:52

У приміщенні Тернопільської обласної бібліотеки для 25-ти учнів 9-го класу Тернопільської української гімназії ім. І.Франка відбувся профорієнтаційний урок «У світі професій», який провела фахівець Тернопільського міськрайонного центру зайнятості Любов Смик.

Вона ознайомила гімназистів з правилами вибору професії за формулою «хочу, можу, треба»; розповіла про ті види трудової діяльності, які мають попит у роботодавців, послуги служби зайнятості молоді.

Бібліотекар Іванна Печунь представила професію, за якою працює, ознайомила з організацією роботи у бібліотеці.

бібліотека

«Слово “бібліоте́ка” походить від грецького βιβλιον — книжка і θηκη — сховище, скриня - і по суті є хранилищем книжок. Людина, яка обирає цей фах, повинна мати широкий та багатий світогляд, належну підготовку з мови, літератури (рідної та світової), художньої культури, бути комунікабельною, акуратною, організованою», - зазначила Іванна Печунь.

Виконавши психометричний тест, який визначає особистісні характеристики людини, учні більше дізнались про власні здібності та нахили. Під час заходу діти активно дискутували щодо становлення молодої людини у професійному середовищі та кроки до успіху; розповідали про плани на майбутнє та професії своїх батьків.

«Якщо людина майстер своєї справи, постійно займається самоудосконаленням, а ще й якщо має якісь особливі професійні знання чи уміння, -вона завжди зможе знайти собі роботу», - резюмував дев’ятикласник Антон.


 Провідний фахівець з профорієнтації відділу активної підтримки безробітних 

 

Дізнатися про свої доходи можна за лічені хвилини

Понеділок, 21 березня 2016, 09:37

За інформацією, наданою в управлінні обслуговування платників Тернопільської ОДПІ, в рамках кампанії декларування доходів громадян та електронного декларування доходів державних службовців, Державною фіскальною службою доопрацювано оновлений сервіс «Електронний кабінет платника» в частині отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді.

Сервіс доопрацьовано з використанням сучасних Web-технологій з метою забезпечення зручності платників, які бажають отримати відомості про доходи в електронному вигляді.

Як відомо, з 1 вересня 2015 року у штатному режимі працює електронний сервіс щодо отримання відомостей про доходи засобами спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП). Безкоштовно отримати ЕЦП можна в акредитованому центрі сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (АЦСК ІДД). Запит для отримання відомостей про доходи формується виключно фізичними особами – платниками податків для отримання інформації про себе.

Детально ознайомитись з Порядком отримання відомостей про доходи засобами «Електронного кабінету платника» можна на офіційному веб-порталі ДФС у рубриці: Фізичним особам/Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді http://sfs.gov.ua./fizichnim-osobam/vidomosti-doxid.

За словами начальника управління Василя Кравця, відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків у електронному вигляді надаються за останні три роки (поквартально), а відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 60 днів після його закінчення.

Також начальник управління повідомив, що засобами електронного сервісу «Електронний кабінет платника» найближчим часом буде надана можливість підготувати, заповнити та надіслати декларацію про майновий стан і доходи фізичних осіб.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Учні тернопільської школи №3 вразили своєю підготовкою на «Іграх патріотів»

Понеділок, 21 березня 2016, 08:52

17 березня спортивний фестиваль «Ігри патріотів» переступив поріг спортивної зали ТСШ №3 з поглибленим вивченням іноземних мов. Участь прийняли 3 команди учнів 3-х класів. Організаторів приємно вразила чудова підготовка школярів.

+DSC_0027 (2)

Діти вправно виконали завдання естафет та проявили свої творчі здібності у презентації команд. Окрему подяку висловлюємо вчителям фізичного виховання Булич Лілії Романівні та Любомиру Васильовичу Бенцалу за активну участь у підготовці команд до змагань.
DSC_0001 (2)

В результаті гри І місце зайняла команда 3-А класу "Здоров'ята". А ІІ місце, з рівною кількістю балів, розділили команди "Барвінчата" (3-Б клас) та "Патріоти" (3-В клас). Учасники були нагороджені подарунками від постійного партнера ТМ «Ласунка».

+DSC_0054 (2)

Організатор: Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення.

 

Які вони – тернопільські поліцейські

Понеділок, 21 березня 2016, 07:26

Минув тиждень, відколи склали присягу на вірність народу України патрульні поліцейські Тернополя. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков розповів, що заявки на роботу в новій поліції міста подали 4,9 тис. чоловік. Конкурс складав 24 людини на місце, пише moyagazeta.com.ua.

Після тестів, комісій і жорсткого відбору кандидати пройшли 10 тижнів інтенсивної підготовки і тренінгів на базі Львівського університету внутрішніх справ у кращих викладачів та тренерів.

«Кожен четвертий у формі патрульного поліцейського на вулицях Тернополя – дівчина. Понад 80%, тобто майже кожен у формі патрульного поліцейського, – з вищою освітою. 24 учасники бойових дій. Ми постаралися, щоб у кожному підрозділі були молоді ветерани, які пройшли війну і знають ціну життя та вірності присязі», – наголосив Аваков.

Поліція_10

Футболіст став поліцейським

Як з’ясувалося згодом, лави тернопільської поліції поповнили не лише АТОвці і просто люди з вищими освітами, а й навіть відомі в місті спортсмени. Так, зокрема, патрульним поліцейським став колишній півзахисник футбольної команди «Нива» Олександр (Сандро) Мдінарадзе. 23-річний спортсмен виступав за «Ниву» упродовж останніх п’яти років. Але цьогоріч команду розпустили, її гравці отримали статус вільних агентів, тож кожен із них подався туди, куди душа лежить. І якщо переважна більшість продовжили футбольну кар’єру, то Олександр Мдінарадзе зупинив свій вибір на охороні правопорядку – успішно склавши тести і пройшовши вишкіл, колишній тернопільський футболіст став теперішнім тернопільським поліцейським.

Почали з… повій

Ще не встигли новоспечені поліцейські як слід вийти на зміну, як тут же взялися за тернопільську «оазу проституції», яка свого часу перекочувала з-під «Берегині» на вулицю Протасевича. Словом, першого ж дня роботи правоохоронці розігнали «нічних метеликів» з насиджених місць.

Про побачене на своїй сторінці у «Фейсбуці» розповів тернополянин Зорян Безкорований.

«Наш балкон виходить на добре відому автобусну зупинку по вул. Протасевича на Східному, де розташований магазинчик «Христина» – навпроти нього одразу починаються заміські поля. Однак ця зупинка більше відома тернополянам тим, що там уночі традиційно «тусують» легкодоступні дівчата та їхні кавалери. У перервах між «важкою роботою» вони, як правило, випивають. Така ситуація тривала, скільки ми там живемо. І ось сьогодні я побачив, як до зупинки під’їхала машинка з «новими» тернопільськими поліцейськими – що вони там говорили, я не знаю, але дівчата швидко скипіли. «Точка» закрилася – нова поліція в дії.

А ще вперше через наші внутрішні двори почав їздити поліцейський патруль на машині, чого ніколи не було за всю славну історію мікрорайону Східного», – поділився позитивними емоціями тернополянин.

Поліція_11

«А, може, домовимось?»

Не обійшлося в перші дні і без хабарів. 100 гривень пропонував житель Тернополя патрульним поліцейським, коли ті зупинили його «Фольксваген». Водій автівки порушив правила дорожнього руху. А коли правоохоронці почали оформляти протокол – почав пропонувати їм хабар. Чоловік марно сподівався, що поліція закриє очі на правопорушення. Натомість поліцейські викликали слідчо-оперативну групу.

Як наслідок, проти водія розпочато слідство. І відповідати бідоласі тепер доведеться не лише за порушення правил руху, а й за спробу дати хабар, що теж карається Законом.

Поліція_2

Переполох на тротуарах

На сторінках тернополян у соцмережах починають з’являтися фотографії, які демонструють, що нові патрульні взялися за водіїв, котрі залишають свої автомобілі де прийдеться, при цьому дуже часто порушуючи правила.

«Гей, хлопці дайте звикнути, душа тішиться: всі чемно сьогодні правим рядом з ввімкнутими вогнями, місто ніби хтось підмінив, що сталося?», – пише Борис Чапльовський, коментуючи у спільноті «Stupid parking Ternopil» фото, на якому помітно, як працюють поліцейські у центрі міста біля «Атріуму».

«Мій брат живе в Херсоні, то каже, що в них уже перестали паркуватися там, де не можна, причому усі», – додає ще одна дописувачка.

«Та давно пора було за це взятися, куди не глянь – навколо одні мудаки чи інваліди. Ще б за маршрутчиків взялися», «головне, щоб не зупинялись і діяли в рамках закону. Вже пора лад навести, бо стільки неадекватів з’явилося», «дуже сподіваюся, що пацикам, які успадкували від батьків вірус 90-их разом з бізнесом, тепер не комфортно буде бикувати і ставити свою тачку «де попало», і аграрії бусиками з діагнозом Sprinter не будуть паркуватися на тротуарах», – в такому дусі тернополяни коментують роботу нових поліцейських.

Депутат міськради Тернополя Назар Зелінка також оприлюднив фото автомобіля, який припаркувався на зеленому газоні у дворі. За словами тернополянина, водієві даного авто поліцейські виписали штраф у 255 грн.

Поліція_1

Універсальний принцип 80/20

Але попри загалом схвальні відгуки в соцмережах про перші дні роботи нової поліції у Тернополі, знаходяться й такі дописувачі, яким все не так. Здебільшого ці вічноневдоволені розповідають, що робота поліції – то звичайний піар, що вони працюють на камеру, що «мій знайомий пройшов туди за 300 баксів, сам при п’янці розповів» і тому подібні аргументи. Однак нашим новим правоохоронцям радимо не особливо дослухатися до таких коментарів. Простіше буде, якщо вони у своїй повсякденній роботі користуватимуться універсальним принципом 80/20.

Свого часу цей принцип винайшов італійський філософ і економіст Вільфредо Парето, який зауважив, що в статистиці рідко коли розподіл здійснюється на рівні частки. З якоїсь причини статистичні дані в процентному співвідношенні частіше розбиваються за правилом 80/20. І тоді Парето запропонував таку теорію: близько 80% проблем зі здоров’ям скоріш за все викликані 20% їжі, яку людина споживає. 80% прибутку компанії зазвичай приходять від реалізації 20% виготовлених компанією товарів. 80% розчарувань у взаєминах викликані спілкуванням з 20% ваших знайомих.

Ефект від застосування цього принципу приголомшливий! Адже можна відмовитися від виробництва 80% товарів компанії і заощадити тисячі. Або можна відмовитися від спілкування з 20% ваших знайомих і забути про безсоння через проблеми у взаєминах. Або можна відмовитися від 20% того, що ви їсте і насолоджуватися 100-відсотковим здоров’ям.

Ви можете, наприклад, написати світовий бестселер (чи, у випадку поліції, зловити кровожерного маніяка, якого розшукує «Інтерпол») і 20% людей, які його прочитали, будуть чимось незадоволені. Не вірите? Зайдіть у будь-яку соцмережу і розмістіть там своє творіння – обов’язково знайдеться 20% невдоволених. Навіть якби вам присвоїли Нобелівську премію в галузі літератури – це б нічого не змінило: 20% вічноневдоволених неадекватів все одно залишиться.

Тому нашим поліцейським варто дослухатися до критики, адже здорова критика завжди спрямована на покращення вашої роботи, однак при цьому не слід забувати і про універсальну похибку у 20%.

Поліція_5

Як виглядає поліція зсередини

Декілька поліцейських на правах анонімності розповіли про своє нове життя-буття.

Про мотивацію. Якщо бути чесним, у поліцію змусила піти дружина. До останнього не вірив, що потраплю на навчання. Ну і стимулювало те, що реформою займалася Ека Згуладзе і можна було сподіватися на чесну роботу. Грузія змогла, може, і в нас вийде. Я сам кілька разів натрапляв на ментів, які вимагали грошей за дрібні порушення. Немає людей без гріха. І я готовий платити за свої порушення, але без хабарів. Може, я наївний, та хочеться в це вірити.

Про особовий склад і зброю. Ми тільки почали працювати, іноді не все злагоджено. Три місяці навчання – це ж навіть не практика. За цей час переважно займалися адміністративним і кримінальним правом, правилами дорожнього руху. Люди зібралися в основному адекватні. Силові дії у нас заборонені. Нас вчили без зброї вирішувати конфлікти. А спецзасоби потрібно застосовувати тільки в критичній ситуації, коли слова не допомагають.

Поліція_4

Про патрулювання. Нічна зміна в мене починається о 21:30. У перший день ми приїхали о 14:00. Ніхто не знав, як відбуватиметься патрулювання. А ще ж потрібно забрати камери, рації, ключі, зброю, спецзасоби. Це час. За годину поки що не встигаємо. Але то технічний момент, він ще обкатується. Після того як ми все отримали, сідаємо в машину. Її оглядає група моніторингу. Фіксує пошкодження, наявність пального, аптечки тощо. Якщо, скажімо, в аптечці чогось не вистачає, нам одразу ж це видають. Якщо мало бензину, дають або талон, або картку для оплати. Готівки немає. Усе в електронних грошах. Немає можливості, як кажуть, «намутити». Плюс у нас є лист, у якому пишемо, скільки кілометрів проїхали, скільки бензину залишилося. Злити пальне нереально. Хоча бензин і так не шкодують.

 

Про систему. Щодо викликів, то найбільш «спекотні» дні – це п’ятниця і субота. Багато сімейних бійок, пограбувань. Грабіжників особливо важко ловити. Вони знають, де ховатися, де можна скинути вкрадене.

Як працює система? Виклики надходять на наш комп’ютер. Там зазначені адреса й характер правопорушення: грабіж, бійка і т. ін., а також район. Найближчий екіпаж цей виклик отримує. Але якщо хлопці будуть зайняті, то він надходить першому вільному патрулю. Таким чином, ми дуже мобільні. Квадрати, які патрулюємо, невеликі. Вночі приїжджаємо за 2-3 хв.

Про правосвідомість громадян. Чесно, після першої зміни хотілося бити людей за свинське ставлення до законів й одне до одного. Але хочеться вірити, що коли буду, скажімо, два місяці ходити і говорити людям: не переходьте дорогу в недозволених місцях, то рано чи пізно вони перестануть це робити.

Люди із совковим типом мислення нас не зовсім сприймають. Молоді – навпаки. Якщо вони сидять, п’ють пиво або горілку, ми підходимо, кажемо, що порушують закон, вони вибачаються, згортаються і йдуть. 

Про керівництво. Згуладзе нас підтримує, спілкується. Каже, щоб не переживали. Якщо не пам’ятаємо якусь статтю закону, не страшно, просить говорити суть. А подивитися номер можна в процесі.

У нас хороші командир батальйону і його заступник. Вони теж «у поля» виїжджають, допомагають нам. Тобто немає такого, що начальство просиджує штани в кабінетах.

Про мінуси роботи. Нас мало вчили оформляти ДТП. Так само нас не вчили регулювати рух. Скажімо, є подвійне перехрестя, чотири світлофори, один із них не працює. Всі учасники руху дивляться на мене. І комусь горить червоний, а я показую їм їхати. Був затор, ми так-сяк його розрулили. Але якби довелося таке робити в будній день у годину пік, це був би провал.

Про стару міліцію. У чому ми відрізняємося від міліції, то це в оперативності. І нас більше, ніж пепеесників. Як вони працювали: є виклик – вони на нього виїжджають із РВВС. А ми патрулюємо квартали, постійно в русі, бачимо багато порушень.

7 фактів про нову патрульну службу Тернополя

1) Кількість поліцейських

На вулицях Тернополя стежать за порядком 209 нових патрульних. Вони пройшли відбір з поміж майже п’яти тисяч кандидатів. У патрульні відбирали осіб до 35 років у гарній фізичній формі. Вони пройшли трьохмісячне навчання у найкращих українських та іноземних інструкторів.

2) 500 сценаріїв роботи

Нові патрульні виконують функції як державтоінспекції, так і дільничих міліціонерів. Спеціально для патрульних розробили 500 сценаріїв стаціонарно-операційних процедур. Під час їх розробки враховувалися норми чинного законодавства: як саме поліцейським поводитися, як вести себе у тому або іншому випадку, що робити, з ким координувати свої дії і у кого що запитувати.

3) Час виклику

Викликати патрульних можна за номером 102. Середній час прибуття з моменту виклику – 3-5 хвилин. Якщо патрульні в цей час будуть зайняті, то виклик може прийняти патруль з сусіднього району. Виклики градуються за ступенем важливості. Теоретично патрульна служба може приїхати і допомогти зняти кота з дерева, якщо в цей час не буде важливіших справ.

4) Види патрульних

Наразі патрулі будуть двох видів: піший патруль та автопатруль. У кожного з них будуть свої сектори патрулювання і шляхи патрулювання за вказаним маршрутом. Через певний період сектори будуть міняти. Також ще планується створити мотопатруль та перевести до патрульної служби відділ кінної міліції.

5) Зарплата

Зарплату патрульним виплачують у розмірі 8-10 тисяч гривень залежно від посади та звання. Працюють патрульні цілодобово. Робоча зміна становить 12 годин. На наступну зміну патрульний може заступати через 48 годин.

6) Нова форма

Українські поліцейські тепер нагадують своїх колег зі США – у них чорна форма і залізні жетони, а на грудях нашивка з прізвищем. Закупили її в американського бренду спеціалізованого одягу «5.11». До укомплектування правоохоронців входить зброя, жезл, газовий балончик, тактичний ліхтарик, наручники, рація, а також відеокамера. Під час спілкування патрульний повинен попередити про запис відеокамери.

7) Офіс

Патрульна поліція дислокується на вул. Котляревського (приміщення колишнього управління ДАІ).

 

Підготував Адам Стрижнюк

 

Перший в області хоспіс відкриють в травні

Неділя, 20 березня 2016, 10:44

Пацієнтам, які зіткнулися з невиліковним захворюванням, а також їх сім’ям обіцяють поліпшити життя у хоспісі, відкриття якого незабаром планують у Тернополі.

За словами головного лікаря КУТОР «Обласної лікарні «Хоспіс» Андрія Паламарчука, перший медичний заклад такого типу відкриють у селі Плотича в першій половині травня.Хоспіс передбачає місця для 30 пацієнтів.

хоспіс

Паліативну допомогу надаватимуть висококваліфіковані фахівці, які максимально сприятимуть якісному поліпшенню життя пацієнтів шляхом раннього виявлення і лікування болю та інших фізичних симптомів. Дбатимуть тут й про психологічну та соціальну адаптацію хворих, а також їх сімей та близьких людей.

Наразі в закладі триває реорганізація.

 

Портрет Кузьми планують зобразити у Тернополі

Субота, 19 березня 2016, 08:00

Тернополяни активно обговорюють ідею створення у місті скверу, алеї або портрету фронтмена гурту «Скрябін» Андрія Кузьменка.

Відповідну петицію про вшанування пам’яті співака розмістили на сайті міськради більше місяця тому. Після довгих роздумів та дискусій створити у місті портрет із зображення Кузьми таки затвердили.

Портрет Кузьми планують зобразити у Тернополі

Спершу портрет із зображенням улюбленого українцями виконавця пропонували відтворити на будинку по вул. Брюкнера, 3. Нагадаємо, саме тут в рамках мистецького проекту «Артервізія» минулоріч не вдалося зобразити портрет Митрополита Шептицького. Причиною непорозумінь стали заперечення мешканців будинку, що живуть навпроти. Прийнявши до уваги скарги жителів, міська рада прийняла рішення припинити художні роботи і зафарбувати стіну у білий колір. Така ж ситуація спіткала ідею із зображенням портрету Кузьми. Щоправда цього разу не погодились жителі конкретного будинку.

В результаті вибір зупинили на стіні будинку, що знаходиться за адресою вул. Грушевського, 1 (арка, що веде з театрального майдану в двір).

Наразі молоді активісти працюють над розробкою ескізів та обрахуванням проекту.



 

«Україночки» завітали в ЗОШ №19

П'ятниця, 18 березня 2016, 14:12

«Крок до успіху» - так називаються заходи, які проводить у школах Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення.

18 березня в спортивній залі ЗОШ №19 відбулась зустріч діючих спортсменів Ярош Світлани, капітана, та Головко Лілії, гравця команди жіночого футбольного клубу «Україночка» ( в минулому «Тернополянка») з ученицями 7-8-их класів.

+SAM_7169

Зустріч відбувалась у дружній та невимушеній атмосфері. Спочатку діти дізнались про футбол, цікаву та захоплюючу командну гру: як вона виникла та стала найпопулярнішим видом спорту у світі.

В свою чергу, гості розповіли про те як вони прийшли у цей спорт, поділились досвідом у досягненні успіху в улюбленій справі.Усі бажаючі дівчатка взяли участь у тренуваннях, проведенного професіоналами жіночого футболу. Закріпили набуті вміння юні футболістки під час дружнього матчу.

+SAM_7175

«У дворах та на спортивних майданчиках грають переважно хлопчаки та згодом, ми сподіваємось, можна буде спостерігати граційний дівчачий футбол. Тож, ласкаво просимо у футбол!», - запросили учасниць Ліля та Світлана.

 

Що обіцяють військовим контрактникам?

П'ятниця, 18 березня 2016, 09:04

Грошима, нагородами, пільгами і навіть безкоштовною вищою освітою. Саме так заохочують тернополян йти на військову службу за контрактом.

Військовий комісар Тернопільського обласного військового комісаріату Володимир Катинський каже, що на разі контракт підписало лише 40 % з потрібної кількості. Комісар також нагадав, що у випадку повного виконання плану набору тернополян на військову службу, сьомої хвилі мобілізації не буде.

Тим, хто виявить бажання служити по контракту у військовому комісаріаті обіцяють зарплатню у розмірі 7 тисяч гривень, чисельні нагороди, значні пільги для усієї сім’ї службовця, а також заохочують безкоштовною вищою освітою.

Отримати диплом пропонують у більш ніж ста вузах України, серед них – Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Перелік професій досить різноманітний: від офіцера до водія та кухаря.

Комісаріат також зазначив, що військова служба за контрактом не є обов’язковою.

 

Повне оновлення набережної у Тернополі відбудеться до кінця літа

П'ятниця, 18 березня 2016, 06:29

Цьогоріч місцева влада планує повне оновлення набережної у Тернополі. Роботи розпочнуть з Острівця кохання і протягнуться до «Циганки». Нова зона відпочинку повинна бути модернізованою повністю до Дня міста, кажуть у міській раді. На таке оновлення виділено чимала кількість коштів з місцевого бюджету - 10 мільйонів гривень.

Заступник начальника міського управління ЖКГ Андрій Дроздовський повідомив, що документи на проведення робіт вже готові. Проект втілювати у життя розпочнуть зовсім скоро.

Став_набережна

Роботи будуть проводити у чотири етапи. Оновлення передбачає: пішохідну та велосипедну доріжку, зону відпочинку та фонтан, який буде влаштований на рівні з пішохідною зоною. Також планують створити дитячий та спортивний майданчик, міні-екстрім парк і нові парковки. У план проекту включили ремонт проїзної частини, що на вулиці Білецькій, та Тернопільської дамби.

Оскільки робота буде колосальна, до цієї ідеї залучили чимало спеціалістів, які довго працювали над розробкою кожної частини території. Часу для такого великого проекту мало, тож колектив намагається працювати організовано, якісно та швидко.

Олена Сабатюк


 

Хенд-мейд - шедеври своїми руками

Четвер, 17 березня 2016, 14:19

На березневому засіданні жіночого клубу «Гармонія», яке відбулось у гендерному центрі Тернопільського міськрайонного центру зайнятості, учасники заходу поспілкувались з представником «Творчої майстерні «Арт-Колесо» Антоніною Кутрань на тему «Хенд-мейд-шедеври своїми руками».

- «Хенд-мейд», якщо розуміти цей термін буквально - це речі створені власноруч, - такими словами розпочала зустріч у жіночому клубі фахівець центру зайнятості Інна Лісовська. - Це мистецтво створювати те, що несе в собі позитивну енергетику та чудовий настрій, адже хенд-мейдом займаються тільки ті люди, які дійсно люблять свою справу, створюють абсолютно унікальні речі в одному екземплярі.

Під час теплої бесіди з'ясувалось, що у кожної із присутніх жінок є своє захоплення. Хтось вивчає психологію, хтось вишиває, в'яже, куховарить, випікає смаколики...

Новою та цікавою для учасниць заходу стала розповідь Антоніни Кутрань про те, чим займається їхня спільнота, з якою метою вони організовані та які результати їх діяльності.

«Ми об’єднали зусилля для того, щоб разом приносити радість та естетичне задоволення іншим через творчість, - зазначила майстриня. - Хенд-мейд продукція, включає в себе: художньо розписаний посуд, картини, прикраси та аксесуари, ляльки-мотанки, вітальні листівки, вироби з дерева, сумки, квіти та букети з цукерок, весільну атрибутику тощо. У своїх виробах акцент робимо на етнічно-українському стилі. Наша майстерня існує і для майстрів, і для тих, хто хоче навчитись цьому мистецтву».

Запрошена гостя також продемонструвала різні вироби у стилі хенд-мейду, провела майстер-клас з виготовлення паперових квітів.

 

Відділ активної підтримки безробітних ТМРЦЗ

Інна Лісовська

 

За ухилення від сплати податку у підприємства-імпортера вилучено 68,7 тонн тютюну

Четвер, 17 березня 2016, 11:48

У рамках проведення операцій «Рубіж» та «Акциз» Державною фіскальною службою здійснюються заходи, спрямовані на протидію злочинам у сфері зовнішньоекономічної діяльності та тіньового обігу підакцизної продукції. Варто відзначити, що порушення податкового законодавства в частині нарахування та сплати акцизного податку мають місце не лише під час здійснення незаконної діяльності безпосередньо на території України. Такі факти виявляються і під час відпрацювання учасників зовнішньоекономічної діяльності.

Днями співробітники податкової міліції Головного управління ДФС у Тернопільській області встановили факт ухилення службовими особами підприємства, основним видом діяльності якого є виробництво тютюнових виробів, від сплати до бюджету акцизного податку в розмірі 26,7 млн гривень. Саме з цього приводу сьогодні перший заступник начальника Головного управління ДФС в області Віталій Дума провів брифінг для журналістів місцевих засобів масової інформації .

«На початку цього року підприємством імпортовано 68,7 тонн тютюнової сировини. Згідно із нормами Податкового кодексу України при імпорті тютюнової сировини нараховується та сплачується до бюджету акцизний податок за ставкою 399 грн 84 коп. за 1 кілограм. Однак під час митного оформлення службовими особами підприємства-імпортера незаконно застосовано пільгу по сплаті акцизного податку», - повідомив журналістам під час заходу Віталій Дума.

Податковим кодексом України передбачено, що операції з ввезення на митну територію України тютюнової сировини звільняються від оподаткування акцизним податком у тому випадку, якщо імпортер в подальшому використовує її у власній господарській діяльності для виробництва тютюнових виробів (цигарки, сигарети, тютюн для паління).

Віталій Романович зазначив, що вказаний суб’єкт господарювання задекларував основним видом діяльності виробництво тютюнових виробів та відповідної ліцензії, як цього вимагає закон, не отримав, а тому не мав права скористатись правом на застосування податкової пільги із акцизного податку.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за частиною 3 статті 212 Кримінального кодексу України (умисне ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах).

Тютюнову сировину в кількості 68,7 тонн вартістю 5, 6 млн грн співробітники податкової міліції вилучили. У ході досудового розслідування слідчим внесено клопотання про накладення арешту на тютюнову сировину, яке судом задоволено. Триває досудове розслідування.

Варто нагадати, що Кримінальним кодексом України за умисне ухилення від сплати податків передбачена кримінальна відповідальність у вигляді штрафу у розмірі від 255 тис. грн до 425 тис. грн з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Всього з початку року співробітники податкової міліції області з незаконного обігу вилучили підакцизних товарів на суму 6 млн гривень. Завершено розслідування та направлено до суду 3 кримінальні провадження стосовно 4 осіб, які займались незаконним виготовленням та реалізацією фальсифікованих підакцизних товарів.


Відділ організації роботи ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Відтепер тернопільським пенсіонерам є чим зайнятись

Четвер, 17 березня 2016, 09:17

Йога, танці, розвиваючі ігри, вечори поезії та гумору, музей, кіно і театр - саме так проводять своє дозвілля тернопільські пенсіонери у центрі соціального обслуговування населення та надання соціальних послуг.

Відтепер тернопільським пенсіонерам є чим зайнятисьКрім дозвілля пенсіонерам надають матеріально-грошову допомогу, а понад 45 соціальних працівників навідуються до стареньких до дому й допомагають по господарству. Надають у центрі й психологічну допомогу. Відвідувачі задоволені роботою спеціалістів, і кажуть, що вже не уявляють життя без центру.

Щотижня тут відбуваються різноманітні майстер-класи, інтелектуальні ігри, діє гурток танців, пластики. Словом, сумувати тернополянам не доводиться.

Загалом у міському територіальному центрі діє чотири відділення : матеріально-грошової допомоги, відвідування літніх тернополян  на дому, соціальної адаптації, а також медичне. 

У останньому підопічні відвідують сеанси масажу, профілактичні та лікувальні процедуцри. Також мають можливість скористатися послугами перукаря та швачки. А впродовж трьох місяців безкоштовно харчуються в їдальні.

Оксана Божко



 

Скільки безробітних у Тернополі?

Четвер, 17 березня 2016, 09:02

За лютий 2016 року в Тернопільський міськрайонний центр зайнятості звернулися 430 громадян, які проживають в м. Тернополі, що на 130 осіб менше ніж за аналогічний період минулого року (760 чол.). Чисельність незайнятого населення, зареєстрованого протягом січня – лютого 2016 року у міськрайонному центрі зайнятості, з урахуванням зареєстрованих на початок року, склала 3363 чол., що на 904 особи менше, ніж на 1 березня 2015 року (4267 чол.).

Станом на 1 березня 2016 року на обліку в центрі зайнятості знаходилися 2317 незайнятих громадян з числа осіб, що проживають в м. Тернополі ( на 1 березня 2015 року – 2775 чол.).

Станом на 01 березня 2016 року на обліку в центрі зайнятості перебували 1916 безробітних громадян, що на 528 чол. або на 21,6% менше, ніж на відповідну дату минулого року (2444 чол.). Жінки складають 68,3% від загальної чисельності безробітних (1309 осіб). Зменшився відсоток молоді до 35 років серед безробітних з 57,9 % на 01.03.2015 року до 54,4 % на 01.03.2016 року.

 

Сьогодні відбудеться відкриття виставки найменших в світі мініатюр

Четвер, 17 березня 2016, 08:57

З 17 березня по 6 квітня в приміщенні Арт Галереї, що по вулиці Сагайдачного 13, навпроти Катедри, можна буде побачити унікальну виставку мікромініатюр відомого майстра Володимира Казаряна, яка по праву вважається восьмим чудом світу. Відкриття виставки за участі автора у Тернополі відбудеться сьогодні о 15 годині, пише сайт Культурно.

Виставки Володимира Казаряна завжди збирають аншлаги, де б він не експонував свої роботи. Тут представлені шедеври мікромініатюрного мистецтва, що вважаються неперевершеними творіннями людських рук. Ви побачите — філігранні мікроскульптури, розміщені на макових зернах, чарівні квіти, встановлені на людському волосі, портрети і шаржі знаменитостей на рисових зернах, приголомшливі своєю витонченістю мережива з 1/100 людської волосини, караван верблюдів у вушку голки, підковану блоху, яка закріплена на кінчику волосини і багато інших мікромініатюрних творінь, які не мають аналогів у світі.

11232177_422746667929398_5223443069123766115_n10995583_422746737929391_3680762366898179602_o

Також на виставці буде презентований найменший у світі портрет Мони Лізи, намальований олійними фарбами на зрізі рисового зерна, який за розміром в мільйони разів менше оригіналу. Пензликом художнику служила одна сота частина волосся.

11170345_422746721262726_5687841747675212579_n

Кожна з кількох десятків його експонованих робіт, а взагалі у творчому доробку має їх понад півтисячі, поміщена у спеціальну колбу зі збільшувальними пристроями, щоб можна було її розгледіти.

11209543_422746634596068_3889297631074918815_n

Роботи автора зацікавлять людей різного віку, різних смаків.

Його витвори подаровані президентам різних країн, а також таким відомим зіркам Голівуда, як Арнольд Шварцнегер, Мадонна.

Запрошуємо Всіх поціновувачів прекрасного відвідати виставку і насолодитися неперевершеними творіннями сучасності!

Виставку найменших в світі мініатюр презентують в Тернополі

 

Працевлаштування безробітних тернополян

Четвер, 17 березня 2016, 08:34

В результаті вжитих заходів активної політики зайнятості, за січень – лютий 2016 року за сприянням Тернопільського міськрайонного центру зайнятості працевлаштовані 573 незайнятих громадян (за січень – лютий 2015 року – 677 чол.).

Відповідно до Закону України « Про зайнятість населення» щодо організації громадських робіт та робіт тимчасового характеру, у січні – лютому 2016 року проведений 1 інформаційний семінар з орієнтації на громадські та інші роботи тимчасового характеру, в якому взяли участь 7 осіб. На роботи тимчасового характеру направлені 14 осіб та 39 осіб направлені на громадські роботи.

З метою популяризації одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності з початку року проводиться інформаційно – роз'яснювальна робота серед населення щодо можливості започаткування власної справи за сприянням служби зайнятості. За січень – лютий 2016 року проведені 9 інформаційних семінарів „ Як почати свій бізнес” – 55 осіб і 5 семінарів з основ організації сільського зеленого туризму – 15 чол. За цей же період 2016 року 12 осіб отримали одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності (у січні – лютому 2015 року – 3 чол.), в тому числі 3 жінки, 7 чол. з числа молоді віком до 35 років.

Закон України «Про зайнятість населення» передбачає стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць та працевлаштування на них за направленням центру зайнятості безробітних, які не спроможні на рівних конкурувати на ринку праці та потребують додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню шляхом виплати компенсації роботодавцю у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу. За січень – лютий 2016 року по 28 підприємствах, які юридично зареєстровані у місті Тернополі та прийняли на роботу 32 безробітних Тернополя та Тернопільського району прийнято рішення про компенсацію витрат роботодавцю у розмірі єдиного внеску.

 

Відбудеться літературний вечір Ліни Костенко

Середа, 16 березня 2016, 08:26

Поетичне слово Ліни Костенко звучатиме на літературному вечорі, присвяченому Дню народженню поетеси 19 березня о 19:00 в Бункермузі. Читачів поезії чекають подарунки.

Краса — і тільки, трішечки краси, Душі нічого більше не потрібно ©Ліна Костенко

Кохаєшся в поезії, але лише тишком-нишком декламуєш улюблені вірші перед котом? Хворієш на книжкову залежність, ковтаючи сторінку за сторінкою? Приходь продемонструвати свій талант і вміння декламувати поезію.

Усі, хто бажає стати учасником творчого вечора, прохання заповнити анкету: http://goo.gl/forms/0YxZq5Wo77

Читачів поезії чекають подарунки.

Вхід — вільний.

літературний вечір Ліни Костенко

 

Майже півсотні перевірок

Середа, 16 березня 2016, 07:51

Впродовж січня – лютого цього року ревізорами управління аудиту Тернопільської ОДПІ проведено 49 документальних перевірок юридичних осіб з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства.

За результатами перевірок донараховано майже 1 млн 300 тис грн податків та штрафних санкцій. До бюджету уже сплачено 626 тис грн.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

За порушення трудового законодавство – значні штрафи

Середа, 16 березня 2016, 07:48

В юридичному відділі Тернопільської ОДПІ інформували про суми штрафів, що накладаються на суб’єктів господарювання та роботодавців, за порушення законодавства про працю та зайнятість населення, передбачених Кодексом законів про працю України та Законом «Про зайнятість населення».

Зокрема, як зазначив начальник відділу Віталій Брик, юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі:

* фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий день у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків – у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;

* порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як один місяць, виплата їх не в повному обсязі – у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення;

* недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;

* недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», - у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;

* порушення інших вимог трудового законодавства – у розмірі мінімальної заробітної плати.

 

Шановні громадяни! Якщо Ви зіткнулись з фактами виплати заробітної плати «в конвертах» чи пропозицією не оформлення належним чином трудових відносин, інформуйте Тернопільську ОДПІ: письмово – м. Тернопіль, вул. Білецька1, за телефоном 43-46-46 чи звертайтесь у Центр обслуговування платників, телефон: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Посвідчення багатодітних батьків передбачає знижки на комунальні послуги

Середа, 16 березня 2016, 05:03

Посвідчення багатодітних батьків тепер доступно для всіх мешканців міста. Це дає змогу отримати соціальний пакет, який можна використовувати до повноліття дитини. Якщо ж вони продовжують навчання на денній формі у вищих навчальних закладах, термін продовжують до закінчення освіти або до двадцяти трьох років включно.

Начальник управління у справах сімʼї, молодіжної політики та спорту в місті Тернополі Микола Круть повідомив, що така функція доступна тим, у кого є більше двох дітей. Таке введення дає змогу додаткових знижок для сімʼї. Це включає 50% на комунальні послуги та абонентську плату на телефон. Влітку діти можуть безкоштовно відвідати оздоровчі комплекси або літні табори. Також проїзд у громадському транспорті оплачувати не потрібно. Сімʼї, які отримають такий документ будуть мати багато можливостей для раціонального використання коштів.

Посвідчення багатодітних батьків передбачає знижки на комунальні послуги

Кожен тернополянин може оформити своє посвідчення на вулиці Князя Острозького 6. Для цього необхідно принести документи, у яких вказано дані особи. Потрібно звернутися у центр надання адміністративних послуг і посвідчення буде готове за 10 днів після подання документації.

Детальну інформацію можна прочитати на сайті міської ради або за покликанням http://cnap.rada.te.ua. Також за допомогою можна звернутися до управління у справах сімʼї, молодіжної політики та спорту у місті.

Олена Сабатюк

 

Із зони АТО повернулось восьмеро працівників податкової міліції Тернопільщини

Вівторок, 15 березня 2016, 14:52

Сьогодні в Головному управління ДФС у Тернопільській області відбулось відзначення працівників податкової міліції Тернопільщини, які прибули із зони проведення антитерористичної операції. Працівники спецпідрозділу «Фантом» впродовж майже п’яти місяців несли службу на контрольних пунктах в’їзду/виїзду.

«З приємністю оголошую подяку нашим хлопцям – працівникам податкової міліції, які проявили мужність і з гідністю виконали свій конституційний обов’язок на сході країни. Хочу констатувати, що працівники фіскальних органів забезпечують захист держави на двох фронтах, один – це робота спрямована на відбудову держави в тилу, а інший – це захист її кордонів», - з такими словами звернувся до податкових міліціонерів голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна.

DSC_0032

Під час четвертої ротації у зоні АТО перебувало 8 працівників оперативних підрозділів органів ДФС у Тернопільській області, які добровільно виявили бажання служити на сході країни, серед яких майор податкової міліції Анатолій Василько, підполковники податкової міліції Павло Бегман, Віктор Воляник, Роман Демборинський та Богдан Матлах, старший прапорщик податкової міліції Мирослав Процишин, старший лейтенант податкової міліції Тарас Середа та капітан податкової міліції Ігор Дядьо.

DSC_0117

Керівник Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна вручив грамоти всім учасникам АТО і подякував за мужність та відвагу.

Вітаючи колег, начальник Головного управління ДФС в області Ігор Комендат сказав: «Сьогодні маємо приємну нагоду відзначити наших хлопців з четвертої ротації, працівників податкової міліції, які нещодавно повернулися із зони проведення АТО. Дякувати Богові, усі живі-здорові повернулися до рідного дому, вже встигли відпочити, дехто навіть вже приступив до роботи. Дякую Вам за те, що з гідністю та мужністю виконували свій конституційний обов’язок на сході країни у складі спеціального підрозділу Державної фіскальної служби «Фантом».

DSC_0009

Оперативники та слідчі під час несення служби на окремих територіях Донецької та Луганської областей здійснюють заходи із протидії незаконному переміщенню товарів через «умовний» кордон на сході країни, контроль вантажних перевезень, автомобільних та залізничних переїздів, а також патрулювання у складі міжвідомчих груп з числа військовослужбовців та співробітників інших правоохоронних органів по лінії розмежування.

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Що говорять про нову поліцію тернополяни?

Вівторок, 15 березня 2016, 10:37

12 березня на Театральному майдані у Тернополі 209 нових поліцейських присягнулися на вірність українському народу. Привітала нову патрульну поліцію голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе, пише Моя газета.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці в соцмережі Facebook розповів, що заявки на роботу в новій поліції Тернополя подали 4,9 тис. чоловік. Конкурс передбачав 24 людини на місце. Після тестів, комісій і жорсткого відбору кандидати пройшли 10 тижнів інтенсивної підготовки і тренінгів на базі Львівського університету внутрішніх справ у кращих викладачів та тренерів України з країн-партнерів.

"Кожен четвертий у формі патрульного поліцейського на вулицях Тернополя - дівчина. Понад 80%, тобто майже кожен у формі патрульного поліцейського, - з вищою освітою. 24 поліцейських - учасники бойових дій. Ми постаралися, щоб у кожному підрозділі були молоді ветерани, які пройшли війну і знають ціну життя та вірності присязі", ― наголосив Аваков.

Сергій Надал ― мер Тернополя каже, що поліція ― це не каральна, а сервісна служба.
Надал Сергій

― Чого чекаємо від нової поліції:

1. ВІДНОВЛЕННЯ ДОВІРИ ЛЮДЕЙ ДО ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ.

2. Наведення порядку на дорогах міста (паркування, порушення ПДР, водіння у нетверезому вигляді).

3. Реальна боротьба із злочинністю на вулицях (в рази збільшилася кількість пограбувань, хуліганства тощо).

4. Наведення порядку зі стихійною торгівлею, що з потеплінням загрожує Тернополю новими епідеміями.

5. Виконання функції СЕРВІСНОЇ СЛУЖБИ. Тобто допомога людям.

Що говорять про нову поліцію тернополяни ?

― Відношення до нової поліції в рідному місті ― дуже позитивне. Щиро хочу змін, про які всі так говорять. Звичайно, є і будуть труднощі, але надіюся на краще. І замість критики, яку так легко сьогодні кожен може видати, пропоную свою підтримку. Буду їх поважати, дотримуватися правил дорожнього руху і гордитися всім, що робить наше місто кращим, ― розповіла директор ТЗОШ № 28, вчитель― методист― Вавринів Лілія, 43 р.

Вавринів Лілія

Доцент кафедри журналістики ТНПУ ― Галина Синоруб, 40 років.

― Все ж таки віриться, що все зміниться на краще, і поліція також. Багато нових і молодих людей, які здатні змінити на краще. Однак, поживемо―побачимо.

Галина Синоруб

Студентка 3 курсу ТНЕУ, мама та дружина нового поліцейського ― Діана Карашівська, якій 20 років говорить :

― Я вірю в те, що нова поліція справді буде гідно нести свою службу та охоронятиме наше місто. Був досить суворий відбір кандидатів на посади, тяжке навчання, тому, сподіваюся, що все це допоможе нашим полісменам достойно нести свою службу. Сьогодні патрульні присягнули вірно служити українському народу, охороняти наш спокій, дотримуватися законів та Конституції України. тож, сподіваюся, що у нашому місті поменшає кількість ДТП, хуліганства.

Діана Карашівська

Ліда Яніцька ― дизайнер одягу, 43 роки розповідає про свої надії на нову поліцію:

― Я думаю, що нові поліцейські будуть виправдовувати наші сподівання, адже свою репутацію зіпсувати не хочуть . Нова поліцейські ― це молоді професіонали з новим баченням та сучасним підходом до своєї роботи.

Лідія Яніцька

― Більшість громадян в країні очікує змін та реформ, але, коли вони приходять, то більшість до них не готові, або вишукує можливості жити по― старому. Занадто багато критики, на мою думку. Бо коли іі замало―це "совок". Коли її забагато― бананова республіка, якою керують відірвані від людей можновладці. Прикрі помилки нових поліцейських говорять лише про одне― через рік з неофітів залишаться 60 %, решті ця робота або не вдається, або перестане бути цікавою,― сказав Віктор Мацикур і додав : ― Прийдуть нові люди, ситуація повториться, але за кілька років кістяк нової поліції буде мати і досвід, і навики, і знання для того, щоб ефективно виконувати свою роботу. І це природній процес. Мусимо дати самі собі шанс на зміни і бути готовими ці зміни прийняти, ― говорить Віктор Мацикур, директор департаменту сім'ї, молоді, фізичної культури та спорту Тернопільської обласної державної адміністрації.
Віктор Мацикур

― Досить довго українці жили в «світі законного беззаконня» , думаю всі зрозуміли про що йде мова. І тепер, коли говорять, що нова поліція буде жити і працювати для людей законно і справедливо, багатьом із нас важко в це повірити. Та все ж, ми всі надіємося, що у нашій країні все―таки знайдеться місце для справедливості та чесності і першими у владній структурі це повинні довести правоохоронні органи. Тому, ми тільки будемо раді навіть допомагати нашій новій поліції працювати гідно своїй професії. Віримо, що все, що обіцялося від очільниці Національної поліції України Хатії Деканоїдзе стане реальністю ,― сказала головний редактор журналу CITY LIFE Маріанна Балабан, 29 років.Маріанна Балабан

Повар ― Сергій Головайчук, якому 28 років, говорить:

― Думаю, що нова поліція буде кращою та не корумпованою. Хочу, щоб все змінилося, бо довіри до попередньої немаю зовсім. Бачив, коли брали хабарі, коли зупиняють автомобілі вибірково, а не тих, хто порушив ПДР. Надіюся, що наведуть лад, бо стільки реклами та грошей витратили на них, що вони не мають права не виправдати надії людей.

Сергій Головайчук

Журналіст Олег Удич, якому 39 років, не вірить в поліцейських, ні нових, чи старих, ні наших, чи їхніх. ― Я вірю в зміни, якщо поліцейські є цими змінами, я їх підтримуватиму у всьому та закриватиму очі на дрібні проблеми, але чи стануть вони предвісниками змін в нашій державі ― покаже тільки їхня робота. Тому бажаю їм розуміння того, що до них буде прискіпливіше ставлення і дуже хочу, щоб вони виправдали аванс людської довіри.

Олег Удич

― Перше, що очікую - порядку. Друге ― безпеки на вулицях міста,― головні вимоги від нової поліції фотографа та студента ТНПУ, якому 19 років ― Кушніра Юрія.

Юра Кушнір

Андрій Цимбал ― інвестор, 25 років говорить: ― Нова поліція ― це нова система. Реформи є реформами, і ми повинні це підтримувати,― сказав Андрій і додав: ― Приємно, коли 24 години на добу в місті патрулюють.

Андрій Цимбал

 

Тетяна Шило

 

Вулицю Чорновола пропонують зробити ярмарковою

Вівторок, 15 березня 2016, 06:43

Багато дискусій досі ведеться щодо того, як правильно облаштувати вулицю Чорновола у місті Тернополі. У вересні 2015 року, до святкування «Європейського тижня мобільності», поступила пропозиція  зробити вулицю пішохідною. Оскільки ця частина міста є першою на шляху у місто, вона повинна бути охайною та просторою. Громадські активісти запропонували зробити цю вулицю алеєю з відпочинковою зоною. Проте досі ідея залишилось на рівні обговорення.

Вулицю Чорновола пропонують зробити ярмарковою

Нещодавно небайдужий тернополянин Іван Омелян висвітлив своє бачення з приводу даної ситуації. На одній зі своїх сторінок у соцмережах житель міста висунув пропозицію зробити вулицю Чорновола ярмарковою. Його вразило те, що люди, які продають у цьому місці змушені тіснитися, і тим самим створювати певний дискомфорт для мешканців та гостей міста. Через те, що покупці є завжди, а продавці не хочуть поступатися місцем, Іван Омелян пропонує зробити цю частину дороги ярмарковою. Він вважає, що це буде мати естетичний вигляд і відображатиме гостинність міста.

У соціальних мережах щодо цієї пропозиції виникло чимало суперечок . Думки тернополян розділилися: одні вважають,  це недоречним через те, що «ворота міста» не можуть починатися з базару, в той час, інші підтримують ініціатора. Досі невідомо, чи відбудуться зміни, чи, знову, все залишиться на рівні обговорення. Головне, що турбує мешканців міста, чи зміна функціювання цієї вулиці справді потрібна, чи це своєрідна особливість міста.

Олена Сабатюк

 

Сторінка 89 з 109

«ПочатокПопередня81828384858687888990НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер