images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

З 1 лютого - нова звітність пдв

Середа, 03 лютого 2016, 06:40

Починаючи з 1 лютого 2016 року набрав чинності наказу Мінфіну України від 28.01.2016 р. № 21, яким затверджено форми:

• податкової декларації з ПДВ;

• уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок;

• розрахунку податкових зобов'язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податку, на митній території України.

Разом з ними затверджено і Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ.

Нова форма декларації з ПДВ подається до 22 лютого в електронній формі починаючи зі звіту за січень 2016 року.

Зміни в оподаткуванні, які запроваджено з 1 січня 2016 року, повною мірою можуть бути відображені лише в податковій декларації з ПДВ, що затверджена наказом № 21.

Тернопільська ОДПІ нагадує також, що з 1 січня 2016 року розпочалась кампанія декларування доходів громадянами за 2015 рік. Консультації, тренінги, надання практичної допомоги – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1, телефон: 43-46-10.

 

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Де тренуються тернополяни?

Середа, 03 лютого 2016, 00:00

Незаперечним є той факт, що спорт важливий для кожної людини, адже фізична активність - це запорука здоров’я і прекрасного самопочуття. 30-60 хвилин тренувань допоможуть вам бути у чудовій фізичній формі.

Вже зовсім скоро ми замінено пуховики та дублянки на весняний одяг. Накопичивши за час численних свят і відсутності активного руху зайві кілограми, багато хто прагне дуже швидко привести власне тіло в ідеальну форму. Такий порив може негативно позначитися на здоров'ї. Тому, розпочати свій шлях до спортивних висот, варто з візиту до лікаря. Якщо похід в місцеву поліклініку закінчився благополучно і ніщо не заважає вашому прагненню отримати фігуру, як в олімпійських богів, то постає не менш важливе питання: де займатись?

ДЕ ТРЕНУЮТЬСЯ ТЕРНОПОЛЯНИ

Звичайно, кожен вибере найоптимальніше рішення для себе, враховуючи багато аспектів: особливості свого характеру, місце розташування спортзалу чи вуличних тренажерів, власний досвід, поради друзів, тощо.

У соціальних мережах люди діляться думками: «Для мого "спорту" вистачає і занять вдома. Надворі хіба що пробіжки чи прогулянка на велосипеді. В спортзал записуватись немає часу, бажання та й кошти не дуже дозволяють»; «Літом тренуюсь в парку, в нас там майданчик з тренажерами і штангами. Зимою - в спортзалі» , «Я люблю займатись у спортзалі, бо там в мене з'являється стимул».

Тому, Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення прагне дізнатись, де тренуються тернополяни?

Поділитись своїм досвідом тренувань Ви можете, взявши участь в опитуванні на нашому блозі http://tmcfzn.blogspot.com/

Незабувайте, отримання задоволення — ось головний принцип, при якому будь-яка справа йтиме на лад, і процес буде набагато легшим, а результат не змусить себе довго чекати. Кожне тренування повинне відбуватися не в ім'я когось, а в ім'я власного здоров'я та особистого самопочуття.

Будьте завжди здорові!

 

Презентація «Мистецького фестивалю «Ї» у 2016 році

Вівторок, 02 лютого 2016, 11:49

1 лютого в книгарні «Є» ГО «Мистецький фестиваль «Ї» презентувала

цьогорічний фестиваль, який відбудеться 6-8 травня 2016 року в

Тернополі. Також організатори презентували сайт та оголосили перших

учасників літературної і музичної сцен.

фестиваль ї 2016

Літературна частина фестивалю буде представлена Сергієм Жаданом,

Дмитром Лазуткіним, Іваном Байдаком, Романом Штігером. Музичну

атмосферу для відвідувачів творитимуть Egor Grushin, «Шафа Шамана»,

«Жадан і Собаки в космосі». Про інших учасників можна буде дізнатися

згодом на сторінках фестивалю в соціальних мережах –

https://vk.com/festyval_ji_2016 та https://www.facebook.com/festji.
 

– Цього року ми хочемо бути ще ближчими до наших відвідувачів,

письменників, художників, музикантів, фотографів. Хочемо краще

комунікувати, аби налагодити співпрацю, – запевнив програмний директор «Ї»

Юрій Матевощук. Тому для зручності учасників та відвідувачів організатори

презентували офіційний сайт фестивалю – www.festivalji.com.ua. Звідти можна

дізнатися історію фестивалю, попередній перелік учасників та згодом замовити

квиток на сам захід. Продаж квитків розпочнеться з 8 лютого 2016 року.

– В 2015 році «Мистецький фестиваль «Ї» проходив у квітні. На нього ми

витратили набагато більше ресурсів, аніж на попередні. В ньому взяли участь

білоруські письменники, відомі польські митці, більше художників та

музикантів, – розповів на презентації координатор фестивалю Василь

Томчишин. – Цьогорічний фестиваль ми з гордістю можемо називати

міжнародним.


З питань співпраці, програми заходу, учасників та іншою інформацією

звертайтеся в прес-службу «Мистецького фестивалю «Ї».


Контактна особа: Соломія Шалай

+38 (097) 107-23-31

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду


 

До уваги платників податку на прибуток

Вівторок, 02 лютого 2016, 08:26

Законом України від 24 грудня 2015 року №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон №909) вилучено абзац четвертий п. 57.1 ст. 57 розділу ІІ Податкового кодексу України (далі – ПКУ), яким передбачалася сплата щомісячних авансових внесків з податку на прибуток підприємств (1/12 нарахованої суми податку за попередній звітний (податковий) рік) та зменшення щомісячних авансових внесків з податку на прибуток підприємств на суму сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів, яка залишилась не зарахованою у зменшення податкового зобов’язання з цього податку. З метою реалізації норми абзацу четвертого п. 57.1 ст. 57 розділу ІІ ПКУ у редакції, що діяла до 1 січня 2016 року, таке зменшення щомісячних авансів передбачалося відображати при розрахунку значення рядка 26 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 р. №897 (далі – Декларація №897). Не зараховані у зменшення податкового зобов’язання суми сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів станом на 01.01.2015 р. повинні враховуватися у зменшення податкового зобов’язання з податку на прибуток у податковій декларації за 2015 рік та наступних звітних (податкових) періодах до повного їх погашення.

Відтак ДФС України рекомендує при розрахунку зменшення нарахованої суми податку в рядку 16.3.1 Додатку ЗП до рядка 16 ЗП Декларації №897 за 2015 рік також враховувати залишок суми сплачених авансових внесків з податку на прибуток підприємств при виплаті дивідендів, яка залишилась не зарахованою у зменшення податкового зобов’язання з цього податку станом на 01.01.2015 р., що відображена у рядку 13.5.2 Додатку ЗП до рядка 13 Податкової декларації з податку на прибуток підприємства (для страховиків – у рядку 08.2 Податкової декларації з податку на доходи (прибуток) страховика, для банків – у рядку 14.5.2 Додатку ЗП до рядка 14 Податкової декларації з податку на прибуток банку), поданої за 2014 рік.

Відповідно при поданні Декларації №897 платниками податку на прибуток підприємств, які будуть розраховувати зменшення нарахованої суми податку у Додатку ЗП з урахуванням залишку суми сплачених авансових внесків з податку на прибуток підприємств при виплаті дивідендів, яка залишилась не зарахованою у зменшення податкового зобов’язання з цього податку станом на 01.01.2015 р., рекомендуємо подати доповнення до декларації, передбачене п. 46.4 ст. 46 розділу ІІ ПКУ, з відповідним поясненням та зазначенням відповідних сум, вказавши про цей факт у спеціально відведеному місці в податковій декларації

Підпунктом 141.4.9 п. 141.4 ст. 141 розділу ІІІ ПКУ передбачено, що суми податку на прибуток, отримані з іноземних джерел, що сплачені суб’єктами господарювання за кордоном, зараховуються під час сплати ними податку в Україні. При цьому зарахуванню підлягає сума податку, розрахована за правилами, встановленими розділом ІІІ ПКУ. Розмір зарахованих сум податку з іноземних джерел протягом податкового (звітного) періоду не може перевищувати суми податку, що підлягає сплаті в Україні таким платником податку протягом такого періоду.

При поданні Декларації №897 платниками податку на прибуток підприємств, які будуть розраховувати зменшення нарахованої суми податку у Додатку ЗП з урахуванням сум податку на прибуток, що сплачені за кордоном, рекомендуємо подати доповнення до декларації, передбачене п. 46.4 ст. 46 розділу ІІ ПКУ, з відповідним поясненням та зазначенням відповідних сум, вказавши про цей факт у спеціально відведеному місці в податковій декларації.

Детальніше із роз’ясненнями стосовно даного питання можна ознайомитися у листі ДФС України від 28.01.2016 р. №2779/7/99-99-19-02-01-17 «Про внесення змін до листа ДФС від 04.01.2016 № 102/7/99-99-19-02-01-17».

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Перерахування єдиного внеску – контролюється

Вівторок, 02 лютого 2016, 07:46

Державною фіскальною службою України повідомлено, що оскільки для роботодавців єдиний внесок встановлено у розмірі 22 % до бази нарахування, то відповідно, змінюється частка єдиного внеску, що контролюється банківськими установами.

До приведення норм Порядку прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати у відповідність з вимогами чинного законодавства, територіальні органи ДФС тепер погоджуватимуть сплату єдиного внеску, яка має становити 1/5 суми коштів для виплати зарплати, зазначеної в розрахункових документах.

Тернопільська ОДПІ нагадує також, що з 1 січня 2016 року розпочалась кампанія декларування доходів громадянами за 2015 рік. Консультації, тренінги, надання практичної допомоги – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1, телефон: 43-46-10.


Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Тернопільські податкові міліціонери відзначили річницю створення підрозділу «Фантом»

Понеділок, 01 лютого 2016, 10:50

Минулими вихідними семеро Тернопільських «фантомівців» побували у Державній фіскальній службі України на урочистостях з нагоди відзначення першої річниці створення спеціального підрозділу податкової міліції ДФС «Фантом», який діє на території проведення антитерористичної операції.

Офіцерів податкової міліції привітали Голова ДФС Роман Насіров, перший заступник Голови ДФС Сергій Білан, керівники та представники Адміністрації Президента, Міністерства фінансів України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України та інших силових підрозділів і відомств, органів влади та волонтери.

20160130_154810___

Підрозділ «Фантом» було створено наприкінці січня минулого року для врегулювання складної ситуації з переміщенням товарів з неконтрольованої території. За цей час відбулося чотири ротації працівників цього спецпідрозділу, в лавах якого загалом служить 521 офіцер податкової міліції.

В даний час шестеро працівників податкової міліції Тернопільщини ризикуючи своїм життям проходять службу в зоні АТО. Вони разом зі своїми колегами з інших правоохоронних органів у складі зведених мобільних груп контролюють лінію розмежування. Завдяки їх роботі на ринки України не потрапила значна кількість контрабандних та фальсифікованих товарів.


Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Семінар у податковій

Понеділок, 01 лютого 2016, 10:08

Тернопільська ОДПІ інформує платників про проведення семінарів на тему: «Податкові новації – 2016»:

4 лютого 2016р., поч. о 10.00 год. – для юридичних осіб;

5 лютого 2016р. поч. о 10.00 год. – для суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб.

Семінари відбудуться в приміщенні конференц – залу ГУ ДФС у Тернопільській обл., вул. Білецька 1.

Телефон для довідок та внесення пропозицій: 43-46-46.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Як зареєструватися для участі в ЗНО – 2016

Понеділок, 01 лютого 2016, 09:39

Реєстрація осіб для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні 2016 року триватиме з 01 лютого до 04 березня (включно). Процедурою реєстрації для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні (далі – зовнішнє оцінювання) передбачено виконання описаних нижче чотирьох послідовних дій.

1. Ознайомтесь із Правилами прийому до обраного Вами вищого навчального закладу, де вказано перелік конкурсних предметів, із яких необхідно подати сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання (далі – Сертифікат), Порядком проведення зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти, Порядком реєстрації осіб для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти.

2. Здійсніть вибір навчальних предметів, із яких Ви бажаєте пройти зовнішнє незалежне оцінювання.

У 2016 році зовнішнє незалежне оцінювання проводитиметься з таких навчальних предметів:

№ з/п Основна сесія

1. 05 травня українська мова і література

2. 11 травня математика

3. 13 травня історія України

4. 03 червня російська мова

5. 06 червня іспанська мова

6. 07 червня англійська мова

7. 08 червня німецька мова

8. 09 червня французька мова

9. 10 червня біологія

10. 13 червня фізика

11. 15 червня географія

12. 17 червня хімія


Пам’ятайте, що загальна кількість навчальних предметів, вибраних Вами для проходження зовнішнього оцінювання, не повинна перевищувати чотирьох.

Увага! Для випускників старшої школи загальноосвітніх навчальних закладів 2016 року результати зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури (українська мова), математики або історії України зараховуються як оцінки за державну підсумкову атестацію.

3. Підготуйте необхідні для реєстрації документи та матеріали:

1) копію паспорта (сторінки з фотокарткою, прізвищем, ім’ям та по батькові). У разі відсутності паспорта окремі категорії осіб можуть подати інший документ;

2) дві однакові фотокартки для документів розміром 3 х 4 см із зображенням, що відповідає досягнутому віку (фотокартки мають бути виготовлені на білому або кольоровому фотопапері);

3) копію документа про повну загальну середню освіту (випускники минулих років) або довідку з місця навчання, що підтверджує здобуття в січні – серпні 2016 року повної загальної середньої освіти (учні (слухачі, студенти) професійно-технічних, вищих навчальних закладів);

4) реєстраційну картку, яку можна сформувати самостійно (з 12.00 години 1 лютого), скориставшись спеціальною програмою, розміщеною на веб-сайті Українського центру оцінювання якості освіти, або звернувшись за допомогою до працівника пункту реєстрації.

Випускники загальноосвітніх навчальних закладів 2016 року можуть звернутися за допомогою до особи, відповідальної за реєстрацію в навчальному закладі, де навчаються.

Окремі категорії осіб, крім вищезазначених документів, мають підготувати:

оригінал висновку про створення особливих (спеціальних) умов для проходження зовнішнього оцінювання, виданого органом або закладом охорони здоров'я (у разі потреби надають особи з особливими освітніми потребами);

копію свідоцтва про зміну імені, та/або свідоцтва про шлюб, та/або свідоцтва про розірвання шлюбу (особи, у документах яких є розбіжності в персональних даних);

копію нотаріально засвідченого перекладу українською мовою документів, наданих для реєстрації (особи, документи яких оформлені іноземною мовою).

Увага! На копіях документів повинен бути напис «Згідно з оригіналом» (без лапок), а також особистий підпис особи, яка реєструється, її ініціали та прізвище, дата засвідчення копії.

4. Сформуйте комплект реєстраційних документів та подайте його до навчального закладу, в якому навчаєтесь (випускники загальноосвітніх навчальних закладів поточного навчального року), або надішліть до 4 березня 2016 року на адресу регіонального центру оцінювання якості освіти (далі – регіональний центр), зазначену в контрольно-інформаційному листі (випускники минулих років, учні (слухачі, студенти) професійно-технічних, вищих навчальних закладів).

Дата подання реєстраційних документів визначається за відтиском штемпеля на поштовому конверті.

Випускники минулих років, учні (слухачі, студенти) професійно-технічних, вищих навчальних закладів із числа осіб з неконтрольованих територій, які не мають можливості відправити документи поштою, повинні в установлений строк надіслати скан-копії фотокартки та реєстраційних документів на електронну адресу, зазначену в контрольно-інформаційному листі.

Підтвердженням факту реєстрації для участі в зовнішньому оцінюванні є Сертифікат, який Вам буде надіслано в індивідуальному конверті разом із реєстраційним повідомленням учасника зовнішнього незалежного оцінювання та інформаційним бюлетенем «Зовнішнє незалежне оцінювання. 2016 рік».

Увага! Випускникам загальноосвітніх навчальних закладів 2016 року індивідуальні конверти надсилаються до закладу, де вони навчаються, випускникам минулих років та учням (слухачам, студентам) професійно-технічних, вищих навчальних закладів – за адресою, зазначеною в реєстраційній картці.

Повідомлення про результати реєстрації осіб, які не вказали адресу в Україні, за якою їм може бути надіслана офіційна кореспонденція, а також про спосіб отримання оригіналів документів, надсилається на електронну адресу, зазначену під час реєстрації.

Особи, які виявили бажання пройти зовнішнє оцінювання, але через поважні причини не можуть зареєструватися в установленому порядку, повинні в межах часу, відведеного для реєстрації, особисто звернутися до відповідного регіонального центру.

Увага! Вам може бути відмовлено в реєстрації для участі в зовнішньому оцінюванні, якщо:

- не надасте документи, що підтверджують достовірність інформації, зазначеної в реєстраційній картці;

- відповідно до вимог законодавства не маєте права на реєстрацію для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні;

- надасте недостовірну інформацію;

- надішлете реєстраційні документи після завершення встановленого строку реєстрації (перереєстрації);

- неналежним чином оформите документи, необхідні для реєстрації;

- неможливо створити особливі (спеціальні) умови для проходження зовнішнього незалежного оцінювання відповідно до висновку, виданого закладом або органом охорони здоров’я.

Особа, якій відмовлено в реєстрації, усунувши причини, що стали підставою для прийняття такого рішення, не пізніше 18 березня 2016 року може надіслати до регіонального центру новий комплект реєстраційних документів.

Випускники загальноосвітніх навчальних закладів 2016 року подають реєстраційні документи для перереєстрації до закладу, де навчаються.

Випускники минулих років, учні (слухачі, студенти) професійно-технічних, вищих навчальних закладів надсилають документи для перереєстрації на адресу регіонального центру, зазначену в контрольно-інформаційному листі.

Унесення змін до реєстраційних даних (01 лютого – 18 березня 2016 року)

У разі виникнення потреби внести зміни до персональних даних, переліку навчальних предметів тощо, здійсніть перереєстрацію. Для цього потрібно:

- внести зміни до реєстраційної карти, розміщеної на інформаційній сторінці, роздрукувати реєстраційну картку та контрольно-інформаційний лист;

- оформити реєстраційну картку;

- сформувати комплект документів, що має містити:

- реєстраційну картку, сформовану під час перереєстрації;

- отриманий раніше Сертифікат, що анулюється (крім осіб, які відправляли документи електронною поштою);

- документ, що підтверджує зміни персональних даних або відомостей про місце навчання (у разі внесення таких змін);

- оригінал висновку про створення особливих (спеціальних) умов для проходження зовнішнього оцінювання, виданого органом або закладом охорони здоров'я (у разі необхідності внесення змін до переліку особливих умов).

Реєстрація осіб для участі в додатковій сесії зовнішнього оцінювання

№ з/п Додаткова сесія

1. 14 червня українська мова і література

2. 16 червня математика

3. 21 червня історія України

4. 22 червня російська мова

5. 23 червня англійська мова

6. 23 червня іспанська мова

7. 24 червня німецька мова

8. 24 червня французька мова

9. 29 червня біологія

10. 30 червня фізика

11. 1 липня географія

12. 4 липня хімія

 1. Окремі категорії осіб, які не мають можливості пройти зовнішнє оцінювання під час основної сесії, можуть у межах часу, відведеного на реєстрацію (перереєстрацію), зареєструватися для участі в додатковій сесії зовнішнього оцінювання.

Для цього разом із реєстраційними документами такі особи мають також подати заяву щодо надання можливості пройти зовнішнє оцінювання з певного(их) навчального(их) предмета(ів) під час додаткової сесії, у якій має бути вказана причина, що унеможливлює участь в основній сесії, та відповідний підтверджуючий документ.

2. Учасники антитерористичної операції, особи, які проживають на тимчасово окупованій території або в населених пунктах, зазначених у Переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, Переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, та які не мали змоги здійснити реєстрацію в основний період, можуть зареєструватися в додатковий період (19 березня – 20 травня 2016 року).

Такі особи разом із реєстраційними документами мають також подати заяву щодо надання можливості пройти зовнішнє оцінювання під час додаткової сесії та відповідний підтверджуючий документ.

3. Реєстрація осіб, які за рішенням судів перебувають в установах пенітенціарної системи України, здійснюється відповідно до угоди, укладеної між Українським центром оцінювання якості освіти та Державною пенітенціарною службою України.

Не відкладайте реєстрацію на останні дні.

Бажаємо успіхів!


Контактні телефони у Івано-Франківському регіональному центрі оцінювання якості освіти: (0342)-75-09-75 (багатоканальний номер гарячої лінії), за яким можна отримати додаткову інформацію про зовнішнє незалежне оцінювання.

Контактні телефони у м.Тернополі:

43-57-85 (вул. М. Кривоноса, 7а, Тернопільський обласний комунальний інститут післядипломної педагогічної освіти, Шайнюк Юрій Чеславович),

40-09-94 (бульвар Шевченка,1, Тернопільський комунальний методичний центр науково-освітніх інновацій та моніторингу, Трофимчук Андрій Васильович).

 

Нацбанк: іноді краще мовчати…

Понеділок, 01 лютого 2016, 09:06

Поки тернополяни святкували новорічні та різдвяні свята, найпопулярніші іноземні валюти – долар і євро – наче влаштували змагання, хто першим добереться до 30-гривневої позначки. І першим у цьому спринті виявився євро.

Станом на 22 січня в окремих обмінниках Тернополя, щоб купити євро потрібно було уже понад 30 гривень.

«Курс як такий відображає фундаментальні показники, такі як платіжний баланс тощо, – прокоментував ситуацію заступник голови НБУ Дмитро Сологуб. – Але якщо ви хочете, щоб курс був 30 гривень за долар, і всі цього хочуть, то він справді буде це коштувати».

Нацбанк

Звучить загадково… Можливо, пан Сологуб хотів цим сказати, що курс розгойдують, зокрема, представники ЗМІ, які про нього пишуть? Саме на пресу «наїхала» нещодавно начальниця Сологуба, голова НБУ Валерія Гонтарева. Мовляв, ЗМІ в Україні належать олігархам, і «вільна продажна преса» поширює неправдиву інформацію, яка породжує панічні настрої… А може, паніку на валютному ринку часто сіє якраз посадова особа, відповідальна за стабільність українських грошей?

Можливо, це просто збіг, але нинішній стрибок гривні розпочався акурат після того, як пані Гонтарева прокоментувала середньорічний курс (24,1 грн. за долар), закладений у Держбюджет-2016. Мовляв, у цілому курс реалістичний, але є чимало ризиків…

Навіть якщо це так – чи не краще було голові НБУ промовчати? Не виключено, слово «ризики» стало «спусковим гачком», – і понеслося.

 

Уми громадян зайняті грипом

Понеділок, 01 лютого 2016, 08:49

В Україні, схоже, повторюється ситуація 2009 року – уми громадян зайняті грипом. Лікарі називають страшні цифри смертей від небезпечного штаму вірусу, а на телеканалах і в газетах набирає обертів серйозна інформаційна кампанія.Епідемія?

Дивна річ: якщо порівнювати заяви лікарів у регіонах і заяви чиновників МОЗ, можна остаточно заплутатися, скільки ж людей померло від грипу в Україні з початку епідеміологічного сезону. МОЗ станом на 21 січня заявляє про 60 летальних випадків. У той же час з різних областей лине інформація, згідно з якою кількість смертей ледь не удвічі більша.

За повідомленнями каналу 112, в Україні пік захворювання прогнозують саме на цей тиждень, коли після канікул діти повернуться до школи, а дорослі вийдуть на роботу.

Грип_8

«Епідемія» 2009 року

Підвищену смертність медики пов’язують з тим, що по країні циркулює вкрай небезпечний штам каліфорнійського або, як його ще називають – свинячого грипу. Про нього широка публіка в Україні вперше почула в 2009 році.

Тоді, 30 жовтня, в інформаційних агентствах з’явилися перші повідомлення про те, що від грипу та ГРВІ в західних областях України за останні 11 днів померли 30 або 34 людини (за різними версіями). Тодішній міністр охорони здоров’я Василь Князевич заявив, що «в Україні фактично розпочалася епідемія каліфорнійського грипу A/H1N1». Тут же новину підхопили і розвинули президент Віктор Ющенко, прем’єр Юлія Тимошенко та РНБО.

До того часу про біду щосили кричала Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). Ще влітку епідемії грипу H1N1 була присвоєна 6 (пандемічна) ступінь загрози за класифікацією ВООЗ. Проте варто пам’ятати, що ступінь загрози не характеризує небезпеку захворювання для життя людей, а вказує на його здатність до поширення. Тобто, будь-який грип, що передається від людини до людини, здатний досягати шостого ступеня загрози. Тим не менш, побоювання ВООЗ були пов’язані з генетичною новизною штаму Каліфорнія і його потенційною здатністю до подальшої реасортації, внаслідок чого було можливе виникнення більш агресивних варіантів інфекції. Тоді, за аналогією з найбільш руйнівними пандеміями минулого століття, цей вірус повинен був привести до серйозних людських втрат.

В Україні влада нагнітала ситуацію. Як тільки стало відомо про хвороби, в. о. міністра фінансів Ігор Уманський і прем’єр Юлія Тимошенко сказали, що готові дати гроші на боротьбу з хворобою. Вже в той же день вони знали, скільки потрібно витратити, щоб ліквідувати епідемію. У результаті було виділено 500 мільйонів гривень. Звичайно, це не могло не викликати паніку серед населення. Продажі лікарських препаратів і масок зросли в десятки разів.

Кабмін витратив кошти на закупівлю препарату «Таміфлю». Було імпортовано близько 800 тисяч упаковок. З урахуванням того, що одному пацієнту для повного одужання досить упаковки ліків, закупленого «Таміфлю» вистачило б для лікування 700 тис. осіб. На той час у країні, нагадаємо, було офіційно підтверджено захворювання каліфорнійським грипом трохи більше 30 осіб. «Таміфлю» – препарат швейцарської компанії F. Hoffmann-La Roche LTD. Для профілактики його використовувати не можна. Навіщо міністерство здійснювало такі масштабні закупівлі препарату, керівництво МОЗ не змогло пояснити. Пізніше Юлія Тимошенко заявить, що була налякана, що «Україна буде втрачати тисячі людей від епідемії», тому масово закуповувала препарат.

Не менш цікаво і те, що низка дослідників вважає, що інформація про пандемію свинячого грипу була фальшивкою, покликаною викликати ажіотаж навколо лікарських препаратів. Приводом для подібних припущень стала ангажованість Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка нагнітала ситуацію і закликала купувати продукцію певних виробників. Особливо рекламувався вже згадуваний препарат «Таміфлю».

5 червня 2010 року Парламентська асамблея Ради Європи поширила заяву, що епідемії свинячого грипу в 2009 році не було. Була паніка, спровокована заявою Всесвітньої організації охорони здоров’я та «підхоплена владою низки держав». Це призвело до «розбазарювання коштів з державних бюджетів». За допомогою даної паніки найбільші фармацевтичні компанії реалізували різним державам, зокрема Україні, і населенню великі запаси дорогих лікарських препаратів, зокрема «Терафлю» та «Таміфлю», у яких закінчився термін придатності.

Грип_7

Що спільного у свиней і Каліфорнії?

Що ж таке свинячий грип, який, як запевняють медики, турбує українців?

Штами, асоційовані зі спалахами так званого «свинячого грипу», виявлені серед вірусів грипу серотипу C і підтипів серотипу А (А/H1N1, H1N2, H3N1, H3N2 і А/H2N3). Ці штами відомі під загальною назвою «вірус свинячого грипу». Найбільшу генетичну схожість з вірусом свинячого грипу має вірус підтипу H1N1. Походження цього штаму точно не відоме. H1N1 – підтип вірусу грипу А (найбільш поширений тип грипу, який викликає найбільш масштабні епідемії), може викликати як захворювання у людей, так і у багатьох тварин. Вперше він був відкритий у 1931 році американським вченим Річардом Шоупом. Його ще називають «Каліфорнія». Штам А у 2009 році став відомий під назвою «свинячий грип».

Свинячий грип поширений серед домашніх свиней у США, Мексиці, Канаді, Південній Америці, Європі, Кенії, материковому Китаї, Тайвані, Японії та інших країнах Азії. При цьому вірус може циркулювати в середовищі людей, птахів та інших видів; цей процес супроводжується його мутаціями.

Назву «свинячий» цей штам вірусу отримав тому, що більше всього схожий за генетичними ознаками на грип у свиней. Однак доведено, що мутація відбулася саме після зараження людиною свині і передається цей вірус від людини до людини.

Випадки, коли передача вірусу від тварини до людини призводить до захворювання, називають зоонозним свинячим грипом. Люди, які працюють зі свинями, піддаються ризику зараження цим захворюванням, проте з середини двадцятих років XX століття (коли вперше стала можливою ідентифікація підтипів вірусу грипу) було зареєстровано всього лише близько 50 таких випадків. Деякі з штамів, що викликають захворювання у людей, набули здатності передаватися від людини до людини. Вірус свинячого грипу передається як через безпосередній контакт із зараженими організмами, так і повітряно-крапельним шляхом.

image description
image description

Ознаки хвороби майже такі ж, як і при звичайних ГРВІ, під час звичайного грипу, тому і розпізнати її відразу важко. Найперші симптоми, які можуть проявитися: біль у горлі, голові, закладеність носа, тяжкість у тілі. Інкубаційний період свинячого грипу може тривати від двох до чотирьох днів з даними симптомами, а може взагалі проходити безсимптомно. Однак потім у хворого різко підвищується температура, може навіть до 40 градусів, людину морозить, болять м’язи, з’являються сильні головні болі, нудота. Пізніше до цього додається нежить і кашель. Є ще нехарактерні для грипу симптоми, за якими можна розпізнати свинячий грип, – це блювота, біль у грудях, плутаність свідомості, задишка, запалення очей.

Як уберегтися і лікуватися

На жаль, навіть щеплення від грипу не захистить від цього вірусу, адже свинячий грип дуже швидко мутує. Тим не менш, лікарі закликають робити щеплення. Кращою профілактикою є уникнення місць великого скупчення людей, зміцнення імунітету і профілактичний прийом противірусних препаратів.

Вчені достатньо вивчили цей збудник і встановили, що дане захворювання викликає ускладнення в групі ризику, у яку входять люди з надмірною вагою, цукровим діабетом, вагітні і люди з хронічним захворюванням легенів.

Якщо людина захворіла, і температура тіла піднялася вище 38 градусів – слід терміново звертатися до лікаря вже в перший день хвороби. Фахівці застерігають, що всі пацієнти, які померли від грипу, звернулися за допомогою надто пізно.

Зазвичай свинячий грип лікується протягом тижня удома, як і звичайний. Головною запорукою успішного лікування є своєчасне при перших же симптомах звернення до лікаря. Він, як правило, призначає лікування противірусними препаратами, які краще всього починати вживати не більше ніж через 40 годин після перших симптомів. Саме тоді вони будуть мати найбільший ефект.

При свинячому грипі не варто зловживати жарознижувальними препаратами, крім як тоді, коли ви важко переносите високу температуру, або хворіють діти, адже при температурі понад 38 градусів вірус гине. Не рекомендується також приймати ліки, які містять ацетилсаліцилову кислоту.

Крім того, для полегшення стану, лікарі призначають відхаркувальні засоби для відходження мокротиння і судинозвужувальні препарати для полегшення дихання носом.

Однак, якщо навіть при такому лікуванні протягом трьох діб вам не стає краще, треба терміново повторно звернутися до лікаря.

З препаратів, що діють на сам вірус і на його розмноження ВООЗ нібито доведена ефективність «Осельтамівіру» («Таміфлю»). При його відсутності експертами ВООЗ рекомендується препарат «Занамівір» («Реленза»), при відносно легкому перебігу захворювання лікарі країн пострадянського простору рекомендують «Арбідол», незважаючи на те, що він відноситься до лікарських засобів з недоведеною ефективністю, а ВООЗ зовсім не розглядає його як противірусний препарат. Однак лікуватися самостійно категорично протипоказано.

Найголовніше: вірус свинячого грипу при своєчасному зверненні до лікаря і своєчасному початку лікування лікується добре та без ускладнень. Майже всі летальні випадки траплялися тоді, коли хворі не лікувалися. При перших симптомах варто викликати лікаря і залишатися вдома. Перенесення хвороби на ногах загрожує серйозними ускладненнями, включаючи летальні. Так само не варто навіть працювати вдома, адже постільний режим і режим прийому ліків, рясне пиття та спокій – гарантія того, що свинячий грип пройде для вас через два тижні.

 

Змінено ставки акцизного податку

Понеділок, 01 лютого 2016, 08:23

Із набранням чинності Закону України від 24 грудня 2015 року №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон №909) вступили в дію зміни стосовно акцизного податку, зокрема, змінено ставки акцизного податку для спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива:

- для пива та виноробної продукції ставки збільшено у півтора-два рази, зокрема:

пиво – 2,48 грн/л (з 1,24 грн/л),

кріплені вина – 7,16 грн/л (з 3,58 грн/л),

шампанське – 10,40 грн/л (з 5,20 грн/л),

вермути – 7,16 грн/л (з 3,58 грн/л),

інші зброджені напої – 105,80 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту (з 70,53 грн),

сидр i пeppi (без додання спирту) – 0,95 грн/л (з 0,63 грн/л) тощо,

- для спирту та лікеро-горілчаної продукції ставки збільшено у півтора рази – 105,80 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту (з 70,53 грн),

- для слабоалкогольних напоїв, в яких вміст спирту від 0,5 до 8,5% – у 3 рази (з 70,53 грн до 211,59 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту).

Для спиртових дистилятів та спиртних напоїв, одержаних шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду, ставку акцизного податку збільшено у 1,4 рази (з 63,50 грн до 89,94 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту).

Для тютюнових виробів:

- збільшилися специфічні ставки акцизного податку на 40% (зокрема, для сигарет iз фільтром та без фільтра ставка зросла з 227,33 грн до 318,26 грн за 1000 штук, тоді як адвалорна ставка акцизного податку залишилася на рівні 12%);

- мінімальне акцизне податкове зобов’язання зросло з 304,11 грн до 425,75 грн за 1000 штук.

Ставка акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів:

- для пального – 0,042 євро за 1 літр реалізованого товару (з 01.01.2016 р.);

- для інших видів підакцизних товарів – залишилась незмінною (5% вартості реалізованого товару).

Водночас визначено терміни запровадження нових ставок акцизного податку:

- на спирт етиловий, пиво, слабоалкогольні напої та інші алкогольні напої, які не маркуються акцизними марками, а також тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, паливо – з 01.01.2016 року;

- алкогольні напої, що маркуються акцизними марками – з 01.03.2016 року;

спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду, – з 01.04.2016 року.

Для пального тимчасово, з 1 січня 2016 року до 29 лютого 2016 року (включно), встановлено ставки акцизного податку, які збільшені на 13% порівняно зi ставками, чинними в 2015 році, при цьому одиниця виміру – євро за 1000 кілограмів.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

«А той третій-п’ятий-десятий празник…», або Як побороти подвійну мораль

Понеділок, 01 лютого 2016, 07:57

У році є дванадцять місяців, але тільки один із них унікальний – це січень. На планеті є сотні країн, але тільки одна із них унікальна – це Україна. А тепер поєднайте Україну із січнем і ви отримаєте справжній «вибуховий вінегрет».

Судіть самі: кожного дня у цьому місяці наша країна відзначає якесь свято. Ну, з Новим роком чи Різдвом ще все зрозуміло – це одні з головних свят, які відзначають у цілому світі, а тому цілком закономірно, що в часі цих свят економіка завмирає, бо настають вихідні. Але так – у цивілізованому світі. Натомість, що маємо в Україні? Що не день у січні – то нове свято і новий вихідний. Сьогодні Степана, завтра Івана, післязавтра ще один Новий рік, а потім ще якогось персонажа і все – країна стоїть на місці. Вона і без свят стоїть, а тут ще й така нагода з’явилася – січень настав. Лікарі якщо й працюють в ці дні, то напідпитку, комунальні служби вдають, нібито морози і снігопади застали їх зненацька (бо як можна було сподіватися снігу у січні?! То ж сніг зазвичай випадає у червні), банки позачинялися так, що й замки в дверях позамерзали. Словом, не доведи вас, Господи, померти у січні. Це все. Крах. Вас навіть поховати по-людськи не зможуть, бо ніхто і ніщо не працює, а все тільки п’є, п’є і навіть не закусує.

І лише тепер до витверезілої свідомості українців починають доходити новини про те, що, виявляється, в Україні лютує «свинячий грип». Що в Тернополі вже одна людина померла від нього. Що школи міста зачинені на карантин. Що іноземна валюта вкотре показала, чого вартує наша гривня. Що у зв’язку з загостренням ситуації на Сході варто очікувати чергової хвилі мобілізації. Що – увага, іронія! – через різке зниження цін на нафту і здешевлення пального у світі тернопільські маршрутки планують збільшити вартість проїзду.

Встигаєте за ходом подій? Отож-бо й воно: важкувато за всім встигнути. Тільки-но встали з-за столу, а тут на тобі – відразу купа проблем. Що із цим робити? Який вихід?

Як на мене, корінь наших бід зовсім непомітний і, на перший погляд, є річчю другорядною. Але це на перший погляд. Насправді ж – це річ фундаментальна. Я б навіть сказав, світоглядна і геополітична. Йдеться про календар. Причому про церковний. Про той самий, який нам нав’язали ще в часи Київської Русі. Той календар, який не дозволяє нам зараз йти в ногу з усім цивілізованим світом, міцно тримаючи у «скрєпах» Росії. 

epa04551264 Ukrainians sing Christmas carols as they carry decorated stars symbolizing the Star of Bethlehem during a parade in Lviv, western Ukrainie, 08 January 2015. Ukrainian believers celebrate the Orthodox Christmas Day according to the old Julian calendar on 07 January.  EPA/IVAN BOBERSKYY

Вирватися з православного гетто

19 грудня минулого року, на День Святого Миколая, у Тернополі засвітилися вогні головної різдвяно-новорічної ялинки. Цим дійством розпочався черговий цикл новорічно-різдвяних свят, який тривав цілий місяць. А разом із початком цього циклу в черговий раз унаочнила себе застаріла проблема. Бо ж 24 і 25 грудня, а нерідко і напередодні цих днів, щороку на всю країну озвучується словосполучення «католицьке Різдво». Мовляв, у ці дні народження Спасителя відзначають католики, а от 7 січня Різдво відзначають православні…

Насправді ніякого «католицького Різдва» не існує й існувати не може. Й ось чому. Наразі по всій планеті послуговуються григоріанським календарем (його запровадив Римський Папа Григорій XIII), хоча разом із тим у багатьох країнах і в цілій низці конфесій паралельно існують свої літочислення. Але абсолютна більшість християнських Церков користується саме цим календарем (їхній перехід на нього розпочався 1582 року), натомість менша частина християн досі дотримується юліанського календаря, що не вповні узгоджується з астрономічним часом (набігло вже понад 13 діб відставання цього календаря від астрономічного часу). При цьому до 221 року день народження Христа пов’язували з 25 березня – як із днем початку весни. А у 221 році Секстус Юліус Афріканус назвав саме 25 грудня Днем народження Ісуса Христа, оскільки було вирахувано, що між днем Благовіщення і Різдвом саме цього дня минає 9 місяців. Тоді ще єдина Церква майже 1800 років тому (скоро ювілей!) прийняла його аргументацію, а відтак Різдво настає 25 грудня. А вже потім іде Новий рік. Запам’ятаймо це – і рушмо далі.

Крім того, заявами про «католицьке Різдво» браві журналісти й політики несамохіть відлучають від Церкви приблизно п’яту частину від загальної кількості православних християн і більшість православних патріархів, включно із Вселенським, які відзначають Різдво Христове саме 25 грудня, в один день із католиками та майже всіма протестантами. Ба більше: навіть частина вірних Російської православної церкви дотримується цієї норми (скажімо, Латвійська православна церква Московського патріархату).

Два календарі – дві моралі

А тепер про головне. Свято починається не тільки з запалення вогнів головної ялинки Тернополя. Бо паралельно із цим починають працювати новорічно-різдвяні ярмарки, набуває все більшого розмаху – від Тернополя до Коханівки – серія незчисленних корпоративів, шоу-вистав, програм нічних клубів та інших розваг для дорослих. За святковими столами, щедро заставленими напоями і наїдками, в останню декаду грудня збирається ледь не вся Україна. І гуляє, як то кажуть, на повну котушку.

А тим часом у православних (належать вони до Київського чи Московського патріархату) та у греко-католиків 28 листопада 2015 року починався Різдвяний піст («Пилипівка»), який тривав аж по 6 січня включно. Піст же передбачає суворі обмеження в їжі (виключаються м’ясні та молочні страви і яйця) та забороняє вживання алкогольних напоїв. Ну, а різного роду гульбища дорослого люду у цей період беззаперечно теж належать до розряду скоромного і є гріхом…

А разом із тим, за даними соціологів, віруючими себе вважають понад 2/3 дорослих громадян України; із них православних і греко-католиків – понад 80%. Інакше кажучи, понад половину українців мала б дотримуватися Різдвяного посту та навчати цього своїх дітей. Зважаючи ж на почуття християн, притлумити веселощі в цей час мали б й агностики та атеїсти. Але ні – практично вся країна дружно грішить, і не кається в цьому.

Отож в підсумку маємо серйозну проблему масової «подвійної моралі» та, образно кажучи, «роздвоєності душ» значної кількості українських громадян, коли люди діють одночасно і як віруючі християни, і як запеклі атеїсти, не вбачаючи в тому великого лиха. Впадає в око, що церковні діячі фактично з цим змирилися, не знаходячи можливості якось зарадити і відбуваючись резонерством: мовляв, треба дотримуватися канонів, і тоді все буде добре…

А тим часом роздвоєність українських душ наочно проявляє себе в усіх сферах життя: і в поточній політиці (коли ті самі люди на виборах за змішаною системою голосують за список патріотичної партії і водночас – за мажоритарного кандидата від «Опоблоку»), і в геополітичній стратегії (хоча тут за останні два роки взяла гору проєвропейська тенденція, все одно чимало опитаних соціологами прагне одночасно і до Росії, і до Європи), і в культурній сфері (досить послухати, з якими піснями на телеконкурсах виступають численні представники всіх поколінь)… За словами відомого вітчизняного публіциста Сергія Грабовського, не можна сказати, що коріння всіх згаданих проблем – у сфері церковного життя й у розбіжності календарів. Але й недооцінювати новорічно-різдвяну звичку до лицемірства не можна. Все взаємопов’язане, і поєднання непоєднуваного в сакрально-символічній сфері посилює такі самі тенденції в інших сферах…

Отож, почавши з тези, що вислів «католицьке Різдво» є глибоко невірним, ми закономірно вийшли на фундаментальні проблеми та суперечності життя країни. Яким же може бути тут вихід?

Можливо, Україні, яка так прагне вирватися з пазурів «старшого православного брата», час зробити логічний крок і, нарешті, почати на рівні православних та греко-католицької церков відзначати Різдво Христове не 7 січня, а 25 грудня, як це роблять всі католики, протестанти і більшість православних у світі? Ясна річ, спершу будуть проблеми, протести, розколи. Але чи не варто нарешті ризикнути і спробувати йти в ногу з цивілізованим світом, а не лише з Росією?

А там, дивись, і кількість вихідних поступово зменшиться, і пити будемо менше, і з мораллю нарешті почнемо товаришувати. Кажуть, якщо багато працювати, мало випивати і старатися жити морально, то від цього недалеко і до досягнення добробуту. Чого й бажаю всім нам у новому році.

 

Підготував Адам Стрижнюк

 

У центр зайнятості завітали вихованці дитячого будинку

Субота, 30 січня 2016, 00:00

До Тернопільського міськрайонного центру зайнятості завітали вихованці Тернопільського обласного комунального дитячого будинку для дітей шкільного віку. Знайомство з центром зайнятості розпочали з аналізу актуальних вакансій на ринку праці. Підліткам було продемонстровано як здійснюється пошук роботи електронними засобами.

У профінформаційному секторі хлопці та дівчата ознайомились з роботою профінформатора, переглянути папки з описами професій, які їх зацікавили; ознайомились із паспортами навчальних закладів, в т.ч. центрів професійно-технічної освіти служби зайнятості. Провідний фахівець з профорієнтації Аліна Грицаєнко продемонструвала паспорти ринкоутворюючих підприємств міста Тернопіль та Тернопільського району і пояснила, як їх аналізувати.

екскурсія

Учні були запрошені у Консультаційний центр для школярів, де провідний фахівець з профорієнтації Любов Смик провела профорієнтаційний урок. Під час уроку основний акцент робився на популяризації актуальних професій та навчальних закладів Тернопільщини. Також було проведено профдіагностичне тестування на визначення типів професійної спрямованості; було застосовано різноманітні методики на визначення мотивів вибору майбутньої професії, тощо. Головною метою заходу стала допомога та можливість навчити учнів самостійно здійснювати вибір професії, враховуючи свої нахили, здібності, тип темпераменту та характеру. За результатами тестувань серед присутніх виявились доброзичливі, відверті, комунікабельні та емоційні особистості.

Аналізуючи сучасний ринок праці України та зокрема Тернопільщини, учні прийшли до висновку, що на даний час попитом користуються професії висококваліфікованих працівників.

- Слід пам’ятати: оскільки існує професія, то є і попит на неї, - зазначила Любов Смик. - Чим унікальніший фах, тим більше він затребуваний.

 

Відділ активної підтримки

безробітних ТМРЦЗ

Любов Смик, Аліна Грицаєнко

 

Переведення послуг органів влади Тернопільщини в електронну форму

П'ятниця, 29 січня 2016, 08:42

28 січня у Тернопільській обласній державній адміністрації відбулося підписання трьохсторонньої угоди між обласною державною адміністрацією, обласною радою та громадською організацією «Технології проти корупції» про реалізацію пілотного проекту із переведення послуг органів влади Тернопільщини в електронну форму.

Тарас Демкура: "Сьогодні в обласній адміністрація була презентовано портал державних послуг IGov системи електронного врядування, де є більше 200 послуг в електронному вигляді,а саме головне, що проект був зреалізований силами та коштами волонтерів і підтримується усіма ключовими гілками влади. Вітаємо всіх Тернополян - тепер на 200 папірців стало менше і зменшився доступ громадян до чиновників за папірцями. Залишилося ще десь 1000!!! Потрохи, але рухаємося вперед.

12565575_560340924144434_1410294843909838425_n
Голова Тернопільської ОДА Степан Барна,Голова Тернопільської обласної ради Овчарук Віктор та представник громадської організації "Технології проти корупції" Дмитро Дубілет підписали угоду про співпрацю.

Степан Барна: "Ми зацікавлені, щоб мешканці Тернопільщини отримували адміністративні послуги якомога швидше, без черг і хабарів".

12631343_560340917477768_9128050758219943010_n

Повідомляють на сторінці Департаменту економічного розвитку ТОДА.

 

Увага! Нові рахунки

П'ятниця, 29 січня 2016, 07:48

На виконання наказів Державної казначейської служби України від 14.01.2016 №13 «Про затвердження змін до Довідника відповідності символу звітності коду класифікації доходів бюджету» та від 22.01.2016 №20 «Про відкриття рахунків з обліку надходжень до державного та місцевих бюджетів і внесення змін до їх аналітичних параметрів» відкрито рахунки з обліку надходжень до державного та місцевих бюджетів на 2016 рік.

Дата початку здійснення операцій по зарахуванню надходжень до державного та місцевих бюджетів на рахунки 08.02.2016.

Детальніша інформація знаходиться на субсайті Територіальних органів ДФС у Тернопільській області в розділі «Бюджетні рахунки».

 

Відділ комунікацій Головного управління ДФС

у Тернопільській області

 

Торік працівники фіскальної служби області виявили понад 4 тисячі трудових нелегалів

Четвер, 28 січня 2016, 09:58

Минулого року працівники Головного управління ДФС області виявили 4065 необлікованих найманих працівників. Їм було виплачено доходів на суму понад 9 мільйонів гривень. До бюджету сплачено 916 тис. грн податку на доходи фізичних осіб.

За словами начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігоря Комендата, у результаті проведених заходів по області з 3487 громадянами роботодавці оформили трудові договори, що становить 85,8% від кількості виявлених не облікованих найманих працівників. Таким чином, завдяки легалізації зайнятості працівники матимуть офіційну роботу і соціальні гарантії, а бюджет – додаткові надходження.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Антикорупційний сервіс Державної фіскальної служби

Четвер, 28 січня 2016, 09:04

Громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість повідомити про неправомірні дії або бездіяльність працівників Державної фіскальної служби України (далі - ДФС), про можливі корупційні дії з їхнього боку, а також проблеми, які виникають під час здійснення митного контролю та митного оформлення товарів та транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України.

Телефон: (044)284-00-07

Інформація приймається цілодобово.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Тернопільські поліцейські надали необхідну допомогу громадянину Замбії

Четвер, 28 січня 2016, 08:00

1Дзвінок на лінію 102 надійшов до працівників Тернопільського відділу поліції від небайдужого мешканця обласного центру.

Той повідомив, що на вулиці зустрів темношкірого іноземця, який шукає притулку на ніч. Поліцейські одразу виїхали на виклик.

Як з’ясувалося, молодий хлопчина, громадянин Замбії через збіг обставин опинився на вулиці у незнайомому місці без даху над головою. Поліцейські знайшли місце для ночівлі, а вранці доправили до Державної міграційної служби для надання правової допомоги.

Зі слів заступника начальника Тернопільського відділу поліції Андрія Фірмана, на Тернопільщину замбієць Фірі Ефраїм прибув з окупованого Криму. Хлопець навчався там на будівельника, однак після анексії покинув півострів та подався до Одеси. Сподівався продовжити навчання в одному з вишів, однак виникли проблеми з документами. Його сестра, яка навчається у Тернополі, запропонувала приїхати сюди та спробувати відновити навчання у технічному університеті.

Два тижні хлопчина жив у готелі, а коли гроші закінчилися, його виселили. Мобільний сестри та її друзів був вимкнений, тож нічого не залишалося, як самому шукати притулку. Допомогли поліцейські.

Замбієць Фірі вдячний за допомогу та турботу працівникам міліції. Запевняє, що після врегулювання усіх проблем щодо легального перебування в Україні, обов’язково повернеться навчатися до Тернополя.

 

Працевлаштування безробітних-основне завдання служби зайнятості

Четвер, 28 січня 2016, 07:50

В результаті вжитих заходів активної політики зайнятості, за 2015 рік за сприянням міськрайонного центру зайнятості працевлаштовані 5300 незайнятих громадян (за 2014 рік – 4531 чол.).

За 2015 рік 696 осіб направлені на роботи тимчасового характеру для збору вторсировини у ТОВ «Град Світлий» і ТОВ «Вторма – Тернопіль» та 127 осіб направлені на громадські роботи, в тому числі у ТОВ «Теркомуналсервіс» для благоустрою території міста – 105 чол. та в Управління соціальної політики Тернопільської міської ради для робіт, пов’язаних з наданням населенню житлових субсидій – 20 осіб.

Минулого року 54 особи отримали одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності, в тому числі 28 жінок, 24 чол. з числа молоді віком до 35 років. Середній розмір виплаченої допомоги для організації підприємницької діяльності склав 15861,2 грн.

Закон України «Про зайнятість населення» передбачає стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць та працевлаштування на них за направленням центру зайнятості безробітних, які не спроможні на рівних конкурувати на ринку праці та потребують додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню шляхом виплати компенсації роботодавцю у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу. Протягом 2015 року по 93 підприємствах, які юридично зареєстровані у місті Тернополі та прийняли на роботу 150 безробітних Тернополя та Тернопільського району прийнято рішення про компенсацію роботодавцю витрат у розмірі єдиного внеску.

 

Кількість безробітних громадян в Тернополі

Середа, 27 січня 2016, 10:11

Незайняті та безробітні громадяни. За грудень 2015 року в Тернопільський міськрайонний центр зайнятості звернулися 539 громадян, які проживають в м. Тернополі, що на 35 осіб більше ніж за аналогічний період минулого року (504 чол.). Чисельність незайнятого населення, зареєстрованого протягом січня – грудня 2015 року у міськрайонному центрі зайнятості, з урахуванням зареєстрованих на початок року, склала 11231 чол., що на 239 осіб менше, ніж на 1 січня 2015 року (11470 чол.).

Станом на 1 січня 2016 року на обліку в центрі зайнятості знаходилися 2303 незайнятих громадян з числа осіб, що проживають в м. Тернополі ( на 1 січня 2015 року – 3036 чол.).

Станом на 01 січня 2016 року на обліку в центрі зайнятості перебували 1916 безробітних громадян, що на 849 чол. або на 30,7% менше, ніж на відповідну дату минулого року (2765 чол.). Жінки складають 71,0% від загальної чисельності безробітних (1361 особа). Зменшився відсоток молоді до 35 років серед безробітних з 60,9 % на 01.01.2015 року до 56,3 % на 01.01.2016 року.

 

Здобуття платної другої вищої освіти. Чи буде податкова знижка?

Середа, 27 січня 2016, 08:00

Згідно із статтею 1 Закону № 1556 «Про вищу освіту» освітня діяльність – це діяльність вищих навчальних закладів, що провадиться з метою забезпечення здобуття інших освітніх потреб здобувачів вищої освіти та інших осіб.

Стаття 60 цього Закону зазначає, що післядипломна освіта – це спеціалізоване вдосконалення освіти та професійної підготовки особи шляхом поглиблення, розширення та оновлення її професійних звань, умінь та навичок або отримання іншої професії, спеціальності на основі здобутого раніше освітнього рівня та практичного досвіду.

Післядипломну освіту здійснюють заклади післядипломної освіти або відповідні структурні підрозділи вищих навчальних закладів і наукових установ.

До інших осіб, які навчаються у вищих навчальних закладах, відповідно до ст. 61 Закону № 1556 належить, зокрема, слухач – особа, яка навчається на підготовчому відділенні вищого навчального закладу, або особа, яка отримує додаткові чи окремі освітні послуги, у тому числі за програмами післядипломної освіти.

Таким чином, здобуття другої вищої освіти є складовою вищої освіти, компенсації вартості якої платник податку має право включати до податкової знижки.

Декларація про майновий стан і доходи за попередній рік подається такими громадянами впродовж усього року – до 31 грудня.

Консультації, тренінги, надання практичної допомоги у її заповненні – у Центрі обслуговування платників, тел.43 46 10, 43-46-46.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Тернополянам розповіли, як позбутись страху перед невідомим

Середа, 27 січня 2016, 07:55

«Хiба може говорити про бiле той, котрому невiдомо, що таке чорне?», – говорив великий Григорій Сковорода. Так і для кожного з нас те, чого ми не знаємо, відлякує і насторожує.

Але чи варто боятись невідомого і чи можемо йти назустріч невідомому, але добре підготовленому? Відповідь саме на таке запитання намагались дати на засіданні жіночого клубу «Гармонія», яке відбулося в Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості.

– Людину протягом життя не раз охоплює почуття страху, – сказала фахівець центру зайнятості Галина Приступа. – Під його впливом людина часто налаштована на власну невдачу, а тому воліє не вчиняти жодних дій для досягнення успіху. Проте для того, аби впевнено почуватися перед невідомою життєвою ситуацією, необхідно краще пізнати себе, дізнатись про власні ресурси, оцінити свої можливості.

Одним із варіантів самопізнання є аналіз почерку людини. Тому у засіданні клубу взяв участь Дмитро Штокалюк, студент магістратури-психолог, який досить ґрунтовно цікавиться нюансами графології. Він проаналізував почерки відомих людей, ознайомив із технікою створення слів, а на основі підпису та манери написання букв кожного із присутніх допоміг розпізнати особистісні якості та характеристики.

жіночий клуб Гармонія

– Найцікавішим є те, – зазначив психолог, – що, будучи пасивним спостерігачем свого життя, людину непокоїть не сама невдача, а вагання у власних силах, здібностях. Іншими словами, людині було б набагато простіше знати, що вона зазнає невдачі, ніж не знати результату подій. Саме неможливість визначення результату і є головним джерелом страху.

Пан Дмитро надав присутнім на заході поради, як позбутись страху перед невідомим:

1. Треба пам’ятати: страх – це нормальне явище, яке властиве людині, коли вона стикається із чимось незнаним.

2. Зі страхом боротися варто лише у тому випадку, коли він заважає жити, позбавляє здорового сну, апетиту, не дає налагодити контакт з іншими людьми і навколишнім світом.

3. Насамперед, треба усвідомити із чим пов’язане почуття страху.

4. Потрібно навчитися правильно оцінювати можливі наслідки страху.

5. Треба час від часу робити те, чого дуже боїмося, таким чином ми приручатимемо власний страх, з кожним разом зміцнюватимемо упевненість у собі.

6. Щоб побороти страх, варто спробувати його намалювати.


Заступник начальника відділу активної підтримки

 

Оголошено конкурс для молодих музикантів

Середа, 27 січня 2016, 07:44

Впродовж декількох місяців, на четвертому сезоні битви-конкурсу між молодими артистами, визначатимуть кращих музикантів. Запрошуються до участі гурти з Тернополя та всієї України. Стилістичних обмежень майже немає, пише сайт Культурно.

Вимоги до учасників:
– стаж не більше 3-ох років
– виключно власний матеріял (без кавер-версій)
– мінімум 20 хвилин програми

Головний приз – 3000 гривень, запис трьох пісень на студії Шпиталь Рекордс та виступ на фестивалі Файне Місто.

Набір конкурсантів до 7 лютого.
Просимо поширити цю інформацію серед молодих музикантів.

kmb_2w

Як зголоситися на КМБ-2016?

Щоб подати зголошення на Коза М’юзік Батл 2016 потрібно написати лист на Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду


У ньому вказати:
– назву гурту
– місто
– жанр
– час заснування
– контактний номер телефону
– посилання на сторінки у мережі
– абзац опису (хто такі, чому така музика, що надихає тощо)
– відео-, авдіо- записи (якщо є)
– обов’язково додати фото гурту

До уваги колективів з інших міст! Всі події конкурсу відбуватимуться у будні дні (середа чи четвер). Будьте готові відпроситися з роботи чи навчання.

Стилістичних обмежень майже немає, але звертаємо увагу колективів, які грають метал та кор. В одній конкурсній програмі ви та гурти, які грають скажімо поп-рок, будете виглядати м’яко кажучи дивно. Коза дуже любить і шанує «важку» музику, але її представникам варто звернути увагу на більш відповідні конкурси.

Водночас припрошуємо музикантів, які грають  інді, сінті, рок, стонер, реґі тощо. Якщо сумніваєтеся у своїй відповідності до конкурсу – пишіть на скриньку. Щиро ваші, організатори, — повідомляють на сторінці арт-об’єднання «Коза».


Сторінки у соціальних мережах:
https://www.facebook.com/koza.music.battle
https://vk.com/koza_music_battle
#KozaMusicBattle

 

Збільшилася ставка податку на нерухоме майно

Вівторок, 26 січня 2016, 09:30

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі резиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Об’єктом оподаткування є об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі його частка. Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

Гранична ставка податку, що встановлюється місцевими органами влади, збільшилася до 3% від розміру мінімальної заробітної плати за 1 м² бази оподаткування. Пільги з податку, що надаються фізичним особам, не змінилися і становлять:

для квартир (незалежно від їх кількості) – 60 м²;

для житлових будинків (незалежно від їх кількості) – 120 м²;

для різних типів об’єктів житлової нерухомості (за умови одночасного перебування у власності платника квартири/квартир та житлового будинку/житлових будинків, в тому числі їх часток) – 180 м².

Водночас змінами до п.п. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 Податкового кодексу України скасовано право сільських, селищних, міських рад збільшувати граничну межу житлової нерухомості, на яку зменшується база оподаткування.

Також встановлено додаткову суму податку. Відтак за наявності у власності платника об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, в тому числі його частки, загальна площа яких перевищує 300 м² для квартир та/або 500 м² для будинків за кожен такий об’єкт житлової нерухомості доведеться сплачувати 25 тис. грн податку на рік.


До 1 січня 2016 року З 1 січня 2016 року

60 м² – для квартири/квартир;

120 м² – для житлового

будинку/будинків;

180 м² – для різних типів об’єктів

житлової нерухомості.

Місцеві органи влади можуть

збільшувати граничну межу

житлової нерухомості, на яку

зменшується база оподаткування. ПІЛЬГА ДЛЯ ФІЗИЧНИХ ОСІБ 60 м² – для квартири/квартир; 120 м² – для житлового будинку/будинків; 180 м² – для різних типів об’єктів житлової нерухомості. Виключено.

До 2% мін. з/п за 1 м² загальної

площі. СТАВКА ПОДАТКУ До 3% мін. з/п за 1 м² загальної площі; 25000 грн на рік – додатково за кожну квартиру загальною площею понад 300 м² та/або будинок понад 500 м² .

 

*мін. з/п – мінімальна заробітна плата

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Чи довіряють тернополяни народній медицині?

Вівторок, 26 січня 2016, 07:20

У зимовий період одним з актуальних питань є питання здоров’я. Як відомо, у декількох областях України оголошено епідемію свинячого грипу. Чи дійсно у нашій країні з’явилось таке захворювання? З приводу цієї теми сьогодні побутують різні думки, частина з них заперечує присутність епідемії і зазначає про фінансову вигоду з боку держави на продажі медикаментів.

Епідемію свинячого грипу в 2016 році в Україні вже оголошено в декількох областях . Крім того, у багатьох школах в зв’язку з перевищеним пороговим рівнем захворюваності оголошено карантин. У той же час, міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі у п’ятницю, 15 січня, в ході брифінгу заявив про те, що в Україні епідемії грипу немає. Однак також зазначив, що в країні лабораторно підтверджено 25 смертей від вірусу А (H1N1).

Грип - це вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Він має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим. Тому перші симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги.

За даними Тернопільської санепідемслужби станом на 21 січня, захворюваність на грип та ГРВІ в області є нестійкою, набирає ознак неблагополучної (перевищено епідемічний поріг на 14-ти адміністративних територіях: Бережанському районі – в 1,6 рази, Гусятинському – в 1,6 рази, Збаразькому – в 1,3 рази, Зборівському – на 60%, Козівському – в 3,6 рази, Кременецькому – в 2,5 рази, Лановецькому – на 36%, Монастириському – на 23,2%, Підволочиському – на 43,4%, Теребовлянському – в 3,8 рази, Тернопільському – в 1,5 рази, Чортківському – в 2,4 рази, Шумському – в 3,6 рази та м. Тернополі – на 52,6%). У Тернополі зареєстрований один випaдoк cмeртi вiд уcклaднeнь, cпричинeних грипoм А(Н1N1).

Чи дійсно грип такий небезпечний? Чи довіряють тернополяни методам народної медицини, дізнавалися журналісти «Моя газета».

Вероніка, 50 років, продавець
За своє життя я пережила досить багато інфекцій та різних вірусів.
На мою думку, це все політика, тому я не вірю в «свинячий» грип.Вероніка, 50 років продавець

Володимир, 28 років, торговий представник
Так я вірю, що народна медицина може нас вберегти від грипу. Мій дідусь завжди казав: чай з малини і 100 грам горілки - найкращі ліки від застуди.

Володимир, 28 років торговий підприємець

Юля, 21 рік, студентка
Я вважаю, що народна медицина не допоможе і не захистить від свинячого грипу. Звісно, потрібно якнайшвидше звертатися до лікарів, поки хвороба не стане смертельною.

Юля, 21 років студентка

Юрій, 18 років, студент
Не можу сказати точно що саме на теперішній момент може врятувати нас від недуги. Народні методи можуть лиш на деякий час застерегти нас від грипу.
Юрій, 18 років студент
Анатолій, 74 роки, пенсіонер
Дякую Богу за те, що в нашій сім’ї всі здорові. Звісно, ми надіємося на народну медицину та цілющі властивості часнику, цибулі, домашнього меду, сольових розчинів. А також спорт - він нас загартовує.
Анатолій, 74 роки пенсіонер

Альона, 21 рік, медичний працівник
Моя робота - це насамперед здоров’я моїх пацієнтів. Коли люди звертаються на останній стадії захворювання, важко підібрати лікування. Вважаю, що народна медицина разом із медикаментозним лікуванням пришвидшить одужання.
Альона, 21 рік медичний працівник

Зоряна, 19 років, студентка
Моя сім’я насамперед довіряє народній медицині. Моя бабця говорить, що народні засоби допомагали з давніх-давен, і зараз допоможуть.
Зоряна, 19 років студентка

Валентина, 46 років, вихователька
Для профілактики в нашій сім’ї ми застосовуємо відомий з дитинства рецепт народної медицини. Рекомендуємо у період епідемій застудних захворювань вживати зубчик часнику на день. І тоді ніякий кашель та нежить вам не загрожують. Ще один з ефективних методів - перцева настоянка.
Валентина, 46 років, вихователька

Тетяна, 20 років, офіціант
Не можу сказати, чи народна медицина допоможе, але, зважаючи на теперішні ціни на медикаменти, важко собі дозволити призначене фахівцем лікування, яке обійдеться в кругленьку суму.
Тетяна 20 років, офіціант

Підготувала Вероніка Купчик

 

Особливості оподаткування "перехідних доходів"

Вівторок, 26 січня 2016, 07:00

Суми лікарняних, нарахованих та виплачених у січні 2016 року за місяці 2015 року, при перерахунку ПДФО включаються до загального оподатковуваного доходу відповідних податкових періодів 2015 року. Під час такого перерахунку застосовуються ставки, які діяли до 01.01.2016 року, тобто – 15 % (20 %).

Разом з тим, суми відпускних, нарахованих й виплачених у грудні місяці 2015 року за січень 2016 року, відносяться податковим агентом до загального оподатковуваного доходу січня місяця та оподатковуються за ставкою 18 %.

Детальнішу консультацію стосовно даного питання можна отримати у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька,1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Тернополянам розкажуть про переведення державних послуг в електронну форму

Понеділок, 25 січня 2016, 13:07

28 січня 2016 року у Тернополі відбудеться зустріч з одним із творців та натхненників порталу адміністративних послуг iGov - Дмитром Дубілетом. На зустрічі будуть озвучені принципи роботи порталу та досвід їх впровадження в пілотних областях. Волонтери та активісти проекту в регіоні поділяться своїми успіхами і розкажуть про проблеми, з якими їм доводиться зіштовхуватися в Тернопільській області.

iGov.org.ua - інноваційний проект, покликаний перевести 100% державних послуг України в електронний вигляд. Автори проекту переконані, що завдяки iGov вдасться знизити корупцію та зробити взаємини громадян і держави більш прозорими і чесними.

iGov.org.ua реалізується силами волонтерів, метою яких є переведення усіх державних послуг в електронну форму. На порталі вже реалізовано більше 100 державних послуг, а до кінця року їх буде понад 300 (отримання різноманітних довідок, виписок, дозволів, ліцензій, субсидій, паспортів та багато іншого). Проект підтримують Адміністрація Президента, Кабінет Міністрів і всі профільні відомства. Усі послуги реалізуються в рамках законодавства.

У Тернополі зустріч відбудеться 28 січня о 19:00 в конференц залі Тернопільської Обласної Державної Адміністрації за адресою вул. Грушевського,8 каб.532

 

Про зміни з податку на прибуток

Понеділок, 25 січня 2016, 09:37

Платники цього податку в січні – травні 2016 року не сплачуватимуть щомісячні авансові внески, нараховані у податковій декларації за 2014 рік. Крім того, у податковій декларації з податку на прибуток за 2015 рік, розрахунок щомісячних авансових внесків у період з червня 2016 року по травень 2017 року не здійснюється, а р. 26 Декларації, затвердженої наказом № 897, не заповнюється.

Проте, платники, які за новими правилами у 2016 році подають податкові декларації за податкові періоди квартал, півріччя, три квартали, рік, у податковій декларації за три квартали 2016 року – визначають авансовий внесок з податку на прибуток у розмірі 2/9 податку на прибуток, який підлягає сплаті до 31 грудня 2016 року.

Фіскальна служба України прокоментували наступні зміни:

• щоквартальне декларування податку на прибуток;

• вимоги для об'єднань та асоціацій об'єднань співвласників багатоквартирних будинків з метою визначення їх неприбутковими організаціями;

• коригування фінансового результату на доходи від участі в капіталі та дивіденди;

• нові різниці для коригування фінансового результату до оподаткування на період дії закону щодо фінансової реструктуризації.

Детальніше про це викладено у листі ДФСУ від 18.01.2016 р. № 1626/7/99-99-19-02-02-17, або за телефоном: 43-46-10.

 

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Бюджетні надходження

Неділя, 24 січня 2016, 11:34

Платники податків Тернополя та району у першому місяці нового року не тільки активно святкували, але й продовжували наповнювати бюджети усіх рівнів. Так, з 1 по 21 січня Державний бюджет отримав – 11,7 млн грн надходжень.

Найбільше, а це 6,5 млн грн, внесено до бюджету податку на доходи фізичних осіб. Внесок наших земляків в обороноздатність країни склав за ці дні майже 2,5 млн грн військового збору. На рахунки місцевих бюджетів поступило – 29,8 млн грн платежів. Левову частку складає теж податок на доходи – 19,6 млн грн, єдиного податку надійшло – 6,5 млн грн, акцизного податку – 1,2 млн грн, податку на нерухоме майно – 636,5 тис грн, плати за землю – 1,2 млн грн.

Тернопільська ОДПІ нагадує також, що з 1 січня 2016 року розпочалась кампанія декларування доходів громадянами за 2015 рік. Консультації, тренінги, надання практичної допомоги – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1, телефон: 43-46-10.

 

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Річне декларування відмінено

Субота, 23 січня 2016, 08:13

Відмінено річне декларування для платників податку, які працюють у двох й більше податкових агентів. Як зазначила головний державний інспектор Тернопільської ОДПІ Галина Оленин, у зв’язку з запровадження однієї ставки оподаткування доходів (18%) відпала необхідність у поданні річної податкової декларації про майновий стан і доходи та доплаті податку за наслідками року.

Але слід звернути увагу, що це правило буде діяти починаючи з доходів, отриманих протягом 2016 року. А по доходах за 2015 рік тим, хто їх отримував з двох та більше джерел, до 30 квітня 2016 року необхідно подати річну декларацію.

Консультації, тренінги та практичну допомогу можна отримати у Центрі обслуговування платників. Телефон для довідок: 43 46 10

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

25 тисяч доларів виділяють на конкурс соціальних проектів для сільських громад

П'ятниця, 22 січня 2016, 09:32

Фонд “Монсанто” оголошує черговий раунд конкурсу соціальних проектів для сільських громад та запрошує громадські організації до подання проектних пропозицій.

конкурс

 

П’яний дебош в готелі припинили працівники поліції охорони

П'ятниця, 22 січня 2016, 08:01

Днями, близько другої години ночі, на пульт централізованого спостереження Управління поліції охорони в Тернопільській області надійшов сигнал про спрацювання кнопки термінового виклику поліції з готельного комплексу Тернополя. На місце виклику відразу ж було направлено групу реагування поліції охорони.

На місці події до правоохоронців звернулася адміністратор закладу та вказала на невідомих осіб. За її словами, компанія молодих людей замовили кімнату, а в працівників закладу не було жодних причин відмовити їм у цьому. Проте, через деякий час весь готель став «на вуха». З готельного номера надходили несамовиті крики, нецензурна лайка та гуркіт речей.

Працівники готелю неодноразово попереджали гостюючих про неприйнятність такої поведінки, адже вони заважали іншим відвідувачам та псували майно закладу. Однак, ніякі вмовляння припинити дебош не дали результатів, тому працівникам закладу довелося скористатись «тривожною» кнопкою поліції охорони.

Агресивний запал захмелілих молодих людей одразу ж припинився, як тільки вони побачили працівників поліції. Оглянувши кімнату, адміністратор зауважила, що молодиками було пошкоджено двері душової кабіни, здерто обої та навіть пробито стіну. Обвинувачення в свій адрес молодики не приймали, а стверджували, що таким був початковий вигляд кімнати.

Для з’ясування усіх подробиць та для встановлення міри покарання хуліганських дій, компанію молодих людей було доставлено до відділу поліції.

 

У Тернополі відбудеться допрем’єрний показ історичного детективу про Чорнобильську катастрофу

П'ятниця, 22 січня 2016, 07:03

23 січня о 16:00 до тернопільського Бункермузу завітає неординарний київський художник та сценограф Федір Александрович. У Тернополі Федір представить документальний фільм, натхненннком та протагоністом якого він є, “Російський дятел” — детективну історію про причини Чорнобильської катастрофи. Але перед тим — радо розкаже усім охочим про таємниці художнього світу театральних постановок, побут художника та театральне закулісся. Якщо ви чекали на потужний інтелектуальний та енергетичний поштовх після свят — будемо раді бачити у Бункермузі.

12572970_1744177909146509_3857576979854482179_n

Документальний детектив “Російський дятел”, головним героєм якого є Федір, у 2015 році отримав гран-прі кінофестивалю Санденс за найкращий документальний фільм. Міжнародна асоціація документалістів визнала оператора “Російського дятла” Артема Рижикова найкращим оператором 2015 року. Фільм здобув широке визнання і потрапив до конкурсної програм багатьох міжнародних кінофестивалів, серед яких Шефілд (Англія), Док-Авів (Ізраїль) та Артдокфест (Росія). Європейська прем’єра фільму відбулася у травні 2015 року на фестивалі 86 у місті Славутич.

Федір Александрович — відомий український художник та сценограф, поет та перформансист. Здійснив майже 40 постановок як сценограф для Національного академічного театру ім. Івана Франка (Київ), Київського театру на Подолі, Чернігівського молодого театру та ін; автор концептуальних поставонок для Гоголь-фесту. Виріс у родині художників, з 16 років бере участь в художніх проектах. Автор понад 30-ти художніх виставок в Україні та закордоном. Поет, режисер та актор.

Синопсис

Федору було 4 роки, коли в його тіло потрапив радіоактивний пил Чорнобиля. Сьогодні 33-річний художник живе зі стронцієм в кістках і прагне будь що з’ясувати причини катастрофи. Що приховала від громадськості Радянська влада? Невже Чорнобильська трагедія сталася за чиїмось задумом? Яке призначення гігантської антени, що іржавіє неподалік ЧАЕС і видає дивний радіосигнал? Федір вирушає в радіоактивне місто-привид шукати відповіді на свої питання. Та чи варто йому ризикувати життям і ворушити таємниці, коли в країні вирує революція і починається війна?

Назва «Російський дятел» пов’язана з відомим радіосигналом, який транслювався Радянським Союзом на Захід у 1970-ті роки.

Фільм зосереджується на відкритті Федора Александровича справжніх причин Чорнобильської ядерної катастрофи в Україні.

За словами режисера фільму Чеда Грасіа, оператор Артем Рижиков був поранений пострілами снайперів під час зйомок на Євромайдані, а його обладнання було знищене. Після цього Грасіа на краудфандинговій платформі Indiegogo зібрав кошти на його лікування та закупівлю нового обладнання.

 

Молодіжну міську раду Тернополя очолила Вероніка Дякович

П'ятниця, 22 січня 2016, 07:00

Із 18 січня у Тернополі відбувалися вибори до Молодіжної міської ради із числа представників громадських організацій, студентів та учнівських парламентів. Завершилися вибори 21 січня обранням голови молодіжної міської ради у сесійній залі Тернопільської міської ради. За результатами голосування перемогу здобула член ТОО ВМГО «АТОМ» та християнської молодіжної спільноти «Знамення» Вероніка Дякович.

Міський голова Сергій Надал вітає Вероніку Дякович із обранням та бажає активної роботи, наснаги та успіхів у розбудові молодіжної політики Тернополя.

«Щиро вітаю усіх депутатів молодіжної міської ради та Вероніку Дякович із обранням на посаду молодіжного міського голови, бажаю здійснити справжній прорив у розвитку молодіжної політики міста, реалізовувати нові сміливі, креативні та важливі проекти. Молодіжна політика – це складний, проте необхідний механізм у розбудові справжнього європейського демократичного суспільства. Вірю, що новообрана молодь буде використовувати передові європейські технології та інструменти у своїй роботі, реалізовуватиме важливі проекти, що допоможуть змінити наше місто на краще, - зазначив Сергій Надал. – Бажаю їм успіхів, натхнення на щоденну працю».

Довідково: Молодіжна міська рада при Тернопільській міській раді є консультативно-дорадчим органом Тернопільської міської ради та її виконавчого комітету з питань молодіжної політики, покликаним сприяти взаємодії міської ради та її виконавчих органів і молоді міста Тернополя, забезпечувати узгодженість дій у вирішенні питань, які впливають на життя молоді та її участь в усіх сферах життя суспільства в місті.

 

Тернопільська міська рада сприятиме навчанню ІТ-спеціалістів у рамках програми «TechnologyNation»

Четвер, 21 січня 2016, 12:08

Фонд BrainBasket запланував реалізувати всеукраїнську освітню програму «TechnologyNation», яка дозволяє усім бажаючим пройти безкоштовні курси з основ програмування від провідних технічних університетів світу за моделлю blendedlearning. Програма буде реалізована у 22 найбільших містах України, у т.ч. й у Тернополі. Координатор цієї програми зустрівся із міським головою Сергієм Надалом та вручив йому сувенір - фірмову футболку.

«Тернопіль - це місто, де навчається багато студентів і ми зацікавлені у поширенні, навчанні молоді у сфері ІТ. Переконаний, що цей напрям буде пріоритетним і багато в чому визначатиме майбутній розвиток міста», - зазначив очільник Тернополя.

Освітня програма «TechnologyNation» буде доступна онлайн для усі бажаючих, незалежно від рівня навиків, які зможуть отримати базис, необхідний для подальшого навчання та працевлаштування в ІТ секторі.

Довідково: Фонд BrainBasket - неприбуткова організація, заснована в квітні 2014 року ініціативною групою провідних українських ІТ-компаній з подачі Торбена Майгаарда, засновника Ciklum за участі Міністерства економіки та КМДА. Мета - зробити ІТ-галузь рушійною силою українського економічного зростання шляхом розвитку освітньої інфраструктури та сприяти підготовці 100 000 нових ІТ- спеціалістів до 2020 року.

 

Правове становище "спрощенців" не повинно погіршуватись

Четвер, 21 січня 2016, 10:34

За останні дні до Державної фіскальної служби України надійшло чимало звернень від платників податків щодо застосування спрощеної системи оподаткування у 2016 році та тлумачення змін, внесених Законом України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII, який набрав чинності з 1 січня 2016 року.

У зв`язку з цим повідомляємо, що ДФС переглянула лист від 18.01.2016 №1527/7/99-99-17-02-02-17 «Про окремі зміни у законодавстві щодо спрощеної системи оподаткування», внаслідок чого до листа внесено наступні зміни:

«Суб’єкти господарювання - фізичні особи - платники єдиного податку, які в 2015 році отримали доходи понад 5 млн грн, але не перевищили обсяг доходу 20 млн грн – не втрачають право застосовувати спрощену систему оподаткування в 2016 році».

Рішення прийнято на підставі ч. I ст. 58 Конституції України, якою передбачено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи, а також відповідно до п. 56.21 ст. 56 Податкового кодексу України, де зазначено, що у разі, коли норма Кодексу чи іншого нормативно-правового акта, виданого на підставі цього Кодексу, або коли норми різних законів чи різних нормативно-правових актів, або коли норми одного й того ж нормативно-правового акта суперечать між собою та припускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов'язків платників податків або контролюючих органів, внаслідок чого є можливість прийняти рішення на користь як платника податків, так і контролюючого органу, рішення приймається на користь платника податків.

Такий самий підхід застосовується й для платників єдиного податку третьої групи – юридичних осіб.

Детальнішу консультацію можна отримати у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10, 43-46-46.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

На прийом до лікаря можна записатися онлайн

Четвер, 21 січня 2016, 08:11

Нещодавно у нашому місті презентували платформу, на якій можна зареєструватися до лікаря онлайн. До відкриття інформаційно-медичного сайту готувались впродовж року. Детально вивчали функціонування аналогічних ресурсів у інших містах, враховували недоліки.

Презентація єдиного інформаційного ресурсу для закладів «Центру первинної медико-санітарної допомоги» www.medical.te.ua відбулася у приміщенні Тернопільської міської ради. Незабаром за допомогою цього ресурсу можна буде записатися на прийом до сімейного лікаря, дізнатися актуальну інформацію, а також залишити відгуки та пропозиції щодо роботи медичних закладів.

-          Цей ресурс набагато ширший ніж просто електронний запис, це ціла система, яка дозволить перейти до електронного документообігу системи охорони здоров’я у Тернополі. Минулоріч на його реалізацію з міського бюджету виділили понад 340 тисяч гривень, - розповів начальник відділу охорони здоров’я міськради Ростислав Левчук.

сайт сімейного лікаря тернопіль
Усі медичні дані про пацієнта будуть зберігатися згідно закону про захист персональних даних і будуть доступними лише вашому сімейному лікарю. На сайті ви зможете дізнатись прізвище та графік роботи вашого лікаря, зареєструватись на прийом, проте доступу до електронної бази пацієнтів, в тому числі ваших, у вас не буде.

-          З часом новий інформаційний ресурс забезпечить перехід від паперових носіїв на електронні стандарти, - кажуть у міськраді. – В майбутньому ми відмовимося від медичних карток. Даний ресурс також забезпечить зберігання історії пацієнта в електронному варіанті згідно закону про захист персональних даних.

У системі лікар може здійснювати контроль за проходженням необхідних обстежень пацієнтами, які повинна проходити кожна людина хоча б раз у рік. Також буде впроваджений реєстр для диспансерних та лежачих хворих, у якому медичні працівники будуть відмічати час і дату приходу до них.

Щоб скористатися електронною реєстрацією необхідно спочатку зареєструватися на сайті www.medical.te.ua, вказавши свій мобільний номер та пароль. За вказаною адресою система видає сімейного лікаря, який обслуговує вашу територію. На сайті пропонується дата та час запису. Отриману інформацію опрацьовують у реєстратурі медичного закладу. На вказаний вами час виписують талон на прийом і разом з вашою медичною карткою передають сімейному лікарю. Із собою необхідно мати посвідчення особи, інакше лікар має право вас не прийняти - пояснює Оксана Фіцак, директор ТОВ «МедіаСофт».

медичний сайт тернопіль

На прийом кожного пацієнта виділяється 12 хвилин. Деякий час також виділяється на врахування живої черги. Зрозуміло, що в спочатку частина пацієнтів буде приходити без попереднього запису, цей момент працівники медичного закладу врахували. Люди, які прийшли без запису будуть створювати «живі черги». Для уникнення непорозумінь з іншими пацієнтами, час відвідування лікаря їм назначатимуть у реєстратурі. У разі запізнення по електронному запису, вам доведеться ставати у «живу чергу». Нова система є незвичною як для пацієнтів, так і для лікарів, але вона націлена на організацію роботи закладу та відвідувачів.

Наразі ще триває тестування системи, тому запис до лікарів за допомогою порталу буде здійснюватися згодом, про що додатково буде повідомлено на сайті.

Подавати власні пропозиції та побажання щодо роботи ресурсу www.medical.te.ua можна у «Центр первинної медико-санітарної допомоги» за телефоном 52-45-50, на електронну пошту  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду , а також у відділ охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради за телефоном 52-56-96 (м. Тернопіль, бул. Т.Шевченка, 1).


Оксана Божко

 

Тернопільська митниця ДФС видала 76 сертифікатів форми "EUR.1"

Четвер, 21 січня 2016, 08:09

З 1 січня 2016 року впроваджено економічну частину Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншого боку, ратифікованої Законом України від 16.09.2014 р. №1678-VII (далі – Угода).

Нагадаємо, що сертифікат форми EUR.1 необхідний для застосування преференційних ставок ввізного мита або звільнення від сплати мита, встановлених в Угоді, та видається як доказ, що товари відповідають вимогам правил визначення преференційного походження. З нового року контроль і видача зазначених сертифікатів здійснюється митними органами.

Також одним із пунктів Угоди, передбачено надання та анулювання митним органом статусу уповноваженого (схваленого) експортера. Перевагою використання статусу уповноваженого (схваленого) експортера є те, що для отримання тарифних преференцій український експортер товару без оформлення сертифіката з перевезення форми EUR.1 самостійно визначає та декларує походження товарів на комерційних/товаросупровідних документах, що дозволить прискорити процедуру експорту товару.

«Окрім цього, одним із ключових моментів положень Угоди є поступове створення зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом. Зокрема, кожна сторона зменшуватиме або скасовуватиме мито на товари, що походять з іншої сторони, відповідно до графіків, протягом 10 років. Відтак хочу зазначити, що Тернопільська митниця ДФС готова до впровадження Угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом, зокрема, стосовно видачі сертифікатів з перевезення форми EUR.1. Так, з початку цього року працівниками Тернопільської митниці ДФС видано 76 сертифікатів походження форми "EUR.l"», – зазначила в.о. начальника Тернопільської митниці ДФС Оксана Антонович.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Підприємці Тернопільщини сплатили до бюджету 111,6 млн грн єдиного податку

Четвер, 21 січня 2016, 06:49

Станом на початок січня цього року на спрощеній системі оподаткування перебувало 19 496  фізичних осіб - підприємців Тернопільщини. Зокрема, 3 077 платників єдиного податку першої групи, 12 235 платників другої групи та 4 184 платників третьої групи.

Протягом минулого року вказані платники сплатили до бюджету 111,6 млн грн єдиного податку.

Нагадаємо, згідно із Законом України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» зміни  у частині спрощеної системи оподаткування стосуються третьої групи єдинників:

- ставки податку для них зросли з 2% до 3% для платників ПДВ і з 4% до 5% для неплатників ПДВ;

- річний обсяг доходу не повинен перевищувати 5 млн грн.

Також змінилися порівняно з попереднім роком ставки податку для єдинників 4 групи:

- для ріллі, сіножатей і пасовищ (окрім ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях, а також ріллі, сіножатей і пасовищ, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників, які спеціалізуються на виробництві (вирощуванні) і переробці продукції рослинництва на закритому ґрунті, або надані їм у користування, у т.ч. на умовах оренди) - 0,81;

- для ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях, - 0,49;

- для багаторічних насаджень (окрім багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях) - 0,49;

- для багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях - 0,16;

- для земель водного фонду - 2,43;

- для ріллі, сіножатей і пасовищ, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників, які спеціалізуються на виробництві (вирощуванні) і переробці продукції рослинництва на закритому ґрунті, або надані їм у користування, у т.ч. на умовах оренди - 5,4.

 

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

 

У Тернополі аналіз крові проводять на сучасному медичному обладнанні

Середа, 20 січня 2016, 11:26

Нещодавно на проспекті Ст. Бандери, 72 відбулось відкриття нової амбулаторії  загальної практики сімейної медицини. 27 медичних працівників обслуговують понад  20 тисяч тернополян мікрорайону «Східний».  Амбулаторія забезпечена новим медичним обладнанням, за допомогою якого результати аналізів можна отримати за лічені хвилини.

У медичному закладі проводять аналіз крові, аналіз сечі, ЕКГ, визначають рівень цукру та холестерину, насичення крові киснем, гостроту зору. У маніпуляційному кабінеті, за призначенням лікаря, пацієнт відразу зможе отримати необхідне лікування, а для зручності пацієнтів створена інформаційна система черговості прийому пацієнтів.

DSC00342

-          У нашій амбулаторії діє електронна реєстратура, де кожен пацієнт зможе записатися на прийом до лікаря через інтернет. Це значно пришвидшить роботу персоналу та організує час пацієнтів. Крім системи черговості, відтепер для проходження аналізів тернополянам не доведеться їхати до лікарні. У нашому закладі функціонує процедурний кабінет, де можна дослідити аналіз крові, аналіз сечі, визначити рівень цукру в крові, також можна пройти кардіограму. Нове обладнання дає можливість отримати результати аналізів за короткий термін. За 5-10 хвилин після здачі крові апарат видрукує ваші результати, - розповідає завідувач амбулаторії ЗПСМ №8 Івашкевич Ірина Борисівна.

DSC00344
Процедурна медсестра Арсан Ярослава Андріївна у роботі


DSC00346

DSC00347

DSC00349

DSC00350

DSC00352

DSC00353

Записатись на прийом до лікаря можна на інформаційному ресурсі www.medical.te.ua. Черга до лікаря буде формуватися в режимі онлайн. Пацієнти, які прийдуть без запису, очікуватимуть у «живій черзі» по часу, назначеному в реєстратурі. Чекати доведеться довше, ніж тим, хто записався завчасно.

На прийом до лікаря пацієнт може потрапити впродовж цілого дня. У будні дні медичний заклад працює з 08:00 до 19:00. У суботу черговий лікар приймає з 08:00 до 11:00. Якщо ваш сімейний лікар відсутній, вас прийме будь-який інший.





Оксана Божко
 

Спрощена система оподаткування – заборонена!

Середа, 20 січня 2016, 09:40

У зв’язку із змінами до Податкового кодексу, з 1 січня 2016 року підприємці, обсяг доходів яких у 2015 році перевищив 5 млн грн – втратили право перебувати на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності. Такі платники зобов’язані перейти на загальну систему оподаткування, подавши не пізніше 20 січня 2016 року до податкової інспекції відповідну заяву про відмову. Усі, хто добровільно не перейшов на сплату інших податків і зборів, будуть виключені з реєстру платників єдиного податку за рішенням податкової інспекції.

Нагадаємо, що до змін, у 2015 році, платникам єдиного податку - “третьогрупникам” дозволялось отримувати обсяг доходів до 20 млн грн.

Детальніше проконсультуватись можна у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном. 43-46-10, 43-46-46.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Продаючи візочок, жінка втратила 7 тисяч гривень

Середа, 20 січня 2016, 07:17

shahraiЖертвою шахрая стала мешканка села Мечищів Бережанського району. Жінка розмістила оголошення про продаж дитячої коляски на сайті “OLX”.

Сімнадцятого січня близько 18:30 до неї зателефонував чоловік. Він представився Сергієм і повідомив, що з Вінничини.

Невідомий сказав, що бажає купити візочок. Розпитавши деталі про товар, ймовірний покупець заявив, що йому все, включаючи ціну, підходить. У ході розмови чоловік вивідав у жінки реквізити її двох банківських рахунків – кредитного та звичайного.

Про те, що стала жертвою шахрая, вона дізналася, коли на телефон прийшло смс-повідомлення про зняття семи тисяч гривень. Із заявою про зникнення грошей потерпіла звернулася до Бережанського відділу поліції.

 

Із ста перевірених, лише три – законослухняні

Середа, 20 січня 2016, 07:09

Впродовж 2015 року 100 юридичних осіб були перевірені ревізорами Тернопільської ОДПІ з питань правильності нарахування та своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску.

За результатами 97 перевірок були виявлені порушення в оподаткуванні зарплати та інших виплат, а також, у перерахуванні платежів до бюджету.

Такі перевірки, принесуть до казни більш як 1,3 млн грн гривень донарахованих платежів й штрафних санкцій, з яких майже 760 тис грн уже поступили.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Вантажі перевозились, а податки не сплачувались

Середа, 20 січня 2016, 07:08

Бізнес – основне, податки потім…, або ніколи.

Мабуть, саме так думав підприємець «Д», активно займаючись перевезеннями вантажів та торгівлею, залучаючи до цього й найманих працівників. Натомість, про те, що слід декларувати одержані доходи, знав, однак свідомо ігнорував. Фахівці відділу контрольно – перевірочної роботи доходів і зборів з фізичних осіб, провівши документальну перевірку, встановили:

- несплату податку на доходи фізичних осіб від підприємницької діяльності, дорахувавши основний платіж та штрафні санкції в сумі майже 79, 5 тис грн;

- несплату податку з доходів фізичних осіб при виплаті зарплати найманим працівникам, дорахувавши основний платіж, пеню та штрафні санкції в сумі 7,5 тис грн;

- несплату єдиного внеску, дорахувавши платіж та штрафні санкції в сумі 90,7 тис грн.

Загалом, тільки у грудні 2015 року, за словами заступника начальника відділу Романа Липовецького, ревізорами донараховано суб’єктам підприємницької діяльності – фізичним-особам – 465,7 тис грн податків та штрафних санкцій, а за весь рік донарахування становлять – 4,0 млн грн .

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

До уваги платників податку на додану вартість

Вівторок, 19 січня 2016, 09:03

У зв’язку з внесенням змін до Податкового кодексу України Законом України від 24 грудня 2015 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», Державна фіскальна служба України повідомляє наступне.

Для забезпечення розрахунків з бюджетом та перерахування коштів на спеціальні рахунки, сільськогосподарським підприємствам, які станом на 01.01.2016 зареєстровані суб’єктами спеціального режиму оподаткування, Державною казначейською службою України відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів, відкрито додаткові електронні рахунки (3 клас рахунків, розділ 37 «Рахунки, інших клієнтів та банків», група 375 «Інші спеціальні рахунки») для кожного з виділених у пункті 209.2 статті 209 розділу V Кодексу видів операцій:

Рахунки з електронного адміністрування податку на додану вартість сільськогосподарських підприємств, що здійснюють операції з постачання сільськогосподарських товарів чи послуг, (крім зернових й технічних культур та продукції тваринництва), які обрали спеціальний режим оподаткування за балансовим рахунком 3753. Кошти з таких рахунків перераховуються органом, який здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, у таких розмірах:

- 50 відсотків – на рахунки платників в системі електронного адміністрування податку на додану вартість;

- 50 відсотків – на спеціальні рахунки сільськогосподарських підприємств, відкриті в установах банків чи в органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів;

Рахунки з електронного адміністрування податку на додану вартість сільськогосподарських підприємств, що здійснюють операції з постачання зернових й технічних культур, які обрали спеціальний режим оподаткування за балансовим рахунком 3754. Кошти з таких рахунків перераховуються органом, який здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, у таких розмірах:

- 85 відсотків – на рахунки платників в системі електронного адміністрування податку на додану вартість;

- 15 відсотків – на спеціальні рахунки сільськогосподарських підприємств, відкриті в установах банків та/або в органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів;

Рахунки з електронного адміністрування податку на додану вартість сільськогосподарських підприємств, що здійснюють операції з постачання продукції тваринництва, які обрали спеціальний режим оподаткування за балансовим рахунком 3755. Кошти з таких рахунків перераховуються органом, який здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, у таких розмірах:

- 20 відсотків – на рахунки платників в системі електронного адміністрування податку на додану вартість;

- 80 відсотків – на спеціальні рахунки сільськогосподарських підприємств, відкриті в установах банків чи в органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Після надходження від Державної казначейської служби України повідомлень про відкриття електронних рахунків платника податку ДФС інформує платника податку про реквізити його електронних рахунків.

Додатково звертаємо увагу, що ДФС впроваджено електронний сервіс для платників податку за формою (J/F1302301), скориставшись яким, є можливість, за запитом, отримати реквізити електронного рахунку та інформацію щодо залишку коштів на такому рахунку.


Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

У високосному році «єдинники» звітують пізніше

Вівторок, 19 січня 2016, 08:58

Для платників єдиного податку першої та другої груп Податковим Кодексом України встановлено річний звітний період. Як зазначив начальник відділу комунікацій Тернопільської ОДПІ Василь Карпа, цей термін складає 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року.

Таким чином, за 2015 рік «спрощенці» декларують свої доходи не пізніше 29 лютого 2016 року.

Детальніше проконсультуватись із даного питання можна у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 або за телефоном: 43-46-10.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Декларуємо іноземні доходи

Понеділок, 18 січня 2016, 09:53

Якщо громадянин України шляхом тимчасової роботи за кордоном чи в інший спосіб отримує іноземні доходи, що підлягають оподаткуванню, то сума таких доходів включається до його загального річного оподатковуваного доходу. У такому випадку громадянин зобов’язаний подати річну податкову декларацію за наслідками звітного року та сплатити податок на доходи фізичних осіб.

При отриманні протягом звітного податкового року доходів з джерел за межами України заповнюється додаток Ф3 до нової форми декларації. Так, у графі 8 додатка Ф3 до нової форми декларації відображається сума податку на доходи фізичних осіб, нарахованого за ставками, визначеними в п.167.1 ст. 167 Податкового кодексу України, без врахування сум податків, сплачених за кордоном, що зараховуються в Україні.

Нагадаємо, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном. Сплачені суми зараховуються під час розрахунку податків та зборів в Україні. Це можливо за умови, що таке зменшення передбачено міжнародними договорами, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України. Суму зменшення платник визначає за зазначеними підставами у річній податковій декларації. Для отримання права на зарахування податків, сплачених за межами України, платник зобов’язаний одержати довідку про суму сплаченого податку, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Така довідка видається державним органом країни, де отримується дохід, уповноваженим справляти цей податок. Довідка має бути легалізована консульською установою України у відповідній країні.

Зменшення річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, здійснюється в декларації шляхом відображення такої суми у рядку 22 нової форми декларації. Сума військового збору, що підлягає сплаті до бюджету самостійно за результатами декларування, відображається в рядках 6.2 та 6 додатку Ф3 нової декларації.

Сума податку з іноземного доходу платника податку-резидента, сплаченого за межами України, не може перевищувати суму податку, розраховану на базі загального річного оподатковуваного доходу такого платника податку відповідно до законодавства України.

Порядок оподаткування іноземних доходів встановлений пунктом 170.11 статті 170 Податкового кодексу України.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

На соціальний захист Тернопільщина спрямувала майже 2,8 мільярди гривень єдиного внеску

Понеділок, 18 січня 2016, 07:51

kПротягом 2015 року мешканці області спрямували до бюджету майже 2,8 млрд грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Порівнюючи цей показник з аналогічним періодом 2014 року маємо тенденцію до збільшення, яке в основному відбулось за рахунок зростання фонду оплати праці. Минулоріч його кількісні показники збільшились на 774 млн грн або на 13,6 відсотка.

У грудні 2015 року до бюджету надійшло 318,5 млн грн ЄСВ, виконання очікуваних показників становить 117,6%.

Окрім цього нагадуємо, що за несплату або несвоєчасну сплату єдиного соціального внеску передбачено штрафні санкції. Зокрема, за порушення, вчинені з 1 січня 2015 року, накладається штраф у розмірі 20 відсотків своєчасно не сплачених сум єдиного внеску.

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Підприємців Тернополя штрафуватимуть за неприбрані ділянки

Неділя, 17 січня 2016, 08:49

Управління торгівлі, побуту та захисту прав споживачів нагадує керівникам торговельних підприємств, закладів побутового обслуговування та ресторанного господарства щодо належного санітарного прибирання прилеглої та закріпленої території в зимовий період. Відповідно до Правил благоустрою, суб’єкти підприємницької діяльності зобов’язані прибирати прилеглу територію по периметру споруд (кіоски, намети, лотки, тощо) на віддалі 15 м.

Одночасно категорично забороняється:

  1. викидання снігу та сколеного льоду з тротуару на проїзну частину дороги;
  2. утворення снігових валів в зоні перехресть, пішохідних переходів, зупинок громадського транспорту;
  3. сколювати лід на тротуарах, вимощених фігурними елементами.

 

Порушення вищевказаних Правил, відповідно до ст. 152 КУпАП «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів» тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Окрім того, у зв’язку з підвищенням рівня захворювання на ГРВІ, рекомендовано керівникам закладів торгівлі, побуту та ресторанного господарства забезпечити масковий режим як захід передепідеміологічного періоду у сфері обслуговування населення.

 

Податкова реформа: основні зміни, які вступили в дію з 1 січня 2016 року

Субота, 16 січня 2016, 11:51

Пропонуємо короткий огляд змін, які передбачені Законом України від 24 грудня 2015 р. №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році».Податок на прибуток підприємств

Так, для платників податку на прибуток у 2016 році повертається квартальний звітний період лише для тих, хто має доходи більш ніж 20 млн грн (п. 137.4-137.5 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)). Скасовано авансові платежі з податку на прибуток, проте є виняток для сплати авансового внеску у розмірі 2/9 суми податку, визначеного до сплати у декларації за 9 місяців 2016 року. Цей авансовий внесок слід сплатити буде до 31.12.2016 р., і сплачуватимуть його відповідно лише ті, хто подаватимуть декларацію поквартально.

Зауважимо, що ставки з податку на прибуток залишаються на рівні 2015 року.

При розрахунку об’єкту оподаткування за 2015 рік, а це новий п. 40 до підрозділу 4 р. ХХ ПКУ, за яким фінансовий результат до оподаткування у 2015 році зменшується на суму нарахованих доходів від участі в капіталі інших платників податку на прибуток підприємств, платників єдиного податку четвертої групи та на суму нарахованих доходів у вигляді дивідендів, що підлягають виплаті на його користь від інших платників податків, які сплачують авансові внески з податку на прибуток при виплаті дивідендів. Аналогічна норма (пп. 140.4.1 ПКУ) діятиме з 01.01.2016 року і для наступних звітних періодів.

Податок на додану вартість

Скасовано звільнення від податку на додану вартість для операцій із постачання зернових та технічних культур, тобто з 1 січня операції із зерновими та технічними культурами обкладають ПДВ у загальному порядку.

Відмінено таку причину анулювання реєстрації платників ПДВ, як присвоєння стану «9», тобто через «відсутність» за податковою адресою.

Уточнено базу нарахування ПДВ у випадку поставки власної продукції, послуг, які надаються самостійно. Відтепер договірна ціна на них порівнюватиметься не з їх собівартістю, а із звичайною ціною. Так, звичайні ціни для товаровиробників-платників ПДВ повертаються, і для їх визначення слід буде користуватися правилами пп. 14.1.71 ПКУ.

Статтею 200 передбачено формування двох реєстрів на відшкодування ПДВ:

- для платників, що відповідають критеріям, визначеним для автоматичного відшкодування сум податку;

- для решти платників.

З метою забезпечення прозорості функціонування таких реєстрів додано дві позиції - пп. 200.7.2 і 200.7.3. Повернення узгоджених сум бюджетного відшкодування здійснюватиметься в хронологічному порядку відповідно до черговості внесення заяв до кожного відповідного Реєстру. У свою чергу, Державна фіскальна служба щодня публікуватиме на своєму сайті реєстри заяв про повернення суми бюджетного відшкодування.

Відповідно до п. 1 Прикінцевих положень норма щодо запровадження реєстрів набирає чинності з 1 лютого 2016 р.

Змінено перерозподіл сум ПДВ для аграріїв (п. 2 ст. 209):

- за операціями із зерновими і технічними культурами - 85% до держбюджету 15% на спецрахунки;

- за операціями з продукцією тваринництва - 20% до держбюджету, 80% на спецрахунки;

- за іншими операціями з сільськогосподарськими товарами/послугами - 50х50%.

Акцизний податок

Податковими змінами передбачено збільшення у півтора-два рази акцизних ставок: пиво - 2,48 грн./л (з 1,24), кріплені вина - 7,16 (3,58), шампанське - 10,40 (5,20), вермути - 7,16 (3,58), інші зброджені напої - 105,80 за 1 літр 100-відсоткового спитру (70,53), сидр і перрі - 0,95 (0,63) тощо.

По тютюнових виробах збільшилася специфічна ставка. Скажімо, для сигарет із фільтром вона зросла з 227,33 до 318,26 грн за 1000 штук, тоді як адвалорна ставка акцизного податку залишилася на рівні 12%. Мінімальне акцизне податкове зобов’язання зросло з 304,11 до до 425,75 грн за 1000 штук.

По пальному змінилися і ставки, і одиниці виміру. Так, для бензину було 202 євро/т, а стало 171,50 євро за 1000 літрів; для дизпалива (важких газойлів) фіскальне навантаження змінилося зі 100 і 132 євро/т до 95 і 125,50 євро за 1000 літрів.

Для платників акцизного податку з 1 березня 2016 року новою статтею 232 ПКУ впроваджено систему електронного адміністрування реалізації пального (далі – СЕАРП).

Відтак збільшено коло платників акцизного податку, а саме віднесено суб’єктів господарювання, які реалізують пальне (пп. 212.1.15 ПКУ).

Ті особи, які здійснюватимуть реалізацію пального, підлягають обов'язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням юридичних осіб, місцем проживання фізичних осіб – підприємців, до початку здійснення реалізації пального.

В межах СЕАРП вводяться акцизні накладні, які діятимуть аналогічно за податковими накладними з ПДВ, складатимуться в електронному вигляді продавцями і надаватимуться покупцям. При ненаданні акцизної накладної, або порушення правил її складання, покупець матиме право подати скаргу на винну особу – продавця. До акцизних накладних за необхідності складатимуться розрахунки коригування. Зауважимо, що акцизні накладні реєструватимуться в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Змінами передбачено нові види фінансової відповідальності. Так, здійснення суб’єктом господарювання операцій з реалізації пального без реєстрації таких суб'єктів платниками акцизного податку у порядку, передбаченому ПКУ, тягнуть за собою накладання штрафу на юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців у розмірі 100 відсотків вартості реалізованого пального (п. 117.3 ПКУ).

Вводяться штрафи за порушення строків реєстрації акцизних накладних та розрахунків коригування до них в межах від 2 до 50%, залежно від порушення терміну реєстрації (ст. 1202 ПКУ).

Транспортний податок

В 2015 році цей податок сплачувався за легкові автомобілі, які використовувалися до 5 років і мали об’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см., з 01.01.2016 року транспортним податком оподатковуватимуться легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить 750 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Спрощена система оподаткування

Зміни до ПКУ у частині спрощеної системи оподаткування стосуються третьої групи єдинників:

- ставки податку для них зросли з 2% до 3% для платників ПДВ і з 4% до 5% для неплатників ПДВ;

- річний обсяг доходу не повинен перевищувати 5 млн грн.

Також зросли порівняно з попереднім роком майже в два рази ставки податку для єдинників 4 групи:

- для ріллі, сіножатей і пасовищ (окрім ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях, а також ріллі, сіножатей і пасовищ, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників, які спеціалізуються на виробництві (вирощуванні) і переробці продукції рослинництва на закритому ґрунті, або надані їм у користування, у т.ч. на умовах оренди) - 0,81;

- для ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях, - 0,49;

- для багаторічних насаджень (окрім багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях) - 0,49;

- для багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях - 0,16;

- для земель водного фонду - 2,43;

- для ріллі, сіножатей і пасовищ, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників, які спеціалізуються на виробництві (вирощуванні) і переробці продукції рослинництва на закритому ґрунті, або надані їм у користування, у т.ч. на умовах оренди - 5,4.

Екологічний податок

Збільшено ставки за викиди в атмосферне повітря окремих забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення: азоту оксидів до 1968,65 грн./т (з 1553,79), ацетону - 738,45 (582,83), вуглеводнів - 111,26 (87,81), озону - 1968,65 (1553,79) тощо.

Відповідним чином зросли і ставки податку за скиди окремих забруднюючих речовин у водні об’єкти.

Рентна плата

Природний газ виключено зі складу плати за транзитне транспортування трубопроводами територією України.

Знижено ставки рентної плати за видобуток газу:

- природного газу, видобутого з покладів до 5000 м, - з 70 до 29%;

- з покладів, які повністю або частково залягають на глибині до 5000 м, - з 55 до 29%;

- з покладів, які повністю залягають на глибині понад 5000 м, - з 28 до 14%.

Водночас з’явилася рентна плата за видобуток бурштину - 25%.

Крім того, ст. 254.4 збільшено ставки рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України, ст. 255.5 збільшено ставки рентної плати за спеціальне використання води, а ст. 256.3 збільшено ставки рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів.

Змінилися в бік підвищення і ставки рентної плати за транспортування, транзитне транспортування природних ресурсів територією України:

- 0 за транзитне транспортування 1000 куб. м природного газу за кожні 100 км відстані відповідних маршрутів його транспортування (було 0,21 дол. США);

- 2,4 дол. США за транзитне транспортування 1 т аміаку за кожні 100 км відстані відповідних маршрутів його транспортування (було 0,56 дол. США).

Ставки за транспортування 1 т нафти магістральними нафтопроводами, а також за транспортування 1 т нафтопродуктів магістральними нафтопродуктопроводами залишилися без змін - по 0,56 дол. США.

ЄСВ

У 2016 році встановлено єдину ставку нарахування ЄСВ в розмірі 22% до усіх видів доходів, на які раніше нараховувався ЄСВ. Виняток становитимуть тільки спеціальні ставки нарахування ЄСВ для інвалідів (8,41%, 5,3% і 5,5%), які залишатимуться без змін.

Скасовується утримання ЄСВ з доходів і визначення класу професійного ризику для роботодавців та відповідні перевірки з боку Фонду соцстрахування щодо правильності такого визначення.

Максимальна величина місячного доходу, на який нараховується ЄСВ, становитиме 25 прожиткових мінімумів (раніше – 17), тобто:

* З 01.01.2016 р. – 34450 грн (25 × 1378 грн);

* З 01.05.2016 р. – 36250 грн (25 × 1450 грн);

* З 01.12.2016 р. – 38750 грн (25 × 1550 грн)

При цьому, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ, як і раніше, розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄСВ (22%).

Також у 2016 році сума мінімального страхового внеску з ЄСВ становитиме:

* З 01.01.2016 р. – 303,16 грн (22% × 1378 грн),

* З 01.05.2016 р. – 319 грн (22% × 1450 грн);

* З 01.12.2015 р. – 341 грн (22% × 1550 грн).

Як і раніше, якщо підприємець – платник єдиного податку є інвалідом або пенсіонером за віком та отримує відповідну пенсію або соціальну допомогу, він звільняється від обов’язку сплати ЄСВ (ч. 4 ст. 4 Закону України від 8 липня 2010 року №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).

База для нарахування ЄСВ залишилася без змін.

Відтак у 2016 році:

- підприємці на загальній системі оподаткування сплачуватимуть ЄСВ з чистого доходу (різниці між отриманим доходом та понесеними витратами, відповідно до норм ст. 177 ПКУ). Якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такий платник матиме право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. Водночас сума ЄСВ, який сплачується, не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток) або приймається рішення про сплату такого ЄСВ при відсутності оподаткованого доходу;

- підприємці на єдиному податку сплачуватимуть ЄСВ на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

ПДФО

У 2016 році застосовуватиметься базова ставка 18% до усієї бази оподаткування, незалежно від її розміру (п. 167.1 ПКУ). Відтак відмінено обов’язок подавати річну декларацію фізичними особами, якщо протягом податкового (звітного) року оподатковувані доходи нараховувалися одночасно двома або більше податковими агентами і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує 120 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.

Також:

- якщо це передбачено окремими нормами розділу IV ПКУ, ставка ПДФО може становити 0%,

- для пенсій або довічного грошового утримання, розмір яких більше, ніж 3 розміри мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року (4134 грн), до суми перевищення застосовуватиметься ставка ПДФО у розмірі 15%;

- для пасивних доходів зберігатиметься окрема ставка 5% для доходів у вигляді дивідендів, нарахованих резидентами-платниками податку на прибуток підприємств. Решта пасивних доходів (а до них належать, крім дивідендів, проценти, роялті та інвестиційний прибуток) оподатковуватимуться ПДФО за базвою ставкою – 18%.

Базовий розмір податкової соціальної пільги (далі – ПСП) зменшився до 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленого законом на 1 січня звітного податкового року.

Відтак базовий розмір ПСП у 2016 році становитиме 689 гривень.

При цьому, гранична сума доходу, яка даватиме право на застосування ПСП, не змінилася та дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень – 1930 гривень.

Підприємці на загальній системі оподаткування сплачуватимуть ПДФО за ставкою 18%.

Авансові платежі з ПДФО сплачуватимуть до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня). При цьому авансові внески розраховуються фізичною особою-підприємцем самостійно згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат кожного календарного кварталу. До змін такі платежі розраховувалися підприємцем самостійно, але не менш як 100% річної суми податку з оподатковуваного доходу за минулий рік (у співставних умовах).

Авансовий платіж за четвертий календарний квартал не розраховується та не сплачується. Не сплачуватиметься такий авансовий платіж і, якщо результатом розрахунку авансового платежу за відповідний календарний квартал є від’ємне значення.

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Єдиний податок: фіксовані та нові відсоткові ставки

Субота, 16 січня 2016, 11:41

Нагадаємо, що пунктом 293.2 ст. 293 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено фіксовані ставки єдиного податку, які встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для фізичних осіб - підприємців, що здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

- для першої групи платників єдиного податку - у межах до 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати;

- для другої групи платників єдиного податку - у межах до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати.

Згідно з п. 293.3 ст. 293 ПКУ відсоткова ставка єдиного податку для фізичних та юридичних осіб третьої групи встановлюється у розмірі:

- 3 відсотки доходу - при сплаті податку на додану вартість згідно з ПКУ;

- 5 відсотків доходу - при включенні податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Cтавки податку для платників четвертої групи:

- для ріллі, сіножатей і пасовищ (окрім ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях, а також ріллі, сіножатей і пасовищ, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників, які спеціалізуються на виробництві (вирощуванні) і переробці продукції рослинництва на закритому ґрунті, або надані їм у користування, у т.ч. на умовах оренди) - 0,81;

- для ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях, - 0,49;

- для багаторічних насаджень (окрім багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях) - 0,49;

- для багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях, - 0,16;

- для земель водного фонду - 2,43;

- для ріллі, сіножатей і пасовищ, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників, які спеціалізуються на виробництві (вирощуванні) і переробці продукції рослинництва на закритому ґрунті, або надані їм у користування, у т.ч. на умовах оренди, - 5,4.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Змінені рахунки, та не усі

П'ятниця, 15 січня 2016, 14:34

Тернопільська ОДПІ інформує, що у зв’язку з об’єднанням у 2015 році територіальних громад сіл, селищ, міст, нові рахунки для зарахування надходжень відкриті лише для центрів об’єднаних територіальних громад (ОТГ). По громадах, які увійшли до їх складу – рахунки закриті.

Нові рахунки діють із 05.01.2016р.

Для сплати податків і зборів, що підлягають зарахуванню до державного бюджету, продовжують діяти ті самі рахунки, що були відкриті у 2015 бюджетному році в органах казначейства на рівні районів та міст обласного підпорядкування.

З переліком рахунків для зарахування надходжень, що контролюються Тернопільською ОДПІ, до державного та місцевих бюджетів новоутворених громад Тернопільського району, у складі якого знаходились територіальні громади сіл, селищ, міст, можна ознайомитись на суб-сайті ГУ ДФС у Тернопільській області (tr.sfs.gov.ua) та в Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 або за телефоном: 43-46-28.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Роздрібний акциз з пального змінений

П'ятниця, 15 січня 2016, 14:34

Нововведення до Податкового кодексу та інших законодавчих актів “зачепили” і акцизний податок. Зокрема, з 1 січня ставка роздрібного акцизу для пального складає 0,042 євро за кожний літр реалізованого (відпущеного) товару. Раніше вона становила 5%. вартості.

Акциз буде обчислюватись за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, установленим НБУ, який діє на двадцятий день місяця, що передує кварталу, у якому здійснюється реалізація товару.

Тож, для реалізаторів пального для першого кварталу 2016 року курс інвалюти слідує брати станом на 20.12.2015року і він буде незмінним впродовж усього січня – березня поточного року.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Золоті та бронзові здобутки працівників фіскальної служби Тернопільщини

П'ятниця, 15 січня 2016, 12:55

Cеред колективів фізичної культури правоохоронних органів, рятувальних та інших спеціальних служб Тернопільщини протягом 2015 року проводились обласні комплексні змагання за програмою «Динаміада – 2015». Третє (бронзове) місце за підсумками цих змагань посіла команда Головного управління ДФС у Тернопільській області.

Впродовж минулого року працівники фіскальної служби займали призові місця та виявились непереможними в багатьох ігрових видах спорту. Зокрема, за впевнену перемогу у змаганнях з міні-футболу, кращим гравцем визнано начальника оперативного управління ГУ ДФС області Анатолія Василька (який, до слова, зараз несе службу у зоні провелення АТО), а у грі з волейболу найкращою стала співробітниця Тернопільської ОДПІ Галина Буряк.

Крім цього, в особистому заліку серед вагових категорій перемогу святкували працівник слідчого управління фінансових розслідувань Віталій Осідак, який посів перше місце у гирьовому виді спорту та працівник Тернопільської ОДПІ Тарас Чорненко – перше місце у боротьбі самбо.

Розпочався новий 2016 рік, а отже попереду чимало нових спортивних змагань та досягнень. «Динаміада-2015» стала достойним продовженням спортивних турнірів, де працівники правоохоронних органів, рятувальних та інших спеціальних служб Тернопільщини демонструють розум, силу, витримку і спортивну підготовку. А такі спортсмени – гідний приклад для молоді та інших працівників відомств.

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Про що розпитують мешканці Тернопілля на особистих прийомах у фахівців ДФС?

П'ятниця, 15 січня 2016, 08:07

Минулого року посадовими особами територіальних органів Головного управління ДФС у Тернопільській області проведено 87 особистих прийомів громадян. Зокрема, очільником ГУ ДФС в області проведено 4 особистих прийоми, його заступниками – 8 (у тому числі 7 – виїзних), іншими посадовими особами ГУ ДФС в області – 17, начальниками податкових інспекцій – 27, їх заступниками – 19, іншими посадовими особами підвідомчих інспекцій – 12 особистих прийоми.

Аналізуючи тематику звернень мешканців області та питань, які порушувались під час особистих прийомів, слід зауважити, що найчастіше платників цікавить адміністрування плати за землю – 9 звернень, акцизного податку – 6 звернень, податку на доходи фізичних осіб – 7 звернень та єдиного соціального внеску – 7 звернень.

Нагадуємо, що записатись на прийом до посадових осіб Головного управління ДФС у Тернопільській області можна в один із таких способів:

* зателефонувавши за номером: (0352) 43-46-33;

* заповнивши спеціальну форму та направивши її в електронному вигляді на поштову скриньку: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду ;

* подавши письмовий запит на адресу Головного управління ДФС у Тернопільській області (46003, м. Тернопіль, вул. Білецька, 1);

* звернувшись за вищевказаною адресою особисто у робочий час згідно з правилами внутрішнього трудового розпорядку (з понеділка по п’ятницю - з 09.00 до 18.00 год. та у п’ятницю – з 09.00 до 16.45 год. Обідня перерва – з 13.00 до 13.45 год.).

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Спеціальний режим оподаткування: правила 2016 року

Четвер, 14 січня 2016, 10:16

Для забезпечення розрахунків з бюджетом та перерахування коштів на спеціальні рахунки, сільськогосподарським підприємства, які станом на 1 січня 2016 року зареєстровані суб’єктами спеціального режиму оподаткування, відкриваються три додаткові електронні рахунки для кожного виду діяльності відповідно до пункту 209.2 статті 209 розділу V Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Такі рахунки відкриваються на доповнення до вже відкритих суб’єктами спеціального режиму оподаткування рахунків, на які перераховуються кошти для розрахунків з бюджетом (3751) та для перерахування коштів на спеціальні рахунки (3752).

Відзначимо, що перерахування коштів на такі рахунки встановлено підпунктом 209.2.1 пункту 209.2 статті 209 розділу V ПКУ.

Для реєстрації податкових накладних, складених починаючи з 01.01.2016, в Єдиному реєстрі податкових накладних та для сплати сум ПДВ до бюджету та на спеціальні рахунки при здійсненні, починаючи з 1 січня 2016 року, операції з постачання сільськогосподарської продукції сільськогосподарські товаровиробники повинні забезпечити перерахування необхідних коштів на додаткові рахунки, відкриті для здійснення відповідного виду операцій.

Детальніше про ці та інші зміни щодо перерахування коштів, необхідних для забезпечення реєстрації складених в 2015 році податкових накладних, які реєструються в Єдиному реєстрі податкових накладних після 1 січня 2016 року, йдеться у листі ДФС України від 05.01.2016 №203/7/99-99-19-03-02-17 «Про особливості застосування спеціального режиму оподаткування в сільському господарстві у 2016 році».

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Ви консультувались у податковій: звітність

Четвер, 14 січня 2016, 09:42

1. Із 1 січня запроваджуються нові форми податкової декларації:

– про майновий стан і доходи (затверджена наказом Мінфіну від 02.10.15 року № 859). За результатами 2015 року фізичні особи, які отримали доходи не від податкових агентів (зокрема, від інших фізосіб) та іноземні доходи, визначають податкові зобов’язання з ПДФО та військового збору в одній податковій звітності. Фізособи-підприємці, які перебувають на загальній системі, до 10 лютого подають декларацію про майновий стан і доходи, в якій разом з доходами від підприємницької діяльності декларують іноземні та інші доходи;

– з плати за землю (земельний податок чи орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності), яка затверджена наказом Мінфіну від 16.06.15 року № 560.

 

2. У 2016 році вперше застосовується:

– за IV квартал 2015 року: відповідно до пункту 46.6 Податкового кодексу – форма податкової декларації з рентної плати (затверджена наказом Мінфіну від 17.08.15 року № 719); форма декларації екологічного податку (затверджена наказом Мінфіну від 17.08.15 року № 715);

– за 2015 рік: форма декларації з податну на прибуток підприємств (затверджена наказом Мінфіну від 20.10.15 року № 897); відповідно до пункту 46.6 Податкового кодексу – форми податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів та декларації з туристичного збору(затверджені наказом Мінфіну від 09.07.15 року № 636), та форма декларації платника єдиного податку – фізособи-підприємці (затверджена наказом Мінфіну від 19.06.15 року № 578);

– на 2016 рік: відповідно пункту 46.6 Податкового кодексу – форма декларації з транспортного податку (затверджена наказом Мінфіну від 10.04.15 року № 415), форма декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (затверджена наказом Мінфіну від 10.04.15 року № 408), форма декларації платника єдиного податку четвертої групи (затверджена наказом Мінфіну від 19.06.15 року № 578).

 

Детальнішу інформацію стосовно даних питань можна отримати у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Більцека, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Стартував міський етап Всеукраїнських змагань «Шкільна футзальна ліга України»

Четвер, 14 січня 2016, 09:25

Ці змагання проводяться з метою підвищення масовості дитячо-юнацького футзалу в країні, організації фізкультурно-оздоровчої і виховної роботи в загальноосвітніх школах, зміцнення здоров’я дітей та підлітків, залучення їх до регулярних занять футзалом, виявлення здібних футзалістів, популяризації та розвитку футзалу.

У змаганнях приймають участь команди загальноосвітніх шкіл, за які можуть грати як хлопчики, так і дівчата - учні 5 класів 2004/2005 року народження.

Груповий етап проводиться з 12 по 14 січня 2016 р. з 14.00 до 16.00 год. одночасно у спортивних залах ТСШ №3 (вул. Грушевського 3), ТЗОШ № 26 (вул. Куліша 9), ТЗОШ № 27 (вул. Куліша 7), приміщені ФОК КЗ «ДЮСШ з футболу та інших ігрових видів спорту» (вул. Братів Бойчуків, 4а).

Untitled-1

Команди, які посядуть І і ІІ місця у групах отримають право участі в фінальній частині. Фінальна частина змагань відбудеться за олімпійською системою та буде проходити 15, 18 та 19 січня у спортивній залі ЗОШ №26 з 14.00 години.

Організатори змагань: Управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту та Управління освіти і науки Тернопільської міської ради спільно з Тернопільською міською федерацією футболу та Тернопільським міським центром фізичного здоров’я населення.

Партнер змагань: ТМ «Ласунка».


Запрошуємо любителів спорту зарядитись позитивом від футбольних баталій!

 

Виїзні акції міськрайонного центру зайнятості

Четвер, 14 січня 2016, 07:45

Протягом 2015 року фахівці Тернопільського міськрайонного центру здійснили 35 виїзних акцій з використанням мобільного центру профорієнтації у школи Тернопільського району. Так, фахівці з профорієнтації відділу активної підтримки безробітних відвідали загальноосвітні навчальні заклади сіл Ангелівка, Баворів, Біла, Буцнів, В. Гаї, В.Глибочок, Грабовець, Довжанка, Домаморич, Дубівці, Жовтневе, Ігровиця, Козівка, Лозова, Лучка, Малий Ходачків, Мишковичі, Настасів, Острів, Петрики, Почапинці, Прошова, Скоморохи, Стегниківці, Товстолуг, Шляхтинці, смт Велика Березовиця та смт Великі Бірки, в яких взяли участь 1523 учні.

Також на території Тернопільського району проведено 7 професіографічних екскурсій, до яких залучено 81 особу. З початку року проведено 9 профінформаційних та профорієнтаційних заходів і уроків для молоді, в тому числі учнівської, у яких взяли участь більше 120 осіб.

P1080493

Влітку 2015 року відбулось 8 виїзних профорієнтаційних акцій центру зайнятості у пришкільних таборах селищ В. Березовиця, В.Бірки та сіл В. Гаї, Лозова, Мишковичі, Острів, в яких взяли участь 245 школярів.

У приміщенні обласної наукової бібліотеки Тернопільський МРЦЗ провів інтерактивний захід у форматі вебінару для 79 школярів ЗОШ Тернопільського району «На порозі вибору».

Під час заходів діти взяли участь в профорієнтаційних та розвиваючих іграх і вправах, пройшли профдіагностичне обстеження на визначення типів професійної спрямованості. І хоч багато дітей вже визначились, ким вони хочуть стати в майбутньому, для багатьох учать у тестуванні стала необхідною, як для підтвердження свого вибору, так і для орієнтиру у майбутньому.

Так, цікавою та повчальною була гра «Абетка професій», за умовами якої учні за короткий час повинні назвати якомога більше професій, що починаються на різні букви алфавіту. А під час гри «Вгадай професію» фахівці перераховували професійні навички та уміння, а діти вгадували фах. Знання професій старшокласники виявили в іграх «Професії села та міста» та «Хто що робить?».

Сміхом та жартами учні сприймали інформацію про перелік самих дивних професій, таких як “штовхальник у метро”, “піднімач пінгвінів”, “охоронник Кубку Стенлі” тощо.

 

Тернопільська податкова інформує!

Середа, 13 січня 2016, 10:02

Починаючи із 1 січня 2016 року набрав чинності Законом України № 909-VIII від 24.12.2015 року, котрий вніс зміни до Податкового кодексу:

* Так, встановлено єдину базову ставку податку на доходи фізичних осіб – 18 % незалежно від розміру доходу (замість ставок 15 % та 20 %); для дивідендів (платників податку на прибуток) залишилась ставка 5 %.

* Зменшився, для платників третьої групи єдиного податку, річний обсяг доходу з 20 до 5 млн грн; збільшилась ставка для платників третьої групи: з 2 % до 3 % (для платників ПДВ) – та з 4 % до 5 % (для неплатників ПДВ).

* Установлена єдина ставка ЄВ в розмірі 22 %; підвищено максимальну величину бази нарахування ЄВ з 17-ти до 25-ти розмірів мінімальної заробітної плати; скасовано ЄВ, що утримувався із заробітної плати (доходу) робітника (фізособи).

Детальніше проконсультуватись із даних питань можна в Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.


Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ


 

Імпортувати електромобілі в Україну можна без сплати мита

Середа, 13 січня 2016, 09:54

Законом України від 25.11.2015 р. №822-VIII «Про внесення змін до Закону України "Про Митний тариф України" щодо ввізного мита на електромобілі» встановлено нульові ставки ввізного мита на транспортні засоби, оснащені електричними двигунами та оснащені виключно електричними двигунами (один чи декілька) (далі – Закон №822).

Митний тариф України містить перелік ставок загальнодержавного податку – ввізного мита на товари, що ввозяться на митну територію України і систематизовані згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД), складеною на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів.

Відтак розділом XVII Митного тарифу України відповідно до Закону №822 визначено:

 

Код Назва Ставки мита, % Додаткові ОВО (одиниці виміру та обліку) преференційна пільгова повна

8703 90 10 - -транспортні засоби, оснащені електричними двигунами:

8703 90 10 10 - - - транспортні засоби, оснащені виключно електричними двигунами (одним чи декількома) 0 0 шт

8703 90 10 90 - - - інші 8 10 шт

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

З 1 січня 2016 року скасовано додатковий імпортний збір

Середа, 13 січня 2016, 09:51

Законом України від 24.12.2015 р. №912-VІІІ «Про заходи щодо стимулювання зовнішньоекономічної діяльності» скасовано додатковий імпортний збір, що був запроваджений в Україні тимчасово строком на 12 місяців.

Згідно з новим документом втратив чинність Закон України від 28.12.2014 р. №73- VІІІ «Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті XII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року».

Нагадаємо, що збір справлявся з товарів, які ввозилися на митну територію України у митному режимі імпорту (тобто для вільного обігу на митній території України), незалежно від країни їх походження, в розмірі 10% та 5%.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Пожежний сповіщувач поліції охорони врятував життя

Середа, 13 січня 2016, 08:19

Сьогодні системи пожежної сигналізації поліції охорони є загальнодоступними для влаштування на об’єктах різних форм власності. А затрати на її встановлення, як свідчить практика, завжди виправдані. Як приклад, через витік газу, святкові дні мало не стали фатальними для однієї з сімей Тернополя.

Завбачлива сім”я підприємців заздалегідь подбала про безпеку свого магазину та житла і, аби ті залишались у цілковитій безпеці, встановили систему пожежної сигналізації поліції охорони.

Спеціальний пожежний сповіщувач повністю виправдав себе в ніч коли відбувся витік газу в магазині. Сигнал «тривога» миттєво надійшов на пульт централізованого спостереження Управління поліції охорони в Тернопільській області. Поліцейські охорони за декілька хвилин були на місці події. До прибуття газової служби та МНС, група реагування поліції охорони, діючи професійно грамотно, миттєво сповістила власників про загрозу та подбала про їх евакуацію, адже магазин та їх оселя були сусідніми приміщеннями.

Завдяки оперативним та професійним діям поліцейських охорони та газової служби відтік газу було ліквідовано, здоров’ю та цілісності помешкання нічого не загрожувало.

Працівники Управління поліції охорони, вкотре, нагадують мешканцям Тернополя, що пожежу, як і крадіжку, краще попередити, ніж потім компенсовувати завдані збитки. Цілодобове спостереження за станом пожежної та охоронної сигналізації з подальшим реагуванням нині є не розкішшю, а необхідністю.

 

Платники Тернопільщини сплатили майже 400 млн грн податку на прибуток

Вівторок, 12 січня 2016, 08:23

Впродовж 2015 року платники Тернопільщини сплатили до Зведеного бюджету України 382,5 млн грн податку на прибуток. Із зазначених коштів державний бюджет одержав 339,2 млн грн, а місцева казна – 43,3 млн грн.

Минулого року до загального фонду зведеного бюджету платники податків забезпечили надходження близько 2 млн грн. частини чистого прибутку господарських організацій.

Варто зазначити, що на Тернопільщині здійснюють діяльність понад три тисячі суб’єктів господарювання, які сплачують податок на прибуток. Близько 300 платників сплачують щомісячні авансовані внески з цього податку в сумі 29, 4 млн грн, що на 6 млн грн більше аналогічного періоду 2014 року.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

З початком 2016 року в Україну заборонено ввозити автомобілі, що не відповідають екологічним вимогам стандарту Євро-5

Понеділок, 11 січня 2016, 13:13

Положеннями статтей 2-3 Закону України від 6 липня 2005 року №2739-IV «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» (далі – Закон №2739) встановлено, зокрема, що пропуск на митну територію України з метою вільного обігу та першу реєстрацію в Україні транспортних засобів за кодами товарних позицій 8701 20, 8702, 8703, 8704, 8705 згідно з УКТ ЗЕД як вироблених в Україні, так і ввезених на митну територію України, нових і таких, що були в користуванні, здійснюють за умови їх відповідності екологічним нормам не нижче рівня «ЄВРО-5» – з 1 січня 2016 року, за винятком транспортних засобів, вироблених в Україні або ввезених на митну територію України до 31 грудня 2015 року включно.

Посилення вимог до екологічних параметрів транспортних засобів при ввезенні в Україну вводиться відповідно до Закону України від 08.08.2012 р. №5177 «Про внесення змін до Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» щодо колісних транспортних засобів».

Стандарт Євро-5 є обов’язковим для всіх нових вантажних автомобілів, які продаються в ЄС, з жовтня 2008 року і для всіх легкових автомобілів − з 1 вересня 2009 року.

Документом, що засвідчує відповідність транспортних засобів вимогам технічних регламентів та національних стандартів, є сертифікат або інший документ про підтвердження відповідності, виданий згідно із законодавством України, що вказує, якому саме рівню екологічних норм відповідає за конструкцією транспортний засіб.

Дія статей 1 і 2 Закону №2739 не поширюється на транспортні засоби, які ввозяться на митну територію України тимчасово, з метою транзиту та при переселенні громадян на постійне місце проживання до України.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Сторінка 93 з 110

«ПочатокПопередня919293949596979899100НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер