images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Виселення із житла за борги

Четвер, 24 вересня 2015, 09:23

Банк вправі виселити неплатника кредиту без надання іншого житла якщо в заставі знаходиться житло котре куплене на кредитні кошти.

Багато кредитів видавались людям під заставу (іпотеку) житла (квартир, будинків). Більшість таких «іпотечних кредитів» видані для придбання житла яке, у свою чергу, і стало заставою у банку. Тому, проблема з виселенням із такого житла стосується більшості позичальників, - консультує адвокат Іван Парубій.

Коли житло не було куплене на кредитні кошти і тільки слугувало заставою, а кредитор намагається виселити людину із заставного житла, то банк повинен надати людині інше постійне житло. Тобто, якщо, до прикладу, людина взяла кредит на ремонт квартири і в якості забезпечення повернення отриманого кредиту заставила цю квартиру та позики не віддала, банк має право в судовому порядку вимагати виселення неплатника з іпотечної квартири. 
Але, у цьому випадку, виселити людину «на вулицю» без надання іншої квартири протиправно.

У таких випадках, при виселенні із заставного житла, людина може звернутись до місцевої влади для надання житла для тимчасового проживання, але чи закінчиться це успіхом….

 

Чи зміниться розмір податкової соціальної пільги?

Четвер, 24 вересня 2015, 06:22

Повідомляємо платникам податків, що зміна прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати не впливає на граничний розмір доходу, при якому застосовуються податкові соціальні пільги, та на розмір цих пільг.

Відповідно до Податкового кодексу України податкова соціальна пільга застосовується до доходу у вигляді заробітної плати, якщо її розмір не перевищує суми, яка дорівнює сумі місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного року, помноженої на 1, 4 та округленої до найближчих 10 гривень.

То ж, у 2015 році граничний обсяг доходу, що дає право на застосування податкової соціальної пільги складає 1 710 грн. Мінімальна податкова соціальна пільга - 609 грн., підвищена – 150% -913-50 грн. і максимальна – 200% - 1218 грн.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Діти - новітнім героям

Середа, 23 вересня 2015, 11:57

Ми живемо у важкий час - «неоголошеної війни», коли приходиться відстоювати незалежність та цілісність нашої держави. Як ми можемо подякувати захисникам за мирне небо над головою?!

Найкраща підтримка для них - це дитячі листи, малюнки та побажання, вони зігрівають душу спогадами про рідних,  охороняють від ворожих куль.

Такі листи з побажаннями для воїнів АТО навчали виготовляти на майстер-класах «Ми -  роду козацького діти».

15 вересня у бібліотеці для дітей № 5 (вул. Стуса, 4) в майстер-класі прийняли участь близько 20 дітей.

22 вересня  у Тернопільській обласній бібліотеці для молоді (вул. Нечая, 29) до доброї справи долучились учні 4-А класу ТНВК №2, які є читачами бібліотеки.

Почалися заходи з розповіді про героїчні сторінки нашої історії та життя наших предків, бо виховувати майбутніх  патріотів слід на прикладі козаків, що не шкодували свого життя за Батьківщину. Під час виготовлення  паперових фігурок діти слухали казкову легенду, з якої дізнались про виникнення козацтва, їх  фізичну підготовку та бойові звитяги.

Провели майстер-клас для діток  Гоца Світлана Вікторівна, провідний фахівець КО «Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення» управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту Тернопільської міської ради, класний керівник Чвертка Валентина Стахівна та бібліотекар Василюк Анна Антонівна.

Своїх «козаків» з побажаннями діти передадуть новітнім героям України, що сьогодні відстоюють незалежність і соборність нашої держави.

Долучитись до доброї справи, підтримки воїнів-захисників, можуть усі бажаючі діти. Майстер-класи проходитимуть у  бібліотеках нашого міста. Слідкуйте за нашими оголошеннями.

За додатковою інформацією звертайтесь за телефоном 51-16-35.



 

У парку Шевченка актори-волонтери розігруватимуть соціальні експерименти

Середа, 23 вересня 2015, 11:08

«Уперше в Тернополі» ‒ таке словосполучення полюбляє Клуб обдарованих школярів Тернополя і його старші друзі ‒ науково-дослідницька лабораторія якості навчання обдарованої дитини Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій та моніторингу – і вже не раз дивували дітвору і молодь міста цікавими проектами.

Нова альтернативна олімпіада з більш ніж красномовною назвою «Школа життя» об’єднала навколо себе 52 любителів економіки та права різного віку (від 13 до 17 років) і з 22 навчальних закладів міста ‒ класичної гімназії, технічних ліцею і коледжу, навчально-виховних комплексів, загальноосвітніх та спеціалізованих шкіл, коледжу харчових технологій.

Після 5 захопливих днів кастингу олімпіада вирішила вийти на ширші рубежі. Як засвідчує голова оргкомітету Микола Николин, її початок заплановано в економічному університеті, де юні інтелектуали зустрінуться з керівництвом, викладачами, ознайомляться з головним корпусом, а заодно позмагаються в інтуїтивному визначенні економіко-правової термінології.

Далі ж 9 груп підтримки фіналістів на чолі з кураторами ‒ студентами випускного курсу юридичного факультету Галицького коледжу імені В. Чорновола ‒ вирушать у незвичайну подорож вулицями мікрорайону «Дружба» та парком імені Т. Шевченка, де їх очікуватимуть живі економічно-правові ситуації, які розігруватимуться акторами-волонтерами соціальних експериментів з технічного університету. Журі ж оцінюватиме їх дії, переглядаючи трансляцію в кінцевому пункті подорожі ‒ нововідкритому правовому ліцеї на базі школи № 2. Які тільки ситуації не пропонувалися в ході попереднього обговорення ‒ обважування, продаж несвіжих продуктів, виривання сумки, злий пес, непритомний у тіні паркових дерев… Що вибрано, хай поки що залишиться сюрпризом.

У ТНВК №2 «Проект моєї мрії» кожного із 3-х суперфіналістів члени журі ‒ а це очільники юридичної фірми «Гловак і партнери» та підприємства «Технотернбуд» ‒ будуть оцінювати не балами, а грошовими інвестиціями.

ОЛІМПІАДА ВІДБУДЕТЬСЯ 24 ВЕРЕСНЯ.
ПОЧАТОК О 11.00 ГОД. У ПРИМІЩЕННІ НАЦІОНАЛЬНОГО ЕКОНОМІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ - ЛЬВІВСЬКА, 11 - ВЕСТИБУЛЬ.

Контактні телефони: (0352)52-19-58, 0936977635 (Микола), 0935412000 (Володимир).

 

Міська рада передала у зону АТО автозапчастини та обладнання

Середа, 23 вересня 2015, 06:10

Бійці 6-ого батальйону «Збруч» отримали від Тернопільської міської ради автозапчастини, а також необхідну кількість шин для автобусів для перевезення особового складу у зоні АТО. Усі речі будуть доставлені у сектор А уже цього тижня.

Старшина батальйону «Збруч» Олександр Кіняк розповідає, що батальйон звернувся до міського голови Тернополя із проханням допомогти з придбанням автозапчастин для ремонту автобусів «Богдан», які стоять на озброєнні у батальйону, проте не призначені для бойових дій.

«Оскільки на місці ми не маємо змоги придбати запчастини, тому ми звернулися до міської влади Тернополя. На наше звернення, отримали автозапчастини, серед яких шини, ремені, фари, скло для автобусів і т.д., - каже Олександ Кіняк. - Ми дякуємо міському голові, адже неодноразово зверталися із проханнями й раніше, і завжди нам допомагають у повному обсязі».

Вантаж доставлять у батальйон, а разом із ним продукти та інші необхідні для батальйону речі.

Зазначимо, що міська рада й раніше активно допомагала бійцям АТО: відправила п’ять автомобілів, автозапчастини, військову амуніцію та продукти. Також у місті бійці АТО можуть отримати земельну ділянку, а їх діти харчуються у дошкільних та шкільних навчальних закладах безкоштовно.

 

Про суми виплачених доходів та утриманих податків розкаже сервіс

Середа, 23 вересня 2015, 06:04

Державною фіскальною службою України (далі – ДФС) запроваджено новий електронний сервіс «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису».

Фізична особа – платник податків може сформувати Запит щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді (далі – Запит) виключно для отримання інформації про себе.

Формування Запиту здійснюється за допомогою «Спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності/запитів до «Єдиного вікна подання електронної звітності», яке розміщене на офіційному веб-порталі ДФС та є загальнодоступним для використання.

Запит має підписуватися електронним цифровим підписом з одночасним застосовуванням посиленого сертифікату, після чого надсилатися до ДФС на єдину електронну адресу подання звітності ( Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду ).

Після обробки запиту на електронну адресу фізичної особи – платника податків направляється файл-відповідь, який містить відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків.

Слід звернути увагу, що відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді надаються за останні три роки (по квартально), відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 60 днів після його закінчення.

Детальніше з інформацією щодо роботи сервісу та Порядком формування запиту щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису та отримання відповіді на запит з ДФС можна ознайомитися за посиланням: http://sfs.gov.ua/fizichnim-osobam/vidomosti-doxid (Головна>Фізичним особам>Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді).

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Тернополяни можуть відчути дію потрійного лібідо

Вівторок, 22 вересня 2015, 11:55

24 вересня о 19:00 у тернопільській галереї «Бункермуз» розпочнеться вечір не ін-ти-мної лірики «Потрійне Libido». У ньому братимуть участь найеротичніші поети сучасності — Леся Мудрак із Києва та Василь Кузан із Ужгорода, пише сайт Культурно.

Модеруватиме захід та гратиме на гітарі тернопільський бард Сергій Лазо. Під час вечора представлять збірки поезій Сергія Лазо «Іnший простір», «ТекС-ТИ-ЛЬ & Libido» Лесі Мудрак та поезії із майбутньої книжки Василя Кузана «Сингулярність».

— Кохання — найактуальніша тема всіх часів та поколінь. Це завжди вперше. Зараз інтимна та еротична лірика досить популярна, але часто вона реалізовується на самодіяльному рівні. Для того, щоби передати це почуття, треба пережити його у повні, у всіх відтінках, а не просто перейти через підліткове захоплення. Крім того, для цього потрібне неабияка авторська майстерність. Цього вечора про кохання будуть мовити три різні поети, трьома різними голосами. У кожного це почуття своє — його сприйняття, переживання, манера його передачі. Як розповідає Сергій Лазо, зазнайомилися вони між собою під час недавнього в часі фестивалю, склалася компанія, а відтак вирішили організувати спільний вечір. — Інтимна лірика — поезія від серця. Необхідність мовити про кохання ніхто не відміняв, — каже Сергій Лазо.

Вхід на захід вільний.

12025294_1267595286599859_673285564_n


 

У Палаці кіно розпочинається тиждень вітчизняного сучасного кіно

Вівторок, 22 вересня 2015, 08:06

ТИЖДЕНЬ ВІТЧИЗНЯНОГО СУЧАСНОГО ФІЛЬМУ:

23.09. - історична мелодрама Сергія Параджанова «ТІНІ ЗАБУТИХ ПРЕДКІВ»

24.09. – мюзикл «ТРУБАЧ»

25.09. – історично драма «ТойЩоПройшовКрізьВогонь»»

26.09. – історичний фільм «ІВАН СИЛА»

27.09. – драма «ІСТАЛЬГІЯ»

28.09. – спільне виробництво Україна-Франція «F 63 ІСТОРІЯ КОХАННЯ»

20.09. – спільне виробництво Україна – Туреччина «ЛЮБИ МЕНЕ»

30.09. – драма «ПЛЕМ’Я»

Початок сеансів о 16:00

По бажанню глядачів початок фільму може бути змінений.

 

Діти - це найдорожче, що є у нашому житті

Вівторок, 22 вересня 2015, 07:44

На нашому шляху зустрічається безліч людей. І всі вони такі різні… Ось, наприклад, нещодавно мала можливість спостерігати за ситуацією, коли дитина влаштувала мамі «скандал» у магазині. «Мам купи мені щось, ну мам, купи», - хлопчик плакав, кричав і тупав ногами. Коли хтось з присутніх запропонував йому цукерку, він не заспокоївся, а навпаки, ще дужче почав кричати. Мама пояснила, що їх сім’я живе в достатку і солодощів дитина має вдосталь, а в даній ситуації просто капризує, пише Моя газета.

З волонтерського досвіду, пригадуються й інші ситуації. Відвідуючи одну з неблагополучних сімей, за дверима було чути плач дитини. Увійшовши до квартири, побачили заплаканого хлопчика та батька на підпитку. Спробували заспокоїти дитину, попросили розповісти віршика. Він ще не зовсім вмів говорити, проте, так щиро щось розказував на своїй не зовсім відомій нам, дитячій мові… Вручивши дитині подарунки, волонтери попрощались і попрямували до виходу, та не встигли вийти, як підійшов батько, взяв в хлопчини пакет, й витяг з нього усе, що йому сподобалось. Тоді він забрав найцінніше, в ту мить - нову іграшку сина. З під’їзду знову було чути плач маленького Вадима, що сидів під дверима…

Що краще: коли дитина плаче від надлишку чи не достатку уваги…?

 

У нашому місті є чимало дітей, які є сиротами, напівсиротами, дітей з особливими потребами, тих, котрі потребують нашої уваги і підтримки. І кожен з нас може зробити для них свято: покатати на каруселях, пригостити солодощами, просто побути поруч. Так, будучи волонтером, мала можливість зустрічатися довший час з дітьми одного з сиротинців. Це незабутні спогади, якими хочеться поділитись. Отож, за бажанням дітей першою зупинкою були каруселі. Дехто був там вперше, дехто вже колись катався, проте усмішка на обличчі була у кожного. Втомившись, ми з дітьми знайшли галявину у затінку, де їх чекав сюрприз - усіх пригостили піцою, соком, солодощами та фруктами. Благодійника, який організував для них свято, діти називали св. Миколаєм. А чи потрібно було все це?...

Мабуть, хтось вважає, що це всього лиш мить, яка нічого не змінить у житті цих дітлахів. Адже попереду на них чекає складний життєвий шлях. То чи варто витрачати на це час? Повірте – варто! Дивлячись в ці маленькі, повні болю оченята, в цей благальний погляд, який згодом перетворився в яскравий вогник - ти з впевненістю кажеш ТАК, адже це варте твого потраченого часу. А хіба можна інакше, хіба можна стояти осторонь дитини і не обняти її, коли вона так потребує тебе, коли йде з тобою за руку, коли ти бачиш її сумні очі, а з грудей просто виривається серце…? Ну як можна було її залишити, коли вона така гарна, усміхнена, життєрадісна, коли вона немов янголятко, яке може приносити тільки радість?... Як….

Ця зустріч назавжди залишиться в пам’яті дітей, які нарешті змогли побувати на власному cвяті. Запам’ятається вона й тим, хто приділив свій час, віддав частинку себе. Нажаль, на кожному святі є початок і кінець. Тож, по закінченню прогулянки, дітям потрібно було повертатись в притулок. Щиро подякувавши усім за гарно проведений день, вони сіли у автобус і поїхали... Для цих дітей свято було справжнім, адже хтось цікавився їхніми справами і, повірте, цього більш ніж достатньо для щастя позбавлених материнської опіки та любові дітей.

Наступним, хто принесе їм радість можеш бути Ти! Достатньо лише захотіти.

Підготувала Вікторія Сас

 

На “Новому світі” будуть нові тренажери

Вівторок, 22 вересня 2015, 07:16

trenazher (3)Ще один сучасний антивандальний спортивний майданчик з’явиться в Тернополі. Облаштують його поблизу будинку на вулиці Новий Світ, 95. Майданчик для спорту, який знаходиться за цією адресою, зараз перебуває у занедбаному стані.  Відтак тут запланували встановити  нові тренажери – такі, як на острівку “Чайка”.

Наразі планується, що на майданчику буде розміщено вісім вуличних тренажерів. У наступні роки там облаштують волейбольну та футбольну зону та завершать реконструкцію спортивного майданчика.

komun.te.ua

 

Відбулося засідання членів оргкомітету щодо організації «Днів сталої енергії» у Тернополі

Вівторок, 22 вересня 2015, 07:13

orgkomitet (1)Вісімнадцятого вересня у приміщенні управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР відбулося засідання членів оргкомітету щодо організації «Днів сталої енергії». Нагадаємо, що захід відбудеться впродовж 16 та 17 жовтня в рамках співпраці Тернопільської міської ради та Асоціації «Енергоефективні міста України».

Під час засідання, участь у якому взяли представники управління освіти, управління сім’ї, молоді та спорту, управління  транспорту та інших структурних підрозділів,  було обговорено ймовірні заходи, які можна провести у Тернополі в рамках «Днів сталої енергії». Координатором заходу Павлом Савечком було озвучено перелік заходів, які вже були проведені у інших містах України, що є членами Асоціації.  Також фахівець повідомив, що Асоціація «Енергоефективні міста України» підготувала подарунки для активних учасників «Днів сталої енергії»: електронні накопичувачі, чашки із логотипами, еко-сумки та парасольки.

До роботи організаційного комітету та проведення заходів можуть долучатись всі охочі: волонтери, приватні суб’єкти господарювання, представники громадських та релігійних організацій, навчальних закладів тощо.

Для цього їм варто звертатися в сектор з питань енергозабезпечення управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології (вул. Коперника, 1 каб. 209, тел. 52 58 33) або адресувати свої пропозиції на електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду або сторінку управління в соцмережі.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР

komun.te.ua

 

З 1 вересня нова мінімальна зарплата

Понеділок, 21 вересня 2015, 13:02

Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік»» щодо підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати, його опубліковано в "Голосі України" №174 від 19.09.2015 р. Набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування. Тобто Закон в дії з 20 вересня 2015 року.

Законом, зокрема, перенесено підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати з 1 грудня на 1 вересня 2015 року. Таким чином, з 1 вересня 2015 року розмір мінімальної заробітної плати становить 1 378 гривень.

Детальнішу інформацію можна отримати в Центрі обслуговування платників Тернопільської об’єднаної ДПІ за адресою: вул. Білецька, 1 або за телефонами: 43-46-46 та 43-46-10.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Дитячо-юнацький футбольний клуб "Чемпіон" продовжує пошук талантів

Понеділок, 21 вересня 2015, 10:26

Активно тривають заняття у новому дитячо-юнацькому футбольному клубі "Чемпіон". Юні футболісти займаються на майданчиках Тернополя.

А нещодавно під час матчу Першої ліги між Нивою та Полтавою юні "чемпіонівці" мали змогу вивести футболістів обох команд на гру. Для декого з них — здійснилась справжня мрія!

ДЮФК "Чемпіон" продовжує пошук нових талантів та запрошує дітей та їх батьків стати частиною чемпіонської сім'ї!


sports.te.ua

 

Учасникам АТО запропонували активні програми

Понеділок, 21 вересня 2015, 09:20

У Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості відбувся семінар для учасників АТО з метою інформування їх про можливість залучення до активних програм соціальної та професійної адаптації.

У заході взяли участь соціальні партнери служби зайнятості: головний спеціаліст відділу ветеранів та інвалідів управління соціальної політики Тернопільської міської ради Оксана Коробейник, заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення міського комунального закладу «Центр первинної медико-соціальної допомоги» Світлана Олексишин, старший офіцер з добору в області Окремого регіонального центру комплектування Державної прикордонної служби України Володимир Ракочий, заступник військового комісара-начальник мобілізаційного відділення Тернопільського об'єднаного міського військового комісаріату Микола Бойко.

Директор МРЦЗ Анатолій Куриляк розповів атошникам про організацію проходження перенавчання за сприяння центру зайнятості, зокрема, в центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, а також про те, як отримати одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності.

Володимир Ракочий ознайомив демобілізованих з можливістю працевлаштування на контрактній основі в Державну прикордонну службу. Він наголосив, що при проходженні такої служби гарантується безкоштовне санітарно-медичне обслуговування, забезпечення формою та ряд інших гарантій. А при бажанні кожен контрактник може пройти підвищення кваліфікації у спеціалізованих навчальних закладах.

Оксана Коробейник та Світлана Олексишин роздали учасникам семінару інформаційні листівки із переліком соціальних та медичних послуг, якими можуть скористатись учасники АТО.

А Микола Бойко запропонував присутнім працевлаштування за контрактом інструкторами в навчальний центр.

 

Ознайомилися з професією бібліотекаря

Понеділок, 21 вересня 2015, 09:12

Продовжуються виїзні акції фахівців Тернопільського міськрайцентру зайнятості у села Тернопільського району. Так, минулого тижня виїзди відбулися у школи сіл Великі Бірки, Острів, Лозова, Настасів, Жовтневе. Зокрема, у Настасові була проведена професіографічна екскурсія у сільську бібліотеку. Її завідуюча Ольга Кураш ознайомила школярів із основними вимогами до особи, яка вирішила стати бібліотекарем.

“Чи знаєте ви походження слова бібліотека? - поцікавилась у присутніх пані Ольга. -Воно походить від грецького - книжка, сховище, скриня - і по суті означає хранилище книжок. Молода людина, яка обирає даний фах, повинна мати широкий та багатий світогляд, всебічну підготовку з мови (рідної та іноземної), літератури (рідної та світової), художньої культури тощо.

До речі, бібліотека у Настасові оснащена сучасними технічними засобами, комп'ютерною технікою, має вільний доступ до Інтернету та підключена до програми «Бібліоміст». У травні цього року вона брала участь в одному з ВЕБінарів на тему «На порозі вибору».

«Отож, сучасний бібліотекар повинен йти в ногу з часом і постійно підвищувати свій професійний рівень”, - наголосила Ольга Кураш.

 

У пошуках омріяного «квадрата», або Якщо у вас нема квартири…

Понеділок, 21 вересня 2015, 09:00

Якщо у вас нема квартири... то вам її і не купити. Саме так все частіше перефразовують цю відому пісеньку з фільму Рязанова «Іронія долі». Купити квартиру при нинішніх цінах на нерухомість – небачена розкіш. Єдиним варіантом обзавестися своїм (ну, майже своїм) житлом залишається оренда. У пошуках вдалого варіанту потенційні квартиронаймачі дуже часто звертаються до різних агентств нерухомості. Але чи такі вже ефективні їхні послуги, як це може видатися спочатку? - пише Моя газета.

Коли ви вперше звертаєтеся в агентство, то сповнені надій. Суцільна вигода! Ви не витрачаєте час на безглузді поїздки, розмови та інші незручності. Вам відразу ж надають кілька практично ідеально придатних варіантів. Одна зустріч з власником – і справа в капелюсі. На ділі ж усе відбувається значно складніше.

 

Так люблю той Львів, що бракує ми слів…

Тернополянка Олена навчається у Львові. Кількамісячне проживання у тамтешньому вузівському гуртожитку переконало її, що навчання і проживання гуртом – речі несумісні. Тож взялася студентка за пошук квартири. Та оскільки часу на пошуки у студентів не так вже й багато, вирішила звернутися за допомогою до однієї з агенцій нерухомості. Однак там відразу поставили свої умови: укладаєш договір, за який сплачуєш 430 гривень, а ми тобі щотижня СМС-ками надсилатимемо актуальні квартирні пропозиції. Оскільки до цього часу дівчина не мала досвіду співпраці з такими «конторами», з радістю погодилася.

І почалися СМС-ки. Довгі, нудні, які зовсім не стосувалися тих квартирних вимог (цінова категорія, район розташування, площа і т.п.), про які просила в агенції наша студентка. Словом, 430 грн. пішло на вітер.

Відтак купила Олена відому львівську газету комерційних оголошень. Надибала на кілька цікавих пропозицій, але виявилося, що за всіма ними стоять все ті ж агенції. Одна з таких довший час водила дівчину за ніс, мовляв, старі жильці вже ось-ось з’їжджають, потрібно приїхати тоді-то й тоді. Приїхала з Тернополя. Витратила купу грошей на львівське таксі, допоки знайшла необхідну адресу. Але жильці не з’їхали. Навіть не думали цього робити. Виходить – черговий «розводняк» від тих, які гордо називають себе агенціями нерухомості.

 

Не все те золото, що… агенція

Наразі у Львові переважно працюють два види агенцій нерухомості. Перші – це ті, які спочатку знайомлять вас з власником, оформляють всі необхідні документи, а потім беруть у вас певну суму за послуги. Майже завжди це 100% від місячної оплати за знайдену квартиру. Ясна річ, що коли вам знаходять квартиру за 3000 гривень, не завжди хочеться платити 3000 за послуги. Саме з цих міркувань люди звертаються до інших контор. Вони, на відміну від перших, беруть скромнішу плату. За будь-яку квартиру чи будинок. Але… наперед.

До агенцій, де оплата послуг оцінюється меншими сумами (як-от у випадку з Оленою – 430 грн.), як правило, звертаються молоді люди. Платити багато за квартиру вони не можуть, а вартість квартир у таких агенціях також значно нижча. Однак, як показує досвід, саме на таких агенціях люди найчастіше і втрачають час і гроші.

Щоб зрозуміти, як працюють такі контори, потрібно звернутися, звичайно ж, до декількох агентів. Тільки порівнюючи їхні договори, можна помітити цікаві аналогії та подробиці.

Перші три агенції нерухомості, до яких я звернувся, вразили мене своєю несхожістю. Різні назви, номери телефонів, адреси і працівники. При цьому виявилося, що всі вони належать… одному приватному підприємцю. Але хто з нас уважно читає договір, а вже тим більше вдивляється в печатку на ньому? А печатка, між тим, – єдине місце в такому договорі, де вказано ім’я Виконавця.

Ще один доказ того, що документи потрібно читати уважно, – сам текст договору. У всіх розглянутих агенціях він ідентичний. Особливо майбутнього квартиронаймача повинен здивувати пункт 6.1, який говорить: «Враховуючи обсяг інформації і постійне оновлення баз даних, беручи до уваги неможливість проведення моніторингу та аналізу інформації в повному обсязі, інформація не вільна від помилок повністю і тому надається на умовах «як є» без будь-яких гарантій». Іншими словами – агенція в договорі закладає своє повне право напхати вам – чи то віч-на-віч, а чи через СМС – абсолютно «лівої» інформації. Якою потім активно користується.

Взявши список потенційних квартир для найму, я взявся за обдзвін. Що ж вийшло? З 10 телефонних номерів не існували взагалі... шість. Один із господарів кілька днів відтягував зустріч, придумуючи все нові й нові причини. Ще за двома телефонними номерами сказали, що квартири здали. До речі, одну з них здали… кілька місяців тому (!).

Найцікавішим виявився останній випадок. Як не дивно, додзвонитися вдалося з першого разу. Ще більше здивувало те, що господиню квартири звали так, як і сказали в агенції – Надією. Слухавку взяв її син. На моє «Доброго дня! Ваш телефон мені дали в агенції нерухомості. Ви ще здаєте свою квартиру?» він здивовано відповів: «Вибачте, але ми живемо з мамою в квартирі удвох, і здавати її ніколи не збиралися». Можливо, хлопець дійсно талановитий актор, але його здивування було досить щирим.

Звісно, судити за одним випадком не варто. Тому я пішов до наступної агенції. Там відразу ж знайшли ідеальний для мене варіант і подзвонили господині. Була призначена зустріч на 15:00 на проспекті Чорновола (як ви уже зрозуміли, йдеться про місто Львів), де й знаходилася квартира. Простоявши годину біля входу в супермаркет «Арсен», де була призначена зустріч, я зателефонував господині. Вона сказала, що у неї виникли деякі проблеми, і перенесла зустріч на наступний день. Потім зустріч переносили ще двічі.

У третій агенції історія з невдалою зустріччю через форс-мажорні обставини повторилася. І тоді в голову закралася одна нехитра ідея. Все досить просто. Один зі співробітників агенції просто грає роль «підсадного» господаря.

Через три дні в одну з агенцій звернувся мій товариш. Вимоги до квартири він назвав точно такі ж, як і я. Йому запропонували той же варіант на Чорновола. І поведінка господині, звичайно, була аналогічною. Збіг чи закономірність? Насправді, довести що-небудь досить складно. Все це – тільки припущення і умовиводи.

Є у всіх агенцій ще одна схожість. До них неможливо додзвонитися. Коли ви телефонуєте вперше, ще не будучи клієнтом агенції, слухавку знімають майже відразу. Іноді буває зайнято. Але з другої-третьої спроби ви обов’язково почуєте голос агента. Підписавши договір, ви отримуєте вказівку дзвонити в певний час. Нібито саме в цей час надходить нова інформація. Але, скільки не дзвони, до телефону ніхто не підходить. Ще один збіг?

Однозначно говорити, що агенції – це погано, а оголошення на стовпах – добре, звичайно ж, ніхто не буде. Агенції нерухомості теж бувають різні (принаймні з Тернополя у мене залишилися хороші спогади про співпрацю з однією з таких контор). Але, як показує практика, нормально співпрацювати в 80% випадків можна тільки з тими, які беруть гроші за фактом вселення. Передоплата ж послуг найчастіше закінчується витраченими грошима, часом і, що важливо, нервами.

  

Це повинен знати кожен

Якщо прочитане вище вас не налякало і ви вперто шукаєте будь-якої можливості орендувати заповітні «квадрати», мусите враховувати певні підводні камені цього процесу. Адже співпраця з не завжди чесними агенціями – це тільки верхівка величезного айсберга під назвою «оренда житла». Отож які ще нюанси зустрічаються на цій дорозі і про які потрібно пам’ятати щоразу, коли у вас виникає необхідність найняти квартиру?

Нежданий власник

Як відзначають ріелтори, нерідко власник нерухомості здає житло без відома іншого співвласника, наприклад, колишнього чоловіка або екс-дружини, які можуть пред’явити свої права на дохід від оренди або на частину квартири. Щоб не потрапити в подібні ситуації, необхідно зробити запит до єдиного державного реєстру прав і переконатися, хто дійсно є власником об’єкта, який ви плануєте орендувати.

Проблеми також можуть виникнути, якщо у свідоцтві про власність є обтяження, наприклад, іпотека. В орендаря при цьому немає ніяких гарантій, що власники будуть сумлінно і вчасно виконувати свої зобов’язання перед банком. І якщо власники житла не зможуть виплатити іпотечний кредит, то орендаря можуть запросто виселити. Фахівці радять не розглядати такі об’єкти або, принаймні, ретельно прописати штрафні санкції для господарів.


Незапланований з’їзд

Особливу увагу фахівці радять звертати на умови дострокового розірвання договору. Вони в обов’язковому порядку повинні бути прописані. Може статися, що власник з тих чи інших причин вирішить перервати контракт, і наймачеві в терміновому порядку доведеться шукати нове житло. Можлива і зворотна ситуація, коли сам орендар вирішить змінити квартиру завчасно. У цьому випадку він зобов’язаний попередити власника про майбутній з’їзд. Термін повідомлення також прописується в договорі. При хороших відносинах з орендодавцем можна передати йому повідомлення про дострокове розірвання (у двох примірниках) особисто. Власник у свою чергу повинен підписати його і один примірник повернути клієнту. Якщо ж власник перебуває за кордоном, то потрібно повідомити йому у письмовому вигляді поштою. Робити це краще рекомендованим листом.


Зі своїми меблями

Ще одна порада орендарям – обговорити з власником питання про можливе придбання додаткових меблів і побутової техніки. Найчастіше власники здають немебльовані квартири, оскільки в деяких орендарів можуть бути власні предмети інтер’єру і техніка, нехай і в обмеженій кількості. Житло також може бути обставлене з урахуванням побажань наймача. Проте, в будь-якому випадку, з’ясовувати питання купівлі меблів і техніки слід до підписання договору. У контракті ж необхідно чітко прописати, що купує господар, що – орендар. Якщо все купує наймач, потрібно вказати, чи віднімається витрачена сума зі ставки оренди або ж він забирає меблі та техніку після розірвання договору. В іншому випадку, за словами ріелторів, власник може не виконати свої обіцянки з придбання речей або виконати їх не в повному обсязі.


Підстрахування

Експерти нагадують, що багато власників беруть з орендаря так званий страховий депозит – заставу за збереження майна. Він береться одноразово, при укладанні договору разом з оплатою першого місяця проживання і повертається орендарю повністю або частково при розірванні контракту, після перевірки телефонних рахунків і збереження майна. На практиці трапляється, що власники можуть врахувати депозит в якості плати за останній місяць проживання, проте це потрібно обговорювати окремо. І сума застави, і обов’язки сторін з її виплати повинні бути прописані в договорі найму.


Незалежна експертиза

Стан майна, підкреслюють фахівці, досить часто стає предметом суперечок між власниками і орендарями. Як правило, вся відповідальність за псування майна (крім природного зносу) лежить на орендарі. Однак це не завжди виправдано, адже поломка може відбутися також через несправність техніки, відсутність тих чи інших деталей або ремонту, виконаного некваліфікованими робітниками. Як приклад, ріелтори наводять наступний випадок. В орендованій квартирі наймач нещільно закрив вентиль бойлера, внаслідок чого сусіди знизу були затоплені. Спочатку власник хотів стягнути з мешканця повну вартість ремонту. Однак орендар зміг довести, що протікання сталося через відсутність однієї з деталей водонагрівача, передбаченої виробником. Тому перш ніж віддавати гроші через поломку будь-якої техніки, потрібно з’ясувати, з чиєї вини вона сталася. При необхідності слід провести незалежну експертизу.


Знайомство з сусідами

Звертати увагу, безумовно, потрібно не тільки на тонкощі договору оренди. Важливим фахівці вважають проведення своєрідного моніторингу місця майбутнього проживання. Йдеться, зокрема, про наявність у районі об’єктів соціальної інфраструктури, магазинів, торгових або спортивних центрів, відділень банків, пошти, парків, а також потенційно несприятливих об’єктів (стихійні ринки, вокзали, промислові підприємства і так далі). Для особливо вибагливих орендарів є сенс поцікавитися і так званим соціальним оточенням – сусідами. За даними ріелторських компаній, бажання особисто познайомитися з тими, хто буде «жити за стіною», висловлюють 30 відсотків квартиронаймачів.

Експерти відзначають, що найбільше майбутніми сусідами цікавляться орендарі квартир сегментів «бізнес» і «еліт». Хоча трапляються випадки, коли подібні питання надходять і від наймачів квартир економ-класу.

До категорії найбільш небажаних сусідів квартиронаймачі відносять питущих людей, представників кримінального світу, юнаків та дівчат, які активно цікавляться чи займаються музикою, любителів тварин, які у своїй квартирі тримають не менше п’яти вихованців, а також тих, хто часто і голосно з’ясовує стосунки з близькими.

  

Про головне

Тепер, власне, про головне, – про вартість оренди.

Ринок нерухомості в Україні дещо просів, що й не дивно, враховуючи ситуацію в країні. Але ближче до кінця минулого року ціни на квадратні метри трохи вирівнялися, а експерти взагалі прогнозують зростання цін на вторинному ринку. Населення боїться розлучатися з грошима, тому зараз великий попит на оренду житла, а не на покупку. Ми вирішили з’ясувати, де найвигідніше знімати житло і як змінилися ціни на оренду в порівнянні з початком року.

Київ, як і колись, залишився найдорожчим містом. Зняти квартиру в Києві дешевше 4000 гривень вже неможливо. Зросли ціни на оренду житла і в Дніпропетровську, який став популярним місцем серед переселенців з Донбасу.

«Найменше піднялися ціни на дешеве житло, але навіть «на околиці» маленьку однокімнатку в Києві не знайти дешевше за 4 тис. грн плюс всі комунальні. Тобто орендар платить близько 4,5 тисяч на місяць в теплий час, а взимку його витрати, враховуючи теперішні тарифи, зростають ще мінімум на 500 грн. Квартири трохи більші – близько 40 кв. м, – які минулого літа можна було знайти за 4 тис. грн, зараз здаються по 4,7 тис. грн, а ті, що пропонувалися за 4,5 тис. грн, тепер виставлені по 5,2 тис. грн», – говорить аналітик ринку нерухомості Олег Плахотнюк.

Відзначимо, що збільшується частка орендарів, які знімають квартири в складчину, люди шукають всілякі способи економії. Якщо торік таких нових «комуналок» було до 5%, то зараз кожна десята угода в економ-сегменті – з сусідами по кімнаті. Трикімнатні квартири зараз майже всі знімають на дві сімейні пари, і кожна друга «двушка» теж знімається в складчину. За словами Плахотнюка, господарі вже змирилися, що їхні квартири перетворюються в гуртожитки.

Тепер стосовно студентських перспектив на оренду житла.

Сервіс приватних оголошень OLX проаналізував оголошення про довгострокову оренду квартир і з’ясував, скільки студентам та їхнім батькам доведеться витратити на житло. Найбільшою популярністю серед студентів користуються 1-кімнатні та 2-кімнатні квартири.

Як ми вже зазначали вище, найдорожчою вважається оренда квартир у Києві. Також недешево знімати житло в містах-мільйонниках – Одесі, Харкові, Львові, Дніпропетровську. У менших обласних центрах, де кількість вищих навчальних закладів, невелика, вартість оренди дешевша. У Тернополі, наприклад, жити в 2,5 рази дешевше, ніж у Києві.


Підготував Адам Стрижнюк

 

Суди винесли свої вердикти

Неділя, 20 вересня 2015, 07:36

Більш як на 12, 5 млн. грн. задоволено звернень Тернопільської ОДПІ до суду щодо надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок готівки 84 боржників, які своєчасно не сплачують податкові зобов’язання.

А 11 підприємств - боржників, керівники яких нещодавно провели відкритий, конструктивний діалог з керівництвом інспекції, “погасять” найближчим часом свою заборгованість в сумі 9, 54 млн. грн. Одне підприємство планує надати матеріали щодо отримання розстрочки податкового боргу на суму 90 тисяч гривень.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

У жовтні в Тернополі з’явиться новий дитячий садок

Субота, 19 вересня 2015, 00:00

Цими днями триває ремонт дитячого садку №4, що знаходиться на вул. Київській масиву БАМ. Відкриття нового дошкільного навчального закладу заплановано провести у жовтні. У цьому приміщенні функціонуватиме чотири групи для дітей: ясельна (для дітей від 1 року), молодша, середня та старша. Окрім цього, одна група буде 12-годинна - з 7.30 до 19.30 год. для зручності тих батьків, які працюють.

«Ремонтні роботи у даному дошкільному навчальному закладів тривають у середині приміщенні, ще виконуються фасадні роботи та утеплення, - розповідає міський голова Сергій Надал. - Для потреб закладу уже закуплено меблі, необхідний інвентар, посуд, кухонне обладнання і т.д. Також на території передбачено встановити додаткові ігрові майданчики».

Загалом дитячий садок розрахований на 120 дітей, працюватиме у ньому 24 фахових працівники. Батьки, які висловили бажання, щоб діти навчалися у цьому дитсадку, уже оформляють необхідні документи.

«До кінця року ми працюємо над тим, щоб відкрити ще дитячий садок №3 на вул. Юності. А у вересня уже відкрили чотири додаткові групи у дитсадках №1 ,7, 17 та 28. Зазначу, що у дитячому садку №28 працює група для незрячих дітей, - каже начальник управління освіти і науки Ольга Похиляк. - А до кінця року заплановано відкрити додаткові групи у дитсадках №22, 38, 19, 16 та 1. Коли відкриємо усі ці групи, то зможемо забезпечити місяцями у дитячих садках усіх без винятків дітей, які сьогодні перебувають у електронній черзі».



 

На Тернопільщині відзначили переможців творчого змагання на податкову тематику

П'ятниця, 18 вересня 2015, 11:24

Цього року Державна фіскальна служба України традиційно провела конкурс дитячої творчості «Майбутнє країни – у мріях дитини». У конкурсі взяли участь і юні мешканці Тернопільщини.

Урочисте нагородження переможців Всеукраїнського та обласного етапів конкурсу відбулося у Головному управлінні ДФС у Тернопільській області в режимі відеоконференцзв’язку з Державною фіскальною службою України.

Голова ДФС України Роман Насіров, звертаючись з вітанням до дітей з усіх куточків країни, зазначив: «Конкурс проводиться вже більше десяти років. Він змінював назву та формат, але ідея його залишається незмінною – побачити, як діти виражають свої емоції та почуття, як бачать майбутнє. А оскільки вони і є наше майбутнє – ми маємо змогу уявити, як ми житимемо надалі, як змінюватиметься суспільство, як сплачуватимуться податки та на які потреби вони будуть витрачатися».

Переможців конкурсу було обрано за трьома напрямами: художні твори, комп’ютерна графіка (комп’ютерна анімація) та літературні твори. Ними стали 18 конкурсантів з 15 регіонів України. Приємно, що серед відзначених професійним журі робіт і творчий віршований доробок одинадцятирічної Тетяни Осташук з Тернополя «Казка про податки». Дівчинка посіла третє місце за напрямом «Літературні твори» у першій віковій категорії.

Загалом цього року у конкурсі взяла участь рекордна кількість учасників – 11 728 учнів загальноосвітніх навчальних закладів з усієї України, в тому числі 358 з Тернопільщини. Після відеоконференції розпочалося нагородження переможців обласного етапу конкурсу. Цього року на Тернопільщині відзнаки отримали 19 дітей. Перший заступник начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Марія Мельник та члени журі привітали присутніх юних переможців та їхніх батьків і вчителів.

«Вітаю з перемогою і бажаю кожному здоров’я, наснаги, дитячої безтурботності, подальших успіхів та творчих здобутків. Щиро дякую за участь у цьому конкурсі, за ваш талант, за ваше розуміння і за те, що зуміли за допомогою слова, фарб та техніки так творчо розкрити значення сумлінної сплати податків, зборів та платежів для економічного розвитку нашої країни. Всі знають, що чим більший бюджет, тим багатша наша країна і від вас залежить її майбутнє. Поки що від вашого усвідомлення і творчих робіт, а в подальшому – від наполегливої праці», – зазначила Марія Мельник.

Переможцям вручили дипломи, призи та солодощі.

Після урочистостей юні таланти зі своїми батьками побували з екскурсією в Музеї податкової служби та Центрі обслуговуванні платників, побачили галерею робіт учасників конкурсу минулих років і на мить відчули себе справжніми податківцями, посидівши у кріслі керівника відомства, а на завершення зробили фото на згадку про конкурс.


Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

У Тернополі відкриють амбулаторію сімейного лікаря

П'ятниця, 18 вересня 2015, 05:41

Протягом місяця планується відкрити нову амбулаторію сімейного лікарня на вулиці Бродівська у цокольному приміщенні новозбудованої церкви Святого пророка Іллі. Там обслуговуватимуть мешканців вул. Бродівська та прилеглих вулиць.

«Оскільки приміщення потребувало ремонту, то із міського бюджету було виділено необхідні кошти для проведення ремонтних робіт, придбання меблів, апаратури та іншого необхідного обладнання. Наразі ремонтні роботи продовжуються, - розповідає міський голова Сергій Надал. - Зазначу, що у цій амбулаторії створять нові робочі місця для двох сімейних лікарів, медсестер та санітарів».

Як зауважив очільник Тернополя, знаковим є те, що дана амбулаторія буде знаходитись у новозбудованому Храмі. Тут люди будуть зцілювати душу і тіло.

 

Приєднайся до Олімпійського руху

Четвер, 17 вересня 2015, 05:50

17 та 18 вересня о 15.00 год. на універсальних спортивних майданчиках по вул. Пилипа Орлика, 10 та 15 Квітня, 35 в програмі «Дворових Олімпійських ігор» відбудеться вікторина «Історія Олімпійського руху».

11999982_1664186007201445_48750482_n
Організовують захід працівники КО «Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення» управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту Тернопільської міської ради.

Запрошуємо дітей шкільного віку, що мешкають у мікрорайонах «Дружба» та «Сонячний» до участі у цікавих та пізнавальних заходах!

 

Тернополян запрошують на безкоштовне тренування з флорболу

Четвер, 17 вересня 2015, 05:33

Запрошуємо мешканців центру на відкрите (безкоштовне) тренування з флорболу, яке відбудеться 18 вересня о 15 год. 30 хв. на спортивному майданчику по вул. Старий ринок, 2-5.

12007019_1664185750534804_399152985_n

Організатор: КО «Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення» управлення у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту Тернопільської міської ради.

Тренер: Мамус Тарас Володимирович.

Джерело: Моя газета

 

Громадськість закликає владу заборонити викладку тютюнових виробів у вітринах магазинів

Четвер, 17 вересня 2015, 05:17

16 вересня 2012 р. набув чинності Закон України № 3778 – IV «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства і стимулювання продажу тютюнових виробів», який забороняє всі види реклами тютюнової продукції. Такий крок був здійснений з метою зниження рівня поширеності куріння. Оманливий образ привабливості сигарет створювався за допомогою рекламних засобів для розширення кола клієнтів тютюнової індустрії зокрема серед дітей і молоді.

Зміни до законодавства були прийняті у межах реалізації положень  Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ), ратифікованої Україною у 2006 р., яка забороняє всі форми реклами, стимулювання продажу й спонсорства, що просувають тютюнові вироби на ринок такими засобами, які є помилковими, вводять в оману, або є іншим чином обманними. 
Після набуття чинності змін, передбачених Законом № 3778 – IV,  в Україні зникла реклама сигарет у пунктах їхнього продажу, спонсорство, за допомогою якого тютюнова індустрія просувала свою продукцію, фінансуючи масштабні публічні заходи, зокрема призначені й для молоді. У комплексі з іншими законодавчими обмеженнями та зростанням цін повна заборона реклами дала позитивний ефект. Лише за 2014 рік залежність українців від куріння зменшилась: на 3 відсоткових пункти (з 45% до 42%) серед чоловіків та на 2 відсоткові пункти (з 11% до 9%) серед жінок
Проте тютюнові компанії активно використовують інші агресивні методи просування сигарет, зокрема спеціальну викладку пачок сигарет - «привабливе» оформлення вітрин кіосків, прикасових зон та спеціальних окремих стелажів у супермаркетах шляхом розміщення сигарет на яскравому/кольоровому фоні в рамках, боксах та панно. Для того, аби й надалі просувати свою продукцію, тютюнові компанії використовують яскраві дизайнерські рішення, наприклад, підсвічування та аксесуари із тютюновими брендами. А пачки сигарет стають дедалі привабливішими та яскравішими. 
«Фактично видиме розміщення сигарет в місцях їхнього продажу з використанням спеціальних маркетингових інструментів, згідно з Керівними принципами ст. 13 Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, є видом стимулювання продажу тютюнових виробів. Прийняті Законом України № 3778 зміни повністю забороняють стимулювання продажу сигарет. Однак проблема полягає в складності імплементації зазначених норм діючого закону. Контролюючі органи стверджують, що яскраве оформлення вітрин тютюнових кіосків та інших місць продажів не є прямим порушенням діючого закону. Тому, для того, аби з одного боку вдосконалити положення діючого законодавства із заборони реклами та стимулювання продажу тютюнових виробів, а з іншого – убезпечити дітей та молодь від можливості їх залучення до куріння, потрібно заборонити викладку сигарет у місцях їхнього продажу», - наголосив Тарас Шевченко, керівник проекту «Київ без тютюнового диму» ГО «Інститут Медіа Права». 
«В Україні понад 90 тис. точок продажу сигарет. Кожен кіоск наразі перетворився у великий пункт сигаретної реклами. Такої кількості сигарет на вітринах вулиць міст ви не знайдете у жодній країні ЄС, а в РФ та Білорусі видиме розміщення сигарет у магазинах взагалі заборонене законом. Для України наступним кроком має бути повна заборона викладки сигарет», - зазначив Андрій Скіпальський, керівник Українського центру контролю над тютюном ГО «Життя».
Зважаючи на величезну кількість кіосків із яскраво оформленими вітринами сигарет, які створюють видимість сигаретних брендів і впливають на свідомість так само, як і пряма реклама, існує необхідність вирішити проблему стимулювання продажу тютюнових виробів в місцях продажу шляхом заборони викладки пачок сигарет у вітринах пунктів продажу. До того ж постійна присутність сигарет у полі зору створює соціальну толерантність і прийнятність куріння. Це дозволяє тютюновому бізнесу суттєво маніпулювати свідомістю підлітків та молоді.
Для того, щоб забезпечити високий рівень виконання закону про повну заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажів тютюнових виробів та виконати зобов’язання України в рамках РКБТ, громадськість закликає владу заборонити викладку тютюнових виробів у вітринах магазинів, як це зробили в низці інших держав, таких як: Велика Британія, Австралія, Канада, Норвегія, Фінляндія, Ірландія, Ісландія, Нова Зеландія, Таїланд, Росія, Білорусь, Панама, Кенія, Непал.

Заборона викладки сигарет – гарантія виконання законодавства про повну заборону реклами, спонсорства, стимулювання продажів та інших форм просування тютюнових виробів.

 

У Тернополі - "Європейський тиждень мобільності"

Четвер, 17 вересня 2015, 05:14


Щороку з 16 по 22 вересня, щоб заохотити європейські міста впроваджувати та пропагувати сталий («зелений») транспорт відбувається Європейський Тиждень Мобільності (ЄТМ).

Цьогорічна тема ЄТМ – мультимодальність, вона закликає людей задуматися над діапазоном наявних транспортних можливостей та обирати для кожної поїздки раціональний вид пересування. Людям пропонується поєднувати способи пересування, що часто сприяє швидшій і приємнішій подорожі.
У Тернополі ми облаштовуємо вулицю Чорновола пішохідною зоною та проводимо такі заходи:

- встановлюємо інформаційні стенди
- проводимо лекції на велосипедну тематику серед шкіл
- показ фільму Bike vs. Cars у Палаці Кіно 20.09 - 18:00 та 22.09 - 20:00
- день без автомобіля 22 вересня
- також на Чорновола вуличні музиканти, графіті, фаєршоу.



 

Ще можна відмовитися від єдиного податку

Середа, 16 вересня 2015, 10:13

Фахівці Тернопільської об’єднаної державної податкової інспекції нагадують платникам податків, що 18 вересня 2015 року є останнім днем подання заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування з IV кварталу 2015 року та останнім днем сплати авансового внеску з єдиного податку за вересень 2015 року платниками, віднесеними до 1 та 2 груп.

Для отримання детальніших консультацій щодо податкового законодавства можна звернутися у Центр обслуговування платників Тернопільської об’єднаної ДПІ за адресою: вул. Білецька, 1 або за телефонами: 43-46-10 та 43-46-46.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Перелік причин для арешту майна

Середа, 16 вересня 2015, 08:02

Відповідно до п. 94.1 ст. 94 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) адміністративний арешт майна платника податків (далі – арешт майна) є винятковим способом забезпечення виконання платником податків його обов’язків, визначених законом.

 

Згідно з п. 94.2 ст. 94 ПКУ арешт майна може бути застосовано, якщо з’ясовується одна з таких обставин:

- платник податків порушує правила відчуження майна, що перебуває у податковій заставі;

- фізична особа, яка має податковий борг, виїжджає за кордон;

- платник податків відмовляється від проведення документальної або фактичної перевірки за наявності законних підстав для її проведення або від допуску посадових осіб контролюючого органу;

- відсутні дозволи (ліцензії) на здійснення господарської діяльності, торгові патенти, а також у разі відсутності реєстраторів розрахункових операцій, зареєстрованих у встановленому законодавством порядку, крім випадків, визначених законодавством;

- відсутня реєстрація особи як платника податків у контролюючому органі, якщо така реєстрація є обов’язковою відповідно до ПКУ, або коли платник податків, що отримав податкове повідомлення або має податковий борг, вчиняє дії з переведення майна за межі України, його приховування або передачі іншим особам;

- платник податків відмовляється від проведення перевірки стану збереження майна, яке перебуває у податковій заставі;

- платник податків не допускає податкового керуючого до складення акта опису майна, яке передається в податкову заставу.


Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Навчитися гасити пожежу можна буде на Театральному майдані

Середа, 16 вересня 2015, 06:52

Навчитися гасити пожежу найпростішими засобами чи допомогти постраждалим від пожежі поки не приїхала швидка, побачити справжнє спорядження рятувальників можна буде на Театральному майдані вранці у четвер, 17 вересня.

Тернопільські рятувальники з н
Громадська акція «Запобігти. Врятувати. Допомогти.» відбудеться 17 вересня на Театральному майдані міста, повідомляє прес-служба Управління ДСНС України в Тернопільській області. В урочистих заходах з нагоди відзначення професійного свята - Дня рятівника тернопільські рятувальники запрошують взяти участь жителів міста та гостей Тернополя.

Програма проведення заходів:

10:00 - 11:00 – Фахівці Управління ДСНС України спільно з представниками навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності у Тернопільській області розгорнуть тематичні майданчики.

Кожен зможе дізнатись багато цікавого:

- оволодіти навичками користування первинними засобами пожежогасіння;

- ознайомитись з спорядженням, яке використовують в своїй роботі рятувальники;

- навчитись правилам надання домедичної допомоги;

- отримати консультації з питань пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту;

- діти зможуть стати учасниками у тематичних тренінгах, які проведуть психологи Управління;

- внутрішньо переміщені особи отримають потрібні консультації.

11:00 - 12:00 –Урочисте шикування з нагоди відзначення професійного свята – Дня Рятівника.

Запрошуються усі бажаючі.

Джерело: 20 хвилин

 

У школах Тернополя встановили “тривожні кнопки”

Середа, 16 вересня 2015, 05:44

Питання безпечного перебування дітей у навчальних закладах є важливим та актуальним сьогодні. Вже майже рік безпеку у 35-ти школах Тернополя забезпечує Управління Державної служби охорони. Батьки кожної дитини хочуть, аби їх малеча, знаходячись у навчальному закладі, отримувала не лише знання та вміння, а й була захищена від будь-яких злочинних проявів.

- Сьогодні важка ситуація в країні і політична, і економічна. Практично йде відкрита війна, – розповідає директор ТНВК ЗОШ – економічний ліцей №9 ім. І. Блажкевич Григорій Рибак. – Ми повинні бути готові до будь-яких дій, до будь-яких людей чи це сепаратисти, чи інші сторонні люди. У випадку надзвичайної ситуації ми можемо передати цю інформацію через тривожну кнопку в органи внутрішніх справ і вони за лічені хвилини приїжджають і проводиться робота.

Випадків, коли необхідна швидка та якісна допомога правоохоронців, стає дедалі більше. У школах частіше за все причиною для виклику групи затримання ДСО стають не самі школярі, а сторонні особи, які опинилися на території навчального закладу.

Тетяна Мазур – технічний працівник школи. Жінка розповідає, що встановлення таких кнопок полегшує швидко піймати правопорушників чи припинити будь-який конфлікт.

Сьогодні «тривожна кнопка» – один із найефективніших засобів захисту та максимально швидкого реагування правоохоронців. Встановлення даної системи дає змогу не лише забезпечити безпеку вихованців та педагогічного колективу навчального закладу, а й вберегти їх від таких хуліганських дій та уникнути кримінальних правопорушень.

- Державна служба охорони за сприяння Тернопільської міськради провела монтаж сигналізації та встановила тривожні кнопки у всіх 35 школах Тернополя. Цей захід був спрямований для того, аби захистити здоров’я і життя наших дітей, забезпечити безпеку як педагогічного складу, так і відвідувачів, які знаходяться під час навчального процесу в школах. Також цей захід спрямований на збереження майна дітей та викладацького складу. Тривожна кнопка необхідна, щоб діти почували себе спокійно, щоб батьки, віддаючи дітей до школи знали, що вони знаходяться в цілковитій безпеці, – розповів Олексій Дзюра, начальник центру технічної охорони УДСО при УМВС в Тернопільській області.

Після спрацювання “тривожної кнопки” за кілька хвилин на місце виклику приїжджає озброєний та фізично підготовлений наряд групи затримання Державної служби охорони та відновлює правопорядок у даному навчальному закладі.

 

Запрошують на фестиваль дитячої легкої атлетики

Вівторок, 15 вересня 2015, 12:03

Все більшої популярності у світі набуває програма «Дитяча легка атлетика IAAФ». Ця програма була започаткована у 2005 році. За цей час вона охопила півтора мільйони дітей майже зі ста країн світу, а з 2012-го успішно функціонує у Києві і тепер є в Тернополі.

Так минулого тижня з нагоди Дня фізичної культури і спорту у Тернопільській ЗОШ №3 відбулись змагання за цією програмою серед учнів 5-х класів.

А вже 17 вересня на універсальному спортивному майданчику на бульварі Д.Галицького, 28 відбудеться фестиваль за програмою «Дитяча легка атлетика IAAФ». До програми включені спортивні командні конкурси-вправи з елементами легкої атлетики. Діти матимуть змогу випробувати свої сили у стрибках, метанні спису, різноманітних естафетах, демонструвати дива координованості у «класиках» чи захмарні швидкості у бігу з бар’єрами. Запрошуються команди загальноосвітніх шкіл та мешканців мікрорайону «Східний». Склад команди: 3 хлопчика і 3 дівчинки (2005 р.н.).

До суддівства змагань будуть залучені студенти факультету фізичного виховання Тернопільського національного педагогічного університету ім. В.Гнатюка, члени збірних команд України з легкої атлетики, учасники чемпіонатів Світу та Європи у різних вікових категоріях: Карюк Іван, Крук Сергій, Ралько Оксана, Наталія Олійник.

 

Дворові олімпійські ігри розпочато

Вівторок, 15 вересня 2015, 11:55

14 вересня 2015 року на універсальному спортивному майданчику по вулиці Пилипа Орлика відбувся перший турнір з футболу в рамках «Дворових Олімпійських ігор». Організували захід для юних футболістів працівники КО « Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення» управління у справах сім’ї молодіжної політики і спорту Тернопільської міської ради. Такі заходи проводяться з метою: популяризації здорового способу життя, а також пропоганди ідей Олімпійського руху.

Участь у турнірі взяли три команди мікрорайону «Дружба»: «12 школа», «Барселона» та «»Дружба». Незважаючи на запеклу боротьбу, на майданчику панувала взаємна повага, адже це притаманно олімпійським іграм.

За підсумками зіграних матчів, що проводилися за коловою системою, перемогу здобула команда «12 школа», відповідно, друге місце посіла – «Барселона», третє – «Дружба».

Учасників нагородили грамотами від Управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту та золотими шоколадними медальками.

Крім футбольних турнірів в рамках «Дворових Олімпійських ігор» планується проведення вікторин та майстер-класів. Слідкуйте за оголошеннями та беріть участь у цікавих заходах. До скорих зустрічей на спортивних майданчиках!

 

У ТНПУ ім. Володимира Гнатюка відкрився Центр лідерства

Вівторок, 15 вересня 2015, 11:52

7 вересня 2015 року у Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка в межах проекту TEMPUS ELITE «Освіта для лідерства, інтелігентності та розвитку таланту» було відкрито Центр лідерства.

Центр лідерства являє собою спеціалізований науково-навчальний підрозділ, головними завданнями якого є розробка теоретичних засад, методологічних принципів, практичних засобів та рекомендацій щодо професійної підготовки лідерів-управлінців серед майбутніх фахівців, науково-педагогічних працівників і співробітників університету.

До проекту TEMPUS ELITE входять 3 основні групи партнерів: ТНПУ ім. В. Гнатюка, Київський університет імені Бориса Грінченка та Інститут вищої освіти Національної академії педагогічних наук України. Планується видання посібника, темою якого є лідерські тренінги. Центр лідерства має широкі можливості: це і проведення вебінарів, конференцій, відеоконференцій.

Також партнерами проекту є НТУ «Харківський політехнічний університет», Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Київський національний авіаційний університет. Всі вони відкривають Центри лідерства. Наразі планується створення єдиної платформи для обміну досвідом та новинами в науковій сфері між Центрами.

Керівником проекту у ТНПУ ім. Володимира Гнатюка є Каунаський технічний університет (Литовська республіка).

За інформацією ТНПУ ім. Володимира Гнатюка

 

У Тернопільській галереї відбудеться відкриття виставки "Доброго ранку, Сайгоне!"

Вівторок, 15 вересня 2015, 10:53

Цієї п'ятниці, 18 вересня, о 19:00 у тернопільській арт-галереї «Бункермуз» розпочнеться відкриття виставки художника із Запоріжжя Ґаґіка Курґіняна «Доброго ранку, Сайгоне!», пише сайт Культурно.12033255_1263145063711548_959496830_n

Про живопис цього митця кажуть, що він індивідуальний, вимогливий до глядача, до рівня сприйняття та переконливо-провокативний. Ґаґік Курґінян: «Тільки напівнавіжені митці, скиглячи, як вовки, і грюкаючи, немов металеві сміттєві баки у Нью-Йорку вранці, втілюють нашу хворобливу беззахисну та скуйовджену реальність у ще більш хворобливих, відверто тупих і сором'язливо-придуркуватих рефлексіях, можливо, сподіваючись, що це відволікатиме від нашого пригніченого копирсання у власному смітті із закривавленою одежиною, мертвим, загорнутим у целофан тілом Леннона, у безпорадних спробах взяти на себе функцію відсутньої вертикалі… Тому кожного ранку, ховаючи обличчя із напівзаплющеними почервонілими очима, фальшиво-бадьорі: «Доброго ранку, Сайгоне!»

 

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі повідомила про скасування спеціального мита на імпортні автомобілі

Вівторок, 15 вересня 2015, 09:45

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (далі – Комісія) розглянула інформацію Мінекономіки щодо необхідності скасування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну легкових автомобілів незалежно від країни походження та експорту, застосованих рішенням Комісії від 28.04.2012 р. № СП-275/2012/4423-08.

Повідомлення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі про скасування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну легкових автомобілів незалежно від країни походження та експорту опубліковане в газеті «Урядовий кур’єр» .

Дане рішення набирає чинності з 30 вересня 2015 року.

Нагадаємо, що ставка спецмита становила 6,46% на автомобілі з моторами 1000-1500 см куб. та 12,95% – на автомобілі з моторами 1500-2200 см куб. У цьому році мита згідно з графіком знизилися до 2,14% і 4,3% відповідно.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Штрафи, нараховані в перехідний період, підлягають списанню

Вівторок, 15 вересня 2015, 05:41

Державна фіскальна служба України у листі від 25.08.2015 р. № 31376/7/99-99-15-01-04-17 роз'яснила, що штрафні санкції та пеня за порушення строків, установлених Податковим кодексом України для самостійної сплати податкових зобов’язань з ПДВ, не застосовуються за умови наявності у такі строки коштів на рахунках платників у системі електронного адміністрування ПДВ (СЕА ПДВ) у сумах, достатніх для сплати узгоджених податкових зобов’язань з ПДВ до бюджету або на спеціальні рахунки платників - сільськогосподарських підприємств, що обрали спеціальний режим.

У випадку нарахування протягом перехідного періоду СЕА ПДВ (з 01.02.2015 по 01.07.2015) вказаних штрафних санкцій, вони підлягають списанню податковою інспекцією за місцем реєстрації платника ПДВ протягом 14 робочих днів.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Сьогодні у Тернополі – Дворові олімпійські ігри

Понеділок, 14 вересня 2015, 12:35

Як відомо, що чемпіонами не народжуються, а ними стають. Тернопільщина славиться чемпіонкою Олімпійських ігор з біатлону Оленою Підгрушною. Учасниками літніх та зимових ігор були: Тарас Дольний (біатлон), Артур Дзигасов (греко-римська боротьба), Віра Зозуля (спортивна ходьба), Сергій Ізмайлов (легка атлетика), Олександр Волинець (плавання), Юрій Стецюк (фрістайл), Писаренко Людмила (біатлон) та інші.

Тернопільський міський центр фізичного здоров`я населення ініціює проведення  Дворових Олімпійських ігор. Змагання будуть проводитись на універсальних спортивних майданчиках міста:

15 квітня, 35;

В.Вербицького, 6;

Старий Ринок, 3-5;

П.Орлика, 10;

Д.Галицького, 28

Програма ігор включає наступні види спорту: футбол, волейбол, стрітбол, флорбол, бадмінтон.

Отже, 14 вересня на спортивному майданчику по вулиці П.Орлика, 10 відбудуться змагання з футбол серед дітей віком 10-12 років. Початок змагань о 16.00 год.

А вже 16 вересня такі ж змагання по футболу відбудуться на спортивному майданчику на бульварі Д.Галицького, 26. Початок о 16.00 год.

За додатковою інформацією звертатись: тел. 51 16 35

12026702_1476510652650099_1259283030_n

 

У Тернополі шахраї виманили у пенсіонера 22 тисячі гривень

Понеділок, 14 вересня 2015, 12:32

У пастку аферистів потрапив 84-річний житель обласного центру. Дідусь втратив усі свої пенсійні заощадження.

Як розповів потерпілий, на центральному ринку до нього підійшли схвильовані чоловік та жінка. Незнайомці розповіли дідусеві, що їх родич потрапив в дорожню аварію та знаходиться в лікарні. Йому необхідно терміново придбати дорогі ліки та оплатити операцію, а у подружжя з собою тільки чеські крони, які вони не встигли обміняти на гривні.

Чоловік попросив пенсіонера позичити їм готівку в обмін на барсетку з іноземною валютою. Запевнив, що вже ввечері поверне усі гроші.

Пенсіонер погодився допомогти. На авто приїхали до помешкання старого. Той сам передав у руки шахраям власні заощадження. До ночі очікував їх повернення і лише тоді заглянув до сумки, залишеної незнайомцями. Замість готівки витяг з барсетки лише кілька фальшивих купюр і порізану газету.

Зрозумівши, що його обдурили, чоловік звернувся за допомогою до працівників міліції.

За фактом шахрайства правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Зловмисників розшукують.

Міліціонери закликають жителів області не довіряти незнайомим людям, які звертаються до вас під надуманими приводами.

Не впускайте до власного помешкання невідомих осіб, які пропонують обміняти валюту, придбати товари чи збирають кошти на благодійність. Не приймайте від сторонніх людей пропозиції вигідно обміняти гроші, не ведіться на їх прохання терміново позичити готівку під заставу іноземної валюти чи ювелірних виробів. Шахраї у такий спосіб виманюють готівку, а залишені ними гроші чи прикраси виявляться фальшивими.

 

У Тернополі вулицю Чорновола хочуть перетворити у пішохідну зону

Понеділок, 14 вересня 2015, 06:05

Вулиця Чорновола, яку називають "Воротами у Тернопіль" зараз є парковкою для автомобілей, з вузькими пішохідними доріжками, заліплена рекламою великого і щебільшого розміру. Ця вулиця є містком від залізничного вокзалу до міста, вона справляє перше враження на кожного туриста.

Ми хочемо перетворити це місце на пішохідну вулицю, якою пишатиметься кожен Тернополянин; з лавками, зеленими насадженнями і ліхтарями. У місце де приємно проводити час чи очікувати потяг, - пишуть активісти спільноти ВелоТернопіль на сайті www.change.org .

Комфорт і затишок у місті залежить від розподілу простору.
Чи зручно тут пройти? Чи є там можливість посидіти і відпочити? Приємний аромат свіжих булочок і какао?

Загазованість та шумове забруднення відштовхує від місць. Створює негативні враження. Люди чимшвидше проходять ділянку незупиняючись .

Для створення туристичної привабливості Тернополя сьогодні стартувала онлайн кампанія по збору підписів за перетворення вулиці Чорновола у пішохідну зону.

Підтримайте та поширьте друзям електронну петицію


 

На Тернопільщині медика-хабарника суд зобов’язав сплатити 7 тисяч гривень штрафу

Неділя, 13 вересня 2015, 09:36

habarТаким став судовий вирок для лікаря одного з медичних закладів області. Чоловіка визнали винним в одержанні 1 500 гривень неправомірної вигоди.

В ході досудового розслідування правоохоронці встановили, що лікар вимагав гроші у призовника за проведений медичний огляд.

Діагноз, вказаний медиком, мав допомогти пацієнту уникнути проходження військової служби за мобілізацією. Ціна питання – 1500 гривень.

Нечистого на руку медика викрили міліціонери. Під час передачі обумовленої суми його впіймали.
Щодо підозрюваного було розпочато кримінальне провадження за частиною 3 статті 354 КК України – одержання працівником установи, який не є службовою особою, неправомірної вигоди.

Суд визнав підсудного винним в інкримінованому йому злочині та зобов’язав сплатити 7 тисяч гривень штрафу.

 

«Respublica» відсвяткувала свій перший ювілей

Субота, 12 вересня 2015, 12:00

Показати мистецтво поза межами пустуючих галерей, перетворити сірі райони міста на музей просто неба впяте спробували у Камянці-Подільському, пише сайт Культурно.

В рамках ювілейного антикомерційного фестивалю «Республіка», на п’яти музичних сценах можна було почути понад 60 гуртів  України, Криму, Білорусії та Молдови.

Цьогоріч «Республіка» відсвяткувала свій перший ювілей – п’яту річницю. Фестиваль ще зовсім молодий, проте вже традиційно збирає поціновувачів мистецтва не лише з України, але й з ближнього закордону. 4-6 вересня на довгоочікувану подію з’їхалось декілька тисяч людей. В основному, це молодь віком 16-25 років.DSC07508

Окрім музичного виховання, «республіканці» працювали над створенням мистецьких об’єктів. Частину зібраних коштів організатори традиційно спрямовують на розвиток вуличного мистецтва. Відтак, за час існування фестивалю на сірих будівлях міста з’явилось понад 40 малюнків сучасних художників України та світу.DSC07615

Під час «Республіки» кримчанин Михайло Коробков почав працювати над своїм малюнком на даху хостелу «Поділля» (вул. Лесі Українки, 112). По закінченню фестивалю організатори планують запросити одеських художників з команди «М97». Цьогоріч серію малюнків «Круговорот» продовжив луцький художник Андрій Kalkov (закинуте приміщення навпроти вул. Пушкінська, 29), а також цього року було запрошено художника з Аргентини AMOR, прадід якого родом з Кам’янця-Подільського.

screenshot_1_0

До речі, спеціально для туристів організатори розробили мапу, на якій складений маршрут по арт-об’єктах.

За словами одного з організаторів Андрія Зоіна, основною ідеєю фесту є виховання сучасного покоління. Приміром, на цьогорічному дійстві подекуди  можна було спостерігати не зовсім адекватних людей. Та саме у цьому й полягає мета фестивалю – змінити свідомість. Зробити це не так вже й легко, адже багато закладів категорично відмовились співпрацювати з «Республікою» саме через контингент.

  • «Ми бачимо, як «Республіка» змінює людей, в основному – молодь. Культурна програма фестивалю виховує їх, заставляє мислити, робити щось для розвитку не тільки фестивалю, а й для міста, країни. Я вважаю, що це найголовніше, адже молодь – наше майбутнє».

Попри певну кількість не дуже адекватної публіки, приємно спостерігати метаморфозу у  музичних вподобаннях сучасної молоді, адже на цьогорічному фестивалі про себе впевнено заявили прихильники арт-сцени.DSC07510

  • Свою ідею організатори удосконалюють щороку, кажуть у прес-центрі- Зокрема, зробили такий собі обмін у мистецьких течіях. Аудиторію поділили на декілька просторів. Окрім головної, діяла реггі сцена, сцена важкої музики «Тунель», «Ратуша», а також арт-сцена «Арт-двір».

Питання музичного наповнення турбує  чи не найбільше. Смакові вподобання різні, а вгодити потрібно усім. Провести фестиваль такого масштабу обмежуючись одним стилем – важко, — кажуть організатори —  Та, насамперед, звертається увага на гурти, які сто відсотків зберуть велику аудиторію.

Приміром, на головній сцені «Республіки 2015» звучали такі «важковаговики» як Skinhate, Тонкая красная нить, Stoned Jesus, Morfine Suffering, Megamass, Jinjer та інші. Цікаво, що за три дні фестивалю гурти такого стилю зайняли третю частину програми головної сцени.
DSC07523

Напротивагу, відвідувачі мали нагоду послухати відомий етно-гурт Дахабраха, не менш відомий електро-фольк гурт Onuka, а також білоруський панк-рок гурт Brutto та інші гурти.

Незважаючи на два дні проливного дощу, який практично не закінчувався,  сцена «Арт-Двору» була, в пряму значенні слова, переповнена.
DSC07608

Ще приємніше зазначити, що звук на ній був найкращим. Приємно було послухати таких музикантів як Sasha Boole, Marina Krut Project, Dakooka, Panivalkova, Secret Avenue, Vosmoy та інших. Серед учасників арт-сцени були й тернопільські музиканти. Інді-поп гурт «Tik Tu» разом з барабанщиком Лесиком Omadada відіграли спеціальну програму, підготовлену для «Республіки».
DSC07518DSC07526DSC07654DSC07659

До речі, як запевнив Андрій Зоін, цей гурт він запрошував за власним музичним вподобанням. Також, до улюблених українських він відніс гурти Zapaska та Dakooka.

Що стосується сцени «Ратуша», то тут атмосфера більше нагадувала нашу «Галицьку дефіляду». Окрім кухні тамтешніх рестораторів, можна було й музику послухати. На сцені звучали виконавці різного жанру – від Хмельницького обласного симфонічного оркестру до «Моторролли».DSC07572DSC07592

У «Тунелі» більше двох хвилин могли знаходитись лише справжні поціновувачі музичної культури. Виключенням можна зробити таким гуртам як «Хамерман знищує віруси» та «5 vymir».DSC07603DSC07643

Для найстійкіших «фестивальників» до світанку працювали діджеї реггі сцени, серед яких були й тернопільські «Shmir soundsystem».


«Республіка» – це не тільки музика, це – взагалі мистецтво, а також виховання тутешніх мешканців і людей, які приїжджають на фестиваль. Тому, окрім музичної частини на фестивалі відбувалася акція «Здай телевізор – отримай квиток». Організатори зазначають, що людям потрібно розвиватися культурно, слухати музику, більше спілкуватися з людьми і не «зомбувати» себе телебаченням.DSC07611

Окрім фестивалю,  Кам’янець-Подільський приваблює старовинною архітектурою, фортецею XIV століття та чудовими пейзажами. Тож, сміло вирушайте до цього міста в любу пору року.DSC07550DSC07541DSC07596

Малюнки на будинках міста можна побачити за такими адресами:

2015
AMOR (Jorge Pomes) — Огієнка, 41
Коробков — малюнок на даху хостелу «Поділля». вул. Лесі Українки, 112
Kalkov — закинуте приміщенн навпроти вул. Пушкінськ, 29
2014
O’Prime — Соборна, 4 (готель «7 Днів»)
O’Prime — «NoMad». Вул. Червоноармійська, 38, дах кінотеатру «Юність»
O’Prime — «Frida». Вул. Лермонтова, 2б
Команда Республіки — «Тризуб». Вул. Маршала Харченко, 22б, дах заводу «Електрон»,
M-97 — «Запальний танок». Вул. Червоноармійська, 38, кінотеатр «Юність»
Kalkov — «Круговорот». Вул. Лесі Українки, 112,  Турбаза «Поділля»
2013
DXTR — «Mother». Вул. Червоноармійська, 25
Юлия Волчкова. Вул. Червоноармійська, 48
М-97. Вул. Соборна, 27
Ку-2. Вул. Гагаріна, 46
Korobkov. Вул. Лесі Українки, 84, Гала Готель
Дарина Момот. Вул. Данила Галицького, 1
Вакцинація. Вул. Лесі Українки, 112, турбаза «Поділля»
Уляна Нешева. Вул. Данила Галицького, 3
Cactus e Maria. Вул. Соборна, 15
Художники збірна. Вул. Драгоманова, 12, Дитячий майданчик НВК
Добрые люди. Вул. Лермонтова, 2б
2012
Kislow & Korobkov, вул. Панівецька, 5
Kislow & artists, вул. Уральська, 5, Художня школа
Kislow & Ultraboys, вул. Огієнка та Червоноармійська
Ultraboys. Негінське шосе, 55
KD. Вул. Лесі Українки, 84, Гала Готель
Etam Crew. Вул. Князів Коріатовичів, 50, Жовтневе
Андрій Бусел АКА Hutkasmachna. Вул. Зарванська, 2
2011
О»Prime. Вул. Драгоманова, 12, Школа №9
Zukclub, Зарванська, 7, старий ЦУМ
Андрій Бусел Hutkasmachna. Вул. Князів Коріатовичів, 1, Лебедине озеро
Тетріс, Польский ринок, 2
Kislow, вул. Зарванська, 6
Графіт. Вул. Огієнка, 41

Мобільний додаток — путівник стріт-артом «Республіки»

Оксана Божко

 

У Тернополі кожен восьмий житель – бізнесує

Субота, 12 вересня 2015, 11:00

Як зазначили у відділі реєстрації та обліку платників Тернопільської ОДПІ, станом на 1 вересня 2015 року на обліку в інспекції перебуває 31 111 платників податків, з яких 10 163 – юридичних осіб та 20 948 – фізичних осіб – підприємців. У місті здійснюють діяльність 8 643 юридичних осіб та 16 944 підприємців, а в Тернопільському районі 1 520 та 4 004 – відповідно.

Впродовж восьми місяців документальні перевірки проведені у 201 юридичної особи, за результатами яких донараховано 46, 2 млн. грн. раніше не сплачених платежів та штрафних санкцій та у 767 підприємців, у яких також встановлено порушення та донараховано до бюджетів усіх рівнів 2, 3 млн. грн.

Перевірки тих, хто здійснює торгівлю алкогольними напоями (в тому числі і пивом) та тютюновими виробами принесуть до бюджетів 1, 3 млн. грн., а за результатами 79 перевірок з питань оподаткування зарплати та інших доходів донараховано податку на доходи фізичних осіб та штрафних санкцій в сумі 1, 1 млн. грн.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Цегельний бізнес «погорів» на трудових нелегалах

П'ятниця, 11 вересня 2015, 11:16

Днями в рамках проведення заходів спрямованих на виявлення та припинення порушень на ринку праці, співробітниками оперативного управління ГУ ДФС у Тернопільській області в ході відпрацюванням одного з приватних підприємств області, яке займається виготовленням цегли, встановлено, що його службові особи використовували працю найманих працівників без їх належної реєстрації.

Так, для забезпечення безперервного циклу виробництва на підприємстві було задіяно 15 найманих працівників з числа місцевих жителів та жителів Хмельницької області. Частина немісцевих найманих працівників проживала в наметі поблизу підприємства.

Встановлено, що із найманими працівниками трудові договори не укладались, середня заробітна плата становить 150 гривень на день. Крім цього, звітність за формою 1-ДФ службовими особами цього приватного підприємства до органів ДФС у Тернопільській області впродовж 2015 року не подавалась, і, відповідно, податок на доходи фізичних осіб не утримувався.

Слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Тернопільській області за фактом грубого порушення законодавства про працю службовими особами даного приватного підприємства внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Триває досудове розслідування.

За вказане порушення службовим особам підприємства загрожує штраф від 34 до 51 тисячі гривень або виправні роботи терміном до двох років.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Відтепер представники громадських організацій і журналісти видаватимуть закладам торгівлі чи громадського харчування спеціальні наліпки

П'ятниця, 11 вересня 2015, 07:34

Акцію «Виданий чек – гроші громаді» презентували на засіданні тернопільського прес-клубу громадські активісти спільно із представниками фіскальних органів та місцевої влади. Ідея проведення такої акції виникла в її організаторів задля того, щоб донести до громадян, які є споживачами підакцизної групи товарів, що цього року завдяки законодавчим нововведенням в рамках децентралізації при купівлі підакцизних товарів (а це алкогольні напої, в тому числі пиво, тютюнові вироби, нафтопродукти та інше паливо) 5% їх вартості потрапляє до місцевих бюджетів.

Стартувала безстрокова акція з обласного центру. Тож відтепер представники громадських організацій і журналісти після проведених рейдів у Тернополі видаватимуть закладам торгівлі чи громадського харчування, де торгують підакцизними товарами легально, спеціальні наліпки «Місцевій громаді 5% від акцизу. Тут продають легально!».

«Фахівці фіскальних органів та міліції не можуть контролювати усі місця торгівлі одночасно, – зазначив начальник Тернопільської ОДПІ Петро Якимчук. – Тому, перш за все, ми хочемо спонукати мешканців бути свідомими і купувати товари в сумлінних підприємців. На сьогодні ліцензія коштує 8 тис грн в рік на кожен касовий апарат і 2 тис грн для тютюнових виробів. Якщо для когось з підприємців це непосильна сума, вони спокійно можуть відмовитись від продажу цигарок або пива».

Фактичним підтвердженням того, що кошти від акцизного збору підуть на потреби місцевих громад, є видача покупцю чеку. Організатори наголошують, що цей документ також може захистити права споживачів у випадку придбання ними неякісного товару.

«Зараз кожен мешканець міста повинен розуміти, що купуючи пиво, алкоголь, тютюн та паливо - 5% з покупки автоматично підуть на благоустрій Тернополя. Якщо би кожен покупець забирав свій чек від купленого товару, то згодом ми могли б легалізувати акцизний збір та збільшити його. Тоді надходження у бюджет становитимуть приблизно 75 мільйонів», – підкреслила заступник міського голови Вікторія Остапчук.

«На жаль, деякі підприємці не показують реального виторгу, – додав Петро Миколайович. – Тобто вони свідомо не видають розрахункові документи споживачам, які купують товар, в тому числі і підакцизний. У цій ситуації податок з реалізації підакцизних товарів не надходить до місцевої казни, а це недофінансування соціальних програм».

Водночас організатори акції наголошують, що місця, де проводиться нелегальна торгівля, відпрацьовуватимуть органи ДФС та правоохоронці, а в разі відмови продавця у видачі чеку просять писати заяву про подібні випадки в органи ДФС області, зокрема звернувшись у Центр обслуговування платників податків при Тернопільській об’єднаній ДПІ за адресою: м. Тернопіль, вул. Білецька, 1.

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Як вберегтись від інтернет-шахраїв?

П'ятниця, 11 вересня 2015, 06:38

Сьогодні дуже зручно купувати онлайн. Інтернет покупки вже давно стали частиною нашого життя. На сайтах-аукціонах, де користувачі мережі продають власні речі, часто можна знайти дійсно якісний товар за низькою ціною, це й приваблює людей. Єдиним мінусом таких торгівельних майданчиків можна назвати те, що ні сам товар, ні продавця вживу ви не бачите, що дає шахраям простір для дій. Але як виявити зловмисника?

1. Надто низька ціна товару . Для того щоб на наживку клювало як можна більша кількість людей, шахраї ставлять дуже низький цінник.

2. Скоріш за все вас попросять відправити авансом приблизн половину від вартості покупки

3. Якщо у вас є можливість забрати товар власноруч, не прибігаючи до послуг компаній експрес-доставки.

 

Часто продавці заявляють, що проживають в зоні АТО, або поруч із нею. В такому випадку нікого не дивує низька ціна товару, мовляв, бідолага тікаючи від війни спродує все за безцінь. На перший погляд нічого не викликає особливих підозрінь, вам - хороший, та дешевий диван, йому – необхідні гроші. Саме на таке відношення до себе “бідолага” і розраховує. Як тільки ви переводете йому гроші – той ігнорує всі ваші спроби з ним зв’язатися. Ось як про це розповідає Тернополянин Сегрій: “ Я домовився з продавцем про купівлю, перерахував гроші на картку. Він передзвонив ввечері та повідомив, що відправив диван “Новою поштою”, а декларацію забув начебто в машині і пришле зранку. Смс від нього не прийшло, я йому передзвонюю, але трубки ніхто не бере. Наступного дня я поїхав в представництво “Нової пошти”, але ніякого відправлення на моє ім'я там не було”.

В такій ситуації потрібно негайно звернутися до міліції з письмовою заявою. Також варто зв’язатися із адміністрацією торгівельного майданчика, де було вчинено шахрайство, та попросити, аби вони зафіксували усі електронні сліди. У подальшому це може бути використано в якості доказів. Пам’ятайте: важливим є збереження історії спілкування із правопорушником та самого факту переказу.

Павло Куций

 

Тернопільський осередок ВО «Автомайдан» оголошує повну мобілізацію та починає безстрокову акцію протесту

Четвер, 10 вересня 2015, 07:13

Акцію протесту починаємо у зв’язку із незаконним, на наше переконання, затриманням активіста Одеського «Автомайдану» Євгена Резвушкіна, - повідомив голова ТО ВО «Автомайдан» Ігор Василів. – Вчора, 8 вересня, Приморський райсуд м. Одеси на два місяця арештував без права внесення застави нашого побратима - голову Одеського «Автомайдану».

Затримання і арешт – наслідки відвідин маєтку головного «підрахуя» країни Сергія Ківалова.

* В той час, коли головні корупціонери країни уникають покарань чи їх відпускають під застави за смішні суми для цих олігархів, нашого активіста ув’язнили, - каже Ігор Василів. – Того самого Євгена Резвушкіна, який 2 травня 2014 р. під час сутичок в Одесі отримав поранення ока. Того, котрий від першого дня стояв на Майдані і фактично власними силами та за допомогою своїх побратимів привів цю злочинну олігархічну шайку до влади.

Тернопільські автомайданівці офіційно заявляють про підтримку безстрокової акції протесту проти свавілля продажної влади та прогнилих систем - правоохоронної та судочинної.

* Свого побратима ми підтримуватимемо до кінця, - каже Ігор Василів. – В четвер, 10 вересня, братимемо участь в акції протесту проти міністра МВС Арсена Авакова, який відбудеться у Києві.

11 вересня акцію протесту продовжать під стінами Апеляційного суду Одеси.

* Закликаємо всіх побратимів, з якими пліч-о-пліч стояли на Майданах країни під час Революцією гідності, – підтримати нас у боротьбі проти свавілля і не допустити реваншу антимайданівських сил, - звертаються до свіх свідомих українців тернопільські автомайданівці.

 

Шанувальників легкої атлетики запрошують на дитячі змагання

Середа, 09 вересня 2015, 10:46

Запрошуємо шанувальників легкої атлетики на дитячі змагання, які відбудуться 10 вересня о 15 годині в спортзалі ЗОШ №3.

11999901_1661037860849593_1132378923_n

 

У Тернополі відремонтують дорогу до Дальнього пляжу

Середа, 09 вересня 2015, 09:38

Незабаром тернополяни зможуть ходити, їздити і бігати до Дальнього пляжу по рівненькій дорозі. Капітально відремонтувати дорогу від готелю "Галичина" до Дальнього пляжу в Тернополі збирається будівельна компанія "Креатор-буд" та інші підприємці., пише Тернопіль Вечірній

дорога Дальній пляж

Як зазначає керівник компанії Ігор Гуда, це дозволить розвинути інфраструктуру поблизу озера і залучити інвесторів. Також тернополяни зможуть безпроблемно добиратись до Дальнього пляжу.

Говорить Ігор Гуда:

-Ми повинні розбудовувати інфраструктуру. Інфраструктурні об'єкти на сьогоднішній день дуже важливі для нашого міста. Зробиться дорога не за державні кошти. Люди, будуть бігати по рівній дорозі, машини зможуть заїжджати туди. Оскільки буде нормальний заїзд, то підприємці захочуть там ще щось зробити і відкрити, - каже Ігор Гуда.

Очікується, що нова дорога буде вже наступного року. Окрім того, нагадаємо, "Креатор-буд" наступного року на Дальньому пляжі спорудить новий спортивний комплекс під відкритим небом.

Джерело: Тернопіль Вечірній

 

217 позовних заяв уже в суді

Середа, 09 вересня 2015, 06:34

Саме таку кількість звернень підготували та подали до суду тернопільські податківці про стягнення податкового боргу за рахунок коштів та майна боржників на загальну суму 44 мільйони гривень. Про це інформував начальник юридичного відділу Тернопільської об’єднаної державної податкової інспекції Віталій Брик.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Можна продавати алкоголь за старими цінами?

Середа, 09 вересня 2015, 06:32

З 1 вересня змінилися ціни на алкоголь. Чи можна продавати придбаний до цієї дати алкоголь за старими цінами, чи його необхідно переоцінити? Чи передбачена відповідальність за продаж алкогольних напоїв за цінами, нижчими за встановлені?

Дійсно, згідно з Постановою КМУ від 17 червня 2015 року, № 426 з 1 вересня 2015 року змінились мінімальні роздрібні ціни (МРЦ) на деякі види алкогольних напоїв. Оскільки у вищезазначеному документі немає винятків для придбаної до цієї дати продукції, алкоголь, що числиться в обліку в підприємства чи підприємця, повинен бути переоцінений до цієї дати.

Якщо ж суб’єкт господарювання продаватиме алкоголь (і оптом і в роздріб) за цінами нижчими від МРЦ, то йому загрожує штраф. Така відповідальність передбачена статтею 17 Закону від 19.12.95 р. №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва та обороту спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів». Розмір штрафної санкції досить значний – 100% вартості отриманої партії товару, розрахованої виходячи з МРЦ, але не менше 10 000 грн.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Тернополян запрошують пробігтись навколо озера

Вівторок, 08 вересня 2015, 08:31

Untitled5_0У Тернополі відбудеться легкоатлетичний пробіг “Тернопільська Озеряна – 2015″. Пройде він 12 вересня. Спортсмени-аматори бігтимуть 9 кілометрів навколо озера. Також буде забіг для дітей, молоді та старших тернополян. Відкриття пробігу відбуватиметься о 12:30 біля пристані.

Візьмуть участь у забігу 12 команд із різних районів Тернопільщини та інших областей України. Також стати учасником “Тернопільської Озеряни – 2015″ можуть всі бажаючі тернополяни. Реєстрація буде проводитись на місці.

“Це забіг навколо озера: 9 кілометрів 250 метрів для людей з підготовкою та 800 метрів для дітей та юнаків. До участі у змаганнях допускаються любителі оздоровчого бігу, усі бажаючі, які мають належну фізичну підготовку та дозвіл лікаря”, – розповідає ТВ директор обласного центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” Володимир Ванжура.

Щоб прийняти участь дітям до 18 років, потрібно мати довідку від лікаря та дозвіл батьків. Організатори кажуть, що очікують багато учасників з міста Львів.

“В цьому році ми вирішили паралельно провести Чемпіонат області з бігу на 10 км, тому будуть представники з різних районів, крім тих, хто завжди приймає участь у цих змаганнях. В цьому році буде нагорода для учасників, яким 75 років і старше. В минулому році їх було більше 8-ми. Загалом буде 12 номінацій”, – додає Володимир Ванжура.

Для того, щоб учасники не збились з маршруту, їх супроводжуватимуть велосипедисти.

Джерело: 0352.ua

 

Кілька відвертих історій з неукраїнської «ДНР»

Вівторок, 08 вересня 2015, 07:57

У Донецьку вже немає колишньої ейфорії з приводу того, що в молодій республіці» все буде добре, потрібно тільки потерпіти», – розповідає донеччанка Оксана. – І, найстрашніше, що у людей зростає образа. Причини та об’єкти для невдоволення, звичайно, різні. Багато ображених на Путіна, який «не взяв нас у Росію, як Крим».Хтось обурюється через дії керівництва «ДНР», оскільки воно не вирішує соціально-побутових проблем. Ті, хто чекає повернення української влади в Донбас, ображаються, що Україна від них відгороджується лінією розмежування, змушуючи виживати в окупації «на межі». Вони слабо вірять в те, що їх прийдуть звільняти, оскільки немає ніякого діалогу влади з патріотами, які залишилися в окупації, пише Моя газета

А громадяни, які переселилися з окупованих територій, часто стикаються з недоброзичливим ставленням місцевого населення: мовляв, це через вас війна в країні, а в наших мирних краях і без вас проблем вистачало. Причому такий тиск відчувають і ті, хто перебрався в Україну, і ті, хто виїхав до Росії.

Атмосфера в Донецьку нагадує часи СРСР: на кухнях говорять про все, що на душі накипіло, а за порогом – мовчок. Але вже збираючись «на кухні», всі дружно, незалежно від переконань, однаково проклинають владу: і «республіканську», і українську, і російську.

Оксана – вимушений переселенець. У відпустці вона побувала на малій батьківщині, зустрілася зі знайомими, сусідами, приїжджими. І поділилася з історіями своїх співрозмовників.

З української шахти в російську? Але це ж не сусідня область, а інша країна!

«Поневірятися по Україні у пошуках роботи ми з дружиною почали з минулого літа, – розповідає гірник з Горлівки Станіслав. – Я залишався на своїй шахті імені Леніна до останнього, оскільки вона в регіоні була найперспективнішою. У нас відкрили новий горизонт, добували ми коксівне вугілля. Але постачати в шахту ліс і метал, без яких робота неможлива, стало великою проблемою. І вибухівку на підприємство перестали давати з червня минулого року, а вона вкрай потрібна для проходки. Але хто ж привезе вибухівку в місто, наповнене бойовиками? Проте нам пообіцяли, що шахта працюватиме, тому що вугілля «республіці» потрібне, а з поставкою потрібних матеріалів допоможе Росія.

epa04856553 Tamara Kutnenko, 71, shows a part of a spent mortar shell next to her damaged house after recent shelling, on a territory controlled by Ukrainian army, some 15 km to the front line, in the urban village of Novotroitskoe, Donetsk area, Ukraine, 22 July 2015. Pro-Russian separatists have said they will withdraw all of their heavy weapons from the conflict zones of eastern Ukraine on 26 July in accordance with an agreement with the Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE). Russia had called on Ukraine to withdraw its troops from the front as agreed in the February Minsk peace accord.  EPA/SERGEY VAGANOV

Росія, зрозуміло, нічого не зробила – навіщо їй допомагати комусь видобувати вугілля, коли у неї свого повно. Борги по зарплаті шахтарям Україна виплатила, викупивши вже відвантажену сировину. Хоча гірникам повідомили, ніби це «республіка» відшкодувала зі свого «бюджету» борги замість України. Видобуток вугілля на шахті ще минулого літа зупинився – через відсутність матеріалів і обстріли, в результаті яких були постійні прориви ліній електропередач. Через перебої зі струмом відкачувати воду з шахти стали від випадку до випадку. Робочі горизонти затопило.

У липні-серпні минулого року українські війська підійшли близько до Горлівки, і я сподівався, що в місто повернеться Україна, що наше вугілля знову стане потрібне. Але Горлівку не звільнено.

Я майже рік колесив по різних містах – трудився скрізь, де знаходив тимчасові заробітки. Навесні вирішив навідатися на рідну шахту, щоб або продовжити відпустку за свій рахунок, або розрахуватися. Подзвонив хлопцям зі своєї дільниці на роботі, але майже всі номери не відповідали. Виявилося, роз’їхалися прохідники. Деякі подалися в «ополчення», щоб заробити на шматок хліба. Але більшість поспішили знайти іншу роботу – ще в квітні, коли «виконуючий обов’язки міністра вугілля та енергетики ДНР» Руслан Дубовський заявив, що 19 вугільних підприємств на території «ДНР» будуть законсервовані.

Проте в травні на робочому зібранні директор шахти імені Леніна Олег Степаненко запевняв колектив, що «немає приводу для паніки», мовляв, не вірте чуткам про те, що шахту ріжуть на металобрухт. «Різати шахту на металобрухт – це все одно, що вбити рідну дитину», – говорив він. А в цей час мої товариші по роботі шушукалися: «Во, заливає! За його ж вказівкою гірники рудні верстати виносять і навіть розбирають чавунні тюбінги, які підготували до демонтажу ще місяць тому». До речі, за таку роботу людям платили від 15 до 250 гривень. Не в зміну – на місяць. Взяти собі хоч кілограм металобрухту нікому не дозволили. Його вантажили на військові вантажівки і в супроводі озброєних людей кудись відвозили. А як бригади монтерів-електриків знімали високовольтну електролінію, катаючись по шахтних шляхах на спеціальній дрезині з підйомником, я бачив сам.

Знаю з Інтернет-форумів, що у гірників у Макіївці, в Сніжному, в окупованих містах сусідньої Луганщини таке ж жалюгідне становище. Шахти або на ладан дихають, або закриваються. Зарплати якщо і виплачують, то це копійки.

Через тиждень все той же директор Степаненко, не моргнувши оком, повідомив колективу, що підприємство все ж закривається, і запропонував перевестися на шахти в Росію. А як можна туди «перевестися»? Це ж не сусідня область, а інша країна! Я вже знаю, ніде нас не чекають. Ні в Україні, ні в Росії, ні в «ДНР». За що така кара? Мені кілька років до «підземного стажу» не вистачало, я норму виробітку завжди виконував і перевиконував, прикро…»

«Через вас у Москві зникли хороше вино і сир з пліснявою!»

«Більшу частину своєї зарплати я передаю синові в… Росію, куди він поїхав на заробітки, – розповіла «Фактам» донецька пенсіонерка Галина, яка торгує на ринку шпалерами. – Ми з сином сподівалися, що в Донбасі, як у Криму, почнуть російські паспорти давати. Тоді він зможе в Москві трудитися без всяких дозволів і жити необмежену кількість часу. Син ще до війни туди їздив на будови. Він висококласний муляр – кілька років тому закінчив училище в Донецьку. От якби Путін з Лавровим не в червні минулого року, а ще в квітні заявили, що «Донбас – це невід’ємна частина України», ми б з сином ні на які референдуми голосувати за «республіку» не ходили. У результаті російських паспортів нікому в «ДНР» не дали. Російські прикордонники, як і раніше, вимагають при перетині кордону паспорт громадянина України, а терміни перебування українців у Росії, як і колись, обмежені. Ось і довелося синові повернутися додому в Донецьк.

Приїхав він прямо під обстріли. Ми два тижні просиділи в погребі. Потім син мені на ринку допомагав, а через певний час знову поїхав до Росії. Але тепер не він собі там гроші заробляє, а я йому. Будова, на якій син працював, – на Рубльовці! – зупинилася. Ви уявляєте?! Невже в Росії у багатих людей гроші скінчилися? Хлопці, з якими син квартиру знімає, думають перебиратися в будівельний вагончик. Платити за орендоване житло нічим.
ДНР_2

Господиня, як тільки хлопці затримали оплату буквально на три дні, просто обрушила на них потік звинувачень. Виявляється, у всіх бідах Росії винні США і Європа, але почалося все через Україну! «Через вас у Москві зникли хороше вино і сир з пліснявою! – кричала жінка. – Через Україну у нас комуналка подорожчала, погрожують збільшити пенсійний вік! Носяться з цими біженцями. Все для них, а нам стало тільки гірше!»

До речі, мій син статус біженця в Росії не отримував, щоб мати свободу пересування, а не їхати туди, куди пошлють. Біженцям місце проживання, як правило, визначають на півночі або сході країни. При цьому забирають український паспорт – живеш з довідкою. Заженуть, як моїх знайомих, до Челябінська, і як потім звідти вибиратися, якщо там не сподобається? Адже квиток оплачують лише в один кінець…

А у мене доходів цього року теж не додалося. Ми, коли на референдум 11 травня ходили, думали, що у нас будуть «російські» пенсії – вони вищі, ніж у рядових українських пенсіонерів. У підсумку пенсії платити Україна перестала, а «ДНР» почала виплачувати з квітня, але суми виявилися такими ж, як і були при Україні – тільки в рублях.

На ринку я зараз теж майже нічого не заробляю. Люди, коли латають постраждале від обстрілів житло, купують, в першу чергу, склопакети, двері. До шпалер справа доходить рідко. А взагалі зараз витрачають кошти в основному на продукти».

«Воюючи в «ополченні», я собі вже на кілька кримінальних статей заробив»

– Яких тільки людей я не зустрічала у своєму місті! – згадує Оксана. – Бачила навіть бомжа з Росії, занадто тепло одягненого для такої спекотної пори. У тролейбусі всі стали відсуватися від цього попутника. Але він уперто бажав спілкуватися. «Я приїхав з Росії, щоб подивитися, як ви тут виживаєте. Я захоплююся Донбасом! Ви дуже мужні. Що вам доводиться витримувати!» – віщав він на весь салон. І тут один старенький дідусь, який тримав пакет з гуманітарним набором, різко його перервав: «Їхав би ти назад. Ми не звіринець, щоб на нас дивитися. Не було б тут таких, як ти, – «приїжджих», може, нам нічого і «витримувати» б не довелося». Бомж вийшов на найближчій зупинці, а дідусеві ніхто слова наперекір не сказав, навіть військові зі зброєю, які тим же рейсом їхали.

Місцевих бабусь політика хвилює тільки з точки зору виживання. Чула, як сусідки сперечалися на лавочці, скільки коштуватиме газ для населення, якщо Донбасу дадуть «особливий статус» і він повернеться під контроль української влади (до речі, в Донецьку я не знайшла людей, які б розуміли, що цей статус означає). Прийшовши до висновку, що оплата за газ підвищиться, бабусі вирішили: нехай тоді «ДНР» залишається. Одна запропонувала: «Краще вже Росія: пенсії в Криму стали вищими». І тут вся лавочка раптом на неї накинулася: «Таких пенсій, як у Криму, у нас не буде! Ми не курорт. Нас до Росії приєднувати не хочуть, а то давно б видали всім російські паспорти». «Через Крим до нас прийшла війна», – раптом промовила одна зі співрозмовниць. «Так у Криму ж, начебто, бойових дій не було, його Росія тихо собі забрала», – заперечила інша. На що у її товаришок була заготовлена несподівана для мене відповідь: «Ось в тому-то й річ, що люди повоювати налаштувалися, а не навоювалися! І прийшли воювати в Донбас».

Зустрівши на вулиці з добрий десяток хлопців і дівчат у камуфляжі, але без зброї, я зацікавилася, звідки їх стільки. Виявилося, що в «ополченні» для уродженців України оголосили «дембель». Молоді люди кинулися шукати роботу. Але з цим у Донецьку дуже непросто. Виїжджати за лінію розмежування багато з «демобілізованих» побоюються.

«Куди мені їхати? За участь у недержавних збройних формуваннях – тюремний термін хоч в Україні, хоч у Росії. А «ДНР» ні там, ні там не визнали. Я собі вже на кілька статей напрацював», – поділився зі мною сусідчин син, який був в «ополченні». Пам’ятається, коли я взимку приїжджала в Донецьк, хлопець переконував мене: «У нас все буде добре! Потрібно тільки потерпіти». Тепер він у райдужне майбутнє «ДНР» не вірить. Радий, що за ним робоче місце на шахті збереглося. Але побоюється, що вугільне підприємство «молодій республіці» не потрібне.

– Якось до мене в автобусі підсів один військовий, попросив додати йому 50 копійок – не вистачало чоловікові розплатитися за проїзд, – продовжує Оксана. – За характерним аканням я відразу зрозуміла, що він не місцевий. Чоловік розповів, що приїхав з Росії, сибіряк. Показав посвідчення контрактника, вибачився за те, що про дріб’язок просить, і зізнався, що заробляє мало – 15-20 тисяч рублів на місяць. При цьому велику частину заробітку доводиться віддавати дружині, з якою познайомився на Донбасі, вона воювала за «ЛНР». Дружина чекає дитину, тому вже не воює, сидить в гуртожитку, де їх підрозділ розмістили, перекинувши в Донецьку область. «Роботи в моєму рідному селі немає, – сказав сибіряк. – Я воюю ще з Криму, потім був в «армії ЛНР», тепер тут». Співрозмовник зізнався: росіяни-контрактники, яких відрядили в Україну, заздрять тим, хто воював у Чечні – мовляв, там до 80000 рублів на місяць платили. «Але в Чечні поки робити нічого», – зауважив він з явним жалем. Можна припустити: якщо там буде «що робити», то він, не замислюючись, направить зброю на сьогоднішніх соратників-«кадировців», з якими разом боровся проти «укрів» на Донбасі.


Підготував Адам Стрижнюк

 

Лариса Березюк: понад один мільярд гривень сплачено до бюджетів всіх рівнів

Вівторок, 08 вересня 2015, 06:18

За вісім місяців 2015 року платниками обласного центру та Тернопільського району сплачено 1 мільярд 225 мільйонів гривень податків і зборів, що на 127, 8 мільйонів гривень більше, ніж за відповідний період минулого року, - повідомляє заступник начальника Тернопільської об’єднаної ДПІ Лариса Березюк.

Вагому частку, як і раніше, в надходженнях складають податок на додану вартість (373 млн. грн), податок на доходи фізичних осіб (344, 6 млн. грн), податок на прибуток (216, 8 млн. грн). Також, майже 63 мільйони гривень отримав бюджет акцизного податку, 41 мільйон – військового збору, більш як 56 мільйонів гривень – єдиного податку.

Сума єдиного соціального внеску, яка склала 972, 7 мільйонів гривень, цьогоріч, за вісім місяців, була більшою на 100 мільйонів гривень за минулорічні надходження цього платежу, - зазначила Лариса Володимирівна Березюк.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ
ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Між Еквадором і Малі: скільки тернополяни витрачають на їжу

Понеділок, 07 вересня 2015, 06:37

Американський фотограф Пітер Мензель протягом півтора року об’їздив 46 країн світу і попросив у місцевих родин описати їхній тижневий раціон і його вартість.

Менцель вибирав середньостатистичні родини – за доходом, кількістю дітей і способом життя.

Дивимося на його проект «Голодна планета»:

1. Німецька сім’я Меландер з містечка Бертіхайд. Вартість продуктів харчування на тиждень для 4 осіб склала 375,39 євро. Улюблена їжа цієї сім’ї: смажена картопля з цибулею, беконом і оселедцем, смажена локшина з яйцями і сиром, піца, ванільний пудинг. На фотографії видно, що в раціоні переважають м’ясо, хліб, овочі, величезна кількість алкогольних і безалкогольних напоїв.

2. Сім’я Кутті-Кассес з містечка Ерпельданг, Люксембург. Вартість продуктів на тиждень для 4-х чоловік склала 347,64 євро. Улюблена їжа сім’ї: піца з креветками, курка в винному соусі і турецький кебаб. На фотографії видно, що переважають хліб, піца, алкоголь, фрукти.

3. Сім’я Лемон з містечка Монтре, Франція. Вартість продуктів на тиждень для 4-х чоловік склала 315,17 євро. Улюблена їжа цієї сім’ї: макарони карбонара, абрикосові пироги, тайська кухня. На фотографії видно, що переважають фабричні продукти і трохи фруктів 

4. Сім’я Браун з містечка Рів’єр-В’ю, Австралія. Вартість продуктів харчування на тиждень для 7 осіб склала 376 американських доларів і 45 центів. Улюблена їжа цієї сім’ї: австралійські персики, пиріг, йогурт. На фотографії переважають величезна кількість м’яса, магазинні напої і рафіновані продукти, фрукти.

5. Сім’я Мелансон з містечка Ікалуїт, Канада (арктична територія). Вартість продуктів на тиждень для 5 осіб склала 345 доларів. Улюблена їжа сім’ї: м’ясо нарвала і білого ведмедя, піца з сиром, кавуни. На фотографії видно, що переважають м’ясо, риба, овочі, фабричні продукти.

6. Сім’я Ревіс з Північної Кароліни, США. Вартість продуктів на тиждень для 4 осіб склала 341 долар і 98 центів. Улюблена їжа сім’ї: спагеті, картопля, курка в кунжуті. На фотографії переважають чіпси, піци і величезна кількість рафінованих продуктів, м’яса і м’ясних напівфабрикатів, магазинних напоїв.

7. Сім’я Укіта з містечка Кодаіра, Японія. Вартість продуктів на тиждень для 4 осіб склала 37,699 єн (317 доларів і 25 центів). Улюблена їжа сім’ї: страва з риби сашимі, фрукти, тістечка і чіпси. На фотографії переважають рибні продукти, соуси і специфічна японська їжа.

 

8. Сім’я Медсен з поселення Сан-Норі, Гренландія (автономна територія Данії). Вартість продуктів на тиждень для 5 осіб склала 1928.80 данських крон (277 доларів і 12 центів). Улюблена їжа сім’ї: м’ясо білого ведмедя і нарвала. На фотографії переважають м’ясо і фабричні продукти.

9. Сім’я Бейтон з містечка Клінбурн, Англія. Вартість продуктів на тиждень для 4 осіб склала 155,54 британських фунтів (253 долара і 15 центів). Улюблена їжа сім’ї: авокадо, бутерброди з майонезом, суп з креветок, шоколадний торт з вершками. На фотографії переважають шоколадні батончики, рафіновані продукти і трохи овочів.

10. Сім’я Аль-Хаган з Кувейту. Вартість продуктів на тиждень для 8-х чоловік склала 63,63 динара (221 долар і 45 центів). Улюблена їжа сім’ї: курка з рисом басматі. На фотографії переважають фрукти, овочі, лаваш, яйця і якісь незрозумілі коробки.

11. Сім’я Касалес з містечка Гуерноваца, Мексика. Вартість продуктів на тиждень для 5-ти осіб склала 1862,78 мексиканських песо (189 доларів і 9 центів). Улюблена їжа сім’ї: піца, краби, паста (макарони) і курка. На фотографії видно, що переважають фрукти, хліб, величезна кількість кока-коли і пива.

12. Сім’я Донг з Пекіна, Китай. Ціна продуктів харчування в Китаї на тиждень для 4-х чоловік склала 1233,76 юанів або 155 доларів і 6 центів. Що їдять китайці? Улюблена їжа китайської сім’ї: смажена свинина з кисло-солодким соусом. На фотографії переважають фрукти, овочі, м’ясо, рафіновані продукти.

13. Сім’я Собжінш з містечка Констнцін-Жезорна, Польща. Вартість продуктів на тиждень для 5 осіб склала 582,48 злотих (151 долар і 27 центів). Улюблена їжа сім’ї: свинячі ноги з морквою, селерою і пастернаком. На фотографії видно, що в наборі переважають овочі, фрукти, шоколадні батончики і корм для тварин.

14. Сім’я Селік зі Стамбула, Туреччина. Вартість продуктів на тиждень для 6 осіб склала 198,48 турецьких лір (145 доларів і 18 центів). Улюблена їжа сім’ї: повітряне печиво Melahat. На фотографії переважають хліб, овочі, фрукти.

15. Сім’я Ахмед з Каїра, Єгипет. Вартість продуктів на тиждень для 12 осіб склала 387,85 єгипетських фунтів (68 доларів і 53 центи). Улюблена їжа сім’ї: окра з бараниною. На фотографії переважають овочі, фрукти, зелень і м’ясо.

16. Сім’я Батсуурі з Улан-Батора, Монголія. Вартість продуктів на тиждень для 4 осіб склала 41985,85 тугриків (40 доларів і 2 центи). Улюблена їжа сім’ї: пельмені з баранини. На фотографії переважають м’ясо, яйця, хліб, овочі.

17. Сім’я Паткар з Ужжан, Індія. Вартість продуктів на тиждень для 4 осіб склала 1 636,25 рупій (39 доларів і 27 центів). Улюблена їжа сім’ї: рисові пластівці. На фотографії переважають овочі та фрукти.

18. Сім’я Айме з Тінго, Еквадор. Вартість продуктів на тиждень для 9 осіб склала 31 долар і 55 центів. Улюблена їжа сім’ї: картопляний суп з капустою. На фотографії переважають овочі, фрукти, крупи, картопля, банани.

19. Сім’я Натома з Куакуру, Малі. Вартість продуктів на тиждень для 15 осіб склала 17670 франків (26 доларів і 39 центів). Улюблена їжа сім’ї: страви з рису. На фотографії переважають крупи і овочі.

20. Сім’я Намгай з Шімхей Віллідж, Бутан. Вартість продуктів на тиждень для 13 осіб склала 224,93 нгултрум (5 доларів і 3 центи). Улюблена їжа сім’ї: гриби, сир і свинина. На фотографії переважають овочі, зелень і трохи фруктів.

21. Сім’я Абубакар з табору біженців Брейджінг, Чад. Вартість продуктів на тиждень для 6 осіб склала 685 африканських франків (1 долар і 23 центи). Улюблена їжа сім’ї: суп з баранини. На фотографії переважають мішки з крупою.

І на завершення візьмемо статистичну тернопільську родину з 4 осіб, двоє з яких – неповнолітні. Припустимо, що і батько, і мати в цій сім’ї отримують за свою роботу 3 тисячі 193 гривні – саме така зараз середня зарплата по області. Значить, разом у місяць вони отримують 6386 грн. Розділимо цю суму на чотири і виявиться, що на тиждень припадає 1596 гривень 50 копійок (або 67 доларів і 20 центів). Складно уявити, щоб вся ця сума йшла виключно на харчування, адже в родині є ще чимало інших витрат, тобто мало б виходити, що середньостатистична тернопільська родина витрачає в тиждень на їжу приблизно 40-50 доларів (а це в районі сімей з Індії та Монголії). Але… Знайдіть на Тернопільщині сім’ї, які заробляють оцю середню зарплату 3 тисячі 193 гривні. Можливо, в самому Тернополі такі і знайдуться, але в районах, а тим паче в селах… Отже, виходить, що навіть 40 чи 50 доларів у тиждень на їжу – це занадто велика розкіш для тернополян. А якщо так, тоді можемо сміливо припускати, що за рівнем доходів наші земляки перебувають на рівні сімей з Еквадору чи Малі. Що ж, дякуємо владі, що не на рівні Чаду.


Адам Стрижнюк

 

У Тернополі з'явиться тепловий пункт погодного регулювання

Неділя, 06 вересня 2015, 00:00

тепловий пункт погодного регулювання

У рамках міської Програми енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації будівель житлового фонду м. Тернополя на 2015-2020 роки найперший в житловому фонді тепловий пункт погодного регулювання з'явиться в колишньому гуртожитку ВАТ "Тернопільський комбайновий завод" за адресою вул. Д. Лук'яновича, 1. Дана п'ятиповерхова будівля була збудована в 1976р., а сьогодні там проживає 166 сімей.

Для реалізації згаданого проекту ОСББ "Лук'яновича, 1" за власні кошти замовило проектно-кошторисну документацію (8,0 тис. грн.) та провело її державно будівельну експертизу (2,75 тис. грн.). Дані витрати ввійшли в частку співфінансування у розмірі 30%. Загальна вартість робіт складає 333,452 тис. грн. За дані кошти, окрім встановлення ІТП та загальнобудинкового теплового лічильника, заплановано також здійснити капітальний ремонт мереж опалення та провести їх балансування. Завершення робіт очікується до початку опалювального сезону.

Враховуючи що робота ІТП дає змогу економити на опаленні більше 30%, то для мешканців даний захід окупиться лише за один опалювальний сезон.

Джерело:  Тернопіль Вечірній

 

Перелік пільг для учасників АТО та членів їх сімей у Тернополі

Субота, 05 вересня 2015, 00:00

Звільнено від сплати за харчування у освітніх закладах дітей учасників АТО

Вихованці дошкільних навчальних закладах та навчально-виховних комплексів, чиї батьки є учасниками антитерористичної операції, звільнені від плати за харчування.

Для отримання цієї пільги, батьки повинні звернутися безпосередньо до керівництва навчального закладу із переліком документів:

  1. Заява батьків, або уповноваженого представника сім’ї до керівника дошкільного навчального закладу.
  2. Копія документа, що посвідчує особу громадянина України, іноземця або особи без громадянства (з пред’явленням оригіналу).
  3. Копії документів, що підтверджують родинні стосунки.
  4. Копія свідоцтва про народження дитини;
  5. Довідка про склад сім’ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку.
  6. Копія документа, що засвідчує участь військовослужбовця в зоні АТО.

 

Харчування учнів, батьки яких є учасниками АТО, також здійснюється безкоштовно у загальноосвітніх навчальних закладах.

Для отримання цієї пільги батькам потрібно звернулися до керівництва навчального закладу із переліченими вище документами.

Безкоштовне медичне обслуговування у медичних закладах міста

Відділ охорони здоров'я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради пропонує учасникам АТО,  які проживають у Тернополі, пройти безкоштовне обстеження, лікування та реабілітацію у лікувально-профілактичних закладах міста.

Для отримання даних послуг, учасникам АТО необхідно звернутися до керівництва міських медичних закладів або у відділ охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради за телефоном 25-08-39 (контактний телефон для отримання довідкової інформації).

Отримання земельної ділянки та звільнення від сплати податку на нерухомість

Для учасників антитерористичної операції у Тернополі передбачено виділення земельних ділянок з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку.

Для отримання земельної ділянки учасникам АТО необхідно звернутись у Центр надання адміністративних послуг (вул. Острозького, 6).

Також у Тернополі учасників АТО, членів їх сімей та членів сімей загиблих під час участі в антитерористичній операції звільнено від сплати податку на нерухомість.

Для отримання детальнішої інформації щодо соціальної допомоги, членам сімей учасників АТО необхідно звернутися в управління соціальної політики Тернопільської міської ради за адресою: м. Тернопіль, вул. Лисенка, 8 за телефоном: (0352) 23-56-52.

У Тернополі сформують базу даних дітей учасників АТО для відпочинку за кордоном

Тернопільський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді формує базу даних дітей учасників АТО віком від 8 до 18 років для відпочинку за межами України.

Для внесення в базу даних, членам сімей учасників АТО, потрібно звернутися в Тернопільський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: м. Тернопіль, вул. Медова, 3.

Підставою для внесення у базу даних є наявність наступних документів:

  1. посвідка учасника АТО (інші підтверджуючі документи);
  2. закордонний паспорт або дійсний закордонний проїзний документ дитини;
  3. свідоцтво про народження дитини.

Для отримання довідкової інформації звертатися за тел. 23-55-92.

 

У мікрорайоні Пронятин триває ремонт дороги

П'ятниця, 04 вересня 2015, 05:51

Цими днями у Тернополі триває поточний ремонт вул. Мирна, що знаходиться у мікрорайоні Пронятин. Дорогу на цій ділянці не ремонтували більше двадцяти років. 

«До нас звернулися мешканці мікрорайону, що дорога на вул. Мирна потребує ремонту, бо ускладнений там проїзд і громадського, і приватного транспорту, і машин швидкої допомоги, - розповідає міський голова. - Ремонт дороги ще триває, а восени на цій вулиці заплановано виконати роботи з капітального ремонту зовнішнього освітлення».

Після завершення робіт з поточного ремонту вул. Мирна роботи буде розпочато на вул. Тернопільська.

Зауважимо, що у мікрорайоні «Кутківці» та «Пронятин» раніше було проведено ремонти вул. Глибока Долина, вул. Бригадна, вул. Золотогірська, капітально відремонтоване вуличне освітлення вулиць Проектна, Приміська, Тернопільська, Болюха, Глибока Долина, Бенцаля та проведено заміну водопроводу на вул. Проектній.

 

Програма фольклорно-мистецького фестивалю «Борщівська вишиванка»

Четвер, 03 вересня 2015, 14:06

12.00 год.

Відкриття етнографічної виставки «Борщівська народна сорочка» з фондів Борщівського обласного краєзнавчого музею.

 

13.00 год.

Відкриття виставки вишиванок сіл району, декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва майстрів Тернопільщини.

Виставка-розпродаж робіт учнів загально-освітніх навчальних закладів району «Болить душа за Україну».

Виставка-розпродаж робіт районного творчого об’єднання художників «Потік».

 

13.30 год.

Фестиваль борщу «Борщ-їв-2015»

- майстер-клас з приготування борщу для воїнів за участю волонтерів та воїнів АТО:

  •  

  • частування борщем, приготовленим сільськими господинями;
  •  

  • концертна програма.

 

14.30 год.

Урочиста хода учасників фестивалю, покладання квітів до пам’ятних та визначних місць м.Борщева.

 

15.00 год.

Фольклорно-мистецьке дійство «Чорна борщівська сорочка-краю мого оберіг» за участю обрядово-фольклорних, хорових, хореографічних, інструментальних колективів, вокальних ансамблів, солістів-вокалістів району, області, України.

Гостями фестивалю також будуть: заслужений артист України Микола Янченко (м.Вінниця), заслужений діяч естрадного мистецтва УкраїниМар’ян Пуляк (м.Охтирка), журналістка Світлана Яковенко (Австралія), народний аматорський театр пісні «Лісапедний батальйон» - переможець телевізійного проекту «Україна має талант», гурт «Тріода» - суперфіналіст проекту
Х-фактор, заслужена артистка України Тетяна Піскарьова, мистецькі колективи Чернівецької, Хмельницької, Івано-Франківської областей, художні колективи Теребовлянського, Чортківського, Гусятинського, Козівського районів Тернопільщини.

В рамках фестивалю проводитиметься благодійна акція по збору коштів для потреб воїнам АТО.

 

Підвищення соцвиплат не вплине на розмір субсидій

Четвер, 03 вересня 2015, 13:59

Підвищення соціальних виплат, заплановане Урядом з 1 вересня 2015 р., не вплине на розмір житлових субсидій, які призначаються громадянам на опалювальний сезон-2015/16. Про це під час брифінгу в прес-центрі Кабінету Міністрів України заявив Міністр соціальної політики України Павло Розенко.

«Субсидії на опалювальний сезон 2015/16 рр. на сьогодні призначені вже 2 мільйонам 600 тисячам родин. База для визначення розміру субсидій – це доходи громадян за 2014 рік або за перше півріччя 2015 року – кому як вигідно, - зазначив Розенко. – Ця субсидія вже призначена на рік. Таким чином, підвищення соціальних стандартів, підвищення розміру мінімальних пенсій, зарплат стосуватиметься наступного періоду призначення субсидій – на 2016/17 рр.»

Міністр закликав громадян активніше звертатися по оформлення субсидій, які полегшать тягар сплати підвищених тарифів на житлово-комунальні послуги і вартості енергоносіїв.

Джерело: www.mlsp.gov.ua

 

У Тернополі покажуть новий фільм від продюсерів "Поводиря"

Четвер, 03 вересня 2015, 12:31

19 вересня о 19:00 у тернопільському кінотеатрі Сінема Сіті відбудеться допрем’єрний показ карпатської драми
Вікторії Трофіменко “Брати. Остання сповідь”.

Після показу гостей чекає зустріч з виконавцями головних ролей фільму: народним артистом України, директором Тернопільського драматичного театру, Олегом Мосійчуком та молодою українською акторкою Веронікою Шостак. Для обох акторів робота у "Братах" стала кінодебютом.

“Брати” — це історія любові та ненависті двох братів, які доживають віку в гірському селі. Сценарій фільму написаний за романом “Джмелиний мед” шведського автора Торґні Ліндґрена — члена Академії, що присуджує Нобелівську премію з літератури. Вікторія Трофіменко адаптувала його для екранізації, перемістивши місце дії в Українські Карпати.

“Брати” стали першим українським фільмом, який відібрали водночас на три кінофестивалі класу “А” — в Індії, Шанхаї та Москві. На останньому він отримав нагороду кінокритиків і приз за найкращу жіночу роль, яку виконала львів’янка Наталка Половинка. Продюсерами стрічки є Ігор Савиченко та Максим Асадчий, які раніше працювали над фільмом “Поводир”. 




З 24 вересня фільм можна переглянути в тернопільському кінотеатрі Сінема СІті.


 

У Тернополі встановлять спеціальну котельню

Четвер, 03 вересня 2015, 10:23


На черговому засіданні виконавчого комітету було прийнято рішення про прийняття у комунальну власність міста гуртожитків за адресою вул. Збаразька, 35 та 37.

«Завдяки цьому рішенню, мешканці гуртожитків нарешті зможуть приватизувати свої кімнати, - розповідає міський голова Сергій Надал. - Окрім того, було прийнято рішення про встановлення для цих будинків спеціальної модульної котельні, яка забезпечить подачу тепла у кімнати гуртожитків».

 

Старшокласники поринули у світ підприємництва

Четвер, 03 вересня 2015, 07:12

Першого вересня навчальні заклади знову наповнились веселим гамором і радо зустрічали школярів. На урочистій лінійці у загальноосвітній школі № 25 з щирими посмішками і великими зацікавленими очима діти розглядали все, що відбувалось навкруги. Уважно слухали привітання директора і запрошених гостей. Був серед них і головний державний інспектор відділу комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ Павло Копча. Він побажав школярам наснаги до навчання, вчителям – терпіння до своїх вихованців та творчого ентузіазму, а також - досягнень та перемог на ниві знань в цьому новому шкільному році.

Також для одинадцятикласників було проведено податковий урок, на якому кожен зміг відчути себе значущим підприємцем, який вже знає про сплату податків та деякі особливості подання електронних звітів. Не менш цікавою темою на цьому заході була кампанія „Декларування”, зокрема, таке важливе питання, як для учнів, так і їхніх батьків - податкова знижка на навчання.

Ось так пролунав шкільний дзвінок і покликав учнівську молодь на навчання, а співпраця податківців із освітянами набирає обертів. Адже попереду - проведення зустрічей зі школярами, конкурсів та інших заходів на податкову тематику.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Тернопільські Respublikanty

Четвер, 03 вересня 2015, 05:39

Незабаром у славному місті Кам’янець-Подільський відбудеться один із наймасштабніших музичних подій України «Respublica», пише сайт Культурно.

«Respublica» —  фестиваль сучасного вуличного мистецтва у всіх його проявах – музики, малюнку (графіті), поезії, танцю, відео мистецтва. В рамках фестивалю,  райтери працюватимуть над прикрашанням занедбаних будівель у різних частинах старого та нового міста.
007
На головній сцені, розташованій на території історичної фортеці XIV століття, відбуватимуться виступи  кращих українських та закордонних виконавців. 
svyatoslav_makitra4
За час існування на сценах фестивалю виступали гурти з України, Білорусі, Польщі, Росії, Туреччини, Німеччини. Зокрема, Ляпис Трубецкой, Тартак, LOUNA, Dach Daughters, Trubetskoy, Сергій Бабкін, С.К.А.Й., The Вйо, Kozak System, Asea Sool, Рэспубліка Паліна та багато інших.
mihaylo_petyah7
На цьогорічному дійстві тернопільська присутність буде представлена DJ-дуетом «Shmir Soundsystem» у складі Ярослава Качмарського та Павла Копчака, а також indie-pop дуетом «Tik Tu» у складі Наталії Багрій та Романа Божка з сесійним барабанщиком Лесиком Omodada.

Tik Tu — музичний дует що сформований двома давніми музикантами. Грають інді поп, сінті поп, електроніку.афіша Тik Tu111911812_959438197449399_619154467_n

Shmir Soundsystem – дует тернопільських діджеїв Тренера та Завгоспа, які вже декілька років пропагують звучання реґі, даб та хіпхоп, й організовують тематичні події.560175_583905898398162_162200552468829656_n

Pincet Podcast 021 - Shmir Soundsystem by Pincet on Mixcloud

На «Республіка 2015» діятиме декілька сцен: Головна, Тунель, Art-Dvir, реґі сцена, нічна техносцена на Електростанції та сцена на Ратуші (розклад на цю сцену згодом).



ПРОГРАМА

4 вересня 2015

►Головна сцена:

14:30 — 15:00 Натоліч

15:00 — 16:00 Sinoptik

16:00 — 17:00 MegamasS

17:00 — 18:00 Stoned Jesus

18:00 — 19:00 Epolets

19:00 — 20:00Morphine Suffering

20:00 — 21:30 Тостер

21:30 — 23:00 ДахаБраха

► Тунель:

7:00-18:00 Superkeks

18:00 — 19:00 Infinite Tales

19:00 — 20:00 Somali Yacht Club

20:00 — 21:30 Simon Stone

23:00 — 00:00 Хамерман знищує віруси

00:00 — 01:00 The Paints of Past Memories

►Art-DVIR (стіна Фортеці):

16:00 — 17:00 Piano

17:00 — 18:00 Flying Swan

18:00 — 19:00 Sasha Boole

19:00 — 20:00 Marina Krut Project

20:00 — 21:30 Dakooka

21:30 — 23:00 DJ

►Реґі сцена:

22:00 Plusstepper live (Одеса)

23:00 Shmir Soundsystem (Тернопіль)

00:00 Whatafunk (Луцьк)

5 вересня 2015

►Головна сцена:

15:30 — 16:00 Троє на дивані

16:00 — 17:00 Dance Party.Dance! Dance!

17:00 — 18:00 Вагоновожатые

18:00 — 19:00 Skinhate

19:00 — 20:00 TKN (Тонкая Красная Нить)

20:00 — 21:30 Brutto

21:30 — 23:00 Onuka

► Тунель:

16:00 — 17:00 HIELS

17:00 — 18:00 Give Me The Light

18:00 — 19:00 Patsanoth

19:00 — 20:00 5 vymir

22:00 — 23:00 Остров добрых надежд

23:00 — 00:00 Дай Дарогу

00:00 — 01:00 Farinhate

01:00 — 02:00 Dash

►Art-DVIR (стіна Фортеці):

16:00 — 17:00 DZIERZYNSKI BITZ

17:00 — 18:00 Колос

18:00 — 19:00 ПНД

19:00 — 20:00 Один в Каное

20:00 — 21:30 Panivalkova

21:30 — 23:00 DJ

►Реґі сцена:

22:00 Djamaica (Львів)

23:00 Max Rudskoi (Ужгород)

00:00 Nazar-I (Черкаси)

►Нічна техносцена (електростанція)

22:00 VALTA (Київ)
23:00 Sojka
00:00 FTBT
01:00 Nuem
02:00 Vj Kidik

6 вересня 2015

►Головна сцена:

14:30 — 15:00 Friday Story

15:00 — 16:00 Мольфа

16:00 — 17:00 Fontaliza

17:00 — 18:00 Jinjer

18:00 — 19:00 Кожаный олень

19:00 — 20:00 O.Torvald

20:00 — 21:30 Бумбокс

21:30 — 23:00 Bahroma

► Тунель:

16:00 — 17:00 DSPLY

17:00 — 18:00 Beyond This Place

19:00 — 20:00 KARMACOMA

20:00 — 21:00 Gara’s Glitch

21:30 — 23:00 Серцевий напад

23:00 — 00:00 Streetfames

►Art-DVIR (стіна Фортеці):

16:00 — 17:00 Леді Арлет

17:00 — 18:00 Tik Tu

18:00 — 19:00 Secret avenue

19:00 — 20:00 Zapaska

21:30 — 23:00 Vosmoy
map respublica-01

Вартість квитків з 20 серпня по 3 вересня — 330грн. Виручені кошти спрямовані на закупівлю фарби та оплату необхідних витрат.

Запрошуємо насолодитися улюбленими гуртами та поринути у мистецьку атмосферу фестивалю.

 

У Тернополі відновили постачання гарячої води

Четвер, 03 вересня 2015, 05:26

Відбулась робоча зустріч міського голови Тернополя Сергія Надала із керівництвом ВАТ «Тернопільобленерго» та директором КП «Тернопільміськтеплокомуненерго, під час якої було обговорено ситуацію щодо заборгованості комунального підприємства за спожиту електроенергію та визначено графік погашення заборгованості.

«За результатами зустрічі у котельнях міста відновлено електропостачання і подача гарячої води у квартирах тернополян розпочнеться уже сьогодні, - розповідає очільник Тернополя Сергій Надал. - Заплановано, що котельні розпочнуть роботу із 17.00 год., а споживачі від котелень І.Франка та вул. Київська отримають гарячу воду із 18.00 год.».

Припинення постачання гарячої води у будинках тернополян виникли через тарифну політику Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), яка майже щомісяця підвищує тарифи на електроенергію і газ та у відмінностях між реальними затратами та передбаченими у тарифах на комунальні послуги. Відшкодування різниці, що виникає в тарифах, повинен здійснювати Уряд, але це відбувається майже із річною затримкою, натомість енергетики виставляють рахунки за спожиті енергоносії відразу у наступному місяці.

Окрім того, постановою Уряду виділено субвенцій для покриття різниці в тарифах усій Тернопільщині лише 4 мільйони, у той час як лише Тернополю до кінця 2015 року необхідно більше 50 мільйонів гривень.

 

Вистава «В очікуванні невідомого» у Тернополі

Середа, 02 вересня 2015, 13:39

Благодійний танцювальний проект «В очікуванні невідомого» відбудеться з 30 серпня по 13 вересня 2015 в восьми містах західної та центральної України та в Молдові, вхід – безкоштовний, пише сайт Культурно.

Проект «В очікуванні невідомого» – це танцювальний перформенс, який відбувається під керівництвом шведського хореографа Бенно Воорхам у співпраці з відомими танцюристами з України, Молдови та Грузії та з дітьми з табору для біженців (м. Тцеровані, Грузія). Метою проекту є залучення дітей біженців до театрального мистецтва, розкриття перед ними виразних можливостей людського тіла в контексті сучасної хореографії, та висвітлення проблем сімей біженців за допомогою театральних методик. 
11855713_1473576659632899_1039060259528293103_n

Проект буде цікавий кожному пересічному громадянину України за рахунок інноваційної постановки та сценічної взаємодії професійних танцюристів та дітей.

Більше про проект можна дізнатись:
Сайт проекту: http://waitinginthemargins.org/

 

Незабаром у Тернополі — книжковий фест «БУК СКВЕР»

Середа, 02 вересня 2015, 12:47

Вже зовсім скоро сквер біля арт-бару «Коза» наповниться літературою та читачами. Не пропустіть найкращу книжкову подію осені у Тернополі, пише сайт Культурно.11937963_976281522394083_7323226834279831663_o

Програма
9 вересня – Юрій Андрухович & KARBIDO «ATLAS ESTREMO»
10 вересня – Олександр Ірванець. «Вибрані вірші. Санітарочка Рая»
11 вересня – Гості зі львівського Форуму видавців: Barbara Korun (Slovenia), Zvonko Karanovich (Serbia), Beі Ling (China)
12 вересня – Слем та музично-поетичний сейшн. Приз – 500 грн.
13 вересня – Олександр Фразе-Фразенко. Фільм про Василя Махна «Дім на сімох вітрах»
14 вересня – Люба Якимчук «Абрикоси Донбасу» («Бункермуз»)
16 вересня – Перекладач Юрій Матевощук. Книга Корнеля Філіповича «Провінційний роман»

10-13 вересня з 12:00 і до останнього читача — книжковий ярмарок

Початок всіх подій о 19:00
ВХІД ВІЛЬНИЙ
Місце дії: сквер біля арт-бару «Коза»

 

«Екстрим-парк» облаштують освітленням та камерами відеоспостереження

Середа, 02 вересня 2015, 12:31

Вуличне освітлення планують встановити біля екстрим-парку, що неподалік від "Орнави". Таким чином тернопільські екстремали зможуть кататись і ввечері. Окрім того згодом там також з'являтьсякамери відеоспостереження.

скейт парк

Нагадаємо, що тернопільський екстрим-парк є одним з найбільших у Західній Україні.

На відкриття парку приїхали близько 40 спортсменів із різних областей.

Спочатку такий парк планували побудувати на оновленому бульварі Куліша, що на "Алясці". Але місцеві любителі екстриму таку ініціативу забракували.

Тоді було вирішено облаштувати екстрим-майданчик у парку "Топільче", неподалік тенісних кортів.

-Ми мали багато скарг від тернополян, які жалілися на те, що люди катаються на скейтах, на велосипедах, на пам'ятнику Шевченка, в центрі міста, заважають. А люди з іншого боку, молоді люди, які хотіли цим займатись - не мали, де займатися подібним спортом. Такі екстремальні види спорту є чудовою заміною для алкоголю, для тютюну. Чудове місце проведення часу для молоді. І, сподіваємся, що він буде завжди наповнений і люди будуть задоволені, - розповів у ефірі каналу ІНТБ очільник міста Сергій Надал.

Джерело: Тернопіль Вечірній

 

Сторінка 99 з 110

«ПочатокПопередня919293949596979899100НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер