images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

У Тернополі з'явиться тепловий пункт погодного регулювання

Неділя, 06 вересня 2015, 00:00

тепловий пункт погодного регулювання

У рамках міської Програми енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації будівель житлового фонду м. Тернополя на 2015-2020 роки найперший в житловому фонді тепловий пункт погодного регулювання з'явиться в колишньому гуртожитку ВАТ "Тернопільський комбайновий завод" за адресою вул. Д. Лук'яновича, 1. Дана п'ятиповерхова будівля була збудована в 1976р., а сьогодні там проживає 166 сімей.

Для реалізації згаданого проекту ОСББ "Лук'яновича, 1" за власні кошти замовило проектно-кошторисну документацію (8,0 тис. грн.) та провело її державно будівельну експертизу (2,75 тис. грн.). Дані витрати ввійшли в частку співфінансування у розмірі 30%. Загальна вартість робіт складає 333,452 тис. грн. За дані кошти, окрім встановлення ІТП та загальнобудинкового теплового лічильника, заплановано також здійснити капітальний ремонт мереж опалення та провести їх балансування. Завершення робіт очікується до початку опалювального сезону.

Враховуючи що робота ІТП дає змогу економити на опаленні більше 30%, то для мешканців даний захід окупиться лише за один опалювальний сезон.

Джерело:  Тернопіль Вечірній

 

Перелік пільг для учасників АТО та членів їх сімей у Тернополі

Субота, 05 вересня 2015, 00:00

Звільнено від сплати за харчування у освітніх закладах дітей учасників АТО

Вихованці дошкільних навчальних закладах та навчально-виховних комплексів, чиї батьки є учасниками антитерористичної операції, звільнені від плати за харчування.

Для отримання цієї пільги, батьки повинні звернутися безпосередньо до керівництва навчального закладу із переліком документів:

  1. Заява батьків, або уповноваженого представника сім’ї до керівника дошкільного навчального закладу.
  2. Копія документа, що посвідчує особу громадянина України, іноземця або особи без громадянства (з пред’явленням оригіналу).
  3. Копії документів, що підтверджують родинні стосунки.
  4. Копія свідоцтва про народження дитини;
  5. Довідка про склад сім’ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку.
  6. Копія документа, що засвідчує участь військовослужбовця в зоні АТО.

 

Харчування учнів, батьки яких є учасниками АТО, також здійснюється безкоштовно у загальноосвітніх навчальних закладах.

Для отримання цієї пільги батькам потрібно звернулися до керівництва навчального закладу із переліченими вище документами.

Безкоштовне медичне обслуговування у медичних закладах міста

Відділ охорони здоров'я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради пропонує учасникам АТО,  які проживають у Тернополі, пройти безкоштовне обстеження, лікування та реабілітацію у лікувально-профілактичних закладах міста.

Для отримання даних послуг, учасникам АТО необхідно звернутися до керівництва міських медичних закладів або у відділ охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради за телефоном 25-08-39 (контактний телефон для отримання довідкової інформації).

Отримання земельної ділянки та звільнення від сплати податку на нерухомість

Для учасників антитерористичної операції у Тернополі передбачено виділення земельних ділянок з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку.

Для отримання земельної ділянки учасникам АТО необхідно звернутись у Центр надання адміністративних послуг (вул. Острозького, 6).

Також у Тернополі учасників АТО, членів їх сімей та членів сімей загиблих під час участі в антитерористичній операції звільнено від сплати податку на нерухомість.

Для отримання детальнішої інформації щодо соціальної допомоги, членам сімей учасників АТО необхідно звернутися в управління соціальної політики Тернопільської міської ради за адресою: м. Тернопіль, вул. Лисенка, 8 за телефоном: (0352) 23-56-52.

У Тернополі сформують базу даних дітей учасників АТО для відпочинку за кордоном

Тернопільський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді формує базу даних дітей учасників АТО віком від 8 до 18 років для відпочинку за межами України.

Для внесення в базу даних, членам сімей учасників АТО, потрібно звернутися в Тернопільський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: м. Тернопіль, вул. Медова, 3.

Підставою для внесення у базу даних є наявність наступних документів:

  1. посвідка учасника АТО (інші підтверджуючі документи);
  2. закордонний паспорт або дійсний закордонний проїзний документ дитини;
  3. свідоцтво про народження дитини.

Для отримання довідкової інформації звертатися за тел. 23-55-92.

 

У мікрорайоні Пронятин триває ремонт дороги

П'ятниця, 04 вересня 2015, 05:51

Цими днями у Тернополі триває поточний ремонт вул. Мирна, що знаходиться у мікрорайоні Пронятин. Дорогу на цій ділянці не ремонтували більше двадцяти років. 

«До нас звернулися мешканці мікрорайону, що дорога на вул. Мирна потребує ремонту, бо ускладнений там проїзд і громадського, і приватного транспорту, і машин швидкої допомоги, - розповідає міський голова. - Ремонт дороги ще триває, а восени на цій вулиці заплановано виконати роботи з капітального ремонту зовнішнього освітлення».

Після завершення робіт з поточного ремонту вул. Мирна роботи буде розпочато на вул. Тернопільська.

Зауважимо, що у мікрорайоні «Кутківці» та «Пронятин» раніше було проведено ремонти вул. Глибока Долина, вул. Бригадна, вул. Золотогірська, капітально відремонтоване вуличне освітлення вулиць Проектна, Приміська, Тернопільська, Болюха, Глибока Долина, Бенцаля та проведено заміну водопроводу на вул. Проектній.

 

Програма фольклорно-мистецького фестивалю «Борщівська вишиванка»

Четвер, 03 вересня 2015, 14:06

12.00 год.

Відкриття етнографічної виставки «Борщівська народна сорочка» з фондів Борщівського обласного краєзнавчого музею.

 

13.00 год.

Відкриття виставки вишиванок сіл району, декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва майстрів Тернопільщини.

Виставка-розпродаж робіт учнів загально-освітніх навчальних закладів району «Болить душа за Україну».

Виставка-розпродаж робіт районного творчого об’єднання художників «Потік».

 

13.30 год.

Фестиваль борщу «Борщ-їв-2015»

- майстер-клас з приготування борщу для воїнів за участю волонтерів та воїнів АТО:

  •  

  • частування борщем, приготовленим сільськими господинями;
  •  

  • концертна програма.

 

14.30 год.

Урочиста хода учасників фестивалю, покладання квітів до пам’ятних та визначних місць м.Борщева.

 

15.00 год.

Фольклорно-мистецьке дійство «Чорна борщівська сорочка-краю мого оберіг» за участю обрядово-фольклорних, хорових, хореографічних, інструментальних колективів, вокальних ансамблів, солістів-вокалістів району, області, України.

Гостями фестивалю також будуть: заслужений артист України Микола Янченко (м.Вінниця), заслужений діяч естрадного мистецтва УкраїниМар’ян Пуляк (м.Охтирка), журналістка Світлана Яковенко (Австралія), народний аматорський театр пісні «Лісапедний батальйон» - переможець телевізійного проекту «Україна має талант», гурт «Тріода» - суперфіналіст проекту
Х-фактор, заслужена артистка України Тетяна Піскарьова, мистецькі колективи Чернівецької, Хмельницької, Івано-Франківської областей, художні колективи Теребовлянського, Чортківського, Гусятинського, Козівського районів Тернопільщини.

В рамках фестивалю проводитиметься благодійна акція по збору коштів для потреб воїнам АТО.

 

Підвищення соцвиплат не вплине на розмір субсидій

Четвер, 03 вересня 2015, 13:59

Підвищення соціальних виплат, заплановане Урядом з 1 вересня 2015 р., не вплине на розмір житлових субсидій, які призначаються громадянам на опалювальний сезон-2015/16. Про це під час брифінгу в прес-центрі Кабінету Міністрів України заявив Міністр соціальної політики України Павло Розенко.

«Субсидії на опалювальний сезон 2015/16 рр. на сьогодні призначені вже 2 мільйонам 600 тисячам родин. База для визначення розміру субсидій – це доходи громадян за 2014 рік або за перше півріччя 2015 року – кому як вигідно, - зазначив Розенко. – Ця субсидія вже призначена на рік. Таким чином, підвищення соціальних стандартів, підвищення розміру мінімальних пенсій, зарплат стосуватиметься наступного періоду призначення субсидій – на 2016/17 рр.»

Міністр закликав громадян активніше звертатися по оформлення субсидій, які полегшать тягар сплати підвищених тарифів на житлово-комунальні послуги і вартості енергоносіїв.

Джерело: www.mlsp.gov.ua

 

У Тернополі покажуть новий фільм від продюсерів "Поводиря"

Четвер, 03 вересня 2015, 12:31

19 вересня о 19:00 у тернопільському кінотеатрі Сінема Сіті відбудеться допрем’єрний показ карпатської драми
Вікторії Трофіменко “Брати. Остання сповідь”.

Після показу гостей чекає зустріч з виконавцями головних ролей фільму: народним артистом України, директором Тернопільського драматичного театру, Олегом Мосійчуком та молодою українською акторкою Веронікою Шостак. Для обох акторів робота у "Братах" стала кінодебютом.

“Брати” — це історія любові та ненависті двох братів, які доживають віку в гірському селі. Сценарій фільму написаний за романом “Джмелиний мед” шведського автора Торґні Ліндґрена — члена Академії, що присуджує Нобелівську премію з літератури. Вікторія Трофіменко адаптувала його для екранізації, перемістивши місце дії в Українські Карпати.

“Брати” стали першим українським фільмом, який відібрали водночас на три кінофестивалі класу “А” — в Індії, Шанхаї та Москві. На останньому він отримав нагороду кінокритиків і приз за найкращу жіночу роль, яку виконала львів’янка Наталка Половинка. Продюсерами стрічки є Ігор Савиченко та Максим Асадчий, які раніше працювали над фільмом “Поводир”. 




З 24 вересня фільм можна переглянути в тернопільському кінотеатрі Сінема СІті.


 

У Тернополі встановлять спеціальну котельню

Четвер, 03 вересня 2015, 10:23


На черговому засіданні виконавчого комітету було прийнято рішення про прийняття у комунальну власність міста гуртожитків за адресою вул. Збаразька, 35 та 37.

«Завдяки цьому рішенню, мешканці гуртожитків нарешті зможуть приватизувати свої кімнати, - розповідає міський голова Сергій Надал. - Окрім того, було прийнято рішення про встановлення для цих будинків спеціальної модульної котельні, яка забезпечить подачу тепла у кімнати гуртожитків».

 

Старшокласники поринули у світ підприємництва

Четвер, 03 вересня 2015, 07:12

Першого вересня навчальні заклади знову наповнились веселим гамором і радо зустрічали школярів. На урочистій лінійці у загальноосвітній школі № 25 з щирими посмішками і великими зацікавленими очима діти розглядали все, що відбувалось навкруги. Уважно слухали привітання директора і запрошених гостей. Був серед них і головний державний інспектор відділу комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ Павло Копча. Він побажав школярам наснаги до навчання, вчителям – терпіння до своїх вихованців та творчого ентузіазму, а також - досягнень та перемог на ниві знань в цьому новому шкільному році.

Також для одинадцятикласників було проведено податковий урок, на якому кожен зміг відчути себе значущим підприємцем, який вже знає про сплату податків та деякі особливості подання електронних звітів. Не менш цікавою темою на цьому заході була кампанія „Декларування”, зокрема, таке важливе питання, як для учнів, так і їхніх батьків - податкова знижка на навчання.

Ось так пролунав шкільний дзвінок і покликав учнівську молодь на навчання, а співпраця податківців із освітянами набирає обертів. Адже попереду - проведення зустрічей зі школярами, конкурсів та інших заходів на податкову тематику.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Тернопільські Respublikanty

Четвер, 03 вересня 2015, 05:39

Незабаром у славному місті Кам’янець-Подільський відбудеться один із наймасштабніших музичних подій України «Respublica», пише сайт Культурно.

«Respublica» —  фестиваль сучасного вуличного мистецтва у всіх його проявах – музики, малюнку (графіті), поезії, танцю, відео мистецтва. В рамках фестивалю,  райтери працюватимуть над прикрашанням занедбаних будівель у різних частинах старого та нового міста.
007
На головній сцені, розташованій на території історичної фортеці XIV століття, відбуватимуться виступи  кращих українських та закордонних виконавців. 
svyatoslav_makitra4
За час існування на сценах фестивалю виступали гурти з України, Білорусі, Польщі, Росії, Туреччини, Німеччини. Зокрема, Ляпис Трубецкой, Тартак, LOUNA, Dach Daughters, Trubetskoy, Сергій Бабкін, С.К.А.Й., The Вйо, Kozak System, Asea Sool, Рэспубліка Паліна та багато інших.
mihaylo_petyah7
На цьогорічному дійстві тернопільська присутність буде представлена DJ-дуетом «Shmir Soundsystem» у складі Ярослава Качмарського та Павла Копчака, а також indie-pop дуетом «Tik Tu» у складі Наталії Багрій та Романа Божка з сесійним барабанщиком Лесиком Omodada.

Tik Tu — музичний дует що сформований двома давніми музикантами. Грають інді поп, сінті поп, електроніку.афіша Тik Tu111911812_959438197449399_619154467_n

Shmir Soundsystem – дует тернопільських діджеїв Тренера та Завгоспа, які вже декілька років пропагують звучання реґі, даб та хіпхоп, й організовують тематичні події.560175_583905898398162_162200552468829656_n

Pincet Podcast 021 - Shmir Soundsystem by Pincet on Mixcloud

На «Республіка 2015» діятиме декілька сцен: Головна, Тунель, Art-Dvir, реґі сцена, нічна техносцена на Електростанції та сцена на Ратуші (розклад на цю сцену згодом).



ПРОГРАМА

4 вересня 2015

►Головна сцена:

14:30 — 15:00 Натоліч

15:00 — 16:00 Sinoptik

16:00 — 17:00 MegamasS

17:00 — 18:00 Stoned Jesus

18:00 — 19:00 Epolets

19:00 — 20:00Morphine Suffering

20:00 — 21:30 Тостер

21:30 — 23:00 ДахаБраха

► Тунель:

7:00-18:00 Superkeks

18:00 — 19:00 Infinite Tales

19:00 — 20:00 Somali Yacht Club

20:00 — 21:30 Simon Stone

23:00 — 00:00 Хамерман знищує віруси

00:00 — 01:00 The Paints of Past Memories

►Art-DVIR (стіна Фортеці):

16:00 — 17:00 Piano

17:00 — 18:00 Flying Swan

18:00 — 19:00 Sasha Boole

19:00 — 20:00 Marina Krut Project

20:00 — 21:30 Dakooka

21:30 — 23:00 DJ

►Реґі сцена:

22:00 Plusstepper live (Одеса)

23:00 Shmir Soundsystem (Тернопіль)

00:00 Whatafunk (Луцьк)

5 вересня 2015

►Головна сцена:

15:30 — 16:00 Троє на дивані

16:00 — 17:00 Dance Party.Dance! Dance!

17:00 — 18:00 Вагоновожатые

18:00 — 19:00 Skinhate

19:00 — 20:00 TKN (Тонкая Красная Нить)

20:00 — 21:30 Brutto

21:30 — 23:00 Onuka

► Тунель:

16:00 — 17:00 HIELS

17:00 — 18:00 Give Me The Light

18:00 — 19:00 Patsanoth

19:00 — 20:00 5 vymir

22:00 — 23:00 Остров добрых надежд

23:00 — 00:00 Дай Дарогу

00:00 — 01:00 Farinhate

01:00 — 02:00 Dash

►Art-DVIR (стіна Фортеці):

16:00 — 17:00 DZIERZYNSKI BITZ

17:00 — 18:00 Колос

18:00 — 19:00 ПНД

19:00 — 20:00 Один в Каное

20:00 — 21:30 Panivalkova

21:30 — 23:00 DJ

►Реґі сцена:

22:00 Djamaica (Львів)

23:00 Max Rudskoi (Ужгород)

00:00 Nazar-I (Черкаси)

►Нічна техносцена (електростанція)

22:00 VALTA (Київ)
23:00 Sojka
00:00 FTBT
01:00 Nuem
02:00 Vj Kidik

6 вересня 2015

►Головна сцена:

14:30 — 15:00 Friday Story

15:00 — 16:00 Мольфа

16:00 — 17:00 Fontaliza

17:00 — 18:00 Jinjer

18:00 — 19:00 Кожаный олень

19:00 — 20:00 O.Torvald

20:00 — 21:30 Бумбокс

21:30 — 23:00 Bahroma

► Тунель:

16:00 — 17:00 DSPLY

17:00 — 18:00 Beyond This Place

19:00 — 20:00 KARMACOMA

20:00 — 21:00 Gara’s Glitch

21:30 — 23:00 Серцевий напад

23:00 — 00:00 Streetfames

►Art-DVIR (стіна Фортеці):

16:00 — 17:00 Леді Арлет

17:00 — 18:00 Tik Tu

18:00 — 19:00 Secret avenue

19:00 — 20:00 Zapaska

21:30 — 23:00 Vosmoy
map respublica-01

Вартість квитків з 20 серпня по 3 вересня — 330грн. Виручені кошти спрямовані на закупівлю фарби та оплату необхідних витрат.

Запрошуємо насолодитися улюбленими гуртами та поринути у мистецьку атмосферу фестивалю.

 

У Тернополі відновили постачання гарячої води

Четвер, 03 вересня 2015, 05:26

Відбулась робоча зустріч міського голови Тернополя Сергія Надала із керівництвом ВАТ «Тернопільобленерго» та директором КП «Тернопільміськтеплокомуненерго, під час якої було обговорено ситуацію щодо заборгованості комунального підприємства за спожиту електроенергію та визначено графік погашення заборгованості.

«За результатами зустрічі у котельнях міста відновлено електропостачання і подача гарячої води у квартирах тернополян розпочнеться уже сьогодні, - розповідає очільник Тернополя Сергій Надал. - Заплановано, що котельні розпочнуть роботу із 17.00 год., а споживачі від котелень І.Франка та вул. Київська отримають гарячу воду із 18.00 год.».

Припинення постачання гарячої води у будинках тернополян виникли через тарифну політику Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), яка майже щомісяця підвищує тарифи на електроенергію і газ та у відмінностях між реальними затратами та передбаченими у тарифах на комунальні послуги. Відшкодування різниці, що виникає в тарифах, повинен здійснювати Уряд, але це відбувається майже із річною затримкою, натомість енергетики виставляють рахунки за спожиті енергоносії відразу у наступному місяці.

Окрім того, постановою Уряду виділено субвенцій для покриття різниці в тарифах усій Тернопільщині лише 4 мільйони, у той час як лише Тернополю до кінця 2015 року необхідно більше 50 мільйонів гривень.

 

Вистава «В очікуванні невідомого» у Тернополі

Середа, 02 вересня 2015, 13:39

Благодійний танцювальний проект «В очікуванні невідомого» відбудеться з 30 серпня по 13 вересня 2015 в восьми містах західної та центральної України та в Молдові, вхід – безкоштовний, пише сайт Культурно.

Проект «В очікуванні невідомого» – це танцювальний перформенс, який відбувається під керівництвом шведського хореографа Бенно Воорхам у співпраці з відомими танцюристами з України, Молдови та Грузії та з дітьми з табору для біженців (м. Тцеровані, Грузія). Метою проекту є залучення дітей біженців до театрального мистецтва, розкриття перед ними виразних можливостей людського тіла в контексті сучасної хореографії, та висвітлення проблем сімей біженців за допомогою театральних методик. 
11855713_1473576659632899_1039060259528293103_n

Проект буде цікавий кожному пересічному громадянину України за рахунок інноваційної постановки та сценічної взаємодії професійних танцюристів та дітей.

Більше про проект можна дізнатись:
Сайт проекту: http://waitinginthemargins.org/

 

Незабаром у Тернополі — книжковий фест «БУК СКВЕР»

Середа, 02 вересня 2015, 12:47

Вже зовсім скоро сквер біля арт-бару «Коза» наповниться літературою та читачами. Не пропустіть найкращу книжкову подію осені у Тернополі, пише сайт Культурно.11937963_976281522394083_7323226834279831663_o

Програма
9 вересня – Юрій Андрухович & KARBIDO «ATLAS ESTREMO»
10 вересня – Олександр Ірванець. «Вибрані вірші. Санітарочка Рая»
11 вересня – Гості зі львівського Форуму видавців: Barbara Korun (Slovenia), Zvonko Karanovich (Serbia), Beі Ling (China)
12 вересня – Слем та музично-поетичний сейшн. Приз – 500 грн.
13 вересня – Олександр Фразе-Фразенко. Фільм про Василя Махна «Дім на сімох вітрах»
14 вересня – Люба Якимчук «Абрикоси Донбасу» («Бункермуз»)
16 вересня – Перекладач Юрій Матевощук. Книга Корнеля Філіповича «Провінційний роман»

10-13 вересня з 12:00 і до останнього читача — книжковий ярмарок

Початок всіх подій о 19:00
ВХІД ВІЛЬНИЙ
Місце дії: сквер біля арт-бару «Коза»

 

«Екстрим-парк» облаштують освітленням та камерами відеоспостереження

Середа, 02 вересня 2015, 12:31

Вуличне освітлення планують встановити біля екстрим-парку, що неподалік від "Орнави". Таким чином тернопільські екстремали зможуть кататись і ввечері. Окрім того згодом там також з'являтьсякамери відеоспостереження.

скейт парк

Нагадаємо, що тернопільський екстрим-парк є одним з найбільших у Західній Україні.

На відкриття парку приїхали близько 40 спортсменів із різних областей.

Спочатку такий парк планували побудувати на оновленому бульварі Куліша, що на "Алясці". Але місцеві любителі екстриму таку ініціативу забракували.

Тоді було вирішено облаштувати екстрим-майданчик у парку "Топільче", неподалік тенісних кортів.

-Ми мали багато скарг від тернополян, які жалілися на те, що люди катаються на скейтах, на велосипедах, на пам'ятнику Шевченка, в центрі міста, заважають. А люди з іншого боку, молоді люди, які хотіли цим займатись - не мали, де займатися подібним спортом. Такі екстремальні види спорту є чудовою заміною для алкоголю, для тютюну. Чудове місце проведення часу для молоді. І, сподіваємся, що він буде завжди наповнений і люди будуть задоволені, - розповів у ефірі каналу ІНТБ очільник міста Сергій Надал.

Джерело: Тернопіль Вечірній

 

День міста відзначили культурно

Середа, 02 вересня 2015, 07:43

475 річницю у Тернополі відзначали протягом трьох днів. 28-30 серпня у місті відбулось більше п’ятидесяти культурних подій та фестивалів. Цьогорічне святкування розтяглось по всій території парку Шевченка, пише сайт Культурно.
DSC07333
В рамках святкування вдруге відбувся фестиваль «Вуличний ринок». Його метою, окрім покращення ситуації на ринку вуличної їжі, є підтримка молодих творчих людей. Окрім торгівлі для тернополян підготували насичену концертну програму, різноманітні майстер-класи, презентції, літературні читання та освітні лекції.DSC07138

У хенд-мейд виставці, що розташувалась вздовж алеї біля острівця «Чайка», взяли участь близько пів сотні майстрів, кожен з яких виставляв унікальну продукцію. Вироби ручної роботи можна було придбати від 35 до 400 грн.DSC07309

Оберіг «Ловець снів» — амулет індіанських племен, нині популярний як етнічна прикраса.DSC07310

Любителі глиняного посуду мали змогу не лише придбати, але й поспостерігати за його виготовленням.DSC07312

Прикраси, виготовлені з полімерної глини.DSC07313

Іграшки ручної роботи
DSC07314

За словами львівських майстрів, прикраси із нанесенням скандинавських рун несуть у собі глибоке енергетичне значення.DSC07317
Одна з найголовніших рун Одіна Ансуз — сприяє творчому розвитку.DSC07316
Валяні іграшки від Luska Drozzd DSC07325

Ляльки-мотанки
DSC07341

Фотовиставка

DSC07151


















Хто не встиг «навести марафет» — зробив це під час фестивалю.
DSC07337

Майстер-клас з художнього розпису від етно-майстерні «Коза-Дереза». Доречі, записатись на такі уроки можна індивідуально.DSC07322

Дитяче тату :)
DSC07306

Нанесення малюнку хною
DSC07334

DSC07343

Неподалік хенд-мейд зони звучала поезія. На літературній сцені свої вірші декламували майже два десятки тернополян. 
82 річна пані Ліда читала рядки із власної збірки.DSC07330DSC07158



Тернополянка Тетяна свій перший вірш написала 13 років тому. Сьогодні вона вперше читала власну поезію на загал.



Поезія учасників літературних студій 7 герц, Антитеза та Студії 87.

Окрім поетів, свою творчість демонстрували молоді тернопільські музиканти. 

 
У нашому місті не вперше відбувається музичне дійство із виступами різноманітних гуртів, в тому числі із інших міст та країн. Музичну частину фестивалю «Вуличний ринок», здебільшого, наповнили тернопільські виконавці. За що й віддамо організаторам належне. BeatBox по-тернопільськи.
    

А тим часом у «Шинку» «ҐоҐоДзИ ҐаНсКі» дивували відвідувачів.

Доречі, деякі учасники фестивалю стали відомі тернополянам завдяки музичному конкурсу Koza Music Battle.

Довгоочікувана «Onuka»


А тим часом у галереї «Бункермуз» — нойзовий джем-сейшн: Мотоблок, Субпродукт, Ботхісатва та Юрій Завадський.

Оксана Божко 
Культурно 

 

У Тернополі виникли проблеми із постачанням гарячої води

Середа, 02 вересня 2015, 06:27

З 31 серпня виникла проблема із постачанням гарячої води у домівках тернополян та у ряді інших установ. Як пояснює директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрій Чумак, проблема виникла через заборгованість підприємства за послуги електропостачання, у зв’язку з чим об’єкти підприємства відключили від електрики.

«Проблема у нашого підприємства виникла ще два місяці тому, яка була вирішена за кошти міського бюджету. Завдяки цьому ми змогли забезпечити тернополян гарячою водою протягом другої половини липня та серпня, - розповідає Андрій Чумак. – А у ситуації, що склалася сьогодні, ми звернулися за кредитом до одного із державних банків та одночасно у податкову адміністрацію за повернення податку на додану вартість».

Як зазначає директор підприємства, на жаль, процедури у банку тривають уже чотири місяці. А повернення ПДВ із податкової адміністрації також є тривалою процедурою і лише наприкінці минулого тижня вони повідомили, що повернення податку може бути зроблене аж 10 вересня.

Найбільша проблема залишається у законодавстві та у відмінностях між реальними витратами та закладеними даними у тарифах. Окрім того, уряд виділив на всю Тернопільщину трохи більше чотирьох мільйонів гривень субвенцій на 2015 рік на погашення заборгованості з різниці в тарифах на тепло- і водопостачання. При цьому лише Тернополю необхідно приблизно 50 мільйонів гривень.

Підприємство докладає усіх зусиль, щоб якнайшвидше відновити постачання гарячої води. Зокрема, керівник КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» надіється на вдале завершення зустрічі із керівником ВАТ «Тернопільобленерго» та погодження енергетиків відновити постачання електроенергії раніше, щоб у домівках тернополян найближчим часом з’явилася гаряча вода.

 

"Краще спортивне село Тернопільщини" визначать 6 вересня

Вівторок, 01 вересня 2015, 07:35

У Теребовлі 6 вересня 2015 року переможці змагань за програмою районних сільських спортиних ігор Тернопільщини змагатимуться у 9 видах спорту: міні-футболі, волейболі, перетягуванні каната, амспорті, гирьовому спорті, стрільбі, дарсці, метанні гранати, військово-прикладному спорті, визначивши краще спортивне село Тернопільщини.

Ці змагання відбудуться відповідно розпорядження  Тернопільської обласної ради  від 6 липня 2015 року №128  “Про проведення спартакіади “Краще спортивне село Тернопільщини”,  присвяченої Дню фізичної культури та спорту”.

У змагання підтвердили участь команди:

— село Куряни Бережанського району (сільський голова Гринкевич Ігор Миронович, голова КФК Вишнівецький Володимир Петрович);

— село Іванків Борщівського району (сільський голова Кравчишин Ігор Ярославович, голова КФК Малюта Ігор Михайлович);

— село Переволока Бучацького району (сільський голова Мокрецький Андрій Ярославович, голова ФСК  Загородний Василь Михайлович ;

— село Чабарівка Гусятинського району (сільський голова Хомета Ганна Петрівна, голова КФК Будзінський Володимир Зіновійович);

— смт. Товсте Заліщицького району (селищний голова Демкович Роман Ярославович, голова КФК  Хитрий Роман Павлович);

— смт. Вишнівець Збаразького району (селищний голова Баюрський Ростислав Васильович, голова КФК Муравський Ігор Олександрович);

— село Курівці Зборівського району (сільський голова Кузьма Ольга Іванівна, голова КФК Кузьма Микола Орестович);

— село Вікторівка Козівського району (сільський голова Коропецька Віра Ярославівна, голова КФК Репела Йосип Петрович);

— село Ковалівка, Монастирського району (сільський голова Слюсарчин Володимир Станіславович, голова КФК Дзюбинський Петро Степанович);

— село Колодіївка Підволочиського району (сільський голова Барановська Марія Михайлівна, голова КФК Касіян Флоріан Григорович);

— село Голгоча Підгаєцького району (сільський голова Чвиль Ігор Степанович, голова КФК Козлик Василь Йосипович);

— село Іванівка Теребовлянського району (сільський голова Пухаль Петро Михайлович, голова КФК Пухаль Ігор Петрович);

— село Великі Гаї Тернопільського району (сільський голова Кохман Олег Андрійович, голова ФСК Біднюк Петро Іванович);

— село Біла Чортківського району (сільський голова Володимир Шматько, голова КФК Юлія Демкович);

— село Великі Дедеркали Шумського району (сільський голова Данилюк Іван Федорович, голова КФК Ковальський Олег Васильович).

Не визначилися Кременецький та Лановецький райони.

Змагання розпочнуться об 11 годині на стадіоні "Колос" м. Теребовлі.

Тернопільське обласне фізкультурно-спортивне товариство "Колос" АПК запрошує на змагання!

Джерело: Колос

 

У Тернополі відкрили ще один Центр надання гуманітарної допомоги малозабезпеченим

Вівторок, 01 вересня 2015, 06:17

Центр надання гуманітарної допомоги малозабезпеченим відкрили у Тернополі на вул. Острозького, 32 два благодійні фонди - «Апостол» та «Фонд добрий людей» за сприяння Тернопільської міської ради.

Директор з розвитку «Фонду добрих людей» Ігор Костюк каже, що у цьому приміщенні кожен, кому потрібна допомога, може отримати одяг, канцелярські прилади, іграшки. У майбутньому у цьому приміщенні планують роздавати ще й продуктові набори.

«Це черговий крок у низці заходів, які проводяться для соціально-незахищених тернополян. Відтепер в місті буде ще однин центр, де одяг, взуття, продукти та інші речі першої необхідності соціально-незахищені тернополяни зможуть отримати безкоштовно, - розповідає міський голова Сергій Надал. - Ми можемо і повинні пройти через важкі часи разом, допомагаючи одні одним. Часи випробувань зроблять нас сильнішими і згуртованішими, якщо ми пам'ятатимемо і допомагатимемо тим, кому сьогодні найважче».

Нагадаємо, що у приміщенні управління соціально політики за адресою вул. Лисенка, 8 діє ще один Центр надання гуманітарної допомоги для малозабезпечених тернополян. Він працює двічі на тиждень - у вівторок та четвер. Там отримують речі тернополяни, які перебувають на обліку в управлінні соціальної політики міськради.

 

Фестиваль водно-моторного спорту під охороною Управління Державної служби охорони

Вівторок, 01 вересня 2015, 06:11

Тернопіль, вкотре, об’єднав спортсменів з різних куточків України. В Тернополі відбулося велике спортивне свято – Фестиваль водно-моторного спорту!

На водоймі спортсмени з Києва, Одеси, Сум, Василькова, Білої Церкви, Донецька та кримської Алушти змагаються за перемогу на фінальному етапі Кубка України з аквабайку. Кращих визначали за підсумком трьох кваліфікаційних заїздів. У перерві між ними справжні екстримали цього виду спорту демонструють свої вміння у фрістайлі.

Тернопільська гостинність та високий рівень організації змагань приємно вразили учасників чемпіонату. Не малий внесок в досягнення такого результату доклали працівники Управління Державної служби охорони, які допомагали організаторам забезпечувати пильний контроль. Правоохоронці ретельно слідкували за усіма присутніми та не допускали порушення громадського порядку.

Організатори відзначив високу підготовку Тернополя до чемпіонату з аквабайку: "Спортсмени були задоволені умовами, в яких вони змагалися. Місто на високому рівні підготувало територію, покращило умови по недопущенню правопорушень, забезпечили гідне і безпечне перебування в технічному таборі. Тернопіль уже третій рік поспіль нас приємно вражає".

Окрім того, держохоронці забезпечували трьохденну охорону фестивалю вуличної їжі «Вуличний ринок». Належна організація та пильність правоохоронців дала змогу тернополянам вдало провести святкування.

 

Поляки створять у Тернополі освітній осередок

Понеділок, 31 серпня 2015, 09:28

Створення науково-інформаційного осередку, а також умови подальшої співпраці обговорили 28 серпня під час робочої зустрічі очільник Тернопільської ОДА Степан Барна та голова комітету міського господарства Національної економічної палати у Варшаві (Польща) Зенон Кічка.

«В Любліні є польсько-український колегіум. Відтак аналогічний, українсько-польський колегіум в майбутньому повинен зявитися у Кременці, адже саме там є достатня наукова база, — зазначив Степан Барна».

У Польщі вже відбулася зустріч ректорів, на якій була розроблена готова концепція та визначені джерела фінансування для співпраці з Україною в освітньому напрямку, зазначив Зенон Кічка. Так, освітній центр зосереджуватиметься у місті Луцьк. Натомість науково-інформаційні осередки — у Тернополі та Рівному. Головною умовою польського колеги є те, аби даний осередок розташовувався поза межами адміністрації.

«У Вроцлаві всі оцінили, що наше співробітництво — багатообіцяюче, — підкреслив голова комітету міського господарства Національної економічної палати у Варшаві.  — Головне зараз чітко визначити місце розташування осередку. Ви повинні надати приміщення, а ми — кошти на його утримання. Відкрити його не так вже й просто, однак це доволі цікава справа, тож ми й надалі працюватимемо у цьому напрямку».

Результатом зустрічі стали чітко окреслені кроки подальшого співробітництва, серед яких — проведення відповідного семінару, на якому польські колеги поділяться своїм досвідом.

Нагадаємо, три області для співпраці обрали представники комітету міського господарства Національної економічної палати Польщі: Тернопільську, Волинську та Рівненську. У районах та в самому обласному центрі експерти проводять аудит для пошуку можливостей реалізації проектів, які фінансуватиме ЄС.

Джерело: Наш День

 

Тернополянам презентували профорієнтаційний квест «PROFI LAND»

Понеділок, 31 серпня 2015, 08:38

Фахівці служби зайнятості в рамках святкування дня міста 28 серпня о 16.00 год. у парку ім.Т.Шевченка продовжили презентувати профорієнтаційний квест «PROFI LAND» для жителів та гостей нашого міста Тернопіль. Діти активно долучалися до проведення профорієнтаційних ігор, вправ та естафет. Залежно від віку, вони були розведені по умовних станціях.

Найдоросліші: вікова категорія 16-17 р. (10-11 кл.) на Станції 1 «Я пізнаю себе» проходили тестування на визначення професійної спрямованості, особливостей характеру в контексті впливу на вибір майбутньої професії.

Учасники Станції 2 «Я і майбутня професія» (вікова категорія 14-15 р. (8-9 кл.) проходили тренінгові заняття та вправи, спрямовані на самопізнання та визначення своєї майбутньої професійної ролі. Так, під час проведення вправи «Опиши професію» учасникам пропонувалися картки із зображенням представників різних професій. Усно потрібно було описати професію так, щоб називавши лише знаряддя праці, умови роботи, спецодяг, характерні особливості тощо, дати можливість конкурентам відгадати саму назву професії.

Не менш активними були учасники Станції 3 «Поринь у світ професій» діти віком від 10 до 13 років (5-8 кл.). Дітей знайомили зі світом професій, поділом на певні типи відповідно до сфери діяльності (людина-людина, людина-техніка...). У розважально-пізнавальній формі проводилася гра «Асоціація». Завдання якої полягало в тому, щоб відгадати професію, за навідними питаннями. Зокрема, «Якого кольору ця професія?», «Який запах у професії?», «На які меблі схожа?». Особливо сподобалася учасникам асоція щодо професії ”кондитер”: колір-райдуги, тобто барвистий, запах - ванілі, зовні схожа, за словами Іванки (учениця 5 класу) на Пізанську вежу...

Наймолодші учасники квесту діти 6-9 років (1-4 кл. ) Станції 4 «Професійні мрійники» були особливо активними. Адже, знайомство з професіями відбувалося у надзвичайно жвавому темпі, так як з ними працювали не лише фахівці служби зайнятості, а й відома маленьким жителям Тернополя літнім табором ”Дивосвіт”, чемпіонка світу з пауерліфтингу, президент громадської організації ФСК «СПОРТ-КЛАС» Лілія Проць. Свої тренерські вміння, талант працювати з найменшими, поєднуючи спорт та профорієнтацію Ліля продемонтструвала під час проведення естафет з використанням спортивного знаряддя: м'ячі, круги, кеглі... Як результат: діти задоволені, батьки приємно здивовані та щасливі. Адже на такому заході вони побували вперше!

Приєднались до участі та роботи з дітьми усіх вікових категорій та станцій волонтери громадської організації ”Молодіжна громадська організація ”Міст”.

Маса позитивних вражень, емоцій, та ще подарунки-ось що отримали діти під час квесту.

 

На Алеї зірок у Тернополі з’явилася зірка волонтерів та Любомири Бойцун

Понеділок, 31 серпня 2015, 08:12

Традиційно на День міста у Тернополі вшановується пам'ять визначних особистостей, які найбільше доклалися до розвитку міста та прославляли його своєю працею в Україні та світі почесним відкриттям пам’ятних зірок. Цьогоріч Алея поповнилася ім’ям відомої краєзнавиці, архівіста Любомири Бойцун та безіменною зіркою із надписом «Волонтерська зірка», яка присвячена усім тернополянам, які допомагають бійцям АТО.

«Алея зірок - новий яскравий атрибут сучасного міста, яка одночасно є традиційною європейською практикою із вшанування тих людей, які прославляють рідне місто, - із нагоди відкриття нових зірок зазначив міський голова Сергій Надал. - Зірки виконані у формі квіток терену - одного із символів Тернополя. І вшановуємо сьогодні ними відому дослідницю історії міста Любомиру Бойцун та волонтерів, у зірці яких немає одного прізвища, проте вона призначена для усіх тернополян, які допомагають бійцям АТО».

Нагадаємо, що у попередні роки тернопільська «Алея зірок» поповнилася іменами Олени Підгрушної, Казимира Сікорського, Василя Бурми, Лесі Романчук, Степана Галябарди, Михайла Форгеля та інших.

 

Один з найбільших екстрим-парків у Західній Україні відкрили у Тернополі

Неділя, 30 серпня 2015, 12:27

Міський голова Сергій Надал офіційно презентував новий екстрим-парк, який розташований у парку «Топільче». Цей парк є одним із найбільших у Західній Україні і під час його споруджання був врахований найкращий європейський досвід та побажання молодих людей, які займаються екстремальними видами спорту у Тернополі.

«Ініціатива спорудження цього парку належить молодим тернополянам, які займаються екстремальними видами спорту. Вони декілька разів зверталися до міської ради із проханням облаштувати їм окреме місце для тренувань, адже раніше їм доводилося тренуватися у центральній частині міста. І уже сьогодні ми маємо готовий екстрим-парк, який є чудовим місцем для проведення часу для молоді», - розповідає міський голова Сергій Надал.

Конструкції для спорудження цього парку виготовляло спеціальне профільне підприємство. Очільник Тернополя наголошує, якщо на цьому місці буде займатися багато тернополян, то на перспективу майбутніх років тут облаштують додаткове освітлення.









 

Тернопіль отримав Почесну Таблицю Ради Європи

Субота, 29 серпня 2015, 12:05

Тернопіль – єдине місто в Україні та одне з восьми у Європі, яке цього року нагороджене Почесною Таблицею Ради Європи. Відзнаку офіційно вручив представник Ради Європи міському голові Сергію Надалу на публічній церемонії біля пам’ятника Івану Франку у День міста, 28 серпня.

Почесна Таблиця Ради Європи - це третя із чотирьох відзнак, які може отримати європейське місто від цієї організації. Тернопіль вже отримав у 2013 році диплом Ради Європи, а у 2014 – Почесний Прапор Ради Європи.

Отримуючи відзнаку, очільник Тернополя Сергій Надал зазначив, що місто активно працює у напрямку європейської інтеграції і ця робота є помітною і високо оціненою європейськими партнерами.

«Отримання європейських нагород не тільки значно підвищує статус міста, але й відкриває широкі можливості в галузі співробітництва з перспективними містами та регіонами, з міжнародними організаціями та фондами, - зазначив міський голова. - Місто Тернопіль є частиною історичної спадщини культури Європи та інтегроване у систему зв'язків і співпраці на рівні міст-побратимів та партнерських міст. Ми живемо у відкритому світі, у світі інформації і технологій, тому ці зв'язки розвиваються найшвидше. Українці і тернополяни хочуть вільно подорожувати, торгувати, вести ділові стосунки, навчатись у Європі. Ми також прагнемо, щоб з цією метою до нас приїздили наші сусіди з країн Європи».

Зазначимо, що цими днями у Тернополі у «АртГалереї» діє мандрівна виставка з нагоди 60-річчя заснування Призу Європи та представлена вісьмома мовами (англійською, французькою, німецькою, італійською, польською російською, іспанською та турецькою).

Нагадаємо, що рішення про нагородження Тернополя Почесною Таблицею Ради Європи було прийняте на засіданні Комітету з питань соціальної політики, охорони здоров’я та сталого розвитку Парламентської Асамблеї у Страсбурзі 21 квітня 2015 року.

 

З початку навчального року дошкільні заклади та школи звільнено від плати за землю та податку на нерухоме майно

Субота, 29 серпня 2015, 11:57

З 1 вересня 2015 року набере чинності Закон України від 17.07.2015 року № 654-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для надання освітніх послуг дошкільними та загальноосвітніми навчальними закладами недержавної форми власності».

Зокрема, даним документом доповнено п.п. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 Податкового кодексу України, в якому зазначено, що будівлі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від форми власності та джерел фінансування, що використовуються для надання освітніх послуг не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Окрім цього, п.п. 282.1.4 п. 282.1 ст. 282 Податкового кодексу України визначено, що з 1 вересня цього року від сплати земельного податку звільнятимуться дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади незалежно від форми власності і джерел фінансування, заклади культури, науки, освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.


Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Завершується реконструкція Набережної ставу

П'ятниця, 28 серпня 2015, 06:10

До Дня міста, 28 серпня, у Тернополі завершать капітальний ремонт Набережної ставу. Там облаштували нову бруківку, велодоріжки, встановили огорожу та оновили вуличне освітлення.

Місцеві архітектори та дизайнери працювали над місцем, де традиційно освячують воду - біля Хреста з нагоди 1020-річчя Хрещення Київської Русі. Постамент цього Хреста облаштовують мозаїкою з беганіту.

Зазначимо, що ремонт Набережної не здійснювався у Тернополі понад 40 років і лише за останні чотири роки вдалося оновити ділянку від «Острівка кохання» до Надставної церкви. У планах міської ради у наступні роки відремонтувати ділянку в напрямку пляжу «Циганка».

 

Програма заходів святкування Дня міста

П'ятниця, 28 серпня 2015, 06:06


тернопіль 475

№ п/п Назва заходу Час проведення Місце проведення
28 серпня 2014 р. ( п’ятниця) Центральна частина міста
1 Урочиста літургія до свята Успення Пресвятої Богородиці та 475-ї річниці міста Тернополя 10.00 Храм Успіння Пресвятої Богородиці (вул. Кн. Острозького,55)
2 Фестиваль з повітроплавання Ранковий та вечірній час Набережна Тернопільського ставу
3 Чемпіонат Східної Європи з аквабайку з 10.00 год. Тернопільський став
4 Проведення Містечка USAID у Тернополі з 10.00 год. Парк Т. Шевченка
5 Безпрограшна лотерея від ТМО Товариства Червоного Хреста Протягом дня Парк Т. Шевченка
6 Фестиваль їжі «Вуличний ринок» Протягом дня Парк Т. Шевченка
7 Художній пленер «Святкове місто». Виставка робіт учасників пленеру. з 11.00 Театральний майдан
8 Виставка – презентація нових моделей автомобілів 11.00 Театральний майдан
9 Відкриття виставки робіт випускників Тернопільської художньої школи ім. М. Бойчука 11.30 Український дім «Перемога»
10 Концерт муніципального духового оркестру «Оркестра Волі» 12.00 Театральний майдан
11 Групове відправлення поштівок з видами Тернополя за адресами світового руху «Postcrossing» 12.00 Територія біля «Укрпошти»
12 Виступи дитячих колективів, духових оркестрів 13.00 Вул. Сагайдачного
13 Мистецька імпреза з нагоди поповнення Алеї Зірок іменами 14.00 Вул. Гетьмана Сагайдачного
14 Відкриття мандрівної виставки з нагоди 60-річчя заснування Призу Європи 14.30 АртГалерея
15 Погашення ювілейних поштових конвертів з видами м. Тернополя 14.45 АртГалерея
16 Презентація ювілейної монети 15.00 АртГалерея
17 Виступ шкільних євро клубів «Європа – наш спільний дім» 15.00 Вул. Сагайдачного
18 Урочисте вручення Почесної таблиці Ради Європи 15.30 Вул. Сагайдачного
19 Церемонія підписання партнерських угод між містами: Тернопіль (Україна), повіт Суленцін (Польща) та містом Таураге (Литва). 16.00 Вул. Сагайдачного
20 Урочисте відкриття чемпіонату Східної Європи з аквабайку та концерт музичних гуртів м. Тернополя «Лос Колорадос», «Фіра», «Хевен», «Сержант блюз». 18.00 Набережна Тернопільського ставу
21 Молодіжний вечір 23.00 Парк Т. Шевченка. острів. «Чайка»
22 Свято меду 12.00 Парк «Національного відродження»
23 Фестиваль «Галицька дефіляда» Протягом дня Співоче поле
24 Виставка-ярмарок Тернопільських майстрів декоративно-прикладного мистецтва «Скарби тернового поля» 12.00 Парк «Національного відродження»
25 Свято квітів та квіткових композицій на тему «Героям АТО», Огляд на визначення кращих букетів та квіткових композицій. Протягом дня Парк «Національного відродження»
26 «Тернополю 475» Мистецьке свято. 16.00 Співоче поле
27 Концерт переможців соціального мистецького проекту «ТаланТер» 18.00 Співоче поле
28 Урочисте нагородження кращих людей міста, лауреатів конкурсу ім.. В. Лучакіського та переможців соціального мистецького проекту «ТаланТер» 19.00 Співоче поле
29 «Тернополю 475» Мистецьке свято. за участю заслуженої артистки України Оксани Пекун та народного артиста України Віктора Павліка 20.00 Співоче поле
30 Безпрограшна лотерея від ТМО Товариства Червоного Хреста Протягом дня Парк «Національного відродження»
29 серпня 2015 р. (субота)
1 Фестиваль з повітроплавання Ранковий та вечірній час Набережна Тернопільського ставу
2 Урочисте відкриття екстрімпарку
Парк «Топільче»
3 Фестиваль народного танцю «Червона калина» 15.00 Співоче поле
4 Фестиваль «Галицька дефіляда» Протягом дня Співоче поле
5 Фестиваль їжі «Вуличний ринок»
Парк Т. Шевченка
6 Чемпіонат Східної Європи з аквабайку З 10.00 Тернопільський став
7 Концерт Тернопільських музичних колективів, та гуртів 18.00 Набережна Тернопільського ставу
8 Молодіжний вечір 22.00 Парк Т. Шевченка. острів. «Чайка»
30 серпня 2015 р. (неділя)
1 Фестиваль з повітроплавання Ранковий та вечірній час Набережна Тернопільського ставу
2 Концерт муніципального духового оркестру «Оркестра Волі» 16.00 Театральний майдан
3 Свято народної творчості 17.00 Співоче поле
4 Фестиваль «Галицька дефіляда» Протягом дня Співоче поле
5 Фестиваль їжі «Вуличний ринок» Протягом дня Парк Т. Шевченка
6 Чемпіонат Східної Європи з аквабайку з 10.00 Тернопільський став
7 Концерт муніципального духового оркестру «Оркестра Волі» 19.00 Співоче поле
8 Урочисте закриття та нагородження переможців чемпіонату Східної Європи з аквабайку. Гала – концерт музичних гуртів м. Тернополя та гурту «ОНУКА» 19.00 Набережна Тернопільського ставу



 

Проституція існує...

Четвер, 27 серпня 2015, 08:58

– Скільки потрібно грошей, щоб із гуртожитку зробити будинок розпусти?

– Дві копійки. Треба зателефонувати й сказати: «Переходимо на легальне становище».

(старий радянський анекдот)

Проституція існує. Незалежно від громадської думки, волі законодавців і зусиль правоохоронних органів. Образ повії міцно закріпився в громадській свідомості завдяки книгам і кінофільмам, пісням і анекдотам, не кажучи вже про газетні й журнальні статті. До речі, кількість статей і телепередач на цю тему останнім часом значно зросла. Однак більшість творів цього жанру, написаних і знятих за замовленням західноєвропейських і американських організацій, стурбованих зростанням секс- еміграції з країн СНД, різниться одноманітністю й вузькістю підходу до «замовленої» теми. У результаті, ми маємо портрет ошуканої дурепи, котру залякали, забрали документи, замкнули в будинку розпусти і під конвоєм відправили на панель. Середньостатистичний громадянин думає, що повії становлять якусь однорідну масу, яка займається наданням сексуальних послуг за гроші. При цьому вулична алкоголічка, котра торгує собою за 100 гривень, знаходиться на тій же соціальній сходинці, що й дівчина-ескортниця, що заробляє 1000 доларів, пише Моя газета

Насправді ж у проституції, як і в будь-якому бізнесі, є свої рівні. Найнижчий – вуличні повії або, як їх ще називають, «дальнобійниці».

 

«Дальнобійниці»

Трудівниць з тернопільської Об’їзної описувати нецікаво – з огляду на повну вичерпаність теми. На цьому узбіччі вже достатньо попаслися журналісти, описуючи жахливе життя місцевих повій, які працюють іноді за гонорар у вигляді пляшки й булочки. Куди цікавіші – повії, які облюбували зупинку на вулиці Протасевича та поблизу магазину «Берегиня». Втім, самих тернополянок там мало. «Стояти на вітрині», де є ризик бути побаченими родичами та знайомими, тернополянкам не дозволяють залишки виховання. Тому працюють там, в основному, з інших місць і «гастролерки вихідного дня».

 

«Дівчатка за викликом»

Працюють у більш комфортних умовах. Вони не мерзнуть на вулиці, майже не стикаються з криміналом і не перетинаються з правоохоронними органами. Розцінки ті ж, що й на вулиці, але «на всю ніч» клієнту обійдеться дорожче. «Фірма» забирає від 20 до 70 відсотків заробітку, але робота – справа добровільна – у кого які запити. Рекламу таких фірм легко можна знайти в Інтернеті. «Сексуальні білявки й жагучі брюнетки», «масажистки за викликом», «манікюр цілодобово», «краща дівчина міста»… Читаючи подібні тексти, важко помилитися в характері наданих послуг. «Фірми» умовно можна розділити на три види.

 

«Диспетчерська»

Штат складається з однієї-двох осіб. Вони приймають телефонне замовлення й переадресовують його підхожій виконавиці. Дівчина самостійно приїжджає до замовника, відпрацьовує і раз на тиждень «відстібає» диспетчеру його посередницький відсоток.

 

«Експрес-доставка»

Дівчатка чергують на «конспіративній квартирі». Приймальниця переадресовує туди замовлення, і водій доставляє трьох-чотирьох дівчаток за вказаною адресою. Клієнт вибирає одну, водій одержує гроші і відвозить назад тих, які «не пройшли кастингу». В обумовлений час пролунає дзвоник по телефону чи в двері, і дівчину заберуть. В оголошеннях фірми вказують номери мобільних телефонів, які встановлюють на переадресацію, або відразу пропонують передзвонити на телефон замовника. За час між дзвониками його номер і адреса «пробиваються» по базі і звіряють із «чорним списком».

У таких фірмах гроші забирають по максимуму, плинність кадрів дуже висока, але проблем із рекрутуванням нових співробітниць немає. Дівчина зв’язується з роботодавцями за тими ж номерами телефонів, що й клієнти, а ті 20 доларів у день, що їй видають як гонорар, – досить великі гроші для її сім’ї.

 

«Секс в Інтернеті»

Мова тут зовсім не про той секс, який захоплено описують фахівці комп’ютерних технологій. Це ті ж оголошення, тільки більш відверті і з фотографіями. І хоча тут в основному описується київський ринок секс-послуг, по Інтернету можна викликати і харків’янку, і одеситку, і тернополянку, дівчат із Москви чи Санкт-Петербурга, а якщо вже дуже захотілося, – то і з Лондона чи Парижа. Усе залежить від системи оплати й термінів прибуття. Найбільш «просунені» фірми навіть не вказують номер телефона – лише електронна адреса. З такими фірмами професіоналки співробітничають найбільш охоче. Рівень оплати тут високий, та й клієнти надійніші: своя квартира, комп’ютер, Інтернет... І дівчата, відповідно, класом вище, а наявність фотографій позбавляє від неприємних сюрпризів. Крім того, такі фірми пропонують зустрічі на своїй території. У рекламних оголошеннях це називається «апартаменти». При цьому чоловік позбавлений того, щоб приводити у квартиру незнайому людину, у спальні не буде пахнути чужими духами, а під ліжком не знайдуть загублену шпильку.

 

«Клубні дівчатка»

До цієї категорії відносяться професіоналки, котрі постійно працюють у нічних клубах, готелях, ресторанах, казино і т.д. Правлять вони від 100 до 300 доларів за ніч. Ціна залежить не лише від класу дівчини, а й від політики клубу. У першому варіанті клуб безпосередньо займається організацією секс- переговорів і зустрічей на своїй території, установлює середні ціни, веде добір трудівниць любовного фронту і стягує відсоток із їхнього заробітку.

В другому – клуб нейтрально ставиться до «знімання» клієнтів на своїй території. Без дівчат відвідування зменшиться, крім того, вхідні квитки і рахунок у барі вони оплачують нарівні з рештою відвідувачів.

У третьому випадку керівництво клубу ставиться до повій як до неминучого зла і потенційного джерела неприємностей. Охорона записує їхні паспортні дані, спробам організуватися жорстко кладеться край, а поведінка, що виходить за межі пристойності, суворо карається.

«Клубних дівчаток» можна умовно розділити на два підвиди. Одні з них у робочий час гордо несуть на чолі тавро найдавнішої професії. Як правило, це фарбовані блондинки, що користуються яскравою помадою і носять убрання, яке впадає у вічі й мінімально прикриває тіло. Помітити їх у клубній тусовці так само легко, як світлофор на перехресті. Інші – із серії «у житті не подумав би!». Виглядають дуже пристойно, навіть стильно, їх легко можна прийняти за бізнес-леді, благополучних коханок чи дочок заможних батьків.

У готелях картину можуть доповнювати ще два чинники: масові побори від охорони до коридорних, що впливає на ціну секс-послуг, і «ненав’язливий сервіс», – коли пропозиції надходять по телефону прямо в номер кожному пожильцю.

 

«Ескорт-сервіс»

Ескортниці – це еліта професійних повій. Вони вирізняються зовнішністю, інтелектом, вишуканим одягом й аксесуарами, знанням іноземних мов і старанно залегендованим соціальним станом. Їхні телефони не публікуються в рекламних оголошеннях і в Інтернеті. Вони працюють за рекомендаціями і через посередників, яким цілком довіряють. Їхні послуги коштують від 500 доларів у день. При цьому витрати на візи, авіаквитки, готелі й ресторани клієнти оплачують окремо. Ескортниця може самостійно доїхати до Ніцци, Портофіно чи Шарм-ель-Шейха й талановито зіграти роль «дівчини» з вищого світу.

Кожна четверта повія у Європі – українка

Такі дані наводить Міжнародна організація міграції.

В Апеляційному суді Волинської області затвердили вирок членам організованої злочинної групи, що постачала «живий товар» з України в борделі Західної Європи. У групу сутенерів входили троє іноземців та 44-річна жителька Волинської області, яка працювала в одному з прикордонних центрів страхування. Саме ця жінка вербувала для закордонних борделів «жриць кохання» серед дівчат, які перебували в скрутному матеріальному становищі.

Групу сутенерів викрили співробітники СБУ. У пункті пропуску «Ягодин» вони затримали іноземця, який віз за кордон на власній автівці двох дівчат. Під час подальших оперативно-розшукових заходів затримали його спільницю. Жінка-вербувальниця отримувала від іноземних власників борделів по 200 доларів за кожну нову повію.

Необхідні для виїзду за кордон запрошення та гроші для виготовлення іноземних паспортів для рекруток в Україну надсилав громадянин однієї з країн ЄС. Він за кожну повію, що перетинала кордон, отримував 400 доларів «гонорару». Ще двоє іноземців (вони поки що уникають правосуддя) вивозили дівчат за кордон та «працевлаштовували» у борделі.

Вироком суду жительку Волині, яка вербувала дівчат, та іноземця-кур’єра засудили до п’яти років позбавлення волі кожного.

Міфи про работоргівлю

Судовий процес, що завершився на Волині, ще раз спростував міфи, що стосуються работоргівлі. Чимало пересічних громадян переконані, що постачанням українок у закордонні борделі переймаються потужні злочинні синдикати. Насправді в цьому бізнесі задіяні дрібні злочинні групи.

Український правозахисник Сергій Нетлецький, який тривалий час працював в Інтерполі, накреслив для «Високого замку» схему роботи такої злочинної групи, до складу якої входять:

– організатор-керівник. Як правило, це іноземний сутенер, який у себе на батьківщині постачає повій одразу у кілька дрібних борделів;

– вербувальники – жителі України, які мають «робочі» зв’язки з корумпованими працівниками паспортних служб, міграційної служби, консульств;

– кур’єри – відповідають за переміщення рекруток через кордон:

– покупець живого товару.

Злиденне життя в Україні призвело до того, що закордонні борделі заполонили українські повії. За даними МВС, найбільше українських повій у борделях Росії, Туреччини та Польщі. У борделях країн Євросоюзу, за даними фахівців ООН, сексуальні послуги клієнтам надають понад 500 тисяч українок.

Рекруток в повії у селах вербують, як правило, літні жінки, які мають психологічні здібності та користуються авторитетом. Не так давно, скажімо, Тернопільський міськрайонний суд засудив до восьми років позбавлення волі двох жительок Чорткова, які постачали живий товар у польські борделі. Одна з цих вербувальниць, 40-річна жінка, працювала… вчителькою української мови та завербувала в повії чимало своїх колишніх учениць.

Їхали працювати танцівницями…

Хоча більшість повій потрапляє за кордон за власним бажанням, іноді жертвами новітніх рабовласників стають і дівчата, які ніколи б не погодилися добровільно надавати сексуальні послуги. Минулого року співробітники міліції затримали на столичному вокзалі сутенерку, яка везла в Росію групу красунь спортивного вигляду. Усі ці дівчата були професійними танцівницями. Вони їхали до Москви переконані, що танцюватимуть там в елітних нічних закладах. Та насправді сутенерка постачала живий товар в один із підпільних публічних будинків російської столиці.

18-річна киянка Ірина потрапила в тенета работорговців, прочитавши у газеті оголошення про набір у біржову школу в Берліні. Коли приїхала за викликом у Берлін, їй повідомили, що школа переїхала до Брюсселя. У Бельгії, куди відрядили дівчину, її зустріли тамтешні «освітяни» й повідомили, що українка заборгувала їм за свої подорожі 10 тисяч доларів, які має відпрацювати в борделі. Паспорт в Ірини відібрали, били і ґвалтували, поки вона не погодилася працювати. Поки юнка мала «товарний вигляд», її тримали в престижному борделі. Та завершила вона свою кар’єру у найдавнішій професії у кварталі червоних ліхтарів.

Департамент боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, МВС України радить жертвам работорговців звертатися по допомогу за телефонами:

• Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми: 0-800-505-501;

• телефон довіри Державної прикордонної служби України: (044) 527-63-63;

• телефон довіри департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, МВС: (044) 254-76-04.

 

Запрошують на фестиваль 'Республіка'

Четвер, 27 серпня 2015, 07:57

Фестиваль «Республіка» - проект народився 5 років тому як ініціатива молодих митців-активістів. Завдяки потужній  ідеї, громадському активізму та волонтерству стало можливим створити великий соціальний фестиваль, якісний культурний продукт у в маленькому місті. Це фестиваль сучасного вуличного мистецтва у всіх його проявах – музики, малюнку (графіті), поезії, танцю, відео мистецтва. На головній сцені, розташованій на території історичної фортеці XIV століття, відбуватимуться виступи найкращих українських та закордонних виконавців. Знову найкращі райтери працюватимуть над прикрашанням занедбаних будівель у різних частинах старого та нового міста. Знову молодь з’їдеться на фестиваль з усіх куточків України, щоб насолодитися улюбленими гуртами та поринути у мистецьку атмосферу фестивалю. 

Фестиваль відбувається у декількох локаціях Кам’янця-Подільського: головний концерт та важка сцена - на території Нової фортеці у старій частині міста, денна сцена та ярмарок - на Ратушній площі, а художники малюють у спальних районах міста.
В середньому фестиваль відвідує від 7 до 10 тисяч людей зі всієхї України щороку.

Фестиваль дебютував у 2011 році та досі лишається чи не єдиним некомерційним фестивалем в Україні. Ми позиціонуємо себе як анти-комерційний фестиваль та намагаємося привернути увагу громадськості до проблем невеличких міст та містечок та всіляко сприяти їх розвитку.

У рамках фестивалів «Республіка» у 2011, 2012 та 2013 роках, художники-муралісти з різних країн світу (Україна, Польща, Іспанія, Італія, Німеччина, Білорусь, Росія) займалися розписом занедбаних та аварійних будинків у різних частинах міста. Загальна площа малюнків – близько 3000 кв.м. Усі кошти, які були зароблені на фестивалі, витрачаються на оплату мистецьких акцій та на закупівлю необхідного обладнання для райтерів а також на оплату їх переїзду, проживання та харчування.

На фестивалі «Республіка 2015» діятиме декілька сцен: Головна, Тунель, Art-Dvir, реґі сцена, нічна техносцена на Електростанції та сцена на Ратуші (розклад на цю сцену згодом).


 

На День Незалежності тернополян розважали феєричними виступами

Четвер, 27 серпня 2015, 06:30

24 серпня тернополяни та гості міста відзначали День Незалежності України. Святкову програму на Театральному майдані міста подарував усім присутнім  Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення. Глядачів порадували своїми драйвовими, феєричними виступами Школа вуличного танцю Nino, спортивно-танцювальний центр Fitness House, Star Dansе, танцювальний клуб Абрі та спортивний клуб Energy.

Незабутнім для глядача став патріотичний флешмоб дітей-учасників марафону “Я – українець, я – патріот”, який допомогла підготувати керівник школи вуличного танцю Nino.

Працівники Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення провели веселі конкурси та цікаві спортивні естафети, що подарували дітям та дорослим  море позитиву та чудового настрою, а солодкий партнер святкового заходу ТМ  “Ласунка” порадував усіх чудовими призами.
IMG_3607

Одночасно відбувався благодійний дитячий ярмарок як підсумок марафону “Я – українець, я – патріот”, присвячений новітнім героям України до Дня Незалежності.  Загалом виручили  3421 гривню, які передали  волонтеру  Логістичного центру допомоги АТО Тарасу Герману на потреби  армії.
IMG_3853

Усіх присутніх дітей порадували патріотичним аквагримом юні художниці – волонтерки.IMG_3638

Партнер свята оператор телекомунікаційних послуг “Колумбус” запропонував дорослим та дітям позмагатися у кмітливості та ерудиції під час цікавої вікторини та нагородив усіх переможців.IMG_3721IMG_3703 IMG_3743IMG_3753IMG_3714 IMG_3766

Чудовим  ведучим цього захоплюючого заходу був незмінний  Юрій Дзюла.

Ігри, забави, конкурси подарували усім святковий настрій та яскраві враження.

 

За порушення порядку ведення розрахункових операцій до бюджету вже надійшло понад 1,6 млн грн штрафів

Середа, 26 серпня 2015, 18:00

Станом на початок серпня цього року на території Тернопільщини суб’єкти господарювання проводять розрахункові операції за готівкові кошти через 3611 реєстратор розрахункових операцій.

Проте не всі представники бізнесу, що використовують реєстратори розрахункових операцій, дотримуються законодавства та сумлінно сплачують податки. Так, з початку року встановлено 25 випадків невидачі розрахункового документу при здійсненні розрахунків із споживачами та 9 випадків невідповідності сум готівкових коштів на місці здійснення розрахунків, 8 фактів продажу алкогольних напоїв за ціною нижче, ніж встановлений розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв, та 13 фактів безліцензійної діяльності.

Загалом за результатами контрольно-перевірочної роботи до бюджету забезпечено надходження 1,6 млн грн.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

З вересня знову подорожчає алкоголь

Середа, 26 серпня 2015, 17:45

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 р. № 957» від 17.06.2015 р. № 426, з 1 вересня 2015 року підвищується розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв.

Зокрема, з 1 вересня мінімальна оптова ціна на горілку і лікеро-горілчані вироби за 1 літр 100-відсоткового спирту зросте до до 175,96 гривень. Мінімальна роздрібна ціна на горілку і лікеро-горілчані вироби за 1 літр 100-відсоткового спирту зросте до 274,5 гривень.

Відтак, найдешевша півлітрова пляшка горілки з 1 вересня коштуватиме 54, 90 грн. (зараз 49, 90 грн.), віскі – 109 грн. (зараз 99 грн.), відповідно, коньяк – 84 грн. (зараз – 79 грн.)

Просимо пам’ятати про посилену відповідальність за порушення законодавства в сфері виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Зокрема, Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» у випадку оптової або роздрібної торгівлі коньяком, алкогольними напоями, горілкою, лікеро-горілчаними виробами та вином за цінами, нижчими за встановлені мінімальні оптово-відпускні або роздрібні ціни на такі напої, передбачено фінансову санкцію у вигляді штрафу – 100 відсотків вартості отриманої партії товару, розрахованої виходячи з мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін, але не менше 10 000 гривень.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Чи є майбутнє в Тернопільського ставу?

Середа, 26 серпня 2015, 07:01

22428376Сiмнaдцятoгo cepпня в yпpaвлiннi житлoвo-кoмyнaльнoгo гocпoдapcтвa, блaгoycтpoю тa eкoлoгiї вiдбyлacя нapaдa кoмiciї з питaнь тeхнoгeннo-eкoлoгiчнoї бeзпeки тa нaдзвичaйних cитyaцiй м.Тepнoпoля. Пiд чac oбгoвopeнь йшлocя пpo cтaн тa piвeнь вoди в Тepнoпiльcькoмy cтaвi, cтaн pиби тa вoдopocтeй, вплив тeмпepaтypи тa вoлoгocтi пoвiтpя, нaявнicть нeoбхiдних дoкyмeнтiв тa дoтpимaння вимoг зapиблeння, здiйcнeння мoнiтopингy cтaнy pибних pecypciв.
Пpиcyтнi нa нapaдi фaхiвцi oзвyчили влacнi poздyми тa peзyльтaти нayкoвих дocлiджeнь, чepeз якi, нa їхню дyмкy, гинe pибa y Тepнoпiльcькoмy cтaвi i cпocтepiгaєтьcя щopiчнe явищe йoгo цвiтiння.
Тepнoпiльcький cтaв – нa мeжi
Дoктop бioлoгiчних нayк, пpoфecop Вacиль Гpyбiнкo, зaпeвнив, щo Тepнoпiльcький cтaв – цe вoдoймa, пpo якy вiдoмo дyжe бaгaтo. Зoкpeмa, нayкoвцi пepeкoнaнi, щo вiн «пpoжив» нe oдин життєвий цикл, a тoчнiшe «вмиpaв» тa «нapoджyвaвcя» нe мeншe п’яти – ceми paзiв. Тa чepeз pяд фaктopiв життя cтaвy cкopoчyєтьcя, щo зapaз ми й cпocтepiгaємo: вoдoймa мaє вiдхилeння y cтaнi здopoв’я чepeз cильнe зaбpyднeння i нeзaбapoм мoжe зaгинyти. Тoмy нeoбхiднi зaхoди, пoкликaнi peaнiмyвaти вoдoймy.
– Я вiтaю iнiцiaтивy зapибнeння cтaвy. Однaк в yмoвaх йoгo cьoгoднiшньoгo cтaнy – цe лишe мiнiмaльний кpoк для йoгo пopятyнкy, який нe бyдe eфeктивним бeз здiйcнeння iнших кpoкiв. Пpичини хвopoб cтaвy cпpичинeнi pядoм фaктopiв, як пpиpoднiх, тaк i aнтpoпoгeннoгo хapaктepy. Нacaмпepeд, cюди пoтpaпляють кaнaлiзaцiйнi cтoки тa змивнi дoщoвi вoди, a цe – нaфтoпpoдyкти, фocфop, cвинeць, pтyть тa aзoт, якi згyбнo впливaють нa якicть вoди. Вiдoмo пpo нeпooдинoкi випaдки cкидaння нeчиcтoт y вoдoймy y нiчнy пopy. Стaв – cтapий, вiн нe вcтигaє пepepoбляти цi peчoвини, тoмy вoни ociдaють нa днi вoдoйми. У Тepнoпiльcькoмy cтaвi пepeвaжaють cиньo-зeлeнi вoдopocтi, якi пoглинaють киceнь тa видiляють тoкcини, a зeлeних вoдopocтeй, якi киceнь пpoдyкyють, нaтoмicть мeншaє. Рибa нe cпoживaє cиньo-зeлeних вoдopocтeй, тoмy нecтaчa пpoдyктiв є oднiєю з пpичин гибeлi пoпyляцiї. Стaв цвiтe, piвeнь вoди y ньoмy знижyєтьcя, тoмy oтpимyємo пpичиннo-нacлiдкoвi зв’язки y виглядi кoлa пpoблeм, якi cпpичиняють oднa oднy. – пoяcнив нayкoвeць.
Нa дyмкy нayкoвця, нaйпepшe, щo нeoбхiднo зpoбити, aби вpятyвaти oзepo (a нe лишe йoгo житeлiв), цe зaбeзпeчити йoгo чиcтoтy тa дocтaтню кiлькicть киcню y ньoмy, щo є вкpaй нeпpocтим зaвдaнням. Мoжнa зaбeзпeчити aepaцiю (циpкyляцiю пoвiтpя) зa дoпoмoгoю фoнтaнiв, тa цьoгo бyдe нeдocтaтньo. Тaкoж вiдoмo, щo чимaлo гocпoдapiв пpивaтних пoмeшкaнь aбo нoвoбyдoв дoпycкaють вpiзaння кaнaлiзaцiйних тpyб y Тepнoпiльcький тa Івaчiвcький cтaви чи пpилeглi дo ньoгo piчки, щoб нe витpaчaтиcя нa oчиcнi мeхaнiзми.
Сyттєвo пoгipшyють cтaн cтaвy нeчиcтoти
Зaфiкcyвaти  тaкi пopyшeння нeпpocтo. Як зayвaжив диpeктop КП «Тepнoпiльвoдoкaнaл» Вoлoдимиp Кyзьмa, icнyє й iншa нeбeзпeкa, якy фaктичнo нe мoжливo тpимaти пiд кoнтpoлeм.
– Уci aceнiзaтopнi мaшини, якi нaдaють пocлyги y Тepнoпoлi, мaли б  мaти yгoди iз КП «Тepнoпiльвoдoкaнaл», для тoгo, щoб yci вiдхoди зливaти в нaшi oчиcнi cпopyди. Тaкoж ми зoбoв’язaли пepeвiзникiв, якi дiють oфiцiйнo, вcтaнoвити GPRS пpиcтpoї нa cвoї aвтiвки, щoб виключити мoжливicть cкидy нeчиcтoт y Тepнoпiльcькe oзepo aбo y пpидopoжнiх cмyгaх чи лicoпocaдкaх. Як peзyльтaт, pяд пiдпpиємцiв «пiшли в тiнь» i пocлyгy нaдaють нecaнкцioнoвaнo. Тepнoпoляни, цiлкoм зpoзyмiлo, кopиcтyютьcя пocлyгaми тих пepeвiзникiв, y яких дeшeвшi цiни. Вiдтaк мaємo cитyaцiю з тим, щo дiлки вeзyть нeчиcтoти нe нa oчиcнi cпopyди, a cпycкaють y cтaв, пpимipoм з бoкy c. Бiлa. Склaднo зaфiкcyвaти i cкид нeчиcтoт y oзepo iз пpивaтнoгo ceктopy, aджe тaкi мiкpopaйoни мicтa, як Пpoнятин i Кyткiвцi, a тaкoж c. Бiлa нe мaють цeнтpaлiзoвaнoї кaнaлiзaцiї, – пoяcнив Вoлoдимиp Антoнoвич.
Зacтyпник мicькoгo гoлoви Влaдиcлaв Стeмкoвcький зaкликaв yciх нeбaйдyжих тepнoпoлян пoвiдoмляти пpo cхoжi випaдки iз aceнiзaцiйними мaшинaми a тaкoж iмeнa влacникiв бyдинкiв, iз яких нeчиcтoти пoтpaпляють y cтaв, нa yмoвaх aнoнiмнocтi пoвiдoмляти в yпpaвлiння житлoвo-кoмyнaльнoгo гocпoдapcтвa, блaгoycтpoю тa eкoлoгiї тa нa гapячy лiнiю мicькoї paди зa нoмepoм тeлeфoнy 15-80.
Зaпycтили здopoвy pибy
Нaчaльник вiддiлy oхopoни вoдних бiopecypciв в Тepнoпiльcькiй oблacтi  Андpiй Об’єщик зayвaжив, щo pяд нeгaтивних фaктopiв, oзвyчeних фaхiвцями, чacткoвo cпpичинили зaхвopювaння pиб, якими нeщoдaвнo бyв зapибнeний Тepнoпiльcький cтaв. Вiдпoвiднo дo виcнoвкiв вeтepинapних eкcпepтиз y зaгиблих eкзeмпляpiв виявлeнo apгyльoз.
– Ряд ЗМІ пoшиpили нeпpaвдивy iнфopмaцiю пpo тe, щo pибy зaпycкaли в cтaв вжe хвopoю. Цi дaнi нe вiдпoвiдaють дiйcнocтi. Цiлкoм зpoзyмiлo, чoмy в тepнoпoлян виникaють cyмнiви. Вci знaють, як y нac poблятьcя дoвiдки тa eкcпepтнi виcнoвки «зa 50 гpивeнь», aлe цe- нe тoй випaдoк. Аpгyльoз пpoявляєтьcя нeвeликими язвaми нa тiлi pиби, a пiд чac зapибнeння yci мoгли пoбaчити, щo pибa бyлa нeyшкoджeнoю. Окpiм пpeдcтaвникiв вiддiлy oхopoни вoдних бiopecypciв бyли пpиcyтнi i pибaлки, i випaдкoвi пepeхoжi, фoтoгpaфи тoщo. Дocлiджyвaлиcя нaпepeдoднi i пpичини зaгибeлi йopжa нa пoчaткy лiтa. У пpeдcтaвникiв цьoгo видy pиб тaкoж бyлo виявлeнo apгyльoз. Вiн, дo cлoвa, нe бyв пpичинoю зaгибeлi pиби, aджe зaгинyлa вoнa чepeз бpaк киcню aбo зaдyхy. Цe oзнaчaє, щo збyдники цiєї хвopoби пepeбyвaли в oзepi щe дo зapибнeння. Зapaз ми мaємo дaнi, щo pибa aдaптoвyєтьcя дo життя y Тepнoпiльcькoмy cтaвi, вiдтaк є вci шaнcи, щo зapибнeння мaтимe ycпiх. Тим нe мeншe, нeoбхiднo бopoтиcя iз iншими чинникaми, aджe зapaз питaння cтoїть кpитичнo взaгaлi щoдo icнyвaння cтaвy.
Андpiй Об’єщик кaжe, щo дiйcнo, мoжe й вapтo бyлo peтeльнo дocлiдити cтaн вoдoйми пepeд тим, як зapибнювaти її, щoб oцiнити вci бeз виняткy pизики. Однaк caмa пiдгoтoвкa вiдпoвiднoї дoкyмeнтaцiї тa нayкoвo-бioлoгiчнoгo oбґpyнтyвaння вapтyє в paзи бiльшe зa caмy pибy, щo бyлa випyщeнa y cтaв. Тoмy й взялиcя pятyвaти плeco вciмa мoжливими cпocoбaми, oминyвши тpивaлi пaпepoвi пpoцeдypи. Нaвiть зa вкpaй нecпpиятливих yмoв, знaчний вiдcoтoк pиби вce ж зaлишитьcя в cтaвi, a цe вжe нeвeличкий пocтyп дo пoкpaщeння йoгo cтaнy.
Пaтoгeннoї флopи y cтaвi нe виявлeнo
В цьoмy зaпeвнив пpиcyтнiй нa нapaдi зacтyпник нaчaльникa Тepнoпiльcькoгo мicькoгo Упpaвлiння Гoлoвнoгo yпpaвлiння Дepжcaнeпiдcлyжби y Тepнoпiльcькiй oблacтi  А. Пoлiщyк. Зa йoгo cлoвaми, нeпpaвдивoю є iнфopмaцiя, якa тaкoж бyлa пoшиpeнa pядoм ЗМІ, щoдo oбpoбки cтaвy дycтoм. Цiєї peчoвини y вoдi нe виявлeнo. Вiдпoвiднo дo дocлiджeнь нaйчиcтiшими виявилиcя зpaзки вoди, вiдiбpaнi в paйoнi «Дaльньoгo пляжy». Нaйбiльш зaбpyднeнa вoдa пoблизy цeгeльнoгo зaвoдy.  Хoчa пaтoгeннoї мiкpoфлopи y cтaвi нe виявлeнo, icнyє pизик її poзвиткy внacлiдoк тoгo, щo вoдa y мicькiй вoдoймi зaбpyднeнa i зacтiйнa.
Пpиcyтнi нa нapaдi зiйшлиcя y тoмy, щo нe icнyє якoгocь пooдинoкoгo cпocoбy виpiшeння пpoблeм Тepнoпiльcькoгo cтaвy. Вiдтaк бyлo пpийнятe piшeння пpo нeoбхiднicть cтвopeння вiдпoвiднoї пpoгpaми, якa б пepeдбaчилa плaн дiй тa їхню пocлiдoвнicть впpoдoвж нaйближчих poкiв для пopятyнкy oкpacи Тepнoпoля.
Джepeлo: Упpaвлiння житлoвo-кoмyнaльнoгo гocпoдapcтвa, блaгoycтpoю тa eкoлoгiї ТМР

tgn.in.ua

 

У Тернополі облаштували новий «Парк Здоров’я»

Вівторок, 25 серпня 2015, 11:00

Роботи з облаштування нового «Парку Здоров’я» на масиві «Дружба» завершені. Тут облаштували доріжки фiгypними eлeмeнтaми мoщeння, при вході встановили дepeв’янy apкy та кіоски, де можна придбати воду та морозиво, провели благоустрій території. Також встановили дитячий майданчик.

Нагадуємо, це буде перший із часів Незалежності новий парк, який облаштували у Тернополі. Оскільки парк має територію майже 9 га, то цього року у ньому виконали лише першочергові роботи. У наступні роки роботи із його облаштування будуть тривати, також там з’явиться зона для барбекю.

 

Пам'ятник наймолодшому воїну Славкові Луцишину в Тернополі відкриють 29 серпня

Вівторок, 25 серпня 2015, 10:00

Пам'ятник семирічному Славкові Луцишину встановили на масиві «Дружбі» у парку «Топільче». Офіційне відкриття відбудеться 29 серпня. Виготовленням монументу займався тернопільський скульптор Дмитро Пилип'юк.

Славко Луцишин воював протягом 1915-1918 років, в бою під Озерною його було поранено. Хлопця досі вважають наймолодшим воїном світової війни зі всіх народів, котрі брали участь в бойових діях.

«Пам'ятник ставиться в часи, коли повертаються воїни з АТО, відкриваються нові меморіальні дошки в пам'ять про Героїв. Тому слід нагадати тернополянам, що є наша тернопільська історія, яка пов'язана з цим хлопцем. Він у 7 років став воїном австро-угорської армії і пройшов майже 5 років війни. Тому встановлення такого пам'ятника має ще й елемент патріотичного впливу», - розповів заступник міського голови Олександр Смик.

 

Про всі свої доходи можна буде дізнатися по Інтернету

Понеділок, 24 серпня 2015, 11:47

З 25 серпня 2015 року Державна фіскальна служба України запроваджує у тестовому режимі новий електронний сервіс «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису». З 1 вересня 2015 року сервіс буде запущено у штатному режимі.

Фізична особа – платник податків для отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків щодо сум своїх отриманих доходів та утриманих податків матиме можливість сформувати запит в електронному вигляді. Сформований запит підписується електронним цифровим підписом та відправляється на електронну адресу «Єдиного вікна подання електронної звітності ДФС».

За результатами обробки запиту на електронну адресу платника надходить відповідь, що містить відомості про суми доходів.

Детальніше з інформацією щодо роботи сервісу можна ознайомитися за посиланням http://sfs.gov.ua/fizichnim-osobam/vidomosti-doxid/.


Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

У День Державного Прапора тисячі тернополян вшанували пам'ять захисників України хвилиною мовчання

Неділя, 23 серпня 2015, 11:30

У День Державного Прапора України на театральному майдані Тернополя відбулася урочиста церемонія освячення та підняття синьо-жовтого знамена. Почесне право підняти Національний стяг було надано військовослужбовцям, родинам загиблих Героїв АТО.

Священнослужителі традиційних християнських церков відправили Службу Божу за мир, спокій, цілісність, соборність України та за здоров'я її воїнів, а тисячі тернополян хвилиною мовчання вшанували пам'ять захисників України. Участь в церемонії взяли секретар міської ради Ігор Турський та заступник міського голови Олександр Смик.

Від імені міського голови Тернополя Сергія Надала, який зараз перебуває на Сході України в зоні проведення АТО, до присутніх на урочистостях звернвуся заступник очільника міста Олександр Смик.

«В першу чергу я хочу передати вітання з нагоди Дня Державного Прапора України від імені міського голови Тернополя Сергія Надала, який зараз, як і належить очільнику міста, перебуває на Сході України, вітає бійців зі святами та передає допомогу тернополянам, які несуть службу в зоні проведення АТО, - зауважив Олександр Смик. – З цього дня у Тернополі і по всій Україні починаються урочистості з відзначення річниці Незалежності. Сьогодні ми, усі українці всього світу з особливою гордістю і повагою піднімаємо прапор. Сьогодні він переповнює емоціями кожне українське серце. Бо ціна його висока. Бо Свобода і Незалежність, які символізує прапор, стали для всіх нас особливо дорогими. За них заплачено дорогу ціну не лише мільйонів наших попередників, а і нашого покоління».

Заступник міського голови додав, що уже третій рік поспіль на День прапора тернополяни збирають біля меморіалу Незалежності, який волею громади з ініціативи депутатів першого демократичного скликання був встановлений у 2012 році на театральному майдані Тернополя.

«Цей пам'ятник є символом у камені і металі, який свідчитиме нашим послідовникам про наші мрії і надії про сильну, заможну і горду країну. У ньому — визнання вкладу багатьох поколінь тернополян в українську справу, - зазначив Олександр Смик. – Сьогодні ми всіма думками і в молитвах з нашими тернополянами, учасниками війни на Сході. Дай їм, Боже, живими і здоровими повернутись до своїх родин, у рідне місто. Дай нам всім перемоги і миру! Слава Україні!». 








 

СОЦІАЛЬНА АДАПТАЦІЯ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ

Субота, 22 серпня 2015, 04:49

У центрі підтримки підприємницьких ініціатив, що діє при Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості, відбулася презентація проекту «Соціальна адаптація тимчасово переміщених осіб у м. Тернопіль». Проект репрезентували представники Фонду розвитку громадських організацій «Західноукраїнський ресурсний центр» Василь Холуйко, Олег Сабадаш та фінансовий координатор програми, працівник Тернопільської міської ради Леся Навроцька.

«Основна ціль проекту, – наголостив Василь Холуйко, – створити умови для соціально-економічної адаптації внутрішньо-переміщених осіб на ринку праці шляхом проведення тренінгів із самозайнятості, професійного навчання та гарантованого супроводу у рамках дії програми з виплатою коштів для започаткування підприємництва. Основний критерій підтримки бізнес ідей – їх життєздатність».

Учасників заходу було поінформовано про те, що у вересні відбудеться навчальний семінар для переселенців за напрямком «Самозайнятість». Зокрема, група складатиметься із 24 осіб, але тільки семеро із них зможуть отримати кошти на розвиток власного бізнесу. Завершальний етап – це відбір бізнес-планів, який після рішення конкурсної комісії заплановано на листопад цього року.

Також передбачено у Тернополі відкриття конвернінг центру (віртуальний офіс) для внутрішньо переміщених осіб, у якому одночасно зможуть працювати до 50 осіб.

Учасниця презентації, переселенка Ксенія зауважила, що згаданий проект дуже цікавий та актуальний, дає можливість саморозвитку, професійної самореалізації, вселяє у людей впевненість у завтрашньому дні.

 

Відділ активної підтримки безробітних ТМРЦЗ

 

Вокальна студія «Шанс» стала переможцем тернопільського проекту «ТаланТер»

Субота, 22 серпня 2015, 04:43

13 серпня в Українському домі «Перемога» відбувся останній концерт цього літа у рамках мистецького проекту «ТаланТер». На сцені для тернополян виступали солісти та колективи міста, які є неодноразовими переможцями обласних, всеукраїнських та міжнародних пісенних конкурсів: Ірина Хлистун, студенти ТНЕУ Софія та Надія Стельмах, Мар’яна Харкевич, солісти зразкового театру пісні «Мікс» Діана Бобринець, Світлана Гайда, тріо «Пшеничне перевесло», солісти народної вокальної студії «Шанс» Олеся Мала, Юлія Деркач.

За правилами проведення проекту «ТаланТер» глядачі, шляхом голосування, обрали найкращий колектив, що візьме участь у концерті з нагоди святкування Дня Незалежності України та Дня міста. Переможцем стала народна вокальна студія «Шанс» (керівник Олег Крамар).

 

Тернополян запрошують у подорож до Раю

П'ятниця, 21 серпня 2015, 07:11

Туристична ініціатива #koza_play запрошує на день в Раю, пише сайт Культурно.

22 серпня відбудеться поїздка у Рай (Бережанський район) із відвіданням Бережан. Організатори приготували: відвідання монастиря-в’язниці бернардинів у Бережанах, презентація картини тернопільського митця Дмитра Стецька, відкриття виставки робіт Альони Макух (Тернопіль) та Альони Токовенко (Київ).11923335_1246139765412078_2074690793_n

Детальна програма:

Виїзд — 9:00
Ранковий виїзд автобусів забезпечить порятунок від спеки, а вже за годину вас чекатиме купання у джерелі, засмагання на лоні природи Раївського парку та смачна кава (входить у вартість).

Далі розширюємо просторові межі Раю на екскурсії старовинними Бережанами, відвідуємо монастир-в’язницю бернардинів.
12:00 — Презентація картини Дмитра Стецька (м. Тернопіль).

13:00 — насолоджуємося грою струнного квартету

17:00 — прогулянка до замку, відкриття виставки Альони Макух (Тернопіль) та Альони Токовенко (Київ).

Тусовка на галявині під хвилі DJ-duo Hopta. Пригощаємо кукурудзою.

Безгрішні залишаються у Раю, а всі інші повертаються до Тернополя о 21:00.

Приємний бонус для мандрівників — безкоштовний вхід на Шотландську вечірку у Бункермуз (22/08, 22:00).

Вартість мандрівки — 89 грн!
Попередня реєстрація у адміністраторів арт-бару «Коза» та ресторану «Бункермуз».

 

У Тернополі 21 учасник ЗНО отримав 200 балів

П'ятниця, 21 серпня 2015, 06:40

За результатами зовнішнього незалежного оцінювання 2015 року у Тернополі 21 учасник ЗНО отримав 200 балів (20 випускників ЗНЗ 2015 року та один випускник минулих років, який отримав 200 балів з математики, базовий рівень). З них один абітурієнт із Української гімназії імені Івана Франка отримав 200 балів з 2-х предметів.

Найбільше отримали високих балів випускники із математики (15 осіб), із англійської мови (3), із біології (2), історія України (1) та географія (1). Кількість навчальних закладів, випускники яких отримали 200 балів – 12.

 

Перелік загальноосвітніх навчальних закладів м. Тернополя, 

випускники яких отримали 200 балів:

№ з/п

Навчальний заклад

Кількість учнів, які отримали 200 балів

Предмет

1

Тернопільська Українська гімназія імені Івана Франка

1

Математика + Біологія

2

Математика

1

Англійська мова

2

ТСШ №3

2

Математика

1

Англійська мова

3

ТЗОШ №22

2

Математика

1

Історія України

4

Тернопільський технічний ліцей

2

Математика

5

ТСШ №5

1

Англійська мова

6

ТНВК «Школа-ліцей №6 ім. Н. Яремчука»

1

Географія

7

ТСШ №7

1

Математика

8

ТНВК ШЛ №13

1

Математика

9

ТЗОШ №14

1

Математика

10

ТЗОШ №16 ім. В. Левицького

1

Математика

11

ТСШ №17

1

Біологія

12

ТЗОШ №18

1

Математика

 

 

Запрошують на навчання у «Школу молодого реформатора»

П'ятниця, 21 серпня 2015, 06:37

Тернопільська міська рада та ГО «Молодіжне об'єднання «Файне місто» запрошують активну молодь взяти участь у другій програмі навчання «Школа молодого реформатора». Тривалість програми - 3 місяці.

До обов’язків стажерів входить допомога у підготовці рішень міської ради, розпоряджень міського голови та інших актів, підготовка інформаційних та аналітичних матеріалів, виконання завдань спрямованих на підвищення ефективності роботи міської ради, підтримання зв’язків із представниками громадських організацій, сприяння розвитку волонтерського руху в місті та реалізації молодіжних і студентських ініціатив.

Відбір здійснюватиметься на конкурсній основі у два тури:

Перший тур - це конкурс анкет (останній термін прийому заявок - 31.08.2015р.). Кожна анкета кодується і розглядається трьома експертами з представників Молодіжного об’єднання «Файне місто» та Тернопільської міської ради.

Другий тур – індивідуальна співбесіда з відібраними кандидатами та (факультативно) перевірка рівня володіння іноземними мовами. Відбір на співбесіду та остаточний відбір учасників Програми здійснюється Відбірковою комісією.

Кандидат на участь у Програмі повинен відповідати таким вимогам:

  1. бути громадянином України і вільно володіти українською мовою;
  2. мати незакінчену вищу освіту (закінчити щонайменше третій курс) та бути академічно успішним (успішною);
  3. володіти щонайменше однією іноземною мовою;
  4. мати досвід роботи з найбільш поширеним програмним забезпеченням ПК;
  5. мати активну політичну позицію і бути громадсько активним;
  6. бути віком до 29 років на момент надходження анкети;
  7. не бути штатним/позаштатним помічником-консультантом депутатів усіх рівнів або штатним/позаштатним працівником виконавчих органів ради, державних органів або їх структурних підрозділів.

 

Для того, щоб подати заявку на участь, необхідно заповнити анкету за посиланням:

https://docs.google.com/forms/d/1f8fQGrRhQqNNMlB_Ub35uriun7FmjaL38UFI9anlk7k/viewform

 

28 серпня проїзд у вишиванці – безкоштовний

Четвер, 20 серпня 2015, 07:12

Безкоштовний проїзд у громадському транспорті всім, хто одягне вишиванку, обіцяють тернополянам та гостям міста на 28 серпня.

Про це повідомили на виконкомі міської ради в середу, 19 серпня.

- Незалежно від режиму руху, безкоштовно возитимуть усіх, хто буде одягненим в український національний одяг: і в тролейбусах, і в маршрутках, – каже начальник міського управління траспорту, комунікацій та звязку Ігор Мединський. – Лише в цей один день, 28 серпня. Але оплачувати за проїзд не доведеться навіть незважаючи на кількість пільговиків в транспортному засобі.

Джерело: 20 хвилин


 

Є можливість отримати інформацію про борги свої та чужі

Середа, 19 серпня 2015, 07:22

Сьогодні для уникнення прогалин та прорахунків при виборі підприємства, з яким плануєте розпочати співпрацю, варто дізнатись про наявність чи відсутність у нього податкових боргів. Це можна зробити за допомогою окремого банера «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», який розміщено на офіційному порталі ДФС України www.sfs.gov.ua .

Зокрема, для перевірки інформації щодо наявності податкового боргу у платника податків необхідно ввести його код ЄДРПОУ або точну назву. Система здійснює пошук по ряду баз даних, доступних для публічного використання, і повідомляє про результати пошуку.

Оновлення інформації на сайті щодо стану розрахунків платника податків з бюджетом (про наявність заборгованості) відбувається щоденно, в робочі дні, після проведення розрахунків зведених показників в центральній базі даних за результатами попереднього банківського дня.

При цьому, слід відзначити, що у електронному он-лайн сервісі «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» зазначається інформація про наявність боргу платника в цілому по Україні, тоді як платник податків може перебувати на обліку не лише в податковій інспекції за основним місцем обліку, а й обліковуватись як платник окремих податків та зборів в інспекціях за неосновним місцем обліку.

Крім того, для платників, які користуються отриманими ключами електронного цифрового підпису за допомогою електронного сервісу «Електронний кабінет платника податків», в якому впроваджено сервіс «Звірення розрахунків з бюджетом», реалізовано можливість здійснення платником самостійної процедури звіряння стану його розрахунків з бюджетом по кожному податку, збору або внеску, належному йому до сплати.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 
 

Професійне майбутнє - у Ваших руках!

Середа, 19 серпня 2015, 06:50

У гендерному центрі Тернопільського міськрайонного центру зайнятості відбулося серпневе засідання жіночого клубу "Гармонія" на тему "Ідентичність і розвиток", де учасниці мали змогу проаналізувати власні переконання, цінності, інтереси та дати відповіді на питання: "Що я хочу?", "Що для цього потрібно?", "Що я можу зробити?".

До участі у заході долучилися представники Молодіжного центру розвитку ”МІСТ”-Христина Біла та Мар'яна Гевко. За словами запрошених соціальних партнерів: пізнавати і розвиватися - ось що можна робити безкінечно. Зокрема, вивчення власної ідентичності допомагає вивільнити потенціал для навчання і особистісного зростання.

Задля кращого пізнання запрошені гості провели для учасників заходу ряд вправ: на розуміння та усвідомлення ”Хто я”, виявлення життєвих пріоритетів, слабких та сильних сторін, визначення життєвої мети, побудови стратегії та досягнення бажаного у професійній сфері.

Учасниці засідання жіночого клубу "Гармонія" отримали корисні поради від фахівця центру зайнятості Інни Лісовської та представників Молодіжного центру розвитку ”МІСТ” Христини Білої та Мар'яни Гевко. Зокрема:

* Мотивація - це запорука руху вперед. Адже,бувають моменти, коли важко встояти на ногах і продовжувати рухатися в правильному напрямку, але це не привід здаватися. Це має стати лише черговим знаком того, щоб Ви йдете в правильному напрямку і Вам не варто все кидати на півдорозі.

* Чіткі цілі. Якщо Ви хочете досягти успіху у певній справі, Ви повинні мати чітке уявлення про те, чого Ви бажаєте домогтися, лише після того зможете скласти приблизний план дій. Якщо Ви не маєте чіткого плану - Ви просто мрієте. Мала ймовірність того, що дана мрія коли-небудь стане реальністю.

* Працювати, працювати і ще раз працювати. Лише та людина, яка працює, удосконалюється, розвивається досягає успіху в житті. Її праця завжди затребувана, її професіоналізм важливий та допомагає у самореалізації навіть у ”економічно важкі часи”.

Працюйте, пізнавайте себе, розвивайтесь! Ваше майбутнє, в тому числі професійне, у ваших руках!

 

 

Провідний фахівець відділу активної підтримки безробітних ТМРЦЗ Інна Лісовська

 

Літня дитяча школа "Дивосвіт"

Середа, 19 серпня 2015, 06:38

Під час літніх канікул у Тернополі функціонує літня дитяча школа "Дивосвіт”, учасники якої мають можливість не тільки відпочивати та оздоровлюватись, а й відвідувати різноманітні установи та підприємства з метою розширення знань про світ професій.


Нещодавно діти разом із своїми наставниками прийшли на професіографічну екскурсію в Тернопільський місьрайонний центр зайнятості.

Фахівці центру зайнятості провели для дітей екскурсію в приміщенні Будинку праці, розповіли про роботу фахівців служби зайнятості, надали можливість дітям самостійно переглядати вакансії на тач-скріні (інформаційний термінал з базою даних вільних місць працевлаштування.).

Школярі із задоволенням виконували різноманітні вправи, відгадували загадки, складали прислів'я - і все це про надзвичайно цікавий і різноманітний світ професій.

Особливий інтерес учасників викликала гра ”Предмети та професії”, яка полягала в тому, щоб розкласти предмети праці біля відповідних професій. Змагалися дві команди, і, як завжди , перемогла дружба.

Не зважаючи на те, що вік учасників не первищував 11 років, більшість з них вже знали, ким хочуть працювати в майбутньому. Віталік, наприклад, мріє стати водієм, а Ілля - програмістом, Діана-стоматологом, а Юля — перукарем.

Фахівець з профорієнтації Оксана Гороховська ознайомила діток з інформаційними папками з описом професій. На завершення заходу школярі відвідали дитячу кімнату, в якій весело провели свій час.

 

Провідний фахівець з профорієнтації ТМРЦЗ Оксана Гороховська

 

Звання «Почесний громадянин Тернополя» посмертно присвоїли Героям АТО

Середа, 19 серпня 2015, 06:34

Міський голова Сергій Надал на розгляд сесії міської ради вніс подання про нагородження посмертно чотирнадцятьох Героїв АТО званням «Почесний громадянин Тернополя». Депутати міської ради підтримали таке рішення та вшанували полеглих у боротьбі за Незалежність України хвилиною мовчання.

«Традиційно до Дня міста ми нагороджуємо городян, які внесли свій вклад у розвиток міста званням «Почесний громадянин Тернополя», - розповідає міський голова Сергій Надал. - На жаль, у зв’язку із останніми трагічними подіями, список почесних громадян поповнився іменами загиблих тернополян у зоні АТО, які ціною власного життя захищали українську землю від окупантів».

Звання «Почесний громадянин міста Тернополя» посмертно присвоїли за особисту мужність і високий професіоналізм, який виявлений у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України Героям АТО:

  1. · БАС Павло Іванович,
  2. · ГУРНЯК Віктор Петрович,
  3. · ДРЬОМІН Андрій Сергійович,
  4. · ЗАПЛІТНИЙ Дмитро Іванович,
  5. · КОЛОМІЄЦЬ Федір Федорович,
  6. · КУРИЛОВИЧ Віталій Іванович,
  7. · ЛОТОЦЬКИЙ Віталій Зіновійович,
  8. · НАЛИВАЙЧУК Юрій Богданович,
  9. · ОРЛЯК Олександр Володимирович,
  10. · РИМАР Павло Андрійович,
  11. · СИКЛІЦЬКИЙ Назарій Олексійович,
  12. · СТЕФАНОВИЧ Віктор Володимирович,
  13. · ФЛЕКЕЙ Зіновій Миколайович,
  14. · ЮРКЕВИЧ Андрій Михайлович.

 

Також депутати визначили список тернополян, яких до Дня міста буде нагороджено Відзнакою Тернопільської міської ради за особистий внесок в розвиток науки, економіки, виробництва, культури та мистецтва, досягнень і перемог у спорті, за впровадження передових технологій у сферах людської життєдіяльності, активну благодійну та громадську діяльність.

Список осіб, яких нагороджено Відзнакою Тернопільської міської ради

  1. · БАРТКІВ Євген Григорович, член Української республіканської партії, заступник голови Тернопільської крайової організації Української республіканської партії,
  2. · БАШТА Олександр Ілліч, громадський діяч,
  3. · БЕДЕНЮК Анатолій Дмитрович, лікар-хірург вищої категорії, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри хірургії № 1 Державного вищого навчального закладу «Тернопільський державний медичний університет імені І.Я.Горбачевського»,
  4. · БОРОДАЄВ Олександр Миколайович, майор, заступник командира військової частини п/п В3488,
  5. · ГАЙДУЦЬКИЙ Дмитро Романович, голова громадської організації «Автомайдан Тернопіль»,
  6. · ГІЛЬТАЙ Світлана Володимирівна, головний бухгалтер, голова профспілкового комітету комунального підприємства «Тернопільелектротранс»,
  7. · ГЛАДЧУКЗеновій Омелянович, голова ГО «Спілка бійців та волонтерів АТО "Сила України»,
  8. · ГЛАДЧУК Олег Богданович, контролер водопровідного господарства абонентного відділу комунального підприємства «Тернопільводоканал»,
  9. · ГОЧА Аробелідзе, громадянин Грузії (реабілітація учасників АТО в АР Аджарія),
  10. · ДОСКОЧ Анжела Альфредівна, художній керівник Народної хорової капели «Зоринка» комунального закладу Тернопільської міської ради «Дитяча хорова школа «Зоринка», лауреат Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів,
  11. · ІВАЩУК Василь Євгенович, дорожній робітник Тернопільського міського шляхово ремонтно-будівельного підприємства «Міськшляхрембуд»,
  12. · КОНДЗЬОЛКА Андрій Васильович, футболіст КП «Футбольний клуб «Тернопіль»,
  13. · КОНЬКО Василь Вікторович, волонтер групи «Схід і Захід разом»,
  14. · КРИВИЦЬКА Олена Сергіївна, майстер спорту України міжнародного класу, бронзовий призер Чемпіонату Світу з фехтування, чемпіонку Всесвітньої універсіади в Кореї,
  15. · КРИСОВАТИЙ Андрій Ігорович, ректор Тернопільського національного економічного університету, доктор економічних наук, професор.
  16. · ЛЕХІЦЬКА Оксана Миколаївна, завідувач бібліотеки №2 для дітей Тернопільської міської централізованої бібліотечної системи
  17. · МОЦНИЙ Анатолій Петрович, водій комунального підприємства електромереж зовнішнього освітлення «Тернопільміськсвітло»,
  18. · МУСІХІНА Лілія Іванівна, громадський діяч, волонтер,
  19. · НОВІКОВ Олег Ігорович, командир гаубичного самохідного артилерійського взводу військової частини п/п В 4680,
  20. · ОСАДЧУК Дмитро Васильович, завідувач хірургічним відділення Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги,
  21. · ПШОНЯК Іван Миколайович, фотокореспондент газети «Тернопіль вечірній»,
  22. · РУДЬКО Людмила Ярославівна, завідувач гематологічного відділення Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні,
  23. · СЕРАФІН Анатолій Сергійович, електрогазозварник теплорайону №2 комунального підприємства теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго» Тернопільської міської ради,
  24. · СІРИЙ Сергій Антонович, поет-пісняр, заслужений діяч естрадного мистецтва України, член Національної спілки журналістів України,
  25. · СТАСІВ Михайло Ярославович, заступник головного лікаря з експертизи тимчасової непрацездатності Тернопільського комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги», учасник АТО.
 

На обліку у центрі зайнятості перебуває 11 військовослужбовців

Вівторок, 18 серпня 2015, 06:29

Робота з військовослужбовцями – учасниками АТО. До Тернопільського міськрайонного центру зайнятості у пошуках роботи у січні – липні 2015 року звернулись 15 демобілізованих військовослужбовців, які брали участь у проведенні антитерористичної операції, що проживають в м. Тернополі, з них 3 особи працевлаштовані за сприянням служби зайнятості у ТзОВ «Тервікнопласт». В липні 2015 року проведений 1 інформаційний семінар для військовослужбовців та учасників АТО, в якому взяли участь 9 таких осіб.

За станом на 01 серпня 2015 року на обліку у центрі зайнятості перебуває 11 військовослужбовців, які брали участь у проведенні антитерористичної операції, звільнених з військової служби, що потребують соціального захисту. Проводиться відповідна робота щодо сприяння їм у підборі підходящої роботи.

 

Суд зобов’язав Тернопільську обласну раду виділити кошти на утримання лікарні залізничників

Вівторок, 18 серпня 2015, 06:08

Відділкова клінічна лікарня станції «Тернопіль» із лютого 2015 року перебуває на балансі міста. У комунальну власність Тернополя лікарню прийняли депутати міської ради у зв’язку з критичною ситуацією, яка склалась на початку року із виплатою заробітної плати працівникам даного закладу.

У той же час сторони, а це обласна та міська ради, заключили договір про співфінансування даного закладу. Відповідно до цього документу, область зобов’язалася дофінансувати лікарню у сумі 4,5 млн. грн.Станом на сьогодні, обласна рада до міського бюджету перерахувала лише частину необхідних для повноцінного утримання даного закладу коштів.

Враховуючи цю ситуацію, міська рада подала позов у суд про виплату заборгованості обласною радою. Позов міської ради задоволено у повному обсязі. Таким чином суд зобов’язав обласну раду виконати свої зобов’язання щодо співфінансування даного лікувального закладу.

www.rada.te.ua

 

Депутати не прийняли перспективний план формування територій громад Тернопільської області

Понеділок, 17 серпня 2015, 06:08

d

Віктор Шумада, заступник голови – керівник апарату ОДА,  доповідав щодо питання “Про схвалення перспективного плану формування територій громад Тернопільської області”. Попри те, що в області вже є проекти створення 29 громад,  питання викликало чималу дискусію.

Представники громад звернулись до депутатів. До прикладу, міський голова Скалата Наталія Станьковська розповіла про проведену роботу, зроблені розрахунки та закликала депутатів прийняти рішення.

Попри те, що голова депутатської комісії з питань регламенту,  депутатської етики  Володимир Чубатий вніс пропозиції до питання “”Про схвалення перспективного плану формування територій громад Тернопільської області” перейменувати на “Проект перспективного плану” питання не було прийнято.

4 пленарне засідання завершилось. Дату наступного буде оголошено.

За інформацією Обласної ради

http://www.obl-rada.te.ua/diyalnist/novyny/deputaty-ne-pryynyaly-perspektyvnyy-plan-formuvannya-terytoriy-hromad-ternopilskoyi-oblasti.html 

 

Тернопільська картингова траса буде проходити сертифікацію

Неділя, 16 серпня 2015, 08:36

У Тернополі планують подавати документи на проведення сертифікації єдиної картингової траси Західної України, яку нещодавно відкрили на вул. Шептицького. Як розповідає начальник управління сім’ї, молодіжної політики та спорту Микола Круть, після проходження сертифікації на цій трасі можна буде проводити різноманітні змагання всеукраїнського та міжнародного рівнів.

«Нещодавно, під час відкриття оновленої картингової траси, були проведені звичайні тренування, щоб випробувати трасу та подивитися, які елементи необхідно доробити, - розповідає Микола Круть. - Надалі там буде проведений благоустрій навколишньої території, обладнано оглядові трибуни та виконані інші роботи».

Нагадаємо, що траса була реконструйована без витрачання бюджетних коштів, а її протяжність становить майже 800 метрів.

 

У Тернополі за неякісну роботу з ЖЕКами розриватимуть угоди

Субота, 15 серпня 2015, 00:00

У Тернопільській міській раді проводять моніторинг скарг на роботу місцевих балансоутримувачів, або, як їх у народі називають, - ЖЕКів. Перевіряється, у першу чергу, кількість звернень від тернополян щодо роботи певного підприємства на довідку 15-80, в управління ЖКГ та у відділ звернень міської ради.

«Ми прийматимемо кардинальні дії щодо тих балансоутримувачів, які отримали найбільшу кількість скарг від тернополян, - каже міський голова Сергій Надал. - У місті уже є практика попередніх років, коли два ЖЕКи позбавили права займатися їх діяльністю, а території та будинки, які вони обслуговували, передали іншим підприємствам. Якщо теперішні виконавці робіт не розуміють і ставляться неналежно до своєї роботи, то ми цю практику повторимо».

 

Учасники АТО в Тернополі зможуть безкоштовно вчитись у автошколі

П'ятниця, 14 серпня 2015, 09:01

Безкоштовно отримати водійське посвідчення категорії D зможуть учасники АТО в Тернополі. Відповідне рішення прийняли у міській раді.



Як зазначає очільник міста, водіїв автобусів наразі не вистачає у Тернополі, відтак люди, які повернулись зі Сходу можуть без проблем працевлаштуватись.

Окрім цього зараз у місті працює робоча група, яка допомагає вирішувати усі необхідні питання учасників АТО.

На сьогодні бійці АТО в Тернополі мають змогу безкоштовно паркуватись та їздити у громадському транспорті міста, отримати безкоштовну медичну допомогу. Також призначена субсидія деяким сім’ям учасників АТО та звільнено від сплати податку на нерухомість.

Також діти учасників АТО звільнені від сплати за харчування у дошкільних навчальних закладах та навчально-виховних комплексах.

«У міській раді працює робоча група. Туди входять працівники та фахівці практично всіх підрозділів. Їхнє завдання – це максимально посприяти у вирішенні будь-яких проблем учасників АТО, а також членів їхніх сімей. Крім того, комунальне підприємство «Міськелеткротранс» відкрило власну автошколу, де проводяться навчання водіїв категорії D, оскільки останнім часом водіїв автобусів не вистачає в Тернополі. Відтак, прийнято рішення, що учасників АТО навчатимуть безкоштовно, щоб люди повернувшись з війни мали можливість працевлаштуватись, - розповів очільник міста Сергій Надал».


 

Чи шкодить неприємний запах, що панує в повітрі Тернополя, здоров’ю людини

П'ятниця, 14 серпня 2015, 04:59

Різкий та неприємний запах, що панує у повітрі нашого міста, змушує тернополян не лише прикривати ніс, але й зачиняти вікна або й зовсім не виходити з дому. Подейкують, що запах поширюється від озер, смітників, каналізаційних систем чи свиноферм. Звідки ж насправді з’явився сморід та чи шкодить він здоров’ю людини, дізнавались журналісти щотижневика Моя газета».

Цікаво, що проблема неприємного запаху у повітрі виникає у нашому місті не вперше. Нагадаємо, 2009 року у Тернополі певний період не вивозили сміття. Тоді сморід панував майже протягом року. У 2012-му  побутували неймовірні припущення з підтекстом політичних провокацій, мовляв, у місті розпилювали спецільний порошок, який у суміші з водою виділяє запах фекалій. Сьогодні у державні станції мешканці міста звертаються із версією забитих каналізаційних систем чи поширенню запаху від свиноферм.

1373491270_11

Ситуацію коментує заступник начальника Державної екологічної інспекції у Тернопільській області Ференц Едуард Миколайович:

– Справді, проблема неприємного запаху у нашому місті з’являється не вперше. Сморід зумовлений тим, що аграрії удобрюють поля поблизу Тернополя. Через спеку запах добрив, яким фермери підживлюють землю, піднімається у повітря та доноситься вітром до міста.Буквально минулого тижня ми виїжджали на одне з фермерських підприємств, де проводили дослідження. Щорічно, в цей період, фермери удобрюють поле речовинами на основі курячого посліду (у народі – «курячки»). Сьогодні цей період співпав зі спекою, тож під ранок запах сягає навколишніх сіл та міста. Усі добрива є на органічній основі, порушеннь вимог природоохоронного законодавства немає.
kurica5

Особливо на запах скаржаться старші люди, чи батьки у яких є маленькі діти. За словами тернополян, від різкого смороду з’являється головний біль та нудота. Чи впливає запах добрив на основі курячого метаболізму на стан здоров’я людини розповідає заступник начальника Управління Держсанепідемслужби у Тернопільській області Безрукий Євген Степанович:

Згідно лабораторних досліджень, які проводились 13 серпня 2015 року, виявилось, що дані добрива на здоров’я людини не впливають, оскільки відносяться до четвертого класу небезпечності, та не перевищують гранично допустимих концентрацій у атмосферному повітрі. Виявлені аміак та сірчистий ангідрид – сполука, яка утворюється після розпадання сірководню – відноситься до летких речовин і не може негативно вплинути на здоров’я людини. Їх запах викликає лише дискомфорт. Моніторинг стану атмосферного повітря в місцях проживання людей продовжується.
V09072011-002

Як повідомив директор одного з фермерських господарств, роботи по внесенню органічних добрив під посів на сьогоднішній день закінчились. Наступні плануються в вересні-жовтні.

– Хотілось би зазначити, що у нашому районі працює декілька фермерських господарств, які щороку удобрюють поля в той самий період. Зазначу, що наше підприємство не використовує міндобрив. У нас вирощується екологічно чистий продукт, тому, добрива, які вносимо на поля , а саме – курячий послід – є абсолютно органічними. Неприємний запах від нього – абсолютно природне явище. Так співпало, що час удобрювальних робіт співпав зі спекотними днями. Досить висока тепература повітря підносить запах у повітря , а далі розноситься вітром. За результатами досліджень, стан атмосферного повітря в нормі, тому не може шкодити здоров’ю людини.

Оксана Божко

 

Проінформувати про житлові субсидії допомагають безробітні

Четвер, 13 серпня 2015, 07:27

З 1 травня 2015 року спрощено порядок надання субсидій населенню (постанова КМУ від 28.02.2015 № 106 «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій»). Кількість людей, які зможуть розраховувати на субсидії після підвищення тарифів, збільшиться в рази, що не виключає, виникнення черг в органах соціального захисту. Як і очікувалось, тернополяни почали активно звертатися за консультаціями та роз’ясненнями. Зокрема, протягом 2015 року до відділу субсидій Тернопільського міського управління соціального захисту населення звернулось 11570 сімей, що майже в 1,5 рази більше ніж у 2014 році. У зв’язку з цим, Тернопільською міською радою прийнято рішення про збільшення штатної чисельності працівників на 4 одиниці. Для своєчасного нарахуваня тернополянам субсидії працівники Управління соціальної політики Тернопільської міськради працюють у вихідні дні. Для того, щоб справитися з напливом заяв на призначення субсидій, на допомогу працівникам соцзахисту прийшли безробітні, які перебувають на обліку в міськрайонному центрі зайнятості.

Виконавчим комітетом Тернопільської міської ради 28.07.2015 року прийняте доповнення до рішення № 68 від 04.02.2015 «Про організацію громадських робіт». За зверненням Управління соціального захисту Тернопільської міської ради за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття та міського бюджету службою зайнятості організовано громадські роботи, для виконання яких направляються безробітні. Для цього передбачається збільшення видатків міського бюджету на громадські роботи. Роботи плануються проводити до кінця 2015 року.

4 безробітних з 06.08.2015 року, згідно договору укладеного з Тернопільським міськрайонним центром зайнятості, приступили до громадських робіт, пов’язаних з наданням населенню житлових субсидій. Вони виконують роботу з інформуванням населення про можливість отримання житлових субсидій, розповсюджують інформаційні матеріали, проводять технічну обробку документації. Ця допомога є суттєвою, тому що знімає частину навантаження зі спеціалістів, які здійснюють основну роботу з оформлення субсидій.

 

У Тернополі зареєстровано майже 8 тисяч безробітних

Четвер, 13 серпня 2015, 06:44

За липень 2015 року в Тернопільський міськрайонний центр зайнятості звернулися 811 громадян, які проживають в м. Тернополі, що на 4 особи менше ніж за аналогічний період минулого року (815 чол.). Чисельність незайнятого населення, зареєстрованого протягом січня – липня 2015 року у міськрайонному центрі зайнятості, з урахуванням зареєстрованих на початок року, склала 7846 чол., що на 29 осіб менше, ніж на 1 серпня 2014 року (7875 чол.).

Незайняті та безробітні громадяни. Станом на 1 серпня 2015 року на обліку в центрі зайнятості знаходилися 2291 незайнятий громадянин з числа осіб, що проживають в м. Тернополі ( на 1 серпня 2014 року – 3237 чол.).

Станом на 01 серпня 2015 року на обліку в центрі зайнятості перебували 1932 безробітних громадян, що на 812 чол. або на 29,6% менше, ніж на відповідну дату минулого року (2744 чол.). Жінки складають 76,7% від загальної чисельності безробітних (1482 особи). Зменшився відсоток молоді до 35 років серед безробітних з 60,8 % на 01.08.2014 року до 54,8 % на 01.08.2015 року.

 

Сьогодні в парку Шевченка спостерігатимуть зорепад

Середа, 12 серпня 2015, 13:23

У ніч з 12 на 13 серпня збирають тернопільську молодь у парку ім. Шевченка, щоб подивитися на зорепад метеоритного потоку Персеїди, пише сайт Культурно.

Найбільшої активності зорепад досягне 13 серпня перед світанком, близько 4 години ранку. Захід розпочинається 12 серпня о 22.00 год.2014

Під час зорепаду активісти міста Тернополя внесуть різноманіття у звичний перегляд небесних об’єктів. Для того, щоб створити приємну та невимушену атмосферу, під час спостереження молодь буде співати свої улюблені пісні під гітару, зачитувати вірші відомих українських та зарубіжних поетів, можливо й авторські твори, слухати неймовірні історії та легенди про подорожі, зірки, космос і кохання.

qPYAOaaGJQ81
Тернополяни зможуть не лише поглянути на астрономічне диво, а й знайти нових друзів, поділитися власними розповідями з іншими, долучитися до активістів міста.Єдине, що потрібно взяти із собою – каремати чи пледи, щоб зручно розташуватись на так званих «Єлісях».
зоряне небо тернопіль

Організатори : громадська організація «Молодіжне об’єднання «Файне місто» спільно із  громадськими організаціями «ФРІ» та «AIESEC».

Контакти : Іван Омелян, тел. 098 376 5883

 

У Тернополі одночасно триває капітальний ремонт трьох доріг

Вівторок, 11 серпня 2015, 08:35

Капітальний ремонт вул. Живова, вул. Шпитальна та вул. Дружба цими днями триває у Тернополі. Загалом цього року планується відремонтувати більше 20 об’єктів, з яких уже роботи виконані на п’ятьох.

На вул. Живова працівники облаштували бордюрний камінь, замінили інженерні мережі та облаштували бетонну основу. Днями розпочнеться облаштування нижнього шару асфальтобетонного покриття, а згодом і верхнього шару.

На вул. Шпитальна (заїзд на території медичної швидкої допомоги) днями, за сприятливих погодних умов, буде облаштовано нижній шар асфальтобетонного покриття. Раніше там частково замінили інженерні мережі та провели підготовчі роботи.

З 6 серпня розпочався ремонт проїжджої частини на вул. Дружби (від Маяка» до відремонтованої ділянки неподалік ресторану «Пекін»). На цій ділянці буде замінено верхній шар асфальтобетонного покриття, а у межах зупинки громадського транспорту замінять ще й бордюрний камінь. На цій ділянці роботи планують завершити до 21 серпня.

Нагадаємо, що цього року у Тернополі вже було відремонтовано дорожнє покриття на вул. Танцорова (від майдану Героїв Євромайдану до вул. Паращука) та на перехресті вул. Танцорова та вул. Паращука, а також на вул. Текстильній, вул. Оболоня та вул. Пирогова (від вул. Січових Стрільців до вул. М.Гоголя).

 

У Тернополі термомодернізують будинки

Понеділок, 10 серпня 2015, 11:25

termo (4)Мешканці кількох тернопільських багатоповерхівок вже подали заявки на участь у Програмі енергоефективності,програму енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації житлового фонду, яку впроваджують у Тернополі. На втілення заходів з енрегоефективності (утеплення своїх будинків, встановлення індивідуальних теплових пунктів та заміну вікон) 70% коштів виділяються із бюджету, а решту 30% мають сплатити мешканці багатоповерхівки.

Як повідомив завідувач сектору енергозбереження управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР, зараз роботи із термомодернізації тривають за адресами бульв. Д. Галицького, 16 та вул. Лисенка, 6. На черзі ще декілька будинків, для здійснення робіт у яких готують документацію.

Фахівець нагадує, що локальне утеплення негативно впливає на стан будинку загалом.

– Клаптикове утеплення, яке практикується сьогодні в Україні, дуже небезпечне з погляду термодинаміки: через різницю температур під утепленою і неутепленою стіною може початись виламування стіни, утворення тріщин, затікання води і руйнування. Саме для того, щоб запобігти незворотнім наслідкам стихійного утеплення, фахівці працюють над підготовкою ДБН (державних будівельних норм) щодо термомодернізації, які вступлять в дію з першого жовтня цього року, розповідає Павло Савечко.

Тернополянам, які бажають стати учасниками програми термомодернізації житлових будинків, варто звернутися в міське управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР за адресою вул. Коперника, 1 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду , тел. 52 58 33

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР

komun.te.ua

 

У Тернополі працюють над створення нової маршрутної мережі громадського транспорту

Понеділок, 10 серпня 2015, 08:34

Розпорядженням міського голови Сергія Надала створена спеціальна комісія, яка розроблятиме нові маршрути мережі громадського транспорту. У склад комісії входять фахівці з управління транспорту, комунікацій та зв’язку, представники ДАІ, науковці, депутати та представники громадськості.

«Діюча маршрутна мережа не відображає усіх потреб тернополян, які змінилися за останні роки. Адже зараз ведеться будівництво трьох нових тролейбусних ліній, а раніше була побудована ще одна, - розповідає начальник управління транспорту, комунікацій та зв’язку Ігор Мединський. - Також на маршрутній мережі за останні 4,5 роки суттєво збільшилося кількість тролейбусів і ще до кінця осені буде закуплено чотири одиниці транспорту. Тому наша комісія працювати над тим, щоб нова мережа громадського транспорту стала максимально комфортною для тернополян».

До 20 серпня управління транспорту, комунікацій та зв’язку буде приймати від тернополян пропозиції (на електронну пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду або за тел. 52-15-14, 52-69-41) щодо руху маршруток та тролейбусів у новій мережі. Потім усі побажання опрацюють, створять нову транспорту мережу і представлять на громадське обговорення.

Наразі мешканці міста надіслали більше 20 пропозицій, у яких просять забезпечити тролейбусне сполученні з масиву «Сонячного» до «Дружби», з ринку на масив «Східний» і т.д., а також збудувати нові тролейбусні лінії на вул. Бродівській, вул. Текстильній та по об’їзній від вул. Симоненка до вул. 15 Квітня.

«Усі пропозиції ми врахуємо, на нові тролейбусні лінії будемо замовляти проектно-кошторисні документації та розглядати можливість їх побудови наступного року, за умови наявності фінансування», - зазначає Ігор Мединський.

Додамо, сьогодні у КП «Тернопільелектротранс» є 67 одиниць рухомого складу, із яких 55 тролейбусів курсують містом. Причому, що ще декілька років тому тролейбусів їздило лише 39. Варто відзначити й те, що сьогодні середній вік тернопільських тролейбусів - 23 роки, а декілька років тому становив майже 30. Це суттєвий прорив у ефективному забезпеченні міста екологічним електричним транспортом і робота у цьому напрямі буде продовжуватися.

 

Щo тepнoпoляни мoжyть пpидбaти нa мiнiмaльнy зapплaтy?

Понеділок, 10 серпня 2015, 07:21

352556Сьoгoднi пpoжиткoвий мiнiмyм в Укpaїнi для пpaцeздaтних гpoмaдян cтaнoвить 1218 гpн, для пeнcioнepiв – 949 гpн, дiтeй дo шecти poкiв – 1032 гpн, вiд 6 дo 18 poкiв – 1286 гpн.
Пpoжиткoвий мiнiмyм фopмyєтьcя нa ocнoвi cпoживчoгo кoшикa, який вocтaннє пepeглядaли щe y 2000 poцi. Мiнiмaльний пepeлiк пoтpeб yкpaїнця, пpoпиcaний y цiй пocтaнoвi, щe нa тoй мoмeнт бyв дyжe cпipним, a зapaз yзaгaлi викликaє лишe пocмiшкy.
Тaк, ypядoвцi пopaхyвaли, щo дopocлiй людинi нa дoбy дocтaтньo 260 г хлiбa, 115 г м’яca, 25 г кoвбacи, 5 г caлa, 30 г pиби, 347 г мoлoкa, 9 г cиpy, 0,6 яйця, 260 г кapтoплi, 5 г гpeчки, 7 г pиcy, 11 г мaкapoнних виpoбiв.
Тaкoж дoзвoляєтьcя їcти мaлeнький oгipoк чи пoмiдop (нe бiльшe 50 г) тa нeвeличкe яблyкo (дo 175 г). Дo peчi, paцioн пeнcioнepiв мaє бyти щe cкyпiшим: 80 г м’яca, 18 кoвбacи, 8 г pиби, 290 г мoлoкa, 0,5 яйця, a вiд твepдoгo cиpy лiтнi люди мoжyть yзaгaлi вiдмoвитиcь. Зaтe вyглeвoдiв – нaвпaки – мaє бyти бiльшe: 300 г кapтoплi, 280 г хлiбa.
Одягнyтиcя нopмaльнo нeзaмoжнiй людинi тaкoж нe вийдe. Жiнцi, нaпpиклaд, oднe зимoвe пaльтo дoвeдeтьcя нocити вiciм poкiв. Дoзвoляєтьcя мaти двi cyкнi: oднy iз нaпiввoвнянoї ткaнини, якy тpeбa нocити п’ять poкiв пocпiль, i дpyгy з бaвoвни – нa тpи poки.
Щe мoжнa пpидбaти oдин cвeтp нa тpи poки, cпiдницю – нa п’ять poкiв, тpи блyзи – нa п’ять poкiв, oдин хaлaт i cпopтивний кocтюм – нa п’ять i тpи poки вiдпoвiднo.
З нaтiльнoї бiлизни дoвeдeтьcя oбмeжитиcя п’ятьмa тpycaми, двoмa бюcтгaльтepaми тa шicтьмa пapaми кoлгoтoк нa двa poки. Шкapпeтки, дo peчi, жiнкaм чoмycь нe пepeдбaчили.
Якщo ви пoлюбляєтe кpacивe взyття, тo тaкoж бyдeтe poзчapoвaнi. Зa нopмoю, чoбoти мoжнa кyпyвaти paз нa п’ять poкiв, ociнньo-вecнянi тyфлi paз нa двa poки. Лiтнi щoдeннi тyфлi мaють пpoжити пiвтopa ceзoнy, a кaпцi i кpociвки – тpи.
Для чoлoвiкiв cитyaцiя пpиблизнo тaкa caмa: двi пapи бpюк i п’ять copoчoк нa чoтиpи poки,  щo тpи poки нoвий джeмпep i cпopтивний кocтюм. Щoпpaвдa, з вepхнiм зимoвим oдягoм пpeдcтaвникaм cильнoї cтaтi пoвeзлo бiльшe. Йoгo вoни мoжyть кyпyвaти вдвiчi чacтiшe, зa cвoїх дpyжин – paз нa чoтиpи poки.
Як oбpaхoвyвaли кiлькicть дитячoгo oдягy, взaгaлi нe пiддaєтьcя лoгiцi. Нaпpиклaд, для дiвчинки вiд нapoджeння дo шecти poкiв мoжнa кyпити лишe двi cyкнi кoжнi тpи з пoлoвинoю poки, a для хлoпчикa тoгo ж вiкy oднi штaни нa двa poки.
Тoй фaкт, щo мaлeнькi дiти швидкo pocтyть, i oдяг cкopo cтaнe їм мaлим, чoмycь нiхтo нe вpaхyвaв. А нaбip для нoвoнapoджeних (пeлюшкa, шaпoчкa i кoмбiнeзoн) пoвинeн cлyжити вipoю i пpaвдoю бaтькaм цiлих шicть poкiв. Пpo icнyвaння пaмпepciв, iгpaшoк i вoлoгих cepвeтoк взaгaлi зaбyли.

Джерело: Соціальний вісник

 

У Тернополі реконструювали єдину в Західній Україні картингову трасу

Неділя, 09 серпня 2015, 07:50

У Тернополі за кошти приватного інвестора реконструювали картингову трасу. Тут повністю замінили асфальтобетонне покриття, збільшили протяжність траси, організували водовідведення. Як зауважив міський голова Тернополя Сергій Надал, ця траса єдина та найбільша в Західній Україні, протяжністю майже 800 метрів. У суботу, 8 серпня, спортсмени із Тернопільщини, Чернівецької та інших областей провели тренування на оновленій трасі.

«Ми відновили картингову трасу без витрачання бюджетних коштів і це є добрий приклад співпраці всіх гілок влади та приватного бізнесу, – каже Сергій Надал. – Ця траса третя по величині в Україні та найбільша в Західному регіоні. Ми сподіваємось, що вже найближчим часом пройде сертифікація траси і ми зможемо на ній проводити всеукраїнські та міжнародні змагання».

В планах міської влади встановлення біля картингової траси оглядових трибун та благоустрій прилеглої території. Додатково тут облаштували і спеціальну територію для змагань з авіамоделювання.







 

Автоматизована система оплати за проїзд у Тернополі може з’явитися восени

Субота, 08 серпня 2015, 05:31

Уже восени у електричному транспорті Тернополя може з’явитися автоматизована система оплати за проїзд (АСОП). Як розповідає начальник управління транспорту, комунікацій та зв’язку Ігор Мединський, точно дати наразі сказати він не може, адже сьогодні ще необхідно, щоб Верховна Рада внесла зміни у діюче законодавство України.

«Станом на сьогодні, законодавством не дозволений безготівковий розрахунок за проїзд у громадському електричному транспорті. На сайті Верховної Ради уже є проект, який би дозволяв впроваджувати АСОП у містах, але він ще не виносився на розгляд народних депутатів, - розповідає Ігор Мединський. - У Тернопіль усе необхідне для АСОП обладнання та близько мільйона електронних спеціальних карток для розрахунків за проїзд прибуде до 20 вересня. Карточки будуть декількох видів: одноразові, багаторазові, які можна буде поповнювати коштами, та картки для пільговиків».

Паралельно із впровадженням електронної системи, у громадському транспорті на початковому етапі працюватимуть кондуктори.

 

Шановні працівники будівельної галузі!

П'ятниця, 07 серпня 2015, 14:10

Прийміть найщиріші вітання з нагоди професійного свята – Дня будівельника. У всі часи людина прагнула до однієї з основних цілей - мати своє житло та дбати про родинне тепло. Саме завдяки даній професії все це стає реальністю, а відтак мрія про комфорт та затишок власного дому - здійснюється. Ваша праця важка та відповідальна, але вона приносить ні з чим незрівнянну гордість від власних успіхів.

Дякуємо вам за нелегку працю, сучасні ідеї та професійний підхід до роботи! Бажаємо міцного здоров’я, невичерпної енергії, оптимізму, реалізації всіх проектів, успіхів у досягненні нових висот! Миру і добра вам та вашим близьким!

 

З повагою, начальник Тернопільської ОДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області Петро Якимчук

 

Боржники поплатяться майном

П'ятниця, 07 серпня 2015, 14:09

Більш як на 5 мільйонів гривень впродовж січня – липня поточного року описано майна в боржників, які мають податковий борг. Про це зазначили в управлінні погашення заборгованостей Тернопільської ОДПІ.

Суд уже надав дозвіл на реалізацію активів по чотирьох неплатниках на 1 млн. 23 тис. грн. А на суму 11, 4 млн. грн. боргу задоволено звернення податкової до суду щодо надання дозволу на погашення боргу за рахунок готівки.

На сьогоднішній день уже стягнуто з банківських рахунків 770 тисяч та вилучено готівкових коштів майже 32 тисячі гривень.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Сторінка 100 з 110

«ПочатокПопередня919293949596979899100НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер