images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Нещасний випадок розслідують тернопільські поліцейські

Середа, 06 березня 2024, 13:10

5 березня о 16:50 год. на лінію «102» надійшло повідомлення від очевидців про падіння жінки з вікна багатоповерхівки. Подія трапилася на вулиці Іллі Рєпіна. На місце події виїжджала слідчо-оперативна група та екстрена медична допомога.

Від отриманих травм тернополянка померла на місці події. Загибла – жителька обласного центру 1972 року народження. Як з’ясувалося, жінка з власної необережності випала з вікна балкону, що на восьмому поверсі.

Правоохоронці дану подію внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до статті 115 Кримінального кодексу України з поміткою «нещасний випадок».

Триває розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Ще понад 3,6 млн грн виділено для реконструкції та ремонтів у школах та садочках Тернополя

Середа, 06 березня 2024, 13:06

6 березня на черговому засіданні виконавчого комітету прийнято рішення про використання коштів бюджету розвитку для реконструкції, реставрації, капітального ремонту у закладах дошкільної та загальної середньої освіти.

Спрямовано кошти у сумі 1 854 000 грн для придбання основних засобів, а також здійснення реконструкції, реставрації, капітального ремонту в закладах дошкільної освіти, зокрема, для ТЗДОЯС №№3,5, 32.

Ще 1 801 000  грн. (один мільйон вісімсот одна тисяча гривень 00 копійок) для придбання основних засобів, а також для здійснення капітального ремонту в закладах загальної середньої освіти:

· ТЗОШ І-ІІІ ступенів №4 – на придбання основних засобів;

· ТЗОШ №13 ім. Андрія Юркевича – на капітальний ремонт-влаштування огорожі спортивного майданчика;

· ТАЛ «Генезис» – на придбання основних засобів та на капітальний ремонт системи опалення-усунення аварійної ситуації.

Нагадаємо, у лютому виконком також виділив понад 5,1 млн грн для реконструкції та ремонтів у закладах дошкільної та загальної середньої освіти Тернополя.

 

ЗМІ: Літак рейсом до Кутаїсі приземлився в Румунії через бійку між грузинами та росіянами

Вівторок, 05 березня 2024, 15:05

Літак авіакомпанії Wizz Air, що виконував рейс з німецького міста Меммінген до грузинського Кутаїсі, здійснив вимушену посадку в Румунії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Netgazeti.

Причиною екстреної посадки став конфлікт між пасажирами під час польоту, який переріс у фізичну сутичку.

Джерела видання повідомляють, що між грузинськими і російськими пасажирами сталася сутичка, в ході якої останні отримали тілесні ушкодження.

Через це літак одразу приземлився в Румунії. Після приземлення поліція вивела з літака усіх учасників бійки.

Нагадаємо, у лютому під час трансатлантичного перельоту в літаку Boeing 787 Dreamliner перестали працювати майже всі туалети, що змусило пілотів розвертатися та повернутись в аеропорт Амстердама.

Перед цим рейс угорського лоукостера Wizz Air з грузинського Кутаїсі до Барселони розвернули назад через повідомлення про нібито вибухівку на борту.

 

Ще 70 дронів FPV передала Тернопільська міська рада для захисників

Вівторок, 05 березня 2024, 14:45

5 березня Тернопільська міська рада спрямувала ще партію дронів FPV для військовослужбовців Збройних сил України.

Так, враховуючи звернення військових спрямовано ще 70 дронів FPV SAG 7/IX в комплекті на загальну вартість 934 500 грн.

Додамо, ці безпілотники придбали та передали в рамках програми Тернопільської громади «Обороноздатність» на 2024 рік.

Переглянути детальну інформацію про те, як місто допомагає ЗСУ можна у Реєстрі переданої допомоги у розділі «Е-сервіси».

 

У Тернополі розпочали роботи щодо пониження ділянок перед пішохідними переходами

Вівторок, 05 березня 2024, 14:39

Наше місто активно впроваджує проєкт «Тернопіль – місто без бар’єрів» для забезпечення безбар’єрного середовища та комфортних умов життя для всіх мешканців. Одним із ключових заходів цього проєкту є пониження ділянок перед пішохідними переходами, що полегшить рух людей з інвалідністю, батьків з колясками, маломобільних громадян та усіх жителів.

Зокрема, наразі роботи розпочали на двох локаціях:

  • ділянка на переході вул. Романа Шухевича – просп. Степана Бандери;
  • ділянки на переході вул. Вояків Дивізії «Галичина» – просп. Степана Бандери.

На цих об'єктах працівники підрядної організації розбирають асфальтобетонне покриття тротуару, демонтують бордюрів, після чого буде влаштовуватись щебенево-піщана основа.

Додамо, місто активно взаємодіє з громадськістю та експертами з питань доступності, щоб забезпечити максимально ефективну реалізацію проєкту та врахувати потреби різних соціальних груп.

 

Знайомство в соціальній мережі обернулося для мешканки області втратою власних коштів

Понеділок, 04 березня 2024, 14:17

До працівників бережанської поліції звернулася жителька району та повідомила про те, що чоловік з яким вона познайомилася в соціальній мережі, заволодів її грошима .

Зі слів заявниці, віртуальне знайомство тривало майже рік.  Аферист розповів, що сам родом зі США, також повідомив, що працює по контракту на закритому об’єкті  в Сирії.

Гроші згодом попросив, аби мати змогу приїхати до неї на зустріч, розповідав, що наразі не може вивести власні кошти з рахунку саме в країні де працює. Жінка повірила, що він одразу віддасть їй готівку при зустрічі і  через банк перерахувала понад 38 тисяч гривень. На цьому листування завершилося. Тоді потерпіла збагнула, що потрапила у шахрайську пастку і звернулася до поліції.

Відомості за фактом шахрайства внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань згідно статті 190 ККУ. Слідчі встановлюють усі обставини.

Поліцейські застерігають краян від необдуманих вчинків, особливо, коли справа стосується грошей.  Не вступайте в довірливу розмову, переписку з невідомими особами в мережі. Ігноруйте зайві запити на переписку від незнайомців та у жодному разі не перераховуйте їм гроші.

 

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

На Кременеччині легкове авто врізалося в трактор

Понеділок, 04 березня 2024, 14:12

У важкому стані до хірургічного відділення бригада екстреної медичної допомоги госпіталізувала чоловіка. Травми він отримав у результаті дорожньо-транспортної пригоди.

На місце злочину виїжджала слідчо-оперативна група. Аварія трапилася 3 березня близько 18:30 на автодорозі "Кременець–Ржищев", а саме у межах села Катеринівка.

За попередньою інформацією, 56-річний потерпілий - водій автомобіля "Skoda Octavia". Він, керуючи транспортним засобом, не обрав безпечної швидкості руху, не врахував дорожньої ситуації та допустив виїзд на смугу зустрічного руху, де зіткнувся із трактором "John Deere" із навісними дисками для обробітку ґрунту.

У обох кермувальників взяли кров для перевірки на вміст алкоголю. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Трьом членам злочинної групи, які продавали підроблену валюту, слідчі Тернополя оголосили підозру та обрали запобіжний захід

Понеділок, 04 березня 2024, 14:08

Збут підробленої іноземної валюти у складі організованої злочинної групи, створеної на етнічній основі із міжрегіональними зв’язками, інкримінують слідчі Тернопільщини трьом жителям Київської області. Двоє із підозрюваних - уродженці країн Кавказу. Фальшиву американську валюту підозрювані реалізовували по західних областях України.

Інформацію про те, що в Тернополі невідомі через обмінні пункти намагаються збути фальшиві стодоларові купюри, отримали оперативники краю.

Співробітники управління стратегічних розслідувань спільно зі слідчими Тернопільського райуправління поліції під процесуальним керівництвом обласної прокуратури почали перевіряти її.

У жовтні оперативники разом із бійцями роти поліції особливого призначення Київщини провели у житлових та нежитлових приміщеннях Обухова, які належали підозрюваним, дев'ять санкціонованих обшуків.

Серед вилученого: високоякісна підроблена валюта, яку навіть не розпізнавав спеціальний детектор, 2,5 кілограма коноплі, зброя, набої, флеш-накопичувачі, мобільні телефони, сім-картки.

Слідчі з'ясовують, звідки зловмисники брали фальшиву валюту, а також де вона виготовлялася.

Чоловікам оголосили підозру відповідно до частини 3 статті 28 та ч. 3 ст. 199 КК України, двом обрали запобіжний захід - тримання під вартою з можливістю внесення застави. Питання щодо третього вирішується.

За фактом вилучення зброї та наркотичних засобів, після проведення відповідних судових експертиз, вирішуватиметься питання про повідомлення підозри фігурантам згідно з ст.ст.263(незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), 309 (незаконне зберігання наркотичних засобів) КК України. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Пам’ятайте: матеріальні виплати від держави – можливість потрапити у чергову шахрайську пастку

Понеділок, 04 березня 2024, 14:07

Кількість випадків шахрайської схеми щодо отримання грошової допомоги дедалі зростає. Аферисти використовують фейкові повідомлення нібито із застосунку «Дія» або інших організацій та фондів. У соціальних мережах зловмисники розсилають і публікують дописи із фішинговими посиланнями, а громадяни переходять за ним та надають свої конфіденційні дані шахраям. 62-річний тернополянин хотів отримати кошти, натомість втратив їх.

8000 гривень виманили аферисти у місцевого жителя. Чоловіку прийшлося звертатися за допомогою до працівників поліції. Як з’ясувалося, оголошення про виплати від держави тернополянин побачив в одному із месенджерів. Далі потерпілий перейшов за посиланням, щоб оформити заявку. Після того, як чоловік ввів реквізити банківського рахунку, отримав сповіщення про списання грошей з електронного гаманця.

Слідчі дану подію внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці застерігають жителів області бути більш пильними та обачними. Аби не потрапити на гачок шахраїв, дотримуйтеся наступних правил:

  • перевіряйте вірогідність повідомлення на офіційних джерелах;
  • перегляньте профіль сторінки з якої ви побачили оголошення. Зверніть увагу на дату створення акаунту, наявність будь-яких попередніх дописів, активність користувачів;
  • з обережністю ставтеся до меседжів, що просять надати особисту інформацію. Запам’ятайте: номер картки, CVV-код, PIN-код – це конфіденційні дані, які не можна повідомляти нікому!
  • не переходьте за посиланнями із сумнівних повідомлень та не залишайте жодну особисту інформацію через форми анкетування чи опитування;
  • не вводьте на підозрілих сайтах логіни та паролі від додатків банків й паролі підтвердження операцій.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Понад 47 тисяч гривень втратила жителька Теребовлянщини, спокусившись на онлайн-заробітки.

Понеділок, 04 березня 2024, 14:05

У соціальних мережах та телефонних месенджерах поширюється повідомлення про онлайн-заробіток. Людям обіцяють великий дохід за примітивну роботу в мережі. Поліцейські нагадують, це - шахраї.

Невідомі обіцяють чималий дохід за написання коментарів в соціальних мережах, поширення повідомлень, перегляди відео. Також жертвам пропонують викуповувати товар, вкладати гроші до фондових бірж, клеїти конверти, скручувати ручки.., словом, чого тільки не придумують лиш би залізти в чужу кишеню. А люди, як не дивно, ведуться на пропозиції, бо тверезо оцінити ризики ніколи, адже перед очима захмарні прибутки, обіцяні шахраями.

До співробітників відділення поліції №3 міста Теребовлі надійшло повідомлення від місцевої жительки про те, що невідома особа під приводом надання заробітку заволоділа її грошима в сумі понад 47 тисяч гривень. Як з’ясувалося, жінка в інтернеті знайшла оголошення про роботу онлайн. Зв’язалася з «роботодавцем». Їй запропонували надати реквізити банківських карт, аби туди згодом могли надходити кошти за виконану роботу. Заробітків потерпіла не дочекалася, а її гроші з банківських гаманців зникли.

Поліцейські розпочали кримінальне провадження за статтею 190 Кримінального кодексу.

Пропозиція онлайн-заробітку від невідомих – це найпоширеніша схема шахрайства, - вкотре нагадують правоохоронці і застерігають громадян не довіряти таким оголошенням та не вестися на сумнівні пропозиції. Якщо вам надійшли подібного змісту повідомлення– не відкривайте їх, видаляйте. Обов’язково розкажіть про такий вид афер своїм рідним та знайомим. Подбайте про свою фінансову безпеку та бережіть свої заощадження!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

За пропозицію неправомірної вигоди жителю Кременецького району загрожує до чотирьох років позбавлення волі

Понеділок, 04 березня 2024, 14:01


Чоловік хабарем намагався вирішити питання непритягнення його до адміністративної відповідальності за завідомо неправдивий виклик поліції.

Співробітники сектору реагування патрульної поліції відділення поліції №2 міста Ланівці отримали повідомлення про те, що допомоги потребує житель села Бодаки. Виїхавши на місце події, з’ясувалося, що заявник через небажання повертати знайомому 800 гривень боргу, вирішив викликати поліцію.

Розуміючи, що виклик поліцейських був завідомо неправдивий, молодик став пропонувати правоохоронцям тисячу доларів неправомірної вигоди, аби не бути притягненим до відповідальності за статтею 183 КУпАП. Факт корупційного злочину задокументувала слідчо-оперативна група.

Щодо зловмисника розпочато кримінальне провадження за частиною 1 статті 369 ККУ та складено адміністративний протокол за статтею 183 КУпАП. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У лютому контролери виявили 324 порушення, які здійснили пасажири у громадському транспорті Тернополя

Понеділок, 04 березня 2024, 12:49

Контролери КП «Тернопільелектротранс» спільно з інспекторами муніципальної інспекції продовжують здійснювати посилений контроль за оплатою пасажирами проїзду в громадському транспорті Тернополя, зокрема, в частині відповідальності за безквитковий проїзд.

Так, впродовж лютого контролери здійснили 4117 щоденних перевірок у пасажирському громадському транспорті, з яких близько 1800 – в автобусах комунальної та приватної власності.

За цей період виявлено 324 порушення, які здійснили пасажири у міському громадському транспорті.

З громадянами, котрі намагалися сплатити за проїзд готівкою, було проведено роз’яснювальну роботу щодо оплати проїзду банківськими картками, неперсоніфікованими електронними проїзними квитками або «Соціальною картою тернополянина».

В ході перевірки виявлено також пасажирів, котрі оплачували проїзд не власними персоніфікованими електронними квитками, такі картки вилучені. Загалом контролери оштрафували 127 пасажирів.

Звертаємо увагу, що контроль оплати проїзду пасажирами у громадському транспорті Тернополя здійснюватиметься й надалі.

Контрольною службою постійно змінюється локація та місця проведення перевірок, що дозволяє охопити при перевірках усі маршрути громадського транспорту.

 

У Тернополі відбувся XX обласний конкурс юних піаністів імені українського композитора Василя Барвінського

Понеділок, 04 березня 2024, 12:41

24 та 25 лютого у Тернополі відбувся обласний конкурс юних піаністів імені нашого земляка, талановитого українського композитора, патріота – Василя Барвінського.

Оргкомітет конкурсу отримав 54 заявки на участь у ювілейному мистецькому змаганні. Це учні мистецьких шкіл з міст: Збаража, Острова, Мельниці-Подільської, Чорткова, Шумська, Кременця, Гусятина, Ланівців, Товстого, Теребовлі, а також закладів: Тернопільського ліцею №21-спеціалізованої мистецької школи Ігоря Герети, ТМШ №2 ім. М.Вербицького, ТМШ №1 ім. В.Барвінського.

Цьогоріч конкурс проводився наживо. Впродовж двох днів журі прослуховувало конкурсні програми учасників.

24 лютого змагались юні піаністи молодшої вікової категорії. Вони виконували три твори. Обов’язковою вимогою конкурсу є виконання твору Василя Барвінського для всіх вікових категорій, а також твір українського композитора.

25 лютого свою конкурсну програму демонстрували діти середньої та старшої вікових категорій.

Для всіх учасників оргкомітет підготував цікаві сувеніри, буклети, дизайнерські дипломи.

Переможці та номінанти отримали подарунки і дипломи лауреатів.

Викладачів, які підготували конкурсантів, нагородили дипломами під гучні аплодисменти їхніх вихованців.

Володарка ГРАН-ПРІ, якою стала учениця 7 класу ТМШ №1 ім. Василя Барвінського, – Христина Карашкевич (викл. Любов Крива), була нагороджена цікавою колекцією книг від видавництва «Богдан» та метрономом, який буде слугувати їй в подальших підготовках до виступів на престижних конкурсах та фестивалях.

 

На Збаражчині поховали 30-річного захисника Віталія Маслова (фото)

П'ятниця, 01 березня 2024, 11:03

На Збаражчині поховали 30-річного захисника Віталія Маслова (фото)
29 лютого Збаражчина провела в останню дорогу ще одного Героя – Віталія Маслова.

30-річний воїн з села Нижчі Луб'янки загинув 25 лютого поблизу населеного пункту Залізне Донецької області внаслідок поранення від удару керованої авіаційної бомби.

Віталій Маслов служив водієм відділення зв'язку взводу управління мінометної батареї стрілецького батальйону.

"Війна із російським агресором перекреслила молоде, сповнене планів і мрій життя, поселила нестерпний біль у материнське серце. Ми завжди будемо пам'ятати героїзм та мужність нашого земляка, його відданість Україні і своєму народу, за який поліг на полі бою. Нехай Господь обійме його душу у Царстві Небесному. Вічна слава Герою!", – повідомили у Збаразькій міській раді.

Читайте також: Трагічний випадок забрав життя: на Збаражчині попрощались з військовим Романом Ющишиним

Навіки 35: у Заліщицькій громаді попрощались з військовим Василем Джумаком

Прощання з Віталієм Масловим, фото: Збаразька міська рада

429686262_833437682154158_7614785381206943348_n.jpg

429850101_833437708820822_123512007512696428_n.jpg

429673575_833437845487475_1747359067616684568_n.jpg

429673651_833438188820774_8466565756664851727_n.jpg

429686355_833438235487436_1385932709486233598_n.jpg

429803205_833437328820860_2334261349330714014_n.jpg

429683984_833438718820721_881813368641449188_n.jpg

429690297_833437552154171_5062355893544459817_n.jpg

429880003_833439235487336_3365791549907077098_n.jpg

429865026_833440195487240_5274284258288507036_n.jpg

429657998_833446035486656_8105697851626518397_n.jpg

429772834_833446845486575_6618454382159239833_n.jpg

429672420_833446945486565_3023649190302121567_n.jpg

 

Помер відомий тернопільський вчений Йосип Гушулей

Четвер, 29 лютого 2024, 10:29

Помер відомий тернопільський вчений Йосип Гушулей
28 лютого на 83 році життя відійшов у вічність відомий український вчений, доктор педагогічних наук, професор Гушулей Йосип Миколайович.

Впродовж багатьох років чоловік працював деканом інженерно-педагогічного факультету ТНПУ, завідувачем, професором кафедри сфери обслуговування, технологій та охорони праці.

"Професійна діяльність Йосипа Миколайовича значною мірою пов’язана з Тернопільським національним педагогічним університетом імені Володимира Гнатюка. Педагогічним працівникам і науково-педагогічним фахівцям відомі його праці в галузі технологічної освіти.

Сумуємо і висловлюємо щирі співчуття рідним і друзям покійного. Разом із колективом ТНПУ співчуття висловлюють випускники різних літ, освітянська та наукова спільнота", – йдеться у дописі на Фейсбук-сторінці університету.

 

Навіки 35: у Заліщицькій громаді попрощались з військовим Василем Джумаком

Четвер, 29 лютого 2024, 10:27

Навіки 35: у Заліщицькій громаді попрощались з військовим Василем Джумаком
28 лютого Заліщицька громада провела в останню дорогу Василя Джумака.

Життя 35-річного захисника обірвалось на фронті.

Біля домівки військового зібралися рідні, друзі, побратими, представники влади, духовенство та небайдужі жителі міста.

"Рідні втратили близьку людину, а наша громада і вся Україна – хороброго воїна, патріота своєї держави. То ж ми маємо жити так, щоб бути гідними пам’яті Василя та усіх наших захисників. Василю Джумаку залишилось назавжди – 35… Вічна шана і слава!, – повідомили у Заліщицькій міській раді.

Читайте також: Трагічний випадок забрав життя: на Збаражчині попрощались з військовим Романом Ющишиним

На фронті загинув 30-річний воїн зі Збаразької громади Віталій Маслов

429567997_817261027108186_2897754491154978889_n.jpg

430229125_817261123774843_5304235053992771365_n.jpg

429568124_817261447108144_8772052954035520726_n.jpg

430315255_817261157108173_1664425123660833397_n.jpg

 

Трагічний випадок забрав життя: на Збаражчині попрощались з військовим Романом Ющишиним

Четвер, 29 лютого 2024, 10:25

Трагічний випадок забрав життя: на Збаражчині попрощались з військовим Романом Ющишиним
28 лютого мешканці Збаразької громади попрощались з уродженцем села Зарубинці, захисником України Романом Ющишиним.

Чоловік майже два роки воював із російським загарбником у 68-ій єгерській бригаді.

У листопаді 2023-го прийшов додому у відпустку підлікуватись.Та, на жаль, 25 лютого трагічний випадок забрав його життя. Воїн не дожив до свого 50-ліття, яке мав відзначити 21 вересня. У захисника залишились доньки та однорічний внучок.

Чин похорону відбувся у церкві Святого Івана Богослова у Зарубинцях. Поховали захисника України на сільському цвинтарі.

"Вічна шана мужньому воїну, який на російсько-українській війні відстоював цілісність і незалежність нашої держави", – зазначили на Фейсбук-сторінці Збаразької міської ради.

Читайте також: На фронті загинув 30-річний воїн зі Збаразької громади Віталій Маслов

429661209_832789895552270_8784437776842717744_n.jpg

429668083_832789475552312_2325854841943392023_n.jpg

429685263_832790082218918_8299762693314789251_n.jpg

429761477_832789575552302_3679189178362561598_n.jpg

429679249_832791352218791_6677668307388736533_n.jpg

429948520_832791495552110_7176109250102991216_n.jpg

428598605_832793288885264_4384573541278185554_n.jpg

429672571_832793762218550_4401856461259248382_n.jpg

 

Ангели, які наближають перемогу: у Тернополі відкрили виставку військового священника Олександра Левчука (фоторепортаж)

Четвер, 29 лютого 2024, 10:24

Картини із серії «Українські ангели» Олександр Левчук почав створювати на другий день після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

– Це наш цвіт! Це люди, які могли вторити майбутнє України! Така вже історія. Нашій нації, схоже, було суджено жити у період історичних перепуть. У цих роботах я хотів показати, що прості люди стають нашими героями, а не великі начальники. Вони не жаліють себе, а воюють з гордістю та звитягою. Українські герої пішли в бій з мирного життя, у якому присутні, на жаль, корупція, свавілля та інші злі речі. Наші воїни зберігають оту святість, оту відданість своїй державі, –наголосив капелан Олександр Левчук.

Чимало його колег, волонтерів та студентів прийшло на відкриття виставки. Серед них – художник Микола Шевчук.

– Сьогодні маємо дуже сонячний день. Тепло на душі не тільки від сонячного проміння, а від духовного проміння кожного з вас, хто прийшов на цю виставку. Отче Олександре, щирий вам поклін та дяка за вашу працю! Господь у свій час призиває кожного для своєї роботи. Отець Олександр покликаний служити словом Божим в храмі, але і пензлем він також несе Божу правду, пише український літопис для майбутнього покоління,  зазначив Микола Шевчук.

Виставку ікон організував центр ЮНЕСКО за підтримки Тернопільської міської ради.

Відвідати експозицію можна до 8 березня в Українському домі за адресою: м. Тернопіль. Бульвар Шевченка 27.

 

Зеленський підписав з Албанією угоду про дружбу і співробітництво

Середа, 28 лютого 2024, 11:55

Зеленський підписав з Албанією угоду про дружбу і співробітництво
ФОТО ОП

Президент Володимир Зеленський та глава албанського уряду Еді Рама підписали Договір про дружбу та співробітництво між двома країнами.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на пост Зеленського у Telegram

Деталі: За словами українського президента, цей документ сприятиме розвитку співпраці двох країн та зміцненню позицій України в Балканському регіоні.

На зустрічі у Тирані сторони обговорили також оборонні потреби України та можливість спільного виробництва озброєнь.

Пряма мова Зеленського: "З перших днів повномасштабного вторгнення Албанія підтримувала Україну, нашу боротьбу за свободу й територіальну цілісність… Дякуємо уряду та народу Албанії, ніколи не забудемо теплого ставлення вашого суспільства до українців!".

Деталі: В ОПУ уточнили, що, згідно з договором, Україна та Албанія розвиватимуть взаємовигідне співробітництво в галузі торгівлі, економіки, науки й технологій, культури, освіти, охорони здоров’я, засобів масової інформації, туризму та спорту.

Також співпрацюватимуть у сфері охорони довкілля, застосування екологічно чистих технологій та раціонального використання природних ресурсів. Передбачається і встановлення комерційних контактів між державними і приватними підприємствами та організаціями двох держав.

Україна й Албанія забезпечуватимуть розширення контактів між громадянами та державними й недержавними організаціями, профспілками, навчальними та культурними закладами, молодіжними і спортивними організаціями двох держав.

Також сторони співпрацюватимуть у питаннях боротьби з організованою злочинністю, тероризмом, наркоторгівлею, торгівлею людьми і контрабандою всіх видів.

Передісторія:

 

Понад 91 тисячу гривень вкрав «працівник банку» у тернополянки

Середа, 28 лютого 2024, 11:45

фото ілюстративне з вільних джерелфото ілюстративне з вільних джерел
Довірлива тернополянка потрапила до рук шахраїв.

З її рахунку зникла 91 тисяча гривень.

«З заявою до працівників Тернопільського районного управління поліції 6 листопада звернулася потерпіла. Провірена схема, за якою діють всі аферисти вкотре спрацювала: лунає дзвінок, невідомий чоловік представляється працівником банку. Спочатку аферист ввійшов в довіру, дізнався якомога більше інформації про картковий рахунок, а потім спонукав жертву переводити гроші на інші рахунки», - зазначили у поліції Тернопільської області.

За фактом шахрайства відкрито кримінальне провадження.

 

Судитимуть тернополян, які вимагали хабар з військового: обіцяли службу у ТЦК в Тернополі

Середа, 28 лютого 2024, 11:41

Судитимуть тернополян, які вимагали хабар з військового: обіцяли службу у ТЦК в Тернополі
З військового вимагали хабар двоє жителів Тернополя.

Чоловіки хотіли отримати від військовослужбовця 6 тисяч доларів за можливість проходити службу при обласному ТЦК, а не у зоні проведення бойових дій.

«Чоловіків затримали під час отримання коштів. У ході проведення оперативних заходів силовики з'ясували, що до протиправного причетні двоє осіб – старший лейтенант однієї із військових частин, а за сумісництвом депутат територіальної громади, та житель Тернополя», - зазначили у поліції Тернопільської області.

Чоловіки запропонували військовослужбовцю, який працював у роті охорони Тернопільського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, уникнути поїздки в зону бойових дій.

"Бізнесмени" розповіли, що мають друзів серед керівного складу РТЦК і запевнили, що проблем із виготовленням документів не буде. Свої послуги вони оцінили у 6000 доларів США.

Депутата та його спільника затримали після того, як вони отримали неправомірну вигоду.

У поліції розповіли, що слідчі зібрали достатню кількість доказів щодо діяльності чоловіків, завершили досудове розслідування, а матеріали з обвинувальним актом скерували до суду.

Чоловікам повідомили про підозру відповідно до частини 2 статті 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою) та частини 2 статті 369-2 (зловживання впливом) ККУ.

За корупційні оборудки чоловікам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

 

427462483_713984804256494_2800754271022962971_n.jpg

421843862_713984824256492_6598930117111009205_n.jpg

 

Судитимуть львів'янина, якого впіймали на Тернопільщині з підробленим посвідченням водія

Середа, 28 лютого 2024, 11:41

Судитимуть львів'янина, якого впіймали на Тернопільщині з підробленим посвідченням водія
Житель Львівщини понесе кримінальну відповідальність за використання підробленого документа.

Під час зупинки автотранспорту 36-річний водій пред'явив співробітникам патрульної поліції у Бережанах посвідчення водія, яке виявилося фальшивим. Дізнавачі розпочали кримінальне провадження за фактом використання завідомо підробленого документа.

"У ході досудового розслідування водієві було оголошено підозру за частиною 4 статті 358 Кримінального кодексу. Матеріали кримінального провадження скеровано до суду", – повідомили у Нацполіції краю.

Правоохоронці працюють над встановленням осіб, які виготовили фальшиві документи. За використання підробленого посвідчення львів’янину загрожує штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів гро­мадян, арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до двох років.

"Єдиний законний спосіб отримати дійсне посвідчення водія – це індивідуально пройти процедуру отримання послуги в сервісному центрі МВС. Не шукайте незаконних шляхів отримання водійських документів. Пам’ятайте, за це передбачена кримінальна відповідальність", – наголосили у ГУ НП.

 

У будь-який момент могла задихнутися, – львівські лікарі врятували 2-місячну крихітку з Тернопільщини

Середа, 28 лютого 2024, 11:38

У будь-який момент могла задихнутися, – львівські лікарі врятували 2-місячну крихітку з Тернопільщини
У Львові врятували двомісячну крихітку, яка не могла дихати і два тижні перебувала на апараті штучної вентиляції легень.

Веронічка з Тернопільщини народилася передчасно – на 37-му тижні вагітності. Перші три тижні життя дівчинка була цілком здоровою, а потім раптом з'явилися хрипи та ускладнене дихання.

Тернопільські медики діагностували немовляті пневмонію і почали лікування. Проте дитинці лише гіршало – стало складно ковтати та дихати.

Лікарі зробили КТ і виявили, що на корені язика дитини утворилася велика кіста – розміром 1 см 3 мм. Вона поступово росла. А це – ризик для життя, адже у будь-який момент крихітка могла задихнутися. Новоутвір потрібно було негайно видаляти. Для виконання операції дитину скерувати до Львова – у Лікарню Святого Миколая.

"Спеціалісти одразу провели Веронічці бронхоскопію. Поступово набряк горла у маляти почав збільшуватись – дівчинці ставало все важче дихати. Лікарям довелося ввести інтубаційну трубку, підключити крихітку до апарату штучної вентиляції легень та ввести у стан медикаментозної коми. За життя дівчинки боролась команда відділення анестезіології та інтенсивної терапії. Та перш ніж виконати термінову операцію з видалення кісти, лікарям довелося провести Веронічці переливання крові – через низький рівень гемоглобіну", – повідомили на Фейсбук-сторінці медзакладу.

Задля порятунку крихітки спеціалісти Дитячої Лікарні Святого Миколая об’єднали свої зусилля з колегами Лікарні Святого Пантелеймона. Разом лікарі успішно видалили новоутвір та розблокували дихальні шляхи немовляти. Дівчинка вже повністю одужала і повернулася з батьками додому.

Читайте також: У Тернополі лікарі вийняли серце військового, щоб врятувати йому життя

429676532_122148606716086720_2054802133332499572_n.jpg

429679263_122148606650086720_3081622209791070861_n.jpg

429683377_122148606632086720_1768637136316241720_n.jpg

 

На фронті загинув 30-річний воїн зі Збаразької громади Віталій Маслов

Середа, 28 лютого 2024, 11:36

На фронті загинув 30-річний воїн зі Збаразької громади Віталій Маслов
Збаражчина втратила на війні ще одного Героя.

25 лютого загинув 30-річний солдат з села Нижчі Луб'янки Віталій Маслов. Захисник отримав смертельні поранення поблизу населеного пункту Залізне Донецької області.

Трагічну звістку повідомив у Facebook міський голова Роман Полікровський.

"Щиро співчуваємо рідним та близьким Віталія. Вічна слава мужньому воїну, який віддав життя за наше гідне майбутнє.

Зустріч Героя відбудеться, у середу, 28 лютого, у Сквері Героїв о 14 год. Після цього траурний кортеж прослідує у рідну оселю в с. Нижчі Луб'янки, де відбудеться парастас. Про час і місце проведення чину похорону буде повідомлено додатково", – написав мер.

 

Двом довгожителькам з Тернопільщини виповнилось 102 роки (фото)

Середа, 28 лютого 2024, 11:36

Софія Москвяк (Бойко)Софія Москвяк (Бойко)
По 102 роки виповнилось двом жителькам Тернопілля.

25 лютого поважну дату святкувала Софія Москвяк з Тернополя.

"У Тернопільській громаді знаменна подія – 102 роки від дня народження Софії Москвяк (Бойко), бабусі нашого колеги Володимир Бойко, народного депутата України, який з перших днів війни на передовій", – повідомив у Facebook Михайло Апостол.

Софія Москвяк народилася 25 лютого 1922 року на Львівщині в селі Кропивна, що знаходиться на 20 км південніше містечка Золочів. Батьки Бойко Олексій та Варвара виховували 7 дітей.

Жінка навчалася в семирічній школі у рідному селі. Навчання проводилось польською мовою, але жителі села не відмовлялися від рідної – української. Родина пережила першу російську окупацію, потім – прихід німців та другі совіти. Найстарший брат Михайло був активним упівцем, а сама Софія часто передавала звістки в сусідні села та отримувала зворотну інформацію.

Брат Михайло отримав від радянської влади 10 років тюрми, а всю сім’ю виселили до Сибіру. Софії деякий час вдавалося переховуватись в родичів, які проживали в сусідніх селах, але, зрештою, доля відправила до Сибіру і її. В Кемеровській області вона працювала на вугільній шахті. Там вона познайомилась із ще одним упівцем, який до смерті Сталіна відбував десятирічний тюремний термін в мордовських таборах разом із її рідним братом Михайлом. Це був Москвяк Семен, родом із села Підсадки поблизу Пустомит. Згодом пара одружилася.

У Тернополі Софія працювала на цукровому заводі, а пізніше – техпрацівником в магазині із залізничної системи, а чоловік Семен був будівельником. Вони, як свідомі українці, брали участь у всіх патріотичних акціях, які проходили в місті та на околицях.

Помер чоловік Семен у 1995 році, вже дочекавшись Незалежності України. Софія до цього часу проживає в Тернополі.

Також цими днями 102 роки виповнилось жительці села Старий Олексинець на Кременеччині Ганні Архипівні Гук. Привітати довгожительку прийшли сільський голова Олександр Стецюк, начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Наталка Дець та працівник Староолексинецького старостату Оксана Бондар.

Ганна Гук

409126703_3049231848546248_602063519378083183_n.jpg

Софія Москвяк (Бойко)

428655030_2534679680045142_2735280382685239102_n.jpg

 

Заліщицька громада - в жалобі: двоє воїнів повертаються "на щиті"

Середа, 28 лютого 2024, 11:35

Заліщицька громада - в жалобі: двоє воїнів повертаються "на щиті" 
Сьогодні, 28 лютого, додому навіки повернуться двоє полеглих захисників – Василь Джумак та Олександр Профатило.

Жителів Заліщицької громади просять зустріли загиблих Героїв "живим коридором".

Кортеж з тілом Василя Джумака прямуватиме від центральної міської лікарні до домівки воїна по вул. Крушельницької, 8.

"Формуємо "живий коридор" о 9:00 год. Панахида відбудеться о 11:00. Чин похорону о 15:00 того ж дня", – йдеться у повідомленні мерії у Facebook.

Тіло Олександра Профатила зустрічатимуть також біля центральної лікарні о 10:00. Панахида за померлим відбудеться у с.Іване-Золоте о 19:00. Поховають захисника завтра – 29 лютого.

28-29 лютого на території Заліщицької громади оголошено Днями жалоби.

Джумак Василь

Джумак_Василь_Володимирович.jpg

Олександр Профатило

428654146_814604020707220_2253335027473159813_n.jpg

 

Герої живі, поки жива пам’ять, – у селі на Чортківщині відкрили Алею Слави (фото)

Вівторок, 27 лютого 2024, 10:45

Герої живі, поки жива пам’ять, – у селі на Чортківщині відкрили Алею Слави (фото)
У селі Колиндяни на Чортківщині відкрили Алею Слави Героїв.

Захід відбувся у другі роковини початку повномасштабної війни.

На стелах Алеї увіковічили імена місцевих воїнів, які віддали свої життя, захищаючи Україну.

"Це найменше, чим ми можемо віддячити загиблим захисникам за мир у наших домівках та захист. Адже герої живі, поки жива пам’ять про них. Вічна пам'ять полеглим за нашу волю і наші життя", – повідомили на Фейсбук-сторінці Колиндянської громади.

На відкриття Алеї з усієї громади приїхали рідні загиблих військових. Пам'ять захисників вшанували хвилиною мовчання.

Читайте також: У Золотому Потоці відкрили Алею слави на честь полеглих на війні земляків (фото)

429648586_1586030075484706_3437904071453156540_n.jpg

 

На Тернопільщині виявили ще 5 боєприпасів часів Другої світової війни

Вівторок, 27 лютого 2024, 10:39

На Тернопільщині виявили ще 5 боєприпасів часів Другої світової війни
Друга світова війна знову "нагадала" про себе.

На території краю знайшли чергові поклади застарілих снарядів.

Як інформують в обласному управлінні ДСНС, 26 лютого на номер екстреного виклику "101" надійшло повідомлення про два випадки виявлення боєприпасів.

У лісовому масиві поблизу села Устечко Чортківського району місцеві мешканці натрапили на 4 вибухонебезпечних предмети, ідентифіковані, як артилерійські снаряди калібром 45, 76 та 152 мм.

Інший випадок стався на Бережанщині. У лісі неподалік села Посухів жителі виявили артснаряд, калібром 100 мм.

"Інформацію про небезпечні знахідки передано піротехнікам ДСНС. Аби не трапилось лиха, у випадку виявлення підозрілих, або вибухонебезпечних предметів, пам’ятайте головні правила мінної безпеки: "Не підходь! Не чіпай! Телефонуй 101!", – наголошують рятувальники.

 

У запорізькій лікарні помер військовий з Кременеччини Олександр Анімушко Тернопільщина втратила ще одного захисника. 23 лютого в обласній клінічній лікарні Запоріжжя зупинилося серце військовослужбовця ЗСУ із Великих Загаєць Анімушка Олександра Григорович

Вівторок, 27 лютого 2024, 10:38

У запорізькій лікарні помер військовий з Кременеччини Олександр Анімушко
Тернопільщина втратила ще одного захисника.

23 лютого в обласній клінічній лікарні Запоріжжя зупинилося серце військовослужбовця ЗСУ із Великих Загаєць Анімушка Олександра Григоровича – старшого солдата, водія-електрика відділення управління другої батареї другого механізованого батальйону однієї з військових частин.

Трагічну звістку повідомили у Великодедеркальській селищній раді.

Чоловік був призваний на військову службу 20 квітня 2022 року, а з вересня – брав безпосередню участь у бойових діях.

Інформацію про дату й час зустрічі тіла, а також чин похорону воїна, мають оприлюднити згодом.

 

На Тернопільщині у поля вийшли перші аграрії

Вівторок, 27 лютого 2024, 10:33

На Тернопільщині у поля вийшли перші аграрії (відео)
На Зборівщині стартували перші польові сільськогосподарські роботи.

Зокрема, підприємство "Агропродсервіс Ярчівці" розпочало внесення добрив на полях з озимим ріпаком, пшеницею та ячменем.

"На Зборівщині розпочато перші польові сільськогосподарські роботи. На поля з озимим ріпаком, пшеницею та ячменем розпочато внесення добрив. ПП "Агропродсервіс Ярчівці" в строю і продовжує роботу на благо держави та добробуту громадян", – повідомили у соцмережі агрокомпанії.

Нагадаємо, у 2024 році в Україні збільшать посівні площі під сою та цукровий буряк.

 

На трасі "Тернопіль-Львів" у смертельну ДТП потрапив автомобіль "На щиті" (фото)

Вівторок, 27 лютого 2024, 10:32

На трасі "Тернопіль-Львів" у смертельну ДТП потрапив автомобіль "На щиті" (фото)
26 лютого, близько 04:40, на автодорозі "Тернопіль-Львів" сталася ДТП.

Поблизу села Словіта зіткнулися ВАЗ 2109 та "Мерседес Спринтер" пошуковців гуманітарної місії, яка займається евакуацією літ полеглих захисників.

Як попередньо встановили правоохоронці, водій автомобіля ВАЗ, 21-річний мешканець одного з сіл Золочівського району, не впорався з керуванням, виїхав на смугу зустрічного руху та здійснив зіткнення з мікроавтобусом, яким керував 41-річний львів’янин.

Від отриманих внаслідок ДТП травм кермувальник легковика та його пасажир, 24-річний мешканець Золочівського району, загинули на місці події. Ще один пасажир ВАЗ 2109, 28-річний мешканець Кіровоградської області, отримав тілесні ушкодження та, попри зусилля медиків, помер у кареті швидкої допомоги.

Окрім цього, водій мікроавтобуса, його пасажир, 38-річний житель Львівського району, та пасажир легковика, 41-річний мешканець Золочівського району, отримали тілесні ушкодження та буди доставлені до медичного закладу.

"Встановлено, що водій ВАЗ 2109 перебував у стані алкогольного сп’яніння. За фактом слідчі відділу розслідування злочинів у сфері транспорту поліції Львівщини відкрили кримінальне провадження за ч.4 ст.286-1 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння, що спричинило смерть кількох осіб) Кримінального кодексу України", – повідомили у Нацполіції Львівщини.

Правоохоронці встановлюють всі обставини події.

Читайте також: ДТП у Тернополі: травми отримав 1-річний хлопчик

2de606df256ad17ce6711573e0d1921e.jpg

57_9876543_98765456.JPG

photo_2024-02-26_22-55-44_2.jpg

 

Молитви, майстер-класи та зустріч з психологами: у Зарваниці відбувся ретрит для родин загиблих та полонених воїнів

Вівторок, 27 лютого 2024, 10:31

Молитви, майстер-класи та зустріч з психологами: у Зарваниці відбувся ретрит для родин загиблих та полонених воїнів
Понад 30 сімей загиблих Героїв, а також тих, хто перебуває в полоні та зник безвісти, зібралися у Марійському духовному центрі «Зарваниця».

Тут благодійний фонд «Карітас Тернопіль» та Тернопільсько-Зборівська архиєпархія УГКЦ організували дводенний ретрит.
Захід відбувся за підтримки Тернопільської обласної організації ветеранів війни.
Упродовж двох днів учасники мали нагоду розділити біль, помолитися, набратися енергії, відпочити душею, поспілкуватися та провести час у дружньому оточенні людей.
– Війна завдає жахливих психологічних травм тим, хто втратив рідних. Аби пережити цей важкий період, необхідна сильна підтримка небайдужих, співчуття та професійна допомога духівників і психологів. Для цього «Карітас» започаткував проєкт, щоб підтримувати сім’ї, чиї рідні загинули, перебувають в полоні чи зникли безвісти. Ми також долучилися до цієї ініціативи благодійного фонду, – розповів співзасновник ГО «Тернопільська обласна організація ветеранів війни» Володимир Камінський.

photo17090174271
Під час першого дня ретриту родини загиблих воїнів та тих, хто в полоні, взяли участь у літургії, яку очолив директор тернопільського «Карітасу» Роман Загородний у співслужінні з заступником економа Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії отцем Петром Порохоньком. Також спілкувалися із Владикою Володимиром Фірманом і виготовляли патріотичні вервиці, зустрілися із психологами. Водночас для дітей фахівці дитячих проєктів БФ «Карітас Тернопіль» підготували окрему насичену програму – ігри, квести та майстер-класи.
– Це перший захід у межах нашої співпраці з «Карітасом». Раді, що учасникам такий формат зустрічей став дуже корисним. Надалі будемо розширювати напрямки своєї допомоги, щоб підтримати родини, які постраждали від війни, – зазначив керівник ГО «Тернопільська обласна організація ветеранів війни» Тарас Пастух.

photo17090174273
Наступного дня учасники ретриту також взяли участь у літургії, зустрілися із духівником та відвідали визначні місця духовного центру.
– «Карітас» дякує усім учасникам ретриту за неймовірну атмосферу добра, розуміння, підтримки один одного. Низький уклін вам за мужні та героїчні вчинки ваших синів та чоловіків! Дякуємо за співпрацю Тернопільської обласної організації ветеранів війни, громадській організації «Рух ветеранів Лановеччини», благодійному фонду «Карітас України», – зазначили у тернопільському «Карітасі».

photo17090174272

 

На Кременеччині посеред траси загорілась вантажівка (фото)

Понеділок, 26 лютого 2024, 10:25

На Кременеччині посеред траси загорілась вантажівка (фото)
У Кременецькому районі на автодорозі М-19 загорівся тягач з причепом.

Як повідомили у ДСНС, пожежа сталася 25 лютого о 8:54 у селі Плоске.

На місце події прибув черговий караул з Кременця.

Вогнеборцям вдалося швидко ліквідувати пожежу та врятувати вантажівку.

Причина загоряння та сума матеріальних збитків встановлюються. На щастя, ніхто з людей під час події не постраждав.

Читайте також: У Почаєві серед вулиці спалахнув та дотла згорів електроскутер (фото)

430023516_731885069135704_1558174422740841702_n.jpg

429679183_731885075802370_5965105038627137537_n.jpg

 

Рекордну кількість сонячних панелей везуть у Чортків

Понеділок, 26 лютого 2024, 10:24

Рекордну кількість сонячних панелей везуть у Чортків (відео)
Чортків виграв черговий грант, згідно з яким, райцентр отримає тисячу сонячних панелей.

Про це повідомляють у міській раді.

Рекордну серед українських громад кількість сонячних панелей надасть як гуманітарну допомогу швейцарська інноваційна компанія Helion. Вона ж доставила у Чортків обладнання для встановлення сонячної електростанції на даху міської лікарні.

Перша партія зі Швейцарії – 8 палет вагою 5 885 кг – прибула 23 лютого. Загалом, в рамках проекту, Чортків отримає 978 нових сонячних панелей загальною потужністю 315 кВт для комунальних об'єктів громади, в тому числі для КП "Чортківський водоканал".

"Проєкт "Сонячний Чортків" є комплексним і передбачає встановлення дахових та наземних сонячних станцій задля потреб критичної інфраструктури громади та підвищення енергонезалежності важливих комунальних закладів. Це стане першим в Україні подібним масштабним та системним проєктом переходу комунального сектору міста на відновлювальні джерела енергії", – зазначили в мерії.

 

Пасажири, які через мітинги у Польщі, не встигнуть на потяг – можуть поїхати наступним рейсом

П'ятниця, 23 лютого 2024, 12:01

Пасажири, які через мітинги у Польщі, не встигнуть на потяг – можуть поїхати наступним рейсом
Через мітинги аграріїв у Польщі українці не можуть вчасно потрапити на потяг.

«Отримуємо все більше повідомлень про те, що пасажири, які автівками та автобусами прямують до наших поїздів з Польщі до України, не можуть вчасно дістатись вокзалів через перекриття трас польськими активістами. Залізничники завжди підтримують своїх, тож ті пасажири, які не встигнуть на свій поїзд через перекриття трас, впродовж доби можуть сісти на інший поїзд Укрзалізниці з Перемишля, Любліна та Хелма до України з квитками на свій пропущений рейс», - зазначили в Укрзалізниці.

Така опція доступна для наступних поїздів: №768 Варшава - Рава-Руська (посадка можлива по Любліну); №32 Перемишль - Запоріжжя; №52 Перемишль - Київ; №716 Перемишль - Київ; №706 Перемишль - Київ; №90 Перемишль - Київ; №94 Хелм - Харків; №24 Хелм - Київ; №20 Хелм - Київ; №120 Хелм - Дніпро.

Укрзалізниця не гарантує наявність вільних місць, проте обіцяє зробити все можливе, щоб зручно розмістити додаткових пасажирів у поїздах та довезти в Україну за графіком.

«Рух поїздів між Польщею та Україною наразі відбувається в стандартному режимі. У моменти відчаю Укрзалізниця завжди підставить залізне плече: робимо це від початку повномасштабного вторгнення, працюючи для держави та українців», - зазначили в Укрзалізниці.

Фото: зі звернення заблокованих українських пасажирів.

 

428615228_720632466862533_5559137299024594658_n.jpg

 

У Тернопільській області погоду 24 лютого визначатиме теплий сектор від циклону з центром над країнами Балтії.

П'ятниця, 23 лютого 2024, 12:01

До 14 градусів тепла прогнозують на вихідних у Тернопільській областіччччч

Про це повідомили у Тернопільському обласному центрі з гідрометеорології.

За словами синоптиків, очікується хмарна погода з проясненнями. Без істотних опадів, вітер південно – східний, 7 – 12 м/с. Температура в області коливатиметься вночі від 1 до 6° тепла, вдень від 9 до 14° тепла. У Тернополі вночі становитиме 2 – 4° тепла, вдень 11 – 13° тепла.

Рівень небезпечності – зелений (відсутній)

25 лютого: Хмарно з проясненнями. Вночі невеликі дощі. Вдень без істотних опадів. Вітер південно – східний, 7 – 12 м/с. Температура вночі 3 – 8° тепла, вдень 9 – 14° тепла.

26 лютого: Хмарно з проясненнями. Без істотних опадів. Віте південно – східний, 7 – 12 м/с. Температура вночі 2 – 7° тепла, вдень 8 – 13° тепла.

 

За вимагання та хабарі понад 5 років за ґратами проведе ексначальник управління Держпродспоживслужби на Тернопільщині (ФОТО)

П'ятниця, 23 лютого 2024, 11:59

За вимагання та хабарі понад 5 років за ґратами проведе ексначальник управління Держпродспоживслужби на Тернопільщині (ФОТО)
Корупційну схему із систематичного вимагання та одержання від місцевих підприємців хабарів організував на Тернопільщині колишній посадовець.

Оперативники спецслужби задокументували корупційну схему із систематичного вимагання та одержання від місцевих підприємців неправомірної вигоди за безперешкодне ввезення із закордону декоративних рослин, повідомили в управлінні СБ України в Тернопільській області.

«За можливість ведення бізнесу без штучного створення перешкод посадовець вимагав сплачувати йому хабарі за кожен вантажний автомобіль з імпортованим товаром», - зазначили в СБУ.

Нагадаємо, у квітні 2021 року правоохоронці затримали здирника на одній із заправних станцій обласного центру у власному автомобілі, відразу після отримання чергового хабаря.

«Начальник структурного підрозділу Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області отримав у підприємця кошти за проходження фітосанітарних процедур імпортованих квітів й ґрунту у зміненому режимі робочого часу, що є необхіднім для подальшого проведення фітолабораторних експертиз та митного оформлення ввезеного товару. Після одержання ним 14 квітня 2021 року 8 400 грн неправомірної вигоди його затримали правоохоронці», - зазначили в обласній прокуратурі.

Тернопільський міськрайонний суд визнав зловмисника винним у порушенні ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України та призначив йому покарання у вигляді 5 років та 6 місяців позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на державних та комунальних підприємствах, пов’язані із виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на строк 3 роки, з конфіскацією майна.

Вирок ще не набрав законної сили.

 

У Почаєві серед вулиці спалахнув та дотла згорів електроскутер (фото)

П'ятниця, 23 лютого 2024, 11:58

У Почаєві серед вулиці спалахнув та дотла згорів електроскутер (фото)
22 лютого о 10:59 у Почаєві на вул. Липовій виникла пожежа електроскутера Fada Spin.

Як повідомили у ДСНС, рятувальникам вдалось успішно загасити полумʼя та уникнути перекидання вогню на авто, які були поруч.

На щастя, ніхто з людей внаслідок події не постраждав.

Причина та збитки пожежі встановлюються.

Читайте також: У Тернопільському районі знайшли боєприпаси часів Першої та Другої світових війн

Пожежа на Чортківщині: вогонь з господарської будівлі перекинувся на будинок

428613208_729794452678099_7122344305250166075_n.jpg

428608567_729794479344763_3084264545715561966_n.jpg

428610931_729794536011424_1394774715850117497_n.jpg

 

В Україні створили машину для розмінування, яка не поступається кращим іноземним аналогам

П'ятниця, 23 лютого 2024, 11:57

В Україні створили машину для розмінування, яка не поступається кращим іноземним аналогам
Вже третю модель вітчизняної машини для розмінування представили в Україні.

Як повідомили у Мінекономіки, вона розроблена компанією efarm pro спільно із сумськими виробниками сільськогосподарської техніки.

Машина створена на основі шасі трактора Т-156 та здатна очищати за годину 5 тисяч квадратних метрів землі. Приблизно стільки ж очищає хорватська DOK-ING MV-10. Вітчизняна розробка продемонструвала також дуже високу щільність обробки землі – відстань між смугами, обробленими робочим механізмом машини, складе лише 2 сантиметри.

За словами Міністра економіки Юлії Свириденко, українська модель машини за своїми характеристиками не поступається кращим іноземним аналогам.

"Машина може очищати до 5 000 м2 за годину. Для порівняння таку ж потужність має MV-10, яку нещодавно передав Україні Європейський союз. Запчастини в "efarm pro" повністю українського виробництва. По-перше, це підтримка українських виробників, робочі місця і додаткові податки до бюджету. А по-друге, можливість ремонтувати машину фактично в будь-якому місті", – зазначила вона.

Наразі розробка проходить підготовку до сертифікації й після завершення всіх процедур її готові запустити у серійне виробництво. За попередніми розрахунками, машина коштуватиме суттєво дешевше, аніж іноземні аналоги подібного типу.

Image.jpg

424714804_24747230751587637_1489392385468170626_n.jpg

 

У Почаєві зустріли загиблого на війні молодого захисника (фото)

П'ятниця, 23 лютого 2024, 11:55

У Почаєві зустріли загиблого на війні молодого захисника (фото)
Навіки повернувся додому 28-річний військовий з села Валігури Сергій Токар.

22 лютого траурний кортеж з тілом захисника зустріли в Почаєві, повідомили у міськраді.

Біля Меморіалу борцям за волю та незалежність України священники провели поминальну панахиду.

Після спільної молитви домовину з тілом воїна повезли до рідного дому загиблого.

Сергій Токар боронив рідну землю від початку повномасштабного вторгнення. Загинув захисник 12 лютого під час ворожого мінометно-артилерійського обстрілу.

Поховають військового сьогодні, 23 лютого.

424967760_718485513792798_4911684641984819792_n.jpg

425273365_718485423792807_2273846939160059511_n.jpg

 

Працює 44-та артилерійська бригада: тернопільські військові знищують ворожі склади та окупантів

П'ятниця, 23 лютого 2024, 11:54

Працює 44-та артилерійська бригада: тернопільські військові знищують ворожі склади та окупантів (відео)
Військові з 44-ої Тернопільської артилерійської бригади імені Данила Апостола, показали, як продовжують знищувати ворогів.

На офіційній сторінці у Фейсбук бригади є відео, де видно, як наші військові атакують ворожі склади та російських військових в окопах.

"Точні координати та злагоджена командна робота – і ворожі цілі успішно ліквідовані. Воїни 44 окрема артилерійська бригада імені гетьмана Данила Апостола продовжують звільняти Україну", - йдеться у дописі бригади.

 

На Херсонщині, внаслідок ракетного обстрілу, загинув матрос з Підгаєччини (фото)

П'ятниця, 23 лютого 2024, 11:52

На Херсонщині, внаслідок ракетного обстрілу, загинув матрос з Підгаєччини (фото)
У Херсонській області, внаслідок ракетного обстрілу загинув уродженець, загинув військовий, уродженець села Гнильче, що на Тернопільщині.

Трагічну звістку повідомили у Підгаєцькій міській раді.

"21 лютого 2024 року у н.п.Чорнобаївка Херсонської області внаслідок ракетного обстрілу загинув уродженець села Гнильче старший матрос Гнип Микола Васильович, 20.12.1986 р.н. Був старшим майстром ремонтної майстерні артилерійського озброєння ремонтного взводу артилерійського озброєння ремонтної роти артилерійського озброєння батальйону логістики військової частини А2802. До останнього подиху залишався відданим Військовій присязі та вірним Українському народу, мужньо виконавши військовий обов'язок", - відзначили у мерії.

Співчуття рідним та близьким.

Вічна пам'ять Герою.

 

На зображенні може бути: 1 особа

 

"І буде весна": "Укрпошта" випустила марку до 10-річчя війни з росією та до 2-ї річниці повномасштабного вторгнення

П'ятниця, 23 лютого 2024, 11:47

"І буде весна": "Укрпошта" випустила марку до 10-річчя війни з росією та до 2-ї річниці повномасштабного вторгнення
Сьогодні, 23 лютого, напередодні другої річниці повномасштабного вторгнення росії на території України "Укрпошта" випустила символічну марку.

Про новинку повідомив керівник "Укрпошти" Ігор Смілянський.

"Сьогодні ми випускаємо марку до 10-річчя війни з росією та до 2-ї річниці повномасштабного вторгнення. Проте і тут ми намагались додати трохи позитиву, назвавши її «І буде весна». А вона обов’язково буде. І, як і всі ми, сподіваюсь, буде переможною. Навіть, якщо не цьогоріч. А поки на марці ми зобразили найбільш відомі світлини за ці 10 років: Крим, Харків, Бахмут, Маріуполь. Спецпогашення відбудеться сьогодні по всій країні. Як завжди, з особливими гостями, але про це трохи згодом", - відзначив Смілянський.

Бажаючих придбаи марку чекають сьогодні у відділеннях "Укрпошти" та онлайн: bit.ly/pmarkua.

 

 

 

Пожежа на Чортківщині: вогонь з господарської будівлі перекинувся на будинок

П'ятниця, 23 лютого 2024, 11:45

Пожежа на Чортківщині: вогонь з господарської будівлі перекинувся на будинок
Пожежа сталася 22 лютого близько 21:00 у селі Целіїв на Чортківщині.

Як повідомили в обласному управлінні ДСНС, вогонь з господарської споруди перекинувся на горище житлового будинку.

На місце події направили чергове відділення 22 державного пожежно-рятувального поста та пожежну команду села Коцюбинці.

"Внаслідок пожежі знищено дерев’яну допоміжну господарську споруду площею 10 кв.м, 1 пластикове та 1 дерев’яне вікно, дерев’яні конструкції та шифер на площі 50 кв.м, речі домашнього вжитку та 2 тонни корму", – інформують у Держслужбі з надзвичайних ситуацій.

Причина виникнення пожежі та матеріальні збитки встановлюються.

Читайте також: У Тернопільському районі знайшли боєприпаси часів Першої та Другої світових війн

418189362_709572784689841_2594061584673069279_n.jpg

 

Патрульні оштрафували водія, який їздив Тернополем з гумовою жінкою на даху

П'ятниця, 23 лютого 2024, 11:41

Патрульні оштрафували водія, який їздив Тернополем з гумовою жінкою на даху (відео)
Вчора на вулицях Тернополя помітили BMW з гумовою жінкою на даху.

Відео з авто швидко ширилось мережаю та, вочевидь, дійшло до патрульних. Правоохоронці не оцінили такий креатив, знайшли та оштрафували кермувальника.

"Оскільки своїми хуліганськими діями хлопець порушував громадський порядок, патрульні оперативно розшукали транспортний засіб та за кермом автівки виявили водія, з яким спілкувалися уже не вперше.

Не ввімкнув покажчик повороту, проїхав на заборонний сигнал світлофора, виїхав на смугу для зустрічного руху, не пред'явив документи працівникам поліції – це ряд порушень, за які неодноразово ми зупиняли юнака та притягували до відповідальності", – повідомили у поліції.

За вихідку з гумовою лялькою на чоловіка склали протокол за ст. 173 (Дрібне хуліганство).Також патрульні викликали на місце події слідчо-оперативну групу, оскільки перевіряючи номер кузова на автівці, інспектори виявили ознаки втручання у номери агрегатів. Автомобіль евакуювали на арештмайданчик.

 

Був добрий і чуйний, - рідні про тернопільського захисника Василя Мізерного, який повертається "на щиті"

П'ятниця, 23 лютого 2024, 11:39

Був добрий і чуйний, - рідні про тернопільського захисника Василя Мізерного, який повертається "на щиті"
Тернопіль втратив на війні ще одного Героя.

19 лютого у Харківському госпіталі внаслідок важкого поранення помер 38-річний військовий Василь Мізерний.

Зі слів рідного брата захисника, Василь був доброю і чуйною людиною. Завжди всім допомагав. У нього залишилась дочка – учениця початкових класів, яку воїн дуже любив.

Чоловік народився 21 березня 1985 року. Закінчив Тернопільську ЗОШ І-ІІІ ступенів №2. Рік тому був мобілізований до лав ЗСУ.

"Священники храму святого пророка Іллі та парафіяни висловлюють щирі співчуття рідним і близьким полеглого воїна. Вічна пам'ять і слава Герою України, який поклав своє молоде життя, захищаючи рідну землю і всіх нас, виборюючи перемогу України!

Зустрічати домовину з тілом полеглого Героя будемо біля храму святого пророка Іллі орієнтовно у п’ятницю-суботу. Про час прибуття траурного кортежу повідомимо додатково, як і про точну дату й час панахиди та похорону", – зазначили на Фейсбук-сторінці Парафії святого пророка Іллі.

 

В Одесі внаслідок російської атаки загинули 3 людини (фото)

П'ятниця, 23 лютого 2024, 11:39

В Одесі внаслідок російської атаки загинули 3 людини (фото)
Цієї ночі рф атакувала Одещину ударними дронами-камікадзе.

Як повідомили у Силах оборони півдня, підрозділами протиповітряної оборони було збито 9 БпЛА.

Один з уражених над морем дронів, впавши на будівлю підприємства в прибережній зоні Одеси, спричинив руйнування і пожежу. З пошкодженої будівлі вдалось визволити охоронницю, вона не постраждала.

Під час ліквідації пожежі рятувальники виявили тіла трьох загиблих.

Нагадаємо, також ворожий безпілотник влучив у дев’ятиповерхівку в Дніпрі. Рятувальники розбирають завали. Наразі тривають роботи з пошуку ще 2 людей.

photo_2024-02-23_07-10-59.jpg

 

У Дніпрі – влучання в багатоповерхівку: під завалами шукають людей (фото)

П'ятниця, 23 лютого 2024, 11:37

У Дніпрі – влучання в багатоповерхівку: під завалами шукають людей (фото)
Рятувальники ліквідовують наслідки ворожої атаки в Дніпрі.

Як повідомили у ДСНС, вночі сталося влучання БПЛА у дев’ятиповерховий житловий будинок. Внаслідок удару зруйновано два верхні поверхи.

"Постраждало 8 людей. На місці розгорнуто пункт обігріву для громадян. Психологи надають необхідну допомогу постраждалим", – зазначили у Держслужбі з надзвичайних ситуацій.

Рятувальники розбирають завали. Наразі тривають роботи з пошуку ще 2 людей.

Фото: ДСНС України

photo_2024-02-23_08-36-26.jpg

photo_2024-02-23_08-36-25.jpg

Фото: Національна поліція

photo_2024-02-23_08-17-03.jpg

 

Зниклого чоловіка знайшли мертвим у річці на Теребовлянщині

Четвер, 22 лютого 2024, 12:28

Зниклого чоловіка знайшли мертвим у річці на Теребовлянщині
На Тернопільщині виявили тіло 45-річного чоловіка.

Водолази Головного управління ДСНС України у Тернопільській області 22 лютого у річці Серет, в межах села Слобідка Теребовлянської територіальної громади, виявили тіло 45-річного чоловіка.

Відомо, що знайдений чоловік перебував у розшуку з 6 січня 2024 року.

До пошуків було залучено 8 чоловік особового складу, 2 одиниці техніки та 1 плавзасіб.

Наразі обставини надзвичайної події встановлює слідство.

 

Авто з підробленими номерами виявили у Тернополі

Четвер, 22 лютого 2024, 12:27

Авто з підробленими номерами виявили у Тернополі
У Тернополі зупинили водія з фальшивим номерним знаком.

Патрульні виявляють та притягають до відповідальності водіїв, які порушують правила використання номерних знаків на авто, зазначили у патрульній поліції

«Нещодавно інспектори виявили керманича легковика, який використовував номерний знак, що не належить його авто. А іншого водія патрульні зупинили за те, що чоловік керував автомобілем Volkswagen без номерного знака», - пояснили патрульні.

Увагу патрульних привернув автомобіль Volkswagen. Номерний знак легковика був покритий світловідбиваючою плівкою. Вона унеможливлює фіксацію номерного знака технічними приладами вимірювання швидкості.

У всіх випадках поліцейські винесли на порушників постанови за ч. 1 ст. 121-3 (Порушення вимог законодавства щодо використання номерних знаків транспортних засобів) КУпАП.

«Номерний знак — це не лише ідентифікаційний елемент транспортного засобу, але й засіб забезпечення безпеки та порядку на дорозі», - підкреслили у поліції.

photo_2024-02-22_11-13-53.jpg

 

«На щиті» до Тернополя повертається 38-річний воїн Василь Мізерний

Четвер, 22 лютого 2024, 12:21

«На щиті» до Тернополя повертається 38-річний воїн Василь Мізерний
Тернопіль зустрічатиме тіло полеглого на війні Героя.

«На щиті» повертається захисник України Мізерний Василь Петрович (21.03.1985 р.н.). Серце Героя перестало битися 19 лютого.

«Всією громадою щиро співчуваємо родині та близьким захисника. Це непоправна втрата для кожного з нас. Нехай Господь Бог дає сили рідним воїна. Царство небесне та вічний спокій нашому Герою», - зазначив міський голова Сергій Надал.

Висловлюємо співчуття рідним воїна.

Вічна пам'ять Герою!

 

Суддя Багрій – за кримінал? У Тернополі потерпілі, яким спалили елітні авто, звинувачують суд в необ’єктивності

Четвер, 22 лютого 2024, 12:15

Суддя Багрій – за кримінал? У Тернополі потерпілі, яким спалили елітні авто, звинувачують суд в необ’єктивності
Тернопільські бізнесмени, яким спалили три дорогі автівки, звинувачують суд під керівництвом судді Багрія в умисному затягуванні справи.

Вони вважають, що суддя та злочинці співпрацюють.

У нашу редакцію знову звернулися потерпілі – Тарас Синишин, Руслан Синишин та Ярослав Сирота. Чоловіки та їхні сім’ї збентежені. Вони кажуть, що судові засідання затягують зумисно.

– Схоже, суддя Багрій та його колеги вже забули про наші протестні настрої, тому хочуть «спустити все на гальмах». Та ми не здамося! Якщо потрібно буде, то підемо до Верховного Суду,  кажуть потерпілі.

Суддя Багрій «зливає» справу?

Серед причин, через які переносять засідання, потерпілі називають такі: зміна адвокатів підозрюваних, їх хворобливий стан, незапланована відпустка судді Делікатної, технічні несправності у судовій залі тощо.

Потерпілі кажуть, що більша частина судових засідань під керівництвом Багрія були підготовчими, а по суті справу майже не розглядали. Вони не розуміють, чому, наприклад, технічні несправності у судовій залі не можна вирішити до початку слухання справи, а забирати на це кілька годин часу.

І хоч у пресслужбі суду звинувачення у затягуванні справи відхиляють, та ситуація складається доволі цікаво…

– Ще восени 2022 року спалили перше авто, потім було ще два підпали. З того часу ми не можемо спокійно спати, адже Палагнюка та його поплічників все ніяк не можуть відправити «за ґрати», хоча докази є стовідсоткові. Виглядає все так, наче злочинці добряче підплатили судді Багрію та прокурору Барабану. Інакше не пояснити, чому засідання щоразу переносять через якісь безглузді відмовки,  розповів потерпілий Тарас Синишин.

Нагадаємо, півтора року минулого з часу резонансного підпалу трьох елітних автівок у Тернополі.

У вересні 2022 року за три місяці на згарище перетворилися три дорогі автівки – Mercedes-Benz E220D, BMW X5 та Mercedes-Benz GLA 250. Загальна сума збитків становить майже 150 тисяч доларів.

Головним підозрюваним у підпалі машин виявився відомий 65-річний бізнесмен Михайло Палагнюк, який є власником торгово-готельного комплексу «Золоте кільце», що на масиві Східний. Виконавці злочинів – троє найманців. Спалені авто належали колишнім бізнес-партнерам Палагнюка.

Справу слухають у Тернопільському міськрайонному суді під керівництвом головуючого судді Тараса Багрія. Прокурор – Юрій Барабан.

«Ми з сусідами вже давно забули про спокійний сон»

Сім’ї потерпілих повідомляють про психологічний тиск. Вони розповідають, що понад півтора року живуть у постійному напруженні та страху.

– Звісно, щодня ми думаємо, чи не повториться це знову. Мова йде не лише про матеріальні збитки, а, в першу чергу, про наш моральний стан. Вночі не можемо спати спокійно ні ми, ні сусіди довкола. Як тільки чуємо якийсь стукіт надворі – одразу весь будинок виходить дивитися, чи часом не горять машини. Сусіди щоразу питають: «Ну що там? Ще досі не закрили злочинців?» –поділився Ярослав Сирота.

Із початку повномасштабної війни потерпілі передали українським воїнам на передову вже понад 20 автомобілів через Березовицьку громаду. Кажуть, у той час коли одні наближають перемогу, інші – палять авто та ще й уникають відповідальності.

Також потерпілі розповідають, що поблизу своєї роботи часто помічають авто обвинуваченого Палагнюка.

– Дуже насторожує, що поки Палагнюк та злочинці на волі, за нами часто стежать підозрілі авто. Схоже на те, що він знову планує щось заподіяти через третіх осіб,  пояснив Тарас Синишин.

«Якщо так буде далі – підемо до Верховного Суду»

У вересні минулого року під Тернопільським міськрайонним судом відбувся мирний пікет. Тоді кілька десятків людей вимагали суддю Багрія відправити «за ґрати» фігурантів резонансної справи –Палагнюка та його найманців.

– Одразу після пікету судді «заворушилися», однак тепер знову справа ледве «плентається». Збираємося знову йти під міськрайонний суд з протестом. Якщо і це не допоможе – поїдемо під Верховний Суд,  підкреслив потерпілий Руслан Синишин.

Далі буде…

 

Погрожував розправою і вимагав грошей: затримали 21-річного жителя Борщівщини

Середа, 21 лютого 2024, 11:38

Погрожував розправою і вимагав грошей: затримали 21-річного жителя Борщівщини
У Борщівській громаді на Тернопільщині 21-річний молодик напав на сусіда.

Випадок трапився 20 лютого. У поліцію про розбійний напад повідомив житель села Озеряни.

«Потерпілий розповів, що до нього близько 20:00 прийшов сусід. Гість був у стані сильного алкогольного сп'яніння й під час розмови схопив ніж і, погрожуючи ним, почав вимагати гроші», - розповіли у поліції Тернопільської області.

Господар віддав усі заощадження – 8600 гривень. Потерпілий розповів про інцидент сусідові, який і викликав поліцію.

Місце перебування нападника встановили правоохоронці та затримали його. Відомо, що 21-річний чоловік уже притягувався до відповідальності за крадіжки. Його затримали через кілька годин після розбою відповідно до статті 208 КПК. Частину грошей правоохоронці вилучили, де інша – зловмисник не пам'ятає. Вирішується питання про оголошення йому підозри та обрання запобіжного заходу.

За скоєне молодику загрожує позбавлення волі від 8 до 15 років з конфіскацією майна.

Триває слідство.

 

424887805_710238631297778_5209509476879155097_n.jpg

 

Звернення міського голови Тернополя з нагоди Міжнародного дня рідної мови

Середа, 21 лютого 2024, 11:21

Шановні українці! Друзі!

Щиро вітаю Вас з Міжнародним днем рідної мови!

Це свято допомагає нам ще раз усвідомити, що без рідної української мови ніколи не буде української держави та української нації.

Відомий український письменник XIX ст. Панас Мирний писав: «Найбільше і найдорожче добро кожного народу — це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподівання, роздум, досвід».

Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато з того, чим може пишатися наш народ. Найголовніше, мова – це головна зброя нації.

Заберіть мову і не буде нації. Саме за мовою, як основною ознакою визначають націю.

Тому московські окупанти нищать все, що пов’язано з українською мовою. Спалюють підручники української мови та літератури, знищують книжки українських класиків.

Але ворогам не знищити українську душу – нашу рідну мову. Бо на її сторожі стоять наші Герої-захисники. Вони звільнять окуповані міста та села. Рідна мова знову вільно зазвучить в українському Луганську, Донецьку, Сімферополі та Севастополі.

Нехай українське слово буде для всіх нас духовним джерелом життя і оберегом.

Бережімо, плекаймо, збагачуймо, примножуймо красу рідної мови.


Міський голова Тернополя                                         Сергій Надал

 

У п'яти областях СБУ викрила чергові схеми для ухилянтів (фото)

Середа, 21 лютого 2024, 11:12

У п'яти областях СБУ викрила чергові схеми для ухилянтів (фото)
СБУ викрила нові «схеми для ухилянтів»: серед затриманих – воєнком, який вимагав хабарі за бронювання від призову.

Служба безпеки заблокувала ще п’ять схем ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку.

У результаті комплексних заходів у різних регіонах України затримано організаторів оборудок. Вони пропонували військовозобов’язаним уникнути призову на підставі підроблених документів або допомагали ухилянтам перейти кордон поза пунктами пропуску.

Вартість таких «послуг» становила до 10 тис. американських доларів.

Так, на Полтавщині викрито очільника районного військкомату, який вимагав гроші з керівників підприємств, зокрема місцевих агрокомпаній.

За хабарі він обіцяв забронювати від призову їхніх підлеглих як працівників критичної інфраструктури.

У Вінниці контррозвідники СБУ затримали двох посадовців військово-лікарської комісії, які продавали своїм клієнтам фіктивні довідки про «погане» здоров’я.

У подальшому підробку використовували для «списання» з військового обліку та незаконного виїзду за межі України.

Нагадаємо, що наприкінці серпня 2023 року було затримано організатора цієї злочинної схеми. Ним виявився чиновник місцевого лікувально-діагностичного центру.

У Дніпрі затримали адвоката, який за гроші вносив персональні дані ухилянтів до списків благодійних фондів.

Потім інформацію про клієнтів подавали до системи «Шлях» як водіїв міжнародних рейсів, що перевозять гуманітарні вантажі.

На Закарпатті викрито трьох місцевих жителів, які переправляли ухилянтів до сусідньої країни ЄС.

Щоб вивести потенційних призовників за межі України, фігуранти спочатку підвозили їх до прикордонної річки, а потім показували водний «маршрут» до зарубіжної країни. Гідрокостюми входили у вартість «послуг».

На Львівщині «на гарячому» затримано двох ділків, які пропонували потенційним призовникам приховано виїхати за межі нашої держави як водії волонтерської організації.

За всіма викритими фактами тривають розслідування для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності.

Комплексні заходи проводили спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва органів прокуратури.

 

 

 

 

 

На окупованих територіях рф масово блокує українські медіа та насаджує «русскій мір»

Середа, 21 лютого 2024, 11:09

На окупованих територіях рф масово блокує українські медіа та насаджує «русскій мір»
Окупанти блокують трансляцію українських медіа та насаджують «русскій мір-тв».

Про це повідомили у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України

«Російські загарбники посилюють заходи інформаційно-психологічного впливу на українців в окупації. Аби перекрити канали доступу до інформації про реальну ситуацію на фронті, в Україні та світі, мешканців окупованих громад Херсонщини масово під’єднують до російського супутникового телебачення під назвою «русскій мір». Наразі росіяни встановили вже понад 18 тисяч відповідних пристроїв», - зазначили у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.

Також у тимчасово окупованих українських громадах Донеччини загарбники переводять на власне програмне забезпечення та комунікаційні сервіси роботу окупаційних адміністрацій: йдеться, зокрема, про «Автоматизированное рабочее место госслужащего» та федеральну платформу «госвеб».

Водночас московити розширюють мережу покриття російського мобільного зв’язку: у 2023-24 роках на Донеччині встановили понад 700 базових станцій, а на Херсонщині — більше 200, що становить понад 85% усього мобільного покриття в окупованому регіоні.

 

 

Науковці вивчають кажанів, які оселились у природній перлині Тернопільщини (фото)

Середа, 21 лютого 2024, 11:08

Науковці вивчають кажанів, які оселились у природній перлині Тернопільщини (фото)
У Нацпарку "Дністровський каньйон" проводять періодичні обліки кажанів.

Продовжуючи моніторинг зимових угрупувань рукокрилих у Придністров'ї, науковці обстежили печеру Вертеба.

Ця природна перлина краю, яка відома насамперед своєю археологічною та історичною цінністю, внесена до Списку ключових підземних сховищ кажанів загальноєвропейського значення. Тут проводять зиму декілька сотень підковиків малих та десятки нічниць великих. В окремі роки у цій печері знаходили й інших рукокрилих.

"Проблема охорони рідкісних і корисних для людини видів кажанів змушує звернути пильну увагу на з’ясування змін у складі хіроптерофауни регіону та здійснити сучасну оцінку стану популяцій кажанів. З цією метою в Національному природному парку "Дністровський каньйон" проводяться періодичні зимові обліки рукокрилих у підземних порожнинах регіону розташування парку, на які, завдяки складності геологічної будови, багате Подільське Придністер’я", – зазначили у НПП.

Нагадаємо, раніше облік рукокрилих провели у печерах Угринь, Млинки та Млиночки та печері Кришталева.

Підковики малі на зимівлі, фото: НПП "Дністровський каньйон"

428486642_730450669190113_3829831139467374655_n.jpg

Нічниці великі, фото: НПП "Дністровський каньйон"

428600454_730450685856778_4307316156933878776_n.jpg

 

Без перебільшення його знало все місто: у Чорткові навколішки зустріли загиблого воїна Романа Кулика

Середа, 21 лютого 2024, 11:07

Без перебільшення його знало все місто: у Чорткові навколішки зустріли загиблого воїна Романа Кулика
20 лютого у Чорткові зустріли полеглого на війні захисника Романа Кулика.

Як повідомили у міській раді, віддати останню шану бійцю прийшли десятки людей.

"Кулика Романа без перебільшення знало усе місто. Завжди простий, завжди відкритий, завжди справжній – такий, який є. Людина, яка багато років віддавала усього себе, будучи волонтером та підтримуючи українське військо. А потім прийшов його час взяти у руки зброю", – зазначили у мерії.

Чоловік служив водієм-електриком відділення збору та обробки інформації взводу безпілотних авіаційних комплексів батареї управління та артилерійської розвідки у 81 окремій аеромобільній бригаді.

Загинув 14 лютого під час виконання бойового завдання поблизу населеного пункту Білогорівка Сєвєродонецького району Луганської області.

Поховають військового сьогодні, 21 лютого.

Читайте також: Помер військовий з Теребовлянщини, який отримав важке поранення у Бахмуті

417466021_800234805483494_7559230109198785879_n.jpg

417410877_800234758816832_5545365223466911390_n.jpg

418830698_800234632150178_7165060289595452592_n.jpg

419303721_800234712150170_6786123038367713349_n.jpg

 

У Тернопільському районі знайшли боєприпаси часів Першої та Другої світових війн

Середа, 21 лютого 2024, 11:06

У Тернопільському районі знайшли боєприпаси часів Першої та Другої світових війн
На Тернопільщині знайшли ще 2 боєприпаси часів Першої та Другої світових війн.

Як повідомили в обласному управлінні ДСНС, 20 лютого у полі поблизу села Бенева Золотниківської громади піротехніки під час технічного обстеження території виявили, вилучили та знешкодили боєприпас часів Другої світової війни, а саме артилерійський снаряд АС-105 мм.

Цього ж дня у селі Литвинів на Підгаєччині на території присадибної ділянки місцевий житель натрапив на гранату зразка 1915 року часів Першої світової війни.

Надзвичайники нагадують мешканцям краю, що з потрібно бути вкрай обережними при виявленні вибухонебезпечних предметів, ні в якому разі не торкатися їх та одразу телефонувати на "101".

417457883_724226659896146_2875665000853482145_n.jpg

 

Обрали керівницю нового жіночого монастиря, який будують в Підволочиську

Середа, 21 лютого 2024, 11:06

Обрали керівницю нового жіночого монастиря, який будують в Підволочиську
На засіданні Священного Синоду ухвалили рішення про призначення монахині Анастасії, в миру – Оксани Мирославівни Дідух, на посаду керівниці релігійної організації "Жіночий монастир Святої Великомучениці Варвари".

Про це повідомили в пресслужбі Тернопільської єпархії УПЦ.

"Призначити монахиню Анастасію (в миру – Дідух Оксану Мирославівну) керівницею (ігуменею) релігійної організації "Жіночий монастир Святої Великомучениці Варвари Тернопільської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України)", – йдеться у розпорядженні №45 від 2 лютого.

Нагадаємо, новий жіночий монастир відкриють у Підволочиську. Там вже будують приміщення.

428609701_736760918546971_750497773620105096_n.jpg

 

Вкрав мотоцикл і через кілька хвилин збив дівчину: на Тернопільщині судитимуть неповнолітнього

Середа, 21 лютого 2024, 11:05

Вкрав мотоцикл і через кілька хвилин збив дівчину: на Тернопільщині судитимуть неповнолітнього
Справу неповнолітнього, який на викраденому мотоциклі збив дівчину у Підволочиській громаді, скерували до суду.

Про це повідомили у Головному управлінні Нацполіції краю.

Кримінальне провадження щодо ДТП слідчі Підволочиського відділення поліції відкрили ще наприкінці серпня 2023 року.

Аварія сталась у селі Качанівка близько 22 години. За попередніми даними, 15-річний місцевий житель під час повороту не впорався з керуванням мотоцикла, виїхав з проїжджої частини дороги на узбіччя та збив 17-річну дівчину. Потерпілу з травмами середнього ступеня тяжкості госпіталізували. Потрапив до лікарні і сам юнак.

У ході досудового розслідування стало відомо, що водій вчинив ДТП на краденому мотоциклі.

"Транспорт стояв припаркований біля місцевого бару. Ключі власник залишив у замку запалювання і на це спокусився хлопець. Він завів мототранспорт та поїхав кататися, а за кілька хвилин після викрадення потрапив у аварію", – зазначили у ГУНП.

Працівники поліції внесли обидва факти в ЄРДР відповідно до статті 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження)та 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом) ККУ.

Справу слідчі скерували до суду з проханням застосувати до неповнолітнього примусовий захід виховного характеру.

 

У Тернополі демонтували шістнадцять рекламних конструкцій

Вівторок, 20 лютого 2024, 14:52

20 лютого постійно діюча робоча група з організації проведення демонтажу спільно з управлінням муніципальної інспекції демонтували шістнадцять рекламних конструкцій. Конструкції були розміщені на будівлях по вулицях Руська, Олени Кульчицької, Січових Стрільців, Миколи Пирогова та Івана Мазепи  в м. Тернополі.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 03.01.2024 року № 2 «Про демонтаж рекламних засобів».

Для повернення рекламних конструкцій власникам необхідно звернутися в ПП «Східний Масив» за адресою проспект Степана Бандери, 94 по питанню відшкодування коштів, витрачених на демонтажні роботи.

Робота по виконанню рішення виконавчого комітету продовжується.

 

Повітряні сили знищили ще два російські літаки

Понеділок, 19 лютого 2024, 10:47

Повітряні сили знищили ще два російські літаки
ІЛЮСТРАЦІЯ ПОВІТРЯНИХ СИЛ

Вранці понеділка 19 лютого Повітряні сили ЗСУ знищили ще два російські літаки: винищувач-бомбардувальник Су-34 та винищувач Су-35.

Джерело: головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук у соцмережах

Пряма мова Сирського: "Сьогодні зранку Повітряні сили Збройних сил України знищили два російські літаки, які завдавали ударів керованими авіабомбами по позиціях наших військ. Один винищувач-бомбардувальник Су-34 та один винищувач Су-35С".

Деталі: За словами командувача ПС, це сталося на Східному напрямку.

Пряма мова Олещука: "Ще мінус два літаки окупанта! Це наша земля, і наше небо! Усім дякую за бойову роботу!

Далі буде!.."

Нагадаємо: Уранці 17 лютого на Східному напрямку підрозділами Повітряних сил було знищено одразу три ворожі літаки: два Су-34 та один Су-35.

Пропаганда РФ визнала втрату лише одного борта. Водночас командувач ПС Микола Олещук навів докази на спростування брехні ворога.

 

Четверо військових з Чортківщини отримали відзнаку "За честь і відвагу"

Понеділок, 19 лютого 2024, 10:23

Четверо військових з Чортківщини отримали відзнаку "За честь і відвагу"
Найвищу відзнаку міського голови "За честь і відвагу" отримали четверо захисників з Чортківщини.

 

Як повідомили у міській раді, цю нагороду вручають за особисту мужність, самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, зразкове виконання службових обов’язків, титанічні зусилля, самопожертву та героїзм.

Відзнаку отримали Володимир Клак – солдат, водій-електрик військової частини А0335, Віталій Козак – старший солдат, навідник військової частини А4056, Дмитро Мисюк – солдат, водій-механік військової частини А3029 та Руслан Ревуцький – старший солдат, головний сержант 3 взводу 55 батареї військової частини А4248.

"Щиро дякуємо воїнам за те, що відстоюють нашу землю та свободу. Вони жертвують здоров’ям, щасливими моментами із сім’єю, затишком. Щодня ризикують найціннішим – життям, щоб ми щодня могли прокидатися. Будьмо надійним тилом, продовжуємо донатити та підтримувати армію!", – зазначили у Чортківській міськраді.

427696047_797720042401637_1644948028323320321_n.jpg

426606646_797720069068301_6670394078363673714_n.jpg

426636549_797719979068310_747503096412650821_n.jpg

426655014_797719965734978_837465537234444737_n.jpg

 

Врятував не одного бійця: хірург з Тернополя отримав високу відзнаку

Понеділок, 19 лютого 2024, 10:22

Врятував не одного бійця: хірург з Тернополя отримав високу відзнаку 
Лікаря-хірурга з Тернополя Едуарда Ремезюка нагородили пам'ятною відзнакою імені академіка Олександра Олексійовича Шалімова за його особистий вагомий внесок у розвиток хірургії в Україні, наукові та професійні досягнення, а також за багаторічну бездоганну лікарську працю.

Про це повідомили на Фейсбук-сторінці міської комунальної лікарні швидкої допомоги.

"Едуард Ремезюк служив у 2014 році, а потім, з перших днів війни 2022 року, вступив до лав ЗСУ виконувати свій медичний обов'язок, виявивши велику відданість та мужність. Протягом цього часу врятував не одне життя наших захисників і продовжує надавати професійну та висококваліфіковану допомогу українським військовим.

Колектив лікарні швидкої допомоги вітає колегу із цією відзнакою та очікує повернення у стіни медичного закладу. Бажаємо міцності, стійкості та витримки на шляху до перемоги нашої країни!", – йдеться у дописі.

417431464_853083169951312_7050836256613606216_n.jpg

417407005_853083183284644_6482131277649410679_n.jpg

 

Сторінка 2 з 109

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер