images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

За вікном сніжок лежить, вітром завіває, тож спішіть до нас усі, на свято Миколая: поліцейські вітають маленьких жителів краю

П'ятниця, 17 грудня 2021, 12:13

Весь тиждень вихованці дитячого садочку «Лісова казка» на Бучаччині чекали приходу чи не найочікуванішого для малечі свята – Святого Миколая. Дітлахи мріяли отримати не тільки подаруночки, а й самі вирішили порадувати Чудотворця концертною програмою.


Добрий дідусь завітав на свято не сам, а з помічниками у погонах. Дітки з превеликою радістю показували свої вміння і таланти: розповідали віршики, співали пісеньки, танцювали. Гості щиро дякували маленьким артистам за зустріч побажавши бути здоровими, чемними та терплячими, вірити у здійснення мрій та завжди бути під захистом.

Кожен учасник святкового ранку отримав солоденький подаруночок від Миколая та його помічників, натомість діти дарували щирі, радісні посмішки.

Правоохоронці переконані такі зустрічі, які приносять лише позитивні емоції  допоможуть зберегти  в дитині доброту, людяність та віру у дива.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/Informacziya/za-viknom-snizhok-lezhit-vitrom-zavivaje-to-zh-spishit-do-nas-usi-na-svyato-mikolaya-policzejski-vitayut-zi-svyatom-malenkix-zhiteliv-krayu/

 

Телефонні аферисти обшахраювали мешканців області

П'ятниця, 17 грудня 2021, 12:12

Найчастішим способом шахрайств являється викрадення коштів з банківських карток. Громадяни потерпають від зловмисників, які через телефон або Інтернет, зловживаючи довірою, отримують доступ до банківських карток.

Від такого роду злочину потерпіло двоє мешканців обласного центру. До заявника зателефонував чоловік та представився працівником банку. Він попросив уточнити персональні дані, адже відбувся збій системи. Краянин без роздумів зробив те, що його попросив додзвонювач. Згодом він збагнув, що його ошукали, адже виявив, що з рахунку зникло майже 10800 гривень.

Ще одна заявниця після спілкування з псевдобанкіром виявила, що з електронного гаманця зникло майже 90 тисяч гривень. За допомогою вона звернулася до правоохоронців.

Відомості про події слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Поліцейські розповідають, щоб захиститися від зловмисників, досить не піддаватися паніці і не розголошувати свої дані. Аби розпізнати шахрайство і не стати його жертвою, слід запам'ятати:

- співробітники банку ніколи не вимагають назвати останні три цифри на зворотному боці картки (CVV-код), пароль від карти, термін дії, одноразовий пароль, код операції, який приходить на телефон;

- якщо вас просять перевести куди-небудь гроші для того, щоб активувати або розблокувати картку, не піддавайтеся на такі вмовляння. Адже співробітники фінустанови не можуть вимагати переказу грошей, а такі прохання явно вказують на шахрайство;

- дзвінок або СМС надходить з незнайомого номера, якого точно немає на офіційному сайті фінансової установи. Номер також можна знайти на зворотному боці карти.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/telefonni-aferisti-obshaxrayuvali-meshkancziv-oblasti/

 

Поліцейські Тернопільщини взяли під варту чоловіка, який до смерті побив дружину

П'ятниця, 17 грудня 2021, 12:11

Умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть, інкримінують працівники Теребовлянського відділення поліції №3  жителю Іванівської територіальної громади. Чоловік, 1958 року народження, зізнався у злочині.

За словами начальника місцевого відділення поліції Андрія Купчака, потерпіла разом із своїм кривдником проживала в цивільному шлюбі. Вони обоє зловживали спиртними напоями та періодично сварилися. Жінка мала проблеми із ногами, а тому пересувалася за допомогою ходуль.

Ввечері, 11 грудня, вона  на власному подвір'ї втратила свідомість. Співмешканець заніс її до будинку та викликав швидку. Проте лікарі констатували лише смерть. Чоловік сказав, що жінка впала з висоти власного зросту і травмувалася.

Після проведеної судово-медичної експертизи стало відомо, що потерпілу побили. Знаряддя злочину - її металеві ходулі.

Співмешканець зізнався у злочині. Він сказав, що побив її під час сварки. У ході перевірки стало відомо, що підозрюваний - уродженець Франківщини і уже відбував покарання в місцях позбавлення волі за вбивство своєї першої дружини.

Зловмиснику оголосили підозру згідно ч.2 ст. 121 кримінального кодексу. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до десяти років. Чоловікові обрали запобіжний захід - тримання під вартою. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/policzejski-ternopilshhini-vzyali-pid-vartu-cholovika-yakij-do-smerti-pobiv-druzhinu/

 

Визначились імена переможців чемпіонату Тернополя з легкої атлетики в приміщенні «Призи від Миколая» серед юнаків та дівчат

П'ятниця, 17 грудня 2021, 12:11

Визначились імена переможців чемпіонату Тернополя з легкої атлетики в приміщенні «Призи від Миколая» серед юнаків та дівчат

Відкритий чемпіонат Тернополя з легкої атлетики в приміщенні «Призи від Миколая» серед юнаків та дівчат 2008-2009, 2010 р.н. і молодших відбувся в спортивному манежі ТНПУ імені В. Гнатюка. Участь у змаганнях взяло 170 спортсменів з 11 команд області та міста Львова, - інформує Федерація легкої атлетики Тернопільської області.

Переможцями в видах програми стали:

 

Вікова група 2008-2009 р.н.:

- біг 50 м – Гайдучок Віталій (Львів), Василик Вероніка (ОДЮСШ);

- біг 600 м – Стефанів Арсен (Бережани), Цимбалюк Валерія (Кременець);

- стрибок в довжину – Стефанів Арсен (Бережани), Ігнатова Ірина (ОДЮСШ);

- стрибок в висоту – Кармелюк Матвій (Тернопіль), Романська Надія (ОДЮСШ з літніх видів спорту);

- штовхання ядра – Галюлько Андрій (Бучач), Стрілецька Софія (Бучач);

- спортивна ходьба 1 км – Телех Олександр (Бережани); Ронталюк Софія (ОДЮСШ).

Вікова група 2010 р.н. і молодші:

- біг 50 м – Бобко Маркіян (Львів), Краківська Єлизавета (ОДЮСШ з літніх видів спорту);

- біг 600м – Блохін Олексій (Озерна), Кардаш Каріна (ОДЮСШ);

- стрибок в довжину – Рижов Арсен (ОДЮСШ з літніх видів спорту), Прус Вікторія (Львів);

- стрибок в висоту – Варушичева Анна (Великі Гаї),

- штовхання ядра – Стрілецький Влад (Бучач); Караба Юля (Великі Гаї);

- спортивна ходьба 1 км – Мартинюк Павло (ОДЮСШ з літніх видів спорту); Захарчук Аліна (Бережани).

Федерація легкої атлетики Тернопільської області висловлює вдячність за надання спортивного манежу ректору ТНПУ імені Володимира Гнатюка Богдану Буяку, депутату міської ради Володимиру Міську, мережі магазинів «Додому», торговій марці «Вишнівецька» за сприяння в придбанні нагородної атрибутики та солодких подарунків для учасників змагань.

 

Підбито підсумки конкурсу дитячого малюнка до Дня Святого Миколая на спортивну тематику

П'ятниця, 17 грудня 2021, 12:10

Підбито підсумки конкурсу дитячого малюнка до Дня Святого Миколая на спортивну тематику

Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» завершив підбиття підсумків обласного дитячого конкурсу малюнка до Дня Святого Миколая на спортивну тематику в рамках реалізації Національної стратегії з оздоровчої рухової активності «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація». Участь у заході взяло 1358 юних художників – шанувальників мистецтва та спорту і здорового способу життя. Учасники були розподілені згідно таких вікових категорій: перша вікова категорія – автори робіт віком до 8 років; друга вікова категорія – автори робіт віком від 9 до 12 років.

 

Переможців та призерів, за умовами проведення конкурсу, визначило журі, беручи до уваги малюнки, не враховуючи лайки, отримані у соцмережах.

Перша вікова категорія – автори робіт віком до 8 років:

Каміла Шмигельська-Москва (с. Увисла, Хоростківська ТГ)

Дарина Козак (ТЗОШ №19 м. Тернопіль)

Салик Вероніка (с. Верхівці, Хоростківська ТГ)

Друга категорія – автори робіт віком від 9 до 12 років:

Мар’яна Ярощук (с. Матвіївці, Великодедеркальська ТГ)

Єлизавета Костенко (с. Плотича, Козівська ТГ)

Анастасія Солтис (м. Хоростків, Хоростківська ТГ).

Переможці та призери обласного дитячого конкурсу малюнка до Дня Святого Миколая на спортивну тематику в рамках реалізації Національної стратегії з оздоровчої рухової активності “Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація” будуть нагороджені медалями, відзнаками, сувенірною атрибутикою з логотипом Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” та призами від спонсорів: управління молоді, спорту та іміджевих проектів Тернопільської обласної державної адміністрації, ПП “ШУМСЬК ХЛІБ” та ТОВ “ВИГІДНА ПОКУПКА”.

Також за результатами голосування на сторінці Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” у соціальній мережі Фейсбук https://www.facebook.com/tr.sport.for.all у двох вікових категоріях, відповідно до положення про конкурс, визначились десять найпопулярніших малюнків.

Перша вікова категорія – автори робіт віком до 8 років:

Максим Терендех (с. Кретівці)

Маргарита Гудим (Чайчинецький ЗЗСО І-ІІ ст., Борсуківська ТГ)

Каміла Гайкова (Юськовецький ЗЗСО І-ІІІ ст., Лановецька ТГ)

Давид Малопінський (м. Бережани)

Ангеліна Охньовська (с. Лопушне, Лановецька ТГ)

Анастасія Печенюк (с. Драганівка)

Златослава Гула (Волинський ліцей імені Нестора Літописця, Кременецька ТГ)

Уляна Сердюк (Волинський ліцей імені Нестора Літописця, Кременецька ТГ)

Вікторія Фаріон (с. Семаківці, Білобожницька ТГ)

Іван Кость (ЗЗСО “Кретівська гімназія імені Петра Сороки” ЗМР)

Друга категорія – автори робіт віком від 9 до 12 років:

Анна Борсук (м. Тернопіль, НВК “Школа-колегіум Патріарха Йосифа Сліпого”)

Валерія Гоц (Цеценівського НВК, Шумська ТГ)

Юлія Микула (ТЗОШ № 25, м. Тернопіль)

Олександра Баган (м. Тернопіль)

Артур Ковальчук (м. Ланівці)

Вадим Грицак (Бурдяківська гімназія Скала-Подільської селищної ради)

Вікторія Цвях (ТЗОШ № 25, м. Тернопіль)

Даринка Федірко (с. Велика Лука, Великоберезовицька ТГ)

Дарія Боярська (с. Кудлаївка, Кременецька ТГ)

Максим Куц (с. Великі Вікнини, Вишнівецька ТГ).

Учасники, малюнки яких увійшли у десятку найпопулярніших будуть нагороджені відзнаками, сувенірною атрибутикою з логотипом Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” та призами від спонсорів: управління молоді, спорту та іміджевих проектів Тернопільської обласної державної адміністрації, ПП “ШУМСЬК ХЛІБ” та ТОВ “ВИГІДНА ПОКУПКА”.

У зв’язку з великою кількістю надісланих малюнків, журі прийняло рішення у кожній віковій категорії відзначити ще десять авторів малюнків.

Перша вікова категорія – автори робіт віком до 8 років

Гевчук Анастасія (с. Городниця, Скалатська ТГ)

Скакальська Вікторія (Волинський ліцей імені Нестора Літописця, Кременецька ТГ)

Панасюк Артем (с. Новостав, Шумська ТГ)

Львівський Максим (с. Торське, Заліщицька ТГ)

Линишин Марта (КЗ Заліщицька школа естетичного виховання ДХШ, Заліщицька ТГ)

Каліжук Юрій (с. Тетильківці, Шумська ТГ)

Катерина Садовник (с. Дзвиняч)

Віхастий Назар (с. Озерна, Озернянська ТГ)

Дарина Віятик (с. Жуків, Бережанська ТГ)

Кирилюк Матвій (с. Сапогів, Борщівська ТГ)

Друга категорія – автори робіт віком від 9 до 12 років:

Владислава Романюк (Волинський ліцей імені Нестора Літописця, Кременецька ТГ)

Денькович Анжеліка (ТЗОШ №19 м. Тернопіль)

Романок Маргарита (Залісецька загальноосвітня школа ім. Андрія Чабана, Вишнівецька ТГ)

Лівар Софія (Цеценівський НВК, Шумська ТГ)

Кузьмінов Анатолій (Темногаєцький НВК, Великодедеркальська ТГ)

Тирчик Софія (с. Плотича, Білецька ТГ)

Далевський Владислав (м. Бучач)

Вараниця Євгенія (с. Кушлин, Кременецька ТГ)

Стасюк Іван (с. Лисичники, Заліщицька ТГ)

Мельник Олександр (Заліщицька державна гімназія м. Заліщики)

Окрім цього, журі вирішило ще додатково відзначити малюнки таких авторів:

Вовк Аліна (Заклад освіти І-ІІІ ступенів “Тернопільський обласний навчально-реабілітаційний центр”)

Кухарчук Катерина (Заклад освіти І-ІІІ ступенів “Тернопільський обласний навчально-реабілітаційний центр”)

Висоцька Богдана (Заклад освіти І-ІІІ ступенів “Тернопільський обласний навчально-реабілітаційний центр”)

Малицький Марко (Заклад освіти І-ІІІ ступенів “Тернопільський обласний навчально-реабілітаційний центр”)

Гуменюк Денис (Заклад освіти І-ІІІ ступенів “Тернопільський обласний навчально-реабілітаційний центр”)

Булик Вадим (Заклад освіти І-ІІІ ступенів “Тернопільський обласний навчально-реабілітаційний центр”)

Рудик Назарій (с. Острів, Великоберезовицької ТГ)

Автори малюнків, яких додатково визначило журі, будуть відзначені призами від спонсорів: ПП “ШУМСЬК ХЛІБ”, ТОВ “ВИГІДНА ПОКУПКА” та відзнаками від Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх”.

Організатори висловлюють вдячність усім учасникам за активну участь в обласному дитячому конкурсі малюнка до Дня Святого Миколая на спортивну тематику в рамках реалізації Національної стратегії з оздоровчої рухової активності “Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація”, - інформує Павло Рудницький.

 

У МОЗ розповіли, що наразі зайнята лише третина ліжок із киснем

Четвер, 16 грудня 2021, 11:17

За останні три місяці в Україні знизилась кількість госпіталізацій та зайнятих місць із киснем.

Загалом зайнятість ліжок з киснем зменшилась у два рази – з 70% до 35%, розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко під час брифінгу 16 грудня.

За його словами, два з трьох ковідних ліжок з киснем в Україні зараз вільні.

Пацієнтами зайнята наразі лише третина наявних місць.

Фото: Wavebreakmedia/Depositphotos

"Вперше за три місяці рівень госпіталізацій в кожному регіоні України опустився нижче граничного значення у 60 осіб на 100 тисяч населення", – додав очільник міністерства.

Раніше у МОЗ розповідали, що кількість тих, хто захворів, зменшилася на 20%, а ушпиталених – на 19%.

Нагадаємо, станом на 28 жовтня ліжка з киснем в Україні були заповнені на 67%.

 

Підбито підсумки конкурсу дитячого малюнка до Дня Святого Миколая на спортивну тематику

Четвер, 16 грудня 2021, 11:07

Підбито підсумки конкурсу дитячого малюнка до Дня Святого Миколая на спортивну тематику

Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» завершив підбиття підсумків обласного дитячого конкурсу малюнка до Дня Святого Миколая на спортивну тематику в рамках реалізації Національної стратегії з оздоровчої рухової активності «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація». Участь у заході взяло 1358 юних художників – шанувальників мистецтва та спорту і здорового способу життя. Учасники були розподілені згідно таких вікових категорій: перша вікова категорія – автори робіт віком до 8 років; друга вікова категорія – автори робіт віком від 9 до 12 років.

 

Переможців та призерів, за умовами проведення конкурсу, визначило журі, беручи до уваги малюнки, не враховуючи лайки, отримані у соцмережах.

Перша вікова категорія – автори робіт віком до 8 років:

Каміла Шмигельська-Москва (с. Увисла, Хоростківська ТГ)

Дарина Козак (ТЗОШ №19 м. Тернопіль)

Салик Вероніка (с. Верхівці, Хоростківська ТГ)

Друга категорія – автори робіт віком від 9 до 12 років:

Мар’яна Ярощук (с. Матвіївці, Великодедеркальська ТГ)

Єлизавета Костенко (с. Плотича, Козівська ТГ)

Анастасія Солтис (м. Хоростків, Хоростківська ТГ).

Переможці та призери обласного дитячого конкурсу малюнка до Дня Святого Миколая на спортивну тематику в рамках реалізації Національної стратегії з оздоровчої рухової активності “Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація” будуть нагороджені медалями, відзнаками, сувенірною атрибутикою з логотипом Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” та призами від спонсорів: управління молоді, спорту та іміджевих проектів Тернопільської обласної державної адміністрації, ПП “ШУМСЬК ХЛІБ” та ТОВ “ВИГІДНА ПОКУПКА”.

Також за результатами голосування на сторінці Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” у соціальній мережі Фейсбук https://www.facebook.com/tr.sport.for.all у двох вікових категоріях, відповідно до положення про конкурс, визначились десять найпопулярніших малюнків.

Перша вікова категорія – автори робіт віком до 8 років:

Максим Терендех (с. Кретівці)

Маргарита Гудим (Чайчинецький ЗЗСО І-ІІ ст., Борсуківська ТГ)

Каміла Гайкова (Юськовецький ЗЗСО І-ІІІ ст., Лановецька ТГ)

Давид Малопінський (м. Бережани)

Ангеліна Охньовська (с. Лопушне, Лановецька ТГ)

Анастасія Печенюк (с. Драганівка)

Златослава Гула (Волинський ліцей імені Нестора Літописця, Кременецька ТГ)

Уляна Сердюк (Волинський ліцей імені Нестора Літописця, Кременецька ТГ)

Вікторія Фаріон (с. Семаківці, Білобожницька ТГ)

Іван Кость (ЗЗСО “Кретівська гімназія імені Петра Сороки” ЗМР)

Друга категорія – автори робіт віком від 9 до 12 років:

Анна Борсук (м. Тернопіль, НВК “Школа-колегіум Патріарха Йосифа Сліпого”)

Валерія Гоц (Цеценівського НВК, Шумська ТГ)

Юлія Микула (ТЗОШ № 25, м. Тернопіль)

Олександра Баган (м. Тернопіль)

Артур Ковальчук (м. Ланівці)

Вадим Грицак (Бурдяківська гімназія Скала-Подільської селищної ради)

Вікторія Цвях (ТЗОШ № 25, м. Тернопіль)

Даринка Федірко (с. Велика Лука, Великоберезовицька ТГ)

Дарія Боярська (с. Кудлаївка, Кременецька ТГ)

Максим Куц (с. Великі Вікнини, Вишнівецька ТГ).

Учасники, малюнки яких увійшли у десятку найпопулярніших будуть нагороджені відзнаками, сувенірною атрибутикою з логотипом Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” та призами від спонсорів: управління молоді, спорту та іміджевих проектів Тернопільської обласної державної адміністрації, ПП “ШУМСЬК ХЛІБ” та ТОВ “ВИГІДНА ПОКУПКА”.

У зв’язку з великою кількістю надісланих малюнків, журі прийняло рішення у кожній віковій категорії відзначити ще десять авторів малюнків.

Перша вікова категорія – автори робіт віком до 8 років

Гевчук Анастасія (с. Городниця, Скалатська ТГ)

Скакальська Вікторія (Волинський ліцей імені Нестора Літописця, Кременецька ТГ)

Панасюк Артем (с. Новостав, Шумська ТГ)

Львівський Максим (с. Торське, Заліщицька ТГ)

Линишин Марта (КЗ Заліщицька школа естетичного виховання ДХШ, Заліщицька ТГ)

Каліжук Юрій (с. Тетильківці, Шумська ТГ)

Катерина Садовник (с. Дзвиняч)

Віхастий Назар (с. Озерна, Озернянська ТГ)

Дарина Віятик (с. Жуків, Бережанська ТГ)

Кирилюк Матвій (с. Сапогів, Борщівська ТГ)

Друга категорія – автори робіт віком від 9 до 12 років:

Владислава Романюк (Волинський ліцей імені Нестора Літописця, Кременецька ТГ)

Денькович Анжеліка (ТЗОШ №19 м. Тернопіль)

Романок Маргарита (Залісецька загальноосвітня школа ім. Андрія Чабана, Вишнівецька ТГ)

Лівар Софія (Цеценівський НВК, Шумська ТГ)

Кузьмінов Анатолій (Темногаєцький НВК, Великодедеркальська ТГ)

Тирчик Софія (с. Плотича, Білецька ТГ)

Далевський Владислав (м. Бучач)

Вараниця Євгенія (с. Кушлин, Кременецька ТГ)

Стасюк Іван (с. Лисичники, Заліщицька ТГ)

Мельник Олександр (Заліщицька державна гімназія м. Заліщики)

Окрім цього, журі вирішило ще додатково відзначити малюнки таких авторів:

Вовк Аліна (Заклад освіти І-ІІІ ступенів “Тернопільський обласний навчально-реабілітаційний центр”)

Кухарчук Катерина (Заклад освіти І-ІІІ ступенів “Тернопільський обласний навчально-реабілітаційний центр”)

Висоцька Богдана (Заклад освіти І-ІІІ ступенів “Тернопільський обласний навчально-реабілітаційний центр”)

Малицький Марко (Заклад освіти І-ІІІ ступенів “Тернопільський обласний навчально-реабілітаційний центр”)

Гуменюк Денис (Заклад освіти І-ІІІ ступенів “Тернопільський обласний навчально-реабілітаційний центр”)

Булик Вадим (Заклад освіти І-ІІІ ступенів “Тернопільський обласний навчально-реабілітаційний центр”)

Рудик Назарій (с. Острів, Великоберезовицької ТГ)

Автори малюнків, яких додатково визначило журі, будуть відзначені призами від спонсорів: ПП “ШУМСЬК ХЛІБ”, ТОВ “ВИГІДНА ПОКУПКА” та відзнаками від Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх”.

Організатори висловлюють вдячність усім учасникам за активну участь в обласному дитячому конкурсі малюнка до Дня Святого Миколая на спортивну тематику в рамках реалізації Національної стратегії з оздоровчої рухової активності “Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація”, - інформує Павло Рудницький.

 

Поліцейські допомогли здійснили бажання юного школярика з Тернопільщини

Четвер, 16 грудня 2021, 11:05

Як  здійснити  дитячі мрії напередодні свята Миколая? Про це знають працівники відділення поліції  № 2 (м. Бучач).

Приємний сюрприз поліцейські влаштували для другокласника з особливими освітніми потребами Назарчика Лугового з села Ріпинці. Хлопчик дуже мріяв зустрітися з працівниками поліції, адже  в майбутньому хоче стати справжнім поліцейським. Про учня та його бажання поліцейським розповіла вчитель Назарчика, а вони радо долучилися до його втілення.

Школярик навіть не здогадувався, що вже з самого ранку він покатається на службовому поліцейському автомобілі, випробує, як працює звукові сигнали, умикатиме проблискові маячки та спілкуватиметься через рацію і гучномовець.

Та найбільше Назаркові сподобалося приміряти справжню поліцейську амуніцію. Він радо фотографувався з новими друзями у формі та запевнив, що, як виросте також буде служити та захищати.

Бажаємо, щоб усі мрії маленького хлопчика легко втілювалися в життя!

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/yuvenalna-prevencziya/policzejski-dopomogli-zdijsnili-bazhannya-yunogo-shkolyarika-z-ternopilshhini/

 

Поліцейські Тернопільщини продовжують стежити за дотриманням карантинних обмежувальних заходів

Четвер, 16 грудня 2021, 11:04

З метою недопущення порушення карантинних норм на території Тернопільської області щоденно функціонує близько шістдесяти рейдових груп, які стежать за дотриманням протиепідемічних вимог. До їх складу входять як працівники поліції, так й муніципальної інспекції, органів місцевого самоврядування, Укртрансбезпеки та Держпродспоживслужби.

В період з 6 по 12 грудня правоохоронці задокументували 436 адміністративних правопорушень передбачених ст.44-3 КУпАП. З них 82 протоколи поліцейські склали на заклади громадського харчування, магазини та перевізників. 354 постанов працівники рейдових груп винесли за порушення маскового режиму. Загалом з початку запровадження карантинних заходів поліцейські краю виявили майже 25 тисяч адміністративних правопорушень.

Нагадаємо, з 9 грудня набирав чинності наказ МОЗ України, який розширив перелік організацій, співробітники яких мають обов’язково щепитися проти COVID-19.

Крім освітян та працівників центральних та місцевих органів влади, обов’язковій вакцинації проти коронавірусу на період дії карантину підлягають співробітники:

•    підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;
•    установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів;
•    підприємств, установ та організацій, включених до Переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою КМУ.

Окрім цього  правоохоронці застерігають громадян від користування підробленими COVID-сертифікатами. За використання підроблених довідок чи сертифікатів передбачене кримінальна відповідальність. Яка передбачає сплату чималого штрафу або обмеження волі на строк до 2-х років.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/Covid-19/policzejski-ternopilshhini-prodovzhuyut-stezhiti-za-dotrimannyam-karantinnix-obmezhuvalnix-zaxodiv/

 

Два кілограми канабісу та сушене листя коноплі вилучили під час обшуку в місцевого жителя поліцейські Гусятина

Четвер, 16 грудня 2021, 11:03

Інформацію про те, що 37-річний житель села Чабарівка Чортківського району може зберігати наркотичні речовини, отримав дільничний офіцер відділення поліції №3 міста Гусятина. Поліцейські отримали дозвіл на проведення санкціонованих обшуків за місце проживання та реєстрації чоловіка.

У селі Чабарівка, де зловмисник мешкає зі співжителькою, під час обшуку поліцейські виучили майже кілограм канабісу, сушені речовини рослинного походження, схожі на коноплю, та п’ять немаркованих таблеток.  Того ж дня було проведено санкціонований обшук і за місцем реєстрації чоловіка – в будинку, де мешкає його мати. У результаті вилучено ще кілограм канабісу, сушені рослини та насіння коноплі. Усі речові докази направлено на експертизу.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 309 (незаконне зберігання наркотичних засобів) Кримінального кодексу. Зловмисник стверджує що наркотики зберігав для лише власного споживання.

Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/dva-kilogrami-kanabisu-ta-sushene-listya-konopli-viluchili-pid-chas-obshuku-v-misczevogo-zhitelya-policzejski-gusyatina/

 

Раніше судима тернополянка знову пішла на злочин

Четвер, 16 грудня 2021, 11:02

Позбавлення волі строк до п’яти років загрожує жительці обласного центру, яка привласнила чуже майно. Міру покарання їй обере суд.

До працівників Тернопільського районного управління поліції надійшло звернення від мешканки міста. Вона попросила розшукати невідому особу, яка привласнила її речі. За словами заявниці з сушильного приміщення багатоповерхівки зникло три пари спортивного фірмового взуття. Завданні збитки жінка оцінила в  7000 гривень.

У ході розшукових заходів працівники поліції вийшли на слід зловмисниці. Нею виявилася неодноразово судима за майнові злочини тернополянка 1991 року народження.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України.

Триває слідство.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/ranishe-sudima-ternopolyanka-znovu-pishla-na-zlochinshanos/

 

Чортківські оперативники виявили два факти незаконного обігу наркотичних та психотропних речовин

Четвер, 16 грудня 2021, 11:02

У нетверезого водія вилучили згорток з подрібненою речовиною, схожою на наркотичну, та кастет, у ще одного чортківчанина  – таблетки та ампули з психотропними засобами.

15 грудня під час відпрацювання Чортківського району співробітники карного розшуку спільно з групою реагування патрульної поліції зупинили за порушення правил дорожнього руху автомобіль марки «ВАЗ-21099». Виявилося, його водій, 24-річний мешканець одного із сіл Копичинецької міської громади, перебував у нетверезому стані.

Під час огляду автомобіля оперативники виявили згорток з подрібненою речовиною, схожою на марихуану, а також кастет. Звідки у чоловіка зброя та наркотики – правоохоронці встановлюють.

Цього ж дня оперативники задокументували ще один факт незаконного обігу психотропних речовин. Під час поверхневої перевірки у 41-річного жителя Чорткова виявили таблетки метадону, сонату та ампули димедролу. З’ясувалося, чоловік вже не вперше потрапляє в поле зору поліцейських – судимий за майнові злочини. Нещодавно суд призначив йому три з половиною роки ув’язнення за вчинення крадіжки. Проте чортківчанин не погодився з вироком і подав апеляційну скаргу.

Вилучене направлено на експертизу.

Відомості за обома фактами внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 309 (незаконне зберігання, перевезення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту). Санкція статті передбачає покарання до 5 років обмеження волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/chortkivski-operativniki-viyavili-dva-fakti-nezakonnogo-obigu-narkotichnix-ta-psixotropnix-rechovin/

 

У Чорткові відновили один із найбільш проблемних маршрутів

Середа, 15 грудня 2021, 11:05

У Чорткові відновили один із найбільш проблемних маршрутів
У Чорткові люди часто скаржилися на водіїв маршруту «СЕ Борднетце – Залізничний вокзал – Бердо», які системно порушували графік перевезення, відмовлялися їхати, мотивуючи це низьким пасажиропотоком та нерентабельністю.

 

Даний маршрут, кажуть у мерії Чорткова, завжди був одним із найбільш проблемних. Договір на перевезення по ньому ще донедавна мало Чортківське АТП-16142. Та усе змінилося 7 грудня.

«Зважаючи на численні скарги людей, на засіданні виконавчого комітету прийняли рішення про розірвання договору на перевезення Чортківським АТП-16142 по даному маршруту. Натомість тимчасовим перевізником (до проведення конкурсу) призначили комунальне підприємство «Благоустрій», на балансі якого є автобус ПАЗ», — інформують у Чортківській міській раді.

І вже сьогодні, 15 грудня, маршрут «СЕ Борднетце – Залізничний вокзал – Бердо» офіційно відновлено. Розклад руху автобуса затверджено на тому ж засіданні виконкому. У ході експлуатації маршруту будуть враховуватись зауваження громадян та здійснюватиметься коригування графіку.

 

На Тернопільщині можуть обмежити рух вантажівок - запрацювали спецмайданчики

Середа, 15 грудня 2021, 11:01

На Тернопільщині можуть обмежити рух вантажівок - запрацювали спецмайданчики
Через несприятливі погодні умови на Тернопільщині діятимуть спеціальні майданчики для відстою вантажних транспортних засобів.

Задля безпеки дорожнього руху та забезпечення ефективної роботи снігоприбиральної техніки, Служба автомобільних доріг у Тернопільській області може вводити тимчасові обмеження руху вантажного автомобільного транспорту на автодорогах державного значення: М - 09 (Тернопіль — Львів — Рава-Руська); М - 30 (Стрий — Ізварине); М - 19 (Доманове — Ковель — Чернівці — Тереблече), зазначили у патрульній поліції Тернопільської області.

Перелік спецмайданчиків вздовжж державних доріг можна переглянути ТУТ.

нагадаємо, обмеження руху не поширюється на транспортні засоби, які використовуються під час ліквідації стихійних явищ або надзвичайних ситуацій, здійснюють пасажирські перевезення, вантажі у міжнародному сполученні, швидкопсувні, антисанітарні, живі, поштові та вантажі підвищеної небезпеки.

 

Понад 40 матерів з Тернопільщини отримали почесне звання

Середа, 15 грудня 2021, 10:59

Понад 40 матерів з Тернопільщини отримали почесне звання
Почесне звання «Мати-героїня» у Тернопільській області отримали 44 жінки.

Відповідний указ підписав президент України Володимир Зеленський.

У документі зазначається про присвоєння почесного звання 1010 українським жінкам, які виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей.

Відзнакою матерів нагороджують за самовідданість, зразкове виховання дітей та забезпечення умов для їхнього всебічного розвитку, повідомляє ТОДА.

 

На Тернопільщині планують створити національний природний парк "Бережанське Опілля".

Середа, 15 грудня 2021, 10:59

На Тернопільщині з'явиться ще один нацпарк – "Бережанське Опілля"
На Тернопільщині планують створити національний природний парк "Бережанське Опілля".

Як повідомили в обласній державній адміністрації, Управління екології та природних ресурсів вже займається підготовкою документів.

"Планується створення 28 нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 13,1 тис. га, у тому числі розширення території національного природного парку "Кременецькі гори" та створення нацпарку "Бережанське Опілля" орієнтовною площею 11,8 тисячі гектарів", – зазначили в ОДА.

Зазначимо, що в облдержадміністрації відбулось засідання робочої групи щодо розвитку заповідної справи на Тернопільщині. Очолив засідання заступник голови ТОДА Володимир Важинський.

"Для покращення екологічної ситуації в області, ми збільшуємо площу територій та об’єктів природно-заповідного фонду. Площа фонду сьогодні складає 123535,09 га – це 645 одиниць територій та об’єктів. Від загальної площі області це майже 9%, ми прагнемо збільшити цю цифру до 15%", – розповів Володимир Важинський.

 

"Вам доступна виплата COVID-19": шахраї вигадали новий спосіб обману

Середа, 15 грудня 2021, 10:46


"Вам доступна виплата COVID-19": шахраї вигадали новий спосіб обману

На телефони українців надходять повідомлення із посиланнями на сайт МОЗ. Шахраї придумали нову схему видурювання грошей.

Про це користувачі розповідають у соціальних мережах.
Як стало відомо, на телефон українців шахраї надсилають повідомлення, які на перший погляд можуть здатися повідомленнями з офіційних джерел. Зараз, наприклад, нечисті на руку громадяни відправляють смс із текстом:
"Вам доступна виплата COVID-19. Сума виплати – 1000 гривень. Підтвердіть переказ", – йдеться у смс.

Нижче шахраї прикріплюють посилання на Інтернет-ресурс, адреса якого візуально схожа на офіційний сайт МОЗ. Клікнувши на нього, людині надходить ще одне повідомлення, проте вже з кодом для списання коштів із картки жертви.
"Людям почали приходити такі повідомлення. Ні в якому разі не переходити і не заповнювати форму. У випадку заповнення, приходить код від банку на списання коштів з картки", — написала на своїй сторінці користувачка Мережі Лідія Сафронова.

 

Німеччина, Австрія, Чехія: які країни українці обирають для туризму і роботи? Опитування

Вівторок, 14 грудня 2021, 11:56

За можливості подорожувати до країн Центральної Європи, 67,5% українців обрали б для туризму Німеччину.

Водночас 64% респондентів поїхали б відпочивати до Австрії, а 63% – до Чехії.

Відповідне дослідження опублікував Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва.

У "туристичному" рейтингу країн Центральної Європи серед українців четверте місце посіла Литва (52%), за нею – Польща (52%) і Словаччина (49%).

Відносно менше опитаних схилялися до подорожей  Угорщиною (43%), Румунією (35%) та Молдовою (33%).

 

Фото: bezikus/Depositphotos

Соціологи також відзначили взаємозв’язок між майновим станом, віком та місцевістю проживання і вибором країн для подорожі.

Зокрема, серед жителів міст, людей з вищим достатком та молодших за 40 років значно більше охочих подорожувати Центральною Європою.

Що стосується вибору країни для роботи, то перше місце знову посіла Німеччина (48%), друге – Чехія (38%), третє – Австрія (32%) і четверте – Польща (31%).

Також майже кожен четвертий респондент обрав би Литву (24%), а кожен п’ятий – Словаччину (22%).

Лише 13% поїхали би працювати в Угорщину, 8% – у Румунію, і 7% – у Молдову.

Близько третини опитаних (33%) не обрали би жодну із запропонованих центральноєвропейських країн.

Загалом чоловіки та молодь віком до 30 років більше схильні шукати роботу в запропонованих країнах.

До виїзду на роботу в Німеччину та Австрію найбільше прагнуть люди з найвищим рівнем матеріального становища.

 

Фото: gcpics/Depositphotos

За нагоди та можливості більшість українців радо приймуть у гості мешканців усіх країн Центральної Європи.

Зокрема, найбільш гостинними виявилися респонденти віком 18–29 років.

74,3% респондентів погодилися б прийняти у себе гостей з Польщі, 73,6% – з Німеччини, 72,3% – з Чехії.

На останньому місці опинилася Румунія: громадян цієї країни прийняли б 53,6% опитаних українців.

Німецькі товари також користуються найбільшим попитом.

Їх в Україні схвалює 80% респондентів.

Також українці надають перевагу та готові рекомендувати товари з Польщі (57%), Чехії (57%) та Австрії (56%).

Опитування проводилося з 22 жовтня по 12 листопада 2021 року у всіх областях України, окрім тимчасово окупованих територій.

У ньому взяли участь 2003 респонденти віком від 18 років.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує:

  • 2,4% для показників близьких до 50%,
  • 2,1% — для показників близьких до 25%,
  • 1,5% — для показників близьких до 10%.
 

Тернопільські спортсмени стали чемпіонами світу з універсального бою у складі збірної команди України

Вівторок, 14 грудня 2021, 11:43

Тернопільські спортсмени стали чемпіонами світу з універсального бою у складі збірної команди України

Збірна України посіла перше командне місце на чемпіонаті Світу з універсального бою. Такі змагання з 8 до 12 грудня тривали у місті Анталія (Туреччина). У складі української команди виступали і тернопільські спорстмени, які вибороли дев’ять нагород різного гатунку. Так, у розділі «Light» перше місце серед дівчат у ваговій категорії до 52 кг посіла Малищик Богдана, а Дмитро Патиковський став переможцем у ваговій категорії до 80 кг серед чоловіків. Срібною призеркою у цьому розділі програми у ваговій категорії до 52 кг серед жінок  стала  Дереш Любов, Качура Сергій посів третє місце у ваговій категорії до 65 кг серед чоловіків. У розділі «Classic», навпаки, Дереш Любов у ваговій категорії 52 кг стала чемпіонкою світу серед жінок, а Малищик Богдана здобула звання віце чемпіонки світу.

Срібними призерами серед чоловіків стали Дмитро Пелих у ваговій категорії 85 кг та Анатолій Костюк у ваговій категорії 90 кг. Третє місце у ваговій категорії 65 кг зайняв Сергій Качура.

В результаті у командному заліку збірна команда України посіла перше місце. Другими були представники Азербайджану, а третє – у команди Узбекистану.

Як повідомив тренер спортсменів Дмитро Патиковський, такий успішний виступ команди  області з універсального бою на світовому рівні підтверджує, що цей вид спорту у нас активно розвивається, і для подальшого поступу та здобутків, є потреба в оновленні залу для тренувань, аби довести його до сучасного рівня європейських стандартів.

 

У Тернополі змагались юні гімнасти

Вівторок, 14 грудня 2021, 11:43

У Тернополі змагались юні гімнасти

Відкритий чемпіонат міста Тернополя зі спортивної гімнастики відбувся у гімнастичному залі КДЮСШ №2 імені Юрія Горайського. Учасницями турніру стали вихованки КДЮСШ №2 імені Юрія Горайського, які представляли Тернопіль, а також гімнастки із Запоріжжя, Червонограда та Львова. Спортсменки змагались у таких категоріях: МС - 2005-2007 р.н.; КМС - 2008 р.н. і молодші; І розряд - 2009 р.н. і молодші; ІІ розряд - 2011 р.н. і молодші; ІІІ розряд - 2013 р.н. і молодші; І юнацький розряд - 2014 р.н. і молодші.

 

В результаті тернопільські гімнастки зайняли такі місця:

серед майстрів спорту України: Грохольська Олена – І місце, Літинська Аліна – ІІ місце, Баширова Софія – ІІІ місце;

серед кандидатів в майстри спорту України: Демчук Тетяна – І місце, Валіон Ірма – ІІ місце;

серед спортсменів І розряду (обов’язкова програма): Козяр Ірина – І місце, Генсіцька Анна – ІІ місце, Капшук Олександра – ІІІ місце;

серед спортсменів ІІ розряду (обов’язкова програма): Дорош Марія – І місце, Мальчонкова Марія – ІІ місце, Потурняк Христина – ІІІ місце;

серед спортсменів  ІІ розряду (довільна програма): Дутка Маргарита – ІІ місце, Гащин Софія – І місце, Кирнична Ірина – ІІ місце, Нога Дарина – ІІІ місце;

серед спортсменів ІІІ розряду: Яцишин Анастасія – ІІ місце, Гульовата Владислава – ІІІ місце;

серед спортсменів І юнацького розряду: Лукасевич Емілія – І місце, Бібик Софія – ІІ місце, Іванців Марта – ІІІ місце.

За інформацією сторінки школи у соцмережах.

 

НАБУ викрило посадовців, що розкрадали мільйони на заготівлі хліба

Понеділок, 13 грудня 2021, 14:19

Національне антикорупційне бюро разом із спеціалізованою прокуратурою викрили дев’ятьох осіб, які підозрюються у розкраданні коштів державних хлібозаготівельних підприємств.

Джерело: повідомлення НАБУ

Дослівно: "Слідство встановило, що впродовж 2011-2017 років керівники трьох державних хлібозаготівельних підприємств із залученням пов'язаних приватних компаній спільно організували схему зі створення штучної заборгованості держкомпаній.

Отримувані в незаконний спосіб кошти або права вимоги спрямовували через складний ланцюг перерахувань та переуступлень на підконтрольні їм компанії, в тому числі за кордоном".

Деталі: За версією слідства, підозрювані особи хотіли заволодіти 157 млн грн. 10 грудня їм повідомили про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.5 ст. 191 та ч.2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

 

УЗ призначила ще два потяги до польського Перемишля

Понеділок, 13 грудня 2021, 14:12

 
ФОТО УЗ

Укрзалізниця з 22 грудня призначає два додаткових потяги зі Львову до Перемишля у Польщі.

Про це повідомляє пресслужба Укрзалізниці.

Потяги №27/28 та №19/20 Львів – Перемишль курсуватимуть щоденно за такими графіками:

  • Потяг №27/28: відправлення зі Львова о 19:15, до кінцевої станції прибуває о 21:05. З Перемишля відправлення о 06:56, прибуття до Львова о 10:32.
  • Потяг №19/20: відправлення зі Львова о 04:13, до кінцевої станції прибуває о 6:03. З Перемишля відправлення о 21:50, прибуття до Львова о 01:26.

УЗ зауважує, що рейси можна використовувати для хабової пересадки на станції Перемишль, зокрема на потяги до Праги та Берліна.

Також у компанії нагадали, що для поїздки у поїздах далекого сполучення пасажири повинні мати сертифікат про отримання хоча б однієї дози вакцини проти COVID-19, негативний результат ПЛР-тесту або сертифікат про одужання у додатку Дія.

Нагадуємо:

Укрзалізниця призначила два додаткові потяги з Одеси та Львова до польського Перемишля.

Раніше УЗ відновила курсування потягу №67/68 "Київ – Варшава" з 4 листопада після півторарічної перерви.

Економічна правда

 

Між залізничною станцією і "Буковелем" запустили маршрутки. Розклад

Понеділок, 13 грудня 2021, 14:10

ФОТО: УЗ

Від залізничної станції "Татарів-Буковель" до гірськолижного курорту Буковель та в зворотньому напрямку почали курсувати автобусні шатли.

Джерело: пресслужба "Укрзалізниці"

Дослівно: "Буковель" зв'язали з залізницею спеціальними шатлами…

Сьогодні 68 із 100 пасажирів, які прибули поїздом № 55 Київ – Рахів до зупинки Татарів-Буковель, обрали для трансферу автобусні шатли".

Деталі: Відзначається, що час відправлення автобусів прив'язаний до залізничних рейсів. Вартість проїзду фіксована – 50 грн.

Відстань у 15 км від залізниці до гірськолижного курорту автобуси долають за 20 хв.

 
 
 

 

Українська правда
 

Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини запрошує на презентацію унікальних архівів

П'ятниця, 10 грудня 2021, 11:01

Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини запрошує на презентацію унікальних архівів

14 грудня 2021 року об 11:00 год. відбудеться презентація матеріалів із нещодавно віднайденого архіву українського підпілля (ймовірно, організаційної референтури ОУН Подільського краю 1948—1951 рр.). Ця унікальна знахідка, що складається з трьох бідонів, на цей час є найбільшою серед усіх, віднайдених в Україні. Організатори заходу — Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини та Тернопільське обласне комунальне підприємство «Фірма «Кінодністер».
0У рамках презентації також відбудеться допрем’єрний показ документального відеоролика про матеріали цього архіву, який спільно підготували  працівники музею та ТОКП «Фірма «Кінодністер».
Заявки на участь приймаються до 12:00 год. 13 грудня 2021 року.
Заходи відбудуться у адміністративній будівлі установи «Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини» — м. Тернопіль, вул. Медова, 5. Через значну зацікавленість громадськості, журналістів та науковців до знахідки, презентація також буде проводитися в онлайн-режимі на платформі YouTube, про що детальніше буде повідомлено на сторінці музею у соцмережі Facebook.
P.S. У трьох бідонах, знайдених пошуковцями на Бережанщині, виявлено особисті речі повстанців: вишиванка, фотоапарат, булавки, нитки, центральні й пропагандистські видання підпілля ОУН і УПА, листівки, звернення, бофони, брошури тощо, а також бібліотека, складена з видань міжвоєнного періоду і радянських книжок.
Родзинкою матеріалів з бідонів є альбом з роботами відомого українського графіка і художника, активного учасника збройного підпілля, члена Української Головної Визвольної Ради Ніла Хасевича. У альбомі представлено понад 20 робіт, виконаних ним особисто та у співпраці з учнями-графіками підпілля. Також важливими матеріалами архіву є звіти теренових осередків ОУН, датовані 1949—1951 рр., з Тернопільщини, а також із Львівського краю ОУН та Волині (Берестейщина, Рівненщина, Житомирщина та ін.), — розповідають у музеї.
12
 

За розкриття резонансних злочинів четверо поліцейських Тернопільщини отримали подяки від голови Нацполіції

П'ятниця, 10 грудня 2021, 11:00

Відзнаки поліцейським під час робочої наради у п’ятницю, 10 грудня, вручив начальник Головного управління Нацполіції області Олександр Богомол.

За сумлінне ставлення до службових обов’язків подяки від імені голови Національної поліції України Ігоря Клименка отримали заступник начальника відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП в області Святослав Маракін, старша слідча в особливо важливих справах слідчого управління ГУНП Катерина Колеснік, старший оперуповноважений в особливо важливих справах управління карного розшуку ГУНП Ігор Слободян та оперуповноважений Тернопільського районного управління поліції Віталій Миколишин.

Відзнаки правоохоронці отримали за проведення професійних оперативно-розшукових заходів та слідчих дій, які допомогли поліцейським затримати зловмисників, причетних до серії майнових злочинів. Йдеться про викриття групи осіб, які підливали людям у напої медпрепарати, грабували і оформлювали на них кредити.

Вітаючи підлеглих, Олександр Богомол побажав їм подальших успіхів у боротьбі зі злочинністю, невичерпної енергії, професійної майстерності та кар‘єрного зростання.

Також під час робочої наради правоохоронці провели на пенсію свою колегу – старшу інспекторку управління кадрового забезпечення ГУНП в області Наталію Пивовар. Генерал поліції подякував їй за високий професіоналізм, значний особистий внесок у розвиток поліцейської служби та зразкове виконання посадових обов’язків впродовж багатьох років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/Informacziya/za-rozkrittya-rezonansnix-zlochiniv-chetvero-policzejskix-ternopilshhini-otrimali-podyaki-vid-golovi-naczpolicziji/

 

Залишене майно без нагляду – легка здобич для крадіїв

Четвер, 09 грудня 2021, 10:52

Чимало громадян, особливо тих, хто мешкає у багатоповерхівках, залишають своє майно на сходовій клітці, щоб не нести його в помешкання, нерідко обертається втратою майна.

Залишені без нагляду дитячі візочки, санки, велосипеди, немов магніт, притягують крадіїв. Навіть якщо вам здається, що кодовий замок чи наявність домофона на вхідних дверях під’їзду надійно захищають ваше майно – ви помиляєтесь.

Крадієві нічого не вартує підібрати комбінацію цифр коду чи видати себе за сантехніка, щоб безперешкодно пройти в під’їзд. Зловмисник отримує вільний доступ до покинутих без нагляду речей мешканців.

Не залишили осторонь зловмисники й майно 31-річної тернополянки. Потерпіла повідомила що з сушильного приміщення багатоповерхівки невідома особа викрала її велосипед.

У ході розшукових заходів поліцейські встановили особу крадія. Ним виявився неодноразово судимий за вчинення майнових злочинів місцевий мешканець 1994 року народження. Викрадене майно молодик реалізував, а кошти витратив на власні потреби.

Ще одного велосипедного злодія впіймали правоохоронці Чортківського району. Вони довели причетність жителя одного із місцевих сіл до злочину. У скоєному 50-річний підозрюваний зізнався.

Відомості про події працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці звертаються до мешканців краю, пам’ятати про заходи безпеки. Не забувайте, що залишені ті чи інші речі в легкодоступних місцях легка нажива для зловмисників.

У разі якщо ви стали жертвою крадіїв не зволікайте, одразу телефонуйте на лінію «102».


Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/zalishene-majno-bez-naglyadu-legka-zdobich-dlya-kradijivso/

 

В результаті ДТП, яка трапилася на Тернопільщині, двоє людей померло, семеро у лікарні (оновлено)

Четвер, 09 грудня 2021, 10:51

Дорожньо-транспортна пригоди трапилася 8 грудня близько 17:00 на дорозі Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече, поблизу села Лозова.

Там не розминулися маршрутний автобус MERCEDES BENZ SPRINTER 313, який рухався за маршрутом Кременець-Тернопіль та автомобіль VOLKSWAGEN PASSAT.

На місці пригоди працювала слідчо-оперативна група, рятувальники, кілька бригад екстреної медичної допомоги. В результаті удару до лікарні госпіталізували обох водіїв, двох пасажирів з легкового автомобіля та 5 з буса. У потерпілих травми різного ступеня тяжкості.

Водія та пасажира з рейсового автобуса медикам врятувати не вдалося. Від отриманих травм вони померли в лікарні. Ще двоє пасажирів у важкому стані.

У ході розслідування стало відомо, що автобус дообладнаний із вантажного автомобіля в пасажирський. Водії попередньо тверезі. У них взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Слідчі встановлюють деталі автопригоди та причини виїзду на смугу зустрічного руху.

Триває слідство згідно із ч. 3 ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинили загибель кількох осіб) Кримінального кодексу України.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/dtp/v-rezultati-dtp-yaka-trapilasya-na-ternopilshhini-dvoje-lyudej-pomerlo-semero-u-likarni/

 

За незаконне використання виборчих бюлетенів на Тернопільщині судитимуть членкиню ДВК

Четвер, 09 грудня 2021, 10:49

Слідчі Головного управління Національної поліції Тернопільщини скерували до суду обвинувальний акт щодо 21-річної жительки Чортківського району. Будучи членкинею дільничної виборчої комісії у Бучацькому районі, підозрювана незаконно використовувала виборчі бюлетені.

У ході досудового розслідування було встановлено, що  підозрювана, виконуючи обов’язки з видачі бюлетенів виборцям на місцевих виборах в органи самоврядування, умисно видала виборчі документи окремим особам, що голосували за своїх родичів, які на виборчу дільницю не прийшли. Також встановлені факти видачі цією ж особою бюлетенів громадянам, які на той час вже реалізували своє виборче право.

Факт порушення виборчого законодавства був виявлений співробітниками сектору  захисту інтересів суспільства і держави. У ході слідчо-оперативних заходів було зібрано достатньо доказів для оголошення підозри за частиною 3 статті 158-1 (незаконне використання виборчого бюлетеня) Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Процесуальне керівництво у даному кримінальному провадженні здійснювала Бучацька окружна прокуратура

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/sudovi-rishennya-ta-obvinuvalni-akti/za-nezakonne-vikoristannya-viborchix-byuleteniv-na-ternopilshhini-suditimut-chlenkinyu-dvk/

 

У Тернопільській ОУНБ тривають заняття з вивчення англійської мови

Четвер, 09 грудня 2021, 10:48

У Тернопільській ОУНБ тривають заняття з вивчення англійської мови

Відділ літератури іноземними мовами ТОУНБ запрошує кожного четверга о 17:30 год. на заняття з англійської мови для туристів, які проводить волонтерка Марічка Петренко.


0«Хочеш за кордон, але тебе зупиняє незнання мови? Тобі допоможе англійська для туристів. Волонтер Марічка Петренко не тільки навчить тебе англійської, а ще й переконає в тому, що незнання мови не може бути перешкодою для подорожі. Ти зрозумієш це, як тільки тобі випаде можливість вперше поспілкуватися з іноземцем, без сторонньої допомоги. Ми відразу згадуємо, чому нас вчили в школі, намагаємося скласти граматично правильне речення, не забуваючи про узгодження часів... Забудьте про це, все набагато простіше, ніж ви собі уявляєте. Жителі туристичних країн давно звикли до ламаних фраз, часто самі «не на висоті» в знанні іноземних мов, тому англійська для туристів відрізняється простотою і лаконічністю. Ми рекомендуємо не просто вчити всі англійські фрази на тему «Подорожі», які трапляються тобі в Інтернеті або соціальних мережах, а скласти чіткий план, включивши такі розділи:
- аеропорт;
- користування міським транспортом/таксі;
- заселення в готель/хостел;
- ресторан;
- шопінг та ін.», — розповідають у бібліотеці.

 

Тернопільський обласний краєзнавчий музей запрошує на пізнавально-розважальний захід

Четвер, 09 грудня 2021, 10:47

Тернопільський обласний краєзнавчий музей запрошує на пізнавально-розважальний захід

Наукові співробітники ТОКМ підготували пізнавально-розважальний захід «Свято наближається — усі мрії збуваються» (до Дня Святого Миколая), який відбуватиметься щоденно з 13 по 17 грудня 2021 року.
0«Ми усі в очікуванні свята, коли здійснюються найзаповітніші дитячі мрії непомітною рукою Святого Миколая! Запрошуємо пізнати загадковість Миколая Чудотворця. Хто Він? Звідки? Як виглядав? Чим прославився? Відповіді будемо шукати на основі збереженої колекції раритетів нашого музею!.. Програма розрахована для дітей молодшого шкільного віку (групою не менше 10 д.) лише за попереднім записом! До таємної торбини мрій заздалегідь просимо підготувати подарунки для своїх дітлахів!» — розповідають у музеї.
 

Оперативники Тернополя вийшли на слід зловмисника

Середа, 08 грудня 2021, 13:30

Таємне викрадення чужого майна інкримінують працівники Тернопільського районного управління поліції неодноразово судимому мешканку міста. Чоловік привласнив дороговартісний товар в магазині інструментів.

До поліцейських за допомогою звернувся працівник торговельного закладу. Він повідомив , що переглянувши записи з камер відеоспостереження виявив, як невідомий чоловік вчинив злочин. Крадій скористався моментом та привласнив акумуляторну батарею та кутову шліфувальну акумуляторну машину. Завдані збитки заявник оцінив в чималу суму.

У ході розшукових заходів оперативники вийшли на слід зловмисника. Ним виявився тернополянин 1983 року народження. Підозрюваний вже притягувався до кримінальної відповідальності за скоєння аналогічних протиправних дій на території міста.

За фактом крадіжки поліцейські відкрили кримінальне провадження відповідно до частини 1 статті 185 Кримінального кодексу України. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/operativniki-ternopolya-vijshli-na-slid-zlovmisnika/

 

На Тернопільщині у автопригоді смертельно травмувався чоловік

Середа, 08 грудня 2021, 13:28

На автодорозі Мишковичі-Дружба, між селами Лучка-Настасів, перекинувся автомобіль. Аварія трапилася 7 грудня близько 23:00. Водій автомобіля VOLKSWAGEN TRANSPORTER, 1970 року народження, не впорався з керуванням на засніженій дорозі,  виїхав за межі проїзної частини та перекинувся.

Чоловік загинув на місці події. Інших пасажирів у бусі не було. На місце події виїжджала слідчо-оперативна група. За попередньою інформацією, кермувальник проігнорував ремінь безпеки і це могло стати однією з причин смерті. Даний факт внесений в Єдиний реєстр досудових розслідувань згідно із ст.286 ККУ.

Поліцейські просять водіїв та пасажирів не нехтувати правилами, не забувати про ремені безпеки та дитячі автокрісла або бустери. Не порушуйте швидкісний режим, адже на засніжених дорогах небезпечні маневри можуть призвести до нещастя.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/dtp/na-ternopilshhini-u-avtoprigodi-smertelno-travmuvavsya-cholovik/%D0%9D%D0%B0%20%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%96%D0%BB%D1%8C%D1%89%D0%B8%D0%BD%D1%96%20%D1%83%20%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D1%96%20%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE%20%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BC%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%B2%D1%81%D1%8F%20%D1%87%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%96%D0%BA

 

Працівники поліції закликають бути обережними на дорогах

Середа, 08 грудня 2021, 11:35

Погіршення погодних умов очікують на Тернопільщині, що може призвести до ускладнення руху автомобілів та збільшення аварійно-небезпечних ситуацій.

Правоохоронці закликають усіх учасників дорожнього руху бути максимально уважними на дорогах. Водіям варто перевірити технічний стан свого авто: гальма, зовнішні світлові прилади, системи обігріву та охолодження. І звичайно, шини повинні бути відповідні до сезону. Не забувайте про паски безпеки.

Якщо ж є можливість, краще утриматися від поїздок. В умовах недостатньої видимості, під час опадів, туману, необхідно рухатися з включеним ближнім світлом фар (чи протитуманними фарами), дотримуватися швидкісного режиму.

Звертаються працівники поліції і до перехожих. Пам'ятайте, що гальмівний шлях транспортного засобу значно збільшується на дорозі, вкритій снігом, і не завжди водій зможе вчасно зупинити свій автомобіль. Переходьте дорогу виключно у встановлених місцях, перед цим переконавшись, що кермувальники вас помітили.

Не залишайте своє авто на проїжджій частині, щоб воно не заважало снігоприбиральній техніці, дорожним та комунальним службам очищати вулиці та дороги.

Якщо ви побачили, що хтось потрапив у скрутне становище через негоду, не будьте байдужими: викличіть на допомогу аварійні служби або зателефонуйте на «102».

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/Informacziya/praczivniki-policziji-zaklikayut-buti-oberezhnimi-na-dorogax/

 

Спортсмени з Тернополя здобули «золото» і «срібло» на Всеукраїнському турнірі з боксу у Львові

Середа, 08 грудня 2021, 11:32

Спортсмени з Тернополя здобули «золото» і «срібло» на Всеукраїнському турнірі з боксу у Львові

У Львові з 1 до 5 грудня 2021 року тривав традиційний XIX Відкритий всеукраїнський турнір з боксу на призи призера Олімпійських ігор Андрія Котельника. Цього року у змаганнях взяли участь понад 150 боксерів 2004-2005 років народження (молодь) із двадцяти областей України, а також команди з Молдови та Ізраїлю. Честь Тернопільської обласної Федерації боксу відстоювали троє спортсменів, у здобутку яких золота і срібна нагороди. Так, вихованець ОДЮСШ з літніх видів спорту і обласної школи вищої спортивної майстерності Назар Чеверда, який виступав у ваговій категорії 92 кг, піднявся на найвищу сходинку п’єдесталу і став переможцем.

«У першому поєдинку Назар достроково переміг сильного спортсмена з Дніпра, майстра спорту, чинного призера чемпіонату Європи», - розповідає тренер спортсмена Анатолій Фірман.

А ще один тернопільський боксер Микола Загородний став срібним призером турніру, посівши друге місце у ваговій категорії 71 кг. Спортсмен є вихованцем КУТОР ТО ШВСМ і тренується під керівництвом Володимира Шнуровського.

 

На українському ринку електромобілів росте частка нових авто – асоціація

Середа, 08 грудня 2021, 11:23

 
UNSPLASH

За листопад 2021 року українських автопарк поповнили 905 авто на акумуляторних джерелах живлення (BEV) - це на 76% більше, ніж у листопаді минулого року.

Про це повідомляє асоціація автовиробників України "Укравтопром".

"Окрім загального зростання ринку електромобілів відбулося зростання на ньому частки нових машин. Якщо торік у реєстраціях BEV частка нових авто становила 10%, то у листопаді поточного року вже 18%", - кажуть в асоціації.

При цьому, найпопулярнішим легковим електромобілем залишається Nissan Leaf (178 авто за місяць).

Далі йде Tesla Model 3 (64 авто). Замикає топ-3 Chevrolet Bolr (46 авто).

Також у топ-5 Volskwagen e-Golf (43 авто) та Renault Zoe і Tesla Model S (по 38 реєстрацій).

"Із 57 комерційних електромобілів, що отримали у листопаді українські номери, 44 шт. були моделі Renault Kangoo Z.E.

Всього за одинадцять місяців з початку року першу реєстрацію в Україні пройшли 7,9 тис одиниць автотранспортних засобів на акумуляторних джерелах живлення, що на 16% більше, ніж за аналогічний період 2020 року", - йдеться у повідомленні.

При цьому, частка нової техніки в цій кількості склала більше 13%.

За вказаний період на ринку нових електромобілів найбільшим попитом користувались автомобілі Nissan Leaf та Audi E-Tron, яких було реалізовано по 108 од.

На другому місці Mercedes-Benz EQC з результатом 100 шт.

У трійці лідерів також Porshche Taycan (83 авто).

Нагадаємо:

У листопаді 2021 року українці зареєстрували 58,3 тис уживаних легкових авто, ввезених із-за кордону - це на 81% більше, ніж рік тому.

Економічна правда

 

Шипи в формі корони: вчені показали, як виглядає COVID-штам Омікрон

Середа, 08 грудня 2021, 11:20

Вчені з Гонконгу отримали перше мікроскопічне зображення штаму COVID-19 Омікрон.

Дослідникам вдалося зробити фото ураженої клітини нирки мавпи, повідомляють на сайті медичного факультету Гонконгського університету.

Як пояснили вчені, при збільшенні фото на лівій частині можна побачити набряклі везикули – внутрішньоклітинні компоненти, які містять маленькі чорні частини вірусу.

Праворуч на світлині можна роздивитися агрегати (інфекційні фрагменти) вірусних частин з шипами у формі корони на поверхні.

Вірусні частини з шипами у формі корони підреслені рожевим

Напередодні дослідники кафедри мікробіології Гонконгського університету повідомили, що їм вдалося відокремити штам Омікрон з клінічних зразків.

Це може дозволити розробити та випустити вакцини проти нового варіанту COVID-19.

Наразі немає повної інформації про те, що наявні у світі вакцини неефективні проти нового штаму.

Нагадаємо, штам COVID-19 "Омікрон" не спричинив ще жодного випадку смерті у майже 40 країнах, де його було виявлено.

В Україні наразі випадків захворюваності на новий штам не виявлено.

 

Опади в Україні вщухнуть до п'ятниці – прогноз

Середа, 08 грудня 2021, 11:19

ФОТО НАТАЛІЇ БІЛОУСОВОЇ

В Україні найближчої доби очікуються опади у більшості областей; у західній та північній частині похолодає.

Джерело: "Інтерфакс-Україна"

Деталі: 9 грудня погоду з опадами більшості областей визначатиме циклон; західна та північна частини України будуть під впливом холодного морозного повітря, решта території залишиться в теплій повітряній масі.

У ніч проти четверга в Україні, крім заходу та сходу, невеликий дощ, на півночі з мокрим снігом; вдень без істотних опадів.

У більшості областей місцями туман, у північних областях ожеледиця, у західних та північних областях на дорогах ожеледиця.

Вітер переважно північно-східний, 5-10 м/с.

Температура у західних областях вночі 7-12° морозу, вдень 1-6° морозу, на Закарпатті 0-5° тепла; у північних та Вінницькій областях вночі 1-6° морозу, вдень від 2° морозу до 3° тепла; на решті території вночі та вдень 1-6° тепла.

У Києві у четвер мокрий сніг та дощ, ожеледиця; температура вночі 1-3° морозу, вдень близько 0°.

10 грудня в Україні без істотних опадів, лише у західних областях удень мокрий сніг; температура повітря в західних областях уночі 0-5° морозу, вдень близько 0°; у північних областях уночі близько 0°, вдень 4-9° тепла; на решті території вночі 1-6° тепла, вдень 6-11°, на Одещині до 14°.

У західних, та вночі місцями у північних областях, на дорогах ожеледь. Вітер південно-східний, 7-12 м/с.

У столиці в п'ятницю без істотних опадів. Вітер південно-східний, 7-12 м/с. Температура вночі близько 0°, вдень 6-8° тепла.

 

Теребовлянські поліцейські розшукали зловмисника, причетного до крадіжки з автомобіля

Вівторок, 07 грудня 2021, 12:43

Лиходій проник до транспортного засобу, скориставшись тим, що водій не зачинив авто.

Повідомлення про злочин надійшло до співробітників Теребовлянського відділення поліції від 33-річного жителя Теребовлі. Чоловік розповів, що з його автомобіля, який він припаркував поблизу магазину, невідомий викрав медикаменти та гроші. Збитки заявник оцінив майже у 1200 гривень.

У ході оперативних заходів поліцейські встановили особу зловмисника. Ним виявився 56-річний житель Теребовлі. З’ясувалося, це вже друга крадіжка з автомобіля, яку чоловік вчинив за останній місяць. Наразі в суді розглядається справа за скоєний ним злочин.

За новим фактом крадіжки розпочато кримінальне провадження  за ч. 3 ст. 185 ККУ. За вчинене теребовлянцю може загрожувати до шести років позбавлення волі. Також вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу.

Поліцейські застерігають автовласників від подібних крадіжок. Не залишайте в салонах гаманці, сумки, телефони, документи. Виходячи з машини навіть ненадовго, не забувайте зачиняти вікна, двері, а усі цінні речі забирайте з собою.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/terebovlyanski-policzejski-rozshukali-zlovmisnika-prichetnogo-do-kradizhki-z-avtomobilya/

 

Поліцейські впіймали кишенькову злодійку

Вівторок, 07 грудня 2021, 12:39

До Тернопільського районного управління поліції звернулася 32-річна місцева мешканка. Вона повідомила, що на зупинці громадського транспорту стала жертвою крадія.

Невідома особа непомітно витягла з незакритого наплічника гаманець. Зникнення готівки жінка виявила вже в транспорті, коли виникла потреба в коштах. Про злочин вона повідомила правоохоронців.

За словами потерпілої в гаманці знаходились 1000 гривень та кредитна картка, з якої в подальшому зняли ще 4000 тисячі гривень.

Оперативно-розшуковими заходами працівники поліції встановили особу підозрюваної. Нею виявилася 30-річна тернополянка. Протиправне жінка скоїла вперше. Частину готівки вона витратила на власні потреби, решту вилучили правоохоронці.

За фактом крадіжки відкрито кримінальне провадження відповідно до частини 1 статті 185 ККУ.

Поліцейські наголошують мешканцям області бути обачними! Не носіть цінні речі, документи, ключі, мобільні телефони у зовнішніх кишенях одягу, сумок та наплічників – краще використовуйте внутрішні кишені, поясні сумочки. Стежте за тим, щоб ваша сумка була закрита та завжди тримайте її у полі зору, а наплічник потрібно знімати з плеча перед посадкою в транспорт. Не зберігайте записані пін-коди з карткою – у  разі втрати чи крадіжки  зловмисники  можуть безперешкодно зняти гроші з рахунку.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/policzejski-pijmali-kishenkovu-zlodijku/

 

Школярів Тернопільщини запрошують взяти участь в Олімпіаді геніїв

Вівторок, 07 грудня 2021, 11:35

Школярів Тернопільщини запрошують взяти участь в Олімпіаді геніїв

GENIUS Olympiad (Олімпіада геніїв) — найбільший конкурс проектів екологічного спрямування у світі для школярів 8–11 класів, який щорічно проводиться у Сполучених Штатах Америки з 2011 року. У 2022 році відбудеться перша національна Олімпіада геніїв — GENIUS Olympiad Ukraine.

Метою «GENIUS Olympiad» є сприяння глобальному розумінню екологічних проблем і досягненню сталого розвитку за допомогою фундаментальних наук, мистецтва, креативного письма, інженерії, дизайну та розвитку бізнесу.

Конкурс спонукає до вирішення викликів та створює можливості отримання знань і розвитку навичок, необхідних лідерам та агентам майбутнього, які сприятимуть забезпеченню екологічної сталості протягом усього їхнього життя. Саме тому GENIUS є абревіатурою від «Global Environmental Issues and Us» (Глобальні екологічні проблеми та ми), а девіз конкурсу — заклик «Збудуємо краще майбутнє разом!».

Завдання GENIUS Olympiad спрямовані на вирішення різноманітних аспектів глобальних екологічних проблем шляхом:

- створення можливостей у всьому світі долати проблеми довкілля, а також виявляти здатність генерувати рішення;

- розвитку екологічної свідомості молоді;

- підтримки учнів у захисті та покращенні довкілля;

- створення платформи для молоді з усього світу з метою обміну ідеями;

- інформування громадськості про глобальні екологічні проблеми.

Стати учасником Олімпіади геніїв можуть не лише школярі, які вже мають готовий проєкт. Подаватися можуть навіть ті, хто має лише ідею, але готовий її оперативно реалізувати та захистити.

Українські школярі беруть участь в Олімпіаді геніїв від моменту її заснування, з 2011 року. За десять років від України було подано 214 проєктів, з них 146 успішно пройшли міжнародну кваліфікацію та отримали 74 нагороди. Серед них – 3 золоті, 16 срібних, 27 бронзових і 28 спеціальних відзнак.

Детальніше — за посиланням.


 

Тернопільський обласний краєзнавчий музей запрошує на відкриття виставки

Вівторок, 07 грудня 2021, 09:50

Тернопільський обласний краєзнавчий музей запрошує на відкриття виставки

Відкриття виставки «Хустина — оберіг жіночої краси!» відбудеться 7 грудня 2021 року о 12:00 год. у виставковій залі ТОКМ.
«Родзинкою свята буде майстер-клас із хусткування. Усім охочим майстриня пов’яже хустину за давніми зразками, а також розповість багато історій про традиції хусткування та значення цього головного убору», — запрошують у музеї.
0
 

За фактом смерті 22-річної дівчини поліцейські Тернополя відкрили кримінальне провадження

Вівторок, 07 грудня 2021, 09:49

У Тернополі в одному з дворів 6 грудня перехожі виявили тіло невідомої жінки. Про це вони близько 8:30 повідомили на лінію "102". На місце події виїжджала слідчо-оперативна група та медики.

Відомості за даним фактом слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань згідно із статтею 115 Кримінального кодексу.

Причину смерті дівчини експерт зможе назвати лише після проведення судово-медичної експертизи.

Слідчі, спільно із працівниками карного розшуку, кінологами, експертами та іншими працівниками поліції здійснювали подворовий обхід, оглядали територію, спілкувалися з людьми. Як стало відомо, загибла - жителька Тернопільського району, 1999 року народження. Що вона робила в обласному центрі - наразі не відомо. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/za-faktom-smerti-22-richnoji-divchini-policzejski-ternopolya-vidkrili-kriminalne-provadzhennya/

 

У Тернополі змагались юні волейболісти «Інваспорту»

Вівторок, 07 грудня 2021, 09:48

У Тернополі змагались юні волейболісти «Інваспорту»

Відкрита першість ДЮСШІ «Інваспорт» з волейболу, пляжного волейболу серед спортсменів з порушеннями слуху відбулась на базі Тернопільської спеціальної школи Тернопільської обласної ради. Захід пройшов із дотриманням усіх карантинних норм. Під час церемонії урочистого відкриття змагань посвідчення «Майстер спорту України міжнародного класу з пляжного волейболу» було вручено срібній призерці чемпіонату світу з пляжного волейболу 2021 року Софії Яцьковій.

А щодо результатів, то переможцями та призерами змагань серед команд з пляжного волейболу (чоловіки) стали:

І місце - Закарпатська ОДЮСШІ в складі: КАЛАБІШКА Руслан, РАБЦЮН Ростислав;

ІІ місце - Тернопільська ДЮСШІ в складі: ПЕТЛЮК Олег, БАЧИНСЬКИЙ Ярослав.

Переможцями та призерами змагань серед команд з пляжного волейболу (жінки) стали:

І місце - Тернопільська ДЮСШІ в складі: АНТОНЮК Вікторія, ЧУБАТА ВІКТОРІЯ-ВЕРОНІКА;

ІІ місце - Закарпатська ОДЮСШІ в складі: КОСТЯК Анастасія, ФІЛІП Іванна.

Переможцями та призерами змагань серед команд з пляжного волейболу (дівчата) стали:

І місце - Тернопільська спеціальна школа Тернопільської обласної ради в складі: ПРИЙДУН Софія, МІЩУК Марина;

ІІ місце - Закарпатська ОДЮСШІ команда №2 в складі: АНДРІЙЧУК Діана, ГОБАН Тетяна;

ІІІ місце - Закарпатська ОДЮСШІ команда №1 команда в складі: ЦІМБОТА Іванна, БЛАНЕР Надія.

Переможцями та призерами змагань серед команд з волейболу (юнаки) стали:

І місце - Тернопільська спеціальна школа Тернопільської обласної ради команда в складі: ТУРЧИН Артур, ТУРЧИН Владислав, ЯСІНСЬКИЙ Андрій, РИБАЧОК Ілля, ЯКИМЧУК Микита, ЛЄСНІКОВ Денис, КУРНІЦЬКИЙ Богдан, ГЕРЗУН Даніель, КОЛОДІЙЧИК Матвій;

ІІ місце - Закарпатська ОДЮСШІ команда в складі: КОСТЯК Денис, МОЛНАР Іван, ХАРБАКА Микола, САГАН Евелін, КЛЮЧКОВИЧ Артем, СКИТАЛІНСЬКИЙ Даніель.

Команди були нагороджені медалями та грамотами, - інформує офіційна сторінка Регіонального Центру «Інваспорт» у соцмережах.

 

 

Київ і 8 областей полишили "червону" зону, ще 7 – на межі

Вівторок, 07 грудня 2021, 09:33

ФОТО PIXABAY.COM

Станом на 7 грудня столиця та 12 областей перебувають у "жовтій" зоні епідемічної небезпеки, ще 7 втратили ознаки "червоної" зони і незабаром можуть вийти з неї.

Джерело: МОЗ

Деталі: Наразі до жовтого рівня епіднебезпеки віднесені Київ, Дніпропетровська, Закарпатська, Івано-Франківська, Кіровоградська, Луганська, Львівська, Одеська, Рівненська, Тернопільська, Харківська, Херсонська та Чернівецька області.

10 областей залишаються у "червоній" зоні: Вінницька, Волинська, Житомирська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Сумська, Хмельницька, Черкаська та Чернігівська.

 
ІНФОГРАФІКА МОЗ

Водночас ознаки "червоної" зони втратили Вінницька, Волинська, Київська, Миколаївська, Сумська, Хмельницька та Черкаська області. Якщо така динаміка збережеться, то ці області можуть полишити "червону" зону.

Полтавська і Донецька області наразі "помаранчеві".

Станом на 7 грудня в жодному регіоні не перевищено показник завантаженості ліжок із киснем, відведених для лікування covid-хворих.

Що було раніше: Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій вирішила перевести 8 областей та Київ до "жовтої" зони з 7 грудня.

Українська правда
 

Covid в Україні: 8 655 хворих і 467 померлих за добу

Вівторок, 07 грудня 2021, 09:25

ДИНАМІКА ЗАХВОРЮВАНОСТІ Й СМЕРТНОСТІ COVID В УКРАЇНІ, ДАШБОРД УП

За добу 6 грудня в Україні зафіксували 8 655 випадків коронавірусної хвороби і 467 летальних випадків від неї, госпіталізували з Covid-19 чи підозрою на нього 1 349 осіб, одужали 22 878 осіб.

Джерело: Міністерство охорони здоров'я

Деталі: Серед нових хворих – 716 дітей і 200 медпрацівників.

Найбільше випадків захворювання в цей понеділок виявили у Києві (1270), Полтавській (716), Донецькій (689), Черкаській (624), Київській (575) областях.

Летальних випадків минулої доби найбільше зареєстрували у Запорізькій (44), Полтавській (37), Донецькій (34) областях, місті Київ (30) та Сумській області (25).

За весь час пандемії в Україні коронавірус виявили у 3 510 610 осіб, із них 3 082 619 осіб одужали, а 88 986 людей померли.

УП, доповнено
 

Жахлива ДТП на Тернопільщині, життя двох важко травмованих юнаків – на волосинці

Понеділок, 06 грудня 2021, 12:51

Жахлива ДТП на Тернопільщині, життя двох важко травмованих юнаків – на волосинці

Жахлива ДТП на Тернопільщині, життя двох важко травмованих юнаків – на волосинці

Двоє людей травмувалися в автомобільній аварії поблизу Копичинців вранці.

Про це Суспільному розповів директор Копичинецької лікарні Степан Гукалюк.

За його словами, обох відвезли у Чортківську лікарню. Заступниця головного лікаря цього медзакладу Людмила Добощук каже, обоє травмованих – віком приблизно 20 років. Вони у важкому стані.

В одного чоловіка – відкрита черепно-мозкова травма, в іншого – переломи кісток тазу. Від таких травм чоловіки можуть загинути.

 

Відбудеться Всеукраїнський форум місцевого самоврядування «Актуальні питання розвитку громад»

Понеділок, 06 грудня 2021, 12:50

Відбудеться Всеукраїнський форум місцевого самоврядування «Актуальні питання розвитку громад»

10 грудня 2021 року о 14:00 год. Всеукраїнська асоціація громад у партнерстві з Міністерством розвитку громад та територій України до Дня місцевого самоврядування проведуть Всеукраїнський форум місцевого самоврядування «Актуальні питання розвитку громад» (онлайн).

0До участі запрошують представників органів місцевого самоврядування: головів громад, депутатів місцевих рад, членів виконкомів, співробітників апаратів, старост.

Заходом передбачається зв’язок за допомогою ZOOM між студією у м. Києві та ZOOM-точками в приміщеннях громад, де будуть знаходитися голови громад, депутати, члени виконкому, старости та інші посадові особи органів місцевого самоврядування. Даний формат передбачає пряме спілкування керівництва центральних органів виконавчої влади, народних депутатів України з представниками органів місцевого самоврядування громад.

На Форумі обговорюватимуть актуальні питання розвитку громад: подальші кроки реформи децентралізації, податкові новації, Державний Бюджет-2022, земельні відносини тощо.

Слідкуйте за новинами щодо Форуму на сайті.

У разі виникнення питань звертайтесь на ел.адресу:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду або за номером телефону: +380 67 678 2323.

Форум транслюватиметься на YouTube-каналі ПроLand.

Джерело: Децентралізація

 

Колекцію народного взуття з фондової збірки Тернопільського обласного краєзнавчого музею презентували на виставці

Понеділок, 06 грудня 2021, 12:49

Колекцію народного взуття з фондової збірки Тернопільського обласного краєзнавчого музею презентували на виставці

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї зберігається понад 60 пар різноманітного народного взуття, яке носили жителі нашого краю у ХІХ—ХХ ст.
0«На виставці представлені традиційні чоловічі і жіночі чоботи, оздоблені постоли, вишукані черевички, виготовлені зі шкіри сільськими майстрами та фабричного виробництва, а також примітивне взуття, плетене з рослинних матеріалів, — розповідає старший науковий співробітник відділу фондів Галина Гнатишин. — Кожен представлений експонат сам по собі є цікавим, оскільки відображає так звані модні тенденції того чи іншого часу, а тип, фасон, матеріал і характер оздоби взуття можуть багато розповісти про життя та побут людей минулої епохи».
Виставка «Видно пана по халявах…» діятиме до 18-го грудня.
 

6 грудня, в день ухвалення 1991 року Закону України «Про Збройні сили України», українці відзначають державне свято — День Збройних Сил України.

Понеділок, 06 грудня 2021, 12:46

Михайло Головко: «Слава Збройним Силам України!»

6 грудня, в день ухвалення 1991 року Закону України «Про Збройні сили України», українці відзначають державне свято — День Збройних Сил України.

0«Слава Збройним Силам України! Слава військовим, які мужньо захищають терени Української держави, зміцнюють обороноздатність та безпеку нашої рідної Неньки! Україна пишається своїм сучасним національним військом, яке є надійним гарантом суверенітету й цілісності держави! Збройні Сили України — це армія відважних, сильних, мужніх Захисників, які до останнього подиху готові боронити Батьківщину! Дякуємо Вам, шановні військовослужбовці, за Незалежну України! Нехай Ваші сім'ї та близькі завжди будуть Вашим теплим і надійним тилом! Міцного здоров'я Вам та Господнього благословення!» — звернувся з нагоди свята до військовослужбовців голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко.

 

Турнір з вільної боротьби серед дітей та юнаків зібрав у Борщові двісті юних спортсменів

Понеділок, 06 грудня 2021, 12:44

Турнір з вільної боротьби серед дітей та юнаків зібрав у Борщові двісті юних спортсменів

У місті Борщів відбувся турнір з вільної боротьби на призи колишніх вихованців Борщівської ДЮСШ серед юнаків та дітей віком від 2006 до 2014 років народження. У змаганнях взяли участь понад двісті спортсменів з різних міст України - Львова, Чернівців, Кам’янця-Подільського, Хмельницького, Коломиї, Рокитного, Джурова, Кельменців, Рівного, Тернополя, Борщова, Збаража, Вишнівця, а також команда з Молдови.

Щодо результатів представників Тернопілля, то, зокрема, вихованці ТОДЮСШ з літніх видів спорту у своїх вагових категоріях посіли такі місця:

1 місце у в/к до 35 кг - Смакула Олександр (Збараж, тренер Шафранський О.Г.), 2 місце у в/к до 50 кг - Комаровський Назар (Тернопіль, тренер Лозинський І.А.); 2 місце у в/к до 23 кг - Кондратенко Анна (Тернопіль, тренер Кондратенко С.В.).

Борці Вишнівецької ОТГ показали на турнірі такі результати: 2 місце - Луцик Антон (в/к 34 кг), 3 місце - Федюк Ангеліна (в/к 30 кг), Байда Тетяна (в/к 34 кг), Бовтун Назар (в/к 52 кг), 5 місце - Бак Станіслав (в/к 35 кг). Тренер Олег Борисевич.

Серед спортсменів Борщівської ДЮСШ відзначились такі юні борці: 1 місця - Бородін Мирослава (в/к 23 кг), Човник Олександр (в/к 34 кг), Маринюк Андрій (в/к 42 кг); 2 місця - Антощук Владислав (в/к 52 кг), Коритко Богдан (в/к 57 кг), Люкманов Олександр (в/к 80 кг); 3 місця - Тюгаєв Тимофій (в/к 23 кг), Скорохід Олександр (в/к 50 кг), 4 місця - Малиняк Артем і Ковдриш Тимофій. Тренер Руслан Антонюк.

Інформація підготовлена за матеріалами з відкритих джерел, фото з мережі Інтернет.

 

У Тернополі відбувся особистий чемпіонат України з шахів серед осіб з вадами слуху

Понеділок, 06 грудня 2021, 12:43

У Тернополі відбувся особистий чемпіонат України з шахів серед осіб з вадами слуху

Наприкінці листопада у Тернополі проходив Особистий чемпіонат України з шахів класичних (чоловіки та жінки) серед осіб з вадами слуху. Участь у змаганнях взяли спортсмени з дванадцяти областей та міста Києва - 29 чоловіків та 8 жінок. На відкритті турніру з вітальними побажаннями перед присутніми виступили начальник управління молоді, спорту та іміджевих проектів Тернопільської ОДА Андрій Човган, голова Тернопільської організації товариства глухих Надія Коцовська, президент Тернопільського обласного осередку спортивної федерації глухих Володимир Михальчук, начальник центру «Інваспорт» Віктор Федорчак, технічний делегат (м. Київ) Володимир Коваленко.

Змагання проходили за швейцарською системою у 9 турів серед чоловіків та окремо серед жінок за коловою системою. Контроль часу - 90 хвилин до закінчення партії кожному учаснику та 30 секунд за кожен зроблений хід, починаючи з першого. Визначення пар учасників наступного туру здійснювалося після завершення усіх партій попереднього туру за програмою ФІДЕ «/swiss manager» за національним рейтингом.

У запеклій боротьбі серед чоловіків:

1 місце - Заболотний Володимир (Рівне),

2 місце - Бабій Петро (Київ),

3 місце - Опенишев Володимир (Львів)

Серед жінок:

1 місце - Гончар Світлана (Одеса),

2 місце - Осипова Альона (Харків),

3 місце - Аблогіна Інга (Київ).

Судив змагання суддя національної категорії Трембач Валерій.

Після завершення змагань переможці були нагороджені медалями та грамотами від Українського центру «Інваспорт» та сувенірами від ГО Тернопільської обласної шахової федерації, - інформує регіональний Центр «Інваспорт».

 

Карантин став жорсткішим для невакцинованих людей

Понеділок, 06 грудня 2021, 10:34

ФОТО МІНФИЦИФРИ – THEDIGITAL.GOV.UA

Із 6 грудня карантинні правила стали жорсткішими в Україні: відвідувати концерти, кінопокази, спортзали, торгові центри, готелі, кав’ярні й ресторани можна лише з сертифікатом про вакцинацію проти Covid-19, довідкою про одужання або негативним тестом.

Джерелорішення Кабінету міністрів від 24 листопада, МОЗ

Деталі: Ці правила діють і в жовтих, і в червоних зонах епідемічної небезпеки.

У червоній зоні діє лише "зелений" сертифікат про повну вакцинацію терміном дії в рік, у жовтій зоні можна користуватися і "жовтим" сертифікатом про перше щеплення, який тепер діє 30 днів.

Довідка про одужання дійсна 105 днів. ПЛР-тест чи експрес-тест діють 72 години (три доби).

Люди, які не отримали принаймні одне щеплення проти Covid-19, не мають негативного тесту чи довідки про одужання, у жовтому рівні епідемічної небезпеки не можуть:

  • брати участь у проведенні будь-яких масових заходів: культурних, спортивних розважальних, соціальних, релігійних та інших;
  • відвідувати кінотеатри та інші заклади культури, спортивні зали, фітнес-центри, басейни;
  • користуватись послугами суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування: барів, ресторанів, кафе тощо.

Робота банків, автозаправних станцій, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів у жовтому та червоному рівні не обмежується, проте обов’язковими залишаються носіння маски і дотримання дистанції 1.5 метра.

 

Бізнес має перевіряти у відвідувачів Covid-сертифікати, зчитуючи QR-код мобільним додатком "Дія". Після зчитування QR-коду на смартфоні відображається статус Covid-сертифіката про вакцинацію: чинний /нечинний.

Без перевірки та зчитування Covid-сертифікат не вважається наданим та перевіреним.

 

У випадку відсутності у відвідувачів чи співробітників необхідних документів, власник закладу може понести відповідальність за статтею "Порушення правил щодо карантину людей" Кодексу України про адміністративні правопорушення і отримати штраф від 34 до 170 тисяч гривень.

Вакциновані громадяни можуть згенерувати сертифікат про щеплення у мобільному застосунку "Дія" чи на однойменному порталі, а також отримати його у сімйеного лікаря.

 

Зеленський привітав військових і вирушив на Схід України

Понеділок, 06 грудня 2021, 10:33

ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ НА ПЕРЕДОВІЙ. ФОТО ОП

Президент Володимир Зеленський привітав Збройні сили України з 30-літтям і вирушив із робочою поїздкою до Харківської та Донецької областей.

Джерело: Офіс президента, Зеленський в соцмережах

Деталі: Зазначається, що глава держави візьме участь в урочистих заходах з нагоди 30-ї річниці Збройних Сил України та вручить державні нагороди військовослужбовцям.

Глава держави також візьме участь у церемонії присвоєння почесних найменувань і вручення бойових прапорів військовим частинам ЗСУ.

Дослівно привітання Зеленського: "Збройним Силам України виповнюється 30 років. Увесь цей час наші військові залишаються на варті свободи, незалежності й суверенітету України! Українці пишаються своєю армією! Від імені українського народу дякую воїнам і ветеранам ЗСУ за самовіддану службу й героїзм! Слава Україні!".

 

У МОЗ попередили про шахрайську схему щодо тисячі за вакцинацію проти COVID-19

Понеділок, 06 грудня 2021, 10:30

Повідомлення про виплату тисячі гривень за повний курс щеплення проти COVID-19, які надсилають українцям від імені Міністерства охорони здоров’я, є фейковими.

Про шахрайську схему розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час брифінгу 6 грудня.

"Від імені МОЗ надсилають інформацію з проханням надіслати номер карти та інші персональні дані для отримання 1000 гривень за повний курс щеплення.

Насправді від імені міністерства жодних повідомлень не формувалось та не надсилалось громадянам", – сказав він.

За його словами, виплати розпочнуться з 19 грудня.

"Механізм отримання – онлайн через мобільний додаток "Дія".

Користуйтеся тільки офіційною та перевіреною інформацією", – закликав Ляшко.

Більш детально про схему, яку застосовують шахраї розповіла користувачка Ольга Гуртовенко в Instagram.

Спершу на її номер телефону прийшло повідомлення з текстом з українськими словами, але написаними латиницею та з помилками:

"Вам доступна виплата за вакцинацію COVID-19 1000 UAN. Підтвердити зарахування…" Далі пропонують перейти за посиланням, яке веде на фейковий сайт "Дії".

Якщо людина натискає на кнопку "отримати виплату", її направляють на фальшивий сайт "Приватбанку", де просять ввести особисті дані.

Нагадаємо, 15 листопада президент Володимир Зеленський заявив, що кожному, хто отримає два щеплення  проти COVID-19, після 19 грудня держава виплатить тисячу гривень через додаток "Дія"

За ці кошти можна буде придбати абонемент у спортзал чи фітнес-клуб, відвідати кінотеатр, театр, музей, концертний зал або купити квитки для мандрівок усередині країни – на внутрішні авіа- та залізничні рейси, а також придбати книжки.

Як заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, тисячу українцям будуть нараховувати на віртуальні платіжні картки через застосунок "Дія" наприкінці цього та впродовж наступного року.

Податки з цих грошей платити не доведеться.

 

До лідерів Covid-вакцинації додалися Черкаська й Сумська області – Ляшко

Понеділок, 06 грудня 2021, 10:29

ФОТО ЧЕРКАСЬКОЇ ОДА - CK-ODA.GOV.UA

В Україні 38% дорослого населення повністю вакциновано проти коронавірусу, що викликає хворобу Covid-19, а 44,2% щеплено принаймні однією дозою вакцини.

Джерело: міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко на брифінгу 6 грудня

Пряма мова: "В Україні вже 16 регіонів, у яких вакциновано понад 40% дорослих українців принаймні однією дозою. 6 регіонів, в яких повний курс щеплень закінчили вже понад 40% мешканців…

У цілому по країні повністю вакциновано 38% дорослого населення, принаймні однією дозою щепили 44,2%".

Деталі: У Києві хоча б однією дозою вакцини щеплено вже майже 66,9%, у Київській області – 55%, у Полтавській – 50,8% у Дніпропетровській – 48,9%.

За останній тиждень до цих лідерів вакцинації додалися Черкаська (46,7%) та Сумська області.

У День Збройних сил України Ляшко сказав, що ЗСУ показують найвищі відсотки охоплення вакцинацією проти коронавірусу. Наразі щепився майже увесь особовий склад. Загалом майже 92% військових щеплені двома дозами вакцини, 98% – однією.

 

Поліцейські розшукують аферистів та попереджають краян не повідомляти конфіденційну інформацію невідомим

П'ятниця, 03 грудня 2021, 14:59

28-річний житель обласного центру, повіривши незнайомцю, втратив понад 17 тисяч гривень.

На мобільний потерпілого зателефонував нібито співробітник безпеки клієнтів банку та попросив підтвердити оплату мобільного телефону  в інтернет-магазині.

Він повідомив, що нічого онлайн не купує. Тоді шахрай почав діяти: він запевнив жертву, що необхідно терміново міняти паролі, а він допоможе це зробити. Замість покласти слухавку і перевірити інформацію, тернополянин почав міняти паролі банківської картки. Він  надав  незнайомцю дані картки, повідомив паролі, що надходили у вигляді смс.

Як результат -  з рахунку зникли всі заощадження.

Вкотре нагадуємо, жоден банківський працівник не телефонує до клієнтів з запитами про захисні коди, номери банківських карток, тощо.  Будь-які фінансові операції працівники фінансових установ здійснюють тільки у відділеннях банку. Якщо ж вам телефонують і застерігають про спробу зняти кошти – кладіть слухавку, блокуйте картку та самостійно в банку перевірте інформацію!

Будьте пильними!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/policzejski-rozshukuyut-aferistiv-ta-poperedzhayut-krayan-ne-povidomlyati-konfidenczijnu-informacziyu-nevidomim/

 

У Тернополі місцевому мешканцю кілька разів вистрелили в голову

П'ятниця, 03 грудня 2021, 14:58

До лікарні з множинними забійними ранами голови госпіталізували жителя Тернополя. Травми чоловік отримав в результаті суперечки. Про потерпілого лікарі повідомили на лінію "102".

За попередньою інформацією, потерпілий разом з компанією 2 грудня близько 21:00 відпочивав у підвальному приміщенні багатоповерхівки. Шум заважав людям і один із сусідів вийшов заспокоїти відпочиваючих. Проте це йому не вдалося. Молоді люди почали словаесно ображати місцевого мешканця. Останньому не сподобалося це і він повернувся до них зі зброєю - із пневматичним пістолетом.

У ході розмови 35-річний тернополянин вистрелив в голову співрозмовнику. На місці події працювали правоохоронці. За попередньою інформацією, загрози життю потерпілого немає. Вирішується питання про внесення даного факту в ЄРДР згідно із статтею 125 (умисне легке тілесне ушкодження). Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/u-ternopoli-misczevomu-meshkanczyu-kilka-raziv-vistrelili-v-golovu/

 

На базі Тернопільського професійного коледжу з посиленою військовою та фізичною підготовкою відбулися заняття з тактичної медицини

П'ятниця, 03 грудня 2021, 10:34

На базі Тернопільського професійного коледжу з посиленою військовою та фізичною підготовкою відбулися заняття з тактичної медицини

Студенти військової кафедри Тернопільського Національного медичного університету імені І. Горбачевського та курсанти Тернопільського професійного коледжу з посиленою військовою та фізичною підготовкою взяли участь у спільних навчаннях з тактичної медицини.
0Тренування відбувались в умовах наближених до бойових, під звуки вибухів гранат і димової завіси. Студенти-медики надавали допомогу під вогнем в укритті, евакуювали пораненого з підбитої бронемашини та пошкодженої гармати.
Керівники на навчальних місцях звертали увагу на правильність дій під час надання домедичної допомоги, зокрема, вправність у зупинці кровотечі в умовно пораненого, переміщення його у зону укриття.
1За словами очільника навчального закладу полковника Вадима Ластовицького такі заходи відбуваються в рамках нещодавно підписаної тристоронньої угоди про співпрацю між керівниками військового коледжу та громадських організацій «Десантно-козацький курінь», «Інститут досліджень національної спадщини» з метою виховання патріотичної молоді під девізом «Знати! Вміти! Врятувати!». Надалі подібні, спільні тренування прокладуть шлях до більш злагоджених дій курсантів та майбутніх парамедиків, адже від їх послідовності особливо в умовах війни залежить збереження життя та здоров’я пораненого чи потерпілого на полі бою, —  розповідають у коледжі.
23
45
 

Поліцейські закликають водіїв бути обережними під час ускладнених погодних умов

П'ятниця, 03 грудня 2021, 10:33

Зважаючи на погіршення погодних умов, поліцейські Тернопільщини закликають водіїв та інших учасників дорожнього руху бути уважними й обережними та неухильно дотримуватись правил дорожнього руху.

Водії, дотримуйтеся безпечного швидкісного режиму руху та дистанції; відмовтеся від ризикованих маневрів; зменшіть швидкість при наближенні до пішохідних переходів; під час сильної негоди вмикайте протитуманні ліхтарі (якщо вони передбачені конструкцією транспортного засобу); під час зупинки обов’язково вмикайте аварійну світлову сигналізацію; користуйтеся предметами пасивної безпеки, як для дорослих, так і для дітей; з особливою обережністю рухайтеся мостами, естакадами, а також на підйомах та спусках.

Пішоходи, переходіть дорогу тільки на регульованих переходах; не намагайтеся перебігати дорогу у невстановлених місцях, навіть, якщо не бачите наближення транспортного засобу; під час переходу небезпечної ділянки будьте максимально уважними  – не користуйтеся телефонами, вимкніть навушники.

Усім щасливої та безпечної дороги!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/do-uvagi/policzejski-zaklikayut-vodijiv-buti-oberezhnimi-pid-chas-uskladnenix-pogodnix-umov/

 

Оперативники УСР Тернопільщини припинили діяльність нелегальної автозаправки

П'ятниця, 03 грудня 2021, 10:32

Шість тисяч літрів дизельного пального та вантажний автомобіль виявили оперативники управління стратегічних розслідувань на приватній території міста Почаєва.

За словами правоохоронців, місцевий житель організував нелегальну автозаправну "станцію". Він на ній реалізовував підпільно дизельне пальне.

Під час проведення санкціонованих обшуків оперативники виявили вантажний автомобіль марки DAF із причепом-паливоцистерною. "Бізнесмен" встиг уже перекачати 6 тонн дизельного пального із автівки в цистерну на суму майже 170 тисяч гривень, яка знаходилася на території підприємства. Жодних дозвільних документів власник не надав.

На місці події працювала слідчо-оперативна група. Процесуальне керівництво здійснює Кременецька окружна прокуратура. Усі паливно-мастильні матеріали правоохоронці вилучили. Встановлюють оперативники шляхи надходження пального.

Даний факт працівники поліції внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.204 (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів) КК України. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/operativniki-usr-ternopilshhini-pripinili-diyalnist-nelegalnoji-avtozapravki/%D0%9E%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8%20%D0%A3%D0%A1%D0%A0%20%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%96%D0%BB%D1%8C%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B8%20%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BB%D0%B8%20%D0%B4%D1%96%D1%8F%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%96%D1%81%D1%82%D1%8C%20%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE%D1%97%20%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8

 

Тернопільські спортсмени здобули на чемпіонаті України з джиу-джитсу вісім медалей

П'ятниця, 03 грудня 2021, 10:25

Тернопільські спортсмени здобули на чемпіонаті України з джиу-джитсу вісім медалей

Чемпіонат України з джиу-джитсу відбувся у місті Кривий Ріг. Учасниками змагань стали понад триста кращих спортсменів з 16 областей України, які виступали у різних вікових категоріях: від наймолодших - 8-9 років, і до старших 21 року. Цей турнір був відбірковим для участі у національній збірній України на наступний рік, відтак діти до 13 років демонстрували майстерність, аби потрапити до молодіжного складу збірної, а від учасники 16-17 років і старші – серед дорослих спортсменів. Поєдинки відбувались впродовж двох днів – в перший - у категорії «файтинг» (близький контакт), а наступного - у категорії «не-ваза» (боротьба).

Тернопілля на змаганнях представляли тринадцятеро спортсменів – вихованців обласної Федерації джиу-джитсу, які вибороли це право, ставши переможцями та призерами чемпіонату області із джиу-джитсу, що проводився напередодні. В результаті у здобутку наших спортсменів на змаганнях у Кривому Розі вісім нагород  - одна золота, чотири срібних і три бронзових.

Виступали тернополяни у різних вікових категоріях: Горохівський Костянтин - 10-11 років, Долинський Нестор, Биць Вадим, Красовський Ілля, Чуйко Олександр, Мочарський Андрій, Нижник Володимир, Садівник Владислав, Катрук Назар - 12-13 років, Захарків Богдан, Страдецький Євген - 14-16 років; Красновольський Владислав – 18-20 років. Також 16-річний Бача Богдан у категорії «файтинг» змагався у віковій категорії 21 +, а у категорії «не-ваза» - 18 +.

Отож, у системі файтингу чемпіоном України став Мочарський Андрій, Долинський Нестор був третім, а серед дорослих Владислав Красновольський та Богдан Бача здобули срібні нагороди.

У системі «не-ваза» Богдан Бача став також срібним призером, а Владислав Красновольський  - бронзовим. Серед молодших у цій категорії відзначились Володимир Нижник та  Богдан Захарків, які вибороли срібну і бронзову медалі, відповідно.

Відтак усі призери стали претендентами до національної збірної України у своїх вікових групах. Тренер спортсменів Євген Мусаєв.

 

Десять юних тернополян відзначились на міжнародному турнірі з плавання у Польщі

Четвер, 02 грудня 2021, 11:34

Десять юних тернополян відзначились на міжнародному турнірі з плавання у Польщі

Команда наймолодших плавців Тернопільської КДЮСШ №1 повернулася з осіннього міжнародного любительського турніру з плавання, що проходив у Польщі. Змагання відбулись 27 листопада у місті Олесько. Учасниками цього цікавого спортивного дійства були двісті спортсменів у вікових категоріях 2009-2010 р.н., 2011-2012 р.н. та 2013 р.н. і молодші. Десять юних тернопільських плавців стали переможцями та призерами турніру, - ідеться на сторінці школи у соцмережах.

Зокрема, тернополяни посіли такі місця:

Корчинська Вероніка - 1 місце на дистанції 50 м батерфляй та 2 місце 100 м комплексне плавання;

Домбровська Євгенія - 3 місце на дистанції 50 м вільним стилем;

Попінко Нікита - 2 місце на дистанції 50 м брас та 3 місце 100 м комплексне плавання;

Олексій Устим - 2 місце на дистанції 100 м комплексне плавання;

Шевців Єлизавета - 1 місце на дистанції 50 м вільним стилем та 1 місце на дистанції 100 м комплексне плавання;

Казьмірук Анастасія - 1 місце на дистанції 50 м на спині та 3 місце на дистанції 100 м вільний стиль;

Верех Аліна - 2 місце на дистанції 50 м брас;

Баран Ярослав - 2 місце на дистанції 50 м брас та 3 місце на дистанції 100 м комплексне плавання;

Рудик Евеліна - 1 місце на дистанції 50 м на спині та 2 місце на дистанції 50 м вільний стиль;

Гук Дарія - 2 місце на дистанції 50 м на спині.

 

У Тернополі відбувся Регіональний турнір з вільної боротьби серед юнаків 2009-2011 р.н. пам’яті майстра спорту України Валерія Геращенка

Четвер, 02 грудня 2021, 11:33

У Тернополі відбувся Регіональний турнір з вільної боротьби серед юнаків 2009-2011 р.н. пам’яті майстра спорту України Валерія Геращенка

Близько ста спортсменів з Тернопільської, Рівненської і Хмельницької областей стали уачсниками Регіонального турніру з вільної боротьби серед юнаків 2009-2011 р.н. пам’яті майстра спорту України Валерія Геращенка, який відбувся у Тернополі. Представники Тернопілля здобули на цих змаганнях чимало нагород.

Так, вихованці Тернопільської ОДЮСШ з літніх видів спорту у своїх вагових категоріях посіли такі місця:

1 місце у в/к до 35 кг Смакула Олександр (Збараж) (тренер Шафранський О.Г.);

1 місце у в/к до 48 кг Баран Валентин (Теребовля) (тренер Перхалюк В.М.);

1 місце у в/к до 52 кг Вархоляк Іван (тренер Лозинський І.А.);

3 місце у в/к до 32 кг Худо Остап (Збараж) (тренер Шафранський О.Г.);

3 місце у в/к до 41 кг Роговський Костянтин (Теребовля) (тренер Перхалюк В.М.);

4 місце у в/к до 41 кг Ранецький Євген (тренер Лозинський І.А.);

5 місце у в/к до 35 кг Давибіда Дмитро (Теребовля) (тренер Перхалюк В.М.);

5 місце у в/к до 32 кг.Перхалюк Артем (Теребовля) (тренер Перхалюк В.М.);

5 місце у в/к до 48 кг Шпуляк Назар (Теребовля) (тренер Перхалюк В.М.).

Третє місце у ваговій категорії 57 кг посів вихованець Борщівської ДЮСШ Станіслав Соцький (тренер Руслан Антонюк).

Підготовлено за матеріалами Інтернет-сторінки Тернопільської асоціації боротьби. у соцмережах.

 

На Тернопільщині директор підприємства постане перед судом за зловживання бюджетними коштами на понад два мільйони гривень

Середа, 01 грудня 2021, 14:24

Слідчі Головного управління Національної поліції Тернопільщини скерували до суду кримінальне провадження щодо директора підприємства, яке виступило генпідрядником у проведенні будівництва спортивного комплексу в Тернополі. Зловживаючи службовим становищем та підробляючи акти виконаних робіт, 39-річний киянин привласнив понад  два мільйони бюджетних коштів.

У ході досудового розслідування, яке проводилося під процесуальним керівництвом Тернопільської обласної прокуратури, було встановлено два факти зловживання. В одному випадку директор  в офіційних документах вказав закупівлю піску, що не було проведено, - таким чином, отримавши мільйон вісімсот тисяч, в іншому – у звітних документах завищив вартість робіт, яка була виконана субпідрядником з різницею у триста тисяч. Загальна сума завданих бюджету коштів склала два мільйони сто тисяч.

Слідчі зібрали достатньо доказів для оголошення киянину підозри за частинами 4 та 5 статті 191(зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу та частиною 1 статті 366 (видача службовою особою завідомо неправдивого офіційного документа) Кримінального кодексу. Згідно санкцій інкримінованих статей підозрюваному загрожує до 12 років позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/ekonomichni-zlochini/na-ternopilshhini-direktor-pidprijemstva-postane-pered-sudom-za-zlovzhivannya-byudzhetnimi-koshtami-na-ponad-dva-miljoni-griven/

 

Оперативники встановили зловмисника, який розрахувався за товар чужою карткою

Середа, 01 грудня 2021, 14:16

Зловмисник знайшов на вулиці банківську картку і декілька разів розрахувався нею в різних магазинах.  Загальна сума покупок – понад 3600 гривень.

До співробітників Тернопільського районного управління поліції надійшло повідомлення від жительки обласного центру про те, що невідома особа незаконно привласнила гроші з її платіжної картки, яку вона загубила.

У ході оперативних заходів співробітники карного розшуку встановили особу зловмисника. Ним виявився раніше судимий 44-річний житель Тернополя.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження. Дії тернополянина поліцейські кваліфікують за ч. 2 ст. 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді арешту  на строк від трьох до шести місяців або обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Оперативники також перевіряють причетність фігуранта до вчинення інших кримінальних правопорушень на території обласного центру.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/operativniki-vstanovili-zlovmisnika-yakij-rozraxuvavsya-za-tovar-chuzhoyu-kartkoyu/

 

Сторінка 57 з 109

«ПочатокПопередня51525354555657585960НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер