images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Covid в Україні: 8 655 хворих і 467 померлих за добу

Вівторок, 07 грудня 2021, 09:25

ДИНАМІКА ЗАХВОРЮВАНОСТІ Й СМЕРТНОСТІ COVID В УКРАЇНІ, ДАШБОРД УП

За добу 6 грудня в Україні зафіксували 8 655 випадків коронавірусної хвороби і 467 летальних випадків від неї, госпіталізували з Covid-19 чи підозрою на нього 1 349 осіб, одужали 22 878 осіб.

Джерело: Міністерство охорони здоров'я

Деталі: Серед нових хворих – 716 дітей і 200 медпрацівників.

Найбільше випадків захворювання в цей понеділок виявили у Києві (1270), Полтавській (716), Донецькій (689), Черкаській (624), Київській (575) областях.

Летальних випадків минулої доби найбільше зареєстрували у Запорізькій (44), Полтавській (37), Донецькій (34) областях, місті Київ (30) та Сумській області (25).

За весь час пандемії в Україні коронавірус виявили у 3 510 610 осіб, із них 3 082 619 осіб одужали, а 88 986 людей померли.

УП, доповнено
 

Жахлива ДТП на Тернопільщині, життя двох важко травмованих юнаків – на волосинці

Понеділок, 06 грудня 2021, 12:51

Жахлива ДТП на Тернопільщині, життя двох важко травмованих юнаків – на волосинці

Жахлива ДТП на Тернопільщині, життя двох важко травмованих юнаків – на волосинці

Двоє людей травмувалися в автомобільній аварії поблизу Копичинців вранці.

Про це Суспільному розповів директор Копичинецької лікарні Степан Гукалюк.

За його словами, обох відвезли у Чортківську лікарню. Заступниця головного лікаря цього медзакладу Людмила Добощук каже, обоє травмованих – віком приблизно 20 років. Вони у важкому стані.

В одного чоловіка – відкрита черепно-мозкова травма, в іншого – переломи кісток тазу. Від таких травм чоловіки можуть загинути.

 

Відбудеться Всеукраїнський форум місцевого самоврядування «Актуальні питання розвитку громад»

Понеділок, 06 грудня 2021, 12:50

Відбудеться Всеукраїнський форум місцевого самоврядування «Актуальні питання розвитку громад»

10 грудня 2021 року о 14:00 год. Всеукраїнська асоціація громад у партнерстві з Міністерством розвитку громад та територій України до Дня місцевого самоврядування проведуть Всеукраїнський форум місцевого самоврядування «Актуальні питання розвитку громад» (онлайн).

0До участі запрошують представників органів місцевого самоврядування: головів громад, депутатів місцевих рад, членів виконкомів, співробітників апаратів, старост.

Заходом передбачається зв’язок за допомогою ZOOM між студією у м. Києві та ZOOM-точками в приміщеннях громад, де будуть знаходитися голови громад, депутати, члени виконкому, старости та інші посадові особи органів місцевого самоврядування. Даний формат передбачає пряме спілкування керівництва центральних органів виконавчої влади, народних депутатів України з представниками органів місцевого самоврядування громад.

На Форумі обговорюватимуть актуальні питання розвитку громад: подальші кроки реформи децентралізації, податкові новації, Державний Бюджет-2022, земельні відносини тощо.

Слідкуйте за новинами щодо Форуму на сайті.

У разі виникнення питань звертайтесь на ел.адресу:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду або за номером телефону: +380 67 678 2323.

Форум транслюватиметься на YouTube-каналі ПроLand.

Джерело: Децентралізація

 

Колекцію народного взуття з фондової збірки Тернопільського обласного краєзнавчого музею презентували на виставці

Понеділок, 06 грудня 2021, 12:49

Колекцію народного взуття з фондової збірки Тернопільського обласного краєзнавчого музею презентували на виставці

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї зберігається понад 60 пар різноманітного народного взуття, яке носили жителі нашого краю у ХІХ—ХХ ст.
0«На виставці представлені традиційні чоловічі і жіночі чоботи, оздоблені постоли, вишукані черевички, виготовлені зі шкіри сільськими майстрами та фабричного виробництва, а також примітивне взуття, плетене з рослинних матеріалів, — розповідає старший науковий співробітник відділу фондів Галина Гнатишин. — Кожен представлений експонат сам по собі є цікавим, оскільки відображає так звані модні тенденції того чи іншого часу, а тип, фасон, матеріал і характер оздоби взуття можуть багато розповісти про життя та побут людей минулої епохи».
Виставка «Видно пана по халявах…» діятиме до 18-го грудня.
 

6 грудня, в день ухвалення 1991 року Закону України «Про Збройні сили України», українці відзначають державне свято — День Збройних Сил України.

Понеділок, 06 грудня 2021, 12:46

Михайло Головко: «Слава Збройним Силам України!»

6 грудня, в день ухвалення 1991 року Закону України «Про Збройні сили України», українці відзначають державне свято — День Збройних Сил України.

0«Слава Збройним Силам України! Слава військовим, які мужньо захищають терени Української держави, зміцнюють обороноздатність та безпеку нашої рідної Неньки! Україна пишається своїм сучасним національним військом, яке є надійним гарантом суверенітету й цілісності держави! Збройні Сили України — це армія відважних, сильних, мужніх Захисників, які до останнього подиху готові боронити Батьківщину! Дякуємо Вам, шановні військовослужбовці, за Незалежну України! Нехай Ваші сім'ї та близькі завжди будуть Вашим теплим і надійним тилом! Міцного здоров'я Вам та Господнього благословення!» — звернувся з нагоди свята до військовослужбовців голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко.

 

Турнір з вільної боротьби серед дітей та юнаків зібрав у Борщові двісті юних спортсменів

Понеділок, 06 грудня 2021, 12:44

Турнір з вільної боротьби серед дітей та юнаків зібрав у Борщові двісті юних спортсменів

У місті Борщів відбувся турнір з вільної боротьби на призи колишніх вихованців Борщівської ДЮСШ серед юнаків та дітей віком від 2006 до 2014 років народження. У змаганнях взяли участь понад двісті спортсменів з різних міст України - Львова, Чернівців, Кам’янця-Подільського, Хмельницького, Коломиї, Рокитного, Джурова, Кельменців, Рівного, Тернополя, Борщова, Збаража, Вишнівця, а також команда з Молдови.

Щодо результатів представників Тернопілля, то, зокрема, вихованці ТОДЮСШ з літніх видів спорту у своїх вагових категоріях посіли такі місця:

1 місце у в/к до 35 кг - Смакула Олександр (Збараж, тренер Шафранський О.Г.), 2 місце у в/к до 50 кг - Комаровський Назар (Тернопіль, тренер Лозинський І.А.); 2 місце у в/к до 23 кг - Кондратенко Анна (Тернопіль, тренер Кондратенко С.В.).

Борці Вишнівецької ОТГ показали на турнірі такі результати: 2 місце - Луцик Антон (в/к 34 кг), 3 місце - Федюк Ангеліна (в/к 30 кг), Байда Тетяна (в/к 34 кг), Бовтун Назар (в/к 52 кг), 5 місце - Бак Станіслав (в/к 35 кг). Тренер Олег Борисевич.

Серед спортсменів Борщівської ДЮСШ відзначились такі юні борці: 1 місця - Бородін Мирослава (в/к 23 кг), Човник Олександр (в/к 34 кг), Маринюк Андрій (в/к 42 кг); 2 місця - Антощук Владислав (в/к 52 кг), Коритко Богдан (в/к 57 кг), Люкманов Олександр (в/к 80 кг); 3 місця - Тюгаєв Тимофій (в/к 23 кг), Скорохід Олександр (в/к 50 кг), 4 місця - Малиняк Артем і Ковдриш Тимофій. Тренер Руслан Антонюк.

Інформація підготовлена за матеріалами з відкритих джерел, фото з мережі Інтернет.

 

У Тернополі відбувся особистий чемпіонат України з шахів серед осіб з вадами слуху

Понеділок, 06 грудня 2021, 12:43

У Тернополі відбувся особистий чемпіонат України з шахів серед осіб з вадами слуху

Наприкінці листопада у Тернополі проходив Особистий чемпіонат України з шахів класичних (чоловіки та жінки) серед осіб з вадами слуху. Участь у змаганнях взяли спортсмени з дванадцяти областей та міста Києва - 29 чоловіків та 8 жінок. На відкритті турніру з вітальними побажаннями перед присутніми виступили начальник управління молоді, спорту та іміджевих проектів Тернопільської ОДА Андрій Човган, голова Тернопільської організації товариства глухих Надія Коцовська, президент Тернопільського обласного осередку спортивної федерації глухих Володимир Михальчук, начальник центру «Інваспорт» Віктор Федорчак, технічний делегат (м. Київ) Володимир Коваленко.

Змагання проходили за швейцарською системою у 9 турів серед чоловіків та окремо серед жінок за коловою системою. Контроль часу - 90 хвилин до закінчення партії кожному учаснику та 30 секунд за кожен зроблений хід, починаючи з першого. Визначення пар учасників наступного туру здійснювалося після завершення усіх партій попереднього туру за програмою ФІДЕ «/swiss manager» за національним рейтингом.

У запеклій боротьбі серед чоловіків:

1 місце - Заболотний Володимир (Рівне),

2 місце - Бабій Петро (Київ),

3 місце - Опенишев Володимир (Львів)

Серед жінок:

1 місце - Гончар Світлана (Одеса),

2 місце - Осипова Альона (Харків),

3 місце - Аблогіна Інга (Київ).

Судив змагання суддя національної категорії Трембач Валерій.

Після завершення змагань переможці були нагороджені медалями та грамотами від Українського центру «Інваспорт» та сувенірами від ГО Тернопільської обласної шахової федерації, - інформує регіональний Центр «Інваспорт».

 

Карантин став жорсткішим для невакцинованих людей

Понеділок, 06 грудня 2021, 10:34

ФОТО МІНФИЦИФРИ – THEDIGITAL.GOV.UA

Із 6 грудня карантинні правила стали жорсткішими в Україні: відвідувати концерти, кінопокази, спортзали, торгові центри, готелі, кав’ярні й ресторани можна лише з сертифікатом про вакцинацію проти Covid-19, довідкою про одужання або негативним тестом.

Джерелорішення Кабінету міністрів від 24 листопада, МОЗ

Деталі: Ці правила діють і в жовтих, і в червоних зонах епідемічної небезпеки.

У червоній зоні діє лише "зелений" сертифікат про повну вакцинацію терміном дії в рік, у жовтій зоні можна користуватися і "жовтим" сертифікатом про перше щеплення, який тепер діє 30 днів.

Довідка про одужання дійсна 105 днів. ПЛР-тест чи експрес-тест діють 72 години (три доби).

Люди, які не отримали принаймні одне щеплення проти Covid-19, не мають негативного тесту чи довідки про одужання, у жовтому рівні епідемічної небезпеки не можуть:

  • брати участь у проведенні будь-яких масових заходів: культурних, спортивних розважальних, соціальних, релігійних та інших;
  • відвідувати кінотеатри та інші заклади культури, спортивні зали, фітнес-центри, басейни;
  • користуватись послугами суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування: барів, ресторанів, кафе тощо.

Робота банків, автозаправних станцій, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів у жовтому та червоному рівні не обмежується, проте обов’язковими залишаються носіння маски і дотримання дистанції 1.5 метра.

 

Бізнес має перевіряти у відвідувачів Covid-сертифікати, зчитуючи QR-код мобільним додатком "Дія". Після зчитування QR-коду на смартфоні відображається статус Covid-сертифіката про вакцинацію: чинний /нечинний.

Без перевірки та зчитування Covid-сертифікат не вважається наданим та перевіреним.

 

У випадку відсутності у відвідувачів чи співробітників необхідних документів, власник закладу може понести відповідальність за статтею "Порушення правил щодо карантину людей" Кодексу України про адміністративні правопорушення і отримати штраф від 34 до 170 тисяч гривень.

Вакциновані громадяни можуть згенерувати сертифікат про щеплення у мобільному застосунку "Дія" чи на однойменному порталі, а також отримати його у сімйеного лікаря.

 

Зеленський привітав військових і вирушив на Схід України

Понеділок, 06 грудня 2021, 10:33

ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ НА ПЕРЕДОВІЙ. ФОТО ОП

Президент Володимир Зеленський привітав Збройні сили України з 30-літтям і вирушив із робочою поїздкою до Харківської та Донецької областей.

Джерело: Офіс президента, Зеленський в соцмережах

Деталі: Зазначається, що глава держави візьме участь в урочистих заходах з нагоди 30-ї річниці Збройних Сил України та вручить державні нагороди військовослужбовцям.

Глава держави також візьме участь у церемонії присвоєння почесних найменувань і вручення бойових прапорів військовим частинам ЗСУ.

Дослівно привітання Зеленського: "Збройним Силам України виповнюється 30 років. Увесь цей час наші військові залишаються на варті свободи, незалежності й суверенітету України! Українці пишаються своєю армією! Від імені українського народу дякую воїнам і ветеранам ЗСУ за самовіддану службу й героїзм! Слава Україні!".

 

У МОЗ попередили про шахрайську схему щодо тисячі за вакцинацію проти COVID-19

Понеділок, 06 грудня 2021, 10:30

Повідомлення про виплату тисячі гривень за повний курс щеплення проти COVID-19, які надсилають українцям від імені Міністерства охорони здоров’я, є фейковими.

Про шахрайську схему розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час брифінгу 6 грудня.

"Від імені МОЗ надсилають інформацію з проханням надіслати номер карти та інші персональні дані для отримання 1000 гривень за повний курс щеплення.

Насправді від імені міністерства жодних повідомлень не формувалось та не надсилалось громадянам", – сказав він.

За його словами, виплати розпочнуться з 19 грудня.

"Механізм отримання – онлайн через мобільний додаток "Дія".

Користуйтеся тільки офіційною та перевіреною інформацією", – закликав Ляшко.

Більш детально про схему, яку застосовують шахраї розповіла користувачка Ольга Гуртовенко в Instagram.

Спершу на її номер телефону прийшло повідомлення з текстом з українськими словами, але написаними латиницею та з помилками:

"Вам доступна виплата за вакцинацію COVID-19 1000 UAN. Підтвердити зарахування…" Далі пропонують перейти за посиланням, яке веде на фейковий сайт "Дії".

Якщо людина натискає на кнопку "отримати виплату", її направляють на фальшивий сайт "Приватбанку", де просять ввести особисті дані.

Нагадаємо, 15 листопада президент Володимир Зеленський заявив, що кожному, хто отримає два щеплення  проти COVID-19, після 19 грудня держава виплатить тисячу гривень через додаток "Дія"

За ці кошти можна буде придбати абонемент у спортзал чи фітнес-клуб, відвідати кінотеатр, театр, музей, концертний зал або купити квитки для мандрівок усередині країни – на внутрішні авіа- та залізничні рейси, а також придбати книжки.

Як заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, тисячу українцям будуть нараховувати на віртуальні платіжні картки через застосунок "Дія" наприкінці цього та впродовж наступного року.

Податки з цих грошей платити не доведеться.

 

До лідерів Covid-вакцинації додалися Черкаська й Сумська області – Ляшко

Понеділок, 06 грудня 2021, 10:29

ФОТО ЧЕРКАСЬКОЇ ОДА - CK-ODA.GOV.UA

В Україні 38% дорослого населення повністю вакциновано проти коронавірусу, що викликає хворобу Covid-19, а 44,2% щеплено принаймні однією дозою вакцини.

Джерело: міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко на брифінгу 6 грудня

Пряма мова: "В Україні вже 16 регіонів, у яких вакциновано понад 40% дорослих українців принаймні однією дозою. 6 регіонів, в яких повний курс щеплень закінчили вже понад 40% мешканців…

У цілому по країні повністю вакциновано 38% дорослого населення, принаймні однією дозою щепили 44,2%".

Деталі: У Києві хоча б однією дозою вакцини щеплено вже майже 66,9%, у Київській області – 55%, у Полтавській – 50,8% у Дніпропетровській – 48,9%.

За останній тиждень до цих лідерів вакцинації додалися Черкаська (46,7%) та Сумська області.

У День Збройних сил України Ляшко сказав, що ЗСУ показують найвищі відсотки охоплення вакцинацією проти коронавірусу. Наразі щепився майже увесь особовий склад. Загалом майже 92% військових щеплені двома дозами вакцини, 98% – однією.

 

Поліцейські розшукують аферистів та попереджають краян не повідомляти конфіденційну інформацію невідомим

П'ятниця, 03 грудня 2021, 14:59

28-річний житель обласного центру, повіривши незнайомцю, втратив понад 17 тисяч гривень.

На мобільний потерпілого зателефонував нібито співробітник безпеки клієнтів банку та попросив підтвердити оплату мобільного телефону  в інтернет-магазині.

Він повідомив, що нічого онлайн не купує. Тоді шахрай почав діяти: він запевнив жертву, що необхідно терміново міняти паролі, а він допоможе це зробити. Замість покласти слухавку і перевірити інформацію, тернополянин почав міняти паролі банківської картки. Він  надав  незнайомцю дані картки, повідомив паролі, що надходили у вигляді смс.

Як результат -  з рахунку зникли всі заощадження.

Вкотре нагадуємо, жоден банківський працівник не телефонує до клієнтів з запитами про захисні коди, номери банківських карток, тощо.  Будь-які фінансові операції працівники фінансових установ здійснюють тільки у відділеннях банку. Якщо ж вам телефонують і застерігають про спробу зняти кошти – кладіть слухавку, блокуйте картку та самостійно в банку перевірте інформацію!

Будьте пильними!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/policzejski-rozshukuyut-aferistiv-ta-poperedzhayut-krayan-ne-povidomlyati-konfidenczijnu-informacziyu-nevidomim/

 

У Тернополі місцевому мешканцю кілька разів вистрелили в голову

П'ятниця, 03 грудня 2021, 14:58

До лікарні з множинними забійними ранами голови госпіталізували жителя Тернополя. Травми чоловік отримав в результаті суперечки. Про потерпілого лікарі повідомили на лінію "102".

За попередньою інформацією, потерпілий разом з компанією 2 грудня близько 21:00 відпочивав у підвальному приміщенні багатоповерхівки. Шум заважав людям і один із сусідів вийшов заспокоїти відпочиваючих. Проте це йому не вдалося. Молоді люди почали словаесно ображати місцевого мешканця. Останньому не сподобалося це і він повернувся до них зі зброєю - із пневматичним пістолетом.

У ході розмови 35-річний тернополянин вистрелив в голову співрозмовнику. На місці події працювали правоохоронці. За попередньою інформацією, загрози життю потерпілого немає. Вирішується питання про внесення даного факту в ЄРДР згідно із статтею 125 (умисне легке тілесне ушкодження). Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/u-ternopoli-misczevomu-meshkanczyu-kilka-raziv-vistrelili-v-golovu/

 

На базі Тернопільського професійного коледжу з посиленою військовою та фізичною підготовкою відбулися заняття з тактичної медицини

П'ятниця, 03 грудня 2021, 10:34

На базі Тернопільського професійного коледжу з посиленою військовою та фізичною підготовкою відбулися заняття з тактичної медицини

Студенти військової кафедри Тернопільського Національного медичного університету імені І. Горбачевського та курсанти Тернопільського професійного коледжу з посиленою військовою та фізичною підготовкою взяли участь у спільних навчаннях з тактичної медицини.
0Тренування відбувались в умовах наближених до бойових, під звуки вибухів гранат і димової завіси. Студенти-медики надавали допомогу під вогнем в укритті, евакуювали пораненого з підбитої бронемашини та пошкодженої гармати.
Керівники на навчальних місцях звертали увагу на правильність дій під час надання домедичної допомоги, зокрема, вправність у зупинці кровотечі в умовно пораненого, переміщення його у зону укриття.
1За словами очільника навчального закладу полковника Вадима Ластовицького такі заходи відбуваються в рамках нещодавно підписаної тристоронньої угоди про співпрацю між керівниками військового коледжу та громадських організацій «Десантно-козацький курінь», «Інститут досліджень національної спадщини» з метою виховання патріотичної молоді під девізом «Знати! Вміти! Врятувати!». Надалі подібні, спільні тренування прокладуть шлях до більш злагоджених дій курсантів та майбутніх парамедиків, адже від їх послідовності особливо в умовах війни залежить збереження життя та здоров’я пораненого чи потерпілого на полі бою, —  розповідають у коледжі.
23
45
 

Поліцейські закликають водіїв бути обережними під час ускладнених погодних умов

П'ятниця, 03 грудня 2021, 10:33

Зважаючи на погіршення погодних умов, поліцейські Тернопільщини закликають водіїв та інших учасників дорожнього руху бути уважними й обережними та неухильно дотримуватись правил дорожнього руху.

Водії, дотримуйтеся безпечного швидкісного режиму руху та дистанції; відмовтеся від ризикованих маневрів; зменшіть швидкість при наближенні до пішохідних переходів; під час сильної негоди вмикайте протитуманні ліхтарі (якщо вони передбачені конструкцією транспортного засобу); під час зупинки обов’язково вмикайте аварійну світлову сигналізацію; користуйтеся предметами пасивної безпеки, як для дорослих, так і для дітей; з особливою обережністю рухайтеся мостами, естакадами, а також на підйомах та спусках.

Пішоходи, переходіть дорогу тільки на регульованих переходах; не намагайтеся перебігати дорогу у невстановлених місцях, навіть, якщо не бачите наближення транспортного засобу; під час переходу небезпечної ділянки будьте максимально уважними  – не користуйтеся телефонами, вимкніть навушники.

Усім щасливої та безпечної дороги!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/do-uvagi/policzejski-zaklikayut-vodijiv-buti-oberezhnimi-pid-chas-uskladnenix-pogodnix-umov/

 

Оперативники УСР Тернопільщини припинили діяльність нелегальної автозаправки

П'ятниця, 03 грудня 2021, 10:32

Шість тисяч літрів дизельного пального та вантажний автомобіль виявили оперативники управління стратегічних розслідувань на приватній території міста Почаєва.

За словами правоохоронців, місцевий житель організував нелегальну автозаправну "станцію". Він на ній реалізовував підпільно дизельне пальне.

Під час проведення санкціонованих обшуків оперативники виявили вантажний автомобіль марки DAF із причепом-паливоцистерною. "Бізнесмен" встиг уже перекачати 6 тонн дизельного пального із автівки в цистерну на суму майже 170 тисяч гривень, яка знаходилася на території підприємства. Жодних дозвільних документів власник не надав.

На місці події працювала слідчо-оперативна група. Процесуальне керівництво здійснює Кременецька окружна прокуратура. Усі паливно-мастильні матеріали правоохоронці вилучили. Встановлюють оперативники шляхи надходження пального.

Даний факт працівники поліції внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.204 (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів) КК України. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/operativniki-usr-ternopilshhini-pripinili-diyalnist-nelegalnoji-avtozapravki/%D0%9E%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8%20%D0%A3%D0%A1%D0%A0%20%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%96%D0%BB%D1%8C%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B8%20%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BB%D0%B8%20%D0%B4%D1%96%D1%8F%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%96%D1%81%D1%82%D1%8C%20%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE%D1%97%20%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8

 

Тернопільські спортсмени здобули на чемпіонаті України з джиу-джитсу вісім медалей

П'ятниця, 03 грудня 2021, 10:25

Тернопільські спортсмени здобули на чемпіонаті України з джиу-джитсу вісім медалей

Чемпіонат України з джиу-джитсу відбувся у місті Кривий Ріг. Учасниками змагань стали понад триста кращих спортсменів з 16 областей України, які виступали у різних вікових категоріях: від наймолодших - 8-9 років, і до старших 21 року. Цей турнір був відбірковим для участі у національній збірній України на наступний рік, відтак діти до 13 років демонстрували майстерність, аби потрапити до молодіжного складу збірної, а від учасники 16-17 років і старші – серед дорослих спортсменів. Поєдинки відбувались впродовж двох днів – в перший - у категорії «файтинг» (близький контакт), а наступного - у категорії «не-ваза» (боротьба).

Тернопілля на змаганнях представляли тринадцятеро спортсменів – вихованців обласної Федерації джиу-джитсу, які вибороли це право, ставши переможцями та призерами чемпіонату області із джиу-джитсу, що проводився напередодні. В результаті у здобутку наших спортсменів на змаганнях у Кривому Розі вісім нагород  - одна золота, чотири срібних і три бронзових.

Виступали тернополяни у різних вікових категоріях: Горохівський Костянтин - 10-11 років, Долинський Нестор, Биць Вадим, Красовський Ілля, Чуйко Олександр, Мочарський Андрій, Нижник Володимир, Садівник Владислав, Катрук Назар - 12-13 років, Захарків Богдан, Страдецький Євген - 14-16 років; Красновольський Владислав – 18-20 років. Також 16-річний Бача Богдан у категорії «файтинг» змагався у віковій категорії 21 +, а у категорії «не-ваза» - 18 +.

Отож, у системі файтингу чемпіоном України став Мочарський Андрій, Долинський Нестор був третім, а серед дорослих Владислав Красновольський та Богдан Бача здобули срібні нагороди.

У системі «не-ваза» Богдан Бача став також срібним призером, а Владислав Красновольський  - бронзовим. Серед молодших у цій категорії відзначились Володимир Нижник та  Богдан Захарків, які вибороли срібну і бронзову медалі, відповідно.

Відтак усі призери стали претендентами до національної збірної України у своїх вікових групах. Тренер спортсменів Євген Мусаєв.

 

Десять юних тернополян відзначились на міжнародному турнірі з плавання у Польщі

Четвер, 02 грудня 2021, 11:34

Десять юних тернополян відзначились на міжнародному турнірі з плавання у Польщі

Команда наймолодших плавців Тернопільської КДЮСШ №1 повернулася з осіннього міжнародного любительського турніру з плавання, що проходив у Польщі. Змагання відбулись 27 листопада у місті Олесько. Учасниками цього цікавого спортивного дійства були двісті спортсменів у вікових категоріях 2009-2010 р.н., 2011-2012 р.н. та 2013 р.н. і молодші. Десять юних тернопільських плавців стали переможцями та призерами турніру, - ідеться на сторінці школи у соцмережах.

Зокрема, тернополяни посіли такі місця:

Корчинська Вероніка - 1 місце на дистанції 50 м батерфляй та 2 місце 100 м комплексне плавання;

Домбровська Євгенія - 3 місце на дистанції 50 м вільним стилем;

Попінко Нікита - 2 місце на дистанції 50 м брас та 3 місце 100 м комплексне плавання;

Олексій Устим - 2 місце на дистанції 100 м комплексне плавання;

Шевців Єлизавета - 1 місце на дистанції 50 м вільним стилем та 1 місце на дистанції 100 м комплексне плавання;

Казьмірук Анастасія - 1 місце на дистанції 50 м на спині та 3 місце на дистанції 100 м вільний стиль;

Верех Аліна - 2 місце на дистанції 50 м брас;

Баран Ярослав - 2 місце на дистанції 50 м брас та 3 місце на дистанції 100 м комплексне плавання;

Рудик Евеліна - 1 місце на дистанції 50 м на спині та 2 місце на дистанції 50 м вільний стиль;

Гук Дарія - 2 місце на дистанції 50 м на спині.

 

У Тернополі відбувся Регіональний турнір з вільної боротьби серед юнаків 2009-2011 р.н. пам’яті майстра спорту України Валерія Геращенка

Четвер, 02 грудня 2021, 11:33

У Тернополі відбувся Регіональний турнір з вільної боротьби серед юнаків 2009-2011 р.н. пам’яті майстра спорту України Валерія Геращенка

Близько ста спортсменів з Тернопільської, Рівненської і Хмельницької областей стали уачсниками Регіонального турніру з вільної боротьби серед юнаків 2009-2011 р.н. пам’яті майстра спорту України Валерія Геращенка, який відбувся у Тернополі. Представники Тернопілля здобули на цих змаганнях чимало нагород.

Так, вихованці Тернопільської ОДЮСШ з літніх видів спорту у своїх вагових категоріях посіли такі місця:

1 місце у в/к до 35 кг Смакула Олександр (Збараж) (тренер Шафранський О.Г.);

1 місце у в/к до 48 кг Баран Валентин (Теребовля) (тренер Перхалюк В.М.);

1 місце у в/к до 52 кг Вархоляк Іван (тренер Лозинський І.А.);

3 місце у в/к до 32 кг Худо Остап (Збараж) (тренер Шафранський О.Г.);

3 місце у в/к до 41 кг Роговський Костянтин (Теребовля) (тренер Перхалюк В.М.);

4 місце у в/к до 41 кг Ранецький Євген (тренер Лозинський І.А.);

5 місце у в/к до 35 кг Давибіда Дмитро (Теребовля) (тренер Перхалюк В.М.);

5 місце у в/к до 32 кг.Перхалюк Артем (Теребовля) (тренер Перхалюк В.М.);

5 місце у в/к до 48 кг Шпуляк Назар (Теребовля) (тренер Перхалюк В.М.).

Третє місце у ваговій категорії 57 кг посів вихованець Борщівської ДЮСШ Станіслав Соцький (тренер Руслан Антонюк).

Підготовлено за матеріалами Інтернет-сторінки Тернопільської асоціації боротьби. у соцмережах.

 

На Тернопільщині директор підприємства постане перед судом за зловживання бюджетними коштами на понад два мільйони гривень

Середа, 01 грудня 2021, 14:24

Слідчі Головного управління Національної поліції Тернопільщини скерували до суду кримінальне провадження щодо директора підприємства, яке виступило генпідрядником у проведенні будівництва спортивного комплексу в Тернополі. Зловживаючи службовим становищем та підробляючи акти виконаних робіт, 39-річний киянин привласнив понад  два мільйони бюджетних коштів.

У ході досудового розслідування, яке проводилося під процесуальним керівництвом Тернопільської обласної прокуратури, було встановлено два факти зловживання. В одному випадку директор  в офіційних документах вказав закупівлю піску, що не було проведено, - таким чином, отримавши мільйон вісімсот тисяч, в іншому – у звітних документах завищив вартість робіт, яка була виконана субпідрядником з різницею у триста тисяч. Загальна сума завданих бюджету коштів склала два мільйони сто тисяч.

Слідчі зібрали достатньо доказів для оголошення киянину підозри за частинами 4 та 5 статті 191(зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу та частиною 1 статті 366 (видача службовою особою завідомо неправдивого офіційного документа) Кримінального кодексу. Згідно санкцій інкримінованих статей підозрюваному загрожує до 12 років позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/ekonomichni-zlochini/na-ternopilshhini-direktor-pidprijemstva-postane-pered-sudom-za-zlovzhivannya-byudzhetnimi-koshtami-na-ponad-dva-miljoni-griven/

 

Оперативники встановили зловмисника, який розрахувався за товар чужою карткою

Середа, 01 грудня 2021, 14:16

Зловмисник знайшов на вулиці банківську картку і декілька разів розрахувався нею в різних магазинах.  Загальна сума покупок – понад 3600 гривень.

До співробітників Тернопільського районного управління поліції надійшло повідомлення від жительки обласного центру про те, що невідома особа незаконно привласнила гроші з її платіжної картки, яку вона загубила.

У ході оперативних заходів співробітники карного розшуку встановили особу зловмисника. Ним виявився раніше судимий 44-річний житель Тернополя.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження. Дії тернополянина поліцейські кваліфікують за ч. 2 ст. 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді арешту  на строк від трьох до шести місяців або обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Оперативники також перевіряють причетність фігуранта до вчинення інших кримінальних правопорушень на території обласного центру.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/operativniki-vstanovili-zlovmisnika-yakij-rozraxuvavsya-za-tovar-chuzhoyu-kartkoyu/

 

Велосипедист, якого збив позашляховик, у реанімації

Середа, 01 грудня 2021, 14:14

Дорожньо-транспортна пригода з потерпілим трапилася 30 листопада близько 20:50. В приймальне відділення Кременецької лікарні бригада екстреної допомоги госпіталізувала жителя села Білокриниця, 1961 року народження.

Тілесні ушкодження чоловік отримав в результаті автопригоди на трасі Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече. За попередньою інформацією, потерпілий на велосипеді перетинав проїжджу частину дороги і в цей момент його збив водій автомобіля LAND ROVER DEFENDER.

Чоловіка з важкими тілесними ушкодженнями доправили до реанімаційного відділення. У водія взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Триває слідство відповідно до статті 286 ККУ.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/dtp/velosipedist-yakogo-zbiv-pozashlyaxovik-u-reanimacziji/

 

Представник Тернопільського «Інваспорту» Сергій Юрійчук – чемпіон світу з пара-армрестлінгу у Румунії

Середа, 01 грудня 2021, 11:27

Представник Тернопільського «Інваспорту» Сергій Юрійчук – чемпіон світу з пара-армрестлінгу у Румунії

У столиці Румунії, місті Бухаресті, з 24 листопада до 1 грудня 2021 року тривав чемпіонат Світу з армспорту серед осіб з ураженнями опорно-рухового апарату та порушеннями зору. Відбувались змагання у різних вікових категоріях – серед юнаків, юніорів, молоді та дорослих спортсменів і участь у них взяли понад тисяча армрестлерів із майже п’ятдесяти країн. У складі збірної команди України участь у турнірі брав представник Тернопільської області спортсмен з порушеннями зору Сергій Юрійчук. У підсумку Сергій виборов золоту нагороду у ваговій категорії понад 70 кг у боротьбі на праву руку. Другу та третю сходинку п’єдесталу посіли, відповідно, спортсмени із Казахстану та Болгарії.

Тренер Сергія Юрійчука - викладач ДЮСШІ «Інваспорт» майстер спорту України Вадим Стецюк, - повідомляє регіональний Центр «Інваспорт».

 

24 грудня «Піккардійська Терція» - з ексклюзивною програмою «Сад ангельських пісень» в Тернополі

Вівторок, 30 листопада 2021, 14:19



У п’ятницю, 24 грудня, вокальна формація «Піккардійська Терція» виступить із ексклюзивною програмою «Сад ангельських пісень» в Тернополі. Концерт відбудеться у Драмтеатрі. Початок – о 19:00.

За доброю багаторічною традицією, піккардійці наприкінці року вирушають у концертний тур містами Західної та Центральної України. Аби музично підвести підсумки року, що минає, і зарядити усіх добром та позитивом на рік прийдешній.
Від початку 2021 року «Терція» концертувала містами України із месседжем «Карантин – явище тимчасове, а музика – вічна». Так склалося, що і під завісу року цей посил від музикантів усе ще актуальний. Відтак усі концерти зимового туру формації проходитимуть із дотриманням карантинних вимог МОЗ, чинних на час проведення заходів.
Концертна програма «Піккардійської Терції» під символічною назвою «Сад ангельських пісень», яку колектив представить 24 грудня в Тернополі, у Драмтеатрі, - об'єднає в собі усе те найкраще, що акапельний колектив створив протягом уже понад 29-ти років творчості: «Старенький трамвай», «Пустельник», «Берег ріки», «Шаляла»…
-        За останні два роки нам так бракувало живих зустрічей… За цей період «турбулентних» умов ми дуже скучили за нашими слухачами. Тому кожна нагода побачитися наживо – безцінна. Тим паче, у нашому віці, коли кожен новий рік на сцені – не просто досягнення, а й велика радість, - розповідає художній керівник «Піккардійської Терції» Володимир Якимець. – Відтак, окрім хітів, на концерті в Тернополі ми пригадаємо наші перші кроки на сцені, а це народні пісні «Туман яром» та «Горіла сосна». Презентуємо іще невидане – «Наче зграї птиць» Володимира Івасюка та «Львів» Лесика Дацюка. А також те, що не так часто виконуємо, - «Сядеш у поїзд», «Очі відьми»... Одне слово, постараємося створити справжній «Сад ангельських пісень».
А наступного, 2022-го, року «Піккардійська Терція» святкуватиме поважний ювілей – своє 30-річчя. З цієї нагоди вокальна формація готує не один музичний сюрприз.

Квитки на концерт «Терції» 24 грудня в Тернополі, у Драмтеатрі, доступні онлайн:
--
з повагою і найкращими побажаннями,
Галина Гузьо


 

Місцеперебування чоловіка, причетного до смерті жителя Почаєва, встановлюють оперативники

Вівторок, 30 листопада 2021, 11:57

Вбивство через необережність інкримінують слідчі Кременеччини жителю Києва. Чоловік причетний до смерті мешканця Почаєва, 1988 року народження.

За словами начальника Кременецького РВП Сергія Горяного, в ніч з 2 на 3 листопада потерпілий разом зі своїм товаришем  розпивали спиртні напої. Близько 23:00 вони пішли у парк Почаєва, зустріли невідомого. Між чоловіками виник словесний конфлікт, який завершився тим, що перехожий кожного вдарив по разу в обличчя. Останні не втрималися на ногах та попадали.

В результаті падіння один з місцевих жителів вдарився головою об бетон та знепритомнів. На місце події виїжджала бригада екстреної меддопомоги, але врятувати його їм не вдалося. Останній помер в результаті травм голови та крововиливу.

Працівники поліції встановили особу перехожого - це 39-річний житель Києва. Його розшукують. Киянину заочно оголосили підозру згідно ч.1 ст.119 (Вбивство через необережність) Кримінального кодексу. Процесуальне керівництво здійснює Кременецька місцева прокуратура. Вирішується про оголошення жителя Києва в розшук. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/misczeperebuvannya-cholovika-prichetnogo-do-smerti-zhitelya-pochajeva-vstanovlyuyut-operativniki/

 

На Тернопільщині киянин під час бійки убив місцевого жителя

Вівторок, 30 листопада 2021, 11:20


На Тернопільщині киянин під час бійки убив місцевого жителя

Вбивство через необережність інкримінують слідчі Кременеччини жителю Києва. Чоловік причетний до смерті мешканця Почаєва, 1988 року народження.

За словами начальника Кременецького РВП Сергія Горяного, в ніч з 2 на 3 листопада потерпілий разом зі своїм товаришем розпивали спиртні напої. Близько 23:00 вони пішли у парк Почаєва, зустріли невідомого. Між чоловіками виник словесний конфлікт, який завершився тим, що перехожий кожного вдарив по разу в обличчя. Останні не втрималися на ногах та попадали.

В результаті падіння один з місцевих жителів вдарився головою об бетон та знепритомнів. На місце події виїжджала бригада екстреної меддопомоги, але врятувати його їм не вдалося. Останній помер в результаті травм голови та крововиливу.

Працівники поліції встановили особу перехожого - це 39-річний житель Києва. Його розшукують. Киянину заочно оголосили підозру згідно ч.1 ст.119 (Вбивство через необережність) Кримінального кодексу. Процесуальне керівництво здійснює Кременецька місцева прокуратура. Вирішується про оголошення жителя Києва в розшук. Триває слідство.

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/misczeperebuvannya-cholovika-prichetnogo-do-smerti-zhitelya-pochajeva-vstanovlyuyut-operativniki/

 

Росія стягує до кордону України війська в "кількості, що насторожує" – CIT

Понеділок, 29 листопада 2021, 14:23

ФОТО: GETTY IMAGES

Міжнародна група журналістів Conflict Intelligence Team оприлюднила власне розслідування про загрозливе скупчення Росією військ та техніки поблизу кордонів з Україною.

Джерелорозслідування на сайті CIT

Дослівно: "Варто зауважити, що крім військ до кордонів України, видається, завозять і техніку, до того ж, у кількості, що насторожує, і яку лише з натяжкою можна спробувати пояснити процесом переозброєння наявних частин.

До моменту написання попереднього матеріалу (2 листопада - ред.) єдиним новим з'єднанням, чию присутність ми зауважили біля кордонів з Україною, була 4-та танкова дивізія. Тепер же до неї додалися щонайменше інші формування 1-ої танкової армії, а також окремі частини 49-ої і 58-ої армій Південного військового округу. Все це свідчить про скупчення сил приблизно в масштабах цьогорічної весни.

У будь-якому разі ми згодні з оцінками розвідувальних органів, що готовність (Росії – ред.) до можливої операції на підконтрольній українській владі території будет досягнута не раніше початку наступного року".

Деталі: Журналісти оприлюднили фото, відео та документи, які свідчать про транспортування військової техніки до полігонів поблизу східних кордонів України та до окупованого Криму.

Зокрема, з’явилися два відео, на яких видно транспортування ешелонів з БМП-3 та БТР-82 до с. Валуйки в Бєлґородській області (23 км від кордону з Україною).

CIT віднайшли відео з TikTok, опубліковане 11 листопада, на якому видно завантаження 34-ої окремої мотострілецької бригади та 42-ої гвардійської мотострілецької дивізії в Ставропіллі. Також на відео зауважили ешелон з танками Т-72Б3, який зафільмували на ще одному відео в TikTok.

Водночас, команда журналістів зауважує, що темпи перекидання військ повільніші, ніж у квітні цього року. Проте якщо наявна передислокація та укомплектування військових частин збережуться, то в січні загальна кількість особового складу та техніки російської армії перевищить квітневі показники.

Найбільш показове розміщення військової техніки журналісти зафіксували на полігоні "Погоново" у Воронезькій області.

Довідково: Conflict Intelligence Team (СІТ) об’єднує незалежних журналістів та дослідників, які займаються відстеженням та моніторингом сучасних воєнних конфліктів. Навесні 2021 року вони також публікували звіти про концентрацію російських військ біля українських кордонів.

СІТ також співпрацює з Bellingcat у розслідуванні знищення 17 липня 2014 року малайзійського пасажирського літака "Boeing" бойовиками, підтримуваними Росією

Передісторія:

  • Два американські видання повідомили про перекидання російських військ до українського кордону: The Washington Post 31 жовтня написало про зосередження військ, а Politico оприлюднило супутникові знімки від 1 листопада, на яких видно розміщення техніки біля кордонів.
  • 11 листопада американське медіа Bloomberg зі своїх джерел дізналося, що США повідомили керівництво Євросоюзу про високий ризик повномасштабного вторгнення Росії до України взимку.
  • 20 листопада свої докази підготовки в Росії вторгнення оприлюднило New York Times.
  • Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов дав інтерв’ю 21 листопада виданню Military Times, у якому заявив, що Росія планує захопити південні й східні області України наприкінці січня - на початку лютого 2022 року. Наступ буде вестися з території Білорусі, окупованого Криму та зі сходу.
  • У російській раді безпеки відповіли, що всі звинувачення Росії в підготовці до наступу використовують як прикриття для майбутньої української збройного наступ. Цю ж тезу наступного дня повторив речник Кремля Дмитро Пєсков.

 

Українська правда
 

Новий COVID-штам "Омікрон" несе глобальну загрозу для світу – ВООЗ

Понеділок, 29 листопада 2021, 14:15

Новий варіант COVID-19 "Омікрон" має близько 32 мутацій і становить "дуже високий" ризик для світу.

Він може поширитися і спричинити сплеск хвороби.

Про це йдеться у доповіді Всесвітньої організації охорони здоров'я, повідомляє The Guardian.

"Омікрон" має безпрецедентну кількість мутацій, які несуть загрозу з огляду на їхній потенційний вплив на траєкторію пандемії.

Загальний ризик для світу від нового небезпечного варіанту вірусу оцінюється як дуже високий", – попереджають у ВООЗ.

Фото: Cebas1/Depositphotos

Мутації "Омікрона" викликають занепокоєння через можливий ризик повторного інфікування, підвищену трансмісивність та можливе зниження ефективності вакцинного захисту.

Водночас носіння масок, соціальна дистанція, провітрювання приміщень і миття рук залишаються основними методами запобігання поширенню усіх штамів COVID-19, навіть якщо з'являються нові варіанти, наголошують у ВООЗ.

Наразі невідомо, наскільки "Омікрон" стійкий до вакцин і як він впливає на перебіг хвороби.

Відповідні дослідження мають бути готові за кілька тижнів.

Нагадаємо, у Єврокомісії заявили, що вакцину Pfizer мають адаптувати до нового штаму.

 

Чорна п'ятниця: як витратити гроші безпечно і з максимальною користю

П'ятниця, 26 листопада 2021, 15:01

Чорна п'ятниця прийшла до нас зі США.

Там продавці щороку влаштовують день шалених знижок у четверту п'ятницю листопада.

Для багатьох – це чудова можливість купити речі, які раніше собі не міг дозволити. Ще хтось – вирушає на полювання за новорічними подарунками.

Водночас, Чорна п'ятниця – це спокуса витратитися на речі, які тобі насправді непотрібні, але продаються з хорошою знижкою.

Аби нічого не зіпсувало вам радість від шопінгу, ось підготували 7 порад від Digital Security School 380, як не стати жертвами онлайн-шахрайства.

Фото Depositphotos/Igor_Vkv

Наприклад, не варто хизуватися своїми покупками онлайн. Ваші друзі й так про них дізнаються, а от потенційним зловмисникам про це знати не варто.

Також не лишитися після шопінгу з пустим гаманцем – наш ТОП-порад для звичайного шопінгу та інтернет-покупок.

ЙДУ В ТОРГОВИЙ ЦЕНТР

Напишіть список покупок

Це допоможе сфокусувати свою увагу і менше відволікатися на знижки. Уникайте купувати те, що не планували.

Встановіть чіткий бюджет

З'ясуйте, скільки готові витратити на покупки. Визначте скільки коштів маєте на шопінг та яку ви плануєте витратити максимальну суму.

Фото Depositphotos/pressmaster

Купуйте подарунки та речі, які ви точно повинні будете купити пізніше

Подарунки вам так чи інакше доведеться купувати вже за тижнів два. Краще зробити це дешевше. Крім того, варто закупити те, що довго не псується – побутову хімію та предмети гігієни. Так вам справді вдасться заощадити.

"Забудьте" вдома кредитку

Якщо ви використовуватимете кредитку – є загроза того, що покупки на розпродажу вам обійдуться навіть дорожче, ніж звичайні. Витрачайте тільки ті кошти, які запланували заздалегідь.

Фото Depositphotos/thandra

Відслідковуйте свої транзакції за допомогою мобільного банкінгу

Шахраї теж люблять Чорну п'ятницю. Будьте обачні під час розрахунків карткою.

Хочете уникнути черг і закупитися зі знижками просто з улюбленого дивана? Більшість інтернет-магазинів теж будуть влаштовувати розпродажі.

Ловіть поради від The Telegraph, як зробити свій інтернет-шопінг безпечним.

КУПУЮ В ІНТЕРНЕТ-МАГАЗИНІ

Купуйте у магазинах, якими користуєтеся зазвичай

Або це можуть бути платформи, якими користуються ваші друзі чи знайомі. Головне – щоб ви були впевнені в тому, що сайт справжній і там немає шахраїв.

Фото Depositphotos/Subbotina

Якщо вже купуєте з незнайомого сайту, слухайте свою інтуїцію та здоровий глузд

Звертайте увагу на те, наскільки якісні фото, яку інформацію просять надати у бланку замовлення. Уникайте сайтів, які виглядають непрофесійно, мають мало товарів та занадто багато реклами чи спливаючих вікон. Читайте відгуки покупців про сайт, перевірте його рейтинг в Google.

Уникайте незахищених з'єднань

У захищеного веб-сайту адреса починається з https://. Це означає, що платформа пройшла сертифікацію, а її шифрування досить сильне для захисту вашої приватності. На таких ресурсах загроза того, що дані вашої картки потраплять в руки шахраїв, – мінімальна.

Не розголошуйте особисту інформацію

Звісно, є дані, які необхідні для того, щоб зробити замовлення. Це ваше ім'я, номер телефону або електронна пошта. Шахраї можуть просити у вас додаткову інформацію електронною поштою. Ні в якому разі не переходьте за надісланими вам сумнівними гіперпосиланнями та не надсилайте особистої інформації. Особливо, після обробки вашого замовлення.

Обирайте складні паролі та встановіть ліміт витрат на карту

Про паролі варто подбати для всього – особистого кабінету на сайті, мобільного банкінгу, картки. Щодо ліміту – це дозволить вберегти кошти в разі, якщо ваші дані таки потраплять до шахраїв.

Не робіть покупки з мобільного, під'єднаного до незахищеного Wi-Fi

Шахраям легко "витягувати" звідти вашу особисту інформацію.

Фото Depositphotos/sdecoret

Заздалегідь перевірте умови надання послуг

З'ясуйте, як вам отримати покупку, як її повернути в разі, якщо вона не підійде. Чи можна повернути гроші у повному обсязі, якщо товар не підійшов? Чи має він гарантійний термін?

Маєте сумніви – телефонуйте у службу підтримки

Так, ми знаємо, у тому й сенс інтернет-покупок, що не потрібно контактувати з продавцем. Однак, іноді, коли маєте сумніви щодо його чесності, не завадить почути, з ким маєте справу.

Людмила Панасюк

 

Співчуття з приводу смерті ексдепутата Тернопільської обласної ради Юрія Івановича Дзюбана

П'ятниця, 26 листопада 2021, 11:07

Співчуття з приводу смерті ексдепутата Тернопільської обласної ради Юрія Івановича Дзюбана

Сьогодні передчасно зупинилося серце депутата Тернопільської обласної ради VI скликання, підприємця, мецената, щирого патріота, авторитетної та порядної Людини, яка все своє життя вболівала за розвиток і добробут рідного краю – Юрія Івановича Дзюбана.
0Життєвий шлях Юрія Івановича розпочався у селі Боричівка на Теребовлянщині. Його становлення як справжнього господарника, а згодом – мудрого та виваженого керівника відбулося теж на теренах нашої області. Невтомно й наполегливо все своє життя працював Юрій Дзюбан на благо рідної Теребовлянщини і загалом Тернопільщини.
Від імені голови Тернопільської обласної ради Михайла Головка та всього депутатського корпусу висловлюємо щирі співчуття родині Юрія Івановича.
Важко змиритися з такою втратою, але добрі справи Юрія Івановича будуть ще довго жити, творячи Йому світлу пам'ять!
 

У Тернопільському ОКІППО надали методичні рекомендації щодо проведення заходів для вшанування жертв Голодоморів

П'ятниця, 26 листопада 2021, 11:06

У Тернопільському ОКІППО  надали методичні рекомендації щодо проведення заходів для вшанування жертв Голодоморів

День пам'яті жертв Голодоморів – щорічний національний пам’ятний день в Україні. Цього року 88-мі роковини Голодомору в Україні, жертв якого вшановують 27 листопада. Ми згадуємо усіх людей, які загинули під час  голодоморів у ХХ столітті.

0Вперше пам'ятна дата була встановлена у 1998 році. У 2006 році Законом України Голодомор 1932–1933 років був визнаний геноцидом.

Цей день покликаний закарбувати в народній пам'яті страшну трагедію української нації, вшанувати жертви Голодомору зберегти і передати прийдешнім поколінням трагізм геноциду українців комуністичним режимом. У ХХ столітті  українці пережили три голодомори: 1921–1923, 1932–1933 і 1946–1947 років. Голодомор 1932–1933 років став національною катастрофою, він  мав на меті знищити українську націю. Вимирали цілі села, родини, живі і ненароджені.

Слова про Голодомор та внутрішній опір українців – це завжди біль та тяжкі спогади про минуле. Це був той страшний час, коли свідомість нашого народу тодішня влада мала на меті зламати та повністю підкорити, а поняття «особистість» викорінити взагалі. Людина повинна була просто дякувати за те, що її не вбили за знайдений при дорозі пшеничний колосок чи жменю зерна.

Знищити українців, як націю – мета організаторів голодомору. Остаточно ліквідувати мову, культуру, історію, все те, що робить нас унікальними в цьому світі.  Українці мали забути, хто вони, ким були їхні предки, що мають зберегти для світу їхні нащадки. Цей акт масового винищення людей підірвав генофонд української нації, а свідчення про нього стали нашою генетичною пам’яттю.

Ця трагедія відбулася на родючій, найкращій в світі, українській землі. Чому так сталося? Бо режим Сталіна бачив єдину можливість закріпитися в Україні ціною мільйонів життів.

Геноцид–Голодомор став одним із найжахливіших злочинів в людській історії. Голодомор намагалися приховати,  хотіли знищити рештки пам’яті про нього. Цей голод був спробою поставити українців на коліна, відібрати в нас гідність, знищити нашу національну ідентичність, умертвити надію на право творити власну долю на власній землі. І в такий спосіб імперія намагалася зруйнувати основи волелюбної української нації, підірвати нашу духовну культуру та етнічну самобутність. Парламенти багатьох країн, в тому числі і Конгрес Сполучених Штатів Америки визнали цей злочин геноцидом.

Цього року у фокусі інформаційної кампанії – діти, як найвразливіша категорія жертв сталінського геноциду. А також, те, як розмовляти з сучасними дітьми та підлітками про Голодомор, щоб не травмувати, але водночас передати пам’ять про трагедію наступним поколінням.

«Навіть через 90 років Голодомор має безліч «білих плям» та не до кінця досліджених тем – спротив комуністичній політиці, рятівники людей під час геноциду, діти, як найвразливіша категорія жертв штучного голоду.  Саме тому цьогорічну інформаційну кампанію з вшанування жертв Голодомору 1932–1933 років ми присвячуємо дітям, які стали жертвами «людиноненависницької» політики більшовиків. Близько 1,5 мільйона дітей до 10 років загинули внаслідок штучного голоду. Ті ж з дітей, хто вижили, стали носіями шокуючого досвіду та правди, яку десятиліттями намагалася приховати радянська пропаганда. Їхні історії, свідчення, життєвий досвід – це неоціненний внесок в збереження національної пам'яті українського народу, невід’ємна складова пізнання Голодомору як одного з найжахливіших злочинів проти людства у XX столітті», – зазначив голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.

Але наш народ не здолати, який прагне правди, свободи, демократії та миру на своїй землі та у своїй державі.

1

26 листопада, напередодні «скорботної суботи», в усіх закладах дошкільної, позашкільної та загальної середньої освіти мають проводитися виховні заходи, покликані активізувати ген історичної пам’яті, об’єднати всі покоління хвилиною мовчання та свічкою пам’яті за душі загиблих українців, – розповідають у Тернопільському обласному комунальному інституті післядипломної педпгогічної освіти.

Мета проведення заходів з ушанування пам’яті загиблих від Голодомору:

-поглибити знання учнів про Голодомор як геноцид Українського народу, його причини, перебіг і наслідки;

- акцентувати на тому, що Голодомор 1932–1933 років був наслідком не стихійного лиха, а спланованих системних заходів тоталітарного комуністичного режиму, був злочином геноциду;

- наголосити на сміливому чині Людей Правди та особливостях їх внеску у викриття злочинів комуністичного режиму;

- сприяти розвитку всіх видів інтелекту (академічному, практичному, креативному, емоційному й соціальному) як головної умови всебічного розвитку особистості, її самореалізації як громадянина України;

- виховувати почуття стурбованості долею невинних жертв тоталітарного режиму, навчати сприймати чужу біду та біль як свій власний;

- залучати учнівську молодь до меморіальних заходів із вшанування пам’яті жертв геноциду Українського народу.

Рекомендовані форми проведення заходів:

- урок пам’яті «З присвятою замордованим голодом…»;

- флешмоб у соціальних мережах «А що ви знаєте про Голодомор?», «Обличчя Голодомору»;

- комбінований урок: «Злочин влади – трагедія народу», «Колективізація і Голодомор в Україні: події, факти, уроки»;

- круглий стіл на тему: «Як говорити з дітьми про Голодомор» за інформаційними матеріали про Голодомор;

- музейні, меморіальні та віртуальні екскурсії до місць пам’яті жертв Голодомору;

- історичний проєкт із залученням учнів до збору свідчень про Голодомори, документальних і наукових матеріалів: «Родинні спогади про Голодомор», «Я – дослідник історії Голодомору свого міста / селища / села»;

- круглий стіл: «Уроки Голодомору і сучасна Україна», «Перерване буття українського села»;

- соціодрами: «Завжди є ті, хто говорять правду», «Ваші мертві вибрали мене…» (вид уроку у формі гри з елементами драматургічного моделювання проблемної ситуації на важливу суспільно-політичну тему з метою подолання наслідків колективних травм, відновлення історичної пам’яті та формування особистісної оцінки у ситуації вибору; застосовується переважно серед учнів старшої школи);

- відеоконференції: «Табу на правду. Чому в СРСР забороняли говорити про Голодомор», «Демографічні зміни України внаслідок Голодомору. Вплив на сьогодення», «Голодні очі. Змарноване дитинство»;

- семінари: «Кривава ціна українського хліба 20-30-х років ХХ століття», «Упокорення голодом»;

- урок пресконференція «Вони не мовчали, щоби світ знав»;

- відеозустріч із дослідниками/очевидцями Голодомору;

- відеоурок з обговоренням «Жнива скорботи»;

- фестиваль презентацій «Розірваний круг життя. Монументальне мистецтво світу на знак вшанування жертв Голодомору в Україні»;

- написання творів і рефератів на одну з тем: «Голгофа голодною смертю», «Чорна дошка пам’яті», «Люди Правди»;

- перегляд кінофільмів «Голод-33», «Гіркі жнива», «Діти великого голоду», «Голод до влади» та подальше їх обговорення;

- застосування інтерактивних методів навчання, наприклад: «Відкритий мікрофон», «Портфоліо», «Займи позицію»;

- створення соціальних роликів про вшанування жертв Голодоморів.

Також учні можуть стати учасниками Відеолекторію.

Проєкт «Відеоісторія» – це цикл відеолекцій про події історії України ХХ століття. Відеолекція «Голодомор. Чому злочин став можливим» триває приблизно 18 хвилин. Відеолекцію «Голодомор. Чому злочин став можливим» можна переглянути за посиланням.

Особливу увагу слід звернути на акцію «Запали свічку». Цього року, 27 листопада 2021 року, о 16:00 год., Україна схилить голови у загальнонаціональній хвилині мовчання на знак вшанування всіх убитих голодом. Важливо, щоб учні розуміли значимість цієї акції і відчули себе частиною всього українського народу.

У суботу, 27 листопада, помолімося та запалімо свічки пам’яті за тими, хто загинув голодною смертю, ставши жертвами репресій тоталітарного режиму.

 

Обласний літературно-меморіальний музей Юліуша Словацького запрошує на фотовиставку

П'ятниця, 26 листопада 2021, 11:05

Обласний літературно-меморіальний музей Юліуша Словацького запрошує на фотовиставку

В Обласному літературно-меморіальному музеї Юліуша Словацького експонуються кременецькі фотопейзажі Володимира Чумакевича.
0«Володимир Чумакевич — знаний фотомитець, постійний учасник фотографічних пленерів, що відбуваються в рамках Діалогу Двох Культур. Його роботи неодноразово демонструвалися на післяпленерних виставках у музеї Юліуша Словацького та в польських музеях-співорганізаторах Діалогу, — розповідають у музеї. — Пан Володимир — неперевершений автор міського фотопейзажу. Нещодавно він щедро поділився з нами авторськими світлинами, зробленими у рамках, оголошеного музеєм Словацького, фотопленеру. Дві роботи будуть надруковані у річнику «Діалог Двох Культур — 2021».
У музеї висловлюють слова вдячності фотохудожнику та запрошують краян разом помилуватися осінніми краєвидами.
12
 

«Духовний світ. Живопис. Іконопис»: у Тернопільській ОБМ відкрили унікальну виставку

П'ятниця, 26 листопада 2021, 11:04

«Духовний світ. Живопис. Іконопис»: у Тернопільській ОБМ відкрили унікальну виставку

Тернопільська обласна біблiотека для молоді запрошує відвідати персональну виставку Наталії Корби «Духовний світ. Живопис. Іконопис».

0«Наталія Корба є лауреаткою обласного конкурсу серед аматорів образотворчого мистецтва ім. О. Кульчицької в номінації «Живопис». Працює вчителем образотворчого мистецтва у Гримайлівській загальноосвітній школі I–III ступенів», — зазначають у бібліотеці.1
Центром експозиції є іконопис художниці, яким вона займається вісім років. Авторка переконана, що написання ікон — це своєрідна арт-терапія для зраненої душі.
 

У Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці запрошують на творчу зустріч

П'ятниця, 26 листопада 2021, 11:03

У Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці запрошують на творчу зустріч

2 грудня 2021 року о 14:00 год. у рамках занять клубу «Натхнення» в Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці відбудеться творча зустріч «Унікальні та корисні речі своїми руками».

0«Майстрині народних художніх промислів Ірина Абрам’юк та Оксана Швед проведуть майстер-класи з моделювання ляльок (лялька-мотанка) та художнього бісероплетіння (вітальна листівка)», — розповідають у бібліотеці.

Організатори заходу — Тернопільська ОУНБ і Тернопільський обласний центр народ

 

"Небезпечніший за інші": у ВООЗ скликають екстрену нараду через виявлений новий штам коронавірусу

П'ятниця, 26 листопада 2021, 11:00

"Небезпечніший за інші": у ВООЗ скликають екстрену нараду через виявлений новий штам коронавірусу

Сьогодні, 26 листопада, Всесвітня організація охорони здоров'я скликає екстрену нараду. Причиною став виявлений новий штам СOVID-19 у ПАР та Ботсвані.

Ймовірно, нова мутація під назвою B.1.1.529 поширюється швидше, ніж попередні. Крім того, цей штам заразніший і, можливо, меншою мірою схильний до дії наявних вакцин, ніж інші штами.
Вчені зазначають, що новий штам має близько 30 мутацій і поєднує риси кількох попередніх варіантів.

"Це найбільш значущий варіант, з яким ми стикалися до сьогодні, і тривають термінові дослідження, щоб дізнатися більше про його передачу, тяжкість та сприйнятливість до вакцин", - зазначила Дженні Гарріс, виконавча директорка Агентства охорони здоров'я Великої Британії.

Керівник південноафриканського Центру епідеміологічного реагування Туліо де Олівейра повідомив FT, що приблизно 90% нових випадків захворювання зафіксували в провінції Гаутенг, де розташоване найбільше за чисельністю населення в ПАР місто Йоганнесбург, викликані саме новим варіантом.

"Головне питання, на яке належить відповісти, - як саме воно впливає на вакцини", - наголошує він.

За даними влади ПАР, загалом у країні новим варіантом заразилися 77 людей. Ще четверо інфікованих зареєстровані у Ботсвані та один - у Гонконгу.

У відповідь на появу нового штаму Британія запровадила обмеження на подорожі щодо шести країн південної Африки, зокрема, ПАР. Ізраїль запровадив такі обмеження щодо 7 країн цього регіону, і заборонив своїм громадянам відвідувати їх.

 

Борець вільного стилю Андрій Антонюк – бронзовий призер Всеукраїнського турніру пам’яті Іллі Кулика серед юніорів в Херсоні

П'ятниця, 26 листопада 2021, 10:19

Борець вільного стилю Андрій Антонюк – бронзовий призер Всеукраїнського турніру пам’яті Іллі Кулика серед юніорів в Херсоні

У Херсоні 19-20 листопада проходив традиційний відкритий Всеукраїнський турнір з вільної боротьби серед юніорів та юніорок, присвячений пам’яті Іллі Кулика. Участь у цих змаганнях взяли понад 250 найсильніших спортсменів з Молдови, Польщі, Франції і України. Виступаючи у ваговій категорії 65 кг, тернопільський борець Андрій Антонюк став бронзовим призером турніру.

Андрій, провівши три переможних сутички і в одній поступившись із мінімальним рахунком чинному чемпіону України, посів третю сходинку п’єдесталу пошани. Спортсмен є вихованцем Борщівської ДЮСШ, студентом Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка.

Ці змагання стали одним з етапів підготовки до чемпіонату України з вільної боротьби серед чоловіків, що відбудеться у січні 2022 року, - повідомляє доцент кафедри теорії і методики олімпійського та професійного спорту ТНПУ імені В. Гнатюка Віктор Шандригось на сайті вузу.

 

Причину ДТП, в якій загинула дитина, розслідують правоохоронці Тернопільщини

Четвер, 25 листопада 2021, 10:48

На Зборівщині під колесами авто загинув хлопчик, а на Чортківщині в аварію потрапив рейсовий автобус - є потерпілі.

З важкими тілесними ушкодженнями бригада екстреної медичної допомоги госпіталізувала  неповнолітнього жителя Зборівської територіальної громади. Травми чотирнадцятирічний хлопець отримав в результаті автопригоди. Аварія трапилася 24 листопада близько 20:00 на автодорозі Почаїв-Зборів, неподалік села Млинівці.

За попередньою інформацією, дев'ятикласник знаходився на проїжджій частині, коли водій автомобіля ВАЗ, здійснюючи маневр обгону, виїхав на смугу зустрічного руху і збив юнака. Траса не освітлювалася і кермувальник не помітив пішохода.

Водій попередньо тверезий. У нього взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Даний факт внесений в ЄРДР згідно ч.2 ст.286 ККУ.

На Чортківщині не розминулися рейсовий автобус, що їхав за маршрутом "Тернопіль-Кулаківці", та трактор Т-150. При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що дорожньо-транспортна пригода  трапилася близько 18:00 на трасі Доманово-Ковель-Чернівці-Тереблече.

За попередньою інформацією, водій маршрутного таксі, що рухався у попутному напрямку, не помітив транспортний засіб і врізався в нього.

Як результат - бус Volkswagen LT-46 врізався в сільгосптехніку. На момент автопригоди в салоні автобуса були люди. Шестеро пасажирів отримали тілесні ушкодження і звернулися з переломами та забоями до лікарні. Чому водій буса не помітив трактор, стане відомо у ході розслідування.

У водіїв взяли кров для перевірки на вміст алкоголю. Триває слідство згідно із ст.286(порушення правил безпеки дорожнього руху) Кримінального кодексу України.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/dtp/prichinu-dtp-v-yakij-zaginula-ditina-rozsliduyut-pravooxoronczi-ternopilshhini/

 

Тернопільські пауерлфітери вдало завершили спортивний рік

Четвер, 25 листопада 2021, 10:43

Тернопільські пауерлфітери вдало завершили спортивний рік

Впродовж тижня  у місті Коломия Івано-Франківської області тривав ряд заключних у цьому році офіційних всеукраїнських змагань, що проходили під егідою Федерації пауерліфтингу України. З 18 до 24 листопада 2021 року на помостах місцевого ФСК «Локомотив» змагались понад 250 спортсменів із двадцяти областей України і міста Києва. На цих турнірах успішно виступила збірна нашої області, до складу якої увійшли вихованці Тернопільської ОДЮСШ із літніх видів спорту, спортивних клубів «Олімп» (Тернопіль) і «Спортлайф» (Чортків).

Як повідомив голова Тернопільського осередку Федерації пауерліфтингу України Ігор Лисий, змагаючись за Кубок України з класичного жиму лежачи серед чоловіків та жінок (18-19 листопада), Тетяна Каськів (м. Чортків, тренер Ігор Тимофтей) у ваговій категорії 47 кг з результатом 52.5 кг посіла перше місце. Також на цьому турнірі Михайло М’яхкота у ваговій категорії 83 кг з результатом 147.5 кг був четвертим, а Максим Щур у ваговій категорії 93 кг з результатом 165 кг посів шосте місце.

У Кубку України з пауерліфтингу серед чоловіків та жінок (19-20 листопада) тернополяни здобули п’ять нагород. Зокрема, Марія Полянська (в/к 52 кг) завоювала золоту медаль із новими рекордами України серед дівчат у присіданнях зі штангою 162.5 кг, становій тязі 155 кг і сумі 402,5 кг. Також Марія посіла перше місце в абсолютній першості. Ще одне «золото» виборола Анастасія Лиса (в/к 57 кг) та зайняла друге місце в абсолютній першості із сумою трьох вправ 407,5 кг. Срібну медаль здобула Альона Канюка (в/к 57 кг) і вперше виконала норматив майстра спорту України із сумою трьох вправ 382,5 кг. Бронзову нагороду отримала Софія Бздир (в/к 63 кг) із сумою трьох вправ 335 кг.

Загалом жіноча збірна Тернопільської області посіла на цих змаганнях перше командне місце. А ще одну «бронзу» приніс команді Ігор Грошко серед чоловіків (вагова категорія 83кг) із сумою трьох вправ 590 кг.

У Кубку України з жиму лежачи серед чоловіків та жінок, що тривав 20-21 листопада, жіноча збірна Тернопільської області посіла друге командне місце, а команда чоловіків здобула перше загальнокомандне місце. Наші спортсмени відзначились такими результатами: серед жінок Полянська Марія (в/к 52 кг) – 1 місце (результат 90 кг) та 3 місце в абсолютній першості; Лиса Анастасія (в/к 57 кг) – 2 місце (результат 80 кг); Канюка Альона (в/к 63 кг) – 1 місце (результат 77,5 кг); Бздир Софія (в/к 63 кг) – 3 місце (результат 75 кг); серед чоловіків Музика Вадим (в/к 59 кг) – 2 місце (результат 115 кг); Лозинський Іван (в/к 66 кг) – 2 місце (результат 125 кг), Лясковець Антон (в/к 83 кг) – 1 місце (результат 215 кг), Гайдамаха Андрій (в/к 83 кг) – 2 місце (результат 160 кг), Гайдамаха Богдан (в/к 93 кг) – 3 місце (результат 210 кг), Шандригось Віктор (в/к 93 кг) – 4 місце (результат 185 кг), Карапулько Тарас (в/к 105 кг) – 2 місце (результат 237,5 кг)  та вперше виконав норматив майстра спорту України; Бубен Тарас (в/к 120 кг) – 1 місце (результат 285 кг) та 2 місце у абсолютній першості.

Ще одними змаганнями у Коломиї став Кубок України з класичного пауерліфтингу серед чоловіків та жінок, який проходив 21-24 листопада. На цьому турнірі Тетяна Каськів у ваговій категорії 47 кг здобула срібну нагороду з результатом 255 кг, а Тарас Штокал (м. Чортків, тренер Ігор Тимофтей) у ваговій категорії 83 кг з результатом 615 кг посів шосте місце та виконав вперше норматив майстра спорту України.

Тернопільських атлетів готували до змагань тренери ОДЮСШ із літніх видів спорту Ігор та Анастасія Лисі і Андрій Злочовський. Переможці і призери відзначені дипломами, медалями, а переможці в абсолютних і командних першостях – кубками.

 

Заволодівши даними банківської картки, зловмисник викрав у жителя Тернопільського району майже 100 000 гривень

Середа, 24 листопада 2021, 11:05

До співробітників відділення поліції №5 селища Підволочиськ із заявою про шахрайство звернувся житель села Мовчанівка. З банківської картки заявника невідомі особи зняли майже 100 000 гривень.

Молодий чоловік повідомив, що йому на мобільний зателефонувала особа, яка назвалася співробітником банку. Незнайомець налякав потерпілого втратою коштів і запропонував допомогу. Для цього потрібно було повідомити дані банківської картки.

«Допомога» незнайомця вартувала дуже дорого. Тільки тоді потерпілий збагнув, що насправді телефонував йому не співробітник банку, а шахрай.

Поліцейські вживають заходів, аби встановити особу зловмисника, а жителів краю застерігають не довіряти інформації, яку отримуєте в телефонному режимі від невідомих осіб. Особливо, коли це стосується ваших грошей. І в жодному випадку не розголошуйте дані вашої банківської картки.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/zavolodivshi-danimi-bankivskoji-kartki-zlovmisnik-vikrav-u-zhitelya-ternopilskogo-rajonu-majzhe-100-000-griven/

 

«Україна пам’ятає. Світ визнає»: у Тернопільському обласному відділенні МАН України організували захід до Дня вшанування пам’яті жертв Голодоморів

Середа, 24 листопада 2021, 10:59

«Україна пам’ятає. Світ визнає»: у Тернопільському обласному відділенні МАН України організували захід до Дня вшанування пам’яті жертв Голодоморів

Остання субота листопада – День вшанування пам’яті жертв Голодоморів.

0Голодомор 1932–1933 років – одна з найтрагічніших сторінок української історії, яка поглинула мільйони безневинних, – не підлягає забуттю…

У переддень вшанування цієї трагічної сторінки нашої історії, керівник секції обласного відділення МАН України, викладач Тернопільського фахового коледжу – Мурмила Н.І., організувала спільне заняття для слухачів обласного відділення МАН України (Зборівська філія та міське відділення) і студентів Тернопільського фахового коледжу «Україна пам’ятає. Світ визнає».

«Учасники зустрічі підготували змістовні доповіді про трагічні події 1932–1933-их рр. (споживчий раціон в добу Голодомору 1932–1933-их рр.; діячів культури та літератури, які пережили голод; дітей у цю страшну  епоху; Голодомор у Великій Україні та ін.), – розповідають в Тернопільському обласному відділенні МАН України. – Все це викликало у сучасної молоді багато роздумів: про життя, країну, минуле, сьогодення та майбутнє. Захід допоміг усвідомити, наскільки дорогим даром є життя і як треба цінувати кожну хвилину, яку воно дарує».

 

Вийшов друком бібліографічний покажчик «Література до знаменних і пам’ятних дат Тернопільщини на 2022 рік»

Середа, 24 листопада 2021, 10:58

Вийшов друком бібліографічний покажчик «Література до знаменних і пам’ятних дат Тернопільщини на 2022 рік»

Видання побачило світ у місцевому видавництві «Підручники і посібники» та містить інформацію про пам’ятні події краю й видатних людей. Посібник адресований науковцям, краєзнавцям, працівникам засобів масової інформації, освіти, культури, а також усім, кого цікавить регіональне краєзнавство. Бібліографічний покажчик «Література до знаменних і пам’ятних дат Тернопільщини» Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека видає з 1991-го року щорічно.

0«Мета цього посібника — надати представникам органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, викладачам навчальних закладів, учителям, краєзнавцям, журналістам, бібліотекарям, студентам, а також усім, хто небайдужий до історії краю, його сьогодення, довідковий матеріал про важливі події в історії області, ювілеї уродженців краю й видатних діячів, які життям та діяльністю пов’язані з Тернопільщиною, і допомогти в плануванні роботи на наступний рік, — розповідають у бібліотеці. — Розпочинає покажчик перелік основних ювілейних і пам’ятних дат року. Далі розміщено інформацію про імена та події, що не увійшли до основного списку. Основні ювілейні дати систематизовано за хронологією, зокрема подано число, місяць, найменування події, текстову довідку та рекомендаційний список літератури, а в персоналіях — за алфавітом. Дати вказано за новим стилем, відомості почерпнуто з друкованих джерел інформації, водночас перевагу віддано енциклопедичним виданням, зокрема, «Тернопільському енциклопедичному словникові». Полегшить користування бібліографією «Іменний

 

Спортсмен з Тернополя Захар Фірман став віце-чемпіоном України з боксу

Середа, 24 листопада 2021, 10:57

Спортсмен з Тернополя Захар Фірман став віце-чемпіоном України з боксу

Впродовж п’яти днів в смт. Ворохта Івано-Франківської області тривав Відкритий чемпіонат України з боксу серед вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл ГО ВФСТ «Колос» під девізом «Хто ти, майбутній олімпієць?». У змаганнях взяли участь понад 200 боксерів з 21 області України, серед яких були призери та чемпіони Європи. У ваговій категорії 46 кг срібним призером став тернопільський боксер Захар Фірман. Змагаючись за медалі найвищого ґатунку, в фінальному поєдинку наш земляк поступився більш досвідченому супернику з Одеси та посів друге місце.

Захар Фірман  представляє Тернопільський обласний осередок ФБУ, ТОДЮСШ з літніх видів спорту та боксерський клуб «Шкіряна Рукавичка».

Готували спортсмена до змагань Заслужений тренер України Віктор Петров та Анатолій Фірман, - ідеться на сторінці ТОДЮСШ з літніх видів спорту у соцмережах.

 

У Тернополі вшанували подвиг Героїв Небесної сотнім

Вівторок, 23 листопада 2021, 11:45

У Тернополі вшанували подвиг Героїв Небесної сотні

8 років тому розпочалася Революція гідності. Мільйони українців вийшли на боротьбу. Більше сотні Героїв віддали життя за свободу рідної держави.
0З нагоди пам'ятної дати у Тернополі за участі представників влади та громадськості відбувся мітинг-реквієм.
«Ми пам'ятаємо подвиг і звитягу Небесної сотні та маємо святий обов'язок — продовжити розпочату ними справу. Одвічна мрія поколінь патріотів й борців за Незалежність рідної Землі повинна здійснитися побудовою сильної, суверенної, соборної Української держави! Слава Україні! Героям Слава!» — наголосив голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко.
Відео за посиланням.

 

 

Фотовиставка до Дня Гідності та Свободи діє у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї

Вівторок, 23 листопада 2021, 11:44

Фотовиставка до Дня Гідності та Свободи діє у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї

Експонати виставки, підготовленої з фондів Тернопільського обласного краєзнавчого музею, розповідають про «Помаранчеву революцію» та Революцію гідності.
0«На виставці представлено світлини, які розкривають весь трагізм і героїзм українців у відстоюванні власної гідності та свободи. Своєю непохитністю та самопожертвою Герої Майдану заслужили всенародну шану й повагу», — наголошують у музеї та запрошують всіх охочих переглянути виставку, що діятиме до 4-го грудня.
 

Тернопільський плавець Ілля Султанов - кількаразовий призер чемпіонату світу з плавання на короткій воді серед спортсменів з порушеннями слуху у Польщі

Вівторок, 23 листопада 2021, 11:43

Тернопільський плавець Ілля Султанов  - кількаразовий призер чемпіонату світу з плавання на короткій воді серед спортсменів з порушеннями слуху у Польщі

Досить успішно виступила національна дефлімпійська збірна команда України на Першому чемпіонаті світу з плавання на короткій воді серед спортсменів з порушеннями слуху, що проходив у місті Гливиці (Польща). У доробку українських плавців з порушеннями слуху 28 високих нагород, серед яких: 2 золоті, 15 срібних та 11 бронзових медалей, а також – третє загальнокомандне місце в офіційному медальному заліку, а за кількістю медалей – українці стали другими.

 

У чемпіонаті взяли участь 140 спортсменів з 21 країни, збірна команда України була представлена 21 спортсменом (8 жінок та 13 чоловіків). На змаганнях було розіграно 46 комплектів нагород, також цей чемпіонат світу – перші міжнародні змагання після тривалої перерви у зв’язку с пандемією Covid19 (з 2019 року).

У складі української збірної виступав і представник Тернопільського «Інваспорту», вихованець КДЮСШ імені Юрія Горайського Ілля Султанов. Ці змагання були для спортсмена дебютними, однак надзвичайно успішними. Ілля виборов ІІІ місце на дистанції 50 м вільний стиль (із результатом 23.18 ), ІІІ місце на дистанції 50 м батерфляй (із результатом 24.99 ), а також команда плавців зайняла ІІ місце у естафеті 4х50 м (комплексне плавання). Тренер спортсмена Марина Дзюбановська.

Загалом, як ідеться на офіційному сайті Спортивної федерації глухих України, багаторазовими призерами стали усі, без виключення, плавці української команди (з врахуванням естафет). В естафетному плаванні національна збірна займала призові місця в усіх, без винятку, видах програм естафет. Це ще раз підтверджує, що Україна утримує високі позиції у світовому дефлімпійському плаванні.

 

Більшість із 45 загиблих у катастрофі у Болгарії - туристи, що поверталися зі Стамбула

Вівторок, 23 листопада 2021, 11:02

ФОТО З САЙТУ "УКРІНФОРМ"

Пасажири македонського автобуса, у аварії з яким в Болгарії у ніч на вівторок загинули щонайменше 45 осіб, повертався з екскурсії у Стамбулі.

Про це повідомив македонський прем’єр Зоран Заєв, пише "Європейська правда".

В ефірі TV21 Заєв назвав аварію "жахливою трагедією", уточнивши, що автобус повертався зі Стамбула, де громадяни були на екскурсії.

Глава МЗС Північної Македонії Буяр Османі заявив, що більшість мандрівників, ймовірно, зі Скоп’є.

За даними болгарських ЗМІ, автобус був одним із чотирьох у колоні і рухався останнім. Болгарське видання NOVA повідомило, що власниками транспортної компанії, чий автобус згорів, є північні македонці.

Представник компанії вже перебуває на місці аварії. Компанія надасть список усіх пасажирів із чотирьох автобусів, які їхали у колоні, а також інформацію про технічний стан транспортних засобів та час їх останнього техогляду.

Нагадаємо, у ніч на 23 листопада на заході Болгарії щонайменше 45 людей загинули в результаті серйозної аварії та загоряння македонського автобуса.

Автобус прямував зі Стамбула в Скоп’є. За деякими даними, він міг врізатися в огородження, після чого загорівся. Поки у слідства дві версії: людська помилка водія та раптова технічна несправність.

 

УЗ відкрила продаж квитків на всі поїзди нового графіка

Понеділок, 22 листопада 2021, 12:39

 
УЗ

"Укрзалізниця" відкрила продаж квитків на всі поїзди нового графіка руху, який починає діяти з 12 грудня 2021 року.

Про це повідомляє прес-служба УЗ.

У новому графіку запустять19 пар нових поїздів, ще 49 поїздів будуть прискорені.

"Завдяки новому графіку буде створено 29 нових сполучень обласних та регіональних центрів, зокрема у популярних туристичних напрямках", - кажуть у компанії.

Серед найбільш прискорених поїздів наступні: №13/14 Київ – Солотвино – з Києва буде діставатись швидше на 3:16 години і на 2:20 години зворотно; №77/78 Харків – Маріуполь – з Харкова буде діставатись на 2:05 години швидше і на 3:29 години зворотно; №84/83 Київ – Маріуполь – з Києва буде діставатись на 2:13 години швидше і на 1:24 годину швидше зворотно.

№108/107 Одеса – Ужгород – з Одеси буде діставатись на 1:15 швидше і на 1:29 зворотно; №145/146 Київ – Ізмаїл – з Києва буде діставатись швидше на 0:49 і на 1:02 зворотно.

"Також з'явилось 7 рейсів до лижного курорту Буковель: №5/6 Маріуполь – Рахів; №15/16 Харків – Рахів; №55/56 Київ – Рахів; №95/96 Київ – Рахів; №25/26 Одеса – Рахів; №125/126 Миколаїв – Рахів; №130/129 Кременчук – Ворохта (з групою причіпних вагонів Полтава – Ворохта)", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що поїзд №5/6 сполученням Маріуполь – Рахів став новим найдовшим поїздом країни і долатиме на своєму шляху 1806 кілометрів.

В УЗ додають, що він дає можливість жителям Маріуполя дістатись Львова за 21 годину замість 29, як було в альтернативному маршруті.

"Квитки на ці та інші потяги вже можна придбати в касах вокзалів, на сайті booking.uz.gov.ua та в чат-боті Укрзалізниці у Viber та Telegram", - зазначили в компанії.

Нагадаємо:

"Укрзалізниця" починає реновацію станції Татарів та ініціює процедуру перейменування станції на Татарів-Буковель, а також - запускає 7 пар поїздів до гірськолижного курорту.

 

У Путіна заявили, що Україна хоче створити "ще одну біду для себе та для всієї Європи"

Понеділок, 22 листопада 2021, 12:37

ФОТО KREMLIN.RU

У Росії заявили, що Україна шукає спосіб повернутися до силового врегулювання ситуації на Донбасі під прикриттям збільшення присутності в регіоні військових НАТО.

Джерело: російський "Інтерфакс" із посиланням на інтерв'ю прессекретаря президента Росії Дмитра Пєскова на телеканалі "Росія 1"

Пряма мова Пєскова: "Україна, швидше за все, добивається чергової спроби розпочати силове вирішення своєї власної проблеми. Створити ще одну біду для самих себе та для всіх у Європі. Ось чого домагається Україна.

І домагається вона цього, швидше за все, під прикриттям тих самих навчань НАТО, кораблів НАТО в Чорному морі – американських, британських солдатів у регіоні, яких стає дедалі більше. Ось чого добивається Україна".

Деталі: Пєсков додав, що "це – болюче видовище, тому що це спричинить найсерйозніші наслідки".

Чому це важливо: РФ сконцентрувала понад 92 тисячі військовослужбовців біля кордонів з Україною.

Що було раніше: Заступник секретаря Ради безпеки РФ Олександр Гребенкін заявив про зростання ризику провокацій з боку України на кримському напрямку та щодо економічних об'єктів Росії в Азовському та Чорному морях.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що імовірність вторгнення Росії залежить від двох факторів: сили та витримки України, а також сили та скоординованості міжнародних партнерів.

Передісторія:

  • Два американські видання повідомили про перекидання російських військ до українського кордону: The Washington Post 31 жовтня написало про зосередження військ, а Politico оприлюднило фото від 1 листопада  на підтвердження цього.
  • 11 листопада Bloomberg написав, що США повідомили союзникам із Євросоюзу про те, що Росія може планувати вторгнення в Україну, враховуючи посилення напруженості через мігрантів та проблеми з постачанням енергоресурсів.
  • У Міністерстві оборони України спершу не підтвердили перекидання російських військ до кордону, а потім припустили, що контингент російських військ на кордоні з Україною може зрости у грудні-січні.
  • 8 листопада комітет Верховної Ради з питань безпеки й оборони заявив, що концентрації військ немає, але активізувалася розвідка.
  • Держсекретар США Ентоні Блінкен 12 листопада заявив: "Нас дуже непокоять певні незвичайні пересування сил, які ми спостерігаємо на кордоні з Україною. Ми не знаємо, які наміри Росії… Відомі випадки, коли Росія накопичує сили на кордонах з Україною, заявляє про якусь провокацію з боку України і потім здійснює вторгнення".
  • Начальник штабу оборони Великої Британії генерал Ніколас Картер заявив, що військові НАТО повинні бути готові до війни з Росією у зв'язку з напруженістю у Східній Європі, хоча РФ, на його думку, не бажає розв'язувати відкриту "гарячу війну", а може використовувати тонші методи.
 

Розпочинається обласний дитячий конкурс малюнка до Дня Святого Миколая на спортивну тематику “Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація”

Понеділок, 22 листопада 2021, 11:19

Розпочинається обласний дитячий  конкурс малюнка до Дня Святого Миколая на спортивну тематику “Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація”

Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» та управління молоді, спорту та іміджевих проектів Тернопільської обласної державної адміністрації з 22 листопада по 13 грудня 2021 року розпочинають проведення обласного дитячого  конкурсу малюнка до Дня Святого Миколая на спортивну тематику в рамках реалізації Національної стратегії з оздоровчої рухової активності «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація».

У конкурсі можуть брати участь діти у таких вікових категоріях:

перша категорія – автори робіт віком до 8 років;

друга категорія – автори робіт віком від 9 до 12 років.

Роботи надсилайте на електронну адресу:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду або через месенджер на Фейсбук сторінку Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” https://www.facebook.com/tr.sport.for.all/

Усі надіслані роботи на Конкурс мають відображати малюнок на спортивну тему. Роботи, які подаються на Конкурс, мають бути авторськими. Малюнки повинні бути виконані власноруч, без допомоги інших осіб.

Усі роботи, які надсилаються на Конкурс, повинні відповідати наступним вимогам:

– усі малюнки мають бути виконані (олівцями, фломастерами, фарбами) на аркуші формату А4.

– кожен учасник має надіслати фото свого малюнка на спортивну тематику у форматі JPEG та бажано своє фото.

– назва роботи повинна мати такий вигляд: ім’я, прізвище автора, місце проживання (вулиця, населений пункт, територіальна громада), контактна інформація повнолітнього представника (мобільний телефон, прізвище, ім’я).

(Наприклад: Артем Гончаренко, 08.09.2011 рік, вул. Зелена, 9, с. Соборне, Байковецька територіальна громада, представник Анна Гончаренко, тел. 0971122955).

Роботи авторів будуть опубліковані у соціальній мережі Фейсбук на сторінці Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» (https://www.facebook.com/tr.sport.for.all).

З умовами проведення конкурсу можна ознайомитись у положенні(регламенті),

яке розміщене  у соціальні мережі Фейсбук на сторінці Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» (https://www.facebook.com/tr.sport.for.all) та у розділі Положення на сайті управління фізичної культури та спорту за адресою: https://oblsport.te.ua/.

Автори десяти найпопулярніших малюнків у двох вікових категоріях будуть відзначені сувенірною атрибутикою та відзнаками з логотипом Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» та призами від управління молоді, спорту та іміджевих проектів Тернопільської обласної державної адміністрації  та солодощі   від Приватного Підприємства «Шумськ хліб».

 

Борці вільного стилю із Тернопілля взяли участь у чемпіонаті України серед юнаків 2005-2006 років народження у Києві

П'ятниця, 19 листопада 2021, 10:30

Борці вільного стилю із Тернопілля взяли участь у чемпіонаті України серед юнаків 2005-2006 років народження у Києві

У Києві, на базі Олімпійського фахового коледжу імені Івана Піддубного, впродовж трьох днів тривав чемпіонат України з вільної боротьби серед юнаків 2005-2006 років народження. У змаганнях взяли участь близько 500 атлетів з усіх куточків нашої держави. В складі збірної Тернопільської області виступали півтора десятка борців з Тернополя, Борщева, Збаража, Вишнівця і Теребовлі. В результаті у ваговій категорії 51 кг срібним призером став Артем Тісногуз з Борщева, який тренується під керівництвом Руслана Антонюка.

 

Показали хорошу боротьбу, однак зупинилися за крок від нагород, здобувши п’яті місця, Ілля Вінтонович (тренер Олександр Шафранський, м. Збараж), Владислав Хариш та Владислав Пожогін (тренер Петро Король, м. Збараж), Сергій Чугайовський (тренер Руслан Антонюк, м. Борщів), Надія Шимків (Тернопільська ОДЮСШ з літніх видів спорту, тренер Сергій Кондратенко).

Команду до змагань готували також Сергій Недокіс, Валерій Красовський, Іван Лозинський, Володимир Перхалюк та Олег Борисевич, - повідомляє Віктор Шандригось.

 

В Україні зафіксовано перший випадок маніпуляції з донорськими органами: жінці відмовили у пересадці печінки через пацієнта у приватній клініці

Четвер, 18 листопада 2021, 12:42

В Україні зафіксовано перший випадок маніпуляції з донорськими органами: жінці відмовили у пересадці печінки через пацієнта у приватній клініці

КИЇВ. 18 листопада. УНН. З початку 2021 року в Україні функціонує єдина державна інформаційна система трансплантації (ЄДІСТ), якою управляє Український центр трансплант-координації. Ця система повинна автоматично підбирати пари донор-реципієнта і тим самим забезпечувати оперативну трансплантацію органів. Однак УНН дізнався про кричущий випадок, який може вказувати на те, що системою ЄДІСТ насправді можуть управляти в ручному режимі.

Мова про те, як 16 жовтня донорську печінку пересадили пацієнту з приватної клініки “Оберіг” замість пацієнтки державної клініки, яка вже рік стоїть на черзі і за станом здоров’я є першочерговою в системі ЄДІСТ.

Цей випадок навіть описаний на сайті “Оберіг”. Там повідомили, що успішно провели трансплантацію печінки атомнику з Рівненської області, який приїхав до Києва на пару днів і вже збирався додому, але “прогулюючись Хрещатиком” дізнався, що все готово для проведення необхідної йому операції.

І все б нічого, якби в цей час пацієнтка державної клініки з важким діагнозом гостро не потребувала трансплантації саме цього органу.

Діагноз жінки — цироз печінки, рецидивні крововиливи з варикозних вен стравоходу і шлунка.

Але з незрозумілих причин система ЄДІСТ, для якої не повинно бути різниці, пацієнт якої клініки потребує трансплантації, вибрав для проведення операції пацієнта “на ходу” з приватної клініки “Оберіг” замість “лежачої” пацієнтки з державного центру.

Ситуація дійсно дивна, адже раніше директор Українського центру трансплант-координації Дмитро Коваль повідомляв, що стан пацієнта є одним з ключових критеріїв, і якщо у людини гірший стан, то вона отримує більше балів в системі і вона повинна запропонувати його кандидатуру в першу чергу.

УНН зі свого боку вже звернувся до компетентних органів з проханням повідомити як функціонує ЄДІСТ, раз в Україні можливі подібні випадки.

Відповідь Українського центру трансплант-координації на запит УНН очікує другий тиждень поспіль. У відомстві обіцяють надати інформацію наступного тижня.

Тим часом редакція збирає інформацію від родичів пацієнтів, які зіткнулися з подібними випадками розподілу донорських органів у системі ЄДІСТ.

Джерело: УНН
 

Влада Білорусі заявила, що виявила COVID-19 у мігранта на кордоні з Польщею та розпочала вакцинацію біженців

Четвер, 18 листопада 2021, 12:41

Влада Білорусі заявила, що виявила COVID-19 у мігранта на кордоні з Польщею та розпочала вакцинацію біженців

КИЇВ. 18 листопада. УНН. У таборі мігрантів на польсько-білоруському кордоні виявили хворого на коронавірус. Влада Білорусі розпочне вакцинацію біженців китайською вакциною. Про це повідомляє УНН із посиланням на БелТА.

Деталі

У транспортно-логістичному центрі, в якому розміщують мігрантів з білорусько-польського кордону, зафіксували один випадок коронавірусу. Біженця госпіталізували до Гродненської університетської клініки у Білорусі.

За словами заступника голови Гродненського облвиконкому Віктора Пранюка, найближчим часом розпочнуть кампанію з вакцинації мігрантів. Для цього організують стаціонарний медпункт.

“Для вакцинації організують стаціонарний медпункт. Біженців щеплюватимуть китайською вакциною”, — зазначив Пранюк.

Додамо

Нещодавно ВООЗ скерувала групу експертів до Литви, щоб оцінити стан мігрантів.

За попередніми результатами, 60% біженців потребують медичної допомоги. Окрім того, зазначили про зростання випадків коронавірусу.

“Згідно з міжнародним правом, до мігрантів потрібно ставитися з гідністю та повагою. Зокрема, до їхнього здоров’я. Жінки та діти сплять на вулиці під час лютого морозу. Кілька людей вже загинули. А кількість випадків COVID-19 в регіоні стрімко зростає. Наш обов’язок — захищати права біженців та мігрантів на здоров’я, гарантувати безпеку, забезпечувати притулок, засоби гігієни, основні продукти харчування та ліки, а також доступ до тестування на COVID-19”, — зазначив директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Ганс Анрі П. Клюге.

Нагадаємо

Наприкінці травня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Мінськ більше не затримуватиме нелегалів, які намагаються через Білорусь потрапити на територію Європейського Союзу.

У серпні Польща, Литва, Латвія та Естонія звинуватили Білорусь у використанні нелегальних мігрантів як зброї у так званій гібридній війні проти ЄС. Прем’єр-міністри цих країн у спільній заяві закликали ООН вжити заходів щодо білоруського керівництва.

У межах боротьби з потоком нелегальних мігрантів Польща розпочала будівництво паркану на кордоні з Білоруссю.

Джерело: УНН
 

На аукціоні картину Моне продали за 50,8 млн доларів. Торги тривали чотири хвилини

Четвер, 18 листопада 2021, 12:39

На аукціоні картину Моне продали за 50,8 млн доларів. Торги тривали чотири хвилини

КИЇВ. 18 листопада. УНН. Картину французького імпресіоніста Клода Моне “Ставок з водяними ліліями” продали на аукціоні Sotheby’s у Нью-Йорку за 50,8 млн доларів упродовж чотирьох хвилин. Про це повідомив аукціонний дім у Twitter, інформує УНН.

Цитата

“Картину Клода Моне „Ставок з водяними ліліями“ 1918 року продали за 50,8 млн доларів після чотирихвилинної битви. Шедевр із знаменитими ліліями художника в його саду Живерні з’явився на аукціоні вперше за майже 25 років”, — ідеться у повідомленні.

Додамо

Клод Моне (1840-1926) — французький художник, один із основоположників імпресіонізму, який відмовився від традиційних методів малювання і прагнув відтворити красу моменту.

Одні з найвідоміших його картин — “Враження. Схід сонця” (1872) і “Ставок із лататтям” (1899).

Роботи Моне переважно зберігають у музеях і рідко виставляють на аукціон. 2019 року “Стог сіна” (1891) пішла з молотка на Sotheby’s за рекордні для імпресіоністів 110,7 млн доларів, ціна вдвічі перевищила стартову.

 

В лісі біля кордону Польщі і Білорусі померла однорічна дитина мігрантів

Четвер, 18 листопада 2021, 12:24

ФОТО З ТВІТТЕРА РЯТУВАЛЬНИКІВ

Рятувальники Польського центру міжнародної допомоги повідомили про загибель однорічної дитини мігрантів в лісі при польсько-білоруському кордоні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Polsat News.

Близько 2 ночі рятувальники отримали повідомлення про людей у ​​лісі, які потребують допомоги. На місці виявили зневодненого та голодного чоловіка з сильним болем у животі.

"Крім нього, допомоги потребувала сирійська пара. У чоловіка рвана рана на руці, а у жінки колота рана на гомілці. Їх однорічна дитина померла в лісі", - повідомили рятувальники в Twitter.

За їх даними, сирійці блукали у лісі понад півтора місяці.

Медична рятувальна група PCPM – це група швидкого реагування на гуманітарні кризи, створена в Польському центрі міжнародної допомоги.

Група стежить за тим, щоб люди, які отримали допомогу, не залишилися на самоті. "Вони отримують гуманітарну допомогу. Ми не залишаємо людей без допомоги", - написали вони в Twitter.

Голова правління мусульманської релігійної громади Бохоніки Мацей Щесновіч повідомив, що наразі на кордоні загинули 11 осіб. Загибель однорічної дитини збільшує цю цифру до 12.

 

Маски зменшують кількість потенційних випадків COVID-19 на 53%. Дослідження

Четвер, 18 листопада 2021, 12:20

Учені довели, що маски – найефективніший засіб боротьби з пандемією COVID-19.

Вони знижують потенційну кількість захворювань на 53%, повідомляє The Guardian.

Про це свідчить дослідження, опубліковане у "Британському медичному журналі" (The BMJ).

Науковці Единбурзького університету та австралійського університету Монаша дослідили ефективність різних карантинних обмежень під час пандемії.

Вони проаналізували 30 досліджень з різних країн світу і дійшли висновку, що маски найкраще запобігають поширенню COVID-19.

Фото: Maridav/Depositphotos

Виявилося, що носіння масок знижує потенційну кількість захворювань на 53%, а дотримання соціальної дистанції – на 25%.

Водночас, такі заходи як локдауни, закриття кордонів, шкіл і робочих місць потребують додаткового аналізу, щоб оцінити їхній потенційний негативний вплив на населення.

Регулярне миття рук також знижує захворюваність на 53%, однак цей показник не можна вважати статистично точним, оскільки досліджень щодо нього було недостатньо.

Вакцинація проти COVID-19 ефективна у запобіганні поширенню вірусу, але є труднощі із поширенням вакцин у деяких країнах.

Саме тому необхідно продовжувати носити маски, тримати соціальну дистанцію та мити руки у поєднанні з вакцинацією, наголошують науковці.

Олена Барсукова

 

Кембриджський словник назвав слово року-2021

Четвер, 18 листопада 2021, 12:18

Кембриджський словник визнав "perseverance" (наполегливість) словом року-2021.

Користувачі в усьому світі цьогоріч шукали його понад 243 тисячі разів, повідомляють на сайті словника.

Понад 30 тисяч із цих пошукових запитів були з 18 по 24 лютого – тоді однойменний марсохід NASA Perseverance Rover успішно приземлився на Марс.

Коли люди читали про приземлення Perseverance на Червону планету, вони переходили на сайт Кембриджського словника, щоб дізнатися значення цього слова.

Фото: Depositphotos/Автор Feverpitcher

Perseverance – це "тривалі зусилля, щоб щось зробити або чогось досягти, навіть якщо це складно і потребує багато часу", пояснює словник.

"Ми часто говоримо про вияв наполегливості "в обличчя перешкодам", тобто незважаючи на труднощі або несприятливі ситуації.

У 2021 році люди по всьому світу показали свою наполегливість, попри виклики і злами, спричинені COVID-19", – пояснюють автори блогу Кембриджського словника.

Нагадаємо, щороку Кембриджський словник визначає слово, яким найчастіше цікавилися користувачі.

У 2020 році "Кембриджським" словом року визнали "quarantine" (карантин).

Раніше Оксфордський словник англійської мови також обрав слово року – "Vax" (вакцина).

 

Поліцейські Тернопільщини поділилися найціннішим - стали донорами крові © Офіційний сайт Національної поліції:

Четвер, 18 листопада 2021, 12:11

Впродовж тижня працівники поліції зі всієї України здаватимуть кров для усіх, хто її потребує. Усе це відбувається у ході акції "Здай кров - врятуй життя", яку проводять у рамках десятиліття дій по забезпеченню безпеки дорожнього руху. Мета заходу - привернути увагу суспільства до проблем травматизму та смертності на українських дорогах.

Більше тридцяти працівників поліції Тернопільської області долучилися до благодійної справи.

"Сьогодні на 10 годину ми прийняли близько 20 поліцейських-учасників цієї акції. Приємно, що поліція завжди приходить на допомогу і розуміє важливість кожної дози крові, яку потрібно для порятунку життя людини", - розповідає  завідувач відділу заготівлі крові і компонентів КНП «Тернопільський обласний центр служби крові» Віра Монастирська.

Усю кров, яку здають в рамках акції поліцейські, обстежать та передадуть в медичні заклади людям, які її потребують. Резус та група не мають значення, але медик каже, що донорів з від'ємною групою постійно не вистачає.

Тридцять один раз був донором старший інспектор відділу інспекції з особового складу управління кадрового забезпечення ГУНП в Тернопільській області Микола Ковальчук. Почав здавати кров ще у 2008 році. Сьогодні він допомагає як дітям, так і дорослим - усім, хто потребує цього життєво необхідного компоненту.

"Зазвичай здаю 2-3 рази на рік. Якщо є необхідність і треба допомогти, то можу здавати й більше. Перший раз здавав через необхідність, а після цього зрозумів, що я можу хоча б чимось комусь допомогти. Тому почав здавати й далі. Окрім того, що ти допомагаєш людям, це й корисно для здоров'я".


Здавати можна не лише кров, але й тромбоконцентрати. Даний компонент дуже потребують дітки в гематологічних відділеннях та дорослі з онкохворобами.

За словами Віри Монастирської, донором для тромбоконцентрату можуть бути всі, але має бути здорова людина з хорошими венами. У таких донорів перевіряють кров на достатню кількість тромбоцитів і до здачі ми допускаємо людину лише після повного обстеження. Процедура триває до години часу.

Щороку добровільна пожертва крові від донорів рятує мільйони життів у всьому світі. За статистикою, донорську кров сьогодні  потребує кожен четвертий українець, а одна здача крові допомагає врятувати три людських життя.

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/Informacziya/policzejski-ternopilshhini-podililisya-najczinnishim-stali-donorami-krovi/

 

Під Київрадою зібрали мітинг проти подорожчання проїзду. Кличко обіцяє консультації

Четвер, 18 листопада 2021, 11:53

Під будівлею Київської міської державної адміністрації і Київради влаштували акцію проти підвищення тарифів у міському транспорті столиці, участь у заході беруть близько 70 осіб.

Джерело: "Укрінформ" і Facebook-сторінка "Марш за Київ", Кличко на засіданні Київради

Пряма мова одного з організаторів акції, голови ГО "Urban crew" Владислава Самойленка: "Нас не влаштовує вчорашня новина Віталія Кличка про відстрочення (подорожчання) вартості проїзду.

Нам не зрозуміла сама формула. На підставі чого було рішення підняти із 8 до 20 грн? Підіймати вартість проїзду рано чи пізно доведеться, але ніхто не пояснює формулу".

Деталі: Учасники акції вимагають публічно представити формулу розрахунку вартості проїзду в столиці.

Віктор Петрук заявив, що громадський транспорт є планово збитковим у більшості країн світу, а міста Люксембург і Таллінн взагалі відмовилися від плати за проїзд у громадському транспорті.

Учасники акції зазначають, що у Києві немає єдиного електронного квитка, яким можна зручно і вигідно користуватись усіма видами транспорту, адже до громадського транспорту не входять маршрутки та приміський транспорт.

 

Морози підв'януть, але на зміну прийдуть дощі з мокрим снігом

Четвер, 18 листопада 2021, 11:51

Додати у вибране
ФОТО: UNSPLASH

В Україні найближчої добу очікуються невеликі дощі, місцями з мокрим снігом.

Джерело: "Інтерфакс-Україна" з посиланням на дані Укргідрометцентру, синоптикиня Наталка Діденко у Facebook

Деталі: 19 листопада у західних областях очікується дощ. Температура вночі 0-5°, вдень 5-10° тепла. У Карпатах мокрий сніг, температура вночі та вдень близько 0°.

На решті території, крім південних та східних областей, вночі невеликий дощ, місцями з мокрим снігом. Вдень помірний дощ.

Температура вночі близько 0°, вдень 3-8° тепла. У східних областях вночі 2-7° морозу, вдень 0-5° тепла.

Вітер південно-західний, 7-12 м/с, у західних областях пориви 15-20 м/с.

У Києві в ніч на п'ятницю невеликий дощ, місцями з мокрим снігом. Вдень помірний дощ. Температура вночі 0-2° тепла, вдень 4-6° тепла.

20 листопада в Україні очікуються невеликі дощі. Вночі в Карпатах, а також на сході та північному сході країни місцями з мокрим снігом, удень у західних та північних областях без істотних опадів.

Вітер західний та південно-західний, 7-12 м/с, пориви 15-20 м/с.

Температура вночі 1-6° тепла, вдень 6-11°, на півдні до 14°. На сході та північному сході вночі близько 0°, вдень 3-8° тепла.

У столиці в ніч на суботу невеликий дощ, удень без істотних опадів. Вітер західний, 7-12 м/с, пориви 15-20 м/с. Температура вночі 4-6° тепла, вдень 8-10°.

Пряма мова Діденко: "20-21 листопада стане ще тепліше на пару градусів, проте атмосфера буде нестійкою, повітря вологе, з опадами, вітер - поривчастим.

З понеділка-вівторка знову похолодає, а ближче до наступних вихідних – знову потеплішає".

 

За псування історичної пам’ятки місцевий "Шумахер" отримав смішний штраф

Середа, 17 листопада 2021, 14:13


За псування історичної пам’ятки місцевий "Шумахер" отримав смішний штраф

Бережанський районний суд призначив покарання для водія автомобіля, який на горі Лисоня автомобілем їздив по бруківці біля пам’ятника Січовим Стрільцям.

Нагадаємо, випадок трапився 30 серпня цього року поблизу Бережан. Водій легкового автомобіля марки БМВ здійснював дрифтинг (техніка проходження поворотів в автомобільних гонках – ред.) по бруківці біля меморіального пам’ятника Січовим Стрільцям, що на горі Лисоня.

Спочатку дії порушника поліцейські кваліфікували як хуліганство і склали на нього адміністративний протокол. Однак Бережанський суд відправив справу в окружну прокуратуру на дорозслідування, вбачаючи у діях кермувальника БМВ ознаки кримінального порушення, повідомляє Тернополіс.

Після дорозслідування справа знову потрапила в суд, і все ж таки знову за ст. 173 КУпАП (дрібне хуліганство).

При дослідженні матеріалів справи, було враховано, що молодий чоловік, який вчинив порушення, сам прийшов у поліцію, зізнався і розкаявся у скоєному, у повному обсязі добровільно відшкодував завдані збитки. Раніше до адміністративної відповідальності не притягувався.

Враховуючи усі ці обставини, суд вирішив накласти на водія покарання у вигляді штрафу, але в максимальному розмірі, передбаченому ст. 173 КУпАП.

Відтак, Бережанський районний суд 9 листопада постановив водія автомобіля БМВ визнати винним у вчиненні порушення, передбаченого ст. 173 КУпАП, та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 119 гривень.

 

Чортківські поліцейські вилучили у жителя райцентру 11 згортків з наркотиками та предмет, схожий на пістолет

Середа, 17 листопада 2021, 08:47

Чоловіка поліцейські затримали в порядку ст. 208 КПК та встановлюють звідки він взяв заборонені речовини та предмети.

Під час патрулювання райцентру співробітники Чортківського районного відділу поліції помітили підозрілого чоловіка. Незнайомець при появі правоохоронців різко змінив маршрут свого пересування та почав поводитися дивно. Причина стала зрозумілою під час поверхневої перевірки – поліцейські виявили у молодика пофасовані згортки: 10 – з білою порошкоподібною речовиною та один – з подрібненою рослинного походження. Крім того, у чоловіка вилучили предмет, ззовні схожий на пістолет-револьвер.

Правопорушником виявився 27-річний житель Чорткова. Він  вперше потрапляє в поле зору працівників поліції. Звідки у нього заборонені речовини та предмети, пояснити відмовився.

Підозрілі згортки поліцейські направили на експертизу. За її висновками, в них містилися наркотичні речовини – амфетамін та канабіс. Також чи є вогнепальною зброєю вилучений предмет, схожий на пістолет-револьвер, стане відомо після проведення судово-балістичної експертизи.

Наразі чортківчанину слідчі оголосили підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 307 ККУ (незаконне зберігання наркотичних засобів з метою збуту). Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/chortkivski-policzejski-viluchili-u-zhitelya-rajczentru-11-zgortkiv-z-narkotikami-ta-predmet-sxozhij-na-pistolet/

 

Тернопільщину з робочим візитом відвідав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль

Середа, 17 листопада 2021, 08:45

Тернопільщину з робочим візитом відвідав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль разом із головою Тернопільської обласної ради Михайлом Головком, головою Тернопільської обласної державної адміністрації Володимиром Трушем та міським головою Тернополя Сергієм Надалом оглянули хід будівельних робіт на Гаївському шляхопроводі в Тернополі.
0Також у рамках робочого візиту Денис Шмигаль та керівники області ознайомилися з реконструкцією модернізованої котельні комунального підприємства теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго», яку здійснюють за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку.1
Окрім того, відвідали новозбудовану в межах президентської програми «Велике будівництво» Підгороднянську початкову школу з дошкільним відділенням.


 

Тернопільські дзюдоїсти здобули на юнацьких змаганнях у Ворохті срібну і бронзову нагороди

Середа, 17 листопада 2021, 08:44

Тернопільські дзюдоїсти здобули на юнацьких змаганнях у Ворохті срібну і бронзову нагороди

Чемпіонат ФСТ «Колос» з дзюдо серед юнаків та дівчат 2006-08 років народження цими вихідними проходив у Ворохті на Івано-Франківщині. Честь нашої області  захищали вихованці Тернопільської ОДЮСШ та Федерації дзюдо/самбо Тернопілля, які гідно змагались з командами з Донецької, Київської, Запорізької, Волинської, Львівської та інших областей. Так, у ваговій категорії 73 кг Ілля Тукало завоював срібну нагороду, а Артем Маківка виборов «бронзу». У цій же категорії Устим Басан став п’ятим.

Щодо інших результатів, то Артур Яєчник був також п’ятим у ваговій категорії 66 кг, дев’яті місця посіли Бобко Ігор (в/к +73 кг) та Вдовиченко Володимир (в/к 60 кг).

У ваговій категорії 66 кг достойно виступив і Святослав Бутрин. Тренер спортсменів Віталій Гнатишин.

 

Підбито підсумки відкритого обласного відеоконкурсу «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація» під час карантину

Середа, 17 листопада 2021, 08:43

Підбито підсумки відкритого обласного відеоконкурсу «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація» під час карантину

Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» підбив підсумки відеоконкурсу, який тривав у період з 08:00 години 18 жовтня до 16:00 години 15 листопада 2021 року. Головною метою такого заходу, в рамках якого усі бажаючі могли надсилати свої відеоролики, що відображають рухову активність на свіжому повітрі або в приміщені, є залучення всіх категорій громадян до сталої звички ведення здорового способу життя та зміцнення здоров’я. У відеоконкурсі взяли участь 238 відеороликів, до зйомки яких долучилися більше тисячі вісімсот учасників.

Переможця та призерів за умовами проведення відеоконкурсу визначило журі, не враховуючи лайки, виставлені користувачами у соцмережах. Отож, результати такі:

І місце – вчителі Тернопільської ЗОШ №20 ім. Р. Муляра, м. Тернопіль;

ІІ місце – Бульдяк Евеліна, учениця 6-Б класу, Заліщицької державної гімназії, м. Заліщики;

ІІІ місце – педагогічний колектив Дзвинячанського ЗЗСО І-ІІ ст. імені Івана Гнатюка, с. Дзвиняча, Вишнівецька ТГ.

Переможець та призери обласного відеоконкурсу «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація» будуть нагороджені медалями, відзнаками та сувенірною атрибутикою з логотипом Тернопільського обласного центру фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх».

Також, за результатами вподобань на сторінці Центру соціальній мережі Фейсбук (https://www.facebook.com/tr.sport.for.all), відповідно до положення про Відеоконкурс, визначилися десять найпопулярніших відеороликів.

Представили їх:

- Крок Микола, м. Чортків;

- Маньковська Надія, дітки групи Мак ТПШ 5, м. Тернопіль;

- Капуста Іван, с. Стрілківці, Борщівська ОТГ;

- Чорній Марія, Чортківська гімназія ім. М. Шашкевича, Чортківська ОТГ;

- Орлова Марічка, учениця 5 класу, Коханівської ЗОШ І-ІІ ст., Вишнівецька ТГ;

- Ангелівська ЗОШ І-ІІІ ст, с. Ангелівка, Байковецька ТГ;

- Наталія Бек, м. Тернопіль (на відео представлені мамусі учнів Тернопільської ЗОШ I-III ст. №8);

- Цибульська Олена, м. Кременець;

- Тешнер Оксана, вчитель фізичної культури Сороківської гімназії, с. Сорока, Хоростківська територіальна громада,

- Ольга Саловська, ТПШ №5, м. Тернопіль.

Автори та учасники десяти найпопулярніших відео будуть відзначені сувенірною атрибутикою та відзнаками з логотипом Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

Усім учасникам організатори заходу висловлюють щиросердечну вдячність за активну участь у в

 

В обласному краєзнавчому музеї розповіли про першу радіопередачу в Тернополі

Вівторок, 16 листопада 2021, 14:21

В обласному краєзнавчому музеї розповіли про першу радіопередачу в Тернополі

Одне з найбільш значних досягнень людства у XX столітті — створення та розвиток систем звукового й телевізійного мовлення. Ці системи вдіграють величезну роль у житті сучасного суспільства, даючи можливість практично кожній людині бути в курсі всіх подій, що відбуваються у світі, та сприяючи широкому поширенню нових досягнень культури і науки.
0За своїм значенням для людської цивілізації радіомовлення має величезне значення, не менше, ніж винахід друкарства у XVI столітті. Радіомовлення відкрило третю епоху «історії розуму». У XX столітті воно стало потужним каталізатором інтелектуального та політичного розвитку людської спільноти.
Початком офіційного регулярного радіомовлення вважається 1920-й рік, коли інженер американської компанії Westinghоuse Electric Corporation Френк Конрад закінчив будівництво станції мовлення. З того часу радіо ефіри стали невід’ємною частиною життя людства практично на століття. В Україні радіо використовується з 1902 року, спершу для проведеня радіотелеграфного зв'язку. Початки радіомовлення припадають на 1924 рік, коли у Харкові, через 4 роки після того, як почали діяти 4-кіловатні радіостанції в Москві, Ленінграді й Казані, розпочато радіопересилання через малопотужні передавачі.
116 листопада 1924 о 19:00 в Харкові — тодішній столиці УСРР — вийшла в ефір перша вітчизняна радіопередача Українського радіо. Рівно 70 років потому, 16 листопада 1994 року, на честь початку мовлення Українського радіо, з ініціативи працівників радіо, телебачення та галузей зв'язку, Указом Президента України (від 11.11.1994 №667/94) проголошено професійне свято — День працівників радіо, телебачення та зв'язку яке відзначається щорічно.
Чи знаєте ви, коли тернополяни вперше почали слухати радіо? У ще неопублікованій другій частині рукопису щоденника, який охоплює період з 1914 по 1939 роки (зберігається у фондах ТОКМ), одна з найпомітніших постатей у краєзнавстві і музейництві Тернопілля, Стефанія Садовська (1888-1968) залишила корткий запис: «Рік 1925. 1 січня Перший радіо-концерт в Тернополи». Звідки транслювали цей радіо-концерт і на чому слухали залишається невідомим, можна тільки здогадуватись. Проте, в експозиції та фондах Тернопільського обласного краєзнавчого музею, є ряд цікавих екземплярів, радіоприймачів, радіостанцій, телефонних та телеграфних апаратів військового і цивільного призначення першої половини ХХ ст., виробництва різних країн, які використовувались у нашому краї і були свідками багатьох етапів становлення радіо та можуть багато чого розповісти нам про минуле. Є також унікальні, рідкісні фотоматеріали та друковані джерела про відомих працівників і дикторів Тернопільського обласного радіо.
2«Говорить Тернопіль...» Під її голос вставали і засинали, народжувалися і жили, тішилися і сумували, будували плани дня насущного і майбуття. Саме від Галини Петрівни Константинової (дівоче прізвище Литвиненко) тернополяни упродовж півстоліття дізнавалися про всі головні (допущені і схвалені тодішньою цензурою) новини», — писав відомий журналіст Михайло Маслій на своїй сторінці у соцмережі. І далі: «Хто хоча раз почув її голос, неодмінно відзначав, наскільки жіночі інтонації вражали величністю і душевністю, тембр заворожував і причаровував з року в рік. Тернополю світло і ревно заздрили навіть Київ та інші обласні центри, що голос цей належав чомусь не їм. Так, біля чорної тарілки, в маленькій студії зі з вуконепроникними стінами пройшло все її життя — вродливої жінки, котра малим дитям пройшла пекло Сталінгадської та Курської битв, визволяла Варшаву і шістнадцятирічною залишила свій переможний автограф на берлінському рейхстазі. Перед кожним ефіром страшенно хвилювалася. Так було завжди. Вона ніколи не могла б залишити Тернопіль, зрадити своїх друзів...»
34
Роман Мацелюх, заступник директора
з питань розвитку та комунікацій ТОКМ.
Галина Гнатишин, старший науковий
співробітник відділу фондів ТОКМ.
 

Сторінка 59 з 110

«ПочатокПопередня51525354555657585960НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер