images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

24 червня рух на вул. Руській буде тимчасово обмежений

П'ятниця, 23 червня 2017, 07:24

24 червня у Тернополі відбудеться загальноміське свято «Випускник-2017». Традиційно воно розпочнеться парадом випускників центральними вулицями міста від церкви Чесного Хреста, що над Тернопільським Ставом.

У зв’язку з цим у суботу, 24 червня з 15.00 до 17.00 год. рух транспорту вул. Руською буде обмежений.

Просимо вибачення за тимчасові незручності.

 

Що важливо знати про безвізовий режим з Європейським Союзом

Четвер, 22 червня 2017, 14:11

6 квітня цього року Європейський парламент схвалив надання українцям права подорожувати в країни Європейського Союзу без віз. 22 травня 2017 року в офіційному журналі Європейського Союзу оприлюднено Рішення про введення безвізового режиму між ЄС та Україною, яке набуло чинності через 20 днів після оприлюднення, тобто 11 червня 2017 року.

За термінологією Європейського Союзу (далі – ЄС) йдеться про «скасування візових вимог для короткострокових поїздок». Отже, скасовуються візи для тих, хто планує відвідати Євросоюз, але не залишатися там надовго. У тому числі – не працювати.

Залишаються чинними всі правила перебування в ЄС, які діяли і раніше, за наявності візи. Головний принцип доволі простий: в Європейському Союзі раді вітати законослухняних мандрівників з України. А тим, хто порушує закон, в жодному разі не варто розраховувати на те, що статус іноземця хоч якось пом’якшить їхню відповідальність.

Головна ідея безвізового режиму – полегшити подорожі з діловою або туристичною метою, в тому числі короткі поїздки до друзів та родичів.

Перетин державного кордону є можливий виключно в визначеному для цього місці, на прикордонному переході. Також в рамах малого прикордонного руху не можна перетинати кордону поза прикордонним пунктом.

Тим, хто їздить до країн ЄС часто та надовго, доведеться контролювати кількість днів, проведених в країнах Євросоюзу без візи.

Без віз можна перебувати на території ЄС в 90-денний період на кожні 180 днів.

Які документи можуть знадобитися при перетині кордону за безвізового режиму?

При перетині кордону без візи потрібен біометричний паспорт, дійсний щонайменше протягом трьох місяців після запланованої дати повернення.

Подорожуючий має бути готовий підтвердити намір повернутися назад. Наприклад, показати зворотній квиток або пояснити, чому його немає (приміром, якщо ви плануєте повертатися з Польщі до України автобусом і плануєте купити квиток на місці). Для тих, хто подорожує власним автомобілем, ця вимога не є актуальною.

Прикордонник може попросити підтвердити мету поїздки.

Приміром, бронювання готелю вже є достатнім підтвердженням, наявність достатніх фінансових засобів (не менше 50 євро на добу).

Це також може бути запрошення на конференцію чи інший захід, де декларується, що організатори забезпечують вам проживання. Якщо ви їдете до родичів, ви можете заявити про цей факт, але будьте готові надати їхню адресу та інші контакти чи – за наявності – підтверджуючі документи. При цьому немає потреби робити офіційне запрошення, яке є обов’язковим для візи.

Потрібно мати поліс медичного страхування, для тих, хто подорожує автомобілем – «зелену карту» (страхування цивільної відповідальності власника транспортного засобу).

Безвізовий режим не дає права на оформлення дозволів на проживання, працевлаштування або навчання в ЄС. Для цього буде потрібний трудовий контракт чи запрошення на роботу, на підставі якого оформлюється національна робоча віза або посвідка на проживання.

Порушення терміну перебування в ЄС тягне за собою подальшу заборону в’їзду.

Для тривалішого часу перебування в ЄС необхідно оформити візу.

Що потрібно для здійснення подорожі з дитиною?

- Кожна особа, включаючи дітей незалежно від віку, повинна мати окремий паспорт.

- Фізична особа, яка досягла 16 років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України.

- Фізична особа, яка не досягла 16 років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними.

- Залежно від кожного особистого випадку, можуть знадобитися додаткові документи – свідоцтво про народження, згода обох або одного з батьків, свідоцтво про смерть, рішення суду про позбавлення батьківських прав, визнання особи безвісти відсутньою або померлою тощо.

Випадки в яких громадянину України може бути тимчасово відмовлено в перетинанні державного кордону, якщо особа:

■ перебуває у списку осіб, що становлять загрозу суспільному порядку, суспільному здоров’ю чи внутрішній безпеці;

■ перебуває в списку осіб, в’їзд яких, хоча б в одній країні ЄС, заборонений;

■ осуджений в будь-якій країні-члені Шенгенської зони або ЄС за злочини, які передбачають кримінальне покарання у вигляді позбавлення свободи строком мінімум в один рік;

■ є об’єктом рішення про видворення з країни, яке приймається, зокрема, у випадках нелегального перебування;

■ по яких є докази участі в злочинній діяльності чи явні докази наявності умислу приймати участь в подібній діяльності;

■ не мають усіх необхідних документів.

Після запровадження безвізового режиму громадяни України можуть в’їжджати без віз до усіх держав-членів ЄС (за винятком Великобританії та Ірландії), а також до 4 держав-асоційованих учасниць Шенгенської угоди: Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії.

Отже, отримання візи не вимагатиметься під час поїздок до таких держав: Австрія, Бельгія, Болгарія, Греція, Данія, Естонія, Ісландія, Іспанія, Італія, Республіка Кіпр, Латвія, Литва, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія, Швеція.

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

01 липня 2017 року громадські формування можуть втратити ознаку неприбутковості

Четвер, 22 червня 2017, 06:56

16 липня 2016 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року №440, якою затверджено новий Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій.

У зв’язку з цим статути неприбуткових організацій повинні бути приведенні у відповідність до Податкового кодексу.

Процедура внесення змін до статуту громадських формувань прописана в статуті такого громадського формування.

Зміни до статуту вносяться вищим керівним органом організації (конференцією або загальними зборами), якщо за таке рішення проголосували 3/4 учасників.

Перелік документів та вимоги до них містить Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань». Більш детальну інформацію можна отримати на веб-сайті Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області у банері «До уваги неприбуткових організацій».

Якщо неприбуткові організації не приведуть документи у відповідність вимогам Податкового кодексу України, з 01 липня 2017 року вони виключаються з Реєстру неприбуткових організацій і відповідно втрачають пільговий статус.

Шановні представники громадських формувань, незважаючи на широку інформаційну кампанію на теренах Тернопільської області пройшли процедуру підтвердження статусу неприбутковості лише 50% громадських формувань.

У всіх інших залишився лише тиждень!

При цьому термін розгляду документів, встановлений Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб-фізичних осіб-підприємців» становить від трьох до тридцяти робочих днів. Крім того, у зв’язку з великим навантаженням на державних реєстраторів термін може бути продовжений ще на п’ятнадцять днів.

В залежності від бажання заявника строк розгляду документів можна скоротити у разі сплати від дво - до п’яти кратного розміру адміністративного збору.

Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області закликає громадські формування негайно внести необхідні зміни до статутів!

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області


 

235 тернополян отримають матеріальну допомогу

Четвер, 22 червня 2017, 06:53

На черговому засіданні виконавчого комітету прийнято рішення виділити одноразову матеріальну допомогу 235 тернополянам на загальну суму 19440 грн. Зі слів начальника управління соціальної політики Володимира Сулими, допомога спрямована людям, які опинилися у складних життєвих обставинах та звернулися з відповідною заявою до міської ради.

Окрім того, ще 13 тернополян, серед яких інваліди І групи або сім’ї, у яких проживають діти-інваліди, з 1 липня 2017 року отримуватимуть 50% відшкодування оплати за житлово-комунальні послуги

 

Через ремонт підпірної стіни на вул. Миру рух транспорту здійснюватиметься однією смугою

Середа, 21 червня 2017, 07:25

У зв'язку з проведенням капітального ремонту підпірної стіни на вул. Миру рух транспорту здійснюватиметься однією смугою. Також частково змінить свій маршрут автобус №31.

На спеціальній нараді, яка відбулася під керівництвом міського голови Сергія Надала, було прийнято рішення тимчасово перекрити дорожній рух від вул. Миру до вул. Карпенка. Увесь громадський транспорту курсуватиме без змін. Частково зміниться лише рух маршрутки №31, яка курсуватиме по вул. Дружби, вул. Миру до вул. Максима Кривоноса та далі без змін.

«За сприятливих погодних умов ремонт стінки плануємо завершити впродовж двох місяців, - розповідає головний інженер управління ЖКГ Микола Лесів. – Там плануємо виконувати монолітні ремонтні роботи, а дорогу частково перекриваємо у зв’язку з тим, що на об'єкті працюватиме великоваговий транспорт».

Просимо вибачення за тимчасові незручності.

 

Податкова запрошує на «гарячу» лінію

Вівторок, 20 червня 2017, 07:00

У середу, 21 червня 2017 року, з 15 до 16 год у приміщенні Тернопільської об’єднаної ДПІ ГУ ДФС у Тернопільській області відбудеться черговий телефонний сеанс «гаряча» лінія.


Тема телефонного сеансу: «Подання податкової звітності». На запитання відповідатиме начальник відділу електронних сервісів та звітності Воловоденко Люба Зіновіївна за телефоном: 43-46-44.


Відділ організації роботи Тернопільської OДПІ


 

У податковій можна «гаряче» поспілкуватись

Вівторок, 20 червня 2017, 07:00

У четвер, 29 червня 2017 року, з 11 до 12 год у приміщенні Тернопільської об’єднаної ДПІ ГУ ДФС у Тернопільській області відбудеться черговий телефонний сеанс «гаряча» лінія.


Тема телефонного сеансу: «Звернення громадян. Порядок подання та розгляду заяв». На запитання відповідатиме завідувач сектору організації роботи ЦОП та надання адміністративних послуг  Тернопільської ОДПІ Івахів Ігор Юрійович


за телефоном: 43-46-10.


Відділ організації роботи Тернопільської OДПІ


 

Податок на елітні авто: що потрібно для звірки?

Вівторок, 20 червня 2017, 06:59

У Тернопільській ОДПІ повідомили, що об’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня  податкового (звітного) року (у 2017 році – 1 млн 200 тис грн).


Так, аби дізнатись чи необхідно сплачувати податок або перевірити правильність нарахованого Вам податку, необхідно звернутись у податкову інспекцію за місцем своєї реєстрації (прописки) та пред’явити копію технічного паспорта автомобіля і паспорт громадянина України.


Також, як інформували в інспекції, впродовж п’яти місяців 2017 року до бюджету міста Тернополя і Тернопільського району було внесено транспортного податку у сумі 691,6 тисяч гривень.


Докладні консультації із даного питання – у Центрі обслуговування платників Тернопільської ОДПІ та за телефоном: 43-46-30, 43-46-10.


Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ


 

До уваги представників неприбуткових організацій

Вівторок, 20 червня 2017, 06:50

01 січня 2017 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», який, зокрема, передбачає продовження строку формування нового Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Неприбуткові підприємства, установи та організації, з метою включення до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій зобов’язані до 01 липня 2017 року привести свої установчі документи у відповідність із нормами Податкового кодексу України (далі – Кодекс) та у цей термін подати копії таких документів до контролюючого органу.

 

Куди сплачувати податки?

Понеділок, 19 червня 2017, 11:34

Якщо платник податку має власні чи орендовані приміщення (будівлі) у різних регіонах, в яких працюють та отримують зарплату наймані працівники, то він зобов’язаний стати на облік як платник окремих видів податків та перерахувати податок на доходи фізичних осіб із доходів у вигляді заробітної плати до відповідного бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) таких приміщень (неосновне місце обліку). Про це нагадали у Тернопільській ОДПІ.

Водночас, податковий агент, який здійснює нарахування (виплату) фізичній особі доходу у вигляді орендної плати, сплачує (перераховує) податок на доходи фізосіб до відповідного бюджету за своїм місцезнаходженням. Військовий збір юрособа перераховує як за себе, так і за не уповноваженні відокремлені підрозділи до бюджету за своїм місцезнаходженням (реєстрації) на відповідні рахунки.

Докладні консультації – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька. 1 та за телефоном: 43-46-41.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

 

Увага! 17-18 червня буде змінено рух громадського транспорту на вул. Протасевича

Субота, 17 червня 2017, 10:27

17-18 червня з 08.00 год. до 20.00 год., у зв’язку з ремонтом асфальтобетонного покриття ділянки на вул. Протасевича, буде тимчасово змінено рух громадського транспорту в напрямку транспортної розв'язки вулиць Протасевича – Ст. Бандери – 15 Квітня до осі вулиці (зі сторони житлових будинків).

Зокрема, будуть внесені зміни в рух тролейбусних маршрутів №№ 2, 5, а саме:

  1. тролейбусний маршрут № 2 в прямому і зворотному напрямку курсуватиме на пр. С.Бандери без заїзду на вул. Слівенську та Л.Українки;
  2. тролейбусний маршрут № 5 курсуватиме пр. С.Бандери без заїзду на вул. Довженка, Л.Українки, Слівенську.
 

Міжнародний турнір з фрі-файту «Битва за честь» відбудеться у Тернополі

Субота, 17 червня 2017, 10:26

17 червня о 18.00 год. у Тернополі (ТРЦ «Подоляни) відбудеться Міжнародний турнір з фрі-файту. Цьогорічний турнір проводиться під егідою Професійного Бійцівського Союзу (PFU), а це — новий майданчик і правила професійної фрі-файту, що обіцяють високу видовищність та динаміку поєдинків.

Спортивний захід відбудеться у форматі матчевої зустрічі Польща – Україна. У ній візьмуть участь представники провідних клубів Польщі, а з боку України - Юрій Босий, Тарас Титаренко, Микола Гринчук, Ігор Слюсарчук.

 

Не дбаєте про пенсію – очікуйте штрафи

П'ятниця, 16 червня 2017, 08:15

Як інформувала начальник відділу адміністрування єдиного внеску Тернопільської ОДПІ Сніжана Кравчун, впродовж січня – травня цього року за несвоєчасну сплату єдиного внеску до страхувальників застосовано 202 фінансових санкції на загальну суму 206,4 тис грн, а за неподання чи несвоєчасне подання звітності з даного внеску 354 платники сплатять 77,8 тис грн штрафу.


Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ


 

«Відсвяткували п’ятиріччя» елітному авто? Коли не буде оподаткування?

П'ятниця, 16 червня 2017, 08:14

Податковим кодексом України, зокрема у статті 267, прописано, що об’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років(включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня  податкового (звітного) року. (у 2017році – 1 млн 200 тис грн).

У разі спливу п’ятирічного віку автомобіля протягом звітного року, податок сплачується за період з 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, в якому вік такого автомобіля досяг (досягне) п’яти років. Про це інформували в Тернопільській ОДПІ.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДП


 

«Нерухомий податок» у витрати не іде

П'ятниця, 16 червня 2017, 08:13


 Про це наголосили в Тернопільській ОДПІ. Фахівці зазначили, що підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування та сплачують податок на нерухоме майно за свою комерційну нерухомість (магазини, склади тощо), не можуть включати до складу витрат сплачені суми такого податку. Таку заборону прописано у підпункті 177.4.4 Податкового кодексу.


Докладні консультації – у Центрі обслуговування платників Тернопільської ОДПІ та за телефоном: 43-46-10.


Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ


 

Як повернути зайво сплачені кошти?

П'ятниця, 16 червня 2017, 08:13


 

Тернопільська ОДПІ повідомляє, що 19 травня 2017 року набрав чинності наказ Мінфіну № 415, яким передбачено зміни до Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів.

Змінами, зокрема, передбачено, що у разі повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з податку на додану вартість, зарахованих до бюджету з рахунка платника податку в системі електронного адміністрування податку на додану вартість у порядку визначеному Податковим кодексом, такі кошти підлягають поверненню виключно на рахунок платника в системі електронного адміністрування податку на додану вартість, а у разі його відсутності на момент звернення такого платника із заявою про повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з податку на додану вартість чи на момент фактичного повернення коштів – шляхом перерахування на поточний рахунок платника податків в установі банку.

Докладні консультації – у Центрі обслуговування платників Тернопільської ОДПІ та за телефоном: 43-46-10, 43-46-22, 43-46-24.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДП


 

Податкова соціальна пільга: чи є зміни із травня?

П'ятниця, 16 червня 2017, 08:12

У Тернопільській ОДПІ нагадали, що будь який громадянин має право на зменшення суми загального місячного оподаткованого доходу, отриманого від одного роботодавця у вигляді зарплати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 50 % розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (з розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року.

Відповідно до Закону України « Про Держаний бюджет на 2017 рік» – прожитковий мінімум в розрахунку на місяць, діючий для працездатної особи на 1 січня складає 1600 грн. Таким чином, у 2017 році податкова соціальна пільга дорівнює – 800 грн протягом усього звітного року та не змінюється в залежності від зміни протягом року прожиткового мінімуму.

А відповідно до Податкового кодексу України, податкова соціальна пільга застосовується до доходу як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації і винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округлених до найближчих 10 грн (у 2017 році – 2 240 грн).

Докладні консультації – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДП


 

Як здійснити державну реєстрацію прав і бізнесу на тимчасово окупованих територіях

П'ятниця, 16 червня 2017, 08:01

З метою забезпечення та захисту прав та законних інтересів власників, інших набувачів нерухомого майна, а також належного надання послуг з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень Міністерством юстиції України затверджено наказ від 28.03.2016 року № 898/5 «Про врегулювання відносин, пов’язаних з державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно, що розташоване на тимчасово окупованій території України», який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 29.03.2016 за № 468/28598.

Наказом встановлюється, що державна реєстрація права власності та інших речових прав на нерухоме майно, що розташоване в межах території Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, а також тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей, проводиться незалежно від місцезнаходження такого нерухомого майна.

Ведення реєстраційних справ у паперовій формі щодо нерухомого майна, що розташоване в межах території АР Крим та міста Севастополя, надалі забезпечуватиме Головне територіальне управління юстиції у Херсонській області. Водночас ведення реєстраційних справ щодо нерухомого майна, розташованого на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей, здійснюватимуть відповідно Головні територіальні управління юстиції у цих областях.

Слід зазначити, що згідно пункту 5 статті 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.2004 № 1952-IV державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться незалежно від місцезнаходження нерухомого майна в межах Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя.

Згадана стаття також уповноважує Міністерство юстиції України приймати рішення про проведення державної реєстрації права власності та інших речових прав в межах декількох адміністративно-територіальних одиниць.

З метою забезпечення та захисту прав та законних інтересів громадян, надання послуг з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, Міністерством юстиції України затверджено наказ від 25.11.2016 № 3359/5 «Про врегулювання відносин, пов’язаних з державною реєстрацією юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, в межах декількох адміністративно-територіальних одиниць», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 25.11.2016 за № 1528/29658.

Згідно наказу, державна реєстрація юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, місцезнаходженням/місцем проживання яких є територія Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, а також населені пункти, в яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населені пункти, що розташовані на лінії зіткнення в Донецькій та Луганській областях, здійснюється незалежно від їх місцезнаходження/місця проживання в межах України.

Ведення реєстраційних справ у паперовій формі щодо юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, місцезнаходженням/місцем проживання яких є:

- Автономна Республіка Крим та місто Севастополь, забезпечує Головне територіальне управління юстиції у Херсонській області;

- населені пункти, в яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населені пункти, що розташовані на лінії зіткнення в Донецькій та Луганській областях, забезпечують відповідно до компетенції Головне територіальне управління юстиції у Донецькій області та Головне територіальне управління юстиції у Луганській області.


Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області


 

Заява про екологічні наслідки діяльності

П'ятниця, 16 червня 2017, 08:00

 

Дані про мету і засоби здійснення запроектованої діяльності

Склад для збирання та зберігання небезпечних відходів, що містять ртуть (у т. ч. відпрацьовані люмінесцентні лампи та прилади) в існуючому приміщенні за адресою вул. Бродівська, 59 у м. Тернополі

Процес складатиметься з етапів:

  • прийом відходів на своїй території;

  • здійснення зберігання відходів для подальшої передачі  для утилізації, знешкодження, переробки підприємствам з правом переробки, утилізації, знешкодження небезпечних відходів даного виду.

 

Замовник

ПП «Екоцентр плюс», м. Тернопіль, проспект Злуки, 27/47

Директор Дуда А. Г.

Характеристика об’єкту проектування

Склад для збирання та зберігання небезпечних відходів, що містять ртуть, розміщений у виробничому приміщенні, що належить виробничому автотранспортному об’єднанню «Кооптранс».

Потужність складу становить 25000шт.

Зберігання ламп передбачено в приміщенні складу на піддонах в заводській упаковці з гофрокартону.

При прийманні відпрацьованих ртутних ламп перевіряється правильність, цілісність внутрішньої упаковки ламп, при необхідності виправляються недоліки. Для кожного типу ламп передбачені окремі коробки та ящики. В одній картонній коробці дозволяється зберігати не більше 30 відпрацьованих ламп чи термометрів.

При накопиченні партії у 6000 штук, відпрацьовані лампи доставляються до м. Кропивницький на ТзОВ НВФ «ЕКОЦЕНТР», м. Львів на ДП «Бондарівка» Львівського КП «Зелений світ» для утилізації.

При транспортуванні відпрацьованих ламп забезпечується обов’язкове укладання їх правильними рядами, що запобігає утворення вторинних джерел забруднення навколишнього середовища ртуттю.

Максимальна вага картонних коробок при транспортуванні не має перевищувати 15кг.

Відпрацьовані прилади, що мають ртутне наповнення зберігаються на піддонах в спеціальній упаковці, що відповідає технічним умовам на тару для зберігання та транспортування.

Режим роботи та кількість працівників складу : Режим експлуатації  – 365 днів на рік; кількість змін за добу – 1; тривалість зміни – 8 годин.

Загальна кількість працівників складу складає 2 чоловіків. Працівники ПП «Екоцентр плюс» забезпечуються санітарно-побутовими приміщеннями ВАО «Кооптранс».

Нормативна СЗЗ дорівнює 100 м, витримується. Житлові будинки розташовані на відстані 150м.

 

Перелік очікуваних залишкових впливів запроектованої діяльності

Викиди в атмосферу відсутні

Вплив на атмосферне повітря виникає при можливості виникнення надзвичайних ситуацій, при цьому максимальна приземна концентрація викиду ртуті металічної не перевищує 0,4ГДК разом з фоном. Викид ртуті металічної з урахуванням можливості виникнення надзвичайних ситуацій становить
0,2*10-8г/с, валовий викид - становить 0,2*10-10т/рік.

Водне середовище: Скидання забруднених стоків відсутнє. Працівники складу забезпечені водопостачанням згідно угоди з орендодавцем. Побутові стоки відводяться в існуючий самопливний каналізаційний колектор загальносплавної каналізації.

 

 

Побутові відходи: Відходи комунальні змішані, у т.ч. сміття з урн 0,6 м3/рік. Всі відходи передаються на утилізацію спеціалізованим підприємствам згідно укладених угод.

Відходи виробництва : Пошкоджені лампи після обробки демеркураційним розчином та зібрані під час демеркуризації відходи, забруднені ртуттю, складуються в поліетиленові мішки, щільно зв’язуються та складаються в поліетиленову бочку і відправляється на утилізацію.

 

Вжиті заходи щодо інформування громадськості про планову діяльність

Громадськість поінформована щодо планованої діяльності та змісту ОВНС («Заява про наміри» опублікована в ЗМІ (щотижнева газета «Моя газета».). «Заява про екологічні наслідки діяльності» надана до місцевого органу самоврядування).

Для ознайомлення з матеріалами ОВНС і надання пропозицій звертатися до Замовника:

Приватне підприємство «Екоцентр плюс»,  директор Дуда А.Г. Адреса: – м. Тернопіль, проспект Злуки, 27/47. Тел./факс: (0352)268276, (097)755-87-52. E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

З пропозиціями, зауваженнями та коментарями надана можливість звертатись в Управління ЖКГ, благоустрою та екології ТМР, адреса: 46000, м. Тернопіль, вул. Коперника, 1.

 

Зобов’язання замовника

Склад запроектований відповідно до норм і правил охорони навколишнього середовища. Замовник ПП «Екоцентр плюс», бере на себе обов’язок здійснити розміщення складу, згідно проектних рішень, і надалі експлуатувати об’єкт під час всієї діяльності відповідно до цього зобов’язання. Відповідальність за дотримання вимог екологічної безпеки під час всієї діяльності покладається на директора Дуду А. Г.

 

 

Повідомлення про проведення громадського обговорення

П'ятниця, 16 червня 2017, 08:00

Організатором громадського обговорення є Приватне підприємство «Екоцентр Плюс», яке планує здійснювати діяльність щодо збирання, зберігання з подальшою відправкою на утилізацію відпрацьованих люмінесцентних ламп та приладів, що містять ртуть. Адреса діяльності: м.Тернопіль, вул. Бродівська, 59.


На розгляд громадськості надаються матеріали за результатами оцінки впливу на навколишнє природне середовищедіяльності та об’єкту (робочий проект ОВНС) для обговорення. Замовником проекту є ПП «Екоцентр плюс».Короткий зміст проекту:

1. Підстави для проведення ОВНС.

2. Фізико-географічні особливості району і майданчика розміщення об’єкту.

3. Загальна характеристика об’єкта проектування.

4. Оцінка впливів планової діяльності на навколишнє природне середовище.

5. Оцінка впливів планової діяльності на навколишнє соціальне середовище.

6. Оцінка впливів планової діяльності на навколишнє техногенне середовище.

7. Комплексні заходи щодо забезпечення нормативного стану навколишнього середовища та його безпеки.

8. Оцінка впливів на навколишнє середовище при будівництві.

9. Додатки.

Для ознайомлення з документацією, подання пропозицій (зауважень) звертатись до Організатора (уповноважена особа Дуда А.Г.), адреса м. Тернопіль, проспект Злуки, 27/47, тел. (097) 755-87-52, факс (0352) 26-82-76, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду , а також в Управління ЖКГ, благоустрою та екології ТМР, адреса м. Тернопіль, вул. Коперніка, 1.

Пропозиції (зауваження) подаються в усній чи  письмовій формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням особи, яка їх подає, до 27 липня 2017 року. 28 липня 2017 о 13 год. 00 хв. будуть проведені громадські слухання в Управлінні ЖКГ, благоустрою та екології ТМР за адресою м. Тернопіль, вул. Коперніка, 1, перший поверх (Ресурсний центр).


 

Свято «Випускник 2017» відбудеться у Тернополі 24 червня

Четвер, 15 червня 2017, 07:57

Загальноміське свято «Випускник 2017» відбудеться на центральному стадіоні Тернополя у суботу, 24 червня о 17.00 год. Урочистості розпочнуться традиційним парадом випускників центральними вулицями міста о 15.30 год. від Надставної церкви.

Зі слів очільника Тернополя Сергія Надала, на стадіоні відбудеться церемонія нагородження золотих та срібних медалістів, переможців конкурсу на кращий вишитий костюм випускників 2017 року. Також переможців спортивних змагань нагороджуватимуть відомі спортсмени.

На святкування запрошені спеціальні зіркові гості, які стануть приємним сюрпризом для випускників. Серед них – лідер популярного українську гурту.

 

У Тернополі капітально відремонтували десять тротуарів

Четвер, 15 червня 2017, 07:54

З настанням літнього періоду у Тернополі продовжується капітальний ремонт дворів, доріг, міжквартальних проїздів та інших об’єктів благоустрою. Зокрема, цими днями триває капітальний ремонт трьох тротуарів на вул. С.Качали, вул. І.Франка та вул. Б.Хмельницького.

Від початку року у Тернополі вже завершено ремонт десяти тротуарів на вул. Новий Світ, вул. Глиняна, вул. Кн.Острозького (поблизу Філармонії), вул. Лозовецька, вул. Танцорова, вул. Білецька, вул. Макаренка (поблизу ЗОСШ №9), вул. Карпенка, вул. Дубовецька, а також від ЗОСШ №16 до котельні на бул. Просвіти,9А. На цих об’єктах проведено заміну бордюрного каменю та фігурних елементів мощення.

Зі слів очільника Тернополя Сергія Надала, цього року на ремонт тротуарів передбачено майже 6 млн. грн., за які заплановано відремонтувати 17 тротуарів у різних мікрорайонах міста.

 

Тернопільських підприємців запрошують на Міжнародний бізнес-форум

Середа, 14 червня 2017, 07:02

15 червня 2017 року в м. Києві відбудеться VI Шведсько-український бізнес-форум. Участь у форумі підтвердили десятки шведських компаній: ABB, Atlas Copco, Ericsson, Магнуссон, SEB Corporate Bank, Scania, Sigma Software, SKF, VolvoTrucks, Volvo Construction та інші.

Інформацію щодо форуму можна знайти на сайті www.subt.com.ua.

Контактна особа з організаційних питань: Олександр Машинець, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду або (068) 330 46 47.

 

Проект "Онлайн будинок юстиції" – зручний сервіс для кожного українця!

Середа, 14 червня 2017, 06:44

Цей проект увібрав у себе всі сервіси, які міністерство надає в електронному вигляді. «Онлайн будинок юстиції» - це можливість не виходячи з власного будинку :

 повторно отримати документиу сфері реєстрації актів цивільного стану;

 зареєструвати або ліквідувати фізичну особа підприємця;

 зареєструвати громадське об’єднання або засіб масової інформації;

 отримати дані про електронний цифровий підпис;

 отримати інформацію з усіх реєстрів Мін’юсту.

«Ще одна новація – соціальний ліфт, де кожен український юрист може залишити свою анкету і вона буде автоматично вноситися в пропозиції із заповнення вільних вакансій в системі юстиції. Також тут можна скористатися послугою «СМС-Маяк», яка передбачає можливість отримання інформації щодо будь-яких змін в реєстрах бізнесу й нерухомості щодо твого майна», зауважив Міністр юстиції Павло Петренко під час презентації проекту на всеукраїнському рівні 23 лютого 2017.

Задля зручності користувачів на порталі сервісу розміщена інструкція з отримання кожної запропонованої послуги, а також є опція «залишити відгук». Скористатись послугою «Онлайн будинок юстиції» може кожен, перейшовши за посиланням: https://online.minjust.gov.ua./


Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області

 

В Тернопільській області з’явилася дорожня патрульна поліція

Вівторок, 13 червня 2017, 13:29

15 червня 2017 року в м. Києві відбудеться VI Шведсько-український бізнес-форум. Участь у форумі підтвердили десятки шведських компаній: ABB, Atlas Copco, Ericsson, Магнуссон, SEB Corporate Bank, Scania, Sigma Software, SKF, VolvoTrucks, Volvo Construction та інші.

Інформацію щодо форуму можна знайти на сайті www.subt.com.ua.

Контактна особа з організаційних питань: Олександр Машинець, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду або (068) 330 46 47.

 

Тернополяни отримали відповіді щодо проблемних будівництв у місті

Вівторок, 13 червня 2017, 06:21

Днями до Тернопільської міської ради прийшли тернополяни з питаннями щодо будівництва на вул. Симоненка, бул. Петлюри та біля ПК «Березіль». Очільник Тернополя Сергій Надал зустрівся з мешканцями, вислухав їх зауваження та дав роз’яснення по кожному зверненню.

Зокрема, об’єкт на бульварі Петлюри планується зводитися на земельній ділянці, яка була продана на відкритому аукціоні. Тоді ціна за цю земельну ділянку була найвищою у Тернополі. Згідно з даними перевірки, яку проводив відділ Державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК), жодних фактів порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності не виявлено.

Окрім того, під час проектування нового об’єкту, нові власники земельної ділянки пішли на зустріч мешканцям найближчого будинку та зменшили кількість поверхів готелю. Також інвестором, за власні кошти, буде прокладено окремі комунікації до об’єкту, тому будівництво жодним чином не вплине на ті інженерні комунікації, які проведені до сусідніх житлових будинків.Окрім того, інвестор взяв на себе зобов’язання, за власний кошт, провести благоустрій прилеглої території.

«Щодо будівництва на вул. Симоненка була проведена спільна зустріч з мешканцями, депутатами та будівельником. Усі сторони дійшли згоди, що жодного будівництва на цій ділянці проводитися не буде, допоки будівельник не знайде компромісу з мешканцями сусіднього будинку», - пояснює очільник Тернополя Сергій Надал.

Будівельник, який планував будівництво біля ПК «Березіль», мав зробити ремонт та реконструкцію ПК «Березіль», благоустрій навколишньої території тощо. Проте, зважаючи на думку людей, міський голова дав доручення ДАБК призупинити будь-які роботи на цьому об’єкті.

«Думка тернополян є дуже важливою, тому було дано доручення ДАБК призупинити на об’єкті біля ПК «Березіль» будь-які будівельні роботи, допоки забудівник не отримає згоду мешканців сусіднього будинку, що вони не заперечують проти такого будівництва. Хоча у забудовника є усі дозвільні документи», - додав Сергій Надал.

 

Тернополянка здобула чотири нагороди на Міжнародних змаганнях зі спортивної гімнастики

Понеділок, 12 червня 2017, 07:26

На Міжнародних змаганнях зі спортивної гімнастики серед юніорів (дівчата) у словацькому місті Трнава тернополянка, вихованка дитячо-юнацької спортивної школа № 2 Анастасія Бачинська здобула чотири нагороди.

Дівчина здобула «золото» з багатоборства, «срібло» з вільних вправ та брусів і «бронзу» з опорного стрибка, а також «Приз глядацьких симпатій» у виступах на колоді.

Нагадаємо, що Анастасія Бачинська є лідером збірної України у своєму віці. Її тренує заслужений тренер України Геращенко Т.В. Наступним кроком для спортсменки стане участь у XIV літньому Європейському юнацькому олімпійському фестивалі 2017 року в угорському місті Дьйор.

 

16 червня у Тернополі відбудеться проект «Здорова нація – сильна Україна»

Понеділок, 12 червня 2017, 07:26

16 червня з 15.00 до 20.00 год. на Театральному майдані відбудеться Всеукраїнський проект «Здорова нація – сильна Україна». Цей проект спрямований на пропаганду здорового способу життя та формування свідомої відповідальності за своє здоров’я.

Мета проекту - донести основні складові здорового способу життя, його переваги, елементарні навички з харчування, фізкультури, гігієни та профілактики захворювань для широких верств населення. Проект проходитиме у понад 50 містах України за участю громадських та благодійних організацій.

У програмі: танцювальні майстер-класи, лекції від дієтологів та провідних лікарів, майстер-класи в стилі східних єдиноборств про важливість силових тренувань, розіграш призів від партнерів, майстер-класи для дітей та ін.

 

Депутати прийняли зміни до бюджету Тернополя

П'ятниця, 09 червня 2017, 08:12

На XV сесії Тернопільської міської ради депутати прийняли зміни до бюджету Тернополя на 2017 рік за рахунок перевиконання бюджету. Загалом, як зауважив міський голова Сергій Надал, на фінансування галузей додатково направлено понад 52 млн грн.

«Прийняті зміни до бюджету Тернополя є надзвичайно важливими, адже, в іншому випадку, у літній період школи та дитячі садочки, інші інфраструктурні об’єкти могли залишитися без ремонтів, а сфера соціального захисту – без належного фінансування. Проте депутати відновили роботу і проголосували за зміни», - розповідає Сергій Надал.

Зокрема, прийнято рішення про співфінансування проекту «Водна арена», внесено зміни у програму розвитку фізкультури і спорту та програму «Турбота».

«Сфера освіти отримала додатково понад 15 млн. грн. на поточні ремонти (з розрахунку по 100 грн. на учня), на капремонт закладів освіти, встановлення сигналізації. Охорона здоров’я отримала майже 2,5 млн. грн. на придбання обладнання, проведення ремонтів у медичних закладах, сфера культура - кошти на ремонт закладів культури, а спорт – на капремонт приміщень ДЮСШ №1 та басейну, на капремонт доріжок стадіону та ін.,» - додає очільник Тернополя.

Окрім того, з міської казни виділено кошти на забезпечення пільгового перевезення пасажирів у громадському транспорті міста, майже 12 млн. на сферу ЖКГ та кошти на внесення змін у план зонування та змін меж міста.

 

Резервісти з Тернополя відправилися до навчальних центрів Збройних Сил України

П'ятниця, 09 червня 2017, 08:11

8 червня з Тернопільського обласного військового комісаріату відбулося відправлення резервістів до навчальних центрів Збройних Сил України. Разом з родичами та друзями був присутній міський голова Сергій Надал, який побажав усім незламної волі, надійного родинного тилу та богатирського здоров’я.

«Для всіх українців ви вже Герої. Саме Ви зупинити путінські орди на сході України. Завдяки Вашому героїзму ми живемо у вільній і незалежній країні, - зазначив очільник Тернополя. – В умовах російської агресії ми разом маємо забезпечити функціонування сучасної професійної контрактної армії, тому усі тернополяни, які підписують контракт на службу в ЗСУ чи Нацгвардію, надалі будуть отримувати від Тернопільської міської ради не 10 000 грн., як було раніше, а 15 000 грн. Переконаний, що у єдності та мужності наш український народ непереможний».


 

У Тернополі триває ремонт пішохідного мосту над залізничною колією

Четвер, 08 червня 2017, 05:54

У Тернополі триває капітальний ремонт пішохідного мосту над залізничною колією. Як зауважив міський голова Тернополя Сергій Надал, спочатку планувалося провести лише поточний ремонт сходів над колією, але після обстеження комісійно було виявлено суттєві недоліки і тому було прийнято рішення провести капітальний ремонт.

«Зараз повністю укріплено міст та частково замінено конструктивні елементи, сходові марші та облаштовано спеціальне пластикове накриття над сходами, - пояснює міський голова. – Окрім того, сходи будуть помальовані у червоний колір спеціальною бітумною фарбою, щоб підвищити рівень уваги пішоходів».

 

Діти учасників АТО з Тернополя поїхали на відпочинок на море

Четвер, 08 червня 2017, 05:53

Група дітей учасників АТО з Тернополя поїхала на відпочинок на море у смт. Затока Одеської області. Їх поїздка відбулася завдяки взаємодії волонтерів, меценатів та влади Тернополя.

«Насамперед дякую підприємцям та меценатам, які долучилися до організації відпочинку та оздоровлення тернопільських дітей на морі. Адже підтримка учасників АТО та їх сімей є одним з пріоритетних завдань міської ради, - каже очільник Тернополя Сергій Надал. – Зазначу, що зараз ми опрацьовуємо не лише варіанти оздоровлення дітей з Тернополя, а й розглядаємо можливості організації відпочинку дітям зі Сходу України у Тернополі».

 

Внесення змін до Статуту

Середа, 07 червня 2017, 12:47

Для реєстрації громадського об’єднання керівник або особа (особи), яка має право представляти громадське об’єднання для здійснення реєстраційних дій, подають (надсилають) до уповноваженого органу з питань реєстрації за місцезнаходженням громадського об’єднання документи, необхідні для реєстрації, серед яких – статут.

Статут – це цілий комплекс правил, прийнятий будь-яким добровільним об’єднанням людей і покликаний організувати і врегулювати діяльність цього об’єднання найкращим чином. Він також визначає мету (цілі) та напрямки діяльності даного об’єднання людей.

Відповідно до статті 11 Закону України «Про громадські об’єднання» статут громадського об’єднання має містити такі відомості:

1) найменування громадського об’єднання та за наявності – скорочене найменування;

2) мету (цілі) та напрямки його діяльності;

3) порядок набуття і припинення членства (участі) у громадському об’єднанні, права та обов’язки його членів (учасників);

4)  повноваження керівника вищого органу управління, інших органів управління ( далі – керівні органи) громадського об’єднання, порядок їх формування та зміни складу, термін повноважень, а також порядок визначення особи, уповноваженої представляти громадське об’єднання та її заміни ( для громадських об’єднань, що не мають статусу юридичної особи);

5) періодичність засідань і процедуру прийняття рішень керівними органами громадського об’єднання, у тому числі шляхом використання засобів зв’язку;

6) порядок звітування керівних органів громадського об’єднання перед його членами (учасниками);

7) порядок оскарження рішень, дій, бездіяльності керівних органів громадського об’єднання та розгляду скарг;

8 ) джерела надходження і порядок використання коштів та іншого майна громадського об’єднання;

9) порядок створення, діяльності та припинення діяльності відокремлених підрозділів громадського об’єднання (у разі їх створення громадським об’єднанням, яке має намір здійснювати діяльність за статусом юридичної особи);

10)  порядок внесення змін до статуту;

11)  порядок прийняття рішення щодо саморозпуску або реорганізації громадського об’єднання, а також щодо використання його коштів та іншого майна, що залишилося після саморозпуску – для громадського об’єднання, яке має намір здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи.

У статуті можуть бути передбачені і додаткові положення щодо утворення, діяльності та саморозпуску чи реорганізації громадського об’єднання, що не суперечать Закону України «Про громадські об’єднання» та чинному законодавству України.

Також слід наголосити на тому, що Прикінцевими та перехідними положеннями Закону України «Про громадські об’єднання»  передбачено безоплатну процедуру внесення змін до статутів громадських організацій протягом п’яти років з дня введення його в дію (з 01 січня 2013 року).

Для приведення статутних документів у відповідність до Закону України «Про громадські об’єднання»,  зареєстрованим громадським об’єднанням необхідно:

  • прийняти рішення про скликання вищого органу управління громадського об’єднання;

  • провести засідання вищого керівного органу управління громадського об’єднання;

  • розглянути питання внесення змін до статуту та доповнити статут відомостями, наявність яких вищезазначені. (ст.11 Закону України «Про громадські об’єднання»).

Після оформлення необхідних документів, громадське об’єднання
повідомляє уповноважений орган з питань реєстрації, протягом 60 днів з дня прийняття такого рішення. (ч.12 ст.9 Закону України «Про громадські об’єднання»).

 

 

Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області


 

Новий універсальний спортивний майданчик відкрили на вул. Купчинського

Середа, 07 червня 2017, 11:04

Символічно, у День захисту дітей, відбулося відкриття оновленого універсального спортивного майданчика на вул. Романа Купчинського. На відкриття прийшло чимало мешканців прилеглих будинків та очільник Тернополя Сергій Надал.

«Цього року ми відкриваємо вже другий універсальний спортивний майданчик. Перший був відкритий нещодавно біля школи №11, - розповідає міський голова. – На вул. Купичинського спортивний майданчик поділений на два сектори, на одному, зі штучним покриттям, облаштовані місця для занять різними ігровими видами спорту, а на іншому – вуличні тренажери».

До слова, до кінця року нові спортивні майданчики облаштують біля ЗОШ №2 та 16.

 

МОЗ: 10 фактів про медреформу

Середа, 07 червня 2017, 05:57

6 червня народні депутати Верховної Ради голосуватимуть за включення до порядку денного законопроектів, які мають запустити медичну реформу в Україні. Ці законопроекти розроблені Урядом на виконання Концепції реформування охорони здоров’я, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України № 1013-р 30 листопада 2016 року, та доопрацьовані парламентською робочою групою. Вони запроваджують новий дієвий механізм реалізації пацієнтами конституційного права на безкоштовну медичну допомогу, отримання якісних медичних послуг та лікарських засобів.
Що саме запроваджують ці законопроекти:
1. Новий дієвий механізм реалізації конституційного права на безкоштовну медичну допомогу, отримання якісних медичних послуг та лікарських засобів.
2. Державні гарантії оплати наданих пацієнтам медичних послуг та лікарських засобів за рахунок коштів держбюджету за принципом «гроші ходять за пацієнтом».
3. Поняття «державного гарантованого пакета» – визначеного обсягу медичних послуг та лікарських засобів, які держава зобов'язується оплачувати за наперед встановленим єдиним тарифом, що затверджується КМУ щороку. Державні фінансові гарантії надаються незалежно від будь-яких додаткових критеріїв усім громадянам України.
4. Повній оплаті з держбюджету підлягатимуть медичні послуги та лікарські засоби на рівні первинної та екстреної (близько 80% всіх звернень громадян), а також паліативної медичної допомоги. Обсяг фінансування інших видів медичних послуг буде визначатися КМУ. При цьому компонент медичної допомоги на всіх рівнях і завжди буде оплачуватись державою.
5. У разі часткового покриття запроваджується офіційна співоплата за отримані медичні послуги. Співоплата може здійснюватися за рахунок коштів пацієнтів чи за рахунок інших джерел (наприклад, загальнообов’язкового соціального медичного страхування, добровільного медичного страхування, коштів місцевих бюджетів) за встановленим КМУ фіксованим тарифом співоплати, поза яким стягнення плати заборонено.
6. Медичні послуги в рамках державного гарантованого пакета надаватимуться закладами охорони здоров'я будь-якої форми власності та фізичними особами-підприємцями, що мають ліцензію на медичну практику, відповідно до договорів про медичне обслуговування населення, укладених з Національною службою здоров'я України («НСЗУ»). Оплата за надані пацієнтам послуги здійснюватиметься НСЗУ на підставі такого договору.
7. Державні фінансові гарантії запроваджуються поступово, на первинному рівні вже з січня 2018 року, на інших рівнях – до 2020 року.
8. В Україні визнаватимуться міжнародні клінічні настанови, що дозволять застосувати кращі світові практики та досягнення доказової медицини.
9. Пільги, що вже існують у сфері медичного обслуговування, залишаються чинними та реалізуються у відповідності до тих законів, якими вони впроваджені.
10. Додаткові державні фінансові гарантії повної оплати лікування для учасників антитерористичної операції ("АТО") для визнання їх вкладу та самопожертви заради захисту України.

 

Позиція Мін’юсту щодо обрання нового керівника Координаційного центру

Вівторок, 06 червня 2017, 12:34

 


  1. Ми завжди стоїмо на сторожі розвитку демократичних процесів в Україні. Міністерство юстиції було ініціатором проведення конкурсу на посаду директора Координаційного центру з надання правової допомоги.

Це було зроблено саме з волі Міністра юстиції. Адже раніше законодавчими актами ні можливість, ні обов’язковість проведення конкурсу на цю посаду передбачено не було.

Але наша ціль – прозорість та відкритість, саме тому було прийняте рішення про відбір  з залученням громадськості.

 

 

  1. Якби Міністр юстиції реагував на тиск, то свого часу не було б призначено минулого керівника БПД, який за три роки побудував цю систему.

 

  1. Ми завжди раді, коли неурядовий сектор представляє нам своє бачення розвитку і ми готові бути з ними партнерами. Але ми проти прямого тиску, який в результаті не йде на користь ні системі безоплатної правової допомоги, ні тим, хто його вчиняє.

 

  1. Допуск до конкурсу було проведено за рівних можливостей для кожного охочого, хто чітко відповідав визначеним у порядку проведення конкурсу критеріям.

 

  1. Була розроблена абсолютно об’єктивна система оцінювання, що надала кожному члену комісії рівноцінне право голосу*. Як для представників громадськості, так і для представників Міністерства юстиції.

 

  1. Комісія складається з восьми осіб: п’ять представників Міністерства юстиції та три представники від громадських об’єднань, які мають бездоганну ділову репутацію та високий суспільний авторитет.

Такий розподіл є правильним, адже:

 

  • Міністерство юстиції несе відповідальність за роботу Координаційного центру. Тому абсолютно логічно, що більшість членів Комісії є представниками Мін’юсту. Адже результат роботи Координаційного центру – безпосередня відповідальність Мін’юсту;

  • керівник системи БПД  - це, у першу чергу, юрист! Тому оцінити його професійні якості повинні саме фахові авторитетні юристи Мін’юсту;

  • три голоси для громадськості – це 40% результату, тобто серйозний вплив на фінальний результат конкурсу. Без підтримки громадськості перемогти у відборі майже неможливо.

 

  1. Відбір проводився за чіткими критеріями, ключові з яких – досвід роботи, бачення концепції розвитку системи БПД та особисті лідерські якості. Також вагому роль відігравав фактор володіння англійською мовою, адже новому очільнику БПД доведеться багато спілкуватися з іноземними донорами, що є партнерами Координаційного центру. Це необхідно для повноцінної реалізації стратегії розвитку цієї структури.

 

  1. Члени Комісії визначилися з претендентами, які набрали 4 і більше голосів, та продемонстрували найкращі результати по усім критеріям оцінки.

 

  1. Радикальні розбіжності щодо обрання найсильніших кандидатів у членів Комісії були відсутні, адже їх було визначено за переважною більшістю голосів. Їх підтримали як представника громадськості, так і представники МЮ.

 

  1. Відповідно до Порядку проведення конкурсу Комісія внесла обрані кандидатури на розгляд державного секретаря Міністерства юстиції, який і прийняв остаточне рішення щодо призначення на посаду директора Координаційного центру. Перевага була надана кандидату, який має практичний досвід впровадження ефективних реформ.

 

  1. Паралельно зазначу, що серед членів Комісії не було жодного підлеглого Павла Мороза.

 

  1. Ці чутки є нічим іншим, як маніпуляцією громадською думкою з ціллю  захистити чиїсь приватні інтереси.

 

  1. Також важливо наголосити на тому, що не буде жодних безпідставних звільнень працівників системи Безоплатної правової допомоги. Прохання до працівників не піддаватися маніпуляціям.

 

  1. Наразі усі центри працюють у штатному режимі, немає жодних збоїв у роботі системи.

 

  1. Єдине завдання, що наразі є у нового керівництва – вдосконалити роботу системи надання безоплатної правової допомоги, що була якісно вибудувана раніше.

 

  1. Серед цілей, досягнення яких найближчим часом буде пріоритетом системи БПД, Павло Мороз назвав підвищення якості та швидкості надання послуг, розвиток онлайн сервісів, популяризація послуг БПД серед населення, підвищення правової грамотності громадян, а також підсилення інституційної спроможності та незалежності Координаційного центру.

 

  1. Підсумовуючи, хочу наголосити, що конкурс було проведено в рамках чинного законодавства, прозоро та публічну.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Запрошуємо долучитися до відкритої дискусії щодо земельної реформи

Вівторок, 06 червня 2017, 07:36

Чи зможуть об’єднані громади стати локомотивом наведення порядку із землею, і як представникам державної влади, медіа, експертам допомогти їм у цьому – про ці та інші актуальні земельні питання йтиметься під час відкритої дискусії щодо земельної реформи. Захід відбудеться 8 червня 2017 року у «Тернопільському прес-клубі», що на вулиці С. Качали, 3. Триватиме він з 14:00 до 18:30.

Дискусію організовано Українським кризовим медіа-центром у межах програми DOBRE («Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» за фінансування USAID). Тема дискусії: «Як ГРОМАДИ, ВЛАДА, ЕКСПЕРТИ ТА МЕДІА разом можуть навести порядок: кейс землі».

Як повідомляють у прес-релізі організатори заходу, земля може приносити українцям достаток, але, наразі, вона використовується нераціонально. Також із нею пов’язано багато масштабних зловживань. Саме тому у рамках децентралізації, коли повноваження передаються на місця, в об’єднаних територіальних громад з’являється можливість розпоряджатися землями поза межами забудови. Водночас проведення земельної реформи в Україні ставить перед собою дві головні мети – розвиток інфраструктури в селі і формування фермерських господарств, які вироблятимуть якісні продукти.

Власне, з цього приводу участь у дискусії візьмуть представники тернопільської обласної влади, представники громад, експерти, підприємці, редактори ЗМІ та журналісти. Вони обговорюватимуть можливості кращого донесення суті реформи на місцях, у громадах - до людей. Допоможе їм у цьому Український кризовий медіа-центр, який є майданчиком, де влада, експерти та журналісти можуть знайти спільні точки дотику та сформувати партнерство в інтересах громадян на основі цінностей свободи слова та спільної відповідальності перед аудиторією газет, радіо, телебачення та електронних ЗМІ.

А формат відкритої дискусії дозволить сконцентруватися на обговоренні реальних як позитивів, так і ризиків реформи для громадян, бізнесу, економіки та національної безпеки. Водночас буде можливість окреслити основні проблеми та обговорити способи їх подолання як для того, щоб люди краще розуміли реформу, так і для того, щоб відділити їх від популістських гасел політиків.

Для того, щоб взяти участь у відкритій дискусії, просимо заповнити форму для реєстрації за посиланням до 6 червня 14:00.

Детальніше ознайомитися із запропонованими для обговорення питаннями можна тут.

Модератор заходу – Роман Вибрановський, УКМЦ.

Контактна особа – Юлія Тьоткіна, (напрямок по роботі з національною аудиторією УКМЦ) Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду , (067) 791 59 20, (099) 220 76 01.

 

Останніми днями в Фейсбуці поширюються думки, що Міністерство юстиції начебто знищує систему безоплатної правової допомоги

Вівторок, 06 червня 2017, 06:10

Останніми днями в Фейсбуці поширюються думки, що Міністерство юстиції начебто знищує систему безоплатної правової допомоги (БПД) і найближчим часом її очікують репресії. Начебто Павло Мороз, новообраний Директор Координаційного центру, збирається взяти її під контроль і звільнити людей, які в ній працюють.

Зрозуміло, що такі чутки визвали занепокоєння серед співробітників системи і багато хто з наших колег висловив своє незадоволення з таким розвитком подій. До них долучилося багато шанованих мною громадськіх діячів та організацій.

Водночас, можу прямо заявити, що ці чутки не мають нічого спільного з реальністю. Ніхто не буде звільнений за висловлення своєї думки, у тому числі якщо вона спрямована проти Міністерства юстиції.

Директори регіональних та місцевих центрів БПД призначалися особисто Директором Координаційного центру і Міністерство юстиції не втручалось у прийняття цих рішень. У випадку призначення очільників Бюро правової допомоги представники територіальних управлінь юстиції брали участь у роботі конкурсних комісій, але фінальне рішення завжди залишалося за Директором Координаційного центру, який міг не погодитися із пропозицією комісій. Навіть коли громадськість публічно заявляла про категоричну незгоду з такими рішеннями і вимагала їх скасування, Міністерство юстиції не втручалася у роботу Координаційного центру.

Так само відкрито було проведено консультативний конкурс на посаду Директора Координаційного центру. Кандидати мали можливість представити свої програми розвитку системи БПД, співбесіди транслювалися онлайн, в комісію входили представники громадськості. За результатами консультаційного конкурсу два найбільш сильних кандидатів були рекомендовані комісією, з яких обрано було Павла Мороза.

Запрошую всіх керівників регіональних місцевих центрів та керівників бюро на відеоконференцію, яка відбудеться в приміщеннях обласних управлінь юстиції у вівторок, 6 червня, о 10:00.

Друзі, приходьте. Долучайтесь! Будемо мати відверту розмову команди однодумців, де я розвію всі міфи про псевдо плани міністерства, які недобросовісно та безпідставно поширюються.

 

Міністр юстиції України Павло Петренко

 

На честь наймолодшого Героя Небесної Сотні відкрили Мистецьку Резиденцію

Понеділок, 05 червня 2017, 00:00

Молитвою, творчістю та піснею у селі Травневе Збаразького району вшанували пам’ять наймолодшого Героя Небесної Сотні, Героя України – Назара Войтовича. В цей день, 2 червня, юнак міг би відзначати свій 21-й день народження… Однак, віддав найцінніше за свій народ, за демократичне майбутнє своєї Держави.

Власне, у день народження Героя відбулася панахида на його могилі. Вшанувати пам’ять Назара приїхав також голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

«Герої Небесної Сотні, а також ті, хто нині воює на Сході України – це правдиві Герої своєї країни. Вони, маючи незламну віру в справедливість, не ховаючись за спинами інших, без жодних вагань стали на захист нашої держави. На жаль, багато з них тепер залишаться лише доброю пам’яттю у наших серцях. Саме тому зараз, у день народження Назара Войтовича, ми зібралися, щоб помолитися за його світлу душу й пригадати, яким він був. Дуже сумно, що Україна втратила щирого патріота. Але водночас ми всі отримали розуміння того, що маємо стати іншими, будувати нову державу, аби продовжити те за що боролися й за що загинули наші Герої», – наголосив Степан Барна.

При цьому, на день народження Назара Войтовича також припало відкриття першої програми Мистецької Резиденції. Дану Резиденцію відкрили на його честь, як наймолодшого Героя Небесної Сотні. Презентація програми відбулася у рамках щорічної урочистої події «На крилах мрій», організованої Травневською загальноосвітньою школою І-ІІ ст. Зокрема, у день відкриття учасники-резиденти вже розпочали роботу над перетворенням колишнього сільського магазину на комунікаційний центр для громади з освітньо-мистецькою програмою. Власне, організатори переконані, що даний проект, який реалізовується у сфері, яку понад усе любив Назар Войтович, є символом вшанування його пам’яті та продовження його справи.

 

На Тернопільщині фестиваль «Братина» об’єднав людей з різних областей України

Неділя, 04 червня 2017, 00:00

Традиційний ХІІ міжобласний мистецько-краєзнавчий фестиваль «Братина» відбувся у селі Стіжок Шумського району. До заходу долучився голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна разом з дружиною та донькою.
Фестиваль об’єднав майже сорок мистецьких колективів з Тернопільщини, Рівненщини, Хмельниччини, Волині та Києва. Співи, танці, жартівливі сценки, показові бої не залишили байдужими гостей, які завітали на дійство.
Свою майстерність демонстрували й народні умільці – рукодільниці, гончарі, столяри. Традиційними українськими стравами частували місцеві господині.
За словами голови Тернопільської ОДА Степана Барни, фестиваль «Братина» об’єднав людей з різних областей України на землі, де творилася історія українського народу та його самобутність. «Тернопільський край унікальний і гідний претендувати на звання культурно-мистецької столиці України, адже саме тут найбільше духовних центрів, замків і таких масштабних фестивалів як Братина. Дійство стало традиційним та об’єднує навколо себе багато людей», - зазначив очільник Тернопільщини.

 

Міська рада Тернополя відновила повноцінну роботу

Субота, 03 червня 2017, 00:00

2 червня 2017 року відбулася XV сесія Тернопільської міської ради. У залі були присутні 23 з 42 депутатів. Тому всі рішення сесії правомочні та обов’язкові до виконання.

Станом на 10:00 у сесійному залі зареєструвалися 23 депутата з фракцій «Свобода», «Батьківщина», Громадянська позиція, «Народний контроль» та Радикальної партії. Були відсутні на сесії депутати з фракції «Об’єднання «Самопоміч»« та БПП «Солідарність».

Приблизно біля 11:00 міський голова оголосив кількахвилинну перерву, після якої сесія відновилася у правомочному режимі.

Всі спроби окремих депутатів зірвати сесію за сценарієм 24 квітня та 12 травня провалилися. Депутати, які мали бажання працювати на користь громади, а не мітингувати, отримали таку можливість.

Міська рада Тернополя ухвалила важливі для міста рішення. Деякі з них можна назвати життєво важливими не лише для Тернополя, а й для України. Депутати внесли зміни у програму фізичної культури та спорту. Були ухвалені зміни до бюджету, виділені кошти на дитячі садочки. Прийнято рішення про фінансування водної арени, затверджена програма Турбота. Також розглянули господарські питання, які стосуються буденних проблем простих тернополян.

Прийнято звернення до Президента та Верховної Ради про заборону продажу землі та звернення про ринок електроенергії щодо недопущення підвищення цін.

Таким чином, XV сесія Тернопільської міської ради стала однією з найважливіших та найпродуктивніших за всю теперішню каденцію.

Після завершення сесії, міський голова Сергій Надал подякував депутатам з різних фракцій, які попри тиск, виявили готовність працювати на користь своїх виборців.

«Сьогодні депутати міської ради поділилися на більшість: які вирішили працювати на громаду, яка їх обрала. І на меншість: яка виявилася не готовою працювати. Це їх вибір. Я дякую всім депутатам», – заявив Сергій Надал.

На завершення міський голова заявив, що його завдання забезпечити нормальну роботу міської ради та розвиток Тернополя. І він це завдання виконує.

«На кінець хочу наголосити – міський голова обраний всією громадою Тернополя. Я несу відповідальність перед всією громадою міста і не дозволю тероризувати місто нікому. Міська рада буде працювати. Тернопіль буде розвиватися», – підсумував Сергій Надал.

 

Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області оголошує конкурс на заміщення вакантних посад:

П'ятниця, 02 червня 2017, 05:33

- заступника начальника Тернопільського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області;

- головного спеціаліста Тернопільського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області;

- головного спеціаліста Тернопільського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області;

- провідного спеціаліста Тернопільського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області;

- спеціаліста Тернопільського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області;

- спеціаліста Тернопільського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області;

Документи щодо участі у конкурсі на заміщення вакантних посад приймаються до 07 червня 2017 року за адресою: м. Тернопіль, вул. Грушевського, 8, відділ персоналу, кабінет 324, телефон: 52-32- 52. Умови проведення конкурсу та додаткова інформація щодо основних функціональних обов’язків, розмірів та умов оплати праці розміщенні на офіційному сайті Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області: terjust.gov.ua.

 

В юстиції розглядають електронні звернення!

П'ятниця, 02 червня 2017, 05:30

Відповідно до вимог Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» щодо електронного звернення та електронної петиції» (набрав чинності 28 жовтня 2015 року) громадяни можуть подавати письмові звернення з використанням мережі Інтернет та засобів електронного зв’язку (електронне звернення). Електронне звернення пишеться у довільній формі, але має відповідати вимогам Закону України «Про звернення громадян».

У зверненні необхідно: – вказати прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання; – викласти суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги; – зазначити дату; – зазначити електронну поштову адресу, на яку можна надсилати відповідь, або інші засоби зв’язку. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається. Електронне звернення, надіслане без використання електронного підпису, повинно мати вигляд скан-копії або фотокопії звернення з підписом заявника із зазначенням дати.

Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявникові з відповідними роз’ясненнями не пізніш як через десять днів після його надходження. Адреса електронної пошти Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області, на яку можуть звертатись громадянии з електронними зверненнями така: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду . Головний спеціаліст відділу організаційної роботи, документування та контролю Ю. В. Мамчур

 

На Новому світі виявили авіабомбу часів Другої світової війни

Четвер, 01 червня 2017, 11:32

30 травня на вул. І.Нечая було виявлено німецьку авіаційну бомбу SC 250 часів Другої світової війни. У зв’язку з цим 30 травня в управлінні житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР відбулося засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській міській раді.

Представники відповідних служб та комунальних підрозділів прийняли рішення розпочати роботи по знешкодженню виявленої авіабомби 31 травня о 9 год. До того часу небезпечний предмет охоронятимуть працівники Нацполіції.

 

Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області оголошує конкурс на заміщення вакантних посад:

Вівторок, 30 травня 2017, 14:35


- заступника начальника Тернопільського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області;

- головного спеціаліста Тернопільського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області;

- головного спеціаліста Тернопільського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області;

- провідного спеціаліста Тернопільського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області;

- спеціаліста Тернопільського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області;

- спеціаліста Тернопільського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області;

 

Документи щодо участі у конкурсі на заміщення вакантних посад приймаються до 07 червня 2017 року за адресою:

м. Тернопіль, вул. Грушевського, 8, відділ персоналу, кабінет 324, телефон: 52-32-52.

Умови проведення конкурсу та додаткова інформація щодо основних функціональних обов’язків, розмірів та умов оплати праці розміщенні на офіційному сайті Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області: terjust.gov.ua.

 

 

Вимоги до статуту громадського об'єднання

Вівторок, 30 травня 2017, 14:33

Відповідно до статті 11 Закону України «Про громадські об’єднання» статут громадського об'єднання має містити відомості про:

1) найменування громадського об'єднання та за наявності - скорочене найменування;

2) мету (цілі) та напрями його діяльності;

3) порядок набуття і припинення членства (участі) у громадському об'єднанні, права та обов'язки його членів (учасників);

4) повноваження керівника, вищого органу управління, інших органів управління (далі – керівні органи) громадського об'єднання, порядок їх формування та зміни складу, термін повноважень, а також порядок визначення особи, уповноваженої представляти громадське об'єднання, та її заміни (для громадських об'єднань, що не мають статусу юридичної особи);

5) періодичність засідань і процедуру прийняття рішень керівними органами громадського об'єднання, у тому числі шляхом використання засобів зв'язку;

6) порядок звітування керівних органів громадського об'єднання перед його членами (учасниками);

7) порядок оскарження рішень, дій, бездіяльності керівних органів громадського об'єднання та розгляду скарг;

8) джерела надходження і порядок використання коштів та іншого майна громадського об'єднання;

9) порядок створення, діяльності та припинення діяльності відокремлених підрозділів громадського об'єднання (у разі їх створення громадським об'єднанням, яке має намір здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи);

10) порядок внесення змін до статуту;

11) порядок прийняття рішення щодо саморозпуску або реорганізації громадського об'єднання, а також щодо використання його коштів та іншого майна, що залишилися після саморозпуску, - для громадського об'єднання, яке має намір здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи.

У статуті громадського об'єднання можуть бути передбачені додаткові положення щодо утворення, діяльності і саморозпуску чи реорганізації громадського об'єднання, що не суперечать закону.

Статут громадського об'єднання, яке має намір здійснювати діяльність без статусу юридичної особи (у разі, якщо наявність статуту такого об'єднання передбачена рішенням про його утворення), може не містити положень, передбачених пунктами 5-8 частини першої цієї статті.

Якщо поданий статут громадського об’єднання для державної реєстрації не буде містити дані вимоги, державний реєстратор буде мати підставу для відмови у такій реєстрації відповідно до пункту 5 статті 28 Закону України «Про громадські об’єднання» .

 

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

 

 

 

 

 


 


 

Звіт міського голови Сергія Надала про виконання ремонтних робіт у Тернополі з 22 по 29 травня 2017 року

Вівторок, 30 травня 2017, 07:55

У Тернополі продовжується капітальний та поточний ремонт доріг, прибудинкових територій, міжквартальних проїздів та інших об’єктів благоустрою. Якість проведення ремонтів особисто перевіряє очільник Тернополя Сергій Надал під час ранкових об’їздів міста.

ПОТОЧНИЙ РЕМОНТ ДОРІГ

Проведено ремонти за адресами:

вул. Об’їзна,

вул. С.Будного

вул. Живова,

вул. Лисенка

вул. Зелена

вул. Монюшка

вул. Миру

вул. Виннеченка

вул. Замонастирська

 

Заплановано ремонт:

Транспортної розв’язки вулиць Збаразька – Бродівська – Галицька – Вояків дивізії «Галичина», вул. Київська.

 

КАПІТАЛЬНИЙ РЕМОНТ ДОРІГ

Тривають роботи за адресами:

вул. Січових Стрільців

вул. Клінічна

вул. Пушкіна (від буд. №2 до вул. Б.Лепкого)

вул. Білецька

вул. Шашкевича

 

КАПІТАЛЬНИЙ РЕМОНТ ОБ’ЄКТІВ БЛАГОУСТРОЮ

Тривають роботи за адресами:

Вхід у парк ім. Т.Шевченка (в р-ні пам’ятника С.Бандери)

Ремонт тротуарів на вул. С.Качали, вул. Довженка (до новозбудованої дощової каналізації – влаштування траншеї, труб, оглядових колодязів)

 

Завершено ремонт:

Тротуару на вул. Новий Світ (ділянка від вул. Вільхової до вул. Наливайка)

Тротуар на вул. Глиняна

Тротуар на вул. Кн. Острозького

Тротуар на вул. Лозовецька

Тротуар на вул. Танцорова

Реконстр. вул. Білецька

Проїзд від ЗОСШ №16 до котельні на бул. Просвіти, 9А

Тротуар на вул. Макаренка (в р-ні ЗОСШ №9)

Тротуар на вул. Карпенка

 

КАПІТАЛЬНИЙ РЕМОНТ ПРОЇЗДІВ ТА ПРИБУДИНКОВИХ ТЕРИТОРІЙ

Тривають ремонти за адресами:

вул. Пушкіна, 5

вул. Галицька (від пр. Злуки між будинками №8 та №4а)

вул. Живова, 2,

вул. Л.Курбаса, 9,

вул. Дружби, 6,

вул. Галицька, 56

вул. Вербицького, 4

вул. Лесі Українки, 15

проїзд вул. Слівенська - вул. Слівенська,13

проїзд між ж/б будинками по бульв. С.Петлюри, 2-6 (влаштування щебеневої основи проїзду).

проїзд вул. Бродівська, 50 – вул. Лук’яновича, 1

проїзд вул. Тарнавського – ЗОСШ №11.

 

 

Країна добрих людей, або як втілити мрію Назара Войтовича

Понеділок, 29 травня 2017, 00:00

Мистецька резиденція відчинить свої двері вже 2 червня у селі Травневе Збаразького району на Тернопільщині – проект покликаний вшанувати пам’ять наймолодшого Героя Небесної Сотні – Назара Войтовича.

17-річний юнак, що загинув на Майдані, мріяв стати художником, здобував професію дизайнера і глибоко переживав за долю своєї країни. Він писав вірші та малював картини про історію та майбутнє України, мріяв побачити її Країною добрих людей. За покликом свого юного серця пішов на Майдан, як і мільйони небайдужих хлопців та дівчат, жінок та чоловіків, аби відстояти Гідне майбутнє своєї країни. Зміни ми бачимо вже сьогодні, але без постійної активної діяльності громадян, ми можемо втратити той шматок який відвойовано у процесі Революції Гідності.


Заради сильної країни, ми маємо бути сильними, кожен із нас має продовжувати вкладати усі свої сили, свої вміння та натхнення у розбудову загальнолюдських цінностей, та будувати своє майбутнє, вже сьогодні об’єднуючись та допомагаючи один одному, бо ми сильні, лише, коли РАЗОМ.
Ми не готувалися до війни, коли був мир, тому важко відвойовуємо зараз свою незалежність і цілісність. А разом з цим нам треба готуватися і до миру, щоб не програвати інформаційну та репутаційну війну у великому світі.
Сьогодні ми закладаємо фундамент довготривалого проекту – Мистецька резиденція імені Назара Войтовича, закладаємо разом з громадськими активістами, організаціями, місцевим бізнесом та окремими благодійниками, долучаємо усіх свідомих громадян, що розуміють і розділяють ідею Гідності, усіх хто усвідомлює, що нам є чим пишатися, що ми нащадки великого народу, що наша земля здатна відроджуватись і народжувати гідне покоління, що наша культура – це одна з найдревніших культур на землі, і щоб це відчути нам треба відкритись світові і відкрити світ для себе.


Мистецька резиденція стане точкою на міжнародній культурній мапі, буде освітньо-мистецьким центром для місцевої громади, сюди приїжджатимуть митці та громадські активісти, щоб працювати над своїми проектами та обмінюватися досвідом з місцевими. Цього року програму для митців планували всеукраїнську, але вже зараз викликалися до участі у програмі іноземні скульптори з Туреччини та США. Обох цікавить тема яку ми будемо розвивати та ідея всього проекту.
Проект народився із великої всеукраїнської ідеї вшанування пам’яті, започаткованої ГО Родина Героїв Небесної Сотні та менеджера Ольги Климко «Відзнаки Героїв», який уже протягом року реалізовує заходи та відкриває нові можливості для української молоді, за підтримки різних організацій та головне завдяки підтримці Міжнародного фонду Відродження, що допомагає організації і з проведенням розслідувань.


Проект Резиденції започатковано ГО Конгрес Активістів Культури, що протягом 3-х років збирав найкращий досвід культурних проектів у світовій практиці і розробив унікальний проект для маленького українського села.
На сьогодні проект здійснюється поступово. Паралельно напрацьовуються контакти на формується Коло Благодійників і долучаючи зацікавлених активістів формує стратегію розвитку програми. Кожен хто долучається, приносить у резиденцію не лише свої сили, але й свої ідеї та бачення.


У проекті є головна ціль створити дієвий інструмент для підтримки сталого розвитку громади і до нас долучаються не лише зацікавлені у мистецтві, а й у добрій справі.
Нашими першими благодійниками, котрі відгукнулися відразу стали Оксана Хомей, що деякий час співпрацювала у проектах з ГО Родина, та Тернопільська Меблева Фабрика, просто відгукнувшись на лист. В знак поваги до батьків Назара відгукнувся і Михайло Головко. Нашими партнерами та головною підтримкою на місцевому рівні стали ГО «МІСТ», творча майстерня Medialab, та організатори відомого фестивалю «ФАЙНЕ МІСТО», нашим виставковим майданчиком буде «БункерМуз».
Тернопільський Кооперативний Торгівельно-економічний коледж, у якому навчався Назар, став нашою підтримкою у розміщені резидентів. Тернопільська Обласна Рада надає на час програми транспорт для переміщення резидентів у напрямку Тернопіль-Травневе-Тернопіль. Поки у цьому є необхідність, адже ми лише почали облаштовувати та ревіталізувати будинок, наданий нам місцевим підприємством СТОВ «Поділля» у користування на 25 років. І лише до кінця літа плануємо перетворити 2-й поверх на житлову зону для довготривалого перебування гостей у резиденції. Але і це залежить від нових партнерів та друзів проекту.


На сьогодні, дякуючи родині Героя, вибудувано стіни і відремонтовано першу майстерню для початку роботи. Цього буде достатньо, аби почати проект та провести першу освітньо-мистецьку програму, що також має своїх благодійників та партнерів. Лектори, спікери та майстри зможуть до Травневого приїхати завдяки проекту Активні Громадяни, Британської Ради в Україні та матимуть де працювати завдяки нашим партнерам – провідному українському виробнику художніх матеріалів Компанії «РОСА». Вони облаштують нам майстерню та нададуть художні матеріали для резидентів.
Отже, і громадський сектор, і культура, і освіта, і бізнес, і влада — усе в нашому проекті гармонійно доповнює проект. Доречі, новенька асфальтова дорога у Травневому уже буде завершена до початку Першої програми Мистецьких резиденцій на честь Назара Войтовича. Гарно, що на запит батьків Героїв відгукнулась Обласна адміністрація.
Хочеться вірити що ми об’єднаємо велику кількість добрих людей і будемо продовжувати працювати натхненно над втіленням мрії Героя, а також і нашої з вами мрії! Долучайтеся! Ваш внесок це річка, що несе води в океан, а разом ці води уже сильна стихія.


Вподобайте нашу сторінку у ФБ і слідкуйте за розвитком проекту, плануємо багато різних активностей, ви обов’язково знайдете щось для себе!

https://www.facebook.com/Nazar.Voitovich.Art.Residence/
Якщо бажаєте стати Другом проекту пишіть менеджеру – Людмилі Ничай. Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Автор: Людмила Ничай
Фото автора

 

У Тернополі відкрили оновлений спортивний майданчик біля ЗОШ №11

Неділя, 28 травня 2017, 14:37

У 2017 році у Тернополі буде продовжуватися робота зі встановлення нових універсальних спортивних майданчиків. В День останнього дзвоника у місті відбулося офіційне відкриття оновленого спортивного майданчику для різних ігрових видів спорту поблизу загальноосвітньої школи №11.

«Розвиток інфраструктури для зайняття фізичною культурою є одним з пріоритетних напрямків роботи мерії, - зауважив Сергій Надал. - І діти, які навчаються у закладі, і мешканці навколишніх будинків від сьогодні матимуть можливість займатися спортом та вести здоровий спосіб життя, використовуючи новий спортивний майданчик».

До слова, у Тернополі цього року відремонтують спортивні майданчики біля двох загальноосвітніх шкіл. Наразі ремонтні роботи продовжуються поблизу школи №2.

 

Графік зупинок котелень на 2017 рік

П'ятниця, 26 травня 2017, 12:18

КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» оприлюднив графік зупинок котелень, паливних підприємств на ремонтний період 2017 року.

З 26.04 до початку опалювального сезону будуть зупинені котельні на вул. Галицька, 40, вул. Зелена, 30А, вул. Збаразька, 27А, вул. Шопена, 3, вул. Галицька, 34А, вул. Фабрична, 1А, вул. Микулинецька, 64А, вул. Н.Світ,11, вул. Багата, 4, вулю Мирна, 43А (м-н Пронятин), вул. Весела, 16А, вул. Глінки, 18б, вул. Броварна, 47А, пр. Бандери, 14А, пр. Бандери, 14А, вул. Дружби, 9А, вул. Лук’яновича, 8, вул. Лозовецька, 20, вул. Фабрична, 20, вул. Збаразька, 37, вул. Київська, 3С;

З 15.05 по 26.06. на вул. Лозовецька, 3А, вул. Шкільна, 5, вул. Тролейбусна, 7б;

З 30.05 по 12.06. вул. Тролейбусна, 14;

З 22.05 по 04.06. вул. Замкова, 10;

З 22.05 по 05.07. вул. Франка, 17, вул. Транспортна, 7Б;

З 05.06 по 30.06. вул. Глиняна, 25Б;

З 06.06 по 19.07. вул. Лемківська, 23;

З 12.06 по 26.07. вул. Л.Українки, 4;

З 21.06 по 31.07. бул. Просвіти,9;

З 10.07 по 21.08. вул. Курбаса, 3А, бул. Д.Галицького, 4А, провул. Цегельний, 1А, вул. Чернівецька, 25А, вул. Бригадна, 46Б, вул. Живова, 12, просп. С.Бандери, 47В, вул. Новий світ;

З 24.07 по 06.08. вул. Купчинського, 14А.

 

У Тернополі капітально відремонтовано ділянку дороги на вул. Шашкевича

П'ятниця, 26 травня 2017, 05:48

У Тернополі завершується капітальний ремонт ділянки на вул. Шашкевича (від вул. Танцорова до вул. Живова). Ремонт там розпочався ще минулого року. Тоді підрядники встигли вкласти лише нижній шар дорожнього покриття та частково облаштувати тротуари.

«Завершується ремонт ділянки від вул. Танцорова до вул. Живова. Найближчими днями ми розпочнемо ремонтувати іншу ділянку на цій же вулиці – від вул. Танцорова до вул. Руської, - пояснює начальник відділу технагляду Олег Вітик. – Наразі у Тернополі капітальний ремонт триває ще на вул. Клінічна, вул. Січових Стрільці та вул. Білецька. Також найближчим часом розпочнемо капітальний ремонт на пр. Злуки (поблизу зупинки «Універсам»)».

 

У Тернополі капітально відремонтовано ділянку дороги на вул. Шашкевича

Четвер, 25 травня 2017, 06:35

У Тернополі завершується капітальний ремонт ділянки на вул. Шашкевича (від вул. Танцорова до вул. Живова). Ремонт там розпочався ще минулого року. Тоді підрядники встигли вкласти лише нижній шар дорожнього покриття та частково облаштувати тротуари.

«Завершується ремонт ділянки від вул. Танцорова до вул. Живова. Найближчими днями ми розпочнемо ремонтувати іншу ділянку на цій же вулиці – від вул. Танцорова до вул. Руської, - пояснює начальник відділу технагляду Олег Вітик. – Наразі у Тернополі капітальний ремонт триває ще на вул. Клінічна, вул. Січових Стрільці та вул. Білецька. Також найближчим часом розпочнемо капітальний ремонт на пр. Злуки (поблизу зупинки «Універсам»)».

 

У Тернополі відкрили пам’ятний знак воїнам, що віддали життя за Україну

Четвер, 25 травня 2017, 06:34

У сквері, який розташований поруч з площею Героїв Євромайдану, у День Героїв, 23 травня, відбулося урочисте відкриття пам’ятного знаку воїнам, що віддали життя за Україну. Священнослужителі відправили молебень, після чого відбулося покладання квітів.

На відкритті були присутні сотні людей, які перед тим пройшлися центральним вулицями міста патріотичним маршем у вишиванках, а також сім’ї загиблих учасників АТО.

«Дуже важливо пам’ятати про українських Героїв, які вірою та правдою захищали Незалежність України і поклали своє життя, боронячи українську землю від окупантів, - зазначив міський голова Сергій Надал. – Цей пам’ятний знак є символічним, оскільки нагадуватиме сьогоднішніми та прийдешнім поколінням їх подвиг».

 

Тернопіль підписав Меморандум з містом Апостоліс (Аргентина)

Вівторок, 23 травня 2017, 10:46

Меморандум про наміри встановити партнерську співпрацю було підписано між Тернополем та аргентинським містом Апостоліс. За дорученням міського голови Сергія Надала, із мером міста Апостоліс у Аргентині Меморандум підписав Віце-президент Міжнародної торгової палати ICC-UKRAINE Тарас Демкура.

«Нещодавно в Аргентині відзначали 120 років еміграції українців, серед яких були вихідці з Тернопільщини. Під час урочистостей в Аргентині відбулося чимало заходів, зокрема презентація українських традицій та культури, міжнародна книжкова виставка та підписання Меморандуму, - розповідає Тарас Демкура. – У підписаному Меморандумі ідеться про співпрацю з Тернополем у сфері економіки, культури та туризму».

Тарас Демкура також запросив мера міста Апостоліс, родичі якого, до речі, вихідці з Тернопільщини, депутатів та підприємців, представників дипломатичних установ приїхати на День міста Тернополя.

 

Панахидою та покладанням квітів у Тернополі вшанували пам'ять Тараса Шевченка

Вівторок, 23 травня 2017, 07:59

З нагоди 156-ої річниці від дня перепоховання Великого Кобзаря у Тернополі у понеділок, 22 травня, біля пам’ятника Тараса Шевченка відбулася панахида та покладання квітів. Участь у заході взяли представники традиційних українських церков, очільник Тернополя Сергій Надал та тернополяни.

«Тарас Шевченко є поетом та художником понад часом, адже і тоді, і сьогодні його слова є пророчими, - зазначив міський голова. – Тарас Григорович зумів навколо себе об’єднати українців, не залежно від віросповідання чи політичних вподобань. Його цінує весь світ, адже зробив чимало для ідентифікації української нації через мову та культуру».

 

Український Стівен Кінг побував у Тернополі: про що розповідав Макс Кідрук на мистецькому фестивалі «Ї»

Понеділок, 22 травня 2017, 00:00

Багатьом Макс Кідрук відомий як мандрівник, автор перших в Україні технотрилерів і тревелогів. Письменник відвідав більше 30 країн, серед яких Танзанія, Мексика, Еквадор, Нова Зеландія, Бразилія тощо.

Хоч наразі тревелоги для Кідрука технічно не є літературою, та завдяки їм вдалося розпочати творчу діяльність. «Це просто автобіографічні історії про подорожі, які не розкрили мене як автора. Їх може писати будь-хто, у кого є клепка в голові й бажання відмовитися від зручностей. Тому я вирішив звернутися до книг, які сам люблю читати. Так виникли «Бот», «Твердиня» та інші», — пояснив письменник.


Після виходу роману «Зазирни у мої сни» Макс розпочав перехід від технотрилерів до нежанрової та досить серйозної літератури із науковим підґрунтям. Письменник втілює таку ідею у новій повісті «Не озирайся і мовчи», презентація якої відбудеться у Тернополі восени. Насамперед, це ситуативний хорор, де йтиметься про проблеми підлітків (насильство у сім’ї, школі, різниця між поколіннями). Варто зазначити, що автор не прагне лише налякати читачів або ж моралізувати певні вчинки, а хоче просто дослідити психологію людини, створюючи ефект непередбачуваності впродовж усього твору.

У повісті з’являтимуться різні символи, розгадати які зможуть найпильніші та найдопитливіші. Один із головних героїв матиме книгу Браяна Гріна «Простір, час і структура реальності». Макс поділився із глядачами важливими висновками, котрі допоможуть краще зрозуміти його повість : «Час не має напрямку взагалі. Він є одиним із чотирьох вимірів простору. Деякі речі змінюються (молодіння, старіння) — інші залишаються статичними, але це не означає, що час рухається».

Також Кідрук розповів, що пданує написати книгу із досить провокативною назвою «Де немає Бога».

До речі, на літературній сцені фестивалю «Файне місто» буде зачитано уривок із повісті «Не озирайся і мовчи».

Софія Головецька


 

Сергій Надал привітав учасників міжнародної конференції до Дня Європи

Неділя, 21 травня 2017, 12:48

19 травня у ТНПУ ім.В.Гнатюка розпочалася Міжнародна наукова конференція «Європа-Україна-Тернопільщина: міжнародні відносини, співпраця, безпека», присвячена проведенню Днів Європи в Україні. Під час конференції провідні спеціалісти обговорювали актуальні питання зовнішньої політики України, безпеки та оборони, дипломатії тощо, які хвилюють кожного українця та громадськість.

Привітав з початком роботи учасників конференції міський голова Сергій Надал.

«Дуже символічно, що ця наукова конференція відбувається напередодні отримання Україною безвізового режиму, адже це означає, що скоро наша країна стане повноцінним членом європейської громади, - зазначив очільник Тернополя. – Хоч Тернопіль завжди історично, географічно та ментально був частиною Європи, проте дуже важливим є те, що з 2013 року наше місто зробило чималий вклад для євроінтеграції. Адже з цього часу ПАРЄ постійно відзначала Тернопіль дипломами, відзнакою та прапором Ради Європи за популяризацію європейських цінностей. Хоча, на жаль, і звання європейців українці здобули власними життями під час Революції Гідності».

Міський голова підкреслив, що сьогодні важливими залишається спільна праця науковців, політиків та громадського сектору, щоб Україна посіла належне місце у Європі. Тому проведення таких конференцій є надзвичайно важливим для суспільства.

 

Гурти з чотирьох країн світу змагають за право виступити на фестивалі «Файне Місто»

Субота, 20 травня 2017, 00:00

Гурти з Болгарії, Білорусі, Польщі та України змагаються у конкурсі у Faine Misto Challenge за право виступити на сцені музичного фестивалю «Файне Місто», який відбудеться 20-23 липня неподалік Тернополя.

Зі слів одного з організаторів фестивалю Володимира Пасяки, заявки на участь у челенджі подало понад 200 гуртів. «Голосування на сайті fainemisto.com.ua/contest триватиме до кінця травня. Кожен має право проголосувати лише один раз за одного учасника з Dark Stage та Light Stage, — пояснює організатор. – Ті гурти, які наберуть найбільшу кількість голосів, зійдуться у фіналі Faine Misto Challenge, який пройде 7 та 8 червня у Києві у Monteray Club. Переможців суперфіналу ми будемо раді бачити 20-23 липня на фестивалі «Файне Місто» у Тернополі».

Кожен голос може для них стати вирішальним. Віддати свій голос можна за посиланням fainemisto.com.ua/contest.

 

З площі Героїв Євромайдану демонтовано тимчасову споруду

П'ятниця, 19 травня 2017, 07:02

Нещодавно робочою групою з організації проведення демонтажів тимчасових споруд, які влаштовані на земельних ділянках комунальної власності без документів, що посвідчують право користування землею, демонтовано тимчасову споруду з площі Героїв Євромайдану.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 12.04.2017 року № 248 «Про усунення порушень у сфері земельного законодавства та містобудування».

Демонтована споруда знаходиться за адресою вул. Тролейбусна, 7. Для повернення демонтованої тимчасової споруди власнику необхідно звернутись в КП «Тернопільводоканал» на вул. Танцорова, 7 та в ПП «Східний масив» на проспекті Степана Бандери, 94 з питання відшкодування коштів, витрачених на проведення робіт з демонтажу, перевезення та зберігання об’єкту.

 

18 та 19 травня у Тернополі не курсуватиме тролейбус №9

Четвер, 18 травня 2017, 06:32

З метою виконання робіт з поточного ремонту асфальтобетонного покриття методом холодного ресайклінгу ділянки проспекту Злуки (від магазину «Білий лебідь» до транспортної розв’язки вулиць Злуки – Тарнавського – Є. Коновальця) буде частково перекрито рух транспорту на даній ділянці проспекту Злуки. У зв’язку з цим 18 та 19 травня тролейбусний маршрут №9 функціонувати не буде.

Рейси тролейбусів маршруту №7 в напрямку до БГ «Епіцентр» виконуватимуться виключно через вул. Київську.

Приносимо вибачення за тимчасові незручності.

 

Туристичні маршрути Тернопілля: те, що варто побачити й відчути

Середа, 17 травня 2017, 06:56

Сплав Дністровським каньйоном, що ввійшов до переліку 7 природних чудес України, таємничий світ підземелля у найдовшій в Європі гіпсовій печері «Оптимістична», проща до Зарваницького духовного центру, куди щороку прямують прочани зі всієї України та закордону… А ще Національний природній парк «Кременецькі гори», де розташовані відомі історичні пам’ятники сакральної архітектури, зокрема. І це далеко не повний перелік принад Тернопілля туристичного, які можуть задовольнити найрізноманітніші вподобання чи не кожного туриста.


Третина усіх замків та замкових споруд України, розташовані на теренах області, пропонують ознайомитися з історією Тернопільщини. А природні заповідники та мальовничі краєвиди запрошують поринути у світ дивовижних барв.
Крім цього, на Тернопіллі збереглися майже 4 тисяч пам’яток історії та культури, понад 160 пам’яток монументального мистецтва. До переліку історичних населених місць України входять й 30 населених пунктів області.


Окремі екскурсійні туристичні маршрути, які щороку приваблюють тисячі туристів, пропонують неповторний літній відпочинок: «Казкове Тернопілля»; «Розваги Тернопілля»; «Ріки і гори Тернопілля»; «Краєвиди Тернопілля». 

 

Багатії та злидні Тернопільської міської ради

Вівторок, 16 травня 2017, 09:06

У Яциковської 7 млн грн готівкою. Смакоуз є бенефіціаром 12 підприємств. Депутати позичають значні суми коштів третім особам. Юрій Штопко у 2014 р. був серед найбагатших, а зараз заробив нижче прожиткового мінімуму. Депутати-злидні мають чимало готівки та отримують соціальну допомогу. 2 депутати не подали декларацію вчасно. За це передбачений штраф.



Хто у міськраді заробив найбільше?

До списку депутатів із найвищим доходом у 2016 році увійшли двоє депутатів, які були у ТОПі у 2014 та 2015 роках, - Олег Нитка та Іван Сороколіт.

thumbnail_2(доходи).jpg


Очолив рейтинг Олег Нитка із фракції “Самопоміч”, він заробив за 2016 рік понад 1,7 млн грн. З кожним роком його дохід зростає, депутат заробив удвічі більше порівняно із 2014 роком. Нитка є директором “Вуличного радіо”. Окрім того, є продюсером місцевого телеканалу “ІНТБ”.


“Я є власник патенту корисної моделі “Вуличне радіо”, яке на сьогодні працює у 4 містах України: Тернополі, Франківську, Хмельницькому і Чернівцях. Я вказав чесно ті доходи, які отримав. Я займаюсь рекламною діяльністю, нашій рекламній фірмі вже 10 років. Відповідно, все що я заробив, те і показав”, - коментує Нитка

Наступним у списку є Володимир Бліхар, лідер фракції “Народний контроль”. Цікаво, що його дохід збільшився у 5 разів, порівнюючи з 2015. Дохід сім’ї склала заробітна плата Бліхара 428 тис. грн (у 2015 р. - 64 тис. грн) та дохід від зайняття підприємницькою діяльністю дружини депутата - 733 тис. грн (у 2015 р. - 196 тис. грн). Зазначимо, що ТзОВ “Тервікнопласт” (виробництво металопластикових конструкцій), де Бліхар є директором саме у 2016 р. отримала виторгу на тендерах близько 1,5 млн грн, найбільшими платниками були управління освіти і науки Тернопільської міської ради та навчальні заклади міста. До того, як Бліхар став депутатом, компанія не вигравала тендерів.


Співзасновником “Тервікнопласт” є Олександр Лило, син відомого в місті забудовника, керівника компанії “Тернопільбуд” Василя Лила. Місцеві ЗМІ припускали, що Лило є “покровителем” Ольги Похиляк, начальниці управління освіти і науки ТМР.  Похиляк і Лило минулої каденції були депутатами ТМР від партії “Наша Україна”, яку очолював Лило. Окрім того, на виборах 2015 року вони знову балотувалися від однієї партії “Солідарність правих сил”, яку Лило теж очолив, проте в раду партія не зайшла.

Андрій Газилишин із “Громадянської позиції” задекларував із членами сім’ї 916 тис. грн доходів. Депутат є засновником та директором підприємства “Медіа-Т”, яке займається торгівлею. Топ-менеджер “Медіа-Т” отримав лише 18 тис. грн, а також задекларував 824 тис. грн доходу від підприємницької діяльності. Дружина працює в школі та заробила 67 тис. грн. У 2015 році Газилишин теж займав третє місце у ТОПі найвищих доходів серед депутатів.

Доходи сім’ї Івана Сороколіта склали 887 тис. грн. Окрім депутатства, він є директором комунального підприємства “Тернопіль Інтеравіа” та підприємцем. Левова частка сімейних прибутків складає дохід від зайняття підприємницькою діяльністю, у депутата - 461 тис. грн, у дружини - 328 тис. грн. На посаді директора КП “Тернопіль Інтеравіа” Сороколіт заробив 83 тис. грн.

“У бізнесі з 1996 року. Зі студентських років. Уся діяльність пов’язана з комп’ютерно-інформаційними технологіями: від поліграфічно-дизайнерських послуг до торгівлі комп’ютерною технікою та консультуванням в сфері IT. Буває що готівкових коштів немає взагалі, бо вони вкладаються в оборотні активи бізнесу. А буває що кошти виводяться з бізнесу. Це звичні та закономірні процеси у бізнесі,” - коментує Іван Сороколіт.


“Раніше акумульовані та резервні кошти моя сім’я тримала на рахунках в комерційних банках. Але маємо гіркий досвід «згоряння» заощаджень у здавалось би надійних банках. Хоча я за освітою економіст, але на даний момент мушу визнати, що держава не запропонувала українцям законодавчий механізм гарантій зберігання заощаджень в банківських установах. Кошти надійніше утримувати або в ліквідній низькоінфляційній валюті або в ліквідних активах (нерухомість, цінні метали, земля)”, - додає Сороколіт.


На запитання як вдається поєднувати депутатську роботу, посаду директора КП та підприємницьку діяльність, депутат відповідає:


“Тяжко. Але якось поєдную. Через брак часу довелось відмовитись від викладацької роботи, обмежити себе в громадській роботі та довелось менше відпочивати. Депутатська робота – це вже як покликання, обов’язок та відповідальність. Усе решта по факту «крутиться» навколо депутатської роботи. Комунальне підприємство – своєрідний експеримент щодо можливості на ділі довести, що муніципальне підприємство здатне бути ефективним, сучасним та конкурентоспроможним. Підприємництво та бізнес – вимушений напрямок для задоволення власних матеріальних потреб та потреб утримання сім’ї. Окрім того значна кількість зароблених в бізнесі коштів іде на депутатську роботу. Якщо б суспільство дало акцепт на фінансування депутатської діяльності, то можна було б відмовитись від підприємництва та сфокусуватись на роботі на громаду”.

Головний “свободівець” Тернополя Володимир Стаюра задекларував близько 800 тис. грн доходів. Він працює директором ПП “Партнер”, заробітна плата його за рік склала 28 тис. грн. Засновником даного підприємства є дружина депутата. Вона заробила  676 тис. грн від зайняття підприємницькою діяльністю. Дружина теж є засновницею ТзОВ "Тернопільська інвестиційна компанія "Галичина".

Депутати, які заробили найменше, мають чимало готівки


Безробітний “свободівець” Іван Зінь із власних річних доходів задекларував лише 2580 грн благодійної допомоги. Дружина працює в ДП "Тернопільський облавтодор", отримала 15 тис. грн заробітної  плати та 920 грн благодійної допомоги.
thumbnail_3(бідні).jpg

Нагадаємо, що у 2014 році депутат теж потратив до списку “злиднів”, а у 2015-му приховав свою декларацію від громадськості. Зінь у міській раді є членом комісії з питань економіки, промисловості, транспорту і зв’язку, контролю за використанням комунального майна, зовнішніх зв’язків, підприємницької діяльності, захисту прав споживачів та туризму. Також зазначимо, що депутат задекларував готівкою 23 тис. доларів, а його дружина 7 тис. євро.
“Готівку заощадив за попередні роки, ну я ж зараз не в 9 класі, мені не 15 років. Заробляв, відкладав, так і заощадив. Не працював ніде, тому що здобував другу освіту, це була денна форма навчання і в лютому тільки закінчив університет, отримав диплом у березні цього року. От така ситуація, тому зараз буду працевлаштовуватись”, - коментує Іван Зінь.


Доходи Юрія Штопка із “Самопомочі” виявились нижчі за прожитковий мінімум. Цікаво, що у 2014 році він був у п’ятірці тих, хто заробив найбільше. Попередні 2 роки депутат декларував доходи від провадження підприємницької діяльності. А у 2016 році доходи склали 21 тис. грн заробітної плати у ТОВ "Медіа Дім "РІА", де він працює директором з міжнародного розвитку та 10 тис. грн соціальних виплат по догляду за дитиною, що їх  отримала дружина. Окрім того, депутат задекларував 8 тис. євро та 7 тис. доларів готівкою.
“Підприємницькою діяльністю у 2016 році я не займався. Підприємця закрив у зв’язку з тим, що займався більше громадською роботою, будучи депутатом працював по округу. І з всіх доходів, які були за попередні роки, відповідно є заощадження. Показались доходи, які є, які я отримав на офіційній роботі в “Ріа Медіа”. Стосовно нерухомості,  яка в мене з’явилась: з 2010 року було незавершене будівництво і в 2016 р. я подавав декларації на ввід в експлуатацію і отримав право власності і тому в декларація з’явилась нерухомість.” - прокоментував Юрій Штопко.


За рік “свободівка” Наталія Паньків отримала 27 тис. грн матеріальної допомоги у Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості, допомогу отримав і її чоловік у розмірі 23 тис. грн. Зазначимо, що родина має близько 850 тис. грн готівкових коштів.
Також у 2016 році Паньків продала автомобіль, доходи від продажу склали 368 тис. грн. Цікаво, що у декларації за 2016 р. у власності та праві користуванні вказано 2 автомобілі, яких не було задекларовано минулі роки.



Колишній голова фракції “Свобода” у міськраді Роман Навроцький заробив 33 тис. грн на посаді першого заступника начальника у Державній інспекції сільського господарства в Тернопільській області. Дружина депутата отримала 10 тис. грн соціальної допомоги.
Навроцький задекларував понад 750 тис. грн готівки.

У Ігора Турського серед річних доходів зазначається лише гарантія депутатам місцевих рад після закінчення повноважень за виборною посадою у розмірі близько 50 тис. грн. Зазначимо, що також  у депутата задекларовано близько 2,3 млн грн готівкових коштів.
“До цього працював в економічному університеті, так як після закінчення повноважень секретаря ради, не зміг повернутись на ту ж посаду, бо її скоротили, за Законом виплатили гарантію за півроку. Наразі ніде не працюю, бо займаюсь науковою діяльністю, зараз пишу кандидатську. А живу на заощадження”, - коментує Турський.

Хто з депутатів заощадив найбільше?

thumbnail_1(статки).jpg
Статки “радикалки” Оксани Яциковської склали близько 8 млн грн. З них майже 7 млн грн готівкових коштів.
Окрім того, депутатка внесла 440 тис. грн до статутного капіталу підприємства “Радіо Бонус”, 2 тис. грн до капіталу ТзОВ “Місто-інфо” та 20 тис. до капіталу ПП "Резон-К". Чоловік депутатки Богдан Яциковський є депутатом Білецької сільської ради та директором ПП “Бенефіт”, до статутного капіталу якого він вніс 800 тис. грн.  Депутатка у декларації не вказала ТзОВ "Дитячий світ" ЛТД, до статутного капіталу якого її чоловік вніс 681 тис. грн та є керівником даного підприємства.



Член фракції БПП Юрій Смакоуз заощадив близько 2,3 млн грн. Депутат володіє корпоративними правами у 12 підприємствах, серед яких ТОВ “Тернопільське Ремонтно-будівельне управління № 4”, ТОВ “Компанія Добробут”, ТОВ “Зборівський цегельний завод”, ТОВ “Староміщина” та інші. Коштів в банках та готівки разом у депутата понад 1,5 млн грн. Окрім того, дружина Смакоуза 600 тис. грн позичила третім особам. Задекларував Юрій Смакоуз 65 різних об’єктів нерухомості та 14 транспортних засобів.

Ліна Прокопів разом із чоловіком задекларувала понад 2 млн грн готівки. Пропопів працює заступником директора ПП "Креатор-Буд". Нагадаємо, що ця будівельна фірма підприємство спонсорує БПП у вигляді позички офісу на суму близько 6,6 тис. грн щомісяця. У міськраді заступниця забудовника увійшла до комісії з питань приватизації, продажу та оренди землі.


Нагадаємо, що Яциковська, Смакоуз і Прокопів пропускали засідання сесій ради у 2016 року.


Ігор Турський задекларував близько 2,3 млн грн готівкових коштів.


“В 2011 році ми продали підприємство. Це був сімейний бізнес, де я був співвласником. Це було відображено в декларації за 2011 рік, тоді було, здається, 1,2 млн. На той час в доларах це були гроші. Я як фінансист, розумів, що гривні це дуже небезпечна валюта, тому активи були переведені. Батько захворів і ми вимушені були продати велику частину бізнесу, з них були сплачені всі податки, вони пройшли офіційно через податкову. Це не придумана сума. І це і ці кошти, які задекларовані зараз”, - коментує Ігор Турський.

Андрій Грицишин, лідер фракції “Самопоміч” задекларував 1,5 млн грн грошових активів, з них 50 тис. доларів позичені третім особам.

2 депутати отримають штраф за несвоєчасне подання декларацій

“Батьківщинівець” Володимир Гринда та висуванець від партії “Народний контроль” Роман Ляхович подали декларації з запізненням, вже після терміну визначеного НАЗК. Декларація “батьківщинівця” Володимира Гринди з’явилася на сайті НАЗК увечері 1 травня. Відповідно він має сплатити штраф за несвоєчасне подання.


Нагадаємо, за результатами моніторингу депутатських деклараціїй у 2014 році - останній рік, коли вдалося отримати декларацію депутата, Гринда був серед “злиднів” - його доходи виявилися меншими за прожитковий мінімум.


У 2016 році доходи депутата-священника становили лише дещо більше 17 тис. грн. Заощаджень у депутата немає. В е-декларації зазначено, що під Новий рік, 31 грудня, у депутата з’явилася квартира площею 50 кв. м та гараж за відсутності автомобіля.


"Це певно автоматом поставило дату набуття 2016 р., я не зазначав. Я в цій квартирі вже 17 років живу. Це квартира моїх батьків, мама померла, тато на мене все записав, квартира на 100% моя. Можете всіх сусідів опитати. А гараж у мене в гаражному кооперативі, теж десь здається, з 98 чи 99 року. Машину давно продав, вона мені зараз не потрібна.  Будинок будується теж вже кілька років. Все, що зазначено у декларації, я набув ще до депутатства. Мені немає що приховувати. Не заповнив вчасно, бо думав, що в травні ще можна. А 1 травня колега-депутат зателефонував мені і сказав, що я не подав вчасно. Одразу ж і заповнив", - коментує Гринда.

За несвоєчасне подання електронної декларації передбачено штраф від 850 до 1700 грн (50-100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Нагадаємо, що Гринда та Ляхович не подали свої декларації до міської ради минулого року.  А Роман Ляхович пропустив 100% засідань ради та став кандидатом на відкликання.


З методологією для визначення багатіїв та злиднів ради можна ознайомитися на сайті ЧЕСНО.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО оприлюднив результати моніторингу 2016 року роботи міськради та облради. Також проаналізував рік роботи міського голови Тернополя.

Авторка: Юлія Ковальчук, координаторка кампанії “Стеж за грошима” ЧЕСНО у Тернополі


 

Серед тернополянок шукають найкрасивішу Мавку

Вівторок, 16 травня 2017, 09:03

2-4 червня у Тернополі відбудеться етно-гастрономічний фестиваль «Галицька дефіляда», під час якого тернополяни та гості міста вже традиційно виберуть найкрасивішу лісову красуню – Мавку.

До участі у конкурсі МАВКА 2017 запрошуються дівчата віком від 17 років без будь-яких обмежень. Конкурсантками необхідно буде продемонструвати свій костюм лісової красуні, український стрій та талант.

Переможниця отримає корону МАВКИ 2017, а також цінні подарунки.

Реєструватися до участі у конкурсі можна до 21 травня за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeN3nNcPLZHvw1CC8e-1Ix6Ner9GdxwqDHjD8bx5L7jvfZA4Q/viewform

 

Уряд збільшив фінансування програми «Доступні ліки» на 250 мільйонів

Вівторок, 16 травня 2017, 05:57

Після місяця дії програми «Доступні ліки» Уряд збільшив її фінансування на 250 млн грн. Про це повідомив начальник управління охорони здоров`я ОДА Володимир Богайчук під час відеонаради 15 травня.


«В рамках Урядової програми «Доступні ліки» на Тернопільщині укладено угоди з 61 суб’єктом господарської діяльності (209 аптек), лікарями виписано 72 837 рецептів. Загалом, на Тернопільщині близько 643 000 хворих на серцево-судинні захворювання (60 % населення області), 35 731 хворий  на цукровий діабет II типу та 4793 – на бронхіальну астму. Для реалізації Урядової програми в області передбачено 13 671,5 тис. гривень», - повідомив Володимир Богайчук.


Серед лідерів – Бучацький, Заліщицький, Збаразький, Гусятинський, Чортківський та Теребовлянський райони.
Нагадаємо, з усіх питань, що стосуються програми «Доступні ліки» можна звертатися на урядову гарячу лінію 15-45 або ж на гарячу лінію Управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА за номером телефону – (0352) 52-10-71.
Перелік ліків, які надаватимуться пацієнтам безкоштовно (або з компенсацією) за програмою «Доступні ліки»: http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20170404_b.html.

 

Оподаткування неприбуткових організацій

Понеділок, 15 травня 2017, 07:08

ДФСУ розглянула питання щодо оподаткування доходу неприбуткових організацій та установ. ДФСУ у листі зазначила, що відповідно до п. 133.4 ПКУ неприбутковою організацією є організація, що одночасно відповідає таким вимогам:

– утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;

– установчі документи якої містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб;

– установчі документи якої передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення);

– внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр).

Обов'язковою умовою для неприбуткових організацій є використання своїх доходів виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (пп. 133.4.2 ПКУ).

При цьому до неприбуткових організацій, що відповідають вимогам п. 133.4 ПКУ і не є платниками податку, можуть бути віднесені, зокрема, громадські об'єднання та інші об'єднання юридичних осіб.

Порядок утворення, реєстрації, діяльності та припинення громадських об'єднань визначає Закон № 4572, відповідно до якого громадська організація має право вести підприємницьку діяльність та отримувати дохід від неї. Проте такий дохід не може бути розподілений між засновниками та членами громадської організації і має бути спрямований виключно на реалізацію її статутної діяльності.

При цьому у разі нецільового використання коштів неприбутковою організацією (громадською організацією) така неприбуткова організація зобов'язана подати у термін, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити суму самостійно нарахованого податкового зобов'язання з податку на прибуток.

Податкове зобов'язання розраховується виходячи із суми операції нецільового використання коштів. Така організація підлягає виключенню контролюючим органом з Реєстру.

З першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, до 31 грудня податкового (звітного) року неприбуткова організація зобов'язана щоквартально подавати до контролюючого органу квартальну фінансову і податкову звітність (за наростаючим підсумком) з податку на прибуток та сплачувати податок у термін, визначений для квартального періоду.

З наступного податкового (звітного) року така неприбуткова організація подає фінансову і податкову звітність та сплачує податок на прибуток у порядку, встановленому ст. 57 ПКУ для неприбуткових організацій – платників податку на прибуток.

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

Сторінка 79 з 110

«ПочатокПопередня71727374757677787980НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер