images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

За 7200 доларів до Молдови: у Тернополі виявили чергову схему виїзду за кордон ухилянтів

Середа, 11 жовтня 2023, 09:01

За 7200 доларів до Молдови: у Тернополі виявили чергову схему виїзду за кордон ухилянтів
Отримав 7 200 доларів США за організацію незаконного переправлення через кордон – у Тернополі викрито чергового «заробітчанина на ухилянтах».

За процесуального керівництва прокурорів Тернопільської окружної прокуратури викрито жителя Тернополя на отриманні 7 200 доларів США неправомірної вигоди за організацію та сприяння в незаконному переправленні військовозобов’язаного через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 КК України).

За даними слідства, мешканець обласного центру отримав вищевказану суму від військовозобов’язаного за сприяння у виготовленні фіктивних документів та можливість переправлення останнього у автомобілі через державний кордон України у пункті пропуску з Республікою Молдова.

Його затримано під час передачі грошей у Тернополі.

Вирішується питання про оголошення підозри та обрання запобіжного заходу.

Розслідування здійснюють слідчі СВ ВП №1 (м. Тернопіль) Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області за оперативного супроводу Тернопільського управління ДВБ НП України та військової контррозвідки СБУ.

370272434 1454428315413056 8879643579752353297 n 1

369996617 1329437131111704 2396974823350051718 n

 

30 млн грн спрямовано КП ТМ «Тернопільміськтеплокомуненерго» на проведення опалювального періоду 2023-2024 рр.

Середа, 11 жовтня 2023, 08:56

11 жовтня на засіданні виконавчого комітету міської ради прийнято рішення про перерозподіл бюджетних асигнувань. Рішення прийнято з метою виконання заходів щодо безперебійного теплопостачання в осінньо-зимовий період та з метою швидкого реагування на надзвичайні ситуації в умовах воєнного стану.

Шляхом перерозподілу спрямовано додаткові кошти у сумі 30 млн грн комунальному підприємству теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго» на проведення опалювального сезону, а також 1 млн грн на  забезпечення виконання Програми пожежної та техногенної безпеки Тернопільської міської територіальної громади на 2023-2025 рр.

Як зазначає міський голова Сергій Надал, КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» технічно повністю готове розпочати опалювальний сезон. На жаль, не готові фінансово, оскільки держава не надала відповідних компенсацій підприємству. Ціна за опалення залишиться на рівні минулорічної, хоча вона на 36% нижча від економічно обґрунтованої. Різницю в тарифах буде покрито коштом міського бюджету. Для потреб інших категорій споживачів, зокрема, бюджетних установ тощо, тариф зміниться.

Зазначимо, що також заборгованість держави щодо відшкодування у різницях за тарифи перед ТМТКЕ становить понад 215 мільйонів гривень.

 

Два факти незаконного зберігання наркотиків задокументували поліцейські

Вівторок, 10 жовтня 2023, 13:47


Заборонені речовини правоохоронці виявили у жителя Заліщицької громади та мешканця обласного центру.

Співробітники відділення поліції №4 міста Заліщики отримали оперативну інформацію про те, що житель одного з сіл громади зберігає наркотичні речовини. Поліцейські провели санкціонований обшук за місцем проживання чоловіка. На горищі будинку знайшли майже 200 грамів подрібненої речовини рослинного походження зеленого кольору, схожої на канабіс. Речові докази вилучено та направлено на експертизу.

Ще одного правопорушника виявили поліцейські у Тернополі. Під час поверхневої перевірки у 26-річного жителя обласного центру знайшли згорток з білою порошкоподібною речовиною, схожою на амфетамін.

Відомості за обома фактами внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 309 Кримінального кодексу (незаконне зберігання наркотичних засобів без мети збуту).

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Аби не платити штраф за порушення ПДР, чоловік звинуватив поліціянтів у крадіжці

Вівторок, 10 жовтня 2023, 13:44


У Підгайцях група реагування патрульної поліції за порушення правил дорожнього руху зупинила водія евакуатора, який транспортував трактор.

Працівники поліції почали оформляти протокол, але це не сподобалося кермувальнику і він почав хамити, а далі зателефонував на лінію "102" і повідомив, що поліціянти з його гаманця викрали 100 доларів.

"На місце події одразу виїхали правоохоронці, вилучили відео з нагрудних камер працівників ГРПП та переглянули його. Інформація заявника не підтвердилася й після цього оперативники почали встановлювати місцеперебування "жартівника", - розповів начальник Бережанського відділу поліції №1 Сергій Гаврилюк.

Чоловік від'їхати далеко не встиг і його наздогнали представники слідчо-оперативної групи Тоді він зізнався, що все вигадав для того, аби уникнути штрафу.

За такий вчинок на порушника склали ще один протокол відповідно до статті 183 (Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб) КУпАП з максимальним штрафом. Як наслідок, житель Монастириська замість 510 гривень за порушення ПДР мусить оплатити ще один штраф, а це 3400 гривень.

Працівники поліції нагадують, що вся робота та дії працівників поліції фіксується на нагрудні відеокамери, а тому будь-які звинувачення чи протиправні дії як громадян, так і поліціянтів приховати не вдасться.

 

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Порядок проведення мирних зібрань під час дії воєнного стану на території Тернопільщини

Вівторок, 10 жовтня 2023, 13:43

З 24 лютого Указом Президента України «Про запровадження воєнного стану» №64/2022 дозволені обмеження певних конституційних прав, зокрема й права на мирні зібрання, гарантовані статтею 39 Конституції України.

Окрім того, стаття 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» дозволяє військовим адміністраціям та військовому командуванню встановлювати додаткові обмеження. Відповідно до цієї норми рішенням Ради оборони Тернопільської області від 06.05.2022 № 50 з 07.05.20222 на період введення воєнного стану заборонено проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій, інших масових заходів без попереднього погодження з обласною військовою адміністрацією та виключно з дотриманням заходів правового режиму воєнного стану.

За порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій передбачена адміністративна відповідальність відповідно до статті 185-1 КУпАП.

Поліцейські звертаються до організаторів мирних зібрань заздалегідь інформувати обласну військову адміністрацію про проведення таких заходів та дотримуватися норм чинного законодавства.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Тернопільські поліцейські обмінювалися досвідом ефективної роботи системи «Custody Records» з колегами Львівщини та Закарпаття

Вівторок, 10 жовтня 2023, 13:38


«Custody Records» – це сучасна система, яка покликана забезпечити захист прав затриманих та гарантувати безпеку поліцейським. Тернопільщина - одна з перших областей, де в поліції впроваджено цілодобовий автоматизований відеонагляд. Отримати нові знання та практичні поради щодо роботи з інформаційною підсистемою - з такою метою до Тернопільського районного управління поліції завітали закарпатські та львівські колеги.

Протягом двох днів поліцейські спостерігали особливості роботи з підсистемою електронної фіксації, зокрема алгоритм дій правоохоронців з різними порушниками при їх доставленні в управління поліції, інтервʼювання затриманих осіб. Правоохоронці також поділилися досвідом роботи з електронною фіксацією у своєму регіоні, аналізували конкретні ситуації порушення прав затриманих та шляхи їх уникнення.

Учасники заходу відзначили, що така система роботи із затриманими є потужним превентивним заходом та убезпечить працівників поліції від безпідставних звинувачень, а затриманих — від неправомірних дій правоохоронця.

Рекомендації, отримані від тернопільських поліцейських, стануть у нагоді інспекторам з дотримання прав людини Нацполіції Закарпаття та Львівщини задля подальшої ефективної реалізації проєкту Custody Records» в інших областях України.

 

«Фейкова грошова допомога»: мешканка Тернопільщини потрапила у пастку шахраїв

Вівторок, 10 жовтня 2023, 13:37


Пройдисвіти масово розповсюджують повідомлення у соціальних мережах та месенджерах про можливість отримання грошової допомоги в межах програм Є-Підтримки, допомога від ООН та різних благодійних фондів. Громадяни, не перевіривши інформацію, потрапляють у афери та власноруч допомагають викрасти  кошти шахраям.

За допомогою до поліцейських звернулася 61-річна мешканка Тернопільського району. Жінка розповіла, що в мережі побачила оголошення «Виплати від ДІЇ в Україні». Вона перейшла за посиланням, вказала свої анкетні дані та пароль банківського додатку. Опісля, з рахунку зникло понад 15 тисяч гривень.

За фактом шахрайства розпочато кримінальне провадження.

Щоб вберегти свої кошти, варто добре пам’ятати:

  • не довіряйте оголошенням в соцмережах та повідомленням, які надходять на мобільний та обіцяють будь-які виплати;
  • не переходьте за посиланнями, які надходять вам у повідомленнях.
  • не вводьте реквізити та конфіденційні дані платіжних карток на незнайомих та підозрілих веб-сайтах;
  • отримуйте інформацію лише з офіційних джерел. Якщо оформляли допомогу, очікуйте сповіщення про нарахування в застосунку вашого банку або на порталі застосунку Дія.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Житель Тернополя перерахував шахраєві 75 тисяч гривень

Вівторок, 10 жовтня 2023, 13:13

У шахрайську пастку потрапив 55-річний житель Тернополя. Чоловік повірив телефонному незнайомцю, який представився працівником служби безпеки банку, та перекинув 75 тисяч гривень на чужий рахунок.

Зі слів потерпілого, до нього зателефонували нібито з банку і повідомили, що його картки заблоковані. Співрозмовник сказав, що допоможе їх розблокувати та попросив назвати номера рахунків та коди. Також за вказівкою телефонного незнайомця потерпілий пішов до банкомата, зняв гроші з трьох своїх карток та перерахував їх на рахунки, які той йому продиктував. Загальна сума – 75 тисяч гривень.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст.190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Поліцейські вживають оперативно-розшукові заходи для розкриття афери.

Співробітники поліції вкотре радять жителям краю не довіряти телефонним незнайомцям, які розповідають про проблеми з банківськими картками. Завжди перевіряйте інформацію, яку вам повідомляють. Будь-які операції з платіжною карткою краще проводити особисто у відділенні банку. За жодних обставин не переказуйте ваші кошти на будь-які інші рахунки та не розголошуйте дані своїх карток стороннім.

Якщо все ж таки ви стали жертвою шахраїв, не зволікайте телефонуйте на лінію 102.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Працівники поліції оперативно розшукали хлопців, які порушували громадський порядок

Вівторок, 10 жовтня 2023, 13:11

У соціальних мережах з'явилося відео, на якому кілька молодих людей у Збаражі біля магазину розпивають спиртні напої та гучно слухають музику.

Такі дії обурили місцевих мешканців і вони звернулися до поліції. На дану інформацію одразу відреагували працівники місцевого відділення.

Правоохоронці оперативно встановили особи невідомих, а також їхнє місцеперебування.

Як стало відомо - це жителі Збаража 19-21 років. Хлопців запросили до відділення поліції та склали на них адміністративні протоколи відповідно до кількох статей КУпАП: 178 (Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п'яному вигляді), 173 (Дрібне хуліганство) та 185 (Злісна непокора вимозі поліцейського). Водій автівки відповідатиме у суді ще й згідно зі статтею 130 (Керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння).

Поспілкувалися із юнаками й представники територіального центру комплектування та вручили їм повістки.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернопільській початковій школі «Ерудит» облаштували територію активного дозвілля

Вівторок, 10 жовтня 2023, 13:06

У Тернопільській громаді триває реалізація проектів – переможців «Громадського бюджету 2022», в рамках якого облаштовують спортивні майданчики, відпочинкові локації, проводяться роботи з покращення благоустрою прибудинкових територій тощо.

Так, у Тернопільській початковій школі «Ерудит» для учнів освітнього закладу та мешканців мікрорайону «Східний» облаштували територію активного дозвілля.

Зокрема, на локації є футбольне поле довжиною 15 м та шириною 9 м, належне покриття зі штучної трави та футбольними воротами. Також є майданчик для гри в баскетбол покритий фігурними елементами мощення, кільця для м’яча.

Окремо облаштований майданчик для спортивних розваг, на якому розташований тенісний стіл та дві лави для пресу. Придбано спортивний інвентар: футбольні та баскетбольні м'ячі, комплект тенісних ракеток і комплект тенісних м’ячів.

Ознайомитися з інформацією про стан реалізації проектів «Громадського бюджету 2022» можна тут.

 

Аеропорт Гамбурга зупинив роботу через загрозу нападу на літак з Ірану

Понеділок, 09 жовтня 2023, 13:36

Аеропорт Гамбурга зупинив роботу у понеділок через загрозу нападу на літак, що прилетів зі столиці Ірану Тегерана.

Про це повідомила телевізійна мережа NDR, пише "Європейська правда".

Погроза надійшла до федеральної поліції електронною поштою. Вона стосувалася пасажирського літака, який прилетів з Тегерана до Гамбурга. На борту літака – 198 пасажирів і 16 членів екіпажу.

Зараз літак проходить огляд у безпечному місці, пасажирів вивели до окремого виходу, де їхній багаж обшукують.

Федеральна поліція розгорнула на місці велику кількість працівників та вважає загрозу серйозною. На місці чергує пожежна служба.

Через операцію поліції польоти призупинено. За даними аеропорту, з 12:40 зльотів і посадок не було.

"У зв'язку з заходом федеральної поліції зльоти і посадки на короткий час неможливі. Можливі затримки рейсів. Слідкуйте за статусом рейсу", – заявили в аеропорту.

Ці події відбуваються на тлі нападу ХАМАС на Ізраїль. Президент України Володимир Зеленський під час звернення до засідання Парламентської асамблеї НАТО заявив, що Іран причетний до війни проти України і атаки на Ізраїль.

Ця новина також надійшла в перший день спеціального засідання урядів Німеччини та Франції в Гамбурзі, на якому були присутні канцлер Олаф Шольц і президент Емманюель Макрон.

 

Зеленський змінив командувача Сил тероборони ЗСУ

Понеділок, 09 жовтня 2023, 13:01

Президент Володимир Зеленський своїм указом призначив Анатолія Баргилевича новим командувачем Сил територіальної оборони Збройних сил України.

Джерело: укази президента №679/2023, №678/2023

Дослівно: Призначити генерал-майора Баргилевича Анатолія Владиславовича командувачем Сил територіальної оборони Збройних Сил України".

Деталі: Іншим указом Зеленський звільнив з посади командувача Сил тероборони Ігоря Танцюру.

Нагадаємо: Президент призначив Ігоря Танцюру командувачем Сил територіальної оборони Збройних сил України 15 травня 2022 року. Баргилевич був командувачем територіальної оборони командування Сухопутних військ ЗСУ.

СТАНІСЛАВ ПОГОРІЛОВ 

 

Правоохоронці попереджають мешканців області про шахрайства з талонами на пальне

Понеділок, 09 жовтня 2023, 12:31


Злочинна схема з продажу недійсних талонів на пальне не нова. Проте і досі шахраям вдається знаходити довірливих покупців.

На одному з Телеграм-каналів мешканець Тернополя побачив привабливу ціну на пальне і перерахував невідомому продавцю за них майже 5 тисяч гривень. Талони він отримав, але вже на заправці зрозумів, що потрапив на гачок шахраїв – вони виявились фальшивими.

Потерпілий із заявою звернувся до поліції. Наразі правоохоронці за цим фактом проводять перевірку і вкотре закликають бути обачними при купівлі товарів дистанційно. Насамперед потрібно добре перевіряти інформацію через офіційні канали – сайт, «гаряча лінія», соцмережі АЗС.

Не поспішайте  купувати талони з рук у сторонніх осіб за зниженою ціною. Картки на пальне можна придбати лише через офіційні компанії та регіональні представництва автозаправних станцій.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські застерігають: оголошення про легкий заробіток в Інтернеті – це шахрайська пастка

Понеділок, 09 жовтня 2023, 12:30


До співробітників Тернопільського райуправління поліції надійшло повідомлення від 34-річної жительки обласного центру про те, що невідома особа під приводом надання їй допомоги в онлайн заробітку видурила у неї майже 10 тисяч гривень.

Зі слів жінки, в одній з соцмереж вона знайшла оголошення про додатковий дохід. Перейшла за посиланням та у месенджері почала переписуватися з невідомим чоловіком. Він запропонував їй вкласти гроші в товар і отримувати відсотки від його продажу. Жінка спробувала і спочатку дійсно отримала невеликий прибуток. Відтак вирішила інвестувати більшу суму у справу - перерахувала на рахунок незнайомця майже 10 тисяч гривень. Проте після цієї трансакції «роботодавець» більше на зв'язок не виходив.

Поліцейські проводять оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину.

Не довіряйте випадковим людям, сумнівним оголошенням на різних сайтах. Не вірте в обіцянки захмарних прибутків: ніхто не буде платити великі відсотки. У жодному разі не перераховуйте гроші на невідомі вам рахунки.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

поліцейські застерігають: оголошення про легкий заробіток в інтернеті – це шахрайська пастка
 

За хабар поліцейським можна потрапити за грати

Понеділок, 09 жовтня 2023, 12:28

Штраф або обмеження і навіть позбавлення волі від двох до чотирьох років загрожує усім, хто спробує дати хабар службовим особам. Працівники поліції - не виключення.

Сто доларів за непритягнення до адміністративної відповідальності відповідно до статті 130 пропонував поліцейським наряду групи реагування патрульної поліції Бучача водій мотоцикла «Shinerey Forester”. Його зупинили за порушення ПДР, а під час спілкування правоохоронці відчули запах алкоголю. Тепер житель Золотопотіцької територіальної громади відповідатиме за правопорушення згідно із двома статтями.

За таке ж правопорушення постане перед судом й водій автомобіля "Ford Sierra". Чоловік потрапив в поле зору поліціянтів у селі Білокриниця Кременецького району. Як з'ясувалося, він сів за кермо у стані алкогольного сп'яніння, порушив правила дорожнього руху, а після цього ще й спробував відкупитися, пропонуючи 300 доларів США.

Усе зафіксували нагрудні відеореєстратори правоохоронців, а тому порушникам уникнути відповідальності не вдасться.

За обома фактами триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

за хабар поліцейським можна потрапити за грати

 

Частина тернополян залишиться без води

Понеділок, 09 жовтня 2023, 12:26

Частина тернополян залишиться без води
У Тернополі частково вимкнуть водопостачання на кількох вулицях міста.

Без води 12 жовтня залишиться частина тернополян.

«На двох вулицях Тернополя у кількох будинках вимкнуть водопостачання», - повідомили у міськраді.

Зокрема з 09:00 до 16:00 не буде води за адресами: вул. 15 Квітня, 29, 35, 43 та вул. Василя Симоненка, 4, 16, 18, 20, 22.

 

ДТП у Підгайцях: не розминулися велосипедист і водій Fiat Scudo

Понеділок, 09 жовтня 2023, 12:25

ДТП у Підгайцях: не розминулися велосипедист і водій Fiat Scudo
Аварія з потерпілими трапилась у Підгайцях на Тернопільщині.

Близько 15:00 години 6 жовтня зіткнулися автомобіль Fiat Scudo та велосипед.

«20-річний велосипедист, виїжджаючи з другорядної дороги на головну, не переконався у безпечному русі і як результат – його збив водій Fiat Scudo», - зазначили в поліції Тернопільської області.

Потерпілого госпіталізували до медзакладу.

У всіх учасників автопригод взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю.

Триває слідство.

 

Смерть підтвердила експертиза ДНК: загинув 44-річний підполковник з Тернопільщини

Понеділок, 09 жовтня 2023, 12:22

Смерть підтвердила експертиза ДНК: загинув 44-річний підполковник з Тернопільщини
Трагічна звістка надійшла у Великоберезовицьку громаду.

Обороняючи Україну від російських окупантів загинув 44-річний житель села Петриків Бойко Андрій Йосипович (05.04.1979 р.н.).

Підполковник Андрій Бойко був заступником командира бригади, до останнього подиху мужньо обороняв Україну від окупантів. Загинув 9 червня 2023 року біля села Мала Токмачка Пологівського району Запорізької області. На жаль, смерть військового підтвердила ДНК-експертиза, зазначили у громаді.

Панахида за воїном Андрієм Бойком відбудеться 9 жовтня о 19:00 годині у Домі печалі (м. Тернопіль, вул. Микулинецька). Похорон розпочнеться 10 вересня об 11:00 годині.

Вічна пам’ять Герою!

 

Правоохоронці попереджають: не проводьте жодних операцій з банківськими картками за вказівками телефонних незнайомців

П'ятниця, 06 жовтня 2023, 11:08


Повіривши телефонному незнайомцю, який представився працівником банку, житель Тернополя втратив майже 13 тисяч гривень. За даним фактом розпочато кримінальне провадження.

Як встановили поліцейські, до потерпілого зателефонували нібито з банку та почали розповідати про якісь проблеми з карткою. Потім попросили його виконати деякі операції в телефонному режимі та натиснути відповідні цифри на мобільному. Чоловік виконав усі вказівки. У результаті з його картки незаконно списали майже 13 тисяч гривень.

Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття шахрайства. Правоохоронці нагадують, що працівники фінустанов ніколи не проводять жодних операцій з картками в телефонному режимі. Краще особисто піти у банк. У жодному разі не повідомляйте нікому дані своєї картки та коди, які надходять вам на телефон. Не перераховуйте гроші на невідомі номери або рахунки та не натискайте жодні цифри на телефоні за вказівками невідомих.

У випадку підозри шахрайських дій, одразу блокуйте картку та телефонуйте на 102.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

правоохоронці попереджають: не проводьте жодних операцій з банківськими картками за вказівками телефонних незнайомців
 

За спробу дати хабар поліціянтам можна потрапити за ґрати

П'ятниця, 06 жовтня 2023, 11:07

17 000 штрафу з позбавленням права керувати транспортними засобами впродовж року - покарання, яке отримують водії за їзду у стані алкогольного сп'яніння. Про це знають усі кермувальники, але продовжують порушувати правила, сподіваючись на везіння.

Проте щастить не всім і саме тоді, коли їх зупиняють працівники поліції, порушники намагаються відкупитися.

5 жовтня близько 17:00 працівники групи реагування патрульної поліції Бережан за порушення правил дорожнього руху зупинили "Mercedes-Benz Vito". Автівкою керував місцевий житель 1954 року народження. У ході перевірки з'ясувалося, що чоловік сів за кермо у стані сп'яніння. Коли правоохоронці почали оформляти протокол відповідно до статті 130 КУпАП, мешканець Бережан спробував відкупитися - запропонував неправомірну вигоду в сумі 200 доларів США.

Проте це не допомогло. Чоловік відповідатиме у суді за порушення ПДР та за спробу дати хабар.

Правоохоронці наголошують, що за пропозицію або надання неправомірної вигоди загрожує кримінальна відповідальність, а усі дії порушників поліціянти фіксують за допомогою технічних засобів.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

за спробу дати хабар поліціянтам можна потрапити за ґрати

 

Під час бойового завдання загинув 38-річний матрос з Кременеччини Віталій Якубовський

П'ятниця, 06 жовтня 2023, 10:47

Під час бойового завдання загинув 38-річний матрос з Кременеччини Віталій Якубовський
Захищаючи Україну загинув воїн з Кременецької громади.

 

Не стало Героя – захисника з села Білокриниця, Білокриницького старостинського округу, матроса, номер обслуги 3 відділення морської піхоти 3 взводу морської піхоти 2 роти морської піхоти Якубовського Віталія Анатолійовича, 1985 року народження, який трагічно загинув під час виконання бойового завдання.

Про загибель Героя повідомив голова Кременецької громади Андрій Смаглюк.

Про дату та час зустрічі загиблого воїна буде відомо згодом.

Вічна пам’ять Герою!

 

387004658_3092254077577444_6568368181057642677_n.jpg

 

15 років знадобилося Міноборони, щоб забрати у шахраїв-комерсантів майновий комплекс у Тернополі

П'ятниця, 06 жовтня 2023, 10:46

15 років знадобилося Міноборони, щоб забрати у шахраїв-комерсантів майновий комплекс у Тернополі
Майновий комплекс площею 7 тисяч квадратних метрів, що у Тернополі, повернули у власність Міноборони.

Оборонним відомством взято під охорону майновий комплекс у Тернополі. Цим поставлено остаточну крапку у тривалій і наполегливій боротьбі за майно, що по праву належить державі та має використовуватись в інтересах армії.

Про це АрміяInform повідомив начальник Головного управління земель оборони та фондів МО України полковник Борис Закутній.

Нерухомість тривалий час перебувала у володінні сторонніх користувачів, які вивели його з державної власності, використовуючи злочинну схему приватизації державного майна. У 2008 році не чисті на руку ділки, які на той час були службовими особами у Міноборони, використовуючи довіреність, що втратила чинність, уклали з комерційною структурою договір купівлі-продажу комплексу будівель та споруд в історичному центрі міста Тернополя.

Комплекс мав площу 7 000 квадратних метрів. Після цього «комерсанти» протиправно заволоділи державним майном за ціною удвічі менше за ринкову.

Принципова позиція Міноборони, тривала боротьба в судах, залучення Офісу протидії рейдерству Мін’юсту, реєстрація нерухомого майна за МОУ та закріплення його за військовою частиною — дали позитивний результат.

2 жовтня 2023 року у взаємодії з місцевими представниками Військової служби правопорядку ЗСУ, Національної поліції України, Головним управлінням земель оборони та фондів здійснено фактичне повернення майна та земельної ділянки площею 2,8 га.

Також організовано взяття майнового комплексу під охорону.

Відтепер майно використовується за призначенням.

Обставини його незаконного заволодіння досліджуються правоохоронними органами.

 

Ракетний удар по Харкову: під завалами знайшли тіло 10-річного хлопчика

П'ятниця, 06 жовтня 2023, 10:45

Ракетний удар по Харкову: під завалами знайшли тіло 10-річного хлопчика
Вранці 6 жовтня рф завдала 2 ракетні удари по Харкову, попередньо – "Іскандерами".

Про це повідомив у Telegram голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

За його словами, одна з ракет влучила у проїжджу частину, друга – у 3-поверховий житловий будинок.

Внаслідок атаки загинув 10-річний хлопчик. Постраждали 23 людини, в тому числі 11-місячна дитина.

Тривають роботи з розбору завалів.

Нагадаємо, вчора російські окупанти вдарили "Іскандером" по кафе у селі Гроза Харківської області. 51 людина загинула.

387208244_722410566593502_6403676613965833246_n.jpg

 

Нестача лісу та збитки у пів мільйона: екскерівнику офісу водних ресурсів Тернопільщини оголосили підозру

П'ятниця, 06 жовтня 2023, 10:45

Нестача лісу та збитки у пів мільйона: екскерівнику офісу водних ресурсів Тернопільщини оголосили підозру
Екскерівника Регіонального офісу водних ресурсів Тернопільщини підозрюють у службовій недбалості, яка призвела до нестачі лісопродукції.

Як повідомили у пресслужбі прокуратури, за даними слідства, посадовець, підписуючи акти виконаних робіт з розчищування русла річки Золота Липа, які здійснювали за бюджетні кошти, не оприбуткував для подальшої реалізації звалені дерева на березі водойми, об’ємом 562 м куб.

"Через його дії вказану лісопродукцію було втрачено, а бюджету заподіяно шкоду на суму майже 500 тис. грн", – зазначили прокурори.

Посадовцю повідомили про підозру за фактом неналежного виконання службових обов’язків з контролю за використанням бюджетних коштів, виділених на природоохоронні заходи (ч. 2 ст. 367 КК України).

Триває розслідування.

 

Найбільше зерна, соняшника та буряка, – на Тернопільщині триває збір урожаю

П'ятниця, 06 жовтня 2023, 10:44

Найбільше зерна, соняшника та буряка, – на Тернопільщині триває збір урожаю
На Тернопільщині триває збір урожаю.

Як повідомили в обласній державній адміністрації, цьогоріч погодні умови сприяли активному проведенню осінньо-польових робіт. На сьогодні аграріям вдалось зібрати 1,7 млн тонн зерна.

Крім того, продовжується збір кукурудзи, цукрового буряка, соняшника та сої.

Наразі зібрано 11 тис. тонн гречки, 65 тис. тонн кукурудзи, 98 тис. тонн соняшника та 361 тис. тонн цукрового буряка.

Разом з тим йде до завершення збір картоплі та овочевих культур.

 

Хто в Україні може проходити службу за місцем проживання?

Четвер, 05 жовтня 2023, 11:39

Хто в Україні може проходити службу за місцем проживання?
У військкоматі розповіли, що лише одна категорія чоловіків під час загальної мобілізації та воєнного стану в країні може проходити службу за місцем проживання.

 

Зокрема, такі громадяни можуть бути мобілізовані лише за власним бажанням. Йдеться про тих, хто має право на відстрочку.

Згідно з частиною 2 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", деякі категорії населення (а це фактично всі, хто має право на відстрочку), можуть бути мобілізовані тільки за їх згодою і проходитимуть службу за їх бажанням за місцем проживання.

Право на відстрочку мають наступні категорії громадян в Україні:

- чоловіки та жінки, які доглядають за чоловіком/дружиною, батьком чи матір’ю з інвалідністю (за відсутності інших членів сім’ї, які могли б цим займатися);

- зареєстровані працівники, чиї місця роботи було заброньовано;

- багатодітні батьки;

- батьки-одиначки, які виховують дітей віком до 18 років;

- батьки неповнолітніх дітей, якщо їх чоловік проходить службу;

- люди з інвалідністю або непридатні до служби зі зняття з військового обліку;

- батьки-усиновлювачі дітей з інвалідністю до 18 років;

- студенти, аспіранти, асистенти-стажисти, аспіранти, які навчаються за денною або дуальною формою навчання;

- наукові та науково-педагогічні працівники вищих навчальних закладів, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або вчений ступінь;

- викладачі із закладів професійної освіти, шкільні вчителі, які працюють не менше ніж на 0,75 ставки;

- нардепи, а також співробітники органів військового управління, військових частин, підприємств, установ та організацій Міноборони, ЗСУ, Держслужби спецзв’язку, СБУ, СЗР, НГУ, ДПСУ, НПУ, Бюро економічної безпеки, НАБУ, ДБР, Державної виконавчої служби, Управління держохорони.

 

Продали за 150 тисяч: відомий художник з Тернопільщини передав свою картину на благодійний аукціон (фото)

Четвер, 05 жовтня 2023, 11:08

Продали за 150 тисяч: відомий художник з Тернопільщини передав свою картину на благодійний аукціон (фото)
Один із відомих художників на Тернопільщині Олег Шупляк передав одну із своїх картин на благодійний аукціон для ЗСУ - роботу вдалося придбати за 150 тисяч гривень.

"Заслужений художник України Олег Шупляк передав одну зі своїх картин на благодійний аукціон до Дня захисників та захисниць України. Це робота із серії «Очі війни», створена в тяжкий час протистояння українського народу проти російських окупантів". Картина продана за 150 тис. гривень. Усі зібрані кошти передадуть на потреби військових, зокрема 105-ї окремої бригади територіальної оборони а також на підсилення ППО Тернопільської області",відзначив Олег Шупляк, художник.

 

 

 

 

 

У ДТП на Лановеччині постраждали пасажири авто

Четвер, 05 жовтня 2023, 10:53


Дорожньо-транспортна пригода з потерпілими трапилася 4 жовтня близько 15:30 поблизу села Піщатинці Кременецького району.

Слідчо-оперативна група, яка виїжджала на місце аварії встановила, що водій автомобіля "Volkswagen Jetta" не впорався з керуванням, з'їхав у кювет і після цього авто врізалося в дерево.

На момент аварії в транспортному засобі були двоє пасажирів. Їх із забоями та переломами госпіталізували у травматологічне відділення. У кермувальника взяли кров для перевірки на вміст алкоголю. Триває слідство відповідно до статті 286 ККУ.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

у дтп на лановеччині постраждали пасажири авто
 

Поліцейські застерігають: оголошення про продаж дров у соцмережах за передплатою – це шахрайська схема

Четвер, 05 жовтня 2023, 10:51

«Читала про таку схему шахрайства в інтернеті, але не могла подумати, що це станеться зі мною», - розповіла співробітникам Збаразького відділення поліції жителька громади, яка стала жертвою аферистів. Жінка хотіла придбати дрова, а натомість втратила 14 тисяч гривень.

Зі слів потерпілої, в соцмережі вона знайшла оголошення про продаж дров. Зателефонувала за вказаним номером. Слухавку взяла жінка, яка представилася бухгалтером підприємства. Розповіла, що вони співпрацюють з лісгоспом і доставляють деревину. Співрозмовниця була настільки переконливою, що потерпіла повірила їй та перерахувала завдаток за дрова. Проте товар не отримала.

За даним фактом поліцейські відкрили кримінальне провадження за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України та розшукують зловмисників.

Працівники поліції вкотре звертаються до жителів області: не довіряйте незнайомцям та не перераховуйте гроші наперед за товар. Оплачуйте товар лише після доставки. Будьте обачними та ретельно перевіряйте інформацію в оголошеннях, шукайте відгуки людей про продавця.

Якщо ви стали жертвою шахраїв, невідкладно інформуйте правоохоронні органи.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

поліцейські застерігають: оголошення про продаж дров у соцмережах за передплатою – це шахрайська схема

 

Два незаконних обмінники цього року у Тернополі виявили податківці

Четвер, 05 жовтня 2023, 10:45

Два незаконних обмінники цього року у Тернополі виявили податківці
Податківці Тернопільщини виявляють незаконні пункти обміну валют.

Так, нещодавно під час проведення фактичної перевірки фахівці управління податкового аудиту ГУ ДПС у Тернопільській області виявили у  Тернополі нелегальний пункт обміну валют.

Особою, яка здійснювала валютні операції, не було надано дозвільних документів, які б підтвердили законність такої діяльності.

"Окрім того, під час аналізу інформації, яка є наявною у відкритих джерелах, встановлено, що про вказаний пункт обміну іноземної валюти відсутні відомості в реєстрі пунктів обміну іноземної валюти, запровадженого з 1 січня 2023 року на виконання вимог Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування діяльності з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі» від 03 листопада 2022 року № 2720-ІХ, розміщеного на сайті Національного банку України",відзначили у податковій.

Після цього було здійснено виклик працівників поліції, яким повідомлено про незаконну діяльність пункту обміну валют, для вжиття відповідних заходів.

Це не перший випадок виявлення незаконних обмінників валют.

Цього року вже складено два протоколи за здійснення валютно-обмінних операцій без реєстрації як суб’єкта підприємницької діяльності.

 

12 жовтня жителі окремих будинків Тернополя тимчасово залишаться без води

Четвер, 05 жовтня 2023, 10:44

12 жовтня жителі окремих будинків Тернополя тимчасово залишаться без води
У зв’язку з аварійно-ремонтними роботами, 12 жовтня тимчасово припинять водопостачання до окремих будинків Тернополя.

Як повідомили на сайті міської ради, води не буде з 9 до 16:00 за адресами вул. 15 Квітня, 29, 35, 43 та вул. Василя Симоненка, 4, 16, 18, 20, 22.

Адміністрація водоканалу просить мешканців заздалегідь зробити необхідні запаси. Крім того, тернополяни можуть скористатись колонками-качалками та бюветами з питною водою, які позначені на інтерактивній карті.

Нагадаємо, жителі міста можуть отримувати сповіщення про відключення води, газу, тепла та світла у мобільному додатку "е-Тернопіль" або за допомогою сервісу "Сіті-бот Назар".

 

Тренажерний зал, батут та генератор: правоохоронці перевірили незаконні надбудови у квартирі голови Тернопільської облради

Четвер, 05 жовтня 2023, 10:42

Тренажерний зал, батут та генератор: правоохоронці перевірили незаконні надбудови у квартирі голови Тернопільської облради
У поліції відреагувади на статті про незаконні надбудови над двохрівневою квартирою в центрі міста голови Тернопільської обласної ради Михайла Головка.

Поліцейські обстежили надбудови та виявили на даху тренажерний зал, батут та генератор.

Чи є на даху сайна та басейн - на разі не встановлено.

"У ході перевірки стало відомо, що посадовець – власник двох спарених квартир на верхньому поверсі й саме над ними, на даху, він облаштував кілька приміщень. Одне з них площею 3 на 9 метрів. Там знаходиться тренажерний зал та батут. У ще одній надбудові розміщений великий генератор.
Чи є на даху сауни й басейни наразі не відомо",відзначили у поліції.

Матеріали слідчі скерували у відділ архбудконтролю Тернопільської міськради й управління архітектури, містобудування та кадастру, аби з’ясувати чи законні ці будівлі й, чи є на них дозвільні документи.

"У ході розслідування працівники поліції призначать ще й будівельно-технічну експертизу і згідно з її результатами будуть прийняті законні рішення. Даний факт слідчі внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до статті 356 (Самоправство) Кримінального кодексу", - підсумували правоохоронці.

 

Товчуть воду у ступі: адвокат запевнив, що депутати Тернопільської облради мають право зібрати сесію та звільнити Головка

Четвер, 05 жовтня 2023, 10:41

Товчуть воду у ступі: адвокат запевнив, що депутати Тернопільської облради мають право зібрати сесію та звільнити Головка
Адвокат роз'яснив, що депутати Тернопільської обласної ради мають право зібрати сесію і без Михайла Головка, а також звільнити його з посади. Чому вони це не роблять, то питання до фракцій.

Про це Суспільному розповів адвокат Віктор Гурник.

"Голова обласної ради в категоричній формі не відмовляє в проведенні сесії, однак, роз’яснює регламентні та процедурні норми. Що робити в такому випадку депутатам? Відповідно до статті 46 Закону України "Про місцеве самоврядування", депутати мають право вимагати, щоби сесію скликав заступник голови обласної ради. Також більшість депутатів може скликати сесію самостійно",відзначив Віктор Гурник.

Звільнення з посади голови обласної ради — це повноваження депутатів обласної ради, говорить адвокат.

"Це можна реалізувати на сесії обласної ради. Закон передбачає можливість скликати сесію без участі голови обласної ради. В такому випадку створення штучних перешкод, неявка на сесію голови обласної ради не впливатиме на рішення депутатів. Керуючись статтею 5 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" народні обранці можуть його звільнити з цієї посади", - розповів адвокат.

Керівники фракцій у Тернопільській обласній раді неоднозначні.

Кореспонденти Суспільного поспілкувалися з представниками всіх фракцій в обласній раді. Заступниця голови фракції "Європейська солідарність" Ірина Шумада та голова фракції "Батьківщина" Роман Мороз повідомили, що їхні фракції підтримують скликання сесії і голосуватимуть за відсторонення Михайла Головка.

Представник фракції "За майбутнє" Олег Боберський сказав, що його фракція також підтримує скликання сесії. Звільнення Михайла Головка, каже, у фракції не обговорювали.

Голова фракції "Довіра" Віталій Шафранський та голова фракції "Слуга народу" Ярослав Захарків погодилися прокоментувати ситуацію, але потім на дзвінки кореспондентів Суспільного не відповідали.

Фракція обласної ради "Свобода" чекатиме на розпорядження Михайла Головка про скликання сесії, повідомив голова фракції Михайло Тимошик.

"Ми чекаємо на дату, в заяві не написано. Це визначає голова або той, хто виконує його обов’язки. Надійшов лист, напевно, пояснення. Всі, хто підписував, отримали його на електрону пошту. Кому не подобається, нехай оскаржує це все", - відзначив Михайло Тимошик.

В той же час голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко пішов в оплачувану чергову відпустку до 15 листопада.

 

 

Нагадаємо, днями, однопартієць Головка зі "Свободи" Тарас Дячун, який сьогодні воює на передовій ініціював скликання чергового засідання сесії Тернопільської облради, де мали звільнити Михайла Головка, який спровокував себе, як політик, під час корупційного скандалу наприкінці червня.

Та Михайло Головко має свої неписані ні для кого закони і правила, і вийшовши на роботу, 2 жовтня, написав заяву на відпустку до 15 листопада та розіслав листи депутатам, що сесію зараз провести неможливо, але відповідь завуалював дуже офіційно та юридично, натомість повідомив, що засідання заплановано провести у листопаді.

Детальніше у документах, які "Тернополянам" надали в обласній раді.

382282528 570742035143870 7009454145266920515 n

386451192 3794503244207431 5558832338895464758 n

 

У Тернополі 43-річний чоловік покінчив життя самогубством

Середа, 04 жовтня 2023, 14:34


На лінію "102" надійшло повідомлення від жителя мікрорайону Пронятин про те, що у будинку за місцем проживання покінчив життя самогубством його син.

На місце події виїжджала слідчо-оперативна група. На момент нещастя в будинку була мама, а тато з племінницею на вулиці. В якийсь момент жінка почула звук, схожий на постріл, та покликала чоловіка. Останній, піднявся на другий поверх, вибив двері і побачив сина, а поруч - свою рушницю.

Чоловік каже, що син мав проблеми зі здоров'ям та стояв на обліку в психоневрологічній лікарні. Того дня скаржився на погане самопочуття, але викликати швидку не захотів.

Даний факт слідчі внесли в ЄРДР відповідно до частини 1 статті 115 ККУ з поміткою "самогубство".

У ході перевірки стало відомо, що рушниця належить батькові загиблого. Проте чоловік зберігав зброю з порушенням правил: на момент нещастя вона знаходилася в шафі, а не в сейфі. Триває перевірка.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

у тернополі 43-річний чоловік покінчив життя самогубством
 

Лановеччина у скорботі: у домовині повернувся додому капітан ЗСУ Олександр Пчола (фото)

Середа, 04 жовтня 2023, 10:24

Лановеччина у скорботі: у домовині повернувся додому капітан ЗСУ Олександр Пчола (фото)
"На щиті" повернувся на Лановеччину 38-річний капітан ЗСУ, командир 5 навчального механізованого взводу військової частини А1048 Олександр Пчола.

Як повідомили у міській раді, похоронний кортеж із тілом захисника прибув у громаду ввечері 3 жовтня. Не зважаючи на пізню годину, сотні мешканців прийшли на центральну площу Ланівців, щоб віддати останню шану Герою.

"Він навчав воїнів воювати, захищати свою Батьківщину і сам віддав за неї життя… Завдяки таким як Олександр, ми не бачили того жахіття, яке бачили вони. Ми повинні їх пам’ятати і дякувати за те, що живемо", – зазначив отець Ігор Шаринський.

Поховають військового сьогодні, 4 жовтня.

Читайте також: На Шумщині поховали 22-річного добровольця штурмової бригади "Лють"

386644612_625166646444832_6359007738201282872_n.jpg

386644663_625166473111516_6203071673020969388_n.jpg

386654007_625166769778153_1877980998253243132_n.jpg

386631396_625166503111513_2589110044569598542_n.jpg

386646532_625166966444800_6332337857534746915_n.jpg

386556923_625166726444824_7946069023929438950_n.jpg

386640362_625167069778123_444567860548456271_n.jpg

386646878_625167046444792_5610985931565114817_n.jpg
386564586_625167526444744_1215225191265278932_n.jpg

 

У приміщенні тернопільської лікарні відкрили каплицю (фото)

Вівторок, 03 жовтня 2023, 11:21

У приміщенні тернопільської лікарні відкрили каплицю (фото)
У Тернопільській міській лікарні швидкої допомоги відкрили капличку.

Про це розповіли на Фейсбук-сторінці медзакладу.

Чин освячення відбувся 28 вересня. Його здійснив Митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василь Семенюк.

"Відтепер у стінах лікарні швидкої допомоги є капличка, де ви можете знайти душевний спокій та помолитися. Усі хто відчуває, що має потребу в роздумах та молитві, може завітати до нашої каплички. Нехай вона служить місцем спокою та віри для всіх, хто приходить, щоб знайти силу у важкі моменти життя", – зазначили у медзакладі.

382980333_776355807624049_7706560988135271159_n.jpg

383952123_776355590957404_6762704144193340312_n.jpg

383957222_776356384290658_4772636086953626085_n.jpg

382971039_776356464290650_4324866194682681229_n.jpg

 

Михайло Головко взяв всіх в заручники через свої непомірні амбіції, - депутат Тернопільської облради

Вівторок, 03 жовтня 2023, 11:09

Михайло ГоловкоМихайло Головко
Депутат Тернопільської обласної ради Василь Хомінець висловив свою позицію після того, як голова Тернопільської облради Михайло Головко вкотре пішов у відпустку, передбачивши своє звільнення.

"Шановні колеги , друзі, я вже сам не знаю, сміятися тут, чи плакати, але наш пан голова обласної ради знову пішли у чергову-позачергову відпустку.  Старався до останнього часу не хайпувати на подіях навколо Михайла Головка , бо чомусь вірив , що він має самостійно відійти від високої посади і вирішувати свої проблеми у передбачені законом способи. Але пан голова вирішив інакше, і фактично взяв всіх в заручники своїх непомірних амбіцій",відзначив Василь Хомінець.

Депутат закликає колег об'єднатися та вирішити це питання раз і назавжди.

"Я особисто буду голосувати за відставку Михайла Йосифовича , не так через підозри у вчиненні злочинів (тут до рішення суду діє презумпція невинуватості) , як за повну професійну невідповідність , постійне ігнорування думки колег-депутатів , при роздутому апараті , непомірних преміях керівництву , шалених витратах на пальне, тощо, майже повний параліч діяльності і тільки два засідання ради з початку року. Тому разом з іншими колегами -депутати запустили процес скликання сесії за ініціативою депутатів. Коли «верхи» в неадекваті до ситуації, то відповідна норма регламенту дає нам таке право. Як депутат від Кременеччини -Лопушнянськоі , Почаівськоі , Кременецької, Вишнівецькоі , Шумськоі , Великодедеркальськоі , Борсуківської та Лановецькоі громад , хочу почути думку впершу чергу своїх виборців, жителів даних громад , щодо даної ситуації",підсумував депутат Тернопільської обласної ради.

Нагадаємо, вчора, 2 жовтня стало відомо, що голова Тернопільської обласної ради пішов у чергову відпустку на 30 днів, до 31 жовтня цього року.

Перед тим, депутат Тернопільської обласної ради, який сьогодні воює - Тарас Дячун ініціював зібрання сесії, де мали звільнити Михайла Головка з посади голови Тернопільської обласної ради через корупційний скандал наприкінці червня цього року.

Та Михайло Головко вкотре "пошив" у дурні усіх депутатів Тернопільської обласної ради, взявши відпустку.

 

У Тернополі збирають книги для воїнів ЗСУ

Вівторок, 03 жовтня 2023, 11:09

У Тернополі збирають книги для воїнів ЗСУ
Тернополян просять долучитися до збору книг для військових.

Як повідомили в обласній раді, зараз формується мобільна бібліотека, яка поїде на фронт. Приймають книги українських або іноземних авторів.

"Література підходить як нова, так і читана, проте обов’язково у гарному стані. Акція безстрокова, адже поповнювати бібліотеки для захисників планують систематично", – зазначили в облраді.

Долучитися до акції можуть усі охочі. Книжки можна приносити в обласну бібліотека для молоді на вул. Нечая, 29, в дитячу бібліотеку на Коперника, 17, а також в наукову бібліотеку на бульварі Тараса Шевченка, 15.

385860034_629767319277390_4616247073043188280_n.jpg

 

Директору Гусятинського коледжу присвоїли почесне звання

Вівторок, 03 жовтня 2023, 11:08

Директору Гусятинського коледжу присвоїли почесне звання
Директору Гусятинського фахового коледжу ТНТУ присвоїли почесне звання "Заслужений діяч науки і техніки України".

Радісною звісткою поділились на Фейсбук-сторінці селищної ради.

"Згідно з Указом Президента від 27 вересня 2023 року №590/2023 "Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня працівників освіти", директорові Відокремленого структурного підрозділу "Гусятинський фаховий коледж Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя" Зеленському Костянтину Васильовичу присвоєно почесне звання "Заслужений діяч науки і техніки України".

Щиро вітаємо Костянтина Васильовича із заслуженою нагородою та бажаємо вагомих здобутків у науково-педагогічній діяльності", – йдеться у дописі.

Читайте також: Звання "Почесний громадянин Тернополя" посмертно присвоїли ще восьми військовослужбовцям

 

Тернополянин чотири рази змінював прізвище та ім'я і тепер вони одні з найдовших в країні

Вівторок, 03 жовтня 2023, 11:02

Тернополянин чотири рази змінював прізвище та ім'я і тепер вони одні з найдовших в країні
У Тернополі живе чоловік з найдовшим іменем та прізвищем.

Змінювати їх він почав у 2010 році, у 24-ри.

Зараз ім'я та прізвище чоловіка складаються з майже ста літер, які ледь вміщаються на ID-картці, повідомляє "Т1 Новини".

У паспорті тернополянин записаний як Бронівогневладислав-Едуардолеонардоконстантинослав Володимиренклименжільєнко-Громинревинградинтеменко. Не зміненим у документі залишилося лише по-батькові – "Миколайович".

Друзі чоловіка вже звикли до такого незвичного імені, проте скорочують його до "Бронік" або "Бронівогневладислав". Тернополянин каже, що основною метою зміни особистих даних було бажання показати, що у нього є свобода вибору.

"Підтекст у тому, що я ніби Володимир, тобто я хочу бути в мирі зі всім. А друга частина означає, що я до всього серйозно ставлюся, а грім, град, означають, що намагаюся дати опір всьому", – розповів Бронівогневладислав.

Детальніше – в сюжеті "Тернопіль 1":

 

УПЦ МП має покинути Миколаївський собор у Кременці – рішення апеляційного суду

Вівторок, 03 жовтня 2023, 11:01

УПЦ МП має покинути Миколаївський собор у Кременці – рішення апеляційного суду
Релігійну громаду УПЦ МП зобов’язали повернути державі Миколаївський собор у місті Кременець.

Відповідне рішення Господарський суд Тернопільської області ухвалив ще 15 червня. Вчора, 2 жовтня, Західний апеляційний господарський суд підтвердив його. Про це повідомили на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України.

Відтак, громада моспатріархату повинна повернути Миколаївський собор з келіями XVI-XVII століть загальною площею 1 756 квадратних метрів Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику.

Нагадаємо, термін дії договору про безоплатне користування релігійною громадою УПЦ МП приміщенням Миколаївського собору та інших об’єктів, які є державною власністю, закінчився 12 лютого 2023 року.

"Заповідник неодноразово повідомляв релігійну громаду про закінчення терміну дії Договору та відсутність намірів щодо його продовження, у зв’язку зі змінами у законодавстві про оренду державного майна. Своєю чергою, релігійна громада зверталася до МКІП щодо продовження дії договору, але отримала відмову", – зазначили у Мінкульті.

 

На Шумщині поховали 22-річного добровольця штурмової бригади "Лють"

Вівторок, 03 жовтня 2023, 11:01

На Шумщині поховали 22-річного добровольця штурмової бригади "Лють"
2 жовтня на Шумщині попрощались з 22-річним воїном Олександром Марковцем.

Похорон відбувся у рідному селі захисника – Угорську.

Вшанувати пам’ять Героя прийшли односельці, небайдужі жителі громади та військовослужбовці.

Поховали хлопця з усіма військовими почестями.

"Мужній воїн віддав своє життя, захищаючи рідну землю від найлютішого ворога. Кожного дня ми повинні згадувати про ціну, яку заплатив і продовжує платити наш народ за свою свободу. На жаль, герої вмирають. Світла пам’ять захиснику та щирі співчуття близьким", – зазначили на Фейсбук-сторінці громади.

Нагадаємо, Олександр Марковець загинув 28 вересня на Донеччині. На початку 2023 року він доєднався до добровольців штурмової бригади "Лють".

385022889_707438064755637_1716232366908379136_n.jpg

385022698_707436788089098_3014301436327209435_n.jpg

385030883_707436538089123_1290561641323535390_n.jpg

385508016_707438168088960_3097648807035325267_n.jpg

385022458_707438188088958_3961489848535613860_n.jpg

385510946_707438331422277_7175639028210150645_n.jpg

385074833_707438408088936_8919745815384671897_n.jpg

385751666_707458428086934_1921670492178327653_n.jpg

 

У Тернополі на будівництві загинув 56-річний чоловік

Понеділок, 02 жовтня 2023, 11:49


Чоловіка у шахті ліфта побачили його співробітники. Вони викликали швидку та поліцію, але медики констатували лише смерть тернополянина.

Нещастя трапилося 29 вересня близько 9 ранку. Загиблий - муляр будівельної компанії. Він вранці прийшов на територію незавершеного будівництва багатоквартирного будинку, що на вулиці Володимира Великого. Проте узятися до роботи не встиг. Чоловік впав у шахту ліфта глибиною 112 см. Травми виявилися несумісними із життям.

Що трапилося, встановить слідство. Даний факт працівники поліції внесли в ЄРДР відповідно до статті 115 ККУ з поміткою "нещасний випадок".

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

у тернополі на будівництві загинув 56-річний чоловік
 

Тернопільські вибухотехніки розміновують Схід України

Понеділок, 02 жовтня 2023, 11:49

Артилерійські снаряди, протипіхотні та протитанкові міни, касетні боєприпаси, різноманітні вибухонебезпечні предмети - це та багато іншого залишив ворог на деокупованих територіях України. І усе це потрібно знайти, вивезти та знешкодити.

Уже другий рік спеціалісти-вибухотехніки ГУНП в Тернопільській області в складі зведеного загону вибухотехнічної служби Нацполіції розміновують та очищають українські землі від цієї небезпеки.

"Робота складна та небезпечна, бо найменший неправильний рух може призвести до непоправного, - розповідає начальник вибухотехнічної служби ГУНП в Тернопільській області Ігор Васьків. - Сьогодні ми працюємо на теренах Харківської області й розміновуємо поля сільськогосподарського призначення".

Працюють вибухотехніки в бронежилетах та шоломах. Але іноді доводиться одягати спеціальні костюми вага яких майже 40 кілограмів. Врівноваженість, сконцентрованість, оперативність та уважність - основа роботи вибухотехніків.

Вона ускладнюється тим, що всі засоби ураження розкидані хаотично. Крок за кроком рухаються вибухотехніки, виявляють небезпечні предмети та знищують їх. Фахівці припускають, що розміновувати доведеться не один рік. Проте Ігор Васьків вірить, що вони розмінують землі України й до своїх домівок повернуться родини.

Фахівці служби реально оцінюють ризики, аби убезпечити себе та навколишніх від негативних наслідків і  роблять усе можливе, аби кількість підходів дорівнювала кількості відходів.

 

Фермер з Тернопільщини перерахував шахраєві майже пів мільйона гривень за сільськогосподарську техніку

Понеділок, 02 жовтня 2023, 11:48


До співробітників відділу протидії кіберзлочинам ГУНП в Тернопільській області звернувся житель області із заявою про шахрайські дії, вчинені щодо нього невідомою особою. Потерпілий – підприємець, хотів придбати машину для скошування зернових культур, однак залишився без грошей та товару.

Як встановили поліцейські, в одному із месенджерів чоловік побачив повідомлення про продаж жниварки. Зв’язався з продавцем, той розповів, що займається продажем сільськогосподарської техніки і перебуває у Сумській області. Вказав адресу за якою знаходиться жниварка. Після передоплати пообіцяв доправити йому машину.

Підприємець попросив свого знайомого, який проживає в тій же області, поїхати та переконатися чи дійсно там знаходиться жниварка. Товариш поїхав за вказаною адресою, там й справді була техніка.

Після цього підприємець перерахував продавцеві декількома трансакціями гроші. Загальна сума – майже 500 тисяч гривень. Аферист ще декілька разів виходив на зв’язок з потерпілим, «годував» його різними обіцянками. Проте домовленостей не виконав.

Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину.

Правоохоронці застерігають: намагайтеся купувати лише у перевірених постачальників та оплачуйте замовлення лише після отримання. Шукайте відгуки в інтернеті про фірму, підприємця, який продає товар. Ретельно перевіряйте усю інформацію, аби не втратити кошти.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

фермер з тернопільщини перерахував шахраєві майже пів мільйона гривень за сільськогосподарську техніку
 

У результаті ДТП на Тернопільщині загинув мотоцикліст

Понеділок, 02 жовтня 2023, 11:47

Двоє людей отримали травми, а 23-річний хлопець загинув у результаті дорожньо-транспортних пригод на дорогах Тернопільщини.

29 вересня близько 8:05 на лінію "102" надійшло повідомлення про автопригоду на Збаражчині. На місце аварії виїжджала слідчо-оперативна група. За попередньою інформацією, водій автомобіля «Chery», здійснюючи поворот лівору, допустив зіткнення із зустрічним авто марки "Volkswagen". У результаті удару до дитячої лікарні госпіталізували шістнадцятирічну пасажирку з "Volkswagen".

У ніч з 30 вересня на 1 жовтня на автодорозі Броди-Тернопіль перекинувся мотоцикліст. На місці дорожньо-транспортної пригоди працювали слідчі. Як з'ясувалося, 23-річний водій мотоцикла марки «VDV TEKKTN 250» їхав разом з однолітком. Проте не впорався з керуванням та злетів у кювет.

Як наслідок - кермувальник загинув, а іншого хлопця з переломами госпіталізували до лікарні. Обидві автопригоди поліціянти внесли в ЄРДР відповідно до статті 286 ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

у результаті дтп на тернопільщині загинув мотоцикліст

 

Мухи на стравах, все "потекло": тернополянка розповіла про зіпсоване святкування дня народження у дитячому кафе

Понеділок, 02 жовтня 2023, 11:44

Мухи на стравах, все "потекло": тернополянка розповіла про зіпсоване святкування дня народження у дитячому кафе (фото, відео)
Тернополянка Romana Hapiy на власній сторінці у Фейсбук розповіла про зіпсоване свято - день народження власної доньки, яке святкували в одному із дитячих кафе міста.

"Сьогодні святкували день народження донечки в дитячому закладі "Країна мрій". Це свято мало б бути чудовим, адже донька його дуже чекала, через сімейні обставини ми його змушені були переносити на два тижні, проте святкування розчарувало, а від обслуговування залишилися жахливі емоції. По-перше, адміністрація закладу переплутала години початку святкування. Ми замовляли стіл і меню на 17:00, а в 16:30 я почала отримувати дзвінки від персоналу закладу - чому ми так довго, де всі гості, бо стіл уже накритий. З'ясувалося, що нам накрили на 16:00, відповідно винесли і засервірували всі страви то від спеки і задухи, м'ясне, суші, нарізка фруктів - все потекло. Проте найбільше обурила не переплутана година подачі страв, а "вишенька на торті" - чотири великі мухи, які перелітали зі страви на страву. Ми покликали офіціантів і адміністратора, попросила щоб вони щось з цим всім зробили. І що ви думаєте, вони накрили страви харчовою плівкою, під яку мухи все таки пролазили і там і сиділи. Жодних вибачень на той момент я не почула"- відзначила жінка.

Книгу скарг Романі так і не дали, відзначиши, що її немає.

"По-друге, в кінці святкування, яке не хотілося скасовувати через дитину, я попросила "Книгу скарг та пропозицій", щоб записати туди зауваження. До нас вже прийшла старший адмінстартор і заявила, що її не має через те, що заклад скоро закривається на ремонт, а книгу здали на перевірку. За мухи жінка додала, що я говорила якісь нісенітниці, бо такого бути не може, в них на вікнах москітні сітки стоять і таке вперше. На що я підтвердила свої слово фото та відео. Тоді жінка вибачилась за всіх", - підсумувала тернополянка.

 

 

 

 

На Дружбі у Тернополі збудують новий храм: священники освятили наріжний камінь (фото)

Понеділок, 02 жовтня 2023, 11:44

На Дружбі у Тернополі збудують новий храм: священники освятили наріжний камінь (фото)
У Тернополі, на масиві Дружба планують звести нову православну церкву.

Днями, на місці будівництва церкви, освятили наріжний камінь.

Митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор звершив чин освячення  й закладення наріжного каменя для будівництва храму на честь Іверської ікони Божої Матері.

Новий храм планують збудувати у мікрорайоні Дружба в Тернополі.

Також архієрей освятив місце, де постане храм.

Його Високопреосвященству співслужили настоятель майбутнього храму протоієрей Ігор Прийдун, завканцелярією єпархії протоієрей Володимир Зубілевич, секретар канцелярії протоієрей Сергій Росіцький та диякон Микола Заяць.

Закладаючи наріжний камінь храму, архієрей висловив сподівання, що вже найближчим часом з Божою допомогою парафіяни матимуть змогу молитися в новозбудованому храмі на честь Іверської ікони Божої Матері.










 

Екс-глава Міноборони Британії закликав Зеленського активніше мобілізувати молодих людей до ЗСУ

Понеділок, 02 жовтня 2023, 11:43

Екс-глава Міноборони Британії закликав Зеленського активніше мобілізувати молодих людей до ЗСУ
Бен Уоллес закликав Зеленського активніше мобілізувати до Сил оборони молодих людей.

Про це пише видання The Daily Telegraph

«Середній вік солдатів на фронті – за 40. Я розумію прагнення Зеленського зберегти молодь для майбутнього, але росія таємно мобілізує всю країну.

Можливо, настав час переоцінити масштаби української мобілізації», — пропонує екс-глава Міноборони Британії.


 

В Україні очікують зростання захворюваності на грип: МОЗ закликає вакцинуватись

Понеділок, 02 жовтня 2023, 11:43

В Україні очікують зростання захворюваності на грип: МОЗ закликає вакцинуватись
Щороку в Україні реєструють майже 6 млн інфекційних захворювань, 98% з них припадає на грип та ГРВІ.

Зростання захворюваності на ці недуги очікується на початку жовтня. Про це попереджають у Міністерстві охорони здоров'я.

Цьогоріч прогнозується циркулювання 4 штамів вірусу. У МОЗ наголошують, що, за тяжкого перебігу, грип може спричиняти небезпечні ускладнення – ураження серця, нирок тощо. Найдієвішим захистом, за словами медиків, залишається вакцинація.

"Вакцинація проти особливо грипу важлива вагітним, людям літнього віку або з хронічною тяжкою патологією. Щеплення проти грипу є рекомендованим, однак не входить до переліку безоплатних", – зазначили у міністерстві.

Одна з вакцин – корейського виробництва – пройшла державний контроль якості і вже надійшла до аптек. Ще одна – французька – перебуває на лабораторному контролі Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками та очікується в продажу найближчим часом.

 

Нацбанк випустив монету з найвідомішою стравою України

Понеділок, 02 жовтня 2023, 11:42

Нацбанк випустив монету з найвідомішою стравою України
Національний банк ввів у обіг пам’ятні монети "Український борщ".

Дизайн розробив заслужений художник Микола Кочубей, повідомляє пресслужба НБУ. На аверсі зображено господиню під час приготування борщу, на реверсі – тарілку з відомою українською стравою.

Презентував пам’ятні монети заступник Голови НБУ Олексій Шабан на фестивалі нематеріальної культурної спадщини "Жива культура – Живий світ", який відбувся в Національному музеї народної архітектури та побуту України.

"Ми вважаємо своїм обов’язком бути дотичними до збереження та примноження української культури та національної спадщини. І ці нові монети стануть ще одним нагадуванням про унікальність нашої країни та її народу", – зазначив очільник Нацбанку.

Монети "Український борщ" можна буде придбати в інтернет-магазині НБУ з 4 жовтня.

385245466_708349458002370_7674373082255880080_n.jpg

384549049_708435334660449_175859366771519080_n.jpg

384471019_708435391327110_8659405934341068736_n.jpg

384558595_708447761325873_7356851149363162996_n.jpg

 

Чортків’янин здобув "срібло" на чемпіонаті світу зі змішаних бойових мистецтв

Понеділок, 02 жовтня 2023, 11:42

Чортків’янин здобув "срібло" на чемпіонаті світу зі змішаних бойових мистецтв
Борець з Чорткова Олександр Байрак здобув "срібло" на Чемпіонаті світу зі змішаних єдиноборств GAMMA U18 MMA.

Як повідомили у міській раді, змагання відбувались у Греції з 27 вересня по 1 жовтня.

Вихованець Чортківської дитячо-юнацької спортшколи виборов друге місце у категорії до 36,3 кг, U12.

Перше місце теж за українцем – Євгеном Холендером. А третє – бронзове – поділили між собою спортсмени з США Ванг Скофілд та Айдин Хагвердієв з Азербайджану.

Нагадаємо, Сашко розпочинав займатись змішаними єдиноборствами у спортивному клубі бойових мистецтв "Характерник-Чортків", а згодом продовжив здобувати нові навики у вільній боротьбі в Чортківській дитячо-юнацькій спортивній школі під керівництвом тренера Юрія Геравса. І хоч хлопчик – ще зовсім дитина, він вже встиг завоювати величезну кількість медалей та нагород.

 

На Микулинецькій у Тернополі демонтували незаконний шлагбаум

Понеділок, 02 жовтня 2023, 11:41

На Микулинецькій у Тернополі демонтували незаконний шлагбаум
2 жовтня муніципальна інспекція прибрала шлагбаум, який самовільно встановили біля будинку на вулиці Микулинецькій, 3-А.

Як повідомили у міській раді, демонтаж провели на виконання рішення виконкому від 14.06.2023 року № 692 "Про усунення порушень у сфері благоустрою".

"Шлагбаум знаходиться під охороною, за адресою вул. Лесі Українки, 5-А. Для повернення власнику необхідно звернутися в ПП "Східний Масив", що на просп. Степана Бандери, 94", – зазначили у пресслужбі мерії.

Читайте також: У Тернополі розібрали та вивезли на сміттєзвалище нічийний кіоск

У тернопільському парку демонтували літній майданчик (фото)

 

Тернопільські поліцейські отримали відзнаки з нагоди Дня захисників і захисниць України

Понеділок, 02 жовтня 2023, 11:38


Начальник ГУНП в Тернопільській області Сергій Зюбаненко вручив відзнаки, подяки та спеціальні звання працівникам служб та підрозділів поліції Тернопільщини за вагомі результати службової діяльності.

Серед нагороджених – 23 працівників поліції, зокрема і спецпризначенці, які несуть службу в зоні бойових дій.

Сергій Зюбаненко подякував поліцейським за сумлінне виконання службових обов’язків, мужність та відвагу.

«Я вдячний кожному з вас за професіоналізм, вірність Присязі. Вдячний нашим бійцям, які з перших днів війни разом із військовослужбовцями, виборюють нашу незалежність. Робота кожного з вас є надзвичайно важливою та цінною, адже спільними зусиллями наближаємо нашу Перемогу».

 

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У чергову поїздку до військовослужбовців вирушили волонтери центру «Допомога армії від Тернополя»

Понеділок, 02 жовтня 2023, 11:37

30 вересня у напрямку Дніпропетровської, Запорізької, Донецької та Харківської областей вирушили волонтери центру «Допомога армії від Тернополя».

Як зазначає міський голова Сергій Надал, волонтери центру відправляються у чергову поїздку на фронт до наших військовослужбовців. Тернополяни традиційно передали пакунки для своїх рідних і близьких. Окрім того, автомобіль доукомплектовано спальними мішками, рюкзаками з медикаментами, продуктами та іншим необхідним спорядженням для військових.

До захисників вирушить і мобільна стоматологія. Лікарі надаватимуть безкоштовну стоматологічну допомогу тернополянам, які воюють на вказаних напрямках.

 

Вже майже 93 тисячі вірмен залишили Карабах, ЄС виступив із заявою

П'ятниця, 29 вересня 2023, 13:05

Європейський Союз закликав у п’ятницю терміново забезпечити "безперервну безперешкодну гуманітарну підтримку" тим, хто залишив Нагірний Карабах і хто все ще перебуває там.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у заяві речника ЄС.

В ЄС звернули увагу, що в цей час відбувається масовий вихід карабаських вірмен в результаті військової операції Азербайджану 19 і 20 вересня і попереднього багатомісячного блокування Лачинського коридору.

Як повідомляє "Радіо Азатутюн", станом на полудень п’ятниці свої домівки були змушені залишити 91 448 мешканців Нагірного Карабаху. Станом на 16.00 ця цифра наблизилась до 93 тисяч. Це вже значно перевищує половину населення регіону.

"Необхідно терміново забезпечити безперервну безперешкодну гуманітарну підтримку тим, хто все ще потребує допомоги в Карабасі, а також тим, хто виїхав звідти. Європейський Союз підтримує роботу Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ), який сприяє терміновій евакуації поранених і хворих, а також наданню невідкладної допомоги на місцях", – йдеться у заяві ЄС.

Європейська комісія також оголосила про додатковий пакет гуманітарної допомоги у розмірі 5 млн євро для допомоги людям, переміщеним з Нагірного Карабаху до Вірменії, а також тим, хто опинився у вразливому становищі всередині Карабаху. ЄС та його держави-члени готові надати додаткову гуманітарну допомогу.

"Азербайджан несе відповідальність за забезпечення прав і безпеки карабаських вірмен, включаючи їхнє право на гідне життя у своїх будинках без залякування і дискримінації, а також право на повернення для переміщених осіб", – йдеться у заяві.

В ЄС наголосили, що вкрай важливо, щоб місія ООН отримала доступ на цю територію протягом найближчих днів.

28 вересня так званий президент невизнаної республіки вірмен у Карабаху підписав указ, за яким усі її установи та організації припиняють існування з 1 січня 2024 року.

"ЄвроПравда" детально розповідала про останні події у регіоні у статті "Третя карабаська".

 

Посилений контроль за рухом вантажного транспорту – запорука безпеки дорожнього руху

П'ятниця, 29 вересня 2023, 12:27


Спільні відпрацювання щодо безпеки дорожнього руху на автошляхах області проводять співробітники управління патрульної поліції та представники Укртрансбезпеки. Насамперед, під контроль підпадають автомобілі, які здійснюють вантажні перевезення.

Поліцейські звертають особливу увагу на проходження передрейсового огляду водіями наявність відповідних дозвільних документів на перевезення небезпечних вантажів та проїзд великогабаритних транспортних засобів .

На контролі у правоохоронців і пересування великогабаритної сільськогосподарської техніки, особливо під час сезону польових робіт. Для транспорту, габарити якого перевищують 2,6 м встановлені додаткові умови перевезення.

Загалом з початку 2023 року патрульні винесли 156 постанов за ч. 1 ст. 132-1 (Порушення правил перевезення небезпечних вантажів та правил проїзду великогабаритних і великовагових транспортних засобів) КУпАП.

 

 

Поліція нагадує: не передавайте конфіденційну інформацію стороннім особам!

П'ятниця, 29 вересня 2023, 12:24


Банківські аферисти заробили на довірі майже 40 тисяч гривень. Поліція нагадує, як не стати жертвами мобільного шахрайства

Мешканець Тернопопільського виконав озвучені шахраєм комбінації і втратив власні кошти.

До потерпілого зателефонував нібито представник банку та повідомив заявнику, що закінчується термін дії його картки. Для продовження терміну дії банківського рахунку, аферист надіслав на мобільний застосунок фішингове посилання. Чоловік перейшов за посиланням, в якому надав доступ до свого мобільного банкінгу та вказав код підтвердження. Опісля, з рахунків було списано гроші. Шахрай поповнив власний бюджет на 39 600 тисяч гривень.

Поліцейські вкотре наголошують на дотриманні правил онлайн-безпеки:

-припиніть розмову, якщо запитують термін дії картки, тризначний номер на звороті картки, паролі, коди банків та мобільних операторів;

- керують у телефонній розмові вашими діями (просять зробити трансакцію, встановити програму на ваш пристрій);

- просять сфотографувати та переслати/надати фото платіжної картки;

- лякають, що ваша картка заблокована, а злочинці зламали рахунок;

- просять перейти за посиланням та зазначити всі персональні дані та реквізити платіжної картки.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

поліція нагадує: не передавайте конфіденційну інформацію стороннім особам!
 

У Тернополі водій автомобіля збив скутериста

П'ятниця, 29 вересня 2023, 12:17

Дорожньо-транспортна пригода з потерпілими трапилася 28 вересня близько 20:30 на вулиці Лесі Українки.

За попередньою інформацією, водій автомобіля "Honda CR-V", повертаючи ліворуч, аби заїхати у двір будинку, виїхав на смугу зустрічного руху і допустив зіткнення із 18-річним скутеристом. Юнака з травмами та саднами госпіталізували до травматологічного відділення.

Даний факт слідчі внесли в ЄРДР відповідно до статті 286 ККУ.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Виконком затвердив мережу закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти на 2023-2024 навчальний рік

П'ятниця, 29 вересня 2023, 11:59

28 вересня  на засіданні виконавчого комітету затверджено мережу закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти на 2023-2024 навчальний рік.

Рішення прийнято  з метою оптимізації мережі закладів освіти, ефективного використання наявних приміщень, створення безпечних умов для здобуття громадянами дошкільної, повної загальної середньої освіти та позашкільної освіти.

До затвердженої мережі включено дошкільні групи закладів дошкільної та загальної середньої освіти – загальна кількість груп 360, з них передшкільного віку – 65, дошкільного віку – 295, компенсуючого типу – 32, інклюзивні групи – 57.

У 2023-2024 у підпорядкуванні Тернопільської міської ради 42 заклади загальної середньої освіти, їх на два менше, ніж  у попередньому році - 44. Це пов’язано із тим, що проведено реорганізацію деяких закладів освіти. Зокрема, шляхом злиття ТЗОШ №25 та Тернопільського педагогічноо ліцею спортивного профілю утворено новий навчальний заклад Академічний ліцей «Генезис». Також реорганізовано Тернопільську Українську гімназію та Тернопільський технічний ліцей у Тернопільський академічний ліцей «Українська гімназія».

Щодо кількості класів у закладах загальної середньої освіти є 1070 класів. Кількість учнів зменшилась на 756, що становить 29 834 учня у школа міста.

Наразі за індивідуальною формою навчається 1719 учнів, з них 1032 учні  проходять навчання за екстернатною формою, 651 – за сімейною (домашньою) та 36 дітей мають педагогічний патронаж.

У зв’язку зі збільшенням дітей з особливими освітніми потребами  кількість інклюзивних класів зросла до 154, що на 35 класів більше ніж у попередній рік.

Також у школах міста здобувають загальну середню освіту діти із числа внутрішньо переміщених осіб, їх кількість складає 1400 учнів, 2148 – діти військових.

 

Поліцейські застерігають: шахраї поширюють фейкові посилання та викрадають гроші з банківських карток

Четвер, 28 вересня 2023, 09:42

До співробітників Підволочиського відділення поліції надійшло повідомлення від місцевої жительки про те, що з двох її банківських карток незаконно списали понад чотири тисячі гривень.

Зі слів жінки, вона хотіла продати дитячий одяг. Оголошення розмістила на одному із сайтів. Їй написала незнайомка, яка хотіла придбати товар та скинула посилання, яке необхідно було заповнити для відправки. Продавчиня перейшла за посиланням та ввела там дані своєї банківської картки. Після цього з двох її рахунків викрали гроші. Загальна сума – понад 4 тисячі гривень.

За даним фактом співробітники поліції розпочали кримінальне провадження за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину.

Торгуючи в мережі, не забувайте про правила безпеки. Ніколи не переходьте за посиланнями, які вам скидають незнайомці. Якщо ви випадково розкрили дані платіжної картки на підозрілому сайті – негайно телефонуйте до банку за номером, вказаним на звороті картки та блокуйте її. Також про випадки шахрайства одразу повідомляйте на лінію 102.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

поліцейські застерігають: шахраї поширюють фейкові посилання та викрадають гроші з банківських карток

 

У мальовничому містечку на Тернопільщині з'явилися туристичні вказівники

Четвер, 28 вересня 2023, 09:40

У мальовничому містечку на Тернопільщині з'явилися туристичні вказівники
У Бучачі почали встановлення туристичних вказівників.

Інформаційні таблички вказуватимуть дорогу до найбільш визначних місць та архітектурних перлин міста.

Загалом, як повідомили у міській раді, в Бучачі буде 8 таких знаків.

"Цей проєкт дасть змогу закцентувати увагу жителів та гостей громади на пам’ятках, які збереглися до нашого часу, але не є належним чином популяризовані чи відомі широкому загалу", – зазначили в мерії.

Такі ж вказівники планують встановити в інших туристичних місцях громади – у селах Язловець, Підзамочок та Рукомиш.

382842379_698436715650173_13358761900581975_n.jpg

384314731_698436662316845_4903756565988009353_n.jpg

384310372_698436595650185_4043771050644814862_n.jpg

У мальовничому містечку на Тернопільщині з'явилися туристичні вказівники

 

У Кременці нетверезий водій намагався дати патрульним хабар

Четвер, 28 вересня 2023, 09:37

У Кременці нетверезий водій намагався дати патрульним хабар
На Тернопільщині кермувальник намагався уникнути відповідальності за нетверезу їзду.

Як повідомили у Головному управлінні Нацполіції області, подія сталась у Кременці. Патрульні зупинили водія автомобіля ВАЗ-2106 через порушення ПДР.

"При спілкуванні з чоловіком правоохоронці відчули запах алкоголю, їхати до лікарні він відмовився, але пройшов тест на газоаналізаторі "Драгер". Прилад показав 2,5 проміле", – зазначили у ГУНП.

Аби поліціянти "закрили очі" на порушення, кермувальник запропонував їм хабар у розмірі 10 000 гривень.

Інспектори склали на правопорушника склали адмінпротокол відповідно до статті 130 КУпАП та порушили кримінальне провадження згідно зі статтею 369 (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі)ККУ. Триває слідство.

 

Оперативники Кременеччини за "гарячими" слідами розшукали крадійку

Середа, 27 вересня 2023, 10:38


Про крадіжку мобільного телефону на лінію "102" надійшло повідомлення 26 вересня. Потерпіла - продавець у магазині Кременця.

Вона розповіла, що мобільний телефон лежав на прилавку, але коли на кілька хвилин відвернулася, засіб зв'язку зник. Проведеними оперативно-розшуковими заходами, працівники поліції встановили особу підозрюваної, а за кілька годин і її місцеперебування.

На чуже спокусилася жителька Шумська, 1993 року народження. Крадене вона повернула, але їй все-таки доведеться відповідати за свій вчинок у суді відповідно до частини 4 статті 185 ККУ.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Мешканець Тернопільщини «придбав» транспорт у афериста

Середа, 27 вересня 2023, 10:37

У шахрайську пасту потрапив житель Чортківського району. Оголошення про продаж автівки знайшов в соцмережі.

Власник цінив за машину дешево, тому покупець одразу погодився на пропозицію оплатити завдаток на пальне та дочекатися, коли власник прижене автівку з іншої області.

Транспорт не знайшов нового власника, а аферист за декілька хвилин телефонної розмови заробив понад чотири тисячі гривень. Потерпілий звернувся з заявою про шахрайство в поліцію.

Правоохоронці вкотре наголошують не поспішати переводити кошти за товар чи будь-які послуги на невідомі рахунки. Якщо продавці починають вимагати повну передоплату додаткові оплати, з великою ймовірністю це – шахраї.

Намагайте дізнатися якнайбільше інформації про продавця, а дороговартісний товар краще оглядати перед оплатою.

Не довіряйте власні кошти невідомим!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Сторінка 11 з 109

«ПочатокПопередня11121314151617181920НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер