images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

"Автівка протягнула її кілька метрів": деталі ДТП поблизу Тернополя

Четвер, 27 січня 2022, 10:29

"Автівка протягнула її кілька метрів": деталі ДТП поблизу Тернополя

Сьогодні зранку на вулиці Микулинецька у смт. Велика Березовиця на пішохідному переході водій авто збив жінку. Нажаль, медикам не вдалося її врятувати.

Про це повідомляє "Cemd MK" на своїй Facebook-сторінці.
"Бригада швидкої виїжджала на вул. Микулинецьку в Тернополі, зупинка тубдиспансер, на місце ДТП. 56-річна жінка переходила дорогу по пішохідному переходу, коли її зачепила одна автівка, а інша протягнула кілька метрів… На жаль, медикам швидкої не вдалося її врятувати, вони змушені були констатувати біологічну смерть пацієнтки, що настала від травм, які не сумісні із життям, – повідомили у Центрі ЕМД Тернопільщини.

 

Затор тягнеться з Березовиці: біля м’ясокомбінату та тубдиспансеру – ДТП (фото)

Четвер, 27 січня 2022, 10:23

Затор тягнеться з Березовиці: біля м’ясокомбінату та тубдиспансеру – ДТП (фото)
Вранці 27-го січня у Тернополі та на його околицях сталося декілька ДТП.

Як повідомляють водії у Telegram-каналі "КОРКИ Тернопіль", авто зіткнулися неподалік тубдиспансеру на Микулинецькій та на повороті до м'ясокомбінату.

"Тубдиспансер ДТП, корок вже з Березовиці", – написав один з кермувальників.

Інший водій зазначив, що ще одна аварія сталась неподалік смт, на повороту до Тернопільського м'ясокомбінату.

"Від газопроводу до Ватри все стоїть", – інформує учасник каналу.

У зв'язку з оформленням ДТП, рух на вказаних ділянках дороги тимчасово ускладнений.

Нагадаємо, що через сильний вітер та ожеледицю на Тернопільщині оголосили жовтий рівень небезпеки.

Читайте також: Автівки викинуло на тротуар: на проспекті Бандери у Тернополі трапилася ДТП (фото)

photo 2022 01 27 08 33 08

photo 2022 01 27 08 33 36

 

Кличко підтримав харків’ян та збирає АМУ для обговорення тероборони

Четвер, 27 січня 2022, 10:22

Кличко підтримав харків’ян та збирає АМУ для обговорення тероборони
Росія продовжує ескалацію вздовж кордонів України.

Водночас Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю The Washington заявив, що РФ може спробувати захопити деякі території України, зокрема Харків, під приводом «захисту російськомовного населення».

У партії «УДАР Віталія Кличка» наголосили на тому, що в час загрози повномасштабного вторгнення Росії вкрай важливі чітка координація дій та спільна робота місцевої та центральної влади.

– На тлі обговорення останніми днями заяв щодо ймовірного захоплення російським агресором Харкова як голова Асоціації міст України хочу висловити місту Харкову та всій Харківщині підтримку і переконання, що ніякого захоплення не буде. Бо за Харковом – уся Україна!  заявив лідер «УДАРу» Віталій Кличко.

Віталій Кличко ініціював зібрання засідання правління Асоціації міст України, на якому обговорять заходи з організації територіальної оборони кожної області, кожного міста та містечка. Це засідання відбудеться 28 січня в Києві.

– Окрім Харківщини, прикордонними є Донеччина, Луганщина, Чернігівщина, Сумщина, Херсонщина та деякі інші регіони, що межують з Росією. Питання їхньої безпеки та обороноздатності – це питання безпеки й усіх інших регіонів України. Єдність, витримка і спокій, взаємодопомога та взаємопідтримка – головне в час таких складних випробувань для країни. І ми з честю подолаємо виклики! Усі разом!  резюмували в «УДАРі Віталія Кличка».

 

В Кременці змагались юні «літаючі» лижники з трьох областей України

Середа, 26 січня 2022, 11:45

Чемпіонат України серед юнаків та дівчат зі стрибків на лижах з трампліну та лижного двоборства з командних і особистих дисциплін впродовж двох днів тривав у Кременці. Відбувались змагання на комплексі лижних трамплінів ТОДЮСШ із зимових видів спорту за участі спортсменів 2008-2009 р.н., 2010 р.н. і молодших з Тернопільської області (вихованці ТОДЮСШ із зимових видів спорту та обласної ШВСМ), Івано-Франківської області (смт. Ворохта, смт. Верховина) та міста Києва.

«Хочеться відмітити відмінний виступ команди Тернопільської області як в командних, так і в особистих заліках», - повідомила директор обласної ДЮСШ із зимових видів спорту Світлана Крикончук.

 

Отож, у командних змаганнях серед юнаків в стрибках на лижах з трампліну в складі команд виступали по двоє спортсменів 2008-2009 р.н. та по двоє - 2010 р.н. і молодших. І на п’єдесталі пошани у цьому виді було відразу дві тернопільських команди: перше місце та звання чемпіонів отримали Євдокімов Станіслав, Стрільчук Ігор, Рудак Данило та Пилипчук Денис. А на третю сходинку підіймались за бронзовими нагородами Струмінський Олександр, Гетьман Арсен, Вілівчук Сергій та Павлішин Андрій.

У дівчат команди складалися з однієї спортсменки 2008-2009 р.н. та двох - 2010 р.н. і молодших. Перше місце серед дівчат у цьому виді теж здобула команда Тернопільської області, де виступали вихованки ТОДЮСШ із зимових видів спорту Цибульська Олена, Герасим’юк Дарина та випускниця школи, а зараз учениця ТО ШВСМ Козлова Каріна.

У стрибках (трамплін К-40) серед юнаків 2008-2009 р.н. чемпіоном став Пилипчук Денис, а третє місце зайняв Рудак Данило. Серед юнаків 2010 р.н. ще один чемпіонський титул здобув Стрільчук Ігор, а Струмінський Олександр став срібним призером. Серед дівчат 2010 р.н. друге місце зайняла Цибульська Олена, бронзову нагороду здобула Герасим’юк Дарина.

З лижного двоборства в командних змаганнях також золоту і бронзову медалі вибороли представники Тернопільської області, а саме: перше місце посіла команда в складі Струмінського Олександра, Стрільчука Ігоря, Рудака Данила, Пилипчука Дениса, третє - у Гетьмана Арсена, Євдокімова Станіслава, Павлішина Андрія, Вілівчука Сергія.

Серед дівчат чемпіонками стали Цибульська Олена та Козлова Каріна.

З особистих дисциплін серед юнаків 2008-2009 р.н. (трамплін К-40, лижна гонка 2 км) перше місце зайняв Пилипчук Денис, третім став Рудак Данило, серед юнаків 2010 р.н. (трамплін К-30, лижна гонка 1,5 км) чемпіоном став Струмінський Олександр, «срібло» у Стрільчука Ігоря.

У дівчат 2010 р.н. і молодших (трамплін К-30, лижна гонка 1 км) друге місце у Цибульської Олени, третьою стала Щирба Анастасія.

Тренуються вихованці ТОДЮСШ із зимових видів спорту під керівництвом Ярослава Карпця, Василя Нікіфорука, Василя Стрільчука та Олександра Точинського.

 

Мешканців Тернопільщини попереджають про небезпеку на дорогах

Середа, 26 січня 2022, 11:41

Мешканців Тернопільщини попереджають про небезпеку на дорогах
Із середи 26 січня по неділю 30-го у Тернополі та області діятиме перший рівень небезпеки – жовтий.

Як повідомили в Тернопільському гідрометцентрі, впродовж цього періоду на дорогах краю буде ожеледиця.

І рівень небезпечності означає, що погодні умови потенційно небезпечні для населення, інфраструктури та навколишнього природного середовища. Вони можуть призвести до ускладнення роботи підприємств енергетики, комунального господарства, а також порушення та припинення руху транспорту.

Мешканцям рекомендують уважними та обережними і слідкувати за повідомленнями про можливе подальше ускладнення погоди.

26 січня область перебуватиме під впливом атмосферних фронтів від циклонічної депресії над Скандинавією. Очікується хмарна погода, невеликий сніг та мокрий сніг. Вітер північно-західний, 7-12 метрів на секунду. Температура впродовж доби коливатиметься від 4º морозу до 1º тепла.

Опади у вигляді мокрого снігу на Тернопільщині спостерігатимуться найближчі декілька днів. 27-28 січня синоптики передбачають вночі до 6º морозу, вдень – до 2º тепла.

Як інформує гідрометцентр, впродовж середи через територію України проходитиме атмосферний фронт.

"Він не надто активний, тому сніжок буде невеликий, а вітер, хоч і посилиться, але не до штормових поривів. Типова зимова погода з морозами та снігом продовжується, тому вдягайтесь відповідно. В більшості областей невеликий сніг. На дорогах місцями ожеледиця", – прогнозують синоптики.

 

Змагання серед шахістів відбулися у громаді на Тернопільщині (ФОТО)

Середа, 26 січня 2022, 11:38

Змагання серед шахістів відбулися у громаді на Тернопільщині (ФОТО)
У Великоберезовицькій громаді відбувся шаховий турнір.

Змагання приурочили до Дня Соборності України.

Участь у шаховому турнірі взяли 12 жителів громади, розповіли у селищній раді.

За підсумками турніру, перемогу здобув Петро Щурко, друге місце – Олег Лось, третє місце – Андрій Венгер.

 

shahy2.jpg

shahy3.jpg

shahy4.jpg

 

Остання шана: у центрі хочуть встановити пам'ятник улюблениці тернополян – собачці Джессі

Середа, 26 січня 2022, 11:37

Остання шана: у центрі хочуть встановити пам'ятник улюблениці тернополян – собачці Джессі
Безпритульну собачку Джессі знали чи не усі тернополяни.

Тварина привертала увагу перехожих своєю харизматичністю: полюбляла спати у центральних магазинах, інколи на вітринах. Перед нею відчинялися практично всі двері.

Як розповіла тернополянка Тетяна Семусь, жодна спроба волонтерів прилаштувати Джессі в сім'ю не дала результату: собака вперто поверталася на вулиці рідного Тернополя жити звичним "богемним" життям. На жаль, цьогоріч улюблениці сотень містян не стало – її отруїли.

Жінка пропонує віддати шану собачці та встановити їх пам'ятник у центрі, на вулиці Сагайдачного чи Валовій. Відповідну петицію Тетяна Семусь зареєструвала 25 січня.

"Тварина потоваришувала з тисячами містян та туристів, ставши місцевою знаменитістю. Завдяки своєму пробивному характеру та унікальній харизмі, Джессі стала постійною відвідувачкою багатьох закладів міста – магазинів, кафе, книгарень. Візит чотирилапої тернополянки вважався добрим знаком, а тому усі двері Тернополя радо відчинялися перед нею", – пише тернополянка в петиції.

За її словами, на виготовлення скульптури з міського бюджету не буде використано жодної копійки. Містяни готові виготовити її за власні кошти, зібрані з добровільних внесків.

"Біля пам’ятника у вигляді мисочки пропонуємо облаштувати напувалку для тварин, вода в яку поступатиме з водопровідної мережі цілорічно.

Таким чином ми не лише привернемо увагу тернополян до проблеми поводження з безпритульними тваринами, а й на рівні України позиціонуватимемо наше місто як європейське і таке, де турбуються про тварин на ділі"– додала авторка петиції.

Збір підписів триватиме місць. Станом на 26 січня петицію підписали 28 людей з 300 необхідних.

Нагадаємо, що Джессі не стало 1 січня цього року.  Собака потрапила у ветлікарню з симптомами отруєння. За її життя боролися всю ніч, на жаль, безрезультатно.

 

У важкому стані в лікарні: на Тернопільщині збирають кошти для постраждалого у ДТП хлопця

Середа, 26 січня 2022, 11:36

У важкому стані в лікарні: на Тернопільщині збирають кошти для постраждалого у ДТП хлопця 
Допомоги небайдужих потребує Сергій Пелих із села Швейків.

Хлопець потрапив у ДТП 3-го січня на Монастирищині. Авто, у якому перебував юнак, перекинулося на автодорозі поблизу Горішньої Слобідки.

Як розповідали "Тернополяни", водій ВАЗ-2106 не впорався з керуванням та злетів у кювет. На момент ДТП в салоні перебувало троє пасажирів. Усіх їх разом із кермувальником з тілесними ушкодженнями різного ступеня тяжкості доправили до лікарні.

За словами місцевої активістки Світлани Безділь, один з постраждалих – Сергій Пелих – досі перебуває у важкому стані. Рідні просять допомогти зібрати кошти на його лікування.

"Сергій лежить у важкому стані в Тернопільській обласній лікарні у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії.

Рідні, родина та близькі Сергія виснажені не лише морально та фізично, а й матеріально. Вони вже не знають де брати кошти на лікування і просять допомоги усіх небайдужих! Картка Приватбанку на батька хлопця 4149 4390 4035 2068, Пелих Василь Михайлович", – написала у Facebook жінка.

Читайте також: Збирають кошти для реабілітації кременчанки, яка сильно постраждала у ДТП на трасі "Київ-Чоп" минулого року

 

Є шестеро новачків: тернопільська "Нива" вийшла на перше тренування після відпустки

Середа, 26 січня 2022, 11:24

Є шестеро новачків: тернопільська "Нива" вийшла на перше тренування після відпустки
Зимові канікули для гравців футбольного клубу "Нива" Тернопіль тривали близько двох місяців.

25 січня команда вийшла з відпустки та провела перше тренування. Спортсмени виконали пробіжку на футбольному полі "Ватри".

Як повідомили у пресслужбі клубу, участь у першому занятті 2022 року взяли 26 футболістів, шестеро з яких – це потенційні новачки "Ниви".

"На частину команди очікує проходження медичного огляду та післяобіднє тренування. Після цього команда перейде у режим дворазових занять. Загалом на першому зборі, який буде втягуючим, команда поєднуватиме бігову роботу із заняттями на майданчику зі штучним покриттям, тренажерним та спортивним залами та аеробікою", – інформує клуб.

Нагадаємо, що перший спаринг жовто-зелені проведуть у найближчу суботу. У Винниках підопічні Андрія Купцова протистоятимуть львівському "Руху". А завершить збір команда протистоянням із великогаївським "Агроном", що заплановане на 3 лютого.

 

У Лановецькій громаді на карантин закривають всі школи

Середа, 26 січня 2022, 11:24

У Лановецькій громаді на карантин закривають всі школи
Школи Лановецької громади переходять на дистанційне навчання.

Карантин у всіх закладах загальної середньої освіти діятиме до 4 лютого. Відповідне рішення прийняли на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

"Станом на 25 січня 19 класів переведено на дистанційне навчання, а 468 дітей, що становить 25% від загальної кількості, перебувають на самоізоляції. У 30 учнів та 10 педагогів підтверджено коронавірусну хворобу.

Тому, враховуючи усі показники епідеміологічної ситуації в громаді, було вирішено організувати дистанційне навчання у всіх закладах загальної середньої освіти Лановецької громади до 4 лютого 2022 року", – повідомили на сторінці Лановецької міськради у Facebook.

За словами заступника головного лікаря Лановецького центру первинної медико-санітарної допомоги Василя Дяченка, ситуація із захворюваністю на ковід у громаді різко погіршилась.

50% людей, які проходять тестування, виявляються хворими. На стаціонарному лікуванні перебувають 30 осіб, серед яких – дитина. 10 людей постійно перебувають під кисневими концентраторами, ще 4 – в реанімації.

Нагадаємо, що через стрімкий ріст захворюваності на коронавірус 6 шкіл закрили в Чорткові.

Читайте також: Посилення карантину в Тернополі: перелік обмежень, які починають діяти сьогодні

272166013 236792138615620 7486537484900612489 n

 

Спробу передати ув’язненому наркотики в продуктах зафіксували в Чорткові.

Вівторок, 25 січня 2022, 15:34

В’язню в Чорткові передали наркотики в продуктах
Спробу передати ув’язненому наркотики в продуктах зафіксували в Чорткові.

Там працівники місцевої установи виконання покарань натрапили на наркотики, які заховали в передачі з продуктами.

На місце викликали поліцію. «Під час огляду посилки, яка надійшла одному ув’язнених, в пакеті з чаєм охоронці виявили 2 згортки з зеленою рослинною речовиною, схожою на наркотичну. Знайдене поліцейські вилучили для проведення необхідної експертизи», - зазначають в ГУНП.

За фактом незаконного пересилання наркотичних засобів, відкрито кримінальне провадження згідно частини 2 статті 307 ККУ.

Тривають слідчі дії.

 

Вакантні посади та вільні робочі місця у Тернополі станом на 01 січня 2022 року

Вівторок, 25 січня 2022, 12:32


  1. Станом на 01 січня 2022 року на 100 підприємствах, установах та організаціях, які фактично здійснюють діяльність на території Тернопільської МТГ, наявна інформація про 237 вільних робочих місць та вакантних посад, у тому числі на посади службовців – 104 вакансії, на посади за робітничими професіями – 99 вакансій, на посади, які не потребують кваліфікації – 34 вакансії.

Всього за 2021 рік Тернопільський міськрайонний центр зайнятості від 850 суб’єктів підприємницької діяльності отримав інформацію про наявність 3397 вакансій. Для налагодження співпраці зі роботодавцями, фахівцями центру зайнятості проводяться виїзні робочі зустрічі, круглі столи, семінари, наради, Zoom-конференції, зокрема з початку року проведено 49 тематичних семінарів з роботодавцями щодо вирішення актуальних питань.

На замовлення роботодавців проведено:

- 26 презентацій роботодавця, в яких взяли участь 209 осіб;

- 55 міні-ярмарків вакансій, в яких взяли участь 256 осіб.


 

Через значну кількість хворих, у Чорткові відкрили ще два пункти тестування на COVID-19

Вівторок, 25 січня 2022, 11:59

Через значну кількість хворих, у Чорткові відкрили ще два пункти тестування на COVID-19
У місті Чортків, що на Тернопільщині, через значну кількість хворих, відкрили ще два додаткових пункти тестування на COVID-19.

Різкий, близький до катастрофічного ріст захворювання на коронавірус у Чортківській громаді спричинив суттєве збільшення людей, котрим сімейні лікарі дають направлення на ПЛР-тест для визначення наявності інфекції в організмі.

Через це під приміщенням колишнього тубдиспансеру, де власне і беруть мазки на аналізи, останніми днями утворювались довжелезні черги.

24 січня, на засідання «техногенної» комісії головному лікарю Чортківської «первинки» Ярославу Ратушняку було дано доручення негайно покращити умови здачі ПЛР-тестів, адже кількагодинне очікування на вулиці у мінусову температуру недопустиме.

Вже відсьогодні – черг немає, оскільки замість одного пункту забору біологічного матеріалу запрацювало три: два у тому ж приміщення колишнього тубдиспансеру; ще один у приміщенні «первинки» – виключно для дітей віком до 18 років.

На зображенні може бути: 5 людей, на відкритому повітрі та дерево

 

Студенти з Тернопільщини перемогли у міжнародному музичному конкурсі (ФОТО)

Вівторок, 25 січня 2022, 11:55

Студенти з Тернопільщини перемогли у міжнародному музичному конкурсі (ФОТО)
Молоді музиканти з Тернопільщини стали переможцями міжнародного конкурсу.

Лауреатами першої премії ХХХІІ міжнародного багатожанрового фестивалю-конкурсу «STAR FEST» стали першокурсники Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької Володимир Гупало та Ганна Окрутна.

Студенти перемогли у номінації «Музично-теоретичні дисципліни».

Відзначили переможців дипломами, рецензіями на подані конкурсні роботи, кубкамии та медалями.

Подяку журі конкурсу вручило і наставниці студентів – викладачці Любові Рогачевській.

Володимир навчається на відділі оркестрових духових та ударних інструментів, а Ганна – на відділі «Теорія музики».

Організатором ХХХІІ Міжнародного багатожанрового фестивалю-конкурсу «STAR FEST» є Центр освітніх інновацій та творчості «Гармонія».

 

muz22.jpg

muz23.jpg

muz24.jpg

 

З 27 січня ще одна область в Україні переходить у червону зону

Вівторок, 25 січня 2022, 11:54

З 27 січня ще одна область в Україні переходить у червону зону
З 27 січня ще одна область в Україні переходить у червону зону.

З 27 січня в Рівненській області почне діяти червоний рівень епіднебезпеки.

На сьогодні в регіоні три дні поспіль перевищені коефіцієнт виявлення випадків інфікування та динаміка госпіталізацій.

Таким чином, вже дві області, Івано-Франківська та Рівненська, перейшли на червоний рівень.

Обмеження, які запроваджуються на червоному рівні епіднебезпеки:

  • робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос,
  • робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо,
  • робота закладів освіти, крім дитячих садків і початкових класів шкіл,
  • робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів,
  • проведення масових заходів, крім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів,
  • робота закладів культури, крім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки.

Важливо, що вказані обмеження не діятимуть, якщо 100% співробітників (організаторів) та відвідувачів (учасників) вказаних закладів (заходів) повністю імунізовані та мають зелений COVID-сертифікат або чинний негативний результат тестування на COVID-19 (ПЛР або тест на антиген), або сертифікат про одужання від коронавірусної хвороби.

Робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів на червоному рівні не обмежується, проте обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил.

Водночас місцева влада може ухвалювати додаткові заходи щодо посилення протиепідемічних правил у регіоні.

Рішення щодо скасування червоного рівня ухвалюється Державною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у разі досягнення регіоном показників, які характеризують відсутність ознак, що відповідають вказаному рівню.

Також нагадуємо, що для міжрегіональних поїздок у громадському транспорті потрібно використовувати один із вказаних вище COVID-документів. Водночас дозволяється використання “жовтого” COVID-сертифіката або довідки про отримання однієї дози вакцини.

 

У Тернополі на пішохідному переході збили 17-річну дівчину: потерпілу доправили в реанімацію

Вівторок, 25 січня 2022, 11:54

У Тернополі на пішохідному переході збили 17-річну дівчину: потерпілу доправили в реанімацію
Вчора, 24 січня, у Тернополі на пішохідному переході на вулиці Бережанській легковий автомобіль збив 17-річну дівчину.

Потерпілу доправили в реанімацію.

За словами правоохоронців, вчора, 24 січня, на нерегульованому пішохідному переході на вулиці Бережанська, близько 18-ої години водій автомобіля FORD C-MAX не помітив на пішохідному переході дівчину та збив її.

Удар був настільки сильним, що 17-річну дівчину доправили в реанімацію місцевої лікарні.

За життя дівчини борються медики.

У водія взяли кров, щоб визначити чи перебував він за кермом авто напідпитку, чи був тверезий.

За даним фактом у поліції відкрито кримінальне провадження - триває слідство.

1WhatsApp Image 2022 01 24 at 21.23.06

 

Погода в Карпатах: ідеальний зимовий тиждень

Вівторок, 25 січня 2022, 11:53

Погода в Карпатах: ідеальний зимовий тиждень
Найближчого тижня на всіх курортах українських Карпат очікуються слабкі та помірні морози.

Сонце приховають щільні хмари, а сніг падатиме щодня, з невеликими перервами. Загалом погода відмінно підійде для активного відпочинку всією родиною або з друзями. Головне, не забувайте про лавинну небезпеку та відкладіть походи на високогір'я до весни.

Погода в Буковелі

З 25 січня на найбільшому українському лижному курорті встановиться хмарна погода — найближчі 7–10 днів сонце практично не виглядатиме з-за хмар. Удень температура повітря становитиме -4–6 °С, уночі — -6–9 °С. Увесь тиждень падатиме дрібний сніг, у деякі дні — з ранку до вечора, не вщухаючи. Товщина снігового покрову сягає тут 85–86 см і зростає. Погода в Буковелі, за даними Sinoptik.ua, буде практично безвітряною (2–4 м/с), у неділю можливе посилення вітру до 7–8 м/с.

Погода в Славському

Якщо ви збираєтесь у відпустку в гори Львівської області, погода її точно не зіпсує. Середня денна температура цього тижня становитиме -1–5 °С, нічна — -5–8 °С. Погода буде хмарною, без прояснень, але майже без вітру (лише у вихідні він посилиться до помірних 6,5–7 м/с). Як і в інших районах Карпат, тиждень у Славському буде сніговим — невеликий сніг падатиме практично постійно. Висота снігового покрову сягає 25–26 см.

Погода на Драгобраті

Цього тижня на високогірному курорті Карпат очікуються помірні морози. Вдень стовпчики термометрів покажуть -4–7 °С, уночі — до -10–11 °С. Сонце навряд чи з'явиться з-за хмар, а сніг падатиме щодня. Активному відпочинку це не завадить, оскільки хуртовин протягом найближчих семи днів не передбачається — за даними Sinoptik.ua, максимальна швидкість вітру сягатиме всього 6 м/с (30 січня). Висота снігового покрову становить близько 190 см.

У яких районах Карпат можуть бути лавини?

Через сильні снігопади та хуртовини значний рівень лавинної небезпеки зберігається у високогір'ї Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей, а також у середньогір'ї Львівщини. Лавини сходять навіть за невеликих навантажень, тому рятувальники радять утриматися від виходу в гори. Якщо ви все-таки опинитеся в складній ситуації у гірській місцевості, радимо використовувати програму «Порятунок у горах» — лише одним натисканням ви зможете передати свої координати та викликати допомогу.

 

На Тернопільщині скасували 660 ліцензій на продаж алкоголю та сигарет

Вівторок, 25 січня 2022, 11:49

На Тернопільщині скасували 660 ліцензій на продаж алкоголю та сигарет
У Тернопільській області за минулий рік скасували 660 ліцензій на продаж алкоголю та сигарет.

Так, впродовж 2021 року фахівці управління контролю за підакцизними товарами Головного управління ДПС у Тернопільській області провели 365 перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами. До порушників застосували фінансові санкції на суму 38,3 млн гривень.

За результатами проведених перевірок встановили 491 порушення законодавчих норм.

Найбільше порушень стосувалися роздрібної торгівлі тютюновими виробами з полиць самообслуговування – 81 випадок. Податківці також встановили 76 фактів невидачі розрахункового документа (чек), незабезпечення ведення у порядку, встановленому законодавством, обліку товарних запасів та 74 випадки реалізації підакцизної продукції без зазначення коду товарної продукції згідно з УКТЗЕД.

Ще у 68 випадках зафіксували торгівлю алкогольними напоями за цінами, нижчими за встановлені мінімальні оптово-відпускні або роздрібні ціни, а в 32 – реалізацію алкоголю вроздріб без наявності ліценції.

Торік на теренах Тернопілля анулювали 368 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями. Скасували також 292 ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

Загалом станом на початок 2022 року на території області є 4647 діючих ліцензій. При цьому суб’єкти господарювання застосовують 2516 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 2131 – на право здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

 

Двоє загинули, а троє отримали травми: на Тернопільщині судили водія, що вчинив смертельну аварію

Вівторок, 25 січня 2022, 11:48

Двоє загинули, а троє отримали травми: на Тернопільщині судили водія, що вчинив смертельну аварію
5 років позбавлення волі – вирок водію, що вчинив ДТП на Тернопільщині, у якому загинули 2, травмовано 3 людей.

Бучацький районний суд погодився із позицією прокурорів Тернопільської обласної прокуратури щодо винуватості жителя Львівщини у скоєнні смертельної ДТП на автошляху «Бучач – Чортків – Скала-Подільська» і призначив йому покарання у виді 5 років позбавлення волі із позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 3 роки (ч. 3 ст. 286 КК України).

Прокурори довели у суді, що водій автомобіля «OPEL Vectra» не переконавшись, що смуга зустрічного руху вільна від транспортних засобів на достатній для обгону відстані, допустив зіткнення із зустрічним автомобілем «OPEL Kadett».

Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди загинули водій і пасажир авто «OPEL Kadett», ще 3 людей потрапили до лікарні зі тілесними ушкодженнями середньої тяжкості.

Вирок ще не набрав законної сили.

 

Вихованець Тернопільської ДЮСШ із зимових видів спорту виборов бронзу на змаганнях у Польщі (фото)

Понеділок, 24 січня 2022, 11:27

Вихованець Тернопільської ДЮСШ із зимових видів спорту виборов бронзу на змаганнях у Польщі (фото)
Вихованець Тернопільської обласної ДЮСШ із зимових видів спорту виборов бронзу на змаганнях у Польщі.

Про це на власній сторінці у Фейсбук повідомила Світлана Крикончук, директор Тернопільської обласної ДЮСШ із зимових видів спорту.

"Ще одну приємну новину ми отримали з польського міста Закопане. Сьогодні учень нашої школи Шуманський Руслан зайняв 3 місце на змаганнях "LOTOS Cup" з лижного двоборства. Вітаємо Руслана та його тренерів Карпця Ярослава Тимофійовича та Точинського Олександра Васильовича! Дуже приємно, що учні нашої школи радують нас своїми успіхами. Це говорить про злагоджену роботу і тренерів, і спортсменів. Ми щиро радіємо за них. Молодці! Так тримати", - відзначила Світлана Крикончук.

 

 

 

Два місяці, як поїхав на заробітки: в Лондоні помер 40-річний житель Тернопільщини

Понеділок, 24 січня 2022, 11:27

Два місяці, як поїхав на заробітки: в Лондоні помер 40-річний житель Тернопільщини
Мешканець Тернопільщини два місяці тому поїхав на заробітки до Великобританії і там загинув.

Про це пишуть у групі "Англія UA".

Як повідомляє користувачка Уляна Ваврик, 40-річний Віктор Антонов з Бучача два місяці тому як поїхав на заробітки до Англії у Лондон, а 16 січня 2022 року помер.

"В понеділок 16.01.2022 перестало битись серце Віктора, якому було всього 40. Він перебував в Лондоні лишень два місяці , приїхав сюди з надією допомогти своїй сім’ї фінансово , які залишились в Україні, місто Бучач, Тернопільська область", -написала пані Уляна.

Співчуваємо рідним та близьким Віктора Антонова...

 

Екскостюмер Голлівуду подарував музею у Монастириськах 150 унікальних елементів лемківського одягу (відео)

Понеділок, 24 січня 2022, 11:26

Екскостюмер Голлівуду подарував музею у Монастириськах 150 унікальних елементів лемківського одягу (відео)
Екскостюмер Голлівуду подарував музею у Монастириськах майже 150 одиниць унікальних елементів лемківського одягу.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Американець Вільям Джула лемко за походженням і відомий фольклорист - музейному комплексу "Лемківське село" він передав частину власної колекції і більшість речей автентичні, решту Джула власноруч пошив, взявши за зразок стародавній одяг українців, які до Другої світової жили в Польщі.

Доправити костюми лемків в Україну допоміг колишній працівник НАСА - Владик Максимович також лемко за походженням, він оплатив транспортування вантажу, який українські музейники уже назвали "Золотом лемків", адже такої колекції столітнього лемківського одягу немає жоден колекціонер чи музей в Україні.

"Вільям Джула, Василь Джула по-лемківськи, впродовж цілого життя збирав колекцію лемківської народної ноші, більшу частину колекції він вирішив передати у Монастириськ, де зараз проживає найкомпактніша лемківська громада та спостерігається бурхливий розвиток лемківської культури", - розповіла Віра Дудар, директорка музейного комплексу "Лемківське село" у Монастириськах.

Детальніше у сюжеті ТСН.

 

 

На Тернопільщині організували підпільне виробництво подрібненої тютюнової суміші (фото)

Понеділок, 24 січня 2022, 11:26

На Тернопільщині організували підпільне виробництво подрібненої тютюнової суміші (фото)
У Тернопільській області Служба безпеки України блокувала потрапляння до мережі роздрібної торгівлі тютюнової продукції на понад 3 мільйона гривень.

Оперативники спецслужби встановили, що двоє мешканців Чортківського району організували підпільне виробництво подрібненої тютюнової суміші, що використовується для виготовлення контрафактних цигарок.

Склади та цех із подрібнення тютюнового листа зловмисники обладнали у господарських приміщеннях на подвір’ях власних приватних садиб, а сировину для виготовлення тютюнової суміші скупляли у місцевих жителів.

За попередніми даними слідства, продукцію сумнівної якості зловмисники оптовими партіями реалізовували представникам «тіньового» ринку фальсифікованих тютюнових виробів.

У ході проведення обшуків за адресами здійснення протиправної діяльності та мешкання фігурантів вилучено: 30 м3тютюнової сировини, 25 мішків подрібненого тютюнового листа, готового до фасування у цигарки та станки для подрібнення тютюну.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ст. 199 Кримінального кодексу України, тривають слідчі дії.

Викриття та припинення протиправної діяльності проводилось спільно зі слідчими Головного управління Національної поліції України у Тернопільській області за процесуального керівництва Чортківської окружної прокуратури.

 

Шосте місце збірної: Дмитро Підручний прокоментував результати естафетної гонки в Антхольці

Понеділок, 24 січня 2022, 11:25

Шосте місце збірної: Дмитро Підручний прокоментував результати естафетної гонки в Антхольці
Дмитро Підручний – єдиний біатлоніст в українській команді, який виступав на звичному для себе другому етапі естафетної гонки. Після свого фінішу спортсмен поділився враженнями від старту.

"Не вийшло зробити все, що хотів. На лежці допустив два промахи, але намагався швидко стріляти, до того ж змінювався вітер, довелося крутити поправку туди-сюди. Трішки не допрацював – зробив помилку з поправками, але добре, що двома додатковими патронами швидко закрив. На трасі почував себе непогано: на другому колі довелося наздоганяти групу, старався зменшити відставання. Через це трішки не вистачило сил на останнє коло, щоб скоротити невеликий часовий проміжок до цієї ж групи. Але гонка вийшла досить непоганою. Ще подивлюсь на аналіз, і будемо продовжувати працювати далі", - відзначив Підручний.

Спортсмен поділився, що завдання як завжди – мітко стріляти і швидко бігти

"Старалися реалізувати те, що потрібно буде виконувати на Олімпійських Іграх – там буде схожа висота і рельєф такого ж типу. Тому сьогоднішня гонка – міні-репетиція. Загалом, вдалося виконати те, що було задумано.Це вперше, коли ми їдемо на змагання не знаючи траси. Але всі плюс-мінус в однакових умовах. У нас буде трішки більше ніж тиждень, щоб акліматизуватися і вивчити трасу, - наголосив біатлоніст.Ми завжди відчуваємо та чуємо підтримку наших уболівальників та рідних через соціальні мережі, завдяки журналістам, через екрани телевізора. Останні роки ми вже звикли, що на трибунах нікого немає, але з великим нетерпінням чекаємо на той момент, коли фанати повернуться і на трибуни, і на трасу, тому що з такою підтримкою завжди краще працюється".

Результати чоловічої естафетної гонки, яка відбулась в італійському Антхольці в рамках VII етапу Кубка світу з біатлону

1 - Норвегія (0+4) 1:12:14.7;

2 - Росія (1+12) +1:57.2;

3- Німеччина (0+4) +2:04.4;

...

6 - УКРАЇНА (0+11) +2:38.7.

61 - Богдан Цимбал (0+1) (0+1) +28.8 [7];

62 - Дмитро Підручний (0+2) (0+0) +24.1 [5];

63 - Антон Дудченко (0+1) (0+3) +2:02.7 [7];

64 - Артем Прима (0+1) (0+2) +2:38.7 [6].

За матеріалами відеотрансляції Суспільне Спорт.

 

У Тернополі стартує Чемпіонат України з боксу серед спортсменів до 22 років

Понеділок, 24 січня 2022, 11:24

У Тернополі стартує Чемпіонат України з боксу серед спортсменів до 22 років

Чемпіонат України з боксу-2022 серед чоловіків та жінок до 22 років 24-30 січня триватиме у Тернополі. Цей турнір, як повідомляє Федерація боксу України, стане першою великою подією для українського боксу у 2022 році і відбірковим етапом для формування збірної України до 22 років, яка представлятиме нашу державу на Чемпіонаті Європи. Такі змагання плануються на середину березня у Хорватії. Тож, для участі у національній першості до Тернополя з’їхалися найкращі та найперспективніші українські молоді боксери.

Боксерські баталії пройдуть на двох рингах, що розташовані у ТРЦ «Подоляни» (вул. Текстильна, 28-ч). За розкладом чемпіонату, 23 січня - приїзд команд та процедура жеребкування; 24 січня - урочиста церемонія відкриття та початок боїв попередньої стадії, а фінали Чемпіонату України відбудуться у неділю, 30 січня.

Додамо, що за поєдинками можна спостерігати онлайн. Прямі відеотрансляції будуть доступними на офіційному каналі Федерації боксу України в YouTube та на офіційній сторінці у Facebook. Крім того, до показу боїв долучився телеканал Xsport.

 

Учасниками Зимових Олімпійських ігор-2022 в Пекіні у п’яти номерах програми стануть п’ятеро спортсменів з Тернопільщини

Понеділок, 24 січня 2022, 11:24

Учасниками Зимових Олімпійських ігор-2022 в Пекіні у п’яти номерах програми стануть п’ятеро спортсменів з Тернопільщини

45 українських атлетів змагатиметься на Зимовій Олімпіаді в Пекіні. Виступатимуть вони у дванадцяти видах спорту із 15-ти можливих, - повідомляє НОК України. У складі збірної на Зимові Олімпійські ігри-2022 п’ятеро тернопільських спортсменів. Так, у біатлоні спортивну честь нашої держави відстоюватимуть Дмитро Підручний серед чоловіків та Олена Білосюк (Підгрушна) серед жінок. У санному спорті виступлять кременчани Андрій Мандзій (одиночні сани, чоловіки) та Юліанна Туницька (одиночні сани, жінки). У лижному двоборстві єдиним у складі нашої команди буде кременчанин Дмитро Мазурчук, і це для спортсмена дебют на Олімпійських іграх (в 2016-му він представляв Україну на Юнацьких Олімпійських іграх - фінішував сьомим у лижному двоборстві).


Додамо, що двоборець з Кременця Віктор Пасічник, який брав участь в Олімпіадах у Сочі в 2014-му та Пхьончхані в 2018-му, цього разу увійшов до резервного списку спортсменів. У складі резерву і екс-тернополянка, яка зараз виступає за Закарпаття, – біатлоністка Анастасія Меркушина. Як повідомляє НОК України, заміни у випадку хвороби можуть проводитися до 1 лютого.

До слова, для біатлоністки Олени Білосюк (Підгрушної) це вже четверта олімпіада (Ванкувер-2010, Сочі-2014, Пхьончхан-2018). В 2014 році у Сочі нашій землячці вдалося завоювати титул олімпійської чемпіонки, здобувши золото в естафетній гонці 4 по 6 км разом із колегами по команді Юлією Джимою, Вітою та Валею Семеренко. До речі, Юлія Джима та Валентина Семеренко увійшли до складу жіночої команди з біатлону і на Олімпіаді-2022.

Для капітана чоловічої біатлонної збірної Дмитра Підручного Олімпіада в Пекіні стане третьою в кар’єрі після Сочі та Пхьончхану.

Санкаря Андрія Мандзія також можна вважати одним із досвідчених учасників Олімпійських ігор, оскільки він брав участь в олімпійських змаганнях у 2014 і 2018 роках. А от Юліана Туницька, як і її колеги по команді, львів’яни Ігор Стахів і Андрій Лисецький виступатимуть на змаганнях такого високого рівня вперше.

Зимові Олімпійські ігри в Пекіні стануть 24-ми в історії та проходитимуть з 4 до 20 лютого 2022 року. Усього буде розіграно 109 комплектів медалей.

 

У громадах Тернопільщини готуються до посилення карантину: захворюваність зросла втричі

П'ятниця, 21 січня 2022, 09:54

У громадах Тернопільщини готуються до посилення карантину: захворюваність зросла втричі
На Тернопіллі не вщухає ковід.

Так, за останні два дні показники захворюваності сягнули рекордних цифр.

У громадах області скликають комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. У Чортківській ОТГ захворюваність зросла втричі, влада прогнозує посилення карантину.

"Важливо зараз стабілізувати ситуацію із захворюваністю, бо якщо кількість хворих і надалі зростатиме, матимемо важку ситуацію у лікарні. Перш за все, люди повинні брати відповідальність за себе і не нехтувати основними заходами із захисту – носити маски, мити руки та не забувати про дистанцію у громадських місцях.

Якщо ситуація із коронавірусом не стабілізується, ми будемо вимушені посилити карантин", – заявив міський голова Володимир Шматько.

Нагадаємо, що, у зв'язку з погіршенням епідситуації, на Тернопільщині посилили карантин. За показниками область відповідає помаранчевій зоні. Стрімке зростання захворюваності пов'язують з поширенням нового штаму коронавірусу "Омікрон".

 

На Тернопільщині від коронавірусу померла лікарка з Монастириська

П'ятниця, 21 січня 2022, 09:54

На Тернопільщині від коронавірусу померла лікарка з Монастириська
За місяць на Тернопільщині 33 медики захворіли на коронавірус, одна лікарка померла.

Про це розповіли в управлінні Держпраці у Тернопільській області.

Від початку січня інспектори Держпраці отримали 33 повідомлення про нові випадки зараження COVID-19 з різних регіонів області. З них - 6 лікарів, 10 - медсестер та 17 - молодших медичних працівників та іншого персоналу закладів охорони здоров'я.

10 січня від коронавірусної інфекції померла лікарка з КНП «Монастириська міська лікарня». Уже створена спеціальна комісія, яка розслідує даний випадок.

За її результатами встановлять чи медпрацівниця інфікувалася при виконанні своїх професійних обовʼязків. У разі підтвердження, її родина отримає грошову компенсацію.

За даними місцевих жителів, не зважаючи на поважний вік, лікарка приймала хворих.

Перед Новим роком помер її чоловік, як згодом виявилося від коронавірусу, а 10 січня не стало і самої лікарки.

Співчуття рідним та близьким...

На зображенні може бути: 1 особа

 

Школи стають небезпечним місцем, окремі навчальні заклади Тернопільщини уже закрили через ковід

П'ятниця, 21 січня 2022, 09:52

Школи стають небезпечним місцем, окремі навчальні заклади Тернопільщини уже закрили через ковід

На Тернопільщині – високий приріст захворюваності серед дітей, які після свят повернулись на навчання. Ситуація із захворюванням на COVID-19 різко погіршилася, попередньої доби зареєстрували 1144 нових випадків. Це – максимальний показник за весь період спостереження поширення коронавірусу на Тернопільщині.

За показниками область відповідає критеріям помаранчевої зони, зазначають в ТОДА.

У зв’язку з цим, у регіоні посилено контроль за дотриманням протиепідемічних заходів. Зокрема, у громадському транспорті, закладах харчуваннях, органах місцевого самоврядування.

« Станом на 20 січня хворіє 141 дитина шкільного віку. Наразі не йде мова про припинення роботи закладів освіти, однак деякі з них приймають рішення про закриття окремих класів або шкіл, з метою недопущення поширення інфекції», - повідомив очільник області Володимир Труш.



 

Букет порушень: утікав п’яним за кермом, а потім спробував дати поліцейським хабара

П'ятниця, 21 січня 2022, 09:51

Букет порушень: утікав п’яним за кермом, а потім спробував дати поліцейським хабара

Працівники відділення поліції № 5 м. Підволочиськ задокументували факт надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище. Аби уникнути адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху, житель місцевої територіальної громади пропонував гроші працівникам поліції.

Під час патрулювання, поліцейські помітили автомобіль в якого не підсвічувався державний номерний знак. Вимогу про зупинку транспортного засобу водій проігнорував та намагався втекти, однак йому це не вдалося.

Під час спілкування правоохоронці помітили в водія явні ознаки алкогольного сп’яніння. Від проходження огляду на вміст алкоголю 41-річний чоловік відмовився й аби уникнути адміністративної відповідальності, запропонував поліцейським хабар в розмірі 100 американських доларів. Спробу надати неправомірну вигоду зафіксували нагрудні камери правоохоронців.

На місце події виїжджала слідчо-оперативна група.


 

У Тернополі змагатимуться шанувальники бадмінтону

П'ятниця, 21 січня 2022, 09:48

У Тернополі змагатимуться шанувальники бадмінтону

Відкритий Кубок ректора ТНПУ з бадмінтону серед працівників освіти відбудеться 22 січня у спортивному залі вузу. Змагання приурочені 65-тій річниці створення факультету фізичного виховання ТНПУ імені Володимира Гнатюка та 25-тій річниці заснування Тернопільського обласного осередку НОК України. До участі у турнірі запрошуються усі бажаючі шанувальники бадмінтону - працівники університету, представники галузі освіти міста, бадмінтоністи-любителі. Початок жеребкування о 08:30. Змагання командні і проводитимуться згідно офіційних Правил гри у бадмінтон за коловою системою у двох категоріях учасників: 1 група - до 49 років та 2 група - 50 років і старші (як варіант може використовуватися змішана система проведення змагань). Учасники, які посіли 1-3 місця у своїх групах, нагороджуватимуться грамотами та цінними призами.

Мета проведення турніру - розвиток бадмінтону як олімпійського виду спорту, підвищення рівня майстерності учасників, пропаганда здорового способу життя, популяризація ідей олімпізму.

 

У Чорткові відбудуться футбольні баталії серед команд міських рад

П'ятниця, 21 січня 2022, 09:47

Традиційний турнір з мініфутболу серед команд міських рад, приурочений Дню Соборності України, в рамках 500-літнього ювілею Чортківської магдебурії, 21 січня відбудеться у Чорткові. Проходитимуть ігри на футбольному полі зі штучним покриттям на стадіоні «Харчовик». Участь у змаганнях візьмуть 8 команд, розподілених на дві групи: Чортківська міська рада, Хмельницька міська рада, Городенківська міська рада, Івано-Франківська міська рада, Кам’янець-Подільська міська рада, Чернівецька міська рада, Тернопільська міська рада, Збірна міських голів України з футболу - Ukrainian team of mayors.

Як інформує Чортківська міська рада, розклад матчів V традиційного турніру з мініфутболу серед команд міських рад, присвяченого Дню Соборності України, такий:

Група А: Городенка, Чортків, Збірна міських голів України, Хмельницький;

Група В: Івано-Франківськ, Кам’янець-Подільський, Чернівці, Тернопіль.

Розклад матчів, група В:

1 тур. 9:00 – Івано-Франківськ – Тернопіль; 9:20 – Кам’янець-Подільський – Чернівці

2 тур. 9:45 – Чернівці – Івано-Франківськ; 10:05 – Тернопіль – Кам’янець-Подільський

3 тур. 10:30 – Івано-Франківськ – Кам’янець-Подільський; 10:55 – Чернівці – Тернопіль.

Розклад матчів, група А:

1 тур. 11:30 – Городенка – Хмельницький; 11:50 – Чортків – Збірна міських голів

2 тур. 12:15 – Збірна міських голів – Городенка; 12:40 – Хмельницький – Чортків

3 тур. 13:05 – Городенка – Чортків; 13:30 – Збірна міських голів – Хмельницький.

Півфінали:

13:50 – 1 місце (група А) – 2 місце (група Б)

14:20 – 2 місце (група А) – 1 місце (група Б).

Матч за 3 місце: 15:00.

Фінал: 15:30.

 

Хлопчика знайшли: поліцейські встановили місце знаходження 15-річного Дмитра Мудрика

Четвер, 20 січня 2022, 11:41

Хлопчика знайшли: поліцейські встановили місце знаходження 15-річного Дмитра Мудрика

Хлопчика знайшли: поліцейські встановили місце знаходження 15-річного Дмитра Мудрика

Півтори доби знадобилось поліцейським, аби розшукати 15-річного Дмитра Мудрика.

Про це повідомляють на сайті наццполіції області.
Нагадаємо, 15- річного Мудрика Дмитра Тарасовича, розшукували правоохоронці.18 січня близько 19 години хлопець вийшов з дому та не повернувся.На пошуки хлопця було заділо весь особовий склад територіального підрозділу поліції. 20 січня парубок повернувся додому. За час відсутності об’єктом злочинних посягань він не став.

 

вітер і хуртовина: на Тернопільщині оголосили жовтий рівень небезпеки

Четвер, 20 січня 2022, 11:40


Вітер і хуртовина: на Тернопільщині оголосили жовтий рівень небезпеки

Сьогодні, 20 січня, у частині України оголосили штормове попередження, Тернопільщина – серед них.

За прогнозом гідрометцентру, вранці та вдень 20 січня у західних областях очікуються пориви вітру від 15 до 20 метрів на секунду, вдень у Карпатах та на Закарпатті значний сніг, хуртовини.
У зв'язку з цим, оголошено І рівень небезпечності – "жовтий".
Це означає, що погодні умови потенційно небезпечні для населення, інфраструктури та навколишнього природного середовища.

Негода може призвести до ускладнення роботи підприємств енергетики, комунального господарства, порушення та припинення руху транспорту.
За даними обласного центру з гідрометеорології, на Тернопіллі рвучкий вітер супроводжуватиметься хуртовиною, а на дорогах буде ожеледиця. Вдень йтиме невеликий сніг та мокрий сніг. Температура – від 3º морозу до 2º тепла.

 

"Влила у ванну хлорку": у Тернополі дівчина отримала хімічні опіки дихайльних шляхів

Четвер, 20 січня 2022, 11:39

"Влила у ванну хлорку": у Тернополі дівчина отримала хімічні опіки дихайльних шляхів

"Влила у ванну хлорку": у Тернополі дівчина отримала хімічні опіки дихайльних шляхів

У Тернополі 19-річна дівчина отримала хімічні опіки верхніх дихальних шляхів. "Надихалась" вона випарами хлорки.

Про це розповіли на Facebook-сторінці "Cemd MK"."
19 січня о 22.52 бригада швидкої виїжджала на вул. Будного, до 19-річної пацієнтки. Хвора скаржилась на затруднене дихання й ковтання, пекучість в горлі. Зі слів хворої, вона набрала у ванну гарячої води й влила туди білизну (хлорку). Дічина надихалась хімічних випарів", - йдеться у дописі.
Із хімічним опіком верхніх дихальних шляхів пацієнтку, після наданої медичної допомоги, шпиталізовано в університетську лікарню.

 

Медики були безсилими: на Тернопільщині трапилась смертельна ДТП

Четвер, 20 січня 2022, 11:38

Медики були безсилими: на Тернопільщині трапилась смертельна ДТП

19 січня о 18.31 районна бригада швидкої виїжджала у с. Білокриницю  Кременецького району, де уже не змогла надати допомогу 58-річному чоловікові.

На чоловіка за межами пішохідного переходу наїхало авто «Пежо».

Медики швидкої змушені були констатувати біологічну смерть, що настала до приїзду бригади.


 

Одна з західних областей може перейти до "червоної" зони: у МОЗ оновили карантинне зонування

Четвер, 20 січня 2022, 11:37


Одна з західних областей може перейти до "червоної" зони: у МОЗ оновили карантинне зонування

У МОЗ оновили карантинні зони. Тернопільщина за останніми покахниками опинилась у "помаранчевій" зоні. Окрім Тернопільщини у "помаранчевій" зоні епіднебезпеки станом на 20 січня перебувають сім областей, решта – на жовтому рівні.

Про це свідчать дані Міністерства охорони здоров’я.Зокрема, помаранчевий рівень встановлений в Житомирській, Івано-Франківській, Львівській, Рівненській, Сумській, Тернопільській та Чернівецькій областях.Станом на 19 січня рівень захворюваності по країні становив 289 на 100 тис. населення при визначеному індикаторі 75 на 100 тис. осіб. У Києві цей показник становить 415 на 100 тис. осіб.Найвищий рівень захворюваності зафіксовано в Івано-Франківській (810) та Сумській (567) областях.

Одна з західних областей може перейти до "червоної" зони: у МОЗ оновили карантинне зонування, фото-1

Рівень госпіталізацій по країні станом на 19 січня становив 32 при визначеному показнику 60 на 100 тис. населення. У Києві рівень госпіталізацій становить 19. Цей показник перевищено в Івано-Франківській (81,5) і Чернівецькій (60) областях.Завантаженість ліжок з киснем по країні на 19 січня становив 24,3% при визначеному показнику в 65%, в Києві – 13,4%. Показник не перевищено в жодному регіоні.

 

Тернопільська обласна рада запрошує на урочистості з нагоди Дня Соборності України

Четвер, 20 січня 2022, 11:23

Тернопільська обласна рада запрошує на урочистості з нагоди Дня Соборності України

22 січня 2022 року відбудеться традиційна зустріч делегацій на мості через річку Збруч, який став символічним місцем єднання. Очолять колони голови Тернопільської та Хмельницької обласних рад.

0Цього року виповнюється 103 роки з дня проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. Тернопільська обласна рада запрошує приєднатися до урочистого відзначення цієї видатної події в історії українського державотворення.

План проведення заходів:

- 10:00 год. — формування колон;

- 10:15 год. — початок святкової ходи;

- 10:30 год. — об'єднання колон;

- 11:00 год. — початок урочистої частини;

 

У Чорткові відбудуться футбольні баталії серед команд міських рад

Четвер, 20 січня 2022, 11:22

Традиційний турнір з мініфутболу серед команд міських рад, приурочений Дню Соборності України, в рамках 500-літнього ювілею Чортківської магдебурії, 21 січня відбудеться у Чорткові. Проходитимуть ігри на футбольному полі зі штучним покриттям на стадіоні «Харчовик». Участь у змаганнях візьмуть 8 команд, розподілених на дві групи: Чортківська міська рада, Хмельницька міська рада, Городенківська міська рада, Івано-Франківська міська рада, Кам’янець-Подільська міська рада, Чернівецька міська рада, Тернопільська міська рада, Збірна міських голів України з футболу - Ukrainian team of mayors.

Як інформує Чортківська міська рада, розклад матчів V традиційного турніру з мініфутболу серед команд міських рад, присвяченого Дню Соборності України, такий:

Група А: Городенка, Чортків, Збірна міських голів України, Хмельницький;

Група В: Івано-Франківськ, Кам’янець-Подільський, Чернівці, Тернопіль.

Розклад матчів, група В:

1 тур. 9:00 – Івано-Франківськ – Тернопіль; 9:20 – Кам’янець-Подільський – Чернівці

2 тур. 9:45 – Чернівці – Івано-Франківськ; 10:05 – Тернопіль – Кам’янець-Подільський

3 тур. 10:30 – Івано-Франківськ – Кам’янець-Подільський; 10:55 – Чернівці – Тернопіль.

Розклад матчів, група А:

1 тур. 11:30 – Городенка – Хмельницький; 11:50 – Чортків – Збірна міських голів

2 тур. 12:15 – Збірна міських голів – Городенка; 12:40 – Хмельницький – Чортків

3 тур. 13:05 – Городенка – Чортків; 13:30 – Збірна міських голів – Хмельницький.

Півфінали:

13:50 – 1 місце (група А) – 2 місце (група Б)

14:20 – 2 місце (група А) – 1 місце (група Б).

Матч за 3 місце: 15:00.

Фінал: 15:30.

 

Банда обікрала українців на мільйони під виглядом інвестування у "крипту"

Середа, 19 січня 2022, 18:22

У Києві затримали учасників злочинної групи у складі 7 осіб, які під виглядом інвестування у криптовалюту організували схему шахрайського заволодіння коштами громадян та викрали близько 3 мільйонів гривень.

ДжерелоНацполіція, Київська міська прокуратура

Деталі: Починаючи з 2021 року зловмисники через інтернет та соціальні мережі рекламували свої послуги, гарантуючи потенційним клієнтам отримання надприбутків на ринку криптовалюти, а саме її купівлі за вигідною ціною та подальшого продажу за ціною вищою від закупівельної.

Крім цього, керівник злочинної групи запровадив ще один вид шахрайства, який полягав у стягненні з інвесторів оплати комісії за начебто подальше виведення зароблених грошових коштів.

Для створення показової уяви про успішність такого бізнесу зловмисники орендували офіс у Києві, створили у ньому кол-центр та на створених сторінках у соцмережі демонстрували ролики, у яких розповідали про успіхи в роботі з інвесторами.

Таким чином учасники злочинної групи під виглядом отримання надприбутків залучали кошти довірливих громадян. Мінімальний внесок від клієнта при цьому становив 11 тис. гривень.

Однак після одержання коштів послуги "інвесторам" не надавалися, а клієнтів блокували.

Попередньо встановлено, що банда ошукала людей на 3 мільйони гривень.

Їм загрожує до 12 років позбавлення волі із конфіскацією майна.

Українська правда

 

Порошенко після суду "святкує" у столичному ресторані

Середа, 19 січня 2022, 18:14

ФОТО: УП

П’ятий президент Петро Порошенко після рішення суду поїхав "святкувати" до ресторану Царське село разом із своєю командою.

Джерело: "Українська правда"

Деталі: Серед гостей репортери помітили нардепів Ірину Геращенко, Олексія Гончаренка, Вікторію Сюмар, Артура Герасимова, Сергія Алєксєєва, Яну Зінкевич, журналіста Віталія Гайдукевича, Юрія Бірюкова, адвоката Іллю Новікова, речника Порошенка Святослава Цеголка та інших.

З ресторану після Порошенка за 5 хвилин вийшов мільйонер Ігор Воронов.

 
 
 
 
 
 
 

Читати також: "Історія "державної зради" Порошенка

 

Арешт або 1 мільярд: прокурори озвучили суду свої вимоги щодо Порошенка

Понеділок, 17 січня 2022, 15:17

ЗАСІДАНННЯ ПЕЧЕРСЬКОГО СУДУ, ФОТО ОЛЬГИ КИРИЛЕНКО, УП

Сторона звинувачення просить у суду для колишнього президента Петра Порошенка запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою внесення застави в 1 мільярд гривень

Джерело: кореспондент "Української правди" з Печерського райсуду Києва

Деталі: Прокуратура у своєму клопотанні, яке захист Порошенка просив повернути назад, вимагає для експрезидента два місяці арешту або заставу в мільярд гривень.

Також звинувачення просить накласти на Порошенка зобов'язання:

-  прибувати до слідчого та суду;

- не виїжджати з києва без дозволу;

- здати паспорт для виїзду за кордон;

- носити електронний браслет.

У прокуратурі посилаються на такі ризики: підозрюваний може тиснути на свідків, перешкоджати слідству, приховувати докази.

Розмір застави обвинувачі обгрунтували тим, що інкримінований Порошенку злочин є особливо тяжким. Збитками прокуратура вважає оплату за вугілля з окупованих шахт.

 
Сторона звинувачення
ОЛЬГА КИРИЛЕНКО, УП

Адвокат Порошенка Володимир Єфименко заявив: "Не наведеного жодного доказу існування хоча б одного ризику, про який каже закон. Ці твердження були наведені у формі припущень. Прошу прийняти рішення про відмову в клопотанні в повному обсязі"

Під судом прихильники Порошенка скандують "Порох, ми з тобою!", заглушаючи суд.

Ольга Кириленко, Соня Лукашова, УП
 

Як купатись на Водохреща: кому не можна занурюватися в крижану воду

Понеділок, 17 січня 2022, 10:32


Як купатись на Водохреща: кому не можна занурюватися в крижану воду

Уже за кілька днів тернополяни відзначатимуть свято Хрещення Христового. За традицію, у цей день,  багато людей купаються в крижаній воді в спеціально відведених місцях. Однак такі процедури дозволено проводити не всім.

У МОЗ нагадують, що купання в крижаній воді без підготовки не зможе зміцнити та загартувати організм. Така процедура може нашкодити, якщо людина раптово вирішує зануритися в ополонку.
Підготовку до купання в ополонці потрібно розпочинати заздалегідь, починаючи із прохолодного душу, знижуюючи поступово температуру води. 

Перед зануренням в крижану воду потрібно обов'язково зробити розминку. Стрибати з розбігу не рекомендується – спочатку потрібно намочити обличчя, груди, живіт і спину, а після цього можна зануритися по шию.
З головою пірнати також не варто – це може привести до різкого переохолодження організму. У холодній воді не можна перебувати довго, достатньо 3-5 секунд.
Люди, які роками практикують моржування і регулярно загартовуються, можуть поплавати довше – 1,5-2 хвилини.
Після купання мокрий одяг потрібно зняти якомога швидше та енергійно розтертися рушником, а потім швидко одягнутися в суху і теплий одяг.

Важливі правила про купання

Перед зануренням в крижану воду не можна вживати алкоголь і курити. Алкоголь розширює периферичні судини й це призводить до збільшення тепловіддачі. А куріння порушує кровообіг і збільшує охолодження.

Перед купанням в крижаній воді обов'язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем, оскільки ця процедура може спровокувати проблеми зі здоров'ям.

Кому категорично не можна купатися на Водохреща
Людям із захворюваннями носоглотки, придаткових пазух, середнього отиту;
При захворюваннях серцево-судинної системи;
При хворобах центральної нервової системи та після важких травм черепа;
При захворюваннях периферичної нервової системи;
При цукровому діабеті та тиреотоксикозі;
При глаукомі та кон'юнктивітах;
Людям з хворобами органів дихання;
При захворюваннях сечостатевої системи;
При захворюваннях шлунково-кишкового тракту;
При шкірних і венеричних захворюваннях;
При наявності великих післяопікових рубців.


 

У Тернополі шукають водія тролейбуса на зарплату 20000 гривень

Понеділок, 17 січня 2022, 10:31

У Тернополі шукають водія тролейбуса на зарплату 20000 гривень

У “Тернопільелектротранс” з'явилась нова ваканція. Там шукають  водія тролейбуса.

Оголошення розмістили на Facebook-сторінці Тернопільської обласної служби зайнятості.
Комунальне підприємство пропонує кермувальнику тролейбуса зарплату 20 000 гривень, повідомили в обласній службі зайнятості. Вакансія передбачає наявність професійно-технічної освіти та посвідчення водія категорії Т. Завдання та обов’язки: Керувати тролейбусом, дотрумуватись розкладу та правил безпеки руху в депо і на лінії. Виконувати підготовчі роботи перед виїздом на лінію і після повернення у парк. Усувати виниклі під час роботи на лінії найпростіші несправності. Детальна інформація: Тернопільський міськрайонний центр зайнятості, м. Тернопіль вул. Текстильна, 1-б, тел. (0352) 25-24-69.


 

«Зимова феєрія»: у Тернопільському обласному художньому музеї діє виставка

Понеділок, 17 січня 2022, 10:30

«Зимова феєрія»: у Тернопільському обласному художньому музеї діє виставка

Різдво Христове та Новий рік — найулюбленіші свята більшості українців. Створити новорічний настрій вирішили і в Тернопільському обласному художньому музеї, організувавши виставку «Зимова феєрія». В експозиції — 29 живописних і графічних картин із фондів музею.
0«Представлені роботи на зимову тематику: краєвиди нашого міста, України, Європи, а також — сцени Різдва, вертепи, колядники. Крім знаних українських художників — Сергія Григор’єва, Альбіна Гавдзинського, Елаїди Нейман, Людмили Христинич-Папаянідіс, експонуються роботи мистців із Тернопільщини — Івана Марчука, Діонізія Шолдри, Ігоря Дороша. Досить колоритною та стильною є картина молодої авторки з Тернополя Олесі Гудими «Щасливого Різдва». Вперше представлено для огляду твір невідомого голландського художника «Зимовий сонячний день». Роботи вражають неймовірним розмаїттям форм, барв і створюють загальний позитивний настрій», — розповідає провідний науковий співробітник музею Наталя Піщев.
12
 

«Дух новорічно-різдвяних свят» жителі Тернопільщини можуть відчути в Тернопільській обласній бібліотеці для молоді У секторі мистецтв Тернопільської обласної бібліотеки для молоді діє книжкова виставка «Дух новорічно-різдвяних свят». Література на виста

Понеділок, 17 січня 2022, 10:30

Дух новорічно-різдвяних свят» жителі Тернопільщини можуть відчути в Тернопільській обласній бібліотеці для молоді

У секторі мистецтв Тернопільської обласної бібліотеки для молоді діє книжкова виставка «Дух новорічно-різдвяних свят». Література на виставці розповідає про українські звичаї та обряди святкування Нового року та Різдва.
0«Мабуть, мало знайдеться людей, які б не любили свята та подарунки… А новорічно-різдвяні свята — особливі… Вони багаті різноманітною атрибутикою, яка символізує та утверджує віру людини у всемогутнього Бога, а також у надприродну силу різних явищ природи та окремих предметів. В цей час головне завдання кожної родини — гідно підготувати себе, свою душу, свою хату і господарство до свят. Впоратися з цим допоможе книжкова виставка «Дух новорічно-різдвяних свят». Зібрані книги та журнали допоможуть виготовити власноруч неповторні новорічно-різдвяні іграшки та підготувати оригінальні привітання. А які ж свята без святкового столу та пісень? Тут можна ознайомитися з традиційними рецептами народів світу, оригінальним приготуванням куті та інших українських страв на Святвечір, вивчити безліч нових колядок і щедрівок», — розповідають у бібліотеці.
12
 

Вдерся у квартиру з ножем: тернополянина, який пограбував пенсіонерку, взяли під варту

Понеділок, 17 січня 2022, 10:28

Вдерся у квартиру з ножем: тернополянина, який пограбував пенсіонерку, взяли під варту
Обрали запобіжний захід тернополянину, який пограбував пенсіонерку.

За версією слідства, чоловік, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, вдерся з ножем у квартиру своєї сусідки.

Нападник забрав у неї планшет та гроші. Потерпіла викликала поліцію.

Правоохоронці відшукали зловмисника.

Як повідомили у пресслужбі прокуратури, чоловіку повідомили про підозру за ч. 3 ст. 187 КК України – вчинення нападу з метою заволодіння чужим майном, поєднаному з проникненням у житло.

"Прокурор у суді обґрунтував необхідність обрання підозрюваному запобіжного заходу у виді тримання під вартою терміном на 60 днів без права внесення застави. Суд задоволив це клопотання", – зазначили у відомстві.

 

На Тернопільщині та ще в трьох областях – помаранчевий рівень небезпеки: якою буде погода

Понеділок, 17 січня 2022, 10:28

На Тернопільщині та ще в трьох областях – помаранчевий рівень небезпеки: якою буде погода
У понеділок, 17-го січня, по всій Україні очікують негоду.

Як повідомили в гідрометцентрі, через потужний вітер з поривами від 25 до 30 метрів на секунду II рівень небезпеки – помаранчевий – оголосили у Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях.

Це означає, що погодні умови небезпечні, несуть реальну загрозу для населення, інфраструктури та навколишнього природного середовища.

Рекомендується проявляти максимальну обережність при перебуванні у зоні дії погодних явищ.

У решті регіонах пориви становитимуть від 17 до 22 метрів на секунду, що відповідає І рівню небезпечності, жовтому.

Нагадаємо, що у поліції розповіли, як діяти при погіршенні погодних умов. Серед найголовніших правил – не залишати автомобілі біля дерев, білбордів та ліній передач, а також уникати прогулянок поблизу.

Довідково. Ступені небезпечності за кольорами: 0 ступінь небезпечності, зелений – погодні умови не несуть загрози; І ступінь, жовтий – мінімально небезпечні погодні умови: II ступінь, помаранчевий – погодні умови небезпечні; III рівень, червоний – погодні умови вкрай небезпечні.

Читайте також: Що робити, якщо ви потрапили в ДТП: інструкція від поліції

шторм1701


 

Від безробітного – до власника прибуткового бізнесу: захоплива історія успіху бджоляра з Тернопілля

Понеділок, 17 січня 2022, 10:27

Ігор Буцик, фото: facebook.com/butsikigorІгор Буцик, фото: facebook.com/butsikigor
Нині староста села Угринів на Підгаєччині, один із засновників сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу "Бджолиний край" Ігор Буцик – в минулому безробітний.

Життя чоловіка змінилося у 2017 році, коли він звернувся в центр зайнятості в пошуках роботи. Тоді безробітного цікавили вакансії заготівельника лікарської сировини або музичного керівника.

Оскільки на той момент їх не було, Ігор Буцик вирішив змінити професію, скориставшись однією із послуг служби зайнятості – профнавчанням. Він пройшов перепідготовку в Гадяцькому аграрному училищі та став дипломованим бджолярем.

Сьогодні Ігор Буцик – один із засновників найпотужнішого в Тернопільській області сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу "Бджолиний край", який об’єднав 28 пасічників. Історію успіху підгайчанина розповіли на сторінці служби зайнятості у Fecebook.

"Кооператив спеціалізується не лише на викачуванні меду, а й на виготовленні солодкої продукції. Вже тепер продаємо різні сорти меду, бджолину пергу, прополіс, пилок у меді, забрус та крем-меди.

З-поміж іншого пропонуємо покупцям горішки й сухофрукти в меді, наливки та медовий квас. Особисто я займаюся розведенням маток, збираю маточне молочко", розповідає пасічник.

Ще до Другої світової війни прадід чоловіка тримав у рідній Яблунівці чи не пів сотні бджолосімей. За радянських часів під час створення колгоспу майже всю пасіку забрали. Нині на пам’ять від прадіда у нього залишилась стара дубова медогонка, матриця для виготовлення вощини та дев’ять вуликів. Тож кооператор має намір створити невеликий музей пасічництва.

Ігор Буцик, фото: facebook.com/butsikigor

64951233 2380615742158463 4378963902688395264 n

На даний час Ігор Буцик активно впроваджує в життя різні проєкти, пов’язані з бджільництвом, бере участь в навчаннях, вдосконалює свої знання та навички, виводить продукцію СОК "Бджолиний край"на міжнародний рівень.

"Аби стати членом нашого кооперативу, не існує особливих вимог. Приймаємо усіх, хто прагне займатися пасічницькою справою та вміє подбати про власні бджолосім’ї й, звісно ж, готовий допомагати іншим.

У найближчому майбутньому плануємо створити центр меду, де працюватимуть наймані працівники. Це буде цех з надання послуг з відбирання, фасування і переробки меду, а ще лабораторія з контролюю якості меду і бджолопродуктів", – ділиться планами кооператор.

До слова, у 2021 році за рішучість, ініціативність, вміння ставити цілі та досягати їх Ігоря Буцика обрали сільським старостою села Угринів Підгаєцької ОТГ.

 

Тернопільські нацгвардійці зайняли призове місце у змаганнях з самбо

П'ятниця, 14 січня 2022, 12:46

Тернопільські нацгвардійці зайняли призове місце у змаганнях з самбо

У Львові між батальйонами 2 Галицької бригади Нацгвардії України відбулись змагання з самбо. Команда 2 батальйону з Тернополя посіла 2 місце.

Вісім військовослужбовців Національної гвардії України з Тернополя взяли участь у даних змаганнях і всього один бал відділив їх від бажаного першого місця.

«У своїй ваговій категорії «79 кг» я посів перше місце, проте командний результат розчарував. Ми розраховували на кращі результати, оскільки минулого року ми взяли 6 перших місць, - каже старший стрілець старший солдат Максим Усік . – Нам є над чим працювати, ми врахували усі помилки. На кожних тренуваннях хлопці викладаються на повну, і впевнений, що вже кубок з рукопашного бою обов’язково поїде в Тернопіль»!

Переможці поєдинків були нагороджені медалями та кубками. Надалі спортсмени, які посіли перші місця потрапляють на змагання з боротьби самбо, де будуть змагатися збірні команди військових частин Західного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України. Вже 25-28 січня військовослужбовці зустрінуться у спарингах в Вінниці.

Надія Німець

 

Знову радісна новина: від ковіду на Тернопільщині ніхто не помер

П'ятниця, 14 січня 2022, 11:54

Знову радісна новина: від ковіду на Тернопільщині ніхто не помер
371 новий випадок коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Тернопільській області за 13 січня 2022 року.
За останню добу ніхто не помер.
Одужало – 256 осіб, проведено досліджень методом ПЛР – 1 250.
За весь час пандемії в Тернопільській області
захворіло – 109 905 осіб;
одужало – 104 751 особа;
летальних випадків – 2 169 (та 3 випадки - жителі інших областей).


 

На Тернопільщині оголосили штормове попередження

П'ятниця, 14 січня 2022, 11:51


На Тернопільщині оголосили штормове попередження

Сьогодні, 14-го січня, в Україні очікують погіршення погодніх умов.

Через потужний вітер та ожеледицю на дорогах II рівень небезпеки – помаранчевий – оголосили у всіх регіонах, окрім південних.
Це означає, що погодні умови небезпечні, несуть реальну загрозу для населення, інфраструктури та навколишнього природного середовища.
Рекомендується проявляти максимальну обережність при перебуванні у зоні дії погодних явищ. У Тернополі та області вдень пориви сягатимуть 25-27 метрів на секунду.

"14 січня на Тернопільщині очікуються нестійкі погодні умови, які спричинить потужна циклонічна система з півночі. Прогнозується тепла та вітряна погода з опадами різного фазового стану", – інформує обласний метеорологічний центр.

Завтра,15 січня, на Тернопіллі буде хмарно та без істотних опадів. На дорогах – ожеледиця. Вітер північно-західний з поривами від 15 до 20 метрів на секунду. Температура впродовж доби коливатиметься від 3º морозу до 2º тепла.

 

На Тернопільщині чоловік намагався звести рахунки із життям

П'ятниця, 14 січня 2022, 11:48


На Тернопільщині чоловік намагався звести рахунки із життям

Вчора, 14 січня, на Тернопільщині чоловік намагався покінчити із життям.

Про це повідомляють на Facebook-сторінці "Cemd MK".

"14 січня о 1.33 районна бригада швидкої виїжджала у с. Гримайлів, до 36-річного пацієнта. Із різаною раною шиї унаслідок суїциду, психічними розладами потерпілого, після наданої медичної допомоги, шпиталізовано у райлікарню", - йдеться у повідомленні.

 

"Нічого святого": на Тернопільщині вандали зруйнували різдвяну шопку

П'ятниця, 14 січня 2022, 11:47


"Нічого святого": на Тернопільщині вандали зруйнували різдвяну шопку

У Кременці невідомі особи знищили різдвяну шопку. Люди обурені вчинком невідомих і вимагають розшукати зловмисників.

Про інцидент розповіли у Facebook-спільноті "Типовий Кременець", додавши до допису фото знищеного вертепу.
"У тих, хто це зробив не має нічого святого. Це люди без серця і розплата чекатиме їх за це" – пише Тамара Ковень.
"Може таки можна вирахувати по камерах спостереження? Наказати, щоб провчити", – пропонує Ярослава Пилищук.

"Нічого святого": на Тернопільщині вандали зруйнували різдвяну шопку , фото-1

Проте користувачі соціальних мереж висунули й іншу теорію. Вовік Майоров відзначає, що наробити біди міг сильний вітер.
"Люди, чому ви не враховуєте те що на дворі дує сильний вітер і я вважаю що це саме він зробив, а от те що на той момент там не було людей це справжнє диво. І чому ця конструкція не була відповідно закріплений, це друге питання" – пише він.

 

Випускниця чортківської школи щомісяця отримуватиме 10 тисяч від Президента

П'ятниця, 14 січня 2022, 11:36

Випускниця чортківської школи щомісяця отримуватиме 10 тисяч від Президента
Випускниця чортківської школи Ірина Юхим увійшла в число 270 учасників ЗНО-2021, які отримали найвищий бал.

За високі досягнення в навчанні дівчині присвоїли стипендію Президента. Як розповіли у школі, яку закінчила чортків'янка, випускниця отримуватиме 10 тисяч гривень щомісяця протягом року.

"Гордимося випускницею школи 2021 року, нині студенткою Київського національного університету ім.Т.Г.Шевченка", – повідомили на сторінці навчального закладу у Facebook.

Нагадаємо, раніше премію Президента отримали молоді вчені з Бережан.

 

На Тернопільщині розпочинається обласний відеоконкурс «Не лінуйся! Рухайся!»

П'ятниця, 14 січня 2022, 11:33

З 17 січня до 17 лютого 2022 року триватиме обласний відео конкурс «Не лінуйся! Рухайся!». До участі запрошуються усі бажаючі, без вікових обмежень. Надіслані на конкурс відеоролики мають відображати активний спосіб життя усіх верств населення, причому лише на свіжому повітрі. Відеоролики потрібно надсилати на електронну адресу:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду або через месенджер на Фейсбук сторінку Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» https://www.facebook.com/tr.sport.for.all/.

 

Усі ролики, які надсилаються на відеоконкурс, мають бути авторськими, і участь може брати лише один відеоролик одного автора.

Роботи мають бути представлені у цифровому форматі (формат MP4) тривалістю 61 – 120 секунд. Назва відеороботи повинна мати такий вигляд: ім'я, прізвище автора, місце проживання (вулиця, населений пункт, територіальна громада), вказати контактну інформацію повнолітнього представника (мобільний телефон, ім'я, прізвище) для отримання нагородження на Укрпошті (наприклад: Роман Бойчук, вул. Подільська, 14, с. Байківці, Байковецька територіальна громада, представник Анна Бойчук, тел. 0941122991 ).

Переможця та призерів за умовами проведення відеоконкурсу визначає журі, не враховуючи лайки. Також за результатами голосування на сторінці Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» у соціальній мережі Фейсбук (https://www.facebook.com/tr.sport.for.all) визначиться п'ятнадцять найпопулярніших відео, автори яких будуть нагороджені, а учасники відзначені. Для того, щоб проголосувати, потрібно поставити вподобання (лайк) під постом з відеороботою.

Результати відеоконкурсу будуть розміщені в соціальній мережі Фейсбук на сторінці Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» (https://www.facebook.com/tr.sport.for.all).

Переможець та призери обласного відеоконкурсу «Не лінуйся! Рухайся!» під час карантину будуть відзначені медалями, відзнаками та сувенірною атрибутикою з логотипом Центру, автори та учасники перших п'ятнадцяти найпопулярніших відео будуть нагороджені відзнаками та сувенірною атрибутикою з логотипом Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», призами від управління молоді, спорту та іміджевих проектів Тернопільської ОДА та від партнерів відеоконкурсу.

Довідки за телефоном 068 054 52 25

 

Оперативники встановили причетність раніше судимого жителя Тернополя до крадіжки з автомобіля

Четвер, 13 січня 2022, 10:09

Повідомлення про злочин надійшло до співробітників Тернопільського районного управління поліції від 42-річного жителя району. Чоловік розповів, що з його автомобіля невідомий викрав мобільні аксесуари та особисті речі.

Потерпілий приїхав на закупи до Тернополя, свій транспортний засіб припаркував поблизу ринку. Злодій проник до салону, зламавши замок в дверцятах водія.

У ході оперативних заходів співробітники карного розшуку встановили особу зловмисника. Ним виявився раніше неодноразово судимий 41-річний житель Тернополя.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України.  Санкція статті передбачає до 6 років позбавлення волі.

Поліцейські застерігають автовласників: не залишайте в салонах гаманці, сумки, телефони, документи. Виходячи з машини, не забувайте зачиняти вікна, двері, а усі цінні речі забирайте з собою.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

крадіжка

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/operativniki-vstanovili-prichetnist-ranishe-sudimogo-zhitelya-ternopolya-do-kradizhki-z-avtomobilya/

 

За фактом загибелі 35-річного жителя Чортківського району розпочато кримінальне провадження

Четвер, 13 січня 2022, 10:08

Молодий чоловік загинув під час валки дерев.

На лінію 102 надійшло повідомлення від лісничого про те, що 12 січня близько 13.15 в лісовому масиві поблизу села Більче-Золоте в ході планової рубки насаджень під час валки дерев стовбур впав на 35-річного лісоруба.  Від отриманих травм чоловік помер.

Виїхавши на місце події, поліцейські оглянули територію, де сталася подія, опитали очевидців. Зі слів колег загиблого, молодий чоловік уже тривалий час працював у лісовому господарстві, був досвідченим лісорубом.

За фактом загибелі чоловіка розпочато кримінальне провадження. Відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 272 (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, що спричинило загибель людини) Кримінального кодексу. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/neshhasnij-vipadok/za-faktom-zagibeli-35-richnogo-zhitelya-chortkivskogo-rajonu-rozpochato-kriminalne-provadzhennya/

 

"Це несправедливо", – мер Тернополя анонсував перерахунок за центральне опалення

Четвер, 13 січня 2022, 10:06

"Це несправедливо", – мер Тернополя анонсував перерахунок за центральне опалення
Міський голова Тернополя прокоментував впровадження додаткового тарифу на опалення у місті.

Сергій Надал повідомив, що визначення тарифу відбулось за загальною урядовою формулою без урахування ситуації в кожному будинку і кожній квартирі.

На своїй сторінці у Facebook мер запевнив, що нарахування плати – несправедливе, тому "Тернопільміськтеплокомуненерго" має провести перерахунок, а ОСББ та обслуговуючі підприємства ще раз провести розподіл витрат на тепло для спільних площ.

"Сьогодні по всій Україні люди отримують нарахування за тепло і гарячу воду на основі змінених урядом правил нарахування тарифів.

З одного боку, урядова ініціатива має логіку, оскільки раніше всі витрати за обігрів спільних площ у багатоквартирному будинку лягали фактично лише на користувачів центрального опалення. З іншого боку, автоматично було зроблено розрахунок за загальною урядовою формулою без урахування ситуації в кожному будинку і кожній квартирі", – йдеться у дописі.

Міський голова звернувся до Уряду з проханням призупинити дію постанов за якими, відповідно до нової формули, відбувається нарахування тарифів, до моменту проведення інвентаризації внутрішньобудинкових теплових комунікацій.

"Оголошую термінове створення спеціальних інвентаризаційних комісій з представників обслуговуючих підприємств, ОСББ, представників “Тернопільміськтеплокомуненерго” та депутатів міськради, щоб провести інвентаризацію кожного будинку. Прошу голів ОСББ та керівників обслуговуючих підприємств з усією відповідальністю поставитись до даного питання. Повинен бути проведений справедливий розподіл витрат на тепло для спільних площ", – зазначив мер.

Нагадаємо, що у Тернополі в платіжках за комунальні послуги з'явився додатковий тариф – за абонентське обслуговування та функціонування систем опалення і гарячого водопостачання. Жителі міста отримали квитанції на 400-800 грн.

Відтепер, згідно із нововведенням, власники помешкань з індивідуальним опаленням платитимуть за обігрів місць загального користування, функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та постачання гарячої води.

 

Завод на 700 робочих місць: на Тернопільщині виготовлятимуть борошно, олію та крупи

Четвер, 13 січня 2022, 10:02

Завод на 700 робочих місць: на Тернопільщині виготовлятимуть борошно, олію та крупи
На Тернопіллі запустять виробництво борошна, круп та олії.

Як повідомили в обласній адміністрації, агенція регіонального розвитку та галузеві експерти презентували концепцію побудови та функціонування індустріального парку "BORSCHIV" в Борщівській громаді. Згідно з попереднім прогнозом, там буде більше ніж 700 робочих місць, а в бюджети надійде близько 270 мільйонів гривень податків.

"Спеціалізація індустріального парку – первинна і вторинна переробка агропромислової продукції: виробництво муки, круп, олії та білкових сумішей, переробка та зберігання плодово-ягідної та овочевої продукції, а також сушіння та вторинна обробка лікарських трав", – інформують в ОДА.

Крім того, концепцією індустріального парку передбачено вибудовування моделі "промислового симбіозу" – виробництва біогазу, як вторинного продукту від основної господарської діяльності об’єкту, який буде спрямовано на компенсацію енергозатрат.

 

Організатори тернопільського фестивалю "Файне місто" повідомили декілька важливих змін

Четвер, 13 січня 2022, 10:02

Faine Misto festival/FacebookFaine Misto festival/Facebook
Музичний фестиваль Faine Misto 2022 пройде із суттєвими змінами.

Як повідомили організатори, передусім вони стосуватимуться платного кемпінгу "Беверлі Хілз".

Зокрема, цьогоріч територія містечка буде поділена на вулиці та квартали .

"Серед великої кількості хаотично розставлених наметів, особливо уночі, важко знайти свій. Тому вказівники і назви вулиць спростять квест пошуку власного намету. Ну а впорядкованість дещо зекономить місце і ми зможемо розмістити в кемпінгу більше людей", – розповіли на сторінці фестивалю у Facebook.

Відвідувачі заходу можуть запропонувати свої варіанти назв у коментарях під дописом. Організатори використають ті, що зберуть найбільше "вподобайок". Наразі визначились лише із назвою центральної вулиці – "Фестивальна".

Крім того, цього року у платному наметовому містечку встановлять туалети, умивальники та резервуари з питною водою, а також облаштують пункти підзарядки та видачі дров.

 

Чоловік загинув на місці: на Тернопільщині стовбур впав на 35-річного лісоруба

Четвер, 13 січня 2022, 09:58

Чоловік загинув на місці: на Тернопільщині стовбур впав на 35-річного лісоруба
У лісі на Тернопільщині вчора, 12 січня, загинув 35-річний лісоруб.

Вчора, близько 13.15 у лісі поблизу села Більче-Золоте, що на Тернопільщині лісники проводили вирубку дерев.

В якусь мить стовбур дерева впав на 35-річного досвідченого лісоруба і чоловік помер від отриманих травм на місці пригоди.

Співчуття рідним та близьким померлого...

У поліції, за фактом загибелі чоловіка розпочато кримінальне провадження.

Відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 272 (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, що спричинило загибель людини) Кримінального кодексу.

Триває досудове розслідування.

 

Тернополянки Каріне Айрапетян та Олеся Крисюк здобули «золото» на «IVANO-FRANKIVSK BOXING CUP»

Четвер, 13 січня 2022, 09:56

Тернополянки Каріне Айрапетян та Олеся Крисюк здобули «золото» на «IVANO-FRANKIVSK BOXING CUP»

370 боксерів з України, Польщі, Ізраїлю, Азербайджану, Латвії, Чехії, Румунії, Узбекистану, Молдови і Білорусі стали учасниками II-го Міжнародного турніру з боксу «IVANO-FRANKIVSK BOXING CUP». Загалом в Івано-Франківську впродовж чотирьох днів змагались представники дев’яти країн світу та 15-ти областей України. Вже вдруге такий захід, що збирає представників різних шкіл боксу, присвячують пам’яті однієї з найвидатніших постатей в історії українського боксу Ігоря Гайдамаки, який свою тренерську діяльність починав в Івано-Франківську, був першим віцепрезидентом Федерації боксу України, членом Міжнародної боксерської Асоціації (AIBA), обіймав посади державного тренера штатних збірних команд України, обирався віцепрезидентом Європейської конфедерації боксу.

Змагання проходили у різних вікових та вагових категоріях: юнаки, юніори, молодь, дорослі дівчата і хлопці. Дві золотих медалі здобули на турнірі тернопільські спортсменки Олеся Крисюк та Каріне Айрапетян. Так, Каріне Айрапетян (студентка ТНПУ імені В. Гнатюка) стала чемпіонкою у ваговій категорії до 75 кг серед молоді, а Олеся Крисюк (студентка ЗУНУ) виборола перемогу у в/кг 81 кг серед еліти.

Спортсменки тренуються під керівництвом Руслана та Анатолія Фірманів, представляють обласну ШВСМ, займаються у спортивному комплексі «Текстильник».

 

Теребовлянські поліцейські встановили причетність жительки Золотниківської громади до вчинення двох крадіжок з будинків

Середа, 12 січня 2022, 11:27

Потерпіли від жінки двоє її односельчанок. За обома фактами розпочато кримінальні провадження.

Повідомлення про злочин надійшло до співробітників Теребовлянського відділення поліції від жительки одного із сіл Золотниківської громади. Невідома особа через вікно проникла до її будинку та викрала звідти плазмовий телевізор та інструменти. Збитки заявниця оцінила майже у 10 000 гривень.

У ході оперативних заходів поліцейські викрили у вчиненні протиправного 38-річну місцеву жительку. Під час перевірки з’ясувалося, що жінка причетна ще до одного факту заволодіння чужим майном – перебуваючи в гостях у знайомої, викрала у неї 8 000 гривень.

Триває досудове розслідування. Жительці Золотниківської громади поліцейські інкримінують ч. 1 та 3 ст. 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

крадіжка

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/terebovlyanski-policzejski-vstanovili-prichetnist-zhitelki-zolotnikivskoji-gromadi-do-vchinennya-dvox-kradizhok-z-budinkiv/

 

У жительки Чортківського району шахраї видурили майже 200 тисяч гривень, обіцяючи повернути кошти за неефективні препарати

Середа, 12 січня 2022, 11:23

До співробітників відділення поліції №2 міста Бучача із заявою про шахрайство звернулася 55-річна жителька одного з сіл Чортківського району. Зі слів жінки, невідомі особи видурили у неї майже двісті тисяч гривень, обіцяючи повернути кошти, які вона витратила начебто на неефективне лікування.

Потерпіла розповіла, що тривалий час через кур’єрську службу замовляє препарати, сподіваючись покращити стан здоров’я. Проте наприкінці грудня їй зателефонував чоловік, представилася співробітником установи, що займається розслідуванням випадків шахрайств у сфері торгівлі медпрепаратами, та повідомив, що таблетки, які купувала чортківчанка, є неефективними, а він допоможе повернути витрачені кошти та ще й моральну компенсацію відсудити.  Жінка пристала на пропозицію незнайомця.

Шахрайська схема, у яку втягнули потерпілу, - не нова.  Її суть полягає у тому, що у людей, обіцяючи повернення коштів начебто за неефективні ліки, згодом під різним приводами вимагають гроші. Так сталося і з чортківчанкою. Жінка, будучи переконаною, що її справою займається компетентна установа, перечислила на вказаний невідомою особою рахунок майже двісті тисяч гривень.

На даний час поліцейські проводять оперативно-розшукові заходи з метою встановлення особи чи осіб, причетних до шахрайських дій. Вирішується питання про внесення відомостей за даним фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Жителів області поліцейські застерігають не займатися самолікуванням рекламованими препаратами, і не сподіватися, що за їх неефективність хтось вам поверне кошти.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/u-zhitelki-chortkivskogo-rajonu-shaxraji-vidurili-majzhe-200-tisyach-griven-obiczyayuchi-povernuti-koshti-za-neefektivni-preparati/

 

Сторінка 55 з 109

«ПочатокПопередня51525354555657585960НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер