images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Впродовж доби 23 одиниці спецтехніки очищало місто від снігу

Середа, 30 січня 2019, 08:47

Впродовж останньої доби у Тернополі спостерігалося ускладнення погодних умов, зокрема зниження температури повітря та інтенсивні опади у вигляді снігу.

З цієї причини усі комунальні служби міста та підрядні організації були завчасно приведені у режим готовності та впродовж ночі здійснювали превентивне посипання доріг соляною сумішшю.

А уже з 5 год. ранку для своєчасного очищення міста від снігу та недопущення утворення ожеледиці, на вулиці Тернополя виїхало 23 одиниці спеціальної техніки ТОВ «Авакс проф» та «Міськшляхрембуд», 14 з яких здійснювали посипання проїзних частин протиожеледними сумішами та 9 одиниць транспорту підмітали тротуари тракторними щітками. Окрім снігоочисної техніки, на пішохідних та проїзних частинах міста працювало 70 двірників.

А для прибирання об’їзних шляхів, якими пересувається багатотонний транзитний транспорт, у Тернополі вперше цього року використовується нова технологія- поливання доріг соляним розчином. Зі слів начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Олега Соколовського, ця технологія є більш ефективною та широко використовується в багатьох містах України та Європи.

До слова, роботи з очищення вулиць Тернополя від снігу тривають і досі не припинятимуться впродовж наступної ночі.

Нагадуємо, що за прибирання дворів та міжквартальних проїздів у місті відповідальні ЖЕКи та ОСББ

 

Тернопільські освітяни взяли участь у міжнародному проекті

Середа, 30 січня 2019, 08:45

Директори та вчителі тернопільських шкіл та Галицького коледжу ім.В.Чорновола стали першими у Тернополі, які долучилися до навчань, організованих Польсько-Німецькою співпрацею молоді та Центром дидактичних послуг,  під час якого відвідали тренінгові курси з написання проектів міжнародного обміну навчальних закладів. Сертифікати про завершення навчання освітяни отримали у приміщенні Тернопільської міської ради.

Долучення тернопільських навчальних закладів до такої співпраці стало можливим завдяки містам-партнерам Тернополя у Польщі.  Про це зазначив міський голова Сергій Надал.

«Співпраця Тернополя з містами-партнерами та побратимами у Польщі демонструє свою ефективність. Адже сьогодні наші комунальні установи та організації мають можливість вивчати міжнародний досвід, проводити молодіжні обміни та навчальні мовні табори, культурні та спортивні заходи, а також брати участь у грантових проектах, які пропонують країни ЄС, - зазначив Сергій Надал. – Тому висловлюють керівникам наших міст-партнерів та побратимів щиру подяку за співпрацю, а нашим освітянам бажаю бути активними та впроваджувати у навчальні процеси міста кращий міжнародний досвід».

 

З 1 січня 2019 року всі кандидати на посаду державного реєстратора зобов’язані скласти професійний іспит

Вівторок, 29 січня 2019, 09:46

24 жовтня 2018 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №860 «Про реалізацію експериментального проекту у сферах державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», згідно якої з 01 січня 2019 року всі кандидати на посаду державного реєстратора будуть складати професійний іспит на знання законодавства у сфері державної реєстрації. Цією постановою затверджено Порядок реалізації експериментального проекту з організації визначення професійної компетентності осіб, які мають намір здійснювати функції державного реєстратора прав на нерухоме майно та/або державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Окрім кандидатів на посаду державного реєстратора іспит складатимуть і ті реєстратори, стосовно яких Мін’юстом прийнято рішення про тимчасове блокування доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та/або Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Визначення професійної компетентності здійснюється окремо у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Організація визначення професійної компетентності осіб здійснюється Міністерством юстиції України шляхом автоматизованого анонімного тестування, що проводиться один раз на місяць. У разі потреби, за рішенням Міністерства юстиції України, автоматизоване анонімне тестування може проводитися більше ніж один раз на місяць.

Для проходження автоматизованого анонімного тестування особи, які мають намір здійснювати функції державних реєстраторів, подають до Мін’юсту відповідну заяву та засвідчену особистим підписом копію паспорта громадянина України. Повідомлення про дату, час та місце проведення автоматизованого анонімного тестування, а також прізвище, ім’я та по батькові осіб, які виявили бажання пройти таке тестування, буде розміщене на офіційному веб-сайті Мін’юсту не пізніше ніж за сім календарних днів до дня його проведення.

Визначення професійної компетентності є публічним, а тому під час проведення автоматизованого анонімного тестування можуть бути присутніми представники засобів масової інформації.

Міністерством юстиції обов’язково забезпечується ведення відео-фіксації процесу автоматизованого анонімного тестування.

Особи, які не пройдуть автоматизованого анонімного тестування, можуть повторно звернутися до Міністерством юстиції України та пройти його у будь-який час.

Під час автоматизованого анонімного тестування тестові завдання формуються безпосередньо системою для кожної особи індивідуально шляхом генерування у довільній формі у кількості 100 тестових завдань. До кожного тестового завдання пропонуються кілька варіантів відповідей, одна з яких є правильною.

Для того, щоб скласти іспит, потрібно дати правильну відповідь на 75 відсотків запитань.

Лише після складання іспиту та отримання відповідного сертифікату державний реєстратор зможе розпочати роботу.

Сертифікат про підтвердження професійної компетентності у відповідній сфері державної реєстрації є обов’язковим документом для призначення особи на відповідну посаду/укладення трудового договору із суб’єктом державної реєстрації з метою виконання функції державних реєстраторів, а також для відновлення державному реєстратору доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та/або Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань

Підвищення кваліфікації державних реєстраторів та покращення якості послуг, які вони будуть надавати громадянам – основна мета реалізації експериментального проекту Міністерства юстиції України з організації визначення професійної компетентності осіб, які мають намір здійснювати функції державного реєстратора прав на нерухоме майно та/або державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області


 

Приховані податки повернули державі

Вівторок, 29 січня 2019, 09:45

Співробітники податкової міліції Головного управління ДФС у Тернопільській області, під процесуальним керівництвом прокуратури області, у січні 2019 року направили до суду кримінальне провадження за підозрою в умисному ухиленні від сплати податків у великих розмірах головного бухгалтера одного із підприємств, яке здійснює виробництво продуктів харчування.

Слідством встановлено, що впродовж 2016-2018 років у результаті протиправних дій службової особи зазначеного підприємства до державного бюджету не надійшло 2,7 млн грн податків.

Завдяки вжитим у ході досудового слідства заходам завдані державі збитки відшкодовані у повному обсязі. Відтак до суду внесено клопотання про звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності.

 

Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області





 

Кількість розмитнених Тернопільською митницею ДФС автомобілів сягнула понад 2,6 тисяч

Субота, 26 січня 2019, 10:28

З початку дії Законів України №2611-VIII та №2612-VIII, які запровадили новий порядок митного оформлення транспортних засобів на іноземній реєстрації, Тернопільською митницею ДФС оформлено 2625  транспортних засобів. З них 1377 автомобілів, ввезених на митну територію України в період з 1 січня 2015 до 25 листопада 2018 - «євроблях». До бюджету надійшло 162,2 млн гривень.

У Тернопільській митниці ДФС нагадують громадянам що, через 29 днів, тобто 22 лютого 2019 року спливає термін пільгового періоду застосування ставки акцизного податку (коефіцієнт 0,5) для митного оформлення автомобілів на іноземній реєстрації. Після його завершення власники таких авто будуть сплачувати акцизний податок за повною ставкою, як це передбачено чинним законодавством.

Також 24 травня 2019 року закінчується період, після якого при перевищенні строку транзиту або тимчасового ввезення транспортного засобу на іноземній реєстрації більше ніж на 30 діб власнику такого автомобіля загрожує штраф у розмірі 170 тис. грн або конфіскація транспортного засобу за рішенням суду.

Громадянам, які мають транспортні засоби на іноземній реєстрації, радять не зволікаючи, скористатися пільгами та ставати законними власниками придбаних автомобілів.

Легалізувати свій транспортний засіб можна у двох місцях: відділ митного оформлення №1 митного посту «Тернопіль – центральний», який знаходиться за адресою вул. Текстильна, 28а, м. Тернопіль або ж відділ митного оформлення №2 митного посту «Тернопіль – центральний» -  вул. Текстильна, 38, м. Тернопіль.



Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області










 

Переобладнали транспортний засіб на газ – приходьте за податковою знижкою

Субота, 26 січня 2019, 10:26

Згідно з п. п. 166.3.7 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива.

Відповідно до п. п. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПКУ до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

При цьому процедура переобладнання транспортних засобів, зокрема, для роботи на газовому моторному паливі та альтернативних видах рідкого і газового палива, встановлена Порядком переобладнання транспортних засобів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2010 року №607 із змінами та доповненнями, відповідно до п. 13 якого після переобладнання транспортного засобу власник або його представник обирає організацію з оцінки відповідності та подає заяву про проведення оцінювання відповідності транспортного засобу, що переобладнаний, вимогам правил, нормативів і стандартів України, а також умовам (вимогам), викладеним у документі про погодження (далі – заява про проведення оцінювання). За результатами такого оцінювання видається:

- сертифікат відповідності – для переобладнаних автобусів та транспортних засобів, які переобладнані (за винятком транспортних засобів, переобладнаних для роботи на газовому моторному паливі та альтернативних видах рідкого і газового палива) суб’єктом господарювання, що має нормативно-технічну документацію на відповідний вид переобладнання, узгоджену з Міністерством внутрішніх справ України та Міністерством інфраструктури України, і свідоцтво про погодження конструкції транспортного засобу щодо забезпечення безпеки дорожнього руху;

- акт технічної експертизи або сертифікат відповідності – для транспортних засобів, що переобладнані в індивідуальному порядку, а також для роботи на газовому моторному паливі та альтернативних видах рідкого і газового палива.

Отже, фізична особа, яка здійснила переобладнання транспортного засобу та використовує біопаливо (біоетанол, біодизель, стиснутий або скраплений газ та інші види біопалива) з метою отримання податкової знижки повинна подати документи, які підтверджують витрати, здійснені для переобладнання транспортного засобу, сертифікат відповідності для транспортного засобу, що був переобладнаний, та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт).


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Стипендії, які не підлягають оподаткуванню у новому році

П'ятниця, 25 січня 2019, 08:20

Тернопільське управління Головного управління ДФС у Тернопільській області повідомляє, що з 2019 року звільняються від оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором не тільки стипендії, які виплачуються з бюджету.

Так, до п. п. 165.1.26 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) внесено зміни, та сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад'юнкту, не підлягає оподаткуванню, але не вище ніж сума, визначена в абзаці першому пп.169.4.1 ПКУ.

У 2019 році цей поріг становитиме 1921 грн х 1,4=2690 грн. Якщо сума стипендії є більшою, то сума перевищення підлягає оподаткуванню під час її нарахування (виплати) за ставкою 18% та військовим збором - 1,5%.

Отже, у 2019 році всім навчальним закладам (а не лише бюджетним), які виплачують стипендії студентам, слід врахувати такі позитивні зміни. Нагадаємо, що стипендію (включаючи суму її індексації) відображають у формі №1ДФ за ознакою доходу «150».

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників або за телефоном:

43-46-10, 43-46-46.


 

Кому належить право на податкову знижку на оренду житла

П'ятниця, 25 січня 2019, 08:18

Тернопільське управління Головного управління ДФС у Тернопільській області повідомляє, що право платника податку на доходи фізичних осіб на податкову знижку, підстави для її нарахування, перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, обмеження права на її нарахування визначені ст. 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Податкова знижка – це документально підтверджена сума витрат платника податку-резидента у зв'язку з придбанням товарів, робіт чи послуг у резидентів-фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у відповідних випадках.

Зокрема, відповідно до п. п. 166.3.9 п. 166.3 ст. 166 ПКУ, до податкової знижки дозволено включати суму коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи.

Платник податку має право скористатися зазначеною податковою знижкою виключно за умови, що він та/або члени його сім’ї першого та другого ступенів споріднення:

- не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України;

- не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.

Розмір такої знижки не може перевищувати (у розрахунку на календарний рік) 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року, тобто 125190 грн у 2019 році.

Зауважимо, що отримання податкової знижки за орендоване житло застосовується з 1 січня 2019 року.

Для отримання податкової знижки за результатами 2018 року необхідно подати декларацію за місцем реєстрації до 31 грудня 2019 року. У декларації необхідно вказати суму одержаного за рік доходу у вигляді зарплати, вид понесених витрат, їх розмір і розраховану суму податку на доходи фізичних осіб до повернення. Податок підлягає поверненню протягом  60 календарних днів з дня подання декларації.

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників або за телефоном:

43-46-10, 43-46-46.



 

Кому належить право на податкову знижку на оренду житла

Четвер, 24 січня 2019, 08:02

Головне управління ДФС у Тернопільській області повідомляє, що право платника податку на доходи фізичних осіб на податкову знижку, підстави для її нарахування, перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, обмеження права на її нарахування визначені ст. 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Податкова знижка – це документально підтверджена сума витрат платника податку-резидента у зв'язку з придбанням товарів, робіт чи послуг у резидентів-фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у відповідних випадках.

Зокрема, відповідно до п. п. 166.3.9 п. 166.3 ст. 166 ПКУ, до податкової знижки дозволено включати суму коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи.

Платник податку має право скористатися зазначеною податковою знижкою виключно за умови, що він та/або члени його сім’ї першого та другого ступенів споріднення:

- не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України;

- не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.

Розмір такої знижки не може перевищувати (у розрахунку на календарний рік) 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року, тобто 125190 грн у 2019 році.

Зауважимо, що отримання податкової знижки за орендоване житло застосовується з 1 січня 2019 року.

Для отримання податкової знижки за результатами 2018 року необхідно подати декларацію за місцем реєстрації до 31 грудня 2019 року. У декларації необхідно вказати суму одержаного за рік доходу у вигляді зарплати, вид понесених витрат, їх розмір і розраховану суму податку на доходи фізичних осіб до повернення. Податок підлягає поверненню протягом  60 календарних днів з дня подання декларації.

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Розпочався ІІ Всеукраїнський Мистецький конкурс на податкову тематику

Четвер, 24 січня 2019, 08:00

За ініціативи Університету Державної фіскальної служби України в січні–лютому 2019 року в Головному управлінні ДФС в Тернопільській області проводитиметься перший відбірковий етап ІІ Всеукраїнського Мистецького конкурсу «Податкова абетка» - для учнів 1-4 класів та «Сьогодення та майбутнє податкової та митної справи» - для учнів 5-9 класів.

Метою конкурсу є популяризація податкової та митної грамотності, сприяння творчому підходу до виховання та формування свідомого ставлення до сплати податків у дітей та молоді шкільного віку.

На Конкурс приймаються роботи у форматі А2, А3, А4, а також сюжетні композиції виконані за допомогою: аплікації, колажу, вишивки, в’язання, батику, бісероплетіння, випалювання, художньої різьби, чеканки, ліплення, вітражу тощо.

Конкурсні роботи можуть бути підготовлені до експонування (укомплектовані паспарту, підрамником, рамкою). Відповідно до Положення про конкурс, не прийматимуться роботи дітей працівників органів ДФС.

Конкурс проводитиметься в два етапи. Перший етап – у січні – лютому 2019 року на регіональному рівні, другий – у березні 2019 року на базі Національного університету ДФС України.

Творчі роботи необхідно надсилати до 22.02.2019 року на адресу Головного управління ДФС у Тернопільській області: м. Тернопіль, вул. Білецька,1, к.1002.

Детальнішу інформацію про проведення Конкурсу можна отримати за телефоном (0352) 43-46-01 (контактна особа - Наталя Сорока) або на сайті Університету за посиланням: www.nusta.edu.ua.



Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

На тернопільських дорогах тривають роботи з ліквідації глибоких вибоїн

Вівторок, 22 січня 2019, 10:48

Цими днями працівники комунального підприємства «Міськшляхрембуд» продовжували ліквідовувати глибокі вибоїни на дорогах Тернополя за допомогою щебенево – цементно – піщаної суміші (ЩПС).

Як наголошують у відділі технагляду, це не є поточним чи капітальним ремонтом дорожнього покриття, а лише попереджувальними заходами, щоб забезпечити безперебійний рух автотранспорту.

Загалом у січні роботи з аварійного ямкового ремонту щебенево – цементно – піщаною сумішшю виконувалися на проїзних частинах вулиць: 15 Квітня, С. Будного, транспортній розв'язці вулиць Ст. Бандери – Протасевича – 15 Квітня, Кн. Острозького, Замонастирській, Довженка, Об’їзній, Чехова, Руській, Микулинецькій, Протасевича, Л. Українки, В. Стуса, В. Великого, Текстильній, Танцорова, Паращука, Гоголя, Б. Хмельницького, С. Качали, Галицькій, Рєпіна, Глибокій, Бережанській.

Станом на  21 січня роботи продовжаться на вулицях С.Будного, Протасевича та 15 квітня.

Окрім того, цими днями на 18-ти вулицях міста здійснювалася ліквідація вибоїн  з використанням холодної  бітумної  органо – мінеральної суміші, яка застосовується у холодний період року.

До слова, роботи з поточного ремонту тернопільських доріг підрядники розпочнуть,  коли середньодобова температура повітря буде становити +5 градусів.

 

Мешканців та гостей Тернополя запрошують на «Зимові забави»

Вівторок, 22 січня 2019, 10:47

27 січня в тернопільському парку ім. Тараса Шевченка (неподалік пристані) відбудеться спортивно-розважальний захід «Зимові забави», участь в якому можуть прийняти як дорослі, так і діти.

Початок  святкового дійства о 13.00 год.

В програмі забав:

- запальна танцювальна розминка для дітей та дорослих;

- ліплення снігової скульптури та її декорування;

- спортивно-розважальна програма для дошкільнят та школярів;

- сімейні забави для дорослих;

- малюнок на снігу;

- подарунки для всіх учасників свята.

Для тернополян та гостей міста «Зимові забави» організовують фахівці «Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення» спільно з управлінням у справах сім'ї, молодіжної політики і спорту Тернопільської міської ради.

 

Легальна зарплата наповнює місцеві бюджети

Вівторок, 22 січня 2019, 10:38

Виплата заробітної плати у розмірі вище мінімальної, ліквідація зарплатної заборгованості, дотримання законодавства про оплату праці – та ніша діяльності, де фіскальна служба діє спільно з органами місцевого самоврядування. Адже завдяки такому тандему суб’єкти господарювання працюють у правовому полі, дотримуючись трудового законодавства, а місцеві бюджети отримують додаткові надходження від податку на доходи фізичних осіб.

Так, впродовж 2018 року  працівники територіальних органів Головного управління ДФС у Тернопільській області на спільних з органами місцевої влади засіданнях комісій заслухали керівників 35 підприємств, які допустили заборгованість із виплати заробітної плати, податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску. За наслідками проведеної роботи 34 суб’єкти господарювання виплатили заборговану зарплату на суму 6 млн 72 тис. гривень. Вони також сплатили 10,6 тис. грн податку на доходи фізичних осіб та  100,3 тис. грн єдиного соціального внеску.

Крім того, фахівці фіскальної служби проводили індивідуальну роз’яснювальну роботу з керівниками 164 підприємств. Результатом таких вжитих заходів є те, що 163 юрособи  погасили 7 млн 739,1 тис. грн заборгованої заробітної плати, 2 млн 535 тис. грн податку на доходи фізичних осіб та 4 млн 751,5 тис. грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Працівники територіальних органів ДФС в області спільно з органами місцевої влади проводять контроль за дотриманням платниками податків чинного законодавства про оплату праці. Впродовж 2018 року на засіданнях комісій заслухали керівників 306 підприємств та організацій, де заробітна плата виплачувалась у мінімальному чи нижче розмірах. За наслідками проведеної роботи 289  підприємств підвищили рівень виплати заробітної плати. Як наслідок, до бюджету надійшло 1 млн 181,7 тис. грн податку на доходи фізичних осіб та 1 млн 392,5 тис. грн єдиного внеску.

Також проведена роз’яснювальна робота з аналогічних питань із 633 суб’єктами господарювання області. Опісля цього 604 підприємства підвищили рівень виплати заробітної плати. Як наслідок, до бюджету надійшло 9 млн 24,3 тис. грн податку на доходи фізичних осіб та 10 млн 801,8 тис. грн. єдиного внеску.

Варто мати на увазі, що відомості про представників підприємництва, які виплачували заробітну плату працівникам нижче мінімальної, надано Управлінню держпраці у Тернопільській області, Департаменту соціального захисту населення Тернопільської облдержадміністрації, Головному  управлінню Пенсійного фонду України в Тернопільській області та головам об’єднаних територіальних громад, сільських селищних та міських рад.



Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області



 

Найбільше товарів імпортували з Польщі

Понеділок, 21 січня 2019, 10:17

Впродовж минулого року на теренах Тернопілля зовнішньоекономічні операції проводилися із торговельними партнерами 83 країн світу. Про це повідомили у Тернопільській митниці ДФС у Тернопільській області. Перші позиції серед держав-партнерів займають Польща - 49,7 відс. від усього товарообігу, Німеччина - 7,5 відс., Швейцарія - 5,9 відс., Білорусь - 4,5 відс., Італія - 3,6 відсотка.

У географічному розрізі найбільше товарів, імпортованих в область, надійшло з Польщі - 44,9 відс. від усього імпорту, Німеччини - 12,5 відс., Швейцарії -  8,7 відс., Італії - 5 відс. та США - 3 відсотки. Серед продукції, яку найчастіше ввозили, електроустаткування (проводи та арматура ізольовані, радіотехнічні пристрої тощо),  механічне обладнання, транспортні засоби, що відповідно складають 31 відс., 16,3 відс., 10,7 відс. від загальної частки імпортованих товарів.

Що стосується експортованих предметів торгівлі, то 53,6 відс. від усього експорту складають товари, вивезені до Польщі. Здійснювався експорт також до Білорусі - 9,3 відс., Узбекистану - 3 відс., трохи менше до Нідерландів та Німеччини – по 2,5 відсотки.

Найчастіше експортували такі товари: електроустаткування (кабельні модулі електромереж автомобілів, як продукти переробки на митній території тощо) – 42,6 відс. від загальної частки експортованих товарів, м'ясо яловичини – 11,7 відс., продукти переробки овочів, плодів – 5,5 відс.

Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області





 

Легалізовано працю 35 найманих працівників

Понеділок, 21 січня 2019, 10:16

На виконання Розпорядження КМУ від 5 вересня 2018 року №649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» спільно з Управлінням Держпраці в Тернопільській області проведено комплексні заходи, спрямовані на детінізацію зайнятості та доходів населення в області.

Так, згідно з актом звірки щодо обміну отриманою за результатами контрольно-перевірочних заходів інформацією між Головним управлінням ДФС у Тернопільській області та управлінням Держпраці в області впродовж 2018 року проведено інспекційні відвідування та спільні перевірки по 41 суб’єкта господарювання, що використовують найману працю. Результатом вжитих заходів є застосування фінансових санкцій на суму 6 млн 325,5 тис. грн, складено та направлено до суду 33 протоколи про вчинення адмінпорушень, а також застосовано адмінсанкцій на суму 27,03 тис. гривень. Крім цього, фіскальною службою дораховано 31,2 тис. грн податків та зборів.

Загалом минулого року за результатами вжитих заходів податкового контролю легалізовано працю 35 найманих осіб.

Фіскальна служба Тернопільщини закликає дотримуватися чинного законодавства щодо належного оформлення трудових відносин та виплачувати зарплату не нижче законодавчо встановленого рівня, у 2019 році – 4 173 гривні.



Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області




 

Впродовж трьох днів інспектори з паркування зафіксували у Тернополі 70 водіїв-порушників

Субота, 19 січня 2019, 14:07

Від початку року інспектори з паркування продовжують інформаційну компанію щодо правильності паркування транспортних засобів на вулицях Тернополя та надають попередження водіям у випадку порушення ними правил зупинки, стоянки та паркування.

Проте вже найближчим часом, після отримання доступу до Єдиного державного реєстру МВС, інспектори з паркування почнуть виписувати постанови за порушення правил зупинки, стоянки та паркування транспорту.

Відак, лише впродовж трьох днів інспекторами з паркування надано водіям-порушникам близько 70 інформаційних повідомлень та проведено профілактичні бесіди щодо недопущення порушень п.15.9 та п.17.1 Правил дорожнього руху України на вулицях: Мазепи, Живова (поблизу ТЦ «Новус»), Оболоня, Білогірській, Острозького, І.Франка, Шептицького та Січових Стрільців.

В управлінні муніципальної інспекції Тернопільської міської ради нагадують, що 27 вересня 2018р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів».

Відповідно до нововведень, у Тернополі створено Сектор контролю за паркуванням транспортних засобів, інспекторам з паркування якого надано повноваження приймати рішення про призначення штрафу за порушення правил зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів, здійснювати евакуацію автомобілів водіїв-порушників, а також притягати до адміністративної відповідальності за несплату вартості стоянки на платних паркувальних майданчиках.

 

У Тернополі стартувало громадське обговорення щодо перенайменування однієї із вулиць міста на честь Андрія Пушкаря

П'ятниця, 18 січня 2019, 09:14

Запрошуємо тернополян долучитися до громадського обговорення щодо перенайменування вулиці «Проектна-209» в житловому районі «Південний» у м.Тернополі на вулицю «Андрія Пушкаря».

Впродовж наступних двох місяців усі бажаючі можуть подавати власні пропозиції та зауваження у письмовій або усній формі у відділ зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації за адресою: м. Тернопіль, вул. Листопадова, 5; тел.40-41-24; управління містобудування, архітектури та кадастру за адресою: м. Тернопіль, вул. Коперника, 1,тел. 40-41-45 або ж надсилати електронною поштою на адресу:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду  із зазначенням прізвища, імені, по-батькові та адреси особи, яка їх подає. Обговорення проходитиме також у засобах масової інформації.

Після отримання пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Тернопільської міської ради www.rada.te.ua.

З інфомаційною довідкою про Андрія Пушкаря, обгрунтуванням поданої пропозиції та фрагментом з проекту детального плану території житлового району «Південний» можна ознайомитися на сайті Тернопільської міської ради у розділі «Громадські обговорення, слухання, місцеві ініціативи».

Консультації з питання, що винесено на громадське обговорення можна отримати за адресою: вул. Листопадова, 5; тел.40-41-24; управління містобудування, архітектури та кадастру за адресою: м. Тернопіль, вул. Коперника, 1,тел. 40-41-45 або ж надіславши лист на адресу електронної пошти:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

Нагадаємо, подана громадянином Олегом Філем електронна петиція «Назвати одну із вулиць на честь Андрія Анатолійовича Пушкаря» набрала необхідну кількість голосів та підготовлена на розгляд представників громадськості. Обговорення триватиме впродовж двох місяців.

 

Змінено рахунок та порядок оплати за встановлення земельного сервітуту

Четвер, 17 січня 2019, 09:02

Відділ земельних ресурсів Тернопільської міської ради наголошує, що з 02.07.2018р. змінився рахунок та порядок сплати плати за встановлення земельного сервітуту, а саме: р/р 31414702019002, банк отримувача КУ (ЕАП), отримувач управління казначейства у м. Тернополі (м. Тернопіль) 21081700, код банку 899998, код отримувача 37977726, код бюджетної класифікації 21081700.

За додатковими консультаціями звертатись за адресою: вул. Коперника, 1, к.415, відділ земельних ресурсів, тел. 40-41-56.

 

Прийнято Програму економічного та соціального розвитку Тернопільської міської територіальної громади на 2019 рік

Четвер, 17 січня 2019, 09:01

У зв’язку із створенням Тернопільської міської територіальної громади та приєднанням до неї восьми населених пунктів, у грудні 2018 року була затверджена та прийнята депутатами Програма економічного та соціального розвитку Тернопільської міської територіальної громади на 2019 рік.

Як зазначає міський голова Тернополя Сергій Надал, дана програма є зведеною програмою, яка ґрунтується на 31-й галузевій програмі, що були узгоджені з відповідними профільними депутатськими  комісіями та прийняті на сесії міської ради. На реалізацію цих програм у 2019 році передбачено 546 млн. грн.

Документом передбачено чимало напрямків, за якими розвиватиметься Тернопільська МТГ у 2019 році, проте пріоритетними з них є: підвищення конкурентоспроможності громади, підвищення стандартів життя населення, а також розвиток сільських територій.

Серед очікуваних результатів після виконання основних заходів щодо виконання програми соціального та економічного розвитку на 2019 рік є:

  • збільшення обсягів реалізованої промислової продукції на одного мешканця на 15,0%;
  • збільшення обсягів реалізованої продукції малими та середніми підприємствами на 20%;
  • збільшення кількості суб’єктів господарювання до 23,4 тис. осіб;
  • збільшення середньооблікової чисельності працівників до 72, 5 тис. осіб;
  • збільшення обсягу реалізованих послуг на 15%;
  • збільшення рівня офіційної заробітної плати на 12,1%, що на кінець 2019 року складе 8820 грн.;
  • збільшення обсягу капітальних інвестицій  на одного мешканця до 18,2 тис. грн.;
  • збільшення іноземних інвестицій на 1 мешканця до 95,4 дол. США;
  • збільшення туристичного потоку на 4 %.
  • модернізація системи освітлення;
  • модернізація системи теплопостачання та водопостачання;
  • придбання та впровадження в експлуатацію на міських маршрутах низькопідлогових автобусів середнього класу;
  • збереження механізму надання соціальних допомог від адресної безготівкової допомоги до грошової компенсації учасникам АТО за земельні ділянки;
  • збільшення кількості молоді, охопленої заходами святкових, розважальних, молодіжних програм, конкурсів, фестивалів – до 70 тис. осіб;
  • збільшення кількості оздоровлених дітей до 250 осіб;
  • досягнення нормативу забезпеченості амбулаторіями загальної практики - сімейної медицини до 1 на 10 тис. населення;
  • зниження загальної смертності населення;
  • створення відділення паліативної та хоспісної терапії;
  • збільшення народжуваності жителів Тернопільської міської територіальної громади;
  • збільшення місць у закладах дошкільної освіти ;
  • збільшення класів з інклюзивною формою навчання на 10 од.;
  • збереження діючої мережі закладів культури;
  • покращення стану культурних споруд;
  • зниження рівня фонової концентрації атмосферного забруднення;
  • покращення санітарно-епідеміологічного стану міських водних об’єктів;
  • запровадження системи роздільного збору сміття;
  • створення віддалених робочих місць у населених пунктів довкола Тернополя;
  • збільшення можливості мешканців до занять спортом та ін.
 

Майже 1,3 млрд грн податку на додану вартість сплатив бізнес Тернопільщини

Четвер, 17 січня 2019, 08:45

Впродовж 2018 року суб’єктами господарювання Тернопільської області сплачено 1 млрд 284,8 млн грн податку на додану вартість. Порівняно з 2017 роком надходження платежу зросли на 300,5 млн грн або 30,5 відсотків.

Станом на початок цього року в територіальних органах ДФС у Тернопільській області зареєстровано 2 988 платників податку на додану вартість. Значна частка суб’єктів господарювання, які є платниками цього платежу, юридичні особи – 2 555, а також 433 фізичних особи.

Варто зауважити, що в цілому за 2018 рік фактично кількість платників податку на додану вартість зросла на 214 осіб. Так, на початок минулого року було 2 774 платники ПДВ особи, з них 2 380 юросіб. На кінець 2018 року їх кількість збільшилась на 175 платників.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області



 

Прийнято Програму економічного та соціального розвитку Тернопільської міської територіальної громади на 2019 рік

Середа, 16 січня 2019, 07:34

У зв’язку із створенням Тернопільської міської територіальної громади та приєднанням до неї восьми населених пунктів, у грудні 2018 року була затверджена та прийнята депутатами Програма економічного та соціального розвитку Тернопільської міської територіальної громади на 2019 рік.

Як зазначає міський голова Тернополя Сергій Надал, дана програма є зведеною програмою, яка ґрунтується на 31-й галузевій програмі, що були узгоджені з відповідними профільними депутатськими  комісіями та прийняті на сесії міської ради. На реалізацію цих програм у 2019 році передбачено 546 млн. грн.

Документом передбачено чимало напрямків, за якими розвиватиметься Тернопільська МТГ у 2019 році, проте пріоритетними з них є: підвищення конкурентоспроможності громади, підвищення стандартів життя населення, а також розвиток сільських територій.

Серед очікуваних результатів після виконання основних заходів щодо виконання програми соціального та економічного розвитку на 2019 рік є:

  • збільшення обсягів реалізованої промислової продукції на одного мешканця на 15,0%;
  • збільшення обсягів реалізованої продукції малими та середніми підприємствами на 20%;
  • збільшення кількості суб’єктів господарювання до 23,4 тис. осіб;
  • збільшення середньооблікової чисельності працівників до 72, 5 тис. осіб;
  • збільшення обсягу реалізованих послуг на 15%;
  • збільшення рівня офіційної заробітної плати на 12,1%, що на кінець 2019 року складе 8820 грн.;
  • збільшення обсягу капітальних інвестицій  на одного мешканця до 18,2 тис. грн.;
  • збільшення іноземних інвестицій на 1 мешканця до 95,4 дол. США;
  • збільшення туристичного потоку на 4 %.
  • модернізація системи освітлення;
  • модернізація системи теплопостачання та водопостачання;
  • придбання та впровадження в експлуатацію на міських маршрутах низькопідлогових автобусів середнього класу;
  • збереження механізму надання соціальних допомог від адресної безготівкової допомоги до грошової компенсації учасникам АТО за земельні ділянки;
  • збільшення кількості молоді, охопленої заходами святкових, розважальних, молодіжних програм, конкурсів, фестивалів – до 70 тис. осіб;
  • збільшення кількості оздоровлених дітей до 250 осіб;
  • досягнення нормативу забезпеченості амбулаторіями загальної практики - сімейної медицини до 1 на 10 тис. населення;
  • зниження загальної смертності населення;
  • створення відділення паліативної та хоспісної терапії;
  • збільшення народжуваності жителів Тернопільської міської територіальної громади;
  • збільшення місць у закладах дошкільної освіти ;
  • збільшення класів з інклюзивною формою навчання на 10 од.;
  • збереження діючої мережі закладів культури;
  • покращення стану культурних споруд;
  • зниження рівня фонової концентрації атмосферного забруднення;
  • покращення санітарно-епідеміологічного стану міських водних об’єктів;
  • запровадження системи роздільного збору сміття;
  • створення віддалених робочих місць у населених пунктів довкола Тернополя;
  • збільшення можливості мешканців до занять спортом та ін.
 

У Тернополі стартував конкурс з визначення програм, розроблених інститутами громадянського суспільства на 2019 рік

Вівторок, 15 січня 2019, 09:30

Управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту Тернопільської міської ради оголошує конкурс проектів (програм), розроблених інститутами громадянського суспільства на 2019 рік,  метою якого є підтримка соціальних та громадських ініціатив молоді, залучення юнаків та дівчат до активної громадської діяльності, сприяння соціальному становленню та розвиток молодого покоління через надання фінансової підтримки проектам (програмам) інститутам громадянського суспільства.

Перелік пріоритетних проблем, на розв’язання яких у 2019 році мають бути спрямовані проекти програм:

  • національне – патріотичне виховання молоді Тернопільської міської територіальної громади (МТГ);
  • розвиток неформальної освіти з молоддю Тернопільської МТГ;
  • популяризація та утвердження здорового і безпечного способу життя та культури здоров’я;
  • розвиток волонтерства як суспільно важливої самоорганізації молоді Тернопільської МТГ;
  • інтелектуальне самовдосконалення, організація змістовного дозвілля молоді Тернопільської МТГ.

Максимальний термін реалізації програми з 20 лютого до 1 грудня 2019 року.

Кінцевий термін подання документів – 11 лютого 2019 р. до 16.00 год.

12.02.2019 р.  – попередня кваліфікація

13.02.2019 р – оголошення переможців попередньої кваліфікації

14.02.2019 р. – презентації програм

15.02.2019 р. – оголошення переможців конкурсу

Прийом конкурсної документації здійснюється управлінням сім’ї, молодіжної політики та спорту щодня (крім вихідних та святкових днів) з 9.00 до 16.00 год. (бульв. Шевченка,1, каб.11).

Положення про конкурс, умови участі, головні критерії відбору та аплікаційні форми можна отримати в управлінні сім’ї, молоді та спорту або за посиланням

 

Увага! Змінено рахунок та порядок оплати

Вівторок, 15 січня 2019, 09:29

Відділ земельних ресурсів Тернопільської міської ради наголошує, що з 02.07.2018р. змінився рахунок та порядок сплати плати за встановлення земельного сервітуту, а саме: р/р 31414702019002, банк отримувача КУ (ЕАП), отримувач управління казначейства у м. Тернополі (м. Тернопіль) 21081700, код банку 899998, код отримувача 37977726, код бюджетної класифікації 21081700.

За додатковими консультаціями звертатись за адресою: вул. Коперника, 1, к.415, відділ земельних ресурсів, тел. 40-41-56.

 

Продавцям пального з 1 липня 2019 року необхідно придбати ліцензії

Понеділок, 14 січня 2019, 07:29

Головне управління ДФС у Тернопільській області повідомляє, що Законом України від 23 листопада року №2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» (далі – Закон №2628) внесено зміни, зокрема, до Закону України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (далі – Закон №481), відповідно до яких з 01.07.2019 запроваджується ліцензування діяльності усіх суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво, зберігання, оптову та роздрібну торгівлю пальним.

Так, відповідно до ст. 15 Закону №481 у редакції Закону №2628 оптова торгівля пальним та зберігання пального здійснюються суб’єктами господарювання всіх форм власності за наявності ліцензії.

Встановлено річну плату за ліцензії на право оптової торгівлі пальним у розмірі:

- за наявності у ліцензіата місць оптової торгівлі пальним, - 5000 гривень за кожне таке місце;

- за відсутності у ліцензіата місць оптової торгівлі пальним, - 10000 гривень.

Суб’єкти господарювання отримують ліцензії на право оптової торгівлі пальним та зберігання пального на кожне місце оптової торгівлі пальним або кожне місце зберігання пального відповідно, а за відсутності місць оптової торгівлі пальним - одну ліцензію на право оптової торгівлі пальним за місцезнаходженням суб’єкта господарювання.

Ліцензії на право оптової торгівлі пальним видаються терміном на п’ять років органом виконавчої влади, уповноваженим Кабінетом Міністрів України.

Для отримання ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним або на право зберігання пального разом із заявою додатково подаються завірені заявником копії таких документів:

- документи, що підтверджують право власності або право користування земельною ділянкою, або інше передбачене законодавством право землекористування на земельну ділянку, на якій розташований об’єкт оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, чинні на дату подання заяви та/або на дату введення такого об’єкта в експлуатацію, цільове призначення якої відповідає заявленій діяльності;

- акт вводу в експлуатацію об’єкта або акт готовності об’єкта до експлуатації, або сертифікат про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, або інші документи, що підтверджують прийняття об’єктів в експлуатацію відповідно до законодавства, щодо всіх об’єктів у місці оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, необхідних для оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального;

- дозвіл на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та початок експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Копії таких документів не подаються у разі їх наявності у відкритих державних реєстрах, якщо реквізити таких документів та назви відповідних реєстрів зазначено в заяві на видачу ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним або на зберігання пального.

Відповідальність за достовірність даних у документах, поданих разом із заявою, несе заявник.

Якщо зазначені документи видані (оформлені) іншій особі, ніж заявник, такий заявник додатково подає документи, що підтверджують його право на використання відповідного об’єкта.

Суб’єкти господарювання, які здійснюють оптову торгівлю пальним, за відсутності місць оптової торгівлі пальним копії таких документів не подають.

Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Обережно – псевдоброкери

Понеділок, 14 січня 2019, 07:29

У Тернопільській митниці ДФС попереджають, що останнім часом активізували свою діяльність шахраї, які обіцяють «посприяти» в митному оформленні транспортних засобів особистого користування. В їхні тенета можуть легко потрапити й мешканці Тернопілля.

Так, вони називаються особами, наближеними до працівників митниці або митними брокерами. За чималу суму коштів аферисти пропонують громадянам «посприяти» у пришвидшенні в оформленні транспортного засобу. Тому громадян, які не перевіряють достовірність інформації, зловмисникам таки вдається обманути.

До слова, часто власники автомобілів на іноземній реєстрації намагаються оминути митного брокера, мовляв навіщо переплачувати. Працівники митниці закликають не робити цього, адже документи, заповнені нефахівцем, можуть містити помилки, що, власне, і сповільнює процес оформлення транспортного засобу.

Якщо ж у вас виникають сумніви щодо того, чи справді ви маєте справу з    брокером – вимагайте у нього документи, що підтверджують право на здійснення митної брокерської діяльності. Не звертайтеся до посередників, які не розташовані на території місць, де здійснюється митне оформлення

Працівники Тернопільської митниці ДФС застерігають громадян бути пильними під час митного оформлення транспортних засобів та не потрапляти на «гачок» шахраїв.



Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області






 

Найважливіше, щоб діти відчували комфорт, – Голова ТОДА оглянув інклюзивно-ресурсний центр в Чорткові

Понеділок, 14 січня 2019, 07:17

Дітям з особливими потребами варто приділяти більше уваги, докладати більше зусиль для їхнього навчання та розвитку. За 2018 рік у Тернопільській області облаштували 17 інклюзивно-ресурсних центрів, де особливі малюки мають змогу знаходити друзів, навчатися, відчувати турботу та розуміння.

З Держбюджету на оснащення таких закладів виділи майже 3 мільйони гривень. У кожен інклюзивно-ресурсний центр потрапило близько 160 тисяч гривень. Також залучали кошти з місцевих бюджетів та меценатів. У кожному районі тепер є місце з комфортними умови для роботи з особливими дітками.



Директор Чортківського інклюзивно-ресурсного центру Світлана Хом’як розповіла про особливість їхнього закладу. «Наш центр створений благодійною організацією «Дім милосердя». Завдяки підтримці органів влади та греко-католицької церкви з’явився цей унікальний проект. З ініціативи фонду Порошенка виділили кошти на облаштування кабінетів. Придбали матеріально-технічну сучасну базу і все те, що необхідне для діток з особливими освітніми потребами. Облаштовані кабінети дефектолога, реабілітолога, практичного психолога, сенсорний кабінет і великий спортивний зал. На сьогоднішній день до нашого інклюзивно-ресурсного центру звернулося 48 батьків, які хочуть щоб з їхніми дітками проводили корекційно-розвиткову індивідуальну та групову роботу», – повідомила вона.

Новостворений заклад оглянув і голова облдержадміністрації Степан Барна.

«Дуже приємно, що про дітей дбає і церква, і держава. Чортківський заклад тим і особливий, що окрім професійної підтримки спеціалістів, діти мають і духовний супровід. Найважливіше, щоб вони відчували комфорт, тепло і були забезпечені якісним навчанням. Атмосфера прекрасна, головне, щоб діти мали можливість тут отримати навики для своєї самореалізації в майбутньому. Впевнений, що ми це зробимо», - наголосив очільник області.


oda.te.gov.ua

 

Запрошуємо громадян до декларування доходів

Понеділок, 14 січня 2019, 07:12

http://tr.sfs.gov.ua/data/material/000/279/362947/preview1.png

Тернопільське управління Головного управління ДФС у Тернопільській області звертає увагу громадян, що з 1 січня 2019 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2018 року. Деклараційна кампанія буде тривати до 1 травня 2019 року.

Нагадаємо, що громадяни, які отримували у 2018 році доходи від надання в оренду рухомого і нерухомого майна, продажу акцій і інших цінних паперів, отримали спадок, подарунки, іноземні доходи та інші доходи, що підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб, та доходи від осіб, які не є податковими агентами, зобов’язані подати до органу державної фіскальної служби за місцем реєстрації річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.


Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників або за телефоном:

43-46-10, 43-46-46.




 

Розміщення тимчасових споруд у Тернополі впорядкують

П'ятниця, 11 січня 2019, 08:49

Тернопільська міська рада прийняла рішення щодо внормування деяких правил розміщення тимчасових споруд на території міста.

Зі слів міського голови Сергія Надала, відповідно до цього документу, сервітути на розміщення тимчасових споруд з підприємцями, які розмістили МАФи на  на газонах, тротуарах, в охоронних зонах інженерних комунікаціях, зупинках громадського транспорту та ближче, ніж 50 м до загальноосвітніх і дошкільних навчальних закладів, поновленню не підлягають.

Окрім того, управління містобудування, архітектури та кадастру починає розробку комплексної схеми розташування тимчасових споруд на території міста, яку повинно  представити до 1 квітня 2019 року.

 

З 1 січня 2019 року збільшилася мінімальна заробітна плата

П'ятниця, 11 січня 2019, 08:47

З 1 січня 2019 року в Україні набрав чинності Закон України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" від 23.11.2018р N 2629-VIII, відповідно до якого розмір мінімальної заробітної плати відтепер становить:

- у місячному розмірі – 4 173 гривень;

- у погодинному розмірі − 25,13 гривень.

Отже, з 1 січня 2019 року в Україні та у Тернополі зокрема  заробітна плата жодному найманому працівнику не може нараховуватися менше 4 173 грн. за відпрацьований повний місяць. Звертаємо увагу, що вищевказана законодавча норма обов’язкова для виконання як юридичним особам, так і фізичним особам – роботодавцям.

Роботодавець зобов’язаний щомісяця нараховувати працівнику за повний відпрацьований місяць заробітну плату не менше встановленого законодавством розміру, який може складатися з окладу, премій, надбавок та інших постійних доплат.

За недотримання вищезазначених вимог законодавства про працю роботодавці несуть фінансову та адміністративну відповідальність.

 

Хто може вступити до лав неприбуткових установ та організацій

Четвер, 10 січня 2019, 08:23

Головне управління ДФС у Тернопільській області нагадує, що відповідно до п. п. 133.4.5 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру встановлює Кабінет Міністрів України.

Згідно з п. п. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 ПКУ неприбутковим підприємством, установою та організацією для цілей оподаткування податком на прибуток підприємств є підприємство, установа та організація (далі – неприбуткова організація), що одночасно відповідає таким вимогам:

- утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;

- установчі документи якої (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників у розумінні Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-ІV зі змінами та доповненнями), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб. Для цілей абзацу другого п. п. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 ПКУ не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків, визначених п.п. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 ПКУ;

- установчі документи якої (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду, іншим юридичним особам, що здійснюють недержавне пенсійне забезпечення відповідно до закону (для недержавних пенсійних фондів), або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Положення абзацу третього п.п. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 ПКУ не поширюється на об’єднання та асоціації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків;

- внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Положення абзаців третього і четвертого п. п. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 ПКУ щодо вимог наявності установчих документів не поширюються на бюджетні установи.

Підпунктом 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 ПКУ встановлено, що доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Доходи неприбуткових релігійних організацій використовуються також для здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій, у тому числі надання гуманітарної допомоги, здійснення благодійної діяльності, милосердя.

Відповідно до п. п. 133.4.6 п. 133.4 ст. 133 ПКУ до неприбуткових організацій, що відповідають вимогам п. 133.4 ст. 133 ПКУ і не є платниками податку, зокрема, можуть бути віднесені:

- бюджетні установи;

- громадські об’єднання, політичні партії, творчі спілки, релігійні організації, благодійні організації, пенсійні фонди;

- спілки, асоціації та інші об’єднання юридичних осіб;

- житлово-будівельні кооперативи (з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відповідно до закону здійснено прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку і такий житловий будинок споруджувався або придбавався житлово-будівельним (житловим) кооперативом), дачні (дачно-будівельні), садівничі та гаражні (гаражно-будівельні) кооперативи (товариства);

- об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, асоціації власників жилих будинків;

- професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок, а також організації роботодавців та їх об’єднання;

- сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, кооперативні об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів;

- інші юридичні особи, діяльність яких відповідає вимогам п. 133.4 ст. 133 ПКУ.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

На Тернопільщині підприємства сплатили понад 308 мільйонів гривень податку на прибуток

Четвер, 10 січня 2019, 08:21

Впродовж 2018 року платники податків-юридичні особи Тернопілля сплатили до Зведеного бюджету України 308,4 млн грн податку на прибуток. Із них до державного бюджету надійшло 276,4 млн грн, місцеві бюджети отримали 32 млн гривень. Порівняно з 2017 роком надходження цього платежу до зведеного бюджету збільшились на 154 млн гривень.

Минулого року до загального фонду зведеного бюджету також сплачено 9,9 млн грн частини чистого прибутку (доходу) господарських організацій. А це плюс 2 млн грн до очікуваного. Порівняно з відповідним періодом 2017 року надходження частини чистого прибутку (доходу) господарських організацій зросли на 2,5 млн гривень.

Лише впродовж грудня 2018 року до зведеного бюджету сплачено 31,9 млн грн податку на прибуток, в тому числі 28,7 млн грн до державного та 3,2 млн грн до місцевого бюджетів. Порівняно з 2017 роком надходження цього платежу збільшились на 30,6 млн гривень.

За грудень 2018 року до зведеного бюджету надійшло 50,5 тис. грн частини чистого прибутку (доходу) господарських організацій, що вилучається до бюджету, а це на  4,8 тис. грн більше, ніж у 2017 році.



Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Сплата єдиного податку підприємцями

Середа, 09 січня 2019, 09:55

Головне управління ДФС у Тернопільській області повідомляє, що Закон України про Державний бюджет України на 2019 рік встановлено нові розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму з 1 січня, що відповідно впливає на фіксовані ставки єдиного податку для фізичних осіб-підприємців.

Так, відповідно ст. 293 Податкового кодексу України фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

- для першої групи платників єдиного податку - у межах до 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня 2019 року, тобто до 192,10 грн;

- для другої групи платників єдиного податку - у межах до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати на 1 січня 2019 року, тобто до 834,60 грн.

А відсоткова ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється у розмірі 3 відсотки доходу (у разі сплати ПДВ) або 5 відсотків. А  для четвертої групи (виключно підприємці-сільгоспвиробники) ставка податку встановлюється залежно від кількості використовуваних сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Дію пільг з ПДВ продовжено для відходів і брухту металів, макулатури та електромобілів

Середа, 09 січня 2019, 09:53

Головне управління ДФС у Тернопільській області повідомляє платників про подовження пільгового оподаткування ПДВ:

- до 01 січня 2022 року операцій з постачання, у тому числі операцій з імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів, а також паперу та картону для утилізації (макулатури та відходів) товарної позиції 4707 згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі – УКТ ЗЕД) та операцій з постачання на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2704 00 згідно

- до 31 грудня 2022 року операцій із ввезення на митну територію України та з постачання на митній території України транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома), що зазначені у товарній підкатегорії 8703 90 10 10 згідно з УКТ ЗЕД (в тому числі вироблених в Україні), а також операції із ввезення на митну територію України товарів, зазначених у товарних підкатегоріях 8502 31 00 00, 8541 40 90 00, 8504 23 00 00, 8504 40 88 00 згідно з УКТ ЗЕД.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Запрошуємо громадян до декларування доходів

Вівторок, 08 січня 2019, 09:17

Головне управління ДФС у Тернопільській області звертає увагу громадян, що з 1 січня 2019 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2018 року. Деклараційна кампанія буде тривати до 1 травня 2019 року.

Нагадаємо, що громадяни, які отримували у 2018 році доходи від надання в оренду рухомого і нерухомого майна, продажу акцій і інших цінних паперів, отримали спадок, подарунки, іноземні доходи та інші доходи, що підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб, та доходи від осіб, які не є податковими агентами, зобов’язані подати до органу державної фіскальної служби за місцем реєстрації річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

На соціальні гарантії платники Тернопільщини cпрямували понад 3,3 млрд гривень

Вівторок, 08 січня 2019, 09:16

Упродовж 2018 року працедавці Тернопільської області спрямували на соціальні потреби 3 млрд 313 млн грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Порівняно з 2017 роком надходження цього платежу зросли на 718,4 млн гривень. Про це повідомив начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат. «За грудень минулого року надходження внеску склали 356,3 млн грн, що на 63,3 млн грн більше, ніж у грудні 2017», - розповів Ігор Юлійович.

Він також констатував, що сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску – 819,06 грн позаторік та 918,06 грн у 2019 році.

«Отримані кошти єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування направляються на забезпечення соціальних потреб мешканців області. А це, насамперед, пенсійні виплати, виплати в зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, виплати по безробіттю, виплати у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням. Тому вкрай важливо не допускати виплат заробітної плати «в конвертах», сумлінно ставитись до своєчасної виплати заробітної плати та сплати ЄСВ», - підсумував Ігор Комендат.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Платники Тернопілля сплатили до бюджетів понад 6,4 млрд грн платежів

П'ятниця, 04 січня 2019, 08:56

За 2018 рік платники податків Тернопілля сплатили до бюджетів усіх рівнів 6 млрд 405,4 млн грн податкових платежів, що перевищило очікування на 168,8 млн грн. Порівняно з 2017 роком до зведеної казни спрямовано платежів на 1млрд 307,2 млн грн більше. Про це повідомив начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат.

Він зазначив, що із загальної суми надходжень до державного бюджету надійшло 2 млрд 769,2 млн грн, місцеві бюджети отримали 3 млрд 636,1 млн грн, що відповідно на 604 млн грн та 703,2 млн грн більше.

Серед основних бюджетоформуючих податків є податок на доходи фізичних осіб, надходження якого склали 2 млрд 467,8 млн грн, що на 521,8 тис. грн більше, ніж у 2017 році.

Також вагому частку в доходах держбюджету склали надходження з податку на додану вартість – 1 млрд 284,8  млн грн, а це плюс 300,5 млн грн до минулого року та податку на прибуток – 276,4 млн грн, що удвічі більше за надходження 2017 року. Крім цього, місцеві бюджети отримали 310,5 млн грн плати за землю, що більше на 21,1 млн гривень.

На думку очільника фіскального відомства області, зростання надходжень до бюджетів усіх рівнів – результат усвідомлення платниками необхідності сплачувати податки доброчесно та в повному обсязі.



Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

За порушення законодавства платнику необхідно відповідати

П'ятниця, 04 січня 2019, 08:55

Головне управління ДФС у Тернопільській області нагадує, що відповідно до п. 123.1 ст. 123 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) якщо контролюючий орган самостійно визначає суму податкового зобов’язання, зменшення суми бюджетного відшкодування та/або від’ємного значення суми податку на додану вартість платника податків на підставах, визначених підпунктами 54.3.1, 54.3.2, 54.3.4, 54.3.5, 54.3.6 п. 54.3 ст. 54 ПКУ, - тягне за собою накладення на платника податків штрафу в розмірі 25 відсотків суми визначеного податкового зобов’язання, завищеної суми бюджетного відшкодування.

При повторному протягом 1095 днів визначенні контролюючим органом суми податкового зобов’язання з цього податку, зменшення суми бюджетного відшкодування - тягне за собою накладення на платника податків штрафу у розмірі 50 відсотків суми нарахованого податкового зобов’язання, завищеної суми бюджетного відшкодування.

Відповідно до п. 123.2 ст. 123 ПКУ використання платником податків (посадовими особами платника податків) сум, що не сплачені до бюджету внаслідок отримання (застосування) податкової пільги, не за призначенням та/або всупереч умовам чи цілям її надання згідно із законом з питань відповідного податку, збору, платежу додатково до штрафів, передбачених п. 123.1 ст. 123 ПКУ, - тягне за собою стягнення до бюджету суми податків, зборів, платежів, що підлягали нарахуванню без застосування податкової пільги. Сплата штрафу не звільняє таких осіб від відповідальності за умисне ухилення від оподаткування.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Варто звірити обов’язкові реквізити у податковій накладній

П'ятниця, 04 січня 2019, 08:50

Головне управління ДФС у Тернопільській області нагадує, що згідно з п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу України у податковій накладній зазначаються в окремих рядках такі обов’язкові реквізити:

а) порядковий номер податкової накладної;

б) дата складання податкової накладної;

в) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, - продавця товарів/послуг;

г) податковий номер платника податку (продавця та покупця). У разі постачання/придбання філією (структурним підрозділом) товарів/послуг, яка фактично є від імені головного підприємства - платника податку стороною договору, у податковій накладній, крім податкового номера платника податку додатково зазначається числовий номер такої філії (структурного підрозділу);

д) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, - покупця (отримувача) товарів/послуг;

е) опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг;

є) ціна постачання без урахування податку;

ж) ставка податку та відповідна сума податку в цифровому значенні;

з) загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку;

і) код товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг – код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг; платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду;

й) індивідуальний податковий номер.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Податковою міліцією припинено діяльність нелегальної АЗС

Четвер, 03 січня 2019, 10:40

Співробітники податкової міліції Головного управління ДФС у Тернопільській області припинили діяльність нелегальної АЗС, яка діяла в обласному центрі.

Як зазначив начальник оперативного управління ГУ ДФС у Тернопільській області Олег Гаркуша, продаж дизельного пального на АЗС здійснювався без наявності необхідних дозвільних документів, а також документів, що засвідчують якість та походження нафтопродуктів.

Особа, яка займалась незаконною діяльністю, не була зареєстрована фізичною особою – підприємцем.

У результаті проведених заходів з незаконного обігу вилучено 2000 літрів дизельного пального та обладнання АЗС (ємкості для пального, паливно-роздавальна колонка) загальною вартістю 120 тис. гривень.

Стосовно правопорушника складений адмінпротокол, відповідальність за яке передбачена ст.164 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Сектор комунікацій

ГУ ДФС у Тернопільській області








 

Нові рахунки для об’єднаних територіальних громад - з 3 січня 2019 року

Четвер, 03 січня 2019, 10:31

Тернопільське управління ГУ ДФС у Тернопільській області повідомляє про відкриття бюджетних рахунків для зарахування надходжень до новоутворених об’єднаних територіальних громад (ОТГ) Тернопільської області. Рахунки вводяться в дію з 03. 01. 2019 року.

У зв’язку з об’єднанням у 2018 році громад сіл, селищ, міст відкрито рахунки для зарахування надходжень до об’єднаних територіальних громад згідно із переліком видів надходжень та рівнів бюджетів для відкриття рахунків з обліку надходжень до  місцевих бюджетів.

З 2019 року на території Тернопільського району почали функціонувати дві ОТГ : Білецька ОТГ (с.Івачів Долішній, с.Біла, с.В.Глубочок, с.Ігровиця, с.Плотича, с.Чистилів) та Настасівська ОТГ (с.Настасів, с.Мар’янівка, с.Йосипівка).

При цьому зазначаємо, що у зв’язку з об’єднанням у 2018 році територіальних громад сіл, селищ, міст, рахунки для зарахування надходжень будуть відкриті лише для центрів об’єднаних територіальних громад, а по громадах, які увійшли до їх складу ОТГ, з 03.01.2019 рахунки будуть закриті.

Звертаємо увагу, що з 3 січня 2019 вводяться в дію рахунки для зарахування надходжень до об’єднаних територіальних громад лише за кодами класифікації доходів бюджету, які були передбачені у рішеннях про місцеві бюджети на 2018 рік та інформації органів, що контролюють справляння надходжень бюджету, отриманої у 2018 році. Надалі рахунки довідкриваються (перевідкриваються) згідно з рішенням про місцеві бюджети об’єднаних територіальних громад на 2019 рік та інформацією органів, що контролюють справляння надходжень бюджету, отриманою у 2019 році.

Перелік рахунків для зарахування надходжень до новоутворених об’єднаних територіальних громад, які будуть використовуватися у 2019 році розміщено на сайті ГУ ДФС у Тернопільській області.

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників або за телефоном: 43-46-10, 43-46-46.














 

Єдиний внесок у новому році

Середа, 02 січня 2019, 09:03

Головне управління ДФС у Тернопільській області повідомляє, що враховуючи визначений Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» розмір мінімальної заробітної плати у 2019 році - 4173 грн, мінімальна сума єдиного внеску з 1 січня становитиме 918,06 грн (4173 х 22 відсотки).

Отже, мінімальна сума єдиного внеску у розрахунку на квартал у 2019 році становить 2754,18 грн (918,06 грн х 3 місяці).

Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску на 2019 рік становитиме з 1 січня 2019 року – 62595,00 грн (4173 х 15).

Нагадаємо, що єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені законом, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

Зауважимо, що звіт за оновленою формою Додаток 5 подається фізичними особами - підприємцями за звітний період 2018 року до 9 лютого 2019 року відповідно до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Та не пізніше 19 числа місяця, що настає за звітним кварталом, кожен підприємець зобов’язаний сплачувати суму єдиного внеску не менше мінімального страхового внеску на місяць.

Не сплачують за себе єдиний внесок підприємці (незалежно від системи оподаткування), які належать до осіб з інвалідністю, отримують пенсію за віком або досягли віку, визначеного ст. 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", та отримують відповідно до Закону пенсію або соціальну допомогу.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

У Тернополі затвердили новий Порядок розміщення зовнішньої реклами

Середа, 02 січня 2019, 09:01

У грудні виконавчий комітет міської ради затвердив новий Порядок розміщення зовнішньої реклами у Тернополі. Порядок вступить в дію з 01.01.2019 року. Попередній документ, який був затверджений ще у 2012 році, втратив чинність.

Відтак, Порядок розміщення зовнішньої реклами у місті Тернополі регулює відносини, що виникають у зв'язку з розміщенням зовнішньої реклами; наданням дозволів на розміщення зовнішньої реклами; демонтажем самовільно розташованих рекламних засобів; встановлює розмір плати за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів, що перебуває у комунальній власності територіальної громади міста Тернополя.

***

Ознайомитися Порядком розміщення зовшнішьої реклами можна за посиланням

Також з усіма іншими документами, які регулюють зовнішню рекламу у місті, можна ознайомитися у рубриці «Зовнішня реклама»

 

Аварійна «Водоканалу» виїжджає на виклики після 17:00 год., а до того часу ліквідовувати аварії повинні ЖЕКи або ОСББ

Середа, 02 січня 2019, 09:01

У робочий час мережі холодного водопостачання та водовідведення у місті Тернополі  обслуговує керуюча компанія, а після 17.00 год. – КП «Тернопільводоканал».

Як пояснюють на підприємстві, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, в тому числі, водопроводу та каналізації в межах робочого дня (з 8.00 до 17.00 години) здійснюється обслуговуючими підприємствами. У випадку виникнення аварійних випадків у позаробочий час, коли не працюють обслуговуючі підприємства, тернополяни можуть звертатися до аварійної служби комунального підприємства за номерами телефонів (0352) 525117, (0352) 252610.

У вихідні та святкові дні, а також в період із 17.45 год. до 8.00 год. у робочі дні аварійною службою КП „Тернопільводоканал” надаються такі послуги:

  • перекриття води на стояк чи вводу на будинок у випадку затоплення або іншої аварійної ситуації;
  • прочистка загальнобудинкової каналізації: стояка, лежака, випуску;
  • ліквідація пошкоджень на загальних внутрішньобудинкових мережах (стояка, лежака), встановлення заглушок, хомутів і т.п

Контакти інших екстрених та аварійних служб доступні ТУТ

 

У Тернополі затвердили новий Порядок розміщення зовнішньої реклами

Четвер, 27 грудня 2018, 11:21

У грудні виконавчий комітет міської ради затвердив новий Порядок розміщення зовнішньої реклами у Тернополі. Порядок вступить в дію з 01.01.2019 року. Попередній документ, який був затверджений ще у 2012 році, втратив чинність.

Відтак, Порядок розміщення зовнішньої реклами у місті Тернополі регулює відносини, що виникають у зв'язку з розміщенням зовнішньої реклами; наданням дозволів на розміщення зовнішньої реклами; демонтажем самовільно розташованих рекламних засобів; встановлює розмір плати за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів, що перебуває у комунальній власності територіальної громади міста Тернополя.

***

Ознайомитися Порядком розміщення зовшнішьої реклами можна за посиланням

Також з усіма іншими документами, які регулюють зовнішню рекламу у місті, можна ознайомитися у рубриці «Зовнішня реклама»

 

Програма заходів до Новорічних та Різдвяних свят у Тернополі

Четвер, 27 грудня 2018, 11:20

Дійства під час різдвяно-новорічних свят на основних локаціях у Тернополі  – на Театральному майдані та Набережній ставу - триватимуть до середини лютого.  За цей час на вищезгаданих локаціях відбудуться святкові ярмарки, концерти, святкування Нового та Старого Нового року, Парад вертепів та багато інших дійств.

Програма:

  1. Сімейні розваги на Театральному майдані  - 30 грудня з 14:00год.
  2. Зустріч Нового Року (Театральний майдан) 31 грудня – 1 січня
  3. Новорічний концерт на Театральному майдані за участю іноземних колективів (Грузія, Туреччина, Македонія) - 9 січня
  4. Маланка, фестиваль, віншування, Старий Новий Рік - 13 січня
  5. Водохреща, купання в озері, гастрофестиваль Гарячих напоїв - 19 січня
  6. Парад Вертепів - 20 січня
  7. Global East Festival культур від Aiesec - 27 січня з 13:00 год.    
    Закриття роботи локацій на Театральному майдані.
  8. Вікенд снігу та скульптур на Набережній ставу - 9 -10 лютого
  9. Фестиваль повітряних куль «Файне небо» - 13 -15 лютого

До слова, Тернопіль увійшов у топ-5 найбільш популярних напрямків подорожей в межах України, серед яких є ще Карпати, Київ, Одеса та Буковель.

 

 

Торгівля ліками через касові апарати

Четвер, 27 грудня 2018, 11:08

Тернопільське управління ГУ ДФС у Тернопільській області  звертає увагу, що Реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку:


першої групи;


другої - четвертої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку.


Норми цього пункту не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення (з 01 січня 2019 року).



 

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників або за телефоном:

43-46-10, 43-46-46.


 

Ноутбуки – для реалізації пілотного проекту «Електронний підручник» у Заліщицькій гімназії

Середа, 26 грудня 2018, 09:06

Перших 30 ноутбуків-планшетів для учнів та комп’ютер для вчителя передали 21 грудня Заліщицькій державній гімназії, яка бере участь у всеукраїнському експерименті «Електронний підручник для загальної середньої освіти» (E-book for secondary education (EBSE).

 

Гімназія єдина в нашій області, хто пілотує даний проект. А загалом в Україні – таких 50 шкіл. Проект розрахований на три роки. Наразі по електронних підручниках вивчатимуть природознавство та історію. Щороку предмети додаватимуться.

 

«Використання новітніх інформаційно-комунікаційних технологій, зокрема електронних підручників зробить освітній процес гнучким і дозволить вчителю застосовувати інноваційні форми, технології навчання та підходи Нової української школи», – переконані у Міністерстві освіти й науки України.

 

Передав комп’ютери для навчання директору гімназії Олександрі Войчишин голова ТОДА Степан Барна.

 

Довідково,

Гімназія – єдиний переможець з України у Міжнародній програмі корпорації Microsoft «Партнерство в навчанні»: гімназія отримала статус «Школа інноваційного розвитку» («PathfinderSchoolProgram») (2013), стала «Школою-наставником» («MentorSchool») (2014) за успішне впровадження ІКТ в освітній процес.

 

У 2016, 2017, 2018 рр. гімназія – MicrosoftShowcaseSchool – показова школа Майкрософт. Цей статус надається закладам освіти за успішне впровадження інформаційно-комунікаційних технологій в освітній процес, за активну участь у міжнародних проектах, за інноваційне викладання.

 

Цього року Майкрософт відзначила 400 закладів освіти, які є найінноваційнішими, серед них тільки 4 заклади з України, у т.ч. Заліщицька державна гімназія.

 

Хочете підтримати армію? Платіть офіційно зарплату

Середа, 26 грудня 2018, 08:58

На обороноздатність країни платники Тернопілля спрямували 216,6 млн грн військового збору впродовж січня-листопада цього року. Це перевищило очікувані надходження на 3,5 млн грн, або склало 101,6%. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 45,6 млн гривень. Про це повідомив начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат.

«Сумлінні працедавці та громадяни, які отримують легальні доходи, до держбюджету лише у листопаді 2018 року сплатили 23,3 млн грн військового збору, що на 5,5 млн грн більше порівняно з минулим роком», - повідомив очільник фіскального відомства.

Ігор Юлійович нагадав, що військовий збір запроваджено з 3 серпня 2014 року. Платниками цього платежу є фізичні особи - резиденти, які отримують доходи як в Україні, так і за її межами, фізичні особи-нерезиденти, які отримують доходи в Україні, а також податкові агенти.  Ставка збору складає 1,5% від об’єкта оподаткування.

Тож відповідальними за справляння збору до бюджету є роботодавці, що нараховують доходи у вигляді заробітної плати на користь платника податків. Тому збільшення находжень військового збору – це підтвердження того, що все більше роботодавців відмовляються від виплати заробітної плати в «конвертах» та офіційно оформляють працівників на роботу.




Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області




 

Роздержавлення друкованих ЗМІ

Середа, 26 грудня 2018, 00:00

З 1 січня 2016 року в Україні розпочався процес реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації. Важливою подією, яка дала старт зазначеним змінам, стало прийняття Верховною Радою України 24 грудня 2015 року відповідного Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Цей Закон визначає механізм реформування друкованих засобів масової інформації в Україні, заснованих органами державної влади, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування.
Прийняття цього Закону є виконанням міжнародних зобов’язань України, зокрема підпункту 12.4 пункту 12 Резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи «Про виконання обов'язків та зобов'язань Україною» від 5 жовтня 2005 року № 1466, яким Україні рекомендовано розпочати роздержавлення друкованих засобів масової інформації, заснованих органами державної влади та органами місцевого самоврядування.


Згідно Закону України «Про реформування державних комунальних друкованих засобів масової інформації» право на реформування дістали:


1) друковані засоби масової інформації, засновниками (співзасновниками) яких є:
- органи державної влади (тобто органи законодавчої влади, зокрема Верховна Рада України, органи виконавчої влади, зокрема Кабінет Міністрів України та підпорядковані йому міністерства, агентства, служби тощо, та органи судової влади);
- інші державні органи (наприклад, Антимонопольний комітет України, Державний комітет телебачення і радіомовлення України, Фонд державного майна України, Національне агентство з питань запобігання корупції, Рада національної безпеки і оборони України, Рахункова палата та інші);
- органи місцевого самоврядування (зокрема обласні, районні, міські, сільські, селищні ради та виконавчі комітети місцевих рад).
2) редакції друкованих засобів масової інформації, засновниками (співзасновниками) яких   є органи державної влади, інші державні органи та органи місцевого самоврядування.

Стаття 2 Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» визначає етапи роздержавлення друкованих ЗМІ, які  відбувались у такі строки:

- перший – протягом одного року з дня набрання чинності зазначеним законом - з 01.01.2016 по 31.12.2017;

- другий – протягом наступних двох років -  з 01.01.2017 по 31.12.2018.


На другому етапі відбувається реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій, не реформованих на першому етапі.


Реформування друкованих ЗМІ у Тернопільській області


Про намір реформуватися заявили 19 редакцій з 21-ї редакцій, 10 з яких в першому етапі, 9 - в другому етапі (згідно ПЕРЕЛІКУ)



Всього 21 друкованих ЗМІ та редакцій які підпадають під реформування



РЕФОРМОВАНІ


1.

Газета  "Нова доба" ТР 643-243 ПР від 25.07.2017

2.

Газета "Тернопіль вечірній" ТР 635-235 ПР від 14.06.2017

(Свідоцтво визнано таким,

що втратило чинність –

ч. 2 ст. 16  Закону України

«Про друковані засоби масової

інформації (пресу)в Україні»

11.10.2018)


3.

Газета "Голос народу" ТР 641-241 ПР від 21.07.2017

4.

Газета  "Народне слово" ТР 644-244 ПР від 01.08.2017

5.

Газета  “Земля підгаєцька” ТР 645-245 ПР від 01.08.2017

6.

Газета  "Вільне слово" ТР 638-238 ПР від 19.07.2017

7.

Газета "Новини Шумщини" ТР 639-239 ПР від 19.07.2017

8.

Газета "Діалог" ТР 640-240  ПР від 20.07.2017

9.

Газета  "Вісник Надзбруччя" ТР 675-275 ПР від 26.06.2018

10.

Газета "Голос Лановеччини" ТР 676-276 ПР від 26.06.2018

11.

Газета "Гомін Волі" ТР 642-242 ПР від 25.07.2017

12.

Газета  "Зборівська дзвіниця"


ТР 685-285 ПР

12.12.2018

13.

Газета "Бережанське віче"


ТР 682-282 ПР

06.11.2018

14.

Газета  "Воля" ТР 684-284 ПР

03.12.2018

15.

Газета  "Подільське слово"


ТР 683-283 ПР

29.11.2018

16.

Газета "Вісті Придністров’я"


ТР 681-281 ПР

03.10.2018

17.

Газети  "Колос"

ТР 679-279 ПР

01.08.2018




В ПРОЦЕСІ РЕФОРМУВАННЯ


18.

Редакція Тернопільської обласної газети

"Свобода"

Процедуру реорганізації

юридичної особи

пройшли, але документи на перереєстрацію друкованого ЗМІ до реєструючого органу не надходили.


19.

Комунальна організація
"Редакція  газети "Чортківський вісник"


Процедуру реорганізації юридичної особи пройшли, але документи на перереєстрацію друкованого ЗМІ до реєструючого органу не надходили.

НЕ ПРИЙМАЮТЬ  УЧАСТІ У РЕФОРМУВАННІ



20.

Редакція газети “Галицький вісник”.

(м. Борщів)


Заяву на роздержавлення не подавали

21.

Редакція газети “Рада“


(Тернопільське обласне комунальне підприємство «Видавництво Рада»)



Заяву на роздержавлення не подавали



Триває останній місяць роздержавлення і до кінця відведеного на перетворення строку залишилося декілька днів поточного року. Відповідно до частини 2 статті 11 Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», неподання засновником заяви про перереєстрацію видання до 1 січня 2019 року є підставою для скасування його свідоцтва про державну реєстрацію.

Крім того встановлено, що за нереформування друкованого ЗМІ відповідальність несе його засновник. За ухилення від перереєстрації друкованого ЗМІ передбачена відповідальність за статтею 186 6) Кодексу України про адміністративні правопорушення.




Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області


 

 

Що зміниться у Податковому кодексі з 2019 року

Неділя, 23 грудня 2018, 10:26

Законом України від 23.11.2018 р. №2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» прийнято нововведення, які спрямовано на забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2019 р. та виконання зобов’язань України в рамках виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

Змінами, зокрема:

  • збільшено з 01.07.2019 р. ставки акцизного податку на тютюнові вироби на 9 % (прогнозний індекс споживчих цін у 2018 р.);

  • покращено для лісогосподарських підприємств умови оподаткування лісових земель шляхом визначення граничного розміру ставок податку за лісові земельні ділянки до 0,1% нормативної грошової оцінки ділянок або нормативної грошової оцінки ріллі по області;

  • простимульовано суб’єктів господарювання до зменшення використання енергетичних ресурсів шляхом наближення ставки екологічного податку за викиди вуглекислого газу (двоокису вуглецю) до ставок країн-членів ЄС;

  • підвищено ефективність розподілу доходів на користь держави від видобування окремих видів корисних копалин та від використання лісових ресурсів через збільшення ставок рентної плати пропорційно до зростання цін на відповідну продукцію;

  • удосконалено контроль за обігом пального та спирту етилового шляхом:

  • запровадження окремого обліку за переміщенням спирту етилового в Системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового;

  • введення ліцензування діяльності з виробництва та обігу пального;

  • удосконалення системи електронного адміністрування реалізації пального, замість існуючого агрегованого обліку пального по суб’єкту господарювання, впроваджується облік в розрізі місць фактичного знаходження пального — в стаціонарних акцизних складах або пересувних акцизних складах такого суб’єкта господарювання;

  • впровадження механізму контролю за цільовим використанням пального, призначеного для цілей авіаційного транспорту (бензинів авіаційних та палива для реактивних двигунів);

  • простимульовано виробництва харчового оцту, парфумерно-косметичної продукції та продукції технічного призначення шляхом:

  • встановлення нульової ставки акцизного податку на спирт етиловий, який використовується для їх виробництва;

  • запровадження механізмів контролю за цільовим використанням спирту за нульовою ставкою акцизного податку, які передбачають встановлення переліку вимог до таких підприємств, зокрема їх обладнання витратомірами обсягів отриманого спирту та виробленої продукції, інформація з яких щоденно передається в контролюючі органи.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області




 

Понад 4 млн грн транспортного податку сплатили на Тернопільщині

Неділя, 23 грудня 2018, 10:25

За січень-листопад 2018 року до місцевих бюджетів Тернопілля власники авто сплатили 4 млн 14,5 тис. грн транспортного податку, що більше очікуваного на 477,6 тис. гривень. Порівняно з минулим роком надходження зросли на 229,3 тис. гривень.

Власники автомобілів-юридичні особи сплатили 2 млн 18,9 тис. грн, що на 346,6 тис. грн. більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Фізичні особи поповнили місцеві скарбниці, сплативши 1 млн 995,6 тис. грн цього платежу.

Доречно нагадати, що платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2018 - 1 млн 396 тис. 125 грн).

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 тис. грн за кожен легковий автомобіль, що є об'єктом оподаткування.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

На єдиному податку можна надавати бухгалтерські послуги

Неділя, 23 грудня 2018, 10:21

Відповідно до п. п. 291.5.2 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп фізичні особи – підприємці, які здійснюють діяльність у сфері аудиту.

Відзначимо, що аудит фінансової звітності – це аудиторська послуга з перевірки даних бухгалтерського обліку і показників фінансової звітності та/або консолідованої фінансової звітності юридичної особи або представництва іноземного суб’єкта господарювання, або іншого суб’єкта, який подає фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність групи, з метою висловлення незалежної думки аудитора про її відповідність в усіх суттєвих аспектах вимогам національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, міжнародних стандартів фінансової звітності або іншим вимогам.

Аудиторська діяльність – це незалежна професійна діяльність аудиторів та суб’єктів аудиторської діяльності, зареєстрованих у Реєстрі аудиторів та суб’єктів аудиторської діяльності, з надання аудиторських послуг.

При цьому ст. 1 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» визначено, що бухгалтерський облік – це процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

Враховуючи те, що діяльність у сфері бухгалтерського обліку та діяльність у сфері аудиту за своєю сутністю є різними видами діяльності, то фізичні особи – підприємці, які надають виключно бухгалтерські послуги мають право перебувати на спрощеній системі оподаткування та бути платниками єдиного податку.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Виділено ділянку для облаштування арештмайданчика у Тернополі

П'ятниця, 21 грудня 2018, 07:47

На черговому засіданні сесії Тернопільської міської ради прийнято рішення про надання дозволу на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею до 3,2 га комунальному підприємству «Масив» для влаштування спеціального майданчика (стоянки) для зберігання транспортних засобів за адресою вул. Бережанська.

Відповідно до цього рішення, за вказаною адресою будуть проведені роботи з облаштування арештмайданчика (обгородження, освітлення, встановлення відеонагляду, пунктів охорони та вирівнення території). Після цього працівники управління муніципальної інспекції Тернопільської міської ради розпочнуть процедуру евакуації автомобілів, що припарковані з порушенням правил дорожнього руху та створюють суттєві перешкоди для руху інших транспортних засобів.

 

2019 рік у Тернополі проголошено роком Степана Бандери

П'ятниця, 21 грудня 2018, 07:46

19 грудня на черговій сесії міської ради вирішено проголосити у Тернополі 2019 рік Роком Степана Бандери.

Відповідне рішення було прийняте з нагоди відзначення у 2019 році 110-річчя від дня народження цього видатного політичного діяча, лідера та голови Проводу ОУН(б), одного з ініціаторів Акту   відновлення Української Держави від 30 червня 1941 року,  політичного в’язня концтабору Заксенгаузен, непримиренного борця з радянським окупаційним режимом та враховуючи суспільний запит та потребу належного вшанування вкладу Степана Бандери у становлення Незалежної України.

Відповідно до рішення, у 2019 році в Тернополі буде напрацьовано та проведено ряд пам’ятних заходів з нагоди відзначення року Степана Бандери.

 

Юні Тернополяни побували в ролі машиністів дизель-поїзда

Четвер, 20 грудня 2018, 08:19


Восьмикласники Тернопільської ЗОШ №18 побували на професіографічній екскурсії у відокремленому підрозділі “Моторвагонне депо” ПРАТ «Укрзалізниця», яку організували фахівці Тернопільського міськрайонного центру зайнятості.

Заступник начальника депо Ігор Катинський розповів юним відвідувачам про діяльність підприємства, про кількість працюючих та їх професійний склад, особливості роботи з ремонту та обслуговування вагонів, тепловозів та дизель-поїздів.

Школярі побували у цехах та на виробничих ділянках депо, де побачили роботу фрезерувальних, токарних, свердлильних верстатів; поспостерігали за роботою зварювальників. Ярослав Сампара, заступник начальника депо, показав учням цехи, де розміщені тепловози що підлягають ремонту, оглядові ями та домкрати, призначені для обслуговування рухомого складу депо.

Старший інспектор з кадрів Юлія Черніцька та помічник з кадрових питань Ірина Геттер розповіли учням про особливості роботи у депо слюсарів, токарів, фрезерувальників, електрогазозварників, а також машиністів, помічників машиністів дизель-поїздів, бригадирів поїздів, провідників вагонів та ін. Вони зазначили, що всього у структурному підрозділі працюють понад 400 осіб.

Діти також дізналися про навчальні заклади, де можна здобути професії, у яких є потреба в ПРАТ “Укрзалізниця”; розміри заробітних плат різних категорій працівників.

Школярі мали гарну нагоду побувати в ролі машиніста дизель-поїзда.


 

За несплату військового збору доведеться відповісти

Четвер, 20 грудня 2018, 08:15

Згідно з п. п. 1.5 п. 16 прим.1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) відповідальними за утримання (нарахування) та сплату (перерахування) військового збору до бюджету є особи, визначені у ст. 171 ПКУ, зокрема, податковий агент.

Відповідно до п. 127.1 ст. 127 ПКУ ненарахування, неутримання та/або несплата (неперерахування) податків платником податків, у тому числі податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25 відсотків суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом 1095 днів, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 50 відсотків суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

Дії, передбачені абзацом першим цього пункту, вчинені протягом 1095 днів втретє та більше, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 75 відсотків суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

Крім цього, при нарахуванні суми податкового зобов’язання, визначеного платником податків або податковим агентом, - після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання нараховується пеня.

Згідно з п. 129.4 ст. 129 ПКУ на суми грошового зобов’язання, визначеного п. п. 129.1.3 п. 129.1 цієї статті (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені), нараховується пеня за кожний календарний день прострочення у його сплаті, включаючи день погашення, із розрахунку 100 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на кожний такий день.

Також частиною першою ст. 163 прим. 4 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КупАП) встановлено, що неутримання або неперерахування до бюджету сум податку на доходи фізичних осіб при виплаті фізичній особі доходів, перерахування податку на доходи фізичних осіб за рахунок коштів підприємств, установ і організацій (крім випадків, коли таке перерахування дозволено законодавством), неповідомлення або несвоєчасне повідомлення державним податковим інспекціям за встановленою формою відомостей про доходи громадян, – тягне за собою попередження або накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян - суб’єктів підприємницької діяльності у розмірі від двох до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою ст. 163 прим. 4 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян - суб’єктів підприємницької діяльності у розмірі від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Таким чином, якщо самостійне виправлення помилки, щодо нарахованої (сплаченої) суми військового збору, призвело до збільшення податкового зобов’язанння, до податкового агента застосовується відповідальність у вигляді штрафу та адміністративної відповідальності.

Крім того після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання, нараховується пеня.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Визначаємо платників податку за воду

Четвер, 20 грудня 2018, 08:13

Відповідно до п. 255.1 ст. 255 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платниками рентної плати за спеціальне використання води (далі – Рентна плата) є, зокрема, первинні водокористувачі – суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів.

Згідно з частиною першою ст. 48 Водного кодексу України (далі – Водний кодекс) спеціальне водокористування – це, зокрема, забір води з водних об’єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води.

Абзацом дванадцятим частини третьої ст. 48 Водного кодексу встановлено, що не належать до спеціального водокористування забір та/або використання води в об’ємі до 5 кубічних метрів на добу, крім тієї, що використовується для виробництва (входить до складу) напоїв та фасованої питної води.

Пунктом 5 Порядку державного обліку артезіанських свердловин, облаштування їх засобами вимірювання об’єму видобутих підземних вод, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08 жовтня 2012 року №963, встановлено, що водокористувачі облаштовують артезіанські свердловини, що експлуатуються, засобами вимірювання об’єму видобутих підземних вод, які пройшли в установленому законодавством порядку державну метрологічну атестацію або повірку в повірочних лабораторіях підприємств і організацій, уповноважених на проведення державних випробувань або повірок.

Обов’язок платника Рентної плати виникає у суб’єктів господарювання, що ідентифікуються як первинні водокористувачі – суб’єкти, ключовою ознакою яких є наявність водозабірних споруд та відповідного обладнання для забору води (частина третя ст. 42 Водного кодексу), а також наявність відповідного дозволу на спеціальне водокористування (частина перша ст. 49 Водного кодексу), яким надано право провадження господарської діяльності із спеціального водокористування шляхом забору води.

Таким чином, якщо суб’єкт господарювання не має дозволу на спеціальне водокористування та видобуває підземну воду у обсязі до 5 кубічних метрів на добу, то такий суб’єкт господарювання не є платником рентної плати та не подає розрахунок з рентної плати за спеціальне використання води (додаток 5 до податкової декларації з рентної плати).


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Звітність екологічного податку: визначаємо стаціонарні джерела забруднення

Середа, 19 грудня 2018, 08:14

Суб’єкт господарювання, який має кілька стаціонарних джерел забруднення що здійснюють викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин, об’єктів за місцем здійснення скидів забруднюючих речовин у водні об’єкти або спеціально відведених для розміщення відходів місць чи об’єктів в межах кількох населених пунктів (сіл, селищ або міст) або за їх межами (коди КОАТУУ різні), зобов’язаний подати до відповідного контролюючого органу (по кожному КОАТУУ контролюючого органу) за місцем розташування стаціонарного джерела забруднення або спеціально відведених для розміщення відходів місць чи об’єктів податкову декларацію екологічного податку. До податкової декларації екологічного податку такий суб’єкт складає відповідний розрахунок (додаток) щодо кожного: стаціонарного джерела забруднення що здійснює викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин, об’єкту за місцем здійснення скидів забруднюючих речовин у водні об’єкти, спеціально відведеного для розміщення відходів місця чи об’єкту (по кожному КОАТУУ) окремо.

Нагадаємо, що до стаціонарних джерел забруднення відносяться підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об’єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу та/або скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти. Також до стаціонарних джерел забруднення можна віднести генератори, міні електростанції, газозварювальне обладнання (установки), які працюють на пальному при спаленні якого утворюються та викидаються в атмосферне повітря забруднюючі речовини або суміш таких речовин, що є об’єктом та базою оподаткування екологічним податком за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Мінімальна заробітна плата у 2019 році

Середа, 19 грудня 2018, 08:12

Головне управління ДФС у Тернопільській області повідомляє, що 12.12.2018 в офіційному виданні «Голос України» №237-238 опубліковано Закон України від 23 листопада 2018 року №2629-VIII «Про Державний бюджет України на 2019 рік».

Так, з 1 січня мінімальна заробітна плата встановлена:

- у місячному розмірі: з 1 січня – 4 173 гривні;

- у погодинному розмірі: з 1 січня – 25,13 гривні.

Відзначимо, що мінімальна заробітна плата впливає, зокрема, на:

- розрахунок єдиного податку для платників 2 групи;

- розмір добових по Україні відповідно до Податкового кодексу України;

- збір за місця для паркування транспортних засобів;

- податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

- штрафи за неподання звіту про контрольовані операції;

-·розмір максимальної величини бази нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

- штрафи за порушення законодавства про працю.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Власність громадського об'єднання

Середа, 19 грудня 2018, 08:11

Відповідно до стаття 24 Закону України «Про громадські об’єднання» (далі - Закон) громадське об'єднання зі статусом юридичної особи для виконання своєї статутної мети (цілей) має право володіти, користуватися і розпоряджатися коштами та іншим майном, яке відповідно до закону передане такому громадському об'єднанню його членами (учасниками) або державою, набуте як членські внески, пожертвуване громадянами, підприємствами, установами та організаціями, набуте в результаті підприємницької діяльності такого об'єднання, підприємницької діяльності створених ним юридичних осіб (товариств, підприємств), а також майном, придбаним за рахунок власних коштів, тимчасово наданим у користування (крім розпорядження) чи на інших підставах, не заборонених законом.

Право власності громадського об'єднання зі статусом юридичної особи реалізовує його вищий орган управління в порядку, передбаченому законом та статутом громадського об'єднання. Окремі функції щодо управління майном за рішенням вищого органу управління громадського об'єднання можуть бути покладені на створені ним відповідно до статуту керівні органи, юридичні особи (товариства, підприємства), відокремлені підрозділи таких об'єднань або передані громадським спілкам, утвореним цими громадськими об'єднаннями.

У разі саморозпуску громадського об'єднання його майно та кошти після задоволення вимог кредиторів передаються за рішенням такого об'єднання на статутні або благодійні цілі іншому (кільком іншим) громадському об'єднанню, а в разі неприйняття такого рішення - зараховуються відповідно до закону до державного або місцевого бюджету.

У разі реорганізації громадського об'єднання його майно, активи та пасиви передаються правонаступнику.



Головне територіальне управління юстиції

У Тернопільській області


 

Щоб повернути аванс чи переплату з митниці ДФС

Вівторок, 18 грудня 2018, 07:01

Порядок повернення авансових платежів (передоплати) і помилково та/або надміру сплачених сум митних платежів затверджено наказом Міністерства фінансів України від 18.07.2017 №643 (далі – Порядок №643).

Згідно з п. 2 розділу ІІ Порядку №643 для повернення коштів авансових платежів (передоплати) платником податків до митниці ДФС подається заява в письмовому вигляді довільної форми, підписана платником податків та головним бухгалтером (у разі наявності), або засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного цифрового підпису відповідальних осіб.

Така заява може бути подана протягом 1095 днів з дня внесення авансових платежів (передоплати) на рахунок митниці ДФС.

Подання заяви засобами електронного зв’язку в електронній формі здійснюється на поштову скриньку митниці ДФС, зазначену на офіційному веб-порталі ДФС.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Підприємства Тернопільщини зменшили податковий борг на 41,3 млн гривень

Вівторок, 18 грудня 2018, 06:57

Протягом січня-листопада 2018 року 785 юридичних осіб, які допустили податковий борг на початок року, зменшили його в абсолютному значенні на загальну суму 41,3 млн гривень. З них 563 суб’єкти господарювання віддали заборговане у повному обсязі на суму 21,8 млн. гривень. Про це повідомив начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат. Він зазначив, що за рахунок погашення податкового боргу до зведеного бюджету надійшло 43,1 млн грн, з яких  33,6 млн грн - до державної казни.

«Для того, аби отримати дозволи на погашення податкового боргу за рахунок стягнення готівкових (безготівкових) коштів юридичних осіб, фахівці управління погашення боргу фіскальної служби в області звертались до суду», - розповів Ігор Юлійович. Так, у січні – листопаді цього року подано 142 звернення до суду на суму податкового боргу 60,5 млн гривень. З них задоволено 79 звернень на суму 31,9 млн грн, а це на 21 та на 4,2 млн грн більше, ніж минулоріч.

Протягом січня-листопада було також направлено до суду 163 позови на суму податкового боргу 6 млн грн, аби накласти стягнення на активи фізичних осіб через органи державної виконавчої служби.

До зведеного бюджету надійшло також 642 тис. грн за рахунок реалізації безхазяйного майна. До державної казни сплачено 169 тис. гривень, а місцеві бюджети отримали 473 тис. гривень.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області




 

Тернополян та гостей міста запрошують на ІІІ Всеукраїнський форум «КіноХвиля»

Понеділок, 17 грудня 2018, 08:40

З 19 по 22 грудня у Тернополі проходитиме ІІІ Всеукраїнський форум «КіноХвиля» під гаслом "Відчуй своє кіно!".

В рамках заходу, що відбуватиметься цьогоріч на понад двадцяти  локаціях, тернопільські кіномани і гості міста зможуть переглянути близько сотні кінострічок, взяти участь у майстер-класах, зустрічах з відомими акторами (зокрема Ірмою Вітовською), режисерами, продюсерами та спробувати себе у кастингах до телевізійного серіалу "Гайдамаки", короткометражного фільму "Течія" та до проектів Одеської кіностудії.

Окрім того, уперше для дикторів і акторів дубляжу пройде кастинг від найвідомішого українського режисера дубляжу Костянтина Лінартовича. І уже традиційно, саме в Тернополі під час ІІІ Всеукраїнського форуму "КіноХвиля" відбудеться підбиття підсумків 2018-го кінороку та старт нового. Вхід на форум вільний.

Детальніше з програмою можна ознайомитись на офіційній стрічці «КіноХвилі» у фейсбук та у додатку.

 

Регіональна Рада підприємців співпрацюватиме з Тернопільським національним технічним університетом

Неділя, 16 грудня 2018, 08:49

Меморандум про співпрацю сьогодні,13 грудня, підписали Регіональна Рада підприємців при обласній державній адміністрації і Тернопільський національний технічний університет ім. І. Пулюя під час розширеного засідання. У той же час підприємці краю та представники влади розглянули особливості застосування новацій законодавства про працю, зокрема процедури і графіки проведення перевірок. Обговорили також проблеми встановлення лічильників дистанційного обліку газу та санкції щодо малого і середнього бізнесу.

 

«Вимоги, які сьогодні ставить бізнес до своїх працівників, не завжди відповідають рівню підготовки, який надають вузи. Тому підписання меморандуму дозволить тісніше співпрацювати бізнесу з освітою, а також засвідчує нашу готовність активно включатися у процес підвищення рівня якості освіти у державі», - наголосив голова Регіональної ради підприємців ТОДА Володимир Гевко.

 

Під час заходу презентували проект тристороннього договору між навчальним закладом, студентом та роботодавцем, який передбачає можливість компенсації навчання студента у магістратурі за кошти роботодавця.

 

«Даний проект – це досить значний крок на зустріч студентам, які не завжди мають можливість оплатити навчання у магістратурі, але хочуть продовжити навчання. Також укладання такого договору допоможе вирішити проблему якісних кадрів на підприємствах, яка сьогодні є дуже актуальною», - акцентував Володимир Гевко.

 

В області відбуваються позитивні зміни завдяки співпраці влади та бізнесу. Про це зазначив заступник голови Тернопільської ОДА Ігор Вонс. За його словами, близько 9 млрд. грн. капітальних інвестицій вкладено в економіку області менш, ніж за два роки.

 

«Сьогодні в області створено сприятливий бізнес-клімат. Тернопільщина стала першою областю, яка втілює програму часткового відшкодування відсоткових ставок за кредитами для суб’єктів малого та середнього підприємництва області під 7,5% у гривнях. Така ініціатива можлива завдяки співпраці обласної державної адміністрації з Німецько-Українським Фондом та банками-партнерами. Окрім цього підприємці мають нагоду стажуватися у Німеччині, де обмінюються досвідом та знаходять нових партнерів», - розповів Ігор Вонс.

 

На важливості співпраці підприємців та вищих навчальних закладів акцентував народний депутат України Олег Барна. Він зазначив, що подібні заходи консолідують представників бізнесу для вирішення суспільно-важливих питань.

 

Нагадаємо, що в області працюють чотири Центри Підтримки Підприємництва, у яких представники бізнесу можуть отримати кваліфіковану допомогу та безкоштовні консультації.

 

Цьогоріч послугами служби зайнятості Тернопільщини скористались понад 44 тисяч осіб

Неділя, 16 грудня 2018, 08:48

За сприяння служби зайнятості області вдалося працевлаштувати майже 26 тисяч осіб, з них 8,7 тис. безробітних. З компенсацією роботодавцям витрат єдиного соціального внеску отримали роботу 453 особи зі статусом безробітного. Разова виплата допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності дала можливість 31 безробітному відкрити власний бізнес. До участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру залучено 2,9 тис осіб, після їх завершення більше 800 - працевлаштовано на постійні місця праці. Про це повідомив директор обласного центру зайнятості Василь Олещук.
Загалом, упродовж січня-листопада 2018 року послугами служби зайнятості Тернопільщини скористались більше 44 тис. осіб, з них 25 тис. мали статус безробітного, що менше, ніж у відповідному періоді минулого року на 8,5%.
Цьогоріч понад 6,9 тис. роботодавців подали у службу зайнятості Тернопільщини інформацію про 39 тис. вакансій. Також у базі даних служби зайнятості містилось 11.5 тис. пропозицій роботи, отриманих з інших джерел. З них 6,6% були із заробітною платою вищою від середньої по області, 33,5% - з мінімальною.
За станом на 1 грудня 2018 року актуальними були 2438 вакансії, в т.ч. для робітників – 1432, для службовців – 813, для осіб, які не потребують спеціальної підготовки, – 193.
Найбільше роботодавці потребували продавців, водіїв автотранспортних засобів, кухарів, швачок, електрогазозварників, охоронники, медсестри, бухгалтери. Сталим залишається попит на працівників, які не потребують спеціальної підготовки, – підсобних робітників, вантажників.
На одне вільне робоче місце в середньому по області претендувало 3 безробітних. Найважче було знайти роботу у Зборівському районі (26 претендентів).
У січні-листопаді ц.р. 2512 безробітних проходили професійне навчання або підвищували свою кваліфікацію, 97,0% - під конкретні замовлення роботодавців. Завершили профпідготовку 2176 осіб, з них 2132 осіб вже працевлаштовано. 53 особам видано ваучер на навчання; 12 - підтвердили проходження неформального навчання за професією кухар на базі Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості України.
На 1 грудня 2018 року на обліку в службі зайнятості перебувало 8026 безробітних. Серед них: майже 55% - жінки, третина - молодь віком до 35 років, 42% - службовці, 57% - жителі сільської місцевості. Більше половини безробітних – з вищою освітою.


Пресова служба Тернопільського обласного центру зайнятості

 

Сторінка 63 з 109

«ПочатокПопередня61626364656667686970НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер