images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

У ТДМУ відбулася посвята у першокурсники

П'ятниця, 01 вересня 2017, 06:42

Напередодні 1 вересня у Тернопільському державному медичному університеті відбулася посвята у першокурсники. З цим святом абітурієнтів привітав очільник Тернополя Сергій Надал.

«Ви стали частиною сім’ї Тернопільського державного медичного університету – одного з кращих медичних закладів України, де маєте можливість здобути одну з найблагородніших професій, - зазначив міський голова. - Тому бажаю вам досконало вивчати мистецтво лікувати. Бажаю наполегливої праці та натхнення до навчання, а також Божого благословення».

 

Чи має право чоловік скористатися податковою знижкою за навчання дружини?

П'ятниця, 01 вересня 2017, 00:00



У Тернопільській ОДПІ нагадують, що у відповідності до пп. 166.3.3 Податкового кодексу, платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розд. IV Кодексу вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

Тому, з метою використання права на компенсацію вартості навчання непрацюючого члена сім’ї першого ступеня споріднення (дружини) чоловік може включити до податкової знижки на навчання лише суми коштів, сплата яких фактично підтверджена відповідним розрахунковим документом (квитанції, касові ордери, чеки тощо), в якому зазначено, що платіж за навчання здійснено безпосередньо особою, яка звертається за податковим кредитом.


 

Про адміністративні послуги говорили на податкові «гарячій» лінії

Четвер, 31 серпня 2017, 11:10



Днями у Тернопільській ОДПІ відбулась «гаряча» лінії щодо надання адміністративних послуг в Центрі обслуговування платників. На запитання додзвонювачів відповідав начальник управління обслуговування платників Володимир Гузенков.

До Вашої уваги актуальні запитання й відповіді на них.


Я підприємець, на спрощеній системі оподаткування. Чи може податкова дати копію моєї поданої звітності за 2016 рік, яка потрібна для банку? Чи ця інформація є конфіденційною?

Стосовно конфіденційної інформації, то зазначу, що відповідно до статті7 Закону України ще від 13 січня 2011 року «Про доступ до публічної інформації» конфіденційна інформація – інформація, доступ до якої обмежено фізичною або юридичною особою, крім суб’єктів владних повноважень, та яка може поширюватися у визначеному ними порядку за їхнім бажанням відповідно до передбачених ними умов.

Розпорядники, які володіють конфіденційною інформацією, можуть поширювати її лише за згодою осіб, які обмежили доступ до інформації, а за відсутності такої згоди – лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. Стаття 10 даного Закону передбачає, що кожна особа має право доступу до інформації про неї, яка збирається та зберігається.

Розпорядники, які володіють інформацією про особу, зобов’язані, зокрема, надавати її безперешкодно і безкоштовно на вимогу осіб, яких вона стосується, крім випадків, передбачених законом.

Отже, Ви, як суб’єкт господарювання – підприємець, можете отримати (завірити) копію звітності, що була раніше подана до податкової інспекції.


Знаю, що обов’язкове використання печаток відмінили, але я, як підприємець, зробив її, адже потрібно для окремих внутрішніх касових документів. Чи потрібно повідомляти податкову про наявність печатки?


Ні, не потрібно, адже жоден нормативно-правовий акт з питань оподаткування не передбачає обов’язку платника податків повідомляти контролюючі органи про отримання або знищення печатки.


В квітні цього року я поштою вислав декларацію про доходи (здаю в найм квартиру), оскільки був за межами області. Але нещодавно мені зателефонували з податкової і сказали, що така декларація мною не подана. Як бути? Документального підтвердження з пошти я не маю. Чи такий спосіб подання уже відмінений?

Ні, такий спосіб подання не відмінений. Він узаконений статтею 49 Податкового кодексу України, де зазначено, що податкова декларація, розрахунок чи звіт подається за вибором платника податків, в один із таких способів:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

У разі надсилання податкової декларації поштою, платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення на адресу відповідної податкової інспекції не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації .

Тепер, звернімось до п. 6 Порядку оформлення поштових відправлень з вкладенням матеріалів звітності, розрахункових документів і декларацій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України 28 червня 1997 року № 799, в якому сказано, що на поштовому відправленні у нижній правій його частині відправником пишеться найменування одержувача та його адреса в такій послідовності: назва вулиці, номер будинку, найменування населеного пункту, району, області.

Найменування відправника та його адреса пишеться у лівій верхній частині поштового відправлення в порядку, передбаченому для написання адреси одержувача.

Поштовий індекс на листах пишеться стилізованими цифрами чорнилом або кульковою ручкою (за винятком червоного, жовтого та зеленого кольорів).

У верхній частині поштового відправлення відправник робить позначку «Звіт».

Відправник заповнює бланк рекомендованого повідомлення про вручення на своє ім’я або на ім’я особи, якій належить надіслати повідомлення після вручення поштового відправлення адресату, складає опис вкладення поштового відправлення у двох примірниках із зазначенням у ньому найменування одержувача та його адреси, поіменного переліку предметів, загальної вартості вкладення і підписує його.

Пунктом 49.6 ст. 49 Податкового кодексу визначено, що у разі втрати або зіпсуття поштового відправлення чи затримки його вручення контролюючому органу з вини оператора поштового зв’язку, такий оператор несе відповідальність відповідно до закону. У такому разі платник податків звільняється від будь-якої відповідальності за неподання або несвоєчасне подання такої податкової декларації.

Платник податків протягом п’яти робочих днів з дня отримання повідомлення про втрату або зіпсуття поштового відправлення зобов’язаний надіслати поштою або надати особисто (за його вибором) контролюючому органу другий примірник податкової декларації разом з копією повідомлення про втрату або зіпсуття поштового відправлення.

Однак, хочу наголосити, що незалежно від факту втрати або зіпсуття такого поштового відправлення чи затримки його вручення платник податків зобов’язаний сплатити суму податкового зобов’язання, самостійно визначену ним у такій податковій декларації, протягом строків, установлених ПКУ.


За матеріалами Тернопільської ОДПІ

Погоджено:


_____________________С. Бабій


_____________________ В. Гузенков


 

У Центр обслуговування – за адмінпослугами

Четвер, 31 серпня 2017, 11:09


 

В управлінні обслуговування платників Тернопільської ОДПІ зазначили, що лише у липні 2017 року з питань отримання адміністративних, консультаційних, інформаційних послуг та приймання звітності до Центру обслуговування платників звернулось 25456 платників, яким надано 3596 адміністративних послуг.

За цей період видано 2694 картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків. Також, надано 180 витягів з реєстру платників єдиного податку, 89 підприємців зареєструвались платниками-«спрощенцями». Крім того, фахівцями інспекції зареєстровано 141 книгу обліку доходів та книг обліку доходів і витрат платників єдиного податку, 275 книг обліку розрахункових операцій.

За матеріалами Тернопільської ОДПІ


 

Концепція нової української школи: на Тернопільщині участь у програмі беруть 4 навчальні заклади

Четвер, 31 серпня 2017, 07:25

Під час навчального 2017-2018 року участь у нових програмах Міністерства освіти і науки України на Тернопільщині беруть кілька шкіл. Зокрема, визначено 4 навчальні заклади щодо впровадження концепції нової української школи. Ще на базі 7 загальноосвітніх навчальних закладів будуть реалізовані проекти із створення нового освітнього простору. Про це під час щотижневої відеонаради з головами РДА зазначила начальник управління освіти і науки Тернопільської ОДА Ольга Хома.

За її словами, відповідно до наказу Міністерства освіти й науки України від 13.07.2017 року «Про проведення Всеукраїнського пілотного експерименту щодо впровадження концепції нової української школи» в Тернопільській області визначено 4 навчальні заклади, які беруть участь у проекті. Це Козівська ЗОШ І-ІІІ ст. №1, Чортківська ЗОШ І-ІІІ ст. №7, Підволочиська ЗОШ І-ІІІ ст. і Збаразька ЗОШ І-ІІІ ст. №1. У регіональному проекті буде брати участь Шумська ЗОШ І-ІІІ ст. №1.

Метою концепції, як наголошує Ольга Хома, є забезпечення проведення докорінної та системної реформи загальної середньої освіти. Зокрема, будуть розроблені нові стандарти змісту загальної середньої освіти, що ґрунтуватимуться на компетентнісному та особистісно-орієнтованому підході до навчання.

Водночас, у рамках спільного проекту Міністерства освіти і науки України та Мінрегіону в області визначено 7 загальноосвітніх навчальних закладів, на базі яких будуть реалізовані проекти із створення нового освітнього простору. Це Козівська ЗОШ І-ІІІ ст. №1, Шумська ЗОШ І-ІІІ ст. №1, Бучацька ЗОШ І-ІІІ ст. №2, Лановецька ЗОШ І-ІІІ ст. №2, Підволочиська ЗОШ І-ІІІ ст., Микулинецька ЗОШ І-ІІІ ст. і Новосільська ЗОШ І-ІІІ ст.

«Що стосується нової української школи та пілотування, то на всі відділи освіти направили наказ з інформацією про те, що необхідно мати в кабінетах та навчальних класах для учнів першого класу. Адже міністерська перевірка, яка приїжджатиме, тренери спостерігатимуть за роботою вчителів, а також аналізуватимуть їхню роботу, тому ми повинні показати хороший результат і продемонструвати, що у районах вчителі також здатні працювати і реалізовувати ті пілотні проекти, які необхідні для нашого розвитку», – підкреслила Ольга Хома.

 

Уряд збільшив розмір окладів та змінив порядок нарахування грошового забезпечення військових

Четвер, 31 серпня 2017, 07:22

Кабінет Міністрів України за пропозицією Міністерства оборони України змінив порядок нарахування грошового забезпечення військовослужбовців. Відповідне рішення ухвалене під час засідання Уряду 30 серпня.
Представляючи проект рішення, Міністр оборони України Степан Полторак відзначив, що йдеться про нову філософію забезпечення військовослужбовця та відновлення соціального захисту й справедливості.

"Це революційне рішення, і хотів би подякувати всім, хто працював над ним, - сказав Степан Полторак. – Порядок нарахування грошового забезпечення військовослужбовців не змінювався за часів Радянського союзу. В основу грошового утримання входили оклади за військовим званням та посадою. Те, що пропонується сьогодні – значно підвищить захист та соціальну справедливість. Ми відходимо від того, як було, коли 10-15% забезпечення – це те, що йде на пенсію, а далі – 17 надбавок, які є непрозорими та неефективними», - сказав Міністр.

Документ передбачає запровадження нового принципу нарахування грошового забезпечення військовослужбовців з 1 січня 2018 року, згідно з яким розміри посадового окладу та окладу за військовим званням залежатимуть від прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Це забезпечить щорічне зростання розміру грошового забезпечення військовослужбовців залежно від підвищення соціальних стандартів у державі.

Конкретний розмір посадових окладів визначатиметься шляхом множення на відповідні тарифні коефіцієнти та у порівнянні з існуючими окладами збільшиться приблизно у п'ять разів.

Основні види грошового забезпечення військовослужбовців, такі як посадовий оклад, оклад за військовим або спеціальним званням та надбавка за вислугу років складатимуть 60% грошового забезпечення.

Постанова також передбачає виплату грошової допомоги при підписанні першого контракту у розмірі 8-10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року.

Після набуття чинності постанови, буде скасована щомісячна додаткова грошова винагорода, що встановлюється у розмірах 60-100% від місячного грошового забезпечення, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22 вересня 2010 р. № 889.

Коментуючи ухвалення рішення, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман підкреслив, що військовослужбовці заслуговують на повагу та зростаюче фінансове забезпечення.

«Зараз відбувається формування проекту бюджету на 2018 рік. Ми працюємо з Президентом, РНБО, з точки зору формування необхідних ресурсів для підтримки обороноздатності», - сказав Володимир Гройсман.

Він також торкнувся ще одного питання – пенсій військовослужбовців, які є несправедливими. «Одразу після ухвалення загальної пенсійної реформи, наступний крок – нове законодавство по забезпеченню пенсій військовослужбовцям. Це також наш пріоритет. Нам потрібно рухатися від рішення до рішення. Немає жодних підстав думати, що проблеми, які накопичилися десятиріччями, ми не вирішимо. Впевнений, ми все вирішимо. Ситуація зміниться, і люди це відчують», - підкреслив Володимир Гройсман.

http://www.ukrmilitary.com/2017/08/nove-groshove.html

 

Працівник не вийшов на роботу: подаємо «скасовуюче» повідомлення

Середа, 30 серпня 2017, 00:00


У Тернопільській ОДПІ зазначили, що частиною третьою статті 24 Кодексів законів про працю визначено, що працівник не може бути допущений до роботи без:

  • укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу,

  • повідомлення ДФС про прийняття працівника на роботу в порядку.

Якщо потенційний працівник змінив своє рішення, у призначений день не вийшов на роботу, можна запропонувати йому написати заяву про припинення трудового договору за згодою сторін та анулювати наказ про прийняття на роботу.

Не слід забувати про те, що в перший день роботи з працівником міг статися страховий випадок за державним соціальним страхуванням, тому скасовувати наказ про прийняття на роботу бажано за наявності відповідної заяви працівника.

У разі припинення трудового договору та скасування наказу про прийняття на роботу можна подати «скасовуюче» повідомлення. Якщо ж трудовий договір діє, а людина просто не вийшла на роботу, «скасовуюча» форма повідомлення не подається.

Зокрема, таке повідомлення роботодавці міста Тернополя й Тернопільського району можуть подати у Центрі обслуговування платників Тернопільської ОДПІ, в залі прийому звітності та вхідної кореспонденції. Телефон для довідок: 43-46-10.

За матеріалами Тернопільської ОДПІ


 

До зведеного бюджету надійшло 734 мільйони податку на доходи

Середа, 30 серпня 2017, 00:00



Протягом січня-липня 2017 року платники податків Тернопільської ОДПІ сплатили до зведеного бюджету 734,5 млн грн податку на доходи фізичних осіб. Про це інформував в. о. начальника Тернопільської ОДПІ Сергій Бабій.

У податковій нагадують, що ставка цього податку становить 18 % бази оподаткування щодо доходів, нарахованих, виплачених чи наданих відповідно до Податкового кодексу України. Також, при сплаті ПДФО додатково сплачується й військовий збір 1,5 %.

Докладніші консультації – у  Центрі обслуговування платників, телефон для довідок: 434610.

За матеріалами Тернопільської ОДПІ


 

З 29 серпня буде перекрито рух автотранспорту на вул. Глиняна

Вівторок, 29 серпня 2017, 08:05

З 29 серпня по 31 жовтня у Тернополі буде перекрито рух автотранспорту на вул. Глиняна. Відповідне рішення прийнято на засіданні виконавчого комітету.

На цій ділянці заплановано провести капітальний ремонт дорожнього покриття із заміною інженерних мереж.

На місці проведення ремонтних робіт буде встановлено дорожні знаки відповідно до схеми організації дорожнього руху. Нагляд за організацією руху транспорту покладено на управління патрульної поліції.

 

Володимиру Стаюрі присвоєно звання «Почесний громадянин Тернополя» посмертно

Вівторок, 29 серпня 2017, 08:04

У День міста Тернополя, 28 серпня, депутати Тернопільської міської ради зібралися на позачергову сесію. На засіданні було прийнято рішення про присвоєння звання «Почесного громадянина міста Тернополя» депутату міської ради, голові міської організації ВО «Свобода» Володимиру Стаюрі посмертно.

«Саме Володимир Стаюра був першим, хто підняв синьо-жовтий прапор над Тернопільською міською радою. Він був одним з перших, хто був на майданах у Києві та відстояв весь майдан у Тернополі. Саме він пішов одним з перших воювати добровольцем на Схід, - зазначив очільник Тернополя Сергій Надал. - Дякую усім депутатам, які підтримали дане рішення».

 

У Тернополі вшанували пам'ять Івана Франка

Понеділок, 28 серпня 2017, 08:24

27 серпня у Тернополі відбулися урочисті заходи та покладання квітів з нагоди 161-ої річниці від дня народження українського письменника, поета, публіциста, перекладача, ученого, громадського та політичного діяча Івана Франка.

Міський голова Сергій Надал, звертаючись до присутніх, зазначив, що саме Іван Франко сформував чітку модель єдиної Соборної України.

«Іван Франко наставляв: «Ми мусимо навчитися чути себе українцями – не галицькими, не буковинськими українцями, а українцями без офіційних кордонів». Сьогодні його слова стали основою української національної ідеї. Немає окремішніх галичан, буковинців, наддніпрянців, кримчан, донеччан, а є Велика Українська Нація, - розповів очільник Тернополя. - Сьогодні у Тернополі є вулиця Франка, пам’ятник Франкові, гімназія імені Франка, барельєф Франкові на фасаді приміщення філармонії. Тож віддамо шану митцю світового рівня, творчість якого збагатила світову літературу, ідеологу української нації та Соборної незалежної України!».

 

У Тернополі завершився Чемпіонат світу та Європи з водно-моторного спорту

Понеділок, 28 серпня 2017, 08:23

26 та 27 серпня на Набережній тернопільського ставу відбувся Чемпіонат Світу та Європи з водно-моторного спору. На змагання у Тернопіль приїхало 50 команд з 13-ти країн світу. Іноземні та українські спортсмени змагалися за звання кращих у етапі Чемпіонату світу у класі F500, у Чемпіонаті Європи у класах F250 та F125 та за Кубок Європи від мера Тернополя у класі S550.

«Чемпіонат завершився. Від імені усіх учасників, організаційного комітету та суддів дякую тернополянам за гостинність. Ми обіцяємо, що наступного Чемпіонату нас приїде до Тернополя ще більше», - сказав Президент Національної федерації водно-моторного спорту України Віктор Шемчук.

Захоплення містом та організацією висловив також переможець змагань у класі F500 італієць Джузеппе Россі.

«Я дуже радий бути тут, оскільки це дивовижне місце та вода для змагань – ідеальна. Організація у вас на чудовому рівні, - каже Джузеппе Россі. - У Тернополі я вже другий раз і планую повернутися сюди наступного року».

Очільник Тернополя Сергій Надал подякував Міжнародній та Національній федерацій водно-моторного спорту, організаторам та спонсорам, які подарували Тернополю це спортивне свято.

«Цими днями кожен зміг отримати величезний заряд позитивної енергії та спортивних емоцій. Гості нашого міста змогли прогулятися оновленою Набережною, вулицями та площами Тернополя, - зазначив міський голова. - Розвиток спорту, зокрема і водо-моторного є одним з пріоритетів для мерії Тернополя. Ми активно працюємо над тим, щоб стати одним з основних центрів розвитку цього спорту у Європі. Дякую всім за участь у змаганнях, бажаю учасникам нових спортивних звершень та запрошую всіх до Тернополя на змагання у 2018 році».

 

Урочиста церемонія підняття Державного Прапора відбудеться 23 серпня

Середа, 23 серпня 2017, 10:25

З нагоди відзначення Дня Державного Прапора України урочиста церемонія освячення та підняття Прапора відбудеться 23 серпня о 10.00 год. на Театральному майдані Тернополя.

Цього ж дня заплановані покладання квітів пам’ятників та пам’ятних знаків Тараса Шевченка, Ярослава Стецька, Ярослави Стецько, В’ячеслава Чорновола, Степана Бандери, Героїв Небесної Сотні та учасників АТО. Опісля, об 11.30 год., на Театральному майдані відбудуться Мілітарні виступи Національної Гвардії України.

Довідка. З 23 по 28 серпня у Тернополі триватимуть святкові заходи з відзначення Дня Державного Прапора, 26-ої річниці Незалежності та 477-ої річниці Дня міста. Детальний перелік усіх заходів можна побачити за посиланням (http://rada.te.ua/novyny/60167.html)


Заходи

з відзначення Дня Державного Прапора

23 серпня 2017 р. (середа)

№ п/п

Назва заходу

Час проведення

Місце проведення

1

Урочиста церемонія освячення та підняття Державного Прапора України

10.00 год.

Театральний майдан

2

Покладання квітів до пам’ятників та пам’ятних знаків Тараса Шевченка, Ярослава Стецька, Ярослави Стецько, В’ячеслава Чорновола, Степана Бандери, Героїв Небесної Сотні та учасників АТО з нагоди 26-ї річниці Незалежності України

11.00 год.

Театральний майдан, вул. С.Крушельницької, бульвар Т.Г.Шевченка, Микулинецьке кладовище, Площа Героїв євромайдану

3

Мілітарні виступи Національної Гвардії України

11.30 год.

Театральний майдан

4

Нагородження кращих людей міста

12.00 год.

Сесійний зал міської ради


 

Вул. Шпитальну ремонтував підприємець за власні кошти

Вівторок, 22 серпня 2017, 07:29

Днями тернополяни звернули увагу на неякісний ремонт дороги на вул. Шпитальна. У відділі технагляду пояснюють, що таке асфальтування провів один з тернопільських підприємців за власні кошти. На ремонт цієї ділянки не було витрачено коштів з міського бюджету.

Неподалік вул. Шпитальна триває будівництво багатоповерхового будинку. Підприємець прокладав туди інженерні мережі (водопровід, газопровід та каналізацію), через що пошкодив дорогу. Далі, за власні кошти, він відновив ділянку в межах прокладення інженерних мереж.

Начальник відділу технагляду Олег Вітик розповідає, що два роки тому за кошти міського бюджету був проведений капітальний ремонт ділянки від вул. Пирогова до лікарні швидкої допомоги. Іншу ділянку на вул. Шпитальна, про яку йдеться у матеріалі, міська рада планує капітально відремонтувати наступного року.

 

Важливе повідомлення від податківців

Вівторок, 22 серпня 2017, 07:13

У Тернопільській ОДПІ інформували, що 15 серпня 2017 р. набрала чинності постанова Кабміну від 9 серпня 2017 р. № 592 «Про затвердження Порядку переходу платників податку на прибуток підприємств до подання спрощеної податкової декларації та форми спрощеної податкової декларації з податку на прибуток підприємств, який оподатковується за ставкою 0 відсотків...».

Пунктом 44 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України визначено, що на період до 31 грудня 2021 р. застосовується ставка нуль відсотків для платників податку на прибуток, у яких річний дохід, визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний період, не перевищує трьох мільйонів гривень та розмір заробітної плати працівників, є не меншим як дві мінімальні заробітні плати, та які відповідають одному із таких критеріїв:

а) утворені в установленому законом порядку після 1 січня 2017 р;

б) діючі, у яких протягом трьох послідовних попередніх років (або протягом усіх попередніх періодів, якщо з моменту їх утворення пройшло менше трьох років) щорічний обсяг доходів не перевищує трьох мільйонів гривень, та у яких середньооблікова кількість працівників протягом цього періоду становила від п’яти до 20 осіб;

в) які були зареєстровані платниками єдиного податку в установленому законодавством порядку в період до 1 січня 2017 р. та у яких за останній календарний рік обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) становив до трьох мільйонів гривень та середньооблікова кількість працівників становила від п’яти до 50 осіб.

Постановою визначено, що платники податку на прибуток, які відповідають таким критеріям, мають право застосовувати ставку податку 0 відсотків, за результатами кожного звітного (податкового) періоду складають спрощену податкову декларацію із зазначеного податку за встановленою формою та подають її контролюючому органові у строк, встановлений Кодексом для річного звітного (податкового) періоду.

У разі коли за результатами звітного (податкового) періоду відсутні підстави для застосування ставки податку на прибуток підприємств 0 відсотків, платники податку подають контролюючому органові податкову декларацію із зазначеного податку в порядку, встановленому Кодексом.

Довідково: Постанову опубліковано в газеті «Урядовий кур'єр» від 15.08.2017 р. № 151. З текстом Постанови Ви можете ознайомитись скориставшись розділом «Нормативні та інформаційні документи» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (http://zir.sfs.gov.ua).


За матеріалами Тернопільської ОДПІ


 

Депутати внесли зміни до бюджету Тернополя на 2017 рік

Понеділок, 21 серпня 2017, 06:45

На XVII сесії Тернопільської міської ради депутати розглянули 96 питань. Одним з найважливіших було внесення змін до бюджету Тернополя.

Як пояснює міський голова Сергій Надал, за рахунок перевиконання міського бюджету у першому півріччі та розподілу невикористаних коштів у 2017 році на фінансування галузей додатково направлено майже 34 млн. грн.

«Майже 12 млн. з цієї сум направлено на заробітну плату працівникам охорони здоров’я та професійно-технічних училищ. Понад 500 тис. спрямовано для надання грошової допомоги тернополянам за програмою «Турбота» та ще майже 95 тис. – на доплату до пенсій ветеранам ОУН-УПА, - розповідає міський голова. - Ще 3 млн. грн. буде відшкодовано перевезення у громадському транспорті міста пільговиків, на придбання тролейбусів та виготовлення картки тернополянина для пільговиків».

Сергій Надал каже, що кошти також отримає сфера освіти. Зокрема, понад 800 тис. грн. передбачено школам у розрахунку по 100 грн. на учня, щоб із батьків не збирали батьківські внески. Ще понад 5 млн. виділено на капітальний ремонт закладів освіти, на виплату стипендії кращих учням міста.

«Сфера культури отримає кошти на капремонт бібліотек та підпірної стіни на о.Чайка у парку Шевченка, сфера охорони здоров’я - для ремонту амбулаторії у м-ні Кутківці та придбання меблів для дитячої лікарні, сфера спорту – на ремонт приміщення басейну ДЮСШ №2 та встановлення модульних боксів для обслуговування стадіону біля ТЦ «Орнава». Додатково спрямовані понад 3 млн. 773 тис. грн. на капремонт дворів та ремонт об’єктів комунальної власності», - пояснює міський голова..

 

До «Міського кладовища» на Львівській трасі курсує маршрут №32

Понеділок, 21 серпня 2017, 06:45

До міського кладовища біля с. Довжанка у будні та вихідні курсує автобус за маршрутом №32.

У суботу та неділю автобус здійснює два рейси, відповідно до розкладу руху, який розташований на зупинці на вул. Львівська. Відправляється автобус з цієї зупинки об 11.00 та 12.00 год., а від зупинки «Міське кладовище» у зворотному напрямку - об 11.30 та 12.30 год.

У будні виконується один рейс. Виїзд об 11.40 год. від зупинки вул. Львівська. Окрім того, через зупинку вул. Львівська та «Довжанка» курсує багато приміських маршрутів, якими мають змогу скористатися тернополяни.

До слова, обслуговує цей маршрут КП «Міськавтотранс».

 

У серпні розпочнеться капітальний ремонт стадіону колишнього «Комбайнового заводу»

П'ятниця, 18 серпня 2017, 06:51

Наприкінці серпня розпочнеться капітальний ремонт стадіону колишнього «Комбайнового заводу», який розташований на вул. Лук’яновича. Начальник управління у справах сім’ї, молодіжної політики та спорту Микола Круть розповідає, що роботи триватимуть до двох місяців.

«Проектно-кошторисна документація капітального ремонту стадіону проходить експертизу. Після цього розпочнуться ремонтні роботи. У проекті передбачено облаштувати огорожу, бігові доріжки, волейбольний майданчик та відновити газон футбольного поля», - пояснює Микола Круть.

Знаходиться стадіон на балансі КП «Футбольний клуб «Тернопіль»».

Нагадаємо, що проект відновлення стадіону колишнього «Комбайнового заводу» став одним із переможців «Громадського бюджету». На його реконструкцію у міському бюджеті передбачено майже мільйон гривень.

 

Другий рік поспіль тернопільські школярі отримуватимуть іменні стипендії

П'ятниця, 18 серпня 2017, 06:50

Тернопіль продовжує практику призначення іменних стипендій в галузі освіти для обдарованих дітей. Зі слів очільника Тернополя Сергія Надала, протягом навчального року 2017/2018 стипендії буде отримувати 51 школяр у 17-ти номінаціях.

«Загалом для школярів було призначено 17-ть стипендіальних номінацій, які носять імена відомих тернопільських діячів. Наприклад, у сфері фізики стипендія імені Івана Пулюя, у сфері вокалу – Соломії Крушельницької, у історії та краєзнавства – Ігоря Герети, у сфері учнівського самоврядування – Володимира Лучаківського. У кожній номінації стипендію отримуватимуть по троє школярів, - розповідає міський голова. - Також конкурсна комісія визначала 33-ох обдарованих та  талановитих «Кращих учнів школи», яким теж будуть призначені стипендії на цей навчальний рік».

Очільник Тернополя переконаний, що стипендії стануть добрим стимулом тернопільським школярам поглиблювати своє навчання.

 

Соціальну картку тернополянина можна оформити у ЦНАПі та управлінні соцполітики

Четвер, 17 серпня 2017, 07:23

У Тернополі триває впровадження «Соціальної картки тернополянина». Ця карта дасть змогу тернополянам їздити за дешевшим тарифом у маршрутках та тролейбусах міста, а також згодом отримувати знижку на інші муніципальні послуги.

«Соціальна картка тернополянина буде впроваджена у місті з 1 жовтня. До цього часу плануємо оформити та роздати картки для пільгових категорій населення та пенсіонерів за віком, а також учням та студентам. Проте пільговим категоріям тернополян не варто переживати. Оскільки, якщо пільговики не встигнуть оформити картку до цього терміну, вони будуть ще певний час їздити за посвідченням, - пояснює міський голова Сергій Надал. - Інші категорії тернополян, щоб їздити у громадському транспорті за нижчим тарифом, повинні будуть оформити персоніфіковану соціальну карту тернополянина або купити проїзний квиток. За цими документами вартість проїзду залишиться незмінною, а от при розрахунку готівкою вартість проїзду буде вищою».

Пільговики та пенсіонери за віком можуть подати документи на виготовлення «Соціальної карти тернополянина» і в управлінні соціальної політики, і у ЦНАП. Ті пільгові категорії громадян, які не встигнуть оформити до жовтня картку, ще до Нового року зможуть їздити у громадському транспорті міста за посвідченням.

Учні та студенти, які вже подали документи на оформлення проїзних наприкінці попереднього навчального року, отримають картки на початку вересня. Ті ж учні та студенти, хто не оформив картку, зможуть подати документи на її виготовлення у навчальних закладах, у ЦНАПі або в управлінні соціальної політики.

Інші категорії тернополян. Тернополяни можуть оформити персоніфікований електронний квиток через ЦНАП, управління соцполітики, або ж придбати проїзний квиток у спеціальних пунктах продажу (*перелік цих пунктів буде оприлюднено додатково). При використанні персоніфікованого електронного квитка або проїзного квитка тариф на проїзд залишиться незмінним. А при розрахунку готівкою за проїзд доведеться заплатити більше.

Документи на оформлення «Соціальної карти тернополянина» можна подати:

  1. · у ЦНАПі (Центрі надання адміністративних послуг) за адресою вул. Князя Острозького 6, тел.40-41- 93.
  2. · в Управлінні соціальної політики міської ради за адресою: вул. Лисенка 8, І поверх, 36 каб. тел. 23-53-43;
  3. · в Оператора електронних систем за адресою вул. Тролейбусна 7, тел.40-03-50, 0672400356.

 

Термін виготовлення персоніфікованого квитка становить до 20 робочих днів.

 

Мільярд до бюджету – від тернопільців

Четвер, 17 серпня 2017, 07:08


Про наповнення Зведеного бюджету держави податковими платежами впродовж семи місяців цього року інформував в. о. начальника Тернопільської ОДПІ Сергій Бабій. Він зазначив, що платниками обласного центру та Тернопільського району протягом вказаного періоду було внесено до казни 1 мільярд 39 мільйонів гривень.

Значну частину у надходженнях склав податок на доходи фізичних осіб, якого поступило 734,5 млн грн, ще 179,4 млн грн надійшло податку на додану вартість, 102,9 млн грн – єдиного податку, 61 млн грн – плати за землю, 78 млн грн – податку на нерухоме майно.

За матеріалами Тернопільської ОДПІ


 

До кінця року з’явиться ще 7 нових груп у дитячих садочках Тернополя

Середа, 16 серпня 2017, 09:30

Міський голова Сергій Надал разом з начальником управління освіти Ольгою Похиляк побували у дитячому садочку №20 на Східному масиві, у якому днями відкрилася ще одна ясельна група. Зі слів очільника Тернополя, до кінця року у місті планується облаштувати загалом сім нових груп у дитсадках в різних мікрорайонах міста.

«Щороку у Тернополі народжується все більше дітей, тому ми розуміємо, що потрібно створювати нові дитячі групи у дитсадочках у різних мікрорайонах міста. Також чи це будуть групи ясельні, чи старші групи – усе залежить від потреб, - пояснює міський голова. – Наприклад, тут, на Східному масиві відкрито ясельну групу, яку будуть відвідувати до 30-ти дітей. Загалом вартість ремонту приміщення з придбанням необхідної техніки вартувало приблизно 300 тисяч гривень».

Начальник управління освіти зазначає, що у місті діє програма із заміни обладнання у дошкільних навчальних закладах на енергозберігаюче, тривають ремонти пральних та кухонь, оновлюються приміщення закладів та триває асфальтування заїздів та території дитячих садків.

 

Учасники бойових дій їздять у громадському транспорті Тернополя безкоштовно

Середа, 16 серпня 2017, 09:29

Учасники бойових дій (УБД), при наявності посвідчення, мають право їздити у громадському транспорті Тернополя безкоштовно та без обмежень. Здійснюється перевезення УБД відповідно до Закону «Про статус ветеранів війни та гарантії їхнього соціального захисту» та рішення виконавчого комітету «Про затвердження примірної форми договорів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом в м. Тернополі».

Зі слів начальника управління транспорту, комунікацій та зв’язку Ігоря Мединського, у договірні умови між перевізниками та замовником (Тернопільською міською радою) були внесені відповідні зміни. Відтак, УБД та ліквідатори аварії на ЧАЕС І та ІІ категорії безкоштовно та без обмежень їздять у громадсько-пасажирському транспорті Тернополя. За їх пільговий проїзд у міському бюджеті перебачено компенсаційні витрати перевізникам.

«До сьогодні у міську раду жодної скарги щодо перевезення учасників бойових дій у громадському транспорті Тернополя не надходило, - зазначає Ігор Мединський. – А за міжрайонні перевезення відповідає обласна державна адміністрація. Тому зі скаргами, у тому числі й щодо випадку, коли 11 серпня перевізник відмовився перевозити учасника бойових дій з автовокзалу, просимо звертатися у обласну державну адміністрацію та до керівництва автовокзалу».

 

Консультація від податкової

Вівторок, 15 серпня 2017, 06:18

Підприємець планує вирощувати свиней в одному із сіл району. Чи буде він звільнений від сплати податку на нерухоме майно за свинарник, площею близько 400 квадратних метрів, як сільгоспвиробник?

Податковим Кодексом, а саме статтею 266, визначено, що не є об’єктами оподаткування податком на нерухоме майно будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників, призначені для використання безпосередньо у сільськогосподарській діяльності.

Однак, стаття 14 Кодексу дає визначення, що сільськогосподарський товаровиробник – це юридична особа незалежно від організаційно-правової форми, яка займається виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби та її переробкою на власних чи орендованих потужностях.

Таким чином, фізична особа-підприємець, власник об’єкта нежитлової нерухомості, призначеної для використання у сільськогосподарській діяльності, не може належати до сільгоспвиробників у розумінні норм Податкового кодексу і, відповідно, повинен сплачувати податок на нерухоме майно, якщо інше не передбачено рішенням органу місцевого самоврядування при затвердженні ставок даного податку.


 

Кількість зареєстрованих безробітних в місті Тернополі

Понеділок, 14 серпня 2017, 06:32

За липень 2017 року в Тернопільський міськрайонний центр зайнятості звернулися 552  громадянина, які проживають в м. Тернополі, що на 102 особи більше ніж за аналогічний період минулого року (450 чол.). Чисельність незайнятого населення, що перебували на обліку протягом січня – липня 2017 року у міськрайонному центрі зайнятості, з урахуванням зареєстрованих на початок року, склала  6217  чол.,  що на 630 осіб більше, ніж на 1 серпня  2016 року (5587 чол.).

Станом на 1 серпня  2017 року на обліку в центрі зайнятості знаходилися  1985 незайнятих громадян з числа осіб, що проживають в м. Тернополі ( на 1 серпня 2016 року – 2030 чол.).

За станом на 01 серпня 2017 року на обліку в центрі зайнятості перебували  1205  безробітних громадян, що на 417 чол. або на 25,7% менше, ніж на відповідну дату минулого року (1622 чол.), з них 143 особи, в яких адреса реєстрації проживання за межами м.Тернопіль. Чисельність робітників на даний час становить – 20,5% проти 76,0% від чисельності службовців.  Жінки складають 65,9% від загальної чисельності безробітних (794 особи). Зменшився відсоток молоді до 35 років серед безробітних з 51,7 % на 01.08.2016 року до 47,0 % на 01.08.2017 року.


 

Робота міськрайонного центру зайнятості з військовослужбовцями – учасниками АТО

Понеділок, 14 серпня 2017, 06:31

У Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості у пошуках роботи у січні – червні  2017 року перебували на обліку 133 демобілізованих військовослужбовців, які брали участь у проведенні антитерористичної операції, що проживають в м. Тернополі, з них мали статус безробітного та отримували допомогу по безробіттю 108 осіб. З початку року 26 осіб працевлаштовані за сприянням служби зайнятості, з них 6 військовослужбовців працевлаштовані з компенсацією  роботодавцю витрат у розмірі єдиного внеску та 1 учасник АТО отримав одноразово допомогу для організації підприємницької діяльності, 13 – направлені на підвищення кваліфікації.

За станом на 01 серпня 2017 року на обліку у центрі зайнятості перебувають 76 військовослужбовців, які брали участь у проведенні антитерористичної операції, звільнених з військової служби, що проживають в м. Тернополі та потребують соціального захисту. Проводиться відповідна робота щодо сприяння їм у підборі підходящої роботи. Значна частина військовослужбовців на даний час проходить реабілітацію після звільнення з лав ЗСУ, що унеможливлює прискорення їх працевлаштування.


 

Тернопіль увійшов у десятку найкомфортніших міст для життя

П'ятниця, 11 серпня 2017, 07:23

Журнал «Фокус» оприлюднив нові рейтинги комфортності українських міст для життя. Тернопіль у цьому рейтингу зайняв почесне 7 місце, а ще вісім років тому наше місто було на 34 місці.

У рейтингу зазначається, що ще декілька років тому у цьому рейтингу лідерами були міста-мільйонники. Після Революції Гідності все змінилося і позиції лідерів серед найкомфортніших міст зайняли невеликі центри західної України.

Серед переваг Тернополя у рейтингу зазначається низький рівень злочинності, розвинене залізничне та автомобільне сполучення та хороша екологія. Згадали у рейтингу також про впровадження у місті «Карти тернополянина».

 

12 серпня – робочий день у Тернополі

П'ятниця, 11 серпня 2017, 07:22

Усі підрозділи Тернопільської міської ради, бюджетні установи та комунальні підприємства працюватимуть у суботу, 12 серпня. Натомість у п'ятницю, 25 серпня буде вихідний. Таке рішення було прийнято на засіданні виконкому ще на початку березня.

Хоч Кабінет міністрів України рекомендував замість 25 серпня перенести робочий день на 19 серпня, проте Тернопіль на місцевому рівні вирішив відпрацювати у суботу, 12 серпня, для того, щоб усі тернополяни мали змогу наступного тижня у родинному колі відсвяткувати Спаса.

Загалом у серпні тернополяни матимуть вихідні з 24 по 27 серпня.

Тернопільська міська рада рекомендує усім підприємствам, установам та організаціям також перенести робочий день з 25 серпня на 12 серпня.

 

Тернопіль працює над створенням інтерактивної карти Реєстру комунального майна

Четвер, 10 серпня 2017, 11:07

8 серпня міський голова Сергій Надал спільно з Центром громадського контролю «ДІЙ!» у Тернополі та компанією MagneticOne. MunicipalTechnologies презентували концепцію створення інтерактивної карти Реєстру комунального майна Тернополя.

Зі слів очільника Тернополя, міська рада прагне у своїй роботі залишатися максимально відкритою. Тому місто продовжуватиме працювати над оприлюдненням відкритих даних, зокрема Реєстру містобудівних умов та обмежень та оприлюднювати на інтерактивних платформах відкриті дані з інших важливих сфер життєдіяльності міста.

«Робота з впровадження інтерактивної картки реєстру комунального майна потребує завантаження багатьох даних, проте перші кроки у цьому напрямку вже зроблені. Місто зацікавлене у раціональному використанні комунального майна, оскільки це впливає на дохідну частину місцевого бюджету, - пояснює Сергій Надал. – Інтерактивна карта Реєстру – це спільна робота, яка частково фінансується за рахунок коштів місцевого бюджету, а частково створюватиметься зусиллями волонтерів та представників громадської організації, які будуть фотографувати та вносити інформацію».

Міський голова також озвучив про початок роботи над розробленням Стратегії розвитку відкритих даних у Тернополі, над якою працюватиме Центр громадського контролю «ДІЙ!» разом з командою мережі тренерів відкритих даних проекту TAPAS. Перші результати цієї роботи будуть презентовані до 1 жовтня.

 

Спілкування «спрощенців» і податківців

Середа, 09 серпня 2017, 06:11


Цього разу на питання фізичних осіб-підприємців у телефонному режимі відповідала начальник відділу податків і зборів з фізичних осіб Тернопільської ОДПІ Лілія Волянюк.


Платник на спрощеній системі оподаткування, друга група, здійснює діяльність у Тернополі та має намір ще надавати послуги в одному із сіл  району, де податок менший. За якою ставкою потрібно буде платити єдиний податок?

Відповідь на Ваше запитання можна знайти, звернувшись до Податкового кодексу України. Ним визначено, що у разу здійснення платником  єдиного податку першої і другої груп на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку. У Вашому випадку це буде – 20 % від розміру мінімальної зарплати.


Чув, що змінилась декларація для платників «спрощенців». За якою формою, платнику третьої групи ЄП, звітуватись за третій квартал, уже за новою чи за старою?

З 5 травня 2017 року набрав чинності наказ Мінфіну від 17.03.2017 р. № 369, яким внесено зміни до форми Податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи підприємця.

Оскільки базовим податковим періодом для Вас, як «спрощенця» третьої групи, є календарний квартал, то нова форма Декларації буде використовуватись для складання звітності за 9 місяців 2017 року.

Нагадаємо, що термін її подання 40 днів після закінчення третього кварталу. Платники ж першої або другої груп, які звітують по закінченню року, нову декларацію подаватимуть, починаючи з січня 2018 року.


Планую з четвертого кварталу змінити групу єдиного податку, з третьої на другу. А чи потрібно змінювати Книгу обліку доходів?

Ні, не потрібно. Для ведення обліку доходів платниками-«спрощенцями» першоїтретьої груп передбачена одна форма Книги. Хіба, якщо Ви були чи будете реєструватись  платником ПДВ, то в такому випадку, Вам потрібно замінити Книгу обліку доходів.

Підприємці Тернополя і Тернопільського району можуть зареєструвати її у залі №1 Центру обслуговування платників (стіл № 3).


Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ


 

У Тернополі встановили лавку зі світлодіодним підсвічуванням

Вівторок, 08 серпня 2017, 10:07

Днями у Тернополі на «Острівці кохання» з’явилася перша лавка зі світлодіодним підсвічуванням. Її облаштував місцевий підприємець, який раніше встановив перше у місті «Сонячне дерево».

Лавка передбачає 21 режим кольорів, а оскільки має LED-освітлення, то є ще й економною. Підприємець планує облаштувати такі лавки ще на декількох локаціях у Тернополі, які стануть новими цікавими атракціями для тернополян та гостей міста.

Нагадаємо, що за рік у місті встановлено декілька «Сонячних дерев», зокрема на Театральному майдані, біля причалу тернопільського ставу, у парку Шевченка (на «Циганці») та ін.

 

До уваги тернополян! Триває вакцинація дітей проти кору

Понеділок, 07 серпня 2017, 09:04

На початку липня Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня отримала 5000 доз для проведення щеплень проти кору – вірусного захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Зі слів міського педіатра Олени Федорової, спалах кору повторюються  кожні 4-5 років. У Тернополі останній раз був зафіксований у 2012 році.

«Реєстрація випадків захворювання на кір в районах області та сусідніх областях дає підстави  очікувати спалах захворювання на кір в Тернополі вже цього року. Особлива небезпека виникне тоді, коли розпочнеться навчальний рік, - розповідає Олена Федорова. – Кір відноситься до керованих інфекцій, тобто діти у 1 рік та в 6 років обов’язково підлягають вакцинації проти кору. Неблагополучна ситуація щодо кору в місті обумовлена недостатнім надходженням вакцини в 2016 році та 2017 роках. В 2016 році було заплановано вакцинувати 6700 дітей, проте місто отримало лише 760 доз. У 2017 році заплановано вакцинувати 8264 дитини, а наразі є 5000 доз».

Міський педіатр пояснює, що батьки дітей, які звертаються в даний час до медзакладу, виросли за достатньо сприятливих умов щодо епідситуації. Вони не усвідомлюють наслідків таких страшних захворювань як поліомієліт, дифтерія, правець, кір, тому відмовляються від проведення щеплень своїм дітям.

«Контроль над цими інфекційними захворюваннями можливий тільки за умов охоплення вакцинацією 95% дитячого населення. Я би дуже хотіла, щоб батьки зрозуміли, що ці відсотки не потрібні для звітів, міністерства, чи будь яких інших установ. Вони потрібні для здоров’я та безпеки дітей, - додає Олена Федорова. -  Ми та наші діти живемо в суспільстві, де повністю уникнути спілкування неможливо. Тому кожна мама має подбати про здоров’я та майбутнє своєї дитини. Відсоток нещеплених дітей дуже високий, тому колективний захист не є ефективний. Загрозою для інших в організованому колективі є нещеплена дитина».

Для проведення вакцинації проти кору батькам необхідно звернутися у Тернопільську міську дитячу комунальну лікарню до дільничного лікаря-педіатра за місцем проживання.

 

На «Алеї зірок» у Тернополі з’явиться ще три зірки

Понеділок, 07 серпня 2017, 09:04

Цього року до Дня міста на «Алеї зірок» з’являться ще три зірки визначним тернополянам, які найбільше доклалися до розвитку міста та прославляли його своєю працею в Україні та світі.

Перша зірка буде присвячена усім воїнам-добровольцями, друга - подвійна зірка буде створена у пам'ять про талановите подружжя Стецьків – художника Дмитра та мистецтвознавцю Віру. Також з'явиться зірка поету і прозаїку Василю Ярмушу.

ДовідкаАлея зірок у Тернополі відкрита 28 серпня 2011 року, розташована на вул. Гетьмана Сагайдачного. У попередні роки вона поповнилася іменами Олени Підгрушної, Казимира Сікорського, Василя Бурми, Лесі Романчук, Степана Галябарди, Михайла Форгеля, Любомири Бойцун, композитора Андрія Підлужного, актора Мирослава Коцюлими та зіркою, яка присвячена усім учасникам АТО.

 

Начальник головного територіального управління юстиції Едуард Кольцов про підсумки роботи за І півріччя 2017 року

П'ятниця, 04 серпня 2017, 07:12

Головним територіальним управлінням юстиції у Тернопільській області підбито підсумки роботи органів і установ юстиції області за шість місяців поточного року. Едуард Кольцов зазначив, що звітний період в системі юстиції області був продовженням реформ, завдяки яким, вдалося реалізувати низку пілотних проектів та ініціатив Мін’юсту. Проект «Шлюб за добу» – у Тернополі користується неабиякою популярністю. Цей сервіс спрямований на мінімізація корупції, з якою раніше було пов’язане прискорення процедури одруження.

В Українському Домі «Перемога» цією послугою уже скористались 203 молоді пари, а 12 учасників АТО та бойових дій одержали її безоплатно. З метою спрощення доступу громадян до адміністративних послуг щодо державної реєстрації народження дитини в області успішно працює проект, згідно якого, працівники відділів ДРАЦС приймають документи та видають свідоцтва про народження і здійснюють реєстрацію дитини безпосередньо у закладах охорони здоров’я. Вісімнадцять пологових будинків в області мають фронт-офіси Мін’юсту, в яких батьки цього річ отримали 1946-ть перших документів свого малюка, що складає майже 60 відсотків від загальної кількості. Продовжується реєстрація діточок за місцем проживання, безпосередньо у пологових будинках, цього річ здійснено 433 таких реєстрації.

Сервісом для одержання апостилю за півроку в області скористалися 2020 громадян. Едуард Кольцов повідомив журналістів про те, що Мін’юстом презентовано проект «Он-лайн будинок юстиції» на загальнодержавний рівень. Віднині послугами з повторного отримання документів у сфері реєстрації актів цивільного стану, а також реєстрації та ліквідації фізичної особи-підприємця зможуть скористатися усі громадяни. Цей проект увібрав у себе всі сервіси, які міністерство надає в електронному вигляді. Окрім вищезгаданих сервісів, громадяни зможуть зареєструвати громадське об’єднання або друкований засіб масової інформації, отримати дані про електронний цифровий підпис.

Міністр юстиції звернувся до депутатів Верховної Ради України з проханням вже цієї осені прийняти один з найбільш революційних законів у сфері електронних сервісів – Закон про довірчі послуги, який був розроблений Мін’юстом спільно з експертним середовищем. Він фактично відкриває можливість для всіх державних органів створити систему електронного врядування і запустити онлайн сервіси. Для українця – це можливість через мобільний телефон чи інший гаджет отримати будь-яку послугу. Ще одна новація – соціальний ліфт, де кожен український юрист може залишити свою анкету і вона буде автоматично вноситися в пропозиції із заповнення вільних вакансій в системі юстиції. Також тут можна скористатися послугою «СМС-Маяк», яка передбачає можливість отримання інформації щодо будь-яких змін в реєстрах бізнесу й нерухомості щодо власного майна.

Едуард Кольцов зазначив, що цьогоріч ініційовано наступний етап реформи систем надання безоплатної правової допомоги громадянам – підвищення рівня знань українців про свої права та запуск всеукраїнського проекту «Я маю право!». Старт проекту відбувся 7 червня поточного року. До географії проекту віднесено всі міста України, включаючи віддалені селища, де функціонують центри та бюро БПД. Важливим елементом проекту є створення моніторингової групи для системного періодичного розгляду ключових справ щодо порушення прав громадян та притягнення до відповідальності державних чиновників чи осіб, з боку яких відбулось порушення прав громадянина.

Едуард Кольцов повідомив журналістів про те, що удосконалено порядок стягнення аліментів. Зокрема є можливість пред’явити виконавчий документ безпосередньо до бухгалтерії підприємства чи організації, де працює боржник без звернення до виконавця. За наявності заборгованості із сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за 3 місяці виконавець має повідомити про право стягувача звернутися до органів досудового розслідування із заявою про кримінальне правопорушення.

 

Начальник Головного територіального

управління юстиції у Тернопільській області Едуард Кольцов

 

Особливості проведення державної реєстрації через фронт-офіси

П'ятниця, 04 серпня 2017, 07:12

Відповідно до Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи затвердженого Наказом міністерства юстиції України 09.02.2016 №359/5, Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 09 лютого 2016 р. за №200/28330 державна реєстрація може проводитись за заявою заявника шляхом звернення до фронт-офісів, що забезпечують прийняття та видачу відповідно до цього Порядку документів під час державної реєстрації.

У разі подання документів для державної реєстрації до фронт-офісу уповноважена особа такого фронт-офісу здійснює усі дії щодо прийняття та видачі документів для державної реєстрації, передбачені цим Порядком, та здійснення яких покладається на державного реєстратора, уповноважену особу суб’єкта державної реєстрації відповідно до цього Порядку.

Зареєстрована заява та електронні копії оригіналів документів для державної реєстрації, виготовлені шляхом сканування та долучені до такої заяви, за допомогою програмних засобів ведення Єдиного державного реєстру передаються на розгляд суб’єкту державної реєстрації.

Центри надання адміністративних послуг, утворені відповідно до Закону України «Про адміністративні послуги», передають заяву та електронні копії оригіналів документів для державної реєстрації, виготовлені шляхом сканування, відповідним виконавчим органам міських рад (міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення), Київській, Севастопольській міським, районним, районним у містах Києві та Севастополі державним адміністраціям, при яких вони утворені, а також на основі узгоджених рішень виконавчим органам сільських, селищних, міських рад, а у разі, коли відповідно до Закону державна реєстрація проводиться Міністерством юстиції України та його територіальними органами, – Міністерству юстиції України або його територіальним органам за місцезнаходженням громадського формування.

За відповідність електронних копій документів для державної реєстрації оригіналам таких документів у паперовій формі відповідає особа, яка виготовила електронні копії документів.

Заява та оригінали документів для державної реєстрації, документи, що підтверджують сплату адміністративного збору, а також інші додаткові документи, подані заявником, на час розгляду їх державним реєстратором зберігаються у фронт-офісі.

Документи, що потребують усунення підстав для зупинення розгляду документів, повертаються (видаються, надсилаються поштовим відправленням) уповноваженою особою фронт-офісу, що забезпечував прийняття, зберігання та видачу документів для державної реєстрації, заявнику не пізніше наступного робочого дня з дня надходження від заявника заяви про їх повернення за описом, сформованим за допомогою програмних засобів ведення Єдиного державного реєстру.

У разі подання документів для державної реєстрації фронт-офісу документи, необхідні для усунення підстав для зупинення розгляду документів, подаються до відповідного фронт-офісу у порядку, передбаченому для заяв про державну реєстрацію.

За результатом проведеної державної реєстрації уповноважена особа фронт-офісу, що забезпечував прийняття, зберігання та видачу документів для державної реєстрації, протягом трьох робочих днів з дня її проведення надсилає документи для державної реєстрації суб’єкту державної реєстрації, уповноваженому зберігати реєстраційні справи відповідно до Закону.

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

Із серпня діють нові форми

Четвер, 03 серпня 2017, 10:11

У Тернопільській ОДПІ інформують, що з 1 серпня 2017 року діють нові форми акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної та заявки на поповнення (коригування) залишку пального.

Докладніше – у наказі Міністерства фінансів України від 24.04.2017 р. № 452 та у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ


 

Декларація про майновий стан і доходи: що зміниться?

Четвер, 03 серпня 2017, 10:09

Міністерство фінансів України затвердило у новій редакції форму Податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкцію щодо її заповнення. Про це повідомили у Тернопільській ОДПІ.

Основні зміни полягають у такому:

- розділ ІІ декларації «Доходи, які включаються до загального річного оподаткованого доходу» доповнено рядком 10.9.1, де буде відображатися сума додаткового блага у вигляді прощеного боргу за іпотечним кредитом.

- розділ І додатку Ф2 до декларації «Доходи від провадження господарської діяльності» доповнено окремою графою для відображення амортизаційних відрахувань. Крім того, в цьому додатку передбачено окремий розділ – «Інформація відносно нарахованої амортизації».

Довідково: Наказ Мінфіну від 06.06.17 року № 556 набере чинності з 31 грудня 2017 року.

Докладні консультації – у Центрі обслуговування платників: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ


 

Начальник головного територіального управління юстиції Едуард Кольцов про підсумки роботи за І півріччя 2017 року

Середа, 02 серпня 2017, 14:16

Головним територіальним управлінням юстиції у Тернопільській області підбито підсумки роботи органів і установ юстиції області за шість місяців поточного року. Едуард Кольцов зазначив, що звітний період в системі юстиції області був продовженням реформ, завдяки яким, вдалося реалізувати низку пілотних проектів та ініціатив Мін’юсту. Проект «Шлюб за добу» – у Тернополі користується неабиякою популярністю. Цей сервіс спрямований на мінімізація корупції, з якою раніше було пов’язане прискорення процедури одруження. В Українському Домі «Перемога» цією послугою уже скористались 203 молоді пари, а 12 учасників АТО та бойових дій одержали її безоплатно. З метою спрощення доступу громадян до адміністративних послуг щодо державної реєстрації народження дитини в області успішно працює проект, згідно якого, працівники відділів ДРАЦС приймають документи та видають свідоцтва про народження і здійснюють реєстрацію дитини безпосередньо у закладах охорони здоров’я. Вісімнадцять пологових будинків в області мають фронт-офіси Мін’юсту, в яких батьки цього річ отримали 1946-ть перших документів свого малюка, що складає майже 60 відсотків від загальної кількості. Продовжується реєстрація діточок за місцем проживання, безпосередньо у пологових будинках, цього річ здійснено 433 таких реєстрації.

Сервісом для одержання апостилю за півроку в області скористалися 2020 громадян. Едуард Кольцов повідомив журналістів про те, що Мін’юстом презентовано проект «Он-лайн будинок юстиції» на загальнодержавний рівень. Віднині послугами з повторного отримання документів у сфері реєстрації актів цивільного стану, а також реєстрації та ліквідації фізичної особи-підприємця зможуть скористатися усі громадяни. Цей проект увібрав у себе всі сервіси, які міністерство надає в електронному вигляді. Окрім вищезгаданих сервісів, громадяни зможуть зареєструвати громадське об’єднання або друкований засіб масової інформації, отримати дані про електронний цифровий підпис.

Міністр юстиції звернувся до депутатів Верховної Ради України з проханням вже цієї осені прийняти один з найбільш революційних законів у сфері електронних сервісів – Закон про довірчі послуги, який був розроблений Мін’юстом спільно з експертним середовищем. Він фактично відкриває можливість для всіх державних органів створити систему електронного врядування і запустити онлайн сервіси. Для українця – це можливість через мобільний телефон чи інший гаджет отримати будь-яку послугу. Ще одна новація – соціальний ліфт, де кожен український юрист може залишити свою анкету і вона буде автоматично вноситися в пропозиції із заповнення вільних вакансій в системі юстиції. Також тут можна скористатися послугою «СМС-Маяк», яка передбачає можливість отримання інформації щодо будь-яких змін в реєстрах бізнесу й нерухомості щодо власного майна.

Едуард Кольцов зазначив, що цьогоріч ініційовано наступний етап реформи систем надання безоплатної правової допомоги громадянам – підвищення рівня знань українців про свої права та запуск всеукраїнського проекту «Я маю право!». Старт проекту відбувся 7 червня поточного року. До географії проекту віднесено всі міста України, включаючи віддалені селища, де функціонують центри та бюро БПД. Важливим елементом проекту є створення моніторингової групи для системного періодичного розгляду ключових справ щодо порушення прав громадян та притягнення до відповідальності державних чиновників чи осіб, з боку яких відбулось порушення прав громадянина.

Едуард Кольцов повідомив журналістів про те, що удосконалено порядок стягнення аліментів. Зокрема є можливість пред’явити виконавчий документ безпосередньо до бухгалтерії підприємства чи організації, де працює боржник без звернення до виконавця. За наявності заборгованості із сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за 3 місяці виконавець має повідомити про право стягувача звернутися до органів досудового розслідування із заявою про кримінальне правопорушення.

 

 

Начальник Головного територіального

управління юстиції у Тернопільській області Едуард Кольцов

 

 

Найдовша катальпова алея України з’явиться у Тернополі

Середа, 02 серпня 2017, 05:06

У Тернополі триває реалізація Програми комплексного озеленення міста. Відтак, впродовж останніх років у місті продовжують висаджувати нові види дерев: катальпи, тюльпанові дерева, павловнії, червонолисті клени, сливи «Піссарді», каштани «Бріотті», тощо.

«Дерева висаджуємо у парках Шевченка, Національного відродження, гідропарку «Топільче», на прибудинкових територіях. У гідропарку «Топільче» ми вже висадили 124 катальпи (70 катальп від центрального фонтану до дамби цього року та ще 54 - від ТЦ «Орнава» до центрального фонтану в 2016 році). Таким чином у Тернополі вже започаткували найдовшу катальпову алею в Україні, - розповідає головний спеціаліст відділу благоустрою та екології міського управління ЖКГ Тетяна Придача. - Планується, що після того, як буде висаджено ще декілька десятків катальп, протяжність цієї алеї становитиме півтори кілометра».

Усі саджанці дерев доглядають та поливають фахівці відповідних установ. Цикл поливання залежить від погодних умов та сезонних опадів.

 

Не буде електропостачання у окремих будинках Тернополя

Середа, 02 серпня 2017, 05:05

Повідомляємо, що у зв’язку із ремонтними роботами, не буде електропостачання у окремих будинках Тернополя, а саме:

  1. 02.08.17р. з 09.00 до 13.00 год. за адресами: вул. Лучаківського, 6,8,10; вул. Тролейбусна, 7А.
  2. 02.08.17р. з 10.00 до 17.00 год. за адресами: вул. Б.Хмельницького, 37,39,43; вул. Родини Барвінських 4,14,16,16А,18;
  3. 02.08.17р. з 09.00 до 11.00 год. та з 15.00 до 17.00 год. за адресами: вул. Б.Хмельницького від 1-13 (непарні); 2,4,4А,6,6А; вул. Руська, 47,49,51,53.
 

У Старому парку облаштовують дитячий та спортивний майданчики

Вівторок, 01 серпня 2017, 07:25

Зранку, 1 серпня, міський голова Сергій Надал проінспектував хід проведення ремонтних робіт у Старому парку, де триває реконструкція пішохідних доріжок, облаштування спортивного та дитячого майданчиків. Зі слів очільника Тернополя, ще раніше багато мешканців прилеглих будинків зверталися у міську раду з проханням облаштувати у парку додаткові зони відпочинку як для дітей, так і дорослих.

«Цього року у парку ми оновлюємо ті пішохідні доріжки, які були найбільш зруйновані. Також там тривають роботи з облаштування спортивного майданчика – вуличних тренажерів, проект зі встановлення яких став одним із переможців «Громадського бюджету», - розповідає Сергій Надал. – Однозначно ми розуміємо, що є необхідність далі проводити капітальний ремонт доріжок, облаштовувати вхід у парк, проте вже ці роботи будуть заплановані у наступні роки».

 

Висновок Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації

Вівторок, 01 серпня 2017, 07:24

Сьогодні на підставі Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» при Міністерстві юстиції України та головних територіальних управліннях юстиції діють Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, що дає змогу оскарження в адміністративному порядку рішень, дії та бездіяльності державного реєстратора та суб’єкта державної реєстрації.

Також, відповідно до Порядку розгляду скарг у сфері державної реєстрації затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року № 1128 (зі змінами) та Положення про Комісію з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації затвердженого наказом Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області від 26 січня 2016 року № 8/44,  зареєстровано Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області 01 лютого 2016 року № 1/771 (зі змінами) в рішення Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації (далі – Комісія)  можуть бути оскаржені до суду.

Слід зазначити, що рішення Комісії за результатами розгляду адміністративної скарги оформлюється висновком, який підписується Головою Комісії, секретарем та членами Комісії, що брали участь у засіданні Комісії. А на підставі висновку, суб’єкт розгляду скарги, приймає мотивоване рішення про задоволення скарги або про відмову в її задоволенні з підстав передбачених Законами у формі наказу.

Однак висновок Комісії має рекомендаційний характер, та не створює для особи (скаржника) юридичних обов’язків та наслідків, які б могли порушити її права та інтереси. При цьому зобов’язуючим актом є наказ Міністерства юстиції України чи головного територіального управління юстиції.

Таким чином, до суду не слід оскаржувати висновки Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, а треба оскаржувати лише накази Мінюсту та його територіальних органів, в яких про такі висновки зазначається.

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області


 

Більшість обрали спрощену систему

Понеділок, 31 липня 2017, 11:04

Станом на 1 липня 2017 року на обліку в Тернопільській ОДПІ перебувало 16 653 підприємці.

Більш як 66 % з них, а це 11 060, обрали спрощену систему оподаткування. Кількість «єдинників» у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросла на 1 346.

Податковий кодекс України дозволяє підприємцям обрати одну з трьох груп єдиного податку. Як інформували у відділі податків і зборів з фізичних осіб, найбільш «популярною» є ІІ група, на якій перебуває 5 619 фізичних осіб-підприємців, першу групу обрали 2 298 платників, а третю – 3 143.

Загалом, протягом шести місяців 2017 року від платників єдиного податку до бюджетів міста Тернополя і Тернопільського району надійшло 62,7 млн грн даного податку. Це на 22,7 млн грн (або 156,9 %) перевищує тогорічні показники.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ


 

Штрафи відмінено

Понеділок, 31 липня 2017, 11:03

У Тернопільській ОДПІ повідомляють, що набрав чинності Закону України від 13.07.2017 №2143-VIII «Про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України  щодо  не застосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних унаслідок несанкціонованого втручання у роботу комп’ютерних мереж платників податків».

Відповідно до цього Закону, тимчасово до 31 грудня 2017 року у разі втрати та/або пошкодження інформації (у тому числі, інформації, яка  міститься у базах даних обліку платника податків) унаслідок несанкціонованого втручання  у роботу комп’ютерних мереж платника податків та за наявності документів, що  підтверджують зазначені події, платник податків  протягом 10 календарних днів з дня набрання чинності цього Закону зобов'язаний письмово повідомити податковий орган за місцем обліку в порядку, встановленому Податковим кодексом України для подання податкової звітності.

Документами, які підтверджують несанкціоноване втручання у роботу комп’ютерних мереж платника податків, зокрема, є копії заяви до правоохоронних органів або повідомлення про кримінальне правопорушення та документу, що підтверджує її прийняття і реєстрацію тощо.

Відповідно пункту 6.10 наказу Міністерства фінансів України від 24 травня 1995 року №88 «Про затвердження Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку», у разі пропажі або знищення первинних документів, облікових регістрів і звітності керівник підприємства, установи письмово повідомляє про це правоохоронні органи та наказом призначає комісію для встановлення переліку відсутніх документів та розслідування причин їх пропажі або знищення.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ


 

Коди заповнюйте правильно

Четвер, 27 липня 2017, 06:48

У Тернопільській ОДПІ зазначили, що платник податку, у разі отримання квитанції про зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі, а в перехідний період (з 01 квітня 2017 року до 01 липня 2017 року) у разі отримання квитанції про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі, має право подати на розгляд комісії Державної фіскальної служби України, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації, інформацію за встановленою формою J(F)1312301 щодо:

видів економічної діяльності відповідно до Класифікатора видів економічної діяльності (КВЕД ДК 009:2010);

кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД, що на постійній основі постачаються (виготовляються) та/або придбаваються (отримуються) платником податку;

кодів послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (ДК 016-2010), що на постійній основі постачаються (виготовляються) та/або придбаваються платником податку.

При заповненні Таблиці просимо звертати увагу на те, що код послуги заповнюється відповідно до Державного класифікатора продукції та послуг (ДК 016-2010) та має містити від 5 до 14 символів.

При складанні податкової накладної/розрахунку коригування рекомендуємо відображати коди послуг, зазначені у Таблиці, яка врахована Комісією (Наприклад, код «33.12» і код «33.12.24-00.00» – не ідентичні і розуміються як різні коди.)

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

 

Он-лайн будинок юстиції - це повністю прозора автоматизована система

Четвер, 27 липня 2017, 06:46

Проект Міністерства юстиції «Он-лайн будинок юстиції» вийшов на всеукраїнський рівень.

Послугами з повторного отримання документів у сфері реєстрації актів цивільного стану, а також реєстрації та ліквідації фізичної особи-підприємця можуть скористатися всі українці.

Цей проект увібрав у себе всі сервіси, які міністерство надає в електронному вигляді. Це той проект, який є прикладом для інших міністерств стосовно того, як розбудовувати електронне врядування та спрощувати життя кожного українця.

Окрім вищезгаданих сервісів, українці також можуть отримати інформацію з усіх реєстрів Мін’юсту, отримати повторні документи про державну реєстрацію актів цивільного стану: свідоцтва про народження, шлюб, розірвання шлюбу, смерть, зміну імені, а також відповідні витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, зареєструвати громадське об’єднання або засіб масової інформації, отримати дані про електронний цифровий підпис.

Також тут можна скористатися послугою «СМС-Маяк», яка передбачає можливість отримання інформації щодо будь-яких змін в реєстрах бізнесу й нерухомості щодо майна особи.

Ще одна новація – соціальний ліфт, де кожен український юрист може залишити свою анкету і вона буде автоматично вноситися в пропозиції із заповнення вільних вакансій в системі юстиції.

Соціальний ліфт – можливість дізнатись про наявні вакансії та знайти роботу в системі органів юстиції. Завдяки йому на роботу до органів юстиції громадяни можуть потрапити без зв’язків, а лише завдяки своїм вмінням і знанням. Для цього необхідно зайти на сайт он-лайн будинку юстиції та заповнити доволі просте резюме.

Наказом Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області від 22 травня 2017 року № 97/44 «Про затвердження Порядку стажування громадян з числа молоді в Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області», зареєстрованого в Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області 29.05.2017 за № 38/849 затверджено Порядок проходження стажування громадян з числа молоді, які виявили бажання проходити стажування в Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області.

Послугою «соціальний ліфт» через он-лайн будинок юстиції скористалося 12 осіб, які подали заяви та з них 10 студентів юридичного факультету ТНЕУ проходять стажування в структурних підрозділах головного територіального управління юстиції.






Начальник Головного територіального

управління юстиції у Тернопільській області Едуард Кольцов

 

Власність громадських об’єднань

Четвер, 27 липня 2017, 06:38

Питання щодо права власності громадських об’єднань зі статусом юридичної особи регламентовано ст. 24 Закону України «Про громадські об’єднання».

Так, громадське об'єднання зі статусом юридичної особи для виконання своєї статутної мети (цілей) має право володіти, користуватися і розпоряджатися коштами та іншим майном, яке відповідно до закону передане такому громадському об'єднанню його членами (учасниками) або державою, набуте як членські внески, пожертвуване громадянами, підприємствами, установами та організаціями, набуте в результаті підприємницької діяльності такого об'єднання, підприємницької діяльності створених ним юридичних осіб (товариств, підприємств), а також майном, придбаним за рахунок власних коштів, тимчасово наданим у користування (крім розпорядження) чи на інших підставах, не заборонених законом.

Право власності громадського об'єднання зі статусом юридичної особи реалізовує його вищий орган управління в порядку, передбаченому законом та статутом громадського об'єднання. Окремі функції щодо управління майном за рішенням вищого органу управління громадського об'єднання можуть бути покладені на створені ним відповідно до статуту керівні органи, юридичні особи (товариства, підприємства), відокремлені підрозділи таких об'єднань або передані громадським спілкам, утвореним цими громадськими об'єднаннями.

У разі саморозпуску громадського об'єднання його майно та кошти після задоволення вимог кредиторів передаються за рішенням такого об'єднання на статутні або благодійні цілі іншому (кільком іншим) громадському об'єднанню, а в разі неприйняття такого рішення - зараховуються відповідно до закону до державного або місцевого бюджету.

У разі реорганізації громадського об'єднання його майно, активи та пасиви передаються правонаступнику.

Також варто зазначити, що громадські об'єднання зі статусом юридичної особи мають право на фінансову підтримку за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів відповідно до закону і в разі її отримання зобов'язані подавати та оприлюднювати звіти про цільове використання цих коштів відповідно до закону.

Необхідно наголосити, що громадське об'єднання зі статусом юридичної особи, створені ним юридичні особи (товариства, підприємства) зобов'язані вести бухгалтерський облік, фінансову та статистичну звітність, бути зареєстрованими в органах державної податкової служби та сплачувати до бюджету обов'язкові платежі відповідно до закону. Надання громадським об'єднанням, створеним ними юридичним особам (товариствам, підприємствам) пільг, у тому числі з оподаткування, здійснюється на підставах та в порядку, визначених законом.

 

 

Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

 

 

Законодавством дозволено мешканцям гуртожитків приватизувати своє житло

Четвер, 27 липня 2017, 06:36

04 червня 2017 року набрав чинності Закон України від 05 квітня 2017 року № 1999-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», яким, поряд з іншим, внесено зміни до пункту 3 розділу VIII «Перехідні положення» Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» від 04.09.2008 № 500-VI (із змінами) (далі – Закон).

З метою захисту житлових прав мешканців гуртожитків, недопущення їх незаконного виселення із займаних ними на визначених цим Законом правових підставах жилих приміщень, недопущення відчуження гуртожитків, що будувалися за радянських часів (до 1 грудня 1991 року) за загальнодержавні кошти, запроваджується мораторій на виселення з гуртожитків мешканців (крім виселення мешканців гуртожитків за рішенням суду) та відчуження (крім передачі у комунальну власність відповідних міських, селищних, сільських рад відповідно до цього Закону) гуртожитків, що перебувають у повному господарському віданні або оперативному управлінні підприємств, організацій, установ незалежно від форми власності або увійшли до статутних фондів чи капіталів акціонерних чи колективних товариств (організацій), створених у процесі приватизації чи корпоратизації (у тому числі тих, що в подальшому були передані до статутних капіталів (фондів) інших юридичних осіб або відчужені в інший спосіб), протягом строку реалізації Загальнодержавної цільової програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2017-2021 роки.

Цей мораторій діє на відчуження у будь-який спосіб зазначених гуртожитків як об’єктів нерухомого майна, житлових комплексів та/або їх частин, їх окремих будівель, споруд, жилих та нежилих приміщень та іншого майна, а також відповідних земельних ділянок та їх прибудинкових територій на користь фізичних чи юридичних осіб приватного права до 1 січня 2022 року.

Органам місцевого самоврядування під час дії зазначеного мораторію вжити заходів до видачі власниками гуртожитків ордерів усім мешканцям гуртожитків, яких на визначених цим Законом правових підставах було вселено в гуртожиток і які фактично проживають у гуртожитку більше п’яти років, які не отримали ордери (або у яких ордери було вилучено) з незалежних від них причин.

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

Ефективність роботи сервісу Мін’юсту – «Шлюб за добу»

Середа, 26 липня 2017, 00:00

З метою спрощення процедури державної реєстрації шлюбу, а також забезпечення реалізації гарантованого державою права на шлюб 29 липня 2016 року Кабінет Міністрів України погодився з пропозицією Міністерства юстиції України щодо запровадження нового сервісу – «Шлюб за добу».

Спочатку сервіс було запущено у містах, які межують з тимчасово окупованими територіями аби забезпечити їх жителів можливістю швидко, без необхідності їздити кілька разів, отримати легальні українські свідоцтва про одруження та туристичних містах. Спрощена реєстрація шлюбу стала доступною для жителів найбільш популярних туристичних міст України – Києва, Львова, Одеси, Херсону а також територій, що наближені до зони проведення антитерористичної операції – у м. Маріуполі та м. Сєвєродонецьку.

З огляду на статистичні дані уряд прийшов до висновку, що буде цілком доцільно поширити дію пілотного проекту і на інші регіони країни.

Перелік міст, на які поширився пілотний проект «Шлюб за добу» доповнили Луцьк, Дніпро, Вінниця, Миколаїв, Кам’янець-Подільський, Рівне, Житомир, Харків, Івано-Франківськ, Ужгород, Суми, Чернігів, Чернівці і Тернопіль.

20 лютого 2017 року в м. Тернопіль вперше зареєстровано два шлюби у рамках нового сервісу Мін’юсту – «Шлюб за добу».

На сьогоднішній день послуга «Шлюб за добу» продовжує користуватися шаленою популярністю, не лише серед жителів Тернополя і області, а й інших країн.

Так лише місяць тому в Українському домі «Перемога» молоде подружжя зареєструвало 150-й шлюб у рамках сервісу Мін’юсту – «Шлюб за добу», а на сьогодні вже192 пари скористалися даною послугою.

Серед них – громадян інших держав більше 59 осіб, учасників АТО –12.

Отже, не треба йти до відділів ДРАЦС, стояти в чергах і чекати 30 днів. Достатньо звернутись до організатора реєстрації шлюбу: у Тернополі виконавець цих послуг уже визначений – це Комунальне підприємство «Підприємство матеріально-технічного забезпечення» Тернопільської міської ради.

Пара обирає для себе зручну дату, час і місце, укладає договір з організатором і тоді вже молодята реєструють свій шлюб.

При державній реєстрації шлюбу подаються паспорти або паспортні документи наречених.

Особи, які раніше перебували в шлюбі, пред’являють документи, що підтверджують припинення попереднього шлюбу.

Іноземні громадяни мають підтвердити своє право перебування на території України.

У Тернополі «Шлюб за добу» зможуть укладати і жителі будь-якого району області, і жителі інших областей, а також іноземці.

Свідоцтво про шлюб підписується уповноваженим працівником відділу державної реєстрації актів цивільного стану та засвідчується печаткою даного відділу.

Переваги даного проекту:

- реєстрація шлюбу в час та у місці, обраному жінкою та чоловіком;

- відсутність необхідності звернення в органи державної реєстрації актів цивільного стану;

- залучення до організації реєстрації шлюбу суб'єктів господарювання публічного права.

Для того, щоб скористатися даним сервісом майбутнім нареченим необхідно зробити кілька простих кроків:

1.Звернутись до організатора державної реєстрації шлюбу, відомості про якого розміщені територіальним органом юстиції на офіційному сайті.

2.Обрати дату та час для проведення державної реєстрації.

3.Укласти цивільно-правовий договір про надання послуги;

4.Завітати на власне весілля.

Начальник Головного територіального

управління юстиції у Тернопільській області Едуард Кольцов

 

Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації: які її повноваження?

Вівторок, 25 липня 2017, 07:47

В січні 2016 року при Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області створено Комісію з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації.

Комісія є постійно діючим колегіальним консультативно-дорадчим органом при Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області, що функціонує в межах повноважень, визначених Законами України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», та забезпечує розгляд скарг у вказаних сферах.

Комісія має право розглядати скарги у сферах державної реєстрації прав та бізнесу:

1) на рішення (крім рішення про державну реєстрацію або крім рішення, згідно з яким проведено реєстраційну дію), дії або бездіяльність державного реєстратора;

2) на дії або бездіяльність суб'єктів державної реєстрації прав.

Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області розглядає скарги щодо державного реєстратора, суб'єктів державної реєстрації, які здійснюють свою діяльність на території Тернопільської області.

Однак, не варто звертатися до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації якщо:

- наявна інформація про судове провадження у зв'язку із спором між тими самими сторонами, з тих самих предмета і підстав;

- наявна інформація про судове рішення або ухвалу про відмову позивача від позову з того самого предмета спору, про визнання позову відповідачем або затвердження мирової угоди сторін;

- реєстраційну дію проведено на підставі рішення суду;

- порушені вимоги щодо терміну подання скарги (це 60 днів після вчинення незаконної реєстраційної дії, або ж 60 днів з того моменту, як особа дізналася чи могла дізнатися про цей факт);

- є рішення цього органу з того самого питання.

Водночас необхідно розуміти, що скасуванням незаконних реєстраційних дій межі компетенції Комісії закінчуються.

Комісія не є судом та не визнає недійсними документи, на підставі яких було проведено ту чи іншу реєстраційну дію. При розгляді скарг Комісія досліджує документи, які були або мали бути поданими до державного реєстратора.

Звертаємо увагу, що Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації не є останньою інстанцією.

Рішення, дії або бездіяльність Комісії можуть бути оскаржені до Мін’юсту або до суду.


Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області


 

Помилитись - дозволено

Вівторок, 25 липня 2017, 07:45

У разі помилкової реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі, складеної на іншого платника податку-покупця, платник податку може скласти до такої податкової накладної розрахунок коригування, в якому відобразити зі знаком «-» обсяги операції, зазначені у помилково складеній та зареєстрованій в ЄРПН податковій накладній. Про це повідомили у Тернопільській ОДПІ.

При цьому, такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН платником податку — покупцем.

Можливості вилучення з ЄРПН податкової накладної та/або розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до неї, у тому числі якщо вони помилково складені та зареєстровані платником податку, чинним законодавством не передбачено.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ


 

Триває ремонт проходу від Театрального майдану до вул. Листопадової

Понеділок, 24 липня 2017, 11:47

Під час традиційного ранкового об’їзду міста очільник Тернополя Сергій Надал оглянув стан ремонту наскрізного проходу між Театральним майданом та вул. Листопадова, який включає ремонт прибудинкової території вул. Грушевського, 1 та Сагайдачного,8.

Зі слів Очільника Тернополя, цей об’єкт розташований у центрі міста, через який проходять щодня сотні людей. Після реконструкції там будуть відремонтовані пішохідні ділянки, проїжджа частина, облаштовано екопаркову, яку погодили мешканці навколишніх будинків, та оновлено зелені насадження. Також під час ремонту проїжджої частини проводиться заміна інженерних мереж.

«Насамперед на цій ділянці будуть облаштовані додаткові стежки для зручності пішоходів. Плануємо забрати браму, яка розділяє цю вулицю з Театральним майданом, - розповідає міський голова. – Згодом плануємо реконструювати фасади історичних будівель в одному стилі».

 

На пр. Злуки триває капітальний ремонт двору

Четвер, 20 липня 2017, 07:40

Під час традиційного ранкового об’їзду міста очільник Тернополя Сергій Надал оглянув стан проведення ремонтних робіт на пр. Злуки, 5. Зі слів очільника Тернополя, на прохання мешканців там буде облаштована екопарковка.

«У цьому дворі одночасно з ремонтом проїжджої частини тривають роботи з облаштування заїздів до під’їздів, відмостки будинку. Ще під час виготовлення проектно-кошторисної документації мешканці цього будинку попросили облаштувати у їх дворі екопарковку, щоб збільшити кількість місць для паркування автомобілів», - зазначив Сергій Надал.

 

Податківці нагадують про терміни

Четвер, 20 липня 2017, 07:20

У Тернопільській ОДПІ інформували, що потрібно зробити, у четвер, 20 липня 2017 року:


Останній день подання:

  • податкової декларації з податку на додану вартість за червень 2017 року платниками, у яких податковий період дорівнює календарному місяцю;

  • декларації акцизного податку за червень 2017 року;

  • податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за червень 2017 року;

  • податкової декларації з рентної плати за червень 2017 року та розрахунку з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України (Додаток 4 1 до Декларації) за червень 2017 року;

  • звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до фіскальних органів (форма № Д4 (місячна)) за червень 2017 року.


Останній день сплати:

  • авансового внеску з єдиного податку за липень 2017 року платниками, віднесеними до 1 та 2 груп;

  • єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування з доходу за червень 2017 року.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ


 

Виправлення помилок, допущених у відомостях Єдиного державного реєстру

Середа, 19 липня 2017, 07:11

У разі виявлення у відомостях Єдиного державного реєстру помилки (описки, друкарської, граматичної, арифметичної помилки), допущеної суб’єктом державної реєстрації, заявник письмово в паперовій або електронній формі повідомляє про це суб’єкта державної реєстрації, який перевіряє відповідність відомостей Єдиного державного реєстру інформації, що міститься в документах, що стали підставою для внесення цих відомостей. Якщо факт невідповідності підтверджено, суб’єкт державної реєстрації безоплатно виправляє допущену помилку в день надходження повідомлення.

Виправлення помилки у відомостях Єдиного державного реєстру, допущеної не з вини суб’єкта державної реєстрації, здійснюється за плату, розмір якої встановлений Законом.

У разі виявлення суб’єктом державної реєстрації помилки, допущеної у відомостях Єдиного державного реєстру, він в одноденний строк безоплатно виправляє допущену помилку та письмово повідомляє про це заявника.

Виправлення помилок, допущених у відомостях Єдиного державного реєстру внаслідок наявності помилок у документах, на підставі яких були внесені такі відомості, здійснюється після виправлення помилок у зазначених документах.

Виправлення помилок у відомостях Єдиного державного реєстру може здійснюватися також на підставі судового рішення.


Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області


 

У Тернополі облаштують 250 індивідуально-теплових пунктів погодного регулювання

Вівторок, 18 липня 2017, 11:32

Індивідуально-теплові пункти (ІТП) погодного регулювання облаштовують у багатоповерхових будинках Тернополя. Реалізовується ця програма за фінансування Світового банку та Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

«Завдяки таким ІТП тернополяни отримають цілодобово гарячу воду та належне теплопостачання, відповідно до погодних умов. Також такі ІТП будуть обладнані лічильниками тепла, а це означає, що мешканці будуть платити за теплопостачання пропорційно до квадратних метрів житлової площі, - розповідає очільник Тернополя Сергій Надал. – Загалом проектом передбачено облаштувати 750 індивідуально-теплових пунктів, а цього року плануємо облаштувати майже 250 таких ІТП».

Нагадаємо, що перше ІТП у житловому фонді Тернополя було облаштоване у будинку на вул. Лук’яновича,1. Зараз економія енергоресурсів для цього будинку становить 30-50%. Окрім того, для енергоефективності у місті діє програма термомодернізації житлового фонду на умовах співфінансування від міської ради та мешканців.

 

До уваги мешканців м.Тернополя!

Вівторок, 18 липня 2017, 11:31

Повідомляємо, що у зв’язку із ремонтними роботами, не буде електропостачання у окремих будинках Тернополя, а саме:

  1. 19.07.17р. з 09.00 до 17.00 год. за адресою пр. Злуки 13, 15, 19, 25.


Просимо вибачення за тимчасові незручності!

 

Автоматизована система оплати за проїзд у Тернополі функціонуватиме за чіткими правилами

Неділя, 16 липня 2017, 07:43

Наприкінці червня на засіданні виконавчого комітету було прийнято рішення «Про затвердження Порядку функціонування та вимог до автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті міста Тернополя».

У цьому документі визначаються основні вимоги до функціонування АСОП, основне обладнання та засоби оплати за проїзд. Відтак, електронні картки для оплати за проїзд будуть персоніфіковані (з фото, контактними даними пасажирами, тощо), а також неперсоніфіковані; за типом балансу: на відповідну кількість поїздок або у вигляді електронного гаманця; для одного виду транспорту або єдиний для усіх видів транспорту; з обмеженим терміном дії чи без такого обмеження. Також діятиме персоніфікований електронний квиток «Соціальна картка тернополянина», яка призначена для пасажирів, які користуються пільгою на оплату транспортних послуг та надаватиме доступ до інших муніципальних послуг.

Для зручного користування електронним квитком будуть працювати пункти продажу/поповнення електронних квитків на зупинках громадського транспорту. Також паралельно працюватиме система автоматизованого сповіщення пасажирів та GPS - моніторингу за роботою транспортних засобів у вигляді інформаційних екранів.

Контролери, які працюватимуть на маршрутках, користуватимуться спеціальною електронною карткою та відмічатимуться на валідаторах транспортних засобів для підтвердження виконання функцій.

Планується, що автоматизована система оплати за проїзд у Тернополі запрацює з початку вересня.

 

Відкрите обговорення щодо зміни тарифів на теплову енергію для бюджетних установ

Субота, 15 липня 2017, 00:00

КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО ТЕПЛОВИХ МЕРЕЖ «ТЕРНОПІЛЬМІСЬКТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про проведення відкритого обговорення щодо необхідності зміни тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послугу з централізованого постачання гарячої води для споживачів тарифної категорії «бюджетні установи» комунального підприємства теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго» Тернопільської міської ради

Комунальне підприємство теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго» Тернопільської міської ради (КП «ТМТКЕ»), повідомляє про проведення відкритого обговорення щодо необхідності зміни тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послугу з централізованого постачання гарячої води для споживачів тарифної категорії «бюджетні установи» КП «ТМТКЕ».

Обгрунтування необхідності зміни тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послугу з централізованого постачання гарячої води для споживачів тарифної категорії «бюджетні установи» комунального підприємства теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго» Тернопільської міської ради (додається).

Зауваження і пропозиції та їх обґрунтування по суті питання, що пропонується для відкритого обговорення просимо надавати до 30 липня 2017 року (включно):

  1. у письмовому вигляді на адресу: КП «ТМТКЕ», вул. І.Франка, 19, м. Тернопіль, 46001
  2. у електронному вигляді на e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

 

Для реєстрації зауважень і пропозицій та їх обґрунтувань просимо зазначати прізвище, ім’я та по батькові особи (для юридичних осіб та громадських об’єднань - повне найменування), що їх подала, та контактні дані для здійснення зворотного зв’язку. Анонімні зауваження і пропозиції розгляду не підлягають.

Протокол результатів відкритого обговорення буде оприлюднений на офіційному веб-сайті Тернопільської міської ради.

Дата розміщення інформаційного повідомлення 14.07.2017.

 

Бізнесмени сплатили більш як 800 тисяч гривень на відновлення екології

П'ятниця, 14 липня 2017, 07:28

Упродовж першого півріччя цього року представники бізнесу Тернополя і Тернопільського району перерахували до бюджету 870,3 тис грн екологічного податку, що на 119,5 тис грн більше торішніх показників. Про це повідомляє відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ.

У податковій інспекції звернули увагу, що відповідно до п. 240.1 Податкового кодексу України платниками екоподатку є суб’єкти господарювання, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються:

• викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення;

• розміщення відходів (крім розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об'єктах) суб'єктів господарювання);

• утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені);

• тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників та за телефоном:43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ


 

Перекриття руху на вул. Живова не буде

П'ятниця, 14 липня 2017, 07:14

У зв’язку з погодними умовами 14 липня перекриття руху транспорту на вул. Живова (біля зупинки "Центральний ринок" від вул. Шептицького до виїзду з автовокзалу) відміняється.

Про дату перекриття вулиці для проведення ремонту верхнього шару дорожнього покриття буде повідомлено додатково.

 

Асоціація міст України організовує у Тернополі навчальний візит на тему реформування ЖКГ

П'ятниця, 14 липня 2017, 07:14

20 та 21 липня міські голови зі всієї України відвідають Тернопіль в рамках загальнонаціональної програми обмінних візитів для посадових осіб органів місцевого самоврядування «Маршрути успіхів». Даний захід проводиться в рамках проекту «ПУЛЬС», що  реалізується Асоціацією міст України за підтримки USAID.

Учасники навчального візиту візьмуть участь в обговоренні теми реформування житлово-комунального господарства, модернізації систем централізованого теплопостачання та впровадження альтернативної енергетики. Також заплановані виїзди до індивідуального теплового пункту погодного регулювання із теплообмінником, огляд проведених робіт з термомодернізації житлових будинків та інших кращих практик Тернополя у сфер ЖКГ.

До уваги ЗМІ! У четвер, 20 липня о 10.20 год. у приміщенні Тернопільської міської ради («зелена» кімната) відбудеться брифінг міського голови Сергія Надала та виконавчого директора Асоціації міст України Олександра Слобожана щодо кращих практик Тернополя у модернізації систем централізованого теплопостачання та впровадження альтернативної енергетики.

Представників ЗМІ для участі у заході просимо акредитуватися у прес-службі Тернопільської міської ради за телефоном +380967204069 або 40-41-24.

 

До уваги тернополян! 14 липня буде перекрито рух транспорту на вул. Живова

Четвер, 13 липня 2017, 07:38

У п’ятницю, 14 липня на вул. Живова (біля зупинки "Центральний ринок" від вул. Шептицького до виїзду з автовокзалу) буде повністю перекрито рух автомобільного транспорту у зв’язку з ремонтом даної вулиці.

Головний інженер відділу технагляду Ярослав Копча пояснює, що у цей день буде проведено ремонт даної вулиці, зокрема будуть виконуватися роботи з асфальтування верхнього шару дорожнього покриття.

Нагадаємо, що цю ділянку дороги вулиці Живова перекривали частково наприкінці червня, коли облаштовували нижній шар дорожнього покриття.

 

Тернопіль створить власну «Книгу рекордів»

Четвер, 13 липня 2017, 07:38

З ініціативи декількох громадських організацій та Тернопільської міської ради буде створена «Книга рекордів Тернополя», у якій реєструватимуть досягнення жителів міста у всіх видах діяльності.

Першим рекордом, який з’явиться на сторінках нової книги, стане одночасне виконання відомої пісні «Файне місто Тернопіль» найбільшою кількістю людей. Цей рекорд планують встановити під час музичного фестивалю «Файне місто» 20 липня.

Зазначимо, що за останні декілька років тернополяни встановили чимало рекордів на національному та місцевому рівні. Цього ж року, за словами представника Книги рекордів України, Тернопіль за кількістю встановлених рекордів знаходиться у лідерах серед інших міст України.

 

Біля «Циганки» облаштовують підвищений пішохідний перехід

Середа, 12 липня 2017, 07:07

Підвищені пішохідні переходи, підняті на рівень тротуару, облаштовують на вул. Білецька (поблизу пляжу «Циганка»). Зі слів очільника Тернополя Сергія Надала, минулого року був завершений ремонт Набережної з облаштуванням відпочинкової зони. А цього року розпочалися роботи з ремонту пішохідної та проїжджої частини на вул. Білецька.

«Ремонт тротуарів на цій вулиці вже завершено, а от щодо дороги, то фактично триває будівництво нової дороги, оскільки попередня не мала ні основи, ні водовідведення, - розповідає міський голова. – Також тут ми споруджуємо нові пішоходні переходи з підвищенням, які мають чимало переваг: по-перше, це зручно для пішоходів та велосипедистів, а по-друге, це безпека пішоходів, оскільки такі переходи змушують водіїв автомобілів зменшувати швидкість».

Міський голова зазначає, що у планах – облаштовувати подібні переходи на інших дорогах міста, зокрема й на пр. Злуки, де часто трапляються ДТП.

 

Сторінка 76 з 109

«ПочатокПопередня71727374757677787980НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер