images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Нові шахрайські схеми в умовах війни: поліція пояснює, як не стати жертвою

Четвер, 10 листопада 2022, 13:22

Поліція застерігає, що в умовах війни з'явилися нові злочинні схеми аферистів, повіривши в які громадяни втрачають кошти та наражають себе на небезпеку.

Джерело: поліція Києва

Деталі: Правоохоронці зазначають, що знання ймовірних методів шахраїв допоможе громадянам зберегти свої заощадження.

"збір коштів для військових" - шахраї під виглядом волонтерів збирають гроші на амуніцію, лікування чи інші необхідні для військових речі, проте привласнюють усі донати собі.

У цьому випадку поліція закликає громадян довіряти лише перевіреним благодійним організаціям або державним спеціальним рахункам, перевіряти правильність назв сайтів, на які переходите та де вводите свої персональні дані.

"надання інформації про місцезнаходження безвісти зниклих родичів" - побачивши у Інтернеті оголошення про розшук зниклої людини, зловмисники зв’язуються з авторами публікації та повідомляють про те, що мають інформацію про місцезнаходження зниклого, але вимагають винагороду за таку послугу.

"евакуаційні перевезення" - зловмисники розміщують оголошення в Інтернеті про перевезення громадян із зони бойових дій до більш безпечного місця. Втім, за свої послуги вимагають оплату наперед. Отримавши гроші вони більше на зв'язок не виходять.

Поліцейські вкотре звертаються до громадян із закликом довіряти лише перевіреним благодійним організаціям, які займаються евакуацією громадян та не сплачувати гроші наперед невідомим, а також купувати квитки на потяги чи автобуси лише на офіційних онлайн-ресурсах.

"оренда житла за вигідною ціною для переселенців" - у таких випадках аферисти здають "уявні" квартири чи будинки в оренду, однак після отримання передплати на картку, не виходять на зв’язок. Поліція застерігає: завжди перевіряйте інформацію про власника помешкання та попросіть переглянути документи на житло та паспорт орендодавця.

"ваш син потрапив у полон" - зловмисники телефонують батькам або іншим родичам зниклих та називаючи ім’я та прізвище зниклого повідомляють, що нібито він перебуває у полоні, а для того, щоб його визволити потрібно сплатити гроші.

Поліцейські радять не панікувати та не піддаватися емоціям, спочатку спробуйте самостійно зв’язатися з родичем та зателефонуйте до Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених або зверніться до найближчої військової адміністрації чи правоохоронців.

Також аферисти продовжують ошукувати людей під час онлайн-шопінгу на неіснуючий товар; представляються банківськими працівниками, які дізнавшись особисті дані банківської картки переводять кошти на свої рахунки; телефонують під виглядом правоохоронців, які вимагають сплатити гроші за не притягнення когось із родичів до кримінальної відповідальності.

Поліція Києва вкотре нагадує:

  • ретельно перевіряйте інформацію, яку вам повідомляють
  • не поспішайте виконувати вказівки незнайомих людей
  • не перераховуйте кошти на чужі карткові рахунки
  • не впускайте незнайомців до помешкань, вимагайте пред’явити документи.

Якщо попри всі застережні заходи ви чи ваші рідні стали жертвою шахрайського злочину, потрібно негайно звертатися до найближчого управління поліції або зателефонуйте за номером 102.

Від початку повномасштабної війни поліцейські Києва розпочали 6018 кримінальних проваджень за фактами шахрайства. За десять місяців 2022 року оголошено про підозру 939 особам. За рештою фактів триває досудове розслідування.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО 

 

У п'яти аваріях травмувалося п'ятеро людей

Четвер, 10 листопада 2022, 13:03

Порушення правил дорожнього руху - причина травмувань людей та пошкодження транспортних засобів. Лише за 9 листопада працівники поліції зафіксували на дорогах Тернополя та області п'ять аварій. У двох з них жертвами стали неповнолітні.

У Бучачі близько 11:30 водій автомобіля Citroen Berlingo, виїжджаючи з другорядної дороги на головну, не пропустив ВАЗ 2103. В результаті удару автівки отримали механічні ушкодження, а кермувальника ВАЗу госпіталізували до травматологічного відділення. Водії попередньо тверезі, але в них взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю.

У Тернополі о 14:45 водій автомобіля Suzuki збив десятирічну дівчинку. Аварія трапилася на вулиці Коновальця. На момент аварії дитина перебувала на пішохідному переході. Її з тілесними ушкодженнями доправили до лікарні, а причину ДТП встановлять поліцейські.

На проспекті Степана Бандери близько 18:00 під колеса Skoda Octavia потрапив чотирикласник. Хлопчик переходив дорогу на нерегульованому пішохідному переході, коли з прилеглої до школи території виїхала автівка і збила його. Дитину доправили до лікарні з тілесними ушкодженнями.

Не розминулися на проспекті Бандери автомобілі Peugeot 308 та Ford Mondeo. Аварія трапилася о 18:15. При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що водій Ford Mondeo, виїжджаючи на головну дорогу, порушив правила. Уникнути удару не вдалося. За меддопомогою звертався кермувальник Peugeot.

Volkswagen Passat B3 та маршрутка Еталон зіткнулися о 18:30 на вулиці Гетьмана Мазепи. В результаті автопригоди, травми отримала пасажирка маршрутного таксі. Їй на місці аварії допомогу надавали працівники бригади екстреної меддопомоги.

По всіх автопригодах тривають перевірки.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

у п'яти аваріях травмувалося п'ятеро людей

кажи чесно, як ти? Українські зірки та телеведучі діляться емоціями й переживаннями через війну

Четвер, 10 листопада 2022, 12:58

Проєкт «Скажи чесно, ти як?» розроблено за підтримки ВООЗ у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської зі створення Національної програми психічного здоров'я та психосоціальної підтримки.

Його основна ідея – формувати культуру піклування про власне ментальне здоров'я. Показати, що говорити про своє внутрішнє зовсім не соромно, навпаки – це має велике значення у боротьбі зі стресом.

«Скажи чесно, ти як?» – ми запитали це в українських зірок та телеведучих перед Всесвітнім днем ментального здоров’я. І почули щирі історії, які показують: говорити відверто про свої емоції – те, що нам зараз потрібно, аби долати стрес», – написала в своєму Telegram ініціаторка проєкту Олена Зеленська.

Про особисті хвилювання, страхи, емоції розповіли телеведучі Ольга Бутко, Юрій Горбунов, Вадим Карп’як, Соломія Вітвіцька, співачка Світлана Тарабарова, Роксолана Сирота (ROXOLANA), Злата Огнєвіч, солістка гурту KAZKA Олександра Заріцька.

У кожному ролику разом зі своєю історією зірки діляться швидкими техніками, які допомагають їм справлятися зі стресом. Ці техніки – прості та дієві, кожен зможе використовувати їх у повсякденному житті.

Також дізнатися більше, як турбуватися про себе та тих, хто поруч, у періоди стресу, можна у «Довіднику безбар’єрності».

 

У жителя Підгаєцької громади поліцейські вилучили зброю, набої та порох

Четвер, 10 листопада 2022, 12:56

Співробітники відділу поліції №1 міста Бережани вилучили у жителя одного з сіл Підгаєцької громади два десяткм набоїв, сипучу речовину, схожу на порох, та пістолет. Речові докази відправлено на експертизу.

Поліцейські отримали оперативну інформацію про те, що житель Підгаєцької громади за місцем проживання незаконно зберігає вогнепальну зброю та набої до неї. Під час санкціонованого обшуку у чоловіка було знайдено набої до нарізної вогнепальної зброї, речовину, схожу на порох, та предмет, схожий на вогнепальну зброю. Правоохоронці вилучили речові докази та скерували на дослідження в експертний центр.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

  • Відділ комунікації поліції Тернопільської області

Незачинені двері допомогли чоловіку обікрасти помешкання

Четвер, 10 листопада 2022, 12:55

Позбавлення волі строком від п’яти до восьми років загрожує жителю Тернополя, який обікрав помешкання жительки обласного центру. За даним фактом правоохоронці Тернопільського РУП відкрили кримінальне провадження.

Потерпіла зателефонувала на лінію «102» та повідомила, що в її квартирі побувала стороння особа. Жінка не зачинила вхідні двері й цим скористався невідомий. Він викрав сумку з готівкою та мобільним телефоном. Завдані збитки вона оцінила в чималу суму.

У ході розшукових заходів поліцейські встановили особу крадія – це місцевий житель 1972 року народження. До слова, чоловік вже притягувався до кримінальної відповідальності за скоєння майнових злочинів.

Відомості про злочин внесено в Єдиний реєстр судових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 ККУ.

Працівники поліції закликають усіх мешканців краю, пам’ятати, що незважаючи на те, на скільки часу ви покидаєте помешкання чи знаходитесь неподалік, завжди замикайте вхідні двері. Адже одного разу ви можете знехтувати правилами безпеки, а потім станете черговою жертвою пройдисвітів.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Сторінка 474 з 1425

«ПочатокПопередня471472473474475476477478479480НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер