images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Starlink в Україні тепер можуть користуватися всі охочі – глава Мінцифри

Середа, 20 квітня 2022, 12:55

Регулятор сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (НКЕК) дозволилв використовувати термінали Starlink усім категоріям користувачів, а не лише критичній інфраструктурі.

Про це повідомив у Telegram міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За його словами, НКЕК за ініціативи Держспецзв'язку ухвалила рішення, яким передбачено:

  • на період дії режиму воєнного стану використання абонентських супутникових терміналів системи SpaceX Starlink дозволяється усіма категоріями користувачів;
  • внесення змін до Плану використання радіочастотного ресурсу України для унормування умов роботи системи SpaceX Starlink на території України відповідно до цього рішення.

"НКЕК прийнято рішення рекомендувати НЦУ (Національному центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій - ред.) дозволити усім категоріям користувачів використання абонентських супутникових терміналів системи SpaceX Starlink", - йдеться у заяві НКЕК.

"Кілька годин тому було прийнято рішення, що дозволяє використовувати термінали усім громадянам України та всім органам і підприємствам будь-якої форми власності", - додав голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь.

За його словами, до цього заборони користуватися Starlink не було, але були нормативні обмеження, які усунули.

Раніше міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров повідомив, що Starlink розпочав роботу на відкриттям представництва в Україні.

Економічна правда

 

З кулею в серці добрався до своїх: у "Феофанії" врятували українського військового

Понеділок, 18 квітня 2022, 14:31

20-річному українському військовому Володимиру Гордієнку дістали кулю з серця, не зупиняючи цей важливий життєвий орган.

Унікальну операцію провели у лікарні "Феофанія", повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я.

Хлопець потрапив в полон до росіян, пережив допити та тортури. Йому разом з побратимом вдалося втекти на авто.

Однак автівку обстріляли. Поранений Володимир врятувався та добрався лісом до своїх.

Володимир і команда лікарів "Феофанії"

Першу лікарську допомогу йому надали в Малині.

Згодом його доправили до Житомирської обласної лікарні, де після обстежень з’ясувалося, що біля серця у воїна є сторонній предмет.

Біля серця у воїна був сторонній предмет

Хлопця направили до Центру інноваційної кардіохірургії на базі лікарні "Феофанія".

Лікарі виявили, що в стінці лівого шлуночка, за півтора міліметра від порожнини серця знаходиться уламок.

Яна Осадча

Уламок

"Таке поранення могло призвести до наскрізного отвору у серці, або ж уламок міг мігрувати та спровокувати інсульт чи втрату кінцівки", – кажуть у МОЗ.

Операція тривала 5 годин.

Операція тривала 5 годин

Лікарі оперували на працюючому серці за допомогою спеціальних стабілізаторів. За декілька годин після оперативного втручання Володимир вже розмовляв, а на наступний день – ходив.

"Напередодні свого дня народження Володимир був виписаний із лікарні, але і досі перебуває на зв’язку зі своїми лікарями", – розповіли в МОЗ.

Українські військові повернули дівчинці телефон, який у неї відібрали окупанти

Понеділок, 18 квітня 2022, 14:28

Бійці 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" повернули телефон, який відібрали російські окупанти, його 10-річній власниці.

Вони знайшли вкрадену річ у солдата, якого взяли в полон на Сумщині.

Історію повернення телефона розповіли самі холодноярці у Facebook.

"Цю чудову дівчинку на фото звуть Іванка, їй 10 років. У руках вона тримає телефон, який у неї на блокпосту відібрали росіяни, що прийшли окуповувати її рідне Тростянець на Сумщині.

Але завдяки холодноярцям мобільний телефон повернувся господарці", – написали військові.

 

Фото: 93-тя ОМБр Холодний Яр

Розвідувальний підрозділ 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" проводив операцію на східному напрямку від Тростянця.

У полон до захисників потрапив механік-водій з Кантемирівської дивізії російських Збройних сил.

При затриманні у полоненого знайшли червоний мобільний телефон, а також павербанк зі стразами.

"Спочатку окупант брехав, що це його речі. У мобілці була сім-картка одного з російських операторів.

І з цього телефону вже були дзвінки до Росії", – розповідають холодноярці.

Однак у списку контактів були й українські номери, підписані "татуся" та "мамуля".

Холодноярці почали телефонувати на ці номери і розшукали власницю.

Виявилося, що телефон належав 10-річній дівчинці Іванці, яка разом з батьками евакуювалася з Сумщини.

 

Фото: 93-тя ОМБр Холодний Яр

"15 березня ми виїхали усією родиною евакуаційним коридором з Тростянця, на той час окупованого. Стояли у колоні, на своїй машині "шестірці", були перелякані, бо за місто йшли бої. Коли стояли у евакуаційній колоні, підійшли військові рф та сказали віддати усі телефони.

Я відповіла, що у нас вони усі розряджені", – розповідає мама Іванки Олена.

До цього сім’я видалила з телефонів усі месенджери, щоб не надавати ворогу жодної інформації.

"Коли виїжджали з міста, на блокпосту російські військові ходили з картонною коробкою та відбирали телефони в усіх, хто їхав з міста, погрожуючи розстрілом.

Вони кричали та залякували нас. Казали, нібито ми їх знімаємо", – додає Олена.

Приблизно за три дні на номер жінки зателефонували військові та спитали: "це ви мамочка?"

"Я була така схвильована, що з початку не повірила – думала, що це якісь жарти. Іванка дуже плакала через те, що забрали телефон.

І хоча мій чоловік сказав хлопцям залишити телефон собі, вони все одно відправили його нам Новою поштою", – розповіла жінка.

 

На Великдень у Парижі згоріла церква Московського патріархату

Понеділок, 18 квітня 2022, 14:15

У Парижі в неділю, 17 квітня, згоріла дерев'яна церква Святого Серафима Саровського, що належить до Московського патріархату.

Про це пише "Європейська правда".

Як повідомили на парафіяльному сайті храму, пожежа в церкві почалася приблизно о 16 годині у неділю, коли християни східного обряду відзначали Вербну неділю, а західного - Великдень.

 

У момент пожежі богослужіння в храмі не проводилося, проте вогонь завдав суттєвої шкоди, всередині дерев’яної церкви він знищив майже все. У результаті пожежі ніхто не постраждав.

У понеділок прокуратура Парижа розпочала розслідування за фактом ненавмисного знищення чужого майна шляхом пожежі, повідомляє France blue.

Пріоритетною версією поліція називає випадкове загоряння від свічок.

 

Настоятель церкви протоієрей Ніколя Чорнокрак у коментарі RFI розповів, що парафія останнім часом не отримувала жодних погроз і ні з ким не конфліктувала. За його словами, у неділю о 16 годині одна людина прийшла для підготовки вечірньої служби, а потім мала піти. При цьому двері церкви залишалися відчиненими.

"Людина, яка готувала храм до служби, запалила там лампадки. Все трапилося протягом 15 хвилин. Коли він пішов, одразу з'явився вогонь. Чи хтось увійшов, чи щось трапилося. Важко визначити: все сталося у дуже короткий час", - зазначив настоятель.

Храм вже почав збирати пожертви на ремонт.

 

Храм був збудований у 1933 році. У жовтні 2019 року слідом за архієпископом Іоанном (Реннето) парафія, яка раніше перебувала у складі російського екзархату Вселенського патріархату, перейшла до складу РПЦ МП.

Сам митрополит РПЦ в Парижі Іоанн (Реннето) раніше написав відкритий лист російському патріарху Кірілу, закликавши главу Російської православної церкви "підняти голос (…) проти жахливої та безглуздої війни" в Україні і звернутися до політичного керівництва РФ з вимогою її припинити, пише RFI.

Українців опитують, як перейменувати 5 станцій метро у Києві. Як запропонувати назву?

П'ятниця, 15 квітня 2022, 12:47

Київський метрополітен розпочав публічне онлайн-опитування щодо перейменування 5 станцій метро, назви яких пов’язані з Росією чи Білоруссю.

Нові назви обиратимуть для станцій "Мінська", "Героїв Дніпра", "Берестейська", "Дружби народів" та "Площа Льва Толстого", повідомляє начальник метрополітену Віктор Брагінський.

Щоб запропонувати свій варіант, потрібно заповнити онлайн-форму.

Опитування триватиме до 15 травня 2022 року.

"Після цього ми опрацюємо надані варіанти і проведемо постанційне голосування за остаточну назву.

Також свій висновок зробить профільна комісія з перейменувань. Тоді проєкт рішення буде винесено до сесійної зали", – розповів Брагінський.

 

Метро "Мінська". Фото Tov-Tob.Livejournal.Com

Він також додав, що питання перейменування не є пріоритетним, а метрополітен насамперед відновлює інфраструктурну і транспорту роботу.

"Водночас, як уже назвали цей процес, дерусифікація, це також робота, яку маємо зробити", – наголосив начальник столичного метрополітену.

Нагадаємо, раніше Віктор Брагінський запропонував дерусифікувати назви станцій, які пов’язані з країною-агресором та її союзником.

Цю ініціативу також підтримав міський голова Києва Віталій Кличко.

Мер сказав, що це питання розгляне Київрада, а також, що він вважає доречним перейменувати станцію "Мінська" на "Варшавську".

 

Сторінка 690 з 1425

«ПочатокПопередня681682683684685686687688689690НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер