images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


В Україні зафіксували випадок зараження поліомієлітом – МОЗ

Четвер, 07 жовтня 2021, 10:01

В Україні зафіксували та підтвердили випадок паралічу, спричиненого поліомієлітом.

Захворіла 1,5 річна дитина з Рівненської області, повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я.

"Батьки свідомо відмовились від щеплень, передбачених медичними стандартами, через релігійні переконання", – йдеться у повідомленні.

Перші симптоми хвороби проявились 1 вересня, а 3 вересня дитина потрапила в лікарню з паралізованими нижніми кінцівками.

Випадок зареєстрували як підозру на поліо – гострий в’ялий параліч та забезпечили необхідне обстеження та спостереження для з’ясування обставин.

В області вже працює команда епідеміологів та вірусологів, які нейтралізують можливу епідемічну загрозу, запевняють у МОЗ.

Фото: tashatuvango/Depositphotos

В Україні про зараження поліомієлітом востаннє повідомляли у 2015 році.

Тоді двоє дітей з Закарпаття заразилися вакцино-спорідненим вірусом, унаслідок чого їх паралізувало, але вони змогли одужати.

Нагадаємо, поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання.

Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше – через брудні руки, інфіковану їжу та воду.

У більшості випадках хвороба спершу протікає непомітно, що погіршує шанси хворого на одужання.

Симптоми залежать від виду хвороби: з ураженням центральної нервової системи та без.

Поліомієліт неможливо вилікувати, але цій смертельно небезпечній хворобі можна запобігти завдяки вакцинації, пояснюють у Центрі громадського здоров'я.

Хвороба несе  суттєву загрозу для нещепленої людини та спричиняє незворотні процеси, які можуть призвести до смерті пацієнта, наголошують у МОЗ.

У 2021 році загальний рівень охоплення щепленнями від поліомієліту складає 84%, причому серед дітей до 1 року цей показник дорівнює лише 53%.

Цього недостатньо, щоб виробити колективний імунітет, тому в МОЗ закликають вакцинуватися проти поліомієліту.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина і дорослий. Але під найбільшим ризиком – діти віком до 5 років, тому перше щеплення необхідно зробити у перші місяці життя, кажуть у МОЗ.

З листопаду 2020 року спалах поліомієліту триває в Таджикистані.

Дикий поліовірус також поширюється в Афганістані та Пакистані.

Нагадаємо, ми розповідали про 10 щеплень, які обов'язково має зробити кожен.

 

Знадобляться теплі светри: якою буде погода у найближчі дні

Четвер, 07 жовтня 2021, 09:25


Знадобляться теплі светри: якою буде погода у найближчі дні

Сьогодні, 7 жовтня, погода буде прохолодною не лише на Тернопільщині, а й по всій Україні. Опадів у найближчі дні не очікується.

Про це повідомляють в Українському гідрометцентрі.
Сьогодні, на Тернопільщині прогнозують +12+13 градусів, але уже за кілька днів погода стане прохолоднішою.
Щодо інших областей, то найтепліше буде в Закарпатській області (+17+19). У Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій - +13+15. У Волинській, Рівненській та Хмельницькій областях +12+14.

У центральних областях спостерігається зниження температури. У Черкаській, Кіровоградській та Дніпропетровській - +12+14. У Полтавській області +11 + 13.

На cході без дощів. У Донецькій і Харківській областях очікується +12+14, в Луганській - +11+13.

На півдні температура повітря продовжує знижуватися. У Запорізькій, Миколаївській та Херсонській областях +12+14, в Одеській - +13+15.

В окупованому Криму також очікується зниження температури. На півострові буде +12+14.

Юна важкоатлетка з Тернопілля Аліна Дадерко успішно виступила на чемпіонаті світу у Саудівській Аравії

Четвер, 07 жовтня 2021, 09:22

Юна важкоатлетка з Тернопілля Аліна Дадерко успішно виступила на чемпіонаті світу у Саудівській Аравії

Вже другі міжнародні старти стали успішними для юної важкоатлетки з Хоросткова Аліни Дадерко. Спортсменка у складі національної збірної, де виступає вісім представників від України (чотири дівчини і чотири юнаки), бере участь у Чемпіонаті світу серед кадетів до 17 років 2021. Такі змагання до 13 жовтня триватимуть у Саудівській Аравії, місті Джидда. Незважаючи на те, що Аліні лише чотирнадцять років, вона впевнено показала себе серед старших за віком суперниць і, виступаючи у ваговій категорії 45 кг, з результатом 54 кг у ривку, 66 кг у поштовху та 120 кг у сумі двоборства, посіла восьме місце.

Як повідомив тренер спортсменки Ярослав Ваверчак, на змаганнях уДжидді Алінка покращила свій результат, який показала на чемпіонаті Європи (51 кг у ривку і 64 кг у поштовху), де, власне, і пройшла відбір на світову першість, отримала новий досвід стартів світового рівня та великий стимул до подальшої роботи і тренувань.

Аліна Дадерко представляє обласну ШВСМ, де тренується також під керівництвом Вікторії Шаймарданової, є вихованкою Хоростківської ДЮСШ.

Ярослав Ваверчак висловив вдячність за сприяння у участі спортсменки у престижних змаганнях чемпіонату світу директору обласної ШВСМ Олегу Любінському, Президенту Федерації важкої атлетики області Богдану Олійнику, голові Хоростківської ОТГ Степану Гладуну.

 

Тернопільська спортсменка Каріна Вовк стала бронзовою призеркою чемпіонату України з боксу

Четвер, 07 жовтня 2021, 09:21

Тернопільська спортсменка Каріна Вовк стала бронзовою призеркою чемпіонату України з боксу

У Запоріжжі завершився Чемпіонат України з боксу серед жінок-2021 - один із головних турнірів національного рівня в українському боксі. Відбувся захід на базі спортивно-готельного комплексу Sunrise Park. Вдало виступила на змаганнях представниця збірної команди Тернопільської області Каріна Вовк. Так, змагаючись у ваговій категорії до 60 кг, спортсменка посіла третє місце, здобула бронзову нагороду і виконала норматив майстра спорту України.

Як розповів тренер боксерки Руслан Фірман, у півфіналі вона поступилася призерці чемпіонату Європи з Києва в рівному поєдинку. Каріна Вовк представляє обласну школу вищої спортивної майстерності, студентка факультету фізичного виховання ТНПУ імені Володимира Гнатюка. За словами тренера, у дівчини є значний потенціал, адже на цих змаганнях вона провела яскраві і видовищні поєдинки. І це при тому, що спротсменка займається боксом лише третій рік, перейшовши у цей вид спорту після вільної боротьби.

Додамо, що, за підсумками першості буде сформовано новий склад Національної збірної України серед жінок для участі у чемпіонаті світу-2021.

Команди з Тернопілля вибороли «срібло» і «бронзу» на Першості України з регбі-7 (вища ліга) серед жінок

Четвер, 07 жовтня 2021, 09:21

Команди з Тернопілля вибороли «срібло» і «бронзу» на Першості України з регбі-7 (вища ліга) серед жінок

 

Дві команди з Тернопілля підіймались на п’єдестал пошани Першості України з регбі-7 серед жіночих команд вищої ліги, яка відбулась в Івано-Франківську. Так, срібні медалі завоювала жіноча збірна Кременецької ДЮСШ імені Андрія Пушкаря. Найкращим бомбардиром вищої ліги визнано студентку Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії Марію Тригубу (факультет фізичного виховання), - повідомляють на сторінці регбійного клубу в Instagram.

Склад команди віце-переможців Першості України з регбі-7: Тригуба Марія – капітан команди, Хомук Юлія, Коломієць Світлана, Фурсик Христина, Дячук Діана, Кузьо Катерина, Дівонька Анастасія, Маланчук Марія, Жук Христина, Олійник Альона, Каменярська Вікторія, Каменярська Марія, Пасічник Анастасія. Тренер команди – Запольський Євген.

А «бронзу» здобула жіноча збірна команда «Універ-ЗУНУ» Західноукраїнського національного університету. Як інформує офіційний Інтернет-сайт вузу, у принциповому вирішальному матчі за третє місце представниці університету перемогли команду з міста Івано-Франківська «Прикарпатські вовчиці» із рахунком 22:5.

Найперспективнішим гравцем вищої ліги визнано студентку класичного університету Тернополя Горошко Юлію. У складі збірної жіночої команди ЗУНУ - бронзових призерів Першості України з регбі-7 – виступали: Бульбак Ольга – капітан команди у першому та другому турах, Лаховська Ольга, Ткач Оксана, Блашків Христина, Горошко Юлія – капітан команди у третьому турі, Цибулька Леся, Дух Христина, Болотюх Діана, Максим’юк Ірина, Рогатинська Діана. Тренер команди – Едуард Маляр

 

Сторінка 788 з 1425

«ПочатокПопередня781782783784785786787788789790НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер