images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


У Тернополі ремонтують дороги повітряно-струменевим методом

Понеділок, 03 квітня 2017, 06:37

Цими днями у Тернополі триває поточний ремонт доріг повітряно-струменевим методом. Вже під час вихідних бригади встигли провести ремонт на трьох вулицях.

«Завдяки сприятливим погодним умовам під час вихідних повітряно-струменевим методом були відремонтовані дороги на вул. 15 Квітня (до «Сільпо»), на пр. С.Бандери, на вул. Р.Купчинського. Ремонт на інших вулицях триватиме впродовж тижня», - розповідає начальник відділу технагляду Олег Вітик.

 

На Дарахівському перехресті буде кільцева дорога

Неділя, 02 квітня 2017, 15:30

Перетин автомобільних доріг державного значення Н-18 Івано-Франківськ – Бучач – Тернопіль та Т-09-03 Галич – Підгайці – Сатанів, що знаходиться в с.Дарахів, вже багато років має у водіїв погану славу. Ледь не щороку на перехресті стаються кілька ДТП. Деякі – зі смертельним наслідком.


У Службі автомобільних доріг у Тернопільській області вирішили покласти край трагедіям та обладнати на перехресті розв’язку “кільце”. У проектному відділі організації вже розробили нову схему руху транспорту. Вона виглядатиме ось так:

До кінця 2017 року роботи з облаштування кільцевої дороги планують завершити. Під час проведення дорожніх робіт рух транспорту перехрестям буде обмежено.

На тернопільському ринку очистили тротуари та проїзні шляхи від елементів несанкціонованої торгівлі

Субота, 01 квітня 2017, 17:22

30 березня працівники управління муніципальної поліції спільно з однією з обслуговуючих організацій Тернополя провели очистку проїзних шляхів та тротуарів на території поблизу центрального ринку вул. Шептицького та вул. Живова.

Загалом було вивезено 19 дерев’яних столів та прилавків, які використовувалися для несанкціонованої торгівлі.

 

31 березня у Тернополі завершується опалювальний сезон

Субота, 01 квітня 2017, 17:21

Міський голова Сергій Надал підписав розпорядження про завершення опалювального сезону у Тернополі з 24.00 год. 31 березня 2017 року.

У розпорядження ідеться: «Дозволити комунальному підприємству теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго» Тернопільської міської ради та підприємствам, котельні яких забезпечують теплопостачання житлових будинків міста, завершити 31 березня 2017 року о 24 год. 00 хв. опалювальний період для всіх споживачів теплової енергії міста».

«Оскільки середньодобова температура у Тернополі останні три дні становить більше 8 градусів тепла і синоптики прогнозують значне потепління прийнято рішення припинити опалювальний сезон у Тернополі. Також це рішення дасть можливість зекономити кошти за опалення тернополянам», - зауважив міський голова Сергій Надал.

Що робити та як бути у разі насилля: відбувся круглий стіл на тему запобігання насильству в сім’ї

П'ятниця, 31 березня 2017, 06:44

1-0-02-05-71edb43ca77ff0d92a8c2619

29 березня фахівці системи безоплатної правової допомоги, різних органів та інстанцій, громадських об’єднань і представники місцевого населення Тернополя мали нагоду обговорити одне із горезвісних явищ у суспільстві, надто прикрих, аби про нього мовчати – насилля у сім’ї. У приміщенні Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області відбувся круглий стіл, на якому учасники детально розглянули у чому полягає коріння насильства, куди звертатися у разі його вчинення та як цьому явищу запобігти.

Зі вступним словом виступила директор Регіонального центру Ірина Хондогій. Вона висвітлила основні правові та соціальні аспекти такого негативного явища, як насильство та коротко проінформувала про  систему надання безоплатної правової допомоги, роботу центрів і бюро правової допомоги, які допомагають у вирішенні питання насильства в сім’ї.

«Якщо щодо особи застосували насильство, або ж якщо вона сама обвинувачується чи засуджена у вчиненні насилля, то може звернутися до Регіонального центру як обвинувачена чи засуджена, або до місцевого центру – як потерпіла чи свідок». – нагадала присутнім очільниця Центру.

2-0-02-05-b457ceb55a3240ca3a66

Заступник директора Регіонального центру Світлана Бандура зауважила: «Жертві насилля є можливість звернутися за безоплатною правовою допомогою не лише в місцеві центри з надання БВПД чи бюро правової допомоги, але й до центрів медико-соціальної реабілітації жертв насильства в сім’ї, які забезпечують доступ до безоплатної правової допомоги, організовують надання юридичних консультацій потерпілим від насильства в сім’ї».

Привітавши учасників круглого столу, Віталій Сольський, працівник Регіонального центру, представив презентацію, у якій зазначалася цікава для аналізу інформація: «Панельне дослідження, яке здійснювала громадська організація «Жіночі перспективи», підтверджує гіпотезу про те, що розірвання шлюбу не завжди є вирішенням проблеми насильства в сім’ї. Кривдник часто продовжує вчиняти насильство і після розірвання шлюбу, і навіть за умови окремого проживання. Дослідження спростовують міф про те, що насильство в сім’ї відбувається у сім’ях, де жінка повністю економічно залежна від чоловіка, оскільки більшість жінок-потерпілих від насильства в сім’ї, які звертались по допомогу до організації, - працюють та мають хоча б мінімальні доходи».

Юрій Гордєєв, директор Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, підкреслив ефективність співпраці між центром та громадськими об’єднаннями у сфері запобігання насильства в сім’ї: «Важливим кроком є момент успішної взаємодії центрів з надання БВПД та громадських організацій, адже представники ГО, якщо дізнаються про вчинення щодо людини насильства, направляють її до нас у центр і наші спеціалісти надають цьому потерпілому  на безоплатній основі адвоката за рахунок держави».

3-0-02-05-9ecce1b2f1d9d7abc954a

Начальник управління превентивної діяльності ГУ НП України в Тернопільській області Олександр Розпутний ознайомив учасників із нормами закону «Про попередження насильства в сім’ї» та акцентував увагу на законодавчих новелах: «Раніше у законодавстві був введений термін «віктимна поведінка», зараз, на жаль, у новому законопроекті «Про запобігання та протидію домашньому насильству» № 5294 від 20.10.2016 р. такий термін не передбачений. Між іншим, по статистиці всього лише 2 % чоловіків страждає від насильства у сім’ї. Це насильство здебільшого психологічне. Сумно, проте, як бачимо, великий відсоток припадає саме на насилля над жінками».

Працівник поліції вказав також на ефективність і дієвість проходження особою, яка вчинила насильство, корекційної програми у кризовому центрі. Відмітив, що після проходження такої програми лише одна особа за всю практику діяльності поліції наважилася повторно вчинити насильство. «Відмінним засобом протидії вчиненню насильства є і захисний припис. Він виноситься людині, яка є осудна, досягла 16-річного віку, після того, як отримала офіційне попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї. Припис встановлюється терміном до 90 діб і забороняє вчиняти певні визначені дії відносно жертви, щодо якої вчинили насильство». – наголосив начальник управління.

До бесіди долучився й Ростислав Дрозд, начальник служби у справах дітей Тернопільської ОДА: «Проблема у тому, що нормативна база в Україні здебільшого має декларативний характер і не дає чітких тез як запобігти насильству в сім’ї, які механізми захисту людини від цього. А за неінформування і непопередження відповідальними службовими особами випадків домашнього насильства відповідальність взагалі нерегламентована».

«Працівники центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області (СССДМ) постійно проводять  роботи щодо раннього виявлення сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, з метою попередження вчинення насильства, посилення батьківської відповідальності в сім’ях, де вчинили насильство. Проблеми таких сімей розглядаються на координаційних радах щодо попередження насильства. – ознайомив учасників круглого столу з діяльністю органу СССМД Богдан Рокочий, директор Тернопільського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. – З питань протидії та попередження домашнього насильства проводяться бесіди, соціально-психологічні тренінги, дискусії, круглі столи, опитування». – додав він.

Олександра Гриньків, голова правління ГО «Інформаційно-правовий центр «Права людини», представила звіт за результатами проекту «Ми проти насильства в сім’ї». За спостереженнями, які проводила громадська організація впродовж 10 місяців, дуже поширеними є факти, коли діти, гуляючи влітку з батьками у парках, на вулиці, буває, з необережності падають, починають плакати, а батьки ще й до цього дають їм ляпасів. «Це дуже неприємний факт, який створює відповідний негативний мікроклімат в сім’ї». – коментує представниця громадської організації та у процесі обговорення проблематики розповсюджує серед учасників буклети-пам’ятки для батьків, які мають на меті виховати свою дитину в гармонії та любові, ознайомлює з інформаційними брошурами про те, куди звертатися, якщо людина постраждала від насильства в сім’ї.

«Є певна проблема у тому, що при вчиненні насильства люди неохоче звертаються до відповідних служб чи громадських об’єднань. Жертв насильства стримує страх перед наданням їх особистих даних. Але люди, які потерпіли, повинні розуміти, що їхнє життя і здоров’я стоять вище від будь-яких страхів. І що ми готові допомогти у будь-який момент: морально, психологічно, консультуючи, у тому числі, скласти звернення в орган поліції чи піти з людиною у відповідну службу. Щодо дітей, то прикрість, звісно, ще більша, адже в незрілому віці молоді представники населення «перебирають» на свою майбутню сім’ю проекцію поведінки власної сім’ї, а якщо у ній є елементи насилля, це загрожує повторенню такої моделі поводження, і так далі «по колу». – запевнила Оксана Шлюсар, тренер–консультант ГО «ТМЖК «Відродження нації».

«Завдячуючи місцевим центрам з надання безоплатної вторинної правової допомоги, члени багатодітних сімей можуть отримати консультації та правозахисника». – висловила свою подяку працівникам центрів Леся Балуш, керівник Тернопільської обласної спілки багатодітних.

Підсумовуючи обговорення, учасники круглого столу дійшли зрозумілого і цілком закономірного висновку, що співпраця між ними – неодмінна та обов’язкова, оскільки явище насилля загрожує психологічному, моральному, духовному та економічному здоров’ю людей. Не кажучи вже про тілесні ушкодження, які заподіює насильник у пориві злості чи агресії щодо своєї жертви.

17670967 1328194470559471 974132173 n

«Ті, що бажали впорядкувати свою державу, спершу доводили до ладу свою сім'ю; ті, що бажали довести до ладу свою сім'ю, спершу вдосконалювали свою особу… За вдосконаленістю особи йде влагодженість сім'ї» – писав китайський мудрець Конфуцій у своїй знаковій праці «Велике вчення».

Тому, у подальшому є намір робити взаємні кроки щодо попередження насильства в сім’ї: проводити спільні заходи на цю тему (семінари, тренінги, круглі столи, правопросвітництво у вигляді бесід, дискусій, годин психології з учнями шкіл, розповсюдження інформаційно-роз’яснювальних матеріалів з питань попередження насильства у сім’ї), здійсненні виїздів-консультувань людей, потерпілих від насилля, а також організації превентивних заходів, що допоможе зменшити масштаби, а то й взагалі запобігти цьому вкрай невтішному явищу.

Нагадуємо, що для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

Регіональний центр з надання БВПД у Тернопільській області знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. За Рудкою, 33.

 

Сторінка 1020 з 1408

«ПочатокПопередня1011101210131014101510161017101810191020НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер