images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


«Бути чи не бути» пам’ятнику тернопільській «Шапокляк»?

Понеділок, 27 червня 2016, 12:41

Якою буде доля пам’ятника легендарній колоритній бабусі «Шапокляк», що прожила своє життя у Тернополі? Залежить вона, закономірно, від архітекторів Тернополя. Питання щодо встановлення пам’ятника вже покійній «зірці» екстравагантності та стилю – Ніні Михайлівні розглядатимуть на черговому засіданні архітектурно-містобудівної ради, – так повідомляють у Тернопільській міській раді.

Ідею створення пам’ятного монумента висунула тернополянка Тетяна Семусь. Вона надіслала електронну петицію на офіційний веб-сайт міської ради під назвою «Пам'ятник "Бабусі Шапокляк" (Ніні Михайлівні) в центрі Тернополя». У своїй петиції п. Тетяна акцентує на необхідності створення пам’ятника «в повний зріст і в реальному розмірі». Автор наголошує і на тому, що славнозвісна бабуся була не інакше, як справжньою родзинкою Тернополя, а зараз її постать, вилита в пам’ятник, може стати  туристичною окрасою для гостей міста, місцем для фотосесій.

24158876

Попри те, ставлення у людей до потенційної «затії» виробилося досить непевне. Частина тернополян схиляються думки, що Ніна Михайлівна не зробила нічого особливого, щоб мати підставу із впевненістю спорудити їй пам’ятник.

Софія Пасічник

 

Пільги на проїзд у тролейбусах Тернополя продовжили

П'ятниця, 24 червня 2016, 04:03

Нещодавно міська рада ухвалила рішення про продовження перевезення пільговиків у тролейбусах з матеріальними врахуваннями. Для цього чималу суму коштів довелось виділити з місцевого бюджету, а саме 1,5 мільйонів гривень. Це дає змогу забезпечити перевезення всі пільговиків без виключення.

Сергій Надал повідомив, що для такої зміни в бюджеті потрібно було виконати чимало умов. Головною проблемою, яка виникла в процесі обговорення - фінансування. Справа в тому, що держава абсолютно не виділяє кошти для перевезення пільговиків. Тому значна сума грошей виділена з місцевого бюджету, щоб компенсувати витрачені кошти. Хорошою новиною є те, що ціна на проїзд в тролейбусах цього року не зросте.

Варто зазначити, що під час затвердження бюджету було також виділено 900 тисяч гривень для закупівлі підручників для учнів 4-7 класів. Іншу частину коштів спрямовано на забезпечення медикаментами лікарень. 5 мільйонів гривень затверджено для виплати заробітної платні «Тернопільміськтеплокомуненерго» та кошти «Водоканалу» за оплату електроенергії.

Олена Сабатюк

Поради водіям: Як їздити автомобілем у спеку

Четвер, 23 червня 2016, 12:53

У Тернополі встановилася спекотна погода, яка не найкращим чином впливає на водіїв. У багатьох під час спеки підвищується тиск, виникає сонливість, знижується пильність. Всі ці фактори негативно впливають здібності керувати транспортним засобом і можуть викликати не тільки аварійні ситуації, а й ДТП.

Ось  кілька порад, дотримання яких допоможе вам під час експлуатації автомобіля в жарку погоду:

- Завжди зберігайте в автомобілі необхідний мінімум ліків, якими ви користуєтеся зазвичай, а також запас води;

- Вживайте побільше рідини;

- Якщо потрібно зупинитися, то знижуйте швидкість поступово, оскільки при різкому гальмуванні на сильно розігрітому асфальті машину може повести;

- Не перевищуйте швидкість і тримайте безпечну дистанцію;

- При найменшому погіршенні самопочуття негайно знижуйте швидкість і зупиніться;

Державтоінспекція радить водіям у такі дні планувати свої поїздки, а особливо на великі відстані з урахуванням погодних умов. Намагатися одягати в дорогу вільний, нещільний одяг, уникати вживання жирної і солоної  їжі.

Перед поїздкою обов’язково перевіряти технічний стан авто. В спекотну погоду особливу увагу потрібно звертати на систему охолодження двигуна, рівень мастила, стан гальмівних колодок та тиск у шинах.

Ще один негативний фактор переважно літнього періоду, що додає клопоту  учасникам дорожнього руху – поява на дорогах водіїв, які керують автомобілем в стані втоми.

У період відпусток, коли так хочеться швидше дістатися місця призначення, водії часто проводять за кермом по 10-12 годин без перерви на відпочинок,  що нерідко призводить до негативних наслідків.

Ще кілька порад від експертів щодо того, як кермувати у спекотну погоду.

Уважно стежте за чистотою повітряного фільтра. За зиму і весну він може засмітитися пилом і пухом, отже доступ свіжого повітря буде утруднений і збільшиться витрата бензину

Більшість автомобілістів рятуються від спеки завдяки кондиціонеру. Однак є нюанси.

Якщо включити кондиціонер і інтенсивну вентиляцію, як часто роблять автомобілісти, сідаючи в розігріту машину, то охолодження буде нерівномірним: дах, торпедо, сидіння ще гарячі, а ви вдихаєте вже охолоджене повітря. Так можна застудитися, а оскільки повітря сухе, то і захворіти на пневмонію. Шкідливі бактерії, що викликають цю хворобу, поширюються саме в сухому повітрі.

Друге джерело атаки бактерій - радіатор кондиціонера. Там під час його роботи накопичується бруд і волога – гарне середовище для їх розмноження. Звідти бактерії потрапляють в систему вентиляції і в ваші органи дихання. Неприємний запах у салоні підказує, що пора провести дезінфекцію кондиціонера.

У нагрітій машині ніколи не направляйте струмінь холодного повітря на себе - тільки на скло. І періодично вимикайте пристрій - припустимо, на хвилину через кожні п'ять хвилин. За цю хвилину вологість повітря в салоні швидко підвищиться. З клімат-контролем таких проблем немає.

Частіше заглядайте під капот

Головна деталь, що відповідає за охолодження мотора, - це радіатор. Дуже важливо, щоб його стільники не були забиті пухом і іншим дрібним сміттям.

Придивіться і до рівня охолоджуючої рідини - її в жодному разі не повинно бути менше необхідного рівня. Вчасно доливайте.

Стоячи в заторах, поглядайте на показання датчика температури. Якщо стрілка добігає до червоної зони, а зупинитися можливості немає, спробуйте включити пічку на повну і відкрийте вікна.

Не перевищуйте швидкість. У спеку колодки і диски швидко перегріваються, гальмівна рідина може легко закипіти.

Не заправляйтеся «під зав'язку». При нагріванні паливо розширюється - це може привести до виливання з бака або псування паливної системи.

Порада ставити авто в тіні неоднозначна. На практиці, по-перше, не завжди там є вільне місце. По-друге, воно вже через годину може виявитися сонячним. Часто шукають вихід, ставлячи машину під деревом, але в цьому випадку є ризик отримати незмивні з кузова плями від смоли, що капає з дерев.

Якщо ж довелося залишити автомобіль на сонці, постарайтеся закрити панель приладів світловідбиваючим екраном або розкласти білий рушник або газету.

Ніколи не залишайте в салоні автомобіля дітей і тварин! Серце собаки не витримає вже через півгодини. При цьому не допоможуть і відкриті вікна - всередині автомобіля утворюється парилка.

Не забувайте в салоні запальнички, дезодоранти та інші ємності знаходяться під тиском - від нагрівання на сонці вони можуть вибухнути.

Водії, завжди будьте уважними за кермом і щасливої вам дороги!

 

 

Які пенсії не підлягають оподаткуванню з 1 липня?

Четвер, 23 червня 2016, 09:44

З 1 липня пенсії в межах до 10 740 гривень не підлягають оподаткуванню

З 1 липня набирає чинності Закон України від 2 червня 2016 року №1411-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій», яким внесено зміни до п.п. 164.2.19 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України та визначено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, якщо їх розмір перевищує десять розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць), встановленого на 1 січня звітного податкового року, – у частині такого перевищення, а також пенсій з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, такі пенсії підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їх виплати.

Водночас положення цього підпункту не застосовується до пенсій, призначених учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Варто зазначити, що раніше оподаткуванню підлягали пенсії, що перевищували три мінімальні зарплати (4134 грн у 2016 році).


Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

У Тернополі готуються підняти тарифи на воду

Четвер, 23 червня 2016, 09:05

Вже незабаром у Тернополі почнуть діяти нові тарифи на послуги водоканалу. На підставі відповідної постанови плата для мешканців багатоквартирних будинків зросте на 2,5 гривні за кубометр – з 8 гривень 98 копійок до 11 гривень 48 копійок. Дещо меншим буде зростання тарифу для споживачів приватного сектору та юридичних осіб, які мають окремі будівлі. Якщо чинний тариф становить 8 гривень 26 копійок, то після підвищення за кубометр слід буде сплачувати 10 гривень 64 копійки.

Директор комунального підприємства «Тернопільводоканал» Володимир Кузьма зазначає, що тарифи, які діють у Тернополі зараз, порівняно з іншими водоканалами є одними з найнижчих в Україні. Підвищення тарифів пояснюють зростанням цін на електроенергію та окремих податків, через що підприємство зазнає збитків. Володимир Кузьма з розумінням ставиться до ускладнень, які викликає зростання тарифів, адже доходи населення практично не зростають. Тому він рекомендує цього місяця подати показники лічильників максимально точно, щоби нарахування за червень відбулося ще за старим тарифом, і нагадує, що досить активно працює система субсидій.

Коли саме діятимуть нові тарифи – поки що невідомо.

Софія Пасічник

 

Сторінка 1125 з 1423

«ПочатокПопередня1121112211231124112511261127112811291130НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер