images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


У клубі "Гармонія" вчили раціонально використовувати ресурси

Четвер, 17 грудня 2015, 08:35

У гендерному центрі Тернопільського міськрайонного центру зайнятості відбулось засідання жіночого клубу «Гармонія» на тему «Стале домогосподарство: від особистої енергоефективності до енергетичної незалежності держави», яке у фрмі тренінгу провели представники громадянської мережі ОПОРА.

«Cьогодення вимагає від нас рацінальності та заощадження. З підняттям тарифів на комунальні послуги люди все більше цікавляться темою економії енергоресурсів, не втрачаючи комфорту», - звернулась до присутніх фахівець центру зайнятості Інна Лісовська.

Представники ОПОРи Наталія Радковська та Олена Зарічна ознайомили учасників заходу з досвідом та практикою Європейських країн, де запроваджено обов'язкове сортування сміття, вторинне використання ресурсів та бережливе ставлення до природи.

гармонія грудень

«Ми повинні навчитися не заощаджувати, а раціонально використовувати ті ресурси, які нам потрібно. Якщо вимикати світло, економити воду, купувати прилади економкласу, зрештою замінити старі лампочки на енергозберігаючі – то одразу зможемо відчути різницю по оплаті комунальних послуг, - сказада еко-тренер Олена Зарічна. - Тому, намагайтесь скоротити кількість відходів: купуйте мінімум товарів в упаковці або обирайте товари в таких пакуваннях, які можна використовувати багато разів. Зміна наших щоденних дій, звичок щодо використання ресурсів може зробити значний внесок до енергетично-незалежної держави».

Під час заходу учасники жваво обговорювали підняті питання, ділилися досвідом та наводили власні життєві приклади щодо того, як раціонально використовувати електроенергію, газ, тепло та воду.

На завершення тренінгу присутні отримали постери та листівки, розроблені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».



Відділ активної підтримки безробітних ТМРЦЗ

 

Як тернополяни святкуватимуть новорічні свята

Середа, 16 грудня 2015, 12:57

Новий рік — свято, яке відзначають багато народів відповідно до прийнятого календаря. Свято наступає в момент переходу останнього дня року в перший день наступного. Це, мабуть, єдина подія, яку протягом століть щорічно відзначають у всіх країнах і на всіх континентах, яку знають, люблять і яку з нетерпінням чекають люди, різні у своїх етно–національних традиційних і релігійних переконаннях. Традиційно у кожній родині прикрашають ялинку, накривають стіл і чекають подарунків від діда Мороза. Дехто святкує вдома, працелюби відзначатимуть свято на роботі, а у любителів пригод – свої маршрути. Які плани у наших тернополян дізнавались журналісти Моя газета.

Анастасія, 18 років, студентка
Я планую святкувати Новий рік разом з друзями вдома, в нас буде костюмована вечірка, тому настрій буде забезпечений.

Анастасія, 18 років студентка

Діана, 17 років, студентка
Цей Новий рік я хотіла б зустріти разом зі своїми батьками, які зараз знаходяться за кордоном. Тому, швидше за все, я поїду до них, бо вважаю, цю дату сімейним святом.

діана 17 років

Михайло, 73 роки, пенсіонер
За своє життя я святкував Новий рік в найрізноманітніших місцях, і тому переконався, що найкраще місце – це рідний дім і близькі люди поруч.

Михайло, 73 роки пенсіонер

Олександр, 19 років, студент
Я зі своєю компанією друзів хочемо відсвяткувати 2016-й у засніжених Карпатах. Там хороша атмосфера і приємні люди, а ще надзвичайно красива природа.

Олександр, 19 років студент

Ольга, 54 роки, вчителька
Я чекаю це свято тому, що з’являється ще одна можливість зібрати рідних і дорогих мені людей за одним святковим столом, тому надіюся цей Новий рік принесе затишок у кожен дім і мир нашій країні.

Ольга, 54 роки вчителька

Оксана, 21 рік, продавець-консультант
Зрозуміло, що зустрічати прихід Нового року потрібно з хорошим настроєм, але зараз не той час для гучного святкування, коли ми - в теплих домівках, а наші солдати тим часом обороняють спокій країни.

Оксана, 21 років продавець- консультант

Тарас, 19 років, і Назар, 18 років, студенти
Новорічну ніч проведемо вдома з сім’ями, а потім, звісно, святкування з друзями у великій компанії та затишному місці.

Тарас, 19 років і Назар, 18 років

Роман, 22 роки, бармен
Скоріш за все, зустрічатиму 2016 рік у гуртожитку зі своїми одногрупниками, в нас буде своя атмосфера. Наступний рік - вогняної червоної мавпи, тому чоловіки будуть в строгих костюмах, а дівчата - у вечірніх сукнях червоних кольорів.

Роман, 22 років бармен

Юлія, 20 років, студентка
Для мене цей Новий рік не буде гучним. Планую тихий, сімейний вечір зі своїми близькими та коханою людиною.

Юля, 20 років студентка

Олександр, 24 роки, охоронець
Я керуюся думкою наших предків: «Як Новий рік зустрінеш, так його і проведеш», тому скуштувавши салат олів’є та смакуючи шампанським, поїдемо святкувати до ялинки, де будемо вітати один одного. Тоді гарний настрій гарантований!

Олександр, 24 роки охоронець


Підготувала Купчик Вероніка

Кольори живопису занедбаних будинків та розбитих доріг

Середа, 16 грудня 2015, 08:29

Виставку Карини Арутюнян «Метаморфози» та Іштвана Куса «Моя полонина» презентували в галереї «Бункермуз» 11 грудня. Як констатують самі автори, презентовані роботи є наслідком хімічного дисбалансу мозку.12342684_539599959526985_3115277638182540054_n

Сучасне мистецтво – це не лише полотна, це — ціла концепція, своя філософія, яку митець намагається передати у власних роботах. Отож, щоб не ходити по виставковій залі з великими круглими очима, спершу потрібно послухати автора і дізнатись, що саме він хотів донести до глядача.

  • Насправді, ідея дуже проста, це все – хімічний дисбаланс мозку, який дозволив побачити те, що тут зображено. Прогулюючись Львовом, ми з Кариною фотографували стіни будівель, а також певні відрізки асфальту. Вибирали те, що більше подобалось. Зосереджувались на певних кольорах та образах, що вимальовувались серед сірого простору. Фотографій було дуже багато, тому надали перевагу різноманітним зображенням, які б не були схожі між собою. Так формували композицію.
    DSC00061DSC00062

Свої роботи творці називають медитативним мистецтвом. Представлені полотна спонукають глядача задуматись над красою буденності, над деталями, що нас оточують, зокрема й на асфальті.

  • Для інсталяції друкували зображення на оракалі, а потім наносили на пвх. Використовували саме такий спосіб, щоб повною мірою передати матовість об’єкта та його форму.
    DSC00070

Стан душі, про який говорять Карина та Іштван, мабуть, має відношення до дитячого сприйняття реальності, коли зі звичайного шматка деревини, опалого листя та невеличкої калюжі вимальовується цілий уявний світ. Підсиливши фантазію музичним супроводом, мимоволі відчуваєш себе героєм неймовірної історії.
DSC00084
— Музика, яка звучить у виставковій залі навмисне підібрана для цієї експозиції. Ми вважаємо, що творчість Жана Мішеля Жарре ефективно сприяє налаштуванню на медитативний стан.
12341598_539600446193603_4706645028694407471_n

Окрім неординарного мислення, Карина Арутюнян та Іштван Кус досить приємні у спілкуванні. Це саме ті люди, з якими можна побачити багатогранність звичного для нас світу.

DSC00072DSC00082DSC00066DSC00073DSC00068DSC00067

Виставка «Метаморфози» та «Моя полонина» триватиме до 24 грудня. 

Оксана Божко

 

Зіркові випускники прийшли в рідну школу

Вівторок, 15 грудня 2015, 14:21

Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення організував вже третій спортивно - пізнавального захід «Крок до успіху». серед учнів шостих класів у школах нашого міста.

«На Тернопільщині є багато спортсменів, які можуть розповісти про свої досягнення та перемоги. Це хороший приклад для тих дітей, хто хоче поєднати своє життя із спортом», - зазначила Наталія Собчак, педагог – організатор відділу фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи.

SAM_5588

Так, 9 грудня завітали в рідну школу срібний призер чемпіонату Європи, Тарас Шевчук та його тренер, Роман Зеньо, майстри спорту України міжнародного класу, випускники Тернопільської ЗОШ №19.

Зустріч відбувалась у дружній та невимушеній атмосфері. Відомі спортсмени ділились досвідом у досягненні успіху в улюбленій справі, звертаючи увагу на те, що тільки кропітка праця над собою - перша умова здійснення заповітних мрій.

«Я почав займатись велоспортом з 11 років, згодом тренувався на тернопільській велосипедній базі «Золоті колеса» обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України під керівництвом талановитих тренерів Володимира Павленка та Романа Зеньо. Звичайно, щоденні тренування виснажують. Та коли ти опиняєшся в рядах переможців, то розумієш, що цей успіх вартий всіх затрачених зусиль. Важливо й те, що постійно тримаєш себе у хорошій фізичній формі» - поділився своїм досвідом Тарас.

Розповідь спортсмена супроводжувалась переглядом фотографій, на яких збереглись найяскравіші моменти із змагань.

Діти мали змогу у невимушеній бесіді розпитати гостя про все, що їх цікавило: «Чому ви вибрали цей вид спорту?», «Коли ви отримали першу нагороду?», «Які країни ви відвідали?»…

«Займайтеся велоспортом і перед вами відкриються великі можливості. Ваше життя буде насиченим та різноманітним», - запросив шестикласників тренер Роман Зеньо.

Літературна фармацевтика. Між панацеєю та плацебо

Вівторок, 15 грудня 2015, 11:17

Своєчасний роман Юрія Винничука «Аптекар» — це хрипкий вереск літописця, який потайки ламає голову  над симптоматикою віку,  вписуючи «білим чорнилом»поміж рядків насущну фразу «Як порятувати інфіковане несусвітніми думками панібратство? І чи є взагалі панацея від абсурдних людських переконань?», пише сайт Культурно.

Анамнез віку суголосний проблемам нашого часу, якщо розглядати левову частку наболілого у символічному ключі. Тут тобі і воєнні перипетії, і період «полювання на відьом», які володіють таємницями боротьби із недугами доби, і свої стратники. Ідейно-тематичний спектр твору є без перебільшення конгломератом, що розрісся із тріади традиційних прозових стовпів: любові, війни, маршрутів.
08d7209-kmax-7000

Роман побудований за реверсним принципом. Розповідь ведеться у двох площинах, де читачі навпереміну  мають справу то із акурат авторським письмом, то із записками Лукаша Гулевича, мемуари якого складають основу твору. Часові рамки текстового полотна вкрай вузенькі. Винничук зупиняється на проміжку 1646-1648 років. У цей час головний персонаж твору, Лукаш, повертається з Венеції до Львова, зазнавши травм у ході воєнних перепалок. Тут його аптекарська практика нестримно набирає обертів. Поряд із традиційною медициною чільне місце у тексті відводиться народним віданням, берегинею яких виступає спадкова знахарка Рута, язичниця, що поклоняється Святовиту.  Загалом жіноча  гвардія роману представлена контрастними героїнями, подекуди навіть контроверсійними.

Образ Амалії змальовується як еталонний з чоловічого огляду.  Поява її із кореня мандрагори  сприймається ніби новаторська інтерпретація міфу про походження богині краси. Щоправда, впродовж усього роману так і не вдається розгледіти, якою вона є насправді, позаяк автор нерідко приховує своїх персонажів за соковитими словесними формулами, відтак чуття мови видається потужнішим за чуття фіктивного світу.
vyn

Увиразнення  соціокультурного протесту  прочитується в  образі Юліани, архетипі жінки-воїна, що переживає конфлікт між духовним та тілесним. Її прагнення зрівнятися у правах з чоловіком, зайняти таку ж нішу, є проявом   сексуального революціонерства, проартикульованого маскулінним характером. Вона чи не єдина з персонажів, кому вдається вибратись із бранства титлів, бути ближчою до реальності, до читачів.

Поборницею маргінального пласту виступає Емілія,  заблукала овечка, яка стає жертвою брудної та ненаситної  вакханалії.  При описі цієї сцени Винничук за звичкою вдається до натуралістичної деталізації, виявляючи авторський вуаєризм. Смерть блудниці задає динаміки сюжету, повертаючи оповідь у інше, непередбачуване читачами подосі русло. Хоча й автор наголошує на тім, що «шляхта не свариться через повію», тим не менше, приділяє дискурсу розслідування вбивства повітрулі значну частину. Саме детективне нашарування обтяжує твір заяложеними парадигмами розвитку дії. Навіть неозброєним оком можна угледіти замаскований письменником ‘рояль у кущах’, збагнути, яка на нас чатує розв’язка.

Чоловічі образи твору виведені доволі пунктирно. Найяскравішим персонажем видається стратник Каспер. Відречення  від нього матері одразу ж після народження, відсутність у житті батька позначилися на його долі. Хлопець не навчився головного – любити, тому і став катом, для якого не існує моральних перепон. Він регулярно зраджує  із сарацинкою без жодних докорів сумління.

Роман «Аптекар» є смачною мікстурою із рідкісних мовних екстрактів, який не має аніяких протипоказань, проте тим, хто скаржиться на дефіцит авантюр, варто покладатися на ефект плацебо, адже свіжості та динаміки сюжету помітно не вистачає.

Юрій Вітяк

 

Сторінка 1224 з 1425

«ПочатокПопередня1221122212231224122512261227122812291230НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер