images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Молились за тих, хто загинув у час Голодоморів

Понеділок, 30 листопада 2015, 08:01

На Театральному майдані Тернополя зібралися сотні містян, щоб пом’янути тих, хто загинув під час  страшного мору голодом у 1932-1933 роках. Із свічок було викладено на майдані  великий хрест. Усіх загиблих пом’янули хвилиною мовчання.

m3

Високопреосвященні владики та всечесні отці відправили панахиду за невинно загиблими під час Голодомору. Священнослужителі, звертаючись до вірян, наголосили, що втративши Бога, суспільство отримує пекло на землі, так само небезпечна втрата державності, адже той самий ворог намагається знищити українців і сьогодні,  а ще застерегли від збайдужіння.

m1

Про загрозу Україні на Сході говорив також Сергій Тарашевський: «У 1932-1933 роках в Україні було пекло. Житниця СССР – Україна – перетворилася у суцільний голодний мор, штучно створений  більшовицькою владою. Найстрашніше для людини бачити, як пухне та помирає від голоду її дитина, і нічим не могти зарадити. Так страждали та гинули мільйони українців та мільйони ще ненароджених – так намагався знищити  нашу націю жорстокий ворог, організувавши геноцид. Та найстрашніше, що марить він цим і сьогодні. Жорстокий агресор зазіхає на нашу незалежність, на саме існування України. Переконаний – ніколи це йому не вдавалося і не вдасться – ані імперіям, ані комуністичним чи путінським режимам», – наголосив перший заступник  голови Тернопільської обласної ради

Після мітингу-реквієму  тернополяни вирушили до  церкви Різдва Христового, де священнослужителі відправили поминальну літургію біля пам’ятного знаку «Голодомор 1932 – 1933».

 

Тернопільські музиканти творять музику прямо на сцені

Неділя, 29 листопада 2015, 11:01

На щастя, в сучасній українській естраді поняття форматної і неформатної музики  практично розмилися. За останні роки наша сцена поповнилась безліччю нових гуртів, які стали справжньою знахідкою. Нині все частіше можна почути експериментальні релізи, орієнтовані на широке коло меломанів: від електронного саунду до колоритних автентичних мотивів. Серед цілого моря сучасних музикантів свою увагу сьогодні зупинимо на чудовому тернопільському гурті «Tik Tu». Кожна їх пісня – кардинально інша по стилістиці. За два роки плідної праці, молодий музичний проект написав чимало цікавогоматеріалу, який гідно представляє наше місто на українській музичній сцені.

Донедавна до складу  «Tik Tu» входили двоє учасників — Наталія Багрій (вокал, флейта, синтезатор) та Роман Божко (бас, клавішні та live семплування), а нещодавно до них також долучився відомий тернопільський музикант Лесик Оmodada (ударні). Сьогодні в їх доробку близько двох десятків пісень, щоправда частина їх в процесі запису. Днями музиканти презентували новий сингл під назвою «Маленькі малюсіки».

Про історію виникнення гурту і творчі будні розповіла Наталія Багрій.музичний гурт Tik Tu тернопіль live looping

Ви з Романом та Лесиком були учасниками відомих тернопільських гуртів, абсолютно різними за стилем музики. Як зявився спільний проект «Тік Тu»?

Наша музика  наближена  до стилю іndie-pop, synthpop, який нам імпонує, мабуть, саме тому й з’явилася ця музична одиниця.  Тихенько і спонтанно, трек за треком. Спочатку у демо записах , згодом, спробували відтворити матеріал наживо. Це було не просто, але дуже цікаво. Поволі напрацювали програму, яку тепер граємо на концертах. Зізнаюсь,  я ніколи не співала, у попередніх гуртах грала на альті, флейті, клавішах. Чесно кажучи ніколи не уявляла себе в цій ролі, але друзям подобалося  — вони й надихнули. Я не вважаю себе співачкою, швидше відношуся до голосу як до інструменту.


Чому  «Тік Тu»?

Рано чи пізно всі запитують, чому саме так…  Справа в тому, що назву довелось придумувати спонтанно. Коли нас з Романом (тоді наш гурт складався з двох учасників) почали запрошувати на концерти, назви проекту не було. Ми працювали над музичним матеріалом  й не задумувалися про це.  Друзі запропонували виступити на найближчому концерті, а для цього в анонсі потрібно було вказати назву гурту. Оскільки нас було тільки двоє —  назва напросилася  сама собою.  «Тіk Тu» в перекладі з литовської означає  «тільки ти», мовляв,  «хто ще буде зі мною грати і слухати мої мотиви»,  до того ж латинська  зрозуміла  усім на світі , будь ти в Тернополі чи в Копенгагені.

музичний гурт Tik Tu тернопіль live looping

Чи важко знайти свою публіку? Кому імпонує стиль вашої музики?

Не знаю — чи бабцям чи підліткам, але, в основному, пост концертні враження ми збираємо теплі. Побачимо  :)

музичний гурт Tik Tu тернопіль live looping

Як зявляються тексти? Наприклад, про що йдеться у пісні «Маленькі малюсіки»?

Пісня “Маленькі малюсіки” про НАС. Про те, що відбувається сьогодні. Абстрактні слова про наболіле, хоча  у тексті все ясно — ми собі тут живемо, як вміємо і від того нам радісно. То чому ви прийшли і розповідаєте нам, як  краще бути —  вдягненими чи оголеними.


Як зявляється музика?

По-різному.  Деколи чуєш мотив й починаєш награвати, а деколи граєш, і мотив з’являється в процесі. Взагалі, коли працюєш в парі, то підлаштовуєшся один під одного, тоді з’являється щось спільне. Здебільшого, спочатку з’являється музика,  а далі – текст. А буває, зберемось у колі друзів, кожен візьметься за інструмент, я наспіваю і – народжується  нова композиція.Tik Tu тернопіль live looping

«Tik Tu» входить до числа українських гуртів, які грають музику у стилі live looping. Розкажіть детальніше.

Так, свої концерти граємо саме у цьому стилі. Live looping – одночасне записування семплів і їх зацикленого відтворення. Це можливість заповнення музики більшою кількістю інструментів ніж може собі дозволити два музиканти в режимі live. Простіше кажучи, граєш один мотив і записуєш його, на записаний накладаєш другий, третій. Семпл за семплом – і твориться музика.

Ви відіграли декілька концертів на сході та півдні України. Як приймають «західних»музикантів? Як на вашу думку приймає Тернопіль?

Тернопіль нічим не здивуєш. У нас стільки талановитих музикантів з хорошим смаком у будь-якій стилістиці чи музичному віросповіданню. Єдиний нюанс — лиця одні й ті ж :).  Але, повірте, надзвичайно приємно формуватися у такій місцині. На сході України мені здалося, що  люди спраглі за українською мовою — це добре, бо мені подобається складати тексти на тій мові, якою розмовляю. Загалом, східна Україна приймає нас тепло, після концертів залишаємось у досить дружніх відносинах з організаторами та місцевими музикантами. Цього літа були із концертом у Дніпропетровську. Хлопці зі студії «Hi5» одразу ж запропонували співпрацювати – наша музика здалася їм свіжою і симпатичною. Це надихає.

музичний гурт Tik Tu тернопіль live looping

Чи можна вважати музику вашого стилю популярною і чи важко організовувати сьогодніконцерти?

Так, однозначно. Це поп. А чому ні? Це легко, весело і «грувно». Всі танцюють, посміхаються —  усім добре. Щодо виступів, то зараз важко організовувати концерти по Україні,  і жалітися на це немає сенсу, оскільки для більшості клубів однією з основних вимог є кількість підписників гурту в соцмережах. Про нас мало хто знає, тому чекати на шалений успіх і попит зараз не доводиться. Ми любимо те, що граємо, це наш спосіб самовираження, стиль життя.

Коли вийде перший альбом?

Дали собі двійку місяців вороних.  Відгуляємо Нові роки і Різдво, трішки припудримо матеріал, шо поназбирувався,  і закинемо веселі треки у простори.


Довідково:

Наталія Багрій –учасниця відомих тернопільських гуртів «Ті, що падають вгору», «Nameless» та «EchoGardens». Володіє грою на таких інструментах як  альт, флейта, синтезатор, перкусія. Окрім  гурту «Tik Tu», сьогодні є учасником струнного квартету «МіLady» та артистом Тернопільського обласного симфонічного та камерного оркестру.
Tik Tu тернопіль live looping

Роман Божко – учасник тернопільських гуртів «Ті, що падають вгору», «Nameless», «EchoGardens». Грає на таких інструментах як тромбон,  ударні, синтезатори, гітара, банджо, бас-гітара, дудук, перкусія, саксофон-баритон. Окрім участі в «Tik Tu», працює звукорежисером у арт-об’єднанні «Коза».Tik Tu тернопіль live looping

Олександр Драчук – учасник  гуртів «Los Colorados», «EchoGardens», «Кенні». Грає на ударних, бас-гітарі, клавішах, гітарі, перкусії. Окрім участі у «Tik Tu»  є засновником та саундпродюсером студії звукозапису «Шпиталь Рекордс».Tik Tu тернопіль live looping

Попри спільну творчу діяльність, тернопільські музиканти мають й власні авторські проекти. Зокрема, Наталія Багрій також відома на музичних просторах як Горобчики. Творчість Романа Божко можна знайти на сторінках Soundcloud під псевдонімом aladebosh. Лесик Omodada нещодавно випустив перший власний альбом «Кімнати».

Оксана Божко

Вилучене майно піде “з молотка”

Субота, 28 листопада 2015, 09:43

В ході проведення спільних заходів з Управлінням служби безпеки України в Тернопільській області працівниками Тернопільської ОДПІ описано безхазяйне майно (тканини в рулонах, одяг жіночий в асортименті, ремені в асортименті, взуття, підноси, пряжки металеві, секонд-хенд), яке було вилучено працівниками СБУ, як таке, що було предметом злочину. В ході розслідування кримінальної справи вказане майно за рішенням суду визнано безхазяйним. Працівниками Тернопільської ОДПІ складено акт опису і попередньої оцінки майна на загальну суму – 290,6 тис грн, а самі товари передано на відповідальне зберігання одному із підприємств. Визначено, також суб’єкта господарювання, який буде здійснювати його реалізацію.

Інформацію про це розміщено на web-сайті ДФС України.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Тіньова зарплата

Субота, 28 листопада 2015, 09:38

Майже 300 тисяч гривень”тіньової” зарплати виявили фахівці управління доходів і зборів з фізичних осіб Тернопільської ОДПІ, перевіривши 3 суб’єкти господарювання. За результатами перевірок, бюджети отримають понад 32 тис грн. раніше не сплаченого податку на доходи та біля 9,1 тис грн. штрафних санкцій.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

Як тернополянам вберегтися від сімейного насилля?

П'ятниця, 27 листопада 2015, 12:31

Україна ратифікувала цілу низку міжнародних угод щодо захисту людей від насильства, в тому числі домашнього. Однак з цього приводу в центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді продовжують звертатися потерпілі.

Ось один випадок, який стався у 2015 році. До одного з районних центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді звернулася жінка з приводу вчинення насильства. Галина проживає разом з чоловіком та двома неповнолітніми дітьми 6 та 9 років. Помешкання, в якому проживає сім’я, знаходиться в край критичному стані, жінка не працює, чоловік не може знайти роботу через проблеми з алкоголем. Чоловік часто з’являється на підпитку і вчиняє сварки, лупцює Галину на очах у дітей. Працівники районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з головою сільської ради терміново влаштували тимчасово Галину та її дітей у Тернопільський обласний центр соціально-психологічної допомоги «Родина» й зберегли від нападів чоловіка. Таких випадків у Тернопільській області безліч, а основна причина цьому – мовчання потерпілих. У чому причина замовчування сімейного насилля, розповідає спеціаліст Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олеся Ігнатова.

олеся ігнатоваЗа її словами, домашнє насилля буває трьох видів: насилля над дітьми  (фізичне, сексуальне, емоційне), насилля по відношенню до партнерів та жорстоке ставлення до людей похилого віку. Зазвичай, воно ретельно приховується від оточуючих.  В основному сімейне насилля провокують такі фактори: патріархальні сімені цінності, схвалення міжособистісної агресії, негативні економічні умови, які приводять до зовнішнього стресу). На рівні сім’ї агресію провокують нерозвинуті навики сімейного спілкування, завищені очікування батьків відносно поведінки своїх дітей, економічна залежність. Якщо насилля з’явилося один раз, то обов’язково повториться. Домашнє насильство має тенденцію до зростання та діє по циклу: 1) фаза посилення напруги; 2) фаза вибуху; 3) фаза спокою і каяття.

У 2015 році, з причин вчинення насильства, до нас звернулося 96 сімей, в яких виховується 184 дитини. В 52 сім’ях було зафіксовано жорстоке поводження над дітьми, - продовжує Олеся. І це лише офіційна статистика, - продовжує Олеся – Хотілось би ще раз звернутись до усіх, хто потерпає від насилля: в любій ситуації у вас є вихід, головне – не мовчати. Ось декілька порад від психолога, які допоможуть себе захистити:

  1. 1261039587_399999999Усвідомте, що кожне наступне побиття може стати для вас останнім. А, якщо ви терпите «заради дітей» - цим обманюєте тільки себе. Адже, коли діти стають свідками насильства, вони страждають від таких сцен більше, аніж ви  уявляєте. Страждає їх психіка, можуть розвинутись складні психічні захворювання, у кращому випадку вони зненавидять вас обох. У більшості випадків, створюючи в майбутньому свою сім’ю, такі діти копіюють поведінку батьків, адже не знають як можна поводитися по-іншому.
  2. Ні в якому разі не приховуйте і не замовчуйте того, що над вами знущаються. Поговоріть з близькими. Агресор має відчути, що у вас є надійний захист.
  3. Пам’ятайте, що людина, яка підняла руку, буде це робити постійно. Навіть, якщо здаватиметься, що все позаду.
  4. Не вірте у абсурдність твердження, що ви самі винні у тому, що сталося.
  5. Потрібен час і підтримка з боку досвідчених людей, щоб жертва насильства усвідомила, в чому її проблема.

Перехід від стосунків, побудованих на насильстві, до здорових партнерських взаємовідносин може відбуватися тільки у випадку, якщо і жертва, і виконавець насильства зможуть це усвідомити. Найкраще буде, якщо ви звернетесь по допомогу разом з партнером. Якщо ж він не погоджується з цим, то ви маєте ще один доказ того, що він справді намагається утримати вас в цілковитій залежності від себе.

Якщо ви стали жертвою насильства, держава гарантує вам правовий захист. В Україні діє Закон «Про попередження насильства в сім’ї», який визначає правові і організаційні основи попередження насильства в сім’ї, органи та установи, на які покладається здійснення заходів з попередження насильства. В центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, які працюють в Тернополі та у кожному районному центрі області, вам нададуть необхідну допомогу психологи, при потребі – юристи. Зрозумійте, що ви не наодинці з бідою, і є люди, які готові вам допомогти професійно.

У Тернополі діють заклади, у яких вам допоможуть:

Тернопільський обласний соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (надання соціально-побутових умов для проживання, захист прав та інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування) – м.Тернопіль, вул.Карпенка, 16, тел. 51-34-05

Тернопільський обласний центр соціально-психологічної допомоги «Родина» (цілодобова екстрена допомога дітям, молоді та жінкам, які опинились в складних життєвих обставинах) - м.Тернопіль, вул. Коновальця, 18, тел. 28-79-29

Тернопільський обласний центр соціальних служб для сімї, дітей та молоді - м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7, тел./факс (0352) 22-03-95


Підготувала: провідний спеціаліст відділу методичного забезпечення соціальної роботи Тернопільського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ігнатова Олеся.



 

Сторінка 1230 з 1422

«ПочатокПопередня1221122212231224122512261227122812291230НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер