images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Ви консультувались у податковій

Середа, 22 березня 2017, 11:04

У 2016 році підприємець був на єдиному податку, а з нового року, знаючи, що буде продавати пиво та алкоголь, перейшов на загальну систему. Зареєстрував книгу обліку доходів і витрат. У 2017 році значно розширено перелік витрат, на які можна зменшувати свій дохід. Що це за витрати?

Законом від 21.12.16р.№ 1797 внесено суттєві зміни для підприємців, що працюють на загальній системі оподаткування. Зокрема, до витрат включаються суми єдиного внеску, суми податків, зборів, які пов’язані з проведенням господарської діяльності підприємця.

Однак, суми ПДВ, якщо такий підприємець зареєстрований платником ПДВ та акцизного податку, податку на доходи фізичних осіб із власного доходу від господарської діяльності та податку на майно – до витрат включатись не будуть. До витратної частини можна, також додавати платежі, сплачені за одержання ліцензій на провадження певних видів підприємницької діяльності, одержання дозволу чи якогось іншого документа дозвільного характеру, пов’язаного з господарською діяльністю. Також, з цього року, підприємцям надано право за власним бажанням, нараховувати та включати до складу витрат амортизацію основних засобів та нематеріальних активів, але - за умови ведення окремого обліку таких амортвитрат. Цікавим є і те, що можуть повністю включатись до складу витрат, а не амортизуватись, витрати звітного періоду на проведення ремонту, реконструкції, модернізації та інших видів поліпшення основних засобів, а також витрати на ліквідацію основних засобів.

Зауважимо, що при цьому, підприємці, не мають права амортизувати основні засоби подвійного призначення, до яких віднесли земельні ділянки, житлову нерухомість, легкові та вантажні автомобілі.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Правопросвітницький захід з учасниками АТО та консультування громадян в обласній бібліотеці

Середа, 22 березня 2017, 09:35

Нещодавно фахівці Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели правопросвітницький захід з учасниками АТО та забезпечили роботу мобільного консультаційного пункту доступу громадян до безоплатної правової допомоги в обласній бібліотеці.

Так, 15 березня 2017 року директор Тернопільського місцевого центру Юрій Гордєєв провів семінар для учасників АТО, які перебувають на обліку в Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості. Очільник центру проінформував присутніх про пільги учасникам бойових дій та особам, прирівняних до них, а також про право на безоплатну вторинну правову допомогу.

У той же день, з метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги та поширення інформації про можливість її надання, головний спеціаліст відділу представництва Світлана Нужда провела консультування громадян у мобільному консультаційному пункті на базі Тернопільської обласної наукової універсальної бібліотеки.

Для отримання консультацій у правовому полі до фахівців центру звернулося 2 громадян. Одним із питань було: зміст та строки подання касаційної скарги.

17410226 1319912694720982 1984617076 n 1

ВАЖЛИВО!

Відповідно до ст. 326 Цивільного процесуального кодексу України у касаційній скарзі повинно зазначатися:

1) найменування суду, до якого подається скарга;

2) ім'я (найменування) особи, яка подає скаргу, її місце проживання або місцезнаходження;

3) ім'я (найменування) осіб, які беруть участь у справі, їх місце проживання або місцезнаходження;

4) рішення (ухвала), що оскаржується;

5) в чому полягає неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права;

6) клопотання особи, яка подає скаргу;

7) перелік письмових матеріалів, що додаються до скарги.

Касаційна скарга підписується особою, яка подає скаргу, або її представником.

До касаційної скарги, поданої представником, повинна бути додана довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника.

Касаційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили рішенням (ухвалою) апеляційного суду.

У разі пропущення встановленого законодавством строку, з причин, визнаних поважними, суддя касаційної інстанції за заявою особи, яка подала скаргу, може поновити цей строк.

За отриманням безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Тернопільського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7, контактний телефон: (0352) 52-15-20, 068-355-13-63.

Адреси структурних підрозділів Тернопільського місцевого центру – бюро правової допомоги:

— м. Бережани, вул. Банкова, 6;

— смт. Козова, вул. Дорошенка, 3;

— м. Підгайці, вул. Шевченка, 2а;

— смт. Підволочиськ, вул. Д. Галицького, 80;

— м. Теребовля, вул. Кн. Василька, 150.

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.

Урочисте складення Присяги державного службовця

Середа, 22 березня 2017, 08:32

21 березня 2017 року в Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області 14 новопризначених державних службовців в урочисто та публічно склали Присягу державного службовця.

Новопризначені державні службовці присягнули вірно служити Українському народові, дотримуватися Конституції та законів України, втілювати їх у життя, поважати та охороняти права, свободи і законні інтереси людини і громадянина, честь держави, з гідністю нести високе звання державного службовця та сумлінно виконувати свої обов’язки.

Начальник Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Едуард КОЛЬЦОВ привітав із призначеннями на посади та побажав почесно нести звання державного службовця, служити народу України, дотримуючись основних принципів державної служби, а також успіхів у роботі, кар’єрного росту.
«Наша країна переживає якісно новий період свого розвитку, а її громадяни особливо гостро потребують захисту правди, чесного і справедливого відношення до себе. Ми разом формуємо нову філософію органів юстиції. У вас є можливість долучитися до важливого процесу реформ, які давно чекає країна.
Щиро вітаю юристів, котрі хочуть долучитися до реформи виконавчої служби, а з приводу мотивації, то крім заробітної плати, у вас є право на грошову винагороду.
Почати кар’єру в державних органах – непоганий стимул до розвитку, адже це є важлива, клопітка та відповідальна праця людей, які у своїй більшості виконують її за покликанням серця, демонструючи справжню відданість справі та бажання служити людям.»

6 7


 

Виділ частки із майна, що є у спільній сумісній власності подружжя

Середа, 22 березня 2017, 08:31

Насамперед, необхідно зауважити, що відповідно до ст. 368 Цивільного кодексу України (надалі – ЦК України), спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю. Згідно ч. 3 даної статті, майно, набуте подружжям за час шлюбу, є їхньою спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором або законом.

У разі виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду (ст. 370 ЦК України).

Для вчинення одним із співвласників правочину щодо розпорядження спільним майном необхідно згода всіх співвласників, якщо інше не встановлено законом. Згода співвласників на вчинення правочину щодо розпорядження спільним майном, який підлягає нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, має бути висловлена письмово і нотаріально посвідчена.

Положення ст.69 Сімейного кодексу України (надалі - СК України) передбачають право подружжя на поділ майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя та передбачають, що дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою.

Договір про поділ житлового будинку, квартири, іншого нерухомого майна, а також про виділ нерухомого майна дружині, чоловікові зі складу усього майна подружжя викладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

Одночасно з посвідченням договору про виділ частки в натурі житлового будинку, будівлі або споруди нотаріусом посвідчується договір про виділ частки в натурі на місцевості земельної ділянки. Для посвідчення останнього разом з іншими документами нотаріусу подається нотаріально посвідчений договір про спільну часткову власність на земельну ділянку.

Укладення договору про виділ частки в натурі припиняє спільну часткову власність для особи (осіб), частка якої виділяється за цим договором.

Якщо між учасниками спільної часткової власності виникають спори щодо виділу частки спільного майна в натурі, нотаріус відмовляє у вчиненні такої нотаріальної дії і роз`яснює заінтересованим особам їх право звернутися до суду для вирішення цих спорів.

 

Головного територіального управління

юстиції у Тернопільській області

Виділ частки із майна, що є у спільній сумісній власності подружжя

Вівторок, 21 березня 2017, 10:22

Насамперед, необхідно зауважити, що відповідно до ст. 368 Цивільного кодексу України (надалі – ЦК України), спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю. Згідно ч. 3 даної статті, майно, набуте подружжям за час шлюбу, є їхньою спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором або законом.

У разі виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду (ст. 370 ЦК України).

Для вчинення одним із співвласників правочину щодо розпорядження спільним майном необхідно згода всіх співвласників, якщо інше не встановлено законом. Згода співвласників на вчинення правочину щодо розпорядження спільним майном, який підлягає нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, має бути висловлена письмово і нотаріально посвідчена.

Положення ст.69 Сімейного кодексу України (надалі - СК України) передбачають право подружжя на поділ майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя та передбачають, що дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою.

Договір про поділ житлового будинку, квартири, іншого нерухомого майна, а також про виділ нерухомого майна дружині, чоловікові зі складу усього майна подружжя викладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

Одночасно з посвідченням договору про виділ частки в натурі житлового будинку, будівлі або споруди нотаріусом посвідчується договір про виділ частки в натурі на місцевості земельної ділянки. Для посвідчення останнього разом з іншими документами нотаріусу подається нотаріально посвідчений договір про спільну часткову власність на земельну ділянку.

Укладення договору про виділ частки в натурі припиняє спільну часткову власність для особи (осіб), частка якої виділяється за цим договором.

Якщо між учасниками спільної часткової власності виникають спори щодо виділу частки спільного майна в натурі, нотаріус відмовляє у вчиненні такої нотаріальної дії і роз`яснює заінтересованим особам їх право звернутися до суду для вирішення цих спорів.

 

Головного територіального управління

юстиції у Тернопільській області

 

Сторінка 1072 з 1456

«ПочатокПопередня1071107210731074107510761077107810791080НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер
Банер
Банер
Банер