images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

У Тернополі продовжують висадження квіткових клумб

Понеділок, 03 червня 2024, 11:47

Цього тижня у Тернополі продовжують активно висаджувати квіти, щоб створити яскраві та затишні куточки для жителів та гостей міста.

Нещодавно працівники комунальних служб завершили роботи на проспекті Степана Бандери, що поблизу лікарні, де висадили квіти: канни, жоржини, чорнобривці, морська цинерарія, бегонія семперфлоренс та ехеверія. Розпочали роботи з впорядкування квіткових клумб на бульв. Данила Галицького.

Розсаду літніх квітів висадили та впорядкували квітники на бульв. Тараса Шевченка, вул. Петра Конашевича-Сагайдачного, біля Архикатедрального Собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, на площі Героїв Євромайдану, вул. Листопадовій та на майдані Волі.

Нагадаємо, що роботи з озеленення міста продовжуються протягом всього літа. У планах – висадка квітів на інших локаціях Тернополя

 

Побиття та сварки у рідному домі влаштовував 43-річний житель Копичинецької громади

Понеділок, 03 червня 2024, 11:35

Побиття та сварки у рідному домі влаштовував 43-річний житель Копичинецької громади
На Чортківщині у Копичинецькій громаді уже тричі повідомляли про домашнє насилля в одній з родин.

Правоохоронці розповіли, що неодноразово виїжджали на повідомлення 21-річного мешканця Копичинецької громади про домашнє насильство.

«Зі слів потерпілого, 43-річний батько систематично вчиняє сварки та бійки. Поліцейські неодноразово проводили профілактичні бесіди з кривдником, складали адміністративні протоколи та виносили термінові заборонні приписи. Після третього задокументованого факту, слідчі розпочали кримінальне провадження за статтею 126-1 Кримінального кодексу України», - зазначили у поліції Тернопільської області.

За скоєне дебоширу загрожує позбавлення волі до двох років.

Також поліцейські наголошують, якщо ви або хтось з вашого оточення потерпів від домашнього насильства – не мовчіть, звертайтеся на спецлінію 102.

 

У Теребовлі попрощались з загиблим сержантом Віктором Вислоцьким

П'ятниця, 31 травня 2024, 10:15

У Теребовлі попрощались з загиблим сержантом Віктором Вислоцьким
30 травня у Теребовлі провели в останню дорогу воїна ЗСУ, сержанта Віктора Вислоцького.

Попрощатись із полеглим захисником прийшли рідні, друзі, знайомі, представники влади та побратими.

Поховали бійця з усіма військовими почестями на Алеї Героїв, що на центральному кладовищі.

"Пекучим болем для всіх стала ця непоправна втрата. Віктор Вислоцький став ще одним ангелом, який триматиме небо над Україною. Наш обов’язок пам’ятати тих, котрі віддали свої життя заради нашого майбутнього. Вічна пам’ять і вічна слава Герою!", – повідомили на Фейсбук-сторінці Теребовлянської міської ради.

Нагадаємо, життя захисника обірвалося 27 травня внаслідок скиду вибухівки з дрона в районі с. Новоандріївка Пологівського району Запорізької області.

 

«Не питаю військових, коли закінчиться війна. Це було б моїм найдурнішим запитанням», – волонтерка Тетяна Комісарчук

П'ятниця, 31 травня 2024, 10:13

«Не питаю військових, коли закінчиться війна. Це було б моїм найдурнішим запитанням», – волонтерка Тетяна Комісарчук
Новою гостею проєкту «Тернополяни» стала дружина військовослужбовця, волонтерка «Української команди» Тернопільщини, координаторка проєкту «Військова пошта» Тетяна Комісарчук.

Мабуть, уже всі тернополяни знають цю сильну та міцну духом жінку. Поки чоловік Тетяни Артем був на фронті, а згодом отримав важке поранення і вже тривалий перебуває на лікуванні, вона виховує 3-річну доньку та займається волонтерством. Нещодавно Тетяна Комісарчук оголосила збір на протезування для свого чоловіка, який втратив ногу на війні.

Як дізналася про важке поранення чоловіка? Що дає сили волонтерити? Чому стало менше донатів? Відповіді на ці питання Тетяна дала в інтерв’ю «Тернополянам».

– Я добре пам’ятаю день, коли дізналися, що Артема важко поранено. Це було 14 жовтня 2022 року. Я збирала допомогу для його підрозділу, а він мав вийти на зв'язок і сказати, хто її забере. Ввечері мені у двері постукали. Це була жінка з дитиною.  Спершу я подумала, що це якісь збори сусідів, але це було не так. Вона мені сказала: «Ваш чоловік поранений. Він сказав цю адресу. Він у важкому стані, шукайте його»,  пригадала Тетяна Комісарчук.

6X7A9615.jpg

Лікарі не давали Артему шансів на життя, адже поранення було дуже складним, він втратив багато крові.

– Лікарі з Харкова сказали, щоб я більше не дзвонила. Вони роблять все, що можуть. Якщо врятують його, то врятують. Якщо ні – повідомлять мене,  розповіла Тетяна.

Тривалий час військовий перебував на лікуванні у Польщі. Віднедавна – у медзакладі Львова, де йому ампутували ногу. Тетяна оголосила збір на протезування. Артема відправлять до США. Ціна протезування – 3 мільйони гривень.

Попри догляд за чоловіком, Тетяна Комісарчук продовжує волонтерити.

– Час на волонтерство завжди знайдеться, якщо цього хочеш. Коли Артема поранили, знайомі питали мене: «А для чого тобі все це? Ти вже втратила на війні багато. Тобі ще це потрібно?». Мене такі запитання шокували. У нас війна! Чоловік ще на початку казав мені, що це триватиме не менше п’яти років, – наголосила Тетяна.

6X7A9745.jpg

Окрім цього, волонтерка каже, що часто чує багато некоректних запитань, але продовжує працювати на перемогу.

– Війна показала, хто є хто. Я зрозуміла, що з деякими людьми нам не по дорозі. У той же час знайшла нових знайомих та друзів, з якими у нас спільне бачення майбутнього. Не кожен ставиться до війни однаково. І це нормально, бо хтось розчаровується, хто знає більше інформації, а хтось менше. Я не питаю військових, коли закінчиться війна. Це було б найдурнішим запитанням, яке я могла б поставити. Я просто питаю, що їм потрібно! наголосила Тетяна.

Волонтерка каже, зараз суттєво поменшало донатів.

– Я вважаю, що люди не так втомилися, як вичерпали свої фінансові можливості. Я бачу, хто найчастіше донатить. Коли бачу цих людей на вулиці, то дякую! підсумувала Тетяна Комісарчук.

 

На Донеччині загинув молодий військовий з Тернопільського району Володимир Книшевич

Четвер, 30 травня 2024, 12:45

На Донеччині загинув молодий військовий з Тернопільського району Володимир Книшевич
На фронті загинув 33-річний воїн з села Терпилівка Тернопільського району Володимир Книшевич.

Життя захисника обірвалося 27 травня у Донецькій області. Він служив у гранатометному взводі, у роті вогневої підтримки.

"Небо забирає найкращих... Володимир мужньо воював за рідну Батьківщину з 10 січня 2023 року. Йому – лише 33… А він уже залишиться навіки в строю, поповнивши небесне військо Героїв.

Висловлюємо щирі співчуття згорьованим рідним: матері, молодій дружині, маленькій донечці, братам, усім рідним, близьким, односельчанам та побратимам. Вічна і світла пам'ять", – повідомили на Фейсбук-сторінці Скориківської громади.

 

Зниження рівня води у Дністрі пов'язане з дефіцитом електроенергії, – Укргідроенерго

Четвер, 30 травня 2024, 12:44

Зниження рівня води у Дністрі пов'язане з дефіцитом електроенергії, – Укргідроенерго
Днями у мережі з'явились фото та відео обмілілих ділянок річки Дністер та її приток.

Місцями вода впала наскільки, що водойму можна було пішки перейти по дну з одного берега на інший. Зокрема, така ситуація спостерігалася у деяких селах Хмельницької та Чернівецької областей.

У пресслужбі Укргідроенерго підтвердили, що зниження рівня води у Дністровському водосховищі пов'язане з численними атаками на енергетику та дефіцитом електроенергії в енергосистемі.

"Режим роботи водосховищ Дністровського комплексного гідровузла у період з 24 лютого 2022 року здійснюється з урахуванням необхідності покриття дефіциту електроенергії. З середини квітня 2024 року скидні витрати з Дністровської ГЕС були вимушеним заходом для підтримання стабільної роботи енергосистеми. З 15 травня скиди з Дністровського водосховища відповідають встановленим Міжвідомчою комісією.

В той же час, протягом травня погодні умови з дефіцитом опадів та підвищеною температурою повітря зумовили значне зниження водності Дністра та його приток. Приплив до Дністровського водосховища становить близько 30% від норми", – повідомили у компанії.

В Укргідроенерго додають, що наразі ситуація стабілізувалася, а інтенсивне спрацювання водосховища припинилося.

"Для забезпечення нижче розташованих населених пунктів водою, відповідно до затверджених Правил експлуатації водосховищ Дністровського комплексного гідровузла, Дністровська ГЕС зобов’язана проводити середньодобові витрати не менше ніж 110 м3/с. Враховуючи, що приплив на даний час менший за норму для даного періоду року, спрацювання водосховища може продовжуватися, і очікувано може складати декілька сантиметрів на добу", – наголошують в підприємстві.

 

Відремонтували аварійний міст поблизу Тернополя

Середа, 29 травня 2024, 09:53

Відремонтували аварійний міст поблизу Тернополя
На мосту поблизу села Плотича нанесли фінішний шар асфальтобетону.

Нагадаємо, у 2023 році Служба відновлення та розвитку інфраструктури розпочала ремонт штучної споруди на трасі Р-39 Броди – Тернопіль на під’їзді до Тернополя.

«Міст через струмок був зведений 1952 року. Через численні дефекти його було потрібно невідкладно відремонтувати. Штучна споруда перебувала у  непрацездатному стані з обмеження руху транспорту по ній10 т, що в умовах постійного транзиту через Тернопільську область гуманітарних та оборонних вантажів значно ускладнювало логістику», - зазначили у Службі.

Минулоріч Кабінет Міністрів України спрямував кошти Європейського інвестиційного банку на капітальний ремонт мосту поблизу села Плотича.

Напередодні підрядна організація Служби відновлення нанесла на відремонтовану споруду та підходи до неї фінішний шар асфальтобетонного покриття. Це дозволило відкрили повноцінний рух транспорту в обидва боки на ділянці траси Р-39. Дорогу привели до нормативних поздовжніх, поперечних ухилів та геометричних параметрів. Це поліпшить оглядовість на ділянці автошляху Р-39, а відтак безпеку руху.

На об’єкті залишилося виконати завершальні роботи. Буде встановлено нові дорожні знаки, нанесено розмітку тощо.

Нагадаємо, що у межах капітального ремонту замість конструкції мосту ми влаштували водопропускну трубу. Це забезпечить збільшення водопропускної здатність штучної споруди, що особливо важливо під час весняного водопілля. Також під час капітального ремонту заасфальтуємо підходи до штучної споруди з 2 боків. Сама ж дорога буде приведена до нормативних поздовжніх, поперечних ухилів та геометричних параметрів. Це поліпшить оглядовість на ділянці автошляху Р-39.

 

Дмитра Підручного індивідуально тренуватиме відомий словацький тренер

Середа, 29 травня 2024, 09:51

Дмитра Підручного індивідуально тренуватиме відомий словацький тренер
Капітан чоловічої збірної України з біатлону – представник Тернопільщини Дмитро Підручний тренуватиметься окремо від команди.

Таке рішення спортсмен прийняв у зв’язку зі зміною тренера чоловічої збірної.

Зокрема, до оновленого тренерського складу увійшла Надія Бєлова, яка стала старшим стренером національної чоловічої збірної України з біатлону.

Про окрему індивідуальну підготовку Дмитра Підручного з попереднім тренером збірної Юраєм Санітрою офіційно оголосили на підсумковій пресконференції Федерації біатлону України.

Нагадаємо, фахівець зі Словаччини Юрай Санітра був тренером чоловічої команди протягом 8 років. Під його наставництвом Дмитро Підручний демонстрував високі спортивні досягнення та став чемпіоном світу з біатлону.

В одному з інтерв’ю Дмитро Підручний поділився, що завдяки діалогу з Федерацією біатлону вдалося прийняти рішення про його підготовку окремо від команди та під керівництвом Юрая Санітри.

За домовленостями, тренуватиметься Дмитро Підручний з Юраєм Санітрою протягом двох років до наступнних Зимових Олімпійських Ігор.

Нагадаємо, окремо від команди також індивідуально уже кілька років тренується Юлія Джима. Її наставник – тренер зі Словенії Урош Велепець, який свого часу очолював національну жіночу збірну.

 

Тернопільські патрульні пояснили, як змінилась схема руху на кільці біля "Рогатки"

Середа, 29 травня 2024, 09:50

Тернопільські патрульні пояснили, як змінилась схема руху на кільці біля "Рогатки"
У Тернополі тривають ремонтні роботи на транспортній розвʼязці неподалік автовокзалу, яку в народі називають "Рогатка".

Зараз там діє тимчасова схема організації дорожнього руху. Відповідно до неї, "головним" стало кільце.

"Звертаємо увагу, що на даному перехресті організовано рух по колу, про що й інформує дорожній знак 4.10 "Круговий рух". Відповідно до ст. 41 ЗУ "Про дорожній рух", перевага в русі на перехрестях, де організовано круговий рух, надається транспортним засобам, які вже рухаються по колу.

Закликаємо водіїв бути уважними, стежити за дорожньою обстановкою, відповідно реагувати на її зміну та неухильно виконувати вимоги правил дорожнього руху. Про наступні зміни щодо організації дорожнього руху повідомлятимемо додатково", – інформують у Патрульній поліції.

Читайте також: Сьогодні частина громадського транспорту Тернополя не заїжджатиме на автовокзал

442484651_855057083322272_1841211603240920070_n.jpg

 

На фронті загинув колишній гравець тернопільської "Ниви"

Середа, 29 травня 2024, 09:49

На фронті загинув колишній гравець тернопільської "Ниви"
На війні загинув колишній футболіст тернопільської "Ниви" та ФК "Тернопіль" Роман Ігорович Сорока.

Трагічну звістку повідомив столичний журналіст Андрій Сеньків, пише "ПЕРШИЙ онлайн".

Роман Сорока у сезоні-2000/01 виступав за тернопільську "Ниву", провів за неї три офіційних поєдинки у вищій лізі чемпіонату України, у тому числі 44 хвилин зіграв проти київського "Динамо". Ще в шести матчах був у 18-ці, але не виходив на заміну. Того ж сезону футболіст провів 15 поєдинків у другій лізі чемпіонату України за ФК "Тернопіль".

"Я поки не можу цього осягнути і прийняти. Ти був кращим татом, другом, порадником. Ти був людиною, на яку я все життя рівнявся і буду продовжувати це робити. Ти людина з великої літери, ти справжній тато і патріот своєї держави і за неї ж поклав своє життя.

Обіцяю тобі, що зроблю все, аби твоє ім'я мало слід в історії нашої України, бо ти цього заслуговуєш, як ніхто інший", – написав у соцмережах син загиблого воїна Степан.

Screenshot_2-12.jpg

222-8.jpg

photo_2024-05-28_21-39-17.jpg

photo_2024-05-28_22-16-58.jpg

 

В "Укренерго" повідомили, чи плануються сьогодні відключення світла по областях

Середа, 29 травня 2024, 09:48

В "Укренерго" повідомили, чи плануються сьогодні відключення світла по областях
Сьогодні застосування лімітів споживання електроенергії для промислових та побутових споживачів в усіх регіонах України не прогнозується.

Обійтись без відключень вдалося завдяки активній роботі сонячних електростанцій та збільшення обсягів виробництва атомних станцій після виходу з планового ремонту двох блоків.

"Але нагадуємо, що весняно-літня ремонтна кампанія на АЕС триває. Це може час від часу спричиняти нестачу електроенергії в енергосистемі", – повідомили в "Укренерго".

Ворог все ж не покидає спроби залишити українців без світла. Вночі у Рівненській області ворожий БПЛА атакував енергооб’єкт. Знеструмлювались споживачі, проте через 2 години живлення було відновлене.

На Одещині негода залишила без електроенергії понад 2 тисячі споживачів, тривають ремонтні роботи.

445174775_883697193799107_1413321701988589200_n.jpg

 

Екс-голова Тернопільської облради Михайло Головко, якого підозрюють у корупції, змінив адвокатів

Середа, 29 травня 2024, 09:46

Михайло ГоловкоМихайло Головко
Днями, "Тернополяни" писали, що один із захисників Михайла Головка, колишнього голови Тернопільської обласної ради направив клопотання до антикорупційного суду, в якому наполягав на переданні  справи про резонансний хабар до Тернопільського міськрайонного суду.

Та, як з'ясувалося, Михайло Головко змінив своїх захисників.

Раніше, адвокати з адвокатського об’єднання «Barristers» представляли у судах інтереси голови Тернопільської обласної ради Михайла Головка, якого підозрюють у хабарництві.

Та останнє клопотання про перенесення справи Головка з ВАКС до Тернопільського міськрайонного суду подавали уже захисники з адвокатського об’єднання LES - Правова та економічна безпека.

Одним із партнерів даного адвокатського об'єднання є - Безмаль Дмитро Ігорович, 33-річний адвокат з Полтавської області.

Найімовірніше Михайло Головко поміняв захисників через ціну, адже усі знають, що адвокати з об'єднання «Barristers» , є одними з найдорожчих захисників в Україні, вони також виступають адвокатами одіозного Нестора Шуфрича у справі про державну зраду.

Нагадаємо, 26 червня 2023 року, тоді ще голову Тернопільської обласної ради Михайла Головка детективи НАБУ зловили на отриманні хабаря у місцевого підприємця Олександра Ярмоленка.

Родина Михайла Головка найняла одних із найдорожчих адвокатів країни з групи «Баррістерс».

Станом на 1 квітня 2024 року справу про хабар передали до ВАКС і її мають розглядати по суті.

Паралельно, Михайло Головко подав до суду у Тернополі, бо вважає неправомірним його звільнення з посади голови Тернопільської облради, і хоче повернути заробітню плату.

 

За добу рятувальники гасили на Тернопільщині 4 пожежі (фото)

Середа, 29 травня 2024, 09:41

За добу рятувальники гасили на Тернопільщині 4 пожежі (фото)
Протягом доби в області виникло 4 пожежі, з них 2 – сухої трави.

Про це інформують у Держслужбі з надзвичайних ситуацій Тернопільщини.

Суха трава горіла у селі Мартишківці Лановецької ТГ на площі 0,7 га, а також на площі 1,5 га у селищі Товсте Чортківського району.

У селі Красівка Великогаївської громади сталась пожежа на стихійному сміттєзвалищі.

Ще одне загоряння гасили у селі Крогульці Васильковецької ТГ, там зайнялося сміття на відкритій території.

Читайте також: На Підгаєччині згорів дах житлового будинку (фото)

445745127_781007950884683_3726676340543221637_n.jpg445787731_781007957551349_5652646099543074426_n.jpg

445787408_781007954218016_1285097040253998233_n.jpg

445220662_781007964218015_5984754234154743342_n.jpg

 

На фронті загинув 30-річний захисник з Теребовлянщини Павло Луців

Середа, 29 травня 2024, 09:38

На фронті загинув 30-річний захисник з Теребовлянщини Павло Луців
"На щиті" повертається додому 30-річний військовий з села Мшанець Павло Луців.

Захисник загинув 16 травня під час виконання бойового завдання у н.п. Георгіївка Донецької області.

Чоловік народився 7 травня 1994 року у Мшанці, проживав у селі Яблунів Копичинецької громади.

"Він був справжнім патріотом, мужнім і відважним воїном, який до кінця виконав свій священний обов'язок перед Україною. Його героїчний подвиг назавжди буде вписаний в історію нашої громади та всієї України. Висловлюємо співчуття рідним та близьким", – повідомили на Фейсбук-сторінці Копичинецької міської ради.

Траурний кортеж з тілом захисника прибуде сьогодні. Жителів громади просять прийти на перехрестя біля греко-католицької церкви святого Миколая у Теребовлі та зустріти Героя.

 

На фронті загинув 30-річний захисник з Теребовлянщини Павло Луців

Середа, 29 травня 2024, 09:37

На фронті загинув 30-річний захисник з Теребовлянщини Павло Луців
"На щиті" повертається додому 30-річний військовий з села Мшанець Павло Луців.

Захисник загинув 16 травня під час виконання бойового завдання у н.п. Георгіївка Донецької області.

Чоловік народився 7 травня 1994 року у Мшанці, проживав у селі Яблунів Копичинецької громади.

"Він був справжнім патріотом, мужнім і відважним воїном, який до кінця виконав свій священний обов'язок перед Україною. Його героїчний подвиг назавжди буде вписаний в історію нашої громади та всієї України. Висловлюємо співчуття рідним та близьким", – повідомили на Фейсбук-сторінці Копичинецької міської ради.

Траурний кортеж з тілом захисника прибуде сьогодні. Жителів громади просять прийти на перехрестя біля греко-католицької церкви святого Миколая у Теребовлі та зустріти Героя.

 

Врізались у вантажівку: в комі у важкому стані водій з Кременеччини (ФОТО)

Понеділок, 27 травня 2024, 11:30

Врізались у вантажівку: в комі у важкому стані водій з Кременеччини (ФОТО)
ДТП з потерпілими виникла у Кременецькому районі.

В аварію у селі Савчиці 26 травня потрапили водій автомобіля ВАЗ-2109 та 17-річна пасажирка.

«На місці події працювала слідчо-оперативна група. У ході перевірки з'ясувалося, що чоловік не врахував дорожньої ситуації та допустив зіткнення із припаркованим на узбіччі вантажним автомобілем Volvo», - зазначили у поліції Тернопільської області.

Триває слідство.

Читайте також: Автомобіль злетів з дороги та перекинувся у Чорткові: водійка в лікарні

Інвесторку з Тернополя обікрали шахраї на солідну суму

 

444236784_767158895605751_4860429855532262590_n.jpg

443821732_767158842272423_3061771826073084789_n.jpg

 

Автомобіль злетів з дороги та перекинувся у Чорткові: водійка в лікарні

Понеділок, 27 травня 2024, 11:22

фото ГУНП у Тернопільській областіфото ГУНП у Тернопільській області
Аварія виникла на виїзді з міста Чортків Тернопільської області.

Аварія трапилася на трасі «Доманово-Ковель-Чернівці-Тереблече».

Повідомлення про перекинутий автомобіль у кюветі надійшло до поліцейських 25 травня близько 16:40 години.

«За попередньою інформацією, водійка автомобіля Citroen Berlingo не впоралася з керуванням та злетіла в кювет. Жінку з тілесними ушкодженнями госпіталізували», - зазначили у поліції Тернопільської області.

Триває слідство.

 

У Чорткові відремонтують дитсадок, який постраждав під час ракетної атаки рф

Понеділок, 27 травня 2024, 11:20

У Чорткові відремонтують дитсадок, який постраждав під час ракетної атаки рф
Чортківський дитсадок №7 став переможцем конкурсу "Енергоефективні громади" від Greenpeace.

Завдяки цьому у закладі проведуть безкоштовний енергоаудит для майбутньої термомодернізації.

Як повідомили у міській раді, ДНЗ №7 розташований у мікрорайоні Кадуб і сьогодні там навчається понад 130 дітей.

Влітку 2022 року дитсадок постраждав через ракетну атаку по місту. Ударна хвиля пошкодила фасад, сходи, вибила скло. Деформовані двері та віконні рами утворили щілини, через які проникає холод, волога та шум. Взимку в одному крилі будівлі температура через втрати тепла не відповідала санітарним нормам.

Чортківська громада планує відновити та утеплити зовнішній фасад, дах та підвал, замінити старі вікна і двері на енергоефективні. Заклад має централізоване опалення, тому для зменшення споживання енергії необхідно замінити трубопровід, радіатори, встановити терморегулятори та ін.

"Тепер маємо складне, але приємне завдання – знайти фінансування для повної термомодернізації приміщення нашого найбільшого садочка. Наше завдання і стратегія – до 2050 року перейти на 100% відновлювані джерела енергії", – зазначили у Чортківській мерії.

441518478_859128999594074_6538506227046958745_n.jpg

 

На Чортківщині відкрили меморіальні дошки двом полеглим Героям (фото)

Понеділок, 27 травня 2024, 11:16

На Чортківщині відкрили меморіальні дошки двом полеглим Героям (фото)
23 травня у селі Котівка відбулося урочисте відкриття меморіальних дошок полеглим Героям, випускникам школи Андрію Чигурі та Володимиру Нестеровичу.

Про це повідомили у Копичинецькій міській раді.

Андрій Чигура народився 23 вересня 1999 року в селі Теклівка та лише розпочинав свій життєвий шлях. Під час військової служби він ніколи не шукав легких шляхів, завжди беручи на себе всю відповідальність у будь-яких обставинах.

Андрій разом з побратимами боронив землю у найважчих населених пунктах, таких як Авдіївка, Соледар та Роботине. Загинув Герой 21 серпня 2023 року на Запоріжжі, поблизу села Роботине.

Володимир Нестерович також народився в Теклівці, у 1985 році. З 30 січня 23-го військовий вважався зниклим безвісти. Згодом підтвердилась загибель захисника. Свій останній бій він прийняв 14 листопада 2023 року поблизу Кліщіївки на Донеччині. У мерії кажуть, що чоловік був щирим, порядним, добрим, чуйним та справжнім, вірним товаришем і побратимом.

"Андрій Чигура та Володимир Нестерович були справжніми Воїнами, які боролися за віру в краще майбутнє для нас із вами. Меморіальні дошки, встановлені на їх честь, символізують вічну пам'ять про їхні подвиги та слугуватимуть постійним нагадуванням про те, за що вони боролися. Висловлюємо щирі співчуття та вклоняємося рідним і близьким Героїв", – зазначили у міській раді.

Читайте також: У Тернополі відкрили меморіальну дошку загиблому добровольцю Андрію Теребію (фото)

444487107_774842854828726_8625782055483818825_n.jpg

444469134_774841898162155_4311804428621823055_n.jpg

438161351_774842384828773_3759146496007265939_n.jpg

444492853_774843848161960_6853991083312826707_n.jpg

 

Загинув 29-річний командир з Кременеччини (фото)

Понеділок, 27 травня 2024, 11:11

Загинув 29-річний командир з Кременеччини (фото)
На передовій, під час виконання бойового завдання загинув 29-річний захисник з Тернопільщини.

Трагічну звістку повідомив мер Кременця Андрій Смаглюк.

"З сумом повідомляємо, про те, що Кременеччина втратила Героя, жителя міста Кременець, молодшого сержанта, Сереброва Валерія Віталійовича, 1995 року народження, командира 2 відділення 3 стрілецького взводу стрілецької роти, який героїчно загинув в Донецькій області. Прощання та поховання із захисником відбудуться у місті Львів. Сили рідним, близьким, друзям та усім хто знав нашого захисника Валерія пережити цю втрату. Нехай добра та світла пам'ять назавжди залишиться про Героя", - зауважили у Кременці.

Співчуття рідним та близьким.

Вічна пам'ять Герою.

На зображенні може бути: 2 людини

 

Родичам залишився тільки прапор: на Тернопільщині поховали старшину Ігоря Чуйка (фото)

Понеділок, 27 травня 2024, 11:11

Родичам залишився тільки прапор: на Тернопільщині поховали старшину Ігоря Чуйка (фото)
Вчора, 26 травня, на Тернопільщині поховали старшину Ігоря Чуйка.

26 травня Борщівська громада провела в останню путь воїна -Героя Ігоря Чуйка, жителя села Глибочок.

Це була людина з великим почуттям патріотизму, гострим відчуттям обов'язку перед Батьківщиною.

Щирі співчуття рідним та знайомим воїна Ігоря.

Світла пам'ять Герою, низький земний уклін.

 

 

 

 

До слова, 25 травня 2024 року через важкі захворювання, отримані під час захисту України від російських загарбників, перестало битись серце Воїна і Патріота старшини Чуйка Ігоря Степановича, жителя села Глибочок, 1971 р.н. Ігор Чуйко захищав Україну в лавах Збройних Сил України з 2014 року. Мав великий військовий досвід та статус учасника бойових дій, а згодом інваліда війни. Коли відбулось повномасштабне вторгнення російських ординців - одним із перших став на захист України

 

Майже 20 росіян за тиждень оштрафували на Тернопільщині

П'ятниця, 24 травня 2024, 11:54

Майже 20 росіян за тиждень оштрафували на Тернопільщині
У Тернопільській області оштрафували майже два десятки росіян.

Під час проведення перевірки дотримання іноземцями та особами без громадянства правил перебування в Україні, на території Підволочиської громади виявили громадянина росії з недійсним паспортним документом.

«За порушення вимог міграційного законодавства посадові особи Підволочиського сектору УДМС у Тернопільській області склади щодо іноземця адміністративний протокол за частиною 2 статті 203 КУпАП. Відповідно до санкції статті порушник сплатив понад 3 тисячі гривень штрафу. За невжиття заходів для забезпечення своєчасної реєстрації іноземців і осіб без громадянства до адміністративної відповідальності також притягнули дружину росіянина, відповідно до вимог статті 205 КУпАП, вона теж сплатила штраф», - пояснили в управлінні ДМС у Тернопільській області.

Загалом, за два тижні тернопільські міграційники виявили і притягнули до адміністративної відповідальності майже два десятки громадян росії, які перебувають в Україні із порушенням законодавства.

Читайте також: Жахливий ремонт дороги за мільйон гривень: у Заліщиках викрили недобросовісних будівельників

У магазин в Тернополі ввірвався дебошир – розбиті вітрини і техніка (ФОТО)

Нові кадри: у Тернопільській міськраді з’явилася вакансія

Крадене авто виявили у ДТП на Кременеччині

 

16404_724x0_803.jpg

 

Жахливий ремонт дороги за мільйон гривень: у Заліщиках викрили недобросовісних будівельників

П'ятниця, 24 травня 2024, 11:52

Жахливий ремонт дороги за мільйон гривень: у Заліщиках викрили недобросовісних будівельників
Понад мільйон гривень збитків через неякісний ремонт дорожнього покриття зафіксували у Заліщиках.

Понад 1,2 млн грн збитків на ремонті дороги: поліцейські Тернопільщини скерували до суду обвинувальний акт щодо двох фігурантів

Відомо, що комунальне підприємство Заліщицької міської ради уклало договір з фігурантами про надання послуг. Підрядник – будівельна організація, зареєстрована у Тернопільському районі, – мала відремонтувати дорожнє покриття протяжністю 322 метри однієї із вулиць міста Заліщики.

Технічний нагляд за якістю виконаних робіт мав здійснювати підприємець з Чортківського району, у якого був наявний кваліфікаційний сертифікат інженера технічного нагляду.

«Замовник перерахував підряднику за послуги понад 1,7 млн грн. Проте будівельна організація провела ремонті роботи на об’єкті з порушенням будівельних норм. Це підтвердила проведена в рамках слідства судова будівельно-технічна експертиза. Водночас підприємець-інженер з технічного нагляду підписав акти приймання виконаних робіт, не впевнившись в їхній якості», - пояснили у поліції Тернопільської області.

Згідно з висновком експертизи, сума збитків, завдана комунальному підприємству, склала понад 1,2 млн грн.

«Зокрема директор будівельної організації виконав ремонт дорожнього покриття з порушенням будівельних норм, а інженер з технічного нагляду не проконтролював якість проведених робіт. У березні 2024 року слідчі поліції за процесуального керівництва Тернопільської обласної прокуратури повідомили їм про підозру за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України», - зазначили у поліції.

Наразі досудове розслідування завершено. Обвинувальний акт скеровано до суду.

Зловмисникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

 

444215869_765331465788494_7855887248672924526_n.jpg

 

Ректор ЗУНУ взяла участь у відкритті стели пам’яті загиблим Героям України у Збаражі

П'ятниця, 24 травня 2024, 11:44

Ректор ЗУНУ взяла участь у відкритті стели пам’яті загиблим Героям України у Збаражі
Ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк у Збаражі взяла участь у відкритті стели пам’яті загиблим Героям України – випускникам ДНЗ «Тернопільський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою».

Дев’ятнадцять випускників коледжу поклали на вівтар незалежності Батьківщини найцінніше – своє життя.

– Українські Герої захищають наші цінності, відстоюють незалежність держави, оберігають українські родини, наближаючи омріяну Перемогу над агресором, демонструючи волю та мужність, нескореність і міць.  Пам’ятаймо тих, завдяки кому ми живемо й виборюємо своє майбутнє! – наголосила Оксана Десятнюк.

Ідея створення стели пам’яті належить колективу коледжу.

 

У Тернополі відкрили меморіальну дошку загиблому добровольцю Андрію Теребію (фото)

П'ятниця, 24 травня 2024, 11:39

У Тернополі відкрили меморіальну дошку загиблому добровольцю Андрію Теребію (фото)
23 травня, у День Героїв, на території "Тернопільського центру професійно-технічної освіти" відкрили меморіальну дошку воїну Андрію Теребію та стелу пам’яті дев’ятьом випускникам, які загинули на війні.

На захід прийшли викладачі та студенти училища, побратимами, родичі, а також друзі захисників.

"Дуже символічно, що саме у День Героїв ми відкриваємо пам’ятну стелу та меморіальну дошку на честь захисників, які віддали свої життя за незалежність України. Хочу подякувати батькам, сім’ям та керівництву училища за те, що виховали справжніх патріотів своєї країни. Хлопці загинули, але пам'ять про них назавжди залишиться у наших серцях, в історії нашого міста та країни. На їх прикладі будуть виховуватися сьогоднішні учні і прийдешні покоління. Вічна пам’ять всім загиблим Героям", – сказав міський голова Тернополя Сергій Надал.

Андрій Богданович Теребій – був учасником російсько-української війни з 2014 року.  Загинув 4 квітня 2022 року в боях за місто Рубіжне Луганської області. Військовому посмертно присвоєно звання "Почесний громадянин Тернополя" за вагомий особистий внесок у становлення української державності та особисту мужність і героїзм у виявленні у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

Також на території "Тернопільського центру професійно-технічної освіти" відкрили стелу пам’яті усім випускникам училища, які загинули у російсько-українській війні, а саме:

  • Олегу Бахмачу (с. Настасів);
  • Березію Назарію (с. Великі Бірки);
  • Данилківу Євгену (с. Біла);
  • Івасю Михайлу (м. Тернопіль, "Почесний громадянин міста Тернополя" (09.06.2023, посмертно);
  • Крушельницькому Миколі (с. Нова Могильниця)
  • Курей Олександру (с. Голотки);
  • Мурмілю Миколі (с. Настасів);
  • Темірханову Василю (с. Настасів);
  • Теребію Андрію (м. Тернопіль).

Фото: Тернопільська міська рада

відкриття_стелли_24052024_8.jpg

vidkrittya-stelli-24052024-6.jpg

 

У Борщівській громаді навколішки зустріли загиблого сержанта Руслана Боднара (фото)

Четвер, 23 травня 2024, 11:25

У Борщівській громаді навколішки зустріли загиблого сержанта Руслана Боднара (фото)
"На щиті" повернувся додому уродженець Скали-Подільської, старший сержант Руслан Боднар.

Військовий загинув 18 травня в бою з окупантами на Харківщині.

Жителі Борщівської громади зустріли кортеж з тілом захисника, стоячи на колінах.

"Все, що зараз можемо зробити для нього – провести молитвою і віддати почесті, як Герою. Висловлюємо глибоке співчуття родині загиблого воїна і всім, хто знав Руслана.

Пам’ять про Героїв-захисників вічно житиме в наших серцях. Вони були, є і будуть справжніми синами України. Вічна пам’ять", – йдеться у дописі на Фейсбук-сторінці міської ради.

 

Нерухомість в Тернополі - найвигідніша в Західній Україні

Четвер, 23 травня 2024, 11:24

Нерухомість в Тернополі - найвигідніша в Західній Україні
Нерухомість в Тернополі - найвигідніша в Західній Україні.

Дані з сайту Lun.ua, який здійснює моніторинг цін на квартири в новобудовах по всіх регіонах України, свідчать, що квадратні метри в Тернополі суттєво вигідніші, ніж в сусідніх обласних центрах. Причина у високій конкуренції серед місцевих девелоперів та значній кількості ЖК, які наразі будуються. За цим показником файне місто значно переважає своїх сусідів.


«В Тернополі надійно та якісно будують, і будуть чимало, - зазначає керівниці відділу продажів компанії «Престижбуд» Марія Липка. - В Рівному, Луцьку, Чернівцях, приміром, удвічі менше новобудів! Зараз попит на житло у Західній Україні суттєво зріс і це призвело до значного росту цін за квадратний метр у багатьох містах. Тернопіль, натомість, пропонує доступні ціни.»

Від початку 2024 року середня ціна в тернопільській новобудові зросла лише на 10%. До порівняння у Львові цінник «стрибнув» аж на чверть. Зараз нове житло в галицькій столиці зашкалює - майже 55000 грн за квадрат!

Ажіотажний інтерес до купівлі нерухомості спричинила державна програма доступних кредитів єОселя. Як, у неформальних бесідах, кажуть деякі тернопільські забудовники, до половини угод з придбання житла відбувається саме за її допомогою.

Вимушена міграція пов’язана з бойовими діями триває. Сотні тисяч українців шукають спокійніших місць для своїх сімей, старших батьків та родичів. Звісно, не всім по кишені нова квартира. Багато хто орендує житло сподіваючись рано и пізно повернутися до рідних Сум, Харкова чи Одеси. Але час іде, люди знаходять нову роботу та коло спілкування, знайомляться з місцевим колоритом. Десятки підприємств вже перевезли обладнання, фахівців та розпочали роботу в нашому краї. Типова ситуація, коли люди, що вже облаштувалися в нашому місті, агітують своїх родичів та друзів, які поки що вагаються з переїздом. Важливим періодом для таких рішень є літо: час ремонтів, вступу до вузів та шкіл. Перше вересня не за горами. Це означає, що попит на нерухомість найближчі місяці лише зростатиме.

В Тернополі досі дуже приваблива середня ціна в новобудовах. За даними Lun.ua це 27200 грн або еквівалент 670$ за м.кв. В інших обласних центрах Західної України - справжня цінова лихоманка. Рекорд в минулому році влаштували девелопери на Прикарпатті, де квадратний метр зріс аж на третину, а від січня 2024-го у Івано-Франківську новобудови подорожчали ще на 3000 грн! Схожа ситуація в Чернівцях, Рівному та Луцьку, де цінники ростуть, як гриби після дощу (див інфографіку). Цікаво чи зможуть подужати та вчасно здати такі серйозні об’єми тамтешні будівельники, чимало з яких мають незначний досвід, технічний та кадровий потенціал.

Переваги колись провінційного Тернополя над сусідами очевидні і це не лише величезний мальовничий став в самому центрі міста, а й розгалужена мережа доріг розвинене залізничне сполучення. У нас працює кілька забудовників з значним портфелем реалізованих ЖК. Постійна конкуренція між ними стримує ріст цін, але також стимулює зростання якості новобудов.

«Більшість молодих і активних покупців зі Сходу та Півдня обирає сучасні проєкти з безпечним середовищем, красивими дворами, високими стелями, підземними паркінгами. Ми досі будюємо за класичною технологією з керамічної цегли: дорожче, проте надійніше та затишніше,» – каже про свої будинки директор компанії-девелопера «Престижбуд» Святослав Лебонтов.

Відмінності між між Тернполем та сусідніми обласними центрами мінімальна, схожі проблеми чи тарифи, але чимало переваг – якісна дошкільна освіта, чисте повітря, відносна безпека. Різниця у цілих 5000 гривень за квадратний метр між Рівним з Луцьком та Тернополем є дуже суттєвим аргументом. Адже для 1-2 кімнатної квартири це сотні тисяч гривень різниці!

Будівельникам з Тернополя є що запропонувати. За даними порталу lun.ua в області зараз понад 150 актуальних новобудов.

На початку року експерти прогнозували зростання вартості м.кв в Західній Україні, як мінімум, на 15%. У Тернополі воно може скласти 20-25% за рахунок різниці у цінах з сусідніми областями. Зараз ціна все ще приваблива для інвестування.

Стаття-ціни-слайд1.png

Стаття-ціни-слайд2.png

Стаття-ціни-слайд3.png

 

Жителі Лановеччини провели в останню дорогу 20-річного захисника Даніеля Мерджа (фото)

Четвер, 23 травня 2024, 11:22

Жителі Лановеччини провели в останню дорогу 20-річного захисника Даніеля Мерджа (фото)
22 травня на Лановеччині провели в останню дорогу 20-річного захисника, бійця нацгвардії Мерджа Даніеля.

Хлопець загинув ще в жовтні 2023 року на Запоріжжі, проте лише зараз його тіло змогли повернути додому.

Під звуки військового залпу та національного гімну воїна поховали на його рідній землі, у селі Бережанка.

"Серце молодого Героя мало б битися ще багато років. Він мав би створити сім’ю, виховати сина, та цього не буде, бо сьогодні свого сина хоронить згорьована мати", – сказав під час прощання військовий капелан.

Вічна пам’ять захиснику...

Читайте також: Підтвердилась загибель воїна з Чортківщини, який довгий час вважався зниклим безвісти

Фото: Лановецька міська рада

441461741_754234390204723_3123154638064267816_n.jpg

442415410_754234586871370_928306672901413248_n.jpg

442413627_754234326871396_6029719773909292122_n.jpg

442482207_754234456871383_5149658954822202100_n.jpg

442399415_754234513538044_3113115949452641542_n.jpg

442410866_754234726871356_8906399233909711196_n.jpg

442437801_754234623538033_5317527297583861082_n.jpg

442479720_754234793538016_4488125746618175621_n.jpg

442417798_754234823538013_9016944045146720446_n.jpg

445011100_754234876871341_7016500720157775974_n.jpg

442492019_754234933538002_1056703851646790888_n.jpg

 

Пам’ятні знаки полеглим Героям встановлять на Алеї пам’яті у Вишнівці

Середа, 22 травня 2024, 10:10

Пам’ятні знаки полеглим Героям встановлять на Алеї пам’яті у Вишнівці
У День Героїв, 23 травня, у Вишнівецькій громаді освятять стелу воїнам, які загинули на фронті.

Розпочнеться захід об 11:00 годині на Алеї пам'яті, що на майдані Шевченка у Вишнівці.

«Відбудеться встановлення пам'ятних знаків загиблим Воїнам-Захисникам жителям та уродженцю нашої громади: Юрію Мазуру, Володимиру Шкребтану, Андрію Сенику», - зазначили у громаді.

Також священнослужителі відслужать панахиду за усіма загиблими Захисниками України.

 

444137992_849029177252622_6876436686061631763_n.jpg

436238333_849029180585955_4010580562361573106_n.jpg

443716053_849029190585954_6187508235376085862_n.jpg

 

18 захисників з Тернопільщини посмертно відзначили високими нагородами

Середа, 22 травня 2024, 10:01

18 захисників з Тернопільщини посмертно відзначили високими нагородами
Високі державні нагороди присвоїли 18 полеглим захисникам з Тернопільщини.

Відзнаки вручили рідним Героїв.

"Ці нагороди – знак глибокої шани та вдячності нашим захисникам. Наші Герої проявили велику мужність. Сьогодні ми схиляємо голови перед їхнім вибором служити народу. Усі, хто поклав своє життя, й ті, хто зараз боронить країну, назавжди будуть прикладом мужності та незламності для усіх українців", – повідомили в обласній державній адміністрації.

Згідно з Указом Президента, за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, орденами "За мужність" III ступеня, медаллю "За військову службу" та медаллю "Захиснику Вітчизни" посмертно нагороджено 18 воїнів.

443696741_856234506539083_6206940655524084088_n.jpg

444165922_856234549872412_5831320045338023896_n.jpg445725304_856234696539064_3338273668471332041_n.jpg
443838448_856234503205750_5936252450711486907_n.jpg

444964674_848309637342080_1369243731394374173_n.jpg

 

Біля Зборова на трасі "Тернопіль - Львів" згорів мікроавтобус (фото)

Середа, 22 травня 2024, 09:59

Біля Зборова на трасі "Тернопіль - Львів" згорів мікроавтобус (фото)
Поблизу Зборова, на 38 кілометрі автодороги М-09, згорів бус.

Як повідомили у ДСНС, пожежа автомобіля Mercedes-Benc Sprinter виникла 21 травня о 20:36.

Загоряння ліквідували рятувальники, які прибули на місце події.

Вогонь знищив автомобіль. Причина виникнення пожежі та матеріальні збитки встановлюються.

 

Підтвердилась загибель воїна з Чортківщини, який довгий час вважався зниклим безвісти

Середа, 22 травня 2024, 09:57

Підтвердилась загибель воїна з Чортківщини, який довгий час вважався зниклим безвісти
Чортківська громада втратила ще одного Героя.

На війні загинув Віталій Пукало, 1978 року народження, із села Біла.

Як повідомили у міській раді Чорткова, чоловік довго вважався безвісти зниклим, але, на жаль, підтвердилося найгірше. Військовий загинув 31 серпня 2023 року внаслідок артилерійського обстрілу в районі населеного пункту Левадне Запорізької області.

Віталія призвали на службу 19 лютого 2023 року. Він служив гранатометником у стрілецькому відділенні військової частини А7172.

Дату та час зустрічі воїна мають повідомити додатково.

 

У Лановецькій громаді зустріли загиблого на війні 20-річного нацгвардійця (фото)

Середа, 22 травня 2024, 09:56

У Лановецькій громаді зустріли загиблого на війні 20-річного нацгвардійця (фото)
21 травня Лановецька громада на колінах зустріла полеглого на війні нацгвардійця – Даніеля Мерджа із села Бережанка.

Захисник загинув ще в жовтні 2023 року на Запоріжжі, проте лише зараз його тіло змогли повернути додому.

"Йому було лише 20…У такому молодому віці Даніель пішов захищати Україну добровольцем і віддав за неї своє життя, проміняв тепле сонце на холодну, сиру землю", – зазначив священник Ігор Тимків.

Односельці востаннє провели воїна провели до батьківського порогу. Поховають Героя сьогодні, 22 травня, о 10 годині.

Вічна і світла пам’ять!

Фото: Лановецька міська рада

443734138_753616596933169_4598127661683994620_n.jpg

445751695_753616603599835_8055389603587098613_n.jpg

445202994_753616646933164_3756802360389169858_n.jpg

445095314_753616700266492_5734154484245259034_n.jpg

443818936_753616663599829_1515668378719839558_n.jpg

441206949_753617140266448_4805260572829092563_n.jpg

441225440_753616943599801_5147361473466992891_n.jpg

444235903_753616886933140_82285526033429209_n.jpg

443698787_753617346933094_6087583871087443050_n.jpg

441199976_753617530266409_7497828052750047421_n.jpg

 

У Тернополі через ремонт тепломережі змінено схему організації дорожнього руху

Середа, 22 травня 2024, 09:55

У Тернополі через ремонт тепломережі змінено схему організації дорожнього руху
До уваги тернопільських водіїв: на деяких вулицях міста проїзд транспорту буде обмеженим. Це пов’язано із ремонтними роботами, що їх проводить КП "Тернопільміськтеплокомуненерго".

 

Зміни в Схему організації дорожнього руху буде внесено у межах  вулиць Бойківська- Гуцульська – Польового від сьогодні, 21 травня.

«У зв’язку з ремонтом теплової мережі від котельні на вулиці Лемківська, 23. Роботи триватимуть впродовж тридцяти днів. Про ці зміни ми повідомимо додатково. Прохання до водіїв враховувати дану інформацію при плануванні маршрутів та бути уважними, звертати увагу на нові дорожні знаки та дбати про власну безпеку і безпеку інших», - закликають комунальники.

Тимчасова схема організації дорожнього руху на період виконання робіт по ремонту теплової мережі від котельні за адресою Лемківська, 23 до ж.б. на вулиці Коновальця, 9 за посиланням: https://komun.te.ua/wp-content/uploads/2024/05/vtv.pdf.

 

Пожежна небезпека можлива на Тернопільщині

Вівторок, 21 травня 2024, 12:31

Пожежна небезпека можлива на Тернопільщині
У Тернопільській області синоптики прогнозують пожежну небезпеку.

У Тернопільському обласному центрі з гідрометеорології заявили про прогноз пожежної небезпеки на 22 травня.

«В лісах та інших природних об’єктах області – надзвичайна пожежна небезпека 5-го класу. Погодні умови сприятимуть високій ймовірності виникнення та розповсюдження лісових пожеж, при наявності джерел займання – відкритого вогню», - заявили у центрі.

 

442393265_763524139283838_6407387526288579034_n.jpg

 

Нацпарк "Кременецькі гори" оштрафували через незаконну порубку дерев

Вівторок, 21 травня 2024, 12:26

Нацпарк "Кременецькі гори" оштрафували через незаконну порубку дерев 
Згідно з рішенням Господарського суду, з нацпарку "Кременецькі гори" за порушення природоохоронного законодавства стягнуто майже 60 тис. грн.

Факт незаконної порубки беріз був зафіксований на території урочища "Гора Гостра" ще у 2020 році.

"Оскільки користувачем даної земельної ділянки є НПП "Кременецькі гори", який не забезпечив охорону та захист лісових насаджень природно-заповідного фонду, прокуратура в інтересах держави подала позов до суду, який задоволено. Відповідач рішення оскаржив, проте Західний апеляційний господарський суд відмовив йому у задоволенні скарги", – повідомили у Державній екологічній інспекції Тернопільщини.

 

На Харківщині загинув старший сержант з Чортківщини Руслан Боднар

Вівторок, 21 травня 2024, 12:26

На Харківщині загинув старший сержант з Чортківщини Руслан Боднар
Тернопільщина втратила на війні ще одного Героя.

18 травня на Харківщині в бою за Україну загинув уродженець Скали-Подільської, технік стрілецької роти, старший сержант Руслан Боднар, 1982 року народження.

Трагічну звістку повідомили у другому відділі Чортківського РТЦК та СП.

"Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким загиблого Героя. У цю гірку мить поділяємо їх горе та схиляємо голови в глибокій скорботі. Вічна пам’ять", – зазначили у центрі комплектування.

 

У Підгаєцькій громаді оголосили жалобу за загиблим захисником Іваном Лучкою

Вівторок, 21 травня 2024, 12:22

У Підгаєцькій громаді оголосили жалобу за загиблим захисником Іваном Лучкою
21 та 22 травня на території Підгаєцької громади оголошено днями жалоби за військовослужбовцем Іваном Лучкою.

"На знак скорботи просимо приспустити Державний Прапор України з чорною стрічкою на будівлях і спорудах місцевого самоврядування, підприємствах, установах та організаціях незалежно від форм власності, а також обмежити проведення розважально-концертних заходів на території громади та звучання розважальної музики у закладах торгівлі та громадського харчування", – повідомили у міській раді.

Нагадаємо, 34-річний воїн з села Голгоча загинув під час виконання бойового завдання у Донецькій області.

Читайте також: Не витримало серце: у Чорткові зустріли тіло 59-річного воїна Михайла Пакуляка (ФОТО)

443714591_768380342149081_1538006201060504748_n.jpg

 

Нові правила проходження ВЛК: що змінилося і який алгоритм дій

Понеділок, 20 травня 2024, 13:24

Закон про мобілізацію, який днями набув чинності, передбачає зміни у проходженні військово-лікарської комісії і визначенні придатності до військової служби.

Медичне обстеження мають пройти всі військовозобов’язані чоловіки, але цього не можна зробити за власним бажанням, а лише після отримання направлення від Територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Про це "УП. Життя" розповіла голова військово-лікарської комісії індустріального районного ТЦК та СП у Дніпрі Олена Седлецька.

ВЛК проводитимуть у спеціально виділених для цього медичних центрах або лікарнях. Військовозобов'язані мають здати аналіз на ВІЛ, гепатити та сифіліс, а також зробити кардіограму та флюорографію.

Голова ВЛК Дніпровського РТЦК та СП зазначила: залежно від результатів огляду та чи були виявлені проблеми зі здоров’ям, військовозобов’язаних можуть направити на додаткове обстеження.

Крім того, необхідно пройти огляд у шести лікарів:

  • офтальмолога;
  • отоларинголога;
  • терапевта;
  • хірурга;
  • невропатолога;
  • психіатра.

 

"Ці шість лікарів – основний склад. Раніше в комісії були ще дерматологи та травматологи, але за новим наказом їх скоротили", – сказала Олена Седлецька.

Для того, щоб визначити, чи придатна людина до військової служби, медкомісія проводить базовий огляд і вивчає результати аналізів, медичні висновки чи діагнози, встановлені раніше. І лише потім визначає, чи є у людини порушення, і шукає його у станах зі списку наказу №402 Міноборони.

Враховуючи те, що лікарі ВЛК не встановлюють діагнозів, а роблять експертні висновки, спираючись на результати медичного огляду і медичні документи від інших лікарів-спеціалістів, люди, направлені на військово-лікарську комісію, мають принести ці медичні висновки з собою", – зазначила Оксана Сухорукова.

Простіше кажучи: якщо людина має хронічні захворювання, то повинна надати документи, які це підтверджують, та її скерують на обстеження до "вужчого" спеціаліста. Далі військовозобов’язані мають принести медичні висновки, які додадуть до особистої картки.

Після вивчення усієї медичної документації комісія вирішує, до якої категорії належатиме:

  • "придатний";
  • "непридатний";
  • "придатний до служби у військових частинах";
  • "тимчасово непридатний".

 

Олена Седлецька зауважила, що обстежувати людину за кожною з хворіб ВЛК не може через брак ресурсів і часу. Якщо у військовозобов'язаного немає яскраво вираженого захворювання і сильних симптомів, то він буде придатним.

"Якщо людина приходить майже до кожного з лікарів з дрібними скаргами, обирається домінуюча проблема, за якою ми будемо її обстежувати.

Таких пацієнтів багато, і якщо ми будемо робити огляд за кожною скаргою, лікарні змушені будуть працювати тільки на ВЛК", – додала лікарка.

Раніше ми розповідали, коли і за який термін військовозобов’язані мають пройти ВЛК та як записатися в електронну чергу для того, щоб її пройти.

ВІРА ШУРМАКЕВИЧ 

 

На фасаді ліцею у Збаразькій громаді відкрили меморіальні дошки загиблим на фронті випускникам

Понеділок, 20 травня 2024, 08:16

На фасаді ліцею у Збаразькій громаді відкрили меморіальні дошки загиблим на фронті випускникам
Три пам'ятні дошки загиблим захисникам відкрили 20 травня на фасаді Колодненського ліцею.

Про це повідомив у Facebook міський голова Збаража Роман Полікровський.

"Троє випускників цього освітнього закладу віднині зустрічатимуть школярів, нагадуючи, якою ціною дістається Українська незалежність. Олександр Біляшевич, Михайло Гладкий, Юрій Кобзар.... Їхні імена назавжди будуть вкарбовані у пам'ять односельчан, жителів Збаражчини та України.

Нехай же велика жертва, яку вони склали заради кожного з нас, не буде марною. Вічна шана Героям та низький уклін їх родинам", – йдеться у його дописі.

Нагадаємо, 19 травня у селі Горигляди відбулось відкриття меморіальних дошок полеглим захисникам Вадиму Медведєву, Ігорю Коропецькому та Андрію Куриляку.

441240501_7958506464180532_7199037003238259658_n.jpg

445160884_7958506684180510_6012987819777828634_n.jpg

441341621_7958507167513795_3448383043020014462_n.jpg

444468708_7958507484180430_6439453285203539608_n.jpg

444480872_7958506197513892_2979687647977860132_n.jpg

441498636_7958505877513924_7289656173279744558_n.jpg

436403293_7958505967513915_4529855497060060701_n.jpg

441544599_7958506047513907_2495815704793409284_n.jpg

 

У Борщівській громаді навколішки зустріли воїна, загиблого взимку під Бахмутом

Понеділок, 20 травня 2024, 08:14

У Борщівській громаді навколішки зустріли воїна, загиблого взимку під Бахмутом
"На щиті" повернувся додому військовий з Чортківщини, житель села Цигани Василь Саманчук.

Захисник загинув ще в лютому цього року під Бахмутом, проте лише зараз його тіло змогли забрати.

"І знову білим птахом повертається додому солдат, щоб навіки спочити у рідному краї. Схиляємо голову перед пам’яттю Героя. Висловлюємо глибокі співчуття родині воїна і всім, хто знав Василя. Пам’ять про захисників вічно житиме в наших серцях. Вони були, є і будуть справжніми синами України", – зазначили на Фейсбук-сторінці Борщівської міської ради.

Читайте також: Помер воїн з Чорткова, який потрапив під хімічну атаку на фронті

У селі на Чортківщині відкрили меморіальні дошки трьом полеглим захисникам (фото)

438101609_775295178116168_3704308563542430416_n.jpg

444455686_775296131449406_5983495074907365845_n.jpg

444456936_775295941449425_5277175982826679595_n.jpg

 

Перед кожною операцією писав прощальні слова: 3 млн грн збирають на протез для героїчного військового з Тернополя (фото)

Понеділок, 20 травня 2024, 08:13

Перед кожною операцією писав прощальні слова: 3 млн грн збирають на протез для героїчного військового з Тернополя (фото)
Дружина військового з Тернополя Артема Комісарчука - Тетяна Комісарчук відкрила збір на протезування свого чоловіка, якому довелося ампутувати ногу.

Тернополянина Артема Комісарчука, колишнього військовослужбовця розформованої героїчної 51-ої окремої механізованої бригади, на рахунку якої звільнення понад двадцять міст Донбасу, Україна пам’ятає ще з 2014-2015 років.

Його, та тоді ще майора, а тепер підполковника Сергія Фураєва вся Україна зустрічала з полону, у який вони потрапили 24 серпня 2014 року під Іловайськом. Понад рік їх утримували у катівнях Донецької СБУ, а у вересні наступного року обміняли на бойовиків.

Син військовослужбовця, Артем пішов на війну добровольцем. Заради захисту України приїхав з-за кордону, де перебував на роботі. Не міг залишатися осторонь, коли на його країну напали. Разом із побратимами брав участь у запеклих боях за визволення міст Луганщини та Донеччини. Прізвище Артема понад 20 разів викреслювали з обмінних списків, кілька десятків разів його виводили на розстріл, били, піддавали тортурам, але це не зламало його дух.

Після полону Артем довго звикав до мирного життя та займався відновленням втраченого у полоні здоров’я. Згодом познайомився із майбутньою дружиною Тетяною, одружився. У шлюбі народилася донечка Януся. Щастю молодого подружжя не було меж. Та попри приємні сімейні клопоти, Артем не забував, що війна не закінчилася. І зібраний рюкзак з усім необхідним спорядженням завжди був напоготові.

"24 лютого 2022 року країна здригнулася від вибухів. Я прокинувся о 5.45 год, й збирався їхати на роботу. На той час працював торговим агентом в одній європейській компанії. Та коли зайшов у соцмережі й побачив, що вся стрічка майорить новинами про початок повномасштабної війни, тихо розбудив дружину, обережно, підбираючи слова, попросив збирати речі, а сам поїхав на заправку, оскільки розумів, що почнеться паливний колапс. Після того, як відвіз їх з донечкою у село, подзвонив на роботу та повідомив, що йду у військкомат. Разом зі мною вирушив і мій директор, з яким згодом потрапили до одного підрозділу. Мене розподілили у 105-ту бригаду ТРО спочатку на посаду стрільця. Попри досвід, набутий у бойових діях 2014 року, довелося знову проходити вишкіл",відзначив Артем.

Вже під час повномасштабного вторгнення, під час виконання бойового наказу отримав важке поранення ноги, через яке медикам довелося ампутувати кінцівку.

Героя не зламали ані перебування в полоні, ані втрата ноги.

Але, аби бути сильним духом і опорою для п’ятирічної доньки чоловікові потрібна наша із вами підтримка.

"Довге лікування, яке мало б врятувати ногу,закінчилося ампутацією ноги, разом з кульшовим суглобом і частиною тазових кісток. В Артема одразу після поранення була виявлена одна з найскладніших інфекцій, яка стійка до всіх ліків , багато курсів антибіотиків, більше 100 операцій під загальним наркозом і 30 під місцевим, дали лише змогу зменшити її прояв, але вона почала поширюватися вже на таз. Тому після консультації з лікарями зі Львова ми вирішили по рекомендації провести ампутацію, адже інфекція могла призвести до смерті, оскільки ширилася вже по організму. В Львові, після повернення, згідно рішення ВЛК Артема було звільнено з армії. Операція ампутації ноги пройшла дуже складно, стан критично важкий, 11 днів реанімації і життя в підвішеному стані , фрази лікарів «на жаль все тяжко, ми робимо все можливе, але він може померти» просто вибили мене з реальності. Але він повернувся , бо завжди мені це обіцяв, хоч і перед кожною важкою операцією писав мені прощальні слова", - відзначила дружина військового Тетяна Комісарчук.

Зараз захисник продовжу лікування, але з часом на нього чекає реабілітація і протезування, і враховуючи дуже високу і надскладну ампутацію,протез повинен бути поясний (кріпитися лише на поясі, адже куски немає) ну і досить функціональний і комфортний , і він дуже не дешевий.

"Це надскладне протезування, яке можливе за кордоном ,тай й черги на протезування дуже довгі , на жаль, тому ми відкриваємо збір для подальшої співпраці з фондом, який відправить мого чоловіка на протезування в США, коли він буде повністю готовий, де вже пропротезувалися багато хлопців з схожими тяжкими ампутаціями. Ціль приблизна, адже все залежить від результатів по закінченню лікування - 60-70 тисяч доларів тобто, 3 000 000 ГРИВЕНЬ. Я ніколи не збирала кошти для Артема за всі ці роки , оскільки цього не вимагала ситуація, але зараз буду просити Вас допомогти пошвидше повернути мого чоловіка до хоча б напівповноцінного життя, до сімʼї , адже він вже втратив 1 рік в полоні в 2014 році і тепер майже 2 роки в ізоляторі, безліч операцій і страшні пекельні болі. Буду вдячна за репост, за «дружні банки» і будь яку допомогу", - наголосила дружина військового.

Для бажаючих допомогти Артему реквізити нижче:

Банка в шапці профілю «Протезування Артема»

Карта банки :

5375 4112 1810 0068

Комісарчук Тетяна

Карта ПриватБанку :

5168745027643243

Комісарчук Артем

Конверт приват банку має переліміт тому в сторіс є «Конверт» Приват банку

Paypal:

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

 

 

 

 

Жителів двох мікрорайонів Тернополя просять запастися водою

Понеділок, 20 травня 2024, 08:12

Жителів двох мікрорайонів Тернополя просять запастися водою
З 21 по 24 травня у двох районах Тернополя буде проблема з водою.

Про це нагадують у водоканалі.

Як повідомили у комунальному підприємстві, у зв'язку з проведенням ремонтних робіт, вода у мікрорайони "Східний" та "Дружба" може подаватися з пониженим тиском або бути тимчасово відсутньою в години інтенсивного споживання на верхніх поверхах будинків.

Тернополян просять завчасно зробити запаси.

Нагадаємо, жителі міста можуть отримувати сповіщення про відключення води, газу, тепла та світла у мобільному додатку "е-Тернопіль" або за допомогою сервісу "Сіті-бот Назар".

 

У селі на Чортківщині відкрили меморіальні дошки трьом полеглим захисникам (фото)

Понеділок, 20 травня 2024, 08:11

У селі на Чортківщині відкрили меморіальні дошки трьом полеглим захисникам (фото)
19 травня у селі Горигляди відбулось відкриття меморіальних дошок полеглим захисникам Вадиму Медведєву, Ігорю Коропецькому та Андрію Куриляку.

Їх розмістили на фасаді школи, в якій навчались Герої.

Пам’ять захисників прийшли вшанувати рідні та близькі, друзі, військові, священники та небайдужі жителі громади.

"Невелике, мальовниче село, красива школа, а на її стінах вже три пам’ятні таблички. Велика втрата для батьків, друзів, рідного села, громади та всієї України... Їх подвиг назавжди залишиться у нашому житті", – зазначили у місцевій Фейсбук-спільноті Koropets-INFO.

Нагадаємо, двоє побратимів з Коропецької ОТГ – Вадим Медведєв та Коропецький Ігор – загинули у бою з окупантами 19 листопада поблизу населеного пункту Роботине, на Запоріжжі.

Андрій Куриляк отримав важкі поранення на фронті, внаслідок яких помер у госпіталі 15 березня 2024 року.

444192214_1025315242546793_1754519987914793969_n.jpg

443732337_1025315629213421_4281956791625617921_n.jpg

443818193_1025317102546607_1521363483503403397_n.jpg

443720013_1025313195880331_6967114738206572856_n.jpg

441187294_1025318302546487_9180314639324992651_n.jpg

441205070_1025318399213144_4989398693158539685_n.jpg

442512930_1025318255879825_2020972996961013264_n.jpg

 

Президент нагородив медаллю ексголову Тернопільської ОДА, який захищає країну на фронті

Понеділок, 20 травня 2024, 08:10

Президент нагородив медаллю ексголову Тернопільської ОДА, який захищає країну на фронті
Володимир Зеленський нагородив медаллю "За військову службу Україні" ексголову Тернопільської обласної державної адміністрації, який захищає країну у складі 10 гірсько-штурмової бригади "Едельвейс".

Про відзначення військових державними нагородами, серед яких старший сержант Степан Барна, йдеться в Указі Президента №321/2024.

Медаль колишній очільник ОДА отримав за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, та самовіддане виконання військового обов’язку.

Нагадаємо, Степан Барна був головою Тернопільської обласної державної адміністрації з 2015 по 2019 рік. Чиновник пішов захищати країну з початком повномасштабного вторгнення.

Тепер він служить у 10-й окремій гірсько-штурмовій бригаді "Едельвейс", виконує бойові завдання на Донеччині. Брат захисника, Олег Барна, також воював та загинув на фронті у 2023 році.

Степан Барна, фото із соцмереж

Президент_нагородив_медаллю_ексголову_Тернопільської_ОДА.JPG

291267255_7657852874288600_4588773694715060622_n.jpg

 

Штормове попередження: на Тернопільщині очікують грози

П'ятниця, 17 травня 2024, 10:38

Штормове попередження: на Тернопільщині очікують грози
У Тернопільській області прогнозують грози.

У Тернопільському обласному центрі з гідрометеорології 18 травня оголосили штурмове попередження.

Синоптики попереджають, що погода буде хмарною з проясненнями. Вночі без істотних опадів, а вдень невеликі, місцями помірні короткочасні дощі, грози. Вітер південно-східний, 7 – 12 м/с. Температура по області вночі становитиме 6 – 11° тепла, вдень 16 – 21° тепла.

У Тернополі температура сягатиме вночі 8 – 10° тепла, вдень 19 – 21° тепла.

«Попередження про метеорологічні явища – 18 травня вдень грози. Перший рівень небезпечності, жовтий», - наголосили у центрі.

Погода 19 травня буде хмарною з проясненнями та без істотних опадів. Вітер південно-східний, 5 – 10 м/с. Температура вночі 5 – 10° тепла, вдень 20 – 25° тепла.

Хмарно з проясненнями та без істотних опадів прогнозують синоптики і 20 травня. Вітер південно-східний, 5 – 10 м/с. Температура вночі 7 – 12° тепла, вдень 21 – 26° тепла.

«На вихідні очікується підвищення температурних показників, а також є ймовірність короткочасних грозових дощів», - зазначили синоптики.

 

"Чортківський комбінат хлібопродуктів" хочуть приватизувати (фото)

П'ятниця, 17 травня 2024, 10:35

"Чортківський комбінат хлібопродуктів" хочуть приватизувати (фото)
ДП "Чортківський комбінат хлібопродуктів", який знаходиться у Чорткові на вул. Білецька, 2-А, можуть продати.

16 травня представники Фону державного майна здійснили обстеження потенційного об’єкта приватизації.

"На жаль, на даний час комплекс не здійснює основну діяльність – виробництво продуктів борошномельно-круп'яної промисловості та приймання на зберігання зерна, тому приватизація дасть можливість залучити ефективного власника та відновити виробничі цикли", – повідомив начальник Управління забезпечення реалізації повноважень у Тернопільській області Регіонального відділення ФДМУ Руслан Белошицький.

Довідково. На ДП "Чортківський КХП" налічується 12 зерноскладів підлогового типу, загальною місткістю 39,7 тис. т. Приймання зерна проводиться як з автотранспорту, так і залізничних вагонів.

Підприємство складається з 4 дільниць: млинзавод №1, потужністю 209 т/добу, склад готової продукції, елеватор (м. Чортків, вул. Білецька, 17) та склади підлогового типу в с. Білобожниця за 12 км від Чорткова, побудовані в 1960-67 рр., загальна місткість яких становить близько 15 тис. тонн зерна.

За словами мера Чорткова Володимира Шматька, місцева громада дуже зацікавлена у відновленні роботи такого потужного підприємства.

"Це вкрай необхідно навіть в таких важких критичних умовах війни шукати і будувати свою економічну модель, створювати або відновлювати виробництва, нові робочі місця, стимулювати прихід в громаду інвестицій для її подальшого розвитку", – зазначив міський голова.

В процесі огляду активу керівництво Управління разом з представниками підприємства, місцевої влади та бізнесу обговорили проблемні питання підготовки об’єкта до приватизації. Серед них – боргові зобов’язання підприємства, погашення яких має взяти на себе майбутній власник.

427991088_826715542819795_8853278651791881948_n.jpg

441410012_826716269486389_6628513391390136505_n.jpg

441411818_826721196152563_4612137434939843312_n.jpg

436197455_826720649485951_4371842432899855093_n.jpg

436243692_826717262819623_8245275971017881967_n.jpg

 

Зламала ногу і ночувала в горах: на Закарпатті рятували 28-річну туристку з Тернопільщини

П'ятниця, 17 травня 2024, 10:29

Фото ілюстративнеФото ілюстративне
На Закарпатті під час підйому на гору Пікуй травмувалась 28-річна туристка з Тернопільщини.

За словами постраждалої, вона послизнулась на камені, відчула різкий біль у лівій нозі та не змогла далі йти. Разом з братом дівчина провела ніч у підніжжя гори, а на ранок змогла зв’язатися з рятувальниками та медиками.

"Жінку спустили на ношах в долину до с. Біласовиця. Там на неї очікувала медична бригада №1501 Воловецької СЕМД – фельдшер Віталій Минда та водій Михайло Гафинець. Фахівці бригади знеболили, зафіксували травмовану кінцівку і транспортували пацієнтку до Воловецької лікарні", – повідомили у Закарпатському центрі екстреної медичної допомоги.

У туристки діагностували перелом лівої гомілки. На щастя, незважаючи на ночівлю на схилі гори, жодних ознак переохолодження чи інших травм у неї немає.

Медики наголошують, попри те, що гори приваблюють своєю величчю та красою, вони можуть бути доволі небезпечними.

441167807_462621656282255_5079892678451247719_n.jpg

 

У Тернополі автобуси №12 тимчасово курсуватимуть за іншим маршрутом

П'ятниця, 17 травня 2024, 10:28

У Тернополі автобуси №12 тимчасово курсуватимуть за іншим маршрутом
В рух автобусного маршруту №12 внесли тимчасові зміни.

Про це попереджають на сайті міської ради.

"У зв’язку з поточним ремонтом дорожнього покриття на вул. Замонастирська – Татарська, внесено зміни в рух автобусного маршруту № 12", – інформують у мерії.

Від автовокзалу автобуси прямуватимуть вулицями Острозького, Пирогова, Гоголя, просп. Степана Бандери, Слівенською, Лесі Українки і далі по маршруту.

У зворотному напрямку від зупинки "вул. Глибока" маршрутки курсуватимуть через вул. Глиняну, просп. Степана Бандери, Руську, Острозького, виїжджатимуть на вулицю Торговицю і тоді – за звичним маршрутом.

 

Під Бахмутом загинув воїн з Чортківщини Василь Саманчук

П'ятниця, 17 травня 2024, 10:23

Під Бахмутом загинув воїн з Чортківщини Василь Саманчук 
Ще одна трагічна звістка надійшла на Тернопільщину із фронту.

Обороняючи країну, загинув житель села Цигани Василь Саманчук. Життя воїна обірвалося ще взимку поблизу Бахмута.

"Кровопролитна війна з російськими окупантами забрала ще одне життя захисника-патріота, який проживав у с. Цигани Чортківського району. Мужньо виконавши військовий обов’язок в бою за Україну, її свободу і незалежність, 17 лютого 2024 року в районі н.п. Кліщіївка Донецької області загинув солдат Саманчук Василь Петрович, 1980 року народження.

Схиляємо голови перед світлою пам’яттю Героя, який віддав життя, захищаючи Україну. Щирі співчуття рідним та близьким, розділяємо біль їх непоправної втрати", – повідомили у другому відділі Чортківського РТЦК та СП.

 

У двох мікрорайонах Тернополя декілька днів будуть проблеми з водою

Четвер, 16 травня 2024, 12:03

У двох мікрорайонах Тернополя декілька днів будуть проблеми з водою
Впродовж чотирьох днів на мікрорайонах "Східний" та "Дружба" можливі перебої у водопостачанні.

Про це попереджають у водоканалі.

"До уваги тернополян! З 21 по 24 травня, у зв'язку з проведенням ремонтних робіт із переключення аварійної ділянки по просп. Степана Бандери - 15 Квітня, вода у мікрорайони "Східний" та "Дружба" може подаватися з пониженим тиском або бути тимчасово відсутня (в години інтенсивного споживання води на верхніх поверхах будинків).

Перепрошуємо споживачів за незручності та просимо запастися водою", – повідомили на сайті комунального підприємства.

 

День вишиванки на фронті: тернопільські військові вбрались в сорочки (фото)

Четвер, 16 травня 2024, 11:43

День вишиванки на фронті: тернопільські військові вбрались в сорочки (фото)
Сьогодні, 16 травня, в Україні відзначають День вишиванки.

З нагоди свята бійці тернопільських бригад, які воюють на передовій, вбрались у національний одяг.

"Воїни 44 окремої артилерійської бригади імені гетьмана Данила Апостола і українські традиції шанують, і окупантам добре насипають. Слава Україні", – написали на Фейсбук-сторінці 44 бригади.

Також у вишиванки вдягнулись бійці 105 окремої бригади територіальної оборони ЗСУ.

"Вишиванка є символом нескореності, сучасною зброєю та нерозривним зв’язком поколінь. День вишиванки вкотре проходить за умов бойових дій в нашій державі, але ця дата поєднує українців, прославляє нашу культуру, доводить на ділі любов до національних символів. Зберігаємо свою ідентичність! Боремося за Україну! Перемагаємо!", – зазначили у формуванні.

Бійці 44 артбригади

441877147_828120262683392_6576310589701176744_n.jpg

441489852_828119939350091_2616357293511979776_n.jpg

442493080_828120032683415_8006684046470868536_n.jpg

441313921_828120082683410_767372246081662074_n.jpg

441495598_828119912683427_6296885328271904561_n.jpg

441532486_828120189350066_1023517940451650444_n.jpg

441866959_828119972683421_8433483188502758155_n.jpg

442465343_828119952683423_4431535266446163158_n.jpg

442496889_828120056016746_7488269392492405875_n.jpg

Бійці 105 окремої бригади територіальної оборони ЗСУ

440377342_443669744947664_5560805722564244862_n.jpg

436262310_443667408281231_874053884829815279_n.jpg

441512978_443669718281000_5062190564668018261_n.jpg

 

На фронті загинув брат тернопільського депутата Євген Сиротюк

Четвер, 16 травня 2024, 11:42

На фронті загинув брат тернопільського депутата Євген Сиротюк
14 травня на Харківщині загинув боєць Сил спеціальних операцій ЗСУ, 38-річний житель селища Великі Бірки – Євген Сиротюк.

Трагічну звістку повідомили на сторінці селищної ради у Facebook.

"В скорботі схиляємо голови перед світлою пам’яттю Героя. Вічна йому слава! Інформацію щодо місця поховання загиблого повідомимо згодом", – йдеться у дописі.

Євген Сиротюк – двоюрідний брат тернопільського депутата Олега Сиротюка.

"Висловлюємо щирі співчуття голові обласної організації ВО "Свобода", депутату Тернопільської обласної ради Олегу Сиротюку з приводу загибелі його двоюрідного брата, добровольця Територіальної оборони, бійця Сил спеціальних операцій Євгена Петровича Сиротюка.

Важко знайти слова втіхи, неможливо загоїти біль та гіркоту від втрати рідної, близької людини. Нехай добрий, світлий спомин про загиблого Героя стане сильнішим за смерть і назавжди залишиться у пам’яті рідних, колег, друзів, бойових побратимів, усіх, хто знав його, любив і шанував. Сумуємо разом із Вами, низько схиляємо голови у глибокій скорботі", – зазначили на Фейсбук-сторінці обласної організації ВО "Свобода".

441201919_926733372797053_6908057937456754158_n.jpg

 

Сонячні панелі на даху Чортківської лікарні за рік зекономили для медзакладу майже 180 тисяч гривень

Середа, 15 травня 2024, 11:01

Сонячні панелі на даху Чортківської лікарні за рік зекономили для медзакладу майже 180 тисяч гривень
Дахова мережева сонячна електростанція, що встановлена на даху Чортківської стоматологічної поліклініки, продовжує економити бюджетні кошти.

 

Як повідомили у міській раді, за рік на електроенергії вдалось заощадити майже 180 тисяч гривень.

"За перший рік роботи електростанція зекономила для лікарні 22 058 кВт*год. електроенергії, що у грошовому еквіваленті становить 177 926 грн. Уся вироблена електроенергія використовується для потреб будівель центральної міської лікарні", – зазначили у пресслужбі мерії.

 

На Чортківщині легкове авто врізалося у вантажівку

Середа, 15 травня 2024, 11:00

На Чортківщині легкове авто врізалося у вантажівку
Автопригоду з потерпілими зафіксували на Чортківщині.

За даними поліції, вчора, 14 травня на спецлінію 102 надійшов виклик від чоловіка про те, що в селі Скординці Чортківського району у його вантажівку в’їхало легкове авто.

"На місце події виїжджала слідчо-оперативна група. У ході перевірки стало відомо, що водійка автомобіля Volkswagen Passat , виїжджаючи з другорядної дороги на головну, не переконалася в безпечному русі та допустила зіткнення з автомобілем DAF. У результаті удару жінку з тілесними ушкодженнями госпіталізували у лікарню",відзначили у поліції.

 

У Тернополі через борги за "комуналку" 81 квартиру відключили від каналізації

Середа, 15 травня 2024, 10:59

У Тернополі через борги за "комуналку" 81 квартиру відключили від каналізації
Деякі тернополяни роками не оплачують рахунки за централізоване водопостачання та водовідведення.

Найзлісніших боржників від'єднують від каналізації. У водоканалі кажуть, що це хоч і радикальний, але єдиний дієвий метод впливу.

"Деякі наші абоненти не зважають на цей важливий обов'язок – оплату комуналки. І що найприкріше, ігнорують будь-які звернення нашого підприємства з пропозицією розтермінування заборгованості. Люди могли б поступово оплатити борг частинами й забути про проблему назавжди. Але ж ні, – повідомили у КП.

З березня спеціалісти водоканалу відключили від каналізації 81 квартиру. 36 абонентів оплатили заборгованість і їм відновили доступ до каналізації. Ще близько 1000 жителів Тернополя – під загрозою зіткнення з проблемою непрацюючого туалету. Їм радять якнайшвидше оплатити комунальні послуги.

Представники водопровідно-каналізаційної інспекції перед відключенням боржників від каналізації за 30 днів надсилають їм попередження.

441153492_960757615848025_4963852272782759349_n.jpg

443720038_960757519181368_5678093638836677710_n.jpg

 

"Укренерго" скасувало графіки аварійного відключення споживачів на Тернопільщині

Середа, 15 травня 2024, 10:58

"Укренерго" скасувало графіки аварійного відключення споживачів на Тернопільщині
Графіки аварійного відключення споживачів наразі не діятимуть.

Про це повідомляє АТ "Тернопільобленерго".

"Шановні споживачі! Сьогодні о 8:40 год надійшла вказівка від НЕК "Укренерго" про відміну застосування графіків аварійного відключення в Тернопільській області. Дякуємо за розуміння!", – зазначили в установі.

Нагадаємо, графіки аварійних відключень споживачів були запроваджені у звʼязку з дефіцитом електроенергії.

 

На фронті загинув 34-річний кулеметник зі Збаражчини Андрій Мисик

Середа, 15 травня 2024, 10:57

На фронті загинув 34-річний кулеметник зі Збаражчини Андрій Мисик
Тернопільщина втратила на війні ще одного Героя.

На фронті загинув захисник зі Збаражчини Андрій Мисик.

Трагічну звістку повідомив у Facebook міський голова Роман Полікровський.

"13 травня ми втратили ще одного земляка. 34-річний кулеметник, мешканець Старого Збаража Андрій Мисик загинув внаслідок артилерійського обстрілу ворога поблизу населеного пункту Новопокровка Пологівського району Запорізької області.

Нехай Господь допоможе рідним пережити це непоправне горе. Розділяємо невимовний сум і душевний біль з усіма близькими мужнього захисника Батьківщини. Вічна слава нашому Герою! Час та місце зустрічі захисника повідомимо згодом", – йдеться у дописі мера.

 

На Тернопільщині ввели в дію графіки аварійних відключень електроенергії (ОНОВЛЕНО)

Середа, 15 травня 2024, 10:55

На Тернопільщині ввели в дію графіки аварійних відключень електроенергії (ОНОВЛЕНО)
Сьогодні на Тернопільщині знову застосовуватимуть графіки аварійних відключень споживачів.

Про це повідомляє АТ "Тернопільобленерго".

"У звʼязку з дефіцитом електроенергії в обʼєднаній енергосистемі України, від НЕК "Укренерго" надійшла вказівка на застосування графіків аварійних відключень споживачів. Графіки вводяться в обсязі 1, 2, 3 черга", – зазначили у підприємстві.

Крім того, 15 травня у Тернопільській області продовжено дію графіків обмеження споживання електричної потужності для підприємств з 7 години до кінця доби.

Енергетики просять споживачів з розумінням віднестися до ситуації та наголошують, що навіть невелика економія та зниження електроспоживання в кожному приміщенні допоможуть стабілізувати роботу енергосистеми країни.

 

16 травня у парку Тараса Шевченка відбудеться літературник з нагоди Дня вишиванки

Вівторок, 14 травня 2024, 09:49

16 травня о 18:00 год у парку Тараса Шевченка відбудеться літературник з нагоди Дня вишиванки. Запрошуємо охочих одягнути вишиванки та вишивану атрибутику й долучитись до святкування.

Захід пройде на мистецькій ноті з декламуванням поезії, піснями, атмосферою вечірнього Тернополя, згадкою про ту саму автентичну українську культуру і вдячністю нашим військовим.

Долучитись до декламації авторської поезії чи віршів відомих українських письменників та письменниць можуть охочі тернополяни та гості міста.

Для декламаторів і декламаторок створено реєстраційну форму за посиланням. Для відвідувачів та відвідувачок реєстраційної форми немає.

 

Журналістка з Тернополя стала заступницею генерального директора «Укрінформу»

Вівторок, 14 травня 2024, 09:38

Ганна ВасиленкоГанна Василенко
Заступницею  генерального директора «Укрінформу» стала Ганна Василенко, яка до того працювала  начальницею Управління інформаційної політики та комунікацій з громадськістю Тернопільської ОДА, а також була журналісткою на "Суспільному. Тернопіль".

За інформацією джерел «Детектора медіа», Ганна Василенко працює в «Укрінформі» з початку травня.

Підтвердженням призначення Ганни може слугувати електронна декларація про доходи за минулий рік, яку вона подала 29 квітня 2024 року як кандидатка на посаду особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Місцем роботи або можливим місцем роботи декларантки вказане Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ», а посадою — заступник генерального директора. Там же як джерело її основного доходу в 2023 році згадується і попереднє місце роботи Василенко — Управління інформаційної політики та комунікацій з громадськістю Тернопільської ОДА.

У 2020 році Василенко балотувалася до Тернопільської обласної ради від партії «Слуга народу», але не була обрана.

За даними «ДМ», призначена заступниця гендиректора «Укрінформу» відповідатиме за мережу регіональних і закордонних кореспондентських пунктів. Гендиректор «Укрінформу» Олексій Мацука в коментарі «Детектору медіа» підтвердив цю інформацію:

«Ганна очолила напрям редакцій регіонального потоку та допомагатиме мені з внутрішнім менеджментом. Її досвід роботи в медіа — понад 11 років. Ганна очолювала інформаційні та суспільно-політичні редакції в структурах Суспільного мовлення, має управлінський досвід, зокрема, чотири роки працювала в Тернопільській ОВА на посаді начальниці управління інформаційної політики та комунікацій з громадськістю. Окрім того, працювала проектним менеджером грантових програм в областях та має досвід співпраці з іноземними виданнями».

За словами Мацуки, оскільки агентство має велику мережу регіональних кореспондентів, завданням нової заступниці гендиректора, серед іншого, буде збільшення в українському медіапросторі новин з областей. Також в «Укрінформі» розраховують, що її професійний досвід сприятиме «підсиленню регіональних новин виробництвом відеоконтенту, покращенню внутрішніх та зовнішніх комунікацій, колаборації з іншими інформаційними агентствами та медіа-компаніями».

Сьогодні у генерального директора «Укрінформу» є три заступники: Ірина Чередниченко, Єгор Сігарьов і новопризначена Ганна Василенко.

 

Біля кордону виявили авто, забите чоловіками: серед них – ухилянти з Тернопільщини

Вівторок, 14 травня 2024, 09:36

Біля кордону виявили авто, забите чоловіками: серед них – ухилянти з Тернопільщини (фото, відео)
Ухилянтів, які намагалися покинути Україну, затримали прикордонники.

Співробітники Чернівецького прикордонного загону зупинили неподалік кордону з Румунією легковий автомобіль. У ньому їхало 9 чоловіків.

Серед них водій, який віз втікачів до кордону, та провідник, який мав перевести їх у сусідню країну.

"Пасажирами" виявились жителі Чернівецької, Івано-Франківської, Тернопільської, Хмельницької областей та Києва. За "комфорт" проїхатись у три яруси кожен з них мав сплатити від 8,5 до 10 тисяч євро", – повідомили у Західному регіональному управлінні Держприкордонслужби України.

За спробу порушення державного кордону відносно затриманих складені матеріали про адміністративне правопорушення. Водія та провідника передали поліцейським. До ЄРДР внесені відомості за статтею 332 Кримінального кодексу України.

 

Завдав збитків на 70 тисяч: у нацпарку на Тернопільщині затримали браконьєра

Вівторок, 14 травня 2024, 09:33

Завдав збитків на 70 тисяч: у нацпарку на Тернопільщині затримали браконьєра
У заповідній зоні, в межах нацпарку "Дністровський каньйон", "на гарячому" впіймали чергового браконьєра.

Під час спільних рейдових заходів на водоймах області поліцейські та працівники рибоохорони виявили чоловіка, який в період нерестової заборони виловлював рибу сітками.

"Незаконною діяльністю займався житель Заліщицької громади. У нього вилучили човен, дві сітки та рибу. За попереднім підрахунком, сума збитків, завданих державі, становить понад 70 тисяч гривень", – повідомили у Нацполіції краю.

За цим фактом розпочали кримінальне провадження за ч.1 ст.249 (незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом) Кримінального Кодексу України. Санкція статті передбачає покарання від штрафу до трьох років обмеження волі.

Нагадаємо, нещодавно під час рейду на р. Дністер в межах Мельнице-Подільської громади екологи виявили браконьєра, який незаконно виловлював рибу двома ставними сітками.

 

Один з тернопільських тролейбусів тимчасово змінює маршрут руху

Вівторок, 14 травня 2024, 09:32

Один з тернопільських тролейбусів тимчасово змінює маршрут руху
Сьогодні тролейбус №8 не заїжджатиме на вулицю Микулинецьку.

Про це попереджають у міській раді.

"14 травня, у зв’язку з влаштуванням асфальтобетонного покриття на вул. Микулинецькій, на ділянці від станції технічного обслуговування "4Х4" в напрямку до центру, буде змінено руху тролейбусного маршруту №8. Зокрема, тролейбус №8 курсуватиме за маршрутом вул. Леся Курбаса-Ринок без заїзду на вул. Микулинецьку", – повідомили на сайті міськради.

Інші маршрутні автобуси у цьому напрямку прямуватимуть без змін.

 

Жителі Лановеччини навколішки зустріли полеглого захисника Руслана Жаловського (фото)

Вівторок, 14 травня 2024, 09:31

Жителі Лановеччини навколішки зустріли полеглого захисника Руслана Жаловського (фото)
13 квітня додому навіки повернувся військовий з Ланівців Руслан Жаловський.

Воїн служив у артилерійському взводі. Життя бійця обірвалося 7 травня на Харківщині.

Під звуки сирени та майоріння національного прапора похоронний кортеж зустріли на межі сіл Верещаки, Лопушне та Вишгородок.

На центральній площі у Ланівцях відправили поминальну панахиду. Віддати шану полеглому захиснику прийшли сотні людей.

"Чин похорону відбудеться 14 травня о 10:00 на подвір’ї рідного дому Руслана. Вічна пам’ять Герою!", – повідомили на Фейсбук-сторінці Лановецької міської ради.

Читайте також: Шумська громада попрощалась з 30-річним воїном Олександром Грицюком (фото)

На Чортківщині провели в останню дорогу 34-річного захисника Віктора Войчишина (фото)

Фото: Лановецька міська рада

442493490_748624840765678_5436410774241397210_n.jpg

442440793_748624870765675_9010634845130762338_n.jpg

442410998_748624754099020_39576078018764687_n.jpg

442426760_748624770765685_1594848580117106614_n.jpg

442424180_748624894099006_7325490049552517368_n.jpg

442439864_748625267432302_9634614156659622_n.jpg

441445574_748625137432315_2173490846124466585_n.jpg

442406962_748624780765684_1416223517087808648_n.jpg

442472275_748624800765682_4416548720627334568_n.jpg

442412957_748625444098951_6061341397458411161_n.jpg

442436474_748625577432271_5477580405594936717_n.jpg

 

Сторінка 1 з 112

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер