images/stories/logosait_new.jpg

 

ЄС створить відкриті списки кінцевих власників компаній

Брюссель планує завдати серйозного удару по тіньовому бізнесу і відмиванню грошей корупціонерів, у тому числі і з Росії.

Про це пише DW.

Як повідомляється, минулого тижня Європейський парламент після тривалих переговорів з представниками 28 країн - членів ЄС прийняв остаточне рішення по створенню відкритих національних регістрів кінцевих власників - бенефіціарів компаній і корпорацій.

Четверта директива Європарламенту щодо протидії відмиванню грошей, за проектом якої і досягнуто згоди, вперше зобов'яже країни ЄС створити національні списки, в які повинні будуть внести свої дані кінцеві власники компаній, корпорацій і фондів, провідних в цих країнах свій бізнес.

Згідно з проектом, затвердженим ЕП, в регістр вносяться прізвище та ім'я кінцевого власника бізнесу, місяць і рік його народження, громадянство, місце проживання, а також короткі подробиці про бізнес.

Як повідомляється на сайті Європарламенту, мета нововведень - підвищення прозорості, посилення боротьби з відмиванням грошей і податковими злочинами в ЄС і за його межами.

За задумом парламентарів, регістри будуть доступні будь-якій особі - фізичній або юридичній, "продемонстрував свій легітимний інтерес в отриманні даних": компетентним органам різних країн, журналістам, ведучим розслідування, експертам з боротьби з корупцією, громадським активістам. Регістри будуть розміщені на спеціальних державних сайтах країн ЄС.

Планується, що правоохоронним структурам інформація надаватиметься за спеціальним запитом, а громадянам достатньо буде онлайн-реєстрації. Обмеження до доступу можуть вводитися у виняткових випадках і тільки з метою захисту персональних даних власників.

Європарламент підкреслює особливе значення національних регістрів для "осіб з підвищеним корупційним ризиком" в силу високих постів, які вони займають: глав держав, членів урядів і парламентів, суддів, а також їхніх родичів.

У заяві ЕП говориться, що завдяки регістрів "повинні бути простежено їх бізнес-зв'язки, а також встановлено джерела їх добробуту і фінансування".

У найближчому майбутньому проект директиви з протидії відмиванню грошей надійде на обговорення профільним комітетам Європейського парламенту, після чого буде представлений для голосування на сесії ЄП на початку 2015 року.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер