images/stories/logosait_new.jpg

 

Відбитки пальців можуть видати вживання кокаїну - вчені

Відбитки пальців можуть видати вживання кокаїну - вчені
Фото: ВВС

Науковці заявляють, що проаналізувавши відбитки пальців, можуть визначити, чи вживала людина наркотики.

Дослідники з Університету Суррею продемонстрували, як у сліді від пальця можна виявити речовини, котрі утворюються після розпаду кокаїну в організмі.

Науковці кажуть, що такі тести можуть стати в нагоді для в'язниць, центрів лікування наркозалежних і навіть роботодавців.

Поки що, однак, набір для таких аналізів доволі непрактичний: він громіздкий і дорогий.

Зазвичай вживання наркотиків визначають за допомогою аналізів тілесних рідин, таких як кров, сеча чи слина.

Дослідники стверджують, що новий метод дозволить робити аналізи швидше та простіше для пацієнта і що підробити результати буде важче, бо відбитки пальців містять також інформацію про ідентичність людини.

У дослідженні, опублікованому в журналі Analyst, ідеться про пошук двох хімічних сполук, які створюються під час розкладання в людському тілі кокаїну. Вони потрапляють у піт в мікроскопічних дозах.

Тому якщо людина, яка вживала цей наркотик, поставить відбиток пальця на папері, там залишиться крихітна доза цих речовин.

Проаналізувавши відбиток мас-спектрометром, який визначає речовини, та вимірюючи розмір їхніх атомів, вчені показали, що можуть досягти такої ж ефективності, як під час звичайного аналізу крові.

Доктор Мелані Бейлі, яка викладає аналітичну і судову експертизу, розповіла ВВС: "Мас-спектрометр має розмір як пральна машинка, і нині ми витрачаємо на це 400 000 фунтів, тож це недешево".

Вона також припустила, що колись прилади для таких тестів зможуть стати портативними.

Джерело: ВВС Україна

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер