images/stories/logosait_new.jpg

 

Face-контроль. Українці обурені блокуванням від Facebook

Face-контроль. Українці обурені блокуванням від Facebook
Фото: Reuters
Українські користувачі обурені вибірковістю модераторської політики Facebook

Корреспондент розібрався, хто і за що відправляє українців у бан у найбільшій світовій соцмережі.

Позаминулого тижня в стрічці новин майже кожен український користувач Facebook міг побачити повідомлення про те, що Президент Петро Порошенко має намір просити засновника соцмережі № 1 Марка Цукерберга відкрити представництво в Україні, пише Ніка Селіванова у №21 журналу Корреспондент від 29 травня 2015 року.

Український лідер у своєму бажанні не самотній: питання про перспективи створення в країні офісу Facebook стало одним з найпопулярніших у мережі і було внесене до регламенту планової відеоконференції Цукерберга, яка відбулася 14 травня.

Головною претензією до роботи сервісу, яку їм поки що нікому висловити на місці, українці назвали постійне блокування аккаунтів – як їм здається, через проукраїнську політичну позицію

Головною претензією до роботи сервісу, яку їм поки що нікому висловити на місці, українці назвали постійне блокування аккаунтів – як їм здається, через проукраїнську політичну позицію та розміщення матеріалів, фотографій та посилань, що виражають її.

Відомий столичний блогер Антон Ходза, автор ідеї плакатів-мішеней із зображенням відомих російських політиків, на собі відчув усю суворість цензури Facebook.

«Блокували рази чотири за останній рік. Двічі блокували за мішені з Путіним і Кадировим. До цього «на мушці» були Олександр Захарченко, Михайло Пореченков, Ігор Стрєлков та інші, але російських ботів вони не хвилювали. А ось за Путіна моментально [забанили]», – розповів Корреспонденту Ходза.

Схожі жартівливі витівки, мета яких – більше випустити пару, ніж реально комусь нашкодити, Цукерберг під час онлайн-коференції назвав «мовою ненависті» і головною причиною того, чому у Facebook стали так часто банити українців. Вітчизняна інтернет-спільнота збунтувалася, наполягаючи на тому, що звинувачення в поширенні ненависті не до кінця об'єктивні. А недавно забанений народний депутат України Борис Філатов назвав те, що відбувається, шизофренією соцмережі.

Проте відповідь Цукерберга на претензії користувачів була категоричною: «Люди поскаржилися, і ми, переглянувши ці записи, визначили, що деякі з цих повідомлень містили образливу лексику щодо деяких росіян, і ми їх зняли».

Він також запевнив, що російської редакції Facebook, на яку більшість користувачів з України, в тому числі Порошенко, поклали безпосередню провину за необґрунтоване блокування, не існує в природі. А за український сегмент, як і за весь мережевий простір Європи, відповідає офіс, розташований у Дубліні.

«Кожен, хто думає, що модерація відбувається з російського офісу антиукраїнськими модераторами, помиляється», – запевнив глава соцмережі.

Корреспондент поспілкувався з відомими українськими блогерами і з'ясував, чи справді модератори з Дубліна, які «володіють мовою», є об'єктивними у своїх рішеннях блокувати ті чи інші акаунти і хто займається написанням доносів на пости неугодних.

Диванні війни

Ходза, як і багато інших українських користувачів Facebook, став активним користувачем під час подій на Майдані. Це був найбільш оперативний спосіб поділитися і передати інформацію про події.

«У Facebook я з 2009 року, але раніше в ньому користі не бачив, основний рух був у ЖЖ [LiveJournal], – розповідає Ходза. – Відразу після початку Майдану зростання [числа] моїх прихильників [у Facebook] пішло вгору. Вже навіть пропонували монетизувати блог, але я відмовився. Проплачені пости відразу видно – збирають мало лайків і репостів, теми нудні. Якщо мені щось подобається, пишу безкоштовно. Лаю теж безкоштовно».

Блогер працює у сфері комунікацій і знає, як розширити особисту аудиторію, – на його сторінку підписано вже понад 7 тис. осіб. Однак така популярність приносить не тільки користь, а й багато негативних емоцій.

«Востаннє на 30 днів намагалися забанити за Що там у хохлів? [жартівливий флешмоб – публікуючи цю фразу, юзери висміюють той факт, що росіян більше хвилює те, що відбувається в Україні, ніж у них у країні]. Довго листувався з підтримкою ФБ, розбанили достроково, коли розібралися, – ділиться Ходза. – Ольгинські боти [імовірно, найняті російською владою копірайтери, які працюють на спеціальній базі в передмісті Петербурга Ольгине] зовсім заледащіли. На текстовий запис мій поскаржилися, що це Nudity [оголення]. Сподіваюся, за таку халтуру їх б'ють лінійкою по руках».

Модератори та донощики доставляють масу неприємностей не тільки рядовим блогерам, а й українським політикам, чиновникам і просто відомим персонам, які у 2014 році зробили Facebook своєю трибуною. За останній рік в імперії Цукерберга ставали персонами нон грата адвокат Тетяна Монтян, журналісти Вахтанг Кіпіані та Сергій Лещенко, політики Борислав Береза ​​та Філатов, а також багато інших.

«Філатова забанили на сім днів за те, що він опублікував скріншот про те, що мене забанили. Скажете, це маячня? Ні! Нова реальність від Facebook», –  так охарактеризував те, що відбувається, нардеп Береза.

Один з найгучніших скандалів виник у зв'язку з фейсбучним конфліктом радника міністра внутрішніх справ України Антона Геращенка й опального журналіста Анатолія Шарія. На прохання останнього сторінка Геращенка була забанена на кілька днів. А всьому виною є особиста образа і погроза на адресу журналіста, розміщена у стрічці радника міністра. Правда, в листуванні з Корреспондентом сам Геращенко не підтвердив факт блокування.

«Мене не блокували жодного разу. Активно пишу з травня 2014 року. Кількість прихильників постійно зростає. Зараз майже 128 тис.», – похвалився чиновник.

Шарій, у свою чергу, стверджує, що особисто попросив знайомих в адміністрації Facebook, як він висловився, покарати заступник міністра.

«Я просто зателефонував товаришеві і сказав: «Подивися, що він робить!». Товариш подивився, чисто по-англійськи сказав «ОК» і Гера був відправлений на певний час охолодитися».

Опальний журналіст через свої різко негативні висловлювання про Євромайдан і дії української армії на сході країни навіть став об'єктом флешмобу під назвою забанили Шарія. Причому банили його не тільки у Facebook, а й на особистому каналі в YouТube.

«У Facebook за цей рік уже банили двічі з масових доносів українських користувачів, – розповідає Шарій. – Збиралися і починали масово слати доноси. І це мені було за вираз на адресу одного "блогера", який закликав вбивати людей Донбасу, який я написав у нього на стіні. До того – за розміщення банківських виписок майбутнього (і вже екс) міністра [Дмитра] Булатова. Формулювання – «особисті дані» або щось у цьому стилі».

За його словами, банять у Facebook всіх, незважаючи на політичне забарвлення. Просто українські користувачі чомусь упевнені, що їх за політику блокують частіше.

«Я знаю громадян з так званого антиМайдану, у яких блокування щотижня», – каже Шарій.

Опитані блогери стверджують, що ситуація з баном акаунтів не є такою однозначною. Доноси про негідну поведінку або розміщення образливого контенту йдуть як від російських «тролів», так і від українців.

Фахівець у галузі IT Сергій Серкан активно веде свою сторінку з кінця 2013 року, тобто з початку Євромайдану, і зізнається, що неодноразово надсилав до адміністрації Facebook прохання звернути увагу на той чи інший пост від проросійськи налаштованих користувачів.

«Блокувати їх не просив, але багато разів звертався з приводу порушень у «ватників» у таймлайні або на «ватних» паблік, – розповідає Серкан. – Відповіді від адмінів отримував позитивні – приблизно у 50% випадків вони видаляли образливі пости».

Доноси онлайн

Система відправлення скарги в адміністрацію Facebook повністю анонімна. У відповідь модератор надсилає повідомлення, в якому написано таке: «Ми розглянули ваше звернення з приводу присутності мови ненависті в пості користувача і видалили цей пост. Спасибі за ваше повідомлення, ми повідомимо користувача про те, за що був видалений його пост, проте не скажемо, що це ви нам на нього поскаржилися».

Популярність скарг на контент серед користувачів Facebook з пострадянського простору можна пояснити історично. Кремлівські інтернет-фахівці використовують систему скарг Facebook у своїх інтересах

Відомий піар-стратег, головний редактор журналу XXL Сергій Дідковський стверджує, що популярність скарг на контент серед користувачів Facebook з пострадянського простору можна пояснити історично.

«Це типова комсомольська звичка, іменована «стукацтво», – вважає Дідковський. – Facebook заохочує його, а система скарг у нього прямолінійна. Чим більше скарг, тим вища ймовірність видалення контенту або блокування користувача».

Кремлівські інтернет-фахівці використовують систему скарг Facebook у своїх інтересах, вважає експерт. У них достатньо ботів  – авторів, які пишуть під різними акаунтами для масового відправлення скарг на неугодний контент.

Причому відеоконференція з Цукербергом не вплинула на ситуацію, як сподівалися українські користувачі соцмережі, – блокувань менше не стало. Нещодавно до них приєднався ще один спосіб придушення свободи слова в мережі – видалення спільнот. Так, нібито за розміщення поста на підтримку кримських татар було видалено проукраїнське співтовариствоУкроп, у лавах якого значилися 25 тис. користувачів.

За даними українського сайту The Watcher, адміністрація Facebook добре і швидко реагує тільки на скарги росіян. А ось контент, який ображає почуття інших національностей, модератори в Дубліні не завжди здатні розгледіти

За даними українського сайту The Watcher, адміністрація Facebook добре і швидко реагує тільки на скарги росіян. А ось контент, який ображає почуття інших національностей, модератори в Дубліні не завжди здатні розгледіти. Щодня в мережі блокується до 500 сторінок, однак співтовариство російського телеканалу Звезда бан благополучно оминув, хоча ЗМІ й опублікувало новину сумнівного змісту із заголовкомУ Google Білий дім назвали nigga house (з англ. – «Будинок ніггера»).

«Бан у Facebook потрібен як захист від агресивно налаштованих людей, однак цей захист у жодному разі не повинен шкодити свободі висловлювання», – вважає засновник The Watcher, інтернет-експерт Максим Саваневський.

Українські користувачі звернулися до адміністрації Facebook з проханням розглянути і видалити контент як «явно расистський», проте модератори не побачили в цьому «описі Білого дому» порушення правил соцмережі.

Цукерберг, якщо і вибачається за дії адміністрації підконтрольної йому соцмережі, то лише в частині технічного виконання модерації, не заглиблюючись у політичний контекст.

«У системі існувала помилка, через яку авторам окремих повідомлень помилково повідомили не ту причину – наявність оголеності в зображеннях замість лексики ненависті. За цю помилку Facebook вибачився», – сказав він на відеоконференції.

Через постійні такі «помилки» користувачі соцмережі погрожують почати її бойкот і мігрувати на інші ресурси.

В Україні дітище Цукерберга займає почесне третє місце за популярністю, нараховуючи 4 млн учасників. Перше і друге місця ділять його російські аналоги Однокласники і ВКонтакте, у яких зареєстровані відповідно 27 млн ​​і 11 млн користувачів.

Акаунти ВКонтакте блокуються тільки в найбільш крайніх випадках. Основні сили тамтешніх адмінів йдуть на боротьбу з розповсюдженням контенту, що порушує авторське право

Якщо ж порівнювати з ними Facebook за жорсткістю модерації, то у вищеназваних мережах цензура є незрівнянно більш м'якою. Акаунти ВКонтакте блокуються тільки в найбільш крайніх випадках. Основні сили тамтешніх адмінів йдуть на боротьбу з розповсюдженням контенту, що порушує авторське право.

«Будь-який контент, який не порушує правила сайту або законодавство, може вільно створюватися і поширюватися на нашому сайті. Кількість скарг не грає жодної ролі – всі звернення перевіряються компетентною командою модераторів», – відповілиКорреспонденту в прес-службі ВКонтакте.

***

Цей матеріал опубліковано в № 21 журналу Корреспондент від 29 травня 2015 року. Передрук публікацій журналу Корреспондент у повному обсязі заборонено. З правилами використання матеріалів журналу Корреспондент, опублікованих на сайті Корреспондент.net , можна ознайомитися тут.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер