images/stories/logosait_new.jpg

 

Рівненщина: копачі бурштину штурмували прикордонників

ДПСУ будівлі підрозділу побили вікна, зламали ворота та огорожу, пошкодили службове авто

У Держприкордонслужбі (ДПСУ) повідомили, що її співробітники були змушені застосувати зброю через спробу штурму прикордонного підрозділу "Кам'яне" у Рівненській області.

Внаслідок цього двох людей поранили у ноги. У ДПСУ стверджують, що їхній стан задовільний.

"Була створена реальна загроза життю та здоров'ю прикордонників, представників МВС та прокуратури, загроза захоплення зброї і службового майна", - ідеться у повідомленні.

За словами прикордонників, напередодні вони завадили спробі незаконно видобувати бурштин та разом зі співробітниками міліції і прокуратури затримали сімох людей біля села Обсіч за 2 кілометри від державного кордону. У повідомленні стверджують, що вони за допомогою мотопомпи незаконно намивали бурштин.

"Жодних дозвільних документів на право такої діяльності, а також документів, які б посвідчували особу, чоловіки надати не змогли. Трактор з мотопомпою та затриманих було доставлено до прикордонного підрозділу", - розповіли прикордонники.

nullПрикордонники кажуть, що затримані не мали дозволів на використання обладнання

За їхніми словами, згодом двох неповнолітніх порушників відпустили, але ввечері біля території підрозділу почали збиратися місцеві жителі: "Вони поводилися агресивно та висловлювали погрози у бік правоохоронців і вимоги відпустити їхніх односельчан".

Після встановлення осіб затриманих та процесуальних дій їм дозволили піти, однак власники трактора та мотопомпи вимагали повернути і їх.

"У мене грошей немає на хліб, а я вам помпу даруватиму? І трактора давайте. Я останні гроші віддала на ту помпу", - каже одна жінка на опублікованому ДПСУ відео.

Спроба голови селищної ради вгамувати натовп закінчилася для неї численними тілесними ушкодженнямиДержавна прикордонна служба

"Спроба голови селищної ради вгамувати натовп закінчилася для неї численними тілесними ушкодженнями", - також зазначили у повідомленні.

"Близько 23:30 розігріті алкоголем чоловіки з числа місцевих мешканців почали закидати підрозділ камінням та ламати паркан", - стверджують у ДПСУ.

За їхніми словами, прикордонники спершу здійснити більше 10 попереджувальних пострілів вгору гумовими кулями, але це не припинило спроб захопити підрозділ.

Після застосування бойової зброї натовп - за інформацією Держприкордонслужби ідеться про приблизно 100 людей - відступив. Трьох учасників штурму затримали.

"Серед місцевих мешканців проводиться роз'яснювальна робота", - повідомили прикордонники.

nullМісця незаконного видобутку бурштину

Це вже не перший випадок протистояння між нелегальними копачами бурштину і правоохоронцями на Рівненщині. У березні внаслідок такої сутички в урочищі "Кукля" Дубровицького району постраждали семеро міліціонерів.

Нещодавно міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликав парламент ухвалити пакет законів, які б легалізували видобуток бурштину в Україні.

Напередодні президент Петро Порошенко заявив, що наступного тижня завершать операції із затримання людей, які фінансують незаконний видобуток бурштину в Україні.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер