images/stories/logosait_new.jpg

 

Як та чому мінятимуть внутрішні паспорти задля безвізового режиму з ЄС

Одна з вимог ЄС для запровадження безвізового режиму з Україною має складну назву, але зрозумілу суть.

Україна має гарантувати безпеку системи первинної ідентифікації громадян.

Це означає, що держава повинна зберігати дані про кожного громадянина, щоби ніхто не міг "втратити паспорт" та видати себе за іншого.

На думку держави, це включає біометричні паспорти і запровадження єдиної ідентифікаційної картки громадянина. Принаймні, раніше саме про це заявляв президент Порошенко.

У вітчизняному МЗС первинну ідентифікацію осіб  називають  однією з 8-ми проблемних сфер виконання Україною Плану дій з лібералізації візового режиму. І саме затягування переходу на біометричні внутрішні паспорти стало формальною причиною для того, щоб "копати" під Сергія Радутного, якого зрештою звільнили з посади керівника Державної міграційної служби.

Водночас експерт програми Безвізовий щоденник, головний редактор інтернет-видання Європейська правда Сеогій Сидоренко вкотре наголошує, що насправдіЄвросоюз не вимагає заміни внутрішніх документів.

Да, проблема первичной идентификации она есть, она огромная.

Но опасность – и по действиям государства похоже, что она реальна – что все сведется просто к замене паспортов.  В публичном пространстве руководство государства говорит, что нам нужно просто поменять паспорта внутренние на карточки.

Но это же ерунда. Этого требования нет в отчете ЕК, где перечислены требования к Украине.

Среди представителей Евросоюза тоже есть непонимание по поводу того, что у нас все сводится у биометрическим внутренним паспортам. Они считают, что Украина искажает проблему.

Ведь на самом деле Есть проблема первичной идентификации. Нужны базы данных. Давайте вот на них и концентрироваться.

Те, що заміни внутрішніх документів немає серед вимог Євросоюзу, визнають і в МВС.

Водночас там наголошують, що впровадження Id-карток  дозволить вирішити низку проблем. Ось, що з цього приводу сказала перша заступниця міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе.

Электронная идентификационная карта не является требованием Евросоюза на этом этапе.

Но есть реальные проблемы, которые правительство Украины хочет решить с помощью этого инструмента. Эти проблемы реальны.

Международный паспорт выдаётся на базе местного документа, сегодня у нас это – внутренний паспорт. Он защищённый? Нет.

Его в любом случае надо будет улучшать. И я поддерживаю логику правительства, которое говорит, что не стоит инвестировать деньги на улучшение плохого продукта. Он всегда будет плохой, потому что внутренний паспорт - уже не инструмент в современном мире. И если менять что-то, то давайте внедрять более современный документ, который открывает двери и в других направлениях, важных для страны.

Потому что потенциал у ID-карты есть, а у внутреннего паспорта нету. Поэтому большинство стран мира уже перешли на ID-карты.

Картку громадянина України планують запровадити  з наступного року. Вона діятиме нарівні з внутрішнім паспортом. Ека Згуладзе переконує, що коштуватиме новий документ недорого.

Это не игрушка. Нам не нужна там цветная фотография, какой-то изысканный чип. Нам нужен хороший базовый документ, который стоит минимум и выполняет максимум задач.

И поверьте мне, не будет очень большой ценовой разницы между расходами на усиление защищенности внутреннего паспорта или внедрением новой электронной карточки.

На запровадження ідентифікаційної картки уряд виділив 50 мільйонів гривень. Докладніше про реалізацію цієї ініціативи ми поговоримо у наступній програмі Безвізовий щоденник на хвилях Радіо ЄС. Європейської станції, та на сторінках "Європейської правди".

Ви також можете прослухати радіоверсію цієї програми.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер