images/stories/logosait_new.jpg

 

Здоров'я


Як безоплатно отримати ліки від нецукрового діабету? Пояснює НСЗУ

Понеділок, 13 лютого 2023, 13:49

Нецукровий діабет – це рідкісне захворювання, яке спричиняє дисбаланс рідини в організмі. Основним симптомом є виділення великої кількості сечі та постійна спрага.

У програму реімбурсації "Доступні ліки" входять чотири торгові назви десмопресину, який призначають при нецукровому діабеті.

Всі ліки для лікування нецукрового діабету можна отримати безоплатно.

У Національній службі здоров’я України пояснили, як пацієнтам безкоштовно отримати необхідні препарати.

 

Фото: JanPietruszka/Depositphotos

Як отримати ліки від нецукрового діабету безоплатно?

Насамперед потрібно звернутися до ендокринолога.

Лікар створить план лікування з інформацією про дозування препарату та внесе його в Електронну систему охорони здоров’я.

Ендокринолог також випише перший електронний рецепт на "Доступні ліки".

"Звертаємо увагу, що на час війни лікар може виписати як електронний, так і паперовий рецепт – він так само дійсний в аптеці", – кажуть у НСЗУ.

З рецептом можна звернутися в будь-яку аптеку, незалежно від місця реєстрації. Головна умова – наявність договору з НСЗУ. Впізнати таку аптеку можна за наліпкою "Доступні ліки".

Пам’ятайте: термін дії рецепту становить 30 днів з дати виписування.

Потрібно показати рецепт працівнику аптеки.

Аптекар запропонує наявні препарати, які містять потрібну діючу речовину, і повідомить, який препарат повністю безоплатний, а за який потрібно доплатити.

Вартість ліків аптеці відшкодує НСЗУ.

За другим і подальшими рецептами можна звертатися до сімейного лікаря. Лікар випише рецепт на основі плану лікування, який вже створив ендокринолог.

Переселенці можуть звертатися до будь-якого лікаря первинки – декларація НЕ обов’язкова.

Знайти найближчу аптеку з договором із НСЗУ можна:

  • через дашборд на сайті НСЗ (на другій сторінці в меню зліва оберіть область або ваш населений пункт та потрібний напрямок програми реімбурсації);
  • зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77;
  • через чат-бот "Спитай Гриця".

Що таке нецукровий діабет?

Нецукровий діабет (Diabetes insipidus) – це рідкісне захворювання, яке спричиняє дисбаланс рідини в організмі.

Цей дисбаланс призводить до продукування великої кількість сечі. Розлад також викликає сильну спрагу, навіть якщо людина нещодавно пила воду.

Хоч терміни "нецукровий діабет" і "цукровий діабет" звучать схоже, вони не пов'язані між собою, пояснюють у Mayo Clinic.

Цукровий діабет, який характеризується підвищеним рівнем глюкози в крові і може бути 1-го або 2-го типу – це поширене захворювання, яке виникає через порушення вироблення інсуліну чи інсулінорезистентність.

Натомість нецукровий діабет спричинений порушенням роботи гіпоталамо-гіпофізарної системи.

Нецукровий діабет – це хронічне захворювання. Але лікування допомагає полегшити спрагу, зменшити сечовиділення та запобігти зневодненню.

Олена Барсукова

 

Чверть українців можуть страждати від важких ментальних розладів через війну – ВООЗ

П'ятниця, 10 лютого 2023, 11:54

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну, яке триває майже рік, чверть українців можуть страждати від розладів психічного здоров’я.

Про це розповів спеціальний радник Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоровʼя Мішель Казачкін, передає Reuters.

Наступ Росії в Україну спричинив кризу у сфері охорони здоров’я в Україні – дефіцит медикаментів та медичного персоналу. Також чверть українців перебуває під загрозою розвитку важких психічних розладів.

Описуючи нещодавнє перебування в Дніпрі, Казачкін сказав, що бачив десятки військовослужбовців, госпіталізованих із "гострою тривогою, депресією та психічними розладами".

Фото: Voyagerix/Depositphotos

"Психічне здоров’я стає основною проблемою охорони здоров’я в Україні. Війна та її наслідки призвели до збільшення вживання дозволених і заборонених психоактивних речовин", – наголосив він.

Раніше представник ВООЗ в Україні розповів, що близько 10 мільйонів українців можуть страждати від розладів психічного здоров'я через війну.

Анастасія Поя

COVID-19 не зник: в МОЗ розповіли про рівень захворюваності, смертність та нові підтипи

Середа, 08 лютого 2023, 12:20

Ситуація з ковідом – стабільна. Водночас на зараз в Україні циркулює 12 підтипів штаму COVID-19 "Омікрон". Один з останніх випадків був зафіксований на Сумщині.

Про це розповів головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

24 січня в Україні зареєстрували перший випадок зараження новим підвидом штаму коронавірусу Омікрон XBB.1.5, який ще називають "Кракен".

Цей підвид нині активно циркулює в Європі та США.

AndrewLozovyi / Depositphotos

"Особливість його полягає в тому, що він дуже швидко поширюється, швидше ніж "Омікрон" звичайний, але немає вірогідних відомостей про те, що він може бути більш небезпечний", – розповідає лікар.

Коронавірусна хвороба в Україні досі існує. Щотижня з ковідом госпіталізують близько 2500 пацієнтів.

За словами головного санлікаря, нині зайняті 5-7% ліжок, які були виділені для протидії COVID-19.

AndrewLozovyi / Depositphotos

"Також продовжують реєструвати летальні випадки. 80% з них – це пацієнти, віком 60+. Майже всі не вакциновані", – каже Кузін.

Станом на початок лютого, в медзакладах України достатньо засобів для діагностики. Водночас показники діагностування впали в рази. Зокрема через зняття карантинних обмежень.

"Це спонукає до того, що люди звертаються до лікаря в крайній необхідності, коли почуваються дуже погано", – розповідає Ігор Кузін.

Нагадаємо, 24 січня в Україні зареєстрували перший випадок зараження новим підвидом штаму коронавірусу Омікрон XBB.1.5, який ще називають "Кракен"

Анастасія Поя

 

Суд оштрафував львів’янку, яка забула забрати дитину з садочка

Середа, 08 лютого 2023, 12:17

Залізничний районний суд міста Львова оштрафував на 850 гривень жінку, яка забула забрати свою дитину з дитячого садочка.

Про це повідомляє zaxid.net з посиланням на судове рішення.

Суд визнав львів’янку винною у неналежному виконанні батьківських обов’язків.

У постанові вказано, що 29 грудня 2022 року матір вчасно не забрала дитину з садочка та не виходила на зв'язок з вихователями.

Фото: SergPoznanskiy/Depositphotos

Працівники садка також зазначили, що дівчинка ходить в садок у брудному одязі та з педикульозом.

Про цей випадок повідомили працівникам поліції, які склали адміністративні матеріали за ознаками неналежного виконання батьківських обов’язків.

На розгляд справи у суді жінка не прийшла. Окрім штрафу, львів’янка має сплатити 536 гривень судового збору.

Де у цей час був батько дитини, не повідомляється.

Нагадаємо, у Львові суд виніс вирок мамі школяра, який обзивав та бив свого однокласника.

Яна Осадча

Масаж для вагітних та розціджування молока.

Вівторок, 07 лютого 2023, 12:45

Коли жінка має такий прекрасний стан, як вагітність то в такий період важливо подбати не тільки про здоров'я майбутнього малюка, але і про своє самопочуття, адже протягом всіх місяців виношування дитини майбутня мама відчуває колосальне навантаження на організм, як  фізичне, так і психологічне. Це можуть бути болі в спині, тяжкість у ногах та їх набряклість.

Одним із способів розслаблення і відновлення душевної рівноваги, позбавлення фізичних болей є масаж. У студії масажу та косметології “Body Line” можуть запропонувати спеціальний масаж для вагітних, масаж шиї і плечей, рефлекторний масаж стоп. Але перш ніж балувати себе таким видом масажу, необхідно обов’язково проконсультуватися зі своїм гінекологом.

Отож, поговоримо детальніше про особливості масажу під час вагітності: у період вагітності дозволяється лише ручний масаж, ніяких електроприладів,  головне для жінки в цей період - відчувати ніжні дотики теплих рук, що важливо для повноцінного психологічного розслаблення та зняття фізичних болей та набряків. За працями науковців основним показанням до проведення масажу є набряклість, що являється наслідком затримки рідини в організмі через вироблення гормону прогестерону. Також відбувається збільшення навантаження на опорно-руховий апарат, що обумовлено вагою малюка, набраними кілограмами мами, збільшенням грудей. І саме регулярні сеанси масажу допоможуть впоратися з усіма перерахованими вище проблемами, а також поліпшать загальний психологічний стан майбутньої мами.

Потрібно пам’ятати, що масаж під час вагітності – це не просто приємні моменти, а справжній порятунок, особливо при значному наборі ваги та проблемах з опорно-руховим апаратом. Масаж у студії масажу “Body Line”– це можливість отримати максимальний терапевтичний та заспокійливий ефект для Вас майбутні мами, що в свою чергу:

  • покращує кровообіг в окремих зонах або по всьому тілу;

  • знімає  напругу з хребта та суглобів;

  • попереджує появу розтяжок;

  • розслаблює ментально та фізично;

  • знімає набряки з ніг, рук та інших ділянок;

  • попереджує появу варикозного розширення вен;

  • полегшує майбутні пологи.

 

Але ще варто зазначити, коли саме можна робити масаж вагітній жінці?

Всі триместри мають свої характерні особливості. Наприклад, в перші тижні вагітності організм майбутньої мами дуже вразливий, тому масаж в цей період може бути небезпечний, тому краще його взагалі виключити. А ось починаючи з дев'ятого тижня масаж проводити не тільки можна, а й треба! Масаж в третьому триместрі корисний для підготовки до пологів, а в деяких випадках - і для їх стимуляції. Звичайно ж, процедуру повинен проводити виключно фахівець. Тільки в цьому випадку масаж в період виношування малюка буде не тільки корисний, але і принесе майбутній мамі масу позитивних емоцій і повне розслаблення.

 

Також сьогодні поговоримо і про процес розціджування молока -  це зціджування молочних залоз під час припливу грудного молока. Зокрема, ручне зціджування – це, мабуть, найдешевший та найзручніший спосіб. Для зціджування цим методом, купувати нічого не доведеться, хіба що контейнер для зціджування. Величезною перевагою такого способу зціджування є можливість його використання у будь-який час. Крім того, ручне зціджування може бути точковим, тобто Ваш спеціаліст масажу  може впливати на ті молочні частини Вашого тіла, які особливо потребують спорожнення. Щодо виробітку нового грудного молока, то цей процес відбувається  протягом всіх 24-х годин на добу. Раніше вважали, що це відбувається лише під час стимуляції грудей. Насправді, молоко просто краще виділяється під час прикладання малюка чи зціджування. Протягом доби швидкість вироблення молока не є постійною та визначається станом наповненості грудей. Чим щільніші груди, тим нижча швидкість вироблення молока, і навпаки, чим більш спустошеними є груди, тим більше у них виробляється молока, та тим краще воно виділяється. З цього для нас випливає, що вироблення грудного молока прямо залежить від частоти та ефективності спустошення грудей. М’які та спорожнілі груди є гарантією збільшення синтезу грудного молока, а от нечасті спорожнення та щільні груди – гарантія зниження його синтезу. Чим частіше Вам  будуть зціджувати груди, тим більше молока прибуватиме, при цьому, ідеальних інтервалів для кожної мами не існує. Лише пам’ятайте, що в цій справі, як і в будь-якій іншій, важливою є регулярність!

Отож, якщо прекрасний і найвідповідальніший період Вашого життя – вагітність пройшов і тепер Ви стикнулися із проблемо зцідження молока то звертайте увагу на спеціалістів студії масажу “Body Line”, які вміло та професійно підійдуть до виконання цієї справи. За всіма деталями набирайте адміністраційні номери студії: 067-493-91-04, 098-990-06-00.

 

Сторінка 43 з 70

«ПочатокПопередня41424344454647484950НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер