images/stories/logosait_new.jpg

 

Здоров'я


Чи усі українці страждатимуть на ПТСР– пояснюють у МОЗ

Четвер, 27 жовтня 2022, 13:10

Порушення психічного стану (ПТСР) розвивається лише у 20-30% людей, які пережили травматичні поді.

Розлад загрожує не всім українцям, які щодня чують сигнали повітряних тривог, звуки прильотів ворожих ракет, дронів або роботи ППО, пояснили у Міністерстві охорони здоров’я.

Про наявність посттравматичного синдрому можуть свідчити симптоми, які можна поділити на чотири категорії:

  • симптоми повторного переживання, а саме: інтрузії (проживання травматичної події знову і знову), флешбеки (повторні спогади з відчуттям перебування всередині події), нічні жахи;
  • уникання нагадування, спогадів та думок про травму;
  • неконструктивні поведінкові рішення, когнітивні/емоційні порушення;
  • гіперзбудження, підвищена тривожність (посилене відчуття загрози).
Фото: photographee.eu/Depositphotos

"Такий розлад може змінити те, як людина думає, почувається та поводиться, може спричиняти значні негаразди і впливати на здатність до нормального функціонування", – розповідають у МОЗ.

У відомстві наголошують, що людині, яка пережила травматичні події, дуже легко нашкодити, тому експериментувати небезпечно.

"Роботу з такими людьми має проводити лише фахівець після відповідного навчання за доказовими методами, що пройшли належну наукову перевірку та були визнані на рівні міжнародних асоціацій", – говорять у міністерстві.

Яна Осадчажурналіст

 

Масаж для вагітних та розціджування молока.

Понеділок, 24 жовтня 2022, 11:23

Коли жінка має такий прекрасний стан, як вагітність то в такий період важливо подбати не тільки про здоров'я майбутнього малюка, але і про своє самопочуття, адже протягом всіх місяців виношування дитини майбутня мама відчуває колосальне навантаження на організм, як  фізичне, так і психологічне. Це можуть бути болі в спині, тяжкість у ногах та їх набряклість.

Одним із способів розслаблення і відновлення душевної рівноваги, позбавлення фізичних болей є масаж. У студії масажу та косметології “Body Line” можуть запропонувати спеціальний масаж для вагітних, масаж шиї і плечей, рефлекторний масаж стоп. Але перш ніж балувати себе таким видом масажу, необхідно обов’язково проконсультуватися зі своїм гінекологом.

Отож, поговоримо детальніше про особливості масажу під час вагітності: у період вагітності дозволяється лише ручний масаж, ніяких електроприладів,  головне для жінки в цей період - відчувати ніжні дотики теплих рук, що важливо для повноцінного психологічного розслаблення та зняття фізичних болей та набряків. За працями науковців основним показанням до проведення масажу є набряклість, що являється наслідком затримки рідини в організмі через вироблення гормону прогестерону. Також відбувається збільшення навантаження на опорно-руховий апарат, що обумовлено вагою малюка, набраними кілограмами мами, збільшенням грудей. І саме регулярні сеанси масажу допоможуть впоратися з усіма перерахованими вище проблемами, а також поліпшать загальний психологічний стан майбутньої мами.

Потрібно пам’ятати, що масаж під час вагітності – це не просто приємні моменти, а справжній порятунок, особливо при значному наборі ваги та проблемах з опорно-руховим апаратом. Масаж у студії масажу “Body Line”– це можливість отримати максимальний терапевтичний та заспокійливий ефект для Вас майбутні мами, що в свою чергу:

  • покращує кровообіг в окремих зонах або по всьому тілу;

  • знімає  напругу з хребта та суглобів;

  • попереджує появу розтяжок;

  • розслаблює ментально та фізично;

  • знімає набряки з ніг, рук та інших ділянок;

  • попереджує появу варикозного розширення вен;

  • полегшує майбутні пологи.

 

Але ще варто зазначити, коли саме можна робити масаж вагітній жінці?

Всі триместри мають свої характерні особливості. Наприклад, в перші тижні вагітності організм майбутньої мами дуже вразливий, тому масаж в цей період може бути небезпечний, тому краще його взагалі виключити. А ось починаючи з дев'ятого тижня масаж проводити не тільки можна, а й треба! Масаж в третьому триместрі корисний для підготовки до пологів, а в деяких випадках - і для їх стимуляції. Звичайно ж, процедуру повинен проводити виключно фахівець. Тільки в цьому випадку масаж в період виношування малюка буде не тільки корисний, але і принесе майбутній мамі масу позитивних емоцій і повне розслаблення.

 

Також сьогодні поговоримо і про процес розціджування молока -  це зціджування молочних залоз під час припливу грудного молока. Зокрема, ручне зціджування – це, мабуть, найдешевший та найзручніший спосіб. Для зціджування цим методом, купувати нічого не доведеться, хіба що контейнер для зціджування. Величезною перевагою такого способу зціджування є можливість його використання у будь-який час. Крім того, ручне зціджування може бути точковим, тобто Ваш спеціаліст масажу  може впливати на ті молочні частини Вашого тіла, які особливо потребують спорожнення. Щодо виробітку нового грудного молока, то цей процес відбувається  протягом всіх 24-х годин на добу. Раніше вважали, що це відбувається лише під час стимуляції грудей. Насправді, молоко просто краще виділяється під час прикладання малюка чи зціджування. Протягом доби швидкість вироблення молока не є постійною та визначається станом наповненості грудей. Чим щільніші груди, тим нижча швидкість вироблення молока, і навпаки, чим більш спустошеними є груди, тим більше у них виробляється молока, та тим краще воно виділяється. З цього для нас випливає, що вироблення грудного молока прямо залежить від частоти та ефективності спустошення грудей. М’які та спорожнілі груди є гарантією збільшення синтезу грудного молока, а от нечасті спорожнення та щільні груди – гарантія зниження його синтезу. Чим частіше Вам  будуть зціджувати груди, тим більше молока прибуватиме, при цьому, ідеальних інтервалів для кожної мами не існує. Лише пам’ятайте, що в цій справі, як і в будь-якій іншій, важливою є регулярність!

Отож, якщо прекрасний і найвідповідальніший період Вашого життя – вагітність пройшов і тепер Ви стикнулися із проблемо зцідження молока то звертайте увагу на спеціалістів студії масажу “Body Line”, які вміло та професійно підійдуть до виконання цієї справи. За всіма деталями набирайте адміністраційні номери студії: 067-493-91-04, 098-990-06-00.

У МОЗ назвали COVID-вакцини, якими вагітні можуть щепитися в Україні

Понеділок, 24 жовтня 2022, 10:50

В Україні вагітні жінки можуть вакцинуватися проти COVID-19 мРНК-вакцинами Comirnaty/Pfizer-BioNTech або Moderna.

Якщо мРНК-вакцин немає в наявності, вагітні можуть щепитися вакциною Janssenповідомляє Міністерство охорони здоров‘я.

Janssen (Jcovden) – це однодозова векторна вакцина від компанії Johnson&Johnson.

"Для щеплення вагітних та жінок, які годують грудьми віддають перевагу мРНК-вакцинам – Comirnaty/Pfizer-BioNTech та Moderna. Але якщо їх немає, можна використовувати вакцину Janssen", – кажуть у МОЗ.

У відомстві також нагадали про переваги вакцинації для вагітних.

 

Фото: Subbotina/Depositphotos

"COVID-19 може стати особливо ‌небезпечним ‌для‌ ‌жінок,‌ ‌які‌ ‌готуються‌ ‌стати‌ ‌мамами. Хвороба може стати причиною передчасних пологів і ускладнень, а немовля може потрапити до реанімації", – пояснюють у МОЗ.

Від важкого перебігу COVID-19 захищає щеплення.

Вакцини є безпечними для вагітних, та їх можна вводити протягом будь-якого триместру.

Також за даними Центру з контролю і профілактики захворювань (CDC), вакцинація майбутніх мам дає захист новонародженим до 6 місяців.

"Не потрібно відкладати вакцинацію до пологів.

Якщо ви вагітні та були щеплені раніше, вам слід зробити бустерну дозу", – додають у МОЗ.

Нагадаємо, в Україні дозволили робити друге бустерне щеплення проти коронавірусу усім повнолітнім охочим.

Для цього доступні вакцини CoronaVac, Pfizer і Janssen.

Олена Барсукова

 

"Пацієнт має право": в Україні запустили гарячу лінію для онкохворих

П'ятниця, 21 жовтня 2022, 13:19

В Україні запустили гарячу лінію інформаційної підтримки для хворих на онкологічні захворювання під назвою "Пацієнт має право".

Проєкт – ініціатива громадської організації "Афіна. Жінки проти раку", повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Щоб звернутися по допомогу, необхідно зателефонувати за одним із вказаних номерів:

  • +38 (066) 911 33 33;
  • +38 (068) 911 33 33.

Дзвінки тарифікуються згідно з тарифами вашого мобільного оператора. Гаряча лінія працює з 10:00 до 18:00 з понеділка по п'ятницю.

Фото: AndrewLozovyi/Depositphotos

Зателефонувавши на гарячу лінію, онкохворі пацієнти можуть дізнатися:

  • які медичні послуги мають бути безоплатними для них;
  • як перевірити наявність необхідних ліків;
  • що робити, якщо відмовляються надати безоплатно медичну послугу;
  • які є можливості для лікування онкологічних захворювань в Україні та за кордоном.

За даними МОЗ, щороку у близько 140 тисяч українців діагностують онкологічні захворювання.

"Тому рання діагностика онкозахворювань залишається пріоритетним напрямом Програми медичних гарантій (ПМГ)", – наголошують у відомстві.

У МОЗ нагадали, які дослідження в рамках ПМГ дозволяють виявити онкологію на ранніх стадіях:

  • мамографія – обстеження молочних залоз;
  • гістероскопія – обстеження матки;
  • езофагогастродуоденоскопія (гастроскопія) – обстеження стравоходу і шлунка;
  • колоноскопія –обстеження товстого кишківника;
  • цистоскопія – обстеження сечового міхура;
  • бронхоскопія – обстеження трахеї та бронхів.

Де отримати безкоштовні ліки та пройти безоплатні обстеження на онкологічні захворювання, можна дізнатися за посиланням.

Водночас для проведення діагностики онкозахворювань встановлені вікові обмеження. Зокрема, мамографію та колоноскопію призначають після 40 років, а гістероскопію, гастроскопію, цистоскопію, бронхоскопію – після 50.

Пацієнти відповідного віку можуть пройти дослідження безоплатно з направленням від лікаря у будь-якому медзакладі, що має договір з НСЗУ за відповідними напрямами. При цьому лікар може виписати направлення на такі дослідженні й молодшим пацієнтам, якщо підозрює новоутворення.

"У такому разі ці дослідження також будуть оплачені Національною службою здоров’я України", – підкреслюють у МОЗ.

Щоб знайти медзаклад для проведення необхідного дослідження, можна звернутися за допомогою до оператора контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Як українцям за кордоном дистанційно оформити інвалідність – пояснюють у МОЗ

Четвер, 20 жовтня 2022, 11:21

Під час воєнного стану українці, які перебувають за кордоном, у разі потреби можуть оформити інвалідність дистанційно.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

Щоб оформити інвалідність, треба мати на руках медичні документи та обстеження. Їх потрібно надіслати українською мовою сімейному або лікуючому лікарю в Україну, щоб оформити направлення МСЕК (форма 088/о).

Лікарсько-консультативна комісія розгляне пакет документів і за наявності ознак інвалідності направить їх на медико-соціальну експертну комісію для проведення експертизи і встановлення інвалідності.

Фото: ampack/Depositphotos

Якщо для встановлення інвалідності людина не може прибути на огляд до МСЕК, комісія може ухвалювати рішення про встановлення інвалідності заочно.

Експертиза проводиться за направленням лікарсько-консультативної комісії незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування громадян.

Для тих, хто знаходиться за кордоном і кому необхідно поновити довідку про інвалідність і повторно пройти МСЕК, Кабмін продовжив строк дії інвалідності на період воєнного стану на території України та на 6 місяців після його припинення чи скасування.

Нагадаємо, на час воєнного стану в Україні спростили доступ до процедури встановлення інвалідності.

Яна Осадча

 

Сторінка 53 з 71

«ПочатокПопередня51525354555657585960НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер