images/stories/logosait_new.jpg

 

Здоров'я


Гастроптоз. Причини, наслідки, лікування.

Середа, 17 серпня 2022, 11:48


 

 Гастроптоз або опущення шлунка спостерігається найчастіше у худих людей, з ослабленим м’язево -зв'язковим апаратом, який і відповідає за утримання органів черевної порожнини. Опущення шлунка виникає також при ослабленні м'язів передньої черевної стінки, після раптового підняття  вантажу, чи повільного і довготриваючого, які спричиняють підвищення тиску в черевній порожнині , що впливає на тонус м’язів шлунка.

При втраті тонусу м’язів шлунка виникає провисання шлунку, що приводить до відкриття пілоруса. Також опущення шлунка спостерігається  у спортсменів - важковаговиків. Іноді причиною даної недуги може бути стрес, чи нервове виснаження.

Клінічно розрізняють три ступені гастроптозу: перша – початкова-, коли опущення шлунка незначне; друга - коли воно помірно виражене; третя - з різким зміщенням шлунка.

Перша і друга ступені опущення шлунка зазвичай клінічно не виявляються. Тільки у деяких пацієнтів може бути відчуття важкості в верхній частині живота. Іноді біль виникає після бігу, стрибків. Такі больові відчуття зазвичай швидко проходять.

При третьому ступені опущення біль виникає частіше після їжі, але зменшуються в лежачому положенні.   У пацієнтів спостерігається зниження апетиту,  нудота, блювота неперетравленими рештками їжі з домішками жовчі. Виникає здуття живота, відрижка з неприємним запахом. Хворий відчуває гіркоту в роті  та після їди у нього ніби  «не працює»  шлунок. Страждає і емоційний стан - виникає дратівливість, погіршується сон.

 

Ступінь важкості гастроптозу визначається при рентгеноскопічному обстеженні з сульфатом барію. Інколи (при відсутності здуття кишківника) нижню частину шлунка можна діагностувати на УЗД обстеженні. При РН - метрії визначається зниження шлункової кислотності. Це виникає тому, що при опущенні шлунка розслабляються  його стінки і пілорус  (вихід у 12-типалу кишку) відкривається. При цьому в шлунок попадає жовч, яка має лужне середовище і при взаємодії з соляною кислотою шлунка, викликає її нейтралізацію, що різко погіршує перетравлювання їжі та спричинює здуття живота, відрижку.

Лікування

Основним методом лікування гастроптоза вважається мануальна терапія живота. Лікар натискаючи на передню черевну стінку діє і на внутрішні органи, розміщені в проекції натиску. При цьому спостерігається відновлення втраченого тонусу шлунка. Ця дія спричиняє значне покращення кровопостачання внутрішніх органів, що сприяє усуненню  запальних процесів в них та покращенні лімфо відтоку. За декілька процедур хворий відчуває значне покращення стану.

Лікар вищоі категоріі Пінкевич Ярослав Володимирович 

098-259-88-11

 

Продукти важливі для здоров'я жінки. Поради дієтолога

Понеділок, 15 серпня 2022, 12:02

Життя жінки повністю залежить від гормонів. Гормони впливають на самопочуття, настрій, визначають тип фігури, відповідають за лібідо і відчуття щастя у житті.
Пропоную розібратися як саме працюють жіночі статеві гормони, чому виникають дисбаланси і як ми можемо на це впливати.
В першій фазі  менструального циклу переважають естрогени. Вони відповідають за дозрівання яйцеклітини.  Виробляються естрогени переважно у яєчниках,  а також у наднирниках і жировій тканині!  Якщо врахувати, що сьогодні ожиріння досить поширене,  стає зрозумілим звідки у жінок береться надлишок естрогенів (гіперестрогенія -медичний термін).  Це перше. А  друге це те, що ми живемо у дуже хімічному середовищі. Пестициди, гербіциди, фунгіциди і пластик- роблять наше життя легшим, але й коротшим. Ці речовини є "ксеноестрогенами", тобто за структурою схожі на естрогени і, на жаль, наш організм приймає їх за естрогени і включає в метаболізм. Чим же поганий надлишок естрогенів? Тим, що це основна причина зростаючої кількості дисгормональних жіночих захворювань: мастопатії, ендометріозу, поліпів матки чи цервікального каналу, гіперплазії ендометрію, а також онкозахворювань жіночої статевої системи.
Як знизити рівень естрогенів?
1️⃣ нормалізація маси тіла (щоб жирові клітини не виробляли додаткової порції естрогенів)
2️⃣екологічний простір ( продукція екоферм, відмова від пластику у повсякденному житті)
3️⃣ вживання продуктів, які містять 3- індол карбінол: всі хрестоцвіті ( броколі, цвітна, брюссельська, білокачанна, червонокачанна, пекінська капуста,  а також редиска, рукола, гірчиця)
4️⃣ обмежте вживання сої ( ковбаса у т.ч.)
5️⃣ регулярні заняття спортом знижують рівень естрогенів на 14 %
Іншим важливим гормоном є прогестерон. Він  керує другою частиною менструального циклу, готує організм до вагітності і є протектором вагітності. Нестача прогестерону може бути фактичною і відносною.  Через надлишок естрогенів виникає відносна нестача прогестерону. А якщо естрогени в нормі, а прогестерону виробляється мало - це фактична нестача прогестерону.  І фактична і відносна недостатність прогестерону проявляється вираженим ПМС, болючою менструацією, вираженими набряками, труднощами із настанням і виношування вагітності.
Як підвищити свій рівень прогестерону? 1️⃣нормалізація маси тіла.  Коли вага повернеться в норму, то до здорових показників  також повернеться і рівень інсуліну. Від цього зросте рівень прогестерону (дослідження вчених США, де проблеми зайвої ваги стоїть особливо гостро)
2️⃣ вітамін С щодня 750 мг підвищує прогестерон на 77 %.  Я часто наголошую на необхідності вживання ягід, капусти, зелені, болгарського перцю- це лідери по вмісту вітаміну С. В продуктах харчування вітамін С захищений біофлавоноїдами, що покращує його засвоєння, чого не скажеш про синтетичні вітаміни.
3️⃣ вітамін Е підвищує рівень прогестерону на 67%. Міститься в оливковій олії і пророщених зернах.
4️⃣селен - бразильський горіх,  мигдаль, квасоля, сочевиця,  печінка, білкові продукти.  1 бразильський горіх містить добову норму селену!
5️⃣ і  найважливіше - керування стресом!!!  Прогестерон і кортизол мають одного попередника. Якщо ви відчуваєте постійну напругу, тривогу, то більше  буде синтезуватися кортизолу. А на прогестерон вже не вистачатиме субстрату.
Давайте ще раз під сумуємо що потрібно для нормального балансу  гормонів: 1️⃣підтримувати нормальну масу тіла 2️⃣регулярна фізична активність
3️⃣контроль над стресом
4️⃣хрестоцвіті, вітамін С - ягоди, зелень болгарський перець та інші овочі, вітамін Е- оливкова олія, горіхи, насіння, авокадо пророщені зерна,  селен- бобові, горіхи, білкові продукти
5️⃣ уникайте соєвих продуктів,  продуктів з ферментованої сої такі сир тофу це не стосується.

Практикуючий лікар-дієтолог Паламарчук Людмила Петрівна

097-210-86-96


Масаж для вагітних та розціджування молока.

Понеділок, 15 серпня 2022, 11:56

Коли жінка має такий прекрасний стан, як вагітність то в такий період важливо подбати не тільки про здоров'я майбутнього малюка, але і про своє самопочуття, адже протягом всіх місяців виношування дитини майбутня мама відчуває колосальне навантаження на організм, як  фізичне, так і психологічне. Це можуть бути болі в спині, тяжкість у ногах та їх набряклість.

Одним із способів розслаблення і відновлення душевної рівноваги, позбавлення фізичних болей є масаж. У студії масажу та косметології “Body Line” можуть запропонувати спеціальний масаж для вагітних, масаж шиї і плечей, рефлекторний масаж стоп. Але перш ніж балувати себе таким видом масажу, необхідно обов’язково проконсультуватися зі своїм гінекологом.

Отож, поговоримо детальніше про особливості масажу під час вагітності: у період вагітності дозволяється лише ручний масаж, ніяких електроприладів,  головне для жінки в цей період - відчувати ніжні дотики теплих рук, що важливо для повноцінного психологічного розслаблення та зняття фізичних болей та набряків. За працями науковців основним показанням до проведення масажу є набряклість, що являється наслідком затримки рідини в організмі через вироблення гормону прогестерону. Також відбувається збільшення навантаження на опорно-руховий апарат, що обумовлено вагою малюка, набраними кілограмами мами, збільшенням грудей. І саме регулярні сеанси масажу допоможуть впоратися з усіма перерахованими вище проблемами, а також поліпшать загальний психологічний стан майбутньої мами.

Потрібно пам’ятати, що масаж під час вагітності – це не просто приємні моменти, а справжній порятунок, особливо при значному наборі ваги та проблемах з опорно-руховим апаратом. Масаж у студії масажу “Body Line”– це можливість отримати максимальний терапевтичний та заспокійливий ефект для Вас майбутні мами, що в свою чергу:

  • покращує кровообіг в окремих зонах або по всьому тілу;

  • знімає  напругу з хребта та суглобів;

  • попереджує появу розтяжок;

  • розслаблює ментально та фізично;

  • знімає набряки з ніг, рук та інших ділянок;

  • попереджує появу варикозного розширення вен;

  • полегшує майбутні пологи.

 

Але ще варто зазначити, коли саме можна робити масаж вагітній жінці?

Всі триместри мають свої характерні особливості. Наприклад, в перші тижні вагітності організм майбутньої мами дуже вразливий, тому масаж в цей період може бути небезпечний, тому краще його взагалі виключити. А ось починаючи з дев'ятого тижня масаж проводити не тільки можна, а й треба! Масаж в третьому триместрі корисний для підготовки до пологів, а в деяких випадках - і для їх стимуляції. Звичайно ж, процедуру повинен проводити виключно фахівець. Тільки в цьому випадку масаж в період виношування малюка буде не тільки корисний, але і принесе майбутній мамі масу позитивних емоцій і повне розслаблення.

 

Також сьогодні поговоримо і про процес розціджування молока -  це зціджування молочних залоз під час припливу грудного молока. Зокрема, ручне зціджування – це, мабуть, найдешевший та найзручніший спосіб. Для зціджування цим методом, купувати нічого не доведеться, хіба що контейнер для зціджування. Величезною перевагою такого способу зціджування є можливість його використання у будь-який час. Крім того, ручне зціджування може бути точковим, тобто Ваш спеціаліст масажу  може впливати на ті молочні частини Вашого тіла, які особливо потребують спорожнення. Щодо виробітку нового грудного молока, то цей процес відбувається  протягом всіх 24-х годин на добу. Раніше вважали, що це відбувається лише під час стимуляції грудей. Насправді, молоко просто краще виділяється під час прикладання малюка чи зціджування. Протягом доби швидкість вироблення молока не є постійною та визначається станом наповненості грудей. Чим щільніші груди, тим нижча швидкість вироблення молока, і навпаки, чим більш спустошеними є груди, тим більше у них виробляється молока, та тим краще воно виділяється. З цього для нас випливає, що вироблення грудного молока прямо залежить від частоти та ефективності спустошення грудей. М’які та спорожнілі груди є гарантією збільшення синтезу грудного молока, а от нечасті спорожнення та щільні груди – гарантія зниження його синтезу. Чим частіше Вам  будуть зціджувати груди, тим більше молока прибуватиме, при цьому, ідеальних інтервалів для кожної мами не існує. Лише пам’ятайте, що в цій справі, як і в будь-якій іншій, важливою є регулярність!

Отож, якщо прекрасний і найвідповідальніший період Вашого життя – вагітність пройшов і тепер Ви стикнулися із проблемо зцідження молока то звертайте увагу на спеціалістів студії масажу “Body Line”, які вміло та професійно підійдуть до виконання цієї справи. За всіма деталями набирайте адміністраційні номери студії: 067-493-91-04, 098-990-06-00.

 

Контакт з проблемою. Поради психолога.

Понеділок, 15 серпня 2022, 11:50

Як ви зазвичай контактуєте з проблемою?

Хтось намагається за будь-яких умов її уникати, хтось – ігнорує і знецінює, хтось – готується і почувається супергероєм, щоразу вступаючи в боротьбу,  хтось від неї страждає, а є й такі, які бачать проблему у всьому, навіть у своєму народженні.

Але проблеми – то є частина нашого життя і їх подолання є надзвичайно цінним досвідом. Ефективна взаємодія з проблемою дозволить зекономити час і ресурси, самоповагу. Якщо не вирішувати проблеми вчасно, вони будуть накопичуватися, як снігова куля.

Алгоритм вирішення проблеми.

  1. Складання списку проблем. Складаємо список проблем, що міститиме проблеми, які можна вирішити (вплинути чи змінити) та проблеми, які вирішити не можна (не можна ні вплинути, ні змінити).
  2. Вибір проблеми. Розпочинаємо з вибору простішої (такої, що можна вирішити) проблеми.
  3. Визначення проблеми. Визначаємо, які аспекти проблеми мають практичний характер і на них до певної міри можна вплинути чи проконтролювати. Дотримуємося настільки чіткого та короткого опису проблеми, наскільки це можливо. Намагайтеся зосередитися лише на одній проблемі. Якщо проблема складається з багатьох частин, розкладіть її на елементи та працюйте з кожним із них окремо.
  4. Мозковий штурм. Запишіть на аркуші якомога більше способів розв’язання проблеми. На цьому етапі не оцінюйте наскільки хорошими чи поганими є ці способи. Подумайте над тим, що можете зробити самостійно, а що за допомогою інших людей. Зверніть увагу на існуючі сильні сторони, ресурси та системи підтримки.
  5. Вирішуємо та вибираємо ефективні стратегії. Із списку потенційних рішень виберіть ті, що матимуть найбільш ефективний вплив на проблему. Ефективні стратегії мають дуже мало недоліків. Їх можна реалізувати.  Ви можете вибрати більше, ніж одне рішення.
  6. План дій. Розробіть детальний план як і коли будете втілювати свої рішення. Виберіть день і час. Якщо маєте не одне рішення, подумайте, з якого розпочнете. Які ресурси вам будуть потрібні для реалізації плану?  Знайдіть допоміжні  засоби для нагадування про виконання плану (нотатки, календар, план діяльності тощо).
  7. Аналіз. Після того, як реалізуєте план, проаналізуйте, що було зроблено і як це вплинуло на вирішення проблеми, з якими труднощами зустрілися, заплануйте наступні дії.

Спробуємо докласти деяких зусиль для більш якісного та ефективного життя. І ви побачите, що здатність вирішувати проблеми стане чудовою звичкою. Тепер не вони керуватимуть вашим життям, а ви самі!

Олена Тіунова, PhD, практикуючий психолог.

098-463-95-80.

Шотландія першою у світі зробить безкоштовними прокладки і тампони для жінок

Понеділок, 15 серпня 2022, 11:43

Шотландія першою у світі запроваджує програму, яка безоплатно надаватиме жінкам засоби інтимної гігієни, необхідні під час менструації.

Прокладки і тампони будуть доступними у закладах освіти, аптеках та інших громадських приміщеннях.

Відповідний закон набуде чинності 15 серпня, повідомляє Deutsche Welle.

Документ передбачає існування загальнодержавної системи, яка б гарантувала громадянам доступ до безкоштовних гігієнічних засобів.

Школи, коледжі та університети повинні безкоштовно розміщувати у туалетах засоби гігієни, що необхідні при місячних.

 

Фото: VadimVasenin/Depositphotos

Найближчий пункт видачі можна знайти за допомогою мобільного додатку PickupMyPeriod, який запустила ініціатива Hey Girls за підтримки уряду Шотландії.

Також уряд виділив фінансування на освітній веб-сайт для роботодавців, покращив доступні для шкіл ресурси щодо жіночого здоров’я та запровадив кампанію проти стигматизації місячних.

Нагадаємо, шотландський парламент одноголосно ухвалив закон про вільний доступ до санітарно-гігієнічних виробів у громадських будівлях у листопаді 2020 року.

Перша міністерка Шотландії Нікола Стерджен похвалила "новаторське законодавство" та сказала, що воно важливе для жінок і дівчат.

 

Сторінка 62 з 70

«ПочатокПопередня61626364656667686970НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер