images/stories/logosait_new.jpg

 

Здоров'я


Правильний сон допоможе схуднути

Вівторок, 11 листопада 2014, 10:14

Якісний сон є важливою частиною програм по зниженню ваги і повинен враховуватися при складанні плану по дієті і збільшення фізичного навантаження, встановили канадські вчені, висновки яких опубліковано в Canadian Medical Association Journal.

Дослідники отримали достовірні дані про те, що неякісний сон сприяє набору зайвої ваги. Недолік відпочинку стимулює споживання більшої кількості їжі, а також призводить до зростання регулюючих апетит гормонів.

"Вирішення проблеми зайвої ваги — це не просто "їжте менше, рухайтеся і спіть більше", — вважають доктор Жан-Філіп Шапуї з дитячого госпіталю при дослідному інституті Східного Онтаріо в Оттаві і доктор Ангело Трембле з університету Лаваля у Квебеку. Вони впевнені, що хороший сон повинен стати частиною нового способу життя, хоча традиційно лікарі фокусуються тільки на дієті і фізичної активності.

Дослідники виявили, що тривалість і якість сну впливають на втрату жирової маси в людей, що беруть участь в програмах по зниженню ваги.

 

В Індії після стерилізації масово гинуть жінки

Вівторок, 11 листопада 2014, 10:10

Після невдалої операції по стерилізації в індійському штаті Чхаттісгарх померли вісім жінок, ще 24 перебувають у критичному стані.

Понад 80 жінок добровільно пройшли процедуру стерилізації минулої суботи, 8 листопада. Лікарі заявляють про свою непричетність до пригоди, повідомляє Lenta.ru з посиланням на Agence France-Presse.

Всі операції проводив один і той же лікар за допомогою свого асистента. Очевидці зазначають, що процедура тривала не більше п'яти хвилин. Уже через кілька годин після операції багато пацієнток почали скаржитися на біль в животі, пише The Times of India.

За добровільну стерилізацію індійські жінки отримують грошову винагороду в розмірі 1400 рупій (близько 23 дол.) в рамках держпрограми з контролю за народжуваністю. А якщо на аналогічну процедуру погодиться і чоловік пацієнтки, то пара може отримати від місцевої влади побутову техніку або навіть автомобіль.

В даний час в Індії проживає 1,22 млрд осіб, а до 2030 року за чисельністю населення країна може обігнати Китай, пише BBC News.

Небезпека харчових отруєнь

Вівторок, 11 листопада 2014, 10:08

Серед захворювань, що виникають в багатьох людей і можуть бути вкрай небезпечними, досить поширеними є харчові отруєння – захворювання, викликані мікробами, або отруйними речовинами, які людина споживає з їжею або з водою.
Харчові отруєння бувають мікробного походження, і з ними найчастіше стикаються інфекціоністи, або немікробного, тобто отруєння токсичними речовинами, продуктами рослинного, тваринного походження або отруєння грибами і тоді пацієнти потрапляють до реанімаційного відділення. А от до терапевтичних відділень лікарні найчастіше потрапляють хворі із загостренням хронічного панкреатиту, холециститу, із виразковою хворобою в стадії загострення.
«Якщо говорити про харчові отруєння мікробного походження, так звану харчову токсикоінфекцію або харчову інтоксикацію, то це – група захворювань, які викликані безпосередньо мікробами. Навіть у здорової людини, при споживанні певних продуктів, м’ясних, молочних, кондитерських виробів може проявитися харчове отруєння. Інкубаційний період розвитку хвороби – від моменту потрапляння до перших проявів – є досить коротким: від 30 хвилин до 6 годин. Розпізнати таке отруєння просто, адже у людини одразу виникають диспепсичні явища: нудота, можливі, але не обов’язкові блювота чи проноси, ознаки інтоксикації такі, як підвищена температура, ломота в тілі, суглобах і м’язах, головний біль і виражена загальна слабість», – розповідає завідувач терапевтичним відділенням №1 Центральної міської клінічної лікарні, міський позаштатний спеціаліст із дієтології Любов Лосюк.
За її словами, при виникненні таких симптомів, людині варто звернутися за медичною допомогою, щоб визначити, якого походження отруєння. Бо деякі захворювання, які схожі за симптомами на звичайне харчове отруєння, можуть мати навіть летальні наслідки.
Досить небезпечним, зокрема, є ботулізм, найбільш токсичне отруєння, мікроби якого живуть в умовах без кисню і можуть виживати навіть при температурі 100º. Ці мікроби гинуть тільки при температурі 120º і, при неправильному приготуванні консервів, людина може заразитися такими токсинами. При ботулізмі у пацієнта може виникнути порушення зору, центральної нервової системи, ускладнене ковтання. Основний метод лікування – негайне введення сироватки і зволікання з наданням допомоги може призвести до смерті.
Також небезпечними є токсини стафілококу, які можуть міститися у кондитерських, молочних, м’ясних виробах і, без стаціонарного лікування, справитися з цією хворобою неможливо.
Любов Лосюк зауважує, що при харчовому отруєнні, допоки не приїхала швидка допомога, пацієнту потрібно в першу чергу промити шлунок. Робиться це простою перекип’яченою водою, або слабким розчином перманганату калію чи фурациліну. Варто вживати велику кількість рідини і викликати рвотний рефлекс до того часу, поки не виділятиметься уже чиста вода.
Також можна вжити 30 мл рицинової олії, щоб отруйні речовини не всмокталися у кишечник. Пити потрібно теплу, ледь підсолену воду, це знизить нудоту.
Харчові отруєння викликають ускладнення, залежно від збудника, від того, яка кількість мікробів потрапила до організму і від загального стану пацієнта. Особливо вони небезпечні для людей, які мають проблеми з шлунково-кишковим трактом, хворіють на виразкову хворобу, хронічний холецистид, хронічний панкреатит. Тоді перебіг будь-якого харчового отруєння проходить значно важче і одразу потрібна госпіталізація в стаціонар. Кожна кишкова інфекція може призвести до дисбактеріозу, якщо лікар не відкорегує мікрофлору кишечника.
Тому не варто ризикувати і займатися самолікуванням, а при перших ознаках харчового отруєння потрібно одразу звернутися за медичною допомогою.

 

Радить дієтолог: які продукти варто вживати, аби гарно спати

П'ятниця, 07 листопада 2014, 11:44

Під час сну, наше тіло відновлюється, втрачає вагу і звільняється від токсинів. А дефіцит сну послаблює наш імунітет і робить наc беззахисними перед застудою та грипом.

Про особливу "снодійну" вечерю розповіла лікар-дієтолог Оксана Скиталінська в ефірі "Сніданку з 1+1".

Вівсяна каша з вишнями та гарбузовим насінням: овес сприяє відновленню ушкодженої нервової системи, вишня допомагає орагнізмові виробляти гормон мелатонін, який сприяє хорошому сну, а гарбузове насіння розслабляє та дає відчуття емоційного задоволення.

Повечерявши за три години до сну такою легкою та низькокалорійною вечерею, ви можете легко заснути та вранку прокинутися бадьорими.

Кілька правил для гарного сну:

- Лягати спати в один і той самий час, бажано до 23.00;
- Вкрутити лампочку оранжевого кольору - таке світло заспокоює;
- Вимкнути комп'ютер і не сидіти до пізна в соціальних мережах;

Будьте здорові!

 

Сторінка 70 з 70

«ПочатокПопередня61626364656667686970НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер