images/stories/logosait_new.jpg

 

Здоров'я


Вплив масажу на нервову систему людини.

Понеділок, 20 травня 2024, 12:49

Під час сьогоднішніх подій, які виникли у сучасній Україні кожна людина отримує значний стрес на свій організм, зокрема і на нервову систему. Занадто велике навантаження, відчуття неспокою, депресії, апатії та невідомості свого майбутнього у зв язку із початком війни внесло свої дегративні компоненти у життя кожної людини, впливаючи на її нервову систему.

Отож, сьогодні ми поговоримо, як саме діє лікувально-оздоровчий масаж на нервову систему людини? Фахівцями давно визначено те, що масаж надає вплив на периферичну, вегетативну та опосередковано на центральну нервову систему людини. Під час масажу відбувається подразнення рецепторів шкіри, м’язів, сухожиль, суглобових сумок, зв’язок і стінок судин. Потім імпульси, викликані цим стимулом, передаються в центральну нервову систему й досягають відповідних ділянок кори головного мозку. Там виникає загальна складна реакція, що викликає функціональні зміни в організмі із включенням вегетативної нервової системи. При правильній дії результат буде позитивним.

Варто зауважити, що наша нервова система перша сприймає дію масажу, тому що в шкірі знаходиться величезна кількість нервових закінчень. Змінюючи силу, характер, тривалість масажу, можна знижувати або підвищувати нервову збудливість, підсилювати й оживляти втрачені рефлекси, поліпшувати тканини, а також діяльність внутрішніх органів. Глибокий вплив робить масаж на периферичну нервову систему, послабляючи  або припиняючи біль, поліпшуючи провідність нерва, прискорюючи процес регенерації при його ушкодженні, попереджаючи або зменшуючи вазомоторні чуттєві і трофічні розлади. При цьому дуже важлива для впливу на нервову систему атмосфера проведення масажу, тепле повітря, приглушене світло, приємна спокійна музика.

Позитивний вплив масажу на нервово-м’язовий апарат залежить від виду і характеру масажних прийомів (тиск рук масажиста, тривалість масажу, т.д) і виражається в збільшенні частоти скорочення і розслаблення м’язів і в шкірно-м’язової чутливості. Ми ще раніше говорили, що під дією масажу поліпшується кровообіг, що  в свою чергу, веде до поліпшення кровопостачання нервових центрів і периферичних нервових утворень. Також під впливом масажу прискорюється зростання аксонів, сповільнюється утворення рубцевої тканини і відбувається розсмоктування продуктів розпаду. Крім того, масажні прийоми допомагають зменшити больову чутливість, відбувається послабшення збудливість нервів і провідність нервових імпульсів по самому нерву.

Масажні маніпуляції, впливаючи на рецептори, що знаходяться в шкірі, м’язах, суглобах, зв’язках, органах і інших тканинах дратують їх. Це роздратування трансформується в нервовий імпульс, який через нервові волокна, сплетення, систему нейронів спрямовується до робочого органу, викликає функціональні зміни в скелетної і гладкої мускулатури, травленні, кровообігу, лімфоотоку, в імунних, метаболічних та ін. процесах. У той же час масажні прийоми, процедури, виконані некваліфіковано, без урахування анатомо-фізіологічних особливостей організму, його функціонального стану можуть викликати погіршення загального стану людини, поява локальних болів, неприємних відчуттів і інших небажаних побічних реакцій. Роблячи висновок з вищесказаного, можна з упевненістю сказати, що за допомогою масажу можна цілеспрямовано змінювати функціональний стан організму.

Також варто звернути увагу на те, що  існує п’ять основних типів впливу масажу на функціональний стан організму: тонізуюча, заспокійлива, трофічна, енерготропна, нормалізуюча функції. Тонізуюча дію масажу виражається в посиленні процесів збудження в центральній нервовій системі. Тонізуючу дію масажу використовується для усунення негативних явищ при гіпокінезії, викликаної вимушеним малорухливим способом життя або різними патологіями (травми, психічні розлади і т.д.). Серед масажних прийомів, що надають хороший тонізуючий ефект, можна виділити наступні: енергійне глибоке розминання, вижимання, і всі ударні прийоми (биття, поплескування). Для того щоб тонізуючий ефект був максимальним, масаж необхідно проводити в швидкому темпі протягом короткого проміжку часу.

Заспокійлива дія масажу виявляється в гальмуванні діяльності центральної нервової системи, викликане помірним, ритмічним і тривалим роздратуванням екстер – і  - пропріо рецепторів. Швидше за все заспокійливий ефект досягається такими масажними прийомами, як ритмічне поглажування всієї поверхні тіла, струшуванням, валянням, вібрацією. Проводити їх треба в повільному темпі протягом досить тривалого проміжку часу. Слід зауважити, що  такі масажні прийоми, як «розминки» і «розтирання» в залежності від характеру їх виконання (темп, сила, тривалість) можуть надавати тонізуючу або заспокійливу дію на нервову систему.

Трофічна дія масажу, пов’язана з прискоренням течії крові і лімфи, виражається в поліпшенні доставки кліткам тканин кисню та інших поживних речовин. Особливо велику роль трофічний вплив масажу у відновленні працездатності м’язів. Енерготропну дію масажу направлено, в першу чергу, на підвищення працездатності нервово-м’язового апарату. Конкретно це виражається в наступному: в активізації біоенергетики м’язів; в поліпшенні обміну речовин в м’язах; в підвищенні освіти ацетилхоліну, що веде до прискорення передачі нервового збудження на м’язові волокна; в підвищенні температури тканин, які масажують що веде до прискорення ферментативних процесів і підвищення швидкості скорочення м’язів.

Отож, дізнавшись основну типологію впливу масажу на функцію організму та нервову систему людини варто зазначити, що  масаж значно впливає на нервову систему, а саме:  він покращує стан ЦНС, сприяє відновленню функцій периферичної нервової системи, активізує регенераційні процеси в тканинах. Залежно від методики проведення даної процедури і вихідного стану ЦНС масаж може надавати або збудливу, або заспокійливу дію: перше відзначається при використанні прийомів поверхневого і швидкого масажу , друге при тривалому, глибокому масажі, проведеному в повільному темпі, а також при виконанні даної процедури в середньому темпі з середньою силою впливу.

Масаж допомагає нам впоратися з проблемами здоров’я без ліків, за допомогою власних резервів організму. Масаж – це  потужний інструмент у руках фахівця, що дозволяє впливати на стан людини, зокрема і на нашу нервову систему. Тому в такі тяжкі часи, які були і залишаються (спочатку пандемія Covid-19, тепер війна) варто більше часу приділяти для свого здоров'я та берегти свою нервову систему, а спеціалісти студії масажу “Body Line”, що на Руській 16а та на Тарнавського 23 радо готові Вам в цьому допомогти.

 

З турботою про Вас – Ваш “Body Line”.

 

Які таємниці приховані за дверима кабінету психолога?

Понеділок, 20 травня 2024, 12:48

Сьогодні у більшості людей не виникає запитання: «Хто такий психолог?». Це спеціаліст, який допомагає вирішувати проблеми, пов’язані із внутрішнім світом людини, наприклад, порушення самооцінки, образу Я, переживання, з якими складно самому впоратися, невпевненість, тривога, страхи та інші емоції, що руйнують життя. Психологи допомагають у вирішенні міжособистісних проблем у налагодженні стосунків між людьми та конфліктів.

Професія психолога – досить молода, але з кожним роком набуває все більшої популярності. Адже саме в кабінеті психолога людина зустрічається з самою собою, досліджує власні життєві сценарії, стилі поведінки, способи організації життєвого простору, бачить ті несвідомі грані себе, які раніше залишалися непоміченими. Психолог – це свого роду дзеркало, — неупереджене і наближене до реальності, допомагає виявити справжні причини проблем клієнта.

Найголовніше, чого має навчитися клієнт в кабінеті психолога, це саморозумінню, самодослідженню, турботи про самого себе, здатності адаптуватися до мінливого світу, проявлятися, налагоджувати стосунок з Іншими.

Турбота про себе — це здатність:

  • прислухатися до себе (наприклад: «Що я зараз відчуваю?», «Чого потребую?», «Що для мене є важливим, цінним?», «Я вибираю…»);
  • озвучити без сорому та почуття вини власні потреби.
  • подбати про якість власного життя (де живу, мій особистий простір, контакти, стосунки, робота, зони розвитку, захоплення, рівень достатку, здоров’я, відпочинок, задоволення, подорожі).

З чим пов’язані страхи та упередження щодо роботи з психологом?

  • «Про мою таємницю дізнаються інші люди». Головне правило роботи психолога – збереження конфіденційності та нерозголошення конфіденційних даних.
  • «Мене будуть оцінювати та засуджувати». Психолог ставиться безоцінково та неупереджено до клієнта. Мета психологічної допомоги – вирішення проблеми.
  • «Психолог впливатиме на моє життя». Тільки сам клієнт приймає рішення щодо будь-яких змін у своєму житті, вчиться не перекладати відповідальність за своє життя.
  • «За одну-декілька консультацій все зміниться на краще». Психіка – надто складний механізм, щоб за одну мить змінилося те, що вибудовувалося роками. Інколи потрібен час для переосмислення, народження нових ідей, розвитку поведінкових моделей.

 

Психолог допомагає впоратися з різними життєвими проблемами, хоча не дає прямих порад, не гарантує швидкий успіх і миттєве щасливе вирішення. Для цього людина повинна пройти самостійно свій шлях. А психолог надає в цьому процесі підтримку, опору, необхідні знання, навчає новим більш конструктивним моделям самовияву.

Як краще обрати для себе психолога?

Вибір для себе психолога е непростим, оскільки це людина, якій ми довіряємо найсокровенніше, дозволяємо  торкнутися до граней власної душі. Тому прислухайтеся до своєї інтуїції і водночас дізнайтеся максимально інформацію про спеціаліста, з яким плануєте працювати, — наявність фахової освіти (психолог або психотерапевт), досвід роботи з клієнтами щодо вирішення  схожих проблем, його саморозвиток і підвищення кваліфікації, відгуки.

Психологічна студія АРТ працює з 2020 року, але в неї тривала історія взаємодії з клієнтами щодо надання психологічних послуг:

  • Психологічні консультації для дорослих та дітей.
  • Освітні тренінги («Основи арттерапії». «Казкотерапія». «Архетипи і маски»).
  • Ресурсні зустрічі для жінок «Women’s space».
  • Заняття для сімейних пар «Разом до гармонії».
  • Виїзний інтенсив «АртХутір».

 

У Психологічній студії АРТ працюють кваліфіковані фахівці, які допоможуть впоратися з різними психологічними проблемами і нададуть якісну допомогу.

 

Олена Тіунова, PhD, практикуючий психолог.

098-463-95-80

Влітку наістися ягід на весь рік не вдасться.

Понеділок, 20 травня 2024, 12:46

Ягоди, по праву вважаються їжею довгожителів. Адже при низькій калорійності містять величезну кількість вітамінів, мінералів та поліфенолів. Поліфеноли - це кольорові пігменти, які мають виражену біологічну дію.
Точніше дія в них не одна, а цілий комплекс.
Щоб отримати максимум користі, їжте ягоди свіжими.Поживних речовин засвоїться стільки, скільки ваш організм потребує, а решта виведеться із сечею. Тому вживати щодня по 200 грам чорниці краще, ніж одноразово з'їсти цілий кілограм. Надлишок ягід рекомендую заморозити і споживати щодня, незалежно від пори року.

Існує кілька  способів заготівлі ягід на зиму.
.
1️⃣Заморожування. Заморожування не руйнує вітамінів, мінералів та поліфенолів, а також це хороша можливість  зменшити вживання доданого цукру.  Потім цілі розморожені ягоди можна буде їсти як десерт, додавати до каш, кисломолочного сиру, а з пюре - готувати желе, додавши агар-агар або желатин.
❗ А от  варити компот із заморожених ягід-  просто абсурдно.
.

2️⃣ Сушіння.
Сушені за допомогою спеціального приладу  суниці, малина, вишні, шовковиця, журавлина - ароматний вітамінний смаколик, а також додаток до каш і кисломолочних продуктів.

3️⃣ Варення.
Не найкращий варіант, але можливий. Головне знати міру. Споживайте не більше  1-2 чайних ложки на добу.

Як же ж впливають ягоди на наш організм?
Протидіабетична дія. Ягоди покращують засвоєння глюкози клітинами і тим самим знижують вміст глюкози у крові та інсулінорезистентність.

Протиракова дія. Поліфеноли ягід стимулюють апоптоз- загибель ракових клітин. Думаю, ви вже знаєте, що ракові клітини у нас утворюються щодня , але організм має інструменти, щоб їх виявити і вчасно знешкодити. Одним з помічників у цьому ж поліфеноли.  Вони також є антиоксидантами та проявляють протизапальну дію.

Кардіопротекція.  Ягоди здатні відновлюють цілісність ендотелію судин, тобто заживлюють судини зсередини, підвищують її еластичність, знижують запалення у судинах,  знижують ризик утворення тромбів, знижують вироблення "поганого" холестерину(ЛПНЩ) і підвищують вироблення "хорошого" холестерину (ЛПВЩ), тим самим сповільнюють прогресування атеросклерозу і появу інфарктів та інсультів. А ще  ягоди знижують артеріальний тиск за рахунок оксиду азоту, який розширює судини, у тому числі коронарні. Їсти темні ягоди щодня- це хороша звичка, яка здатна подовжити життя.

Нейропротекція. Проникають у тканини мозку і захищають нейрони від ішемічного стресу, а, отже, покращують пам'ять, увагу та нейропластичність мозку.

Антистрес. Ягоди допомагають нашому організму виробляти мелатонін- гормон сну. Гарний сон- запорука психофізичної рівноваги. З цим не посперечаєшся.

Сповільнюють процес старіння організму. Стимулюють вироблення деяких ферментів, які відповідають за відновлення і оновлення клітин, тобто протидіють старінню. Зокрема, це стосується синтезу гіалуронової кислоти.

Детоксикація. Ягоди нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, є джерелом клітковини, яка з однієї сторони,  зв'язує у кишківнику токсини, радіонукліди, солі сечової кислоти  і виводить їх з організму, а з іншої, є їжею для корисної мікробіоти кишківника. Запобігають розмноженню грибкової флори.

Легка сечогінна дія: зменшують набряки та санують сечовидільні шляхи.

Тепер ви розумієте, що склянка   ягід щодня- це профілактика багатьох небезпечних недуг і вагомий внесок  у ваше здоров'я і активне довголіття. Не так принципово які саме ягоди ви їсте, як те що варто робити це щодня!

Практикуючий лікар-дієтолог Паламарчук Людмила Петрівна

097-210-86-96

 

Вчені виявили причину смертельних тромбів, пов'язаних із вакцинами J&J та AstraZeneca

П'ятниця, 17 травня 2024, 10:50

Вчені виявили причину смертельних тромбів, пов'язаних із вакцинами J&J та AstraZeneca
Вчені виявили причину тромбів від вацин проти COVID-19
SEASONPOST/DEPOSITPHOTOS
18073

Рідкісні, але смертельні тромби, пов'язані з вакцинами проти Covid-19 від компаній Johnson & Johnson та AstraZeneca, були спричинені аутоімунною реакцією, до якої деякі люди генетично схильні.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі The New England Journal of Medicine, пише Time.

Науковці вважають, що це відкриття вплине на розробку майбутніх вакцин.

Згідно з результатами дослідження, вакцини на основі аденовірусу, як-от J&J та AstraZeneca, містять компонент, який у генетично схильних людей може викликати вироблення незвично структурованих антитіл проти білка, залученого до згортання крові. Дослідники планують ідентифікувати цей компонент і спробувати видалити його за допомогою генної інженерії.

Голова відділу імунології Університету Фліндерс в Південній Австралії Том Гордон, чиє молекулярне дослідження призвело до цього відкриття, зазначив, що гематологи та фахівці з інтенсивної терапії, ймовірно, виявлятимуть більше випадків ризику тромбозів через цей компонент, оскільки стають більш обізнаними про це ускладнення.

За даними Єльської школи медицини, з понад 18 мільйонів людей, які отримали одноразову вакцину J&J, 60 осіб стикнулися з явищем тромбозу. Дев'ять з них померли.

Летальні випадки, пов'язані з тромбами, призвели до вилучення або обмеження використання вакцини AstraZeneca у кількох країнах, зокрема у Данії та Норвегії у 2021 році. В Австралії ускладнення виникало у 2-3 людей на 100 000 вакцинованих віком до 60 років, і з березня 2023 року вакцина більше не доступна. Європейська комісія відкликала дозвіл на маркетинг цієї вакцини в березні 2024 року.

"AstraZeneca вітає подальше дослідження можливого механізму виникнення тромбозу з синдромом тромбоцитопенії (TTS), оскільки, попри ретельне розслідування, ми все ще не розуміємо механізму, який у дуже рідкісних випадках може бути тригером для TTS", – сказав представник компанії.

Johnson & Johnson також заявила, що підтримує дослідження, які допомагають у розробці безпечних та ефективних вакцин.

"Необхідно більше даних для повного розуміння потенційних факторів, які можуть бути пов'язані з цією рідкісною подією, включаючи її можливий зв'язок з аденовірусами та іншими вірусами, щоб зробити відповідні висновки про основу патогенезу", – йдеться в електронному листі компанії.

Зазначається, що обидві вакцини відіграли важливу роль у програмах вакцинації на ранніх етапах пандемії. Одне з досліджень показало, що вакцина AstraZeneca врятувала приблизно 6,3 мільйона життів у 2021 році.

Нагадаємо, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, вакцинація проти COVID-19 урятувала понад 1,4 млн життів в Європі.

Раніше AstraZeneca розпочала процес вилучення із продажу вакцини проти COVID-19. Пояснили таке рішення надлишком оновлених препаратів на ринку.

Нещодавно повідомлялося, що американка, яка брала участь у клінічному випробуванні вакцини AstraZeneca, подала позов проти компанії. Після щеплення проти COVID-19 жінці поставили діагноз периферична нейропатія. Вона заявила, що втратила роботу і досі страждає від постійного болю.

Як мозок трансформує звук у дії? Науковці дослідили механізм на мишах

Понеділок, 13 травня 2024, 13:34

Щодня люди приймають незліченну кількість рішень лише на основі звуків, які чують. Дослідники визначили, як кора головного мозку перетворює сенсорні сигнали на дії.

Про результати дослідження, опублікованого в Current Biology, повідомляє MedicalXpress.

Під час роботи вчені намагалися з’ясувати, як сенсорна інформація впливає на вибір поведінки в корі – зовнішньому шарі мозку, який формує наше свідоме сприйняття світу.

Ця частина мозку поділена на області, які виконують різні функції: сенсорні частини обробляють інформацію, отриману з довкілля, тоді як моторні зони керують нашими діями.

Сигнали, пов'язані з майбутніми діями, також з'являються в сенсорній ділянці. Однак досі не було з’ясовано, чому так відбувається.

У межах дослідження команда авторів спостерігала за поведінкою піддослідних мишей, які виконували поставлені їм завдання. Вони мали лизати праворуч або ліворуч від себе після того, як лунали звуки на різних частотах.

Після шести місяців тренувань дослідники змогли записати нейронну активність тварин під час виконання завдань.

"Враховуючи, що певні шари (ред. – мозку) зазвичай отримують сенсорну інформацію з областей мозку, а інші надсилають вхідні дані до моторних центрів, ми одночасно записували активність у шарах слухової кори.

Це було вперше здійснено в такому завданні, як наше – коли сенсорні та моторні сигнали могли бути чисто розділеними", – описує процес дослідження провідний автор роботи Альфонсо Ренарт.

Науковці відстежили, що слухові сигнали в мозку з’являлися швидко і так само швидко (приблизно через 400 мілісекунди після появи звуку) зникали. Вони розподілялися по всіх шарах кори, тоді як сигнали, пов’язані з вибором, зосереджувалися в глибших шарах цієї ділянки мозку.

Як виявилося, нейрони, які реагують звук, під час лизання також були активні. Тобто реакція на сенсорну інформацію клітин не є закріпленою, а набувається через досвід. Окремі нейрони, що відповідають за дії, вчаться підвищувати активність на основі звукових сигналів.

Разом із тим науковці припускають, що ранні сенсорні сигнали в слуховій корі не передбачають остаточного рішення щодо поведінки мишей, а самі сигнали вибору з’являються значно пізніше.

"Сенсорні сигнали в слуховій корі безпосередньо не викликають дії мишей, а сигнали вибору, які ми спостерігаємо, ймовірно, обчислюються де-інде у вищих областях мозку, залучених до планування або виконання рухів, які потім надсилають свій зворотний зв’язок до слухової кори", – зазначають автори дослідження.

Група вчених припускає, що сигнали руху можуть використовуватися мозком для інтерпретації та передачі інформації. Також вони можуть готувати мозок до очікуваних дій як відповідь на сенсорну інформацію. Так, шум під час руху переконує нас у тому, що сенсорні відчуття відповідають зміні положення тіла.

Раніше ми розповідали про нервові клітини та те, чи дійсно вони не підлягають відновленню.

АННА КОВАЛЕНКО 

 

Сторінка 1 з 69

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер